Brouwerij Egmond viert verjaardag met Bier X! | de Uitkijkpost
Logo uitkijkpost.nl
Bert Niesten (links) en Nico Kaptein.
Bert Niesten (links) en Nico Kaptein. (Foto: aangeleverd)
Bedrijf Belicht

Brouwerij Egmond viert verjaardag met Bier X!

Brouwerij Egmond B.V.
Weg over de Bisschop 1B
1934 CS Egmond aan den Hoef
info@brouwerijegmond.nl
Tel.: 072-3030404

EGMOND AAN DEN HOEF - Het Egmondse abdijbier Sancti Adalberti bestaat tien jaar. Daarom ontwikkelde de jarige Brouwerij Egmond het abdijbier Bier 10 (X!). Kopers vieren de verjaardag van de brouwerij hierdoor op gepaste wijze mee.

Op 13 juli wordt een nieuwe legende geboren. De brouwer uit Egmond aan den Hoef vervoert dan de Egmondse quadrupel X! per boot naar het haventje in Egmond-Binnen. Daarna brengen de kopers de gecertificeerde en op naam gestelde flessen bier naar de kelder van de Abdij van Egmond-Binnen, samen met Benedictijner monniken. Hier zullen de flessen een jaar rijpen voor ze verder naar de eigenaren gaan, vertelt Bert Niesten van de brouwerij. X! is een zwaar bovengistend bier (quadrupel), heeft een alcoholpercentage van 10% en kost 10 euro. De receptuur is gebaseerd op oude recepten en de bereidingswijze komt overeen met die van de vroegere abdijen. Dat geldt overigens ook voor alle andere bieren van de brouwer. Naast het nieuwe biertje is er een jubileumboek te koop met verhalen en foto's over de totstandkoming van de brouwerij. X! en het boek zijn online te bestellen.

Lekker en duurzaam
Naast kwaliteit en goede smaak staat duurzaamheid voorop. Sancti Adalberti Abdijbieren bevat granen van biologische teelt en is skal gecertificeerd. Niesten: "Bij de teelt ervan zijn geen meststoffen en dergelijke gebruikt. Verder gebruikt de biologische geitenboerderij De Klompenhoeve het restproduct bostel als voer voor de geiten. We gooien dus niks weg." Daarnaast heeft de brouwer mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt in dienst. "Zij kunnen zich hier goed ontplooien en wij begeleiden deze mensen graag. Sommigen van ons hebben een zorgachtergrond."

Geschiedenis
Het idee voor het Egmondse abdijbier ontstond tien jaar geleden tijdens het lopen van de historische wandeling het Monnikenpad door de Egmonden, met langs de route onder andere de Abdij van Egmond-Binnen. Niesten: "Abdijbier uit Egmond bestond nog niet." De brouwer produceert het abdijbier sinds 2009. Eerst in brouwerij de Prael in Amsterdam en later in een brouwerij in Lochristi (België). Sinds februari 2018 wordt het bier gebrouwen in de eigen brouwerij in Egmond. Een lokaal initiatief, door Egmonders op poten gezet. Peter Lassooij, die 1 juni als bestuurder afscheid nam van de brouwerij, was een van de bedenkers van het project, samen met mede-oprichters brouwmeester Albert Hofman, Peter Klumpenaar (ook hij nam op 1 juni afscheid) en Nico Kaptein. Ook 25 vrijwilligers zijn onmisbaar voor de bedrijfsvoering, benadrukt Niesten. "Voor hen is de brouwerij een inspirerende omgeving en een ontmoetingsplek." De brouwerij is op vrijdag, zaterdag en zondag van 16.00 tot 19.00 uur geopend, dan vinden in het proeflokaal proeverijen plaats.

Voor meer informatie over het jubileumbier, zie www.brouwerijegmond.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Meer berichten