Logo uitkijkpost.nl
<p>Heeft de dagwaarde van je auto invloed op je autoverzekering?</p>

Heeft de dagwaarde van je auto invloed op je autoverzekering?

(Foto: aangeleverde foto.)

Heeft de dagwaarde van je auto invloed op je autoverzekering?

Bij het afsluiten van een autoverzekering zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Belangrijkste hierbij is het bepalen van de juiste dekking voor je auto. Kies je voor een verplichte WA-verzekering, of ga je voor de allrisk autoverzekering? Bij het vergelijken van de verschillende mogelijkheden kom je al snel de term “dagwaarde” tegen. Deze term wordt niet alleen gebruikt bij autoverzekeringen, maar bijvoorbeeld ook bij de inboedelverzekering of de verzekering voor een duur kunststuk. Wat zegt die dagwaarde eigenlijk? Welke invloed heeft het op je autoverzekering? 

Betekenis van de dagwaarde van een auto 

Onder de dagwaarde van een auto verstaan we de waarde die de auto heeft op het moment dat deze afbrandt, total loss raakt bij een ongeluk of gestolen wordt. Wanneer je hier de juiste verzekering voor hebt afgesloten, zal de verzekeraar de dagwaarde van de auto aan je vergoeden bij een brand, ongeval of diefstal. Het verschilt per verzekeraar hoe de dagwaarde van de auto berekend wordt. Vaak wordt gekeken naar de gemiddelde waarde van auto’s met dezelfde kilometerstand en leeftijd. Meld bij het indienen van een declaratie altijd welk onderhoud in het laatste jaar is uitgevoerd. Het kan de dagwaarde van de auto verhoogd hebben. 

Dagwaarde en cataloguswaarde voor bepalen premie 

De meeste verzekeraars bepalen de premie van een autoverzekering op basis van de cataloguswaarde van het voertuig. In sommige gevallen wordt de dagwaarde meegenomen bij deze berekening. Dit kan in je voordeel zijn, omdat de auto vaak al snel minder waard is dan de cataloguswaarde hiervan. In de eerste jaren wordt het meeste op het voertuig afgeschreven. In de voorwaarden van een verzekering die je bij de verzekeraar afsluit vind je vaak meer informatie over de wijze waarop de premie bepaald wordt voor je auto.

Dagwaarde van je eigen auto achterhalen 

Ben je benieuwd wat je auto momenteel waard is? De dagwaarde berekenen doe je snel en eenvoudig online bij RDWdata. Er zijn verschillende websites waarop je de dagwaarde van jouw auto kunt achterhalen. Voer het kenteken in en laat de website uitzoeken hoeveel je auto momenteel waard is. Zoals eerder aangehaald werd, kan onlangs uitgevoerd onderhoud ertoe leiden dat de dagwaarde in de praktijk nog iets hoger uitvalt. Hetzelfde geldt voor aanpassingen aan de auto, zoals het laten plaatsen van een trekhaak. 

Tip: kijk ook eens naar de andere gegevens die bekend zijn over de auto! Denk aan de vervaldatum van je APK, de cataloguswaarde, enzovoorts. 

(Dit is een betaald artikel)

Meer berichten