Charon Uitvaartbegeleiding | de Uitkijkpost
Logo uitkijkpost.nl
Foto: aangeleverd
Bedrijf Belicht

Charon Uitvaartbegeleiding

  Zakelijk

Charon Uitvaartbegeleiding  
Liefde, aandacht, respect

Adres: Slotweg 2 in Egmond aan den Hoef. Telefoon: 06 - 21 51 61 30, e-mail: gijsje@charonuitvaartbegeleiding.nl, website: www. charonuitvaartbegeleiding.nl.

EGMOND A/D HOEF - Gijsje Teunissen is oprichtster van Charon Uitvaartbegeleiding. Met liefde voor haar werk, aandacht voor details en respect voor de overledene en de familie begeleidt zij al vijftien jaar uitvaarten in Noord-Holland. De laatste jaren wordt zij bijgestaan door een team van enthousiaste, empathische dames. Een gesprek met een hartverwarmende vrouw.

Met recht warm, want Gijsje vertelt haar verhaal vanuit het zonnige Spaanse zuiden. Daar verzorgt zij samen met haar man troostreizen voor nabestaanden. Hier komt zij later in het gesprek op terug.

"Ons team bestaat uit creatieve, spirituele, empathische dames. Dit is zoveel meer, dan je met de opleiding uit de boeken leert. Vanaf het begin zei ik al, dat ik de uitvaart aan de mensen teruggeef. Wij zijn dan wel de professional, maar staan niet boven de mensen. Wij staan naast hen, als mens. Daarom dragen de uitvaartbegeleidsters bij Charon ook geen afstandelijke pakjes, maar vriendelijk ogende kleding."

Bezieling
In elk woord is bezieling voelbaar, wanneer Gijsje over haar werk praat. "In deze tijd willen mensen steeds meer betrokken zijn bij het afscheid en denken zij er vaak al lang van tevoren over na. De medewerksters van Charon kunnen hier veel in betekenen. Niet door te sturen, maar te inspireren en te adviseren. Verder kijken dan het kisten- en kaartenboek; kijken wat echt leeft in een familie. Het gaat erom wie de overledene was. Het afscheid moet immers een spiegel van het geleefde leven zijn. Meestal rollen er na wat brainstormen de mooiste ideeën bij nabestaanden uit. Zo zie je bijvoorbeeld afscheidsvieringen in strandpaviljoens, dorpshuizen, of zelfs thuis bij de overledene.

Verbinding
Al sinds het begin organiseert Gijsje de Troostdag voor nabestaanden. Dit jaar vindt deze bijzondere dag plaats op paaszaterdag 20 april van 12.00 tot 17.00 uur. In de Slotkapel in Egmond aan den Hoef zijn diverse hulpverleners, rouwtherapeuten, edelsteendeskundigen en een medium aanwezig om in gesprek te komen en met hun professie rouwenden te ondersteunen bij het verwerken van hun verdriet. Iedereen mag een foto van zijn overleden dierbare meenemen en in het licht zetten. Met mooie serene muziek en de namen zingen ontstaat altijd een onbeschrijfelijk gevoel van verbinding. De hele dag is er een gratis bakje troost en wie tegen het einde zo rond vier uur nog aanwezig is, wordt verwend met troosteten.

Troostreis
Een jaar geleden vonden Gijsje en Rick een sfeervolle oude villa aan de Costa Blanca. Hier organiseren zij maandelijks compleet verzorgde Troostreizen, voor circa vier nabestaanden. Een weeklang even weg van de dagelijkse sleur, waarin alles mag en niets moet. "Naast verdriet ervaren is er ook gelegenheid om het geluk van het leven weer te voelen. Soms is het meer lachen dan huilen…"

Meer informatie over de Troostdag en/of Troostreizen op www.troostdag.nl en www.troostreizen.nl. Telefoon: 06-41334496.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Meer berichten