Nieuwe ronden, nieuwe kansen
HEILOO - Vertrouwde en nieuwe gezichten maandagavond tijdens de eerste gemeenteraadsvergadering na de verkiezingen. Het voormalige college blijft op het pluche en benoemingen zorgden voor nieuwe ronden, nieuwe kansen.
Coalitie-akkoord 'ongehoord'
De oppositiepartijen D66, PvdA, Heiloo Lokaal, Gemeentebelangen Heiloo en NCPN mochten weliswaar tijdens de gemeenteraadsvergadering hun visie geven op het coalitieakkoord, maar dat is volgens hen niet voldoende. Dat lieten de partijen weten in een gemeenschappelijke verklaring. "Dit is niet de open dialoog waarin partijen vrijuit zonder tijdsbeperking kunnen spreken en waarin de wensen en belangen van alle partijen tot hun recht komen en geïntegreerd zijn", aldus oppositiewoordvoerder Fons Hopman. De oppositie had al veel eerder en uitgebreider met de coalitiepartijen Heiloo-2000, VVD en CDA - winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen - willen meepraten, zij voelen zich nu niet betrokken en gehoord. Hopman liet weten dat de coalitie twee uitnodigingen om tot een gesprek te komen negeerden. Verder waren ze ook niet bereid tot een extra fractieoverleg. Een handreiking van de coalitiepartijen was er overigens wel: zij stelden voor te praten met elke oppositiepartij afzonderlijk. Dit aanbod schoot bij de oppositie in het verkeerde keelgat. Hopman: " Die bilaterale vorm staat een open dialoog eerder in de weg dan dat het deze faciliteert."
De vijf partijen betreuren het dat Heiloo-2000, VVD en CDA "met de meest krappe meerderheid het beleid van de afgelopen vier jaar willen voorzetten." Hopman: "Het verschil tussen meerderheid en minderheid bedraagt slechts 197 stemmen." Maar volgens René van Splunteren (VVD) "heb je meer aan een kleine meerderheid die veel plannen erdoor krijgt, dan een brede coalitie die geen besluiten kan nemen". Volgens Corry Konijn (Heiloo-2000) liggen de standpunten tussen coalitie en oppositie te ver uiteen. "We kunnen wel gesprekken voeren, maar dat zouden we dan voor de bühne doen. Wij kiezen liever voor transparantie." Ook de inhoud van de coalitie-overeenkomst kwam ter sprake. De vijf oppositiepartijen willen dat de financiële haalbaarheid van de plannen gewaarborgd zijn en hameren op controle. Verder is meer aandacht voor duurzaamheid vereist en moet de 40-30-30-regel (minimaal 40% sociale woningbouw) worden gehandhaafd. De coalitie liet de oppositiepartijen vervolgens weten open te staan voor hun suggesties. Zie ook het artikel in de Uitkijkpost van vorige week en bekijk de coalitieovereenkomst op heiloo.nl (kijk bij 'Nieuws').
De 'nieuwe' wethouders van Heiloo en gemeentesecretaris Guy Heemskerk.
Verbeter-injectie voor werkorganisatie BUCH
De gemeente Heiloo zegt 'ja' tegen een door de werkorganisatie BUCH gekozen begrotingswijziging. Het BUCH-bestuur wil het hoge ziekteverzuim en de werkdruk binnen de werkorganisatie terugdringen en de externe communicatie verbeteren. Dit is nodig omdat de dienstverlening niet aansluit bij de verwachtingen sinds de ambtelijke fusie van Heiloo, Bergen, Castricum en Uitgeest op 1 januari 2017. Om de problemen een halt toe te roepen, is voor Heiloo van 2018 tot en met 2021 626.177 euro per jaar gemoeid. Daarbovenop komt een totaalbedrag van ruim anderhalf miljoen euro. Wethouder Rob Opdam zegt dit bedrag te kunnen betalen uit het gemeentefonds en van lege-gelden vanwege de toename van vergunningsverzoeken. Heiloo presenteert zijn plannen op 23 mei aan de andere BUCH-gemeenten. De meeste fracties willen dat het college komt met een realistisch dekkingsvoorstel. Ze willen verder de oorzaken van de problemen in kaart brengen, bijvoorbeeld via een tevredenheidsonderzoek onder de medewerkers.
Groen
Burgers krijgen onvoldoende informatie over groot onderhoud van groen. Zo is het voor inwoners onduidelijk waar en wanneer het verlies aan bomen wordt gecompenseerd. De fracties van Heiloo-2000, CDA en VVD vroegen het college op dit punt meer duidelijkheid te scheppen en het bomenbeleidsplan te evalueren. Alle raadsfracties stemden voor en wethouder Rob Opdam zegde zijn steun toe. De drie indieners van de motie stemden daarentegen niet voor een tweede motie van Gemeentebelangen Heiloo, D66, PvdA, Heiloo Lokaal en NCPN. Zij vroegen steun voor een integraal groenbeleid, waarbij onder andere cultuurhistorische houtwallen, ecologische verbindingszones en karakteristieke lintbebouwing bescherming krijgen en waarbij een kapvergunning moet worden ingevoerd. De indieners betreuren een structurele bezuiniging op groen van 650.000 euro in vijf jaar tijd. Daarnaast hameren ze op de grote waarde van groen voor het woongenot, het milieu en de biodiversiteit. Edith de Jong (Gemeentebelangen Heiloo): "Ondertussen gaan 9 van de 17 hectare internationaal belangrijk weidevogelgebied definitief verloren doordat natuurcompensatie uitblijft." De tegenstemmers voelen vooral niets voor de invoering van een kapvergunning. Wethouder Rob Opdam noemt beleid voor waterberging en lintbebouwing' niet passen in het groenbeleid.
Controle op financiële uitgaven
De PvdA wil dat het college de raad informeert over het doen van privaatrechtelijke rechtshandelingen als er meer dan 250.000 euro mee gemoeid gaat. Zo kan de raad de voorgenomen financiële uitgaven controleren en hierop vroegtijdig reageren. Rob Levie (Heiloo-2000) noemt dit plan niet werkbaar voor het college. "Je zet hiermee het college onder curatele en ik zie dit als een vorm van wantrouwen." Ook de VVD is die mening toegedaan. Met voorstemmen van D66, PvdA, Gemeentebelangen Heiloo en Heiloo Lokaal haalde de motie het niet.
Minder loon voor mensen met arbeidsbeperking
De gemeenteraad moet zich uitspreken tegen regeringsvoorstel om de loondispensatie voor mensen met een arbeidsbeperking in te voeren. Tenminste, dat willen Gemeentebelangen Heiloo, D66, PvdA, Heiloo Lokaal en NCPN. De loondispensatie pakt lager uit dan het wettelijk minimum loon waardoor deze groep mensen in de bijstand komt en te maken krijgen met regels waarmee ze financieel niets opschieten. "Hier is sprake van arbeidsdiscriminatie, zoals het College van de Rechten van de Mens ook al concludeerde", aldus Edith de Jong van Gemeentebelangen Heiloo. Wethouder Fred Dellemijn noemt dit onderwerp een zaak voor Den Haag en wilde er daarom niet op reageren. Vervolgens stemden alle raadsfracties voor de motie.
Benoemingen
De gemeenteraad heeft Fred Dellemijn, Rob Opdam en Elly Beens opnieuw gekozen en benoemd tot wethouder. Samen met de voorzitter en de gemeentesecretaris Guy Heemskerk vormen zij het nieuwe college. De benoeming ging gepaard met een schriftelijke stemming op briefjes: Fred Dellemijn en Rob Opdam kregen ieder 10 voorstemmen en negen blanco stemmen. Elly Beens kwam met 11 voorstemmen en 8 blanco-stemmen iets meer steun. De drie wethouders legden de verklaring of belofte af. Hetzelfde deden Rene van Splunteren en Tijmen Valkering, zij zijn de nieuwe plaatsvervangende voorzitters van de raad. Fons Hopman is nu voorzitter van de commissie Maatschappelijke Zaken, Rob Hensen en Luuk Schaap zijn de plaatsvervangende commissieleden van Bestuurlijke Zaken en Hessel Hiemstra is plaatsvervangend lid van de commissie Openbare Ruime. Ook de leden van de Commissie Geloofsbrieven werden benoemd, dit zijn Mart Brouwer de Koning (tevens voorzitter), Tijmen Valkering en Annemarieke Nierop.
Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser