De Uitkijkpost

12 oktober 2016

De Uitkijkpost 12 oktober 2016


'Kunstgrasveld voorlopig veilig' MOET -- geen foto

HEILOO - De gemeente Heiloo ziet op dit moment geen aanleiding maatregelen te nemen tegen het spelen op kunstgras op de velden van HVC en De Foresters in Heiloo. De gemeente - eigenaar van de kunstgrasvelden - reageert hiermee op een televisie-uitzending van Zemla van vorige week woensdag. Zembla stelt dat velden die zijn ingestrooid met rubberkorrels (SBR-rubbergranulaat) mogelijk kankerverwekkende stoffen bevatten. Omdat Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen gezondheidsrisico's verwacht voor spelers op dit kunstgras, sluit de gemeente Heiloo zich voorlopig aan bij dit oordeel. Ook voetbalverenigingen De Foresters en HSV - die op kunstgras met rubberkogels spelen - nemen op dit moment geen drastische maatregelen. Hun standpunt verandert als uit toekomstig onderzoek wel de schadelijkheid van het materiaal blijkt.

Rubbergranulaat op kunstgras zorgt ervoor dat de bal niet te snel rolt en te hoog stuitert. De stof wordt eveneens gebruikt bij de productie van autobanden en zit in bijvoorbeeld zwembadmutsen, elastiekjes en fopspenen. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. Volgens Zembla kan het materiaal schadelijk zijn als de korrels via de huid in het lichaam worden opgenomen en via inslikken en inademing van vluchtige stoffen in de lucht. Verder zou het onduidelijk zijn of spelers op kunstgras een grotere kans op kanker hebben. Het tv-programma verwijst naar onderzoek van de RIVM uit 2008. Hieruit bleek toen dat de korrels geen risico met zich meebrengen voor de gezondheid van spelers op kunstgras. Volgens Zembla is dat onderzoek echter niet goed uitgevoerd.

De gemeente Heiloo trekt vooralsnog niet aan de noodrem en baseert zich daarbij op het positieve advies van de RIVM over het gebruik van rubbergranulaat. Hetzelfde geldt voor de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en de KNVB. Zij stellen desondanks dat de RIVM de bevindingen van Zembla zorgvuldig moet bekijken en nieuw onderzoek moet doen. De resultaten hiervan moeten eind dit jaar bekend zijn. Eind vorige week liet het RIVM nog weten te willen wachten op de uitkomsten van lopend onderzoek, uitgevoerd door European Chemicals Agency in opdracht van EU. Dit onderzoek is naar verwachting in februari 2017 afgerond. Verder gaf het RIVM vorige week het advies aan kinderen om na het sporten op een kunstgrasveld te douchen en schone kleren aan te trekken.

Gewijzigde trainingsschema's
De voetbalverenigingen De Foresters en HVC gaan eveneens mee in het standpunt van de RIVM en de gemeente Heiloo. HSV-voorzitter Wim Leering: "Als de RIVM en de KNVB zegt dat je erop kunt voetballen, dan volgen wij dit advies. Maar natuurlijk is versneld onderzoek belangrijk en volgen wij de ontwikkelingen nauwlettend. Ook snap ik de ongerustheid bij ouders. Daarom is onze vereniging bereid te schuiven met wedstrijden als blijkt dat teams niet op het kunstgras willen spelen. Maar dat verzoek kregen we nog niet."

Ook het bestuur van voetbalvereniging De Foresters gaat ervan uit dat het spelen op de kunstgras velden met de granulaat korrels geen gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Ook De Foresters gaat serieus in op vragen van trainers, spelers en hun ouders. Zo vraagt het bestuur aan de teams te melden of zij wel of niet op kunstgrasveld willen blijven spelen. "Vijf van de in totaal vijfendertig teams weigeren dit en kiezen voor echt gras. Het is daarom aannemelijk dat het trainingsschema hierdoor moet wijzigen", aldus voorzitter Bas Michielsen. De voetbalclub blijft de ontwikkelingen volgen en speelt snel in op de recente berichtgeving. "We zoeken mensen met een chemische achtergrond die ons kunnen bijpraten. Daarnaast denken we erover een protocol te maken voor de spelers. Moeten de spelers een sweater met lange mouwen en een trainingsbroek aan en moeten ze zich verplicht wassen na afloop? Hierover gaan we ons buigen."

'Geen standpunt'
FC Castricum bezit eveneens kunstgras met rubberkogels en laat de trainingen en wedstrijden hierop doorgaan. De club sprak over het onderwerp met de gemeente Castricum, de leverancier van het kunstgras, de KNVB en huisarts Leemhuis. Toch neemt de vereniging drie voorzorgsmaatregelen. Keepers trainen niet meer op kunstgras en waar mogelijk worden wedstrijden op kunstgras niet ingepland. Verder vraagt de club aan de gemeente Castricum om versneld de toplaag van het kunstgrasveld te vervangen. Voetbalvereniging Meervogels in Akersloot heeft geen kunstgrasveld en neemt nog geen standpunt in over wel of niet spelen op kunstgras tijdens uitwedstrijden. "We houden het wel in de gaten", aldus een woordvoerder. Ook VV Limmen heeft geen kunstgras en nam nog geen beslissing. Volgens een woordvoerder van die club zijn er niet veel vragen gesteld over het onderwerp. Ook binnen de voetbalverenigingen Egmondia in Egmond aan Zee en Sint Adelbert in Egmond-Binnen is er nauwelijks discussie. Ook deze clubs hebben geen kunstgrasveld.

Secretaris Monica van Hemert van Voetbalvereniging Zeevogels in Egmond aan den Hoef heeft een ander verhaal. "De jeugdcommissie vraagt het bestuur of uitspelende jeugd nog wel op kunstgraf moet voetballen. Hierover gaat het bestuur zich buigen". De voetbalverenigingen Duinrand S. in Schoorl en VV Bergen hebben elk een kunstgrasveld. Duinrand S. gaat preventief de keeperstrainingen verplaatsen naar het verlichte C- veld, omdat keepers veel contact hebben met de grond. De club raadt keepers aan tijdens wedstrijden met lange broek en lange mouwen op kunstgras met rubbergranulaat te keepen. Het bestuur van VV Bergen besloot het A-veld zeker twee weken niet te gebruiken. De vereniging vraagt begrip voor afgelastingen, ook als het uitwedstrijden betreft.

Ruim 90% van de ruim achttienhonderd kunstgrasvoetbalvelden in Nederland is met rubbergranulaat ingestrooid. Meer weten? Bekijk dan het tijdelijke dossier over kunstgrasvelden op www.sportengemeenten.nl.

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Collecte Brandwonden Stichting

De landelijke collecte van de Nederlandse Brandwonden Stichting vindt dit jaar van 10 tot en met 15 oktober plaats. Het motto dit jaar is 'zonder collecte geen brandwondenzorg'. De Brandwonden Stichting kan in Heilooaltijd nog wat nieuwe collectanten gebruiken. Voelt u zich hiervoor aangesproken, dan kunt u bellen naar Martin Vogelsangs. Telefoon: 072-5338645 of mail naar martin.j.g@kpnplanet.nl.

Broers en zussen samen zevenhonderd jaar oud

Gelukkig in hetzelfde schuitje. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De tien broers en zussen Koppes uit Heiloo waren op 4 oktober samen precies zevenhonderd jaar oud. Reden voor een feestje!

Broer Niek werd die dag eenenzeventig jaar oud. Zodoende zorgde hij ervoor dat hij samen met Lia (76), Joop (75), Aad (73), Ank (72), Cor (69), Greet (68), Erna (67), Wil (65) en Maria (64) dit heugelijke feit konden vieren. De kinderen van pa (geboren in 1904) en ma (geboren 1911) Koppes woonden van 1947 tot 1968 in een boerderij aan Het Maalwater. In 1968 is de boerderij verkocht. Reden genoeg om hier nog een keer samen te komen, dat gebeurde op 4 oktober.

De kinderen wonen, behalve Maria die in Spanje woont, allemaal in de regio. Zij komen nog altijd bij elkaar op alle verjaardagen en ieder jaar wordt een familiedag gehouden. Toen de jongste zus Maria vier jaar geleden zestig werd, zijn ze allemaal voor een week naar Spanje geweest om daar de verjaardag van Maria te vieren. De broers en zussen hebben eenendertig kinderen en zestig kleinkinderen.

Op 4 oktober stapten de broers en zussen bij Het Maalwater in een open sloep om zich zo te laten vervoeren naar Het Gulden Vlies in Alkmaar. Hier nuttigden zij met hun echtgenoten en andere bekenden een uitgebreide lunch en vierden zij hun 'zevenhonderdste verjaardag'.

Gelukkig in hetzelfde schuitje. Foto: Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Dansende burgemeester tijdens opening Kinderboekenweek

Burgemeester in de stemming. Foto: Marieke Ooijevaar

Burgemeester Hans Romeijn opende vorige week woensdagmiddag tijdens een heuse feestmiddag in de bibliotheek Heiloo de Kinderboekenweek.

Na binnenkomst van veel ouders en kinderen, maakte de burgemeester de winnaars bekend van de gedichtenwedstrijd en de kleurplaten-wedstrijd die speciaal voor de Kinderboekenweek in het leven waren geroepen. De burgemeester complimenteerde Aurora, Fanna en Indira met hun winnende gedichten over hun opa en/of oma. Aurora en Indira lazen hun teksten voor. Michelle, Stella en Piet wonnen de kleurplatenwedstrijd. Hans Romeijn schonk de jonge winnaars een boekenbon en een dinerbon. De gelukkigen mochten vrijdag in ontmoetingscentrum Het Trefpunt een hapje mee-eten met ouderen, een bijeenkomst georganiseerd door Stichting Welzijn Heiloo. Ook mochten ze daar hun gedichten voordragen.

Het thema van de Kinderboekenweek 'Voor altijd jong' kwam tijdens het openingsfeest goed naar voren. Zeker toen de muziek klonk en de kinderen onder leiding van Mena Leila van Muziek- en Dansschool Heiloo naar hartenlust dansten, samen met de burgemeester. Daarna ging Hans Romeijn nog even op de foto met diverse kinderen en gingen de jonge Heilooërs aan de slag met bijvoorbeeld Pokémon tekenen, oud-Hollandse spelletjes spelen, oude kinderliedjes zingen, schaken en knutselen. Ook lieten kinderen zich schminken en kregen ze dansles. Dit alles onder het genot van limonade en zoethout.

Prijswinnaars Aurora en Piet op de foto. Foto: Agnes Hoogendonk

De organisatie van de feestmiddag was in handen van de bibliotheek Heiloo, Stichting Welzijn Heiloo, de muziek- en dansschool Heiloo en Bruna.

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

10 vragen aan... Andre Dekker

Mijn naam is Andre Dekker. Inmiddels gepensioneerd maar bijna vijftig jaar op administratief gebied werkzaam geweest. Inmiddels drieënveertig jaar getrouwd met Gina Brakenhoff, vader van drie kinderen en de trotse opa van drie, bijna vier, prachtige kleinkinderen. Doordat mijn vader heel nauw betrokken was bij de muziek - en dan met name bij het slagwerk - is dat mijn grote hobby geworden. Inmiddels ben ik zowat vijfenveertig jaar voorzitter van de slagwerkgroep waarvan ook dertig jaar voorzitter van de harmonie.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Limmen. Geboren op de Hogeweg in de omgeving van de Amsterdamse buurt en op hele jonge leeftijd is ons gezin verhuisd naar de Kerkweg waar ik tot mijn trouwen heb gewoond. Na ons huwelijk hebben we een huis aan de Koningsdam betrokken en daar wonen we nog steeds.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Alhoewel het voor veel beroepsmuzikanten financieel best moeilijk is om de eindjes aan elkaar te knopen, zou ik dan uiteraard slagwerker in een groot orkest zijn.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Andre Rieu. Ik heb heel veel waardering voor de manier waarop hij zijn publiek weet te boeien voor zijn muziek en wellicht kunnen we daarin wat van hem leren.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
We hebben op de Kerkweg een fijne en onbezorgde jeugd gehad. We hadden een grote tuin dus veel ruimte om ons heen en we konden nog gewoon op straat spelen. Het jaarlijkse drumbandconcours op de Kerkweg staat mij natuurlijk nog steeds bij.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Limmen?
Limmen heeft heel veel mooie plekjes, denk maar aan de omgeving rond de Hervormde Kerk met de hortus en de prachtige, in oude stijl gerenoveerde, Oude School. Maar ik woon langs 't Stet en geniet iedere dag volop van die omgeving en kies dus de omgeving rond 't Stet met de prachtige treurwilgen als mooiste plekje.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Een ijsje van ijssalon Di Fiorentia uit Heiloo gaat er altijd wel in.

7. Wat is het beste advies wat je ooit kreeg?
Koop maar zo snel mogelijk een woning en daar heb ik nooit spijt van gehad.

8. Wat weten de meeste Limmenezen niet van je?
Dat ik in 2013 een koninklijke onderscheiding heb ontvangen maar ook dat ik naast lid van de muziekvereniging best een fanatieke sporter kan zijn en zeker twee keer per week zweetdruppeltjes laat vallen bij Full of Live.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Alhoewel de burgemeester niet verantwoordelijk is voor alle politieke besluiten zou ik in die functie mijn uiterste best doen om de verminderingen op de subsidies voor cultuur te verzachten. Die zijn de laatste jaren in een veel te snel tempo verminderd.

10. Wat is de grootste verandering die je in al die jaren hebt gezien hebt in het verenigingsleven?
Het antwoord op deze vraag wil ik graag splitsen in tweeën, te weten betrekking hebbend op de slagwerkgroep en op verenigingen in het algemeen. Wat de slagwerkgroep betreft is de grote verandering natuurlijk het gebruik van het instrumentarium. Dat bestond eerst uitsluitend uit ongestemd slagwerk en door de uitbreiding met het melodische slagwerk zijn wij tot veel meer in staat. Over het algemeen, maar juist niet bij de slagwerkgroep, vind ik dat de betrokkenheid van de leden verandert. Heel veel komen uitsluitend nog voor uitoefening van de hobby maar zijn steeds minder bereid om daarnaast ook nog hand en spandiensten te verlenen om de hobby mogelijk te maken.

Ik nomineer Max Nuyens voor de volgende 10 vragen. Max is een grote inspirator rond de zo voor Limmen onmisbare Hortus Bulborum. Mijn vraag aan hem is:
Max, het lijkt of er buiten het seizoen - dat de bollen volop in bloei staan - niet zoveel is te doen bij de Hortus Bulborum, maar stopt het werken voor de hortus wel eens?

Falkland Toneel speelt 'Gouwe handjes (De belofte)' van Haye van der Heyden

Een charmante en gefortuneerde weduwnaar laat je natuurlijk niet zomaar lopen, toch? Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - In de Vlaamsche pot, Kees & Co, Kinderen geen bezwaar, Baantjer… Zomaar een greep uit het repertoire van schrijver Haye van der Heyden. Falkland Toneel speelt het bekroonde stuk 'Gouwe handjes' dat speciaal voor John Kraaijkamp geschreven is.

Arme Louis… Plotseling komt hij alleen te staan als zijn veel jongere vrouw overlijdt. Nou ja, ook weer niet helemaal alleen. Zijn dochter en zijn schoonzuster weten natuurlijk wel wat goed voor hem is en ook de huishoudelijke hulp die zwabberend zijn leven binnenstormt, bekommert zich niet alléén om het huis. Louis is tenslotte een charmante en gefortuneerde weduwnaar en die laat je natuurlijk niet zomaar lopen, toch? Maar dan is daar opeens de jonge en beeldschone Claire… Zomaar, uit het niets. Hoewel…? Heeft de belofte die Louis Emma moest doen op haar sterfbed er iets mee te maken? Speelt Emma zelf misschien nog een rol? Haye van der Heyden heeft er een onvervalste tragikomedie van gemaakt, boordevol humor en verrassende wendingen.

De voorstellingen zijn op zaterdag 29 oktober (20.15 uur) en zondag 30 oktober (14.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 10 euro.

Kaartverkoop vanaf veertien dagen voor de uitvoeringen bij Boekhandel de Schrijverij (Stationscentrum en Het Hoekstuk) en Boekhandel Bruna ('t Loo) in Heiloo. Kaarten zijn tevens vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling te verkrijgen aan de kassa van Theater De Beun. Reserveringen en informatie: www.falklandtoneel.nl of bij Irene Schols (072 - 533 2163).

Bedrijf Belicht: Vitalis

Ernst Kramer en Bernadette Gyecsek.

Massagepraktijk en/of Personal Coaching, Dom Huybenlaan 6, Egmond-Binnen.
Massagepraktijk: Bernadette Gyecsek 06-15219400. Website: www.massagepraktijkvitalis.nl
Op afspraak: maandag t/m vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur. Zaterdag van 9.00 uur tot 13.00 uur.
Coaching: Ernst Kramer 06-55773775

Massagepraktijk Vitalis is na een aantal jaren verhuisd van Heiloo naar Egmond-Binnen. Op 14 oktober opent de geheel vernieuwde praktijk haar deuren op een mooie, rustige locatie vlakbij de Sint-Adelbertabdij. Naast de vakkundige massages van Bernadette Gyecsek is ook de coachingpraktijk van partner Ernst Kramer op deze plek te vinden. Beiden hebben jarenlange ervaring in hun vakgebied en kunnen vanuit de nieuwe praktijk hun krachten bundelen door het aanbieden van sessies die lichamelijk en geestelijk welzijn combineren.

Coaching, massage of een combinatie
Zowel Bernadette als Ernst weten uit ervaring dat de cliënten die zij onafhankelijk van elkaar in hun praktijk zien, vaak gebaat zouden zijn bij een combinatie van de twee disciplines massage en coaching. Zo komt tijdens een massage veelal een gesprek naar voren over iemands situatie en/of knelpunten in het leven die de fysieke spanning wellicht veroorzaken. In zo'n geval zou een coachingtraject iemand verder kunnen helpen.

Andersom ziet Ernst dat de personen die hij coacht soms ook last hebben van fysieke spanningsklachten. Voor iemand die bijvoorbeeld een verandering in de privésituatie doormaakt of leert omgaan met een burnout, is een ontspanningsmassage meer dan welkom. Bernadette: "We kijken naar de mens als geheel. Wat heeft iemand nodig? Daarom is het fijn dat we vanaf nu onze klanten beide mogelijkheden kunnen bieden. Iemand kan uiteraard nog steeds alleen voor een massage komen of voor een coachingtraject. Maar als iemand dat wenst en wij de behoefte signaleren, dan is juist de combinatie fijn en waardevol."

Welness- en ontspanningsmassage
De van origine Hongaarse Bernadette Gyecsek (42) volgde onder meer een opleiding tot masseur in Zwitserland. Ze woont inmiddels veertien jaar in Nederland en volgde na haar opleiding cursussen om haar kennis te verbreden en nog meer bij te kunnen dragen aan het welzijn van anderen. Vijf jaar geleden startte ze haar eigen massagepraktijk Vitalis in Heiloo. Bernadette: "Ik maak gebruik van oosterse massagetechnieken, waarbij een meer holistische benadering wordt gezocht en het lichaam en organisme als geheel wordt behandeld. Door bijvoorbeeld massage van de energiebanen, de zogenaamde meridianen, die verantwoordelijk zijn voor de vrije doorstroming van energie in ons lichaam, wordt de verwijdering van afvalstoffen in het lichaam gestimuleerd en het immuunsysteem in zijn werking ondersteund. Bij elke massage ervaar ik hoezeer wij allen gebaat zijn bij de positieve effecten van momenten van totale ontspanning." Er is keuze uit ontspanningsmassage, kruidenstempel, meridiaan- en lotusmassage, cupping en stoelmassage. Op de website staat meer uitleg over deze verschillende technieken.

Individuele coaching
Ernst Kramer (54) is senior consultant en coach. Hij werkt als zelfstandige bij bedrijven en is tevens personal coach. Hij woonde en werkte veertien jaar lang in Zuid-Frankrijk waar hij onder andere vijf jaar Mental coach was van topsporters en een NLP trainingsinstituut runde. Hij is zelf internationaal gecertificeerd NLP trainer en verdiepte zich in vele andere coachingmethoden en -technieken, waaronder Enneagram en Transactionele Analyse. Inmiddels is hij alweer lange tijd in Nederland en coacht hij, naast zijn werk in het bedrijfsleven, binnen Vitalis mensen privé. Ernst: "Mijn interesse en passie is alles wat met persoonlijkheid en de menselijke geest te maken heeft. Met een systematische benadering breng ik de relatie tussen gedrag, voelen en denken in kaart. Daarbij is een holistische benadering, het bezien van de mens als geheel, het uitgangspunt." Coaching helpt om een nieuw evenwicht te vinden na verandering in werk of privé of andere obstakels die zich in ieders leven aandienen.

Tekst en foto: Natalie Bottemanne.

Verzekeraar Nh1816 verblijdt 'Bewegen voor Ouderen'

Marian van Dam en Wanda Vasbinder van Welzijn Heiloo en Koen de Jong en Arnt Blei van De Foresters.

HEILOO - De Heilooër voetbalvereniging De Foresters en de Stichting Welzijn Heiloo - die onlangs afspraken maakten over een nauwe samenwerking op het gebied van de Ouderensport - zijn door de verzekeringmaatschappij Nh1816 verblijd met een prachtige financiële stimulans. Namens deze tweehonderd jaar geleden in Oudkarspel opgerichte verzekeraar kwam Aron Harsveld een cheque van ruim 20.000 euro overhandigen. De promotors van het 'Bewegen voor Ouderen' toonden zich helemaal in hun nopjes.

De samenwerking van Foresters en Welzijn Heiloo heeft al vruchten afgeworpen in de vorm van de succesvolle introductie van het Walking Football. Op vrijdagavond beoefent een groep dames en heren van 55-plus deze nieuwe voetbalvorm op het Foresters-terrein. Walking Football wordt in wandeltempo op een kwart veld gespeeld. Slidings zijn niet toegestaan en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Op deze manier kun je doorgaan met actief voetballen en bewijzen dat je je voetbalstreken nog niet bent verleerd. Zo kun je een leven lang van voetbal blijven genieten. Voetbal hoeft niet altijd snel te gaan, luidt het motto.

Emotionele Jaap Hoogland geridderd

Waardering voor Jaap Hoogland. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Jaap Hoogland uit Heiloo is zaterdag in de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar geridderd. Jaap ontving van burgemeester Piet Bruinooge tijdens de herdenkingsdienst van 8 oktober het lintje. Jaap, duidelijk geëmotioneerd, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De datum van de uitreiking is niet geheel toevallig. Jaap Hoogland zet zich al sinds 2008 in voor de 8 October Vereeniging Alkmaar Ontzet. Eerst als algemeen bestuurslid en later als penningmeester. Daarnaast organiseerde hij als bestuurslid 'Muziek' de muzikale activiteiten tijdens Alkmaar Ontzet. Tevens was Jaap Hoogland voorzitter van de sponsorcommissie. Jaap heeft in mei 2016 afscheid genomen vanwege het bereiken van de statutaire leeftijdsgrens.

Nadat burgemeester Piet Bruinooge burgemeester Hans Romeyn had bedankt dat hij Jaap Hoogland het lintje mocht opspelden - Jaap is tenslotte inwoner van Heiloo - gaf hij aan wat Jaap Hoogland allemaal voor de maatschappij betekend heeft. Jaap was onder andere penningmeester van de Stichting Grote Sint Laurenskerk. Ook zwem- en waterpolovereniging DAW mocht van zijn expertise gebruikmaken.

Natuurlijk wist Jaap Hoogland niets van wat hem te wachten stond. Andere sponsoren hebben hem naar de kerk gelokt. Samen met zijn vrouw die in het complot zat. Toen Jaap al lang in de kerk zat, namen de andere familieleden achter in de kerk plaats zonder gezien te worden door Jaap. Dochter Anje vertelde dat de hele familie heel trots is op haar vader. Zaterdagmiddag was er nog een surpriseparty georganiseerd waar alle familieleden bij aanwezig waren.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuw: Care for Hair in Het Hoekstuk

Sfeerimpressie.

HEILOO - Care for Hair (CFH) opent zaterdag 15 oktober haar deuren in Winkelcentrum Het Hoekstuk in Heiloo. De kapsalon biedt een luxe haarervaring voor een betaalbare prijs. Het team weet alles over de laatste trends en kniptechnieken, zodat ze uw haar elk bezoek weer fantastisch kunnen knippen, kleuren en stylen.

Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn, kent CFH ruime openingstijden. De kapsalon is van maandag tot en met zaterdag geopend, waarbij de kapsalon op vrijdagavond zelfs tot 21.00 uur geopend is. U kunt de hele dag zonder afspraak binnenlopen, waarbij in de ochtenden tevens op afspraak wordt gewerkt. U kunt altijd een afspraak maken. Dit kan telefonisch onder openingstijden via 072-5334010 of 24/7 via de handige online tool op de website.

Stap gerust eens binnen voor een advies. Voor meer informatie over Care for Hair en onze openingstijden kunt u kijken op www.careforhair.nl.

Participatiewet: Werknemers bij restaurant Herberg Jan

Sadaquat in spoelkeuken Herberg Jan.

Twee weken geleden heeft u kunnen lezen wat de Participatiewet inhoudt voor onze gemeente. Deze week een (praktijk)voorbeeld van het met succes toepassen van deze wet.

Aan het woord is Marjolein Bosch, eigenaar van restaurant/grand café Herberg Jan aan de Kennemerstraatweg. Zij heeft op het moment twee medewerkers in dienst vanuit de Participatiewet.

"Wij werden in 2014 benaderd door een intermediair van de gemeente. Zij had iemand op het oog die wellicht in ons team zou passen. Omdat wij altijd open staan voor nieuwe, gemotiveerde medewerkers, werd een eerste contact gelegd". Het ging om de heer Sahel (43), van origine afkomstig uit Afghanistan. Hij is in 2001 naar Nederland gekomen. Zijn vrouw en zoon hebben zich pas veel later, in 2014, hier met hem kunnen herenigen.

Het spreekt voor zich dat het gezin een nieuw bestaan probeert op te bouwen en daarbij is het hebben van een baan een noodzakelijk en gewenst doel. Door de taalbarrière is het echter niet zo eenvoudig om iets geschikts te vinden. De heer Sahel is afgestudeerd architect en was in Afghanistan klein ondernemer. Bij Herberg Jan werkt hij als assistent in de keuken en in de spoelkeuken en doet hij schoonmaakwerkzaamheden. "Na een proefperiode van twee maanden konden we van beide kanten spreken van een fijne match", vertelt Marjolein. "Het beviel zo goed dat meneer Sahel inmiddels alweer twee jaar bij ons werkt en we hem onlangs volledig in dienst hebben kunnen nemen met een contract voor onbepaalde tijd. Hij werkt twee à vier dagen in de week, vaak op oproep, in de avond en tijdens het weekend." De heer Sahel heeft het naar zijn zin en is dankbaar voor deze kans om zijn arbeidsproces weer op te kunnen pakken.

Recent is ook het contact gelegd tussen René Bulthuis (54) en Herberg Jan. René is, na enige jaren in het buitenland te hebben gewoond, in 2013 vanuit Italië geremigreerd en zodoende opnieuw zoekende in het arbeidsproces. Hij is gaan studeren en is nu webdesigner. Zijn doel is om als erkend internationaal webdesigner een eigen bedrijf te starten. Na verschillende banen kwam hij terecht bij Herberg Jan. Hij wilde graag weer aan de gang en met collega's in aanraking komen. Doordat hij ook meubelmaker is en een technische achtergrond heeft, werkt hij als oproepkracht voor het uitvoeren van diverse technische dienst werkzaamheden. Marjolein: "In de praktijk gaat dat nu om gemiddeld één keer per week. Het voordeel is natuurlijk dat René flexibel is qua tijd en dus snel beschikbaar is als wij hem nodig hebben."

Meedraaien en financiële onafhankelijkheid
Als werkgever heeft Marjolein wel haar bedenking over het feit of werken vanuit de Participatiewet wel loont voor de werknemer. Ze zegt: "Deze mensen hebben een uitkering via de gemeente en het salaris dat zij bij ons ontvangen wordt volledig in mindering gebracht op die uitkering. Dat is op zich begrijpelijk, maar werkt niet altijd stimulerend". Dit is iets wat zij zelf signaleert en niet iets dat ze vanuit de medewerkers hoort. Zij zijn in eerste instantie blij om weer aan de slag te kunnen.

Pauline Schreuder (Jobcoach) van de gemeente Heiloo voegt daar het volgende aan toe: "Aan de andere kant betekent dit voor de werknemers dat zij met behoud van uitkering werkervaring kunnen opdoen zonder daarbij het risico te lopen zonder inkomen te komen. Het is een manier om geleidelijk weer financieel onafhankelijk te worden. De praktijk leert dat eenmaal op contract, uren vaak worden uitgebreid waardoor werknemers de achtervang van de uitkering op de lange termijn niet meer nodig hebben".

Het (opnieuw) starten in het arbeidsproces heeft en kent een groter belang dan alleen het financiële aspect. Sommige mensen hebben al geruime tijd niet deelgenomen aan het arbeidsproces. Hierdoor is er een achterstand ontstaan in het functioneren binnen de maatschappij. Wanneer iemand (weer) start op de arbeidsmarkt heeft dat een positieve invloed. Het gevoel er (weer) bij te horen, andere mensen te ontmoeten dan die in de directe omgeving, een dagbesteding (lees: werk) te hebben, zorgt voor een positieve ontwikkeling in het sociale proces als mens in de maatschappij. Daarnaast zijn er vanuit de Participatiewet mogelijkheden om een financiële stimulans te verstrekken. Deze heeft de heer Sahel ook ontvangen.

Marjolein vindt het positief dat de gemeente stimulerend bezig is. De intermediairs zijn actief om de betrokkenen die onder de Participatiewet vallen te plaatsen in het bedrijfsleven. Recent heeft ze ook een evaluatiegesprek gehad met de gemeente en meneer Sahel omdat zijn tijdelijke aanstelling verliep. Dat heeft dus geresulteerd in genoemde vaste aanstelling. Een geslaagd voorbeeld dus.

Ook NCPN indiener van moties

HEILOO - Net als de PvdA was de politieke partij NCPN vorige week tijdens de gemeenteraadsvergadering mede-indiener van een motie waarin de partij het college van B&W vroeg haast te maken met woonvisie. Het feit dat ook de NCPN de motie had ingediend, stond niet vermeld in het gemeenteraadsverslag in de Uitkijkpost van vorige week. Dat had wel gemoeten. De partijen wijzen op een tekort aan betaalbare woningen voor jongeren en benadrukken het belang van een evenwichtige bevolkingsopbouw in Heiloo. Het college is bezig met de voorbereiding van een lokaal woonwensenonderzoek en wil de uitkomsten hiervan uiterlijk in januari 2017 bespreekbaar maken.

Ook was de NCPN indiener van een motie over windmolens, net als Heiloo-2000 en het CDA. De partijen zijn tegen het voornemen van de regering om honderden windmolens te plaatsen voor de Noord- en Zuid-Hollands kust op ruim twintig kilometer uit de kust. De partijen noemen de windmolenlocatie 'IJmuiden Ver' op zestig kilometer uit de kust een beter alternatief.

Burger van Heiloo bij Os Steakhouse

De smakelijkste burger van Heiloo.

HEILOO - De Burger van Heiloo is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dorp. Dit initiatief van Fotostudio IwanBronkhorst.nl, in samenwerking met lokale horecaondernemers, ondersteunt Stichting Vrienden van de Vijfhoek bij de aanschaf van een loungebank voor ODC De Vijfhoek.

Een nieuwe eigenaar en menukaart maar mét de bekende kwaliteit van Os Steakhouse! Dagelijks staat de super sappige Burger van Heiloo van de houtskoolgrill op het menu. De burger is een heerlijke Italiaanse bol met een stevige Black Angus hamburger van tweehonderd gram rundvlees, bacon, brie, rode bieten compote, knapperige ijsbergsla en tomaat.

Stichting Vrienden van de Vijfhoek
Elke verkochte Burger van Heiloo levert 1 euro op voor Stichting Vrienden van de Vijfhoek. Heerlijk toch?! Een smakelijke Burger van Heiloo eten bij Os Steakhouse en een fantastisch goed doel ondersteunen!

Voor meer informatie over de Burger van Heiloo, zie www.burgervanheiloo.nl en www.osheiloo.nl.

Patchwork/quilten: het maken van Log Cabin Blokken

Naar eigen inzicht kunt u de diverse blokken verwerken.

HEILOO - Nivon Heiloo start donderdagavond 27 oktober van 19.30 tot 21.30 uur een vierwekelijkse patchwork/quiltcursus. Deze staat onder leiding van Trudie Konijn en bestaat uit zeven lessen. De cursus vindt plaats in de Hofdijk aan Mariënstein 178A in Heiloo. Het thema is het aanleren van de Log Cabintechniek. U leert diverse variaties. Naar eigen inzicht kunt u de diverse blokken verwerken in kleine of grotere quilts, tafelloper, kussenovertrek, enzovoort. Voor de cursus zijn materialen nodig die u zelf aanschaft. Enige tijd voor de cursusstart ontvangt u een materialenbriefje. Wilt u deelnemen, dan is het noodzakelijk dat u de naaimachine kan hanteren. Denk niet te moeilijk: als u recht kunt stikken, is dit voldoende. Kunt u al stofmeten, snijden met behulp van een stofrolmes, een quiltliniaal en een quiltsnijmat?

Kosten voor niet leden: 63 euro exclusief materiaal. Nivonleden krijgen reductie. Opgeven kan via -mail: info@nivonheiloo.nl of telefoonnummer 072-5333127 / 5333217. Zie ook onze website: www.nivonheiloo.nl.

Week van de jaren zestig in Overkerck

Terug in de tijd, een geweldig feest.

HEILOO - Bij verzorgingshuis Overkerck in Heiloo is een jaren zestigweek gehouden. De aanleiding was de komst van Stichting De Tijdmachine: de stichting had een woonkamer en keuken uit de jaren zestig opgezet in het restaurant van Overkerck. Het doel was om door herkenning erachter komen wat de hobby's van vroeger waren en wat de wensen van de bewoners van Overkerck nu zijn.

Corina Winter-Boon van Viva! Zorggroep vertelt dat de themaweek begon met een geweldig feest met muziek uit de jaren zestig. "De opkomst hierbij was groot. Het hoedenmuseum 'Zet 'm op' uit Andijk kwam een lezing houden en de week werd muzikaal afgesloten door Trace and the old Dix. De voetjes gingen van de vloer! Het was een geweldige week met veel informatie over wat de senioren nu werkelijk nog willen."

Kèk Women en Opera Familia

HEILOO - De Fashionshow van Kèk Women bij Wildschut Eten en Drinken verliep vorige week zaterdag zeer succesvol. Per abuis publiceerde De Uitkijkpost een foutief foto-onderschrift bij de foto die we in deze krant nog een keer laten zien.

Op de foto staat Liesbeth, eigenaresse van Kèk Women (tweede van links), samen met Opera Familia. Zij gaven een fantastische openingsact voor de Fashionshow van 1 oktober met een zeer enthousiast publiek!

De loondoorbetalingsplicht bij ziekte in Nederland, uniek!

Esmée Kuyt.

Deze zomer ben ik, Esmée Kuyt, afgestudeerd aan de UvA en mag ik mijzelf 'mr. Kuyt' noemen. Sommigen kennen mij al, omdat ik de afgelopen drie jaar naast mijn studie aan de UvA één dag per week bij Advocatenkantoor Lewin werkte. Nu ben ik hier fulltime als jurist aan het werk. Dit is mijn eerste column.

Iedereen is wel eens ziek, maar als een werknemer langere tijd afwezig is door ziekte heeft dat in Nederland grote financiële gevolgen voor werkgevers. Nederlandse werkgevers zijn wettelijk verplicht minimaal 70% van het loon door te betalen gedurende maximaal twee jaar (104 weken). Deze verplichting kan door UWV met 52 weken worden verlengd als de werkgever niet genoeg aan re-integratie heeft gedaan. Alleen voor werknemers die de AOW-gerechtigde leeftijd hebben, is er een korte periode waarin het loon moet worden doorbetaald (nu nog 13 weken en dat wordt 6 weken).

De lengte van deze verplichting is uniek voor Nederland. Er is geen ander land, niet in Europa en ook niet in de rest van de wereld, met een dergelijk systeem. Het gemiddelde van de loondoorbetalingsplicht in andere Europese landen is namelijk twee weken(!). Daarna neemt de overheid de betalingsverplichting aan de werknemer voor haar rekening. Daarnaast kent Nederland niet het onderscheid tussen 'risque social' (ziekte door oorzaken buiten het werk) en 'risque professionel' (werk-gerelateerde ziekte en arbeidsongeschiktheid). Het maakt in Nederland dus niet uit of de werknemer arbeidsongeschikt is geworden door een sportblessure of niet kan werken door een bedrijfsongeval of een beroepsziekte. Ook dit is binnen Europa uniek.

Er zijn genoeg stemmen die het huidige systeem oneerlijk vinden. Toch is de regering niet bereid veranderingen door te voeren.

Heeft u juridische vragen? Ik beantwoord deze graag. Mijn e-mailadres is: esmee.kuyt@advocaatlewin.nl. U kunt mij ook volgen op Twitter: @mrEsmeeKuyt.

Museumhoeve Overslot moet nog dit jaar sluiten

Donkere wolken pakken zich samen boven Hoeve Overslot.

EGMOND AAN DEN HOEF - De gemeente Bergen wil Museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef nog dit jaar sluiten. Dat schrijft de gemeente Bergen in een brief aan deze instantie. De gemeente wil aan het Slotwartier een nieuwe impuls geven.
Voor het gebruik van het gebouw is de stichting een gebruiksovereenkomst aangegaan met de gemeente Bergen. Vervolgens besloot het college op 19 juli de overeenkomst voor de ruimte aan de Slotweg 42 te beëindigen. Het College van B&W vraagt nu het gebouw uiterlijk op 31 december op te leveren.

Hoeve Overslot huurt sinds 1998 dit oude rijksmonument, gebouwd omstreeks 1555. Hier vinden culturele activiteiten plaats. Denk aan concerten, een schelpenmuseum en het bekijken van antiquiteiten, hedendaagse kunst en stokoude bodemvondsten. Dit alles op verzoek van de gemeente met vrijwilligers en zonder subsidie. "Na een vliegende start met zeer goed bezochte exposities van vooral regionale kunstenaars, is museumhoeve Overslot niet meer weg te denken uit het culturele leven in de Egmonden. Mede door het unieke schelpenmuseum en de wekelijks goed bezochte huiskamerconcerten op de zondagmiddag groeide het aantal bezoekers in de loop der jaren gestaag. Zo ontvingen we onlangs de honderdduizendste bezoeker", zo laat een woordvoerder van Hoeve Overslot weten.

'Een pareltje'
Het bestuur van Hoeve Overslot is niet blij met de naderende sluiting. Een woordvoerder laat het volgende weten. "Dit gaat al terug naar het moment dat de gemeente Bergen het pand bij de Provincie Noord-Holland opgaf voor 'Herbestemming van langdurig leegstaande Rijksmonumenten' om op deze manier een graai in de Provinciale subsidiepotten te kunnen doen. Het bleek dat deze regeling echter ook geldt voor toekomstige (!) langdurig leegstaande Rijksmonumenten. Sindsdien wordt er geen middel meer geschuwd om museumhoeve Overslot leeg te krijgen. En dat terwijl Hoeve Overslot 'een pareltje' is waar iedere gemeente trots op zou zijn."

Museumhoeve Overslot is te vinden aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef en is ieder weekend vrij te bezoeken vanaf 14.00 uur.

Wereldrecordpoging met Het Kleurenorkest

LIMMEN - De kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 van basisschool Het Kleurenorkest in Limmen doen vrijdag 14 oktober mee met een poging het wereldrecord programmeren te verbeteren.
Op initiatief van de Stichting CodeUur doen ruim tienduizend leerlingen van meer dan vierhonderd scholen mee aan deze officieuze wereldrecordpoging.

De bedoeling is dat die ochtend zo veel mogelijk scholieren inloggen om een les programmeren te volgen. "Op het Kleurenorkest wordt al veel aandacht besteed aan programmeren met Scratch of een van de vele games van CodeUur. Vorig jaar waren de kinderen zeer enthousiast over het programma Bomberbot, dit jaar gaan we het op deze manier onder de aandacht brengen", aldus techniek-coördinator Bor Wijnker van het Kleurenorkest. "Dit jaar organiseren we ook de Coderdojo in de aula van onze school, waar kinderen - ook van andere scholen - van 7 tot 17 jaar kunnen leren programmeren." Woensdag 12 oktober is de eerste. Opgeven hiervoor kan via www.coderdojo.nl.

Het startsein voor de wereldrecordpoging wordt in Amsterdam gegeven door prins Constantijn. Het huidige record staat op 9782 en is deze zomer gevestigd in Australië. Na inloggen wordt de programmeerles geopend door Laurens de Groot, presentator van 'Ivory Wars' en 'Wildlife conservation' op Discovery Channel. De kinderen gaan een (virtuele) drone programmeren om de olifanten te redden.

NK Keezen in Akersloot

AKERSLOOT - De vijfde editie van het NK Keezen start zaterdag 15 oktober in Café partycentrum de Vriendschap in Akersloot.
Dit is sinds 2012 een terugkerend fenomeen dat ieder jaar groter, spannender en vooral gezelliger wordt. Het NK wordt georganiseerd door de Nederlandse Keezbord Organisatie (N.K.B.O.). Teams vanuit heel Nederland gaan strijden om de beker en de mooie prijzen. Tijdens het NK worden er voorrondes gespeeld waarin om een finaleplek wordt 'gekeezd'. Per voorronde kunnen er tachtig teams worden ingeschreven. Na de laatste voorronde worden de geplaatste teams bekendgemaakt en krijgen de teams die de finale hebben gehaald een uitnodiging.

De eerste voorronde vindt plaats op zaterdag 15 oktober, de tweede voorronde op zaterdag 29 oktober en de derde voorronde op zaterdag 5 november. Van de drie voorronden gaan de 80 best scorende teams door naar de finale. Deze vindt plaats op zaterdag 19 november, waar gestreden wordt voor eeuwige roem en prachtige prijzen.

Voor alle voorronden zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Lijkt het je leuk mee te doen? Schrijf je dan nu in voor een van de voorrondes en wie weet ga jij met de titel Nederlands Kampioen Keezen naar huis! Inschrijvingen via www.nk.keezbord.nl.

Romeins feestje bij Huis van Hilde

Romeins leger.

CASTRICUM - Hilde is jarig! Op deze dag, zondag 16 oktober, bruist het bij Huis van Hilde in Castricum van de activiteiten. Er is een Romeins festival met muziek- en toneelvoorstellingen, er zijn demonstraties en workshops en heel veel andere leuke dingen om te doen. En natuurlijk is er taart en een cadeautje voor iedereen.

Neem een kijkje bij het Romeins kampement of bij de Romeinse ambachten, zoals weven, tin gieten en smeden. Kom naar de Romeinse schoonheidssalon of volg een gevechtstraining met Romeins schild. Voor kinderen zijn er voorstellingen, rondleidingen, games en allerlei andere dingen om te doen en te ontdekken. Het feest gaat in de herfstvakantie gewoon door. Er staan dagelijks activiteiten op het programma. In de nieuwe ArcheoHotspot kun je zelf als archeoloog aan de slag. Kijk voor het programma op de website naar 'Hildes Verjaardag' (16 oktober). In de herfstvakantie duurt de feestweek van 15 tot en met 23 oktober. Zie www.huisvanhilde.nl.

Wat kun je doen met een pompoen?

Foto: Ellen Liefting

EGMOND-BINNEN - Heeft u zin in een leuke creatieve workshop? Wilt u een mooi herfststukje in huis en ook nog kunnen zeggen dat het zelfgemaakt is? Lijkt het u leuk om weer eens wat nieuwe mensen te ontmoeten? Kom dan 27 oktober om 14.00 uur naar de Schulp aan Visweg 45 in Egmond Binnen en ontdek onder leiding van Ellen Liefting van Firma Hopman wat je allemaal kunt doen met een pompoen. De kosten zijn 7,50 euro, inclusief materiaal en koffie of thee. Opgeven kan tot 20 oktober bij Stichting Welzijn Bergen via 072-5065204 (tussen 9.00 en 12.00 uur) of bel Els Mizee op 06-15870387.

Nieuw: Mekan Döner Heiloo

Het personeel van links naar rechts: Murat, Sia, Cagla en Mehmet.

HEILOO - Mekan Döner Heiloo opende zaterdag feestelijk haar deuren op een toplocatie aan het Stationsplein dichtbij het station in Heiloo.

Het nieuwe afhaalrestaurant biedt Turkse lekkernijen zoals kalfs- en kipdoner, lams-, kip en gehaktspies, hamburgers en cheeseburgers. Ook is bijvoorbeeld lamsshoarma verkrijgbaar. Eet u vegetarisch, dan kunt u ook bij de Mekan terecht. Naast het broodje Falafel, kunt u bijvoorbeeld vegetarisch kapsalon bestellen, salades en heerlijk vers Turks brood. Heerlijk zijn ook de knoflooksaus, sambal en uiensaus. De Mekan heeft ook alle soorten frisdranken in huis. Jongeren, gezinnen en ouderen weten de weg te vinden en maken het gezellig bij Mekan Döner Heiloo.

Mekan Döner Heiloo is sinds 2005 een begrip in de regio Uitgeest, Limmen en Heiloo. Eigenaar Mehmet Kaya: "Na elf jaar met veel plezier gewerkt te hebben in Castricum, Uitgeest en recentelijk in Krommenie, was de tijd rijp om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
De nieuwste Mekan met een aangepast logo gaat nu verder in Heiloo en Uitgeest. De locatie is Castricum is verkocht en wordt met voortgezet door de oud vennoot. Mensencontact, vriendelijkheid, eerlijkheid, hard werken en open staan voor kritiek en vernieuwing zijn de sleutelwoorden voor ons succes. We hebben het doel om onze klanten van dienst te zijn. Niet het geld, maar het vertrouwen is voor ons het allerbelangrijkst. Mekan, is het warme huis in de regio.Mekan, the place you want to be!"

Mekan Döner Heiloo is zeven dagen in de week geopend. Zie ook www.mekan.eu.

Herfst op je bord bij restaurant Loocatie

HEILOO - Kom genieten van de herfst op zondag 23 oktober! Restaurant Loocatie nodigt u uit voor een frisse herfstwandeling in het Heilooërbos met aansluitend een bijzondere 3-gangen lunch.
De gasten verzamelen zich om 11.30 uur in restaurant Loocatie voor een kopje koffie met herfst petit four. Om 12.00 uur start de natuurwandeling onder leiding van twee natuurgidsen in het prachtige Heilooërbos. Zij vertellen u van alles over de natuur en de geschiedenis van dit mooie stukje Heiloo. De herfstkleuren zijn adembenemend en er zijn veel verschillende soorten paddenstoelen te bewonderen. Aansluitend om 13.30 uur geniet u van herfst op uw bord!

Hans Kok en Sam Piscaer koken voor de gasten een heerlijke 3-gangen herfstlunch voor 23,50 euro per persoon. Ingrid Kaatee heeft mooie bijpassende wijnen klaarstaan voor de liefhebber. Ook als het regent gaat de wandeling gewoon door. Neemt u dan laarzen en een paraplu mee! Reserveren voor 'herfst op je bord' kan via loocatie.nl of bel even naar 072-533 33 52. U kunt de lunch ook zonder de wandeling reserveren.

Voorverkoop IJsbaankaarten

HEILOO - De kaartverkopers van IJsbaan Heiloo komen de komende weken weer aan de deur bij iedereen die het voorbije seizoen een seizoenkaart heeft gekocht. Helaas lukte het ook dit jaar niet om de baan open te stellen, zegt voorzitter W.R. Peereboom van IJsbaan Heiloo. "Veel kaarthouders hebben daarom gebruikgemaakt van de mogelijkheid om kosteloos te schaatsen op De Meent. Zo is uw kaart toch nog geld waard. Dit blijft zo. Al hopen we dit jaar op een mooie schaatswinter. De kaart kost in de voorverkoop nog steeds 5 euro. Onze loper komt bij u langs en het is fijn als u het geld voor de kaart(en) klaarlegt. Wij rekenen op uw medewerking."

Herfstborrel D66 Heiloo

HEILOO - D66 Heiloo houdt zondag 16 oktober tussen 16.00 en 18.00 uur haar herfstborrel bij Herberg Jan. Leden en geïnteresseerden kunnen hier op informele wijze met elkaar, de fractie en het bestuur kennismaken. Natuurlijk is er gelegenheid voor het stellen van vragen over de lokale politiek en de afdeling. Wij bieden een borrelhapje aan, drankjes zijn voor eigen rekening. Tot ziens bij Herberg Jan! Zie ook www.d66.heiloo.nl.

Karen Stevenson Nederlands kampioen judo

Karen als tweede van links op het podium met de overige prijswinnaars in de klasse-78kg. Foto: Fred Stevenson.

HEILOO - Tijdens het Nederlands Kampioenschap judo, dat dit weekend in Almere werd gehouden, legde Karen Stevenson beslag op het goud in de klasse tot 78 kilo. In de voorrondes werd eenvoudig gewonnen van Iris Benjamins en Sabine Wolsink. Beide partijen werden ruim binnen de speeltijd met ippon gewonnen. Benjamins werd met een fraaie lage kata garuma geklopt en Wolsink moest twee wazari's incasseren die met lage schouderworpen werden gescoord. In de finale scoorde Karen wederom met een schouderworp al na een halve minuut een wazari tegen Larissa Groenwold. De partij werd daarna netjes uit gejudood zonder dat de overwinning in gevaar kwam. Hiermee sleept Karen haar tweede NK titel bij de senioren in de wacht wacht. Daarmee kan zij binnenkort vanuit de Judobond een bijzondere promotie tegemoet zien naar haar derde dan.

Zusjes De Witte in het zonnetje bij TRIAS

Met topsporters op de foto. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Een bijzonder moment. Laura en Lisanne de Witte zijn woensdagavond bij AV Trias gehuldigd. De twee zusjes werden geëerd voor hun deelname aan de Olympische Spelen in Rio.
Tijdens de huldiging op de atletiekbaan, de thuisbaan van de zusjes, werden ze toegesproken door de voorzitster van Trias, Jocelyne Tophoff. Tijdens haar toespraak vertelde zij trots te zijn op de zusjes en het zeer knap te vinden welke tijd zij hebben neergezet in Rio. Omgerekend liepen zij vierhonderd meter in tweeënvijftig seconden.

Ook wethouder Rob Opdam feliciteerde bij Trias Laura en Lisanne met hun prestatie. Tevens zei de wethouder dat zij een voorbeeld zijn voor de atletiekjeugd in Heiloo. Daarna onthulden Laura en Lisanne een bord, geplaatst naast de atletiekbaan met daarop de vermelding van hun deelname in Rio. Tevens staat er van beiden een prachtige actiefoto op, die gemaakt is tijdens de Olympische Spelen. Er wachtte de zusjes nog een verrassing. Rob van der Wal van CiRoPack bv stelde een VW-Up ter beschikking aan de dames in de kleur van zijn bedrijf. Daarmee kunnen Laura en Lisanne de komende vier jaar naar diverse wedstrijden rijden die ze uiteindelijk moeten leiden naar de Olympische Spelen van 2020.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Geslaagd in Zwembad Loos

Blije zwemmers trots op diploma.

HEILOO - Het nieuwe afzwemseizoen van zwembad Loos in Heiloo startte zaterdagmorgen 1 oktober met het A, B en C diploma. Hiervoor kwamen bijna veertig leerlingen naar zwembad De Beeck in Bergen. De kinderen zwommen de verplichte banen en vaardigheden in een vlot tempo. Alle leeftijden lieten zien dat er in de vakantie vooral geoefend was op het duiken en onderwater zwemmen. Iedereen kon dan ook gefeliciteerd worden met zijn of haar diploma.

De geslaagden:
Diploma A: Jelle van Baar, Felix Beentjes, Scott Hanck, Mees Kalter, Fenna van der Kolk, Jauke Meijne, Jurre van der Putten, Chen Schurer, Sanad Souissi, Lily Wood, Martha van den Broek-Eisinga, Atal Lalpourwal, Francisca Mathies.

Diploma B: Pippa van Beek, Steyn Bijleveld, Lynn Broekstra, Daragh van den Brug, Lieke Bruin, Ella Bus, Yara Hoff, Rosa van Kimmenaede, Julia Komen, Linde Kuitenbrouwer, Sofie Möller, Loek Niekoop, Lars Rotteveel, Lara Serbassi, Joyce Smit, Friso Tervoort, Lotje Valkering, Stijn Weijers.

Diploma C: Tygo Huls, Ellemieke Jurrius, Lucas Koppes, Lynn Laks, Mike Peperkamp, Jorne Reitsma, Jaeden Tetaz.

AZ/Foresters geniet in Olympisch Stadion

Ultieme sportbeleving van Cor Zwart & Johan Willem de Jong.

HEILOO - Een delegatie Walking Football spelers van De Foresters kwam vrijdag 7 oktober uit voor AZ Alkmaar tijdens het Eredivisie Jubileum (zestig jaar) Old Stars toernooi. Op het heilige gras van het Olympisch Stadion werd zeer verdienstelijk gevoetbalt tegen Feyenoord, Vitesse, Sparta Rotterdam, Excelsior en Heracles Almelo. Benieuwd naar de belevenissen van deze Heiloenaren? Er staan verslagen en mooie foto's op Facebook en op de websites van onder meer Uitkijkpost en De Foresters. Deelname aan Walking Football - op de vrijdagavond - is gratis. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Koen de Jong via telefoonnummer 06-51968367 of bel Cor Zwart, telefoon: 06-24546089.

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf€50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

TUINEN TE VEEL WERK ? Geen tijd ? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 - 1827 8367

Let Op! Kim's Haarsalon is gesloten met de Herfst vakantie! Ben GESLOTEN van 15-10-16 t/m 22-10-16. MA 24-10-16 sta ik weer voor u klaar! U kunt nu nog een afspraak maken voor de vakantie of voor er na! Bel dan naar: 06 - 3004 2383.

Center Design en Center Care. Twee bedrijfjes onder een dak.Center Care zorgt voor SFEER in je huis door NIEUWE en OUDE woonartikelen stijlvol te combineren. Center Care zorg voor LICHAAM en GEEST door een heilzame warme olie massage.(€30,- heel uur !) Je vindt ons op Slimpad 36 Heiloo. 072 - 5334906

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo.Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en ontspanningstherapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste massage voor de HALVE PRIJS! Ewislaan 6 Heiloo. Voor meer info, ook over cranio-sacraal therapie: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059

Een lekkere Thaise ontspanningsmassage. Bel voor een afspraak naar 06 -3365 5795 Industrieterrein Oosterzij 4 C.

TE HUUR: Garage aan Het Zevenhuizen. Direct beschikbaar. Zonder electra.€ 85,- per maand. Info : 06 2621 8347

WORKSHOP ONTSPANNINGSMASSAGE. Thema: nek, schouders en gezicht. Dinsdagavond 15 november 19.30-22.15 in het Trefpunt Heiloo.Kosten 30 euro. Info en opgave: info@destillebron.nl of 06 - 2266 6059

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. NU 50% KORTING Tel: 06 - 3374 3601

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691.

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Voor een tijdelijke oplossing, Huurauto-Heiloo.nl

AFVALLEN onder begeleiding Resultaat gegarandeerd met CAMBRIDGE WEIGHTPLAN Westerweg 389b Heiloo 06 - 1336 3545

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395