De Uitkijkpost

8 november 2017

De Uitkijkpost 8 november 2017


'Vrijwilligers Bedankt!'

De vrijwilligers die meededen aan de fotografie-workshop met in hun midden wethouder Fred Dellemijn. Stip Fotografie

HEILOO - De week van 'Vrijwilligers Bedankt!' startte zaterdag 4 november met een workshop fotografie. Veertien enthousiaste hobbyfotografen, waaronder wethouder Fred Dellemijn, gingen een dagje op pad met Yvonne van Stiphout van STiP Fotografie. Inwoners van de gemeente Heiloo die actief zijn als vrijwilliger, krijgen van 4 tot en met 12 november een bedankje voor hun werk. Onder het motto 'Vrijwilligers Bedankt!' organiseert het Vrijwilligers Informatie Punt samen met de gemeente tal van gratis workshops, rondleidingen en voorstellingen. Dit jaar kon men kiezen voor een wandeling op Landgoed Nijenburg, een lezing 'De wondere wereld van taal', een mini-workshop gezonde tussendoortjes maken, een voorstelling door het Falkland toneel van Haye van der Heijdens 'Vogels', een concert van het Etereo Trio in de Witte Kerk en vele andere activiteiten.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Heiloo mag 'Ondernemer van het jaar' kiezen

De Ondernemingsprijs. Wie wint hem dit jaar? Bron foto: Ondernemend Heiloo

HEILOO - Ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo organiseert dit jaar voor de zesde keer de Ondernemingsverkiezing. Eind december wordt de prijs uitgereikt. De genomineerden zijn nog niet bekend, maar deze maand kunnen Heilooërs alvast stemmen op de onderneming die volgens hun de prijs verdient.

In 2012 is de jaarlijkse wisselprijs, een sculptuur van Heilooër kunstenaar Ditta Engel, in het leven geroepen om in het dorp gevestigde bedrijven meer in de schijnwerpers te zetten. Ondernemend Heiloo en diverse sponsors geven ondernemingen in Heiloo op deze manier een eigen platform. Er zijn drie prijzen te verdelen. De Ondernemingsprijs is een erkenning voor de onderneming die zich het jaarthema (in 2017 is dat doorpakken) eigen heeft gemaakt. Ook wordt beoordeeld in hoeverre het bedrijf een maatschappelijke waarde vertegenwoordigt voor Heiloo. De 'Rabobank In de Kijkerprijs' is een erkenning voor de gedrevenheid van een (startende) onderneming in Heiloo. Een onderneming met lef die een mooie stap vooruit heeft gemaakt. De 'Publieksprijs' ten slotte is een erkenning voor een onderneming binnen Heiloo waarnaar de meeste voorkeursstemmen zijn gegaan. Respectievelijk Le Nouveau Chef, Italiaanse Kok en Specialist in Websites wonnen vorig jaar de prijzen.

Iedere Heilooër mag via de site www.ondernemendheiloo.nl zijn of haar voorkeursstem uitbrengen op hun favoriete onderneming. De inzenders maken kans op een van de vijf cadeaupakketten ter waarde van 200 euro.

Sprookjeswandeling kleuters St. Radboudschool

Een bijzonder volkje.

HEILOO - Het Gemeentebos veranderde vrijdag 3 november in een sprookjesbos. Hier liepen sprookjesfiguren rond zoals Roodkapje, de heks, een reus, Sneeuwwitje, Assepoester en Klein Duimpje. En Doornroosje zat zelfs aan het spinnenwiel. De kleuters van de St. Radboudschool gingen in het kader van het thema 'Sprookjes' op zoek naar hen. Dat deden ze door het spoor van blaadjes te volgen. Bij elk sprookjesfiguur was er een spelletje en zo werd er onder andere wol gesponnen, een stenenspoor gemaakt, heksensoep geroerd en een appel gegeten.

Sint Maarten begint bij de Witte Kerk

Foto: via Google

HEILOO - De kerktoren staat in de steigers wegens onderhoud, maar de activiteiten in en om de kerk gaan gewoon door. Op zaterdag 11 november om 17.30 uur begint het Sint Maartenfeest bij de Witte Kerk. Alle basisschoolkinderen worden hierbij uitgenodigd. De Muziekschool Heiloo zorgt voor vrolijke muziek, de Stichting Monument Witte Kerk zorgt voor een lekkere traktatie (gesponsord door een supermarkt). Zorg dat je op tijd bent, want op is op!

Thema Duurzaam: leest u mee?

Frank Kramer uit Limmen heeft een bijzondere elektrische auto. Meer weten? Zie onze special 'Duurzaamheid'. Foto: Evert VIsser

Van zonnepanelen tot elektrische auto's, van kringloopwinkels tot veilig en schoon stoken en een Energy Challenge. Van politieke standpunten ten opzichte van duurzaamheid tot de Nationale Duurzame Huizen Route. De special Duurzaam - verderop in deze krant - bevat gevarieerd leesvoer en stof tot nadenken. Leest u mee?

10 vragen aan... Charlotte Zoon

Charlotte Zoon.

Mijn naam is Charlotte Zoon. Ik heb twee prachtige dochters, Gijsje en Ronja van eenentwintig en achttien jaar oud. Mijn vriend Jaap ken ik nu ruim vijf jaar en hij woont in Bergen. Ik geef kunstgeschiedenis op de Vrije School in Bergen en dat is echt een geweldige school met hele bijzondere leerlingen en collega's.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het Elisabeth Ziekenhuis in Alkmaar en getogen in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Als leerkracht krijg je op de Vrije School zoveel verschillende inspirerende projecten te doen, dat je dit ook een hobby zou kunnen noemen. Maar als ik de loterij zou winnen, dan zou ik in een mooi stadje in een warm land een lekker atelier willen hebben en grote wandkleden en schilderijen maken. Ik zou ook nog wat gekke tassen willen maken om te verkopen op de lokale markt.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
In mijn leven ontmoet ik steeds prachtige mensen en ik zou niet weten wie ik mis. Misschien dan iemand die ik bewonder en dan denk ik aan Cate Blanchett of Vivian Westwood. Maar dan zou ik gewoon met ze willen eten of met ze samenwerken aan een project.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
De mooiste herinnering is denk ik dat we konden schaatsen op straat, toen het 's nachts zo vreselijk had geijzeld. We werden wakker van een raar gekras en dat was mijn broer Bas die al een rondje Dompvloet deed. Mijn oom kwam uit Bergen langlaufen en de buren verderop hadden erwtensoep gemaakt en er was warme chocomelk. Het was echt een groot feest.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Het huis van mijn ouders aan de Oosterzijweg. Mijn vader heeft het gebouwd met zoveel liefde en mijn moeder heeft van de tuin een waar paradijs gemaakt. Ik ben zo bevoorrecht dat ik daar met mijn kinderen mocht komen wonen.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Voor een wintersportvakantie! Mijn ski's staan al klaar.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Wat je uitstraalt naar de ander, krijg je ook weer terug. Probeer maar, als je naar iemand lacht, lachen ze bijna altijd naar je terug. Dat maakt het leven echt een stuk gezelliger.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik eigenlijk heel verlegen was en onzeker en dat ik heel hard heb gewerkt om te komen waar ik nu ben. Iedereen zegt altijd: dat doet Lot wel even en ach ja, dat is misschien inmiddels ook echt zo.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Dan zou ik een dorpskern maken waar geen verkeer doorheen mocht. Ik zou de wilde bloemen die er ooit gezaaid werden in de berm, weer ten overvloede terug laten komen. Verder: een braderie zoals vroeger op vrijdagavond en zoiets als de Ringersfabriek in Alkmaar met lekkere muziek en grappig eten, maar dan in Heiloo.

10 Persoonlijke vraag van Maartje de Lint aan Charlotte Zoon:
''Charlotte, je ontwerpt en maakt prachtige tassen en wandkleden. Zou je niet eens willen exposeren in Heiloo?"
Ja natuurlijk wil ik dat. Als ik weet wanneer en waar, dan ga ik snel nieuwe mooie dingen maken, want een deadline is voor mij een goede stimulans om helemaal in mijn werk te verdwijnen. In ieder geval ga ik deze zomer met mijn werk exposeren bij mijn moeder in de boerderij aan de Oosterzijweg 4.

Ik nomineer Sanne Beentjes voor de komende 10 vragen.
Sanne is een leerling van mij en maakt prachtige muziek op haar saxofoon.
Mijn vraag aan haar is: '"Sanne, jij bent zo muzikaal en creatief, wat gaan wij in de toekomst van jou zien?"

Wetenschapsjournalist Bennie Mols in de bibliotheek

Bennie Mols.

HEILOO - Freelance wetenschapsjournalist en auteur Bennie Mols (1969) verzorgt donderdag 23 november om 20.00 uur een avond over robotica en kunstmatige intelligentie.
Met humor en veel kennis van zaken vertelt hij over de laatste ontwikkelingen op het gebied van robots. Hun aantal en mogelijkheden nemen snel toe. Hoog tijd dus om robots goed te leren kennen.

Bennie Mols schrijft onder meer voor NRC Handelsblad en KIJK en publiceert populair-wetenschappelijke boeken over natuurkunde, wiskunde, informatica en hersenonderzoek. Als gepromoveerd natuurkundige en afgestudeerd filosoof kan hij op een unieke manier aankijken tegen technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen. Opgave via www.bibiotheekheiloo.nl. Nog geen lid? Sluit dan nú een lidmaatschap af bij Bibliotheek Heiloo en ontvang een gratis toegangskaart.

Kom in november naar Bibliotheek Heiloo en u ontvangt het geschenkboek 'Ik, robot' op vertoon van uw bibliotheekpas (zolang de voorraad strekt). Dit boek is van 1 tot en met 30 november het Nederland Leest-cadeau, gratis voor leden van de bibliotheek.

Keer op Keer opkikkers oktober

Ook steun aan Showhero.

HEILOO - Elke week geeft Kringloopwinkel Keer op Keer een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting.
De opkikkers van de maand oktober zijn gegeven aan Ouderenvereniging Paulusschool in Heiloo vanwege het vijfentwintigjarig bestaan van de school, Stichting Vrienden van het Woon- en Zorgcentrum Heiloo en About Education (Gambia Children First).

Ook Showhero ontving een van de opkikkers. Showhero laat graag dromen uitkomen. Ooit begon deze stichting met het organiseren van theatershows om mensen met een beperking in de schijnwerpers te zetten en hun talenten te laten zien. Inmiddels is het uitgegroeid tot een club die dromen voor deze doelgroep laat uitkomen. Daarnaast wordt maatschappelijke betrokkenheid gestimuleerd. Showhero zette een eigen glazen huis neer, nam een weekend lang een hotel over en liet de droom van Juriaan Singels uitkomen om een eigen album op te nemen. Door de opkikker van Keer op Keer kunnen zij nog meer dromen laten uitkomen.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg) in Heiloo. Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefonisch is Keer op Keer te bereiken via 072- 5325962.

Uitkijkpost puzzelaar in de prijzen

Ester Groot (l) naast medewerkster Marjon Kaandorp van Wereldwinkel Heiloo.

HEILOO - Een mooi moment. Ester Groot was een van de prijswinnaars van de najaarspuzzel van de Uitkijkpost. Marjon Kaandorp van Wereldwinkel Heiloo overhandigde haar het Tony Chocolonely pakket.

Aandacht voor pleegzorg

HEILOO - De landelijke Week van de Pleegzorg vond plaats van 1 tot en met 8 november. Alle pleegouders in Heiloo ontvingen een presentje van wethouder Elly Beens. Met het bezoek gaf de wethouder symbolisch blijk van waardering aan alle pleegouders in de gemeente.

Inwoners die pleegzorg nodig hebben kunnen terecht bij het Sociaal Team van de gemeente. Ook in Heiloo wonen kinderen in pleeggezinnen en zijn meer pleegouders nodig.

Wat is pleegzorg?
Kinderen tot achttien jaar kunnen pleegzorg krijgen. Pleegzorg is er voor kinderen die door omstandigheden (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Ze wonen dan voor kortere of langere tijd in een pleeggezin. Vaak zijn dat mensen uit hun directe omgeving, bijvoorbeeld familie of vrienden, of bekenden van de school of sportclub. Maar soms lukt dat niet. Dan kan een kind wonen bij iemand die zich heeft aangemeld als pleegouder. Kinderen blijven bij de pleegouders zolang dat nodig is. Verblijf bij de pleegouders kan ook alleen in weekenden, in vakanties of overdag. Een rechter kan in sommige gevallen bepalen dat pleegzorg nodig is. Toestemming van ouders of verzorgers is daarvoor niet altijd nodig. De gemeente regelt dan de pleegouders bij wie een kind terechtkomt. Iedereen kan pleegouder worden. Pleegouders zijn vrijwilligers die een onkostenvergoeding ontvangen voor de verzorging van het pleegkind.

Landelijke week over pleegzorg
Dit jaar wordt werd voor de derde keer de landelijke Week van de Pleegzorg georganiseerd door Parlan Jeugdhulp en Pleegzorg Nederland. Met deze actieweek willen zij aandacht vestigen op het belang van pleegzorg en het tekort aan pleegouders. Met de campagne 'Supergewone Mensen Gezocht' hoopt Pleegzorg Nederland nieuwe pleeggezinnen te werven. Voor vragen over pleegzorg kunt u terecht bij het Sociaal Team van de gemeente.

Op 13 november organiseert Parlan een informatiebijeenkomst in Alkmaar over pleegzorg. Voor meer informatie over de bijeenkomst en aanmelden daarvoor kunt u kijken op de website van Parlan, www.parlan.nl.

Meer informatie
U kunt elke dag tussen 9.00 en 11.00 uur bellen over hulp- en ondersteuningsvragen met consulenten van het Sociaal Team, telefoonnummer 072 535 66 66. Voor elk ander tijdstip kunt u een afspraak maken.

Doe mee met aanleg bloemenlint

Aanleg bloemenlint op NL Doet 2017.

HEILOO - Op zaterdagmiddag 18 november gaan we op Landgoed Willibrordus een bloemenlint aanleggen. Dit sluit mooi aan op het bloemenlint dat we met bewoners van het landgoed, buurtbewoners, scholieren en studenten al hebben aangelegd. We maken daarmee het bestaande wandelpad langs het voetbalveld en de Ypesteinerlaan nog bloemrijker en aantrekkelijker. Met elkaar planten we bollen, bomen, struiken en heesters, die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar die ook een schuilplaats, voedsel en een broedplek bieden voor vogels, egels, bijen en vlinders. Graag nodigen wij jullie uit om hier aan deel te nemen!

Wat gaan we doen
We starten met elkaar in Theeschenkerij de Trog met een kopje koffie of thee en de onovertroffen appeltaart van Theeschenkerij de Trog. Daar krijgen de deelnemers uitleg over de plannen en wat meer informatie over de soorten die we gaan planten en hun rol voor vogels, bijen en vlinders. We gaan ook een kijkje nemen wat er het afgelopen jaar allemaal is opgekomen. Vervolgens beginnen we met elkaar met de aanleg van het bloemenlint. Na ongeveer anderhalf uur sluiten we samen af en praten we nog wat na met een kopje thee of koffie.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen deelnemen op zaterdag 18 november van 13.30 uur tot 15.00 uur. Startpunt: Theeschenkerij De Trog, aan Bullaan 4 in Heiloo (ingang GGZ NHN tegenover de brandweer). U bent altijd van harte welkom, we vinden het fijn als u zich van tevoren opgeeft bij Dorien Kotterman via info@degroenereiger.nl. Het bloemenlint wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, als onderdeel van het project Een Groene Brug. Zie ook www.de-buitenkans.org.

Autorijschool Drive2day Nú 10% korting op je lespakket

Rij-instructrice Nour van der Eng.

Telefoon: 06-30231413, website: www.drive2day.nu, e-mail: info@drive2day.nu

HEILOO - Je rijbewijs halen en eindelijk zelf autorijden, dat is een spannend en leuk moment in je leven. Het is belangrijk dat je je lessen volgt bij een betrouwbare rijschool die je veilig op weg helpt naar dat begeerde papiertje. Drive2day in Heiloo heeft sinds 2011 al velen jongeren en ook ouderen begeleid bij het ontwikkelen van een goede en veilige rijstijl.

Rustig en veilig
Rijinstructrice Nour van der Eng woont met man Jos en drie zoons in Heiloo en besloot in 2011 haar eigen rijschool te starten. Nour vertelt: "Ik vind autorijden zelf heel erg leuk en vind het mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan zo'n belangrijk moment in iemands leven, zoals het halen van je rijbewijs." Nour volgde haar opleiding bij De VerkeersAcademie in Nieuwegein. Daar werd zij als instructrice omschreven als rustig en dat ze haar leerlingen een veilig gevoel geeft.

Starten als je 16,5 jaar bent
Tegenwoordig mag iemand vanaf 16,5 jaar al beginnen met het volgen van autorijlessen. Om praktijkexamen te doen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) moet je 17 jaar zijn. Uiteraard moet je daarvoor eerst je theoriecertificaat halen. Als je slaagt kan je je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Tot je 18e jaar mag je alleen rijden met een coach. Daarvoor moet je een begeleiderspas aanvragen. Vanaf 18 jaar mag je zelfstandig de weg op. Volgens het CBR heeft iemand gemiddeld veertig lessen nodig voor je examen kan doen. Bij Drive2day ligt het gemiddelde rond de 30 lessen. Nour zegt echter: "Iedereen is anders en de een heeft het sneller onder de knie dan de ander. Ik laat iemand pas examen doen als hij of zij er echt klaar voor is. Het is mijn taak dat iemand veilig en verantwoordelijk in de auto stapt."

Gratis proefles
Wil je kennismaken met Drive2day en ervaren of de positieve, rustige en ervaren manier van lesgeven van instructrice Nour van der Eng bij je past, bel dan voor een gratis proefles. Dit kan voor iedereen in de omgeving van Heiloo en Alkmaar. Uiteraard wordt je aan huis opgehaald. Nour: "Het maakt mij iedere keer weer trots en het is altijd een leuk moment als iemand geslaagd is!" Natuurlijk streeft Drive2day ernaar dat iemand niet eindeloos hoeft te lessen en zo snel mogelijk slaagt.

10 procent korting bij start in 2017
Drive2day heeft verschillende voordelige lespakketten. Kijk voor meer informatie en prijzen op www.drive2day.nu. Lessen kan, in overleg en op afspraak, van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 22.00 uur en in het weekend van 8.00 uur tot 20.00 uur.

Wie voor het eind van dit jaar besluit te lessen, krijgt maar liefst 10 procent korting.

Tekst: Natalie Bottemanne

Ingezonden: breng mijn medicinale planten terug

HEILOO - Twee medicinale planten zijn dinsdagavond in de omgeving Kerkakkers in Heiloo van mijn terras gestolen. De daders kunnen er niets mee, maar hebben wel mijn medicijn tegen chronische zenuwpijn gestolen. Ik gebruik het tegen zenuwpijn en tinnitus en kan zo redelijk slapen. Het gaat om twee cannabisplanten, waarvan er overigens in Nederland vijf worden gedoogd. Het is gewoon jammer dat niet bekend is dat deze plant een medicijn is voor heel veel mensen die liever dit dan chemische troep gebruiken. En het is nog kostenbesparend voor de zorg ook. Nu zal ik binnenkort weer aan de chemische pijnbestrijding moeten, wat mij heel veel geld gaat kosten. Wees eerlijk en zet mijn planten alsjeblieft terug. Jij/jullie zouden mij heel blij maken.

Op de koffie bij D66 Heiloo

HEILOO - Kom langs in de bibliotheek op zaterdag 11 november tussen 10.30 en 11.30 uur. Duurzaamheid en milieu, een belangrijk thema in Heiloo, staan die dag centraal. Veel mensen zijn duurzaam bezig door gebruik te maken van bijvoorbeeld woningisolatie, zonnepanelen en energiezuinige apparaten. Het milieu is belangrijk, nu en in de toekomst. U kunt een bijdrage leveren door bijvoorbeeld afval te scheiden of de auto bewuster te gebruiken. Maar wat kan de gemeente nog meer doen? Hoe bereiken we samen meer? Fractie en bestuur zitten klaar om uw mening of suggestie te horen. Tot ziens in de bibliotheek.

Bruisend cultuurgoed bij derde Willibrorduslezing Cultuurkoepel Pianorecital Olga Pashchenko

Adagio en allegro Olga Pashchenko piano (l) en Teunis van der Zwart, hoorn. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Het was cultureel genieten op zaterdag 4 november in de Cultuurkoepel van Heiloo. De Russische pianiste Olga Pashchenko (1986) gaf een briljant recital op een klein model vleugel. Deze bracht in de koepelruimte een helder geluid met fijngeschakeerde klankrijkdom. Daarnaast was de Willibrorduslezing over de geschiedenis van Landgoed Willibrordus van Martin Sommer de moeite waard.

Beethoven's Mondscheinsonate begon verdroomd en in uiterste rust en werd met tedere behoedzaamheid gepresenteerd. De pianiste overtuigde meteen door haar uiterst toegewijde speelhouding, dienstbaar aan de schoonheid van de muziek. Al gauw ontstond er een serene sfeer in de monumentale ruimte met doodstil publiek, gedompeld in wegvloeiend namiddaglicht door de glas-in-lood-ramen rondom. Bij het tweede deel klonk Beethoven's sonate kloek en geanimeerd met galante muzikale lijnen, vervolgens was er passie en vuur. Sonate 'Appassionata' bracht overweldigende taferelen en intieme miniaturen, doorweven met ragfijne sprookjesachtige passages. Olga Pashchenko toonde haar meesterschap in fluweelzachte touché afgewisseld met onwaarschijnlijk krachtige forte met behoud van bewegelijkheid en snelheid. In de wisseling van introverte en extraverte stemmingen kwam de muziek optimaal tot expressie. Als toegift speelde de Heilooër musicus Teunis van der Zwart, organisator van Music Meeting Heiloo, op hoorn een adagio en allegro van Robert Schumann, in duet met Olga Pashchenko op de vleugel. Zo kwam een interessante muzikale ontmoeting tot stand.

Het publiek uit Heiloo en omgeving werd verwend met een programma van hoog niveau. Uit de programmering blijkt dat de Cultuurkoepel een regionale functie ambieert. Meer bezoekers zijn van harte welkom. Cultuurliefhebbers die dit podium willen ondersteunen kunnen zich aansluiten bij de Vrienden van de Cultuurkoepel, zie www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Willibrorduslezing Martin Sommer
Na de mogelijkheid van een gezamenlijke winterse stamppotmaaltijd begon om acht uur 's avonds de derde Willibrorduslezing met als thema 'Wie bewaakt onze zielen?' Dit keer was de beurt aan Martin Sommer, historicus, politiek commentator en columnist, sinds 1987 werkzaam bij de Volkskrant. Burgemeester Hans Romeyn, tevens voorzitter van het Willibrordusgenootschap, verzorgde het openingswoord en ging in vogelvlucht door de geschiedenis heen. Op 31 oktober werd de 500e verjaardag van de reformatie gevierd, 'een omwenteling binnen de kerk die decennia in beslag nam en ons denken over eenheid en vrijheid voorgoed veranderde' (vrij citaat uit Trouw). Willibrordus kwam in het jaar 690 in de Lage Landen aan en bracht ook het denken van de mensen in beweging. De burgemeester memoreerde tevens de broeders van de congregatie van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes, die in 1929 een psychiatrische inrichting volgens de nieuwste inzichten stichtten op Landgoed Willibrordus. 'De raad van bestuur van GGZ heeft nu als stelling op de koepeldeur geslagen dat de koepel niet meer alleen voor de eredienst wordt gebruikt. Cliënten wonen tussen de mensen, Heilooërs kunnen het terrein gebruiken, we willen iets voor elkaar betekenen,' aldus Romeyn.

Waar is de saamhorigheid?
Dan is het woord aan Martin Sommer. Deze geeft aan de regio te kennen want afkomstig uit Beverwijk, met een Alkmaarse vader en beide ouders werkzaam in de B-verpleging in Bakkum. Sommer kent de koepel van een uitvoering van de Matthäus-Passion, die hij ooit bezocht met zijn moeder. Hij vindt het een eer om op deze monumentale locatie een lezing te mogen houden. De columnist verbaast zich over het tempo waarin we het geloof afgeschud hebben, ooit door Willibrordus naar Nederland gebracht. De kerk als instituut is afgebroken, ieder is vrij om eigen zingeving te zoeken, christelijke normen en waarden zijn overgenomen door de overheid. Vroeger zorgde de staat voor lijf en goed en de kerk voor de ziel. Sommer suggereert dat de mens nu meer voor zichzelf moet zorgen. Er is meer vrije keuze en daardoor een diversiteit aan leefwijzen; een foto van een lachende burgemeester met uitgestoken regenboogvlag vanaf de toren van de Haarlemse Sint-Bavokerk wordt ter illustratie getoond. De vrijheid om te zijn wie je bent ligt verankerd in artikel 1 van de Grondwet, het artikel over antidiscriminatie. Bij het begrip gelijkheid noemt het nieuwe kabinet met name de gehandicapten. Martin Sommer constateert dat hoog en laag elkaar niet meer ontmoeten, hooguit in het ziekenhuis of op Marktplaats. Elke groep wordt erkend, maar waar is de saamhorigheid? Er is de diversiteit van de regenboogvlag, maar in eenzaamheid.

Nederland is een van de gelukkigste landen ter wereld en toch gebruiken er 1 miljoen mensen antidepressiva. Om ontmoeting met de naaste te bevorderen pleit Martin Sommer voor een rituele burgermaaltijd. De Fransen organiseerden ooit zo'n maaltijd door een geblokt tafellaken met een lengte van 1000 km langs de nulmeridiaan te leggen, dat helpt meer dan alle regenboogvlaggen bij elkaar. Burgemeester Romeyn spreekt in zijn nawoord over een tafellaken voor Heiloo om de gemeenschapszin te bevorderen. In een doorgeïndividualiseerde samenleving kost het enige moeite om de ander te leren begrijpen. Begrip voor elkaar is zeker ook cultuur, en daar wordt in Heiloo aan gewerkt.

Felix Hogeboom

'Mag ik deze dans van u' op 12 november

HEILOO - Stichting Welzijn Heiloo organiseert zondag 12 november een dansmiddag voor ouderen en jongeren. Tijdens 'Willibrordus Draait Door' in september had 'Mag ik deze dans van u' een spin-off. Dit succes was zo groot dat dit nu met regelmaat op het programma staat. De dansmiddag duurt tussen 14.00 en 17.00 uur in verenigingsgebouw Kleurenpracht aan Het Zevenhuizen 50 in Heiloo.

Rozing wonen en dromen

HEILOO - Bij Rozing Wonen & Dromen aan de Westerweg 261 in Heiloo vindt op zaterdag 11 november de Interstar Kastendag plaats. Maryse Slotboom, ontwerpster bij Interstar, is in de winkel aanwezig om jouw ideale kast te ontwerpen en in 3D te visualiseren. Je kunt daarbij denken aan de juiste oplossingen voor het opbergen van je boeken, het plaatsen van de tv en andere apparatuur, maar ook het creëren van een mooie wandinvulling door het toepassen van een elektrische haard in combinatie met dressoir-achtige elementen.

De Interstar Kastendag wordt al een aantal jaren georganiseerd door Rozing Wonen & Dromen tot volle tevredenheid van haar klanten. Menigeen ziet die dag de kast van haar of zijn dromen ontstaan! Je bent dus van harte welkom aanstaande zaterdag. De winkel is geopend van 9.30 tot 17.00 uur.

Kits Oonlie klaar voor Sint Maarten

Sint Maarten.

HEILOO - Het is bijna Sint Maarten. De afgelopen periode hebben de kinderen van Kinderopvang Kits Oonlie samen met de leidsters hard gewerkt om mooie lampionnen te maken. Ook is er goed geoefend met het zingen van Sint Maarten-liedjes. De kinderen van kinderverblijf Hoefsmid hebben zelfs al een proefrondje gelopen. Zij zijn bij de buren langs geweest om alvast te oefenen. De kinderen zijn er dus helemaal klaar voor.

Kits Oonlie vindt het belangrijk dat kinderen zich kunnen ontwikkelen tijdens de opvang. Dit kan met een activiteit als het knutselen van lampionnen. Hierbij wordt namelijk de fijne motoriek gestimuleerd maar ook de creativiteit komt tot uiting. Sint Maarten is dus niet alleen leuk maar ook nog leerzaam.

Wilt u meer informatie over de opvang of wilt u een keer komen kijken op een van de locaties, neem dan gerust contact op via 072-5323576.

Welfare-markt Rode Kruis Heiloo

HEILOO - De afdeling Welfare van het Rode Kruis Heiloo organiseert op 17 en 18 november weer een verkoop in winkelcentrum 't Loo. Op deze markt worden handgemaakte artikelen (onder andere gebreid en geborduurd) verkocht aan het publiek. Omdat alle artikelen met de hand zijn gemaakt, is elk artikel uniek in zijn soort. De opbrengst komt geheel ten goede aan de afdeling Heiloo van het Rode Kruis.

Verslag van de gemeenteraad: 'Ja' voor begroting 2018

HEILOO - De gemeenteraad van Heiloo ging maandagavond akkoord met de begroting voor 2018 en de meerjarenbegroting 2019-2021. Toch blijft het onzeker met welke grote uitgaven Heiloo de komende jaren te maken krijgt voor onder andere de aansluiting van Heiloo op de A9, de spoortunnel onder de Vennewatersweg met extra wegaanpassingen en de ontwikkeling van Zandzoom.

Juist die eventuele extra uitgaven baarden sommige raadsfracties zorgen. Zo verwachten de PvdA en D66 tegenvallers van miljoenen euro's. Wethouder Fred Dellemijn uitte zich daarentegen minder somber. Volgens hem heeft de gemeente de komende jaren ongeveer 26 miljoen euro nodig, waarbij de uitgaven voor de tunnel en de afslag A9 "voor zover bekend in de begroting zijn verwerkt." Daarentegen zijn in de begroting niet meegenomen de uitgaven waarover de gemeenteraad nog keuzes moet maken en de extra inkomsten die het College van B&W verwacht. "Bijvoorbeeld een algemene uitkering door het Rijk. Het college handelt prudent." Fons Hopman (D66) reageerde verbolgen op het verhaal van de wethouder, hij is er niet gerust op. "Het college verzuimt de feiten te verstrekken," sprak hij nadat een D66-motie het niet haalde. De partij vroeg hierin het College van B&W de meerkosten inzichtelijk te maken door een extern bureau. PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga benadrukte dat het budget voor overschrijdingen op is. Hij denkt niet dat Alkmaar, Castricum en de provincie Noord-Holland opnieuw bijbetalen aan eventuele toekomstige tegenvallers bij de totstandkoming van de A9-afslag. De meeste andere fracties uitten zich minder bezorgd, zoals Heiloo-2000. Fractievoorzitter Corry Konijn vroeg zich zelfs af waarom PvdA en D66 "altijd zo zuur reageren". Het antwoord van Fons Hopman: "Misschien is Heiloo-2000 te weinig kritisch". Gesteggel dat even voortduurde.

Verkeer
College en Raad willen een verkeersplan op tafel hebben voordat de aansluiting een feit is. Wethouder Rob Opdam zegde toe voor eind november met een voorstel te komen voor de verkeersafwikkeling van het dorp. Dit is in lijn met de vraag van Heiloo-2000, CDA en VVD, die hier via een motie op aandrongen. Opdam praat al langer met bewoners van drukke en volgens bewoners 'onveilige' straten die Oost- en West-Heiloo met elkaar verbinden en waar overlast wordt ervaren, zoals de Kerkelaan en de Stationsweg. De bewoners kwamen zelf met een door hen gewenste aanpak en het college moet met maatregelen komen om landbouw- en vrachtverkeer te beperken en voor handhaving zorgen. Doel is te komen tot een evenwichtige en optimale bereikbaarheid van fiets, auto en OV in Heiloo, met nadrukkelijke aandacht voor verkeersveiligheid en leefbaarheid. Opdam: "We nemen dan alle straten in het plan mee." Maar E.66, D66 en Heiloo Lokaal richtten hun zorgen vooral op de Kerkelaan. De partijen vroegen B&W via een motie om al volgend jaar aanpassingen aan de Kerkelaan uit te voeren. Dit zou nodig zijn 'omdat de verkeerssituatie in Heiloo - en dus ook op de Kerkelaan - langer dan een jaar nóg slechter zal worden'. Dit komt door de afsluiting van de Vennewatersweg tijdens de realisatie van de spoortunnel. Elly Meriwani (E.66): "De Kerkelaan is een racebaan. Maak hier bijvoorbeeld een tijdelijke oversteekplaats, doe iets." Maar de meerderheid van de raad bleek voldoende vertrouwen te hebben in de belofte van Opdam om spoedig te komen met een voorstel.

Bibliotheek Heiloo
Als het aan de gemeente Heiloo ligt, moet de bibliotheek Heiloo het in de toekomst doen met minder vierkante meters. Een huurder in het pand is nodig om uit de financiële problemen te komen, want de bibliotheek speelt niet quitte. Een motie hiertoe van Heiloo-2000, VVD en CDA kreeg voldoende steun. De bibliotheek gaf al eerder aan open te staan voor dit plan en vroeg de gemeente Heiloo om hulp.

'Zorg met koffie'
Wethouder Elly Beens nam het woord over het sociaal domein, waaronder bijvoorbeeld preventief jeugdbeleid, mantelzorg, de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) en de zorg voor nieuwkomers vallen. Ze laat weten dat Heiloo te maken heeft met veel nieuw beleid met een doorlooptijd van meerdere jaren. Beens: "We ondernemen continu actie om te vernieuwen en te verbeteren. We hebben veel in gang gezet en daarbij stond altijd het belang van de inwoners voorop." Volgens de wethouder blijkt uit een tevredenheidsonderzoek dat een meerderheid (76%) van de WMO-clienten tevreden is over de geboden zorg. Gelijktijdig staan volgens haar kwaliteitsmetingen en monitoring nog in de kinderschoenen. Gree Ris (PvdA) ging in op wat zij ervaart als een gebrek aan qualitytime. "Mensen die schoonmaakondersteuning geven, kunnen niet eens met de cliënt een kop koffie drinken." Volgens de wethouder volgt er in februari een onderzoek waarin ook dit onderwerp onder de loep komt te liggen.

Verder bracht D66 het belang van passende jeugdzorg extra onder de aandacht. E.66 hamerde op de inventarisatie van het aantal bomen in Heiloo. De partij vroeg het college via een motie aan te geven hoeveel bomen er zijn gerooid en daadwerkelijk zijn teruggeplant. Dit is volgens E.66 nodig om 'het eventuele wantrouwen onder burgers waar mogelijk weg te nemen'. Deze motie haalde het niet.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Fantastische avond bij Brasserie in 't Groen tijdens de Glitter & Glamour bingo

HEILOO - Na het succes van de vorige edities was het zaterdag 4 november tijd voor de zesde editie van de Glitter & Glamour Bingo bij Brasserie in 't Groen in Heiloo. Op de rode loper werden alle gasten ontvangen met een heerlijke cocktail, daarna stond er een greenscreen klaar voor een te gekke foto! Brasserie in 't Groen was omgetoverd tot een waar glitter & glamour restaurant. Het werd weer een ouderwets gezellige avond uit, waarbij het dak eraf ging op muziek van DJ Larzzz en deze keer een heel speciale mannelijke act. John Hoetjes presenteerde de avond weer in stijl en ook het prijzenpakket, mede mogelijk gemaakt door lokale ondernemers, was weer groots, zoals onder andere schoonheidsbehandelingen van People & Beauty, make-up set van Lookx, massage, kaartjes voor Fletcher Events, shellac behandelingen, fotoshoots, kledingset, lingerieset, sneakers, Ixxi ring, buitenkeuken en nog veel meer. In vijf spannende speelrondes gingen de prijzen eruit. Alle gasten werden uitstekend verzorgd met heerlijke drankjes en hapjes. Iedereen bedankt, het was weer een fantastische avond!

Leerlingen Elckerlyc brengen burgemeester en wethouders ontbijtje

Burgemeester Hans Romeyn reikt de cheque uit aan directeur Jouri Horsthuis. Stip Fotografie

HEILOO - Leerlingen van basisschool Elckerlyc brachten op dinsdagochtend een ontbijtje bij burgemeester Hans Romeyn in het gemeentehuis. Ook de wethouders Elly Beens, Fred Dellemijn en Rob Opdam waren hierbij aanwezig. Het college en de kinderen gaven met het gezamenlijk Burgemeestersontbijt het goede voorbeeld van het belang van een gezond ontbijt. Dit doen zij in de week van het Nationaal Schoolontbijt, waarbij ruim 550.000 kinderen samen gezond ontbijten op zo'n 3.000 basisscholen. Aan het einde van het ontbijt betaalde het college symbolisch voor het ontbijtje met een donatie van 150 euro aan het Jeugdcultuurfonds, dit jaar het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt.

Aan het Burgemeestersontbijt doen dit jaar, bij de jubileumeditie van het Nationaal Schoolontbijt met als thema 'Gezond ontbijten is geen kunst!', meer burgemeesters mee dan ooit. Maar liefst 265 burgemeesters ontvangen in de ontbijtweek een schoolklas uit hun gemeente in het stadhuis/gemeentehuis. Ook bij deze vijftiende editie van het Nationaal Schoolontbijt wordt er een week lang met gezonde ontbijtjes en lesmateriaal aandacht geschonken aan een goede start van de dag. De aandacht is nodig omdat nog steeds veel kinderen niet, niet altijd of niet gezond ontbijten. Volgens wethouder Rob Opdam is ontbijten in Heiloo voor kinderen geen probleem. "Wij zien dat de kinderen eigenijk allemaal wel gewend zijn te ontbijten voor ze naar school gaan," aldus de wethouder.

Het Jeugdcultuurfonds laat, samen met het Jeugdsportfonds, kinderen uit gezinnen waar minder geld is kunst, cultuur en sport beleven. Directeur Jouri Horsthuis van basisschool Elckerlyc nam de cheque in ontvangst.

Stip Fotografie
Stip Fotografie
Stip Fotografie
Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Unieke workshop: gezonde tussendoortjes maken

Miss Bean.

HEILOO - Wil je minder suiker eten, maar zijn de tussendoortjes toch een struikelblok? Of wil je graag gezonder eten, maar mis je iets lekkers bij de thee/koffie? Grijp dan nu je kans en kom naar de workshop van Miss Bean in Bibliotheek Heiloo.

In deze unieke mini-workshop van Miss Bean leer je alles over gezondere tussendoortjes, en je gaat ze zelf ook maken! Natuurlijk krijg je de recepten mee naar huis en proeven we alles. Alle recepten zijn vrij van geraffineerde suiker, vegan (dus ei- en lactosevrij) en glutenvrij. We gaan aan de slag met gezonde mueslirepen, energieballetjes en veel meer. Op deze avond is er ook voldoende gelegenheid voor vragen en gaan we in op de vraag wat je je kinderen het beste mee naar school kunt geven.

Bibliotheek Heiloo, 16 november 2017, 20.00 uur. Toegangskaarten 7,50 euro (leden bibliotheek) / 10,00 euro (niet-leden) zijn verkrijgbaar bij de servicebalie van Bibliotheek Heiloo. Reserveren kan ook via www.bibliotheekheiloo.nl

Pufclub: 'We spreken regelmatig af'

Pufclub.

HEILOO -Vorig jaar stonden wij, 'de pufclub', samen met onze kinderen in de krant. Nu zijn we een jaar verder en hebben nog steeds goed contact met elkaar. We spreken regelmatig af. Zo is er dit jaar bij Herberg Jan weer een foto gemaakt met onze kinderen. Deze traditie houden we erin.

Met vriendelijke groet,
De pufclub.

DUURZAAM THEMA Maak met Dorcas de afvalberg kleiner

Verrassingen bij Dorcas.

HEILOO - Ik zeg altijd: als je thuis opruimt en van alles wilt weggooien, denk dan wat langer na voordat je naar de stort gaat. In veel gevallen kan het gewoon nog gebruikt worden," zegt Adrie Bijvoet, voorzitter van kringloopwinkel Dorcas in Heiloo.

Een denk- en werkwijze die naadloos aansluit op de visie van de kringlooporganisatie. Volgens Adrie brengen steeds meer mensen hun overtollige spullen naar de winkel van Dorcas. "Dat is belangrijk, want zolang goederen blijven circuleren komen ze niet op de afvalberg terecht." Dorcas heeft inmiddels eenendertig winkels verspreid over Nederland, de komende vijf jaar groeit dit aantal met vijf winkels per jaar. De organisatie doneert de verkoopopbrengst aan ruim honderd projecten voor de allerarmsten in vooral Oost-Europese en Afrikaanse landen. Adrie: "We helpen mee aan de verbetering van sanitaire voorzieningen, gezondheidszorg, onderwijs en rampenbestrijding. Hiervoor doneert Dorcas jaarlijks vele miljoenen. Elke cent wordt goed besteed."
Tot slot noemt Adrie het onderlinge contact tussen de vrijwilligers in de winkel van groot belang. "Hier ontstaan vriendschappen en sommige vrijwilligers gaan zelfs met elkaar op vakantie." Verder biedt Dorcas mensen met een uitkering een goede invulling van hun tijd en waar mogelijk perspectief op betaald werk. "Mooier kun je het niet krijgen."
Dorcas, Kennemerstraatweg 93, Heiloo. Tel.: 072-5320098, www.dorcaswinkelheiloo.nl. Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur.

Duurzaam? Hoe verder?

HEILOO - Deze Uitkijkpost is ruim gevuld met 'duurzame informatie'. Duurzaam Heiloo en Heiloo Energie realiseerden veel op dit gebied met gemeente en partners. En 8 november is er alweer een informatieavond over een lokale zonnepanelenactie in buurtcentrum Trefpunt in Heiloo (20.00 - 22.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur). Vergeet ook de Nationale Huizenroute niet op 11 november. Heiloo Energie doet dit alles voor Heiloo.

Voor hoeveelheidskorting bij inkoop werken we onder andere samen met Castricum voor uw lage prijs. Dat deden we al. Maar voor u is het minder van belang wat we in het verleden voor Heiloo en uw buren deden, maar meer wat we in de toekomst voor u kunnen betekenen. En juist van wat we samen met uw buren leerden, kunt u profiteren in de toekomst. Dat begint op 11 november tijdens de Nationale Huizenroute met een fietstocht (start 12.45 uur vanaf 't Loo), waar we naar Jan Treur gaan. Hij bouwde zijn kennis en ervaring op met warmtepompen in combinatie met PV-panelen, die ook zijn elektrische auto voeden. Na een bezoek aan het PCC, een zeer duurzaam schoolgebouw, kan Bart een en ander vertellen over onder andere warmteterugwinning en een groen dak. In de helpdesk ('t Loo) is de exacte route aangegeven en misschien is er ruimte voor 'verzoeknummers', dus om extra huizen in te brengen die we kunnen toevoegen aan de Nationale Huizenroute. Verder stelt wethouder Opdam een nieuw scherm in gebruik (10.00 uur) waarop de energieopbrengsten van de zonnepanelen op de daken van de diverse bedrijven te zien is. Naast de gerealiseerde projecten - ook van bedrijven van Duurzaam Heiloo - zijn er tijdens de openingstijden van de Duurzame Helpdesk in 't Loo in Heiloo informatiefilmpjes te bekijken die zijn gericht op de antwoorden op uw specifieke vragen. Wilt u eerst wat flyers doornemen? Die staan voor in de winkel. En als u uw plannen wilt doornemen: achterin is een bespreekruimte met koffie. Past de apparatuur niet op of in uw huis? Via Cohesie kunt u uw panelen op een gemeentedak leggen en er zijn nog wind-aandelen verkrijgbaar van de windturbine in de Boekelermeer. Over het verduurzamen van monumentale of karakteristieke woningen is er op 29 november in de Willibrorduskerk een bijeenkomst. Dit zijn wat activiteiten voor november, maar volg ons vooral op www.heilooenergie.nl waar u veel informatie vindt en kijk op www.duurzaamheiloo.nl

Stoken? Doe het schoon en veilig

Vuurkorf.

HEILOO - Het gebruik van open haarden, inzethaarden en houtkachels voor het verwarmen van woningen neemt de laatste jaren toe. Ook het stoken van hout in terraskachels, vuurkorven en dergelijke. Ongeveer twintig procent van de Nederlandse huishoudens bezit een houtkachel, open haard of een vuurkorf.

In de gemeente Heiloo gebruiken steeds meer inwoners een houtkachel, open haard of een vuurkorf. Dit is heel gezellig, maar helaas veroorzaakt het stoken ook weleens overlast. Met name in de directe omgeving kan dit tot (ernstige) hinder leiden. U kunt dit voorkomen door goed te stoken.

Goed stoken
Gebruik altijd droog en schoon hout. Bij hout dat niet schoon en droog is, bestaat de kans dat er rook en schadelijke stoffen vrijkomen. Want schone rook bestaat niet. Er kan altijd hinder (rook, geur en roetneerslag) optreden die tot gezondheidsklachten leiden, bij uzelf of bij de omwonenden. Daarbij kunnen de weersomstandigheden, bijvoorbeeld mist of windstil weer, ook een rol spelen.

Vonken naar de sterren.

Beperk de stookduur tot een paar uur per dag en zorg voor een goede verspreiding van de rookgassen. Op deze manier is de overlast minimaal en kunt u genieten van uw houtkachel, open haard of vuurkorf.

(Brand)veiligheid
Houd bij het stoken de brandveiligheid in acht. Zorg dat uw houtkachel of open haard goed ingeregeld is. Controleer bijvoorbeeld of het rookkanaal (nog) goed is aangesloten op de kachel. Tip: plaats een koolmonoxidemelder in de buurt van de kachel of open haard. Bij onvolledige verbranding kan namelijk de levensgevaarlijke koolmonoxide vrijkomen.

Kortom, stook bewust, veilig en denk daarbij ook aan de omgeving.

10 stooktips
· Zorg voor de juiste grootte van uw kachel in verhouding tot de ruimte die u wilt verwarmen.
· Laat uw schoorsteen en rookkanaal goed afstemmen op uw haard of kachel.
· Laat minstens één keer per jaar uw schoorsteen vegen door een erkend bedrijf.
· Maak een houtvuur aan met aanmaakblokjes en kleine houtjes.
· Stook alleen droog en onbehandeld hout.
· Stook niet bij windstil of mistig weer.
· Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt.
· Zorg voor volledige luchttoevoer.
· Controleer regelmatig of u goed stookt.
· Laat een houtvuur vanzelf uitbranden.

Heiloo: 'Ambitieus in duurzaamheid'

Rob Opdam.

HEILOO - Een duurzaamheidskrant. Is dat wel duurzaam? Jazeker. U kunt de krant bewaren, of u deelt hem met vrienden of familie. En als iedereen is uitgelezen, kan hij in de papierbak, zodat het papier weer opnieuw gebruikt kan worden.

Voordat hij daar belandt, hoop ik uiteraard dat deze krant u inspireert om mee te helpen aan een duurzame wereld. De gemeente Heiloo heeft die handschoen ook opgepakt. En we zijn ambitieus als het gaat om duurzaamheid: ons doel is om te komen tot een circulaire samenleving, waar we grondstoffen steeds opnieuw gebruiken. En in het Klimaatakkoord van Parijs hebben we een limiet gesteld aan de CO2-uitstoot. Dat is een mondiale opgave. De bijdrage van Heiloo - en van u - daarin is misschien bescheiden maar wel onontbeerlijk.

Gelukkig staat er ook al veel in de steigers. Er zijn initiatieven van talloze organisaties, waaronder lokale uit Heiloo, waarin de gemeente participeert. En omgekeerd participeren Heilooërs steeds meer in lopende projecten. De verantwoordelijkheid wordt breed gevoeld en opgepakt. Daar ben ik enorm blij mee. Maar we zijn er zeker nog niet.

Benieuwd naar wat u kunt doen om uw leven duurzamer te maken? Of naar de mogelijkheden voor een energiezuiniger huis? Fiets dan op 11 november de Duurzame Huizenroute. U kunt dan binnenkijken in huizen die duurzaam zijn gebouwd of verbouwd. Of loop eens binnen bij de Duurzame Renovatie Helpdesk van Heiloo Energie in winkelcentrum 't Loo. Ook het Duurzaam Bouwloket staat klaar voor een deskundig advies. U leest er alles over in deze krant.

Veel leesplezier!

Vriendelijke groet,

Rob Opdam, wethouder Duurzaamheid

Succes van kringloopwinkels van stoffig tot aantrekkelijk en uniek

Kringloopwinkels steeds succesvoller.

REGIO - Het is een trend die al jaren zichtbaar is: mensen gooien minder vaak spullen weg, maar verkopen het via internet op bijvoorbeeld Marktplaats. Anderen brengen het naar de kringloopwinkel. Gelijktijdig zien we dat steeds meer mensen niet automatisch nieuwe producten prefereren, maar juist kiezen voor tweedehands.

Kringloopwinkels krijgen steeds meer klanten over de vloer. Neem Jeroen en zijn vrouw Carmen als voorbeeld: zij bezoeken regelmatig een kringloopwinkel. Het duo vinden we in de kringloopwinkel Keer op Keer, sponsor van goede doelen dichtbij huis. Jeroen: "Ik kom hier vooral om boeken te scoren. Omdat ik niet altijd geld heb voor nieuwe boeken, is voor mij de kringloopwinkel een uitkomst. Hier vind ik best vaak relatief nieuwe boeken. Het valt me ook op dat de aangeboden kwalitatief steeds beter wordt." Zijn vrouw valt hem bij. "Ik zeg regelmatig: 'Goh, dat mensen dat wegdoen, wat zonde!' Eigenlijk vinden we samen altijd wel iets." Niet zo gek dat het echtpaar regelmatig 'op toernee' gaat langs kringloopwinkels. "We struinen eerst de kringloopwinkels af in de regio Alkmaar en gaan dan verder door naar bijvoorbeeld Haarlem en Santpoort." Een stukje verderop in de winkel vinden we Lara. Zij maakt een tevreden indruk. "Tussen alle prullaria zijn zeker speciale dingen te vinden, en dat voor een prikkie. Ik kan echt gelukkig worden van oude dingen. Een kringloopwinkel is zeker aan mij besteed." In Kringloopwinkel Heiloo, verderop in het dorp aan De Oude Werf, vergaapt Johan zich in de winkel aan antiek. Hij komt met een poëtische uitspraak. "Voor mij is dit een feest der herkenning, een museum van mijn jeugd."

Alle portemonnees
Het succes van de kringloopwinkels in Nederland heeft meerdere redenen. Allereerst kreeg het imago van de winkels een enorme boost. Stond de kringloopwinkel enkele jaren geleden nog bekend als 'stoffig' en 'aanbieder van oude rommel', tegenwoordig zijn ze verworden tot aantrekkelijke outlets met ook kwalitatief betere producten en unieke items voor een brede doelgroep. De aantrekkende economie is hieraan zeker debet: mensen kopen weer nieuwe spullen en gunnen hun oude spullen een tweede leven. Een keurmerk voor erkende kringloopwinkels zorgt nog eens extra voor imagoverbetering evenals een strenger beleid voor het accepteren van spullen. Onbruikbare en onverkoopbare rommel is steeds vaker niet meer welkom. Dit om het imago hoog te houden en het kopen van tweedehands spullen uit de taboesfeer te halen. Dat is gelukt: in de kringloopwinkel kom je mensen tegen van alle leeftijden, gezindten en culturen, en niet alleen mensen met een kleine portemonnee. Kringloopeigenaar Adrie Bijvoet van Dorcas aan de Kennemerstraatweg in Heiloo vertelt: "Laatst kwam ik mensen tegen die bijvoorbeeld best een dure stoel kunnen kopen. Toch kwamen ze naar ons. In plaats van 30 euro betaalden zij hier een stuk minder voor de stoel. Reden genoeg om vaker te besparen en met het uitgespaarde geld op vakantie te gaan. Voor hen is het eigenlijk gewoon een sport om zo goedkoop mogelijk in te kopen." Tot slot is het goed te weten dat veel kringloopwinkels goede doelen steunen en dat ze mensen in dienst hebben met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze werknemers doen werkervaring op en krijgen op deze manier meer kansen in de samenleving.

Op televisie
Ondertussen zijn er ongeveer zeventienhonderd kringloopwinkels in Nederland, melden de makers van een tv-documentaireserie van de VPRO, die van 25 tot en met 29 december te zien is. Uitsluitend de bij de brancheorganisatie aangesloten kringloopbedrijven (zonder winstoogmerk) trokken vorig jaar 28 miljoen bezoekers. De omzet van alle kringloopwinkels in Nederland bedraagt zo'n 250 miljoen euro en groeit ieder jaar. In de kringloop werken ongeveer 20.000 mensen: vrijwilligers, asielzoekers, ex-gedetineerden, mensen die werken met behoud van uitkering en betaalde krachten. Ze staan er vanuit verschillende motivaties: eenzaamheid bijvoorbeeld, maar ook idealisme, verslaving, ziekte, verveling of werkloosheid. Maar samen trekken ze elkaar omhoog en proberen ze elkaars problemen op te lossen. Zoals Tineke van de winkel in Zeist het mooi weet te verwoorden: "Het gaat niet om de spullen, het gaat om de mensen."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Leerlingcampagne voor energiebesparing en duurzaamheid Sint Jozefschool deelnemer Energy Challenges

Kinderen van een andere school werken met techniek. Foto: Energy Challenges

EGMOND AAN DEN HOEF - De Sint Jozefschool in Egmond aan den Hoef is een van de zeventien basisscholen die zijn aangesloten bij de Energy Challenges. Dit is het project waar jongeren van negen tot zestien jaar op het basis- en voortgezet onderwijs worden uitgedaagd om op eigen wijze campagne te voeren voor energiebesparing en duurzaamheid op school en in hun omgeving.
Spelenderwijs ontdekken jongeren hun talent en maken ze kennis met de wondere wereld van duurzaamheid, energie en techniek. Het campagneseizoen begint met een knallende kick-off op 16 januari 2018 in HAL 25 in Alkmaar en eindigt met een feestelijke finale in juni 2018.

'Energy Stars'
De Energy Challenges daagt jongeren op basis- en voortgezet onderwijs uit tot een duurzaamheidscampagne. Elke deelnemende school vormt een team van 'energizers' dat het voortouw neemt om school en omgeving te verduurzamen. Tijdens de kick-off op 16 januari 2018 komen alle teams bijeen, zij volgen dan creatieve en educatieve workshops. Tijdens het campagneseizoen gaan de teams op onderzoek uit in de wereld van energie, techniek en duurzaamheid en zetten ze hun kennis om in actie en resultaat. Ze werken aan verschillende opdrachten en verdienen daarmee 'Energy Stars' als er een opdracht vervuld is. De opdrachten zijn uitdagingen om zoveel mogelijk energie te besparen, minder afval te creëren en zuiniger om te gaan met water op hun eigen basisschool. De 'Razende Reporter' (hbo-stagiairs communicatie) bezoekt de leerlingenteams regelmatig. Zij prikkelen hen met ervaringen van andere teams. De finale in juni is het bekroningsmoment van het campagneseizoen. De jury (Stichting Energy Challenges) bepaalt en waardeert, geadviseerd door de reporters, wie er in de prijzen vallen voor de Energy Awards. Daarnaast wordt er een publieksprijs verkozen door de teams onderling.

Stimuleren maatschappelijk bewustzijn
Met Energy Challenges komen jongeren op een uitdagende manier in aanraking met (duurzame) energie en met de thema's van afval naar grondstoffen en zorgvuldig omgaan met water. Een groeiende bewustwording en kennis over (duurzame) energie vergroot het maatschappelijk bewustzijn en draagt bij aan een groeiend enthousiasme voor een carrière in de energie- en technieksector. Dat levert in de toekomst professionals op met passie voor energie én oog voor innovatie.

De Sint Jozefschool was eerder dit jaar al bezig met het milieu. Leerlingen kregen voorlichting over afval scheiden en plastic soep en maakten met grijpertjes de omgeving schoon. Bron foto: Facebook Sint Jozefschool

Jordy Dekker, groepsleerkracht van de Sint Jozefschool en onderwijsspecialist: "Sinds het schooljaar 2017/2018 ben ik actief als onderwijsspecialist voor Energy Challenges Noord-Holland. Van kinds af aan ben ik geïntrigeerd door de natuur en het milieu. Als het gaat om het verbeteren van het milieu en het stimuleren van duurzaamheid heeft de jeugd de toekomst. Ik hoop dat we de intrinsieke motivatie kunnen aanboren en er zo voor kunnen zorgen dat de kinderen zich milieubewust gedrag eigen kunnen maken."

Doe mee!
Interesse om deel te nemen aan de Energy Challenges? Kijk voor meer informatie op www.energychallenges.nl of neem direct contact op met projectleider Marije van de Stelt: marije.van.der.stelt@energychallenges.nl.

Tol: veel meer dan alleen een kringloopwinkel

Foto: Kringloopwinkel Tol

EGMOND AAN DEN HOEF - Kringloopwinkel Tol in Egmond aan den Hoef doet het allemaal net even anders. Uiteraard staat de mooie, schone winkel vol met nauwkeurig uitgesorteerde spulletjes, maar daarnaast is eigenaar Dico Tol ook maatschappelijk betrokken. Als voormalig jobcoach vindt hij het belangrijk om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de kans te geven om ervaring op te doen. "Onze organisatie onderscheidt zich nadrukkelijk als erkend leer- en werkbedrijf," vertelt Tol. "Denk hierbij aan re-integratie, dagbesteding en jobcoaching. Onze werknemers worden professioneel begeleid. We werken daarvoor onder meer samen met het UWV, gemeentes en stichtingen." Tol wordt ook ingeschakeld bij het leeghalen van woningen, die vervolgens volledig verkoop- of verhuurklaar worden opgeleverd. "Voor deze activiteiten staan we in nauw contact met bijvoorbeeld de GGZ, notarissen, woningbouwcorporaties en makelaars," zegt Tol. De organisatie is ook een erkend verhuisbedrijf. "Verhuizen is stressvol. We kunnen de complete verhuizing verzorgen, maar bieden tevens hand- en spandiensten, zoals extra hulp met inpakken." Tol is dus veel meer dan alleen een kringloopwinkel. Bezoek de winkel aan de Lamoraalweg 53b. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.kringlooptol.nl.

Kösters Elektra en Witgoed Mooie aanbieding tijdens duurzaamheidsmarkt 't Loo

HEILOO - Kösters Elektra en Witgoed in Heiloo heeft de beste energiezuinige witgoedmerken uit Europa in huis. "Talloze testen beoordeelden ons assortiment positief en we zijn trots op deze beoordeling. Mede hierom attenderen wij de bewoners van Heiloo op een prachtige aanbieding," benadrukt Ron Kösters. De bekende onderneming laat tijdens de duurzame markt op 11 november de bezoekers van winkelcentrum 't Loo meeprofiteren van een aantrekkelijke korting op een van haar energiezuinige wasmachines of drogers. "Dankzij onze jarenlange ervaring - we zijn actief sinds 1930 - helpen wij klanten deskundig en met de hoogst mogelijke status van service bij de aanschaf van een energiezuinige machine. Dit is uiteraard een machine die bij u past." De woorden 'perfectie, kwaliteit en betrouwbaarheid' zijn onlosmakelijk verbonden aan de elektra- en witgoedwinkel aan de Westerweg. "Het energiezuinige assortiment staat als een huis en u kunt in een handomdraai perfecte resultaten behalen." Daarnaast is Kösters Elektra en Witgoed gespecialiseerd in het vervangen van al uw inbouwapparatuur en heeft de winkel een eigen gecertificeerde technische dienst. Profiteert u ook op 11 november van de aantrekkelijke aanbieding? Het team van Team Kösters Elektra en Witgoed ontmoet u dan graag in 't Loo.

Kösters Elektra en Witgoed, Westerweg 258, Heiloo. Zie ook www.kosterselektra.nl

Standpunten politiek Heiloo over duurzaamheid

Enkele politieke partijen geven in deze krant hun standpunten weer op het gebied van duurzaamheid.

CDA-Heiloo

Duurzaam, groen en aantrekkelijk
> We hebben de aarde geërfd van onze (voor)ouders en wij geven haar door aan de volgende generaties. Dat vraagt dat we verder kijken dan ons eigen belang en onze eigen tijd.
> De omslag naar duurzaamheid en de daarbij behorende energietransitie moeten écht van de grond komen, ook in Heiloo.
> Daarvoor is een breed draagvlak nodig. De gemeente moet samen met Heiloo Energie en andere partners de mogelijkheden voor verdere verduurzaming uitwerken en vooral realiseren.
> Concreet: ruimere toepassing van zonne-energie (vervolg op zonnepanelen Het Vennewater!), energiebesparing in bestaande bouw, minder verstening van tuinen en het beperken van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Daarnaast moeten nieuwbouwwijken aardgasloos worden. De gemeente is 'aanjager'.
> Belangrijk speerpunt voor CDA-Heiloo is ook de agrarische sector, die de ruimte moet krijgen om het landelijk gebied vitaal en duurzaam te houden. Tot slot wil CDA Heiloo dat het gemeentelijk apparaat zelf het voorbeeld geeft: gemeentelijke gebouwen en ook het wagenpark moeten CO2-neutraal!

D66 Heiloo
De gevaren die de klimaatveranderingen met zich meebrengen zijn gemeengoed. We moeten aan de slag! D66 staat voor schone energie en verantwoord grondstoffengebruik, voor ons en onze (klein)kinderen. Grote woorden. Wat kan de gemeente hieraan bijdragen? Best veel, als we maar willen. Het eerste dat je mag verwachten is dat de gemeente zelf duurzaam werkt: elk overheidsgebouw moet duurzaam zijn, alle auto's elektrisch. En de gemeente moet niet in de weg lopen als burgers willen investeren in duurzaamheid. Zonnepanelen op het dak moeten altijd kunnen. Daar mag het niet bij blijven: we moeten duurzaamheid actief ondersteunen. Waarom zou je een burger die iets duurzaams realiseert geen voordeel geven? Duurzaamheid moet (naast gebruikelijke criteria als resultaat en kosten) een beslissende rol spelen bij gemeentelijke aanbestedingen. Niet duurzaam? Ook al bent u de goedkoopste, toch maar niet. Heeft u een idee dat ondersteuning nodig heeft? U kunt op ons rekenen!

PvdA Heiloo
PvdA Heiloo kiest voor behoud van de groene leefomgeving. Steeds meer burgers en bedrijven zijn zich bewust van duurzaamheid. Door de ondertekening van het Klimaatverdrag Parijs in 2016 is dit in een stroomversnelling gekomen. Ook voor Heiloo heeft dit gevolgen.

Ons 10 punten milieukader is:

1. betere samenwerking in de regio, om overlast vliegverkeer Schiphol te beperken;
2. Heiloo sluit aan bij de Green Deal, gericht op aardgasloos bouwen en woningen met-nul-op-de-meter;
3. 'klimaatadaptatie' door betere verwerking van hemelwater en meer groenstroken;
4. geen verdere inbreuken op het historische landschap;
5. adequate compensatie voor de aantasting van de natuurgebieden door de afslag A9;
6. uitbreiding aantal elektrische oplaadpunten;
7. onderzoek naar tijdvensters voor het vrachtverkeer;
8. samenwerking met Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo en het behoud van een lokaal informatiepunt;
9. meer 30 km.-zones en
10. inzet voor de extra aanplant van bomen.

'Groen en duurzaam wonen in Heiloo' is ons parool.

Van der Steen Autobedrijf Heiloo 'Duurzaam de toekomst in'

Zonnepanelen op het dak van Van der Steen Autobedrijf Heiloo.

HEILOO - "Wij vinden duurzaamheid en milieubewust ondernemen zeer belangrijk. Daarom zorgen zonnepanelen en warmtewisselaars voor de elektriciteitsvoorziening en de verwarming van onze hele showroom. Wij ondernemen honderd procent co2-neutraal. Daarnaast verkopen we elektrische en hybride auto's."

Aan het woord is Bas van der Steen van Van der Steen Autobedrijf Heiloo op De Oude Werf in Heiloo.

Zonnepanelen en warmtewisselaars
Bas praat trots en gedreven over de honderdzestig zonnepanelen die de onderneming half augustus op het dak van het bedrijfspand heeft laten plaatsen. Naast de zonnepanelen staan er drie warmtewisselaars op het dak. Deze zetten buitenlucht om in warme lucht. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt voor de vloerverwarming van de showroom. Bas: "Wij hebben onze cv-ketel en gasaansluiting laten afsluiten en hebben geen co2-uitstoot en vaste gaskosten."

Van der Steen financierde het geheel via een crowdfundingactie waarbij de investeerders delen in het rendement op hun ingelegde vermogen zonder thuis zelf zonnepanelen te bezitten. "We kunnen de installatie wel zelf betalen, want we hebben een gezond bedrijf. Toch kozen wij voor crowdfunding: dit draagt bij aan de bewustwording voor duurzaam leven en werken bij andere mensen."

Elektrische en hybride auto's
Van der Steen Autobedrijf Heiloo verkoopt de afgelopen jaren al regelmatig hybride auto's, een auto met een verbrandingsmotor en een elektromotor met accu-capaciteit. Een andere belangrijke duurzame stap is de verkoop van elektrische auto's. Bas: "We verkopen diverse merken elektrische auto's. Deze zijn volledig co2-neutraal en worden steeds beter en toegankelijker. Er rijden ongeveer 120.000 elektrische auto's in Nederland, dat moeten er veel meer worden." Bas wil de elektrische auto's vanaf begin volgend jaar laten opladen door zijn zonnepanelen. "We plaatsen dan een oplaadpaal voor de deur van de showroom." Natuurlijk is Van der Steen Autobedrijf Heiloo ook nog steeds sterk in de verkoop van benzine- en dieselauto's. We hebben in totaal honderdveertig gebruikte auto's op voorraad, een mix van benzine, diesel, hybride en elektrisch. Ook automaten. Verder verkopen we bedrijfsauto's, nieuwe auto's van elk merk en hebben we een leaseafdeling."

Van der Steen Autobedrijf Heiloo, De Oude Werf 1-4, Heiloo. Tel.: 072-5320160, e-mail: bas@vandersteen-heiloo.nl, internet: www.vandersteen-heiloo.nl


Van der Steen Autobedrijf Heiloo bestaat dertig jaar. Bas van der Steen treedt in de voetsporen van zijn opa Joop van der Steen, zijn oom Joop en vader Maarten van der Steen.

De lol van Eric en Marina duurt maar voort

HEILOO - Aan De Laghe Weijdt 2 zijn ze niet zo zuinig. De lol die zij hebben met de terugdraaiende energiemeter vonkt er al jaren vanaf. En die lol is duurzaam.

Door Henk Pruiksma

Eric en Marina Wijnbeek houden hun energieverbruik enthousiast bij. De houtkachel bespaart 400 m3 gas op jaarbasis. De droger draait 's nachts goedkoper en dankzij 'plugwise' kwamen zij erachter hoe hoog het verbruik van hun apparaten is. Nuttig om te beslissen welke voor vervanging in aanmerking komen. Natuurlijk houdt Eric de dagelijkse 40 kilometers van en naar zijn werk bij op de fietscomputer. Wat deze gezonde activiteit aan auto- en dokterskosten scheelt! En Marina waardeert de grafieken die hij al een paar decennia van hun afnemende energieverbruik maakt. Je kunt erop aanwijzen wanneer de oudste werd geboren en de jongste uitvloog. "Kijk, daar hebben we de dubbele beglazing laten aanbrengen en hier zijn wij overgestapt op de LED-verlichting. Zijn die zwarte gaten op de gevelscan die Heiloo Energie heeft gemaakt niet prachtig?" Nou, indrukwekkend zijn ze in elk geval als ik ze vergelijk met de kleuren op de scan van voor de verbouwing. De energielekken verminderden sterk.

Lol in minder
In hun huis, dat zij in 1994 kochten, konden Eric en Marina meteen aan de slag. Het stamt uit het begin van de jaren zestig en toen deed men nog niet aan duurzaamheid. Zo krijgt de nieuwe hoog rendement cv-ketel een ereplaatsje in het grafische overzicht. Aan een gratis Nuon-advies hielden zij de geïsoleerde vloer over die Eric samen met zijn zoon heeft gelegd. En de aanbouw aan de windrijke westzijde was een driedubbelslag: meer ruimte en comfort in huis en minder warmteverlies. Onderwijl hield Eric de energiemarkt in de gaten. De zonnepanelen deden opgeld en hij was er meteen, in 2004, gesubsidieerd bij. In drie opeenvolgende jaren sloeg hij zijn slag. Ook de verbouwing van begin 2013 laat zijn sporen na op de grafiek. Daar blijft het niet bij. Het gas moet nog op de fles door de aanschaf van een inductiekookplaat en een warmteluchtpomp. '0 op de meter' heet de werkgroep van Heiloo Energie waarvan Eric deel uitmaakt en hij wil het niet bij woorden laten.

Homo Economicus
Volgens Marina ben je dief van je eigen portemonnee als je de verduurzaming van je huis niet serieus neemt. De terugverdientijd van het stel is opvallend kort omdat Eric veel zelf doet en daar beleeft hij ook al lol aan. De kosten verminderen inmiddels snel en de subsidieregelingen buitelen over elkaar heen. Het actuele rekenvoorbeeld van Heiloo Energie, die net een nieuwe zonnepanelenactie is gestart, is dan ook verrassend: de panelen die de lokale installateur op uw dak plaatst betalen zich in nog geen vier en een half jaar terug! En dan gaat ú verdienen.

Homo Ludens
De familie Wijnbeek gaat het echter bovenal om de manier van leven waarbij zij zich welbevinden. Die includeert het genieten van biologisch voedsel en minder vlees, het gebruik van de fiets en een donkere tuin omdat de egel ook recht op zijn privacy heeft. En dus de lol van het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen terwijl het wooncomfort juist toeneemt. Het is tijd voor Homo Ludens, de spelende mens, en Eric en Marina spelen graag hun spelletje mee.

Op den duur
Tja, en als je uiteindelijk een wereld achterlaat die leefbaarder is, dan kun je ook nog tevreden zijn. Wanneer Eric en Marina vertellen over de toekomstbestendige gezinnen van hun zonen gaat de lol over in trots.

Een duurzaam motto bij Wereldwinkel Heiloo

Trendy eco-design bureaulamp. Bron foto: FairPlaza

HEILOO - Bij Wereldwinkel Heiloo staan fairtrade en duurzaamheid voorop. Tijdens de Fairtrade Week besteden we hier extra aandacht aan. Het wordt steeds belangrijker dat producten op een eerlijke manier gemaakt worden van gerecycled materiaal. We verkopen producten die authentiek zijn en lang mee gaan, bijvoorbeeld onze kunstnijverheid of sieraden.

Zitten op een stapel boeken en trendy bureaulampen
Heb je je weleens afgevraagd wat er gebeurt met afgeschreven boeken, bijvoorbeeld uit de bibliotheek? Anton Sleeuwenhoek maakt er een kleurrijke, prachtige en unieke BookPouf van. Kom langs in de winkel. Je vindt er ook doosjes en etuis van petflessen, gevlochten krantenbakken van oude kranten, motors van hout en trendy eco-design bureaulampen in diverse kleuren.

Er is meer...
Wil je een kerstkaart sturen? We verkopen kerstkaarten van Unicef en Amnesty International, prachtige en handige kalenders en agenda's van Oxfam Novib. Meer informatie? Ga naar www.heiloo.wereldwinkels.nl of volg ons op Facebook.

BookPouf. Bron foto: BookPouf

Frank Kramer: op weg naar een schonere wereld 'Als je achter de knuppel zit, ben je meteen verkocht'

Duurzaam op pad. Foto: Evert Visser

LIMMEN – Om zelf wezenlijk iets bij te dragen aan een betere wereld rijdt Frank Kramer uit Limmen in een elektrische auto. Eentje die nogal opvalt. "Mooi hè? Zeer zuinig en honderd procent emissieloos. Wil je een stukje meerijden?"

"De planeet gaat echt naar zijn grootje als er niet wezenlijk iets ten goede verandert," vreest de voormalig arts en homeopaat. "Als de zeespiegelstijging als gevolg van teveel co2 in de lucht verder doorzet, dan is dat een groot gevaar. We merken het nu al aan de droge periodes en overstromingen in bijvoorbeeld Bangladesh en Pakistan. Het probleem zorgt straks voor miljoenen vluchtelingen. Natuurlijk krijgt ook Europa hier problemen mee. Daarom moeten we bijvoorbeeld allemaal overgaan op elektrisch rijden. Heel belangrijk." De aandacht voor het milieu neemt bij Frank en zijn vrouw Joke een belangrijke plaats in. Het echtpaar laat het daarom niet bij een elektrische auto. "We hebben ook zonnepanelen. Daar laad ik onder andere mijn auto mee op."

Ervaring op zich
Frank toont graag zijn auto, die in niets lijkt op een gemiddelde elektrische auto. Het voertuig is smal en laag en heeft de vorm van een potloodpunt of - zoals je wilt - een raket. Verder heeft de auto iets weg van een groot uitgevallen ligfiets maar dan voorzien van een opklapbaar glazen dak. De associatie met een ligfiets wordt nog sterker als Frank tijdens het rijden een kort moment met zijn voeten meetrapt. "Door te fietsen in mijn auto voel ik mij nog eens extra actief." Dan geeft hij weer gas met zijn wijsvinger. Met een soort joystick stuurt hij behendig. Frank: "Goed hè? Het is net een spelletje spelen, maar dan in real life." De lichtgewicht auto is tweehonderd kilo zwaar en kan maximaal tachtig kilometer per uur rijden. Het voertuig biedt ruimte aan maximaal twee passagiers en heeft achterin plek voor een koffer. Frank geniet zichtbaar van het ritje. "Het geeft een speciaal gevoel, het is een ervaring op zich."

Blik op het dashboard. Foto: Evert Visser

De elektrische auto is van Duitse makelij en van het type Twike. Het voertuig is volgens Frank honderd procent emissievrij en superzuinig in het gebruik. "Deze auto is tien keer zo zuinig als een benzineauto in de lichtste categorie. Daarnaast is het de zuinigste elektrische auto die je maar kunt vinden. Honderd kilometer rijden kost gemiddeld één euro, voor een gemiddelde elektrische auto bedragen de kosten hiervoor ongeveer vier euro. Daarbij komt dat er geen bijtelling is voor bedrijven. Verder rijdt de auto wegenbelastingvrij en hoeft het geen APK te ondergaan. Tel uit je winst voor ons milieu en mijn portemonnee."

Omsingeld door kijkers
Frank - inmiddels gepensioneerd - reed vroeger zijn visites in zijn Twike. Ook tegenwoordig geniet de Limmenaar van zijn ritjes door de omgeving. Daarnaast reed hij een paar keer enthousiast door de heuvels van Zuid-Limburg. "Maar niet op de snelweg hoor, daarvoor gaat de auto niet hard genoeg." Vooral in de beginperiode reageerden mensen positief verrast op het niet alledaagse voertuig, vertelt de autobezitter. "Sommige mensen hingen tijdens het rijden uit hun autoraampje om een foto te kunnen maken. Anderen wilden graag even meerijden. Bij het Egmondse strand werd ik soms omsingeld door nieuwsgierige kijkers."

Maar hoe leuk ook, er kleven eveneens nadelen aan het bezit van deze auto, vertelt Frank. Even snel iets laten repareren bij de plaatselijke garage is volgens hem bijna onmogelijk. "Omdat de fabrikant in Duitsland huist en slechts één auto per week aflevert, kopen Nederlands deze auto in principe niet. Er rijden maar twintig tot dertig van dit soort auto's in ons land. Hierdoor heeft niemand er verstand van. Voor een reparatie kun je binnen Nederland uitsluitend terecht in het Limburgse dorp Thorn. Alleen daar hebben ze alle expertise. Gelukkig heb ik een technische overbuurman die vaak helpt met reparaties."

Dan zit het ritje door Akersloot en Heiloo erop en parkeert Frank zijn voertuig weer op zijn erf. Uitkijkend naar een volgende rit...


'Niet meer terug'
Frank vertelt dat de wereld in 1986 voor de eerste keer kennismaakte met de auto op de wereldtentoonstelling in Montreal. Zeven jaar later ging het voertuig in productie, eerst in Zwitserland en daarna in Duitsland. Nadat Frank de auto in 2004 op tv gadesloeg, bezocht hij de importeur in Thorn. "Ik was meteen enthousiast." Twee jaar later maakte hij een proefrit en kon Frank 'niet meer terug'. "Als je eenmaal achter de knuppel zit, dan ben je verkocht."


'Hopen op een boost'
Frank Kramer is blij dat zoveel mensen enthousiast regeren op zijn auto en het milieuvriendelijke aspect ervan waarderen. Aan de andere kant vindt hij het jammer dat mensen het milieu wel serieus nemen, maar er zelf weinig voor over hebben. "Ik hoop oprecht dat het milieubewustzijn een boost gaat krijgen."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Jan Treur: 'Eerst denken, dan doen'

Mooi staaltje techniek op het dak.

HEILOO - Jan Treur woont energieneutraal en doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route.

Woningeigenaar Jan Treur opent sinds 2013 ieder jaar de deuren van zijn woning tijdens de opendeurdagen van de Nationale Duurzame Huizen Route. Samen met zijn zoon woont hij in een jarenvijftighuis in Heiloo. Stapsgewijs maakte Jan zijn huis duurzamer. Vanwege de ligging en de staat van het huis is het een klus die veel denkwerk vergt en uitdagingen met zich meebrengt. Maar Jan zet zijn plannen voort, hij heeft één doel: van dat gas af! Nu kan hij tevreden vertellen dat de woning energieneutraal is.

Al lange tijd loopt Jan rond met het idee om geen gas meer te gebruiken. Duurzaamheid is een thema dat hem al sinds eind jaren zeventig bezighoudt. Regelmatig stond hij in Alkmaar zonne-energie en windmolens onder de aandacht te brengen. "Vooral om bewustzijn te creëren. Voor de gewone mens was het toen nog niet haalbaar." Inmiddels is dat anders en heeft Jan zelf ook rond de dertig zonnepanelen op zijn dak liggen. Maar voordat Jan begint met energie opwekken, investeert hij in besparing. Daaronder vallen spouwmuurisolatie, vloerisolatie, HR++ glas en dergelijke maatregelen. "De spouw is niet heel groot, zo'n zes centimeter, toch heb ik hem geïsoleerd. Ik keek ook naar isolatie aan de binnenkant van de muur, maar daar werd de kamer zo smal van."

De woning van Jan Treur.

Micro-omvormers
In 2013 maakte hij de stap naar zonnepanelen en een warmtepomp. "Een aantal jaren eerder wilde ik al zonnepanelen aanschaffen. Dat werd echter afgeraden. Een installateur kwam langs, bekeek het dak, en zei dat het geen zin had." Er blijkt veel schaduw van bomen en andere huizen te zijn en het dak op het zuiden is niet erg groot. Toch laat Jan zich hierdoor niet uit het veld slaan. Er komt - mede om andere redenen - een grote dakkapel aan de noordkant van de woning en een afdak in de tuin, dat creëert twee nieuwe mogelijkheden om zonnepanelen te plaatsen. Jan schaft de zonnepanelen aan met micro-omvormers per paneel, waardoor hij ook in de schaduw efficiënt energie kan produceren. Het grootste deel van de maatregelen heeft Jan niet zelf uitgevoerd. Wél het denkwerk: "Er zit bij mij meer techniek in m'n hoofd dan in m'n handen." Het internet was hierbij zijn grootste hulpmiddel.

Warmtepompen
Na de zonnepanelen doet Jan onderzoek naar verschillende typen warmtepompen. Een eerste afspraak met een installateur levert hem een ontmoedigende offerte van 25.000 euro op. Via verder zoeken op internet komt hij bij een andere installateur terecht die dezelfde warmtepomp voor 15.000 euro levert, zelfs met extra service. "Vraag altijd meer dan één offerte op," benadrukt Jan. Over de warmtepomp is Jan zeer enthousiast. "Het is eigenlijk gewoon een verwarmingsketel, maar dan op elektriciteit." Hij moedigt mensen aan, zeker die met een cv-ketel van tien jaar of ouder, om serieus naar een warmtepomp als alternatief te kijken. Om de warmtepomp van voldoende elektriciteit te voorzien en het oude gasverbruik van 1200 m3 per jaar te dekken, berekent Jan vooraf dat de zonnepanelen ruim 3.000 kWh zouden moeten opbrengen. Het eerste jaar wordt een grote verrassing als hij ontdekt dat er maar 1.800 kWh is verbruikt. In deze periode verwarmde hij alleen de benedenverdieping. Later is zijn zoon op de bovenverdieping gaan wonen waardoor het berekende verbruik wel gehaald wordt. Elektriciteit die overblijft stopt Jan in zijn elektrische auto of levert hij terug aan het net. Hij is blij dat het salderen tot 2023 blijft. Tegen die tijd wil hij zich eventueel verdiepen in thuisbatterijen, maar "voor nu heb ik de grootste slag geslagen."

Meer duurzame huizen
Op zaterdag 11 november is de woning van Jan Treur te bezoeken tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Op www.duurzamehuizenroute.nl zijn meer duurzame huizen te vinden en ervaringsverhalen te lezen. Ook kunnen eigenaren van een duurzame woning zich aanmelden op de website om hun kennis te delen. Aanmelden kan op www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden.

De organisatie van De Nationale Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada en is mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten en provincies.

PWN bindt strijd aan tegen plastic

De watertap is al aardig populair. Bron foto: PWN

REGIO - Weet u wat een glas kraanwater kost? Slechts 0,0003 euro. Veel goedkoper dus dan een flesje water. Op ruim zestig plaatsen in de duinen en op andere openbare plekken waar veel mensen komen heeft waterleidingbedrijf PWN watertappunten geplaatst. En er wordt meer gedaan om de bewustwording te vergroten.

In Nederland gooien we dagelijks zo'n half miljoen plastic flesjes weg. Helemaal niet nodig, want het kraanwater in Nederland is heel zuiver. Daarom voert PWN sinds de zomer de campagne 'Tap is top'. Door het plaatsen van watertappunten wil PWN het gebruik van kraanwater stimuleren en het gebruik van plastic wegwerpflesjes tegengaan. Kraanwater heeft legio voordelen. Zo is het een uitstekende dorstlesser. Water is gezonder dan frisdrank en bevat van nature bouwstenen die je lichaam nodig heeft. Wie dagelijks anderhalf tot twee liter water drinkt, voelt zich fitter en heeft minder last van hoofdpijn en concentratieproblemen. En er kan nog veel meer met kraanwater worden gedaan. PWN heeft twee receptenboekjes ontwikkeld in een zomerse en een winterse variant. Hierin staan recepten voor kraanwater met een smaakje, als gezond alternatief voor frisdrank.

Plastic flessen vormen een behoorlijke belasting voor het milieu. Het wordt onder meer gemaakt van ruwe olie, waar we zuinig op moeten zijn, maar plastic is moeilijk afbreekbaar. Iedereen kent de verhalen van de 'plastic soep' die in de oceanen drijft en dieren die sterven doordat er teveel plastic in hun lijf zit. Zij zien dat vaak aan voor voedsel. Het opruimen van al dat plastic is een moeilijk en duur karwei.

Ook in de kwetsbare duinen wordt veel plastic aangetroffen. Naast het plaatsen van watertappunten wil PWN daarom de bewustwording verder vergroten door te laten zien welke invloed de natuur ondervindt van een verstoring van het ecosysteem en wat PWN doet om de duinen gezond te houden. Daartoe worden deze laatste maanden van het jaar zogeheten 'Duincolleges' verzorgd. Er wordt samen met een boswachter een fietstocht van zo'n anderhalf uur door de duinen gemaakt, en onderweg vertelt de boswachter allerlei wetenswaardigheden over natuur en milieu. De themacolleges van 11 en 18 november zijn volgeboekt, maar voor 2 december (thema 'Grijs duin') en 10 december (thema ' Stuifkuilen') zijn nog plaatsen vrij. Neem uw fiets en duinkaart mee. Op respectievelijk 10.30 en 10.00 uur wordt er verzameld bij PWN Bezoekerscentrum De Hoep aan de Johannisweg 2 in Castricum. Aanmelden is online mogelijk op www.pwn.nl/natuur/activiteiten. Deelnemen is gratis.

Bron foto: PWN

PCC Heiloo boegbeeld van Duurzaam Heiloo

HEILOO - Als boegbeeld van duurzaamheid kan de vestiging Heiloo van het Petrus Canisius College natuurlijk niet ontbreken in de Duurzame Huizenroute 2017. "Wij geven les aan mensen van de toekomst en daarom wilden wij een gebouw van de toekomst," zegt directeur Dick Ramler. "In de school ervaren we ruimte en licht. Het ontwerp is van Lody Trap, architect uit Alkmaar. We zijn bijzonder duurzaam dankzij de technische kennis van Schouten Techniek uit Zwaag. We merken dat het een positieve invloed heeft op het gedrag van onze leerlingen. Ze lijken te ontspannen." Op 11 november om 14.00 uur zet afdelingsleider Rob van Veen gastvrij de deuren open voor geïnteresseerden. De eigenaar van Schouten Techniek komt voor deze gelegenheid naar Heiloo om te vertellen over de technische kennis die is gebruikt voor optimale duurzaamheid, en natuurlijk neemt hij de aanwezigen mee naar de machinekamer.

Geef de bibliotheek cadeau Hoe origineel en duurzaam kan een cadeau zijn?

HEILOO - Kent u iemand (jong of oud) in uw omgeving die nog geen lid is van de bibliotheek? Dan is deze periode bij uitstek geschikt om daar verandering in te brengen. Speciaal voor Sinterklaas en Kerst heeft Bibliotheek Heiloo een feestelijk cadeau-abonnement. Een bibliotheekabonnement is niet alleen origineel maar ook duurzaam en… de ontvanger heeft er heel 2018 plezier van! Als lid van Bibliotheek Heiloo geniet u bovendien allerlei voordelen. En uiteraard verpakt de bibliotheek het abonnement feestelijk voor u.

Duurzame Bouwmarkt in 't Loo

HEILOO - Zaterdag 11 november informeert Heiloo Energie u over allerlei vormen van duurzaamheid bij u thuis en in uw bedrijf. Daartoe organiseert zij in winkelcentrum 't Loo een grootse duurzame bouwmarkt die door wethouder Rob Opdam om 10.00 uur wordt geopend. Aan de markt nemen diverse plaatselijke aannemers, installateurs en vervoerders deel. Zij vertellen u over isolatie, verlichting, zonne- en windenergie, warmtepompen, warmteterugwinning uit de lucht en uw douchewater en over de manier waarop u uw investering heel gunstig kunt financieren. Denkt u daarbij aan subsidie, groepsinkopen en crowdfunding.

Duurzame Huizen Route
Ook zeer informatief zijn de ervaringen van degenen die al verduurzaamd hebben. Om 12.45 uur leiden zij u vanaf het Witte Kerkje langs hun huizen en bedrijven, zodat u alles ter plaatse kunt aanschouwen en over de resultaten kunt horen. In deze editie kunt u al kennismaken met Eric en Marina Wijnbeek die hun huis aan De Laghe Weijdt 2 hebben verduurzaamd. Voor de integrale tekst van dit artikel kunt u inloggen op https://www.uitkijkpost.nl.

Energieneutraal en gasloos bouwen is de toekomst

Energieneutraal huis aan Notweg 22 in Bergen.

EGMOND AAN DEN HOEF - Er zijn vele alternatieve manieren om met uw energieverbruik om te gaan. Het (ver)bouwen van uw woning biedt u de kans om uw woning toekomstbestendig te maken. Door uw woning optimaal te isoleren en zelf duurzame energie op te wekken is het mogelijk om uw woning energieleverend te maken. Groot Ecobouw geeft inzicht in de kansen om energiebesparende maatregelen en duurzame energie in uw woning toe te passen. Eco Groot adviseert en begeleidt u van ontwerp tot realisatie van uw energieneutrale (nieuwbouw)woning.

Wie gasloos wil bouwen zonder energierekening is bij Groot Ecobouw aan het goede adres. De onderneming is expert op het gebied van duurzaam, ecologisch en energieneutraal bouwen. Het advies kan zowel bouwkundig, beleidsmatig als installatietechnisch zijn. Daarnaast ondersteunt Groot Ecobouw woningbouwcorporaties, gemeenten en zelfbouwers op gebied van energieneutraal bouwen. Bel voor een afspraak of kom langs op het energieneutrale kantoor aan de Lamoraalweg 82 in Egmond aan den Hoef. Meer informatie op www.grootecobouw.nl.

Tuinhuis met zonnepanelen aan Notweg 22 in Bergen.

Orion weet alles van computers

V.l.n.r.: Erik de Graaf, Jazz van Stein, Diana Hiemstra en Olaf Blauw.

CASTRICUM - We horen vaak: 'Hoe komt het dat jullie al bijna 25 jaar bestaan?' Dat komt omdat we kennis van zaken hebben en een goede service leveren. Onze prijzen zijn scherp en we zijn van alle markten thuis. Naast de verkoop in de winkel repareren wij computers en laptops (ook Mac). Voor het mkb hebben wij uitgebreide oplossingen om het netwerk storingsvrij te houden en aan te passen, tevens hebben wij het druk met het hosten en bouwen van websites.

Natuurlijk doen we aan duurzaamheid. Wij vullen cartridges voor 10 euro. Ook hebben we huismerkcartridges die soms nog voordeliger zijn dan hervullen (vanaf 4,99 euro). Voor de zakelijke markt hebben we ook originele en huismerk toners. Het is veel voordeliger en het is beter voor het milieu.

Populair tegenwoordig zijn onze renewed en refurbished notebooks. Notebooks in nieuwstaat qua uiterlijk, maar door bijvoorbeeld verpakkingsschade niet meer als nieuw te verkopen. Scheelt aanzienlijk in je portemonnee. Kom langs op de Torenstraat 60 in Castricum of kijk (en bestel) op www.orionbv.nl.

Radio en TV80, doe je mee?

Programmamaker Bart Verhulst in actie in de Radio 80 studio in Egmond aan Zee.

EGMOND E.O. - Zin in een mooie vrijetijdsbesteding? Misschien kun je dan bij Radio en TV80 terecht om je helemaal uit te leven met presentatie of verslaggeving.
"Een week geen radio is een week niet geleefd, het is een virus waarmee je besmet raakt," zegt dj en programmaleider Bart Verhulst in de radiostudio van Radio 80 enthousiast tijdens het draaien van het nummer 'Sister golden hair' van America. Zojuist informeerde hij de luisteraars over activiteiten in de gemeente Bergen en straks interviewt hij telefonisch een artiest uit Egmond. Ook andere radiomakers vermaken zich prima binnen deze lokale omroep. Zij maken de meest uiteenlopende programma's, variërend van muziekprogramma's tot Zondagsport 80, een programma met onder andere live verslagen van lokale voetbalwedstrijden. Daarnaast trekt het programma Noord-Holland in Bedrijf wekelijks veel luisteraars. Dat is een co-productie van Radio 80 en Castricum 105, de lokale omroep van Castricum. "We praten dan een uur lang met een ondernemer waarbij wij ook zijn of haar muziek draaien, dat is zeer leuk om te doen. Je hoort nog eens wat en het werkt ook goed om je interviewtechnieken bij te schaven," benadrukt programmamaker Bart Frerejean. Tot de best beluisterde radioprogramma's behoren echter het live verslag van de mountainbikewedstrijd Egmond-Pier-Egmond en de Halve Marathon van Egmond in het tweede weekend van januari. Samensteller van het sportweekend Adri Wittebrood: "Dan verandert de studio van RTV80 in een waar mediacentrum. We volgen de deelnemers vanuit meerdere jeeps, verslaggevers staan langs het parcours en we interviewen lokale en internationaal bekende atleten. We maken dan zowel een radio- als tv-uitzending."

'Van dag en duin'
Over televisie gesproken: TV80, voorheen uitsluitend een kabelkrant met informatie voor de gemeente Bergen en omgeving, timmert hard aan de weg. Nils Blom van TV80: "We maken meerdere tv-programma's, zoals 'Voor dag en duin', waarbij verslaggeefster Marion van Dam de tv-kijkers samen met een boswachter van PWN meeneemt de duinen in. Onderwerpen die de afgelopen maanden aan bod kwamen waren onder andere dieren en drinkwater in het duin, burlende herten in de Kennemerduinen en het eetbaar groen uit de natuur. Verder krijgen De Kerf in Schoorl, de Schaapskooi in Bergen en paddenstoelen de komende maanden aandacht. Een ander programma heet 'Op pad met ...'. Hierin interviewen Evert Visser of Jurgen Agne een bijzonder persoon uit de gemeente Bergen of iets verder in het BUCH-gebied. Jurgen: "We gaan dan met onze gast mee naar locaties waarbij de geïnterviewde een verhaal heeft te vertellen."

Jong en oud
De vrijwilligers van Radio en TV80 komen uit vele geledingen. Het is een gemêleerd gezelschap, jong en oud(er) doet mee. Zo is Robin Bijman (14) een van de nieuwste aanwinsten van de omroep. "Ik was altijd al bezig met radiotechniek en omdat ik radiomaken heel leuk vindt, startte ik bij Radio en TV80. In het begin ging ik een tijdje met een radiomedewerker mee. Nu doe ik twee keer per maand het zaterdagochtend-programma BESt Wakker. Ik hou van muziek en vind het cool om mensen te entertainen. Verder verzorg ik de techniek voor een kunstprogramma." Programmaleider Bart Verhulst benadrukt dat bij Radio en TV80 veel mogelijk is. "Denk bijvoorbeeld aan een jongerenprogramma dat voorheen al op de zender te horen was of juist een programma voor ouderen, een programma voor en/of door verenigingen, een radiospel of een actualiteitenprogramma. En ook op het gebied van televisie kun je veel doen en leren. Zo zijn we bijvoorbeeld blij met onze samenwerking met mediapartner NH, de regionale omroep. De mensen die dit krantenartikel lezen zijn van harte welkom om eens binnen te lopen en mee te kijken. Wie weet vinden zij bij ons een prachtige vrijetijdsbesteding!"

Tekst: EJV Mediaproducties

Korenmiddag op zondag 12 november

LIMMEN - Stichting Dorpshart Limmen organiseert op zondag 12 november een korenmiddag, waar u onder het genot van een drankje en hapje kunt meezingen of zelfs een dansje wagen. Deelnemende koren zijn onder andere De Skulpers uit Castricum, een heren shantykoor onder leiding van Marcel Klaver, met Nederlands- en Engelstalige muziek, waaronder ook Ierse nummers. Uit Limmen komt het swingende dameskoor De LImbeats, onder leiding van Mia Ploegaert. Zij brengen gevarieerde popmuziek.

De korenmiddag vindt plaats in De Burgerij in Limmen (Dusseldorperweg 103, tegenover de kerk) en duurt van 16.00 tot ongeveer 19.00 uur. De toegang is gratis.

Recordopbrengst kerkeveiling Limmen

LIMMEN - De kerkeveiling van de Corneliusparochie in Limmen heeft een recordbedrag opgeleverd. De drie veilingmeesters Emile Dekker, Erik Jaap Kroone en Frank Mous brachten vrijdag 3 november vanaf 19.30 ongeveer 350 kavels in de verkoop. Met verve wisten zij elke kavel tot hoge opbrengsten bij opbod te veilen.

Om precies 01.15 uur viel de hamer voor de laatste slag: een bijna polsdikke gerookte paling voor 225,00 euro. Direct daarop kon een blijde pastor Johan OIlling de opbrengst bekendmaken: een 'all-time record' van 42.660,00 euro.

Het was een gezellige drukte in De Burgerij, veel en gretig kooppubliek en elke kavel vond een weg naar de kopers. Er was grote belangstelling voor de vele uitjes en interessante voetbalwedstrijden, theater, diners, drankenpakketten et cetera. Absolute toppers waren vijf kavels voor elke twee personen barbecue op een bijzondere locatie, volledig verzorgd, per kavel van 400,00 tot 450,00 euro. De opbrengsten van de veiling komen voor honderd procent ten goede aan Jeugdwerk en Kerk. Limmen heeft weer laten zien dat de inwoners waarde hechten aan tradities en hun dorp.

Corneliusparochie Limmen

LIMMEN - Vrijdag was de jaarlijkse kerkeveiling in De Burgerij, met een opbrengst van 42.660 euro. Zaterdagavond was er gezinsviering om 19.00 uur rond de schoenendoosactie.

* Vandaag (8 november) is er, in het kader van het jaarthema 'Omzien naar de ander' weer een 'Samen Eten' in de protestantse kerk. U kunt er meer over lezen in het parochieblad.

* Op 11/12 november (11 november: Sint Maarten is het diaconale zondag en is het gehele weekend de collecte bestemd voor de werkgroep Caritas van onze parochie.

* De intenties van 2 en 3 december worden doorgeschoven naar de gezamenlijke viering op 3 december in Heiloo

Barbara Baarsma over economie en geluk

Barbara Baarsma.

REGIO - U kent Barbara Baarsma waarschijnlijk van haar economische analyses op tv, bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door. Wat minder mensen weten, is dat zij ook SER-lid is, hoogleraar en directeur Kennisontwikkeling van de Rabobank. In het AFAS Stadion luisterden 31 oktober ruim driehonderd leden van de bank geboeid naar haar. Barbara's ijzersterke verhaal ging over de ontwikkeling van onze economie, als gevolg van de kabinetsplannen, en over de ontwikkeling van ons geluk. Naast Barbara spraken adviseurs Wendy Swan en Lennart Duin van Rabo Noord-Kennemerland, ledenraadslid Hans Veldt en directievoorzitter Ugur Pekdemir.

Van harte gefeliciteerd!

LIMMEN - Albert Heijn Limmen bestaat vijfentwintig jaar. Dit zijn de prijswinnaars van de tweede ronde van het prijzenfestival. Iedereen ging blij en tevreden de deur uit.

Steeds minder konijnen in het Noordhollands Duinreservaat

REGIO - In het Noordhollands Duinreservaat loopt het aantal konijnen al jaren terug. Dit is zorgwekkend omdat konijnen een belangrijke rol spelen in het ecosysteem van de duinen. Aan duinbezoekers wordt daarom gevraagd deze dieren niet te verstoren.

Al dertig jaar telt PWN de konijnen in het duingebied. De afname in de afgelopen jaren werd vooral veroorzaakt door de uitbraak van verschillende virusziektes, maar ook door de verruiging van het duinterrein. Omdat konijnen zich makkelijk voortplanten, werd verondersteld dat de populatie vanzelf wel weer zou toenemen. Helaas gebeurt dat niet. De getelde aantallen blijven laag. De schrik was dan ook groot toen een van de boswachters onlangs een konijn aantrof in een strik achter Zwanenvlak Oost, in het duinlandjesgebied ten noorden van Egmond aan Zee. Boswachter Veronique van Meurs: "De uitdrukking 'Bij de beesten af' is hier volledig op zijn plaats. We proberen er alles aan te doen om onze favoriete grazertjes terug te krijgen en dan wordt een van de laatsten der Mohikanen gedood. Natuurlijk handhaven we op stroperij, maar dat vindt plaats nádat een overtreding heeft plaatsgevonden. Voor het konijn is het dan al te laat. En elk levend konijn kan een bijdrage leveren aan een gezondere en grotere populatie."

Sinds dit voorval wordt extra scherp op verdachte activiteiten gecontroleerd. U als duinbezoeker kunt een bijdrage leveren door de dieren niet te verstoren en zaken die mogelijk duiden op stroperij te melden aan de boswachter. U kunt dit doen via 023-5413333 of via info@pwn.nl.

Expositie rond opgravingen kasteel

1933: de fundering van de Rentmeesterstoren is zichtbaar en nog in prima staat. Foto: P.W.N./collectie Historisch Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - In bezoekerscentrum Huys Egmont is in de laatste maanden van het jaar een expositie te zien van prachtige, grote foto's. Die foto's zijn gemaakt tijdens de opgravingen van het kasteel te Egmond aan den Hoef, in de jaren dertig van de vorige eeuw.

In 1933 werd de provincie eigenaar van het weiland waar ooit het kasteel van de heren van Egmont op stond. In het kader van de werkverschaffing werden van 1933 t/m 1935 in drie zomers de fundamenten blootgelegd. Eerst door Egmondse werklozen, later ook door Haarlemmers en Zaandammers. Er werden maar liefst 1138 voorwerpen gevonden, van middeleeuwse kannetjes tot achttiende-eeuwse borden. De gehele collectie bevindt zich in het Huis van Hilde in Castricum, maar enkele topstukken zijn al jaren te bewonderen in het Museum van Egmond te Egmond aan Zee. Ook in Huys Egmont staat een vitrine vol vondsten, veelal uit de collectie van Cor Prins.

De werkzaamheden op het kasteelterrein zijn fotografisch vastgelegd door medewerkers van het P.W.N., dat de opgraving leidde. Zodoende beschikt Historisch Egmond over enorm veel materiaal uit die tijd, waarvan een deel nu te zien is. Aan het einde van het jaar volgt nog een lezing over de opgravingen, als opmaat naar het Lamoraaljaar 2018, waarin de bekendste graaf van Egmont centraal zal staan.

De expositie is tot en met december te zien en is vrij toegankelijk. Bezoekerscentrum Huys Egmont, Slotweg 46-48 in Egmond aan den Hoef, is standaard iedere zaterdag en zondag geopend tussen 14:00u en 17:00u. Maar ook bijna iedere doordeweekse dag kunt u er terecht, als de vlaggen uithangen.

Het Kleurenorkest viert jubileum

V.l.n.r.: Els Vonk (directeur Kleurenorkest), Bouke de Boer en Dorien Groot (oprichters van Het Kleurenorkest).

LIMMEN - Basisschool Het Kleurenorkest uit Limmen vierde woensdag haar tienjarig bestaan. De dag begon buiten met alle kinderen en ouders. Na een woord van dank aan Bouke de Boer en Dorien Groot (de oprichters van de school) en Adrie Groot (directeur van stichting Flore) werd een wensboom onthuld. Van ieder kind hangt een houten wensblad in de boom. De lichtjes geven een sfeervol effect. Wie binnenkort in het donker door de Hogeweg fietst, ziet de boom stralen. Daarna werd met zijn allen het schoollied gezongen.

De onderbouw had een sprookjesprogramma, waarvoor de speelzaal prachtig was omgetoverd. De bovenbouw had een afwisselend programma met drama, muziek, breakdance en als hoogtepunt een reptielenworkshop. De ochtend eindigde met een groepsfoto en een ijsje. 's Middags was de receptie voor genodigden, met mensen vanuit de gemeenteraad, oud-bestuurders en -leraren en ook oud-leerlingen en hun ouders waren welkom. Al met al een geweldige dag voor iedereen.

'Wat kunst is voor Bergen is historie voor Egmond'

Gari Melchers.

EGMOND AAN DEN HOEF - Met de titel van dit artikel opende de gemeentelijke initiatiefgroep de goedbezochte informatieavond over de toekomst van het Slotkwartier, het historische hart van Egmond aan den Hoef.
In dat kader: in museumhoeve Overslot is een kleine permanente tentoonstelling te zien over de meer dan duizendjarige kunstgeschiedenis van de Egmonden, beginnend met de afbeelding van de overhandiging van het evangeliarium aan de Abdij van Egmond rond het jaar 975 na Chr., waarvan een replica te zien is in Overslot. Hierop staan het vroegst afgebeelde gebouw van Nederland én de vroegst afgebeelde personen, namelijk de oorspronkelijke Abdijkerk van Egmond en Dirk II met zijn gemalin Hildegarde van Vlaanderen. Bovendien is dit evangeliarium een van de kostbaarste boeken van Nederland.
Vele beroemde kunstenaars, van Ruysdael tot Rob Scholte, wisten daarna de weg naar Egmond te vinden. Zo ook de Amerikanen George Hitchcock en Gari Melchers, die vele jaren in Egmond woonden en werkten en daar de Egmondse School stichtten. Werk van de schilders van de Egmondse School zijn in musea over de gehele wereld te bewonderen. In museumhoeve Overslot is de film over de Egmondse School die dr. Peter van den Berg maakte met medewerking van Jeroen Krabbé, permanent te zien op groot beeld. Het unieke concept van museumhoeve Overslot, met onder meer het schelpenmuseum, het rariteitenkabinet en een kleinkunstpodium, trekt jaarlijks vele duizenden bezoekers uit de gehele wereld, maar wordt op termijn wellicht zelf historie, omdat het volgens de plannen plaats moet maken voor een 'slow food' restaurant. Kunst is voedsel voor de ziel. Ook in Egmond.

Museumhoeve Overslot is te vinden aan de Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef en is ieder weekend vrij toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur.

Collecte voor kinderen met een handicap

REGIO - De vrijwilligers van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) collecteren van 13 t/m 18 november om geld in te zamelen. In onze samenleving zijn veel drempels waardoor kinderen en jongeren met een handicap niet gewoon kunnen meedoen. Veel kinderen met een handicap gaan bijvoorbeeld naar aparte scholen, of ze gaan helemaal niet naar school. De speeltuin in de buurt is voor hen vaak niet toegankelijk, evenmin als de sportclub, de theatercursus of de arbeidsmarkt. Daardoor staan zij vaak aan de zijlijn. NSGK helpt om deze drempels uit de weg te ruimen.

Op de website www.nsgk.nl ziet u recent ondersteunde projecten op een landkaart. Wanneer u inzoomt op uw woonplaats, ziet u welke NSGK-projecten daar mede mogelijk worden gemaakt dankzij uw steun. Heeft u geen collectant aan de deur gehad maar wilt u toch een bijdrage overmaken? Dat kan door de letters NSGK te sms-en naar nummer 4333 (eenmalige gift van 2,50 euro), of met een online donatie via www.nsgk.nl.

EGMOND/ BERGEN/ SCHOORL - Het televisieprogramma Nieuwsuur besteedt deze en vorige week aandacht aan de gemeente Bergen. Het programma zoomt in op de afstand die burgers soms voelen ten opzichte van hun bestuurders, of de kloof tussen burgers onderling. Nieuwsuur-verslaggever Jan Eikelboom is in Bergen om de oorzaken en de gevolgen van die kloof te onderzoeken. Hij besteedt aandacht aan veel projecten binnen de gemeente waartegen (een deel van) de bevolking waarstand heeft. Het beoogde voetbalcomplex langs de Egmonderstraatweg in Egmond aan den Hoef komt bijvoorbeeld ter sprake op zaterdag 11 november vanaf 22.00 uur (NPO2).

Pascal Wiebering naar WK trampolinespringen

Pascal Wiebering.

HEILOO - Op zondag 29 oktober vond in de trampolinehal van Triffis in Sportcomplex de Meent Bauerfeind de derde en vierde kwalificatiewedstrijd voor het WK en WAGC (World Age Group Competition) trampolinespringen plaats. Het WK en de WAGC vinden beiden plaats in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Van 9 tot 12 november wordt het WK gehouden en aansluitend van 16 tot 19 november de WAGC.

Pascal Wiebering uit Heiloo wist alle vier de kwalificatiewedstrijden stabiel en goed te springen en voldeed bij drie van de vier kwalificaties aan de door de KNGU gestelde limiet voor uitzending. Samen met Carlijn Blekkink van Flik-Flak Den Bosch vormt zij het damesteam dat Nederland gaat vertegenwoordigen op het WK.

Niamh Slattery uit Heiloo behaalde in de derde kwalificatiewedstrijd een monsterscore maar wist, mede doordat zij de tweede kwalificatiewedstrijd noodgedwongen moest overslaan, maar in twee van de vier wedstrijden aan de limiet te voldoen. De derde keer kwam ze er dichtbij. De KNGU hield strak vast aan de gestelde kwalificatieprocedure en besloot dat dit niet voldoende was voor afvaardiging.

Niamh had vanwege haar jonge leeftijd (17 jaar) wel een troef achter de hand door ook mee te dingen naar afvaardiging voor de WAGC. Bij de WAGC-kwalificaties had zij al eerder haar kwaliteiten ruimschoots bewezen en de directe limiet voor afvaardiging behaald. Voor de WAGC zal Niamh dus wel afreizen naar Sofia in de klasse 17-21 jaar, en daarin hoopt ze hoge ogen te gooien.

In totaal vijf springers van trampolinevereniging Triffis Alkmaar kunnen zich gaan voorbereiden op een optreden op het internationale podium. Zij zullen hierbij begeleid worden door coach en trainer Sven Mooij, voor wie een compliment zeker op zijn plaats is.

Verrassende overwinning Damclub Heiloo

HEILOO - In de eerste ronde van de Kennemerdamkring trad Damclub Heiloo in Heerhugowaard aan tegen SNA 4. Dit team is de laatste jaren de ongenaakbare kampioen van deze competitie. Door de vele afberichten kon er niet met een achttal worden gepeeld. In overleg met SNA werd daarom besloten met een kleiner team te spelen. De dammers uit Heiloo weerden zich kranig. Mart Houtenbos was als eerste klaar, in een 4-om-4 stand werd remise overeengekomen. Simon Droog haalde snel een dam en zijn tegenstander gaf op. De andere partijen duurden lang. André Valkering wist ondanks een schijf achterstand remise te spelen. Frans Schouten haalde ook remise. De tegenstander van Gerard Kiewitt moest winnen om nog een gelijkspel voor de thuisclub uit het vuur te slepen. Dit lukte niet. In de langste partij (ruim drie uur) moest de thuisspeler berusten in remise. Door dit resultaat boekte Damclub Heiloo zijn eerste 4-7 overwinning in de Kennemerdamkring.

SNA 4- DCH 4-7.
1. K.v. Langen - F.Schouten 1-1.
2. B.Groot - A.Valkering 1-1.
3. J.Bravenboer - G.Kiewitt 1-1.
4. B.Tesselaar - S.Droog 0-3.

5. L. ter Weijden - M.Houtenbos 1-1.

Adelbertveiling op 11 november

EGMOND-BINNEN - Voetbalvereniging St.Adelbert organiseert zaterdag 11 november in Café Tervoort in Egmond-Binnen haar terugkerende Adelbertveiling. Tijdens deze gezellige avond komen weer honderden artikelen, goederen en andere leuke zaken onder de hamer. Ook deze keer resulteerde de vrijgevigheid van de inwoners van Egmond-Binnen en alle aanhangers van de voetbalvereniging in een lange lijst van veilingstukken, die zijn samengevat in een veilinggids. Het boekje wordt deze week rondgebracht door de jeugd van de voetbalvereniging St.Adelbert.

Enkele hoogtepunten uit de gids: stoeltjes uit de Amsterdam Arena, een whiskyproeverij , verschillende voetbalwedstrijden, een golfdag, en voetgolf. Daar worden 10 kavels van geveild, elk kavel is voor 4 personen die als team de strijd aan gaan met elkaar. Supportersvereniging Rood-Zwart, die deze veiling organiseert, is alle gulle schenkers zeer dankbaar voor hun bijdrage. Tevens dankt de supportersvereniging iedereen die heeft geholpen met het bijeengaren van de vele veilingstukken.

De avond begint om 20.00 uur in Café Tervoort aan de Abdijlaan 5 in Egmond-Binnen. De entree is gratis en ook een aankoop is op deze veiling niet verplicht.

Druk weekend voor judoka's Dojo 't Loo

Luuk van Waggendorff van Rijn scoort een mooi punt op weg naar zijn eerste plek op het Ontwikkelingstoernooi. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - De judoka's van Sportvereniging Dojo 't Loo konden flink aan de bak dit weekend. De G-judoka's Jurgen Molenaar, Swen Velthuis en Timo Hup deden zaterdag mee aan het Judofeest op Texel. Zij wisten daar alle drie heel knap een eerste prijs te halen. Zeker voor Swen was dat knap, want die is nog maar net begonnen bij de G-judo groep van Dojo 't Loo.

Job Kroon, Stan de Laleijne en Bjorn Krom deden zondagochtend mee aan de Noord-Hollandse kampioenschappen B pupillen (tot 12 jaar) in Beverwijk. Ondanks hun enorme inzet wisten zij alle drie helaas net geen prijs te halen. Dat ze erg dicht bij een podiumplek zaten bleek wel uit het feit dat zowel Job als Stan hun wedstrijden om de derde plek helaas nipt verloren op beslissing door de scheidsrechter, nadat hun wedstrijden in eerste instantie gelijk waren geëindigd.
Ook was het zondag weer tijd voor het jaarlijkse Ontwikkelingstoernooi bij Dojo 't Loo aan de Bergeonstraat. Verspreid over de dag betraden maar liefst 215 kinderen uit heel Noord-Holland de judomat in Heiloo. Naast de 20 andere verenigingen was Dojo 't Loo zelf goed vertegenwoordigd met 47 deelnemers van de eigen club, die dus het voordeel hadden van de thuiswedstrijd. Maar ook de andere kinderen werden uiteraard aangemoedigd door hun coach en de familieleden. Van de judoka's van Dojo 't Loo haalden er maar liefst 28 het podium. Goud was er voor Tyler le Loux, Sebastiaan Haasnoot, de broers Daan en Luuk van Waggendorff van Rijn, Bastiaan Elzinga, Maarten Roubos, Roan Krom, Jesse Molen, Simon Verbeek, Wobbe Kruize, Fabian van Bruchem, Sofie Oosterink en Celine Kleimeer. Een tweede plak werd behaald door David Roubos, Bram Sterk, Jorne Reitsma, Sander Bos, Teun Roeland, May Witjes en Victor Hoogeveen. Een bronzen beker ging mee naar huis met Noud de Boer, Cas van der Berg, Michelle Otto, Sam van der Veek, Arthur Snikkelenburg, Eline van der Veen en Joost Jonker. De foto's van het Ontwikkelingstoernooi staan op www.dojotloo.nl.

Klaverjasdrive in Heiloo

HEILOO - De Eerste Heilooër Klaverjasclub houdt op maandag 13 november de maandelijkse klaverjasdrive. Ook is er weer een verloting met mooie prijzen. Iedereen is, liefst met klaverjaspartner, welkom in Cultureel centrum De Strandwal, naast de kapel op het terrein van Landgoed Willibrordus. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of komt u voor het eerst, meld dit dan even bij een van onderstaande bestuursleden.

De zaal is open vanaf 19.00 uur. De klaverjasdrive begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda (072-5123271) of Ria (072-5339345).

Holland Sport innoveert met robotmaaiers op sportvelden

Marc Grooteman showt een van de robotmaaiers.

REGIO - Holland Sport uit Alkmaar voert op diverse grasvelden in Noord-Holland testen uit met robotmaaiers. Doel is te onderzoeken welke voordelen een robotmaaier biedt op het gebied van kwaliteit en de totale kosten van het beheer en onderhoud van deze sportvelden.

De adviseurs van Holland Sport vormen het kenniscentrum Noord-Holland-Noord op het gebied van sportveldaanleg en onderhoud. Zij zijn actief op het gebied van aanleg, onderhoud en verbetering van sportvelden. Marc Grooteman, zojuist genomineerd als Fieldmanager of the Year, voert momenteel kwaliteitsmetingen uit op velden die worden gemaaid met robotmaaiers. "De robotmaaiers zijn geplaatst op diverse velden. Op een voetbalveld, een rugbyveld, maar ook op het binnenterrein van een atletiekbaan," vertelt Grooteman. "We meten onder andere of en hoe deze innovatieve robotmaaiers van invloed zijn op het onderhoud maar ook hoe zij de werkdruk verlichten, waardoor we minder handmatig hoeven te maaien."

Een robotmaaier maait zo vaak als gewenst het gehele veld op de ideale grashoogte. Grooteman: "Dat betekent dus dat je in theorie elke dag kunt maaien, ook in het hoogseizoen. Door vaak te maaien zal het maaisel steeds tussen de grassprieten vallen en als een natuurlijke mest gaan fungeren. Door de grote frequentie van maaien wordt de groei van onkruid tegengegaan. De mat wordt dichter, en daarnaast is gebleken dat de stabiliteit en vlakheid van de mat door de inzet van dit type maaiers verbetert. Zo komen er bijvoorbeeld niet meer onnodig zware trekkers op het veld en kan er na een natte periode veel eerder gemaaid worden."

Een robotmaaier is geen een-op-een vervanging voor integraal sportveldbeheer. "Sportveldonderhoud blijft maatwerk. Zeker op de lange termijn is het belangrijk om de samenstelling van de bodem in beeld te houden. Het blijft nodig om te monitoren, beregenen en jaarlijks (groot) onderhoud als bezanden, verticuteren, beluchten en bezaaien uit te voeren om het maximale uit het sportveld te halen," aldus Grooteman. Er is een periode van een volledig speelseizoen nodig om echte resultaten te kunnen rapporteren.

Uniek lichtproject creëert toverachtige sfeer tijdens Fjoertoer Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Tijdens de Fjoertoer Egmond, en ook voorafgaand aan het wandelevenement op 25 november, is aan de Julianaweg in Egmond aan den Hoef een kunstwerk te zien: het Lichtjuweel van Egmond. De Amsterdamse beeldend kunstenaar Jan van der Horn komt vanaf begin november met zijn toverachtige project naar Egmond aan den Hoef. Daar zet hij zijn magische, verlichte fotografie achter de ramen en gebruikt hij de vensterbanken als sokkel.

Dit bijzondere kunstproject kan alleen tot stand komen in samenwerking met de bewoners van de Julianaweg. Jan van der Horn gaat ze de komende weken persoonlijk benaderen en vragen om hun vensterbank beschikbaar te stellen voor het Lichtjuweel van Egmond. Zo wordt zijn kunstproject een door het publiek gedragen gemeenschapswerk. Het is de bedoeling om een fotowerk in een lichtbakje, als een dia, achter het venster van de huiskamer te plaatsen voor een dag of tien, waardoor de Julianaweg zal worden omgetoverd in een straatje van verwondering. Vanaf nu zullen er hier en daar lichtbakjes gaan branden om tot volle pracht te komen op 25 november tijdens de Fjoertoer. Tenminste, als het mag van de bewoners van de Julianaweg.

In Egmond heeft Jan van der Horn, in de slotgracht van het kasteel, een zeer zeldzaam kasteelklokje aangetroffen en gefotografeerd. (zie bijgaande foto) Dit zeer zeldzame kasteelklokje zal, naar men zegt, tijdens de vijfde editie van de Fjoertoer Egmond tot volle pracht komen. De gehele Julianaweg zal op 25 november volledig verlicht zijn door het Lichtjuweel. Een werkelijk uniek lichtproject in het kader van het eerste lustrum.

Jan van der Horn legt magische momenten vast. Momenten van schemering, het magisch uur. Het toveruur, zoals hij het graag noemt. Dat moment wil hij vangen, met wonderbaarlijke bloemen en gebouwen in een toverachtig decor. Zijn foto's zijn geënsceneerd en daarmee creëert hij een wereld die niet van hier is, 'fantastische fotografie'. In zijn atelier maakt hij bloemen, kastelen of planten van papier, klei of koper. 'Magie is ongrijpbaar, maar ik probeer toch sprookjes te vangen,' aldus Van der Horn.

'Het lijkt mijn verhaal wel…'

Nel Kleverlaan.

HEILOO - Werken met mensen die met kanker worden geconfronteerd, levert een schat aan ervaring en evenzovele verhalen op. En als je dan ook nog schrijft, is het de moeite waard om te kijken of je nog iets extra's kunt meegeven. Zo is ByNel ontstaan: een fraai geïllustreerd boekje met 51 columns over kanker, verdriet, hoop en veerkracht. Nel Kleverlaan woonde lange tijd in Heiloo en is voor veel mensen geen onbekende. Met passie en compassie tekende ze een serie verhalen op waarin een ieder zich herkent. De illustraties in dit bijzondere boekje zijn gemaakt door Fiepke Davidson en geven de columns een extra dimensie. ByNel is in eigen beheer uitgegeven, kost 10 euro en is uitsluitend te bestellen via www.bynel.nu.

Leerlingen zwemmen in de diploma's

Felicitaties aan de jonge gediplomeerden.

HEILOO - Zaterdagmorgen 28 oktober is er afgezwommen door de leerlingen van zwembad Loos. Na veel zwemmen en een groot applaus mochten bijna 40 leerlingen het felbegeerde A, B of C diploma in ontvangst nemen. Iedereen is blij met zijn/haar diploma naar huis gegaan.

Geslaagden
Diploma A: Zoë Arendse, Jelle Beentjes, Tijn van der Bend, Damian Bruinink, Amy Coule, Mathijs Hendrikszen, Rosa Klaase, Anna Komen, Lynn Mizee, Choezom Nger Shag Tsang, Mohamed Nomaan Mahyoub, Sophie O'Shaughnessy, Lena Vastenouw, Dewy van der Vaart, Maud de Vos, Jaap Zwemmer.

Diploma B: Joris Berghuijs, Guus van Binsbergen, Anne Dekker, Sylvia Dirkson, Valentijn Faber, Jelle Hes, Saar Korver, Matthijs Lehman, Matthijs Ligthart, Jennifer Mc Farland, Jelka Meijer, Liza Molenaar, Saar Schermer, Imke Schlaman, Ahmed-Yassin Soubaneh, Marijn Ton, Hester Tromp, Thijs de Vries, Mette Waldram, Daan Weijer, Meike de Wit, Pien Wolterbeek.

Diploma C: Jip van den Bos.

Wedstrijden kijken via Vidicrowd

HEILOO - Ook dit weekend was er veel spektakel op de sportvelden. Checkt u de samenvattingen op www.uitkijkpost.nl? U ziet hier fragmenten van de wedstrijden Terriërs D1 tegen WMHC D1 en Foresters 1 tegen Kolping Boys 1. Verder zijn beelden te zien van Terriërs DVA tegen LOHC DVA.

Gezellig weekendje Groningen in een comfortabele auto? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

WINTERWANDELING HEILOO 12 NOVEMBER. Gezellige wandeling van 7 of 12 km in en om Heiloo. Start en finish bij Cafe de Wit met mega hotdog of erwtensoep. www.ikwandelmee.nl

Hulp gezocht Vrouwen gezocht vanaf 18. Ik ben een 29 jarige vrouw, woon in Heiloo en ik ben rolstoel gebonden. Daarom heb ik zorg nodig en ook hulp bij het koken. Ervaring in de zorg is geen vereiste. Vervanging is ook fijn. Tarief in overleg. Interesse? Bel mij op 06 - 54290311

RUST, kracht, vitaliteit, balans, focus, daarover gaat CHI NENG QIGONG! Chinese bewegingsoefeningen voor iedereen. Zie agenda op wwww.chinengheiloo.nl voor lesmogelijkheden of bel Caroline Hogewoning 06 - 2239 9764

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

GARAGE SALE interieur spullen, curiosa, antiek, boeken en cd's. Zaterdag 11 november van 10.00 tot 15.00 uur. Groot Barlaken 66 Heiloo

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Wegens verhuizing GARAGE VERKOOP op 11 november van 11.00 - 16.00 uur. Westerweg 345 Heiloo.

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid. Jan Baltus schilderwerken Limmen, voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.comTel: 06 - 4009 5081

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Aanhanger huren groot of klein? Reserveren op www.Huurauto-Heiloo.nl

VERMIST zwart-witte kat omgeving Akkers Heiloo sinds 3-11, bel 06-23186123

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Geniet van FAIR TRADE koffie/thee, biologische lekkernijen en van kunst. Theeschenkerij - galerie de Buitenkans do. t/m zo. van 12 tot 17 uur tegenover de brandweerkazerne. Www.landgoedwillibrordus.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386