What's app-groepen wapen tegen inbrekers Meer inbraken vorige maand

HEILOO - Inbrekers sloegen vorige maand in Heiloo vaker toe dan tijdens de meimaanden in voorgaande jaren. Dat meldt Paul Dirks, oprichter van Buurtpreventie Heiloo. "Er waren vorige maand veertien inbraken en inbraakpogingen, dat is twee keer meer dan vorig jaar. In 2015 waren er nog minder inbraken en inbraakpogingen, namelijk vijf."
Ondanks deze toename ziet Paul Dirks geen toename in het aantal meldingen in de WhatsApp-groepen van Buurtpreventie Heiloo. Volgens Dirks is dit mogelijk te verklaren doordat veel mensen een drempel ervaren om de politie te bellen als zij iets verdachts opmerken. "We horen vaak achteraf van inwoners dat ze wel iets bijzonders in de straat hebben opgemerkt. Toch vonden ze het niet nodig de politie hiervan op de hoogte te stellen. Dit omdat ze bang zijn dat binnen een paar minuten de politie met gillende sirenes de straat in komt rijden en voor hun deur stopt. Die angst is niet realistisch, omdat een centralist bepaalt of er iets moet gebeuren of niet." Paul Dirks: "Vaak hoor ik de politie zeggen: liever tien onnodige telefoontjes naar 0900-8844 dan één keer te weinig gebeld".
Wat doet Buurtpreventie Heiloo?
Volgens Dirks ligt het aantal inbraken in de maand mei standaard hoger. "Dat komt door de vakanties rond de vrije dagen zoals de meivakantie, Pinksteren en Hemelvaart." Gelukkig houden inwoners van wijken contact met elkaar via WhatsApp van Buurpreventie Heiloo. De deelnemers tippen elkaar en de politie als ze in de straat verdachte situaties bespeuren. Paul Dirks en Daniëlle Kloos startten Buurtpreventie Heiloo in het najaar van 2015 in Plan Oost en in Termijen. Paul Dirk vertelt dat op dit moment dertienhonderdvijftig Heilooërs meedoen, verdeeld over tien wijken. "Vergelijken we de animo voor deelname aan Buurtpreventie Heiloo in de diverse wijken, dan is het aantal deelnemers wisselend: de meesten wonen in de wijk Ypestein en Plan Oost. In sommige andere wijken is de deelname nog gering. Overigens houden enkele inwoners via een straat-app. contact met elkaar, onafhankelijk van Buurtpreventie Heiloo". Volgens Dirks is dit wel jammer omdat er dan geen informatie wordt uitgewisseld. Inbrekers beperken zich niet tot één straat. Aanmelden is nog steeds mogelijk via www.buurtpreventieheiloo.nl.
Succes
Paul Dirks benadrukt het succes van Buurtpreventie Heiloo op het terugdringen van het aantal inbraken. Door het communiceren binnen de WhatsApp-groepen worden inbrekers steeds vaker vroegtijdig gesignaleerd en komt de politie op tijd om de 'boeven' in de kraag te grijpen. "We zien dat de politie snel - binnen tien minuten - ter plaatse is als wij een melding doen. De politie neemt ons dus uiterst serieus." Verder is Dirks blij met het intensieve contact met de wijkagenten, de support van de gemeente Heiloo en de ondersteuning van de plaatselijke ondernemers zoals fotograaf en marketingondersteuner Iwan Bronkhorst. Ook de aandacht voor Buurtpreventie in de Uitkijkpost werkt volgens hem positief. "Het aantal aanmeldingen neemt altijd toe na publicatie van een artikel over Buurtpreventie Heiloo in de krant of op de website van de Uitkijkpost."
Tips om inbraak te voorkomen
Paul Dirks geeft de inwoners van Heiloo via de Uitkijkpost tips om het huis veiliger achter te laten bij afwezigheid, zoals tijdens vakanties.
-Zorg voor goede sloten en sluit uw deuren. Tijdens wijkschouwen - waarbij mensen van de gemeente en politie de wijk verkennen - blijkt nogal eens dat mensen verouderde sloten gebruiken. Deze zijn voor inbrekers eenvoudig open te maken. Ook blijkt dat lang niet alle deuren van woningen en schuren op slot zijn als de inwoners niet thuis zijn of bijvoorbeeld op de bovenverdieping verkeren. Op dat moment is het voor de inbreker 'appeltje eitje' om even binnen te lopen met alle gevolgen van dien.
-Zet uw dure fiets in de schuur op slot en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen, zeker niet voor het raam. Een inbreker is geen window-shopper.
-Zorg dat uw huis een bewoonde indruk achterlaat. Vraag bijvoorbeeld de buren om post op de deurmat of uit de brievenbus weg te halen. Zet een stoel scheef bij de tafel en leg een opengeslagen krant op tafel met een kopje thee of koffie ernaast. Vraag de buren of zij hun auto bij u voor de deur willen zetten. Verder: laat iemand halverwege de vakantie uw gras maaien. Dit alles om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof u thuis bent.
-Zet tijdens uw vakantie geen vakantieverhalen en/of foto's op social media. Doe dat uitsluitend achteraf. Een inbreker kan eenvoudig meekijken...
-Zorg voor buitenverlichting. Tijdens buurtschouwen blijkt dat verlichting nogal eens ontbreekt in bijvoorbeeld achtertuinen en steegjes. Deze plekken zijn donker en dus prettig voor inbrekers om te gebruiken.
-Laat geen losse 'klimmaterialen' in de tuin staan zoals ladders en kliko's. Deze zijn bruikbaar als opstapje om bijvoorbeeld over een schutting te klimmen. Het is nogal vervelend als achteraf blijkt dat bij een inbraak gebruik is gemaakt van de ladder die je zelf los hebt laten liggen.
-Zijn uw buren op vakantie, kijk dan wat vaker uit het raam richting het huis van de buren. Waren de gordijnen van de afwezige buren open en zijn ze plotseling dicht, bel dan ogenblikkelijk de politie. Inbrekers doen tijdens hun 'werk' nogal eens de gordijnen dicht om ongestoord hun gang te kunnen gaan.
Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser