De Uitkijkpost

28 juni 2017

De Uitkijkpost 28 juni 2017


What's app-groepen wapen tegen inbrekers Meer inbraken vorige maand

Lamp in de steeg zet inbrekers in het licht. Foto: Paul Dirks

HEILOO - Inbrekers sloegen vorige maand in Heiloo vaker toe dan tijdens de meimaanden in voorgaande jaren. Dat meldt Paul Dirks, oprichter van Buurtpreventie Heiloo. "Er waren vorige maand veertien inbraken en inbraakpogingen, dat is twee keer meer dan vorig jaar. In 2015 waren er nog minder inbraken en inbraakpogingen, namelijk vijf."

Ondanks deze toename ziet Paul Dirks geen toename in het aantal meldingen in de WhatsApp-groepen van Buurtpreventie Heiloo. Volgens Dirks is dit mogelijk te verklaren doordat veel mensen een drempel ervaren om de politie te bellen als zij iets verdachts opmerken. "We horen vaak achteraf van inwoners dat ze wel iets bijzonders in de straat hebben opgemerkt. Toch vonden ze het niet nodig de politie hiervan op de hoogte te stellen. Dit omdat ze bang zijn dat binnen een paar minuten de politie met gillende sirenes de straat in komt rijden en voor hun deur stopt. Die angst is niet realistisch, omdat een centralist bepaalt of er iets moet gebeuren of niet." Paul Dirks: "Vaak hoor ik de politie zeggen: liever tien onnodige telefoontjes naar 0900-8844 dan één keer te weinig gebeld".

Wat doet Buurtpreventie Heiloo?
Volgens Dirks ligt het aantal inbraken in de maand mei standaard hoger. "Dat komt door de vakanties rond de vrije dagen zoals de meivakantie, Pinksteren en Hemelvaart." Gelukkig houden inwoners van wijken contact met elkaar via WhatsApp van Buurpreventie Heiloo. De deelnemers tippen elkaar en de politie als ze in de straat verdachte situaties bespeuren. Paul Dirks en Daniëlle Kloos startten Buurtpreventie Heiloo in het najaar van 2015 in Plan Oost en in Termijen. Paul Dirk vertelt dat op dit moment dertienhonderdvijftig Heilooërs meedoen, verdeeld over tien wijken. "Vergelijken we de animo voor deelname aan Buurtpreventie Heiloo in de diverse wijken, dan is het aantal deelnemers wisselend: de meesten wonen in de wijk Ypestein en Plan Oost. In sommige andere wijken is de deelname nog gering. Overigens houden enkele inwoners via een straat-app. contact met elkaar, onafhankelijk van Buurtpreventie Heiloo". Volgens Dirks is dit wel jammer omdat er dan geen informatie wordt uitgewisseld. Inbrekers beperken zich niet tot één straat. Aanmelden is nog steeds mogelijk via www.buurtpreventieheiloo.nl.

Succes
Paul Dirks benadrukt het succes van Buurtpreventie Heiloo op het terugdringen van het aantal inbraken. Door het communiceren binnen de WhatsApp-groepen worden inbrekers steeds vaker vroegtijdig gesignaleerd en komt de politie op tijd om de 'boeven' in de kraag te grijpen. "We zien dat de politie snel - binnen tien minuten - ter plaatse is als wij een melding doen. De politie neemt ons dus uiterst serieus." Verder is Dirks blij met het intensieve contact met de wijkagenten, de support van de gemeente Heiloo en de ondersteuning van de plaatselijke ondernemers zoals fotograaf en marketingondersteuner Iwan Bronkhorst. Ook de aandacht voor Buurtpreventie in de Uitkijkpost werkt volgens hem positief. "Het aantal aanmeldingen neemt altijd toe na publicatie van een artikel over Buurtpreventie Heiloo in de krant of op de website van de Uitkijkpost."

Tips om inbraak te voorkomen
Paul Dirks geeft de inwoners van Heiloo via de Uitkijkpost tips om het huis veiliger achter te laten bij afwezigheid, zoals tijdens vakanties.

-Zorg voor goede sloten en sluit uw deuren. Tijdens wijkschouwen - waarbij mensen van de gemeente en politie de wijk verkennen - blijkt nogal eens dat mensen verouderde sloten gebruiken. Deze zijn voor inbrekers eenvoudig open te maken. Ook blijkt dat lang niet alle deuren van woningen en schuren op slot zijn als de inwoners niet thuis zijn of bijvoorbeeld op de bovenverdieping verkeren. Op dat moment is het voor de inbreker 'appeltje eitje' om even binnen te lopen met alle gevolgen van dien.

-Zet uw dure fiets in de schuur op slot en laat geen waardevolle spullen in het zicht liggen, zeker niet voor het raam. Een inbreker is geen window-shopper.

-Zorg dat uw huis een bewoonde indruk achterlaat. Vraag bijvoorbeeld de buren om post op de deurmat of uit de brievenbus weg te halen. Zet een stoel scheef bij de tafel en leg een opengeslagen krant op tafel met een kopje thee of koffie ernaast. Vraag de buren of zij hun auto bij u voor de deur willen zetten. Verder: laat iemand halverwege de vakantie uw gras maaien. Dit alles om ervoor te zorgen dat het lijkt alsof u thuis bent.

-Zet tijdens uw vakantie geen vakantieverhalen en/of foto's op social media. Doe dat uitsluitend achteraf. Een inbreker kan eenvoudig meekijken...

-Zorg voor buitenverlichting. Tijdens buurtschouwen blijkt dat verlichting nogal eens ontbreekt in bijvoorbeeld achtertuinen en steegjes. Deze plekken zijn donker en dus prettig voor inbrekers om te gebruiken.

-Laat geen losse 'klimmaterialen' in de tuin staan zoals ladders en kliko's. Deze zijn bruikbaar als opstapje om bijvoorbeeld over een schutting te klimmen. Het is nogal vervelend als achteraf blijkt dat bij een inbraak gebruik is gemaakt van de ladder die je zelf los hebt laten liggen.

-Zijn uw buren op vakantie, kijk dan wat vaker uit het raam richting het huis van de buren. Waren de gordijnen van de afwezige buren open en zijn ze plotseling dicht, bel dan ogenblikkelijk de politie. Inbrekers doen tijdens hun 'werk' nogal eens de gordijnen dicht om ongestoord hun gang te kunnen gaan.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Stichting Hunebedspelen Heiloo doneert € 200,00 aan Stichting historisch Egmond

De Pinck met bijzondere bemanning.

HEILOO - De derde editie van de Hunebedspelen vond plaats op 18 juni. Evenals voorgaande jaren stond weer een goed doel centraal. Dit jaar betrof dit Stichting Historisch Egmond. Van deze Stichting stond de kleine Pinck, een replica van de Egmondse reddingsboot, op het veld. Kinderen dronken daar een heerlijk bekertje limonade en werden naar hartenlust gefotografeerd, compleet met pijl en schild. Leden van Historisch Egmond ontvingen het bedrag van 200 euro daags na de spelen.

Bijzonder: grafheuvel ontdekt uit de bronstijd

Een plek met een grote historische waarde. Bron foto: BeatFM

HEILOO - Een bijzondere ontdekking aan de Krommelaan in Heiloo vorige week. Archeologen ontdekten daar bij opgravingen een grafheuvel van drieduizend jaar geleden. Een team van archeologen is bezig met het afgraven van het gebied waar woningen worden gerealiseerd in de woonwijk Zuiderloo/ Zandzoom. Al eerder werden hier restanten uit de Romeinse periode gevonden en verderop ligt ook een Romeinse nederzetting. De grafheuvel uit de bronstijd is echter nog veel ouder. De archeologen gebruiken bij hun werk een graafmachine en ook werken ze met de hand. Rond de grafheuvel gebeurt dat heel voorzichtig. Met een schep scheppen de archeologen beetje bij beetje plaggen zandgrond weg. De archeologen zoeken daarbij naar stoffelijke resten in het graf. Archeoloog Tijmen Moesker laat op de regionale omroep NH weten botsplinters te hebben gevonden. "Maar we weten nog niet of die van een mens zijn of van een dier." De plek waar gezocht wordt, heeft een rijk verleden. Archeoloog en onderzoeksleider Silke Lange: "Dit is een strandwalgebied. Vanaf de steentijd hebben mensen deze omgeving verkend en bewoond. We hebben akkers, waterputten en boerderijen ontdekt. Maar het meest bijzonder vind ik dat het een stuk landschap is dat heel bewust is ingedeeld met greppels, offerkuilen en grafheuvels." Een kilometer verderop is eerder een andere grafheuvel ontdekt. Volgens Silke Lange gebruikten de bewoners de grafheuvel als markering van hun leefgebied, dus om het eigen territorium af te bakenen.

Koeien zoeken verkoeling

Foto: Kees Spaargaren

HEILOO - Een bijzonder tafereeltje. Tijdens een van de warme dagen van vorige week zochten deze koeien verkoeling in een slootje bij het Maalwater in Heiloo.

Anke Langeveld.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar en was dertien jaar toen ik in Heiloo kwam wonen met mijn ouders. Tussendoor, na ons trouwen, woonde ik nog zeven jaar in Julianadorp (bij gebrek aan betaalbare woningen in Heiloo). Maar ik woon nu alweer negenentwintig jaar in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Ik heb eigenlijk geen specifieke hobby's. Ik vind het erg leuk om dingen te organiseren en te koken, maar daar kan ik in het dagelijks leven mijn ei al goed in kwijt.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Iedereen die mij een beetje goed kent zou die vraag kunnen beantwoorden ;-) Zlatan Ibrahimovic natuurlijk! Nog steeds éen van de beste voetballers van de wereld op dit moment. Iemand met een lekker eigenwijs karakter die gewoon doet wat hij wil.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Dat zijn er wel meer, maar eentje wil ik noemen. Het glijden met een hele rij sleetjes door de straten achter de auto van mijn vader als het gesneeuwd had. Heerlijk spannend! In deze tijd is dat bijna onmogelijk door de drukte en natuurlijk bij gebrek aan een flink pak sneeuw tegenwoordig.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Ik geniet er iedere dag weer van om in Heiloo Oost te wonen. Heerlijk groen, rustig en als ik wandel met de hond sta je zomers opeens 'midden' tussen de koeien en waan je je op het platteland. Voor onze kinderen was het denk ik ook een super fijne buurt om op te groeien.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Liever niet maar als er nood aan de man is natuurlijk altijd.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Mensen nemen zoals ze zijn, wel tot op zekere hoogte natuurlijk. Niet te snel oordelen, maar eerst een eigen mening vormen wanneer mogelijk. Dus niet meteen altijd geloven wat anderen zeggen. Dat is best wel eens lastig maar ik probeer het wel zoveel mogelijk

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik 's winters vrijwilliger ben op Landgoed Ter Coulster. (Takkenwijf). Samen met een groep enthousiaste mensen helpen we ongeveer een keer per maand het park te onderhouden. Dit onder leiding van onder andere Bart van der veen van Lille.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
De gemeente stelt dat het aantal goedkopere woningen voor starters, aan alle prognoses voldoet. Daar zet ik wel mijn vraagtekens bij. Als je ziet hoe groot de animo is voor het plan Zuiderloo. Alfred en ik moesten begin jaren tachtig noodgedwongen uit Heiloo verhuizen om dat er voor ons niks betaalbaars was. Heiloo is volgens mij in rap tempo aan het vergrijzen. Als ik dus burgemeester zou zijn, dan zorgde ik er in ieder geval voor dat voor jeugd die hier wil blijven wonen betaalbare woningen beschikbaar zijn in Heiloo. Wat minder villa's kan geen kwaad. En laat eerst mensen uit Heiloo voor gaan, net zoals ze in Limmen doen.

10. De persoonlijke vraag van Ann Kesseler aan Anke Langeveld
'Je hebt je jarenlang ingezet voor de Foresters waar veel tijd in ging zitten. Waar spendeer je je tijd nu aan?'
Lieve Ann, ik heb inderdaad tweeëntwintig jaar lang van alles en nog wat bij de Foresters gedaan en met veel plezier, want organiseren is dus eigenlijk mijn 'hobby' Maar sinds wij twaalf jaar geleden onze eigen cadeauwinkel 'IXIXI wat jij niet ziet' zijn begonnen in de Middenwaard in Heerhugowaard, ben ik daar toen samen met Alfred aan het organiseren geslagen en ook met veel plezier. En tijd kan je helaas maar een keer gebruiken, vandaar.

Ik nomineer Bart Van Der Feen de Lille voor de volgende tien vragen
Mijn vraag aan Bart is: 'Waar halen jij en je vrouw Marilize de drive vandaan om, naast je werk, landgoed Ter Coulster zo prachtig te onderhouden en zelfs met aanplant al te denken aan vijftig jaar later?'

Een gezellige en emotionele Veteranendag in Heiloo

Wethouder Elly Beens krijgt postuum het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen opgespeld. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - In aanwezigheid van burgemeester en wethouders werd woensdag 21 juni de jaarlijkse Veteranendag in Heiloo gehouden. In restaurant Klein-Varnebroek kwamen negenenveertig genodigden bijeen. Voor velen was het een jaarlijks terugkerend evenement, voor een enkeling was het de eerste keer. Ook de partners konden aanwezig zijn, iets waar een aantal gevolg aan gaven.

Dodenherdenking
In zijn speech refereerde burgemeester Hans Romeyn aan de Veteranendag van vorig jaar. Toen had hij gevraagd of men erover na wilde denken om op 4 mei mee te doen aan de dodenherdenking bij de Man van Vugt. Immers op 4 mei herdenkt Nederland alle burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of zijn vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog en daarna in oorlogssituaties en bij vredesoperaties. Tijdens de Nationale herdenking staan honderd militairen en veteranen in het erecouloir op de Dam. "Ik ben echt hartstikke blij dat u gevolg heeft gegeven aan mijn oproep van vorig jaar en dat u met een aantal aanwezig was tijdens de herdenking. Het heeft op alle mensen die bij de herdenking aanwezig waren diepe indruk gemaakt. Dank daarvoor", aldus de burgemeester. Ook besteedde hij nog aandacht aan zijn toespraak tijdens de dodenherdenking.

Draaginsigne
Tijdens de Veteranendag werd het draaginsigne Nobelprijs VN-militairen uitgereikt aan wethouder Elly Beens. Het draaginsigne is een door de Minister van Defensie, mevrouw Hennis-Plasschaert, toegekende onderscheiding. Het insigne wordt toegekend aan hen die tussen 1956 en 1988 tenminste dertig dagen aaneengesloten zijn ingezet in het buitenland door het Nederlandse Ministerie van Defensie als militair ten behoeve van vredesafdwingende of vredeshandhavende taken van de Verenigide Naties. De burgemeester mocht het draaginsigne aan mevrouw Beens toekennen, vanwege de verdiensten van haar man, de heer Rolf Beens, die in Libanon heeft gediend. De heer Beens overleed helaas in september 2011 op te jonge leeftijd. Het insigne mag ook postuum worden toegekend. Dat deed de burgemeester op 21 juni 2017.

Een gezellig samenzijn tijdens de Veteranendag 2017. Foto: Stip Fotografie
Eén van de oudste veteranen de heer Moens. Foto: Stip Fotografie
Een gezellig samenzijn tijdens de Veteranendag 2017. Foto: Stip Fotografie

Eén van de oudste
De heer Moens was met zijn negentig jaar één van de oudste veteranen deze dag. Trots dat hij wederom aanwezig kon zijn en trots dat hij - naast dat hij in Indonesië diende - in Nederland ook nog vele mooie dingen heeft kunnen doen. Vele jaren werkte hij in het MCA in Alkmaar, bij zijn afscheid kreeg hij een Koninklijke onderscheiding uitgereikt.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Kunst Verbindt!

Ed Bausch (r) interviewt kunstenaar Theo Leering. Stip Fotografie

HEILOO - De opening van de Kunstparade vond plaats op donderdagavond in de bibliotheek van Heiloo. In het bijzijn van vele kunstenaars opende burgemeester Hans Romeyn de editie van 2017.

Na een jaar van afwezigheid konden belangstellenden het afgelopen weekend op dertig locaties in Heiloo genieten van het werk van beeldend kunstenaars, musici en dichters. Dick Ramler, bestuurslid van Kunst-Zin Heiloo, opende de avond met een welkomswoord voor alle aanwezigen. Voorafgaande aan de toespraak van de burgemeester had coördinator Ed Bausch een interview met Theo Leering. Zijn schilderij 'Luchtfietserij' staat op de voorkant van het programmaboekje. Het beeld appelleert aan dromerige, romantische fantasie. Fietsen we over een tijdje allemaal zo boven de steden, dorpen en ommelanden, zoals de kitesurfers over en boven de zee gaan? Maar zeker ook toont het beeld de kracht van doorzettingsvermogen: willen is kunnen.

In zijn toespraak gaf de burgemeester aan dat de organisatie van de Kunstparade altijd geloof heeft gehad in het concept. Na een jaar weg geweest te zijn is het gelukt om het evenement toch weer te organiseren. "Als je in iets gelooft dan lukt het ook wel om het weer te realiseren", aldus de burgemeester. Ook ziet hij het evenement als een soort van verbinding tussen alle groepen van de bevolking in Heiloo. "Je moet van A naar B, je ontmoet elkaar daardoor". "Kunst is een prachtige verbinding tussen iedereen in Heiloo". Met deze woorden opende de burgemeester de Kunstparade 2017.

Burgemeester Hans Romeyn opent de Kunstparade. Stip Fotografie
Bestuurslid van Kunst-Zin Heiloo Dick Ramler heet de aanwezige welkom. Stip Fotografie
Muzikale omlijsting van gitaarduo Camusto. Stip Fotografie

Het gitaarduo Camusto, bestaande uit Ton Mulders en Mark Boesveld, verzorgde de muzikale omlijsting.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Martijn Smit uit Heiloo naar Seattle voor training Al Gore Man met een milieumissie

'Onze aarde is prachtig en dat wil ik graag zo houden', aldus Martijn Smit. Foto: Arjan Hoogvorst

HEILOO - Er komt een dag dat de kinderen van Martijn Smit vragen wat hij ooit persoonlijk heeft gedaan, om ons klimaat weer gezond te maken en te behouden voor komende generaties. Voor een antwoord waarmee je kunt thuiskomen, vertrekt de Heilooënaar binnenkort naar het Amerikaanse Seattle. Daar volgt hij eind juni samen met honderden mensen van over de hele wereld een driedaagse workshop bij Al Gore.

"Als natuurliefhebber heb ik al veel van de wereld gezien en reis ik nog altijd door de meest bijzondere landen en gebieden", begint de als coach werkzame Martijn Smit (44). "Onze aarde is prachtig en dat wil ik graag zo houden. Het wordt echt tijd dat gewone mensen zoals jij en ik op grotere schaal aan de klimaatverandering daadwerkelijk iets gaan dóen. Maar wat dan? Met alleen zonnepanelen op het dak kom je er niet mee. Nou volg ik al een tijdje de inspanningen van Al Gore en zijn mensen, wat me er uiteindelijk toe aanzette deel te nemen aan hun workshop in Seattle."

Antwoord
Ex-vicepresident Al Gore is tegenwoordig naast ondernemer actief als milieuactivist. In laatstgenoemde hoedanigheid spant Gore zich in voor het vergroten en verspreiden van de kennis over de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Dat doet hij samen met een team van specialisten. Ook maakt hij zich sterk voor het bevorderen van maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan en het stimuleren van de ontwikkeling van nieuwe oplossingen. Zo was er reeds tien jaar terug (!) de Amerikaanse documentairefilm 'An Inconvenient Truth' over de opwarming van de aarde, gepresenteerd door Gore. Nu is er het Climate Reality Project, en Martijn Smit uit Heiloo is erbij. "Mijn kinderen gaan een keer vragen wat ik persoonlijk heb gedaan om het tij te helpen keren", vervolgt Martijn. "Ik realiseerde me dat ik hen dan een bevredigend antwoord wil kunnen geven.

Actieve bijdrage
Derhalve volgt Martijn de laatste week van juni drie dagen lang in Seattle milieu-gerelateerde trainingen, verzorgd door Al Gore en zijn mensen. Dat doet hij in een internationaal gezelschap van ruim vijfhonderd toegewijde mensen. "De deelnemers komen uit alle uithoeken van de wereld, zijn van diverse pluimage en hebben met elkaar gemeen dat ze ieder een actieve bijdrage willen leveren aan het creëren van positieve klimaatverandering. Dat vind ik bij voorbaat al enorm interessant en ik kan haast niet wachten, naar de VS af te reizen."

Wat Martijn precies na aankomst in Seattle te wachten staat, valt niet concreet te verwoorden. Het driedaagse programma is hem weliswaar bekend, maar ter plekke zal de boel pas echt gaan leven. "Het aanwezige gezelschap heeft als gezamenlijke missie eigenhandig iets aan de klimaatverandering te gaan doen. Met z'n allen gaan we daar intensief aan de slag om 'Climate reality leaders' te worden, met als doel een actieve rol te gaan vervullen in onze eigen 'community'. In mijn geval dus Heiloo en omstreken. Mooi om te zien is, dat nu al via Facebook onder zo'n vijfhonderd deelnemers de nodige interactie plaatsvindt. Mensen bruisen van de ideeën en staan te popelen om elkaar in Seattle te ontmoeten, van elkaar te leren en samen te gaan brainstormen. Want ik verwacht dat dát naast de trainingen wel gaat gebeuren…"

Leiderschap
Het wordt ongetwijfeld een enerverend en leerzaam gebeuren, daar in Noordwest-Amerika. En dan, eenmaal terug in Heiloo? "Het is de bedoeling dat de deelnemers in hun eigen omgeving een bepaald leiderschap tonen. Ieder dient jaarlijks minstens tien acties te ondernemen, met als doel anderen die ervoor openstaan antwoorden en oplossingen te bieden. Zo ga ik op de Radboudschool waarop mijn kinderen zitten, lezingen geven en meedenken hoe de school duurzamer te maken. Verder wil ik in Heiloo en omstreken voor verschillende belangstellenden presentaties verzorgen. Mijn zoon van zeven is al dolenthousiast en zou het liefst meegaan naar Seattle. 'Oh papa, ik ben zo blij met jou! Mag ik helpen?' zei hij toen ik hem vertelde wat ik ging doen. Da's toch mooi! De eerste enthousiasteling heb ik al warm gekregen. Hopelijk volgen er meer…"

Meer informatie is te vinden op www.climaterealityproject.org. Martijn Smit is tevens te volgen via: facebook.com/martijn.smit.796.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Rijschool RDL: De betrouwbare rijschool voor Castricum e.o.

Rijschoolhouder/-instructeur Robert de Lange. Foto: Anita Webbe

Telefoon: 06-51887353; Website: www.rijschool-rdl.nl; Mail: info@rijschool-rdl.nl

CASTRICUM - Ben je op zoek naar een goede, betrouwbare en betaalbare rijschool in Castricum en omgeving? Een rijschool die je veilig en verantwoord leert autorijden met een grote kans van slagen voor je rijbewijs? Dan is rijschool RDL echt iets voor jou.

Vertrouwd raken met de auto
De rijopleiding wordt opgebouwd volgens een stap-voor-stapmethode: je krijgt gestructureerd autorijles in een logische volgorde, gebaseerd op je eigen tempo. "Autorijden is voor een beginnend automobilist niet vanzelfsprekend. Alle begin is moeilijk en daarom moet je eerst vertrouwd raken met de auto en de instructeur. Van daaruit opbouwend de functies van de auto leren kennen en daarna een goed verkeersinzicht krijgen. Vervolgens kan er na voldoende vertrouwen naar Alkmaar en terug worden gereden," aldus rij-instructeur Robert de Lange.

Rijschool RDL geeft autorijles in regio Castricum, met extra fixatie op Alkmaar, waar ook het rijexamen wordt afgenomen door het CBR. Het examengebied zal dus een vertrouwd gebied zijn. Ben je zestien en een half, dan kun je al beginnen met autorijlessen. Aangeraden wordt om wel alvast met de theorie te starten. De daarvoor benodigde lesstof (nieuwste editie) is eventueel ook bij de rijschool verkrijgbaar. Rijschool RDL onderscheidt zich door op de eerste plaats de lestijden van anderhalf uur - niet te kort maar ook zeker niet te lang. Dit onder deskundige begeleiding van bevoegd rij instructeur Robert de Lange (48). Op de tweede plaats kunnen de lessen desgewenst zonder de strakke planning van het ophalen en wegbrengen van cursisten worden gereden. De zuivere lestijd wordt daardoor dus niet beïnvloed. Bovendien is dit voor de cursist prettiger en rustiger rijden. Jouw les is bij voorkeur dus altijd één op één.

Kosten
De rijschool is betrouwbaar en transparant. Om het financieel overzichtelijk te houden voor de leerling kun je per vijf lessen betalen in plaats van een duur totaalpakket, waarbij je in één keer veel geld kwijt bent en wat bovendien vaak duurder uitpakt. Het landelijk gemiddelde waarin iemand slaagt voor het examen is tweeënveertig lesuren. De slagingskans is bij meer lesuren vele malen groter dan met een aanbod van minder lesuren, wat het uiteindelijk voordeliger maakt. Rijschool RDL streeft ernaar om jou als leerling op een ontspannen en plezierige manier te leren autorijden, zodat je met vertrouwen en een goed verkeersinzicht zelfverzekerd gaat autorijden. Probeer het eens uit en maak een afspraak voor een gratis proefles!

Tekst: Anita Webbe

Een eeuw oud

Mevrouw Johansen-Broodwinner hand-in-hand met de burgemeester. Stip Fotografie

HEILOO - Mevrouw Johansen-Broodwinner vierde maandag 26 juni haar honderdste verjaardag. Dat deed ze in het bijzijn van haar kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen in zorgcentrum de Loet. 's Morgens was er koffie met gebak. Zowel bewoners als personeel kwamen haar feliciteren. In de middag kwam burgemeester Hans Romeyn namens hemzelf en de gemeente felicitaties overbrengen. Tevens bood hij mevrouw Johansen een prachtige bos bloemen aan.

Mevrouw Johansen is geboren in Amsterdam. Ze komt uit een gezin met negen kinderen en heeft daar het grootste deel van haar leven gewoond. Zij volgde een opleiding voor coupeuse. In 1938 trouwde zij. Helaas overleed meneer in 2003 na een gelukkig huwelijk van vijfenzestig jaar. Het echtpaar kreeg twee kinderen, een dochter en een zoon. Mevrouw Johansen was altijd voor de kinderen thuis en daar is ze heel blij om. Mevrouw Johansen: "Kinderen verdienen het om aandacht te krijgen van hun ouders". Helaas ziet ze dat het tegenwoordig vaak anders gaat. Sinds 2004 woont zij in Heiloo. Hier wonen ook haar kinderen en het bevalt haar goed in zorgcentrum De Loet. Haar kleindochter was een tijdje geleden zelfs werkzaam bij De Loet. Mevrouw heeft naast haar twee kinderen nog twee kleinkinderen en vier achterkleinkinderen.

Bewegen en bezig blijven
Het toverwoord om zo oud te worden? Dat zijn er eigenlijk drie. "Bewegen en bezig blijven", aldus mevrouw Johansen. En bezig blijven doet ze zeer zeker. Handwerken, vooral breien en haken, is haar grootste hobby. Ze maakt ondanks haar hoge leeftijd nog heel veel voor het Rode Kruis. Mevrouw heeft nog zoveel liggen om te maken dat ze nog wel een tijdje verder wil leven. "Ik heb nog veel te veel te doen, dus ik kan nog niet dood gaan", aldus mevrouw Johansen. Bewegen doet ze ook regelmatig met haar grootste vriend: haar rollator. In De Loet gaat het lopen met de rollator nog prima, daarbuiten wordt het wat lastiger. Dan wordt de rolstoel gebruikt. Met haar zoon gaat mevrouw nog iedere zaterdagmorgen een kopje koffie drinken bij Veldt in winkelcentrum 't Loo. En soms gaan ze samen op woensdag naar de markt.

Felicitaties van de burgemeester. Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

De Uitkijkpost kreeg deze week veel brieven binnen van inwoners van Heiloo en omgeving over vlieghinder. Wij laten u in deze krant twee brieven lezen. De overige brieven kunt u lezen op www.uitkijkpost.nl

Vliegtuiglawaai

Gedurende de vele mooie dagen van de afgelopen weken heb ik talloze uren met een boek in een luie stoel in mijn achtertuintje doorgebracht. Een welverdiend privilege van het gepensioneerd zijn. Bij een gunstige windrichting, met name bij wind uit het zuidwesten, kan ik dan echt ongegeneerd genieten van alle vliegtuigen die zo om de twee minuten komen overvliegen richting Polderbaan (en in mijn situatie in elk geval niet om de tien seconden (?), zoals kennelijk bij Paul Bakkum). Het is altijd een fantastische aanblik en het blijft iedere keer weer spannend of ze recht over mijn huis zullen overvliegen of wat meer naar het westen of oostwaarts. Op basis van het aankomende geluid is dat eigenlijk nooit goed te voorspellen. Een enkele keer vliegt er wel eens een toestel een beetje te laag over, maar ach wat zou het, we rijden allemaal toch ook wel eens iets te hard? Dan zet je Mozart of 'Canto Ostinato' van Simeon ten Holt gewoon even wat harder. Het geluid van de overkomende vliegtuigen valt mij nauwelijks nog op, ook al is het vroeg in de ochtend. Het is bijna zo dat het mij eerder opvalt als er geen vliegtuigen overkomen. Ik weet dat vele inwoners van Heiloo mijn mening niet zullen delen, maar ik wil in deze al jaren slepende kwestie toch graag een tegengeluid laten horen. Dit om te voorkomen dat er een al te eenzijdige beeldvorming ontstaat.
Heiloo, Ton Förch

Vliegtuigherrie
Met 'genoegen'de ingezonden brieven gelezen van de heren Paul Bakkum en Andre Rijs in de Uitkijkopst van 21 juni. Ach, Paul en Andre, al decennia lang wordt Heiloo getroffen door laag overkomende vliegtuigen. Ik woon hier vijfenveertig jaar en al zeker dertig jaar is de herrie aanwezig. Het wordt alleen intenser vaker. Het is niet alleen het donderend vliegtuiglawaai dat op sommige dagdelen urenlang het luchtruim terroriseert maar ook de vervuiling die zeker en wellicht erger een buitengewoon kwalijke rol speelt. Het RIVM bevestigt een ernstige vervuiling door de hoge stikstofdioxideconcentraties door vliegtuigen. Ultrafijnstof, het meest schadelijke voor de longen, is een gevolg van het gegeven dat de motoren bij lage snelheden een onvolledige verbranding hebben. Precies de situatie die zich voordoet tijdens het dalen/stijgen van het vliegtuig. Ook van de Stichting Behoud Historisch Landschap BES ontving ik heel recent hun wanhoopskreet "Schiphol, vluchten kan niet meer?'' Het zal allemaal wel nodig zijn voor de economie en ons vakantiegenot nietwaar. Het zal u overigens nog verbazen hoeveel boze (voorstanders) Heilooers u nog bellen met de meest belachelijke opmerkingen: dat ze juist 'genieten' van het geluid! Waar de 'klagers de onzin' vandaan halen en dergelijke. Onbehoorlijke telefoontjes.
Els Meurs

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Nieuw urnenhof ingezegend

Het nieuwe urnenhof op de Willibrodushof . Stip Fotografie

HEILOO - Het nieuwe urnenhof op de begraafplaats naast de Willibrorduskerk in Heiloo is zondagmorgen ingezegend. Vele gelovigen liepen mee in de processie vanaf de Willibroduskerk naar het nieuwe urnenhof. Het nieuwe urnenhof heeft tweeënveertig urnengraven. De maat van het urnengraf zelf is één vierkante meter en heeft plaats voor twee asbussen. De asbussen worden bijgezet in een afsluitbare koker.

Waarom een nieuw urnenhof
Het eerste urnenhof is qua urnengrafjes vol, er is alleen nog plaats in de urnenzuil. Op de nieuwe uitbreiding van de begraafplaats, verdeeld in een aantal grafvlakken, was ook behoefte om een urnenhof aan te leggen. Dit omdat er, kijkend naar de toekomst, meer mensen gecremeerd gaan worden. Nabestaanden kunnen nu de asbus van hun overledenen een plaats geven en daardoor hebben zij een plek om naar toe te kunnen gaan. "Als je de nabestaanden niets kan bieden, komen/kunnen ze ook de asbus van hun dierbare niet bij ons plaatsen in een urnengraf", aldus beheerder Ina Hoogeboom van Willibrordushof. "Hopelijk vinden veel mensen ons nieuwe urnenhof mooi en willen zijn hun overledenen na de crematie hier een laatste rustplaats geven".

Wat ging eraan vooraf
Er is uitgebreid over gepraat: wat wil de begraafplaats en hoe moet het eruit zien? Op welke plaats zou het moeten komen? Er passeerden diverse onderwerpen de revue. Verder moest men kijken naar het budget en wie de aanleg zou gaan doen. De Locatieraad van de Willibrorduskerk moest zijn goedkeuring geven en daarna het bestuur van de parochie 'Bron van levend Water', waartoe de Willibrorduskerk behoort. Nadat het Bisdom zijn goedkeuring had gegeven kon de aanleg starten. De ontwerper van het nieuwe urnenhof is Cor Schermer van Schermer Hoveniers en de aanleg deden Schermer Hoveniers en Koet Hoveniers.

De inzegening van het nieuwe urnenhof. Stip Fotografie
De processie. Stip Fotografie
Stip Fotografie

Blij
De organisatie is zeer blij met het nieuwe urnenhof, het ziet er prachtig uit. Er is gebruik gemaakt van moderne elementen. Het nieuwe gedeelte van de begraafplaats is opgehoogd met zand uit de duinen. De verhogingen kun je zien als 'duinen' en er is een verhard pad. Als opvulling in het cortenstalen omlijsting van de urnengraven is schelpengrit gebruikt.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zomeravond orgelconcert in de Cultuurkoepel - MOET/ BETAALD>

Una Cintina en Jean-Sebastien Beauvais.

HEILOO - Deze zomer organiseert Erik Jan Eradus in samenwerking met de Cultuurkoepel in Heiloo een serie van vier orgelconcerten. Erik Jan is de vaste bespeler en restaurateur van het orgel in de Cultuurkoepel. Op vrijdag 30 juni is de beurt aan Duo Esmera. Una Cintina (orgel) en Jean-Sebastien Beauvais (counter-tenor) brengen werken van Vivaldi en Andriessen. Een bijzonder concert met orgel en tenor. Toegangskaarten bedragen 10 euro (inclusief pauzedrankje) en zijn online verkrijgbaar (www.cultuurkoepelheiloo.nl) of in het VVV kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus. Ook aan de zaal bij aanvang van het concert (aanvang 20.15 uur).

Keer op Keer opkikkers juni

Vitrinekast in Archeologisch Museum Baduhenna.

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand juni zijn gegeven aan Stichting Het Ei-sportief ontspannen (de opbrengst gaat naar Kika kinderkankervrij en Mappa Mondo, een thuis voor zieke kinderen), MS fonds en Stichting Kees (voetgolf). Ook Archeologisch Museum Baduhenna Heiloo ontving een van de opkikkers.
Over archeologie en de vondsten in Heiloo wordt je geïnformeerd in het Archeologisch museum Baduhenna. De huidige locatie van Heiloo is ontstaan door strandwallen die zijn opgeworpen door de zee. Toen de bodem stevigheid kreeg, konden mensen zich er vestigen en in hun levensonderhoud voorzien. Er hebben boerderijen en ook kastelen gestaan in Heiloo! Tot op de dag van vandaag worden er sporen en objecten teruggevonden van eeuwen menselijke activiteit. Archeologen doen regelmatig opgravingen om sporen en objecten zorgvuldig te bergen en in kaart te brengen. Het verleden wordt zo in kaart gebracht en bestudeerd. Objecten worden geconserveerd en gerestaureerd. Nadere informatie is te vinden op www.baduhenna.nl. Dankzij de Opkikker van Keer op Keer kan het museum diverse activiteiten organiseren. Voor geïnteresseerden is het bezoek gratis.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Tel.: 072-5325962.

Kermis Heiloo Donderdag 29 juni t/m zondag 2 juli met vuurwerk

HEILOO - De jaarlijkse kermis van Heiloo begint donderdag 29 juni aan de Omloop. Met vijfentwintig attracties is er voor jong en oud weer van alles te beleven. Vrijdagavond rond 22.00 uur wordt achter op het kermisterrein een prachtig vuurwerk ontstoken. De kermis gaat donderdag om 15.00 uur open. Op vrijdag, zaterdag en zondag zal dat om 14.00 zijn. De sluitingstijd is alle dagen om 23.00 uur. Zondag - de laatste dag - sluit de kermis rond 21.00 uur. Net zoals voorgaande jaren worden er kortingsboekjes uitgedeeld bij winkels en scholen. Mocht u daar misgrijpen, dan zijn deze ook te vinden op kermiskorting.nl. De kermis in Heiloo is zeker een bezoek waard.

Jarige Wijkplan Oost trakteert

V.l.n.r.: Julia van Egmond, Lotus Dirks, Kim Duinmeijer en Manu van Schooten.

HEILOO - Wijkvereniging Plan Oost bestaat veertig jaar en ... wie jarig is trakteert! Tijdens de tropische dagen vorige week verraste de jarige wijkvereniging de leerlingen van de Benedictusschool met een verkoelend ijsje.

Ingezonden: Chemtrails

HEILOO - Er vindt een ernstige overtreding in het luchtruim plaats. Geen enkele krant of omroep schrijft of spreekt hierover. HET IS NAMELIJK GEHEIM. Het betreft chemtrails. De VS-luchtmacht en NAVO-vliegtuigen sproeien van grote hoogte zware metalen, chemische stoffen en biologische micro-organismen in de lucht waardoor mens, dier en natuur ziek worden. Regelmatig wordt het luchtruim boven Nederland besproeid met een afdekkende laag aluminium en radioactief barium. Ook boven mijn woonplaats Heiloo en naastliggende gemeenten. De laatste weken bijna dagelijks. Onbegrijpelijk dat nog veel mensen denken dat dat normale condensstrepen zijn van straalvliegtuigen die boven tienduizend meter hoogte vliegen. Deze strepen zijn binnen enkele minuten weg. De chemtrails blijven vele uren hangen en verbreden zich. Meestal worden ruiten van chemtrails gevormd. Weerman Gerrit Hiemstra toonde enkele jaren geleden op televisie een foto van chemtrails en zei dat het condensstrepen waren die door windstilte waren blijven hangen. Hij weet als meteoroloog wel beter, maar moet liegen vanwege de geheimhouding. En onze gezondheid gaat maar achteruit!!

Willem Gomes, Heiloo

Vrolijke standaards voor magazines Wat gaan we DOEN

V.l.n.r.: VVV medewerkers Paula de Blaaij, Edith Limmen en Marijn van Hoorn ontvangen van Ellen van Kaam en Doreen Dekker de standaard met de vakantiemagazines, onder toeziend oog van Nico Adrichem. Foto: Inge Vellema

HEILOO - Doreen Dekker en Ellen van Kaam, de initiatiefneemsters van Wat gaan we DOEN, zetten bij het VVV-agentschap de eerste display neer met de vakantiemagazines. Dit magazine vertelt over wat er te DOEN is in de gemeente Heiloo, Bergen, Uitgeest en Castricum: het land van zout naar zoet. De magazines zijn gratis verkrijgbaar.

Magazines
Het zomermagazine is in een oplage van zestigduizend verspreid in de regio. Het wintermagazine verschijnt begin oktober en komt rond die tijd in de standaard te liggen. Bewoners en bezoekers krijgen in het fullcolour magazine volop informatie over de activiteiten en evenementen in de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Op de website www.watgaanwedoen.nl staan de meest recente gegevens, aangevuld met praktische tips, zoals 'waar leen je een strandrolstoel' en 'wanneer en/of waar mag de hond loslopen'.

VVV Heiloo
De medewerkers van het VVV-punt vertellen met plezier over de bijzonderheden van Heiloo en omgeving. Het VVV is gevestigd in de Verhalenkamer op het terrein van Landgoed Willibrordus en is tevens startpunt van zowel wandelexpedities als fietsroutes. Geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur.

<logo> Activiteiten tot aan de Zomervakantie Inschrijving nieuw schooljaar van start!

Muziekplezier staat voorop.

HEILOO - Na de geslaagde open dag van zaterdag 17 juni is de inschrijving voor het nieuwe schooljaar van start gegaan. Heb je interesse voor muziek- of danslessen, maar weet je nog niet op welk instrument? Vraag dan een gratis proefles aan! info@muziekendansschoolheiloo.nl

Zomerconcert in de Bieb
Woensdag 28 juni vanaf 15.00 uur vindt in de bibliotheek een concertje plaats door leerlingen van de Muziek- en Dansschool Heiloo. Leerlingen spelen een afwisselend programma in zomerse sferen.

Zomer Voorspeelavonden
* Dinsdag 4 juli vanaf 19.30 uur is er een speciale voorspeelavond voor de volwassen leerlingen van de school.
* Woensdag 5 juli vanaf 19.00 uur. Voorspeelavond door: leerlingen van Hilka Jelsma (viool), Frank Rutgers (cello), Doroté Crijns (piano) en Nick Scholten (harp)

Bandjes avond
*Donderdag 13 juli vanaf 20.00 uur geven de popbands van de school een concert. De 5 bands worden gecoacht door de enthousiaste docent Edwin Ligteringen.

<FOTO>

Jamsessie voor jongeren
Ben jij tussen de 12 en 21 jaar oud? En vind je het leuk, of lijkt het je leuk, om met andere muzikanten samen op een podium te staan? Kom dan op vrijdag 14 juli naar de Jamsessie op de Muziek- en Dansschool Heiloo. Je hoeft alleen je eigen instrument mee te nemen. Keyboards, drumstel, gitaarversterkers en zanginstallatie zijn aanwezig. De Jamsessie wordt geleid door docenten van de Muziekschool. De toegang is gratis.
Wanneer: vrijdag 14 juli van 19.45-22.00 uur
Waar: Muziek- en Dansschool Heiloo, Het Veld 1.

Voor meer informatie en aanmelding: info@muziekendansschoolheiloo.nl

Woensdag 5 juli: Jaarmarkt Heiloo

Struinen tussen een grote variëteit aan producten.

HEILOO - De langste Jaarmarkt van Noord-Holland staat in de agenda op woensdag 5 juli in het centrum Heiloo. Over een afstand van ruim twee kilometer over de gehele Heerenweg presenteren een kleine honderd standhouders, winkeliers en verenigingen zichzelf. De markt kent ook dit jaar weer veel vaste deelnemers die de leukste, lekkerste, mooiste en nieuwste jaarmarkt artikelen verkopen. Ook zijn er dit jaar nieuwkomers met interessante koopwaar en is er een grote variëteit aan producten te vinden, variërend van kleding, sieraden, tassen en cd's tot ambachtelijke versnaperingen, betere voedingsartikelen, huis- en tuindecoraties, vintage en verzamelobjecten uit (groot)moeders tijd. Aan het einde van de Herenweg, nabij het station, zijn nostalgische Verkadealbums, oude Schoolplaten en landkaarten te bewonderen. Ook de winkeliers in Heiloo zijn optimaal bij deze markt betrokken. Je kunt het zo gek niet opnoemen, of men kan het artikel aantreffen. Voor de kinderen zijn er leuke attracties. Deze jaarmarkt is bijzonder populair bij alle inwoners van Heiloo en in de gehele regio. Veel bezoekers uit geheel West Friesland gaan woensdag 5 juli zeker het centrum Heiloo tussen 10.00 en 17.00 uur aandoen. Als het weer ook nog meewerkt, wordt het zeker een geslaagd evenement voor publiek, standhouders, organisatie en de middenstand. De toegang is gratis.

Elckerlyc: afscheid juf Anneke Datthijn

Juf Anneke Datthijn.

HEILOO - 'Maar waarom blijf je dan niet?' vragen haar leerlingen verbaasd als Anneke vertelt dat ze het moeilijk vindt om na zoveel jaar afscheid te nemen. Aan het eind van dit schooljaar is het echt zover. Dan gaat leerkracht Anneke Datthijn van basisschool Elckerlyc met welverdiend pensioen. De school viert dit op vrijdag 14 juli. Oud-leerlingen, oud-collega's en mensen die op een andere manier betrokken waren bij de school zijn van harte uitgenodigd op de receptie van 16.30 tot 17.30 uur. Graag aanmelden bij wilma.bakker@isobscholen.nl.

Jouke Windig (10) Nederlands Kampioen trampolinespringen

Jouke in actie tijdens de Ostseepokal'. Foto: Eline Windig

CASTRICUM - Jouke Windig (10) uit Castricum werd zondag 18 juniNederlands Kampioen trampolinespringen in de A jeugd klasse tot en met 14 jaar . Jouke (groep 7 Kleurenorkest) vindt je na schooltijd meestal in de trampolinehal van trampolinevereniging Triffis in Alkmaar. Hij traint met coach Sven Mooij vijf dagen in de week, drie uur per training. Het leukste tot nu toe vindt hij het winnen van het NK van afgelopen weekend en de Ostseepokal in april in Duitsland. "Toen werd ik twee keer eerste en een keer tweede". Het gezin probeert altijd bij een wedstrijd te zijn, maar naar mate het niveau hoger wordt en de wedstrijden verder weg zijn, is dat moeilijk. In november vindt de World Age Group Competition (WAGC) plaats, het officieuze Jeugd WK in Sofia, Bulgarije. De gestelde limieten haalde Jouke al tijdens eerdere wedstrijden, dus dat zou moeten lukken. Het liefst wil hij later naar de Olympische Spelen in 2028. Helaas wordt de jeugdtopsport niet ondersteund door de KNGU en alle kosten voor deelname aan het jeugd WK zijn voor eigen rekening. Om te kunnen vliegen in Bulgarije zoekt Jouke sponsors. Via www.sport.talentboek.nl/profiel/joukewindig.html kunnen sponsors een donatie doen. Jouke zijn eigen website vindt je op www.joukewindig.nl

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Huldiging op het NK in Ahoy Rotterdam op 18 juni. Jouke werd Nederlands Kampioen Trampolinespringen. Foto: Eline Windig

Vijfjarige Roel Vader winnaar tweede jeugdviswedstrijd DVW

Felicitaties voor Roel Vader.

HEILOO - Zoals ieder jaar in de zomer kunnen er kinderen in de leeftijd van vier tot en met dertien jaar meedoen met de jeugdviswedstrijden van DVW in Heiloo. Deze wordt altijd gevist in de mooie vijver aan de Frederica's hof in Plan Oost. Iedereen mag meedoen die het leuk vind om te vissen en een vispas is niet nodig.

Afgelopen donderdag werd om 18.30 uur het startsein gegeven voor de tweede wedstrijd van het seizoen. De regen had plaatsgemaakt voor een rustige zomeravond en acht enthousiaste jongens en meisjes stonden te popelen om hun dobber te water te laten. Gelijk kwamen de eerste vissen naar boven en beloofde het weer een spannende avond. Voorzichtig en onder toezicht werden de vele gevangen voorntjes en baarsjes weer verlost van het haakje en weer keurig te water gezet. Na een uur was het mooi geweest en kon de telling worden opgemaakt. En het bleek akelig spannend te zijn geweest. Uiteindelijk was het de nog maar de vijfjarige Roel Vader die met zijn zes gevangen vissen aan het kortste eind trok. Hij werd eerste en mocht super trots een mooie hengel als prijs in ontvangst nemen.Tweede werd Spike Prinsen met vijf vissen en derde de zesjarige Trevis Kuijper. Klasse gedaan mannen!

DVW vist nog twee wedstrijden deze zomer. Donderdag 29 juni en donderdag 6 juli. 18.15 uur aanwezig op de Federica's hof in Plan Oost. Het inschrijfgeld bedraagt 2 euro. En iedereen gaat naar huis met een leuke visprijs. Voor meer informatie, check de site van DVW: www.devroegtewint.nl.

Hogedijk Open 2017

EGMOND-BINNEN - Tennisvereniging TC Hogedijk in Egmond-Binnen organiseert het toernooi Hogedijk Open 2017. Het toernooi start op 8 juli en de finalewedstrijden worden zondag 16 juli gespeeld. Door het spelen in poulevorm weten de deelnemers dat ze meerdere wedstrijden kunnen tennissen en ze niet na één wedstrijdje al klaar zijn! Al jaren staat het toernooi in de wijde omgeving bekend en trekt veel deelnemers uit de regio. Natuurlijk zijn er grootse tennisprestaties geleverd in al die tijd, maar de combinatie van sportiviteit en enorme gezelligheid is voor veel deelnemers juist de reden om weer mee te doen. Die sfeer zullen we ook deze week zowel op de banen als in de kantine/op het terras weer promoten bij deelnemers en supporters.Via www.toernooi.nl kan er worden ingeschreven in enkel, dubbel en mix-onderdelen in de speelsterktes 5 t/m 8 en ook de 35+-categorie ontbreekt niet. Inschrijven kan nog tot en met zaterdag 1 juli, maar de poort staat tijdens het toernooi uiteraard voor iedereen open die van gezelligheid houdt.

Landelijke finale voor schoolhockeysters JPT

Hockeydames goed bezig.

CASTRICUM - Voor het eerst in de geschiedenis van het Jac. P. Thijsse College is het meiden bovenbouw hockeyteam doorgestroomd naar de landelijke finale van het Shell Hockey Toernooi. Uiteindelijk werden de meiden tweede in poule A. De kwartfinale was tegen de winnaar van poule B, het Keizer Karel College. Deze tegenstander is geen onbekende en met dit team had het hockeyteam nog een 'appeltje te schillen'. Na een bloedstollende kwartfinale kwam het door een gelijke eindstand van 0-0 tot shoot-outs. Anne-Sophie, de topkeepster van dit team, stopte er twee! Helaas voor de meiden maakte het Keizer Karel College één doelpunt meer, waardoor zij in de halve finale kwamen te staan.

Limmen JO17-1 naar de hoofdklasse

LIMMEN - Limmen JO17-1 is gepromoveerd en speelt volgend seizoen 2017-2018 in de Hoofdklasse. Limmen heeft heel lang meegedaan voor de titel in de 1e klasse, maar kwam op het eind een punt tekort voor het kampioenschap. Wel was er nog een mogelijkheid om in de nacompetitie een plek te veroveren in de Hoofdklasse. In de eerste ronde werd gewonnen van FC Castricum JO17-1, daarna van HBC JO17-1 en vervolgens moest Limmen in de finale nog afrekenen met Hercules Zaandam JO17-1. Zaterdag 10 juni op het kunstgras veld van Assendelft, werd na een zeer spannende wedstrijd met 2-1 gewonnen. Groot feest en volgend seizoen lonkt de Hoofdklasse. Limmen is trots op zijn jeugdspelers.

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs.
T: 06 1709 0670

Zaterdag 1 juli bij 't Kroegje Oudhollands kubben,
kermisspel voor jong en oud! Inschrijven per koppel 5 euro tot en met vrijdag 30 juni aan de bar. Leuke prijzen en kermisvermaak voor een ieder, aanvang 17.00 uur.

ZOMERACTIE: geldig van 21/6 t/m 21/7/17. SPA PEDICURE met gellak voor €45 met: warm voetbad (zee-zout), complete voet verzorging in luxe USA-massagestoel. EVA NAILS HEILOO Kennemerstraatweg 452 Bel voor een afspraak: 06 5080 9000 of check: evanails.nl

Hulp nodig bij OPRUIMEN. Ervaren opruimcoach heeft tijd. Info 06-34856703

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Zaterdag 1 juli bij 't Kroegje Oudhollands kubben,
kermisspel voor jong en oud! Inschrijven per koppel 5 euro tot en met vrijdag 30 juni aan de bar. Leuke prijzen en kermisvermaak voor een ieder, aanvang 17.00 uur.

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

KRINGLOOP HEILOO
De leukste!
Gratis P.
Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

PRAKTIJK/BEDRIJFSRUIMTE TE HUUR: 16m2 incl gas/wat/licht 295,= per mndKennemerstaatweg 452 Heiloo 06-51302215

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Kim's Haarsalon 0630042383 te Heiloo. Bel voor een afspraak. Pinnen is mogelijk.

Grote of kleine auto huren met automaat? Reserveren op www.Huurauto-Heiloo.nl

ZOMERACTIE: geldig van 21/6 t/m 21/7/17. SPA PEDICURE met gellak voor €45 met: warm voetbad (zee-zout), complete voet verzorging in luxe USA-massagestoel. EVA NAILS HEILOO Kennemerstraatweg 452 Bel voor een afspraak: 06 5080 9000 of check: evanails.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

ZOMERACTIE geldig van 21/6 t/m 21/7 2017. GELLAK/Shellac voor handen & voeten voor €45: Inc. Quick Manicure & Pedicure. EVA NAILS HEILOO Kennemerstraatweg 452 Bel voor een afspraak: 06 5080 9000 of check: www.evanails.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.


Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. T: 06 1709 0670

Mondharmonicales Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig. Iedereen kan het leren! Info 06 16163045

Zondag 2 juli bij `t Kroegje Jan Grotedag en Fred Hazes Aanvang 17:00 uur.

Hulp nodig bij OPRUIMEN. Ervaren opruimcoach heeft tijd. Info 06-34856703

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

PIANOLES BIJ U THUIS.

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info: 06 - 38279213

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Zondag 2 juli bij `t Kroegje Jan Grotedag en Fred Hazes Aanvang 17:00 uur.

Te koop een GARAGEBOX gelegen tussen ROSENDAAL en het ZANDSTUK in YPESTEIN. Inlichtingen 06-23846789

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Zondag 2 juli bij `t Kroegje Jan Grotedag en Fred Hazes Aanvang 17:00 uur.

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

PIANOLES BIJ U THUIS.

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info: 06 - 38279213

Kim's Haarsalon 06 - 3004 2383 te Heiloo. Bel voor een afspraak. Pinnen is mogelijk.

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Grote of kleine auto huren met automaat? Reserveren op www.Huurauto-Heiloo.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Mondharmonicales Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig. Iedereen kan het leren! Info 06 16163045

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

PRAKTIJK/BEDRIJFSRUIMTE TE HUUR: 16m2 incl gas/wat/licht €295,= per mnd Kennemerstaatweg 452 Heiloo 06-51302215

ZOMERACTIE geldig van 21/6 t/m 21/7 2017. GELLAK/Shellac voor handen & voeten voor €45: Inc. Quick Manicure & Pedicure. EVA NAILS HEILOO Kennemerstraatweg 452 Bel voor een afspraak: 06 5080 9000 of check: www.evanails.nl

Zondag 2 juli bij `t Kroegje Jan Grotedag en Fred Hazes Aanvang 17:00 uur.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Te koop een GARAGEBOX gelegen tussen ROSENDAAL en het ZANDSTUK in YPESTEIN. Inlichtingen 06-23846789

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Wereldrecords en non-stop handbal voor Welzijn Castricum

Spelers van CSV Handbal.

CASTRICUM - Twee wereldrecordpogingen gaat CSV Handbal ondernemen op 23 en 24 juni. Dat gebeurt voorafgaand aan hun non-stop handbalwedstrijden, gedurende 24 uur, voor goede doelen. Twintig fanatieke handballers van de handbalvereniging spelen dan tegen vierentwintig tegenstanders voor Welzijn Castricum. Welzijn Castricum ondersteunt, samen met vierhonderd vrijwilligers, (kwetsbare) inwoners zodat zij goed kunnen functioneren en mee kunnen doen aan de samenleving. Het 'non-stop' handbalevenement heeft als hoofdsponsor Nh 1816 Verzekeringen en trekt daarnaast andere sponsors aan die een bijdrage willen leveren aan belangrijke projecten voor inwoners die Welzijn Castricum hoog op haar verlanglijst heeft staan. Het gaat onder meer om projecten op het terrein van ondersteuning van ouderen, nieuwkomers en vrijwilligers. Op zaterdag 24 juni om 20.00 uur, bij de finish van het handbalevenement in Sporthal de Bloemen, wordt het resultaat bekend gemaakt en een cheque worden overhandigd aan Welzijn Castricum. Met de actie hoopt CSV zelf een invalidentoilet te realiseren in hun clubhuis voor hun rolstoelhandbalteam (het eerste van Nederland). Alle donaties voor de goede doelen Welzijn Castricum én invalidentoilet zijn van harte welkom. Zie voor meer informatie info@csvhandbal.nl en info@welzijncastricum.nl.

Trias

Lisanne in Rehlingen.

HEILOO - Atletiekvereniging Trias deed vorige week in het weekend met meerdere atleten aan verschillende wedstrijden mee. De zussen Lisanne en Laura de Witte liepen races in respectievelijk Frankrijk, Duitsland en België. Lisanne liet zien dat ze op de 400 meter in goede vorm verkeert: zaterdag in Marseille was haar tijd 52.42 seconden en twee dagen later in Rehlingen liep ze 52.18 seconden. De WK-limiet van 52.10 seconden komt voor Lisanne dus steeds dichterbij. Laura de Witte kwam tijdens haar 200 meter-race in Oordegem helaas ongelukkig ten val. Ze hield hieraan flink wat schaafwonden over maar kon desondanks woensdag haar trainingen weer hervatten. Komend weekend lopen Laura en Lisanne beiden de 400 meter bij de FBK Games in Hengelo. Bjorn Blauwhof kwam net als Lisanne in actie bij het Pfingstsportfest in Rehlingen en werd daar derde op de 400 meter in een tijd van 46.79s seconden. Naast deelname aan deze internationale wedstrijden deed een groep Trias-atleten op Tweede Pinksterdag mee aan de T-Meeting in Tilburg, waar meerdere atleten hun persoonlijke records verbraken. Nienke Madderom liep op de 100 meter horden een tijd van 14.40 seconden, wat voor haar tevens een clubrecord betekende. Jay Beelen finishte op de 110 meter horden in 14.39 seconden en Jesper Peterse op dezelfde afstand in 15.15 seconden. Stan Nijhuis liet zien dat ook hij goed in vorm is: bij het hoogspringen behaalde hij een hoogte van 1.98 meter. Job Beintema won zijn race op de 110 meter horden in 14.21 seconden, wat tot nu toe zijn beste prestatie van het seizoen is.

Verslag bedrijvenviswedstrijd 18 juni

HEILOO - Zeventien teams van drie personen verzamelden zich zondag 18 juni voor de jaarlijkse witviswedstrijd in de vijvers van de wijk Yperstein. Het weer was schitterend met een wolkeloze hemel en weinig wind. De vooruitzichten op een goede vangst waren uitstekend om 7.15 uur. Na het uitdelen van de plaatsnummers, begonnen we dan ook vol goede moed om 8.00 uur te vissen. Er werd direct al wel vis gevangen, maar alleen kleintjes en de groten lieten op zich wachten. Er werden in zijn totaal maar drie brasems gevangen en het totaal gewicht was 14320 gram t.o.v. 19260 gram in 2016. De grootste vis werd gevangen door Bas van Willegen met een brasem van 50 cm.                                                                                                

Uitslag:                                                                         
1. Jos Buys bestrating-3 2400 - 2. Handy Fish 2100 - 3. Jos Buys bestrating-2 1870 - 4. Schoenmakerij Saffier 1380, 5. Blokker Multiklus-3 1100, 6. Adm.kantoor Franse-2 940 - 7. Blokker Multiklus-2 690 - 8. Kajodi 650 - 9. Bleekemolen 570, 10.Mulders 550, 11.Jos Buys Bestrating-1 450 - 12. Blokker Multiklus -1 420 - 13. Adm.kantoor Franse 400 - 14. Car Cleaning Heiloo 300 - 15. Sportcafe 't Vennewater 300 - 16. v. Dijkestein 200 - 17. Bouwbedrijf Huibers 0. Totaal 14320.

Het derde team van Jos Buys, bestaande uit Alex Zekveld, André v.Kleef en Bas v.Willegen, was de grote winnaars met 2400 gram en de teamleden ontvingen drie bekers en de wisselbeker. Deze was nog in het bezit van de vorige winnaar bouwbedrijf Huibers, die helaas dit keer onderaan waren geëindigd. Hiernaast werd nog de grootste vis van de dames uitgereikt aan Tinie Mulders en ontvingen alle jeugdige vissers nog een aanmoedigings-insigne. Na de prijsuitreiking in sportcafe 't Vennewater was er nog een grote loterij met hele mooie prijzen , veel planten en als hoofdprijs een buitengaskeuken, waarna we nog enkele gezellige uurtjes doorbrachten.                                                                                                

De wedstrijdcommissie wil verder alle sponsors bedanken en 't Vennewater, Cees, Ans, en Ares voor de uitstekende verzorging. De deelnemers vonden het, ondanks de wat mindere vangst, toch een gezellige en geslaagde dag. De volgende jaarlijkse viswedstrijd is op de 2e zondag in juni en dat is 10 juni 2018.                                                                                                

De wedstrijdcommissie.

Zeilwedstrijden Scouting Heiloo

Het zeilplezier spat eraf!

HEILOO -De Waterscouting Victorie uit Heiloo heeft zaterdag en zondag deelgenomen aan de regionale scouting zeilwedstrijden in Hoorn. De deelnemers voor deze wedstrijd komen uit Hoorn, Medemblik, Enkhuizen en Heiloo. De verkenners (speltak jongeren van 11 tot 16 jaar) hebben in hun klasse een keurige prestatie geleverd: alle drie de podiumplekken zijn bezet door verkenners van de groep uit Heiloo. Met deze regionale prestatie heeft de groep zich met vier zeilboten gekwalificeerd voor de landelijke zeilwedstrijden in Harderwijk op 23 september. Het heen en weer slepen van de boten naar Hoorn is één ding, naar Harderwijk is een nieuwe uitdaging.

Zeil nr 78 1e plaats, Zeil nr 33 2e plaats, Zeil nr 1556 3e plaats, Zeil nr 774 4e plaats. Plaatsen 1, 2 en 3 voor Victorie.

Teams Dos behalen veel medailles !

Dos mag trots zijn op de mooie resultaten.

HEILOO - De regionale teamkampioenschappen turnen van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie werden zaterdag 24 juni gehouden. Dos deed, samen met onder andere GTH Heiloo, mee met maar liefst twaalf teams. In de eerste wedstrijd won het team van Yara Lagerweij en Imke Lute een zilveren medaille. Yentl van Leeuwen en Denise Scheerman mochten met hun team de gouden medaille in ontvangst nemen. In de tweede wedstrijd eindigden Sanne Spil en Marit Scholtens op de eerste plek, evenals het team van Quinty Brand en Jet Dreijer. In de derde wedstrijd eindigden Hanna de Ruijter en Quely Figelet op de tweede plek. Alle andere Dos-teams hebben ook zeer mooie plekken gehaald. Nu is het voor Dos zomerstop en hoopt de vereniging in het nieuwe seizoen weer net zulke mooie resultaten te behalen.

Castricum gaat pionieren in participatieland!

V.l.n.r.: Burgemeester Toon Mans, Wieke Bismeijer, Els Mooij en Bouke de Boer. Foto: Annemieke Ederzeel

CASTRICUM, Naar aanleiding van het gelijknamige boek 'Pionieren in participatieland' heeft burgemeester Toon Mans van Castricum gesprekken gevoerd met de schrijvers Frederik van Dalfsen en Marijke Synhaeve. Belangrijkste onderwerp bij deze gesprekken was hoe verbinden we de wereld binnen het gemeentehuis met de ontwikkelingen daarbuiten?

Participatief besturen, waarbij samenleving en bestuur samen werken aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken, is een kansrijke ontwikkeling voor gemeenten. Wel moeten gemeenteraden, colleges, organisaties en de samenleving actief leren omgaan met de gewijzigde relatie tussen gemeenten en burgers. Op dit vlak is nog een wereld te winnen. Dat is de voornaamste conclusie in het boek.

Burgemeester Mans was dusdanig geënthousiasmeerd en overtuigd dat dit een goede weg is naar constructieve samenwerking tussen inwoners en gemeenten dat hij daarmee direct aan de slag ging. Hij heeft een aantal inwoners uit diverse sectoren en CAL breed benaderd met de vraag of zij deel willen uitmaken van een kernteam die middels gesprekken met inwoners de maatschappelijke agenda voor de komende periode opstellen. Hieruit is een team van tien leden ontstaan: Fiona Arens (omroep MAX), Wieke Bismeijer (ViVa), Bouke de Boer (NLP- Limmen), Valentijn Brouwer (cultuurplatform, Bakkerij, Uit je Bak), Manuel den Hollander (CALorie), Marcel Jobse i.s.m. Tjebbe Bosma en Jeroen de Wit (onderwijs), Saskia Kok (vrijwilliger), Els Mooij (VIVA, sociaal team), Willemieke de Waal (Kennemer Duincampings) en Wim Tromp (Tromp Medical). Deze kerngroep had een startbijeenkomst op 21 juni onder begeleiding van Frederik van Dalfsen en Marijke Synhaeve waarin het plan van aanpak is vastgesteld. Op 10 en 11 juli voert de kerngroep, samen met een van beide schrijvers, rondetafelgesprekken met diverse inwoners om aan de hand van de uitkomsten van deze gesprekken de maatschappelijke agenda op te stellen. Deze agenda zal dan vervolgens 20 juli worden aangeboden aan de gemeenteraad. Zodat alle fracties met deze informatie hun verkiezingsprogramma kunnen opstellen. Dit is in Nederland een geheel nieuwe aanpak: de inwoners geven niet hun mening over een al vormgegeven plan, maar geven vooraf aan wat de belangrijke thema's zijn.

V.l.n.r.: Burgemeester Toon Mans, Wieke Bismeijer, Els Mooij en Bouke de Boer. Foto: Annemieke Ederzeel

Tekst: Annemieke Ederzeel

Gemeente wil monumentale populieren kappen vanwege nieuwbouw

Bomen die op de nominatie staan om te worden gekapt.

CASTRICUM - De buurt rond het voormalig Toonbeeld-gebouw is onthutst. Zonder inspraak, buurtinformatie of ander overleg met bewoners, onderzoekt de gemeente op dit moment wat het kost om de monumentale bomenrij aan de Singel aan de Jan van Nassaustraat te kappen. De kap van de twaalf bomen staat gepland voor juli dit jaar. Het was toevallig dat de buurtbewoners erachter kwamen dat de gemeente de twaalf populieren wil weg halen. Inmiddels is er een handtekeningenactie op gang gekomen voor het behoud van deze imposante bomenrij, in een week tijd hebben tweehonderd mensen deze petitie al getekend.

Bij navraag bij wethouder Steeman blijkt dat er nog geen besluit is genomen over de bomen en dat het de bedoeling is zoveel mogelijk bomen te behouden.

De reden om te kappen roept bij de bewoners vragen op: op de plek van het voormalig Toonbeeld-gebouw zullen veertien nieuwbouwwoningen door projectontwikkelaar Biesterbos b.v. worden gerealiseerd. Ondanks uitgebreide plannen tijdens de bestemmingsplanwijziging lijkt het nu toch niet te lukken om de gebouwen te plaatsen zonder bomen rond het gebied te verwijderen. Is het onwil van de gemeente of van de projectontwikkelaar om zodanig met de gebouwen te schuiven - die immers nog niet gebouwd zijn - dat de bomenrij kan blijven staan, zoals nadrukkelijk is beloofd?

12 gezonde monumentale populieren die dreigen te worden gekapt voor nieuwbouwproject.

Wellicht dat de 'buurt-vleermuizen' de bewoners te hulp schieten, want er wonen een aantal Gewone Dwergvleermuizen in het te slopen gebouw, zo blijkt uit onderzoek van Houter Ecologie (quicksscan). De westgevel is een vast zomerverblijf en mag pas worden gesloopt als er vakkundig en ruim van tevoren mitigerende maatregelen zijn genomen, zoals het plaatsen van nestkasten. Het verstoren of vernietigen van een vast verblijf van vleermuizen is conform artikel 11 van de Flora- en Faunawet echter niet toegestaan. Het zou een economisch delict zijn als de sloop zonder maatregelen doorgaat.

Wethouder Steeman deed navraag bij de projectontwikkelaar welke mitigerende maatregelen er zijn genomen door de projectontwikkelaar. Zij zijn momenteel bezig nestkasten op te hangen. Gelijktijdig worden er al containers geplaatst en de losse spullen uit het pand gehaald ter voorbereiding van de asbestsanering deze week. Tussendoor zal er nog verder getoetst worden of aan de voorwaarden in het bestemmingsplan wordt voldaan met betrekking tot de flora- en faunawet. En hierbij komen ook weer de bomen aan de singel in het spel: "De bomen in de directe omgeving van het plangebied bieden foerageergelegenheid voor de Gewone Dwergvleermuis, vooral langs de singel en de Willem de Zwijgerlaan. De Singel ten noorden van het plangebied heeft een functie van vaste vliegroute voor de Gewone Dwergvleermuis. Omdat deze bomen en structuren behouden blijven, wordt in dit verband geen negatief effect voor de vleermuis verwacht." (uit Toelichting Bestemmingsplan, Houter Ecologie). Als de bomen echter worden gekapt, wijzigt de uitgangssituatie en moet opnieuw een ecologisch onderzoek worden gedaan.

De gemeente lijkt dus niet anders te kunnen dan de bomen te behouden en te beschermen, zoals opgenomen in het bestemmingsplan. Belangrijk, niet alleen voor het leefgebied van de vleermuizen, maar ook om de toezeggingen richting burger voor een leefbare woonomgeving waar te maken. De gemeente dient zich immers te houden aan door de overheid vastgestelde regels.

Een handtekening voor het behoud van de bomen zetten is nog mogelijk via www.petitie24.nl/s1051

Lever snoeisel taxushaag in voor medicijnen

Bijdrage in de strijd tegen kanker. Bron foto: Gemeente Castricum

CASTRICUM - Wie een taxushaag in de tuin heeft, kan een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Het snoeisel van deze plant levert namelijk grondstoffen voor geneesmiddelen. Deze zomer neemt de gemeente weer deel aan de actie van Taxus voor Hoop. Doel van deze actie is zoveel mogelijk taxussnoeisel inzamelen. De stof baccatine in deze plant wordt verwerkt in geneesmiddelen tegen verschillende soorten kanker. De gemeente zamelt al haar eigen taxussnoeisel in, maar ook inwoners kunnen meedoen. Tussen 15 juni en 31 augustus 2016 kunt u uw taxussnoeisel (gratis) naar de Schulpstet in Castricum. Zie voor meer informatie www.castricum.nl (kijk bij 'Nieuws').

Jaarmarkt Limmen op 5 juli

LIMMEN - De Jaarmarkt in Limmen vindt plaats op 5 juli in het centrum, rond de Vuurbaak- Kerkweg en Dusseldorperweg. Honderdtwintig kramen staan hier dan tussen 14.00 uur tot 21.00 uur. Diverse verenigingen en stichtingen laten zich hier zien. Zo staat vanaf 14.00 uur brandweer Limmen op het pleintje tegenover de Lantaarn. Daar knipt de brandweer een auto open. Vanaf 19.00 uur geeft muziekvereniging Excelsior bij De Vredeburg verschillen optredens. Sportvereniging Tios heeft een heel beweegplein om jong en oud sportief uit te dagen. Tussen 16.00 uur en 19.00 uur krijgen kinderen een gratis ijsje aangeboden namens Rietveld Makelaars. Zo zijn er nog meer leuke, lekkere en onverwachtse verrassingen op de markt die een plezier voor iedere bezoeker zijn.

PWN Binnentap bij garage Kleverlaan in Limmen

Jan Kleverlaan en Joke Cuperus openden de PWN-binnentap. Foto: Christiaan Krouwels

LIMMEN - Garage Kleverlaan in Limmen heeft sinds vrijdag 16 juni een PWN-binnentap. Directeur Jan Kleverlaan van garage Kleverlaan verrichtte de officiële opening samen met Joke Cuperus, directeur van drinkwaterbedrijf PWN. PWN plaatste inmiddels achtenvijftig watertappunten in openbare ruimten. Dit gebeurde in samenwerking met gemeenten, scholen en bedrijven. Sinds kort heeft het tappunt voor buiten een variant voor binnen: de PWN Binnentap.

Garage Kleverlaan kocht als eerste zakelijke klant van PWN de binnentap. Jan Kleverlaan: "We kozen voor het tappunt om onze klanten naast koffie, thee en chocolademelk een verfrissende drank te bieden die ook nog eens voldoet aan de duurzaamheids- en gezondheidseisen van vandaag. We vinden het belangrijk lokale initiatieven te ondersteunen en gebruik te maken van mogelijkheden om goedkoop en duurzaam extra service aan onze klanten te kunnen bieden."

Joke Cuperus: "Dagelijks gooien we in Nederland vijfhonderdduizend plastic flesjes weg, terwijl het kraanwater in Nederland tot het beste van Europa behoort. Met de tappunten voor zowel buiten als binnen wordt een bijdrage geleverd aan een beter milieu. En we zijn er trots op dat we nu ook Garage Kleverlaan tot onze klantenkring kunnen noemen als het om tappunten gaat.''

Bron: PWN

Vier de zomer met Emergo!

Opleidingsorkest van muziekvereniging Emergo.

CASTRICUM - Verschillende verenigingsonderdelen van muziekvereniging Emergo geven zaterdagavond 1 juli een concert. Op het Bakkerspleintje in Castricum wordt dan de zomer ingeluid.

Het opstaporkest, het opleidingsorkest, Backum Brass en The Think BIG-band hebben een mooi en gevarieerd programma samengesteld. In het opstaporkest spelen de muzikanten die pas sinds dit jaar muziekles hebben. Onder leiding van dirigent Olav Dorst leren ze de basis van het samen spelen en naar elkaar luisteren om een echt orkest te vormen. In het opleidingsorkest zijn de muzikanten al iets verder gevorderd. Dirigent Zoran Rosendahl past daar het repertoire ook op aan.

Backum Brass gaat in het najaar deelnemen aan de Nederlands Brassband Kampioenschappen. Na de zomer wordt er gestart met de voorbereiding voor dat kampioenschap, maar op het Bakkerspleintje is er nog ruimte voor bekende en swingende muziek. The Think BIG-band gaat de avond spetterend afsluiten. Een mix van enorm ervaren muzikanten en een jonge garde zorgen voor funky solo's, swingende latin en jazzy zang. Ook Rock 'n roll en grommende saxofoonsolo's maken onderdeel uit van hun programma.

Het concert op het Bakkerspleintje begint om 19.00 uur. Het is aan te raden om zelf een (klap)stoeltje mee te nemen om te genieten van deze zomerse, muzikale avond.

Kortebaan Egmond

Met veel pk op de Herenweg.

EGMOND AAN DEN HOEF - De Kortebaan Egmond vindt plaats op donderdagmiddag 6 juli op de Herenweg in Egmond aan den Hoef. Er komen twintig paarden aan de start. Een teleurstellend aantal, dat past in het huidige seizoen waarin de deelnemersvelden met moeite gevuld worden. Toch hoeven de bezoekers op de Herenweg niet te treuren. Kwaliteit is er voldoende, benadrukt de organisatie.
Een kortebaandraverij is een wedstrijd met harddravers op een voor de gelegenheid afgezet parcours. Normaal gesproken draven de paarden in een rechte lijn van driehonderd meter. Volgens een knock-out systeem strijden de dieren en hun bereider om een plek in de finale. Door de hoge snelheid die de paarden op de relatief korte afstand bereiken is het spectaculair om naar te kijken.
Het paard Amiral d'Inverne is de favoriet. In Zwanenburg had hij voor de eerste keer een ontheffing van vijf meter en ging hij als een winnaar. Toen hij een tegenstander trof van gelijkaf en achterom moest draaien, had de troef van Stal de Groningers er geen zin meer in. Trainer Sjaak Snoek en pikeur John de Leeuw hebben vast gezocht naar een oplossing of anders hopen op gelukkige lotingen met voordraaien. Op pure snelheid in combinatie met de meters voordeel is Amiral d'Inverne het te kloppen paard. De Kortebaan Egmond begint donderdag 6 juli om 13.00 uur. Wie in wil zetten, doet er goed aan op tijd aanwezig te zijn. Nieuwe sponsors en donateurs zijn welkom. Potentiële sponsors kunnen mailen naar stichtingdehoef@gmail.com en donateurs kunnen zich aanmelden via www.kortebaanegmond.nl.

Seizoensafsluiting Lamoraal van Egmont

Een mooie belofte: een mooi en afwisselend programma.

EGMOND AAN ZEE - Lamoraal van Egmont geeft woensdagavond 5 juli een sfeervol concert in de oud-katholieke kerk aan de Voorstraat in Egmond aan Zee. Het publiek kan tijdens het concert in- en uit lopen. Het veertigkoppig orkest brengt een gevarieerd programma onder leiding van haar dirigent Michael de Graaf. De muzikanten spelen bijvoorbeeld het prachtige 'Wiener Philharmoniker Fanfare' van Richard Strauss en het lichtere werk 'El Camino Real'. Het concert is vrij toegankelijk en begint om 20.00. Bij de uitgang wordt een collecte gehouden voor het onderhoud en de aanschaf van instrumenten. Elke bijdrage is welkom. Zie ook www.lamoraalvanegmont.nl.

KidsVakantieCocktail: 'Voldoende te doen in de zomervakantie'

V.l.n.r.: Natalie van der Kolk, Sander Stoop en Anne-Marie Sjardin. Foto: Nico Lute

CASTRICUM - De KidsVakantieCocktail (KVC) is al jaren een begrip in de CAL gemeente met verschillende sportieve, creatieve en vrijblijvende kinderactiviteiten tijdens de zomervakantie (van 23 juli tot en met 1 september). De activiteiten zijn bedoeld voor kinderen vanaf twee tot twaalf jaar.

Net als vorig jaar is de coördinatie in handen van Speel-o-theek Castricum. Het programma telt ruim veertig activiteiten in Castricum, Akersloot en Limmen. Een resultaat om trots op te zijn! Anne-Marie Sjardin en Natalie van der Kolk verzamelden de kinderactiviteiten. Natalie van der Kolk: "We hebben dit jaar ook veel nieuwe organisaties bereid gevonden om mee te doen. Iedereen reageerde enthousiast. Genoeg te doen in deze zomervakantie!" Naast het jaarlijkse Ganzenbordzwemmen in Zwembad de Witte Brug en de speelgoedmarkt van Speel-o-theek Castricum zijn de nieuwe activiteiten onder andere de ArcheoHotspot, het Creatief poppentheater van het Huis van Hilde en de Sushi workshop van Restaurant Sakura. "Het is eigenlijk te veel om op te noemen. Kijk op de Speel-o-theek website voor alle activiteiten", zegt Anne-Marie Sjardin enthousiast.

Aanmelden
De KidsVakantieCocktail flyers worden in de komende week verspreid in de verschillende kernen van de gemeente Castricum. Kinderen kunnen zich onbeperkt opgeven voor de activiteiten. De kosten variëren van 6 euro tot gratis. Het volledige programma van de KidsVakantiecocktail (met data, tijdstippen en de aanmeld informatie) is in te zien op www.sotcastricum.nl en op de sites van de deelnemende organisaties.

Bron: KidsVakantieCocktail

Inloopavond voetbalfusie Egmonden

EGMOND - De gemeente Bergen houdt woensdag 5 juli van 19.30 tot 21.00 uur een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan voor het nieuwe voetbalcomplex in Egmond aan den Hoef, op de nu nog open ruimte aan de Egmonderstraatweg. De inloopavond vindt plaats in de voetbalkantine van voetbalvereniging Egmondia aan Sportlaan 5 in Egmond aan Zee. Er is geen vaste agenda; geïnteresseerden kunnen binnenlopen wanneer ze willen. Medewerkers van de gemeente en het planologisch adviesbureau Rho geven een toelichting op het ontwerpbestemmingsplan, de beantwoording van de inspraakreacties en het verdere proces. Daarnaast geven medewerkers van de gemeente en HB Adviesbureau een toelichting op het voorlopig ontwerp van het nieuwe voetbalcomplex.Doel is dat dat de drie Egmondse voetbalclubs op de beoogde locatie fuseren. De leden van de drie voetbalclubs stemden eerder in met een voetbalfusie. Gelijktijdig zijn bijvoorbeeld omwonenden niet blij met de locatiekeuze vanwege de volgens hen 'enorme aantasting van het open karakter van een uniek landschap, het schaden van het woongenot van omwonenden door aantasting van het uitzicht en door licht- en geluidsoverlast. Ook zou het leiden tot verkeersoverlast en gaat bollengrond verloren waar op korte termijn geen goede compensatie voor mogelijk is'. Zie www.geenballenmaarbollen.nl.

Ter inzage
Het ontwerpbestemmingsplan, de bijhorende planMER en de 'Nota van beantwoording inspraak en overleg' liggen sinds 15 juni zes weken lang ter inzage bij de publieksbalie in het gemeentehuis van Bergen aan Jan Ligthartstraat 4 in Alkmaar. Deze informatie kunt u inzien op werkdagen tijdens openingstijden en op donderdagavond tussen 17.00 uur en 20.00 uur. Tevens zijn het bestemmingsplan en de 'Nota van beantwoording inspraak en overleg' raadpleegbaar op www.bergen-nh.nl en op www.ruimtelijkeplannen.nl onder ID: NL.IMRO.0373.BPG09014fusieegmnd-B001. Wenst u de 'Nota van beantwoording inspraak en overleg' per mail te ontvangen dan kunt u hier om verzoeken door een mail te sturen naar peterstaal@debuch.nl.

Hof van Kijk Uit bestaat 5 jaar

Jachthut KijkUit (1934).

CASTRICUM - 'Hof van Kijk Uit' bestaat vijf jaar en viert dat op zondag 16 juli.
Eerst een stukje geschiedenis. 'Hof van Kijk Uit' startte in 2012 een theehuis in de woning waar Jonkheer Frits Gevers nagenoeg zijn leven lang woonde. De familie Gevers was decennia lang eigenaar van het Castricumse duingebied dat zij in 1932 aan de provincie Noord Holland verkocht. Daarbij werd de afspraak gemaakt dat Frits Gevers hier zijn leven lang mocht blijven wonen. Veel mensen waren zeer nieuwsgierig hoe hij daar leefde, er mochten echter maar weinig mensen op het erf en in zijn huis komen. Dit is totaal omgekeerd sinds 'Hof van Kijk Uit' daar is gevestigd. Iedereen is welkom. Er is vertier voor jong en oud. 'Hof van Kijk Uit' is een begrip geworden voor veel duinbezoekers en wordt vaak zeer gewaardeerd door de relaxte en gastvrije sfeer. Maar bovenal is 'Hof van Kijk Uit' er om mensen met een beperking een leuke en leerzame dagbesteding te bieden. Dit doen zij onder andere met het bereiden en serveren van maaltijden in de horeca, werken in het atelier met keramiek, schilderen, houtbewerking of onderhoud plegen in het natuurterrein of op de moestuin. 'Hof van Kijk Uit' heeft haar bestaan voor het grootste deel te danken aan de inzet van veel vrijwilligers en donaties van sponsoren.

Viering eerste lustrum
Het eerste lustrum wordt gevierd in samenwerking met toneelgroep Forento. Zij spelen zondag 16 juli het theaterstuk 'Jachtboek van een jonkheer' over het leven van jonkheer Gevers. Dit stuk is vier jaar geleden al een keer bij 'Hof van Kijk Uit' gespeeld. Theatermaker Heleen van Wiechen en Ellemieke Middelhoff hebben zich toen verdiept in zijn bijzondere leven en er een theaterstuk over geschreven. Het feit dat het wordt gespeeld in en om zijn oude woning maakt de voorstelling heel speciaal. De jonkheer zal in drie gedaantes voorbij komen: jong, middelbaar en oud. Spelers van Forento en jongeren uit Castricum maken het stuk compleet. En voor de muzikale omlijsting zorgt Jan van der Schaaf. U kunt kaarten bestellen via de website van Forento: www.forento.nl. De aanvang is 19.30 uur, u wordt verwelkomd met koffie of thee.

Zonnige dag bij Hof van Kijk Uit Foto: Aangeleverd

Vakantielezen

CASTRICUM - Het schooljaar is bijna klaar en de zomervakantie is in zicht. Heerlijk natuurlijk, maar uit onderzoek is gebleken dat kinderen die in de vakantie niet lezen, ná de vakantie een terugval van 1 á 2 AVI-niveau's in leesontwikkeling hebben. Als kinderen wél regelmatig lezen, is daar geen sprake van.

Hoe voorkom je nou die zomerdip? Door in de zomervakantie regelmatig te lezen! Liefst iedere dag een minuut of tien. Wat kan er dan gelezen worden? Alles wat je kind leuk vindt. Natuurlijk kun je gewoon boeken lezen. Maar denk ook eens aan een folder van een dierentuin of pretpark waar jullie naar toe gaan. En ook strips, vakantieboeken en kindertijdschriften zijn leuk om te lezen. Kortom, het maakt niet uit wát je kind leest, als het maar leest!

[boekomslag en tekst kamperen in de tuin plaatsen]

Je kunt ook samen met je kind lezen. Hieronder wat tips om er een leuke activiteit van te maken:

Do's bij samen lezen:
· Laat je kind het boek kiezen.
· Bekijk samen het omslag van het boek: Waar zal het boek over gaan? Is het spannend of juist grappig? Kortom, fantaseer er samen maar op los.
· Lees om de beurt een stukje.
· Geef je kind de kans om een fout zelf te herstellen.
· Praat samen over wat je gelezen hebt.
· Geef je kind complimentjes!!

Don'ts bij samen lezen
· Kies geen boek dat te moeilijk is voor je kind. Niets is zo demotiverend om telkens te merken dat het lezen niet lukt.
· Verbeter je kind niet te snel als het een fout maakt.
· Maak het lezen niet te schools.
· Wordt niet ongeduldig of geïrriteerd als het lezen niet zo goed gaat.

Als je kind regelmatig leest in de vakantie, zal de leesontwikkeling niet stagneren en wellicht zelfs vooruitgaan. En lezen wordt alleen maar leuker als je het samen doet. Veel leesplezier!

Geschreven door Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum

Uitbreiding Oud-Castricum gaat van start

De handtekeningen worden gezet. V.l.n.r.: Marcel de Reus (A.C. Borst Bouw), werkgroepvoorzitter Peter Sibinga, directeur Cornel Borst en penningmeester Gerard Veldt. Foto: Hans Boot

CASTRICUM - De vlag ging in top op 22 juni bij de Werkgroep Oud-Castricum. Dit gebeurde omdat de opdracht voor de bouw van de uitbreiding van het gebouw De Duynkant kon worden verstrekt. Dat meldt de werkgroep. Bestuursleden van de werkgroep en directieleden van aannemersbedrijf A.C. Borst Bouw tekenden dit contract afgelopen donderdagmiddag opgelucht. Hierdoor kan het plan van het architectenbureau Van Wilsem en Cabri voor de uitbreiding van gebouw De Duynkant tot uitvoering komen. Aan de ondertekening ging vijf jaar plannen maken vooraf, evenals het maken van begrotingen, het verkrijgen van voldoende financiële middelen en de benodigde formaliteiten zoals de omgevingsvergunning. Nu de handtekeningen zijn gezet, hoopt Oud-Castricum dat de bouw na de komende bouwvak kan beginnen en dat het vijftigjarig bestaan van de werkgroep dit jaar kan worden afgesloten met de opening van haar vergrote onderkomen aan de Geversweg.

Johnny Cash tribute Band in 'De Burgerij'

LIMMEN - Boys named Sue is sinds 2001 dé Johnny Cash tributeband. Zij spelen op 15 juli bij De Burgerij in Limmen! Kom allen lekker luisteren en dansen. Boys named Sue speelt de liedjes van Cash niet klakkeloos na. Johnny Cash is uniek, bijzonder en niet te imiteren. De energie, opwinding, rebellie en ontroering die Cash opriep, kun je terugvinden bij een Boys named Sue-optreden. Kijk eens op de website www.boysnamedsue.nl. Kaarten zijn te verkrijgen bij De Burgerij voor 12,50 euro. Deze zijn ook in de voorverkoop, want vol is vol. De deur is open vanaf 21.00 uur. Voor meer informatie, zie www.deburgerij-limmen.nl.

Expositie '50 jaar JOEB'

Archieffoto: Tropical Weekend in JOEB in 2003.

EGMOND-BINNEN - De expositie '50 jaar JOEB' wordt zondagmiddag 2 juli in het JOEB-gebouw in Egmond-Binnen geopend. Dat gebeurt van 15.00 uur tot 17.00 uur. Deze expositie bevat onder andere foto's en krantenartikelen en geeft een overzicht van de rijke geschiedenis van het sinds 1967 florerende jongerencentrum. De expositie is de week daarna elke avond van 20.00 tot 22.00 te bezichtigen en wordt afgesloten op zaterdag 8 juli met vanaf 13.00 uureen groots festival voor en in het JOEB gebouw. Het JOEB-gebouw is gevestigd aan de Herenweg 69.