De Uitkijkpost

1 februari 2017

De Uitkijkpost 1 februari 2017


Raad: aanbeveling tot herbenoeming Hans Romeyn

V.l.n.r.: Dhr. Bergmans, burgemeester Hans Romeyn en vergader-voorzitter Hans van Halem. Foto: Evert Visser

HEILOO - De gemeenteraad van Heiloo stemde donderdagavond positief over de aanbeveling tot herbenoeming van burgemeester Hans Romeyn. De stemming vond plaats omdat de benoemingstermijn van de burgemeester op 15 juni afloopt.

Heiloo-2000-raadslid Dick Bergmans, die sprak namens een vertrouwenscommissie die de herbenoemingsprocedure doorliep en de concept-aanbeveling opstelde, sprak over 'een groot draagvlak' om de burgemeester voor een derde termijn te benoemen. Hij noemde Hans Romeyn geloofwaardig, authentiek, integer en betrokken bij de burgers van Heiloo. De burgemeester uitte zich dankbaar voor het vertrouwen en liet weten 'ontzettend blij' te zijn met de aanbeveling. "Ik ervaar het als een eer om hier burgemeester te zijn." De burgemeester ziet betrokkenheid voor elkaar en het blijven investeren in elkaar als belangrijke elementen binnen een gemeenschap. "Laat niemand je wijsmaken dat je er niet toe doet." Verder sprak Hans Romeyn bijvoorbeeld positief over de betrokkenheid en het werk van de lokale en regionale pers, zoals De Uitkijkpost.

Een volgende stap is dat de Commissaris van de Koning adviseert over de aanbeveling voor de herbenoeming. Hij rapporteert over het verloop en de inhoud van de procedure aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK). Vervolgens besluit de minister over de herbenoeming en doet hij voordracht aan de Kroon. De herbenoeming is definitief na ondertekening van het Koninklijk Besluit door de Koning en de Minister van BZK. De laatste stap is het afnemen van de eed door de Commissaris van de Koning in het Provinciehuis. Dat gebeurt in juni 2017.

De 61-jarige Romeyn werd voor de eerste keer in juni 2005 benoemd tot burgemeester van Heiloo. Daarvoor was de geboren Beverwijker wethouder in Velsen.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Presentatie over brandweer in Oudheidkamer Heiloo

HEILOO – Geïnteresseerd in de brandweer? Ter gelegenheid van de expositie '75 jaar Brandweer in Heiloo' vinden de komende weken presentaties plaats in de filmzaal van de Oudheidkamer Heiloo. Ploegchef Wim Grootendorst van de brandweer in Heiloo bijt op 4 februari het spits af.

Sinds half december is in het gebouw van de Historische Vereniging Oud Heiloo een interessante tentoonstelling over de vijfenzeventigjarige historie van de Vrijwillige Brandweer Heiloo ingericht. Foto's, films en oude brandweermaterialen schetsen een levendig beeld van de 'vurige geschiedenis' van Heiloo.

In een aantal presentaties in de filmzaal, ondersteund door dia's en films, vertellen (oud-)brandweerlieden over de brandweergeschiedenis van Heiloo. Ze belichten belangrijke gebeurtenissen en spreken over hun ervaringen van de afgelopen jaren. Ook de actualiteit komt aan bod, want recent is er veel veranderd in de organisatie van de brandweer. Ploegchef Wim Grootendorst geeft hierop een toelichting. Het thema van zijn presentatie is 'Brandveilig leven': wat kan men aan de hand van tips zelf doen om brand te voorkomen? Hij wil vooral ook de gelegenheid bieden vragen over het brandweerwerk in Heiloo aan hem voor te leggen.

Exposities
De presentatie start op zaterdagmiddag 4 februari om 14.30 uur. De bijeenkomst is vrij toegankelijk. U wordt vanaf 14.00 uur ontvangen met een kopje koffie of thee. Na afloop van de presentatie kunt u de expositie over vijfenzeventig jaar brandweer in Heiloo bezoeken, alsmede de permanente expositie over de geschiedenis van Heiloo. De Oudheidkamer Heiloo is gevestigd aan de Bergeonstraat 30 en is geopend op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Meer informatie vindt u op www.oudheiloo.nl.

IJsbaan kort maar krachtig open

Vrijwilligers die het schaatsplezier op de ijsbaan in Heiloo mede mogelijk maakten.

HEILOO - Na weken vol ongeduld was het moment eindelijk daar: de ijsbaan in het Heilooërbos in Heiloo ging vrijdag open. Veel mensen vroegen zich op Facebook af waar de ijsbaan precies is en wanneer deze open gaat. Mensen antwoordden humoristisch dat het een mysterie zou zijn en dat je in het bos fietsers in trainingsoutfit moest volgen. Het Facebook-account van 'IJsbaan Heiloo' ontwaakte deze week en plaatste updates. De ijsmeesters controleerden vrijdagochtend de dikte van het ijs en lieten Dhr. De Man, lid van de ijsbaan, drie rondjes rijden. "Het kraakte wat, maar het was prachtig glad ijs", zo liet hij weten. Jong en oud beleefden vrijdag tot 21.00 uur plezier op het ijs. De volgende ochtend kwam het besluit dat de dooi inviel en het bij een eenmalige schaatsdag bleef... De openstelling van de ijsbaan was bijzonder en voor de eerste keer sinds 2013.

Winters plaatje. Foto: Paul Mars
Plezier op glad ijs. Foto: Paul Mars

Valentijnsconcert in de Ter Coulsterkerk

V.l.n.r.: pianiste Rineke de Wit, organist Dub de Vries en Annika Glimmerveen.

HEILOO - Het jaarlijkse Valentijnsconcert vindt zaterdagavond 11 februari plaats in de Ter Coulsterkerk aan de Holleweg in Heiloo. Een bekend muzikaal gezelschap verleent tijdens dit concert medewerking. De muzikanten zijn Annika Glimmerveen (sopraan), Hans Dijkgraaf (bariton), Sandra Strausa (een beroemde violiste uit Letland), Erica Vogel (dwarsfluitiste en winnares van verschillende internationale fluitconcoursen), Rineke de Wit (piano) en Dub de Vries (orgel). Het concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 10 euro. De kaartverkoop vindt plaats voor aanvang van het concert. Voor meer informatie, bel 072-5332703.

Sandra Strausa.

10 vragen aan... Thijs Duysens

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en opgegroeid in het mooie en gemoedelijke Eindhoven. Op m'n negentiende jaar ben ik naar Amsterdam verhuisd om te gaan studeren. Daar heb ik twaalf jaar met veel plezier gewoond en ik heb daar mijn grote liefde leren kennen. Samen zijn we vervolgens neergestreken in Heiloo. Ondanks dat ik altijd in de stad heb gewoond, woon ik hier met ontzettend veel plezier en geniet ik van de omgeving, de mensen en het feit dat de stad en het strand zo dichtbij zijn.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik zou eigenlijk best veel dingen leuk vinden om een tijdje te doen. Ik hou van gezelligheid en een dolletje, dus ik zie mezelf wel achter de toog van een gezellig café staan. En drie maanden in een vrachtwagen door Europa crossen lijkt me ook wel wat. Maar voor de lange termijn ben ik heel blij met het werk wat ik nu doe en haal ik daar veel voldoening en energie uit.

3. Wie zou jij graag willen ontmoeten?
Ik zou Theo Maassen wel eens willen ontmoeten. Ik vind zijn shows erg goed en ik kan erg lachen om zijn humor. Bovendien kun je met Theo volgens mij wel een goed gesprek voeren. Natuurlijk wel onder het genot van een bruin pretpaaltje.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik heb een hele leuke middelbare schooltijd gehad. Ik heb daar naast keihard studeren natuurlijk ook veel leuke mensen leren kennen met wie ik samen heel veel lol heb beleefd. Ik kijk daarop met veel plezier terug!

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Heiloo is een prachtig mooi en groen dorp. Ik loop regelmatig hard en ik kom op mijn rondje langs heel veel mooie plekken. Het Ter Coulster landgoed bijvoorbeeld, maar ook het Maalwater en het Heiloërbos. Ik geniet nog elke keer als ik via Alkmaar het groene Heiloo in kom rijden.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Je mag mij voor veel dingen wakker maken. Liefst natuurlijk voor een feestje of een andere leuke, spontane actie. Maar ook als ik iemand kan helpen, kom ik met alle liefde mijn bed uit.

7. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Ik heb ooit mogen spreken met filosoof-romanticus B. Wolfs. De belangrijkste les die ik van hem leerde is om vooral jezelf te blijven, omdat er al zoveel andere mensen op de wereld zijn.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik bijna 39 jaar word.

9. Wat zou je veranderen als je burgermeester was?
Ik vind het jammer dat Heiloo niet echt een dorpskern heeft. Ik zou daarom van het stationsplein een dorpsplein maken: autovrij, met een paar grote bomen en leuke terrasjes.

10. Persoonlijke vraag: "Beïnvloeden jouw werkzaamheden in de jeugdzorg het gezinsleven bij jou thuis of kun je dit goed gescheiden houden?"
Ik kom in mijn werk inderdaad soms heftige situaties tegen. Gelukkig lukt het mij vaak om deze samen met de mensen op te lossen. Ik neem mijn werk echter niet mee naar huis en kan dat inderdaad goed gescheiden houden.

Ik nomineer Joep Ursem voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: "Ik zie jou in de zomer heel vaak vrolijk schilderend op een ladder staan, maar wat doe je eigenlijk in de winter?"

Theaterbende Heiloo zoekt enthousiaste acteurs

Met plezier kijken naar een disfunctionele familie.

HEILOO - TheaterBende Heiloo zoekt acteurs voor de pilot van Theater van de Dag op 12 februari. "'s Ochtends ontvang je je script en 's avonds speel je de voorstelling. In twaalf uur tijd leer je je teksten, zet je een voorstelling in elkaar én speel je de voorstelling voor publiek", vertelt Nicole Posthumus Meyjes van TheaterBende Heiloo.

Ze vervolgt: "We spelen deze eerste keer een klucht over een disfunctionele familie, meer vertellen we nog niet. Nieuwsgierig geworden? Doe mee! Of kom kijken." De criteria zijn affiniteit met theater hebben en snel teksten kunnen leren. "Ook zoeken we naar een actrice van ongeveer vijftig jaar oud die kan of durft te zingen en een acteur of actrice met pianotalent. Voor de pilot rekenen we geen ledenbijdrage."

Data en aanmelden
Op 10 februari van 19.30 uur tot 21.30 uur zijn de kennismaking en workshop en op 12 februari van 08.30 uur tot 20.30 uur is de Theater van de Dag. De voorstelling begint zondag 12 februari om 20.30 uur in De Strandwal in Heiloo De toegang is gratis maar een bijdrage aan de deur wordt gewaardeerd.

Aanmelden kan via info@theaterbende-heiloo.nl. Vermeld bij aanmelding naam, leeftijd en eventuele theaterervaring. Let op: het is een vereiste om beide dagen aanwezig te zijn. TheaterBende Heiloo laat zo snel mogelijk weten of de aanmelder mee kan doen aan de pilot.

Keer op Keer opkikkers in januari

Team El Rappo Klappo steunt KiKa.

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand januari zijn gegeven aan Black Gospel Choir B. Lief, Loopvrienden voor Kika, Stichting Basic Education Care en Vrijwilligers Bosonderhoud Onze Lieve Vrouw ter Nood. Ook Team El Rappo Klappo uit Heiloo ontving een van de januari-opkikkers. Team El Rappo Klappo steunt KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij) door middel van deelname aan de Run for KiKa Estafette 2017. Dit is dé loopuitdaging voor de hardloper en betekent als team 285 kilometer afleggen in drie dagen. Dit gebeurt van de start op 1 september in Groningen tot de finish op 3 september bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Keer op Keer is zeer dankbaar voor de opkikker van 250 euro. Zie ook www.runforkikaestafette.nl/el-rappo-klappo.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in de kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). De openingstijden zijn dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072-5325962.

Heiloo volgt winkelbezoekers veilig

Informatie-bordje voor de deur van het winkelcentrum in Egmond aan den Hoef. Foto: Paul Dirks

HEILOO - Het bedrijf City Traffic registreert op het Stationsplein en in Winkelcentrum 't Loo het telefoon-signaal van mensen die een mobiele telefoon bij zich dragen en aan hebben staan. Dat zegt de gemeente Heiloo als antwoord op vragen hierover van Heilooënaar Paul Dirks op de Facebookpagina 'Je bent een Heilooër als'. Verder stelt Heiloo dat de privacy van bezoekers niet in het geding is.

Paul Dirks op Facebook: "Ik ben er achtergekomen dat je niet meer anoniem op de Stationsweg kan lopen. Je kan gevolgd worden door de signalen die je telefoon uitzendt." Woordvoerder Peter Rozenbeek van de gemeente Heiloo bevestigt dit verhaal. Hij laat weten dat het bedrijf City Traffic metingen uitvoert via sensoren. Dit gebeurt om informatie te verkrijgen over welke winkelgebieden aantrekkelijk zijn en op welke tijdstippen dit vooral zo is. Dit is belangrijk voor het bepalen van de regionale detailhandelvisie. Het bedrijf voert deze metingen op diverse locaties uit in Heiloo en omgeving. Dat gebeurt in opdracht van onder andere de gemeenten Heiloo, Bergen, Castricum, Alkmaar en Langedijk.

Enkele mensen reageerden via Facebook verontrust op het bericht van Paul Dirks. Ze vrezen dat hun persoonlijke gegevens 'op straat liggen' en zien de meetmethode als een schending van privacy. Volgens Rozenbeek, die naar aanleiding van de Facebook-discussie nog eens extra navraag deed bij het bedrijf, is er geen reden tot paniek. "City Traffic verzekert ons dat ze de gegevens anoniem behandelt en dat de resultaten niet zijn te herleiden tot individuele gevallen. Van iedere mobiele telefoon die aanstaat wordt het MAC-adres geteld en deze informatie wordt automatisch versleuteld. Zo kan er geen link worden gelegd met het individueel koopgedrag van mensen of de route die ze afleggen. Wat wel gebeurt is dat het bedrijf statistieken meet van de totale aantallen bezoekers."

Verder laat Rozenbeek weten dat City Traffic verstandig omgaat met privacy-gegevens en dat de gemeente Heiloo hierop toeziet. "Als gemeente stellen we hoge eisen aan het omgaan met persoonsgegevens. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf halverwege 2016 aan onder welke strenge voorwaarden er aan Wifi-tracking gedaan mag worden. Daar waar nodig trekken we op met de AP op." Rozenbeek benadrukt dat City Traffic geen geld verdient door bijvoorbeeld het doorverkopen van de persoonsgegevens. "Er is geen toestemming om deze gegevens te verkopen dan wel te verrijken."

Informatie ontbreekt
Een tweede discussiepunt spitste zich toe op de informatievoorziening. Paul Dirks: "In Egmond staan bordjes om dit volgen aan te kondigen, evenals in andere gemeenten in de regio. In Heiloo heb ik dit niet gezien. Ik ben verbaasd dat dit zonder enige kennisgeving op de openbare weg gebeurt." Peter Rozenbeek laat weten dat passanten uiteraard geïnformeerd dienen te worden. "Als blijkt dat dit binnen Heiloo beter kan, dan zullen wij daar natuurlijk alsnog invulling aan geven. Dat kan bijvoorbeeld door een artikel te plaatsen op de website en door neerzetten van borden."

Afmelden
De gemeentewoordvoerder laat weten weten dat bezoekers van het Stationsplein en 't Loo desondanks aan de metingen kunnen 'ontsnappen'. "Wie niet wil dat zijn of haar gsm wordt gebruikt voor deze tellingen, heeft twee opties: Wifi en Bluetooth uitzetten tijdens het winkelen of aanmelden voor het zogeheten opt-out register van Citytraffic. Hierna worden deze MAC-adressen niet langer geteld of verwerkt in onderzoeken. Overigens, het onderzoek loopt in principe volgende maand af."

KADER

Gemengde reacties
De reacties op Facebook over dit onderwerp zijn uiteenlopend. Niet iedereen ziet het volgen van gsm-signalen als ernstig. Wim Maan wel. Hij schrijft "Heiloo laat van je horen! Massaal afmelden vandaag. Yes we can." Brenda Brugmans reageert 'schouderophalend'. "Worden we niet al jaren gevolgd? Niets is meer anoniem." Ze schrijft gekscherend: "Je weet ook niet wat jouw internetprovider wel of niet bewaart. Misschien heeft de FBI wel een tracker onder je auto geplaatst, of luistert de CIA al je telefoongesprekken af." Marlies Geldof verwijst naar geïnstalleerde apps op mobieltjes. "Veel apps hebben toegang tot je locatie, je foto's, je contacten, je mails en berichten omdat we allemaal veel te gemakkelijk de voorwaarden van de app accepteren."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Schoonheidsstudio 072 & Schoonheidssalon Bloei

Miloe van Hove (links) en Ilse Veel. Foto: Natalie Bottemanne

Kennemerstraatweg 125a, Heiloo. Website: www.schoonheidsstudio072.nl. Telefoon Miloe: 06-17738524. Openingstijden op afspraak: woensdag en donderdag 10.00 - 21.00 uur, vrijdag 10.00 - 18.00 uur, zaterdag (om de week) 9.30 - 13.30 uur.
Website: schoonheidssalonbloei.nl. Telefoon Ilse: 06-14818767. Openingstijden op afspraak: maandag en dinsdag 10.00 - 15.00 uur, donderdag 13.00 - 21.00 uur, zaterdag (om de week) 10.00 - 16.30 uur.

Nieuw schoonheidsinstituut
Miloe van Hove (31 jaar) en Ilse Veel (38 jaar) openen zaterdag 4 februari een nieuw schoonheidsinstituut op Kennemerstraatweg 125a in Heiloo. Een luxe, moderne salon met veel aandacht voor de klant. Beide dames hebben hun eigen salon, maar werken vanaf nu samen onder één dak. Er is een gezamenlijke ruimte waar vanaf het voorjaar ook workshops worden gegeven. Miloe en Ilse zijn ondernemende vrouwen die werken met passie en veel zin hebben in deze nieuwe stap. Beide zijn schoonheidsspecialist en pedicure maar hebben hun eigen expertise en filosofie waardoor zij elkaar aanvullen.

Schoonheidsstudio 072
Miloe werkte tien jaar bij verschillende salons en startte in 2014 schoonheidsstudio 072. Miloe vertelt: "Ik werkte zowel in mijn eigen salon als ergens anders als nagelstyliste en wilde graag alles op dezelfde locatie doen en kunnen uitbreiden". Omdat het pand groot genoeg is, ging ze op zoek naar samenwerking en in oktober leerde ze Ilse kennen. Miloe: "Het klikte meteen en we hebben duidelijk voor ogen wat wij, zowel los van elkaar als samen, in het nieuwe schoonheidsinstituut willen doen." Bij Miloe kunt u terecht voor een breed aanbod van gezichtsbehandelingen, waaronder huidverbeteringsbehandelingen bij pigmentverstoringen en acné. Tevens doet zij visagie, waxbehandeling, nagelstyling en pedicure. Nieuw is de bindweefselmassage voor het gezicht. Merken: Dermalogica en Lookx.

Wijzigingen opslaanSchoonheidssalon Bloei
Ilse runde ook al eerder haar eigen salon. Daarna werkte ze bij een schoonheidsinstituut en in het bankwezen. Ilse: "Ik miste het contact met mensen zoals ik dat had als schoonheidsspecialiste en ik wilde iets doen met mijn passie voor de natuur en kruiden." Ilse verdiepte zich in de holistische visie, waarbij het samenspel tussen buiten- en binnenkant van de mens centraal staat. Zij volgde een studie natuurvoeding en een opleiding tot vitaliteitscoach en stresscounseling. Bij salon Bloei kunt u terecht voor ontspannende gezichts- lichaams- en voetbehandelingen, waaronder massages, kruidenstempel, cupping en hotstone. Maar u bent er ook aan het juiste adres voor advies over eet- en leefstijlgewoontes op basis van natuurlijke voeding. Ilse werkt met natuurlijke en biologische producten, vrij van minerale olie, siliconen, parabenen en andere schadelijke stoffen. Merken: Dr.Akaitis en Aqua Organic. Make-up van beMineral. Massages met oliën van Alqvimia.

Workshops
Vanaf het voorjaar worden verschillende workshops georganiseerd. Miloe geeft momenteel al workshops mini manicure (kinderfeestje) en een workshop visagie voor volwassenen. Ilse wil haar passie voor de natuur en expertise op het gebied van kruiden, stresscounseling en meer graag met anderen delen. Ook huidverzorging en andere workshops op het gebied van zowel innerlijke als uiterlijke schoonheid zijn in voorbereiding. Informatie hierover vindt u binnenkort op beide websites en op Facebook.

Kom naar de opening op 4 februari
Kijk voor meer informatie over de behandelingen en werkwijze op beide websites of kom langs bij de opening op zaterdag 4 februari. Iedereen is welkom tussen 11.00 en 16.00 uur. Wie meteen een afspraak maakt, ontvangt daarop maar liefst 20% korting. Voor wie nog even wil nadenken ligt die dag een kortingsvoucher van 15% klaar. Bij beide salons ontvangen de eerste vijfentwintig bezoekers een goodiebag. Bij salon Bloei maakt één van die vijfentwintig goodiebag-bezitters ook nog eens kans op een gratis behandeling.

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Programma Rond de Waterput

Logo van Rond de Waterput. Aangeleverde afbeelding

HEILOO - Het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand is als volgt:

Maandag 6 februari: Leven als Christen' met Bill van Schie (eerste van vier), 20.00 uur, Willibrordushuis Heiloo, 3 euro.

Donderdag 16 februari: film over Hannah Arendt, 19.30 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo, 4 euro.

Zondag 19 februari: Preek van de Leek met Kees Kroone, 16.00 uur, Witte Kerk in Heiloo, collecte.

Hele maand februari: expositie 'Verhalen van en over Jezus' van Marga Jelles, Willibrordushuis Heiloo.

'Leven als Christen'
Meer informatie over 'Leven als een Christen' op 6 febuari. In vier bijeenkomsten wil pastor Bill van Schie het boekje 'Leven als Christen' van Rowan Williams samen met belangstellenden gaan lezen. De eerste van de vier leesavonden is op maandag 6 februari om 20.00 uur in de ontmoetingsruimte van het Willibrordushuis, Westerweg 267 in Heiloo.

Er is tegenwoordig bijna moed voor nodig om te zeggen dat je 'gelovig' bent. Tegelijk blijkt onder christenen van verschillende kerken een groeiende belangstelling voor elkaars geloof of levensovertuiging. Maar wat delen gelovige mensen eigenlijk met elkaar? Bestaat er zoiets als een 'nog ongedeelde kerk'? De voormalig aartsbisschop van de Anglicaanse kerk, Rowan Williams, schreef onlangs een boekje waarin hij de 'merkstenen' van het christelijkgeloof helder en overzichtelijk bijeen heeft gezet. Los van alle onderlinge verschillen vormen zij tesamen het fundament van waar christenen voor staan en van waaruit zij oprecht trachten te leven. Het boekje wil een gids zijn in tijden van 'verdamping' en 'sprakeloosheid' van mensen die geraakt zijn door de blijde Boodschap van het Evangelie. 'Leven als Christen' is een bescheiden boekje geschreven vanuit de Reformatorische (Anglicaanse) traditie en tegelijk vanuit een sterk oecumenisch perspectief voor een universele wereldkerk. Leden uit de christelijke en katholieke kerken en geïnteresseerden in Heiloo en omgeving worden van harte uitgenodigd mee te lezen en samen in gesprek te gaan.

Het boekje is via internet te koop en tevens in de boekhandel van de Abdij in Egmond-Binnen.

Meer informatie vindt u op www.ronddewaterput.nl.

6.500 euro voor Stichting Showhero

Overhandiging van de cheque aan Stichting Showhero. Foto: Alfred Roszbach

HEILOO - Zestig mensen met een beperking runden vorig weekend vol enthousiasme het King's Inn Hotel onder de naam Showhero Hotel. Tijdens een gezellige zaterdagavond in de pub van het Showhero Hotel zijn Lucas Bugter en Maurice van der Poll van Stichting Showhero verrast. Zij ontvingen uit handen van Aron Harsveld van Harsveld Verzekeringen een mooie cheque ter waarde van 6.500 euro namens Nh1816 Verzekeringen. Tijdens het Showhero Hotel hebben mensen met een beperking hun dromen kenbaar gemaakt door deze op te hangen in de 'droomboom'. Het geld dat gedurende het weekend werd opgehaald gaat de stichting gebruiken om in 2017 zo veel mogelijk van de dromen van de talenten uit te laten komen. Ook tijdens het weekend zijn vele wensen in vervulling gegaan, zoals de wens van een van de deelnemers om een eigen stamcafé te hebben. Een weekend lang was Eric 'eigenaar van zijn droom'. Met de donatie van Stichting Goede Doelen Nh1816 werd het verwezenlijken van het Showhero Hotel mogelijk.

Opening van het weekend van Showhero. Foto: Alfred Roszbach

Zondagmiddagconcert in de Witte Kerk

Het Dudok Kwartet Amsterdam.

HEILOO - Het vijfde zondagmiddagconcert van de serie 2016/2017 vindt plaats op zondagmiddag 5 februari in de Witte Kerk van Heiloo. Op het podium gaat plaatsnemen het Dudok Kwartet Amsterdam. Dit is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Het ensemble - recent nog te zien in het tv-programma Podium Witteman - studeerde in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen af aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Het Dudok Kwartet ontving in november 2014 de Kersjesprijs, een jaarlijkse prijs die uitgereikt wordt aan uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziek. Verder won het kwartet hoogste prijzen op concoursen in Frankrijk, Duitsland en Polen. Ook gaf het concerten op vele prestigieuze festivals, zoals de kamermuziekfestivals in Almere en op Schiermonnikoog, het Grachten Festival, het Orlando Festival, Linari Classic Festival (Italië), Festival Música da Cámara in Spanje en Festival Quatuors à Bordeax (Frankrijk). Daarnaast trad het Dudok Kwartet Amsterdam op in alle toonaangevende zalen van Nederland en in zalen in Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk, Polen, Hongarije, Spanje, Italië, Cyprus en Tsjechië. Op het programma staan het strijkkwartet nr. 10 in A van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) en het strijkkwartet D.887 in G van Franz Schubert (1797-1828).

Het concert begint om 15.00 uur. De kerk is om 14.30 uur open. De toegangsprijs bedraagt 15 euro (jongeren betalen 10 euro). De website geeft nadere informatie en een bestelformulier. Een consumptie is bij de toegangsprijs inbegrepen. Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een drankje. Reserveren kan via www.concertenwittekerk.nl of 06-45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (tegenover de Witte Kerk). Dat kan tegen het gereduceerde tarief van 25 euro op vertoon van uw toegangsbewijs (graag vooraf reserveren via 072-5333352).

Het Dudok Kwartet Amsterdam.

Kan Heiloo van de zon of de wind leven?

Gastspreker Wilma Eerenstein. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Bij de openbare ledenvergadering van Heiloo Energie op donderdag 26 januari in Cultureel Centrum De Strandwal gaf voorzitter Peter Leenders een terugblik op het afgelopen jaar. Daarna was er aandacht voor het thema 'Kan Heiloo van de wind en van de zon leven?'.

Gastspreker Wilma Eerenstein schetste een toekomstscenario waarbij heel Nederland van duurzame energie zou kunnen worden voorzien, uitgaande van een recente studie van TU Delft. Het huidige landelijke energieverbruik zou kunnen worden opgewekt door een windmolenpark op zee met een oppervlak van 60x60 kilometer met zonnepanelen eronder.
Er zijn echter bezwaren tegen massale windmolenparken op zee. Er is 35% minder energie nodig als de samenleving kiest voor 'all electric'. Hierbij maakt de verwarmingsinstallatie gebruik van warmtepompen en gaan we in elektrische auto's rijden. Zonneweides met een totaaloppervlak van 40x40 kilometer kunnen dan in ons energieverbruik voorzien; per provincie is dit een gebied van 11x11 kilometer.

Volgens Wilma Eerenstein wordt het steeds interessanter om zelf lokaal energie op te wekken: de kostprijs van zonnestroom daalde in de laatste vijf jaar bijna tachtig procent en bedraagt nu circa 10 cent per kWh. De consument betaalt 21 cent per kWh aan de energieleverancier die de energie tegen een kostprijs van 4 tot 6 cent per kWh met gas, olie of kolengestookte centrales opwekt. Zelf stroom opwekken is dus voordelig.

Heilooër daken
Peter Leenders van Heiloo Energie schat het aantal zonnepanelen dat nodig is om in het totale gemeentelijke energieverbruik te voorzien. De berekening komt uit op meer dan 1 miljoen zonnepanelen; met besparingen volgens het all-electric-scenario zijn er een half miljoen panelen nodig die een oppervlakte van circa 80hA beslaan.

Volgens een schatting zouden er vijftigduizend zonnepanelen op de Heilooër daken kunnen worden gelegd. In de zaal wordt de mogelijkheid geopperd om zonnepanelen in de geluidswallen langs de snelwegen op te nemen. Hierbij kunnen panelen worden gebruikt die van twee zijden zon vangen, om zo het landschap zo min mogelijk te ontsieren. De rol van agrariërs als energieproducent wordt niet vergeten: zonnepanelen op schuren en stallen zijn mogelijk maar wellicht ook uitrolbare zonnepanelen op braakliggend land.

Volgens een registratie bij Heiloo Energie zijn in Heiloo op 220 adressen in totaal 2939 zonnepanelen geplaatst. Dit is naar schatting de helft van het totaal aantal zonnepanelen. Coöperatie Heiloo Energie Samen In Energie installeert 270 zonnepanelen op het dak van Sporthal Het Vennewater, 34 inwoners van Heiloo nemen hierin deel. Van de gemeente Heiloo heeft Cohesie de toezegging gekregen om te kunnen beschikken over meer daken van gemeentelijke gebouwen, indien de conditie van het dak in goede staat is.
Heiloo blaakt van het duurzaam burgerinitiatief. Voor meer informatie over de activiteiten van Heiloo Energie, zie www.heilooenergie.nl.

Felix Hogeboom

Brasserie in 't Groen bestaat zeven jaar

Huub Tervoort en Hans Kok

HEILOO - Zeven jaar geleden alweer startten Hans Kok en Huub Tervoort Brasserie in 't Groen, gelegen op een unieke plek in Heiloo, namelijk bij Golfclub Heiloo. Vele mensen hebben inmiddels de weg gevonden naar deze prachtige locatie en genieten van de culinaire kookkunsten van Huub Tervoort en zijn team. De keuken onderscheidt zich in de kwaliteit van de producten en de ambachtelijkheid. Alles wordt zelf gemaakt en we werken met mooie streekproducten. Ook de bediening doet er alles aan om de beleving van een avondje uit compleet te maken. Bij Brasserie in 't Groen kunt u voor elke gelegenheid terecht, zoals een familiefeest, bedrijfsuitje, catering aan huis, lunch, diner en evenementen. Ook in combinatie met de golfbaan is van alles mogelijk.

Om het zevenjarig bestaan te vieren is er van 6 tot en met 12 februari een week vol leuke acties, met een knipoog naar de 7. Zie de website www.brasserie-intgroen.nl.

HOV viert 65-jarig bestaan met 'Die lustige Witwe'

HOV druk bezig met repeteren.

HEILOO - Het klinkt héél spannend: een vrolijke, jonge weduwe als stralende eregast op je vijfenzestigste verjaardag…? Bij de Heilooër Operette Vereniging gaat dat binnenkort gebeuren wanneer de HOV dit jubileum viert met een sprankelende uitvoering van 'Die lustige Witwe', dé succesoperette van de beroemde Oostenrijks-Hongaarse componist Franz Léhar.

Om de miljoenen van de jonge en aantrekkelijke weduwe Hanna Glawari veilig te stellen voor zijn land arrangeert Baron Zeta een huwelijk tussen Hanna en de charmante versierder Graaf Danilo. Wat de baron niet weet, is dat Danilo en Hanna in het verleden al een relatie hadden… Voor dit amusante liefdesverhaal schreef Franz Léhar schitterende muziek. Wie raakt niet ontroerd bij het horen van het beroemde 'Vilja-lied' uit deze operette? In mooie decors en prachtige kostuums produceert de HOV half februari deze wereldberoemde operette in theater De Beun in Heiloo. HOV is een bloeiende vereniging, die dankzij een grote schare aan vrijwilligers en leden muziektheater en operette in Heiloo en omgeving in ere houdt. Met 'Die lustige Witwe' belooft het een avond te worden vol komische scenes, intriges en... heerlijke muziek.

Voorstellingen in theater De Beun Heiloo, 11 en 18 februari (20.15 uur) en 12 en 19 februari (14.00 uur). Kaarten zijn verkrijgbaar via www.hov-heiloo.nl.

Doorverwijzen krant naar online

SPORT
Nederlands Kampioenschap VG-Biljarten voor Teams 2017

Het Nederlands Kampioenschap Teams voor VG-biljarters wordt gehouden in het weekend van 4 en 5 februari in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee. De organisatie hiervan is in handen van de Commissie voor VG-Biljarten van de KNBB vereniging Carambole.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Driebanden biljart, stad- en streektoernooi groot succes

In het weekend van 20, 21 en 22 januari werd het stad- en streektoernooi driebanden gespeeld op zes biljarts in het biljartcentrum van café/restaurant De Vriendschap in Akersloot. Vijf teams, bestaande uit vier spelers uit Egmond, Alkmaar, Bergen, Zaanstreek en Akersloot, streden om de titel 'Beste driebandenteam van de streek'.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Chouffe in de Hoef: Egmond verandert in Kabouterland

Hoe klein groot(s) kan zijn ontdekt u tijdens de Kabouteravond.

EGMOND AAN DEN HOEF - Zin in een gezellige kabouteravond waarbij u gelijktijdig de muziekvereniging Lamoraal van Egmont steunt? Bezoek dan het evenement 'Chouffe in de Hoef' op zaterdag 11 februari in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef.
Deze avond staat het lekkere La Chouffe-bier op de tap! Bij elk Chouffe-biertje dat u bestelt, krijgt u één kabouteritem. Deze items bestaan uit een kaboutermuts, een bril en een baard. Na drie items bent u al een volgroeid kabouter(vrouw)tje! Naast het La Chouffe-bier zullen er ook andere dranken worden geschonken.

DJ Marcus begeleidt de avond muzikaal. Hij is onder andere bekend van 'Er staat een kabouter in de gang', 'Liever te dik in de kist dan een kabouteravond gemist', 'We hebben een paddestoel hier aan de Amstel' en 'Ik heb hier een Chouffe voor mijn moeder'. Om toegang te krijgen tot dit evenement moet u achttien jaar of ouder zijn. Een kaartje kost 7,50 euro en deze is te bestellen via www.chouffeindehoef.nl. De opbrengst van de kaartverkoop is bestemd voor het onderhoud en de aanschaf van instrumentarium voor de honderdtwaalfjarige muziekvereniging Lamoraal van Egmont en de jeugd van Lamoraal van Egmont. Chouffe in de Hoef begint zaterdag 11 februari om 21.00 uur.

Nico Dijkshoorn in Vredeburg

Nico Dijkshoorn.

LIMMEN - Limmen Cultuur heeft de bekende schrijver Nico Dijkshoorn uitgenodigd aanwezig te zijn op vrijdag 10 februari in Cultureel Centrum Vredeburg. Nico Dijkshoorn is een veelzijdig man die bekend staat als dichter, schrijver, muzikant, theatermaker en columnist.

Dijkshoorn schreef onder meer teksten voor 'Draadstaal', 'Dit was het nieuws' en is ook huisdichter van 'De wereld draait door'. Grappig, soms ongemakkelijk, vervreemdend maar vaak ook doodgewoon en meestal ontroerend; de poëzie van Dijkshoorn laat niemand onberoerd. Zijn gedichten, die gewoonlijk spontaan ontstaan, zijn altijd hyperactueel, grappig, verrassend, op de persoon en onnavolgbaar origineel. Behalve bij DWDD is Nico Dijkshoorn te lezen in De Volkskrant. Onder het pseudoniem P. Kouwes schreef hij een aantal dichtbundels. Zijn boek 'Dijkshoorn kijkt kunst' werd een bestseller. Naast het schrijven speelt Nico Dijkshoorn gitaar. Hij stond met zijn band The Hank Five onder andere op Lowlands.

Nico Dijkshoorn vertelt vrijdag 10 februari in Limmen over zijn boeken, gedichten en belevenissen en hioj praat hierover op zijn eigen wijze. De avond start om 20.00 uur. Cultureel Centrum Vredeburg is gevestigd aan Dusseldorperweg 64 in Limmen. Kijk voor meer informatie, prijzen en reserveringen op www.limmencultuur.nl of bel 072-5053274.

Leuke uitstapjes met de BoodschappenPlusBus

EGMOND/BERGEN/SCHOORL - Kopje koffie drinken, naar het winkelcentrum of het tuincentrum, een pannenkoek eten of een dagje naar Texel: dat kan allemaal met de BoodschappenPlusBus!

Samen met maximaal zes andere passagiers en twee vrijwilligers gaat u gezellig op pad. De chauffeur en gastvrouw helpen u met in- en uitstappen en bieden zo nodig begeleiding. Er is plek voor een rolstoel of rollator in de bus. Het mooie van de bus is dat u van huis wordt opgehaald en ook weer thuisgebracht wordt. Er wordt, na of tijdens het uitstapje, altijd gezellig wat gedronken samen.

Programma februari
Waar gaat de BoodschappenPlusBus naar toe? Een overzicht van de activiteiten:

Donderdag 2 februari: Dreamcatcher kleding in Alkmaar.
Dinsdag 7 februari: Winkelcentrum Makado in Schagen.
Woensdag 8 februari: Fort Kijkduin in Huisduinen.
Donderdag 9 februari: Rondrit langs de sluizen van IJmuiden.
Dinsdag 14 februari: Lunchproeverij 'Het Ruyterhuys' in Castricum.
Woensdag 15 februari: Het Huis van Hilde in Castricum.
Donderdag 16 februari: Kaasboerderij Zeilzicht in Zuid Schermer.
Dinsdag: 21 februari: Vlindorado in Waarland
Woensdag 22 februari: Winkelhof 't Loo in Heiloo.
Vrijdag 24 februari: Biermuseum De Boom in Alkmaar.
Dinsdag 28 februari: arrangement Kaasmuseum in Alkmaar.

Bel voor meer informatie Stichting Welzijn Bergen via 072-5821450. Het telefoonnummer voor Egmond is 072-5065204. Het programmaboekje is te verkrijgen bij het wijksteunpunt bij u in de buurt.

't Kruispunt feestelijk heropend

Kruispunt-bewoner mevrouw Buur-Welboren opent het gebouw.

AKERSLOOT - Burgemeester Mans van Castricum en mevrouw Buur-Welboren heropenden zaterdag 't Kruispunt in Akersloot. Dat gebeurde onder grote belangstelling.

Door de vele activiteiten, waarvoor steeds veel belangstelling is, werd het ontmoetingscentrum voor senioren te klein. Daarom was een verbouwing vereist. De grote kracht achter deze verbouwing en inrichting is mevrouw Jet de Boer. Zij werd verrast door burgemeester Mans met een koninklijke onderscheiding voor haar jarenlange vrijwilligerswerk voor de Zonnebloem en dit Kruispunt. Na het officiële gedeelte volgde een druk bezochte receptie die werd opgeluisterd door het shantykoor The Krom Sailors. De bezoekers reageerden enthousiast op de ruimte en de inrichting. Het bestuur en de vele vrijwilligers zijn trots op dit resultaat.

Koninklijke onderscheiding voor Jet de Boer.
Een nieuwe start. Het resultaat na de verbouwing en inrichting.

Zonnebloem huldigt Jannie Hollenberg

LIMMEN - Een leuke ervaring voor Jannie Hollenberg: de zonnebloem-afdeling Limmen zette haar vorige week tijdens de medewerkersvergadering letterlijk in de bloemetjes. Dat gebeurde na een kort lovend woordje van voorzitter Cees Smit. Ook ontving Jannie Hollenberg de oorkonde en de zilveren insigne.

Ingezonden brief De afbraak is begonnen!

EGMOND - Drie jaar geleden al werd er flink gesnoeid in het Robbenzand tussen Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Sinds die tijd is er geen eekhoorn meer gezien! Vorig jaar haalde de PWN hekken weg langs de van Oldenborghweg. Sinds die actie is er geen konijn meer te zien! Terwijl ze daar altijd heerlijk beschermd lagen te genieten van de rust, de ruimte en de zon tegen schemertijd. Vorig jaar ging er weer een flinke rand langs het Robbenzand weg om ruimte te creëren voor de weg plus een beetje meer! En er kwam een wildtunneltje in de opnieuw geasfalteerde weg. Echter geen 'overgebleven' beestje kon het vinden of werd ernaar toe geleid.

Nu, een dik half jaar later, komt daar verandering in: er komen een pad en hekken. Maar wat is daar dan voor nodig? Nou, nog maar een flinke hap uit het woongebied van de beestjes en uit de natuur, het Robbenzand. Alle dieren zijn weggejaagd, de helft van de bomen weg, maar het paadje is zo klaar! Een mevrouw staat te huilen en kijkt toe! De afbraak die drie jaar geleden begon gaat weer verder! Op weg naar de metamorfose van Robbenzand tot parkeerplaats lijkt wel! Hoe verklaar je: 'Beschermen van natuur' met deze doorgaande afbraak! Bij ons alsmede in Schoorl?

Mensen in Schoorl, kom kijken bij ons en zie hoe belangrijk het is om bij jullie verzet tegen de voorgenomen afbraak van PWN, gemeente en andere 'natuur'-maatjes bij jullie op te schroeven. De trein die afbraak heet binnen de gemeente Bergen raast maar door, maakt onherstelbare wonden links en rechts door en ziet niet om!

Peter Klaver

Egmonders exposeren in de Kapberg

Een van de werken van de eerste tentoonstelling van De Kapberg.

EGMOND AAN DEN HOEF - Galerie de Kapberg in Egmond aan den Hoef biedt een verrassende expositie. Vijf kunstenaars uit Egmond tonen hun werk in de galerie: Jos Boekel, Jan Hopman, Joke Ningen, Fabio Pravisani en Ger Smit.

De vijf exposanten hebben elk een totaal andere werkwijze, met heel verschillende materialen en andere onderwerpen. Jos Boekel maakt abstracte tekeningen met mooie en sterke composities. Jan Hopman laat werk zien op papier in acryl met poëtische notities. Fotografe Joke Ningen toont haar verrassende en pakkende foto's. Verder laat beeldhouwer Fabio Pravisani beelden in brons zien. Ger Smit tenslotte is de oudste exposant. Hij schildert Egmond op een heel bijzondere manier. Laat u verrassen en breng een bezoek aan de Galerie. De expositie 'Egmonders een keuze' is te zien tot en met 19 februari. Galerie de Kapberg is gevestigd aan Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur.

Willy Hulsebos exposeert

Schilderij van Willy Hulsebos.

LIMMEN - Willy Hulsebos uit Heiloo exposeert haar schilderijen tot en met maart op de bovenverdieping van het pand aan de Rijksweg 127 in Limmen.

Willy woont sinds 2003 met haar man en twee kinderen tot grote tevredenheid in Heiloo. Een goede kennis vroeg haar ongeveer zeven jaar geleden deel te nemen aan een schilderscursus. Het leek haar wel gezellig om mee te doen, maar ze had geen idee of zij enig teken- of schilderstalent zou bezitten. Nieuwsgierig of dit medium bij haar zou passen, ging zij naar de cursus om vol enthousiasme met doek en acrylverf aan de slag te gaan. Tijdens deze cursus leerde zij kijken naar en spelen met kleur om tot verrassende composities te komen. De respons die zij kreeg vanuit de schildersgroep ervoer zijn als zeer plezierig en leerzaam en dit motiveerde haar om zich verder te gaan ontwikkelen. Inmiddels vond zij haar eigen stijl. Willy Hulsebos haalt haar inspiratie uit de natuur, van foto's of van schilderijen van andere schilders. Deze werken vormt zij om tot een geheel eigen creatie. Willy exposeerde een aantal keren al in groepsverband maar vond het nu tijd om deze solo-expositie op te zetten. Willy Hulsebos nodigt u van harte uit om als kijker even mee te gaan in haar ontdekkingstocht naar een eigen schildersstijl.

De expositie is te bezichtigen van dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 09.30 tot 16.30 uur. Voor informatie kunt u bellen met Trudy Keyzer via 06-10585278.

IVN-wandeling: kijken naar PWN-activiteiten

Naar de Nollen.

EGMOND AAN DEN HOEF - De IVN-wandeling van zondag 5 februari in Egmond staat in het teken van ingrijpende acties van de beheerder van onze duinen, het PWN. De wandelaars bekijken op de Egmonderstraat de werkzaamheden. Welk landschap zal hier ontstaan? Zien we iets van een ecologische corridor? IVN probeert samen met de wandelaars hiervan een voorstelling te maken. Verder kijken de deelnemers naar de winterknoppen van struiken en bomen en naar de kruiden die zich het eerst en frisgroen laten zien. Daarnaast zien ze uit naar de verrassingen die de natuur in petto heeft.

De wandeling start om 11.00 uur bij het PWN-informatiebord op het parkeerterrein aan het Nachtegalenpad, aan de noordkant van Egmond aan den Hoef. De tocht duurt ruim twee uur. U dient zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Het dragen van warme kleding en stevige schoenen is aanbevolen. Een donatie van 2,50 euro wordt op prijs gesteld. Opgeven vooraf is niet nodig. Voor nadere inlichtingen kunt u een e-mail sturen naar hanneke@jpdg.nl of bellen naar 072-5337601. Kijk ook op www.ivnnkl.nl.

Komische thriller voor Willibrordus

Belgische roulette.

AKERSLOOT - Toneelvereniging Willlibrordus uit Akersloot speelt vrijdag 10 en zaterdag 11 februari in de Lelie in Akersloot de voorstelling 'Belgisch roulette'.

Op haar landgoed viert tante Hillegonda haar tachtigste verjaardag met familie en personeel. Er wordt anoniem een doos Belgische bonbons bezorgd. Net op tijd komt tante erachter dat één van de bonbons giftig is. Wie wil haar vermoorden? Wie zit achter haar erfenis aan? Waarom wil de dorpsdokter, die in vijf jaar tijd vier echtgenotes heeft versleten, met haar trouwen? Al deze vragen krijgen uiteindelijk een antwoord in de nieuwe komische thriller 'Belgische Roulette'. Mary Bakker schreef het stuk en regisseert de voorstelling ook. Mary is onder andere bekend van haar romans. Onder de naam Mary Schoon heeft ze er de laatste jaren vijf geschreven. Haar recent verschenen boek is 'Belofte aan een moeder'.

De opvoering begint vrijdag 10 en zaterdag 11 februari om 20.00 uur in de Lelie Rembrandsingel 1 in Akersloot. Kaarten á 8 euro zijn verkrijgbaar aan de kassa of bij de familie Melker aan de Julianaweg 85. Een avond toneel in Akersloot staat gelijk aan een gezellig avondje uit!

Anderstaligen helpen met Nederlands

Spreekvaardigheid oefenen in de activiteitenruimte van het Kleurenorkest. Foto: Nico Lute

LIMMEN - Veertien statushouders zijn vorige maand gehuisvest in de ruimte van Het Kleurenorkest in Limmen. SamenSpraak van Welzijn Castricum gaat hen ondersteunen bij het oefenen van de spreekvaardigheid in kleine groepjes in de activiteitenruimte. Het project start deze maand. De vrijwilligers worden begeleid door een oud-docent Nederlands die al veel ervaring heeft op dit gebied. Wie het leuk vindt om samen met andere vrijwilligers ongeveer anderhalf uur per week anderstaligen te helpen met de Nederlandse taal, kan zich aanmelden bij Welzijn Castricum via 0251-656562 of info@welzijncastricum.nl.

Een tastbare herinnering

Foto: Yvonne van Stiphout

Als afscheidsfotograaf maak ik een tastbare herinnering van het afscheid in al zijn facetten. Daarbij richt ik mij vanzelfsprekend op de ceremonie en de naaste verwanten. Tevens heb ik oog voor de waardevolle momenten en mooie details van het afscheid die anders misschien wat onderbelicht zouden blijven.

Afscheidsfotografie omvat meer dan alleen uitvaartfotografie. Mijn betrokkenheid kan al beginnen voordat iemand is overleden. Een mooie foto van een dierbare in leven kan het uitgangspunt vormen van een afscheidsreportage of een herinneringsboek.

Afhankelijk van de wensen fotografeer ik de voorbereidingen van de uitvaart, de rouwstoet, de afscheidsdienst, de begrafenis of crematie en de condoleance. Ik leg de sfeer van het afscheid vast en ook de warmte en de liefde tussen hen die achterblijven.

Een mooie afscheidsreportage kan de nabestaanden veel troost bieden.

Afscheidsfoto's kunnen ook een rol vervullen bij het verwerken van het verlies, zowel voor de mensen die bij het afscheid aanwezig waren als voor degenen die er niet bij konden zijn of die nog te jong waren om het echt te beseffen.

Onopvallend
Mijn werkwijze wordt gekenmerkt door mijn onopvallende aanwezigheid. Ik ben mij ervan bewust dat ik heel dichtbij kom op één van de meest intieme momenten in het leven. Daarom blijf ik op gepaste afstand en maak ik geen gebruik van flitslicht.

Tekst: Yvonne van Stiphout, Stip Fotografie. Telefoon: 06-13764835.

Stichting De Buitenkans Barre Bullen organiseren E.A.S.I.-cup 2017

V.l.n.r.: Jacintha Schilder, Mark Mulder, Nils van der Steen, Inge van Wel en Jos Houweling.

HEILOO - De Barre Bullen organiseren in juni een meerdaags internationaal voetbaltoernooi op landgoed Willibrordus. De Barre Bullen is het voetbalteam waar cliënten van GGZ-NHN sporten met begeleiders en andere belangstellenden. Vijfentwintig voetbalteams uit Europa logeren van 12 tot en met 16 juni op Landgoed Willibrordus. De deelnemers spelen om de E.A.S.I.-cup 2017. Voetballers die nu of in het verleden kampten met een psychiatrische klacht vormen de teams. Zij hebben geen vette contracten en veelal een lege portemonnee. Wel hebben ze het doorzettingsvermogen om naar Heiloo te komen en anderen sportief te ontmoeten.

Rabobank Noord Kennemerland sponsorde 500 euro, uit het legaat van Eecen komt 1000 euro en de Buitenkans draagt 1500 euro bij. De lokale voetbalverenigingen leveren in natura. Er is nog veel meer nodig. De organisatie is bijvoorbeeld op zoek naar tenten, tafels en bestek om de deelnemers gastvrij te kunnen ontvangen. De werkgroep bestaat uit Mark, Jos, Jacintha, Nils en coördinator Inge van Wel. Barre Bullen worden aangemeld bij de actie Raboclubkas.

Nieuwe judobanden bij Dojo 't Loo

De trotse judoka's met hun diploma's en nieuwe band. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Na de geslaagde bandexamens bij het karate vorige week was het nu de beurt aan de judoka's van Dojo 't Loo om tijdens hun bandexamen te laten zien of zij klaar waren voor de volgende graduatie. Een groep van drieëntwintig jeugdige judoka's had de laatste weken hard getraind. Desondanks was de spanning van de gezichten af te lezen. Een training is tenslotte toch wat anders dan een echt examen. Toch lieten alle judoka's een mooi examen zien voor de examinatoren en de meegekomen familieleden.

Wesley Slootweg uit de groep G-judoka's had zijn eigen uke (trainingsmaatje) Timo Hup meegebracht. Zij lieten samen een keurig strak examen zien voor de oranje band van Wesley. Na een kort beraad van de examinatoren kwam het verlossende woord: iedereen was geslaagd! Sebastiaan Haasnoot, Kami Dekker, Fabiën Regan, Jorne Reitsma, Mats van Roon, Tamaya Schuijt, Daan 't Gilde, Aras Badou en Jesse Elzenga deden het eerst examen en slaagden daarmee voor hun gele band. Lex Gast, Boet Mulder, Douwe Maart en Wesley Slootweg slaagden voor hun oranje band. Elvin Groefsema, Yesper Brunekreef, Sija Coolegem, Floris van Groen, Job Kroon, Stan de Laleijne, David Snelder, Di An Tan en Sven Witjes gaan voortaan met een groene band de judomat op. Jonne Coolegem is vanaf nu in het bezit van de blauwe band. De foto's staan op www.dojotloo.nl.

Hoevers doen het goed tijdens Sportgala BES

Ronald Schröer, Sportman van het jaar. Foto: Rob Glas

EGMOND AAN ZEE - Egmond aan den Hoef kwam zaterdagavond in Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee sterk uit de bus. Twee 'Hoevers' wonnen het Sportgala van de gemeente Bergen. Ronald Schröer (atletiek, hardlopen) won in de categorie Sportman van het jaar. Nicole Weijling-Dissel (atletiek, hardlopen) is uitgekozen tot Sportvrouw van het jaar.

Ronald Schröer had in zijn categorie twee andere genomineerden naast hem staan: Indy Dontje (autoracen, GT3) en Ivar Slik (wielrennen). Nicole Weijling-Dissel had 'concurrentie' van Brenda Beers (softbal) en Sanne Visser (powerlifting). Nicole won eveneens de overall prijs, de Dynamic Fit Wisseltroffee.

Andere winnaars
Trampolinespringster Katie Cowles won in de categorie Sporttalent. Andere genomineerden in die categorie waren Stan Nijhuis (atletiek, hoogspringen) en Rakim Foy (snowboarden). Als beste sportploeg kwam uit de bus het handbalteam Heren senioren van HV Berdos uit Bergen. The Bears Heren 1 (honkbal) en ZVV White Stones D1 (zaalvoetbal) waren eveneens in de race winnaar te worden in deze categorie.

V.l.n.r.: Sanne Visser, Nicole Weijling-Dissel (Sportvrouw van het jaar) en Brenda Beers. Foto: Rob Glas

Felicitaties waren er eveneens voor de voetballers Remco Glas, Lars van Veen en Dylan Pannekeet. Zij wonnen in de categorie 'Aangepaste sporten en promotor van aangepaste sporten'. Eveneens in deze categorie waren aanwezig de sportpromotors Jessie Tik en Annemieke Glas Eeltink. Paul Tabak (wielrennen) mag zichzelf dit jaar de beste sportcoach van de gemeente Bergen noemen. Hij nam het op tegen Angeline Jehenson (skiën) en Rogier Bunink (voetbal). Tot slot kreeg de VUT-Ploeg van voetbalvereniging Egmondia uit Egmond aan Zee een opsteker door het winnen in de categorie 'Sportvrijwilliger'. Andere genomineerden in deze categorie waren Nick Stam van Egmondia en Simon Out van Tennis Club Schoorl.

Tussen het bekendmaken van de genomineerden genoot het publiek van een optreden van voormalig Nederlands kampioen turnen Renske Endel. Verder verzorgde Limitless Fitness een demonstratie. TV80, de lokale omroep van de gemeente Bergen, zorgde voor een live-uitzending van het sportgala.

KNAU
Nicole Weijling-Dissel wordt zondag in Apeldoorn gehuldigd door de Koninklijke Nederlandse Atletiekunie (KNAU) voor haar Masterprestaties in 2016.

Badmintonvereniging 't Vennewater: Team 4 is kampioen

Team 4 mag trots zijn.

HEILOO - Nog voordat de competitie is afgelopen, is Team 4 van badmintonvereniging 't Vennewater afgelopen week na de uitwedstrijd tegen Olympia Haarlem al officieus kampioen geworden in de competitie Noord-Holland 2016-2017 1ste klasse, afdeling 3. Natuurlijk is dat daar meteen gevierd met champagne!

Team 4 bestaat uit Erik Bijvoet, Patrick Beilschmidt, Martijn Harren, Madeleine de Boer, Vera Buitendijk en Karin Sinnema. De badmintonners speelden tot nu toe elf wedstrijden. Daarvan wonnen ze er maar liefst negen, één gelijk gespeeld en slechts een verloren. Op zaterdagavond. (om 19.00 uur) speelt het team tthuis de laatste wedstrijd in deze competitie tegen Heemskerk; dat kan hun tiende gewonnen wedstrijd worden. Kom vooral kijken en aanmoedigen!

Als winnaar in de poule gaat Team 4 door naar de Regionale Kampioenschappen in Almere. Deze belangrijke kampioenswedstrijd wordt gespeeld op zaterdag 18 februari. Op naar Nederlands Kampioenen!

Column: Ton Förch Ben ik wel een Heilooër?

Ton Forch is een gepensioneerd apotheker (67) uit de farmaceutische industrie. Hij is inwoner van Heiloo en geboren in het Gooi. Verder is Ton gescheiden en alleenwonend en heeft hij twee zoons van respectievelijk zevenentwintig en vijfentwintig jaar.

Eind dit jaar is het zevenentwintig jaar geleden dat ik met echtgenote Marlies en zoon Stefan van negen maanden oud verhuisde naar mijn huidige woning in Heiloo, waar ik nu - inmiddels gescheiden en met beide zoons uit huis - nog steeds woon. Daarvoor huurden wij een maisonnette aan de Peperstraat in het centrum van Zaandam. Vanaf ons 'riante balkon', waarvoor overdag de autobussen hun uitlaatgassen stonden uit te spuwen, konden wij één keer per jaar vanaf de eerste rang de finish van de Van-Dam-tot-Dam-loop aanschouwen. Maar dat woog toch niet op tegen het dagelijkse gesjouw met de kinderwagen naar de tweede verdieping. Mijn toenmalige werk was in het aangrenzende blok, dus dat was juist wel weer handig. Omdat wij graag richting kust wilden en een goede treinverbinding voor mij belangrijk was, zijn wij toen in Castricum en Heiloo gaan kijken naar een koopwoning. En het werd Heiloo, zoals gezegd nu alweer bijna zevenentwintig jaar geleden, al lijkt het veel korter. Omdat ik verder geen enkele binding heb met Heiloo, overwoog ik na mijn pensionering in 2014 of ik hier wel of niet zou blijven wonen. Of dat ik zou verhuizen naar bijvoorbeeld Benidorm, Heerhugowaard of Meppel, om maar eens wat buitenposten te noemen. Maar inmiddels ben ik toch wel vastbesloten: Heiloo is en blijft mijn thuis. Een mooi, vriendelijk en overzichtelijk dorp, maar wel een beetje saai en grijs (daarover wellicht een volgende keer meer). Met alle noodzakelijke faciliteiten onder handbereik, desnoods in Alkmaar of Egmond aan Zee. Het strand, de zee, het prachtige Noord-Hollands Duinreservaat, polders en weilanden, gezellige horeca, het is er allemaal. Waar elders in Nederland vind je dit anno 2016 binnen enkele vierkante kilometers? Also, ich bin doch ein Heilooër!

Ton Förch

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

VALENTIJNSDAG 14 februari: Verras je VALENTIJN met een kadobon. WELLNESSMASSAGE 55 min. met GRATIS hoofdhuid/decolletemassage € 45,50. Ella Klaver tel. 06 - 4379 0799 www.massagesalonella.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl Industrieterrein Oosterzij 7, 1851 NV Heiloo. Tel: 06 - 2159 8809

Warm en ontspannende massages bij VITALIS MASSAGEPRAKTIJK Tel: 06 - 1521 9400 Egmond-Binnen.

PIANOLES IN HEILOO Leren pianospelen of je pianospel verder ontwikkelen? wwww.pianolespraktijkheiloo.nl Tel: 06 1529 7272

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 incl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Wij zijn verhuisd! Speciale aanbieding Thaise ontspanningsmassage. Nijverheidsweg 6b Heiloo. Op afspraak 06 - 3365 5795

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Studeren en verhuizen ? Huur een volume auto. HUURAUTO-HEILOO.NL

TECHNO SERVICE Reparatie & Verkoop TV-DVD-AUDIO-PC-LAPTOP Industrieterrein-oosterzij 19, 1851NV Heiloo Tel. 072 - 5112532
Bij inlevering van deze advertentie €10,- korting op uw reparatie ! Geldig tot 28 feb 2017 ! www.techno-service.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Met Valentijnsdag gezellig weg ? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

MIR-Methode coach (WORKSHOP 15 febr.) en begeleiding. Lezing 5 febr. Body & Mind Beurs. Stayokay Egmond. Info/aanmelding workshop: elsberdee@cs.com 06-33098033 / 072-5061083

BROCANTE HET BOSHUYS zaterdag 4 februari open van 11.00 tot 16.00. WESTERWEG 41A in Heiloo . Kom weer gezellig langs!!

TE HUUR: 6 M2 BEDRIJSRUIMTE Meerdere praktijken aanwezig Heiloo, €125,- per maand incl. Meer info 06 -5130 2215

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd ? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het voorjaarsklaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 - 1827 8367