De Uitkijkpost

13 februari 2019

De Uitkijkpost 13 februari 2019


Jeroen schaatst Alternatieve Elfstedentocht "Het smaakt naar meer"

Foto: aangeleverd

HEILOO - De 62-jarige Jeroen Götz uit Heiloo schaatste op vrijdag 25 januari de Alternatieve Elfstedentoertocht van 2019 op de Weissensee in Oostenrijk. Het was de derde keer dat de sportieve Heilooër deze mooie maar zware toertocht uitreed. In totaal stonden zo'n 1100 mensen aan de start, die op een ijslaag van 20 cm dik de uitdaging van de 200 kilometer aangingen. De lengte van de baan waarop de tocht wordt geschaatst is 12,5 kilometer.

Jeroen verbleef samen met zijn vrouw Els al een week in Oostenrijk, al jarenlang komt hij daar in hetzelfde Gasthof. Dinsdag ging Jeroen ook van start, maar dat werd na 125 km geen succes. Vrijdag de 25e kon hij gelukkig in de herkansing en in een tijd van 10 uur en 29 minuten reed Jeroen zijn derde Alternatieve Elfstedentoertocht uit.

Jeroen is al jaren een fanatiek schaatser, al zeker dertig jaar is hij 's winters regelmatig op het ijs te vinden. Het schaatsen van de Alternatieve Elfstedentoertocht is verslavend. In 2009 schaatste Jeroen de Alternatieve Elfstedentoertocht voor de eerste keer. "Als je 'm een keer hebt geschaatst, smaakt dat naar meer," aldus Jeroen. De weersomstandigheden waren goed op deze vrijdag. 's Ochtends om 07.00 uur bij de start was het -19 graden Celsius. "Dan moet je zo'n tien minuten wachten, stilstaan, voordat je eindelijk mag starten. Dat is wel even koukleumen," vertelt Jeroen. "Na een uur of twee kwam de zon erbij, toen was het heerlijk." Jeroen schaatst het liefst alleen. "In een groep zie je de scheuren minder snel, waardoor het risico dat je valt groter is. Ook als er vlak voor je iemand mocht vallen, is de kans groot dat je meegaat," zegt Jeroen. En dus schaatste hij de toer op eigen houtje. Bij aanvang van de laatste ronde zat Jeroen er aardig doorheen. Deze reed hij naar eigen zeggen dus op 'z'n dooie akkertje'. "Als je de finish ziet, en je ziet je vrouw daar staan, dan komt wel de ontlading." Ook tijdens de toer kon Els haar man goed aanmoedigen. En natuurlijk ontving Jeroen na afloop het felbegeerde kruisje.

Als je zo'n tocht schaatst is een goede voorbereiding belangrijk. De periode voorafgaand aan de toertocht was Jeroen dan ook twee keer per week op de ijsbaan te vinden. Daar schaatst hij dan tussen de 100 en 150 rondes om genoeg schaatsuren in de benen te hebben. Als het even kan, schaatst Jeroen ook in Nederland toertochten, zoals bijvoorbeeld op de Nieuwkoopse Plassen, een afstand van 120 kilometer, maar ook andere tochten van bijvoorbeeld 60 of 80 kilometer. Op de vraag of Jeroen de Alternatieve Elfstedentoertocht volgend jaar weer schaatst, antwoordt hij: "Even kijken hoe het allemaal loopt, maar als het even kan wel."

Tekst: Linda van Rozendaal

Duif 's in tentoonstelling op CBS de Duif

In de technische workshop maakten leerlingen een poppetje van pvc. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 8 februari was het al vroeg druk op basisschool de Duif. Ouders en opa's en oma's kwamen kijken naar de Duif 's in tentoonstelling. De leerlingen hebben de afgelopen vier vrijdagmiddagen workshops gevolgd en presenteerden wat zij geleerd en gemaakt hebben.

Kleuterorkest
De kleuters hebben hun eigen muziekinstrumenten gemaakt. Met schudkokers, raspen, rammelaars, bongo's en sambaballen maakten zij zelf een compleet orkest. Technisch talent stond centraal bij de bouwwerken van kurk en papier, de poppetjes van pvc en de stoelen van hout. Ook konden de leerlingen leren programmeren of goochelworkshops volgen. Creatief talent kwam tot zijn recht bij het schilderen op doek of knutselen met stof en wol. De bakworkshops zorgden voor heerlijke geuren op school én een culinaire uitdaging.

Sponsors bedankt!
Dankzij sponsoring door Kösters Elektra en Wildkamp Techniek was er voor 50 leerlingen materiaal beschikbaar voor de technische workshop. De kinderen zijn 2 middagen aan het zagen, passen, meten en lijmen geweest om hun eigen poppetje van pvc te maken. Een zeer goed initiatief waardoor basisschool de Duif een unieke activiteit kon aanbieden.

Inschrijving Kunstparade nog open voor beeldend kunstenaars en muzikanten

HEILOO - Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn: op 28, 29 en 30 juni vindt opnieuw de Kunstparade plaats op een groot aantal locaties in Heiloo. Sinds de inschrijving op 1 december geopend is, hebben zich al tientallen kunstenaars ingeschreven. Het gemeentehuis, de Cultuurkoepel en de bibliotheek zijn al helemaal vol, en op het Kunstplein in het PCC is nog maar een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Meer locaties
Maar er zijn nog meer mooie locaties in het kunstlievende Heiloo. Zo hopen we dat weer veel kunstenaars hun atelier of tuin willen openstellen. Wij zijn nog op zoek naar een kunstenaar die het aandurft om buiten bij De Beun te exposeren, en de nieuwe Keukenstudio Heiloo op het plein bij het gemeentehuis doet voor het eerst mee met de Kunstparade.

Op deze locatie, maar ook in het gemeentehuis, de Ter Coulsterkerk en in De Trog, is ook nog ruimte voor een aantal korte concerten tijdens de Kunstparade. Wij roepen dan ook beeldend kunstenaars en muzikanten van allerlei pluimage op zich aan te melden via onze website: https://www.kunstparadeheiloo.nl/kunstparades/2019. Wij stellen alles in het werk om het overweldigende succes van de Kunstparade 2018 dit jaar op z'n minst te evenaren.

Tien vragen aan... Iris Wimmers

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben 46 jaar geleden geboren in het boerendorpje Overasselt bij Nijmegen als oudste van vier kinderen. Tot mijn 28e heb ik in die omgeving gewoond totdat ik voor de liefde naar omgeving Haarlem zou vertrekken. Mijn tante uit Heiloo wees me op dit groene, mooie dorp. Sindsdien wonen we alweer 17 jaar met veel plezier aan de Kerkelaan met onze drie heerlijke kinderen, hond, kat en kippen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Als meisje wilde ik naar de 'Fame'-school, iedereen uit mijn tijd weet dan wel wat ik bedoel. Ik hou van zang, dans, theater en heb dat vroeger allemaal veel gedaan in allerlei vormen. In een volgend leven ga ik daarmee verder, haha. Alhoewel, ik zou mijn huidige werk ook niet willen missen.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Dan kom ik toch uit op mijn vader. Hij is maar 52 jaar geworden en wat zou ik graag nog eens met hem over zijn werk (ook psycholoog) en over zijn en mijn leven praten. En George Clooney zou ik ook wel willen ontmoeten, gewoon voor een kopje koffie natuurlijk, haha.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn vader meehelpen in de moestuin, ons weilandje hooien met de hand, pianospelen en zingen met mijn moeder, picknicken met het gezin: mijn moeder had waar we ook gingen altijd een ruiten kleedje en een mand met broodjes mee. Carnaval natuurlijk, wat ik hier zo mis. En niet te vergeten alle uitgebreide sinterklaasvieringen binnen onze familie, vroeger en nu nog steeds.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Onze achtertuin. Ik hou van kinderen die spelen en gek doen, voetballen, feestjes, bbq'en, in de natuur zijn en dat kan daar allemaal. Heerlijk! Verder vind ik de Ronde O Laan een plaatje en wandel ik graag bij Het Maalwater met het vrije uitzicht naar de duinen.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Er schiet me niets te binnen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Vertrouwen is voor mij altijd een mooi woord geweest. Als je vertrouwen houdt of weer hebt gevonden of eindelijk hebt verkregen in jezelf, in het leven, in de ander, dan gaan de dingen zoals ze moeten gaan en vind je geluk. Daarnaast heb ik meegekregen dat iedereen gelijkwaardig is, dat het belangrijk is om je steentje bij te dragen en vind ik het leuk om met allerlei soorten mensen om te gaan.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik sinds een jaar of 10 als sopraan veel klassiek zing en dat als ik bijvoorbeeld Bach zing, ik zo kan volschieten! Dat is voor mij mindfulness, haha.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Als Kerkelaner zou ik natuurlijk iets aan de enorme stroom van auto's door onze straat doen. Maar ik weet: makkelijker gezegd dan gedaan. Eenrichtingsverkeer zou veel schelen. Daarnaast is het al vaker gezegd: houd Heiloo groen als je dat als gemeente zo hard roept. Zoveel bomen zijn er om gegaan afgelopen tijd, ongelofelijk.

10. De persoonlijke vraag van Inge Langedijk:
"Je bent al jaren een enthousiaste vrijwilliger bij HSV, hoe combineer je dat met je werk als psychotherapeut?"
Sinds 2004 ontvang ik in mijn praktijk met veel plezier cliënten. Ik ben dan zacht, invoelend, intuïtief, scherp. Maar juist als tegenhanger is het leuk om mijn andere talenten ook een plek te geven. Het organiseren, samenwerken en voor de kinderen en gemeenschap vrijwillig bezig te zijn, geeft weer een ander gevoel van zinvolheid dat ik belangrijk vind. Mensen kunnen gauw mopperen, maar ik hou van aanpakken. Eigenlijk ben ik altijd dezelfde. In mijn werk organiseer en onderzoek ik samen met de cliënt de weg die hij of zij te gaan heeft naar succesvol zijn, heelheid, verbinding. Bij HSV is dat eigenlijk niet anders.

Ik geef de 10 vragen door aan Sandra van der Flier. Mijn vraag is:
"Je komt uit de sportwereld maar hebt alweer vele jaren een succesvol playmobil-bedrijfje in je garage. Wordt het niet eens tijd voor een echt winkelpand?"

Voorjaarsvakantie vier je in Bibliotheek Heiloo

Potitco heeft het boek 'Nog 100 nachtjes slapen' omgetoverd tot een leuke voorstelling. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens de voorjaarsvakantie zijn er allerlei activiteiten in de bibliotheek.

Jeugdtheater

Zondag 17 februari 2019, 11.00 uur

Het prentenboek 'Nog 100 nachtjes slapen' is omgetoverd tot een prachtige voorstelling met aanstekelijke liedjes. Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248). Prijs incl. limonade en koffie/thee.

Workshop vloggen

Kijk je ook zo graag naar vlogs, en wil je zelf leren hoe dat moet? En ben je 10 jaar of ouder? Op maandag 18 februari van 13.00 tot 16.00 uur helpen we je op weg met filmen en monteren. Geef je snel op via www.bibliotheekheiloo.nl, er is maar ruimte voor 10 deelnemers.

CoderDojo

Programmeer mee in de CoderDojo. Op 19 februari, 14.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Heiloo kijken we samen naar de nieuwste versie van Scratch. We zorgen voor een paar leuke nieuwe projecten die je kunt bouwen, en je kunt natuurlijk ook verder werken aan je eigen project. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl.

Winterklooien

Woensdag 20 februari, 16.00 – 17.00 uur.

Van afvalkarton kun je de mooiste, grootste gevaartes bouwen! Het eindresultaat wordt in de bibliotheek tentoongesteld. Aanmelden is niet nodig.

Luisteren naar klassieke muziek

Het onderwerp van deze middag is: 'Schilderijen van een tentoonstelling'. We luisteren samen met Gert Floor naar muziek van Modest Moessorgski en Maurice Ravel. Waar zou het over gaan, en welke instrumenten hoor je? Voor kinderen vanaf 8 jaar, op vrijdag 22 februari van 13.30 tot uiterlijk 14.45 uur. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl.

Peutervoorlezen

Elke vrijdagochtend om 10.30 uur.

Kom lekker genieten van samen lezen én samen spelen tijdens het wekelijkse peuteruurtje. Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2-4 jaar en hun ouders/oppas.

Voorjaarsvakantie bij buitenschoolse opvang Kits Oonlie

Tijdens de voorjaarsvakantie worden er tal van activiteiten voor de kinderen georganiseerd. Foto: aangeleverd

HEILOO - De voorjaarsvakantie staat voor de deur en ook deze vakantie heeft Kits Oonlie weer een fantastisch aanbod van activiteiten voor de kinderen samengesteld. De activiteiten staan allemaal in het teken van het thema 'Dit ben ik!' Zo worden er zelfportretten gemaakt, er wordt een fotoshoot georganiseerd waarin verschillende emoties worden getoond en er wordt een hand- of voetafdruk in gips gemaakt. Ook worden er pizzagezichtjes gebakken en krijgen de kinderen les in yoga. Kortom, voor elk wat wils tijdens de voorjaarsvakantie! Het volledige activiteitenprogramma vindt u op de website van Kits Oonlie.

Er zijn verschillende vakantiepakketten mogelijk. Er kan gekozen worden voor opvang voor iedere vakantie, 6 weken vakantie per schooljaar of flexibele opvang. Wilt u meer informatie ontvangen over de vakantieopvang of uw kind(eren) deze vakantie nog inschrijven? Neem gerust contact op met Kits Oonlie; 072-5323576, info@kits-oonlie.nl.

Laptop

In de trein naar Heiloo plofte een jonge vrouw zo dicht naast mij op de bank dat ik de warmte van haar been dacht te voelen. Ze nam een tas op schoot, ritste die in één haal open en haalde een glanzende laptop tevoorschijn. Tas op het tafeltje, laptop open. Rammelen maar. Wat doe je dan als buurman? Oftewel, hoe goed ben je in gênant wegkijken?
De eerste minuten staarde ik recht voor me uit, om de overburen in de coupé niet de kans te geven mij van stiekem meelezen te beschuldigen. Maar mijn nieuwsgierigheid won het van mijn gêne. De vrouw was zo verdiept in haar tekst (deadline gepasseerd?) dat ik ongemerkt kon meelezen. Een verhaal schreef ze. Een pittig verhaal.
'In de smalle steeg stond hij dicht tegen haar aan gedrukt. Haar ene hand verloor zich eerst in zijn haar, maar verdwaalde al gauw naar andere plekken. Hij wurmde zijn jasje een beetje open en zij begon knopen los te maken. Tegelijkertijd tilde zij haar ene been op, zodat haar duur uitziende jas een beetje openviel.'
Spannend.
'Hij loerde de steeg in om te zien of ze niet bespioneerd werden. Dat viel mee. Aan het eind liep de brede boulevard en de mensen liepen de steeg straal voorbij. Zij pakte met haar andere hand zijn gezicht en haalde het naar zich toe. Ze tuitte alvast haar lippen. Was het een echtpaar of had de baas stiekem een afspraakje met de jongste en mooiste secretaresse. In een steeg? Nog even en ze zouden…'
STATION HEILOO. STATION HEILOO.
Ze klapte haar laptop dicht, schoof die met een resoluut gebaar in de tas en stond op. Ik ook. Ik moest er hier toch uit.

Dick de Scally

Restaurant RAILS Waar alle sporen samenkomen.

Foto: aangeleverd

Adres: Stationsweg 89 A1, 1851 LJ Heiloo; telefoon: 072-5822789/06-83598689; website: www.railsheiloo.nl; e-mail: info@railsheiloo.nl

Sinds 22 november 2018 is Heiloo een restaurant rijker. Een restaurant waar 'de echte avond uit' nog helemaal centraal staat. De ingrediënten voor deze avond zijn als volgt: de chef-kok die heerlijke en verrassende gerechten bereidt, werknemers die gastvrijheid hoog in het vaandel hebben staan en de fijne plek, vlak naast station Heiloo.

Tim van der Zel, eigenaar en chef-kok bij RAILS, wilde altijd al een eigen restaurant beginnen. Hij volgde de koksopleiding met als specialisatie de klassieke Franse keuken en patisserie. Hij werkte bij verschillende restaurants in de regio maar toen de locatie middenin het stationshart vrijkwam was de beslissing snel genomen. Hij ging zijn langgekoesterde droom waarmaken!

In november 2018 opende Tim, na het opknappen van de ruimte, de deuren van RAILS. Samen met souschef Floris en een toegewijd team in de bediening, waaronder zijn moeder, zorgt hij voor een echte avond uit.

Ouderwets genieten

Bij RAILS kunnen de gasten een ouderwetse avond uit eten. Geen dubbele bezetting van de tafels dus iedereen heeft ruim de tijd, of men nu kiest voor een hoofdgerecht of voor een uitgebreid diner. Zo kan iedereen ouderwets genieten van de culinaire heerlijkheden die worden voorgezet. In een ongedwongen sfeer, in eigen tempo van de gasten.

Daarnaast staat bij RAILS ook het persoonlijk contact hoog in het vaandel. Tim: "Uitleg van het gerecht dat op het bord ligt en uitleg van de geschonken wijnen is zeker iets wat ik heel belangrijk vind. Dit draagt bij aan de totale beleving."

Franse keuken met moderne eigen twist

Qua stijl kan je bij de gerechten denken aan de Franse keuken, maar altijd met een moderne eigen twist. Tim werkt met een kleine vaste kaart en een verschillend maandmenu. Tim: "Doordat wij werken met een kleine kaart kunnen we de kwaliteit garanderen. De vaste kaart ondergaat elke drie maanden een verandering. Zo zijn de gerechten altijd passend bij het seizoen. Ook hebben we elke maand een ander menu, dit staat elke laatste woensdag van de maand in Uitkijkpost. Daarnaast organiseren we graag speciale avonden. Zo hebben we met Valentijnsdag een speciaal menu en we starten eind februari met Rail Away. Op deze laatste donderdagavond van de maand koken we compleet in de stijl van een specifiek land, bijvoorbeeld Spanje of Italië."

Lunch, borrel en feest

Maar voor wie liever gaat lunchen of borrelen is er op openingsdagen van 12.00-17.30 uur ook volop de gelegenheid om te genieten van de culinaire hoogstandjes van Tim en zijn team. Daarnaast is het mogelijk om de locatie in haar geheel af te huren voor een feest of een walking dinner. Dit kan tot ongeveer 40 personen, in overleg ook op dinsdag en woensdag.

Tim en het team van RAILS verwelkomen u graag op donderdag tot en met maandag vanaf 12.00 uur voor een (h)eerlijke tijd.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuwe korte cursussen bij Muziek- en Dansschool Heiloo

FOTO BIJ VAT COOL Foto: aangeleverd

MUZIEK VOOR KLEUTERS

Cursus: 8 x 45 minuten
Voor wie: Kinderen van 4 – 5 jaar, groep 1 en 2
Start: vrijdag 15 maart 15:00-15:45 uur
Kosten: € 62,50

Deze cursus is een speelse en veelzijdige muziek-ontdekkingstocht. De kleuters leren d.m.v. liedjes, spelletjes op muziekinstrumenten (trommels, xylofoons, sambaballen, schellenbandjes e.a.) hoe het is om samen muziek te maken.

FOTO BIJ KLEUTERS Foto: aangeleverd

MUZIEKORIËNTATIE

Cursus: 8 x 45 minuten
Voor wie: Kinderen van 6 – 8 jaar, groep 3 t/m 5
Start: vrijdag 15 maart 15:45 – 16:30 uur
Kosten: € 62,50

De kinderen maken kennis met de verschillende muziekinstrumenten. Er wordt gezongen en op speelse wijze kennisgemaakt met muzikale basisbegrippen als tempo, dynamiek en ritme.

VAT COOL

Cursus: 8 x 60 minuten
Voor wie: iedereen met ritmegevoel en een portie lef! 12+
Start: woensdag 13 maart (een ochtend work-out!) 11.00-12.00 uur en 17.45 – 18.45 uur
Kosten: € 75 (tot 21 jaar) € 90,75 (vanaf 21 jaar). Muziekschoolleerlingen krijgen 50% korting

Een korte cursus theatrale percussie op olievaten à la Slagerij van Kampen en Stomp. Wij gaan op zoek naar het gezamenlijke universele ritmische oergevoel. Een intensieve work-out voor body en mind. Sla de schroom van je af! Gewoon... Vat Cool!

IMPROVISATIECURSUS

Cursus: 8 x 60 minuten
Voor wie: alle blazers (van blokfluit tot trombone) met minimaal twee jaar les en nog geen improvisatie ervaring. Alle leeftijden.
Start: vrijdag 15 maart 19.00-20.00 uur
Kosten: € 75 (tot 21 jaar) € 90,75 (vanaf 21 jaar). Muziekschoolleerlingen krijgen 50% korting

In 8 lessen leer je een leuke solo te blazen in rock- en jazzstijl. Je leert vooral hoe je op een eenvoudige manier kunt improviseren, iedereen kan het! Het geheim is op een toegankelijke manier te beginnen en het rustig op te bouwen.

Voor alle korte cursussen geldt: doorgang bij voldoende deelname.

Aanmelden kan via info@muziekendansschoolheiloo.nl.

Spectaculaire Dragonders van Villars bij HOV

De dragonders van Villars staat garant voor dramatische spanning, humor en ontroering. Foto: Hans Schoenmakers

HEILOO - Een indrukwekkend decor van drie verdiepingen hoog, professionele belichting en prachtige muziek vormden de ingrediënten voor de succesvolle uitvoering van De dragonders van Villars door de Heilooër Operette Vereniging, afgelopen weekend in Theater de Beun. Het in veiligheid brengen van de door de dragonders van maarschalk Villars opgejaagde Hugenoten via het slimme optreden van het excentrieke dorpsmeisje Rose Friquet, de ontluikende liefde tussen Rose en boerenknecht Sylvain en de vermeende ontrouw van de kokette waardin Georgette, zorgden voor drie uur dramatische spanning, humor én ontroering. Met het Verdiaans aandoende vluchtelingenkoor in feeërieke verlichting maakt het HOV-koor diepe indruk! De liefdesduetten tussen Rose en Sylvain, prachtig gezongen door Linda Hogerheyde en Reinout Eeckhout, werden afgewisseld door de komische intermezzo's van Frits Hogerheyde in de rol van de wat onnozele officier (en vrouwenjager) Belamy en van waard en waardin Thibaut, fraai vertolkt door Joop Wesseling en Daphne Peereboom. In een vlotte en inventief geënsceneerde voorstelling schitterden koor en orkest o.l.v. dirigent Wim Noteboom en regisseur Ben Eppinga.

Voor komend weekend zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Theater de Beun: zaterdag 16 februari (20.15 uur) en zondag 17 februari (14.00 uur). Kaarten via www.hov-heiloo.nl of tel. 072-515 3070.        

Groep 1/2 van Elckerlyc opent eigen restaurant voor één dag in Stayokay Egmond

Met behulp van ouders hebben de kinderen zelf de lunch voorbereid. Foto: Robert van der Eng

HEILOO - Afgelopen maand had de kleutergroep van Elckerlyc het thema 'restaurant'. In de klas werd het speelhuis omgebouwd tot restaurantje en de kinderen oefenden het lopen met een dienblad. Verder zijn ze in kleine groepjes op bezoek geweest bij verschillende restaurants in de buurt. Zowel bij Herberg Jan, De Kamer, Wildschut en Johanna's Hof konden de kinderen terecht voor een rondleiding door de keuken en kregen ze uitleg over tafeldekken en serveren. Het thema werd afgesloten door het runnen van een eigen restaurant. Op vrijdag 1 februari werd een echte driegangenlunch geserveerd in de Stayokay in Egmond. De kinderen hebben deze lunch met wat hulp van ouders zelf voorbereid. Er werden pizza's gemaakt, stokbroden gesmeerd, groentes gesneden en toetjes bereid. Verder werd de tafel netjes gedekt, stonden er zelfgemaakte menukaarten en waren alle koks voorzien van een eigen koksmuts. De gasten van de lunch in de Stayokay waren de ouders/opa's en oma's van de kinderen. Het was een geslaagde en leerzame ochtend waar het klassenthema echt tot leven kwam. Elckerlyc is Stayokay erg dankbaar voor het beschikbaar stellen van hun ruimte en natuurlijk de restaurants waar de kinderen welkom waren voor een rondleiding. Het thema 'restaurant' is afgesloten. Op naar het volgende thema.

Gemeentebelangen Heiloo wil lokaal meetnet luchtkwaliteit

HEILOO - Wist u dat er in Nederland jaarlijks 8000 doden per jaar vallen door fijn stof in de lucht? En dat elke hoeveelheid fijn stof in de lucht, hoe laag ook, schadelijk is? Dit staat op de website van de Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu oftewel de RIVM (https://www.rivm.nl/fijn-stof/effecten).

Maar er zitten meer schadelijke stoffen in de lucht: roet, ozon en allerlei stikstof- en zwavelverbindingen. De RIVM meet dit continu en maakt hier kaarten van. Daarop zie je dat de luchtkwaliteit in Heiloo meestal maar matig is. Heiloo ligt bij zuidwestenwind onder de rook van Tata Steel en het scheepvaartverkeer op het Noordzeekanaal. Bij noordoostenwind ligt Heiloo onder de rook van de vuilverbranding. En wat dacht u van de uitstoot van het vliegverkeer boven Heiloo? En de A9 vlak langs Heiloo?

Op RIVM-kaarten zie je dat de gemiddelde stikstofdioxide-uitstoot van de A9 over 2016 heel Heiloo-Oost beslaat. In dit gebied zijn scholen en kinderopvangcentra. Waar stellen wij onze kinderen aan bloot? Wat als het vliegverkeer nog verder toeneemt? Wat als de Aansluiting A9 leidt tot de voorspelde 25% toename van het verkeer dwars door Heiloo?

Helaas zijn er in Heiloo geen meetpunten van de luchtkwaliteit. Hoe schoon is de lucht bij onze scholen? Bij onze sportvelden? In het dorpscentrum? In omringend beschermd natuurgebied?

De dichtstbijzijnde RIVM-meetpunten staan in de IJmond en in De Rijp; de waarden van Heiloo worden momenteel berekend. Dat geeft slechts een indicatie. Om inzicht te krijgen in de werkelijke luchtkwaliteit, vraagt Gemeentebelangen Heiloo in de Commissie Openbare Ruimte op 13 februari om een lokaal meetnet om zo de luchtkwaliteit in en rond Heiloo te meten, zodat we maatregelen kunnen nemen waar nodig. Iedereen heeft recht op gezonde lucht!

Meer lezen? Kijk op https://www.gemeentebelangenheiloo.nl/295788_lokaal-meetnet-luchtkwaliteit

Advies gemeente: 'U kunt ook buitenom rijden'

HEILOO - In het centrum van Heiloo - en vooral op de wegen die oost en west met elkaar verbinden - is het druk. De kortste weg door het dorp is dan niet altijd de snelste, zeker niet in de spits. Het is dan raadzaam de drukke Kerkelaan en Stationsweg te mijden en buitenom te rijden. Als de Vennewatersweg (tussen Hoogeweg en Westerweg) binnenkort wordt afgesloten, verwacht de gemeente een flinke verkeerstoename. Daarom voert de gemeente komende maanden een campagne 'U kunt ook buitenom'.

Wethouder Rob Opdam legt uit: "Met de campagne willen we gemotoriseerd verkeer wijzen op de mogelijkheid om buitenom te rijden. Voor een deel van de inwoners en bezoekers van Heiloo vormt de route door Heiloo een minder snelle verbinding dan de route buitenom. Toch rijdt men vaak automatisch door het dorp."

Ook een vertegenwoordigster van de bewonersvereniging Stationsweg is blij met deze campagne en de aandacht voor dit onderwerp: "In goed overleg met de gemeente hebben we afgelopen jaar mogelijke maatregelen besproken. We roepen andere inwoners van Heiloo op om zoveel mogelijk rekening te houden met elkaar, omdat de bouw van de spooronderdoorgang voor extra verkeersdruk zorgt."

Looptijd campagne
In de flyer wordt de route buitenom uitgelegd. Volgende week hangen er ook grote posters in het dorp. De campagne loopt van half februari tot half mei 2019. Daarna beoordeelt de gemeente op welke wijze er een vervolg aan wordt gegeven. In het verlengde van de campagne komt er ook aangepaste bewegwijzering bij de rotonde Het Malevoort/Zeeweg en bij de kruising Vennewatersweg/Het Malevoort. Hier wordt de automobilist gewezen op de route buitenom.

Klaverjasdrive

HEILOO - Maandag 18 februari vindt weer de maandelijkse klaverjasdrive plaats, inclusief een verloting met mooie prijzen. Iedereen is, het liefst met partner, van harte welkom in Cultureel centrum De Strandwal naast de kapel op het GGZ-terrein.
Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of komt u voor het eerst? Meld dit dan bij een van onderstaande bestuursleden, zodat zij er rekening mee kunnen houden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er wordt begonnen om 19.30 uur en geëindigd om ongeveer 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda, tel. 072-5123271 of Ria, tel. 072-5339345.

Opbrengst plaatselijke collecte De Hersenstichting bedankt gevers en vrijwilligers

HEILOO - Van 28 januari tot en met 2 februari 2019 vond in Heiloo de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft € 5.685,65 opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening.

Namens de Hersenstichting hartelijk bedankt voor uw bijdrage. Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting, Den Haag. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl.

Straatpraat

Roos (10): "Misschien stuur ik een kaart, zonder mijn naam. Dat vind ik wel grappig."

Lars (16): "Haha, een lief appje sturen, dat vind ik wel leuk. Maar een cadeautje? Nee."

Manon (18): "Vorig jaar gaf ik mijn – nu ex – vriendje een lekker luchtje. Nu heb ik geen vriend, maar geef ik mijn beste vriendin een doucheschuim. Gewoon om haar te laten weten dat ik haar lief vind."

Patrick (24): "Toen ik als tiener heel verliefd was op een meisje heb ik haar weleens een anonieme kaart gestuurd. Dat had niet het gewenste resultaat, want ze wist niet van wie de kaart kwam. Nu neem ik mijn vriendin mee uit eten. Een romantisch avondje weg, maar dat mag ook op een andere, willekeurige avond."

Annemarie (34): "Eigenlijk vind ik Valentijnsdag een commercieel gebeuren. Op donderdag doe ik er niets aan, maar het kan zomaar zijn dat ik juist vrijdag met mijn man ergens romantisch ga dineren."

Robert (51): "Mijn vrouw en ik doen niet aan Valentijnsdag. Wij vieren iedere dag de liefde."


Leuk weetje

De oudste valentijnskaart is te bewonderen in het British Museum in Londen. Charles, de Hertog van Orleans, stuurde in 1415 romantische brieven en gedichten aan zijn vrouw.

Bruidshuis Anne & Maartje in Heiloo heeft een speciale valentijnsactie bedacht. Wie in februari een droomjapon koopt, maakt kans op een mobiele ijskar van Di Fiorentina op de bruiloft.

Ook een feestje voor baby's! Maak een babyfoto met de speciale 'Mijn eerste Valentijnsdag' kaart uit het Milestone™ Special Moments Photo Booklet - Baby's eerste feestdagen. Te koop bij Ekoplaza.


Leuk moeder-dochter ideetje

Maak een hartjesvlecht in het haar. Een duidelijke uitleg met foto's vind je in het boek 'Haren invlechten stap voor stap' van de Heiloose Marlene Roodbol. www.hareninvlechten.nl.


Tekst: Marije Smit

Column bibliotheek

Hulp bij digitale belastingaangifte

Iedere donderdag t/m 25 april, vanaf 14.00 uur

Heeft u een concrete vraag over uw belastingaangifte of over een toeslag? Kom dan naar het belastingspreekuur. Vooraf aanmelden is noodzakelijk (072-5330670 of bij de servicebalie).

Voorjaarsvakantie in de bibliotheek

Jeugdtheater

Zondag 17 februari 2019, 11.00 uur

Het prentenboek 'Nog 100 nachtjes slapen' is omgetoverd tot een prachtige voorstelling met aanstekelijke liedjes. Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee.

Workshop vloggen

Maandag 18 februari, 13.00 - 16.00 uur, opgave vooraf.

CoderDojo

Dinsdag 19 februari, 14.00 - 16.00 uur, opgave vooraf.

Winterklooien met karton

Woensdag 20 februari, 16.00 - 17.00 uur.

Luisteren naar klassieke muziek, vanaf 8 jaar

Vrijdag 22 februari, 13.30 - 14.45 uur, opgave vooraf.

Peutervoorlezen

Elke vrijdagochtend om 10.30 uur.

Tabletcafé over veilig internetten

Donderdag 21 februari, 18.30 – 20.00 uur

Dit tabletcafé staat in het teken van veilig internetten. Uiteraard kunt u vervolgens ook nog informatie en ervaringen uitwisselen met andere bezoekers van het tabletcafé. Neem u uw eigen tablet of iPad mee. Toegang vrij, koffie/thee € 1,-.


Workshop fotobeheer voor iPad en iPhone

Vrijdag 1 maart, 14.00 - 16.00 uur

In deze workshop schenken we aandacht aan alle mogelijkheden die de Apple foto-app biedt en staan we stil bij de verschillende manieren waarop u uw foto's veilig kunt bewaren in de cloud. Stap voor stap nemen we alle mogelijkheden door aan de hand van uw eigen iPhone of iPad (opgave vooraf).

Grote verkoop afgeschreven materiaal

Woensdag 6 maart, 10.00 - 17.00 uur.

Noord-Korea: de verbeelde werkelijkheid

Dinsdag 12 maart, 20.00 uur

Drs. Marc Roth geeft een inkijkje in 'het meest gesloten land ter wereld'. Bij een bezoek aan Noord-Korea dringt zich voortdurend de vraag op: wat is waar en wat is de werkelijkheid? En wordt ons beeld van Noord-Korea niet gekleurd door onze 'westerse bril'? Opgave vooraf.

Voorvertoning documentaires
Op zaterdag 6 maart 10.30 – ca. 13.30 uur worden voorafgaand aan deze avond een tweetal documentaires over Noord-Korea vertoond. Deze zijn gratis te bekijken.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten:

www.bibliotheekheiloo.nl / 072 - 5330670 of bij de servicebalie

"Goed voorlezen is een kunst"

Winnares Fay Lock leest voor uit Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Maandagmiddag vond in de Bibliotheek Heiloo de Regionale Voorronde Nationale Voorleeswedstrijd plaats. Marieke Ooijevaar van Bibliotheek Heiloo: "Voorlezen kunnen we allemaal, maar goed voorlezen is een kunst." Met deze woorden gaf zij het startsein van de wedstrijd.

Een moeilijke opdracht voor de jury bestaande uit voorzitter Hanny Kraan (o.a. 50+ leest voor), Lisa Hoeben (VoorleesExpress) en Ted Herkes (voorzitter bestuur Bibliotheek Heiloo). Tien meiden van tien verschillende basisscholen, waaronder twee uit Langedijk, streden om de prijs. De uiteindelijke top drie ziet er als volgt uit:

Eerste en voorleeskampioen: Fay Lock van basisschool Elckerlyc. Zij gaat door naar de volgende ronde op zaterdag 16 maart om 14.00 uur in Bibliotheek Tuitjenhorn. Mocht zij daar winnen dan gaat Fay naar de provinciale finale op woensdag 10 april om 14.00 uur in het OBA Theater, Bibliotheek Amsterdam. Fay las voor uit 'Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist'. Het boek is geschreven door Tosca Menten. De jury prees onder andere Fay haar houding en intonatie tijdens het voorlezen.

Winnares Fay tussen alle andere deelnemers. Foto: STiP Fotografie

Tweede is geworden Joëlle Kranenburg van basisschool Meander. Zij las voor uit 'Meisje nummer achttien' van Anna Woltz. Op de derde plaats eindigde Lena Manting, leerlinge van Het Baken in Langedijk. Zij las een stukje voor uit 'Mette en de grote brand' van Peter Smit.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Deze brievenbussen blijven

HEILOO - In de Uitkijkpost van woensdag 6 februari stond een bericht over de brievenbussen die in Heiloo gaan verdwijnen. Op verzoek van Tom ten Hoope, voorzitter van Senioren Heiloo Egmond (SHE) volgt hieronder een overzicht van de brievenbussen die blijven staan. Ook wil de heer Ten Hoope benadrukken dat SHE, de enige lokale ouderenorganisatie met activiteiten t.a.v. leden en eenzaamheidsbestrijding in Heiloo, niet door PostNL is benaderd om mee te denken of advies uit te brengen.

De volgende brievenbussen blijven staan:
Burenweg 2, 't Loo 35, Heerenweg 199, Stationsweg 2, Nijverheidsweg 8, Rosendaal 95, Rosendaal 2A, Westerweg 250, Ringweg 2, Zeeweg 100, Het Hoekstuk 1, Westerweg 381.

VVD Valentijnstaart voor Pascale de Hoogh

In het bijzijn van 'haar' wandelclub ontving Pascale (vierde van rechts) de taarten. Foto: aangeleverd

HEILOO - Elk jaar rond Valentijnsdag houdt de VVD de Valentijnsactie. Dan wordt een persoon of een organisatie die veel betekent voor Heiloo en de inwoners extra in het zonnetje gezet. Dit jaar was dat Pascale de Hoogh, die als buurtsportcoach van Heiloo jong en oud heeft gestimuleerd te gaan bewegen. Inmiddels is zij als buurtsportcoach in Heiloo opgevolgd door Bart Ploeger, maar doet zij nu hetzelfde op diverse plaatsen in Noord-Holland.

Maar haar hart ligt nog bij Heiloo. Zo heeft zij met een aantal bewoners van 'de Stolp' aan de Pastoor van Muijenweg een wandelclub opgericht, die onder haar leiding elke week een flinke wandeling in de natuur maakt. Afgelopen vrijdag kreeg zij in de Stolp uit handen van ons lid van Provinciale Staten Esther Rommel de taarten uitgereikt in het bijzijn van haar wandelclub.

Kinderen Benedictusschool halen typediploma

HEILOO - Altijd goed om je typediploma te halen en wat zijn deze kinderen van de Benedictusschool trots op het behaalde resultaat.

Miss Bean en Dorssports slaan de handen ineen

Jeroen Brouwer (Dorssports) en Lotte Blesgraaf (Miss Bean). Foto: aangeleverd

HEILOO - Twee Heiloose ondernemingen die staan voor een (blijvend) gezonde lifestyle slaan de handen ineen. Lotte Blesgraaf - ook bekend als Miss Bean - en healthclub Dorssports gaan intensief samenwerken. Vanaf komende week is het mogelijk om maaltijden en andere verantwoorde lekkernijen van Miss Bean te bestellen en op te halen bij Dorssports.

Logische stap
"Eigenlijk is het een hele logische stap," begint eigenaar Marcel Frank. "We verkopen al een hele tijd de bounty's en bananencake van Miss Bean. Veel leden vinden het heerlijk om na het sporten een gezonde lekkernij bij de koffie of thee te nuttigen. En 's avonds na een training heeft ook niet altijd iedereen zin om thuis nog uitgebreid te gaan koken, terwijl ze ook geen ongezonde hap na een lekkere sportsessie willen. Een en een is twee, dachten we toen."

Vanaf komende week kun je elke donderdag na het sporten bij Dorssports een gezonde maaltijd van Miss Bean mee naar huis nemen.

Win-winsituatie
"Het werkt eigenlijk heel simpel," gaat Lotte verder. "Maandagochtend maak ik het menu bekend. Vanaf dat moment kan iedereen tot woensdag 18.00 uur maaltijden voor donderdag bestellen bij Dorssports. Je bestelling kun je dan op donderdag vanaf 18.00 uur vers ophalen. Een ideale optie ook voor mensen die het niet redden om hun producten bij mij op de BioMarkt bij Het Loo op te halen, want Dorssports is doordeweeks tot 22.00 uur 's avonds open. Een win-winsituatie dus!"

Menu & bestellen
Benieuwd naar het menu van deze week? Op www.dorssports.nl en www.miss-bean.nl vind je elke week het weekmenu. Bestellen kan door te mailen naar info@dorssports.nl of door je bestelling aan de receptie van Dorssports door te geven.

Winterbomen

De Kattenberg. Foto: Paul ten Have

HEILOO - In de winter staat de natuur in een soort ruststand. Er zijn nog wel wat resten uit de herfst, en er zijn ook wel verspreide signalen van het komende voorjaar. Maar de rust overheerst. Toch loont het de moeite om eens goed naar die rust te kijken, bijvoorbeeld naar de bomen. Ook daar zie je sporen van de herfst, zoals gevallen bladeren en tekenen van het voorjaar, in de knoppen aan de twijgen. Bij de IVN-natuurwandeling in het Heilooërbos op zondag 17 februari gaan we vooral naar de bomen kijken. Nu ze kaal zijn kun je heel goed hun gevarieerde vormen zien, hun stammen, zijtakken en twijgen. Die vormen lijken misschien willekeurig, maar ze hebben alles te maken met hoe bomen groeien in hun specifieke omgeving. Kom kijken en luisteren! De wandeling begint zoals gewoonlijk om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duurt ongeveer twee uur. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Opgave vooraf is niet nodig. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-5325110; kijk ook eens op www.ivn.nl/nkl/.

Paddenpakkers gezocht! Wie helpt mee?

HEILOO - Zin in een wandeling in de schemering? En onderweg nuttig werk doen? Kom bij de Paddenwerkgroep Heiloo en help de vele padden en kikkers in maart veilig de weg overzetten!

Padden overwinteren in het bos of duin en gaan in het voorjaar naar het water om daar hun eitjes af te zetten. Ze zijn heel plaatsgetrouw, gaan altijd naar dezelfde plek terug. En die is vaak aan de overkant van een drukke weg… Daardoor zijn er, als ze niet geholpen worden, veel verkeersslachtoffers door hardlopers, fietsers, brommers en auto's.

Paddenwerkgroep Heiloo werkt samen met Natuurmonumenten en is al 30 jaar actief. De groep heeft nieuwe mensen nodig. Help ook mee om de dieren veilig over te zetten! De actiegebieden van de paddenwerkgroep zijn bij de IJsbaan Zanderslootweg en de Belieslaan/Stetlaan van het landgoed Nijenburg.

De paddentrek begint eind februari en duurt ongeveer 6 weken. In die periode worden de dieren elke avond en elke ochtend opgevangen in de emmers en naar de overkant gezet. Je werkt in twee- of viertallen, wel zo gezellig en veilig.

Contact Els Meurs, tel. 06-20198233 of 072-5330324.

Actie zonnepanelen eindigt eind februari 2019

HEILOO - Op 28 februari eindigt de Regionale Zonnepanelen Actie. Bewoners van Castricum, Uitgeest en Heiloo kunnen tot die datum met deze actie nog profiteren van een uiterst kwalitatief en voordelig aanbod. Dat aanbod is tot stand gekomen door de nauwe samenwerking van de energiecoöperaties in Castricum, Uitgeest en Heiloo. Deze energiecoöperaties zijn burgerinitiatieven zonder winstoogmerk met als doel inwoners te helpen bij het verduurzamen.

De actie die november vorig jaar gezamenlijk gestart is heeft tot nu toe gezorgd voor 173 aanmeldingen, goed voor 1400 panelen. Hoeveel dat er daadwerkelijk worden is nog onbekend, de actie loopt nog t/m 28 februari. Er zijn echter nog veel meer daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook minder gunstig gesitueerde daken zijn vaak rendabel door de hoge lichtgevoeligheid van de panelen. En ook voor schaduw zijn oplossingen. U kunt dus snel besparen en bijdragen aan onze klimaatdoelstellingen. Een gemiddeld stroomverbruik per jaar is ca. 3200 kilowattuur en daarop kunt u toch al gauw € 700,- per jaar besparen.

Kwaliteit en 100% lokaal geregeld
Kwaliteit en zorg uit handen nemen zijn belangrijke pijlers van deze actie die gezamenlijk wordt gehouden met de energiecoöperaties in Castricum, Uitgeest en Heiloo. De gezamenlijke inkoop bij onze partner Libra-Energy in Uitgeest en de samenwerking met lokale installateurs zijn een garantie voor de scherpe prijs en uitstekende service en garantie. Zo profiteren alle lokale partijen. De panelen, omvormers en alle andere materialen zijn van gegarandeerde A-kwaliteit en bovendien wordt de btw-teruggave in deze actie ook nog voor u geregeld. De installateur maakt, mits er voldoende signaal is, ook uw wifi in orde zodat u direct op uw smartphone of tablet de opbrengst van de nieuwe zonnepanelen kunt aflezen.

Meer informatie
Indien u belangstelling heeft kunt u zich nog tot 28 februari aanmelden en vrijblijvend een offerte aanvragen. U heeft dan tot eind maart 2019 de tijd om de offerte te accepteren. Meer informatie over de actie en een geheel vrijblijvende offerteaanvraag kunt u vinden op www.calorieenergie.nl (Castricum), www.DUEC.nl (Uitgeest) en www.heilooenergie.nl (Heiloo).

Folkband Unicorn in Witte Kerk Heiloo

Aan folkband Unicorn de eer het laatste kaarslichtconcert van dit seizoen te verzorgen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het laatste kaarslichtconcert van dit seizoen wordt op woensdag 20 februari verzorgd door de folkband Unicorn, met vrolijke, ontroerende, komische en soms magistrale nummers. Opzwepende Keltische folk en swing, met uitstapjes naar klezmer en bluegrass.

Rasmuzikanten Martien Tijburg (accordeon) en John Kuiper (gitaar) zijn al ruim twintig jaar het kloppend hart van Unicorn. Zangeres Betty Borstlap en violiste Martine Nijenhuis kleuren de Ierse en Schotse traditionals op eigen wijze in en stappen net zo makkelijk over naar bluegrass of Jiddische muziek. Unicorn is een bekende naam in de folkwereld en behoort tot de top van wat Nederland aan folkmuziek te bieden heeft. Ook internationaal is de band een veelgevraagde act op zomerfestivals.

Woensdag 20 februari 20.00 uur, toegang € 12,50. Info & reserveren kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-38149037. Kaarten ook aan de zaal zolang de voorraad strekt en bij boekhandel Bruna in Heiloo. www.kunstgetij.nl

Di Fiorentina en Kits Oonlie zetten hun handtekening

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ed van Baar (Di Fiorentina) en Barry van Wijngaarden Lindhout (Kits Oonlie) hebben voor de komende 10 jaar een huurovereenkomst gesloten, omdat zij het zo leuk hebben samen. De verbouwing acht jaar geleden naar een ijssalon en kinderopvang heeft veel tegenslagen gekend. Juist dát heeft een diepe vertrouwensband opgeleverd, die tot een geweldige samenwerking heeft geleid!

Chouffe in de Hoef: Egmond verandert in Winter Wonder Kabouterland!

Dorpshuis Hanswijk verandert in kabouterland tijdens 'Chouffe in de Hoef'. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Na de succesvolle edities van afgelopen jaren verandert Dorpshuis Hanswijk op 23 februari 2019 wederom in een kabouterparadijs tijdens Chouffe in de Hoef! Een gezellige Kabouteravond met La Chouffe bier, dit betekent heerlijk kabouterbier van de tap. Ad Glas & D-Jeffrey maken dit jaar het feest geheel compleet.

Tijdens deze avond krijg je per Chouffe biertje (of ander drankje) een kabouteritem. Deze items bestaan uit een kaboutermuts, een bril, een baardje en een verrassingsitem Na 4 items ben je een volgroeid kabouter(vrouw)tje en kan het feest pas echt beginnen!

Tickets kosten € 14,50 inclusief La Chouffe glas en zijn verkrijgbaar via www.chouffeindehoef.nl. Koop ze snel want op=op!

De opbrengst van de kaartverkoop is bestemd voor het onderhoud en de aanschaf van instrumentarium van Lamoraal van Egmont en de jeugd van Lamoraal van Egmont.

Stella en de Starlights in Vredeburg

Stella en de Starlights heeft een repertoire van jazz standards met zo nu en dan een jazzy popsong. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Stella en de Starlights geeft op zondag 17 februari vanaf 16.00 uur een concert in Jazz Session Club Vredeburg te Limmen.

Stella en de Starlights is een 5-koppige jazzband die sinds 2016 optreedt met zangeres Stella Brüggen. De naam van de band is vernoemd naar de zangeres, natuurlijk met een knipoog naar de jazz standard 'Stella by starlight' van Victor Young. Stella en de Starlights heeft een repertoire van jazz standards met hier en daar een 'verjazzde' popsong, zoals 'Happy' van Pharrell Williams.

Het concert op 17 februari in Cultureel Centrum Vredeburg is helaas het laatste concert van de band in deze samenstelling. Zangeres Stella gaat de band verlaten om een fulltime opleiding tot operazangers te gaan volgen aan het conservatorium te Rotterdam. Dit wordt dus haar afscheidsconcert! De band zal onder een andere naam verdergaan, met een nieuwe zangeres. Ongetwijfeld zal de band in vernieuwde samenstelling in de toekomst weer gaan optreden in Limmen.

De band bestaat uit zangeres Stella Brüggen (tevens freelance zeemeermin), saxofonist Andrea Milano (tevens fotograaf), pianist David Groen (tevens tv-regisseur), bassist Rogier Verbeem (tevens postbezorger) en drummer Alex van der Veer (tevens glaschauffeur).

De toegang is vrij, maar U kunt Vredeburg steunen door lid te worden voor € 7,- per persoon voor het gehele jaar. Inlichtingen: Fred Timmer, tel/fax: 072-5053414; e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl.

'Easyslim.nu werkt!' Behandelingen verwijderen vet en trainen spieren

Door middel van pads op het lichaam worden via ultrasound vetcellen geleegd. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende op 1 november 2017 haar deuren in Limmen, 1 juli 2018 in Egmond aan den Hoef en op 1 november 2018 in Beverwijk.

De meeste mensen denken bij het woord 'afvallen' aan strenge diëten en/of veel sporten. Daardoor is het niet voor iedereen een haalbare kaart om die overtollige kilo's kwijt te raken. Via behandelingen bij Easyslim.nu is afvallen echter voor iedereen binnen handbereik.

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden op een geavanceerd apparaat, door middel van pads op het lichaam. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op hetzelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulite wordt minder, en de huid strakker. "Vaak hebben mensen al van alles gedaan om af te vallen," zegt Van Twuyver. "Het is geweldig om te zien hoe ook deze klanten met de week slanker worden. En bovendien krijgen zij meer zelfvertrouwen."

Wilt U op een gemakkelijke manier afvallen en uw spieren verstevigen? Bel of mail even voor een proefbehandeling en intake nu € 39,- (geldig tot 28 februari 2019).

Easyslim.nu Limmen                
Schipperslaan 4H, LIMMEN
tel.nr 06-85852603        

Muziekmiddag Zonnebloem in Heeren van Limmen

Jaap van Saarloos is bekend als zanger, entertainer en musicalspeler en zingt liedjes van toen en nu. Foto: Esther van der Linden

LIMMEN - De Zonnebloem Limmen nodigt haar gasten uit voor een middag vol muziek en gezelligheid met Jaap van Saarloos uit Abbekerk. Jaap van Saarloos is in Noord-Holland al vele jaren actief in de muziek en bekend als zanger, entertainer en musicalspeler. Hij heeft een programma samengesteld met liedjes van toen en nu. Nostalgische en vrolijke liedjes, met bekende maar misschien ook enkele minder bekende melodieën. Elk liedje vertelt een verhaal of roept een beeld op, en tussendoor vertelt hij een verhaal of draagt hij een gedichtje voor van bijvoorbeeld Toon Hermans of een Westfries versje, afgewisseld met een persoonlijke vertelling of een sketch. Hij zingt zijn liedjes met behulp van begeleidingsbanden en eigen installatie. Bij al zijn activiteiten heeft hij als uitgangspunt een blij en positief optreden te verzorgen om iedereen met een glimlach weer huiswaarts te laten gaan.

Woensdag 27 februari in Heeren van Limmen, aanvang 14.00 uur. Heeft u vervoer nodig? Bel Ria Hooijboer: 072-5052235.

Zing mee in nieuw project Canto Chiaro

HEILOO - "Warum ist das Licht gegeben?" is de intrigerende vraag van Brahms in het nieuwe project 'Donker en licht' van projectkamerkoor Canto Chiaro. Het antwoord wordt op heldere wijze gegeven door o.a. Bach, Bruckner, Rheinberger, Jannequin en Sibelius.

Project 9 start in mei 2019 en omvat 14 repetities, waarvan 4 notenstudie-repetities. Ze vinden plaats op zaterdagochtend van 10.00–13.00 uur in het sfeervolle kerkje Valkkoog aan de Valkkogerweg 39 in Sint Maarten, vlakbij Schagen. De uitvoeringen staan gepland voor 17 en 24 november 2019.

Voor dit project zoekt Canto Chiaro ervaren koorzangers, met name tenoren en bassen, maar ook nieuwe vrouwenstemmen zijn welkom. Voorafgaand aan de definitieve deelname wordt een stemtest afgenomen.

Heb je er enorm veel plezier in om samen met een leuke en zeer gemotiveerde groep zangers aan de mooiste muziek voor kamerkoor te werken? Meld je dan aan voor dit nieuwe project! Dat kan via de website www.cantochiaro.nl en/of door een mail te sturen naar info@cantochiaro.nl. Een telefoontje kan natuurlijk ook: 072-5744638 (Anneke ten Cate) of 0227-592195 (Marianne Pruijsen).

Rommelmarkt in Wielerbaan Alkmaar

REGIO - Zondag 24 februari vindt in de wielerbaan aan de Terborchlaan 200 in Alkmaar weer een oergezellige rommelmarkt plaats. Ruim 240 standhouders bieden tweedehandsspullen aan, het aanbod is dus weer gigantisch. U kunt het zo gek niet bedenken of u zult het vinden op de markt: gereedschap, huishoudelijke spullen, dames-, heren- en kinderkleding, speelgoed, boeken, langspeelplaten, antiek, brocante, curiosa enz. enz.

De markt is open voor het publiek vanaf 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De entree bedraagt € 2,50 p.p. vanaf 13 jaar en direct bij of naast de accommodatie kunt u gratis parkeren. Voor meer info: 06-20114461 of www.st-re.nl.

TE HUUR: PRAKTIJKRUIMTE Vanaf 1 juli 2019 komt binnen onze praktijk een mooie lichte ruimte (25m2)te huur, 5 dagen per week. Wij zijn op zoek naar een leuke collega, werkzaam in de gezondheidszorg.Voor contact: stuur een e-mail naar: info@beweegpuntheiloo.nl

Muzieklessen volgen in het Opstaporkest? In het Opstaporkest leren kinderen met behulp van blokfluit, boomwhackers en klein slagwerk de beginselen van het samen muziek maken. Inschrijving via www.mv-eensgezindheid.nl.

-- 35 JAAR BESTAAN – BIJ KRINGLOOP HEILOO IN FEBRUARI ELKE ZONDAG GEOPEND KIJK OP KRINGLOOPHEILOO.NL VOOR ONZE LAGE PRIJZEN GRATIS P RAMVOL
KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

Grote sortering GEBRUIKTE FIETSEN IN VELE UITVOERINGEN. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

VOOR AL UW COMPUTER- OF TABLETPROBLEMEN bel 072-5053940 of 06-53281978. Speciaal tarief voor senioren.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER

HOMETRAINER VERHUUR voor fitness en revalidatie toepassingen. Info: Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN. 50% KORTING. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten. Tel. 06 - 4247 9384

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 06-38279213

ZONDAG 24 FEBRUARI EN 24 MAART is er weer een rommelmarkt in het sportpaleis in Alkmaar. Wij hebben er zin in, tot Zondag!

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Ook elektrische fietsen incl. Bovag garantie. Bosman Tweewielers Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval.. T: 06 1827 8367

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van ma 18 t/m zat 23 februari. Kerkweg 42, Limmen www.knipkapster.nl Tel; 06-28865509

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Te Koop HAARFÖHN nieuw € 30, HEREN WINTERJAS d.blauw, mt 52 € 30 z.g.a.n., IJZER PAALTJE AMSTERDAMMERTJE € 20. Interesse? bel 06 10488878

MTB, racefiets of handbike? We delen dezelfde passie! Train mee op zondag 24 februari

Ook in 2018 beklom het team de Kaunertaler Gletscherstrasse, hier tijdens een training. Foto: Rob Glas

EGMOND-BINNEN - Handbike Team Noord-Holland bestaat uit ex-revalidanten van Heliomare. Samen met de buddy's (persoonlijke coaches) gaat het team op 13 juni 2019 een enorme uitdaging aan: de Handbike Battle! Dit is een sportieve wedstrijd voor handbikers die plaatsvindt in Oostenrijk. Met de handbike wordt de Kaunertaler Gletscherstrasse beklommen en wordt er 20 km bergop naar de Ochsenalm op 2150 meter hoogte gereden. Een prachtige klim van bijna 900 hoogtemeters! Een enorme uitdaging voor iedereen die meedoet.

Om deze strijd te kunnen leveren heeft Handbike Team Noord-Holland sponsors nodig. Om deze sponsors te bereiken organiseren zij op zondag 24 februari een gezamenlijke training van bikers samen met de handbikers van Handbike Team Noord-Holland. Wil je het team steunen en vind je het leuk om gezamenlijk te trainen, meld je dan snel aan! Het is een unieke ervaring! Het vindt plaats bij Stayokay Egmond. Deelname aan de training kost € 15 p.p. Dit is inclusief koffie/thee en lunch. De training start om 10.00 uur en zal zo'n anderhalf uur duren. Je kunt deelnemen met een MTB of met een racefiets. De training is een intervaltraining, zodat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Daarna wordt er met z'n allen heerlijk geluncht. Fiets je liever niet mee? Dan kun je ons steunen door alleen te komen lunchen.

Aanmelden kan bij: tamara@trentinosport.nl, 06-13758496.

Stayokay Egmond heeft een speciale aanbieding voor deelnemers aan deze training die van ver komen: een overnachting met ontbijt voor slechts € 19,50 p.p. Voor info hierover: egmond@stayokay.com o.v.v. HBTNH.

Trias-atleten Nijhuis en Madderom Nederlands kampioen

HEILOO - AV Trias-atleten Stan Nijhuis en Nienke Madderom hebben zich in het Omnisport te Apeldoorn gekroond tot nationaal kampioen.

Hoogspringer Stan Nijhuis was een klasse apart bij de junioren A. De 17-jarige Egmonder sprong een hoogte van 2.13. Deze hoogte betekende ook dat hij zich gekwalificeerd heeft voor het EK atletiek onder de 20 jaar. Het Nederlands record van 2.17, dat op naam staat van zijn trainer Sven Ootjers, wist hij niet te evenaren, maar hij heeft nog een jaar de tijd om dit record te verbeteren.

Hordenloopster Nienke Madderom was de grote favoriete voor de titel. In de serie s verbeterde de Trias-atlete haar persoonlijk record naar 8.59 seconden. In de finale liep Madderom 8.47, een van de snelste tijden ooit gelopen door een atlete onder de 17 jaar. Timme Koster kwam op de 60 meter horden voor atleten onder de 17 helaas maar 1/100e tekort voor zilver. De hordenloper werd 4e maar met een tijd van 8.02 seconden was zijn prestatie goed voor een plek in de top 10 aller tijden. Jay Beelen kwam als een van de favorieten naar Apeldoorn maar was door een kleine blessure niet 100% fit. Toch wist Beelen zich in de finale naar een 4e plaats te lopen.

Jens Oosterink liep in de series een knappe 7.65 op de 60 meter en Ilja Koelink liep een knappe 400 meter.

Leer hardlopen bij AV Trias: Start to Run

De cursus Start to Run bestaat uit zeven trainingen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Atletiekvereniging Trias verzorgt in 2019 twee Start to Run-cursussen, voor beginnende hardlopers en sporters die weer terugkomen na een blessure. Op vrijdag 15 maart om 09.00 uur begint de eerste Start to Run-cursus op de baan van atletiekvereniging AV Trias. De andere cursus start in augustus. De cursus bestaat uit zeven trainingen, waarvan de laatste een duurloop van ongeveer 3 km in het Maalwaterpark is.

Het doel van Start to Run is een betere conditie te krijgen en uiteindelijk om langer dan 30 minuten aan een stuk te kunnen hardlopen. Elke training begint met theorie van een kwartier en vervolgt met praktijk van een uur. De theorie omvat informatie over blessurepreventie, schoeisel, sportkleding en voeding. Het praktijkgedeelte bestaat uit een warming-up, een kernprogramma en een cooling-down. Opgeven voor Start to Run kan via de website van AV Trias: www.avtrias.nl/trainingen/start-to-run/.

Nieuwe bewegwijzering Sportpark het Vennewater

Met de nieuwe bewegwijzering zijn de verschillende sportverenigingen nog beter te vinden. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het zal u waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat er nieuwe bewegwijzeringsborden zijn geplaatst die leiden naar Sportpark het Vennewater.

Eind 2017 heeft de Sportraad bij de gemeente Heiloo een verzoek ingediend om een betere bewegwijzering naar Sportpark het Vennewater te realiseren. Inmiddels is het eerste deel van de plaatsing van de nieuwe bewegwijzering gereed. In de komende tijd zullen in Heiloo op de toevoerwegen naar het Sportpark borden geplaatst worden. Wel moet er nog aandacht besteed worden aan de tijdelijke afsluiting van de Vennewaterseweg i.v.m. de aanleg van de spoortunnel. Een aanpassing van de bewegwijzering zal dan tijdelijk noodzakelijk zijn.

Coach Dames 1 Terriërs stopt na vijf jaar

Foto: aangeleverd

HEILOO - Na vijf succesvolle jaren stopt Jeroen Visser aan het einde van dit seizoen als trainer van Dames 1 Terriërs. De club dankt Jeroen voor de inzet die hij samen met Bart van der Meer heeft getoond. Dat heeft bij Terriërs voor mooie sportbelevenissen gezorgd. Dit seizoen zal Jeroen gewoon afmaken, waarbij de focus uiteraard blijft liggen op de continuering in de Promotieklasse. Ondertussen gaat Terriërs op zoek naar een opvolger om het succes van Dames 1 voort te zetten.

Terriërs MD5 zaalkampioen

HEILOO - Afgelopen weekend is het Terriërs zaalhockeyteam MD5 kampioen geworden. Zondag werden de laatste twee wedstrijden gewonnen en het kampioenschap was daarmee een feit. V.l.n.r. boven: scheidsrechter Tijs, coach Michiel, Billy, Sofie, Julianne, Linde, Evie, coach Piet en Lotte. V.l.n.r. midden: Marleen, Lily, Fee, Noortje en Fien. V.l.n.r. onder: Estelle, Wietske, Liv en Floren.

Goud voor Femke Been op NK Atletiek Indoor Junioren

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen weekend vond het NK Atletiek Indoor Junioren plaats in Apeldoorn. Na een jaar van blessureleed kwam Femke Been uit voor haar eerste wedstrijd op de 800 meter. In de serie op zaterdag werd ze eerste in een tijd van 2.20.17. Hiermee plaatste ze zich rechtstreeks voor de finale op zondag. Dit werd een spannende strijd. Femke begon in de eerste ronde achteraan, in de tweede en derde ronde schoof ze een paar plaatsen op, waarna ze op het laatste rechte stuk de koppositie overnam en finishte in een tijd van 2.17.43. Een nieuw persoonlijk indoorrecord en een nationale titel.