De Uitkijkpost

14 augustus 2019

De Uitkijkpost 14 augustus 2019


"Eigen meester, niemands knecht"

Burgemeester Hans Romeyn en zijn vrouw Els kwamen de 100-jarige feliciteren. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zondag 4 augustus vierde de heer W. Brouwer de Koning zijn 100ste verjaardag. Reden voor burgemeester Hans Romeyn om, samen met zijn vrouw Els, op vrijdag 9 augustus bij de jarige langs te gaan om hem te feliciteren met dit heugelijke feit.

De heer Brouwer de Koning werd 100 jaar geleden geboren in Bergambacht. Samen met zijn ouders verhuisde hij naar Heerhugowaard waar hij tot 1953 gewoond heeft. In die tijd kwam de boerderij op Landgoed Ter Coulster vrij. Uit de 20 sollicitanten werd de heer Brouwer de Koning uitgekozen om daar zijn boerenbedrijf op te zetten. Hij werd uitgekozen omdat hij altijd al voorloper was met de ontwikkeling in de landbouw. 31 jaar lang heeft hij het boerenbedrijf gerund om het daarna over te laten nemen door zijn zoon Mart.

Meneer Brouwer de Koning woont nog steeds op zichzelf. Hij leest de krant zonder bril, leest veel boeken en kijkt dagelijks het journaal. Ook staat hij altijd open voor een praatje met de buren. Zelfstandig zijn staat bij hem hoog in het vaandel. "Eigen meester, niemands knecht, dat is wat ik wil," aldus de heer Brouwer de Koning. Helaas moest hij de vrouw die 67 jaar zijn leven 'beheerste' enige jaren geleden laten gaan. "Ik heb heimwee naar mijn vrouw, ik mis haar enorm." Samen kregen ze 5 kinderen, 16 kleinkinderen en 15 achterkleinkinderen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

'Geniaal of knettergek?' Unieke expositie Jean Thomassen in Den Bosch

Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 13 augustus tot en met 13 oktober is in Museum Slager in Den Bosch een unieke expositie te zien van de werken van Jean Thomassen. Kunstcritici en journalisten zijn het roerend oneens over de absurdistisch realistische schilderijen van Thomassen: zijn ze prachtig of tenhemelschreiend? Is hij geniaal of knettergek?

Op zondag 11 augustus werd de tentoonstelling feestelijk geopend. Vanaf dinsdag 13 augustus is de tentoonstelling open voor publiek. "De opening was een ongekend succes," aldus Jean. "Het was zo druk dat de nooduitgangen open waren gezet voor wat frisse lucht. Veel mensen konden de grote zaal niet eens in vanwege de drukte." Voor Jean was het erg jammer dat 'zijn' Ine Veen er niet bij kon zijn. "Ine is immers de motor achter al deze schilderijen geweest en heeft mij de ruimte gegeven om al die werken te maken. Maar onze bronzen koppen kijken elkaar in de zaal aan, dat was leuk gevonden van de samenstellers," vertelt Jean. "Het meest bijzondere is natuurlijk het Engelstalige boek 'Jean Thomassen Absurd Realism' van Glenn Janes, waarvoor Ine het voorwoord nog heeft geschreven. Het boek is een langlopend project geweest en het is schitterend geworden. Tot mijn genoegen gingen er bij de opening tientallen over de toonbank."

Feit is dat zijn werk, áls het te zien is, veel bezoekers trekt. In 2016, het jaar van Jeroen Bosch, trok zijn drieluik 'Last Judgement Day' zeer veel aandacht. Zoveel dat het bestuur van Museum Slager besloot om ter gelegenheid van de 70ste verjaardag van Jean Thomassen in 2019 een grote overzichtstentoonstelling te organiseren.

Jean Thomassen (links) met Glenn Janes (rechts), de schrijver die het hoog tijd vond voor een boek over Thomassen. Foto: aangeleverd

Dit retrospectief is een unieke gebeurtenis. Een kleine groep verzamelaars bezit bijna al zijn werk en een groot gedeelte is in het buitenland. Museum Slager wist de belangrijkste stukken naar Den Bosch te halen en het is waarschijnlijk de enige en laatste keer dat u deze werken in één expositie kunt bewonderen. Bijzonder is tevens, dat ook het schilderij 'Triomf van de Dood' en het drieluik 'Het laatste oordeel', eigendom van een enthousiaste Belgische verzamelaar, onderdeel zijn van de expositie.

Museum Slager, Choorstraat 8, 5211 KZ 's-Hertogenbosch. Geopend op dinsdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

De herfst de baas met Do-In

HEILOO - Met de herfst in aantocht is het op peil houden van ons energieniveau en onze vitaliteit belangrijk. Do-In kan hierbij echt iets voor u betekenen! Deze Japanse bewegingsvorm voor het strekken van meridianen ondersteunt u daarbij. Al jaren geef ik Do-In lessen in Heiloo, waardoor veel mensen Do-In als ontspannend ervaren. Een paar ervaringen: "Do-In maakt me energieker en meer ontspannen." En "Do-in lessen zijn voor mij momenten waarbij ik mijzelf weer oplaad."

Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Rustmoment libelle

Foto: Len Koelman

HEILOO - Deze libelle kwam even uitrusten in een tuin aan De Kleine Kanne in Heiloo. Len Koelman had net genoeg tijd om dit rustmoment vast te leggen.

Tien vragen aan... Mark Velzeboer

1. Waar ben je geboren en getogen?
Op Het Zevenhuizen. Tot mijn 19e heb ik in Heiloo gewoond en nu, na ongeveer elf jaar, ben ik weer terug in Heiloo.

2. Wie zou je voor een dag willen zijn?
Steven Kruijswijk. Hoe het voelt om zo hard de bergen op te fietsen.

3. Wat is jouw zwakte?
Ik kan weleens impulsief zijn.

4. Welk maatschappelijk probleem raakt je?
De individualisering. Iedereen is vaak alleen maar met zichzelf bezig. We bekommeren ons vaak weinig om de mensen om ons heen. Terwijl wij zoveel samen kunnen doen en oplossen.

5.Wat betekent geld voor jou?
Geld is heel erg makkelijk, maar zeker geen hoofdmoot meer. Het is nodig om voor mijn kinderen te zorgen. Om ervoor te zorgen dat ze later kunnen studeren zetten wij geld apart.

Ik geef de vragen door aan Mirjam Brouwer de Koning. Mijn vraag is:

Om je hart te volgen, jouw hart voor kinderen heeft nogal wat teweeg gebracht het afgelopen jaar! Hoe is het luisteren naar je hart tot uiting gekomen?

Zangers en zangeressen gezocht voor benefietconcert

Een detail uit 'A Million Steps' door Annemarie Kuster. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 12 oktober brengt het Arnhems Symfonie Orkest NOVA samen met het projectkoor Peace Opus de drietalige compositie 'A million steps... towards peace' ten gehore in de Ter Coulsterkerk te Heiloo. Met het benefietconcert wil Stichting Your Song Projects haar 10-jarig bestaan vieren. De volledige opbrengst van de kaartverkoop is bestemd voor kleinschalige goede doelen.

Zing mee!
Voor dit benefietconcert in de Ter Coulsterkerk worden nog zangers en zangeressen gezocht. Zangers en zangeressen die zich in drie repetities de muziek eigen willen maken, worden uitgenodigd om mee te doen aan dit unieke project!
De repetities vinden plaats op 7 en 14 september en op 5 oktober.

Peace Opus
Peace Opus is gecomponeerd door Teresa Takken i.s.m. co-componist Tom Schipper. Het nieuwe romantisch-klassieke werk wordt uitgevoerd door het Arnhems Symfonie Orkest NOVA o.l.v. Ghislain Bellefroid en het projectkoor Peace Opus o.l.v. Yvette Werner.

Informatie en aanmelden: www.yoursongprojects.nl.

Concert in de Ter Coulsterkerk in Heiloo: 12 oktober 2019, 20.00 uur, entree € 15.                                                
Concert Diakonessenkerk in Arnhem: 24 november 2019, 15.00 uur, vrijwillige bijdrage.                                

Eigenwijze theatervoorstelling dokter van de fantasie

HEILOO - Tijdens een Eigenwijze theatervoorstelling is alles al mogelijk en zeker als de dokter v.d. fantasie mee gaat.

Zij zorgt ervoor, dat jullie tijdens de wandeling door het bos dingen zien die jullie normaal niet zien. Gaan jullie mee op dit avontuur vol fantasie en waar alles mogelijk is?

Wanneer: vrijdag 23 augustus
Tijd: 14.30 uur tot 15.30 uur
Waar: het bos van Heiloo, startpunt krijg je na aanmelding
Kosten: 6 euro per persoon

Aanmelden: stuur een mailtje naar info@eigenwijze072.nl

Bijenlint

HEILOO - Voor velen van ons is augustus de vakantiemaand. Even bijkomen van alle drukte of juist nog meer drukte door op vakantie te gaan en op de plek van bestemming wat tot rust te komen.

Hier vliegen de bijen gewoon door. Geen vakantie dus. Wist u dat een zomerbij ongeveer 8 tot 10 weken leeft? Daarvan zit ze de eerste drie weken in de bijenkast en voert daar allerlei taken uit. Daarna gaat zij vliegtaken uitvoeren. Nectar, stuifmeel, water of propolis verzamelen. Of zoekbij worden om deze stoffen te vinden.

Na de langste dag (21 juni) gaat de koningin langzaam weer wat minder eitjes leggen tot ze in december een periode geen eitjes meer legt.

In juli en augustus is er vaak minder nectar en stuifmeel te vinden. Dit komt voor een deel omdat wij mensen de biodiversiteit de afgelopen decennia verwaarloosd hebben. Nu we ons hiervan bewust zijn geworden is het alleen nog zaak om de actie die hiervoor nodig is bij onze gedachten te voegen.

De bijen gaan zich langzaam voorbereiden op de komende winter maar als het warm blijft stellen ook zij hun voorbereidingen wat langer uit. De imkers zijn de honing die in de honingkamers verzameld is aan het slingeren en in potten aan het doen. Dus u kunt uw verse honing weer bij de imker kopen.

Opvallend dat de gemeente juist in deze voedselarme periode steken laat vallen als het op biodiversiteit aankomt. Grasbermen die tot september eigenlijk niet gemaaid zouden moeten worden, worden in juli en augustus door loonbedrijven gewoon gemaaid en zelfs geklepeld, waardoor insecten met het gras vermalen worden. Als imker vind ik dit uit den boze. Hoe is Heiloo nu eigenlijk aan de status van bijvriendelijke gemeente gekomen? Het lijkt wel alsof een duurzaam ecologisch maaibeleid er maar niet mag komen. Zolang de loonbedrijven die de gemeente heeft ingehuurd in juli en augustus mogen blijven maaien zal er veel biodiversiteit verloren gaan. Dus, gemeente: hou de loonbedrijven in juli en augustus buiten de gemeentegrenzen.

Voor de insecten is er dan ook langer voedsel te vinden. En vergeet vooral niet dat de planten hun zaden dan kunnen laten vallen zodat de biodiversiteit toeneemt.

SUV-steker werd opgewonden van steken

HEILOO - De SUV-steker, de 23-jarige René V. uit Julianadorp, heeft bekend dat hij vier personen heeft gestoken. Volgens het OM is er sprake van vijf steekincidenten. "Ik werd opgewonden van steken," zo verklaarde hij. De voorvallen vonden plaats in november 2018 en januari 2019 in Egmond aan den Hoef, Castricum en Barsingerhorn.

Op vrijdag 2 augustus moest René V. voor de rechter komen in een zogeheten pro-formazitting. Hij heeft bekend vier vrouwen te hebben neergestoken en volgens het OM is er nog een vijfde incident aan toegevoegd: op 15 november 2018 reed hij een vrouw aan met zijn auto en reed hierna snel weg. Ook zou René V. een zesde vrouw gestalkt hebben.

De verdachte heeft in de rechtszaak verklaard dat hij 'opgewonden' raakt van het steken. Hij zou niemand willen doden of verwonden, maar wilde mensen 'schrik aanjagen' omdat hij hier een kick van zou krijgen. Ook geeft hij aan veel spijt te hebben van zijn daden. V. zegt volledig mee te willen werken aan onderzoek naar zijn mentale gesteldheid.

René V. wordt verdacht van poging tot doodslag en poging tot moord, al kunnen die verdenkingen nog veranderen. De zaak dient op 17 oktober. Hij moet niet alleen voor deze vergrijpen voorkomen, hij wordt ook verdacht van een aantal gevallen van bedreiging en stalking. Deze zaken zouden eigenlijk in mei dienen maar worden nu samengevoegd met de andere rechtszaak tegen hem.

Bron: NH-Nieuws

Herkenning

Toen Marco Verhoef het laatst in zijn weerpraatje op tv had over een 'dun laagje bewolking' maakte hij er het gebaar bij van 3 centimeter tussen duim en wijsvinger. 'Dun laagje' was al niet moeilijk, maar nu was het meteen duidelijk. Een vondst. Misschien kan Marco ook gebarentaal vinden voor andere weersaanduidingen als lagedrukgebied of harde wind, zonder ordinair te worden. Dat zou zijn weerpraatje enorm opvrolijken. Ik denk dat slechthorenden en humoristen hem dankbaar zullen zijn. Denk ook aan de verschillende soorten neerslag. Met hulp van een gebarentolk (pantomimespeler kan ook) zou toch fantastisch uit te beelden zijn: slagregen, motregen (ja, regen met ruzie), stofregen, gietregen, zure regen. Hoe meer soorten neerslag (dat woord alleen al), hoe meer gebaren. Maar ook andere aanduidingen over weer en klimaat lenen zich goed voor meer romantische uitbeeldingen (denk hier vioolmuziek bij): zwoele avonden, warme nachten, frisse ochtenden. En ten slotte de makkelijkste: depressie en opklaringen. Ik verwacht dat het weerpraatje een vorm van herkenning zal worden.

Dick de Scally

Heiloo Voor Elkaar zoekt een schat

Kinderen zochten én vonden een schat. Foto: aangeleverd

HEILOO - Heiloo Voor Elkaar helpt statushouders en mensen met Nederlands als tweede taal met hun integratie. Vrijwilligers geven taalles en helpen jongeren met hun huiswerk. Ook geven zij voorlichting en organiseren activiteiten voor volwassenen en kinderen.

Op woensdag 7 augustus werd er door de kinderen naar een schat gezocht! Ze werden geholpen door hun enthousiaste mama's en papa's. Het lukte aardig, omdat boswachter Igor goede aanwijzingen gaf zodat iedereen op het juiste pad bleef. Na intensief speurwerk werd de schat in het mooie Heilooërbos gevonden. Een schat vinden is moeilijk. Maar een schat verdelen is nog moeilijker! Gelukkig was er nog een ijsje aan het eind van de zoektocht zodat iedereen weer blij werd.

Deze activiteit werd mogelijk gemaakt door giften.

Invasie van distelvlinders

Foto: Kees Scharringa

HEILOO - Op bloeiende vlinderstruiken zitten veel vlinders. Naast 'gewone' soorten als atalanta's en dagpauwogen zijn er dit jaar ook opvallend veel distelvlinders te zien. Er is sprake van een ware invasie van deze trekvlinder uit Noord-Afrika.

Rutgers Hoorevent

HEILOO - Rutgers Hoortechniek vindt het belangrijk om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van hoorzorg te onderzoeken én u als gebruiker hierover te informeren. Ditmaal organiseren wij het Rutgers Hoorevent i.s.m. hoortoestelfabrikant Phonak. Een informatieve en compleet verzorgde avond. Wij nodigen u van harte uit op 11 september in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo.

Programma
19.00 uur: Ontvangst met koffie/thee en gebak
19.15 uur: Welkomstwoord en introductie (Arjan Rutgers, Rutgers Hoortechniek)
19.30 uur: Phonak Lyric; het kleinste hoortoestel ter wereld, ook voor het verlichten van tinnitus.
20.00 uur: Phonak Marvel 2.0; een nieuwe fase met meer mogelijkheden, ontdek hoe dit uw leven kan veraangenamen.
20.45 uur: mogelijkheid tot het stellen van vragen onder het genot van een hapje en drankje.

TEVENS DE MOGELIJKHEID TOT HET DIRECT LATEN PLAATSEN VAN DE LYRIC.

Geïnteresseerd? Meld u op tijd aan. Gezien het beperkte aantal plaatsen vragen wij u bij interesse u – en uw eventuele gezelschap- tijdig aan te melden (uiterlijk 6 september a.s.). Aanmelden is kosteloos en kan via www.rutgershoortechniek.nl/hoorevent, telefonisch, of gewoon in een van onze winkels.

Nazomer in het Heilooërbos

Op zoek naar bessen en andere vruchten in het Heilooërbos. Foto: Paul ten Have

HEILOO - Zoals elke derde zondag van de maand is er ook op zondag 18 augustus een IVN-wandeling in het Heilooërbos.

Augustus is in veel opzichten een rusttijd in de natuur. De vogels zwijgen, er zijn wat minder bloeiende planten, maar de bomen staan nog fris in het blad. Toch lijkt het soms, na extreme hitte en langdurige droogte, dat de herfst in augustus al een beetje begonnen is. En de herfst, dat is de tijd van noten en vruchten. Daar gaan we naar op zoek. We inspecteren hazelaar en gelderse roos, framboos en braam; rijpen de vruchten al en verkleuren de bladeren?

De wandeling start om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duurt ongeveer twee uur. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn € 2,50) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-532 5110; kijk ook op www.ivn.nl/nkl.

Zomeractiviteiten Historische Vereniging Heiloo

Het Historisch Museum heeft een mooi onderkomen op Landgoed Willibrordus. Foto: Dick Slagter

HEILOO - Woensdag 14 augustus
Inloop 18.30 uur. In samenwerking met Stichting Monument Witte Kerk Heiloo is er een lezing en rondleiding in en rond de Witte Kerk. Jaap de Graaf (auteur van 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo') vertelt over de geschiedenis en het interieur van de kerk. Anita van Breugel, beleidsmedewerker Cultuurgemeente Heiloo, kan heel boeiend vertellen over het kerkhof van de kerk en de verschillende symbolen op de grafstenen. € 5,00 (inclusief koffie).

Zaterdag en zondag 17 en 18 augustus
14.00-17.00 uur Historisch Museum Heiloo op Landgoed Willibrordus open. Bezoek de permanente tentoonstelling 'De tijdlijn van Heiloo' en de tijdelijke tentoonstelling 'Kunst in herinnering, een eerbetoon aan overleden kunstenaars van Heiloo'. De bij de tentoonstelling verschenen publicatie is te koop in het museum. Toegang gratis. Op zondag 18 augustus is er om 14.30 uur een korte rondleiding bij de tentoonstelling Kunst in herinnering. Toegang gratis.

Zondag 18 augustus
Rondleiding op Nijenburg, 11.00 en 13.30 uur. €7,50 inclusief koffie/thee. Info 06-51718363.

Burgemeester achter de vuilniswagen

Foto: Gemeente Heiloo

HEILOO - Enige tijd geleden plaatste de gemeente een interne oproep voor vakantiewerkers bij de afvalinzameling aan huis. Drie keer raden wie zich spontaan als eerste aanmeldde: onze eigen burgemeester Hans Romeyn! Niet voor een paar weken vakantiewerk natuurlijk... Maar wel voor een dagje mee op de huisvuilwagen! Duimen omhoog voor de burgemeester

Workshop handletteren Aan tafel met... Inez Mühren

Zet een tekst in prachtige letters op papier! Foto: aangeleverd

LIMMEN - Kunstenares Inez Mühren verzorgt op woensdagmiddag 28 augustus, om 15.00 uur, een workshop handletteren in de bibliotheek in Limmen. Als je het handletteren een beetje onder de knie hebt kan je er allerlei leuke dingen mee doen. Verzin je eigen quotes, maak je eigen doe-het-zelfservies of pak cadeautjes nog mooier in. Hoe leuk is het om creatief bezig te zijn? Kom je ook?

Wil jij ook leren hoe je jouw favoriete quote omzet naar een prachtige tekst op papier? Hoe je de mooiste sierlijke letters tekent? Inez leert je met handige tips & trucs hoe je zelf aan de slag gaat. Inez heeft haar eigen atelier, Couleur Lokaal. Meer informatie over haar en haar werk kun je vinden op http://www.couleurlokaal.nl/inez-muhren/

De koffie en thee staan klaar en je bent van harte welkom om aan te schuiven aan de leestafel in de bibliotheek. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig.

Aan tafel met…
Aan tafel met… in de bibliotheek geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De leestafel in de bibliotheek biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als je zelf eens een 'Aan tafel met…' wilt verzorgen kun je je aanmelden bij de medewerkers in de bibliotheek.

HSV'ers golfen met AZ'ers

V.l.n.r.: Lars de Zeeuw, David Loggie en Frank de Waard. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 1 augustus was het zover: een van de laatste kavels van de succesvolle HSVeiling werd verzilverd door iemand die HSV een zeer warm hart toedraagt, namelijk Frank de Waard.

Frank had geboden op een rondje golf met de oud-profvoetballers van AZ, Henk van Rijnsoever en David Loggie. Loggie is na zijn voetbalcarrière golfprofessional geworden en geeft al ruim twintig jaar les op diverse golfclubs. Daarnaast speelt hijzelf ook nog HCP 0, wat betekent dat hij een fantastische speler is. Beiden zijn bloedfanatiek en hebben een hekel aan verliezen, dus het werd niet zomaar een rondje. Er werd gespeeld op Het Regthuys en de baan lag er prachtig bij. Ook de omstandigheden waren aangenaam, niet te warm en een klein beetje regen. Na negen holes gespeeld te hebben was het tijd om in het gezellige clubhuis wat te gaan drinken. David had nog een aantal tips voor Frank en Henk vertelde verhalen over zijn geliefde AZ.

HSV wil Henk en David hartelijk bedanken dat ze dit mogelijk hebben gemaakt. Het blijft altijd mooi om te zien dat mensen nog altijd begaan zijn met een amateursportvereniging zoals deze prachtige rood-gele club.

Opkikkers XopX juli

Toneelgroep Spiegel speelt Assepoester bij de Hout op Stelten, zomer 2019. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand juli zijn gegeven aan Vereniging Dialoog taalhulp in Alkmaar, Koor New Voice in Egmond-Binnen, Odencehuis Heemskerk voor het organiseren van activiteiten, en Festival Willibrordus Draait Door in Heiloo.

Ook Toneelgroep Spiegel uit Egmond-Binnen ontving een van de opkikkers. Spiegel bestaat al sinds 1953 en heeft in de afgelopen 65 jaar heel veel verschillende toneelstukken gespeeld van vaak bekende toneelschrijvers zoals Hugo Claus, Herman Heijermans, Wim T. Schippers, Molière, Gogol, Shakespeare en Van Warmerdam.

Het grote toneelstuk wordt ieder jaar in de laatste week van maart minimaal vier avonden gespeeld in de volledig tot theaterzaal omgebouwde sporthal van Dorpshuis De Schulp. Daarnaast speelt Spiegel in het zomerseizoen altijd een kinderstuk (meestal een eigen moderne bewerking van een sprookje) op allerlei festivallocaties: Egmond Op Z'n Kop, Reuring in het groen op tuinpark Amstelglorie in Amsterdam, De Hout op Stelten in Alkmaar en het Woodlands festival in Bergen. Omdat voor deze kinderstukken op locatie vaak allerlei ingenieuze decoraanpassingen vereist zijn komt de opkikker van X op X dan ook heel goed van pas! Dankzij deze bijdrage kan toneelgroep Spiegel volgend jaar weer een nieuw en nog aantrekkelijker kindervoorstelling maken!

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Rijksweg 127, Limmen. Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur, tel. 072- 5325962.

Rijbewijskeuringen in Limmen

LIMMEN - Automobilisten kunnen zich via Regelzorg Rijbewijskeuringen op 28 augustus, 18 september, 9 oktober en 23 oktober in Ons Huis aan de Zuidkerkenlaan 23 in Limmen medisch laten keuren voor de verlenging van hun rijbewijs.

Een afspraak maken met de arts kan via Regelzorg Rijbewijskeuringen, 088-23 23 300. Zelf een datum plannen? Ga dan naar www.regelzorg.nl. Automobilisten van 75 jaar en ouder betalen € 40,00. Voor houders van rijbewijs C/D/E tot 75 jaar is het tarief € 60,00.

Houd zelf de einddatum van uw rijbewijs in de gaten en start 5 maanden voor deze datum. Voordat u een afspraak maakt koopt u eerst een Gezondheidsverklaring. Aangeraden wordt dit digitaal te kopen met behulp van uw DigiD met sms-code op mijn.cbr.nl. Een papieren gezondheidsverklaring is verkrijgbaar bij de meeste gemeenten, het CBR of Regelzorg. Deze verklaring moet u eerst invullen en opsturen naar het CBR. Het kan een paar weken duren alvorens u de papieren die de arts moet invullen thuisgestuurd krijgt. Aangeraden wordt een afspraak te maken bij een arts die uw formulier op de computer (digitaal) kan invullen.

40.000ste bezoeker voor Het Baafje

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op maandag 5 augustus mocht zwembad Het Baafje de 40.000ste bezoeker van dit seizoen ontvangen. Het is Robin van Elswijk (8 jaar) uit Heiloo. Robin krijgt van Het Baafje een gezinsabonnement voor 2020.

Intekening van start voor Wijksafari in Limmen

Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Het klimaat verandert en we moeten meer rekening houden met periodes van hitte en droogte of juist flinke stortbuien. Door tuinen en plantsoenen hierop in te richten, zijn de gevolgen van extreem weer te beperken. De gemeente Castricum houdt daarom samen met groenorganisaties opnieuw een Wijksafari, dit keer op zaterdag 31 augustus in Zuid-Oost Limmen. De intekening is gestart.

Een goed ingerichte tuin kan de gevolgen van extreem weer beperken en draagt bij aan een groene wijk. Zorg ervoor dat het water weg kan lopen in de grond, dan raken het riool en de sloten minder belast. En zorg voor variatie, dat is fijn voor vogels en insecten. Zo heb je al gauw een groene tuin. Voor het openbaar groen, denk aan plantsoenen en groenstroken, geldt eigenlijk hetzelfde.

Experts
Wie meer wil weten, of zelf ideeën wil inbrengen, is welkom bij de Wijksafari op zaterdag 31 augustus. Wethouder Falgun Binnendijk is er in elk geval bij. Om 13.30 uur is er ontvangst met koffie en koek in 'Ons Huis' aan de Zuidkerkenlaan 23 te Limmen.

Na een korte inleiding over de groene tuin volgt de fietsroute langs tuinen in de wijk: welke zijn al goed bestand tegen een hoosbui? Experts delen onderweg hun ideeën en suggesties. De fietsers keren om 15.00 uur terug bij 'Ons Huis'. Dan start het programma waar iedereen aan mee kan doen, dus ook wie niet is mee geweest met de Wijksafari.

Men kan naar keuze terecht bij:
Een minicursus tuininrichting door Groei & Bloei;
Een gesprek met de groen-/wijkbeheerder over de groeninrichting;
De plantjesmarkt;
Informatie over de subsidieregeling voor regenwatertuinen.

Ook zijn er experts aanwezig van onder meer de vereniging Groei en Bloei, de gemeente Castricum, de Vogelbescherming en Landschap Noord-Holland voor vragen over plantenkeuze, waterbestendigheid van de tuin, vogels in de tuin, geschiedenis of landschap.

Het programma eindigt rond 16.30 uur. Vooraf opgeven stelt de organisatie op prijs. Dat kan via een e-mail aan info@degroenereiger.nl met vermelding van het aantal personen. Wie de eigen tuin al goed heeft ingericht voor wateropslag en/of voor het aantrekken van vogels, vlinders of bijen, is welkom deze ervaringen te delen tijdens de safari. Wie dat leuk vindt, kan zich aanmelden via info@degroenereiger.nl. Voor wie erover denkt van de tuin een regenwatertuin te maken: de gemeente heeft hiervoor subsidiemogelijkheden. Zie www.castricum.nl/regenwatertuin.

Topsportgroep Trias in actie op EK Landenteams

HEILOO - Op basis van de goede resultaten op de NK konden er vier atleten van de topsportgroep van AV Trias afreizen naar het Noorse Sandnes voor het EK Landenteams. Een toernooi met 11 landen waar atleten per onderdeel punten kunnen verzamelen.

Job Beintema mocht de eerste dag aftrappen met de 110 meter horden. Er stond een flinke wind en daardoor kwam hij niet geheel uit tussen de horden. De als negende geplaatste Beintema finishte in 14.79 en moest genoegen nemen met de tiende plaats.

Later op de dag was het de beurt aan Lisanne de Witte die de series van de 400 meter liep. De als snelst geplaatste Castricumse won haar serie in 52.19 en plaatste zich daarmee voor de finale.

Op zaterdag was het tijd voor deze finale. Er liep een tweetal dames die aan Lisanne gewaagd waren, maar dat mocht niet baten. Ook de finale was ze namelijk net zo overtuigend als in de series. Met een tijd van 52.05 haalde ze de volle elf punten binnen voor Nederland.

Op de slotdag liepen Maureen Ellsworth en Laura de Witte de 4×400 meter estafette. Voor Ellsworth was dit de eerste keer dat ze als senior voor Nederland uitkwam. De dames liepen een sterke estafette en eindigden met 3:33.97 op een derde plaats, goed voor negen punten.

Voor wedstrijdvideo's van de prestaties verwijzen we u naar de website van Topsportgroep Trias.

Het is zomer bij Postaanzee

Bij Postaanzee gaan de activiteiten gewoon door. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Het is zomer, maar bij Postaanzee gaat het overgrote deel aan activiteiten gewoon door.

Populair zijn de wandelingen op maandagmiddag en de fietstochten op de derde donderdag van de maand. Maar ook alle activiteiten in het gebouw zelf worden goed bezocht. Tijdens de warme zomermaanden is het bij Postaanzee heerlijk koel door de airco. Het gebouw is rolstoeltoegankelijk en bezoekers die minder mobiel zijn kunnen zich laten ophalen en terugbrengen door de Max Mobiel. Kortom, genoeg reden om een bezoekje aan Postaanzee te brengen, waar de koffie/thee altijd klaar staat. Waar de gastvrouw/heer altijd tijd heeft voor een gesprek. Waar de leestafel vol ligt met kranten en informatie. Waar u mooie boeken mee kunt nemen om thuis te lezen.

Postaanzee is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.30 tot 16.30 uur. Dus kom gerust langs aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee. Voor de koffie/thee wordt een vrijwillige bijdrage.

Succesvolle editie ringsteken in Akersloot

Spannende strijd bij het ringsteken. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Dinsdag 6 augustus was er in Akersloot, tijdens de jaarlijkse kermis, ringsteken voor aangespannen paarden. Maar liefst twintig combinaties hadden zich ingeschreven voor dit evenement.

De prachtige combinatie van de heer Lap uit Texel behaalde de eerste prijs voor het schoonste geheel. Deze combinatie won ook de Peter Velzeboer trofee voor origineelste aanspanning. De titel voor het ringsteken ging naar de aanspanning van de heer Duipmans uit Zuidermeer met als steekster mevrouw Lida Klaver-Rood; op de tweede plaats eindige de combinatie Marianne van Wijdenes met haar steekster Ellen van Wijdenes uit Medemblik en op de derde plaats eindigde Ellen Spigt met als steekster Britney Blom uit Onderdijk. Bestgaande paard was het Friese paard Bouke van de heer Kabel uit Heiloo; tweede werd ook een Fries, Teatske van Henni Smit uit Venhuizen. Op de derde plaats eindige de Hafflinger Indie van de heer Commandeur uit Wognum.

Prachtige aanspanningen. Foto: aangeleverd

Zeer veel toeschouwers konden genieten van prachtige aanspanningen en de spannende strijd om de felbegeerde titel bij het ringsteken.

TC Heiloo United Padel Open

Na alle feestelijkheden rondom padel is het nu tijd voor een Open Toernooi. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sinds maart van dit jaar liggen er aan De Dors 1 bij TC Heiloo United drie prachtige, verlichte padelbanen. Na alle feestelijkheden en clinics wordt het nu tijd voor een Open Toernooi.

Van donderdag 29 tot en met zaterdag 31 augustus vindt er daarom het allereerste Open Padeltoernooi plaats bij TC Heiloo United. Inschrijven als dubbel-koppel is mogelijk op drie niveaus: recreanten (beginners), gevorderden en competitiespelers. Inschrijven kan vanaf vandaag tot en met woensdag 21 augustus (23.59 uur) via www.toernooi.nl, of via e-mail: padel@tcheiloounited.nl.

Deelnemers hoeven geen lid te zijn van de KNLTB of NPB. De inschrijving is dus open voor iedereen. De deelnamekosten bedragen € 12,50, inclusief hapje, drankje en gratis meedoen aan diverse clinics.

Dankzij onze sponsors Tapastas, QSportmassage, Tennis Voordeel, Rozing, Tenniscentrum De Dors, Carin's Voetverzorging, De Deel Wijnen en Oersterk, ontvangen alle deelnemers bij ontvangst een goed gevulde goodiebag.

Kom sfeer proeven en kennismaken met padel en ontmoet nieuwe mensen op een actieve en bruisende club!

Taal en Teken in Galerie De Kapberg

Een werk van Nora Baetens. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Een groep kunstenaars, afkomstig uit de GSA Galerie Hilversum, heeft zich verenigd rond het thema Taal en Teken, dat aan de basis ligt voor alle communicatie in geluid en beeld. Iedere kunstenaar belicht op eigen wijze wat Taal en Teken voor hem of haar betekent.

Dominique Ampe tekent de tijd in lijnen die hun weg zoeken. Wie kijkt naar werk van Dominique wordt de lagen van zijn bestaan gewaar.

In het werk van Nora Baetens is de natuur een belangrijk element. Naar aanleiding van een dansvoorstelling maakte ze een serie koperen figuren, in deze expositie toegespitst vanuit het aspect lichaamstaal in geëmailleerd koper, soms gecombineerd met geborduurde afbakeningen.

Met de oorspronkelijke roots in de architectuur bouwt Hanneke Barendregt steeds een vernieuwde werkelijkheid in vorm en beeld. In deze expositie laat zij dan ook graag haar duurzaam gefabriceerde boekenhuisjes zien, gevuld met o.a. haar eigen grafiekwerk.

Renée Blom is grafisch kunstenaar. Speciaal voor deze expositie heeft zij een hangend boek gemaakt, waarin kleine tekeningen met handgeschreven haiku's te zien zijn. Het zijn twee opzichzelfstaande elementen die een verbinding met elkaar aangaan.

Voor Marja Smeets is het plezier in het werken met potlood, krijt, verf, papier en textiel een primaire drijfveer. Het toepassen van meerdere materialen en technieken in één vlak is boeiend en levert vaak onverwachte harmonieuze resultaten op, die uiteindelijk weer rustpunten zijn.

Joke Struik kreeg bij toeval belangstelling voor grafische technieken. Het werd een grote liefde. In de loop der jaren heeft zij een eigen techniek ontwikkeld in lino en ets. In Egmond laat zij meerdere van deze combinaties zien.

Sascha van Tetterode komt uit een 'glasfamilie'. Vaak maakt zij combinaties met andere materialen, zoals lood en metaal en vreemde objecten. In haar kunstwerken komen verschillende thema's en inspiratiebronnen tot uitdrukking.

Ton Vroman is een schilder in hart en nieren. Hij werkt zowel met olieverf als acryl op doek en papier. Door verf te verdunnen en door laag over laag te schilderen, ontstaat er een bepaalde transparantie, een gelaagdheid en diepte in zijn werk.

De tentoonstelling is te zien van 16 augustus tot en met 22 september op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres Galerie De Kapberg is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 18 augustus om 15.00 uur. Wie meer wil zien van de galerie: www. galeriedekapberg.nl.

Zomeravondconcert van Duo Calyptura

Duo Calyptura. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Het achtste van de serie zomeravondconcerten in de katholieke St. Agnes-kerk in Egmond aan Zee wordt op maandag 19 augustus verzorgd door de jonge talenten Jos Maters (orgel) en Marlon Valk (saxofoon), die sinds dit jaar samen optreden als Duo Calyptura.

Zij brengen een zeer gevarieerd programma met werken uit de barok van Jean Philippe Rameau en Johann Ludwig Krebs, en werken van César Franck en Charles-Marie Widor uit de romantiek. De 20ste eeuw wordt vertegenwoordigd door Serge Rachmaninov en Denis Bédard, beiden met betrekkelijk nieuw werk voor orgel en saxofoon. Een weinig gehoorde maar schitterende combinatie.

O.a. krijgt u de Ouverture voor orgel/solo uit ´Les Indes Galantes´ van Jean Philippe Rameau en vervolgens uit de barokke periode ook de Fantasia in g-moll van Johann Ludwig Krebs. Marlon Valk brengt een eigen arrangement van de beroemde Prélude, Fugue et Variation van César Franck. Een veelgehoord werk, oorspronkelijk geschreven voor piano. Jos Maters speelt het Allegro uit de 6e Symfonie, opus 42.2 van Charles-Marie Widor. De jonge artiesten sluiten hun optreden af met een vocalise van Rachmaninov en een sonate voor altsaxofoon en orgel van Denis Bédard.

Het adres van de Grote Kerk is Voorstraat 112. Het concert begint om 20.30 uur, de toegang is vrij. Wél wordt aan het einde van het concert een collecte gehouden t.b.v. het onderhoud en het voortbestaan van de Egmondse concertenserie.

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw. €17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl. €25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06-5380 6959 www.emilsensalon.nl

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hoge drukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06-18278367.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Nieuwe voorraad originele woonartikelen,oud emaille, potten en vazen, kastjes, blikken speelgoed en veel meer. Altijd goedkoop geprijsd. Welkom bij Center Design, Hoek Heerenweg/ Slimpad 36 Heiloo

MASSAGE met warme olie. Waar vind je dat voor slechts E30,- heel uur! Ervaren masseuse. Helpt enorm bij STRESS of pijn. Probeer het een keer! Afspraak 072-5334906 Slimpad 36 Heiloo

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vr 0800-17:00 uur. Za 0900 t/m 12:00 uur. T:072-5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Schoonmaakster gezocht voor gezin met 2 jonge kinderen. 1x per 2 weken, liefst op dinsdag, op de Jan Boltenhof 28 in Heiloo.Voor interesse stuur even een berichtje naar 0614512497 dan neem ik contact met je op.

Leer SPAANS bij CAMPO DEL SOL in Heiloo. Kleine groepen, alle niveaus, gediplomeerd docente. Beginners ma 21.00 of do 11.00 uur. Overige niveaus zie website of neem contact op. Groepslessen starten in september. www.campodelsol.org / 072-5669956

Let op! Kim's Haarsalon werkt vanaf 26 augustus halve dagen van 09:30 tot 13:00. Vanaf 9 september ben ik 2 weken gesloten. 23 september sta ik weer voor u klaar! Fijne zomer! Groetjes Kim's Haarsalon

Professioneel violiste geeft PRIVÉ VIOOLLES IN HEILOO. Flexibele lestijden, leeftijd maakt niet uit maar enthousiasme wel! Kijk op mijn website www.ikleeruvioolspelen.nl

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Eengezinswoning in Heiloo, 3 slk, gemeub. Aanvaarding: direct. Huurprijs: € 1.000,- excl per/mnd. Inl: Vos Makelaars 072-5331895

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

MINDFULNESS, COMPASSIE & YOGA training in HEILOO. Start 20 september 2019. Info op www.mischavanesveld.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 06-38279213