De Uitkijkpost

10 mei 2017

De Uitkijkpost 10 mei 2017


2e editie van de Wijnroute in Heiloo

Culinair genieten tijdens de wijnroute.

HEILOO - Wegens het succes van de vorige editie doen we het natuurlijk een keer over: de Heilooër Wijnroute. Om de zomer goed te beginnen en het terras-seizoen in te luiden, zal op 21 mei de tweede editie plaatsvinden.

Bij elk van de deelnemende locaties krijgt u een smakelijke amuse, passend bij de gekozen wijn. De kosten zijn minimaal € 4,50 voor een amuse en een bijpassend wijntje. De tweede editie van de Heilooër Wijnroute gaat om 14.00 uur van start en duur tot 20.00 uur. Elke deelnemer heeft weer zijn uiterste best gedaan om de wijn-spijs-combinatie zo kloppend mogelijk te maken. De Deelnemers zijn Herberg Jan, Melange 7, De Loocatie, ll Corso (ivm drukte in het restaurant tot 19.00 uur), Plaza Cinco (ivm drukte in het restaurant tot 18.00 uur), Café de Wit, Tumi, Kwartje Koffie/Fletcher Hotel Heiloo en Brasserie in 't Groen.

U koopt een stempelkaart bij een willekeurig deelnemend bedrijf. Dit kost eenmalig € 3,- en dit is uw deelnamekaart voor de route. Daarbij krijgt u van de organisatie een leuk presentje omdat wij het leuk vinden dat u meedoet. Stap dus op de fiets en ontdek de heerlijke wijnen en gerechtjes van bovenstaande cafés en restaurants. Laat u verwennen. Tot zondag 21 mei!

Heiloo herdenkt

De Man van Vught. Stip Fotografie

HEILOO - Donderdagavond 4 mei jl. herdacht Heiloo tijdens de jaarlijkse dodenherdenking alle Nederlandse slachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog stierven in oorlogssituaties en vredesoperaties - zowel militairen als burgers.

Kranslegging

Deze vond zoals ieder jaar plaats bij 'De Man van Vught'. Burgemeester Hans Romeyn en wethouder Fred Dellemijn legden een krans bij het monument. Daarna legden scouts van verschillende groepen bloemen neer. Daarnaast was er ook voor de belangstellenden de gelegenheid om bloemen bij het monument neer te leggen.

Stip Fotografie

Toespraak

Om acht uur volgden twee minuten stilte. Na het Wilhelmus hield burgemeester Hans Romeyn een toespraak. Hierin stond 'Het belang van het persoonlijk verhaal' centraal. Dit jaar heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier, gevraagd om de jaarthematekst te schrijven en daarin de relatie te leggen tussen die persoonlijke verhalen en de Tweede Wereldoorlog. In 'De kracht van het persoonlijke verhaal' beschrijft Joustra hoe je die verhalen kan inzetten bij een herdenking of viering. "Er zijn natuurlijk heel veel persoonlijke verhalen te vertellen en deze verhalen moeten worden verteld, ook zeventig jaar na dato", aldus burgemeester Hans Romeyn. Hij refereerde aan het ondanks verschenen boek over het oorlogsverhaal van Engelandvaarder Bram Grisnigt en aan de boeken 'Heiloo een dorp in oorlogstijd' (deel 1 en 2), geschreven door Jaap de Graaf en Josta de Graaf-Gieltjes op initiatief van de Historische Vereniging Oud Heiloo. Ook verwees de burgemeester naar een column in de Alkmaarse Courant van 3 mei jl. waarin acteur en columnist Joost Prinsen schrijft over 'Zijn vier mei', ook een persoonlijk verhaal. De column gaat over de vader van Joost, Claudius Prinsen, die als burgemeester van de gemeente Roosendaal in het Brabants Dagblad van 31 december 1941 een gedicht schreef.

Voor de gehele toespraak van burgemeester Hans Romeyn verwijzen wij u naar de website van de gemeente Heiloo: www.heiloo.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Grandioos Living Statue Spectakel in het Hart van Heiloo

Op zaterdag 27 mei is er een groots nieuw evenement in Heiloo. Rondom de Witte Kerk en in 't Loo wordt er een spectaculair "Linving Statue Festival" georganiseerd. U kent ze wel, de levende standbeelden dia onder andere op de Dam in Amsterdam staan. De 12 top standbeelden uit Europa komen deze dag naar Heiloo. In het hart van Heiloo, dus rond de Witte Kerk, kunt u meer dan 10 fantastische levende standbeelden vinden. Laat u verbazen en verwonderen door onder andere de Kauwgomballenkok, de Meesterdief en Miss Baksel. Zij zullen ieder op hun eigen wijze vermaken. Rondom de standbeelden worden er een tal van andere activiteiten georganiseerd. Zo is er een vossenjacht voor de kinderen en live muziek. Zet het dus alvast in uw agenda; zaterdag 27 mei tussen 11 en 16 uur in 't Loo en bij de horeca rond de Witte Kerk.

10 vragen aan... Cees Lammers

Ik ben Cees Lammers, 68 jaar oud en geboren in Heiloo, getrouwd met Bernadette. Wij hebben twee kinderen: zoon Thijs en dochter Maartje. Ons hele gezin heeft gewerkt of werkt nog bij de GGZ en in onze nu gepensioneerde tijd zingen we bij het koor sWing en ben ik binnen toneelvereniging Falkland actief.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in een gezin van 10 kinderen en ik ben nummer 7. Ik woonde, jawel, in Heiloo, in een laan die vol stond met de meidoorn, een laan waarin wij op straat speelden met kinderen uit kinderrijke gezinnen. Een laan waarin je kon blijven spelen als de groenteboer of melkboer of visboer met koperen bel de laan in kwamen rijden.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Als klein kind wilde ik graag etaleur worden. Ik werd geïnspireerd door een oom die etaleur was. Uiteindelijk is het bij een droom gebleven, maar het is wel zo dat ik steeds als ik langs een etalage loop even naar binnen moet kijken om te zien hoe de opstelling is; de kleuren en verhoudingen. De creativiteit is altijd gebleven in de decorbouw bij toneelvereniging Falkland waar ik al jaren mijn steentje bijdraag.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Dat wordt een beetje moeilijk want deze mensen zijn er niet meer. Ik zou graag Laurel en Hardy willen spreken want zij zijn voor mij grote kunstenaars met beschaafde humor met altijd een perfecte timing die zij in elke film lieten zien. En mijn oude schildersbaas voor wie ik lang geleden zeven jaar met ongelofelijk veel plezier heb gewerkt.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Vroeger kon men in de Willibrorduskerk wijwater halen. Mijn broer en ik gingen dan bij oude mensen langs om te vragen of zij nog wijwater nodig hadden. Zo ja, dan kregen wij een fles mee waarmee we naar de kerk liepen om het te vullen - maar wij vulden de fles niet met wijwater, maar met kraanwater, en dat kostte de oude mensen wel een kwartje.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
De Zandersloot door het bos richting Alkmaar, met zijn scheve knotwilgen. Houd je stuur wel goed vast want je kan er snel de sloot in rijden...

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Het is een beetje een raar tijdstip, maar voor een bordje soep kom ik er wel uit.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik werkte in de intensieve verpleging en dan gebeurde het wel eens dat je hoorde, 'er is weer een ziekmelding'. Soms kon ik daar kriegelig op reageren totdat een collega mij zei: "Word niet boos, maar wees blij dat jezelf niet ziek bent."

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
De meeste mensen weten niet dat ik samen met mijn zoon Thijs een bijenkast heb staan in de tuin en dat is niet voor de honing maar om de natuur een handje te helpen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Voor mij hoeft er niet zo veel te veranderen. Ik zou wel als ik burgervader was mijn wethouders aansporen voor snellere duidelijkheid.

10. De persoonlijke vraag van George Tervoort: "Waar haal je de inspiratie vandaan om een kindermusical te schrijven en samen met het team elke keer weer een prachtig decor te maken voor toneelvereniging Falkland?"

De inspiratie en de creativiteit zitten in mijn hoofd en wat is het dan heerlijk om wanneer je een verhaal hebt bedacht en geschreven samen met anderen een musical te maken en een abstract decor te ontwerpen met zo weinig mogelijk materiaal, dat is fantastisch.

Ik nomineer Hans van der Laan voor de volgende 10 vragen. Mijn vraag aan Hans is: "Je maakt en speelt zulke mooie muziek op je dwarsfluit en sax, dus... Wanneer komt je eerste CD uit?"

MUSIC MEETING HEILOO, Muzikale Verbeelding, op 20 en 21 mei in De Strandwal

Foto: Tineke Leering

HEILOO - Op 20 en 21 mei staat Cultureel Centrum de Strandwal weer geheel in het teken van Music Meeting Heiloo. In de afgelopen jaren is elke keer weer bewezen dat dit festival in staat is om grote groepen zangers, muzikanten en hun publiek bij elkaar te brengen om samen de verbindende kracht van muziek en andere kunstvormen te ervaren. De vijfde aflevering van dit feestelijke evenement heeft als titel Muzikale Verbeelding.

Foto's en muziek
Twintig deelnemende groepen gingen, samen met de fotografen van de Heilooër Amateurfotografenvereniging HAF, op zoek naar beelden bij hun muziek. De wederzijdse inspiratie blijkt nu al uit enthousiaste verhalen over allerlei fotosessies. De perfect afgewerkte fotoseries zullen tijdens de optredens op grote schermen getoond worden. Nog meer dan in voorgaande jaren valt de diversiteit van de deelnemende muziekgroepen op. Er treden popgroepen op; grote en kleine koren en ensembles brengen klassieke muziek en lichte muziek, jazz en smartlappen. In de Strandwal zijn drie podia ingericht waarop gelijktijdig concerten plaatsvinden. Zo is er voor iedereen op elk moment iets te genieten.

Het muzikaalste festival
Kom naar het festival Music Meeting Heiloo, op 20 en 21 mei van 13.00 tot 18.00 uur, en laat u meeslepen door de muziek in combinatie met de fascinerende foto's op groot formaat. Onderdeel van Music Meeting Heiloo is bovendien nog een aparte expositie in de Strandwal van topstukken van de HAF-fotografen, onder de noemer Mensen en Muziek. Informatie over deelnemende groepen en fotografen vindt u op www.musicmeeting-heiloo.nl en op de facebookpagina van Music Meeting Heiloo.

Natte Voetjes-festival in het zonnetje

Te water met een opblaasbare vis. Stip Fotografie

HEILOO - Zaterdag werd voor de tweede keer het Natte Voetjes-festival gehouden in Zwembad Het Baafje. Aan het begin van de middag startte men sportief en waren er bij de Kids Fun allerlei leuke en spannende spellen en attracties. In de avond konden de spieren weer soepel gedanst worden op de beats van diverse talentvolle Heiloose DJ's.

Baafje's SwipeOff-baan
Wegens het enorme succes van vorig jaar was deze keer de Baafje's SwipeOff-baan in het grote bad uitgerold. Dit jaar waren er maar liefst twee banen van meer dan 40 meter; de Baafjes SwipeOff XXL. Diverse teams namen het tegen elkaar op en probeerden het parcour zo snel mogelijk af te leggen. Er waren diverse rondes waarbij alleen het team over de baan ging of men moest een zwemband of opblaasbare vis meenemen over het gehele parcour.

Jonge kinderen
Voor de jongere kinderen waren er in het kleine zwembad waterballen waarmee ze over het water konden lopen en op de ligweides waren diverse attracties en spellen aanwezig.

Stichting Dolfinn
De opbrengsten van deze dag gaan naar Stichting Dolfinn, een stichting die kinderen met een beperking financieel wil helpen om daarmee de kwaliteit van leven te verbeteren.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vernieuwde salon Equipe Coiffures Nu ook met schoonheidssalon Zuiver Skin & Body

Marcella Brouwer (links) en Brenda Zander.

Rijksweg 47, Limmen

Website: www.equipecoiffures.nl

Mail: info@equipecoiffures.nl

Openingstijden: dinsdag 8.30 – 21.00 uur, woensdag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur, zaterdag 8.30 - 14.30 uur.

Voor afspraken kapsalon: 072-5052953 of via de website.

Voor afspraken Zuiver Skin & Body: 06-42440559

LIMMEN - Wie binnenloopt bij Equipe Coiffures aan de Rijksweg in Limmen voelt zich meteen thuis. De salon, die al meer dan 30 jaar bekend is in de regio, is begin dit jaar geheel verbouwd en vernieuwd. Het is een lichte ruimte, modern en huiselijk ingericht met veel wit en hout en met aparte hoekjes voor wassen, kleuring en de producten. Na ontvangst kunt u even zitten op de lekkere bank bij het raam of aan de gezellige leestafel midden in de salon. Vervolgens kunt u genieten van verse cappuccino. Daarna wordt u vakkundig geknipt en/of gekleurd door een van de negen haarstylisten. Sinds kort is achter in de zaak de schoonheidssalon Zuiver Skin & Body gevestigd.

Een moment voor uzelf
Brenda Zander werkt al 28 jaar bij Equipe Coiffures en is sinds 6,5 jaar eigenaar. Zij vertelt: "Door de nieuwe opzet en inrichting kunnen we onze klanten nog meer laten genieten. Alles is nieuw, modern en licht, maar voelt huiselijk en gezellig. We hebben een aparte ruimte voor wassen en spoelen met een speciale massagestoel die je tijdens het haren wassen nog meer laat ontspannen. En sinds kort kan je je kappersbezoek dus ook combineren met een schoonheidsbehandeling. Zo heb je echt even een moment voor jezelf." Brenda is trots op haar hechte team, bestaande uit ervaren haarstylisten Angelique, Marijke, Iris, Jolene, Betty, Marion, Amanda en Kaily, en ondersteund door stagiaires Fabiënne en Lisa. Er wordt gewerkt met de producten van L'Oreal, Kérastase, Goldwell, Lookx en Great Lenghts. Sinds kort is het ook mogelijk om online een afspraak te maken via de website.

Zuiver Skin & Body
Achter in de zaak heeft gediplomeerd schoonheidsspecialiste Marcella Brouwer haar nieuwe salon Zuiver Skin & Body geopend. Hier kunt u terecht voor huidverbetering op topniveau in combinatie met ontspanning. Marcella heeft van jongs af aan interesse in uiterlijke en innerlijke verzorging, waaronder voeding en lifestyle. Ze vertelt gedreven en enthousiast over haar manier van werken. "Door een intakegesprek vooraf, aan de hand van een vragenlijst, kan ik zo goed mogelijk een behandeling afstemmen op persoonlijke wensen en behoeften. Daarna begin ik met een 'geurenreis' en kiest de klant zelf welke van de vier geuren het beste bij hem of haar past. Dit heeft, afhankelijk van de keuze, bijvoorbeeld een ontspannende of zuiverende werking op lichaam en geest", aldus Marcella. Ze werkt met de merken Lookx Skincare en Comfortzone. Beide merken maken gebruik van natuurlijke ingrediënten en zijn zeer huidvriendelijk. Marcella: "Ik wil mensen inspireren en stimuleren om zo goed mogelijk voor hun huid te zorgen. Daarbij kijk ik naar de mens als geheel. Als je goed voor jezelf zorgt zie je dit terug in de conditie van je huid. Daar kan ik indien gewenst in adviseren." Naast verschillende gezichtsbehandelingen (waaronder acnébehandeling, anti-aging en een speciale behandeling voor mannen of jeugd) zijn er bodytreatments zoals rug/nekmassage en hotstonemassage of de stress-relieve treatment van 90 minuten. Uiteraard is ook epileren en verven van wenkbrauwen, kleuren van wimpers, en harsen van bovenlip en kin mogelijk. Bel gerust voor meer informatie over de behandelingen.

Tekst: Natalie Bottemanne

Gezond NatuurWandelen Heiloo wil uitbreiden!

Groep van Gezond NatuurWandelen.

HEILOO - De werkgroep Gezond NatuurWandelen Heiloo is 12 januari gestart met op iedere donderdagochtend een gratis, aantrekkelijke begeleide wandeling in het groen in en om Heiloo. Het enthousiasme voor het wandelen is groot en er is behoefte aan extra gidsen. Het liefst willen we ook een tweede groep starten. Dat kan alleen bij voldoende gidsen. Wij zoeken daarom vrijwilligers die op regelmatige basis een wandelgroep willen begeleiden. Voor meer informatie over Gezond NatuurWandelen kunt u kijken op www.gezondnatuurwandelen.nl.

Gezond natuurwandelen

Er is veel belangstelling voor het gezond natuurwandelen. Met een gemiddeld aantal deelnemers van 18 is het een grote groep die elke week donderdagochtend om 10.00 uur vertrekt vanaf landgoed Willibrordus. Er zijn vele leuke wandelroutes mogelijk vanaf het landgoed Willibrordus, zoals naar het Ter Coulster of het Oosterbos. De deelnemers vinden het gezellig om met elkaar te wandelen en bijna de hele groep drinkt na afloop nog een kopje thee of koffie met elkaar. Daarnaast is het wandelen natuurlijk ook nog eens heel gezond. Onderzoek heeft ook aangetoond dat door elke dag minstens 30 minuten te bewegen er enorme gezondheidswinst geboekt kan worden. U voelt zich er veel beter door. Wandelen in de natuur versterkt deze effecten nog! Tijdens de wandelingen wordt door de gidsen een paar keer kort iets verteld over de natuur, de omgeving, of over de cultuur-historische achtergrond van de locatie.

De begeleiders

Wandelt u graag? Doet u dat het liefst in een groene omgeving? Wilt u het enthousiasme voor de natuur en/of het wandelen overbrengen op mensen die, om wat voor reden dan ook, minder bewegen? Wilt u op regelmatige en vrijwillige basis een wandelgroep begeleiden? Geef u dan op! U kunt wekelijks als gids wandelen, maar ook als u één keer per maand beschikbaar bent, zijn we heel blij met u. Nieuwe begeleiders krijgen een dagcursus van de wandelbond (KWBN) aangeboden en een korte workshop EHBO. Deze cursus zijn voor de deelnemers gratis. Voor meer informatie kunt u mailen naar Dorien Reiche: info@degroenereiger.nl.

Winnaars rondvlucht boven Heiloo bekend.

vlnr.: Pieter van der Borden, Jan Kaandorp, notaris Van der Ploeg (notariskantoor Van Leersum & Van der Ploeg), JanJaap van der Borden, Wesley van Oosten. Stip Fotografie

HEILOO - Woensdagmiddag 3 mei om exact 12.00 uur werden bij Van der Borden Makelaardij de vijf winnaars voor de helikoptervlucht bekendgemaakt. Omdat Van der Borden Makelaardij in Heiloo die dag precies 20 jaar bestond had men een ludieke actie bedacht. Alle cliënten die de laatste 20 jaar hun woning door Van der Borden Makelaardij lieten verkopen of aankopen maakten kans op één van de helikoptervluchten voor drie personen.

Winnaars
Notaris Van der Ploeg van notariskantoor Van Leersum & Van der Ploeg trok uit alle namen de vijf gelukkigen. De winnaars zijn M.H. Klercq, L. Min, F. Visser, A. Meijer/G. Overdijk en H. Steenhoek. Op 3 juni is het zover en zullen alle winnaars vanaf 15.00 uur rondgevlogen worden door helikopterpiloot Chris Houtenbos. In vijf vluchten worden zij rondgevlogen boven Heiloo en de directe omgeving. De helikopter vertrekt vanaf het terrein van HSV.

Nieuwe cliënten
Ook voor nieuwe cliënten heeft Van der Borden Makelaardij een leuke actie. Zij geven in dit jubileumjaar in de maanden mei, juni en juli maar liefst 20% korting op de courtage bij het in verkoop nemen van uw woning of bij de bemiddeling bij aankoop van uw droomhuis via de vestiging Heiloo. Er geldt wel een aantal voorwaarden. Op de vestiging Heiloo kunt u terecht voor alle informatie omtrent deze actie.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Uitslag Kinderjury 2017

Joeri Vos neemt zijn tas met presentjes in ontvangst.

HEILOO - In de bibliotheek konden de afgelopen weken alle kinderen uit Heiloo meedoen aan de Kinderjury. Zij lazen de nieuwste boeken (uit 2016) en schreven of tekenden daarover hun recensie. En, net als in de krant, mochten zij voor elk boek maximaal 5 sterren uitdelen.

Er is volop gestemd! Volgens de kinderjuryleden uit Heiloo zijn dit de beste boeken:

Leeftijd tot 9 jaar:
1. Een paard voor Rik / Lida Dijkstra
2. Een zomer vol ponyplezier (Manege Appelbloesem) / Pippa Young
3. Het verhaal van Carl Mops / Fabiola Nonn

Leeftijd vanaf 9 jaar:
1. Niek de Groot in topvorm / Lincoln Pierce
2. Dummie de mummie en de smaragd van de Nijl / Tosca Menten
3. De ongelooflijke Ravi Ravioli / Jozua Douglas

Uit de 167 ingeleverde stemkaartjes hebben we nog één gelukkige winnaar getrokken, die in de bibliotheek een goed gevulde tas mag komen ophalen, met o.a. een Bruna-cadeaubon. Deze winnaar is: Joeri Vos (9 jaar).

Support intocht Sinterklaas met oude föhn of spaarlamp

HEILOO - Inwoners van de gemeente Heiloo die vanaf vrijdag 28 april afgedankte elektrische apparaten of spaarlampen (e-waste) inleveren op hun milieustraat, kunnen daarmee de lokale intocht van Sinterklaas ondersteunen. Hoe meer zij inleveren, hoe groter de kans dat de intocht hiervoor een sponsorcheque van 1000 euro van Wecycle ontvangt. De inleveraars maken kans op een nieuw apparaat. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van e-waste in Nederland.

Wie op de gemeentelijke milieustraat e-waste inlevert, kan ter plekke met een smartphone inchecken op de Wecycle-actiesite. GPS (Global Positioning System) stelt vast of de inwoner echt op de milieustraat is. Vervolgens kan de inwoner punten scoren voor het lokale goede doel. De vijfentwintig gemeenten met de meeste punten per inwoner, ontvangen van Wecycle een sponsorcheque van 1000 euro voor het goede doel. De actie loopt tot en met 31 augustus. Meer informatie: wecycle.nl/inleveren.

Over Wecycle

Wecycle is een stichting zonder winstoogmerk die in Nederland de inzameling en recycling van e-waste regelt. Hiervoor werkt de stichting samen met 317 gemeenten, 8.500 winkels, 1000 installatiebedrijven, 70 kringloopbedrijven, 170 kinderboerderijen, 2000 scholen en heel veel consumenten. In de Wecycle Service Centers verbindt Wecycle de circulaire met de sociale economie. Door apparaten te sorteren en demonteren, geeft de organisatie mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt perspectief op een reguliere baan. Een woordvoerder: "Wij garanderen een optimale recycling met de modernste technieken. Grondstoffen voor nieuwe producten halen we uit oude producten. Zo hoeven we minder 'nieuwe' grondstoffen uit de natuur te halen. Schadelijke stoffen komen niet in het milieu terecht. De uitstoot van CO2 wordt vermeden. We voorkomen dat apparaten in de illegale export belanden. Daar zetten we ons dagelijks met hart en ziel voor in."

Druk weekend in de Cultuurkoepel

HEILOO - Komend weekend zijn er twee bijzondere optredens in de Cultuurkoepel. Op vrijdag 12 mei speelt PAAZ, een voorstelling vol humor over een opname in de psychiatrie. Op zondag betreedt het Orkest van de Achttiende Eeuw het podium.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw
Dit jaar staat het Orkest van de Achttiende Eeuw onder andere in de concerthallen in Essen, Gdansk, Parijs, Lyon, in het Concertgebouw, De Doelen, Tivoli en… in de Cultuurkoepel in Heiloo. Zondagmiddag 14 mei staan er 110 musici op het podium van de Cultuurkoepel. Het Orkest van de Achttiende Eeuw, opgericht door Frans Brüggen, bestaat uit 55 professionele musici uit de gehele wereld, met onderling 20 nationaliteiten. Voor het optreden in Heiloo wordt het orkest verdubbeld met leerlingen van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag. Onder leiding van dirigent Kenneth Montgomery brengen zij het Mendelssohn Project. U kunt kiezen voor alleen het bijwonen van het concert óf voor het bijwonen van het concert voorafgegaan door een introductie door Teunis van der Zwart (Heilooër en hoornist in het Orkest) en Sieuwert Verster (orkestleider). Hiervoor is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar. Toegangskaarten kosten € 29,- (concert en lezing) en € 27,- voor alleen het concert (inclusief pauzedrankje).


Voorstelling PAAZ
Vrijdag 12 mei vindt PAAZ plaats, een solovoorstelling met humor die de donkere kant van de psychiatrie echter niet schuwt.

Als Emma opgenomen wordt op de PAAZ weet ze zeker dat er een fout is gemaakt. Ze heeft een goed leven, dus dat ze dood wil kan dan toch geen probleem zijn? Het is het begin van Emma's zoektocht door de absurde wereld van de psychiatrische kliniek. Een zoektocht naar de uitgang, maar boven alles een zoektocht naar zichzelf. De voorstelling is gebaseerd op de gelijknamige roman van Myrthe van der Meer. Van der Meer werkte als redacteur totdat ze na een burn-out vijf maanden werd opgenomen. Haar ervaringen verwerkte ze op indringende wijze in PAAZ. Toegangskaarten kosten €12,50 (incl. pauzedrankje).

Kaarten voor beide voorstellingen zijn online verkrijgbaar (www.cultuurkoepelheiloo.nl) of in het VVV-kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus.

Gratis introductietraining voor werkzoekende 50-plussers

HEILOO - Active Case Management biedt op donderdag 18 mei een gratis introductietraining in 'Huis van de wijk' De Alkenhorst in Alkmaar. Een ideale kans voor werkzoekende 50-plussers die willen kennismaken met een uniek trainingsprogramma om weer aan de slag te komen. Er zijn voor deze introductietraining nog enkele plaatsen open.

Jos Mulder van Active Case Management: "Veel 50-plussers ervaren dat sollicitatiebrieven schrijven alleen maar leidt tot teleurstelling. Maar er zijn betere manieren om jezelf bij een nieuwe werkgever in de kijker te spelen. Wij leren deelnemers hoe je succesvol kunt netwerken en de juiste vragen leert stellen. Wie ben jij en wat heb je te bieden: wat is het product 'IK'? Er zijn zeker kansen, maar je moet wel weten hoe je die pakt. Wist je dat 80 procent van alle vacatures onzichtbaar is?"

No cure, no pay

Het trainingsprogramma, waarvan op 18 mei een gratis voorproefje wordt gegeven, wordt aangeboden op basis van 'no cure, no pay'. Coach Jan Willem Steinman: "Als de cursist binnen een jaar een nieuwe baan heeft gevonden, dan pas brengen we een afgesproken vergoeding in rekening. Tijdens dat jaar ondersteunen we met expertise, zowel persoonlijk als tijdens de terugkomdagen."

Meer weten of direct aanmelden? Zie www.50plusweeraanhetwerk.nl.

Mocca d'or-koffie verkrijgbaar bij de Theeklipper

HEILOO - Theeklipper het theewinkeltje in 't Loo is momenteel vooral bekend om zijn overheerlijke soorten losse thee en leuke betaalbare kadopakketten. Maar wist u dat er ook koffiebonen verkocht worden? Waren het eerst 10 soorten bonen onder eigen merk, sinds vrijdag 5 mei is dit assortiment uitgebreid met een 6-tal koffiesoorten van het merk Mocca d'or (voorheen verkrijgbaar bij de Ontdekking). Ook voor uw Jura-apparaat levert de Theeklipper onderhoudsartikelen, zoals reinigingtabletten. Om Mocca d'or te introduceren hebben wij in de maand mei een leuke actie: 3 x 250 gram koffie naar keuze voor €13,95. Tevens ontvangt u bij deze soorten een waardebon die in juni €2,- korting waard is op 1 kilo koffie naar keuze. De Theeklipper: voor al uw losse thee, theezakjes van Twinings, koffie, bonbons, oud-hollandse snoep en leuke cadeau-artikelen!

DeTheeklipper - 't Loo 68, 1851 HT, Heiloo. Tel.: 06-105 29 929, website: www.detheeklipper.com.

Alzheimer Café 'Medische vragen bij dementie'

HEILOO - Alzheimer Noord-Kennemerland organiseert op woensdagavond 17 mei 2017 een Alzheimer Café in Heiloo. Onderwerp is 'Medische vragen bij dementie'. De laatste ontwikkelingen bij onderzoek naar dementie en ook de rol van voeding komen aan de orde. Duurt het nog lang voordat dementie te genezen is?

Sprekers zijn dr. Francien de Leeuw en dr. Rosha Babapour, arts-onderzoekers in het Vumc Alzheimercentrum (Amsterdam). Er is veel gelegenheid om uw vragen te stellen. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden, hulpverleners, en iedereen die in het onderwerp is geïnteresseerd. U bent van harte welkom in het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2, 1852 EZ in Heiloo. De inleiding begint om 19.30 uur en voor die tijd staan koffie of thee voor u klaar. Om ongeveer 21.00 uur wordt de avond afgesloten. Gratis toegang; aanmelden niet nodig. Voor inlichtingen: Riet Steenhoek, tel. 072 - 5337612.

Voorjaarsconcert Harmonie Caecilia - een muzikale wereldreis

Ook de klarinet leent zich goed voor het vertolken van wereldmuziek.

HEILOO - Harmonie Caecilia neemt u mee op een muzikale wereldreis bij haar voorjaarsconcert op zaterdag 13 mei in Cultureel Centrum de Strandwal. Zowel het A-orkest als het opleidingsorkest en de jongste leerlingen treden op.

Frankrijk, Engeland, Taiwan, Argentinië, Nederland... muziek uit deze landen komt langs op het voorjaarsconcert van Caecilia. De harmonie neemt u mee op een muzikale reis rond de wereld in zo'n 80 minuten. De reis gaat onder meer via Franse chansons, Hollandse hits en Argentijnse tango. Reisleider van het A-orkest is dirigent Jeroen van Veldhuizen. Ook zullen de leerlingen en het opleidingsorkest van Caecilia optreden o.l.v. dirigent Bob Kanne. In de pauze vindt natuurlijk de bekende loterij plaats met mooie prijzen.

Aanvang concert: 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Locatie: Cultureel Centrum de Strandwal, op het GGZ-terrein aan de Kennemerstraatweg 464 te Heiloo. Toegangsprijs: €12,- inclusief consumptie (voor donateurs € 5,- inclusief consumptie). Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Zie www.caecilia-heiloo.nl voor meer informatie.

'Ontwikkeling Landgoed Willibrordus noodzakelijk'

Landgoed Willibrordus. Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - De opening vorige week van het VVV-kantoor in de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus is slechts een voorbode van meer ontwikkelingen. Als het aan de GGZ Noord-Holland Noord ligt, neemt het aantal voorzieningen op het GGZ-terrein in de toekomst verder toe.

Het tegengaan van leegstand in de diverse gebouwen en een betere integratie van cliënten en de (andere) inwoners van Heiloo en omgeving zijn daarbij hogere doelen. Dat laat Nico Adrichem van de GGZ weten namens het landgoedbestuur.

Minder bedden
Volgens Adrichem ontstond in het verleden kortstondig leegstand in de diverse gebouwen op het landgoed omdat het aantal bedden de afgelopen jaren afnam van zeshonderdtwintig naar tweehonderdvijftig. Adrichem: "Hoe dat komt? Steeds meer cliënten krijgen ambulante zorg (thuis) en wonen dus niet meer klinisch in de GGZ-instelling." Door de leegstand dreigde verpaupering. Een veranderde bekostigingssystematiek werkte daarbij niet in het voordeel van de GGZ, vertelt de GGZ-woordvoerder. "Het Rijk geeft een vergoeding per vierkante meter waarin je daadwerkelijk cliënten behandelt. Minder bedden zorgt dus voor minder inkomsten. Een ongewenste situatie, omdat klinische behandeling op het landgoed bleef bestaan en huurinkomsten nodig zijn om het monument te kunnen onderhouden. Verder is geld nodig om cliënten van de GGZ te kunnen betalen voor werkzaamheden. Denk aan schoonmakers, gastvrouwen en medewerkers in het restaurant Olvendijk. Dus ook op dit vlak bieden we een belangrijke sociale functie. Gelukkig zijn de huurinkomsten nu dekkend en kunnen we banen voor cliënten creëren."

'Normale wereld'
De GGZ acht herbestemming niet alleen vanwege financiële redenen noodzakelijk. Hoe vaker cliënten en andere dorpelingen elkaar kunnen ontmoeten, hoe beter, luidt de slogan van het landgoedbestuur. "Cliënten moeten het gevoel krijgen dat ze in de 'normale wereld' leven. Daarom moeten zij in hun directe omgeving van voorzieningen gebruik kunnen maken en andere mensen uit het dorp kunnen tegenkomen. Omgekeerd geldt hetzelfde: het is prettig als Heilooënaren de cliënten als medeburgers beschouwen en niet gek tegen hen aankijken." Adrichem blikt hoofdschuddend terug op het verleden. "Vroeger - tot medio jaren zeventig - kreeg het terrein uitsluitend bezoek van cliënten, zorgverleners en broeders uit de congregatie. Het was een gesloten zelfvoorzienende gemeenschap met een eigen kwekerij en een keuken. De cliënten waren uitsluitend op zichzelf en de zorg aangewezen en kwamen bijna niet van het terrein af. Omgekeerd kwamen de inwoners van Heiloo ook nooit op het terrein. Dat was geen gezonde situatie: veel cliënten verbleven hier tijdelijk en moesten uiteindelijk weer in de maatschappij kunnen functioneren."

Foto: Peter Bijkerk
Foto: Peter Bijkerk

Sloop en parkeerplaatsen
Adrichem is blij dat de opening van de VVV bepaald niet op zichzelf staat; de herontwikkeling van Landgoed Willibrordus is al enkele jaren in volle gang. Zo vestigden zich honderdtien bedrijven in het Willibrordus Business Center (WBC) in 2013 en realiseerde men hier vergaderlocaties. Bijzonder is dat momenteel zestig bedrijven op de wachtlijst staan voor vestiging op het landgoed. Recent opende hier de Verhalenkamer, het Gezondheidscentrum en Museum De Toverlantaarn. Het client/personeelsrestaurant in de Strandwal is vanaf 1 september een volwaardig restaurant/cateringbedrijf onder de naam 'Keuken met karakter'. De hiervoor noodzakelijke verbouwing start in juni omdat het huidige interieur is gedateerd. Verder neemt de belangstelling voor expedities en rondleidingen over het landgoed toe en is de Cultuurkoepel een veel bezochte locatie voor activiteiten zoals concerten. Daarnaast verliep de afgelopen twee jaar het meerdaagse 'Willibrordus Draait Door Festival' succesvol en is het landgoed de plek voor de 'Voorjaarsmarkt' en 'Culinair Heiloo'. En vergeet ook niet de 'Wandelvierdaagse' waarbij zevenduizend wandelaars het terrein oversteken.

De meest recente ontwikkeling was dit jaar de sloop van het Jozefpaviljoen achter de rechtervleugel aan de Overtoom. Hier staat nog geen ander gebouw gepland. Een jaar eerder werd de polikliniek gesloopt. Hierdoor kwamen de naastgelegen dokterswoningen weer vrij te staan en zijn er tuinen aangelegd. Op het wensenlijstje staat onder andere het creëren van meer parkeerplaatsen aan de rand van Landgoed Willibrordus. Adrichem: "Je kunt je afvragen hoe functioneel het is om in het midden van het terrein, naast het grote grasveld, auto's neer te zetten. Bovendien zijn de wegen erg smal." De vervangende bouw van verouderde paviljoens en het verkeersplan zijn onderdeel van een masterplan in wording. Adrichem: "Hierover is overleg met werkgroepen waarin ook de gemeentelijke Monumentencommissie participeert. Dat is nodig, omdat we bijvoorbeeld de historische lanenstructuur van dit monumentale terrein moeten behouden."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Helden Floris en Lara redden verwarde man van het viaduct A9

HEILOO - De passant die de vermiste man aantrof op het viaduct over de A9 op dinsdagavond 2 mei is de 24-jarige plaatsgenoot Floris Kok. De politie heeft de held inmiddels een bloemetje gebracht en in het zonnetje gezet op hun Facebookpagina. De 20-jarige Heiloose Lara Bijvoet was erbij en heeft de politie gebeld. Ook zij is een heldin en wordt bij naam en toenaam genoemd door de politie. Door een één-tweetje van beide kordate plaatsgenoten is de man niet van het viaduct gesprongen en is erger voorkomen.

Floris fietste die dag rond 22.15 uur met een aantal collega's over het viaduct waar zij de man zagen staan aan de buitenkant van de reling. In de eerste instantie fietste het groepje door. Zij bedachten namelijk dat het niet heel tactvol zou zijn om met een hele groep om de man heen te gaan staan. Floris had de situatie tijdens het langsfietsen alvast ingeschat en keerde om. Floris: "Ik ging er gewoon voor. Gelukkig ben ik een vrij rustig persoon, dan gaat zoiets misschien toch wat makkelijker." Toen hij bij de man aankwam stond er inmiddels een meisje bij, de 20-jarige Lara. Zij kwam net van haar werk en was verbaasd dat zij iemand zag staan op het viaduct. Normaal is het rond dat tijdstip namelijk behoorlijk rustig. Toen ze beter keek zag ze dat de man aan de andere kant van de reling stond. Lara twijfelde niet, stapte van haar fiets en liep naar de man. Ze dacht er zeker niet aan om door te fietsen. "Als iemand daar al zo staat en er fietst iemand gewoon door, dan denkt deze meneer misschien wel dat hij er niet toe doet." Onderling besloten Floris en Lara dat Lara rustig weg zou fietsen en dat zij, buiten het vizier van de verwarde man, de politie zou bellen. Floris zou de man ondertussen aan de praat houden. Het duurde een minuut of tien voordat de politie ter plekke was. "Ik heb zijn naam en leeftijd gevraagd, en gevraagd wat hij graag deed in het leven. Ook heb ik de beduusde man vrolijke dingen over mezelf verteld", aldus Floris. Normaal schakelt de politie in dit soort situaties een onderhandelaar in, in combinatie met een arrestatieteam. Het is dus heel knap van Floris en Lara dat zij de situatie zo goed hebben aangevoeld.

Toen de politie ter plaatse kwam en de man even de andere kant opkeek, heeft de politieagent de man samen met Floris over de reling getrokken. De man is overgedragen aan de hulpverlening.

Tekst: Margreeth Anema

Onrechtvaardige veroordeling

Begin deze maand heeft de gemeente Heiloo een nieuwe verordening op het gebied van sociale ondersteuning laten ingaan, zo lees ik in de Uitkijkpost van 3 mei 2017. Een uitermate onrechtvaardige verordening overigens! Mensen met een midden- of hoog inkomen gaan daarbij minder betalen voor een aantal maatwerkvoorzieningen in de Wet WMO, vast een maatregel die door de VVD in Heiloo is aangedragen of ondersteund. Fijn voor deze rijkere groep mensen natuurlijk, maar de armere drommel vangt bot als hij bij de Sociale Dienst of het WMO-loket om een bitter nodige rollator komt vragen. Want dan zeggen deze diensten dat die niet door hen wordt vergoed, ook al is de aanvrager daar bekend als iemand met een minimuminkomen. Nee hoor, die moet die rollator uit eigen zak betalen. Omdat daar absoluut geen geld voor was, heeft zijn broer dus maar een rollator voor hem aangeschaft, ondanks het feit dat die ook een armzalig inkomen heeft. De gemeente Heiloo moet zich dus diep schamen met dit 'sociale beleid'.

Een teleurgestelde lezer
(naam en adres van de inzender zijn bij de redactie bekend)

Moederdag en Fair Trade week bij Wereldwinkel Heiloo

Fair Trade week: Echte momenten verdienen een eerlijk cadeau.

Tot en met 14 mei is het Fair Trade week bij Wereldwinkel Heiloo. Een wereldwijde campagne om

Fair Trade extra onder de aandacht te brengen.

In het kader van de Fair Trade Week speciale aandacht voor het was- en reinigingsmiddel van

Seepje. Bij aankoop van een Seepje artikel dingt u mee naar een gratis wasmand gemaakt van

gerecyclede stewardessen uniformen. Gegarandeerd een winnaar in onze winkel. Bovendien helpt u

met deze aankoop inwoners van Nepal om hun leven weer op te bouwen. Wast super schoon en is

natuurlijk milieuvriendelijk.

Moederdag:

Speciaal voor Moederdag: 25% korting op een groot aantal geselecteerde sieraden en beeldende kunst

Daarnaast hebben wij cadeauartikelen, zoals mooie vazen, sieradendoosjes, schalen en manden.

Alles met een eigen verhaal. Kleurige keramiek uit Zuid-Amerika voor binnen en buiten en metalen

vogels uit Zimbabwe voor op het terras of de patio. Trakteer uzelf of uw geliefden op een Wereldcadeau.

Vergeet ook ons assortiment (h)eerlijke levensmiddelen niet. Diverse zijn er in de aanbieding. Zoals

de hele maand mei onze Fair Trade vruchtensappen.

Kom langs en laat u verrassen.

Zadelzwammen

HEILOO - Anita Spreij, Elly van Haaster en Ineke Hienkes maakten afgelopen week een wandeling in het Heilooërbos met hun honden. Zij troffen deze zadelzwammen aan op een omgewaaide boom. Een bijzonder mooie creatie van Moeder Natuur!

Zandzoom: bouwen naar behoefte

HEILOO - Zorgen binnen de gemeenteraad van Heiloo over het te bouwen aantal sociale woningen in de toekomstige woonwijk Zandzoom. Een percentageverdeling van 40 procent sociaal, 30 procent middenklasse en 30 procent duur is niet meer van deze tijd, vindt het college van Heiloo. Daarom gaat de gemeente jaarlijks monitoren aan welke woningtypes behoefte is in Zandzoom. Deze gewenste woningen worden dan vervolgens gebouwd in overleg met marktpartijen en woningstichting Kennemer Wonen.

Dit zijn de belangrijkste uitgangspunten van de kadernota die de gemeenteraad van Heiloo maandagavond goedkeurde. In de nota staan de randvoorwaarden die richting geven aan de ontwikkeling van de toekomstige woonwijk waarmee volgend jaar wordt gestart. PvdA, D66, Heiloo Lokaal en NCPN stemden tegen de nota. De coalitiepartijen en Elly Meriwani van E.66 steunden het plan.

Sociale woningbouw
Het college stapt met een gerust hart af van de 40% norm. Wethouder Rob Opdam benadrukte dat dit niet automatisch betekent dat het aantal sociale huurwoningen tekort gaat schieten. De woonwijk - globaal het gebied tussen de spoorlijn en Kennemerstraatweg ten zuiden van de Vennewatersweg - wordt gefaseerd gebouwd. Er is volgens de wethouder voldoende tijd en ruimte om sociale woningen bij te bouwen als hieraan tijdens de bouwperiode behoefte blijkt te zijn. Juist deze werkwijze kreeg kritiek vanuit de gemeenteraad omdat de gemeente Heiloo anterieure overeenkomsten gaat sluiten met initiatiefnemers in het gebied. Volgens Fons Hopman (D66) is het lastig gedane toezeggingen terug te draaien als blijkt dat de vraag naar bepaalde categorieën woningen tussentijds is veranderd. Ook vindt hij deze werkwijze niet stroken met de inhoud van de nota: hierin staan aantallen vermeld voor elke categorie. Zandzoom krijgt 20% sociale woningbouw (220 wonigen), twintig procent middelduur (220 woningen), 40 procent duur (440 woningen) en 20 procent in het topsegment (220 woningen). Hopman: "Dit zijn harde cijfers." Hopman vroeg het college een vergelijking te maken met andere gemeenten die eveneens jaarlijks monitoren maar hij kreeg hierop geen antwoord. "We weten dus niet waarvoor we kiezen." Ook Matthijs de Moel van Heiloo Lokaal sprak deze zorg uit. "De ervaring leert dat aantallen wel naar beneden kunnen worden bijgesteld naar niet naar boven." Elly Meriwani van E.66 vroeg zich nog af of ook inbreilocaties in het dorp in aanmerking kunnen komen voor sociale woningbouw maar die kleine aantallen zouden geen zoden aan de dijk zetten. Wethouder Fred Dellemijn kwam met een andere oplossing. "We kunnen voor eventuele extra sociale woningbouw op eigen grondgebied ruimte creëren. En heeft een wijziging financiële consequenties, dan zeggen we niet op voorhand: dat kan niet." In de nota staat overigens dat vijftig woningen van plan Zuiderloo 'overgeheveld' worden naar Zandzoom zodat in Zandzoom niet 1100 maar 1150 woningen kunnen worden neergezet. Of dit sociale woningbouw betreft, is afhankelijk van de actuele vraag.

Het college verwees naar de uitslag van een recent gehouden woonwensenonderzoek. Hieruit zou blijken dat de behoefte aan goedkopere woningen niet zeer groot is. Daarentegen liet Fons Hopman van D66 weten dat inwoners jarenlang wachten op een betaalbare woning in Heiloo, terwijl Rob Opdam stelde dat "onderzoeken iets anders zeggen". Opdam: "De wachttijd bedraagt ongeveer anderhalf jaar." Ook liet Ko Hemminga van de PvdA weten wel degelijk signalen te krijgen vanuit het dorp dat die behoefte er is. "Het is moeilijk om aan betaalbare woningen te komen." Over de uitslag van het woonwensenonderzoek is hij sceptisch: "Slechts een klein deel van de inwoners hebben aan het onderzoek meegedaan en jongeren zijn onvoldoende bij het onderzoek betrokken, bijvoorbeeld via social media." Hemminga: "Zandzoom moet geen villawijk worden" en "we praten over de grootste uitbreiding van Heiloo in de komende tien jaar."

Verhuizing bedrijven
Volgens Willem Gomes van NCPN is het niet aangetoond dat de bouw van de woonwijk noodzakelijk en financieel uitvoerbaar is. Verder wil hij landschappelijke elementen behouden en noemt hij het besluit om niet vast te houden aan het vroegere percentage sociale woningen 'een noodsprong' van het college. "Dit is noodzakelijk om de 'veel te dure' afslag van Heiloo op de A9 te kunnen betalen." Ook Heiloo Lokaal maakt zich zorgen over de reserves die nodig zijn voor het realiseren van de aansluiting. Hemminga (PvdA) refereerde hier eveneens aan. Hij sprak over drie missers: de aansluiting op de A9, de samenwerking in BUCH-verband en de kadernota Zandzoom.

CDA, VVD en Heiloo 2000 vroegen het college van B&W via een motie om de verhuizing van bedrijven uit het gebied Zandzoom op een goede en financieel realistische wijze mogelijk te maken. Een verhuizing moet volgende de partijen zoveel mogelijk binnen Heiloo plaatsvinden. Deze motie kreeg voldoende steun binnen de raadspartijen en van het college. Dellemijn noemde de motie sympathiek. "We zijn al goed met bedrijven in gesprek en maken een zorgvuldige afweging van belangen, ook voor bedrijven."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Collecte Longfonds tot en met 13 mei

Ademen, voor de meeste mensen is dat heel gewoon. Voor ruim één miljoen andere longpatiënten is ademen een voortdurende strijd - een strijd die ze niet alleen kunnen winnen. Tot en met 13 mei is de collecte van het Longfonds. Dan gaan bijna 40.000 vrijwilligers op pad om geld in te zamelen voor longonderzoek. Geef aan de collectant en steun onze strijd voor gezonde lucht en gezonde longen.

Longfonds
In Nederland hebben meer dan 1 miljoen mensen een ongeneeslijke longziekte, zoals astma of COPD. Het Longfonds strijdt voor gezonde lucht en gezonde longen. Meer informatie over het werk van het Longfonds vindt u op longfonds.nl

Fietsen voor vluchtelingen

Fietsen worden oranje gespoten. Stip Fotografie

HEILOO - Zaterdag 6 mei zijn leden van de Rotary Club Heiloo begonnen met het 'pimpen' van vijftig fietsen. Deze fietsen worden in bruikleen gegeven aan vluchtelingen die momenteel in het AZC aan de Robonsbosweg worden opgevangen. Vijftig (voornamelijk kinder)fietsen zijn voor een speciaal tarief aangekocht bij Bosman Tweewielers in Heiloo.

Rotary Club

De Rotary Club bestaat uit mensen die zich vanuit hun beroepsachtergrond willen inzetten voor een betere maatschappij. Dit doen zij door bij allerlei projecten gezamenlijk fondsen te werven om zo concrete projecten mogelijk te maken. De overkoepelde organisatie Rotary International stelt voor dit soort projecten aanvullende financiering beschikbaar via The Rotary Foundation. Hierdoor wordt de slagkracht groter.

Participatie

Vluchtelingen worden in afwachting van hun asielaanvraag ondergebracht in een AZC, veelal buiten de directe dorps- of stadskern gelegen. Zij zijn dan aangewezen op het openbaar vervoer, wat geld kost dat ze nauwelijks hebben en wat veel tijd kost. Door fietsen in bruikleen ter beschikking te stellen - ook erg Nederlands - wordt hun actieradius veel groter waardoor een betere participatie in de Nederlandse maatschappij mogelijk wordt. Vooral schoolgaande kinderen kunnen op deze wijze veel sneller integreren omdat ze net als alle Nederlandse kinderen zelf met de fiets naar school kunnen gaan.

Filmavonden

Om dit mogelijk te maken heeft de Rotary Club Heiloo filmavonden georganiseerd waarvan het batig saldo, vermeerderd met een Grant van de Rotary Foudation, is aangewend om fietsen, sloten, reparatiemateriaal en gereedschap aan te schaffen. Om de fietsen herkenbaar te maken en zo diefstal of verkoop minder aantrekkelijk te maken worden de fietsen door de leden van de Rotary Club Heiloo 'gepimpt' door ze oranje te spuiten en er een nummer in te graveren. De leden geven daarnaast fietslessen aan de vluchtelingen. Tevens wordt de vluchtelingen geleerd hoe de fietsen te onderhouden (bijvoorbeeld door een band te leren plakken). Theo Bruin, voortrekker van dit initiatief, gaat samen met een vluchteling uit het AZC het onderhoud (wat niet simpel te doen is) oppakken. De vluchteling is twee weken in opleiding geweest bij Bosman Tweewielers.

Overdracht

Op zaterdag 13 mei zal in Hollandse sferen de overdracht van de fietsen aan het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) gaan plaatsvinden, waarna de vluchtelingen onder begeleiding van Veilig Verkeer Nederland een fietsverkeersexamen zullen afleggen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zomerklaverjassen in het Trefpunt

Donderdag 4 mei a.s. is er weer om de week klaverjassen voor de SHE-leden in het Trefpunt. Entree is 1,- euro per persoon. Aanvang: 13.30 uur. We hebben leuke prijzen en bieden u een gezellige middag. Komt u ook? U bent van harte welkom.

Moederdag bij Etos Heiloo

Damesgeuren zijn altijd een populair cadeau voor Moederdag.

HEILOO - De eigenaar van Etos Kortenhoef nam twee jaar geleden in winkelcentrum Het Hoekstuk te Heiloo de Etos over. Hiervoor was zij bijna 25 jaar in dienst van Ahold, waarvan de laatste 17 jaar als winkelmanager bij Etos. "Zonder een goed team ben je nergens - wat dat betreft heb ik het getroffen!"

Voor deze zomer staat ook weer een aanpassing van de winkel op het programma. Het assortiment zal worden uitgebreid, met name op het gebied van gezondheid. Daarnaast heeft Etos van eigen merk ook meer dan 100 artikelen erbij. Te koop zijn drogisterij-artikelen op het gebied van beauty, gezondheid en persoonlijke verzorging. Er is altijd iemand aanwezig met tenminste het diploma (assistent)drogist, zodat u een passend advies kunt krijgen. Ook voor de beste aanbiedingen kunt u bij ons terecht!

Etos en Moederdag
Voor cadeau-artikelen bent u bij ons aan het juiste adres. De medewerkers pakken het ook nog eens mooi voor u in. Voor Moederdag zijn de geuren erg in trek. Wij zien u graag bij ons in de winkel!

Etos Kortenhoef, Het Hoekstuk 8, 1852 KX Heiloo. Tel.: 072-5330132.

Openingstijden:
Maandag t/m donderdag van 9.00 tot 18.00 uur
Vrijdag van 9.00 tot 20.00 uur
Zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur

Moeder en dochter maken cadeauboek - leuk cadeau voor Moederdag!

Jonge auteur Marissa Jolie Buis met Tranen van mooite.

HEILOO - Droomdenkers zijn wijs, grappig, verrassend en nieuwsgierig. Marissa (11) uit Heiloo, is ook zo'n ko(s)misch kind. Haar moeder, auteur Suzanne Buis, noteerde haar uitgesproken gedachten, grappige gesprekken en filosofische vragen. Heilooër illustrator Irene Mulder maakte er cartoons bij.

Suzanne: "Vanaf dat Marissa leerde praten, vertelde ze de wonderlijkste dingen. Het deed me plezier om het te noteren en te delen met lezers. Marissa ligt helemaal in een deuk bij het lezen van haar eigen boek en bij de serieuze verhalen springen de tranen in haar ogen. Het is bijzonder om te zien."

Marissa: "Ik vind het heel leuk dat mijn moeder dit boek heeft gemaakt voor mij. Maar het leukste vind ik dat andere mensen er ook zo om lachen."

Tranen van mooite is een boek om bij na te denken en te grinniken. Een heerlijk boek om je moeder (of jezelf) cadeau te doen!

Bestel nu voor € 14,50 via www.volliefs.nl of koop bij Bruna 't Loo, Kado&Zo in Heiloo of bij Huisvanbinnen in Limmen.

De allerliefste moeder van de wereld wint een taart van Van Velzen!

Trotse oma met de kleinkinderen?? Foto: Schoonheidssalon Be Beautiful

Op Facebook Uitkijkpost verscheen deze week de oproep: "Heb jij de állerliefste moeder van de wereld? Plaats dan hieronder je leukste foto met je moeder en maak kans op een plekje in de Uitkijkpost en...een overheerlijke taart, met dank aan Banketbakkerij van Velzen!" De redactie vindt het heel frappant dat er vrijwel geen inzendingen van mannen zijn. Toch heeft Guido Stoop een foto gestuurd, van zijn vrouw! Uit naam van zijn zoon Joey. Zou Joey al taart eten? Anders eet Guido het wel op. De taart gaat dus naar....de moeder van Joey Stoop!

Met de moeder van mijn moeder. En mijn meiden met hun moeder. Vier generaties ? met Irma Pranger Foto: Saskia Nanne-Pranger
De liefste moeder van ons zoontje Joey Foto: Guido Stoop
Yolanda Hoedjes ? Foto: Chantal Broersen
Carla Kops is de liefste! ?? Foto: Pascale Schutte-Kops
Ik en mijn mam, Irene Dijkstra, al bijna 40 jaar mijn 'allerliefste' moeder! Foto: Renate Smit-Guikema
Mijn zus en ik zijn heel blij met ons topmoeder Jel Scholten ??? Foto: Ingrid Scholten
Super mama!!! Foto: Denise Kabel
Mijn moeder Joke Schoorstra verdient het om in het zonnetje gezet te worden! Ze staat altijd voor mij en de kleinkinderen klaar!!! Foto: Cindy Blok

'Jouw verhaal blijft leven'

REGIO - Zoveel mogelijk terminaal zieke kinderen en hun nabestaanden helpen aan een blijvende herinnering - dat is het doel van de op eerste paasdag gelanceerde Stichting Living Memories. De stichting biedt kinderen tot 18 jaar de mogelijkheid kosteloos hun levensverhaal vast te leggen, door middel van een video- en/of audioportret.

Kinderen met een levensbedreigende ziekte delen een angst. De angst om vergeten te worden en 'niets' achter te laten. "Een portret van hun leven geeft ze rust", vertelt oprichter Thinka Sanderse. "Hun verhaal is verteld en kan ook na de dood worden gehoord." De wens om deze stichting op te richten ontstond nadat Thinka een radioserie maakte over strijd van de 12-jarige Chantal van den Brink uit Limmen tegen botkanker. Zij overleed tijdens het maken van de serie.

Dat een blijvende herinnering aan een kind belangrijk is, weten de ouders van Chantal als geen ander. Moeder Claudia: "Wij hoopten vurig dat Chantal mee wilde werken aan de serie. Waarom? Stel dat het niet goed af zou lopen, dan hadden we in ieder geval nog een prachtig document als herinnering aan ons meisje." Bij zeer jonge kinderen gaat het voornamelijk om het vastleggen van beelden en stemgeluid. Met oudere kinderen gaat de stichting het gesprek aan over wat zij na willen laten. Dit alles uiteraard in overleg met ouders.

Omdat het gaat om terminaal zieke kinderen, worden de aanmeldingen beoordeeld op basis van urgentie. Er wordt daarbij onder meer rekening gehouden met levensverwachting. Verder is er een maximum van één opnamedag. Een kind langdurig volgen, zoals bij Chantal, is geen optie. Uitgangspunt is dat de stichting zoveel mogelijk mensen probeert te helpen.

Om het vastleggen van het levensverhaal voor iedereen bereikbaar te maken, kiest de stichting ervoor om de portretten kosteloos aan te bieden. Thinka: "Omdat we vinden dat het maken van zo'n belangrijke herinnering niet van geld af mag hangen. Verdriet en rouw kennen wat ons betreft geen financiële grens. Dit betekent dat alle kosten gedragen worden door donateurs, fondsen en sponsors."

Zie verder www.stichtinglivingmemories.nl of www.facebook.com/StichtingLivingMemories.
Crowdfundingsactie: https://www.doneeractie.nl/stichting-living-memories/-1479

Internationaal podium voor jubilerend Rock 'n Rollstreet Akersloot

AKERSLOOT - Het festival in Akersloot vindt traditiegetrouw plaats tijdens het laatste weekend van augustus, maar de voorbereidingen voor het 25ste Rock 'n Rollweekend zijn natuurlijk al in volle gang. Het 3-daagse festival op 25, 26 en 27 augustus behoort de grootste gratis toegankelijke Rock 'n rollfestivals van Nederland en trekt daarom al jaren liefhebbers uit heel het land. Naast de muziek van weleer zijn er ook de vertrouwde activiteiten zoals de Jaarmarkt op vrijdag, Solexrace op zaterdag en de oldtimershow met auto's, motoren en brommers op zondag.

De tent op het Wilhelminaplein heeft twee podia. Daar spelen gedurende het hele weekend vele Rock 'n Roll formaties. Twaalf bands uit Nederland, Belgie, Zweden, Frankrijk en Amerika zijn dat weekend vertegenwoordigd. De organisatie is verheugd met zoveel nationale en internationale topbands: de Eightball Bobbers, Shorty Jetson and his Racketeers (BE), Barnbees, 4000 Miles From Memphis, Crazy Cadillac, Billy and the Kids (SW), Trash Hombres, The SpunyBoys (FR), The Atomic 4, Exeloss (USA), Jake Allen&Lawwlessmen (USA) en Arno Mijnten.

Op de jaarmarkt zullen evenals voorgaande jaren naast de reguliere handelaren ook veel kramen met Rock&Roll-kleding, schoenen en andere vintage-artikelen zijn te vinden. Daarnaast is er een heuse Barbier.

Dansgroep Akersloot, onder leiding van Sonny en Inez, zullen dit jaar weer een openingsdans verzorgen en natuurlijk vele demonstraties geven. De groep groeit ieder jaar en is inmiddels ook uitgebreid met een jeugdgroep. De organisatie hoopt dat dit jaar nog meer mensen zich in Rock 'n Roll-kleding naar het weekend komen. Dat geeft net dat beetje extra 'jeu' aan de 25ste editie.

Meer informatie vinden of aanmelden voor deelname aan de markt, solexrace of oldtimershow kan via www.rockenrollstreet.nl. Volg ons ook op facebook.com/rockenrollstreetakersloot. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers voor ondersteuning tijdens het evenement. Geïnteresseerd, en wat uurtjes over? Neemt u dan contact op via 06-16294024.

De geheimen van Ultra en Enigma, een lezing in bibliotheek Limmen

LIMMEN - Op donderdag 11 mei verzorgt Hans Walrecht een lezing over 'operatie' Ultra en de codeermachine Enigma uit de Tweede Wereldoorlog in de bibliotheek in Limmen.

Ultra en Enigma

De Duitsers verzonden tijdens de Tweede Wereldoorlog gecodeerde berichten over de radio naar elkaar. Iedereen kon deze berichten ontvangen, zo ook de Britten. Operatie 'Ultra' werd geboren: alle Britse inspanningen om de Duitse berichten te kraken.

Hans Walrecht vertelt tijdens zijn lezing meer over deze geheimtaal en het ontcijferen daarvan. Ook laat hij aan de hand van een simulator zien hoe de beroemde 'Enigma' codeermachine werkte. Er zou misschien zelfs gezegd kunnen worden dat operatie 'Ultra' een zo belangrijk onderdeel van de oorlog was dat het ervoor heeft gezorgd dat de oorlog met een paar jaar verkort werd.

Aanmelden

U bent van harte welkom op donderdag 11 mei. De lezing start om 20.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Limmen, Lage Weide 2a. De toegang is €4,-. Aanmelden kan via de activiteitenagenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl of bij de klantenservice in de bibliotheek (u betaalt met pin).

Winnaar De Zilveren Tulp

Foto: Jeroen Drenth

LIMMEN - De hoofdprijs, De Zilveren Tulp, is dit jaar gewonnen door prikploeg 'Effe Biere na Viere', zij hebben Barack en Michelle Obama gemaakt. Zij vallen in de categorie mozaïeken groter dan 4m2. De winnaar in de categorie kleiner dan 4m2 wint de Bronzen Hyacint, deze is gewonnen door prikploeg Spijkers met Koppijn. Zij maakten Arjen Lubach met de Trump Flowerdays. De winnaar van de zilveren narcis is altijd de winnaar van de traditionele mozaïeken = beun. Dit jaar is deze prijs gewonnen door De Blauwe Handjes, zij maakte Toler 'Hand' Tie, een ode aan Dick Bruna met twee Nijntjes op een regenboog wat weer de link legde naar de homo's die hand in hand liepen.

Foto: Jeroen Drenth
Foto: Jeroen Drenth

Dagbesteding Thuisbij Limmen zoekt locatie in dorpskern

Anette en Jan. Foto: Anette Zeeman

LIMMEN - Een gezellige huiselijke leefomgeving waar ouderen met dementie zich thuis voelen: dat moet Dagbesteding Thuisbij Limmen worden. Initiatiefneemster Anette Zeeman woont in Limmen en maakte in februari 2016 kennis met Thuisbij Uitgeest via haar huidige werkgever. "Ik was gelijk geraakt door de kleinschalige setting met de juiste uitstraling. Al snel kwam ik in gesprek met de huidige ondernemers. Door hun betrokkenheid geraakt, pak ik nu mijn kans om als franchisenemer Thuisbij Limmen op te starten en mijn droom uit te rollen voor de Limmer gemeenschap."

Koopwoning gezocht
De locatie van Dagbesteding Thuisbij Limmen is nog niet bekend. De zoektocht naar een geschikte koopwoning in de dorpskern is in volle gang. Een ruime woonkeuken, twee leefruimtes en een zonnige tuin zijn een must. Het liefst is het een locatie dicht bij winkels, groenvoorzieningen, seniorenwoningen en het woonzorgcentrum. Hoe mooi zou het zijn als ouderen lopend of op de fiets naar de dagbesteding kunnen komen?

Limmen een dementievriendelijke gemeente
Ook de CAL-gemeente heeft het Convenant Dementievriendelijke Gemeente getekend om samen met Stichting Alzheimer Nederland een dementievriendelijke gemeenschap verder te bevorderen. Het Thuisbij-concept sluit geheel aan bij de visie van het convenant en kan dan ook op steun en sympathie rekenen van de gemeente. Met de juiste zorg en ondersteuning kunnen ook mensen met dementie zo lang mogelijk thuis blijven wonen.
"Om het taboe rondom dementie te doorbreken zie ik mezelf graag zorgen voor ouderen met dementie in de nabijheid van hun eigen omgeving met vertrouwde mensen uit de buurt. Daarom zoeken we een locatie in de dorpskern van Limmen en is het plan de dagbesteding samen met lokale vrijwilligers, investeerders en sponsoren op te starten", aldus Anette.

Missie en visie Thuisbij
Iedere oudere met dementie zou zich prettig, veilig en vertrouwd moeten kunnen voelen. Thuisbij is een kleinschalige dagbesteding in een knusse woning midden in uw eigen woonplaats. Met een bourgondische inslag wordt elke dag gezamenlijk een verse warme maaltijd bereid. En bij de koffie? Zelfgemaakte appeltaart met slagroom. Natuurlijk ondernemen we leuke activiteiten en uitjes. Wat zou u graag willen doen?
Onze kernwaarden: integriteit en persoonlijke zorg combineren met humor, bewogenheid en gastvrijheid. Thuisbij wil eraan bijdragen dat u en uw mantelzorgers van het leven kunnen blijven genieten.

Het dagboek van Jan
Wat ooit als therapie is begonnen, mondde uit in een dagboek geschreven door oud-verslaggever Jan Baaij. Met boeiende en soms ontroerende verhalen geeft Jan u een kijkje in zijn dagelijkse belevenissen bij Thuisbij Uitgeest en proeft u de sfeer. Zie www.thuisbij.eu/dagboek-van-jan.

Wilt u meer informatie of weet u mogelijk een geschikte locatie? Neem dan contact op met Anette Zeeman via limmen@thuisbij.eu of 06-38018222.

De wondere wereld van Museumhoeve Overslot

EGMOND AAN DEN HOEF - Dit kleine bescheiden museum in Egmond is door bezoekers menigmaal vergeleken met het beroemde Teylers Museum in Haarlem, vanwege dezelfde soort sfeer en uitstraling. Het is niet voor niets één van de drukst bezochte musea in Nederland. Alleen hier kunt u de meeste voorwerpen van dichtbij bekijken en zelfs in de hand nemen. Voelen is kijken met de ziel! Hier komen de micro- en de macrokosmos (de wereld in het klein) tezamen: bodemvondsten uit de gehele wereld vanaf de allereerste levensvormen op aarde tot hedendaagse kunst, een plek waar Ars en Natura met elkaar spelen.

Hier is het streven naar het vormen van een soort van eclectische verzameling in de geest van het oude 'Rariteitenkabinet' zoals die reeds in de Renaissance ontstond; een verzameling verdeeld volgens de klassieke opvattingen. In het Rariteitenkabinet kon men de volgende hoofdgroepen aantreffen: Naturalia (alles afkomstig uit de natuur), Mirabilia & Curios (wonderlijke zaken) Artificia (alles gemaakt door de mens) en Antiquitas (antieke voorwerpen en oudheid).

In Museumhoeve Overslot zijn geen computerspelletjes, speurtochten, ballenbakken en giftshops en wordt kennis u niet opgedrongen. De primaire taak voor een museum is volgens ons juist die van inspiratie en verwondering. Kortom: geniet in alle rust van het moois wat hier is uitgestald. Ontdek de wereld in Museumhoeve Overslot!

Het Museumhoeve Overslot aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef is ieder weekend geopend en vrij toegankelijk van 14.00 tot 18.00 uur of op afspraak voor groepen vanaf 10 personen. Op de zondagmiddagen kan men hier vanaf 16.00 uur genieten van sfeervolle livemuziek.

Karavaan-festival speelt in op toerisme

Fietstocht langs molens en dijken bij het Karavaan-festival.

HEILOO EO - Het Karavaan-festival staat voor 12 dagen lang locatietheater op bijzondere plekken in regio groot-Alkmaar, samen met een bruisend festivalhart. Deze editie pakt de organisatie ook uit op recreatief en culinair gebied met een fiets- en wandeltocht, watersport, en lekker eten & drinken. Het Karavaan-festival is dit jaar van 25 mei t/m 5 juni, oftewel van Hemelvaart tot en met Pinksteren: een periode waarin veel mensen vrij zijn. Daarom zijn niet alleen theatervoorstellingen onderdeel van het festival, maar kunnen bezoekers aan deze regio zich ook laten verleiden door buitengewone recreatie en heerlijke dinerarrangementen.

Retourtje Schermer

In het arrangement Retourtje Schermer fietst u op je eigen tempo en in eigen gezelschap 18 kilometer door het Noord-Hollands polderland. U komt daarbij langs molens en langs dijken, langs sloten en dorpsgezichten. Tijdens de tocht stopt u voor theatervoorstellingen op bijzondere locaties, koffie met gebak in een kunstwerk, een wijnproeverij, een bezoek aan het Poldermuseum en heerlijk eten & drinken. Het vertrek is vanaf het festivalhart op het Doelenveld. Zo verbindt Karavaan de stad met het ommeland. U kunt daarnaast overnachten in een kunstwerk, suppen in de binnenstad en de grachten plasticvrij maken en met het combiticket 'In 1 dag van de oude naar de nieuwe wereld' zowel Karavaan als Kaeskoppenstad bezoeken. Komt u naar 'Wie overleeft de grutto' in Schoorl, dan maakt u eerst een wandeltocht door het prachtige duinlandschap.

Diner- en luncharrangementen

Heerlijk dineren of lunchen in combinatie met een voorstelling doet u bij het dansconcert Ten Noorden van Nergens tussen de windmolens in Wieringerwerf of in de duinen bij Huize Glory bij de voorstelling Bleekneusjes. U kunt ook aanschuiven in het pop-up restaurant van het festivalhart: Tineke kookt.

Zin gekregen? Informatie en tickets vindt u op karavaan.nl.

16 en 23 mei: wandelingen tussen de weidevogels in Hempolder

Een grutto. Foto: Joke Huijser-Spekken

AKERSLOOT - De boswachter van Landschap Noord-Holland organiseert voor natuurliefhebbers een wandeling in de Hempolder bij Akersloot. Het is een rijk gebied voor weidevogels: buitelende kieviten, roepende grutto's en zenuwachtige tureluurs. Ze broeden hier volop door de hoge waterstand in combinatie met de kruidenrijke weilanden. De boswachter maakt een wandeling van 1,5 uur over de dijk zodat men de vogels prachtig kan bekijken. Ook de vogelhut midden in de polder wordt bezocht.

Wanneer: dinsdagavonden 16 en 23 mei van 19.00 tot ongeveer 20.30 uur
Kosten: € 7,-, beschermers € 4,-. Kinderen resp. € 3,- en € 2,-.
Reserveren is noodzakelijk en kan op www.gaatumee.nl
Tip van de boswachter: doe laarzen of stevige waterdichte wandelschoenen aan.

Gezocht: zaalvoetbalcoach (m/v) HZV/het Vennewater 4

HEILOO - Het zijn roerige tijden voor HZV 4. Door verschillende redenen zijn er afgelopen jaren meerdere coaches gestopt met de coaching van deze talentvolle maar toch ook wel moeilijke groep.

Het team bestaat uit meerdere bekende oud-HSV-1/Foresters 1 (zoals René Kaandorp, Ruud Baltus, Hugo Houtenbos, Jan Schoorl, Lars van de Steen) en wat oude cracks (Jeroen op de Weegh, Bart Borst, Theo Leering, de gebroeders van Schagen, Robert-Jan de Waard, Barry Aelbers en Bas Hink). Verscheidene leiders zijn afgelopen jaren stukgelopen op deze groep terwijl er een aantal jaren terug geen vuiltje aan de lucht was. Meerdere kampioenschappen werden binnengehaald maar het succes is bij sommigen mogelijk te hoog in de bol geschoten. De kritiek op de leiding was niet mals. Coaches Stefan Beers en Daan Borst hebben er de brui aan gegeven.

Per direct wordt er dus een zaalvoetbalcoach gezocht voor HZV4. Man of vrouw maakt niet uit hoewel een vrouwelijk coach 80% de voorkeur geniet van deze groep. Wie gaat de uitdaging aan en wil de mannen 'een positieve kriebel' geven? Aanmeldingen of meer informatie via bashink@hotmail.com.

John Beelen Voetbalschool doe mee aan FC Lisse Cup 2017

HEILOO - Op 27 en 28 mei zal de John Beelen Voetbalschool selectie onder 9 jaar deelnemen aan het internationale voetbaltoernooi 'FC Lisse Cup 2017'. Dit toernooi valt onder de organisatie van UEFA licensed match agent Tiny van Gemert.

De FC LISSE CUP wordt gespeeld in Zuid Holland, in de plaats LISSE. Geheel volgens traditie (Bank Holiday) zal het toernooi worden gespeeld in mei. Op de 27e worden de groepswedstrijden gespeeld en op de 28e de plaatsings- en finalewedstrijden. De selectie van John Beelen bestaat uit 8 spelers van HSV Heiloo, 2 van VV Limmen en 1 van Jong Holland (Alkmaar). Zij nemen het op tegen teams uit Duitsland, Engeland en Schotland. De John Beelen Voetbalschool is een initiatief van oud profvoetballer John Beelen. De voetbalschool in Heiloo biedt kwalitatief hoogwaardige trainingen en zorgt voor plezier bij de deelnemers. Betrokkenheid bij de spelers en het realiseren van een kindvriendelijk leerklimaat vormen het uitgangspunt. Trainer John Beelen is verheugd met de deelname aan dit prestigieuze toernooi: "We gaan met deze jongens naar dit toernooi met de intentie om 2 dagen lang maximaal uitgedaagd te worden op de voetbalvelden. We zullen zorgen voor een flinke dosis voetbalplezier en een mooie belevenis die de kinderen zullen meenemen in hun 'voetbalrugzak'. Samen met zoon Ian Beelen (speler Ajax onder 15 jaar) zal John de jongens, die ondersteund worden door Sporthuis Johan Jansen, Albert Heijn 't Hoekstuk uit Heiloo en GROBAgrond, onder zijn hoede nemen en zorgen voor een onvergetelijke ervaring.

Trampolinespringsters GTH plaatsen zich voor NK

V.l.n.r. achter: Brechtje, Mila, Julie, Silke, Milenka en Mila. V.l.n.r. voor: Britt, Yara, Feliene, Elise, Nina en Isabelle

HEILOO/ALKMAAR - Afgelopen zondag werd de derde plaatsingswedstrijd gesprongen door 12 meiden van GTH, dit gebeurde zowel individueel als synchroon.

Bij de jongste meisjes sprong Nina een keurige verplichte oefening en behaalde een 7,6 gemiddeld. Met de eerste keuzeoefening liet Yara een super oefening zien, zij scoorde totaal 25,2. Zowel Isabelle als Britt sloten de wedstrijd af met een goede tweede keuzeoefening. Daarna was het de beurt aan de junioren, de verplichte oefening van Brechtje werd sterk gesprongen en scoorde een 7,5 gemiddeld. Daarna kwam de keuzeoefening, Mila Heiloo sprong deze zeer goed uit(25.5). Tijdens de laatste ronde oefeningen sprong Mila Limmen een strakke oefening, ook Julie zette een mooie oefening neer. In blok drie sprongen de jeugdmeisjes Elise en Feliene de wedstrijd. Feliene begon de wedstrijd goed door te starten met een prima verplichte oefening, Elise wist tijdens haar eerste keuzeoefening een nette oefening neer te zetten. De meisjes sprongen de wedstrijd goed uit door te eindigen met een goede laatste oefening. Als laatste deze dag sprongen Silke en Milenka de wedstrijd. Milenka begon met een goede verplichte oefening en scoorde een 7,5 gemiddeld. Silke sprong een goede wedstrijd met drie mooie oefeningen. In het eindklassement was er brons voor Yara en Mila, zilver voor Brechtje en Elise en goud voor Britt. Ook werd er deze dag synchroon gesprongen, koppel Elise en Feliene sprongen zich ook deze wedstrijd tot het hoogste podium. Naar het NK individueel zijn doorgestroomd Isabelle, Britt, Brechtje, Mila, Elise en Milenka en sycnhroonkoppel Elise en Feliene. Voor meer info: www.gth-heiloo.nl.

Hoofdklasse tennis op de zondag bij tennisvereniging Het Vennewater

V.l.n.r.: Maarten Dzialiner, Fedor Klopper, Toon Flipse en Chenaux Jonkhart.

HEILOO - Na jaren van hard trainen bij de altijd enthousiaste en goede tennistrainers Peter Bruin en Huseyin Diktas is het de jongens van het eerste T.V. Vennewater-team t/m 17 jaar gelukt om door te dringen tot de landelijke hoofdklasse van het competitietennis. Met aansprekende tegenstanders als Velp, Zandvoort en Heerhugowaard wordt het een uitdaging om een plek in deze subtop waar te maken. Aan de inzet en het enthousiasme van de jongens zal het zeker niet liggen!

Geslaagde vijfde Johanna's Hof U11 Top-Tournament van FC Castricum

De spelers van de Foresters met de gewonnen beker.

REGIO - Zaterdagochtend om 9.30 uur hadden alle 16 deelnemende hoofdklasse-clubs zich met hun clubvlaggen verzameld op het hoofdveld. Deelnemende teams waren AFC, AFC'34, Bennekom, De Foresters, GVAV Rapiditas, Katwijk, Kon. HFC, Quick Boys, rkvv JEKA, Spartaan'20, Sportclub Feyenoord, SV Hoofddorp, TOGB, sv Blauw Geel´38/Jumbo, Wilhelmus en FC Castricum. De clubs werden op het hoofdveld door Harry Poel en Arthur Oosthoek voorgesteld aan het grote, enthousiaste publiek.

Poulewedstrijden en lunch

Na het defilé startten om 10.00 uur de poulewedstrijden. De 16 clubs waren ingedeeld in 4 poules van 4 teams. De eerste 2 van elke poule gingen 's middags door in de kampioenspoule en de nummers 3 en 4 speelden om het schaduwkampioenschap. Van 12.30 tot 13.30 uur werden voor de 16 clubs lunchpakketten aangeboden die in de sporthal tegenover het sportpark van FC Castricum konden worden genuttigd. De uitgebreide lunchpakketten waren gratis aangeboden door een bekende supermarkt en door de ouders van FC Castricum JO11-1 gereedgemaakt (er moesten o.a. 500 bolletjes worden gesmeerd). De organisatie had besloten de lunch in 2x8 clubs te splitsen i.v.m. de maar liefst 200 kinderen en 32 coaches/leiders die hiervan gebruik maakten.

Tussen de wedstrijden konden de teams gebruikmaken van het 'rode draad-spel'. Hierbij moesten ze binnen 3 minuten zoveel de stropdas raken van de opblaasbare leeuw die stond opgesteld op het boardingveld van FC Castricum. De winnaar werd hier AFC'34. In de middag werd om 14.15 uur gestart met de knock-out-wedstrijden waarna om 16.45 uur tenslotte o.a. de finale De Foresters – AFC'34 kon beginnen.

Finale

De Foresters werd uiteindelijk de winnaar van de jubileumeditie van het Johanna's Hof U11 Top Tournament. De voetballers uit Heiloo waren volgens de kenners een van de kanshebbers op de eindzege. Uiteindelijk speelde De Foresters die finale niet tegen titelverdediger en topfavoriet Spartaan'20 of het vooraf hoog ingeschatte Katwijk. AFC'34, al genoemd als potentiële winnaar, was uiteindelijk de tegenstander van De Foresters. De Alkmaarders hadden met veel overmacht de finale gehaald en waren licht favoriet in deze Noord-Hollandse eindstrijd. Met een 2-0-ruststand in het voordeel van De Foresters gaf niemand meer een cent voor de kansen van AFC'34. Onder aanvoering van Melle Roede, die werd uitgeroepen tot beste speler van het toernooi, kwam AFC'34 terug tot 2-2. Een verlenging lag in het verschiet, maar in de slotseconde besliste De Foresters de wedstrijd alsnog. Roede kroonde zich met tien doelpunten ook tot topscorer van het toernooi. GVAV Rapiditas-doelman Finn van Dijk werd uitgeroepen tot beste doelman van het toernooi en Blauw Geel'38 werd door de scheidsrechters gezien als de sportiefste ploeg van het toernooi. Gezegd moet worden dat alle clubs zich enorm sportief hebben gedragen.

De Foresters JO14-1 kampioen

Het team staat trots met de beker op de foto.

HEILOO - Soms zijn er van die seizoenen dat de uitslag elke keer de goede kant op valt. Dit is zeker zo'n seizoenshelft voor de JO14-1. De voorjaarscompetitie in de 1ste klasse was er één die begon met veel blessureleed voor de Egels. Hierdoor waren er veel wisselingen in het team. Toch wisten ze in die fase van de competitie hun wedstrijden te winnen, al was de marge soms minimaal door slechts met één doelpunt verschil te winnen. Dat leverde veelal spannende wedstrijden op met als hoogtepunt de uitwedstrijd tegen Reigerboys waar een ruststand van 3-0 omgebogen werd in een eindstand van 3-5. Hieruit valt op te maken dat er sprake is van een hecht collectief, een team dat keihard wil werken en blijft gaan. Vorige week werd met moeite maar wel verdiend de uitwedstrijd gewonnen van SVW'27 waarmee het kampioenschap veilig werd gesteld. Dat ze ongeslagen kampioen werden werd door Max, Ruben, Jort, Siebe, Camiel, Fedor, Dylan, Sven, Jelle, Mats, Quin, Coen, Thijmen en Anko, de technische staf en de vele meegereisde supporters uitbundig gevierd.

Afzwemmen zwembad Loos

De afzwemmers met hun diploma.

De maand april is afgesloten met het afzwemmen voor het A- en B-diploma van de Nationale Raad Zwemdiploma's. Na het gekleed zwemmen moest er door het gat onder water worden gezwommen. Aansluitend werden de verplichte banen en overige opdrachten netjes uitgevoerd. Iedereen is blij met zijn/haar diploma naar huis gegaan.

De geslaagden:

Diploma A: Julia Amson, Anne Lotte Bijl, Aidan Gowen, Maurits de Groot, Leatitia Remy Hambach, Bobbi Kleverlaan, Mads Schouten, Sanne Trijssenaar, Fabienne de Vries, Teun Vroom.

Diploma B: Iloniya Georgiades, Siem Leguijt, Ties Oostindie, Stella Reedijk

Uitslagen Sjoelclub Heiloo

HEILOO - Donderdag 20 april heeft Sjoelclub Heiloo het seizoen 2016-2017 afgesloten. Mevrouw R. Kaandorp is clubkampioen geworden met wedstrijdpuntental 46.

De einduitslagen van seizoen 2016-2017 zijn als volgt.

Ereklasse
1ste plaats: hr. Th. Kaandorp - 135.0
2de plaats: mevr. R. Kaandorp - 134.2
3de plaats: mevr. M. Klaver - 123.8

A-klasse
1ste plaats: mevr. G. Nieuwenhuis - 117.7
2de plaats: hr. B. Schoenmaker - 112.8
3de plaats: mevr. T. Kuilman -112.1

B-klasse
1ste plaats: mevr. M. Zondervan -110.1
2de plaats: mevr. L. Ranzijn - 107.9
3de plaats: mevr. T. Spijker -104.1

C-klasse
1ste plaats: mevr. T. Mol - 101.5
2de plaats: mevr. P. Maas - 101.1
3de plaats: mevr. R. Kat - 90.7

Het nieuwe sjoelseizoen begint op donderdag 7 september om 19.45 uur in Het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2, Heiloo. Voor informatie kunt u bellen naar tel. 072-5337995 of een e-mail sturen naar mc.kaandorp@quicknet.nl.

Wedstrijd terugkijken met Vidicrowd

Vidicrowd is een app waarmee je heel makkelijk alleen of samen met anderen een wedstrijdverslag kan maken. In Heiloo wordt er tijdens amateurwedstrijden niet alleen volop gesport, maar nu ook fanatiek gefilmd. Elk weekend worden wedstrijden opgenomen en geplaatst op de website van de Uitkijkpost, de video's van afgelopen weekend zijn daar dus ook op te vinden. De wedstrijden die werden gespeeld staan in onderstaand overzicht.

Hockey
Terriërs J8E1 – Alliance

Voetbal
HSV JO11-1 – Limmen JO11-1
Hugo Boys JO9-1 – Foresters JO9-3
HSV JO13-4 – Vrone JO13-3
Foresters MO15-2 – Jong Holland M015-2
Foresters JO14-1 – HSV Sport JO14-1

De Foresters JO8-1 kampioen!

HEILOO - De Foresters JO8-1 is zaterdag kampioen geworden. In seizoen 2016-2017 waren zij elf wedstijden ongeslagen, 113 voor en 7 tegen. Team opstelling: Axel, Thom Schuurman, Mats van der Laan, Ties Kaandorp, Jelle van Baar, Job Vos, Sven Edelman, Brett de Lange en Jurjen Nielen. Bedankt coach Erwin Edelman!

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

15 mei 2017 SPECIALE AVOND met 4 MEDIUMS Info www.de-nieuwe-wereld.nl Koffie&thee gratis. Fnidsen 37 te ALkmaar.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Op zoek naar het leukste vakantiebaantje van Heiloo? Neem dan snel contact op met Le Nouveau Chef!
Wij zoeken een enthousiaste scholier die van aanpakken houdt. Ben jij in juni,juli en augustus beschikbaar voor 16-32 uur p.w. neem dan contact op met Esmee via esmee@lenouveauchef.com

GEZELLIG in je huis? Kijk eens rond bij Center Design voor ORIGINELE woonideen. Wij maken ook allerlei dingen Op MAAT en KLEUR! Slimpad 36 Heiloo www.centerdesign.nl

PIJN in NEK of RUG! Zo HERSTEL je vlug! Maak een afspraak voor een WARME olie MASSAGE bij Center Care Slimpad 36 Heiloo 072 - 5334906

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

GRATIS BUITENYOGA LES, op vr. 12 mei in Heiloo. Verzamelen bij de parkeerplaats Omloop, Maalwater, start 9.30 uur. Neem handdoek en mat mee!

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Ook dit jaar weer GEZELLIGE STRAATMARKT in de NICOLAAS BEETSWEG te Heiloo op zaterdag 20 mei van 9 tot 15 uur

Moederdag vieren in Valkenburg. Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Ter overname goedlopende afslank/figuurcorrectie salon met klantenbestand in Heiloo. Evt. met bedrijfsruimte. Info: 06-535.40.535

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

AANGEBODEN: Aquarellen van HEIN HEERTJES, mooi ingelijst, zuurvrij. Prijs 50 tot 75 euro. 072 - 5334839

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

AANGEBODEN: Diverse Houtsneden en etsen van GRAADT VAN ROGGEN. De werken zijn zuurvrij ingelijst. Prijs 75 tot 150 euro. 072 - 5334839

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Beste schilder & stukadoor. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Moederdagidee: kadobon van De Keijzerin massagepraktijk, voor een liefdevolle behandeling. www.keijzerin.nl 06-33801402

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Biedt zich aan: SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl