De Uitkijkpost

12 december 2018

De Uitkijkpost 12 december 2018


Heiloo hoort er echt bij!

Wethouder Rob Opdam en wijkbeheerder Gerard Bak ontvangen het officiële bord ‘Heiloo zoemt’. Het krijgt een mooi plekje op de ‘nieuwe’ rotonde met plantvakken voor het gemeentehuis. Foto: www.heiloo.nl

HEILOO - Met het ophangen van het bord en aanbrengen van plantvakken bij de rotonde Raadhuisplein is het voor iedereen duidelijk: Heiloo Zoemt.

Dit voorjaar is de gemeente officieel erkend als bijvriendelijke gemeente door 'Nederland Zoemt'. De komende jaren krijgen de bijen en andere insecten er in Heiloo veel plaatsen bij om voedsel te halen en zich te nestelen. Het vervangen van de stenen rondom de rotonde door nieuwe bloemrijke plantvakken is daar een van. Wethouder Rob Opdam en wijkbeheerder Gerard Bak ontvingen het officiële bord 'Heiloo zoemt'. Dit krijgt een mooi plekje op de 'nieuwe' rotonde met plantvakken voor het gemeentehuis.

Grotere biodiversiteit
Geen stenen meer maar vaste planten, bloemen en lage struiken. De rotonde Raadhuisplein heeft een heel ander aanzien. De beplanting zorgt voor beschutting voor dieren en voedsel voor insecten. De nieuwe uitstraling is veel vriendelijker en een visitekaartje voor ons groene dorp. Zeker omdat er het hele jaar door bloemen bloeien en mooie bladkleuren te zien zijn.

Bijenacties
In het voorjaar 2019 volgen er meer acties. Er worden fruitbomen geplant in de Noorderneg en langs de A9. Ook komen er bij de entree van Vrieswijk extra plantvakken. Daarnaast worden veel verouderde plantenvakken opgeknapt door nieuwe planten toe te voegen. Daarbij wordt rekening gehouden met flora en fauna.

Meer weten over Heiloo Zoemt? Kijk dan op www.heiloo.nl/over-de-gemeente/bij-vriendelijke-gemeente.

Ook in 2019 Cold Classic Car Experience

Met oude auto's gaan de teams de strijd aan in het robuuste landschap van Noorwegen en Zweden. Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - Op 4 maart 2018 klonk het startschot van de eerste Cold Classic Car Experience. Deelnemende teams gaan met auto's ouder dan 30 jaar de strijd met elkaar aan, dwars door het robuuste landschap van Noorwegen en Zweden. De experience werd georganiseerd door De Zware Hufters uit Heiloo, met als doel geld in te zamelen voor Stichting Kees.

Ook in 2019 komt er een Cold Classic Car Experience. Er zullen ongeveer 15 teams meedoen aan deze experience, waarin het opdoen van een geweldige ervaring vooropstaat. Het is dan ook een flinke uitdaging: je hebt een oude auto, en dan niet een zwaar geprepareerd luxe vierwielaangedreven exemplaar. Het gaat om gewone auto's, zoals een Renault 4, Daf, een Mini of Opel Ascona. Wel met winterbanden, kettingen en in technisch goede staat, maar toch, een oude auto! Daarmee gaat de reis naar Zweden en Noorwegen, waar de mooiste kleine wegen worden opgezocht, zodat er veel sneeuw en hellingen te bedwingen zijn. Omdat het om wat oudere auto's gaat, is er een Tech Crew die eerste hulp bij technische storingen verleent, indien het team die niet zelf op kan lossen.

De Cold Car Experience is geen race, het gaat om de ervaring. Aan het eind is er wel een winnaar, dat is het team dat de opdrachten die de teams dagelijks meekrijgen, het beste uitvoert. En dat kan van alles zijn, van iets fotograferen onderweg tot het oplossen van puzzels en proberen een moeilijke zin in het Noors aan een Noor te vertellen. Onderweg is de verzorging goed geregeld. De teams slapen in goede hotels en daar past de hele club in. Dat betekent dat 's avonds de ervaringen van de dag worden gedeeld, wat natuurlijk erg gezellig is.

Vriendje voor 1 Tientje
Zoals hierboven al vermeld, de race wordt niet alleen voor de lol gereden, maar ook met als doel geld in te zamelen voor Stichting Kees. De organisatie is dan ook druk bezig met het regelen van sponsors. Ook jij kunt sponsoren, door Vriendje voor 1 Tientje te worden. Op zaterdag 22 december staat de auto van de crew in winkelcentrum 't Loo tegenover Bakkerij Hoetjes. Iedereen die 'Vriendje' wil worden, kan daar zijn of haar naam op de auto zetten. Bedrijven die willen sponsoren kunnen contact opnemen via info@ccce.nl. Voor meer informatie zie de website www.ccce.nl of de Facebookpagina www.facebook.com/CCCExperience.

10 vragen aan... Jos Apeldoorn

Foto: Cas Bottemanne

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Egmond-Binnen en vanaf mijn 4e opgegroeid bij de timmerwerkplaats van mijn vader en zijn broers, Gebr. Apeldoorn aan de Herenweg 40. Ik ben in 1973 getrouwd met Tiny Tervoort (energetische therapie), de jongste dochter van de andere aannemer uit ons dorp. Onze ouders waren goed bevriend. Wij waren allebei de jongste en gingen dan met ouders samen een dagje uit, o.a. naar het oude Schiphol. We hebben drie kinderen, Manon, Gerrit en Jaap. Samen hebben ze met hun partners 5 kinderen.

2. Als hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Toen ik in 1952 als nakomertje werd geboren zei mijn vader: Nou, dan noemen wij hem Jozef en moet hij maar timmerman worden. Dus ben ik als 15-jarig broekie begonnen als timmerman. Mijn vader was timmerman/aannemer, maar ook de generaties daarvoor waren dorpstimmerman/wagenmaker. Later werd ik hoofduitvoerder en werd het mentaal een zwaarder beroep, niet meer te combineren met de 'kunst'. Na 40 jaar heb ik afscheid genomen van het bouwbedrijf en ging ik bouwkundige keuringen doen bij Woningschouw tot ik twee nieuwe heupen kreeg. Toen heb ik nog 5 jaar als kaarsenmaker gewerkt bij de Abdij van Egmond. Sinds mijn pensioen is mijn hobby, het maken van houten beelden, mijn werk.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Herman van Veen, ik heb hem na een voorstelling al eens ontmoet maar ik zou wel wat langer met hem willen converseren.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb prachtige jeugdherinneringen aan de timmerwerkplaats. Mijn vader, die als dorpstimmerman ook brandweercommandant en begrafenisondernemer was, maakte de planken aan een nieuwe boerenkar die bij dorpssmid Tambach gemaakt was. Hij moest even weg voor een van zijn nevenfuncties. Ik heb toen op 10-jarige leeftijd met booromslag, lijmtangen en slotbouten de planken aan de kar gemonteerd. Wat was ik trots en mijn vader natuurlijk ook. In die tijd heb ik ook met verf uit het verfhok, stiekem een schilderij gemaakt in de stijl van Karel Appel. Niemand mocht het zien, bang als ik was om uitgelachen te worden. Ik liet me in mijn fantasie interviewen door Pierre Jansen van het toenmalige tv-programma Kunstgrepen.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Vanaf de Heilooërbrug het zicht op die mooie Abdij van Egmond. Jammer van die gekapte knotwilgen aan de Hogeweg, ik ben er nu enkele aan het restaureren. (zie foto)

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Ik eet er elke dag een paar maar je mag me ook 's nachts wakker maken voor een hardgekookt eitje.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Omer Gielliet (1925–2017) was een priester en beeldend kunstenaar in Breskens. Hij maakte prachtige houten beelden. Tijdens een bezoek aan hem kreeg ik een boekje met een opdracht: "Wie lief heeft kan veel". We wilden zijn beelden ooit exposeren in de Abdij maar dat is niet gelukt.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik veel van fietsen hou en vooral lange afstanden in mijn eentje. Fietsvakanties met de kinderen toen ze klein waren, en nu doe ik het ook met Sem, onze oudste kleinzoon. Ik ben gefascineerd door het Hollandse landschap, dat ik ook in mijn vele schetsboekjes vereeuwigd heb. Vroeger tekende ik veel maar in de puberteit niet meer. Eenmaal getrouwd wilde ik in hout het portret van mijn vader maken. De tekening werd zo gelijkend dat ik de foto`s van alle overledenen in hout vereeuwigde. In 1992 heb ik met Erik Baart en Huug Zentveld het schildersgenootschap Hallem opgericht. In 2002 zag ik op de Adelbertusakker drie bomen die werden gekapt, en daar heb ik toen mijn eerste grote beelden gemaakt van Adelbert de monnik, Graaf Dirk de 1e (hij stichtte de Abdij van Egmond) en Dirk Schuit, mijn opa die daar is opgegroeid.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Heiloo is een prachtdorp en er is goed gelet op de ruimte tussen de woningen en de plantsoenen, maar de fietspaden vind ik slecht. Voor de auto`s worden de wegen beter onderhouden. Veel VVD'ers in de raad zeker?

10. De persoonlijke vraag van Henk Jonker:
'
Jos , je maakt mooie beelden van hout, doet vrijwilligerswerk in de abdij, maakt fietstochten en slaapt weinig. Als ik 's zomers soms om 8.00 uur 's ochtends naar het duin ga kom jij er alweer uit. Waar haal jij toch die tomeloze energie vandaan?'
Ik vind alles wat ik doe verschrikkelijk mooi Henk, als ik 's avonds naar bed ga denk ik: "Lekker morgen weer een nieuwe dag." 's Morgens een rondje lopen is een verslaving. Volgens mij is genieten heel gezond voor een mens en daar hoort ook af en toe een sigaartje en een wijntje bij.

Ik geef de vragen door aan mijn fysiotherapeut Yme Bosgra. Mijn vraag is:
'Ik kom regelmatig bij je om al mijn lichamelijke gebreken te laten behandelen, zodat ik al mijn bezigheden voort kan zetten. Je bent werkzaam bij Chiron in Heiloo. Waar staat Chiron voor?'

Kinderopvang Kits Oonlie Hoefsmid

Foto: aangeleverd

HEILOO - Kits Oonlie Hoefsmid is gevestigd aan De Hoefsmid in Heiloo met een baby- en peutergroep en twee afgesloten buitenruimten.

Het team van kinderdagverblijf Hoefsmid bestaat uit 5 enthousiaste dames, die er alles aan doen om uw kindje in een vertrouwde en veilige omgeving op te vangen. De leidsters werken met het VVE-programma Uk & Puk, waar aan de hand van verschillende activiteiten de ontwikkeling van zowel baby's als peuters wordt gestimuleerd. Tijdens het thema Reuzen en kabouters heeft Juf Liana het verhaal van kabouter Bim nagespeeld samen met de kinderen.

Naast dagopvang wordt er tevens peuterspeelwerk aangeboden. Voor alle vormen van opvang kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen of opvang afnemen tegen gereduceerd tarief, als u hier niet voor in aanmerking komt. Wilt u meer informatie of een keer komen kijken bij kinderdagverblijf De Hoefsmid, neem dan gerust contact op met de centrale administratie, 072-5323576.

WereldLichtjesDag, een oase van liefde en warmte

Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Zondag 9 december vond in Cultureel Centrum De Strandwal op Landgoed Willibrordus voor de vijfde keer de viering van WereldLichtjesDag plaats.

Op de tweede zondag in december steken mensen overal in de wereld kaarsen aan ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Het thema van dit jaar was 'Handen'. Handen waarmee je je kind hebt gekoesterd, gestreeld, vastgehouden. Maar ook een uitgestoken hand die we naar elkaar reiken om de warmte te voelen en het verdriet te delen. Tijdens de viering, waarbij familie, vrienden en kinderen aanwezig waren trad het trio SYA op. Het trio zorgde voor de muzikale omlijsting en zong de namen van de overleden kinderen, waarna een kaarsje voor het kind werd ontstoken. Deze kaarsjes werden buiten op het gras binnen een getekende hand geplaatst. Elke vinger stond voor iets wat het overleden kind gebracht heeft: kracht, richting, weerstand, trouw, groei.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Sporten in 2019

Daar sta je dan als hockeyvader op een donderdagavond in de badmintonhal i.p.v. op het hockeyveld. We lenen wat rackets en pakken een shuttle uit de bak. Door een lid van de vereniging wordt ons snel de spelregels uitgelegd en dan is het spelen maar. We staan als gekken te rammen, maar hebben de grootste lol. Na een uurtje staan we flink bezweet met een glimlach aan de bar. Met een gerust hart kunnen wij als veteranen zeggen dat wij voldoen aan de 2019-trend.

Wat is die trend dan? Multisporten. Hockeyers gaan badmintonnen, voetballers doen aan atletiek, tennissers gaan schaatsen, hardlopers volgen een lesje judo en handballers stappen een keer op de BMX. Dit is sporten anno 2019. Maar waar is dat nu goed voor? Ik begrijp best dat verandering een keertje goed is, maar moet dit nu allemaal?

Ja, het is goed voor je. Door als hockeyer een keertje op de atletiekbaan looptraining te doen ga je beter hardlopen. Vooral voor de jeugd is het belangrijk om gevarieerde sport te doen zodat het brein uitgedaagd blijft. Niet alleen variatie in de eigen sporttechnieken m.b.t. oefenstof maar ook via andere sporten. Zo zijn voor hockey goede 'donorsporten' sporten waarbij de fijne motoriek getraind wordt zoals squash, badminton, volleybal, tennis en golf. Het triggert en het boeit.

Kortom, in 2019 krijgen we een grote roulatie op de sportvelden m.b.t. trainingen. Hele volksstammen zullen op de fiets van links naar rechts door ons dorp trekken. HSV richting de tennisbaan bij het Vennewater en andersom vertrekken teams van Terriërs naar TC Heiloo. Daar zijn de banen leeg want de tennissers zijn op weg naar de Foresters, terwijl zij bezig zijn in de badmintonhal. Kortom, het wordt een drukte van jewelste. De gemeente mag hier wel rekening mee gaan houden wat het wegenplan betreft. En hockeyvader? Ik ben benieuwd waar we volgende week gaan trainen. Op de jeu-de-boulesbaan misschien?

Uitvaartverzorging Formanoij vindt rouwverwerking belangrijk: alles gaat stap voor stap

Jack Formanoij en zijn collega Maya. Foto: aangeleverd

Uitvaartverzorging Formanoij (Afscheidscentrum De Swaen )

Schipperslaan 4 k

1906 BG Limmen

Telefoonnummer: 06- 115 36 587 (24-7 bereikbaar)

www.uvdf.nl

info@uvdf.nl

Kenmerkend voor Uitvaartverzorging Formanoij is dat er vanuit de familie wordt gedacht, niet vanuit zakelijk oogpunt. Grote uitvaartondernemingen plannen de uitvaart het liefst in zo'n kort mogelijke tijd, soms zelfs in één dag. Jack Formanoij doet dit liever stap voor stap: u kunt hem 24/7 bellen bij een overlijden. Vervolgens wordt eerst de uitvaartlocatie geregeld, dit is het belangrijkst. Daarna wordt per dag een nieuwe afspraak gemaakt. "Je wordt als het ware onderdeel van de familie, als je de uitvaart stap voor stap regelt is dat beter voor het rouwproces van de nabestaanden," vertelt Jack Formanoij, grondlegger van afscheidscentrum De Swaen in Limmen.

De sfeer in het afscheidscentrum is knus en persoonlijk. "De locatie is toegankelijk, er is voldoende parkeergelegenheid en wij garanderen de nabestaanden privacy," vertelt Jack Formanoij. Ook ligt Limmen centraal, er wordt door de hele regio gebruikgemaakt van het afscheidscentrum: Uitgeest, Akersloot, Castricum, Limmen, Heiloo en de Egmonden.

In afscheidscentrum De Swaen zijn drie afscheidskamers die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor de familie, er worden ook condoleances (een doorloopcondoleance is mogelijk tot 300 personen) en afscheidsbijeenkomsten gehouden. Tijdens een afscheidsbijeenkomst is de ruimte geschikt tot veertig personen. Als u meer personen verwacht is het mogelijk om uit te wijken naar een buitenlocatie zoals Johanna's Hof, Heeren van Limmen, Fase Fier of bijvoorbeeld de kerk, dit wordt ook begeleid door Uitvaartverzorging Formanoij. "Een buitenlocatie is zeker aan te raden, dit is namelijk niet tijdsgebonden, zoals in een crematorium," vertelt Jack Formanoij.

Uitvaartverzorging Formanoij verzorgt ook thuisopbaringen. "Wij bieden alle mogelijkheden hiervoor, of u uw dierbare nu in de woonkamer of in bed wilt opbaren," zo vertelt Jack. "De meeste uitvaartondernemingen willen dit liever niet omdat er nogal wat haken en ogen aan zitten, maar wij weten wat het voor de familie kan betekenen, daarom doen wij dit wel."

Als u graag wilt dat uw dierbare thuis of in De Swaen wordt opgebaard dan verzorgt de uitvaartverzorger de overbrenging. De overledene wordt in principe op de locatie van het overlijden verzorgd, bijvoorbeeld in het ziekenhuis, alvorens vervoerd te worden. "Ik breng de overledene uit respect het liefst over in een uitvaartkist in plaats van op de brancard. Daarom verzorg ik samen met mijn collega Maya de overledene het liefst op de plek waar degene het leven heeft gelaten, de familie mag hier eventueel bij helpen." En ook dat is bijzonder aan de uitvaartondernemer: Jack Formanoij doet alles zelf, van de verzorging en overbrenging tot de uitvaart. Daarom kan hij al een uitvaart aanbieden voor € 1.675,- inclusief afscheidsbijeenkomst voor 10 personen met koffie en thee in afscheidscentrum De Swaen.

Jack Formanoij gooide tien jaar geleden het roer om. Hij was leidinggevende in een hele andere branche waarbij veel geld verdienen centraal stond, dat was hij helemaal zat. Hij wilde écht iets betekenen voor mensen, hij wilde voldoening halen uit zijn werk. Hij nam ontslag en begon zich te oriënteren in verschillende branches. Hij kwam daardoor ook in contact met de uitvaartbranche. "Dit was wat ik wilde: een luisterend oor bieden, mensen door de vervelende periode in hun leven begeleiden. Ik heb de beste keuze ooit gemaakt, dit is zo'n dankbaar beroep," vertelt Jack. "Het fijnste is de dankbaarheid van de familie na de laatste verzorging van hun dierbare."

Uitvaartondernemer Jack Formanoij heeft ook nog een tip: "Waar u ook verzekerd bent, u kunt de uitvaart altijd door Uitvaartverzorging Formanoij laten verzorgen." Hier zijn de maatschappijen vaak niet duidelijk in, aldus Jack, die houdt van transparantie. Daarom heeft hij de prijzen van de uitvaartpakketten en uitvaartkisten op zijn website gezet. U kunt deze terugvinden op: www.uvdf.nl.

Tekst: Margreeth Anema

Creatieve projecten op de Jan van Rijckenborghschool

Onder deze vrolijke kerstlampen ronden de leerlingen het laatste jaarproject af. Foto: aangeleverd

HEILOO – Onder de vrolijke kerstlampen ronden de kinderen van de Jan van Rijckenborghschool het laatste jaarproject af. Na de zomervakantie werkten alle groepen aan het thema 'Mens'. Sinds de herfstvakantie gevolgd door 'Herfst' en 'Schoenmaatjes' (onderbouw) en Azië (bovenbouw). In het projectonderwijs worden samenwerking en sociale vaardigheden sterk ontwikkeld. Daarnaast nemen drama-, muziek- en handvaardigheidsonderwijs, gegeven door vakdocenten, een belangrijke plaats in. Cognitieve informatie wordt beter opgenomen als het ook creatief wordt vormgegeven. Op de Jan van Rijckenborghschool wordt regulier onderwijs geboden. De leerkrachten baseren zich in hun levenshouding op de filosofie van het Rozenkruis. Dit wordt niet onderwezen, maar schept wel de vrije warme sfeer waarin kinderen van alle religies en achtergronden welkom zijn. Wilt u meer weten? Iedere dinsdagochtend kunt u vrijblijvend de school bezoeken en een kijkje in de klassen nemen. Trompenburg 49, 1852 CC Heiloo, 072-5338286, www.jvrschool.nl, directrice Marije Peters.

Burgemeester schrijft voor gerechtigheid

Foto: aangeleverd

HEILOO - Maandag 10 december was de internationale Dag van de Mensenrechten. Op deze dag heeft burgemeester Hans Romeyn meegedaan aan een wereldwijde actie van Amnesty International 'Schrijf voor gerechtigheid' (Write for Rights). Hij heeft diverse brieven gestuurd aan presidenten om aandacht te vragen voor mensen die onrecht worden aangedaan. Zo ook heeft hij een brief gestuurd voor Nonhle. Al generaties lang leeft de familie van Nonhle aan de prachtige zuidoostkust van Zuid-Afrika. Maar dat bestaan wordt bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Daarom verzet Nonhle zich al tien jaar tegen de mijnbouw. Maar dit verzet is gevaarlijk. In 2016 werd haar collega Sikhosiphi 'Bazooka' Rhadebe vermoord en Nonhle overleefde zelf een aanslag op haar leven. Hans Romeyn roept president Cyril Ramaphosa op om Nonhle te beschermen en een onderzoek in te stellen naar de intimidatie van deze actievoerders.

Praten over groei terwijl inwoners krimp willen

HEILOO - Op 8 december vond in de Amsterdrome in Amsterdam de Luchtvaartdag 2018 plaats. Hier spraken omwonenden, belangstellenden en vertegenwoordigers van Schiphol met elkaar over de toekomst van de luchtvaart.

Naast de directe omwonenden kwamen ook vele mensen uit andere delen van het land naar Amsterdam, van Balk (Friesland) tot Maastricht en van Bloemendaal tot de Achterhoek. Bewoners uit de BUCH-gemeenten waren ook ruim vertegenwoordigd. Helaas is geconstateerd dat de inwoners beter vertegenwoordigd waren op de Luchtvaartdag dan de bestuurders uit de BUCH-gemeenten.

Thema's
Tijdens de Luchtvaartdag konden aanwezigen, voornamelijk tegenstanders van de groei van Schiphol, in kleine en grote zalen discussiëren over verschillende thema's. Op de agenda stonden onder meer de impact van de luchtvaart op het klimaat, belevingsonderzoeken en luchtvaart, en uitleg over het vliegverkeer van en naar Schiphol.

Klimaat
Het vliegverkeer groeit snel. In 2030 leggen we evenveel kilometers af per vliegtuig als met de auto. Duidelijk is dat de CO2-uitstoot groot is en naar beneden moet. De CO2-prijs zal flink omhoog moeten, anders gebeurt er niets. De aangekondigde vliegtax van € 7,00 is veel te weinig. Hierdoor zal de sterke groei van de plezier-/vakantievluchten niet afnemen. Want juist in deze vluchten zit de groei en niet in de zakelijke vluchten. De aanwezigen zijn van mening dat de politiek, door te kiezen voor groei van Schiphol, alleen maar kijkt naar het economische aspect en niet naar de gezondheid van de inwoners van Nederland. De aanwezigen verwachten dan ook dat de regering geen verdere verhoging en belasting zal invoeren op vliegtickets.

Natuur & Milieu heeft onderzocht dat groei van Schiphol en andere luchthavens juist een negatief effect zal hebben op economie en welvaart. Zij pleiten voor een eerlijk, dus hoger tarief voor vliegen. Ook is het nodig dat uit de vliegbelasting het gebruik van internationale treinen wordt gestimuleerd.

Maar waarom dan niet elektrisch vliegen? Dat zal er ooit komen. Maar niet bij de komende generatie vliegtuigen. De capaciteit van de accu's is nog veel te laag en grotere accu's zijn simpelweg veel te zwaar. Alternatieve brandstoffen zoals waterstof kunnen een optie zijn, maar ook daar zijn wel wat modificaties voor nodig.

Geluidshinder
Uit onderzoek van de GGD-Kennemerland is af te lezen dat in deze regio veel geluidshinder wordt ervaren. Uitgeest behoort met 22% tot de hoog belaste gebieden. Ook de aangegeven ernstige slaapverstoring ligt hoog in Uitgeest. Na Haarlemmerliede/Spaarnwoude komt Uitgeest op een tweede plaats. Als er wordt gekeken naar het ervaren van geluidshinder dan wordt duidelijk dat Heiloo met een ernstige geluidshinder van 35,2% en matige geluidshinder van 40,7% koploper is in de BUCH-gemeenten. Castricum volgt met ernstig 24,2% en matig 42,8%.

De uitkomst van het onderzoek wordt meegenomen bij de groei van Schiphol. Kleine kanttekening bij dit verhaal is dat alleen het percentage dat ernstige hinder ondervindt mee wordt genomen bij het onderzoek en het percentage dat matige hinder ondervindt niet meetelt.

Meetpunten
Op 23 november 2018 heeft het KNMI de huidige meetpunten in beeld gebracht die zij willen gebruiken voor het meten van vlieg-, start- en landingsgeluiden. Bij de Polderbaan (baan waarbij de vliegtuigen over deze regio vliegen) worden zes nieuwe meetpunten voorgesteld. Professor Laslo Evers: "Op dit moment zijn er boven het Noordzeekanaal geen bruikbare meetpunten die aan de kwaliteitseisen van objectieve geluidsmeting voldoen. Op dit moment zijn geen van de aanwezige geluidsmeetpunten voldoende adequaat om CO2 en fijnstof te meten."

Overlast Heiloo
Zoals iedereen opvalt is er vooral op bepaalde tijden (ochtend en namiddag) veel geluidsbelasting van vliegtuigen. Dit wordt veroorzaakt door het zogenaamde Amerika-effect. Dat wil zeggen dat, naast de reguliere luchtvaart, alle vliegtuigen van dit continent op Schiphol aankomen. Dit houdt in dat Schiphol opschaalt van één naar twee landingsbanen, dan wel twee startbanen. Dit heeft tot gevolg dat de Approach-luchtvaartleider (bereidt landen en stijgen voor) andere banen aan gaat geven, wat overlast veroorzaakt voor Heiloo en Castricum. Uitgeest heeft altijd overlast van de Polderbaan of de naastgelegen Zwanenburgbaan.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Storm of gladheid? Maak gebruik van 'Bibliotheek aan huis'!

HEILOO - Voor degene die graag leest maar slecht ter been is of om een andere reden niet zelf naar de bibliotheek kan komen biedt Bibliotheek Heiloo de service 'Bibliotheek aan huis' aan.

Ook tijdelijk is mogelijk
Ook kan van deze dienst tijdelijk gebruik worden gemaakt, bijvoorbeeld in de wintermaanden of tijdens een ziekteperiode. Na aanmelding bespreekt een medewerker van de bibliotheek de wensen en mogelijkheden met de klant. Vervolgens komt een vrijwilliger eenmaal per 4 of 6 weken de materialen omruilen.

Grote keuze
Naast bijvoorbeeld historische romans, detectives, familieromans, literatuur, reisverhalen en hobby- en fotoboeken zijn er ook bijvoorbeeld tijdschriften en bladmuziek te leen.

Moeite met lezen
Voor leden die moeite krijgen met lezen, heeft Bibliotheek Heiloo ook een groot aantal materialen in haar collectie. Voorbeelden zijn groteletterboeken, luisterboeken, daisyroms, muziek en films.

Kosten
Naast het gewone abonnementsgeld zijn er geen extra kosten verbonden aan de service 'Bibliotheek aan huis'. Misschien is deze service een reden om (weer) lid te worden van Bibliotheek Heiloo? Twijfel niet en meld u aan of vraag meer informatie. Hiervoor kunt u telefonisch contact opnemen met Bibliotheek Heiloo, telefoon 5330670 of via e-mailadres info@bibliotheekheiloo.nl.

Opbrengst NSGK-collecte

HEILOO - Van 12 t/m 17 november 2018 hebben vrijwilligers in Heiloo gecollecteerd voor NSGK, de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. 25 collectanten zijn langs de deuren gegaan en hebben € 2.600 opgehaald. NSGK bedankt alle collectanten en alle gevers hartelijk voor hun geweldige bijdrage! Met dit geld steunt NSGK projecten op het gebied van spelen, sporten, leren en werken. Met als doel dat kinderen en jongeren kunnen meedoen in onze samenleving, sámen met hun leeftijdsgenoten zonder handicap.

Cursus 'Duurzaam Moestuinieren' van Groei & Bloei

HEILOO - Groei & Bloei verzorgt een cursus 'Duurzaam Moestuinieren'. Deze cursus wordt verzorgd door Wessel van Schagen, ervaren volkstuinder, tevens oud-docent tuinbouwkunde en biologie. Wessel geeft o.a. aandacht aan de volgende thema's: vruchtwisseling, de teelt van groente, bloemen en (klein)fruit, zaaien, verspenen en andere teelthandelingen, bemesting en compostering, ziekten en plagen, nuttige en schadelijke organismen. De cursus bestaat uit 5 maandagavonden en begint op 21 januari. De cursus wordt gegeven in Heiloo. Voor nadere informatie even mailen naar wessel@vanschagen.speedlinq.nl.

YUNO Acupunctuur: vanuit het hart en met de juiste aandacht

Maroesja Yuno. Foto: Robin Oomkes

HEILOO - Maroesja Yuno is eigenaresse van YUNO Acupunctuur in Heiloo. Naast haar specialisatie in pijnklachten hebben ook vrouwenaandoeningen haar volle aandacht.

Met liefdevolle aandacht behandelt zij mensen die vaak onbekend zijn met acupunctuur, maar toch de weg hebben gevonden naar haar praktijk. "Het zijn maar kleine, zeer dunne naaldjes die vooral op armen en benen worden geplaatst, maar die zoveel in beweging kunnen brengen!"

Cliënten die binnenstappen bij YUNO Acupunctuur hebben soms al een heel traject bij verschillende zorgverleners achter de rug. "Veel geziene klachten zijn (onder) rug-, nek- of knieklachten, maar ook slaapproblemen en stress staan bij mij in de top 10," vertelt Maroesja.

Vooral pijnklachten, of ze nu acuut of chronisch zijn, zijn zeer goed te behandelen met een bijzondere acupunctuurtechniek waarbij je binnen de eerste behandeling al weet of acupunctuur voor je werkt of niet. "Niet altijd kan ik alle pijn wegnemen, maar het liefst natuurlijk wel zoveel mogelijk."

Naast pijnklachten behandelt Maroesja ook vrouwen die menstruatie- of overgangsklachten ervaren, die een kinderwens hebben of zwangerschapsongemakken ondervinden.

YUNO Acupunctuur
Butterlaan 47 in Heiloo
Tel. 06-33.37.10.60
www.yunoacupunctuur.nl

Zilversmid Dambar op vrijdag 14 december bij Wereldwinkel Heiloo

Dambar komt al voor de derde keer naar de Wereldwinkel. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vrijdag 14 december komt zilversmid Dambar van 10.00 tot 16.00 uur naar de Wereldwinkel Heiloo, de fairtade cadeauwinkel. Dambar maakt deze sieraden in zijn eigen atelier samen met zijn medewerkers.

Dambar komt uit een afgelegen dorp in Nepal waar hij het vak van zilversmid geleerd heeft van zijn vader. Na voltooiing van de opleiding tot zilversmid heeft hij een werkplaats opgebouwd. Dit atelier is een bedrijfsschool geworden om zo anderen te onderwijzen in het vak van zilversmid. Inmiddels werken er zo'n 20 mensen in zijn zilverfabriek die allen een gegarandeerd inkomen krijgen. Een deel van de omzet wordt gebruikt voor o.a. onderwijs- en drinkwaterprojecten in Nepal.

Dambar komt voor de derde achtereenvolgende keer in de Wereldwinkel Heiloo en elk jaar is het een groot succes. Zijn sieraden behoren tot de vaste collectie van de Wereldwinkel, dus ook na 14 december kunt u langskomen voor uw kerstcadeaus.

Rehobothkerk getransformeerd tot moderne seniorenloft

De kleine kerkzaal wordt een moderne loft voor senioren. Foto: aangeleverd.

HEILOO - Het Rehobothkerkje op de Holleweg wordt verbouwd. Wat nu een kleine kerkzaal is, zonder toren, wordt een moderne loft voor senioren.

Gelijkvloers, van deze tijd en in het hart van Heiloo. Dicht bij de winkels, het bos én het station. De verbouwing van het Rehobothkerkje wordt grondig aangepakt. Het wordt een bijzonder pand. Met een bijzonder verhaal.

In1953 werd het eerste gedeelte van de kerk gebouwd voor De Vergadering der Gelovigen. In 1969 is het gebouw verder uitgebouwd. Jarenlang vonden hier wekelijks bijeenkomsten plaats. Tot begin dit jaar. De gemeenschap van De Vergadering der Gelovigen is intussen zo klein geworden dat het gebouw overbodig werd.

Foto: aangeleverd.

Het kerkje kwam te koop te staan. De kopers kochten het pand met het idee om hun 81-jarige moeder erin te laten wonen. Vanwege de locatie en de eventuele mantelzorg leek het een perfect plan. Echter, in de praktijk liep het uiteindelijk toch anders. Besloten werd om een grondige renovatie uit te voeren en het kerkje om te bouwen tot een moderne loft voor senioren. Dus gelijkvloers, comfortabel, goed toegankelijk, optimaal geïsoleerd en voorzien van een eigen parkeerplaats en veranda.

De nieuwe eigenaren vinden het belangrijk dat de hele verbouwing wordt uitgevoerd door professionals uit Heiloo. In het voorjaar wordt een onderhoudsvriendelijke maar smaakvolle tuin aangelegd. Door de enorme raampartij is deze straks vanaf de bank te bewonderen. Ook komt er een spannende slaapplek voor de kleinkinderen.

Het uiterlijk van het gebouw verandert verder nauwelijks en binnen valt straks de hoge houten dakconstructie met de originele spanten op. Een echte loft dus.

Ondanks dat de verbouwing veel voeten in aarde heeft, blijven de kopers enorm positief: "De loft staat op een toplocatie. En we maken het alsof we er zelf ooit willen wonen. Het wordt onwijs mooi." Naar verwachting is de verbouwing rond juni/juli klaar.

Music Meeting Heiloo 2019 De Muzikale Wereld – graag aanmelden!

De werkgroep Music Meeting Heiloo. Foto: Tonnis Hoogland

HEILOO - Na de succesvolle editie van MMH 2018 zijn de voorbereidingen gestart voor een nieuwe editie in 2019. Het thema is 'De Muzikale wereld'.

Elk land, elke streek en elke regio heeft z'n eigen muziek. Instrumenten, ritmes en melodieën die onderdeel uitmaken van de culturele identiteit. We herkennen de klanken vaak onmiddellijk. Een Weense wals, Portugese fado's, Russische koren, Chinees snarenspel, Afrikaanse ritmes of volksmuziek uit de Andes, muziek laat ons over de hele wereld reizen.

Onze uitdaging aan de Heilooër muziekgezelschappen voor Music Meeting Heiloo 2019 luidt dan ook als volgt: Stel een programma van maximaal 45 minuten samen met muziek uit een land of regio, zodat het publiek op 25 en 26 mei kan genieten van jullie presentatie, een opwindende reis door jullie muzikale wereld.

Deelname is mogelijk voor alle muziekgezelschappen in Heiloo. Het maakt niet uit of dit een zanggroep, popband, orkest, solist, meidengroep, jongensband of nog andere samenstelling is. Pak het podium, presenteer je voor een groot publiek, maak reclame voor je eigen concert, doe aan ledenwerving, dit kan allemaal op 25 en 26 mei. Op de zondag wordt tevens de Lentemarkt georganiseerd, dus dat trekt extra publiek!
Wil je meer informatie over het thema en deelnemen aan MMH 2019, lees dan verder op onze geheel vernieuwde website www.musicmeetingheiloo.nl en meld u aan door een reactie achter te laten. Ons secretariaat (e-mail musicheiloo@gmail.com) zal dan verder contact met u opnemen. Wij vernemen graag uit muzikaal Heiloo wie met ons De Muzikale Wereld gaat invullen!

Column Bibliotheek

HEILOO - Kerstvakantie-activiteiten voor de jeugd:

Peutervoorlezen

Elke vrijdagochtend om 10.30 uur

Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar (en hun ouders/oppas).

Voorleesfeestje

Woensdag 2 januari, 14.30 uur

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom!

Deze keer lezen we het mooie, winterse prentenboek Opa Jan haalt het zonnetje in huis van Marius van Dokkum.

Winterklooien

Woensdag 2 januari, 15.00–16.00 uur

We gaan lekker aan de slag met winterse materialen, en natuurlijk gaat iedereen met iets leuks naar huis. Aanmelden is niet nodig.

Luisteren naar klassieke muziek

6 vrijdagen, start: 11 januari, 14.00–16.30 uur

In januari/februari 2019 organiseren we een cursus Luisteren naar klassieke muziek.

Deze cursus wordt verzorgd door Gert Floor, voorheen muziekbibliothecaris van Bibliotheek Heiloo.

Opgave vooraf.

Gezocht: voorleesvrijwilligers VoorleesExpress!

De VoorleesExpress van Heiloo heeft weer ruimte voor nieuwe gezinnen en nieuwe voorlezers. Hou je van kinderboeken en voorlezen? Lijkt het je leuk en zinvol om bij een gezin thuis te komen? Dan zijn we op zoek naar jou! Opgave of meer informatie: neem contact op met de bibliotheek via voorleesexpress@bibliotheekheiloo.nl.

Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen

Dinsdag 15 januari, 19.00–21.00 uur

Een prentenboekenavond 0-6 voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten van groep 1/2 en overige geïnteresseerden. In één avond bent u weer helemaal bij op het gebied van prentenboeken. Ellis Bell, bekend van haar YouTube-kanaal Gebarenliedjes, verzorgt een workshop rondom Een huis voor Harry. Reserveer een gratis kaartje en laat u inspireren!

Tabletcafé

Dinsdag 15 januari, 11.30-12.30 uur

U leert tips en trucs en u kunt uw ervaringen uitwisselen met anderen.

Toegang vrij, koffie/thee € 1,-.

Jeugdtheater: Een huis voor Harry

Zondag 20 januari, 10.00 – 11.00 uur

Theatervoorstelling voor jonge kinderen (2 tot 6 jaar) in de bibliotheek, naar het gelijknamige prentenboek van 2019. Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee.

Gewijzigde openingstijden

Bibliotheek Heiloo is gesloten op 25 en 26 december en 1 januari. De overige dagen is de bibliotheek normaal geopend. U bent van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie dinsdag 8 januari, van 19.00 tot 20.00 uur.

Wethouder Elly Beens doneert ook haar D.E waardepunten aan de Voedselbank

De Heiloose wethouder, Elly Beens, deponeert haar D.E waardepunten in de inzamelbox. Foto: Kees Scharringa

HEILOO - De kerstactie voor het inzamelen van Douwe Egberts waardepunten voor pakken koffie voor de Voedselbank Alkmaar verloopt uitstekend. De waardepunten stromen binnen via de inzamelpunten.

Dit jaar is er voor de vijfde keer een inzamelactie van 'koffie- en theepunten' voor de Voedselbank. Afgelopen vier jaar wist de Lionsclub Alkmaar Phoenix ruim 4,5 miljoen waardepunten in te zamelen, goed voor 8.400 pakken koffie. Dat wil zeggen gemiddeld ruim 2.000 pakken koffie per jaar. Zal het lukken om dat resultaat dit jaar te evenaren?

Maandag 10 december deponeerde wethouder Elly Beens haar D.E waardepunten in de opvallende inzamelzuil bij Keurslagerij Burger in het winkelcentrum 't Loo.

Andere inzamelzuilen in Heiloo zijn te vinden bij AH Ypestein, AH het Hoekstuk, Bruna 't Loo, Vomar Voordeelmarkt, Bibliotheek, het Trefpunt, Jan Rijckenborghschool en Villa Westervenne. In Limmen bij drogisterij de Aker, in Akersloot bij Deen Supermarkt (nu al goed voor meer dan 100.000 punten!), in Egmond-Binnen bij de DeKaMarkt en de Abdijwinkel en in Egmond aan den Hoef bij Keurslager Kees Burger. Overige inzamelpunten zijn te vinden in Alkmaar, Heerhugowaard, Schoorl, Bergen en Egmond aan Zee.

Zin in het leven...

Een schilderij van ITSS-creation. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zin in het leven en... engelenhaar. Van je hoofd naar je hart. Irene Krielaart geeft een lezing met meditatie, engelenkaarten en symbolen. De lezing vindt plaats in het Chiron Instituut aan De Hoefsmid 3 in Heiloo, op donderdag 20 december van 13.30-15.30 uur. Prijs: € 7,50. Aanmelden: 06-44532836 of irene@krielaart.nl. In januari / februari volgen drie workshops.

Conny Lahnstein en Gon Bello exposeren in Bibliotheek Heiloo

Conny Lahnstein 'schildert met de schaar'. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tot en met 5 januari exposeren Conny Lahnstein en Gon Bello in Bibliotheek Heiloo.

Conny Lahnstein, papierkunstenaar
"Ruim veertig jaar geleden heeft de knipkunst mij gegrepen en niet meer losgelaten. In die tijd had de knipkunst in Nederland een folkloristisch en ambachtelijk karakter. Door de jaren heen heb ik de techniek steeds meer op mijn eigen werkwijze toegepast door het papier niet alleen te bewerken met schaar, maar ook met mes, drevel, door het te scheuren en te beschilderen. De term 'knipkunst' doet mijn werken eigenlijk tekort, omdat ik niet alleen knip. Vandaar dat papierkunst of paper art mijn techniek beter weergeeft. 'Schilderen met de schaar' noemde iemand het ooit en dat is de beste weergave van hoe ik werk.

Vooral de driedimensionale werken spreken tot veler verbeelding. Schaduwwerking geeft de werken een bijzondere uitstraling en suggereert beweging. Het is en blijft voor mij steeds de uitdaging om mijzelf en mijn publiek in verwondering te brengen over de ongekende mogelijkheden van het werken met papier."

Gon Bello 'leest' de steen waarmee zij aan het werk gaat. Foto: aangeleverd

Gon Bello
"Ik ben geboren in 1954 en deels autodidact. De basis legde ik in de 60'er jaren met een opleiding als kunstschilder bij Adriaan Bosboom in Beverwijk. Daarna leerde ik om te werken met was en klei voor het maken van bronzen beelden. Sinds de 90'er jaren heb ik vooral cursussen gevolgd voor werken in steen. Mijn voorkeur ligt bij het werken met zachtere steensoorten, zoals albast, seleniet, diverse soorten speksteen en serpentijn. Incidenteel laat ik een beeld in brons gieten.

Ik maak nooit een voorbeeld in klei, maar ga direct aan de slag met de steen. Bij het uitzoeken van de steen laat ik mij vooral leiden door de vorm die al in de steen zit en de kleuren. Dat voelt voor mij min of meer als het 'lezen' van de steen. De beelden variëren van figuratief tot abstract.

Deze expositie is te bezichtigen t/m 5 januari in Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Oostenrijkse gezelligheid tijdens Heiloo on Ice

Hier is team USA in actie, maar jij kunt je ook opgeven met je burenteam, vriendenteam of bedrijfsteam. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het kan je haast niet ontgaan zijn. Er staat Heiloo een nieuw evenement te wachten, en wat voor een. Van donderdag 20 december tot en met zaterdag 5 januari waan je je rond winkelcentrum 't Loo in een Oostenrijkse wintersportplaats. Wat te denken van de sfeervolle kerstmarkt? Van donderdag 20 tot en met maandag 24 december staan er meer dan 60 kramen langs 't Loo. Je kunt er terecht voor kerstartikelen, maar ook voor speciale aanbiedingen van Heilooër ondernemers.

Unieke samenwerking horeca
Moe van het winkelen strijk je neer op het terras van de Oostenrijkse Stube. Het is uniek dat zeven Heilooër horeca-ondernemingen op deze manier de handen ineen hebben geslagen. Herberg Jan, Spijkers, Brasserie in 't Groen, Steakhouse Os, Brasserie Veldt, Keuken met Karakter en De Kamer verzorgen met elkaar de koek-en-zopie in de gezellige Stube. Vanaf 2 januari serveren deze deelnemende restaurants overigens een speciaal ijsmenu. Eerst een frisse neus halen tijdens het schaatsen en daarna lekker aan tafel in een van deze restaurants. Over het ijsmenu volgt later meer informatie.

Schaatsbaan en curling
Vanaf het terras kijk je heerlijk op de schaatsbaan. Wie laat er zijn schaatskunsten zien en wie moet er nog wat oefenen? Op donderdag 20 december zijn de scholen uit Heiloo uitgenodigd om gratis te komen schaatsen. Op de andere dagen kun je met een kaartje schaatsen huren en daarmee de baan op. En wil je eens echt iets anders doen? Doe dan mee aan curlen, op donderdag 27 december voor de kids, en vrijdag 28 en zaterdag 29 december kun je meedoen aan het unieke fluitketel curling.

Voor meer informatie over Heiloo on Ice en de dagelijkse activiteiten volg je de Facebookpagina Heiloo on Ice, de Facebookpagina van Winkelhof 't Loo en www.uitkijkpost.nl.

Column Uitkijkpost 12 december

Kerstvakantie-activiteiten voor de jeugd:

Peutervoorlezen

Elke vrijdagochtend om 10.30 uur

Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar (en hun ouders/oppas).

Voorleesfeestje

Woensdag 2 januari, 14.30 uur

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom!

Deze keer lezen we het mooie, winterse prentenboek Opa Jan haalt het zonnetje in huis van Marius van Dokkum.

Winterklooien

Woensdag 2 januari, 15.00 – 16.00 uur.

We gaan lekker aan de slag met winterse materialen, en natuurlijk gaat iedereen met iets leuks naar huis. Aanmelden is niet nodig.

Luisteren naar klassieke muziek

6 vrijdagen, start: 11 januari, 14.00 – 16.30 uur

In januari/februari 2019 organiseren we een cursus Luisteren naar klassieke muziek.

Deze cursus wordt verzorgd door Gert Floor, voorheen muziekbibliothecaris van Bibliotheek Heiloo.

Opgave vooraf.

Gezocht: voorleesvrijwilligers VoorleesExpress!

De VoorleesExpress van Heiloo heeft weer ruimte voor nieuwe gezinnen en nieuwe voorlezers. Hou je van kinderboeken en voorlezen? Lijkt het je leuk en zinvol om bij een gezin thuis te komen? Dan zijn we op zoek naar jou! Opgave of meer informatie: neem contact op met de bibliotheek via voorleesexpress@bibliotheekheiloo.nl.

Inspiratiebijeenkomst Nationale Voorleesdagen

Dinsdag 15 januari, 19.00 – 21.00 uur

Een prentenboekenavond 0-6 voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten van groep 1/2 en overige geïnteresseerden. In één avond bent u weer helemaal bij op het gebied van prentenboeken. Ellis Bell, bekend van haar YouTube-kanaal Gebarenliedjes, verzorgt een workshop rondom Een huis voor Harry. Reserveer een gratis kaartje en laat u inspireren!

Tabletcafé

Dinsdag 15 januari, 11.30 - 12.30 uur

U leert tips en trucs en u kunt uw ervaringen uitwisselen met anderen.

Toegang vrij, koffie/thee € 1,-.

Jeugdtheater: Een huis voor Harry

Zondag 20 januari, 10.00 – 11.00 uur

Theatervoorstelling voor jonge kinderen (2 tot 6 jaar) in de bibliotheek, naar het gelijknamige prentenboek van jaar 2019. Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee.

Gewijzigde openingstijden

Bibliotheek Heiloo is gesloten op 25 en 26 december en 1 januari. De overige dagen is de bibliotheek normaal geopend. U bent van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie dinsdag 8 januari, van 19.00 tot 20.00 uur.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave:

www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Heilooërbos in winterrust

De bosrand van het Heilooërbos. Foto: Paul ten Have

HEILOO - In de winter heerst er een zekere rust in de natuur, zo ook in het Heilooërbos. De loofbomen zijn kaal, er zijn weinig vogels en er bloeit nauwelijks iets. Toch is het niet alleen maar 'pauze' in de natuur. Als je goed oplet zie je dat de lente al wordt voorbereid. Tussen de dorre bladeren zie je het groen van het fluitenkruid opkomen, of kleine ronde blaadjes van speenkruid. En aan de bomen zijn de knoppen te zien waaruit later de bladeren tevoorschijn komen. Hoewel minder opvallend gaat het leven in het bos dus gewoon door. Dit alles kunt u bekijken tijdens de maandelijkse IVN-natuurwandeling op zondag 16 december. Het wordt een stevige winterwandeling. De start is zoals gewoonlijk om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en de wandeling duurt ongeveer twee uur. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen: 072-532 5110. Opgave vooraf is niet nodig. Zie ook: www.ivn.nl/nkl/.

Marter slaat toe in Heiloo

HEILOO - In een achtertuin aan de Westerweg in Heiloo stonden de bewoners voor een raadsel. Tot het weekend van 8 december liepen er meerdere konijnen en cavia's vrij rond in de tuin. Binnen een maand zijn er echter drie cavia's en twee konijnen dood gevonden. De bewoners begrepen er niets van, in acht jaar tijd hebben zij dit niet eerder meegemaakt. Na onderzoek blijkt dat zeer waarschijnlijk een marter de boosdoener is. Deze bewoners houden het laatste konijn nu maar in het hok en doen 's avonds het konijnen- en kippenhok maar op slot. Wees dus extra alert wanneer je dit soort kleine dieren 'los' laat lopen in de tuin.

Laatste raadsvergadering 2018 voor kerstreces

Naast en ingediende motie van GBH stonden er op de agenda van de raadsvergadering van 10 december hoofdzakelijk hamerstukken. Er werden besluiten genomen betreffende de Archiefverordening Heiloo 2018, de risicoverevening Jeugdhulp 2018, de tweede financiële tussenrapportage 2018, de overdracht van het wagenpark naar de BUCH werkorganisatie, de GGD NH Zienswijze op begrotingswijzigingen 2018 en gewijzigde begroting 2019, en het Integraal Veiligheidsbeleid Heiloo 2019-2022.

Integraal Veiligheidsbeleid Heiloo 20191-2022

Uit de Veiligheidsmonitor 2017 blijkt dat inwoners zich veilig voelen in de gemeente (cijfer 7,6) en er prettig wonen (cijfer 7,9). Op basis van cijfers, ervaringen van de afgelopen periode en de nieuwe ontwikkelingen is het IVB Heiloo 2019-2022 vastgesteld met de volgende prioriteiten:

Sociale veiligheid, woonlasten en High Impact Crimes

Doelstellingen: het voortzetten van de gezamenlijke aanpak met de politie op het gebied van training, voorlichting en informatiebijeenkomsten, en daarnaast nieuwe maatregelen in de praktijk brengen. Ook moet er gekeken worden of de sociale veiligheid verhoogd kan worden en de woonoverlast teruggedrongen. Het rapportcijfer voor de kwaliteit van leefbaarheid en veiligheidsbeleving moet in 2021 minimaal een 7,8 zijn.

Jeugd

Doelstellingen: het voortzetten van het huidige overleg waarbij partners om de tafel zitten om overlastgevende jeugd te monitoren. Controle houden op de persoons- en groepsgerichte integrale aanpak van overlastgevende jeugd(groepen). Preventief maatregelen inzetten, zoals vroegsignalering.

Middelengebruik

Doelstellingen: intensiveren van de aanpak van middelengebruik onder de jongeren aan de hand van een nog op te stellen Veiligheid, Toezicht-, en Handhavingsbeleid (VTH). Het inzetten van preventieve middelen zoals het geven van voorlichting aan jongeren, ouders en scholen.

Horeca

Doelstellingen: beperken van de overlast, dat met name een taak voor de boa's is, en het behouden van een prettige en veilige sfeer. Het vaststellen van nieuw beleid waarin veiligheidsaspecten en economische ontplooiingsmogelijkheden afgestemd zijn op de lokale omgeving.

Personen met verward gedrag

Doelstelling: integrale aanpak van de persoon met verward gedrag zodat het aantal overlastmeldingen wordt teruggedrongen.

Ondermijning

Doelstellingen: inrichten van een gemeentelijk meldpunt. Organiseren van bewustwordingstrainingen voor de ambtelijke organisatie en bestuurders/raadsleden. Tevens bewustwording over de gevaren van ondermijning creëren bij inwoners, ondernemers en bezoekers. Aanpak ondermijnend gedrag.

Cybercrime

Doelstellingen: geven van voorlichting over cyberveiligheid aan alle inwoners en ondernemers, en het geven van voorlichting specifiek aan jeugd en ouders (digitaal pesten, sexting en sextortion, grooming).

Brandveiligheid

Doelstelling: het vergroten van verantwoordelijkheid bij inwoners en ondernemers ten aanzien van brandveiligheid.


Verkeersveiligheid

Doelstelling: reduceren van het aantal zware en dodelijke ongevallen.

GGD NH

Er is geconstateerd dat de GGD in de aangepaste begroting van 2019 nog geen onderscheid maakt tussen wettelijk verplichte en niet wettelijk verplichte taken. GGD heeft aangegeven vanaf de begroting 2020 dit onderscheid wel op te nemen. Aanvullend hierop wordt de GGD gevraagd ook aan te geven of de taak in de gemeenschappelijke regeling is ondergebracht of het een maatwerkdeel of subsidie betreft. Tevens moet worden aangegeven of de taak verplicht door de GGD gedaan moet worden of dat het ook door een andere partij uitgevoerd mag worden.

Overdracht wagenpark naar BUCH werkorganisatie

De werkwijze van de BUCH-gemeenten wordt waar dat wenselijk is mogelijk op elkaar afgestemd, er komt steeds meer uniformiteit in. Dit heeft tot gevolg dat er ook uniformiteit komt in het materieel dat gebruikt wordt om de werkzaamheden uit te voeren. Dit maakt flexibele inzet mogelijk. Flexibele inzet is efficiënt en heeft een positief effect op de dienstverlening en op de financiën. Daarnaast biedt uniformiteit in het materieel voordeel op het gebied van inkoop. Hoe groter het aantal in te kopen voorzieningen per aanbesteding, hoe hoger de korting.

Vergoeding voor dierenartskosten

GBH bracht een motie in. Het betreft vergoeding voor dierenartskosten voor wilde dieren en zwerfdieren. De nota Dierenwelzijn 2014-2017 is verlopen en nadien is er geen herziene nota vastgesteld. Uit onderzoek onder een aantal dierenartsen heeft GBH vastgesteld dat veel kosten van de behandeling van wilde dieren en zwerfdieren voor rekening komt van de behandelend dierenarts. Hierdoor is een van de grote dierenartspraktijken in de regio Alkmaar al gestopt met het behandelen van deze dieren omdat de kosten te hoog zouden zijn en zij geen vergoeding vanuit de gemeente meer ontvingen. GBH vindt dat het voor de hand ligt dat de gemeente vanuit haar wettelijke zorgplicht de dierenartskosten voor de wilde dieren en zwerfdieren op zich neemt. GBH verzoekt het college de nota Dierenwelzijn 2014-2017 te actualiseren met daarin opgenomen een regeling – alsmede een financiële dekking voor deze regeling – voor het vergoeden van de kosten die dierenartsen maken voor toegediende middelen en handelingen bij wilde dieren en zwerfdieren die zij niet op een andere wijze vergoed kunnen krijgen (bijvoorbeeld van dierenasiels of de dierenambulance) van de gemeente Heiloo.

Portefeuillehouder Rob Opdam gaat ermee aan de slag en hoopt voor het zomerreces van 2019 met een geactualiseerde Dierenwelzijnsnota te komen.


Tekst: Yvonne van Stiphout

Leerlingen zwemmen in de diploma's

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 1 en 4 december zijn de examens voor de hogere diploma's van zwembad Loos afgenomen in zwembad De Hout in Alkmaar. Voor het diploma Dolfijn moesten de leerlingen, met kleding en laarzen aan, afstanden zwemmen en vaardigheden laten zien.

Het snorkeldiploma, rustig kunnen snorkelen, bril leegblazen en samen met één snorkel een afstand overbruggen zijn maar een paar onderdelen van dit uitgebreide diploma. Zwaardvis sloot deze ronde af met mooie zwemslagen en keerpunten. De technisch moeilijke vlinderslag dwingt hierbij altijd veel respect af. Deze groep leerlingen zwemt bijna in de diploma's. Twee meiden hebben nu zelfs 16 diploma's, het maximaal te behalen aantal van zwembad Loos. De geslaagden zijn:

Dolfijn Brons: Maartje Nat, Jolien van der Poel, Sarah Ligthart, Ellemieke Jurrius, Elise Stam, Deborah Belleman, Sebas van der Poel.

NOB. Diploma A: Sebas van der Poel en Martijn Oort.

NOB. Diploma C: Lotte Wilkens, Dominique Crum, Chloé Snikkenburg, Arthur Snikkenburg.

Zwaardvis Goud: Maartje Nat en Sarah Ligthart.

Traditionele kerstnachtdienst Cultureel Centrum in Heiloo

HEILOO - Dit jaar wordt de traditionele dienst van geloofsgemeenschap Willibrord op kerstavond gevierd in de Grote Zaal van Cultureel Centrum De Strandwal op Landgoed Willibrordus.

Om 19.30 uur begint het zingen van de eerste kerstliedjes en om 20.00 uur begint de viering. Kinderen worden uitgenodigd om zich om 19.50 uur bij herder Piet te melden, om samen in een stoet van lichtjes en het kerstkindje de viering te openen. Medewerking wordt verleend door de zanggroep onder leiding van Leonie Hennekens, op piano Freek Breurkens en op dwarsfluit Leonie en Mechteld Hennekens. Marie-José van Bolhuis is de voorganger bij deze kerstviering.

U bent van harte uitgenodigd op maandagavond 24 december 2017 in het Cultureel Centrum in Heiloo!

Kerst bij Onze Lieve Vrouw ter Nood

De Bedevaartkapel en het Oesdom worden helemaal in kerstsfeer gebracht. Foto: aangeleverd

HEILOO - In de kersttijd heerst er op het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood altijd een bijzondere sfeer. In de Bedevaartkapel wordt een mooie kerststal met groep geplaatst en ook het Oesdom wordt helemaal in de sfeer gebracht. Mensen komen in deze periode graag even wandelen in het park en wat mijmeren/bidden in de kapellen om de boodschap van de kersttijd meer tot zich te laten doordringen. Vanaf 10 december is het Oesdom ook doordeweeks geopend.

Op zondag 16 december verzorgt het Opmeers Vocaal Ensemble een kerstconcert in de Bedevaartkapel van het heiligdom. Het ensemble bestaat uit zestien geoefende zangers en zangeressen, die vaak optreden in de kop van Noord-Holland. Een mooie gelegenheid om in de kerstsfeer te komen met toepasselijke muziek. Klassieke stukken zoals Cantique de Noël, Maria Wiegenlied, het prachtige Noël van Gounod, koorwerk uit de Elias van Mendelssohn en een heel bijzonder Ave Maria van Gomes. Dit alles en verder natuurlijk de traditionele Carols zullen u zeker verrassen. Kortom, wij maken ons op voor een feestelijk kerstfeest. De toegang is vrij.

Op 25 december, Eerste Kerstdag, zal er Kerst-Inn zijn in het Oesdom van 14.00-16.00 uur; een gezellige kerstsfeer met muziek en warme chocolademelk. Om 15.00 uur zal er dan Kindje Wiegen zijn in de Bedevaartkapel voor de allerkleinsten. In het Oesdom kunt u naast koffie, thee, chocomel, koek en andere lekkernijen ook boeken en devotionalia kopen en voor de kerst mooie kerstcadeaus. Hieronder een overzicht van de vieringen en activiteiten in de kersttijd op het heiligdom:

Zondag 16 december: Kerstconcert Opmeers Vocaal Ensemble, 14.00 uur Bedevaartkapel.

Maandag 24 december: Kerstnachtwake, 21.00 uur H. Mis met Ubi Caritas.

25 december: Hoogfeest van Kerstmis, Eerste Kerstdag, 10.30 uur H. Mis met Ubi Caritas. 14.00-16.00 uur Kerst-Inn met om 14.30 uur Kindje Wiegen.

26 december: Tweede Kerstdag, 10.30 uur H. Mis. Hoofdcelebrant Mgr. Hendriks.

Kijk voor verdere informatie op onze website olvternood.nl, of kom de komende weken even langs bij het Oesdom voor nadere informatie. Ondanks wegwerkzaamheden is het heiligdom gewoon bereikbaar.

Kerstavond met De Meisjes met de Wijsjes

'De Meisjes met de Wijsjes' zingen bekende wijsjes van toen en nu. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op kerstavond in de Cultuurkoepel 'De Meisjes met de Wijsjes', dé Nederlandse vocal popgroep die sinds 2015 de harten van het publiek verwarmt met de heerlijke nostalgie van het Nederlandstalige lied. Na afloop staat het kerstbrood klaar. Met kerstbal na! Een unieke kerstavond voor het hele gezin! Arianne Abbestee, Simone Breukink, Tessa Jimmink en Fardoe Swaanswijk klinken met hun vier verschillende stemmen als een sprankelend, fris en krachtig geheel. Nederlandse klassiekers van toen tot nu blazen ze, met een theatrale knipoog, nieuw leven in door er een unieke, vierstemmige draai aan te geven. Voor de pauze nemen ze het publiek mee op reis door een vrolijk, eigenzinnig en theatraal muziekprogramma. Ze zingen bekende, Nederlandse wijsjes van toen en nu, maar dan in een vierstemmig jasje... uhm, jurkje. Ze zingen a capella en met begeleiding, versterkt en akoestisch. De tweede helft van hun optreden staat geheel in het teken van Kerstmis. Maandag 24 december in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: €19,50. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Tel jij alle kerstboompjes, rendieren, kerstballen?

HEILOO - In deze krant zijn een heleboel XXXX verstopt, zoek je mee? Als je denkt dat je ze allemaal hebt gevonden, mail dan jouw oplossing uiterlijk zondag 16 december naar verkoop@uitkijkpost.nl. Winnaars krijgen maandag 17 december per mail bericht.

Natuurlijk zijn er mooie prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door verschillende ondernemers:

- Oroblu panty zwart (20 denier) door KeK Woman Heiloo
- een ijstaart door ijssalon Pinoccio Heiloo
- een bamboe koffiebeker door Wereldwinkel Heiloo
- een gourmetschotel voor 4 personen, compleet met sauzen, stokbrood, kruidenboter en salades door Slagerij Snel Limmen
- 2 x 2 toegangskaarten IJsbaan de Meent Alkmaar
- een R.J. dames short (maat en kleur zelf kiezen) door ISIS Bodyfashion Alkmaar

De kerstboom staat weer

Foto: Michiel Ullers (l) en Paul Dirks (r)

HEILOO - Maandag 10 december is de kerstboom voor het gemeentehuis neergezet. Ieder jaar weer een mooi moment en het levert sfeervolle plaatjes op. Net als voorgaande jaren is het ook dit jaar weer een dorpskerstboom. De boom komt uit de tuin van een inwoner die graag van de boom af wilde. Op deze manier kan het hele dorp van de boom genieten.

Foto: Paul Dirks
Foto: Michiel Ullers

Heiloo maakt zich klaar voor de kerstdagen

De kerstafdeling van kringloopwinkel XopX. Foto: Margreeth Anema

Met de kerstdagen in het vooruitzicht is het druk in Heiloo. Er wordt geshopt, er wordt nagedacht over een prachtige kerstoutfit en de kerstbomen zijn niet aan te slepen. Johan van Tuinidee Johan van Beek staat met zijn kerstbomen bij 't Loo. "Ik heb ongeveer 300 kerstbomen aangeleverd gekregen. Vandaag loopt het letterlijk en figuurlijk storm," zegt hij gekscherend terwijl de wind over de parkeerplaats raast. Gelukkig staan Johan en zijn oom Marco lekker beschut. "Ik ga tijdens de kerstdagen lekker bijkomen, ik doe het rustig aan," zegt Johan die een druk jaar achter de rug heeft. Wat gaan andere inwoners van Heiloo doen tijdens de kerstdagen? Wat is de ideale kerstoutfit? En waar vindt u de leukste cadeaus? Dat alles en nog veel meer is te vinden in de 'Uitkijkpost kerstspecial'.

De kerstgedachte

Ria, vrijwilligster bij kringloopwinkel XopX, heeft maar één kerstgedachte en dat is vrede op de hele wereld: "Mensen moeten toleranter worden, tegenwoordig wordt iedereen zo snel boos," vertelt Ria terwijl ze op de kerstafdeling van XopX haar handen uit de mouwen steekt.

Fashionista Lisa. Foto: Margreeth Anema
Klaas, dé HEMA-slager met mevrouw Bruens. Foto: Margreeth Anema
De kerstbomen zijn niet aan te slepen. Foto: Margreeth Anema
Karen Heeremans koopt Heyloo bier voor haar jarige vader. Foto: Margreeth Anema
Lisette van Kado&Zo adviseert Maddy en haar moeder Joke. Foto: Margreeth Anema
De medewerkers van Keurslagerij Burger zijn klaar voor de drukte tijdens de feestdagen. Foto: Margreeth Anema
Michiel Ullers en verslaggeefster Margreeth hebben een gezellig onderonsje bij de open haard. Foto: Yvonne ten Bruggencate
Michiel Ullers en verslaggeefster Margreeth hebben een gezellig onderonsje bij de haard. Foto: Yvonne ten Bruggencate
(insert) Kijk eens naar die prachtige details van het jurkje van het merk FLY GIRL en de prachtige kleur van het jasje van Michiel. Foto: Yvonne ten Bruggencate
(insert) De oorbellen van LOTT. zijn perfect voor de feestdagen. Foto: Yvonne ten Bruggencate
Fotograferen met bokeh figuren. Foto: aangeleverd

In 't Loo staan de mannen van Heyloo bier voor de Albert Heijn hun product aan de man te brengen. "Het ideale kerstkado," vinden zij. Karen Heeremans heeft net vijf flesjes gekocht, alle vijf andere smaken. "Mijn vader is morgen jarig en ik vind het lastig om een cadeau voor hem te bedenken, nu kan ik éindelijk eens met een leuk cadeau aankomen," lacht ze.

Bij Kado&Zo tref ik Maddy en haar moeder Joke. Ze kopen een leuke combiset van het home & body merk Janzen. "Iets uit de lijn van Janzen doet het altijd goed," vertelt eigenaresse Lisette. Op kerstavond doen zij met de hele familie cadeautjes, maar er wordt ook gekokkereld. "Voor het eerst koken ook de kinderen uit de familie van 12 jaar en ouder mee. We hebben duo's gevormd en elk duo maakt één gerecht," vertelt Maddy enthousiast. Wat wordt er eigenlijk nog meer gegeten tijdens de kerstdagen in Heiloo?

Het kerstmenu

BIj de HEMA tref ik Klaas, dé HEMA-slager. Buiten de HEMA staat een gezellig kraampje met allerlei soorten vlees. Klaas prijst zijn product enthousiast aan. "Ik ben dus dé HEMA-slager en werk voor alle vestigingen in het hele land, er worden zelfs filmpjes van me gemaakt voor Instagram," vertelt de gepassioneerde slager. Mevrouw Bruens proeft een stukje vitello tonato. "Werkelijk heerlijk! Perfect om tijdens een kerstdiner thuis als voorgerecht te serveren," zegt ze nagenietend.

De Vomar heeft o.a. oesters ingeslagen, zij pakken uit met een topselectie van vlees, vis en andere specialiteiten. In het boekje bij de ingang staan heerlijke recepten om van te watertanden. Bedrijfsleider Paul Bourgonje verwacht er veel te verkopen aan Heilooërs die thuis het kerstdiner gaan bereiden.

Een derde van de Nederlandse huishoudens zet tijdens de kerst het gourmetstel op tafel. De medewerkers van Keurslagerij Burger zijn klaar voor de drukte van de feestdagen. Ze hebben zelfs een kerstslogan bedacht: Wild, rollade of vlees voor de gourmet van de eerste kwaliteit wordt hier vers voor u bereid.

Tim Klaver van ijssalon Pinoccio is druk bezig met het maken van zijn ijstaarten, hij heeft al aardig wat bestellingen staan en is ook tijdens de kerstdagen geopend, speciaal voor de afhalers. Hij heeft een korte maar krachtige kerstboodschap: Wees wijs, eet ijs!

De kerstoutfit

Michiel Ullers, eigenaar van communicatieadviesbureau Skapande en binnen de Uitkijkpost verantwoordelijk voor de online advertentiebanners, showt hier een prachtige kerstoutfit van Alleman Mode aan de Stationsweg in Heiloo. "De ultieme kerstoutfit is een mooi kostuum of een jasje gestyled met een chino of jeans. We combineren dit met een mooi donker shirt. Veel printjes zijn trouwens een absolute must tijdens de feestdagen," aldus Paulien Alleman. Op de foto zijn ze helaas niet te zien maar in de winkel van Alleman Mode kunt u ze komen bewonderen: de schoenen die Michiel droeg waren werkelijk stunning. Zwartgrijze schoenen met een krokoprint, als je echt de blits wilt maken tijdens de feestdagen mogen deze schoenen niet ontbreken.

Verslaggeefster Margreeth werd door Mirel van Dam van MVD Styles gehuld in een zwart jurkje van FLY GIRL met feestelijke gouden accenten, let vooral op de mouwtjes. Daarbij droeg zij oorbellen van LOTT., waar iedere dame heel blij van wordt, uitermate geschikt dus als cadeau voor onder de boom. Om het af te maken draagt Margreeth een paar gouden pumps en een gouden clutch van Dune London. "Deze winter is de feestmode best uitbundig, speels en geraffineerd. Daarnaast kan je natuurlijk altijd kiezen voor een mooie zwarte basisjurk en dit afmaken met mooie opvallende oorbellen en hakken," aldus fashionkenner Mirel, die u met liefde aan een prachtige kerstoutfit helpt in haar winkel aan de Stationsweg.

In parfumerie MOOI van Komen in winkelcentrum 't Loo is het al een drukte van belang. Shannen, sinds acht jaar werkzaam bij MOOI vertelt: "Deze kerst gaan alle beautymerken voor warme tinten, vooral de kopertint van Chanel is prachtig en dit past ook bij iedere outfit. Voor de lippen adviseren wij dieprode tinten en glitters zijn natuurlijk altijd hot tijdens de feestdagen."

De 7-jarige Lisa (op 16 december wordt ze trouwens 8 jaar) is een trendsetter wat betreft kerstkapsels. De hippe dame gaat tijdens de kerstdagen haar prachtige lange haar draperen als kerstboom. "We wikkelen mijn haar om piepschuim heen, dan kleuren we het groen met een uitwasbare haarkleuring en als finishing touch gaan er lichtjes en roze ballen in," zo vertelt de jonge fashionista. Ook op een gewone zaterdag ziet Lisa er tiptop uit: ze heeft een zwart tule jurkje aan met gouden sterretjes, roze lipgloss met glitters en mascara. "Dit heeft ze vanmorgen zelf gedaan omdat het weekend is," vertelt haar trotse moeder.

De kerstfoto's

Met de hele familie op een rijtje voor de boom, die foto's kennen we allemaal inmiddels wel. Doe het eens anders: maak spontane foto's, bijvoorbeeld als de familie gezellig aan het kokkerellen is. Yvonne ten Bruggencate van The Best Of Me Fotografie maakte bijgaande foto van Margreeth en Michiel die een onderonsje hebben bij de haard. Een belangrijke tip van Yvonne: gebruik geen flits terwijl u de kerstkiekjes maakt, een flits is funest voor de warmte in de foto.

Ook heeft ze nog een creatieve tip voor mensen die graag fotograferen: met al die lichtjes in huis zijn de feestdagen de ultieme dagen om te experimenteren met bokeh-figuren. Bokeh is de onscherpte in je foto wanneer je met een grote diafragma-opening fotografeert. Wanneer er felle kleine lampjes (bijv. lampjes in de kerstboom) op de achtergrond van je foto staan worden ze onscherp waardoor het bolletjes worden. En als je dan speciale figuurtjes voor je lens houdt nemen deze lichtbolletjes de vorm aan van je figuur.

Tekst: Margreeth Anema

StarSingers brengen Sounds of Christmas

Foto: aangeleverd

HEILOO - De StarSingers houden van mooie kerstmuziek en warmte delen met elkaar! Op vrijdag 21 december verzorgen de StarSingers een kerstconcert in de Witte Kerk in Heiloo.

De StarSingers zijn zes vrienden die optredens verzorgen in Castricum en omgeving. De sopraan- en altpartijen worden gezongen door Ellen van Dam, Anja Boske en Sylvia de Bruijn. De tenor- en baspartijen door Paul Boske, Ton van Dam en Lex de Bruijn. Zij worden geholpen door geluids-en lichtmannen Nico Zwaneveld en Daniël Vollers.

De StarSingers brengen een breed repertoire van kerstmuziek: a capella, close harmony, bekende en minder bekende kerstliedjes. Zij begeleiden zichzelf op verschillende instrumenten, zoals (bas)gitaar, piano, cajon, etc. Omdat de kersttijd enorm uitnodigt om te geven, wordt de opbrengst van het concert gedoneerd aan de stichting Sounds of Change. De StarSingers dragen die organisatie een warm hart toe.

Namens alle StarSingers: een geweldige, warme en sfeervolle kersttijd gewenst!

Vrijdag 21 december, aanvang 20.00 uur. Voor meer informatie of kaarten: www.starsingers.nl.

Lichtpuntje in donkere dagen <<< GROOT>>> Extraatje voor mensen op het bestaansminimum

HEILOO - De Parochiële Caritas Instelling Heiloo en de Diaconie Protestantse Gemeente Heiloo steunen mensen die moeten rondkomen met een minimuminkomen.

Evenals vorig jaar komen de twee organisaties met een financiële bijdrage en ontvingen ze financiële steun van kringloopwinkels X op X en Dorcas, het A.A.C. Lehmann Fonds, de Dr. Hofstee Stichting en enkele andere weldoeners.

"Alvast veel dank aan onze vaste donateurs, waardoor we een eind in de goede richting komen. Mogen we u als lezer van de Uitkijkpost ook uitnodigen mee te doen aan deze actie?" luidt de oproep van de Parochiële Caritas Instelling Heiloo en de Diaconie Protestantse Gemeente Heiloo.

Voor de uitvoering van de Kerstactie 2018 is ter bescherming van de privacy samenwerking gezocht met de Gemeente Heiloo waar de gegevens bekend zijn van de mensen om wie het gaat. De kerstgift wordt tegelijk met de uitkering in december overgemaakt en wordt niet gekort op de uitkering. De doelgroep wordt hierover per brief geïnformeerd.

Voor een aantal inwoners van Heiloo een 'lichtpuntje in donkere dagen'.

Parochiële Caritas Instelling Heiloo - Bank: NL39 RABO 0327062401, e-mail: pci.heiloo@gmail.com.

Diaconie Protestantse Gem. Heiloo - Bank: NL85 RABO 0336470088, e-mail: diaconiepknoutlook@outlook.com.

Sympathieke kerstactie Het Hoekstuk

HEILOO - De komende periode staan de ondernemers van Het Hoekstuk weer voor u klaar voor al uw kerstinkopen. U kunt er terecht voor uw boodschappen van kerstontbijt tot een heerlijk uitgebreid kerstdiner of een cadeautje voor onder de boom; de ondernemers adviseren u deskundig en met plezier. Graag geven zij alle inwoners van Heiloo een mooie kerst, ook voor wie dit misschien minder vanzelfsprekend is. Daarom bedachten zij deze mooie actie.

Kent u een gezin dat een feestelijk kerstpakket extra goed kan gebruiken deze kerst? Stuur dan een mail naar kerstactiehethoekstuk@outlook.com en laat weten waarom juist dát gezin zo'n mooi pakket verdient. Als je de gezinssamenstelling er ook bij vermeldt, wordt er een mooi pakket op maat samengesteld.

Onder de inzendingen worden maar liefst vijf heerlijke pakketten voor een onbezorgd kerstfeest verloot.

Verwen uw gasten met vis deze kerst

Foto: aangeleverd

HEILOO - Wilt u uw gasten tijdens de feestdagen ook verwennen? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Voor mooi opgemaakte schotels, heerlijke hapjes en kant-en-klaargerechten kunt u bij ons terecht. Uiteraard hebben wij tijdens de feestdagen een uitgebreide verse vis toonbank met o.a. kreeft, oesters, coquilles, heilbot, yellowfin tonijn en Noordzeetong. Bekijk onze vernieuwde folder en laat u verrassen! Het team staat voor u klaar om u de beste tips en culinaire adviezen te geven.

Om teleurstelling te voorkomen, kunt u vanaf heden uw bestelling plaatsen voor Kerstmis, Tweede Kerstdag en oudejaarsdag!

Fijne feestdagen en graag tot ziens bij Vishandel Volendam Heiloo!

't Loo 18 Heiloo – 072-5324606 t.o. het Witte Kerkje.

Concert in kerstsfeer door Muziek- en Dansschool Heiloo

In de sfeervolle Witte Kerk geven leerlingen van Muziek- en Dansschool Heiloo een concert. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Op maandag 17 december geven de leerlingen van Muziek-en Dansschool Heiloo in de Witte Kerk een concert in kerstsfeer. Het is een zeer gevarieerd programma door zowel de jonge als de volwassen leerlingen. Het concert begint om 19.15 uur, de toegang is gratis. U bent van harte welkom!

Aan tafel met... Rob van Keulen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Rob van Keulen van de stichting Oer-IJ is op woensdag 19 december onze gast aan tafel in de bibliotheek in Limmen. Rob weet alles van het Oer-IJ en kan er boeiend over vertellen. Door de stroming van het Oer-IJ is een getijdenlandschap ontstaan vol uitgesleten geulen en grillige kreken dat zich uitstrekt tot in de IJmond. Van dat getijdenlandschap is ook vandaag de dag nog veel terug te zien, zoals een Limmen dat al veiliger op een strandwal lag, evenals Akersloot. Meer weten? Schuif aan! Rob zit klaar om alle vragen te beantwoorden en verduidelijkt met behulp van een Powerpoint zijn verhaal. Natuurlijk is er ook koffie en thee. De presentatie van Rob vindt plaatst op woensdag 19 december van 15.00 tot 16.00 uur in Bibliotheek Kennemerwaard locatie Limmen, Lage Weide 2a. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig.

Aan tafel met…
Aan tafel met… in de bibliotheek geeft mensen uit het dorp de gelegenheid om hun verhaal of kennis te delen met anderen. Dit kan een interessant beroep zijn, een leuke hobby, een onderwerp dat je na aan het hart ligt of iets interessants dat je hebt (mee)gemaakt. De leestafel in de bibliotheek biedt zo een podium voor interessante workshops, verrassende presentaties en boeiende verhalen. Als u zelf eens een 'Aan tafel met…' wilt verzorgen kunt u zich aanmelden bij de medewerkers in de bibliotheek.

Alex Zwart, 25 jaar een vaste waarde bij AH Limmen

Alex stond in 1994 ook al in de krant. Foto: Alkmaarsche Courant 10 maart 1994 Foto: Alkmaarsche Courant 10 maart 1994

*LIMMEN - Als 17-jarige stond Alex voor het eerst met een grote glimlach bij Albert Heijn Limmen op de stoep. Hij wilde centjes verdienen om met zijn zus op vakantie te gaan. Vanaf die dag is hij niet meer weggegaan en zijn we hartstikke blij met hem. Nu 25 jaar later is Alex niet meer weg te denken uit onze winkel. Dat hij aangepast werk doet vanwege zijn verstandelijke handicap is daarbij geen enkele belemmering. "Alex functioneert uitstekend en doet exact waar hij zich content bij voelt," aldus Kees Dekker, bedrijfsleider van Albert Heijn Limmen.
Tijdens de beginperiode in 1993 was het wel even zoeken naar de juiste manier van werken en communiceren. Maar sinds dat eenmaal achter de rug was, geniet Alex van het werken in de supermarkt en de collega's genieten van hem. Het is een vrolijke jongen die inmiddels een echte vent is geworden. Hij is heel betrokken en geïnteresseerd in het wel en wee van zijn collega's. Ook is hij een groot fan van AZ.
Tijdens een personeelsfeest wordt Alex lekker in het zonnetje gezet, dat verdient hij. En met Alex is afgesproken dat hij nog vele jaren elke dag met die glimlach op zijn werk verschijnt.

Alex doet zijn werk vol overgave en met veel plezier. Foto: aangeleverd

Exposanten gezocht voor Limmen Artistiek & Creatief 2019

Exposanten uit de regio laten hun werk zien tijdens Artistiek & Creatief. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Dit jaar organiseert Limmen Cultuur voor de 45e keer de expositie Artistiek & Creatief. Dé expositie van de regio. De organisatie is op zoek naar exposanten die het leuk vinden om hun werk in Cultureel Centrum Vredeburg (Dusseldorperweg 64 in Limmen) te laten zien aan de bezoekers, die elk jaar in groten getale komen om de kunstwerken met eigen ogen te aanschouwen.

Dit jaar staat de expositie gepland in het weekend van 9 en 10 maart 2019. De expositie is op beide dagen te bezichtigen van 11.00 tot 17.00 uur en de toegang voor het publiek is gratis. Voor degene die creatief is en het leuk vindt om zijn of haar werk te laten zien, misschien wel voor de eerste keer, is dit een uitgelezen mogelijkheid. Het aanmeldingsformulier is vanaf 28 december 2018 te downloaden via de site www.limmencultuur.nl. U kunt zich tot 20 januari 2019 inschrijven. De organisatie hoopt op veel enthousiaste aanmeldingen.

All I want for Christmas is …. Lingerie !

Cathy, Daphne en Hilda. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Het blijft toch wel een graag gezien cadeau onder de boom. Wij hebben het dus ook altijd extra druk & extra gezellig tijdens de feestmaand.

De winkel hangt vol met feestelijke lingerie. Deze tijd van het jaar zien we ook weer de Jarretelgordel, de body, en het verleidelijke kant. Zoek jij misschien nog een mooi setje voor onder je kerstoutfit?

Of zoek je het perfecte cadeau om je liefje te verrassen?

Wij helpen je graag en de koffie staat klaar.

Graag tot ziens!

En wij wensen iedereen fantastische dagen!

Isis Bodyfashion – Frederik Hendriklaan 10 – Alkmaar

www.isisbodyfashion.nl

Kerstaanzee

Het bekende pand van Postaanzee in Egmond aan Zee. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om met de kerstdagen bij familie of vrienden aan te kunnen schuiven. Daarom organiseert Postaanzee op dinsdag 25 december vanaf 11.30 uur Kerstaanzee. Het ontmoetingscentrum wordt een grote huiskamer. Mensen die alleen zijn maar graag het kerstfeest met anderen willen delen, zijn hierbij van harte uitgenodigd. De inloop start om 11.30 uur met chocolademelk en iets lekkers. Aansluitend is er een kerstlunchbuffet. Aanmelden via mail: info@postaanzee.nl, telefoon 072-5822310 of door uw naam te noteren op de inschrijflijst bij Postaanzee, Voorstraat 82a in Egmond aan Zee. Voor deelname vraagt Postaanzee een vrijwillige bijdrage.

Kindje Wiegen in de Adelbertuskerk te Egmond-Binnen

Kerstfeest in de Adelbertuskerk. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Luisteren en kijken naar het kerstverhaal. Kerstliedjes zingen. Mooie versieringen maken voor in de kerstboom. Verkleden als Jozef, Maria, schaapje of engel en samen op de foto. Dinsdag 25 december (Eerste Kerstdag) van 11.00-12.00 uur.

Expositie Theo Leering in 't Praethuys

Een werk van Theo Leering. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

ALKMAAR - De expositieruimte van 't Praethuys is vanaf 13 december ingericht met het prachtige werk van schilder Theo Leering. Belangstellenden zijn tijdens de opening, maar uiteraard ook daarna tijdens de openingsuren van 't Praethuys van harte welkom.

De thema's in het werk van Leering, die in Heiloo is geboren en getogen, zijn zeer verschillend. Zoals hij binnen de muziek van verschillende genres houdt, geniet hij ook van de vele stromingen binnen de schilderkunst. Hij wisselt fantasierijke, absurdistische werken af met schilderijen waarin de lichtval en de schoonheid van de schaduw centraal staan. Binnen deze wisseling kun je wel duidelijk zijn stijl en kleurenpalet herkennen.

Houtskool
Aanvankelijk tekende Leering veel met potlood en houtskool, voornamelijk portretten. Na de middelbare school begon hij met olieverf te schilderen en kon hij zijn ideeën op een mooie en intense manier vormgeven. "Bij ieder nieuw werk opent zich een wereld en betreed je een omgeving waarin je voor korte of langere tijd verdwijnt. In dat opzicht is schilderen een verslaving. Je werkt van partij naar partij en niet van 8.00 tot 17.00 uur. Je stopt pas als je tevreden bent, anders loop je de rest van de dag met een vervelend gevoel rond," aldus de kunstenaar.

Aan inspiratie heeft het nooit ontbroken: "Je hoeft in het dagelijks leven alleen maar je ogen open te doen. De natuur biedt zoveel schoonheid dat je daar eindeloos uit kunt putten. En door te kijken naar het allerkleinste of ogenschijnlijk onbelangrijkste, kom je vaak op de mooiste ideeën."

De opening van de expositie is op 13 december van 16.30-17.30 uur. Iedere kunstliefhebber is van harte welkom. Vrij entree. Adres is Westerweg 50 in Alkmaar. Tel. 072- 5113644.

Egmond Wandel Marathon loopt al aardig vol

Foto: Vincent van den Boogaard

EGMOND AAN ZEE - Het aantal inschrijvingen voor de 16e editie van de Egmond Wandel Marathon op zaterdag 26 en zondag 27 januari loopt al aardig op. De inmiddels 5.500 ingeschreven wandelaars zijn afkomstig uit 7 verschillende landen over de hele wereld. Er zijn wandelaars uit onze vertrouwde buurlanden België en Duitsland, maar ook Nepal wordt vertegenwoordigd. De vrouwen lopen op dit moment met bijna driekwart (72%) van de inschrijvingen ruim voor op de mannen.

Deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 10,5 en 21,1 km en of zij één of twee dagen wandelen. Op dit moment is de weekendwandeling het meest populair, waarmee zowel het Noordzeestrand en het Noordhollands Duinreservaat wordt getrotseerd, de ene dag richting Bergen aan Zee en de andere naar Castricum aan Zee. Inschrijven kan t/m 14 januari via egmondwandelmarathon.nl. Dit wandelevenement wordt georganiseerd door Le Champion.

Goede doel
Wandelen is een geweldige manier om de gewrichten soepel en de spieren sterk te houden. Daarom is ReumaNederland (sinds juli 2018 de nieuwe naam van het Reumafonds) al sinds dag één trotse partner van een van de mooiste wandelevenementen van het jaar. Deelnemers kunnen een vrijwillige bijdrage doen bij inschrijving. Samen kunnen we iets aan reuma doen!

Friends bij Jazz Session Club Vredeburg

Friends speelt jazz uit het Great American Songbook. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Op zondag 16 december 2018 speelt Friends in Vredeburg te Limmen. Vanaf 16.00 gaan eerst de sessiemuzikanten wat van hun kunnen tonen, waarna om 17.00 uur Friends een gastoptreden verzorgt.

Friends speelt voornamelijk jazz uit het 'Great American Songbook', een verrassend gevarieerd repertoire met ballads, latin en medium swing. Zangeres Erna heeft de band om privéredenen recentelijk verlaten. Daardoor is het repertoire voornamelijk instrumentaal geworden. Dat vereist natuurlijk enige aanpassingen, maar ze zijn op de goede weg. Toetsenist/keyboardvirtuoos Henk Vasbinder draagt nu zijn vocale steentje bij. Gerard Harms hanteert de contrabas en basgitaar. Slagwerker Ab Helsloot ondersteunt perfect swingend de ritmesectie. Gitarist Wim van der Steen geeft een aparte, gevarieerde klankkleur aan het geheel. Tenorsaxofonist Louis van Velsen steekt zijn voorkeur voor de zwarte tenorentraditie niet onder stoelen of banken, terwijl Ruud Muis zijn trompet laat juichen of fluisteren. Friends en Jazz Session Club Vredeburg wensen u veel luisterplezier. Het adres van Vredeburg is Dusseldorperweg 64. De toegang is vrij, maar U kunt Vredeburg steunen door lid te worden voor € 7,- per persoon voor het gehele jaar. Inlichtingen: Fred Timmer tel/fax: 072-5053414, e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl.

Heiloo in Historische atlas van Alkmaar

Afbeelding 2: Kaart van de 'plantagie' van Nijenburg met bossen, lanen, wegen en een deel der landerijen. D. de Vries, 1761. Detail met Nijenburg en directe omgeving. Foto: Regionaal Archief

ALKMAAR - Sinds vorige week donderdag ligt de nieuwe Historische atlas van Alkmaar in de boekwinkels. Het boek is een uitgave van Vantilt in samenwerking met het Regionaal Archief. Auteurs zijn Paul Post en Harry de Raad. In de atlas wordt in 35 hoofdstukken de ontwikkeling van Alkmaar uit de doeken gedaan, waarbij ook de ontwikkelingen in het gebied rondom de stad niet worden vergeten. Ieder hoofdstuk is geïllustreerd met prachtige kaarten en andere afbeeldingen. Het boek is een prima naslagwerk voor iedereen die kennis wil nemen van de vele fraaie historische kaarten die er bestaan van Alkmaar en omgeving.

In de atlas is ook een hoofdstuk gewijd aan Heiloo, waarvan in kort bestek de geschiedenis wordt behandeld. Het hoofdstuk opent met een bijzondere kaart uit 1704, die pelgrims de snelste route toont naar de bedevaartplaatsen bij Heiloo. De pelgrim kon eruit opmaken dat hij na een vermoeiende reis over landwegen en voetpaden, waarbij af en toe een 'plankjen' moest worden overgestoken, welkom was in een van de vele bloeiende negoties waar de pelgrims weer op verhaal konden komen, met mooie namen zoals 'het stalleken van Bethlehem' en 'in 't Capelleken'.

De atlas is verkrijgbaar bij het Regionaal Archief aan de Bergerweg 1 in Alkmaar en in de boekwinkels. Tot 1 maart volgend jaar geldt een speciale voordeelprijs van € 24,50. Voor nieuwe Vrienden van het Archief is er tot 1 februari een speciale combiprijs: € 15,- voor het boek samen met een jaar lidmaatschap (zie de website van het Regionaal Archief, www.archiefalkmaar.nl).        

Jan Weenink exposeert bij Lijstenatelier André Weda

Jan Weenink schildert op bijna fotografische wijze. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Tijdens de jaarlijkse kerstmarkt Candlelight Shopping in Castricum (15 december) opent de nieuwe expositie bij Lijstenatelier André Weda met werk van kunstenaar Jan Weenink.

Geïnspireerd door de natuur in zijn directe omgeving, het Noord-Hollands Duinreservaat maar ook door hetgeen hij ziet tijdens zijn jaarlijkse reizen naar Kenia en Zuid-Afrika, schildert Jan Weenink op bijna fotografische wijze met olieverf dat waar hij zo van houdt. Vaak zijn dit roofvogels, maar ook de huismus en tegenwoordig ook olifanten, leeuwen e.d. worden met een onwaarschijnlijke nauwkeurigheid vastgelegd op het doek.

André Weda is al jaren groot liefhebber van het werk van deze kunstenaar en is er dan ook trots op het jaar af te mogen sluiten met een expositie van deze kunstenaar.

Als ambachtelijk lijstenmaker is André Weda al meer dan 20 jaar gevestigd in Castricum en organiseert hij diverse keren per jaar exposities die vrij te bezoeken zijn.

Het werk van Jan Weenink zal tot ongeveer eind januari 2019 te bewonderen zijn bij Lijstenatelier André Weda – Torenstraat 38 te Castricum. Kijk voor meer informatie op www.andreweda.nl

Weldadige klanken

EGMOND-BINNEN - In het Maandagochtend Café van 17 december verzorgt Eva Boon een klein concert. Haar Klankkunsten en Soul Sounds, met stem, tanpura, schalen en drum hebben een openend en verruimend effect, zijn meditatief en verrassend. Ze nodigen uit om diep(er) in jezelf te zakken. Na afloop is er tijd om ervaringen te delen met elkaar. Ook vertelt zij graag meer over haar meditatieve klank- en stemwerk. Benieuwd? U bent van harte welkom op maandag 3 december van 10.30-12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen. Koffie/thee 1 euro, de workshop is gratis.

GTH-team Nederlands kampioen trampolinespringen

Achter: Sjoerdje Voor v.l.n.r.: Brechtje, Elise, Khee en Sheila. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag werd het NK trampolinespringen voor teams gesprongen. Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH) deed mee met twee teams. Het team bestaat uit vijf springers, met het NK mogen er vier springers worden ingezet. In de ochtend sprong het team van Sjoerdje, Khee, Sheila, Elise en Brechtje de voorrondes. Er werd gestart met de verplichte oefening, waarin Elise en Sheila sterk voor de dag kwamen. Daarna sprongen zij de keuzeoefening, wat Khee en Brechtje erg mooi deden. Na de voorronde was het wachten op de uitslag wie zich voor de finale had weten te plaatsen. In het volgende blok kwam het team van Felice, Lieke, Mila, Floortje en Silke in actie. Lieke wist voor haar verplichte oefening mooie punten te scoren, ook Mila scoorde goed met een nette oefening. De meiden gingen goed verder tijdens de keuzeoefeningen; Floortje sprong haar oefening keurig uit en behaalde hoge punten, Silke sprong een strakke oefening en scoorde goed. Beide teams hebben een goede voorronde gesprongen, het team van Sjoerdje, Khee, Sheila, Elise en Brechtje had zich geplaatst voor de finale. In de finale springen er drie de keuzeoefening. De meiden waren gespannen maar wisten alle drie sterke en mooie oefeningen te springen. Toen was het wachten op de uitslag. Yes! Sjoerdje, Khee, Sheila, Elise en Brechtje zijn Nederlands kampioen geworden!

De Foresters MO11-1 kampioen

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zaterdag zijn de meiden van De Foresters MO11-1 kampioen geworden. Er wordt twee keer per week superfanatiek getraind. Op maandag onder leiding van de eigen technische staf, op donderdag onder de bezielende leiding van Ans en Deborah. Met resultaat! De meiden hebben de 11 gespeelde wedstrijden ook allemaal gewonnen, met slechts 5 doelpunten tegen en, jawel, 100 voor. Er zijn precies 100 doelpunten gemaakt! Aankomende zaterdag spelen ze een bekerwedstrijd, en ook daarin gaan ze vast en zeker als een speer.

Meiden HSV MO15-1 winterkampioen

Foto: aangeleverd

De meiden van HSV MO15-1 zijn winterkampioen. Door de eerste 9 wedstrijden op rij te winnen zijn ze niet meer in te halen door de concurrentie. Na de winterstop gaan de meiden (Fiene, Jill, Pien, Naomi, Melissa, Mijke, Florine, Isabelle, Aimeé, Zoë, Donna, Lynn en Luna) een klasse hoger spelen en dan gaan ze er weer voor.

Match sv Koedijk Giganten – Sports4all Bowling Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens de beursvloer die in oktober 2018 door de Waaier was georganiseerd, vonden Sports4all Bowling Heiloo en voetbalvereniging Koedijk Giganten elkaar. Op 8 december was de eerste match. Sv Koedijk stelde hun busje mét chauffeur beschikbaar, zodat de spelers van Sports4all Bowling belangeloos naar Hoofddorp vervoerd konden worden. Als tegenprestatie zal Sports4all Bowling Heiloo de spelers van sv Koedijk in de gelegenheid stellen om op een voetballoze zaterdag een keer te komen bowlen in Bowling en Party Centrum Heiloo. Al met al een fantastische match waarbij bedrijven die maatschappelijk betrokken zijn en organisaties die werken met mensen met een beperking, elkaar kunnen ondersteunen met hun beschikbare middelen.

Meisjes Terriërs D2 winterkampioen

HEILOO - Onder leiding van coach Robin Koch hebben de meisjes van Terriërs D2 een flitsende start gemaakt van het nieuwe hockeyseizoen. Ze zijn ongeslagen winterkampioen geworden. Ook de start van het zaalseizoen was veelbelovend. De meiden zijn ook dat seizoen met overwinningen begonnen. Ga zo door!

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Over een aantal weken is het weer kerst! Wilt u er zeker van zijn dat u haar goed zit tijdens de feestdagen?! Maak nu alvast een afspraak. Bel naar:0630042383 Knippen €13,- Kleuren vanaf €30,-Permanenten €55,- Pinnen is mogelijk! Wees er snel bij want vol=vol. Kim's Haarsalon, Dompvloetlaan 29 Heiloo

YOGAPLEKK bij DANCE & FITSTUDIO Heiloo Op donderdagavond van 20:00-21:30 uur yoga op de Stationsweg 115.
Kom een gratis proefles volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl Kijk voor meer informatie op www.yogaplekk.nl

WINTERSHOW de HOUTKRUL 15,16,20,21,22,23 december, open van 12-17 uur. Bezoek onze in kerstsfeer ingerichte winkel en neem een uniek kijkje achter de schermen, voor restauratie en maatwerk van meubelen en verkoop prenten De Houtkrul Kennemerstraatweg 110, Alkmaar www.dehoutkrul.nl

WINTERSHOW de HOUTKRUL 15,16,20,21,22,23 december, open van 12-17 uur. Bezoek onze in kerstsfeer ingerichte winkel en neem een uniek kijkje achter de schermen, voor restauratie en maatwerk van meubelen, verkoop prenten. De Houtkrul Kennemerstraatweg 110, Alkmaar www.dehoutkrul.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06 - 5399 3115 www.iristuinen.nl

Gebruikte elektrische fietsen in diverse modellen vanaf €675,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel. 072 - 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Voor info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

t.k. uit part. verzameling olieverfschilderijen van KOOS STIKVOORT. Vrijbl. te zien in Heiloo 072-5334839

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Geniet van het gemak om thuis geknipt te worden. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

BRIDGECURSUS voor beginners en gevorderden, start medio januari. Geef je NU op want vol=vol. Ton Mooij, tel. 072-5331672 of tonmooij@concepts.nl