De Uitkijkpost

30 april 2014

De Uitkijkpost 30 april 2014


Oorlogsdossier terecht

Zeer bijzondere vondst leidt tot nieuwe informatie over dorpsgenotenin oorlogstijd

Foto: Paul Post

HEILOO - Kort geleden zijn in het Regionaal Archief in Alkmaar de stukken teruggevonden die ooit door de heer J. Dekker (oud wethouder) aan de gemeente Heiloo waren overgedaan. De stukken waren tot voor kort spoorloos. De heer Dekker, die in 2012 overleed, had er vaak naar gevraagd maar niemand wist waar ze waren.

Het was niet duidelijk of het dossier nog in Heiloo was, al in het Regionaal Archief of misschien was het wel bij het NIOD in Amsterdam terecht gekomen. Nu blijkt dat het dossier nog jaren op het gemeentehuis in Heiloo heeft gelegen en niet zo lang geleden alsnog aan het Regionaal Archief is overgedragen. Dat gebeurde in de tijd dat men daar bezig was met de voorbereidingen tot de verhuizing van het complete archief naar de huidige locatie.

Het gevonden dossier blijkt zeer omvangrijk

Nu het dossier weer voor inzage beschikbaar is, wordt duidelijk om wat voor materiaal het precies gaat, tot nog toe was ook dat nauwelijks bekend. Het teruggevonden dossier blijkt zeer omvangrijk en betreft het complete archief van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (meestal BS genoemd) in Heiloo te zijn. De vader van de heer Dekker, J. Dekker sr (zaadhandelaar), was commandant van de BS te Heiloo en onder zijn competentie vielen ook de Egmonden, althans, er zijn veel stukken in de archieven te vinden, die Egmond betreffen. Het archief omvat de periode augustus 1944 tot ruim na de bevrijding. Uit het archief ontstaat de indruk dat er in de laatste fase van de oorlog naast het 'normale' gemeentelijk bestuur van burgemeester Swaalf, aangestuurd door het Duitse gezag, een tweede, ondergrondse, organisatie was. Deze organisatie, gevormd door de samenwerkende verzetsgroepen, hield zich ook intensief bezig met de gang van zaken in Heiloo. Zaken als sabotage, zwarte handel en onderduikers maar ook de voorbereiding op de Duitse capitulatie. Het verrassende van het nu opgedoken dossier is, dat zoveel op papier is gezet, zelfs gedragscodes en wachtwoorden. Ook blijkt dat de organisatie goed op de hoogte was van het doen en laten van de bezetter. Verder zijn er veel documenten over de gang van zaken na de capitulatie, over de NSB, over de "moffenmeiden', de collaborateurs. Omdat in de documenten veel namen worden genoemd van personen die zich op een of andere manier hadden misdragen zijn de archiefstukken niet voor het publiek in te zien. (Overwogen wordt om met beperkte ingrepen het archief alsnog voor belangstellenden toegankelijk te maken.) Tot slot zij opgemerkt dat de gevonden documenten voor zover nu valt na te gaan nergens afbreuk doen aan de inhoud van het boek 'Heiloo een dorp in oorlogstijd'. Wel is nu plotseling veel meer informatie beschikbaar over de laatste periode van de oorlog. Aanleiding voor een aanvullend deel?

Mishandelingen tijdens Koningsnacht

HEILOO - Los van elkaar zijn drie jonge vrouwen in de Koningsnacht -tussen circa 00.30 en 02.00 uur- op verschillende locaties in Heiloo door nog een onbekende fietsende man aangevallen. Een van de meisjes kreeg rond 00.30 uur in Ypestein, vanuit het niets een fikse vuistslag op haar achterhoofd, waardoor zij ten val kwam. Het tweede slachtoffer uit Heiloo werd om omstreeks 01.20 uur aangevallen op de Kennemerstraatweg. Ook zij werd van haar fiets geslagen en is gevallen. En in dezelfde nacht is een derde jonge vrouw uit Purmerend op soortgelijke wijze aangevallen op de Pastoor van Muijenweg richting de Ewisweg; vermoedelijk door dezelfde dader. Ter hoogte van basisschool De Duif haalde zij op de fiets een man in, die vervolgens zijn tempo versnelde en haar –al scheldend- vol in het gezicht een vuistslag uitdeelde. Het zou gaan om een Nederlandse man, circa 25 à 30 jaar oud, breed gespierd postuur, kort donker haar en 1.80 à 1.85 meter lang. Hij fietste op een zwarte opoefiets met stang, droeg een donkere broek en een fel oranje shirt met korte mouwen. Heeft u iets gehoord of gezien of denkt u de dader mogelijk te kennen, neem dan contact op met de politie (tel. 0900-8444). De vriend van een van de jonge vrouwen looft via facebook.com/sebastiaan.helderman een beloning uit van 1000 euro voor de gouden tip.

People & Beauty deze week in Bedrijf Belicht

3 / 24

5 / 24

7 / 24

9 / 24

11 / 24

12 / 24

Prikploeg De Wiekenders winnaar van laatste Limmer Bloemendagen

Foto: Carolien Breed

LIMMEN – We nemen met pijn in het hart afscheid van een decennialange traditie; alleen vandaag nog kan men in de laatste editie van Bloemendagen in Limmen genieten van mozaïeken, werkstukken en versierde straten.

Met prachtige mozaïeken getiteld No it's over? en Maybe, the last time, waarbij Mick Jagger je op de Dusseldorperweg toelacht. Ook actuele thema's als Poetin geeft geen Krim(p), Rasputin en Malala en vrolijke dubbelzinnige stukken als Mastreechter Star Uitgeprikt? De hoofdprijs, de Zilveren Tulp, is gewonnen door prikploeg De Wiekenders met hun mozaïek: It's over now. De winnaar van de bronzen Hyacint is prikploeg Vrienden van Nack die een ode brengen aan Nack Kaandorp, een prikker in hart en nieren, die vorig jaar overleden is. De winnaar van de bronzen Narcis is prikploeg De blauwe handjes, zij hebben een traditioneel mozaïek gemaakt die: 8 x goud Sotsji heet. Het Prikkersbal waarbij de prijzen bekend gemaakt worden was weer als vanouds erg gezellig en zeer goed bezocht. Tijdens deze avond werden door sommige ploegen alweer ideeën gesmeed voor volgend jaar. Liesbeth Hendrix-Segerius van de stichting Limmer Bloemendagen: ,,Natuurlijk zijn wij voor het behoud van deze unieke activiteit die Limmen op de kaart zet en waarbij de saamhorigheid in het dorp op het hoogste niveau is."Het definitieve afscheid geldt sowieso nog niet voor prikploeg de Gaasverwerkers. Zij zijn nog niet helemaal uitgeprikt en zullen ook komende jaren doorgaan met het maken van prachtige stukken op de grens van Heiloo en Limmen; kunstwerken van hyacintbloemetjes die jaarlijks veel bekijks trekken. Zaterdagochtend legden de Gaasverwerkers de laatste hand aan een Mississipi radarboot, met stoom uit de pijp en een draaiend schoepenrad. Na vandaag wordt de Mississipi gedemonteerd en naar Frankrijk verscheept, om daar in te herrijzen op een tentoonstelling.

AKERSLOOT - Zaterdag 3 mei organiseert Keezbord.nl als afsluiting van het keez-seizoen een gezellige laatste Keez-drive in de Vriendschap in Akersloot.

Akersloot is de bakermat van het keezen in Nederland, vanuit deze plaats heeft het spel heel Nederland veroverd. Seizoen 2014 wordt afgesloten met een avond drive.

Het inschrijven kan via keezbord.nl of direct s' avonds aan de zaal. Het inschrijfgeld is € 5,00 inclusief koffie en lekkere borrelhapjes.

Er zijn natuurlijk leuke prijzen te winnen en het begint allemaal op zaterdagavond 3 mei om 19.30 uur. Er zullen zoals altijd vijf ronden worden gespeeld en uiteindelijk zal de winnaar na al die ronden bekend worden gemaakt op het grote elektronische scorebord.

Naast het keezen waar mooie prijzen te winnen zijn is er ook nog een grote verloting met superprijzen. Het adres van de Vriendschap is Kerklaan 18 in Akersloot, telefoon 0251-312866. Opgeven via info@keezbord.nl of info@vriendschapakersloot.nl. Telefonisch kan men zich ook opgeven 0251-312866. Zondag 4 mei wordt er gedart in De Vriendschap. "Dart Vereniging Kennemerland", D.V.K. organiseert een D.V.K. Ranking toernooi, 2e/3e/4e divisie toernooi en een beginners toernooi. Aan dit toernooi mag iedereen (m.u.v. ere en 1e divisie spelers) meedoen, zowel leden als geen leden van de dartbond. Na de recente successen van onder andere Lesley Harms, Vincent van der Voort, Michael van Gerwen, Jelle Klaasen en Raymond van Barneveld is de dartsport weer helemaal in. Er zal zondagmiddag om de prachtige bekers en er is zowel een winnaar als een verliezersronde zodat of je nu wint of verliest toch de hele middag kan darten, daar gaat het toch om.

Inschrijfgeld is € 3,00 p.p. en je kan je inschrijven via internet: info@vriendschapakersloot .nl, telefonisch 0251-312866 of direct in de zaal vanaf 14.30 uur. Het toernooi begint om 15.00 uur.

Rommelmarkt Eensgezindheid

EGMOND - De tweede grote inzamelactie voor de rommelmarkt van Muziekvereniging Eensgezindheid is op zaterdag 3 mei. Inwoners van de gemeente Bergen en Heiloo kunnen hun bruikbare spullen dan beschikbaar stellen aan de ophaaldienst van de vereniging. Een telefoontje of e-mail naar één van de adressen, die hieronder vermeld staan, is voldoende om er voor te zorgen dat de spullen worden opgehaald. De rommelmarkt is bestemd om de kosten van de muziekopleiding te kunnen bekostigen en de instrumenten en uniformen te kunnen vernieuwen. Het aanbieden van spullen kan bij Piet Apeldoorn, tel. 072-5061324, Vincent Pepping, tel. 072-5065601 of Piet Zonneveld, tel.072-5065517, of via e-mail info@eensgezindheidegmond.nl.

Programma Conquista

LIMMEN - Het programma van deze week: woensdag 30 april van 14.00 tot 17.00 uur Boy's zone: vlieger maken. Vrijdag 2 mei van 18.30 tot 21.30 uur een speurtocht voor iedereen tussen de 9 en 14 jaar. Los alle raadsels en puzzels op waarmee je de weg vindt langs allerlei plekken in Limmen. Zaterdagochtend 3 mei van 10.30 tot 12.00 uur: bijenraat maken, deelname € 1,-. Zaterdagavond 3 mei van 19.00 tot 22.00 uur: 2 in 1 game avond bij club X-tra.

Hoeverdorpsfeest op 7 en 8 juni

EGMOND - In het tweede weekend van juni, dat dit jaar samenvalt met Pinksteren, zal het jaarlijkse Hoeverdorpsfeest worden gehouden in de dorpskern van Egmond aan den Hoef.

Op zaterdagmiddag 7 juni wordt tussen 12.00 en 19.00 uur de Hoever Kunstmarkt gehouden. Kunstenaars zullen hun werk op ongeveer zeventig kramen te koop aanbieden. Op het pleintje voor de Slotkapel is een terras ingericht, waar men even kan zitten met een hapje en een drankje. Bij het terras wordt op een aangenaam niveau livemuziek vertolkt door Jan van der Schaaf en zijn band. Galerie De Kapberg, Hoeve Overslot en het Historisch Informatie Centrum zijn ook geopend. Dit jaar wordt aansluiting gezocht bij de middeleeuwen en is het thema '15e eeuw', een turbulente maar zeer belangrijke periode in de geschiedenis van het Slot op den Hoef en de Heren van Egmont. Op zaterdag 7 juni tussen 12.00 en 17.00 uur worden de bezoekers van het Slotfestijn daarom mee teruggenomen naar het Egmond in de 15de eeuw. Door middel van levende geschiedenis en re-enactment zal het een drukte van jewelste zijn in het Slotkwartier. Tegenover de slotfundamenten zal een middeleeuws kampement staan waar bezoekers kennis kunnen maken met het dagelijkse leven in de 15de eeuw. Ambachtslieden en soldaten demonstreren daar hun kunnen. Boogschieten, zwaardvechten en middeleeuws koken zijn enkele voorbeelden van wat jong en oud kan zien en beleven. De Adel van Egmond zal de bezoeker op vaste tijden rond het Slot leiden en naar de Slotkapel brengen, alwaar Heer Wouter een centrale rol opeist bij het graf van zijn vader. Op zondag 8 juni wordt vanaf 10.00 uur als hoogtepunt van het Hoeverdorpsfeest voor de 28ste keer de traditionele rommelmarkt gehouden. Net als voorgaande jaren slingert een markt van ongeveer 120 kramen door de oude kern van Egmond aan den Hoef. Voor het Dorpshuis Hanswijk zal weer een podium worden opgesteld waarop verschillende uitvoeringen en concerten worden gegeven. Het koor Erato Egmond zal optreden, gevolgd door fanfareorkest Lamoraal van Egmont, smartlappenkoor De Skarrebekke, theatergroep Horizon en de Ierse Mark Condren met zijn band 5 Angry Women. De middag wordt afgesloten met Razzle Dazzle, een band die al vaker op het Hoeverdorpsfeest heeft gespeeld. Voor de kinderen zal op het dorpsplein ook genoeg te doen zijn. Scoutinggroep De Geuzen uit Alkmaar zal laten zien wat het is om lid van de scouting te zijn. Kinderen kunnen een aantal scoutingactiviteiten ter plekke proberen. Voor de allerkleinsten is er een ouderwetse draaimolen en er wordt een springkussen neergezet. Bij de Slotkapel zal het zoals altijd ook goed toeven zijn. Voor meer informatie en foto's van voorgaande jaren: www.hoeverdorpsfeest.nl.

Professionele impuls voor Kwekerij Cristian Schilder

LIMMEN – Cristian Schilder heeft zijn eigen kwekerij aan de Rijksweg 127 in Limmen een flinke impuls gegeven.

Naast een nieuwe website, een grotere parkeerplaats en een ander logo is ook kwekerij op meerdere gebieden verfraaid. Wat niet is veranderd bij kwekerij Cristian Schilder is het ruime en kwalitatief goede assortiment van tuinplanten. ,,We kweken en verkopen eenjarige planten zoals surfinia's, geraniums en margrieten en vaste planten zoals hortensia's, lavendel en groene plantjes. Inmiddels hebben we 1200 m2 aan verkoopruimte en een goede 1000 m2 aan opkweekruimte.'' Juist die combinatie blijkt een schot in de roos, zo meldt Cristian. ,,Een ander voordeel voor de klant is dat we de tuinplanten heel scherp kunnen prijzen omdat we alles in eigen hand hebben. Van inkoop tot verkoop. Daarnaast is er de mogelijkheid om potten te vullen in elke gewenste samenstelling. Mijn ouders zijn in 2002 met de verkoop van de planten begonnen. Het bleek al snel zo'n groot succes dat het een belangrijk bedrijfsonderdeel werd. Daarna heb ik het overgenomen, maar mijn ouders en mijn vrouw Heidi assisteren bijna dagelijks.'' De groei van de laatste jaren vroeg wel om aanpassingen, zo is het logo aangepast en het parkeerterrein is uitgebreid. ,,Dat was hard nodig, want klanten konden hun auto vaak niet parkeren." Kijk ook op
www.kwekerijcristianschilder.nl!

Zomers kindercircus tijdens Timmerdorp Akersloot

AKERSLOOT - Van 13 tot en met 16 augustus zullen clowns, acrobaten, dierentemmers, goochelaars, jongleurs en nog veel meer circusartiesten de sfeer bepalen op het veldje aan de Roemersdijk in Akersloot.

Dan vindt namelijk het achttiende timmerdorp plaats in Akersloot met als thema: Circus. Bijna 300 kinderen hebben zich al aangemeld voor het timmerdorp. Ze zijn alweer druk bezig met het maken van groepjes, bouwplannen en andere ideeën! En ook de mensen van de organisatie hebben tijdens de eerste vergaderingen al veel ideeën en plannen met elkaar gemaakt. Het belooft weer een groot spektakel te worden. Met veel timmeren, volop sport en spel, lekker eten en drinken, en een heleboel muziek en gezelligheid! Op vrijdagavond vindt als afsluiting van het timmerdorp de bonte avond plaats. Hiervoor is de organisatie op zoek naar: enthousiaste moppentappers, so you think you can-dansers, toneelsterren, playbackers of echte zangers en zangeressen, et cetera. Oftewel: jong Akersloots talent! Opgeven kan via het volgende e-mailadres:
timmerdorpakersloot@hotmail.com. Voor meer informatie zie ook: www.timmerdorpakersloot.nl. Verder is het timmerdorp ook te volgen via Twitter @TDAkersloot en kun je vrienden worden met ze op Facebook!

Laatste editie
Limmer Bloemendagen?

Limmen - Ajax in finale KNVB-beker

LIMMEN - Op woensdag 23 april werd de halve finale van de KNVB-beker D-junioren gespeeld op sportpark Damphegeest te Limmen.

Nadat zij tegenstanders als AFC'34, De Foresters, HSV uit Heiloo, Ajax, OSV uit Amsterdam en SVW uit Heerhugowaard hebben verslagen mocht Limmen D1 spelen tegen Almere City. Deze vereniging heeft een talentvolle groep met trainer/coach Henk van Kanten. Limmen D1 had een geweldige start onder leiding van scheidsrechter Peetoom.
Na drie minuten wist Sam Lens (Tomassi) op aangeven van Bjön Valkering de wedstrijd open te breken en 1 – 0 op het scorebord te zetten. De verdediging van Limmen bleef stand houden tegen het offensief van Almere City waardoor de eindstand 4 – 1 werd voor Limmen.
Met dit resultaat weet Limmen D1 de finale te bereiken. De tegenstander zal Ajax D2 zijn want zij wisten te winnen van Buiksloot D1 met 2 – 0. De finale wordt gespeeld op 17 mei op het neutrale terrein van voetbalvereniging Legmeervogels te Uithoorn. Bestuurslid Jan Nijman vindt dat Limmen D1 talentvolle spelers heeft die in het KNVB-toernooi gegroeid zijn. Dat het een hecht team is en dat goed kan voetballen blijk uit de stand in de Hoofdklasse A waar deze spelers op dit moment staan. Met nog twee wedstrijden te spelen in de competitie is een eindklassering in de top drie mogelijk.

Sjoelclub Heiloo

Donderdag 24 april heeft Sjoelclub Heiloo het seizoen afgesloten.
Mevrouw R. Kaandorp is clubkampioene geworden. Ereklasse: 1. Mevr. R. Kaandorp 135.2, 2. Hr. Th. Kaandorp 131.5.
A klasse, 1. Mevr. M. Klaver 121.6, 2. Mevr. E. Kraakman 114.2. B klasse: 1. Mevr. T. Kuilman 113.2, 2. Hr. B. Schoenmaker 112.5, 3. Mevr. D. Czeyki 112.4. C klasse: 1. Mevr. L. Ranzijn 105.6, 2. Mevr. T. Mol 103.5, 3. Mevr. P. Maas 94.5.

Bridgeclub 't Oosthonk

Woensdag 23 april: A. Lijn 1. G.v. Dam-P.v. Lochem 65% 2. A. Kemper-J. Huting 64,17% 3. H. Uijl-G. Bes 57,92% 4/5 P. Hogeslag-H. Koomen en D. d. Klerk-J. Beerse 55,83%.
B. Lijn 1. M. Vasbinder-J. v. Leeuwen64,06% 2. E. Kappel-J. v. Dokkum 56,25% 3A. Dijkman-M. Orij 53,65%, 4. M. Oostelbos-J. Menger 51,04%.

André van der Ark rapidkampioen bij Oppositie

schaken

HEILOO - Aan het begin van de clubavond van dinsdag 22 april werd bij de schaakvereniging Oppositie stilgestaan bij het toch nog onverwacht snelle overlijden van de grote kampioen Albert Bouma.

Albert was lid sinds september 2007. In die betrekkelijk korte periode van zijn lidmaaatschap heeft hij tal van prijzen in de wacht gesleept. Ook dit seizoen pakte hij weer flink uit. Vooral door zijn inbreng is Oppositie 1 kampioen geworden en zal volgend seizoen in een hogere klasse moeten optreden zonder de sterke eerstebord speler. Oppositie verliest een zeer gewaardeerd lid aan Albert. Er werd maar daarna maar weer gewoon geschaakt, in de geest van de schaker pur sang Albert. Het was de derde en laatste avond van het Rapidtoernooi.

Elke avond worden dan drie ronden gespeeld met per partij een bedektijd van twintig minuten per persoon per partij. Koploper na de tweede avond, dus na ronde 6, was Albert, met 1,5 punt voorsprong op een groepje achtervolgers. Na ronde 7 was de groep achtervolgers gegroeid tot 4 man: Kees Jongkind, Joop Kerst, André van der Ark en Herman Maas, allen met 4,5 punt. In ronde 8 werd Kees verslagen door André, terwijl Joop en Herman remiseerden. In ronde negen ging het tussen André ( 5,5 ), Joop en Herman ( beiden 5). André moest aantreden tegen Richard Sauer en wist deze partij te winnen. Toeschouwers meenden snellere winstmogelijkheden te zien, maar dat zijn de bekende stuurlui die aan wal staan. Daarmee is André van der Ark met 6,5 uit negende nieuwe Rapidkampioen van 2013/2014.

Jongste turnsters GTH nemen vijf prijzen mee naar huis

turnen

HEILOO - Zondag turnden vijf pre instap turnsters van GTH de toestelkampioenschap.

De meisjes begonnen de wedstrijd op balk. Didi Boersen turnde een stabiele en nette oefening. Ook Evi Tervoort zette een mooie oefening neer maar zij belandde net naast het podium. Pien de Boer en Sara van Uitert turnden beide keurige oefeningen, zij werden dan ook beloond met een respectievelijk bronzen en gouden medaille. De wedstrijd werd vervolgd op vloer, weer werden er goede oefeningen geturnd. Eva Struijs behaalde een 12.00, Didi is met een nette oefening net naast het podium beland. Pien wist ook hier een medaille binnen te slepen, met een prachtige oefening kreeg zij ditmaal het goud omgehangen. Op het derde toestel sprong lieten de meisjes super sprongen zien; brons voor Evi en zilver voor Sara! Aan brug werd de wedstrijd afgesloten, Eva behaalde hier de zesde plek. Informatie: www.gth-heiloo.nl.

Flashing meiden op jacht naar kampioenschap N-H

basketball

HEILOO - Zaterdag is Flashing Heiloo meisjes U12 één van de drie teams die op het rayonkampioenschap strijdt om de titel van Noord-Holland.

Samen met Dozy BV Den Helder en BV Hoofddorp vormen de basketbalsters de top drie van onze provincie. De organisatie van het kampioenschap is dit jaar toegewezen aan Flashing en daarom kunnen deze meiden in de eigen sporthal 't Vennewater een poging doen de titel te veroveren. De Flashing meiden hebben tot op heden een uitmuntend seizoen achter de rug. Er werden twee U12 toernooien gespeeld, die beide werden gewonnen. In januari werd daarbij ook BV Hoofddorp verslagen. In april deed Flashing mee aan een U14-toernooi. Flashing eindigde daar zeer knap als tweede.
In de competitie speelde het team uitsluitend tegen jongensteams en deze meiden waren de enige die kampioen MBCA punten afhandig maakten.
Het jonge Flashing team staat nu dus voor de uitdaging om nog een keertje te pieken. Op 10 mei start de strijd om 11.00 uur met de wedstrijd tegen de titelkandidaat Dozy BV Den Helder. Het team hoopt daarbij uiteraard op veel steun uit Heiloo!

Jonge turnsters
GTH in de prijzen

16 / 24

17 / 24

20 / 24

21 / 24

23 / 24

24 / 24