De Uitkijkpost

29 november 2017

De Uitkijkpost 29 november 2017


Onderscheiding vrijwilligers de Zonnebloem 'Je komt ze overal tegen in Heiloo'

V.l.n.r.: burgemeester Hans Romeyn, Hanny Kaan, Jaap Kaan, voorzitster Zonnebloem Heiloo Marja Vrolijk en districtshoofd Gerrie Mencke. STiP Fotografie

HEILOO - Jaap en Hanny Kaan waren woensdag 22 november 25 jaar vrijwilliger bij de Zonnebloem Heiloo. Tijd om beiden te huldigen. Na de vrijwilligersbijeenkomst in de Willibrorduskerk was het burgemeester Hans Romeyn die Jaap en Hanny toesprak. Daarna kregen Jaap en Hanny een onderscheiding opgespeld door de burgemeester en districtshoofd Gerrie Mencke.

Zowel Jaap als Hanny waren blij verrast. Net als bij haar Koninklijke Onderscheiding een aantal jaren geleden was Hanny er nu wéér ingeluisd. Naast haar vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem is Hanny nog steeds actief in de palliatieve thuiszorg. Daarnaast is zij ook nog gemeenteraadslid. Jaap is jaren voorzitter geweest bij de Zonnebloem Heiloo. Tegenwoordig is hij naast zijn vrijwilligerswerk bij de Zonnebloem nog actief als vrijwilliger op de Rolstoelbus. Tijdens zijn toespraak refereerde burgemeester Hans Romeyn aan het artikel in de Uitkijkpost van woensdag 22 november 2017: 'Waar zijn de Pieten'. "De Pieten zijn nergens te bekennen maar Jaap en Hanny hoef je geen moment te zoeken," aldus de burgemeester. "Ze zijn overal, op de fiets, aan het wandelen of aan het winkelen, je komt ze overal tegen in Heiloo." Tevens roemde de burgemeester Jaap en Hanny om hun betrokkenheid, alles draait bij hen om de gasten en niet om zichzelf.

Hanny gaf tijdens haar dankwoord aan dat deze onderscheiding totaal onverwacht komt. Zij sprak haar dankwoord namens haarzelf en haar man. "Je ziet hoe de verhoudingen thuis zijn," grapte Jaap.

De Zonnebloem Heiloo is op zoek naar een penningmeester om het bestuur weer compleet te maken. Bent u geïnteresseerd neemt u dan contact op met de Zonnebloem Heiloo, telefoon: 06-52691101 of marjavrolijk@quicknet.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Inbraakgolf in duurdere auto's

Bron foto: Pixabay

HEILOO - Het aantal auto-inbraken in Heiloo is deze maand fors toegenomen. De politie kreeg maar liefst zeventien meldingen binnen. Normaal gesproken zijn er twee of drie auto-inbraken per maand. De dieven braken onder andere in door het raam of slot te forceren. Verder laat wijkagent Jacqueline Kok weten dat dieven de afgelopen twee weken in Heiloo hun slag sloegen in zes BMW's en één Audi. Bij deze auto's werden navigatiesystemen en boordcomputers ontvreemd. Dat gebeurde met een zogenoemd 'keyless-entry': via deze inbraakmethode kunnen inbrekers met behulp van speciale apparatuur het slot ook zonder pasje of sleutel openen. De politie raadt aan in deze gevallen de autosleutel af te schermen door deze in een zogeheten 'kooi van Faraday' op te bergen: in aluminiumfolie of in een metalen blikje.

Bel bij onraad
De daders zijn vooral actief in de nachten in het weekend en dan vooral in de vroege uurtjes rond 5.00 tot 6.00 uur. Veelal werken ze met zijn tweeën, waarbij één dader dicht bij de woning in de tuin zit. De andere dader zit bij of in de auto die het doelwit is. Zie u iets verdachts dat daarop lijkt, bel dan 112.

Veel jubilarissen in een week

HEILOO/ LIMMEN - De Uitkijkpost maakt deze week melding van maar liefst vier jubilarissen. Burgemeester Hans Romeyn bezocht Piet en Tiny Sombroek, Jaap en Elly Klaver en het echtpaar Kuijs uit Heiloo. Voor de drie echtparen geldt dat zij zestig jaar getrouwd zijn. Verder feliciteerde de Castricumse burgemeester Toon Mans meneer en mevrouw Hollenberg uit Limmen met hun zestigjarig huwelijk. Bekijkt u in deze Uitkijkpost de foto's van de echtparen en leest u hun verhaal?

Hij is er: Sinterklaas in Heiloo

Warm welkom in Heiloo. Foto: Ricardo Marcker Fotografie

HEILOO - Veel kinderen, ouders en grootouders waren zaterdag aanwezig bij de intocht van Sinterklaas en zijn Pieten in Heiloo. Burgemeester Hans Romeyn ontving de hooggeëerde bezoekers op het bordes van het gemeentehuis. Daarna volgde een optocht naar het Looplein en ging de stoet via de Heerenweg naar het Stationscentrum. De intocht eindigde met een feest in de grote theaterzaal van ontmoetingscentrum De Strandwal op Landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg. Sint en Pieten verblijven de komende tijd in het Sinterklaashuis in winkelcentrum 't Loo. Meer informatie over het Sinterklaashuis vindt u verderop in deze krant. Bekijk meer foto's van de intocht op www.uitkijkpost.nl. Zie ook www.sintinheiloo.nl.

Sint geniet van overweldigende belangstelling. Foto: Ricardo Marcker Fotografie

Kerstconcert Bamestra Nova op 10 december

Vocaal Ensemble Bamestra Nova.

HEILOO - Vocaal Ensemble Bamestra verzorgt zondag 10 december in de Witte Kerk in Heiloo een fraai kerstprogramma. Uitgevoerd wordt het Kerstoratorium van Saint-Saëns. Daarnaast worden traditionele en klassieke werken gezongen.

Het programma is opgebouwd rond het thema van Christus' geboorte. Het bestaat uit twee delen: voor de pauze brengt het koor het Oratorio de Noël van Camille Saint-Saëns ten gehore, na de pauze zingt Bamestra Nova kerstliederen in de klassieke en traditionele sfeer. Saint-Saëns schreef het Oratorio de Noël Opus 12 in 1851 toen hij nog maar net 23 jaar oud was. Dit jeugdwerk is een cantate-achtige compositie voor solisten en koor. Bamestra Nova voert het uit met begeleiding op de vleugel en op de harp. Voor dit Oratorium baseerde Saint-Saëns zich op het kerstverhaal van het evangelie van Lucas en op teksten uit het Evangelie van Johannes, Jesaja, de Klaagliederen en de Psalmen, zoals weergegeven in de Vulgaat. Het Oratorio de Noël bestaat uit een prelude gevolgd door negen vocale nummers. Saint-Saëns stond niet bekend als diep-religieus. Toch is het een betoverend werk geworden. Het is geen zoetsappige kerstmuziek, maar klinkt soms heel heftig (bij de aanstormende legers van engelen) of dreigend (over samenspannende heidenen en de mens die zich verliest in ijdelheid). Elders is de sfeer in het Oratorio vol aanbidding, ijl en fragiel, smachtend, jubelend en vol belofte.

De jonge Saint-Saëns liet zich beïnvloeden door koormuziek van onder andere Bach, Händel, Mozart en Berlioz. Bij zijn Oratorio de Noël is de invloed te zien van het Weihnachtsoratorium van Johann Sebastian Bach en de St. Cecilia Mis van Charles Gounod. De liederen die Bamestra Nova na de pauze zingt, hebben ook Christus' geboorte als thema. Behalve klassieke liederen van Bach, Berlioz, Poulenc, Cornelius, Rutter en Saint-Saëns worden ook traditionele, Engelse, Amerikaanse, Duitse en Franse Carols uit de twintigste eeuw ten gehore gebracht. Het concert begint om 15.00 uur. De entree bedraagt 15 euro (jongeren betalen 10 euro), inclusief consumptie. Kaarten en informatie zijn verkrijgbaar via www.concertenwittekerk.nl. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij aan Heerenweg 199 in Heiloo.

10 vragen aan... Milo Blei

Milo Blei.

Mijn naam is Milo Blei en ik ben 22 jaar oud. Sinds kort ben ik met mijn eerste 'echte' baan bezig nadat ik vorig jaar mijn opleiding Bedrijfskunde MER heb afgerond. Hiervoor reisde ik voor langere tijd in Australië en Nieuw-Zeeland rond. Mijn voornaamste bezigheid is voetbal. Ik speel op zondag bij Foresters en ben coach van mijn vrienden die spelen in Zaterdag 2. Daarnaast was ik jarenlang actief als jeugdtrainer, wat ik altijd met veel plezier deed. Voetbal is dus zeker een belangrijk onderdeel van mijn leven, maar mooie momenten beleven met mijn vrienden is ook een grote 'hobby' van mij.

1. Waar ben je geboren?
Ik ben geboren en getogen in Heiloo. Op dit moment woon ik bij mijn ouders met mijn broers Dico en Jim.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Die vraag is een inkoppertje: dan zou ik mijn geld verdienen met het spelen van voetbal. Helaas blijft het op dit moment nog beperkt tot het spelen bij Foresters, waaraan ik veel plezier beleef. Maar zeg nooit nooit.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Barack Obama. Ik vind hem een heel inspirerend persoon en een hele bijzondere verschijning. Mocht ik de kans krijgen, dan zou ik graag eens met hem willen praten.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik had een hele prettige jeugd. Als klein kind speelde ik altijd buiten in mijn wijk Plan-Oost. De leuke spelletjes die wij daar, vooral 's avonds, speelden met alle kinderen uit de wijk zijn toch wel momenten die mij altijd bij zullen blijven.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Heiloo is een prachtig dorp met meerdere plekken die ik heel mooi vind. Maar als ik moet kiezen dan houd ik het bij twee plaatsen. De Witte Kerk en het Ter Coulsterbos in Plan-Oost. Dit omdat ik daar veel van mijn tijd heb doorgebracht toen ik nog een kleine jongen was.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Je zou mij wakker kunnen maken voor een verre reis naar een mooi land.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Je moet leven in het moment. Het klinkt allemaal heel filosofisch natuurlijk, maar ik hecht hier zelf veel waarde aan.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik stiekem badminton een supergave sport vind.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Allereerst moet ik zeggen dat Hans Romeyn een hele leuke burgemeester is waar je altijd een praatje mee kan maken. Maar wat ik zou veranderen is het feit dat ik steeds vaker merk dat het voor jongeren van mijn leeftijd moeilijker wordt om in Heiloo een huis te vinden. Ik ben geboren en getogen in Heiloo en heb ook de intentie om hier te blijven wonen omdat het een fantastisch dorp is. Ik hoop dat de mogelijkheden er nog steeds zijn of worden aangeboden tegen de tijd dat ik ga zoeken naar een eigen woning.

10. Persoonlijke vraag van Raoul de Groot aan Milo Blei:
'Milo, wat is jouw tijdsbesteding in het weekend, waar ga je dan uit? En wat vind jij van het uitgaansgebied in Heiloo?'
Wat een leuke vraag, Raoul. Het weekend staat vooral in het teken van voetballen. Maar daarnaast hou ik er ook van om te borrelen met mijn vrienden. Dit doen wij op dit moment vooral in Alkmaar. Het uitgaansgebied in Heiloo is helaas niet meer hetzelfde als een aantal jaren geleden. Met name de afwisseling mist nog wel eens, maar dit proberen mijn vrienden en ik te veranderen. Eens in de zoveel tijd organiseren wij een feest genaamd Hijsloo voor alle jongeren in Heiloo. Op 9 december zijn wij alweer toe aan de derde editie, waarop wij natuurlijk heel trots zijn.

Ik nomineer Jelmer Tuijn voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Jelmer is: "Ik weet dat je nog altijd de droom hebt om als feest-dj aan de slag te gaan. Geloof jij nog altijd in deze droom?"

Koepelscratch 'Messiah' begin van nieuwe traditie in Heiloo

Bas Kuijlenburg. Foto: James Hendrickx

HEILOO - Oratoriumkoor Heiloo brengt zaterdag 9 december Heiloo en omstreken alvast in de kerstsfeer met een bijzondere uitvoering van 'Messiah' van Georg Friedrich Händel. Voor de eerste keer in de zeventigjarige geschiedenis van het koor wordt dit gedaan in de vorm van een 'Scratch'-concert. Naast de leden van het koor vormen zangers en zangeressen uit de hele regio samen een koor van ruim tweehonderd mensen. Zij laten zich zien en horen in de Cultuurkoepel.

De term 'Scratch' komt van het Engelse 'to start from scratch': met 'niks' beginnen. Uiteraard hebben de deelnemende zangers zichzelf al zo goed mogelijk voorbereid. Op zaterdag 9 december wordt het hele stuk samen geoefend onder leiding van dirigent Paul Waerts, na een bijzondere warming-up verzorgd door alt Maartje de Lint. De dag wordt afgesloten met de uitvoering van het werk. Barokorkest Cappella Maria Barbara - met klavecinist Henk Zonneveld - begeleidt het koor en de solisten Maartje de Lint (alt), Bas Kuijlenburg (bas), Marene Elgershuizen (sopraan) en Peter Vos (tenor). Aanmelden om mee te zingen kan nog steeds via oratoriumkoorheiloo.nl. Het publiek kan op die website ook toegangskaartjes à 20 euro kopen, evenals bij boekhandels Primera, Bruna en De Schrijverij in Heiloo en boekhandel Feijn in Alkmaar.

Messiah is Händels meest beroemde koorwerk en wordt jaarlijks door vele koren wereldwijd uitgevoerd. Zij bezingen de geboorte en leven en dood van Christus, met het 'Halleluja' als hoogtepunt. Met de Koepelscratch wil Oratoriumkoor Heiloo het voor een grotere groep zangers mogelijk maken een uitvoering met orkest en solisten mee te maken. Hiervoor is er een samenwerking met ondernemers uit Heiloo. Restaurants 'Herberg Jan', 'Plaza Cinco' en 'Brasserie in het Groen' hebben een speciaal Koepelscratch-arrangement voor publiek en deelnemers samengesteld. 'Keuken met Karakter' verzorgt eveneens een lunch- en dinerbuffet. Ook diverse andere ondernemers ondersteunen dit initiatief. Het koor hoopt met deze uitvoering een nieuwe jaarlijkse traditie in Heiloo te beginnen.

Online Slager.nl Vers vlees, aan huis bezorgd

V.l.n.r.: Jeroen Heijne, Anton Lelieveld, Ruben Aldewereld. Foto: Iwan Bronkhorst 

De Droogmakerij 78, 1851 LX Heiloo, website: www.online-slager.nl, e-mail: info@online-slager.nl, telefoon: 072-5710802.

HEILOO - Voor veel mensen is online shoppen al helemaal ingeburgerd. Ook de dagelijkse boodschappen en verse slagersproducten zijn eenvoudig via internet te bestellen. Online-slager.nl is pionier op dit gebied. Sinds anderhalf jaar wordt vanuit De Droogmakerij in Heiloo door heel Nederland, thuis, bij bedrijven of bij één van de tweeduizend afhaalpunten, vers vlees bezorgd. Op de overzichtelijke website doet u eenvoudig een bestelling, of het nu gaat om vlees, vleeswaren of een feestelijke gourmetschotel. In de eigen slagerij worden ambachtelijke producten gemaakt zoals grillworst, fricandeau en rookworst. Alles is vers en wordt per persoon of portie verpakt. U kunt zelf aangeven of iets vers of bevroren moet worden geleverd en wanneer. Binnen 24 uur wordt de bestelling gekoeld bezorgd, of op ieder ander gewenst moment. In Heiloo, Castricum, Alkmaar, Bergen, Heemskerk en Heerhugowaard is het bezorgen gratis. Ook afhalen van uw online bestelling is mogelijk. Gemak voor de klant staat voorop en door de korte lijnen is de prijs aantrekkelijker dan in de winkel.

Teamwork en persoonlijk contact
Online-slager.nl is onderdeel van JR Food, een groothandel in levensmiddelen, gerund door Ruben Aldewereld en Jeroen Heijne. Een groeiend team van 14 medewerkers maakt zich hard voor kwalitatief hoogstaande producten, die vers en voordelig zijn. Met daarbij het gemak voor de klant dat de bestelling aan huis wordt bezorgd. Anton Lelieveld is manager van de slagerij en productie. Hij is in zijn familie de derde generatie binnen het vak en inmiddels 30 jaar werkzaam in de slagersbranche. Anton: "Wij vinden service en een stuk persoonlijk contact belangrijk. De website heeft daarom een chatfunctie voor mogelijke vragen, maar ook telefonisch zorgen we ervoor dat de klant, indien gewenst, mij of een andere medewerker snel aan het woord krijgt."

Bestelgemak en kwaliteit
Ruben en Jeroen: "Zowel particulieren als bedrijven weten ons inmiddels te vinden. De website is nu zodanig ingericht dat bestellen nog eenvoudiger is." Ook voor inspiratie en recepten kunt u de website raadplegen. Anton benadrukt: "Hygiëne en kwaliteit van het vlees staan bij ons uiteraard hoog in het vaandel. Wij werken volgens kwaliteitskeurmerken voor etikettering, houdbaarheid, hygiëne, versheid en opslag."

Weekdeals en de feestmaanden
Jeroen: "Elke zondag staat er een nieuwe weekdeal op de site voor 25 euro. Deze bevat verse vleesproducten voor 4 personen en is voldoende voor 5 of 6 dagen. Er zit altijd een gratis product bij. We hebben tevens aantrekkelijke thema- en seizoensaanbiedingen." De feestdagen komen er weer aan en daarbij horen gourmet- en fondueschotels. Anton: "We kunnen alles op maat leveren en er zijn vegetarische alternatieven en ook vis. Zo stel je makkelijk per persoon een pakket naar wens samen." Zowel op Eerste als Tweede Kerstdag is afhalen mogelijk. Verser kan niet en zo zit je niet met een overvolle koelkast op de dagen ervoor. Voor iedere afhaler wordt tijdens de Kerst een heerlijke versnapering bereid op de grill.

Bij iedere bestelling ontvangt de klant een kortingsvoucher voor een volgende bestelling. Let de komende tijd op de advertenties in deze krant voor meer leuke acties en korting!

Tekst: Natalie Bottemanne

Weerbaarheidstraining voor kinderen in Heiloo

HEILOO - In opdracht van de gemeente Heiloo organiseert de buurtsportcoach in Heiloo een achtweekse Weerbaarheidstraining voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar. Op woensdag 10 januari start de lessenreeks in Gymzaal de Capel-acker van 15.30 tot 16.30 uur. Tijdens de Weerbaarheidstraining worden jongens en meiden weerbaarder en zelfbewuster gemaakt en leren ze zich assertief op te stellen in onveilige situaties. Tevens leren ze om te gaan met groepsdruk van vrienden. De professionele trainer werkt volgens de bekende Rots & Water methodiek. De training heeft een preventief en signalerend karakter en richt zich op grensoverschrijdend gedrag richting het individu zelf, maar ook naar anderen. Het doel is het vergroten van de mentale en fysieke weerbaarheid.

De lessen vinden wekelijks plaats van 15.30 tot 16.30 uur, in Gymzaal de Capel-acker aan de Kerkakkers 1a in Heiloo. Kosten voor acht weken bedragen 75 euro per deelnemer. De lessenreeks bestaat uit acht weken 1x per week een training. Meer informatie over de trainingen kunt u opvragen bij Chantal Thomas, e-mail c.thomas@alkmaarsport.nl of tel. 06-43041145. Aanmelden kan via www.sportinheiloo.nl of door een e-mail te sturen aan Chantal Thomas.

Nostalgiekar van Kringloopwinkel Keer op Keer

Foto: Wim Maan

HEILOO - Woonzorgcentrum Overkerck in Heiloo ontving vrijdag een nostalgiekar van George Tervoort, bestuurslid van Kringloopwinkel Keer op Keer. Dat meldt activiteitenbegeleidster Corina Winter van ViVa! Zorggroep. De zorggroep gaat de kar voor haar activiteiten gebruiken. Reden genoeg om de komst van de nostalgiekar op een feestelijke manier te vieren met een hapje, een drankje en muziek van toetsenist Jan Piening. Dit initiatief kwam van vrijwilligster Mariëtte Lammers van Keer op Keer, waarvoor ViVa! Zorggroep dankbaar is. De nostalgiekar bestaat uit allerlei nostalgische spullen van weleer. Deze kunnen worden gebruikt om herinneringen op te halen met senioren. Vanaf heden staat de nostalgiekar in Overkerck, maar ook andere verzorgingshuizen mogen de kar gebruiken. De komst van de prachtige kar is mogelijk gemaakt door een bijdrage van Keer op Keer en drie particuliere sponsors die anoniem willen blijven. "Hierbij willen wij de sponsors en de vrijwilligers van Keer op Keer hartelijk bedanken voor hun inspanningen," aldus een woordvoerder van ViVa! Zorggroep.

Tentoonstelling over Witte Kerk in Oudheidkamer

Genodigden luisteren naar het openingswoord van Jaap de Graaf.

HEILOO - Het prachtige boek 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo' van Jaap de Graaf werd vorige week gepresenteerd. Afgelopen zaterdag werd in de Oudheidkamer de bijbehorende tentoonstelling feestelijk geopend.
Na het openingswoord van Jaap de Graaf gingen de lichten uit en verrichtten Nico Lenting en Luuk van Raalte, leden van de tentoonstellingscommissie, de officiële openingshandeling door het licht te ontsteken in een replica van de Witte Kerk. Deze replica is beschikbaar gesteld door bakkerij Van Velzen, aangezien de kerk 'suikerwit' van kleur is. De tentoonstelling over de Witte Kerk is ruim opgezet en geeft, desnoods met het boek in de hand, een boeiend en leerzaam overzicht van de geschiedenis van het godshuis. Samen met de permanente expositie over de geschiedenis van Heiloo kan de bezoeker ervaren hoe de kerk en het dorp onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. De Graaf liet in zijn speech weten ook blij te zijn dat in de Oudheidkamer de originele aquarellen en pentekeningen van Marianne Eugster en Chris Zaal te zien zijn die in het boek zijn afgedrukt. "Ik denk dat we een mooie tentoonstelling aan het publiek kunnen laten zien," besloot De Graaf, waarna een instemmend applaus weerklonk. De Oudheidkamer is gevestigd aan de Bergeonstraat 30. Kijk voor alle activiteiten en de openingstijden op www.oudheiloo.nl.

Collecteweek in Heiloo

REGIO - Vrijwilligers van het Leger des Heils gaan van 27 november tot en met 2 december langs de deuren met de collectebus. De opbrengst van de jaarlijkse deur-tot-deurcollecte is bestemd voor lokale activiteiten waarmee het Leger des Heils sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijdt.

Steeds meer mensen doen een beroep op het werk van het Leger des Heils. In 2016 kwamen meer dan honderdduizend mensen in aanraking met de organisatie. Dat is bijna twintigduizend meer dan het jaar daarvoor. Denk hierbij aan activiteiten als kledingwinkels, de huiskamer in de buurt, scouting en schuldhulpverlening. "Het wordt in Nederland steeds belangrijker naar elkaar om te kijken in de eigen buurt. Het Leger des Heils wil sociale uitsluiting en eenzaamheid bestrijden door actief aanwezig te zijn in wijken en buurten," stelt commissioner Hans van Vliet, commandant van het Leger des Heils in Nederland. "De deuren van buurtsteunpunten en kerkgebouwen staan voor iedereen open en wekelijks worden inloopochtenden, gezamenlijke maaltijden en andere activiteiten georganiseerd. Zo dragen we bij aan een menswaardig bestaan voor mensen in nood."

Voor deze projecten en het ontwikkelen van nieuwe initiatieven ontvangt het Leger geen subsidie. Er is hulp nodig, zodat dit belangrijke werk door kan blijven gaan. Onder de noemer 'Samenleven doe je dus niet alleen' organiseert het Leger des Heils in veel plaatsen een deur-tot-deurcollecte.

Zaterdag 2 december Zilversmid Dambar in Wereldwinkel Heiloo

Bron foto: www.dambar-silver.com

HEILOO - Zilversmid Dambar uit Kathmandu bezoekt zaterdag 2 december de Wereldwinkel Heiloo. Hij brengt een grote collectie zilverwerk mee. Alle geëxposeerde sieraden zijn te koop. Dambar demonstreert hoe zijn fairtrade gecertificeerde sieraden gemaakt worden.
Dambar is geboren als Dalit, de laagste kaste in Nepal. Een Nederlandse sponsor betaalde zijn schoolgeld en opleiding tot zilversmid. Deze hielp hem daarna met de bouw van een huis met atelier in Kathmandu. Hier geeft Dambar andere kansarme mensen uit dezelfde kaste de gelegenheid het vak van zilversmid te leren. Van 11.00 tot 16.00 uur is Dambar in de winkel aan de Stationsweg 105 aanwezig.

Natuurlijk zijn er nog veel meer leuke cadeaus te koop in de Wereldwinkel. Prachtige kettingen en sjaals van kleurige fairtrade materialen. Kunstnijverheid om uw huis of tuin een stijlvol kleurig accent te geven, of gewoon om een Sint Nicolaas- of kerstcadeautje uit te zoeken. Ook heeft de Wereldwinkel een uitgebreide collectie kerstkaarten van Unicef, Amnesty en Oxfam Novib. En niet te vergeten de heerlijke Tony Chocolonely en Divine chocolade, excellente Cerro Azul koffie en thee en andere exotische foodproducten.

Kom naar de Wereldwinkel en laat u inspireren.Tot zaterdag 2 december!

In oprichting: Gemeentebelangen Heiloo

HEILOO - De gemeenteraad van Heiloo krijgt misschien een nieuwe partij in haar geledingen: Gemeentebelangen Heiloo. Een initiatiefgroep om dit voor elkaar te krijgen is opgericht en wil volgend jaar als vereniging meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen. De leden van de vereniging zullen binnenkort het bestuur kiezen, zo laat een woordvoerder van de initiatiefgroep weten. "We willen Heilooërs een stem geven zodat zij daadwerkelijk meebepalen en niet alleen meebetalen. Daarbij laat Gemeentebelangen Heiloo zich niet leiden door verkeerde beslissingen uit het verleden, gevestigde belangen, (landelijke) politieke ideologieën of religieuze overtuigingen. De uitgangspunten voor ons zijn respect voor mens en dier, welzijn boven welvaart, individuele vrijheid en sociale rechtvaardigheid. De partij staat voor een sociaal, groen en duurzaam Heiloo." Meer over de partij leest u op www.gemeentebelangenheiloo.nl

Ingezonden: nare zoemtoon

HEILOO - Al een aantal jaren heb ik last van een nare zoemtoon, met name 's nachts. Na een lange zoektocht ben ik er achter dat dit met het vliegverkeer te maken heeft. Waarschijnlijk is het de radar die een laag frequent geluid produceert. Het is begonnen in 2010 nadat er in onze buurt een zendmast bij kwam. Misschien heeft het wat met elkaar te maken. Mijn vraag is: zijn er meer mensen in Heiloo die hier last van hebben? Misschien kunnen we met meer mensen op zoek gaan naar waar dit vandaan komt en vooral wat we er aan kunnen doen. Het is niet alleen hoorbaar maar vooral ook voelbaar. Trillingen en druk op de oren. Niet te doen! U kunt mij bellen op telefoonnummer: 0614300516.
C.a. Smit.

Vermist

HEILOO - Wie weet waar onze kat Morris is? Hij wordt al zes maanden vermist vanuit Heiloo. Misschien heeft iemand hem gevonden en in huis genomen? Hij wordt enorm gemist door ons gezin en zijn maatje Billie. Morris is een grote, zwarte, gecastreerde kater met gele ogen. Wie heeft de gouden tip voor ons? Neem contact op via: morrisnaarhuis@hotmail.com

Lezers uitgeteld...

Veel lezers van de Uitkijkpost en Kijk op Castricum telden de verstopte Sinterklaasjes in de krant van 15 november. Zij stuurden de uitslag naar de redactie. De Uitkijkpost informeert de winnaars deze week. Van harte gefeliciteerd!

Fruit van Nijenburg naar Voedselbank

De Nijenburg Tuingroep van de Vereniging Natuurmonumenten. V.l.n.r.: Greetje, Mariet, Marjo, Will, John, Jack, Paul ten H., Marina (coördinator), Jaap, Marcel, Wil, Corry en Henk. Niet op de foto: Bart, Bram, Paul van M., Renie en Taeke. Foto: Joke Kersting

HEILOO - De fruitboomgaard van Landgoed Nijenburg Heiloo telt dit jaar 76 fruitbomen van 43 verschillende fruitrassen, appel, peer, kers, pruim en moerbei. Er zijn 23 appelrassen (44 bomen) en veertien perenrassen (25 bomen) te vinden.

In januari 2017 zijn zeven nieuwe leiperen langs de westelijke muur geplant. De jonge bomen slaan goed aan, maar gaven dit jaar nog geen oogst. Zoals voorgaande jaren snoeiden achttien vrijwilligers van de Tuingroep Nijenburg alle bomen. Dit deden zij in samenwerking met het Clusius College Alkmaar, onder de deskundige leiding van docente Jeanine Jonker. De oogst van oktober 2017 is beduidend lager dan voorgaande jaren. De aprilvorst heeft de bloesem voor een groot deel kapotgevroren, net zoals dat gebeurde in de rest van Nederland.

Voedselbank
Net als in de twee voorgaande jaren is een opbrengst van 130 kilo overhandigd aan de Voedselbank in Alkmaar. Dit gebeurde op initiatief van Marina Wijnbeek, coördinator van de Nijenburg Tuingroep en via bestuurslid Paul Morsch van de Historische Vereniging Oud Heiloo. Nieuw is ook de verschijning van het boekje 'Nijenburg Boomgaard' met een plattegrond en een beschrijving van de oude fruitrassen. De komende winter worden er nieuwe bomen geplant op de leeggevallen plekken. De Historische Vereniging Oud Heiloo biedt het boekje onder andere aan tijdens de rondleidingen in het Landhuis Nijenburg en in de tuinen en boomgaard van het landgoed.

Leerlingen De Zuidwester lopen voor Spieren voor Spieren

V.l.n.r.: Ron Vlaar (voetballer AZ en ambassadeur Spieren voor Spieren), Joeri Vos (leerling De Zuidwester), Monique Opdam (directeur OBS De Zuidwester), Annemijn Chattellon (leerling De Zuidwester).

HEILOO - De leerlingen van basisschool De Zuidwester liepen in oktober een sponsorloop. Een groot gedeelte van het bij elkaar gelopen geldbedrag was bedoeld voor de stichting Spieren voor Spieren. De Zuidwester heeft beweging als een belangrijke pijler binnen de school, zodoende paste dit goede doel hier prima bij. Alle reden om in beweging te komen voor de stichting Spieren voor Spieren, die kinderen steunt die niet zo gemakkelijk kunnen bewegen. De sponsorloop was dit keer niet een gewone loop maar een obstakelrun. Er werd dus iets meer van de leerlingen verlangd dan alleen maar rondjes rennen. Met deze actie liepen de leerlingen 1250 euro bijeen voor de stichting Spieren voor Spieren. Speciaal voor deze gelegenheid ontving Ron Vlaar bij De Zuidwester de cheque. Hij is voetballer bij AZ en ambassadeur van de stichting. Ron dankte alle leerlingen voor hun inzet en hij gaf aan dat de stichting weer mooie dingen kan doen met deze bijdrage. Na afloop was er alle tijd om met Ron Vlaar op de foto te gaan en werden er heel veel handtekeningen gezet op ballen, voetbalshirts en in schriften.

Training ' Bewegen' voor medewerkers Kits Oonlie

HEILOO - Kinderopvang Kits Oonlie vindt het belangrijk dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen. Daarom hebben een aantal medewerkers van Kits Oonlie onlangs de training 'Bewegen in de kinderopvang' gehad. Hier hebben zij de theorie over bewegen aan de hand van verschillende bewegingsactiviteiten ontvangen. De medewerkers zijn te weten gekomen hoe ze het beste een bewegingsactiviteit kunnen begeleiden, op welke manier ze ouders hierbij kunnen betrekken en op welke wijze de veiligheid van de kinderen gewaarborgd kan worden. Bewegen is zeer belangrijk voor jonge kinderen. Zij leren namelijk door te bewegen wat wel en wat niet kan. Op deze manier kunnen zij risico's inschatten. Daarnaast worden kinderen motorisch sterker en gaat het overgewicht tegen. Wilt u meer informatie over dit onderwerp of over de opvang, neem dan gerust contact op door te bellen naar 072-5323576 of stuur een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

StarSingers: Wat betekent Kerstmis voor u?

Alvast de kerstgroeten van De StarSingers. Bron foto: www.starsingers.nl

HEILOO - Wat betekent Kerstmis voor u? Voor ons is het vooral mooie kerstmuziek. En licht en warmte delen met elkaar! De StarSingers geven wederom een kerstconcert in de sfeervolle Witte Kerk van Heiloo op donderdag 21 december. Aanvang 20.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website www.starsingers.nl.

De StarSingers is een groep van zes vrienden. De sopraan- en altpartijen worden gezongen door Ellen van Dam, Anja Boske en Sylvia de Bruijn. De tenor- en baspartijen worden gezongen door Paul Boske, Ton van Dam en Lex de Bruijn. We worden geholpen door onze geluids-en lichtmannen Nico Zwaneveld en Daniël Vollers. En dit jaar zijn we blij met een gastoptreden van Christi Klinkert. Wij brengen een breed repertoire van kerstmuziek: a capella, close harmony, bekende en minder bekende kerstliedjes. We begeleiden onszelf op verscheidene instrumenten, zoals gitaar, piano, cajon, fluit, ukulele, et cetera. Omdat de kersttijd enorm uitnodigt om te geven, willen wij de opbrengst van het concert doneren aan de Dare to Share Foundation, een organisatie die wij een warm hart toedragen.

Namens alle StarSingers: een geweldige warme en sfeervolle kersttijd gewenst.

Sint bezoekt honderdjarige

Leuk bezoek voor mevrouw De Wildt-Tesselaar.

HEILOO - Sinterklaas bezocht onder andere de politie Noord-Holland Noord op het bureau in Alkmaar. Daarna had hij nog even tijd om de honderdjarige mevrouw De Wildt-Tesselaar te bezoeken in haar woning aan Hoog en Laag in Heiloo. Mevrouw De Wildt, nog goed van lichaam en geest, was zeer vereerd om na het bezoek van de burgemeester ook de bijna 1737-jarige bisschop van Myra te mogen ontvangen, ofwel Sinterklaas. Ze ging graag samen met hem en zijn Pieten op de foto.

Heiloo: geen vuurwerk bij rieten daken en benzinepompen

HEILOO - Een op de vijf gemeenten in Nederland stelt vuurwerkvrije zones in rond ziekenhuizen, verzorgingshuizen, kinderboerderijen of winkelcentra. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS. Heiloo heeft geen vuurwerkvrije zones. Wel verbiedt de gemeente consumentenvuurwerk te gebruiken binnen vijftig meter van gebouwen met rieten daken en van benzinepompen. Hetzelfde geldt voor Wassenaar, Blaricum en Bloemendaal. Verder is Heiloo niet van plan tijdens oud en nieuw speciale vuurwerkshows te organiseren. De Stichting Maatschappij en Veiligheid had hiertoe opgeroepen omdat dit tot minder schade en slachtoffers zou leiden tijdens de jaarwisseling. De gemeente Heiloo meldt desgevraagd dat de schade door vuurwerk 4466 euro bedroeg tijdens de afgelopen jaarwisseling.

Sinterklaashuis in 't Loo

Sinterklaashuis in 't Loo.

HEILOO - Winkelcentrum 't Loo is ook dit jaar weer trots op haar Sinterklaashuis. Dit huis opent vandaag (woensdag 29 november) zijn deuren. Kinderen kunnen hier tussen 12.00 en 16.30 uur hun schoentje zetten en genieten van de show van Piet Babello. Deze shows beginnen om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.30 uur. Ook op zaterdag 2 december is het Sinterklaashuis geopend, wederom van 12.00 tot 16.30 uur. Dan is de Glitter Tattoo Piet aanwezig. Hij zet de mooiste sinterklaastattoos!

Foto's van een lezer

Burgemeester Hans Romeyn begroet de Sint. Foto: Dirk Best

Dirk Best stuurde deze sfeerfoto's van de Sinterklaasintocht aan de redactie van de Uitkijkpost.

Pieten in beweging. Foto: Dirk Best

Onder Professoren

Al vele jaren hoop ik een keer gevraagd te worden voor de rubriek 'Tien vragen aan ...' op pagina 3 van deze krant. Op de vraag 'Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?' zou ik dan zonder enige aarzeling antwoorden: 'De servicebalie bij Albert Heijn in Het Hoekstuk'. Onderstaand slechts een enkel voorbeeld om deze keuze nader toe te lichten.

"Ik weet echt niet hoe het komt, maar elke keer als u bij mij aan de balie komt, moet ik aan professor Dingelam* denken." Aldus de teamleider bij AH Het Hoekstuk, toen ik vorige maand een oneven straatje 1/5 staatsloten bij haar kwam kopen. Als vaste klant kende ik deze aardige jongedame al een aantal jaren. Maar een dusdanig spontane ontboezeming had ik nog niet eerder mogen meemaken. Wel heel erg leuk natuurlijk. Ik moest er zelfs een beetje van blozen, al was ik eigenlijk niet zeker of ik haar reactie nou wel of niet als een complimentje mocht beschouwen. Want deze Roef was natuurlijk een nogal saaie doorsneeman, al was hij dan hoogleraar in de scheikunde. Eigenlijk een beetje een grijze muis zelfs. Maar wel mooi de Nobelprijs gewonnen!

"Dan moet jij haast wel Laetitia zijn" antwoordde ik gevat, want ik ken mijn klassieken natuurlijk.

"Nee hoor, ik heet gewoon 'xxxx'" (om privacyredenen weggelaten, TF), reageerde de dochter van Afrodite opgewekt.

"Maar ik wacht natuurlijk nog wel steeds op die Nobelprijs. Maar voor alle zekerheid ben ik vorig jaar zomer wel alvast begonnen met het schrijven van onbegrijpelijke liedjesteksten. Zoals over antwoorden die in de wind waaien en over de tijden die veranderen. En over een man met een tamboerijn, die ik vraag een liedje voor mij te spelen. Dat valt trouwens nog lang niet mee, want ik drink wel af en toe een stevige borrel, maar ik gebruik echt nooit drugs. Nooit gedaan ook. En daar komt dan nog eens bij dat ik totaal niet muzikaal ben aangelegd. Dus ik doe eigenlijk maar wat."

"Nou, als ik u was zou ik mij daar maar niet te veel zorgen over maken, dat komt vast wel goed met u," zei de charmante schone met een onweerstaanbare glimlach. "Wat wilde u nou ook alweer? Met de oneven eindcijfers en zonder XL, was het toch?"

"Klopt helemaal, dank je wel! Ik zie je graag zo ook nog eventjes in de Gall," kon ik nog slechts met veel moeite uitbrengen. "Maar help eerst deze twee dames achter mij maar even. Ik heb alle tijd."

"Is prima hoor, dan zien we elkaar zo meteen weer. De literfles Glen Talloch is trouwens deze week in de aanbieding."

En daarom woon ik nou zo graag in Heiloo, en niet in Benidorm, Heerhugowaard of Meppel, om maar eens wat buitenposten te noemen.

Ton Förch

*Professor Rufus (voor intimi en vrienden Roef) Dingelam is, als verrassend winnaar van de Nobelprijs voor de Scheikunde (voor de synthese van het N-Ethyl-8-hydroxytetrahydrochloropheenhydrochloride, de derde witmaker in waspoeders (waarvan vele jaren later door Japanse onderzoekers een krachtig erectiebevorderend effect werd vastgesteld)), de hoofdpersoon in W.F. Hermans' bestseller 'Onder Professoren' uit 1975. Hierin neemt de schrijver op onnavolgbare wijze de universitaire cultuur in Nederland in de jaren zeventig van de vorige eeuw op de korrel.

Kandidatenlijst VVD

V.l.n.r.: Arjen Vroegop, Brenda Bruin, René van Splunteren, Rob Opdam, Jaap Doorgeest en Leonie Weijling.

HEILOO - Tijdens de algemene ledenvergadering van de VVD Heiloo op 22 november hebben de leden de definitieve volgorde bepaald van de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart 2018. Al eerder was wethouder Rob Opdam tot lijsttrekker gekozen.

De lijst is verder als volgt samengesteld:

2. Brenda Bruin
3. René van Splunteren
4. Arjen Vroegop
5. Jaap Doorgeest
6. Leonie Weijling
7. Theo van Beek
8. Janneke Cahn
9. André Sternsdorff
10. Juup Wuijster
11. Caj Oosters
12. Esther Rommel
13. Ellen Las van Bennekom

Deze kandidaten zijn van plan zich sterk te maken voor een groen en duurzaam Heiloo met behoud van de verworvenheden en de goede voorzieningen, maar met een open oog voor de ontwikkelingen die op ons afkomen.

De eerste zes stellen zich voor:

Rob Opdam
Rob Opdam heeft als wethouder van onder andere Wonen, Groen, Sport en Verkeer gedurende de afgelopen vier jaar veel in gang gezet en wil graag deze klus afmaken: zorgen voor de bouw van woningen waar de markt om vraagt, Heiloo groen houden en zorgdragen voor een ruim sportaanbod door samenwerking met de diverse sportverenigingen.

Brenda Bruin
Brenda Bruin is werkzaam als financieel accountmanager bij een bedrijf in Uitgeest, maar is van plan als lid van de commissie Maatschappelijke Zaken zich in te zetten voor de mensen in Heiloo die zorg nodig hebben, waarbij zij erop zal letten dat de mensen krijgen wat zij nodig hebben zonder dat er geld verspild wordt.

René van Splunteren
René van Splunteren is werkzaam in het voortgezet onderwijs, heeft de afgelopen perioden als fractievoorzitter het college op het algemeen beleid gecontroleerd en wil dat graag de volgende periode weer doen.

Arjen Vroegop
Arjen Vroegop is als jurist werkzaam bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit en zal zich als lid van de commissie Openbare Ruimte bezig houden met de bouw- en bestemmingsplannen in Heiloo.

Jaap Doorgeest
Jaap Doorgeest was in zijn actieve leven ambtelijk secretaris van het Openbaar Onderwijs in Zaanstad en is expert op het gebied van verordeningen en regelgeving, zoals hij de afgelopen 4 jaar als lid van de commissie Bestuurlijke Zaken al heeft bewezen.

Leonie Weijling
Leonie Weijling is als docent economie in het voortgezet onderwijs onderlegd in de openbare financiën en zal op dat gebied haar steentje bijdragen.

De zittende raadsleden Ernest ten Hacken en Ellen Las van Bennekom hebben aangegeven niet op een verkiesbare plaats te willen staan. Ernest ten Hacken gaf aan dat hij een stapje terug wilde zetten na zich gedurende dertig jaar actief voor Heiloo te hebben ingezet als raadslid en wethouder. Ellen Las van Bennekom gaf aan dat zij er de voorkeur aan geeft om haar carrière op een andere wijze te vervolgen en dat een plek als lijstduwer een mooie afsluiting zal vormen van acht jaar raadslidmaatschap.

Echtpaar Klaver zestig jaar getrouwd

Elly en Jaap Klaver met de burgemeester op de foto. Foto: aangeleverd.

HEILOO - Een mooi moment voor het echtpaar Jaap en Elly Klaver. De twee Heilooërs zijn dit jaar zestig jaar getrouwd en kregen daarom vorige week dinsdag bezoek van burgemeester Hans Romeyn. Hij feliciteerde het echtpaar van harte. Jaap en Elly Klaver waarderen dit bezoek zeer. Ze spraken samen over het Heiloo van vroeger. Elly Klaver ontmoette haar geliefde in de toenmalige ijskar bij de Kattenberg waar zij werkte. Hij reed vaak op zijn fiets langs de ijskar en dat viel op. Elly gaf haar huidige echtgenoot een gratis ijsje en zo ging de liefde bloeien. Het echtpaar Klaver woonde samen in de voorkamer van een huis aan de Bergeonstraat en verhuisde daarna naar de Holleweg. Jaap en Elly Klaver houden van Heiloo. Elly voelt zich vooral thuis als ze de Witte Kerk vanuit haar huis kan zien. Het echtpaar heeft vier kinderen, twee meisjes en twee jongens. Hun oudste dochter verblijft in Frankrijk, de overige kinderen wonen in Heiloo en omgeving. Daarnaast hebben Jaap en Elly acht kleinkinderen en een achterkleinkind. Elly werkte in een weverij en houdt van lezen. Jaap was metselaar van beroep en deed regelmatig timmerwerk. Wat het geheim is van een goed huwelijk? In alles een beetje toegeven aan elkaar, dan blijft het goed gaan.

'Niet op elkaars lip zitten'

Het echtpaar Kuijs-Ligthart en burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie.

HEILOO - Ze waren zondag 26 november voor de wet zestig jaar getrouwd en maandag 27 november voor de kerk. De heer C. Kuijs (88 jaar) en mevrouw G. Kuijs-Ligthart (85 jaar) kregen maandag 27 november bezoek van burgemeester Hans Romeyn ter ere van hun zestigjarig huwelijk. De burgemeester nam als cadeau een mooie bos bloemen mee en een bord met daarop de Witte Kerk.

Het echtpaar, waarvan meneer Kuijs in Heiloo geboren is en mevrouw in Egmond, woont nog steeds zelfstandig, al gaat het wel wat moeilijker. Meneer werkte bij de PTT en bij de algemene dienst van de Willibrord Stichting. Mevrouw was er voor de kinderen thuis. Zij hebben elkaar op de Rinnegommer kermis leren kennen. Het echtpaar heeft vier kinderen, negen kleinkinderen en zes achterkleinkinderen (de zevende is op komst). Hobby's waren er genoeg; meneer fietste vroeger heel veel en mevrouw maakte kaarten, puzzelde en liep heel veel. Mevrouw Kuijs liep de Nijmeegse Vierdaagse vijftien keer. Momenteel genieten ze volop van de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Ieder jaar gaan ze een weekendje weg met het hele gezin. Het echtpaar gaf zondag 26 november, na de Heilige Mis, een feest in De Burgerij in Limmen voor alle familieleden, vrienden en buren. Een advies om te zorgen dat je de zestig jaar getrouwd zijn haalt: "Niet op elkaars lip zitten," aldus mevrouw Kuijs.

Tekst: Yvonne van Stiphout

'Tussen de aardbeien heb ik haar gevonden'

Burgemeester Hans Romeyn, Piet Sombroek en Tiny Sombroek-Zoon Foto: STiP Fotografie.

HEILOO - Piet (86 jaar) en Tiny (82 jaar) Sombroek waren maandag 27 november zestig jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Hans Romeyn om het bruidspaar te feliciteren.
Ze zijn beiden geboren in Heiloo en wonen met veel plezier aan de Runxputteweg. Al zou het leuker kunnen. "Eén van onze zonen wil naast ons een huis gaan bouwen, maar het schiet niet echt op met de vergunning," aldus het echtpaar.

Meneer heeft altijd gewerkt als bollenboer en aardbeienteler. En tussen die aardbeien hebben ze elkaar gevonden. Mevrouw kwam aardbeien plukken en meneer zag haar en het was raak! Mevrouw was bejaardenhulp en deed thuiswerk. Voor half Heiloo maakte ze gordijnen. Daarnaast had ze de zorg voor de kinderen. Het echtpaar heeft drie kinderen, zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen waarvan de oudste inmiddels al vier jaar is. Meneer biljart nog regelmatig in het Trefpunt. Ook heeft hij twee keer de Elfstedentocht uitgereden. De tocht van 1963 reed hij gedeeltelijk. "Dat was een ware 'hel' en niet verantwoord om uit te rijden," volgens meneer Sombroek.

Het echtpaar werd voor een brunch 'ontvoerd' naar Herberg Jan. Samen met ongeveer dertig genodigden - met daaronder de twee bruidsmeisjes van toen - hadden ze een geweldige tijd bij Herberg Jan.

Burgemeester Hans Romeyn overhandigt de geschenken. Foto: STiP Fotografie.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Sint en Piet komen bij u thuis. Bel: 06 - 52511385

BROCANTE IN KERSTSFEER! (Overdekt) Onder het genot van warme chocolademelk of glühwein, bent u van harte welkom op de Kennemerstraatweg 504 in Heiloo. Op 9 & 10 DECEMBER van 13:00 t/m 19:00 uur. Tot dan!

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Sportinstuif 55+ Cadeau-tip voor de Sint e.a. Geef een passe-partout voor deelname aan bewegingsactiviteiten voor ouderen. Vanaf €5,- Iedere donderdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur in Sportcentrum Het Vennewater Voor info bel: 072-5333905

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Verhalenkamer Willibrordus / VVV infopunt. Open di. t/m zat. van 11 t/m 16 uur. Expedities / landgoedwinkel /vvvbonnen/ kaarten cultuurkoepel. Www.landgoedwillibrordus.nl

WINKELRUIMTE TE HUUR Stationsplein 3c Heiloo Ca.28m² Frontbreedte 2.75, toilet, kitchenette.
Hrpr: €630,- p/m ex btw.

Geen horeca.
Info: 06 - 22481032
winjan@hetnet.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

In de winter is het bizar koud op de fiets! Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl

06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

1Castricum eerste 'Safe Streets'-gemeente

Burgemeester Mans ondertekent intentieverklaring Safe Streets Castricum Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Castricum wordt de eerste Safe Streets-gemeente uit de regio. Safe Streets is een campagne van UN Women Nederland, de organisatie voor vrouwenrechten en gendergelijkheid van de Verenigde Naties. In een Safe Streets-gemeente worden problemen rond veiligheid van vrouwen en meisjes in de openbare ruimte onderzocht en aangepakt, in samenwerking met relevante organisaties en vrouwen en meisjes zelf. Op 27 november heeft burgemeester Mans hiervoor de intentieverklaring ondertekend.

Seksuele intimidatie in de openbare ruimte is een probleem dat wereldwijd speelt, met een grote negatieve impact op de levens van vrouwen en meisjes. In VN-verband hebben landen zich gecommitteerd aan het bestrijden hiervan, op nationaal en lokaal niveau. Gemeenten over de hele wereld streven er binnen het Duurzame Ontwikkelingsdoel 11 naar om te voorzien in universele toegang tot veilige, inclusieve en toegankelijke openbare ruimte, onder meer door het terugdringen van het aantal slachtoffers van fysiek of seksueel geweld of intimidatie. Wereldwijd werkt UN Women met meer dan twintig gemeenten samen om hiervoor te zorgen, van New Delhi tot Cairo en van Nairobi tot Manila.

Onderzoek in een aantal Nederlandse steden toont aan dat meer dan tachtig procent van de vrouwen en meisjes in de afgelopen twaalf maanden te maken heeft gehad met seksuele intimidatie of andere vormen van seksueel geweld in de openbare ruimte. Een derde van de vrouwen en meisjes is daadwerkelijk ongewenst betast op straat, bij het uitgaan of in het openbaar vervoer.

De eerste stap die Castricum zet is het onderzoeken van veiligheidsgevoelens onder vrouwen in de gemeente. Dat zal gebeuren door middel van een enquête.

Michael Haver (22) vermist

Michael Haver.

CASTRICUM - Michael Haver uit Castricum (roepnaam Mike) is op 20 november rond 13.00 weggelopen vanuit zijn tijdelijke verblijfplaats in GGZ-instelling Dijk en Duin in Castricum. Hij kan verward zijn en heeft dringend medicatie nodig. Gisteravond startte er een zoektocht naar de man. Of dit iets heeft opgeleverd was tijdens het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.
Michael is van zijn begeleiding weggerend in de richting van het bos in Castricum. Als hij zijn medicatie niet gebruikt, kan hij lichamelijk helemaal verstijfd raken en is hij mogelijk niet in staat om zich verstaanbaar te maken in verband met katatonie.

Michael is 1.76 meter lang, heeft donkerblond haar (iets kalend aan de voorkant van zijn hoofd) en blauwe ogen. Hij is de afgelopen maanden sterk vermagerd, dus zijn gezicht is smaller dan op bijgaande foto. Houd ook rekening met extra baardgroei. Hij droeg op 20 november blauwe Nike-schoenen met een wit logo, een felgroen T-shirt en een zwarte sweater. Mike heeft waarschijnlijk een brandwond naast zijn oog, waarvoor hij naar de huisarts zou gaan, zo laat zijn zus op Facebook weten. Ook heeft hij dikke ogen als gevolg van deze verbranding, meldt de politie.

Donderdag 23 november is door Samenwerkende Reddingshonden Organisaties (SRO) met 38 honden een groot gebied doorzocht in de omgeving van Dijk en Duin. De tientallen vrijwilligers waren tot diep in de nacht bezig om met hun honden alles secuur af te zoeken. Ondanks alle inspanningen is de vermiste man helaas niet aangetroffen.

Mogelijk gezien
Er zijn meldingen geweest dat Michael gezien is bij winkelcentrum Geesterduin en op station Uitgeest. Zaterdag 25 november is hij mogelijk gezien in Alkmaar. Zijn zus is met mensen van de organisatie 'ZoekJeMee' gaan zoeken in Alkmaar, zegt zij op de Facebookpagina Prikbord Castricum. Op de Facebookpagina van ZoekJeMee was op 25 november te lezen dat men op zoek is naar nieuwe tips omtrent de vermissing. Ze doen een dringende oproep om het bericht zo veel en zo breed mogelijk te delen. Michael is zonder medicijnen, jas, geld, mobiele telefoon en vervoermiddel vertrokken, dus alle reden tot grote zorgen over zijn welzijn.

Radeloos
De familie van Michael is radeloos, en zonder nieuwe tips kunnen geen nieuwe gerichte zoekacties worden gestart. Er staat een groot team met reddingshonden klaar om in actie te komen en een groep veteranen die (indien nodig) in linie kunnen zoeken. Ziet u Michael Haver? Bel 112. Heeft u tips die kunnen leiden tot het terugvinden van Michael? Bel de tiplijn van de politie: 0800-6070 of bel ZoekJeMee op 085-0606225 (24/7 bereikbaar).Tips kunt u ook doorgeven via het tipformulier (eventueel anoniem) http://zoekjemee.nl/tipformulier/

Tekst: Monique de Jager

Inschrijving Midwinterduinloop geopend

Bron foto: Le Champion

EGMOND-BINNEN - Le Champion organiseert op zaterdag 9 december de Midwinterduinloop in Egmond-Binnen, met afstanden van 7,6 en 16,8 km. Het parcours door het prachtige duingebied gaat over verharde en onverharde wegen en over een deel van het parcours van de Saucony Egmond Halve Marathon. De winnaars per afstand bij zowel de vrouwen als mannen komen in aanmerking voor prijzen, beschikbaar gesteld door Runnersworld Zaandam. De start van beide afstanden is om 11.00 uur nabij De Schulp.

Inschrijven voor de Midwinterduinloop is nu mogelijk bij Runnersworld in Zaandam, Haarlem en Alkmaar. Ook kan je op zaterdag 9 december vanaf 9.30 uur inschrijven in de sporthal van dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen. Het inschrijfgeld voor beide afstanden bedraagt 5 euro, dit is inclusief duinkaart. Er kan contant of met pin betaald worden. Online inschrijven is niet mogelijk.

Vanwege beperkte parkeergelegenheid i.v.m. de overlast van vorig jaar, wordt aangeraden om - indien mogelijk - met de fiets te komen. Wie toch met de auto komt, wordt begeleid naar de parkeerplaats van de PWN en Gasterij Niew Westert aan de Oude Schulpweg, alsook naar de parkeerplaats van de camping aan de Sint Adelbertusweg. Vanaf daar is het zo'n 15 minuten lopen naar de sporthal.

Welzijn Castricum meet klanttevredenheid

CASTRICUM - Welzijn Castricum onderzoekt de klanttevredenheid om het aanbod en de service nog meer af te stemmen op de wensen en behoeften van klanten. Klanten hebben een uitnodiging gekregen om tussen 22 november en 10 december via de site van de organisatie een korte enquête in te vullen.

Met de uitkomsten kan Welzijn Castricum een actueel pakket aan diensten en activiteiten bieden dat bijdraagt aan het welzijn van inwoners uit de kernen van Castricum. De ruim 400 vrijwilligers van Welzijn Castricum ontvangen in december een uitnodiging om hun bevindingen in een aparte enquête te beantwoorden.

Voor meer informatie en de enquête 'klanttevredenheid' kan de site van Welzijn Castricum bezocht worden, zie www.welzijncastricum.nl. Informatie kan ook per e-mail worden opgevraagd via info@welzijncastricum.nl of door te bellen naar 0251-656562, op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur.

Fjoertoer viert lustrum op spectaculaire wijze

Lichtobject bij de Slotkapel in Egmond aan den Hoef. Foto: Rob Glas/ Facebook De Zee

EGMONDEN/ BERGEN AAN ZEE - De Fjoertoer Egmond vierde zaterdag 25 november het vijfjarig bestaan op gepaste wijze. De deelnemers van deze sfeervolle lichtjeswandeling door de Egmonden en Bergen aan Zee genoten van een recordaantal verrassende licht-, kunst-, vuur- en geluidsacts. Maar liefst 9.500 mensen liepen mee en daarmee was het evenement uitverkocht. Een prachtig resultaat volgens organisator Le Champion. Ter gelegenheid van de vijfde Fjoertoer had de organisatie de Family Fjoertoer toegevoegd, een wandeltocht van 5,5 kilometer door Egmond aan Zee, speciaal voor het hele gezin. Deze startte net als de Fjoertoer vanaf het parkeerdek van Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee en finishte ook op de hoofdstrandafgang in dit dorp.

Getal 5
Dit jaar was het thema van de Fjoertoer 'Lustrum', omdat de Fjoertoer Egmond vijf jaar bestaat. De deelnemers stonden op verschillende plekken langs de route oog in oog met het thema. Zo stonden het getal 5 en feest centraal, maar ook de herinnering aan de afgelopen vier edities. De mooiste acts van de afgelopen jaren werden dit jaar weer ingezet. Veel deelnemers liepen mee in gepaste kleding: met veel lichtjes en bijpassende versieringen.

In toverachtige sferen. Foto: Rob Glas/ Facebook De Zee

Voedselbank Alkmaar bedankt Vomar Heiloo en haar klanten voor inzamelactie

HEILOO - Vrijwilligers van de Voedselbank Alkmaar hebben op 10 november in supermarkt Vomar een inzamelactie gehouden. Deze verliep succesvol. Bij de ingang werd een flyer uitgereikt aan de binnenkomende klanten. In deze flyer werden zij verzocht om een of meer van de artikelen te kopen die hierop vermeld stonden, om deze vervolgens bij de uitgang te doneren aan de Voedselbank. Aan dit verzoek werd ruimhartig gehoor gegeven. Van 10.00 tot 18.00 uur werden maar liefst ruim duizend artikelen gedoneerd. Voor de klanten van de Voedselbank betekende dit een welkome aanvulling in het voedselpakket dat zij wekelijks krijgen uitgereikt. Nogmaals dank aan allen die hebben bijgedragen aan deze actie en met name aan de Vomar die zeer bereidwillig aan deze actie heeft meegewerkt.

Nieuwe dirigent Muziekvereniging Eensgezindheid

HEILOO – Na een sollicitatieprocedure die bijna net zo lang duurde als de kabinetsformatie, vond Muziekvereniging Eensgezindheid eindelijk een nieuwe dirigent in de persoon van Frank Bollebakker.

Frank is een beroepsdirigent, die op het conservatorium in Alkmaar bij Jan Schut muziekdirectie studeerde en daarnaast ook trompet en piano. Zijn eerste serieuze muzikale ervaringen heeft hij opgedaan tijdens zijn studie in de zomermaanden, waar hij als jeugdleider in het Amerikaanse Blue Lake Fine Arts Camp kon werken. Dit kamp heeft tot doel om met jonge mensen intensief met muziek bezig te zijn. Deze ervaringen zijn voor hem uiterst waardevol gebleken en hebben nog steeds invloed op de manier waarop Frank leiding geeft.

Frank werkt tijdens de repetities met een uitgedachte aanpak. Muzikanten in amateurorkesten zijn voor hem muziekliefhebbers, mensen die voor hun hobby muziek willen maken. Hij ziet en hoort snel wat de mogelijkheden van een amateurorkest zijn en haalt daar op originele wijze al het mogelijke uit. Muzikanten die het notenschrift matig beheersen helpt hij graag met het voorzingen van de muziek of met het klappen van ritmes. Hij verlangt van iedere muzikant dat zij hun best doen tijdens de repetities, maar het moet ook gezellig blijven met een grap op zijn tijd.

Frank Bollebakker start op 30 november en gaat dan werken aan het eerstvolgende concert in het jubileumjaar 2018.

Knusse kerstmarkten bij Hof van Kijk-Uit en Bezoekerscentrum De Hoep

Twee kerstmarkten luiden de kersttijd in.

CASTRICUM - Op zondag 10 december zijn er twee kleinschalige kerstmarkten die de kersttijd inluiden:

Bij Hof van Kijk-Uit aan de Oude Schulpweg 4 in Castricum bent u van harte welkom van 11.00 tot 16.00 uur. Er zijn diverse kramen met onder andere kerststukjes, zelfgemaakte beeldjes van hout of keramiek, chocolademelk, glühwein, brood, koek en taart van Bak'm en wintergroenten van de Duintuin. Ook is er een grote wensboom en een kraam waar kinderen zelf kerststukjes kunnen maken. Kijk voor meer informatie op http://hofvankijkuit.nl/kerstmarkt-2017

Bij PWN Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum is er ook een kerstmarkt van 11.00 tot 15.00 uur. Op de markt die in de tuin van het bezoekerscentrum wordt opgesteld, zijn diverse duurzame kerstcadeautjes te koop en kunt u een kop warme chocolademelk of een glaasje glühwein drinken. Voor de kinderen valt er natuurlijk ook van alles te beleven. De schaapsherder is er met een klein deel van haar kudde en natuurlijk mogen de kinderen een schaapje aaien. De boswachter vertelt over het winterseizoen in het duingebied en kinderen kunnen hun eigen kerstversiering knutselen, uilenballen pluizen, een dromenvanger of een kerstkaars maken en nog veel meer.

De kerstmarkt is gratis toegankelijk, wel vragen we voor sommige activiteiten een kleine vergoeding. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.pwn.nl/eropuit.

Inspraak brengt raad wijsheid voor besluit Duin en Bosch

CASTRICUM - De raad is tijdens de carrouselbespreking van 23 november over de wijziging van het bestemmingsplan Duin en Bosch in zienswijzen gevoed om een weloverwogen beslissing te kunnen nemen. Het betreft het voorstel van zorgaanbieder Parnassia en woningcoöperatie Kennemer Wonen om 48 sociale huurwoningen te bouwen op het voormalige terrein van De Clinghe. Verschillende belanghebbenden spraken tijdens het carrousel in en legden hun visie aan de raad en wethouder Steeman (D66) voor. De vrees voor een verlies van het groene karakter van de buurt botst op een groeiend tekort aan sociale huurwoningen in en rondom Castricum.

Sinds 2010 vindt de herstructurering van het gebied Duin en Bosch in onderlinge afspraak met Parnassia en de gemeente plaats. Deze maand zijn na zes fasen 230 woningen en twee klinieken opgeleverd en ging de zevende fase van start. In het oorspronkelijke bestemmingsplan werd het Parnassia toegezegd geen sociale huurwoningen te hoeven bouwen. In plaats daarvan zou de zorgcoöperatie 10.000 euro per niet gebouwde woning afdragen aan het Egalisatiefonds Sociale Woningbouw en tien broederwoningen beschikbaar stellen aan sociale huur. Naderhand bleek een renovatie van deze tien rijksmonumenten voor woningcoöperaties financieel en kwalitatief onhaalbaar.

Groenprioriteit
Het door Parnassia aangedragen alternatief (in samenwerking met de gemeente) werd afgelopen donderdag ter discussie gesteld. Een wijziging van het bestemmingsplan is noodzakelijk om het alternatief te kunnen realiseren. Het terrein van De Clinghe is namelijk oorspronkelijk bestemd voor maatschappelijke doeleinden en vergt met instemming van de raad te worden aangepast naar 'wonen'.De voorgestelde 48 sociale huurwoningen op de plaats van de voormalige De Clinghe stuit op veel weerstand van omwonenden. Tijdens de inspraakgelegenheid sprak het Bewonersplatform uit geen principiële bezwaren te hebben tegen sociale huurwoningen, maar wel tegen de gekozen locatie. "Door de eventuele wijziging wordt afstand genomen van een belangrijk deel van de visie achter het bestemmingsplan, namelijk de scheiding tussen zorg en wonen [...] en het behoud van een groen en parkachtig karakter," sprak Sander Achterberg als vertegenwoordiger van het collectief. Het platform kan rekenen op steun van Werkgroep Oud-Castricum om de raad ervan te overtuigen niet in te stemmen met de wijziging. De stichting zet zich in voor het lokale culturele erfgoed en vreest eveneens voor een aantasting van het aangezicht.

Bouwprioriteit
Tegelijkertijd kaartte Dick Tromp, voorzitter van Kennemer Wonen, het tekort aan sociale huurwoningen aan. "Ze zijn hard nodig," merkte hij op. Door een toenemende vraag van vergunninghouders, kleinere gezinssamenstellingen en de verkoop van sociale huurwoningen door de coöperatie zelf stijgen huurprijzen en verkrapt het aanbod. In 2016 werd deze ontwikkeling reeds door de PvdA aangekaart. De fractie vroeg de raad aandacht te besteden aan 'sociale' nieuwbouw en de huurprijzen betaalbaar te houden. In december van dat jaar tekenden de BUCH-gemeenten, Kennemer Wonen en zeven huurorganisaties nog voor de oplevering van 300 sociale huurwoningen binnen vier jaar.

Parnassia's gebrekkige communicatie
Dat de zeven woonfasen van Duin en Bosch voornamelijk commerciële woningbouw betrof had financiële redenen. Om investeringen in de eigen zorginstelling te kunnen dekken, was Parnassia genoodzaakt zich tot koopwoningen te beperken. Gebiedsontwikkelaar Schouwenaar bekende donderdag als organisatie 'de hand in eigen boezem te moeten steken' wat betreft de communicatie omtrent de wijziging. "De communicatie had beter gekund waardoor wellicht de weerstand minder groot was geweest." Op 7 december praten raadsleden verder over de voorgestelde wijziging van het bestemmingsplan. Wethouder Steeman besloot de bespreking met het voornemen in gesprek te gaan met de belanghebbenden om tot een gemeenschappelijke oplossing te komen.

Cunera's derde weg: nieuwbouw aan de Vondelstraat
Het bestuur van basisschool Cunera in Bakkum heeft de raad afgelopen donderdag gevraagd een derde optie toe te voegen om de groei van het aantal leerlingen in goede banen te kunnen leiden. Een nieuw gebouw op de huidige locatie aan de Vondelstraat komt volgens bestuursvoorzitter Carla Smits het beste tegemoet aan de behoeften van docenten en kinderen.

Droom aan de Vondelstraat
"Wij hebben een droom. Wij willen niet knippen en plakken [een dependance] maar één huisvesting door middel van toekomstbestendige nieuwbouw," sprak Smits de raad en wethouder Kees Rood (VVD) toe. De Vondelstraat ligt nabij een groene speel- en sportplek en blijft daarmee volgens de directie de meest optimale locatie. Bovendien biedt de nieuwbouw volgens Smits ruimte voor een Integraal Kindcentrum. Tot nog toe werden in het Integraal Huisvestingsplan (IHP) door de gemeente twee opties genoemd om voldoende ruimte te hebben voor het toenemend aantal leerlingen. Er zou ofwel een stuk bij worden gebouwd aan het reeds bestaande pand aan de Vondelstraat, ofwel door Cunera verhuisd worden naar de voormalige Duinrandschool aan de Professor Winklerlaan.

Opgedeeld IHP
De kosten voor de derde optie werden door wethouder Rood geschat op 5,2 miljoen euro, waarbij de sloop en tijdelijke noodlokalen zijn meegenomen. Een aantal raadspartijen vroegen zich af waarom het voorstel niet eerder werd ingediend tijdens het opstellen van het IHP, maar staan open voor het voorstel. Raadslid El Ouni (D66) sprak: "Wij staan voor goed onderwijs en daarbij hoort ook huisvesting. Wij betreuren het late voorstel, maar willen door procedurele gewoonten en regels hun droom niet in de weg staan." Aangezien het besluit over Cunera ook invloed heeft op de verhuizing van de Antoniusschool, behoeft het urgentie. Grondeigenaar PWN heeft de pachtovereenkomst met de basisschool voor speciaal onderwijs opgezegd, waardoor de school genoodzaakt is binnen korte tijd een nieuwe locatie te vinden. Dit zou mogelijk de voormalige Duinrandschool kunnen zijn, maar wanneer Cunera verhuist naar de Professor Winklerlaan dient er een alternatieve locatie te worden gevonden voor de Antoniusschool.

Wethouder Rood besloot het besluit over de huisvesting van de Cunera- en Antoniusschool los te maken van de instemming met het IHP, zodat de raadsinstemming op 7 december door kan gaan. In het eerste kwartaal van 2018 zal de gemeente tenslotte een definitief oordeel vellen over de basisscholenkwestie.

Van het gas af

CASTRICUM - Gas is nog steeds de meest gebruikte brandstof als het gaat om koken en het verwarmen van huizen en douche/badwater. Er zijn verschillende redenen waarom je zou willen overschakelen op een andere energiebron: klimaat, Groningen, financiële voordelen of veiligheid. CALorie organiseert over dit onderwerp een bijeenkomst op vrijdag 1 december.

De eerste bijeenkomst was op 14 november in het gemeentehuis van Castricum. Die avond werd in de - tot de nok gevulde - raadszaal diep ingegaan op de techniek en de praktijk van het verwarmen van huizen door middel van warmtepompen, zowel met aardwarmte- als luchtwarmte-installaties. Op de site van CALorie is een video te bekijken van deze leuke en leerzame avond (www.calorieenergie.nl/activiteiten/duurzame-huizen/).

Vrijdag 1 december wordt in het TT Café nader ingegaan op de overwegingen. Waarom zou je van het gas af willen? De avond wordt gestart met een korte terugblik op de eerste bijeenkomst en vervolgens zal worden ingegaan op de eigen overwegingen. De verschillende onderwerpen worden geïnventariseerd en in OpenSpace (wordt toegelicht) verder uitgewerkt. Bent u graag een pionier? En bent u eigenlijk nog wel pionier als u nu van het gas af gaat, of is het inmiddels voldoende bewezen technologie? Gezamenlijk wordt onderzocht wat er nodig is voor de transitie naar een duurzamere wijze van stoken en verwarmen. Waarom zou u wachten of wanneer zou u het wel willen? Het gaat dus niet zozeer over de technische kant, maar over de praktische overwegingen die daarbij spelen. Ook zijn er ervaringsdeskundigen aanwezig waar u eventueel met vragen terecht kunt.

De bijeenkomst vindt op 1 december plaats in ClubMariz aan Dorpsstraat 72 in Castricum en duurt van 19.00 tot 21.00 uur. Het programma begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, maar consumpties zijn voor eigen rekening.

'Elkaar vrij laten'

Het echtpaar Hollenberg samen met burgemeester Toon Mans. Foto: STiP Fotografie

LIMMEN - Het echtpaar Hollenberg vierde maandag 27 november hun zestigjarig huwelijk. Groot feest dus aan de Dusseldorperweg 126 in Limmen. Een weg waar vele buren de vlag uithingen om het feest met het echtpaar te vieren. Burgemeester Toon Mans kwam langs om het echtpaar namens hemzelf en de gemeente te feliciteren.

Mevrouw en meneer Hollenberg wonen al zestig jaar aan de Dusseldorperweg 126. Meneer bouwde zestig jaar geleden in zijn vrije tijd zelf het huis. In al die jaren is het gezin aardig uitgebreid. Het echtpaar heeft vijf kinderen, acht kleinkinderen en één achterkleinkind. Meneer Hollenberg (87 jaar) werkte altijd bij de firma Min. Mevrouw Hollenberg (85 jaar) was thuis voor de verzorging van de kinderen. Ondanks zijn hoge leeftijd klust meneer nog regelmatig. Hij doet timmerklusjes bij het timmerbedrijf van zijn kleinzoons. Verder zijn beiden nog actief als vrijwilliger bij de voetbalvereniging in Limmen.

Ook zijn de twee Limmenaren nog bijna iedere zaterdag langs de lijn te vinden als de kleinkinderen moeten voetballen. Het echtpaar houdt van tradities en vindt het gezin heel belangrijk. "Als het gezin bij elkaar is, dan is het goed voor ons," aldus het echtpaar. Voor vakanties gingen ze nooit naar het buitenland. Kamperen in Nederland waren de mooiste vakanties voor beiden. Met de caravan zijn ze overal in Nederland geweest, behalve in Zeeland. Helaas is mevrouw Hollenberg drie jaar geleden gevallen, zij brak drie ruggenwervels. Maar mevrouw Hollenberg zou mevrouw Hollenberg niet zijn als zij daar niet bovenop zou komen. Nu staat ze haar schrootjesplafond weer op een trap te soppen en fietst ze weer vrolijk rond. Trots is het echtpaar op hun Koninklijke Onderscheiding waar zij beiden, voor het vele vrijwilligerswerk, enige jaren geleden voor in aanmerking kwamen. Op de vraag: "Wat is de remedie voor een gelukkig huwelijk van zestig jaar?", was het antwoord van meneer Hollenberg: "Elkaar vrij laten".

De dag werd feestelijk afgesloten met een borreltje en een hapje eten bij Johanna's Hof in Castricum.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Kijk op Castricum peilt: Hoe denkt u over vuurwerk?

Vuurwerkverbod of centrale vuurwerkshow nog niet aan de orde in Castricum. Foto: Erika Dekker

CASTRICUM - Het einde van het jaar nadert en daarmee laait de vuurwerkdiscussie weer op. Kijk op Castricum is benieuwd naar uw mening. Moet alles blijven zoals het nu is? Of misschien een vuurwerkshow, georganiseerd door de gemeente, waarbij het vuurwerk alleen mag worden afgestoken door professionals?

Op onze website heeft de afgelopen week een poll gestaan met vier opties, waarop gestemd kon worden:

Ik wil een totaalverbod;
Ik wil een totaalverbod, maar wel met een vuurwerkshow, georganiseerd door de gemeente;
Ik wil dat de regels zo blijven als nu;
Ik wil dat de regels zo blijven als nu, maar dan wel met veel strengere handhaving.

De uitkomsten tot nu toe laten zien dat 6,25% van de stemmers een totaalverbod wil, 35,42% van de stemmers kiest voor een totaalverbod met vuurwerkshow, 41,67% wil dat het blijft zoals het op dit moment is en 16,66% kiest voor de huidige regelgeving met strengere handhaving. Via de website zijn 96 stemmen uitgebracht.

Of deze stemmen allemaal uit de gemeente Castricum afkomstig zijn, kan niet worden gegarandeerd. Er zijn bezoekers gedetecteerd vanaf forum.vuurwerkcrew.nl en freakpyromaniacs.com, waar is opgeroepen om op deze poll te stemmen.

Op de Facebookpagina wordt geopperd een vuurwerkshow te organiseren op de Brink of vanaf een schip voor de kust. Heeft u nog ideeën over vuurwerk, dan kunt u deze nog steeds mailen naar teamveiligheid@debuch.nl. Ook staat de poll nog steeds online op onze website (https://castricum.uitkijkpost.nl/) en kunt u nog reageren via onze Facebookpagina (https://www.facebook.com/kijkopcastricum/).

Tekst: Erika Dekker