De Uitkijkpost

22 februari 2017

De Uitkijkpost 22 februari 2017


Discussie bomenkap Sandecamplaan 'Kaalslag in de straat'

'Bomen' over bomen op de Sandecamplaan. Foto: Anneke van den Berg

HEILOO - "De bomenkap aan de Sandecamplaan in Heiloo is nodig omdat de bomen zo groot zijn geworden dat ze in elkaar groeien. Snoeien heeft geen zin. Mede door het snoeien wordt de boom gestimuleerd door te groeien en binnen drie jaar is het effect van het snoeien weg. In plaats van alle bomen telkens te moeten snoeien, is ervoor gekozen er een aantal weg te halen. Zo krijgen de overige bomen de ruimte om rustig verder te groeien." Dat schrijft een gemeentewoordvoerder naar aanleiding van verontwaardigde reacties van Heilooenaren op de Facebookpagina 'Je bent een Heilooer als'.

Enkele inwoners uitten op Facebook hun ongenoegen over het ontbrekende groen in de Sandecamplaan. Iemand schrijft: "Kaalslag in de straat. Het mooie aangezicht met de bomen van zowel de Sandecamplaan en de Haesackerlaan verdwijnt helaas. En welke straten in deze wijk zullen nog volgen?" Een straatgenoot laat weten: "Ik ben verdrietig: het was een mooie laan maar nu is het een straat met parkeerplaatsen en met weinig groen." Een Facebookbezoeker die op de verderop gelegen Goodeslaan woont meldt dat Heiloo 'nog hartstikke groen' was toen ze hier tien jaar geleden kwam wonen. "Nu worden overal maar bomen gekapt. Ik kijk tegen een gapend gat aan in de Goodeslaan, er stonden daar Iepen." Een Heilooenaar noemt overheden in het algemeen 'de grootste slopers van bomen' en weer een andere inwoner schrijft over in zijn ogen 'financiële redenen' van de bomenkap. "Het is te duur om ze netjes te snoeien." Daarentegen laat een andere bewoner een tegengesteld geluid horen. Hij is het eens met de gemeente. "Deze boomsoort gaat te hard de hoogte in. Het was op twee plaatsen op tv in het programma 'De Rijdende Rechter'. Bij storm is er veel takbreuk, dus mensen: er werd met gezond verstand hierover nagedacht!" Een mede-sympathisant meent dat dit soort bomen niet in een straat hoort. "Wees eerlijk: wat een troep heb je van dit soort bomen, het hele jaar door!"

Terugplaatsen
De gemeentewoordvoerder benadrukt dat 'er zoveel bomen in de straat overblijven dat het groene karakter van de straat behouden blijft'. Hij laat weten dat Heiloo het aantal gekapte bomen op andere locaties in het dorp compenseert. De woordvoerder verwijst daarmee naar het groenbeleidsplan 2012-2022 en het groenbeheersplan 2014-2018. "Als sprake is van een afname van het groenareaal op de ene locatie, dan wordt dit aangevuld op een andere locatie met gelijke groenwaarden en- oppervlakte. Natuurlijk wordt dit principe gehandhaafd, maar wij kunnen u nu niet precies vertellen op welke locatie er bomen voor terugkomen. Op andere locaties, denk aan nieuwbouwlocaties, wordt hiermee bijvoorbeeld rekening gehouden."

Toch heerst er scepsis over het terugplaatsen van bomen ter compensatie. Iemand schrijft op Facebook: "De gemeente kan dus niet zeggen waar de bomen terug worden geplaatst. Zoiets moeten wij als inwoners eens proberen." De gemeentewoordvoerder geeft hierop als antwoord dat dit soort zaken niet ad hoc worden besloten. "Eerst wordt gekeken waar dit kan en welke boom geschikt is op een bepaalde locatie. De gemeente Heiloo streeft ernaar een groene gemeente te zijn en te blijven. De insteek is dat als er een boom wordt verwijderd er een boom in de gemeente wordt teruggeplaatst."

Teksten op bomen
Bewoonster Anneke van den Berg laat desgevraagd persoonlijk weten dat deze kwestie zeer leeft onder haar straatgenoten. "Het levert veel emotie op, zowel bij de voor- als tegenstanders van het kappen. Het begrip tussen hen is soms ver te zoeken." Verder zegt ze dat de inwoners een boomexpert hebben ingeschakeld. "Hij vertelde ons dat als bomen tegen elkaar aangroeien, ze vanzelf stoppen met groeien. Het argument van de gemeente lijkt dus onwaar te zijn." Ook laat ze weten dat enkele bewoners hebben geprobeerd het kappen tegen te gaan. "We begonnen ludiek door teksten op de bomen te hangen. Ook spraken we met de gemeente Heiloo over het onderwerp."

De gemeentewoordvoerder laat hierop weten dat de inwoners in maart 2016 de mogelijkheid kregen met een gezamenlijk alternatief voorstel te komen. "Hierop kregen we geen antwoord en in november 2016 hebben we de bewoners gemeld dat we de bomen zouden dunnen volgens het oorspronkelijke plan waar we hen in februari 2015 in de brief over hebben geïnformeerd." De gemeente Heiloo verwijst voor vragen over dit onderwerp naar de afdeling Beheer Openbare Ruimte, te bereiken via het Klantcontactcentrum op 072-5356666.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Vervroegd carnaval op de Radboudschool

Alaaf !

HEILOO - De Radboudschool in Heiloo vierde dit jaar voor de vijftigste keer carnaval. Dat verdient een vermelding in deze krant. De leerlingen en leerkrachten kwamen best vroeg in het jaar, namelijk op vrijdag 17 februari, verkleed naar school. De dag begon met een programma in de eigen groepen en tussen 10.00 en 11.30 uur gingen de leerlingen in gemengde groepen op zoek naar vossen. Deze stonden verspreid in het bos en de straten rondom school. Dit waren een heks, een tovenaar, zwervers, skiërs, een Pokemon en twee pakjes lieten zich zien, evenals een duiker, een timmerman, een hardloopster, een bijtje, Bob de Bouwer, een hippie en twee paashazen. Als de kinderen aan de vossen vroegen of ze een vos waren en het zo was, dan kreeg het groepje een plaatje. Bijzonder was dat de twee paashazen geen echte 'vossen' waren. In plaats van een plaatje te geven, pakten ze er eentje af. Hiervoor in de plaats kregen de kinderen een gouden paaseitje. Het was namelijk nog te vroeg om ze in het bos te verstoppen. Bijna alle vossen hadden een gouden detail. Zeer verklaarbaar, want De Radboudschool vierde tenslotte voor de vijftigste keer carnaval. 'Het was een carnaval met een gouden randje', zo liet de school weten.

Eerste geitjes geboren bij boerderij Nijenburg

HEILOO - In de nacht van 15 op 16 februari zijn bij Piet Schouten in het varkenskot achter boerderij Nijenburg de eerste twee geitjes geboren. De twee zijn, vanwege het heerlijke weer, al buiten te bewonderen.

10 vragen aan... Bas Uijttewaal

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Groesbeek. Toen ik anderhalf jaar oud was, kreeg mijn vader een baan aangeboden in de buitendienst van CMC Noord Holland (Melco Horna). We zijn toen met het gezin verhuisd naar Heiloo, Plan Oost. Daar ben ik opgegroeid en heb daar een super jeugd gehad. Geinig is dat ik mijn vrouw Ursula heb ontmoet met het rondbrengen van de Uitkijkpost. Na jarenlang verkering en samenwonen kregen wij onze Seb op de Boekelermeer in een stolpboerderij. Omdat wij ons gezin wilden uitbreiden en Plan Oost een fijne plek is om op te groeien, keerden wij terug en daar werd Huib geboren.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Dat is wat ik nu doe zou ik zeggen. Je handen laten spreken. School was niets voor mij, alhoewel ik wel alles heb afgemaakt wat ik ben begonnen en nodig had.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik kan niet specifiek iemand opnoemen. Gelukkig heb ik mensen om mij heen die allemaal wel iets speciaals hebben. Mensen die hun talent gebruiken vind ik interessant of dat nou werk en/of privé is.

4. Wat is jou mooiste jeugdherinnering?
Voetballen op het schoolplein, hutten bouwen in het bos, slootje springen, vissen, patat eten bij Alie Koopmans op zaterdag, brommer rijden, sleutelen, autocross en ga zo maar door en dit alles met Klaas, Bart, Ko, Chris, etcetera.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Heiloo is veelzijdig. We lopen er graag met onze honden in het bos en om de vijvers. Gezellig dat er zoveel leuke eettentjes rond Plan Oost bij zijn gekomen. Echt een aanwinst voor het dorp. Hoogtepunt blijft het dorpse gevoel bij de Kermis Heiloo. Mooi het stationscentrum een paar dagen in feeststemming.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Voor niets, als ik lig ben ik weg. s' Nachts ben ik out of order.

7. Wat is je beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Doe wat je goed doet en alles komt goed!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik maanden per jaar leef uit de koffer vanwege mijn werk op locatie in binnen-en buitenland.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ieder zijn vak en naar mijn idee hebben wij een hele goeie aan deze burgemeester. Het staat mij nog bij dat we samen een biertje hebben gedronken op de aftrap bij HSV met mijn zoon Seb als pupil vd week!

10. Persoonlijke vraag: 'Je bent veel in het zuiden van ons land om hagelschade aan auto's te herstellen. Wat doe je als je niet op pad bent?'
Voor deze klus ben ik al acht maanden in Venray aan het werk. Dat wil zeggen dat ik doordeweeks dan niet thuis ben en dicht bij de klus overnacht. Voor dit seizoen viel de hagel relatief dicht in de buurt. Ik ben ook wel in Zwitserland, Duitsland en België werkzaam geweest. Wanneer de klus is afgelopen, dan ben ik eigenlijk alweer bezig om me voor te bereiden op een volgend hagelseizoen. De camper weer op orde maken, gereedschap nalopen, etcetera. Daarnaast heb ik nog bedrijven en particulieren die ik van hun parkeerdeuken afhelp. Het echte uitdeuken zonder spuiten, natuurlijk.

Ik nomineer René van der Flier voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: 'Hoe ervaar je je carrière switch?'

Mick Wilson (10CC) Live in Concert in Heiloo

Mick Wilson tijdens een optreden.

HEILOO - Mick Wilson is al vele jaren samen met Graham Gouldman de zanger van 10CC. Momenteel zijn ze op wereldtournee, maar Mick komt op zaterdag 11 maart alleen met zijn gitaar naar Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo voor een exclusief twee uur durend soloconcert.

Speciaal voor Fletcher Hotels wordt Mick twee weekenden overgevlogen om zowel covers als hits waaronder 'Dreadlock Holiday' van 10CC te laten horen. Met een overvolle agenda en concerten in heel Europa zijn wij zeer trots dat deze grootheid naar onze hotels komt voor vier exclusieve concerten.

Mick Wilson tijdens een optreden.

Mis dit unieke concert niet en bestel nu uw tickets of arrangement met diner op www.fletcherevents.nl, reserveer telefonisch via Fletcher Hotel-Restaurant Heiloo op 072-5052244 of aan de balie op Kennemerstraatweg 425 in Heiloo.

Succesvolle eerste editie 'Girls Night Out'

HEILOO - 't Trefpunt in Heiloo stond zaterdag 18 februari op z'n kop. De eerste editie van 'Girls Night Out' van Jongerenwerk Heiloo overtrof alle verwachtingen, vertelt jongerenwerker Maarten van der Molen. "Ruim zestig meiden uit de groepen 7 en 8 kwamen naar de meidenavond. Er was van alles te doen, van cupcakes versieren en nagels lakken tot het Weerwolvenspel en samen series kijken. Houd de Facebook van Jongerenwerk Heiloo en de Instagram van Meidenwerk_Heiloo in de gaten voor nieuwe data."

Falkland Toneel speelt 'Heksen' van Roald Dahl

Echte heksen vliegen niet op een bezem. Echte heksen zien eruit als gewone mensen. Foto: Edo Postma/Joke Lute

HEILOO - Falkland Toneel speelt op 11 en 12 maart in Theater De Beun in Heiloo de voorstelling 'Heksen' van Roald Dahl.

Heb jij wel eens een echte heks gezien? Nu wil je zeker 'nee' zeggen, maar laat je niet foppen door verhalen en plaatjes in sprookjesboeken. Echte heksen vliegen namelijk niet op een bezem. Echte heksen zien eruit als gewone mensen. Meestal zijn het vrouwen, heel soms is het een man (een vrouw vermomd als man dan!) Heksen zijn zo slim, dat je bijna niet kunt zien dat je met een heks te maken hebt.

Luke heeft geluk, want Luke heeft een oma die alles weet van heksen. Wil je weten wat er gebeurt als oma en Luke in hetzelfde hotel logeren als alle heksen van Engeland? Wil je weten hoe Falkland Toneel van het prachtige boek van Roald Dahl een toneelstuk heeft gemaakt? Kom dan kijken naar deze heerlijke voorstelling van Falkland. Maar let op, niet bang zijn voor heksen hoor…

De voorstellingen zijn op zaterdag 11 maart (15.00 uur) en zondag 12 maart (13.00 en 16.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 5 euro.
Op vertoon van je toegangskaart krijg je in het weekend van de voorstelling bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo het tweede bolletje ijs gratis.

Kaartverkoop
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf veertien dagen voor de uitvoeringen bij Boekhandel de Schrijverij (Stationscentrum en Het Hoekstuk) en Boekhandel Bruna ('t Loo) in Heiloo. Kaarten zijn tevens vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling te verkrijgen aan de kassa van Theater De Beun. Reserveringen en informatie: www.falklandtoneel.nl of benader Irene Schols via 072 - 533 2163. Ook leuk voor partijtjes!

Bedrijf Belicht: Update Tandprothetische Praktijk Weijer, praktijk voor kunstgebitten

Irma Baart en Rutger Weijer, trotse eigenaren van de praktijk.

In 2013 stonden Rutger en Irma ook al eens in de Uitkijkpost met hun praktijk. We gingen bij hen langs om te kijken hoe het nu met Tandprothetische Praktijk Weijer gaat. We worden hartelijk ontvangen door Irma en Rutger. "We kijken terug op vier leuke, leerzame en goede jaren en daar zijn we zeer dankbaar voor", zegt Rutger. "Mensen weten ons inmiddels goed te vinden. Ik behandel de klanten en doe de technische werkzaamheden. Irma is als praktijkcoördinator werkzaam en regelt alles om mijn werkzaamheden heen. Heel erg leuk om het zo samen (we zijn een stel) te kunnen doen!"

Eerst nog even de basis: wat doet een tandprotheticus? Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten van kunstgebitten. Daarvoor is geen doorverwijzing nodig van een tandarts, iets wat mensen vaak niet weten. "We zijn er best trots op dat het hele proces van het aanmeten van een prothese tot het maken onder één dak plaatsvindt", vertelt Rutger. "We horen vaak van klanten dat ze het als heel prettig ervaren dat we uitgebreid stilstaan bij de wensen die ze hebben", vult Irma aan. "Door samen te bespreken welke vorm, stand en kleur tanden ze krijgen, voelen klanten zich vaak snel op hun gemak. Iets wat we belangrijk vinden."

Dat Rutger en Irma zeer veelzijdig zijn, wordt wel duidelijk wanneer alle behandelingen ter sprake komen. "Klanten kunnen direct bij ons terecht voor reguliere kunstgebitten, gedeeltelijke kunstgebitten (plaatjes, frames), kunstgebitten op implantaten en voor een second opinion", zegt Rutger. "De meeste klanten komen langs voor een nieuw kunstgebit of bij klachten aan hun bestaande prothese en dan maken we daar uiteraard tijd voor vrij. Wij willen dat klanten zo snel mogelijk van de pijn of irritatie af zijn. Het is ontzettend vervelend wanneer je pijnlijk of gevoelig tandvlees hebt, je kunstgebit los zit of kantelt, er voedsel onder de prothese komt, je ingevallen wangen hebt of moeite met praten. Dat willen we zo snel als mogelijk verhelpen", benadrukt Rutger.

Praktijk Weijer biedt altijd kosteloos een eerste controle en adviesgesprek aan. "Overigens wordt de volledige prothese nog steeds grotendeels of zelfs geheel vergoed", vertelt Irma. Rutger vult aan: "Het is slim om in elk geval elke twee jaar een controle op het kunstgebit te laten uitvoeren. Zelfs als iemand geen klachten heeft. Vaak kunnen wij kleine foutjes direct verbeteren, zodat u zorgeloos kunt blijven lachen."

Tandprothetische Praktijk Weijer, De Strandwal 22H, 1851 VM, Heiloo. Telefoon: 072-5331902. E-mailadres: info@kunstgebitheiloo.nl, website: www.kunstgebitheiloo.nl.

Tekst: Maresa Jacobse/creatiefschrijven.net

(TANJA: normaal staat de adres/contactinformatie over de praktijk bovenaan, maar is dat ook zo bij een BB Update? Misschien goed om het hier onderaan te zetten om zo het onderscheid te maken met een 'normale' bedrijf belicht)

Voorstelling 'Daar komen de dieren'

Ageeth de Haan.

HEILOO - Na de succesvolle theatertour met 'Bijt-ie in je Bil!' presenteert Ageeth de Haan opnieuw een voorstelling in samenwerking met de WNF-Bamboeclub. Dat doet ze op 26 februari in Theater De Beun.

In haar nieuwe voorstelling 'Daar komen de dieren' maakt ze een avontuurlijke reis door de wildernis op zoek naar jonge dieren met hun ouders. We zien hoe het toegaat bij verschillende wilde dierengezinnen en ja, soms lijken we echt op elkaar. Met groots geprojecteerde beelden en vrolijke, ontroerende liedjes komt de wereld van de wilde dieren tot leven. Speciaal voor deze voorstelling zijn er prachtige natuurbeelden gemaakt.

Zoals altijd wordt Ageeth live begeleid door haar band, en natuurlijk is er volop interactie met het publiek: meezingen mag, altijd!

Theater De Beun, zondag 26 februari, 14.00 en 16.00 uur. Kaarten à 7,50 euro zijn verkrijgbaar via www.vriendenvandebeun.nl, bij De Schrijverij in het stationscentrum, bij de bibliotheek en vanaf een uur voor aanvang in het theater.

Musicaldag Aladdin bij Muziek- en Dansschool Heiloo

Foto gemaakt tijdens de vorige editie van de musicaldag. Dit was een groot succes! De kinderen met Sanne Mallant (rechts) en Mena Leila Kilani.

HEILOO - Heb jij ook zin om tijdens de Voorjaarsvakantie te dansen, te zingen en te acteren in je eigen musical? Op donderdag 23 februari organiseert de Muziek- en Dansschool Heiloo de musicaldag 'Aladdin'. De deelnemende kinderen gaan ook aan de slag met kleding en schmink.

De musicaldag begint donderdag om 10.00 uur op de Muziek- en Dansschool Heiloo aan Het Veld 1 in Heiloo. De musicalspelers sluiten af om 15.30 uur met een presentatie voor publiek.

Wil jij meedoen? Dat kan! Voor informatie en kosten, graag mailen naar musicalendans@gmail.com. Opgeven doe je door een mailtje terug te sturen met naam, leeftijd en telefoonnummer. Inschrijven voor de betaling kan op de dag zelf (of print het formulier uit en neem deze ingevuld mee). De Muziek- en Dansschool Heiloo is gesloten in de vakantie, dus is uitsluitend per email bereikbaar!

Dansende en muzikale groetjes van Mena Leila Kilani en Sanne Himmelreich. Zie ook www.muziekenddansschoolheiloo.nl

Fitheid senioren Heiloo opnieuw onder de loep genomen

Werken aan conditie, kracht, lenigheid en coördinatie.

HEILOO – De buurtsportcoach van Heiloo organiseert dinsdag 28 februari in gymzaal Capel-acker voor de vierde keer een gratis fittest voor senioren. Tijdens de test worden vaardigheden als kracht, lenigheid, balans, reactievermogen en uithoudingsvermogen bekeken en getest. Het vervolg op de fittest is het achtweeks sport- en beweegprogramma 'Fit&Vitaal 60+' georganiseerd voor ouderen door de buurtsportcoach Heiloo in samenwerking met lokale sportaanbieders en stichting Welzijn Heiloo.

Aan de fittest kan nog worden meegedaan. Voor het sportprogramma zijn nog enkele plekken vrij.

Als deelnemers besluiten zich op te geven voor 'Fit & Vitaal 65+' zullen zij acht weken lang tweemaal per week gezamenlijk gaan sporten. Eenmaal per week trainen zij onder begeleiding van de deskundige trainers van Ins and Outs Sport en Voeding Heiloo, zie www.sportenvoedingheiloo.nl. Deze trainingen zijn gericht op het verbeteren van conditie, kracht, lenigheid en coördinatie. De tweede keer in de week maken de deelnemers kennis met het aanbod van de diverse sportverenigingen in Heiloo. Het programma start op donderdag 2 maart. De kosten voor het totale achtweekse sportprogramma bedragen 20 euro per persoon. Natuurlijk is er tijdens en na afloop van iedere training tijd voor een praatje. Het sociale element is namelijk ook zeer belangrijk bij het beoefenen van een sport.

Het project is in 2015 en 2016 al drie keer eerder uitgevoerd. Met groot succes, want bijna alle oud- deelnemers sporten nog wekelijks. Dit was aanleiding voor de buurtsportcoach om het programma ook dit voorjaar weer op te zetten.

Inwoners van Heiloo die mee willen doen aan de fittest en/of het sportprogramma zijn welkom. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan bij Mick Ruinard, m.ruinard@alkmaarsport.nl, en informatie opvragen kan via de buurtsportcoach van Heiloo, Pascale de Hoogh, via p.dehoogh@alkmaarsport.nl of 06-11149728.

Prijsuitreiking 'Kunstenaars van het jaar 2016'

V.l.n.r.: Theo Leering, Irma van der Zande en burgemeester Hans Romeyn. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Burgemeester Hans Romeyn maakte dinsdag 14 februari bekend wie zich een jaar lang 'Kunstenaar van het jaar 2016 Heiloo' mag noemen. Hij reikte in de bibliotheek de prijzen uit samen met Theo Leering, de winnaar van vorig jaar.

Anne Marie Timmer
Van de kunstenaars die in de vitrines exposeerden gingen de meeste stemmen naar Anne Marie Timmer uit Alkmaar. Zij exposeerde met prachtig emaillen werk. Marie kreeg de prijs voor haar emaille schaal. Annemarie is beeldend kunstenaar en gespecialiseerd in emaille. Ze heeft al vijfendertig jaar haar atelier in Alkmaar waar zij woont en werkt. Ook werkt Annemarie twee maal per jaar op groot formaat met een internationale groep emailleurs in Erfurt-Duitsland. Haar werk is te zien in binnen- en buitenland. Op een gedeelde tweede plaats eindigden Maartje Dijkzeul uit Heiloo en Fredie Schenk uit Schellinkhout.

Irma van der Zande
Bij de categorie 'Schilderijen' haalde Irma van der Zande uit Heerhugowaard de meeste stemmen. Haar prachtige olieverfschilderij haalde zesendertig van de honderdzestig uitgebrachte stemmen. Irma ontwikkelde al op jonge leeftijd een sterke interesse in tekenen. Ze neemt deel aan masterclasses, vooral om haar eigen stijl verder uit te kristalliseren. Verder geeft ze les aan groepen en is ze gastdocente bij verschillende schildersverenigingen.

"Schilderen is een ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren. Ik schilder graag de beweging. In mijn jazzschilderijen en tekeningen moet je de muziek horen als je naar mijn werk kijkt. Bij de schetsen die ik maak tijdens optredens, danst mijn pen over het papier, haast op het ritme van de muziek. Bij de dans is dat gevoel hetzelfde. Ook werk ik graag naar model. Daarbij is de uitstraling heel belangrijk voor mij. Tegenwoordig werk ik veel met pen, pastel of acryl. Daarbij ben ik erg geïnspireerd door het werk van Sierk Schroder en Piet Klaasse", aldus Irma van de Zande.

Andere winnaars
Achter Irma eindigde Paula de Blaaij uit Alkmaar op de tweede en Kitty Meijering uit Heiloo op de derde plaats. De publieksprijs - haar kaartje werd getrokken uit alle uitgebrachte stemmen - ging dit jaar naar mevrouw Wil Giling uit Heiloo. De drie dames waren volledig verrast en zowel Anne Marie als Irma zien de prijs als een blijk van waardering.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Doorverwijzen krant naar online

HEILOO
Pilot crisisdienst auto bij GGZ NHN
Elk jaar ontvangt de meldkamer ambulancedienst Noord-Holland Noord ongeveer elfhonderd oproepen voor psychiatrische cliënten. Bij een deel van de cliënten is het niet noodzakelijk om met een ambulance vervoerd te worden. Een reden voor GGZ NHN en de ambulancedienst NHN om een nieuw zorgaanbod te ontwikkelen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
Steun voor vluchtelingen bij geldzaken

VluchtelingenWerk Nederland zoekt vrijwilligers die in Heiloo budgetcoach of plaatselijk coördinator willen worden voor vluchtelingen die graag leren financieel zelfredzaam te zijn. Dit ten behoeve van het project Euro-Wijzer. Doet u mee? Vluchtelingenwerk belooft hierbij deskundig begeleiding en scholing.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
In liefdevolle herinnering: modeontwerper Christian Sijnen

Dertig jaar geleden, op 1 mei 1986, was Christiaan Sijnen (destijds negen jaar) voor het eerst even alleen thuis met zijn vier jaar oudere zus Esther. Om 19.08 uur gebeurde het ondenkbare: de politie stond voor de deur om te vertellen dat zijn vader zojuist door een noodlottig ongeval was overleden.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

HEILOO
Knipbeurt voor Stichting Haarwensen

De zusjes Denise en Michelle Otto (tien en acht jaar jong) knipten onlangs hun haar af voor Stichting Haarwensen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Popkoor Limbeats niet te stuiten
Popkoor De Limbeats gaf gaf zondag 5 februari een zeer geslaagd concert in de Protestantse Kerk van Limmen. Heeft u dit concert gemist? Op het programma van Limbeats staan binnenkort optredens in de agenda, zoals tijdens de Culturele Manifestatie op 11 en 12 maart in Geesterhage in Castricum.

Zie voor meer informatie www.uitkijkpost.nl

REGIO
Kezen, darttoernooi en rock & roll ball masque in Akersloot
Meer weten?

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Voorbereiding lustrum Music Meeting Heiloo in volle gang

HEILOO - Een spannend audiovisueel avontuur is in voorbereiding: Music Meeting Heiloo (MMH) presenteert zich voor het vijfde jaar op rij. Deze keer is het thema 'Muzikale Verbeelding'. De data en de locatie liggen vast: 20 en 21 mei tussen 13.00 en 17.00 uur in de Strandwal op Landgoed Willibrordus. Reserveer dit weekend alvast in uw agenda!

Inmiddels hebben zich twintig muziekensembles aangemeld, zowel groot als klein. Hieronder vallen negen ensembles die voor de eerste keer deelnemen aan MMH. Het publiek is verzekerd van een mooie diversiteit aan muziek. Te horen zijn kleine en grote koren en instrumentale groepen in verschillende samenstellingen. Dit jaar zijn ook pop en jazz vertegenwoordigd.

Zestien fotografen van Heilooër Amateurfotografenvereniging HAF verbonden zich aan een muziekgroep om met elkaar de 'Muzikale Verbeelding' vorm te geven in foto's die passen bij de uit te voeren muziek. Het publiek van Music Meeting Heiloo ziet deze foto-impressies straks op een levensgroot scherm boven de muzikanten tijdens hun concert. Het resultaat van een boeiende samenwerking tussen deze twee kunstdisciplines is nu in wording.

Meer informatie is te vinden op www.musicmeeting-heiloo.nl. Zie verder facebook.com/musicmeetingheiloo en www.facebook.com/groups/heiloo/Je bent Heilooër als...

Expositie: breiende vrouwen in het Trefpunt

Breiende vrouwen op het doek.

HEILOO - Elzelien Hartman exposeert in het Trefpunt. Zij woont en werkt in Alkmaar. Elzelien leeft zich regelmatig uit op papier, doek, hout en andere materialen. Ze houdt ervan een gekozen onderwerp uit te diepen. Zo maakte zij tien schilderijen van breiende vrouwen.

De kunstenares laat zich inspireren door grappige, boeiende, vaak sprookjesachtige gebeurtenissen. Enthousiasme over haar zangstem en het ontdekken ervan leidde tot het creëren van haar zingende vrouwen, de Diva en de Sopranen. Beide zijn te zien in het Trefpunt. Elzelien werkt veel in acryl, maar de laatste tijd heeft olieverf haar voorkeur. Verder voegt zij regelmatig andere materialen toe. In de breiende vrouwen verwerkte zij bijvoorbeeld eigen breisels. Haar objecten stelt zij samen uit ijzerdraad, gaas, aluminiumfolie, stof, stofverharder en verf. Tot slot: haar werk is altijd kleurrijk. Kleur hoort bij Elzelien en betekent voor haar positieve energie. De expositie is te zien tot en met 3 maart. Het Trefpunt is gevestigd aan Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo.

Valentijnstaart voor Jongerenwerk Heiloo

Jongerenwerker Maarten van der Molen (derde van links) en vrijwilligers van Jongerenwerk Heiloo.

HEILOO - D66 Heiloo deelt al jaren rond 14 februari een Valentijnstaart uit aan vrijwilligers in ons dorp. Dit jaar gaf fractievoorzitter Hans van Halem van D66 Heiloo de taart aan de jongerenwerker en de vrijwilligers van Jongerenwerk Heiloo. Omdat het jongerenwerk in Heiloo weer opgestart wordt, wil D66 Heiloo hen met deze taart een steuntje in de rug geven. D66 Heiloo wenst Maarten en de vrijwilligers heel veel succes met het organiseren van alle activiteiten!

Hans van Halem en jongerenwerker Maarten van der Molen.

Videoclub Heiloo: hulp bij video-opnamen of monteren

HEILOO - Ook moeite om dat aardige filmpje op uw smartphone of tablet te bewerken tot een voor vrienden en kennissen leuke video? Leden van Videoclub Heiloo helpen u graag om uw video-opnamen op uw eigen laptop over te brengen. Ook helpen zij u met problemen of vragen bij het gebruik van een montagepakket, net als bij het publiceren van uw video op internet. Kom daarvoor naar het Repaircafé op zaterdag 25 februari in het Trefpunt. Neem uw smartphone of tablet, uw usb-kabeltje en uw laptop mee.

Tenstoonstelling in de Trog

Werk van Marianne Hoffmann uit Heiloo.

HEILOO - Galerie de Buitenkans organiseert tot en met zondag 26 maart een expositie in de Trog aan de Bullaan 4 in Heiloo. Te zijn zijn werken van Marianne Hoffmann, Arnoud Korse en Geert Titsing.

Marianne Hoffmann
Marianne Hoffmann uit Heiloo volgt vanaf 1996 cursussen bij diverse keramisten in Noord-Holland, bij Créjat in Alkmaar en bij Keramikos in Haarlem. Zij werkte dertig jaar in de Bibliotheek Heiloo en volgde vanaf 2004 de driejarige keramiekopleiding bij de SBB in Gouda. Daar volgde zij eveneens de extra leerjaren handvormen en glazuren. Marianne werkt meestal met plakken klei waarmee ze vaak strakke, vaak gesloten vormen bouwt, soms gecombineerd met vormen uit een mal. Het zijn doosobjecten met architecturale elementen en huisvormen met dak-deksels. De huid heeft vaak textuur en is afgewerkt met engobes, sinterengobes en zelf samengestelde glazuren. Ze stookt het werk in een elektrische oven op temperaturen die variëren van 1040° tot 1240°C. Het zoeken naar een goede harmonie tussen vormgeving, decoratiekeuze en afwerking en het vernieuwen en uitbreiden van haar ontwerpen blijven uitdagingen voor Marianne Hoffman. Hiervoor volgt zij nog steeds cursussen. De kunstenares is lid van de Stichting Keramisten Noord-Holland. Zie ook haar website www.keramicasa.nl.

Arnoud Korse
Arnoud Korse uit Beverwijk maakt werken in de diverse aangeleerde technieken, gefotografeerd en ingeplakt. Hij krijgt privéles van beeldend kunstenaar Jaqueline Hoenselaar uit Beverwijk en exposeert voor de eerste keer zelfstandig met collages uit de reeks van 'cartografische kunst'.

Schilderij van Geert Titsing.

Geert Titsing
Geert Titsing uit Monnickendam houdt zich bezig met tekenen en schilderen. Hij legt zich toe op aquarelleren. Na exposities te hebben gehad in Amsterdam en Monnickendam mag hij nu zijn werken in de Trog in Heiloo exposeren. Hij toont landschappen in Waterland en zijn woonplaats Monnickendam. Verder komen muziekgroepen, oude beroepen en zeilschepen in zijn werk tot uiting.

De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur. Zie ook www.de-buitenkans.org.

ANWB Streetwise bij de Paulusschool Van verkeersgeluiden herkennen tot zelf remmen

HEILOO - Op 1 maart vindt ANWB Streetwise plaats bij de Paulusschool in Heiloo. Dit is een spannend verkeersprogramma. ANWB Streetwise leert alle kinderen van de basisschool beter om te gaan met het huidige verkeer. De Paulusschool vindt het belangrijk die 'straatwijsheid' mee te geven en biedt daarom ANWB Streetwise aan. In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid.

ANWB Streetwise bestaat uit drie onderdelen. In 'Toet toet' leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen ze het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje. Daarnaast leren de kinderen van de groepen 3 en 4 tijdens 'Blik en klik' in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en het gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto. Verder leert 'Hallo auto' de leerlingen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van de reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod..

Daarnaast is er de 'iCheck', waarmee een simpele maar doelmatige indicatieve oogmeting uitgevoerd wordt. De 'iCheck' is speciaal ontwikkeld voor ANWB Streetwise en is een vast onderdeel van 'Blik en klik'. Daarnaast wordt er een 'iCheck' uitgedeeld voor de groepen 5 tot en met 8, waarmee de leerkracht zelf in de klas de oogmeting kan uitvoeren.

Evenementen in Bibliotheek Heiloo

Nieuw: Taalcafé
Vrijdag, 10.00-11.30 uur (wekelijks)

Iedereen die de Nederlandse taal beter wil lezen, schrijven en spreken is van harte welkom.
Toegang is vrij.

Nieuw: Taalwerkplaats
Donderdag, 18.30-19.45 uur (wekelijks)

Zelfstandig oefenen op de computer met luisteren, lezen, grammatica en computervaardigheden.
Toegang is vrij.

Peuterochtend
Vrijdag 24 februari, 10.30 uur

Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar (en hun ouders/oppas).
Deze keer wordt voorgelezen uit Dikkie Dik: jarig!

Speelgoedparcours
Zaterdag 25 februari, 10.00-14.00 uur
Deze zaterdag kunt u met uw (klein)kind allerlei speelgoed van de Speelotheek uitproberen.

Voorleesfeestje
Woensdag 1 maart, 14.30 uur

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom! Na het voorlezen wordt nog even geknutseld/getekend.

Leesclub voor kinderen
Start: donderdag 2 maart

In de bibliotheek start de leesclub voor kinderen van groep 4 en 5, die wel wat extra leesoefening kunnen gebruiken. Deze leesclub is een initiatief van Corine Hemmer. Zij heeft ruime ervaring als groepsleerkracht en remedial teacher.
Opgave via www.remedialteaching-heiloo.nl

CoderDojo
Zaterdag 4 maart, 14.00 – 16.00 uur

Bij CoderDojo leren deelnemers tussen de 7 en 17 jaar programmeren, apps ontwikkelen, games maken en meer. Tijdens deze CoderDojo programmeren we met Scratch en maken we kennis met onze robotjes: OzoBot, Sphero 2.0, Dash en Dot. Hoe programmeer je een robot?

Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist, (zie informatie op www.bibliotheekheiloo.nl)

Cursus Digisterker
Leren omgaan met de digitale overheid (4 dagdelen)

Een nieuwe reeks start op dinsdag 7 maart, 14.00 tot 16.00 uur.
Opgave vooraf.


Leren werken met sociale media
Start: vrijdag 17 maart, 14.00 – 15.30 uur, 5 bijeenkomsten

Tijdens deze workshop leert u hoe Facebook, Skype en WhatsApp werken. En u maakt kennis met Instagram, LinkedIn en YouTube. U leert bijvoorbeeld hoe u een profiel aanmaakt, video's toevoegt en reacties plaatst.
Opgave vooraf.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave: www.bibliotheekheiloo.nl/072 – 5330670 of bij de servicebalie

Steun de bibliotheek: word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Wegafsluiting ter bescherming van padden

HEILOO - Verkeersinformatie in De Uitkijkpost, aangeboden door De Paddenwerkgroep. De organisatie meldt dat het tot 28 februari in incidentele gevallen kan voorkomen dat de Kuillaan in Heiloo van 19.00 tot 07.00 uur wordt afgesloten. Dit gebeurt door middel van een slagboom voor gemotoriseerd verkeer. De Paddenwerkgroep is op zaterdag 18 februari bezig met het ingraven van de gaasstrook langs de Zanderslootweg. Van 1 maart tot en met 30 april is iedere avond en nacht de Kuillaan in Heiloo vanwege de paddentrek afgesloten.

Padden en kikkers kunnen al vanaf half februari, als de weersomstandigheden gunstig zijn, beginnen aan de jaarlijkse voorjaars(padden)trek. Tijdens de paddentrek is de route via de Westerweg en Kuillaan naar de Kennemerstraatweg om die reden 's avonds en 's nachts niet toegankelijk. Massale paddentrek vindt plaats bij zeven graden Celsius, zuidwesten wind en als er enige regen valt of bij een hoge luchtvochtigheid. Er kunnen dan honderden dieren tegelijk de weg oversteken.
De Gewone pad, Bruine kikker en de Kleine watersalamander zijn landdieren. In het voorjaar trekken zij van bos naar duin de weg over naar het water om daar hun eieren af te zetten. De larven groeien op in het water en verlaten het water na enige maanden om daarna op het land verder te leven. Padden en kikkers zijn na drie jaar geslachtsrijp. Verder zijn amfibieen nuttige dieren. Ze eten muggen, vliegen, spinnen, torren, vlinders, slakken (dus geen slakkengif gebruiken) en wormen.

De Paddenwerkgroep heeft ieder jaar nieuwe vrijwilligers nodig. Wilt u de Paddenwerkgroep Heiloo helpen, neem dan contact op met Els Meurs (coordinator). Op www.padden.nu vindt u alle contactgegevens van de groep.

Witte Kerk vol bij familieconcert Apollo ensemble

Jong en oud(er) gehuld in muziek. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Onder ruime belangstelling van ouders en kinderen verzorgde het Apollo ensemble op zaterdag 18 februari een gratis quality time concert voor jong publiek in de Witte kerk van Heiloo. Uitgevoerd werd het allegro uit het 9e pianoconcert van Mozart. Daarnaast was er aandacht voor het werk van Joseph Haydn, dat wat ernstiger van toon is.

Mozart's pianoconcert bood galante lichtvoetigheid. De bewegelijke cadenz, die Marion Boshuizen solo op de forte-piano speelde, boeide ook de kinderen die op de eerste rij voor het grote publiek op de bankjes zaten. Het adagio uit de Trauersymfonie van Haydn bracht beschaduwde lyriek met gedempte violen waarbij een wat plechtige sfeer ontstond. De musici toonden hun vakmanschap en deden daarbij geen concessie aan het jeugdige publiek. De kinderen mochten vooraf meetellen met het menuet uit de Lamentatione symfonie, een hoffelijke, statige dans met bemeten muzikale frases.

Tot slot werd de finale uit de Passione symfonie op voortvarende wijze gebracht. Na het concert was er gelegenheid kennis te maken met de instrumentalisten en hun instrumenten. Kinderen kregen de kans om onder begeleiding van de musici even een viool, fagot of forte-piano uit te proberen om zo een waardevolle eerste muzikale ervaring op te doen.

Tekst: Felix Hogeboom

Felix Hogeboom op Amsterdam FM over historische connectie Gerard van het Reve schreef voor Uitkijkpost

Felix Hogeboom leest tekst voor over connectie Uitkijkpost en Gerard van het Reve.

HEILOO/AMSTERDAM - Cultureel verslaggever Felix Hogeboom van De Uitkijkpost was maandagmiddag te gast bij het literaire praatprogramma 'Oba live' van Amsterdam FM. Hij sprak over de relatie tussen Uitkijkpost en volksschrijver Gerard van het Reve (1923-2006). Deze bekende auteur leverde vlak na de oorlog journalistiek proza voor publicatie in de eerste jaargang van het nieuwsblad, dat vanaf juni 1945 verscheen. Hij schreef over herrijzend Nederland. Het ging om de opbouw van de maatschappij, waarbij de volksschrijver pleitte voor solide staatsbedrijven om de opbouw van welvaart voor velen te garanderen. Zie ook het uitgebreide verhaal op www.uitkijkpost.nl (zoek op 'Reve').

CoderDojo: hoe programmeer je een robot?

HEILOO - Bij CoderDojo leren deelnemers tussen de zeven en zeventien jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en meer. Tijdens deze CoderDojo programmeren de deelnemers met Scratch en maken ze kennis met robotjes: OzoBot, Sphero 2.0, Dash en Dot. De vraag is: hoe programmeer je een robot? In Heiloo wordt de CoderDojo ondersteund door Specialist in Websites en Jongerenwerk Heiloo. Deelnemen is gratis, een toegangskaart is vereist en verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl.

Datum: zaterdag 4 maart van 14.00 uur tot 16.00 uur in Bibliotheek Heiloo.

TE HUUR OP IBIZA caravan op camping aan het strand. Van 1 juni tot 25 juli en van 19 augustus tot 4 september. Voor info telnr. 06 - 5143 2002

Kim's Haarsalon Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 De prijzen ietsjes gestegen. Knippen is nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: Ma DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en cranio-sacraal therapie. Voor informatie of afspraak: 06 - 2266 6059 of www.destillebron.nl KENNISMAKINGSACTIE: eerste holistische massage voor de halve prijs!

GARAGEBOX te koop gevraagd in PLAN OOST HEILOO. Tel 06 - 2673 0793

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren. In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start na voorjaarsvakantie. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06 - 2484 4377 Brigitta Madderom

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Leeskilometers maken in de bieb! Zit uw kind in groep 4 of 5 en heeft het moeite met lezen? 2 maart begint ervaren remedial teacher een leesclub in bibliotheek Heiloo. Voor meer info: kijk op: www.remedialteaching-heiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

VOLLEYBAL 55+ op recreatieve basis ! Maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur in de Gymzaal, Kerkakkers Heiloo. Gratis proefles !! Info: 072 - 533 3166

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Vrienden of buren van Schiphol halen met een 9 persoons bus. HUURAUTO-HEILOO.NL

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 4811 6691

Loodgieter nodig? Gepensioneerde loodgieter heeft tijd over. Tel: 06 - 5111 7811

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

GARAGEBOX TE HUUR, omg. Kerkakkers/Westerweg. Rustig gelegen, droog en ruim. VANAF 01 Maart. Voor info 06 - 1824 9311

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7, 1851 NV Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Kast ophalen bij Ikea ? Reserveer een bus. HUURAUTO-HEILOO.NL

Extra 'ogen en oren' vanwege uitgaansgeweld Castricum

CASTRICUM - De gemeente Castricum zet extra toezichthouders in op straat en de politie zorgt voor extra agenten op de perrons van Station Castricum. Daarnaast regelt Prorail extra personeel op de perrons. Dat werd donderdagavond duidelijk tijdens een spoeddebat over de ernstige mishandeling van twee mensen op het station van Castricum in de nacht van zaterdag 11 en zondag 12 februari.

Burgemeester Toon Mans van Castricum spreekt over 'tijdelijke maatregelen, genomen uit voorzorg'. Deze zijn dit weekend ingegaan. De burgemeester is eveneens bereid verdergaande maatregelen te nemen indien er structurele problemen ontstaan. Mocht dit nodig zijn, dan overlegt Castricum hierover met de politie en ProRail. De politieke partij CKenG had het spoeddebat aangevraagd omdat de partij wilde weten of uitgaan in Castricum nog wel verantwoord is. Mans wil tijdelijke maatregelen, maar heeft geen signaal dat er opnieuw problemen ontstaan op het spoor. Verder liet de burgemeester weten dat er 'sporen en tips' zijn en hij verwacht dat de daders worden opgepakt.

Twintig tot dertig mannen vernielden fietsen en sloegen mensen. Ze mishandelden twee jongens van achttien en negentien jaar oud uit Heiloo ernstig. Volgens Roel Beems van CKenG hadden de twee groepen in het dorp eerder op de avond al onenigheid. Na het uitgaan in Castricum ontmoetten ze elkaar weer en ging het mis. Dat verhaal baseert hij op gesprekken met een getuigen en andere bronnen. De politie bevestigt dit. De groep onruststokers gingen er vandoor met de trein voordat de politie arriveerde. Het achttienjarige slachtoffer liep een verbrijzelde neus op en moest naar het ziekenhuis. De negentienjarige jongen belandde in het ziekenhuis vanwege neurologisch letsel. De twee, inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis, deden evenals vijf andere mensen aangifte van mishandeling. De politiewoordvoerder kan niet zeggen of alle mensen in de groep zich schuldig maakten aan vernieling en mishandeling. De politie verrichtte nog geen aanhoudingen.

Burgemeester Mans laat op de website van de gemeente Castricum weten dat hij meeleeft met de slachtoffers: "Deze misdraging is buiten alle proporties. Je hebt gewoon van elkaar en andermans spullen af te blijven. Samen met de politie gaan we er alles aan doen om de daders te identificeren. Ik vind het verschrikkelijk voor de jongeren die zijn mishandeld. Ik hoop dat het snel beter met ze gaat."

De burgemeester roept net als de politie getuigen op om zich te melden: "De politie heeft de zaak in onderzoek en wordt daarbij ondersteund door gemeente en NS. Als u iets gezien heeft afgelopen weekend, meldt u zich dan alsnog bij de politie. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Groen en gezond in het dorp

Foto: Bärbel Böhling

CASTRICUM - Een groene leefomgeving heeft een positieve invloed op stemming, concentratie, zelfdiscipline en stress. Eigenlijk ook logisch, want iedereen kent wel het effect dat een mooie boswandeling op ons mensen heeft. Even lekker uitwaaien, stress en aandachtsmoeheid verdwijnen en men kan er weer 'tegenaan'. Dat geldt ook voor de directe woonomgeving. Het zicht op groen alleen al heeft een gunstig effect op de menselijke psyche - tenminste als er vegetatie is.

Als u gezond wilt wonen, dan zou u dus goed moeten kijken naar de omgeving. Is het lekker groen of kijkt u alleen maar tegen een stenige stoep aan? Dat scheelt nogal in het verdwijnen van stresssymptomen en maakt dat mensen sneller herstellen bij ziektes. Een Amerikaanse studie stelt dat het zicht op vegetatie tot betere concentratie en psychisch welbevinden leidt waardoor omgang met problemen verbetert en agressie vermindert. Het zou dus eigenlijk vanzelfsprekend moeten zijn de straten en pleinen zo groen mogelijk in te richten - want van gezonde mensen worden wij allemaal beter, sociaal en financieel.

Zorgvuldig beleid
Gelukkig is Castricum nog een gemeente met veel groen en zullen wij het groen koesteren, beschermen en waar mogelijk uitbreiden. Maar we hebben ook een grote bouwopgave voor ons: twaalfhonderd woningen op inbreidingslocaties worden er de komende jaren gebouwd. De discussie gaat er nu voornamelijk om welk type woningen er moeten worden neergezet. Maar net zo belangrijk is dat inbreiding vaak ten koste gaat van groene (openbare) ruimtes. Hoe kunnen wij er als gemeente voor zorgen dat het informele groen, waar kinderen kunnen spelen en buren een babbeltje kunnen maken, niet komt te verdwijnen? Het effect op de gezondheid is moeilijk te berekenen en nog lang niet is iedereen zich ervan bewust.

Willen wij in de toekomst onze groene en daarmee gezonde woonomgeving behouden, dan zullen we ons ervoor sterk moeten maken. Burgers en overheid samen moeten deze waardes zien te verankeren in het omgevingsplan dat met de invoering van de Omgevingswet in 2019 moet zijn uitgewerkt. Het Rijk wil dat bij de totstandkoming van beleid en besluiten participatie en inspraak een belangrijke rol gaan spelen. De burger heeft dus nadrukkelijk de mogelijkheid mee te denken. Aan de gemeente de vraag dit te organiseren.

De lokale woonvisie is met goede intenties ontwikkeld, want er is behoefde aan nieuwe woningen. Mooi dat de gemeente hierin wil voorzien en het college dit verder uitwerkt. Maar het vraagt zorgvuldig en goed beleid om dit ook voor de bestaande wijk tot succes te maken.

Tekst: Bärbel Böhling, Vitaal Landschap

Herenmodezaak Esclusivo helemaal klaar voor de toekomst

Foto: Vera Fetisova.

CASTRICUM - Op 11 februari, na een grondige verbouwing van vier weken, heeft de herenmodewinkel Esclusivo & NXT Door aan de Burgemeester Mooijstraat 23-23a in Castricum zijn deuren opnieuw gastvrij geopend voor trouwe klanten en nieuwe klanten. In de winkel kunt u terecht voor zowel zakelijke als vrijetijdskleding.

De Castricumse burgemeester Toon Mans verrichte de feestelijke opening. Hij heeft samen met de kinderen van de eigenaar Maurice Buis het rode lint doorgeknipt. Hierna was er een ontroerend welkomstwoord voor de aanwezigen waarbij menig traantje werd weggepinkt. Tussen de diverse toespraken door werd de vrolijke noot ingezet door Trompetterkorps de Kniekerboekers uit Alkmaar; dit was een verrassing voor de muzikale Maurice. De nieuwe winkel heeft een mooie ruime uitstraling met veel licht hout en donkere metalen accenten dat goed aansluit bij de kwaliteit van het aanbod. De ruime inrichting van de winkel wordt goed ontvangen door de klanten. De familie Buis kijkt met plezier terug op de opening. "De architect heeft goed onze wensen bekeken, we wilden een andere winkel, maar klanten moeten zich thuis blijven voelen. Het was een investering en even wennen, maar als je hoort dat het een 'verrijking is voor het dorp', is het alles waard geweest."

Uitjes voor in de voorjaarsvakantie

REGIO - Wilt u in de voorjaarsvakantie iets leuks doen met de kinderen? Kijk dan op www.natuurgidsalkmaar.nl. Daar vindt u een kalender met alle groene uitstapjes in de omgeving. U kunt bijvoorbeeld naar de lammetjes in de schaapskooi, op zoek naar dierensporen in Schoorl, zelf kruidenboter maken bij de Stadsboerderij, een bijenknutsel maken of op survivaltraining. Voor iedereen is er wel iets leuks. Ook voor volwassenen staan er verschillende activiteiten en natuurwandelingen op de kalender. Alle groene activiteiten in en om Alkmaar vindt u op www.natuurgidsalkmaar.nl.

Praktijk Hanneke Visser Acupunctuur en bioresonantie

Hanneke Visser

Wethouder Twaalfhovenstraat 67, 1911 HC Uitgeest. Telefoon: 0251-319455 of 06-18224671. Website: www.acupunctuuruitgeest.nl. E-mail: hannvisser@gmail.com. Afspraken mogelijk op maandag, woensdag, donderdag en vrijdag.

In de mooie, lichte praktijk in Uitgeest behandelt Hanneke Visser zowel volwassenen als kinderen met diverse gezondheidsklachten. Dit doet zij met behulp van klassieke acupunctuur en/of bioresonantietherapie. De praktijk bestaat dit jaar tien jaar en Hanneke heeft met haar persoonlijke benadering en expertise al heel wat klanten kunnen helpen. Hanneke heeft altijd al grote belangstelling voor gezondheid. Ze vertelt: "Tijdens mijn opleiding tot fysiotherapeut merkte ik al dat ik meer en meer het verhaal achter de klachten wilde weten. Ik ben een aantal jaar heel ander werk gaan doen, maar uiteindelijk bleef ik dromen van een eigen praktijk in de gezondheidszorg". In de Chinese geneeswijze vond Hanneke uiteindelijk wat zij zocht, de methodiek om oorzaken van klachten te achterhalen. Na de benodigde opleidingen startte zij haar praktijk.

Bij diverse gezondheidsklachten
Hanneke helpt onder andere mensen met allergieën, migraine, menstruatieklachten, spijsverteringsklachten en chronische vermoeidheid of- verkoudheid. Hanneke: "Soms geeft iemand aan gewoon niet lekker in zijn of haar vel te zitten. In het eerste telefonische contact en tijdens de eerste afspraak in de praktijk vraag ik door om de klacht en de eventuele oorzaak in kaart te brengen". Met een pols- en tongdiagnose, een gebruikelijk middel in de Chinese Geneeskunde, en op basis van ervaring en intuïtie, kijkt Hanneke verder. Daarbij wordt acupunctuur of bioresonantietherapie ingezet als behandelwijze of een combinatie daarvan. Hanneke geeft duidelijk aan wat haar diagnose is en waaraan vervolgens gewerkt kan worden. Geïntegreerd in de behandeling is een voedingsadvies volgens de Chinese voedingsleer. Eerst wordt het effect van de behandeling afgewacht, waarna als tijdelijke ondersteuning soms een kuur van vitamines, mineralen of Chinese kruiden kan worden gebruikt.

Hanneke Visser Foto: Nathalie Bottemanne

Acupunctuur
Acupunctuur is onderdeel van de Chinese geneeskunde en gaat uit van het herstellen van de energiebalans in het lichaam. Die balans is bij lichamelijke klachten en ziekte verstoord. Door het aanprikken van specifieke punten op de energiebanen (meridianen) kan de energiebalans veranderen waardoor je je fitter en gezonder kunt voelen.

Bioresonantie
Bioresonantie is een alternatieve geneeswijze die stelt dat elk orgaan een specifieke trillingsfrequentie van elektromagnetische aard heeft. Die trilling kan verstoord zijn door ziekte of onbalans in het lichaam. Met een speciaal apparaat kan deze verstoring worden opgespoord en behandeld. Met bioresonantietherapie kan het lichaam gereinigd worden van virussen en afvalstoffen. Hanneke gebruikt deze therapie ondersteunend bij het stellen van de diagnose, maar ook als volwaardige behandeling.

NAET
Hanneke werkt ook met NAET, een behandelmethode waarbij door middel van massagetechnieken allergieën worden behandeld. Deze methode is ook geschikt voor bijvoorbeeld astma en eczeem. Hanneke kan het eveneens toepassen bij vermoeidheid, niet lekker in je vel zitten of pijn zonder aanwijsbare oorzaak als blijkt dat een overgevoeligheid voor een bepaalde stof of voedingsmiddel de oorzaak van de klachten is.

Bel voor meer informatie over behandelmogelijkheden en het maken van een afspraak, of kijk op www.acupunctuuruitgeest.nl

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Fitkids bij Fysio Uitgeest

Kinderfysiotherapeut Karlijn van de Worp.

UITGEEST - Alle kinderen die willen sporten maar door langdurige beperkingen niet mee kunnen doen op reguliere sportclubs, opgelet!

Fitkids is een geprotocolleerd fitness- en oefenprogramma, opgezet door Stichting Fitkids, voor kinderen met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening. Deze kinderen kunnen bij Fitkids gedurende een aantal maanden trainen en bewegen onder professionele begeleiding. Bij elk Fitkidscentrum is een kinderfysiotherapeut betrokken. In een Fitkids-uur wordt er zowel individueel op fitnessapparatuur als in groepsverband getraind. In groepsverband worden er allerlei soorten sport en spel gedaan.

Voor wie
Fitkids is er voor kinderen van zes tot achttien jaar met een chronische ziekte, beperking of langdurige aandoening, die een inactief leven leiden. De kinderen worden meestal doorverwezen door een kinderarts of specialist. Aan Fitkids doen bijvoorbeeld kinderen mee met astma, taaislijmziekte, downsyndroom, diabetes, jeugdreuma, DCD, autisme of een aangeboren hartafwijking.

Doel van Fitkids
In Fitkids ontdekken de kinderen weer het plezier en het nut van bewegen. Een belangrijk doel is het verbeteren van de fysieke en mentale conditie. Voor ieder kind worden er ook individuele doelen gesteld. In Fitkids wordt het kind gestimuleerd om na het doorlopen van het Fitkidsprogramma door te gaan met een andere sport of activiteit.

Kosten
Fitkids wordt vergoed door de meeste zorgverzekeraars.

Fitkids bij Fysio Uitgeest
Het Fitkids-uur zal plaatsvinden op de dinsdag en donderdag van 16.00 tot 17.00 uur in Medisch Centrum Molenstraat aan Molenstraat 1 onder begeleiding van kinderfysiotherapeut Karlijn van de Worp.

Heb jij interesse in Fitkids?
Een informatiefolder met inschrijfformulier ligt op verschillende locaties; in de praktijk maar in de omgeving ook op scholen, bij huisartspraktijken en bureau jeugdzorg. Stuur het inschrijfformulier op of kom langs bij de praktijk. Natuurlijk kan het ook via de website of telefonisch. Bel Karlijn van de worp op 0251-313040 of 0251-313894. Fysio Uitgeest, Molenstraat 1, 1911 BR Uitgeest. Internet: www.fysiouitgeest.nl.

Huys Egmont lezing over hagenpreken en wederdopers

Hagenpreken en wederdopers staan op 24 februari centraal in Huys Egmont.

EGMOND AAN DEN HOEF - Huys Egmont in Egmond aan den Hoef organiseert vrijdagavond 24 februari haar tweede lezing van het jaar. Dit keer vertelt Sander Wassing over de tijd van de wederdopers, de hagenpreken, de beeldenstorm en de rol die edelen als Lamoraal van Egmont hierin speelden. Centraal in het verhaal staat Jeronimus, een kleermaker uit Egmond aan Zee en sympathisant van het wederdoperdom. De middeleeuwse Derper Jeronimus maakte het einde van deze gewelddadige periode van nabij mee en belandde uiteindelijk op het schavot. Wie was deze Jeronimus? Van welke gebeurtenissen was de man getuige en waarom belandde hij op het schavot? Dat wordt duidelijk tijdens de lezing. Deze begint om 20.00 uur en kaarten á 8 euro kunt u bestellen op www.huysegmont.nl/agenda. Vanwege de grote animo is het tijdig bestellen van kaarten aan te raden.

Culturele manifestatie in Geesterhage

CASTRICUM - Het weekend van 11 en 12 maart is er een Culturele Manifestatie in Geesterhage in Castricum dat na verbouwing en nieuwbouw alles in huis heeft om er een mooi evenement van te maken. Alle verenigingen en groepen die zich bezighouden met zang, dans, muziek, theater, literatuur en beeldende kunst zijn inmiddels uitgenodigd en gaven in groten getale gehoor aan deze oproep. Ook zijn er leuke workshops beeldende kunsten en dans en natuurlijk een mooie tentoonstelling in het hele gebouw. De manifestatie start zaterdagmiddag om 13.30 uur sprankelend en spetterend met het grootste kinderkoor van Castricum. Doe je ook mee? We zingen: 'Op een onbewoond Eiland', 'Schoolreis' en 'Hupsakee'. Als je mee wilt doen, kom dan naar de repetitie om 12.30 uur in theater Koningsduyn in Geesterhage. Neem ook je vriendjes en vriendinnetjes ook mee. Doe mee en we hebben het record gevestigd van het grootste koor. Heb je nog vragen kijk dan op www.culturelemanifestatiecastricum.nl.

Rommelmarkt in Sportpaleis

ALKMAAR - Stichting Rommelmarkten Egmond organiseert zondag 26 februari van 10.00 tot 16.00 uur een rommelmarkt in het overdekte wielerstadion aan Terborchlaan 200 in Alkmaar. Deze gigantische markt is een waar eldorado voor rommelmarkt-liefhebbers, verzamelaars en koopjesjagers. Voor meer informatie, bel 06-20114461, stuur een e-mail naar pdrent@quicknet.nl of kijk op www.st-re.nl.

Hersenstichting dankt gevers en vrijwilligers

HEILOO/LIMMEN - De Hersenstichting Nederland collecteerde van 30 januari tot en met 4 februari in Heiloo en Limmen. Er gingen veel collectanten op pad om voor vier miljoen mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Hun enthousiaste inzet heeft in Heiloo 4.221,79 euro opgeleverd en in Limmen 1.796,53 euro. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting dankt u hartelijk voor uw bijdrage. Heeft u de collectant gemist? Uw gift is welkom op gironummer 860 in Den Haag. Wilt u volgend jaar collectant worden, dan kunt u contact opnemen met Nita te Nuijl via ntenuijl@ziggo.nl. Zie ook www.hersenstichting.nl.

Afsluiting Vennewatersweg Egmond-Binnen

EGMOND-BINNEN - De riolering in de Huisweid en Samenweid in Egmond-Binnen moet worden vervangen. Voor deze werkzaamheden wordt het kruispunt Vennewatersweg / Huisweid in Egmond-Binnen tijdelijk afgesloten. De afsluiting duurt van maandag 27 februari om 7.00 uur tot vrijdag 3 maart om 16.00 uur. Doorgaand verkeer van en naar Heiloo wordt omgeleid via de Herenweg (N512) en de Zeeweg. De wijk 'Plan Mooy' is bereikbaar via de Limmerweg en de Kruiskroft.

Programmering Castricum105

Maandag
00.00 – 16.00 uur: Non-stop muziek
16.00 – 18.00 uur: Nieuw Castricums Peil (maandageditie) – Willem Seignette
18.00 – 20.00 uur: Cross Country – Martin Meijer
20.00 – 21.00 uur: NH in Bedrijf i.s.m. RTV80 uit Bergen (een keer in de maand)
21.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Dinsdag
00.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Woensdag
00.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 22.00 uur: Hraj Kapelo hraj – Jan Jonker
22.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Donderdag
00.00 – 17.00 uur: Non-stop muziek
17.00 – 19.00 uur: De Donderdag Date – Frank Ruiters

Oneven weken
19.00 – 20.00 uur: Just Jazz – Fred Timmer & Ineke Timmer (1x in de maand)
20.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Even weken
19.00 – 19.30 uur: Non-stop muziek
19.30 – 23.00 uur: Het Raadsplein – Live vanuit het Gemeentehuis in Castricum (om de week, zie de vergaderagenda op www.castricum.nl)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Vrijdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop muziek
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: De Vrijdagavond Show – Julian Timmer & Mel Glorie
23.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zaterdag
00.00 – 10.00 uur: Non-stop muziek
10.00 – 12.00 uur: De Zaterdagochtend Show – Thom
12.00 – 14.00 uur: Nieuw Castricums Peil (zaterdageditie) – Sander Verschoor en Maarten Glorie
14.00 – 16.00 uur: Sanne Klinkhamer
16.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zondag
00.00 – 07.00 uur: Non-stop muziek
07.00 – 09.00 uur: Ballads at morning
09.00 – 10.00 uur: Radio Klassiek – Helmoth Mehciz
10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst
11.00 – 12.00 uur: Klassiek & Ballads at morning
12.00 – 14.00 uur: Cabaret van Nederlandse Bodem
14.00 – 17.00 uur: 105 Sportlive
17.00 – 19.00 uur: The Flash Back Show
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 22.00 uur: Non-stop muziek
22.00 – 00.00 uur: Ballads at night

Met 'concertbus' naar het concertgebouw

Houdt u van klassieke muziek? Vindt u het leuk om van concerten te genieten in het concertgebouw in Amsterdam? Ziet u er tegenop om alleen te gaan of om zelf naar Amsterdam te reizen? Dan heeft het Uitbureau Castricum (UBC) voor u de oplossing: de concertbus.
De 'concertbus' brengt u comfortabel naar het Concertgebouw en zet u voor de deur af. Na afloop van het concert haalt de bus u weer bij de deur van het Concertgebouw op en zet u af op het station van Uitgeest of op één van de negen opstapplaatsen in Castricum. De bus rijdt voor jong en oud.

U krijgt van het UBC keuze uit aan aantal concertseries en u beslist zelf welke serie u wilt bijwonen en op welke rang u wilt zitten. De kaarten voor deze concertserie krijgt u rechtstreeks van het Concertgebouw toegestuurd, UBC verzorgt het busvervoer voor u. De kosten van dit busvervoer waren afgelopen seizoen 12,50 euro per concert en worden per seizoen berekend. In februari wordt de informatie voor het komend seizoen verstuurd en kan men een serie kiezen.

Wilt u in aanmerking komen of heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Ans Hoffman via 0251-652 530 en met Angelie Graumans via 0251-826466 of amg.graumans@ziggo.nl.

Makelaar procesbegeleider in zoektocht naar ideale woning

CASTRICUM - Stel, u heeft besloten een ander huis te kopen in Castricum. Welke stappen neemt u vervolgens voordat u uiteindelijk de sleutel van uw nieuwe woning krijgt? Eén belangrijke stap mag u niet overslaan: het inschakelen van een NVM-woningmakelaar.

Samen met hem of haar zet u uw woonwensen op een rij. Wat zijn uw toekomstplannen, welke woonwensen heeft u en waar zoekt u? En niet op de laatste plaats: wat zijn uw financiële mogelijkheden? De makelaars van Teer loodsen u deskundig door het hele proces en behoeden u voor een aankoop waar u later spijt van krijgt.

Dat er een nieuwe makelaar in Castricum is bijgekomen, zal u niet zijn ontgaan. De eerste succesvolle woningtransacties zijn inmiddels een feit en menigeen weet het gezellige kantoor aan de Dorpsstraat te vinden. "We hebben een geweldige start gemaakt", zegt Vanessa Vendel, een van de makelaars van het Teer kantoor in Castricum. "Nu zullen we doorpakken en de inwoners van Castricum laten zien dat een professionele begeleiding en aandacht voor mens en woning een succesformule is die garant staat voor tevreden klanten." En dat doen ze ook op zaterdag, want het kantoor is zelfs op die dag geopend voor haar klanten.

"Castricum is een ontzettend leuk werkgebied en we voelen ons hier prima thuis", aldus de enthousiaste assistent-makelaar Britt Nelis. "De warme chocomelk die we elke vrijdag uitdeelden op de markt vond gretig aftrek en de mensen vonden het ook echt leuk om even een praatje met ons te maken." Teer Makelaars heeft in het kader van de opening van haar vijfde vestiging speciaal voor de klanten uit de gemeente Castricum een aantrekkelijke actie (50% korting op de courtage). Deze actie loopt tot eind maart. Daarna maakt de makelaar zich klaar voor het landelijke Open Huis van de NVM op zaterdag 1 april. Nieuwe acties volgen dus houd de website in de gaten of loop gewoon binnen voor informatie. De koffie staat er klaar.

Duinrellen: blikvangers in het landschap

Foto: Erika Dekker-de Groot

CASTRICUM - Vroeger waren ze een bekend gezicht in het duinlandschap: de ondiepe, soms wat bochtige slootjes, met een wisselende waterstand. Duinrellen heten ze: gegraven, ondiepe watergangen, die tot ver in de polder doorliepen. Ze dienen als waterafvoer in het van oudsher vochtige gebied. Veel van die duinrellen zijn in de loop der tijd gedempt. Ze waren niet meer nodig omdat de grond droger werd door de drinkwaterwinning in de eerste helft van de vorige eeuw. Andere verdwenen als gevolg van zandafgravingen en verstedelijking.

De gemeente Castricum, PWN en het hoogheemraadschap willen de duinrellen weer terugbrengen in het landschap. Niet alleen omdat het mooie landschapselementen zijn, ook omdat het grondwater weer naar zijn oude niveau stijgt. Oude duinrellen worden in ere hersteld of opnieuw gegraven. Duinrellen kunnen van grote waarde voor de natuur zijn. Het water is namelijk zoet, voedselarm en helder.

Vrijdag 17 februari is een informatiebord onthuld over dit onderwerp. Dit bord staat nabij de Papenberg aan de Puikman. De onthulling gebeurde door Jan van der Meij (manager Natuur & Recreatie van PWN), Rob Veenman (Hoogeheemraadschap Hollands Noorderkwartier) en Rob Schrijf (wethouder van de gemeente Castricum).

Bron en foto: gemeente Castricum

Care For Hair heeft ruimere openingstijden

CASTRICUM - Om de klant zo goed mogelijk van dienst te zijn, kent CFH ruime openingstijden. Wij zijn van maandag tot en met zaterdag geopend. U kunt de hele dag zonder afspraak binnenlopen, waarbij in de ochtenden tevens op afspraak wordt gewerkt. U kunt ook altijd een afspraak maken. Dit kan telefonisch tijdens openingstijden of 24/7 via de handige online tool op de website.

U vindt Care For Hair (CFH) in Castricum aan de Dorpsstraat 75J en in Heiloo in Winkelcentrum het Hoekstuk. Ons team weet alles over de laatste trends en kniptechnieken, zodat de kapsters uw haar tijdens elk bezoek weer fantastisch kunnen knippen, kleuren en stylen.

Stap gerust eens bij ons binnen voor een advies. Voor meer informatie over CFH en onze openingstijden kunt u kijken op www.careforhair.nl.

Kom je met me ravotten?

Lekker genieten in de speeltuin Foto: aangeleverd

Wie er wil komen spelen vrijdag ochtend is van harte welkom in de Springplank Speeltuin! Ze zetten de 'tractors' naar buiten en jong en oud mag komen genieten van een kopje koffie en limonade. Vanaf 10:00 uur gaat ze open.

Kom gezellig langs en wie weet - misschien is er al de een of ander krokus te zien die jullie afgelopen jaar samen hebben geplant! Wie er zin in heeft pakt mee aan - ze willen nog een haag planten en wat kleine klusjes doen. Of je geniet samen met de kinderen van een heerlijke ochtend buiten.

De peuterochtenden staan in februari in het teken van 'Wakker worden!' Sommige dieren die in de winter slapen komen al een eerste keer uit hun hol. Welke dieren slapen in de winter en waarom doen ze dat? Verhalen en knutselwerkjes rond dit thema zijn er in februari tijdens de peuterochtenden. Ook in de speeltuin worden plant, dier en mens langzaam wakker… Info onder info@springplank-castricum.nl of 0623172754.

Noodlottig ongeval door koolmonoxidevergiftiging

HEILOO/ AKERSLOOT - De 46-jarige vrouw uit Heiloo en de 53-jarige man uit Akersloot zijn vorige week in de nacht van dinsdag op woensdag om het leven gekomen door een noodlottig ongeval. De politie vond de slachtoffers in een geparkeerde bestelbus in Haarlem. Ze zouden zijn omgekomen door koolmonoxidevergiftiging. De koolmonoxide is waarschijnlijk vrijgekomen door een verwarming in de auto.

Ode aan Nijntje

Nijntje in de bloemen. Op de foto de Egmonders Maartje en Koen Visser. Foto: Evert Visser

EGMOND AAN ZEE - Bloemen voor Nijntje in Egmond aan Zee en opvallend veel mensen die de afgelopen dagen een foto namen van het in bloemen gehulde konijntje. Een mooi eerbetoon aan Dick Bruna, de bedenker en tekenaar van het wereldberoemde konijn. Hij overleed donderdag 16 februari op negenentachtigjarige leeftijd. De boot met Nijntje is sinds 2008 een veelgebruikt speelobject voor kinderen. Vereniging Dorpsbelangen Egmond 'parel' aan Zee nam destijds het initiatief om te komen tot dit zogenoemde Nijntjepleintje omdat Nijntje in Egmond is 'geboren'. Dick Bruna tekende het konijntje namelijk tijdens een vakantie in Egmond. Destijds kwam Bruna speciaal naar Egmond om Nijntje officieel in gebruik te stellen. Dat deed hij in het bijzijn van de basisschoolleerlingen van Egmond aan Zee. Een toepasselijke plek dus voor het Nijntjepleintje. Het konijntje is voor veel kinderen en volwassenen niet meer weg te denken uit hun leven. Nijntje groeide uit tot een icoon van wereldformaat. De boeken zijn in meer dan vijftig talen vertaald en er zijn 85 miljoen exemplaren gedrukt.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Vlooienmarkt in sporthal De Lelie

U vindt het hier ongetwijfeld...

AKERSLOOT - Organisatieburo de Lang organiseert zondag 5 maart in sporthal De Lelie in Akersloot een vlooienmarkt. Deze markt biedt vintage en retrospullen, verzamelingen, computerspellen, speelgoed, gereedschap, antiek, curiosa, huishoudelijke artikelen en nog veel meer. U kunt zich inschrijven voor een kraam (met hoek) of grondplaats. De markt is geopend van 9.30 uur tot 16.00 uur. Adres: Rembrandtsingel 3 in Akersloot. De toegang bedraagt 2,50 euro. Kinderen tot en met twaalf jaar hebben gratis toegang. Voor meer informatie, bel 0229-757766 of 06-51374913. Zie ook www.burodelang.nl.

Word jij sportvlogger in Heiloo?

Beelden om te delen.

HEILOO - Ben jij gek op sport en lijkt het je cool om hier videoverslagen van te maken? Dan is dit echt iets voor jou. Uitkijkpost en Vidicrowd zijn een unieke samenwerking aangegaan onder de naam Sport in Heiloo. Het doel is om sportprestaties op ieder niveau in Heiloo te filmen en te delen met de inwoners van Heiloo. Vidicrowd is een social videoplatform waarbij je heel eenvoudig alleen of met een groep mensen videoverslagen kunt maken, delen en kijken.

We zijn op zoek naar enthousiaste mensen die hiermee aan de slag willen. Het maakt niet uit of je zelf fanatiek sporter bent of juist helemaal geen ervaring hebt met sport, er zijn genoeg mogelijkheden. Jong en oud, man en vrouw, we willen met iedereen in Heiloo samenwerken die interesse heeft in sport en filmpjes maken. Wij kunnen jou begeleiden bij het in beeld brengen van live sportbeleving.


Doe je mee? Stuur dan een e-mail naar janneke@uitkijkpost.nl met je naam en telefoonnummer en we nemen contact met je op! Woensdag 15 maart 19.30 uur hebben we een informatieavond in de Willibrord (WBC) in Heiloo waarin we uitleggen wat er van je verwacht wordt en hoe we jou kunnen begeleiden.

Trias-atleten Stan Nijhuis en Dave Wesselink winnen goud op NK indoor

Dave Wesselink op weg naar de winst tijdens NK atletiek.

HEILOO - Atletiekvereniging Trias heeft tijdens de Nederlandse junioren kampioenschappen uitstekend gepresteerd. Stan Nijhuis presteerde uitstekend bij het hoogspringen onder de achttien jaar. De Egmonder verbeterde zijn persoonlijk record en het vijfendertig jaar oude clubrecord met 5 centimeter: 196 centimeter. Deze hoogte betekende ook de limiet voor kwalificatie voor de Europese Jeugd Olympische Spelen die in juli in Hongarije plaats gaan vinden. Dave Wesselink won op de 60 meter horden met overmacht de titel onder de twintig jaar. In een nieuw persoonlijk record liep de talentvolle hordeloper 8.00 seconden. Meerkamper Jesper Peterse verpulverde eveneens zijn persoonlijk record op de 60 meter horden. Zijn tijd van 8.65 seconden was helaas net niet voldoende om de finale te behalen. Jay Beelen deed dit in de categorie onder de achttien jaar wel. Met kop en schouders stak hij in de series boven iedereen uit. Helaas raakte hij in de finale vol de eerste horde waardoor hij uit balans raakte. Beelen moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats. Nienke Madderom behaalde ook deze positie in de finale op de 60 horden onder de achttien jaar. De net veertien jaar geworden Nienke werd in januari al kampioen van Nederland onder de zestien jaar. Een vierde plaats in een oudere categorie was uitermate opvallend te noemen. Tristan Slobben behaalde op de 1500 meter onder de twintig jaar keurig de finale. In een tijd van 4.17,95 keek de RTA atleet met een goed gevoel terug op de finale. Sprintster Xiorese Romero wist op de 60 meter sprint onder de achttien jaar keurig de halve finale te bereiken in een tijd van 8.22 seconden.

Zilver voor Job Beintema op NK

Job Beintema (links)geniet van zijn zilveren plak tijdens de NK atletiek.

HEILOO - Trias-atleet Job Beintema heeft dit afgelopen weekend tijdens de NK atletiek laten zien weer helemaal hersteld te zijn van zijn liesoperatie. De talentvolle hordeloper liep in de NK finale voor het eerst onder de magische 8 seconden op de 60 meter horden: 7.97 seconden. De 21-jarige Beintema zal nu zijn pijlen richten op kwalificatie voor de EK onder de 23 jaar in Polen deze zomer. Na de vele successen van de zusjes de Witte moest Lisanne na een rommelige race genoegen nemen met zilver. Het eindschot van Lisanne was wel erg indrukwekkend, maar kwam helaas een paar honderdste tekort voor de winst. Haar tijd van 52.95 seconden was wel naar tevredenheid. Jongere zus Laura had voor ogen een alles-of-niets-race te lopen. Het ging lang goed en razendsnel, maar haar snelle race duurde 50 meter te lang. Toen voelde Laura de man met de hamer. Haar tijd van 53.76 was goed te noemen, maar niet waar ze op hoopte. Volgende week verschijnen de Trias-junioren aan de start voor de NK junioren en zij proberen dit Trias-succes te overtreffen.

Schoolvoetbaltoernooi Heiloo zoekt vrijwilligers

HEILOO - Alle basisscholen in Heiloo hebben een uitnodiging gekregen voor het jaarlijkse schoolvoetbalspektakel. Voor de groepen 7 en 8 zijn de speeldata 31 maart en 7 april. Door groep 5 en 6 wordt gespeeld op woensdag 12 april. Het schoolvoetbaltoernooi wordt voor de elfde keer georganiseerd door HSV en Foresters en gaat dit jaar plaatsvinden op de velden van HSV. Houd de websites van beide clubs en de Facebookpagina Schoolvoetbaltoernooi in de gaten voor meer informatie. Voor het organiseren van dit toernooi zoekt HSV enthousiaste vrijwilligers. Lijkt het u leuk om hieraan deel te nemen, stuur dan een e-mail naar schoolvoetbaltoernooiheiloo@gmail.com.

Nieuwe reeks Walking Football bij De Foresters

Van tevoren is er natuurlijk eerst een warming up. Aangeleverde

HEILOO - De organisatie van Walking Football Heiloo trapt zaterdag 25 februari de voorjaarsreeks Walking Football (55+-voetbal) af door middel van een informatiebijeenkomst. De informatie bijeenkomst is bedoeld voor mensen die geïnteresseerd zijn in het concept en de plannen voor de voorjaarsreeks Walking Football. U bent welkom tussen 11.00 en 14.00 uur bij projectleiders Cor Zwart en Koen de Jong voor vragen en/of opmerkingen of een intake voor deelname aan ons programma. Sportmedische vragen kunt u stellen aan Reva Centre fysiotherapeut Sebastiaan de Lange. Locatie: S.V. De Foresters, Vennewatersweg 23 in Heiloo.

Kampioenskansen SV Vredeburg blijven in tact

LIMMEN - Op dinsdag 14 februari bezocht het eerste zestal van schaakvereniging SV Vredeburg de buren van Oppositie 2 voor een duel in de bondscompetitie. Op vrijdag stond ronde achttien van de interne competitie op het programma.

Vredeburg 1 strijdt met Caïssa uit Hoorn en Attaqueer uit Nibbixwoud om de titel in de derde klasse C. Om de kampioenskansen in tact te houden moest gewonnen worden van middenmoter Oppositie 2. Het werd een moeizame avond. Na een te makkelijke remise van Jos Admiraal, remises van Niels Hageman en Ed Stolp, een jammerlijke nederlaag van Gertjan Hafkamp – hij werd geklopt door een uitgekookte Piet Manni – en een strakke overwinning van kopman Bert Hollander op Tjerk Voskuil stond een stand van 2,5-2,5 op het scorebord. Gelukkig wist Hidde Ebels in een eindspel dat zomaar remise had kunnen lopen dusdanig veel druk op de stelling te houden dat zijn tegenstander, Jacques den Outer, in tijdnood kwam. Toen Den Outer daadwerkelijk de maximaal toegestane bedenktijd overschreed , konden de spelers van Vredeburg opgelucht ademhalen. In de interne competitie verloor Remi Aafjes in het vroege middenspel van zijn partij tegen Bert Hollander een pionnetje: het begin van het einde. Hollander ruilde af, bouwde uit en schoof door naar een vol punt. Ook koploper Bob Stolp won zijn partij. Tegenstander Barry Blekemolen offerde doelbewust een pion voor een aanvalskans over een open lijn. Maar tegen een speler van het kaliber Bob Stolp was dit juist een strategie die versneld naar de ondergang leidde. Harold Ebels beschikte in zijn partij tegen Jos Admiraal over het initiatief en het ruimtevoordeel. Maar toen Admiraal de bevrijdende pionzet f5 kon spelen, vielen voor Ebels alle deuren in het slot en resteerde een remisestelling. Theo Al speelde een puike partij en leek, met drie pluspionnen, Marlies Sturk op te gaan rollen. Maar toen Al in het eindspel zomaar een toren wegblunderde, kon Sturk toch nog de overwinning stelen. Al was in goed gezelschap: ook Gertjan Hafkamp deed een volle toren cadeau. Hier was het Dick Aafjes die het cadeautje uitpakte. Ed Stolp en Hidde Ebels speelden een complexe manoeuvreerpartij. Even leek Stolp de overhand te krijgen, maar met een slimme damezet herstelde Ebels het evenwicht en verzekerde zich daarmee van een halfje. Marc Voorwalt probeerde tegen Nico Pepping aan te sturen op een pionneneindspel, om zodoende de geleerde lessen van de voorafgaande schaaktraining in de praktijk te kunnen brengen. Daar kwam het niet van: in het middenspel verloor Pepping de concentratie en kon Voorwalt beslissend toeslaan. Jan Levering en Adri Beentjes gingen lang gelijk op. Toch wist Levering in het eindspel een voordelig verschil te creëren en het punt te pakken.

Zeevogels pakt vijfde punt dankzij keeper Stoop

EGMOND AAN DEN HOEF - Zeevogels 1 uit Egmond aan den Hoef heeft zondag 19 februari een punt meegenomen uit de Wormer. WSV'30 was de gastheer en kon het thuisvoordeel niet helemaal uitbuiten. Het eerste kwartier speelde Zeevogels geweldig, wat zich ook uitte in een drietal prachtige kansen (drie keer alleen op de keeper af). De eerste kans werd niet benut door Jorrit Groot, de tweede was niet besteed aan de jonge Huib Sprenkeling - hij speelde de bal te ver voor zich uit en wellicht speelden de zenuwen hem parten. Bij de derde kans omspeelde Jorrit Groot de keeper van WSV, werd hij alsnog aangetikt door diezelfde keeper, en waar iedereen geel of rood verwachtte voor de WSV-keeper, besliste de scheidsrechter in zijn voordeel: vrije schop voor WSV. Daarna ging het langzaam bergafwaarts met het goede spel van Zeevogels en kreeg WSV de overhand. Vlak voor de thee kwam dan ook uit een corner de 1-0 op het scorebord.

Na rust bleef het matig bij Zeevogels, maar wist de ploeg toch weer de rug te rechten. Uiteindelijk krulde Jorrit Groot na een mooie dieptepass de bal vanaf links om de keeper heen: 1-1. Vervolgens werden Jesse Groot en de slecht spelende Dennis de Waard gewisseld. Ook WSV had kansen genoeg, maar keeper Jorrit Stoop keepte geweldig en liet geen doelpunt meer toe in zijn heiligdom. In de bloedstollende slotfase ging Huib Sprenkeling weer alleen op de keeper af, maar speelde jammer genoeg de bal weer te ver voor zich uit. Zo bleef de stand die op het scorebord stond hetzelfde: 1-1. Dit gaf toch wel de verhouding weer van de gespeelde wedstrijd. Zeevogels houdt door dit resultaat wel een punt voorsprong op WSV, maar heeft een wedstrijd meer gespeeld. Volgende week geen programma, de week daarna ontvangt Zeevogels op de Hogedijk Hercules Zaandam.

AZ voetballers terug in de schoolbanken

V.l.n.r.: Ridgeciano, Nolan, Pieter, Victor en Quinten.

LIMMEN - De aftrap van de Rabo AZ toer was vorige week ?? CHECK woensdag in Limmen. Bij het Kleurenorkest doet groep 7/8 al een aantal jaren mee. Het is een prachtig initiatief, waarin allerlei thema's samenkomen. Thema's als respect, voeding, gezond bewegen en samenwerken staan centraal.

Ridgeciano Haps en Victor Einarsson kwamen langs bij de kinderen in de klas om het startschot te geven voor deze lessenserie. Eerst stelden de voetballers zich voor en vertelden ze iets over zichzelf en hun passie voor voetbal. Daarna ging de hele groep naar buiten en werd de klas in twee teams verdeeld voor een spannende voetbalwedstrijd. Uiteraard deden Victor en Ridgeciano ook mee. Het werd een sportieve, gezellige wedstrijd. Daarna konden de leerlingen vragen stellen aan de voetballers om een idee te krijgen wat het is om professioneel een sport te beoefenen.

Tenslotte werd er een AZ-shirt verloot en mocht iedereen op de foto met de bekende voetballers. Volgens het Kleurenorkest was dit een geweldige ochtend voor de leerlingen en een mooie manier om kinderen spelenderwijs bewust te maken van het belang van gezond leven.

Maak kennis met tennis bij TV Limmen Oproep aan de jeugd

Sla je slag en doe mee!

LIMMEN - Het tennisseizoen staat voor de deur en daarom organiseert Tennisvereniging Limmen een Tennisinstuif op 1 en 8 maart voor de jeugd in alle leeftijdscategorieën.

Op 1 maart start deze voor groep 1, 2 en 3 om 13.30 uur, voor groep 4 en 5 om 14.30 uur. Op 8 maart is de instuif voor groep 6 en 8 om 13.30 uur en voor groep 7 en leeftijd 12+ om 14.30 uur. In een uurtje maak je kennis met tennis. Neem gerust je eigen racket mee. Heb je die niet, geen probleem, dan zorgen wij ervoor. Vind je het leuk om mee te doen, meld je dan aan via jc@tvlimmen.nl onder vermelding van je naam, groep en leeftijd.

De Jeugdcommissie van TV Limmen ziet je graag begin maart op sportpark de Voetel aan Kapelweg 10 in Limmen.

Jeugdboardingtoernooi in de Watertoren

Veldvoetballers in de zaal.

EGMOND AAN ZEE - ZVV White Stones organiseert komende voorjaarsvakantie voor de achtenzeventigste keer een groot boarding zaalvoetbaltoernooi voor de jeugd van veldvoetbalverenigingen uit de regio. Dat gebeurt in sporthal De Watertoren in Egmond aan Zee. De zaalvoetbalvereniging, waarvan het eerste team uitkomt in landelijke eerste divisie, hecht veel waarde aan een goede relatie met de veldvoetbalverenigingen uit de regio. Mede-organisator Jacco Walta: "Naar onze mening worden jeugdspelers betere voetballers als ze ook in de zaal actief zijn. Gelukkig denken veel veldvoetbalverenigingen daar ook zo over." Naast Adelbert en Zeevogels zullen onder andere HSV, AFC'34, Reiger Boys, SVW'27 en Vios hun beste spelers afvaardigen. Het toernooi wordt mede mogelijk gemaakt door de hoofdsponsor van WS: De Waard bestratingen. Verdere sponsoren zijn Sportcafé de Watertoren, Bouwbedrijf Tervoort, Fysiotherapie De Ronde, Monkey Town Alkmaar en het Rabo Jeugdsport Fonds.

In de Watertoren in Egmond aan Zee spelen op donderdag 23 en vrijdag 24 februari de O13 (D), O11 (E) en O9 (F) pupillen. Per leeftijdscategorie werken de teams eerst poulewedstrijden af waarna met verschillende finales een uiteindelijke winnaar wordt bepaald. Op 23 februari openen van 11.00 tot 15.00 uur de O11 gevolgd door de O13 (15.30 tot 20.00). Vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur kunt u de O9 bewonderen.

Hockeyteam D2 de Terriërs kampioen zaalhockey

HEILOO - Zondagmiddag was het feest voor de jongens van D2 van de Terriërs. Zij slaagden erin zaalhockey-kampioen te worden. De laatste wedstrijden werden in Sportcentrum het Vennewater gespeeld en de jongens waren na negen weken nog steeds ongeslagen kampioen.