De Uitkijkpost

23 december 2015

De Uitkijkpost 23 december 2015


Geen Wintercircus in 2016 na verhoging staangeld van 550%

Foto: Facebook/CircusSijm

HEILOO - Het is dit jaar voor het laatst dat Circus Sijm zijn bekende blauw-gele tenten opslaat aan de Omloop in Heiloo. De forse verhoging van het staangeld heeft het circus doen besluiten het Wintercircus vanaf volgend jaar elders te houden. Na vijftien jaar dus geen Circus Sijm meer in Heiloo.

De gemeente rekent sinds juni van dit jaar een gebruiksvergoeding van € 230 per dag voor het gebruik van gemeentegrond door commerciële partijen. Daarbovenop komen nog de kosten van een vergunning. Tezamen goed voor € 5.345,50, terwijl Circus Sijm tot dit jaar totaal € 750 kwijt (exclusief leges) was voor de 20 dagen dat de tenten tijdens het wintercircus werden opgeslagen.

De gemeente begrijpt dat dit een extreme verhoging is voor het circus, maar wil daarbij toch een en ander toelichten. "De afgelopen veertien jaar heeft de heer Sijm voor het in gebruik nemen van gemeentegrond € 750 per jaar betaald, ongeacht het aantal dagen. Daarnaast heeft de heer Sijm geen nota ontvangen voor het gebruik van nutsvoorzieningen, zoals elektriciteit en water. Voor gebruik van ditzelfde stuk gemeentegrond werd voor andere commerciële partijen (bijvoorbeeld de kermis, red.) aanzienlijk meer in rekening gebracht."

Eerlijk

In juni heeft de raad de Verordening evenementgelden 2015 vastgesteld, met als doel gebruiksvergoedingen voor gemeentegronden vast te stellen die gebaseerd zijn op eenzelfde grondslag, dus die eerlijk zijn en transparant. Voor evenemententerrein De Omloop wordt per 18 juni 2015 een bedrag van € 230 per dag berekend voor commerciële partijen.

Volgens de gemeente is er al in 2014 overleg geweest met de circusdirectie over de geplande Verordening evenementengelden. Er is toen afgesproken dat ná het Wintercircus 2015 samen gekeken zou worden naar de consequenties van de verhoging. Directeur Sijm heeft vooruitlopend daarop tijdens de commissievergadering Bestuurlijke Zaken begin dit jaar aangegeven een bedrag van maximaal € 4500 euro te kunnen betalen voor het gebruik van de gemeentegrond, inclusief nutsvoorzieningen.

Verrassing

Dat het circus nu besluit om volgend jaar het Wintercircus te verplaatsen naar Heerhugowaard, heeft tot verrassing geleid bij de gemeente. "Naar ons idee waren wij nog steeds in gesprek met de heer Sijm over de gevolgen van de verhoging voor het Wintercircus in 2016. Het is jammer dat er nu een einde komt aan een jarenlange traditie van het Wintercircus in Heiloo." Burgemeester Romeyn heeft contact opgenomen met directeur Sijm en aangegeven dat hij het besluit van het circus zeer betreurt.

Directeur Sijm zegt op zijn beurt dat de weergave van de gemeente niet helemaal klopt. "De gemeente heeft het over € 750, maar daarbovenop kwam nog eens € 750 aan leges. Tijdens de vergadering van 11 januari 2015 hebben wij bovendien zelf bekend gemaakt dat de gemeente al dertien jaar is vergeten een rekening te zenden voor stroom en water. Dat kan en mag men het circus niet aanrekenen. En het mag dan zo zijn dat bijvoorbeeld de kermis meer betaalt, maar dat wordt dan wel omgeslagen over tien exploitanten. Circus Sijm wilde nu een totaalbedrag van maximaal €4500 gaan betalen in plaats van die €1500 aan staangeld en vergunningen in 2014." Zijn voorstel om die verhoging stapsgewijs in te voeren over een periode van drie jaar, werd volgens hem door de gemeente afgewezen. Sijm: "Wij hebben dit jaar het aantal dagen ingekort om kosten te beperken en in alle rust een oplossing te vinden voor de toekomst." En die is volgens Sijm eenvoudig: "Heiloo kiest voor 550% verhoging, wij voor verhuizen."

Moeder van Sonja overvallen door duizenden kaarten

De post kwam uit alle hoeken, zelfs uit Zwitserland, Polen, Spanje en Curaçao. Foto: Janneke Mars

De oproep in de Jumbo die de moeder van Sonja (woonachtig in GGZ) deed, heeft gezorgd voor duizenden kaarten. "We hebben snipperdagen nodig om alle post door te nemen", aldus mevrouw Van der Genugten.

Vorig jaar deed ze ook deze oproep; toen kwamen er een stuk of 30 kaarten, dat was al leuk. Maar deze oproep in de Jumbo werd door iemand op Facebook geplaatst en vervolgens door landelijke media opgepakt. De stroom met post kwam al een week voor de verjaardag van Sonja op gang met zo'n 300 kaarten. In de loop van de week werden dit postzakken. "De post wilde de zakken terug en we stortten het in dozen."

Op de verjaardag van Sonja afgelopen week, werd de post met de jarige zelf en haar kinderen gelezen. Sonja hielp mee en was er heel blij mee. De post kwam uit alle hoeken, zelfs uit Zwitserland, Polen, Spanje en Curaçao. Er zaten ook cadeautjes bij, zoals een ballon, een schetsblok, een toilettas en kerstversiering. En nog niet alles is geopend.

Moeder Van der Genugten: "We krijgen er een heel blij, warm gevoel van dat ze zoveel aandacht krijgt. De kinderen van Sonja vroegen of ik volgend jaar weer een oproep doe. Maar dat weet oma nog niet! Ik bedank iedereen met heel mijn hart."

Er speelt wel een vervolgvraag. "Wat zou het toch fijn zijn als er een vrijwilliger is die met Sonja een band kan opbouwen en haar af en toe meeneemt voor een loopje buiten. Al is het maar naar de ijssalon bij de Witte Kerk of de hertenkamp op het terrein. Dan is ze er even uit." En nu duimen dat ook deze hartenkreet wordt gehoord..

'Soms moet je drie stappen terugdoen om twee stappen vooruit te komen'

Michiel Bakker blikt terug op een jaar met hoogte- en dieptepunten. Foto: Aangeleverd

HEILOO – Het afgelopen jaar is er veel veranderd voor de zeventienjarige Michiel Bakker uit Heiloo. Begin dit jaar werd er acute lymfatische leukemie bij hem geconstateerd. Hij blikt terug op een jaar met hoogte- en dieptepunten.

Niet alleen voor Michiel maar ook voor de rest van het gezin is alles veranderd. Hij heeft nog een broer en een zus. Toch is er één hoogtepunt dat er dit jaar met kop en schouders bovenuit steekt. Michiel: "Ik heb ondanks de situatie toch eindexamen kunnen doen. Aan het PCC Oosterhout heb ik mijn diploma in sportdienstverlening en veiligheid behaald." Een grote mijlpaal.

Een dieptepunt van dit jaar is dat hij niet aan de opleiding Marechaussee kon beginnen. "Want dan moet je op een bivaktocht gaan en dat gaat nu niet", legt Michiel uit. Ook had hij afgelopen zomer veel last van bijwerkingen en kreeg hij twee keer te kampen met een alvleesklierontsteking. "Soms moet je drie stappen terugdoen om daarna weer twee stappen vooruit te kunnen zetten en dat is hard werken", aldus Michiel.

Op dit moment gaat het gelukkig goed met Michiel. Hij heeft minder pijn, is minder ziek en heeft meer energie. Hij kan elke dag een paar uurtjes naar school en daarnaast houdt hij zich zoveel mogelijk bezig met leuke dingen. Die bestaan voor hem voornamelijk uit voetbal. Zelf voetballen gaat nu niet maar hij haalt veel plezier uit het trainen van de D3 bij Alcmaria Victrix en hij gaat graag naar wedstrijden van zijn favoriete club AZ. Ook is hij begonnen met rijlessen. Elke maandag krijgt Michiel een chemokuur in het MCA en dat gaat het komende jaar zo door. Als hij in 2017 schoon is heeft hij een even grote kans om later leukemie te krijgen als ieder ander.

Michiel is er trots op dat hij er dit jaar ondanks alles doorheen komt en toch positief blijft. "Dat is niet altijd even makkelijk maar je went er snel aan, je moet doorzetten en je kan maar één richting op en dat is de richting van beter worden", vertelt Michiel.

Tien vragen aan... Wout Folmer

Foto: Aangeleverd

Mijn naam is Wout Folmer, getrouwd met Meta, samen hebben we twee prachtige en creatieve kinderen, Kim en Miky. Ik werk zo'n 25 jaar in de administratieve krochten van de muziekindustrie. Verder speel ik als bassist in bands en op allerlei producties en fotografeer ik wanneer tijd over heb. De Girlpower-dames van Foresters MC2 zijn momenteel regelmatig onderwerp.

1. Waar ben je geboren en getogen?

Geboren op Oost-Java, Indonesië. Getogen achtereenvolgens in West-Afrika, Den Haag, het Gooi en vanaf m'n puberjaren in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was geweest, welk beroep zou je nu uitoefenen?

Kunstenaar: fotograaf/muzikant. Dingen maken die me wat zeggen en hopelijk een ander raken.

3. Wie zou je willen ontmoeten en wat zou je zeggen en vragen?

Bassist Pino Palladino: hoe flik je dat toch elke keer, die geweldige licks en grooves? Of misschien wel fotograaf Kors van Bennekom: Hoe heeft u toch zo veel goed fotowerk kunnen maken? Prachtig van compositie, maar ook nog eens mét een inhoudelijke boodschap én met humor.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Met de jongens van de Kennemerstraatweg avond-aan-avond crossen op onze Kreidlers en Zündapps op het crosslandje aan de Warmoezierslaan. En alleen maar lullen over brommers en opvoeren en "6.3" cilinders. Fabeltastische tijd. Ultieme vrijheid.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?

De westrand van Heiloo, uitklijkend over de weilanden richting de Egmonden. Weidse vergezichten en vaak prachtige luchten.

6. Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?

Een bordje lekkere hete nasi goreng, vers van de warung. (straatrestaurantje in Indonesië). En doe er ook maar een sateh kambing bij.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

"Wout, dat moet je gewoon doen..."

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

Dat m'n volledige achternaam 'Reinders Folmer' is..

9. Wat zou je in het dorp aanpakken, als je burgemeester was?

Zorg dat de theater de Beun en de Buk behouden blijven. Sluiting zou een enorm verlies aan eerder geïnvesteerd kapitaal zijn, en we zouden een goed uitgeruste (theater)zaal kwijtraken. Zoek desnoods hulp bij de buurgemeenten, ook daar zijn verenigingen die de Beun in Heiloo afhuren. Tot ons aller belang en voor alle creatievelingen uit deze regio en hun publiek.

Vraag van Erwin aan Wout: Ik geniet zo van jouw foto's van mensen; hoe vang je de blik zo treffend?

Goed kijken, observeren en dan afdrukken wanneer je onderbewuste je een seintje geeft. Een soort reflex van brein naar wijsvinger. Vooral veel doen, denk ik. De rest is puur geluk. Je kunt ook oefenen zonder camera: ik kijk veel rond, observeer en doe dan soms 'klik' in m'n hoofd, wanneer ik een mooi beeld zie. Gemiste kans? Misschien, maar ook een mooie oefening...

------ einde ---

Ik nomineer voor de volgende 10 vragen : geboren en getogen Heilooër Sjaac Keijzer, m'n oude buurjongen van de Kennemerstraatweg en m'n allereerste bandmaatje uit de Asgard Band.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Hoe vond je eigen plekje in zo'n groot gezin waarin jij bent opgegroeid?

Kerstactie 2015: lichtpuntje in donkere dagen

Evenals vorig jaar hebben de Diaconie van de Protestante Gemeente Heiloo en de Parochiële Caritas Instelling Heiloo de krachten gebundeld voor de kerstactie van 2015. Deze actie is bedoeld om de mensen in Heiloo die moeten rondkomen van een minimuminkomen in de Kersttijd een extraatje te bezorgen.

Dit jaar hebben de organisaties net als vorig jaar een financiële bijdrage mogen ontvangen van kringloopwinkel Keer op Keer, Dorcas, het A.A.C.Lehmann Fonds, de Dr. Hofstee stichting, enkele andere weldoeners en tevens van de initiatiefnemers de P.K.N en de P.C.I.

Gezien het jaarlijks oplopende aantal mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen, zijn de initiatiefnemers van de kerstactie de gulle donateurs dankbaar dat zij 380 mensen een bijdrage kunnen geven.

Voor de uitvoering van deze Kerstactie en tevens om de privacy van de mensen te beschermen, is samenwerking gezocht met de Gemeente Heiloo. Bij de gemeente zijn de gegevens van de mensen, waar het om gaat, bekend en de kerstgift zal tegelijk met de uitkering in december worden overgemaakt. Deze gift wordt niet gekort op de uitkering. De betreffende mensen ontvangen in december een brief via de gemeente over de Kerstactie 2015. De initiatiefnemers van deze kerstactie hopen op deze manier wat verlichting te brengen in het bestaan van een aantal inwoners van Heiloo.

Oplossing en winnaars oliebollenpuzzel

HEILOO - Er is lustig gepuzzeld op de olliebollenpuzzel van vorige week. Iedereen bedankt voor de enthousiaste respons.
De oplossing: Bakkerij Zoon. Uit de vele goede oplossingen zijn de volgende namen geloot:

Amber Mascini; Herman Kerssens; Coby Kostense; Jan en Gre Kruijenaar; Marga Mulder.

Gefeliciteerd, winnaars! U kunt uw oliebollen en appelflappen ophalen bij de oliebollenkraam van Bakkerij Zoon die van maandag 28 tot en met donderdag 31 december op het Stationsplein staat. Via de mail ontvangt u een speciaal codewoord om uw prijs in ontvangst te kunnen nemen.

Buurtpreventiebordjes schrikken criminaliteit af

Foto: Aangeleverd

HEILOO - Begin oktober zijn Paul Dirks en Danielle Kloos gestart met Buurtpreventie-groepen, naar aanleiding van de inbraakgolf in augustus/september. In eerste instantie in de eigen wijk, maar al snel daarna voor andere wijken in Heiloo. Het beheer van de groep is geautomatiseerd zodat het opzetten van nog meer groepen niet zo veel extra werk kost.

De whats-app groepen zijn opgezet per wijk zodat verdachte situaties goed gevolgd kunnen worden. Dit moet ook wel, want per whats-app groep kun je maar 100 mensen kwijt en er zijn al ruim 500 aanmeldingen.

Vrij snel na het opstarten heeft de politie de beheerders van de groepen bij elkaar geroepen om informatie uit te wisselen en vragen te beantwoorden. Daarbij was ook de gemeente aanwezig en beheerders van de groepen uit Limmen, Akersloot, Uitgeest en Castricum. De eerste drie groepen bestaan al twee jaar en hebben de Heiloose groepen enorm op weg geholpen. Er is goed contact met de politie en de gemeente maar het is en blijft een burgerinitiatief.

Bij de invalswegen van Heiloo heeft de gemeente borden met de tekst Buurtpreventie geplaatst om bij iedereen duidelijk te maken dat in Heiloo Buurtpreventie-groepen actief zijn. Buurtpreventie Heiloo streeft er naar om Heiloo een onaantrekkelijke werkplek te maken voor inbrekers en overlastplegers. Met elkaar zijn ze de ogen en oren totdat de politie ter plaatse is. Ziet u iets vreemds of verdachts in uw buurt? Vertrouwt u de persoon aan de deur of op straat niet? Bel altijd de politie via 112 in geval van onraad. Daarna kunnen de deelnemers van de groepen een melding via de whatsapp-groep doen.

Ondanks het grote aantal deelnemers zijn aanmeldingen nog steeds welkom. In bepaalde wijken zijn er nog weinig deelnemers. Aanmelden kan door een mail te sturen naar buurtpreventieheiloo@gmail.com. Je krijgt dan een digitaal aanmeldformulier en wordt toegevoegd aan de whats-app groep van je eigen wijk. Ook is er een Facebook-groep onder de naam Buurtpreventie Heiloo.

Veilig omgaan met vuurwerk

HEILOO - Het einde van het jaar nadert en dat betekent voor sommige inwoners: vuurwerk afsteken. Voor anderen zijn het angstige dagen, omdat ze schrikken van de knallen en bang zijn voor rondvliegende rotjes. Ook voor huisdieren zijn deze dagen niet prettig. Om het voor iedereen leuk te houden is het van belang op het volgende te letten:

Vuurwerk mag afgestoken worden op 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Bij het afsteken van vuurwerk buiten dit tijdstip en bij het bezit van illegaal vuurwerk krijgt u een boete en riskeert u inbeslagname van het vuurwerk. De politie voert controles uit.

Denk ook aan veiligheid:

* Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren

* Houd uw huisdieren binnen rondom de jaarwisseling

* Zet vuurpijlen in een fles die gedeeltelijk is gevuld met zand

* Steek vuurwerk alleen aan met een sigaret, sigaar of speciale aansteeklont

* Steek 'weigeraars' nooit opnieuw aan

Vandalisme

Rolemmers, prullenmanden en drolinettes worden jaarlijks gebruikt voor het afsteken van vuurwerk. Dit betekent veel schade en een enorme kostenpost voor de gemeente. Afgelopen jaarwisseling had de gemeente € 6.000 aan schade. Om dit te voorkomen raden wij u aan om rolemmers niet langs de weg te laten staan. Daarnaast vragen wij u om bij een verdachte situatie, waarbij (vermoedelijk) schade aan uw of onze eigendommen worden aangebracht, direct de politie te bellen. De politie is bereikbaar via 112 of 0900-88 44.

Begin het nieuwe jaar met een schone straat

Cijfers tonen aan dat bijna 40% van de vuurwerkslachtoffers op nieuwjaarsdag vallen. Zwerfvuurwerk wordt afgestoken met mogelijk nare gevolgen. De gemeente doet een beroep op u om mee te helpen aan een daling van het aantal vuurwerkslachtoffers door de restanten van het afgestoken vuurwerk direct op te ruimen. Zwerfvuurwerk kunt u het beste opruimen door de resten van vuurwerk nat te maken en in de grijze rolemmer te gooien.

Osteopathie Heiloo

Foto: Stip Fotografie

Het Zevenhuizen 48 B (Sportcentrum het Vennewater, 1e etage), 1852 JC Heiloo, telefoon: 072 – 533 03 44, e-mail: info@osteopathie-heiloo.nl, www.osteopathie-heiloo.nl

Nico Ruiter is 25 jaar fysiotherapeut en o.a. gespecialiseerd in manuele therapie en sportfysiotherapie. Om over meer kennis en behandelingsmogelijkheden te beschikken, volgde hij de zesjarige opleiding tot osteopaat aan het IAO te Gent. "Osteopathie is een onderzoek- en behandelmethode om het lichaam dat uit balans is, weer in balans te brengen. Als osteopaat werk ik daarbij alleen met mijn handen. Er komen geen apparaten aan te pas."

Eén geheel

Fysiotherapie richt zich met name op het bewegingsapparaat (botten, spieren en gewrichten). Osteopathie kijkt ook naar de organen (maag, lever, enz.), omdat het lichaam als één geheel gezien kan worden. In een gezond lichaam zijn alle onderdelen soepel. "Daar waar weefsels goed beweeglijk zijn, krijgt ziekte minder kans." Een osteopaat is goed opgeleid om met de handen te voelen waar in het lichaam evt. obstakels zijn. Die obstakels kunnen mogelijk door speciale behandeltechnieken worden opgelost. Daarbij wordt gekeken naar de drie systemen in het lichaam: het bewegingsapparaat, de organen en het cranio-sacrale systeem (schedel, heiligbeen en zenuwstelsel). Zo kan hoofdpijn soms verholpen worden door de onderrug te behandelen en worden bekkenklachten na een blindedarmoperatie soms veroorzaakt door littekenweefsel.

Zelfgenezend vermogen

Door middel van de behandeltechnieken helpt een osteopaat het zelfgenezend vermogen van de patiënt aan te spreken. Het resultaat kan zijn dat bepaalde weefsels hun natuurlijke soepelheid terug krijgen. Dit zelfgenezend vermogen bestaat o.a. uit drie systemen: het hormoonsysteem, het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Aanvullende behandelingen

Nico geeft ook voedings- en bewegingsadviezen en verwijst zijn cliënten zo nodig door.

Darmklachten kunnen naast een osteopathische behandeling gebaat zijn bij een dieet. Mensen met rugklachten kunnen naast osteopathie gebaat zijn bij bewegingsadviezen. "Ik beschik over een netwerk van o.a. specialisten, (sport)artsen, psychologen, collega-fysiotherapeuten, collega-osteopaten en (orthomoleculair)diëtisten", vertelt Nico. "Samen leveren wij een grote diversiteit aan zorg."

Nico is aangesloten bij het Olympisch Netwerk Noord-Holland. In 2016 zal hij de opleiding tot sport-osteopaat volgen. Verder staat hij ingeschreven in het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO). Tevens is hij, met Ingrid Vel, mede-eigenaar van Fysiotherapie Vennewater.

Openingstijden

Osteopathie Heiloo is geopend op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur. Een afspraak maken kan telefonisch, per e-mail of aan de balie.

Zonnebloem Heiloo viert Kerst

Foto: Aangeleverd

Dinsdag 15 december vond het jaarlijkse Kerstdiner van de Zonnebloem samen met de gasten van het Rode Kruis plaats. In de sfeervolle ambiance van Klein Varnebroek werden de ruim 90 gasten heerlijk culinair verwend. Als intermezzo zorgde de 10-jarige Sil Keizer voor prachtige pianomuziek. De traditionele gedichten en een kleine samenzang maakten deze avond weer tot een mooi voorproefje voor de feestdagen.

Kerstexposities in de Hofdijk

De Hofdijk toont haar grote aanbod aan activiteiten. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Tijdens de Kerstdagen en nieuwjaar valt er veel te zien in het gangpad en de lokalen van de Hofdijk. Gezamenlijk presenteren zich Open Atelier Beeldhouwen, het Nivon Heiloo, De Hobby Farm en 'Cursisten in Beeld' onder leiding van Trudy Keyzer met een expositie in de gang en in hun ateliers. Tevens kunt u nog een kijkje nemen in de ruimte van Tintoretto. Troubadour Hubert Kuijper zal het geheel sfeervol muzikaal opluisteren.

In het gangpad toont Open Atelier Beeldhouwen aan u de beelden die door de deelnemers in het afgelopen jaar zijn gemaakt. Een enthousiaste groep beeldhouwers die zich door elkaar laten inspireren. Zij komen geregeld samen om te werken in speksteen. Dat resulteert in een scala van prachtige beelden met een eigen uitstraling in verschillende kleurstellingen.

De Nivon afdeling Heiloo toont u de resultaten van diverse creativiteitscursussen, onder andere wol-vilten, quilten, diverse andere textiele technieken, tekenen en schilderen en andere (grafische) technieken, keramiek, en vele andere; zie voor het cursusaanbod: www.nivonheiloo.nl

Tevens kunt u worden geïnformeerd over de geologie-activiteiten, voor zowel volwassenen als jongeren tot 13 jaar Nivon vrijwilligers staan voor u klaar en geven u graag de nodige informatie.

Daarnaast zullen op bepaalde momenten demonstraties te zien zijn van bijzondere activiteiten: hoe maken we op de computer een 'fractal', een demonstratie van brandschilderen en een presentatie van Modern Breiwerk.

De Hobby Farm Heiloo laat u zien wat de kinderen vanaf 6 jaar zoal in elkaar weten te knutselen Diverse groepen kinderen komen onder leiding van vrijwilligers wekelijks bijeen om creatief bezig te zijn. Er is nog vraag naar een vrijwilliger, wie biedt zich aan? Er zijn heel veel voorbeelden en boeken aanwezig; zo kunnen de kinderen zelf uitzoeken wat ze willen maken. Ook de KunstKids laten hun kunstwerken zien. U kunt alvast een kijkje nemen op de site: www.hobbyfarmheiloo.nl

De expositie "Cursisten in Beeld" o.l.v. Trudy Keyzer is te zien in de lokalen van de Hobby Farm. De schilder- en beeldhouwcursisten zijn vrij in hun opzet, maar kunnen ook volgens thema werken en dat totaal naar eigen inzicht uitwerken. Het geheel is een overzicht van diverse schilderingen met een eigen karakter. En de beeldhouwers verbeelden hun visie in speksteen en mergel. Zij laten de schoonheid ervan aan u als toeschouwer zien.

Zo krijgt u een volledig beeld van het grote aanbod aan activiteiten die plaatsvinden in het gebouw De Hofdijk. Voor menigeen een bron van inspiratie en voor iedereen een plezier om naar te kijken.

U bent van harte welkom van 13.00 uur tot 17.00 uur op zaterdag 26 en zondag 27 december en vrijdag 1 januari. U vindt de Hofdijk aan de Mariënstein 178-A 1852 SN in Heiloo

Landgoed Willibrordus: Een Groene Brug

HEILOO - GGZ-NHN, Stichting de Buitenkans, het IVN, Zorgvilla Cranenbroeck en Groei & Bloei Midden-Kennemerland gaan een uniek samenwerkingsverband aan in het project Een Groene Brug. Dit project wil ontmoeting en verbinding tussen mensen op een ongedwongen manier tot stand brengen door samenwerking en activiteiten in het groen: groen vormt de brug naar verbinding Natuur en groen hebben een bewezen positieve invloed op de gezondheid en in het algemeen op het gevoel van welzijn. Landgoed Willibrordus wordt als het ware een Healing Environment: een heilzame omgeving die je helpt beter/gezonder te worden: rustgevend, fijn om te wandelen en in te verblijven en activiteiten te doen.

Het project Een Groene Brug is mede mogelijk gemaakt door het programma Groen Verbindt van het Oranjefonds. In de komende drie jaar steunt het Oranjefonds dertig initiatieven, waarbij groen als middel wordt ingezet om bewoners van maatschappelijke instellingen duurzaam te verbinden met buurtbewoners.

Het project Een Groene Brug is daarmee eigenlijk een uitbreiding en opschaling van de op het Landgoed Willibrordus gelegen buurttuin De BY.

Ouderen

Een Groene Brug wil ook zeker de groep ouderen betrekken. Naast de bewoners van zorgvilla Cranenbroeck kent de GGZ-NHN ook een grote groep ouderen. Waarvan sommigen niet in jaren maar wel lichamelijk tot de ouderen gerekend moeten. Mensen met schizofrenie (een aanzienlijk deel van de doelgroep van de GZZ) behoren vanaf 50 jaar veelal lichamelijk gezien al tot de doelgroep ouderen!

Daarom bundelt Een Groene Brug ook haar krachten met het IVN en gaat deelnemen aan het project Groen, Grijs en Gelukkig. Met Groen, Grijs en Gelukkig wil het IVN het welzijn van ouderen in en rond zorgcentra vergroten door hen, met hulp van betrokken vrijwilligers en omwonenden, in staat te stellen te genieten van (de gunstige effecten van) natuurbeleving, beweging en buitenlucht.

Meedenken

Het project wordt voor en door buurtbewoners en bewoners van het landgoed opgezet en uitgevoerd. Bewoners van Heiloo, organisaties en instellingen die interesse hebben, zijn van harte uitgenodigd om mee te denken en te werken. Gedacht wordt onder andere aan een natuurpad, een bloemenspoor- en fruitbomenroute, ommetjes, een stilte- en meditatieplek, een belevingstuin en een pluktuin. Daarnaast zijn er allerlei ideeën over activiteiten die georganiseerd kunnen worden, van biowalking, bloemschikken, meditatie en yoga in de natuur tot een buurtpicknick onder de fruitbomen.

Begin 2016 volgt informatie over bijeenkomsten en gelegenheden om concrete plannen te maken en aan het project mee te doen.

Babbeltrucverdachte opgepakt

De beelden van de pinner werden op meerdere media geplaatst Foto: Aangeleverd

HEILOO - Dinsdagochtend rond 07:30 uur heeft de politie een 27-jarige man uit 's-Heerenberg aangehouden op verdenking van diefstal. De verdachte zou voor ruim 10.000 euro gepind hebben met gestolen bankpassen. De bankpassen zijn buitgemaakt na een zogeheten babbeltruc.

Ontfutselen pinpas én pincode

De zaak kwam aan het rollen toen een 91-jarige dame uit Heiloo aangifte deed van diefstal van haar pinpas. Medio augustus werd er bij haar aangebeld door een man. De man vertelde haar dat hij van een waterleidingbedrijf was en dat hij de leidingen kwam controleren. Toen hij zogenaamd de leidingen had gecontroleerd, zei hij de vrouw dat zij geld kon terug krijgen. Het enige wat zij hiervoor hoefde te doen, was haar pinpas te pakken en de pincode in de telefoon van de man te toetsen. Pas enkele dagen later kwam de vrouw erachter dat haar pinpas verdwenen was. Er was inmiddels voor ruim 4500 euro gepind.

Het onderzoek

De recherche van de politie Noord-Holland onderzocht deze zaak en vroeg onder meer beelden op van verschillende pintransacties. De beelden van de pinner werden op meerdere media geplaatst in de hoop dat mensen hem zouden herkennen. Naar aanleiding hiervan kwamen ruim 50 tips binnen die uiteindelijk hebben geleid tot de aanhouding van de verdachte. Onderzocht wordt of hij ook de 'babbelaar' is die de pinpas uit de woning van de dame heeft gestolen. De pinner is voor nader onderzoek ingesloten en is vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft hem voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Naast de gedupeerde in Heiloo, zijn er ook slachtoffers gemaakt door vermoedelijk dezelfde babbelaar in Santpoort-Noord, Amsterdam en Den-Haag. In totaal gaat het om zeven zaken. Iedere keer gebeurde dit nadat een man zich had voorgedaan als een medewerker van een waterleidingbedrijf. En iedere keer wist hij weer een pinpas met de pincode te ontfutselen. Ook opvallend is dat in alle gevallen, dames op leeftijd slachtoffer zijn geworden van deze babbeltruc.

Viering op kerstavond in de Strandwal

HEILOO - Op kerstavond, donderdag 24 december, is er om 20.00 uur een kerstviering in Cultureel Centrum De Strandwal, Olvendijk 2a in Heiloo. De viering vindt plaats in de grote zaal en wordt verzorgd door de geestelijke verzorging van GGZ Noord-Holland-Noord. U bent van harte welkom!

De zanggroep zal onder leiding van Leonie Hennekens zingen. Voorgangers zijn Paul Jacobs en Marius Braamse. De kerstgroep staat opgesteld op het podium. Vanaf 19:30 uur zingen zij kerstliederen met elkaar. Iedereen is van harte uitgenodigd om de viering bij te wonen.

Lezing het Baeffies Polder Dyckje

Het Baeffies Polder Dyckje en ander waterwerk in Heiloo wordt bij de lezing besproken. Foto: Jaap de Graaf

In de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Oud Heiloo, Bergeonstraat 30 , wordt Tweede Kerstdag wegens grote belangstelling door Jaap de Graaf nogmaals een lezing gehouden over het Baeffies Polder Dyckje en ander waterwerk in Heyloo. Aanvang lezing is 14.30 uur. Toegang: gratis.

Aan de hand van de kaart uit 1540 van Simon Meeuws, de toenmalige burgemeester van Edam en tevens landmeter, wordt het gebied behandeld dat afwatert op de Egmonder- en Bergermeer voor de drooglegging (o.a de huidige Baafjespolder en het Maalwater). De kaart, gemaakt in opdracht van de Graaf van Egmond, bevindt zich in Parijs. In de Oudheidkamer hangt een goede kopie van de originele kaart. In de lezing wordt aan de hand van beelden met name aandacht besteed aan wat er nog is terug te vinden in het huidige landschap, zoals de vaarweg langs de Noorderneg van Alkmaar naar de Abdij,

Het Baeffies Polder Dyckje loopt van Kasteel Cranenbroek tot aan de Mallevoortsdijk, de Baertjessloot (later Malevoort genoemd) van de Vennewatersweg naar de Egmondermeer en de sloot vanaf het klooster de Blinken naar de Egmondermeer. Een klein deel van de fragmenten van het klooster is tentoongesteld in de Oudheidkamer.

Kersttocht op Landgoed Ter Coulster

Foto: Aangeleverd

Een bijzondere avond was het afgelopen zaterdagavond op landgoed Ter Coulster. Ruim 300 mensen die de kersttocht hebben gelopen en zo het kerstverhaal op een bijzondere manier aan hen voorbij zagen komen. De organisatie bedankt alle vrijwilligers die mee hebben geholpen, maar bovenal de deelnemers.

Foto: Hans Romeyn

Zingen voor Vrede: avond vol verbroedering en verbondenheid

Nederlanders en vluchtelingen bij elkaar Foto: Aangeleverd

HEILOO - Samen eten en zingen, misschien is het wel de beste vorm om elkaar te leren kennen. Simone Awhina, zangeres van mantra´s en vredesliedjes, had er in september een droom over. En daar bleef het niet bij. Ze huurde de Cultuurkoepel af om Nederlanders en vluchtelingen bij elkaar te brengen voor een bijzondere avond. "Om te voelen dat we allemaal één zijn".

Vorige week dinsdag werd Simone's droom werkelijkheid. Met een legertje vrijwilligers had ze de voormalige kapel op het GGZ-terrein omgetoverd tot een sfeervolle ambiance waarin verbroedering en verbondenheid met vluchtelingen kon gedijen. De vluchtelingen uit de AZC's in Alkmaar en Bergen werden met een touringcar van Bak gehaald en gebracht, statushouders uit Heiloo en zelfs de IJmond kwamen met hun begeleiders. Zij hadden vrij toegang, de kleine tweehonderd gemotiveerde Nederlanders die Zingen voor Vrede wilden meemaken, betaalden een tientje. Een deel van die opbrengst komt ten goede aan het fonds van VluchtelingenWerk dat gezinshereniging financiert.

"Een geweldig initiatief", zei burgemeester Hans Romeyn. "Op zo'n moment ben ik blij in Nederland te mogen wonen. Waar je mag zeggen wat je wilt, trouwen met wie je wilt en waar we met respect met elkaar omgaan." Dat is ook wat Huda Sohaila en haar man uit Syrië zo aanspreekt. Sinds december vorig jaar wonen ze in het Hoekstuk in Heiloo. Tot volle tevredenheid. "We zijn zo goed ontvangen, de mensen helpen ons van alle kanten."

Huda vond het samen eten en zingen erg geslaagd. "Het brengt mensen dichter bij elkaar." En dat is belangrijk, vond ook Fadi Najjaw uit Heiloo, die met zijn moeder en zus twee jaar geleden in Nederland arriveerde. "Volgens mij kunnen deze culturele activiteiten een goede invloed hebben om de vluchteling met Nederlanders in contact te brengen en meer van elkaar te leren kenen. De Nederlander zijn enthousiast om meer te weten over de vluchteling, waarom en hoe ze naar Nederland zijn gekomen en hoe ze in de maatschappij geïntegreerd raken." Fadi is ook goed geholpen, door buren, door VluchtelingenWerk, eigenlijk door iedereen. Hij spreekt onze taal meer dan redelijk en probeert via een schakelklas op de Hogeschool van Amsterdam zijn favoriete studie te bereiken.

Simone Awhina had iedereen gevraagd hapjes mee te nemen voor een gezamenlijke maaltijd. Ze gaf daar het startsein voor met het ontsteken van een grote kaars, symbool van vrede. "We willen allemaal een bijdrage leveren aan de vrede op aarde; deze avond kan ons hart openen, tot verstilling leiden die helpt dat doel te bereiken."

Door de grote verscheidenheid aan eten, uitgestald op lange tafels aan de buitenzijde van de Koepel, ontstond een culinaire uitwisseling waaraan vooral de vluchtelingen zich tegoed deden. En die een eerste onderling contact mogelijk maakte.

Ook vluchtelingen zongen

"Mogen al mijn gedachten, woorden en acties bijdragen aan het geluk en de vrijheid van iedereen". Met de mantra Lokah Samastah Sukhino Bhavantu opende Simone Awhina Zingen voor Vrede". Ze werd begeleid door pianist Maarten Helsloot en zangeres Ellen Popma ondersteunde haar. Simone riep op niet na elk lied te applaudisseren ("jullie aanwezigheid zegt ons genoeg"), maar de waardering van de aanwezigen was zo groot dat het toch gebeurde. En bij sommige liedjes, zoals "Let the way of the heart shine", werd enthousiast meegeklapt.

'Superactie' kleurt 2015

Boer redt vrouw: Mart Brouwer de Koning was op het juiste moment op de juiste plaats. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Mart Brouwer de Koning heeft een boerderij, 180 koeien en een bijzonder verhaal. Op 14 september jongstleden was hij op weg naar een verder gelegen weiland. Omdat er slecht weer was voorspeld, ging hij met de trekker. Niet wetende dat hij daarmee een mensenleven zou redden.

"De lucht werd donker, de eerste regendruppels begonnen te vallen. Ik reed op het Rosendaal. Uit mijn ooghoek zag ik een man langs de kant, bij de sloot in het riet. 'Dat is geen hengelaar', schoot het door me heen. En toen zag ik, dat hij een scootmobiel vasthield. Die was in de sloot beland, met de berijdster er nog op." Mart aarzelde geen moment en reed zijn trekker tot vlakbij de scootmobiel. Nog maar net op tijd, de man in het riet zou het niet lang meer volhouden. Gelukkig dat Mart op de trekker altijd een ketting of kabel heeft, waarmee hij zo nodig kan slepen. Zo kreeg Mart op de trekker, geholpen door de andere man, de vrouw en haar scootmobiel op de kant. Het regende inmiddels pijpenstelen. Toen arriveerden de hulpdiensten, die inmiddels door iemand anders waren gewaarschuwd. "Ik zag dat de dame in goede handen was, en ben doorgereden naar het weiland," zegt Mart nuchter.

De volgende dag stond het verhaal in de Alkmaarsche Courant. En toen? "De vrouw bleek bij controle in het ziekenhuis helemaal in orde. Maar dat weet ik via-via; zelf heeft zij niet meer van zich laten horen. Wel heeft de gemeente Heiloo een bloemetje gebracht. En verder kreeg ik, omdat ik ook gemeenteraadslid ben, een heleboel mailtjes van andere raadsleden en fractievoorzitters. Daarin was 'superactie!' het meest gebruikte woord. Hoe ik er zelf op terugkijk? Het was fijn dat ik op het juiste moment op de juiste plaats was."

Modelspoorbaan in Winkelcentrum 't Loo

Jij kunt je machinistendiploma verdienen! Foto: Aangeleverd

Woensdag 30 december van 10.30 tot 16.00 uur is de Model Spoorclub Alkmaar (MSA) met een modelspoorbaan aanwezig op het Middenplein in Winkelcentrum 't Loo. De kinderen mogen met de treinen rijden en kunnen zelfs een machinistendiploma verdienen.

De Model Spoorclub Alkmaar (MSA) bestaat sinds 1 maart 1984 en heeft het organiseren van evenementen voor kinderen als een van de doelstellingen. De leden bezoeken met de zelf ontwikkelde kinderbanen winkelcentra, scholen, instellingen voor kinderen met een beperking en in de toekomst ook ziekenhuizen.

Voor meer informatie: www.modelspoorclubalkmaar.nl

Groep 6 Springschans voert Notenkraker op

Foto: Aangeleverd

HEILOO - De kinderen van de De Springschans groep 6 hebben een onvergetelijke week gehad. Maandag 14 december zijn ze naar de Stopera in Amsterdam geweest om naar Het Nationaal Ballet te kijken. Donderdagochtend speelde groep 6 zelf twee keer de balletvoorstelling De Notenkraker en de Muizenkoning. Het verhaal van Clara die een notenkrakerpop krijgt met kerst en daarna een mooie en griezelige droom heeft. De kinderen zijn drie weken bezig geweest met de voorbereidingen. Zelf bedenken en instuderen van de dansjes, zelf de prachtige kleding maken en de muziek leren kennen en bedienen. Vorige week is een dansdocent van het Nationaal Ballet op bezoek geweest die de kinderen een mooie hofdans heeft geleerd. Ze hebben een prachtige voorstelling voor ouders, grootouders en leerlingen gegeven. De juf was apetrots op haar kanjers. Op de website van school staan de foto's en verslagjes van de kinderen.

Een frisse en energieke start in 2016

Foto: Peter Van Vleuten

Energieker Leven start in januari met een programma om fitter, sterker en energieker te worden. Sinds augustus 2014 begeleidt Energieker Leven (www.energiekerleven.nl) mensen bij het verbeteren van hun lifestyle. Lifestyle is voor Energieker Leven de motivatie én het daarbij horende gedrag om fit en gezond te blijven. Het verbeteren van je lifestyle kost tijd en energie. Stap voor stap en met vallen en opstaan. Zeer weinig mensen halen het op eigen kracht. Inhoudelijke begeleiding en mentale coaching zijn dus essentieel. Daar kun je bij Energieker Leven 100% op rekenen.

Begin januari gaat de nieuwe Small Group Challenge van start. Naast een compleet voedingsprogramma waarin je één of twee maaltijden vervangt, wekelijkse begeleiding krijgt, en gewogen wordt, staat er een intensief sport programma klaar. Twee keer per week sport je in een kleine groep van maximaal zes personen. Hierbij wordene allerlei hulpmiddelen gebruikt (o.a. kettlebells) maar ook het eigen lichaam. Training is gericht op kracht en uithouding, minder op duurvermogen. Daarnaast ga je nog één of twee keer thuis aan de slag.

Aan het einde van de vier weken is je energie verhoogd, je vetpercentage lager en je spiermassa gegroeid. Daarnaast heb je geleerd wat je moet doen om die lifestyle hoog te houden. Een diepte-investering in je gezondheid, kortom. En weet je mensen die samen met jou dit programma willen volgen? Dan krijg je korting en is de investering lager. Natuurlijk wel met dezelfde resultaten.

Oproep: wie heeft oude foto's, dia's of films van de Witte Kerk?

De Witte Kerk staat in de schijnwerpers, letterlijk en figuurlijk Foto: Aangeleverd

HEILOO - De Witte Kerk staat in de schijnwerpers, letterlijk en figuurlijk. Sinds 11 november (St.Maarten) straalt 's avonds de buitenverlichting en binnen is de renovatie gestart met het herstel van een deel van de dakconstructie en de restauratie van het kleine kabinetorgel.

De stichting Monument Witte Kerk Heiloo heeft voor 2016 en daarna een groot aantal verbeteringen op de agenda staan. De geluidsinstallatie wordt vernieuwd, de klimaatregeling wordt op een moderne manier aangepakt door het aanbrengen van dubbel glas en verbeterde convectoren. Gezocht wordt nog naar methodes van energiebesparing. Ook de ontvangstruimte krijgt een beurt door herinrichting van keuken, garderobe en toiletruimte en tenslotte wordt ook het meubilair, dus de stoelen, onder de loep genomen. Ook aan een stiltecentrum wordt gedacht.

Daarnaast wordt de programmering sterk uitgebreid. Het doel is een voor ieder dagelijks toegankelijk gebouw voor velerlei doeleinden met de nadruk op een spiritueel-cultureel centrum waarin muziek, literatuur en zingeving aan bod komen. Uiteraard blijft ook de Protestantse Gemeente Heiloo de kerk gebruiken voor bijzondere diensten.

De geschiedenis van dit oudste gebouw van Heiloo boeit vele inwoners en daarom is ook samen met Oud Heiloo en Baduhenna een werkgroep opgericht die de informatie verzamelt, groepeert en in boekvorm gaat uitbrengen. De werkgroep is al een jaar druk bezig en vordert gestaag.

Er is nog behoefte aan oude prenten voor opname in het boek. Als u oude (maar ook minder oude) foto's, dia's of films of andere informatie hebt die bij het onderzoek en de publicatie kunnen en mogen worden gebruikt wil de stichting die graag ontvangen. Ze is onder andere op zoek naar een diaserie over de restauratie in de zestiger jaren. Foto's worden gekopieerd en u krijgt ze in ongeschonden staat weer terug.

Berichten naar de secretaris van de stichting Martin Groot, Heerenweg 12, tel.5335573 of e-mail martin-groot@wxs.nl

Specialist in Websites

Martijn Apeldoorn en Roy Bosch Foto: Arjan Hoogvorst

Telefoon: 072 - 2010 300, e-mail: info@specialistinwebsites.nl, internet: www.specialistinwebsites.nl

HEILOO - Van een hobby je beroep maken en het liefst met een eigen zaak. Legio mensen zitten daar wel eens over te mijmeren. Twee jonge Heiloose studenten begonnen drie maanden terug samen het bedrijf Specialist in Websites, dat inmiddels een succesverhaal aan het worden is. 'De opdrachten komen haast vanzelf aanwaaien.'

Letterlijke woorden van Martijn Apeldoorn en Roy Bosch, die zich in het dagelijks leven tevens wijden aan hun studie. Met Specialist in Websites beleven zij een heuse droomstart. Thuis in Heiloo vertellen ze vol enthousiasme en bezieling over hun prille zakelijke successen. "Zelf was ik al een tijdlang actief met computerservice en Roy runde een eenmanszaak in grafische ontwerpen, vertelt Martijn Apeldoorn. "Voor een wat groter project gingen we samenwerken, waarbij we een leuk team van jonge specialisten samenstelden. Dat werkte in de praktijk zó goed, dat we onze krachten hebben gebundeld en Specialist in Websites zijn gestart."

Landelijke speler

Het bevlogen ondernemersduo is uiterst allround en verzorgt diverse geheel op maat gemaakte websites voor het midden- en kleinbedrijf, met opdrachtgevers variërend van een eenmanszaak tot middelgroot bedrijf met tientallen medewerkers. De ambities reiken evenwel tot buiten de provinciegrenzen. "Wij beschouwen onszelf als gepassioneerde professionals, die met dit mooie bedrijf willen uitgroeien tot een landelijke speler", vervolgt Martijn. "Kernwaarden van onze werkwijze zijn: creatief, innovatief, kwalitatief en betrouwbaar. Daarbij staan we zowel richting klant als elkaar voor betrokkenheid, flexibiliteit en met alles en iedereen meedenken."

Totaalpakket

Terug naar de expertise van de jonge pioniers. "Met alle nodige specialismes in huis kunnen wij klanten een totaalpakket leveren. We kunnen dus websites bouwen, ontwerpen, hosten en onderhouden ineen. Zo willen we klanten alle zorg uit handen nemen. Momenteel werken we aan een website in zes talen, een site waarmee werkgevers op unieke wijze vijftigplussers voor vacatures kunnen werven, én zijn we actief voor een BN'er die zichzelf middels een eigen site wat actiever wil profileren", aldus Roy Bosch, die vooral met (technische) projectleiding bezig is, terwijl Martijn zich focust op marketing en klantcontacten.

Collega's gezocht

Een verdeling die in de praktijk naar ieders tevredenheid uitstekend blijkt te werken. Bij Specialist in Websites richt iedereen zich op datgene waar hij goed in is en plezier in heeft. Dit concept werpt z'n vruchten af en leidt zelfs al tot een ietwat luxeprobleem. "Het gaat dermate voortvarend, dat we nog meer collega's kunnen gebruiken. Innovatieve en kritische jongeren die graag hun zolderkamer ontstijgen, om zich samen met ons door te ontwikkelen tot een grote speler op de Nederlandse markt. Wie méér ambieert dan het thuis knutselen, kan contact opnemen", aldus de bevlogen websitespecialisten.

'Stadsverlichting' voor één keer 'Kerstverlichting'

HEILOO - De bekende meditatiebijeenkomstenserie 'Stadsverlichting', een initiatief van Kris en Tijn Touber, wordt op 27 december eenmalig 'Kerstverlichting'. Sinds Stadsverlichting in 2011 werd gelanceerd zijn er ruim 860 huiskamers die meedoen in 23 landen. Onderzoek laat zien dat het effect van mensen die samen stil zijn, harmoniserend en opwekkend is - niet alleen op degenen die mediteren, maar ook op de grotere omgeving. In steden waar regelmatig wordt gemediteerd, is het minder druk op de spoedeisende hulp, is er minder geweld op straat en wordt er meer gelachen.

'Kerstverlichting' vindt op een groot aantal plekken in Nederland plaats, ook in Heiloo. Op 27 december om 20.00 uur is er een stilte-bijeenkomst buiten bij het Witte Kerkje. Matt Tyssen, die hier het initiatief heeft genomen: "We staan samen een kwartiertje in stilte met een waxinelichtje dat je zelf meeneemt in een glazen potje. Het is een harten-zonder-grenzen-moment; wij laten - los van religie of afkomst - de stilte en onze harten spreken. Wij zijn samen één, hetzelfde in hart, en we wensen ons één met elkaar en het leven te voelen, in vrede voor ons allemaal. Die energie willen we ook vanuit Heiloo de wereld in brengen." Voor meer info mail: matt.tyssen@live.nl

De 'Flierefluiter' fluit niet meer

Trevon, alias De Flierefluiter, een markant figuur op hoge leeftijd, runde een schuur in tweedehands goederen op industriegebied Oosterzij. Ondanks het feit dat hij voornamelijk aan handelaren of via Marktplaats verkocht, vond de gemeente Heiloo het toch noodzakelijk zijn nering te sluiten omdat er ook wel eens een particulier doorsloop. Is het niet betreurenswaardig dat zo'n kleurrijke figuur die op hoge leeftijd nog voor zijn broodje zorgt, gedwongen wordt te sluiten? Had er niet met wat creativiteit rekening gehouden kunnen worden met het marginale en ludieke karakter van zijn handeltje, zijn hoge leeftijd en, wellicht, het nodig hebben van een uitkering nu?

Wim Sinnige

Het duistere bestaan van Joop de Jong

Joop de Jong had nooit kunnen vermoeden wat hij later zou worden. Als jongetje werd hem dat wel eens gevraagd, vooral op zijn verjaardag. Die was eigenlijk op de dag voor Kerstmis, maar dan had niemand tijd, dus verplaatste zijn moeder het naar Eerste Kerstdag. Dan kwam de hele familie toch al bij elkaar om gezellig samen te zijn en ruzie te maken. Soms herinnerden ze zich ineens dat ze Jopies verjaardag vierden en stelden ze zo'n soort vraag. Jopie kon dan alleen maar zwijgen.
Brandweer? Politieman? Dokter? suggereerden ooms en tantes.
'Jopie wordt huisman, dan kan hij lekker thuis blijven,' lachte zijn jongste tante en ze kietelde hem in zijn zij. Hij dook onder haar arm door en kroop in het hoekje naast de kast waar hij zijn auto's geluidloos achter elkaar aan liet rijden, hun bumpertjes soms vasthakend in de geknoopte draden van de vloerbedekking.
'Alsjeblieft, zeg,' bromde Jopies vader. 'Huisman! Ha! Dat moderne gedoe. Volwassen kerels horen in de buitenwereld.'

Er volgde zo'n discussie waarbij de jongste tante op hoge toon praatte, de mannen, rookcirkels voor zich uitblazend, achterover leunden en de andere tantes zwijgend, maar met pretogen toekeken.
Jopie werd vergeten en dat kwam hem goed uit. Hij wist niet wat hij wilde worden. Zijn toekomstbeeld was duister.

Tijdens zijn schooltijd deed Jopie precies zo goed zijn best dat hij niemand opviel. De stoere jongens vergaten hem te pesten. Er was geen meisje dat hem zag.

Alsof de groeispurt hem ook over het hoofd had gezien, bleef Jopie een klein, mager ventje, dat een beetje vreemd rook. Dat viel niet op in de geurige wolken van de technische opleiding die Jopie werd aangeraden en die hij dus volgde. Ze werkten met lijm, cement, pur, soldeer, hars. Jopie ging er graag in op.


Op een Kerstavond aan het eind van de jaren zeventig, de dreigende scheiding van zijn ouders bijna zichtbaar in de wolken sigarettenrook, kreeg Joop een fototoestel. Een echte Rollei, tweedehands, met een nieuwe flitser. En daarbij in oranje en bruin papier verpakt: een doosje met twaalf fotorolletjes.
Joop opende zo'n zwart, plastic buisje en snoof de scherpe geur op. Met licht samengeknepen ogen knikte hij een bedankje naar zijn verwachtingsvolle ouders.
'Morgen timmeren we een donkere kamer op zolder,' meldde zijn vader. 'Je bent volwassen genoeg voor een eigen plek om je terug te kunnen trekken. Zonder gezeik aan je hoofd.'
Het ontging Joop niet dat zijn moeder kwaad opzij keek. Hij negeerde het, net als zijn vader.
Toen de doka de dag erna af was, verliet zijn vader zonder afscheid te nemen het gezin.

De jaren vlogen om, een aaneenschakeling van blokjes van twintig, dertig en soms vijftig seconden, afhankelijk van de hoogte waarop Joop zijn belichtingsapparaat instelde. De lamp straalde omlaag en terug omhoog van de glanzende, witte vellen papier. Het zachte geratel van de onderdeeltjes van de klok die terugtelde, de langzame beweging van de bakken met vloeistoffen die op magische wijze de afbeeldingen tekenden, de rode lamp die alles grijs maakte... Ze vervaagden de schelle, felle, snelle buitenwereld waarin Joop zwijgend werkte op de ene en dan weer een andere bouwplaats.
Als Joop met de jongens van de bouw naar het café ging, hield hij soms zijn glas bier bij de rand vast en dan ademde hij, vlak voor het nemen van een slok, diep in: bier vermengd met de geur van ontwikkelvloeistof aan zijn vingertoppen.
De anderen begrepen niet waarom hij zo gelukzalig over zijn bier kon staren zonder er van te drinken. Ze vroegen er soms honend naar, maar voor Joop viel er weinig over te zeggen, en dan lieten ze hem maar weer met rust.

Ja, Joop was, achteraf gezien, best gelukkig, al dacht hij daar nooit over na.

Het ligt voor de hand te denken dat Joop zijn ware geluk vond toen hij fotograaf werd. Of medewerker in een fotorolletjesontwikkelcentrale, want eigenlijk maakten de foto's Joop niet zoveel uit. Hij lijstte ze niet in, plakte ze niet in boeken; ze waren een bijkomend, niet ter zake doend product. Het proces was het doel.
Maar niet alles zat mee in het leven van Joop. Hij was pas éénentwintig toen de specialist in het ziekenhuis meldde dat zijn slijmvliezen ernstig waren vergaan. De arts vroeg bezorgd hoe lang Joop al drugs gebruikte.
Joop haalde zijn schouders op. Het voelde achter zijn ogen als het golven van de vloeistof over de vellen fotopapier. Hij zag, bij nader inzien, al een tijdje niet goed meer, maar dat was hem niet zo opgevallen.

De arts tekende een verklaring en zo kwam het dat Joop niet meer op de bouw hoefde te komen.

Er brak een zware tijd aan in het leven van Joop. Een nieuwe stiefvader sloopte op een zaterdagmorgen de doka en timmerde er een treintafel en een opbergkast voor treinmaterialen voor in de plaats. Joop hield niet van treinen. Hij lag in zijn slaapkamertje waar het met het nieuwe verduisteringsgordijn donker genoeg was om de racewagens op het behang niet meer te zien. Joop hield ook niet van racewagens.
Negen jaren gingen voorbij. Joop lag op bed. Soms hielp hij zijn moeder met het vouwen van de beddenlakens, vlak naast de plaats waar de doka ooit stond.


In de nacht voor zijn dertigste verjaardag herinnerde Joop zich ineens hoe zijn vader vond dat volwassen kerels in de buitenwereld hoorden.

Dus op de ochtend van 24 december, de dag waarop hij echt was geboren, kleedde Joop zich warm aan. Hij herinnerde zich vaag hoe de lucht voelde als die niet op kamertemperatuur was.
Er kon nu van alles gebeuren, besefte Joop toen hij een kwartiertje buiten was.

Maar Joop was een volwassen kerel. Vastberaden liep hij een paar meter verder over het tuinpad, draaide zich om, zag niet veel, maar zwaaide, want misschien stond zijn moeder bezorgd met een hand tegen haar borst bij de achterdeur.
Hij stapte de tuin uit en liep in de richting van de kruidenier.
Die bestond niet meer. Er was een parkeerplaats en een rij gazen wagentjes, die met kettinkjes aan elkaar vast stonden. Er waren wel meer vreemde dingen, maar dat vond Joop helemaal niet erg. Hij merkte er niet veel van als ze niet in zijn buurt kwamen.

Als in een droom liep Joop rond in een wazige wereld vol stemmen van vreemde mensen, tot hij opschrok van getoeter. Vlak naast hem kwam de ronkende motor van een vrachtwagentje tot stilstand. Aarzelend keek Joop omlaag: hij stond toch echt op de stoep.
'Sorry schat, ik moet hier lossen!' riep een vrouw, toen ze de deur van de cabine achter zich dichtklapte.
Het was Joop niet geheel duidelijk wat er van hem verwacht werd. Hij bleef voor de zekerheid heel stil staan.
'Hier, hou deze even vast,' zei de vrouw beslist, maar niet onaardig. Ze duwde Joop een plastic kistje in handen en rommelde wat met een stapeltje papieren.
Joop bracht het kistje langzaam omhoog. Het was afgedekt met folie, waar een gelige kleur doorheen schemerde. Wat er onder lag, rook scherp. Niet zoals zijn vloeistoffen, niet zoals het grootste deel van zijn jeugd, maar toch lekker scherp.
'Mag ik dit hebben?' vroeg Joop hoopvol.
'Sorry schat, maar dit is voor de groentenafdeling! Wacht hier even, ik heb meer.' De vrouw verdween met het kistje door een deuropening waar lange plastic flappen voor hingen.

Joop wachtte onbeweeglijk tot de flappen uiteenweken en ze weer verscheen.
'Loop maar mee.'
Bij de geopende achterdeur van het vrachtwagentje stroomde de meest verrukkelijke geur Joop tegemoet. Het prikte boven in zijn neus, bijna als vanouds. Automatisch krulden zijn neusvleugels en mondhoeken op.

Toen sprak Joop de belangrijkste woorden van zijn leven. 'Mag ik bij u werken?'
De vrouw bekeek Joop van top tot teen en gezien Joops geringe lengte deed ze daar niet lang over.
'Denk je dat je het aankunt?' Ze somde de kwaliteiten op die Joop moest bezitten om de functie van haar onlangs weggelopen echtgenoot over te nemen. 'Kun je goed alleen werken? In een duistere ruimte? En kun je tegen deze doordringende lucht?' Ze gebaarde naar de laadruimte.
Joop vergat van enthousiasme te antwoorden. Uiteindelijk knikte hij. En nog een keer. 'Ik ga meteen mee.'
'Moet je niemand gedag zeggen? Het is morgen kerst, hoor. Heb je geen spullen?'
Joop dacht maar heel even na. 'Heeft u een slaapkamer waar het echt heel donker is?'
De vrouw lachte en gaf hem een zacht duwtje in zijn zij. 'Oké, je mag mee. Maar ik rijd!'
Dat leek Joop ook het beste.
En zo vond Joop zijn ware geluk: de dag dat hij bijna werd aangereden door Joke in haar witte vrachtwagentje, met op de zijkant in zwierige letters de naam van haar bedrijf Taugé-kwekerij Het Witte Worteltje.
Joke reed langzaam de stoep af. Joop draaide het raampje aan zijn kant op een klein kiertje, zodat de koude wind over zijn wangen waaide. Joke zette de radio harder. Samen zongen ze mee met een liedje over een gelukkig kerstfeest.

(c) Suzanne Buis

17 / 32

Opvang vluchtelingen in Limmen verloopt voorspoedig

Zestig kinderen en ruim negentig volwassenen uit Syrië, Eritrea, Iran, Irak en Afghanistan gebruiken de sporthal als slaapplaats. Foto: Stip Fotografie

LIMMEN - "De eerste opvangweek van vluchtelingen in sporthal De Enterij in Limmen verliep goed. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Castricum.

"Vluchtelingen doen mee aan activiteiten. Mensen volgen taallessen of zijn bijvoorbeeld bezig met tafeltennis. Kinderen vermaken zich met tekenen en knutselen in een kinderhoek. Ook leuk: een recreatieteam van voetbal- en honkbalvereniging Vitesse '22 voetbalde het afgelopen weekend met veertien vluchtelingen. Verder zijn veel mensen uit Limmen bereid mee te helpen. Zo doneerden bewoners schoenen en kleding na een oproep hiervoor op social media. We kregen een overvloed binnen en lieten mensen weten geen schoenen en kleding meer nodig te hebben. Ik zie tot nu toe weinig problemen. Natuurlijk stellen de AZC-bewoners wel veel vragen. Dat is logisch in deze situatie: veel mensen leven tenslotte dichtbij elkaar." Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Castricum.

Snel schakelen

Meerdere bussen met in totaal 157 vluchtelingen arriveerden vorige week woensdagmiddag in Limmen. Ze verblijven tot en met 28 december in sporthal De Enterij. Zestig kinderen en ruim negentig volwassenen, afkomstig uit Syrië, Eritrea, Iran, Irak en Afghanistan, gebruiken twaalf dagen lang de sporthal als slaapplaats. De vluchtelingen kunnen in een witte tent eten en nemen daar deel aan activiteiten. Burgemeester Toon Mans uitte zich vorige week tijdens een persrondleiding in het AZC positief over de opvang. "We bieden onze gasten in twaalf dagen tijd tachtig activiteiten aan. Denk aan kinderopvang en taalcursussen. De communicatie verloopt via tolken. Ook ben ik blij met de steun van maar liefst ruim 230 direct en indirect betrokken vrijwilligers. Ongeveer 130 mensen zijn op de locatie actief, anderen zetten zich in vanuit hun vereniging of bedrijf. De steun is hartverwarmend."

Het Centraal Opvang Asielzoekers (COA) vroeg de gemeente Castricum begin december met een tijdelijke opvangplek te komen. "Dat was kort dag, maar gelukkig waren we al bezig met de voorbereidingen. We konden dus snel schakelen." Mans benadrukt dat de gemeente intensief contact onderhoudt met de opvangorganisatie in Koggenland, de plek waar de vluchtelingen tot woensdag verbleven. "We hanteren nu dezelfde gedragsregels en hebben een redelijk strak regime. Verder weten we bijvoorbeeld welke interesses er zijn voor activiteiten en welk voedsel in de smaak valt. Dit om alles soepel te laten verlopen."

'Privacy en rust'

De gemeente Castricum informeerde op 5 december direct omwonenden per brief over de opvang. Hierop volgden een inloopbijeenkomst, een rondleiding door de opvangaccommodatie en een persbijeenkomst. "Sommige omwonenden waren kritisch, maar we zijn niet geconfronteerd met echte tegenstanders", aldus Mans. "We overlegden goed over hoe wij het gaan doen en waar kleine verbeteringen lagen." Hoewel Castricum niet precies weet welke politieke stromingen en geloven Limmen 'in huis haalt' en niet kan uitsluiten dat dit gaat botsen, zijn tot nu toe problemen uitgebleven. Mans is niet bang voor chaos. "We kregen geen alarmerende berichten vanuit Koggenland, de bewaking is 24/7 gegarandeerd en we staan garant voor de privacy en de rust van onze gasten". Ook problemen met omwonenden acht hij zeer onwaarschijnlijk, vanwege de goede informatievoorziening. "Komen er wel klachten, dan kunnen direct aanwonenden ons bellen via een apart telefoonnummer."

De opvanglocatie waarnaar de vluchtelingen op 28 december verhuizen is nog niet bekend.

Meer weten over het verloop van de opvang in Limmen? Bekijk dan het blog van de gemeente Castricum op Facebook.

Wintertentoonstelling bij Perspectief

De tentoonstelling biedt een grote diversiteit aan technieken zoals  schilderijen, beelden, keramiek en grafisch werk. Foto: Aangeleverd

BAKKUM - Bij Perspectief is het een goede gewoonte om de kunstwerken van haar leden tijdens de decemberfeestdagen tentoon te stellen. Deze wintertentoonstelling is op beide kerstdagen, alsmede zondag 27 december en zaterdag 2 januari, telkens van 13.00 tot 17.00 uur te bezoeken in de ateliers van Perspectief aan de van Oldenbarneveldtweg 37 in Bakkum.

Perspectief is een vereniging met vele groepen waaraan de leden onbeperkt kunnen deelnemen. De tentoonstelling biedt derhalve een grote diversiteit aan technieken zoals schilderijen, beelden, keramiek en grafisch werk. Extra aandacht is er dit jaar voor de veiling van een aquarel gemaakt door oud-docent en begenadigd kunstenaar Jaap Dekker. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 2 januari wordt bekend gemaakt wie het hoogste bod heeft uitgebracht en de gelukkige eigenaar wordt van dit fraaie kunstwerk. Deze sfeervol ingerichte tentoonstelling is ook dit jaar tijdens de feestdagen zeker het bezoeken waard.

Radio 80 tussen kerst en oliebollen

REGIO - Radio 80 laat zich horen tussen kerst en oud en nieuw. De omroep presenteert een speciaal kerstprogramma en daarnaast gezellige en stemmige muziekprogramma's (met informatie). Ook verslaat Radio 80 live de nieuwjaarsduik op het strand van Egmond aan Zee. Deze nieuwjaarsduik-uitzending is ook op TV80 te zien.

Kijk voor de volledige radioprogrammering op www.rtv80.nl/programmering-radio

Corneliusparochie roept op tot gastvrijheid voor vluchtelingen

LIMMEN/CASTRICUM - De gemeente Castricum vangt sinds woensdag 16 december voor de duur van twaalf dagen ongeveer 160 vluchtelingen op in sporthal De Enterij. De vluchtelingen vertrekken op 28 december naar een andere opvanglocatie. Met de kerstgedachte in het achterhoofd roept pastor Johan Olling van de Corneliusparochie in Limmen mensen op om gastvrij te zijn voor deze vluchtelingen. Bijvoorbeeld door te helpen hen naar de Cornelius kerk te vervoeren tijdens een van de vieringen. Pastor Olling: "Vooral onder de Syrische vluchtelingen zijn vele christenen, maar ook voor andere geloven zijn de kindervieringen - ik hoor dat er 70 kinderen onder de 160 vluchtelingen zijn - de viering met Neva Ensemble en met Harmonie Excelsior heel mooi om te bezoeken. Ook het koffiedrinken na de verschillende vieringen is een mooie gelegenheid om contact te maken. Het gaat om gastvrijheid."

Een tweede plan is vluchtelingen uit te nodigen voor de kerstmaaltijd thuis. Reeds twaalf gezinnen hebben zich aangemeld om op Eerste Kerstdag van 17.00 uur tot 20.00 uur vier vluchtelingen mee te laten eten. "Wat zou het mooi zijn als er 40 gezinnen zich zouden aanmelden, dan kunnen we alle 160 gasten een onvergetelijke Kerstavond aanbieden."

Aanmelden kan nog steeds: pastorie.corneliusparochie@hetnet.nl

Casino The Strip Alkmaar

Foto: Aangeleverd

ALKMAAR - The Strip is een van de best bezochte casino's in Noord-Holland. En u weet: hoe meer er wordt gespeeld, hoe meer er wordt uitbetaald. U kunt hier terecht om eens lekker achter de fruitautomaat te kruipen, een spannend spelletje roulette te spelen of gezellig met uw vrienden de meerspelmachines te ervaren. Het is cashen voor spelers in dit Casino met meer dan 80 kansspelautomaten.

Een uitnodigende sfeer, een wereld van spanning en een hoge kwaliteitsservice: al deze elementen zullen u een onvergetelijke ervaring bezorgen. Kom naar ons Casino en ontdek de spelmogelijkheden! Er is iedere maand het Rad van Fortuin, een variërend buffet en dagelijks een diner voor de spelende gasten. Op 28 december houdt het casino weer de Eindejaarsloterij waarbij u, onder het genot van een lopend buffet en live muziek, kans maakt op leuke prijzen, met als hoofdprijs een scooter.

Smoke and Play

Vanaf begin 2016 zal het geheel vernieuwde gedeelte van het casino gereed zijn. In een totaal nieuwe sfeer kunnen de spelers genieten van het spelen en roken tegelijk. Zo wordt er voor zowel de niet-roker als de roker een mooie gelegenheid gecreëerd om in een rustige sfeer het spel te kunnen spelen.

De spelende gasten kunnen gratis parkeren in Alkmaar Overstad. Ontdek nu zelf The Strip Casino, de plek waar sfeer, spel en spanning elkaar ontmoeten!

Kijk voor meer informatie op www.thestripalkmaar.nl

Regio Alkmaar kiest voor duurzaam betaalbare ondersteuning

Volgend jaar hoopt de Regio Alkmaar het aanbod verder te versterken door samen met de aanbieders een meerjarenstrategie te ontwikkelen. Foto: Aangeleverd

Zo'n 70 aanbieders tekenden vrijdag 11 december de contracten met de samenwerkende gemeenten in de Regio Alkmaar voor de inkoop van ondersteuning (Wmo 2016). Met de ondertekening is het de Regio Alkmaar samen met de aanbieders gelukt om het ondersteuningsaanbod voor cliënten goed te organiseren en betaalbaar te houden.

De aanbieders zijn onder andere geselecteerd op ondersteuning dicht in de buurt en aantrekkelijke tarieven. Wethouder Antoine Tromp van gemeente Uitgeest: "Daarnaast hebben we in de Regio Alkmaar gezamenlijk gestreefd naar meer ruimte voor kwaliteit en innovatie. Dat hebben we gedaan door de invulling vooral over te laten aan de instellingen, terwijl we als gemeenten de vinger aan de pols houden."

Gezamenlijke inkoop
De samenwerkende gemeenten in de Regio Alkmaar (Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest) kopen voor 2016 gezamenlijk in. De Regio Alkmaar hoopt op deze manier de begroting voor 2016 binnen het macrobudget te houden. Ook willen de gemeenten ervoor zorgen dat het aanbod voor cliënten en de toegang tot ondersteuning in de gehele regio gelijkwaardig, vernieuwend en van hoge kwaliteit is. De huidige contracten gelden voor onbepaalde tijd, zodat gemeenten en aanbieders een langdurige relatie kunnen opbouwen.

Ondersteuning wordt gecontinueerd
Voor mensen die ondersteuning ontvangen, betekenen de afspraken dat deze in 2016 gewoon wordt gecontinueerd (uiteraard wel afhankelijk van de indicatie). Volgend jaar hoopt de Regio Alkmaar het aanbod verder te versterken door samen met de aanbieders een meerjarenstrategie te ontwikkelen. Wethouder Tromp: "Daarbij is het belangrijk dat we elkaars taal nog beter leren spreken. Zowel op bestuurlijk als op uitvoerend niveau. Ook wordt de ondersteuning periodiek geëvalueerd door zowel cliënten, consulenten als aanbieders, zodat we de kwaliteit verder kunnen verbeteren."

Dageraadsmis Adelbertusakker

EGMOND - Op de morgen van Eerste Kerstdag viert de R.K. parochie Bron van Levend Water de mis om 07:00 uur op de Adelbertusakker in Egmond Binnen. In de overlevering rond Adelbertus speelt de plek van deze akker een hele belangrijke rol. Een van de bronnen, die volgens de overlevering door Adelbertus' ingrijpen is ontstaan, zou hier liggen. Als je er komt, kun je niet om de put heen. Het is die put die de parochie tot de nieuwe naam voor haar gemeenschap inspireerde.

Pastor Nico Mantje: "We weten het, en we kennen de verhalen misschien wel, maar het blijft bijzonder: een plaats al deze is zo kostbaar. Zo mooi om te voelen en te beleven dat al die verhalen ook gaan over mensen die hier, in onze leefomgeving echt hebben geleefd, hebben gewerkt, en zo grote indruk maakten dat we geen moeite hebben en hadden, als christenen hen ongelooflijke zaken toe te schrijven."

Het is de eerste maal dat de pastor deze mis viert. "Adelbertus is de weg van Christus gegaan, in een moeilijke tijd, zo goed hij kon. Als er een manier is om in iemands voetsporen te gaan, dan is dat toch het beste mogelijk als je dan ook gaat, waar hij gegaan is. Niet veel parochies hebben het voorrecht, dat ze dat zo letterlijk kunnen als wij!"

Kerst in en om De Hoep

CASTRICUM - Bezoekerscentrum De Hoep is helemaal klaar voor de kerstvakantie! De hele vakantie zijn er diverse activiteiten. Houd je van creativiteit, dan kun je hippe kerstballen, wintertafereeltjes of natuurlijke kerstslingers maken. Liever wat stoerdere activiteiten? Kom dan schatzoeken, kruip in de huid van jagers en verzamelaars of leer vuur maken zonder lucifers en bak daarna je eigen broodje. Ook de verbeelding komt aan bod. Ga mee op avontuur met Heksje Hoeplakee of bezoek het stille bos tijdens een wandelexcursie. Tot slot kunnen de natuurliefhebbers met al hun vragen terecht op het boswachterspreekuur en kun je leren hoe je tuinvogels telt. Tweede Kerstdag is de Hoeptuin traditioneel weer het decor voor de levende kerststal.

Kijk voor meer informatie en inschrijving op www.pwn.nl/eropuit.

Open huis ACC-Service Limmen

Foto: Aangeleverd

LIMMEN - ACC Service Limmen houdt zaterdag 2 januari open huis op de voormalige locatie van Konijn Caravans. De eigenaren Jacco van Duin (links) en Olof Masteling heten u van harte welkom. Het bedrijfspand van ACC Service Limmen is ingrijpend verbouwd en heeft bijvoorbeeld een speciale brug voor de reparatie van campers. ACC Service Limmen koopt en verkoopt auto's, campers en caravans en verhuurt campers. Andere werkzaamheden zijn camper-, caravan- en auto-reparaties, onderhoud en APK voor auto's en campers. Bijzonder is eveneens de metamorfose van busjes naar campers door het inbouwen van interieur-units. Het open huis duurt van 13.00 tot 16.00 uur. Rijksweg 49B, Limmen. 072-505 1889, www.acc-service.nl

Showhero haalt ruim 8000 euro op voor Serious Request

Foto: Alfred Roszbac

Van vrijdag 18 december tot en met zondag 20 december stond het Showhero Glazen Huis op het Canadaplein in Alkmaar, waar mensen met een beperking geld ophaalden voor Serious Request. Lucas Bugter en Maurice van der Poll sloten zich 48 uur vrijwillig op en er waren diverse optredens, waaronder Juriaan Singels. Het totaalbedrag dat ze op hebben gehaald, kwam uit op €8.412,95!

Oliebollen van Voordijk bij AH

Op woensdag 30 en donderdag 31 december verkoopt Albert Heijn Limmen ambachtelijke, versgebakken oliebollen en appelbeignets van bakkerij Voordijk. Deze oliebollen en appelbeignets worden 's nachts gebakken en 's morgens vroeg bij ons afgeleverd. De Voordijk oliebollen en appelbeignets worden alleen verkocht in de speciaal hiervoor ingerichte verkoopkraam.

"Het is een luxe om dagelijks bezig te zijn met wat een droom leek" Boeken van Verlinden maken sterk en vrolijk

Roos Verlinden maakt schrijfdromen waar. Foto: Aangeleverd

EGMOND – Jarenlang bezocht auteur Roos Verlinden (1947) haar dementerende moeder in de Prins Hendrik Stichting in Egmond aan Zee. Sinds haar moeder is overleden, kun je Roos vooral nog tegenkomen op terrassen en in de duinen, om inspiratie op te doen voor haar boeken. Het duurde even voor Roos Verlinden echt begon te schrijven: was de titel 'schrijfster' niet veel te interessant, veel te bijzonder om na te streven? Wie dacht ze eigenlijk dat ze was? Ze moest eerst haar eigen vooroordelen overwinnen.

Dat is gelukt. Inmiddels ligt haar negentiende boek in de winkel, verschenen bij Uitgeverij Pirola: Partenspelers prijkt op vele kerstwenslijstjes van vijftigplus vrouwen. Verlinden vult in rap tempo een boekenplank: bij uitgeverij Cupido is deze maand Te druk voor de liefde uitgekomen.

Aan het werk

Tijdens een nare periode in haar leven liep Roos Verlinden bijna een trauma op bij iets waar ze zich altijd zo prettig in had kunnen verliezen. "Ik kon geen boek meer lezen. Alles was narigheid en ellende, ik zat maar te huilen. Ik miste boeken waarin het gewoon goed ging met de hoofdpersoon."

Een tijd later kwam ze een stapel foto's tegen. "Toen besefte ik dat het leven voorbij vliegt en dat ik aan de slag moest. Geen gezeur meer over wachten op dat ene geweldige idee." De volgende maandagochtend nam ze plaats aan haar bureau. "Als ik alleen maar zou zeggen dat ik het wilde, zou het laf zijn," legt Roos uit.

Het jaar daarop, in 1999, debuteerde Roos als 50-plusser met Ja, duizendmaal ja en Die tweede man bij uitgever Gottmer, die wel iets zag in de positieve toon van Verlindens boeken.

Tijd voor grote plannen

De hoofdpersonen in Verlindens boeken zijn sterke, onafhankelijke vrouwen, meestal alleenstaand na een scheiding of het overlijden van hun man. Hun kinderen zijn de deur uit en ze zijn klaar voor de rest van hun leven.

"Op die leeftijd mag je eigenlijk geen grove fouten meer maken," bedenkt Roos. "Vaak hebben vrouwen in die leeftijd alleen een zogenaamd klein baantje gehad, om iets bij te verdienen. Langzamerhand zijn ze er achter gekomen wat hen eigenlijk echt interesseert, waar ze zich mee bezig willen houden. Bij die grote plannen kunnen ze positieve steun gebruiken."

Liever motiveren dan adviseren

Net als haar hoofdpersonen hoopt Roos vrouwen te inspireren. "Mijn boodschap zit verpakt in wat de hoofdpersonen zeggen en doen. Met advies geven moet je uitkijken," lacht ze. "In mijn vroegere beroep, als fysiotherapeut, moest ik wel. Maar liever motiveer ik mensen."

Zelf laat ze zich inspireren door mensen die iets willen én hun doel bereiken. "Kijk, je kunt zeggen dat je een bestseller wilt schrijven à la Tolstoj. Dan heb je vrij veel kans dat je jezelf gaat teleurstellen. Je kunt ook denken: 'dit wil ik, dit ga ik doen. Als het niet helemaal goed is, doe ik het de volgende keer weer beter.' Houd je doelen haalbaar, dat werkt wel zo prettig."

Jezelf leren verstaan

Roos schrijft op gevoel. Ze gelooft dat je het bewust zijn van je lichaam kunt trainen.

"Als ik moe of futloos ben, probeer ik mijn gedachten te herleiden naar het punt waar er iets mis ging. Misschien dacht ik kritisch over over iets wat ik deed. Dan probeer ik dat recht te zetten. Met schrijven gebeurt hetzelfde. Ik let erop dat mijn hoofdpersoon de optie kiest waarbij de lezer denkt of voelt 'goh, wat goed zeg'."

Huiskamerlezingen

De huiskamerlezing is een uitvinding van Verlinden: een gastvrouw vult haar woonkamer met tien vriendinnen, buren, de leden van een leesclub. Roos komt vertellen over haar boeken en het schrijversvak.

"Het directe contact met lezers is een prettige afwisseling van de vele uren achter de computer. Ik hou van rust, van mijn dagen indelen zoals ik dat prettig vind. Wandelen om te denken, op terrasjes zitten om te luisteren. Schrijven doe ik eigenlijk altijd. Dan spoed ik me met nieuwe ideeën terug naar mijn werk."

Als er een project af is, wil ze wel een paar weken iets anders. "Dan ga ik er op uit om mijn opvallend aardige publiek te ontmoeten en hopelijk beginnende schrijvers te inspireren. Vooral aan het begin van een nieuw jaar vatten veel mensen de moed op om eindelijk zelf een boek te schrijven. Die droom help ik graag waarmaken."

www.roosverlinden.nl?

Exposanten gezocht voor Limmen Artistiek en Creatief

Limmen Cultuur zoekt mensen die hun werk willen exposeren

LIMMEN - Vorig jaar is voor de 41e keer de bekende expositie Artistiek en Creatief weer zeer succesvol verlopen. Ook voor het komend jaar zoekt Limmen Cultuur mensen die hun werk willen exposeren in Vredeburg aan de Dusseldorperwerg 64 te Limmen. Dit jaar staat de expositie gepland voor 12 en 13 maart 2016. De tentoonstelling is op beide dagen te bezichtigen van 11:00 tot 17:00 uur en de toegang voor het publiek is gratis. Voor diegene die creatief is en het leuk vindt om zijn of haar werk te laten zien aan de inwoners van Limmen en wijde omgeving, is dit een uitgelezen mogelijkheid. Het aanmeldingsformulier is vanaf 28 december te downloaden via www.limmencultuur.nl. Informatie via e-mail limmencultuur@hotmail.com (voorkeur) of per telefoon 06-20969423. Aanmelden vóór 1 februari.

Dan maar geen kerst

Nadat ik in het najaar van 1985 definitief de stop uit de al jaren lekkende huwelijksschuit had getrokken, bracht ik na negen jaar voor het eerst weer eens de feestdagen door als vrijgezel.

'Lotte heeft liever niet dat je komt eerste kerstdag', klonk de boodschap verscholen onder het rode knipperende lichtje van het antwoordapparaat. De afspraak stond al een tijdje: eerste kerstdag bij Tanja vieren. Maar daar ging Lotte, de 12-jarige dochter van mijn vriendin, languit voor liggen. Geen niet-familieleden aan tafel tijdens het kerstdiner. ?

Voor wie mijn frustratie bestemd was, kon ik even niet zo snel bedenken. Een 12-jarige is geen partij. Vriendin Tanja dan? Moeders en dochters, handen en buiken. Mijn irritatie was op maat gesneden voor het kerstfeest. Het 'feest' van het grote buitensluiten. De dagen waarop huizen hermetisch op slot gaan en de deur alleen open gaat voor genodigden. Waar de bomen bij een ander thuis veel groter en groener lijken. De schimmen van mensen achter de gesloten gordijnen, met een rode of goudgele ster van Bethlehem zaligheid belovend, tegen het raam.

Bij ons thuis was er nooit wat aan. In het familiealbum prijkt slechts één zwart-witfoto van mezelf en mijn twee broertjes in pyjama bij een versierde boom. Het onderschrift luidt feestelijk: 'Kijk Pat nou, ze lijkt wel een engeltje!' Van een feest herinner ik me niets. Waarschijnlijk lagen we vroeg in bed. In ieder geval voordat de visite kwam.?

Mijn stemming zat er goed in die eerste kerstdag. Kaarten, bellen, ballen; alles wat de schijn wekte dat het feest was, verdween in een doos naar zolder. Emmers met sop, spons en zeem uitgestald op de vensterbank. Kale roedes in het raam, want de gordijnen klotsten in de wasmachine. Nog voor het donker werd, was mijn bescheiden appartement spic en span. De gewassen en gestreken gordijnen heb ik nooit meer teruggehangen. De tweede kerstdag was de kroeg weer open.

(c) Patricia Jimmink

Henk Verdonk junior pakt zege

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan Zee heeft donderdagavond de wekelijkse rit om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op Sportcomplex de Cloppenburgh in Akersloot op zijn naam geschreven. Na een dappere, maar overmoedige actie van de jonge Akersloter Hidde Buur om na de start de leiding te pakken, waren het Vincent Beentjes (Castricum) en Henk Verdonk junior die de smaakmakers van deze avond werden. In hoog tempo namen zij afstand, nadat Hidde Buur had moeten toezien hoe zijn poging in de kiem gesmoord werd. Rondenlang trokken Beentjes en Verdonk samen op, maar bijna halfkoers moest Beentjes toestaan dat hij het wiel van Verdonk moest loslaten. Toch wist Vincent Beentjes leider Henk Verdonk junior in het vizier te houden, hopende op een mogelijke misstap van Verdonk, waarna hij het initiatief dan over kon nemen. Maar zover kwam het niet en Henk Verdonk junior mocht toch nog een afgetekende winst pakken. Uitslag: 1. Henk Verdonk junior (Egmond aan Zee) 2. Vincent Beentjes (Castricum) 3. Hidde Buur (Akersloot).

Kerstman verrast MMEB in Bowling Centrum Heiloo

Het organisatie- en begeleidingsteam van Sports4all Heiloo trakteerde op een gezellige kerstclinic met brunch. Foto: Piet Bakker

HEILOO - Het organisatie- en begeleidingsteam Sports4all Heiloo heeft afgelopen zaterdagmiddag de deelnemers van het bowlen voor mensen met een beperking (MMEB) getrakteerd op een zeer gezellige kerstclinic met brunch.

Voor aanvang werden de deelnemers en begeleiders van harte welkom geheten door een luid bellende kerstman met assistente Lisa, en voorzien van een mooie kerstmuts. Tijdens het bowlen konden de deelnemers, door verschillende opgedragen scores te gooien, allerlei kerstpakketjes verdienen die beschikbaar gesteld waren door Ad en Mary. Hierbij leverde Maikel wel een hele bijzondere prestatie. Hij gooide namelijk een strike, alle pinnen met een bal in één keer om, terwijl hij andersom stond en de bal zo tussen zijn benen naar achteren gooide!

Na het bowlen ging het hele gezelschap, 70 mensen, genieten van een gezamenlijke brunch. Deze brunch was samengesteld door het 40-jarige bowlingcentrum en kon worden aangeboden door de ondersteuning van de verschillende sponsoren, waarvan de stichtingen KEES en Dolfinn toch wel in het bijzonder genoemd mogen worden. Een echte kerstsfeer ontstond mede door het spontane optreden van enkele deelnemers, die voor de Kerstman enkele kerstliedjes zongen. De organisatie en begeleiders werden nog verrast door de deelnemers door een persoonlijke toespraak en de overhandiging van een kerstpresentje.

Nominaties sportverkiezing Heiloo bekend

Afgelopen week heeft de jury van de sportverkiezing Heiloo de voordrachten beoordeeld en de nominaties bepaald. Tijdens het Sportgala op 30 januari wordt bekend gemaakt wie van de genomineerden worden verkozen tot sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar 2015.

De jury was blij verrast door het grote aantal voordrachten, de kwaliteit en de diversiteit. Mooie prestaties en mooie verhalen zijn aangeleverd met de voordrachten. Na een lange avond met moeilijke keuzes zijn uiteindelijk de nominaties bepaald. De jury benadrukt hierbij dat ook de voorgedragen sporters die niet zijn genomineerd, stuk voor stuk bijzondere prestaties hebben geleverd. De organisatie nodigt ook deze sporters dan ook graag uit voor het sportgala op 30 januari.

De volgende sporters zijn uiteindelijk genomineerd:

Sporttalent meisje Loes Rozing, Flashing
Nienke Madderom, Trias
Zoë Admiraal, Terriërs
Sporttalent jongen Dave Wesselink, Trias
Stan Nijhuis, Trias
Ties van der Lecq, Duinwijck
Sportploeg jeugd Flashing VU12
GTH team tramolinespringen E1
Terriërs JB1
Trainer/coach Dico Blei, Foresters
Frank Knegt, Flashing
Pim de Waard, de Zeeleeuw
Sportvrouw Laura de Witte, Trias
Lisanne de Witte, Trias
Pascal Wiebering, Triffis
Sportman Dirk Schrieken, Trias
Job Beintema, Trias
Thomas Ouwejan, AZ
Sportploeg Foresters Dames 1
HSV1
Terriërs Dames 1

De jury:

  • Ron Zwerver – ex volleybal international, winnaar Olympisch goud en tegenwoordig o.a. assistent bondscoach van het Nederlands volleybalteam
  • Astrid Langedijk – brons op NK turnen, docente LO bij PCC
  • Jan Kasper – Docent LO, o.a. directeur FC Twente en AZ, begeleiding Jong Oranje en voorzitter stichting Welzijn Heiloo
  • Ingrid vel – Fysiotherapeute, aangesloten bij Olympisch netwerk en o.a. actief op EK atletiek 2014


Bron: sportraadheiloo.nl

Wereldtoppers bij Saucony Egmond Halve Marathon

EGMOND - Drie atleten van wereldformaat staan op zondag 10 januari aan de start van de Saucony Egmond Halve Marathon. Zowel Bernard Kipyego als Abera Kuma schreven dit jaar een Nederlandse marathon op hun naam. Zij worden uitgedaagd door Emmanuel Mutai, die al eens de marathon van Londen wist te winnen. Organisator Le Champion verwacht met dit trio een enerverende strijd op het beruchte strandparcours.

Aan de 44e editie van de Saucony Egmond Halve Marathon doen 17.000 hardlopers mee. Het evenement is daarmee voor het vierde jaar op rij uitverkocht. Meer informatie: www.sauconyegmondhalvemarathon.nl.

Zaalvoetballen op Tweede Kerstdag in Akersloot


AKERSLOOT- Op Tweede Kerstdag vindt het jaarlijkse AZV-zaalvoetbaltoernooi plaats in sporthal de Lelie. Vanaf 10.00 uur wordt door acht herenteams gestreden om de titel Beste zaalvoetbalteam van Akersloot'. Tijdens dit toernooi is er een ook een wedstrijd voor de jongste jeugd van Meervogels die onderling tegen elkaar gaan voetballen. De finale van het toernooi is rond 15.30 uur. Tijdens en na het voetbalspektakel is er een verloting met meer dan 200 prijzen. Hoofdprijzen zijn onder andere een fiets, een trampoline, een keukenmixer en een dekbeddenset. Het geheel wordt vanaf het einde van de middag muzikaal omlijst door de lokale DJ Baba. Dus als u er even tussenuit wil op Tweede Kerstdag, u bent welkom bij het AZV-zaalvoetbaltoernooi in sporthal de Lelie!

Ambitie en plezier bij TomTrade Heiloo en De Foresters 4

Foto: Janneke Mars

Op de foto Heren 4 van De Foresters bij het reclamebord van de nieuwe shirtsponsor TomTrade. Spelers van dit vriendenteam werken bij TomTrade en eigenaar Thomas Slinkert wilde graag deze groep ondersteunen. Slinkert: "TomTrade is een bedrijf gevestigd in de Willibrord, waar je terecht kunt voor smartphone- en tabletreparaties van bijna alle merken. Wij hebben diverse accessoires en hoesjes. Daarnaast ben je aan het juiste adres voor je abonnement of een goede occasion". Bezoek de website voor meer info: http://tomtrade.nl/

Flashing U22 in goede wedstrijd onderuit

Flashing kan terugkijken op een zeer goede wedstrijd tegen het sterkste U22-team in Nederland. Foto: Aangeleverd

HEILOO - Zaterdag speelde Flashing U22 de laatste wedstrijd uit de eerste ronde tegen lijstaanvoerder BV Squirrels uit Berkel en Rodenrijs. Coach Paul Aris kon niet aanwezig zijn en zijn taken werden daarom waargenomen door Frank Knegt. Die moest al na twee minuten in een time-out vluchten, omdat Flashing veel moeite had met de press van Squirrels en al binnen één minuut aankeek tegen veel balverlies en een 0-5 achterstand.


De press breaker werd doorgesproken en dat veranderde het beeld van de wedstrijd direct. De voorwaartse druk van Squirrels viel weg en Flashing kwam terug in de wedstrijd. Van afstand bleven de heren uit Berkel en Rodenrijs echter gevaarlijk en Flashing verruilde de zone-verdediging daarom voor een man-to-man. Ook de grote center van Flashing, Max van Rixel, speelde daarin sterk, en brutaal konden de Heilooërs nu ook de schotdreiging elimineren. Flashing nam daardoor zelfs een voorsprong bij rust (40 – 36). Vooral Rhino Beets was in deze fase scherp.

De twee teams schotelden het publiek een fantastische wedstrijd voor met goed spel van beide zijden. Dat was vooral ook leuk voor de pupillen Roos Warmenhoven en Ying Wagenaar die het team vanaf de bank mochten ondersteunen. Na het derde kwart stond Flashing nog steeds aan de goede kant van de score (52 – 51), maar scorend liep het moeizaam. Het waren alleen Max Knegt en Job Velseboer die voor punten zorgden bij de Heilooërs. In het vierde kwart viel de bal jammergenoeg niet meer. Flashing begon te forceren en zocht op de verkeerde manier de aanval. Vooral een gebrek aan ervaring was in deze fase belangrijk en uiteindelijk wist Squirrels de wedstrijd te winnen (60 - 69).

Het nam niet weg dat Flashing kon terugkijken op een zeer goede wedstrijd tegen het sterkste U22-team in Nederland van dit moment. Punten: Max Knegt (25 – 13/12), Rhino Beets (21 – 19/2), Job Velseboer (4 – 0/4), Jeroen Aris (4 – 4/0), Max van Rixel (4 – 4/0), Sander de Ruiter (2 – 0/2).

Mooie week Thomas Ouwejan afgesloten op De Egelshoek

AZ 1 voor aanvang van Athletic Bilbao - AZ (Foto AZ Media)

HEILOO - Het ging de laatste weken ineens heel hard met ex-Egel Thomas Ouwejan. De zoon van de voorzitter maakte vanwege veel AZ-blessureleed op 10 december zijn debuut in AZ 1 en dat was niet op het eerste de beste toneel: de Europa League. In Bilbao mocht Thomas in de basis beginnen en werd na 75 minuten vervangen door de andere debutant, Pantelis Hatzidiakos. Het duel, dat eindigde in 2-2, werd uiteraard op tv en radio uitgezonden. RTVNH besloot te schakelen tussen verslaggevers in Bilbao en in Heiloo; verslaggever Wim van Amerongen had zich geposteerd op De Egelshoek en interviewde diverse oud-ploeggenoten van Thomas.

De mooie week kreeg op zondag een vervolg, Ouwejan speelde de volledige 90 minuten in het met 2-1 verloren duel bij PEC Zwolle. Op woensdag volgde een basisplaats in Werkendam, waar AZ bekerde tegen Kozakken Boys (1-3 winst). In de rust werd Thomas vervangen door Dabney dos Santos. Helaas zorgde een liesblessure er voor dat hij de wedstrijd tegen FC Utrecht (2-2) op de tribune moest bekijken.

Op dinsdag kwam AZ TV naar De Egelshoek om met Thomas een reportage te maken. De club mag uiteraard bijzonder trots zijn en het is een mooie stimulans voor de eigen jeugd en de jongens die Thomas gevolgd zijn naar AZ.

Opnieuw zege De Foresters

HEILOO - De Foresters ging zondag met een goed gevoel naar Velserbroek voor de wedstrijd tegen VSV. De Egels wisten als eerste gevaarlijk te worden, maar Milo Blei en Barry Koppes zagen hun inzetten voorlangs gaan. Na 20 minuten sloop er wat onzorgvuldigheid in het spel, maar kon een achterstand voorkomen worden. In het laatste gedeelte van de eerste helft hing de 0-1 in de lucht, maar de rust werd bereikt met een brilstand.

De Egels gingen in de tweede helft verder waar ze gebleven waren. Schoten van Mitchell Zwart en Dennis Nanne misten kracht, waarna Barry Koppes binnen een minuut twee keer dicht bij de 0-1 was. In de 54e minuut mocht Nick Kramer vanaf een mooie plaats een vrije trap nemen. De bal eindigde stijf in de kruising: 0-1. De Foresters bleef de bovenliggende partij en Barry Koppes had de 0-2 voor het intikken; zijn inzet ging echter hoog over de lat. In de 75e minuut viel plotseling de gelijkmaker: vanuit een corner wist VSV de eerste kans van de tweede helft meteen om te zetten in de 1-1. VSV was zelfs dicht bij de 2-1, maar Dennis Nanne wist te redden. In de 85e minuut was er een uitbraak van De Foresters en stond Joey Breed op de juiste plaats: 1-2. Zo hebben de Egels 'ineens'' negen punten, waar de teller drie weken geleden nog op 0 stond. Op 24 januari gaat de competitie verder met een thuisduel tegen concurrent SO Soest.

Tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo actief op OLK

Vanaf maandag 4 januari is er een speciale kennismakingsweek voor zowel jeugd als volwassenen Foto: Aangeleverd

Afgelopen zaterdag deed tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo met negen geplaatste jeugdspelers mee aan de Open Langedijker Kampioenschappen 2015. De jeugd van TTV Limmen-Heiloo heeft allemaal twee of meer wedstrijden gewonnen. Bijzondere vermeldingen zijn er voor Christian Endel en Daan van Monsjou die allebei aan hun eerste toernooi meededen. Na de poulefase wist Levi Legdeur zich zeer knap te plaatsen voor de kwartfinales. In zijn poule wist hij twee spelers uit de eerste klasse opzij te zetten. In de kwartfinale kwam Levi net wat tekort, maar toonde veerkracht in de derde game.

Jeugdlid Sanne Briefjes (genomineerd sporttalent gemeente Castricum) was dit weekend actief op een internationaal toernooi in Pont à Mousson in Frankrijk. In een zeer sterk deelnemersveld bereikte ze de kwartfinale en eindigde uiteindelijk op een verdienstelijke achtste plaats.

Vanaf maandag 4 januari is er een speciale kennismakingsweek voor zowel jeugd als volwassenen om een sportief voornemen extra kracht bij te zetten. De jeugd traint op de dinsdag (18:00 tot 19:0 uur) en vrijdag (18:30 tot 20:00 uur). Geïnteresseerde volwassenen kunnen op maandag (vanaf 20:00 uur) en vrijdag (vanaf 20:00 uur) geheel vrijblijvend een keer op de club meetrainen. Adres speellokaal: Sporthal aan de Hogeweg 61 in Limmen.

Kunstrijdster uit Heiloo rijdt zich naar het podium

Daisy: door naar de NK-finale in Den Haag? Foto: Janneke Mars

HEILOO - Daisy Wolf (15 jaar) uit Heiloo heeft op zaterdag 19 december het zilver behaald op de 1e KNSB cupselectiewedstijd kunstrijden in Thialf te Heerenveen. Daisy komt voor het eerste jaar uit in de klasse Pre-Basic Novice C. Hierin moest ze het opnemen tegen zeer ervaren dames, maar behaalde als een van de jongste deelnemers van het veld een zeer knappe en hard verdiende tweede plaats. Hierdoor is ze bijna zeker van een finaleplaats op het NK van 3 tot en met 6 maart in Den Haag. Hieraan mogen per klasse de beste twaalf rijders van Nederland deelnemen.

Daisy komt uit voor de Alkmaarse IJsclub (AIJC) en traint ongeveer 8,5 uur per week. Hierin zitten schaats-, ballet- en kracht- en techniektrainingen in de sportzaal.

In het weekend van 13 februari 2016 zal ze eerst nog deelnemen met diverse clubgenoten aan de internationale wedstrijd Stars on Ice in Zoetermeer.

Bridgeuitslagen damesclub Sans Atout

A-lijn: 1. Oosterwijk-Warmenhoven 57,64 2.Schaffer-Mak 55,56

B-lijn: 1. Erkamp-Claus 65,63 2.Kuit-Berkhout 58,85

C-lijn: 1. Piet-Steur 70,83 2. Amsterdam-Dekker 57,64

Een goed voornemen voor 2016? Doe Do-In !!
Ziet u op tegen de druk(te) van een sportschool en wilt u toch met uw lichaam bezig zijn? Dan is Do-In misschien iets voor u. Do-In is een Japanse bewegingsvorm met oefeningen voor het strekken van meridianen. In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht leert u oefeningen waardoor de energie beter door het lichaam kan stromen. Bij stagnatie van de energiestroom zijn klachten vaak het gevolg. Do-In heeft een gunstig effect op het verminderen van de klachten. Geïnteresseerd? Een vrijblijvende proefles kan altijd. De lessen beginnen op: Maandag, 4 januari 2016 van 19.30 – 20.30 uur in de Ypsalon te Heiloo; en Vrijdag, 8 september 2016 van 08.45 – 09.45 uur in de voormalige Hofdijkschool, Mariënstein 178 in Heiloo. Bel voor meer informatie: John Compas tel. 06-46318915

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Het is weer December! Een feestmaand waar u haar goed hoort te zitten ! Dat kan, kom gezellig naar Kim's Haarsalon aan de Dompvloetlaan 29! Knippen € 12,50 Kleuren vanaf € 27,50 Kinderen t/m 12 jaar € 10,-Permanenten+ knippen € 50,- Wassen knippen föhnen € 17,50. Maak gezellig een afspraak! Bel naar: 0630042383

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON Gezond leven met een gezond gewicht ! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, ook voor KINDEREN ! De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: Sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl


SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

Oliebollen eten bij oma in Oldenzaal ? www.Huurauto-Heiloo.nl

BLOKFLUITLES, een mooi opstart instrument voor kinderen vanaf groep 3 t/m 8. In gezellige kleine groepjes leer je blokfluit spelen en noten lezen tegelijk. Vraag je vrienden mee en geef je snel op, dan start je in Januari. Voor meer info: Elma Agterberg TEL: 06-2288 9122

CADEAUTIP: Een bon van STUDIO VOETENWERK, praktijk voor PEDICURE en VOETREFLEXMASSAGE. Info: www.studiovoetenwerk.nl Tel.072- 534 0095

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl


BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

VITALIS

Spierpijnen of spanningsklachten ? Probeer Vitalis Massagepraktijk. Tel: 06-1521 9400 Westerweg 293 A, Heiloo. Let op ! Tussen de feestdagen geopend.

TEGELZETTER nodig!
Vrijblijvende prijsopgave.
Leveranties mogelijk.
Tel. 06 2280 4764

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3987 0829

TUINONDERHOUD
JEROEN BORST

Voor uw tuinwerkzaamheden
Snoei-Onderhoud-Aanleg


Tel. 06 4180 3734
www.jeroenborst.nl

Kim's Haarsalon wenst u hele fijne kerstdagen! En een goed geknipt gekleurd gezond gezellig 2016!

Te Huur: AUTOBOX groot 21m². Breedelaan Heilo. Huur p/m. € 105 Tel: 06-1273 7003.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

Iedereen die mij is komen feliciteren in Dorpshuis de Bijenkorf voor mijn 90ste verjaardag wil ik bedanken. Lieve woorden en een mooi bedrag voor het KWF. Ik wens iedereen fijne kerstdagen en een gelukkig 2016. Marie Trap-Druif.

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

Alle familie, vrienden en bekenden een gezellige kerst en een gezond 2016. Rommy Betsema-Kampstra

KIM'S HAARSALON voor een afspraak belt u 06-3004 2383. Dompvloetlaan 29 1851 NM Heiloo

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en fietsen + het onderhoud. Wij halen uw fiets/scooter gratis op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
T.: 06 2202 0702

`t Kroegje Oudjaar avond geopend ! 1 Januari live muziek vanaf 19.00 3 MAN STERK

Striptekencursus Bieb Heiloo, start wo 6 januari 2016, 14.00 tot 15.15 uur. 8 lessen voor € 75,-. Aanmelden 06-49646237 of mail striptekenen@xs4all.nl

Wintersport met vrienden en vriendinnen ? Reserveer een week op www.Huurauto-Heiloo.nl

ZONNEPANELEN IN HEILOO? Kijk op www.energiewonen.nl/heiloo en ontvang 250 euro korting op uw installatie. Reeds vele plaatsingen en tevreden klanten.

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

Ook leren BRIDGEN ? Alle cursussen weer vanaf 18 januari 2016. Ton Mooij 072-5331672 tonmooij@concepts.nl

THAISE ONTSPANNINGSMASSAGE. Op afspraak. Misschien ook lekker voor de feestdagen. Tel: 06-3365 5795

`t Kroegje. 24 dec. KERSTAVOND=LICHTJES AVOND 1e en 2e kerstdag vanaf 20.00 geopend

TE KOOP HUIS + GARAGE Baetenburg 64, Heiloo bel: 06- 511 964 65 mail: baetenburg64@gmail.com Er ligt een pdf-brochure voor u klaar.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

Klussen en aanhanger nodig ? www.Huurauto-Heiloo.nl

Welke PIANIST wil op de piano bij het winkelcentrum het Loo wat jammen met mondharmonicaspelers ? info 06 -1616 3045