De Uitkijkpost

27 september 2017

De Uitkijkpost 27 september 2017


'Zet cultuurhistorie in je verkiezingsprogramma'

Fons Morsch (l) en Jaap de Graaf. Foto: Evert Visser

HEILOO - "Aandacht voor het culturele erfgoed in Heiloo mag niet afnemen, dat zou doodzonde zijn. Daarom vragen wij alle politieke partijen in Heiloo een paragraaf over cultuurhistorie op te nemen in hun verkiezingsprogramma's", vertelt voorzitter Fons Morsch van het Archeologisch Museum Baduhenna. Hij stuurde vorige week - samen met voorzitter Jaap de Graaf van Historische Vereniging Oud Heiloo - een brief aan de raadsfracties over het belang van het behoud van cultuurhistorie in het dorp. De twee vragen de politiek de cultuurhistorische kennis nog verder een 'boost' te geven en geld beschikbaar te houden voor belangrijke landschapselementen, terreinen en panden. Een tweede verzoek is te zorgen voor voldoende deskundige en ambtelijke capaciteit, dit zou noodzakelijk zijn om cultuurhistorie op zijn waarde te kunnen schatten. En omdat de jeugd de toekomst heeft, is bewustwording op dit gebied van kinderen en jongeren van groot belang, vinden Morsch en De Graaf.

Jaap de Graaf: "We stuurden de brief op een goed gekozen moment: nu worden de verkiezingsprogramma's geschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. Uitsluitend door cultuurhistorie hierin een plaats te geven, kan de politiek een basis leggen voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Een tweede reden van onze actie is dat de werkorganisatie van de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo een feit is en er misschien wel een gemeentelijke fusie op de loer ligt. We willen voorkomen dat dit beleidsterrein ondersneeuwt in het grotere geheel."

Die-gebied en strandwal
De twee Heilooërs praten vol passie over historische landschappen zoals het Die-gebied. Fons Morsch: "De parallelweg van de A9 loopt straks door dit gebied en dat terwijl het voormalige moerasgebied duizend jaar historie vertegenwoordigt. Straks is er nog een klein stukje van dit middeleeuwse landschap over. Als ook daar de shovel doorheen gaat, dan is het voor eeuwig weg. Dat mag niet gebeuren. Hetzelfde geldt voor de strandwal in de nieuwe wijk Zuiderloo met haar kenmerkende ontginningspatroon van greppels en houtwallen. Als in de bestemmingsplannen de houtwallen een plaats krijgen en daardoor blijven bestaan, dan zou dat prachtig zijn. Zo kun je Heiloo nog eens extra positief op de kaart zetten, het is leuk voor bewoners en toeristen. Aan de hand van wat we weten, kunnen we nu al zeggen dat Heiloo meer dan vierduizend jaar bewoond wordt. Stel je voor dat wij straks kunnen praten over 'een nieuwbouwwijk in een Middeleeuwse omgeving' en dat je dat kunt laten zien, bijvoorbeeld tijdens rondleidingen. Dat zou een meerwaarde zijn voor het dorp." Een soortgelijke boodschap is te lezen in de brief: 'Cultuurhistorie bepaalt in grote mate de waardering van de inwoners voor hun woonomgeving, het bevordert toerisme en weegt mee in de vestigingskeuze van bedrijven en particulieren'.

Fons Morsch (l) en Jaap de Graaf. Foto: Evert Visser

Wel tevreden
Morsch en De Graaf benadrukken verder dat de brief naar de raadsfracties niet is bedoeld als 'sneer' naar de gemeente Heiloo. Morsch: "Integendeel: wij zijn blij met de aandacht die de gemeente Heiloo doorgaans geeft aan cultuurhistorie. Wij hebben onlangs samen met gemeenteambtenaar Anita van Breugel de Open Monumentendagen voorbereid. Mooi is ook dat de gemeente veel waarde hecht aan archeologische opgravingen. Nog niet zo lang geleden kwamen in Zuiderloo overblijfselen uit de late IJzertijd tevoorschijn, evenals resten van huisjes en waterputten uit de Romeinse tijd. Bijzonder was verder de vondst van een bronzen hielbijl uit omstreeks 1200 voor Christus. Aan de gemeentelijke inzet ligt het volgens ons zeker niet."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Word jij de kinderdirecteur van de bibliotheek?

Al jong de leiding...

HEILOO - Kom je graag in de bibliotheek en houd je van lezen? Zit je in groep zes of zeven? Ben je niet bang in de schijnwerpers te staan en heb je leuke ideeën over activiteiten in de bieb? Misschien word jij dan de kinderdirecteur van de bibliotheek. Het werk van de kinderdirecteur is heel afwisselend. Je mag bloggen en vloggen, je opent evenementen zoals de Kinderboekenweek, reikt prijzen uit, gaat op pad met de 'echte' directeur en je denkt mee over activiteiten voor nu en in de toekomst. Wil jij de allereerste kinderdirecteur van de bibliotheek in Heiloo worden? Vertel dan waarom jij graag kinderdirecteur wilt zijn of laat dit zien in een verhaal, een gedicht, een strip, een lied, een filmpje of op een andere manier. Verstuur het vóór 1 oktober naar onze directeur Jeanette Braam via kinderdirecteur@bibliotheekheiloo.nl. Vermeld je naam, adres, leeftijd en je school. Je mag je sollicitatie ook afgeven in de bibliotheek. Voor meer informatie en voorwaarden, zie www.bibliotheekheiloo.nl/jeugd.

Showhero haalt illusionist naar Theater de Beun

Deelnemer George.

HEILOO - Stichting Showhero staat vrijdagavond 6 oktober voor het zesde jaar op rij met een avondvullend programma in Theater De Beun in Heiloo. Terwijl het oude vertrouwde gevoel weer terug zal keren met zangoptredens en wereldrecordpogingen, wordt met het thema 'magic' ook volledig uitgepakt met nieuw spektakel.

Oprichters Maurice van der Poll en Lucas Bugter vonden het tijd om de gebruikelijke show een extra sausje te geven. En dat is gelukt. Met illusionist Kariem halen ze een BN'er in huis die samen met de deelnemers de zaal gaat betoveren. Hij is vooral bekend van zijn optredens bij 'Holland's Got Talent' en kan naast goochelen ook beatboxen. De deelnemers zijn onder de indruk van zijn kunsten en verwachten dat het publiek ook versteld kan staan. "We tillen met Kariem de show naar een hoger niveau," vertelt Lucas. Het oude vertrouwde gevoel zal daardoor niet veranderen.

"De deelnemers staan uiteindelijk wel zoals altijd centraal. Dat zorgt weer voor spraakmakende momenten. Iedereen gaat opnieuw met een lach op zijn of haar gezicht naar huis." Dat vertrouwde gevoel zal er zeker zijn met de vaste jury, onder leiding van burgemeester Hans Romeyn. Stichting Showhero helpt mensen met een beperking hun dromen waar te maken, maar vindt het vooral ook heel belangrijk de deelnemers te verbinden met de rest van de samenleving. Dit maakt de uitverkochte shows uiteindelijk ook een succes: de saamhorigheid in de zaal.

Juryleden Jeroen Schouten (l) en Marius Prein. In het midden deelnemer Jan.

Tickets zijn verkrijgbaar via Showhero.nl.

Victoriefonds Oeuvreprijs voor Jan van der Vegt

Jan van der Vegt.

HEILOO/ ALKMAAR – Schrijver en dichter Jan van der Vegt (1935) uit Heiloo ontving maandag van burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar de Victoriefonds Oeuvreprijs. "Zijn grote verdienste is dat hij anderen voor het voetlicht brengt en dat hij in woord en daad heeft zorggedragen voor de culturele betekenis van schrijvers en kunstenaars, nationaal en in deze regio", zei Bruinooge namens de vakjury. Lees het volledige verhaal verderop in deze krant.

Jan Bellekom.

Dank je wel Henk Morsch voor de uitnodiging om de volgende tien vragen te beantwoorden. Wij kennen elkaar van Ondernemend Heiloo, waar ik ruim tien jaar samen met Henk en enkele andere kanjers in het bestuur zat. Over ondernemen gesproken: toen ik eenentwintig jaar was kwam mijn laatste loonstrookje in de bus. Vanaf die tijd mag ik mij ondernemer noemen. Ik woon aan de mooiste en drukste straat van Heiloo. Verder ben ik getrouwd met Marjory en samen maakten wij het gezin compleet met een zoon en dochter.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het ziekenhuis in Alkmaar maar al snel werd ik naar huis gebracht in Heiloo aan de Kennemerstraatweg, tegenover Banketbakkerij Van Velzen. Daarna woonde ik aan de Ewislaan en de Zeeweg. Met enige omzwervingen ben ik terug in Heiloo en woon nu al zo'n zevenentwintig jaar aan de Stationsweg, in de woning die voor vele oud-Heilooërs bekendstaat als het huis van transportbedrijf Van der Molen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Na ruim dertig jaar in de Infra gewerkt te hebben, ben ik inmiddels zonder beroep. Wel heb ik nog twee hobby's: het runnen van een wijnhandel, WijnDijck, en samen met Leo Gouwerok en John Kaandorp zorg ik ervoor dat de Cultuurkoepel op Landgoed Willibrordus overeind blijft.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
Helaas ben ik wat te laat geboren, want wat zou ik graag een live-optreden van Jacques Brel hebben bijgewoond.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik kwam rond mijn veertiende jaar in aanraking met het fenomeen BukBuk. Die plek en de maten daar vormden mij tot een ondernemend mannetje. Daar leerde ik wat organiseren en samenwerken is. Van optredens met nul bezoekers tot en met het Bukpopfestival met enige duizenden bezoekers. Ja, toen was Heiloo echt even haar rust kwijt.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Het is de binnentuin van het Willibrordus Business Center. Twee jaar terug nog geheel overwoekerd en nu een plek om even tot rust te komen en te genieten van het prachtige gebouw.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Overdag heb ik genoeg te doen dus laat mij maar slapen. Als het dan toch moet, dan gaan we voor een prachtig glas wijn.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Mijn voorganger zei het al: als ondernemer krijg je voortdurend advies. Maar ik denk nog wel aan de wijze woorden mijn moeder: 'Koop niets wat je niet betalen kan'. Dat is best wel lastig als je later grondverzetmachines voor hoge bedragen gaat aanschaffen. Dus heb ik ervan gemaakt: "Koop niets wat je niet kan terugverdienen". En dat is aardig gelukt.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik - naast het exploiteren van de Cultuurkoepel - zeer actief ben bij 'Willibrordus Draait Door' en bij de voor- en najaarsmarkt op het Landgoed. En dat naast de wijn er ook wel een speciaal biertje ingaat.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou Heiloo verkeersdrempelvrij maken. Heel veel huizen in het dorp staan niet op heipalen. Door het vele vrachtverkeer over de drempel vliegen de scheuren in de muren. En als de financiën het toelaten, zou ik het spoor ondertunnelen, dan gaat het weer een mooi dorp worden.

10. Persoonlijke vraag van Henk Morsch aan Jan Bellekom:
'Hoe ben jij bij de Cultuurkoepel terechtgekomen?'
Al ruim vijfentwintig jaar kijk ik vanuit mijn kantoortje op het groene dak en kruis van wat toen nog de Koepelkerk heette. Als kind kwam ik er wel eens binnen met de katholieke feestdagen, maar verder bleef de deur daar dicht. Enige jaren geleden begon de herbestemming van de Willibrordusstichting en was mijn interesse gewekt. Allereerst voor WijnDijck maar dat bleek toch wat lastiger te zijn. Later werd ik door Nico Adrichem gevraagd om een soort productieteam voor de Koepel op te zetten. En dan ben je ondernemer of niet. De mogelijkheid kwam langs om de Cultuurkoepel van de GGZ te huren. Samen met enige vrienden uit het BukBuk-verleden maakte ik een plan voor de koepel. En zie de resultaten: prachtige optredens, conferenties, trouwpartijen, uitvaartceremonies, beurzen en vul zelf maar in.

Ik nomineer Nico Adrichem voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Nico is: 'Hoe ziet het Landgoed Willibrordus er over tien jaar uit?'

Falkland Toneel speelt 'De koning op het dak'

Heb je wel eens een koning op het dak zien zitten? Nee toch?! Hij hoort op een troon te zitten, met een kroon op zijn hoofd Foto: Peter Bijkerk/Edo Postma

HEILOO - Assepoester, Vrouw Holle, De prinses en de kikker, The Wizard of Oz… De echte sprookjeskenners gaan vast dingen herkennen in dit bijzondere sprookje van Falkland Toneel, geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Amelei moet voor haar stiefmoeder honing halen in het bos van Konkelfoest. Ze moet opschieten, want als het eenmaal donker is… Dan komt de uil. Onderweg komt ze van alles tegen: dieren, vreemde vruchten, bomen, struiken… Net als in een sprookje kunnen die allemaal praten. Amelei vindt dat niet raar. Nee, hoor. Ze neemt ze gewoon mee op reis naar het bos. En dan zien ze die koning op het dak. De koning is niet zomaar op het dak gaan zitten. Hij heeft namelijk een groot geheim. Amelei heeft ook een groot geheim, maar dat is zo geheim dat ze zelf niet eens weet dat ze een geheim heeft. Geheimzinnig, hè? Als je wilt weten hoe dat zit, dan moet je maar komen kijken naar de nieuwe voorstelling van Falkland Toneel: 'De koning op het dak' van Tankred Dorst. Op vertoon van je toegangskaart krijg je in het weekend van de voorstelling bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo het tweede bolletje ijs gratis.

De voorstellingen zijn op zaterdag 14 oktober (15.00 uur) en zondag 15 oktober (13.00 en 16.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree: 6 euro. Kaarten kopen kan veertien dagen voor de uitvoeringen bij Boekhandel De Schrijverij op de locaties Stationscentrum en Het Hoekstuk (Primera) en bij Boekhandel Bruna ('t Loo). Kaarten zijn tevens vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling te verkrijgen aan de kassa van Theater De Beun. In Theater De Beun is pinnen helaas niet mogelijk. Zie voor reserveringen en informatie www.falklandtoneel.nl of bel Irene Schols (072-533 2163). Ook leuk voor partijtjes!

Mooie opbrengst O.L.V. ter Nood voor speelplaatsje

Muziek maakte het nog gezelliger.

HEILOO - De vrijmarkt op 16 september ten bate van O.L.V ter Nood was een groot succes. De opbrengst van deze dag was 1137,15 euro en is bestemd voor een speelplaatsje voor kinderen. Gezellige gitaarmuziek van Esther Doorn, muziek van Fanfare Showband Heiloo en de zang, gitaar en keyboardklanken van Jet en Bram Stam maakten de dag compleet, evenals een optreden van goochelaar Zeldinio. Pastor Overmars veilde iconen, waarvan de opbrengst voor de Blauwe Zusters bestemd was: zij leven en werken geheel zonder inkomen/uitkering. Vrijwilligers, medewerkers en bezoekers maakten deze dag tot een succes.

Lifs Interieuradvies & Styling

Stephanie Pater.

Website: www.lifs.nl, e-mail: stephanie@lifs.nl, telefoon: 06-11741499, Facebook: Lifsinterieuradvies; Instagram: lifs_interieuradvies; Pinterest: lifsstyling.

Stephanie Pater (41) uit Heiloo creëerde sinds 2011 met haar bedrijf Lifs interieuradvies &Styling al voor veel mensen een comfortabel (t)huis. Ook bedrijven weten haar te vinden voor de optimale inrichting van hun zaak. Of je nu advies nodig hebt bij de inrichting van je nieuwe huis, bij een verbouwing of herinrichting, iedereen kan in een vrijblijvend kennismakingsgesprek laten inventariseren wat Lifs voor je kan betekenen. Voor elke klant wordt een interieuradvies op maat gegeven.

Passie voor interieur
Stephanie vertelt: "Ik heb al heel lang een passie voor interieurs. Overal waar ik ben, bekijk ik de kleuren, de indelingen, de gebruikte stoffen en de meubels." Inspiratie haalt zij uit reizen, restaurants, sociale media en vakbeurzen. Via Pinterest, waar zij meer dan zesendertigduizend volgers heeft, deelt zij haar interieurideeën, eigen projecten en trends en ontwikkelingen. Stephanie: "Lifs kan voor elke situatie en elk budget iets betekenen. Ik word er blij van als mensen aan de slag gaan met het door mij gegeven advies en zich nog meer thuis voelen in hun eigen huis."

Interieurplan in fases
Na het uitwisselen van de woonwensen in het eerste vrijblijvende kennismakingsgesprek, maakt Stephanie desgewenst een uitgebreid interieurplan op maat. Hierin geeft zij een compleet advies, waaronder een plattegrond, een plan van aanpak, kleuradvies en suggesties voor aan te schaffen materialen en producten. Dit plan is een leidraad. Alle prijzen staan vermeld. Bij een ruim budget wordt veelal het hele plan uitgevoerd, waarbij Lifs op verzoek ook de coördinatie en uitvoering kan begeleiden. Bij kleinere budgetten kan iemand eerst de basis aanpakken en stap voor stap zelf een volgende fase uitvoeren. De geadviseerde meubels en stalen worden voor de klant klaargezet in de betreffende winkel, zodat het meteen bekeken kan worden.

Een goede basis
Haar stijl laat zich omschrijven als comfortabel, tijdloos en rustig. Stephanie: "Ik kijk in eerste instantie naar de zichtlijnen, de indeling en de sfeer." Vloeren, muren en raambekleding vormen de basis van elk interieur. Dat is ook wat zij als eerste aangeeft in haar advies. Thuisgevoel en comfort staan voorop. Tijdens de gesprekken met de klant komen vaak dingen naar voren die belangrijk voor hen zijn en zeker terug moeten komen in het interieur, zoals een passie voor reizen of meubels met een verhaal. Dat zorgt voor een persoonlijke invulling. Door samenwerking met een meubelmaker kunnen ook unieke, op maat gemaakte items aan het huis worden toegevoegd, zoals een mooie kast of schouw. Stephanie: "Ik bezoek ook geregeld meubelwinkels met de klant. Niets is leuker dan samen op zoek te gaan naar de juiste bank in de juiste kleur!"

Onafhankelijk en lokaal
Lifs Interieuradvies & Styling is niet gebonden aan een winkel of merk. Hierdoor is zij 100% onafhankelijk en kan zij uit alle mogelijke kanalen en merken de meest geschikte materialen en meubels adviseren. Lifs heeft hart voor de regio en werkt veelal met lokale partijen uit onder andere Heiloo en Alkmaar. Stephanie: "Je kent elkaar, kent de kwaliteit en kunt goed op elkaar inspelen." Mocht het gewenste meubelstuk niet in de regio te vinden zijn, dan wordt uiteraard verder gekeken. Lifs Interieuradvies & Styling maakt een interieuradvies op maat dat aansluit bij de wensen van de opdrachtgever.

Tekst: Natalie Bottemanne

Twee krukken worden samen één geheel

Mevrouw Plukker. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het nieuw gebouwde ViVa! Woonzorgcentrum Overkerck in Heiloo werd op 18 september in gebruik genomen. Alle bewoners verhuisden sinds 21 september vanuit de tijdelijke huisvesting Varnebroek naar hun nieuwe appartementen. Nu is Overkerck dus weer volledig bewoond. In de nieuwbouw zijn zesenzestig volwaardige zorgappartementen gerealiseerd.
Het woonzorgcentrum heeft reguliere zorgappartementen met daarin alle faciliteiten voor de toekomst. Het zijn levensloopbestendige meerkamerappartementen, waardoor bij toenemende zorgbehoefte de bewoners gewoon in het woonzorgcentrum kunnen blijven wonen. Verder is er in het wooncentrum gezorgd voor een huiselijke sfeer. De inrichting is sfeervol, vertrouwd, gezellig en prettig voor zowel bewoners als bezoekers. Er wordt optimaal ingespeeld op de wensen van bewoners en hun bezoekers. Er is room-/plateservice in plaats van 'meals on wheels', dus geen karren meer door de gangen. Verder is er een belevingsgerichte inrichting. Bewoners kunnen hier rusten, kijken, eten, loungen en actief zijn. De ruimte heeft geen - of zo min mogelijk - afgesloten ruimtes, maar ruimtes waar steeds iets te beleven is voor wie daar op dat moment zin in heeft.

'Ruim en licht'
Tijd om eens een bewoonster van het nieuwe complex aan het woord te laten. Mevrouw Plukker (85) verhuisde de afgelopen week van Varnebroek naar het nieuwe complex. Ze woont inmiddels een jaar in Overkerck. Haar huis aan Klein Barlaken werd te groot en te bewerkelijk en zij had zorg nodig. Varnebroek was wel oké, maar over de nieuwe locatie is zij toch meer te spreken. Ze noemt het een prachtig appartement dat heerlijk ruim en licht is. Het is dichter bij de winkels en de kerk gevestigd. Sterker nog, ze kijkt er zelfs op uit! Mevrouw Plukker is al een beetje gewend in Overkerck. Ze is nog wel wat in de war, net zoals vele bewoners, want verhuizen op deze leeftijd is toch wel heftig. Gelukkig heeft zij een lieve buurvrouw en samen gaan ze vaak beneden koffie drinken. "Twee krukken worden samen één", luidt de uitspraak van beide dames. Ondanks hun leeftijd en 'gebreken' helpen zij elkaar.

Een woord van dank wil mevrouw Plukker nog uitspreken aan Ad en Nel de Graaf. Ad en Nel zijn goede kennissen van haar. "Zij hebben zoveel voor mij gedaan tijdens de verhuizing en ik ben ze heel dankbaar", aldus mevrouw Plukker. Er zijn deze week verschillende activiteiten en aanstaande vrijdag kunnen de bewoners en direct omwonenden een groot tuinfeest bijwonen. Zij krijgen dan een Frans diner geserveerd. De officiële opening volgt eind van dit jaar.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Klaverjassen SHE in Trefpunt Heiloo

HEILOO - Wij zijn weer gestart met onze wekelijkse klaverjasmiddag op donderdag in het Trefpunt Heiloo. Bent u lid van de KBO/SHE, dan bent u van harte welkom. Aanvang 13.30 uur. Deelnemen kost 3 euro per persoon en u krijgt dan ook koffie met iets lekkers. Eveneens hebben wij iedere week een mooie prijzentafel. Voor informatie kunt u Hanneke bellen bellen via 072-5334419.

Geniet van kunst en muziek in de Cultuurkoepel

HEILOO - Jan van der Giessen geeft vanaf 9 en 10 oktober in de Kleine Kapel van de Cultuurkoepel aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo weer cursussen in de serie 'Westerse Kunst & Cultuurgeschiedenis'. In de cursus 'Romantiek' die op maandagmiddag 9 oktober begint, geeft Jan aandacht aan de meest ondergewaardeerde cultuurperiode uit de geschiedenis. Op dinsdagmiddag 10 oktober begint hij met de cursus over het modernisme waarin hij alle aspecten van het expressionisme behandelt. Boeiend is hoe hij beeldende kunst, muziek, literatuur, architectuur en filosofie met elkaar in verband brengt. De zeven lessen van de beide cursussen zijn als volgt ingedeeld: in de eerste les behandelt hij de historische context en in de tweede les legt hij de kenmerken van de kunst en cultuur uit. Daarbij betrekt hij het wereldbeeld van de mensen die toen leefden en wat hun gedrag beïnvloedde. Vanaf les drie start een reis door Europa; elke les naar andere landen of gebieden met als laatste de Nederlanden. De enthousiaste presentatie met mooie afbeeldingen van kunst en architectuur, gecombineerd met daarbij passende muziekfragmenten, zal u zeker aanspreken.

De cursus is goed te volgen voor iedereen die belangstelling heeft voor kunstgeschiedenis. In de stof zit echter zoveel uitdagend materiaal dat ook gevorderden geboeid zullen zijn. Elke cursus duurt zeven middagen van 14.00 tot 16.00 uur. Het inschrijfgeld bedraagt 105 euro en daarvoor krijgt u ook een uitgebreide geïllustreerde syllabus. Op www.janvandergiessen.nl staat meer informatie en een inschrijfformulier. Telefonisch contact opnemen kan ook via 06-51578425 of per e-mail: info@janvandergiessen.nl


Burendag in het Trefpunt

HEILOO - Ook de bovenburen van het Trefpunt hebben dit jaar meegedaan aan Burendag. Er zijn zaterdag nieuwe struiken geplant, er is onkruid verwijderd en er zijn ramen gelapt. Bovendien plaatsten de bewoners een mooie bak met planten.

Vredesmaaltijd: 'Samen eten, samen leven'

Foto: Bernadet Sprenkeling

HEILOO - Gerechten uit vele landen, gemaakt door mensen uit diezelfde landen. Uitgestald op een groot buffet in het Willibrordushuis. "Wat fijn dat zij ons ieder jaar weer willen ontvangen!" Jeannette Groot van VluchtelingenWerk Heiloo organiseerde ook dit jaar weer de Vredesmaaltijd in Heiloo. Dit gebeurde vrijdag met hulp van onder andere Albert Heijn 't Loo, die koffie, thee en frisdrank beschikbaar stelde.

"Het wordt een feest van samen eten en samen leven", sprak burgemeester Hans Romeyn. Hij is tevens voorzitter van de Raad van Toezicht van VluchtelingenWerk West-Midden-Nederland. In zijn openingswoord sprak hij zijn waardering uit voor alle mensen in Heiloo die vluchtelingen helpen. "Maar ook complimenten aan alle mensen die deze hulp krijgen. Zij zijn gevlucht uit hun land en moeten hier een nieuwe taal leren, aan een nieuwe cultuur wennen, een nieuw bestaan opbouwen. Daar heb je moed en doorzettingsvermogen voor nodig."

Iedereen was met iedereen in gesprek. Ghere uit Eritrea maakte een praatje met Hans Romeyn en toonde zich even later blij verrast door de toegankelijkheid van de burgemeester. Salman en Sjamim hebben een traditioneel Afghaans gerecht bijgedragen. Zij en hun drie kinderen bezitten inmiddels een Nederlands paspoort. Sjamim werkt als klasse-assistent op de school waarop hun zonen zitten. Salman is begonnen met een leerwerktraject bij InstallatieWerk in Heerhugowaard. Hij verheugt zich al op de lessen op het Horizon College. Salman wordt elektricien. Mahmoud uit Syrië zit bij Salman in de klas. Ook Mahmoud kijkt uit naar zijn mbo 3-diploma. Hij wil ook elektricien worden, maar dan specifiek in fabrieken. Tedros uit Eritrea gaat op voor loodgieter. Eerder werd Tedros vrijwillig decorbouwer bij Theaterbende. Daar slaat hij twee vliegen in één klap: hij heeft een leuke dagbesteding en hij heeft meer gelegenheid om zijn Nederlands te oefenen: mondeling tijdens het werk en schriftelijk in de groepsapp. Goed om te weten dat het Vrijwilligers Informatie Punt Heiloo (VIP) ook nieuwe inwoners aan leuk en zinvol vrijwilligerswerk kan helpen. Toen het buffet nagenoeg was leeggegeten, volgde een muzikaal intermezzo. Traditioneel wordt de avond afgesloten met voor iedere aanwezige een gratis ijsje van Di Fiorentina. Dat gebeurde ook vrijdag. Over genieten gesproken!

Victoriefonds Oeuvreprijs voor Jan van der Vegt Biograaf nu zélf in de schijnwerpers

Burgemeester Piet Bruinooge (r) geeft de Victoriefonds Oeuvreprijs aan Jan van der Vegt.

ALKMAAR/ HEILOO – Schrijver en dichter Jan van der Vegt (1935) uit Heiloo ontving maandag uit handen van burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar de Victoriefonds Oeuvreprijs. "Zijn grote verdienste is dat hij anderen voor het voetlicht brengt en dat hij in woord en daad heeft zorggedragen voor de culturele betekenis van schrijvers en kunstenaars, nationaal en in deze regio. Hij schreef een oeuvre aan biografische artikelen, literaire kritieken, kloeke biografieën en stelde van dichters als Hans Andreus, Adriaan Roland Holst, Hendrik de Vries en Jan Elburg tevens definitieve bloemlezingen samen", zei Bruinooge namens de vakjury. Het is de tweede keer dat Stichting Cultuurprijs regio Alkmaar een oeuvreprijs uitreikt. Fotografe Ata Kandó viel de eer te beurt in 2013. De prijs bestaat uit een plastiek, ontworpen door Elly Baltus, en 2000 euro.

Een lang gevecht met de waarheid
Zijn inzet voor cultuur in de regio is breder dan zijn geschreven werk doet vermoeden. Eind jaren tachtig sloot hij zich aan bij het KCB (Kunstenaars Centrum Bergen). Met een literaire werkgroep maakte hij een aantal boeken onder de naam 'Plein 7'. Onlangs schreef hij nog een boeiende tekst over de relatie van Adriaan Roland Holst met de beeldende kunst in een boek dat verscheen ter ere van het veertigjarig bestaan van Grafiekgroep Bergen. Eerder deze maand verscheen Van der Vegts autobiografie 'Vierspan' waarin hij verslag doet van de dertig jaar waarin hij aan de vier biografieën heeft gewerkt, een lang gevecht met 'de waarheid'.

Cultuurprijseditie 2018 in voorbereiding
De uitreiking van de Victoriefonds Oeuvreprijs is de laatste die door burgemeester Bruinooge werd uitgereikt. Hij heeft inmiddels de voorzittershamer overgedragen aan zijn collega Hetty Hafkamp van de gemeente Bergen. De vakjury bestaande uit Pim te Bokkel, Inge Nicole Bak, Perry Reitsma, Peter Bolten, Jaap Velseboer, Liesbeth van Woerden en Mikky Zomerdijk, buigt zich momenteel over de nominaties voor de Victoriefonds Cultuurprijseditie 2018. Het gaat om cultuurprijzen in de categorieën 'Letteren', 'Podiumkunsten' en 'Visuele Kunsten'. En om de 'Rabobank Jong Talentprijs'. Meer informatie is te vinden op www.victoriefondscultuurprijs.nl

Jan van der Vegt.

Fotobijschrift: Op het Alkmaarse stadhuis is Jan van der Vegt gelauwerd met de Victoriefonds Oeuvreprijs 2017 (BRONVERMELDING: Foto Erna Faust)

Kennismaken met de babygroep van Kinderopvang Kits Oonlie

HEILOO - Nu u in verwachting bent, komen er opeens veel nieuwe zaken op uw pad, zo ook het regelen van kinderopvang. Het uit handen geven van de zorg voor uw kind is een beslissing waar u lang over zult nadenken. U zoekt een plek die u vertrouwen geeft en een klimaat waarin uw kind zich volop kan ontwikkelen. Een plaats waar veel aandacht en liefde voor uw baby is. Waar hij of zij zichzelf kan zijn en waar betrouwbare en energieke pedagogisch medewerkers, naast het geven van de dagelijkse zorg en liefde voor uw baby, rekening houden met uw persoonlijke wensen. Dit alles wordt geboden bij Kinderopvang Kits Oonlie! Wilt u meer informatie of een keer komen kijken op een van de vestigingen van Kits Oonlie? Neem gerust contact op met de centrale administratie van Kits Oonlie op telefoonnummer 072-5323576, of stuur een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Hypotheek op gympen

HEILOO - Misschien heeft u de opvallende reclame in de abri's ook gezien, met de adviseurs van de Rabobank op feloranje renschoenen. In Heiloo onder andere met Theo Meijering, een bekend Rabo-gezicht voor veel mensen die de afgelopen jaren een hypotheek sloten. Theo: "Zo ben je nog financieel adviseur en opeens ben je een van de gezichten van een reclamecampagne! Met de abri's en advertenties vertellen we dat wij er zijn voor iedereen met een woonwens. De schoenen staan uiteraard voor snelheid, want dat is in de huidige woningmarkt heel belangrijk. Maar ook voor flexibiliteit en echte aandacht: dat is de stap extra die we doen. Dat we nu zo naar buiten treden, is niet toevallig. Het zijn de Rabo Woonweken en iedereen is welkom bij ons voor een woongesprek. Dat kan het begin zijn van je hypotheek binnen een week." Op de vraag of hij de renschoenen iedere dag op zijn werk draagt, antwoordt hij: "Jazeker, met veel plezier. En vrijwel alle klanten reageren er leuk op!"

Heiloo als Nederlands 'Regenboogdorp'?

Persoonlijk ervaar ik het als een groot gemis dat we in Heiloo (nog) geen regenboogzebrapad hebben. Dat zou toch na o.a. Alkmaar, Zaandam en Castricum in onze regio ook voor Heiloo een topprioriteit moeten zijn. Van groter belang dan de aansluiting op de A9 of de muur om Heiloo (hier kom ik zeker nog een keer op terug). Wel ieder jaar een hoop gedoe over Zwarte Piet, maar je hoort vrijwel nooit iemand over een gaybrapad. Ik begrijp dat niet. Wij hebben natuurlijk geen Bekende Nederlander van het kaliber Henny Huisman in ons dorp wonen, want die heeft zich tenminste wel sterk gemaakt voor de aanleg van dat prachtige regenboogpad in de Dorpsstraat in Castricum: "We willen aangeven dat wij als gemeente Castricum een vriendelijk dorp zijn waar homo's zich veilig kunnen voelen," aldus de ex-drummer van 'House for Sale' Lucifer. Hopelijk denken alle Castricummers er net zo over als die gekleurde strepen, denk ik dan maar.

Dus Heiloo kan en mag hierbij niet achterblijven. Ik wil zelfs zo ver gaan dat ik bij deze voorstel niet één regenboogpad aan te leggen, maar alle bestaande zebra's in ons toch wel een beetje kleurloze dorp om te vormen tot fleurige regenboogpaden. Voor nieuwe oversteekplaatsen zou dit als vanzelfsprekend uitgangspunt moeten gelden. En dan volgend jaar misschien zelfs het 'Regenboogkerkje'? En dan in 2019 een 'Regenboog Wandelroute'? Dat zal Heiloo als het 'Regenboogdorp' ook landelijk op de kaart zetten, misschien zelfs wel bij DWDD, Jinek of Pauw. Of desnoods bij Humberto Tan of Omroep Max.

Mijn ultieme droom is echter een LHBT* oversteekpad met, naast onze oude vertrouwde zwart-witte zebra, aparte L-, H-, B- en T-stroken. Die moeten dan wel minstens 1.25 m breed zijn, want je moet een homo die van de andere kant komt natuurlijk wel gewoon kunnen passeren. Ik twijfel nog wel of er dan ook een aparte PT-strook moet komen voor personen met een piercing en/of tatoeage. Want dan krijg je weer het probleem waar dan bijvoorbeeld biseksuelen met een tatoeage moeten oversteken. Die zien zich dan wel voor een dilemma gesteld. Al kunnen ze er natuurlijk altijd voor kiezen op de heenweg de B-strook te nemen en op de terugweg de PT-strook, of desnoods andersom. Daar moet de gemeente te zijner tijd dan maar een referendum over houden, dan is het in ieder geval wel democratisch besloten.

En dan onze burgemeester, in zijn derde ambtstermijn, in kleur op de voorpagina van deze krant als hij op 11 oktober 2017 ('coming out day') het eerste LHBT-pad ter wereld officieel in gebruik neemt. Ik ben wel benieuwd voor welke strook hij zal kiezen. Als hij slim is steekt hij dan in een diagonale lijn over. Maar we kunnen natuurlijk ook Geer en Goor vragen, want dan komt het ook in de Privé of de Weekend.

*LHBT staat voor Lesbisch, Homoseksueel, Biseksueel en Transgender.

Ton Förch

Column Uitkijkpost 27 september 2017

Boevenstreken.

Workshop Fotobeheer
Donderdag 28 september, 20.00 uur.
Tijdens deze workshop leert u de belangrijkste handelingen op uw iPhone of iPad, hoe belangrijk albums zijn en hoe u uw kostbare foto's ook in de toekomst risicoloos kunt blijven bekijken. Opgave vooraf.

Tabletcafé
Dinsdag 3 oktober, 18.30 uur.
Heeft u een tablet en wilt u graag wat tips en trucs leren? Of wilt u uw ervaringen uitwisselen met anderen? Dan is het Tabletcafé iets voor u! De toegang is vrij, koffie/thee €1,-.

Kinderboekenweek
Lezen wordt in oktober gruwelijk eng. De Kinderboekenweek (4-15 oktober) staat dit jaar namelijk in het teken van de allerengste lees- en prentenboeken. De bibliotheek organiseert allerlei activiteiten.

Jaques Vriends. Aangeleverde foot

Opening Kinderboekenweek
Woensdag 4 oktober, 14.30 – 17.30 uur.
De middag begint met een Voorleesfeestje. Je kunt zingen en dansen op het Kinderboekenweeklied, begeleid door de Muziek & Dansschool Heiloo. De hele middag zijn er lekker enge opdrachten. De toegang is vrij.

Theatervoorstelling door Jacques Vriens
Zaterdag 7 oktober, 16.00 uur, Theater De Beun.
Een spannende en geestige muzikale theatervoorstelling door Jacques Vriens, samen met veelzijdig muzikante Fredrike de Winter. Familievoorstelling 6+, opgave vooraf.

Extra Voorleesfeestje
Woensdag 11 oktober, 14.30 uur.

Vrijdag de dertiende..!
Vrijdag 13 oktober, 19.00 uur.
's Avonds, als de bibliotheek al gesloten is, lezen we verhalen voor die je laten bibberen van schrik, durf jij het aan? Leeftijd 6-9 jaar, opgave vooraf.

Theatervoorstelling Boevenstreken!
Zondag 15 oktober, 10.00 en 11.30 uur in de bibliotheek.
Een speciale voorstelling over een bijzondere vriendschap. Geïnspireerd op de verhalen van het bekroonde prentenboek Agent en Boef van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Geschikt voor 4-9 jaar, opgave vooraf.

Informatieavond over een zelfgekozen levenseinde
Donderdag 12 oktober, 20.00 uur.
Loes Lobse (NVVE) verzorgt deze avond over de keuzemogelijkheden rondom een zelfgekozen levenseinde. Met gelegenheid voor discussie en het stellen van vragen. Opgave vooraf.

Heeft u moeite met het vinden van informatie op het internet, met het versturen van een e-mail of het invullen van online formulieren? Dan is deze workshop echt iets voor u. Opgave vooraf.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek
Word vriend!
Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Albert Heijn trakteert op koffie in Overkerck

Mevrouw Hageman (bewoonster Overkerck) (l) en supermarktmanager Miriam van Ophem. Foto: Corina Winter

HEILOO - Namens de drie Albert Heijn winkels in Heiloo zijn de bewoners van het pas geopende woonzorgcomplex Overkerck vrijdag verrast en welkom geheten in hun nieuwe woning. Natuurlijk met iets lekkers voor bij de koffie en een mooi plantje voor op de kamer. De bewoners woonden sinds de start van het nieuwbouwproject eind 2015 in de tijdelijke huisvesting Varnebroek. Viva! Zorggroep realiseerde Varnebroek al in 2012 als tijdelijke huisvesting om de nieuwbouw van zowel De Loet als Overkerck mogelijk te kunnen maken. Hoewel iedereen nog een beetje moest wennen aan de nieuwe omgeving, was het enthousiasme van de bewoners en de medewerkers er niet minder om. Het werd een gezellige ochtend.

Thea van Oosterom van Albert Heijn (l) en supermarktmanager Miriam van Ophem. Foto: Corina Winter

Bijeenkomst e-bike voor ouderen

Opgepast: u gaat al snel te hard.

HEILOO - Veilig Verkeer Nederland (VVN) besteedt woensdag 4 oktober (14.00 tot 16.00 uur, kosten: 5 euro) in het Trefpunt aandacht aan de gevaren van het gebruik van elektrische fietsen. Ouderen worden vaak verrast door de snelheid van elektrische fietsen met soms nare gevolgen. Verder kunt u elektrische fietsen van Kroone Liefting uitproberen en praten Jan Grootenboer (VVN) en wijkagente Jacqueline Kok over nieuwe verkeersregels en veranderde verkeerssituaties. Het adres: Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. Opgeven kan via 072-5331297 of bij de receptie van het Trefpunt.

Kofferbakmarkten De Omloop succesvol

HEILOO - De laatste kofferbakmarkt van het jaar vond zondag plaats op het terrein aan De Omloop (Maalwater) in Heiloo. Dankzij het mooie weer was het een gezellig, druk bezocht evenement. De kofferbakmarkten werden voor het tweede achtereenvolgende jaar georganiseerd door Brenda Ruiter uit Heiloo. Brenda: "Het is zo leuk om te merken dat mensen blij zijn dat de markt er is, ze vragen me nu al wanneer de data voor volgend jaar staan gepland."

Dierendag Beestenboetje Heiloo

HEILOO - Dierendag wordt zondag 1 oktober in het Beestenboetje in Heiloo gevierd van 10.00 uur tot 14.00 uur. Alle kleine bezoekers kunnen een ritje maken in de ezelkar en springen op het springkussen. Je kunt je laten schminken, je nagels lakken, een vers broodje roosteren boven het vuur of een heerlijk ijsje eten. De ballonmaker Richard Alexander komt op bezoek en hij maakt de prachtigste dieren. Ook kun je onderzoek doen en kijken of je weet welke poep van welke dieren komt. De Hobbyfarm is ook van de partij: je kunt bij hen figuurzagen of een leuke knuffel maken. Er zijn ook leuke spelletjes te spelen zoals eendjes vissen, kat-en-muisspel of mens-erger-je-niet. Een knuffeldierendokter is ook van de partij en het borstelen van varkens, ezels en konijnen is mogelijk. Verder maken de bezoekers een grote dierentaart voor de verschillende dieren. Kinderen mogen hiervoor iets lekkers meenemen: een wortel, een beetje sla, een stukje bloemkool of een appel. Om 12.00 uur krijgen de dieren de taarten cadeau. Kom jij ook?

Lidl zes weken dicht

Foto: aangeleverd.

HEILOO - Supermarkt Lidl in winkelcentrum Het Hoekstuk is vanaf volgende week zes weken lang gesloten vanwege een korte, maar ingrijpende verbouwing. Tot zaterdag 18.00 uur kunnen klanten nog bij Lidl terecht, waarna de supermarkt pas woensdag 15 november om 9.00 uur weer opengaat. De supermarkt wordt compleet gestript en krijgt een geheel ander interieur. Zo komen er onder andere een nieuwe vloer en andere steunpalen en wijzigt de indeling van de winkel. Een deel van de voormalige winkel van Frank en Tineke Visspecialiteiten wordt bij de supermarkt getrokken. Hierin wordt vers afgebakken brood verkocht. Het overige deel van de voormalige viswinkel wordt gebruikt als personeelskantine en voor de opslag van diepvriesproducten. In eerste instantie zou er een verdieping op het pand worden gebouwd, net zoals dat bij Albert Heijn het geval is. Door de vele protesten en bezwaarschriften uit de omgeving is dat plan echter van tafel.

9 / 24

Voetbalderby Heiloo seizoenskraker

HEILOO - IJsselmeervogels - Spakenburg, AC Milan - Inter, Liverpool - Everton en Boca Juniors tegen River Plate. Als voetballiefhebbers smullen we van deze wereldberoemde stadsderby's, de strijd om de drie punten en wellicht nog belangrijker: de strijd om de eer van de stad of - in dit geval - ons dorp Heiloo. Want de kraker Foresters tegen HSV voegen we opnieuw toe aan het rijtje fameuze derby's. Zaterdag 30 september om 17.00 uur is op De Egelshoek de aftrap van de Foresters 1 en HSV 1. Zorg dat dat je erbij bent en steun je favoriete club. Het belooft een geweldige strijd te worden.

Historie
In het seizoen 2009-2010 speelden de Foresters en HSV hun laatste derby. De Foresters werd kampioen en HSV tweede. Beide ploegen promoveerden naar de tweede klasse, maar tot teleurstelling van vele Heilooër voetballiefhebbers werd er geen competitiederby meer gespeeld. De jaren daarna speelde de Foresters op een hoger niveau, voornamelijk in de tweede en zelfs eerste klasse. HSV komt veelal uit in de derde klasse of de vierde klasse. De laatste twee seizoenen komen onze dorpsgenoten van HSV goed voor de dag en dat resulteerde eind vorig seizoen in een verdiende promotie naar de tweede klasse.

Mooi voetbalprogramma
Zaterdag 30 september is er een mooi voetbalprogramma met twintig pupillen en juniorenwedstrijden en om 14.45 uur staat de eerste voorronde van de Bowling Heiloo Penaltybokaal (JO9-3 JO9-4 en JO8-1) op het programma. En daarna - om 17.00 uur - is op veld 1 de aftrap van de Foresters 1 en HSV 1. Na afloop van de wedstrijd gaan we nog een gezellige avond beleven in onze kantine met een leuke muzikale omlijsting. Zorg dat je erbij bent en steun je favoriete club. Het belooft een geweldige strijd te worden!

Socialrun door Heiloo loopt in de pas

Pascale de Hoogh (buurtsportcoach gemeente Heiloo), wethouder Elly Beens en Jan Abbas, captain van het team GGZ NHN.

HEILOO - Het was zondagmorgen 24 september al vroeg een drukte van belang op het terrein van de Willibrordusstichting. Maar liefst vijfendertig teams van de Socialrun gebruikten de locatie als rustpunt.

De Socialrun is een non-stop estafetteloop voor acht lopers over vijfhonderdvijfenvijftig kilometer en voert de teams in een ruim rondje om het IJsselmeer. De loop startte vrijdag 22 september en eindigde zondag 24 september. Aan de Socialrun deden vijfendertig teams uit heel Nederland mee. Het doel van het evenement is om aandacht te vragen voor het stigma rondom mensen met psychische aandoeningen en ook geld inzamelen om projecten mogelijk te maken om stigmatiseren tegen te gaan. De Socialrun is een initiatief van de Stichting Samen Sterk zonder Stigma. In het team van GGZ NHN zitten onder andere onze plaatsgenoten Jan Abbas (captain) en Kris van der Vlies (loper) en Marco van Tongeren, sportmasseur.

Aanspreken op mogelijkheden
Het team van GGZ-Noord Holland Noord werd voor de gelegenheid verwelkomd door wethouder Elly Beens. "De gemeente Heiloo streeft ernaar dat er bij de inwoners en organisaties bewustwording en aandacht blijft en komt voor de inclusieve samenleving. Een samenleving waarin mensen tot hun recht kunnen komen. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, leeftijd, talenten, beperkingen of geslacht iemand heeft. Iedereen neemt op een gelijkwaardige manier deel aan de maatschappij. Mensen worden dan aangesproken op hun mogelijkheden, niet op hun beperkingen. De gemeente Heiloo is er voor iedereen. En met extra aandacht voor jeugd, jongeren, ouderen en speciale doelgroepen (onder andere G-sport) in het sportbeleid. De gemeente Heiloo stimuleert sport en bewegen voor mensen uit de bijzondere doelgroep via de buurtsportcoach. Verder stimuleert de gemeente de onderlinge samenwerking tussen de gemeente en organisaties bij het uitvoeren van sport- en beweegaanbod. Beens: "Dat het evenement Socialrun 'aanhaakt' in Heiloo onderschrijft onze visie op de maatschappij en ook de uitgangspunten van ons sportbeleid."

33e Amakloop voor kinderen en volwassenen

Leuk lopen in Akersloot.

AKERSLOOT - De Amakloop in Akersloot is - traditiegetrouw op de laatste zondag van september - gehouden. Onder prima weersomstandigheden streden de lopers om de ereplaatsen. Voor de langere afstanden was er dit jaar een alternatief parcours uitgezet waarbij de lopers een deel door de Hempolder aflegden, een uniek natuurgebied. Dit in verband met dijkwerkzaamheden in de Klaas Hoornpolder. Ook deze route viel bij velen in de smaak. Om 10.00 uur startte de jeugd onder luide aanmoediging van familie, buren en vrienden. Aan de finish kreeg iedereen een medaille als herinnering, er waren voor de winnaars mooie bekers te verdelen en ook als ze geen beker hadden, was er een leuk prijsje in de loterij.

Uitslagen jeugd:
Halve mijl jongens: 1e plaats Stijn de Boer (3:48), 2e Luke van Luit (4:17) 3e Joep Vosse (4:18).
Halve mijl meisjes: 1e plaats Romy Duineveld (3:38), 2e Lilian Groot (3:47) 3e Noor Lute (4:10).
Hele mijl jongens: 1e plaats Sjors Kaandorp (6:46), 2e Jesper Both (8:42), 3e Niek Lute (8:58).
Hele mijl meisjes: 1e plaats Manouk van der Lee (7:12), 2e Lenneke Pettinga (7:13), 3e Kaitlyn Groot (7:22).
Om 11.00 uur was het vervolgens de beurt aan de volwassen om te starten op de 5, 10 of 15 kilometer. Ook hier waren er op de verschillende afstanden prijzen te verdelen voor de dames en heren.

Uitslagen volwassenen:
Heren 5 km: 1e plaats Matthijs Horlings (17:57), 2e Jan Bot (19:44) 3e Guillaume Hoskens (21:20).
Dames 5 km: 1e plaats Nienke van Pijkeren (19:38), 2e Judith Krom-van Hesselingen (23:25), 3e Mariëlle Beentjes (24:26).
Heren 10 km: 1e plaats Jeroen Lute (39:43), 2e Bas vd Ploeg (40:55), 3e Bennie Bijwaard (41:44).
Dames 10 km: 1e plaats Marjolein Bijwaard (47:01), 2e Christel van Eijnden (48:03), 3e Eline Lute (53:10).
Heren 15 km: 1e plaats Gerard vd Berg (55:01), 2e Eric Kalfs (57:16), 3e Sjors Groot (59:10).
Dames 15 km: 1e plaats Lisanne Santer (1:15:56), 2e Sonja van Zeelt (1:21:50), 3e Evelien Kraakman (1:27:10).

Herfstwandeling in de Wimmenummerduinen

Mooi Egmond.

EGMOND-BINNEN - IVN organiseert zondag 1 oktober een wandeling door de Wimmenummerduinen in Egmond-Binnen. De wandeling gaat deels langs de binnenduinrand, waar het wat beschutter is, en meer door het open duin. De IVN-gids en zijn medewandelaars kijken naar typische herfstverschijnselen zoals verkleurende bladeren, paddenstoelen, vruchten, zaden, bessen en de nog even opbloeiende zomerplanten. Misschien zijn de typische wintervogels, zoals de kramsvogel, al gearriveerd. De wandeling start zondag om 11.00 uur bij het PWN-informatiebord aan het Nachtegalenpad aan de noordkant van Egmond aan den Hoef. De tocht duurt ongeveer twee uur. Van tevoren opgeven is niet nodig, maar zorg wel zelf voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar hanneke@ivnnkl.nl of bel 072-5337601. Zie ook www.ivnnkl.nl .

Seniorenclub kampioenschappen TC Heiloo

Ward en Sjoukje.

HEILOO - De afgelopen anderhalve week vonden bij TC Heiloo United de seniorenclub kampioenschappen plaats. Op zondag 25 september was de finaledag en werden Sjoukje Pel (13) en Ward Dzialiner (18) clubkampioen enkelspel in de hoogste categorie. Ook in de andere categorieën presteerde de jeugd goed; ook in de mix dubbel werden jeugdleden kampioen, namelijk Jacky de Lange en Maarten Dzialiner. Verder stonden in de dames dubbel twee jeugdspelers in de finale, namelijk Jacky de Lange en Arjane Dzialiner. Het was een prachtig toernooi met mooie, spannende wedstrijden en (uiteindelijk) ook met heerlijk tennisweer!

Alzheimer Trefpunt Akersloot

AKERSLOOT - Het eerste Alzheimer Trefpunt vindt donderdag 5 oktober plaats in het Alzheimer Trefpunt in 't Kruispunt aan de Mozartlaan 1a in Akersloot. Het onderwerp is: 'Is het vergeetachtigheid of dementie?'
Als je ouder wordt gaat je geheugen anders werken, waardoor het vaker gebeurt dat je iets vergeet. Dat is heel gewoon. Maar wanneer is dat niet zo en kan het misschien dementie zijn? Gespreksleider Essy Ferares praat met casemanager Marjon Peters over hoe deze twijfel kan worden weggenomen. Dan zal duidelijk worden dat vergeetachtigheid en dementie niet hetzelfde zijn. Hierna kunnen de aanwezigen vragen stellen. Naast het thema wordt er aandacht besteed aan het tienjarig bestaan van de Alzheimer Trefpunten in de regio Midden-Kennemerland. Het programma duurt van 14.30 uur tot 16.00 uur. Iedereen is welkom: mensen met geheugenproblemen, partners, kinderen, vrienden en buren. De toegang en de koffie/thee zijn gratis. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Bierproeven bij de Burgerij in Limmen

LIMMEN - Zondag 1 oktober is er een bierproefmiddag in de Burgerij. Liefhebbers kunnen verschillende bieren van diverse brouwerijen proeven. Om15.00 uur gaan de taps open. De toegang is gratis. Er klinkt livemuziek van Nederlandse bodem op het podium.

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Kim's Haarsalon
06 - 30042383 te Heiloo. Bel voor een afspraak.
Pinnen is mogelijk.

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

KEYBOARDLES en PIANOLES( lichte/pop) muziek door CONSERVATORIUM gediplomeerde docente in HEILOO voor mensen van 7-97 jaar. Wie het leuk lijkt nu eindelijk die muzikale droom te gaan verwezenlijken of een oude hobby weer willen gaan oppakken: www.toetsenstudiodanielle.nl 072 - 5323228

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Wij zoeken m.i.v. half oktober een energieke, ervaren en trouwe HUISHOUDELIJKE HULP, liefst uit Heiloo. Werktijden: maandag 9.00-12.00 uur en om de week ook op vrijdagochtend. Reacties graag woensdag of donderdag tussen 19.00 en 20.00 uur op 072-5338439.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Even naar tante Lien in Leeuwarden? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Weleda Schoonheidssalon Petra Oostenrijk. Laat je vrijdag 29 sept. opmaken met de prachtige najaarskleuren van Lookx! Huidverzorging en make-up advies met hapje en drankje. Willibrorduscentrum unit 1.24 van 9.30 - 17u. Ook voor een heerlijk ontspannen najaarsbehandeling. www.petraoostenrijk.nl

2-8 okt. Week van de Vaktherapie. WORKSHOPS Psychomotorische Therapie en gratis MINI-CONSULTS. Voor info: www.manonzandbergen.nl.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

T.K. Spiegel brons 1.10.x 0.80 Hocker zandkleurig 1.03 x 0.42 Kastje antiek bruin 1.02.x 0.42 x 0.78 Kapstok staand hout 1.80 hoog. 06 - 2258 9184

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

Weekendje Aken in een comfortabele auto? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Geniet van fair trade koffie/thee, biologische lekkernijen en van kunst. Theeschenkerij - galerie de Buitenkans do. t/m zo. van 12 tot 17 uur tegenover de brandweerkazerne. Www.landgoedwillibrordus.nl

BOEDELVERKOOP Zaterdag 30 september. Vanaf 10.00 uur tot 17.00 uur. Oosterzijweg 31 Heiloo.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

De BESTE SCHILDER & STUKADOOR. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer