De Uitkijkpost

18 oktober 2017

De Uitkijkpost 18 oktober 2017


De Spetters zonder zwemwater "Wie helpt ons uit de brand?"

Bron foto: De Spetters

HEILOO/ BERGEN - Dat de ruim vijftig leden van zwemvereniging De Spetters in Heiloo niet meer kunnen zwemmen in het Bergense zwembad De Beeck, komt hard aan bij de leden en het bestuur. "Van het zwembad is na de afschuwelijke brand niets meer over en dat is heel zuur. We zijn er allemaal zwaar van onder de indruk."
Aan het woord is penningmeester Astrid van Westerop. Ze praat maandagavond tijdens een ledenbijeenkomst in sporthal Het Vennewater over de ramp in Bergen en het toekomstperspectief van de club. "Gelukkig zijn de leden voornemens om bij de club te blijven, ook als ze wekelijks naar een zwembad in bijvoorbeeld Alkmaar of nog verder moeten rijden. Dat is prettig om te constateren."

Het zwembad, dat in de nacht van donderdag op vrijdag totaal uitbrandde, bood jarenlang van september tot en met mei onderdak aan de zwemmers uit Heiloo. Astrid: "Gelukkig zoekt de zwembadexploitant Holland Sport naar vervangende locaties voor alle ex-gebruikers van De Beeck. Hoogstwaarschijnlijk mogen we zwembad Hoornse Vaart of De Hout in Alkmaar gebruiken. Het is nu zaak de club bij elkaar te houden. Daarom deze bijeenkomst. Verder benaderen we nu al actief andere organisaties voor het gebruik van hun accommodaties en vragen we steun aan de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB)."

Astrid vertelt dat de zwemvereniging de afgelopen weken bezig was met een ledenactie. "Dat ging hartstikke goed, we hadden er al bijna tien leden bij. Hoe cru is het dat er juist nu brand uitbreekt!" Door de vlammen is de vereniging niet alleen een zwemlocatie armer. Ook veel materiaal dat in De Beeck lag opgeslagen ging verloren. Astrid noemt als voorbeeld flippers, plankjes, stopwatches, een whiteboard, een grote klok voor tijdsregistratie, vlaggen en T-shirts. "Dat is allemaal weg nu. Bizar dat dit materiaal pas sinds kort in De Beeck is opgeslagen. Voorheen lagen nog veel spullen bij de leden thuis. Dat was niet zo praktisch. Daarom besloten we kortgeleden al het materiaal in het zwembad te bewaren. We inventariseren nu wat de schade is."

De Beeck.. een trieste aanblik... Foto: Gemeente Bergen

De Spetters kent een mooie geschiedenis. De leden zwemmen sinds jaar en dag in de lente en de zomer in zwembad Het Baafje in Heiloo. Voorheen zwommen ze de rest van het jaar drie keer per week in het toenmalige zwembad in Egmond aan Zee. Toen dit Egmonds zwembad financieel niet levensvatbaar werd verklaard en werd afgebroken, verhuisde de vereniging naar zwembad De Beeck. Nu ligt er opnieuw een andere locatie aan de horizon.

Na de brand ondervond zwemvereniging De Spetters veel steun van leden, ex-leden en andere sympathisanten. Er zijn sporen aangetroffen die duiden op de mogelijkheid van brandstichting, zo liet de gemeente Bergen maandagmiddag weten. Burgemeester Hetty Hafkamp uitte haar waardering voor de voortvarendheid van de brandweerkorpsen uit Bergen en omgeving. "Zij werkten keihard samen met onze buitendienst. Zij verdienen de complimenten, maar dat geldt ook voor Holland Sport dat direct startte met het zoeken naar vervangende ruimten voor de verenigingen." De gemeente Bergen en Holland Sport organiseren woensdagavond (vanavond) een informatieavond voor huurders van De Beeck.

Fred Woudhuizen: Licht op 3200 jaar geleden

Fred Woudhuizen met een deel van zijn publicaties.

HEILOO - Heilooër Fred Woudhuizen is een van de twintig mensen ter wereld die het Luwisch kunnen lezen, een oude taal die in het westen van Anatolië werd gesproken. Hij vertaalde een tweeendertighonderd jaar oude tekst, die meer licht werpt op een duistere periode aan het einde van de bronstijd.

Een Zwitserse historicus vond de tekst in de nalatenschap van een onderzoeker en haalde Woudhuizen erbij. "De tekst was al opgedoken in 1878, maar is al die tijd niet vertaald. Met vijftig zinnen is het de langste tekst die uit de bronstijd is overgeleverd in het Luwisch-hiëroglyfisch", vertelt Woudhuizen. "De tekst gaat over Kupanta Kuruntas, een koning van Myra, het latere Lydië. Er staat in te lezen wat hij allemaal gedaan heeft voor zijn rijk, met name dat hij campagnes voerde, forten bouwde en wegen aanlegde. De meest spannende passage gaat over grootprins Muksus. Die gaat met de vloot helemaal naar het huidige Israël en vestigt daar een fort in Filistia, de plek waar de Filistijnen en Palestijnen vandaan komen. Deze passage is bekend uit Griekse bronnen en de nu vertaalde tekst bevestigt dus dat het echt heeft plaatsgevonden." De vondst en de vertaling gaven Woudhuizen een geweldige kick. "Het schijnt opeens licht op een periode in de geschiedenis waar we weinig van weten. Ook van het gebied, West-Anatolië, is weinig bekend. Er liggen allemaal steden, daar kunnen we moeilijk onder gaan graven."

De nu vertaalde tekst is ook niet origineel. De inscriptie werd in 1878 heel nauwgezet door een Fransman gekopieerd van een stenen reliëf, dat vervolgens werd gebruikt voor de bouw van een moskee. De vertaling wordt in december gepubliceerd in Talanta, het tijdschrift van de Dutch Archaeological and Historical Society. Woudhuizen, die negentien boeken en meer dan honderd artikelen publiceerde over zijn vakgebied en vorige week - vanwege deze ontdekking - de landelijke media haalde, is nog lang niet klaar. Er zijn nog meer teksten opgedoken, "maar niet zo spectaculair als wat er nu boven water is gekomen."

Groen licht voor afslag A9

HEILOO - De aansluiting van Heiloo op de snelweg A9 komt er. De meeste gemeenteraadsfracties stemden vorige week dinsdagavond in met het bestemmingsplan aansluiting A9. Lees verderop in deze krant het volledige verslag en kijk voor nog meer op www.uitkijkpost.nl

Forte Kinderopvang opent met theater

HEILOO - Sinds kort is Heiloo een bijzonder kinderdagverblijf en een BSO (buitenschoolse opvang) rijker. In het voormalige pand van Pom Pom aan de Nijverheidsweg biedt Forte Kinderopvang sinds september kinderopvang voor kinderen van nul tot twaalf jaar. In de vestiging is een echt theater gebouwd.

Ouders en kinderen kunnen tijdens de feestelijke opening op woensdag 1 november van 14.30 tot 16.30 uur kennismaken met de kinderopvang en het binnenpodium zelf uitproberen. "Het industrieterrein lijkt een saaie plek voor opvang van kinderen, maar niets is minder waar," vertelt vestigingsmanager Monique Sweep van Forte Kinderopvang. "Deze zomer hebben we het pand verbouwd en een echt theater gebouwd. Heel bijzonder om kinderen van zowel het kinderdagverblijf als de BSO een echt podium te kunnen bieden. Fantasierijke kinderen kunnen hier hun ei helemaal kwijt. Maar je ziet ook dat kinderen die wat verlegen zijn helemaal tot bloei komen op het podium. Ik nodig dan ook iedereen uit om ons podium uit te proberen tijdens onze open dag op woensdag 1 november van 14.30 tot 16.30 uur. Voor de kinderen hebben we tijdens de open dag natuurlijk ook wat leuks: ze kunnen geschminkt worden, zelf kleurige feesthoedjes maken en er is wat lekkers voor iedereen."

KDV De Paradijsvogel is het nieuwste zusje van de twee andere kinderdagverblijven van Forte Kinderopvang (De Vogeltuin en De Bosuil) in Heiloo. Monique vertelt dat de naam voor het nieuwste kinderdagverblijf niet toevallig gekozen is. "Juist omdat het contrast tussen het industrieterrein en de kunstzinnige binnenkant van het kinderdagverblijf zo groot is, hebben we qua naam gekozen voor een van de meest kleurrijke vogels die er zijn: de paradijsvogel. We hebben een mooie ruime buitenruimte en een elektrische bolderwagen waarmee we veel op pad gaan, bijvoorbeeld naar het bos en de kinderboerderij. Voor allerkleinsten van het kinderdagverblijf hebben we buitenbedjes, waarin de kinderen, overigens onder continu toezicht, heerlijk buiten kunnen slapen."

Alle ouders en kinderen in Heiloo zijn welkom tijdens de feestelijke opening op woensdag 1 november van 14.30 tot 16.30 uur aan de Nijverheidsweg 4 in Heiloo. Ouders die er niet bij kunnen zijn tijdens deze middag, zijn natuurlijk ook welkom op een ander tijdstip. Meer informatie via www.fortekinderopvang.nl of bel via 0251-658058.

Tien vragen aan... Mercedes Docter

Mercedes Docter.

Ik ben Mercedes Docter en getrouwd met Henk. Sinds 1978 wonen wij in Heiloo en we zijn trotse ouders van een zoon en een dochter.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Zaandam. Toen ik drie jaar was besloten mijn ouders vanwege de schone lucht en de mooie omgeving naar de Van Foreestlaan in Heiloo te verhuizen, waar ik een heel fijne jeugd in het groen doorbracht.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Sinds een jaar of zeven verricht ik geen betaald werk meer. Maar als bestuurder van de vereniging Groei & Bloei vullen mijn dagen zich moeiteloos en hoef ik me nooit af te vragen wat ik met mijn tijd zal doen. Er zijn zoveel mooie klussen! Vergroening van onze tuinen is iets wat ik heel waardevol vind. Ik hoop dat veel nieuwe huiseigenaren in de Zandzoom zullen kiezen voor een groene tuin. Het is belangrijk voor ons allemaal. Groen heeft een wateropvangcapaciteit die we hard nodig hebben met de uitbreiding van woonwijken. Je houdt de rekening van het waterschap beheersbaar, maar ook voor de natuur is dit belangrijk; een vogel, een bijtje, een egel, ze moeten ergens kunnen verblijven en hebben ook voedsel en veiligheid nodig.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
Mijn voorouders en mijn vader, die vroeg overleed, vanwege de vragen die gedurende je leven niet gesteld zijn. Ik zou hun antwoorden willen horen, de geschiedenis waarvoor ik indertijd nog niet zo openstond. Onlangs hebben we oude familiefilms gedigitaliseerd. Wie zie ik, hoe was het? Filmpjes van de bevrijding, zeil -en roeiwedstrijden op de Zaan en familiefilmpjes, zo leuk!

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Dat is moeilijk, ik had een heel mooie jeugd. Het spelen in het Blockhovepark, op straat met alle kinderen uit de buurt en alle leeftijden door elkaar, samen vissen in de Zandersloot, de zeeën van tijd die je had.......

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Heiloo is op zo veel plaatsen mooi. Rust ervaar ik vaak in het Heilooërbos. Maar mijn volkstuin aan Het Zevenhuizen noem ik al een paar jaar 'het paradijs', daar valt altijd van zoveel te genieten!

6 Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Als ik 's nachts wakker ben, krijg ik de mooiste ingevingen. Maar als ik slaap laat dat dan rustig zo!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik heb inspiratie opgedaan van diverse vrouwen op veel gebieden. Zelfstandigheid, kennis verzamelen en verantwoordelijkheid dragen, om er enkele te noemen.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik al jobhopper was voor het gewoon werd, en dat me dat veel heeft opgeleverd. Elke werkomgeving kan je verrijken, kritisch maar opbouwend sterker maken, dat vind ik winst en daar profiteer ik nog steeds van in het bestuurswerk bij Groei & Bloei. Momenteel heb ik bijvoorbeeld interesse in nieuwe bestuurders met werklust en frisse ideeën. Iemand die de vertaalslag naar jongeren kan maken, dat zou ik winst vinden.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Nou, er verandert al heel veel in de maatschappij vind ik. Om met alle regelgeving iedereen tevreden te houden vind ik een grote uitdaging. Maar ik ben tevreden met de overlegstructuur op dit moment.

10. Persoonlijke vraag van Dorien Kotterman aan Mercedes Docter:
'Waar komt je enorme drive en enthousiasme vandaan om je liefde voor en kennis over tuinieren over te brengen?'

Tuinieren is een manier om me te verbinden, gezond te worden en/of te blijven. Recent wetenschappelijk onderzoek bevestigt dit. Je bent lekker buiten, beweegt veel en als je geholpen door kennis meer weet te bereiken, dan is de beloning groot. Je tuin is het hele jaar mooi en biedt vogels en insecten de ruimte die nodig is om te overleven. Ooit zag ik de film 'Being There', naar een roman van Jerzy Kosinski, met daarin filosofische quotes over de natuur. Vond ik mooi.

Ik nomineer Wouter Adrichem voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Wouter is: 'Jij bent imker, wat hebben wilde bijen en honingbijen nodig en wat kunnen particuliere tuinen hieraan bijdragen?'

Lucy in the sky with Carolien

V.l.n.r.: visagiste Helin Atalay, actrice Charlene Tilton (Lucy) en rechts presentatrice Carolien ter Linden. Foto: Ensar Özcelik

HEILOO - De bekende Amerikaanse actrice Charlene Tilton was onlangs in Nederland. Ze speelde twaalf jaar lang Lucy Ewing in de populaire soapserie Dallas. Carolien ter Linden uit Heiloo had de eer haar te mogen interviewen voor het tv-programma 'Life is Beautiful'. Carolien is naast Myrna Goossen een van de presentatrices van het programma. Ze interviewt regelmatig bekende gezichten; zo had zij eerder dit jaar een van de 'James Bond girls' naar Heiloo laten komen voor een 'Meet & Greet'. Deze ontmoeting organiseerde Carolien in samenwerking met Hollywoodproduksiyon. Charlene Tilton had helaas geen tijd om naar Heiloo te komen, vanwege het drukke schema van haar tweedaagse bezoek aan Nederland. Zo was zij ook te zien in 'Koffietijd' en 'RTL Boulevard'. Daarna reisde Charlene af naar Istanbul. Het gaat goed met Charlene. Ze speelt in twee nieuwe films, waaronder één met acteur Nicolas Cage, die binnenkort uitkomen. Het interview werd uitgezonden op zondag 15 oktober om 11.55 op RTL4 en is terug te zien op RTL XL.

V.l.n.r.: Carolien ter Linden, Charlene Tilton en Varol Porsemay van Hollywoodproduksyion. Carolien verraste Charlene met een taart gemaakt door Marc van Twuijver, eigenaar van banketbakkerij C.van Velzen uit Heiloo.  Foto: Bram Heimens

Bars en balies op maat

Klaas de Vries. Foto: Sjors van Stiphout 

Molenlei 21, Akersloot. Website: www.barhandig.nl. E-mail: info@barhandig.nl. Telefoon: 06-51551843.

AKERSLOOT - Klaas de Vries runde tien jaar met succes verhuurbedrijf De Ronde Bar. Inmiddels is dat bedrijf door een andere partij overgenomen en gaat Klaas verder onder de naam Barhandig. Zowel bedrijven als particulieren kunnen terecht voor vakkundig maatwerk, met name op het gebied van balies, bars en promotiestands. Of het nu gaat om een kleine bar in je eigen huis of een bedrijfsbalie van zes meter, Barhandig vindt altijd een handige oplossing die voldoet aan de eisen en wensen. Voor wie op korte termijn een kant-en-klare bar of balie wil aanschaffen, kan in de showroom een aantal modellen vinden.

Van idee tot succes
Vanuit zijn loods en werkplaats met showroom aan de Molenlei, ziet Klaas in de verte de plek liggen waar hij opgroeide. Klaas: "Ik ben geboren in de Boekelermeer. Onze boerderij staat er niet meer, maar het is toch speciaal dat ik hier mijn bedrijf heb. Dit blijft een bijzondere omgeving." Hij ging naar school in Alkmaar en bekwaamde zich in het vak van bouwtimmerman. Naast zijn werk ontstond op een gegeven moment zijn bedrijf De Ronde Bar. Klaas: "Jaren geleden, toen ik een seizoen als skileraar werkte in Tsjechië, zag ik een achthoekige bar in een ronde iglotent. Ik vroeg me toen al af waarom dat niet praktischer kon. Een ronde bar zou veel handiger zijn." Pas jaren later dacht hij daar weer aan terug en ontwikkelde hij zelf hij zo'n ronde bar. Dat begon als hobby, voor gebruik door familie en vrienden, maar groeide uit tot een succes. Dat kwam mede doordat de bars mobiel en demontabel waren. Hiernaar was zoveel vraag dat hij als zelfstandig ondernemer verder ging. Klaas: "Doordat we door het hele land bars verhuurden was ik echter veel op de weg en kon ik steeds minder mijn passie en vak uitoefenen." Met Barhandig kan hij zich weer 100% richten op het vinden van mooie oplossingen en het maken van uniek maatwerk.

Exclusief maatwerk
Klaas denkt mee met de klant en ziet, door zijn jarenlange ervaring, oplossingen waar misschien niet op het eerste gezicht aan gedacht wordt. Daarnaast is hij bekwaam in het bewerken en afwerken van ronde vormen, zoals die veelal voor een bar of balie gebruikt kunnen worden. Zijn klanten variëren van kroegen, grote bedrijven en restaurants tot particulieren. Klaas: "We maakten en leverden net een balie voor Intratuin en ik ben nu, samen met mijn broer die metaalbewerker is, bezig met een winkel-promotiebalie van Kwekkeboom."

Klaas werkt met hout, composietplaat, staal, roestvrijstaal en glas, maar ook graag met gebruikte materialen. Een mooi voorbeeld van dat laatste is de bar in de Cultuurkoepel. Klaas: "Daar is koper van het voormalige dak in verwerkt, het blad van de bar is van een kerkbank en er is een oud smeedijzeren hekwerk geplaatst."

Is Barhandig iets voor jou?
Ben je als bedrijf of particulier op zoek naar een bijzondere bar of een mooie en efficiënte balie die op jouw wensen is afgestemd? Bel dan voor meer informatie met Barhandig.

Tekst: Natalie Bottemanne

Witte Kerk in de steigers

Opknapbeurt in volle gang.

HEILOO - De Witte Kerk in Heiloo staat in de steigers. De kerktoren wordt gerenoveerd en ook in de kerk vinden er werkzaamheden plaats.
De houtconstructie van de torenspits en de leibedekking worden hersteld en verouderde klimhaken worden verwijderd. Het kruis, de koperen bol en de haan op de top van de spits krijgen een opknapbeurt. Daarnaast vindt er onderhoud plaats aan de wijzerplaten van de klok en wordt er zowel buiten als binnen geschilderd. De werkzaamheden aan de toren zijn afgestemd met de beheerders van het kerkgebouw, de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo. De toren van de Witte Kerk is eigendom van de gemeente Heiloo. De renovatie van de toren is afgestemd met de beheerders van het kerkgebouw, de Stichting Monument Witte Kerk Heiloo.

Eveneens krijgt de kap van het kerkgedeelte, ook wel 'het schip' genoemd, een opknapbeurt. Deze werkzaamheden - het plaatsen van inspectieluiken en leuningen - zijn nodig om de inspectie van de onbereikbare delen van de kapconstructie mogelijk te maken. De Monumentenwacht inspecteert jaarlijks de bouwkundige staat van de kerk en merkt al enkele jaren dat zij een deel van de kapconstructie niet goed en/of veilig kan controleren. Dat gaat beter na voltooiing van de opknapbeurt. Het kerkgedeelte is eigendom van de Protestantse Gemeente Heiloo. De werkzaamheden zijn onderdeel van het zesjarenplan voor de Witte Kerk en wordt uitgevoerd in opdracht van Stichting Monument Witte Kerk Heiloo.

De betrokken partijen van de renovatie van de Witte Kerk zijn Provincie Noord Holland, Pronk Restauratie BV, Bouwadvies Groot Holland, Anthémion Bureau Bouwhistorie, Stichting Monument Witte Kerk en de gemeente Heiloo. De werkzaamheden duren tot het eind van dit jaar.

Opknapbeurt in volle gang. Foto: Kris van der Vlies

Franse chansons in de Cultuurkoepel

Charlotte Haesen

HEILOO - Met Café des Chansons brengen Charlotte Haesen en het Tobalita Strijkkwartet de mooiste Franse klassiekers. Dat doen ze op zaterdag 21 oktober in de Cultuurkoepel.
Kippenvel en tranen van ontroering. Franse les. Na Podium Witteman bevestigden de vele enthousiaste reacties dat Café des Chansons niet langer een publiek geheim mag blijven. Nadat altvioliste Odile Torenbeek Charlotte toevallig heeft zien optreden op de Amsterdamse Noordermarkt, besloten zij samen te werken en een chanson-programma met een strijkkwartet als basis samen te stellen. Meteen boden de gerenommeerde arrangeurs Paul Prenen en Wijnand van Klaveren zich aan om mee te werken. Het resultaat is Café des Chansons: een schitterend programma met de mooiste Franse klassiekers van sterren als Barbara, Gainsbourg, Piaf, Yves Montand en niet te vergeten de grote Brel. Een optreden dat prachtig past in de mooie omgeving van de Cultuurkoepel. En na afloop natuurlijk een rendez-vous met een heerlijk glaasje wijn. Aanvang 20.15 uur

Voor kaarten en meer informatie, zie www.cultuurkoepelheiloo.nl

Charlotte Haesen met Tobalita Kwartet. Foto: Ronald Knapp

Tandzorg Heiloo breidt uit

Het team van Tandzorg Heiloo.

HEILOO - Tandzorg Heiloo stelt zich graag aan u voor. Ons team bestaat uit vier tandartsen: Laia Llorens Esclus, Hans Schumacher, Deiny Zuluage en Karin Veldt, mondhygiëniste Annette van der Bles, preventieassistente Petra Beers en tandtechnicus Frank Leurs. Wij staan voor u klaar om u de beste tandheelkundige zorg te bieden, want wij houden uw mond graag gezond! Medio oktober start onze nieuwe tandarts Karin Veldt. Nieuwe patiënten zijn welkom. Als u zich nu inschrijft en u komt voor een tweede controle binnen een jaar, dan krijgt u van ons een elektrische tandenborstel ter waarde van 54,99 euro cadeau. Openingstijden: maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.15 uur. Loop gerust binnen, bel ons voor het maken van een afspraak op 072-5331995 of kijk op www.tandzorgheiloo.nl. Onze praktijkcoördinator Meta Rood beantwoordt graag al uw vragen. De praktijk is gevestigd aan De Strandwal 22-G in Heiloo.

Fusie welzijnsverenigingen Heiloo

HEILOO - Stichting Welzijn Heiloo, Stichting Jeugd Heiloo en Stichting Trefpunt zijn op 3 oktober gefuseerd tot Stichting Trefpunt Heiloo. Daardoor is een overkoepelende organisatie ontstaan voor jongerenwerk, volwassenenwerk (met name ouderenwerk), vrijwilligerswerk, accommodatiebeheer en exploitatie.

Hiermee is formeel een einde gekomen aan drie stichtingen die jarenlang een begrip waren in Heiloo. Cliënten en vrijwilligers beschouwden het echter reeds jaren als één organisatie Trefpunt, vandaar dat ervoor gekozen is om deze naam te behouden. Met steun vanuit de Seniorenvereniging Heiloo Egmond en met de instemming van de gemeente Heiloo is de fusie binnen een redelijke termijn afgerond. De missie van de Stichting Trefpunt Heiloo is helder: ervoor zorgen dat alle inwoners van Heiloo, jong en oud, kunnen meedoen in de maatschappij. Dit op hun eigen niveau, naar wens en behoefte, met inzet van hun talenten, vanuit de eigen kracht en met ondersteuning waar nodig.

In het bestuur nemen zitting: Jan Kasper (voorzitter), John Daas (secretaris) en Stan Ackermans (penningmeester). Het bestuur gaat bestaan uit vijf à zeven personen. Marian van Dam, directeur van Stichting Trefpunt Heiloo, is heel blij met de krachtige impulsen voor het welzijnswerk. "De nieuwe brede organisatie maakt het welzijnswerk in Heiloo sterk en toekomstbestendig met een breed en samenhangend aanbod voor alle inwoners van Heiloo. Met de fusie wordt ingespeeld op de maatschappelijke ontwikkeling. De taken die van Rijk naar gemeenten zijn gegaan op het gebied van de AWBZ, de jeugdzorg en de Participatiewet vragen om een vernieuwende manier van ondersteuning voor inwoners. Hierbij staan het bieden van maatwerk en het versterken van de eigen kracht en zelfredzaamheid van inwoners centraal."

Mantelzorgers in balans

HEILOO – Het Mantelzorgcentrum organiseert dinsdag 24 oktober een ontmoetingsgroep voor mantelzorgers uit de regio Heiloo. Dit gebeurt in het Trefpunt in Heiloo.
De bijeenkomst wordt begeleid door de Consulent mantelzorg van het Mantelzorgcentrum, Yvon Roelofs. De consulent werkt vaak met een thema. Het thema van 24 oktober is Mantelzorg in balans, deel 2. Mantelzorgers die deel 1 hebben gemist, zijn bij deze groep ook van harte welkom. Tijdens de bijeenkomst luisteren mantelzorgers naar persoonlijke verhalen en vertellen zij hun eigen verhaal. Daardoor krijgen mantelzorgers nieuwe inzichten en gaan ze vaak met een lichter gevoel weer naar huis. Iedere bijeenkomst staat op zichzelf. Mantelzorgers mogen zelf bepalen of zij een of meerdere bijeenkomsten bijwonen.

Het adres van activiteitencentrum het Trefpunt is Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. De bijeenkomst is gratis voor mantelzorgers uit de regio Heiloo en omstreken dankzij subsidies vanuit gemeenten. De bijeenkomst duurt van 10.00 tot 11.30 uur. Aanmelden is verplicht en dat kan via info@mantelzorgcentrum.nl. Voor meer informatie over deze activiteit of over andere vragen waarmee mantelzorgers rondlopen, kunnen mantelzorgers bellen met het Mantelzorgcentrum, tel. 072-56 27 618.

Medewerkers Holland & Barrett in actie voor De Vijfhoek

V.l.n.r.: Angela Stroomer (De Vijfhoek), Lisette Droog (Holland & Barrett), Robin van Duuren (Holland & Barrett) en Renate Bowra, René de Boer en Teije Dijk (van de Vrienden van De Vijfhoek).

Op dinsdagavond 10 oktober overhandigden Lisette Droog en Robin van Duuren namens de collega's van Holland & Barrett een cheque ter waarde van 2.145,59 euro voor de kids van ODC De Vijfhoek. De medewerkers van hun kantoor in Amsterdam kozen dit jaar De Vrienden van De Vijfhoek voor de uitdaging die ze samen zijn aangegaan. Met individuele acties willen ze ieder jaar een bijdrage leveren aan een zelfgekozen doel. De acties hebben de onderlinge band en goede sfeer op kantoor versterkt. Met heel veel plezier werden de ideeën en ervaringen gedeeld. Zo zijn er katoenen tasjes met print gemaakt en verkocht. Er werden taarten gebakken en auto's gewassen. Medewerkers lieten zich sponsoren om in Het IJ te zwemmen en een halve marathon te lopen. Partners en gezinsleden werden ingeschakeld. Bijvoorbeeld met de organisatie van een bingo voor familie en vrienden. Het enthousiasme van de collega's werkte aanstekelijk en leverde een geweldige bijdrage op.

Esemplastic: The Band verrassing in de Cultuurkoepel

Een levendige show. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Zondag 15 oktober. Een volle zaal, een spetterende show waarin opera en popclassics met elkaar mengen. Een enthousiast meeklappend en zwaaiend publiek van diverse leeftijden. Max (geboren in Heiloo) en Brandi Himmelreich zingen gepassioneerd met een krachtige persoonlijke uitstraling en gevoel voor theater. De show begint verrassend met Angelis' Pie Jesu, gezongen vanaf het orgelbalkon, waarbij de scherpe klanken van de elektrische gitaar mengen met het wat sonore geluid van het orgel, bespeeld door een slanke jonge muzikant in lange leren jas. Zowel zanger Max Himmelreich als zangeres Brandi stelen hier de show en houden de aandacht van het publiek gevangen.
                                                        
Dan klinkt de bekende aria Vincero. De artiesten komen op en lopen naar het podium voor in de zaal. De band zet stevig in, het geluid klinkt wat pompeus vanwege de akoestiek, veel dreunend laag en nogal scherpe stemmen. Bij wat teruggehouden volume is meer nuance in de zang mogelijk. Max laat overtuigend zijn kwaliteit zien in de bekende klassieker Sound of Silence. Brandi toont sensuele expressieve kracht in de ballad 'I Want Somebody Like You'. Met 'Barcelona' van Freddie Mercury komt de show tot leven. Bij het nummer 'House Fire' zien we een rondhupsende zangeres die zich tussen het publiek begeeft. Stevig, energiek bandwerk klinkt. Rockvuurwerk, snelheid, aanstekelijk enthousiasme en een strak geluid waarmee de band zijn professionele kwaliteit laat zien. De leadgitarist schittert in een solo op het voorpodium.

Met de aria 'Vivo Per Lei' toont Max de reikwijdte van zijn tenorstem. In prima sfeer worden de popklassiekers 'Purple Rain' en 'Under Pressure' aangepakt, met allure en subtiliteit. Brandi verleidt het publiek en Max toont ontwapenend enthousiasme. The Band trekt alle registers open met kleurrijk toetsenwerk, plastisch gitaarspel en pakkende drums. Dit belooft wat voor de toekomst. De showcase van rockopera Esemplastic: The Band was geslaagd, we gaan er ongetwijfeld meer van horen.

Felix Hogeboom

Gloedvolle start concertserie Witte Kerk met Delta pianotrio

Delta Pianotrio. V.l.n.r.: Gerard Spronk, Vera Kooper en Irene Enzlin. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Het concertseizoen in de Witte Kerk in Heiloo werd zondag 15 oktober geopend door het internationaal gelauwerde Delta pianotrio, bestaande uit Vera Kooper (piano), Gerard Spronk (viool) en Irene Enzlin (cello). Twee jaar geleden speelden de musici 'Verklärte Nacht' van Arnold Schönberg. Nu stond werk van Haydn, Schumann en de verrassende, moderne Russisch-Amerikaanse componiste Lera Auerbach (1973) op het programma. Haar muzikale drieluik 'The mirror with three faces' toonde monumentale allure in een rijkgeschakeerd klanklandschap waarbij harmonie en chaos, lieflijkheid, verstilling en drama in elkaar overvloeiden. Kristallijne warrelingen op de vleugel, waarna donkere wolken werden getoonzet. De flautato gespeelde vioolklank werd tot het uiterste gerekt om de spanning vast te houden. Diepgaand en omvattend werk waaraan het oor moet wennen. Schumann's pianotrio no. 1 bracht pathos, betovering en bezinning. Een voorrecht om deze topklasse musici in de Witte Kerk te kunnen beluisteren. Voor iedereen die zijn klassieke luisterervaring wil uitbreiden worden de concerten van harte aanbevolen. Voor informatie zie www.wittekerkconcerten.nl

Tekst: Felix Hogeboom

Delta Pianotrio. V.l.n.r.: Gerard Spronk, Vera Kooper en Irene Enzlin. Foto: STiP Fotografie

Ingezonden: Gouden Dagen, geweldig!

Mevrouw R. Keesen-Kes beleefde een prachtige dag.

Beste mensen. Zondag 8 oktober werd mijn wens vervuld door Gouden Dagen. Met Joke Groot en haar man als chauffeur, reden wij naar Hoorn. Daar namen wij de stoomtram naar Medemblik. Ik heb wat met oude treinen, mijn man en ik fietsten veel door de polders en reden dan door de dorpen Wognum, Twisk en Opperdoes. Leuk om dat allemaal terug te zien, zittend op een bankje in de trein. De zon scheen regelmatig en dan zijn de polders op hun mooist. In de trein werd een flinke portie warme poffertjes geserveerd, heerlijk!

In Medemblik was te weinig tijd om iets te bezichtigen. Wel was er een 'bokkentocht', waarbij in menig café en restaurant de plaatselijke fanfare speelde, gezellig. Terug in Hoorn was er een omleiding, en zo kwamen wij langs De Rijp. Daar hebben wij nog iets gedronken in een café waar ik vroeger altijd met mijn man kwam als wij gingen schaatsen door de polder. Dat was een leuk toetje. Al met al een geweldige dag met vele herinneringen.

Nogmaals bedankt.

Mevr. R. Keesen-Kes

Heiloo Energie

HEILOO - Heiloo Energie en Duurzaam Heiloo informeren u zaterdag 11 november over allerlei vormen van duurzaamheid bij u thuis en in uw bedrijf.

Duurzame Bouwmarkt in 't Loo
Daartoe organiseert zij in winkelcentrum 't Loo een grootse duurzame bouwmarkt, die wethouder Rob Opdam om 10.00 uur opent. Aan de markt nemen diverse plaatselijke aannemers, installateurs en vervoerders deel. Zij vertellen u over isolatie, verlichting, zonne- en windenergie, warmtepompen, warmteterugwinning uit de lucht en uw douchewater en over de manier waarop u uw investering heel gunstig kunt financieren. Denkt u daarbij aan subsidie, groepsinkopen en crowdfunding.

Duurzame Huizen Route
Ook zeer informatief zijn de ervaringen van degenen die al verduurzaamd hebben. Om 12.45 uur leiden zij u vanaf het Witte Kerkje langs hun huizen en bedrijven, zodat u alles ter plaatse kunt aanschouwen en de resultaten kunt vernemen. In deze editie krijgt u al een inkijkje in het (bijna) energieneutrale huis van Jan Treur uit… 1956!

Damesbridgeclub sans atout

Uitslagen 11 oktober

A-lijn:1.ds Vecht-Crouse 69,44; 2.ds Valk-Vos 60,42

B-lijn:1.ds Schmersal-Schmidt 57,81; 2.ds Witting-Manshanden 56,25

C-lijn:1.ds Couzijn-Plas 63,54; 2. ds Ernsting-Breeman 59,38

Deelnemers Stichting Showhero verpletteren publiek

HEILOO - Vorige week vrijdag was het één groot feest in Theater De Beun. De jaarlijkse en wederom uitverkochte theatershow van Showhero vond plaats, en het spektakel was groter dan ooit. Negen (!) talenten en Kariem Ahmed, professioneel goochelaar én BN'er in spe, lieten het publiek klappen, juichen, lachen, huilen, dansen en bovenal genieten tijdens 'Showhero Magic'.

Lichtjes toveren
Enkele weken voorafgaand aan de show oefenden de deelnemers samen met Kariem op fantastische trucs, waarmee zij het publiek versteld deden staan. Eva knipte een touw in tweeën en maakte er op spectaculaire wijze weer één geheel van. Alma liet gekleurde doekjes verdwijnen en verschijnen en Eric toverde groene lichtjes uit neuzen, oren en broekzakken, om er daarna met Kariem mee over te gooien. Dit leverde een spetterende lichtshow op.

Zoals Showhero betaamt, werd er tijdens de show ook een bijzonder wereldrecord neergezet en door meerdere talenten gezongen. Fienus, die het podium betrad met het op hem gebaseerde nummer 'Venus' op de achtergrond, verbrak vliegensvlug het wereldrecord 'automerken raden', waarbij het publiek hem overenthousiast ondersteunde. Moniek, misschien wel de meest trouwe Showhero-fan, werd (na een moeilijke tijd) in het zonnetje gezet en ontving een gigantisch Gouden Ticket, goed voor onbeperkt toegang tot alle Showhero-theatershows in De Beun. Na het verrassingsmoment, compleet met gouden glitterkanonnen, een powerballad door de boxen en een dikke knuffel van de vrijwilligers, huilde ze tranen van geluk.

Toen Danique het spatzuivere slotakkoord van K3's 'Toveren' zong, ging het publiek nog één keer helemaal los. Het juichen hield aan tot de lichten werden gedoofd en de donkerrode gordijnen weer langzaam dicht gingen. Dat gebeurde na een uitzinnig feestje op het podium met alle vrijwilligers, de driekoppige jury - die traditiegetrouw bestond uit burgemeester Hans Romeyn, theatermaker Marius Prein en muziekkenner Jeroen Schouten - en natuurlijk dé sterren van de show. Bij Showhero heeft iedereen talent, bij Showhero kan iedereen toveren. Namens de Showhero-organisatie: tot volgend jaar!

Netto energie produceren in een huis uit '56

HEILOO - De omgeving van het huis van Jan Treur aan de E.J. Potgieterweg in Heiloo valt mij onmiddellijk op als ik op de fiets kom aanrijden. Ik zie op de daken namelijk geen zonnepanelen. Zij vallen op naast die van Jan.

De eengezinswoningen aan de E.J. Potgieterweg staan al zestig jaar als een huis. Toch zijn ze gebouwd in een tijd waarin duurzaamheid uit de mode was. Bankstellen kocht men toen niet meer voor de duur van een lang huwelijk en huizen werden vooral gebouwd omdat er na de oorlog een nog grotere vraag naar was dan tegenwoordig. In 1959 werd in Groningen ook nog eens heel veel en daardoor relatief goedkoop gas aangeboord. Die gaten en kieren zouden we in de toekomst wel zien.

En die hebben we gezien. Eerst op onze energierekeningen en toen in de gevels van de Groningers. De Club van Rome komt ons tegenwoordig wat minder zonderling over en heeft in het akkoord van Parijs een recente opvolger gehad. Er is een duurzame wind gaan waaien.

Het gas de deur uit
In de Heiloose wijk De Egelshoek werd het gas al bij de bouw in 1999 buiten de deur gelaten. Jan zijn huis was echter dooraderd met gasleidingen. Na zijn huis te hebben geïsoleerd wilde hij uitsluitend elektriciteit. In Nederland was gas de standaard en van standaarden kom je niet zomaar af. Van Jan ook niet. Uiteindelijk koos Alliander eieren voor zijn geld en ontkoppelde diens huis. Jan ging over op elektrisch met de zekerheid dat hij de moeite níet maar de investering aan geld wél zou terugverdienen.

Terugverdienen
Terugverdienen? Jazeker, de tijden veranderden snel. De zonnepanelen kwamen in zwang. Hun rendementen namen net zo sterk toe als hun kosten afnamen. Het werd een uitdaging zijn behoefte aan elektriciteit en het equivalent aan gas, in totaal ongeveer 4000 kilowattuur op jaarbasis, zelf op te wekken. Rekenvaardig als Jan is kwam hij uit op 29 zonnepanelen: elke kubieke meter gas stelde hij gelijk aan 2 kilowattuur. Hij liet ze vier jaar geleden monteren op zijn huis dat niet vrij is van schaduw. En toch. Na elf jaar zou hij de kosten eruit hebben en gaan verdienen, dat wil zeggen: zo'n € 1.800,- per jaar minder gaan uitgeven. Dat loopt lekker op en hij heeft zijn CO2- voetafdruk aldus aanzienlijk verminderd. Liet hij de panelen nu bevestigen dan zou de zilvervloot al over zeven jaar minder uitvaren.

Reduceren
Jan moet ook werken voor zijn geld en is dus niet ongevoelig voor besparing. Maar zijn hart past niet in zijn portemonnee. Dat klopt voor de reductie van zijn belasting van het milieu. De aanschaf van zijn (lucht/water-) warmtepomp is zijn pièce d'oeuvre. Hiermee verwarmt hij zijn huis en het water in de badcel en de keuken. En andersom: als het binnen te warm wordt, dan koelt hij de ruimten met behulp van deze pomp. Beter: hij geleidt de warmte van binnen naar buiten en andersom. Ideaal, helemaal bij gebruik van de speciale convectoren die hij heeft aangeschaft. Die kunnen drie keer het rendement van een traditionele radiator halen. Op het scherm van zijn computer toont hij een reeks van gegevens ter staving. Kortom, de reductie van Jans energieverbruik verloopt naar wens. Hij kan zich zelfs een gamende zoon veroorloven.

Een nieuw huis?
Jan denkt er niet aan, maar nu we het er over hebben: verhuizen is een prima gelegenheid om te verduurzamen. Wachten is echter niet nodig. Het kan prima in je huidige huis. Jan bewijst het. Ik denk dat over een paar jaar de omgeving van zijn huis niet meer opvalt.

Een uitgebreide versie van deze interessante tekst is te lezen op www.uitkijkpost.nl.

Kinderboekenmarkt Radboudschool

Kijkje op het schoolplein.

HEILOO - Boeken, boeken en nog eens boeken. Het schoolplein van de Radboudschool was vrijdagmiddag 13 oktober mgetoverd tot een kinderboekenmarkt. Ruim dertig kinderen verkochten hun uitgelezen boeken. Een mooie gelegenheid voor de andere kinderen om aan nieuw leesvoer te komen. Er werd druk onderhandeld en zowel kopers als verkopers gingen blij naar huis. Gelukkig was het op een paar kleine druppeltjes na droog en kan de Radboudschool terugkijken op een geslaagde markt.

10 / 32

REGIO - Natuurlijk hoeft u zich niet te vervelen tijdens de herstvakantie van maandag 23 oktober tot en met vrijdag 27 oktober. Enkele activiteiten op een rijtje.

Kunst10daagse
BERGEN - 20 t/m 29 oktober: Kunst10daagse in Bergen en Bergen aan Zee. Maar liefst tweehonderdzestig kunstenaars exposeren op ongeveer honderdzestig locaties. Zie www.dekunst10daagse.nl

Huis van Hilde
CASTRICUM - Zondag 22 oktober: verjaardag van Huis van Hilde met een groots Vikingenspektakel in en voor Huis van Hilde. Leuk uitstapje voor het hele gezin! www.huisvanhilde.nl

Fietstocht voor KiKa
REGIO - Zondag 22 oktober, fietstocht voor KiKa tussen Heiloo en Egmond aan Zee (23 kilometer). Deelnemers starten om 10.30 uur bij Partycentrum Meereboer aan Herenweg 81 in Oudorp (tevens eindpunt). Deelnemen kost 5 euro. Aanmelden kan bij L. Spaans via l.spaans@vereniging1800helptkika.nl

Sportinstuif én jeugddisco in de herfstvakantie
HEILOO - Dinsdag 24 oktober: sportspektakel in Sporthal Het Vennewater in Heiloo, voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Sportclinics tussen 9.30 en 16.30 uur en tussendoor kunnen kinderen zich vermaken met andere sportieve activiteiten en op luchtkussens. De jeugddisco start om 12.15 uur in de sporthal. Het adres: Het Zevenhuizen 48 in Heiloo. Vooraf aanmelden kan via www.sportinheiloo.nl. De kosten bedragen 3,50 euro per kind, inclusief deelname aan twee sportclinics naar keuze. Informeer naar de speciale tarieven die gelden voor BSO's en groepen via c.thomas@alkmaarsport.nl.

Waterdag
CASTRICUM - Woensdag 25 oktober: Waterdag in PWN bezoekerscentrum De Hoep in Castricum tussen 11.00 en 16.00 uur. Laat een schetsontwerp maken van uw eigen tuin waarvoor subsidiemogelijkheden bestaan. Zie www.castricum.nl/waterdag

JeugdTheaterVestival
ALKMAAR - Woensdag 25 oktober: JeugdTheaterVestival in Theater De Vest in Alkmaar van 13.00 tot 17.00 uur. Leuk voor iedereen vanaf 3 jaar. Zie www.theaterdevest.nl

CoderDojo in Heiloo
HEILOO - Woensdag 25 oktober, 10.00-12.00 uur. Kom ook meedoen met de CoderDojo in de bibliotheek? Deze keer is er een speciaal thema: de bibliotheek heeft een echt 'green screen' te leen van Specialist in Websites. De vrijwilligers van de bibliotheek en Jongerenwerk Heiloo ontdekken samen de mogelijkheden van dit groene scherm voor foto en film.

Samen klooien in de bieb
HEILOO - Woensdag 25 oktober, 14.00-16.00 uur: samen klooien is leuker dan alleen. Dus doen jullie mee met bouwen, zagen, naaien en lijmen met de uitdagende materialen van de Hobbyfarm en de Speelotheek?

Peuterochtend in Bibliotheek Heiloo
HEILOO - Vrijdag 27 oktober, 10.30 uur: elke laatste vrijdag van de week: voorlezen voor peuters. Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van twee tot vier jaar (en hun ouders/oppas).

Speelgoedparcours
HEILOO - Zaterdag 28 oktober, 10.00-14.00 uur: kom ook spelen met het speelgoed van de speelotheek.

Pompoenenspeurtocht
HEILOO - 28 oktober: meedoen aan een Pompoenenspeurtocht en je eigen pompoenlicht maken? Dat kan in Winkelhof 't Loo.

Savanne in Blanckendaell
TUITJENHORN - Bezoek de gloednieuwe savanne in het Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn. Zie www.blanckendaellpark.nl

Gemeenteraad stemt voor afslag A9

HEILOO - De aansluiting van Heiloo op de snelweg A9 komt er. De meeste gemeenteraadsfracties stemden vorige week dinsdagavond in met het bestemmingsplan aansluiting A9.

De raadsfracties van Heiloo-2000, VVD, CDA en E.66 stemden voor het voorstel. De tegenstanders van het bestemmingsplan zijn Heiloo Lokaal, D66, PvdA en NCPN. De aansluiting op de A9 komt ter hoogte van de Lagelaan, met een aantakking op de Kennemerstraatweg en een verbinding naar de Kanaalweg via een oostelijke parallelweg langs de A9. Volgens de gemeente Heiloo is de aansluiting belangrijk voor de bereikbaarheid van bewoners van de nieuwe wijken Zuiderloo en Zandzoom en de ontwikkeling van het bedrijventerrein Boekelermeer. Het zou leiden tot een betere spreiding en doorstroming van het steeds verder toenemende verkeer in de toekomst.

De raadsfracties discussieerden over het nut en de noodzaak van de aansluiting en de financiële consequenties ervan. Steeds verder oplopende kosten zijn de tegenstanders een doorn in het oog. De financiële onderbouwing rammelt volgens deze raadsfracties. Verder kwam natuurcompensatie ter sprake - het tracé gaat deels door een weidevogelleefgebied (Het Die) - evenals de toekomstige verkeersafwikkeling binnen Heiloo en daarbuiten. En hoe kun je een besluit nemen over de A9-aansluiting als het verkeersplan nog niet is afgerond? Diverse raadsfracties stelden die vraag hoofdschuddend. In dit plan moet duidelijk worden hoe de verkeersstromen gaan lopen en hoe het verkeer zich op langere termijn ontwikkelt als de aansluiting een feit is.

Verkeersplan en financiën
Het college van B&W liet weten dat een besluit over de A9-aansluiting niet hoeft te wachten tot de afronding van een nieuw verkeersplan een feit is. Hetzelfde geldt voor verdere besluiten over de financiering van het project. Wethouder Fred Dellemijn meldde dat de financiën aan de orde komen bij de begrotingsbehandeling in november en december. Zorgen hierover had hij niet. "Het structureel meerjarenperspectief laat een positief saldo zien."

Spoorwegonderdoorgang Vennewatersweg
De gemeenteraad gaf eveneens het groene licht voor de spoorwegonderdoorgang op de Vennewatersweg. Extra geld - een investeringskrediet van 2,6 miljoen euro - is volgens raad en college nodig om dit project te kunnen afronden. Tijdens de realisatie van de tunnel wordt de Vennewatersweg dertien maanden lang in beide richtingen afgesloten voor fiets- en autoverkeer. Heiloo kiest niet voor een tijdelijke overgang (bypass) vanwege de kosten die dit met zich meebrengt. Enkele fracties maakten zich zorgen over verkeersoverlast en extra drukte tijdens deze overgangsperiode. Dat geldt ook voor het naastgelegen bungalowpark Het Caendorp. De ondernemer vreest voor minder huurinkomsten "omdat de aannemer op tien meter van de bungalows aan het werk is." B&W neemt dit geluid ter harte maar vertrouwt erop dat de aannemer "minimaal verstorend te werk gaat". Doel is de tunnel aan te leggen van begin 2019 tot begin 2020.

Meer weten over het verloop van deze raadsvergadering en de mening van de diverse partijen? Zie www.uitkijkpost.nl

Tekst: Evert Visser/EJV Mediaproducties

Onrust na moord Anne Faber

Foto: Margreeth Adema

HEILOO - Kan een misdrijf zoals de moord op Anne Faber ook in Heiloo plaatsvinden en zo ja: hoe groot is die kans? De verdachte zat immers het laatste deel van een eerdere straf uit in een forensisch-psychiatrische kliniek in Den Dolder.

Ook Heiloo heeft een opnamekliniek van de forensische psychiatrie, op Landgoed Willibrordus. Het verdrietige nieuws veroorzaakt, sowieso op Facebook, de nodige onrust en discussie.

De verdachte in de zaak, Michael P. uit Zeewolde, vond het vroeger al leuk om voetgangers van het trottoir te rijden. Later pleegde hij overvallen en tot overmaat van ramp verkrachtte hij twee jonge meisjes op brute wijze. Het bizarre misdrijf was voor hem alsof zijn droom was uitgekomen, zo pochte hij tegen iedereen die het wilde horen. P. kreeg elf jaar gevangenisstraf. Veroordeelden worden op ongeveer tweederde van hun straf voorbereid om terug te keren in de maatschappij, resocialisatie wordt dit genoemd. De zorg die P. nodig had, kon niet in de gevangenis worden gegeven. Hij kwam in Den Dolder terecht waar hij blijkbaar fijn in en uit kon wandelen. Hij bezwangerde een patiënte en mocht op de fatale dag voor Anne gezellig bij zijn moeder op de koffie omdat zij jarig was.

Wij ook?
Bij menig inwoner van Heiloo gingen alle alarmbellen af. Want hebben wij hier ook een forensisch-psychiatrische kliniek? Ja dus. Op de luchtplaats tussen de hoge hekken die aan de kant van de GGZ langs de Kanaalweg te zien zijn, 'wemelt' het misschien wel van de Michael P'tjes. Hoe worden de inwoners van Heiloo dan beschermd als zij de straat op mogen? De GGZ hult zich in stilzwijgen over haar cliënten. Zij dienen zich aan de wet op de privacy te houden. Dit terwijl de Heilooërs de harde feiten nog niet zijn vergeten, zoals de bejaarde vrouw die in 2014 werd verkracht in haar eigen huis door een ontsnapte patiënt uit de gesloten afdeling. Andere incidenten waren bijvoorbeeld in 2014 een man die 's nachts drie vrouwen van hun fiets sloeg, een schreeuwende man in de sportzaal op het terrein tijdens een gymles in 2015, een mishandeling van een GGZ-medewerkster in 2016 en de ontsnapping van een cliënt die een straf uitzat in 2017.

Veel vragen
Op de Facebookpagina 'Je bent een Heilooër als' blijkt niet alleen onwetendheid over het soort cliënten dat in Heiloo huist, maar ook over de regels die gelden voor de forensisch-psychiatrische kliniek en de overige cliënten in de open en gesloten afdeling. Vragen zijn bijvoorbeeld: wanneer mag iemand zonder begeleiding de straat op? Wanneer is een patiënt beter, hoe wordt dit bepaald? Een klein inschattingsfoutje kan leiden tot een gruwelijke afloop, zo blijkt maar weer. 'Dit lijken mij legitieme vragen waarop vreemd genoeg nog geen duidelijk antwoord is gekomen', zegt iemand op Facebook die al vaker zijn zorgen uitte bij de GGZ en de gemeente Heiloo. Een andere belangrijke vraag die op Facebook opdoemt is: zijn er cliënten die door hun vrijheden een potentieel gevaar voor de maatschappij kunnen vormen? Zo ja, hoe worden die buiten begeleid? Gebeurt dat zonder (veel?) risico's? Vooral hierover rijzen twijfels op Facebook. De dorpsgenoten wijzen dan vooral op de cliënten van de Forensische Psychiatrische Afdeling (FPA). Een van de reacties luidt: 'De FPA'ers moeten uiteindelijk terug de maatschappij in. Daarom mochten ze in kleine groepjes wandelen door onze kinderrijke wijk, meestal vergezeld door één jonge, niet erg groot uitgevallen, vrouwelijke begeleidster. Niet echt een geruststellende gedachte'. Andere dorpsgenoten typten op Facebook: 'Onze kinderen fietsen door het dorp, als proefkonijnen voor de patiënten die aan het resocialiseren zijn' en 'Het is gewoon wachten tot er weer eentje de fout in gaat'.

Een ex-patiënt laat weten dat hij diverse 'compleet gestoorden' de straat op heeft zien gaan omdat zij zich tijdens het verblijf netjes aan de regels hielden om zo niet langer vast te hoeven zitten. Weer een andere Heilooër hoopt vurig dat het beleid wordt aangepast en het toezicht wordt verscherpt. Enige relativering is ook te bespeuren. Drie reacties op een rijtje: 'Als je in Heiloo over je schouder blijft kijken, dan kun je veel narigheid voorkomen', 'de kans is groter om door een auto-ongeluk om het leven te komen dan door de manier waarop Anne is omgekomen' en 'de meeste 'gekken' zitten niet vast'. Een omwonende meldde zich spontaan bij de Uitkijkpost. Hij ziet vanuit zijn raam dat cliënten buiten de poort joints roken. "Er komen weleens scootertjes met verdachte figuren aan de poort en er wordt dan snel iets afgegeven." De gemeente Heiloo liet op social media weten begaan te zijn met het verdrietige nieuws rond Anne Faber. De gemeente wil inwoners gezamenlijk met de GGZ informeren door middel van een interview aan de Uitkijkpost om op deze manier alle Heilooërs te bereiken.

Tekst: Margreeth Anema

Riool op school

'Hebben jullie wel eens een verborgen schat gevonden?'

HEILOO - De Jan van Rijkenborghschool aan Trompenburg is wat moeilijker bereikbaar. De straat ligt open omdat er een nieuw riool wordt aangelegd. Een mooie gelegenheid voor de leerlingen van groep 5/6 om eens te zien hoe dat in zijn werk gaat.

Projectleider Marco van Beek en toezichthouder Harry Hofman stonden vrijdag namens de gemeente Heiloo voor de klas om de leerlingen alles uit te leggen. "Vroeger poepten mensen gewoon op straat," begonnen ze hun verhaal, waarna een 'ieuwww' in de klas weerklonk. "Later werd het opgehaald door de poepwagen. Nu hebben we gelukkig riolering." De beide mannen lieten een filmpje zien over de hele weg die poep aflegt, van de wc tot drinkwater. Ook hadden ze twee stukken rioolbuis bij zich, eentje voor het afvalwater (wat gezuiverd moet worden) en eentje voor het regenwater (wat meteen weer naar de sloot wordt afgevoerd). Uiteraard konden er vragen worden gesteld, die varieerden van "Is het lastig wat jullie doen?" en "Over hoeveel weken zijn jullie klaar?" tot "Is jullie baas aardig?" en "Hebben jullie weleens een verborgen schat gevonden?"

Maar het mooiste was natuurlijk dat de leerlingen daarna samen met de stoere mannen en de juf naar buiten gingen om te kijken hoe zo'n rioolbuis nou in de grond wordt gestopt. De hele klas verzamelde zich rond een grote graafmachine en daar volgde nog meer uitleg. Want er zitten heel veel kabels en leidingen onder de grond. Dat wisten de kinderen, want de week daarvoor viel alles uit in de school, omdat er een kabel was losgetrokken. Al met al was het een boeiende en leerzame ochtend.

Wie ook meer wil weten kan op 25 oktober naar de Waterdag in PWN Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum aan de Johannisweg 2. Daar is onder meer een heuse poepprofessor aanwezig.

Fall & Wintertrends by Misha Oosterwijk

Misha Oosterwijk.

Mijn naam is Misha Oosterwijk en ik ben geboren en getogen in Alkmaar. Ik ben negentien jaar en tweedejaars student aan het Amsterdam Fashion Institute. Ik loop stage bij het independent magazine Mirror-Mirror. In dit korte verslag geef ik mijn mening over een paar huidige modetrends van Fall & Winter 2017/2018.

Power Red: Ik ben gek op deze trend. Rood werd voor de eerste keer een powerkleur rond 1950. Rood werd door de vrouw gedragen in combinatie met de stilettohak: daarom staat rood bekend als een powerkleur. Rood linken we daarom snel aan het moderne feminisme. Who run the world? Girls!

Glitterati Boots (glitterlaarzen): Ik ben persoonlijk een grote fan van deze trend, maar ik denk niet dat dit een grote trend gaat worden; het zijn grote laarzen vol glitters. Veel mensen zullen deze laarzen niet in het openbaar dragen, aangezien het heel erg opvalt. Wel zie ik het als een trend die gemakkelijk kan worden opgenomen door de popcultuur; denk aan beroemdheden die de Glitterati Boots zouden dragen naar events, fotoshoots of videoclips. Een bekende vrouw bij wie deze trend goed aansluit is zangeres RIhanna, die onlangs ook showde met haar nieuwe collectie.

Leisure suits (opname van sportkleding en (non) commerciële mode): Ik denk dat iedereen deze trend wel kent, ik zag het onlangs nog in de Zara hangen. Deze trend is duidelijk geïnspireerd op de sportcultuur en is voor veel mensen en modemerken geschikt. Zo ontwierpen Marc Jacobs en Kanye West (Jeezy) al verschillende items die geïnspireerd zijn op deze trend.

Fishnets (gebruik van een visnet in kleding): Deze trend is eigenlijk al heel lang bezig. Dit komt vooral uit de streetstyle en was daarom pas laat op de catwalk te zien. Hierom vind ik deze trend persoonlijk wat achterhaald en passé.

Belted Coats (bijzondere jassen met een opvallende riem erbij): Een hele leuke trend. Men is steeds meer op zoek om zich individueel te onderscheiden door bijvoorbeeld de manier van kleden. Daarom worden er tegenwoordig veel opvallende jassen gedragen. Als je nu over straat loopt, kan ik je garanderen dat je in vergelijking met vijf jaar geleden veel meer opvallende jassen tegenkomt. Belted Coats zijn geen uitzondering, het is zeer leuk om tegenwoordig een opvallende riem te hebben.

Trends over het algemeen: Het is duidelijk dat we als modemaatschappij steeds meer de focus leggen op het individu en esthetische vrijheid. Met de groeiende hoeveelheid in het aanbod van kleding, worden we steeds meer een maatschappij waarin je met kleding je werkelijke karakter kan laten spreken.

Pauw recreatie: Open Weekend met Introductieshow 2018 Volgend jaar met een nieuwe caravan op pad?

HEERHUGOWAARD - Kom dit weekend bij Pauw recreatie in de stemming voor het vakantieseizoen 2018.
Met een fijne vakantie en nog een paar lekkere nazomerdagen vers in het geheugen zijn de meeste kampeerspullen inmiddels weer opgeborgen, de caravans in de stalling en de tenten op zolder. Om alvast vooruit te kijken naar het volgende kampeerseizoen, organiseert Pauw recreatie in het weekend van 21 en 22 oktober een gezellige 'Introductieshow 2018', waar van alles te zien en te beleven is op kampeergebied. De allernieuwste modellen van de caravanmerken Fendt, Eriba, Adria en sinds kort ook Knaus zijn te bezichtigen en eveneens bij de bijpassende voortenten is er veel nieuws.

Daarnaast hangen de Pauw-shops sinds kort weer vol met de nieuwste herfst- en wintercollecties kleding. Met merken als The North Face, Mammut, Spider, Schöffel, Protest, Lutha, Jack Wolfskin en Fjällräven is zowel het sportieve en het casual segment goed vertegenwoordigd. Nieuw in de shop is het merk Columbia.

Twee dagen lang kijken en shoppen in een gezellige vakantiesfeer. U bent van harte welkom.

Bourgondische Brillenweken: diner voor twee cadeau bij een bril op sterkte*

Eigenaar Rob Zonneveld.

HEILOO - Het oog wil ook wat en goed zien bevordert bovendien smakelijker eten. Nou zijn wij geen experts in de keuken, wel kunnen wij u met onze brilrecepten perfect laten zien wat er op uw bord ligt en nog veel meer. Want brillen maken kunnen wij als de beste. Koken laten we liever over aan andere experts. Daarom organiseren tot en met 25 november de Bourgondische Brillenweken bij Zonneveld Optiek in Heiloo. In die periode kunt u kiezen uit monturen van Face a Face, Lindberg, Orgreen, Res Rei, Mykita en vele andere merken. In de komende feestmaanden kunt u dan niet alleen mooi voor de dag komen, maar ook nog beter zien én smakelijker eten. Want als u tijdens de Bourgondische Brillenweken bij ons een bril koopt, dan krijgt u een diner­bon voor twee personen cadeau. U kunt daarbij kiezen uit een van de aangesloten restaurants bij ons rond het Stationsplein. Wij wensen u plezierige feestmaanden met comfortabel zicht en heel smakelijk eten. Kom snel langs of bel 072-5331275 voor het maken van een afspraak. Informeer bij ons naar de voorwaarden en mogelijkheden. Zie www.zonneveldoptiek.nl/bourgondische-brillenweken

Ga inbraak tegen: zorg voor verlichte tuinen en stegen

REGIO - De donkere dagen komen er weer aan. In deze periode slaan inbrekers graag hun slag. Om uw huis tegen inbraak te beveiligen, zijn goede sloten belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is goede verlichting, zeker achterom of in uw steeg waar het vaak donker is. Er zijn veel soorten lampen die vaak gemakkelijk aan te sluiten zijn op bestaande verlichting. Bij Coen Doen, Karwei, Kösters Elektra BV en Wildkamp uit Heiloo adviseren ze u graag hoe u uw tuin en steeg goed kunt verlichten. En op vertoon van een print van de flyer hebben zij ook nog eens een mooie aanbieding of een goed advies voor u. Maak daarvan gebruik, dan zit u veilig en verlicht thuis de donkere maanden. Burgemeester Hans Romeyn: "Als gemeente en politie willen we graag het aantal inbraken verlagen. Goede buitenverlichting - zeker in donkere stegen - helpt daarbij."

Samen op de fiets voor KiKa

HEILOO - Op zondag 22 oktober 2017 wordt in groepsverband een fietstocht gemaakt door het mooie en afwisselende landschap tussen Heiloo en Egmond aan Zee. Alle fietsers, vrijwilligers en sponsors zetten zich in voor KiKa: Stichting Kinderen Kankervrij. De organisatie is in handen van Lia Spaans uit Heiloo.

Om 10.30 uur wordt verzameld bij Partycentrum Meereboer (tevens eindpunt) aan de Herenweg 81 te Oudorp. De fietsroute Alkmaar-Heiloo-Egmond heeft een lengte van zo'n 23 kilometer. In Egmond aan Zee wordt een tussenstop gemaakt voor de pauze. Het bedrag om deel te nemen bedraagt € 5 per deelnemer. De opbrengst gaat naar KiKa om zo meer geld te investeren in onderzoek naar kinderkanker. Om deze reden is er de Vereniging 1800 helpt KiKa.

Graag vooraf aanmelden bij Lia Spaans via l.spaans@vereniging1800helptkika.nl of via (06) 274 572 45. Zij is ook het aanspreekpunt voor vragen. Meer informatie is te vinden op www.vereniging1800helptkika.nl en de Facebookpagina.

Ellen Stulp in de bloemen gezet

Ellen Stulp.

HEILOO - Het Nederlands Kampioenschap Bloemschikken vond op 6 oktober plaats in Nieuwegein. De afdeling Groei & Bloei werd vertegenwoordigd door twee kandidaten, te weten Ellen Stulp uit Heiloo en Erna Leerling. In haar eerste bloemschikwedstrijd werd Erna Leerling eerste in haar categorie. Een mooi uitgewerkte vrouwenfiguur, waarin technisch goed uitgevoerd bloemwerk in mooi overlopende tinten rood de toon zette. Een wisselbeker en een vaas vormden de beloning. Dit jaar was het thema 'pikant' en dit bood veel kansen aan de deelnemers. Ellen Stulp behaalde een eervolle derde plaats in de hoogste klasse, de ereklasse. Het subthema, geometrische liefde, had zij vormgegeven door Madame Bovary uit het kamerscherm in haar boudoir te laten stappen. De technische verwerking van de bloemen in de verrassingsopdracht en het andere stuk zorgden voor dit prima resultaat. Wilt u ook bloemschikken op het niveau van beginners of gevorderden? Kijk dan op www.midden-kennemerland.groei.nl voor de mogelijkheden.

Uilenballenpluizen is interessanter dan je denkt

Kerkuil. Foto: Kees Dekker

HEILOO - Landschap Noord-Holland organiseert donderdag 19 oktober in haar kantoor in Heiloo een uitlenballenpluisavond.
De noordse woelmuis is een uniek beestje in Noord-Holland. Landschap Noord-Holland wil graag weten waar ze leven om die gebieden goed te beschermen. Maar muizen inventariseren in het veld is lastig en omslachtig. Het verzamelen en pluizen van kerkuilbraakballen is veel handiger. Elke uilenbal vertelt een bijzonder verhaal. Help je mee op onze uilenballenpluisavond op 19 oktober? Het is een perfect gezinsuitje. Er zijn deskundigen aanwezig om te helpen met determineren. Er is een maaltijdsoep met stokbrood voor de pluizers. En verder koffie, thee en frisdrank. Misschien is er na afloop nog een excursie in het Heilooërbos. Kan je deze avond niet? Ook op 15 november en 14 december zijn er pluisavonden.

Tijd: 19 oktober van 18.00 tot maximaal 21.00 uur. Eerder stoppen is natuurlijk prima. Het kantoor van Landschap Noord-Holland is gevestigd aan Rechte Hondsbosschelaan 24a in Heiloo. Parkeren kan bij voorkeur aan Schuine Hondsbosschelaan. Aanmelden is verplicht en kan op www.gaatumee.nl

Even uitpluizen...

Vos Schoenen - Tamaris

Aangeleverde afbeelding

ALKMAAR - Van jong tot oud, van trendy tot klassiek: het merk Tamaris bedient de modieuze vrouw in alle facetten. In de Tamaris-collectie vindt de moderne vrouw een buitengewone collectie, die haar voor elke gelegenheid de juiste schoen biedt. De gepatenteerde AntiShokk hak wordt gebruikt in een groot deel van de Tamaris-collectie. Met deze technologie zorgen speciale dempers in de hak voor een reductie van de trillingen met ongeveer vijftig procent. Als gevolg hiervan kan de impact van iedere stap op de gewrichten en ruggengraat aanzienlijk worden verlicht. Dit mooie merk is weer terug bij ons in de collectie. Wij hebben keus uit vele modellen van enkellaarsjes tot modieuze sneakers. Tot snel bij De Vos schoenen.
De Vos schoenen, Winkelcentrum De Hoef in Alkmaar. Tel.: 072-5209422.

Opruiming van diverse bomen, heesters en vaste planten

HEILOO - De Aalsmeerse Plantenhal maakt ruimte. Het achterplein staat vol planten met 50% korting. Er wordt flink opgeruimd voor de kerstbomen. Er staan nog grote bomen, heel veel heesters, struiken en vele diverse soorten vaste planten. Perfect om uw tuin nog aan te vullen voor een bodemprijs. Er is altijd personeel aanwezig dat u kan helpen bij advies voor standplaats, grond, eventueel snoeien, et cetera. Verder is er voor binnen een ruimere keus qua grote groene planten en bijzondere soorten. Er wordt gewerkt aan een uitgebreider assortiment. De potten en plantenbakken zijn weer aangevuld met de nieuwste trends. Dus kortom een goede reden voor een bezoek aan de Aalsmeerse Plantenhal aan De Hoefsmid 25 in Heiloo.

Fietsronde CDA-Heiloo

HEILOO - Komende zaterdagochtend 21 oktober zal de fractie van CDA-Heiloo weer een fietsronde door het dorp maken. Wilt u over een specifiek onderwerp met de fractie spreken of wilt u gewoon eens kennismaken? Geef dan een seintje aan Hessel Hiemstra (072-8500490 of jhhiem@quicknet.nl).

Kwaliteitsschoenen voor een aantrekkelijke prijs bij SHOES van den Broek

Sixton Fleece S3.

CASTRICUM - De nieuwe herfst/wintercollectie van SHOES is groter dan ooit en biedt een ruim assortiment aan damesmodellen van merken als Caprice, Marco Tozzi, Brunotti en ACO.
Naast de elegante en vrouwelijke modellen zijn er gemakkelijke laarsjes en stoere biker- en lace-up boots. Voor de moderne man is er ook genoeg keuze in comfortabele leren schoenen voor aantrekkelijke prijzen, van merken als het Spaanse Fluchos, het Italiaanse ZEN AIR en het Portugese Brunotti.

Verder is er een nieuwe wintercollectie van de wandel- en bergschoenen van Grisport en is het grote assortiment veiligheidsschoenen uitgebreid met nieuwe lichtgewichtmodellen van Grisport en ToWorkFor. Deze laatste S3 schoen bevat geen metaal en is zeer comfortabel voor het dagelijks werk. Rubber laarzen en pantoffels behoren ook tot ons assortiment. Bij SHOES speelt prijs-kwaliteitverhouding een grote rol. Tevens is het voor ons belangrijk dat het wordt gemaakt van 'eerlijk' leer.

Loop gerust bij ons binnen op de Beverwijkerstraatweg 6 in Castricum, net even over de spoorwegovergang. SHOES van den Broek. Zie ook www.shoesvandenbroek.com of bel 0251-650190.

Trots op nieuwe logo en naam Waarom de kleur groen?

HEILOO - MH Kapsalon is Bewust Groen. Een nieuwe manier van werken en de ambitie om met natuurlijke producten te werken. Vooruitgang, onderzoek en kwaliteit. Duurzaamheid, duurzame materialen in samenhang met de natuur. Het zal even wennen zijn, zowel voor ons als voor alle klanten, maar voortaan nemen wij de telefoon op met MH Kapsalon. Haarwerkstudio blijft wel onder de naam De Boer werken. Vanaf 1 november begint onze collega Marijke Eekhout aan een nieuwe uitdaging bij de ING Bank. Een dappere stap, en wij zijn ervan overtuigd dat het haar gaat lukken. Marijke, heel veel succes met je nieuwe loopbaan.

Kabouterpad in de Tuin van Kapitein Rommel

CASTRICUM - Het is herfst en ik heb ze weer gezien de mini voetstapjes in de Tuin van Kapitein Rommel. Ze zijn er weer de kabouters. Tenminste… dat denken wij. In de herfstvakantie van dinsdag 24 t/m vrijdag 27 oktober kunnen kinderen tot ca 10 jaar, onder begeleiding van een volwassene, deelnemen aan een speurtocht naar die kabouters. Ze kunnen daar terecht van 10.00 uur tot 15.00 uur. Iedereen kan op zoek naar de paddenstoelen met de kabouter.

In iedere paddenstoel zit een spelkaart verstopt. Leuk om te doen. Van het tuinhuisje hebben we dit jaar een groot soort kijkdoos gemaakt. Daarin is een bos tafereel te zien met allerlei kabouters en andere bosfiguren, gemaakt door Bea Wijnberg. Het voorlezen gebeurt deze keer in de verwarmde kas. De entreeprijs inclusief speurtocht, drinken en iets lekkers is 3 euro per kind. Er zijn ook weer kabouterpannenkoekjes te koop.

Opgeven is niet nodig. U vindt de ingang van de tuin schuin tegenover het station in Castricum. Voor verdere informatie zie de website www.tuinvankapiteinrommel.nl

Woordzoeker

Doet u mee met de woordzoeker? Zoek dan de woorden in deze puzzel en ontdek welk woord er overblijft.

U maakt kans op het winnen van de volgende prijzen:

Wereldwinkel Heiloo: een pakketje Tony Chocolonely met de drie nieuwste smaken.

SHOES van den Broek: 1 paar wandelsokken.

IJsbaan De Meent: 3 x 2 vrijkaarten voor de schaatsbaan.

Goudsmid Michelle Gerlofsma: cadeaubon €50,00.

Wilt u kans maken op een van deze prijzen, mail dan uw oplossing naar administratie@uitkijkpost.nl. Dat kan tot maandag 27 oktober t.a.v. Anneke. Post sturen kan ook: Kennemerstraatweg 464, 1851 NG in Heiloo. De Uitkijkpost wenst u veel succes!

Weekend Brugge met de cabriolet. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

LET OP!! Kim's Haarsalon is GESLOTEN in de HERFSTVAKANTIE. Dat is vanaf 21-10-2017 t/m 28-10-1017. Ik sta 30-10-2017 weer voor u klaar! U kunt van te voren nog bellen voor een afspraak. Bel 06 - 30042383 Of ik zie u na de vakantie weer. Ik wens jullie alvast een fijne herfstvakantie.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

TE HUUR RUIME GARAGEBOX omg. Het Zevenhuizen. Per direct beschikbaar. Garage is rustig gelegen. Bel voor informatie 06 24313839.

Verhalenkamer Willibrordus / VVV infopunt. Open di. t/m zat. van 11 t/m 16 uur. Expedities / landgoedwinkel /vvvbonnen/ kaarten cultuurkoepel. Www.landgoedwillibrordus.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid. Jan Baltus schilderwerken voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.comTel: 0640095081

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 30042383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Te koop : OUDE KOEMEST Wordt thuisbezorgd. Tel: 06 - 50211461

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

SCHILDER voor binnen en buiten. Hele mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig en op maat voor elke leeftijd. Info? Bel 06 - 3827 9213

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

SALE SALE SALE bij Center Design. 1 WEEK 20% KORTING op ALLES!! Center Design; woonartikelen,nieuw en TRENDY oud. Van speeldoosje tot kast. U kunt ALLES bij ons vinden. Slimpad 36 hoek Heerenweg Heiloo.

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Naar vliegveld Rotterdam met de auto. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Sportinstuif én jeugddisco in de herfstvakantie

Sportinstuif in sporthal Het Vennewater in Heiloo.

HEILOO - Ook in de herfstvakantie is het leuk én gezond om lekker in beweging te komen. Op dinsdag 24 oktober organiseert de buurtsportcoach van Heiloo in samenwerking met Stichting Jeugd Heiloo een Sportspektakel in Het Vennewater in Heiloo.

Deze sportieve dag wordt speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar georganiseerd. Tussen 9.30 en 16.30 uur kunnen zij deelnemen aan gevarieerde sportclinics, terwijl zij zich tussendoor kunnen vermaken op diverse luchtkussens en met andere sportieve activiteiten. Stichting Jeugd Heiloo organiseert om 12.15 uur in de sporthal een supervette jeugddisco voor alle deelnemers.

Om 9.30 gaan de deuren van Sporthal Het Vennewater open. Het adres is Het Zevenhuizen 48 in Heiloo. Vooraf aanmelden voor het Sportspektakel is niet noodzakelijk maar wel gewenst, dit kan via www.sportinheiloo.nl. De kosten bedragen € 3,50 per kind; voor dit bedrag kun je ook meedoen aan twee sportclinics naar keuze. Informeer naar de speciale tarieven die gelden voor BSO's en groepen. Dit kan via c.thomas@alkmaarsport.nl.

Cheques voor Sport@School uitgereikt

V.l.n.r.: Joran Nederveen (Stichting Jeugd Heiloo), Maarten van der Molen (jongerenwerker), Pascale de Hoogh (buurtsportcoach) en Paul Mulder (Rotary Club Heiloo).

HEILOO - Tijdens een goed bezochte bijeenkomst van Rotaryclub Heiloo kregen de basisscholen van Heiloo de cheques uitgereikt voor de verdiende Sport@School lessen. De leerlingen liepen deze sportlessen bij elkaar tijdens de PCC Maalwater Run en Walk in april 2017. Winnaar van de trofee was voor het tweede jaar OBS de Springschans die met meer dan 51% van de leerlingen meedeed. Onmiddellijk gevolgd door de van Jan van Rijckenborghschool. De basisscholen kunnen via Sport@School lessen van sportclubs afnemen waardoor hun leerlingen kennis kunnen maken met een veelheid aan bewegingsmogelijkheden tijdens de reguliere gymtijden op school.

Rotary Zomer Sport Kamp
Daarnaast is uit de opbrengst van de PCC Maalwater Run en Walk een donatie beschikbaar gesteld om in Heiloo een Zomersportkamp te organiseren. In samenwerking met Stichting Jeugd Heiloo wordt het kamp georganiseerd door Buurtsportcoach Pascale de Hoogh in overleg met leden van de Rotaryclub Heiloo. Het kamp wordt gehouden in de eerste week van de zomervakantie in Heiloo. Daarvoor uitgenodigde kinderen worden ingedeeld in drie groepen op basis van hun leeftijd. Het is een dagkamp; de kinderen slapen gewoon thuis. Voor de oudste groep wordt onderzocht of er nog een overnachting in gepast kan worden.

De hoofdsponsor van de PCC Maalwater Run en Walk, het Petrus Canisius College, heeft ermee ingestemd het sponsorschap te continueren. De volgende PCC Maalwater Run en Walk wordt gehouden op zondag 15 april 2018. Informatie is te vinden op www.pccmaalwaterrunenwalk.nl en Facebook.

Foresters Heiloo in toerschema 'Cruyff 14 Football by Team Wim Jonk'

HEILOO - Trainen, spelen en coachen van nieuwe wedstrijdenvormen. 'Cruyff Football by Team Jonk' wil het voetbal in Nederland hervormen en laat in Noord-Holland bij de Foresters Heiloo zien hoe dat kan. Nieuwsgierig, meld je nu aan voor de workshop 6x6 voetbal die is op vrijdag 3 november van 18.30 tot 21.30 uur op de Egelshoek. De workshop is bedoeld voor alle jeugdtrainers (specifiek voor O8, O9 en 10) en de coördinatoren en hoofden van de jeugdopleiding in Noord Holland. Aanmelden via www.cruyfffootball.com. Cruyff Football is verantwoordelijk voor de verspreiding van de voetbal- en opleidingsvisie van Johan Cruijff. Bij een aantal verenigingen in Nederland organiseert Team Wim Jonk daarom workshops voor clubs en trainers uit de regio om te helpen bij het omgaan met de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen.

Spelplezier, techniek en creativiteit
Sinds dit seizoen speelt het Nederlandse jeugdvoetbal definitief volgens de nieuwe wedstrijdvorm 6-tegen-6 voor pupillen in de leeftijdsgroepen 'Onder 8' en 'Onder 9'. Volgend seizoen volgt de 'Onder 10' dit voorbeeld en gaan ook de 'Onder 11' en '12' in een aangepaste vorm gaan spelen (8-tegen-8). Deze grootschalige hervorming volgt vanuit het thema 'spelen in kleinere ruimtes' en de noodzaak het Nederlandse jeugdvoetbal te verbeteren. Door de nieuwe wedstrijdvormen worden spelers technische vaardiger en creatiever. Tegelijk neemt het spelplezier toe door meer balcontacten en kleinere veldafmetingen die beter aansluiten bij de kenmerken van kinderen van deze leeftijden.

Hoe ziet de workshop eruit?
Op 3 november krijgt een selectieteam van JO10 van de Foresters 6x6 training van het 'Team Wim Jonk'. Als deelnemer van de workshop leer je hoe je 6x6 wedstrijden kan coachen en begeleiden, spelers te trainen en is uitleg over de invloed van 6x6 wedstrijden op de trainingsopbouw en bijpassende oefeningen. De kosten per deelnemer zijn 29 euro (incl. koffie en thee).

Wil je meer weten over de workshop, aanmeldingen of het gedachtegoed achter Cruyff Football, ga dan naar www.cruyfffootball.com. Geïnteresseerd in het programma van 3 november ga dan naar www.deforesters.nl.

Bekijk wedstrijdverslagen via Vidicrowd

HEILOO - Vidicrowd is een app waarmee je heel eenvoudig alleen of samen met anderen een wedstrijdverslag kan maken. In Heiloo wordt er tijdens amateurwedstrijden niet alleen volop gesport, maar nu ook fanatiek gefilmd. Elk weekend worden wedstrijden opgenomen en geplaatst op de website van de Uitkijkpost. De video's van afgelopen weekend zijn daar dus ook op te vinden.

U kunt deze week genieten van de samenvatting van Foresters 2-Jong Holland 4. Verder speelde Terriers DV A tegen Rood Wit DV A en Foresters 2 kwam uit tegen Kolping Boys 2 (zondag). Veel kijkplezier gewenst!

Sietse van de Weijden kan ook hard rijden

AKERSLOOT - Alkmaarder Sietse van der Weijden heeft de donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven. Dat de mountainbikestrijd op Sportcomplex de Cloppenburgh ook zonder de zogenaamde toppers spannend kan zijn wees deze keer uit. Het stond niet vast wie uiteindelijk aan het langste eind zou gaan trekken. Hoewel Sietse van der Weijden na een aantal ronden fier aan de leiding reed, bleef voor hem de hete adem van Bakkummer Alwin Hes en de man uit Alkmaar Ferry Karssen voelbaar. Weer bleek Femke Mossinkoff uit Akersloot in staat zich in het mannengeweld ruimschoots te kunnen handhaven. Op ongeveer driekwart van de koers streek de jury zich de hand over het hart toen Ferry Karssen een afloper kreeg en een moment van de fiets moest om te kunnen pompen. Officieel krijgt de renner daar geen vergoeding voor, doch deze keer mocht Karssen zijn oude positie weer innemen en nam hij weer plaats achter Van der Weijden en voor Hes. De jury moest hier zich wel van vergewissen, dat zij een precedent voor de deelnemers heeft geschapen voor de volgende keren, indien de renner weer snel terugkeert in koers na pech. Het begrip 'snel' is nog wel naar het oordeel van de jury en niet de renner, die eventueel een adempauze zo mogelijk kan inlassen. Dit voorgaande bood Ferry Karssen nog de mogelijkheid zich terug te rijden tot de schaduw door het verlichte parcours van Sietse van der Weijden, maar verder ook niet.

Uitslag: 1. Sietse van der Weijden Alkmaar 2. Ferry Karssen Alkmaar 3. Alwin Hes Bakkum 4. Femke Mossinkoff Akersloot 5. Henk Jan Verdonk Egmond aan den Hoef 6. Henk Louwe Alkmaar 7. Wout Bakker Heiloo 8. Ronald Mossinkoff Akersloot 9. Koen Langeveld Castricum 10. Vincent Tiebie Akersloot 11. Ton Wiering Akersloot 12. Piet Veldt Akersloot 13. Marcel de Jong Opmeer 14. Ad van Rijn Uitgeest 15. Chris Kemp Egmond aan den Hoef.

GTH team goud met trampolinespringen

Trampolinespringers zoeken het hoger op.

HEILOO - Zaterdag sprongen drie teams van GTH de tweede plaatsingswedstrijd trampolinespringen voor teams. In het eerste blok was het de beurt aan het D en E team. Het E team begon de wedstrijd met de verplichte oefening, Isabelle sprong deze netjes uit en scoorde 27.4. Daarna kwam de eerste keuzeoefening, hier liet Nina een sterke oefening zien en scoorde mooie cijfers. De wedstrijd werd afgesloten met de laatste keuzeoefening, zowel Yara als Feliene sprongen een strakke oefening. Gelijktijdig sprong ook het D team de wedstrijd, zij begonnen met een sterke ronde verplichte oefeningen. Tijdens de eerste keuzeoefening sprong Elise een keurige oefening en werd beloond met 26.45 punten, ook Britt wist een goede oefening neer te zetten (26.1). De meiden sloten de wedstrijd af met de laatste keuzeoefening, zowel Brechtje als Mila sprongen een mooie oefening uit met mooie punten. In blok twee kwam het C team in actie die helaas dit keer niet volledig aanwezig kon zijn. Mila en Silke sprongen wel de wedstrijd en sprongen beide een goede wedstrijd. Mila had een sterke verplichte oefening en Silke haar laatste keuzeoefening werd mooi gesprongen. In het eindklassement is het D team net naast het podium beland, het E team mocht naar huis met goud. Voor meer info, zie www.gth-heiloo.nl

TTV Limmen-Heiloo 2 speelsters met hogere licentie rijker

Sanne & Roos zeer succesvol: beide Kampioen.

LIMMEN/HEILOO - Op zaterdag en zondag werd in Hoorn door de nationale tafeltennisbond (NTTB) op beide dagen een ranglijsttoernooi gehouden waaraan ongeveer honderdtachtig jeugdspelers meededen vanuit het gehele land. Jeugdranglijsttoernooien (JRLT) worden georganiseerd in drie categorieën: voor A-spelers, B-spelers en spelers die geen A- of B-licentie hebben. Een hogere licentie is te bemachtigen als men eerste wordt en of twee keer eindigt als tweede in je leeftijdsklasse (Junior-Cadet-Pupil). De juniorjongens Levi & Jari Legdeur en Mathijs de Kremer speelden op zaterdag in een sterk deelnemersveld maar hebben goed standgehouden, alleen Mathijs bereikte de kwartfinale maar dat werd het eindstation. Roos Briefjes had een superdag door als eerste te eindigen op het jeugdranglijsttoernooi waarmee ze een hogere Licentie (B-licentie) verkreeg. Door deze overwinning was ze direct gerechtigd om de volgende dag mee te doen met B-ranglijsttoernooi die ook in Sporthal 'De Opgang' in Hoorn gespeeld werd.

Zus Sanne Briefjes, ook lid van TTV Limmen-Heilo die al enige tijd de lijst aanvoert van B-licentiehouders in Nederland - had haar zinnen gezet op het bereiken van de hoogste licentie binnen de tafeltennisbond, te weten een A-licentie zodat ze zich kan meten met de juniorentop van Nederland. Door zondag al haar vijf poulewedstrijden winnend af te sluiten, plaatste ze zich voor de vervolgronde samen met zestien andere juniormeiden. In de resterende wedstrijden tot aan finale was Sanne extra scherp en heel gefocust. Met geduldig schuif en blokspel kon ze uiteindelijk de andere finalist Jessa Buijnink, speelster van TTV DTS uit Enschede, verschalken wat ze ook al deed tegen haar in de voorronde. Dit leverde twee zinderende spektabel wedstrijden op voor de toeschouwers.

De coaches Niels en Arjan Barendse van TTV Limmen-Heiloo, die de deelnemende jeugdleden coachte, kunnen terugkijken op een zeer succesvol weekend omdat de vereniging twee speelsters met hogere licentie rijker is geworden.

Goede league start Sports4all Bowling Heiloo

Genieten van een fijne start.

HEILOO - Sports4all Bowling Heiloo voor mensen met een beperking is de nieuwe League opzet uitstekend begonnen. De drie deelnemende teams van elk vier deelnemers per team, eindigden deze eerste competitie dag op een zesde, vierde en tweede plaats. In de vroege ochtend werd de uitwedstrijd naar Almere ondernomen. Dit was voor allemaal al een overwinning om op tijd bij het vertrekpunt, Bowling Heiloo, te zijn. De meesten hadden toch niet zo erg goed geslapen, want deelnemen aan een echte league en dan nog in Almere, geeft toch de nodige spanning. In een geheel nieuwe outfit startten de wedstrijden. Er werden drie games gespeeld in een tijdbestek van twee uur. Een beetje onwennig werd begonnen maar de coaches Ad, Linda en Anita deden hun werk uitstekend. Zij stelden de deelnemers snel op hun gemak. Dat de deelnemers in teamverband moesten spelen, werd ook steeds duidelijker want zij stimuleerden elkaar uitstekend als het even niet lukte. Al met al een hele leuke en fijne start waar het resultaat er ook nog mocht zijn.

Op zondag 3 december wordt de uitwedstrijd naar Hoofddorp ondernomen.

Openbare vergadering CALorie in De Bakkerij

CASTRICUM - Op donderdagavond 19 oktober is er een ledenraadpleging over hoe de verduurzaming in Castricum te versnellen is door Energiecoöperatie CALorie. Of zoals ze het zelf zeggen: 'Routekaart met ons plan van aanpak tot 2020 en scenario's naar 2030'. Deze avond zal plaatsvinden in De Bakkerij. Alle hulp is nodig. Kom langs en noteer alvast 19 oktober in uw agenda voor een duurzaam Castricum. Nieuwe leden zijn ook van harte welkom op donderdag!

Aanvang 20:00 uur. Zaal open 19:30 uur. Adres Dorpsstraat 30 in Castricum. Meer informatie: http://www.calorieenergie.nl/

'Red Jezelf'-brevetten in zwembad Loos

Van harte gefeliciteerd!

HEILOO - Zwembad Loos kreeg woensdag 11 oktober al vroeg in de ochtend veel kinderen op visite. Zij stonden in hun T-shirt, korte broek en met waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zichzelf - zowel op hun buik als rug - al goed in het water kunnen redden. Het was een mooi feestje. Alle kinderen gingen dan ook trots met hun 'Red jezelf'-brevet naar huis. De geslaagden zijn Milan Bus, Bas Geertsma, Nina Prazsky, Daan van der Molen, Maurits van Schouten, Puk Vogel, Julia Tromp, Timo Smit, Fieke Zonneveld, Nikki de Jong, Betje Klinkenberg, Mara Kriek, Sep Terluin, Robin Otto, Righley Campagne, Oudai Lubani, Rosalie Wisman, Silvo van den Berg en Nick van der Velden.

Stroom aan activiteiten op Waterdag

CASTRICUM - Op woensdag 25 oktober is iedereen tussen 10.00 en 16.00 uur van harte welkom bij PWN Bezoekerscentrum De Hoep in Castricum. Die dag is het Waterdag. Er is van alles te doen. Zo is ex-weervrouw Helga van Leur ook dit jaar weer van de partij om het Weerbericht 2050 te presenteren.

Zware regenbuien en lange periodes van droogte als gevolg van de klimaatverandering. Is dat de weersvoorspelling voor de komende jaren? Tijdens de Waterdag leert en ervaart jong en oud hoe we ons kunnen beschermen tegen wateroverlast. Er zijn excursies en exposities, lezingen en presentaties over onderwerpen als overstromingen en droogte, stijgende zeespiegel en dijkbescherming, rioolzuivering, drinkwatervoorziening en de flora en fauna. Ex-weervrouw Helga van Leur is ook dit jaar weer van de partij om het Weerbericht 2050 te presenteren. Voor deze en sommige andere activiteiten is vooraf opgeven noodzakelijk.

De Waterdag is een gezamenlijk initiatief van gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum, Heiloo, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en IVN. Het adres van Bezoekerscentrum De Hoep is Johannisweg 2. Meer informatie is te vinden op www.castricum.nl/waterdag.

LP's en singletjes draaien in JOEB

Met naald en plaat. Aangeleverde afbeelding

Zaterdag 21 oktober 2017 is er in JOEB een LP- en singlesavond. Neem de plaat mee die je al veel langer aan een groter publiek wilt laten horen.

Je zult je wellicht afvragen wat voor avond dat zal worden. Dat is nu juist het mooie. Dat heb je zelf in de hand. Ren naar zolder om de platen van je ouders te bestuderen, of neem de plaat mee die jij al veel langer aan een groter publiek wilt laten horen. Alles is toegestaan. Dus van The Champs met Tequila tot aan Anneke Grönloh met Brandend Zand. Van Trio Hellenique's Zorba's Dance tot Deep Purple's Child in Time. Of Tiësto met Flight 643. Werkelijk alles is geoorloofd. Achter de draaitafels zal DJ Eppy zijn kunsten vertonen om alle platen aan elkaar te mixen.

Tevens zal er in JOEB een kraampje staan met te koop aangeboden LP's. Dus neem een paar mooie platen mee en we gaan er met elkaar een mooie avond van maken. Entree is vrij vanaf 20:00 uur. JOEB is te vinden aan de Herenweg 69 te Egmond-Binnen.

3Tweeënveertigste beroepenmarkt biedt vertrouwde maar ook nieuwe opleidingen

Beroepenmarkt Bonhoeffercollege 2017. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Samen met het Jac. P. Thijsse College organiseert het Bonhoeffercollege op dinsdag 31 oktober voor de tweeënveertigste keer een beroepen- en opleidingenmarkt.

Ieder jaar komen er afgevaardigden van opleidingen terug, zoals de TU Delft, de Wageningen University en het Nova College. Ook zijn er altijd weer nieuwe studies en organisaties die zich voor deze regionale informatieavond aanmelden of gevraagd zijn door de decanen. Dit jaar is dat bijvoorbeeld de uitwisselingsorganisatie Into Study Exchanges. Deze organisatie geeft informatie over de mogelijkheid om een deel van je middelbareschooltijd in het buitenland te volgen. Ook nieuw is de opleiding Kunstmatige Intelligentie van de Universiteit van Amsterdam. De Breitner Academie is aanwezig met een studie die je opleidt tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving met een eerstegraads lesbevoegdheid. Terug van weggeweest is de opleiding Fysiotherapie van de Hogeschool van Amsterdam. Deze opleiding hoeft geen reclame te maken en werkt zelfs met een numerus fixus; een beperkt aantal studenten wordt toegelaten tot de opleiding. Hoe dat zit, leggen de afgevaardigden op deze avond uit.

De beroepenmarkt is voor leerlingen van het Bonhoeffercollege en het Jac.P.Thijsse College, maar ook leerlingen van andere scholen zijn van harte welkom. De markt vindt plaats in het Bonhoeffercollege aan de Pieter Kieftstraat 20 in Castricum.De school is open om 19.00 uur en de markt begint om 19.30 uur. De drie rondes duren een halfuur en tussen elke ronde is er tien minuten om te wisselen van lokaal. Dat betekent dat de avond om 21.40 uur is afgelopen. Het programmaboekje is te vinden op de website: www.bonhoeffer.nl. Vanwege de grote belangstelling raden wij aan om met de fiets te komen. Bij de school is de parkeergelegenheid beperkt. Er kan uitgeweken worden naar de parkeerplaats bij sportschool Full of Life of bij het Vitesse-terrein.

Huis van Hilde viert verjaardag met Vikingenspektakel Verjaarsfeest en herfstvakantie vol kinderactiviteiten

CASTRICUM - Hilde viert zondag 22 oktober haar verjaardag met een groot Vikingenspektakel in en voor Huis van Hilde. Er is van alles te beleven op de historische markt. Handelaren uit de vroege middeleeuwen stallen hun spulletjes uit en Vikingen demonstreren ambachten. Ontmoet echte Vikingen, die laten zien hoe in de vroege middeleeuwen het smeden, tin gieten, kleding maken, spinnen, vilten en leer of been bewerken in z'n werk ging.

Doe mee
Kom kijken en doe ook zelf mee. Je kunt vuur maken, koekjes bakken, Viking knutselen en armbandjes weven. Of leren vechten als een Viking. En natuurlijk zijn er voorstellingen en klinkt er muziek. De tentoonstelling 'Van Viking tot Graaf van Holland' is voor de eerste keer te bezichtigen. Daar zijn de onlangs in Bakkum opgegraven munten te zien die het bewijs zijn van de aanwezigheid van Vikingen in deze regio.

Munt uit Bakkum. Foto: Provincie Noord-Holland

En wie jarig is trakteert; Hilde zorgt voor taart en een cadeautje, zolang de voorraad strekt. Op het terras is een scala aan middeleeuwse happen verkrijgbaar. De provincie Noord-Holland is hoofdsponsor van het festival, de gemeente Castricum draagt bij aan het evenement. De hele herfstvakantie is het ook nog feest en zijn er elke dag leuke kinderactiviteiten.

BIEB Atelier, een creatieve activiteit voor kinderen

LIMMEN - Bij de bibliotheek in Limmen kun je in de vakantie komen knutselen in het BIEB Atelier in LImmen. Op woensdag 25 oktober van 14.00 tot 15.30 uur kunnen jonge creatievelingen van zes tot en met twaalf jaar zich uitleven. Na het voorlezen van een mooi verhaal start het knutselen. Natuurlijk wordt er tussendoor iets gedronken en gesnoept en na afloop maken de kinderen van de gemaakte kunstwerken een kleine tentoonstelling in de bibliotheek. Wil jij ook meedoen? Kom dan op 25 oktober naar Bibliotheek Kennemerwaard locatie Limmen aan Lage Weide 2a. Omdat het aantal kinderen dat deel kan nemen beperkt is, is aanmelden vooraf noodzakelijk. De toegang bedraagt 3,50 euro. Je kunt je aanmelden via de jeugdagenda op www.bibliotheekkennemerwaard.nl/jeugd of tijdens openingsuren in de bibliotheek (je betaalt met pin).

Walk-in concert Akersloot

AKERSLOOT – Op zondagmiddag 26 november wordt de zesde editie georganiseerd van de Walk-in concerten. De concerten draaien om enthousiaste muzikanten die in huiskamers, schuren, garages en woonkeukens hun muziek ten gehore brengen.

Vijf jaar geleden hebben Jeckes van Baar en Gerard Struijf de Walk-in concerten naar Akersloot gehaald. Helaas zijn beide mannen van het eerste uur overleden. Omdat hun initiatief voor deze mooie muziekmiddag niet verloren mag gaan, wordt de organisatie voortgezet en is deze zesde editie aan hen opgedragen. Er zullen zo'n 10 tot 15 acts te zien en te horen zijn, verspreid over het hele dorp. De optredens beginnen stipt op elk half uur. De duur van elke set is een half uur, zodat iedereen voldoende tijd heeft om naar de volgende locatie te gaan. De muziekmiddag wordt traditiegetrouw afgesloten in de Storey Club waar de muzikanten en hun aanhang zich na afloop verzamelen voor nog meer muziek en gezellig napraten.

Katinka Krijgsman exposeert in café d'Alderliefste

Katinka Krijgsman met schilderij genaamd 'Fish with Flowers'.

BERGEN/EGMOND - Vis, vis, en nog meer vis. Kunstenaar Katinka Krijgsman is haar hele leven gefascineerd door vis en dit legt zij vast in haar schilderijen en wandobjecten. Glibberig, glimmend, ongrijpbaar, met of zonder schubben of zilvergekleurd; de Egmondse kunstenaar blijft zich verwonderen over het fenomeen vissen. De nieuwsgierige kijker kan die verwondering in haar schilderijen aanschouwen tijdens de Kunst10daagse in café d'Alderliefste in Bergen.

Het is niet vreemd dat Katinka Krijgsman, die dichtbij zee woont in Egmond aan den Hoef, vissen als magische creaties verwerkt in haar schilderijen. Van jongs af aan bestudeert zij de dieren. Zij herinnert zich de sloot waar ze samen met haar zussen op jonge leeftijd zilvergrijze witvissen ving, evenals de glibberige palingen die haar vader 's nachts ving en Katinka geruisloos haar bed uitsloop om de vangst te bewonderen. Ook haringhappende klanten, toen ze samen met haar vader voor het eerst vis ging kopen in de viswinkel, heeft ze op haar netvlies staan.

"De enige winkel in welke straat dan ook die mij interesseert, is de viswinkel," vertelt Katinka Krijgsman. "Viswinkels en vismarkten hebben een grote aantrekkingskracht op mij. Vissen komen uit een raadselachtige onderwaterwereld waar nog lang niet alles ontdekt is door de mens. De verwondering die ik elke keer weer heb, verwerk ik in mijn schilderijen en wandobjecten."

Krijgsman is naast beeldend kunstenaar ook fotograaf en ontwerper van publiciteitsbeelden voor talrijke Nederlandse theaterproducties zoals Zadelpijn en ander Damesleed en voor cabaretiers Plien en Bianca, Erik van Muiswinkel, Diederik van Vleuten, Joep Onderdelinden en Van Houts en De Ket.

Tijdens de Kunst10daagse, van vrijdag 20 tot en met zondag 29 oktober, zijn haar olieverfschilderijen en wandobjecten dagelijks te zien vanaf 11.00 uur in café d'Alderliefste, Karel de Grotelaan 1a in Bergen. Route ROOD 33. Meer informatie kunt u vinden op www.katinka.nl

Open avond Stichting Oud Limmen

De Rijksstraatweg.

LIMMEN - Op vrijdag 10 en 17 november is er een open avond bij de Stichting Oud Limmen, met als onderwerp: Toen Limmen nog een dorp was.

Aan de hand van foto's en prentbriefkaarten wordt een impressie gegeven van Limmen, toen het nog een dorp was. De voorstelling is een herhaling van een eerdere vertoning. De onlangs overleden Jaap Adrichem vertelt hoe het er vroeger uitzag en hoe de situatie nu is. Het is daardoor mede een hommage geworden aan deze gewaardeerde medewerker van Stichting Oud Limmen.

De avond wordt gehouden in de Oude School aan de Schoolweg 3. Het begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.30 uur open. De kaartverkoop start op 16 oktober in de Oude School, die op maandag is geopend van 10.00 tot 12.00 en van 19.00 tot 21.00 uur. De kaarten kosten € 5,00 per stuk incl. koffie. Het is niet alleen voor donateurs, dus iedereen is welkom.

Egmonds RAADhuis voor Jongeren opent deuren

Lisa van Nieuwburg- Bedaux en Kirsten Petri- Groot.

EGMOND AAN DEN HOEF - Op 10 oktober startte in Egmond aan den Hoef het RAADhuis voor Jongeren. Elke dinsdag van 19.00 tot 21.00 uur en elke zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur kunnen jongeren binnenlopen voor een luisterend oor, een zinvol gesprek en goede raad.

Initiatiefnemers zijn pedagoge Lisa van Nieuwburg- Bedaux van de Huiswerkwinkel en maatschappelijk werker Kirsten Petri-Groot, voormalig medewerker van Bureau Jeugdzorg Amsterdam. "We merken bij de Huiswerkwinkel dat jongeren behoefte hebben aan een plek waar ze terecht kunnen met hun verhalen. Ze maken zich los van hun ouders, maar zitten met veel vragen. We willen met het RAADhuis een preventief vangnet zijn en een veilige plek bieden. Alle gesprekken zijn vertrouwelijk. Indien nodig verwijzen we door.'' De gesprekken kunnen gaan over alles wat tieners maar bezighoudt: over relaties en liefde, zelfvertrouwen en onzekerheid, pesten, school en werk, seksualiteit, uitgaan, alcoholgebruik, social media, groepsdruk en geld. "Geen onderwerp is te gek. Bovendien is een bezoek aan het RAADhuis voor Jongeren gratis." Het RAADhuis voor Jongeren start als pilot. "Mogelijk kunnen we in de toekomst het RAADhuis uitbreiden met meer initiatieven voor onze jongeren.'' Het RAADhuis voor Jongeren is ondergebracht in hetzelfde pand als de Huiswerkwinkel aan Het Herenweg 207 in Egmond aan den Hoef.

Toneel en informatie voor vrijwilligers CAL Boeiende en kosteloze workshop

CASTRICUM - Op vrijdag 24 november van 13.30 tot 16.00 uur (inloop 13.00 uur) wordt de kosteloze workshop 'Omgaan met dementie voor vrijwilligers' georganiseerd in Theater Koningsduyn in Geesterhage in Castricum.

Het Steunpunt Vrijwilligerswerk van Welzijn Castricum nodigt alle vrijwilligers uit de kernen van Castricum uit zich aan te melden voor deze interessante workshop. In alle sectoren en organisaties van het vrijwilligerswerk zullen vrijwilligers in aanraking komen, of gaan komen, met mensen met dementie omdat het aantal dementerende inwoners ook in onze gemeente zal stijgen. Bovendien is het aantal thuiswonende mensen met dit ziektebeeld groot: zo'n 70%. Het is van belang mensen met beginnende en gevorderde dementie goed op te vangen en te begeleiden zodat zij zich gesteund weten, hun zelfstandigheid langer kunnen behouden en maatschappelijk actief blijven.

Onder het motto 'Samen een bijdrage leveren aan een dementievriendelijke gemeente!' wordt vrijwilligers deze workshop aangeboden.

[tk]Programma workshop

De opening wordt verricht door wethouder Kees Rood van de gemeente Castricum. Daarna speelt Theater Ervaria 'De dementie van Jet en Harry', pakkend toneel dat informatief en licht van toon is. De organisatie Geriant zal een toelichting geven op nieuwe ontwikkelingen rond dementie (ook gericht op preventie), het signaleren en omgaan met dementie en op gespreksvaardigheden. Ook wordt aandacht gegeven aan opvang- en begeleidingsmogelijkheden van mensen met dementie in de kernen van Castricum.

[tk]Voor welke vrijwilligers

De workshop is geschikt voor alle vrijwilligers. De workshop 'Omgaan met dementie voor vrijwilligers' wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Sluyterman van Loo.

[tk]Aanmelden en meer informatie

Steunpunt Vrijwilligerswerk, Welzijn Castricum, Geesterduinweg 5 Castricum Telefoon: 0251 65 65 62. Mail: info@welzijncastricum.nl

Welzijn Castricum is bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 12.30 uur.

Rommelmarkt in wielerbaan Alkmaar

ALKMAAR - Stichting Rommelmarkten Egmond organiseert zondag 22 oktober in de wielerbaan in Alkmaar een rommelmarkt. Ruim tweehonderdveertig standhouders bieden daar de meest uiteenlopende tweedehands spullen aan. De markt is open vanaf 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur. De entree bedraagt 2,50 euro vanaf 13 jaar. U kunt direct bij of naast de accommodatie gratis parkeren. Voor meer informatie, bel 06-20114461 of kijk op www.st-re.nl.

Pegasus ongeschonden, raad en college zoeken verder

Foto: Erika Dekker

CASTRICUM - Wederom kwamen de gemeenteraad en het college op 12 oktober samen. Ditmaal werd gesproken over een nieuw zwemcomplex, de uitbreiding van het jongerenwerk en de besluiteloze stemming over de verkoop van Eneco-aandelen.

Chloorloze Pegasusvijver
Op 12 oktober reflecteerde de raad tijdens een carrouselbespreking op het haalbaarheidsonderzoek naar de nieuwe zwemvoorziening in park Noord-End te Castricum. Dit nog te bouwen zwemcomplex dient ter vervanging van het verouderde en uit 1973 stammende zwembad 'De Witte Brug'. Het onderzoek bespreekt de verschillende locatieopties en varianten als resultaat van gesprekken met stakeholders. Het is momenteel aan de raad de exacte locatie, financiering, omvang en toegekende functies nader te bepalen. De carrouselbespreking vond twee dagen na de informatiebijeenkomst voor inwoners plaats. Daar klonk veel kritiek, vooral met betrekking tot de locatie 'Pegasusvijver' en tot de verwachte verkeersproblematiek in de buurt. De meeste raadsleden struikelden eveneens over de Pegasusoptie. Hoewel de locatie relatief goedkoop is gaat zij namelijk ten koste van de Castricumse natuur. Het college beaamde de bezwaren van gemeenteraadsleden en inwoners en schreef de optie uiteindelijk af. Daarnaast vroeg een aantal fracties, waaronder de PvdA en D66, om een extra combinatievariant te overwegen. Deze zou met hulp van externe financiering een zwemvoorziening voor instructie, recreatie en wedstrijden kunnen combineren met nabijgelegen sporthallen. Ten slotte wees de raad op de verwachte verkeers- en parkeerproblematiek in de omgeving van het nieuwe bad. Een aansluiting op de N203 zou de drukte in de woonwijk mogelijk verminderen, maar vraagt wel om medewerking van de Gedeputeerde en Provinciale Staten. Castricumse raadsleden van fracties met op nationaal en regionaal niveau een vinger in de pap zouden hierbij een belangrijke rol kunnen vervullen. Raadslid Beems (CKenG) sprak tegen het einde van het debat over de 'traag- en stroperigheid' van de onderhandelingen, die ten koste gaan van kostbaar gemeentegeld. Het is volgens hem na een inspirerend bezoek met burgemeester Mans bij de Vlaamse zwembaden tijd om kostbare knopen door te hakken.

Vanwege een spreekdrang en nijpend tijdgebrek van fracties is op 19 oktober om kwart over acht een extra vergadering gepland omtrent de zwemvoorziening te Noord-End. Fracties zullen dan eventuele moties indienen in reactie op het schriftelijk antwoord van het college op de carrouselbespreking.

Meer jongerenwerk in Castricum
De decentralisatie van de gemeente Castricum vroeg om een herziening van het jongerenwerk en resulteerde in het Uitvoeringsplan 2017-2019. Het rapport stelt een verdere uitbreiding van het jongerenwerk voor om overlast effectief te voorkomen en maatschappelijke participatie, persoonlijke ontwikkeling en cohesie te vergroten. Dit vergt een extra investering van 145.000 euro en een verhoging van veertig naar tachtig uur per week. Waar de gemeente een faciliterende rol speelt, zijn organisaties zoals Stichting Welzijn Castricum (SWC) verantwoordelijk voor de uitvoering van het werk. Voorbeelden van eerder ondernomen activiteiten door SWC zijn informatiespreekuren en jeugdige filmmiddagen. Met behulp van de uitbreiding zouden haar taken kunnen worden uitgebreid en ongekwalificeerde vrijwilligers kunnen worden gekwalificeerd. De financiering ervan zou worden bekostigd door de reserves uit het sociale domein. Fracties spraken tijdens de carrouselbehandeling van 12 oktober uit meer inzicht te willen krijgen in het opgestelde bedrag. "Waar gaat het heen?" waren de woorden van Van Ooijen (PvdA) die door andere carrouselleden werden gedeeld. Het Uitvoeringsplan zal uiteindelijk op 2 november ter besluitvorming aan de raad worden voorgelegd.

Eneco-impasse
Twee weken na de carrousel over het behoud dan wel het verkopen van de gemeentelijke Eneco-aandelen, vond op 12 oktober de besluitvorming tijdens de raadsvergadering plaats. De raad diende een oordeel te vellen over het door het college uitgesproken voorstel: het langzaamaan afbouwen van het aandeelhouderschap zodat een definitief besluit over de verkoop kan worden uitgesteld. Het opgebrachte geld, zo'n vijftien miljoen euro, zou vervolgens worden geïnvesteerd in duurzame ontwikkelingen binnen Castricum.

Nederlandse gemeenten hebben er gezamenlijk baat bij de aandelen te behouden en daarmee de duurzaamheidskoers van en werkgelegenheid binnen Eneco in stand te houden. Toch leidt de onzekerheid over de jaarlijkse dividenduitkering en zekerheid over een forse verkoopopbrengst tot een neiging naar verkoop. Nadat de gemeente Rotterdam heeft besloten de aandelen definitief van de hand te doen, is het minder aannemelijk dat gemeenten met een zeer bescheiden aandeelhouderschap, zoals Castricum, nog langer invloed zullen hebben binnen het internationaal opererende bedrijf. De raad was en is verdeeld. D66-raadslid El Ouni-Huijser sprak negatief over een verkoop en zei: "Het is verleidelijk vervolgens Sinterklaas te gaan spelen", waarmee zij doelde op de uitbetaling die oorspronkelijk bedoeld is voor duurzame innovaties. D66 sloot zich hiermee aan bij het standpunt van GroenLinks, CKenG, PvdA en De VrijeLijst. GroenLinks wees op het schrikbeeld van de verkoop van gemeentelijke aandelen in Nuon; het was destijds een nekslag voor de duurzame bedrijfsgeest en nationale werkgelegenheid. CDA, Fractie Castricum, SP, VVD en het GDB steunen daarentegen de verkoop. Een gelijkspel binnen de raad tijdens de stemming heeft ertoe geleid de besluitvorming aankomende donderdag 19 oktober om 19:30 uur opnieuw te laten plaatsvinden.

Door: Jana van Dam

Water is onze vriend én onze vijand

Ondergelopen kelders, straten blank en drassige plantsoenen - regenwater kan voor veel overlast zorgen. Maar wat als de dijken het begeven? Op de website www.overstroomik.nl kan iedere bewoner in Nederland checken wat er gebeurt als het land ondergelopen is. Best spannend, want grote delen van Castricum stromen vol, op sommige plekken zelfs meer dan twee meter boven het maaiveld. Enkel het terrein van Duin en Bosch, een klein deel van Bakkum en de Limmer- en Akersloterzandzoom blijven redelijk droog.

"Water is onze vriend én onze vijand. We danken onze welvaart aan de ligging in de delta van de grote rivieren. Maar die ligging maakt ons ook kwetsbaar. Ons land is voor 60% overstroombaar. Het klimaat verandert en de zeespiegel stijgt. Ook blijft het elke dag weer een hele klus om te zorgen voor voldoende zoetwater. Wij zijn in Nederland nooit klaar met ons water." Dit is te lezen op de website van 'Ons Water', een initiatief van o.a. het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies en gemeenten waar ook 'overstroom ik' onder valt.

Het regent vaker en harder en meer bebouwing van het stedelijke gebied leidt ertoe dat de beschikbare ruimte om het water te infiltreren, of af te voeren, steeds kleiner wordt. En dat terwijl er meer neerslag moet worden verwerkt. Bebouwing en verdichting heeft een vicieuze cirkel tot gevolg: omdat er steeds minder regenwater in de grond infiltreert daalt de bodem nog sterker en kunnen langdurige en grote hoeveelheden neerslag minder goed worden opgevangen. De riolering brengt het regenwater zoveel mogelijk naar de dichtstbijzijnde vijver maar uiteindelijk is ook daar de capaciteit bereikt. Droogmalen is maar tot op zekere hoogte mogelijk en de berekeningen laten zien dat het systeem zijn grenzen kent.

"We zijn nooit klaar met ons water": regenwater, zeewater en overstromende rivieren stellen ons steeds voor nieuwe opgaven. De gemeenten hebben daarom veel verantwoordelijkheden gekregen en moeten voor 2020 de 'hemelwaterstresstest' hebben gemaakt. Daarmee wordt in beeld gebracht waar eventuele knelpunten en gevaren schuilen. Vervolgens moet er een aanpak worden geformuleerd en maatregelen worden genomen. De burger speelt hierbij een cruciale rol en kan bijdragen om de wateroverlast te verzachten door bijvoorbeeld regenwater op te vangen en vast te houden (en bij droogte in de tuin te gebruiken), de tuin zo min mogelijk te verharden, een groen dak aan te leggen en een incidentele wateroverlast te accepteren. Eenvoudig uitgedrukt: als iedereen nou eens probeert zoveel mogelijk regenwater op eigen terrein te bufferen en af en toe bereid is door een plasje te lopen, dan is er minder kans dat de polder volloopt en wij onder water lopen.

Dat dit niet enkel vervelend hoeft te zijn wordt duidelijk bij het aanleggen van een mooie watertuin. Volgende week woensdag is er bijvoorbeeld een Waterdag in de Hoep, waar bewoners alles te weten kunnen komen hoe dit kan worden gedaan. Als we willen dat water onze vriend blijft moeten we het ook de ruimte gunnen!

Vitaal Landschap, Bärbel Böhling

Sopit Machine speelt Dylan in Hof van Kijk Uit

CASTRICUM - Wat begon in 2010 als een studieobject van zanger-gitarist Jan Meijer en grafisch kunstenaar Harm Noordhoorn is uitgegroeid tot een 6-koppige formatie. Samen vormen zij de enthousiaste band Sopit Machine, waar het plezier van muziek maken vooropstaat. Inmiddels is het de huisband van Hof van Kijk Uit.

De bezetting bestaat uit: Jan Meijer (zang, gitaar en mondharmonica), Marcel Nooij (zang, gitaar en banjo), Tom Nooij (Hammondorgel), Rob Boot (drums) en Harm Noordhoorn (gitaar).

Dinsdagmiddag oefent de band in galerie en grafisch atelier Sopit van Harm. De naam van de band is daarom ook verklaarbaar. Het is een geoliede, stampende machine zoals de oude Heidelberger drukpers in het grafisch atelier uit de jaren '60. Zij spelen een mix van Bob Dylan, Eric Clapton en J.J. Cale. Zaterdagmiddag 21 oktober verzorgt Sopit Machine vanaf 14.00 uur weer een spetterend optreden in het Hof van Kijk Uit. Het adres is Oude Schulpweg 4 in Castricum.

Roodkapje op bezoek bij de Springplank

Roodkapje met haar harp en poppenkast Foto: aangeleverd

CASTRICUM - In de herfstvakantie zijn er bij speelvereniging De Springplank twee Open Inloop Speelochtenden. Kinderen en hun ouders zijn dan welkom om binnen te lopen en gezellig vrij te komen spelen.

Dit keer is er op dinsdag iets bijzonders te doen, dan komt Roodkapje langs. Omdat De Springplank dit jaar 45 jaar bestaat zal zij voor de kinderen die dit leuk vinden een ouderwets poppenkastspel spelen over- natuurlijk- Roodkapje. Als de kinderen samen haar liedje zingen speelt Roodkapje op haar harp. Daarna kunnen de kinderen de 'koekjes-voor-oma' versieren en meenemen tegen een kleine bijdrage. Ook op vrijdag is er open inloop. Dan kan er door de kinderen vrij gespeeld worden.

De Open inloop Speelochtenden zijn dinsdag 24 en vrijdag 27 oktober 2017 vanaf 9:30 uur op Speelvereniging De Springplank, Dorpsstraat 109 in Castricum. Entree: €1,- per kind (leden gratis) inclusief limonade. Voor (groot)ouders is er koffie en thee (€0,50).