De Uitkijkpost

5 juli 2017

De Uitkijkpost 5 juli 2017


Bas de Muijnck: 'Naar de top van de wereld binnen een jaar'

Bas de Muijnck droomt van een handstand op de top van de Mount Everest.

HEILOO - "Normaal gesproken trekken mensen hiervoor op z'n minst vijf jaar uit en meestal tien of twintig jaar. Maar ik niet: ik wil in een jaar tijd van niks naar de top van de wereld", vertelt Bas de Muijnck (23) uit Heiloo. Bas kan niet wachten om in april 2018 de Mount Everest te beklimmen tijdens een zestig dagen durende expeditie. "Als kers op de taart wil ik als eerste mens een handstand op de top van de Mount Everest doen. Voor mij gaat hiermee een kinderdroom in vervulling."

Bas, geboren en getogen in Heiloo, woont inmiddels enige tijd in Amsterdam maar bezoekt het dorp nog regelmatig voor werk, familie en vrienden. Hij praat honderduit over de grote uitdaging in zijn leven, waarvoor hij hard traint. Bas behaalde vorig jaar de tweede plaats bij de Mudmasters, een nationale wedstrijd waarbij de deelnemers onderweg honderdvijftig obstakels tegenkomen zoals hooibalen en water om slingerend als een aapje de overkant te bereiken. Verder trainde hij vijf maanden lang regelmatig met hardlopen en oefent hij inmiddels anderhalf jaar bij het doen van de handstand. Bas vertrok vervolgens begin deze week naar Frankrijk om daar tien dagen lang de Mont Blanc (4.810 meter) en de Gran Paradiso (4061 meter) te beklimmen, 'de eerste bergen van mijn leven.' Stap twee is de beklimming van de Ama Dablam (6.812 meter), een berg in de Himalaya in het oostelijk deel van Nepal. "Dat doe ik in oktober. Ik ben dan dertig dagen van huis." Daarna hoopt hij klaar te zijn voor de Mount Everest, de hoogste berg van de wereld (8.848 meter).

Natuurlijk is het beklimmen van de Mount Everest niet zomaar even een uitdaging. Bas: "Ik kwam erachter dat dit 'grapje' meer dan $50.000 zou gaan kosten. Dat geld had ik niet". Gelukkig kwam hij in contact met Arnold Coster, een zeer ervaren Nederlandse expeditieleider die expedities over de hele wereld organiseert. Samen kwamen ze op het behoorlijk uitdagende plan om de Mount Everest binnen een jaar te beklimmen. "We besloten allereerst twee kleinere bergen te beklimmen. Dit om ervaring op te doen."

Bas de Muijnck droomt van een handstand op de top van de Mount Everest.

Goede doelen
Bas gaat niet alleen de uitdaging aan ten gunste van zichzelf. Hij zoekt sponsors om geld op te halen voor twee goede doelen: het Emma kinderziekenhuis en het Prinses Maxima centrum voor kinderoncologie. "Toen ik mij voorbereidde op de expeditie, voelde ik de enorme behoefte iets terug te geven aan anderen. Zodoende is deze sponsoractie tot stand gekomen". Wilt u Bas en zijn goede doelen steunen, kijk dan op www.basdemuijnck.com.

Meer uitdagingen
Bas de Muijnck heeft nog meer wensen. Hij wil graag ooit in de toekomst het diepste punt van de oceaan bereiken. "Dat kan nu nog niet: er is geen technologie voor. Maar ik wil het wel graag. Wellicht lukt dat in de toekomst." Ook wil hij deelnemen aan de triatlon 'Iron Man' in Hawaï. Deze wedstrijd bestaat uit zwemmen (3,86 kilometer), wielrennen (180,2 kilometer) en hardlopen (42,195 kilometer).

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Zappelin dag in Winkelcentrum 't Loo

Nienke van Zappelin.

HEILOO - Winkelcentrum 't Loo presenteert 'Zappelin On Tour' op zaterdag 8 juli. De bekende presentatrice Nienke van Zappelin (NPO3) neemt daar de kinderen mee in de wereld van Zappelin. Bekende liedjes en dansjes ontbreken zeker niet! 'Zappelin On Tour' biedt tussen 11.30 en 16.30 uur een bomvol programma voor alle fans van Zappelin. Nienke verzorgt deze middag twee keer een dertig minuten durend optreden. De Zappelin Kids Disco show vindt plaats op de momenten dat Nienke niet optreedt. Dan zijn bekende Zappelin-liedjes te horen en krijgen kinderen die meedoen aan de discoshow leuke prijzen. Zang, dans en spel, het komt allemaal voorbij in het bekende Zappelin-decor dat opgesteld staat in het winkelcentrum. Ook is er een muzikale voorstelling van de lieve poezen Pim en Pom. Zij zijn vrienden door dik en dun. Pim, een grijs gestreepte poes, is eigenwijs en ondernemend. De zwartharige Pom is bedaard en weet eigenlijk alles beter. Samen beleven de dieren avonturen in en om het huis.

Tijdens deze gezellige dag hebben de winkeliers van 't Loo allerlei leuke aanbiedingen in petto. Deze herkent u aan de bekende actiestickers.

Collecte Rode Kruis

HEILOO - Vele collectanten liepen de afgelopen week hun ronde voor het Rode Kruis. Zij hebben een bedrag opgehaald van 7.038,58 euro. Het Rode Kruis dankt hiervoor alle collectanten, wijk-coördinatoren etcetera voor hun grote inzet dit jaar. Het bedrag komt geheel ten goede aan de afdeling Heiloo van het Rode Kruis en wordt besteed aan bijvoorbeeld lokale activiteiten zoals EHBO, de telefooncirkel, welfare en bijzondere vakanties.

Ingezonden: op zoek naar water

HEILOO - Dit koolmeesje zat maandag in de regenmeter in de tuin te kijken of het nog geregend heeft.. nee dus!

Len Koelman, De kleine Kanne in Heiloo.

10 vragen aan… Bart van der Feen de Lille

Bart van der Feen de Lille.

Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Wieringerwerf. In 1963 verhuisde ik naar Purmerend. Vervolgens studeerde en woonde ik in Amsterdam. In 1990 ben ik in Utrecht gaan wonen, waar ik mijn vrouw Marielies ontmoette. Sinds 1998 wonen wij in Heiloo.

Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn grootste hobby is het instandhouden van Landgoed Ter Coulster. Dat is een zeer veelzijdige bezigheid: boswachter, rentmeester, fiscalist, omgaan met overheidsinstellingen en samenwerken met de grote groep enthousiaste vrijwilligers.

Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Ik zou wel een voorouder willen ontmoeten: Dirck van Os, die werd verdreven uit Antwerpen door de Spanjaarden. Hij ging, samen met veel anderen, naar Amsterdam en was daar zeer ondernemend: hij was een van de oprichters van de VOC en stond aan de wieg van de inpoldering van de Beemster. Hoe kreeg hij dat allemaal voor elkaar?

Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Van jongs af aan kwamen wij in de weekenden op Ter Coulster om in het bos te werken. Ook hielp ik regelmatig bij boer De Graaf op Betsy's Hof. Het was altijd mijn droom om ooit op Betsy's Hof te gaan wonen. Daar wonen wij sinds 2008 met veel plezier.

Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Het mooiste plekje in Heiloo is het uitzicht vanuit onze keuken op Ter Coulster. Er is altijd wat te zien: de verschillende kleuren van de bomen met de jaargetijden, de wolken en de verschillende soorten vogels die bij het bos en in de lucht bezig zijn zoals: ooievaars in gevecht met nijlganzen en een buizerd die wordt belaagd door kraaien.

Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
Als de 'geheime gang' van kasteel Ter Coulster naar het Witte Kerkje wordt gevonden!

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Op de MAVO kreeg ik het advies om naar de MEAO te gaan. Ik was goed in rekenen en economie. Daarna studeerde ik aan de HEAO/HES in Amsterdam. Uiteindelijk studeerde ik af als bedrijfseconoom aan de Vrije Universiteit. De combinatie van een wetenschappelijke opleiding en de wat meer praktisch ingestelde HEAO-opleiding pas ik nog dagelijks toe.

Wat weten de meeste mensen niet van je?
Sinds 1996 ben ik penningmeester van Stichting Kasanka Nederland. Wij ondersteunen Kasanka National Park in Zambia. Dit park wordt beheerd door een particuliere organisatie. In Kasanka komt in november de grootste kolonie vleermuizen (fruit bats) van meer dan tien miljoen stuks bij elkaar. Dit is de grootste migratie van zoogdieren in de wereld. Dat is zeer spectaculair, bomen vol met duizenden vleermuizen en ze verduisteren de hemel bij zonsondergang.

Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Wij hebben met Hans Romeyn een uitstekende burgervader. Ik zou meer aan het groenbeleid gaan doen. Heiloo stond vroeger bekend als 'wonen in het groen' maar dat nu is tot een minimum teruggebracht.

Persoonlijke vraag van Anke Langeveld aan Bart van der Feen de Lille
'Waar halen jij en je vrouw Marielies de drive vandaan om, naast je werk, landgoed Ter Coulster zo prachtig te onderhouden en zelfs met aanplant al te denken aan vijftig jaar en later?'

Een particulier landgoed in stand houden kan alleen door er zelf te wonen en dankzij de onmisbare hulp van heel veel vrijwilligers. Wij vinden het leuk om samen met anderen iets voor elkaar te krijgen. Hierdoor kunnen wandelaars genieten van de prachtige natuur met een eeuwenoude geschiedenis. Wij zijn nu soms bezig met het weghalen van zwakke bomen die tweehonderd jaar geleden door een voorvader zijn neergezet en planten weer nieuwe bomen. Wij hopen dat het resultaat daarvan over tweehonderd jaar nog te zien zal zijn.

Ik nomineer Karsten Hopman voor de volgende 10 vragen
Mijn vraag aan Karsten Hopman is: "Tijdens jouw werk kom je af en toe archeologische vondsten tegen. Wat is de leukste vondst tot nu toe."

Nieuw: Sociaal en groen Platform

HEILOO - Heiloo heeft sinds kort een Sociaal en Groen Platform Heiloo. Het nieuw opgerichte platform startte 20 juni met een contactavond voor inwoners van Heiloo. Het Sociaal en Groen Platform is een burgerinitiatief om Heiloo socialer, duurzamer en mooier te maken. Het platform wil doelen samen met de inwoners realiseren. Samen met de inwoners van Heiloo gaat het Sociaal en Groen Platform hiervoor ijveren door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met de gemeente over mogelijke oplossingen. Het platform wil samen met de inwoners en de gemeente ook betrokken worden bij en bijdragen aan het woningbouwbeleid, het beleid voor welzijn en zorg en het groenbeleid. Het platform noemt dit wenselijk, 'want je kunt een euro maar één keer uitgeven!'. Zie elders in deze krant de doelen van het Socaal en Groen Platform, zoals besproken tijdens de eerste bijeenkomst. Kijk ook op www.sociaalengroenplatform.nl.

Drie fases van leven

Nest van een Scholekster. Foto: Jolande de Wit

HEILOO - Vogelaar Jolande de Wit laat ons meegenieten van een foto van Scholeksters en Scholekster-eieren waarop drie fases van leven te zien zijn: een ei dat nog moet uitkomen, een ei dat op het punt staat om uit te komen (het gaatje is al zichtbaar) en een jong dat net een paar uur 'oud' is. De foto is gemaakt op het perceel van Cees Berger ten oosten van de A9 tussen de Heilooerbrug en de Kooibrug. Jan Hiemstra, weidevogelbeschermer van het Landschap Noord-Holland, stuurde de foto naar de Uitkijkpost. Hij is actief op een aantal percelen in Heiloo.

Opnieuw bijzondere archeologische vondst

De bronzen hielbijl. Bron foto: Gemeente Heiloo

HEILOO - Bij archeologische opgravingen in Heiloo ontdekten vorige week dinsdag een bronzen hielbijl van ongeveer twintig centimeter. De datering moet nog definitief vastgesteld worden maar ligt rond 1200 voor Christus. De bronzen bijl is in perfecte staat, meldt de gemeente Heiloo. In Heiloo vinden momenteel archeologische opgravingen plaats voordat de nieuwe woningen in Zuiderloo worden gebouwd. De onderzoekers stuitten vorige week al op een grafheuvel.

Het gebied is een strandwalgebied. Vanaf de steentijd hebben mensen deze omgeving verkend en bewoond. Er zijn bij de opgravingen al akkers, waterputten en boerderijen ontdekt. En vorige week ontdekte senior archeoloog Tijmen Moesker met het team deze bronzen bijl. Moesker: "Dit is echt een unieke vondst. De bijl is gevonden in het laagste deel van de afgraving, net boven de veenlaag. In de hogere delen zijn de resten van een agrarische nederzetting gevonden. De plek waar we zoeken heeft een rijk verleden, maar de vondsten die we nu doen zijn wel heel bijzonder."

De bronzen hielbijl. Bron foto: Gemeente Heiloo

Zuiderloo is onderdeel van het programma de Nieuwe Strandwal. Hierin werkt de gemeente Heiloo samen met de provincie Noord-Holland en de gemeenten Castricum en Alkmaar. Doel is om een gebied te creëren waarbij de aanleg van een woonwijk samen gaat met de realisatie van natuur, recreatieve voorzieningen en een goede bereikbaarheid met een aansluiting op de A9. Dit inclusief toegangswegen en het bedrijventerrein Boekelermeer.

Zeer geslaagd evenement Gouden Dagen Heiloo

Iets leuks ondernemen, wie wil dat nou niet?

HEILOO - Een keer per jaar pakt Gouden Dagen Heiloo groots uit met een collectief evenement, dat dus bestemd is voor iedereen. In juni genoten meer dan driehonderd ouderen met hun eventuele begeleiders in Restaurant Klein Varnebroek van een fijne middag met mooie muziek, de hapjes en drankjes en natuurlijk van alle gezelligheid. De aanwezigen konden zelf kiezen uit drie aangeboden programma-opties. Het evenement was mogelijk dankzij de geldelijke en andere bijdragen van bedrijven, musici, instanties en personen.

Afgezien van het jaarlijkse evenement gaat het in principe altijd om de individuele wens van een oudere. Gouden Dagen Heiloo biedt alle ouderen de kans hun (niet-materiële) wens in vervulling te laten gaan en voorziet daarmee in een behoefte. Veel ouderen leiden immers een geïsoleerd leven en kennen weinig mensen die iets leuks met hen ondernemen. Of de financiële middelen ontbreken. Komt iemand dan met een behapbare wens, dan stellen de in Gouden Dagen Heiloo samenwerkende partijen alles in het werk om die lang gekoesterde wens te laten uitkomen. Sinds het najaar van 2012 - toen Gouden Dagen Heiloo strtte - zijn op die manier al heel wat wensen vervuld. De trouwe lezer is daarvan regelmatig een verslagje tegengekomen.

Het jaarevenement 2017 Gouden Dagen Heiloo werd mede mogelijk gemaakt door het RCOAK, Het Maagdenhuis, Stichting Brentano's, Fundatie van den Sandheuvel-Sobbe. En door Viva! Zorggroep, Stichting Welzijn Heiloo, chauffeurs en mantelzorgers, Dick Raat, Janneke Koetsier en Anke van der Kooij, Doenja Alexandra en Ko van Gorsel, Restaurant Klein Varnebroek, Rabobank Noord Kennemerland, Banketbakkerij van Velzen en Sierhuis Events.

Barry de Vries Auto's, gespecialiseerd in jong gebruikte auto's

Barry de Vries.

De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo, tel.: 06-21598809, e-mail: info@barrydevriesautos.nl, website/Facebook: www.barrydevriesautos.nl.

Barry de Vries is sinds 2008 eigenaar van zijn bedrijf Barry de Vries Auto's, dat gespecialiseerd is in het in- en verkopen van gebruikte auto's. Op twintigjarige leeftijd startte Barry zijn onderneming in Heiloo en inmiddels heeft hij veel ervaring in de autobranche en het ondernemerschap opgedaan. Dagelijks zorgt hij ervoor dat zijn klanten tevreden zijn nieuwe showroom uitrijden met een betrouwbare auto die het best bij hen past. Betrouwbaarheid, kwaliteit, en een snelle service staan hierbij hoog in het vaandel.

Nieuwe locatie in Heiloo
Kort geleden verhuisde Barry de Vries Auto's van Industrieterrein Oosterzij naar de Wagenmaker 12, direct achter Karwei in Heiloo. Een zichtbare locatie die niet alleen voor Heiloërs makkelijk te vinden is, maar ook voor klanten buiten Heiloo goed bereikbaar is.

Het RDW-erkende bedrijf biedt een snelle en goede service. Barry denkt bovendien graag met u mee bij de aanschaf van een nieuwe auto die past binnen uw budget. Bent u op zoek naar een gebruikte auto voor een scherpe prijs? Bij Barry de Vries Auto's vindt u snel de auto die u zoekt. Staat de auto niet in de showroom, dan wordt er samen met u gezocht naar de auto die voldoet aan uw wensen en eisen. Zodra de juiste auto is gevonden, ondergaat deze voorafgaand aan de aflevering een grondige technische check en reiniging. Vanuit de showroom vertrekt u in een frisse auto die in topconditie is.

Inruilmogelijkheden
Benieuwd wat de prijs is voor uw gebruikte auto? Vrijblijvend brengt Barry een bod uit voor het inkopen van uw auto. Ruilt u uw auto liever in zodat u deze zelf niet hoeft te verkopen? Op basis van een betrouwbare taxatie wordt u de mogelijkheid geboden uw auto tegen voordelige condities in te ruilen. Elke ingeruilde of ingekochte auto wordt direct gevrijwaard en betaald, zodat u direct kunt genieten van uw nieuwe aankoop en geen omkijken meer heeft naar uw verkochte of ingeruilde voertuig.

Via Barry de Vries Auto's kunt u tevens online uw autoverzekering afsluiten en eventueel financiering van uw auto aanvragen. Voor auto's niet ouder dan vijf jaar met maximaal 250.000 kilometer op de teller, behoort 'financial lease' ook tot een van de mogelijkheden.

Flexibele openingstijden
Door de flexibele openingstijden, kunt u ook buiten werktijd, dus 's avonds of in het weekend op afspraak langskomen en een proefrit in een van de auto's maken. Voor het maken van een afspraak kunt u een e-mail sturen of tussen 8.00 en 21.00 uur telefonisch contact opnemen. Bekijk de website www.barrydevriesautos.nl voor het meest actuele aanbod of kom even langs en laat u adviseren.

Tekst en foto: Anita Webbe

Lunchen met de Zonnebloem

Samen genieten.

HEILOO - Maar liefst zestig gasten van de Zonnebloem - afdeling Heiloo - en vrijwilligers genoten donderdag 29 en vrijdag 30 juni van een lunch bij restaurant Melange 7. Elk jaar organiseert de Zonnebloem een picknick voor de gasten, maar om de onvoorspelbaarheid van het weer te omzeilen kiest de Zonnebloem de laatste jaren voor een feestelijke lunch. Gezelligheid en lekker eten zijn een beproefd concept voor deze middagen. "Geweldig dat de plaatselijke horeca zich inzet om de Zonnebloemgasten van een heerlijke middag te kunnen laten genieten. Daarnaast is de Zonnebloem heel blij met het rolstoel- en rollatorvriendelijk maken van ijssalon Di Fiorentino. Zelf een ijsje uitkiezen is een feest op zich en hopelijk komen er deze zomer nog veel mooie dagen voor de gasten om samen met hun vrijwilliger hiervan te genieten", aldus Marja Vrolijk van De Zonnebloem.

Deelnemer, vrijwilliger, bestuurslid of donateur worden van de Zonnebloem? Bel 072-5208087.

Slottoneel Jan van Rijckenborghschool in de Beun

Mooi resultaat op de planken.

HEILOO – 'Het verborgen boek' is de titel van het jaarlijkse toneelstuk van de Jan van Rijckenborghschool dat onlangs in de Beun werd opgevoerd, onder grote belangstelling van ouders en familie. De hoge achterwand vol handgeknipte letters en heuse boekenkasten vormden het kleurrijke decor van de bibliotheek, waarin de kleintjes als bloemetjes dansten en zongen. Wekenlang oefenden de groepen op hun teksten waarbij de groten de kleintjes begeleidden in het spel. De vakleerkrachten drama, muziek en handvaardigheid schreven met het team het stuk en samen met de ouders zijn decor en kostuums verzorgd. Nieuwsgierig naar deze creatieve en sociale school? Kom langs op dinsdagochtend en laat u informeren over het 'Leren met Hart, Hoofd en Handen'. Het adres: Trompenburg 49, 1852 CC, Heiloo. Telefoon: 072-5338286, internet: www.jvrschool.nl, directrice Marije Peters.

APK Service Heiloo; constant in beweging

Gratis vakantie-check. kom gerust eens langs. Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - Afgelopen maanden is er bij APK Service Heiloo weer flink aan de weg getimmerd. Naast het feit dat het garageteam is uitgebreid met een derde eerste monteur, zijn ook de mogelijkheden voor het wassen en poetsen van auto's flink uitgebreid. Ook is APK Service Heiloo sinds kort aangesloten bij de BOVAG, waardoor de dienstverlening nog meer is verbeterd. Om dit allemaal te vieren krijgt u als klant de hele maand juli een gratis vakantie-check en worden uw ramen gratis aan de binnenkant gereinigd. Zo houden wij u ook veilig in beweging! Ook kennismaken met de persoonlijke aandacht en het deskundig advies van APK Service Heiloo? Kom gerust langs aan de Hoefsmid 26 voor een kennismaking. De koffie staat klaar.

APK Service Heiloo, hét no nonsens garagebedrijf van Heiloo en omgeving.

Altijd al eens Messiah van Handel willen zingen?

HEILOO - Altijd al eens Messiah van Handel willen zingen? Vind je zingen leuk? Wil je wel eens een klassiek stuk meezingen? Met professionele solisten, een professionele dirigent en een professioneel barok-orkest? En dan ook nog eens in de fantastische ambiance van de Koepel Heiloo? Dat kan allemaal.
Een werkgroep van het Oratoriumkoor Heiloo is bezig met de organisatie van de Koepelscratch 2017. Dit wordt een muzikale zaterdag in de Cultuurkoepel Heiloo, georganiseerd in nauwe samenwerking met de Brasserie van de Cultuurkoepel en tal van muzikale professionals. Deze dag gaat plaatsvinden op 9 december.

Het wordt een dag vol muziek en zang, zo laat het Oratoriumkoor Heiloo weten. "We starten met de eerste repetitie om 09.30 uur in de Koepelzaal. Na de lunch, die u eventueel kunt gebruiken in de Brasserie, volgt er een tweede repetitie. Vanaf 16.00 uur volgt de koor/orkestrepetitie en vanaf 17.00 uur de solisten/orkestrepetitie. Ook is er tijd om te eten, zelf iets te verzorgen, of in de splinternieuwe brasserie een heerlijk Koepeldiner te gaan nuttigen. Om 19.30 uur starten we met de uitvoering van het concert van de Messiah van Handel in de sfeervolle Koepelzaal. Een concert met alles erop en eraan. Stelt u zich eens voor: vierhonderd zangers en zangeressen! We hopen u een fantastische muzikale dag aan te kunnen bieden. Bent u enthousiast geworden? Inschrijven kan sinds 1 juli, het aantal plaatsen is beperkt, dus wees er snel bij. Verdere informatie vind u op www.oratoriumkoorheiloo.nl.

Modderdag bij kinderopvang Kits Oonlie

Prettige modderpoel.

HEILOO -Kinderen ontdekken in de huidige samenleving de wereld steeds vaker virtueel en dat, terwijl het wetenschappelijk is aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Met Modderdag wordt hier aandacht aan besteed, maar het is vooral leuk.

Donderdag 29 juni was het eindelijk zover: Modderdag! De kinderen (en medewerkers) van Kits Oonlie keken er al weken naar uit om eens even lekker vies te worden. Bij Kinderdagverblijf De Hoefsmid werd in de vroege ochtend één van de buitenterreinen omgetoverd tot een grote modderplaats. Met dank aan Karwei Heiloo en een beetje water, was er aan modder geen gebrek. Nadat de kinderen eerst wat onwennig aan het modder hadden gevoeld en keken wat die gekke juffen nu weer deden, doken ook zij de modder in.

Wilt u meer informatie over de opvangmogelijkheden of een rondleiding, neem dan gerust contact op via 072-5323576.

Heiloo: financiering geluidswal A9 bij Plan Oost uit de reserve

HEILOO - Gesteggel maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering over de financiering van de geluidswal langs de A9 bij Plan Oost. In een discussie waarbij richtlijnen voor de begroting van 2018 worden vastgesteld (Kadernota), gaf Heiloo onder andere aan de reserve van ruim vier ton voor de geluidswerende maatregelen langs de A9 terug te storten in de algemene middelen. Als het lukt de kosten voor de gemeente voor de geluidsreductie beperkt te houden tot maximaal vier ton - of als partners eventuele meerkosten meefinancieren - dan kan dit geldbedrag weer uit de algemene middelen worden gehaald. Dit stelde Heiloo-2000, VVD en CDA in een (goedgekeurde) motie voor. Het idee strookt niet met een eerdere, recente mening van de meerderheid van de raad: in de commissie openbare ruimte van twee weken geleden waren uitsluitend nog Heiloo-2000 en PvdA voorstander van dit plan. Fons Hopman van D66 vind het raar dat het geld niet meer in de bestemmingsreserve zit. "Want als je het later weer terug kunt halen, dan kun je dit er net zo goed in laten." Tijmen Valkering van Heiloo Lokaal meent dat de gemeente Heiloo nu 'de deur voor het Bewonerscollectief Plan Oost dichtgooit - dit collectief denkt intensief mee over geluidswerende maatregelen langs de A9. VVD-fractievoorzitter Rene van Splunteren spreekt dit juist tegen. "De bestemmingsreserve is ontoereikend. Door deze motie wordt het bedrag toch nog gered voor de bewoners van Plan Oost."

HEILOO - Het nieuwe burgerinitiatief Sociaal en Groen Platform Heiloo heeft tot doel Heiloo socialer, duurzamer en mooier te maken. Het platform kwam op 20 juni voor de eerste keer samen. Toen werden de volgende speerpunten vastgesteld om na te streven.

·Meer betaalbare en meer aantrekkelijke woningen in Zuiderloo en Zandzoom voor jongeren en senioren.
·Het sociaal maatschappelijk budget besteden aan de zaken waarvoor het bedoeld is en niet doorsluizen naar de grote projecten van de overheid zelf.
·Meer ondersteuning van kunst en cultuur, muziek (de Beun, de Bibliotheek en de Muziek- en Dansschool ) met subsidie en/of fondsen of fondsenwerving.
·Meer subsidie naar de Stichting Welzijn.
·Op peil houden van de zorg en de WMO.
·Beter onderhoud openbare ruimte en voorkomen van verromeling.
·Meer groen en natuur; geen bomen en plantsoenen opofferen voor gras.
·Terugdringen verkeersoverlast in het centrum.
·Meer duurzame fietsvriendelijke verkeersoplossingen.
·Geen afslag A9.
·Minder vliegtuig-overlast
·Tegengaan parkeren op groenstroken.

Meer weten? Zie www.sociaalengroenplatform.nl/groen

Bridgeclub Egmond

EGMOND - Wilt u gezellig en ontspannen bridgen, kom dan bij Bridgeclub Egmond. Al meer dan zeventig jaar staan wij garant voor een sportieve bridgeavond. Wij spelen iedere dinsdag in café `Het Rode Hert` aan Slotweg 1 in Egmond aan den Hoef. Het nieuwe seizoen begint op 5 september. Aanmelden kan bij Corine de Raadt via telefoonnummer 072-5065043 (na 19.00 uur) of mail naar corinebridge@quicknet.nl. In de zomermaanden organiseert BC Egmonden weer de zomerdrives op donderdagavond vanaf 19.30. Op donderdag 6 juli en 13 juli zijn er geen zomerdrives. De zomerdrives zijn ook bedoeld voor niet leden. Aanmelden kan op de dag zelf aan de zaal.

Femke Been zilver op de 800 meter NK Junioren

Femke Been.

HEILOO - Femke Been (16) uit Heiloo behaalde onlangs in Vught zilver op de 800 meter. Femke loopt sinds twee jaar bij TDR (Team Distance Runners). Via het scholenproject van TDR op verschillende middelbare scholen uit Castricum kwam Femke terecht in de loopsport. Ze maakte twee jaar geleden de overstap van hockey en tennis naar atletiek. Dit jaar mocht ze uitkomen op het NK Junioren in Vught. Haar doel was het halen van de finale van de 800 meter. Met een eerste tijd van 2.14.98 in de serie bemachtigde ze een plek in de finale. In die spannende finale werd ze tweede en mocht het zilver om haar nek hangen.

Kermis in Heiloo

De kermis in Heiloo zit er weer op... het was een vrolijke boel en je 'kon over de hoofden lopen'. Volgend jaar is het vast weer feest in het dorp.

Bibliotheek Heiloo

Grote verkoop afgeschreven materialen
Verkoop van boeken, cd's, dvd's, grote letterboeken, bundels tijdschriften etc.

Woensdag 12 juli: 10.00-17.00 uur
Zaterdag 2 september tijdens Uit&Zo

CoderDojo
Zaterdag 15 juli, 13.00 – 15.00 uur.
Woensdag 23 augustus, 10.00 – 12.00 uur.
Iedereen van 7 tot 17 jaar die graag wil leren programmeren is van harte welkom. Tijdens deze CoderDojo programmeren we met Scratch en kun je in HTML een website bouwen.
Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist (opgave vooraf).

Voorleesfeestje
Woensdag 2 augustus, 14.30 uur.
Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom! Na het voorlezen wordt er geknutseld/getekend.
Let op: er is geen wekelijks voorlezen in de schoolvakantie.

Computer voor beginners
Start: vrijdag 8 september (5 bijeenkomsten).

Wilt u graag meer met de computer doen, maar weet u niet goed hoe het werkt? Dan is de workshop Klik & Tik. De basis iets voor u. Tussen de bijeenkomsten door kunt u in eigen tijd en eigen tempo oefenen met de geleerde stof. Aanmelden is al mogelijk.

Cursus Digisterker
Leren omgaan met de digitale overheid (4 bijeenkomsten).
Start: 22 september.
Aanmelden is al mogelijk.

Taalcafé en taalwerkplaats
Het taalcafé op vrijdag (10.00 tot 11.30 uur) en de taalwerkplaats op donderdag (18.30 tot 19.45 uur) gaan in de zomer gewoon door. U bent van harte welkom als u wilt oefenen met de Nederlandse taal.

Uit&Zo Heiloo 2017
2 september, 11.00 tot 16.00 uur.
Uit&Zo Heiloo is de start van het culturele, educatieve en sportieve seizoen in Heiloo en wordt georganiseerd door de bibliotheek.

VakantieBieb-app
De VakantieBieb-app is het zomercadeautje van de bibliotheek. Of u nu op vakantie gaat of thuisblijft, in de VakantieBieb vindt u meer dan 60 mooie e-books voor het hele gezin. Gratis te downloaden voor Apple en Android.
Afwijkende openingstijden tijdens de zomerperiode.

Van 29 juli t/m 26 augustus is Bibliotheek Heiloo op zaterdag gesloten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl / 072-5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek.
Word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Zwemacties en Super Bootcamp voor Spieren voor Spieren

HEILOO E.O - Spieren voor Spieren staat binnenkort centraal op de Radboutschool en de Elckerlyc in Heiloo. De kinderen van groep 7 van de Radboud en de kinderen van groep 5/6 van de Elckerlyc gaan vrijdag 7 juli deelnemen aan een sponsor-zwem-actie in Het Baafje. Zij zwemmen in vijfenveertig minuten zoveel mogelijk banen. Vooraf zoeken de leerlingen naar sponsors die een bedrag per baan willen sponsoren of een vast bedrag. Spieren voor Spieren maakt zich sterk voor een betere kwaliteit van leven van kinderen met een spierziekte en hun gezin. Haar missie is om samen een vuist te maken en alle spierziekten bij kinderen de wereld uit te helpen. Het Baafje faciliteert de sponsor-zwem-actie in Het Baafje kosteloos en Ci Vediamo trakteert alle kinderen op een ijsje na afloop.

Zwemmen van Den Helder naar Texel
Uitkijkpost informeert u graag ook even over een bijzondere actie: een zwemtocht van Den Helder naar Texel op 12 augustus. Ennie de Graaf uit Heiloo gaat hieraan deelnemen. Ook organiseert ze meer acties, zoals een Super Bootcamp op Strand Zuid in Egmond aan Zee op 15 en 16 juli. Vele ondernemers in Heiloo sponsoren de Super Bootcamp. Zo kan Ennie een leuke GoodieBag vullen en weggeven aan de deelnemers. Onder andere Albert Heijn, Hema, Etos, Sporthuis Johan Jansen, Melange 7, Miss Bean, Eko Plaza, Zilver Meeuw doen hier aan mee. Di Fiorentina gaat zelfs een check met een geldbedrag doneren.

Wilt u doneren? Dat kan via de link www.denheldertexel.nl/ennie

Kermisrun dit jaar extra feestelijk

Sportiviteit en feest gaan hand in hand. 's

LIMMEN - De Kermisrun in Limmen vindt plaats tijdens het kermisweekend van Limmen op zaterdag 9 september. De inschrijving is gestart.

De Kermisrun vindt voor de vijfde keer plaats. Een jubileumjaar dus, en dat wil de organisatie vieren! De organisatie en enthousiaste meewerkende bedrijven fantaseren alweer over leuke, spannende, hilarische maar vooral ook feestelijke hindernissen. De start is dit jaar weer bij de Lantaarn, maar is toch ook weer anders. De route is weer niet hetzelfde. Kortom: doe mee, ga de uitdaging aan, en vooral: vier dit feest. Zoals andere jaren zal het parcours weer circa tweeenhalf kilometer lang zijn waarbij je zelf nog tijdens de run kunt kiezen of je de ronde een, twee of drie keer loopt. Wanneer je voor de prijzen gaat, moet je alle rondes lopen – maar deelname op zich en iedere persoonlijke overwinning worden natuurlijk even hard gevierd tijdens de aansluitende borrel en diner. Iedere deelnemer of team met de meest originele outfit - die in ieder geval na één ronde de finish bereikt - maakt kans op de prestigieuze titel 'Meest originele Kermisrun loper 2017'. De organisatoren zijn zeer benieuwd naar de creatieve uitspattingen. Deelnemers vanaf twaalf jaar kunnen al meedoe en veiligheid staat voorop! Alle hindernissen worden streng geïnspecteerd en getest door de Kermisru- organisatie. Het doel is om iedereen moe maar heel over de finish te krijgen. De Kermisrun staat vooral in het teken van sportiviteit, feest en fun!

Deelname aan de Kermisrun bedraagt 30 euro per persoon. Dit is inclusief startnummer, tijd-chip waarmee je persoonlijke rondetijden kunt meten, muziek langs het parcours en een gezellig aansluitend diner. De Kermisrun heeft geen winstbelang. De mogelijke opbrengst wordt gedoneerd aan een goed doel. Afgelopen jaar kozen we ervoor de Zonnebloem Limmen in het zonnetje te zetten.

Sportiviteit en feest gaan hand in hand.
Sportiviteit en feest gaan hand in hand.

Extra feestelijk biedt De Lantaarn dit jaar 2,50 euro korting aan alle Kermisrunners die in de voorverkoop tegelijk met de inschrijving voor de Kermnisrun een entreebewijs kopen voor toegang tot de muziektent. Bij inlevering van de chip na afloop van de run ontvang je dan het entreebewijs en ben je verzekerd van een hele avond doorfeesten. Let op! Deze korting geldt uitsluitend in de voorverkoop. Schrijf je nu in via www.kermisrun.nl en volg Kermisrun op Facebook en Twitter voor opwarmende berichtjes. Veel succes met trainen en tot 9 september!

TV80 komt met nieuwe programmering

EGMOND E.O. - Een nieuwe stap in de geschiedenis van Radio en TV80, de lokale zender van de gemeente Bergen. TV80 heeft sinds vandaag (woensdag 5 juli) een nieuw tv-aanbod. Zo kunnen kijkers genieten van het tv-programma 'Voor dag en duin' waarbij een verslaggever met een boswachter de duinen in gaat en praat over al het moois dat daar te zien is. Daarnaast is er aandacht voor culinair genot in het programma 'Het Duinpannetje'. De kijker krijgt een inkijkje in de keuken van Restaurant Van Speijk in Egmond aan Zee. Hier worden voor het oog van de camera heerlijkheden bereid. Vervolgens gaat TV80 op pad met bekende mensen in Egmond, Bergen en School. Dit is te zien in het programma 'Op pad met...'. Deze drie programma's zijn te zien op maandag, woensdag en vrijdag van 09.00 tot 11.00 uur, van 14.00 tot 16.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur. Daarnaast streeft de omroep naar een verdere uitbreiding van het programma-aanbod met een inloopcafé met verhalen van inwoners, een filmprogramma en een kunst- en cultuurprogramma. Verder wil de omroep vaker op televisie verslag doen van actualiteiten en evenementen. Daarbij werkt RTV80 soms ook samen met de regionale omroep NH. Naast een nieuw tv-aanbod krijgt TV80 in de komende maanden een nieuwe vormgeving. Nieuwsgierig? Kijk dan op Ziggo-kanaal 44 of op www.rtv80.nl. Wilt u zelf aan de slag als tv-maker (interviewer, camera of editer) of ziet u mogelijkheden om te werken voor Radio 80 (redacteur, interviewer, verslaggever, presentator, dj), informeer dan eens naar de mogelijkheden.

Zwaardvis Diploma's zwembad Loos

Gefeliciteerd!

HEILOO - Kinderen deden zaterdagmorgen 24 juni in zwembad Loos examen voor de techniek-diploma's van Zwaardvis. Bij dit diploma laten de leerlingen verschillende mooie zwemslagen en keerpunten zien. Vooral de technische moeilijke vlinderslag dwingt hierbij veel respect af. Alle leerlingen gingen weer met een diploma rijker naar huis.

De geslaagden
Zwaardvis Brons: Sarah Lighthart.
Zwaardvis Zilver: Noor Freijer, Sebas van der Poel, Jolien van der Poel, Elise Stam.
Zwaardvis Goud: Dominique Crum, Lynn Jonker Jelle Venema, Rianna Venema, Sanne van Zelst, Lotte Wilkens.

Inschrijven voor Tannes Jeugdtoernooi 2017

HEILOO - De inschrijving voor het Tannes Jeugdtoernooi bij TV Het Vennewater in Heiloo is geopend. HAKUNAMATANNES is het tennisfeest voor acht (oranje) tot en met achttien jaar en vindt plaats van maandag 24 juli tot en met zaterdag 29 juli. Het belooft weer een topweek te worden met veel tennis, gezelligheid en vele activiteiten. Of je nu al heel lang tennist of net bent begonnen, het gaat erom dat je plezier hebt in tennissen en zin hebt in een gezellige week. Inschrijven kan tot en met 9 juli via toernooi.nl. Voor vragen, mail naar tannesjeugd@gmail.com.

Hallem: Open Atelier-weekend

Huug Zentveld in zijn atelier.

EGMOND-BINNEN - Het Egmondse kunstcollectief HALLEM organiseert zaterdag 8 en zondag 9 juli een Open Atelier-weekend. Dit gebeurt in het kader van hun vijfentwintigjarig bestaan. De ateliers gaan dit weekend open van 12.00 tot 17.00 uur. Huug Zentveld, (Peperstraat 32), Jos Apeldoorn (Visweg 12) en Erik Baart (Noordvelderweg 2z) ontvangen dan bezoekers in hun ateliers en werkplaatsen. Hier zijn schilderijen en beeldhouwwerk van hout te zien.

Zilver voor Karen Stevenson tijdens Grand Prix in China

HEILOO - Dit weekend heeft Heilooenaar en judotrainster Karen Stevenson van Dojo 't Loo een zilveren medaille behaald tijdens de Grand Prix in Hohhot (China) in de klasse tot 78 kilo. Het was de eerste keer dat Karen de finale van een Grand Prix toernooi wist te behalen. Haar eerste partij scoorde ze de winnende wazari met een sutemi tegen de Russische Aleksandra Babintceva. In de halve finale werd de Koreaanse Jeongyun Lee met drie straffen aan de kant gezet. In de finale tof ze de ervaren Bernadette Graf uit Oostenrijk, die tot en met de vorige Olympische spelen een gewichtsklasse lager uitkwam. Halverwege de partij nam Graf een aanval van Karen over en wist zo een ippon te scoren met een heupworp. Met deze prijs en de eerdere resultaten in dit jaar, waaronder een vijfde plaats op het EK, is Karen inmiddels knap doorgedrongen tot de top tien van de wereld ranking. Vanuit China is Karen meteen door naar Spanje voor deelname aan een internationale trainingsstage.

€6.977,- voor Roparun

EGMOND - De eindopbrengst van de Roparun-sponsorloop rond het Slotpark in Egmond aan den Hoef bedraagt 6.977 euro. Een enthousiaste Jacco Walta noemt dit een fantastisch bedrag, op 1 juni bij elkaar gerend door de leerlingen van De Boswaid en de Sint Jozefschool. "Aan het eind van de sponsorloop is een eerste schatting gemaakt. Dat het eindbedrag zo veel hoger is, komt doordat een flink aantal kinderen per ronde is gesponsord '', aldus Walta. "Van de kleuters tot de leerlingen uit groep acht: iedereen deed echt geweldig hun best.'' De opbrengst gaat naar de Stichting Roparun, voor palliatieve zorg aan mensen met kanker. Deze stichting laat weten dat de jaarlijkse estafetteloop van Parijs en Hamburg naar Rotterdam en alle lokale initiatieven €5.497.643,- euro hebben opgeleverd.

Doorverwijzingen krant naar online

REGIO
Nieuw: informatiepaal met wandel-, fiets- en vaarroutes

Egmond-Binnen heeft sinds kort een informatiepaal met daarop wandel-, fiets- en vaarroutes en informatie over de omgeving. Deze zogenaamde TOP staat op het PWN-parkeerterrein aan de Oude Schulpweg in Egmond-Binnen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
ARGUS-mast op strand Egmond-Binnen gesloopt

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Expositie in De Hanswijk
Aad Peetoom en Hilde Belleman exposeren tot 15 juli in dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Aad is bestuurslid en Hilde lid van de kunstcommissie.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Supergezellige einddansshow Tios Limmen
De Streetdance, Dancehall en Breakdance-groepen van TIOS Limmen hielden zaterdag 24 juni een einddansshow in de Burgerij in Limmen.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
TV80 heeft sinds vandaag (woensdag 5 juli) een nieuw tv-aanbod. Binnenkort wijzigt ook de vormgeving van de kabelkrant.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

BLOKFLUITLES een mooi opstart instrument voor kind. vanaf 5/6 jaar. In gezellige kleine groepjes leer je noten lezen en blokfluiten.geef je nu op en begin in sept. vol is vol voor inf: Elma Agterberg tel:06-22889122

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

BLOKFLUITLES een mooi opstart instrument voor kind. vanaf 5/6 jaar. In gezellige kleine groepjes leer je noten lezen en blokfluiten.Geef je nu op en begin in sept. Vol is vol. Voor info: Elma Agterberg tel:06-22889122

KRINGLOOP HEILOO
De leukste!
Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 29 juli t/m do 17 aug. Maak tijdig een afspraak. Di 25 juli extra open. Kerkweg 42, Limmen. Tel: 06-2886 5509 www.knipkapster.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

GITAAR leren spelen? neem een GRATIS proefles. Akoestisch / elektrisch,zowel voor beginners en gevorderden.Info: www.hansladuc.nl 06-40440442

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Mondharmonicales.Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis niet nodig!!Iedereen kan het leren!! info 06 16163045

PIANOLES BIJ U THUIS.

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info: 06 - 38279213

GITAAR leren spelen? neem een GRATIS proefles. Akoestisch / elektrisch, zowel voor beginners en gevorderden.Info: www.hansladuc.nl 06-40440442

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

PIANOLES BIJ U THUIS.

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info: 06 - 38279213

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Cabriot verwendag. Arrangement met picknick en diner. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Slechte verbinding met het openbaar vervoer? www.Huurauto-Heiloo.nl

T.k.a. TWEE PERS.LEDIKANT (Choice)Incl. lattenbodems.200x80 Kleur wit.Nauwelijks beslapen.Vraagpr. ? 500 Tel. 06-15195204

Curiosa,brocante, antiek en TRENDY woonartikelen. Enige meubels, lampen,decoratie. Naar wens op maat en kleur!! Center Design.Slimpad 36 Heiloo. www.centerdesign.nl

WONINGRUIL HEILOO. AANGEBODEN: duplexwoning op de 1e etage in Heiloo. Woning heeft 3 kamers, zonnig balkon en er is een lift aanwezig. GEVRAAGD: een benedenwoning in Heiloo. Voor nadere info: 06 - 4607 7568

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Dagje Walibi Holland met het gezin en vriendjes. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.


Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Ontspanningsmassage? Ervaren vrouw masseert je voor slechts E30,- HEEL UUR! Prima tegen rugpijn en STRESS! Maak snel een afspraak 072-5334906 Slimpad 36 Heiloo.

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. T: 06 1709 0670

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

BARRY DE VRIES AUTO'S.
In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Cabriot verwendag. Arrangement met picknick en diner. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

WONINGRUIL HEILOO.
AANGEBODEN: duplexwoning op de 1e etage in Heiloo. Woning heeft 3 kamers, zonnig balkon en er is een lift aanwezig. GEVRAAGD: een benedenwoning in Heiloo. Voor nadere info: 06 - 4607 7568

IK WANDEL MEE in HEILOO. Zondag 9 juli, 7 of 12 km. Afsluiting bij Café de Wit met mega hotdog of tapas plankje. www.ikwandelmee.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. T: 06 1709 0670

Slechte verbinding met het openbaar vervoer? www.Huurauto-Heiloo.nl

T.k.a. TWEE PERSOONS
LEDIKANT
(Choice) Incl. lattenbodems.200x80 Kleur wit. Nauwelijks beslapen. Vraagpr. € 500 Tel. 06-15195204

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

KOFFERBAKMARKT HEILOO 23 JULI De Omloop, 9.00 tot 15.00 www.kofferbakmarktheiloo.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Curiosa,brocante, antiek en TRENDY woonartikelen. Enige meubels, lampen,decoratie. Naar wens op maat en kleur!! Center Design.Slimpad 36 Heiloo. www.centerdesign.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis niet nodig!! Iedereen kan het leren!! info 06 16163045

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Dagje Walibi Holland met het gezin en vriendjes. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

TE KOOP: GARAGEBOX in YPESTEIN gelegen tussen Het Zandstuk en Rosendaal. Inlichtingen: 06-23846789

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Ontspanningsmassage! Ervaren vrouw masseert je voor slechts € 30,- HEEL UUR! Prima tegen rugpijn en STRESS! Maak snel een afspraak 072-5334906 Slimpad 36 Heiloo.

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Stichting de Buitenkans en GGZ Noord-Holland-Noord Prijswinnaars fotoproject en verhalenfestival

Foto: Fred Brandehof

HEILOO - De prijsuitreiking van het fotoproject en de verhalenfestival 2017 van Stichting de Buitenkans en GGZ Noord-Holland-Noord was op 25 juni. Het thema voor beide onderdelen dit jaar was 'LEEF!' met als ondertitel 'GGZ in beweging'. Met name het Buitenkans fotoproject 'mijn leven door de lens' wierp zijn vruchten af. Geïnspireerd door het thema 'LEEF!' en de ondersteuning hebben cliënten materiaal ingezonden. Zowel bij de foto's als de verhalen zijn er ereplaatsen behaald door (ex)cliënten. Een heel mooi resultaat.

Winnaars van het fotoproject

<<<TANJA, HIER KOMT DE FOTO VAN INGE VELLEMA>>>

1
e prijs Inge Vellema

Vandaag zet ik mijn masker af. Onzeker, bijtend op mijn lip, laat ik mezelf zien. Wij lijken zo verschillend. Maar met al mijn sterkte en zwakte, ben ik gewoon een mens zoals jij. Vandaag zet ik mijn masker af. Jij ziet alleen maar mij. Ik zou zo graag verbinding willen maken met het leven. Het leven waarin wij elkaar zien als mens met mogelijkheden. Het leven waarin wij nieuwe kansen krijgen. Het leven waarin wij zij aan zij kunnen staan. Vandaag zet ik mijn masker af. Mag ik jouw echte gezicht ook zien?

Foto: Inge Vellema
Foto: Alie Kuiper-Tuin


<<<TANJA, HIER KOMT DE FOTO VAN FRED BRANDEHOF>>>

2e prijs + publieksprijs Fred Brandehof
Onderweg naar een leven. Een selfie van mijn herstel. Ik loop in deze foto, dat is een goed teken. Ik ben weer in beweging. Wel is de ondergrond mul, de weg die ik nog moet afleggen onduidelijk. De duinen en de lucht staan voor mijn toekomst. De spijkerbroek staat voor mijn verleden, mijn onbalans en symbool voor mijn gevoel in de vele GGZ gesprekken constant weer met de billen bloot te moeten.

<<<TANJA, HIER KOMT DE FOTO VAN ALIE KUIPER-TUIN>>>

3e prijs Alie Kuiper-Tuin
De confettibom is afgegaan! Wat een pret! Feest in de garage!

De vijftien genomineerde foto's zijn tot 1 augustus 2017 op landgoed Willibrord te bewonderen en vervolgens nogmaals tijdens het Willibrord Draait Door festival op 15, 16 en 17 september 2017. Alle ingezonden verhalen zijn gebundeld en te lezen in de Trog op landgoed Willibrordus. Koffie en overheerlijke appeltaart zijn te bestellen. Check zelf de openingstijden via de website van Stichting de Buitenkans. Elk jaar worden er, naast vrijwilligers, cliënten van GGZ Noord-Holland-Noord ingezet om het project te realiseren. Dank hiervoor.

Winnaars van het verhalenfestival

1e prijs Vera Philips

LEEF! GGZ in beweging

Zo warm in de zaal. Zweet druppelt sarrend over mijn rug. Ik zit op de voorste rij, bij het podium. Ik hoor het geroezemoes van 150 stemmen als woeste golven. Ik worstel om boven water te blijven. De eerste spreker: 'GGZ-cli?nten willen een zo goed mogelijk leven, het liefst zonder blijvende psychische of andere klachten, maar, als het niet anders kan, een alleszins bevredigend bestaan met de aandoening.' Zo warm, mijn panty plakt vast aan mijn benen. 'De organisaties uit andere sectoren moeten in de praktijk ervaren dat GGZ helpt. Samenwerking werpt vruchten af. Ze moeten dit uitdragen.' Mijn God, de muren van de zaal omsluiten me knellend. De isoleercel? Ik krijg geen lucht meer. 'Veel GGZ-pati?nten werken grote delen van het jaar, maar zijn in de praktijk op basis van een levenslange diagnose arbeidsongeschikt. Dat moet anders en zinvoller kunnen voor pati?nt en werkgever.' 150 paar ogen steken als dolken in mijn rug. Ik stik. Ik moet hier weg. 'Mensen met een psychische stoornis moeten kunnen meedoen in het verenigingsleven en een sociaal netwerk onderhouden. De omgeving moet ze zien als persoon en niet als hun ziekte.' Mijn paniek onder controle krijgen. Visualiseren. Het Kunsthistorisch Museum in Wenen. Ik raak het prachtige 'Zoutvat' aan. Zo mooi, gemaakt van glimmend goud, zwart ebbenhout, blinkend email en roomwit ivoor. Eén van de belangrijkste kunstwerken uit de Italiaanse Renaissance. Van Benvenuto Cellini, 1540. 'Als we daadwerkelijk gestalte willen geven aan destigmatisering en inclusie moeten we bij ons zelf beginnen.' Zijn vader bleef bij het zien van de baby 'Benvenuto! Benvenuto! ' roepen. Welkom. Riep mijn vader dat ook?

'Om recidive te voorkomen bij ex psychiatrische pati?nten is aandacht voor wonen en schuldhulpverlening belangrijk. Gemeenten zijn een belangrijke samenwerkingspartner voor de GGZ.' Een man met een bedrijf in alarmsystemen, die wel van kunst hield, jatte in 2003 het 'Zoutvat'. In 2006 werd de man gepakt. Gelukkig had hij het kunstwerk niet omgesmolten. 'De hersteltraining 'Project Life' sluit aan bij de belevingswereld van jongeren, die worstelen met psychische kwetsbaarheid. Zij onderzoeken waar ze kracht uit halen. Zij gaan aan de slag met hun toekomstdromen'. Koning Francois I van Frankrijk vond het kunstwerk goddelijk. Het staat op ivoren balletjes. De Koning rolt het aan zijn rijk gevulde tafel door naar zijn gasten. Het 'Zoutvat' geeft hem het gevoel dat hij de wereld in beweging kan zetten. Mijn paniek ebt weg. Mijn panty plakt minder. Geen stekende dolken . De muren in de zaal geven weer ruimte. Ik kijk door het raam. Een koningsblauwe lucht met wit wollen wolken. Een boom vol takken met schitterende smaragd groene bladeren. Ook wat takken, kaal en dood. Leven en dood in elkaar verweven, in één boom. Ik besef in volle omvang: ik LEEF. Psychoses overwonnen.

'Dan nodig ik nu van harte onze ervaringsdeskundige uit voor het slotwoord.' Ik ga het podium op. Smaragd groene bladeren. De wereld in beweging. Zo mooi. Ik pak de microfoon, kijk rond en open: Ik leef. En het leven is zo mooi.

2e prijs Gerda Dekker

Verwoesting
Zo sluw, zo onherkenbaar
Zo tergend langzaam
Verbazing
En positief weer verder
Nogmaals
Zo respectloos
Ach die mooie ogen
En prachtige verhalen

Opnieuw
In de val
Dan weer opstaan
Ogen gesloten
Vertrouwend op hem
Samen verder

De vernietiging is groot
Te groot
Jarenlange beschadiging
Van verwoesting
Op lijf en ziel
En positief weer verder
Loyaal

De wereld valt open onder mijn voeten
Drijfzand
Mezelf kwijt
Vastklampend aan lichtjes
Ik wil naar mij toe
Mijn eigen mij, niet zijn mij
Ken ik mij nog

Later
Jaren later
Huilen tranen
Tranen huilen
Zie ik haar weer, mijn mij
Ik troost en leef mee
En neem mij aan de hand
Kom! Samen verder

LEEF!

3e prijs Ramon Martensen

Een bijna zomerdag
'Nog maar een kopje koffie doen dan?' Er liggen drie verschillende aanstekers op tafel en vijf kopjes voor ons tweeën. Ik breng ze altijd naar buiten maar nooit terug. 'Je moeder heeft je drie keer geprobeerd te bellen deze week maar je nam niet op.' Mijn telefoon ligt ook op tafel. Hij is al drie weken leeg. De lader ben ik kwijt of hij is gestolen. Ik weet het niet meer. 'Met de poes gaat het goed trouwens. Ik heb toch het idee dat ze je nog steeds mist hoor. Wanneer was het nou…Ik geloof eergister, zag ik dat ze in slaap was gevallen voor je kamerdeur. Maf beest.' Hij glimlacht een glimlach die zoekt naar iets. Ik geloof hem niet. Iedere week heeft hij een andere gedetailleerde anekdote over Maui. Ik denk soms dat ze haar stiekem hebben weggedaan. 'Nou goh, je zit hier eigenlijk best mooi.'

Hij leunt achterover in de plastic campingstoel om om zich heen te kijken. 'Vooral zo in de zomer. Een lekker tuintje erbij. Wij hebben alleen het balkon. Daar is ook niks aan.' Hij laat even zijn blik dwalen alsof hij zich inbeeldt waar hij al zijn gestalde tuinmeubilair neer zou zetten. In de hoek de barbecue waarschijnlijk. 'Aha.' Hij komt ietwat omhoog. 'Ik zie dat je die tulp nog hebt. Tsjonge, jonge. Die is wel mooi in bloei zeg.' Hij loopt ernaartoe en ik volg hem vanuit mijn stoel met mijn blik. 'Tsjoh. Ik zei toch dat bloemen goed voor je zijn. Daar word je vrolijk van.' Ik kijk naar mijn handen. De nagels zijn afgekloven. Ik kluif alleen niet als hij er is. Hij loopt terug naar zijn stoel met zijn handen in zijn zij. 'Hey eh, hoe is het verder dan ouwe reus? Doe je nog dat met kunst? Die cursus waar je zo enthousiast over was.' Hij begint nooit over de therapie. 'Wat heb jij nou te bespreken jongen? Al dat gehamer op je jeugd. Volgens mij is nog nooit iemand daar beter van geworden,' zei hij eens. Daarmee was de kous af. Hij ademt diep in door zijn neus en beweegt zijn hand naar mijn schouder maar trekt hem terug. Hij raakt me niet aan. Nooit meer eigenlijk. In de plaats daarvan kijkt hij op zijn horloge. 'Ik moet zo maar weer eens op huis aan jongen. Je moeder wacht op me met het eten.' Hij blijft me lang aankijken en wrijft zijn handen over elkaar. Zijn palmen glimmen een beetje, dat kan ik zien. 'Maar goed,' zegt hij terwijl hij weer gaat zitten op zijn campingstoel. 'Eerst nog maar een kopje koffie dan.'

Ramon Martensen, 2017