De Uitkijkpost

14 september 2016

De Uitkijkpost 14 september 2016


Kunstpaard toont openheid en verbinding

Marijke van Putten, bestuurder GGZ. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Het Paard achter de vijver bij de entree van GGZ-Landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg in Heiloo kreeg zaterdag 10 september, tijdens Open Monumentendag en het festival Willibrordus Draait Door, extra aandacht.

In het kunstwerk van Rob Scholte wordt de verbinding gemaakt tussen psychiatrisch ziekenhuis Willibrordus en de belangrijke historische transitie in de Italiaanse psychiatrie. Patiënten van het bij wet gesloten psychiatrische ziekenhuis in de stad Triëst maakten een paard en vulden dat met brieven waarin ze hun wensen over een leven in de samenleving kenbaar maakten. Samen met medewerkers van het ziekenhuis reden ze het paard de stad binnen en veroorzaakten zodoende een verandering in het denken over psychiatrie.
GGZ-bestuurder Marijke van Putten hield een warm betoog voor de acceptatie van de psychiatrische cliënt in de samenleving: "We moeten ieder die een psychische ziekte heeft helpen om zijn of haar wensen zoveel mogelijk te realiseren". Burgemeester Hans Romeijn sprak van een open samenleving waarin mensen die op het GGZ-terrein wonen zich gewoon moeten kunnen bewegen in het dorp, omdat we uiteindelijk allemaal gelijk zijn.

Notities van een patiënt
Bij de restauratie van de Willibrordusput in 2010 werd de collectebus geopend die aan de put was bevestigd. Daarin werden allerlei persoonlijke notities van een patiënt van de Willibrordusstichting uit 1952 aangetroffen: de man die zich een zeer groot vriend van Willibrordus noemde, stopte diverse door hem beschreven krantenknipsels in het offerblok. De aangetroffen inhoud van de offerbus geeft zomaar inzicht in het leven van een psychiatrisch patiënt in de jaren vijftig. "Ook in de jaren vijftig hadden de cliënten plekken in Heiloo waar ze gewoon rondliepen, konden leven, zich veilig voelden en iets durfden te zeggen", aldus burgemeester Hans Romeijn. De burgemeester benadrukte de open gemeenschap die we met elkaar willen zijn en noemde het kunstpaard een beeldmerk voor het Landgoed. "We moeten proberen op te stijgen, we moeten ergens op gaan zitten om verder te komen met elkaar."

Het Paard voor Willibrordus maakt deel uit van een kunst- en cultuurfietsroute door duinen, polders en langs historische plaatsen in Alkmaar, Graft-De Rijp, Schermer, Bergen en Heiloo. Kijk op www.paardenparade.nl voor een routebeschrijving en meer informatie.

Tekst: Felix Hogeboom

Fonds verstandelijk gehandicapten zoekt collectanten

HEILOO - Fonds Verstandelijk Gehandicapten zoekt voor de collecteweek van 26 september tot 1 oktober nog minimaal drie collectanten (10 of meer mag ook).

In Nederland leven 142.000 mensen met een verstandelijke beperking. Zij lopen het risico in een sociaal isolement terecht te komen. Slechts dertig procent van deze mensen ontmoet regelmatig vrienden. Fonds Verstandelijk Gehandicapten steunt daarom diverse projecten, van activiteiten die het leven verrijken tot initiatieven die de maatschappelijke participatie van mensen met een verstandelijke beperking bevorderen. Vijftig procent van de opbrengst wordt besteed in de regio indien hiervoor aanvragen zijn binnengekomen. In 2015 werd aan de regio Alkmaar, Heiloo en Castricum 8.725 euro toegekend. Geïnteresseerde (potentiële) collectanten die tijdens de collecteweek maximaal twee tot drie uur beschikbaar hebben, kunnen contact opnemen met Miranda Veldt via mirandaveldt@hotmail.com of 072-5339876. Zie ook www.fondsverstandelijkgehandicapten.nl.

Grenspaal Boekelermeerweg weer herplaatst

Foto: Dick Slagter

HEILOO - Op 8 augustus vond de officiële terugplaatsing van de grenspaal aan de Boekelermeerweg plaats. De wethouders A. van de Ven (Alkmaar) en Rob Obdam (Heiloo) verrichtten de officiële onthulling door de vlaggen van beide gemeenten te verwijderen. Hierin was de grenspaal zorgvuldig ingepakt. De Historische Vereniging Oud Heiloo was hierbij ook vertegenwoordigd.

In tegenstelling tot de andere grenspalen in Heiloo kent deze grenspaal een bijzondere geschiedenis. De grenspaal uit 1731 stond oorspronkelijk op de hoek Kennemerstraatweg-Heilooër Dijk. Deze is in verband met de grenscorrectie van 1 oktober 1972 eerst verplaatst nabij de hoek Kennemerstraatweg-Heilooër Tolweg op de grond van perceel nummer 134 op de Kennemerstraatweg. Vervolgens werd de paal in 1998, alweer na een grenscorrectie, verplaatst naar de Boekelermeerweg ter hoogte van nummer 20. Er gaat een verhaal dat hier oorspronkelijk een eenvoudig laag grenspaaltje stond, weliswaar aan de verkeerde kant van de weg. In verband met de aanleg van het industrieterrein De Boekelermeer is de nu herplaatste paal daar weer weggehaald. Deze lag tot kort geleden in het depot bij de gemeente Alkmaar.

Kraan valt om tijdens werkzaamheden Kennemerstraatweg

Kraan op z'n buik, een bijzondere aanblik. Foto: Evert Visser

HEILOO - Tijdens bouwwerkzaamheden langs de Kennemerstraatweg in Heiloo is maandagmiddag ter hoogte van het Willibrordus-terrein een hulpkraan omgevallen. Toen de kraan omviel, zat de chauffeur er nog in. Hij raakte niet gewond. De oorzaak van het ongeluk is niet bekend. De gebruiker van de kraan, het bouwbedrijf Ooijevaar uit Alkmaar, gaat onderzoek doen naar de toedracht. Dat laat een woordvoerder maandag vanmiddag weten.

Uit&Zo succesvol en zeer druk bezocht

Geïnteresseerd publiek tijdens Uit & Zo.

HEILOO - Een zeer geslaagd evenement met fantastisch weer. Zo kijkt organisator Bibliotheek Heiloo terug op zaterdag 3 september, met die dag de tweeëntwintigste editie van Uit&Zo Heiloo.

Een woordvoerder van de bibliotheek Heiloo verwoordt het evenement als volgt. "Duizenden mensen bezochten Uit&Zo Heiloo, een evenement met gevarieerde stands en een groot aantal enthousiaste kraamhouders. Ook de mooie, uiteenlopende en soms spectaculaire podiumoptredens waren een groot succes. Het publiek was geïnteresseerd en kwam in groten getale. Er werd onder andere geschminkt, gesport en geblust door de jeugdbrandweer. Ook in de bibliotheek was het druk. Aan de grote knutseltafel van de Hobbyfarm maakten veel bezoekers creatieve werkstukken. Leerlingen van de muziek- en dansschool zorgden met hun korte concertjes voor een gezellige sfeer. Verder waren er goed bezochte workshops van verschillende organisaties. Een dergelijk evenement kan Bibliotheek Heiloo uitsluitend organiseren met de inzet van een groot aantal vrijwilligers. Een hartelijk dank dus aan hen, aan de Scouting Victorie Heiloo, de gemeente Heiloo, de winkeliers rond de bibliotheek, de Willibrorduskerk en de Uitkijkpost voor hun medewerking, op welke wijze dan ook."

Sociale cohesie en ontmoeting
Jeanette Braam (directeur Bibliotheek Heiloo) gaf een toespraak bij de opening van Uit&ZO Heiloo 2016. Zij zei onder meer: "Samen zijn we de kracht van de gemeente Heiloo. Samen stimuleren we zelfontplooiing en zelfredzaamheid, zorgen we voor sociale cohesie en ontmoeting. Kortom: samen maken we van Heiloo een fijne, aantrekkelijke omgeving om te wonen. We zien hier het beoefenen van zang en dans, muziek maken, beeldende kunst en sporten als recreatie of in competitieverband. Iets leren, cursussen en workshops over zaken die met het dagelijkse leven te maken hebben of gewoon genieten van een kookcursus. Tijdens Uit&Zo word je geïnspireerd en verrast, krijg je informatie en kom je soms in aanraking met iets volkomen nieuws."

Wethouder Dellemijn onderstreepte in zijn openingstoespraak het belang van de vrijwilligers en van 'samenwerken', wat dit jaar ook het thema was.

10 vragen aan... Johan Olling

Mijn naam is Johan Olling. Ik maak als pastoraal werker van de Katholieke Kerk deel uit van het pastorale team voor de regio Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden. Sinds 1999 ben ik de eerst-aanspreekbare pastor in de Corneliusparochie in Limmen. Ik ben getrouwd met Nelleke van der Knaap en we hebben vier kinderen.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in 1955 geboren en opgegroeid in Alkmaar in het Bergerhof, achter het station.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?
Het zou dan altijd iets met mensen zijn. Misschien in de sport. Maar ik moet zeggen dat het pastor zijn in een gemeenschap zoals Limmen uitstekend bij mij past.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Dat zou Paus Franciscus zijn. En dan niet even, maar zeker een uurtje om met hem van gedachten te kunnen wisselen en bevestiging te krijgen over waar het in de kerk werkelijk over zou moeten gaan.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Met mijn ouders en twee broers vanuit Alkmaar met de fiets naar het strand van Bergen aan Zee.

5. Wat vind je de mooiste plek in Limmen?
Ik zou dan symbolisch kiezen voor de Dusseldorperweg vóór de Corneliuskerk, het raakvlak tussen kerk en de Limmer gemeenschap. Het gaat om de ontmoeting met mensen. Men is ook niet voor niets weer bezig om te komen tot een groot plein vóór de kerk.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Om met mijn vrienden naar een wedstrijd van AZ te gaan.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik denk dan aan de studententijd op het seminarie. Ik was met de priesteropleiding voor de missie gestopt in verband met het celibaat en kreeg toen - na een jaar - het advies de studie weer op te pakken en basispastor te worden in Nederland als pastoraal werker.

8. Wat weten de meeste Heilooërs/Limmers niet van je?
Dat ik van zingen en gitaarspelen houd en wekelijks op maandagochtend met een groepje uit Limmen en Heiloo bij elkaar kom om Ierse volksliederen te zingen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou dan aandacht willen vragen voor de sociale woningbouw: betaalbare huurwoningen voor starters, alleenstaanden en statushouders.

10. Hoeveel ruimte krijgt een pastor, niet gewijd priester, binnen de Katholieke Kerk?
Op dit moment worden de weinige pastoraal werkers die er nog zijn gedoogd totdat ze met pensioen gaan, en er komen geen nieuwe bij. Tot die tijd hebben we genoeg ruimte om als basispastor in een parochie goed te kunnen functioneren. Het wordt echter steeds meer een priesterkerk waar de officiële sacramenten centraal staan en niet het sacrament van de plaatselijke gemeenschap.

Ik nomineer Peter Rijs voor de volgende tien vragen. Peter is al meer dan 50 jaar enthousiast verbonden als organist/dirigent aan de Corneliusparochie.
Dit jaar is het jaarthema van de parochie in Limmen: 'Er zit muziek in'. De vraag aan Peter is: zit er nog muziek in de kerk?

Sports4all start nieuw seizoen bij Bowling Heiloo

Gezellig bowlen in Heiloo. Foto: Evert Visser

HEILOO - "Nu maar hopen dat ik jullie plezier niet bederf omdat ik vanmiddag van jullie ga winnen", grapte wethouder Rob Opdam zaterdagmiddag in Bowlingcentrum Heiloo. Hij nam het op tegen een grote groep mensen met een beperking. Dit was een mooie start van het vierde seizoen, waarbij enthousiaste bowlers op zaterdagen een uurtje bowlen op de banen van Bowling Heiloo.

De initiatiefnemer hiervoor is Sports4all Heiloo, opgericht door de Sportraad Heiloo. Sports4all creëert mogelijkheden op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een beperking in de regio Heiloo. Dat kan zijn voor mensen die lichamelijk, verstandelijk, visueel of psychisch beperkt zijn. "We zoeken samen met sportverenigingen naar mogelijkheden en helpen dit vorm te geven. Dat is mooi om te doen", vertelt Frans Endel van de Sportraad. Ook badmintonvereniging 't Vennewater richt zich op deze doelgroep. "Dat doen we sinds vorig jaar. Inmiddels badmintonnen zeven mensen met een beperking op zaterdagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur in badmintonhal 't Vennewater. Zij spelen met hulp van ervaren begeleiders en dat gaat hartstikke goed", zegt Peter van Balen van de badmintonvereniging.

Ondersteuning
Ook andere verenigingen bieden mensen met een beperking sport- en bewegingsmogelijkheden. Voorbeelden zijn HSV (veldvoetbal), SGSH (zwemmen), Dojo 't Loo (weerbaarheidstraining), TCHU (tennis) en TRIAS (hardlopen). Deze verenigingen organiseren deze sportmogelijkheden zelf, dus los van Sports4all. Wel krijgen ze steun van sponsors en Stichting KEES, die mensen met een beperking financieel ondersteunt zodat ze begeleid kunnen bewegen en sporten.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser.

De Stille Bron

In De Stille Bron helpt Annelies mensen herstellen van spanning en pijn. Foto: Yvonne van Stiphout

Ewislaan 6, 1852 GN Heiloo, telefoon: 06-22 66 60 59, e-mail: info@destillebron.nl, website: www.destillebron.nl

In haar praktijk De Stille Bron geeft Annelies Telkamp cranio-sacraal therapie en holistische ontspanningsmassages. "Het ligt er maar net aan tot welke techniek de cliënt zich aangetrokken voelt en wat de eventuele klachten zijn", vertelt Annelies. "Zelf heb ik ooit cranio-sacraal therapie ondergaan. Daar heb ik zoveel baat bij gehad, dat ik liefst zo veel mogelijk mensen wil geven wat ik heb mogen ontvangen. Vanuit die wens ben ik mijn praktijk gestart."

Kruin en heiligbeen
Cranio-sacraal therapie werkt met de zachte bewegingen van het hersenvocht. Dat vocht wordt gefilterd in de hersenen en loopt via het ruggenmerg naar het heiligbeen. Het woord 'cranio' betekent 'kruin', en 'sacraal' verwijst naar het heiligbeen. Dit biologische systeem van het lichaam is als een stille bron waarvan de beweging in het hele lichaam voelbaar is en elke lichaamscel voedt. Met cranio-sacraal therapie kunnen diepliggende oorzaken van allerlei klachten worden opgespoord en blokkades worden doorbroken.

Zelfherstellend vermogen
In de afgelopen zeven jaar heeft Annelies ervaren dat haar behandelingen vooral effectief zijn bij mensen met klachten veroorzaakt door stress, burn-out of een algeheel gevoel van onbehagen ('niet lekker in je vel zitten'). Het helpt daarbij ook bij mensen met klachten in spieren en gewrichten, al dan niet veroorzaakt door stress. Annelies verricht geen wonderen: "Wat ik doe, is het zelfherstellend vermogen van het lichaam activeren. Met mijn handen geef ik het lichaam een zetje in de goede richting. De cliënt wordt zich bewust van blokkades, zodat die kunnen worden opgeheven. Dan gaan er dingen veranderen en komt er herstel - lichamelijk, mentaal, emotioneel of spiritueel. Je bent dus zelden na één behandeling klaar, maar na drie behandelingen weet je wel of deze methode bij je past. Na enkele weken of maanden kunnen we afronden."

Balans
Naast cranio-sacraal therapie is er de holistische massage: ook heerlijk om te ondergaan! Effectief bij diverse klachten, of om gewoon even tijd voor jezelf te nemen. Annelies kiest daarbij bewust voor massageolie van Weleda, een puur natuurlijk product. De massage is niet alleen bedoeld voor ontspanning, maar ook voor een betere doorstroming van de energie, waardoor de cliënt weer in balans komt – niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal, emotioneel en spiritueel. Wie zichzelf extra wil verwennen, laat de massage aanvullen met een gezichtsmasker met aloë vera.

Open dag
Op zaterdag 17 september van 11 tot 15 uur is er een open dag van De Stille Bron. Annelies is dan aanwezig om, uiteraard vrijblijvend, kennis te maken en vragen te beantwoorden over haar werk.

Als kennismakingsaanbod krijgt elke nieuwe cliënt de eerste holistische massage voor de helft van de prijs. Daarnaast is er voor iedere cliënt de spaaractie: na elke vijfde betaalde massage is de zesde helemaal gratis! De Stille Bron is geopend op maandag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur.

'Hoe diep is de Willibrordusput?'

Heilooër jeugd met wethouder bij de Willibrordusput. Foto: Evert Visser

HEILOO - Leerlingen van basisschool Elckerlyc in Heiloo bezochten vrijdag de Willibrordusput voor de ingang van de Witte Kerk in Heiloo. Dit gebeurde in het kader van de Open Monumentendagen die afgelopen weekend plaatsvonden.

Wethouder Rob Opdam sprak bij de put over de betekenis van iconen en symbolen, het thema van de monumentendagen. De wethouder vroeg de leerlingen hiervan voorbeelden te noemen. Iconen zijn volgens hen bijvoorbeeld de Witte Kerk en de Hutkoffer, terwijl een leerling in een andere groep eerder die dag de ijswinkel Di Fiorentina een icoon noemde. "Een geweldig leuke uitspraak vond ik dat", zegt de wethouder. Vervolgens kwam de betekenis van een symbool ter sprake. Een rode roos en een hartje zijn bijvoorbeeld symbolen van de liefde en ook een teken op een verkeersbord is een symbool. Het zijn zomaar voorbeelden die de betekenis van iconen en symbolen voor de leerlingen begrijpelijk maakten.

Daarna was het tijd voor een prijsvraag. 'Hoe diep is de Willibrordusput?', luidde de hoofdbreker. Sommige leerlingen keken voorzichtig over de rand van de put en deden daarna een inschatting. Niet alleen de wethouder ontmoette de jonge Heilooënaren. Coördinerend koster Jaap de Hoop van de Witte Kerk gaf de leerlingen vrijdag tekst en uitleg over de geschiedenis van het kerkgebouw.

Opening Monumentendagen
Rob Opdam maakte zaterdagmorgen bij de Witte Kerk de winnaar van de prijsvraag bekend en de diepte van de put (4.10 meter). Dat deed hij tijdens de opening van de Open Monumentendagen. Obdam is blij dat de Open Monumentendagen ook kinderen aantrekt. "De Monumentendagen zijn er niet alleen voor volwassenen. Het moet daarom ook een jeugdige uitstraling hebben."

De wethouder onthulde zaterdag overigens ook een nieuw informatiebord over de geschiedenis van de kerk. Muzikale klanken van het duo Frits Sandkuijl en Horst Hansen maakten de bijeenkomst nog eens extra feestelijk.

Heilooër jeugd met wethouder bij de Willibrordusput. Foto: Evert Visser

Tekst en foto's: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Spreekuur Heiloo 2000

HEILOO - Inwoners van Heiloo kunnen donderdag 8 september met de politieke partij Heiloo 2000 zaken bespreken die hen bezighouden. Het kan gaan over algemeen gemeentelijk beleid of over zaken die met uw wijk te maken hebben of u persoonlijk treffen. Heilooenaren zijn om 20.00 uur welkom - voorafgaand aan de fractievergadering - in het gemeentehuis (oude ingang). De partij vraagt u vooraf even melding te maken van uw komst aan fractiesecretaris/raadslid Rob Levie via 06-54901626 of via rob.levie@heiloo-2000.nl. Kijk voor ons vergaderschema op www.heiloo-2000.nl.

Benedictuskinderen bezoeken Landgoed Neijenburg

HEILOO - Leerlingen van de Benedictusschool bezochten vrijdag Landgoed Neijenburg in het kader van de Monumentendag. Zij keken rond op Landgoed Neijenburg, een idyllisch 18de-eeuws landgoed. Deze buitenplaats heeft een koetshuis met een imposante oprijlaan en een boomgaard.

Opening Verhalenkamer bij start Willibrordus Draait Door

Kijkje in de Verhalenkamer.

HEILOO - Er kwamen vrijdag 9 september, bij de start van driedaags festival Willibrordus Draait Door, veel bezoekers naar de opening van de Verhalenkamer van GGZ-NHN. De heldere repeterende slagen van de luidklok van de Cultuurkoepel herinneren aan vroeger dagen toen de broeders van de Congregatie van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes op het terrein van Landgoed Willibrordus woonden en werkten en samen met de psychiatrische patiënten een gemeenschap vormden.

Museumcoördinator Jos Mancini was als eerste aan het woord. De omvangrijke museumcollectie van de Sint Willibrordusstichting, die veertienhonderd objecten omvat en is opgebouwd vanaf de jaren '70, is onlangs in eigendom gegeven van het landelijke psychiatriemuseum Het Dolhuys in Haarlem. De interessante collectie omvat onder meer gebruiksvoorwerpen, meubilair, instrumenten, foto's en creatieve werkstukken. De Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus is een nieuw begin. De ruimte is ingericht met authentiek meubilair. Er staan tevens enkele vitrines met kleine objecten uit de museumcollectie. Een tijdlijn langs de muur geeft de ontwikkelingen in de psychiatrie aan. Via aanraakschermen kunnen historische foto's met tekstuele toelichting worden bekeken. Deze digitale presentatie werd gerealiseerd met hulp van I-Connect, leer/werkinitiatief van GGZ-NHN.

Marijke van Putten, bestuurder van GGZ-NHN, sprak van de geschiedenis van de instelling die terugvoert tot het jaar 1927, toen de broeders besloten een psychiatrische inrichting in Heiloo te vestigen. De Verhalenkamer biedt ruimte aan de verhalen uit het verleden en van nu. Met name herstelverhalen zijn belangrijk en informatie over hoe mensen met psychische klachten in deze tijd behandeld werden. Het kan iedereen overkomen; gemiddeld krijgt een op de vier mensen een psychische ziekte. In de Verhalenkamer kunnen cliënten en familieleden hun eigen verhalen vertellen. Jongeren van De Herstelwerkplaats, herkenbaar aan hemelsblauwe T-shirts, mengen zich onder de bezoekers. Zij staan open voor het delen van hun herstelverhaal. De kracht van verhalen is enorm groot: verhalen blijven bij je en kunnen je leven veranderen.

De Verhalenkamer is eveneens agentschap van VVV Heiloo, de driehoekige VVV-vlag wappert fier aan de gevel. Heiloo is een bijzondere plek in Kennemerland, het GGZ-terrein wordt al langere tijd landgoed Willibrordus genoemd omdat er veel beleefd is en ook veel te beleven valt. Het VVV-punt is een startpunt voor heel veel activiteiten. Samen met het Oranjefonds, het IVN en veel vrijwilligers wordt het landgoed de komende jaren nog veel mooier gemaakt. Twee grote projecten 'Groene Brug' en 'Grijs, Groen en Gelukkig' zijn op dit moment gaande. Het gaat over wandelingen, rustplaatsen, rondleidingen en bijzondere plekken. De Verhalenkamer wordt tevens ticketverkooppunt voor de Cultuurkoepel.

'This Connection'
De eerste expositie betreft het multimediaproject 'This Connection' van fotograaf-filmer Alef Starreveld en schrijfster Mireille Spits. Het is een verhaal over familiebanden in verwarrende omstandigheden, over de situatie binnen een gezin als blijkt dat een van de gezinsleden psychisch ziek is. Het gaat hierbij om de omgang van de gezonde broer Alef met zijn zieke broer Aad, die in 2009 overleed. Aan de hand van een fictieve briefwisseling tussen beide broers wordt hun relatie duidelijk. Dit gegeven wordt ook uitgewerkt in de korte film waarin filmmaker Alef en een stand-in voor Aad een conversatie voeren, waaruit vooral veel onmacht en berusting spreekt. Het verstilde polderlandschap achter de Hondsbossche Zeewering vormt het decor. Alef heeft moeite met het onvoorspelbare gedrag van Aad. Aad vecht tegen de stemmen in zijn hoofd die hij probeert te verdringen met muziek. Mantelzorg voor een psychisch ziek familielid blijkt lastig. "De huidige politiek en maatschappij verwachten dat wij hier een inspanning leveren. Dat is makkelijk gezegd maar veel moeilijker gedaan", aldus Mireille Spits.

De expositie 'This Connection' loopt tot woensdag 9 november. De Verhalenkamer is tot 1 oktober van woensdag tot en met vrijdag geopend tussen 11.00 en 16.00 uur. Na 1 oktober 2016 is de Verhalenkamer van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur open. Deze openingstijden verschijnen zo snel mogelijk op de website www.verhalenkamer.nl. De Verhalenkamer aan de Olvendijk 2 is onderdeel van cultureel centrum De Strandwal. Zie ook: www.verhalenkamer.nl.

Tekst en foto's: Felix Hogeboom.

Weer activiteit in de BUK?

Sam&Falko mogen opnieuw 'vlammen' in de BUK! Foto: Jack Schaap

HEILOO - We zagen een gemeenschap op haar best met het festival Willibrordus Draait Door. Afgelopen weekeinde was er heel veel leuks, origineels, kei-goeds en ijzersterks te zien. Het festival was een podium voor een geweldig divers palet talenten.

Heilooër Hip Hopduo Sam&Falko hebben op zaterdag en zondag een publiek veroverend optreden neergezet, met nummers van hun eerste album. Hun openlijke wens om dit album in jongerencentrum BukBuk te releasen, oogstte dik applaus. Zondag kregen zij 'de kers op de taart' toen ze te horen kregen dat het ook mogelijk gemaakt gaat worden. Jan Bellekom, mede-organisator van Willibrodus Draait Door, meldde het goede nieuws na overleg met burgemeester en wethouder. Sam&Falko hebben al eerder zinderende optredens in de BUK neergezet voor hun eigen leeftijdspubliek, maar ook met optredens voor een publiek van 30+, 40+ en 50+ weten ze iedereen op Willibrordus Draait Door moeiteloos voor zich te winnen. Dat er een opening geboden wordt aan talent uit Heiloo om op te treden in de BUK is misschien net zozeer nieuws als het melden van een geweldig goed georganiseerd festival. Hopelijk wordt aan meer gebruikers de kans geboden voor het BUK-podium, waar alles (nu nog) klaarstaat. Mogelijk is dit de aanzet voor 'De BUK draait door'!

Tekst: Allard de Graaf.

De Wereldwinkel in Werelddorp Heiloo viert feest

Burgemeester Hans Romeyn verhoogt de feestvreugde met confetti.

HEILOO - De Wereldwinkel in Heiloo bestaat dertig jaar en dat was reden voor een feestje! Daarom werd op zaterdag 10 september groots uitgepakt.
Bezoekers genoten van livemuziek van Chris Colleye & vrienden en ze werden ontvangen met een kopje (fairtrade) koffie en iets anders lekkers. Vanaf 13.30 uur was een ijsco-kar van Di Fiorentina aanwezig en klonk er muziek van CARP. Bovendien kregen de klanten een korting van maar liefst 30% op de gehele collectie kunstnijverheid en bij besteding vanaf € 12,50 kregen ze nog een klein presentje. Voor velen was dit reden genoeg om langs te gaan.

Bijzonder was de aanwezigheid van de oprichter van Wereldwinkel Heiloo, de heer Cor Duijn. Burgemeester Hans Romeyn feliciteerde de Wereldwinkel van harte en hij hield een korte toespraak. "Een wereldwinkel in een werelddorp", aldus de burgemeester. Hij benadrukte hoe bijzonder het is dat op dit moment ruim veertig vrijwilligers betrokken zijn bij Wereldwinkel Heiloo. Zij werken hard om deze mooie winkel draaiende te houden, zowel voor als achter de schermen.

Een beter leven
Ook werd uiteraard de missie van de fairtrade cadeauwinkel benoemd, waarbij commercie en idealen hand in hand gaan. De Wereldwinkel verkoopt authentieke producten uit ontwikkelingslanden. Importeurs en producenten werken intensief samen met designers om deze producten aan de hedendaagse trend aan te passen. De Wereldwinkel geeft de producenten een stem. Dankzij een langdurige samenwerking kunnen zij, met het inkomen dat zij verdienen, een beter leven opbouwen. Koopt u een cadeau in de Wereldwinkel, dan draagt u bij aan de ontwikkeling van de producenten.

U vindt de Wereldwinkel Heiloo op de Stationsweg 105. Kijk ook op de website www.heiloo.wereldwinkels.nl en volg de Wereldwinkel op Facebook.

Tekst en foto: Linda van Rozendaal

Ook Herberg Jan hoofdsponsor bij De Foresters

Marjolijn en Tjerk van Herberg Jan en Arnt Blei van De Foresters bij het ondertekenen van het contract.

HEILOO - Je kunt het bijna niet missen als je op De Egelshoek loopt: er is iets moois opgebloeid tussen de vereniging De Foresters en Restaurant/Grand café Herberg Jan. Zo heeft 'de Herberg' niet alleen een stuk historie hersteld in Heiloo, maar doet ze ook iets terug voor het dorp op sportief gebied. Het gevolg is meer dan een paar fraaie reclameborden langs het hoofdveld en de O-19 teams (voorheen A-jeugd) spelen straks met de naam van Herberg Jan op de borst.

Herberg Jan is iedere dag geopend voor ontbijt, lunch en diner. Ook voor een overheerlijke kop koffie of een borrel (de derde helft!) bent u van harte welkom. De deur opent om 9.00 uur en reserveren kan telefonisch via 072-2100181. Bezoek de herberg ook online: www.herberg-jan.nl.

Herberg Jan en de Egels gaan op voor een langdurige en vooral gezellige samenwerking!

Jaap en Josta de Graaf: Amsterdam City Swim, zwemmen voor ALS

Vijftig jaar getrouwd en een duik in de Amsterdamse grachten. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Een bijzondere prestatie: Jaap en Josta de Graaf uit Heiloo, beiden zeventig jaar oud, deden zondag 11 september mee aan de Amsterdam City Swim.
Het idee om deel te nemen ontstond toen Jaap en Josta vorig jaar aanwezig waren bij dit zwemspektakel. Zij zagen hoe strak alles georganiseerd was en merkten dat de veiligheid van de zwemmers voorop stond. Ook zij durfden toen de sprong te wagen om mee te doen. Dat betekent twee kilometer zwemmen door de grachten van Amsterdam om geld in te zamelen voor het onderzoek naar de ziekte ALS. Om aan sponsorgeld te komen, vroegen ze aan familie en bekenden om financiële steun voor hun deelname aan de Amsterdam City Swim. Een gift diende als vervanging voor een cadeau voor het vijftigjarig huwelijk dat het echtpaar dit jaar viert.

Jaap en Josta begonnen in januari 2016 met de voorbereiding voor deze zwemtocht. Dat deden zij eerst in zwembaden en later in open water: de Egmonder Binnenvaart en de Linge. Voor Jaap werd het weer tijd voor een mooie duurprestatie. Voor hem volgde de Amsterdam City Swim prachtig op eerdere prestaties, namelijk zijn deelname aan de Elfstedentocht en de Noord-Hollandtocht op de schaats, De Vasaloppet, de Birkebeinerrennet op de lange latten en de marathons van Amsterdam, Rotterdam en Athene. Josta zwemt haar hele leven al graag op bijzondere plaatsen en een duik in de grachten van Amsterdam was altijd al haar wens. Dat zij hiermee een fantastisch doel steunde, gaf het zwemmen op deze plaats een extra dimensie. De inspanningen leverden dit keer een voordeel op voor de strijd tegen de ziekte die het bedrijven van sport onmogelijk maakt. Voor het echtpaar kwam de ziekte ALS dit jaar erg dichtbij: een goede bekende van het echtpaar overleed, na de constatering van de ziekte, binnen een halfjaar. Deze bekende was tijdens de zwemtocht in de gedachte van Josta.

Medailles en veel steun
Het echtpaar werd zondag vanaf de kant aangemoedigd door hun kinderen en kleinkinderen. Helaas konden niet alle drie kinderen aanwezig zijn omdat één kind in Spanje woont. Maar vanuit Spanje volgde het kind wel de prestaties van de ouders online. Een ander mooi moment voor beiden was zondag de finish van Josta. Jaap, die de twee kilometer zwemmen aflegde in een tijd van 57 minuten, mocht bij de finish wachten op zijn Josta. Zij deed iets langer over de zwemtocht: 1 uur en 39 minuten. Toen zij uit het water kwam, mocht Jaap haar de medaille omhangen. De steun en de reacties van familie, vrienden, kennissen, buren en cursusgenoten waren overweldigend. De vele mails, appjes en telefoontjes doen het echtpaar veel. Josta wil volgend jaar als begeleidster van haar tienjarige kleindochter opnieuw meedoen aan de Amsterdam City Swim. Haar kleindochter wil dan deelnemen aan de kinderrace van dit evenement. Ook Jaap denkt erover na volgend jaar nogmaals deze uitdaging aan te gaan.

Ook doneren?
Jaap en Josta hebben respectievelijk 656,10 euro en 955,15 euro opgehaald aan donaties tijdens hun zwemtocht. Het echtpaar zou het fijn vinden als ook andere mensen een donatie willen doen. Dit kan tot 30 december 2016 via www.amsterdamcityswim.nl/deelnemer. Klik op de website op 'vind een deelnemer' en tik dan Josta de Graaf-Gieltjes of Jaap de Graaf in. Vervolgens verschijnen de profielen en de motivaties in beeld. Daar ziet men 'nu doneren' en de rest wijst zich vanzelf.

Jaap is geboren en getogen in Heiloo en voorzitter van Oud Heiloo. Josta woont sinds haar zestiende in Heiloo en schreef samen met Jaap het boek 'Heiloo - Een dorp in stijl'.

Tekst: Yvonne van Stiphout.

Inloopspreekuur slechthorendheid in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) verzorgt iedere derde woensdag van de maand van 10.00 uur tot 12.00 uur een inloopspreekuur over alles wat met slechthorendheid samenhangt. NVVS-ervaringsdeskundigen geven voorlichting over slechthorendheid, tinnitus (oorsuizen), hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid), Ménière, de aanschaf van hoortoestellen en andere hulpmiddelen. Een praatje maken met een mede-slechthorende kan uiteraard ook.

De Burger van Heiloo nu ook bij Herberg Jan

Eet smakelijk! Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - De Burger van Heiloo is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dorp. Dit initiatief van Fotostudio IwanBronkhorst.nl, in samenwerking met lokale horeca-ondernemers, ondersteunt Stichting Vrienden van de Vijfhoek bij de aanschaf van een nieuwe loungebank voor de kinderen van ODC De Vijfhoek.

Herberg Jan
Herberg Jan heeft vanaf 15 september de Burger van Heiloo op de menukaart staan. Het hele seizoen kun je daar genieten van een heerlijke hamburger, bestaande uit een knapperige Italiaanse bol met een Black Angus burger van 200 gram rundvlees, sla, cheddar cheese, gebakken ei, tomaat en barbecue-uiensaus.

Opbrengst
Elke verkochte Burger van Heiloo levert 1 euro op voor Stichting Vrienden van de Vijfhoek. Wat een mooie combinatie: een héérlijke Burger van Heiloo eten bij Herberg Jan en tegelijkertijd een fantastisch goed doel ondersteunen!

Voor meer informatie over de Burger van Heiloo, zie www.burgervanheiloo.nl en www.herberg-jan.nl.

MVD Styles: voor kleding, huis en make-up

Welkom bij MVD Styles.

HEILOO - Kent u de winkel Lemon & Lime nog? Deze shop is terug, maar dan onder de naam MVD Styles. De gloednieuwe kledingwinkel opende zaterdag 10 september haar deuren aan de Stationsweg in Heiloo.
MVD Styles is gespecialiseerd in kleding voor moeder en dochter. De winkel biedt kleding van bijvoorbeeld Closed, MAC, Rino & Pelle, prachtige oorbellen van het merk Lott en nog vele andere. De kracht is een leuke mix and match van merken in verschillende prijsniveau's. Maar daarbij blijft het niet, vertelt eigenaresse Mirel van Dam. "Ook als je je wenkbrauwen wilt laten epileren en verven of huidadvies wilt krijgen ben je welkom: Janine staat voor je klaar in onze skin & browbar. De make-upstudio maakt het geheel compleet. Hier maakt Edith je prachtig op."

"Vanaf heden tot en met 22 september biedt MVD Styles 10% korting op de gehele kledingcollectie en kan je op afspraak mooi opgemaakt worden door Edith voor een openingsprijs van € 10,00. Verder kun je bij Janine een complete wenkbrauwbehandeling boeken (shapen, waxen, knippen, epileren, verven en stylen) voor € 19,95 in plaats van € 29,95."

"Iedereen die nieuwsgierig is geworden, is natuurlijk van harte welkom! Wij geven u graag een vrijblijvend advies onder het genot van een lekkere cappuccino."

Mirel van Dam.

MVD Styles, Stationsweg 83, 1851 LJ Heiloo. Telefoon: 072 5824998. Internet: www.mvdstyles.nl

Zaterdag feestelijke heropening Sporthal Het Vennewater

HEILOO - De bal is op zaterdag 17 september voor wethouder Rob Opdam in Sporthal Het Vennewater. Want na een grondige renovatie heropent hij om 10.30 uur de sporthal.
De Nationale Sportweek valt samen met de heropening en de sporthal aan Het Zevenhuizen bestaat veertig jaar. Daarom geeft de gemeente de heropening een feestelijk tintje. De hele dag vinden er, voor inwoners en genodigden, in en rondom Sportcentrum Het Vennewater activiteiten plaats die te maken hebben met sport en gezondheid. Sporthal Het Vennewater is in de zomervakantie grondig gerenoveerd. De houten vloer is geschuurd en gelakt en van nieuwe belijning voorzien. De wanden van Het Vennewater zijn rondom geheel voorzien van beschermende wandbekleding die de veiligheid van de sporters vergroot en de akoestiek in de hal verbetert. Er is led-verlichting aangebracht en de wanden zijn wit gesausd, waardoor er veel meer licht aanwezig is in de sporthal. Aan de wanden zijn reclameborden opgehangen. De gemeente is in gesprek met de sportraad en drie hurende binnensportverengingen over een reclamecontract. De bedoeling is dat deze sportverenigingen sponsors zoeken voor reclameborden in de sporthal. De inkomsten van deze reclameborden zijn voor de betrokken sportverenigingen.

Nationale Sportweek
Tijdens de Nationale Sportweek vinden er verschillende activiteiten plaats op het gebied van sport en gezondheid, georganiseerd door sportverenigingen en de buurtsportcoach van Heiloo. Inwoners en bezoekers van Heiloo kunnen niet alleen deelnemen aan sportactiviteiten, maar ook aan verschillende Appeltje/Eitje activiteiten, die te maken hebben met een gezonde leefstijl. De sportweek is georganiseerd van 17 tot en met 25 september.

Meer informatie over de sportweek kunt u vinden op www.sportinheiloo.nl en in de Sportkrant. Meer informatie over een gezonde leefstijl en Appeltje/Eitje in Heiloo kunt u lezen op www.appeltje-eitje-heiloo.nl

Anne Bruin gewichtsconsulente; afvallen zonder strenge dieten

Anne Bruin: afvallen op een persoonlijke manier.

HEILOO - Afvallen begint met gezonde voeding en niet met 'dieetachtige taferelen', zoals gewichtsconsulente Anne Bruin zelf omschrijft. "Hoe vaker iemand aan een dieet begint, hoe moeilijker daarna de verbranding weer op gang zal komen. Afvallen moet op een gezonde en persoonlijke manier gebeuren, alleen dan geeft het blijvend resultaat."
Anne: "Veel mensen vinden de drempel hoog om hulp te zoeken bij het afvallen, daarom probeer ik mijn praktijk expres zo laagdrempelig mogelijk te houden. Veel mensen schamen zich voor hun eetgewoonten: denk aan eetbuien, suikerverslaving of emotie-eten. Helemaal niet nodig en juist reden om deze knelpunten aan te pakken en hiermee af te rekenen! Er is voor iedereen een passende manier om goed af te vallen."

Verder is Anne Bruin druk met leuke nieuw projecten. Op 7 oktober start de cursus 'zwemmen en afvallen!', die ze samen met Zwembad Loos organiseert. In dit twaalfweekse programma zwemt u drie keer per week (met ook trimzwemmen en aquafitness) en krijgt u wekelijks persoonlijke begeleiding door Anne om de overtollige kilo's kwijt te raken. Het programma kost 249 euro (buiten het zwemmen om) en wordt veelal vergoed door verzekeraars. "Er is nog plek dus doe mee. Juist zwemmen is zo goed voor mensen met overgewicht en het helpt je echt goed met afvallen." Op woensdag 21 oktober van 19.00 uur tot 20.30 uur vind de informatieavond plaats bij Zwembad Loos voor deze cursus, dus loop vooral even vrijblijvend binnen.

Tot slot gaat Anne een samenwerking aan met Dorssports Heiloo. Anne: "Ik heb ontzettend veel zin om te gaan samenwerken met deze goede sportschool en mijn naam hieraan te verbinden." Anne Bruin is aangesloten bij de BGN en haar consulten worden veelal geheel of gedeeltelijk vergoed. Voor meer informatie, bel Anne Bruin via 072- 533 26 36 of kijk op www.lekker-slank.com. Het telefoonnummer van Zwembad Loos is 072-533 5991.

IVN wandeling: vroege herfst in het Heilooër Bos

Parelamaniet in het Heilooër Bos.

HEILOO - IVN organiseert zondagmorgen 18 september een wandeling in het Heilooër Bos.
Na deze bijzondere zomer is de herfst nu al duidelijk begonnen. De bessen van lijsterbes, Gelderse roos en meidoorn zijn al fel gekleurd en er zijn ook al wat paddenstoelen te zien. Dat zijn de vruchtlichamen van zwammen die permanent in de grond of in hout aanwezig zijn. Ze komen tevoorschijn als de omstandigheden gunstig zijn, vooral bij vochtig weer en als het niet te koud is. Alle reden dus om mee te lopen met de maandelijkse IVN-natuurwandeling in het Heilooër Bos! De wandeling start om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duurt twee uur. Een spiegeltje om onder de hoedjes te kijken komt goed van pas. Een donatie (richtlijn: € 2,50) wordt op prijs gesteld. Meer informatie is verkrijgbaar via e-mailadres IVN-Heiloo@hccnet.nl. Bellen kan via 072-532 5110. U kunt ook kijken op www.ivnnkl.nl. Vooraf opgeven is niet nodig.

Kennismaken met de babygroep van Kinderopvang Kits Oonlie

Zorg en liefde.

HEILOO - Nu u in verwachting bent, komen er opeens veel nieuwe zaken op uw pad, zo ook het regelen van kinderopvang. Het uit handen geven van de zorg voor uw kind is een beslissing waarover u lang zult nadenken. U zoekt een plek die u vertrouwen geeft en een klimaat waarin uw kind zich volop kan ontwikkelen. Het moet een plaats zijn waar veel aandacht en liefde voor uw baby is, waar hij of zij zichzelf kan zijn en waar betrouwbare en energieke pedagogisch medewerkers, naast de dagelijkse zorg en liefde voor uw baby, rekening houden met uw persoonlijke wensen. Dit alles biedt Kinderopvang Kits Oonlie!

Wilt u meer informatie of een keer komen kijken op een van de vestigingen van Kits Oonlie? Neem gerust contact op met de centrale administratie van Kits Oonlie op telefoonnummer 072-5323576 of stuur een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Open Golf Toernooi Heiloo uitslagen

De uitslagen van het onlangs gehouden Open Golf Toernooi Heiloo op een rijtje.

Categorie 1:

1 Peter Kootker, score 66, SF 39, Bruto 79.

2 GWim van Lier, Score 69, SF 36, Bruto 82.

3 Herman Rotteveel, Score 71, SF 34, Bruto 34.

Categorie 2:

1 Eric Storms, Score 24, Bruto 12.

2 Jos van der Eng, Score 20, Bruto 7.

3 Erno Oudejans, Score 19, Bruto 7.

Categorie 3:

1 Joost Helms, Score 21, Bruto 6.

2 Klaas Busker, Score 21, Bruto 5.

3 Frank Vogel, Score 20, Bruto 6.

Monumentendagen succesvol verlopen

Witte Kerk, monument en icoon van Heiloo.

HEILOO - Veel mensen bezochten zaterdag en zondag tijdens het Open Monumentenweekend de opengestelde monumenten in de gemeente Heiloo. Bezoekers bekeken de monumenten en namen deel aan extra activiteiten zoals wichelroede-lopen en lezingen over het Oer-IJ. Het thema was dit jaar 'iconen en symbolen' met extra aandacht voor hét icoon van Heiloo 'de Witte Kerk'. Ook waren bijvoorbeeld de veilingklok in de Oudheidkamer te zien en symbolen op het bedevaartterrein Onze Lieve Vrouw ter Nood. Verder kregen de Cultuurkoepel, het museum, de binnentuin, de Trog en de Strandwal bezoekers. Daarnaast vond het festival 'Willibrordus Draait Door' plaats.

Afsluiting kruising Kennemerstraatweg-Stationsweg-Kanaalweg

HEILOO - Aannemer Ballast Nedam gaat onderhoudswerkzaamheden uitvoeren op de kruising Kennemerstraatweg-Stationsweg-Kanaalweg. Dat gebeurt vanaf vrijdagavond 16 september (18.00 uur) tot zondagochtend 18 september (07.00 uur). De kruising krijgt een nieuwe laag asfalt en belijning. Tijdens de werkzaamheden is de kruising afgesloten voor autoverkeer. Omleidingsroutes staan met borden aangegeven en lopen via de Kerkelaan, Vennewatersweg en Ypesteinerlaan. De naastgelegen fiets- en voetpaden zijn vrij toegankelijk voor fietsers en wandelaars. Er is gekozen voor een weekendafsluiting om de overlast tot een minimum te beperken. Direct aanwonenden en bedrijven zijn persoonlijk geïnformeerd.

Barbecue voor klant Moens Opticiens

Blij met leuke prijs.

HEILOO - Thomas Slinkert viel afgelopen week in de prijzen bij Moen opticiens in Heiloo. Tijdens de zomermaanden maakten de klanten bij aanschaf van een Ray-Ban zonnebril kans op een originele Ray Ban Basterd barbecue. Thomas was de gelukkige en ontving uit handen van Gaby van Warmerdam van Moen opticiens deze unieke barbecue. Moen opticiens wenst Thomas veel plezier met zijn prijs.

Van stolpboerderij naar zuivelfabriek naar woonlocatie

Verwijdering roestvast stalen silo's Foto: Kees G. Kroone

LIMMEN - Er heerst een bijna serene rust op het voormalig fabrieksterrein van Campina in Limmen. Daar waar in 1905 een coöperatie van boeren ontstond onder de naam 'De Vereeniging' en de familie Zomerdijk tot op de dag van vandaag hun naam hieraan verbindt, is sinds enige tijd geen activiteit meer waar te nemen, behalve dan een gestage en rustige ontmanteling van het fabrieksgebouw. Van de oorspronkelijke stolp is aan de westzijde het dak nog zichtbaar vanaf de Dusseldorperweg. De gevelsteen met daarin de namen van de boeren/oprichters is al veiliggesteld. Zo zal ook het fraaie gele tegeltableau met de naam 'De Vereeniging' uiterst zorgvuldig uit de muren worden verwijderd. Aan de oostzijde van het gebouw herinnert een smeedijzeren lettertekst nog aan het vijfenzeventigjarig bestaan: 1905-1980 De Vereeniging.

Binnenkort is dit alles historie. Het totale complex is ongeveer zesduizend vierkante meter groot en er gaan straks, nadat de fabriek is gesloopt, tweeëntwintig starterswoningen verrijzen: rijtjeswoningen met hoekwoningen. Jan Zomerdijk, voormalig directeur/eigenaar van de fabriek zei ons: "De ontmanteling moet 1 oktober rond zijn, dan loopt het huurcontract met Campina af. De sloopwerkzaamheden gaan echter niet eerder van start dan in 2017. Dit gebeurt nadat het gehele traject met de gemeente Castricum is doorlopen en alle benodigde vergunningen rond zijn. Dit vordert echter gestaag."

Nieuwe woningen
's Avonds lijkt het terrein iets op Sugar City in Halfweg, waar de voormalige suikersilo's, omgetoverd tot kantoorcomplexen, regelmatig van licht veranderen. In Limmen glansden tot voor kort de silo's in een groen bouwlicht ter bewaking en onder cameracontroles. Recentelijk zijn al een aantal roestvaste silo's verwijderd. Bijna alle goederen in de fabriek vinden een nieuwe weg in de voedselprocesindustrie. De inventaris is onlangs door een internetveiling grotendeels verkocht en wordt nu in snel tempo verwijderd. "De prijsstelling van de nieuwe woningen is nog niet helemaal bekend, maar het gaat zeker om betaalbare woningen", aldus Jan Zomerdijk. Zodra dit alles bekend is gaat de verkoop via Rietveld Makelaars in Limmen van start. Het is nu al duidelijk dat er veel animo is, mede omdat de woningen energieneutraal zijn. De huidige grote gasleiding van Stedin wordt verwijderd. De gasenergie-rekening van de fabriek bedroeg plusminus 140.000 euro. Er komt geen aardgas in de woningen. Energie wordt opgewekt door zonnepanelen en er komen warmtepompen en warmtewisselaars. Bovendien worden de woningen buitengewoon goed geïsoleerd. Voor dit alles wordt een speciaal bedrijf in de arm genomen. Dit is het eerste project in Limmen dat op deze wijze gebouwd gaat worden. Ook komt er veel groen, wat al in het bouwplan is meegenomen.

Bouw na de bouwvak
De sloop, die waarschijnlijk medio 2017 plaatsvindt, zal ongeveer zes weken in beslag nemen en omvat het fabriekscomplex in het midden van het terrein, het koelhuis (tevens los/laadstation) aan de noordzijde en aan de Dusseldorperweg de wereldwinkel met het aangrenzende woonhuis van Schildersbedrijf Jan de Rooij. Het kantoor daarnaast wordt teruggebracht naar de oorspronkelijke twee woonhuizen. De woonhuizen van de vroegere families Herman, Henk en Jan Zomerdijk, aan de Achterweg - daterend van ongeveer 1953 - blijven gehandhaafd in het gehele plan. De bouwwerkzaamheden starten na de bouwvakvakantie van 2017. Aan de westzijde bevinden zich ondergronds nog enorme kelders, totaal vierhonderd vierkante meter groot. Echter deze kelders kunnen gelet op de ruimte en ontsluiting niet gebruikt worden als parkeergarage, er zouden slechts achttien auto's in kunnen met verlies van bouwruimte wegens de in/uitrit. Er komt voldoende parkeerruimte op eigen terrein, bovendien is er veel parkeerruimte nabij sportpark Dampegheest. De ontsluiting van de woningen is zowel naar de Achterweg als de Dusseldorperweg. De bestaande overige woonhuizen aan deze weg blijven gehandhaafd en worden in het bouwplan opgenomen.

Recentelijk zijn door de milieudienst al op diverse plekken grondmonsters genomen en zijn er geen verontreinigen gevonden. Op de oudere bijgebouwen liggen nog Eternit platen die op de gebruikelijke en veilige wijze, door gespecialiseerde bedrijven worden verwijderd en afgevoerd. Zuivelfabriek 'De Vereeniging', later genoemd Campina, is niet meer. De historie ligt vast in een boek en bij de Stichting Oud Limmen. De bedrijfsactiviteiten zijn overgeplaatst naar andere vestigingen van Campina in Nederland en de medewerkers zijn grotendeels meegegaan. De familie Zomerdijk was ooit koploper in ons land met de verwerking van biologische melk tot bio-producten. Deze worden nog altijd door Campina gemaakt en op de markt gebracht.

Bouwtekening. Aangeleverde afbeelding

Tekst: Kees G. Kroone

Vrijwilligers gezocht met opvoedervaring

REGIO - Humanitas Noord-Kennemerland zoekt vrijwilligers m/v voor het project Home-Start in de locaties Heiloo, Alkmaar, Langedijk en Heerhugowaard. Home-Start is er voor gezinnen met kinderen in de leeftijd van 0 tot 14 jaar en voor Langedijk van 0-6 jaar, die tijdelijke een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Als vrijwilliger komt u gemiddeld een jaar lang wekelijks een dagdeel bij een gezin thuis en hebt u alle tijd voor ouder(s) en kind(eren). Veel gezinnen die zich aanmelden ervaren weinig steun uit hun netwerk en vinden het heel waardevol dat er wekelijks speciaal iemand voor hen langskomt. Het doel is dat het zelfvertrouwen en de draagkracht van de gezinsleden groeit zodat ondersteuning na ongeveer een jaar afgebouwd en afgesloten kan worden. Als vrijwilliger bent u er helemaal voor de ouders en de kinderen: door uw aanwezigheid haalt u de druk van de ketel en brengt u rust in het gezin. Vrijwilligers van Home-Start krijgen een stevige ondersteuning in de vorm van training, intervisie, themabijeenkomsten en persoonlijke begeleiding. De vrijwilligerstraining van zes bijeenkomsten start in oktober/november op de donderdagochtenden op het kantoor van Humanitas in Alkmaar en/of op de maandagavonden in het gemeentehuis in Heerhugowaard. Voor informatie: neem contact op met Annemieke de Boer via 06-12557280 of kijk op www.home-start.nl.

Straatrommelmarkt Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Het Wijkteam Mosselaan organiseert op zondag 18 september een straatrommelmarkt in de Mosselaan en de Bisschopskroft (wijk Mosselaan) in Egmond aan den Hoef. De bewoners tonen en verkopen dan hun spullen en kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. De markt duurt van 11.00 tot 15.00 uur. Daarbij kunnen kinderen tussen 12.00 en 13.30 uur rekenen op een grote verrassing. Liefhebbers die een plaats op de markt willen bemachtigen, kunnen zich opgeven bij Hetty: 072-5061597 of h.ulaga@quicknet.nl. Ook Thea is bereikbaar: via 06-23785936 of thea_groot@hotmail.com.

Dixielandorkest in de Vredenburg

T-Race and the Old Dix in De Vredenburg.

LIMMEN - De Jazz Session Club in de Vredeburg in Limmen start zondag 18 september met een gastoptreden van T-Race and the Old Dix. Vorig jaar speelden deze muzikanten ook in de Vredeburg en dat bleek één van de meest succesvolle gastoptredens te zijn van het seizoen.

'T-Race and the Old Dix startte in 2008 als kwartet en is nu uitgegroeid tot een volwaardig Dixielandorkest, bestaande uit één dame en zeven heren. Het repertoire bestaat uit Dixielandmuziek in de stijl van de Dutch Swing College Band. De leden hebben zeer veel ervaring in muziek: van pop tot klassiek, van oude tot moderne jazz, en van fanfare tot bigband.

De komende sessiedata zijn op 18 september, 23 oktober, 20 november, 18 december, 22 januari, 19 februari, 19 maart en 23 april. De toegang is vrij, maar steun is welkom door lid te worden (7 euro per persoon voor het gehele jaar). Meer weten? Bel Fred Timmer via 072-5053414 of stuur een e-mail naar timmerlimmen@kpnmail.nl.

Kermisrun Limmen: 'Bikkelen en enorm genieten'

Spektakel in Limmen. Foto: Marleen Bos

LIMMEN - De Kermisrun heeft afgelopen zaterdag in Limmen plaatsgevonden. Volgens de organisatie was dit een eer geslaagd evenement en een fantastische dag. "Het was bikkelen en enorm genieten."

Van 's ochtends vroeg tijdens de opbouw van de hindernissen tot aan het startsein om 16:00 uur gonsde het in Limmen. Prachtig weer en hilarische hindernissen zorgden voor spektakel en een geweldige stemming onder de deelnemers en het publiek. De hindernissen werden gesponsord, bedacht en opgebouwd door enthousiaste bedrijven uit de regio. De runners moesten modder, schuim en modderige slootjes trotseren en er werd veel geklauterd, geplonsd, gebuffeld en vooral genoten. Onderweg waren er vrolijke aanmoedigingen van muziek en heel veel publiek. Aan het eind van elke ronde werd iedereen 'fijn' schoongespoten door het Limmense brandweercorps.

Veel respect voor iedereen die zijn of haar grenzen heeft verlegd, door één, twee of drie keer het parcours van drie kilometer af te leggen. Uiteraard waren er prijzen te winnen. De wisselbeker voor de eerste man ging na drie rondes naar Boi de Moel uit team Daan van de Linde. Ook dit jaar was Marion Dekker weer de snelste vrouw. Bij de teams won team B.E.V. Kees v/d WC's voor het vierde opeenvolgende jaar de hoofdprijs. De prijs voor de meest ludieke runner ging naar de mannen met de roze dirndolls - Jac Kaandorp en zijn zoons.

De Kermisrun 2016 was zeer geslaagd en stond weer helemaal in het teken van plezier, sportiviteit en samenwerken.

Economische visie 2026 voor de Regio Alkmaar

REGIO - De toekomst biedt tal van economische kansen voor de Regio Alkmaar. Met een gezamenlijke economische visie willen de samenwerkende gemeenten hier een substantiële bijdrage leveren en samen de kracht van de regio duidelijker neerzetten.

De economie in de Regio Alkmaar (Uitgeest, Castricum, Heiloo, Bergen, Alkmaar, Heerhugowaard en Langedijk) is breed, flexibel en innovatief. De regio gaat uit van ondernemen en investeren als basis voor het creëren van werk. De verwachting is dat vooruitkijkend over tien jaar de ontwikkeling rondom de versnelde implementatie van technologische vernieuwing cenl staat (Internet of Things). Op de middellange termijn worden de persoonlijke kwaliteiten van mensen nog meer van betekenis (Economy of People / Economie van Personen). De economische visie van de regio Alkmaar heeft vier belangrijke speerpunten:

Gevarieerd aanbod Toerisme en Detailhandel
De samenwerkende gemeenten willen meer toeristen verleiden de Regio Alkmaar als bestemming te kiezen door het onderscheidend karakter ten opzichte van andere regio's in Nederland niet alleen te benadrukken, maar ook te faciliteren. Toeristisch-recreatieve ondernemers moeten daarvoor relevante investeringen kunnen doen die bijdragen aan dit onderscheidend vermogen. Daarbij is vernieuwing in de winkelcentra nodig om ook in de toekomst een aantrekkelijk winkelklimaat te bieden, zowel in de dagelijkse als de niet-dagelijkse goederen.

Door energie gedreven
De regio stuurt op een duurzame en brede regionale economie met energie en agribusiness als profiel. Het gaat hierbij om sectoren die van belang zijn voor het functioneren van metropoolregio's en daar nu per definitie geen voedingsbodem hebben.

Demografische opbouw
Economische ontwikkeling en demografische opbouw zijn nauw met elkaar verbonden. Het aandeel jonge gezinnen (25-45 jarigen) in de regio is de afgelopen jaren afgenomen. Als deze trend doorzet, kan dit op termijn leiden tot verlies aan denk- en werkkracht, koopkracht en draagvlak voor voorzieningen en verenigingsleven. De regio staat voor de uitdaging in 2026 de demografische opbouw meer in evenwicht te brengen.

Samenwerking bedrijven, zorg, onderwijs en gemeenten
Industriële bedrijven, zorg, onderwijs en gemeenten moeten meer samenwerken, zodat het economisch en sociaal domein als vanzelfsprekend met elkaar zijn verbonden en de 'schotten' tussen regelgeving en budgetten zijn weggenomen. Hierdoor worden voor iedereen (naar mogelijkheden) kansen op de arbeidsmarkt gecreëerd en geeft het onderwijs van nu invulling aan de economie van morgen.

De colleges van B&W van alle betrokken gemeenten hebben ingestemd met de economische visie 2026. Op woensdag 7 september zijn de gemeenteraden geïnformeerd over de hoofdlijnen van de visie. Op korte termijn staat de economische visie 2026 op de agenda's voor de raadsvergaderingen.

Saamhorigheid op fantastische kindermiddag

Salvador gaat voorop in de polonaise samen met zanger Juriaan Singels.

AKERSLOOT - Zondag 11 september werd een feestmiddag georganiseerd voor kinderen met een beperking en hun familie. Camping de Boekel in Akersloot stelde haar locatie ter beschikking. Hier waren veel attracties opgesteld, waaronder springkussens, een heuse brandweerauto en een nostalgische draaimolen, zweefmolen en treintje. Er was huifbedrijden, schmincken en een geweldig optreden van Juriaan Singels. Hij zette de boel op zijn kop en jong en oud genoot ervan. Alle kinderen met een beperking uit de regio Alkmaar en hun broertjes en zusjes, opa's en oma's en ouders waren welkom. Ruim zestig kinderen met een beperking hadden samen met hun familie de dag van hun leven. Zij genoten van popcorn, suikerspin, ijsjes, lekkere drankjes en héél veel gezelligheid.

De saamhorigheid tussen de kinderen was zo gaaf om te zien, het kind met de beperking werd volledig geaccepteerd voor wie het was... gewoon een kind wat lekker kon spelen. Broertjes en zusjes vermaakten zich ook prima en hielpen soms het broertje of zusje van een ander, heel gewoon, en daardoor hebben de organisatoren Diana Bos en Renate Bowra menig traantje weggeslikt of laten lopen! Deze feestmiddag is voor herhaling vatbaar, aldus de vele dankbare ouders bij het huiswaarts gaan. En daar deed de organisatie het voor!

Bart Houtman en Hans Leijen van Stichting Dolfinn overhandigden een cheque van 3.000 euro aan de organisatie. Dankzij Dolfinn en de andere sponsoren werd deze feestmiddag mogelijk gemaakt. De organisatie bedankt de tientallen vrijwilligers en haar sponsoren Theo van Velzen, Stam & Stam, kaartclub Bakkums Contact, Stichting Kees, Stichting Dupla, Heemex, CB betoncentrale, Kokkelkoren, camping Boekel en de Stichting Vrienden van de Vijfhoek.

Aftrap voor Actieweek van 'Kerk in Actie'

LIMMEN - De Actieweek voor de kerk in het Midden-Oosten vindt plaats van 17 tot en met 25 september. Deze week gaat van start met een gezamenlijke viering op zaterdag 17 september om 20.00 uur in de Protestantse Kerk in Limmen aan de Zuidkerkenlaan. Een woordvoerder van de kerk doet het woord. "Bid mee voor de kerk in het Midden-Oosten. Tijdens een viering in Limmen staan we gelijktijdig met kerken in Syrië en Libanon stil bij hun nood. Via www.kerkinactie.nl/actieweek is een livestream te volgen van de viering in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam, een kerk in Syrië en een kerk in Libanon. Kerken in en rond Syrië hebben het moeilijk. Na vijf jaar uitzichtloze burgeroorlog zijn twaalf van de achttien miljoen Syriërs op drift. Ook de kerken worden zwaar getroffen. In Syrië is twee derde van de leden gevlucht, weg van geweld, armoede en ellende. Libanon, Irak en Jordanië zijn overstroomd met vluchtelingen. De kerk in het Midden-Oosten houdt haar deuren open en biedt mensen hulp met voedselpakketten en onderdak. Ze delen wat ze hebben. Maar de rek lijkt eruit. Veel meer vluchtelingen kunnen kerken niet bergen. Toch houden ze stand, soms tegen beter weten in. Ze voelen zich regelmatig alleen staan. Kerk in Actie luidt de noodklok voor kerken in het Midden-Oosten. Ons gebed en onze steun zijn hard nodig zodat zij vol kunnen houden. Samen zijn we de kerk in actie. Wij willen delen van wat ons gegeven is."

Theo Leering exposeert in MCA

Werk van Theo Leering, door inspiratie en concentratie.

ALKMAAR - Theo Leering exposeert zijn schilderijen in het Medisch Centrum Alkmaar. Dat doet hij tot en met 30 september. De thema's van de schilderijen zijn uiteenlopend, maar muzikanten en hun instrumenten spelen als inspiratiebron een belangrijke rol. Theo kan bij muzikanten eindeloos variëren met hun houding en gemoedstoestand. Bij veel schilderijen zien we muzikanten die al lange tijd gemusiceerd hebben en door vermoeidheid en overmatig drankgebruik nauwelijks meer op hun benen kunnen staan. Als Theo schildert, gaat er geen moment voorbij zonder muziek. Het brengt hem in de juiste concentratie en sommige partijen in het schilderij vragen om een bepaald genre muziek. Dit is nodig om in een goed ritme te komen. Het werk van Theo is te zien in de Hoofdstraat van het MCA, tussen de hoofdingang en ingang Metiusgracht. Theo toont zijn werk eveneens in oktober tijdens de Kunsttiendaagse in Hotel Breeburgh aan de Breelaan 22 in Bergen.

Kunstgrasveld voor HSV

AZ-trainer John van den Brom opent kunstgrasveld HSV. Bron foto: HSV

HEILOO - Afgelopen zondag werd het nieuwe kunstgrasveld van HSV in Heiloo geopend. Dat deed John van den Brom, trainer van AZ.
Eerst ontving het bestuur en de sponsorcommissie de top-, hoofd- en stersponsors in de kantine van HSV. Na een woordje van voorzitter Wim Leering, waarin hij dank uitsprak voor alle werkzaamheden die gedaan zijn door het stichtingsbestuur en door heel veel vrijwilligers, sprak daarna Bert Schelhaas namens de sponsorcommissie. Hij sprak over de positieve situatie die op dit moment heerst bij HSV. Hij roemde het gebeuren op voetbalgebied, de organisatie en de geweldige sfeer bij de rood/gele familie. Hierdoor zijn de huidige presentatie van de nieuwe reclameborden, de vlaggen van de sponsoren en het bord met de namen van deze groep sponsoren bij de ingang heel opvallend. Verder werd de nieuwe website van HSV geïntroduceerd door Martijn Apeldoorn van Specialist in Websites. Hierna vertelde John van den Brom, trainer van AZ, over zijn loopbaan en vooral over de fijne samenwerking met het huidige AZ-bestuur en de selektie. Tevens werd gebruik gemaakt van de gelegenheid om hem vragen te stellen.

Door het lint
Om 13.45 uur deden achtereenvolgens Wim Leering en wethouder Rob Opdam een woordje op het nieuwe kunstgrasveld over de samenwerking tussen HSV en de gemeente en over het tot stand komen van dit nieuwe veld. Vervolgens knipte John van den Brom het lint door onder een boog van rood/gele ballonnen, waarna de scheidsrechter en de teams van HSV en Meervogels '31 het veld betraden voor hun tweede competitiewedstrijd van het seizoen.

Nadat het tweede team 's morgens met 2 -1 won van KGB, kwam Meervogels uit Akersloot bij HSV 1 op bezoek. De 'koeten' begonnen furieus en binnen zeven minuten stond er een 0-2 stand op het bord. In de zestiende minuut schoot Dennis Houtenbos, de latere 'man of the match', van afstand de aansluitende treffer in. Deze stand bleef tot de rust zo staan. In de achtenveertigste minuut kreeg Ahrend Swart dankzij een overstapje van een M.- verdediger de bal voor zijn voeten, waarna hij hard en hoog uithaalde in de korte hoek: 2-2. De strijd ging daarna op en neer en in de achtentachtigste minuut kon Cas Kaandorp met een mooi geplaatste bal vanaf de buitenkant de zo gehoopte voorsprong inschieten, 3-2. Bij een alles of niets-poging ging ook de geel/zwarte keeper mee toen Meervogels nog een corner kreeg. Deze bal werd afgeslagen, kwam bij Max Dekker terecht, die vanaf de eigen helft aan een solo begon met nog twee tegenstanders in zijn omgeving. Gelukkig wist Max de bal in het doel te lopen, waarna de prima leidende scheidsrechter Poortier meteen voor het einde floot.

Al met al een heel fijne dag voor HSV en volgende week wacht de thuiswedstrijd tegen SVW'27 uit Heerhugowaard.

Heiloos succes op WK Honkbal voor vrouwen

HEILOO - Famke Gildemacher van Double Stars is na afloop van het WK uitgeroepen tot beste verdedigende speelster van het mondiale toernooi. Ook haar teamgenoot Esther Maliepaard werd bekroond. Het zijn de eerste prijzen voor Nederland ooit op een WK dameshonkbal.

Gildemacher en Maliepaard zorgden daarmee voor een nog groter succes voor het Nederlands damesteam op het wereldkampioenschap. Nadat Oranje de afgelopen dagen het meest succesvolle WK bekroonde met overwinningen op Hong Kong en Pakistan, mochten de twee speelsters uit de ploeg van manager Eddie Dix een persoonlijke prijs in ontvangst nemen. Dat gebeurde tijdens de slotceremonie in het Dream Park in Gijan City in Zuid-Korea. Gildemacher ontving de prijs voor de 'Most Outstandig Defensive Player'. Derde honkvrouw Gildemacher bleef tijdens haar tweede wereldkampioenschap verdedigend foutloos. De speelster van Double Stars Heiloo kwam voor Oranje in alle zeven wedstrijden in actie en was betrokken bij achtentwintig veldacties. Daarvan maakte ze zestien nullen zelf.

Maliepaard werd onderscheiden voor de meeste gestolen honken. De negenentwintigjarige speelster van HSCN Nuenen, eerste honkvrouw van Oranje, troefde de concurrentie af met negen gestolen honken. De Japanse pitcher Ayami Sato werd voor de tweede keer op rij uitgeroepen tot 'Meest Waardevolle Speelster van het WK'. Zij leidde in de finale Japan naar de titel. Pitcher Sato (5-1-2-4) gooide de volledige zeven innings voor haar derde win in dit toernooi. Canada werd tweede en Venezuela eindigde op de derde plek.

Honkbaltraining jeugd is weer begonnen. Doe je mee?

Pupillen Double Stars met trainers.

HEILOO - De jeugd van Honk- en softbalvereniging Double Stars Heiloo begon na het zomerseizoen weer met de trainingen. Lijkt het je leuk om deze teamsport te proberen? Kom dan een keer langs om vrijblijvend mee te trainen. Je hoeft je niet van tevoren aan te melden. Kom vangen, slaan, sliden, rennen en meer. Wie weet is deze coole sport precies wat je zoekt!

Iedere woensdag traint de jongste groep Beeballers (vanaf 5 jaar) van 17.00 tot 18.00 uur op het jeugdveld van Double Stars aan de Vennewatersweg. De iets oudere kinderen (Majors) trainen woensdag van 17.45 tot 19.00 uur. De Pupillen (9 t/m 11 jaar) trainen op vrijdag van 16.30 tot 18.00 uur.

Voor jong en oud
Op 1 oktober, vanaf 13.00 uur, organiseert Double Stars een mixed softbaltoernooi met barbecue en feest. Nog nooit een bal geslagen of heb je juist ervaring? Stel een team samen of meld je individueel aan en doe gezellig mee. Kijk op de Facebookpagina (Double Stars Heiloo) voor meer informatie en aanmelding.

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

PK Biking: 'Wimmen' maken de dienst uit

HEILOO - Wim Verdonk (Egmond aan den Hoef) won toch nog met overmacht de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in Akersloot.

Onder zomerse omstandigheden was het good-old Henk Jan Verdonk senior die op Sportcomplex de Cloppenburgh middels een pikstart een afscheiding probeerde te forceren. Aanvankelijk sloeg Verdonk senior een gaatje, maar al in de eerste ronde werd hij tot de orde geroepen en nam jongste zoon Wim het roer over. Wim Verdonk kwam op voorsprong, maar moest nog het meest beducht zijn voor de ervaren - en als een aasgier loerende - Wim Mandemakers uit Heiloo. Al bij een foutje van Verdonk had Mandemakers zomaar weer kunnen aansluiten.

Maar Wim Verdonk bleef alert en liet geen steken vallen; integendeel, het gat werd zo groot, dat van enige dreiging vanuit de hoek van Wim Mandemakers geen sprake meer was. De strijd om de resterende plaats op het podium ging tussen Alkmaarder Henk Louwe, Henk Jan Verdonk senior en de man uit Uitgeest: Wilfred Knegt. De laatste mocht de overgebleven plek op het podium innemen. De deelname van een vijftal jeugdige mountainbikers uit de regio toont aan dat zij ook de weg naar Akersloot weten te vinden.

Uitslag:
Heren: 1. Wim Verdonk, Egmond aan den Hoef, 2. Wim Mandemakers, Heiloo, 3. Wilfred Knegt, Uitgeest, 4. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan den Hoef, 5. Henk Louwe, Alkmaar, 6. Bram Houtkooper, Alkmaar, 7. Koen Houtkooper, Alkmaar, 8. Jacco Kemp, Egmond aan den Hoef, 9. Ronald Mossinkhoff, Akersloot, 10. Hidde Buur, Akersloot
Uitslag vrouwen: 1. Femke Mossinkhoff, 2. Mariette Riesebosch, Alkmaar.

Nieuw schaakseizoen SV Oppositie

Gezellige denksport.

HEILOO - De schaakvereniging Oppositie uit Heiloo startte het nieuwe seizoen op 6 september met de jaarvergadering, gevolgd door de eerste ronde van de interne competitie op dinsdag 13 september in het Trefpunt (senioren). De jeugd begint vrijdag 16 september in de strandwal op het GGZ-terrein. Er wordt van 19.00 tot 20.00 uur schaakles gegeven volgens het beroemde stappenplan, gevolgd door examens (via de stappen) aan het eind van het seizoen. Verder organiseert Oppositie elk jaar het schoolschaakkampioenschap en een groot jeugdtoernooi, het zogenaamde GP-toernooi. Bij de senioren wordt er ook deelgenomen aan de Bondscompetitie (van de Noord-Hollandse Schaakbond, onderdeel van de KNSB). Oppositie komt daarin uit met drie teams. Oppositie 1 werd het afgelopen seizoen kampioen in de derde klasse en is aldus gepromoveerd naar de tweede klasse. Zowel bij de jeugd als bij de senioren is er ruimte voor nieuwe leden. Zie voor meer informatie sv-oppositie.nl.

Nieuwe outfit voor jeugd tennisvereniging Limmen

Sportief plezier bij TV Limmen.

LIMMEN - TV Limmen startte de najaarscompetitie voor de jeugd goed. De gehele jeugd is in een nieuwe competitieoutfit gestoken met dank aan sponsoren Sunco (Ronald Wit) en Sporthuis Johan Jansen (Marc Niesten).

Voor twee van de tien jeugdteams begon de competitie met een thuiswedstrijd op zondagmorgen. De deelnemers speelden op zeven banen in twee categorieën: Rood (5 t/m 9 jaar) en Oranje (8 t/m 11 jaar). Afhankelijk van de leeftijd wordt de grootte van de baan en het aantal regels aangepast. Zo ontstaat voor elk niveau een uitdagend spelletje. Voor de bijna vijftig kinderen uit Limmen, Bakkum, Castricum, Uitgeest en Heemskerk, aanwezig op het schitterend gelegen Sportpark De Voetel in Limmen, was het een zeer geslaagde ochtend, mede dankzij het prachtige weer. Lijkt het jou ook leuk een keer te komen tennissen bij TV Limmen? Je bent van harte welkom. Het maakt niet uit hoe oud of hoe goed je bent. Neem contact op met de jeugdcommissie via jc@tvlimmen.nl voor meer informatie.

Start damseizoen

HEILOO - De onderlinge competitie van D.C.H. (Damclub Heiloo) begint donderdagavond 15 september. Nieuwe leden zijn van harte welkom om 19.30 uur in de kleine zaal van het sportcomplex het Vennewater. Er is begeleiding aanwezig. Er was veel belangstelling voor de kraam van damclub Heiloo op de markt van Uit&Zo. Veel mensen deden een gokje naar het aantal damstenen in de bokaal. Dhr. Hoebe uit Limmen heeft blijkbaar helderziende gaven. Hij raadde exact het aantal van 159 damstenen en won daarmee de cadeaubon van 25 euro.

Afscheid Elly Hentzen Heilooër Bridgeclub

Bloemen voor Elly Hentzen.

HEILOO - Elly Hentzen nam vorige week afscheid als bestuurslid van de Heilooër Bridgecub. Dat gebeurde tijdens de Algemene Ledenvergadering. Elly vervulde zes jaar bekwaam en zorgvuldig haar rol als voorzitter. Rob Kos is gekozen als nieuw bestuurslid. Maar liefst 75 procent van de leden was bij de ledenvergadering aanwezig, dat is een pluim voor de club. Hier werd ook de verbeterde website toegelicht, zie www.heilooerbridgeclub.nl.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Nieuwe LEDEN gezocht: schilders of beeldhouwers/boetseerders. KUNSTCOLLECTIEF ALKMAAR is een groep van twaalf kunstenaars die gezamenlijk ATELIERRUIMTE huurt in het oude centrum van Alkmaar. Kosten: ca. 250 euro per half jaar. Website: www.alkmaarskunstcollectief.nl

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

KOFFERBAKMARKT HEILOO ZONDAG 18 SEPTEMBER van 9 tot 15:30 op De Omloop. Staplaats vanaf € 10, opgeven nog mogelijk. Alle info op www.kofferbakmarktheiloo.nl

TE HUUR in Alkmaar. Edisonweg 29 m2 Bedrijfsruimte voor ZZP-er. Aparte toiletruimte, Electra, Wifi, € 220,- p/maand. Tel: 06 - 5392 6633

BIJLES nodig? Ik, 18-jarige student ben afgelopen jaar cum laude geslaagd voor het gymnasium, profiel NT/NG. Alle vakken mogelijk. 10 euro per uur. 06 4065 7725. Ik heb ervaring met bijles geven.

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Leer Spaans bij Campo del Sol in Heiloo. Nog enkele plaatsen vrij voor beginners op do om 13.00 uur. Ook gevorderden en leesclub. Gediplomeerd en ervaren docente. kleine groepen. www.campodelsol.org 072-5669956.

LET OP: Nieuw e-mailadres van Jenny Cornelissen-Franse les beginners en and.niveaus, Heiloo 072 5336878                 jennymcornelissen@gmail.com

Vlooienmarkt Castricum. Zon. 18 sept 10-17 uur. Sporthal De Bloemen. Huur ook een kraam! Tel. 06 3910 8152

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

MUZIEK op Schoot voor BABY'S en PEUTERS. Cursus start weer eind sept. Wees welkom! www.spelenderwijsmuziek.nl.

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

TE HUUR gemeubileerd ZOMERHUIS (2 slaapkamers) in Heiloo. 42 m2. Per 1 oktober 2016. Tel: 06 - 1300 2662

Te Huur Autobox in Mariënstein,geen elektra huur € 105,= P.M.06-12737003

ENGLISH CONVERSATION COURSE for LADIES Please join us for Monday mornings starting in October. Friendly group, informal home setting in Heiloo. Discuss current events and contemporary topics. For more information call 06 414 860 42€ 75 for 10 lessons.

TE HUUR in Heiloo a/d rand van Ypestein ZOMERHUIS per 1.10.2016 € 650,- incl.gas-water-licht. Brief onder nummer 100.

Kantoor te huur in centrum Heiloo 270 m2 luxe kantoorruimte beschikbaar (ook kamers vanaf 16 m2). Info? 072-5410941

TE HUUR Nijverheidsweg 2 C te Heiloo. Mooie bedrijfs-/opslagruimte met een vloeropp.van ca. 205 m². Gunstige ligging op bedrijventerrein Oosterzij. Huurprijs € 683,- per maand. Snel beschikbaar. Info: Van der Borden Makelaardij 072-5141000

Gezellig weekendje Groningen in een comfortabele auto ? Datum prikken op www. Huurauto-Heiloo.nl

It'er, 29, werkt fulltime. Zoekt dringend woonruimte in Alkmaar e.o. Evt. tijdelijk. 06 5234 8134

CURSUS BEELDHOUWEN in speksteen albast serpentijn etc U werkt in een kleine groep op de dinsdag ochtend of avond. Voor meer info bel Liesbeth Zomerdijk 06 5147 7838

Zit uw kind in groep 4 en heeft het moeite met lezen? Dinsdag 27 september start de LEESCLUB bij de BIEB! In deze 8 weekse cursus gaan kinderen onder begeleiding van een ervaren REMEDIAL TEACHER leeskilometers maken.Voor meer informatie: www.remedialteaching-heiloo.nl

Studeren en verhuizen ? Huur een volume auto. www.Huurauto-Heiloo.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

CURSUS TAROT start 30 september. Kijk voor meer info op tarotconsultant.nl of bel naar 06 - 1278 3640

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

KNIPKAPPER Tom Beentjes is wegens vakantie GESLOTEN van 12 t/m 19 september. Dinsdag 20 september sta ik weer voor u klaar.

TE KOOP in goede staat 2 relax FAUTEUILS, relax BANK 2 zits. Echt leer, creme kleur. Tel: 072 - 533 6347 € 350,-

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 481 166 91.

Schilder binnen en buiten. Heel mooie prijs. 06 1709 0670

BLOKFLUITLES met plezier! Door gedipl. docente. Heel betaalbaar. Gratis proefles. www.spelenderwijsmuziek.nl.