De Uitkijkpost

7 mei 2014

De Uitkijkpost 7 mei 2014


Nieuw theaterprogramma de Beun

Foto: Saskia Kerkhoff

HEILOO - Bij deze Uitkijkpost treft u de theatergids van de Stichting Vrienden van de Beun aan met het programma voor het seizoen 2014-2015.

De stichting heeft weer 24 voorstellingen van beroepsartiesten geprogrammeerd. Met als kernactiviteiten, zoals gewoonlijk: toneel, cabaret en muziek, en kindervoorstellingen. Wie geen gids heeft ontvangen, vanwege een Nee/nee-sticker of een Nee/ja-sticker, kan hierover het beste mailen naar secr@vriendenvandebeun.nl. Natuurlijk staat de theatergids ook al online, op www.vriendenvandebeun.nl. Voor toneel zijn onder anderen geboekt: Liz Snoijink en Peter Tuinman (in Tot volgend jaar), Porgy Franssen (Geluk), Susan Visser (Madame Bovary), Marion Bloem (Geen gewoon Indisch meisje) en Dragan Bakema (Zout op mijn huid). Onder de cabaretiers die De Beun zullen aandoen zijn Erik van Muiswinkel, Van der Laan & Woe, Pieter Derks en Hans Dorrestijn.
En wat dacht u van de muzikale klappers? Topactrice Hadewych Minis als zangeres, trompettist Eric Vloeimans, Mathilde Santing, harpist Remy van Kesteren en jazzpianist Ruben Hein. De kindervoorstellingen zijn 'De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween' en Frank Groothof met 'Ridder Florian'.
En dan niet te vergeten Kirsten van Teijn, geboren en getogen in Heiloo, opgeleid in De Beun bij het Jeugdtheater Heiloo, die onlangs bij het Groninger Studenten Cabaretfestival alle drie de prijzen in de wacht sleepte en haar eerste avondvullende voorstelling brengt onder de titel 'Heilloos'! Niet voor niets siert haar vrolijke gezicht de voorpagina van de nieuwe theatergids.
Dit fraaie aanbod van voorstellingen van de Stichting Vrienden van de Beun is mogelijk dankzij de inzet van de 17 vaste vrijwilligers van de stichting en dankzij de steun van donateurs en sponsors! Dank gaat dan ook uit naar de donateurs en sponsors, met name de gemeente Heiloo, de Bibliotheek Heiloo, het Taqa Cultuurfonds en de nieuwe sponsor Rabobank Noord-Kennemerland.
Hoe u kaarten kunt bestellen, staat nauwkeurig beschreven in de gids (op bladzijde 21), evenals op de website, waar ook alle verdere informatie te vinden is:
www.vriendenvandebeun.nl.

Nieuwe plannen Nijenburg

Herbestemmingsproject van Natuurmonumentenvoor cultuurhistorische boerderij

HEILOO - Natuurmonumenten is met de cultuurhistorische boerderij op landgoed Nijenburg geselecteerd als Herbestemmingsproject van de provincie Noord Holland. Dat betekent dat actief gezocht wordt naar een goede herbestemming van deze leegstaande karakteristieke boerderij.

Naast de boerderij Nijenburg, zijn ook de oude Bensdorp chocoladefabriek in Bussum en het voormalig gemeentehuis van Wieringerwerf geselecteerd voor het herbestemmingsprogramma van de provincie. Natuurmonumenten is enorm blij met deze ondersteuning bij het zoeken naar een nieuwe functie voor de prachtige oude boerderij die onderdeel is van het landgoed Nijenburg in Heiloo. Roline de Wilde, regiodirecteur: ,,Wij hebben al veel geïnvesteerd in het herstel van de tuinen en het park van landgoed Nijenburg. Hopelijk lukt het op de boerderij van dit landgoed een mooie ontmoetingsplek te creëren. Een inspirerende plek voor de vele bezoekers die genieten van de prachtige historie en natuur van landgoed Nijenburg. Wij kijken uit naar inspirerende, creatieve en realistische ideeën. Fijn om dankzij programma Herbestemming hier samen met de omgeving over door te kunnen denken." De oude boerenschuur is een gemeentelijk monument en stamt uit de 19e eeuw. Vanaf 2009 wordt de boerderij niet meer als zodanig gebruikt en zijn in het weiland er rondom wandelpaden aangelegd. Het landgoed Nijenburg is kort na 1600 gesticht op de oude strandwal. De boerderij is al te vinden op kaarten van midden 18de eeuw.
Sinds 2010 gaat het programma Herbestemming NH in opdracht van provincie Noord-Holland met succes leegstand en verval van gebouwd erfgoed in Noord-Holland tegen. Als aanjager initieert Herbestemming NH de dialoog tussen eigenaren, experts, creatieven en bewoners over potentiele nieuwe functies van leegstaande karakteristieke gebouwen. Zo krijgt niet alleen het gebouw zelf maar ook het omringende gebied een nieuwe impuls. In de afgelopen vier jaar zijn zo meer dan tien gebouwen een stap verder geholpen naar een nieuwe bestemming. Meer informatie staat op www.herbestemmingnh.nl.

3 / 24

5 / 24

7 / 24

9 / 24

11 / 24

Leven in een andere cultuur maakt je rijker

HEILOO - Al vele jaren bemiddelt Rotary Club Heiloo in internationale uitwisseling van scholieren.

Op dit moment zijn in Heiloo een jongen uit Mexico en een meisje uit Chili. Ze volgen lessen op het PCC en delen het dagelijks leven met de gezinnen waar ze nu wonen. Twee jongeren uit Heiloo wonen dit schooljaar in Zuid Amerika. Voor de ontvangende gezinnen en de jongelui is het een stimulerende ervaring om heel nauw contact te hebben met mensen uit andere culturen. De ervaring heeft geleerd dat zo'n contact een buitengewoon positieve invloed heeft op de ontwikkeling van jonge mensen. Behalve de uitwisseling met vertrek in juli en terugkeer een jaar later zijn er ook uitwisselingen van circa vier weken. Daarbij gaat een jongen of meisje uit onze omgeving naar een gezin in het buitenland en uit dat gezin komt dan als uitwisseling een jongere naar de familie van de Nederlandse scholier. Dat wordt family-to-family exchange genoemd. Voor zo'n kortere uitwisseling is een verblijf in India bijvoorbeeld heel interessant. Rotary Club Heiloo heeft met Rotary Clubs in India contact. Dat heeft er onder andere toe geleid dat er nu zes deskundigen op gebied van water-, grond- en lucht-zuivering uit India hier vier weken onderzoeken hoe we dat in Nederland doen. Ben je afgestudeerd of in de laatste fase van je studie dan kan je misschien gebruik maken van de mogelijkheid een stage van een of meer maanden in het buitenland te doen via het programma dat New Generation Exchange wordt genoemd. Op zaterdag 14 juni wordt in Woerden de jaarlijkse voorlichtingsdag over uitwisseling via Rotary gehouden. Wil je meer weten bel dan met Kees Groot, tel. 072- 5321501 of Kees Schermerhorn, tel. 072- 5154122 en kijk ook op www.rotary.nl/yep.

13 / 24

14 / 24

Nieuw in Limmen: extra korting op Firezone Friday

LIMMEN - Na 'maandag wasdag' en 'woensdag gehaktdag' introduceert Firezone, de landelijke keten van onbemande tankstations nu Firezone Friday. Klanten van Firezone Limmen aan de Rijkswegkunnen vanaf aanstaande vrijdag hun tank met extra hoge korting voltanken. Bij alle andere Firezonestations zoals die in Uitgeest, Alkmaar en Assendelft gelden overigens dezelfde voordelige tarieven. ,,We hebben nu al bijna tien jaar kunnen bekijken op welke dag onze vaste klanten het vaakst tanken en willen deze klanten graag iets teruggeven voor het in ons gestelde vertrouwen', aldus de directeur van Firezone Peter Groen. Daarom verhogen wij onze kortingen (vanaf de landelijke adviesprijs) op de drukste dag van de week tot 15 cent per liter! Zo kan iedereen in het weekend voordelig naar het sportterrein of naar de familie", voegt Groen daar aan toe. Firezone staat bekend om haar lage prijzen en ludieke acties zoals de dobbelacties waarbij men met het gooien van dubbele ogen een tank gratis brandstof kan winnen. Naast deze acties is er op de Facebookpagina van Firezone ook altijd iets te beleven.

Zaaien voor meer vlinders bij De Oude Knegt

AKERSLOOT - De Nederlandse Vlinderstichting heeft in het kader van het Idylle-project bloemrijk zaad beschikbaar gesteld voor de molenbiotoop van De Oude Knegt in Akersloot.

Zo'n 1500 vierkante meter grond is ingezaaid met een mengsel van duurzame inheemse plantensoorten. Op meer plaatsen in Nederland worden stroken grond bewerkt om ze geschikt te maken voor naar voedsel zoekende bijen en vlinders. Door verstedelijking en intensieve landbouw zijn de traditionele bloemrijke weilanden in Nederland een schaars geworden. De Nationale Postcode Loterij maakt dit project financieel mogelijk. In Akersloot stelde Loonbedrijf Van Vliet materieel beschikbaar. De werkzaamheden werden uitgevoerd door vrijwilligers van de Stichting Uitgeester en Akersloter Molens. Informatie: www.oudeknegt.nl.

Hoeverveiling in Egmond

EGMOND - Op zaterdagavond 10 mei zal de traditionele Hoeverveiling weer plaatsvinden in dorpshuis Hanswijk. De avond begint om 20.00 uur. Inmiddels is de catalogus samengesteld en er zijn weer fraaie koopjes. Dit jaar ook weer een paar nieuwe bijzondere kavels in de catalogus. Zo gaan er dit keer ook helikoptervluchten, etentjes in griekse sfeer en nog meer onder de hamer. De opbrengst komt ten goede aan de kerk en de deelnemende verenigingen.

Conquista is er voor jou!

LIMMEN - Jongerencentrum Conquista heeft weer een vol programma. Woensdag 7 mei van 14.00 tot 17.00 uur is er open inloop bij Club. Vanmiddag kun je zelf bepalen wat je wilt doen. Er staan negen computers voor je klaar waarop je kunt gamen en internetten. Je kunt zelf muziek komen draaien in de Dj- hoek. Maar je kunt natuurlijk ook poolbiljarten, knutselen, op de Wii en de playstation 3 met een mega groot scherm spelen! Vrijdagavond 9 mei van 19.00 tot 23.00 uur is er open inloop bij Club X-tra XL. Zaterdagochtend 10 mei van 10.30 tot 12.00 uur gaan ze Moederdagcadeau maken. Voor de allerliefste moeders gaan wij vandaag een mooi cadeau maken. Zaterdagavond 10 mei wordt 'Hello spring' gevierd. Dit wordt een te gek feest met Dj's en een speciale gast Dj. Wil jij hier bij zijn? Bestel dan nu een kaartje via hellospringlimmen.eventbrite.nl. Of haal je kaartje bij Conquista tijdens openingsuren voor € 4,-. Toegang is tot 16 jaar en er wordt geen alcohol geschonken! Blijf op de hoogte via Facebook en word vriendjes met Conquista @ http://www.facebook.com/#!/conquista.limmen. Jongerencentrum Conquista, Kerkweg 50 te Limmen.

Truly gezellig bij Limmen Ludiek

LIMMEN – 'Truly gezellig' waren de woorden waar Barak Obama pas geleden de lachers mee op zijn hand kreeg tijdens de afsluitende persconferentie in Den Haag van de Nucleaire top. Er was geen goed Engels woord voor dus toen moest het wel in het Nederlands. Ook de maandelijkse sorteeravonden van Limmen Ludiek zijn natuurlijk altijd ouderwets Truly Gezellig. Eens per maand, vaak op een vrijdag, organiseert Limmen Ludiek speciale kurken sorteeravonden. In De Kurkenhof ( voormalige EBA op de Jan Valkeringlaan ) komen vrijwilligers jong en oud samen om per avond een kleine 35.000 kurken uit te sorteren. Want alle kurken die als een tsunami Limmen binnen stromen moeten wel op kleur worden uitgezocht. Het 160 m2 wereldrecord kurken mozaïek van Limmen Ludiek zal gaan bestaan uit minimaal 7 verschillende kleurschakeringen. ,,Dit is best een klusje. Maar net als bij Bloemendagen maken vele handen licht werk en het is er altijd erg truly gezellig. Kom dus ook eens langs om deze unieke sfeer zelf mee te maken. Naast de gezelligheid, een natje en een droogje maak je natuurlijk ook een uniek wereldrecord mogelijk in 2015. En wie kan dat nu allemaal zeggen in Nederland' zegt voorzitter Kees de Jong. De Jong gaat verder; ' De eerst volgende sorteeravond is vrijdag 16 mei en de poorten van onze Kurkenhof zullen vanaf 19.00 voor een ieder openstaan. Kom gezellig langs met een koppeltje of alleen want we hebben echt alle hulp nu al super hard nodig. Zonder gesorteerde kurken valt er weinig te mozaïeken dus kom ons helpen." Voor meer informatie: limmenludiek.nl.

Gemalen- en molendagen

AKERSLOOT - Op 10 en 11 mei worden de landelijke Gemalen- en molendagen gehouden.

Reden dat het Gemaal 1879 te Akersloot op zondag 11 mei de gehele dag is geopend. Er zal uitleg worden gegeven over de functie in de waterhuishouding van dit provinciale waterstaatsmonument. Dit nog altijd werkende gemaal zal die dag van tijd tot tijd water verpompen. Tevens zal er worden stilgestaan bij de monumentale status van het gebouw. In het gemaal is verder een expositie te bezichtigen van de glas- en keramiekkunstenaar Lucie Admiraal. Dit alles is gratis toegankelijk. U kunt het gemaal vinden op de Fielkerweg 4 (Klein Dorregeest) in Akersloot, www.gemaal1879.nl.

EGMOND - Op zaterdagavond 10 mei zal de traditionele Hoeverveiling weer plaatsvinden in dorpshuis Hanswijk. De avond begint om 20.00 uur.

Inmiddels is de catalogus samengesteld en er zijn weer fraaie koopjes. Dit jaar ook weer een paar nieuwe bijzondere kavels in de catalogus. Zo gaan er dit keer ook helikoptervluchten, etentjes in griekse sfeer en nog meer onder de hamer.

Zorg dat u er bij bent deze avond voor Moederdag. De opbrengst komt ten goede aan de kerk en de deelnemende verenigingen.

Al wint alweer van favoriete tegenstander

schaken

LIMMEN - Op vrijdag 2 mei speelde SV Vredeburg ronde 27 van de interne competitie. Met nog drie ronden te gaan krijgt de ranglijst langzaam maar zeker vaste vorm.

Handenwrijvend constateerde Theo Al dat het computersysteem hem had ingedeeld voor een partij tegen Nico Pepping, één van zijn favoriete tegenstanders. En inderdaad: na een kleine twintig zetten had Al alweer gewonnen. Pepping had een lepe combinatie over het hoofd gezien. Bob Stolp boekte een uitstekende overwinning op Gertjan Hafkamp. Met een even onverwachte als sterke damezet won hij beslissend een paard. Jos Admiraal en Harold Ebels speelden een Siciliaanse partij volgens het boekje. Omdat voorzitter en secretaris van de vereniging beiden geen fouten maakten, was remise het logische resultaat. Jaap Limmen was niet scherp: in zijn partij tegen Dick Aafjes blunderde hij op de veertiende zet een dame weg en kon opgeven. Marcel Wester creëerde enkele gevaarlijke dreigingen in zijn partij tegen Jeroen van Vliet. Maar het was een slimme paardvork van Van Vliet die uiteindelijk de partij besliste in het nadeel van Wester. Hidde Ebels speelde de Spaande opening voortreffelijk tegen Bert Hollander en won in het vroege middenspel een loper en vervolgens de partij. Ondanks zijn afgetekende nederlaag tegen Marc Voorwalt gaf Bert van Diermen na afloop aan 'een lekker potje' te hebben gespeeld. En dat typeert Van Diermen, maar ook SV Vredeburg: de punten tellen, maar het schaakplezier staat bovenaan! Het duel tussen Sandra Hollander en Ed Stolp was lang en enerverend. In het diepe eindspel toonde Sandra haar niet geringe kunnen door met subtiele zetten een pion naar de overzijde te loodsen en het punt te scoren. Sandra mengde zich daarmee in het ultraspannende gevecht om de bronzen medaille. Andere kandidaten daarvoor zijn haar broer Bert, Hidde Ebels en oude rot Gertjan Hafkamp. Goud en zilver gaan naar verwachting naar Bob Stolp en Harold Ebels, die voldoende afstand hebben genomen.

HSV terechte kampioen vierde klasse C

Foto: Jacqueline de Vr´

HEILOO - De spanning was om te snijden, maar omdat de tussenstanden van Beemster – Alcmaria Victrix steeds gunstig bleven en HSV na 21 minuten op 0 – 1 kwam en die stand wist vast te houden, was na negentig minuten duidelijk dat HSV de terechte kampioen was van de vierde klasse C.

HSV was ervan overtuigd dat ze moest laten zien wie de beste was in dit seizoen. Na de domper van vorige week tegen De Rijp, een gelijk spel, was HSV de betere ploeg in Bergen. Vanaf het beginsignaal speelde HSV op de helft van Berdos met kansen en mogelijkheden voor William de Haan en Jesper de Vré, die echter geen doel troffen. Na 21 minuten speelde Jesper twee man voorbij en ging de 16 m. in waar hij werd onderuitgehaald. Dit leverde, behalve een rode kaart voor de Berdos-verdediger, ook een penalty op. Jesper nam zelf plaats achter de bal en scoorde de 0 – 1. HSV bleef aanvallen en de kansen kwamen, maar de afronding liet jammer genoeg te wensen over. Zo schoot Steef Kaandorp tot twee keer toe een vrije trap, één in de muur en de tweede net over. Ook een combinatie van Marc Baars, Jesper en William werd door Marc ingeschoten, maar deze bal kwam op het lichaam van de keeper. Invaller Ruben Bugter schoot in de 90ste minuut de bal net over. Na 95 minuten was de strijd gestreden en was HSV kampioen.
Zondag speelt HSV thuis tegen Kwadijk; na afloop is er live-muziek in De Basis.

Scholensportdagen 14 en 21 mei

Foto: Carolien Breed

HEILOO – Het vervolg van de vorig jaar gehouden Scholensportdag voor de groepen 7 en 8 van alle Heilooër basisscholen vindt plaats op woensdag 14 mei voor de groepen 5 en 6 en op 21 mei voor de groepen 3 en 4. Locatie: de sportvelden van Foresters en Terriërs. Thema: Meedoen is belangrijker dan winnen!

De scholensportdag is een initiatief van SportRaad Heiloo en is ontstaan uit het succesvolle scholenproject Sport@School. Hierin worden met medewerking van Heilooër sportverenigingen en stagiaires van het CIOS en Horizon College, de gymlessen verzorgd voor alle basisscholen. De doelstelling van de SportRaad is om sport en bewegen bij jongeren te stimuleren en kinderen op een leuke manier met allerlei sporten kennis te laten maken. De scholensportdag sluit naadloos aan bij deze doelstelling. ,,De scholen zijn enthousiast, sommige hadden vroeger een sportdag, maar die zijn om diverse redenen wegbezuinigd", aldus Frans Endel voorzitter van SportRaad Heiloo. ,,Deze sportdagen voor dezelfde leeftijdsgroepen en op hetzelfde moment passen uitstekend in de doelstelling van de Sportraad." De organisatie van de scholensportdag is uitgebreid sinds de laatste scholensportdag van 2 oktober. In handen van Thom (afstuderende CIOS), Daphne, Chris en Siem (derdejaars CIOS) en Kevin en Roy (derdejaars Horizon College). De studenten worden bijgestaan door Melle en Jesse (leerlingen van PCC Oosterhout, Alkmaar; ze lopen stage bij de SportRaad en assisteren bij de lessen van Sport@School) en door zeventig leerlingen van de sportklassen 1 en 2 van het PCC Heiloo en 3 en 4 van PCC Oosterhout Alkmaar. Een verdubbeling ten opzichte van de vorige keer, nodig omdat op beide dagen tegen de 600 kinderen worden verwacht. Endel en Van Dijk zijn namens de SportRaad verantwoordelijk voor het geheel. De groepen worden begeleid door de docenten en welwillende ouders. Dit keer zijn een pauze en catering in het draaiboek opgenomen. Het wordt een Spelenkermis waarbij tien spelactiviteiten beschikbaar zijn voor acht teams. De kinderen hoeven hierdoor niet te wachten totdat een spel vrijkomt.
Op de velden van Foresters is een aantal samenwerkingsspellen en zijn zogenoemde Ajax-spellen uitgezet. Het Terriërs complex staat in het teken van de Olympische Spelen. Beide starten om 08.30 uur gezamenlijk met een warming-up, verzorgd door DorsSports, en weer gezamenlijk afgesloten.

Beklimming Mont Ventoux voor Stichting ALS

Foto: Carolien Breed

HEILOO – Emile Keyser uit Heiloo klimt op vrijdag 30 mei in Frankrijk op de pedalen voor de beklimming van de Mont Ventoux. Hij neemt deel aan Tour du ALS, een jaarlijks sponsor fietsevenement georganiseerd door Stichting ALS.

Emile heeft zich voorgenomen de Kale Berg tweemaal te veroveren om minimaal 1500 euro in te zamelen voor onderzoek naar deze slopende ziekte waar nog zo weinig over bekend is en waartegen nog geen behandeling bestaat! Net als velen had Emile tot enkele jaren geleden nooit van de ziekte ALS gehoord. Totdat bij een tante van hem de ongeneeslijke ziekte werd geconstateerd. Signalen uit de hersenen komen niet meer aan bij de spieren waarop deze stoppen met functioneren. ,,De wetenschap heeft geen idee hoe deze ziekte ontstaat en hoe te behandelen", vertelt Emile. ,,Het is bizar en heel beangstigend om iemand zo snel te zien aftakelen; de ziekte is genadeloos, je bent machteloos!" De gemiddelde levensverwachting van iemand met ALS is slechts enkele jaren. Nederland telt circa 1500 patiënten met ALS. Onlangs laaide de media-aandacht op vanwege de flamboyante oud-voetballer Fernando Ricksen die sinds kort aan ALS lijdt. De crematie van Emile's tante was afgelopen Oudejaarsdag; de spierziekte heeft bij haar in tweeënhalf jaar tijd keihard toegeslagen. ,,Je ziet iemand in korte tijd letterlijk voor je ogen aftakelen. Het beeld van mijn tante staat op mijn netvlies gebrand!" Emile wil iets doen en voor iemand die normaal gesproken 'niet met zijn kop in de krant hoeft' schroomt hij deze keer niets om minimaal 1500 euro binnen te halen. ,,Voor elke ALS patiënt in Nederland minstens één euro! Ik weet dat ik zal afzien op Mont Ventoux, maar ik ben gezond en kan deze keuze maken." Hij zal het parcours van Tour du ALS tweemaal afleggen; in totaal 94 kilometer waarin tweemaal de genadeloze beklimming van 19 kilometer bergopwaarts door weer en wind. Maar hij heeft het er graag voor over als hij daarmee een bijdrage kan leveren aan de strijd tegen ALS. Steun Emile Keyser en daarmee Stichting ALS via www.tourduals.nl. Bedrijven en particulieren; de donatie is aftrekbaar voor de belasting. Ga naar 'Zoek Deelnemer/team' en doneer!

Zeilscouting Victorie van start

zeilen

HEILOO - Het zeilseizoen bij scouting Victorie uit Heiloo is weer van start gegaan. Voor de meivakantie is het scoutingcentrum 'de Stierop' in Markenbinnen geopend en hebben wij onze lelievletten er weer neergelegd.

Vanuit de Stierop kunnen de verkenners (11 tot en met 16 jaar) nu elke zaterdag, en af en toe een heel weekend, gaan zeilen. Afgelopen zaterdag was de eerste echte zomeropkomst. Ze zijn, met het heerlijke weer, richting het eiland 'pannenkoek' op het Alkmaardermeer gezeild waar menselijke knopen zijn gelegd en weer uit elkaar gehaald. Foto's hiervan staan op de Facebookpagina en zijn ook te vinden via www.scoutingvictorie.nl. Komend weekend wordt een uitstapje naar Friesland gemaakt. De groep is uitgenodigd door enkele Friese scoutinggroepen om deel te nemen aan de bikkeltocht. Hierbij zal gezeild, geroeid, gewrikt en gejaagd moeten worden om zo snel mogelijk de route af te leggen. Natuurlijk gaan ze hun best doen om de felbegeerde bikkel-wisseltrofee voor het eerst naar Noord-Holland mee te nemen. Daarna zullen de verkenners weer veel weekenden op de Stierop zijn om goed te leren zeilen zodat ze uiteindelijk hun CWO3 zeildiploma op kunnen halen. Voor meer informatie kijk je op de site of mailen naar: verkenners@scoutingvictorie.nl.

18 / 24

19 / 24

21 / 24

24 / 24