De Uitkijkpost

1 maart 2017

De Uitkijkpost 1 maart 2017


Jongeren en politiek

Derek Groot (l) en Jurgen de Vries op de foto in de raadszaal in Heiloo. Foto: Evert Visser

HEILOO - Jongeren van achttien tot en met vijfentwintig jaar zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in politiek dan bijvoorbeeld dertigers en veertigers. Van de jongeren geeft slechts 35 procent aan tamelijk of zeer geïnteresseerd te zijn. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek. Wat is de oorzaak van de matige interesse en hoe jammer is dat? Vlak voor de landelijke verkiezingsdag op 15 maart vragen we dit aan Derek Groot uit Heiloo. Hij maakt deel uit van de jongerenafdeling van het CDA, het CDJA. Zijn kameraad Jurgen de Vries heeft daarentegen weinig met politiek. Een gesprek tussen twee uitersten.

Derek studeert Internationale Bedrijfskunde in Brussel en is lid van de Commissie Openbare Ruimte van de gemeente Heiloo waar hij zijn politieke leven begon. Voorheen maakte hij eveneens deel uit van het bestuur van het CDJA Noord-Holland Noord. Tegenwoordig werkt hij in het landelijk bestuur van het CDJA met de portefeuille Politiek & Internationaal. Daarbij richt hij zich vooral op milieu en duurzaamheid.

Voor Derek is politiek bezig zijn bijna een vanzelfsprekendheid. "Als je wilt bijdragen aan een duurzame wereld, zoals ik, dan kan dat uitsluitend door binnen de politiek beleid te maken. En sowieso is stemmen belangrijk, juist nu de wereld zo verandert." Derek is hierom teleurgesteld dat politiek zo weinig leeft bij jongeren. "Ik weet zeker dat veel mensen van mijn leeftijd wel een mening hebben, bijvoorbeeld over een veilige wereld en duurzaamheid. Ook voor hen zijn dit belangrijke thema's. Zeer jammer dat veel jongeren zich niet bij een politieke partij willen aansluiten en politiek beschouwen als te ver van hun bed. Wat er in Den Haag en Brussel gebeurt, raakt jongeren onvoldoende. Misschien omdat het vrij saai wordt gebracht in de media, met uitzondering van het wat oppervlakkige en eenzijdige PowNews waar jongeren wel naar kijken."

Derek Groot (l) en Jurgen de Vries op de foto in de raadszaal in Heiloo. Foto: Evert Visser

'Nergens aan vast'
Ook Jurgen vindt dat de politiek te weinig aansluit bij de belevingswereld van jongeren. Volgens hem ontbreekt het veel jongeren aan adequate kennis op dit gebied. "Als je te weinig weet van bepaalde onderwerpen en over wat partijen willen, hoe kun je je dan een mening vormen en welbewust stemmen? En een stap verder: hoe weet je bij welke partij je je zou moeten aansluiten als je politiek actief wilt worden? Eigenlijk vind ik dat het onderwijs meer aandacht aan politiek moet besteden. Zo kreeg ik in de vierde jaar van het VWO pas maatschappijleer, dat moet eerder." Jurgen studeerde tot voor kort 'Rechten' en wil graag een andere studie volgen. "Iets met media en muziek." Daarnaast houdt hij de politieke activiteiten bij - bijvoorbeeld via internet en kranten - en kreeg hij ook tijdens zijn opleidingen kennis mee op dit gebied. "Maar daar blijft het wel bij. Ik ben druk met mijn dj-werk. Ik maak mijn eigen muziek - melodische techno - en organiseer feestjes. Ik sluit mij liever niet aan bij een politieke partij, omdat ik nergens aan vast wil zitten: ik bepaal graag zelf wat ik doe en wanneer. Bovendien denk ik dat politieke ambitie vanuit jezelf moet komen, dat kun je niet dwingen. Het zit van binnen of niet." Verder kent Jurgen maar weinig jongeren die politiek actief zijn. "Wel spuwen ze hun gal op bijvoorbeeld Facebook. Voor hen blijkt uit zo'n post al voldoende politieke engagement." Tot slot vraagt Jurgen zich af hoeveel zin het heeft om politiek actief te zijn. "Hoewel ik veel respect heb voor het werk van Derek, vraag ik mij toch af wat je voor elkaar kunt krijgen in de politiek."

'Paus als popster'
Volgens Derek heeft politiek actief worden wel degelijk zin, zo weet hij uit ervaring. "De partijtop van het CDA luistert naar ons. We schrijven mee aan memo's en leggen resoluties voor aan de Europese Commissie. Daarna controleren we ook daadwerkelijk of lagere overheden zich conformeren aan de inhoud ervan. Gelukkig maken we dus niet alleen dikke rapporten, maar gebeurt er ook echt iets mee." De Heilooënaar vindt zijn werk zeer leuk en een goede manier om zichzelf te ontwikkelen. "Ik weet zeker dat ik meer opsteek over de maatschappij dan de gemiddelde student. Stukken lezen en voorbereiden, vergaderingen bijwonen, communiceren met mensen van het wetenschappelijk instituut, het nieuws goed bijhouden: het hoort er allemaal bij. Ook leerde ik bijvoorbeeld beter debatteren en spreken voor de groep." Leuk is het werk zeker, benadrukt Derek. "Ik kom op plekken waar ik normaal gesproken niet zo snel zou komen en wordt uitgenodigd voor evenementen. Gaaf is het om tijdens een borrel te kunnen bijpraten met bijvoorbeeld CDA-lijsttrekker Sybrand Buma en oud-minister Jan Kees de Jager en samen te werken met jongerenafdelingen van andere politieke partijen. Verder nemen we deel aan congressen in binnen- en buitenland. Laatst bijvoorbeeld waren we aanwezig bij een congres in Rome (YEPP council, red.) en gingen we op audiëntie bij de Paus. Mooi om te zien hoe de paus als een popster werd binnengehaald en om in een panel te spraken over populisme en klimaatveranderingen, zeer belangrijke en actuele onderwerpen. Een volgende congres staat in april in Malta in de agenda."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

KADER
Derek: "De grootste uitdaging is de switch naar een duurzame wereld. Hieraan wil ik graag mijn steentje bijdragen. We zijn op de wereld omdat er water en zuurstof is, daar moeten we zuinig op zijn."

Start marktconsultatie nieuwe huurder Theater De Beun

HEILOO - Geïnteresseerde partijen kunnen sinds vorige week deelnemen aan de markconsultatie voor Theater de Beun. De gemeente Heiloo startte sinds 21 februari de consultatie voor een nieuwe huurder voor het theater. Het doel is om voor het nieuwe theaterseizoen een passende exploitant voor het theater te vinden.

Sinds de zomer van 2016 is de gemeente Heiloo zelf verantwoordelijk voor zowel het beheer als de exploitatie van het theater. Dit zijn geen gemeentelijke kerntaken. Het college heeft daarom de wens om het theater met ingang van het nieuwe theaterseizoen (augustus/september 2017) weer voor een vaste periode te verhuren aan een marktpartij die het theater de komende jaren gaat exploiteren. Het doel van de marktconsulatie is in contact te komen met geïnteresseerde partijen uit de regio en inzicht te krijgen in de suggesties en zienswijzen over de kansen en de mogelijkheden om het theater te exploiteren. De gemeente heeft vragen opgesteld die zij graag aan partijen wil voorleggen. De gemeente neemt de resultaten van de consultatie mee om zo gericht mogelijk in gesprek te gaan met een of meerdere potentiële partijen. Van de resultaten van de marktconsultatie maakt de gemeente een geanonimiseerd verslag.

Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar info@heiloo.nl onder vermelding van 'Marktconsultatie De Beun'. In het e-mailbericht kunnen zij kort aangeven waarom de gemeente juist hen moet uitnodigen voor de marktconsulatie. De inschrijftermijn sluit op 6 maart 2017 en daarop volgt meer informatie over het theater en het proces van de marktconsultatie.

Felicitaties aan uudste inwoner van Heiloo CHAPEAU: 103 jaar bij de tijd

Mevrouw Liefting-Kaandorp, haar achterkleindochter Mette (6 jaar) en burgemeester Hans Romeyn. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Mevrouw Liefting-Kaandorp, de oudste inwoner van Heiloo, werd maandag 27 februari honderddrie jaar oud. Reden genoeg voor burgemeester Hans Romeyn om haar persoonlijk te feliciteren en een mooie bos bloemen te brengen.

De jarige zag op 27 februari 1914 het levenslicht in Harenkarspel. Op haar achttiende jaar verhuisde zij naar Heiloo. Haar vader ging toen rentenieren en kocht een huis aan de Zevenhuizerlaan. Nadat zij haar man had leren kennen, verhuisden ze samen naar Amsterdam om in 1974 weer terug te keren naar Heiloo. Zij gingen met hun gezin in het oude huis aan de Zevenhuizerlaan wonen. Tot haar vijfennegentigste jaar bleef zij daar wonen, ook toen haar man op achtenzeventigjarige leeftijd overleed. Helaas was het na een val niet meer mogelijk om daar te blijven wonen en moest zij in 2009 verhuizen naar wooncentrum Overkerck.

Mevrouw Liefting bezit ondanks haar hoge leeftijd nog veel humor. Zoals zij zelf zegt: "Humor hoort bij het leven." Bij de tijd is ze zeker, alleen haar zicht en gehoor laten het wat afweten. Mevrouw Liefting-Kaandorp verwacht zij dat zij volgend jaar de honderdvier nog wel haalt. Mevrouw Liefting heeft één dochter, één schoonzoon, twee kleindochters en drie achterkleinkinderen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Mevrouw Liefting-Kaandorp met haar achterkleindochter Mette (6 jaar). Foto: Stip Fotografie

10 vragen aan... René van der Flier

Mijn naam is René van der Flier. Ik ben zevenenveertig jaar jong en getrouwd met Sandra. Samen met onze twee zoons Tim en Jens wonen wij met veel plezier in Heiloo Oost. Ik ben werkzaam als Vitaliteitsspecialist en Personal Trainer en met mijn bedrijf VDF Lifestyle Coaching in Heiloo geloof ik in vitaliteit voor iedereen. Met een eerlijke en motiverende houding en een no-nonsense-aanpak help ik vele mensen op een manier die past binnen zijn of haar mogelijkheden.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren en getogen in Alkmaar. Door een barbecue bij onze huidige buurvrouw twintig jaar geleden heb ik kennisgemaakt met het prachtige Heiloo. Gelukkig hebben we destijds aangegeven 'als hier iets vrijkomt laat het ons weten' en inmiddels woon ik met mijn vrouw Sandra en twee zoons Tim en Jens naar volle tevredenheid in Oost.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Met trots kan ik zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. In 2015 startte ik mijn bedrijf VDF Lifestyle Coaching in Heiloo en sindsdien ben ik actief als Vitaliteitsspecialist en Personal Trainer.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Prof. Dr. Erik J.A. Scherder (hoogleraar Klinische Neuropsychologie). Voor breder publiek bekend van gastoptredens in het tv-programma 'De wereld draait door'. Mr. Scherder is een fascinerend spreker over met name de positieve effecten van bewegen op het functioneren van ons brein.

4. Wat is jou mooiste jeugd herinnering?
Ons verblijf gedurende de zomervakantie op het strand van Egmond aan Zee (Noord) waar mijn ouders een huisje hadden. Tegenwoordig zijn dit stacaravans, maar destijds nog van canvasdoek.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Heiloo heeft prachtige plekjes. Het Heilooërbos en in het bijzonder het herfstseizoen vind ik door alle kleuren betoverend om te zien.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Een reis naar de bergen in Oostenrijk. Zowel in de zomer als winter spreekt mij de ruimte en vrijheid aan.

7. Wat is het beste advies dat je ooit hebt gekregen?
Vind je het leuk? Ja, doe er MEER van! Nee, doe HET anders of doe IETS anders!
Dit is zowel van toepassing op je leefstijl en gezondheid, maar ook op je werk en sport.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Mijn ambitie is om mensen te helpen met het realiseren van zijn of haar wensen. Wensen uit het dagelijks leven zoals bijvoorbeeld goed kunnen slapen, omgaan met stress, afslanken, veters kunnen strikken, voetballen en of tikkertje spelen met (klein) kinderen zonder dat je om de minuut moet rusten wat niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Aandacht voor de jeugd en meer beschikbare betaalbare woonruimte voor jonge mensen die op zichzelf willen wonen.

10. Persoonlijke vraag: 'Hoe ervaar je je carrièreswitch'?
Als een geweldige stap, omdat ik mensen, al dan niet met chronische pijn, begeleid bij het ontplooien van fysieke, mentale en emotionele vrijheid. Hierdoor is de cliënt in staat de kwaliteit van leven te vergroten en vol te houden. Dit doe ik door leefstijl interventies op het gebied van voeding, bewegen en mindset en wat past binnen de mogelijkheden van de cliënt. Ik geniet van de progressie - hoe klein of groot ook - die de cliënt maakt.

Ik nomineer Maurice van der Poll voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: 'Wat zijn jouw levensdoelen'?

Eric Vaarzon Morel in de Cultuurkoepel

Eric Vaarzon Morel.

HEILOO - De bekende gitarist Eric Vaarzon Morel brengt vrijdagavond 10 maart in de Cultuurkoepel vlammende flamenco's. In het voorprogramma klinkt de tango door Donna Musica. Vaarzon Morel, regelmatig te gast bij 'De Wereld Draait door', brengt naast zijn virtuoze gitaarmuziek verhalen over zijn twee thuislanden: bevroren rietkragen aan de Hollandse horizon en de kurkeiken op de Andalusische vlakte.

Voorprogramma: Donna Musica
Voor de pauze brengt Donna Musica de broeierige sfeer van de Argentijnse tango tot leven. Donna Musica (Sandra Kox viool en Evelien Dubbeldam cello) wordt deze keer versterkt met pianist Hendrik-Jan Bosma. Voor wie de tango beheert: er is ruimte om te dansen.

De toegangskaarten kosten 15 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van de Cultuurkoepel en bij het VVV-kantoor in de Verhalenkamer op het Landgoed Willibrordus. De opbrengst van dit bijzondere concert komt ten goede aan het 'Willibrordus Draait Door-festival' dat in september weer doorgang kan vinden.

Eerste bewoners in appartementencomplex Varne Buiten

HEILOO/LIMMEN - Elf jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking betrekken vandaag 1 maart hun appartement in het plan Varne Buiten in Heiloo. Het appartementencomplex is een centraal gelegen, kleinschalige woonvoorziening in de eigen leefomgeving waarbij individuele zelfstandigheid, onderlinge betrokkenheid, maatschappelijke participatie en integratie centraal staan. Het begeleid wonen project startte negen jaar geleden en enkele jaren later is Stichting Zelfstandig Wonen Heiloo opgericht door de ouders van bewoners. Voor nog een appartement zoekt de stichting bewoners. Mensen die hierin zijn geïnteresseerd, kunnen kijken naar zelfstandigwonenheiloo.nl. Er is ook een leuk clipje te zien over de aanbouw van het project op YouTube, onder de titel 'Zelfstandig wonen in Heiloo' gemaakt door Peter Dekker. Peter Dekker en zijn band hebben zes liedjes opgenomen en hij presenteert zijn cd 'Nooit te laat' zaterdag 11 maart in de Burgerij in Limmen. Aanvang 21.00 uur. De zaal is open om 20.30 uur en de toegang is gratis. De cd is die avond te koop.

Smits Keukens Nieuwe keukens, keukenrenovatie en verbouwing

René Schellevis met zijn vrouw Esther.

Geesterweg 10, 1911 NB Uitgeest, Telefoon: 0251-311880 Website: www.smitskeukens.nl, E-mail: info@smitskeukens.nl. Openingstijden: dinsdag t/m vrijdag 9.30- 17.30 uur, donderdagavond 19.00- 21.00 uur (m.u.v. juli, augustus en december), zaterdag 9.30-17.00 uur.

UITGEEST - In het Bad & Keuken Plaza aan de Geesterweg in Uitgeest zijn twee bedrijven gevestigd, waaronder Smits keukens. Eigenaar René Schellevis startte zijn keukenbedrijf zo'n vijftien jaar geleden met de overname van Smits keukens in Haarlem. In 2006 opende hij een tweede filiaal in Uitgeest. Sinds 2010 is dat filiaal gevestigd op de Geesterweg, onder één dak met badkamer- en tegelspecialist Bakkum & Krook. Enige tijd geleden werd Smits keukens door het blad Elsevier-Retail uitgeroepen tot beste keukenzaak van Noord-Holland.

Een nieuwe keuken op maat
Het is een belangrijke aanschaf, een nieuwe keuken. Er zijn veel opties qua design, apparatuur en budget. Elke klant en ieder huis is anders en daarmee ook de locatie en uitstraling van de keuken. Bij Smits keukens kunt u op een ontspannen manier kijken en bespreken hoe uw specifieke keuken er uit zou moeten zien. René Schellevis: "Iedereen kan natuurlijk binnenlopen in onze showroom. Op zaterdag zijn we met vier personen aanwezig waardoor er meer kans is om samen rond de tafel te gaan zitten dan doordeweeks. Om echter zeker te zijn van de persoonlijke aandacht die wij graag bieden, kan het beste een afspraak worden gemaakt. Dit is altijd vrijblijvend."

Het is handig om de maten en plattegrond mee te nemen van de betreffende ruimte. In het gesprek verkent en bespreekt u alle mogelijkheden. Kiest u voor modern en strak design of knus, romantisch en landelijk? Neemt u kastjes met een kunststof- of houtgelakt front en een werkblad van hout, composiet, graniet of keramiek? Smits keukens levert alle denkbare keukenapparatuur van vele merken. Nieuw is het 'Home Connect'-systeem, waarmee u in een App op uw telefoon bijvoorbeeld uw koffieapparaat kan aanzetten of zelfs op afstand in uw koelkast kunt kijken.

Uw ontwerp in 3D
Bij een tweede afspraak ziet u uw droomkeuken in 3D. Een speciaal programma maakt het mogelijk om, op het computerscherm, door uw toekomstige keuken heen te lopen zodat een zo goed mogelijk beeld gevormd wordt van het te verwachten resultaat. René vertelt: "Wij leveren maatwerk. Zoals we het samen met de klant bedenken en tekenen kan het kwalitatief worden uitgevoerd. Zo kunt u bijvoorbeeld een keukendeur in elke gewenste RAL- of Sikkenskleur laten spuiten." Maatwerk betekent overigens niet dat u duurder uit bent dan met een standaard keuken. U ziet de prijs direct op het scherm en heeft alle tijd om thuis na te denken.

Smits woningverbetering
Voor wie niet de hele keuken wil vervangen, maar wel een nieuwe uitstraling wil in huis, is keukenrenovatie een mooie en voordelige optie. Vaak is de basis van een keuken nog prima en volstaat het om nieuwe frontjes aan te schaffen en wellicht een nieuw keukenblad. Ook daarvoor bent u bij Smits keukens aan het juiste adres. Door zijn achtergrond als aannemer ziet René Schellevis de meerwaarde van een strakke planning en een vast team mensen voor alle benodigde werkzaamheden. Smits woningverbetering neemt dan ook de complete planning uit handen zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de volgorde van werkzaamheden van bijvoorbeeld de loodgieter of elektricien. U kunt dus naast een nieuwe keuken bij Smits keukens terecht voor keukenrenovatie, verbouwing, sloopwerk, nieuwe kozijnen, stucwerk, loodgieterswerk, elektra en wandafwerking.

Tekst: Natalie Bottemanne

Meldpunt behoefte sociale woningen in Heiloo

HEILOO - Wordt er in Heiloo voldoende gebouwd voor alle burgers? Wonen is - na eten - de belangrijkste behoefte van de mens. D66 Heiloo vindt dan ook dat de gemeente daar zo nodig geld in moeten steken, net zoals in sport, cultuur en groen. Fons Hopman, raadslid voor D66 Heiloo: "Het probleem is dat niemand, ook de gemeenteraad niet, zicht heeft op de praktijk en de volgende vragen: hoeveel mensen staan ingeschreven voor een woning en hoe lang moeten ze wachten voordat ze er een krijgen? Kunnen ze uiteindelijk in Heiloo terecht, of moeten ze verhuizen naar een andere gemeente? Ging het heel gemakkelijk, moeilijk, of helemaal niet?"

Fons Hopman: "D66 Heiloo wil juist nu de echte verhalen van mensen weten omdat de gemeenteraad van Heiloo bezig is met de voorbereidingen voor de Zandzoom: het laatste grote bouwproject dat we in de gemeente kunnen realiseren. D66 Heiloo wil dat er van de elfhonderd te bouwen woningen een voldoende aantal in de categorie sociale woningbouw vallen. Als dat niet gebeurt, laten we een deel van onze burgers, starters, ouderen of gebroken gezinnen, nu en in de toekomst letterlijk in de kou staan, of dwingen we hen te verhuizen naar een andere gemeente. We maken ons ernstige zorgen omdat een aantal andere fracties ervan overtuigd is dat we eigenlijk heel goed bezig zijn met sociale woningbouw. Zo goed, dat ze er geen geld aan willen besteden." Om achter de ervaringen van burgers te komen, opent D66 Heiloo een meldpunt, waar mensen hun ervaringen kwijt kunnen. De goede, maar ook de slechte. Burgers die hun verhaal willen vertellen, kunnen dat doen via de website heiloo.d66.nl of kunnen een e-mail sturen aan Fons Hopman op d66fonshopman@hotmail.com

Namens D66 Heiloo, Fons Hopman, gemeenteraadslid.
Heerenweg 106, 1851 KV Heiloo. Tel 06-46846833.

Opkikkers Keer op Keer februari

De Limmer Plankeniers

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand februari zijn gegeven aan 't Huis Lioba in Egmond Binnen, Muziektheatergroep C-Squad in Castricum en Mago-project in Kenia.

Ook Toneelvereniging De Limmer Plankeniers ontving een van de opkikkers. Deze vereniging heeft in 2016 haar veertigjarig jubileum gevierd. En hoe? Ze hebben er een groot succes van gemaakt door het spelen van het stuk 'Allo Allo', bekend van televisie. Veel positieve reacties hebben ze in ontvangst mogen nemen. In november gaan zij uiteraard weer de bühne op. Zij zijn druk bezig met de voorbereidingen, zodat ze voor De Zonnebloem en hun eigen gasten weer een fantastisch stuk kunnen opvoeren met veel gelach. De bezoekers kunnen voor een kleine entreeprijs een hele gezellige middag of avond hebben. De opkikker van Keer op Keer komt dan ook heel goed van pas.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Tel.: 072- 5325962.

'The Sound of Silence' in Witte Kerk Heiloo

HEILOO - Na twee uitverkochte voorstellingen in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee komt 'The Sound' nu naar de Witte Kerk in Heiloo, op vrijdagavond 10 maart.

Zanger en gitarist Joost Botman en zanger Niels van der Gulik vertellen en zingen op onnavolgbare wijze het verhaal van de twee jongens uit New York die uitgroeiden tot het meest succesvolle muzikale duo aller tijden: Simon & Garfunkel.

Botman en Van der Gulik nemen het publiek mee op een muzikale reis naar de roerige jaren zestig en zeventig. Songs, verhalen en beeld vertellen het avontuur van Paul Simon en Art Garfunkel: hun weg naar succes, de botsingen tussen de twee, hun 'split-up' en het legendarische concert in Central Park in 1981. De muziek is een feest der herkenning: The Boxer, Mrs. Robinson, Bridge over Troubled Water, Cecilia en The Sound of Silence. Joost en Niels vinden elkaar als vanzelfsprekendheid in hun muzikale spel. Hun minutieuze afstemming spat er vanaf bij de up-tempo nummers. Bij de breekbare songs bezorgen ze het publiek kippenvel.

Joost Botman zang en gitaar, Niels van der Gulik zang, Bert Schipper percussie, Saâna Swart en Kim Ooteman beeld. Aanvang 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang: 15 euro. Reserveren en info: kaartverkoop@kunstgetij.nl of via 06-50584308. Kaarten tevens aan de zaal verkrijgbaar. Kijk ook op www.kreekproducties.nl.

Tien jaar Bosman Hairfashion wordt feestelijk gevierd

HEILOO - Het is alweer tien jaar geleden dat Bas Bosman 'Bosman Hairfashion' begon aan de Stationsweg 98 in Heiloo: "Vanaf dag 1 staat bij ons hoge kwaliteit en persoonlijke aandacht voor de klant voorop. Voor ons team top-stylisten is de grootste uitdaging samen met de klant de juiste match te vinden. Welke kleur past het beste bij de huid, welk kapsel past het beste bij de vorm van het gezicht? Voor ons is blijven ontwikkelen belangrijk; alleen zo blijven wij op de hoogte van de nieuwste trends. Wij volgen trainingen bij Vidal Sassoon in Londen; de absolute top op het gebied van haarmode."

Bas Bosman gaat verder: "Ons jubileum willen wij natuurlijk niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom vieren wij feest in de week van 3 tot en met 9 maart, als dank voor tien mooie jaren. De start van ons jubileumfeest is vrijdag 3 maart met een heerlijke Fuente verwendag. Op deze dag verwennen wij elke klant met met een passend 'haar kado' in de vorm van een heerlijke uitgebreide wasmassage en een intensieve Fuente haarverzorging. Volg ons op Facebook om alle andere dagen te bekijken."

Het hele team van Bosman Hairfashion begroet u graag tijdens deze feestelijke jubileumweek. Adres: Stationsweg 98 in Heiloo. Telefoon: 072-533 60 03.

Informatieavond Freinetonderwijs bij Elckerlyc

HEILOO - Het Freinetonderwijs is ontwikkeld door de Franse pedagoog Célestin Freinet en moet niet worden verward met het Vrijeschoolonderwijs. Het idee achter Freinetonderwijs is dat kinderen gemakkelijker en met meer plezier leren door zelf de wereld te ontdekken en er met elkaar over te communiceren. Elckerlyc, basisschool voor freinetonderwijs, is hierdoor een school vol leven en betrokkenheid. Hoe ouders, kinderen en leerkrachten hier leren en samenwerken, kunt u zelf ervaren op de informatieavond van dinsdag 14 maart.

Een school moet passen bij uw visie op het opvoeden en het begeleiden van uw kind. Tijdens de open avond kunt u daarom kennismaken met de uitgangspunten van Freinetscholen. U hoort ook hoe zij die grondbeginselen uitwerken tot prachtig onderwijs. Natuurlijk kunt u ook een kijkje in de lokalen nemen en hebt u de gelegenheid om vragen te stellen.

U wordt uitgenodigd om Elckerlyc zelf te ontdekken. Neemt u alvast een kijkje op de website www.elckerlyc-heiloo.nl. Hier kunt u zich ook opgeven voor de informatieavond. De koffie en thee staan klaar op dinsdag 14 maart om 19.15 uur op basisschool Elckerlyc aan Boekenstein 45 in Heiloo. Tel.: 072-5321585. De avond duurt tot 21.30 uur.

NLdoet: aanleg natuurwandelpad op Landgoed Willibrordus

De aanleg van het natuurwandelpad op 19 november jl.

HEILOO - Vanuit het project Een Groene Brug gaan bewoners van landgoed Willibrordus, leerlingen van basisschool de Springschans en buurtbewoners een stukje natuurwandelpad aanleggen op Landgoed Willibrordus in Heiloo. Dit doen ze op vrijdagmiddag 10 maart in het kader van NLdoet.

Het project Een Groene Brug wordt gefaciliteerd door GGZ NHN, stichting de buitenkans, Groeie en Bloei, het IVN en zorgvilla Craenneboreck.

Dorien Reiche van De Groene Brug: "We willen het bestaande wandelpad dat begint bij de ingang aan de Ypesteinerlaan nog bloemrijker en aantrekkelijker maken. Met elkaar planten we bomen, struiken en plantjes, die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar die ook een schuilplaats, voedsel en een broedplek bieden voor vogels, egels, bijen en vlinders. Dit wandelpad sluit mooi aan op het stukje natuurpad dat we eind november met bewoners van het landgoed en buurtbewoners al hebben aangelegd. We gaan natuurlijk ook even een kijkje nemen wat er al is opgekomen aan bolletjes."

Meedoen
"We starten in Theeschenkerij de Trog met een kopje koffie of thee. Daar krijgen de deelnemers uitleg over de plannen en kiest iedereen de plantactiviteit die hij of zij wil doen. Vervolgens beginnen we met de aanleg van het natuurwandelpad. Na ongeveer anderhalf uur sluiten we af en praten we nog even na met een kopje thee of koffie."

Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan de aanleg van het natuurwandelpad op 10 maart van 13.00 uur tot 15.30 uur. Dorien: "We beginnen bij Theeschenkerij De Trog aan Bullaan 4 in Heiloo. We vinden het fijn als u zich van tevoren aanmeldt bij Dorien Reiche via info@degroenereiger.nl."

NLdoet: aanleg natuurwandelpad op Landgoed Willibrordus

HEILOO - Vanuit het project Een Groene Brug gaan bewoners van landgoed Willibrordus, leerlingen van basisschool de Springschans en buurtbewoners een stukje natuurwandelpad aanleggen op Landgoed Willibrordus in Heiloo. Dit doen ze op vrijdagmiddag 10 maart in het kader van NLdoet.

Het project Een Groene Brug wordt gefaciliteerd door GGZ NHN, Stichting De Buitenkans, Groei en Bloei, het IVN en zorgvilla Craenneboreck.

Dorien Reiche van Een Groene Brug: "We willen het bestaande wandelpad dat begint bij de ingang aan de Ypesteinerlaan nog bloemrijker en aantrekkelijker maken. Met elkaar planten we bomen, struiken en plantjes, die niet alleen mooi zijn om naar te kijken, maar die ook een schuilplaats, voedsel en een broedplek bieden voor vogels, egels, bijen en vlinders. Dit wandelpad sluit mooi aan op het stukje natuurpad dat we eind november met bewoners van het landgoed en buurtbewoners al hebben aangelegd. We gaan natuurlijk ook even een kijkje nemen wat er al is opgekomen aan bolletjes."


Meedoen
"We starten in Theeschenkerij de Trog met een kopje koffie of thee. Daar krijgen de deelnemers uitleg over de plannen en kiest iedereen de plantactiviteit die hij of zij wil doen. Vervolgens beginnen we met de aanleg van het natuurwandelpad. Na ongeveer anderhalf uur sluiten we af en praten we nog even na met een kopje thee of koffie."

Geïnteresseerden kunnen op 10 maart deelnemen aan de aanleg van het natuurwandelpad, tussen 13.00 en 15.30 uur. De aanleg start bij Theeschenkerij De Trog aan Bullaan 4 in Heiloo. Vooraf aanmelden wordt op prijs gesteld. Dit kan bij Dorien Reiche via info@degroenereiger.nl.

Een Gouden Dag in het Rijksmuseum

Genieten in het Rijksmuseum.

HEILOO - De ingezonden wens van de dames Timmer (96) en Quist (83) ging zaterdag 21 januari in vervulling: een bezoek aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Om tien uur werden de dames opgehaald met de rolstoelbus en bracht chauffeur Kees ons naar het Rijksmuseum. Rond elf uur waren we binnen en startten we met koffie met gebak, want daar waren we allemaal wel aan toe! Het Rijksmuseum is zo groot en zo prachtig, maar de tijd zou toch te beperkt zijn om alles te kunnen zien. In overleg werd besloten in ieder geval naar de zaal te gaan waar de 'grote' schilders 'hangen'. Alleen in deze zaal ben je zo een uur zoet, want het is een pracht om de klassiekers van dichtbij te mogen aanschouwen. En natuurlijk raak je op 'De Nachtwacht' ook niet uitgekeken. De dames genoten met volle teugen.

Na nog enkele prachtige serviezen en poppenhuizen bekeken te hebben, gingen we weer richting uitgang; het was inmiddels twee uur en hoog tijd voor de lunch. Besloten werd de lunch bij motel Akersloot te gebruiken en zo geschiedde… Moe maar voldaan werden de dames Timmer en Quist tegen half vijf weer thuis gebracht. Al met al was het een zeer geslaagde dag en danken wij Gouden Dagen Heiloo voor het mogelijk maken van deze wens.

Trudie Dekker-Groot Hulze (wensbegeleidster Gouden Dagen Heiloo)

1 maart: opening vernieuwde Westerweg

De start van het werk aan de Westerweg, het openbreken van de straat.

HEILOO - De gemeente Heiloo opent woensdag 1 maart de vernieuwde Westerweg feestelijk. De Westerweg kreeg een klinkerverharding en aan de westzijde een nieuw trottoir, parkeervakken en groen. De Westerweg (gedeelte tussen de Belieslaan en de Schuine Hondsboschelaan) verkeerde in een slechte staat. Na een uitgebreid participatietraject met de bewoners is besloten om dit gedeelte van de Westerweg duurzaam veilig in te richten als woonstraat. Binnen het project is gekozen voor een integrale aanpak. Naast de wegverhardingen zijn de openbare verlichting en de groenvoorzieningen aangepakt. Er is eveneens gekozen om duurzaam om te gaan met het afstromend hemelwater vanaf de weg.

De opening vindt plaats van 17.00 uur tot 18.00 uur in een tent op het pleintje bij de kruising Schuine Hondsbosschelaan/Westerweg. Wethouder Rob Opdam heet de bewoners, aannemer en andere betrokkenen welkom en spreekt een dankwoord uit. Ook brengt hij machinaal het laatste stukje straatwerk aan.

DOORVERWIJZEN KRANT NAAR ONLINE

REGIO
Alkmaar populaire winkelstad

Alkmaar wordt steeds populairder. Ook in 2016 steeg het aantal mensen dat de Alkmaarse binnenstad bezocht. Bovendien bleven de bezoekers langer.
Zie voor meer informatie www.uitkijkpost.nl

REGIO
Bijeenkomsten voor mantelzorgers

Focus op Eigen Kracht is een succesvolle cursus, die mantelzorgers leert hoe zij zélf (weer) controle krijgen over hun zorgsituatie. Het Mantelzorgcentrum start donderdag 2 maart met een nieuwe serie van vier gratis bijeenkomsten.
Zie voor meer informatie www.uitkijkpost.nl

CDA-fietsronde naar Plan Oost en themabijeenkomst

HEILOO - CDA Heiloo gaat op 4 maart weer op de fiets, dit keer van 10.30 tot 11.45 uur in Plan Oost. Een ieder is van harte welkom in de Oosthonk. In de middag vervolgen wij onze fietsronde bij de sportclubs. In gesprek met onze inwoners: dat is waar het het om gaat. Indien ook u de CDA-fractie wilt spreken, meldt u zich dan bij Hessel Hiemstra via 072-8500490 of jhhiem@quicknet.nl

Daarnaast bent u van harte welkom op de thema-avond op 7 maart over migratie en over (betaalbare) zorg: aanvang 20.00 uur in het Kruispunt, Mozartlaan 1A in Akersloot. Zie ook: cdafractieheiloo.nl.

Vertellingen en beelden van Brandweer Heiloo 1941-2016

Historische foto van Brandweer Heiloo.

HEILOODe bekende oud-brandweerman Luuk van Raalte haalt komende zaterdag herinneringen op uit zijn jarenlange ervaring bij de brandweer in Heiloo. Dat doet hij in het gebouw van de Historische Vereniging Oud Heiloo. Enkele anekdotes ontbreken in het betoog van Luuk van Raalte niet, zoals het verhaal over een belevenis met bevelvoerder Kees Spaans. Tijdens een oefening bij het blussen van een perceel diende hij eerst te inspecteren waar zich bovenin het gebouw ramen bevonden. Omhoogkijkend en achteruitlopend ging hij kopje-onder in een diepe sloot. De grote hilariteit die daardoor ontstond noopte de bevelvoerder vervolgens tot het afblazen van de oefening. De afsluitende nazit was toen wel extra gezellig. De presentatie van de heer Van Raalte start zaterdagmiddag 4 maart om 14.30 uur. De bijeenkomst is vrij toegankelijk, maar vol is vol. Natuurlijk kunnen de bezoekers vanaf 14.00 uur genieten van een kopje koffie of thee. Na afloop van de presentatie kunt u de expositie over 75 jaar brandweer in Heiloo bezoeken, de expositie naar aanleiding van het plaatsen van de 'Stolpersteine' en de permanente expositie in de achterzaal over de geschiedenis van Heiloo. Bekijk vooral ook de oude veilingklok!

Meer presentaties
Liefhebbers kunnen in de Oudheidkamer Heiloo sinds half december de expositie over '75 jaar Brandweer in Heiloo' bekijken. Aansluitend worden presentaties gehouden in de filmzaal. Hier wordt aan de hand van foto's, films en oude brandweermaterialen een compleet beeld geschetst van de rijke geschiedenis van de brandbestrijding in Heiloo. In de komende maanden vertellen (oud-)leden van de brandweer in een aantal presentaties in de filmzaal - ondersteund door dia's en films - over hun ervaringen in die periode. Hoogtepunten maar ook dieptepunten komen daarbij aan bod. De oud-brandweerman Luuk van Raalte is zaterdag aan de beurt.

De Oudheidkamer Heiloo is gevestigd aan de Bergeonstraat 30 en is geopend op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en op dinsdagavond van 19.00 tot 21.00 uur. Voor meer informatie, zie www.oudheiloo.nl of bel 072-5332571.

5 maart: werkbezoek D66-bus aan Heiloo

HEILOO - De D66-bus komt zondag 5 maart voor een werkbezoek naar Heiloo. Aan boord zijn Tweede Kamer-kandidaten Pia Dijkstra, Wouter Koolmees, Steven van Weyenberg, Tjeerd de Groot en Marijke van Beukering. Zij brengen een bezoek aan het project 'Een Groene Brug' op het GGZ-terrein waar Dorien Reiche (projectmanager) een rondleiding geeft en iets gaat vertellen over het project.
De wandeling duurt ongeveer twintig minuten en loopt over het GGZ-terrein Landgoed Willibrordus. Dorien Reiche besteedt met name aandacht aan het succesvolle project 'Een Groene Brug', een project op het gebied van duurzaamheid en participatie. Van de website: "'Een Groene Brug' laat het landgoed Willibrordus samen met al haar bewoners en bezoekers uitgroeien tot een Healing Environment. Waar het groen uitnodigt om een praatje met elkaar te maken, te wandelen, gezamenlijk te tuinieren, de stilte te zoeken of om op een bankje te genieten van de bloemen. Groen is hier het middel om mensen bij elkaar te brengen, met elkaar te verbinden." De wandeling gaat langs een paar locaties zoals de plek van de toekomstige spirituele tuin, de BY-tuin, de natuurspeelplaats en het natuurpad. Ook vertelt Dorien over haar nieuwe project 'Groenspoor', een fijnmazig, provinciaal natuurnetwerk, dat in Heiloo is begonnen, maar waar ook Castricum en Heemskerk zich bij hebben aangesloten.

Na de rondleiding is er tijd voor koffie of thee in De Trog van de Stichting De Buitenkans waar mensen met psychiatrische problematiek werken. Zie ook de-buitenkans.org/over-stichting-de-buitenkans. U bent van harte uitgenodigd om te komen. Aanmelden kan via het e-mailadres info.d66heiloo@gmail.com. Plaats: GGZ-terrein, De Trog aan Bullaan 4 in Heiloo. Tijd: Zondag 5 maart van 15.45 tot 16.30 uur.

Kijkje achter de schermen bij Kits Oonlie

HEILOO - Er is een kleintje op komst, u bent verhuisd, u wilt uw peuter lekker laten spelen met andere peuters of de stap naar de basisschool zit eraan te komen en u heeft naschoolse opvang nodig. Wat nu? Het team van de centrale administratie van Kinderopvang Kits Oonlie helpt u graag op weg.

De medewerkers van de kindplanning kunnen, naast het geven van informatie over de opvang, samen met u de kinderopvangtoeslag aanvragen of bekijken samen met u welke vorm van opvang het beste bij u past. Voor al uw opvoedkundige vragen kunt u terecht bij de pedagogisch adviseur of de pedagogisch werkbegeleider. Geen vraag is te gek voor de medewerkers van de centrale administratie.

Wilt u meer informatie over de verschillende opvangvormen of wilt u graag een een keer komen kijken op een locatie, neem dan gerust contact op via 072-5323576.

Lappendeken voor kinderdagverblijf De Vijfhoek

HEILOO - De leden van de breiclub van Woonheuvel De Westerzij kregen enkele maanden geleden het idee een lappendeken te breien voor een goed doel. Van alle restjes werden, in allerlei kleuren en materialen, 108 lapjes van 15 x 15 cm gebreid en met donkerblauw garen omgehaakt. Deze werden daarna door Wanda, de ster van de breiclub, met goudgeel garen aan elkaar gezet.

Het resultaat was voor hen zo verrassend en mooi dat één van de breisters spontaan aanbood er 75 euro voor te willen betalen. Dat was wel drie keer meer dan ooit gehoopt was ervoor te kunnen krijgen. Toen was het enkel nog de vraag voor welk goede doel. Met een bezoekje aan kinderdagverblijf De Vijfhoek werd al snel duidelijk dat zij hiermee zeer blij zouden zijn om met het geld iets leuks met de kinderen te doen. Zo kreeg het werk een goede eindbestemming.

Start cursus Jeugdgeologie in de Hofdijk

Foto: Nivon Heiloo

HEILOO - Het Nivon in Heiloo start weer met een cursus Jeugdgeologie onder leiding van docente Paula Aelbers. Tijdens deze drie wekelijkse woensdagmiddagen van 15.30 tot 17.00 uur wordt er aandacht besteed aan de vele facetten van de geologie.

Jeugd van negen tot dertien jaar kan tijdens deze minicursus kennismaken met de beginselen van de geologie. Behalve een cursusmap krijgen de kinderen verschillende stenen en fossielen om te houden. Onder leiding van onze begeleiders worden er mogelijk ook stenen gezaagd. Aan deze cursus kunnen maximaal twaalf jeugdigen deelnemen.

Start: woensdagmiddag 15 maart. De kosten bedragen voor de jeugd van Nivonleden 10 euro en anderen betalen 13 euro. Locatie: de Hofdijk aan Mariënstein 178A in Heiloo. Opgeven kan via info@nivonheiloo.nl of telefonisch via de docent op 072-5336123.

Rond de Waterput Het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand

Hierbij het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand:

Zondag 5 maart: 'Mijn hart woont elders', theatrale vertelvoorstelling, 16.00 uur. Protestantse Kerk Limmen (collecte bij de uitgang).
Dinsdag 7 maart: 'Respect voor de aarde en de natuur; nieuw belicht', door prof. Henk Bikker, 20.00 uur, Ter Coulsterkerk Heiloo, 3 euro.
Woensdag 8 maart: 'Joods erfgoed in de schatkamer van de Cornelius', door pastor Jan Veldt, 10.00 uur, Pastorie Corneliusparochie (aanmelden: j.veldt@simpc.nl).
Donderdag 16 maart: Film over Maarten Luther, 19.30 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 Heiloo, 4 euro.
Zondag 19 maart: Preek van de Leek met Karin ten Cate, 16.00 uur, Witte Kerk in Heiloo (collecte bij de uitgang).
Maandag 27 maart: Het 'Stabat Mater': meditatief mede-lijden, door dr. Jan Bruin, 20.00 uur, Willibrordushuis, Westerweg 267 Heiloo, 3 euro.

Nadere informatie op www.ronddewaterput.nl

Nieuw bestuur voor zwemclub de Spetters

V.l.n.r.: voorzitter Marjet v.d. Zon, penningmeester Ryan Voskuilen en secretaris Astrid van Westerop.

HEILOO - Zwemclub de Spetters heeft op 16 februari een nieuw bestuur gekozen. De bestuursleden kijken er zeer naar uit om te beginnen met hun nieuwe functie.

Ouwejan en Boerlage in halve finale KNVB Beker

Thomas Ouwejan aan de bal. Foto: Ed van de Pol/AZ Media

HEILOO - Een bijzondere wedstrijd voor twee oud Foresters-spelers begint donderdag om 20.45 uur in het AFAS-Stadion in Alkmaar. Het AZ van Thomas Ouwejan treft in de halve finale van de KNVB-beker het Cambuur van Daan Boerlage. Beide Heilooërs zijn vaste waardes geworden in de A-selecties van hun club en hopen uiteraard op speelminuten. Thomas maakte natuurlijk al de nodige minuten bij AZ 1, maar moet de laatste wedstrijden toekijken vanaf de bank. Daan maakte op 28 januari zijn debuut voor Cambuur tegen het FC Dordrecht van een andere ex-Egel, Joris Kramer. Hij maakte van dichtbij mee hoe de Friezen op sensationele wijze (Ajax-thuis, FC Utrecht-uit) twee rondes verder kwamen in de beker. AZ is op papier uiteraard de favoriet, maar Cambuur zal proberen om nogmaals te stunten. De winnaar mag op 30 april om 18.00 uur van start in de bekerfinale, tegenstander is dan de winnaar van Sparta-Vitesse.

Tekst: Marc Brunekreef

Daan Boerlage links in beeld. Foto: Dijks Fotografie Leeuwarden

Desembrood is heerlijk én gezond!

Bakker Willem Putter legt uit hoe hij desembrood maakt Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Bakker Willem Putter, eigenaar van het gelijknamige bakkersbedrijf aan de Middelweg 113, is het beroep met de paplepel ingegoten. Inmiddels bakt hij al dertig jaar brood met veel passie en ontwikkelt hij nog altijd nieuwe variaties in broodsoorten. Zo heeft hij nu verschillende soorten desembrood in de winkel.

Wat is desembrood?
"Bij desembrood wordt vaak gedacht aan zuurdesem, maar dat is niet meer zo", legt Bakker Putter uit. "Door een mengsel van water en bloem te laten fermenteren, ontstaat er een natuurlijke gisting door melkzuur en azijnzuur bacteriën (desem). Dit wordt toegevoegd aan het verse deeg, voor een heerlijke smaak en voor het rijzen van het brood. Het desembrood smaakt niet zuur, doordat er meer melkzuur en minder azijnzuur in zit. Dit kan ik sturen door verandering van de temperatuur in de desem. Om het brood goed te laten rijzen zonder bakkersgist moet het deeg minimaal een dag rijzen. De eerste dag maak ik mijn desem (bloem en water), de tweede dag maak ik er deeg van (bloem, water, desem en zeezout). Een bruine desem ontstaat door het toevoegen van mout. De derde dag maak ik er een smaakvol brood van, dat ik bak in onze houtgestookte steenoven. De smaak van het desembrood wordt bepaald door het gebruik van rogge- of biologische bloem, alsmede de tijd waarin ik het deeg laat ontwikkelen (gisten) én de temperatuur. De oven wordt opgestookt naar 320 graden, vervolgens loopt de temperatuur langzaam terug naar een temperatuur van 280 graden, waarop het brood bakt op de energie van de stenen."

Geen dikmaker
Bakkerij Putter heeft een ruime keuze in verschillende soorten desembroodjes. Men kan onder andere kiezen uit wit of bruin, desembroodjes met walnoot en bieslook, met olijven, spelt, en Chia-broodjes. 's Zomers zijn er ook desembroodjes met kaas, paprika en ui verkrijgbaar. Een voordeel van desembrood is dat het langer bewaard kan worden. Voor gebruik dient u het even nat te maken en stopt u het brood in de oven op maximaal 175 graden. Na even bakken heeft u weer heerlijk vers brood! Tegenwoordig wordt, bij het diëten, onder andere brood geboycot en in het licht gezet als dikmaker. Niets is minder waar, aldus bakker Putter. "Brood is zeer gezond voor de mens. Zeker desembrood. Door het langzame proces worden er veel nadelige stoffen door de desem afgebroken in melkzuur, wat ons lichaam nodig heeft. Er zitten zoveel bouwstoffen in. Het desem zet tijdens het proces nadelige stoffen om naar azijn- en melkzuur. Dit melkzuur komt vrij om te verteren en geeft ons lichaam energie en is goed voor het darmkanaal. Of je van brood dik wordt, hangt af van het beleg dat je erop doet!"

Wilt u het filmpje zien? Bezoek dan de website of de Facebookpagina.

Tekst: Anita Webbe

BSG presenteert muziektheatervoorstelling

Leerlingen van de BSG hebben zin in hun voorstelling.

BERGEN - De leerlingen van het muziektheater van de BSG spelen eind deze week een stuk gebaseerd op Cyrano de Bergerac. De Zere Neus van Bergerac is een sprookje over klunzige feeën, een dappere dichter, oenige vechtersbazen en een belachelijke neus.

Het stuk is een bewerking op het door Arjan Ederveen geschreven stuk van het RO-theater, door de leerlingen van de BSG gespeeld, gezongen en gemusiceerd. Een verwarde wensfee is in het verkeerde sprookje aanbeland. Denkt ze bij de wieg van een babyprinsesje te staan, blijkt er een jongetje in te liggen dat Cyrano heet. Tot overmaat van ramp maakt de fee een foutje. In plaats van drie goede gaven krijgt Cyrano een grote neus waar hij nog vaak mee gepest zal worden. Ondertussen wordt de mooie stagiair-fee Roxanne op pad gestuurd om de fout recht te zetten. Vermomd als mens van vlees en bloed stort zij zich in het avontuur. Maar dan krijgt ze de schrik van haar leven: ze wordt verliefd! En daar blijkt geen toverstaf tegen bestand.

De uitvoeringen vinden plaats op donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 maart in de aula van de BSG. De zaal gaat open om 19.45 uur. De kaarten, à 5 euro, zijn te bestellen via Roosjen.s@berger-sg.nl.

Funkey bij Hockeyvereniging de Terriërs

HEILOO - Laat uw kind kennismaken met sport! Funkey is een lesprogramma voor kinderen van vier tot zes jaar waarbij fun in goed leren bewegen centraal staat, ofwel de key is. Funkey wordt gegeven bij Hockeyvereniging de Terriërs aan het Zevenhuizen 52 in Heiloo. Het programma is gericht op het aanleren van motorische- en sociale vaardigheden. Fun is de Key!

De kids (en ouders natuurlijk) zijn welkom op zondag 12 maart van 10.00 tot 11.00 uur. We zullen starten met een inlooptraining, om funkey te proberen en als kennismaking met hockey op de velden van HV de Terriërs. De reguliere Funkey-ronde duurt tien weken (inclusief de inlooptraining) en is op zondag van 10.00 tot 11.00 uur. De kosten van een Funkey-ronde bedragen 50 euro per kind, te voldoen via een eenmalige incasso.

Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar funkey@hvdeterriers.nl of kijken op www.hvdeterriers.nl.

The Flying Dragon gaat weer open Brandschade bij Cantonees restaurant na jaar hersteld

Karel en Fong.

AKERSLOOT - The Flying Dragon van Karel en Fong Cheung in Akersloot gaat de tweede week van april weer open. Het Cantonees specialiteitenrestaurant was precies een jaar dicht. Het pand raakte zwaar beschadigd door een brand die bij de buren begon en oversloeg.

The Flying Dragon kreeg een compleet nieuwe keuken. Het hele pand liep veel rook- en waterschade op. Van de gelegenheid is gebruikgemaakt om ook het interieur van het restaurant ingrijpend op te knappen met nieuw meubilair, andere kleuren en een aangepaste styling. De oosterse sfeer blijft. Dat geldt ook voor de formule, waarbij het accent ligt op de verfijnde Cantonese keuken. De menukaart is wel aangepast. Naast verschillende nieuwe meerkeuzemenu's staat daar nu een Pekingeendproeverij op en wordt het mogelijk van gerechten 'kleine porties' te bestellen.

Karel en Fong hebben er weer zin in. Het restaurant is hun leven. Het echtpaar heeft in vijfendertig jaar een brede klantenkring opgebouwd. Niet alleen uit het dorp, uit de wijde regio komen de gasten naar Akersloot toe. The Flying Dragon wordt in alle toonaangevende eetgidsen al jaren geprezen voor het hoge niveau en de constante kwaliteit. Het bedrijf staat rotsvast in de top 10 van Cantonese specialiteitenrestaurants van Nederland.

Opening zonnepanelenproject Sporthal Het Vennewater

V.l.n.r.: wethoude Rob Opdam, voorzitter Wilma Eerenstein van COHESIE en deelnemers aan het poject 'Zon op Vennewater'. Foto: Beat FM

HEILOO - Het zonnepanelenproject op het dak van Sporthal Het Vennewater in Heiloo opende vrijdag 24 februari officieel. Cohesie gaf de aftrap voor dit project voor de deur van de sporthal.

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de sporthal is het eerste initiatief van Cohesie dat staat voor Coöperatie Heiloo Energie, Samen In Energie. Cohesie wil energie opwekken met behulp van op daken van gemeentelijke gebouwen geplaatste zonnepanelen. Vierendertig bewoners financieren op dit moment in totaal tweehonderdzeventig zonnepanelen op het dak van de sporthal. Cohesie dankte hiervoor de gemeente Heiloo die het dak voor zonnepanelen ter beschikking stelde. Ook is de organisatie dankbaar voor het gebruik van kennis van Zon Op Nederland, de financiële steun van Heiloo Energie en de inbreng van de projectgroep Vennewater en diverse vrijwilligers. Cohesie wilde vrijdag graag de stekker in het stopcontact steken om te laten zien dat het project groene stroom levert, maar helaas waren de werkzaamheden nog niet voltooid. Toch koos de organisatie ervoor de opening door te laten gaan omdat deze al eerder was uitgesteld en de Cohesie aan de deelnemers wilde laten zien waar hun geld naartoe is gegaan. De organisatie heeft er alle vertrouwen in dat de zonnepanelen deze week echt stroom gaan leveren.

Bron: Beat FM

Twee keer Brons voor Jasper Oudshoorn bij NK Alpineskiën

Foto: Nico Hortensius

HEILOO - De elfjarige Jasper Oudshoorn uit Heiloo heeft de afgelopen week deelgenomen aan de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen Alpineskiën in het Oostenrijkse Alpendorf.

Afgelopen woensdag stond de NK Reuzeslalom op het programma, hier zette Jasper - uitkomend voor Ski Racing Heemskerk - een mooie zesde eindtijd neer. Vrijdag stond de NK Slalom gepland. Vanwege de slechte weersomstandigheden met temperaturen boven 0 en veel regen is deze wedstrijd uit veiligheidsoverweging een dag uitgesteld.

Afgelopen zaterdag lag de piste er goed bij en konden de Nederlandse skiërs van start. Op een harde ijzige piste onder een prachtige blauwe hemel wist Jasper met twee sterke runs een mooie bronzen medaille te bemachtigen bij de jeugd onder de twaalf jaar. Aansluitend mocht Jasper nog een keer het podium beklimmen om een tweede bronzen plak in ontvangst te nemen in het combiklassement, vanwege zijn goede prestaties op beide disciplines. Als afsluiting werden er nog drie prijzen uitgereikt aan de best presterende teams tijdens het NK. Hierbij stond Ski Racing Heemskerk op een tweede plaats in het medailleklassement en mocht met het hele team een zilveren trofee in ontvangst nemen voor de goede prestaties.

Op dit moment verblijft Jasper nog in Oostenrijk. Hij is hard aan het trainen voor de volgende wedstrijd in Alpendorf, die deze week op het programma staat.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Greeuw Airconditioning voor Thuis en op Kantoor | Scherp All-In Tarief | Snelle Plaatsing | 365 Dagen Per Jaar! www.greeuw.nl 072 210 03 30 info@greeuw.nl Wezelkoog 3 1822BL Alkmaar

VOLLEYBAL 55+ op recreatieve basis ! Maandagavond van 20.00 tot 21.00 uur in de Gymzaal, Kerkakkers Heiloo. Gratis proefles !! Info: 072 - 533 3166

TE HUUR: 6 M2 BEDRIJFSRUIMTE Meerdere praktijken aanwezig Heiloo, 125 E per maand incl. Meer info 06 -5130 2215

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren. In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start na voorjaarsvakantie. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06-2484 4377 Brigitta Madderom

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

OOK EEN SOEPEL LEVEN? dmv Fysioreflextherapie www.praktijkschong.nl 06 - 4977 6226 072-5333610

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

GARAGEBOX TE HUUR, omg. Kerkakkers/Westerweg. Rustig gelegen, droog en ruim. VANAF 01 Maart. Voor info 06 - 1824 9311

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Tharathip Massage Heiloo. Wij geven Hammer Stroke Massage en Ontspanningsmassage. Bel nu voor een afspraak 06 - 3365 5795

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

GEZOCHT: Tijdelijke WONING voor ons gezin, 2 volwassenen, 3 kinderen(+kat) van zomer 2017 tot en met zomer 2018.Mail: judithhoutenbos@hotmail.com

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Gezellig weekendje Groningen in een comfortabele auto ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Te Huur garagebox v.v. elektra. Schuine HB laan Heiloo. Dicht bij het Loo. Vanaf 1 maart 06 - 5161 2275

Te huur: 116 m2 bedrijfs-/opslagruimte in het centrum van Heiloo, automatische overheaddeur en aparte loopdeur als toegang / kleinere oppervlakte is ook mogelijk, 072-5410948.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Dichte volume aanhanger huren ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

FREZEN EN MAAIEN Na 15 maart kan ik uw moestuin frezen en/of wekelijks uw gazon maaien. Info: uwtuin-op-orde@outlook.com

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en cranio-sacraal therapie. Voor informatie of afspraak: 06 - 2266 6059 of www.destillebron.nl KENNISMAKINGSACTIE: eerste holistische massage voor de halve prijs!

Hoe zal het met ome Ge uit Geleen zijn ? Reserveren HUURAUTO-HEILOO.NL

Loodgieter nodig? Gepensioneerde loodgieter heeft tijd over. Tel: 06 - 5111 7811

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

GRATIS AF TE HALEN
Tegels 30 x 30 Tel: 06 - 5337 8596

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

BROCANTE HET BOSHUYS zaterdag 4 maart open van 11.00 tot 16.00. WESTERWEG 41A in Heiloo. KOM GEZELLIG RONDKIJKEN.

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975