De Uitkijkpost

14 januari 2015

De Uitkijkpost 14 januari 2015


Ook BUCH herdenkt aanslagen in Parijs

HEILOO - De burgemeesters van de BUCH-gemeenten hebben met ontzetting kennisgenomen van de afschuwelijke gebeurtenis van afgelopen woensdagochtend in Parijs.

Hun diepe medeleven gaat uit naar de omgekomen journalisten en politiemensen, naar ieder die nog voor zijn leven vecht, naar de nabestaanden en iedereen die hun dierbaar was.

Een gezamenlijke verklaring meldt: ,,Het is overduidelijk dat wij als overheid en als samenleving een dergelijke laffe misdaad met alle kracht veroordelen. Dit kan en zal niet worden getolereerd. De daders dienen te worden opgespoord en voor het gerecht gebracht. Tegelijk zijn wij ervan doordrongen dat wij de taak hebben om met nog meer energie dan voorheen te zoeken naar wat ons bindt in onze moderne samenleving: in Frankrijk en in Nederland, op internationaal niveau, nationaal niveau en ook in gemeenten. De schokgolf die deze daad teweegbrengt kan en moet worden omgezet in krachten die juist ten dienste staan van de vrije, open en veilige samenleving die wij met zijn allen nastreven."

De burgemeesters hebben zich aangesloten bij de initiatieven in de gemeenten om de slachtoffers te herdenken. In het kader daarvan zijn afgelopen donderdag in de vier gemeenten herdenkingsbijeenkomsten gehouden, onder andere in de raadzaal van Heiloo. Wethouder Rob Opdam: ,,Ondanks de korte termijn waarop de herdenkingsbijeenkomst georganiseerd was, waren er enkele tientallen mensen gekomen. Behalve de burgemeester kregen ook aanwezigen de gelegenheid iets te zeggen. In één woord: indrukwekkend!"

Cees Willeboordse gestopt als huisarts

'Wel een vreemd gevoel, het werk nu helemaal achter me te laten.' Foto Carolien Breed

HEILOO – Op 31 december draaide hij zijn laatste dienst. Na 35 jaar lief en leed te hebben gedeeld met vele van zijn patiënten is Dr. Cees Willeboordse gestopt als huisarts. Hij heeft circa 2000 -persoonlijk getekende- brieven verstuurd naar al zijn patiënten en is nu met welverdiend pensioen.

,,Het is wel een vreemd gevoel, het werk nu helemaal achter me te laten. Al die jaren heb ik dit mooie vak met veel plezier mogen uitoefenen. Geen dag was hetzelfde, de afwisseling groot. Het werken met mensen gaf me energie; klachten, maar ook de verhalen hoorde je uit eerste hand. Ik heb veel mensen goed leren kennen, ken van velen hun hele levensloop. Soms kom je dicht bij iemands ziel. Maar weinig beroepen die dat bieden; het heeft mij rijker gemaakt!"

Cees Willeboordse nam begin 1979 de praktijk van Dr. Janssen over en ging met zijn vrouw en eerste kind in het grote huis aan de Heerenweg wonen, waar in die tijd ook de praktijk gevestigd was. ,,Na zo'n zes weken meedraaien was het: 'Cees, je redt het wel!' Spannende tijden, voor mij was Heiloo toen nog een onbekend dorp, waarin ik me wel vanaf het begin thuis heb gevoeld."

Begin jaren tachtig was het niet ongewoon dat één huisarts in z'n eentje een praktijk voor 4000 patiënten runde. ,,Je draaide de dag-, nacht- en weekenddiensten zelf. In de daarop volgende jaren veranderde dat; collega's uit het dorp hielpen elkaar door elkaars diensten over te nemen. Jaren later zorgde de opkomst van huisartsenposten voor nog meer verlichting."

Na twintig jaar werd de praktijkruimte aan huis te krap en werd verhuisd naar het huidige praktijkadres op Hoog en Laag 38. Op tijd, want de taken van huisartsen werden de jaren daarop flink uitgebreid. ,,Het vak heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een volwaardig medisch specialisme. Met de nadruk op preventie. En dus was ook meer personeel nodig om al die taken goed uit te voeren." Inmiddels werkt in Hoog en Laag een efficiënt team, bestaande uit drie huisartsen en een huisarts in opleiding, meerdere assistentes en praktijkondersteuners. Cees Willeboordse heeft vorig jaar, op zijn 65ste, de praktijk officieel overgedragen aan Dr. Sandra Mosch en Dr. Anouk Vrasdonk. Hij bleef ermee verbonden, maar nu parttime en zonder de verantwoording als praktijkhouder. ,,Op die manier heb ik mijn werkzaamheden in een rustig tempo kunnen afbouwen en kan ik het schip met een gerust hart verlaten."

En vanaf heden gaat hij genieten; van zijn kinderen en vijf kleinkinderen, zijn heerlijke huis en zijn vele hobby's, waaronder wandelen in de bergen. Hij kijkt ernaar uit. ,,Niets moeten, geen agenda; de vrijheid om te doen waar ik zin in heb!"

Joke Faas Veldhuisen wint half jaar Opel Adam

Joke Faas Veldhuisen ontvangt de autosleutel van Joop van der Steen en Willem de Haas namens Ik winkel in Heiloo.

HEILOO – Zaterdag regende het prijzen bij de finale van de geslaagde kassabonnenactie van Ik Winkel in Heiloo. In winkelhof 't Loo heerste een gezellige drukte; muziek, gratis erwtensoep van Kees Burger en 170 blije winnaars! Eugène Rozing, voorzitter van de Stichting Ik winkel in Heiloo, presenteerde de prijsuitreiking.

Om 12.00 uur begon de trekking van de tien hoofdprijzen door notaris Gerard van Leersum en burgemeester Hans Romeyn. De derde prijs in de 250 euro categorie, een diner voor twee bij Brasserie in 't Groen, ging naar Hans Hoekstra. De tweede prijs, een volle boodschappenkar van AH ter waarde van 100 euro, werd gewonnen door Conny Schultz. En de geldprijs van 250 euro was voor Barbara Wagter. In de 500 euro categorie werd Mariska Zijlstra verblijd met een dinerbon voor twee bij de Loocatie. De tweede prijs, een volle boodschappenkar, was voor Heidi van der Boogaard en de geldprijs van 500 euro ging naar Hilde Pohley. In de 1000 euro categorie won Robert Hoek uit Akersloot een dagje cabriolet rijden van Autobedrijf van der Steen. De volle boodschappenkar ging naar Wendy Blank en de dolgelukkige winnaar van 1000 euro cash, was Carla Belleman uit Heiloo.

De extra hoofdprijs, een half jaar rijden in de Ik winkel in Heiloo Opel Adam, ging naar Joke Faas Veldhuis uit Heiloo, nadat Walter Vos uit Limmen de prijs opnieuw in trekking liet brengen. Een sympathiek gebaar van deze winnaar die zelf onvoldoende gebruik van de prijs zou maken. Voor meer informatie: www.ikwinkelinheiloo.nl.

Preek van de Leek door Ilonka Ory

HEILOO - Het fenomeen Preek van de Leek kan op verschillende manieren worden uitgelegd. In dit geval gaat het niet om een reguliere kerkdienst of een alternatieve kerkdienst. Het is wel een experiment op de grens van traditie en de dingen van deze tijd. Een verbintenis tussen kerk en cultuur.

Ilonka Ory, theatermaker pur sang uit Heiloo, is bereid gevonden de handschoen op te pakken. Zij zal haar inspiratieverhaal opluisteren met het zingen van een paar liedjes uit haar voorstelling '1.77m op twee gympies'. Nederlandstalig en begeleid door gitaar en piano. Een impressie daarvan is te vinden op de website van Ilonka.

Na de preek is er gelegenheid om na te praten. De Preek van de Leek wordt gehouden op zondag 18 januari om 16.00 uur in de Witte kerk, Heerenweg 32 in Heiloo.

Voorstelling Leoni Jansen afgelast

HEILOO - De voorstelling 'Barricade' op vrijdag 23 januari in theater De Beun in Heiloo gaat niet door. Leoni Jansen, die in dit programma samen met Izaline Calister protestsongs zingt, heeft de tournee wegens droevige familieomstandigheden moeten staken. Iedereen die kaarten heeft besteld, krijgt persoonlijk bericht van de Stichting Vrienden van de Beun.

10 vragen aan….

Elke week verschijnt de rubriek 'De tien vragen aan' in de Uitkijkpost. Elk mens heeft onvermoede kanten, stukjes van zichzelf die niet altijd zichtbaar zijn. Op deze manier proberen wij net iets meer te weten te komen van een bekende of onbekende dorpsgenoot. Na het beantwoorden van de tien vragen, wordt hij/zij verzocht om de vragen door te geven aan een volgend 'slachtoffer'!

Edo Postma (52), getrouwd met Annelle Kuperus, trotse vader van Lot (14) en Mees (12). Werkt voor bibliotheken, speelt toneel bij Falkland Toneel, is en was betrokken bij Timmerdorp Heiloo, wijkvereniging Ypestein en Ypestock.

Waar bent u geboren en getogen?

Ik ben honkvast. Mijn wieg stond op de eerste verdieping van het huis op de hoek van de Kennemerstraatweg en de Laan van Zeeman. Mijn ouders woonden daar tot mijn tweede jaar, waarna we verhuisden naar de Moestuin. Daarna werd het Ypestein en daar woon ik nog steeds.

Als uw hobby uw werk was geweest, welk beroep zou u dan nu uitoefenen?

Dat is een makkelijke. In de vijfde klas ontdekte ik de bibliotheek van Heiloo. Vanaf toen wist ik dat ik dat wilde gaan doen later. En zo'n doel maakt het een stuk makkelijker kiezen. Ik ben geworden wat ik wilde worden en het werk vind ik nog steeds erg leuk, maar de huidige tijdsgeest zit de bibliotheekwereld niet mee. Overal om me heen zie ik bibliotheken in zwaar weer verkeren en het is nog maar de vraag hoe lang een bibliotheek nog een vanzelfsprekende voorziening is.

Wie zou u wel eens willen ontmoeten, en wat zou u zeggen of vragen?

Ik heb een zwak voor historie. Een paar jaar terug ben ik betrokken geraakt bij Kaeskoppenstad. Ik speel daar één van de aanvoerders van de Geuzen die meegeholpen heeft bij het ontzet van Alkmaar in 1573. Mijn alter ego is Dirck Duyvel. De man en zijn daden boeien mij, maar er is zo weinig over hem terug te vinden. Als tijdreizen mogelijk was zou ik hem willen ontmoeten om te horen wat hem er toe dreef om zijn leven op het spel te zetten in het verzet tegen de Spaanse overheerser.

Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

Normaal ben ik niet van de strenge winters, maar ik kan me er één nog goed herinneren. Het had geregend en in combinatie met de lage temperaturen werd onze hele straat omgetoverd tot één grote ijsbaan. We hebben de schaatsen ondergebonden en zijn met iedereen uit de straat heerlijk gaan ravotten.

Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

Ik speel toneel bij Falkland Toneel. De vereniging is gezegend met een geweldige plek waar het resultaat van maanden repeteren perfect tot zijn recht kan komen. Ik heb er prachtige momenten meegemaakt en dat maakt het podium van Theater de Beun voor mij de mooiste plek in Heiloo.

Waarvoor kunnen ze u 's nachts wakker maken?

Ik ben een vredelievend mens, behalve als je mij 's nachts wakker maakt. Dan moet je wel een verdomd lekkere fles whisky meebrengen.

Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Denk niet altijd na en zeg af en toe gewoon 'ja' als je iets gevraagd wordt waarvan je in eerste instantie denkt dat het lastig is. Dit advies heeft mij op boeiende plekken gebracht en persoonlijke overwinningen bezorgd.

Wat weten de meeste Heilooers niet van u?

Eén week in het jaar run ik met mijn gezin een vrijwilligershotel in Bergen aan Zee. Het Zeehuis is eigendom van het Nivon en wordt gerund en onderhouden door vrijwilligers. Er zijn door heel Nederland (en Europa) van dit soort natuurvriendenhuizen die ooit bedoeld waren als laagdrempelige vakantievoorziening voor arbeiders, natuurliefhebbers en mensen die het niet breed hebben. Een week hard werken, maar wel totaal iets anders dan je normale werk.

Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Ik maak mij zorgen over wat er met de cultuur en de verenigingen in Heiloo gebeurt. De afgelopen jaren hebben de bezuinigingen er flink ingehakt en ik vrees dat we er nog lang niet zijn. Muziekschool, bibliotheek, theater en tal van verenigingen worden in hun bestaan bedreigd als de subsidies nog verder worden verlaagd en de huur van de accommodaties verder omhoog gaat. Al die organisaties en clubs zorgen voor ontwikkeling en binding van de inwoners. Zij vormen samen het maatschappelijke en culturele hart van ons dorp. Hierop beknotten zorgt voor een enorme maatschappelijke verarming.

Antwoord van de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u:
Mijn voorganger in deze rubriek en mede toneelspeler Martin Affourtit, vroeg mij waarom ik zo graag in kinderstukken speel. Ik hou van uitpakken op toneel, een beetje de vrijheid en de ruimte nemen. Ik heb een broertje dood aan 'gemiereneuk op de vierkante millimeter' en dat is het spelen in stukken voor volwassenen soms. En met kinderen die ook van toneel(-spelen) houden is het niets leuker dan voor hen en soms zelfs met hen te spelen.

• Ik nomineer voor de volgende Tien vragen het duo Sam & Falko. Ik kan enorm genieten van hoe zij met hun creativiteit een geweldige invulling geven aan hun leven en hoe zij anderen inspireren en erbij betrekken. Mannen als jullie over een jaar of vijftig terugkijken, waar zullen jullie dan het meest trots op zijn?

Het jaar van Ton Thomassen

Teunis van der Zwart, gefotografeerd door Ton Thomassen. foto Ton Thomassen

HEILOO - Voor Ton Thomassen, fotograaf bij de Heilooër Amateurfotografenvereniging de HAF, was 2014 een bijzonder jaar. Allereerst won hij de Samsung School of Talent wedstrijd met zijn fotoserie 'Het fraaie verval' wat hem onder andere een tweetal publicaties in het blad Focus opleverde.

Verder was Ton de grote voortrekker van de expositie over Het Die in het Pakhuis Dekker in Heiloo. Deze expositie werd tijdens het Open Monumentenweekend druk bezocht. Een fotoserie over de Heilooër hoornist Teunis van der Zwart gooide hoge ogen in Foto Nationaal. Een andere foto van zijn hand kreeg een acceptatie op de 9th World Cup in Parijs. Ton werkt verder samen met het Heilooër Kamerorkest en Heiloo Music Meeting. Hij is al jaren, met veel enthousiasme lid van De HAF. De HAF, als vereniging, werkt onder andere samen met het Heilooër Harmonieorkest Caecilia en de Theaterbende, en Ton zal zich daar komend jaar ook weer voor inzetten.

De HAF heeft nog ruimte voor extra leden van elk niveau. Voor meer informatie zie: www.fotoclubheiloo.nl.

'Slimmer werken en moeiteloos leven'

HEILOO - Op donderdag 22 januari aanvang 20.00 uur vertelt Edo Postma in Bibliotheek Heiloo over het efficiënt gebruiken van je mail en agenda en laat hij tal van handige digitale hulpmiddelen en apps zien, die het leven een stuk gemakkelijker maken.

Het slim combineren van dit soort tools noemen we 'lifehacking'. Voortaan nooit meer een wachtwoord vergeten, overal je favorieten bij de hand, een centrale plek voor al je bestanden en aantekeningen en altijd op de hoogte van het nieuws dat voor jou belangrijk is. Edo Postma, geboren en getogen Heilooënaar, werkt voor bibliotheken en is gek op gadgets, apps en web 2.0. Hij volgt nieuwe ontwikkelingen op de voet. Maar ook hij wordt regelmatig geplaagd door chaos, uitpuilende bureaus en overlopende to-do lijstjes. Hij zet moderne technieken in om het leven te vergemakkelijken en orde te scheppen in zijn chaos.

Entreekaarten à € 7,50 (€ 10,00 voor niet-leden) verkrijgbaar bij bij de klantenservice van Bibliotheek Heiloo, via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Inzamelactie DE waardepunten mega succes

Kees Groenland (Vomar Heiloo), Jan Blekemolen, Floor IJlstra en Kees Scharringa zijn aangenaam verrast over het success van de waardepuntenactie. Foto Carolien Breed

HEILOO/REGIO – De door Lions Club Alkmaar Phoenix gehouden inzamelactie van DE waardepunten voor de Voedselbank Alkmaar en omgeving is een groot succes.

De actie heeft in krap drie weken tijd in totaal meer dan 1,2 miljoen waardepunten opgeleverd. Dat betekent dat met deze opbrengst zo'n 2.700 pakken koffie beschikbaar komen voor de 'klanten' van de Voedselbank Alkmaar. Koploper is het inzamelpunt Vomar in Heiloo met 128.890 punten. Maar ook de overige inzamelpunten in Heiloo, Limmen, Akersloot en de Egmonden hebben veel bijgedragen aan deze 1,2 miljoen punten.

Lions Club Langedijk heeft in deze periode eveneens een succesvolle inzamelactie gehouden met DE waardepunten. Een actie voor de voedselhulporganisatie 'Geloof, Hoop en Liefde' te Langedijk. Hiervoor zijn bij de inzamelpunten Bruna en Bakkerij Zoon maar liefst 375.000 punten (goed voor circa 860 pakken DE koffie) ingezameld ten behoeve van de voedselhulporganisatie.

Jan Blekemolen en projectleider Kees Scharringa namens Lions Club Alkmaar Phoenix (heren senioren) en Floor IJlstra namens Lions Club Langedijk (dames) willen dan ook gezamenlijk hun dankbaarheid uiten richting alle gevers die deze actie tot zo'n groot succes hebben gemaakt. Floor IJlstra: ,,Er zaten hartverwarmende briefjes bij, weer anderen hadden de punten feestelijk verpakt."

Jan Blekemolen is behalve lid van de Lions Club ook voorzitter van Voedselbank Alkmaar en omstreken. Hij weet dat een pak koffie voor klanten van de Voedselbank van grote waarde is. ,,Koffie is voor onze klanten een welkom extraatje. Het zorgt voor een beetje gezelligheid, sociaal contact; je kan weer eens iemand 'op de koffie vragen'.

Beide Lionsclubs tellen leden uit Heiloo en omgeving en organiseren met enige regelmaat acties voor de minder bedeelde medemens. Bij zowel de Alkmaarse als de Langedijkse club zijn nieuwe leden welkom. Heren senioren voor Lions Club Alkmaar Phoenix kunnen zich aanmelden via Jan Blekemolen, tel. 06-34018700. En geïnteresseerde dames (van alle leeftijden) voor Lionsclub Langedijk kunnen zich wenden tot Floor IJlstra, tel. 06-44920405.

Het jaar van Ton Thomassen

een foto van Teunis van der Zwart, gemaakt door Ton Thomassen. Foto Ton Thomassen

HEILOO - Voor Ton Thomassen, fotograaf bij de Heilooër Amateurfotografenvereniging de HAF, was 2014 een bijzonder jaar. Allereerst won hij de Samsung School of Talent wedstrijd met zijn fotoserie 'Het fraaie verval' wat hem onder andere een tweetal publicaties in het blad Focus opleverde.

Verder was Ton de grote voortrekker van de expositie over Het Die in het Pakhuis Dekker in Heiloo. Deze expositie werd tijdens het Open Monumentenweekend druk bezocht. Een fotoserie over de Heilooër hoornist Teunis van der Zwart gooide hoge ogen in Foto Nationaal. Een andere foto van zijn hand kreeg een acceptatie op de 9th World Cup in Parijs. Ton werkt verder samen met het Heilooër Kamerorkest en Heiloo Music Meeting. Hij is al jaren, met veel enthousiasme lid van De HAF. De HAF, als vereniging, werkt onder andere samen met het Heilooër Harmonieorkest Caecilia en de Theaterbende, en Ton zal zich daar komend jaar ook weer voor inzetten.

De HAF heeft nog ruimte voor extra leden van elk niveau. Voor meer informatie zie: www.fotoclubheiloo.nl.

CD presentatie Hans Laduc en jong talent in Witte kerk

HEILOO - Hans Laduc heeft zijn mooiste nummers verzameld op zijn nieuwe cd 'My way home', die hij op zaterdag 24 januari presenteert in de Witte Kerk. Ook de jonge muziektalenten Jet Stam en Menno Lunter treden die avond op met een aantal nummers.

In Nashville is Hans Laduc op zoek gegaan naar zijn muzikale roots en trad op tijdens het internationale Fingerstyle gitaarfestival (CAAS). Vooral zijn tennisracket-gitaar vonden zij 'awesome'.

Op de nieuwe cd is goed te horen hoe Hans zelf verder bouwt op deze traditie. Zo heeft hij speciaal voor deze cd naar Nederlands repertoire gezocht, dat nog nooit eerder voor Fingerstyle gitaar is bewerkt. Vooral het nummer 'Mag ik dan bij jou' van Claudia de Breij vindt het publiek prachtig. Verder veel eigen composities, ontroerende ballads, opzwepende Keltische muziek, zelfs een U2 song waarbij Hans al drummend en tokkelend een heel orkest uit zijn gitaar tovert. Tijdens zijn optredens zingt Hans ook nummers in de Kentucky stijl van onder andere Merle Travis en speelt hij enkele songs met zijn unieke tennisracket-gitaar.

Op de cd presentatie is ook jong talent uitgenodigd. Jet Stam behaalde in 2011 tijdens het Ramses Shaffy podium in de Vest de eerste plaats met het nummer 'Laat me'. Haar passie heeft zich ontwikkeld tot het schrijven van eigen songs en daarom studeert ze aan het Art & Entertainment College in Amsterdam. Menno Lunter speelt vanaf zijn vijfde jaar gitaar en is vol overtuiging bezig om zich deze uitdagende stijl eigen te maken.

De presentatie is op zaterdagavond 24 januari in het Witte kerkje in Heiloo. Aanvang: 20.15 uur, Kaarten à € 10,- (inclusief een glas glühwein) in de voorverkoop zijn verkrijgbaar bij De Schrijverij aan de Heerenweg.

Foodsmart voedings- en bewegingsadvies

Jaime Binnewijzend, Ypesteinerlaan 39, 1851 WG Heiloo, tel. 072-8888120, www.foodsmart.nl, e-mail: info@foodsmart.nl.

HEILOO – Weet u wat u eet? Wat doet voedsel met het lichaam, wat kunnen de effecten zijn van een teveel of een tekort van bepaalde voedingsstoffen en/of te weinig beweging op uw lichamelijke en/of geestelijke gesteldheid?

Antwoorden op die vragen krijgt u bij Foodsmart, vrij vertaald: slim met voeding. ,,Het eten van suikerrijke voeding in de avond kan slapeloosheid veroorzaken door een te hoge bloedsuikerspiegel vlak voor het slapengaan. Of bijvoorbeeld migraine kan het gevolg zijn van een voedingsallergie. En iemand die slank is, kan zich toch futloos voelen. Bij mensen met diabetes type 2 kan een gezonde leefstijl medicijnbehoefte doen verminderen."

Voedingsdeskundige Jaime Binnewijzend bespeurde het al in haar vorige loopbaan; ze werkte destijds in de gezondheidszorg op personeelszaken. Ze zag een relatie tussen een al dan niet gezonde leefstijl en de situatie op de werkvloer. ,,Iemand die fit is en gezond eet kan beter met werkdruk omgaan." In Amerika merkte ze dat de ontwikkelingen op dat gebied al veel verder zijn. ,,Amerika is een 'land' van uitersten; obesitas komt veel voor, maar daar tegenover staat een enorme 'gezond leven' mentaliteit. In Chicago, waar wij twee jaar hebben gewoond, stonden mensen voor dag en dauw op om voor een werkdag eerst te sporten. Ook het zogeheten superfood was daar toen al heel populair." Haar eigen ervaringen en wat ze om zich heen zag, triggerden haar om een cursus over voeding en bewegen te volgen. Terug in Nederland gooide Jaime het roer helmaal om; ze dook opnieuw de studieboeken in voor een orthomoleculaire studie en een studie reguliere voedingsleer.

Sinds oktober vorig jaar is ze met Foodsmart gestart. Ze benadrukt dat ze geen gewichtsconsulente of diëtiste is. Ze ziet zichzelf als een coach voor de algehele gezondheid, waarbij ze mensen bewust maakt van ongezonde leefpatronen. Aan de hand van een voedingsadvies in combinatie met een bewegingsadvies helpt ze mensen op weg naar een gezonde leefstijl. Jaime richt zich daarbij op vijf pijlers. ,, Het nastreven van een gezond gewicht is daar slechts een onderdeel van. Een gezonde leefstijl zorgt ook voor een toename van energie en een betere stemming, maakt dat mensen gezonder ouder worden en het kan allerlei welvaartsziekten voorkomen. Ik wil bij mensen het bewustzijn vergroten, hen kennis over voeding bijbrengen, zodat iemand zelf in staat is om bijvoorbeeld in de supermarkt de goede beslissingen te nemen."

Foodsmart is verbonden aan de gemeentelijke campagne Appeltje Eitje, ter bevordering van een gezonde leefstijl. Jaime verzorgt op aanvraag ook workshops en lezingen voor scholen, bedrijven en/of vriendengroepen.

Jezelf tien jaar jonger voelen in zestig dagen? Volgens Jaime is het mogelijk! In een vrijblijvend eerste gesprek legt ze u graag uit hoe.

Peuterspeelzaalwerk geïntegreerd in dagopvang Kits Oonlie

HEILOO - Kinderopvang Kits Oonlie biedt vanaf januari naast dagopvang, ook opvang aan gedurende schooltijden (peuterspeelzaaltijden). Doel hierbij is dat ouders een keuze hebben in de vorm van opvang en bij een wijziging in de thuissituatie en/of behoefte, er geen wijziging in opvanglocatie hoeft plaats te vinden. Hiernaast kunnen ouders, net als bij de dagopvang, ook voor deze vorm van opvang gewoon kinderopvangtoeslag aanvragen bij de belastingdienst, waardoor de maandelijkse kosten liggen tussen €5,99 en €197,17.

Deze nieuwe vorm van opvang is gestart op 1 januari op de locatie Boekenstein in Heiloo. De eerste kinderen zijn al gestart en hebben het erg naar hun zin. Wilt u meer informatie over deze nieuwe vorm van opvang of een keer komen kijken op de vestiging? Neem gerust contact op met de centrale administratie van Kits Oonlie op tel. 072-5323576, of door het sturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Bibliotheek Heiloo

Gewijzigde openingstijden

Per januari 2015 is Bibliotheek Heiloo elke woensdag geopend tot 18.00 uur. De avondopening op vrijdag vervalt. Meer informatie in de bibliotheek en op www.bibliotheekheiloo.nl

Nationale Voorleesdagen: 21 tot en met 31 januari

1 februari, 10.00 uur en 11.30 uur.

Peutervoorstellingen door Potitco: Boer zoekt zee

Voorleesfeestje

21 en 28 januari, 14.30 uur

Extra voorleesfeestjes tijdens de Nationale Voorleesdagen over Prentenboek van het jaar: Boer Boris gaat naar zee.

Peuterochtend

30 januari, 10.30 uur

Iedere laatste vrijdag van de maand.

Wat zegt u?

20 januari, 15.00 uur
Lezing over slechter horen, door ervaringsdeskundige van de Ned. Ver. v. Slechthorenden.

Elke 3e vrijdag van de maand 14.00 – 16.00 uur: inloopspreekuur door de NVVS.

Verbeelding in de literatuur

Start: 22 januari, 14.00 – 15.30 uur

Literatuurcursus van zes wekelijkse bijeenkomsten o.l.v. dhr. G. Raat.

Slimmer werken en moeiteloos leven

22 januari, 20.00 uur

Lezing door Edo Postma over moderne technieken om het leven te vergemakkelijken.

Workshop Klik&Tik. De basis

27 januari, 15.30 uur

Internetcursus van 5 dinsdagmiddagen voor de echte beginner.

Diverse spreekuren
Iedere vrijdag 17.00 - 18.00 uur:

Mediawijsheid

Iedere dinsdag 14.30 – 15.30 uur:

Anders Lezen

Iedere dinsdag 19.00 – 20.00 uur:

MLP/Dyslexie en andere leesproblemen.

Iedere zaterdag 10.00 – 10.30 uur:

Rondleiding en uitleg catalogus

Iedere donderdag 18.00 – 19.00 uur:

Rechtswinkel

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Steun de bibliotheek

Word vriend!

Lees meer op www.bibliotheekheiloo.nl

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Muzikale Lezing 'Een pelgrimstocht naar Santiago'

HEILOO - Als twijfel en wanhoop het leven van zangeres Simone Awhina beginnen te overheersen, en ze een burn-out nabij is, besluit ze impulsief de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela te lopen. Hartje zomer, ruim 800 kilometer, helemaal alleen. Simone komt zichzelf tegen en beleeft haar heftige maar avontuurlijke leven opnieuw. De eindeloze stappen, eenzaamheid, vermoeidheid en de bijzondere mensen op haar pad helpen haar de reis naar binnen te maken. Haar inspirerende verhaal is prachtig beschreven in haar boek 'Ik ga op reis en laat achter'. Tijdens deze lezing op 23 januari in de Cultuurkoepel Heiloo neemt Simone je mee op haar pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Haar ervaringen en inzichten zijn herkenbaar voor velen. Simone nodigt je uit om zelf op reis te gaan, een reis naar binnen. Naast het verhaal en mooie beelden, kun je ook genieten van een aantal prachtige songs. Entree: € 5,00. Aanvang: 20.00 uur Reserveren: info@simoneawhina.com of tel. 06-27145269 Voor meer informatie www.simoneawhina.com

Prijswinnaars Videoclub Heiloo

De prijswinnaars van de videofilm competitie v.l.n.r. Rob Jaape, Tom van der Schuyt en Nico Stobbe.

HEILOO - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Videoclub Heiloo zijn de prijzen uitgereikt van de interne competitie. De opdracht was om een korte film te maken waarin water de belangrijkste rol moest spelen. Nico Stobbe en Rob Jaape hebben de eerste prijs gewonnen met de meest aansprekende videofilm.

De producties zijn gejureerd door Gaia Nuissl (van Gaialab, inhoudelijk vormgever) en Marriet Haverkamp (van Filmblik, documentaire filmmaker).

Zij kozen uiteindelijk voor 'Water-varia' van Nico Stobbe en Rob Jaape maar nomineerden ook. 'Gewoon water' van Tom van der Schuyt. De laatste film werd door de leden gekozen als beste. De films zijn te zien op het YouTube-kanaal van Videoclub Heiloo.

Behalve producties voor eigen huis en haard maken de leden regelmatig films voor vrijwilligers-organisaties in Heiloo en omstreken. Nu is, onder andere, de restauratie van een deel van de Witte Kerk in productie. Heeft u belangstelling voor videowerk, samen of alleen, kom dan op vrijdag 30 januari naar het Trefpunt, Abraham du Boishof 1. De leden helpen u graag verder als u nog aarzelend op pad bent. De bijeenkomst duurt van 09.00 uur tot 12.00 uur. De bestuursleden zijn bereikbaar op tel. 072-5321033 (Jack Groot) of 072-5333510 (Wilma Roelofs).

Zeventig Gouden Dagen-wensen vervuld in 2014

HEILOO - Al drie jaar worden ouderen met een wens, die ze zelf moeilijk kunnen organiseren, een dag verwend door vrijwillige wensbegeleiders van Gouden Dagen Heiloo.

Voor de ouderen van Heiloo, thuiswonend of in de Loet en Overkerck, heeft een team van vrijwilligers zich dit jaar weer ingezet. Er zijn ouderen die graag alleen met een wensbegeleider op pad gaan en er zijn mensen uit de verzorgingshuizen die samen of met zelfstandig wonende ouderen uit gaan omdat ze dezelfde wens geuit hebben. Het Rijksmuseum, De Hermitage, Dierenpark Blanckendaell, een boottocht door de polders, een ballonvaart, een visje eten, naar musical Soldaat van Oranje, op bezoek bij een ver familielid, gewoon koffie drinken in het Loo en nog veel meer wensen zijn mogelijk gemaakt dit jaar dankzij de gouden vrijwilligers en sponsors.

Gouden Dagen Heiloo hoopt zo nog jaren door te kunnen gaan om wensen in vervulling te laten gaan. Mensen komen zo bovendien met anderen in contact. Gouden Dagen Heiloo nodigt ook dit jaar ouderen uit een wenskaart in te dienen om ook een 'gouden dag' te kunnen beleven. U kunt uw wens inleveren bij het Trefpunt, de Woonzorgcentra De Loet en Overkerck of via www.welzijnheiloo.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Trefpunt, tel. 072-5331297 of mail uw vraag naar goudendagenheiloo@gmail.com

Heiloo Energie

Welkom DONDERDAG 15 januari in de Tuinzaal Cultureel Centrum De Strandwal, De Olvendijk 2b in Heiloo (op het Willibrord terrein, direct achter de kapel), zaal open 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur, 21.30 uur napraten (entree gratis).

Wat heeft Heiloo Energie in 2014 gedaan én wat gaat Heiloo Energie in 2015 allemaal doen?

Kort en bondig wordt dit verteld door de werkgroepen:

1. Plan Sportieve Energieprestaties:

Het project is in november 2014 van start gegaan. Nu worden de verschillende meters geïnventariseerd zodat kan worden bekeken waar en hoeveel nieuwe meters van de netbeheerder moeten worden aangelegd ten behoeve van detaillistische verbruiksbepaling.

De samenwerking tussen de Sportraad, de Sportverenigingen en Heiloo Energie wordt op 24 januari as tijdens het Sportgala feestelijk vastgelegd in een Letter of Intent. De wethouder Duurzaamheid zal de LOI ook ondertekenen.

2. Ervaringen van 'energie besparen thuis'.

3. Zonnedaken:

In 2015 wil Heiloo Energie op minimaal één dak van een sportgebouw zonnepanelen laten plaatsen door middel van het oprichten van een coöperatie. Deelnemers worden lid van de coöperatie en kunnen één tot meerdere zonnepanelen aanschaffen en na tien jaar de investering er uit hebben. Begin 2015 zal hier meer ruchtbaarheid aan worden gegeven

4. Het is een mooie kennismaking met de nieuwe werkgroep: '0-op de meter', naar aanleiding van bezoek huis in Delft: Prêt-à-Loger. (Heiloo wordt uitgenodigd voor een pilot: folders liggen klaar).

Na de pauze:

'Het regent, het regent...':

Gastsprekers Stefan Meijer in samenwerking met Landschap Noord-Holland vertellen over de bevindingen tot nu toe over hoe schoon regenwater beter benut kan worden.

Per jaar valt er in Nederland gemiddeld zo'n 690 tot 900 millimeter aan regenwater. Hoe kunnen we dat gaan beheersen? Gemeenten en waterschappen in Noord-Holland zijn op zoek naar mogelijkheden; de aftrap….. u hoort hierover op deze speciale avond.

Keezen in het Oosthonk

Wijkvereniging plan Oost houdt 16 januari weer een keezavond. De keezavonden worden vijf keer in een seizoen gehouden, het zijn altijd leuke en gezellige avonden met een hapje en een drankje. Op de laatste avond wordt de Oosthonkkeezbokaal weer uitgereikt aan een koppel of aan één speler met de meeste punten . Het maakt niet uit of u een ervaren keezer of een beginnende keezer bent. Het spel wordt gespeeld met een koppelmaat; heeft u die niet, dan wordt daar voor gezorgd. Voor de beste drie koppels van deze avond is er nog een prijs te winnen. Wilt u meedoen dan kunt u zich opgeven via email keezen-oosthonk@hotmail.com of tel: 06-13420642 of 06-55347071. U betaalt €2,50 per persoon voor leden en €3,50 voor niet leden. Het eerste kop koffie is van het huis.Aanvang 20.00 uur uur, de deur open 19.30 uur. De Oostkanter 14 plan Oost in Heiloo

Cursus Literatuur en verbeelding

HEILOO - Bibliotheek Heiloo een cursus rond Nederlandse literatuur. Het thema is Literatuur en verbeelding . Van 22 januari tot 26 februari zijn zes middagen (van 14.00 uur tot 15.30 uur) over evenzovele romans. De middagen staan onder leiding van Gerard Raat. Dr. Gerard Raat was als universitair (hoofd)docent Moderne Nederlandse Letterkunde verbonden aan achtereenvolgens de Radboud Universiteit te Nijmegen en de Universiteit van Amsterdam. Opgeven voor 16 januari voor de hele cursus maar ook voor de individuele middagen bij de klantenservice van de bibliotheek via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Cursus moestuinieren Groei & Bloei

HEILOO - De cursus moestuinieren wordt verzorgd door Wessel van Schagen, een ervaren volkstuinder, tevens oud-docent tuinbouwkunde en biologie. In deze cursus gaat het niet alleen om basisbeginselen van het moestuinieren. Het is ook voor de tuinder die al een paar jaar tuiniert en wat meer wil weten. De cursus is op vijf maandagavonden van 19.30 tot 21.30 uur op 2 en 16 februari en 2, 16 en 30 maart. Bij de cursus hoort een excursie. Deze is begin juni. De cursus vindt plaats in Heiloo. Voor informatie en aanmelding: wessel@vanschagen.speedlinq.nl of tel. 072-5330667 of 06-49096596.

Workshop 'Van idee naar project'

HEILOO - Voor vrijwilligers en werknemers van kleine vrijwilligersorganisaties in Heiloo die graag willen leren een project op te zetten. Organisaties hebben vaak goede ideeën over het veranderen, verbeteren van hun organisaties, of voor een leuk project. Vaak strandt het idee op de uitvoering, want hoe pak je dat aan? In de workshop 'Van idee naar project' gehouden op donderdag 19 februari van 19.00 tot 21.30 uur, komt onder andere aan de orde: Hoe kom je tot een idee? Hoe leg je je idee voor aan betrokkenen en hoe enthousiasmeer je hen? Hoe maak je een draaiboek en tijdspad? Hoe kun je ideeën toetsen op haalbaarheid? Hoe kun je subsidies en fondsen zoeken? Opgeven kan bij het Vrijwilligers Informatie Punt, www.vrijwilligersheiloo.nl , tel. 072-5320281.

Spreekuur Heiloo-2000

HEILOO - Op donderdag 15 januari kunt u, voorafgaande aan de fractievergadering van Heiloo-2000, zaken bespreken die u als inwoner van Heiloo bezighouden. Over algemeen gemeentelijk beleid, over onderwerpen die met uw wijk te maken hebben of zaken die u persoonlijk treffen. U bent van harte welkom om 20.00 uur in het gemeentehuis (oude ingang). Graag vooraf aanmelden via fractiesecretaris/raadslid Rob Levie, tel. 06-54901626, of via rob.levie@heiloo-2000.nl.

Dementie en voeding

HEILOO - Het Alzheimer Café Heiloo houdt op woensdagavond 21 januari een bijeenkomst met het onderwerp 'Dementie en voeding'. Astrid Bobeldijk (diëtist) geeft tips over voeding bij mensen met dementie en gaat in op aluw vragen. U bent vanaf 19.00 uur welkom in het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo, waar (gratis) koffie en thee klaar staan. Om 19.30 uur begint de inleiding op het thema. De avond duurt tot ongeveer 21.00 uur. Inlichtingen: Riet Steenhoek, tel. 072 5337612

Lezing over slechter horen

HEILOO - Op dinsdag 20 januari, van 15.00 tot 16.30 uur, vindt in Bibliotheek Heiloo een lezing plaats over slechter horen, verzorgd door de NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden). Ieder die meer wil weten over beginnende slechthorendheid, wordt voor deze lezing in Bibliotheek Heiloo uitgenodigd. Neem uw partner mee!

In een informatieve lezing gaat Frans Hofstra, ervaringsdeskundige van de NVVS in op tal van vragen. De NVVS is onafhankelijk en niet commercieel. Reserveren kan bij de klantenservice van Bibliotheek Heiloo en is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of telefonisch (072-5330670). De toegang is gratis.

Presentatie over Noord-Italië

HEILOO - Op uitnodiging van Nivon Heiloo komt Joke Stuurman-Huitema zaterdagavond 17 januari weer naar Heiloo voor een mooie natuurpresentatie. Het reisdoeI is Noord-Italië, het Aostadal, gelegen in het noordwestelijk deel van de Italiaanse Alpen met vele bloemrijke dalen en grote verscheidenheid aan vlindersoorten. Maar ook de Dolomieten, heeft qua natuur veel te bieden. Houdt u van natuur, zoogdier, vogels, vlinders, prachtige landschappen, dan is deze avond, gehouden in Het Trefpunt, Abraham du Boishof 2 te Heiloo, zeker de moeite waard. Aanvang 20.00 uur. Entrée leden 4, en anderen 5 euro. Graag opgave vooraf: Reina Mulder, tel. 072-5333127 of opgeven via info@nivonheiloo.nl

Gemeente Polis

Bij de invoering van het huidige zorgstelsel is toen door de regering

bezworen dat chronisch zieken niet de dupe mochten worden van de verzwaring van het eigen risico. Daartoe is een instantie in het leven geroepen die de chronisch zieken met de laagste inkomens financieel zouden tegemoet komen in het eigen risico (CAK).

Per 1 januari 2015 is die taak overgeheveld naar de gemeentes, onder het motto 'zij kunnen

beter maatwerk leveren'. Onder deze groep langdurig zieken bevinden zich zeer vele ouderen.

Ouderen met een heel laag inkomen, veel extra kosten zoals vervoer, dieet enzovoort; en met

geen toekomstige inkomen verbetering.

Als je al nauwelijks belasting betaal helpt 'aftrekbaar' van de belasting ook niet.

Iedere euro boven de basis verzekering is er één teveel. Zij waren gebaat bij een tegemoetkoming in geld. De gemeente budgetpolis is géén oplossing, is géén maatwerk.

En waar mogen de minima dan wel aan meedoen, wat hebben chronisch zieken nu bijvoorbeeld aan kraamzorg of aan kuurreizen? Zij hebben toch geen geld voor een aanvullend pakket!

Het ministerie van VWS heeft de gemeentes een aanvullend budget gegeven van in aanvang 45 miljoen en oplopend tot 268 miljoen, hetgeen neerkomt op 60% van het originele budget.

Dus gemeente, ga op dezelfde voet verder met waar het CAK is gestopt. De selectie is door het CAK al gemaakt op basis van historisch zorggebruik. Zo moeilijk is dat toch niet.

Het is uw burgerplicht, met name de chronisch zieke ouderen met nauwelijks inkomen rekenen op u.

Ton van Velzen

Informatieavond natuurspeelplaats

HEILOO - Er komt een natuurspeelplaats naast Buurttuin de BY op het GGZ terrein achter De Trog. Hier kunnen kinderen straks lekker rennen, klimmen en bouwen.

En hun moeders, vaders of grootouders zitten in de buurttuin op een van de bankjes te genieten van de bloemen in de buurttuin. In een natuurspeelplaats zijn geen schommels en glijbanen. Er liggen geen tegels. Kinderen gebruiken natuurlijke materialen om mee te spelen zoals boomstammen, hutten van wilgentakken, zand en water. Spelen in de natuur is belangrijk. Het levert geweldige ervaringen op en het is gezond.

Leerlingen van het vmbo Clusius College Alkmaar gaan in februari het ontwerp maken onder leiding van een student van het mbo Clusius College. En onder zijn leiding zal rond mei ook begonnen worden met de aanleg. Voor het ontwerp hebben de leerlingen de wensen en ideeën nodig van toekomstige gebruikers en belanghebbenden zoals bijvoorbeeld kinderen en hun (groot)ouders. Een aantal leerlingen van basisscholen zijn al gevraagd om hun ideeën en wensen aan te geven. Wilt u ook meedenken over het ontwerp, heeft u suggesties, ideeën, vragen?

Iedereen is welkom op de informatieavond op woensdagavond 21 januari om 20.00 uur in De Trog, bij Theeschenkerij de Buitenkans, Bullaan 4 Heiloo (op het GGZ-terrein tegenover de brandweer). Tijdens de informatieavond worden onder andere voorbeelden getoond van enkele natuurspeelplaatsen in Noord-Holland en aan welke eisen en voorwaarden een natuurspeelplaats moet voldoen.

Expositie Jan Giling en dochter Dorette

Driedimensionaal werk van Dorette Giling.

HEILOO - Tot 23 februari exposeren Jan Giling en dochter Dorette samen in Bibliotheek Heiloo.

In het leven van Jan Giling speelt schilderen de hoofdrol. Reclame- en illustratiewerk was lange tijd zijn beroep. Vanaf 1980 vestigde Jan zich definitief als schilder. Zijn liefde voor het impressionisme krijgt ruim baan. Jan heeft veel Hollandse-, maar ook zuidelijke landschappen in zijn collectie. Het thema tijdens deze expositie is 'winter'.

Dorette Giling uit zich in de kunsten via verschillende disciplines. Zij heeft een teken- en schilderachtergrond en schildert portretten in opdracht. De laatste jaren is ze steeds meer driedimensionaal gaan werken. Dorette maakt persoonlijke en unieke urnen van keramiek. Tal van mozaïeken vloeren en wanddecoraties zijn van haar hand. In de bibliotheek ziet u een reeks extravagante vazen. Bloemen kunnen er eventueel in, maar wellicht komen deze werken nog mooier als autonome beelden tot zijn recht. De expositie is te bezoeken tijdens de openingstijden van de bibliotheek

Leven in de winter

HEILOO - In de winter lijkt het bos uitgestorven; de loofbomen zijn kaal, er zijn weinig vogels en er bloeit nauwelijks iets. Toch is het voorjaar op komst. Hoewel minder opvallend gaat het leven in het bos gewoon door. Dit alles komt ter sprake tijdens de IVN-wandeling in het Heilooër Bos op zondag 18 januari. Verzamelen om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of tel. 072-532 5110.

Berger- en Egmondermeerpolders 450 jaar

Het gemaal in de Vennewaterspolder.

Schrijf een verhaal of gedicht over 'Ons nieuwe land'
REGIO – Dit jaar bestaan de Berger- en Egmondermeerpolders 450 jaar. Ze behoren tot de oudste en mooiste polders van Nederland.

Prachtig gelegen tussen Alkmaar en de duinen worden ze echter bedreigd door de aanleg van wegen en bebouwing. Redenen genoeg om aandacht voor deze polders te vragen en om het 450 jarig bestaan uitbundig te vieren.

Er zijn diverse evenementen en activiteiten gedurende het jubileumjaar, zoals een kunstroute, reünie, molendag, open huis van de boerderijen, muziek- en toneeluitvoeringen, lezingen en last but not least een verhalen- en gedichtenwedstrijd. Voor volwassenen, maar ook voor leerlingen van groep 7 en 8 van basisscholen en voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Iedereen mag meedoen. Schrijf een verhaal of gedicht over het thema Ons nieuwe land. De Berger- en Egmondermeerpolders zelf zijn nieuw land, door mensen 450 jaar geleden veroverd op het water. Het thema is relevant: Noord-Holland bestaat voor het grootste deel uit polders, uit land dat op het water verworven is.

Dat de strijd tegen water, door onder meer de stijging van de zeespiegel, een actueel thema is ziet men nu bij de Hondsbosschezeewering. Nieuw land wordt aangebracht om oud land te beschermen. Daar kan het verhaal of gedicht over gaan, maar dat hoeft niet: een verhaal of een gedicht over een ander 'nieuw land', nu of in de toekomst, werkelijk bestaand of bedacht, is ook welkom. Historische, hedendaagse en futuristische verhalen en gedichten, het kan allemaal. Theo Olthuis, die gedichten, toneel, liedjes en scenario's schrijft voor bijvoorbeeld Sesamstraat beoordeelt de gedichten. Juryleden voor de verhalen zijn de Alkmaarse cultuurwethouder Anjo van de Ven, televisiemaker Chris Houtman uit Bergen en Peter van den Berg, winnaar van de Egmondse cultuurprijs, kenner van de Egmondse School en vice-voorzitter van de Bergense Kunst10Daagse.

De inzending sluit 16 maart. De prijsuitreiking vindt eind mei plaats. Dan worden oorkondes uitgereikt en vindt een boottocht plaats. Daarna worden de beste verhalen en gedichten gebundeld in een boek, dat uitgegeven wordt door Uitgeverij Kluitman. Het volledige wedstrijdreglement is te vinden opwww.BEM450.nl/verhalenengedichtenwedstrijd. De verhalen, gedichten of eventuele vragen kunnen per mail gestuurd worden naar: 450verhalenengedichten@gmail.com .

Bosuilenexcursies voor de jeugd

REGIO - De Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland houdt op vrijdagavond 16januari en op vrijdagavond 23 januari een avondexcursie voor jongeren. De bedoeling van deze excursies is om bosuilen waar te nemen.

Al in de winter vormen de bosuilen paren die zich voorbereiden op het nieuwe broedseizoen. Bij de excursies bootst de uilenroeper Arend de Jong het geluid van de bosuilen na. Als het goed is antwoorden ze en laten zij zich even zien.

Jongeren en hun begeleiders zijn welkom om aan een van deze excursies deel te nemen. Op vrijdagavond 16 januari wordt er verzameld bij de parkeerplaats van landgoed Marquette in Heemskerk en op vrijdagavond 23 januari bij de hoofdingang van Dijk en Duin aan de Zeeweg te Castricum. Beide excursies beginnen om 19.30 uur en duren ongeveer een uur. Aanmelden voor de Bosuilenexcursies is niet nodig. Aan de excursies zijn geen kosten verbonden.

Jongeren ouder dan 10 jaar die graag buiten zijn en naar vogels kijken, kunnen aan het eind van de excursie bij de excursieleiders een flyer van de Jeugdvogelclub vragen. Hierin staat hoe je je kunt aanmelden voor de jongerenexcursies van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland. Via e-mail krijg je bericht voor volgende (gratis) excursies, (één keer per maand). De deelname aan die excursies is.

Contributie voor jeugdleden van de vogelwerkgroep is € 5,00 per jaar. Voor meer informatie jongerenexcursies@vwgmidden-kennemerland.nl of kijk op de website van de Vogelwerkgroep Midden-Kennemerland http://www.vwgmidden-kennemerland.nl.

Carnavalsvereniging de Uylenspieghels

De huidige raad van carnavalsvereniging de Uylenspieghels.

LIMMEN - Zaterdag 7 februari is de afscheidsreceptie en het Oude Stompenbal van carnavalsvereniging de Uylenspieghels in Limmen. Dit is het laatste seizoen van de carnavalsvereniging.

De Uylenspieghels willen op een mooie manier afsluiten en daarvoor wordt een afscheidsreceptie gehouden om onder andere de bedrijven die altijd voor de vereniging hebben klaargestaan, mensen die ooit geridderd zijn en verenigingen waarmee de Uylenspieghels veel mee heeft samengewerkt te bedanken. Deze receptie wordt gehouden op zaterdag 7 februari van 16.00 uur tot 17.30 uur in leutbunker de Burgerij en is ook toegankelijk voor iedereen die afscheid wil nemen van de vereniging. Op deze afscheidsreceptie is een tentoonstellingshoek ingericht waarin men even terug kan gaan in de tijd. Tevens halen de Uylenspieghels ook nog één maal het Oude Stompenbal uit de kast, eveneens op zaterdag 7 februari van 20.30 uur tot 01.00 uur in de Burgerij. Deze avond is speciaal voor leden, oud-raadsleden en leden van de club van 111. De uitnodigingen voor deze middag en avond worden komende week verstuurd. De Uylenspieghels hopen nog één maal vele bekenden en carnavalsvrienden te mogen begroeten op de middag of avond.

Sociaal Team krijgt gezicht

REGIO - In de komende periode kunnen inwoners van de gemeente Castricum kennismaken met het Sociaal Team Castricum. Er zijn drie inloopavonden; op 21 januari in Limmen, op 27 januari in Castricum en op 3 februari in Akersloot. Het biedt de burgers vooral gelegenheid om meer te weten te komen, vragen te stellen, en eventuele zorgen te uiten. Nadere informatie hierover volgt nog.

Het Sociaal Team is opgericht om de nieuwe taken uit te voeren die de gemeenten sinds 2015 heeft op het gebied van zorg, werk en inkomen. Het team wordt gevormd door medewerkers van zeven verschillende disciplines. Zij ondersteunen inwoners die vragen of problemen hebben op sociaal gebied. Het team stimuleert en ondersteunt bij het vinden van een oplossing, maar neemt het niet zomaar van de burger over. Zo houden burgers regie over hun eigen (ondersteunings)behoeften.

Expositie in Benedictushof

Keramisch handwerk van één van de zussen Tiny van der Velden-Bakkum en Nel Kaandorp-Bakkum.

EGMOND-BINNEN - De eerste expositie in het nieuwe jaar in Benedictushof, bij de Abdij van Egmond, wordt verzorgd door de gezusters Tiny van der Velden-Bakkum en Nel Kaandorp-Bakkum.
Na zich eerder bekwaamd te hebben in keramisch handwerk, ontdekten de zussen de veelzijdigheid van glas en legden zich toe op het bewerken van dit materiaal.
'De Gezusters' volgden diverse cursussen bij gerenommeerde glaskunstenaars door het hele land. Nel en Tiny experimenteren uitgebreid met de mogelijkheden die glas hen biedt. Dit resulteert in elegante sieraden, opvallende kunstobjecten en kleurrijke gebruiksvoorwerpen.
De expositie is te zien van dinsdag 13 januari tot en met woensdag 11 februari.

Openbare verkoop bibliotheekinventaris en boeken

EGMOND AAN DEN HOEF - De bibliotheek van Egmond aan den Hoef gaat verhuizen naar zorgcentrum Prins Hendrik in Egmond aan Zee. De bibliotheek wordt heringericht naar een servicepunt en heeft in de nieuwe vestiging minder ruimte tot haar beschikking.

Daarom wordt op zaterdag 17 januari in de locatie in Egmond aan den Hoef aan de Nieuwe Egmonderstraatweg 15 van 10.00 tot 16.00 uur overtollige inventaris en afgeschreven collectie verkocht, waaronder bureaus, ladenblokken, bureaulampen, archiefkasten, krukjes en stoelen veel afgeschreven boeken U wordt verzocht eventuele aankopen contant te betalen en alles (ook het grotere meubilair) deze dag mee te nemen.

Rommelmarkten Egmond

REGIO - Zondag 18 januari van 10.00 tot 16.00 uur is in het sportpaleis in Alkmaar een rommelmarkt met tweedehands spullen. De entree €.2,00 (vanaf 13 jaar). Voor meer inforamtie tel. 06-20114461 of www.st-re.nl. Stichting Rommelmarkten Egmond heeft de afgelopen maand weer twee initiatieven financieel ondersteund. Zo is het koor de Zââlneelden uit Egmond aan Zee financieel in staat gesteld een korenfestival te organiseren op tweede Paasdag in sporthal De Watertoren en is het interregionaal onderwijsorgaan (ISOB) in staat gesteld een onderwijskrant uit te geven.        

Activiteiten Conquista

LIMMEN – In samenwerking met Scouting Limmen houdt Conquista op vrijdag 20 februari een spooktocht. Met licht- en geluidseffecten, griezels, spoken en andere enge dingen. Inschrijfformulier via de facebookpagina, of kom langs bij Conquista of de Scouting.

Afgelopen week is de workshop Beeldhouwen met speksteen van Eye Inspire gestart. De workshop bestaat uit vijf middagen en is voor iedereen vanaf 8 jaar. Je kunt nog instappen en meedoen.

Vrijdagavond 16 januari is het Club X-tra XL open inloop. Zaterdagochtend 17 januari aanvang 10.30 uur kun je zelf een kunstwerk maken. Zaterdagavond 17 januari van 19.00 tot 21.00 uur is het Club X-tra Film avond.

Woensdag 21 januari van 14.00 tot 17.00 uur beeldhouwen met speksteen. Zie ook www.conquista.nl.

Nieuwjaarstraining jiu jitsu

Het aanwezige deel van het lerarencorps van Dojo 't Loo toost op het nieuwe budojaar met een glaasje saké. Foto Menno Lesterhuis

HEILOO - Initiatiefnemer Erwin Jongh Visscher heeft regelmatig in Japan getraind. De jiu jitsu leraar van Dojo 't Loo wilde daarom graag eens een traditionele Japanse organiseren voor de seniorleden van alle zes de budosporten die bij Dojo 't Loo worden onderwezen.

Als thema werd 'verbinding' gekozen. Verbinding tussen de verschillende sportdisciplines maar ook verbinding binnen de sporten zelf. Judoleraar Timo Lesterhuis liet de deelnemers veel met elkaar bewegen om de verbinding te zoeken en ervaren. Jerry Visser verbond als karateleraar technieken uit de verschillende sporten met elkaar tot één geheel terwijl Jiu Jitsudocent Erwin Jongh Visscher zich meer toelegde op het verband tussen de technieken zelf. Als laatste daagde Aikidoleraar Micah Hrehovicsik de leerlingen uit om vanuit het gevoel en de innerlijke kracht (de Hara) te werken in plaats van pure spierkracht. Dat bleek voor de meeste deelnemers nog niet zo eenvoudig. Na afloop van de ruim twee uren intensieve training werden de leerlingen beloond met sake, traditioneel verzorgd en uitgeschonken door de leraren. Na afloop concludeerde voorzitter Menno Lesterhuis dat hiermee hopelijk een traditie is geboren en dat nog vele Kagami Biraki's mogen volgen.

Westfriezen dames 1 – Meervogels dames 1

AKERSLOOT - Zondag 11 januari speelde Meervogels tegen de dames van Westfriezen uit Zwaag; dit maal dus een uitwedstrijd. De ploegen zijn aan elkaar gewaagd en beide waren gebrand om punten binnen te slepen.

Meervogels ging goed van start en nam een voorsprong. Door goede samenwerking in de verdediging kon Westfriezen er moeilijk langs komen, waarbij de aanval door Meervogels ook mooi uitgespeeld werd. Westfriezen werd wakker geschud en aan de andere kant werd Meervogels slordig. Breaks werden niet goed benut en ook de aanvallen liepen niet lekker meer. Westfriezen wist aan te sluiten en de teams gingen gelijk op. Vlak voor rust konden de dames uit Zwaag nog tot scoren komen. Ruststand: 7-6.

Het was duidelijk dat Meervogels harder moest werken. Belangrijk bleek het vertrouwen in elkaar en het werken als een team. Met goede moed ging de ploeg de tweede helft in, het kon nog alle kanten op. Dit werd goed opgepikt. Het sterke verdedigingswerk, zoals in het eerste kwartier van de eerste helft, werd weer getoond en in de aanval werd goede druk gezet waardoor Meervogels langszij wist te komen. Daarna bleef het echter spannend, er werd om en om gescoord. Meervogels wist de kleine voorsprong van twee punten vast te houden en de wedstrijd verder uit te spelen. Eindstand: 13-15.

Net als vorige week weer een winst van twee punten verschil. Een spannende wedstrijd, maar er werden weinig doelpunten gemaakt. Zondag 18 januari om 12.30 uur speelt Meervogels dames 1 uit tegen Dynamo dames 1.

Egmond-Pier-Egmond en Egmond Halve Marathon

De winnaars van de Egmond Halve Marathon: Purity Cherotich en de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist.

EGMOND?- ?Richard Jansen en Pauliena Rooijakkers zijn de winnaars van de strandrace Egmond-Pier-Egmond. En Purity Cherotich en Azmeraw Mengist verrassende winnaars bij onstuimige editie PWN Egmond Halve Marathon

Onder barre omstandigheden heeft Richard Jansen zaterdag de 17e Egmond-Pier-Egmond gewonnen. Een krachtige wind, een hagelbui en een zwaar strand zorgden vandaag voor extreme omstandigheden en een prachtig gevecht om de winst. Bij de vrouwen zegevierde Pauliena Rooijakkers. Beide winnaars kregen de rood-wit-blauwe trui omgehangen voor de Lotto KNWU NK Strandrace. Tijdens AGU Egmond-Pier-Egmond schreef een recordaantal van 4.056 deelnemers zich in. Ondanks de extreme omstandigheden zijn maar liefst 3.250 deelnemers van start gegaan. Een aantal deelnemers hebben het advies van organisator Le Champion opgevolgd om hun race in te korten wanneer de fysieke inspanning ze te zwaar zou worden. Mede door opvolging van dit advies en de extra maatregelingen die genomen zijn, is het evenement goed en veilig verlopen. Voor de volledige uitslag zie www.aguegmondpieregmond.nl.

De wedstrijd bij de Egmond Halve Marathon, waarin ook zondag het stormachtige weer een hoofdrol speelde, werd gewonnen door de Keniaanse Purity Cherotich in 1.11.40. Hierdoor werd voor het tweede jaar op rij de traditionele man-vrouw wedstrijd gewonnen door een vrouw. Bij de mannen kon de onbekende Ethiopiër Azmeraw Mengist als beste weerstand bieden tegen de elementen in 1.03.01. Eerste Nederlander was Abdi Nageeye, die bijzonder knap als vierde man eindigde in 1.03.59. Andrea Deelstra noteerde als beste Nederlandse dame een tijd van 1.15.51.

De wedstrijd bij de mannen mocht zich verheugen op een sterk bezet veld. Le Champion had de drie wereldtoppers Bernard Kipyego, Lucas Rotich en John Mwangangi aan de start staan. Ook was vrijwel de gehele Nederlandse atletiektop aanwezig. Onder andere Khalid Choukoud, Abdi Nageeye, Tom Wiggers en Ronald Schröer hadden een plekje veroverend in de grote kopgroep.

In totaal trotseerden zondag 17.000 hardlopers de zware weersomstandigheden. Het was echt afzien vanwege de uitzonderlijk harde wind. Bij de kwart marathon moest zelfs het alternatieve parcours met heen- en terugweg door de duinen worden ingesteld. Toch was het voor de deelnemers vooral ook een mooie uitdaging, die hoort bij het karakter van de PWN Egmond Halve Marathon. De geleverde prestaties waren voor het toegestroomde publiek een sensatie om naar te kijken.

Michael den Herder Nederlands kampioen karten

Foto Carolien Breed

HEILOO – De 15-jarige karter Michael den Herder uit Heiloo sloot eind 2014 het outdoor kartseizoen voor de tweede keer op rij af als Nederlands kampioen 4-takt Sprint. Ook vorig jaar zette hij deze titel op zijn naam; toen in de juniorenklasse (tot 15 jaar).

Afgelopen seizoen deed hij voor het eerst mee in de seniorenklasse, tussen tal van ervaren, volwassen rijders. Dat hij Nederlands kampioen werd, is dan ook boven verwachting. Michael komt uit voor het Uitgeester team Speedsupport. In Uitgeest is hij in 2007 als 7-jarige met de kartsport begonnen. Sindsdien heeft Michael al een indrukwekkend prestatielijst opgebouwd. Hij bestuurt een 38 pk kart met een 4-takt motor, met een topsnelheid van zo'n 145 kilometer per uur. Het Nederlands kampioenschap wordt verreden in 21 races, verdeeld over een achttal wedstrijddagen; twee in Duitsland, één in het Belgische Spa en de overige vijf wedstrijddagen worden gereden op de drie goedgekeurde outdoor kartbanen die Nederland rijk is. Zaterdag 10 januari kreeg een supertrotse Michael de beker uitgereikt. Wethouder Sport Rob Opdam feliciteerde afgelopen zondag de Nederlands kampioen thuis met zijn bijzondere prestatie.

Mike Wortel wint Egmond bij de jeugd

Mike Wortel van Trias loop naar de zege in Egmond.

atletiek
HEILOO - Afgelopen weekend was een succesvol Trias weekend. Veel Triasleden voltooiden met succes de verschillende afstanden.

Bij de jeugd won Mike Wortel bij de jongens tot en met 13 jaar. Een dag eerder werd Mike derde in Castricum tijdens de jeugdcross competitie. In totaal kwamen hier meer dan vijftig Trias leden aan de start. De overige top drie klasseringen zijn: JB Jurriaan Odekerken, eerste, MA Celine Ruiter, tweede, JD; Sijvert Commandeur derde, mini; Thijs Witte eerste, mini Zoë Hoebe 1e, MPC Jasmien vd Kolk 1e, JPA Gijs Smolenaars eerste, Gijs van der Kolk tweede, MPA Jara Groot derde. Tijdens indoorwedstrijden in Utrecht won Jay Beelen de zestig meter in 7.74 seconden. Met deze tijd staat Jay hoog op de nationale ranglijst. In Amsterdam verbeterde MB Britt Ooijevaar haar record op de zestig meter 8.20 seconden . Jesper Peterse was ook op dreef op de zestig meter horden; zijn tijd van 9.08 seconden betekende tevens een persoonlijk record

SportGala Heiloo wordt een feest

HEILOO - Het SportGala bouwt een traditie op waarin niet alleen aandacht is voor de sporters uit Heiloo, maar ook voor andere kwaliteiten die ons dorp rijk is.

Onder het motto 'Voor Heiloo – Door Heiloo' wordt de verkiezing muzikaal ingekleurd door muzikaal talent uit Heiloo. Tijdens het sportgala 2014 zullen de volgende artiesten het podium betreden: Sam&Falco, Kim Reizevoort, Josse Koolen & Jan Langedijk en niemand minder dan 'show hero' Joran.

Speciaal voor sportvrouw, sportman en sportploeg heeft Ditta Engel het beeldje 'De mens en het vuur' ontworpen. De presentatie van het gala is dit jaar in handen van Jeroen Schouten, bekend van de sinterklaastocht in Heiloo, maar onder andere ook actief als scheidsrechter.

Als de prijzen zijn uitgereikt, hopen volgt een gezellige avond op de klanken van DJ Servan. Toagangskaarten zijn verkrijgbaar bij de vestigingen van De Schrijverij in Heiloo. Entrée à € 3,00 (inclusief een consumptie en bewaakte garderobe).

Egels succesvol in Akersloot

HEILOO - De Foresters was dit weekend weer te gast op het Old Alkmaar Boardingtoernooi in Akersloot. Er werden ook deze keer mooie prijzen gewonnen. Op zaterdag heeft de jongste jeugd fantastisch gepresteerd.

De F1 en E3 wonnen het toernooi en de E1 won de quiz. Daarnaast werden twee Egels 'Speler van het Toernooi', bij de F1 Jeen Haanstra en bij de E3 Kees Smit. Zondag speelde de D1 in een zware poule met onder andere AZ en Ajax. AZ en Ajax wonnen nipt, maar door overwinningen op HSV, Limmen, Uitgeest en Meervogels kan het toernooi zeker als geslaagd beschouwd worden. Zo hebben de spelers weer laten zien dat ze technisch met de top van Nederland mee kunnen en bij de E1, F1 en E3 zelfs uitblinken. Het eerste elftal kwam dit weekend nog niet in actie. Op zaterdagmiddag staat in Alkmaar de interessante oefenwedstrijd tegen AFC '34 op het programma.

Diploma's zwembad Loos

HEILOO – Het jaar is nog maar net begonnen, maar de eerste zwemdiploma's zijn alweer uitgereikt.

Zaterdagmorgen 3 januari kwam de eerste groep afzwemmers van dit nieuwe jaar naar zwembad de Beeck in Bergen. Na het gekleed zwemmen, moest er door een gat onderwater worden gezwommen. Na afloop mocht iedereen verdiend zijn of haar diploma mee naar huis nemen. Diploma A: Tim Aalders, Jens de Bats, Annelore Bosch, Tessa Brouwer de Koning, Jaap Bruin, Ruben de Graaf, Bart Heemskerk, Boaz Hooftman, Amy Koelman, Nynke Overdijk, Bo Peeters, Mees van Schooten, Bjorn Tromp, Benjamin Twisk en Fien van Wijngaarden. Diploma B: Bishara Ise Ahmed, Deborah Belleman, Amy Gorter, Sophie van Groen, Mick Jonker, Fons Kaandorp, Ivana Kragtwijk, Jesse Molen, Logan Roszbach, Ise Stroo en Lotte Walta. Diploma C: Lenthe Barendsen, Rens Los en Esmeralda Peguero Abreu.

S.V. Vredeburg speelt ronde elf

schaken

LIMMEN - Op vrijdag 9 januari speelde Vredeburg ronde elf. Runner up Sandra Hollander wilde koploper Barry Blekemolen stevig aanpakken, maar verzandde na een onregelmatige Siciliaan in een ongunstig middenspel.

Blekemolen gaf geen krimp en sloeg toe na een zwakke afruil van Hollander. Jeroen Tebbens kwam goed uit de opening tegen Marlies Sturk, maar rekende een combinatie verkeerd door, wat paardverlies en de partij kostte. Theo Al offerde een loper tegen twee pionnen tegen Dirk Aafjes, maar zag zijn aanval doodbloeden en verloor. Jan Brantjes kwam een kwaliteit vóór, maar werd te hebberig tegen een zeer behoedzame Ed van Duin die hem met dame en toren mat zette. Bert van Diermen en Chiel Pepping genoten van hun heerlijke partij, Pepping drong met een toren diep in de linies van Van Diermen, maar moest na knap verdedigen ten slotte in remise berusten. Robin Rommel verloor een kwaliteit tegen Jos Admiraal, maar had voldoende compensatie via een onaantastbaar paard wat ten slotte voldoende voor remise was. Dit weekend en ook komende week spelen diverse Vredeburg schakers in het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

John van Zweden gastspreker bij S.V. Meervogels '31

AKERSLOOT - Op donderdag 22 januari houdt S.V. Meervogels '31 in haar kantine op sportcomplex Cloppenburch om 20.00 uur voor haar sponsoren een bijeenkomst. John van Zweden is als gastspreker uitgenodigd.

John van Zweden was 20 jaar oud, toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. John's grote liefde is voetbal. Zijn vader nam hem als kleine jongen aan de hand mee naar ADO Den Haag. Inmiddels is hij al dertig jaar een van de meest trouwe sponsors, met een niet aflatende passie. John's andere passie is het Engelse voetbal. Toen in 2002 Swansea City door de toenmalige eigenaar aan de rand van de afgrond was gebracht, heeft John met een aantal lokale supporters de club gered en werd hij mede-eigenaar van de club.

Als spreker vertelt John over zijn 'aandeel' in Swansea City en hoe of hij als Haagse volksjongen opklom tot mede-eigenaar van Swansea City. Na de presentatie van John is er ruimschoots gelegenheid om tijdens informele borrel te netwerken. Gedurende de avond is er ook gelegenheid om kennis èn een praatje te maken met een aantal bestuurders, trainers en selectiespelers / speelsters van Meervogels.

S.V. Vredeburg

schaken

LIMMEN - Op vrijdag 9 januari speelde Vredeburg ronde elf. Runner up Sandra Hollander wilde koploper Barry Blekemolen stevig aanpakken, maar verzandde na een onregelmatige Siciliaan in een ongunstig middenspel.

Blekemolen gaf geen krimp en sloeg toe na een zwakke afruil van Hollander. Jeroen Tebbens kwam goed uit de opening tegen Marlies Sturk, maar rekende een combinatie verkeerd door, wat paardverlies en de partij kostte. Theo Al offerde een loper tegen twee pionnen tegen Dirk Aafjes, maar zag zijn aanval doodbloeden en verloor. Jan Brantjes kwam een kwaliteit vóór, maar werd te hebberig tegen een zeer behoedzame Ed van Duin die hem met dame en toren mat zette. Bert van Diermen en Chiel Pepping genoten van hun heerlijke partij, Pepping drong met een toren diep in de linies van Van Diermen, maar moest na knap verdedigen ten slotte in remise berusten. Robin Rommel verloor een kwaliteit tegen Jos Admiraal, maar had voldoende compensatie via een onaantastbaar paard wat ten slotte voldoende voor remise was. Dit weekend en ook komende week spelen diverse Vredeburg schakers in het Tata Steel schaaktoernooi in Wijk aan Zee.

John van Zweden gastspreker bij S.V. Meervogels '31

AKERSLOOT - Op donderdag 22 januari houdt S.V. Meervogels '31 in haar kantine op sportcomplex Cloppenburch om 20.00 uur voor haar sponsoren een bijeenkomst. John van Zweden is als gastspreker uitgenodigd.

John van Zweden was 20 jaar oud, toen hij de verf- en behangwinkel van zijn vader overnam en uitbouwde tot de grootste behang- en woninginrichtingswinkel van Nederland. John's grote liefde is voetbal. Zijn vader nam hem als kleine jongen aan de hand mee naar ADO Den Haag. Inmiddels is hij al dertig jaar een van de meest trouwe sponsors, met een niet aflatende passie. John's andere passie is het Engelse voetbal. Toen in 2002 Swansea City door de toenmalige eigenaar aan de rand van de afgrond was gebracht, heeft John met een aantal lokale supporters de club gered en werd hij mede-eigenaar van de club.

Als spreker vertelt John over zijn 'aandeel' in Swansea City en hoe of hij als Haagse volksjongen opklom tot mede-eigenaar van Swansea City. Na de presentatie van John is er ruimschoots gelegenheid om tijdens informele borrel te netwerken. Gedurende de avond is er ook gelegenheid om kennis èn een praatje te maken met een aantal bestuurders, trainers en selectiespelers / speelsters van Meervogels.

Cursus baarspeuteren bij Hengelsportvereniging Limmen

LIMMEN - Hengelsportvereniging Limmen heeft samen met de jeugdafdeling van HV Castricum in november een cursus baarsvissen verzorgd voor zowel jeugd als beginnende volwassen vissers.

Op verzoek wordt deze cursus herhaald op zondag 18 januari. Leden van jeugd en senioren van de hengelsportverenigingen van Limmen en Castricum kunnen zich inschrijven tot donderdag 15 januari bij Peter van der Heijdt, tel. 072-5051056 of via peter@samenbeet.nl. Kosten voor jeugdleden zijn € 3,00, senioren € 4,00. Hiervoor krijg je de cursus, een speciaal Nipro baarstuigje en koffie, thee of limonade. De cursus start om 09.30 uur met een theoriegedeelte van circa veertig minuten. Het laatste uur van de cursus , van 11.00 uur tot 12.00 uur, wordt gevist. Ook cursisten van vorig jaar welkom ( geen kosten).

Het cursuslokaal is bij jeu-de boules vereniging te Limmen, achter cultureel centrum Vredenburg, Dusseldorperweg 64 te Limmen ( achterom ). Het praktijkgedeelte wordt gehouden aan het Stet te Limmen. De cursus wordt door vismeester en meervoudig baarskampioen Rien Faasse gegeven.

Team Egmond prolongeert driebanden titel

AKERSLOOT - Het team van Egmond, bestande uit Albert van Bekkum, Roel Sentveld, Kees Zandbergen en Alain Bok, heeft dit weekend in Akersloot voor de tweede keer op rij het Stad en Streek Driebandentoernooi op haar naam geschreven.

Met grote overmacht werden zij kampioen; het verschil met nummer twee, het team van de Zaanstreek bedroeg maar liefst acht punten. Als derde eindigde het team van gastheer Akersloot, Alkmaar werd vierde en als laatste einde het team van Bergen.

Alain Bok eindigde individueel als beste speler met een 100% score, met zijn teammaat Kees Zandbergen op de tweede plaats. Het hoogste partij gemiddelde was voor de Akersloter Rob Levering met een hoogste partijmoyenne van 1.77 en Levering was samen met Wim van Westrop van d team Zaanstreek verantwoordelijk voor de hoogste serie van tien caramboles.

HZV verliest eerste wedstrijd van 2015

De spits van Jos Geerling legt aan voor de 1-0 voorsprong in de door Jos Geerling met 3-2 gewonnen wedstrijd. Foto Wout Jager

HEILOO – HZV Het Vennewater 1 speelde afgelopen vrijdag een uitwedstrijd tegen ZVV Jos Geerling uit Naarden. Deze ploeg is al jaren een vaste tegenstander van de Groen-Witten en elk jaar verlaten zij Naarden op dezelfde manier; met nul punten én het gevoel dat het er drie hadden moeten zijn.

Jos Geerling, dat de eerste vijf minuten nog aanvallende inspiraties had en ook op een 1-0 voorsprong kwam (foutje achterin), had de rest van de wedstrijd niet het vermogen om HZV verder vast te zetten, maar deden er alles aan om de ruimtes voor HZV zo klein mogelijk te maken. En dat lukte de ploeg uit Naarden zeer behoorlijk. Aan de andere kant was het Jos Geerling dat met alleen verre uitworpen van de sluitpost de spits probeerde te bereiken en daarmee dus uiteindelijk een 100% score haalde. Coach Klamer had nog zo gezegd hoe deze tegenstander zou gaan spelen en benadrukte dan ook dat HZV scherp en snelle balcirculatie nodig zou hebben om de gastheren kapot te spelen. Dit lukte grotendeels, maar mede door de prima keeper bij de tegenstander kreeg HZV niet het verdiende punt waar het zo'n recht op had. Jos Geerling gaf het jonge team van HZV dus een les in effectiviteit. Keeper Indy Klamer voetbalde de laatste minuut ook mee in een alles-of-niets poging, maar ook hij kon in de laatste seconde van de wedstrijd de bal niet tussen de palen krijgen. HZV speelt komende vrijdag thuis tegen de nummer drie: Genclik United. De aftrap is om 20.55 uur.

Old Alkmaar Boardingtoernooi 2015 geslaagd

AKERSLOOT - Vrijdagavond ging het achtste Old Alkmaar Boardingtoernooi in sporthal De Lelie in Akersloot van start met de meisjes E1-teams rondom Akersloot. Na spannende poulewedstrijden ging de finale tussen DTS ME1 en FC Uitgeest ME1. DTS ME1 was ook dit jaar te sterk en won de finale met 3-0. De prijzen werden uitgereikt door Chantal de Ridder, speelster van Ajax dames en het Nederlands elftal.

Op zaterdagochtend was het de beurt aan de F1-poule. Hier ging Foresters F1 met de cup naar huis. De spannende finale eindigde in 3-3 waarna Foresters de strafschoppen beter benutte. Aansluitend werd de E-poule gespeeld. Spannende wedstrijden leidden tot een finale tussen Meervogels E1 en Foresters E3. Foresters E3 trok aan het langste eind en won met 3-1. Als laatste was het de beurt aan de teams van de E1-hoofdklasse. In een zinderende finale won Castricum E1 met 3-2 van Reiger Boys E1. Zowel op zaterdag als op zondag waren de Freestyle voetballers Toine Rombout en Pim de Boer aanwezig met demo's en clinics.

De zondag stond het Old Alkmaar Boardingtoernooi geheel in het teken van de D-pupillen. Hier deden twee teams van AZ (onder 12) en twee teams van Ajax D2 mee! Ook de D-pupillen hebben een wervelende voetbalshow laten zien. Het toernooi werd afgesloten met de droomfinale tussen AZ en Ajax. De finale eindigde in 2-2. Ajax nam de penalty's beter en won uiteindelijk het Old Alkmaar Boardingtoernooi. De prijzen van de D1-poule werden uitgereikt door AZ-speler Celso Ortiz.

E.H.K. klaverjasclub

HEILOO –Maandag 19 januari houdt E.H.K de maandelijkse klaverjasdrive, met een verloting met mooie prijzen. Iedereen, het liefst met partner, is van harte welkom in cultureel centrum De Strandwal op het GGZ terrein.

Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of als u voor het eerst komt meldt dit even bij één van de onderstaande bestuursleden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Aanvang om 19.30 uur en einde circa 22.30 uur. Inlichtingen bij mevrouw G. Verhage, tel. 072-5123271 of bij mevrouw R. Geerlings, tel. 072-5339345.

Uitslagen Heilooër Bridge Club

Donderdagavond competitie.

A-lijn: 1. Anneke Plas-Liesbeth Schoute 54,69; 2. Columbey Coebergh-Ger Kemmere 54,17; 3. Tinie Schreiber-Anje v.d.Vlies 53,65.

B-lijn: 1. Riet Haanstra-Elly Rutjes 71,88; 2. Cor Floris-Ineke Wijnbeek 54m,69; 3. Rie en Jan Leek 53,65.

C-lijn: 1. Martha Dunselman-To Ontrop 57,29; 2. Barbara van Dortmont-Nel Jacobs 55,73; 3. Fenny Cnossen-Joke Ernsting 52,60.

Dinsdagavond competitie.

A-lijn: 1. Columbey Coebergh-Ger Kemmere 64,06; 2. Truus Klerk-Nel Stark 55; 3. Gonnie van Dam-Jan Huting 52,08.

B-lijn: 1. Elke Brokx-Mieke Hendrikse 67,36; 2. Elly Hentzen-Ton Grooteman 61,84; 3. Anne en Marianne Brouwer 67,64.

Keezdrive in Akersloot

AKERSLOOT - Zaterdag 17 januari is er weer een keezdrive in café de Vriendschap. Akersloot is de bakermat van het keezen in Nederland. Daarom organiseert keezbord.nl juist hier een keeztoernooi. Na het grote succes van vorig seizoen was iedereen razend enthousiast en de keezdrives waren allemaal heel succesvol en gezellig. Het inschrijven (€ 5,00 inclusief koffie en lekkere borrelhapjes) kan via keezbord.nl of s' avonds aan de zaal.

Er zijn leuke prijzen te winnen en het begint zaterdagavond om 19.00 uur. Er worden vijf ronden gespeeld; de winnaar wordt bekend gemaakt op een groot elektronische scorebord. De Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot, tel. 0251-312866

Begin het jaar goed met HOMEWORK COACH! Meld je nu aan op hwcoach.nl of bel 06-47050363 en krijg in januari gratis huiswerkbegeleiding.

TEIJSSE & VOOREN ZONWERING Rechtstr. van fabriek. Zonneschermen, markiezen, rolluiken en screens, garagedeuren, infrarood terrasverwarming en Velux zonwering. Ook voor reparatie en montage. Bel: 06 5329 4460

Te huur: HOEKWONING met oprijpad in Heiloo. € 1100,= p/mnd. T: 06 2289 9074

Ervaren en betrouwbare HULP in het HUISHOUDEN biedt zich aan op donderdag en vrijdag € 12,50 p/u : 06 2924 5774

TE HUUR in HEILOO 2 KAMERS + keukenhoek met gebr. douche en toilet. € 400,= p/mnd incl. T: 072 435 0806

Let op! NIEUWE RAGE:
op je feest een STOELMASSAGE. Bel VITALIS T: 06 1521 9400

Te huur ZOMERHUISJE voor 1 persoon (werkend meisje of vrouw). € 360,= p/mnd excl. gas en licht. Bel na 19.00 uur 072 505 1858

KUNSTKIDS start 31 jan. SCHILDEREN op doek
voor kinderen. 4 zat. Info Trudy Keyzer 0610585278 of hobbyfarmheiloo.nl


BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Voor EEN GOED GEKNIPT, gekleurd, gepermanent 2015 komt u bij KIM'S HAARSALON voor dames, heren, jongens en meisjes. Knippen € 12,50, Jeugd t/m 12 jaar € 10, Kleuren vanaf € 27,50, Permanent € 50. Bel voor een afspraak 06-3004 2383. Dompvloetlaan 29, 1851 NM te Heiloo

In de maand januari krijgen nieuwe klanten 10% korting op kappers-, pedicure- of manicurebehandelingen bij EMILSEN SALON. Maak dus snel een afspraak. Emilsen Salon staat bekend om haar professionaliteit, flexibiliteit (op afspraak 's avonds geopend en in het weekend) en uiteraard SCHAPPELIJKE PRIJZEN. Normaal knippen kinderen € 10, volwassenen € 15, manicure € 15, pedicure compleet € 20. Ook zijn er cadeaubonnen, sieranden en haarverzorgingsproducten verkrijgbaar. U kunt telefonisch een afspraak maken op 06 5380 6959 of stuur een e-mail naar emilsen740@hotmail.com Emilsen Salon is te vinden aan de Groenelaan 1 Heiloo

VD PUTTEN BOOM- en TUINVERZORGING
Vaardig en schappelijk.
Met respect voor natuur.
T: 072-540 8052 / 06 182 183 86

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON Gezond leven met een gezond gewicht! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet? Maak een afspraak of kom even langs. De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: sandrazoongewichtsconsulente.nl

www.hoveniersbedrijfdepopu-
lier.nl Al 25 jaar het adres voor
al uw TUINWERKZ. HEDEN. O.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe tuinen, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Bijles / Examentraining
ENGELS Havo/Vwo.
Ervaren docente. € 15 per uur. T: 06 1844 2639

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

UITVAARTZANGERES JULIA VAN KAPPEL zingt klassieke liederen om uw BEGRAFENIS nog persoonlijker te maken (met pianobegeleiding). www.uitvaartzangeresjuliavankappel.nl. Tel 06 2083 1142

MEUBELSTOFFEER-
DERIJ OP MAAT.
Voor
al uw stoffeerwerkzaamheden
en reparaties. Vrijbl. prijsopg.
T.: 06 3987 0829
Ingeschr. KvK

DE SCOOTERBOX repa-
reert alle merken scooters en
fietsen + het onderhoud. Wij
halen uw fiets/scooter gratis
op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
Tel. 06 2202 0702

UW MEUBELS WEER ALS NIEUW!!! Schuren-beitsen-lakken of gespoten in een
duurzame coating in elk gewenste kleur!!!
Ook voor het opknappen van uw keukendeurtjes kunt u bij ons terecht!
Meubelatelier de Schouw, Lamoraalweg 69,
1934 CC Egmond a/d Hoef
Tel.: 072-5064133

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 4/f,
1851 NT Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

FLEXIBEL uw huis van binnen! UW HUISSCHILDER. T: 06 1995 7999

SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

VAN GOGH'S IRIS
HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

PEDUCURE
Elly Coffeng-Kaandorp
Ook reumatische, diabetische
voet. T: 072-533 2787.
Patrijsakkers 5, Heiloo.
Oók bij u thuis.

AUTOWASSTRAAT
CARCLEANING HEILOO

Nijverheidsweg 19/A.
Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Ma t/m vrijdag 08.00 - 17.00; Za 09.00 - 12.00 uur 072 532 0294
www.carcleaningheiloo.nl

GARAGEBOX te huur aan de WERKENDELSLAAN in Heiloo. Huursom € 105,- per maand. Beschikbaar per direct. Bel 06-1081 9857 of e-mail info@komeetvastgoed.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

BLOKDIJK MAKELAARS
HEILOO

Gratis waardebepaling
Gratis vervoer naar de notaris
072-8885072 / 06 3096 5285

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3987 0829

www.computersupportheiloo.nl- OPSCHONEN, upgraden, bouwen, REPAREREN van uw computer. Tevens webdesign en webhosting. info@computersupportheiloo.nl T: 072 531 5787

Cursus SNEL LEREN = LEUK LEREN voor scholieren. In 6 lessen 2 tot 4 keer sneller lezen? Samenvatten met mindmaps? GEHEUGENTECHNIEKEN eigen maken? 18 januari start weer een cursus in Heiloo. Voor informatie www.engelsmetplezier.nl of bel 072-533 3342

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM