10 vragen aan... Hans Bolten
1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren op 6 januari 1958 op Heerenweg 142 (nu Café Queens). Mijn ouders hadden een 'hout- en ijzerhandel'. Het was een ouderwetse middenstandsbuurt met schilder Ursem, Ranzijn de kruidenier, een kolenhandel, groenteboer, visboer en ga maar door. Al die volwassenen waren zo druk dat de buurtkinderen zonder veel toezicht dingen uitspookten die annu nu echt niet meer zouden kunnen. We staken autobanden van garage Bleeker in brand of sloopten midden op straat een oude bestelbus. Niemand deed daar moeilijk over.
2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Als je hobby je werk wordt, dan krijg je werk dat je hobby niet is. Ik ben vanaf mijn jeugd met filosofie bezig, voor mijn plezier. Na mijn studie is dat mijn werk geworden. De laatste twintig jaar werk ik in organisaties en probeer ik mensen wat filosofische vaardigheden bij te brengen; zinnige vragen stellen, nadenken over wat je zegt. Ik doe dat als zelfstandige, waardoor er werk bij is gekomen dat nooit mijn hobby was: boekhouden, klanten werven, een website runnen. Werk achter de schermen dus.
3 Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Louis van Gaal, om hem op mijn manier te interviewen. Ik vind het altijd mooi om mensen over hun vak te horen, omdat ik dan altijd iets nieuws hoor. Van Gaal is nogal een vakman, met een bijzondere kijk op mensen en dingen. Ik zou daar weleens in willen spitten.
4 Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De aardbeienveiling, tegenover café Admiraal (nu café de Wit). Waar nu de Vomar is, stonden grote aardappelschuren en langs de Heerenweg het veilinggebouw. Ik zie nog hoe tuinders met gekromde ruggen handkarren vol aardbeien voorwaarts duwden naar de veiling; een drukte van belang. Heiloo was een aardbeiendorp en wij hadden thuis ook een landje dat er vol mee stond. In mijn kindertijd heb ik zoveel aardbeien gegeten dat ze mij pas sinds een paar jaar weer beginnen te smaken.
5 Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Ik loop 's avonds vaak van Limmen over de Westerweg naar Heiloo. Iets voorbij Kapel ga ik dan in de berm zitten en dan kijk ik westwaarts over de weilanden naar de abdij van Egmond, daarachter de duinen en de dalende zon.
6. Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
In de winter sta ik met alle plezier midden in de nacht op om voor zonsopgang samen door de ijzige kou over het ijs krassen, dat is het helemaal!
7 Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Als je gaat vegen, begin dan in de hoeken; de rest van de kamer zorgt wel voor zichzelf'. Werkt altijd.
8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik eindeloos cello-suites van Bach kan beluisteren.
9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Lastig, ik weet niet eens wie er burgemeester is… misschien zou ik dus mijn pr veranderen, zodat types als ik wel weten wie er aan het bewind is. Anderzijds: misschien wel een goed teken dat ik hem (of haar?) niet ken; ik hoor geen vreselijke dingen, dus het zal wel goed wezen.
10. Persoonlijke vraag van Piet Schouten aan Hans Bolten:
Wordt er genoeg gefilosofeerd in Heiloo en wat zou ons dorp aan filosofie kunnen hebben?
Van mijn leermeester Cornelis Verhoeven aan de universiteit heb ik de grondige argwaan overgenomen jegens mensen die beweren dat filosofie nuttig zou wezen voor het een of ander. Dat is een zelfoverschatting van filosofen. Tegelijk lijden daar nogal wat planners, gogen en logen aan: zelfoverschatting, het geloof dat ze alles en iedereen kunnen verbeteren. Van dat geloof kan filosofie je wel bevrijden. Maar of dat nou ook weer nuttig is?
Ik nomineer Ann Kesseler voor de volgende 10 vragen.
Ann Kesseler is een geboren en getogen Amsterdamse die al lang in Heiloo woont. Ze werkt alweer vele jaren in de lokale Horeca. Mijn vraag is: 'Ann, wat van Amsterdam mis je eigenlijk het meest in Heiloo?'