De Uitkijkpost

14 juni 2017

De Uitkijkpost 14 juni 2017


Lezer zoekt leesclub

HEILOO - Houdt u van lezen en bent u toe aan verdieping? Vindt u het leuk om leeservaringen te delen? Misschien is dan een leesclub iets voor u. Hier bespreek je met elkaar boeken. Dit leidt vaak tot levendige gesprekken. Tijdens de 'leeskringdate' geeft de bibliotheek informatie en tips over hoe je een leesclub opzet, boeiend houdt en wat er nog meer bij komt kijken. De bibliotheek vertelt ook alles over de leeskoffers. Wie weet ontmoet u mensen om direct een leesclub mee te starten. Wanneer? Dinsdag 20 juni van 19.30 tot 21.00 uur. De toegang is vrij, opgeven kan via www.bibliotheekheiloo.nl of bel 072-5330670.

Oude tijden herleven

Bep en Dick terug achter de bar in café La Strada. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Sinds kort staan Bep en Dick weer achter de tap in hun Café La Strada aan de Kennemerstraatweg 215 in Heiloo. Na dertien jaar afwezigheid, staan ze nu weer dagelijks achter de bar.

In 2004 vond Bep het genoeg geweest. Na tweeëndertig jaar wilde zij stoppen met werken in het café en zich meer gaan bezighouden met de kleinkinderen. Gekeken werd of een overname mogelijk was. Bierbrouwer Heineken was geïnteresseerd en verhuurde het de afgelopen jaren. De huurder besloot enige tijd geleden de huur op te zeggen. Nu moet er een nieuwe huurder komen. Maar aangezien het in de zomer zeer lang duurt voordat een nieuwe huurder een vergunning kan krijgen, wilden Dick en Bep het café best nog wel draaiende houden - zij zijn nu nog eigenaar van het pand. Dick en Bep kregen wel snel een noodvergunning omdat ze al jaren met een vergunning het café hebben gerund. Dat Dick en Bep weer achter de bar staan, is maar tijdelijk. Dick: "Ik ben zeventig en Bep wordt volgende maand zeventig, dus dit nog jaren doen, dat gaat niet meer".

Tekst: Yvonne van Stiphout

Midzomerwandeling naar de Ronde O

Kijken naar de zonsondergang.

HEILOO - De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert dinsdag 21 juni, de langste dag, een wandeling naar de Ronde O om te genieten van de zonsondergang ofwel de 'Zonnewende'. De eigenaren van het landgoed Nijenburg hebben bij de aanleg van de tuinen opdracht gegeven zichtlijnen te creëren. De belangrijkste zichtlijn is de Westerlaan, meer bekend als de Ronde O-laan. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, verdwijnt de zon precies in het verlengde van de laan onder de horizon. Het hoofdgebouw wordt dan feeëriek weerspiegeld in de vijver. Het verhaal gaat dat de vier beelden die boven op het gebouw stonden - waaronder de zonnegod Apollo - opgelicht werden in de ondergaande zon. De wandeling start bij de Oudheidkamer aan Bergeonstraat 30. Hiervandaan lopen de deelnemers naar het landoed Nijenburg om in de Rone O te genieten van de zonsondergang. Daarna lopen ze door het bos weer terug naar de Oudheidkamer. Goed schoeisel wordt aanbevolen en eventueel een lichtje/ zaklantaarn. Opgeven voor de wandeling is niet nodig. Bij slecht weer is er een binnenprogramma. De Oudheidkamer is open vanaf 19.30 uur (de koffie is klaar). De wandeling start om 20.00 uur. De kosten bedragen 2,50 euro p.p., inclusief een plattegrond van het Heilooër Bos.

Derde termijn voor Hans Romeyn

Foto: Ted Jansen

HEILOO - Goed nieuws voor Hans Romeyn. Hij blijft voorlopig burgemeester van Heiloo. Romeyn legde donderdag in het Provinciehuis bij de Commissaris van de Koning de eed af voor zijn derde termijn als burgemeester. Dat deed hij in de vergaderkamer van Gedeputeerde Staten. De burgemeester dankt allen die deze derde termijn mogelijk hebben gemaakt.

Wedstrijden terugkijken met Vidicrowd

Vidicrowd is een app waarmee je heel makkelijk alleen of samen met anderen een wedstrijdverslag kan maken. In Heiloo wordt er tijdens amateurwedstrijden niet alleen volop gesport, maar nu ook fanatiek gefilmd. Elk weekend worden wedstrijden opgenomen en geplaatst op de website van de Uitkijkpost. De video's van afgelopen weekend zijn daar dus ook op te vinden.

Vidicrowd was dit weekend voor een groot voetbaltoernooi in Heerenveen, waar verschillende teams van Foresters aanwezig waren. Kijkt u mee?

Culinair Heiloo smakelijk succesvol

HEILOO - Gezellig druk te midden van smakelijke gerechten en drankjes. Dat typeerde vrijdagavond de derde editie van het evenement Culinair Heiloo op Landgoed Willibrordus. Lees verder op pagina .........

10 vragen aan... Hans Bolten

Hans Bolten.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren op 6 januari 1958 op Heerenweg 142 (nu Café Queens). Mijn ouders hadden een 'hout- en ijzerhandel'. Het was een ouderwetse middenstandsbuurt met schilder Ursem, Ranzijn de kruidenier, een kolenhandel, groenteboer, visboer en ga maar door. Al die volwassenen waren zo druk dat de buurtkinderen zonder veel toezicht dingen uitspookten die annu nu echt niet meer zouden kunnen. We staken autobanden van garage Bleeker in brand of sloopten midden op straat een oude bestelbus. Niemand deed daar moeilijk over.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Als je hobby je werk wordt, dan krijg je werk dat je hobby niet is. Ik ben vanaf mijn jeugd met filosofie bezig, voor mijn plezier. Na mijn studie is dat mijn werk geworden. De laatste twintig jaar werk ik in organisaties en probeer ik mensen wat filosofische vaardigheden bij te brengen; zinnige vragen stellen, nadenken over wat je zegt. Ik doe dat als zelfstandige, waardoor er werk bij is gekomen dat nooit mijn hobby was: boekhouden, klanten werven, een website runnen. Werk achter de schermen dus.

3 Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Louis van Gaal, om hem op mijn manier te interviewen. Ik vind het altijd mooi om mensen over hun vak te horen, omdat ik dan altijd iets nieuws hoor. Van Gaal is nogal een vakman, met een bijzondere kijk op mensen en dingen. Ik zou daar weleens in willen spitten.

4 Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
De aardbeienveiling, tegenover café Admiraal (nu café de Wit). Waar nu de Vomar is, stonden grote aardappelschuren en langs de Heerenweg het veilinggebouw. Ik zie nog hoe tuinders met gekromde ruggen handkarren vol aardbeien voorwaarts duwden naar de veiling; een drukte van belang. Heiloo was een aardbeiendorp en wij hadden thuis ook een landje dat er vol mee stond. In mijn kindertijd heb ik zoveel aardbeien gegeten dat ze mij pas sinds een paar jaar weer beginnen te smaken.

5 Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo?
Ik loop 's avonds vaak van Limmen over de Westerweg naar Heiloo. Iets voorbij Kapel ga ik dan in de berm zitten en dan kijk ik westwaarts over de weilanden naar de abdij van Egmond, daarachter de duinen en de dalende zon.

6. Waarvoor kunnen ze je 's nachts wakker maken?
In de winter sta ik met alle plezier midden in de nacht op om voor zonsopgang samen door de ijzige kou over het ijs krassen, dat is het helemaal!

7 Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Als je gaat vegen, begin dan in de hoeken; de rest van de kamer zorgt wel voor zichzelf'. Werkt altijd.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik eindeloos cello-suites van Bach kan beluisteren.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Lastig, ik weet niet eens wie er burgemeester is… misschien zou ik dus mijn pr veranderen, zodat types als ik wel weten wie er aan het bewind is. Anderzijds: misschien wel een goed teken dat ik hem (of haar?) niet ken; ik hoor geen vreselijke dingen, dus het zal wel goed wezen.

10. Persoonlijke vraag van Piet Schouten aan Hans Bolten:
Wordt er genoeg gefilosofeerd in Heiloo en wat zou ons dorp aan filosofie kunnen hebben?
Van mijn leermeester Cornelis Verhoeven aan de universiteit heb ik de grondige argwaan overgenomen jegens mensen die beweren dat filosofie nuttig zou wezen voor het een of ander. Dat is een zelfoverschatting van filosofen. Tegelijk lijden daar nogal wat planners, gogen en logen aan: zelfoverschatting, het geloof dat ze alles en iedereen kunnen verbeteren. Van dat geloof kan filosofie je wel bevrijden. Maar of dat nou ook weer nuttig is?

Ik nomineer Ann Kesseler voor de volgende 10 vragen.
Ann Kesseler is een geboren en getogen Amsterdamse die al lang in Heiloo woont. Ze werkt alweer vele jaren in de lokale Horeca. Mijn vraag is: 'Ann, wat van Amsterdam mis je eigenlijk het meest in Heiloo?'

Zomeravond Orgelconcert in de Cultuurkoepel

Erik Jan Eradus. Foto: E.J. Hofkerk

HEILOO - Deze zomer organiseert Erik Jan Eradus in samenwerking met de Cultuurkoepel een serie van vier orgelconcerten. Erik Jan is de vaste bespeler van het orgel in de Cultuurkoepel. In 2016 heeft hij het orgel geheel gerestaureerd en weer in een staat gebracht dat het weer jaren meekan. Op vrijdag 16 juni geeft hij zelf de aftrap met een orgelsolo met werken van Bach, Widor en improvisaties om de vele kleuren van het instrument te laten horen.

Toegangskaarten kosten 10 euro (inclusief pauzedrankje) en zijn online verkrijgbaar via www.cultuurkoepelheiloo.nl of in het VVV kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus. Ook aan de zaal bij aanvang van het concert (aanvang 20.15 uur).

Data van de overige Zomeravond Orgelconcerten: vrijdag 30 juni: Duo Esmera: Una Cintina (orgel) en Jean-Sebastien Beauvais met werken van Vivaldi en Andriessen. Vrijdag 14 juli: Erik Jan Eradus (orgel) en Daina van der Wal (fluit) met werken van onder andere Frank Martin en Jehan Alain. Vrijdag 28 juli: orgelsolo van Olga Minkina met werken van onder andere Mendelssohn en Franck.

Honderd jarige in de ban van ambtsketen burgemeester

Mevrouw Oonk bekijkt de ambtsketen. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zaterdag 10 juni vierde mevrouw Grietje Oonk-Spaander haar honderdste verjaardag. Burgemeester Hans Romeyn kwam haar op 9 juni namens de gemeente feliciteren en een mooie bos bloemen aanbieden. Zichtbaar ontroert nam mevrouw deze in ontvangst.

Mevrouw Oonk is geboren in Obdam als dochter van een Heerenboer. In 1942 trouwde zij en sinds 1956 woont zij in Heiloo. Samen met haar man - hij overleed in 1981 - en haar vier kinderen woonde de honderdjarige op verschillende plaatsen in Heiloo. Nu woont mevrouw sinds 2004 in De Loet/Amberhof. Naast haar vier kinderen heeft mevrouw Oonk zeven kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Mevrouw Oonk is erelid bij het Falkland Toneel. Zij speelde daar in vele producties. Een leuke anekdote is dat zij na het spelen van het stuk 'De Jantjes' een brief van de toenmalige burgemeester kreeg. Hierin stonden de woorden dat hij het stuk al vaak had mogen zien maar dat het nog nooit zo goed vertolkt was als de versie waarin mevrouw Oonk speelde. Dit is haar nog altijd bijgebleven. "Ik zat huilend aan de keukentafel", aldus mevrouw Oonk. Een mooier compliment kon zij zich niet wensen.

Een bos bloemen namens de gemeente. Foto: Stip Fotografie
Een gezellig onderonsje met de burgemeester. Foto: Stip Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Van top tot teen verzorgd bij Beauty for All

Achter vlnr: Marcha van Dalen, Melissa Buijs, Jolanda Molenaar, Nel Baltus Voor vlnr: Michelle Meijer, Madelon Plugboer.

Middelweg 9, 1911 EA UITGEEST, tel.: 0251-311198, internet: www.beautyforall.nl

UITGEEST - Wat Beauty for All uniek maakt in Uitgeest is dat je er alles onder een dak vindt. In het authentieke pand, waar het bedrijf sinds 2007 is gevestigd, heeft iedere zelfstandige haar eigen specialisme en ervaring op het gebied van schoonheid en verzorging. Samen vormen zij een gezellig, hecht en enthousiast team. Een korte introductie:

Marcha van Dalen is ruim tien jaar het vaste gezicht van Beauty for All. Bij haar kunt u terecht voor schoonheids- en pedicure-behandelingen. Marcha is momenteel met zwangerschapsverlof. Enkele van haar nieuwe collega's nemen het in de maanden juni tot en met september van haar over. Na deze periode zullen zij als zelfstandigen binnen Beauty for All hun werkzaamheden voortzetten. Uiteraard kunnen vanaf oktober ook weer afspraken bij Marcha worden ingepland.

Michelle Meijer is inmiddels een jaar full time zelfstandig ondernemer bij Beauty for All. Bij haar kunt u terecht voor verschillende behandelingen: van gezichts- tot een pedicure behandeling en make-up workshops. De workshops zijn een mooie gelegenheid om eens uitgebreid te experimenteren met de 100% natuurlijke minerale make-up van Creative Cosmetics. Deze make-up is geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige huid zoals couperose, rosacea en psoriasis. Ook kunt u kiezen voor een effectieve anti-verouderingsbehandeling: Een zes-weekse huidverbeteringskuur aan met fruitzuren en krachtige natuurlijke ingrediënten. Deze kuurbehandeling kan vanaf september gestart worden.

Madelon Plugboer is voedingsconsulente bij Beauty for All. Afslankstudio My Line helpt u graag wanneer 'de kilo's u in de weg zitten.' Voor iedereen is er een apart programma. Er wordt gewerkt met producten van Herbalife, SLIMdiet en Protiplan. Madelon is aanwezig op maandag, dinsdag en vrijdagochtend van 9.00 tot 12.00 uur voor een vrijblijvend intake-gesprek.

Jolanda Molenaar is sinds 1 januari werkzaam bij Beauty for all. U kunt bij haar terecht voor een heerlijke ontspanningsmassage, die zij op een hele zachte manier toepast. Deze techniek is gericht op het zenuwstelsel. Binnen een half uur komt u volledig tot rust. Deze techniek kunt u zelf leren tijdens een workshop, die zij geeft voor maximaal twee personen.

Nel Baltus is pedicure en gespecialiseerd in risicovoeten zoals diabetes, reuma en kanker. Daarnaast heeft zij ook een eigen praktijk aan huis. Nel is specialist in nagelregulatie en -reparatie (ook cosmetisch bij schimmelnagels) en kan orthesen maken. Ook geeft zij voetreflexmassages, wat effect heeft op lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten of gewoon heerlijk ter ontspanning. Zij vervangt Marcha gedurende haar verlof enkele dagdelen per week.

Melissa Buijs komt het team vanaf mei als gediplomeerd pedicure op de donderdag versterken. Hiernaast werkt zij al twaalf jaar als drogist. Haar specialiteit is schimmelnagel-reparatie. Voor een voetbehandeling, een deel behandeling of mooi gelakte nagels kunt u ook bij haar terecht.

Op de vernieuwde website is het mogelijk om zelf snel en eenvoudig online een afspraak te maken bij een van de dames. Tot snel bij Beauty for All!

Culinair Heiloo smakelijk succesvol

HEILOO - Gezellig druk te midden van smakelijke gerechten en drankjes. Dat typeerde dit weekend de derde editie van het evenement Culinair Heiloo op Landgoed Willibrordus. Top horeca-ondernemers uit Heiloo verenigden zich dit weekend. Net zoals dat gebeurde in 2015 en 2016, waarvan vorig jaar voor de eerste keer op Landgoed Willibrordus. Voorzitter Henk Morsch van Ondernemend Heiloo opende vrijdagavond Culinair Heiloo officieel bij de start van Walking Dinner, de ondernemersborrel van Culinair Heiloo. Hierbij waren ruim driehonderd ondernemers aanwezig. De voorzitter roemde de innovatiekracht van Landgoed Willibrordus en gaf de aanwezige ondernemers een pluim. De accommodatie van Culinair Heiloo leende zich uitstekend voor deze ondernemersbijeenkomst met in het midden van het landgoed een tent met daaronder een ondernemersterras. De culinaire aanbieders huisden elk in een of meerdere tenten of hadden bijvoorbeeld een blokhut of een kar. Dit waren Restaurant De Loocatie, Restaurant Herberg Jan, Keuken met Karakter, Kaashuis Tromp en Wijndijck, Katialo (Grieks mediterrane catering en delicatessen), Zuilvels, de Heiloose brouwerijen Vriendenbier en De Moersleutel en Mocca d'Or, leverancier van koffie. Ook genoten bezoekers dit weekend van live-optredens. Zo liet de salsa-formatie Dja Fya zich vrijdag horen, evenals Holy Cow met Americana-, blues-, folk- en country-muziek. Fonk bracht zaterdag covers ten gehore en Close 2 Fire zelf geproduceerde melodieuze rockmuziek. Zondag speelde Jus. Verder liet D.O.E.L Accoustic akoestische pop- en rockmuziek horen. Kinderen leefden zij zich zondag uit in een mega stormbaan en ze speelden pannakooi-voetbal en estafette. Kortom, veel plezier met lekker eten, drinken, dansen en genieten tijdens Culinair Heiloo 2017.

Certificaten voor veilig ondernemen
MKB Nederland, belangenbehartiger van het bedrijfsleven, overhandigde vrijdagavond certificaten van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor bedrijventerreinen (KVO-B) aan de brandweer, de politie en de gemeente Heiloo. Ook bestuurslid Rob van der Wal van Ondernemend Heiloo ontving een certificaat voor zijn club. Ondernemers in winkelgebieden en bedrijventerreinen kunnen het niet alleen. Gemeente, politie en brandweer ook niet. Het KVO helpt de betrokken partijen gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

Trias: steun voor toptalenten en gratis clinic
Bestuursleden van atletiekvereniging Trias vroegen vrijdagavond aandacht voor de aanstormende toptalenten van wie velen van hen uitkijken naar de Olympische Spelen van Tokyo in 2020. Financiële steun is nodig, zodat de talenten ook daadwerkelijk de Spelen in Tokyo kunnen bereiken. Daarom spraken leden van de vereniging met de ondernemers over mogelijkheden tot steun. "Wij zijn heel dankbaar voor de uitnodiging", liet voorzitter Jocelyne Tophoff weten. Trias blinkt uit in het trainen en 'kweken' van nieuwe aanstormende topatleten zoals Nienke Madderom (14), Stan Nijhuis (15), Dave Wesselink (16), Job Beintema (21), Jay Beelen (16), Laura de Witte (21) en Lisanne de Witte (24). Verder organiseerde trainer Martha zondag een clinic voor de jeugd. Een ideale gelegenheid voor jonge mensen om kennis te maken met atletiek en de vereniging.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Muziektheater met Variaties op Vermeer in de Cultuurkoepel

HEILOO - Gouden Eeuw, Voldersgracht in Delft. Een meisje sjouwt met een emmer water en droomt over een leven van avontuur en vrijheid. Als Johannes Vermeer daar bijna letterlijk over haar struikelt, is dat het begin van een stroomversnelling in haar bestaan. In het contact met de schilder gaan deuren voor haar open. Zij staat oog in oog met dramatische ontwikkelingen in zijn dagelijkse leven tot aan zijn vroege dood. En wij kijken mee, een doorkijkje in de zeventiende eeuw… Een muziektheatervoorstelling van LUKKA over het leven en werk van Johannes Vermeer met muziek uit zijn tijd. Zaterdagavond 24 juni in de Cultuurkoepel in Heiloo.

Toegangskaarten à 19,50 euro (inclusief pauzedrankje) zijn online verkrijgbaar (www.cultuurkoepelheiloo.nl) of in het VVV kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus – en ook aan de zaal bij aanvang van het concert (aanvang 20.15 uur).

Witte Kerk op woensdagen open

HEILOO - Tot eind augustus is de Witte Kerk op woensdag tussen 11.00 en 16.00 uur te bezichtigen. Van 12.00 tot 13.00 uur wordt het hoofdorgel bespeeld. De kerk is Rijksmonument, dient het algemeen belang en is niet gebonden aan een organisatie of vereniging. Om ervoor te zorgen dat ook ons nageslacht kan genieten van de schoonheid van dit gebouw, is een stichting bezig om geld bijeen te brengen voor onder andere restauraties en exploitatie. Sinds jaren wordt de kerk gebruikt voor activiteiten op cultureel en sociaal gebied: de zomer- en winterconcerten, exposities, recepties, orgelconcerten en rouw- en trouwdiensten. Meer info vindt u op www.wittekerkheiloo.nl

Kinderopvang Kits Oonlie Hoefsmid

Kits Oonlie Hoefsmid. Een vertrouwde en veilige omgeving.

HEILOO - Kits Oonlie Hoefsmid is gevestigd aan De Hoefsmid in Heiloo met een baby- en peutergroep en twee afgesloten buitenruimten.
Het team van kinderdagverblijf Hoefsmid bestaat uit vijf enthousiaste dames, die er alles aan doen om uw kindje in een vertrouwde en veilige omgeving op te vangen. De leidsters werken met het VVE programma Uk & Puk, waar aan de hand van verschillende activiteiten de ontwikkeling van zowel baby's als peuters wordt gestimuleerd. Tijdens het thema 'Eet smakelijk' kunnen de kinderen in de huishoek de lekkerste gerechten klaarmaken en aan tafel opeten! Naast dagopvang, wordt er peuterspeelwerk aangeboden en kunt u bij deze locatie flexibele opvang afnemen. Voor alle vormen van opvang kunt u kinderopvangtoeslag aanvragen of opvang afnemen tegen gereduceerd tarief als u hier niet voor in aanmerking komt. Wilt u meer informatie of een rondleiding op de locatie, neem dan gerust contact op via 072-5323576.

Avondvierdaagse Heiloo groot succes

Kris van der Vlies overhandigt aan de oudste deelnemer Joop Stolp een bloemetje. Vriendelijke groeten, Stichting Avond4daagse Heiloo Nanda de Jong-Henning

HEILOO - De Avondvierdaagse in Heiloo van 30 mei tot en met vrijdag 2 juni verliep succesvol. Ongeveer dertienhonderd deelnemers schreven zich in: negenhonderd mensen liepen vijf kilometer, bijna vierhonderd voltooiden de tien kilometer en zeven deelnemers kozen voor de vijftien kilometer. De omstandigheden waren prachtig de muziekkorpsen Eensgezindheid, Caecilia en Fanfare Showband Heiloo zorgden voor de muzikale begeleiding. De Avondvierdaagse is een evenement voor jong en oud. Fee Molenaar was de jongste deelnemer - hij is bijna vier jaar - en Joop Stolp de oudste. Hij is zesenzeventig jaar en liep vier avonden vijftien kilometer. Het mooie weer op de slotdag zorgde ervoor dat het op het plein van de Radboudschool nog lang gezellig bleef. Volgend jaar is de avondvierdaagse van 29 mei tot en met 1 juni 2018. Er zijn nog enkele verloren sleutels binnengebracht en ruilen van medailles kan op dinsdag 20 juni van 19.00 tot 20.00 uur en woensdag 21 juni van 13.00 tot 14.00 uur op De Kleine Kanne 6. Zie ook www.avondvierdaagseheiloo.nl.

Nieuwe fractievoorzitter D66 Heiloo

Fons Hopman.

D66 Heiloo heeft met Fons Hopman een nieuwe fractievoorzitter. Aan het eind van de raadsvergadering van 12 juni maakte Hans van Halem bekend het fractievoorzitterschap per direct over te dragen aan Fons Hopman. In 2014 had Hans intern al aangegeven het voorzitterschap voor het eind van deze raadsperiode te willen overdragen.

Sinds maart 2014 is Fons Hopman raadslid voor D66 Heiloo en onlangs is hij door de leden gekozen als lijsttrekker voor de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Hans van Halem: "Nu kan Fons bij de algemene beschouwingen op 3 juli zijn visitekaartje afgeven voor de toekomst."

Hans van Halem zat in de 90-er jaren een periode voor D66 in de raad van Heiloo en is vanaf 2010 fractievoorzitter geweest. Tot 2014 voor D66-GroenLinks en daarna voor D66 Heiloo. Hans van Halem blijft tot 2018 raadslid. De afdeling is blij dat hij daarna met zijn enorme kennis en ervaring op de achtergrond ondersteunend aanwezig wil blijven.

Fons Hopman richtte eerder een D66 afdeling op in Egmond en zat daar hij tot naar Heiloo verhuisde twee jaar in de raad. D66 Heiloo heeft er alle vertrouwen in dat Fons met al zijn ervaring, kennis en gedrevenheid de fractie de komende jaren uitstekend zal leiden.

Hunebedspelen in Heiloo

HEILOO - De derde editie van de Hunebedspelen vindt plaats op 18 juni op het evenemententerrein aan de Omloop in Heiloo. Naar het voorbeeld van de Germanen, die tijdens de langste dag van het jaar hun midzomerfeest Litha vierden met sport, spel, muziek en heerlijke gerechten, zoeken ook wij deze dag weer met elkaar de gezelligheid op en nodigen wij u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Net zoals tijdens de vorige spelen gaan de Germaanse stammen, bestaande uit zeven krijgers en een Druïde, met elkaar de strijd aan om de gouden kei. Dit jaar echter is het spelarrangement - naast het keirollen, speelwerpen en boogschieten - uitgebreid met nieuwe spelen. Een extra reden om er deze keer weer bij te zijn tijdens ons Germaans Zomerfeest en te genieten van het onvergetelijke spelspektakel, de hapjes en drankjes uit onze germaanse keuken en de enkele Germaanse stammen die aanwezig zijn met hun tenten. Zij geven een impressie van het leven in die tijd. Natuurlijk worden ook onze jonge Hunebedspelers niet vergeten. Voor hen kunnen de ouders een spelletjeskaart kopen waarop ook zij germaanse spelletjes kunnen doen en een hapje en een drankje kunnen halen.

Traditiegetrouw zijn ook de Octaviërs, onze germaanse band, weer aanwezig. Zij schreven voor deze gelegenheid zelfs een eigen hunebedlied en maken ook deze hunebedspelen weer tot een waar feest! Kortom, dit alles mag je niet missen, zorg dat je erbij bent op 18 juni vanaf 13.30 uur op het evenemententerrein aan de Omloop in Heiloo. Meer info: hunebedspelen en www.hunebedspelen.nl.

Midzomernacht Markt in het Stationscentrum van Heiloo

HEILOO - De Midzomernacht Markt vindt plaats op 21 juni van 16.00 tot 21.00 uur in het Stationscentrum van Heiloo. De straten en het plein van het winkelcentrum worden dan gevuld met ongeveer vijftig kramen met zeer verschillende producten, zoals kinderkleding, het ter plekke bedrukken van textiel, huishoudelijke producten, eigen gemaakte jammen, sieraden, woondecoratie, tuinplanten en nog veel meer. Ook zal er wat te eten en drinken zijn. Denk hierbij aan poffertjes, Vietnamese loempia's, schaafijs en suikerspin. Ook de lokale horeca is natuurlijk open en doet mee. De kinderen kunnen zich onder andere (gratis) vermaken in de zweefmolen. Ook is er live muziek. Kortom: kom ook de zomer vieren bij Stationscentrum Heiloo!

Rommelmarkt Werkendelslaan Heiloo

Het rommelt in Heiloo.

HEILOO - De jaarlijks terugkerende rommelmarkt in de Werkendelslaan in Heiloo vindt plaats op zondag 18 juni. Dit van 10.00 tot 15.00 uur tussen de huisnummers 31 en 61. Honderd verkopers zijn hier vertegenwoordig (geen handelaren). Er is live muziek, een buurtbistro, popcorn- en een crêpekraam. Kinderen kunnen zich uitleven op een springkussen. Wilt u zelf spullen verkopen? Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Stuur voor meer informatie een e-mail aan rommelmarktwerkendelslaan@hotmail.com of bel 06-20105588.

Integrale controle woonwagenkamp De Boog

HEILOO - De gemeente Heiloo, de Belastingdienst en de politie hielden donderdagmorgen 8 juni een integrale controle op het woonwagenkamp De Boog in Heiloo. Naast het uitdelen van aanslagen, werden woonwagens gecontroleerd op veiligheid en rechtmatigheid van de nutsvoorzieningen, op illegale bouwwerken en illegaal gebruik van gemeentegrond. Door het gezamenlijke optreden van gemeente, belastingdienst en politie wordt invulling gegeven aan het optreden als één overheid. Dat meldt de gemeente Heiloo.

CDA-Heiloo gaat weer op fietsronde

HEILOO - Zaterdagochtend 17 juni doet de CDA-fractie weer een fietsronde door Heiloo. Wilt u in gesprek over een actueel onderwerp? Heeft u zelf een andere prangende vraag of u wilt 'gewoon' met de fractie kennismaken? Geef een seintje via Hessel Hiemstra via jhhiem@quicknet.nl of 8500490.

Expositie Witte Kerk Heiloo

HEILOO - De Witte Kerk in Heiloo opent op zaterdag 17 juni en zondag 18 juni haar deuren voor een gevarieerde kunstexpositie. De opening van de expositie wordt op zaterdag 17 juni om 14.00 uur verricht door Nico van Adrichem, oud directeur van de GGZ NHN. De expositie laat werken van zes enthousiaste en gedreven kunstschilders zien. Wat hen bindt is hun passie voor schilderen. De expositie toont divers werk qua thema, stijl en uitvoering. Verschillende thema's zijn uitgewerkt met toewijding en technische vaardigheid, waarbij een eigen signatuur duidelijk herkenbaar is. Deze diversiteit maakt het bezoeken van de expositie méér dan de moeite waard. De kunstschilders zijn aanwezig en graag bereid hun schilderijen toe te lichten. Uiteraard zijn uw vragen welkom. De expositie is gratis te bezoeken op 17 juni en 18 juni van 10.00 tot 17.00 uur. Er is voldoende parkeergelegenheid.

Opbrengst collecte epilepsiebestrijding € 1.569,71

De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Heiloo 1.569,71 euro opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp. Van 29 mei tot en met 3 juni gingen in heel Nederland ruim vijfentwintigduizend vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Het Epilepsiefonds bedankt alle collectevrijwilligers en iedereen die heeft gegeven aan de collectant. Heeft u de collecte gemist en/of wilt u geld doneren? Zie www.epilepsie.nl/doneer

Zomerklaverjassen in het Trefpunt Heiloo

Alle leden van de SHE klaverjassen kunnen donderdag 15 juni in het Trefpunt in Heiloo klaverjassen. Aanvang 13.30 uur en de entree bedraagt 1 euro per persoon. De middag verloopt gezellig en er zijn leuke prijsjes te winnen.

T.V. Het Vennewater 1: Kampioen Jongens en meiden t/m 14 jaar

Jongens-kampioensteam. V.l.n.r.: Sven Schuit, Ward Lind, Jaap Kuit en Vincent Snelder. Alec van de Graaf mist op de foto.

HEILOO - De jongens tot en met veertien jaar van T.V. Het Vennewater 1 zijn kampioen. De jongens pakten vanaf het begin van de voorjaarscompetitie de leiding en gaf deze niet meer uit handen. De kampioenswedstrijd ging tegen het als tweede geplaatste T.C. Bakkum. Met tweeëndertig punten kan T.V. het Vennewater terugkijken op een fantastische voorjaarscompetitie. Door hun eigen inzet hebben ze deze prachtige eerste plek verdiend gehaald. Ook de meiden tot en met veertien jaar deden het goed. Er is geen enkel punt weggeven, waarmee deze meiden dus overtuigend bovenaan zijn geëindigd. Naast de jeugd doen de senioren van TV Het Vennewater ook goed mee voor de prijzen. Maar liefst vijf seniorenteams werden eerste in de poule. De kampioensteams zijn: woensdagochtend Dames, aanvoerdster: Hilde Kuyper. Vrijdagochtend Dames, aanvoerdster Babette van Wijngaarden Lindhout. Zondag: Dames, aanvoerdster Inge Weening. Zondag: Dames aanvoerdster Ingrid zum Vorde Sive Vording. Zondag Gemengd, aanvoerder: John Warmer.

Meisjes-kampioensteam. V.l.n.r.: Sascha Laks, Quinty Weening, Jans Flipse, Annabel Jonkhart en Tatum van Leijden.

Kampioenenparade op nieuw balkon bij HV De Terriërs

Op de foto tijdens de Kampioenenparade. Foto: Stip Fotografie

HEILOO – Elk team had zijn eigen verhaal. Maar kampioenen, dat waren ze allemaal! Op zondag 11 juni vond bij hockeyclub HV De Terriërs de traditionele Kampioenenparade plaats. Alle teams die dit jaar in de zaal of op het veld kampioen zijn geworden, werden in het zonnetje gezet.

Dat er bij De Terriërs heel wat jonge en oudere talenten rondlopen, bleek wel uit het aantal prijzen dat ook dit seizoen weer werd binnengehaald. Maar liefst negentien teams werden door sportwethouder Rob Opdam gehuldigd. Hij was trots dat hij aanwezig kon zijn bij dit evenement en roemde de sportieve prestaties van alle kampioenen. De jongste jeugd kreeg van hem een medaille omgehangen en de elftallen ontvingen uit zijn handen het felbegeerde 'K-tje' dat op rok of broek kan worden geborduurd. Met vervolgens een ijsje en daarna een teamfoto op de mooie nieuwe trap, was het feest compleet. Het zou te ver voeren om te zeggen dat het balkon van de club speciaal voor deze gelegenheid was vernieuwd. Maar het kwam wel goed uit dat het – met vereende krachten - verbouwde balkon een solide basis vormde voor het ereschavot. Van daaruit hadden de gelouterde spelers goed zicht op de verzamelde menigte van ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden. Aan het eind van de huldiging gingen alle kampioenen ook nog gezamenlijk op de foto. Een grote groep die het seizoen 16-17 succesvol maakte voor HV De Terriërs. Hulde!

Tekst: Carolien Abcouwer en Irene Rood

Niet langs elkaar maar met elkaar leven

Burgemeester Hans Romeyn blijft op de hoogte. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het jaarevenement van de Gouden Dagen Heiloo kwam zaterdag 10 juni ten einde. Burgemeester Hans Romeyn hield een toespraak en sprak met de aanwezigen. Doel van dit evenent is het promoten van de Gouden Dagen Heiloo. Onder het genot van een hapje, drankje en gezellige muziek konden de aanwezigen kennis maken met elkaar en een gezellige middag beleven. Het doel van de Gouden Dagen is kortweg via het vervullen van wensen in contact komen met seniore mensen. Hen een paar gouden uren laten beleven, contact tot stand brengen met anderen en op die manier bijdragen aan hun welzijn. Vrijwilligers verzamelen de wensen en zorgen voor de organisatie en de uitvoering. Waar mogelijk wordt de lokale samenleving - het dorp - hierbij betrokken. Dat gebeurt in de vorm van vrijwilligers en/of in de vorm van materiële sponsoring. Alle aanwezigen kreeg aan het einde van de middag een wenskaart uitgereikt, om zelf een wens in te vullen of om weg te geven aan iemand met een wens. De burgemeester besloot zijn toespraak met de woorden: "Niet langs elkaar leven maar met elkaar leven". En het 'met elkaar leven' was zaterdagmiddag in Klein Varnebroek zeker te zien.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Toespraak van de burgemeester. Foto: Stip Fotografie

Proeflessen Juniorengroep Theaterbende Heiloo

Kinderen in de kleding van Alice in Wonderland. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De Juniorengroep van Theaterbende Heiloo speelde afgelopen weekend drie succesvolle voorstellingen van het stuk 'Alice in Wonderland' in Cultureel Centrum De Strandwal in Heiloo. Achttien spelertjes hebben zich van hun beste kant laten zien in spel, zang en dans. Heb jij interesse om mee te doen? Neem dan deel aan een proefles.

De groep zoekt altijd naar nieuw talent. Ben jij tussen de acht en dertien jaar en hou jij ook van acteren, zingen en/of dansen? Dan kun je je aanmelden voor de proeflessen van onze juniorengroep op vrijdag 16 juni en/of vrijdag 23 juni van 16.00 tot 18.00 uur. Tijdens de proeflessen kun je de sfeer proeven samen met de andere kinderen en genieten van muziek, dans en eigen ideeën. Leef je uit met je eigen vindingrijkheid, beleef grappige momenten en ontdek verrassende talenten van jezelf. De juniorengroep repeteert in het nieuwe seizoen iedere zaterdag van 11.00 tot 13.00 uur in wijkgebouw Ypsalon in Heiloo. Lijkt het jou leuk om elke zaterdag te zingen, te dansen en te acteren? Geef je dan nu op voor een proefles. Voor meer informatie en aanmelden, zie www.theaterbende-heiloo.nl. Meer zien in woord en beeld van Theaterbende Heiloo? Word lid van onze facebookpagina www.facebook.com/theaterbendeheiloo

Theaterbende Heiloo speelt Midzomernachtsdroom
Tijdens de langste dag van het jaar, midzomernacht, speelt Theaterbende Heiloo haar jubileumvoorstelling op een wel heel bijzondere locatie. Middenin het Heilooër bos wordt de kapschuur van Landgoed Nijenburg omgetoverd tot theater en kunt u genieten van deze Shakespeariaanse voorstelling met live muziek, veel humor en fantastisch spel. Ingewikkelde liefde, onstuimige liefde, breekbare liefde, het komt allemaal aanbod. Zet hier een paar hofnarren tussen en je hebt complete chaos. Het verhaal is niet makkelijk uit te leggen, maar de dwergen doen een poging u alles te vertellen over het 'hoe, wat en waar'. Vanaf 14 juni om 12.00 uur zijn er zeventig zitplaatsen te reserveren via theaterbende-webshop.nl. Uitverkocht? Neem vooral uw eigen stoel, kussen of bank mee! Waar: de kapschuur van Landgoed Nijenburg, Kennemerstraatweg 276. Tijd: 19.30 tot ongeveer 22.00 uur. Prijs: een vrijwillige bijdrage. Kaarten reserveren kan op 14 juni vanaf 12.00 uur via theaterbende-webshop.nl.

Open Dag Muziek- en Dansschool Heiloo

HEILOO - De Muziek- en Dansschool Heiloo heeft zaterdag 17 juni haar jaarlijkse open dag met als thema 'Muziek en Dans… Moet je Doen!' Op deze dag worden geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld om zijn of haar kunstzinnige talenten en mogelijkheden uit te proberen of om deskundige informatie te krijgen. Er is van alles te doen! Leerlingen presenteren muziek- en dans optredens en er is een presentatie basisscholenproject. Verder wordt informatie gegeven over de verschillende lesmogelijkheden en de keuze van muziekinstrumenten. Voor de kinderen is er een 'speurtocht'; een leuke speur- en doetocht naar verschillende instrumenten.

Ben je nieuwsgierig geworden, wil je een instrument gaan bespelen, zingen, misschien in de musicalklas of in een popband? Kom dan langs en ontdek je talent tijdens de Open Dag op zaterdag 17 juni van 11.00 tot 14.00 uur. Adres: Het Veld 1 in Heiloo. Iedereen is van harte welkom. Het team van de school staat klaar! Voor meer informatie, zie www.muziekendansschoolheiloo.nl, mail naar info@muziekendansschoolheiloo.nl of bel 072-5332460.

Rode Kruis zoekt collectanten

Rode Kruis zoekt collectanten. "De opbrengst van de collecte komt ten goede aan de afdeling Heiloo," vertelt Johan Olgers, collectecoördinator van het Rode Kruis Heiloo. "U haalt dus niet geld op voor elders in de wereld of elders in ons land, maar echt voor Heiloo zelf." Het Rode Kruis doet veel in Heiloo. Voor de EHBO zijn er dit voorjaar twee speciale bikes aangeschaft. De EHBO heeft ook oefenpoppen en verbandmiddelen nodig. En dan is er nog de organisatie van telefooncirkels, van bijzondere vakanties in zorghotels en van wekelijkse sociale activiteiten. Tegen eenzaamheid, voor zelfredzaamheid. Dat is het Rode Kruis. Heeft u een paar uurtjes over in de week van 19 tot en met 24 juni? Word dan collectant! Voelt u meer voor administratie en minder voor zelf langs de deuren gaan? Word dan wijkcoördinator! Voor meer informatie en aanmelding kunt u contact opnemen met Johan Olgers, jolgers@rodekruis.nl.

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info: 06 - 38279213

LET OP! Kim's Haarsalon is GESLOTEN van 21-6 t/m 24-6 vanwege de wandel 4daagse van Alkmaar. Maandag 26-6 sta ik weer voor u klaar! Dompvloetlaan 29 Heiloo 0630042383. Pinnen is mogelijk.

De HOBBYKWEKERIJ aan de Westerweg 196 Heiloo gaat na 17 jaar voor goed sluiten. We hebben voor een kleine prijs meer dan 50 soorten prachtige vaste planten, allen zelf gezaaid of gestekt. Kom nog 1 x langs in onze gezellige HOBBYKWEKERIJ elke dag open behalve zondag vanaf 11 tot 5 uur

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.


Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

OUD ONDERNEMERS bieden hun diensten aan tegen een redelijke vergoedingBeschikken over alle vaardigheden,Financieel,Acquisitie,Management,voor ZZP,s en bedrijven die tijdelijk wat hulp kunnen gebruiken.Info. 06-51419821Info. 06-14230041

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Kim's Haarsalon 0630042383 te Heiloo. Bel voor een afspraak. Pinnen is mogelijk.

FOTOTOESTEL SONY TYPE DSC-WX350-ZWART s/n:SO I30004092 in lichtgroen hoesje- AL MEER DAN 1/2 JAAR KWIJT. Wie maakt mij blij, zodat ik alle belangrijke foto's weer terug heb! BELONING VOLGT! 06 25578655 of 06 18277903

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

TE HUUR GARAGE

3x6 met stroom in het centrum / Kennemerstraatweg. Info? 072 5410948

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. T: 06 1709 0670

TE KOOP GARAGE BOX.in Baetenburgafmeting 6x3 meterInfo 06-51419821Vloer Beton Tegels.

PRAKTIJK/BEDRIJFSRUIMTE TE HUUR: 16m2 incl gas/wat/licht 295,= per mnd.

Kennemerstaatweg 452 Heiloo 06-51302215

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd?

Ervaren tuinliefhebber helpt u met snoeien en voorjaarsklaar maken van uw tuin. T: 0618278367.

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Motorvakantie in het buitenland, aanhanger huren? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

In verband met verhuizing GARAGEVERKOOP op 17 juni a.s. van 10.00 tot 16.00 uur Westerweg 4 te Limmen.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.

Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop. www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl. prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

ÓÓK EEN SOEPEL LEVEN?

d.m.v. Fysioreflextherapie goede resultaten bij rugklachten, artrose, stress.

Vergoeding aanvullende verzekering

Schong Natuurgeneeskundig Praktijk

praktijkschong.nl 06-49776226 5333610

Zin in een zonnige cabrio dag? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

Concept 'Verkeersbeleid Heiloo 2017-2030' nu ter inzage

HEILOO- Wat moeten we doen om Heiloo bereikbaar, leefbaar en verkeersveilig te houden in de toekomst? Dat staat in het concept 'Verkeersbeleid Heiloo 2017-2030' dat na een uitgebreid participatietraject vanaf vandaag (woensdag 14 juni) ter inzage ligt in het gemeentehuis.
Heiloo zegt het fietsen en lopen te willen stimuleren en wil goed bereikbaar blijven met het openbaar vervoer. Ook komen er maatregelen om de drukte op de Kerkelaan en de Stationsweg terug te dringen.

De toename van mobiliteit en bedrijvigheid, de komst van nieuwbouwwijken en een toenemend treinverkeer zorgen voor een verkeerstoename. Deze leidt op een aantal wegen tot problemen op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en verkeersveiligheid. De aansluiting A9 lost volgens de gemeente Heiloo een groot deel van de problemen op, met name aan de noordkant van Heiloo (Kennemerstraatweg en deels Kerkelaan). Maar een aantal knelpunten blijft bestaan, met name de verkeersdruk op de Stationsweg en rondom de spoorwegovergangen. Het nieuwe verkeersbeleid is daarom nodig, benadrukt de gemeente. De gemeente wil onder andere brede en comfortabele fietspaden en voldoende fietsparkeerplaatsen realiseren en de oversteekbaarheid van wegen verbeteren. Ook wil Heiloo de veiligheid van oversteekplaatsen verder vergroten en het voetpadennetwerk aanpakken. Hiervoor wordt een toegankelijkheidsscan uitgevoerd.

'Evenwichtige verdeling verkeer'
Met het verkeersbeleid streeft de gemeente naar een evenwichtige spreiding en verdeling van het autoverkeer. Het gemotoriseerd verkeer concentreert zich daarbij op de zogeheten gebiedsontsluitingswegen. In specifieke gevallen vervullen wegen zoals de Kerkelaan en de Stationsweg een deels ontsluitende functie gezien de ligging in het wegennet van Heiloo. Daarbij mogen het door Heiloo vastgestelde maximaal toegestane hoeveelheid auto's op een weg (grenswaarden) niet worden overschreden, zo laat de gemeente weten.

Door een combinatie van maatregelen wordt het verkeer tussen het westen van Heiloo en de aansluiting A9 gestimuleerd de Vennewatersweg te gebruiken. Hierdoor neemt het verkeer op de Kerkelaan en Stationsweg af. Doorgaand verkeer wordt zoveel mogelijk geweerd uit Heiloo door het kustverkeer via de A9-N9 te leiden. De vrachtroutes binnen Heiloo zijn aangepast om met name de Stationsweg en Kerkelaan te ontlasten. "Zo ontstaat er een evenwichtige verdeling van het autoverkeer over het wegennet van Heiloo waarbij de bereikbaarheid verbetert en de leefbaarheid en verkeersveiligheid toeneemt', aldus een gemeentewoordvoerder.

Vervolg besluitvorming
Het concept 'Verkeersbeleid Heiloo 2017-2030' ligt van 14 juni tot en met 25 juli ter inzage. Bewoners kunnen hun zienswijzen indienen. Daarna worden ze verwerkt waar mogelijk. Eind augustus behandelt het college het definitieve 'Verkeersbeleid Heiloo 2017-2030'. Op 13 september komt het in de commissie Openbare Ruimte en ligt het nieuwe verkeersbeleid op 2 oktober ter goedkeuring aan de raad voor. De details van de maatregelen - zoals de herinrichting van wegen - worden pas bij de uitvoering uitgewerkt in overleg met aanwonenden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de keuze voor klinkers of asfalt, het aanpassen van voorrangssituaties, de breedte van fietsvoorzieningen, snelheidsremmende maatregelen en oversteekmogelijkheden. Zie ook
www.heiloo.nl/verkeersplan onder het kopje 'Samen met inwoners'.

Bewonersgroepen niet akkoord
De deelnemers van de denktanksessies voor het verkeersplan - zoals bewoners van straten waarvoor aanpassingen nodig zijn - laten in een brief weten niet met de huidige aanpak verder komen. Dit zijn de bewonersgroepen van de Kanaalweg, de Kerkelaan, Malevoort, de Stationsweg, Ypesteinerlaan, Vennewatersweg/Hoogeweg en de Zevenhuizerlaan. Deze inwoners stellen dat veiligheid en leefbaarheid een hogere prioriteit dienen te krijgen dan nu het geval is. De groepen vragen de gemeente Heiloo eerst duidelijke kaders vast te stellen. "Dit in samenspraak met alle betrokken partijen en met inschakeling van een deskundige van buitenaf voor een second opinion." Deze kaders dienen vervolgens als uitgangspunt voor verdere studies en het maken van afwegingen om het verkeersplan vorm te geven. Verder vinden zij dat het afgelopen half jaar onnodig veel tijd verloren is gegaan. Daarom vragen ze om een dialoog met hen op korte termijn. "Wij gaan ervan uit dat de gemeente niet onder tijdsdruk een beslissing neemt en alleen tot accordering overgaat bij voldoende draagvlak onder alle bewonersgroepen."

Geld voor sociale woningbouw terrein Noordergeestkerk

HEILOO - De financiering van woningen op de locatie van de voormalige Noordergeestkerk en een beoordeling van de jaarstukken van 2016 namen maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een belangrijke plaats is. Ook waren er taart en bloemen.

Woningen terrein Noordergeestkerk
Er komen vijftien sociale duurzame huurwoningen op de locatie van de voormalige Noordergeestkerk en het naastgelegen parkeerterrein. Het geld hiervoor wordt onttrokken uit de bestemmingsreserve van het Fonds Sociale Woningbouw. Dat besloot de gemeente Heiloo maandag. Het Fonds Sociale Woningbouw kan worden ingezet om sociale woningen te kunnen bouwen die zonder inzet van extra middelen niet of moeilijk kunnen worden neergezet. Voorwaarde daarbij is dat het hier gaat om goedkopere woningen in de categorie 1 en 2 en dat er duurzame woningen komen. Een andere voorwaarde is dat coöperaties/ ontwikkelaars moeten investeren. Dat gebeurt: Kennemer Wonen realiseert tien kleine woningen met een terras voor 1 a 2 persoons huishoudens op eigen grond waar vroeger de kerk stond. Daarnaast komen er op het parkeerterrein aan de Vinkenbaan - naast de voormalige kerk - nog eens vijf extra sociale huurwoningen. Deze grond is eigendom van de gemeente Heiloo. De gemeente verkoopt aan Kennemer Wonen haar vijf kavels waarna Kennemer Wonen de woningen gaat ontwikkelen. Dit worden vijf iets grotere eensgezinswoningen met tuin. Het aantal parkeerplaatsen (52 stuks) die door de bouw van de woningen verdwijnen op die locatie komen in het plan weer terug, zo belooft de gemeente. Mede de groei van eenpersoons huishoudens en de instroom van vergunninghouders zou de bouw van de sociale woningen wenselijk maken. Ook volgens het Woningmarktonderzoek Heiloo 2017 bestaat behoefte aan kleinere woningen.

Besloten is maximaal 88.500 euro uit het Fonds Sociale Woningbouw te onttrekken. Van dit geld is 48.500 euro nodig om de plankosten en de duurzame aanleg te realiseren. Daarnaast wordt 40.000 euro gebruikt als bijdrage aan Kennemer Wonen voor de extra verduurzaming van de woningen, waarbij het streven is 'nul op de meter-woningen' te realiseren. De gemeente en Kennemer Wonen gaan de kostenverdeling en de risico's vastleggen in een samenwerkingsovereenkomst. De partijen verwachten deze overeenkomst nog voor de zomervakantie te ondertekenen.

De meerderheid van de gemeenteraad stemde voor het voorstel. PvdA, Heiloo Lokaal en NCPN stemden tegen. Ko Hemminga (PvdA) vroeg zich onder andere af of het Fonds Sociale Woningbouw wel moet worden aangeroerd. "Kijken we wel voldoende naar het vermogen van de corporatie om te investeren in Heiloo? Als dit toereikend is, dan is het apart dat wij daar als gemeente subsidie op geven." Tijmen Valkering van Heiloo Lokaal maakte bezwaar tegen de volgens hem te geringe grondprijs - ongeveer 18.000 euro per woning - die Kennemer Wonen na aftrek van kosten betaalt aan de gemeente bij de aanschaf van de vijf kavels. Ook noemt hij de geplande woningen niet betaalbaar voor mensen met een kleine portemonnee zoals starters. "De huurprijs bedraagt 700 euro per maand."

Jaarstukken 2016
De gemeenteraad heeft de jaarstukken van 2016 goedgekeurd. De beoordeling was maandag nodig omdat de jaarstukken uiterlijk 15 juli bij Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland moeten zijn ingediend. De gemeente liet eerder dit jaar al weten 2016 met een positief resultaat van 7,5 miljoen euro te hebben afgesloten. Heiloo gaat dit geld grotendeels storten in een reserve waarmee onder andere de aansluiting van Heiloo op de A9 en de spoortunnel van de Vennewatersweg moet worden bekostigd. Ook gaat er geld naar de participatie en integratie van vergunninghouders en een half miljoen naar de algemene reserves. Verder spraken diverse raadspartijen over de ongeveer 2,2 miljoen euro dat Heiloo uit het sociaal domein (o.a. maatwerkvoorzieningen en WMO) overhoudt. Hans van Halem (D66), Matthijs de Moel (Heiloo Lokaal) en Willem Gomes (NCPN) vroegen zich af waarom er zoveel geld is overgebleven. Van Halem: "Een verklaring ontbreekt totaal." Willem Gomes (NCPN): "Overschotten moeten geoormerkt worden en behouden blijven voor het sociaal domein". De Moel (Heiloo Lokaal): "Zijn er mensen die zorg is onthouden waar ze wel recht op hadden?" Volgens wethouder Elly Beens is dat niet het geval. Dat blijkt volgens haar uit signalen die ze ontving van het sociaal team. "Als we geen goede ondersteuning zouden bieden, dan zou het klachten regenen." Beens laat weten dat het 'berichtenverkeer in 2015 en 2016 niet altijd goed is gegaan'. "Daarom kunnen getallen afwijken." Ook PvdA wees op het overschot.

Heiloo Lokaal liet later op de avond weten 95.000 euro te willen toevoegen aan een fonds voor sociale woningbouw. Dit verzoekt kreeg geen meerderheid in de raad. Uitsluitend D66 stemde voor. Menno Oldenhof van Sociaal en Groenplatform Heiloo nam als inspreker het woord. Hij sprak de wens uit dat het geld voor het sociaal domein daadwerkelijk naar de zorg gaat en benadrukte het tekort aan sociale woningruimte. "Denk goed welke problemen je wilt oplossen, er is genoeg te doen op dit gebied." Tot slot van dit verhaal hadden de meeste partijen waardering voor de weerstandsratio van de gemeente Heiloo, de manier waarop de informatie over de jaarstukken zijn aangeleverd en de samenwerking met de accountant.

Taart en bloemen
Mededelingen en bedankjes tijdens de gemeenteraadsvergadering. Allereerst trakteerde burgemeester Hans Romeyn het college van B&W, de raadsleden, de pers en het publiek op een gebakje. Dit om te vieren dat hij als burgemeester mag blijven voor een derde ambstermijn. Hans van Halem (D66) feliciteerde de burgemeester namens de gemeenteraad en schonk hem een bos bloemen. Hij benadrukte dat een derde termijn lang niet aan alle burgemeesters is gegund. Van Halem liet weten dat het slechts twee keer is voorgekomen in de geschiedenis dat een burgemeester meer dan drie termijnen volmaakte. Wie weet krijgt Romeyn dit voorrecht ook wel… Verder liet Van Halen weten te stoppen als fractievoorzitter van D66. Zijn collega Fons Hopman neemt zijn taken over. Hopman: "Deze mededeling overvalt mij een beetje", grapte Hopman. Daarna dankte hij D66 voor het vertrouwen. "Het is heel wat om zo'n icoon op te volgen." Hopman is blij dat Van Halen wel beschikbaar blijft voor coaching en hand- en spandiensten. Hans van Halem kwam in 1990 als fractievoorzitter in de gemeenteraad van Heiloo. Na de afwezigheid van D66 uit de raad tussen 2002 en 2010 werd hij opnieuw fractievoorzitter, eerst van de combinatie D66/GroenLinks en vanaf 2014 van D66.

Verder nam controller Piet de Ram van de auditcommissie maandagavond afscheid. Ook hij kreeg een bedankje en bloemen namens het College van B&W en de gemeenteraad. Eric de Nijs gaat zijn taken overnemen.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Open kampioenschappen Heiloo wedstrijdvissen voor bedrijven en verenigingen

HEILOO - Hierbij een uitnodiging voor de Open Kampioenschappen Heiloo wedstrijdvissen voor bedrijven en verenigingen en families en vrienden op 18 juni. De wedstrijdcommissie nodigt u uit aan deze jaarlijks terugkerende viswedstrijd deel te nemen met een ploeg van drie personen. Het inschrijfgeld bedraagt 10 euro per ploeg. Meerdere ploegen per bedrijf of vereniging zijn van harte welkom. Er wordt gevist in de vijvers van Ypestein. Verzamelen om 7.15 uur op de parkeerplaats De Ypsalon aan De Hucht 4. De wedstrijd duurt van 8.00 uur tot 10.30 uur. U kunt uw ploeg opgeven bij Harry Franse aan De Waard 41 in Heiloo (tel.: 5330111), Piet Schouten aan Rosendaal 48 in Heiloo (tel.: 06-51009720) of Handy Fish aan de Kennemerstraatweg (tel.: 5336961). Direct na afloop is de prijsuitreiking in het cafe van sporthal 't Vennewater, waar ook een verloting plaatsvindt en een gratis hapje wordt aangeboden.

Houdt Heiloo sociaal, duurzamer en mooi!

Heiloo wil voor 8,5 miljoen een afslag op de A9. Volgens de Overeenkomst Nieuwe Strandwal moet Heiloo deze afslag betalen uit de verkoop van woningen in Zandzoom en Zuiderloo en bedrijfskavels in de Boekelermeer. Inmiddels blijkt dat de afslag veel duurder wordt en dat de genoemde projecten miljoenenverliezen opleveren. Verliezen die de Heilooer reserves te boven gaan.

Om minder verlies te lijden besloot de meerderheid van de gemeenteraad (VVD, CDA en Heiloo2000) om dan in Zandzoom en Zuiderloo maar minder sociale huur/koopwoningen en meer dure woningen te bouwen. Daar verdient Heiloo namelijk meer aan. Niet bepaald sociaal, als er nog zoveel Heilooers wachten op een betaalbare woning in hun eigen dorp!

Vorig jaar besloot de gemeenteraad om ruim 1 miljoen niet uitgegeven zorg/WMO budget 2015 via de Reserves over te hevelen naar onder meer de verliezen op deze grote bouwprojecten. Ook over 2016 is 1.1 miljoen euro van het budget voor WMO en hulp in de huishouding niet uitgegeven en opnieuw wil Heiloo dit via de Reserves overhevelen naar onder meer de grote bouwprojecten. Zo gaan er miljoenen euro's bestemd voor het sociaal domein naar de verliezen op de eigen projecten van de gemeente.

Niet erg sociaal, als Heilooers tevergeefs aankloppen om goede zorg op maat in eigen dorp!

Vanwege alle verliezen bezuinigt Heiloo op zorg, sport, cultuur en gemeentegroen! De Beun, de Bibliotheek, de sportverenigingen krijgen minder subsidie, moeten meer betalen voor het gebruik van de voorzieningen en ondertussen maken bomen en plantsoenen plaats voor gras.

Niet bepaald duurzaam, deze kaalslag!

Voor diezelfde afslag wil Heiloo 17 hectare waardevol weidevogelgebied in het Heilooër Die opofferen, juist nu we onze weidevogelnatuur moeten beschermen. Landschap NH heeft zich al teruggetrokken uit het overleg over het compenseren van alle opgeofferde natuur, omdat gecompenseerd wordt in al bestaand natuurgebied.

Niet erg duurzaam, zo'n sigaar uit eigen doos!

Het Sociaal & Groen Platform Heiloo hoort graag hoe u over deze en andere zaken denkt én hoe wij samen met u Heiloo wél sociaal, duurzaam en mooi kunnen houden!

Wij nodigen u uit voor onze contactavond op 20 juni aanstaande in het Trefpunt.

We starten om 20.00. Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom!

Sociaal & Groen Platform Heiloo

Expositie Kunstgenootschap Hallem in Abdij Egmond

De Abdij.

EGMOND - Het Egmondse kunstgenootschap Hallem exposeert tot 24 juni in de abdij(winkel) in Egmond-Binnen onder de noemer 'Onder de rook van de abdij'. Vader abt Gerard Mathijssen heeft hen deze tentoonstelling aangeboden vanwege hun vijfentwintigjarig jubileum.

Hallem, genoemd naar de plaats waar in de tiende eeuw de eerste abdij gesticht werd, bestaat uit de Egmondse schilders Huug Zentveld, Erik Baart en beeldhouwer Jos Apeldoorn. Al jaren stimuleren en inspirerend zij elkaar. Dat leidde mede tot hun werken die tot 24 juni te bewonderen zijn in de abdij (winkel). Daarna verhuist de expositie naar de Bonifacius kerk in Medemblik waar de tentoonstelling van 15 juli tot en met 4 augustus te zien is.

Dat de expositie van het drietal start in de abdij is niet verwonderlijk. De Benedictijner monniken hebben, net als hun middeleeuwse voorgangers, een uitgesproken belangstelling voor kunst. Veel ging daarvan verloren tijdens de verwoesting van de abdij in de tachtigjarige oorlog, maar enkele topstukken zijn vandaag nog altijd te bewonderen. Een voorbeeld is de abtsstaf uit de veertiende eeuw - nu te zien in het Catharijne museum in Utrecht - en het meest beroemde en oudste boek van Nederland, het Evangelarium uit het jaar 850. Deze schonk graaf Dirk 2 aan de abdij in 970 ter gelegenheid van zijn huwelijk. Dit kostbare boek wordt bewaard in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag.

Bij de herbouw van de abdij en de abdijkerk, sinds 1933 op de funderingen van de vorige, waren belangrijke Nederlandse kunstenaars betrokken waaronder Jan Dibbets, John Radecker en Rene van Seumeren. Het voelt daarom logisch dat het werk van het huidige kunstenaarstrio in de abdij te bewonderen is. Ook al omdat het geïnspireerd is door 'verwondering' zoals Jos Apeldoorn het zo treffend verwoordt. Jos Apeldoorn maakte overigens ook de maquette van de oude abdij die in het museum te zien is.

Doorverwijzen krant naar online

REGIO
Extra duinkaartcontroles

Op zaterdag 17 en zondag 18 juni aanstaande controleert duinbeheerder PWN weer extra op het bezit van duinkaarten.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Grote brand in Egmond aan den Hoef
Een grote brand bij een bollenbedrijf aan de Rinnegommerlaan in Egmond aan den Hoef zette zaterdag vier loodsen in vuur en vlam. Een persoon zou meegenomen zijn in de ambulance na het inademen van rook. De rook was aan het eind van de middag in een groot deel van de omgeving te zien.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Expositie kunstgenootschap Hallem

Het Egmondse kunstgenootschap Hallem exposeert tot 24 juni in de abdij(winkel) in Egmond-Binnen onder de noemer 'Onder de rook van de abdij'. Vader abt Gerard Mathijssen heeft hen deze tentoonstelling aangeboden vanwege hun vijfentwintigjarig jubileum.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

REGIO
500e Souvenirs-show op Radio 80
Het programma Souvenirs op Radio 80 - de lokale zender van de gemeente Bergen - viert zondag 18 juni haar vijfhonderdste programma.

Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Gwen leeft met CF 'Gevraagd: post om mijn kamer op te fleuren'

gwen wijker Foto: Margreeth Anema

EGMOND AAN ZEE - De 23-jarige Gwen Wijker uit Egmond aan Zee weet als geen ander dat wachten lang duurt. Zij lijdt aan de stofwisselingsziekte Cystic Fibrosis (CF), oftewel taaislijmziekte en wacht op donorlongen. In Nederland komt deze ziekte bij ongeveer vijftienhonderd mensen voor. De levensverwachting van een patiënt is rond de veertig jaar. Gelukkig staat Gwen hoog op de wachtlijst, ze is zelfs al twee keer gebeld door het ziekenhuis met de mededeling dat er longen voor haar waren. Helaas bleken deze niet goed genoeg. De positieve Gwen houdt de moed erin. "Door de oproepen weet ik dat het nu toch echt dichtbij komt". In de tussentijd heeft ze het mentaal en lichamelijk zwaar. Ze heeft nog maar een longfunctie van 15% en dat betekent dat ze niet veel kan. Momenteel verzorgen haar ouders haar al enige weken in haar huis en gebruikt ze - naast haar zuurstof - grote delen van de dag de beademing om het wachten zo comfortabel mogelijk te maken.

Via een blog 'Gwen haar leven met CF' houdt ze iedereen op de hoogte van haar situatie. Ook roept ze mensen op om alsjeblieft donor te worden. Gwen slikt het medicijn Orkambi, het eerste geneesmiddel dat CF oorzakelijk aanpakt. Een strohalm voor mensen wiens leven aan een zijden draadje hangt. Het middel komt niet in het basispakket want het zou niet 'kosteneffectief' zijn. Gwen en andere CF-patiënten vinden dit onacceptabel en ook hier maakt ze zich sterk voor via haar blogs en vlogs.

Gwen zou graag kaartjes willen ontvangen om haar slaapkamer op te fleuren. U kunt uw post sturen naar Zeeweg 39, 1931 VH, Egmond aan Zee.

Tekst: Margreeth Anema

Demonstratie Paling Roken

Welkom in de palingrokerij.

AKERSLOOT - Het ambacht van het paling roken altijd eens van dichtbij willen meemaken? Dilvis uit Akersloot zet zaterdag 17 juni op de Kerklaan 40 in Akersloot de deuren van de palingrokerij open. Hier kunt u zien hoe het proces van het eeuwenoude ambacht paling roken eraan toegaat. Tijdens deze demonstratie kunt u van 9.00 tot 15.00 uur zien hoe de rookmeester op ambachtelijke wijze paling verwerkt en rookt. U krijgt de fijne kneepjes van het vis roken te horen. Dus kom helpen houtjes hakken, de kasten paling draaien, een stukje zoetwatervis proeven of doe mee met de prijsvraag. U bent welkom van 09.00 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

Fermento opent nieuwe bakkerij / winkel in Alkmaar

Duurzaamheid, zichtbaarheid en contact tussen klanten en bakkers staat voorop.

ALKMAAR - Fermento heeft er in Alkmaar een nieuwe bakkerij/winkel bij. Deze is gevestigd op de Kennemerstraatweg 6, naast restaurant Koekenbier. De nieuwe bakkerij/winkel maakt sociaal ondernemen echt mogelijk. Het is een vernieuwende manier van ondernemen met een sociaal karakter. Meer mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt wordt een kans geboden. Een kans om zich te ontwikkelen en onderdeel te zijn van een werkende maatschappij. En ook om plezier te hebben! De bakkerij/ winkel heeft een uitgebreid assortiment aan brood en gebak. In het winkelgedeelte staan duurzaamheid, zichtbaarheid en contact tussen klanten en bakkers voorop. Als de klant naar binnenloopt, komt de geur van versgebakken biologisch brood je tegemoet. Men kan ook zien hoe de producten op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Klanten kunnen er onder andere terecht voor een groot assortiment aan brood, een lekker broodje voor de lunch of een coffee-to-go.