De Uitkijkpost

31 mei 2017

De Uitkijkpost 31 mei 2017


Ten strijde tegen eenzaamheid

Gesprekstafel op de conferentie eenzaamheid.

HEILOO - Een fors toenemend aantal mensen, met name ouderen, voelt zich eenzaam. Hoe groot is de groep en hoe kan de gemeente hen helpen samen met zorg- en maatschappelijke partners? Deze vraag bracht dinsdag 23 mei in Het Trefpunt in Heiloo ongeveer vijftig vertegenwoordigers van lokale en regionale organisaties bijeen. Zij zetten zich - ieder op hun eigen manier - in om eenzaamheid te voorkomen.

Wethouder Elly Beens opende de avond. Ze benadrukte dat voor het bestrijden van eenzaamheid geen kant en klaar recept beschikbaar bestaat. "Als overheid bedenken we samen met instellingen oplossingen (zoals ouderen in contact brengen met anderen) maar het probleem blijkt in de praktijk veel complexer dan de oplossing". Expertise platform Coalitie Erbij bracht vervolgens tijdens een presentatie het probleem in kaart. Ook in Heiloo is eenzaamheid een groeiend probleem: 6,1% van de inwoners voelt zich sterk eenzaam. 'Eenzaam zijn' wordt door iedereen weer anders ervaren, de oorzaken zijn divers en het succes van oplossingen verschilt per geval.

Diversiteit
Er werden tips gegeven hoe eenzaamheid te herkennen is, bijvoorbeeld door verslechterde zelfzorg, overlijden van een naaste, echtscheiding of een negatief zelfbeeld. Vanuit het Sociaal Team werd aangegeven wat er nu al gedaan wordt om deze signalen op te pakken en met deze mensen in gesprek te gaan. Daarna werd in werkgroepen verder gediscussieerd. Duidelijk werd dat de diversiteit in de grote groep eenzamen vraagt om het bundelen van de krachten van deskundigen, maar ook vrijwilligers. Zij moeten met elkaar in contact komen en een tot verbinding komen. De groep eenzamen varieert van ouderen tot pubers en van visueel beperkten tot mensen met autisme.

Meldpunt en sociale kaart
Een concreet initiatief dat naar voren kwam, is het Meldpunt Eenzaamheid van SWH, dat in de startblokken staat. Ook werkt de gemeente in BUCH-verband aan een nieuwe sociale kaart om het netwerk te versterken. Het draagt ertoe bij dat ook organisaties elkaar eenvoudiger kunnen vinden. Dat alleen is niet genoeg, ook bijeenkomsten als deze zijn nodig om het netwerk verder te ontwikkelen.
De aanwezigen onderstreepten het nut van de bijeenkomst en pleitten voor een vervolg. Daarbij is er vraag naar thema's waarmee meer ingezoomd wordt naar oorzaken van eenzaamheid en het voorkomen ervan. Daarnaast moeten praktijkvoorbeelden steeds meer gedeeld kunnen worden om zo meer gezamenlijk te kunnen oppakken. Een vervolg op de bijeenkomst komt er daarom zeker.

Grip op het probleem
Iemand kan alleen zijn maar niet eenzaam. En iemand kan niet alleen-zijn en zich toch eenzaam voelen. Sommige mensen kunnen hun gevoel van eenzaamheid of alleen-zijn zelf oplossen. Maar lang niet iedereen lukt dat. Hoe helpen we die mensen? Hoe krijgen we grip op dit 'probleem'?

Wedstrijden terugkijken met Vidicrowd

Vidicrowd is een app waarmee je heel makkelijk alleen of samen met anderen een wedstrijdverslag kan maken. In Heiloo wordt er tijdens amateurwedstrijden niet alleen volop gesport, maar nu ook fanatiek gefilmd. Elk weekend worden wedstrijden opgenomen en geplaatst op de website van de Uitkijkpost. De video's van afgelopen weekend zijn daar dus ook op te vinden.

Deze week kunt u genieten van de samenvatting van de Terriërs JD1 en de Terriërs MD2.

Beelden krijgen opknapbeurt

'De Wisent' (Bison) is even weg, net als andere beelden in Heiloo.

HEILOO - De beelden 'Het Geitje' en 'De Wisent' (Bison) staan tijdelijk niet meer op hun sokkel. Ze krijgen een opknapbeurt en de gemeente treft maatregelen om de beelden in de toekomst beter te beveiligen. Dat is nodig, omdat de twee beelden los op hun sokkel stonden. Diefstal was in deze situatie niet ondenkbaar. Sterker nog: 'Het geitje' is in februari ontvreemd en is later teruggevonden. 'De gemeente had De Wisent' (Bison) al eerder van zijn sokkel gehaald, dit uit voorzorg. 'De Wisent' komt na de opknapbeurt terug op zijn plek aan de Pastor van Muijenweg en 'Het Geitje' staat in de toekomst weer bij schoolgebouw De Kring aan de Hucht. Na de opknapbeurt zijn de andere beelden in Heiloo aan de beurt om op te knappen en beter te beveiligen. Helaas is een ander ontvreemd beeld 'Pandor' nog niet teruggevonden. Begin februari is ook dit beeld ontvreemd, het object stond bij Theater De Beun.

10 vragen aan... Joop Tulp

Ik ben Joop Tulp, vierenzestig jaar oud en ik woon met groot plezier samen met Harmanneke aan de Kennemerstraatweg. Ik was lang onderwijzer op De Ark en De Duif in Mariënstein. Daarna was ik leerkracht en intern begeleider in Schermerhorn, Heemskerk en Alkmaar. Drie jaar geleden ging ik met pensioen en ik doe nu vrijwilligerswerk, vooral voor VluchtelingenWerk Heiloo en de historische vereniging van ons dorp.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Pingjum, een dorp net over de Afsluitdijk. Ik ben opgegroeid in Franeker en deed de PA in Leeuwarden. Er was weinig werk in Fryslân. In Heiloo waren in 1975 maar liefst drie onderwijsvacatures. Ik werd benoemd en ben dus eigenlijk een economisch vluchteling.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn werk kun je ook mijn hobby noemen. Van het onderwijs en het begeleiden van kinderen en leerkrachten heb ik erg genoten. Ik heb veel geleerd van de kinderen en mijn collega's. Nu ik met pensioen ben, geniet ik van het begeleiden van vluchtelingen. Voor mij is dat werk veelzijdig en verrijkend: alle facetten van het leven komen erin voorbij.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Ik ben groot fan van Sinterklaas en heb een flink studie van hem gemaakt. Harmanneke en ik bezochten zijn geboortestreek in Turkije en zijn graf in Bari. We hebben zelfs in Madrid naar hem gezocht. Ik verzamel veel spullen - bijna genoeg voor een museum - en houd ook spreekbeurten over ons sinterklaasfeest en zijn geschiedenis. Ik zou daarom graag Nicolaas, bisschop van Myra, willen spreken. Ik ben erg benieuwd naar zijn visie op ons sinterklaasfeest, maar dat gaat niet gebeuren…

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
In mijn jeugd gingen we met ons gezin vaak op vakantie naar Terschelling. De bagage van acht personen werd in een kist vooruitgestuurd. Een week later togen wij op de fiets naar de veerboot in Harlingen. De bootreis en Terschelling waren voor mij een feest. Op het eiland kookte mem de eerste dag altijd een eenvoudige, snelle maaltijd: witte macaroni met rozijnen, boter en bruine suiker. Ik eet dit nooit meer, maar het was voor het hele gezin een delicatesse om nooit te vergeten.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Bij mij achter huis heb ik mijn knollentuin. Daar geniet ik dagelijks van het uitzicht op de Kooimeer met het Laarzenpad. Hier zijn prachtige luchten en boer Kaatee laat hier zijn blaarkopvaarzen grazen. Soms zie ik een vos of een haas en er zijn kikkers en veel vogels. In mei is de wei vol boterbloemen, pinksterbloemen en zuring. In eigen tuin zijn we blij met onze schapen en lammeren. Er komen binnenkort weer kippen en er broeden zwaluwen onder ons dak. De groentetuin zorgt voor aangenaam werk en overheerlijke aardappelen, groenten en fruit.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken.
Met vrienden Oerol gaan vieren op Terschelling.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
'Niet janken voor je geslagen wordt', een advies van mijn oudste broer.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Slechts een enkeling weet dat ik kinderbijbels spaar. Die zijn erg interessant. De visie op kind, God en Bijbel is tijdgebonden en dus zeer gevarieerd. De illustraties spreken boekdelen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Het vervoer van vluchtelingenkinderen naar de speciale taalklas in Egmond aan den Hoef wordt twaalf weken door de gemeente vergoed. Ik zou de raad voorstellen dit vervoer helemaal te vergoeden of nog beter: een taalklas in Heiloo voor deze kinderen op te starten. Kinderen die op elf- of twaalfjarige leeftijd naar ons land komen worden - vanwege hun geringe taalkennis - regelmatig doorverwezen naar het voortgezet speciaal onderwijs, ook als ze meer capaciteiten hebben. Gemeenteraad, voorkom dit! Verder: de vergoeding die vluchtelingenkinderen krijgen voor zwemlessen is niet toereikend en het kind kan daarnaast niet nog een andere sport beoefenen. Ik zou de raad voorstellen de zwemlessen voor deze kinderen standaard te vergoeden.

10. De persoonlijke vraag van George Dekker aan Joop Tulp
Ik bewonder jouw vrolijkheid en optimisme. Met name als ik je hoor praten over jouw activiteiten in het vluchtelingenwerk. Waar haal jij toch die drive vandaan, zelfs als je door een hamstringblessure letterlijk niet meer uit de voeten kan?

Ik geloof dat je zelf de baas over je blijheid en optimisme bent. Het stemt je in elk geval beter dan bij de pakken neer te zitten. De genoemde blessure aan mijn been zorgde ervoor dat ik geen kant op leek te kunnen. Er zijn echter veel Heilooërs die willen helpen: van chauffeur tot rolstoelduwer. En nu ik weer kan fietsen, ligt de wereld weer voor me open.

Ik nomineer Piet Schouten voor de volgende 10 vragen.
Hij is een bekende, fietsende dorpsgenoot.
Mijn vraag is: Je speelt en zingt al jaren vol overgave nummers van de Stones en de Kinks. Het klinkt altijd 'als muziek in mijn oren'. Waarom is die zestigerjarenmuziek zo bijzonder voor jou en welke muziek van nu zou op je repertoire passen?

Veertig jaar Ons Kamp op de Slootenslaan

Kijkje op het kampeerterrein van Kampeervereniging Ons Kamp.

HEILOO - Kampeervereniging Ons Kamp in Heiloo is veertig jaar gevestigd aan de Slootenslaan in Heiloo. De kampeervereniging vierde dit heugelijke feit op zaterdag 27 mei. Hillie Dijkshoorn van de kampeervereniging kijkt terug in de tijd.

"Onze kampeervereniging is opgericht op 1 mei 1953. De eerste jaren stonden de huisjes aan de Holleweg in Heiloo. Helaas had de gemeente op een gegeven moment andere plannen met de locatie. Het kampeerterrein moest plaatsmaken voor garages en speeltoestellen. Een nieuwe plek werd in 1977 het terrein aan de Slootenslaan. Hier kregen drieentwintig huisjes een plaatsje en werd een echt gemeenschapshuis neergezet. Dit gebouw kreeg de naam 'Het praathuis'. Na de toewijzing van dit terrein, is veel werk verricht. De leden maakten van een zandvlakte met hier en daar een boom een heus kampeerterrein. Met de jaren is er heel wat veranderd. Tijd speelt hierin een rol. Van een waterput naar stromend water, van avond in avond spelletjes doen met elkaar naar kabeltelevisie en eerst geen telefoon en nu mobiel bereikbaar zijn. Gelukkig proberen we het samenzijn nog wel vaak uit. We spelen bingo, we hebben een dartoernooi, we gooien een hengel uit en winnen er prijzen mee. Natuurlijk houden we van barbecueën en buurten we bij elkaar en met een beetje mazzel valt er nog meer te vieren. Een dorp met een grote familie. Er zijn helaas leden overleden of vertrokken, maar hier komen gelukkig weer fijne nieuwe leden voor in de plaats. Met elkaar proberen we het terrein zo goed mogelijk te onderhouden. Het is immers ons eigen trots. In oktober eindigt het seizoen en nemen we voor vijf maanden afscheid van elkaar en ons domein. Vervolgens kijken we met zijn allen weer uit naar het voorjaar. We kijken terug op een geslaagde viering van de veertigjarige kampeerterrein aan de Slootenslaan. Hierbij waren campinggasten en inwoners uit de straat aanwezig, evenals oud-voorzitter Jack Timmerman. Hij zorgde er destijds mede voor dat de verhuizing naar de Slootenslaan mogelijk werd. Leuk was ook de aanwezigheid van Paul Mors van de Oudheidskamer."

Bewoners Westerweg tevreden over werkzaamheden en resultaat

De Westerweg tijdens de werkzaamheden. Foto: Via google.nl

HEILOO - De bewoners van de Westerweg in Heiloo zijn over het geheel genomen zeer tevreden over de reconstructie van de Westerweg. Niet alleen het eindresultaat stemt tot tevredenheid, ook de dienstverlening van aannemer Kreeft Infra B.V. en de gemeente Heiloo kregen een goed rapportcijfer. Dit blijkt uit een enquête die de gemeente hield na afloop van de werkzaamheden.

Dit voorjaar is de Westerweg opgeleverd. Hieraan ging een periode van werkzaamheden vooraf, evenals een uitgebreid participatietraject. Dat leidde tot de keuze de weg duurzaam in te richten als woonstraat. Naast de wegverhardingen zijn ook de openbare verlichting en de groenvoorzieningen aangepakt. De gemeente Heiloo wilde graag weten hoe de bewoners van de Westerweg het hele proces hebben ervaren. In totaal zijn er honderddertig enquêtes verstuurd, daarvan kwamen er vijfenzeventig retour. Men is duidelijk tevreden over de gekozen inrichting en de wijze waarop dit tot stand is gekomen. Uit de antwoorden bleek dat men te spreken was over contact en bereikbaarheid van de aannemer en de gemeente, dat het werk goed en netjes werd gedaan en dat er aandacht was voor overlast-situaties.

De gedane suggesties hebben nu al wat opgeleverd, zegt een gemeentewoordvoerder. "De gemeente Heiloo heeft de suggestie ter harte genomen om de rijbaan ter hoogte van de kruising Westerweg- Belieslaan te verbreden. Dit vergemakkelijkt de verkeersdoorstroming naar en van de Belieslaan. Deze werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd." Alle bewoners die vragen of suggesties op het formulier hebben achter gelaten, krijgen hierop per brief een reactie, zo laat de woordvoerder weten.

Your Travel, John Admiraal Meer dan 31 jaar ervaring in de reisbranche

John Admiraal. Foto: Natalie Bottemanne

Belieslaan 28, Heiloo. Website: www.yourtravel.nl/johnadmiraal. E-mail: john.admiraal@yourtravel.nl. Telefoon: 06-23642779 (24/7 bereikbaar). Op afspraak in Heiloo: maandagochtend, woensdag en donderdag. Kantoor Schagen (Gedempte Gracht): maandag (13.00-17.30), dinsdag en vrijdag (9.30-17.30); zaterdag (9.00-17.00).

HEILOO - Eenmaal in gesprek met Heiloo'er John Admiraal (58) merk je meteen dat hier iemand aan het woord is die verstand heeft van het boeken van vakanties. Zijn reisbureau in Schagen heeft al eenendertig jaar vele mensen geholpen aan een fijne reisbestemming. Naast Schagen is John sinds april ook in Heiloo beschikbaar op afspraak om een ieder, zowel gezinnen, singles, jong en oud, persoonlijk te adviseren en de beste reis te boeken.

Enthousiast en vakkundig
Ik praat met John over het zoekproces. Het boeken van de ultieme vakantie voor mijn gezin vind ik namelijk best lastig. Wij willen wat kleinschaligs, maar onze zoon van elf jaar wil het liefst een zwembad met glijbanen. Mijn man en ik Googlen wat af en raadplegen ervaringssites als Zoover. Daar zie je helaas over veel accommodaties iets negatiefs staan. John herkent dit van zijn klanten. John: "Ik denk meteen aan een locatie waar ik ben geweest met mijn gezin. Dat past goed bij jullie". Hij laat het zien via Google Earth. Ik krijg meteen zin in zon en zee, maar ik heb voor dit jaar al geboekt. Het enthousiasme en de kennis van zaken van John blijft mij wel bij. In deze tijd is het zo gek nog niet om een persoonlijke reisadviseur te raadplegen. Dit is vrijblijvend en je bent niet duurder uit dan wanneer je zelf online boekt. Your Travel is een overkoepelende organisatie van zelfstandige reisagenten. Zij zijn onafhankelijk en door de speciale prijzen is het gunstiger voor de klant. Zo zijn er soms betere vluchttarieven door de speciale Retail tarieven. Het bespaart je in ieder geval heel wat speurwerk en tijd.

Ontwikkelingen in de branche
Na zijn opleiding NHTV (Toerisme en Recreatie) in Breda en een jaar ervaring bij een reisbureau in Amsterdam besloot de toen zesentwintigjarige John in 1985 zijn eigen reisbureau te beginnen in Schagen. John: "Dichter bij huis waren destijds al genoeg reisbureaus. In Schagen vond ik een goede locatie in het centrum". Vaste en nieuwe klanten lopen nog steeds in en uit bij, zoals John het zelf noemt, 'mijn winkeltje'. Maar de ontwikkelingen in de reisbranche door onder meer de komst van internet vergt nu een andere manier van ondernemen. John: "In de glorietijd van de jaren negentig had ik zes mensen in dienst. We maakten veel studiereizen en het kon niet op. Sinds 2004 werd de invloed van internet voelbaar. Voorheen werd alles via ons geboekt, ook een weekendje naar een huisje in eigen land of een stedentrip". De afgelopen tien jaar sloten honderden reisbureaus hun deuren. Voor John betekende het een daling van zijn personeel, maar tot en met mei 2016 werkte John nog met twee vaste medewerkers in Schagen.

Uw persoonlijke reisadviseur in Heiloo
Omdat er ook altijd al veel Heiloo'ers bij hem boekten, besloot John in april dit jaar zijn kantoor aan huis te openen op afspraak. John: "Nu verdeel ik mijn dagen tussen Schagen en Heiloo. Wie weet over een paar jaar alleen nog vanuit huis. Ik vind mijn werk nog steeds geweldig. Vakantie is natuurlijk voor iedereen leuk en ik vind het een uitdaging om voor mijn klanten de beste deal te vinden". John ontmoette talloze bijzondere klanten en heeft daar ook al het een en ander van opgeschreven. Wie weet kunnen we dus ooit een boek over die ervaringen verwachten. Like de Facebookpagina (YourTravel agent John Admiraal) om op de hoogte te blijven of mail voor inschrijving op de digitale nieuwsbrief.

Tekst: Natalie Bottemanne

Opkikkers Keer op Keer mei 2017

Koor sWing uit Heiloo.

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand mei zijn gegeven aan Timeless Vocaal Alkmaar, Zorgboerderij Het Groene Erf in Waarland, Stichting Lourdesgroep Heiloo en Bijenlint Heiloo. Ook koor sWing uit Heiloo ontving een van de opkikkers.

Zingen is leuk! Dat staat voor de dertig leden van gemengd koor sWing uit Heiloo vast. sWing bestaat dan ook uit enthousiaste zangers die kwaliteit en gezelligheid hoog in het vaandel hebben staan. Onder leiding van dirigent en zangdocent Olaf van Rijn ontwikkelde sWing zich de afgelopen jaren tot één van de betere koren in de regio. sWing zingt liederen uit diverse muziekgenres, van klassiek tot pop, van meezingers tot ingetogen composities. De arrangementen zijn meestal vierstemmig en zijn zowel in het Nederlands als in andere talen. Het repertoire omvat onder meer bekende liederen als 'Viva la Vida' (Coldplay), 'Englishman in New York' (Sting), 'So Incredible' (Ilse de Lange) en 'This World' (Beethoven).

Koor sWing verzorgt op 23 december weer een kerstconcert in de Witte Kerk in Heiloo. De opkikker van Keer op Keer komt dan ook heel goed van pas voor de organisatie van het kerstconcert en ook om de contributie voor de leden betaalbaar te houden. Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072-5325962.

Bijzondere verrassing voor jarige mevrouw Boogaard

Mevrouw Boogaard in de klassieke sportwagen. Foto: Bert Jan Kramers

HEILOO - Mevrouw Boogaard werd op 24 mei vijfentachtig jaar. Dat heuglijke feit werd de dag erna - op Hemelvaartsdag - gevierd met familie en vrienden bij Klein Varnebroek. Speciaal voor haar verjaardag was haar jongste zoon uit Singapore overgekomen en een kleinzoon die in Australië woont. Als verrassing werd de jarige opgehaald met een klassieke sportwagen. Deze auto is maar tweeëndertig jaar jonger dan zij. Bij aankomst bij het restaurant werd mevrouw Boogaard toegezongen door een groep genodigden. Hierna volgde een uitstekend verzorgde en gezellige High Tea.

Aandacht voor het beeld 'In de knoop'. Foto: Alfred Roszbach

HEILOO - De organisatie van het Living Statues festival verliep zaterdag in het centrum van Heiloo succesvol. De tien levende standbeelden - afkomstig uit heel Europa - incasseerden veel bewonderende blikken. Van Meesterdief tot Pierrot en van Miss Baksel tot Lof der Zotheid. Voldoende variatie om nog lang aan terug te denken. Verder namen kinderen met plezier deel aan een vossenjacht. Hierbij moesten de jonge deelnemers op papier de locaties van de levende standbeelden noteren en voor hen zelfbedachte namen bedenken. De prijswinnaars krijgen bericht van de organisatie. De prijzen zijn beschikbaar gesteld door IJssalon Di Fiorentina, Restaurant Herberg Jan, Keurslagerij Kees Burger en Bakkerij Kees Zoon.

En hier stond ... 'Lof der Zotheid'. Foto: Alfred Roszbach

Nieuwe activiteiten bij Stichting de Buitenkans

HEILOO - Stichting de Buitenkans heeft tot en met de zomer weer een aantal evenementen op de agenda staan, van voorstellingen tot exposities en van wandelingen tot markten.

EASI-cup
De EASI-cup is een groot internationaal voetbaltoernooi voor en door mensen met ervaring met de psychiatrie. Teams uit verschillende Europese landen komen in juni naar Heiloo om tegen elkaar te voetballen en daarnaast een paar dagen samen door te brengen. Zie voor meer informatie www.easicup2017.nl. Wilt u een bijdrage leveren aan de EASI-cup 2017, dan kunt u contact opnemen via info@de-buitenkans.org.

Verhalenkamer Willibrordus, VVV-agentschap en landgoedwinkel vijf dagen geopend
Sinds 1 mei tot 1 oktober is de Verhalenkamer geopend. U kunt er terecht van dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur. In de Landgoedwinkel zijn de producten van MindsZ te koop, net als entreekaartjes voor de Cultuurkoepel. Informatie over rondleidingen, expedities, bezoek aan Baduhenna en het Toverlantaarnmuseum of de Kaasmakerij kunt u aanvragen via info@verhalenkamerwillibrordus.nl. Bellen met een van de gastvrouwen kan ook via 06-22795336.

Kunstparade Heiloo in de Buitenkans en de Verhalenkamer, 23 t/m 25 juni
Het thema voor het fotoverhalenfestival in 2017 is 'Leef'. De werkgroep verwacht weer vele inzendingen. Wij nodigen u uit uw eigen ideeën/indrukken te fotograferen of in verhaalvorm weer te geven. De prijsuitreiking is 25 juni in de Trog. Informatie vindt u op https://de-buitenkans.org/fotoproject-verhalenfestival-2017.

Belangrijke data
9 t/m 10 juni - Culinair Heiloo
12 t/m 16 juni - EASI-cup
22 juni - Rust/ontspanningspunt wandel4daagse Alkmaar
23 t/m 25 juni - Foto/verhalenfestival Exposities Kunstparade.

Het Trefpunt: bieden op kunst voor het goede doel

Foto van het schilderij 'Inheemse deken met vlinder' van Patries van Elsen (techniek: olieverf op doek; 2008).

HEILOO - Bij het Trefpunt, is nu een derde schilderij waarop u kunt bieden, nu van Patries van Elsen. Deze serie is ontstaan op initiatief van Fridoline Neefjes, die de schilderijen en bijbehorende informatie aanlevert. Een deel van de opbrengst gaat naar het goede doel: Stichting Welzijn Heiloo.

Patries van Elsen groeide op in Den Haag als dochter van een militair en studeerde cum laude af aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. De basis van haar passie voor muurschilderingen is gelegd op de Haagse Academie. In het gebouw mocht destijds niets van kleur aan de muur hangen. Dit nodigde uit tot een spontane muurschilderactie in de nacht met drie vrienden. Deze rebelse kleurexpressie eindigde in de cel en schorsing van school. Na drie weken kregen zij te horen dat ze weer welkom waren èn met een ontwerp voor een nieuwe muurschildering.

Patries van Elsen creëert al drieënveertig jaar spirituele, hedendaagse moderne kunst. Ze geniet vooral bekendheid door haar muurschilderingen in Nederland en Nicaragua. Onder meer beschilderde zij het huis aan de Spuistraat 199 in Amsterdam dat bekend staat als 'Het huis met de slang'. Haar recente werk laat ook een grote passie zien voor inheemse culturen. Zij woont en werkt momenteel in Buenos Aires in Argentinië. Twee keer per jaar in het voorjaar en najaar komt ze naar Nederland en verblijft dan in Bergen aan zee. "Mijn werk is een herinnering aan momenten waarin ik een brug sla tussen verschillende werelden", aldus Patries van Elsen.

Theaterbende Heiloo speelt Alice in Wonderland

De Theaterbende Junioren in beeld.

HEILOO - Alice in Wonderland is al in vele vormen op toneel en het witte doek verschenen, maar Theaterbende Heiloo heeft de productie in een eigentijds jasje gestoken. Met nieuwe karakters en bewerkte scènes creëren we een bonte verzameling aan personages die de revue van dit bekende verhaal zullen passeren. We zijn aan de haal gegaan met personages en teksten, maar natuurlijk is ook veel bewaard gebleven. Alice is Alice op haar eigen wijze! Zelfgeschreven teksten van de Juniorenbende maken dit verhaal tot een eigen verhaal en de talenten dit jaar zijn groter dan ooit. De Theaterbende Junioren spelen Alice in Wonderland in Cultureel Centrum De Strandwal tijdens Culinair Heiloo. Bent u even klaar met proeven, eten en toe aan een cultureel toetje? Loop dan binnen en geniet van onze talentvolle spelers.

Speeldata: 10 juni om 19.30 uur. 11 juni om 12.15 en 15.15 uur. Locatie: Cultureel Centrum De Strandwal. Verkoop via www.theaterbende-heiloo.nl.

Nog hogere kortingen bij Blue World Heiloo.

HEILOO - De laatste dagen van Blue World Heiloo zijn ingegaan. Zaterdag 3 juni sluit deze winkel definitief. De kledingwinkel - gespecialiseerd in dames-, heren en kinderkleding - heeft daarom de prijzen drastisch verlaagd. Alles moet weg! Pak uw laatste kans nog op woensdag 31 mei en donderdag 1, vrijdag 2 en zaterdag 3 juni. De winkel is geopend van 10.00 tot 17.00 uur en vrijdagavond tot 20.00 uur.

Ooit erover nagedacht een kledingwinkel te beginnen? Dan is dit uw kans! Het complete winkelinterieur van hangers tot airco's wordt in één koop aangeboden. Samen met de relatief lage huur is dit een uitgesproken kans om tegen een zeer lage investering een winkel te beginnen. Het enige wat je hoeft te doen is kleding inhangen en een eigen kassa aanschaffen. De rest is allemaal aanwezig! Geïnteresseerd? Stuur dan even een mailtje naar info@blueworld.nl. Voor de vaste fans niet getreurd: Blue World en Blue World Kids in het overdekte winkelcentrum Geesterduin in Castricum zetten de activiteiten gewoon door. Ook het vaste enthousiaste gezicht Willeke verhuist naar de filialen in Castricum. Dus heeft u nog een nieuwe zomeroutfit nodig, profiteer van hoge kortingen. Bij deze willen wij alle klanten bedanken voor de leuke en gezellige tijd in Heiloo. Wij hopen u te mogen verwelkomen in één van onze andere filialen in Castricum, waar de nieuwste collecties u blijven verassen!

Team Blue World

Voorbeeldborders op Landgoed Willibrordus

De border op Landgoed Willibrordus. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Vorige week is een begin gemaakt met het aanleggen van voorbeeldborders op Landgoed Willibrordus. Deze week wordt de eerste border opgeleverd en later ook andere borders.

Het project 'Een Groene Brug' startte met voorbeeldborders om mensen te inspireren en te helpen een meer groene tuin aan te leggen. Om het iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken, ontwikkelden zij voorbeeldborders. Een border - een afgeperkte ruimte van een tuin - is onderhoudsvriendelijk en goed voor de bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren zoals de egel. Ook zorgt een border voor het opnemen van regenwater. De eerste voorbeeldborder is aangelegd op Landgoed Willibrordus aan de Overtoom door hovenier Iris Veltman. Doel is dat ook cliënten van de GGZ voor het onderhoud gaan zorgen. Deze border zal zich het komende jaar gaan ontwikkelen. Er komen nog meer voorbeeldborders in Heiloo, in de toekomst bijvoorbeeld bij 't Loo en op het terrein van de oude melkfabriek (Melco) waar woningen worden neergezet. Met de gemeente Heiloo, een projectontwikkelaar, makelaars en Groei en Bloei zijn er ook plannen om in de nieuwbouwwijken 'doe- en plantdagen' te organiseren. Dit houdt in het gezamenlijk aanleggen en onderhouden van de tuinen en het openbaar groen. Dit door de bewoners onder begeleiding van vrijwilligers van Groei en Bloei, de groenploeg van de GGZ-NHN en hoveniers en Landschap Noord-Holland. Precies zoals dat in 'Een Groene Brug" gebeurt. Dan wordt de wijk niet alleen groen, maar direct ook heel sociaal. Het is straks voor iedereen mogelijk de voorbeeldborder te bestellen bij bijvoorbeeld Kwekerij de Buitenkans op het Landgoed. De voorbeeldborders op Landgoed Willibrordus worden mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds in het kader van het project 'Een Groene Brug', zie ook www.de-Buitenkans.org.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Speelruimte op de Jan van Rijckenborghschool

Komt u kijken op de Jan van Rijckenborghschool?

HEILOO – Spelen is een belangrijke pijler in het onderwijs op de Jan van Rijckenborghschool. in Heiloo. Spelen brengt saamhorigheid, sociale vorming, betere concentratie en opname van de cognitieve stof. Groep 1 tot en met 4 krijgt extra speeltijd. En heel bewust maakt een avontuurlijk groen bosje deel uit van het schoolplein. Hiernaast krijgen alle groepen les in drama, muziek en handvaardigheid, verzorgd door vakdocenten. Wilt u meer weten? Iedere dinsdagochtend kunt u vrijblijvend de school bezoeken en een kijkje in de klassen nemen. Het adres: Trompenburg 49, 1852 CC in Heiloo. Tel.: 072-5338286, internet: www.jvrschool.nl. Directrice Marije Peters.

Column: Zwart geld in Heiloo?

Bankkantoren komen en gaan in ons geliefde dorp Heiloo, een gemeente met aardig wat miljonairs. U heeft het natuurlijk niet van mij, hè? Anders krijgt iemand problemen vanwege de privacywet. Ik heb het trouwens toch van Wim, van de plaatselijke politie, die al jaren in ruste is en nu geiten fokt. Er is wat geroddeld over opa Kees, die op een steenworp van Winkelhof 't Loo woont! Iedere morgen rond openingstijd slofte hij het bankgebouw binnen om 'effe een duizendje' te wisselen. "Ja, je kan er niet mee betalen in de winkel, hè?", verontschuldigde hij zich tegen Annie achter het loket. Toen dat dagelijks gebeurde stootte iedereen achter de kogelvrije glaswand elkaar aan als hij verscheen, want in stilte had men berekend dat die ouwe baas in een jaar wel drie ton moest opmaken! De bankdirecteur werd heel amicaal en dagelijks was het : "Kopje koffie, meneer Kees? Gebakje erbij?" en of hij niet een rekening wilde openen, maar daar had hij geen zin in.

Het gerucht bereikte ook het hoofd van de politie. Het leek erg op een soortgelijk verhaal van de concurrerende bank waar een oude man steevast iedere morgen tien briefjes van honderd wisselde voor een biljet van duizend gulden. De wildste fantasieën spookten door het hoofd van onze wakkere speurder. Ging het om een maffiabaas? Losgeld? Een voor de FIOD verborgen zwart vermogen? Bij een verhoor kwam het hoge woord eruit. Kees, al jaren AOW'er, bezat maar één biljet van duizend gulden dat hij iedere dag inwisselde voor tien biljetten van honderd en die wisselde hij dagelijks weer om voor een biljet van duizend. "Dat was toch niet verboden? Je kreeg wel bijna iedere dag gratis koffie, soms gebak en een hoop aanzien en je heb je loopje."

Jean Thomassen

Verhalen in steen op radio 80..

HEILOO - Op zondagochtend 4 juni kunt u weer luisteren naar het programma van de kerkradio van RTV80. Deze keer is de aandacht gericht op twee kleine tentoonstellingen in Bergen en Egmond aan Zee in respectievelijk het museum het Sterkenhuis en het museum van Egmond. Beide tentoonstellingen gaan over bouwen op het geloof en laten de geschiedenis zien van de diverse kerkelijke gebouwen in de gemeente Bergen. In het Sterkenhuis praat mevrouw Nel Jongejans hierover met Maarten Verboon en in het museum van Egmond is Marina Swier in gesprek met mevrouw Cootje Bronner. Beide dames vertellen, ieder op eigen wijze, over de tentoonstelling en de gebouwen die het betreft. De uitzending is van 9.00 tot 10.00 uur te beluisteren op Radio 80. De frequenties: 105.9 FM of 96.5 kabel en wereldwijd op www.rtv80.nl. Ook op kanaal 44 Ziggo. Deze uitzending wordt maandagavond herhaald na het nieuws van 20.00 uur.

Hunebedspelen Heiloo

Germaans Zomerfeest belooft veel goeds.

HEILOO - De derde editie plaats van de Hunebedspelen vindt plaats op 18 juni op het evenemententerrein aan de Omloop in Heiloo. Naar het voorbeeld van de Germanen - die tijdens de langste dag van het jaar hun midzomerfeest Litha vierden met sport, spel, muziek en heerlijke gerechten - zoeken ook wij deze dag weer met elkaar de gezelligheid op. Wij nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Net zoals tijdens de vorige spelen gaan de Germaanse stammen, bestaande uit zeven krijgers en een Druïde, met elkaar de strijd aan om de gouden kei. Dit jaar echter is het spelarrangement uitgebreid met nieuwe spelen. Dit naast het keirollen, speelwerpen en boogschieten. Een extra reden om er deze keer weer bij te zijn tijdens ons Germaans Zomerfeest. Geniet van het onvergetelijke spelspektakel, de hapjes en drankjes uit onze Germaanse keuken en de enkele Germaanse stammen die aanwezig zijn met hun tenten. Zij geven een impressie van het leven in die tijd.

Natuurlijk worden ook onze jonge Hunebedspelers niet vergeten. Voor hen kunnen de ouders een spelletjeskaart kopen. Hiermee kunnen ook zij Germaanse spelletjes doen en een hapje en een drankje halen. Traditiegetrouw zijn ook de Octaviërs van onze Germaanse band weer aanwezig. Zijn schreven voor deze gelegenheid zelfs een eigen hunebedlied en maken ook deze hunebedspelen weer tot een waar feest. Kortom: dit alles mag je niet missen. Zorg dat je erbij bent op 18 juni vanaf 13.30 uur op het evenemententerrein aan de Omloop in Heiloo. Meer info is verkrijgbaar via www.hunebedspelen.nl.

Pinkster-expositie in het Witte Kerkje op 3, 4 en 5 juni

Uilen van Wilma Hoebee. Het gezicht is van Kitty Meijering en het glas (rechts onder) is van Lida Dijkstra.

HEILOO - Tijdens het pinksterweekend exposeren Wilma Hoebee, Lida Dijkstra en Kitty Meijering met bronzen beelden, glasobjecten en schilderijen in het Witte Kerkje in Heiloo. Tijdens deze expositie is er weer veel nieuw werk te bewonderen. De expositie is geopend op zaterdag 3 juni, zondag 4 juni en maandag 5 juni van 11.00 tot 17.00 uur. U bent van harte welkom.

Diploma's zwembad Loos

Alle geslaagden uit het water en op de foto.

Zaterdagmorgen 27 mei is er weer afgezwommen door de leerlingen van zwembad loos, in zwembad De Beeck in Bergen. Na veel zwemmen en een groot applaus mochten alle vierendertig leerlingen het felbegeerde A of B- diploma van de Nationale Raad Zwemdiploma's in ontvangst nemen. Iedereen is blij met zijn/haar diploma naar huis gegaan.

De geslaagden
Diploma A: Tessa van Aldijk, Isabel van Andel, Fenna Bijvoet, Nova de Bruijne, Lotte van Cronenberg, Anthonie Dorenbos, Evie van Egmond, Afiya Qasim, Florence van Ginkel, Colin Kemp, Lieve Kesselaar, Lois van Krieken, Ilse Lammers, Epke Leegwater, Roan Leguijt, Jasmijn Melis, Ids Overdijk, Femke Rotteveel, Kees van Schagen, Robine Schotvanger.
Diploma B: Charlotte Admiraal, Julia Amson, Sophia de Boer, Sarah Kastanje, Esmee Meijer, Saar Niekoop, Elke Nieuwmeijer, Nora den Nijs, Lilian Radema, Joana Schram, Fabienne de Vries, Teun Vroom, Hugo Westerman, Lisa Wokke.

Fijn kaasstengels maken bij Bakkerij Beerse

Yassine Hanyn van Melange7 helpt een handje. Foto: Alfred Roszbach

HEILOO - Een leuke, leerzame en smakelijke ervaring. Diverse kinderen vermaakten zich zaterdag bij bakkerij Beerse in het gebouw van Melange7 opperbest met het maken van kaasstengels. Dit deden zij onder begeleiding van Claudia van de bakkerij en Melange7-eigenaar Yassine Hany. Na het afbakken van de lekkernijen was het opeten van de kaastengels ook geen straf. De kinderen waren trots op het resultaat. Zij kregen deze kans omdat Bakkerij Beerse twee jaar in Melange7 is gevestigd.

Kinderen culinair actief. Foto: Alfred Roszbach

AED De Foresters kan nu ook buurtbewoners redden

De AE

HEILOO - SV De Foresters in Heiloo heeft nu een AED apparaat. Deze kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. De vereniging plaatste de AED onlangs in een speciale Hartstichting-AED-kast buiten. Tegenwoordig is deze dus beschikbaar voor de omgeving, ook in de uren dat de vereniging gesloten is. De AED hangt naast de ingang van de kantine. Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Veel AED's in Nederland hangen binnen in gebouwen. Het is echter belangrijk dat er voldoende AED's buiten bereikbaar zijn om snel ter plaatste te kunnen worden gebracht, vooral in woonwijken, omdat daar de meeste hartstilstanden plaatsvinden.

Afsluiting bowling seizoen voor mensen met een beperking

Een geslaagde dag met veel winnaars.

HEILOO - Afgelopen zaterdag is door het organisatieteam Sports4all Heiloo het bowlingseizoen voor mensen met een beperking afgesloten. Ondanks de tropische temperaturen werden in deze laatste clinic - in de door airco voorziene locatie van Bowling en Party Centrum Heiloo - fantastische prestaties geleverd. Het was nog best spannend, want de resultaten van deze laatste clinic waren nog bepalend voor de uiteindelijke prijzen!

Na het bowlen werden de deelnemers en de vaste begeleiders voorzien van een door het bowlingcentrum verzorgde lunch waarbij als dessert, het ijsje van Di Fiorentina niet ontbrak. In de tussentijd had de organisatie de prijzen bepaald. Sportwethouder Rob Opdam deelde met verve in verschillende categorieën en klasse zesenveertig prijzen uit. De presentatie van deze uitreiking lag deze keer in handen van Petra Haverman. Dit deed zij op een ludieke en soms gevoelige wijze. Als laatste ging veel dank uit naar alle sponsoren die dit seizoen weer bereid waren om dit bowlen voor deze doelgroep zowel financieel als materieel te ondersteunen. Hierbij ontbrak Stichting KEES als sluitpost ook weer niet.

Jeugdweekend HSV was zonovergoten succesvol

Groepsfoto met iedereen van het kamp.

HEILOO - Het weekend van 20 en 21 mei stond op de HSV-velden weer volledig in het teken van de jeugd. Ruim honderdtachtig kinderen hadden een sportief en gezellig samenzijn. De jongste deelnemer was zes en de oudste vijftien jaar. Geweldig dat ze allemaal respectvol en leuk met elkaar om kunnen gaan. Zaterdagochtend vroeg mocht iedereen zijn eigen tent opzetten waarmee de HSV Camping geopend was! Veel voetbal volgde, maar uiteraard niet zonder de waterglijbaan, de 'crazy football' spellen, zoals schieten door wasmachines en de griezeltocht in het donker. Deze keer was het 'Van ruilen-komt huilen'-spel wel heel bijzonder, want tijdens het spel liet de burgemeester zich zien. Hij liet zich uitdagen om even mee te voetballen en dat heel goed deed. Een andere gast was de in Nederland wereldberoemde Freestyler Joshua Agteres die de kinderen mooie voetbaltrucs leerde. Van Revacenter Heemskerk kregen de kinderen een boeiende workshop over het 'Join(t) forces principe' waarin ze leren anders met hun spieren om te gaan. Zondagmiddag werd er afgesloten middels een zinderende Penalty Bokaal-finale. Het weer was goed en de ouders waren enthousiast. Zij wilden van harte helpen om alle onderdelen van het kamp goed te laten verlopen. De Jeugdkamp-organisatie kijkt met trots terug op een zeer geslaagd weekend voor de HSV-kinderen.

Nieuwe voorzitter voor de Gym en Turnvereniging Heiloo

Links de nieuwe voorzitter Ramon Vader. Rechts, de aftredende voorzitter Orfeu Cairo.

HEILOO - Orfeu Cairo nam zondag 20 mei afscheid als voorzitter van de GTH. Na lang zoeken is er nieuwe voorzitter gevonden en deze mocht zichzelf introduceren tijdens de onderlinge wedstrijden van zondag 20 mei.

Maar liefst tien jaar heeft de aftredende voorzitter het volgehouden, maar met veel plezier geeft hij zelf aan. Orfeu: "Ik heb hier altijd met heel veel plezier mijn uiterste best gedaan voor deze fantastische club. Het is een mooie vereniging met een hoop goede trainers die met volle overtuiging en veel plezier de kinderen, maar ook volwassenen hun sport laten uitoefenen."

Orfeu Cairo heeft een fantastische staat van dienst opgebouwd en heeft de club gebracht waar het nu staat. Hij kan terugzien op succesvolle periode als voorzitter. De vereniging is hem ook ontzettend dankbaar hiervoor. Bij een aftredende voorzitter moet er ook een nieuwe worden voorgesteld. Hierbij is het bestuur is uitgekomen bij Ramon Vader, een echte Heilooer die affiniteit heeft met sport en beschikt over bestuurlijke en leidende capaciteit. Ramon, voor vele bekend van de winkel Beko Interieurs in Heiloo, ziet hier een prachtige uitdaging in: "Bij de vraag of ik de nieuwe voorzitter wilde worden hoefde ik niet heel lang nadenken. GTH is een mooie club met een hoop variatie in sportonderdelen. Heel veel enthousiaste kinderen en volwassenen maken hier gebruik van. Ondanks mijn drukke bestaan als eigen ondernemer wilde ik graag wat doen voor de sport voor mijn kinderen en kan ik mijn ervaring als leidinggevende goed gebruiken. Het vooral nieuwe bestuur binnen de club zijn echte clubmensen die er alles uithalen en het beste willen voor de club."

Ramon en zijn bestuur gaan sowieso een druk jaar tegemoet. GTH bestaat namelijk vijfentwintig jaar en gaat dit uitgebreid vieren met een open dag op zondag 24 september. Wilt u meer informatie wat de vereniging te bieden heeft kunt u dit terug vinden op de site :www.gth-heiloo.nl.

De Foresters JO9-3 kampioen vierde klasse

V.l.n.r.: Thomas Daniels, Dirk van Kleef, Timo IJsselstein, Marco Haafkens, coach Jeroen Haanstra, Beau Smets, Silvio Serbassi, Jip Oostindie, coach Ernst Oostindie, Tim Haanstra en Berend Teerhuis.

HEILOO - Onder leiding van Jeroen Haanstra en Ernst Oostindie is zaterdag 13 mei JO9-3 kampioen geworden in de 4e klasse. Nadat dit vrolijke en hardwerkende team voor de winter tweede werd in de vijfde klasse, werd het tijd om een stapje hoger te gaan. In een seizoenshelft waarin alle spelers groeiden, werd in de thuiswedstrijd de kroon op het harde werken gezet. Alle spelers hebben een persoonlijke boodschap meegekregen en uiteraard hun eigen kampioensbeker.

Hoe dit team kampioen werd is vrij eenvoudig: hard werkend, fel spelend en op een paar cruciale plekken sterke constant en teamdragende spelers hebben staan. Daarnaast werd er op verschillende tijden en dagen getraind. In deze slotwedstrijd ging het team wederom met een achterstand de rust in en van enige onrust was er toch wel sprake. Best gek als je realiseert dat dit team van alle directe tegenstanders heeft gewonnen in zowel de thuis- als uitwedstrijd. Dan maar verklappen dat ze al kampioen zijn door een foutje van de beoogde nummer twee en dat winst slechts de kers op de taart is; kortom dat je laat zien wie er de beste!

En dat deden ze: iedereen ging nog feller de duels aan en Beau stuurde regelmatig Berend of Jip de diepte in, waaruit beiden scoorden! En ook Dirk realiseerde zich dat hij nu toch echt op links midden moest blijven om zo ruimte te creëren en die ontstond, ook voor hemzelf! Dus ook in deze slotwedstrijd kon hij bepalend zijn en met 3-1 winst werd het kampioenschap gevierd. Tegenstander KSV toonde zich een prima tegenstander met veel kansen, maar toch wist keeper Timo slechts één doelpunt door te laten en was daarmee de minst gepasseerde keeper dit seizoen.

Uiteraard werd in stijl het kampioenschap gevierd en ging de frituur om 10.30 uur aan om de welverdiende patat bruin te bakken!

De Foresters JO13-4 kampioen op karakter

Complimenten voor onze toppers: Thomas, Micha, Timo, Bram, Kick, Kenneth, Sam, Sven M, Mike, Sven K, Ward, Daan, Ewout en Jaap.

HEILOO - Foresters JO13-4 heeft het geflikt! In de allesbeslissende kraker tegen uit tegen DTS JO13-2 hadden de boys aan een punt genoeg om de titel mee naar Heiloo te nemen. De thuiswedstrijd werd eerder dit seizoen met 3-4 verloren dus het zou er om spannen. En spannend werd het! Onder de bezielende leiding van coaches Harry de Vries en John Rood werden dankzij een sterk veldoverwicht en goed onder bedwang gehouden zenuwen de nodige kansen gecreëerd. Het werd kort na elkaar 0-1 en 0-2. Op rozen richting een kampioensfeest zou je zeggen, maar DTS zette aan en kwam vlak voor rust zelfs nog op 2-2. De tweede helft werd een ware slijtageslag, met kansen over en weer. Het rijk aanwezige publiek werd getrakteerd op een ware strijd waarbij de mannen van Foresters knap stand hielden en uiteindelijk nog goede kansen kregen op de volle winst. Hitte en vermoeidheid speelde parten, maar de JO13-4 knokte zich met alles wat ze in zich hadden naar een gelijkspel. Het verlossende punt in de tas en kampioen! Voor velen de allereerste keer dus een onvergetelijke ervaring rijker!

Terriers MA2 kampioen

V.l.n.r. boven: Marijke ten Elzen, Kicky Rozing, coach Mark Wagter, Marcella Wijker, Babs Groot, Lize Bot, Anna Moers, Jessie Hopman, Nikki Dekker, Eva Bosman V.l.n.r. onder: Jet Bakkum, Iris Serrarens, Sidney van Zyl, Anna Verschut .

HEILOO - MA2 is kampioen geworden van seizoen 2016/2017 in de tweede klasse. Het team stond al een langere periode bovenaan maar maakte het de laatste weken toch nog even spannend. De laatste thuiswedstrijd kon het team met winst zich al kampioen noemen, maar het speelde gelijk en was het afwachten. In de namiddag speelden de andere teams, die eveneens kans maakten op het kampioenschap, ook een gelijkspel en werd MA2 alsnog kampioen. De laatste wedstrijd deed er eigenlijk niet meer toe maar in Amsterdam lieten de meiden nog even zien wat ze waard waren en wonnen ze de partij met 13-1. Sportiviteit stond nummer één maar het team zorgde het jaar -met Mark Wagter als topcoach - ook voor veel gezelligheid.

Jeugdlid TTV Limmen-Heiloo floreert bij Top van Nederland

Roos Briefjes in de Top 12 van Nederland.

LIMMEN - Afgelopen weekend tijdens tropische temperaturen werd in sportcentrum De Heuf in Panningen de tafeltennisfinale van de Nationale Jeugdmeerkampen gespeeld. Twee dagen lang hebben de twaalf beste spelers en speelsters in elke leeftijdscategorie gestreden om de titels, in wellicht wel het prestigieuze en best georganiseerde toernooi van Nederland. Uniek is dat de spelers tegen al hun elf opponenten spelen. Uit Holland Noord hadden zich veertien spelers/speelsters gekwalificeerd waaronder de tienjarige Roos Briefjes. Hij kwam uit in de jongste leeftijdscategorie en eindigde op een elfde plaats van Nederland. Door haar afgedwongen kwalificatie voor deelname aan de Top 12, is zij de tweede speelster van TTV Limmen-Heiloo die de finale van Nederland bereikt heeft. Hierop is de tafeltennisclub uit Limmen zeer trots, aangezien aandacht aan jeugd wederom zijn vruchten afwerpt.

Heiloo fietst tegen kanker

Marc zondag tijdens een training op de Col de la Croix de Fer.

HEILOO - Ook dit jaar vertrokken de nodige dorpsgenoten naar de Alpe d'Huez om mee te doen aan Alpe d'HuZes. Doel is geld inzamelen voor het KWF. Op donderdag 1 juni is de grote dag en gaan duizenden deelnemers proberen om de berg zo vaak mogelijk te beklimmen. Marc Brunekreef, die ook meehelpt om het evenementen te organiseren, meldt dat donaties nog steeds meer dan welkom zijn. Doneren kan door op www.opgevenisgeenoptie.nl een deelnemer op te zoeken en via iDeal te betalen.

Zomerklaverjassen SHE in 't Trefpunt Heiloo

HEILOO - Donderdag 1 juni is er weer klaverjassen voor alle leden van de SHE. Toegang 1 euro. Aanvang 13.30 uur. Wij bieden u een gezellige middag en zorgen voor leuke prijsjes. Komt u ook gezellig meedoen?

E.H.K. viert 65-jarig bestaan

Gerda Verhage, burgemeester Romeyn en Joop Lingeman.

HEILOO - Als afsluitstuk van het feestje - in verband met het vijfenzestigjarig bestaan van de klaverjasvereniging, hebben onlangs twee bestuursleden het boekje over de geschiedenis van E.H.K. aangeboden aan burgemeester Hans Romeyn. Dit waren Gerda Verhage (secretaris) en Joop Lingeman (penningmeester). Het was een zeer aangenaam gesprek dat plaatsvond op het gemeentehuis van Heiloo. Hiermee werden de feestelijkheden afgesloten.

Kampioen hockey Jongens D2

De kampioenen!

HEILOO - De jongens D2 van de Terriërs hebben een zeer succesvol jaar achter de rug. Na het kampioenschap in de zaal zijn ze afgelopen seizoen ook overtuigend buitenkampioen geworden. Voor degene die de jongens persoonlijk willen feliciteren: 11 juni om 17.00 uur worden alle kampioenen van de Terriërs gehuldigd.

Terriers MC2 kampioen

V.l.n.r.: Isabella, Maartje, June, Marleen, Djo, Bente, Lieke, Isa, Lize, Feline, Sara, Sam en Lara. Mette en Coach Joris de Lange ontbreken op de foto.

HEILOO - Afgelopen zaterdag 27 mei zijn de Terriers meiden MC2 lente kampioen geworden met een klinkende overwinning op AMVJ MC2 met 8-0! Ondanks het warme weer was MC2 weer op dreef speelde een echte kampioenswedstrijd.

Foresters MO15-2 kampioen

Tessa, Marit, Cintha, Puck, Roxy, Sanne, Ayla, Anne, Pien, Lotte, Celeste, Kayleigh, Desi, Shevon, Sky, Isabel en Noa.

HEILOO - De meiden van team MO15-2 hebben alles gewonnen in hun poule en zijn daarmee ware kampioenen. 1 april was het eigenlijk al een feit maar aangezien ze ook de laatste twee wedstrijden wonnen hebben ze hun ereplaatsje hier verdiend.

VV Limmen D2 kampioen vierde klasse

Bovenste rij: Dean, Jeroen, Benjamin, Timo, Mees en Tein. Onderste rij: Daan, Ivan, Max, Stef en Christian.

LIMMEN - De jongens van VV Limmen onder 13-2 zijn kampioen geworden in de vierde klasse. Dat werd gevierd op de club met patat en fris.

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

GEZOCHT: NASCHOOLSE OPPAS bij ons thuis in HEILOO voor 2 jongens (4 en 6 jaar) van 14.30 tot 17.30 op ma, di en donderdag. In bezit van ehbo diploma en een actieve instelling. Tarief in overleg.

De nieuwste modellen exclusieve Gazelle e-bikes vindt u bij ons. Kom langs en maak een proefrit op één van onze demo fietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo.Voorzien van elektra. Per direct beschikbaar.Tel. 06 - 1081 9857

KRINGLOOP HEILOO
De leukste!
Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 1827 8367

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

PRAKTIJK/BEDRIJFSRUIMTE TE HUUR: 16m2 incl gas/wat/licht 295,= per mnd Kennemerstaatweg 452 Heiloo 06 - 5130 2215

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl

06 - 2202 0702 AGM-Dealer

2e PINKSTERDAG KOFFERBAKMARKT HEILOO. Gezellige markt op De Omloop in Heiloo van 9 uur tot 15 uur. www.kofferbakmarktheiloo.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Zaterdag 3 juni weer open! BROCANTE HET BOSHUYS. WESTERWEG 41A in Heiloo. Van 11.00 tot 16.00 bent u welkom.

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

ZOMERBRIDGE. Elke MAANDAG van 13:30-16:30 in 't TREFPUNT.Info en aanmelding: 06 - 4813 3158 mdemoel@concepts.nl

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,- Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

TE KOOP GARAGE BOX. In Baetenburg Inlichtingen 06 - 5141 9821.

TE KOOP: GOLFTROLLEY + tas zonder clubs. €25,- Tel: 06 - 2254 0043

Biedt zich aan: SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Met de fiets achterop de auto naar de veluwe. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S.
In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Naar vliegveld Frankfurt met de auto. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

Kim's Haarsalon 06 - 3004 2383 te Heiloo. Bel voor een afspraak. Pinnen is mogelijk.

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Grote sortering gebruikte elektrische fietsen incl. bovag garantie v.a. €595,-
Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Zangles in Heiloo. Prive of met twee, kids & volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles.
www.zingjemee.nl
06 - 4811 6691

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Al een jaar Gezond Natuur Wandelen

EGMOND BINNEN - Gezond Natuur Wandelen in Egmond-Binnen viert in mei haar een-jarig jubileum. Al een jaar lang is er een gratis, aantrekkelijke wandeling langs groene routes in Egmond Binnen en omgeving. Dit is mogelijk dankzij een enthousiaste groep vrijwilligers. Elke vrijdag start een wandeling om 10.00 uur vanuit Dorpshuis De Schulp in Egmond-Binnen. Met groot succes want het aantal deelnemers groeit gestaag. Elke keer lopen er twaalf tot twintig mensen mee. De wandelingen zijn in de eerste plaats bedoeld voor mensen die meer willen bewegen. Maar iedereen die wandelen met een groep leuk vindt, is van harte welkom. Er wordt gewandeld in een rustig tempo. Twee vrijwilligers vergezellen de deelnemers. De route varieert. Er wordt ook kort iets verteld over de natuur. Na afloop kunnen de deelnemers gezellig koffie met elkaar drinken. De wandelingen zijn gratis, voor de koffie moet wel worden betaald (gereduceerde prijs). Deelname is gratis en van tevoren aanmelden is niet nodig. ZIe ook www.gezondnatuurwandelen.nl.

Wilt u een broodje Rabl of Brel? Een normaal docentenconcert van Toonbeeld?

Docentenconcert 2016 in gemeentehuis Castricum.

CASTRICUM - Als u leest dat Anke Buringa vrijdag 2 juni in het gloednieuwe gebouw van Toonbeeld Mozart gaat spelen op haar dwarsfluit en Bernard van den Boogaard als pianist weer optreedt, nu met Chopin, dan denkt u: "Ah, weer een docenten-concert als opening van de kunstfietsroute, daar moet ik heen!" Maar ze spelen ook Jean Alain, een alweer wat onbekendere componist. En wat is dat: Peter Brouwer (klarinet), Jussi Paananen (viool) Peter Suring (cello) en Bernard (piano) spelen een kwartet van Rabl? Ja, u leest het goed: Rabl. Ah, weer wat bekends: Rachmaninoffs Vocalise, cello en piano dit keer begeleid door Marja Kraakman. En nog bekender: De Zwaan van Saint-Saens, Peter Suring met op de harp Laura Lotti. Maar het echte feest der herkenning viert u bij beluistering van 'Amsterdam' van Jaques Brel en nog twee Franse chansons, gezongen door Claudia Reij met begeleiding van Paula van Wijk (dwarsfluit), Mark v.d Werf (drums), Trudy Visser (basgitaar) en Peter Brouwer (piano). Kortom: een kleurrijk concert dat u echt niet mag missen!

Het concert begint vrijdag 2 juni om 19.30 uur in Toonbeeld. De toegang is gratis.

Fusie De Sokkerwei en Juliana van Stolbergschool Nieuwe toekomstbestendige basisschool

Foto: Monique de Vries

CASTRICUM - Het bestuur van Stichting ISOB wil openbare basisschool De Sokkerwei met ingang van 1 augustus 2018 laten fuseren met OBS Juliana van Stolberg. De reden hiervan is dat meerdere scholen van de ISOB in Castricum de laatste jaren behoorlijk onder druk staan. Door dalende leerlingenaantallen zijn kleine scholen kwetsbaar en verliesgevend. Om goede onderwijskwaliteit te kunnen blijven bieden aan alle leerlingen ziet Robert Smid, directeur-bestuurder van ISOB, deze fusie als de beste optie. Smid: "Wij streven naar een duurzame scholengroep waarbij alle scholen voldoende recht van bestaan hebben. Met deze fusie versterken wij de positie van het openbaar basisonderwijs in Castricum en consolideren wij de kwaliteit. Er zal een toekomstbestendige basisschool in het centrum van Castricum ontstaan met ongeveer driehonderd leerlingen." Beide locaties blijven bestaan. De teams, ouders en medezeggenschapsraden van de beide scholen zijn via informatiebijeenkomsten op de hoogte gebracht van de voorgenomen fusie. Het komende schooljaar gaat veelvuldig overleg plaatsvinden tussen de twee scholen om tot een succesvolle fusie te komen.

Bron: ISOB

Foto: Monique de Vries

Voorzomer in de Wimmenummerduinen

EGMOND - IVN organiseert zondag 4 juni een wandeling in de Wimmenummerduinen in Egmond. Een IVN-woordvoerder zegt: "We horen vast de Fitis, de Grasmus en misschien een late Nachtegaal. Er bloeien steeds meer planten en struiken, zoals Duinviooltje, Slangenkruid en Meidoorn. Verder genieten we van de bijzondere sfeer rond de landjes in de duinen ten noorden van Egmond aan Zee. Loop lekker mee! We beginnen om 10.00 uur bij Sportcentrum De Watertoren in Egmond aan Zee. Van tevoren opgeven is niet nodig, wel dient u zelf te zorgen voor een toegangskaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat van PWN (zie PWN.nl). Let op: er geldt betaald parkeren. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld." Voor meer informatie kunt u mailen naar hanneke@jpdg.nl of bel 072-5337601. Kijk ook op www.ivnnkl.net.

Kunstfietsroute Castricum Bakkum

CASTRICUM - De Kunstfietsroute Castricum Bakkum start vrijdagavond 2 juni definitief met een openingsconcert door docenten van Toonbeeld. Het concert biedt een gevarieerd aanbod met muziek van Mozart, Chopin, Jean Alain, Rabl, Rachmaninoff en Saint-Saens. Uitvoerenden: Anke Buringa, Bernard van den Boogaard, Peter Brouwer, Jussi Paanen, Peter Suring, Marjan Kraakman, Peter Suring en Laura Lotti. In de pauze van het concert opent Cor Smit van Oud Castricum officieel de Kunstfietsroute 2017. Op de verschillende stops is nieuw werk van de beeldend kunstenaars te bezichtigen en te koop. Met behulp van de website zijn alle stops met de smartphone te vinden. Ook is de folder met routekaart weer beschikbaar, te verkrijgen bij onder andere de bibliotheek, Geesterhage en de stops.

Opening vrijdag 19.30 uur bij Toonbeeld. Op 3 en 4 juni zijn vijfentwintig stops te bezoeken, van 11.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie, zie www.kunstfietsroutecastricum.nl of bekijk de Facebookpagina KFR Castricum Bakkum.

De Geesterweg in Akersloot is klaar

Wethouder Marcel Steeman en Alex van der Leest fietsen door het rode lint tijdens de opening.

AKERSLOOT - Het werk is klaar. Na een half jaar werkzaamheden door aannemer KWS is de Geesterweg in Akersloot opgeknapt en veiliger geworden. Akersloters en betrokkenen stonden vrijdag 19 mei feestelijk stil bij de afronding van de werkzaamheden. Wethouder Marcel Steeman van de gemeente Castricum en Alex van der Leest van de Fietsersbond verrichtten samen de officiële opening van de vernieuwde Geesterweg.

Wat is er gebeurd
Het zuidelijk deel van de Geesterweg kreeg nieuw asfalt. Om de verkeersveiligheid te verbeteren zijn verschillende werkzaamheden uitgevoerd.

• er liggen nu plateaus op de plek waar chicanes lagen;
• er zijn middeneilanden bij de Strammerboog en Roemersdijk om veiliger over te steken;
• er is een zebrapad met ledverlichting bij de Rembrandschool;
• er zijn aanpassingen gedaan aan de rotonde bij het Heer Derkplantsoen;
• bromfietsen mogen op de rijbaan.
• Het noordelijk deel van de Geesterweg, tussen De Noord en de pont, heeft nu een vrijliggend fietspad.

De reconstructie van de weg kwam tot stand in samenspraak met bewoners en belanghebbenden.

Vanaf 6 juni: Avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef

Gezellig rustmoment bij de controleposten.

EGMOND AAN DEN HOEF - Op 6 juni 2017 start alweer de achtendertigste editie van de avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer. De 10 kilometer-wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.30 uur en 18.45 uur. De 5 kilometer-wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.45 uur en 19.15 uur. Het startpunt is Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef.

Jaarlijks maken honderden mensen zich op voor de Egmondse Avondvierdaagse. Zij gaan de uitdaging met zichzelf aan om vijf of tien kilometer te wandelen. Dit lekker in de buitenlucht waarbij niet gekeken wordt naar welk weer het wordt. HHet plezier van het wandelen staat voorop. Er zijn vier goed herkenbare controleposten waar de stempelkaarten worden afgestempeld. Oversteekhulpen zorgen voor een veilige oversteek om verkeersonveilige situaties te voorkomen. Verder krijgen de deelnemers onderweg een traktatie bij de snoeppost. Op vrijdag 9 juni worden de wandelaars bij binnenkomst muzikaal ondersteund. Zij ontvangen na inlevering van de volle stempelkaart een herinneringsmedaille. Voorinschrijving is voor 4 euro mogelijk op zaterdag 3 juni tussen 14.00 uur en 15.00 uur in het Dorpshuis in Egmond aan den Hoef. Inschrijving bij de start is mogelijk op 6 juni voor 5 euro vanaf 18.30 uur in het Dorpshuis Hanswijk. Voor meer informatie, bel Kees Bruin via 06-46307100, kijk op www.egmondsea4d.nl of stuur een e-mail naar egmondsea4d@hotmail.nl.

Pinksterviering in de tuin van Hortus Bulborum

De theekoepel is het podium.

LIMMEN - In de gedachte van Pinksteren vieren de Protestantse Gemeente van Limmen en de Katholieke Corneliusparochie een oecumenische viering in de breedste zin van het woord, dus voor alle geloofsgemeenschappen. Dit gebeurt op 4 juni. Voorgangers zijn ds. Floor van der Wind en pastor Johan Olling. De viering is voorbereid met leden van de Corneliusparochie en van de Protestantse Kerk. Als locatie is de tuin van de Hortus Bulborum gekozen met de theekoepel als podium, een prachtige plek. Peter Rijs gaat met een gelegenheidskoor zijn medewerking verlenen. Wij hopen op stralend weer, maar bij slecht weer kan uitgeweken worden naar de Protestantse Kerk. De beide kerken nodigen u uit voor deze bijzondere viering. De viering op 4 juni begint om 10.00 uur in de tuin van de Hortus Bulborum, ingang Zuidkerkenlaan in Limmen.

Koffiemolen krijgt nieuwe kap

De nieuwe kap voor op de molen.

EGMOND AAN DEN HOEF - Na vijftig jaar van verval en ruim twee jaar van renoveren krijgt de molen van Berkhout in Egmond aan Hoef - in de volksmond 'de Koffiemolen' genoemd - eindelijk een nieuwe kap. Dat gebeurt vrijdag 2 juni. Molenbouwer Poland uit Langedijk zette de kap de afgelopen vier weken in de achtertuin van restaurant Smakelijk in elkaar. Daarna is de kap met riet bedekt. De werkzaamheden nemen vrijdag een groot deel van de dag in beslag. "Het is zeker de moeite waard om even te komen kijken, want dit zie je niet elke dag", adviseert de eigenaar van de Koffiemolen. In de voormalige korenmolen is opnieuw een gezellig 'Petit Grand Café' gevestigd, net als in de jaren zestig. Voor de eigenaren een emotioneel ogenblik en een mooi moment voor Egmond aan den Hoef dat weer een historisch landmark terug krijgt.

Zondag 12 juni Groots smartlappen- en shantyfestival in Akersloot

Ook het koor de Brulboeien zorgt voor een prima sfeer in Akersloot.

AKERSLOOT - Op het Wilhelminaplein in Akersloot kunt u vanaf de terrassen luisteren en meedeinen op hartverscheurende liederen. Zes prachtig uitgedoste en kleurrijke koren zingen werkliederen uit de oude zeilvaart. De koren laten op het buitenpodium schrijnend gezang horen, de meest droevige gebeurtenissen, grootste tranentrekkers, de zoetste smartlappen en de meest aanstekelijke meezingers. 'De Zingende Zwanen' bijten het spits af, gevolgd door 'De Vrolijke Noot' uit Alkmaar met wel zestig zangers op het podium. Daarna volgt het Egmonds Shantykoor 'De Zaalneelden' en het beroemde Kapiteinskoor uit Zaandam. Ook de 'Brulboeien' betreden het podium waarna het piratenkoor De Landlubbers de dag afsluiten. Dit festival kenmerkt zich door de gezellige sfeer, het meezingen en de vrolijkheid. Van jong tot oud, het Smartlappen –en shantyfestival Akersloot is voor iedereen. Het festival begint om 12.15 uur op het Wilhelminaplein. Het eerste koor begint om 12.45 uur. De entree is gratis.

Kunstmarkten bij de koffiemolen

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zondag 4 juni vindt de eerste van vier kunstmarkten plaats op het sfeervolle terrein achter restaurant Smakelijk bij de koffiemolen. Deze bevindt zich aan de Egmonderstraat te Egmond aan den Hoef. Te vinden zijn hier bijvoorbeeld schilderkunst, sieraden, textiel en keramiek. De markt duurt van 11.00 uur tot 18.00 uur. De volgend kunstmarkten zijn op 23 juli, 20 augustus en 10 september.

Ook iets voor uw straat betekenen? Uitnodiging Stratenplan Dag Hammarskjöldlaanbuurt en omgeving

Komt er een stratenplan? Foto: Erika Dekker-de Groot

CASTRICUM - Welzijn Castricum nodigt bewoners uit de Dag Hammarskjöldlaanbuurt uit voor een informatie-uurtje in Geesterhage op dinsdag 20 juni. Tijdens deze bijeenkomsten wil Welzijn Castricum graag met bewoners nagaan wat de mogelijkheden zijn om samen een zogeheten 'stratenplan' in de Dag Hammarskjöldlaanbuurt op te zetten.

Voor het stratenplan worden mensen uitgenodigd die graag iets voor hun straat of buurt willen betekenen en straatcontactpersoon/ vraagbaak willen zijn. Een straatcontactpersoon ontvangt suggesties voor de buurt en beantwoordt vragen over de buurt. Hij of zij geeft eveneens informatie aan buurtbewoners over praktische ondersteuningsmogelijkheden als bijvoorbeeld: boodschappenhulp, vervoer en knoppenhulp. Daarnaast adviseren straatcontactpersonen, waar gewenst, bewoners hoe contacten uitgebreid kunnen worden. Ook in Castricum en kernen speelt isolement een rol: 35 % van de inwoners geeft aan zich eenzaam te voelen. Vaak is met lichte hulp al veel mogelijk: samen een kopje koffie drinken of een ommetje maken. Of misschien wel te adviseren één van de wekelijkse wijkontmoetingspunten voor senioren van Welzijn Castricum te bezoeken. Onder meer op vrijdagen op het Kooiplein (10.00 tot 12.00uur) en op woensdagen in de Tuin van Rommel (ook van 10.00 tot 12.00 uur).

Overzichtelijke en taak straatcontactpersoon
Vast staat dat het niet om een grote taak zal gaan en ook dat ondersteuning niet alleen door de straatcontactpersonen verzorgd hoeft te worden. Andere buurtbewoners of vrijwilligers van Welzijn Castricum kunnen een rol spelen bij ondersteuningswensen. De tijdsinvestering voor straatcontactpersonen zal circa één tot twee uur per maand zijn. Welzijn Castricum ondersteunt het team straatcontactpersonen; regelmatig zal het team bij elkaar komen om informatie te ontvangen en af te stemmen.

Graag ontmoet Welzijn Castricum geïnteresseerde bewoners uit de Dag Hammarskjöldlaanbuurt op 20 juni bij Welzijn Castricum in Geesterhage aan Geesterduinweg 5 in Castricum. Deze bijeenkomst duurt van 13.30 tot 14.30 uur of naar keuze op dezelfde datum (20 juni) van 19.30 tot 20.30 uur. Het betreft mensen die wonen tussen de Henri Dunantsingel, de Maarten Luther Kinglaan, de Albert Schweitzerlaan en de C.F. Smeetslaan. Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Irene Zijlstra-Duim van Welzijn Castricum via 0251-65 65 62 of reageer per e-mail: info@welzijncastricum.nl.

Bron: Stichting Welzijn Castricum