De Uitkijkpost

18 februari 2015

De Uitkijkpost 18 februari 2015


Overlast hangjongeren in Ypestein verergert

Afgelopen zaterdagavond werd een auto met een aansteker 'gebrandmerkt' met een hakenkruis.

HEILOO - Bewoners van De Sonneveld, Het Brugstuk en de flat Ypehove in Ypestein zijn de overlast, veroorzaakt door een groep jongeren die daar geregeld buiten rondhangt, beu. Afgelopen zaterdagavond werd door vier jongeren een auto met een aansteker 'gebrandmerkt' met een hakenkruis.

De auto is eigendom van een oudere mevrouw, ze heeft onlangs haar oude, een door haar inmiddels overleden man gekoesterde auto ingeruild voor een nette, kleinere versie en deze zaterdagochtend opgehaald; de auto was nog geen dag in haar bezit. Zaterdagavond hebben vier jongeren tussen circa 19.00 en 19.45 uur [totdat zij door bewoners werden opgemerkt] met een aansteker een hakenkruis op haar auto gebrand. Getuigen melden dat het zou gaan om drie jongens en een zeer blond meisje [donkergroene parkerachtige jas; blond golvend haar tot over de schouders] die zich ophielden bij de fietsdoorgang onder de flat Ypehove. De volgende ochtend schrokken bewoners toen ze de schade zagen.

Het is slechts één voorval uit een lange reeks, die al jaren voortduurt. Bewoners hebben uiteraard de politie en de gemeente geïnformeerd, en het was heel even rustiger na actie van de gemeente, politie en jongerenwerk. Inmiddels is de overlast weer enorm toegenomen. Ze vrezen dat er gedeald wordt, omdat er regelmatig een dure auto stopt die een paar minuten halt houdt en waarvan de inzittenden iets af lijken te leveren. Naast geluidsoverlast, door luid geschreeuw, gecross met brommers, karatetrappen tegen de deur van een nooduitgang en het aansteken van zware vuurwerkbommen, worden er (kapotte) lege drankflessen achtergelaten en lege zakjes waarin mogelijk (soft)drugs hebben gezeten. Afvalhopen, een spoor van vernielingen op en rond het parkeerterrein en aangrenzende tuinen, en teksten gespoten op deuren en muren. Als de politie in de buurt is, zien bewoners de groep alle kanten opvluchten. Veel bewoners zijn bang, voelen zich geïntimideerd en onveilig. Ze doen een wanhopige oproep aan ouders van deze jongeren om hun kinderen op hun gedrag buitenshuis aan te spreken.

De gemeente Heiloo heeft kennis genomen van de verergerde situatie en vraagt de politie om de overlastlocatie extra te controleren en duidelijk te krijgen welke jongeren daar voor overlast zorgen. Verder benadert de gemeente de jongerenwerker om met deze jongeren in gesprek te gaan. Aan alle bewoners wordt geadviseerd, zowel door de politie als de gemeente, om dergelijke overlastsituaties vooral meteen te melden via 112 of 0900-8844.

Opvang zwerfdieren kan voortbestaan

HEILOO /REGIO - De opvang van zwerfdieren in het Dierentehuis Alkmaar en het Knaagdierencentrum Heiloo kan blijven bestaan. De regiogemeenten Alkmaar, Heiloo, Bergen, Heerhugowaard, Langedijk en Castricum zijn met de Dierenbescherming overeen gekomen dat jaarlijks 71 eurocent per inwoner wordt bijgedragen aan de kosten van opvang.

Bij een inwonertal van circa 260.000 in de regiogemeenten komt dit neer op bijna 200.000 euro. Geld dat zal worden besteed aan vervoer, medisch onderzoek, verzorging en huisvesting van opgevangen zwerfdieren. Gemeenten zijn wettelijk verplicht om voor opvang van zwerfdieren te zorgen. Geen enkele gemeente doet dit zelf, maar besteedt het uit aan de Dierenbescherming. De vergoedingen in de afgelopen jaren waren echter niet kostendekkend. De tekorten werden tot op heden aangevuld door de Dierenbescherming zelf. Daarom is de Dierenbescherming in 2013 met de verschillende gemeenten in gesprek gegaan om tot een dienstverleningsovereenkomst te komen.

,,Na een traject van twee jaar zijn er nu uniforme afspraken gemaakt en een kostendekkende vergoeding in de regio Alkmaar voor de opvang van zwerfdieren door de Dierenbescherming. En mag dat best bijzonder genoemd worden", vertelt Sanne Abbas Geurtjens van de Dierenbescherming regio Noord-Holland Noord. Zij was bij de gesprekken betrokken. De zes gemeenten zitten op één lijn en zijn er duidelijke afspraken gemaakt; met rechten en plichten. Maandag 16 februari was in Dierentehuis Alkmaar aan de Bergerweg de ondertekening van de dienstverleningsovereenkomst. Zes wethouders met Dierenwelzijn in hun portefeuille ondertekenden namens hun gemeente. Voor Heiloo was dit wethouder Elly Beens, voor Castricum wethouder Leo van Schoonhoven en wethouder Peter van Huissteden tekende uit naam van de gemeente Bergen. Verder waren de wethouders Nagengast van Alkmaar, Van Diemen van Heerhugowaard en Fintelman van Langedijk aanwezig.

Namens de Dierenbescherming tekende Frank Dales (algemeen directeur). Hij vertelde dat hij heel gelukkig is met deze afspraken. Hij maakte een groot compliment naar alle gemeenten. ,,Jullie zijn een voorbeeld voor de rest van Nederland!" Ook Elly Beens heeft een goed gevoel bij de overeenkomst. ,,Dierenwelzijn is onderdeel van het gemeentebeleid. Bovendien houdt het mensen uit alle gelederen van de gemeenschap bezig."

Tien vragen aan… Kim Kraakman

Elke week verschijnt de rubriek 'De tien vragen aan' in de Uitkijkpost. Elk mens heeft onvermoede kanten, stukjes van zichzelf die niet altijd zichtbaar zijn. Op deze manier proberen wij net iets meer te weten te komen van een bekende of onbekende dorpsgenoot. Na het beantwoorden van de tien vragen, wordt hij/zij verzocht om de vragen door te geven aan een volgend 'slachtoffer'!

(Beschrijf kort wie u bent: naam, leeftijd, partner, kinderen, beroep)

Ik ben Kim Kraakman, 23 jaar oud. Ik ben vrijgezel (en heb geen kinderen). Ik studeer Diermanagment, studierichting paard (HBO) in Leeuwarden en werk twee dagen in de week bij de Prins Hendrik Stichting.

1. Waar bent u geboren en getogen?

Ik ben geboren in het Medisch Centrum Alkmaar, maar opgegroeid in Heiloo. Tot mijn kleutertijd was ik drie dagen in de week bij mijn lieve tante Margreet in Egmond-Binnen. Van mijn 18e tot en met mijn 22e heb ik voor mijn studie in Leeuwarden gewoond, maar nu woon ik weer (tijdelijk) bij mijn ouders in Heiloo.

2. Als uw hobby uw werk was geweest, welk beroep zou u dan nu uitoefenen?

Eén van mijn hobby's is paardrijden en ik heb al jaren de droom om een (zorg)manege op te richten en te runnen. Of een eigen patisserie runnen lijkt mij ook zeker wel wat. Ik bak vaak lekkere dingetjes en krijg regelmatig te horen dat ik daar meer mee zou moeten doen.

3. Wie zou u wel eens willen ontmoeten, en wat zou u zeggen of vragen?

Ik had graag mijn opa, de vader van mijn vader, willen ontmoeten. Hij is helaas al op veel te jonge leeftijd overleden. Geen idee wat ik hem zou vragen, ontmoeten zou al genoeg zijn.

4. Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

De vakanties in Frankrijk, in Normandië/Bretagne en Parijs. Ik was echt een watermens, had altijd een visnetje mee om zeediertjes te vangen en zocht dan mooie schelpen op het strand. In Parijs kom ik nog steeds één keer per jaar. Prachtige, bruisende stad waar zoveel te zien is. Daar zou ik ooit nog wel eens willen wonen.

5. Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

Het Heiloöer bos vind ik wel een mooie plek. Ik kom er helaas niet meer zo veel, vroeger had ik daar zomertraining van de Alkmaarse IJsclub.

6. Waarvoor kunnen ze u 's nachts wakker maken?

Liever slaap ik de hele nacht gewoon door, maar als ik dan toch wakker word gemaakt, doe dan maar een gezellig nachtje in de kroeg in Leeuwarden. Dat was daar heel gezellig, de kroegen waren vol en iedereen stond lekker te dansen. Ik vind het uitgaan hier in Heiloo niet zo bruisend, maar dat kan al gauw als je zo'n gezellige studentenstad gewend bent ;)

7. Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?

Dat je dromen moet proberen waar te maken! Dat kan het leven nog leuker maken.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van u?

Ik hou erg van bakken en koken. Ik probeer graag nieuwe recepten uit en probeer het zo gezond mogelijk te maken. Elke week bak ik weer wat anders lekkers zoals taarten, koekjes en repen.

9. Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Goeie vraag! Ik zou denk de groenvoorziening aanpakken. Er worden steeds meer struiken/bosjes vervangen voor gras, maar dat is niet altijd praktisch..

10. Antwoord van de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u: Dennis zijn vraag was: 'Wat maakt Heiloo the place to be?'

Ik vind Herberg Jan wel een place to be in Heiloo. Het is altijd gezellig druk en je kunt er heerlijk zitten.

• Ik nomineer voor de volgende Tien vragen aan (en waarom)…: Maureen Groefsema, omdat veel mensen haar als judoka kennen, maar niet weten dat ze nu fulltime thuiskapster is.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is: Wat heb je bereikt in je judo carrière en waarom ben je gestopt met judoën op hoog niveau?

Multimediapresentatie 'Waarom IJsberen geen Pinguïns eten' in theater De Beun

HEILOO - Mondiavisueel staat voor professionele multimediashows met beeld en video. Pure beleving vanuit een luxe fauteuil. De eerste voorstellingen die Mondiavisueel in Heiloo hield, vonden plaats op 4 december en 8 januari in theater De Beun. Bijna 400 bezoekers waren zeer enthousiast over deze nieuwe vorm van een 'avondje uit'.

Op dinsdag 10 maart houdt Mondiavisueel een derde multimediapresentatie in theater De Beun met de bekende natuurfotograaf Jan Vermeer onder de titel 'Waarom IJsberen geen Pinguïns eten'. Jan fotografeert onder andere voor National Geographic, Panda en Holland Herald. Hij neemt zijn publiek mee naar de poolgebieden en vertelt over zijn spannende belevenissen over de ontmoetingen met ijsberen, pinguïns, muskusossen, sneeuwuilen, papegaaiduikers en… sledehonden. Adembenemende natuurfotografie die niemand koud laat. Ook nu weer is het een mix van foto's, video, muziek en live-commentaar.

Voor meer informatie zie http://mondiavisueel.com. U kunt daar eveneens uw toegangskaarten kopen. Een gratis af te halen programmamagazine met uitgebreide informatie over het Mondiavisueel programma 2014-2015 ligt bij Theater De Beun en bij Bibliotheek Heiloo. Ook nu kunnen de lezers van de Uitkijkpost weer profiteren van een lezerskortingsactie (zie de bij de krant gevoegde folder).

Bijzondere schuur met een mysterie

HEILOO - Deze schuur achter het vroegere koffiehuis 'Het Stalleken van Bethlehem' aan de Kapellaan 19 is van een bijzonder hoge architectonische kwaliteit. Helemaal niet de architectuur voor een schuur.

De bakstenen voorgevel heeft sierelementen die wel uit de stijl van de Amsterdamse School lijken te komen. Waarom is deze schuur zo gebouwd? Zeer waarschijnlijk stamt hij uit 1939. Ook niet direct een jaar waarin veel gebouwd is, zo vlak voor de oorlog. Of heeft het misschien juist hiermee te maken? Werd al misschien geanticipeerd op het maken van een woonhuis? De huidige eigenaar hoopt meer over deze oude schuur te weten te komen, omdat hij hem wil restaureren op een manier die past bij het oorspronkelijke karakter.

Zijn er mensen die meer over deze schuur en de achtergronden weten te vertellen? Of mensen, die weten dat er soortgelijke schuren zijn gebouwd rond die tijd? Of waarvoor deze schuur gediend heeft?

Wie op één van deze vragen antwoord heeft of wellicht nog andere aanvullende informatie heeft, kan contact opnemen met de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Heiloo, mevrouw A. van Breugel, tel. 072 - 5356666, (aanwezig op maandagen en dinsdagen).

Tentoonstelling in De Trog te Heiloo

HEILOO - Vanaf donderdag 5 februari tot en met zondag 29 maart is in De Trog aan de Bullaan 4 te Heiloo een expositie te bewonderen met werken van Astrid Greijer, Wilco Kostelijk, Maniet Voets en Pam Leavy. De expositie is georganiseerd door Galerie de Buitenkans. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zie ook: www.de-buitenkans.org.

Eerlijkheid in Heiloo

Zondagavond had ik, samen met een vriendin, lekker een hapje gegeten bij een restaurantje aan de Heerenweg. Na afloop liepen we naar het parkeerterrein om de auto te openen, maar ik kon geen sleutelbos vinden in mijn tas! Samen terug gelopen met een zaklantaarntje, naar waar wij hadden gegeten, om te zien of die sleutels misschien op straat lagen, maar geen sleutels gevonden, helaas. Bij mij ontstond toen toch wel paniek! Wat nu te doen? Ik heb mijn buurman gebeld met de vraag om mij op te halen, wat hij gelukkig deed. Mijn vriendin is daarna naar huis gegaan en even later nogmaals gaan zoeken met grotere lantaarn en zij heeft heel erg goed om zich heen gekeken en… de sleutelbos gevonden! Niet op straat, maar bovenop mijn auto. Ze heeft me daarna opgebeld met alleen de mededeling: 'sleutels gevonden'. De volgende ochtend heb ik die sleutels opgehaald bij haar, maar ik ben enorme dank verschuldigd aan diegene die op deze zondagavond zo ontzettend eerlijk is geweest die bos sleutels bovenop mijn auto te deponeren. Dank, dank, dank daarvoor!

Leny de G.

Mindfulness Heiloo

Deining, praktijk voor mindfulness, coaching en counseling, Ingrid Stroobach, Boomweijdt 8, 1851 EL Heiloo, tel. 06-44061260, www.counselingpraktijkdeining.nl.

HEILOO – Deining biedt een training aan van acht weken, waarin je vaardigheden leert, die je bewuster en meer open-minded in het leven doet staan. ,,Een mindfulnesstraining kun je zien als een cadeau aan jezelf! Als je de basisvaardigheden bijhoudt, kun je er je leven lang profijt van hebben." Dat zegt Ingrid Stroobach van Deining, praktijk voor mindfulness, coaching & counseling. Zij verzorgt onder andere mindfulnesstrainingen in hospice Alkmaar, waar zij als verpleegkundige werkt. Ingrid heeftde opleiding aan het Centrum voor Mindfulness in Amsterdam afgerond en mag zich gecertificeerd mindfulnesstrainer noemen. Ze is aangesloten bij de beroepsvereniging VMBN (Vereniging voor Mindfulness Based trainers Nederland).

Naast mindfulnesstrainingen biedt Ingrid individuele (wandel)coaching en counseling aan. Het gaat hierbij om het verkrijgen van inzichten in eigen denken, voelen en handelen. De essentie van Deining is bewustwording. Bewustzijn is de sleutel tot inspiratie, kracht en levenslust. Zo ontstaat ruimte voor verandering en kan in beweging komen wat al langere tijd lijkt vast te zitten.

Op vrijdag 27 maart start onder de naam Mindfulness Heiloo een groepstraining (maximaal twaalf deelnemers), bestaande uit acht bijeenkomsten van elk tweeënhalf uur. De training wordt gegeven in yogacentrum Anjali aan de Nijverheidsweg in Heiloo.

Mindfulness betekent letterlijk opmerkzaamheid en is een manier om in het hier en nu te zijn, met mildheid en acceptatie. ,,Het trainen van de zogenaamde 'aandachtsspier' helpt om bewust te worden van gevoelens en gedachten die je op dit moment ervaart. Als een soort hersengymnastiek. Mindfulness is bewezen effectief bij stress- en pijnklachten. Ingrid legt uit dat mindfulness een meerwaarde heeft voor iedereen die met meer aandacht en bewustzijn in het hier en nu wil staan. Niet alleen voor mensen met fysieke en/of mentale stressklachten. ,,In deze tijd wordt de aandacht van mensen voortdurend afgeleid door prikkels van buitenaf. We reageren daarbij vaak vanuit een vast patroon, zonder dat we daar bewust van zijn. Mindfulness leert gewoonten van onszelf onder ogen te zien en bewust te worden van onze fysieke gewaarwording, emoties en gedachten, die we op dit moment ervaren. Er ontstaat ruimte tussen de waarneming en de reactie daarop, die dan ook beter aansluit op de situatie waarin we ons bevinden."

Het woord 'training' zegt genoeg; oefening baart kunst. Aan de hand van een werkboek en CD's ga je thuis aan de slag om mindfulness te beoefenen. ,,Mindfulness is als een ontdekkingstocht. Aan het einde van de training heb je je eigen parachute gemaakt, die je altijd bij je hebt om je op te vangen tijdens moeilijke periodes in je leven."

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt met ingang van 2015 twee keer per maand een opkikker van €300,- aan een vereniging of stichting. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen. Verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. Ook kiest een team van xopx doelen uit. De tweede opkikker van de maand februari gaat naar Zelda van Boheemen uit Limmen, als bijdrage voor haar therapie. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 uur tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 uur tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Oecumenische maaltijd, ontmoeting en viering

HEILOO – Donderdagavond 26 februari zullen Pastor H. Helsloot en Ds. H. Ruitenbeek informatie verschaffen over de gedachten achter het vasten. En wellicht kunnen alle aanwezigen elkaar inspireren om zelf een vorm van vasten en versoberen te oefenen. Het programma, dat plaatsvindt in de Ter Coulsterkerk, begint om 18.00 uur met een tafelgesprek bij de maaltijd. Vervolgens volgt de koffie en aansluitend een korte, meditatieve viering en afsluiting om ongeveer 20.30 uur. Kosten: € 5,- per persoon.

Start aanleg ecologische zone Boekelermeer Heiloo

HEILOO - Half februari start de gemeente met de aanleg van de ecologische zone in het westelijk deel van de Boekelermeer Heiloo. Deze aanleg wordt uitgevoerd vooruitlopend op de bouwrijp werkzaamheden voor onder andere de vestiging van Kaptein.

De aanleg van de westelijk ecologische zone sluit aan bij de groene infrastructuur die reeds bestaat in de gehele Boekelermeer. Deze zorgt voor een goede balans tussen bebouwing en de natuur. In de zone treft de gemeente onder andere voorzieningen voor de rietorchis en zij legt poelen aan voor de rugstreeppad. Ook wordt er een speciale wand van zand aangelegd voor de oeverzwaluw. Deze wand gebruiken de zwaluwen om hun nest in te bouwen.

Ieder jaar vindt inventarisatie van de aanwezige beschermde planten- en diersoorten in de gehele Boekelermeer plaats. In de ecologische zones groeien veel grassen en kruiden, waaronder honderden rietorchissen. Rugstreeppadden planten zich voort in de poelen en in de sloten leven veel vissen, zoals bittervoorn en kleine modderkruiper. Er leven ook allerlei vlinders en insecten.

Het terrein is buiten het broedseizoen toegankelijk voor wandelaars. Het gebied is voor voetgangers bereikbaar vanaf de Ringsloot en de Kanaalweg. Vanaf het dijkje langs de Ringsloot is de ecologische zone goed te overzien. Twee overstapplekken maken het mogelijk om door het gebied te struinen.

Start Kinderjury Heiloo

Op de scholen Willibrord, Zuidwester en Meander is het Kinderjury Promotieteam actief.

HEILOO - Op woensdag 4 maart gaat in Bibliotheek Heiloo het grote jaarlijkse leesspektakel voor de jeugd weer van start: de Kinderjury. Er kunnen circa 200 kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar aan deelnemen.

De Kinderjury kiest de mooiste, leukste of beste boeken uit het voorbije jaar. De in 2014 uitgekomen boeken worden speciaal gereserveerd voor de leden van de Kinderjury en kunnen tijdens de juryperiode (4 maart tot en met 13 mei) alleen door hen worden geleend. Zij krijgen dan wel een speciale opdracht mee: zoveel mogelijk kinderjuryboeken lezen, en aan het einde stemmen op het beste boek.

Wil je meedoen en de mooiste nieuwe boeken lezen? Dan kun je je nu al opgeven voor de Kinderjury 2015 in Bibliotheek Heiloo, of via info@bibliotheekheiloo.nl. Vanaf 4 maart kun je dan je 'Handboek voor de Kinderjury' ophalen. Met deelname aan de Kinderjury help je ook je school, want de school die verhoudingsgewijs de meeste kinderjuryleden aanlevert, krijgt de Boeken Top 3 van de Kinderjury Heiloo cadeau.

Voor elk kind leesplezier

HEILOO - Voor de ontwikkeling van een kind is lezen heel belangrijk. Dat weet iedereen wel, maar wat als kinderen lezen helemaal niet leuk of ontzettend moeilijk vinden? Loop voor dan even binnen bij het spreekuur van 'Leesproblemen Jeugd' in Bibliotheek Heiloo. Iedere dinsdagavond, van 19.00 uur tot 20.00 uur laat Bibliotheek Heiloo u graag zien wat er in de bibliotheek allemaal te vinden is. De medewerkers helpen u graag op weg met speciale boeken, hulpmiddelen, informatie of tips om het lezen voor uw kind iets makkelijker of leuker te maken.

Monnikenwerk op CBS de Duif

Leerlingen van CBS de Duif krijgen schrijfles in de Abdij van Egmond.

HEILOO - Een week nadat de leerlingen van groep 3 van CBS de Duif hun letterdiploma hadden gehaald, kregen zij een bijzondere schrijfles. De kinderen bezochten op 12 februari de Abdij van Egmond om daar meer te leren over het schrift van vroeger.

Bij aankomst kregen alle kinderen een wit habijt aan en bekeken ze een film over het schrift van monniken door de eeuwen heen. In een antiek boek zagen ze voorbeelden van oude handschriften om inspiratie op te doen. Vervolgens gingen ze zelf aan de slag met het monnikenwerk. Op perkamentpapier werd eerst de letter omgetrokken en vervolgens met een ganzenveer en inkt ingetekend. Net als de monniken vroeger deden, werd de letter daarna mooi versierd. Alle letters werden vervolgens mooi ingebonden in een letterboekwerk.

Hutspot dankzij Heilooërs

HEILOO – De Heilooërs Louis Beemsterboer en Ton Steenaert verschenen afgelopen week meerdere keren in de regionale en landelijke media. Naar aanleiding van de inzamelingsactie in de decembermaand, door leden van kerkgenootschappen in Heiloo en Limmen, van tweedehands kleding voor dak- en thuisloze mensen in Amsterdam, vroeg Louis zich af of er nog behoefte was aan iets anders. 'Aan warm eten', zo luidde de reactie van Ton. 'Zorg ik voor', antwoordde Louis. Tien dagen later belde hij Ton met de mededeling dat leden van de Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) 1000 kilo aardappelen, 500 kilo peen en 500 kilo uien gratis beschikbaar stelden. Afgelopen woensdag was het voor enkele duizenden mensen 'hutspotdag' in Amsterdam: alle niet-zelfredzame mensen konden -dankzij de inspanningen van twee Helooërs- een heerlijke hutspotmaaltijd (inclusief worst en jus) komen verorberen in één van de negen inloophuizen van De Regenboog Groep.

Cursus elektrische fiets

HEILOO - Op woensdag 4 maart biedt Veilig Verkeer Nederland, van 10.00 uur tot 12.00 uur, een elektrische fietscursus aan in Het Trefpunt. De cursus bevat een demonstratie van de elektrische fiets, uitleg over verschillende soorten fietsen, informatie over accu's en de levensduur en reikwijdte hiervan en tot slot een verkeersles. Opgeven kan bij het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo, of tel. 072-5331297.

Stichting Welzijn

De wondere tablet wereld

Mark Veldman verzorgt woensdag 25 februari om 10.00 uur een presentatie over tablets. Erg ingewikkeld is het niet, maar vooral ouderen voelen zich soms onzeker. Welk tablet is voor mij geschikt, en wat kan ik er allemaal mee? Entree € 2,50.

Hulp bij belastingaangifte

Ook dit jaar staan de deskundige belastingvrijwilligers weer paraat om u te helpen bij uw belastingaangifte. Tegelijk wordt dan ook gekeken naar de zorg- en huurtoeslag, de service is speciaal bedoeld voor midden- en lagere inkomens. Als lid van WonenPlus betaalt u voor de belastinghulp slechts € 10,-. Voor het lidmaatschap WonenPlus en informatie over de belastinghulp belt u tel. 072-5331297.

Jazz oude stijl

Concert op zondag 12 april om 15.00 uur door de Farmhouse Jazzband in het Stayokay Hostel te Egmond. Vroegboekers betalen € 9,-, na 1 maart € 10,50. Voor reservering tel. 072 5331297.

Chinezen met de Gezelschapsbank

Dinsdag 3 maart om 17.30 uur bij Kang Wah in het Hoekstuk. Een soepje gevolgd door negen gerechten met bami, nasi of witte rijst. Koffie/thee na. Prijs € 15,- exclusief drankjes. Opgeven bij receptie Trefpunt.

Watergymnastiek

In de groep die op dinsdag van 14.30 tot 15.00 uur naar zwembad Loos gaat voor watergymnastiek zijn weer een paar nieuwe leden welkom.

Koffieklets in Heiloo

De volgende koffieklets is vrijdag 20 februari vanaf 15.00 uur bij restaurant Plaza Cinco aan het Stationsplein. Voor wie het ook gezellig vindt om met een aantal mensen een kopje koffie/thee en glaasje wijn te drinken.

Fithockey        

Fithockey is een veilige sport voor ouderen vanaf 60 jaar om in teamverband in beweging te blijven. Fithockey wordt in de buitenlucht gespeeld op een kunstgrasveld met een zachte bal en een knots. U bent dinsdag 3 maart welkom op het veld van de Terriërs voor een gratis proefles.

Workshop Elektrische fiets

Op woensdag 4 maart om 14.00 uur in het Trefpunt. Een workshop met VVN, de fietsersbond en George Vlaar, die bestaat uit de volgende onderdelen: verkeersles, nieuwe verkeersregels, uitleg en bediening van de elektrische fiets. U hoort iets over de verschillende soorten en modellen elektrische fietsen en hoe hard ze gaan. De kosten bedragen 3,50 per persoon. Meldt u tevoren even dat u van plan bent te komen?

Groot Heiloo Dictee 2015

Donderdag 12 maart om 14.00 uur is weer het Groot Heiloo Dictee. PCC-leerlingen strijden tegen een groep volwassenen. Vanaf 13.30 uur bent u van harte welkom in het Brunogebouw, Pastoor van Muijenweg. Laat ons even weten dat u van plan bent om mee te doen.

Contactgroep Partnerverlies

Dinsdag 3 maaart om 13.30 uur is er in het Trefpunt weer een bijeenkomst van de Lotgenoten Contactgroep Partnerverlies. Deze keer praten we over het onderwerp ''Troost'. Wat is troost; waar put je troost uit. Entree is €5,- inclusief consumptie. Meer informatie bij Welzijnscoach Karlijn Sengers, tel. 072- 5331297.

Acht dagen Millingen

Samen uit Samen thuis gaat van 4 tot 11 juli naar Millingen aan de Rijn. Er zijn nog enkele tweepersoonskamers beschikbaar. Prijs € 579,- per persoon.

Fleur Hopman wint een jaar lang gratis heerlijke appels/peren bij AH Het Hoekstuk

HEILOO - Tijdens de eerste week van het nieuwe jaar, was er in de Albert Heijn in Het Hoekstuk een appels en peren kraskaartenactie gaande; de kraskaarten waren ingesloten bij de verpakking van de zoete, kleine appeltjes.

Met drie dezelfde plaatjes op een kraskaartje maakten alle deelnemers kans op een jaar lang gratis appels en peren. Fleur Hopman uit Heiloo was de gelukkige winnares van deze gezonde prijs; zij had drie dezelfde plaatjes op haar kraskaartje. Op vrijdagmiddag 30 januari nam zij haar prijs blij in ontvangst. Zij kreeg uit handen van supermarktmanager Niels Kaandorp van Albert Heijn Het Hoekstuk een cheque uitgereikt, die haar recht geeft op een jaar lang gratis appels/peren.

In de zakken met kleine zoete appeltjes zit de Royal Gala appel; dit is een kleine, ronde appel; een (kleur)mutant van de Gala-appel. Hij heeft een oranjerood gestreepte blos met een gele ondergrond. De Royal Gala is waarschijnlijk de meest zoete variant van het appelras Gala. Omdat de appel vrij klein is, is hij gemakkelijk te consumeren en daardoor zeer geschikt voor kinderen. De Royal Gala komt oorspronkelijk uit Nieuw-Zeeland, maar

is het hele jaar door verkrijgbaar bij Albert Heijn. Van augustus tot en met maart uit zijn ze afkomstig uit Frankrijk en van april tot en met juli uit Chili. Het is een veelzijdige appelsoort; heerlijk als fris en smakelijk tussendoortje, maar de appel inspireert ook als ingrediënt in veel warme en koude gerechten. De Royal Gala , het lekkerste als handappel.

Cursus Bijenhouden

Piet Kuijs is gediplomeerd bijenteeltleraar.

REGIO - Op 2 maart start dit jaar de cursus bijenhouden op de Klompenhoeve in Egmond aan de Hoef. De cursus is bedoeld voor beginnende imkers maar ook voor hen die zich willen verdiepen in het boeiende leven van de honingbij. Na de theorielessen volgen de cursisten de ontwikkeling van het bijenvolk in de praktijk . In de loop van het seizoen kan de eerste honing worden geslingerd. De Imkervereniging Noord-Hollands Midden die de cursus organiseert, beschikt over een aantal bijenstanden waar de imker die niet over een tuin beschikt de bijen kan verzorgen. Cursusleider is gediplomeerd bijenteeltleraar Piet Kuijs. Bij hem kan men zich opgeven voor deelname aan de cursus. Piet zal ook graag vragen over de cursus beantwoorden. Tel. 072-5051567 of anitasenpietk@planet.nl

Appeltje Eitje wandelingen

HEILOO - In navolging van de wandelingen langs het wandelroutenetwerk in Heiloo vorig jaar, gaat Buitenfit ook weer in 2015 op pad. Dit keer op de laatste zaterdag van de maand.

Heiloo beschikt over een schitterend wandelroutenetwerk, waardoor het vrij eenvoudig is om er lekker op uit te trekken. Buiten doe je nieuwe energie op, onder invloed van zonlicht maken we vitamine D aan, wat weer nodig is voor onze weerstand en de opbouw van botweefsel. Het is ook goed voor ons humeur!

Omdat het niet altijd makkelijk is om alleen erop uit te trekken, nodigt Buitenfit u uit om mee te wandelen langs de groene (circa 10 kilometer), gele (circa 11 kilometer) en paarse (circa 12 kilometer) route, op respectievelijk zaterdag 28 februari, 28 maart en 25 april. Meer informatie: www.buitenfit.com/aanbieding/appeltje-eitje, deelname is geheel kosteloos maar wel graag opgeven via www.buitenfit.com/contact

Voorinschrijving Limmer Bloemendagen

LIMMEN – De (nieuwe) Stichting Bloemendagen Limmen is samen met de werkgroepen (samengesteld uit verschillende prikploegen) alweer wekenlang keihard bezig met de voorbereidingen van een geheel vernieuwd en feestelijk bloemenfeest in Limmen.

Om deze Bloemendagen tot een succes te maken is de hulp van (nieuwe) prikploegen, vriendengroepen, bloemsierkunstenaars, straatversierders en andere geïnteresseerden nodig. Ook mensen van buiten Limmen zijn welkom. Er is vanaf dit jaar een vrije categorie, hierbij maakt het niet uit met welke bloemen je werkt en wat voor werkstuk je maakt. Als het maar met bloemen te maken heeft.

Iedereen zich nog inschrijven voor de 63ste editie van de Limmer Bloemendag, gehouden van zaterdag 25 tot en met woensdag 29 april. De voorinschrijving sluit op 20 februari. Altijd al eens mee willen doen, met buren of vrienden om de tafel en met tulpen, narcissen of andere bloemsoorten een werkstuk of een mooi boeket te maken? Of bent u ook zo trots op uw tuin? Stuur een mailtje naar info@bloemendagenlimmen.nl of registreer je als nieuwe prikploeg of deelnemer via www.bloemendagenlimmen.nl. In maart zal een informatieavond plaatsvinden, niet alleen bedoeld voor bestaande deelnemers, maar juist ook voor overige geïnteresseerden en potentiële nieuwe deelnemers.

Abdijdag voor verzorgers en verplegers

'Ontdek de monnik in jezelf', een dag om even op adem te komen in en om de abdij van Egmond.

EGMOND - Voor mantelzorgers, thuiszorgers, verpleegkundigen en al die andere werkers in de zorg is er op vrijdag 20 februari een dag om even op adem te komen in en om de abdij van Egmond. 'Ontdek de monnik in jezelf' is de uitdaging van deze eendaagse retraite voor zorgers die terugverlangen naar de bezieling waarmee ze ooit begonnen. De dag (van 10.00 tot 17.30 uur ) wordt geleid door KRO/RKK programmamaker Leo Fijen.

Of je nu wel of niet bekend bent met het kloosterleven maakt niet uit. Tijdens deze abdijdag gaan de deelnemers, met behulp van de levenslessen van de monniken, op pelgrimstocht om de weg naar hun bezieling opnieuw te vinden. Je bent een dag lang te gast bij de benedictijner monniken van de St. Adelbertabdij in Egmond-Binnen. Zij vertellen hoe zij hun inspiratie levend houden. Zij gaan met de deelnemers in gesprek, vieren samen de stilte van het gebed en geven de kans op zoek te gaan naar de monnik in jezelf.

Deze unieke dag leert stappen te zetten die je in de abdij kunt leren en daarna mee kunt nemen naar het drukke leven van alledag. Het ochtendprogramma wordt geleid door Leo Fijen die in vele kloosters met religieuzen sprak. Hij maakte daarover tv-programma's en schreef diverse boeken. Inschrijven via: www.abdijvanegmond.nl/benedictushof-cursussen/kloosterdagen?Informatie: Abdij van Egmond/Benedictushof tel. 072-5062786 of Laetitia van der Lans tel. 06-45099906.

Rijbewijskeuringen in Dorpshuis Hanswijk

EGMOND AAN DEN HOEF - Verloopt uw rijbewijs binnen een half jaar en heeft u een medische keuring nodig omdat u 75 jaar of ouder bent, of omdat u om medische redenen moet worden gekeurd voor het verlengen van uw rijbewijs B/E? In Dorpshuis Hanswijk volgen vanaf 24 februari enkele data om dit te regelen. Voor meer informatie over deze rijbewijskeuring of het maken van een afspraak, neem dan contact op met het afsprakenbureau (van 09.00 uur tot 18.00 uur), tel. 0516-514574 of tel. 06-14716543. Of surf naar: http://rijbewijskeuringen.wix.com/rijbewijskeuringen.

De boswachter vertelt

EGMOND AAN ZEE - Mannenvereniging St. Jan houdt op donderdagavond 19 februari een openbare avond met gastspreker de PWN boswachter Ben Hopman. Hij stapt die avond samen met u de natuur in en verzorgt een presentatie over de flora, fauna en de natuurontwikkelingen in het duingebied rondom de Egmonden. Ben is een gerespecteerd boswachter met een schat aan ervaring en kennis van de natuur. De avond begint om 20:00 uur in het OK-verenigingsgebouw aan de Julianastraat in Egmond aan Zee. De toegang is gratis.

Vastenmeditaties 'Rondom Jezus'

REGIO - Vanaf 25 februari is er op vijf woensdagavonden een Vastenmeditatie in de protestantse kerk aan de Trompstraat in Egmond aan Zee. De diensten beginnen om 19.30 uur. Stilte, samenzang, een korte Bijbellezing en een overweging zijn de belangrijkste ingrediënten van deze meditatieve diensten, die georganiseerd worden door de gezamenlijke Egmondse geloofsgemeenschappen. Het overkoepelende thema van de meditaties is: Rondom Jezus, waarbij telkens mensen in de schijnwerpers worden gezet die op één of andere manier bij het lijden en de kruisdood van Jezus betrokken waren.

Rommelmarkt in Sportpaleis Alkmaar

REGIO - Zondag 22 februari van 10.00 tot 16.00 uur is het sportpaleis weer het domein van rommelmarktliefhebbers. De talrijke standhouders bieden een enorme hoeveelheid tweedehandsspullen te koop aan, zoals vintage artikelen, huishoudelijke spullen, boeken, speelgoed, (kinder)kleding, gereedschap, elpees, cd's, antiek, curiosa enzovoort. Direct bij en naast de accommodatie kan gratis worden geparkeerd. De entree bedraagt €2,- per persoon, vanaf 13 jaar. Voor meer informatie: tel. 06-20114461 of www.st-re.nl                                                                                        

Themamiddag 'Groeten uit de Rimboe'

LIMMEN - Donderdag 26 februari, van 14.00 uur tot 16.00 uur, wordt in de Limmerse Vredeburg een themamiddag gehouden over het verblijf van de familie Bregman (uit Hem) in Papoea-Nieuw Guinea. De familie maakte veel mee na de deelname aan het programma 'Groeten uit de rimboe' van SBS6. De familie Bregman vertelt tijdens deze middag over al hun ervaringen, van het eten tot het omgaan met de plaatselijke stammen. De toegang is gratis.

Savoy Jazzband in Vredeburg

LIMMEN - Op zondag 22 februari speelt Savoy Jazzband bij de jazz session club Vredeburg vanaf 16.00 uur in de Vredeburg te Limmen. De toegang is vrij, maar u kunt Vredeburg steunen door lid te worden voor € 7,- per jaar. Inlichtingen: Fred Timmer, tel. 072-5053414 of e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl.

Ouderenochtend over duinen en kustlijn

EGMOND – Op 25 februari wordt een gratis ouderenochtend gehouden in 'Het Gebouw' in Egmond aan Zee. Gedurende deze ochtend wordt er gekeken naar de duinen en de kustlijn van Nederland. Vanaf 10.00 uur bent u van harte welkom aan de Trompstraat 2 in Egmond aan Zee.

Haqulore Maniacz in JOEB

EGMOND-BINNEN - Zaterdag 21 februari vindt Haqulore Maniacz plaats in het jongerencentrum JOEB in Egmond-Binnen. Vanaf 20.00 uur tot 01.30 uur zullen lokale DJ's hardstyle en hardcore ten gehore brengen. De entree is gratis.

Rachelle van de Griek Nederlands kampioen 'Mass start' in Deventer

Rachelle van de Griek werd tweede bij het Nederlands Kampioenschap Junioren Allround in Deventer.

HEILOO –Rachelle van de Griek is op zondag 8 februari in Deventer Nederlands kampioen Mass start geworden bij de junioren C. Eerder die dag in Deventer, bij het Nederlands Kampioenschap Junioren Allround, eindigde Rachelle op een mooie tweede plaatst in het eindklassement; dit bereikte ze door een derde plaats op de 500 meter (42.08) en een mooie tweede plaatst op de afsluitende 1500 meter (2:14.01). Het gebeurde op dezelfde baan waar haar moeder, Marieke Stam, in 1978 ook haar eerste junioren titel veroverde.

De Mass start staat op de nominatie om olympisch te worden. Internationaal staat hij op het programma; zo ook dit jaar voor het eerst voor de junioren. Alle deelnemers aan het NK Allround stonden aan het start. Hoewel Rachelle bij het ingaan van de laatste ronde wat ingesloten zat, wist ze zich bij het uitkomen van de voorlaatste bocht vrij te maken en een lange eindsprint in te zetten. Ze kwam met ruime voorsprong uit de laatste bocht. Een bijna-val leek nog even roet in het eten te gooien, maar Rachelle hield zich staande en kwam als eerste over de finish.

Sporthal het Vennewater middelpunt van Sportinstuif in de voorjaarsvakantie

Kinderen van 6 tot 12 jakunnen deze voorjaarsvakantie meedoen aan de sportinstuif in sporthal Het Vennewater.

HEILOO – Voor dinsdag 24 februari -in de voorjaarsvakantie- heeft Patricia de Hoogh, de buurtsportcoach van Heiloo, een sportinstuif georganiseerd in sporthal Het Vennewater in Heiloo.

Het wordt een leuke, sportieve middag van 13.00 tot 16.30 uur, speciaal voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar. Kinderen kunnen deelnemen aan verschillende sportclinics en zich tussendoor vermaken op de luchtkussens en andere sportieve randactiviteiten. De sportclinics, onder andere kickboksen, basketbal, schermen, zumba, honkbal en voetbal (het aanbod is onder voorbehoud), worden verzorgd door trainers van deelnemende sportverenigingen uit Heiloo. De clinics vinden in en direct rond de hal plaats. Daarnaast kan worden meegedaan aan diverse spelactiviteiten, onder begeleiding van stagiaires van de SportRaad en onder supervisie van de buurtsportcoach. De entree voor deze dag is 3 euro per kind. Om teleurstelling te voorkomen is vooraf aanmelden noodzakelijk, dat kan per e-mail via p.dehoogh@alkmaarsport.nl.

In de ochtend van 09.30 tot 12.00 uur wordt er ook een sportinstuif voor de kinderen uit de kinderdagopvang en buitenschoolse opvang gehouden. Voor kinderen die hun kinderfeestje deze ochtend wil vieren, zijn er mogelijkheden. Zie www.alkmaarsport.nl/sportinstuifheiloo voor meer informatie en/of om je aan te melden.

Handbalclinic voor de jeugd in Akersloot

AKERSLOOT – Op 23 en 24 februari houdt handbalvereniging Meervogels '60 een handbalclinic voor de jeugd in sporthal De Lelie. Deze clinic wordt georganiseerd en geleid door de gediplomeerde Akersloter trainers Arie Krom en Jacco Kerssens. De clinic heeft als doel de handballende jeugd van Akersloot en omgeving nog beter te laten worden, waardoor ze automatisch meer plezier in hun sport krijgen. De jeugd die in actie komt is geboren in 2003, 2004 en 2005. Inmiddels hebben zich bijna zeventig talenten uit de hele regio aangemeld en is er zelfs een wachtlijst. Het evenement begint beide dagen om 09.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen bij deze talenten, die de toekomst zijn van Meervogels '60 en verenigingen van omliggende gemeenten!

Succesvolle danexamens voor judoka's Dojo 't Loo

Bart Boom gooit Martin Brouwer met een binnenwaartse beenworp. Foto Menno Lesterhuis

BEVERWIJK - Zondag 15 februari zijn in de Walvis in Beverwijk danexamens judo afgenomen. Na een periode van intensieve voorbereiding deden Bart Boom en Martin Brouwer van Dojo 't Loo beiden examen. Bart voor zijn eerste Dan en Martin voor zijn tweede Dan. Martin begon en liet na een strak uitgevoerde overnamekata zijn eigen werkstuk zien aan de driekoppige jury. Zijn staande specialiteit, Harai Goshi, en zijn grondtechnieken werden door de jury als ruimschoots voldoende beoordeeld waardoor Martin zijn tweede Dan in ontvangst mocht nemen. Bart volgde even later met eveneens een fraaie overname kata. Ook zijn eigen werkstuk, met zowel staande technieken als zijn specialiteit op de grond, werd door de jury zeer gewaardeerd. Hiermee kon Bart zijn welverdiende zwarte band (eerste Dan) omknopen. Met het behalen van de tweede Dangraad is Martin in het kader van zijn ALO-opleiding hiermee ook Judoleraar A geworden.

Double Stars, Terriërs en Dojo 't Loo krijgen een pluim

Jan van Run, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland was samen met Esther Rommel (kandidaat voor de Provinciale Staten) aanwezig bij Double Stars voor de uitreiking van de taarten.

HEILOO - De VVD houdt elk jaar een taartenactie rondom Valentijnsdag om verenigingen of personen die een bepaalde prestatie hebben geleverd een pluim te geven. Afgelopen vrijdag was Jan van Run, lid van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland samen met Esther Rommel (kandidaat voor de Provinciale Staten) aanwezig bij Double Stars voor de uitreiking van de taarten. Dit jaar heeft VVD Heiloo er voor gekozen om drie verenigingen in 't zonnetje te zetten. Terriërs, Double Stars en Dojo 't Loo hebben afgelopen jaar door eigen initiatief en het optimaal benutten van hun vrijwilligers nieuwe velden en een complete aanbouw kunnen realiseren. Dit had nooit kunnen worden gerealiseerd, met hetzelfde budget, als de uitvoering ervan bij de gemeente had gelegen. De partij ondersteunt deze initiatieven waarbij de verenigingen zelf meedenken en de uitvoering van hun ideeën met het geld dat zij van de gemeente krijgen, zelf op efficiënte en verantwoorde wijze ter hand nemen.

Hennie Punt en Hanny Barnhoorn winnen goud op NK Masters

HEILOO – Trias-atleten Hennie Punt en Hannie Barnhoorn hebben uitstekend gepresteerd tijdens de NK Masters, dat gehouden werd in de atletiektempel van Omnisport Apeldoorn. Hennie Punt won twee gouden medailles in de de klasse 60-65 jaar. De Trias-trainer deed dit op de afstanden 1500 meter en 3000 meter. Hannie Barnhoorn won de gouden plak op de 60 meter horden met groot overmacht in de klasse 50-55 jaar. Andere opvallende prestaties waren er voor Ruud Dekker, die brons won bij het kogelstoten in de categorie 35-40 jaar. Freya Muller deed dit ook op hetzelfde onderdeel in de categorie 45-50 jaar. Bij de junioren deed Jesper Peterse uitstekende zaken bij de NK meerkamp. De B-junior plaatste zich voor het eerst voor de NK meerkamp en werd knap dertiende. Jesper verbeterde zijn persoonlijke records op vijf onderdelen.

Biljart in 't Trefpunt

HEILOO - Het was zaterdag 7 februari druk in het Trefpunt. De biljartvereniging 't Treffertje hield er de jaarlijkse algemene vergadering met aansluitend het voorjaarstoernooi. Onder leiding van de heren Broersen en Goes werd door een zestigtal leden fel gestreden om de punten. Door de dames van het Trefpunt werden zij verwend met heerlijke erwtensoep met roggebrood met spek, drankjes en hapjes. Al met al een geslaagd toernooi en des te meer het bewijs dat het Trefpunt midden in de dorpssamenleving staat. Nieuwe leden kunnen zich aanmelden bij Jan Hemmer, tel. 06-54615899.

Tafeltennistoernooi Open Limmen-Heiloo

LIMMEN – Op vrijdag 20 februari (van 18.30 uur tot 20.00 uur) worden de Open tafeltennis kampioenschappen van Limmen-Heiloo georganiseerd. Alle jongeren van 6 tot en met 17 jaar mogen gratis en vrijblijvend meedoen aan het toernooi. Je wordt ingedeeld op basis van leeftijd en sterkte, dus ook als je nog niet zo vaak getafeltennist hebt, kun je meedoen om de bekers. Voor de ouders is er natuurlijk koffie aanwezig. Het toernooi wordt gehouden in de sportzaal aan de Hogeweg 61 te Limmen. Inschrijven kan via de website: www.tafeltennislimmen.nl.

Oppositie strijdend ten onder

HEILOO - Het eerste team van schaakvereniging Oppositie heeft ook zijn vijfde externe wedstrijd verloren. Dit keer was het Aris de Heer uit Middenbeemster die met 5½ - 2½ aan het langste eind trok.

De schakers van het eerste Heilooër team zitten dit jaar in de hoek waar de klappen vallen. Toch werd er hard gestreden. Paul Vonk en Peter Folkertsma haalden de eerste halfjes binnen door vlotte remises. Piet Manni kwam een stuk achter en verloor. Fred Smith zag zijn aanval stranden en moest ook uiteindelijk opgeven na een foutief torenoffer. Simon Smit scoorde een prima half punt aan bord 1 en Cor van Etten wist, als enige Heilooër speler, zijn partij zelfs te winnen. Kees Jongkind en André van der Ark schaakten tot laat in de avond door, maar verloren wel. Degradatie lijkt bijna niet meer te voorkomen en kan in de voorlaatste wedstrijd, als Bergen de tegenstander is, al een feit worden.

In de interne competitie behaalde Johan van der Wal een uitstekende overwinning op Dick Oostrom en steeg daardoor naar de vijfde plaats op de ranglijst. Het duel tussen Luca Gandossi en Matthijs Mühren leek lang beslecht te worden in het voordeel van de laatste, maar uiteindelijk moest Matthijs toch in remise berusten, wat overigens een prima resultaat was. Jan Jonkheer behaalde al weer zijn vijfde overwinning van dit jaar; Harry de Jager was het slachtoffer van Jans dadendrang. Ook Herman Limmen, Richard Sauer en Gerard Rump wonnen, respectievelijk van Folkert Smoor, Indriaas Booy en Joop van Nes.

Beginnen met hardlopen? Start to Run!

HEILOO - Zaterdag 7 maart 2015 start bij de atletiekvereniging Trias te Heiloo een nieuwe cursus Start to Run. Na een zes-weekse cursus Start to Run kun je zo'n 25 minuten achter elkaar hardlopen. Believe it! Enthousiaste trainers en gezellige loopmaatjes wachten je elke zaterdag op voor een energieke training in het park, het bos of op de atletiekbaan. Samen werk je toe naar de afsluitende 'Start to Finish' trainingsloop op de zevende zaterdag. Je conditie verbetert en dat voel je: je wordt steeds fitter! Elke kilometer verbrand je ook nog een flinke hoeveelheid calorieën. Wie heeft er nog een excuus om op de bank te blijven zitten? Ga mee naar buiten!

Voor meer informatie of inschrijven over Start to Run kijk op de website van atletiekvereniging Trias in Heiloo www.avtrias.nl of www.starttorun.nl.

Tot zaterdag 7 maart!

Like Start to Run op Facebook en Twitter.

Moeilijke avond voor S.V. Vredeburg

LIMMEN - Op vrijdag 13 februari speelde Vredeburg ronde 16. Tevens speelde het tweede team thuis tegen het sterke zestal uit Purmerend. Toernooitijger Jaap Limmen won als enige en Ronald van der Storm wist de remise te houden. Uiteindelijk werd het 1,5 - 4,5. In de interne strijd hielden vader Ed Stolp en zoon Bob Stolp elkaar in evenwicht. Jos Admiraal testte met zwart Sandra Hollander in de Franse verdediging. Admiraal bouwde een klein openingsvoordeel langzaam maar zeker uit naar een gunstig eindspel en kon na 3,5 uur schaken het punt binnenhalen. Nico Pepping was in vorm en wist de koning van Bert van Diermen, omringd door zijn eigen stukken, in de hoek mat te zetten. Marlies Sturk herstelde zich van het verlies van vorige week door al in tien zetten de dame van Marc Voorwalt te strikken. Robin Rommel ontving alom complimenten door met goed spel de sterke Bert Hollander te verslaan. Jan Borst toonde zijn eindspeltechniek tegen Hans de Goede en won na een mooie strijd.

Pakt Limmen de tweede periodetitel?

LIMMEN – Het eerste elftal van v.v. Limmen kan aankomende zondag een fraaie reeks belonen met een prijs. De periodetitel lonkt namelijk, al moet dan wel gewonnen worden van KFC, dat ook in de race is voor de tweede periodetitel. Als de Limmenaren een winst boeken, is het nog altijd afhankelijk van de wedstrijd tussen concurrenten IVV en Kolping Boys. Als de Oudorpers winnen en Limmen ook, dan is de titel vrijwel zeker voor Limmen gezien het betere doelsaldo. Als IVV-Kolping Boys in een gelijkspel eindigt, dan moet Limmen met vier doelpunten verschil winnen om boven IVV te komen. Genoeg spanning dus. En natuurlijk mag de jeugd zondagmiddag om 14.00 uur met veel toeters langs de lijn staan om zoveel mogelijk herrie te maken op sportpark Dampegheest om hun team aan te moedigen. Dat zal de sfeer alleen maar leuker maken.

Jongste turnsters GTH zetten mooie prestatie neer

V.l.n.r. achter: Britt, Nina en Jaline v.l.n.r. voor: Yara, Fira en Floortje

AMSTERDAM - Zondag 15 februari turnden de zes pre-instap-turnsters van GTH een wedstrijd in niveau D1 en D2. De meisjes D2 begonnen op de balk. Jaline Boon liet een stabiele en nette oefening zien (12.3). Ook Yara Reitsma was sterk op balk, zij behaalde hier met een mooie oefening het hoogste cijfer van de wedstrijd. Het tweede toestel was vloer. Nina van der Kolk turnde een prachtige oefening (12.5). De wedstrijd vervolgde zich op sprong, met twee keurige handstandplat wist Fira Boddendijk het op twee na hoogste cijfer neer te zetten (12.05). Tegelijkertijd turnden de D1 meisjes de wedstrijd op de andere baan. Bij het derde toestel 'sprong' was Floortje Leek sterk, zij verrichtte twee verschillende sprongen; handstandplat en salto voorover. Zij kreeg voor beide sprongen een 12.9 gemiddeld. Aan het laatste toestel de brug turnde Britt Brouwer een zeer strakke oefening, de jury gaf haar een mooie 13.3. Voor meer info: www.gth-heiloo.nl.

HZV mist ervaring tegen Scagha'66

Foto Wout Jager

SCHAGEN – HZV heeft vrijdagavond met 7-2 verloren van een sterker Scagha '66. De gemiddelde leeftijd van de Heilooër zaalvoetbalploeg bedroeg 18,7 jaar, met slechts één wissel, en tegen een ervaren ploeg als Scagha '66 is dat te weinig. Het strijdplan werd om deze redendan ook aangepast naar een afwachtende houding, loerend op de counter. Die speelwijze had na tien minuten succes. Een snelle uitval bracht Melle Kruit in scoringspositie en hij scoorde in tweede instantie de 0-1. De hoop op een goed resultaat groeide, maar in de tweede helft werd werd de druk opgevoerd op het doel van HZV. En na de dubieuze gele kaart van Teun Kops, maakte Scagha'66 gebruik van een tijdelijke overtalsituatie. Het ging snel en binnen enkele minuten stond de onoverkomenlijke 5-1 op het scorebord. De wedstrijd was gespeeld. Toch rechtte HZV nogmaals zijn rug en weer was het Melle Kruit die de keeper het nakijken gaf. Toch was Coach Klamer trots op de jongens, omdat de eerste helft gewoon goed en compact gespeeld werd. Debutant Melle Kruit kreeg dan ook het schouderklopje, want twee keer scoren bij een debuut gebeurt niet zo snel.

Uitslagen Damesbridge Sans Atout 11 februari

HEILOO - A-lijn: 1. Schaffer-Mak 71,88; 2. Van Baarsen-Wuijts 56,25.

B-lijn: 1. Schmersal- Van Veen 62,50. 2. Oosterwijk-Warmenhoven 60,00.

C-lijn: 1. Buisman-Grippeling 60,42. 2. Visser-Hessing 57,29.