De Uitkijkpost

6 juni 2018

De Uitkijkpost 6 juni 2018


Heiloo zoemt als bijvriendelijke gemeente

Team Wijkbeheer werkt aan een bijvriendelijke omgeving. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het zoemt steeds meer in Heiloo. Sinds dit voorjaar is Heiloo officieel erkend als bijvriendelijke gemeente door 'Nederland Zoemt'. De afgelopen jaren heeft de gemeente er veel aan gedaan om meer bijen te trekken. Ook de komende jaren krijgen de bijen er in Heiloo veel plaatsen bij om voedsel te halen en zich te nestelen. Meer aandacht voor de bij is belangrijk voor onze eigen voedselvoorziening.

Gevarieerde beplanting
Als bijvriendelijke gemeente zorgen wij structureel voor meer voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen en verbeteren daarmee hun leefomgeving. Wij passen het groenbeheer hierop aan en planten een divers assortiment aan heesters, vaste planten en bomen. Zo zijn er vorig jaar 1600 vaste planten als asters, persicaria, geranium, lamium en sedum aangeplant. Ook planten we elk jaar een mengsel van bloembollen die een lange bloeitijd hebben (van februari tot juni) en beheren wij grote stukken grasbermen op een bij- en vlindervriendelijke manier door gefaseerd te maaien. Door bij de aanleg van natuurvriendelijke oevers bloemenmengsels in te zaaien, zien wij hier de bij ook steeds meer terug.

Wethouder Rob Opdam: "Al onze inspanningen om een bijvriendelijk klimaat te scheppen zijn beloond met deze mooie erkenning. Ik ben er trots op dat wij nu officieel een bijvriendelijke gemeente zijn geworden. En dat willen wij blijven ook. Zo willen wij nog meer natuurvriendelijke oevers aanleggen, maken wij ruimte voor bijvriendelijke bioborders op het Melcoterrein, planten wij fruitbomen in de Noorder Neg en vervangen wij de stenen bij de rotondes door vaste planten. Maar ook vanuit de samenleving zijn er veel initiatieven die ervoor zorgen dat Heiloo een bijvriendelijke gemeente is geworden en zal blijven. Ik waardeer dit zeer."

Bij-vrienden
De gemeente krijgt veel hulp uit het dorp en werkt daarbij samen met imkers, Groenspoor, Groei & Bloei en Bijenlint Heiloo. Het beleid is erop gericht om samen bij de entrees van Heiloo en de wijken bloembollenmengsels te planten. Deze mengsels verwilderen en bloeien voor een lange periode, zodat bijen en insecten een lange tijd nectar en stuifmeel kunnen verzamelen.

Voor meer informatie: www.Nederlandzoemt.nl.

Kaashuis Tromp opent vestiging in Egmond aan den Hoef

Willem van den Berg en een trotse Luuk Koopman (rechts). STiP Fotografie

HEILOO – Op 7 juni 2018 gaat de nieuwe vestiging van Kaashuis Tromp open in het overdekte winkelcentrum in Egmond aan den Hoef. In het centrum, waar onder andere al een bakker, slager en viswinkel gevestigd zijn, is er behoefte aan een kaaswinkel. Een kaaswinkel die de diepte ingaat en zich onderscheidt in de te verkopen producten en dus afwijkt van de kazen, noten, bieren en wijnen die verkrijgbaar zijn bij de supermarkt..

In het winkelcentrum, dat een uniek karakter heeft door de bovengemiddelde kwaliteit die verkocht wordt, gaat Kaashuis Tromp meedraaien. Het assortiment bestaat voor tachtig tot negentig procent uit kaas. Dit houdt in dat er ruim honderdtachtig soorten kaas verkocht gaan worden. Daarnaast worden bijpassende delicatessen, bieren en wijnen verkocht. De producten worden deels zelf geproduceerd. Noord-Holland is een groot agrarisch gebied. Veel boeren uit de regio leveren aan de fabriek in Lutjewinkel waar de befaamde B.O.B. kaas gemaakt wordt. Deze kaas zal zeker, net als in Heiloo, verkocht gaan worden in Egmond aan den Hoef.

Ook de wijnen zijn onderscheidend te noemen. Deze zijn afkomstig van Wijndijck. En om de 'regionale trots' compleet te maken zijn ook de bieren die verkocht gaan worden afkomstig uit onze regio.

De nieuwste en modernste winkel van Kaashuis Tromp is de zestiende franchisewinkel die geopend wordt. Bedrijfsleider wordt Luuk Koopman, 25 jaar, en al tien jaar in dienst bij Kaashuis Tromp in Heiloo. Als 15-jarig jongetje kwam hij in dienst en hij is nooit meer weggegaan. Tijdens zijn opleiding Small Business merkte hij dat een kleinschalig bedrijf hem beter paste dan een groot. Door het volgen van een interne opleiding bij Kaashuis Tromp, aangevuld met workshops en verschillende bedrijfsbezoeken, heeft hij zijn kennis uitgebreid.

Samen met Mariska Bionda gaat hij de winkel in Egmond aan den Hoef 'bemannen'.

Van donderdag 7 juni tot en met zondag 10 juni zijn er speciale aanbiedingen om de opening van het filiaal te vieren. Zo zullen er op die dagen speciale aanbiedingen zijn bij zowel het filiaal in Egmond aan den Hoef als in Heiloo.

En omdat het graskaasseizoen net is begonnen, is er voor de eerste achthonderd klanten een hele speciale traktatie van graskaas. Kaashuis Tromp heeft Di Fiorentina bereidt gevonden iets heel speciaals te doen met graskaas.

De winkel in Egmond aan den Hoef is zeven dagen per week geopend. Maandag tot en met zaterdag van 8.00-18.00 uur en op zondag van 9.00-18.00 uur.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Tien vragen aan... Bert Goedkoop

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Nieuwer Amstel, het huidige Amstelveen. Heb daar mijn jeugd doorgebracht in een heel sportief gezin. En dat is ook de basis geweest voor mijn latere carrière als volleybalspeler en coach. Tijdens mijn studie naar Amsterdam verhuisd en als volleybalcoach in diverse landen gewerkt. Op wat latere leeftijd vader geworden en tien jaar geleden in Heiloo komen wonen. Voor de kinderen een ideale omgeving om op te groeien.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu dan hebben?
Ik ben een van de gelukkige mensen die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken. Na een carrière als professioneel volleybalspeler, heb ik als coach van zowel het nationaal dames als heren en beach volleybalteams diverse Olympisch Spelen mee mogen maken. En na deze ambitie vervuld te hebben nu terug naar de basis om met veel plezier groepen mensen uit Heiloo en omgeving bootcamplessen te geven.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik zou president Trump weleens willen ontmoeten om hem eens duidelijk te maken dat wij de aarde als een betere plaats moeten achterlaten voor onze kinderen. Maar omdat dit hoogstwaarschijnlijk kansloos is, zou ik een goed gesprek met Phil Jackson (basketbalcoach) willen hebben over hoe hij jarenlang mijn idool Michael Jordan heeft begeleid.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn mooiste jeugd herinneringen zijn de dagen met mijn vader vissen in de mooie polders van Noord- en Zuid-Holland. In weer en wind langs de poldersloten lopen op jacht naar snoeken.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Mijn geboorteplaats Amstelveen stond bekend als 'stadt im Grünen', maar valt in het niets vergeleken met Heiloo. Ondanks alle kritiek ervaar ik Heiloo als een prachtig groene plaats met veel natuur. De doorkijkjes naar de duinen vanuit de bosranden vind ikzelf de mooiste plekken.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Door al het fysieke werk tijden de bootcamplessen heb ik mijn slaapuurtjes hard nodig en is het niet verstandig mij daarin te storen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Om mijn energie daarop te richten waar dat effectief kan zijn en de rest te accepteren zoals het is. Zowel in mijn persoonlijk leven als mijn werk als coach is het niet altijd verstandig om perfectie na te streven. 'Controle the controleble and deal with the rest'. Het is voor mij elke dag weer een uitdaging om het streven naar perfectie los te laten en alle positieve dingen in het leven te zien.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik veel met de fiets op reis ben geweest en zo een groot deel van de wereld heb gezien en dat ik deze manier van reizen eenieder kan aanraden.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
"Ik vind democratie heel mooi, als we aan het eind van het overleg maar gaan doen wat ik wil" . Ik zou dus echt totaal ongeschikt zijn voor elke politieke functie. We mogen ons in Heiloo best wat meer bewust zijn van hoe vrij en rijk wij hier leven. Als grootste uitdaging zie ik de problemen met de overlast van het vliegverkeer. Zowel het geluid als de luchtverontreiniging zullen de komende jaren nog toenemen en zo invloed hebben op de kwaliteit van leven. Helaas zal de invloed van de plaatselijke politiek hierop waarschijnlijk heel gering zijn.

10. Persoonlijke vraag van Ank Stam aan Bert Goedkoop:
"Beste Bert, met heel veel plezier kom ik elke dinsdag naar de 'goodcamp' die door jou en Leonie met enorm veel enthousiasme wordt gegeven. Waar haal je de energie vandaan om dat elke keer (en bijna dagelijks!) met zo veel passie te doen?"
Beste Ank, bedankt voor de uitnodiging om deze vragen te beantwoorden en vooral om op jouw persoonlijke vraag antwoord te geven. De reden waarom wij vijf jaar terug begonnen zijn deze 'goodcamp' lessen te geven is om juist mensen zoals jou te ontmoeten. Naast de lessen voor alle leeftijden zijn de uurtjes bewegen voor de 'ouderen' in het bos en in de duinen heel gezellig. Het enthousiasme en energie die jullie komen brengen maakt het lesgeven heel aangenaam.

Ik geef de vragen door aan Jan Buitenhuis. Mijn vraag aan hem is:
Beste Jan, ik mag jou sinds een paar jaar bijna elke dinsdag trainen in het Heilooërbos. En van jouw positieve instelling ondanks je fysieke ongemakken kan elke topsporter nog wat leren. Daarnaast kom jij altijd handen tekort om iedereen gedag te zwaaien, jij lijkt wel het levend bevolkingsregister zoveel mensen ken jij bij naam. Mijn vraag aan jou is hoe je toch elke dag weer met zo'n positieve houding en plezier door het leven gaat.

Witte Kerk op woensdagen te bezichtigen

Foto: Beatfm (beeld uit dronefilm)

HEILOO - Het gaat goed met de Witte Kerk. Steeds meer mensen weten de weg te vinden naar de Witte Kerk, niet alleen voor recepties en concerten, ook voor trouwerij en uitvaart. Bovendien is de kerk in juni, juli en augustus op woensdag te bezichtigen tussen 11.00 en 16.00 uur. Van 12.00 tot 13.00 uur wordt het grote orgel bespeeld door bekende organisten uit Heiloo en de regio.

De renovatiewerkzaamheden aan kerk en toren hebben zeker aan het succes bijgedragen. De bouwkundige restauratie is vrijwel afgerond. De onderhoudsbeurt heeft een schitterend witte toren opgeleverd met een splinternieuwe goudglanzende haan. Compliment voor de gemeente. Terecht gaat de vlag op feestdagen weer uit.

De mogelijkheden voor onderhoudsinspectie zijn verbeterd. Meestal zijn dat voorzieningen die onzichtbaar zijn voor de bezoeker, maar bij de Open Monumentendagen, dit jaar op zaterdag 8 en zondag 9 september, is het mogelijk ook de bovenzijde van het tongewelf te bekijken. Loopbruggen hebben de veiligheid daar aanzienlijk vergroot.

Komende maanden zal de buitenkant van de kerk opnieuw in de verf worden gezet. Daarna staat de Witte Kerk er weer in volle glorie. Dit jaar worden plannen gemaakt voor de aanpassing van het interieur aan hedendaagse eisen. Uw ideeën zijn welkom: info@wittekerkheiloo.nl. Gedacht wordt aan de garderobe, sanitaire voorzieningen en vergadergelegenheid. Voorwaarde is dat de historische uitstraling en de uitstekende akoestiek behouden blijven. Zo is een eerste stap gezet in de richting van het motto: De Witte Kerk is voor ons allemaal.

Op de website www.wittekerkheiloo.nl vindt u meer informatie over de kerk en haar geschiedenis, evenals in het boek van Jaap de Graaf 'Meer dan 1000 jaar Witte Kerk in Heiloo'.

Speelplekken

HEILOO - Via deze weg willen wij aandacht vragen voor het tekort aan speelplekken voor jonge kinderen in Heiloo. Sinds een jaar wonen wij met veel plezier in Plan Oost. Vrijwel meteen viel het ons echter op dat er in de buurt bijna geen speelplekken voor jonge kinderen aanwezig zijn. In Plan Oost hebben we slechts een klein speelplaatsje aan De Laghe Weijdt kunnen ontdekken. Daarom hebben wij onlangs bij de gemeente (via info@heiloo.nl) een verzoek ingediend voor de aanleg van een nieuwe speelplaats in de groenstrook aan De Oostkanter, direct naast het reeds aanwezige voetbal- en basketbalveldje bij Het Oosthonk. Helaas werd ons verzoek afgewezen. Als reden gaf de gemeente aan alleen nog speelvelden aan te leggen in nieuwe uitbreidingswijken. Onze kinderen moeten maar op de aanwezige grasveldjes spelen. Wij betreuren deze reactie en vinden dit echt een gemiste kans! Want ook in de bestaande wijken van Heiloo komen steeds meer jonge gezinnen wonen en veranderen de behoeften van de inwoners. Tevens blijken jonge kinderen steeds minder te bewegen en slurpen zaken als televisie en computers meer tijd op dan gezond voor ze is. Een speelplek op korte afstand lijkt ons een goede manier om kinderen meer te laten bewegen en in contact te laten komen met kindjes uit de buurt! Overigens waren er in het verleden op diverse plaatsen speelplekken in Plan Oost aanwezig. Deze zijn grotendeels verwijderd (ook aan de door ons beoogde locatie aan De Oostkanter). Via een oproep op Facebook (Je bent Heilooër als...) kwamen veel reacties van bezorgde bewoners uit heel Heiloo binnen die ook tegen dit probleem aanlopen. Mocht het puur een geldkwestie zijn, dan zijn er vast mogelijkheden om dit gezamenlijk wel voor elkaar te krijgen met de hulp van plaatselijke bedrijven, sponsoren, scholen en/of door middel van een inzamelingsactie onder bewoners. Het zou toch fantastisch zijn als we dit project van de grond weten te krijgen in het belang van de jeugd van Heiloo?

Daarom via deze weg nogmaals een dringende oproep aan burgemeester en wethouders van Heiloo om aandacht aan dit probleem te schenken en om ons verzoek alsnog serieus in overweging te nemen!

Naam bekend bij de redactie, reageren kan via de Uitkijkpost.

Natuurlijke selectie

"Waarom speelt mijn zoon komend jaar niet in het selectieteam?" Dat is een veelgehoorde vraag van ouders deze periode. Waarom? Omdat in de komende weken de selectietrainingen voor aankomend jaar weer starten. Zenuwachtige kinderen, die in genummerde hesjes diverse trainingsoefeningen doen onder het speurende oog van trainers op zoek naar talent. "Die wel, die niet. Die is wel handig, maar loopt raar. Die is sterk, maar heeft geen inzicht en die heeft veel talent maar is een luie donder." Daarna volgt de teamindeling wat vaak resulteert in één selectieteam en alle andere zitten in de 'breedtesport', oftewel het afvoerputje waar je afhankelijk bent van enthousiaste ouders m.b.t. coaching en training. Vervolgens volgen urenlange en oeverloze discussies met ouders over die teamindeling omdat ze denken dat hun zoon de nieuwe Bovelander of Messi is. Pfff, jaarlijks weer een heel gedoe.

Maar is dit eigenlijk wel de juiste weg? Jarenlang is er geroepen dat de beste manier om beter te worden is om zo vroeg mogelijk te selecteren (vanaf 7 à 8 jaar) en zo veel mogelijk te trainen ( 2 à 3 keer in de week). Nu zie je weer een andere trend, sportbonden die openlijk aangeven dat selecteren op jonge leeftijd toch niet altijd het beste is en dat veel trainen voor kinderen onder de 12 toch ook niet altijd loont.

Zou het niet beter zijn een wat meer 'natuurlijke' selectieprocedure toe te passen? De oplossing is niet zo moeilijk. Houd de teams bij elkaar en bied extra trainingen aan voor degenen die willen. Er zijn genoeg kinderen die heel graag veel willen trainen en altijd de beste willen zijn, maar er zijn ook laatbloeiers die nu nog willen spelen met vriendjes en sport er 'leuk bij doen'. Moet je die nu dan al afschrijven?

Maar ja, zo ver zijn we nog niet, dus ook mijn zoons gaan komende weken weer de genummerde hesjes aantrekken en zenuwachtig naar de selectietraining en hopen dat ze erbij zitten. En Hockeyvader zelf? Ook selectie, alleen bij de oude mannen wordt de selectie niet op het veld maar aan de bar bepaald. www.hockeyvader.nl - www.facebook.com/hockeyvader

Kringloopwinkel Keer op Keer

George Tervoort en Antoinette Bontje. Foto: Natalie Bottemanne

Vanaf 2 oktober in Limmen

Industrieterrein Oosterzij 17, Heiloo

Website: www.stichtingxopx.wordpress.com

E-mail: stichtingxopx@hotmail.nl

Telefoon: 072-5325962

Openingstijden: dinsdag en donderdag 10.00 - 15.00 uur, zaterdag 10.00 - 14.00 uur

Nieuw adres per 2 oktober 2018: Rijksweg 127, Limmen

Kringloopwinkels stijgen nog steeds in populariteit. Was het in eerste instantie vooral interessant voor mensen die weinig te besteden hadden, inmiddels is het hip en in trek bij een veel grotere groep. Het is een uitdaging om net dat ene unieke object te vinden of gewoon lekker te struinen in het ruime aanbod van grote en kleine spullen. Kringloopwinkel Keer op Keer werd zeventien jaar geleden in Heiloo opgericht door onder meer Monique Witkamp. Monique: "Wij zijn een stichting en alle winst wordt uitgekeerd aan goede doelen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een team van vijftig vrijwilligers waar we heel trots op zijn." De winkel startte nabij het station, maar verhuisde na een aantal jaren naar industrieterrein Oosterzij. Na twaalf jaar op dit adres wordt de winkel binnenkort voortgezet in Limmen.

Van Heiloo naar Limmen
"We wisten al heel lang dat we een keer zouden moeten verhuizen," vertelt George Tervoort. George is reeds zes jaar betrokken bij de stichting en maakt deel uit van het bestuur. Hij vervolgt: "We hadden een tijdelijke vergunning van de gemeente voor vijf jaar. Dat is twaalf jaar geworden. Er komt meer bewoning rondom deze plek en omdat onze winkel onder detailhandel valt is een andere locatie gewenst." Het vinden van een geschikt pand was niet eenvoudig. Het voormalige pand van JohWin op de Rijksweg bleek echter een schot in de roos. George: "Het is een zeer goede locatie, 800 vierkante meter, goed bereikbaar en met voldoende parkeergelegenheid. We gaan ervan uit dat huidige en nieuwe klanten ons straks weten te vinden."

Volledige opbrengst naar goede doelen
De stichting is dankbaar voor alle, gebruikte en nieuwe, spullen die worden ingebracht. Met de opbrengst uit de verkoop, maar ook met de spullen zelf, worden veel mensen en goede doelen blij gemaakt. Antoinette Bontje is al zestien jaar werkzaam bij Keer op Keer en vertelt: "Elke week schenken we een bedrag van € 250,-, de zogenaamde 'Opkikker', aan een vereniging of organisatie in Heiloo of de directe omgeving." Drie à vier keer per jaar komt de goededoelencommissie bij elkaar om alle aanvragen te beoordelen. Deze doelen zijn landelijk, in Europa of in de Derde Wereld. Keer op Keer keert jaarlijks tussen de € 30.000,- en € 40.000,- uit. Daarnaast gaan er maandelijks onder andere drie à vier pallets met spullen naar Roemenië en in de winter wollen dekens en kleding naar Letland. Kleding en oud ijzer dat niet aan de particulier te verkopen is brengt voor de stichting ook nog wat op bij derde partijen.

Vrijwilligers welkom
Keer op Keer bestaat momenteel uit een team van vijftig vrijwilligers. Er is nog plaats voor nieuwe, leuke, positief ingestelde vrijwilligers, jong en oud, die van aanpakken houden. Heb je zin om het team voor minimaal een dag(deel) te komen versterken? Mail dan naar stichtingxopx@hotmail.nl voor een vrijblijvend intakegesprek.

2 halen, 1 betalen
De winkel in Heiloo is tot en met 22 september open. In het kader van de verhuizing zijn er leuke acties. Deze week is het '2 halen, 1 betalen' bij al het speelgoed. Volgende week geldt dat voor alle dvd's, cd's en lp's. Van 24 t/m 30 september is Keer op Keer gesloten. Vanaf 2 oktober heten wij iedereen van harte welkom in Limmen. Zaterdag 6 oktober is de feestelijke officiële opening.

Brandweer bezoekt kleuters CBS de Duif

Foto: aangeleverd

HEILOO - De leerlingen van de groepen 1-2 van basisschool de Duif werken al een aantal weken aan het thema 'brandweer'. De huishoek is omgetoverd tot brandweerkazerne en in de hal staat een brandweerwagen om in te spelen. Op donderdag 31 mei bezocht de vrijwillige brandweer van Heiloo de school. Drie brandweermannen en een brandweervrouw vertelden in de groepen over hun werk, kleding, gereedschap en zuurstofmaskers. En op het plein stond een bluswagen die de leerlingen uitgebreid mochten bekijken.

Uitreiking cheques door Rotary

Vertegenwoordigers van de scholen en VluchtelingenWerk. STiP Fotografie

HEILOO - Woensdagavond reikte de Rotary cheques uit aan de scholen en VluchtelingenWerk naar aanleiding van de donaties vanuit de PCC Maalwaterrun. VluchtelingenWerk mocht een cheque van € 1500 in ontvangst nemen en tien verschillende basisscholen uit Heiloo konden rekenen op een cheque voor 'Sport at school' lessen.

Deelnemers
Zondag 15 april, een mooie zonnige dag. Een Bambinirun, vier hardloopafstanden en drie prachtige wandelroutes door Heiloo. Dit jaar deden 597 leerlingen van de basisscholen mee aan de PCC Maalwater Run, 76 meer dan in 2017. De organisatie denkt dat er dit jaar in totaal rond de 900 deelnemers meegedaan hebben.

VluchtelingenWerk
De cheque van € 1500 zal worden gebruikt voor yogalessen voor vrouwen. Voor de kleine kinderen, die niet naar buiten kunnen, zullen leuke activiteiten georganiseerd worden in samenwerking met de buurtsportcoach. Met jongeren wil VluchtelingenWerk met een boot gaan varen en zwemmen in Het Baafje. Ook worden er activiteiten met vrouwen georganiseerd op Vrouwendag.

VluchtelingenWerk ontvangt een cheque van 1.500,00 van de Rotary. V.l.n.r. Mirte van Lingen (Rotary), Jeannette de Groot en Bekas Illias (VluchtelingenWerk). STiP Fotografie
Anouk Vennik (Springschans) ontvangt uit handen van Mirte van Lingen (Rotary) de prijs voor 'DE' school welke meedeed aan de PCC Maalwater Run. STiP Fotografie

Zomerkamp
Vorig jaar heeft Rotary Sportfonds een cheque uitgereikt aan Jongerenwerk. De cheque was bedoeld voor het organiseren van een zomerkamp voor kinderen die niet op vakantie gaan. Indien het zomerkamp in 2018 een succes is wil de Rotary ook geld voor een zomerkamp in 2019 beschikbaar stellen. Jongerenwerker Maarten van der Molen: "Het zomerkamp wordt dit jaar gehouden in de eerste week van de zomervakantie. Een plek is nog niet helemaal rond, maar wij denken het kamp te gaan houden op de plaats van de ijsbaan. Het zomerkamp is bedoeld voor kinderen van groep drie tot en met groep acht van de basisschool. De kinderen zijn van maandag tot en met vrijdag op kamp maar slapen gewoon thuis." Inmiddels zijn er al kinderen aangemeld. Jongerenwerk, de buurtsportcoach en vele vrijwilligers zijn hard bezig om er een succesvol zomerkamp van te maken.

Scholen
Tien basisscholen deden mee aan de PCC Maalwater Run. De scholen konden door mee te doen 'Sport at school' lessen verdienen. Er werd gekeken hoeveel leerlingen per school meededen en aan de hand van dat aantal kreeg een school een hoeveelheid lessen cadeau. Voor het derde achtereenvolgende jaar was de Springschans 'DE' school. Van de Springschans deden de meeste leerlingen mee. Bij het berekenen van het percentage werd rekening gehouden met de grootte van de school ten opzichte van het aantal leerlingen van de school die hebben meegelopen.

Veel leerkrachten vertelden dat de 'Sport at school' lessen door de verenigingen fantastisch georganiseerd zijn, goed in elkaar zitten en voor de leerlingen heerlijk zijn om te doen. Voor de scholen is dit een supergemotiveerde drive om volgend jaar weer met veel leerlingen mee te doen aan de PCC Maalwater Run.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Bindweefselmassage, de workout voor je huid!

Bij Spa-specialist Edith is uw huid in goede handen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zonder botox en operaties een stevigere huid en minder (diepe) rimpels? Het kan! Bij NR78 zijn we altijd op zoek naar verbetering. We willen onze gasten alles kunnen bieden op het gebied van haar en schoonheid. Dit doen wij het liefst op de natuurlijke manier, omdat we geloven dat dit de mooiste resultaten biedt. Zo kunt u nu ook bij onze Spa-specialist Edith terecht voor onder andere een bindweefselmassage.

Bindweefsel. De naam zegt het al: weefsel dat verbindt. Een bindweefselmassage is niet zomaar een intensieve massage. Bindweefsel verbindt, ondersteunt en beschermt de organen, gewrichten en spieren. Deze massagetechniek heeft als doel de huidconditie blijvend te verbeteren en gaat de strijd aan met verschillende huidproblemen. Veel meer dan alleen een ontspannen massage dus. En voor iedereen geschikt!

De huid wordt krachtig gemasseerd, waardoor er een prikkel wordt gegeven aan het onderhuidse bindweefsel. Hierdoor wordt de huid aangezet tot vernieuwing en wordt de doorbloeding verbeterd waardoor verjonging van de huidstructuur plaatsvindt.

De voordelen van een bindweefselmassage:
Stralende en gezond uitziende huid
Verjonging van de huidstructuur en een mooie teint
Het bindweefsel wordt verstevigd, voor een stevigere huid
De huidconditie wordt verbeterd, waardoor bijvoorbeeld ook acne vermindert
Vermindert rimpels, lijntjes en littekens
De toevoer van voedingsstoffen en zuurstof neemt toe
Stressvermindering

Na één behandeling is het resultaat al zichtbaar! Om het beste resultaat te behalen zijn meerdere behandelingen nodig. Afhankelijk van de huidconditie en het uiteindelijke doel zal het aantal behandelingen worden bepaald.

Een bindweefselmassage kan altijd in combinatie met een andere behandeling! Dit geeft nóg mooiere resultaten!

Wilt u een afspraak maken of meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag bij het vinden van de juiste behandelingen, passend bij uw wensen en behoeften.

NR78                                                 Openingstijden:
Stationsweg 78a                         maandag 12 – 18 uur
1851 LM Heiloo                                dinsdag t/m vrijdag 9 – 18 uur
telefoon (072)5330502                 zaterdag 9 – 17 uur
e-mail: info@nr78.nl                         zondag gesloten

'Easyslim.nu: afslanken anno 2018'

Foto: aangeleverd

LIMMEN – "Easyslim.nu gaat veel verder dan afslanken," aldus Karin van Twuyver, sinds 1 november 2017 eigenaresse van Easyslim.nu Limmen.

Karin is in november 2017 gestart met één behandelkamer en vanwege de enorme drukte is er nu een tweede behandelkamer bijgekomen. "We zien veel mensen die eerder al verschillende afslankmethodes hebben geprobeerd, sceptisch binnenkomen. Zij merken echter al snel dat Easyslim.nu werkt!"

Sinds de introductie van Easyslim.nu in 2015 door Karin Hut, zijn er inmiddels al 45 franchisevestigingen in Nederland. Wegens het grote succes gaat Easyslim.nu binnenkort ook de grens over naar Duitsland.

Karin: "Ons sterke punt is, dat mensen zich niet aan een of ander crashdieet hoeven te houden. Onze klanten liggen ontspannen op de behandeltafel, terwijl het apparaat het werk doet. Zo simpel is het. Via ultrasound worden de vetcellen geleegd en tegelijkertijd worden de spieren middels elektrostimulatie getraind, zonder kans op blessures. Hierdoor gaat het afslanken erg snel! Easyslim.nu is laagdrempelig, niet alleen voor mensen die dat laatste extra randje niet weg krijgen, maar ook voor mensen die niet meer actief kunnen of willen sporten. Ook helpt het bij cellulite en maakt het een slappe huid weer mooi strak."

"Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van iemands eigen doel. Dat is voor iedereen anders, dat maakt het werk ook zo leuk," vertelt Karin enthousiast. Het is prachtig om te zien hoe onze klanten met de week slanker worden en meer zelfvertrouwen krijgen!"

Nieuwsgierig geworden? Vanwege de opening van een tweede behandelkamer kun je nu een intake & proefbehandeling inplannen voor € 39,00 in plaats van € 69,00.

Easyslim.nu Limmen, Telefoon: 06-85852603, voor informatie www.easyslim.nu

Brand in schuur aan Rechte Hondsbosschelaan

De brandweer zette een hoogwerker in om de brand op de Rechte Hondsbosschelaan te blussen. Foto: Gertjan Zeeman

HEILOO - Vrijdag 1 juni woedde er tegen 14.30 uur een grote brand in een leegstaande schuur achter een woning op de Rechte Hondsbosschelaan in het centrum van Heiloo.

De Veiligheidsregio raadde uit voorzorg omwonenden aan om ramen en deuren gesloten te houden. Ook omstanders werden verzocht om op afstand te kijken naar de brand. Korpsen uit de regio assisteerden bij deze brand en hebben het overslaan naar de voorgelegen woning weten te voorkomen. Rond 16.00 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer heeft metingen verricht in de omgeving. Hieruit bleek dat de rookverspreiding minimaal was. De politie doet nader onderzoek naar het ontstaan van de brand.

Vanaf de jaren '30 werd de Uitkijkpost in het pand aan de Rechte Hondsbosschelaan gedrukt en verspreid. Het bedrijf is zo'n 25 jaar geleden verhuisd naar De Hoefsmid in Heiloo en is nu gevestigd in het WBC-gebouw op Landgoed Willibrordus.

Oef, wat warm!

Puk zoekt verkoeling... Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Kinderopvang Kits Oonlie wordt gewerkt met het Voor- en Vroegschools Educatieprogramma (VVE) Uk & Puk. Uk & Puk besteedt veel aandacht aan spraak- en taalontwikkeling. Alle activiteiten stimuleren de mondelinge taalvaardigheid en de woordenschat aan de hand van thema's.

Het is nog geen zomer, maar wat is het lekker weer. Dit heerlijke weer past goed bij het thema van deze periode: 'Oef, wat warm!' De kinderen maken samen met de medewerkers ijsklontjes en er worden ijsjes verkocht in de ijscohoek. De kinderen helpen handpop Puk afkoelen en spelen het verhaal na van Floortje, het varken dat afkoeling zoekt in het water. De kinderen experimenteren buiten ook met voorwerpen in een grote bak met water. Welke spulletjes blijven drijven en welke zinken?

Wilt u meer informatie over Uk & Puk of een rondleiding in een van de vestigingen van Kits Oonlie? Neem gerust contact op, 072-5323576, info@kits-oonlie.nl.

Kunstparade Heiloo 2018: kunst in het hele dorp

Houten beelden van Anja Jonker, te zien op het Kunstplein in het PCC, de Dors 2, Heiloo Foto: aangeleverd

HEILOO – Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juni – dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur – vindt opnieuw de fameuze Kunstparade Heiloo plaats op allerlei plekken in het dorp. Op wandel- of fietsafstand vindt u op maar liefst 25 locaties beeldende kunst van meer dan 90 kunstenaars. Een groot en enorm divers aanbod waar elke kunstliefhebber zijn hart aan op kan halen.

Behalve uiteraard op de bekende plekken als de Witte Kerk, de Cultuurkoepel en het Kunstplein in het P.C.C., zijn het ook de kleinere expositielocaties waar veel te beleven en te ontdekken valt. De Kunstparade biedt een unieke gelegenheid om bij een aantal plaatselijke kunstenaars thuis in hun atelier op bezoek te gaan.

Zo toont Magda Bakker haar schilderijen met veel bloem- en fruitwerk 'bij Magda thuis' aan de Wentholtlaan 12, en opent Maartje van Egmond haar Atelierstudio aan de Nijverheidsweg 29 om haar kleurrijke expressionistische werken aan het publiek te laten zien.

Hetty Pirovano exposeert samen met haar nichtje Angela Noort beelden en schilderijen in haar prachtige atelier aan de Heerenweg 226. In het Aloysiusgebouw, de bijzondere rechtervleugel van het Willibrordus Business Centrum aan de Kennemerstraatweg, is Brigitte Vermij te gast met haar acrylschilderijen die op de natuur zijn geïnspireerd.

De Verhalenkamer op het Landgoed Willibrordus hangt tijdens de Kunstparade vol met buitengewoon expressieve kunst van GGZ-cliënten.

In het P.C.C., waar op het Kunstplein allerlei kunst wordt tentoongesteld die niet kan worden opgehangen, zoals sieraden en beelden, is dit jaar ook een bijzondere expositie met kunst van leerlingen. Zij tonen met gepaste trots zelf ontworpen schoenen, schilderijen en 'steden in doosjes'.

Maar er valt nog veel meer te genieten tijdens de Kunstparade Heiloo op 22, 23 en 24 juni. Het complete overzicht van alle deelnemende kunstenaars vindt u op de website www.kunstparadeheiloo.nl.

Opkikkers voor de maand mei

Toneelgroep Toemaar vermaakte het publiek. Foto: aangeleverd

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van € 250 aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand mei zijn gegeven aan Vogelvereniging Kleurenpracht in Heiloo, Schaakvereniging Oppositie Heiloo, De Houtduif dagbehandeling in Alkmaar (bijdrage voor de aanschaf van een duofiets) en Wijkvereniging Plan Oost in Heiloo.

Ook Evean Thuiszorg in samenwerking met het Trefpunt in Heiloo ontving een van de Opkikkers. Een verslagje:

"Zondag 6 mei, een prachtige zonnige dag. Vooral voor de oudere bewoners van Heiloo. Toneelgroep Toemaar uit Egmond aan Zee heeft een geweldige middag neergezet met stukjes en liedjes uit de tijd van Annie M.G. Schmidt, zoals bijvoorbeeld 'Ja zuster, nee zuster'. Ook nam de groep ons mee op reis naar Engeland, Frankrijk, Oostenrijk en Rusland. Geweldig… en iedereen zong mee! Keer op Keer, onze dank is groot voor deze middag."

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Wildkamp 10 jaar gevestigd in Heiloo!

HEILOO - Het Wildkamp filiaal in Heiloo viert van maandag 11 tot en met zaterdag 16 juni het tienjarig jubileum. Op deze dagen zijn klanten van harte welkom om dit jubileum aan De Hoefsmid 7 in Heiloo de te vieren. Wildkamp Heiloo biedt door middel van deskundig advies op het gebied van techniek, al tien jaar lang de juiste oplossingen aan professionals.

Techniek voor professionals
Wildkamp is een technische groothandel met meer dan 100.000 technische artikelen uit voorraad leverbaar. Het is een familiebedrijf dat al meer dan 45 jaar de techniek in dienst van mensen stelt. Inmiddels heeft Wildkamp 46 filialen in heel Nederland. Mede dankzij vakkundig advies en een breed assortiment werkt Wildkamp samen met particulieren en ondernemers uit verschillende sectoren.

Investeren in de toekomst
Zowel op het gebied van producten als op het gebied van klantrelaties hecht Wildkamp veel waarde aan het toekomstperspectief. Daarom investeert Wildkamp veel in duurzame producten die bijdragen aan een betere toekomst, zoals ledverlichting en regenwaterinfiltratie. Omdat de klant bij Wildkamp centraal staat, wordt er ook veel geïnvesteerd in een duurzame en sterke relatie met de klant.

Welkom bij Wildkamp
Tijdens deze feestelijke dagen profiteren bezoekers van aanbiedingen, demonstraties en natuurlijk taart. Tevens zijn er speciale jubileumacties en staat er een hapje en drankje klaar bij Wildkamp Heiloo aan de Hoefsmid 7.

Wildkamp Heiloo
Hoefsmid 7
1851 PZ Heiloo
Telefoon: 072 – 532 31 33
E-mail: heiloo@wildkamp.nl
www.wildkamp.nl

De wereld rond met Muziek- en Dansschool Heiloo

HEILOO - Leerlingen en docenten van Muziek- en Dansschool Heiloo geven op donderdag 14 juni een concert in de Witte Kerk van Heiloo. Thema van het concert is 'Muziek rond de Wereld'.

Tijdens het concert wordt er muziek gespeeld uit diverse landen en werelddelen. Het belooft een zeer gevarieerd programma te worden. Niet alleen doordat de muziek uit alle windstreken komt, maar ook is er een grote diversiteit aan instrumenten, die door jong en oud worden bespeeld!

Zo klinkt er muziek uit o.a. Afrika, Schotland, Colombia, Peru, Japan, Duitsland, Italië en Zuid-Amerika. De muziek, bestaande uit zowel solo's, duo's en trio's, wordt gespeeld op blokfluit, dwarsfluit, gitaar, harp, klarinet en viool. Ook wordt er gezongen.

Het concert wordt afgesloten door een docentenband. Zij spelen Italiaanse filmmuziek zoals o.a. de thema's van de films 'La cinema Paradiso' en 'La vita è bella.

Donderdag 14 juni, 20.00 uur in de Witte Kerk in Heiloo. Kom je ook? De entree is gratis!

Rommelmarkt Werkendelslaan

HEILOO - Zondag 17 juni van 10.00 tot 15.00 uur bent u weer van harte welkom op de gezelligste rommelmarkt van Heiloo met bijna 100 plekken. Deze markt vindt plaats in de Werkendelslaan tussen de huisnummers 31 en 61. De buurtbewoners hebben allemaal hun zolder en garage weer leeggehaald zodat er voor ieder wat wils is. Ook dit jaar is er weer livemuziek, een buurtbistro, een crêpekraam, popcorn en voor de kinderen een springkussen en schminken. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via rommelmarktwerkendelslaan@hotmail.com.

Tweede prijs voor Eensgezindheid

Eensgezindheid 'in actie' op Schiermonnikoog. Foto: aangeleverd

HEILOO – Het afgelopen weekend is muziekvereniging Eensgezindheid naar het 61e Muziek- en Zangfestival geweest op het mooie eiland Schiermonnikoog. Zij behaalden daar onder leiding van haar nieuwe dirigent Frank Bollebakker met het muziekstuk 'The Witch and the Saint' een mooie tweede prijs.

De juryleden waren de broers Jacob en Jan de Haan, twee in de harmonie- en fanfarewereld zeer bekende componisten. Zij gaven totaal in 77 punten voor de verschillende onderdelen waarop gejureerd werd. Naast een beoordeling op samenspel, dynamiek en zuiverheid werd er ook advies gegeven over de onderdelen intonatie en klankverhouding, waarop het orkest zich de komende tijd moet gaan verbeteren.

TC Heiloo United in actie voor KWF met familiedag en statiegeld

HEILOO - In de maand juni steunt TC Heiloo United het KWF. Samen met Tennis4life en 20 andere tennisverenigingen komt TCHU in actie. Het doel is om geld in te zamelen dat rechtstreeks ten goede komt aan onderzoek naar kanker. Naast een statiegeldactie waar heel Heiloo aan mee kan doen, organiseert TC Heiloo United op zondag 24 juni een tennismiddag voor jong en oud(er).

De tennismiddag staat in het teken van de uitdagingen op en rond de tennisbanen. Op deze dag kunnen leden en niet-leden aan tennisgerelateerde challenges meedoen. We hebben bijvoorbeeld een snelheidsmeter (wie heeft de hardste service?), ballenkanon en beachtennis (heerlijk zomers!). Daarnaast is er een springkussen en een loterij met prachtige prijzen.

Je schrijft in als team, waarbij ieder team uit kinderen en volwassenen bestaat. De middag is voor iedereen, lid of geen lid, met en zonder tenniservaring. Neem vooral je opa en oma, vader en moeder, broer of zus en vriend of vriendin mee! Inschrijven kan nu al via www.tcheiloounited.nl. De kosten bedragen € 5 per deelnemer. Alle opbrengsten gaan direct naar het KWF.

De statiegeldactie werkt heel eenvoudig. De hele maand juni lever je jouw statiegeldflessen in bij Albert Heijn in 't Loo en het statiegeldbonnetje doe je in de bus bij het inzamelpunt. LET OP: Albert Heijn Het Hoekstuk doet ook mee aan de actie, maar in tegenstelling tot eerdere berichten pas in juli. Je kunt je flessen ook inleveren bij TC Heiloo United.

Mocht het nou zo zijn dat je geen lege flessen hebt maar wel wilt bijdragen aan de actie, dan kan dat via de site van het KWF: acties.kwf.nl/tcheiloounitedtennis4life2018.

Eva Rovers en tachtig Rotaryclubs uit Noord-Holland komen naar de Cultuurkoepel

HEILOO - Ieder jaar werken Rotaryclubs met een thema. Dit jaar is dat 'Maak het Verschil!' Op zaterdag 9 juni vertellen de clubs aan elkaar en aan iedereen die dat wil weten hoe ze het verschil hebben gemaakt. Dat wordt een bonte verzameling van projecten, die ergens in Noord-Holland of in de wereld iets hebben bijgedragen aan het verbeteren van de omstandigheden. De inspirerende activiteiten worden voornamelijk via de kraampjes gedeeld. Maar er zijn ook korte plenaire presentaties die voor de bezoekers een gidsfunctie hebben. Het projectiescherm wordt gebruikt om in een continue stroom beelden van de projecten en activiteiten te tonen.

De afsluiting wordt verzorgd door Eva Rovers. De titel van haar voordracht is 'Effectief veranderingen tot stand brengen'. Zowel in het bedrijfsleven als daarbuiten bestaat de wens om veranderingen aan te brengen in de manier waarop we nu met elkaar omgaan. In haar laatste boek 'Practivisme', een handboek voor heimelijke rebellen geeft ze hints die de lezer aan het denken zetten. Alleen al door naar haar te luisteren zal het voor iedereen die een bezoek aan de Cultuurkoepel brengt een waardevolle belevenis zijn!

Het programma start op 9 juni om 9.30 uur, de toegang is vrij. Er is koffie en meer. Om de catering met uw komst rekening te laten houden is een mailtje naar rotaryclubheiloo@gmail.com gewenst.

Expositie WBC

La Vie en Roze. Foto: Annemiek van der Werff

HEILOO - Vanaf eind mei tot eind juli exposeert een tweetal kunstenaars in het Willibrordus Business Centrum in Heiloo.

Cassandra Bertels
Cassandra woont in Heiloo en is organisatiepsycholoog. Schilderen en tekenen maakte echter altijd deel uit van haar leven. In 2010 is zij toegelaten op de kunstacademie in Haarlem. Zij heeft het vak Modern Schilderen gevolgd. De tentoonstelling laat zowel oud als nieuw werk zien van Cassandra. Het vrije gebruik van verf en een losse toets zijn kenmerkend voor haar werkwijze. Daarnaast is in het merendeel van haar werk veel contrast tussen donkere en lichte kleuren te zien.

Straatfotografe Annemiek van der Werff
Na werkzaam geweest te zijn in de reclame is zij inmiddels ruim 15 jaar enthousiast bezig met fotografie. Vanaf het begin was het duidelijk dat straatfotografie haar passie is. Zij doet niets liever dan door een stad zwerven en zich laten verrassen door wat er zoal op haar pad komt. Het blijft een uitdaging de schoonheid van het alledaagse te laten zien, nooit geregisseerd. Haar favoriete onderwerp: mensen!

Het Willibrordus Business Centrum is van maandag tot en met vrijdag geopend voor publiek tussen 09.00 en 17.00 uur.

Wandelen rond Breukelen met Nivon Heiloo

Prieel langs de Vecht. Foto: Fred Mulder

HEILOO - Traditiegetrouw sluit Nivon Heiloo het seizoen af met een 'Wandeling over Gras'. Deze wandeling is door omstandigheden verschoven naar zondag 10 juni. De wandeling is zo'n 14 kilometer met station Breukelen als vertrekpunt. Een zeer afwisselende wandeling langs het Amsterdam-Rijnkanaal met de Utrechtse Vecht met haar polders en buitenplaatsen. Daarbij worden stukken gelopen over grasdijken, vandaar het 'wandelen over gras'!

Vertrek op 10 juni met de trein van 08.56 uur vanaf station Heiloo. Met een overstap in Uitgeest is de aankomst om 10.19 uur op station Breukelen. Vandaar wordt naar het centrum van Breukelen gewandeld voor een koffiepauze. De wandeling gaat verder langs kasteel Gunterstein en de Proosdijpolder.

Het is de bedoeling dat u zelf drinken en een lunchpakket voor onderweg meeneemt. Na aanmelding krijgt u in de week voor de wandeling nog de juiste treintijden en eventuele verdere informatie via e-mail of andere wijze toegestuurd. Voor deze wandeling worden geen kosten door ons gevraagd.

Ons motto: de wandeling gaat altijd door! U kunt zich opgeven bij Reina Mulder, tel. 072 5333127 of info@nivonheiloo.nl

Ga je mee op avontuur langs de waterkant?

Foto: aangeleverd

HEILOO - Benieuwd wat er allemaal bij jou in de sloot leeft? Kom alles te weten over het waterleven in de Nederlandse sloten tijdens de IVN Slootjesdag op zondag 10 juni 2018 bij het Maalwater in Heiloo!

IVN Noord-Kennemerland en KNNV regio Alkmaar nemen kinderen van 4 tot 12 jaar (samen met hun (groot)ouders) mee op ontdekkingsreis in een doodgewone sloot. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Onder begeleiding van de natuurgidsen worden de kinderen gestimuleerd om lekker te gaan 'scharrelen' langs de oevers van het water.

De IVN Slootjesdag 2018 is op zondag 10 juni van 10.00 tot 16.00 bij Het Maalwater, aan de zuidwestelijke zijde van het park, achter Het Baafje en De Rietvink. De locatie is eenvoudig te bereiken, o.a. via de parkeerplaats van zwembad Het Baafje.

Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

Tijdens de ontdekkingsreis word je meegenomen in de onderwaterwereld van de sloten. Lekker de natuur in en speuren met een schepnetje. Dit jaar worden ook de waterdiertjes geteld die je in de sloot tegenkomt. Vergeet bij deze activiteit ook vooral niet om je laarzen mee te nemen!

Opgeven voor de Slootjesdag is niet nodig, en de activiteiten vinden doorlopend plaats. Dit evenement wordt ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente Heiloo.

"Niet zeuren, want iedereen pakt weleens een vliegtuig"

BUCH - Hoewel het aantal klachten over vliegtuiglawaai in Heiloo, Bergen, Castricum en Uitgeest de laatste maanden is toegenomen, zijn de klagers slechts beperkt 'hoorbaar' op social media. Vooral inwoners die geen last hebben van het vliegtuiglawaai reageerden op de vraag van de Uitkijkpost om over hun ervaringen te vertellen.

Op Facebook is van een toenemend aantal klagers weinig te merken. Veel mensen laten weten niet te houden van hypocrisie. "Niet zeuren, want iedereen pakt wel eens het vliegtuig, ook de klagers", luidde hun verweer op 'Je bent Heilooër als…' en 'Je bent Egmond-Binner als…'. Iemand schrijft: "Als je in een vliegtuig zit, dan ben je ook niet bang dat de mensen beneden wakker worden". Iemand anders laat weten: "Ik ben nog nooit 's nachts wakker geworden van een vliegtuig". Ze krijgt bijval van een inwoner die via een app op haar computer ziet dat er te veel laagvliegende vliegtuigen overkomen. "Als je daar een app voor nodig hebt, dan zal de overlast wel meevallen". Een andere Facebookbezoeker ondervindt geen hinder van vliegtuigen, maar des te meer van auto's op de Kennemerstraatweg en de A9. Andere internetgebruikers noemen het vliegverkeer "onmisbaar voor onze economie" en "een onvoldrongen feit". "Tata steel en Schiphol bestaan nou eenmaal. Als je hier woont, dan kies je daarvoor. Zo niet, verhuis dan maar naar Groningen of zoiets. Alleen is daar geen baan te vinden." Sommige Heilooërs zijn zelfs blij met de vliegtuigen. Enkele reacties op een rijtje: "Mooi al die lichtjes in de lucht", "hoe groter hoe mooier", "geweldig om te zien hoe zo'n vliegtuig in de lucht blijft hangen" en "een 747 over mijn huis is indrukwekkender dan een overvliegende spreeuw". Een andere dorpsgenoot maakt er al helemaal iets moois van: "Als ik 's nachts wakker word van de vliegtuigen, dan weet ik zeker dat er meer mensen aan het werk zijn, heerlijk!"

Luchtwegen en longen
Toch blijkt uit onderzoek van de GGD Hollands Noorden dat de slaapverstoring door vliegverkeer veel ernstiger is dan uit berekeningen van het ministerie blijkt. Een Facebookgebruiker die wel last heeft van vliegtuiglawaai kan dat beamen. Hij schrijft: "Ik sta om drie uur 's nachts op en word gek van al die vliegtuigen. Het lijkt wel of er ieder jaar meer bijkomen." Een inwoonster van Egmond aan den Hoef ziet de vliegtuigen vaak en laag over haar dorp vliegen. "Soms wel om de drie minuten. Ik stoor mij hieraan, vooral overdag. De vliegtuigen draaien vaak bij IJmuiden, met soms een gierend geluid. We vlogen trouwens zelf een keer laag over de vuurtoren en de Slotkapel, vanuit de lucht kon ik mijn eigen tuin inspecteren. Een prachtig gezicht, maar vanaf de grond vind ik het geen gehoor." Een Heilooër, die af en toe de kerosinelucht ruikt, ziet vooral de uitstoot van fijnstof als gevaar voor de volksgezondheid. "Het is slecht voor luchtwegen en longen en het tast je immuunsysteem aan. Let maar op: het aantal gezondheidsproblemen gaat hierdoor toenemen." Ook een andere inwoonster uit Heiloo schrijft over de uitstoot van CO2 met als gevolg de zeespiegelstijging en grote overstromingen in de toekomst. Economisch belang is hieraan ondergeschikt, vindt ze. "Pas als de laatste rivier vergiftigd is en de laatste boom is omgehakt, zal blijken dat we geld niet kunnen eten."

<<<<Kader>>>>

Reden toename klachten
De oostelijke aanvliegroute van en naar Schiphol is sinds 2015 in de nachtelijke uren niet meer in gebruik vanwege veiligheidsredenen. Hierdoor vliegt een groter aantal vliegtuigen over de BUCH-gemeenten dan voorheen. Dit verklaart mede het toenemende aantal klagers, vertelde Schiphol-woordvoerder Sandro Broeke van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) vorige week in de Uitkijkpost. Een andere oorzaak is dat de Polderbaan meer dan voorheen voor landingen wordt gebruikt. De meeste vliegtuigen die over de BUCH-gemeenten vliegen, gebruiken de Polderbaan om te landen. Dit verklaart de toename van het aantal klagers, evenals de beperkte vlieghoogtes. De vliegtuigen die op de Polderbaan willen landen, vliegen overdag op minimaal 600 meter boven de dorpen en 's nachts op ten minste 900 meter.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Dick Slagter, een halve eeuw avondvierdaagse

Adri en Dick Slagter na binnenkomst op de laatste avond. STiP Fotografie

HEILOO - Vrijdagavond kwam er een eind aan vier dagen lopen door Heiloo. Voor Dick (75) en Adri (71) Slager een bijzondere avond. Het was namelijk de vijftigste keer dat Dick zijn medaille op mocht halen. Adri heeft de vierdaagse minder vaak gelopen, zij haalde haar vijfentwintigste medaille op.

Dick is begonnen met het lopen van de avondvierdaagse in Amsterdam. "Ik herinner mij nog dat bij de intocht in Amsterdam meer dan vijfenveertig drumbands aanwezig waren. De intocht was toen nog in de Oude RAI. Heel indrukwekkend was dat," aldus Dick. Als 10-jarig jongetje wilde hij graag op voetbal. Zijn vader vond dat veel te gevaarlijk. Eigenlijk vond hij alle sporten te gevaarlijk voor Dick behalve… juist, de wandelsport.

En zo kwam Dick op een wandelsportvereniging terecht. Tot zijn verhuizing naar Heiloo is hij zelfs jeugdleider bij een wandelsportvereniging geweest. Eenmaal woonachtig in Heiloo trok Dick de stoute schoenen aan en ging voetballen.

Maar het wandelen is hij nooit verleerd. Toen de kinderen van Dick en Adri de leeftijd hadden om de avondvierdaagse te lopen is Dick weer begonnen. Samen met zijn kinderen heeft hij jaren meegedaan aan de avondvierdaagse in Heiloo. Maar ja, kleine kindjes worden groot en die grote kindjes gaan hun eigen leven leiden. Voor Dick en Adri was het toen helder. Dick bleef lopen en Adri ging met hem mee.

En nog steeds lopen ze ieder jaar. Inmiddels iedere avond de vijf kilometer. En omdat ze toch iedere dag lopen is het eigenlijk een 'makkie' voor beiden. Volgend jaar doen ze weer mee. Adri: "We doen mee zolang we kunnen. We lopen in ons eigen tempo en gaan niet met de meute mee."

Tijdens de slotavond kreeg Astrid Tamis, voorzitter van de ouderraad van de Radboudschool, ook een medaille uitgereikt, een groepsmedaille met daarop het cijfer 50. Niet omdat Astrid of de ouderraad voor de vijftigste keer meedeed, maar het was de vijftigste keer dat de Radboudschool als groep meedeed aan de avondvierdaagse.

Verder willen Adri en Dick Slagter hun hulde brengen aan de organisatie van de avondvierdaagse in Heiloo. Een organisatie die ieder jaar weer belangeloos dit evenement organiseert, verdient volgens hun echt een pluim. Dick wist nog te melden dat de organisatie op zoek is naar sponsors. "Ik hoop dat die zich zullen melden," aldus Dick.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Picturae verhuist naar Heerhugowaard

Het huidige pand van Picturae op bedrijventerrein Boekelermeer. Foto: aangeleverd

HEILOO - Picturae biedt professionele en persoonlijke oplossingen voor het digitaliseren van foto's, boeken, microfilms, dia's, negatieven, glasnegatieven, ansichtkaarten, posters en nog veel meer soorten materialen. Het bedrijf dat al ruim 20 jaar in Heiloo gevestigd is en veel inwoners uit Heiloo in dienst heeft, gaat Heiloo verlaten.

De roots van het bedrijf liggen in Heiloo: zowel Algemeen directeur Mark Lindeman als Financieel directeur Walter Tromp zijn woonachtig in Heiloo. Het bedrijf sponsort de meidentak van De Foresters en is oud-winnaar van de Ondernemingsprijs Heiloo (2015). Helaas kan het bedrijf op de huidige locatie, industrieterrein De Boekelermeer, niet verder groeien. "Nieuwbouw bleek niet haalbaar in verband met de omgevingsvergunning: er zou relatief veel bedrijfsgrond opgeofferd moeten worden voor parkeerruimte en te weinig ruimte overblijven om te ondernemen. Ook het ontbreken van een goede glasvezelverbinding op het industrieterrein en de beperkte bereikbaarheid met openbaar vervoer vanaf station Heiloo hebben ertoe geleid dat we op zoek zijn gegaan naar een andere locatie," aldus Mark Lindeman. De Heilooër ondernemers vinden het erg spijtig dat zij Heiloo 'moeten' verlaten, maar zijn heel blij met het pand dat zij in Heerhugowaard hebben gevonden.

Dat Picturae de ambitie heeft om te groeien blijkt ook uit de recente samenwerking met Karmijn Kapitaal. Karmijn investeert in Picturae en draagt daarmee bij aan het behoud van cultureel erfgoed. Cilian Jansen Verplanke van Karmijn Kapitaal: "Picturae heeft enorm veel potentie en een divers en gedreven managementteam dat wil investeren in de toekomst en zich continu wil blijven ontwikkelen. Bovendien sluit wat Picturae doet ook goed aan bij wat wij belangrijk vinden: het verleden toegankelijk maken voor onze kinderen. We zetten hier graag onze expertise en ons netwerk voor in en kijken ernaar uit om een bijdrage te leveren aan de duurzame internationale groei van Picturae."

Open dag bij 10-jarig Activiteitencentrum Heiloo

HEILOO - Op donderdag 14 juni opent Activiteitencentrum Heiloo zijn deuren voor het publiek. U bent tussen 10.00 tot 16.00 uur van harte welkom op Landgoed Willibrordus in Heiloo, om te zien welke mogelijkheden het Activiteitencentrum te bieden heeft.

Vanuit GGZ Noord-Holland-Noord is het Activiteitencentrum tien jaar geleden opgericht om mensen met een psychische kwetsbaarheid en grote afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden bij een of meerdere werkervaringsplekken.

Veelzijdig aanbod werkervaringsplekken
Er is een divers aanbod in werk, zoals een montagegroep, groenvoorziening, een kwekerij, houtbewerking, MindsZ upcycle-werkplaats, horeca, drukkerij De Dijk, een internetbureau en een kaasmakerij. Inmiddels hebben al vele mensen bij een van deze onderdelen hun weg terug in het arbeidsproces gevonden.

Diverse opdrachtgevers
De verschillende onderdelen van het Activiteitencentrum werken voor diverse opdrachtgevers. Dit zijn naast GGZ NHN en andere zorgpartners vooral ook externe bedrijven en opdrachtgevers.

Locatie
Het Activiteitencentrum Heiloo bevindt zich in het achterste gedeelte van het mooie Landgoed Willibrordus, aan de De Bullaan 2 in Heiloo. Zie ook onze geplaatste advertentie voor de open dag.

Interesse? Kom langs, de deur staat open!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op dinsdagochtend is ook de tweede paal op de Stationsweg omgereden. Een automobilist raakt het paaltje, waardoor de paal krom stond. Een tweede automobilist zag de kromme paal niet en reed er tegenaan, met flink schade als gevolg. Buurtbewoners die voorstander zijn van de paaltjes, komen emotioneel naar buiten. Zij zien de noodzaak van de paaltjes: "Het verkeer moet zich aanpassen aan deze weg in het dorp".

TERUG VAN WEGGEWEEST Heerlijke massage met WARME olie. Fantastisch tegen STRESS en PIJN! Nog steeds slechts €30,- een HEEL uur! Afspraak 072 5334906. Met PIJN altijd zelfde dag welkom! Center Care Slimpad 36 Heiloo.

TE KOOP:
nette GARAGEBOX
aan De Sonneveld. Tel: 06 - 55333273

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

KOFFERBAKMARKT HEILOO 10 JUNI Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop in Heiloo van 9:00 - 15:00 uur. Info op www.kofferbakmarktheiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Mondharmonicales! leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig! Iedereen kan het leren!!!! Info 06 16163045

Schoonmaakster gezocht voor de Jan Boltenhof 28. 1x per week of 1x per 2 weken. Contact opnemen via: 06 - 14512497

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl.€25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingesch. KvK Tel: 06-53442975

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Zangles in Heiloo. Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs.
Tel: 06 0 1709 0670

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

Inschrijven Timmerdorp Egmond aan den Hoef kan tot 27 juni

Er wordt serieus hard getimmerd! Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Ook dit jaar is er in de eerste week van de zomervakantie, dus van maandag 23 juli tot en met donderdag 26 juli, weer een Timmerdorp in Egmond aan den Hoef. En traditioneel wordt het Timmerdorp op donderdagavond 26 juli afgesloten met een vrijmarkt. Het thema is dit jaar 'Sport'. Timmerdorp is bedoeld voor alle kinderen vanaf zes jaar tot en met groep 8 van de basisschool. De Timmerdorpwerkgroep van Jeugdbelangen is druk bezig met de voorbereidingen en een aantal sponsors heeft zich al financieel of in natura garant gesteld.

Inschrijven gaat ook dit jaar online. Van 6 juni tot en met 27 juni kunt u via de website www.timmerdorpegmondaandenhoef.nl uw kind aanmelden. De deelnemersbijdrage is 16 euro en minimaal een dag ouderhulp per kind. Via de inschrijving dient u ook aan te geven op welk moment u kunt helpen. We noemen het ouderhulp, maar ook ooms en tantes, broers en zussen (van 18 jaar en ouder) of andere verzorgers zijn welkom.

Wie zich niet online kan of wil inschrijven kan een inschrijfformulier vragen en die ingevuld inleveren bij Jon Houtenbos (Bisschopskroft 8a) met betaling van de deelnemersbijdrage. Verdere informatie zoals het programma, tijden, voorwaarden etc. is te zien op de website www.timmerdorpegmondaandenhoef.nl.

Let op: de inschrijving en de keuze van de ouderhulpdag gaat in volgorde van aanmelden. Er kunnen maximaal 140 kinderen meedoen. Vol = helaas vol!! Inschrijving sluit woensdag 27 juni!

Voor verdere vragen, mail naar jon.houtenbos@gmail.com.

Open brief voetbalverenigingen aan coalitie Bergen

Groepsfoto van een van de zomeravondtrainingen. Foto: aangeleverd

DE EGMONDEN - Is het einde van voetbal in Egmond nabij? De nieuwe coalitie legt een bom onder fusie wanneer zij advies van externe 'experts' volgen!

Is de gemeente Bergen verworden tot een discussiegemeente? Wat door de ene coalitie is besloten, wordt niet overgenomen door de opvolgende coalitie. Besluiten zijn geen besluiten, maar slechts intenties die leiden tot dure onderzoeken die weer leiden tot dure tegenonderzoeken. Conclusies leiden tot 'nieuwe inzichten' die leiden tot stopzetten van processen en weer terug naar af. Uitermate teleurstellend wat ons betreft.

De drie verenigingen hebben met de gemeente als voortrekker gezamenlijk gewerkt aan een fusieplan op een voor allen acceptabele plaats. Alle partijen hebben daarbij noodzakelijkerwijze water bij de wijn moeten doen. Bijzonder zuur is het dan om te moeten constateren dat het fusieproces tot een einde lijkt te gaan komen. De nieuwe coalitie heeft aangegeven dat, alle onderzoeken en voorbereidingen ten spijt, er geen belang wordt gehecht aan het duurzaam ontwikkelen van de sport en het versterken van de sociale cohesie. Eerdere keiharde afspraken ten spijt.

Het zorgvuldig en gezamenlijk werken aan een fusie op de locatie aan de Egmonderstraatweg lijkt stopgezet te worden, omdat de nieuwe coalitie oude rekeningen wil vereffenen met de vorige coalitie. Dat dit over de rug gebeurt van de vele honderden sportminnende Egmonders is niets minder dan een grof schandaal.

Het resultaat lijkt te zijn dat er weer van voren af aan kan worden begonnen, of in het geheel niet meer. Met de gemeente is overeengekomen dat wij ons conformeren aan de locatie die we destijds met de gemeente als voortrekker hebben gekozen. Helaas zien wij de handtekening van de gemeente van het papier verdampen, en zien we het clichébeeld van een onbetrouwbare overheid aan de horizon verschijnen. Alles waar de nieuwe coalitie de oude coalitie van beticht, met name de onbetrouwbaarheid, wordt nog vele malen overtroffen met dit voornemen.

De vraag is of de nieuwe coalitie dit beeld van onbetrouwbaarheid over zich wil afroepen of alsnog het lef heeft om door te gaan met het realiseren van de Egmondse fusievereniging aan de Egmonderstraatweg.

Voor de clubs is het alternatief duidelijk. Door het afketsen van het ontwikkelplan voor de fusielocatie stopt, zoals met de gemeente is gecommuniceerd en door de gemeente bij aanvang van het proces is geaccordeerd, het gehele proces van fusie.

Wij houden de deur in ieder geval open en kijken uit naar een gesprek met de nieuwe wethouder en coalitieleden. Wij hopen dat zij wel in gesprek gaan met de clubs, want de zogenaamde 'experts' van het externe team vonden dit blijkbaar niet nodig.

Was getekend, de voltallige hoofd- en jeugdbesturen van Sint Adelbert, V.V. Egmondia en V.V. Zeevogels.

Open dagen Natuurtuin Egmond-Binnen

Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 9 en zondag 10 juni kunt u de Natuurtuin van Cees en Ria Baart bezichtigen. Deze bestaat uit een duintuin, een bloemenweide, twee poelen/vijvers en een vogelbosje. Het is omsloten door windsingels. Verder is er een insectenhotel en een vogelkijkhut te vinden. Eenmaal in de tuin waant u zich ver van de buitenwereld. De Natuurtuin is bijna een hectare groot en is via gemaaide paden toegankelijk. Hierdoor kunt u de vele wilde planten en vlinders, vogels en insecten van dichtbij bewonderen. In dit weekend mag u hier vrij rondwandelen of rondgeleid worden. En als u meer wilt weten over de ontwikkeling van een natuurtuin of het beheer ervan dan vertellen wij u hier graag over. Het entree is gratis en voor de koffie of thee vragen we een vrijwillige bijdrage. Wij zijn open van 10.30 tot 17.00 uur. Het adres is: Doelen 25 te Egmond-Binnen.

Chiropractie XL biedt hulp bij scala aan klachten

Roos van der Blom en Dr. Steven Excell. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Terwijl chiropractie in een groot deel van de wereld een vast onderdeel uitmaakt van de reguliere gezondheidszorg, is deze behandelmethode hier nog in opkomst. Lang niet iedereen weet wat een chiropractor kan betekenen bij lichamelijke klachten en dat is jammer. Daar moet verandering in komen, vindt Dr. Steven Excell van Chiropractie XL op de Kerkweg 2c in Limmen. Hij is een expert op het gebied van klachten die hun oorsprong vinden in de wervelkolom, het zenuwstelsel, de spieren en gewrichten.

Dr. Steven Excell is universitair geschoold in chiropractische kennis en vaardigheden en in algemene diagnostische methodes, het beoordelen van röntgenfoto's en het doen van lichamelijk onderzoek. "Chiropractoren beschikken over een breed scala aan behandeltechnieken. Deze technieken kunnen worden ingezet bij bijvoorbeeld hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, arm- en schouderklachten, duizeligheid, whiplashklachten, scoliose, hernia en zenuwblokkades. Wij behandelen mensen van alle leeftijden. Chiropractie is een volkomen veilige behandelmethode.'' Tijdens het eerste consult wordt een Insight Scan gemaakt, waarop de blokkades in de nek en rug te zien zijn. Daarna volgt de eerste behandeling. Na afloop van iedere behandeling kan men gratis gebruikmaken van een speciale massagetafel, waarbij de rugspieren soepeler gemaakt worden. Na een aantal behandelingen zijn de klachten doorgaans verdwenen of sterk verminderd, een aanrader dus. Maak een afspraak online op www.chiropractiexl.nl of via 072-7436351.