De Uitkijkpost

19 april 2017

De Uitkijkpost 19 april 2017


Conferentie 'Samen tegen eenzaamheid'

HEILOO - Het Sociaal Team Heiloo organiseert op 23 mei de conferentie 'Samen tegen eenzaamheid'. Dat gebeurt in samenwerking met Stichting Welzijn Heiloo en op initiatief van de gemeenteraad van Heiloo. De conferentie vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in Het Trefpunt in Heiloo. Op uitnodiging denken organisaties en instellingen uit Heiloo tijdens de conferentie na over hoe zij samen kunnen werken in de aanpak tegen eenzaamheid.

Het Sociaal Team en Stichting Welzijn Heiloo hebben voor de conferentie een samenwerking gezocht met de landelijke Coalitie Erbij. Coalitie Erbij is een nationaal samenwerkingsverband tegen eenzaamheid. Vragen waarover het Sociaal Team en Stichting Welzijn Heiloo tijdens de conferentie willen nadenken zijn bijvoorbeeld 'hoe is eenzaamheid te herkennen?', 'welke rol heeft u in de aanpak van eenzaamheid in Heiloo?' en 'hoe kunnen we elkaar versterken in de aanpak van eenzaamheid?' Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. Actuele ontwikkelingen vergroten het risico dat mensen met eenzaamheid te maken krijgen. Door vergrijzing, ontkerkelijking en verdergaande individualisering dreigt het aantal eenzamen toe te nemen. Eenzaamheid - het gevoel van niet 'erbij' horen - leidt vaak tot gezondheidsproblemen en daarmee tot een groter beroep op de zorg.

De Springschans naar buiten tijdens Nationale Buitenlesdag

Geslaagde Buitenlesdag voor de Springschans.

HEILOO - De Springschans uit Heiloo deed dinsdag 11 april mee aan de Nationale Buitenlesdag. Leerkrachten in heel Nederland gaven deze dag buiten les. Dat is niet alleen goed voor de leerprestaties en de gezondheid van kinderen, maar het is ook heel leuk, zo benadrukt de school. Buiten leren kinderen op onderzoekende en speelse wijze én is eenvoudig een combinatie mogelijk tussen lessen en beweging. Tijdens de Nationale Buitenlesdag gaven ruim vijftienhonderd scholen buitenlessen. Ook de Springschans deed hieraan mee. IVN en Jantje Beton organiseerden voor het tweede jaar de Nationale Buitenlesdag. Zij zien dat leerkrachten knelpunten ervaren bij het geven van buitenlessen, waardoor zij minder naar buiten gaan dan ze zouden willen. Leerkrachten denken dat de ideale verhouding tussen binnen- en buitenles voor leerlingen 75 procent binnen en 25 procent buiten is. Nu is de verhouding gemiddeld 99,5 procent binnen en 0,5 procent buiten. De kinderen van de Springschans deden mee aan activiteiten zoals spelling, rekenen, handvaardigheid, muziek, tekenen en lezen. "Het was een geweldige dag", zo laat leerkracht Anouk Vennik van groep 7 weten.

HSV 1 kampioen

Het team HSV 1; voetbaleuforie in Heiloo.

HEILOO - HSV 1 werd maandag overtuigend voetbalkampioen in de 3e klasse in een uitwedstrijd tegen Meervogels. Het 'sfeerteam' van HSV voorzag voor de wedstrijd het Meervogels-veld van spandoeken en vlaggen. Vlak voor de aftrap waren rood/gele rokgordijnen te zien achter het Meervogelsdoel. De voetballers van Heiloo wonen met 0-4. Na het laatste eindsignaal overhandigde burgemeester Hans Romeijn een kampioensschaal aan de spelers van HSV 1. Daarnaast reikte dhr. F. Thoolen van de KNVB medailles uit aan de verse kampioenen. Onderweg naar de thuisbasis aan het Maalwater maakte het team met een 'plattekar' een rit door het mooie Heiloo waarna een groep supporters de mannen opwachtten. In de kantine stond DJ Bodhi gerand voor een fantastische sfeer.

Zie ook het wedstrijdverslag verderop in deze krant.

Heiloo Nostalgie: Oude Willibrordusput bij het witte kerkje

Oude Willibrordusput bij het witte kerkje.

HEILOO - Een prachtig kijkje in het verleden. Heiloo Nostalgie stuurde De Uitkijkpost deze foto's van de oude Willibrorduspus bij de Witte kerk in Heiloo. De kaart met uitsluitend de put heeft een poststempel van 1915. De kaart met de kinderen erbij heeft een poststempel uit 1933.

Oude Willibrordusput bij het witte kerkje.

Receptie voor juf Tineke Out-Mulder

Juf Tineke.

HEILOO - Juf Tineke neemt op 15 mei afscheid van de Benedictusschool. Zij gaf ruim vijfenveertig jaar onderwijs aan kinderen in Heiloo. Juf Tineke mag gaan genieten van een welverdiend pensioen. De afscheidsreceptie voor Tineke vindt plaats op 15 mei van 15.00 uur tot 16.30 uur op school.

10 vragen aan... Corine Hemmer

Dag. Mijn naam is Corine Hemmer. Ik ben 56 jaar en getrouwd met Tonnis. We hebben een zoon, Tim. Hij woont en studeert in Amsterdam. Ik werk als remedial teacher in mijn praktijk aan huis. Ook begeleid ik kinderen op de basisschool met een speciaal zorgarrangement.

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Alkmaar, in het Hoefplan woonde ik tot mijn twintigste. Daarna verhuisde ik naar de Mare in Alkmaar-Noord. Via een omtrekkende beweging van Amsterdam en Nieuw-Vennep kwam ik achttien jaar geleden in Heiloo wonen.

2. Als hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn werk is mijn hobby! Vanaf mijn twintigste jaar werk ik in het onderwijs, als groepsleerkracht, als remedial teacher en als intern begeleider. Ik denk, dat 'juf zijn' in mijn bloed zit. Ik vind het heel fijn om te zien, als kinderen iets leren en vooruit gaan. Dit hoeft niet alleen op leergebieden als lezen en rekenen te slaan. Het kan ook gaan om een betere werkhouding of een grotere zelfstandigheid.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Sylvia Witteman. Ik vind dat zij heel goed alledaagse situaties observeert en met vlotte pen en humor beschrijft, of uitvergroot. Haar columns in de Volkskrant lees ik altijd. En soms schiet ik later op de dag nog eens in de lach, als ik eraan terugdenk.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik denk het moment, dat ik hoorde dat ik een zusje gekregen had. Ik was bijna vier en kwam op een ochtend beneden. In het midden van de kamer zat mijn oma en ze vertelde het grote nieuws.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Het Monnikenpad. 's Zomers loop ik dit pad vanaf mijn huis wel een paar keer per week. Voor mij is het mooiste plekje in Heiloo echter het overstapje vanuit het Heilooër bos naar het pad door de Baafjespolder. Je ziet de weilanden, waar koeien grazen; het dijkje met riet en schapen en in de verte zie je de contouren van de duinen. Zeker met de ondergaande zon denk ik dan: "Wow"!

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Het Noorderlicht. Heel soms is dit fenomeen ook in Nederland waarneembaar. Dan mogen ze me bellen en spring ik uit mijn bed!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik vertelde de leraar leraar Nederlands - na een mondeling examen toen ik zeventien was - dat ik me voor een secretaresse-opleiding bij Schroevers had ingeschreven maar dat ik veel liever juf wilde worden. Alleen... er was in die tijd totaal geen werk voor leerkrachten. Hij adviseerde me dringend om wel voor de Pedagogische Academie te kiezen, omdat ik daar helemaal op mijn plek zou zijn. En hij kreeg helemaal gelijk!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik doe naast mijn werk ook met veel plezier vrijwilligerswerk. Zo werkte ik jaren op het knaagdierencentrum in Heiloo. Nu help ik alweer geruime tijd bij het koffie- en theeschenken in Overkerck.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik denk dat ik vaker een cheque van duizend euro zou uitloven voor het beste plan, zoals twee weken geleden toen de Radboudschool won met een klimmuur. Ik denk dan aan het leukste sportidee, het mooiste dagje uit voor bewoners van een zorginstelling en dergelijke. Door de discussie erover met elkaar en doordat je het resultaat in het dorp terugziet, krijg je, denk ik, een grotere betrokkenheid van de bewoners van Heiloo (jong en oud) bij besluitvorming.

10. Persoonlijke vraag van Jolanda de Wit aan Corine Hemmer:
'Corine, vanuit jouw professie weet ik dat je erg bekwaam en begaan bent met het leesproces van kinderen. Welke ideeën heb je om kinderen die lezen moeilijk vinden (en hierdoor niet leuk) te motiveren?'
Jolanda, allereerst dank je wel voor je mooie compliment. Als de leesontwikkeling stagneert, is het goed om te zoeken naar een leuke manier om het kind zo veel mogelijk 'leeskilometers' te laten maken. Herhaald lezen is een bewezen manier om vooruitgang te boeken. Om goed te kunnen voorlezen, móet je wel een paar keer hardop oefenen; het liefst met meerdere kinderen samen. Iets anders is: blijf vooral ook in de vakanties lezen. Zwakke lezers gaan, als ze niet lezen, erg in niveau achteruit. Bij de bibliotheek kun je terecht voor een speciale vakantietas vol leesplezier!

Ik nomineer Ben Peters voor de volgende 10 vragen
Mijn vraag is: '
Ben, ik weet dat jij veel doet voor mensen met dementie; zowel als bewindvoerder als bij de stichting Alzheimer Nederland. Wat versta jij onder goede zorg voor mensen met dementie?'

Bustocht naar bloemencorso bollenstreek

HEILOO - Stichting Welzijn Heiloo organiseert zaterdag 22 april een bustocht naar de bloemencorso van de bollenstreek. Het thema van Bloemencorso Bollenstreek is dit jaar 'Dutch Design'.
In 2017 is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse kunststroming De Stijl werd opgericht door Van Doesburg in Leiden. De vernieuwingsdrang van De Stijl wordt de laatste vijfentwintig jaar voortgezet onder de noemer 'Dutch Design'. De bloemencorso van de bollenstreek rijdt haar veertig kilometer lange optocht van Noordwijk naar Haarlem. U heeft de kans om in Sassenheim op een overdekte tribune de mooi versierde wagens langs te zien komen. Bij de tribune is toiletvoorziening en catering aanwezig. Daarnaast geeft een speaker een toelichting. Tijdens de corso krijgt u een kopje koffie aangeboden. Na afloop rijdt de bus via een toeristische route terug naar Heiloo. De bus vertrekt zaterdag 22 april rond 11.00 uur vanaf het Trefpunt in Heiloo en is aan het eind van de middag weer terug. Kosten 40 euro. Opgave van tevoren is noodzakelijk, dit kan via 072-533 12 97.

Bevordering twee brandweermannen

Max de Haas en Oliver McLean schudden de hand van burgemeester H. Romeyn en postcommandant W. Grootendorst.

HEILOO - Max de Haas en Oliver McLean zijn dinsdag 4 april bevorderd tot Manschap B bij Brandweer Heiloo. Deze bevordering verdienen zij vanwege hun ervaring als Manschap A en het hebben van twee specialisaties. Beide heren ontvingen het bevorderingsbesluit en de bijhorende rangonderscheidingstekens uit handen van onze burgemeester Hans Romeyn. Ook kregen zij de felicitaties van postcommandant W. Grootendorst. Wilt u dit ook en woon of werkt u dichtbij de brandweerkazerne? Neem dan contact op met de heer Grootendorst via 06-54 295 196.

Nieuwe rolstoelbus in gebruik

HEILOO - Stichting Rolstoelbus Heiloo heeft zaterdag 15 april de nieuwe rolstoelbus in gebruik genomen. De afgelopen jaren zijn vele ritten gemaakt met de welbekende donkerblauwe bus, maar het werd tijd voor een nieuwe. De nieuwe bus - vervanger van de donkerblauwe bus - heeft een frisse lichtgrijze kleur en is met alle moderne voorzieningen uitgerust. Chauffeur Hans Ursem nam de nieuwe bus afgelopen zaterdag in gebruik; de eerste rit werd uitgevoerd met mevrouw Boos die na een bezoek bij haar dochter in Heiloo vervoer kreeg naar verzorgingshuis Westerhout in Alkmaar.

BB - APK Service Heiloo Nu ook dè wassalon voor uw auto

Chiel Keet en Anoukh Stins. Foto: Peter Bijkerk

De Hoefsmid 26, 1851 PZ, Heiloo. Website: www.apkserviceheiloo.nl. E-mail: info@apkserviceheiloo.nl. Telefoon: 072-7370199. Openingstijden garage: maandag t/m vrijdag 8.30 – 17.30 uur. Zaterdag 9.00-13.00 uur. Autosalon op afspraak: dinsdag t/m vrijdag en zaterdagochtend.

HEILOO - De allround garage APK Service Heiloo is sinds 1 januari 2013 op bedrijventerrein De Oude Werf gevestigd. Eigenaar Chiel Keet werkte jaren als gediplomeerd automonteur en besloot in het geheel gemoderniseerde pand zijn passie en kennis voort te zetten. Zijn vrouw Anoukh Stins is vanaf het begin betrokken bij de visie van het bedrijf en runt sinds de zomer van 2016 de Auto(was)salon in hetzelfde pand.

Meer dan APK
"Anders dan de naam misschien doet vermoeden doen wij veel meer dan alleen de APK keuring," aldus Chiel Keet, "Wij zijn een no-nonsense garagebedrijf en bieden alles wat een auto qua onderhoud en reparatie nodig heeft". U kunt met alle automerken bij het bedrijf terecht. Na een reparatie of beurt is het ook fijn om de auto te laten wassen in de Autosalon. Uiteraard kunt u ook alleen van die service gebruikmaken.

Autosalon Heiloo
De Autosalon levert sinds de zomer van vorig jaar puur handmatig was- en poetswerk. Anoukh vertelt: "Bij een geautomatiseerde wasstraat is er, door de ronddraaiende borstels en zand op de auto, altijd een risico van krassen in de lak en de wielen worden nooit goed schoon. Wij doen alles met de hand en besteden daardoor uitgebreid aandacht aan de complete reiniging". Door deze aanpak is uw auto, of het nu een personenauto betreft of een bedrijfswagen, in goede handen. Ideaal voor diegene die niet zelf in staat is een auto te wassen of voor wie tijd wil besparen. Anoukh: "Het is ook beter voor het milieu om niet op straat je auto te wassen aangezien het vervuilde afvalwater direct in het riool komt. Bij ons wordt dit water apart afgevoerd". Voor particulieren die niet goed in staat zijn om zelf naar de locatie te komen, kan de auto in overleg worden opgehaald en weer schoon afgeleverd. Deze service wordt overigens ook aan bedrijven geboden. Binnen Heiloo zijn daar geen extra kosten aan verbonden.

Maatwerk vanaf 15 euro
Een basis-wasbeurt kost 15 euro en voor 5 euro meer wordt de binnenkant van uw auto (uit)gezogen. Verschillende bedrijven laten hun wagenpark al bij de Autosalon reinigen en als particuliere autobezitter is ook van alles mogelijk. Van het showroom klaar maken, waarbij het totale in- en exterieur gereinigd wordt, tot aan polijsten en in de was zetten. Ook krassen kunnen, indien ze niet te diep zijn, door polijsten worden weggewerkt. Geconstateerde krassen die te diep zijn, of kleine deukjes, kan een extern professioneel bedrijf ter plekke herstellen.

Opleidingsplek
In de garage werken drie 1e monteurs. Daarnaast is APK Service Heiloo een leerbedrijf dat kennis en kwaliteit wil doorgeven aan jonge stagiaires. Anoukh heeft een achtergrond in jeugd-en jongerenwerk en wil bewust in de Autosalon plaats creëren voor jongeren met bijvoorbeeld een Wajong uitkering. Anoukh: "Wij willen graag mensen een kans geven die niet meer deel uitmaken van het arbeidsproces. Wat je achtergrond of beperking ook is, iedereen kan iets en het is fijn om te zien dat iemand hier weer meer zin en vertrouwen kan opbouwen."

Zuinig op uw auto
Bij APK Service Heiloo heeft u één aanspreekpunt voor de zorg voor uw auto. Van onderhoud, reparatie en APK tot wassen in de Autosalon en meer. U bent zuinig op uw auto en dat zijn ze bij APK Service Heiloo ook. Chiel en Anoukh en hun team staan voor goed klantencontact en openheid in prijzen en mogelijkheden. Kijk op de website voor meer informatie of kom vrijblijvend langs om kennis te maken.

Tekst: Natalie Bottemanne

Victor Posch en Helen Botman in de Cultuurkoepel Heiloo

Foto: Jessica Heetebrij

HEILOO - Op zondag 23 april vindt in de Cultuurkoepel Heiloo een bijzonder dubbelconcert plaats onder de titel 'Als ik de zee maar zie'.
Deze voorstelling gaat over het verlangen naar het onbekende en het najagen van dromen. Een verhaal over een oude visser en een danseres. Muziek, dans, verhalen en gedichten met een ode aan de zee. Voor de pauze brengt Fleur Jagt samen met saxofonist/pianist Victor Posch een multidisciplinaire voorstelling met een bijzondere mix van zang, dans, verhalen en saxofoon. Na de pauze gaat de voorstelling verder met Helen Botman en Peter van Vleuten.

Fleur Jagt
Fleur Jagt was onder andere te zien in Mout & De Zware Jongens en The Producers in Nederland en België. Verder trad ze twee jaar op in de musical 'Chicago' in verschillende grote theaters in Stuttgart, Berlijn en München. Ze danste bij Diana Ross, trad op in verschillende tv-shows in Nederland en België (onder andere in 'Koefnoen' en bij 'Pauw') en in grote mode- en dansshows in heel Europa. In het theaterseizoen 2016/2017 speelt ze een hoofdrol in de musical 'A Chorus Line' in alle grote theaters in Nederland.

Victor Posch
Victor Posch is saxofonist, componist en tekstschrijver. Hij speelde in een aantal theaterprogramma's, had zijn eigen solovoorstelling 'Van de Straat', won de Rabo Cultuurprijs Muziek & Theater 2010, was veelvuldig te zien in tv-programma's, schreef een lied voor Amnesty International en speelde als freelance saxofonist duizenden malen in grote zalen en dampende kroegen in binnen- en buitenland. In september 2016 presenteerde hij zijn derde cd 'Klein'.

Helen Botman en Peter van Vleuten
Helen Botman behoeft bij de liefhebbers nauwelijks meer introductie. Al jaren weet zij te overtuigen, te boeien en te betoveren met haar eigenzinnige mix van fado, chanson, pop en jazz. Met passie, emotie en spelplezier voeren zangeres Helen Botman en Peter van Vleuten je mee in magische muzikale avonturen.

De opbrengst van dit concert gaat naar het 'Willibrordus Draait Door-festival', dat op 15, 16 en 17 september weer plaatsvindt op het Landgoed Willibrordus, in en rond de Cultuurkoepel. Kaarten à 15 euro (inclusief pauzedrankje) zijn online verkrijgbaar op www.cultuurkoepelheiloo.nl of in het VVV kantoor (De Verhalenkamer) op het Landgoed Willibrordus.

Ingezonden: Reactie op besluit van gemeente Heiloo woningbeleid asielzoekers

HEILOO - Ik wil even reageren op het besluit van de gemeente Heiloo om - ondanks dat het niet meer verplicht is - vast te houden aan het urgentie-beleid voor toewijzing van woningen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning en ze dus voorrang te blijven geven boven de eigen burgers van wie velen al heel lang op een woning wachten - zoals mijn kinderen al negen jaar op zoek zijn. Als er dan een woning beschikbaar komt op de website van SNVK, verdwijnt het na korte tijd weer van de site omdat het urgent is dus weer een kans weg. Ik gun iedereen een woonplaats maar voel mij als Nederlander zo langzamerhand wel erg gediscrimineerd. Gemeente neem je verantwoordelijkheid ook eens voor je eigen inwoners en schaf de urgentie voor asielzoekers af. Geef gelijke kansen en laat ze zichzelf ook inschrijven en behandel ze als Nederlanders, dat willen ze graag, anders waren ze hier niet gekomen.

Gerard Oudhoff

Nivon Heiloo op de vrijmarkt

HEILOO - Vanwege het stoppen per 1 juni van onze creativiteit houden wij op Koningsdag 'uitverkoop' van onze overgebleven creativiteit- en geologiemateriaal, maar ook serviesgoed zoals kop en schotels en glazen zijn verkrijgbaar. Kom kijken of er nog iets voor u bij is. Dat is de oproep van Nivon Heiloo. Nivon Heiloo hanteren kleine uitverkoop-prijsjes. De uitverkoop vindt plaats op donderdag 27 april van 9.30 uur tot 15.00 uur in de voormalige Hofdijkschool aan Mariënstein 178A in Heiloo. Mail voor inlichtingen naar info@nivonheiloo.nl en/of bel 072-5333127.

Onderhoud artistieke beelden in de openbare ruimte

HEILOO - Burgemeester en wethouders van Heiloo hebben besloten het onderhoud van artistieke beelden in de openbare ruimte in handen te geven van een gespecialiseerd bedrijf. Daarnaast wil het college het gestolen beeld Pandor bij theater De Beun vervangen. Verder wil het college 3D scans laten maken van alle buitenkunstwerken zodat herstel beter mogelijk is en beveiliging invoeren. Dit is te lezen in een voorstel aan de gemeenteraad die hierover op 12 juni een besluit neemt.

Het college kiest voor jaarlijks onderhoud door Binder Art Services. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het onderhoud van beelden in de openbare ruimte. Binder heeft geconstateerd dat meerdere beelden aan groot onderhoud toe zijn en dat regelmatig onderhoud van de beelden goed is. Wethouder Elly Beens: "De beelden dragen bij aan een inspirerende woon- en leefomgeving. We willen de kwaliteit en duurzaamheid van deze kunstwerken waarborgen. Daarom kiezen we deze vorm van onderhoud." De eerste onderhoudswerkzaamheden gaan nog dit voorjaar van start.

Pandor
Het beeld Pandor, in 1986 ontworpen door kunstenares Tineke Bot, is begin dit jaar gestolen. Het beeld was in opdracht van de gemeente speciaal voor Theater De Beun gemaakt. Volgens de gemeente Heiloo missen bezoekers het beeld ook, zo hebben ze aangegeven bij de gemeente. Daarom stelt het college de raad voor om het beeld opnieuw te laten maken door de kunstenares en hiervoor geld uit te trekken.

Door deze gebeurtenis en het incident waarbij het beeld 'Geitje' bij de school De Kring van de sokkel werd gehaald, wil het college beveiliging invoeren voor de buitenkunst. Verder stelt het college de raad voor om 3D scans te maken van de beelden. Dat maakt het gemakkelijker om het werk te herstellen als er in de toekomst schade optreedt. Voor deze beide zaken wordt de raad om budget gevraagd.

Walking Football Heiloo: zorgen om kunstgrasveld

HEILOO - De veiligheid van de kunstgrasvelden met rubbergranulaat in Nederland is onvoldoende aangetoond. Althans, dat stellen de spelers van Walking Football Heiloo - een groep seniorenvoetballers - die het kunstgrasveld van De Foresters gebruikt. De gemeente Heiloo wil nog dit jaar een van de twee kunstgrasvelden op het terrein van Foresters vervangen. Walking Foodball Heiloo vraagt Heiloo bij de vervanging 'op save te spelen' en te kiezen voor een - in hun ogen - gezond en veilig alternatief. Om steun voor hun ideeën te krijgen hebben ze een petitie opgesteld.

"Omdat Foresters dit jaar een kunstgrasveld moet vervangen, ziet Walking Foodbal het als een goed moment een juiste keuze te maken", zo laat Hil Peperkamp van Walking Foodball weten in een brief bij de petitie. Hij wil graag dat Heiloo het kunstgrasveld met rubbergranulaat laat vervangen door materiaal 'dat de gezondheid en het milieu sowieso niet schaadt". Het kunstgrasveld op het terrein van Foresters bevat korreltjes met rubbergranulaat, gemaakt van oude autobanden die chemicaliën bevatten. Peperkamp benadrukt dat het rubbergranulaat kankerverwekkende stoffen bevat.

In aanraking
Hoewel de RIVM in december 2016 na onderzoek liet weten dat men veilig kan sporten op de kunstgrasvelden met rubbergranulaat - omdat de stoffen in zeer lage hoeveelheden zouden vrijkomen - heeft hij zijn twijfels over de effecten op de gezondheid van de spelers. "Allereerst blijkt dat de concentratie kankerverwekkende stoffen in rubbergranulaat hoger ligt dan in consumentenproducten mag zitten volgens de EU Richtlijn. Daarom maken wij ons zorgen en niet alleen wij: ook wetenschappers zijn kritisch over het RIVM onderzoek. Onduidelijk is verder het opteleffect van verschillende schadelijke stoffen in het rubber. Bij wrijving en bij het maken van een sliding komt er meer rubbergranulaat vrij dan in het onderzoek is vermeld. Verder wordt in het RIVM-onderzoek niet duidelijk wat er gebeurt bij schaafwonden: bij een beschadigde huid hebben schadelijke stoffen meer kans het lichaam binnen te dringen. Tenslotte komen voetballers met dit materiaal in aanraking via inademing van vluchtige stoffen boven het veld, via de huid en of bij het inslikken van de rubberkorrels. De korreltjes hechten zich aan kleding en schoenen en komt bij het schoonmaken in het milieu terecht. Wetenschappers pleiten daarom voor een ruime veiligheidsmarge en preventie." Belangrijk genoeg om nu de juiste keuze te maken en te kiezen voor veilig en gezond alternatief, meent Hil Peperkamp. Hij doelt op bijvoorbeeld kurk of synthetisch rubber.

De voetballer verwijst in zijn betoog naar een uitspraak van professor Bob Lowenberg, hoogleraar hematologie in het Erasmus MC en hoofdredacteur van Blood, een toonaangevend tijdschrift voor hematologie. Zijn citaat: "Willen we wachten totdat het bewijs gevonden is? Zolang doorgaan en dan, net als bij roken, over zoveel jaar tot de conclusie komen 'dit was verkeerd' of zetten we nu een punt en gaan we de velden afbouwen? Het laatste is de beste keus.' Peperkamp voegt hieraan toe dat voorkomen beter is dan genezen.

Alternatieven duurder
Ook Joep Hooijschuur van voetbalvereniging De Foresters is voorstander van een ander alternatief, 'hoewel tests hebben uitgewezen dat onze velden ruimschoots binnen de toegestane veiligheid normen liggen'. Hooijschuur: "We praten momenteel met de gemeente over de vervanging van het veld en hebben pas een gesprek hierover gevoerd. De gemeente Heiloo heeft nu nog de voorkeur voor rubbergranulaat. Wij zijn daar niet zo 'happy' mee: we zien liever een gezondheidsvriendelijk alternatief opkomen." Hooijschuur geeft aan dat de keuze voor een mogelijk alternatief veel hogere kosten met zich meebrengt en heeft de gemeente gevraagd deze in een voorstel -scenario's- weer te geven. Dit voorstel kan vervolgens ter besluitvorming aan de leden worden voorgelegd.

Hill Peperkamp van Walking Foodball Heiloo heeft de petitie nu nog uitsluitend op papier beschikbaar, maar is daarnaast vastbesloten de petitie online beschikbaar te krijgen.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Ger Luijt exposeert in bibliotheek Heiloo - kan volgende week ook

Schilderij van Ger Luijt.

HEILOO - Ger Luijt (1927) exposeert zijn schilderijen die hij de afgelopen dertig jaar maakte. Dat doet hij in de bibliotheek Heiloo aan Westerweg 250. Ger Luijt schildert meestal Noord-Hollandse landschappen, waar zijn hart naar uit gaat. Frisse blauwe luchten over de polders in alle jaargetijden. Boten, schaatsers, molens en sloten zijn daarin terugkerende onderwerpen, met als voorkeur op bestaande plekken in de Zaanstreek, waar hij vandaan komt.

Ger Luijt heeft zijn eerste solotentoonstelling ter ere van zijn dertigjarig jubileum als cursist bij Artiance (Centrum voor de Kunsten) in Alkmaar en daarnaast vanwege het dertigjarig jubileum van Artiance. Hij volgt op bijna negentigjarige leeftijd nog steeds schilderlessen bij docent beeldende kunst Jessica Keppel. De expositie is te zien tot en met 13 mei tijdens de openingstijden van de Centrale Bibliotheek. Adres: Westerweg 250 in Heiloo.

Ingezonden: ANARCHIE in Heiloo?

HEILOO - Ter weerszijden van de ingang van winkelcentrum Het Hoekstuk zijn in het trottoir fietsenstallingen verankerd. Stevige metalen rekken die plaats bieden aan enkele tientallen fietsen. Wat niet wegneemt dat er ook Heilooërs zijn die hun fiets toch niet in die rekken, maar tegen de gevel bij de AH zetten. Ook als er nog ruim plek is. Dat begrijp ik dan weer niet, afgezien dan van die incidentele bakfiets.

Kwalijker is het echter dat het trottoir achter de stallingen tot een 'verplicht rijwielpad' verworden lijkt te zijn. Vrijwel niemand neemt de moeite af te stappen en de laatste vijftien tot twintig meter (!) even te lopen. Stel je voor, zeg! Ik zag laatst zelfs een lid van onze gemeenteraad over het trottoir fietsen op zijn opvallende tweewieler. En niet alleen fietsers, maar ook scooter- of bromfietsrijders. Zoals we ook onze auto eigenlijk het allerliefst ín de AH, Etos of de Lidl zouden willen parkeren! En op grote schaal het eenrichtingverkeer op het parkeerterrein aan onze laars lappen. Daarbij heb ik sterk de indruk dat het vooral vijftigplussers zijn die met dit gedrag het 'goede voorbeeld' geven, maar dat kan ook door de vergrijzing van ons dorp komen. Zouden onze ouderen soms denken dat regels voor hen niet gelden? Want zij hebben ons land toch welvarend gemaakt, of niet dan? En van toezicht en/of handhaving is al jaren geen sprake meer. En dan krijg je dit dus. Ik heb dit probleem circa negen (!) weken geleden ook bij de gemeente aangekaart, maar tot dusver heb ik geen inhoudelijke reactie mogen ontvangen.

En wanneer krijgen we in Heiloo nou eindelijk ook een regenboogzebrapad (maar dit terzijde)?

Ton Förch, Heiloo

Cursus Nivon Heiloo Techniek van het stofverven

HEILOO - Nivon-docente Jobina de Boer verzorgt zaterdag 22 april voor het Nivon in Heiloo een workshop. Met drie basiskleuren verft u achttien heldere kleuren uit de kleurencirkel. U leert hoe u verf aan moet maken, welke hulpmiddelen u moet gebruiken en in welke verhoudingen u de verf voor de verschillende kleuren mengt zodat u thuis zelfstandig stof kunt verven. De afmeting van de lapjes die u tijdens de workshop verft zijn 50 x 50 centimeter. U werkt met koud-waterverf van het merk Procion. Bij de workshops zijn verf, alle hulpmiddelen en verfrecepten inbegrepen. Deze materiaalkosten bedragen 35 euro voor drie meter stof van 150 centimeter breed, alle hulpmiddelen en verf en aan de docente te voldoen. De workshop duurt zaterdag van 9.30 uur tot 12.00 uur. De cursuskosten voor het Nivon bedragen voor leden 11,50 euro en anderen betalen 13,50 euro. De workshop vindt plaats in ons Nivonlokaal in de Hofdijk aan Mariënstein 178A in Heiloo. Voor info/opgave, bel 072-5333127 en/of mail naar info@nivonheiloo.nl.

Blue World Heiloo sluit definitief haar deuren in Heiloo

HEILOO - Blue World aan de Heerenweg 144 in Heiloo sluit definitief na tien jaar haar deuren. Daarom houdt Blue World een gigantische finale sale! Deze Finale Sale start op donderdag 20, vrijdag 21 en zaterdag 22 april. De winkel is geopend op donderdag en vrijdag vanaf 10.00 tot 20.00 uur. Zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens dit spektakel kunt u genieten van hoge kortingen op de dames-, heren en kindercollecties.

Voorbeelden
Jeans: 1 voor €69 en 2 voor €119 euro.
T-Shirts vanaf €15.
Sweaters en Vesten vanaf €29 en nog veel meer te gekke aanbiedingen!

Om dit spektakel voor te bereiden is de winkel maandag 17, dinsdag 18 en woensdag 19 april gesloten.

Blue World staat bekend om de verkoop van bekende merken voor zowel dames-, heren- en kinderkleding. Voorbeelden van merken zijn G Star, Sotch and Soda, PME Legend, Jack and Jones Premium, Replay, Studio Anneloes , Muchachomalo, Supertrash, Maison Scotch, Moscow, Object, Vingino, Retour, Scotch Shrunk, Scotch R'belle, Geisha en Indian Blue Jeans. Voor de vaste fans niet getreurd: Blue World en Blue World Kids in het overdekte winkelcentrum Geesterduin in Castricum zetten de activiteiten gewoon door. Ook het vaste enthousiaste gezicht Willeke, wie alweer tien jaar werkzaam was bij Blue World Heiloo, verhuist naar de filialen in Castricum. Dus heeft u nog een nieuwe zomeroutfit nodig, sla dan nu uw slag en profiteer van hoge kortingen!

Bij dezen willen wij alle klanten bedanken voor de leuke en gezellige tijd in Heiloo. Wij hopen u te mogen verwelkomen in één van onze andere filialen in Castricum, waar de nieuwste collecties u blijven verassen!

Team Blue World

Minecraft Build Battle in de meivakantie in Bibliotheek Heiloo

De kinderen zijn hard aan het werk.

HEILOO - De Bibliotheek Heiloo organiseert maandag 24 of dinsdag 25 april de 'Minecraft Build Battle'. Deze activiteit is bestemd voor jongens en meisjes van tien tot veertien jaar. Na een korte inleiding over Minecraft en de geschiedenis van Heiloo, volgt een speciale opdracht. De deelnemers hoeven niks mee te nemen, ze werken op een tablet van de bibliotheek. Aan het eind van de 'battle' mag iedereen laten zien wat hij of zij gemaakt heeft. Vooraf opgeven is vereist. De tijden: 24 april van 14.00 tot 16.00 uur en dinsdag 25 april van 10.00 tot 12.00 uur. Tijdens de meivakantie zijn er allerlei jeugdactiviteiten in de bibliotheek, voor elke leeftijd is er wel iets te doen! Kijk op www.bibliotheekheiloo.nl voor alle informatie en opgave.

Ingezonden: liefde is nooit het probleem

HEILOO - Onlangs zag ik Dr. Chris Tulleken (GB) met een programma over grote doses medicijnen die mensen krijgen tegen hun ziekten. Dit was een echte arts! De hedendaagse artsen worden beïnvloed door de artsenbezoekers en artsen geven - door de druk - medicijnen mee, pillen voor dingen die je met een pil niet kan genezen. Dr. Chris Tulleken was een half uur in gesprek met zijn patiënten en bovendien zocht hij samen naar een therapie voor pijnbestrijding (kung fu) of tegen depressie (koudwaterzwemmen) en wandelclubs voor mensen met diabetes en hartproblemen.

Ik heb al vaak gedacht: ik zou mensen hier buiten gelukkiger kunnen stemmen als ze de weg maar wisten. Gewoon eens een stal of een veldje schoonmaken met daarna een kopje koffie. Buiten, in de frisse lucht, dicht bij paarden, goed voor eenzame mensen. In de partnerschappen met paarden heb ik geworsteld met de vraag hoe ik die liefde meer volledig kan uiten. De les die paarden voor mij tot leven brengen, is dat ik eraan moet werken mijn gevoel van verbinding met andere levensvormen om mij heen te verbeteren. Of het nu gaat om een dier of om een mens.

Ik geloof dat we deze directe en tastbare intimiteit met de gehele natuur ooit gevoeld hebben. We werden erin ondergedompeld en wij vertrouwden erop. Het begin van de industriële revolutie en het aanbreken van ons digitale tijdperk, heeft ons vervreemd van dat primaire gevoel van verbondenheid. In werkelijkheid hebben wij onszelf uit de natuurlijke wereld verbannen, met al zijn wonderen.

Ik geloof dat het grootste geschenk van het paard aan ons de kennis is. En hoewel dat gevoel van verbondenheid misschien wel heel erg verzwakt is, het sluimert nog steeds binnenin elk van ons. Als we daarvoor kiezen, kan het op elk gewenst moment worden gewekt. Het paard probeert ons voortdurend te leren dat we onze eenheid met de wereld om ons heen kunnen herstellen.

We moeten onze harten bevrijden van alle twijfel dat wij energetisch met elkaar verbonden zijn. Zonder gevoel van verwantschap lopen we het risico de betekenis van de opmerkelijke foto te vergeten die tijdens de laatste Apollo-missie naar de maan van onze aarde werd gemaakt.

Imelda.

Nieuwe evenementen bibliotheek Heiloo

Tabletcafé
Vrijdag 21 april, 14.00 – 15.30 uur.
Vragen over uw Tablet? Samen met andere tabletbezitters leuke apps ontdekken en tips en trucs delen? Dan is het Tablet Café iets voor u!

Nieuwe reeks Digisterker
Start: 19 mei, 14.00 – 16.00 uur (4 bijeenkomsten).
Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid, zoals de Belastingdienst en het UWV. Opgave vooraf.

In de meivakantie zijn er allerlei jeugdactiviteiten in de bibliotheek, voor elke leeftijd is er wel iets te doen!

Minecraft Build Battle
Maandag 24 april, 14.00 - 16.00 uur.
Dinsdag 25 april, 10.00 - 12.00 uur.

Na een korte inleiding over Minecraft en de geschiedenis van Heiloo, volgt een speciale opdracht. Je hoeft niks mee te nemen, je werkt op een tablet van de bibliotheek. Voor jongens en meisjes van 10 tot 14 jaar. Deelname is gratis, opgave vooraf!

CoderDojo Heiloo
Woensdag 26 april, 10.00 – 12.00 uur.

Kom ook programmeren in de bibliotheek! Je kunt je eigen game maken in Scratch of zelf een website bouwen. De CoderDojo is er voor jongens en meisjes van 7 tot 17 jaar. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist.

Peuterochtend
Vrijdag 28 april, 10.30 uur.
Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2 tot 4 jaar (en hun ouders/oppas).

Speelgoedparcours
Zaterdag 29 april, 10.00 - 14.00 uur.
Kom ook spelen met het speelgoed van de speelotheek!

Samen klooien in de bieb
Woensdag 3 mei, 10.00 - 12.00 uur.

De Hobbyfarm is er met leuke materialen, en de klooikoffers van de Speelotheek staan klaar voor gebruik. Bereid je voor op mooie projecten met hulp van een lijmpistool, striptang of soldeerbout. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, begeleid door een volwassene. Opgave vooraf.

Trompet voor Olifant

Woensdag 3 mei, 14.30 uur

Het boek Trompet voor Olifant wordt uitgevoerd als live-hoorspel. Een mooie kennismaking met muziekinstrumenten en verschillende soorten muziek: jazz en klassiek.

Voor kinderen van 3 tot 7 jaar. De toegang is vrij.

Gewijzigde openingstijden

Bibliotheek Heiloo is op donderdag 27 april (Koningsdag) gesloten.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave: www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie

Steun de bibliotheek
Word vriend!
Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Fotoproject en verhalenfestival <<<CHAPEAU>>>> 'LEEF!' GGZ in beweging'

HEILOO - Stichting de Buitenkans en GGZ NHN heeft voor het jaarlijkse fotoproject en het verhalenfestival 2017 gekozen voor het thema LEEF! Met de ondertitel: geestelijke gezondheidszorg in beweging. Het doel is om een brug te slaan tussen burgers met en burgers zonder psychiatrische problematiek.

In de wereld van de psychiatrie zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen en initiatieven om de kwaliteit van diagnostiek en behandeling te verbeteren. 'Willibrord Draait Door' is een voorbeeld van een evenement waaruit blijkt dat er volop leven in de brouwerij is op het GGZ-terrein. Met het thema LEEF! beoogt de organisatie aspecten in kaart te brengen die te maken hebben met leefbaarheid, vitaliteit en energie binnen de GGZ-leefgemeenschap, zowel op fysiek als mentaal niveau.

Fotoproject
U kunt maximaal vijf foto's insturen, met bij elke foto een korte toelichting - eventueel in dichtvorm - van maximaal 250 woorden. De jury, bestaande uit cliënten en vakfotografen, kiest de beste vijf inzendingen uit. De foto's van de winnaars komen te staan op groot formaat banners en worden geëxposeerd op landgoed Willibrordus. Bovendien worden de foto's op een groot scherm geprojecteerd in galerie de Buitenkans.

Verhalenfestival
Ook het Verhalenfestival heeft als thema 'LEEF!' U kunt een verhaal van ongeveer vijfhonderd woorden of een gedicht - fantasie of realiteit of een mengvorm van die twee - insturen. En ook voor dit onderdeel selecteert een jury de drie beste inzendingen. Iedereen kan deelnemen: GGZ cliënten worden met name uitgenodigd om mee te doen. Op verzoek is deskundig advies beschikbaar bij het fotograferen en/of het schrijven. Foto's en/of verhalen kunnen tot 31 mei 2017 worden gestuurd naar buitenkansfotoproject@gmail.com. Meer informatie en de spelregels vindt u op www.de-buitenkans.org.

Samen eten op woensdagmiddag

HEILOO - Lijkt het u gezellig om met andere mensen tussen de middag gezamenlijk te eten? Dat kan nu elke woensdag in het Trefpunt aan Abraham du Bois-hof 2. Dat meldt Stichting Welzijn Heiloo. Elke week wordt er een vers en gezond menu bereid door het Buffettenpaleis. Er wordt om 12.30 uur gegeten en de kosten bedragen 7,50 euro per persoon. U krijgt een hoofdmaaltijd en een eenvoudig toetje. Lijkt u dit wel wat? Geef u dan nu op bij de receptie van het Trefpunt of bel naar 072-533 12 97. Hier hoort u meteen wat het menu is. Aanmeldingen dienen uiterlijk maandag om 12.00 uur binnen te zijn.

Zondagsvieringen in Activiteitencentrum GGZ

HEILOO - De Geestelijke Verzorging van GGZ Noord-Holland-Noord houdt iedere zondag van 10.00 tot 11.00 uur een zondagsviering in het Activiteitencentrum aan Bullaan 2 in Heiloo, naast de Kwekerij op Landgoed Willibrordus. Na elke viering is er gelegenheid voor ontmoeting met koffie. Iedereen is welkom! Om de week zingt de zanggroep onder leiding van Leonie Hennekens. Op andere zondagen wordt de muziek door anderen verzorgd. Op 23 april verzorgt koor Notebook uit Heiloo de muziek. Voor informatie, vragen of ideeën, mail naar m.braamse@ggz-nhn.nl of bel 06-53 9292 86.

De Zuidwester op bezoek bij de Karel Doorman

Groep 5 op de foto met het schip.

HEILOO - Vrijwel alle basisscholen doen excursies maar sommige excursies zijn wel heel speciaal. Zo gingen de groepen 5 van basisschool De Zuidwester op bezoek bij Zr. Ms. Karel Doorman in Den Helder. Dit is een logistiek ondersteuningsschip en het grootste Nederlandse marineschip. Op dit moment ligt de Karel Doorman al een jaar in de marinehaven voor reparatiewerkzaamheden. Natuurlijk is dit schip normaal gesproken niet te bezoeken maar als er een leerling in de klas zit wiens vader werkzaam is aan boord van dit schip, dan kan er wel eens een uitzondering worden gemaakt. De leerlingen en hun begeleiders kregen een rondleiding over het enorme schip en keken hun ogen uit: wat een grote pannen worden er in de kantine gebruikt, men kan aan boord sporten en er is zelfs een ziekenhuis. De Zuidwester kijkt terug op een bijzonder geslaagde dag.

Fysioxpert krijgt titel 'Uitmuntende praktijk'

Het team van Fysioxpert. V.l.n.r.: Roy van Soest, Roy Hageman, Edith Corts en Joep Gökemeijer.

HEILOO - Fysioxpert heeft de geweldige titel 'Uitmuntende praktijk' mogen ontvangen van Qualizorg. Uit onafhankelijk onderzoek naar de patiënttevredenheid scoorde de praktijk gemiddeld een 9,3 over 138 ingevulde enquetes. Met deze beoordeling, die slechts voor enkele fysiotherapiepraktijken in Nederland is weggelegd, dingt Fysioxpert mee naar de landelijke titel van Praktijk van het Jaar.

Fysioxpert is inmiddels een bekende praktijk in Heiloo. Voor verschillende specialisaties bent u hier op het goede adres: manuele therapie, sportfysiotherapie en oedeem fysiotherapie. Ook voor oncologische trainingen (trainingen tijdens of na de behandeling tegen kanker) en medische trainingen kunt u bij Fysioxpert terecht.

De praktijk is aangesloten bij verschillende netwerken: Orthopedie Netwerk (samenwerking met de orthopeden van het NWZ), Claudicationetwerk (voor doelgerichte behandeling van etalagebenen), Netwerk Oncologische Zorg (voor behandeling van patiënten tijdens of na de behandeling van kanker) en het CVA netwerk (voor behandeling van mensen na een herseninfarct of hersenbloeding). Ook kunt u terecht voor algemenere fysiotherapeutische behandelingen. Indien u niet naar de praktijk toe kan komen is er een mogelijkheid bij u thuis te behandelen. Een verwijzing van een arts is niet nodig. Wel zullen we eerst screenen of fysiotherapie de juiste behandeling voor u is .

Neem voor meer informatie contact op met de praktijk op 072-533 32 71 of kijk op de website www.fysioxpert.nl voor meer informatie.
Fysioxpert Bergeonstraat 32, 1851KB, Heiloo.

Wat is orthomoleculaire therapie?

Leonie Grossenbagt.

HEILOO - Veel mensen hebben lichamelijke klachten en weten niet waardoor deze veroorzaakt worden. Maar ook bij geen klachten is het belangrijk te weten welke voeding goed of slecht is voor je om zo je gezondheid optimaal te houden.

Orthomoleculair betekent 'juiste moleculen' ofwel de juiste voedingsstoffen. Wat voor iemand juist is, hangt af van leeftijd, geslacht, erfelijke factoren, stress en eetgewoonten. Kortom maatwerk. Waar nodig worden er supplementen geadviseerd. De gezondheid kan op deze manier hersteld, verbeterd of in stand gehouden worden.

In mijn praktijk kom ik mensen tegen met uiteenlopende klachten, maar ook mensen die gewicht willen verliezen of juist willen aankomen. Ik begin daarom altijd met een intakegesprek om zo een beeld te krijgen van de oorzaak van de klacht. Veel voorkomende klachten zijn: chronisch vermoeidheid, allergieën en intoleranties, hoge bloeddruk, hoog cholesterol, burn-out en darmklachten. Soms zijn het al kleine veranderingen in leefstijl en voeding die grote veranderingen met zich meebrengen in gezondheid en vitaliteit.

Leonie Grossenbagt, Orthomoleculair therapeut. Tel.: 06-47980595, internet: www.nl-voedingscoach.nl. De therapie wordt geheel of gedeeltelijk vergoed bij een aanvullende verzekering.

45 jaar Bosch Assurantiën Heiloo

HEILOO - Al sinds 1972 bieden wij een onafhankelijk advies voor uw verzekeringen en hypotheek. Ook het midden- en kleinbedrijf zijn wij graag van dienst. Vaak komt er bij verzekeren meer kijken dan in eerste instantie lijkt. Wij brengen voor onze klanten de verschillende risico's in beeld en bieden vervolgens een oplossing die bij hun situatie past, met de gewenste dekking tegen een scherpe premie. In de afgelopen jaren hebben wij met veel plezier een hele fijne klantenkring mogen bedienen, waar we ze bij dezen van harte voor willen bedanken. U kunt bij ons familiekantoor terecht voor kwaliteit van dienstverlening, deskundigheid van advies en persoonlijk contact met ons kleine maar ervaren team. En dat al vijfenveertig jaar!

Zhong Hua Wushu in de prijzen op NK Wushu

Zhong Hua Wushu team met meester Wenhua Zheng.

HEILOO - Het bij Dorssports in Heiloo trainende team van Zhong Hua Wushu heeft zaterdag 7 april een succesvol Nederlands Kampioenschap achter de rug. In totaal werden elf medailles in verschillende disciplines en leeftijdscategorieën binnengehaald.

Xinmei Reutelingsperger, geselecteerd voor het Nederlandse Wushu Team, haalde tweemaal goud; met haar prachtige zwaardvorm (jian shu) en haar vuistvorm (bagua zhang). De speervorm (qiang shu) van Xinmei was goed voor een bronzen plak. Bij de jeugd haalde Serena Tichelaar het zilver binnen met haar zwaardvorm (jian shu). Voor Janno van der Eem was er ook tweemaal goud; voor taiji waaier en zijn wapenvorm (lin jiao dao). Ook behaalde hij een zilveren medaille met zijn vuistvorm (bagua zhang).

Bij taiji waaier haalden Paula Bos en Cassandra Bertels een zilveren medaille en wist Marc Bertels de bronzen medaille veilig te stellen. Ook Peter Bouwman haalde in zijn eerste grote kampioenschap een bronzen medaille met zijn vuistvorm (cha quan). In het sterke deelnemersveld grepen Sophie Bouwman, Sterre Kalter en Maarten Hulsbosch net naast een podiumplaats. Het team - onder leiding van meester Wenhua Zheng en aangemoedigd door familie en vrienden - kijkt terug op een gezellige en succesvolle dag. Zhong Hua Wushu gaat zich nu bij Dorssports in Heiloo voorbereiden op het volgende kampioenschap dat op 14 mei in Hoorn gaat plaatsvinden. Ook dan zet het team weer zijn beste beentje voor.

Voor meer informatie en beeldmateriaal over Zhong Hua Wushu kunt u kijken op www.zhonghuawushu.nl.

Ferry Karssen herpakt zich met ritwinst

AKERSLOOT - Alkmaarder Ferry Karssen won donderdagavond de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in Akersloot. Nadat hij vorige week niet in goede doen was en zelfs moest uitstappen, was Ferry Karssen ditmaal niet te houden.. Solerend van het begin tot het eind kon Karssen na afloop de felicitaties in ontvangst nemen. Bijzonder spannend was het daarentegen om de plaatsen twee, drie en vier tussen respectievelijk Wilfred Knegt (Uitgeest), de man uit Heiloo Marcel Hink en Alkmaarder Henk Louwe.

Wilfred Knegt verzekerde zich al in een redelijk vroeg stadium van een veilige tweede plek. Marcel Hink leek af te stevenen naar de laagste trede van het podium, ware het niet dat Henk Louwe het op zijn heupen kreeg, bloed rook en Marcel Hink in de smiezen kreeg. Zwaar in de achtervolging op Hink, met succes in aantocht, bemerkte Louwe dat hij zijn horloge had verloren. Geen man overboord had iedereen gedacht, eerst de klus afmaken. Nog steeds in volle concentratie en volle bak had Louwe zijn uurwerk gespot. Daarna volgde een niet te geloven actie. Henk Louwe pakte zijn klok niet rijdende voort van de grond. Nee, Louwe stapte af en pakte het op om zijn weg te vervolgen. Logisch gevolg: de inhaalpoging was mislukt. Waarschijnlijk moet Henk Louwe gedacht hebben, dat het verschil tussen de opbrengst van de plaatsen drie en vier niet zo groot was als de waarde van zijn 'klokkie'.

Uitslagen: 1. Ferry Karssen Alkmaar. 2. Wilfred Knegt Uitgeest. 3. Marcel Hink Heiloo. 4. Henk Louwe Alkmaar. 5. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan den Hoef.

HSV overtuigend kampioen in de 3e klasse

HEILOO - Zoals u ook op de voorpagina van deze Uitkijkpost kunt lezen, werd HSV 1 maandag kampioen in de 3e klasse. Een terugblik van de wedstrijd. Het 'sfeerteam' van HSV had voor de wedstrijd het Meervogels-veld voorzien van spandoeken en vlaggen en vlak voor de aftrap werden rood/gele rokgordijnen opgelaten achter het Meervogelsdoel. Na een aftasten tijdens de eerste tien minuten - waarin Meervogels dankzij het windvoordeel drie corners kreeg maar daar geen resultaat uithaalden - sloeg HSV in de twaalfde minuut toe toen Max Dekker een voorzet gaf die door Ruben Bugter heel beheerst werd afgerond: 0-1. HSV bleef sterker en een vrije trap van Lennard Nobbe belandde in een keer in het doel, maar de goal werd niet toegekend vanwege buitenspel?! In de twintigste minuut ging Max alleen op de keeper af, maar schoot via de paal voorlangs. Vijf minuten later redde Bryan de Lange met zijn lichaam een doelkans van M. Dennis Houtenbos schoot een vrije trap van twintig meter hard in de muur en de linksachter van de geel/zwarten kreeg binnen tien minuten twee gele kaarten, wat voor hem uitsluiting betekende. HSV werd alsmaar sterker en in de vierenveertigste minuut gaf Rick Houtenbos een goede pass op Tom Hafkamp, die direct voorzette waarna Max in twee keer het net deed bollen: 0- 2.

Na de rust werden de rood/gelen alsmaar sterker, maar het in grote getale aanwezige publiek moest tot de zesenzeventigste minuut wachten op het genadeschot. Ruben bediende uit een corner Steef Kaandorp die hard op doel schoot, maar Bram Karels veranderde de bal zodanig van richting dat deze doel trof: 0-3. In de negenenzeventigste minuut schoot Steef zelf vanaf de rand van de zestien meter de bal hard in de goal. Dit was tevens de eindstand: 0- 4.

Kampioensschaal en feest
Na het laatste eindsignaal overhandigde burgemeester Hans Romeijn een kampioensschaal aan de spelers van HSV 1 en dhr. F. Thoolen van de KNVB reikte medailles uit aan de verse kampioenen. Een rit door Heiloo met een 'plattekar' volgde waarna de mannen werden opgewacht door een grote groep supporters. In de kantine - waar overigens de wedstrijd en het feest live te volgen was via Videocrowd (een project van de Uitkijkpost) - stond DJ Bodhi gerand voor een fantastische sfeer. Het werd 'vet' gezellig in de HSV kantine! Alle vrijwilligers die aan het feest hebben bijgedragen worden ontzettend bedankt voor het maken van een onvergetelijk kampoensfeest!

Laatste darttoernooi Oosthonk

HEILOO - Wijkvereniging Oosthonk in Heiloo organiseert zaterdag 22 april het laatste darttoernooi van dit seizoen. Het 601 toernooi gaat de beslissing brengen wie het dit seizoen het beste heeft gedaan. Zowel bij de dames als de heren is de strijd om plek een nog niet beslist. Natuurlijk zijn er ook mooie dagprijzen en dat alles in de spreekwoordelijke gezellige sfeer van het Oosthonk. Deelname kost 5 euro en de deuren gaan om 19.00 uur open. Het toernooi begint om 20.00 uur. Lokaal is te vinden aan de Oostkanter 14 in Heiloo. Meer info is te vinden op www.oosthonk.nl.

Klaverjasdrive

HEILOO - EHK organiseert maandag 24 april haar maandelijkse Klaverjasdrive. Ook is er een verloting met mooie prijzen. U bent allen, het liefst met partner, welkom op onze Locatie Cultureel centrum 'De Strandwal' naast de Kapel op het GGZ terrein. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of komt u voor de eerste keer, meldt dit even bij één van de bestuursleden. EHK kan hiermee dan rekening houden! De zaal is open vanaf 19.00 uur. De klaverjasdrive duurt van 19.30 uur tot ongeveer 11.00 uur. Bel voor inlichtingen met Gerda via 072-5123271 of bel Ria via 072-5339345.

Foresters JO-9 op VTT toernooi derde van Nederland

HEILOO - De Foresters JO9 pakte een knappe derde plaats op het Nederlands Kampioenschap op de velden van FC Castricum. De Foresters verloor in de halve finale van de latere winnnaar LSC 1890 uit Sneek, maar pakte toch het brons binnen het deelnemersveld van tweeëndertig teams.

Red Jezelf-brevet Zwembad Loos

Een van de twee groepen met afzwemkinderen.

HEILOO - Woensdagmorgen 5 april was het vroeg in de ochtend heel druk bij zwembad Loos. Ruim vijftig kinderen stonden in T-shirt, korte broek en waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zich zowel op hun buik als op hun rug al goed in het water kunnen redden. Al deze kinderen gingen dan ook trots met hun 'Red jezelf'-brevet naar huis.

De geslaagden zijn Femke Rotteveel, Lois van Krieken, Fenna Bijvoet, Jasmijn Melis, Lotte van Cronenberg, Florence van Ginkel, Noor Meij, Lieve Kesselaar, Jasper Horsting, Diego de Vrijer, Sven de Jong, Matthijs lehman, Sylvia Dirkson, Lisa Molenkamp, Tessa van Aldijk, Fabian Verbeek, Pip Kooijman, Doris Brienesse, Colin Kemp, Mattanja Vogelpoel, Jelka Meijer, Fenne Hollenberg, Milena Wijn, Loïs Pater, Anthonie Dorenbos, Dean Mizee, Thirza Smal, Marijn Ton, Huub Stroes, Tijn van der Bend, Floris Bourgonje, Kees van Schagen, Jelle Hes, Gijs Velzeboer, Ilse Lammers, Matthijs Ligthart, Jip de Laleijne, Bruno Erdtsiek, Loes Grapendaal, Ahmed Soubaneh, Yme Hoogeveen, Imke Schlaman, Mohamed Nomaan Mohamed, Liz van Veen, Isabel van Andel, Choezom Nger, Shag Tsang, Pien Wolterbeek, Liza Molenaar, Levi Dekker, Saar Schermer, Ilaf Al-Rikabi en Bas Lawant.

Nieuwe hoofdsponsor voor Cross Triathlon Akersloot

Hans Schoolderman (l) en Jako Langeveld.

AKERSLOOT - De Cross Triathlon Akersloot - gehouden op 25 juni - is snel op weg een regionaal sportief evenement van formaat te worden. Jako Langeveld, eigenaar van OIT Technisch Installatie Bureau uit Castricum en fervent duursporter – is sinds dit jaar de trotse hoofdsponsor van de triathlon. Het evenement heeft daarom vanaf nu de 'OIT-Cross Triathlon Akersloot'.
Hans Schoolderman, organisator van de triathlon: "Wij zijn zeer blij dat OIT voor een periode van vijf jaar de triathlon in Akersloot wil ondersteunen. We kunnen hiermee de triathlon verder uitbouwen". Eerder dit jaar kreeg de organisatie met een grote tegenslag te maken. Gerard Struijf, één van de mede-initiatiefnemers overleed door een noodlottig ongeval in februari. Hans Schoolderman: "Gerard was betrokken bij vele verenigingen in Akersloot. Hij stond aan de basis van de triathlon in Akersloot en zwom daarnaast in een trio-team zelf mee. Deze editie zal mede in herinnering aan Gerard worden georganiseerd."

25 juni
De triathlon wordt dit jaar gehouden op zondag 25 juni. Deelnemers aan deze leuke uitdaging gaan vijfhonderd meter zwemmen in het Alkmaardermeer, vijfeneenhalve kilometer hardlopen door historische polders en vijftien kilometer crossen op een mountainbike over een afwisselend en technisch parcours zoals weilanden, noodbruggen en veestallen. Inschrijven kan via www.ntbinschrijven.nl. Meer informatie over de OIT-Cross Triathlon Akersloot is te vinden op www.triathlonakersloot.nl. Meer informatie over de OIT-Cross Triathlon Akersloot is verkrijgbaar via Hans Schoolderman via 06-51190860 of email hans.schoolderman@outlook.com.

D-Jeugd Meervogels '60 blij met nieuwe sponsors

Het D-jeugd team.

AKERSLOOT - De D-Jeugd van de handbalvereniging Meervogels '60 uit Akersloot is goed bezig. De groep, bestaande uit D1 en D2 jeugd, traint momenteel maar liefst drie keer per week zeer fanatiek tijdens de teamtraining en de keepers hebben daarnaast een speciale keeperstraining. Verder neemt een groot aantal meisjes deel aan de regionale handbalschool. Dat uit zich niet alleen in mooi combinatiespel tijdens de wedstrijden maar nu zien ze er ook nog piekfijn uit. Dankzij de drie sponsors met een groot handbalhart - te weten Nissei softijsmachines, Bouwbedrijf Martens & de Boer en Duyvestijn IT Consultancy - kunnen de teams zich voor, tijdens en na de wedstrijden prachtig laten zien in hun nieuwe sweaters. Wilt u graag eens zien hoe mooi deze meiden handballen en hoe prachtig ze er nu uitzien? U bent natuurlijk van harte welkom om eens een wedstrijd te komen kijken. Kijk voor het programma op meervogels60.nl.

Jeugdspelers CasRC geselecteerd voor Nederland onder 17

V.l.n.r.: Jort Doornenbal, Dirk Wierenga, Daily Limmen en Dale Zonneveld.

CASTRICUM - Na een jaar intensief trainen met een grote groep getalenteerde rugbyspelers van onder zeventien jaar, zijn vier jeugdspelers van CasRC geselecteerd voor Nederland onder 17. Dit zijn Dale Zonneveld, Daily Limmen, Dirk Wierenga en Jort Doornenbal. Zij hebben reeds vele jeugdspelers van de Castricumse rugbyclub voor zien gaan in de weg naar het Nederlands Team. De jongens spelen op 22 april een oefeninterland in Amsterdam tegen Wales. Deze wedstrijd is en mooi begin van de voorbereiding op het EK van 2018. Namens CasRC wensen wij de jongens veel succes.

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Kim's Haarsalon bel voor een afspraak naar: 0630042383, de prijzen ietsjes gestegen. Knippen in nu €13,- en kleuren vanaf €30,-. Openingstijden zijn: Ma DI DO VR van 09:00 uur tot 21:00 uur. Dompvloetlaan 29 te Heiloo

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Voor het versterken van ons team zijn wij op zoek naar een fulltime fietstechnicus, met een specialisatie op het gebied van elektrische fietsen. Ben jij leergierig, heb je affiniteit met techniek en ligt jouw focus op service en kwaliteit? Stuur dan je CV met motivatie naar info@bosmantweewielers.nl "

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

INSTALLATIE TECHNIEK K.van der Wagen Voor al uw werkzaamheden. Complete Badkamers,Tegelwerk, Elektra,Verwarming en Timmerwerk.Info@kvanderwagen.nl 06 - 1235 9134

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Vakantieplannen, 9-persoonsauto of gezinsauto huren ? Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. 06 4811 6691 www.zingjemee.nl.

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809
www.barrydevriesautos.nl

Biedt zich aan; SCHILDER voor binnen en buiten voor een mooie prijs. Tel: 06 - 1709 0670

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Beste schilder & stukadoor. Voor binnen en buiten. Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tharathip Ontspanningsmassage. Nijverheidsweg 6b Heiloo. Afspraak maken op telnr. 06 - 3365 5795

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Hometrainer verhuur voor revalidatie en fitness toepassingen. Info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295, Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

De waarde van bomen

Gekapte bomen in de Pr. Margrietstraat Foto: Bärbel Böhling

CASTRICUM - Het is fijn als er bomen zijn in de straat. Een boom met enig allure en gezondheid geeft uitstraling aan de buurt, voelt prettig en maakt de omgeving aantrekkelijker. Maar bomen doen nog veel meer dan dat - bomen zijn spin in het web als het gaan om klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving.

We zullen rekening moeten houden met steeds vaker voorkomende extreme hittegolven, droogteperioden en hevige regenval. Gemeenten en steden moeten met de inrichting van de straat hierop reageren willen wij niet te maken krijgen met grote schade aan woningen en aan onze gezondheid. Een bijzonder aspect hierbij heeft al (lokale) hitte. Hittestress heeft de afgelopen jaren meer levens gekost dan alle andere natuurrampen bij elkaar opgeteld en het koelen van kantoorgebouwen in de zomer kost inmiddels meer energie dan het verwarmen van de kantoren in de winter. Om deze effecten van de klimaatverandering en energieverspilling te verzachten zijn bomen een praktisch, eenvoudig en aantrekkelijk middel. Gevelgroen en grote bomen verminderen de absorptie van warmte door de gevel en verlagen de temperatuur.

De baten op het gebied van gezondheid, comfort, economische waarde en energieverbruik zijn volgens de berekeningen van de Hogeschool van Amsterdam vele malen hoger dan de jaarlijkse kosten voor herinrichting van de hele straat en zeker hoger dan de extra beheer- en onderhoudskosten voor het groen zelf.

'Een volwassen boom kan zo'n 400 liter per dag verdampen' (Kravcik et al., 2007). Daarmee dragen bomen op eenvoudige wijze bij aan gezonde lucht en aangenaam microklimaat.

Groen verhoogt de waarde van vastgoed
Nederlandse gemeente hanteren in het algemeen nog steeds drie taxatiemethodes voor het bepalen van de geldwaarde van een boom. Maar kun je een groeiend wezen zomaar vervangen? Is de tijd die het heeft gekost tot de boom zo groot werd als die nu is - met alle positieve eigenschappen gratis erbij - vervangbaar door een nieuwe boom?

Als je echt naar geld wilt kijken zijn volgende cijfers wellicht interessant: de waarde van een woning stijgt met 5 tot 15% als er grote bomen in de straat staan. Bij een woning van €300.000 zijn dat €15.000 tot €45.000 verschil aan waarde als je een straat met of zonder bomen hebt. Hierbij gaat het dan niet om de directe waarde van de boom maar om de invloed die bomen hebben op de waarde van de omgeving, Voor de huizenbezitter belangrijk maar ook voor de gemeente-inkomsten. Want, de WOZ waarde zal dalen als er bomen uit het straatbeeld worden weggehaald.

Gelukkig kent Castricum nog vele groene straten. Dat moeten we koesteren en beschermen. En wellicht kunnen deze cijfers helpen om groene straten te behouden en gaat men op zoek naar alternatieve mogelijkheden om het riool te vervangen.

Tekst: Bärbel Böhling, Vitaal Landschap

Jongeren Turn-Over schitteren in ronde tafelgesprek met burgemeester Toon Mans en BUCH-medewerkers

Burgemeester en ambtenaren van openbare orde en veiligheid en jeugd op bezoek bij Turn-Over Foto: Annemieke Ederzeel

CASTRICUM - Het is inmiddels geen geheim meer dat de jongeren van Turn-Over schitteren binnen de lijnen van het rugbyveld van Castricum, maar dat ze ook uitblinken in het bedenken van oplossingen voor complexe problematiek is voor velen toch verrassend en nieuw. Om uw geheugen nog een beetje op te frissen: het multidisciplinair trainingsprogramma van Turn-Over heeft tot doel risico- en/of probleemjongeren te helpen volwaardige deelnemers aan de maatschappij te worden. Turn-Over integreert rugbymethodiek in bestaande re-integratie methodiek waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende gedragsproblematieken van de deelnemers (al dan niet gediagnosticeerd). Deelnemende jongeren worden fysiek en mentaal gestimuleerd, gemotiveerd en ondersteund.

In een ronde tafelgesprek met burgemeester Toon Mans, medewerkers van jeugd en openbare orde en veiligheid binnen de BUCH gemeenten is er in een open, respectvolle en ontspannen sfeer gesproken over preventie van geweldsincidenten in het algemeen en de twee in het uitgaansgebied van Castricum in het bijzonder. Daarbij kwamen de jongeren met een haarscherpe analyse, mede aan de hand van de betrokken vragen die door de burgemeester en medewerkers werden gesteld, en praktische aanbevelingen. De burgemeester had het idee dat deze aanbevelingen zonder al te veel moeite kunnen worden geïmplementeerd in de huidige aanpak en wil zo snel mogelijk beginnen met een pilot. De medewerkers gaan een en ander zo spoedig mogelijk uitwerken zodat er op korte termijn kan worden gestart met de eerste pilot.

Al met al een constructieve bijeenkomst met een bruikbare uitkomst en een hoopgevend vervolg. 'Kijk op Castricum' blijft dit uiteraard nauwgezet volgen en u informeren over de voortgang.

Tekst: Annemieke Ederzeel

5 mei gratis Apenkooi evenement

CASTRICUM - Old Skool Sports viert vrijdag 5 mei de vrijheid met een gratis Apenkooi-evenement en trapt tevens af met een tweede lesavond. Locatie: Sportcentrum de Bloemen 71 in Castricum. Tijdsduur van 19.45 uur tot 21.00 uur. Na de goedbezochte dinsdagavonden is het nu tijd om een extra lesavond aan te bieden. Zo kunnen nog meer mensen kennismaken met het concept van Old Skool Sports. Old Skool Sports wil vanaf 5 mei op de vrijdagavond van 19.45 uur tot 20.45 deze les gaan aanbieden! Kom 5 mei gratis meedoen en vier onze vrijheid! Na afloop weer gezellig een drankje aan de bar. Aanmelden voor het Apenkooi evenement kan bij voorkeur via een bericht naar 06-52376459.

23 april: Boerderij Het Vertrouwen opent staldeuren

Wees welkom bij boerderij Het Vertrouwen.

AKERSLOOT - Melkveebedrijf Het Vertrouwen in Akersloot zet zondag 23 april de staldeuren open van 11.00 tot 16.00 uur. Naast de honderdtwintig melk- en kalfkoeien en jongvee kunnen bezoekers schapen met lammetjes bewonderen en is er om 12.00 en 14.00 uur een demonstratie vrijheidsdressuur. Ook leuk zijn de stormbaan, het springkussen en het traptrekkerparcours voor de kinderen. Een foodtruck van Beemsterkaas zorgt voor de inwendige mens. In het 'melktaphuisje' is kefir te koop en kunnen bezoekers bij de melktap een liter verse pure melk tappen. Ook is er een proeverij met melk, kaas en kefir. De boerderij organiseert deze open dag in samenwerking met de melkfabriek Cono van Beemsterkaas. Op www.dagjebijdeboerdag.nl vind u meer informatie en kunt u een kleurplaat downloaden die bij de boerderij kan worden ingeleverd. Voor meer informatie over onze boerderij, kijk op www.boerderijhetvertrouwen.nl. Het adres: Verlengde roemersdijk 6 in Akersloot.

23 april: Akerpop Akersloot

Het Akersloter Kermiskoor in de vroegere jaren.

AKERSLOOT - Na het succes in 2016 is er opnieuw een muzikaal spektakel in de Storeyclub in Akersloot. De datum: zondag 23 april.
Aanleiding is het jaarboek 2017 van de Historische Vereniging Oud-Akersloot met hierin het tweede artikel over Akersloot en de popmuziek waarin 'de jaren tachtig' uitgebreid aan de orde komen. In deze periode was er veel muzikaal talent in het dorp aanwezig. Ook traden de bandjes veelvuldig op in Akersloot en omgeving. Een aantal van deze muzikale talenten staat deze middag weer op het podium. Om 16.00 uur bijt de formatie For2night het spits af. Om 17.00 uur staat de Akersloter formatie Sloot op het podium. Rond 18.00 uur zorgen de nog steeds actieve Bikkels voor de muzikale omlijsting in de Storey. Deze middag levert ook het Akersloter kermiskoor een vocale bijdrage met het nummer 'Ik dacht dat hier een feessie was'. Uiteraard zal ook Jan Oud als vanouds weer op het podium staan met zijn succesnummers van toen… Kort gezegd, alle ingrediënten zijn aanwezig voor een prachtige en mooie muzikale middag in de Storeyclub. U bent van harte welkom op 23 april in de Storeyclub, de zaal in open vanaf 15.30 uur en de entree is gratis. U vindt de Storeyclub op het Wilhelminaplein 1 in Akersloot.

Beach-cleanup maakt meewerken aan duurzaamheid toegankelijk

Werken aan een schoon strand.

CASTRICUM - Op 1 april ging de derde Expeditie Juttersgeluk van start. De hele maand april zullen mensen voor wie een 'gewone' baan (nog) niet zo heel gewoon is, de Noordzeestranden van Sluis tot en met Delfzijl schoon jutten. Stichting Juttersgeluk biedt hiermee in samenwerking met KIMO Nederland/België en VNG International een laagdrempelige manier om maatschappelijk actief te zijn. Vandaag, woensdag 19 april tussen 10.00 en 12.00 uur, kwam de expeditie langs in de gemeente Castricum. In paviljoen Zoomers in Castricum aan Zee heette wethouder Rood de deelnemers welkom.


Tijdens Expeditie Juttersgeluk gaan mensen met een licht verstandelijke of psychische beperking op zoek naar de mooie en minder mooie dingen op het strand. Door zelf het strand schoon te maken, brengen we het probleem van de plastic soep onder de aandacht bij álle groepen in onze samenleving. Suzanne Klaassen van Juttersgeluk: "Strandjutten is een mooie manier om samen aan een duurzame toekomst te werken. Het strand plasticvrij maken is een zinvolle dagbesteding die mensen zelfvertrouwen en meer eigen waarde geeft. Meedoen is belangrijk, juist voor mensen die moeite hebben om mee te komen in de maatschappij."

Samenwerking
Vanwege de vergaande decentralisatie in de zorg, is Stichting Juttersgeluk de samenwerking aangegaan met KIMO Nederland/België en VNG International. De expeditie draagt ook bij aan de VNG-campagne Gemeenten4GlobalGoals. De Global Goals vormen een integrale agenda voor het bestrijden van armoede, de bescherming van de planeet en welvaart voor allen. Jan van Zanen, voorzitter Vereniging van Nederlandse Gemeenten: "Expeditie Juttersgeluk is een prachtig voorbeeld van hoe de Global Goals lokaal invulling krijgen en dat iedereen daaraan mee kan doen. De komende vijftien jaar werken landen in de hele wereld aan de realisatie van deze opvolgers van de Millenniumdoelen."

Derde Expeditie groter dan ooit
Expeditie Juttersgeluk is in drie jaar tijd een jaarlijks terugkerend evenement geworden; in 2015 startte Juttersgeluk met zes gemeenten, in 2016 deden al zeventien gemeenten mee. In 2017 doen zevenentwintig van de totaal tweeendertig kustgemeenten mee en er helpen meer dan zevenhonderd deelnemers uit het hele kustgebied mee om het strand afvalvrij te maken. Elke expeditiedag verloopt volgens een vast programma: de deelnemers worden ontvangen met koffie en taart in een strandpaviljoen en worden welkom geheten door de wethouder. Juttersgeluk legt uit hoe je afval op het strand herkent en hoe je het veilig opraapt. Daarna start de etappe: een ware ontdekkingstocht. Het afval wordt door de jutters meegenomen, zodat er een schoon strand achterblijft. Meer weten, zie www.juttersgeluk.nl/expeditie/expeditie-juttersgeluk-2017

Torteltuin Feestelijke Opening Speeltuinseizoen

CASTRICUM - 'Kijk, daar is het nest van de Krullevaar en Langhors het paard van de majoor! Dollie de duif vliegt net voorbij en daar zit Zaza de kakkerlak!' Jong en oud zijn van harte welkom tijdens de meivakantie om de 'Torteltuin' bij de Springplank te komen bezoeken.

Op zondag 23 april start het speeltuinseizoen bij de Springplank feestelijk met gezellige muziek van Maarten tijdens de Torteltuin. Mevrouw Helderder en andere bekende figuren uit het boek 'Pluk van de Petteflat' van Annie M.G. Schmidt zijn aanwezig. Langs een parcours met spelletjes maak je kennis met ze en beleef je de avonturen van Pluk en zijn vriendjes. De Torteltuin is een creatie van Anja Jonker van Artkid, bekend van de sprookjestuin in de tuin van Kapitein Rommel.

"Iedereen die van de bramen eet, gaat spelen, want hasselbramen zijn speelbramen. Al snel eet de hele stad de bramen en gaat spelen!" De speeltuin van de Springplank bevind zich midden in een transitie van speeltuin tot natuurspeeltuin. De Speeltuin wordt omgetoverd van tegelplein tot groene speeloase - midden in dorpshart Castricum. De 'Torteltuin' vormt de start van een crowdfundingsactie en fondsenwerving om geld, materialen en mankracht in te zamelen voor de aanleg van nog meer uitdagende speelmogelijkheden. Een leuke zand-waterspeelplaats en een groot klimtoestel voor oudere kinderen maken deel uit van de plannen voor 2017. En zij doen dit niet alleen: De Springplank wordt hierbij gesteund door de Koninklijke Heidemaatschappij als deelnemer aan 'Kern met Pit 2017', een wedstrijd van buurtprojecten.

Kom je ook gezellig met je kinderen langs? Voor 3 euro entree per kind (volwassenen gratis) kun je Pluk, Aagje of Langhors bezoeken en leer je de speeltuin op een heel bijzondere manier kennen. Limonade en een cracker met uiteraard bramenjam staan klaar. Daarnaast zijn koffie, thee, en een pannenkoekje verkrijgbaar tegen een kleine vergoeding. De opbrengst gaat naar de opbouw van de speeltuin.

De Torteltuin is open van zondag 23 tot en met woensdag 26 april van 10.00 tot 15.30 uur (entree tot 14.30 uur). De Springplank zit aan de dorpstraat 109, naast fysiotherapie Rootjes.

KVG avond in Limmen

LIMMEN - Het Katholieke Vrouwengilde KVG Limmen houdt vandaag (19 april) haar maandelijkse KVG avond. Aanvang 20.00 uur. Deze avond gaat Peter Dekker voor ons optreden met zang, anekdotes en veel humor. Kom naar deze gezellige avond, de laatste voordat het Katholieke Vrouwengilde met zomerreces gaat. Koffiegeld bedraagt 3 euro voor leden. Introducés zijn van harte welkom, kosten 4 euro. Heeft u vragen? Ons mailadres is: kvglimmen@gmail.com.

Paasmusical Sint Jozefschool

Groep 7 van de Sint Jozefschool in de Hoeverkerk.

EGMOND AAN DEN HOEF - Groep 7 van de Sint Jozefschool uit Egmond aan den Hoef schitterde woensdagavond en vrijdagochtend in de paasmusical 'Opa Knoest'. Dat gebeurde in de aula van de school en in de kerk. De musical vertelde het paasverhaal en was een weergave van het prentenboek 'Opa knoest vertelt het Paasverhaal'. Wim Noteboom zorgde voor de pianobegeleiding. Leerkracht en adjunct van de Sint Jozefschool Trudy Mooij: "Het waren fantastische optredens. Wat hebben we genoten."

Solo met kano naar de Noordkaap

Wieger Tomassen is goed voorbereid op grote tocht Foto: Anita Webbe

UITGEEST - Wieger Tomassen (55) uit Castricum peddelt sinds zijn jeugd in een kano en is inmiddels twaalf jaar lid van Kanovereniging Uitgeest (KVU). Altijd fantaserend over grote tochten besluit Wieger zijn grote droom werkelijkheid te laten worden. Hij vertrok vorige week maandagochtend goed voorbereid in zijn goed bepakte en bezakte kano vanuit de gemeentehaven aan de Meldijk.

Wieger: "Ik ben altijd wel bezig geweest met fantaseren over tochten en haalde ook inspiratie uit binnen- en buitenlandse kajakkers die prachtige tochten ondernamen. Een Nederlands kano-stel voer al eens rond Ierland en rond IJsland. Ook zijn er kanoërs geweest die rond Nieuw Zeeland, Australië en Zuid Amerika hebben gevaren. Verder is Noorwegen al vaker gedaan."

Toen Wieger lid werd van de KVU is hij op zee gaan kanoën. Dat is een aparte tak van kanosport. "Een zeekano is een behoorlijk zeewaardig vaartuig afgeleid van de eskimo kajaks. Een zeekano kan niet zinken dankzij waterdichte schotten waarmee de voor- en achterpunt afgesloten zijn. In die waterdichte ruimtes kan behoorlijk wat bagage. "Ik heb kampeerspullen mee en zal elke avond een overnachtingsplek zoeken. Dat kan op campings of in het wild. In Scandinavië is wildkamperen toegestaan, onder de naam 'Allemans-recht.' Ik kan voor een week voedsel meenemen, ik zal in de praktijk wel vaker boodschappen doen. Water neem ik mee in een tien liter waterzak. Het aangename van kanovaren is dat je al dit gewicht niet hoeft te dragen", aldus Wieger.

Voorbereiding
Wieger heeft zich goed voorbereid. "Ik volgde de afgelopen jaren diverse zee-vaardigheidsopleidingen. Tijdens deze opleidingen leer je naast kanotechniek allerlei reddingmethodes en ook leer je navigeren, rekening houdend met stroming en wind." De stoere kanovaarder heeft inmiddels veel zeetocht-ervaring. Niet alleen op de wadden maar ook in Bretagne, Wales en Schotland. Wél altijd in groepsverband. Afgelopen jaar nog was Wieger samen met zijn vriendin een week in Schotland en ook een week met de zee-kajak in Venetië.

Ruim een half jaar is de kanofanaat bezig geweest met voorbereiding op deze tocht, met veel aandacht voor kaarten, weersinformatie, stromingen en getijden. Ook heeft hij veel potentiële kampeerplekken opgezocht, via Noorse sites en Google Earth. Wieger: "Ik neem een GPS mee waarin ik al die plekken als waypoints heb ingevoerd. Er is overal langs de Noorse en Zweedse kust prima GSM- en internetbereik." Ook fysiek heeft hij zich goed voorbereid met meerdere keren per week stukken varen en in winterse omstandigheden kamperen op een eilandje in het Uitgeestermeer. In de kou oefende hij ook de reddings-technieken.

De eerste zes dagen (vanaf Uitgeest tot Groningen) varen twee vrienden mee, daarna ben ik op mezelf aangewezen. Mijn vriendin komt me in ieder geval opzoeken onderweg." Voor communicatie bij noodsituaties is Wieger aangewezen op zijn mobieltje, een marifoon en een SPOT. "Het thuisfront wil ik via een blog op de hoogte houden. Verder zal ik af en toe via Facebook communiceren."

Half september verwacht Wieger weer terug te zijn in Nederland. "Voor de terugweg ben ik van plan gebruik te maken van de Hurtigruten, een veerdienst die langs vrijwel de hele Noorse kust vaart. Mogelijk heb ik dan daadwerkelijk de Noordkaap bereikt maar misschien ook niet, het gaat me om het op weg zijn en ik wil mezelf niet verplichten of forceren om steeds door te varen als de omstandigheden riskant zijn."

Tekst: Anita Webbe

Thijs Overpelt vrijdag in finale 'The Voice Kids'

Thijs met zijn coach Ilse DeLange. Foto: Thijs Overpelt

CASTRICUM - Na zijn geweldige 'Blind Audition' en de door hem gewonnen 'Battle' kunnen we vrijdagavond gaan kijken naar de avonturen van Castricummer Thijs Overpelt. Coach Ilse DeLange koos er na 'The Sing Off' voor om Thijs mee te nemen naar de finale, die vrijdag 21 april rond 20.30 uur live uitgezonden wordt op RTL4. Wie er gaat winnen bepaalt het publiek. Het publiek kan stemmen op hun favoriete kandidaat. Thijs zingt elke dag zoveel hij kan, maar de combinatie met acteren in de musical vindt hij het leukst. Hij hoopt dan ook nog lang te kunnen blijven zingen en acteren. Inmiddels zit hij sinds twee maanden op zangles bij Miranda Zuurbier in Bakkum, waar hij heel veel van leert.

Zus Eva en broertje Bram kunnen ook goed zingen en acteren, maar ze hebben het talent niet van hun ouders. "Mijn ouders kunnen allebei niet zingen" volgens Thijs. Eva en Bram genieten mee van Thijs' avontuur, zij maken hierdoor ook leuke dingen mee. Ze zijn er overigens niet altijd bij, want ze sporten ook veel. Dit vereist natuurlijk de nodige planning binnen het gezin.

Ook op de school (het Jac. P. Thijsse College) wordt rekening gehouden met optredens en repetities voor de musical Pinokkio, waar Thijs op dit moment nog in speelt. Veel plannen en vooraf zijn huiswerk maken, dan is het allemaal goed te doen.

Naast het zingen en acteren speelt Thijs hockey en is hij druk met het maken van filmpjes samen met Eva en Bram voor hun YouTube-kanaal 'de Overpeltjes'.

In de toekomst zou hij best eigen liedjes willen schrijven en droomt hij van een optreden tijdens 'De Uitmarkt' en dan natuurlijk op het hoofdpodium!

Tekst: Erika Dekker-de Groot

Echtpaar Janse uit Castricum 60 jaar getrouwd

Kees en Tinneke Janse samen met de burgemeester. Foto: Vera Fetisova

CASTRICUM - Kees (85) en Tineke (86) Janse vierden donderdag 13 april hun zestigjarige huwelijksdag. Ze kregen bezoek van burgemeester Mans. Het echtpaar ontmoette elkaar toen ze achttien of negentien jaar oud waren. Ze zaten op dezelfde Griekse school in Amsterdam en moesten voor de biologieles plantjes zoeken in een weiland. Inmiddels hebben ze vier kinderen - twee zoons en twee dochters - en zeven kleinkinderen die binnen zeven jaar geboren zijn. Het ideale huwelijk is volgens hen elkaar ruimte geven en respect hebben voor elkaar. Ook dankbaar zijn voor wat je hebt. Advies aan jonge stellen? "Leer van je leven en heb plezier!"

Tekst: Vera Fetisova

Koninklijke onderscheiding voor vertrekkend KBO voorzitter Peters

De heer Peters krijgt de Koninklijke onderscheiding opgespeld door burgemeester Mans. Foto: Erika Dekker-de Groot

CASTRICUM - De heer Peters, aftredend voorzitter van de KBO Castricum, kreeg woensdagochtend 12 april een Koninklijke onderscheiding uitgereikt door burgemeester Mans. Na de ledenvergadering van de Katholieke Bond voor Ouderen, afdeling Castricum, kwam de burgemeester met een aantal familieleden en bestuurders van de diverse samenwerkende ouderenbonden de zaal binnen. De burgemeester gaf een mooie samenvatting van bijna zestig jaar vrijwilligerswerk voor onder andere de Bethlehem Parochie, de Parochie Gemeenschap Castricum, de Stichting Jan XVII, KBO Castricum en de Lokaal Samenwerkende Bonden van Ouderen, de LSBO. Hierna kreeg de heer Peters het lintje opgespeld door burgemeester Mans. De heer Peters mag zich lid in de orde van Oranje Nassau noemen.

Tekst: Erika Dekker-de Groot