De Uitkijkpost

1 mei 2019

De Uitkijkpost 1 mei 2019


Dementie en vragen rondom het levenseinde

HEILOO - Alzheimer Noord-Kennemerland organiseert op woensdagavond 15 mei een Alzheimer Café in Heiloo over het onderwerp 'Dementie en vragen rondom het levenseinde.'

Welke vragen zijn er rondom het levenseinde van iemand met dementie? Welke rol speelt palliatieve zorg? Is euthanasie nog mogelijk? Pascalle De Graauw - Schmitz en Yvonne Boon, casemanagers van Geriant, verzorgen de inleiding en gaan in op al uw vragen. Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden, hulpverleners en iedereen die in het onderwerp is geïnteresseerd.

U bent van harte welkom in het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2, 1852 EZ in Heiloo. Vanaf 19.00 uur staan koffie of thee voor u klaar. De inleiding begint om 19.30 uur. Om ongeveer 21.00 uur wordt de avond afgesloten. De toegang is gratis, aanmelden is niet nodig. Inlichtingen: Riet Steenhoek - Gravesteijn, tel.: 072-533 76 12.

Uitreiking koninklijke onderscheidingen

Burgemeester Hans Romeyn samen met de decorandi de heer H.P. Kleijngeld, mevrouw K.J. Slump, de heer C.P. Baalbergen en mevrouw S. Baalbergen. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - In de gemeente Heiloo werden tijdens de lintjesregen vier lintjes uitgereikt. Burgemeester Romeyn mocht het echtpaar Baalbergen, de heer Kleijngeld en mevrouw Slump een onderscheiding overhandigen. Het echtpaar is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, de heer Kleijngeld en mevrouw Slump zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De uitreiking vond plaats in de Witte Kerk op 26 april om 11.00 uur.

De heer H.P. Kleijngeld (72 jaar) is oprichter van en vrijwilliger bij Stichting Bobshop. Daarnaast is de heer Kleijngeld medeoprichter en voorzitter van Stichting AKO Literatuurprijs en Stichting Literatuurprijs.

De heer C.P. Baalbergen (87 jaar) krijgt een lintje voor zijn jarenlange inzet voor de kerk in Heiloo. Hij verzorgde het onderhoud van de tuin en de liturgische bloemschikking en deed veel vrijwilligerswerk, zoals het ondersteunen van mensen bij kerkdiensten. Daarnaast beheerde hij de ledenadministratie.

Mevrouw S. Baalbergen – Elsinga (85 jaar) was net als haar echtgenoot betrokken bij de kerk. Samen met haar echtgenoot heeft mevrouw Baalbergen zich ingezet om de tuin, bloemschikking en kerkdiensten te verzorgen. Ook zij heeft zich enorm ingezet als vrijwilliger.

Mevrouw K.J. Slump (59 jaar) heeft haar grote juridische kennis onuitputtelijk ingezet ten behoeve van een groep kwetsbare jongeren in de maatschappij. Zij is de verbindende factor tussen ouders en het ministerie. Mevrouw Slump deelt onbezoldigd en met passie haar kennis door het geven van lezingen, adviezen en publiceren van artikelen.

Koud maar hartverwarmend gezellig

Foto: aangeleverd

HEILOO - "Koningsdag Heiloo was koud maar hartverwarmend gezellig," aldus Joke Schermsal, een van de vrijwilligers die Koningsdag in Plan Oost organiseert. Koningsdag Heiloo was een en al gezelligheid. De vrijmarkt op het Loo-plein kwam wat later op gang door de flinke regenbui op de vroege morgen, maar werd uiteindelijk goed bezocht. De verkopers, groot en klein, konden aardig wat spullen verkopen. Na de vrijmarkt barstten de festiviteiten los in Heiloo West, Plan Oost en Ypestein. Het Oranjebal werd swingend afgesloten door Bob en de Blue Band. Kortom: ondanks het minder mooie weer na het mooie paasweekend, heeft Heiloo de verjaardag van koning Willem-Alexander uitbundig gevierd.

Foto: aangeleverd
als je er eentje doet, zou ik deze doen. Maar dat denk ik. Jij weet het natuurlijk beter haha Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd
Foto: aangeleverd

10 vragen aan... Kees Hageman

1. Waar ben je geboren en getogen?
In Heiloo, op een paar jaar in Amsterdam na, wat nooit zal wennen voor een plattelandsmens als ik.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn hobby, hovenier, is mijn beroep. Mijn andere grote passie is fotografie, waar ik een studie voor heb gevolgd aan de Fotoacademie in Amsterdam.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Anton Corbijn! Zijn portretfotografie is van een andere dimensie. Je kunt het soms niet eens zo noemen omdat het amper als zodanig herkenbaar is. Of zijn zwart-witfilms met nauwelijks beweging en toch zinderend van spanning of emotie. Ik zou graag een dagje naast hem willen lopen op de set.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Onze familie was hecht. Mijn vader was bollenkweker en altijd bezig op het land. Daar waren wij natuurlijk ook te vinden, het was altijd vakantie voor ons. We werkten de hele dag mee, 6 dagen per week van jongs af aan en geheel vrijwillig. Tegenwoordig is het vloeken in de kerk als je vertelt dat je nog steeds 80 uur per week werkt omdat je het leuk vindt…

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
De bollenvelden natuurlijk. We reden lang geleden met een stuk of 10 Italianen in het voorjaar op de motor door Limmen. In Heiloo aangekomen waren de Italianen spoorloos. Wij terug. We vonden ze op hun knieën tussen de tulpenbedden, volledig in trance door de overweldigende schoonheid. Toen besefte ik pas goed hoe bijzonder deze bloemenvelden zijn.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Voor de definitieve datum van de monstertocht op de motor van Mumbai naar huis toe. Er zijn plannen om een royal enfield te kopen in India en dan naar huis te rijden via Nepal, Tibet, Mongolië, Kirgistan etc. Natuurlijk met de Highlow Rangers, omdat deze vriendenclub zo'n sterke band heeft dat we dat ook kunnen wagen!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat was toen ik nog als jochie bij Ruud van Haneghem werkte en een aantal schalen moest opmaken met 1-jarige planten. Ik plantte een solitair in het midden en schikte de rest eromheen. Ruud vond dat niks en de meester deed voor hoe het moest: hij plaatste de solitair uit het hart en maakte met een simpele beweging een kunstwerk. Dit beïnvloedde mijn prille ontwikkeling enorm.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Weinig, want ik ben een open boek.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
De ambtenaren duidelijk maken dat ze er voor de burgers zijn en zich niet zo formeel moeten opstellen. Mijn vrouw en ik hebben ons nieuwe huis zelf getekend en gerealiseerd. Daarbij stuitten we op enorme vertragingen veroorzaakt door ambtenaren en een onzinnige berg regels, die ook de ambtenaar niet begreep. De gemeente Heiloo neemt een formeel standpunt in, in plaats van oplossingsgericht te denken. Bij mijn neef in Amerika werd op een vrijdagmiddag beslist door de architect, aannemer, bank, buren, en de gemeente en de maandag daarop begin je met bouwen, dát is oplossingsgericht werken.

10. De persoonlijke vraag van Erwin van Gijtenbeek:
"Hallo Kees. Je bent de man van al het zakelijk en privégroen om mij heen. Hoe zie jij de toekomst van de tuinen in Heiloo?"
Simpel, gewoon beroerd. De nieuwbouw is rampzalig. De tuinen zijn al kleiner omdat de gemeente steeds meer woningen per hectare realiseert. De grond- en huizenprijzen zijn zo hoog dat de eigenaren nauwelijks geld over hebben voor hun tuin.

Ik geef de tien vragen door aan Barre Dekker, die ons huis perfect bouwde. Mijn vraag is:
"Hoe denk jij over de toekomst van de aannemerij i.v.m. de steeds maar toenemende bureaucratie en bemoeizucht van de ambtenarij? En heb je al een datum voor je vertrek naar India?"

Feestelijke editie Uit&Zo Heiloo 2019

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 7 september organiseert Bibliotheek Heiloo de 25ste Uit&Zo Heiloo! Uit&Zo Heiloo is jaarlijks dé start van het nieuwe culturele, educatieve en sportieve seizoen.

Open Podium
Voor deze feestelijke editie organiseren wij een Open Podium. Op deze manier krijgen niet alleen verenigingen de kans om zich te presenteren maar ook jij! Kan jij (of jouw gezin, vriendengroep, collega's, buren) iets speciaals en wil je dit graag laten zien aan de andere inwoners van Heiloo? Dan is dit je kans! Tussen 14.00 en 16.00 uur is het grote buitenpodium van jou! (max. 8 minuten per optreden).

Vrijwilligers gezocht
Ook zijn wij op zoek naar nieuw presentatietalent om alle optredens aan elkaar te praten op de twee podia (buiten en binnen in de Willibrorduskerk) tijdens Uit&Zo Heiloo.

Wil je graag helpen maar sta je liever niet in de schijnwerpers? Wij zijn ook op zoek naar mensen die willen helpen met het voorbereiden van het terrein, zoals het plaatsen van dranghekken, parkeerplaatsen afzetten, coördineren bij het plaatsen van de kramen, flyers onder autoruiten doen, enz.

Wil je gebruikmaken van het Open Podium of lijkt het je leuk om te presenteren of te helpen 'achter de schermen'? Laat het weten aan Jeanette Braam: jbraam@bibliotheekheiloo.nl of Birgitta Kühne: bkuhne@bibliotheekheiloo.nl.

Kunstparade eind juni, ook weer met Jos Apeldoorn

Jos Apeldoorn maakt het liefst sculpturen van pas gerooide bomen. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Kunstparade Heiloo vindt dit jaar plaats op 28, 29 en 30 juni in de Cultuurkoepel, het gemeentehuis, de bibliotheek en nog een aantal locaties. Zo wordt het Kunstplein weer ingericht in en om het PCC aan De Dors. De Egmonder kunstenaar Jos Apeldoorn (66) zal daar in de openlucht alle drie de dagen werken aan een nieuw houten beeld.

Vorig jaar nam hij voor het eerste deel aan de Kunstparade en dat is hem prima bevallen. Na zijn pensionering als hoofduitvoerder in de bouw kon Jos Apeldoorn zonder moeite van zijn hobby zijn werk maken: kunst in hout. Bij voorkeur sculpturen op basis van vers gerooide bomen; prachtig, die mooie grillige organische vormen. Zo kon hij de hand leggen op een aantal knotwilgen van de Hogeweg. In de Brasserie van het Victoria Hotel in Amsterdam staan inmiddels een paar daarvan afkomstige sculpturen te pronken, zo'n 2 ½ meter hoog.

De Egmonder heeft altijd prima antennes gehad voor de schone kunsten. Als schooljongen was hij zeer onder de indruk van de verhalen van Pierre Janssen op de televisie en maakte hij schilderwerken in de stijl van Karel Appel; in zijn jeugdige fantasie werd hij dan natuurlijk zelf door Janssen geïnterviewd.

De laatste tijd ligt de focus op het hout, maar een lange periode is Jos puur als kunstschilder actief geweest. Momenteel exposeert hij weer een 40-tal doeken in het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder.

Wie hem straks aan de arbeid ziet bij het PCC ziet een gelukkig mens die als motto heeft bij het slapen gaan: "Lekker, morgen weer een nieuwe dag".

Een kennismaking met het ongeboren kind bij Prenataal Centrum Alkmaar (PCA)

(V.l.n.r.) Susanne van den Idsert ,Miriam Evers en Heleen Wouters Foto: Margreeth Anema

Prenataal Centrum Alkmaar
Van Everdingenstraat 42
1814 HA Alkmaar
Tel.nr. : 06 - 4632 1279

www.prenataalcentrumalkmaar.nl
Facebook: Prenataal Centrum Alkmaar

In het voormalige Sint-Elisabethziekenhuis in Alkmaar vindt u op de tweede verdieping Prenataal Centrum Alkmaar (PCA). In PCA wordt aan zwangere vrouwen de mogelijkheid geboden om een kijkje te nemen in de buik door middel van een medische echo of een echo op eigen verzoek, in de volksmond ook wel een pretecho genoemd. Tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling van het ongeboren kind echoscopisch gevolgd worden: dit is mogelijk van heel prille, embryonale fase tot aan de laatste maand. Na de echo en de uitgebreide uitleg over hoe de baby zich ontwikkelt, worden foto's meegegeven als zwart-wit prints, indien gewenst op USB-stick en als het een pretecho betreft een dvd met de bewegende 2D- en 3D-beelden. Tevens is PCA hét echocentrum waar u als inwoner van de kop van Noord-Holland of Kennemerland naar wordt doorverwezen voor een combinatietest als de NIPT niet mogelijk is als screeningsonderzoek naar het downsyndroom.

Miriam Evers, Heleen Wouters en Susanne van den Idsert zijn de verloskundig echoscopisten en oprichters van dit echobureau. "Spreken van een pretecho is niet altijd gepast, mensen komen ook op eigen verzoek omdat ze bijvoorbeeld heel ongerust zijn. Er komt hier van alles voor: van heel blij tot soms ook heel verdrietig. Bij bloedverlies of grote onzekerheid bij de volgende zwangerschap na een miskraam kunnen zwangere vrouwen binnen één of twee dagen terecht. Als er tijdens een echo blijkt dat er minder blij nieuws is, dan brengen wij de behandelend verloskundige of huisarts op de hoogte en regelen zo nodig een doorverwijzing naar de gynaecoloog," zo meldt Heleen.

Het grote wonder

In alle gevallen hebben de dames van PCA uitgebreid tijd en aandacht voor de aanstaande ouders, want 'te kort tijd' of 'te zakelijk' past niet bij een zwangerschap, vinden zij. "Door onze kleinschaligheid leren wij onze cliënten vaak snel kennen. We leveren zo persoonlijk mogelijk afgestemde zorg en proberen op de wensen van mensen in te gaan," vertelt Susanne. De gemoedelijke en vrolijk gekleurde echokamer ademt baby en geluk: er hangen talloze geboortekaartjes aan de wand en er is van alles te vinden over het groeiproces van de baby in de buik. "Het boek 'Het grote wonder' bladerde ik eindeloos door toen ik klein was, ik was toen al gefascineerd door zwangerschappen en geboortes," vertelt Heleen. Net als Susanne en Miriam is zij zelf moeder en heeft zij hiervoor jarenlang gewerkt als verloskundige.

3D-echo rond de 28 weken zwangerschap

Zoals genoemd zijn er verschillende soorten echo's: de medische echo, die wordt vergoed door de zorgverzekeraar en waar alle zwangeren voor in aanmerking komen. Dit is bijvoorbeeld de termijnecho rond 10-12 weken, waarbij bepaald wordt wanneer de uitgerekende dag is. Een ander voorbeeld is de 20 wekenecho, een heel uitgebreide screeningsecho om te beoordelen of de anatomie van het kindje goed is aangelegd. Daarnaast wordt op eigen verzoek, bijvoorbeeld vanaf 15 weken de geslachtsbepalingsecho aangeboden, waarbij de brandende vraag of het een jongetje of meisje is, beantwoord kan worden. De 3D-/4D-echo, waarbij je je kindje levensecht kunt zien, is mogelijk vanaf 24-26 weken. Familieleden, zoals broertjes en zusjes, opa's en oma's, zijn dan van harte welkom. Er is parkeergelegenheid voor de deur en de praktijk is behalve tijdens kantooruren ook twee avonden en op zaterdag geopend, dus voor elk wat wils. Susanne: "Wij adviseren echter de 3D-echo niet te vroeg te laten maken, ideaal is vaak zo rond de 28 weken, dan begint het kindje een beetje mollig te worden. Boven de 34 weken zwangerschap wordt het lastiger, omdat de baby dan 'uit beeld groeit' en vaak ook al wat indaalt.

Vier het 10-jarig bestaan mee!

Het 10-jarig bestaan van de gezellige praktijk laten de dames niet zomaar voorbijgaan. De website staat vol met acties, zodat alle zwangere dames in de kop van Noord-Holland en Kennemerland dit jubileum met ze mee kunnen vieren. U kunt iedere werkdag tussen 09.00 uur en 12.00 uur bellen met onderstaand nummer om een afspraak in te plannen, of vul het contactformulier in op de website www.prenataalcentrumalkmaar.nl. Een verwijzing van verloskundige of huisarts is niet nodig. Voor een pretecho kan ook een cadeaubon worden aangevraagd.

Afvallen

Bij (de) Albert Heijn deponeer ik voorzichtig een monument van een slagroomtaart in mijn winkelmandje. Rechthouden, luidt de opdracht. Even verderop kom ik langs de toonbank waarop zo'n schoteltje met proefstukjes kaas staat. U snapt wel waarom die daar gratis staan te wezen. En het is of de duvel ermee speelt, maar iedere keer als ik langs zo'n schoteltje met opgetaste lekkernij loop heb ik trek. Het miniformaat proefstukje is weliswaar niet om over naar huis te schrijven (tegenwoordig te bellen of te appen: Schat, kopen?), maar je kunt ook een handjevol nemen of na een rondje supermarkt nog een keer langsgaan. Mag wel.

Ik probeer de koffiehoek bij Appie te vermijden, want niet alleen is de koffie gratis en geurig, maar soms staat er een schaal koekjes naast. Ook allemaal gratis en altijd als ik trek heb.

Hetzelfde heb ik bij de slager. Vlak voor je neus staat op de toonbank een bakje met verleidelijke stukjes worst. Toevallig is diezelfde worst in de aanbieding. "Proberen mijnheer?" De verkoopster kent haar klanten van mijn leeftijd. Altijd trek.

Kruidvat heeft een kinderparadijs in de vorm van een schap vol duidelijk zichtbare zoete lekkernijen: banaantjes, hartjes met opschrift, schuimpjes, tumtums, Engelse drop, winegums, kaneelkussentjes, noem maar op. En elke keer speelt bij mij de duvel 'trek' mee.

Maar dat neem ik allemaal niet, want ik moet afvallen.

Dick de Scally

Opkikkers april kringloopwinkel Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand april zijn gegeven aan: Koor Notebook in Heiloo, Vastenactie Parochie H. Cornelius in Limmen t.b.v. Burkino Faso, en Schietsportvereniging De Vrijheid in Heiloo. Ook de scheidsrechters van VV Limmen ontvingen een van de opkikkers.

De voetbalvereniging heeft de opleiding van haar (jeugdige) scheidsrechters hoog in het vaandel staan. Het scheidsrechterskorps is ARAG-gecertificeerd. De jeugdscheidsrechters worden tijdens het fluiten begeleid door een mentor. Om het contact tussen de mentor en de scheidsrechter te verbeteren zal de opkikker gebruikt worden voor de aanschaf van een headset. Hiermee kan de mentor direct communiceren met zijn pupil en hem/haar van adviezen voorzien. Het leiden van wedstrijden wordt zo nog leuker. Zonder de opkikker zou de headset nog ver buiten het bereik liggen. Opleiden, prestaties verbeteren en meer plezier beleven is allemaal mogelijk dankzij de geste van Keer op Keer.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Rijksweg 127, Limmen. Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 tot 15.00 uur, tel. 072-5325962.

Niki Jacobs zingt Theodorakis' Mauthausen Cyclus in Witte Kerk

Niki Jacobs. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 3 mei om 20.00 uur vertolkt Niki Jacobs in de Witte Kerk van Heiloo met haar musici liederen uit Theodorakis' Mauthausen Cyclus. De zaal is open om 19.30 uur.

Vorig jaar op 4 mei in het Vredeskerkje in Bergen aan Zee maakte Jacobs er, in opdracht van Kunstgetij, grote indruk mee. Nu zingt Jacobs nog meer van de cyclus, naast ander werk dat past bij de sfeer van de eerste dagen van mei. Met haar stem en gitaarspel verovert Niki Jacobs de harten in ons land en in de Verenigde Staten. Haar doorvoelde interpretaties van veelal joodse componisten en songwriters en haar eigen werk krijgen in de media steevast heel lovende besprekingen.

Vanuit haar klassieke scholing specialiseerde Jacobs zich in het zingen van Jiddische liederen en ontpopte zich als een begaafd vertolker daarvan. Als geen ander is Jacobs in staat om de (wan)hoop te verklanken die uit het werk van Theodorakis spreekt.

Niki Jacobs. Foto: aangeleverd

Musici: Niki Jacobs (zang en gitaar), Emile Visser (cello) en PieterJan Cramer van den Boogaart (accordeon en piano).

Toegang € 12,50. Info & reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-50584308. Kaarten bij boekhandel Bruna en aan de zaal tenzij uitverkocht.

Sprintzege voor Wout Bakker

HEILOO - Wout Bakker uit Heiloo heeft na een enerverende strijd in Akersloot de winst gepakt in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Het was Pleun Lodewijks (Akersloot), die op Sportcomplex de Cloppenburgh na de start de lont in het kruitvat stak. Alleen Wout Bakker en Akersloter Hidde Buur hadden er een antwoord op. Na wat wisselingen aan de kop nam Wout Bakker het heft in handen met Hidde Buur waakzaam in het wiel. Pleun Lodewijks was inmiddels door het duo Bakker/Buur op een kleine achterstand gezet. Bakker en Buur waren te veel met zichzelf bezig, waardoor ze geen oog hadden voor de alsmaar naderbij komende Pleun Lodewijks. Na de aansluiting moest dit drietal onderling gaan uitmaken wie met de dagzege aan de haal zou gaan. In een adembenemende eindsprint wist Wout Bakker met een banddikte Lodewijks te kloppen. Door een voor de jury niet toelaatbare actie eerder in de strijd werd Pleun Lodewijks alsnog teruggezet naar de derde plaats en kon Hidde Buur de tweede plek innemen.

Diploma's bij Zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdagochtend 30 maart was het weer zover. De kinderen van Zwembad Loos stonden klaar om hun zwemdiploma te gaan halen. Springend, duikend en rollend van de kant lieten de kinderen hun kunsten zien aan het meegebrachte publiek. Na een groot applaus mochten de volgende kinderen hun welverdiende diploma in ontvangst nemen:

Diploma A: Annemijn Bakker, Aref Abo, Floris Osinga, Hanna Matena, Hossein Hamad, Marlou Apeldoorn, Merijn Giesbertz, Nel Heemskerk, Sam van de Werken, Teun Wernsen, Thijmen Leek, Zakharia Hamad.

Diploma B: Clair Louise Salgado da Matta, David van der Woel, Elias Fresenay Seltene, Hanna Groeneveld, Hylke Camijn, Luuk Edelman, Meahb van den Brug, Milou den Engelsen, Mylan Vos, Nina Tam, Phileine van Dongen, Roos Molenaar, Sanne de Winter.

Diploma C: Eline Wit, Maryam Amiriyan en Renske Bitter.

Red Je Zelf brevetten bij Zwembad Loos

HEILOO - Woensdag 10 april was het al vroeg druk bij Zwembad Loos. 36 kinderen stonden klaar om hun Red Je Zelf brevet te gaan halen. Een baantje op hun buik, een baantje op hun rug en nog een aantal oefeningen lieten de kinderen zien. Met een groot applaus mochten de volgende kinderen hun brevet ophalen:

Lucas van Cronenberg, Dejan Meijer, Joey Oudhoff, Daan Vermeulen, Wout Berghuis, Saar van Binsbergen, Fayenne Hoogerwerf, Pip van 't Hoff, Levy van der Werf, Viggo van Dongen, Teun Elders, Evy Glorie, Luuk van der Mooren, Mila Ahekian, Maartje Zonneveld, Sophie de Jong, Davyen Wüthrich, Jenna de Vries, Katoo van Soest, Chloë de Vries, Annabelle Steenbergen, Julia van Dam, Yobet Ghebrehiwez Kesete, Thomas van Lange, Sven Kassing, Nanxi Zhang, Sidona Ghebrehiwez Kesete, Melle van der Poel, Seb Zwaga, Dima Verwijk, Mats Bruin, Sanne de Waard, Sarah Konijn, Alisha Romijn, Britt Jonker en Lucy de Niet.

Ex-inbreker Evert Jansen geeft tips aan Buurtpreventie Heiloo

HEILOO - Ex-inbreker Evert Jansen is inmiddels een graag geziene gast. Dat was vroeger wel anders. Ruim achttien jaar is Evert inbreker geweest en zat regelmatig in de gevangenis.

In 1998 komt de grote ommekeer en besluit hij zijn ervaring om te gaan zetten in iets positiefs en gaat presentaties geven. In het tv-programma 'De inbreker' is Evert in 2005 te zien als deskundige. Sinds 2016 is hij als zelfstandig adviseur inbraakpreventie werkzaam en geeft presentaties door het land. Zijn presentaties zijn preventiegericht met tips om inbrekers buiten te houden. Wat Evert opvalt is dat mensen laks zijn met het op slot doen van hun schuttingdeur. "Ik hoefde alleen maar even te voelen, zodra er een schuttingdeur niet op slot was schoot ik de tuin in en dan was ik uit het zicht." Overigens zijn losstaande kliko's en ladders ook altijd een fijn hulpmiddel voor inbrekers.

Voor bedrijven heeft Evert andere tips. Een ondernemer moet er op bedacht zijn dat de inbreker vaak zijn informatie krijgt van binnenuit. "Neem de tijd om je werknemers te leren kennen en wees goed voor ze, dan zijn ze ook goed voor jou," zegt Evert. Vaak worden codes niet veranderd als iemand ontslag neemt of ontslagen wordt.

Lees het hele interview met Evert Jansen op BuurtpreventieHeiloo.nl.

Lezing Groei & Bloei: 'Alle beestjes helpen'

HEILOO - Op woensdag 8 mei vertelt Marc Siepman over de talloze organismen zoals bacteriën, schimmels, protozoa, nematoden, mijten, slakken en wormen die in onze bodem leven en zorgen voor een gezonde bodem. Allemaal in verbijsterende aantallen en een onvoorstelbare diversiteit. In anderhalf uur vertelt Marc wat ze met elkaar te maken hebben. Hoe je ze kunt helpen zodat zij ons weer helpen. Wat doen al die 'beestjes' dan voor ons?

Zij zorgen voor een gezond plantenleven, zij helpen om plagen en ziektes de kop in te drukken. En een gezond plantenleven op aarde is voor mens en dier van levensbelang. U bent van harte welkom. Leden van Groei & Bloei hebben gratis toegang. Niet-leden betalen € 3,- . Aanvang: 20.00 uur; de zaal is al open om 19.30 uur. Locatie: Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo.

Daisy Correia – Fado jubileumconcert '10 anos de fado'

Daisy Correia. Foto: Eric van Nieuwland

HEILOO - Na een prachtig Lindegrachtconcert, viert Daisy Correia dit theaterseizoen dat ze tien jaar geleden haar debuut maakte als fadozangeres. Met de voorstelling '10 anos de fado' bewijst deze Nederlandse artieste met Portugees bloed dat de wereld en de muziek weliswaar veranderen, maar dat het gevoel van 'saudade', het onbestemde verlangen, tijdloos is voor iedereen. Ze brengt in dit jubileumprogramma nummers uit deze tien jaar, aangevuld met nieuw repertoire. Samen met haar band zorgt ze voor een eigentijdse aanpak waarin de Portugese gitaar voor de authentieke klankkleur zorgt. We gaan dan ook in volle vaart met tram 28 langs de fadokroegen in Lissabon om met piepende remmen tot stilstand te komen in de Koepel. Daar wordt natuurlijk een portje van Kaashuis Tromp bij geproefd! Vier Moederdag op zondag 12 mei a.s. in de Cultuurkoepel. Aanvang 15.00 uur. Kaarten € 18,50 via www.cultuurkoepelheiloo.nl of bij de VVV op Landgoed Willibrordus.

Karavaan Festival in Heiloo

Het Karavaan Festival komt naar Heiloo. Foto: Bert van Duin

HEILOO - Van 30 mei t/m 10 juni brengt het Karavaan Festival je door de hele regio naar boerderijen, landgoederen, de duinen, kerken, bouwgrond, de binnenstad en bijzondere bedrijven voor bijzonder locatietheater. Ook in Heiloo is er deze editie een mooi programma. Op het buitengewone Landgoed Ter Coulster kom je voor het scherpe en humoristische muziektheater 'De Wereldvergadering' van Orkater, dé hit van Oerol afgelopen jaar.

Het succesrecept van het festival, de theatrale fietsexpeditie, toert dit jaar ook door Heiloo; in Expeditie Egmond fiets je in je eigen gezelschap een prachtige tocht van 32 kilometer door bos, stad en duinoases en stop je onderweg voor locatietheater, expedities en lekkers. Naast Heiloo zijn er ook in Alkmaar, Bergen, Egmond, Heerhugowaard en Oterleek grootse locatietheatervoorstellingen.

Het festivalhart is dit jaar in het groene Victoriepark Alkmaar, hier kom je dagelijks voor gratis straattheater, livemuziek, het pop-up restaurant 'Tineke Kookt', workshops en Tentjestheater. Kijk voor info op karavaan.nl.

Do-In? Is dat iets voor mij?

HEILOO - De zomer is een mooie periode. Heeft u echter last van de warmte, dan is het belangrijk dat uw energie in balans blijft. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingstechnieken leert u beter in balans te komen. Enkele ervaringen van cursisten: "Na een Do-In les heb ik meer energie." "Met Do-in lessen laad ik mezelf weer op". Bent u nieuwsgierig geworden naar wat Do-In voor u kan betekenen? Meldt u zich dan aan voor een vrijblijvende proefles. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Hommage aan Toon Hermans in Cultuurkoepel

Maurice Hermans brengt eerbetoon aan zijn vader. Foto: aangeleverd

HEILOO - In 'Hommage aan Toon Hermans' brengen zoon Maurice Hermans en zangeres Astrid Cattel, begeleid door pianist Harrie Herfst, een ode aan de grootmeester van het Nederlands theater. Een luchtig, eigentijds, vrolijk theaterprogramma met muziek, poëzie, verhalen en kleine lieve liedjes van de onvergetelijke Toon Hermans: clown, muzeman, fratsenmaker. De sfeervolle woensdagmiddagvoorstelling brengt blije herinneringen en veel lieve bekende en onbekende Toonliedjes. Een middag om nooit te vergeten... Toon leeft! Woensdag 15 mei, 14.00 uur. Kaarten à € 15 via www.cultuurkoepelheiloo.nl, bij de VVV op Landgoed Willibrordus en bij het Trefpunt in Heiloo.

Rapport laat zien wat inwoners van waarde vinden in Heiloo

HEILOO - Een rapport over het landschap van Heiloo neem je natuurlijk niet in ontvangst op een kamer in het gemeentehuis. Dan is Het Maalwater een betere plek! Op woensdag 24 april om 14.00 uur overhandigde Landschap Noord-Holland op die plek aan wethouder Opdam de conclusies van de gesprekken met inwoners en ondernemers over wat zij van waarde vinden in het landschap van Heiloo. De gesprekken zijn gevoerd in het kader van de pilot 'Gewaardeerd landschap'. De gemeente gebruikt de informatie voor de toekomstige Omgevingsvisie.

Landschappelijke of cultuurhistorische waarde
De gemeente Heiloo startte vorig jaar het gesprek met inwoners en gebruikers. Centraal daarbij stond de vraag wat zij van landschappelijke of cultuurhistorische waarde vinden in het buitengebied van Heiloo. Wat moet behouden blijven of mag meer aandacht krijgen? Denk aan kleinere objecten als een grenspaal of een eeuwenoude stolpboerderij, maar ook aan Het Die, een restant van een krekenstelsel dat vroeger door de gemeente stroomde. En wat te denken van structuren als die van de Heilooër strandwal?

Belangrijkste resultaten
De belangrijkste bevindingen uit het rapport zijn:

- Bewoners en boeren raakten eigenlijk voor het eerst met elkaar in gesprek over het landschap. Alleen dat al was waardevol, om beide partijen inzicht te geven in elkaars beweegredenen om het landschap te waarderen;
- Het contrast tussen de open strandvlakten en de beslotenheid van de strandwal waar het dorp Heiloo en de bossen liggen is heel kenmerkend. Bij nieuwe ontwikkelingen zou daar rekening mee moeten worden gehouden;
- De agrarische sector is onmisbaar om het buitengebied open en economisch rendabel te houden. De boeren verwachten wel duidelijke kaders van alle gemeenten in de regio over wat wel en niet kan;
- Er zijn meerdere 'ontwerpprincipes' geformuleerd, waar de gemeente mee uit de voeten kan als er concrete plannen voor uitvoering worden ingediend. Daarbij worden bestaande landschapskwaliteiten (zoals openheid vs beslotenheid) als uitgangspunt genomen.

Uitgebreid participatietraject
Het participatietraject startte met een bijeenkomst in OLV ter Nood. Daarna volgden nog een fietstocht en een slotbijeenkomst. Ruim 50 bewoners en agrariërs namen deel aan het gesprek. De discussies tijdens de bijeenkomsten en de fietstocht leverden veel op over wat de inwoners waardevol vinden en hoe daar mee om te gaan in de komende decennia.

Pilot voor nieuwe omgevingswet
De gemeente werkte samen met Landschap Noord-Holland aan het participatietraject. Het participatietraject is een pilot voor de nieuwe omgevingswet en valt binnen het landelijk project 'Gewaardeerd landschap' dat door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is gefinancierd.

Zullen de ooievaars dit jaar wel blijven?

HEILOO - Er zijn ooievaars gespot op de paal bij het Ter Coulsterbos. Heilooër Theo Bloemendal maakte deze foto. Of de ooievaars zich echt nestelen, is nog niet duidelijk. Hopelijk worden ze dit jaar niet weggejaagd door de nijlganzen, zoals vorig jaar. Diverse Heilooërs reageren verrast en enthousiast op Facebook. Zullen ze dit jaar wel blijven?

Prijswinnaars paaseieren zoeken

Foto: aangeleverd

HEILOO - De prijswinnaars van de actie 'Paaseieren zoeken' hebben deze week hun prijs opgehaald. Het juiste antwoord was 18 stuks. De puzzel bleek moeilijk, want er waren weinig goede antwoorden binnengekomen. Links op de foto Tygo en z'n moeder Rianne die een uur bowlen cadeau kregen van Bowlingcentrum Heiloo. In het midden staat winnares Eva met haar vriendinnetje die 2 toegangskaartjes won voor de Hoornse Vaart, en rechts staat James, die een strippenkaart won van Di Fiorentina.

Gezond afslanken door een juist eetpatroon en krachttraining

Kilo's verliezen met een persoonlijk advies. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sinds 2014 kun je bij Fitclub Heiloo terecht voor een persoonlijk voedingsadvies, bootcamp en yoga. Onze ervaring? 80% van hoe je je voelt en hoe je eruitziet wordt bepaald door wat en hoeveel je eet. Slechts 20% is sport. En af en toe heeft iedereen een impuls nodig dus daarom organiseren we jaarlijks een gezonde afslankwedstrijd. Naast het verliezen van een aantal kilo's kun je leuke geldprijzen winnen. De start is 6 mei dus schrijf je snel in via onze website www. fitclubheiloo.nl.

De eerste zwemmer bij van 2019!

Foto: aangeleverde foto.

Op 28 april 2019 mocht Zwembad Het Baafje hun eerste zwemmer van 2019 verwelkomen. Het was de Heiloose Trudy Leering die als eerste het zwembad indook. Ben jij volgend jaar de eerste?

Rouwbegeleiding ondersteunt bij verlies van een dierbare

Foto: aangeleverd

Als je iemand verliest waar je van houdt, lijkt je leven stil te staan. Niets is meer hetzelfde. Een aantal maanden na de uitvaart wordt het ook stiller in huis, is er minder aanloop en zijn er minder telefoontjes. Je familie en vrienden gaan door met hun eigen leven. Hoe kan jij nog verder leven zonder die ander? Kan je nog wel genieten zonder die ander? Heeft jouw eigen leven nog zin, als die ander er niet meer is? Gesprekken met een rouwtherapeut kunnen dan heel steunend zijn om door je verdriet heen te werken en tot een nieuw emotioneel evenwicht te komen. Zo kan je met rouwbegeleiding weer nieuwe zingeving voor je eigen leven gaan vinden. Eva Snieder-Nieuwhof heeft met haar praktijk voor rouwbegeleiding De Spiegelboog al zeer veel mensen begeleid vanuit diepe rouw terug naar het leven. De kosten van rouwbegeleiding door De Spiegelboog worden vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Bel voor informatie: 06-11445637 of mail naar info@despiegelboog.nl.

Brugklasser worden kun je leren!

Vanaf 15 mei start Forte Kinderopvang samen met Happy Homework een workshop voor aanstaande brugklassers. In 4 sessies leren de kinderen hoe ze zich sneller thuis kunnen voelen in de nieuwe omgeving van de brugklas. Onderwerpen die voorbijkomen zijn bijvoorbeeld omgaan met huiswerk, plannen, leren leren, rooster, toetsen etc. En na dit uurtje Brugklastraining is er ook nog tijd voor ontspanning, namelijk fun met echte robots!

Tijdens de workshop Brugklastraining leren aanstaande brugklassers alvast omgaan met wat ze allemaal tegen gaan komen in de brugklas. Een mooie kans om alvast kennis te maken met alle praktische zaken die bij de brugklas horen, maar ook leren ze om te gaan met eventuele onzekerheid.

Na een uurtje training is het tijd voor ontspanning: maak je eigen robot! Hier werken de kinderen met echte robotjes (Ozobot). De kinderen spelen en werken met de robotjes, waardoor zij op een uitdagende en educatieve manier de vaardigheden van het coderen, programmeren, rekenen, wiskunde en Engels leren.

De workshop van Forte Kinderopvang en Happy Homework vindt plaats in Alkmaar en wordt tegen een sterk gereduceerd tarief aangeboden. Voor 30 euro (excl. 2,95 servicekosten) in totaal kunnen de kinderen 4 sessies volgen. De robotfun is hierbij inbegrepen! De workshop wordt aangeboden op woensdag 15 mei t/m woensdag 5 juni, of op woensdag 12 juni t/m woensdag 5 juli. Koop snel je kaartjes voor deze workshop, want vol is vol! Meer informatie en tickets via fortekinderopvang.nl/experience.

Samen koken, samen eten

EGMOND AAN DEN HOEF - Hou je van koken? Zou je willen dat meer mensen kunnen genieten van je kookkunst? We zijn in Egmond aan den Hoef op zoek naar mensen die samen willen koken voor buurtgenoten.

Het plan is om in Hanswijk op vrijdagavond een aanschuiftafel te organiseren voor iedereen die geen zin heeft om (weer) alleen te eten of zijn buurtgenoten weleens wil spreken. Je hoeft geen horeca-ervaring te hebben (mag natuurlijk wel) en het helpt natuurlijk als je hart op de juiste plek zit. Het plan is in de opstartfase dus wil je meedenken over dit initiatief dan ben je ook van harte welkom. Voor meer informatie mail of bel met Marja Vlaar van Stichting Welzijn Bergen op 06-29073575 of mail naar m.vlaar@welzijnbergen.nl.

Koningsspelen Jozef Kindcentrum

Er werd groots uitgepakt op de sportieve ochtend. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Vrijdag 26 april hielden alle kinderen van groep 1 t/m 8 van Jozef Kindcentrum de jaarlijkse Koningsspelen. Er werd groots uitgepakt op deze sportieve ochtend. De kleuters speelden hun oranjespelletjes op het schoolplein. Voor de groepen 3 en 4 waren er in het slotpark allerlei spelletjes uitgestald. De bovenbouw was ook dit jaar weer welkom op Tennisvereniging Wimmenum. Daar kregen zij tennisles van Laurens Groot en nam Mariëlle van Fit by Valenteijn de groepen voor een bootcamp mee het bos in. Er werd jeu de boules gespeeld en er was een zeskamp georganiseerd. Als afsluiter kregen alle kinderen van de school een ijsje van Albert Heijn in Egmond. Dat hadden ze wel verdiend na deze ochtend!

Bloemendagen in Limmen

Foto: Jeroen Drenth

LIMMEN - De 67ste editie van de Bloemendagen is een succes. Met meer deelnemers dan vorig jaar, twee nieuwe prikploegen en met 3 mozaïeken gemaakt door Basisschool het Kleurenorkest kan er gerust worden gesproken van een superjaar. Op zondag werd er ook een Oldtimer Fair georganiseerd. Een leuke afwisseling tijdens het rijden van de route.

De hoofdprijs, de zilveren tulp, is dit jaar gewonnen door prikploeg 'Mag van Annie'. De ploeg heeft een mozaïek gemaakt over Alzheimer. Prikploeg 'De beunhazen' heeft met een mozaïek over de Lady of Soul, Aretha Franklin, de eerste prijs behaald in de categorie 'Mozaïeken kleiner dan 4 m2.' De ploeg won hiermee de bronzen hyacint. Scouting Victorie Heiloo won in de 'Vrije categorie' de bronzen narcis voor hun kunstwerk over de plastic soep.

Foto: Jeroen Drenth
Foto: Jeroen Drenth
Foto: Jeroen Drenth
Foto: Jeroen Drenth
Foto: Jeroen Drenth
Foto: Jeroen Drenth

Zaterdagavond was de prijsuitreiking waarbij het tot het laatste moment spannend bleef. Een luid gejuich steeg op toen de hoofdprijs bekend werd gemaakt. De zaal in Heeren van Limmen zat stampvol en iedereen was in opperbeste stemming. De twee nieuwe prikploegen hebben nu al aangegeven dat ze volgend jaar zeker weer meedoen.

Winnaar 'Project Rembrandt' schildert in Limmen

Sebastiaan Groot aan het werk. Foto: Aad Koot

LIMMEN - Tijdens de Bloemendagen heeft Sebastiaan Groot, de winnaar van de tv-serie 'Project Rembrandt', een portret geschilderd in Heeren van Limmen. Dat deed hij in het kader van het Rembrandtjaar. Aan de Dusseldorperweg is een zelfportret van Rembrandt te zien, gestoken met hyacintenbloemen door de Piusprikkers. De straat is versierd en bij Heeren van Limmen is een ware Limmer Nachtwacht te zien. Dit was aanleiding voor uitbaatster Marieke van Zilt om Sebastiaan Groot uit te nodigen om een portret van dochter Jet te schilderen. Iedereen was welkom om de schilder aan het werk te zien. Jet heeft vier uur lang geposeerd met een werkelijk mooi eindresultaat. Het schilderij is de komende tijd nog te bewonderen in Heeren van Limmen.

Het einde van Badmintonclub Limmen

LIMMEN - Niet iedereen weet dit, maar Limmen heeft jarenlang een officiële recreatieve badmintonclub gehad, genaamd Badmintonclub Limmen. Maar nu is helaas definitief het doek gevallen.

Op 27 mei 1977 werd de Badmintonclub Limmen opgericht. De belangstelling groeide al snel, want badminton is een leuke sport. De groep dames en heren werd groter en groter en er werd op meerdere ochtenden gespeeld. Nu, 42 jaar later, wordt de club opgeheven. Afgelopen vrijdag was de allerlaatste speeldag. De club wil iedereen die ooit bij de Badmintonclub Limmen heeft gespeeld of ermee te maken heeft gehad, bedanken voor de gezellige sfeer en de sportiviteit in de afgelopen 42 jaren.

Wil je je ENGELS en SPAANS oefenen voor je op vakantie gaat? Er komt een GRATIS PRAATCAFE op 9 en 10 mei in de kelder van de Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, in Heiloo, van 16:00 tot 17:00 uur en op 13 en 14 mei van 19:00 tot 20:00 uur. Informeel met koffie en thee.

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, volwassenen €18. Haren verven vanaf €45, manicure incl. nagellak €19, pedicure compl. €25, gelnagels €35, en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06-53806959 www.emilsensalon.nl.

ZINNIG OUDER WORDEN, za. 11 mei van 10 tot 13.30 In deze workshop onderzoek je eigen vragen over ouder worden. In een groep van max. 9 mensen luisteren we naar het gedachtengoed van filosofen over dit onderwerp, schrijven we onze gedachten op en delen we verhalen. Inl/opg. 0725332418.

In balans met Do-In. In een ontspannen sfeer leert u tot de zomervakantie in 8 lessen de basis van Do-In. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingsoefeningen komt u beter in balans, bv. minder last van hitte. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Kantoorartikelen nodig? Even naar Primera! Het Hoekstuk in Heiloo. Of bezoek: www.primerahethoekstuk.nl.

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoeld voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663.

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829.

PIANOLES BIJ U THUIS. De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 0638279213.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809.

Officiële pasfoto's nodig? Even naar Primera! Het Hoekstuk in Heiloo.

KOFFERBAKMARKT HEILOO 12 MEI. Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop van 9:00 tot 15:00 uur. Info en opgeven www.kofferbakmarktheiloo.nl.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06-50641386.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-DEALER.

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG, -ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052.

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081.

Gedichten

GEDICHT 1

De oorlog is voorbij
Toen was iedereen weer blij

Toch is er veel verdriet
Sommige mensen zijn er nu niet

Iedereen heeft veel geschenken
Iedereen blijft er aan denken

Geen bommen meer
Er is vrijheid weer

- Tijn vd Bend, groep 5, OBS Meander, Heiloo

GEDICHT 2

Mijn opa was een klein kindje in de oorlog,
Hij was bang maar had het vertrouwen.

Hij is nu 77 jaar en weet het nog
als de dag van gister.

Bij mijn opa kwamen ook Duiters in zijn huis
de eerste was streng
en bracht hem niet stiekem iets te eten mee

Na 3 jaar kwam er een ander in huis
die was aardig
en wilde eigenlijk helemaal niet meedoen met de oorlog.

Hij zei dat hij thuis een kindje had
hij miste hem erg.
Hij nam soms wel stiekem wat eten mee.

Soms denk ik aan de vader van mijn opa
hij werkte ook bij het leger en was een held.

Dus iedereen die meegedaan of erbij was
heeft het moeilijk gehad in de oorlog
en dat herdenken wij.

- Jente, Radboudschool

GEDICHT 3

Hoop

Jong en oud werden geraakt
Donker en licht kwam tevoorschijn

Hoop

Veel verdriet en tranen
Soms pijn soms dood

Hoop
Het was er altijd
Stilte voor 4 mei.

- Lotus Olivia Schomaker - Radboudschool

GEDICHT 4

De lege kamer vol magie

In een lege kamer
Ben ik alleen, met niemand anders om mij heen
Daar denk ik heel diep na over alles wat er komen gaat
Ik zie mijn oma en opa recht voor mij, ik weet dat ze heel dicht bij mij zijn

In een lege kamer
Ruik ik dat er mensen hebben gekookt
Ik denk meteen aan wat mijn vader altijd zei
In de oorlog aten ze tulpenbollen
Maar dat is niets voor mij

In een lege kamer
Ben ik nog steeds alleen, maar nu is het anders
Want ik voel mensen om mij heen
Ik hoor het geluid van bliksem en ik ben bang
Maar de mensen die mij steunen, bij alles wat ik doe
Helpen mij overeind
Ze zeggen: "Samen staan wij sterk en nu is het cool"
Door dat ene woord, loop ik zelfverzekerd door de gang
En ben ik niet meer bang

In een lege kamer
Voel ik me vrij en ben ik blij.

- Noa Koopman, 11 jaar, groep 8, Benedictusschool Heiloo

LIMMEN - Vrijheid is niet vanzelfsprekend, oorlog is verschrikkelijk en treft burgers heel hard. We kennen de verschrikkelijke beelden uit verschillende oorlogsgebieden in de recente jaren, maar ook de beelden uit de Tweede Wereldoorlog. Het is belangrijk de herinnering hieraan levend te houden.

Limmen Cultuur organiseert deze herdenking op 4 mei om 18.30 uur in Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg te Limmen. De herdenking zal worden geleid door Henk Brandsma. De slachtoffers zullen worden herdacht in woord, beeld en muziek. Het thema dit jaar is 'In vrijheid kiezen'. Rond 19.05 uur eindigt de herdenking in Vredeburg, waarna de stille tocht zal starten die leidt naar het monument op de grens tussen Castricum en Limmen. Bij het monument zal, samen met de inwoners, de herdenking worden voortgezet in woord en muziek, een moment van stilte en kranslegging bij het monument.

Na afloop van de kranslegging is er gelegenheid tot koffiedrinken in De Oude School, Schoolweg 1 te Limmen.

Hoe kunt u op 4 mei herdenken?

HEILOO - Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook die van oorlogssituaties en vredesmissies daarna.

Er worden op diverse plekken herdenkingsbijeenkomsten georganiseerd. Ook hangen we deze dag de vlag halfstok. Overheden moeten zich hierbij aan het vlagprotocol van de Rijksoverheid houden. Wilt u ook de vlag halfstok hangen, dan mag u dit natuurlijk naar eigen inzicht doen.

Tips
We geven u een paar tips, die u eventueel kunt toepassen:
- Gebruik de vlag met de Nederlandse driekleur, maar zonder wimpel;
- Hang de vlag op 4 mei halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang;
- Laat de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte, tot zonsondergang. Daarna kunt u de vlag naar binnen halen;
- De volgende ochtend (Bevrijdingsdag) kunt u de vlag tot in de top hijsen.
        
De nationale dodenherdenking is trouwens altijd op 4 mei, ongeacht welke dag van de week het is, en ook als de herdenking samenvalt met een religieuze hoogtijdag.

Bron: Gemeente Heiloo

Programma Dodenherdenking

Foto: Gemeente Heiloo

Kerkdienst Ter Coulsterkerk - 19.00 uur
Vanaf 19.00 uur is er een kerkdienst in de Ter Coulsterkerk. Voorgangers in de viering zijn de heer Douwe van der Noord en pastor Herman Helsloot.

Stille tocht - 19.40 uur
Om 19.40 uur vertrekt de stille tocht vanaf de hoek Bergeonstraat/ Holleweg naar het monument 'De man van Vught'.

Herdenking bij 'De man van Vught' 19.45 uur
Rond 19.45 uur start de herdenking bij 'De man van Vught' aan Frederica's Hof. Onder begeleiding van de scouting, de Veteranen, het college van Burgemeester en Wethouders, speelt het orkest en wordt het Taptoe-signaal geblazen. Burgemeester Hans Romeyn houdt een toespraak en Estelle Rus van de Radboudschool draagt haar gedicht voor.

Herdenkingsconcert Witte Kerk 20.30 uur
Auk Buringa-Lont (dwarsfluit) en Bernard van den Boogaard (piano) spelen muziek van Jongen, Alain, Chopin, Poulenc en Ravel.