De Uitkijkpost

16 november 2016

De Uitkijkpost 16 november 2016


Samen op pad voor een veilig Heiloo

HEILOO - Heiloo telt nog veel woninginbraken, ondanks de inzet van politie, gemeente en inwoners. Het aantal moet naar beneden, vindt de gemeente. Heiloo ging daarom gisteren (15 november) met alle betrokken partijen de wijk in om te zien hoe Heiloo het dorp minder aantrekkelijk kan maken voor woninginbrekers.

De wandelaars gingen tijdens deze wijkschouw in drie groepen op pad in drie wijken. Dit waren burgemeester Hans Romeyn, diverse raadsleden, de wijkagenten van Heiloo, de operationeel expert woninginbraken van de politie, de initiatiefnemers van buurtpreventie Heiloo en een aantal medewerkers van de gemeente. Zij keken onder andere naar de verlichting van woningen. Vragen waren bijvoorbeeld: is deze zowel binnen als buiten voldoende? Is er voldoende zicht op de woningen? Staat het groen niet te hoog? Zijn alle ramen gesloten en zijn de fietsen die buiten staan op slot? De deelnemers verspreidden 'blauwe lampjes' bij woningen die niet voldoende verlicht zijn. Dit is een folder waarin inwoners erop geattendeerd worden dat ze het inbrekers niet te gemakkelijk moeten maken. Het motto is: 'Niet thuis? Licht aan!'

De gemeente gaat na de wijkschouw met de aandachtspunten aan de slag. De gemeente laat teveel aan openbaar groen snoeien. Maar inwoners kunnen ook veel zelf doen om hun woning minder interessant te maken voor een inbreker. De gemeente Heiloo en de politie brengen dit de komende tijd onder de aandacht van de inwoners van Heiloo. Ook stimuleert de gemeente de deelname aan de Whatsapp buurtpreventiegroepen en Burgernet.

Terreur-bunzing in Ypestein: 'Het dier viel mij aan'

Foto: Erik van den Bogaard

HEILOO - Meerdere terreurdaden van een bunzing hield bewoners van de Heiloose wijk Ypestein een week lang in de greep. Het dier beet drie cavia's dood, een cavia raakte gewond. Gelukkig is de dader gepakt. Ypestein kan weer rustig slapen.

Erik van den Bogaard, bewoner van de Kuilenaar en eigenaar van de gedode en gewonde cavia's, kijkt terug op een bewogen week. "We hoorden vorige week zondagavond een hoop gekrijs in de tuin. Van de vijf loslopende cavia's die wij hadden, was er geen dier meer in het hok. Een cavia vonden we dood terug in de tuin met een opengereten keel. Een andere cavia, een jonkie, zat gehavend maar levend in de bosjes samen met zijn moeder. We meldden vervolgens het voorval en de vermissing aan omwonenden via de buurtapp en lazen de volgende dag over 'een Fret' met een cavia in zijn bek'. Nou, dat was onze cavia. Later vonden we cavia nummer vijf. Hij had een bijna afgekloven kop die vast zat aan de tralies van onze erfafscheiding in de tuin. Allemaal heel naar om te zien. Zeker ook voor mijn kinderen Lissa (13) en Rens (11). Zij waren er kapot van en konden zelfs een paar uur lang niet naar school."

Beverwijk
Erik zocht hulp van een bevriende jager en zette woensdag een vangkooi in zijn tuin. Een van de dode cavia's moest hierin als lokaas dienen. Erik: "Dit had een gewenst effect: we hadden al de volgende dag het dier te pakken. Het beestje gedroeg zich agressief; hij probeerde mij meerdere keren aan te vallen." Erik ontdekte vrij spoedig dat hij een bunzing had gevangen en geen Fret, een marter of een wezeltje zoals sommige mensen op Facebook beweerden. "Dat was niet zo gek gedacht hoor, want een bunzing behoort tot de familie marterachtigen. Bovendien is het de wilde voorvader van de Fret."

Erik bracht 'hun' gevreesde bunzing samen met zijn vrouw naar "een goede habitat" in de buurt van Beverwijk met veel weilanden, oevers, rietkragen en bossages. "Deze dieren leven in dit soort gebieden, dus dat is prima." Verder laat de geïnterviewde weten dat ook buurtbewoners blij zijn met de goede afloop. "Ook sommige omwonenden maakten de afgelopen weken melding van vermiste kippen of konijnen. Toen wist nog niemand wat de oorzaak was, nu gelukkig wel. Andere 'Ypesteiners' durven hun huisdier na dagen 'huisarrest' weer naar buiten te laten. Fijn dat het gevaar geweken lijkt."

Foto: The British Wildlife Centre, Gareth Christian

'Kat in het bakkie'
Erik van den Bogaard heeft meer goed nieuws te melden. "Ik liet de kooi na de vangst van het roofdier nog een dag staan, want je weet maar nooit of er een tweede bunzing actief is. Ook dit bleek een goede zet. We vingen een kat. Dit dier was vermist, zo zagen we op Facebook. De eigenaren van de kat zijn zeer blij dat hun huisdier weer terecht is."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Burgemeester krijgt eerste sintvlag overhandigd

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zaterdag vond op het gemeentehuis de overdracht plaats van de eerste nieuwe vlag met daarop de tekst 'Welkom Sint in Heiloo'.

Vier Pieten, die eerder deze ochtend na een onstuimige reis waren aangekomen in Maassluis, reisden meteen door naar Heiloo om daar de vlag aan burgemeester Hans Romeyn te overhandigen. Daarna gingen de Pieten langs alle vrienden van de Sint om hen te bedanken. Hopelijk komt het helemaal goed met de Pieten, want na de onstuimige reis en het haasten om naar Heiloo te komen, waren ze wel een beetje moe. Met de nieuwe vlag ging tevens de nieuwe website online: www.sintinheiloo.nl. Daar is alle informatie te vinden over de intocht van de Sint en zijn Pieten op zaterdag 19 november 2016.

En wat betreft de nieuwe vlag… wie weet gaan we die wel heel veel zien in ons dorp!

Tekst: Yvonne van Stiphout

10 vragen aan.. bob

Mijn naam is Bob Erkamp, 31 jaar. Ik woon samen met mijn vrouw Nienke in Heiloo.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar en opgegroeid in Heiloo, waar ik met mijn ouders op verschillende plekken heb gewoond. Ook toen ik op mijnzelf ging wonen ben ik veel verhuisd, maar ik ben altijd binnen Heiloo gebleven.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Van kleins af aan is autoracen iets geweest waar ik graag naar keek en uiteindelijk heb ik op mijn tiende de mogelijkheid gehad om zelf te beginnen met racen op het kartcircuit in Uitgeest. Daar begon ik met karten waarna ik uiteindelijk zo'n 10 jaar actief ben geweest in de kartsport. Racen zou tot op de dag van vandaag dan ook iets zijn dat ik graag voor de kost zou doen.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Oud-formule 1-coureur Juan Pablo Montoya is altijd een voorbeeld voor me geweest toen ik nog actief was. Ook vandaag de dag is hij nog met zijn hobby/werk bezig, waarin ik hem graag volg.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Ik denk toch wel mijn eerste podiumplaatsje in 1999 met karten op het circuit van Uitgeest. Het was een zeer spannende regenrace waarin een hoop gebeurde maar ik uit de problemen bleef en 2de wist te worden. Ik was toen 14 jaar en helemaal door het dolle!!

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo of omgeving?
Boekenstein, vanwege de herinneringen. Wanneer ik door de Boekenstein rijdt, langs de speelheuvel en OBS De Zuidwester, dan denk ik terug aan mijn jeugd waar we altijd met vriendjes aan het voetballen, crossen en spelen waren. Dit zal altijd in mijn geheugen gegrift blijven staan als een hele mooie herinnering en plek.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Een inbraakmelding in onze winkel, verder niets… ;)

7. Wat is het beste advies wat je ooit kreeg?
Het moment dat ik de keus moest maken tussen mijn nachtbaan als pakketbezorger en mijn hobby: een eigen bedrijfje in de tweewielerbranche. Dit was zo doordat het niet meer te combineren was. Het advies van mijn broer en ouders toen was om me vol in te zetten voor mijn eigen bedrijf, dat is tot nog toe één van de beste adviezen en keuzes geweest.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik kan gigantisch slecht tegen mijn verlies helaas, haha!

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou zo gauw niet weten wat ik zou willen veranderen als ik in de schoenen van de burgemeester zou staan. Ik denk dat onze burgemeester erg goed bezig is, erg toegankelijk en vooral betrokken bij de inwoners en ondernemers in Heiloo, wat ik als erg prettig beschouw.

10. Bob, is de stap om met de Bromshop naar het Stationscentrum te verhuizen tot nu toe bevallen?
Dit is een hele grote en mooie stap geweest die tot op heden in alle opzichten helemaal super is bevallen. De winkel/werkplaats is ruim 6x zo groot en deze A-locatie is natuurlijk helemáál te gek. We hopen hier een mooie tijd tegemoet te gaan en veel blije klanten te zien komen en gaan.

Ik nomineer Joop Hofland voor de volgende 10 vragen, Joop is belangenbehartiger bij vakbond De Unie en mediacoördinator bij Stichting Dolfinn. Mijn vraag aan hem is: hoe ben je bij Stichting Dolfinn terecht gekomen?

Cock Witte en Irma van de Zande exposeren in Bibliotheek Heiloo

Werk van Cock Witte.

HEILOO - Cock Witte en Irma van de Zande exposeren in Bibliotheek Heiloo.
Cock Witte toont haar keramiek. Haar draaiwerk bestaat voornamelijk uit gebruiksvoorwerpen, zoals kommen, bekers, schalen, theepotten en vazen. Veel natuurelementen, waaronder dieren, komen terug in haar werk. Native Americans zijn vaak een inspiratiebron voor haar. Cock schuwt daarbij humor zeker niet.

Irma van de Zande exposeert schilderijen. Irma: "Schilderen is een ontdekkingstocht, een spel van lijnen en kleuren. Ik schilder graag de beweging. In mijn jazzschilderijen en tekeningen moet je de muziek horen als je naar mijn werk kijkt. Bij de schetsen die ik maak tijdens optredens danst mijn pen over het papier, haast op het ritme van de muziek. Bij de dans is dat gevoel hetzelfde. Ook werk ik graag naar model. Daarbij is de uitstraling belangrijk voor mij. Tegenwoordig werk ik veel met pen, pastel of acryl. Daarbij ben ik erg geïnspireerd door het werk van Sierk Schroder en Piet Klaasse."

De expositie is tot 21 november te bezoeken in de expositieruimte van Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Willibrordschool heeft eigen 'Schrijverij'

Willibrordschool 'schrijft geschiedenis'.

HEILOO - Dit schooljaar is op de Willibrordschool in Heiloo een echte Schrijverij geopend.

In deze hoek kunnen kinderen van de onderbouw experimenteren met letters en zelf teksten maken. Kinderen kunnen in de hoek letters nabouwen van lego of klei, letters tekenen in zand en letters stempelen. Ook staat er een brievenbus. De kinderen genieten er zeer van. Dinsdag 31 oktober was een speciale dag, want Ingrid Dorrestein van de Schrijverij opende de Schrijverij op school. Met de kinderen werd een officieel lintje doorgeknipt. Vervolgens grabbelden alle kinderen een letter uit een grabbelton. De letters vormden de woorden 'De Schrijverij is geopend'. De leerlingen versierden deze letters mooi. De school overhandigde de letters op 10 november in de Schrijverij in Heiloo. Deze letters krijgen een mooie plek in de winkel waar iedereen ze kan bewonderen.

Prijswinnaar like- en deelactie Facebook

HEILOO - De Uitkijkpost feliciteert Janny Degenaars. Zij is de gelukkige winnares van de like- en deelactie op Facebook. Janny won het debuutroman 'Heleen' van Heilooër Johan Steenhoek. Van harte gefeliciteerd, Janny, en veel plezier ermee!

Dode vlieg onder microscoop op PCC Heiloo

Onderzoek naar waterdiertjes.

HEILOO - Er moet stevig worden gewerkt en geleerd door de onderbouwleerlingen van PCC Heiloo. Die zijn vooral blij met de vele 'doe-lessen', zoals bij het vak biologie.

Praktikumlessen waarbij dingen zelf mogen worden onderzocht of waarbij de klas de natuur in trekt, dat vindt tweedejaarsleerling David (13 jaar, Heiloo) uit de havo/mavo-klas veruit de leukste lessen. "Bij biologie leer ik allemaal nieuwe dingen. De lessen over het menselijk lichaam vond ik interessant, er zijn zoveel dingen die een rol spelen bij verbranding en ademhaling! Nu zijn we begonnen met voeding. Vitamine B is superbelangrijk, als dat te weinig in je eten zit, krijg je bijvoorbeeld o-benen."

Onderzoek doen met een groepje heeft Davids voorkeur: "Als je een dode vlieg hebt, kun je daar een vleugeltje vanaf halen. Dat is natuurlijk wel zielig en eigenlijk ook wel vies, maar het ziet er heel mooi uit onder een microscoop. Vorige week hebben we amylase-proeven gedaan, daarmee kun je zetmeel aantonen. We hebben verschillende methodes uitgeprobeerd, eentje met jodium en eentje met je eigen spuug. Die met jodium werkt het beste. Ik vind het leuk om testresultaten te verzamelen en dan een conclusie te trekken."

Kikkervisjes
In de zomerperiode deed Davids klas onderzoek naar waterdiertjes. "In de vijver vlak bij school hebben we van alles gevangen, slakjes, waterspinnetjes, torretjes, wurmpje en kikkervisjes. Ieder groepje had een schepnet, een bak maar ook een zoekkaart. Daarop konden we precies zien hoe de diertjes heten. Aan het eind van de les zetten we ze weer terug en daarna bespraken we in de klas wat we hadden gevangen."

Met zijn nieuw verworden kennis verrast David graag thuis zijn ouders. "Die zeggen dan bijvoorbeeld dat ze er wel van hadden gehoord, maar niet wisten dat het echt bestond!" Later wil hij graag piloot worden, dus hij heeft nog wel wat jaartjes studie voor de boeg. Eerst maar eens zorgen dat hij zijn havo-diploma haalt. Dat gaat David vast lukken.

Sfeerproeven op PCC Heiloo kan tijdens de leerlingmiddag op woensdag 23 november 2016. Aanmelden via www.pcc.nu.

Bedrijf Belicht: Associatie Uitvaartverzorging

Associatie Uitvaartverzorging, Westerweg 263, 1852 AG Heiloo
Telefoon: 072-5204700, internet: www.associatieuitvaart.nl
24 uur per dag direct bereikbaar via 0800-0375

HEILOO - U bent er ongetwijfeld wel eens langsgereden of misschien binnen geweest: het uitvaartcentrum aan de Westerweg 263 in Heiloo, gelegen naast de Willibrorduskerk. Wat velen niet weten is dat de Associatie Uitvaartverzorging hier haar standplaats heeft voor Heiloo en de omliggende gemeentes. Tijd voor een nadere kennismaking.

De Associatie is bijna negentig jaar geleden opgericht als vereniging die zich verzette tegen de hoge tarieven en de slechte dienstverlening van de toenmalige uitvaartverzorgers. Door de krachten te bundelen kon ieder lid meeprofiteren van de goede zorgen en een betaalbare prijs. Natuurlijk is er in de loop der jaren veel veranderd, maar de redelijke tarieven en de zorgzame aandacht zijn uiteraard gebleven.

Uitvaartleider Margo van Schagen - zelf woonachtig in Heiloo - en haar collega's begeleiden met veel liefde, aandacht en betrokkenheid nabestaanden die afscheid moeten nemen van hun dierbare. Margo: "Hoewel ik met volle overtuiging voor dit werk gekozen heb, voelt het absoluut niet als 'werk'. Ik ben iedere keer weer dankbaar dat ik samen met de nabestaanden het afscheid van hun geliefde mag vormgeven en begeleiden. Pas als de mensen na afloop, ondanks hun verdriet, toch met een goed gevoel op het afscheid terug kunnen kijken, kan ik tevreden zijn."

Ook wanneer u niet direct te maken hebt met een overlijden kunt u een beroep doen op de kennis en kunde van Margo en haar collega's. Als u uw wensen over uw uitvaart of die van uw naaste wilt vastleggen, komt één van hen graag bij u langs om u over de vele mogelijkheden die er zijn te informeren. Ook de kosten die een uitvaart met zich meebrengt worden dan uiteraard met u besproken en op een transparante wijze voor u in kaart gebracht.

Volgens de uitvaartleiders blijkt ieder keer maar weer hoe fijn mensen het vinden als 'het' alvast maar geregeld is; dat geeft de mensen rust. Uit ervaring weten zij bovendien dat de duidelijk omschreven wensen van de overledene voor de nabestaanden heel waardevol zijn. De wetenschap dat de laatste wensen van een dierbare vervuld kunnen worden, biedt troost en houvast. Tot slot is het goed te weten dat de uitvaartleiders van de Associatie Uitvaartverzorging als één van de eersten zijn opgenomen in het register van gecertificeerde uitvaartverzorgers. Dat register is onlangs door het Keurmerk Uitvaartzorg ingesteld. Het is een extra zekerheid dat u bij de Associatie met een zorgvuldig werkende, eerlijke en professionele organisatie van doen heeft.

Wij hopen natuurlijk dat deze korte kennismaking voor u aanleiding is voor een uitgebreidere kennismaking, nu of in de toekomst! Mocht u vragen hebben, belt u dan gerust of kijk op www.associatieuitvaart.nl. Wij zijn u graag van dienst.

Bachcantate in de Witte Kerk

HEILOO - Collegium Vocale Camerata en solisten gaan zondag 20 november vanaf 16.00 uur de beroemde Bachcantate BWV 140 'Wachet auf, ruft uns die Stimme' uitvoeren in de Witte Kerk. Dat gebeurt onder leiding van Gerard Leegwater. De duetten en soli worden uitgevoerd door Sabine Kirsten (sopraan), David Leegwater (tenor) en Ragnar van Linden van den Heuvell (bas). Zoals gebruikelijk vormt de cantate ook nu weer de kern van een compacte liturgie die onder leiding staat van ds. F.J. van der Wind. De entree is gratis, er is wel een uitgangscollectie.

Pietengym Kinderopvang Kits Oonlie

Geniet met Piet!

HEILOO - Sinterklaas is weer in het land en zaterdag arriveert hij ook in Heiloo. Bij de aankomst in Nederland vroeg Sinterklaas aan Kits Oonlie om voor de peuters in Heiloo Pietengym aan te bieden. Sinterklaas vertelde dat Pietgym goed is voor de lichamelijke ontwikkeling maar vooral zeer leuk en gezellig is!

Uiteraard gaf Kits Oonlie gehoor aan de vraag van Sint. Op maandag 21 november en dinsdag 22 november kunnen peuters van 15.00 tot 16.00 uur in de gymzaal Capel-Acker meedoen aan een les Pietengym. Als u uw peuter mee wilt laten doen aan een les, dan kunt u hem of haar opgeven door een e-mail te sturen naar info@kits-oonlie.nl of te bellen naar 072-5323576. De kosten voor de pietengym bedragen slechts 2,50 euro per kind per les.

Het adres van de Gymzaal Capel-Acker is Kerkakkers 1a, 1852 GA in Heiloo.

Van Vuuren Mode: openingsaanbieding en najaarscollectie

HEILOO - Het filiaal in Heiloo is verbouwd en is weer open op de Van der Veldenstraat 5. Van Vuuren: "Wij zijn heel trots op het resultaat. Kom langs voor onze openingsaanbieding en onze najaarscollectie van onze bekende merken Betty Barclay, DFVV, Frank Walder, Gardeur, Gerry Weber, Gil Bret, Rabe, Roberto Sarto, Taifun, Toni, Via Appia en Zerres. Ook voor de feestdagen hebben wij een schitterende feestcollectie. Een vers kopje koffie met wat lekkers staat voor u klaar - u bent van harte welkom!"

Zie voor meer informatie www.vanvuurenmode.nl.

Sportgala Heiloo 2016 zoekt bijzondere sportprestaties

HEILOO - De voorbereidingen van het sportgala Heiloo 2016 zijn in volle gang. De Commissie Sportgala Heiloo heeft sportverenigingen aangeschreven om kandidaten voor de sportprijzen aan te melden. Dat meldt Jan Meijers van de Commissie Sportgala Heiloo.

De Commissie roept de inwoners van Heiloo op om Heilooër sporters of sportteams voor te dragen waarvan u vindt dat hun prestatie in 2016 extra aandacht verdient tijdens het sportgala voor en door Heiloo. "Belangrijk daarbij is te weten dat het niet uitsluitend gaat om prestaties op nationaal of zelfs international niveau. Zoals bekend hebben wij die in Heiloo, daar zijn wij natuurlijk trots op. Maar ook - en vooral - de lokale, recreatieve sport doet mee vanwege de daarin geleverde prestaties dan wel het succes dat werd behaald. De jury let daarbij ook op de weg die naar dat succes werd afgelegd. Hoe bijzonder was daardoor de prestatie? Waren er moeilijkheden te overwinnen? Schroom dus niet en laat het de Commissie Sportgala Heiloo weten!"

Wilt u een sporter of sportteam aanmelden, dan kunt u dit tot uiterlijk 5 december laten weten via de sportvereniging of rechtstreeks per e-mail aan de Commissie Sportgala Heiloo (sportgalaheiloo@live.nl). Bellen kan ook via 06-19987672.

Klank & kleur-concert Eensgezindheid & Aurora

Muziekvereniging Eensgezindheid in beeld. Foto: Peter Bijkerk

HEILOO - Muziekvereniging Eensgezindheid geeft zondagmiddag 20 november een groots zondagmiddag matineeconcert in de Theaterzaal van Cultureel Centrum De Strandwal in Heiloo. Het thema is 'klank & kleur'. Naast het optreden van Eensgezindheid verzorgen de jubilerende Harmonie Aurora Koedijk en de jongensband Frankz van de Muziek- en Dansschool Heiloo gastoptredens.

Klank en kleur
Het thema 'klank & kleur' komt tijdens dit concert tot uiting in verschillende muziekstukken die de beide orkesten apart en gezamenlijk laten horen. Dit gebeurt onder leiding van Alwin van Halm en Simon Boerke. Zo speelt Eensgezindheid muziekstukken met titels als 'The Legendary White', 'Bad Leroy Brown' en 'Yellow Mountains'. Ook de kleur rood wordt op passende wijze vertegenwoordigd met het spelen van 'Rood', Marco Borsato's tiende nummer-1-hit uit 2006.

Harmonie Aurora speelt voornamelijk muziek uit kleurrijke landen als Chili met het swingende 'Cordilleras des Andes'. Gezamenlijk gaan de grootorkesten optreden met de Singapura Suite van Jan van der Roost en de African Symphony van Naohiro Iwai. Speciaal voor de jeugd speelt de jongensband Frankz enkele bekende nummers van Herbie Hancock. Tijdens dit concert spelen de orkesten zowel individueel als gezamenlijk, ieder orkest met zijn eigen klankkleur en samenstelling.

Locatie en kaarten
De Theaterzaal van Cultureel Centrum De Strandwal is gevestigd op landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg, aan De Olvendijk 2A in Heiloo. Toegangskaarten zijn op 20 november verkrijgbaar voor 10 euro per persoon. Kinderen tot en met 12 jaar krijgen vrij toegang. Toegangskaarten zijn op 20 november vanaf 14.30 uur tegen contante betaling te verkrijgen aan de ingang van de Theaterzaal van Cultureel Centrum De Strandwal. Het concert begint om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Daarna is er nog een gezellige nazit mogelijk tot 18.00 uur. U kunt reserveren via reserveringen@mv-eensgezindheid.nl of 072-5334851.

Meer informatie is te lezen op www.mv-eensgezindheid.nl.

Tiende editie & tien jaar ondernemen!

Yassine Hanyn.

HEILOO - Yassine Hayn viert dubbel feest. "Mensen zeggen wel: 'Time flies when you're having fun!' En dat is ook zo. Jaren zijn voorbij gevlogen. Een dezer dagen ontvangt u alweer de tiende editie van Beleving Magazine van Melange7. Wederom een mooie mijlpaal, want 2016 is ook het jaar van mijn tienjarig jubileum als horecaondernemer in Heiloo, het dorp waar alles begon en waaraan we veel van wat we verder bereikt hebben, te danken hebben."

"Het samenstellen van een geweldig magazine als de Beleving met twee edities per jaar vergt uiteraard veel energie, maar het geeft ook veel terug. De tiende editie is een goed moment om stil te staan bij al die geweldige bedrijven die de Beleving tot op heden ondersteund hebben."

"Wij hebben nu rustiger vaarwater bereikt. Dat biedt ons ruimte om te focussen op dat wat er al is. Twee mooie zaken die door een hechte teamspirit tot stand zijn gekomen: Melange7 in Heiloo en 1480Foodbar in hartje Alkmaar. Het Alkmaarse avontuur blijkt een megasucces, 1480Foodbar is een populaire hotspot, een ontmoetingsplek voor jong en oud. In Heiloo is het succes van Silhouet & La Locanda niet eenvoudig te evenaren. Melange7 is een compleet andere zaak: qua opzet laagdrempelig toegankelijk voor iedereen, met een breed en betaalbaar aanbod. Het lijkt echter dat voor sommigen de drempel nog te hoog is. De komende tijd gaan we er alles aan doen om daar verandering in te brengen. Kom gerust eens een kijkje nemen!"

Aanleg natuurwandelpad Willibrordus

Werken aan bloemenpracht. Foto aangeleverd door: Dorien Reiche

HEILOO - De aanleg van een natuurwandelpad op het Landgoed Willibrordus in Heiloo start op 19 november. Iedereen mag hieraan deelnemen.

Het natuurwandelpad is een van de ideeën die naar voren is gebracht tijdens de groensafaris. Tijdens deze rondleidingen over het terrein van GGZ NHN hebben honderd deelnemers meegedacht over de groene inrichting van het landgoed. Deze activiteiten vallen onder het project 'Een Groene Brug'. De organisatie wil het landgoed Willibrordus met haar omgeving verbinden. Groen vormt daarmee de brug naar verbinding, vandaar de naam 'Een Groene Brug'. 'Een Groene Brug' is een samenwerkingsverband tussen GGZ NHN, Stichting De Buitenkans, IVN, Vereniging Groei en Bloei en Zorgvilla Craenenbroeck, en wordt mede gefinancierd door het Oranje Fonds.

Aanleg natuurwandelpad
De aanleg van een natuurwandelpad start in Theeschenkerij de Trog met een kopje koffie of thee en overheerlijke appeltaart. Daar krijgen de deelnemers uitleg over de plannen en kiest iedereen een plantactiviteit naar keuze. Daarna wordt ongeveer anderhalf uur gewerkt aan de aanleg van het natuurwandelpad en praten nog even na met een kopje thee of koffie.

Aanmelden
Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan de aanleg van het natuurwandelpad op 19 november van 13.00 uur tot 15.00 uur. Startpunt: Theeschenkerij De Trog aan Bullaan 4 in Heiloo. Van tevoren aanmelden is gewenst en kan bij Dorien Reiche via info@degroenereiger.nl.

KADERTJE:
De te planten haagjes, struiken, bloemen en bolletjes zijn straks niet alleen mooi om naar te kijken, maar bieden ook een schuilplaats, voedsel en een broedplek voor vogels, egels, bijen en vlinders. In het voorjaar kunt u dan wandelen tussen een zee van bloemen en in de zomer zweven de vlinders u tegemoet.

Opkikker Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt twee keer per maand een Opkikker van 500 euro aan een vereniging of stichting. De tweede opkikker van de maand november gaat naar Hortus Bulborum in Limmen.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een van de donaties? U kunt een formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in de kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg).
Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072- 5325962.

Ingezonden: Pufclub puft na

Links de oudste baby, rechts de jongste! .

HEILOO - De zwanger en fit-cursus-club - oftewel pufclub - uit Heiloo komen elke woensdag bij elkaar in Herberg Jan. De dames maakten vorige week een foto van alle baby's op de bank. Dit is de nieuwe generatie uit Heiloo die over achttien jaar de kroegen onveilig maken.

Hugo Kraakman (zijn zoon Tygo is de vijfde baby van links)

Rode Kruis in 't Loo

HEILOO - Het Rode Kruis staat op 18 en 19 november in winkelcentrrum 't Loo met zelfgemaakte artikelen. Vijfenveertig vrijwilligers werken bij het Rode Kruis in de Welfare, waar bijvoorbeeld borduursels en breiwerken worden gemaakt. Door deze verkoop kunnen nieuwe materialen worden aangeschaft voor deze groep.

Wees welkom bij lunchroom Meneer & Mevrouw Abajo

Doel is het vergroten van het sociale leven van jongeren met een verstandelijke beperking.

HEILOO - Stichting Abajo is door Monique & Martin Rijkers in 2010 opgericht in Heiloo, met het doel om het sociale leven van jongeren met een verstandelijke beperking te vergroten. In oktober opende de stichting lunchroom Meneer & Mevrouw AbajoIn op het Verdronkenoord 1 in Alkmaar.

Monique: "We ontplooiden met Abajo al vele mooie activiteiten." In de lunchroom komen jongvolwassenen met een verstandelijke beperking hun dagactiviteiten verder ontplooien. Vanuit de stichting zal het geheel door Monique Rijkers worden aangestuurd. Doelstelling is het vergroten van sociale vaardigheden en mogelijke ondersteuning bieden voor andere projecten binnen onze doelgroep.

Voor de lunchroom Meneer & Mevrouw Abajo worden enkele jongvolwassenen met een verstandelijke beperking gezocht. Interesse? Kijk voor meer informatie en aanmelding op www.Abajo.nl. U bent natuurlijk ook welkom voor lekkere koffie met taart of een van de overheerlijke lunchgerechten. Wees welkom met een glimlach bij Abajo!

Gegroeid door klein te blijven - Installatiebedrijf de Noord

HEILOO - Ronald Wernsen, eigenaar van De Noord Installatiebedrijf in Heiloo, van oorsprong loodgieter maar inmiddels totaal-installateur, legt uit dat zijn bedrijf de laatste jaren zo is gegroeid en dat hij daardoor ruimte heeft om zijn personeel breed op te leiden. "Bij De Noord komt u dus niet uitsluitend om je CV-ketel te laten installeren of een kraan te plaatsen, het bedrijf biedt een totaalpakket voor woningen, bedrijven en nieuwbouw, helemaal op het gebied van duurzame keuzes en aanpassingen. Denk hierbij aan warmtepompen, zonnepanelen en infraroodpanelen die met een laag energieverbruik - uiteraard opgewekt via zonnepanelen - ruimten kunnen verwarmen. Ook met ventilatie valt de werking van de CV-installatie te optimaliseren en daarin kunnen de medewerkers van De Noord adviseren. "Bij vervanging van de CV-ketel is het systeem leeg. Dat biedt mogelijkheden om door middel van waterzijdig inregelen de besparing te optimaliseren die een nieuwe CV-ketel kan bieden. Wij voelen ons betrokken, letten op details, geven maatwerkadvies en willen dat u tevreden terugkijkt op de opdracht en onze samenwerking." Maakt u kennis met installatiebedrijf De Noord? Dat kan via info@de-noord.nl.

DOORVERWIJZINGEN NAAR ONLINE

Recentie tweede landgoed willibrordus lezing.

HEILOO
Recensie: 2e landgoed Willibrordus lezing druk bezocht
Meer dan 150 bezoekers trotseerden het slechte weer om de tweede landgoed Willibrorduslezing te kunnen bijwonen. Een terugblik.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

REGIO
Walk-In concert Akersloot

Akersloot presenteert zondagmiddag 20 november het Walk-In Concert Akersloot met vijftien acts op veertien privélocaties in het dorp.

REGIO
De Stichting Echo presenteert op 24 november het boek over de honderdjarige Congregatie van de H. Juliana van Falconieri.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Sports4all Heiloo schittert tijdens NH Bowlen
Eenentwintig mensen met een beperking, vanuit de bowlingafdeling Sports4all Heiloo, hebben zaterdag deelgenomen aan het NH-kampioenschap in het bowlingcentrum de Waerd in Heerhugowaard.
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Sjoemelavond bij TC Heiloo United

Zin om te tennissen en te chillen? TC Heiloo United organiseert vrijdag 18 november weer een 'sjoemelavond' voor jeugdleden en alle andere jongeren uit Heiloo
Lees meer op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Zeevogels incasseert zevenklapper

Verslag van de wedstrijd Zeevogels-SVW '27 van afgelopen zondag.

SPORT
Eclatante zege SV Vredeburg
Het eerste team van SV Vredeburg speelde vrijdag 11 november de eerste bondswedstrijd van het schaakseizoen.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Spanning alom bij Oppositie

Na acht ronden van de interne competitie gaat Cor van Etten bij schaakvereniging Oppositie aan de leiding.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

SPORT
Beide teams GTH naar NK trampolinespringen
Zaterdag sprongen beide teams van GTH de laatste plaatsingswedstrijd. Een verslag.
Lees verder op www.uitkijkpost.nl

Nivon Heiloo: workshop 'Grappig gezicht'

Iedereen kan gezichten tekenen.

HEILOO - De Nivon, afdeling Heiloo, biedt zaterdagmorgen 26 november een leuke nieuwe tekenworkshop aan in ons lokaal in de Hofdijk.

Altijd gedacht dat u geen gezichten kunt tekenen? In de workshop 'Grappig Gezicht' bewijst docent Herma Starreveld het tegendeel. U gaat naar huis met een leuk schilderij van een gezicht dat u met behulp van mixed media-technieken hebt gemaakt. De docent verzorgt voor deze workshop alle materialen, zodat u meteen aan de slag kunt. De kosten bedragen voor Nivonleden 11,50 euro, anderen betalen 13,50 euro (+ 5 euro materiaalkosten).

Deze workshop vindt plaats in de Hofdijk aan Mariënstein 178 A in Heiloo. De workshop duurt op 26 november van 9.30 uur tot 12.00 uur. U kunt zich opgeven bij Reina Mulder via info@nivonheiloo.nl of via 072-5333127/072-5333217. Bekijk voor meer informatie ook de website: www.nivonheiloo.nl.

CBS de Duif wint Tabijnfinale Lego League

Leerlingen van groep 7 en 8 van CBS de Duif.

HEILOO - De Christelijke basisschool De Duif in Heiloo won zaterdag 12 november een leuke prijs. Dat gebeurde op de DURV! School in Alkmaar tijdens de Tabijnfinale van de First Lego League. Het thema dit jaar is 'Animal Allies'. Leerlingen van groep 7 en 8 van tien Tabijnscholen uit de regio hadden robots gebouwd en geprogrammeerd om een aantal missies uit te voeren. Daarnaast gaven zij een toelichting op het robotontwerp en hielden een presentatie over het thema.

De leerlingen van CBS de Duif wonnen daarbij de prijs voor het beste programmeerwerk bij de missies en voor de samenwerkingsopdracht. Daarmee verdienden zij één van de drie tickets voor de regionale finale van de First Lego League die plaatsvindt op woensdag 16 november bij Hogeschool InHolland in Alkmaar. De winnaars van deze finale gaan door naar de Beneluxfinale.

De Slaapkamer van Sinterklaas

Engel en Jay schonken tien minuten na de opening van de slaapkamer de eerste twee tekeningen aan de Sint. Van links naar rechts: Lieve, broertje Engel en vriendje Jay. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Vrijdagmiddag, ja echt het is waar,
was in 't Loo de Slaapkamer van Sinterklaas klaar.

Dit jaar kan de Sint ook naar de wc en in bad,
in het nagebouwde Pietenpretpark staat zelfs een heus reuzenrad.

Kinderen, maak een mooie tekening,
en lever die bij de brievenbus bij de slaapkamer in.

Ze worden opgehangen voor de Sint door Christiaan en Jantien,
in een gouden lijst zodat iedereen ze kan zien.

Waarvan akte!

Tekst: Yvonne van Stiphout

Expositie in Prins Hendrik Stichting

Mooi Egmond.

EGMOND AAN ZEE - Truus Quax exposeert haar foto's van zonsondergangen aan zee. Daarnaast toont Marion de Jonge natuurfoto's. Deze tentoonstelling is te bezoeken tot 12 januari 2017.

De hotelier vertelt… bij restaurant Loocatie

Hotelier Peter Schoenmaker, de chefs Hans Kok en Sam Piscaer en sommelier Ingrid Kaatee van restaurant Loocatie.

HEILOO - Hans Kok en Sam Piscaer van Restaurant Loocatie zijn vrijdag 25 november de hele dag aan de slag om u 's avonds een klassiek Frans menu te serveren. Wat dacht u van bekende klassiekers als Waldorf-salade, bouillabaisse, entrecote Bordelaise en crêpes Suzette? Sommelier Ingrid Kaatee schenkt er mooie bijpassende wijnen bij.

Tussendoor leest Peter Schoenmaker voor uit zijn boeken en vertelt hij vermakelijke anekdotes uit de tijd dat hij in Frankrijk een hotel runde. De auteur van 'Je maakt wat mee als hotelier' en 'De hotelier maakt weer wat mee' woont sinds kort in Heiloo. Geestig en aanstekelijk vertelt Peter Schoenmaker wat zich allemaal afspeelde in en buiten de muren van zijn kleine hotel in het zuidwesten van Frankrijk. De hotelier kookte ook voor zijn gasten en werkt nu aan een kookboek met de recepten van gerechten die hij aan zijn gasten serveerde. Een nieuw boek met hotelverhalen staat in de steigers voor volgende zomer.

Het belooft een gezellige avond te worden met hilarische momenten. Reserveer nu dit bijzondere viergangendiner met aperitief en wijnarrangement voor 49,50 euro per persoon via loocatie.nl of 072-5333352.

Adventsconcert in Ter Coulsterkerk

Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor komt naar Heiloo.

HEILOO - Zin om het traditionele Adventsconcert in de ter Coulsterkerk in Heiloo bij te wonen? Dat kan zondagmiddag 27 november. Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor - onder leiding van Martin Mans - gaat het concert uitvoeren. Muzikale medewerking wordt verleend door bariton Ronald Willemsen en pianist Jan Lenselink. Zij begeleiden het koor, de samenzang en de solisten. De organist is Dirk Out. Het concert begint om 14.30 uur, de toegangsprijs bedraagt 10 euro. Telefonisch reserveren is mogelijk via 072-5332703. Tevens is er kaartverkoop voor aanvang van het concert.

Het lekkerste fruit komt van Bakkerij Putter!

Ja, u leest het goed… heerlijke rode appeltjes
en groene peren, ananas en mandarijntjes...

Maar maak u geen zorgen, want Bakkerij Putter
blijft een échte Bakker, die nu speciaal voor
Sinterklaas heerlijke Amandelmarsepein heeft
bereid van een uitzonderlijk hoge kwaliteit.

Zijn ambachtelijke Amandelmarsepein heeft een
laag suikergehalte, lekker én verantwoord snoepen
dus!

Dick Borst.

Bakkerij Putter is gevestigd in Limmen, Uitgeest en Krommenie. Zie www.bakkerijputter.nl

Oldtimer

Sjirk Pilkes met zijn oldtimers.

HEILOO - Op de foto ziet u de Heiloënaar Sjirk Pilkes tussen zijn geliefde Alfa Romeo Spiders. Rechts ziet u de Spider 2600 uit 1962 en links de Spider Touring 2000 uit 1961. Deze laatste vond hij vijftien jaar geleden in Groningen. De Italiaanse Alfa stond daar doodongelukkig tussen Engelse Oldtimers. Een beetje een vreemde eend in de bijt vond de eigenaar, die dan ook besloot tot verkoop. De auto was ooit in Italië verkocht aan een Amerikaan uit New Jersey. Daar heeft hij jarenlang rondgereden totdat hij door de Groningse eigenaar werd geïmporteerd, met de bedoeling deze te restaureren. Dit kwam er echter nooit van.

De Spider 2000 Touring werd geproduceert tussen 1958 en 1962. Volgens Sjirk zijn er van dit type vierzitter ongeveer honderdzesendertig gemaakt. De motor is een 115 pk viercilinder. De originele prijs van fl. 26.000,00 was een flink bedrag voor die tijd.

In een fotoboek, dat Sjirk mij laat zien, zie ik een gestripte Alfa met allerlei carrosserieonderdelen los in de auto. Zo was de auto toen ik hem kocht, zegt hij, wel redelijk compleet maar in vrij slechte staat, daar kwam ik wel achter toen ik hem wilde gaan restaureren.

Mooi ritje
Sjirk begon vijftien jaar geleden met de restauratie. Alle lak werd verwijderd en de roestige gedeeltes in het plaatwerk werden er uitgezaagd. Aangezien er nergens vervangende panelen te vinden waren, stond hij voor een moeilijke taak. Van nieuw staalplaat moesten stukken op maat ingelast worden en ook nog met de juiste rondingen. Hij kocht daarvoor wat machines, ging zonder ervaring aan de slag en kreeg het zowaar perfect voor elkaar. Nadat het bodywerk klaar was werd de auto bijzonder mooi gespoten.

Ondertussen nam Sjirk ook nog de revisie van de motor ter hand. Na een restauratie van dertien jaar kon hij in 2014 eindelijk gaan genieten van het rijden met zijn Alfa.

Sjirk nodigt mij uit voor een ritje. Dat laat ik natuurlijk niet aan mij voorbijgaan want het is een mooie dag voor een ritje met een cabriolet. De motor heeft een mooi diep rustig geluid en tijdens het rijden blijkt dat de auto ook erg prettig rijdt. Hoewel het geen raceauto is, trekt hij vlot op en het kleine voorraam houdt je verrassend goed uit de wind. De auto is vooral bedoeld voor plezierritjes. Pas geleden is Sjirk er nog mee naar Duitsland geweest voor een klassieke race op de Nurnburgring. Nee, niet om te racen, maar om te genieten van de sfeer.

Middagje strand voor bewoners Overkerck en De Loet

Foto: aangeleverd.

HEILOO/EGMOND - De Parochiële Caritas Instelling in Heiloo (PCI Heiloo) heeft zaterdagmiddag 12 november negen bewoners van Overkerck en De Loet meegenomen naar het strand in Egmond. Dit werd gedaan in het kader van het Diaconaal Weekend, waarbij het thema barmhartigheid is.

De PCI wilde graag ouderen die niet zo gemakkelijk een middagje uit kunnen gaan de kans geven dit ook eens te doen. Zodoende reed de PCI met twee rolstoelbussen met daarin negen bewoners en vier vrijwilligers naar Egmond aan Zee. Daar keken ze naar het mooie uitzicht op het strand en genoten ze van heerlijke koffie, gebak en een borreltje als afsluiter. Eén bewoonster, nog goed ter been, maakte zelfs met een van de vrijwilligers nog een heerlijke strandwandeling. Een heerlijk middagje uit dus. Vlak voor het avondeten waren alle bewoners zeer blij en tevreden weer thuis.

Natuurlijk doet de PCI nog veel meer. Indien u hierover meer informatie wilt krijgen, dan kunt u terecht op www.willibrorduskerk-heiloo.nl/informatie/parochile-caritas-instelling/index.html of u kunt contact opnemen met het secretariaat, Theo van Diepen, op 072-5337408.

Jeugdvissertjes uit Limmen bedankt!

Jeugdvisclub Samen beet uit Limmen.

HEILOO - De Stichting Vrienden van De Vijfhoek ontving 220 euro van Jeugdvisclub Samen beet uit Limmen voor de aanschaf van de nieuwe loungebank.

De vissertjes hebben het bedrag tijdens de jaarlijkse sponsorwedstrijd met vijf koppels bij elkaar gevist. De sponsorwedstrijd wordt georganiseerd om de jonge leden maatschappelijk betrokken te maken. Het bestuur vindt namelijk dat er naast het vissen ook een taak ligt in het opvoeden en begeleiden van de jeugdleden. De vissertjes mochten stemmen voor welk goed doel ze wilden vissen. Unaniem viel de keuze op de Stichting Vrienden van De Vijfhoek. De sponsoropbrengst was super, maar de visvangst was matig, vinden ze zelf. De winnaars hadden vijftien stuks, de rest minder dan tien, en dit in een uurtje vissen. De Vrienden van Vijfhoek bedanken Jeugdvisclub Samen beet enorm voor de geweldige bijdrage en wensen hen heel veel plezier met hun activiteiten.

Meer informatie: www.vriendenvandevijfhoek.nl.

Sport@School lesuren uitgereikt door Rotary Club Heiloo

Anouk Vennik en Tineke van Dam ontvangen het certificaat en de plaquette.

HEILOO - Openbare Basisschool de Springschans in Heiloo veroverde de jaarlijks weg te geven oorkonde door hun grootste deelname aan de PCC Maalwater Run en Walk. De school liep maar liefst tweeendertig sportlessen bij elkaar.

Alle basisscholen deden mee en ontvingen een certificaat met het aantal lessen. Leerlingen van de basisscholen die meedoen aan de PCC Maalwater Run en Walk verwerven voor hun school punten die recht geven op gratis sportlessen via Sport@School. De organisatie daarvan is in handen van de Buurtsportcoach Pascale de Hoogh, die scholen koppelt aan sportverenigingen.

De Maalwater Run en Walk steunde ook de organisatie van Heiloo Olympics met een donatie. Voor velen met en zonder beperking die samen sporten was 18 juni op het AZ-terrein de mooiste dag van hun leven. Om bewegen door kinderen en vrouwen - die als vluchteling naar Heiloo zijn gekomen - te bevorderen, ontving ook de Afdeling Heiloo van Vluchtelingenwerk een donatie. De Rotary Club hoopt dat het uitoefenen van sport leidt tot een bevordering van de contacten van de vrouwen onderling maar vooral met de Heilooërs. De cheque werd overhandigd aan Bekas Ilias (17), die binnenkort uit handen van Rob Opdam het certificaat Citytrainer zal ontvangen. Een Citytrainer zet zich in voor zijn of haar stad, buurt of school. Zo draagt Citytrainer bij aan een creatieve, sportieve en sociale omgeving.

De koperen tuin revisited in De Beun

Christiaan-Kuyvenhoven

HEILOO - Als de jonge Nol Rieske wordt meegenomen naar 'de Tuin' raakt hij betoverd door het koperorkest. De muziek neemt bezit van hem en hij danst met Trix, dochter van de dirigent. Dit onbereikbare meisje, de drankzuchtige musicus Cuperus en de magische wereld van de muziek laten hem niet meer los.

Komt dit verhaal u bekend voor? Inderdaad: zo begint de roman 'De koperen tuin' van Simon Vestdijk. Pianist/rasverteller Christiaan Kuyvenhoven schildert in zijn versie van deze noodlottige liefdesgeschiedenis een prachtig beeld van Nederland in het begin van de vorige eeuw. Hij doet dat in de beeldrijke taal van Vestdijk, omlijst met schitterende muziek van Busoni, Bizet en Chopin.

Voorstelling: zaterdag 19 november, 20.15 uur, theater De Beun. Kaarten à € 17,00 zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek Heiloo, De Schrijverij in het stationscentrum, op www.vriendenvandebeun.nl, en een uur voor aanvang ook in het theater (contant).

20 november Grand Finale Cultuurprijs

HEILOO - De Cultuurprijs, editie 2016, eindigt feestelijk tijdens het slotevenement op 20 november in de Cultuurkoepel in Heiloo. De drie categoriewinnaars Pieter Boskma (Letteren) uit Heiloo, Pé Okx (Visuele Kunsten) en Maya Link (Podiumkunsten) dingen mee naar de overall prijs: de Rabobank Cultuurprijs. Juryvoorzitter en burgemeester van Alkmaar Piet Bruinooge reikt de hoofdprijs uit. Fred Hoogendoorn van de Alkmaarsche Courant maakt de winnaar van de Publieksprijs bekend. Verder krijgt de Alkmaarse Singer-songwriter Mikky Zomerdijk de Jong Talentprijs uit handen van Rabobank directievoorzitter Ralph van Soomeren. Victor Posch, winnaar van de Rabobankcultuurprijs Muziek en Muziektheater 2010, treedt op. Hij speelt nummers van zijn nieuwe cd 'Klein'. Andrea van Pol presenteert de middag. Iedereen is van harte welkom het evenement bij te wonen. Aanvang 15.00 uur, de zaal is open 14.30 uur. De toegang is gratis.

Start kassabonnenspaaractie 'Ik winkel in Heiloo'

HEILOO - De najaarsactie van 'Ik winkel in Heiloo' start woensdag 16 november met een nieuwe kassabonnenspaaractie. Deze spaaractie van de gezamenlijke Heilooër winkeliers loopt tot en met zaterdag 31 december 2016.

Er kan in drie prijscategorieën gespaard worden: tot 250 euro, tot 500 euro en tot 1000 euro. Kassabonnen afkomstig van alle winkels in Heiloo tellen mee. Het gaat om kassabonnen en facturen van alle winkels, waaronder de horecazaken, autobedrijven en vaste marktkramen die in Heiloo gevestigd zijn - ook van alle winkels die niet deelnemen aan deze gezamenlijke actie.

In elke spaarcategorie is er een eerste, een tweede en een derde prijs. De eerste prijzen per categorie zijn een elektrische fiets (categorie € 1.000,-), een weekend weg met Fletcher Hotels Heiloo voor twee personen (categorie € 500,-) en een helikoptervlucht boven Heiloo (categorie € 250,-). Daarnaast zijn er tal van andere aantrekkelijke prijzen, beschikbaar gesteld door de winkeliers van Heiloo.

U kunt de kassabonnen verzamelen in het papieren inleverzakje dat alleen verkrijgbaar is bij de deelnemende winkeliers. Deze winkeliers zijn herkenbaar aan de reclameposters in de winkel. Ook op de website www.ikwinkelinheiloo.nl staan de deelnemende winkeliers vermeld.

Stop uw inleverzakje vóór 17 uur op zaterdag 7 januari 2017 in een van de hiervoor bestemde inlevertonnen bij Karwei, Radio Bakker, 't Hoekstuk (AH), Stationscentrum (Vomar) of 't Loo (AH en Slagerij Kees Burger). Op zaterdag 14 januari 2017 volgt de feestelijke prijsuitreiking om 12.00 uur in 't Loo. Spaar uw kassabonnen en maak kans op vele leuke prijzen! De Heilooër winkeliers zien u graag in hun winkels en wensen u veel koopplezier dit najaar. Zie www.ikwinkelinheiloo.nl voor meer informatie.

Toch geen nieuwe nier voor Carmilla: 'Het voelt zo leeg, ik was zo dichtbij'

Foto: Anne Kaandorp

HEILOO - Uitkijkpost bracht anderhalve maand geleden het heugelijke nieuws dat de zoektocht naar een nieuwe nier voor Carmilla Corporaal uit Heiloo was geslaagd. Helaas is de transplantatie van de baan. "Intens verdrietig en heel teleurgesteld zijn we", vertelt Carmilla. "Vorige week werd ik gebeld door het LUMC. De laatste kruisproef bleek toch positief te zijn. Dit is zeer slecht nieuws en betekent dat ik toch anti-stoffen heb tegen het weefsel van de nier van Annet Rintjema."

Na uitgebreid overleg tussen nefrologen, professoren en immunologen is besloten de niertransplantatie niet door te laten gaan. Het risico op opnieuw een afstoting is te groot. "Het voelt zo leeg. Ik was zo dichtbij. Ik had zo toegeleefd naar mijn leven na de transplantatie..."

En nu moet Carmilla weer wachten. Wachten tot ze misschien in aanmerking komt voor een nier via de wachtlijst van overleden donoren, een wachtlijst van gemiddeld drie tot vier jaar. Voor haar duurt het wachten waarschijnlijk langer, omdat ze zoveel anti-stoffen heeft.

Ook moet Carmilla wachten totdat het Erasmus-ziekenhuis in Rotterdam start met een nieuw programma waarmee ze mogelijk patiënten zoals Carmilla kunnen helpen. Dat kan door het 'afvangen' van anti-stoffen, zodat uiteindelijk een niet helemaal matchende nier wel matcht. "Of ik moet wachten tot er toch weer iemand opstaat die mij een groot cadeau wil en durft te geven. De perfecte match heeft voor mij de meeste kans van slagen. Ik blijf er nog steeds in geloven. Dat moet! Voor mijn kinderen, voor Joris Keuning en voor mezelf!"

7662,08 euro voor Nederlandse Brandwonden Stichting

HEILOO - De totale opbrengst van de collecte die werd gehouden van 10 tot en met 15 oktober 2016 in Heiloo heeft 7662,08 euro opgeleverd. Het motto van de collecte was dit jaar: 'Zonder collecte geen brandwondenzorg'. Hoe meer er tijdens de collecte wordt opgehaald, hoe meer onderzoek men kan doen om de kwaliteit van de genezing te verbeteren. Collecte-coördinator Martin Vogelsangs noemt het verzamelde geldbedrag een mooi bedrag. "De Brandwondenstichting bedankt alle collectanten, brandweer en gulle gevers hartelijk voor hun inzet. Dat wij ook in 2017 weer op u mogen rekenen." Liefhebbers die volgend jaar willen collecteren, kunnen hiervoor bellen naar 072-5338645. Mailen kan naar martin.j.g@kpnplanet.nl of meld u aan op www.brandwondenstichting.nl.

Steun voor ICT-project

HEILOO - De gemeente Heiloo gaat investeren in informatisering en automatisering (ICT) binnen de nieuwe ambtelijke werkorganisatie van BUCH. Ook gaat Heiloo een vangnetuitkering aanvragen om het tekort aan geld voor uitkeringsgerechtigden te compenseren. Zonodig draaien de BUCH-gemeenten gezamenlijk op voor tekorten in de jeugdzorg. Dat besloot de gemeenteraad maandagavond.

Binnen de nieuwe ambtelijke werkorganisatie van de BUCH-gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, die op 1 januari van kracht wordt, stelt Heiloo ruim acht miljoen euro beschikbaar voor ICT. De investering is volgens de gemeente nodig om een goede dienstverlening aan bewoners en ondernemers te kunnen bewerkstelligen en de continuïteit van de bedrijfsvoering te kunnen garanderen. De gemeente liet de voor- en nadelen van twee varianten onderzoeken en koos voor de duurdere 'variant 2' waarbij alle medewerkers van de vier BUCH-gemeenten in hetzelfde systeem gaan werken. De gemeente laat weten dat deze variant een snelle dienstverlening, het gebruik van digitale producten en het maken van online afspraken mogelijk maakt. 'Variant 1' haalde het niet, vooral omdat hier de gemeenten elk in hun eigen systeem werken. Dit kan leiden tot vertraging en miscommunicatie, stelt het college. Portefeuillehouder (burgemeester) Hans Romeyn benadrukte nog een keer zijn wens de burger goed te willen bedienen."Als we het anders doen, gaan dingen niet gebeuren."

De gemeenteraad stemde toe met de investering voor ICT met uitzondering van de PvdA en NCPN. PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga vindt de voorgestelde optie te risicovol. "Er is geen garantie dat het bij de geraamde kosten blijft en dat schept geen vertrouwen. Immers, van alleen hoop kun je niet leven, anders ga je dood van de honger. De burger krijgt de rekening nog wel gepresenteerd." Vervolgens noemde Willem Gomes van NCPN het project 'geldsmijterij'. D66-fractievoorzitter Hans van Halem steunt weliswaar het voorstel maar uitte toch zijn zorgen via een 'aantekening'. "Het is algemeen bekend dat de helft van de ICT-processen in Nederland mislukt. De vraag is: hoe verloopt het bij ons?" Van Halem adviseerde het college 'echt alle eisen' toe te voegen aan het op te stellen 'Programma van Eisen'. Verder wil hij garanties inbouwen in de afspraken om te voorkomen dat het resultaat tegenvalt en de gemeente onnodig met kosten blijft zitten.

Vangnetuitkering voor uitkeringsgerechtigden
Verder kwam tekort geld voor uitkeringsgerechtigden ter sprake tijdens de gemeenteraadsvergadering. Heiloo mist in 2016 een half miljoen. Om dit tekort te kunnen compenseren, keurde de gemeenteraad een voorstel van het College van B&W goed om aanspraak te maken op 3 ton van het Rijk via de zogenoemde 'vangnetuitkering'. Om hiervoor in aanmerking te komen is het noodzakelijk dat Heiloo een toetsingscommissie informeert over het tekort en laat weten wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn. Verder moet de gemeente motiveren wat ze al heeft gedaan om het probleem het hoofd te bieden en moet Heiloo aan deze toetsingscommissie de opvatting van de gemeenteraad kenbaar maken.

Het college analyseerde het probleem. Heiloo noemt een verminderde uitstroom van mensen die verblijven in de GGZ-instelling in Heiloo als een van de oorzaken. Verder hielp een jobhunter, vanwege invalkrachten die nodig waren, minder mensen aan het werk dan aanvankelijk gepland was en zijn het aantal bijstandsgerechtigden en asielzoekers toegenomen.

De gemeente benadrukt goed bezig te zijn geweest door de inzet van de jobhunter, samenwerkingsafspraken met WNK Personeelsdiensten en trajecten om mensen met een beperking aan het werk te helpen. Ook werken gemeenten in de regio Alkmaar samen om vergunninghouders perspectief te bieden.

Fons Hopman van D66 noemt de toetsing van de commissie "puur procedureel" en "financieel ingestoken", waarbij volgens hem een echte inhoud ontbreekt. "Ik zie nergens een ambitie om mensen daadwerkelijk te helpen en hoe dat dan moet. Het belang van de gemeente staat voorop en niet dat van de burger". Ook vraagt hij zich af waarom Heiloo met een tekort kampt en niet bijvoorbeeld Castricum. "Wat maakt Heiloo in dit opzicht bijzonder ten opzichte van andere gemeenten?" De D66'er vroeg in een motie om een diepgaandere analyse en een beter onderbouwd verbeterplan.

Wethouder Fred Dellemijn liet weten de motie overbodig te vinden. Eerder al kondigde hij aan op 15 december te willen komen met een nieuwe evaluatie tijdens een raadsinformatie-avond. "Als er aanleiding voor is, dan komen we met nieuwe maatregelen en passen we het dus aan." Omdat het verhaal van Dellemijn grotendeels gelijk was aan de eisen in de motie, werd de motie later op de avond verworpen.

Risicovereffening jeugdhulp
De BUCH-gemeenten draaien ook in 2016 gezamenlijk op voor financiële tekorten voor jeugdhulp als deze zouden ontstaan. De partijen in de gemeenteraad van Heiloo, met uitzondering van de NCPN, stemden in met een voortzetting van het zogenoemde risicovereffeningsmodel zoals deze ook gold in 2015. BUCH koos in 2015 voor risicovereffening omdat toen niet duidelijk was hoe de inkoop, de budgetten en de uitgaven voor alle vormen van jeugdhulp eruit zouden zien. De BUCH-gemeenten kregen overigens vorig jaar niet te maken met een financieel tekort en ook voor dit jaar duidt niets op problemen. Het college stelt verder dat de vier gemeenten voldoende budget hebben om eventuele toekomstige tekorten op te vangen. Maar omdat je nooit kan uitgaan van een gelijkblijvende zorgdraag, is ook in 2016 het vereffeningsmodel van kracht, zo luidt de motivatie. Verder ziet de gemeente deze aanpak als een positief signaal richting het ministerie: de regio laat op deze manier zien dat je tekorten gezamenlijk aanpakt door de risico's samen te dragen.

Derde termijn Romeyn
Een door de raad geformeerde commissie gaat zich bezighouden met de herbenoemingsprocedure van Burgemeester Romeyn voor een derde termijn. De gemeenteraad besluit in januari over het voorstel tot herbenoeming.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

De Limmer Plankeniers speelt hilarische comedy

LIMMEN - Toneelvereniging De Limmer Plankeniers speelt vrijdagmiddag 18 november in De Burgerij in Limmen de komedie 'Allo, Allo' voor gasten van De Zonnebloem Limmen. Deze wereldwijde comedy-hit van tv is nu in theaterproductie. Alle karakters uit de geliefde televisieserie zijn terug zien in dit hilarische stuk met een komische noot en knipoog naar de Tweede Wereldoorlog. De voorstelling begint om 14.00 uur. De Burgerij is vanaf 13.30 uur open. Tussen de bedrijven door vindt een verloting plaats met prachtige prijzen. Voor problemen met vervoer, bel Ria Hooijboer via 072-5052235.

Raad keurt begroting Heiloo goed

HEILOO - De gemeenteraad van Heiloo heeft zonder veel kritiek de begroting voor 2017 goedgekeurd. Dat bleek vorige week tijdens de begrotingsvergadering.

Wel vreesden meerdere partijen dat de begroting na 1 januari 2017 er anders uit kan zien, omdat op die datum de gemeentelijke samenwerking in BUCH-verband start. Wethouder Rob Opdam nam deze vrees niet geheel weg. "Ik kan niet garanderen dat er geen wijziging nodig zal zijn." Over de BUCH-samenwerking gesproken: diverse partijen, zoals de PvdA, verwachten dat de investering die nodig is om de samenwerking tussen Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo mogelijk te maken, hoger gaat uitvallen dan verwacht. Dit komt mede vanwege hogere ICT-kosten. Opdam zegt geen aanwijzing te hebben dat de bedragen gaan afwijken, zo liet hij tijdens de vergadering weten. Echter, volgens D66- fractievoorzitter Hans van Halen is het tekort niet minimaal maar zelfs een half miljoen euro. Volgens burgemeester Hans Romeijn worden de investeringen terugverdiend. "Dat is een taakstelling, dus dat gaat gewoon gebeuren."

Een meevaller leek prettig te zijn tijdens de begrotingsvergadering. Volgens het college gaat het nieuwe rioleringsplan 390.000 euro voordeliger uitvallen dan eerder was begroot. Dit geld komt terug bij de inwoners door een bevriezing van de tarieven, zo liet Opdam weten.

De PvdA liet aanvankelijk in een motie weten als gemeenteraad graag vroegtijdig te willen meebeslissen over de besteding van de opbrengst van gemeentelijk vastgoed in geval van verkoop. De partij noemde de verkoop van de bovenverdieping van het Open Huis boven winkelcentrum 't Loo als voorbeeld. Omdat de koopovereenkomst van Het Open Huis al is getekend spraken de bestuurders over toekomstige gevallen. Instemming is volgens de PvdA mede nodig. "Het gaat om substantiële bedragen en het afstoten van vastgoed kan grote consequenties hebben." De PvdA verwierp de motie nadat wethouder Fred Dellemijn liet weten dat 'de raad sowieso hierover gaat'.

Ook de aanlag van de aansluiting op de A9 kwam ter sprake. De PvdA vroeg zich af of de verwachte opbrengsten uit de verkoop van grond realistisch is. Dellemijn meent van wel, en zo niet, dan kan het tekort worden goedgemaakt uit de verliesvoorzieningen. Verder wilde de raad weten of Heiloo alsnog BTW moet betalen vanwege de aanleg van de aansluiting op de A9, ongeveer 2 miljoen euro. Dellemijn noemt dit 'nog niet opportuun' waarna PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga de houding van het college op dit punt struisvogelpolitiek noemde. "Hiermee kunt u een volgend college in zwaar weer brengen."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Late herfst in het Heilooër Bos

HEILOO - De IVN verzorgt zondag 20 november een mooie IVN-natuurwandeling door het Heilooër Bos. Dat betekent genieten van de herfst.

Wandelt u mee? Kom dan met stevig schoeisel, warme, wind- en regendichte kleding en loop lekker mee. U ziet meer met een gids, die u bijvoorbeeld wijst op de bessen waar de vogels van snoepen om de winter door te komen en de bladrozetten die al klaarliggen voor de lente.

De wandeling begint om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duurt ongeveer twee uur. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen naar 072-532 5110. Opgave vooraf is niet nodig. Zie ook www.ivnnkl.nl.

KB Biking

LIMMEN - Limmenaar Kay Pronk heeft na een lange afwezigheid zijn rentree van veertien dagen terug afgesloten met een klinkende overwinning in de wekelijkse donderdagavond-wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.
Ondanks de zware regenval vooraf was het parcours op Sportcomplex de Cloppenburgh in perfect berijdbare staat. Dat latere winnaar Kay Pronk met sprongen vooruit gaat, bewees hij door na zijn altijd bliksemsnelle vertrek zijn tegenstanders op achterstand te zetten, maar ook in het vervolg de touwtjes in handen te houden. Pronk kon zelfs zijn voorsprong vergroten en niet zoals vorige keer volledig inklappen, waarna zijn tegenstanders nog eens om hem heen reden. Fier en met de handen in de lucht kwam de Limmenaar tevreden over de streep. Dat de winst bleef voorbehouden aan Kay Pronk, beletten de overigen niet er een saaie vertoning van te maken. Henk Louwe (Alkmaar) en Uitgeester Wilfred Knegt gunden elkaar geen meter ruimte, maar wel aldoor met Henk Louwe op kop en de waakzame Wilfred Knegt in het wiel. In de finale leek Knegt een spelletje te willen gaan spelen met Henk Louwe. Knegt liet een gat vallen van dertig meter zodat het leek alsof hij gelost werd. Maar het leek er meer op dat hij Louwe zand in de ogen wilde strooien en hem in de laatste ronde terug wilde pakken en verder erop en erover. De realiteit werd dat Knegt op de streep nog wel in het wiel kwam, maar ook niet verder dan dat.

Uitslag: 1. Kay Pronk, Limmen. 2. Henk Louwe, Alkmaar. 3. Wilfred Knegt, Uitgeest. 4. Piet Veldt, Akersloot. 5. Lars van Wijngaarden, Akersloot.

Prijzenfestijn op judoka's van Dojo 't Loo

Clubgenoten Tyler le Loux en Nova Bo Schoonhoven van Dojo 't Loo gingen samen de strijd aan. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Het was weer een druk weekend voor de wedstrijdjudoka's van Dojo 't Loo. Nadat vorige week de voorrondes in de afdelingen waren geweest, stonden nu de titels van het Noord-Hollands kampioenschap op het spel in Beverwijk.

Dojo 't Loo was daar met zes judoka's vertegenwoordigd. Björn Krom (-27kg), Otto Bosch (-34kg), Stan de Laleijne (-38 kg) en Floris Groen (-42 kg) stonden alle vier prima te judoën, maar kwamen helaas net te kort om het podium te halen. In hetzelfde gewicht als Floris stond Yesper Brunekreef. Yesper won zijn eerste partij, vervolgens verloor hij van de latere nummer twee met slechts een strafje verschil. Hierna won hij weer twee partijen met flitsend judo en zo werd Yesper knap derde van Noord Holland. Di An Tan, uitkomend tot vijftig kilogram, stond ook prima te judoën. Met een sterke houdgreep en een goede heupworp bereikte Di An de halve finale. Hierin was het reuzespannend en bleef het de hele wedstrijd gelijk. Uiteindelijk vonden twee van de drie scheidsrechters dat de tegenstander van Di An meer aanvallen had ingezet. Die werd daarom als winnaar aangewezen. Di An herpakte zich echter prima in de strijd om het brons en won deze partij om een podiumplek met een overname, gevolgd door een houdgreep. Hierdoor keerde de ploeg met twee knappe bronzen plakken en veel ervaring weer terug naar Heiloo.

Beginnende wedstrijdjudoka's
Tegelijkertijd stonden er in de Dojo aan de Bergeonstraat, verdeeld over de dag, zo'n tweehonderdzeventig beginnende wedstrijdjudoka's tussen de vier en twaalf jaar uit heel Noord-Holland op de mat voor het Ontwikkelingstoernooi van Dojo 't Loo. Hiervan waren maar liefst zestig jonge judoka's van Dojo 't Loo zelf. Velen van hen hadden nog nauwelijks ervaring op de wedstrijdmat en voor hen was het dus extra spannend. Van de eigen kinderen van de Dojo viel meer dan de helft in de prijzen. Goud was er voor Ties Versteeg, Caitlin Baxter, Jayden Campagne, Jesse Molen, Wobbe Kruize, Lex Gast en Boet Mulder. Mede dankzij de inzet van vele vrijwilligers achter de jurytafels en in de kantine, de scheidsrechters en natuurlijk voor de EHBO was het toernooi het weer een groot succes. Op www.dojotloo.nl is een uitgebreide fotoreportage te zien van het Ontwikkelingstoernooi.

Wedstrijdverslag Handbalvereniging Meervogels Dames 1

AKERSLOOT - Voor de uitwedstrijd die zondag op het programma stond hoefde er niet ver gereden te worden. Meervogels speelde tegen de dames 2 van DSS in Heemskerk, wat praktisch om de hoek is. DSS is een tegenstander die het Meervogels standaard lastig maakt om de punten mee naar huis te nemen. De laatste keer dat de twee teams elkaar troffen, gingen de punten mee naar Akersloot, dit keer bleven ze helaas in Heemskerk.

Meervogels startte prima in de wedstrijd. Verdedigend stond het goed dicht en aanvallend konden de dames hier en daar een gaatje in de dekking van DSS vinden waardoor een kleine voorsprong gepakt werd. DSS haakte op een gegeven moment aan en wist steeds beter in de wedstrijd te komen. De stand werd omgebogen in een kleine voorsprong voor DSS. Ruststand 12-9. De wedstrijd was nog niet gespeeld, maar Meervogels had moeite om in haar spel te komen. De tweede helft verliep dan ook niet lekker voor de dames uit Akersloot. De snelheid in het spel was lang niet altijd aanwezig en ook de felheid en overtuiging miste. Hoewel er op momenten heel goed verdedigd werd door Meervogels, kregen de dames ook een aantal breaks om hun oren die DSS goed wist uit te spelen. Hierdoor kon DSS verder uitlopen tot het op een gegeven moment zelfs 22-15 stond. Een betere fase voor Meervogels brak aan, maar kon het tij niet keren. Na een paar laatste mooie acties werd de wedstrijd beëindigd met 23-19 op het scorebord.

Meervogels speelt zaterdag 19 november vanaf 20.15 uur thuis in de Lelie tegen VVW 2.

Extra mountainbike-controles in het duingebied

CASTRICUM E.O. - Mountainbiken in de duinen is lekker en sportief, maar de kwetsbare natuur en de veiligheid van mede-recreanten moeten hiervan niet de dupe worden. De hele maand november informeert PWN mountainbikers daarom over de regels en wordt er extra gecontroleerd op de naleving en het bezit van een duinkaart. Dit gebeurt in samenwerking met andere Noord-Hollandse natuur- en recreatieorganisaties en de provincie.

Het gevaar voor de veiligheid schuilt vooral in grote groepen mountainbikers en de snelheid waarmee ze soms door het duin bewegen. "Wij zijn niet 'tegen' mountainbiken. We hebben als natuurbeheerder de opdracht om de natuur te beschermen en zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de duinen op hun manier, of dat nu fietsen of wandelen is", aldus Jan van Mourik, regiomanager bij PWN. "In het Noordhollands Duinreservaat is het toegestaan om tot 10.30 uur te mountainbiken. Dit geldt op een aantal onverharde paden en is aangegeven met bordjes. Daarnaast is het de bedoeling dat bezoekers een geldig toegangsbewijs bezitten."

Succesvol 1e G judotoernooi Dojo 't Loo

Foto: Menno Lesterhuis

Ruim anderhalf jaar geleden startte Dojo 't Loo in Heiloo judolessen voor kinderen met een beperking, ondersteund door een donatie van Stichting Kees.

Inmiddels staat er elke week een grote groep kinderen in de leeftijd van ongeveer 10-20 jaar op de tatami om heuse judotechnieken aan te leren; ieder op zijn eigen niveau.

In navolging van het reguliere judo werd afgelopen weekend het eerste G-judotoernooi georganiseerd in de eigen Dojo.

Met een kleine 40 judoka's niet alleen uit Heiloo maar ook uit o.a. Beverwijk, Bergen en Anna Paulowna werden de geleerde technieken in wedstrijdjes uitgeprobeerd.

Het plezier spatte er van af. Alhoewel er echt gestreden werd voor de prijzen, kende het toernooi louter winnaars.

Op de foto: de deelnemende judoka's van Dojo 't Loo blij met hun prijzen

Uitslagen damesbridgeclub Sans Atout 9 november

A-lijn: 1. Ds.Vecht-Crouse 69,44, 2. Hommes-Heusy: 62,50

B-lijn: 1. Dsv.Baarsen-Wuijts, 2. De Waard-Magermans: 57,50

C-lijn: 1/2. Piet-Steur en Admiraal-de Graaff: 58,33

Kleur de kleurplaat

Zin om deze kleurplaat in te kleuren? Maak er wat moois van en wie weet val je in de prijzen!

De te winnen prijzen zijn:

-Een pen t.w.v. €20,00 van Boekhandel Laan in Castricum;
-Een cadeaupakket t.w.v. €12,50 van Etos 't Hoekstuk in Heiloo;
-5 x 2 toegangskaarten voor Monkey Town in Alkmaar;
-Snoeppakket t.w.v. €10,00 van Jamin in Castricum;
-Verrassingspakket van Blue World Kids in Castricum.

Je kunt jouw kleurplaat inleveren bij Esmeralda van de verkoopafdeling van Uitkijkpost. Dat kan tot uiterlijk vrijdag 25 november.
Je kunt je inzending ook per post sturen naar de Kennemerstraatweg 464, 1851 NG in Heiloo.

Succes!

Striptekenen Bieb Heiloo. Nieuwe cursus start wo 30 november. 14.00-15.15 uur 8 maal € 80. Info 06 - 4964 6237 of kijk www.irenemulder.nl

Op 20 december is er voor ouderen een 3-gangen kerstdiner bij KWARTJE KOFFIE/FLETCHER HOTEL te Heiloo. Meldt u snel aan. Nog enkele plaatsen. Info 072 - 533 4419

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Cadeaukaart nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

'VADERS ACHTER HET BEHANG' jeugdherinneringen van Heilooers in en rond de oorlogsjaren. Nog steeds leverbaar! pazwijnenberg@hotmail.com of 0297-593631

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Huursom Euro 105,- per maand. Per direct beschikbaar. Tel. 06 - 1081 9857

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

De Stille Bron: Praktijk voor holistische massage en cranio-sacraal therapie. KENNISMAKINGSACTIE: 1e massage voor de HALVE PRIJS! Info: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059. Leuk voor in de schoen of onder de boom een cadeaubon van De Stille Bron!

TRAKTATIES VAN SYL                 Is binnenkort uw kindje jarig en heeft u geen tijd om een traktatie te maken voor school? Afscheid nemen op kdv of peuterspeelzaal? Traktaties maken te veel werk? Gezond of snoep; alles is mogelijk. Vraag vrijblijvend een prijsopgave aan of kijk eens op Traktatiesvansyl.wordpress.com of FB : Traktaties van Syl. 06 - 250 355 21

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

HUISSHOW CREATION DE LIESBETH WALSARIE

Verkoop van
: Hand beschilderde zijden shawls/sieraden/tassen/handschoenen/ hoeden. Waar: Theeschenkerij De TROG, Bullaan 4, Heiloo. Wanneer: Vrijdag 25 november, zaterdag 26 november, zondag 27 november van 12.00 tot 17.00 uur.

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Uw auto winterklaar ! Carcleaning Heiloo. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

SPORTINSTUIF 55+ Elke do.middag van 14.30 tot 16.00 uur. In het Vennewater. Geen prestaties, wel gezelligheid. Kom erbij ! Tel.info 5333905

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo.Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Grote of kleine auto huren met Automaat ? Reserveren op HUURAUTO-HEILOO.NL

CURSUS REANIMATIE + AED. Cursus van de Hartstichting op 23 november in Limmen. Vaak 100% vergoed door zorgverzekeraars. Info en aanmelden www.reanimatiecastricum.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Voor een huurauto hoeft u niet naar Alkmaar. Reserveer op HUURAUTO-HEILOO.NL

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Sinterklaas inkopen doen ? Reserveer een ruime auto op HUURAUTO-HEILOO.NL

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

TE HUUR Gemeubileerde (Vakantie) WONING voor langere periode, in Egmond a/d Hoef. max 4 personen.Info 06 - 2377 0687

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

HUISSHOW CREATION DE LIESBETH WALSARIE

Verkoop van
: Hand beschilderde zijden shawls/sieraden/tassen/handschoenen/ hoeden. Waar: Theeschenkerij De TROG, Bullaan 4, Heiloo. Wanneer: Vrijdag 25 november, zaterdag 26 november, zondag 27 november van 12.00 tot 17.00 uur.

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

Ruim licht APPARTEMENT op de eerste etage in het centrum van Heiloo. Woonkamer, leefkeuken, 1 slaapkamer, ruime zolder, groot balkon. Voor alleenstaande of stel. Per direct beschikbaar. € 795 per maand excl.G/W/L. Info 06 - 5332 9296

Heilooërs maken debuut voor AZ Alkmaar 'Een droom die uitkomt'

Rekken en strekken.

HEILOO - Het is al even geleden, maar zeker leuk om nog even op terug te blikken. In juni is er vanuit een samenwerking tussen sportvereniging De Foresters en Stichting Welzijn Heiloo gestart met het project Walking Football in Heiloo. 55-plussers die weer eens 'een balletje willen trappen' konden zich opnieuw aan de voetbalsport wijden. Er werden mooie plannen gesmeed voor oefenwedstrijden en een toernooi. Het leek een rustig begin totdat de KNVB belde met een verrassende uitnodiging: of het Walking Football uit Heiloo namens AZ wilde meedoen aan een toernooi in het Olympisch Stadion in Amsterdam op 7 oktober (dit met toestemming van AZ). Een unieke kans: in het tenue van AZ spelen tegen de Old Stars van meerdere eredivisie- en Jupiler League-clubs. AZ heeft ook gemeend de Heiloose Walking Footballspelers als VIPS uit te nodigen bij de interland tussen Jong Oranje en Jong Turkije op 6 oktober. Een fantastische geste.

Voor die tijd bereidden de spelers uit Heiloo zich voor, onder meer via een oefenwedstrijd tegen Odin'59 uit Heemskerk, waarbij het getal 59 qua leeftijd ruimschoots werd overschreden. Onder aanvoering van de teamoudste en tevens aanvoerder Piet Houter (85 jaar) werd een goede partij op de mat gelegd. Dit schepte goede verwachtingen voor de komende wedstrijden tegen Feyenoord, PEC Zwolle, Vitesse en Excelsior. Tegen Vitesse werd met 9-2 gewonnen. De andere wedstrijden eindigden met verliespunten, maar dat was iedereen door de gezelligheid al snel vergeten.

Rob Radsma prolongeert titel

Met 38 deelnemers was het weer gezellig druk in het Oosthonk tijdens het Paul Pesser dart toernooi. Na de poulefase streden 22 heren in de winnaarsronde om de titel, de dames vochten in de "best of the rest" om een plekje op het tableau. Chantal Zwaan en Natasja Kost moesten uiteindelijk onderling een beslissende wedstrijd spelen met Natasja als winnaar waardoor haar naam nu voor de derde keer op het tableau komt. "Best of the rest" werd Rick Manshanden die in de finale met 4-2 won van Ronald Schoon.

Bij de winners kwamen twee ex winnaars elkaar tegen in de finale; Ed Zeekant won in de halve finale van Rein Glas en Rob Radsma was te sterk voor Michael Helder. In de finale kon Ed zes legs mee komen, alle legs gingen tot dat moment met de darts mee; 3-3. Rob zette daarna goed door maar Ed had een dip in zijn scores en raakte te ver op achter. Met 5-3 ging de winst naar Rob Radsma die daarmee zijn titel prolongeerde.

Hoogste finish kwam op naam van Marco Schouten met 122 ,snelste leg was van Rick Manshanden met 13 darts en er werden in totaal 13 180ers genoteerd.

Zaterdag 17 december staat het koppel toernooi op het programma, tot dan tot darts.

Zeer verrassende nederlaag damclub Heiloo

HEILOO - In de eerste ronde van de Kennemerdamkring speelden de dammers uit Heiloo een wedstrijd in Akersloot tegen de Broeikas. De laatste vijf jaren werd er zowel in uit als thuiswedstrijden niet meer verloren van deze tegenstander. Alleen Frans Schouten, die in de onderlinge competitie ook zeer sterk speelt, wist zijn wedstrijd te winnen. Het eindsresultaat was daarom een verrassende 10-7 nederlaag.

De Broeikas-D.C.H

1. W. Broersen-R. Boulonois: 1-1, 2. G. Oud-A. Valkering: 1-1, 3. G.J. Zonneveld- F. Schouten: 0-3, 4. L. Ridder-B. v. Leijden: 1-1, 5. A. Lubbes- S. Droog: 3-0, 6. M. Twaalfhoven-G. Kiewitt 3-0, 7. P. de Bruin-M. Houtenbos: 1-1.

Klaverjasdrive EHK

HEILOO - De Eerste Heilooër Klaverjasclub organiseert maandag 21 november haar maandelijkse klaverjasdrive. Ook is er een verloting met mooie prijzen. U bent van harte welkom in Cultureel centrum De Strandwal naast de Kapel op het GGZ-terrein in Heiloo. De start is om 19.30 uur en de avond eindigt rond 22.30. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Gerda via 072-5123271 of bij Ria via 072-5339345.

HZV moeizaam naar winst

HEILOO - Waar vooraf op een gemakkelijke avond werd gerekend, bleek het in de praktijk toch anders te gaan. Na een rode kaart bij de tegenstander liep HZV weg bij deze hoofdstedelijke tegenstander. Kijk voor het hele verslag op www.hzvhetvennewater.nl.

Zie de maan schijnt door de bomen

Foto: Vera Fetisova

CASTRICUM - Hoe leuk is om al moppen te kunnen lezen als je in groep drie zit en net bent begonnen met lezen? En weet je dat er in je hoofd deuren open gaan wanneer je iets met plezier doet? Lezen vormt de basis binnen het onderwijs en het leven alom, en als je gemotiveerd bent om te lezen gaat het (bijna) vanzelf.

In die beginfase van het zelf lezen is dat ook soms zoeken naar een geschikt boek. Je moet best veel dingen doen om überhaupt een woord te lezen: letters verklanken en aan elkaar plakken om er een woord van te maken, van links naar rechts lezen en na een regel naar de regel daaronder. Een technische klus. En dan hebben de woorden ook nog een betekenis en zo kun je begrijpen wat je leest. Moppenboekjes voor de beginnende lezer vormen een mooie ingang, omdat je na een klein stukje lezen meteen beloond wordt (als je het goed leest), namelijk, dat je de mop begrijpt. Ik zie dat mijn zoon (in groep drie) daar echt van geniet.

Ik vind het leuk om samen met uitgeverijen vernieuwende ingangen te bedenken. Zo zijn de doorgroei-boeken ontstaan: een verhaal groeit dan ongemerkt naar een niveau verder terwijl je in hetzelfde verhaal zit. Deze methode is voor het eerst gebruikt door uitgeverij Lannoo in de boeken over Vos en Haas, niet meer weg te denken uit het boeken aanbod. Vooral de taalgrapjes maken dit boek leuk voor jonge kinderen, maar zeker ook voor de ouders, want je kunt de boeken ook samen lezen. Lezen is in het begin namelijk best vermoeiend. Het kind leest dan de groot gedrukte en de ouders de klein gedrukte woorden. Vos en Haas groeit van het beginnende leesniveau 'Start' tot het niveau van eind groep 3 (E3).

De meeste inspiratie voor het zélf leren lezen is toch wel om voorgelezen te worden. En dit is dé tip van mij en mijn zoon: Timo en de oppasninja. Dit is deel 1 van een nieuwe serie over de grappigste, leukste oppas ter wereld: de oppasninja! Timo's oma komt gewoonlijk oppassen, maar helaas komt zij na een val in het ziekenhuis. Gelukkig kan Yushi, de oppasninja, per direct beginnen. Omdat hij een ninja is neemt hij al zijn zwaarden mee. Als dat maar goed gaat… Maar hoe gevaarlijk is een vork eigenlijk? Yushi zelf laat zien hoe gek eigenlijk de Nederlandse taal en gewoontes zijn en laat samen met Timo de goudvis uit in het zee-aquarium in Bergen, want voor een goudvis is het ook maar niets om doelloos rondjes te zwemmen in een kleine kom. Het boek is geschreven vol vaart en humor en heerlijk om voor te lezen aan jongens en meisjes vanaf zes jaar en het is zelfs nog leuk als je negen bent.

Ik gun elk kind het plezier in lezen, vooral omdat lezen en een fijn leven onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. En dan wil je een goede start! Juist niet alleen omdat lezen moet, maar vooral om de motivatie van binnenuit te laten komen. Dan wordt er niet alleen 'aan de deur geklopt', maar gaan de deuren in je hoofd vanzelf open.

Geschreven door Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum.

Voormalig zwembad Dampegheest in beeld als woningbouwlocatie?

Locatie zwembad gezien vanuit het noorden. Foto: Kees G. Kroone

LIMMEN - Sedert ruim een jaar ligt het zwembad Dampegheest er geheel verlaten bij. De gebouwen en het bad zijn geruimd en het terrein is geëgaliseerd en met gras ingezaaid.
Jarenlang voorzag het in een grote behoefte bij jong en oud in Limmen en er kwamen ook bezoekers van buiten het dorp en van de campings in de omgeving. De exploitatie is vanuit de gemeente Castricum nog uitbesteed geweest, echter het mocht niet baten, een rendabele exploitatie bleek niet haalbaar. Dat lag niet aan de mensen die met heel veel enthousiasme het zwembad, de sportvoorzieningen en het kanovaren in beheer hadden. De kosten waren aanzienlijk hoger dan de opbrengsten. Het is overigens heel moeilijk, zo niet onmogelijk, een dergelijk kleinschalig zwembad rendabel te houden, laat staan quitte te draaien. Binnen het college van B&W van de gemeente Castricum is men gaan nadenken over een toekomstige invulling van de locatie. Het perceel meet plusminus 7.000 vierkante meter.

Het terrein grenst aan de noordzijde aan de Dusseldorpervaart, aan de oostzijde aan het buitengebied met een agrarische bestemming (thans weidegebied, veeteelt). Aan de zuidzijde loopt het vast op bestaande erven van omwonenden en aan de westzijde grenzen een aantal woningen van 't Kieftenland. Het terrein loopt vanuit het noorden in een trechtervorm naar het zuiden (driehoek), waar het ook nog onderbroken wordt door een zevental grote laanbomen, de vroegere afscheiding met het kleuterbad.

Onlangs organiseerde de gemeente, in opdracht van de wethouders Wim Swart (CDA) en Marcel Steeman (D66), een informatie-inloopavond en het het eventuele plannen toegelicht. Die behelsden bescheiden woningbouw achter de bestaande woningen. Hierop werd gereageerd dat de meeste woningen zoveel schaduwval zullen krijgen van de hoge bomen dat toekomstige bewoners al snel zouden kunnen protesteren en proberen bomenkap af te dwingen. Ook moet rekening worden gehouden met het direct aangrenzend agrarisch gebruik van de gronden opdat dit niet door woningbouw zou kunnen conflicteren.

Een aantal insprekers kwam met onder andere de volgende suggesties: een hospice, een groente- en bloementuin voor gehandicapten onder begeleiding, een kano-opstapplaats en bij goede winters een ijsbaan met daarbij een drietal woningen. Ook een speelterrein voor kinderen en jeugd en een parkje met wandelroute vielen onder de suggesties.

Locatie zwembad gezien vanuit het zuiden (= de foto met zeven bomen in het midden). Foto: Kees G. Kroone

Bosrand van grote waarde
Insprekers maakten zich ook zorgen over de handhaving van de beeldbepalende bosrand, die verder naar het zuiden doorloopt en de voetbalvelden omzoomt. Ook kwam nog een suggestie naar voren om gronden aan de oostzijde te verkopen aan de eigenaren van de bestaande woningen. Met name ook inwoners van Akersloot die zicht hebben op Limmen hechtten grote waarde aan de bosrand. Bovendien is de boswal, met veel onderbeplanting, een biotoop voor de ijsvogel, er is ook een broedwand aangebracht. Verder is de boswal een schuil- en broedplaats voor vogels en kleine zoogdieren.

Van de zijde van de gemeente kwam al snel de verzekering dat de bosrand beschermd gebied is en dat er vanuit de provincie ook is gezegd dat aan de bomenrij niet getornd mag worden. Tijdens de inloopavond is tevens de afspraak gemaakt dat aanwezigen die hun e-mailadres of huisadres achterlieten door de gemeente Castricum benaderd zouden worden om hun suggesties en ideeën met het college te delen. Zodra alles geïnventariseerd is, komt de gemeente bij de betrokkenen terug om verdere plannen met de woonomgeving en belanghebbenden of geïnteresseerden te delen. Voor zover de redactie bekend is, heeft een aantal mensen plannen ingediend die op dit moment worden bekeken. Zodra er meer bekend is over de invulling of plannen voor deze locatie komen wij zeker terug in deze krant met aanvullende informatie.

Tekst: Kees G. Kroone

Twice the Same in JOEB

Twice the Same in Egmond.

EGMOND-BINNEN - De band Twice the Same gaat zaterdagavond 19 november optreden in het oude JOEB-gebouw aan de Herenweg 69 in Egmond-Binnen. Deze band won vier jaar geleden de IJmond Popprijs en wordt steeds populairder. In het voorprogramma vanaf 20.00 uur gaat DJ Freddy V 'het dak eraf spelen' met muziek van bands die ooit in JOEB optraden, zoals The Howling Hurricanes, Pietjes Punk Band, Vitesse, en The Bintangs. De entree is gratis.

Verslag Sinterklaas-spektakel in Pancratiuskerk

Sinterklaasfeest in Castricum. Foto: Henk Hommes

CASTRICUM - Pien Bel schreef afgelopen weekend een mooi verslag op Facebook van het Sinterklaas-spektakel.

"Je bent Castricummer als... je ook zo ontzettend hebt genoten van het geweldige Sinterklaas-spektakel in de Pancratiuskerk, wàt een superfeest! Het begon al op het Kerkplein waar iedereen werd opgewacht door pieten, dansend op de pakjesbus en begeleid door de fanfare-pieten. Een dolle boel. Om 16.15 uur mocht iedereen de kerk binnen voor het grote feest, gepresenteerd door een zeer enthousiaste 'opperstalmeester' Eric die alle facetten van het feest met verve aan elkaar smeedde. De dansmeiden van dansschool MARIZ gaven een fantastisch optreden met onder andere 'Got the sunshine in my pocket' van Justin Timberlake en zij lieten met de pieten de 'Macarena' en 'Follow the Pieten-Pieten zien. Daarna dienden Sinterklaas en zijn Pieten zich aan tot gróte vreugde van alle aanwezigen.

Er werd gedanst, gezongen en zelfs een polonaise gedaan onder leiding van de uitbundige pieten. Féést! Sint en burgervader werden onderworpen aan een heuse 'Sinterklaas-liedjesquiz' en zij raadden alle liedjes goed, tot grote hilariteit van de aanwezige kinderen. Jaaa... en toen was het voor sint en gevolg - na een fotomoment met kinderen - tijd om nà een laatste 'Dàààg Sinterklaasje' verder te gaan. Een drukke tijd breekt aan voor de Goedheiligman en zijn pieten. Het mag gezegd worden dat de vrijwilligers en iedereen die dit spektakel hebben mogelijk gemaakt, een waar 'huzarenstuk' hebben geleverd. Héél véél dank daarvoor; dit oma-hart heeft extra snel en met veel warmte geklopt tijdens dit prachtige initiatief. Wie kan mij vertellen hoe wij dit geweldig evenement/initiatief kunnen steunen, zodat het op deze manier kan blijven bestaan: een Sinterklaas-kinderfeest zoals het behóórt te zijn."

Sinterklaasfeest in Castricum. Foto: Henk Hommes
Sinterklaasfeest in Castricum. Foto: Henk Hommes

De 10 vragen aan... Maarten Glorie

Mijn naam is Maarten Glorie (22). Ik studeer bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht en ben vrijwilliger bij Omroep Castricum.

Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het ziekenhuis in Alkmaar, maar al na een paar uur werd ik een 'échte' Castricummer. Mijn hele jeugd heb ik er gewoond en nu nog steeds.

Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Goede vraag. Mijn hobby is op dit moment radio- en televisiemaken bij Omroep Castricum. Dus dat zal dan een baan in Hilversum bij een omroep zijn, maar ik weet eerlijk gezegd niet of ik er in door zou willen.

Wie zou je graag ontmoeten?
Afzwaaiend president Barack Obama van Amerika. Ik vind het een heel inspirerend figuur en ik vind het heel knap hoe luchtig hij kan blijven onder de zware functie die hij heeft. In 2008 was hij echt een symbool van hoop, vooruitgang en verandering. In deze maand van presidentsverkiezingen missen we dat een beetje, helaas.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Het leukste was op de maandsluiting op de basisschool. Het was vooral de bedoeling jezelf toen niet zo serieus te nemen en dat deden we dan ook. Ik heb daar toen heel hard en heel veel gelachen.

Wat vind je het mooiste plekje in Castricum?
Het mooiste plekje is vlak achter de Papenberg, op het uitkijkpunt. Je kunt dan zover kijken over de duinen. En, bovendien vlak bij mijn huis!

Waar kunnen ze je voor wakker maken?
Voor een reep chocola. Het liefst met karamel en zeezout.

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Poeh, dat is nog best lastig! Iemand zei ooit: doe niet alles, maar richt je op de dingen die je leuk vindt en die je goed kunt. Dingen die je niet aanstaan, of waar je niet goed in bent, kun je het beste links laten liggen.

Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik heel lekkere Ta­gli­a­tel­le al­la bo­log­ne­se kan maken.

Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Als de burgemeester erover zou gaan, zou ik iets doen aan de spoorwegovergang bij de Beverwijkerstraatweg. Je staat daar soms wel tien minuten te wachten, heel hinderlijk.

Hoe is het om de lokale politiek in Castricum te volgen?
Voor de omroep volg ik nu al een paar jaar de lokale politiek. Normaal gesproken wordt er altijd een inhoudelijk debat gevoerd en kan iedereen na afloop gezellig nog even wat drinken. Afgelopen voorjaar was dat echt anders en was de sfeer verziekt na de bestuurscrisis. Gelukkig heeft de zomervakantie geholpen, nu drinken politici gewoon weer een biertje met elkaar.

Ik nomineer Henk Hommes voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag aan hem is: Wat is de mooiste foto die je ooit van Castricum gemaakt hebt?

Benefiet Sinterklaasshow in Limmen

LIMMEN - 'Ohkommuruskijkuh!' - Onder deze titel vindt er weer een Sinterklaasshow voor volwassenen plaats in de Burgerij in Limmen. Dit gebeurt in navolging van de succesvolle voorstelling van vorig jaar.

Talenten en interessante personen uit Limmen en omstreken treden op met muziek, dans, cabaret en entertainment. Dit doen zij onder het toeziend oog en luisterend oor van de Goedheiligman - hij is geen onbekende in de Limmer artiestenkringen. De Sint gaat uiteraard ook zelf aan deze voorstelling bijdragen. De muzikale begeleiding wordt verzorgd door het huisorkest onder leiding van Gerard van der Schaaf.

De opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan de Stichting 'Zelfstandig Wonen Heiloo' voor personen met een licht verstandelijke beperking. De opbrengst is er ter realisatie van een appartementencomplex voor deze mensen. De bewoners zelf ontvangen een minimale uitkering (Wajong). Vandaar dat de Stichting fondsen zoekt om het project te kunnen voltooien. De extra's die de bewoners zelf niet kunnen financieren zijn bijvoorbeeld de meerkosten voor een gemeenschappelijke keuken, meubels en de verdere inrichting van de gemeenschappelijke ruimte, de inrichting van de tuin, een te planten haag, enzovoort. Omdat het project zijn voltooiing nadert, is dit tevens de laatste voorstelling. De avond vindt plaats op vrijdag 18 november in de Burgerij in Limmen, aanvang 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro (inclusief koffie/thee met gebak) en zijn verkrijgbaar bij bakker Bakker en op de Oudeweg 1 in Limmen en ook (zolang voorradig) aan de zaal.

Vierde Turn-Over trainingsprogramma gaat van start

CASTRICUM - Het multidisciplinair trainingsprogramma van Turn-Over heeft tot doel risico- en/of probleemjongeren te helpen volwaardige deelnemers aan de maatschappij te worden. Turn-Over integreert rugbymethodiek in bestaande re-integratiemethode waarbij rekening wordt gehouden met de verschillende gedragsproblematieken van de deelnemers (al dan niet gediagnostiseerd). Deelnemende jongeren worden fysiek en mentaal gestimuleerd, gemotiveerd en ondersteund. Het trainingsprogramma gaat voor de vierde keer van start bij Rugbyclub Castricum.

"Respect is een van de basisnormen in de rugbysport, een norm waar we ook in het project de nadruk op leggen. We werken samen met diverse hulporganisaties en proberen voor iedere jongere het onderste uit de kan te halen. Ons team bestaat uit begeleiders die door hun ervaring in onder meer de jeugdzorg de overtuiging hebben dat het anders kan en eigenlijk ook moet. Wij dagen onze deelnemers niet alleen mentaal uit, dat doen we ook fysiek. We stimuleren ze een normaal dag- en nachtritme aan te nemen, we leren ze gezond te eten, we leggen uit dat solliciteren zonder petje op toch wat beter overkomt en we geven ze de fysieke uitdaging die ze nodig hebben", aldus oprichter Joeri Peperkamp.

Het trainingsprogramma bestaat uit drie fasen. De eerste fase bestaat uit drie maanden drie dagen per week intensieve rugbytraining, mentale begeleiding en sollicitatietraining. Tijdens de eerste maand worden de deelnemers letterlijk uit bed gehaald. Het veelal omgekeerde dag-/nachtritme moet weer worden aangepast. In de tweede fase, een periode van twee maanden, kunnen de deelnemers werkervaring opdoen bij een van de aangesloten werkgevers of terug naar school en krijgen ze mentale begeleiding van Turn-Over. Gedurende deze fase werken of studeren ze vier dagen per week en gaan ze één dag per week trainen met de rest van het team bij de rugbyclub. De derde en laatste fase, een periode van zeven maanden, zijn ze klaar voor een vaste baan of school. Het Turn-Over team staat natuurlijk nog steeds voor de deelnemers klaar. Dat geldt overigens ook nog voor de periode na dit jaar. Eenmaal deel van Turn-Over, altijd deel van Turn-Over. Wellicht is dat een van de grootste succesfactoren. Zeventig procent van de jongeren stroomt binnen het jaar via de werkervaringsplek door naar een vaste baan of heeft een passende studie gevonden. Wat het resultaat op langere termijn is, zal de tijd leren. Dit ziet er echter veelbelovend uit. In het netwerk van Turn-Over bevinden zich veel regionale werkgevers die de jongeren een kans willen bieden. Deze werkgevers komen met regelmaat naar de trainingen en maken het voor deelnemers zo mogelijk zich op laagdrempelige wijze te profileren. De bedrijven bieden hen zowel werkervaringsplekken als betaalde functies.

Voor het traject - dat begin december van start gaat - zijn nog een aantal plekken voor deelnemers beschikbaar. Mocht je interesse hebben in een dergelijk trainingsprogramma kijk dan op www.turn-over.nl of neem contact op met Joeri Peperkamp via info@turn-over.nl. Ook werkgevers die graag een of meerdere jongeren een kans willen bieden zijn welkom contact op te nemen.

Tekst: Annemieke Ederzeel

'Zicht op water' - Film over de geschiedenis van het Noordzeekanaal

Foto aangeleverd door Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg

CASTRICUM - De film 'Zicht op water', over de geschiedenis van het Noordzeekanaal, draait 27 november in de Corso-bioscoop in Castricum. De film ging op 6 november in premiere in het Thalia-theater in IJmuiden. Onder groot enthousiasme is de film ontvangen. Dit is aanleiding om de film ook in Corso te draaien, en wel op zondag 27 november om 14.00 uur. De film geeft een beeld van datgene wat het graven van het Noordzeekanaal voor de gravers én hun nazaten heeft betekend. Verder laat het de gevolgen van de waterbarrière zien voor de mensen aan beide zijden van het Noordzeekanaal, maar ook de kansen die het de industrie en handel bood. Het kanaal is met de hand gegraven door vreemdelingen uit alle windstreken. Ook na het graven van het kanaal vestigden zich steeds weer nieuwe 'vreemdelingen' in de IJmond die hun steentje bijdroegen aan de ontwikkelingen van het gebied. Nazaten vertellen hun persoonlijke verhalen, onder wie de Castricummer Jaap Minkes die in de jaren zestig vanuit Leeuwarden naar Heemskerk verhuisde en dit als 'emigreren' ervoer.

Deze film is gemaakt door Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg. Pauline van Vliet maakte eerder een docudrama over de vergeten oorlog van 1799, 'Soldaat onder het zand'. Kaartjes á € 6,50 kunt u via Corso bestellen. De film duurt 52 minuten.

Foto aangeleverd door Pauline van Vliet en Marieke Rodenburg

Castricum105 programmering

Maandag
00.00 – 16.00 uur: Non-stop Muziek
16.00 – 18.00 uur: Nieuw Castricums Peil (maandageditie) – Willem Seignette
18.00 – 20.00 uur: Cross Country – Martin Meijer
20.00 – 21.00 uur: NH in Bedrijf i.s.m. RTV80 uit Bergen (een keer in de maand)
21.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Dinsdag
00.00 – 21.00 uur: Non-stop Muziek
21.00 – 23.00 uur: Commuzika – Anton van Kaam (vanaf januari)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Woensdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop Muziek
19.00 – 21.00 uur: Non-stop Muziek
21.00 – 22.00 uur: Hraj Kapelo hraj – Jan Jonker
22.00 – 23.00 uur: Non-stop Muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Donderdag
00.00 – 17.00 uur: Non-stop Muziek
17.00 – 19.00 uur: De Donderdag Date – Frank Ruiters

Oneven weken
19.00 – 20.00 uur: Just Jazz – Fred Timmer & Ineke Timmer (1x in de maand)
20.00 – 23.00 uur: Non-stop Muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Even weken
19.00 – 19.30 uur: Non-stop Muziek
19.30 – 23.00 uur: Het Raadsplein – Live vanuit het gemeentehuis in Castricum (om de week, zie de vergaderagenda op www.castricum.nl)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Vrijdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop Muziek
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 21.00 uur: Nonstop Muziek
21.00 – 23.00 uur: De Vrijdagavond Show – Julian Timmer en Julian Remmers
23.00 – 00.00 uur: Nonstop Muziek

Zaterdag
00.00 – 10.00 uur: Non-stop Muziek
10.00 – 12.00 uur: De Zaterdagochtend Show – Thom
12.00 – 14.00 uur: Nieuw Castricums Peil (zaterdageditie) – Sander Verschoor en Maarten Glorie
14.00 – 16.00 uur: Sanne Klinkhamer
16.00 – 00.00 uur: Non-stop Muziek

Zondag
00.00 – 07.00 uur: Non-stop muziek
07.00 – 09.00 uur: Ballads at morning
09.00 – 10.00 uur: Radio Klassiek – Helmoth Mehciz
10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst
11.00 – 12.00 uur: Klassiek & Ballads at morning
12.00 – 14.00 uur: Cabaret van Nederlandse Bodem
14.00 – 17.00 uur: 105Sportlive
17.00 – 19.00 uur: The Flash Back Show
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 22.00 uur: non-stop muziek
22.00 – 00.00 uur: Ballads at night

Stage in Gambia

'Werken in Gambia verliep fantastisch.'

CASTRICUM - Zeventien leerlingen van 4 havo en 5 vwo van het Jac. P. Thijsse College (JPT) hebben van 10 tot 24 oktober een zeer indrukwekkende maatschappelijke stage in Gambia gevolgd. Begeleid door docenten Els van der Wielen en Stefan Hagoort werkten en woonden zij veertien dagen op de Mansa-Colley Bojang-school. De werkzaamheden die zij daar deden kun je niet alledaags noemen: een nieuw toilet aanleggen, klaslokalen opknappen, en meubilair én stof voor uniformen aanschaffen.

De leerlingen hebben ook lesgegeven. Dit waren lesjes overdag aan de leerlingen in de school. 's Middags en 's avonds werden er eveneens sportlessen gegeven aan de kinderen van de school en andere kinderen uit het dorp. De leerlingen reisden goed voorbereid naar Gambia: tijdens de activiteitenweek, waarbij de andere leerlingen op reis waren naar Verdun, Rome, Dax en Amerika, werkten zij op school aan de lessen, kregen zij kennis over het land, de bewoners en gewoonten en activiteiten voor fundraising. De groep werkte een enorm bedrag bij elkaar om in Gambia te kunnen besteden aan (bouw)materialen. Gemiddeld hebben de fundraising-activiteiten rond de 800 euro per leerling opgeleverd.

De stage in Gambia maakt onderdeel uit van het internationaliseringsprogramma van het JPT waaraan alle leerlingen kunnen deelnemen en waarbij de reguliere stroom en de tto-stroom soms samen gaan en soms hun eigen bestemmingen hebben. Afgezien van (kleine) ongemakken als de 'Banjul belly' en de hitte is het fantastisch verlopen. Momenteel werkt de groep samen met enkele ouders aan een glossy-uitgave met foto's en verhalen van de reis.

Bakkerij de Basis voor traditioneel desembrood

Werken aan overheerlijk brood. Foto: Yvonne Compier

CASTRICUM/ BERGEN - Bakkerij de Basis staat iedere vrijdag op de weekmarkt in Castricum en zaterdag in Bergen met een compleet assortiment traditionele desembroden. Ze maken ook wisselende specials, zoals de spannende kaas/groentebollen met een vleugje peper, kamut/haver, chiazaad/sesamzaad/pompoenpitten of vijgen/notenbrood. Ook glutenvrij brood is verkrijgbaar bij Bakkerij de Basis. U proeft de passie voor het broodbakken in de broden, echt een aanrader om ze lekker te gaan proeven als u in de buurt bent. Op Facebook Uitkijkpost - Castricum mogen we deze week een brood gratis weggeven. 'Like' het bericht en wie weet bent u de gelukhebber die zich het brood mag laten smaken!