De Uitkijkpost

2 mei 2018

De Uitkijkpost 2 mei 2018


Lintjesregen

Burgemeester Hans Romeyn tussen de gedecoreerden. V.l.n.r.: Ineke Visser-De Wildt, Stef Visser, burgemeester Hans Romeyn, Ina Blekemolen en Jan Blekemolen. STiP Fotografie

HEILOO - Een ware lintjesregen in de Witte Kerk. Burgemeester Romeyn mocht het echtpaar Visser en de heer Blekemolen een onderscheiding overhandigen. Zij zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jan Blekemolen (81 jaar): is oprichter van de Voedselbank Alkmaar en omstreken. Blekemolen was voorzitter van 2006 tot 2015 en vervolgens nog twee jaar bestuurslid. Inmiddels is de decorandus de belangrijkste ambassadeur van de Stichting. Daarnaast is de Heilooër bestuurslid van de Sociëteit Bienvenue te Heiloo (2007 – heden), waar hij bovendien nauw betrokken is bij de organisatie van de lustrumvieringen. Thans is hij ook vrijwilliger bij Stichting The International Holland Music Sessions (2010-heden). Via het zomerprogramma in onder ander de Cultuurkoepel zorgt hij ervoor dat jonge talenten een kans krijgen en dat het publiek uit Heiloo kan kennismaken met klassieke muziek. Blekemolen zet zich tevens al enige jaren in voor Lions Club Alkmaar. Hij was er onder andere vijf jaar lang voorzitter.

Stef Visser (71 jaar): krijgt een lintje voor jarenlange inzet voor de Postzegelvereniging Alkmaar (2002 tot heden) en als secretaris/voorzitter van Zwem- en waterpolovereniging De Spetters. Was bij de zwemclub nadrukkelijk betrokken bij de organisatie van diverse evenementen zoals de Nieuwjaarsduik, clubkampioenschappen, maar bovenal bij het Open Water Kampeerweekend. Maakte van de noodlijdende Postzegelvereniging weer een gezonde club. Enorme inzet tijdens de diverse veilingen waar zelfs het eigen huis als opslag voor wordt ingezet. Echtgenoot van Ineke Visser-De Wildt.

Ineke Visser- De Wildt (65 jaar): was net als haar echtgenoot jarenlang vrijwilliger bij Postzegelvereniging NVPV (afd. Alkmaar) (2002-heden), daarnaast fungeerde zij als secretaris en vrijwilligster voor de Zwem- en waterpolovereniging De Spetters (1994-2007) en is zij bovendien gastvrouw bij de Ter Coulsterkerk. Zeer actief rondom de maandelijkse en jaarlijkse veiling van de postzegelclub en bovendien verantwoordelijk voor Clubblad de Kaaspost. Ook een lange periode actief voor de zwemvereniging waarbij zij ook een prominente rol speelde in de organisatie van het Open Water Kampeerweekend en twee dagen 'moeder van alle zwemmers' was. Daarnaast regelmatig achter de jurytafel of andere inzet tijdens zwemwedstrijden. In de kerk schenkt decoranda koffie of verzorgt de catering bij grotere diensten. Echtgenote van Stef Visser.

Lokale ondernemers zetten zich in voor goede doel middels de Roparun!

Uiteraard wordt er al volop getraind voor de Roparun, zo werd er ook meegedaan aan de Maalwater Run op 15 april in Heiloo. (v.l.n.r.: Eugene Rozing, Natasja van der Velden en Patrick Beemsterboer). Foto: aangeleverd

HEILOO - Eugene Rozing (Rozing Wonen en Dromen Heiloo), Natasja van der Velden (Holland Bulb Market Heiloo) en Patrick Beemsterboer (BEKU Krommenie) doen mee aan de Roparun en dit allemaal voor het goede doel! Het betreft een hardloopwedstrijd in estafettevorm, die vanuit Parijs zal starten en eindigt in Rotterdam. Er zijn in totaal 310 teams die meedoen, waarvan ook een gedeelte vanuit Hamburg start. Het geld dat wordt opgehaald tijdens het evenement Roparun wordt door het bestuur van Stichting Roparun toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Zaterdagmiddag 19 mei vertrekken de ondernemers met hun team 'Luxaflex' (teamnummer 215) vanuit Parijs. Er wordt met 8 personen in estafetteloop een afstand afgelegd van ongeveer 560 km in 48 uur. Er wordt continu gelopen, dus ook 's nachts. Maandag 21 mei, Tweede Pinksterdag, komt team Luxaflex in Rotterdam aan. Uiteraard willen de ondernemers door middel van deze run graag aandacht vragen en mensen ervan overtuigen dat alle kleine beetjes helpen, in wat voor vorm dan ook, om de missie van de Roparun te ondersteunen. Mocht u team 'Luxaflex' willen ondersteunen met een donatie dan kan dat natuurlijk! Daar zou het team heel blij mee zijn, want daar doen ze het namelijk voor! Ga dan naar de website www.roparun.nl, vind 'team luxaflex' nr. 215 en doneer. Er kan aan een persoon gedoneerd worden, maar ook aan het hele team. Het wijst zich vanzelf!

Koningsdag Heiloo, een en al gezelligheid!

HEILOO - Koningsdag Heiloo was een en al gezelligheid. Na de vrijmarkt bij 't Loo barstten de festiviteiten los in Heiloo West, Plan Oost en Ypestein. Jong en oud heeft genoten.

Tien vragen aan... Stefan Liefting

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren op 6 juni 1973 op de Kennemerstraatweg tegenover bakkerij Kaandorp. Kort na mijn geboorte zijn wij verhuisd naar de Schuine Hondsbosschelaan. De basisschool waar ik zat, was de Sint Adelbertusschool aan de Bergeonstraat en van daaruit ging ik naar het PCC in Alkmaar. Op mijn 12e zijn wij verhuisd naar de Oosterzijweg, waar mijn vader Jan Liefting de grossierderij in aardappelen, groente en fruit overnam van mijn opa Henk Liefting, die plotseling overleed. Op mijn 19e ben ik gaan samenwonen met mijn huidige vrouw Mariska op de Kerkelaan, boven wat voorheen kledingzaak Rozing was. Inmiddels woon ik met mijn vrouw en onze vier zonen in mijn ouderlijk huis aan de Oosterzijweg, waar tevens achter onze woning het bedrijf H.Liefting AGF is gevestigd (ingang via de Ypesteinerlaan). Samen met mijn broer Henk Liefting hebben wij het bedrijf van onze vader Jan Liefting voortgezet na zijn overlijden.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik mag graag tuinieren, dus ik had ook zomaar hovenier of tuinarchitect kunnen worden.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik heb altijd naar een concert van wereldster George Michael willen gaan, maar ja… van uitstel komt uiteindelijk afstel.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Heel veel mooie jeugdherinneringen. Heiloo is wat dat betreft een relaxte plek om op te groeien. Hutten bouwen in het Maalwater, het Baafje, het strand, Danscentrum Ranzijn om er maar een paar te noemen. Maar mijn mooiste en waardevolste jeugdherinnering is de vakantie met mijn ouders en broer naar Duitsland. Dat was voor mij een bijzondere ervaring aangezien we als gezin nooit op vakantie gingen vanwege de zaak.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Heiloo heeft natuurlijk heel veel mooie plekjes.
Persoonlijk vind ik de sportcomplexen van 't Vennewater een prachtige plek. Zoveel jonge- en ouwelui die daar hun sporten kunnen beoefenen. Een grote diversiteit waar we als inwoners van Heiloo trots op mogen zijn. Ik kan als ouder enorm genieten van onze voetballende jongens. Alle vier voetballen ze bij de Foresters en het is gewoon genieten hoe ze daar hun energie in kwijt kunnen.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Net als Jan Kraakman moet ik altijd vroeg mijn bedje uit, dus de nachten zijn over het algemeen al kort genoeg.
Alleen onze jongens mogen zich melden als ze na een avondje stappen weer thuis zijn met leuke verhalen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Behandel mensen zoals jezelf behandeld wilt worden.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik in het groente- en fruitvak zit, maar zelf geen spruitjes en worteltjes lust.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

Dat ben ik niet en ik zie mijzelf ook niet als burgemeester. Persoonlijk vind ik dat Hans Romeyn het prima doet.

10. Persoonlijke vraag van Jan Kraakman aan Stefan:
Samen met Henk ben jij de 3e generatie in de AGF-groothandel, hoeveel generaties komen er na jullie nog?

De tijd zal het leren, Jan. We hebben inmiddels een prachtig bedrijf met elkaar opgebouwd en aan opvolgers geen gebrek. Maar we vinden het voor nu belangrijk dat onze jongens naar school gaan, ervaring opdoen in andere bedrijven en daarna kiezen wat ze zelf willen!

Ik geef de vragen door aan Hans Kok. Mijn vraag aan Hans is:
Hans, je weet iedereen altijd weer te verrassen met de meest heerlijke en prachtige gerechten bij Brasserie in 't Groen. Waar haal je je inspiratie voor de gerechten vandaan en waar komt je bevlogenheid voor de horeca vandaan?

Verkeersdiscussie laait op door agressieve mountainbiker

De situatie op de Hoogeweg in de richting van Limmen, ter hoogte van de Kapellaan. Foto: archief Uitkijkpost

HEILOO - Het is velen niet onopgemerkt gebleven. De 80-jarige Sjaak Palsma was zondag 21 april een stukje gaan fietsen totdat hij op de Herenweg in Egmond aan den Hoef van zijn fiets werd geslagen door een mountainbiker. Sjaak maakte een opmerking over zijn fietsgedrag en belandde vervolgens in het ziekenhuis. De familie Palsma zocht de pers op. De mountainbiker moet gevonden worden. Sjaak, altijd de rust zelve, wil namelijk het gesprek aangaan met de agressieve man. Er zijn meer mensen die weleens een woordje zouden willen wisselen met mountainbikers en wielrenners die het fietspad als racebaan gebruiken, namelijk menig ouder van wie de kinderen op school zitten in Castricum.

Elke ochtend en middag fietsen er drommen kinderen van Heiloo naar Castricum en terug. In Castricum zijn drie middelbare scholen. De kinderen fietsen over de Hoogeweg of via de Kennemerstraatweg. Het fietsgedrag van de kinderen is niet altijd even netjes. Veel groepjes fietsen met zijn drieën naast elkaar, ze luisteren muziek op de fiets of ze hebben een telefoon in hun hand.

Wielrenners en mountainbikers rijden ditzelfde traject en dit veroorzaakt gevaarlijke situaties. Als zij op een groepje scholieren afstevenen geven zij meestal een brul. De scholieren schrikken hier vaak zo van dat ze juist een onverwachte manoeuvre maken. Soms krijgen de scholieren dan nog een scheldkanonnade op de koop toe.

De verslaggever ging in gesprek met de scholieren. Ieder kind heeft het blijkbaar weleens meegemaakt. "Moeilijk hè, aan de kant gaan" is het minste wat ze toegeschreeuwd is, de rest kan ik maar beter niet herhalen. De kinderen dragen oplossingen aan: "Waarom rijden ze niet langzaam tussen Heiloo en Castricum als er veel scholieren fietsen, dan kunnen ze daarna sneller gaan", zegt de 12-jarige Susanne.

Het fietspad langs de Kennemerstraatweg is ook niet heel breed op bepaalde plekken volgens de kinderen. "Als je op een smal stukje wordt ingehaald dan kan het zijn dat je stuur in elkaar haakt met die van je buurvrouw en dan lig je", zo vertelt de 14-jarige Inge, die net als veel andere kinderen op een transporter fietst met mand, breed stuur en dan ook nog eens die zware schooltas erbij.

Egmonder Tibor Zwaan, fanatiek mountainbiker, hoopt ook dat deze agressieve mountainbiker gevonden en gestraft wordt. Hij vult aan dat er in iedere categorie weggebruikers asocialen zitten. Tibor fietst dagelijks naar zijn werk: "Je wilt niet weten hoe vaak ik in de remmen moet voor automobilisten die zitten te bellen, schoolgaande kinderen die met zijn drieën naast elkaar fietsen en oudere mensen op een elektrische fiets die ineens levensgevaarlijk de hoek omzeilen." Tibor is van mening dat er minder incidenten zullen plaatsvinden als iedereen zich aan de verkeersregels houdt.

Uit een reactie van de gemeente blijkt dat fietsincidenten een landelijk terugkerend probleem zijn. Dit ligt aan verschillende factoren: het fietsgedrag, een steeds grotere groep fietsers die een steeds hogere snelheid behaalt (denk hierbij aan wielrenners of mountainbikers, maar ook aan elektrische fietsen) en de toename van het aantal fietsers. Veel fietsincidenten worden niet gemeld omdat er geen letsel of schade uit voortkomt; exacte cijfers kunnen ze hierover niet geven. De gemeente ziet een oplossing in het verbreden van fietspaden (dit is onderdeel van het verkeersbeleid in Heiloo voor 2018). Mocht u of uw kind slachtoffer zijn van een fietsincident dan kan er altijd contact worden opgenomen met de gemeente, er is geen officieel meldpunt voor. Een heus ongeval kan gemeld worden via de app of op de website www.mobielschademelden.nl; via deze weg wordt het ongeval geregistreerd, dit is ook vaak handig voor de verzekering. Mocht er letsel uit voortkomen dan zal de politie moeten worden ingeschakeld.

Tekst: Margreeth Anema

21e rommelmarkt Nic. Beetsweg

Lekker snuffelen op de markt. Foto: aangeleverd

HEILOO - Ook dit jaar is er weer de traditionele rommelmarkt aan de Nic. Beetsweg in Heiloo. Dit jaar is de rommelmarkt op 26 mei. Het is al weer de 21e keer!

De markt is vooral van bewoners uit de straat die hun koopwaar voor hun huis aanbieden; vaak komen er familie/vrienden of bewoners uit de nabije omgeving bij staan. Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het op onze markt. Kom dus ook dit jaar weer snuffelen op onze altijd gezellige markt. Mis dit niet en kom dus zaterdag 26 mei. De rommelmarkt duurt tot 15.00 uur.

Voor meer informatie of aanmelden voor een plek op onze markt uitsluitend via mail: straatmarktnicbeetsweg@gmail.com

Champagne bij de hemelpoort...

Op donderdag 22 maart week meldden alle media het overlijden van dr. Johan Wilhelm van Hulst, de bescheiden oorlogsheld die mede verantwoordelijk was voor het redden van meer dan 600(!) Joodse baby's in de oorlog. Dit verhaal stond model voor de film Süskind, die een paar jaar geleden in de bioscopen draaide. Johan was het toonbeeld van de ware christen die op de bres stond voor zijn naaste. De briljante hoogleraar pedagogiek, die een kwarteeuw parlementariër was en medeoprichter van het CDA, werd maar liefst 107 jaar en twee maanden.

Hij was al geruime tijd de oudste man van Noord-Holland en de oudst levende politicus die Nederland ooit heeft gekend. Hij was een van de weinige politici van wie we helemaal geen schandalen kennen. Van Hulst was ook geen baantjesjager en bedankte beleefd voor de aanbieding om minister te worden. Zijn veelzijdigheid was legendarisch, want hij was ook auteur van ontelbare publicaties en boeken; een begenadigd schaker, die remise speelde tegen wereldkampioenen als Karpov en Euwe. "Schaakt u veel?" vroeg ooit een verbaasde grootmeester Timman, die ook al niet kon winnen van deze oude baas. "Uh, nee jongeman, alleen op dinsdagvond, want ik heb ook nog andere bezigheden", was zijn snedige commentaar.

Hij kwam als honderdplusser wel eens met de taxi vanuit Amsterdam naar ons eigen Heiloo om zijn bekende nichtje, oud-ballerina en actrice Ine Veen op te zoeken. Het waren onvergetelijke uren waarbij hij smulde van gebakjes en bonbons. Natuurlijk werd er gezellig over vroeger gepraat. "Hoe komt het toch dat u zo weinig rimpels heeft?" vroeg nichtje Ine eens verbaasd. "Kind, ik heb maar één rimpel en daar zit ik op", zei hij geamuseerd. Soms kom je in dit leven mensen tegen die iets bijzonders hebben betekend voor de mensheid; Johan van Hulst was zo iemand. Ik ben heel dankbaar hem gekend te hebben. De dood kwam hem in zijn slaap onverwacht halen. Een groot man ging heen. Petrus zal hem ongetwijfeld feestelijk met champagne bij de hemelpoort opwachten en verwelkomen.

Door: Jean Thomassen

Froods by Rutger

Dé kraam voor het lekkerste fruit en de beste groente

Website: www.froods.nl

Facebook: Froods by Rutger

E-mail: rutger@froods.nl

Telefoon: 06-15138613

Standplaats in Heiloo: Elke vrijdag bij winkelcentrum 't Hoekstuk

Overige plaatsen: maandag en donderdag in Limmen (t.o. Albert Heijn), woensdagochtend in Oudorp (ochtendmarkt), zaterdag in Alkmaar (weekmarkt Hofplein).

De rijkgevulde groente- en fruitkraam van Froods staat elke vrijdag op het parkeerterrein van winkelcentrum 't Hoekstuk in Heiloo. De kraam van eigenaar Rutger Horring is goed te herkennen aan het frisse geel met groene logo dat onder andere op de vlaggen voor de kraam staat. Rutger vertelt: "Wij bieden de beste kwaliteit fruit en groente. Ik zoek het zelf uit bij verschillende leveranciers, veelal uit de regio, en wil het lekkerste voor mijn klanten."

Passie voor het vak
Rutger (36) uit Akersloot ontdekte al op zeer jonge leeftijd zijn passie voor het vak. Op zijn twaalfde begon hij als hulp bij de plaatselijke groentewinkel. Rond zijn vijftiende ging hij met de eigenaar van een groente- en fruitkraam mee naar de markt in Bergen. Rutger: "Vooral het marktwezen sprak mij toen al aan. De gezelligheid en ook de drukte. In die tijd stonden de mensen nog rijen dik voor de kramen." Hij deed een horeca-opleiding en werkte onder andere in de bediening. Na een uitstap van vijf jaar naar Frankrijk en Spanje, waar hij met een team een hotel runde en in een eetcafé werkte, werkte hij in een horecazaak in Amstelveen. Daarna wakkerde het werken in een groentewinkel in Limmen zijn oude passie weer aan. Rutger: "Drie jaar geleden kreeg ik de kans om deze groente- en fruitkraam over te nemen. Met een nieuwe naam en mijn eigen invulling ben ik van start gegaan. Ik ben er trots op dat Froods in een paar jaar tijd al mag rekenen op een grote groep vaste klanten."

Enthousiast team en goede service
Rutger is blij met de mensen die hem helpen. Het team van Froods bestaat uit: Huib, Rutgers vriendin Anita en ome Jan. Neefje Luuk helpt mee met het inpakken van de producten. Rutgers vader Henk bezorgt fruitpakketten bij bedrijven. Klanten kunnen rekenen op goed advies en wie zelf bepaalde wensen heeft kan dat ook al van tevoren aangeven op de website (Froods.nl). Rutger: "Het is mogelijk op die manier een bestelling door te geven. Dan staat het al klaar in de kraam om op te halen." Ook staat er op zaterdag een machine om ter plekke versgeperste, zoete jus d'orange te maken en er is altijd wel fruit voor de klant om te proeven. In de toekomst zal Froods ook meer rauwkost en gesneden groente aanbieden.

Bedrijfsfruit
Froods levert momenteel aan tien bedrijven een wekelijkse voorraad fruit voor het personeel. Rutger: "We begonnen bij sportschool 'Full of Life' met vestigingen in Limmen, Castricum en Oudorp. Daar ligt voor de sporters nu altijd vers fruit op de balie. Het aantal bedrijven is gegroeid en willen we nog meer uitbreiden. Iedereen die geïnteresseerd is in de mogelijkheden kan op de website kijken of mij uiteraard persoonlijk benaderen".

Rutger: "Wij zien u graag op vrijdag in Heiloo of op een van onze andere locaties. Volg ons op Facebook en Instagram voor de leukste en scherpste aanbiedingen."

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Fijn wijn proeven want de nieuwe website is up!

HEILOO - WijnDijck presenteert op zondag 6 mei in de Cultuurkoepel de splinternieuwe website! Dat is natuurlijk al leuk, maar het wordt pas reuzeleuk als je dat combineert met het proeven van allerlei wijnen die op de nieuwe website te koop worden aangeboden.

Wijnkoperij WijnDijck bestaat al sinds de vorige eeuw en kent een rijke schakering aan Franse wijnen. Speciale wijnen van kleinere wijnboeren en allemaal eigen import. Dat heeft als voordeel dat de lijnen met de wijnmakers lekker kort zijn en de kwaliteit van de wijnen nauwkeurig gevolgd kan worden. De mannen van WijnDijck kijken mee bij het snoeien van de druivenstokken in het voorjaar tot bij het oogsten in het najaar. Niet dagelijks natuurlijk maar wel heel frequent. Ook tijdens het proces van wijn maken wordt er geproefd van kort na het persen van de druiven tot aan het moment van bottelen.

Wijn proeven is een fantastische manier om te kijken wat je heerlijk vindt of wat je minder geslaagd vindt. Of erger natuurlijk, maar dat zal je volgens Jan Bellekom bij WijnDijck niet snel gebeuren. Het is eerder andersom: "Dat komt omdat wij de wijnen zelf selecteren. Alleen als wij de wijn lekker en goed vinden kopen we die in," aldus Jan van WijnDijck en hij vervolgt: "Wij gaan bij het selecteren op onze eigen smaak af en dat heeft als resultaat dat de klanten dat herkennen en daarin meegaan. Als je bij ons 4 of 5 wijnen lekker vindt dan is het vrijwel zeker dat je de andere 250 wijnen ook lekker zult vinden. Kom maar proberen."

Wijn proeven kan dus in de Cultuurkoepel in Heiloo op zondag 6 mei van 14.00 tot 17.30 uur. Toegang voor de proeverij is 5 euro (retour bij bestellingen). Aansluitend kan er - als u dat wilt - om 18.00 uur genoten worden van het wijnkopersbuffet voor 30 euro. Die prijs is inclusief wijn van alle openstaande flessen van de proeverij.

Deelnemen aan de maaltijd kan alleen bij aanmelding vóóraf via info@wijndijck.nl tot uiterlijk 3 mei.

Burgemeester opent nieuw speelveld De Duif

Burgemeester Hans Romeyn knipt de vlaggetjeslijn door en daarmee is het speelveld geopend. Directeur Annemiek van de Vliet, leerlingen van de leerlingenraad en de ouders van de werkgroep, Erwin Luten, Kirsten Staffhorst en Harrold Deelen kijken toe. STiP Fotografie

HEILOO – Burgemeester Hans Romeyn opende op woensdag 25 april het nieuwe bandenspeelveld op basisschool De Duif. Dat deed hij samen met de leerlingen van de leerlingenraad, die verantwoordelijk zijn voor het plan van de bandenspeeltuin. Hij gaf daarmee tevens het startschot voor de Koningsspelen op het plein van De Duif.

De leerlingen van de leerlingenraad wilden graag meer uitdaging op het schoolplein van De Duif. Samen met directeur Annemiek van de Vliet bedachten zij een plan om het plein aan te pakken. Er is goed over nagedacht: er moest een bandenparkje komen met gelegenheid om te klimmen, verstoppen, freerunnen en chillen. Annemiek van de Vliet ging in gesprek met de gemeente Heiloo. Er werd enthousiast gereageerd en hulp toegezegd. Ook Tabijn, het bestuur van de school, werkte mee aan de uitvoering van het plan en ziet toe op de veiligheid. Het grasveld naast groep 4 t/m 8 is afgegraven en er werden ruim 250 banden geleverd. De brandweer van Heiloo hielp een handje met het schoonspuiten daarvan. Een werkgroep van ouders zorgde voor de uitwerking van het project en coördineerde de inzet van vrijwilligers. Op zaterdag 24 maart heeft een groep van 40 ouders en leerkrachten in één dag het bandenpark gerealiseerd. Van banden zijn klimconstructies gebouwd en ingegraven. Ten slotte is het parkje voorzien van boomstammen, stapschijven en houtsnippers. En dat het een succes is, werd al snel duidelijk. Alle groepen van basisschool De Duif maken intensief gebruik van het nieuwe speelplein!

Een vriendelijke jongeman

Een vriendelijke jongeman heeft hem vanmorgen opgehaald, met een auto. Hij zit naast hem en kijkt naar de jonge fietsers die zich door de zonovergoten lentedag bewegen. De auto mindert vaart, slaat linksaf en rijdt langzaam in de richting van een groot gebouw. De jongeman parkeert, stapt uit, loopt rond de auto, opent het portier en reikt hem de hand. "Zal ik u helpen, opa?" zegt hij met een warme stem. Aan de arm van zijn kleinzoon loopt hij langzaam naar zijn familie. Ik geef hem een hand, hij kijkt mij onderzoekend aan. Ik leid zijn blik naar de rouwauto die 15 meter verderop staat te wachten. "Daar is uw vrouw", zeg ik voorzichtig. De auto begint langzaam te rijden. De bloemen op de kist gloeien in het zonlicht. Zwijgend kijken we hoe de rouwauto langs het gebouw rijdt en zich aan ons zicht onttrekt. Hij kijkt me aan, door zijn tranen heen. Ik voel zijn verdriet en reik hem voor de tweede keer de hand. "Gecondoleerd, .... met het overlijden van uw vrouw."

Bovenstaande beschrijft een stukje van een uitvaart die wij mochten verzorgen. Op het moment dat zijn vrouw overleed, woonde de man al meer dan twee jaar in een verzorgingstehuis gespecialiseerd in dementie. Zijn familie worstelde met de vraag of zij hun vader, hun opa wel konden 'belasten' met de uitvaart van zijn vrouw. Een uitzonderlijke situatie? 290.000 Nederlanders hebben een vorm van dementie en dat aantal groeit jaarlijks met 10.000 mensen. Een nabestaande met dementie is al lang geen uitzondering meer.

Mensen met dementie verliezen een deel van hun verstandelijke vermogens. Onder andere de toegang tot herinneringen wordt beïnvloed. Waarnemen van geuren, geluiden, beelden en sfeer blijft vaak nog lang intact. Gaandeweg zijn wij er achter gekomen hoe een uitvaart zo kan worden georganiseerd dat mensen met dementie betrokken kunnen worden bij de uitvaart. Dit blijkt van grote waarde voor familie en betrokkenen.

Voor meer informatie neemt u contact op met Terramor Uitvaartzorg op 072-8449767 of www.terramor.nl.

Informatieavond voor voor- en nabestaanden

Vóórdat je nabestaande wordt of vóórdat je overlijdt, kun je zaken regelen. Wat en waarom? Op laagdrempelige en ongedwongen wijze zullen vijf professionals uitleggen wat voor zaken dat zijn en wat de gevolgen kunnen zijn wanneer het niet geregeld is. Er is ruime gelegenheid voor vragen.

Sprekers zijn Lotte Castelijns, familie- en erfrechtspecialist bij Tanger Advocaten, Yvonne van Ingen, onafhankelijk ouderenarts en gids in Geriatrie & Levenseinde, Helma Bokhorst (B&L Notarissen) zal het gaan hebben over het (levens) testament, Glenn Rietveld over financiële planning op korte en lange termijn, en Nienke Blom over levensafronding en wensen en keuzes rondom een uitvaart. Deze avonden zijn voor iedereen die informatie wil of vragen heeft.

Woensdag 23 mei 2018 vanaf 19.30 uur - Tanger Advocaten, Wilhelminalaan 10, Alkmaar.
Woensdag 6 juni 2018 vanaf 19.30 uur - Wijkcentrum Overdie, Van Maerlantstraat 8-10, Alkmaar.

Aanmelden kan per e-mail voorennabestaanden@hotmail.com. Ook spontane aanloop is welkom.

Groep 8 van De Zuidwester leert ontluikend ondernemen!

De ondernemers van groep 8 van De Zuidwester. Foto: aangeleverd

HEILOO - Een ondernemende houding kan niet vroeg genoeg worden aangeleerd. Veel ondernemers zullen dit onderkennen. Vanuit die gedachte is vijf jaar geleden het initiatief genomen om leerlingen van groep 8 op de basisschool een onderwijspakket aan te bieden waarin zij kennismaken met de vele facetten van het ondernemerschap: de Masterclass Ontluikend Ondernemen.

Op basisschool De Zuidwester in Heiloo hebben de leerlingen uit groep 8 drie maanden lang keihard gewerkt aan het maken van een ondernemingsplan. De teams werden begeleid door een master afkomstig uit het bedrijfsleven: Baukje Uilkema van baukje uilkema | sparkling talents. De ondernemingsplannen en de filmpjes van de bedrijven Hou't en Dierensalon5 vindt u op de speciaal ontwikkelde crowdfundingsite voor de leerlingen: www.kickofftalent.nl.

Via deze site kunt u van 27 april tot en met 13 mei een fictieve donatie doen aan uw favoriet. Tijdens de laatste les op 15 mei pitchen de leerlingen hun onderneming, waarbij leerkrachten, ouders, pers, eventueel ingeschakelde ondernemers en geïnteresseerde leerlingen uitgenodigd zijn. Door een deskundige jury wordt op basis van de presentatie en het aantal donaties via Kick Off Talent bepaald welk team er uiteindelijk doorgaat naar de Grande Finale.

Op woensdag 30 mei 2018 zullen de ontluikende ondernemers uit het gehele land in de Stoomhal in Wormer met elkaar de strijd aangaan om de titel 'Ontluikend Ondernemer 2018' te bemachtigen. De basis voor de Masterclass is gelegd door Enforz Executive Interim Management. Om het initiatief verder te kunnen uitbouwen en ontwikkelen is vijf jaar geleden de Stichting Ontluikend Ondernemen opgericht. De stichting heeft als doel het ondernemerschap onder jongeren te stimuleren. Tevens is het tot stand brengen van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven een van de speerpunten van de stichting.

Wilt u de schoolpresentatie en/of finale bijwonen? Neem dan contact op met Baukje Uilkema, 06-51510519.

Parlan zoekt vrijwilligers in Heiloo

Foto: aangeleverd

Gevluchte jongeren wonen bij Parlan
Parlan biedt alleenstaande minderjarige vluchtelingen met verblijfsstatus een plek om te wonen. De jongeren (15 tot 18 jaar) zijn in Nederland zonder ouders of familie. Begeleiders van Parlan vangen jongeren op in een woongroep voor negen jongeren die 24 uur per dag begeleiding krijgen. Begeleider Rena: "Door de veilige woonplek en onze individuele begeleiding kunnen deze kinderen zich prima ontwikkelen."

Meedoen
Net als alle kinderen willen gevluchte kinderen in de samenleving meedoen. Dat lukt niet altijd op eigen kracht. Parlan helpt hen daarbij, samen met andere organisaties. Rena: "We zorgen dat de jongeren Nederlands leren, naar school of werk gaan, vrijetijdsbesteding vinden en dat zij mensen leren kennen bij wie ze terecht kunnen. Dat is soms lastig, maar altijd fijn als het lukt." De kans op succes is groter als buren of andere vrijwilligers helpen om de jongeren zich thuis te laten voelen in onze samenleving.

De woongroep in Heiloo zoekt vrijwilligers die:
Helpen met het organiseren van (sport)activiteiten.
Met de jongeren op pad gaan (fietsen/boodschappen doen etc.)
Helpen bij Nederlands leren en deelname aan het verkeer
Samen op zoek gaan naar stageplekken of werk

Aanmelden via rena.schouten@parlan.nl of 06-25704389.

Wie heeft Skipper gezien?

Skipper, de tamme duif. Foto: Erik van den Bogaard

HEILOO - Verdriet in huize Van den Bogaard in Ypestein: Skipper, de tamme duif van Erik en zijn gezin, is weg.

De vermiste duif is een bruine Altstammer, met kuif en beveerde poten. Zodra het beestje Erik of een van de andere gezinsleden ziet, komt zij op hen af. Ook maakt Skipper graag kennis met buurtbewoners door even op de schouders te gaan zitten.

Erik: "We zijn bang dat er een roofvogel langs is geweest, of een kat. Het beestje is normaal gesproken altijd erg honkvast. Lokken is nooit nodig geweest, zij komt eigenlijk nooit verder dan tien meter van haar kooi met partner. Die er nu overigens ook zielig bij zit. De duiven zijn erg aanhankelijk. Vaak kloppen ze tegen het raam. Dan mogen ze even naar binnen om bij ons te zijn tijdens bijvoorbeeld televisiekijken."

Vooral de kinderen zijn erg verdrietig nu de duif weg is. Het gezin heeft het paartje zelf tam gemaakt en dat lukt niet zomaar. "We hebben beide beestjes vanaf vijf dagen oud met de hand grootgebracht. Dat is best wel even doorzetten, maar daardoor is er wel een band gekweekt," aldus Erik.

Heb jij Skipper gespot? Zoek dan contact met de redactie van de Uitkijkpost via 072-5330175 of mail naar redactie@uitkijkpost.nl.

Wegens succes vrijwilligers nodig voor 'Gezond Natuur Wandelen'

Gezellig Gezond Natuur Wandelen. Foto: Ronald van Zon

HEILOO - Gezond Natuur Wandelen slaat aan. Het concept is eenvoudig: elke week een uur samen wandelen door mooie gebieden. In Heiloo, Castricum en Bergen wordt nu wekelijks op één locatie gewandeld. Het is enkele jaren geleden in Noord-Holland ontstaan en er lopen nu duizenden mensen mee in vier provincies. Vanwege het succes zijn er nieuwe vrijwilligers nodig.

Gezellig samen bewegen in de natuur
Het doel van Gezond Natuur Wandelen is om met mensen, die om wat voor reden dan ook wat minder bewegen, een keer per week een wandeling te maken van maximaal een uur, vanaf een vaste locatie, op een vast tijdstip en in een rustig tempo. Behalve het positieve effect op de gezondheid is het natuurlijk vooral ook heel erg gezellig! Na afloop is er gelegenheid voor het gezamenlijk drinken van een kopje koffie. Gezond Natuur Wandelen is op zoek naar begeleiders om de vrijwilligersploeg te versterken.

Enthousiasme overbrengen
Wandelt u graag? Doet u dat het liefst in een groene omgeving? Wilt u het enthousiasme voor de natuur of het wandelen overbrengen op anderen en een keer per week (of per maand) een wandelgroep begeleiden? Geef u dan op! Per wandeling zijn er twee begeleiders. Nieuwe vrijwilligers krijgen een gratis dagcursus van de wandelbond (KWBN) en een EHBO-cursus aangeboden.

Interesse?
Heeft u interesse? Neem dan contact op met Johan Stuart, j.stuart@landschapnoordholland.nl of 088-0064476. Meer informatie op www.gezondnatuurwandelen.nl.

In Heiloo 3.943 euro opgehaald voor Amnesty International

HEILOO - De collecte van Amnesty International, die van 11 tot en met 17 maart 2018 plaatsvond in de gemeente Heiloo, heeft 3.943 euro opgebracht. 38 vrijwilligers collecteerden voor de mensenrechtenorganisatie. De organisatie dankt alle vrijwilligers voor hun geweldige inzet.

Amnesty is een onafhankelijke organisatie en neemt voor haar onderzoek, lobby en actie geen geld aan van overheden of politieke groeperingen. Juist daarom is de opbrengst van de jaarlijkse collecte van onschatbare waarde. In heel Nederland werd dit jaar 1.180.654 euro opgehaald voor het werk van Amnesty. Met het geld dat tijdens de collecte wordt opgehaald, kan Amnesty haar werk blijven doen. Kijk voor meer informatie over het werk van Amnesty International op www.amnesty.nl.

'Vergeetachtig of tóch dement?'

HEILOO - Alzheimer Noord-Kennemerland organiseert op woensdagavond 16 mei een Alzheimer Café in Heiloo over het onderwerp 'Vergeetachtig of tóch dement?'

Ik maak me zorgen want ik vergeet zoveel
Vergeten hoort toch gewoon bij ouder worden?
Hoe stel je de diagnose dementie?
Welke vormen van dementie zijn er?

Pascalle Schmitz, casemanager van Geriant, verzorgt de inleiding en gaat in op uw vragen.

Het Alzheimer Café is bedoeld voor mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden, hulpverleners en iedereen die in het onderwerp is geïnteresseerd. U bent van harte welkom in het Trefpunt, Abraham du Bois-Hof 2, 1852 EZ in Heiloo. De inleiding begint om 19.30 uur en voor die tijd staan koffie of thee voor u klaar. Om ongeveer 21.00 uur wordt de avond afgesloten. De toegang is gratis; aanmelden is niet nodig.

Inlichtingen: Riet Steenhoek- Gravesteijn, telefoon: 072-5337612

Alpe d'HuZes Bingo

HEILOO - Wijkvereniging Plan Oost organiseert op zaterdag 12 mei een bingo voor het goede doel. Alle opbrengsten van de bingo doneert de wijkvereniging aan Joke en Fred Scholte van Team Stampertjes ten behoeve van KWF kankerbestrijding. Wil je gezellig bingo spelen, leuke prijzen winnen en daarmee het goede doel steunen? Kom dan op zaterdag 12 mei naar Wijkvereniging Plan Oost en speel mee! Wijkvereniging Plan Oost, Oostkanter 14 in Heiloo. Zaal open om 18.30 uur, aanvang 19.00 uur. Kaarten kosten 5 euro per stuk, drie kaarten voor 10 euro en vijf kaarten voor 15 euro per ronde.

Samenwerking Elckerlyc, De Springschans en Bibliotheek

STiP Fotografie

HEILOO - Op donderdag 26 april ondertekenden Anouk Vennik, waarnemend directeur van basisschool De Springschans, en Jouri Horsthuis, directeur van basisschool Elckerlyc, een overeenkomst met Bibliotheek Heiloo om samen te werken aan twee prachtige schoolbibliotheken. Dit om kinderen vooral te stimuleren meer te lezen en zo aan hun taalontwikkeling te werken. Samen proberen de scholen en de bibliotheek de taalachterstanden weg te werken.

Bijna dagelijks valt er wel iets te horen of te lezen over het feit dat goed kunnen lezen en schrijven steeds minder wordt. Dat is een problematische ontwikkeling die vraagt om een intensivering van leesbevordering en daarom ook een intensivering van de samenwerking tussen de school en de bibliotheek. Ook de landelijke overheid en de gemeente zien hier het belang van in. Daarom is er een landelijk concept ontwikkeld onder de naam 'Bibliotheek op school', onderdeel van 'Tel mee met Taal'. Vanuit het ministerie van OCW ontvangen scholen en de bibliotheek een stimuleringssubsidie en ook de gemeente heeft een project ontwikkeld en subsidie hiervoor beschikbaar gesteld. Deze regeling heet 'Impuls kwaliteitsverbetering taalonderwijs primair onderwijs'.

In het programma 'Bibliotheek op School' werken bibliotheken en scholen structureel samen aan de taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van kinderen. Met het tekenen van dit contract gaan school en bibliotheek een meerjarige samenwerking aan rondom lezen en mediawijsheid. Deze samenwerking is geborgd in het beleid van zowel school als bibliotheek. In dit contract staan afspraken over het dienstenpakket. Zo zorgt een actueel gevarieerde collectie in de school voor een verrijking van het leesonderwijs. Boeken en andere materialen mogen net als bij de bibliotheek door de kinderen mee naar huis genomen worden.

Vanuit Bibliotheek Heiloo ondersteunt een professionele leesconsulent de leescoördinator en het team van de school. Daarnaast helpt een digitaal uitleensysteem de school bij het zoeken en registreren van boeken, het stimuleren van lezen, het bijhouden van de leeshistorie en het vinden van betrouwbare informatie.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Het Orkest van de Achttiende Eeuw

Het Orkest van de Achttiende Eeuw. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Orkest van de Achttiende Eeuw, opgericht door Frans Brüggen, bestaat uit 55 professionele musici uit de gehele wereld met 20 nationaliteiten. Deze keer presenteren zij de Tour 'Side by Side', waarbij het Orkest wordt aangevuld met evenzoveel studenten van het Koninklijk Conservatorium uit Den Haag: 110 musici op het podium! Het Orkest van de Achttiende Eeuw voelt de overdracht van kennis aan de nieuwe, aanstormende generatie van musici als een van de prettige plichten. De band met het Koninklijk Conservatorium in Den Haag is inmiddels een hechte. Alle musici zijn specialist op het gebied van de achttiende- en vroeg negentiende-eeuwse muziek en spelend op authentieke instrumenten of kopieën daarvan.

Op zaterdag 12 mei brengen zij onder leiding van dirigent Philippe Herreweghe het Beethovenproject, met onder andere de zevende symfonie en het pianoconcert no. 4 met de jonge Amerikaanse 'held' Bobby Mitchell achter de vleugel.

U hoeft niet naar Den Haag of Tokyo: omdat de Cultuurkoepel zo uitermate goed past bij dit orkest komt het graag naar Heiloo. Een unieke gelegenheid om van dit wereldberoemde orkest te genieten. Concert en lezing: 19.15 uur, zaal open 18.45 uur. Concert: 20.15 uur, zaal open 19.45 uur. Kaarten: concert en lezing: 29 euro, concert: 27 euro. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Afscheid van Karin na 50 jaar lesgeven

In 1968 was Karin Nederlands kampioene. Foto: aangeleverd

HEILOO - Donderdag kwam wethouder Elly Beens om Karin van Splunter-Lödel namens de burgemeester te bedanken voor haar jarenlange inzet! Vele leerlingen kwamen haar na haar laatste les overvallen met heel veel kadootjes, lieve woorden en bedankjes. Het werd een geweldig feest.

Karin heeft in Heiloo jarenlang lesgegeven bij gymnastiekvereniging DOVES. Grote groepen kleuters, meisjes, dames en de keurploeg. Overdag ging ze aan de Holleweg in het kruisgebouw 'bejaardengymnastiek' geven. Eerst hadden de dames nog zwarte jurken aan! Maar de ontwikkeling ging snel: er kwamen trainingspakken en de naam werd 'Meer bewegen voor ouderen'. Karin vertelt dat ze 's avonds pijn in haar kaken had van het lachen, zo gezellig was dat! Ook gaf ze kunstzwemmen bij de Spetters, want bewegen op muziek is altijd wel haar ding. Zo zullen de dames en heren, die een goede opvolgster krijgen, wel het dansje aan het einde van elke les gaan missen. Karin gaat na 50 jaar genieten van haar vrije tijd.

De laatste les in 2018. Foto: aangeleverd

Eigenwijze familievoorstelling in het bos!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het is weer tijd voor een eigenwijs avontuur in het bos. Op een plek die je na aanmelding krijgt zullen we verzamelen en vanuit daar gaan we op avontuur. Mandy neemt jullie mee door het bos en op verschillende plekken zal zij verhalen vertellen die ter plekke ontstaan. De groep zal met Mandy eindigen op een fijne plek. Bij droog weer zal Mandy daar ook nog verhalen vertellen en is het handig als jullie een kleed meenemen om op te zitten. Mocht het minder lekker weer zijn, dan zal het alleen een wandeling zijn.

De verhalen die onderweg ontstaan zijn geïmproviseerd aan de hand van jullie suggesties. Mandy kijkt naar de groep die zij voor zich heeft en is een kei in inspelen op het moment. De jongste die mee geweest is op avontuur is 2 jaar en het oudste kind is 11 jaar. Ga jij mee op een eigenwijs avontuur?

Wanneer: maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag)
Waar: Heilooërbos
Tijd: 15.00 uur tot 16.00 uur
Kosten: 6 euro p.p.

Graag vooraf even aanmelden via de website: www.eigenwijze072.nl. Na aanmelding krijg je de exacte locatie.

Attentie attentie creatievelingen!

'Een bol beest'. Foto: aangeleverd

HEILOO - Dat Atelier Madam Art in Heiloo ieder jaar tijdens de zomervakantie de superleuke KinderKunst workshop organiseert is wel bekend. Maar nieuw is de tweedaagse workshop in de meivakantie. Op 10 en 11 mei maken we 'bolle beesten beelden'. Super om te doen en we sluiten het af met een megaleuke expositie. Ook de creatieve ouderen zijn we niet vergeten! We hebben zelfs twee hele bijzondere workshops: van 8 tot 10 juni Mindful+Art en van 13 tot 15 juli Bronsgieten. Info, video en aanmelden op www.madam-art.nl.

Opbrengst kraamverkoop Kringloop Heiloo naar 't Beestenboetje

Frank Schouten van Kringloop Heiloo overhandigt een cheque van 300 euro aan Lideke van 't Beestenboetje. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Tijdens de Dag van de Circulaire Economie op zaterdag 14 april stond Kringloop Heiloo met twee kramen in winkelcentrum 't Loo. Winkeleigenaar Frank Schouten kon een cheque van 300 euro aan Lideke van 't Beestenboetje overhandigen. Dit was de dagopbrengst van de kraamverkoop.

Leden koor sWing zingen in het Grootkoor van de Musical Scrooge

Foto van de eerste repetitie op zaterdag 28 april. Foto: aangeleverd

HEILOO - Ter ere van het 500-jarig jubileum van de Grote Kerk van Alkmaar brengt Superstar Theaterproducties in december 2018 een grootse musicalproductie op de planken: Scrooge. De kerstmusical is een nieuwe muzikale bewerking van het wereldberoemde kerstverhaal 'A Christmas Carol' van Charles Dickens. Het verhaal gaat over de gierigaard Ebenezer Scrooge, die een grote hekel heeft aan Kerstmis, liefdadigheid en mensen in het algemeen. Op Kerstavond krijgt Scrooge bezoek van de geest van zijn overleden compagnon Jacob Marley. Deze kondigt bij Scrooge aan dat hij bezoek zal krijgen van drie geesten. Zij nemen hem vervolgens mee op een onvergetelijke reis waarbij Scrooge inzicht krijgt in de man die hij vroeger was, nu is en mogelijk in de toekomst zal worden. Als Scrooge beseft dat nog niet alles vastligt, probeert hij op Kerstdag al het onrecht dat hij iedereen heeft aangedaan recht te zetten. Geesten en veel humor vormen de basis voor deze heerlijke en vlotte familiemusical die u niet mag missen. Het Grootkoor voor deze musical wordt bemand door 120 koorzangers wonend in en rondom Alkmaar. Op 28 april heeft de eerste repetitie plaatsgevonden onder leiding van de vaste dirigent van koor sWing, Olaf van Rijn. Zeven leden van koor sWing zijn op 20 zaterdagen in 2018 van 10.00-13.00 uur druk bezig om het repertoire in te studeren. Een grote uitdaging voor dirigent Van Rijn om de ruim 120 koorleden, waarvan de meeste elkaar niet kennen, tot een mooi vierstemmig koor te laten klinken. Dat het Olaf van Rijn gaat lukken bewees de al genoemde eerste repetitie op 28 april in het cultureel centrum Koel310 in Alkmaar. Om 13.00 uur klonk het eerste deel van de Opening van Scrooge - Het Requiem, gebaseerd op de muziek van Gabriel Fauré en bewerkt door de componist Jerry Bloem - als een mooi vierstemmig klinkend geheel. Het gaf de aanwezige koorleden van sWing een grote voldoening om in zo'n groot koor te mogen zingen o.l.v. zo'n professionele dirigent als Olaf van Rijn. Het is jammer dat er nog te weinig tenoren en bassen deel uitmaken van dit Grootkoor. Dus mannen: geef je op voor dit grandioze muziekspektakel. Meld je aan via http://www.superstartheaterproducties.nl/regio-alkmaar/

Crowdfunding-actie voor 'wonderlijk' instrument

Foto: aangeleverd.

HEILOO - Orthopedisch Dagcentrum de Vijfhoek biedt plek aan kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking tussen de 0-18 jaar. Bij ODC De Vijfhoek staat ontwikkelingsgericht werken centraal, het dagprogramma is afgestemd op de belevingswereld van het kind en het stimuleren van zijn of haar ontwikkeling. Er zijn kinderen die zich in kleine stapjes verder ontwikkelen en activiteiten krijgen aangeboden op het gebied van (motorische en cognitieve) ontwikkeling. Er zijn ook kinderen die zorg nodig hebben en meer belevingsgerichte activiteiten krijgen aangeboden en kinderen die mogelijk kunnen doorstromen naar speciaal basisonderwijs. ODC De Vijfhoek maakt onderdeel uit van De Waerden.

Tovertafel UP geeft heel veel mogelijkheden en plezier
Natascha Tunderman stuitte via social media op de Tovertafel UP. Enthousiast geworden door de vele positieve verhalen en geweldige foto's van cliënten in actie met de Tovertafel UP, was het besluit om een crowdfunding-actie op te starten snel genomen. De Tovertafel UP is een uitstekend instrument om de ontwikkeling van de kinderen te stimuleren, zowel op cognitief als sociaal gebied, maar ook op het gebied van bewegen. Daarnaast zal de Tovertafel UP de kinderen heel veel plezier kunnen geven. Kinderen kunnen ieder op hun eigen manier meedoen, heel actief of juist met iets meer afstand. Er is een variatie in spellen, zodat er voor iedereen wat te beleven valt.

Crowdfunding
Om een Tovertafel UP te kunnen kopen voert men overal campagne om donaties te verkrijgen. Alle communicatiemiddelen worden ingezet; van Facebook tot Instagram en natuurlijk het eigen netwerk. Buiten het eigen netwerk wordt er geflyerd en is de Uitkijkpost benaderd om de crowdfunding onder de aandacht te brengen. Voor meer informatie en donaties: http://http://activecues.com/crowdfunding/de-waerden-odc-de-vijfhoek

Avond4daagse-topper loopt voor 30e keer mee met Willibrordschool

Foto: aangeleverd

HEILOO - Donderdag 26 april was de inschrijving voor de avondvierdaagse. De Willibrordschool doet dit jaar voor de 30e keer mee. Bijzonder is dat ook mevrouw Corrie van Veen uit Heiloo voor de 30e keer meeloopt. Ze is 68 jaar en liep altijd samen met haar vriendin, maar nu die is overleden gaat ze toch alleen op pad. Gelukkig zullen vele kinderen en ouders haar gezelschap houden.

Team Willibrordschool wenst iedereen veel wandelplezier!

Ingezonden: Poëtisch pamflet

Dit poëtisch pamflet wil de heer Gomes met het oog op de 1 mei-viering van gisteren graag met u delen:

Communisme

Het is oud en toch zo jong,
Het is van deze tijd,
tegen elke onderdanigheid.

U kunt erover lezen.
U kunt het weten.

Geven en ontvangen naar behoefte.
Het is leven in sociale rechtvaardigheid.
Het is tegen elk egoïstisch maatschappelijk leven.

Het Kapitalisme vindt het dom.
Het kan alleen maar nemen.
Het kan niet delen.

U kunt het weten, hoe armen woekeren
over kop en munt.

U kunt erover lezen.
U kunt het weten.

Communisme is delen.

Rudy Musters

'Jaar van Verzet' Dodenherdenking op vrijdag 4 mei 2018

Negentien van de twintig gefusilleerden.

LIMMEN - Vrijheid is niet vanzelfsprekend, oorlog is verschrikkelijk en treft burgers heel hard. We kennen de verschrikkelijke beelden uit verschillende oorlogsgebieden in de recente jaren. Het is belangrijk de herinnering hieraan levend te houden en dat doen we op 4 mei om 18:30 uur in de Corneliuskerk aan de Dusseldorperweg te Limmen. De herdenking heeft als thema 'Jaar van Verzet'. Door middel van verhalen, gedichten en muziek staan we stil bij de slachtoffers en het verzet dat werd gepleegd tegen de wrede Duitse onderdrukker. Wij blijven daarbij dicht bij wat er in Limmen is gebeurd.

Bijdragen worden geleverd door Caro en Luc Nieuwland (zang en gitaar), Margot Horsthuis (piano), Raymond Gaarthuis (gedicht), Henk Brandsma (overweging), Peter Valkering (video en beelden) en Ton Valkering (zang en gitaar).

De herdenking in de Corneliuskerk vangt aan om 18:30 uur en eindigt rond 19:05 uur. Hierna lopen we met stille trom naar het monument op de grens tussen Castricum en Limmen. Bij het monument zal de herdenking worden voortgezet, samen met de inwoners van Castricum, en we eindigen met de kranslegging bij het monument. Daarna biedt 'Oud Limmen' ons nog de gelegenheid om bij te praten bij een kopje koffie of thee in 'de Oude School' aan de Schoolweg 1.

Vrijdag 4 mei is de jaarlijkse Dodenherdenking in Heiloo. Komt u ook?

HEILOO - Op 4 mei vindt elk jaar de Nationale Herdenking plaats. Om 20.00 uur wordt in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

Vanaf 18.00 uur hangen de vlaggen van alle openbare gebouwen halfstok. De vlag blijft tot zonsondergang halfstok. Het halfstok houden van de vlag doet recht aan het ingetogen karakter van de avond van de vierde mei. Wij zouden het op prijs stellen als u uw vlag ook halfstok hangt.

Om 19.00 uur start de oecumenische viering in de Ter Coulsterkerk. De viering is afgelopen om 19.30 uur. Om 19.40 uur start de Stille Tocht vanaf de hoek Bergeonstraat/Holleweg naar het monument 'De Man van Vught' aan Frederica's Hof. Bij het monument zijn scouting Victorie, scouting Rurik, de veteranen, harmonieorkest Caecilia en overig publiek aanwezig. Na het spelen van 'The last post' door een solist van Eensgezindheid wordt vanaf exact 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen. Hierna worden de coupletten een en zes van het Wilhelmus gezongen, begeleid door Harmonie Caecilia.

Als de veteranen en alle scouts de bloemen hebben gelegd mag het publiek bloemen leggen bij het monument. U krijgt een seintje van de ceremoniemeester. Vriendelijk verzoek om de plastic verpakking van de bloemen te verwijderen.

Om ongeveer 20.15 uur houdt de burgemeester een toespraak.

Na afloop, rond 20.30 uur, vindt er een kort herdenkingsconcert plaats in de Witte Kerk, georganiseerd door de Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk. Olga Pashchenko zal werken spelen van Ludwig van Beethoven: Sonate op. 111, Maestoso en Arietta, en van Franz Liszt: Miserere no. 8, en Consolations nrs. 1 en 2.

De Russische pianiste Olga Pashchenko behoort dankzij haar veelzijdigheid, een fabelachtige techniek en haar gepassioneerde spel tot een van de spannendste pianisten van de jonge generatie. Haar repertoire reikt van Bach en tijdgenoten op klavecimbel en Mozart en Beethoven op historische piano, tot 20ste-eeuws en hedendaags repertoire op moderne Steinway.

Fietstocht langs 21 Stolpersteine in Heiloo met gids

Gunter Demnig plaatst de Stolpersteine voor het voormalig ouderlijk huis van Ester Mossel. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Stolpersteine Comité fietst op zaterdag 5 en zondag 6 mei langs de vorig jaar geplaatste Stolpersteine. Het comité werkt onder de paraplu van de Historische Vereniging en wordt ondersteund door de gemeente Heiloo.

De 21 stenen in Heiloo zijn geplaatst door de kunstenaar Gunter Demnig. Inmiddels heeft hij in Europa al 60.000 stenen geplaatst ter nagedachtenis aan omgekomen joodse mensen. De Stolpersteine (struikelstenen) zijn in Heiloo geplaatst bij het laatst bekende adres van joodse families die woonden in Heiloo of daar ondergedoken waren. Tijdens de fietstocht wordt gestopt bij alle 21 struikelstenen en wordt door leden van het Stolpersteine Comité een verhaal verteld over de personen waarvoor juist daar de steen geplaatst is.

Het vertrek is vanaf de Oudheidkamer om 15.00 uur, de fietstocht zal ongeveer 2 uur duren. Prijs 5 euro (geen pin) inclusief koffie/thee en een brochure over de Stolpersteine in Heiloo. Info: www.oudheiloo.nl, 06-51718363.

Gedicht over de oorlog

Het vege lijf

heeft zoveel met zichzelf

omhanden -

de mond

verstomd - de schrik

als achterdocht

de winkelbel doet luiden

staat heel de Amsterdamse

handel stil.

Wee ons, wie heeft de oorlog

eigenlijk gewonnen?

Een oude jood, begrijp dat toch -

als Amsterdammer!

Een ouwe jood, verscheept,

Versleept naar de provincie

en verder..... wachtend

op de messsias, die dit jaar

alweer: geen teken geeft

van leven in Heiloo.

Maar kijk: te Amsterdam

schreef iemand, nog verward

in haar gedachten,

toch op:

'Wij zijn het zelf

op wie wij wachten....'

Dat geeft te denken:

'God zal ons redden'

was de Naam,

........niet Hitler.

Begrijp dat toch, als jood en oud -

én Amsterdammer, terwijl

de stad nog

huilt

Elly Verplanke, Heiloo

Kunst en muziek tussen de bollen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Tijdens de Bloemendagen op zondag 6 mei van 11.00-18.00 uur organiseert het gemengd koor De Vredeburgers, in samenwerking met de Stichting Hortus Bulborum, voor de vierde keer een kunst- en muziekevenement.

In de tuin achter 'Ons Huis', op het terrein van de Hortus, staan kramen opgesteld met onder meer schilderijen, sieraden, keramiek, metaalobjecten en textielkunst. In de prachtige muziekkoepel, Het Pieter Boschman Paviljoen, is gezellige muziek te beluisteren.

12.00-13.30 uur: Trio True Colors, met bekende easy listening liedjes
13.30-14.00 uur: Het organiserend koor De Vredeburgers zingt o.a. de nocturnes van W.A. Mozart.
14.00-16.00 uur: Trio Porc&Pyn met 60'er jaren singer-songwriter hits
16.00-18.00 uur: The Seaside Stringers, een Oldschool Rockband

Op het terras en in Ons Huis worden koffie en thee met o.a. huisgemaakte lekkernijen geserveerd. Er wordt een drankje geschonken en een hartig hapje geserveerd. Ook zijn er broodjes kroket verkrijgbaar. Tevens is er een loterij met originele prijzen en voor de kinderen een gratis grabbelton met leuke verrassingen. De opbrengst van het evenement komt ten goede aan het koor De Vredeburgers om in de toekomst mooie concerten te kunnen blijven presenteren. www.devredeburgers.nl

De nagels worden weer geritst en geprikt in Limmen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Dit gaat niet over een of andere cosmetische ingreep maar over de Bloemendagen in Limmen. De bloemendagen beginnen op zaterdag 5 mei en duren tot en met donderdag 10 mei.

Deze week zijn veel inwoners bezig om duizenden hyacintenbloemen van hun steel af te halen (= ritsen) om vervolgens de bloemetjes (nagels) per een of twee stuks op een speld te prikken. Vervolgens worden de speld en de bloemen in het piepschuim geprikt. Een geweldig karwei maar mede door de gezelligheid onderling vliegt de tijd voorbij.

Op zaterdag 5 mei moeten de kunstwerken om 10 uur in de tuin staan, want vanaf die tijd maakt de jury zijn ronde langs de deelnemers. De bezoekers zullen zich weer afvragen hoe het mogelijk is, dat dit alleen maar met behulp van hyacintenbloemetjes is gemaakt.

Tijdens de Bloemendagen is er in het weekend veel te beleven in Limmen. Op zaterdag 5 mei komt de Nederlandse Vereniging van Traditioneel Gerij naar het park aan de Vuurbaak. De mooiste paard en wagens rijden een groot deel van de route en maken een stop in het park. De vereniging zorgt er altijd voor dat ze tiptop voor de dag komen in gepaste kledij.

Op zondag 6 mei wordt het park omgetoverd tot een Oldtimer-fair. Er kan de hele dag genoten worden van livemuziek, u kunt oude ambachten bekijken en er zijn diverse stands. Ook kunt u een hapje en of drankje nuttigen. Voor de kleintjes is er een draaimolen, er zijn o.a. oude vrachtwagens en oldtimers. Kopstukken dit jaar zijn drie tractorpullers, Bouke Imenkamp met zijn NK crossauto en als klap op de vuurpijl komt Tim Coronel in zijn Dakar buggy. Alle kinderen mogen samen met hem in zijn auto zitten om met hem op de foto te gaan.

De mozaïeken zijn tot en met donderdag 10 mei, Hemelvaart, te bewonderen. In het weekend ontvangt u aan het begin van de route een routeboekje. De route staat met pijlen aangegeven en is prima te fietsen of per auto te doen.

Onze website: www.bloemendagenlimmen.nl

Tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo huldigt kampioenen

De trotse kampioenen van de 2e klasse: v.l.n.r.: Jari Legdeur, Mathijs de Kramer, Okke Bos, Levi Legdeur. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Na 13 jaar is een jeugdteam van Tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo erin geslaagd om terug te keren aan de top van de regionale competitie. Afgelopen zaterdag zijn Mathijs de Kramer, Okke Bos, Levi Legdeur en Jari Legdeur kampioen geworden van de 2de klasse. De mannen hadden drie punten nodig tegen HBC uit Heemstede en zonder enig teken van verzwakking stond het na drie wedstrijden al 3-0. Het team is over het gehele seizoen sterker gebleken dan de vijf opponenten en stond dan ook met gepaste trots met bekers in de handen. Onder het genot van taarten deelden alle andere teams die in de Hogeweg speelden en de supporters mee in deze unieke prestatie. Volgend seizoen zullen de tegenstanders een maatje sterker zijn maar de prestatie van zaterdag tekent de toewijding en het teamgevoel. Naast de prachtprestatie van Limmen 1 hebben de vier andere jeugdteams keurige prestaties geleverd: Limmen 2 (5de plaats in de derde klasse); Limmen 3 (2de in de vierde klasse) en Limmen 4 en 5 (respectievelijk 6de en 8ste in de vijfde klasse). Ook op landelijk niveau is TTV Limmen-Heiloo vertegenwoordigd, zo plaatsten de jeugdleden Roos Briefjes (pupil) en Sanne Briefjes (junior) zich voor de Nederlandse kampioenschappen die in het weekend van 28/29 april is gespeeld. Voordat het seizoen wordt afgesloten wordt er in juni nog een groot jeugdevenement georganiseerd vanwege het 45-jarig jubileum van de club! Info via website http://www.tafeltennislimmen.nl/

Trampolinespringsters GTH naar NK

v.l.n.r. achter: Khee, Elise, Mila, Nina, Silke, Yara en Brechtje v.l.n.r. voor: Rosa en Isabelle. Foto: aangeleverd

HEILOO - Negen meiden van Gymnastiek- en Turnvereniging Heiloo (GTH) sprongen zaterdag de laatste plaatsingswedstrijd voor het NK. In het eerste blok sprongen de pupillen de wedstrijd. Nina wist met een keurige verplichte oefening de hoogste score (26,4) te behalen in haar categorie. Ook Isabelle liet een mooie verplichte oefening zien (24.75). Daarna kwamen de twee keuzeoefeningen, Yara sprong een goede en nette oefening. In het tweede blok was het de beurt aan jeugdspringer Elise en junior Brechtje. Brechtje wist net als voorgaande keren de hoogste score neer te zetten voor haar verplichte oefening. Tijdens de eerste keuzeoefening van Elise liet zij een superoefening zien, zij scoorde verdiend 27,0. In de laatste wedstrijd kwamen jeugdmeiden Khee en Rosa in actie, de meiden hebben een goede wedstrijd gesprongen. Rosa liet een mooie en nette eerste keuzeoefening zien en behaalde een mooie score, Khee wist met haar tweede keuzeoefening de hoogste punten te scoren van haar categorie. Gelijktijdig sprongen ook Mila en Silke de wedstrijd, Mila sprong een goede keuzeoefening en wist hier 27,65 te scoren. Ook Silke sprong een sterke keuzeoefening en wist hiermee 29,0 punten rond te behalen. In het eindklassement was er brons voor Nina en Silke en goud voor Khee en Brechtje. Deze dag werd er ook synchroon gesprongen door vier koppels van GTH, zilver was er voor het koppel Nina en Khee, maar ook voor Silke en Mila en goud was er voor koppel Brechtje en Lotte. GTH mag trots zijn op al deze meiden, want GTH mag zich op het NK vertegenwoordigen in zeven categorieën. Individueel met Yara, Khee, Brechtje en Silke en synchroon met Yara/Isabelle, Nina/Khee en Brechtje/Lotte.

H.K.H. Prinses Margriet bezoekt Hortus in Limmen

H.K.H. Prinses Margriet luistert aandachtig naar de uitleg van bollenexpert Piet Apeldoorn. V.l.n.r: Burgemeester Mans, Prinses Margriet, Max Nuyens en Piet Apeldoorn. Foto: Peter van Renen

LIMMEN - De Hortus Bulborum in Limmen werd vorige week vereerd met een bezoek van H.K.H. Prinses Margriet. De tuin met historische bloembollen bestaat 90 jaar. Tijdens het informele bezoek werd de prinses rondgeleid door de bestuurders van de hortus, Piet Apeldoorn en Max Nuyens. Als dank voor haar bezoek kreeg de prinses een boeket met tulpen met haar naam, en - uiteraard - een pakket met historische bloembollen. Overigens werd de tuin onlangs ook verblijd met de verzameling van ruim 300 soorten historische narcissen van 'oranje-pastoor' Paul Vlaar uit Obdam.

RUIME DROGE GARAGE BOX TE HUUR. Rustig gelegen aan het Zevenhuizen. Per direct beschikbaar. Ideaal voor opslag van winterspullen. Bel 06 24313839

TE KOOP GOLFSET + TROLLEY en nieuwe ballen. €75,- Tel. 072 - 5333013

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

In balans met Do-In.
Tot de zomervakantie leert u in 8 lessen de basis van Do-In. Door meridiaanstrekkingen, meditatie en ademhalingsoefeningen komt u beter in balans, bv. minder last van hitte. Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

MONDHARMONICALES. Leer in een kleine cursus van 5 lessen goed spelen. Notenkennis is niet nodig! Werkelijk iedereen kan het leren! info 06 16163045

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl.€25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Zangles in Heiloo. Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

RUIME DROGE GARAGE BOX TE HUUR. Rustig gelegen bij Kerkakkers/Westerweg Per 01/06 beschikbaar. Ideaal voor opslag van winterspullen. Bel 06 24313839

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 0 1709 0670

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

ERVAREN PEDICURE uit Limmen heeft plaats voor nieuwe klanten. Behandeling volgens afspraak. 072 - 5054233

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer