De Uitkijkpost

14 december 2016

De Uitkijkpost 14 december 2016


Vernieuwende ondernemers in Heiloo

Felicitaties voor Paul van Luipen en Madelon Ten Hoope van Le Nouveau Chef, winnaars van de Ondernemersprijs 2016. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De Ondernemingsverkiezing van Ondernemend Heiloo viert een lustrum. De prijzen zijn zaterdagavond 10 december voor de vijfde keer aan ondernemers in de gemeente Heiloo uitgereikt. Dat gebeurde in de Cultuurkoepel in Heiloo.

De winnaars
Paul van Luipen en Madelon Ten Hoope van Le Nouveau Chef ontvingen de Ondernemingsprijs 2016.
Remco en Ylena Borsato van Italiaanse Kok kregen de Rabobank In de Kijkerprijs 2016.
Martijn Apeldoorn en Roy Bosch ontvingen de Publieksprijs 2016.

Vernieuwend
Het thema van de verkiezing is 'vernieuwend' en dat is door de organisatie letterlijk genomen met een vernieuwende wijze van stemmen. Ook niet-leden konden in 2016 in aanmerking komen voor de publieksprijs. Dit aan de hand van gemotiveerde stemmen die via de stemcomputer op de website van www.ondernemendheiloo.nl doorgegeven konden worden. De vernieuwing werd ook doorgevoerd bij de Ondernemingsprijs en de Rabobank In de Kijkerprijs. Een Comité van Aanbeveling, met prominenten en bekende Heilooërs zoals de burgemeester en oud-winnaars, droegen vernieuwende ondernemers voor. De aanbevelingen zijn aan de jury voorgelegd, waarna de geselecteerde ondernemers een presentatie gaven. De juryleden zijn daarna geheel zelfstandig te werk gegaan om de winnaars met de prijs te belonen.

Feestelijke avond
Er waren zo'n tweehonderdvijftig aanmeldingen voor dit evenement, dus was het een drukte van belang bij het diner en de prijsuitreiking. Na een warm welkom door de bestuursleden Rob van der Wal en Thijs Smit brachten zij een toost uit op het jubileumjaar. Terwijl de drankjes werden uitgeserveerd, zetten de obers spontaan een lied in. Op zo'n swingende verrassing had niemand gerekend en de vrolijke toon was direct gezet door de Theater-obers. Na dit intermezzo ging iedereen aan tafel voor een smakelijk diner. Naast de Ronde Bar verzorgden dit jaar De Loocatie, Herberg Jan, Melange7 en de Mediaan de viergangen van het diner en kwam het nagerecht van Di Fiorentina. Tussendoor bekeken de aanwezigen filmpjes over de gang van zaken rondom het Comité van Aanbeveling, de jury en de mogelijke winnaars. Sybren Arnoldus en Iwan Bronkhorst maakten deze visuele prestatie mogelijk.

Winnaars
Rond de klok van 21 uur werden de prijswinnaars bekendgemaakt. Voor de winnaar van de Ondernemingsprijs stond de wisseltrofee, een sculptuur van Heilooër kunstenaar Ditta Engel, al te pronken op het podium. Voor de enthousiaste ondernemers Paul van Luipen en Madelon Ten Hoope van Le Nouveau Chef kon de avond niet meer stuk. Zij wonnen de Ondernemingsprijs 2016. Daarnaast waren natuurlijk Remco en Ylena Borsato van Italianse Kok en Martijn Apeldoorn en ..... van Specialist in Websites blij met hun prijzen. Zij wonnen respectievelijk de Rabobank in de Kijkerprijs 2016 en de Publieksprijs 2016.

Na de vele felicitaties en applaus vanuit de zaal vertrokken alle winnaars met een grote lach op het gezicht van het podium. Het was een geslaagde avond, mede dankzij de grote inzet van diverse ondernemers die de Ondernemingsverkiezing mogelijk maakten door met elkaar samen te werken.

Tekst: Marije Smit

Kerst in Heiloo

HEILOO - Heiloo heeft het kerstgevoel al goed te pakken. Kerstlampjes branden op meerdere plaatsen in het dorp, in en op woningen, gebouwen en winkels. Sommige inwoners laten hun kerstenthousiasme maar wat graag zien. Terecht, want het is ook prachtig. Neem bijvoorbeeld Kees en Fokje Anema aan de Stationsweg als voorbeeld. Hun dochter Margreeth stuurde deze foto naar de redactie van Uitkijkpost. "Mijn ouders hebben een enorme stal in huis staan. Mijn moeder is gek op bling bling." Verderop in deze krant vindt u nog een foto van kerst in huis.

10 vragen aan Marjoleine Putter

Mijn naam is Marjoleine Putter. Ik heb mijn eigen bedrijfje in Visagie/Grime en SFX-protheses voor film en televisie. Daarnaast werk ik ook al wat jaartjes bij het Reformhuis in Heiloo. Ook volg ik nog een studie Kruidengeneeskunde en Holistische therapie die ik volgend jaar hoop af te ronden.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Alkmaar maar opgegroeid in Heiloo aan de Kennemerstraatweg.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik fotografeer veel, vooral natuurfotografie, dus zou het iets van natuurfotograaf zijn geworden.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Helaas leeft hij niet meer, maar wat had ik Toon Hermans graag willen ontmoeten. Zijn humor is niet grof en eigenlijk tijdloos.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Vakantie vieren in het huisje van mijn tante hier in Heiloo. Ik vond het altijd geweldig om met de Vlaamse reuzen te mogen knuffelen of in het zwembadje te gaan met de vele eendjes die daar rondliepen.

5. Wat vind je het mooiste plekje van Heiloo en omgeving?
Het mooiste blijft toch wel het Heilooër bos voor mij. Ik fotografeer daar ook veel. Ik zit verder al heel wat jaartjes bij Falkland Toneel en de Beun blijft mij toch ook heel dierbaar.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Voor een reisje naar New York kun je me altijd wakker maken.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Van mijn moeder, Mariette Putter-Lammers. Die zei dat ik op toneel moest gaan. Door toneel ben ik zelfverzekerder geworden en ben ik niet meer verlegen. Ik kwam bij Falkland als een verlegen muisje en nu zijn ze denk ik blij als ik een keer mijn klep dicht kan houden.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik vorig jaar met een collega wat zombieprotheses heb mogen maken voor The Walking Dead.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Nou, de rotonde bij het Stationsplein vind ik niet prettig. Ik zou de zebrapaden veranderen. Automobilisten zien je zowat niet daar als je probeert over te steken.

10. Persoonlijke vraag: 'Als het gaat om visagie, grime of special effect make up heb je gouden handjes. Zijn er projecten waaraan je graag zou willen (mee)werken?'
Het mooiste was toch wel The Walking Dead. Een film van Paul Verhoeven staat nog in de planning maar daarna wil ik mij focussen op mijn studie en mijn natuurlijke huidverzorgingslijn die ik graag op de markt wil gaan brengen.

Ik nomineer Tineke Smeekes- Van Dam voor de volgende 10 vragen.
Mijn vraag is: 'Je bedrijf Dutch Dieci bestaat nu een jaar en met succes. Hoe ben je op het idee gekomen om zoiets te beginnen?'

75 jaar vrijwillige brandweer

De brandweer in het verleden.

HEILOO - In combinatie met de Open Dag van de brandweer wordt zaterdag 17 december de expositie '75 Jaar Vrijwillige Brandweer' geopend. Dat gebeurt in de Oudheidkamer Heiloo.

De opening vindt plaats op de dag dat het brandweerkorps vijfenzeventig jaar geleden werd opgericht, namelijk op 17 december 1941. Op deze openingsdag kunnen kinderen meerijden met een oude brandweerwagen.

Na de zeer succesvolle expositie over het jongerencentrum Buk Buk ging een groep enthousiaste (oud-)brandweerlieden aan het werk om een nieuwe tentoonstelling in te richten. Dit deden zij samen met de expositiecommissie van Oud Heiloo.

De expositie behandelt in woord, beeld en met gebruiksmateriaal de afgelopen vijfenzeventig jaar aan de hand van de perioden waarin een bepaalde commandant de leiding over het korps voerde. Daarbij komen zowel spectaculaire branden alsook nieuwe behuizingen en bijzondere activiteiten aan de orde. De tentoonstelling in de Oudheidkamer biedt wederom een boeiend beeld van het verleden van Heiloo.

Geschiedenis
In 1941, tijdens de oorlog, kreeg Heiloo de beschikking over een officieel brandweerkorps. Op 19 december 1941 werd de heer J.B. van den Kommer de eerste commandant. Hoewel ten gevolge van de oorlog vele malen brand uitbrak, werkten de bezetters bepaald niet erg mee. Zo werden brandspuit en de garage in oorlogstijd gevorderd. Na de oorlog verbeterden de omstandigheden sterk. Er kwam beter materiaal en er werd goed geoefend, waarbij voor het bevorderen van de groepsbinding gezelligheidselementen niet werden vergeten.

De Oudheidkamer aan Bergeonstraat 30 in Heiloo is zaterdag 17 december geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Verder iedere dinsdagavond van 19.00-21.00 uur en iedere zaterdagmiddag van 14.00-17.00 uur. Tevens is de Oudheidkamer Tweede Kerstdag en Nieuwjaarsdag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Kersttocht op Landgoed Ter Coulster

HEILOO - De Ter Coulsterkerk organiseert zaterdag 17 december de kersttocht Heiloo. Gaat u mee, dan wandelt u door het sfeervol verlichte bos van Landgoed Ter Coulster. Ondertussen ontdekt u het kerstverhaal op een toegankelijke en aansprekende manier. U ziet soldaten, engelenzang, wijzen, herders en nog veel meer. Zij zoeken allemaal het kind van Betlehem. Interesse in dit evenement? Aanmelden kan via www.kersttochtheiloo.jouwweb.nl.

Feestelijke opening Kanaalweg

HEILOO - De reconstructie van de Kanaalweg en fietspaden is gereed na een intensieve samenwerking dit jaar tussen Ooms Construction, de gemeente Heiloo en Ingenieursadviesbureau Sweco. De gemeente Heiloo opent de Kanaalweg op donderdag 15 december feestelijk.
"De Kanaalweg is voorzien van nieuw asfaltlagen en tevens duurzaam veilig ingericht. De fietspaden zijn voorzien van innovatieve, duurzame fietsbetonplaten van Pressplate. Deze zijn onderling gekoppeld met een flexibele koppeling, waardoor er geen verzakking optreedt en wortelopdruk tegengehouden wordt. Dit betekent voor de fietser: meer fietscomfort", aldus een woordvoerder van de gemeente Heiloo.

"De Kanaalweg en de fietspaden zijn weer toegankelijk voor al het verkeer en dat moet feestelijk gevierd worden om de omgeving te bedanken voor hun geduld. Dat gebeurt donderdag 15 december. Dan staat langs de Kanaalweg een tekstkar die passanten van de weg leidt naar een kraampje ter hoogte van het eerste kruispunt op de weg Rosendaal. Hier kunnen zij genieten van een warme chocolademelk met een stukje banketstaaf én ontvangen ze zelfs een klein presentje. Wij hopen u te zien op deze feestelijke aangelegenheid. Tot dan!"

Frisse start voor Wintercircus Sijm in Heerhugowaard 'Kerstshow vol liefde, passie en vakmanschap'

Ook volop clownerie bij Circus Sijm.

HEERHUGOWAARD - De zestiende editie van Wintercircus Sijm vindt - na vijftien jaar in Heiloo - plaats van 24 december 2016 tot en met 4 januari 2017 in het Park van Luna in Heerhugowaard.

Dit recreatiegebied is gelegen langs de N242 (Ring Alkmaar) en is uitstekend bereikbaar vanuit alle richtingen. Het verwarmde tentencomplex wordt aangekleed met houtsnippers, tientallen kerstbomen en duizenden lampjes. De feestelijke productie wordt in winterse sferen ondergedompeld. Circus Sijm ontwikkelde vanaf het begin een eigen koers en stijl: een aantrekkelijk totaalplaatje met verzorgde blauw/gele wagens, fonkelende lampjes, mooie kostuums en gepoetste schoenen. Daarbij zijn er uiteraard verrassende acts, uitgevoerd door internationale artiesten.

Circus in optima forma
Het ensemble bestaat dit jaar uit een groep jonge enthousiaste artiesten. Ieder persoon beheerst zijn eigen disciplines en vaardigheden; van muziek tot dans van acrobatiek tot humor. De groep heeft zich daarbij laten inspireren door musicals, theater en het Italiaanse Venetië. Maar bovenal – hoe kan het ook anders - het klassieke circus met strass, veren en glitters. Het belooft ook dit jaar een wervelend geheel te worden waarbij het publiek geniet van circus in optima forma.

Ooit een dame zien zweven aan een kroonluchter, hoog boven het publiek? Een zeemeermin zien jongleren met haar staart? Of een man toeren zien uithalen in een mast van zeven meter hoog? Het is zomaar een greep uit het programma. Natuurlijk is er ook volop clownerie en valt het publiek van de ene verbazing in de andere bij razendsnelle illusies en adembenemende rolschaatsstunts. Na afloop van iedere voorstelling mag het publiek ook dit jaar stemmen welke act of artiest men het beste of het leukste heeft gevonden. Tijdens de spannende slotvoorstelling - op 4 januari 2017 - wordt de winnaar van de NHD Circus Award bekendgemaakt.

Kerstman en Kerststal
De voorstelling begint eigenlijk al direct bij aankomst. Het publiek wordt door de Kerstman ontvangen in een sfeervolle ontvangsttent. Deze tent is aangekleed met nostalgische houten huisjes, smaakvolle decoraties en een echte kerststal. Aan de buffetten zijn traditionele producten verkrijgbaar zoals popcorn, noga, zuurstokken, suikerspinnen en natuurlijk chocolademelk. Bij Wintercircus Sijm beleeft jong en oud het ware kerstgevoel.

Kaartverkoop
Circus Sijm heeft ter gelegenheid van de nieuwe locatie ook de prijzen ten gunste van de bezoeker aangepast! Wie tot uiterlijk 24 uur vóór de voorstelling reserveert via www.circussijm.nl betaalt per entreebewijs 15 euro (normaal 19 euro per persoon). Kinderen van 0 en 1 jaar mogen gratis naar binnen. Wie kaarten koopt via het Noord-Hollands Dagblad betaalt slechts 11 euro per persoon. De circuskassa is op voorstellingsdagen zestig minuten voor aanvang van iedere voorstelling geopend. U kunt pinnen bij circus SIJM.

Zonvaart Reizen Beste reisbedrijf van Nederland

De reisspecialisten van Zonvaart Reizen Heiloo.

Winkelhof 't Loo 19 in Heiloo. Info: tel. 0880-660811, www.zonvaart.nl, heiloo@zonvaart.nl

HEILOO - Zoals de kop van dit artikel aangeeft, werd Zonvaart Reizen eerder dit jaar uitgeroepen tot beste reisretailbedrijf van Nederland en won het onlangs ook de NHN Business Award. Een kroon op het werk van deze moderne reisbureauketen, die in Noord-Holland vijftien vestigingen telt. Daaronder het filiaal in Heiloo, waar een bevlogen team van reisspecialisten mensen met alle denkbare reiswensen op weg helpt.

Noem het en Zonvaart Reizen kan het verzorgen. Van een heerlijk ontspannen vakantie op een zonnig eiland tot complete rondreizen, stedentrips en zelfs zakenreizen. Van a tot z te regelen, al naar gelang de persoonlijke wensen van de klant. "Goed beschouwd vormen wij een reisbedrijf met tachtig medewerkers, waarvan ieder naast een uiterst brede vakkennis beschikt over specifieke specialistische kennis van bepaalde reisbestemmingen", vertelt officemanager Natascha Velder. "Iedere reisadviseur gaat minimaal eenmaal per jaar naar deze regio en daarom kan elke klant goed bij ons terecht voor een tot in de puntjes verzorgde maatwerkreis, maar natuurlijk ook voor enkele dagen op pad voor een weekend weg of zelfs zakenreis."

Kennis en contacten
Op de vraag wat nu zoal de geliefde bestemmingen zijn, geeft collega Daniëlle Steenhoek vlot antwoord. "Dat zijn onder meer Bali, IJsland, Sri Lanka, Zuid-Afrika en nog altijd Spanje, Portugal en Griekenland. Ook helpen wij regelmatig backpackers op weg…" Kort gezegd heeft Zonvaart Reizen alles in huis om specialistische kennis en de wensen van klanten tot elkaar te laten komen. "Mensen gaan in de meeste gevallen eerst via internet op zoek naar iets van hun gading, maar komen steeds vaker tot de conclusie dat de perfecte reis meer aandacht verdient. Je geeft er toch behoorlijk wat geld aan uit. Dan komen ze naar ons toe, omdat er aan reizen nou eenmaal meer haken en ogen zitten dan gedacht. Denk bijvoorbeeld aan parkeerplaatsreserveringen, visa of paspoortgeldigheid, eventueel benodigde inentingen, specifieke wensen qua vliegtuigstoel en vervoer naar de accommodatie. Wij hebben de kennis en contacten om dat soort zaken te kunnen regelen en de reiziger zodoende een kwalitatief veel mooiere reis te bieden."

Inspiratie
Nu de dagen zienderogen korten, beginnen de meesten stilaan na te denken over de zomervakantie. Voor de nodige inspiratie is het interessant om eens te kijken op de site van Zonvaart Destinations, met een gevarieerd aanbod van (rond)reizen naar vele bestemmingen in de wereld tegen scherpe tarieven. Daarop valt gemakkelijk te zoeken op land en staan onder meer ook vestigingshotels en opties als camperverhuur. Desgewenst is een online-offerteaanvraag mogelijk. "Of loop binnenkort gerust eens bij ons binnen", vervolgt Natascha Velder. "Zo zijn wij zondag 18 december open met een hapje, drankje en het complete reisaanbod voor komend jaar. Bovendien verzorgt onze vestiging in Heerhugowaard elke zondag fotopresentaties, waarbij collega's vertellen over onlangs bezochte bestemmingen."

Activiteiten rondom kerst bij Muziek- en dansschool Heiloo

Kerstmuziek 'bijna op de foto te horen'.

HEILOO - Muziek- en dansschool Heiloo presenteert maandagavond 19 december haar jaarlijkse kerstuitvoering met leerlingen en het koor Hitchman. Vervolgens, op dinsdag 20 december, presenteren de musicalgroepen zich.

Zoals vele koren, orkesten en instellingen kent ook Muziek- en dansschool Heiloo haar kerstuitvoeringen in de school, maar ook daarbuiten laten leerlingen en docenten muziek en dans zien en horen in de sfeer van kerst.

Maandag 19 december
Muziek- en dansschool Heiloo presenteert maandagavond 19 december haar jaarlijkse kerstuitvoering. Leerlingen, zowel jong als oud, laten dan sfeervolle muziek in kerstsfeer horen evenals het koor Hitchman onder leiding van Jan Jaap Langereis en enkele ensembles die speciaal voor deze gelegenheid zijn samengesteld. Deze uitvoering vindt plaats in de Muziek- en dansschool Heiloo aan Het Veld 1 en start om 19.00 uur. De toegang is gratis.

Dinsdag 20 december
De musicalgroepen geven, onder leiding van Sanne Mallant en Jan Jaap Langereis, op dinsdag 20 december vanaf 17.00 uur een presentatie. Kerstmis en musical vormen dan de rode draad.

Muziek- en dansschool Heiloo hoopt u op een of meerdere activiteiten te mogen begroeten. Voor meer informatie, zie www.muziekendansschoolheiloo.nl, bel 072-5332460 of stuur een e-mail naar info@muziekendansschoolheiloo.nl. De workshops en het bezoek vinden plaats in de Muziek- en Dansschool Heiloo aan Het Veld 1.

Fiscaal optimaal

Om de hectische periode aan het eind van het jaar in fiscaal goede banen te leiden, helpt Smit & Partners B.V. uit Heiloo u graag. De komende weken kunt u van ons columns verwachten met praktische eindejaarstips om fiscaal zo optimaal mogelijk het jaar af te sluiten en 2017 met een maximaal fiscaal voordeel in te stappen.

Accountant/fiscalist en eigenaar van Smit & Partners, Thijs Smit, gooit er figuurlijk gezien nog even de beuk in met een reeks tips: "Ons accountantskantoor wenst u een fiscaal optimaal einde van het jaar waarbij wij voor iedereen een maximaal fiscaal voordeel willen behalen. Ook in 2017! Ieder jaar verandert er op 1 januari weer het nodige in de wet- en regelgeving. Door slim op deze veranderingen in te spelen kunt u mogelijk voordeel behalen. Wij helpen u graag verder en wilt u onze gedrukte nieuwsbrief met alle eindejaarstips ontvangen, neem dan vooral contact met ons op."

Regel een onbelaste bonus
De werkkostenregeling (WKR) is de manier waarop fiscaal met vergoedingen en verstrekkingen aan personeel moet worden omgegaan. Het uitgangspunt hierbij is dat alle vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers loon vormen. De vrije ruimte bedraagt 1,2% van de totale fiscale loonsom.

Tip! Controleer of de vrije ruimte volledig benut is in 2016. Bonussen en andere eindejaarsuitkeringen zijn doorgaans bruto. Check eens of de uitkeringen geheel of gedeeltelijk belastingvrij kunnen zijn. Wellicht is er nog vrije ruimte over en kunt u de medewerkers extra belonen met een kerstpakket of eindejaarsgeschenk.

De komende tijd leest u in de Uitkijkpost meer tips van Smit & Partners! Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op: Smit & Partners, De Hoefsmid 17, 1851 PZ Heiloo, tel. 072-5331700, website: www.smitenpartners.nl.

Kerstsferen bij de Aalsmeerse Plantenhal

De grote Kerstman bij de Aalsmeerse Plantenhal. Foto: Ilse Bloemendal

HEILOO - Bij de Aalsmeerse Plantenhal zijn de drukke dagen aangebroken. Trudie, de lopende plantenencyclopedie, is druk met het opmaken van bakjes, leuk om cadeau te doen. Lorena en Grenville decoreren momenteel bij veel verschillende bedrijven in Heiloo en omgeving (kerst)bomen. Ondanks dat iedereen zeer druk is, staat dat de persoonlijke aandacht voor klanten niet in de weg. De hele winkel is mooi versierd met veel kerstdecoratie en een enorme Kerstman begroet iedere klant bij de ingang. Door de vele kerstbomen en prachtige opgemaakte en diverse kerststukjes krijgt iedere bezoeker meteen zin in Kerstmis. Ook waren vorige week de kerstworkshops zeer succesvol.

Aalsmeerse Bloemenhal - hun oorspronkelijke naam - is vernoemd naar de bloemenveiling in Aalsmeer, wat de versheid van de planten benadrukt. Toen de zaak verhuisde naar het terrein op de Hoefsmid, veranderde de naam in de Aalsmeerse plantenhal. Een goede keuze: het bedrijf verkoopt weliswaar snijbloemen maar de focus ligt meer op de planten. De Aalsmeerse Plantenhal staat bekend om zijn uitgebreide assortiment gedurende het hele jaar en is gespecialiseerd in binnen- en buitenplanten. Doordat Johan van Bennekom, een van de eigenaren, zelf veel kwekers kent, kan hij het hele jaar lang ook seizoensproducten aanbieden. Verder heeft de Aalsmeerse Plantenhal veel potterie en geeft het korting aan hoveniers en bloemenwinkels.

Tekst: Ilse Bloemendal

Terugblik op concert Bamestra Nova in Witte Kerk

Het koor in actie. Foto: Felix Hoogeboom

HEILOO - In een goedgevulde Witte Kerk op 11 december presenteerde Vocaal Ensemble Bamestra Nova een afwisselend programma met Nederlandse liedkunst uit de afgelopen vier eeuwen en kerstliederen in de Engels/Amerikaanse traditie.

De semi-professionele zangers toonden hun kwaliteit met zorgvuldige tekstbenadering, krachtige articulatie en persoonlijkheid. Dit laatste aspect kwam met name tijdens de vele afwisselende soli tot uitdrukking. De psalmteksten en delen uit het Hooglied werden in een sfeer van ernstige inleving gebracht en toonden hun sobere adeldom van klank. Hierbij kwam tot uitdrukking de worsteling van de nietige aardse mens die zijn blik omhoog richt naar zijn schepper. De teksten gaan over hoop en verwachting, passend bij de advent.

Psalm 121 'Je lve mes yeux' (1962) op muziek van Daan Manneke ontvouwde zich als een smetteloos klankminiatuur. Bij de liederen uit Pathodia Sacra et Profana (1647) van Constantijn Huygens schitterden diverse solisten waarna steeds luid instemmend applaus volgde. Chantez Dieu van J.P. Sweelinck (1562-1621) toonde een bewegelijke canonvorm waarin donkere herenstemmen en lichtere vrouwenstemmen speels mengden. Dit lichtere stuk staat in contrast met het voorgaande strengere werk van Huygens.

Klankrijkdom
De vier Reviusgedichten op muziek van Jurriaan Andriessen (1961) bezongen de liefde zoals deze in pure, edele gestalte door de dichter is gezien. De tekst werd met inleving, overgave en ernst benaderd. Salve Regina van Herman Strategier bracht milde klankrijkdom. Er volgden twee korte animerende liederen waarin de komst van het kerstkind werd aangekondigd.

Na de pauze werden kerstliederen gebracht in wisselende bezetting. Lichtvoetigheid weerklonk met een ondertoon van klassieke bezinning. Dit gold ook voor het afsluitende nummer 'All things bright and beautiful' van componist John Rutter. Bamestra Nova had een prima zangprestatie neergezet. Dit is niet voor niets al enige jaren een vertrouwde naam in de concertserie van de Witte Kerk.

Tekst: Felix Hogeboom

21 brandweervrijwilligers beëdigd in Heiloo

De groep beëdigde vrijwilligers. Foto: Jack Schaap

HEILOO - De brandweervrijwilligers van de post Heiloo - als onderdeel van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord - zijn vorige week dinsdagavond beëdigd. Dit gebeurde naar aanleiding van de regionalisering van de brandweer en de overgang van Brandweer Heiloo naar de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord (VRNHN) in 2015.

"De ambtseed of belofte richt zich op het handelen als goed ambtenaar en verlangt van de brandweermensen een integere grondhouding. De post Heiloo maakt onderdeel uit van het team Zuid-West, één van de vier geografische brandweerteams binnen de Veiligheidsregel Noord-Holland Noord. Binnen het team Zuid-West vallen dertien posten en ploegen vanuit de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum en Heiloo. Ik ben als teammanager verantwoordelijk voor de brandweerzorg in dit gebied, dus ik mocht namens de VR NHN de beëdiging afnemen", aldus Petra Abma. Petra Abma kijkt terug op een positieve avond met goede gesprekken over integriteit en het brandweervak.

Gecertificeerde voorschoolse educatie bij Kits Oonlie

De kinderen bij Kits Oonlie begonnen al met het educatieve totaalprogramma Uk & Puk.

HEILOO - Om het stimuleren van de ontwikkeling verder vorm te geven koosKits Oonlie ervoor om bij de kinderdagverblijven en de peuteropvang te werken met het Voor- en Vroegschools Educatieprogramma (VVE) Uk & Puk. Vanaf heden zijn de kinderdagverblijven en de peuteropvang locaties officieel gecertificeerd voor het werken met dit unieke programma.

Uk & Puk is een educatief totaalprogramma, gericht op de brede ontwikkeling van kinderen van nul tot vier jaar. Uk & Puk is speciaal ontwikkeld voor kinderdagverblijven en peuterspeelzalen. Taalontwikkeling staat daarbij voorop: spreken, luisteren en de uitbreiding van woordenschat zijn belangrijke onderdelen. Daarnaast is er bij Uk & Puk aandacht voor sociale vaardigheden en motoriek, en is er een eerste oriëntatie in rekenen.

Wilt u een keer komen kijken of heeft u vragen over het VVE-programma Uk & Puk, neem dan gerust contact op met de centrale administratie via telefoonnummer 072-5323576.

Heiloo Energie

HEILOO - Op donderdag 15 november is in de Ypsalon de maandelijkse Duurzame Renovatie Helpdesk. Enthousiaste leden van Heiloo Energie staan geïnteresseerden te woord over energiebesparing, infraroodfoto's zonnestroom,winddelen, woningverbetering, een combinatie van dit alles of doe gewoon mee met Heiloo Energie. Aanvang 20.00 uur in de Hucht 4 in Heiloo.

Jeugdgemeenteraad Heiloo start volgend jaar

HEILOO - De jeugdgemeenteraad Heiloo is een nieuw initiatief gestart op voorstel van de gemeenteraad. De gemeente Heiloo nodigt de groepen 8 van de basisscholen van Heiloo in maart of april 2017 uit hieraan deel te nemen.
De gemeente organiseerde tot nu toe één keer per jaar een 'klas in de raad'. Op uitnodiging van de burgemeester werd groep 8 van één van de basisscholen uit Heiloo uitgenodigd voor een bezoek aan het gemeentehuis, waar de burgemeester een rondleiding gaf. Dit verzoek wordt vanaf dit schooljaar verbreed naar de gemeenteraad. Het resultaat is een jeugdgemeenteraadsvergadering in het gemeentehuis, waarin de kinderen zelf een besluit nemen over de toekenning van een subsidie van duizend euro voor een project; dus door de kinderen zelf ingebracht en in overleg met de gemeente voorbereid. Scholen kunnen zich aanmelden voor 1 januari 2017 door middel van een e-mail naar m.helmstrijd©heiloo.nl.

Bron: BeatFM

Ontwikkeling Oostweide De Lus met handtekeningen bekrachtigd

De officiële ondertekening van de Oostweide.

HEILOO - Wethouder Fred Dellemijn en Marinus van Mourik, namens ontwikkelaar Industrieterrein Oosterzij CV, ondertekenden donderdag 8 december de samenwerkingsovereenkomst voor de transformatie van een deel van industrieterrein Oosterzij naar woningbouw.

Hiermee is de ontwikkeling van dertig driekamerappartementen, achtenveertig tweekamerappartementen, acht rijwoningen en zeventien twee-onder-een-kapwoningen met garage een feit; dit zijn in totaal honderddertig woningen. Ontwikkelaar Industrieterrein Oosterzij CV realiseert deze woningbouwontwikkeling onder de naam Oostweide.

Oostweide heeft alle kwaliteiten in zich die zo belangrijk en kenmerkend zijn voor Heiloo, zegt een woordvoerder van de gemeente Heiloo. "Bijzonder aan Oostweide is ook de diversiteit aan woningen. Zo zijn er specifieke woningen voor starters en tweeverdieners, maar ook voor gezinnen en senioren. Iedere woning is speciaal ontworpen voor een specifieke doelgroep." De verkoop is inmiddels gestart.

Aansluiting
Heiloo werkt al enkele jaren aan de transformatie van industrieterrein Oosterzij naar een gebied waar wonen en werken hand in hand gaan. Met de realisatie van Oostweide - De Lus wordt een belangrijk deel van het industrieterrein opgeknapt en voorzien van een nieuwe infrastructuur, benadrukt de gemeente. "Door een dwarsverbinding tussen bestaande wegen te realiseren wordt de Oosterzijweg ontlast. De Toekomstvisie Heiloo 2030 was onderlegger voor de invulling van het plan. Er is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van omwonenden en de aansluiting bij het dorpse karakter van Heiloo."

De woningbouw in plan Oostweide is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het fonds sociale woningbouw van de gemeente Heiloo. Met deze bijdrage is de aankoop van zesendertig appartementen door Kennemer Wonen verzekerd. Deze woningen worden door Kennemer Wonen in de verhuur gebracht.

Kerstsamenzang met One More Voice

HEILOO – De jaarlijkse Kerstsamenzang wordt zondag 18 december opgeluisterd door het bekende koor One More Voice uit Heiloo. Dit koor staat onder leiding van Paul van Venrooy en wordt op de piano begeleid door Saskia Terpstra. Verder verleent Naomi de Bruijne op de dwarsfluit haar medewerking, terwijl Gerard Leegwater het orgel bespeelt. Er worden mooie en bekende liederen gezongen.

One More Voice zingt mooie en bekende liederen. Het is een swingend koor dat zorgt voor een sfeervolle kerstsamenzang voor jong en oud. Het concert is geschikt voor mensen van alle gezindten, voor hen die van zingen houden en graag in de kerstsfeer komen. Na afloop kunt u genieten van een beker warme chocolademelk. Wilt u gehaald worden, bel 072-5336163 of 072-5044392. De Kerstsamenzang begint op zondag 18 december om 19.30 uur.

Melco-overeenkomst: schoorsteen blijft behouden

V.l.n.r.: M. Van de Poll van HBB Groep, P. de Geus van De Geus Bouw en wethouder Dellemijn na het ondertekenen van de overeenkomst. Bron Foto: gemeente Heiloo

HEILOO - Heiloo tekende vrijdag de samenwerkingsovereenkomst met HBB Groep en De Geus Bouw voor woningbouw op het voormalige Campinaterrein in Heiloo.
Het plan Melco, genoemd naar de eerste melkfabriek die op deze locatie stond, omvat de ontwikkeling en realisatie van tweeëntachtig woningen. Binnen de afspraken valt ook de renovatie van de oude schoorsteen op het terrein. Waar nu nog roestige gevelplaten van een oude fabriek zichtbaar zijn, komt straks een variatie aan woningen. "Onlangs is de eerste fase van het project in verkoop gegaan. De animo voor de woningen is zeer groot. Nu al zijn nog maar enkele woningen beschikbaar", aldus Martijn van de Poll, namens Melco Ontwikkeling en directeur van HBB Groep.

De schoorsteen heeft industriële-archeologische waarde en is een gemeentelijk monument, benadrukt de gemeente. HBB Groep en De Geus Bouw gaan de schoorsteen opknappen als onderdeel van de ontwikkelplannen. Als alle woningen gereed zijn wordt de openbare ruimte inclusief schoorsteen aan de gemeente overgedragen. Kijk voor informatie over woningen op de website van Melco Heiloo of volg het project op Facebook.

Bron: www.heiloo.nl

Kerst viert u met Vishandel Volendam

HEILOO - Wij maken uw Kerstmis compleet met de meest uitgebreide keuze uit ons complete assortiment: verse levende kreeft, diverse oesters, gerookte tonijn en zalmcarpaccio, verse zalm, garnalen en heilbotpatés. Met kerst hebben we een extra uitgebreide en gevulde toonbank. U kunt vanaf nu bij ons terecht om uw wensen door te geven en wij zullen daar met grote zorg klaarstaan om alles tot in de puntjes voor u te regelen.

Tweede kerstdag geopend
Op Tweede Kerstdag zijn wij geopend voor het afhalen van de bestelde visschotels tussen 10.00 en 12.00 uur.

Verse vis
Uiteraard kunt u allerlei soorten verse vis bij ons bestellen. Indien nodig wordt alle verse vis vacuüm verpakt, zodat alles perfect op tafel zal verschijnen voor u en uw gasten.

Kortom: Kerstmis viert u met vishandel Volendam. Ons team staat voor u klaar om u uitgebreid te informeren. Tot ziens bij Vishandel Volendam Heiloo!

Regionale parochies hand in hand in verbondenheid

Eerste Adventszondag in de Corneliuskerk. Foto: Nico Snel

LIMMEN - Op Eerste Adventszondag werd in de Corneliuskerk in Limmen de regionale samenwerking en verbondenheid op een bijzondere manier gevierd. Alle vier de pastores - Herman Helsloot, Nico Mantje, Henk Hudepohl en Johan Olling - van Heiloo, Akersloot, Limmen, Egmond-Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee gingen voor.

Afgevaardigden van de verschillende kerkplekken gaven uiting aan die verbondenheid door het Adventslicht te delen en naar de eigen kerk te brengen. De verbondenheid werd ook prachtig uitgebeeld door een fraaie levensboom die op zes verschillende locaties is gemaakt en tot één is gemaakt; een doek dat op reis gaat naar het scholencomplex Zoodo in Burkina Faso waarmee de regio al jaren verbonden is.

Opkikker Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt twee keer per maand een Opkikker van 500 euro aan een vereniging of stichting. De tweede opkikker van de maand december gaat naar de heer P. Stam. De opbrengst van de houten gedenktekens die hij maakt, komt ten goede aan de KWF. U kunt meer informatie vinden op zijn website: www.gedenkketting.nl.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? Keer op Keer doneert vanaf januari 2017 elke week één opkikker van 250 euro. U kunt een aanvraagformulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in de kringloopwinkel Keer op Keer aan Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072- 5325962.

Grote Winterverkoop en kerstvakantie-activiteiten in Bibliotheek Heiloo

De bibliotheek in Heiloo.

HEILOO - De bibliotheek houdt vrijdag 30 december én zaterdag 31 december een grote winterverkoop. Hier vindt u mooie boeken en andere materialen. Niet alleen romans, informatieve boeken en jeugdboeken, maar ook cd's, dvd's, grote-letterboeken, bundels tijdschriften en bladmuziek. Dit voor een zacht prijsje. De markt duurt vrijdag 30 december van 15.00 tot 18.00 uur en op zondag 31 december van 10.00 tot 14.00 uur.

Kerstvakantie
Ook in de kerstvakantie is er voor kinderen van alle leeftijden van alles te doen in de bibliotheek, zoals een gezellige speelgoed kleedjesmarkt op woensdag 28 december. Een andere activiteit is Coderdojo - leren programmeren, websites bouwen en meer - op donderdag 5 januari.

Kijk op www.bibliotheekheiloo.nl voor meer informatie en een overzicht van alle activiteiten, en geef je snel op.

1000ste buurtpreventie-deelnemer lanceert buurtpreventieheiloo.nl

V.l.n.r.: Burgemeester Romeyn, Paul Dirks, Daniëlle Kloos en de heer de Boer. Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Het was nog spannend of ze het dit jaar zouden halen, maar op de valreep lukte het toch: de duizendste deelnemer van Buurtpreventie Heiloo is binnen.
De heer de Boer is de gelukkige. Hans Romeyn, de coördinator Veiligheidsbeleid, Sanne de Vries, Paul Dirks en Daniëlle Kloos van Buurtpreventie Heiloo verrasten hem vorige week woensdag met dit heugelijke feit. Burgemeester Romeyn feliciteerde alle deelnemers en de heer De Boer in het bijzonder. Daarna zette de nieuwe deelnemer de website van Buurtpreventie Heiloo online. Dat deed hij samen met de burgemeester Hans Romeyn en de twee beheerders van Buurtpreventie Heiloo.

De gemeente is een warm voorstander van dit burgerinitiatief en ondersteunt dat van harte. "We zijn blij dat dit soort initiatieven er zijn en ik wil dan ook mijn dank uitspreken aan Paul Dirks en Daniëlle Kloos. Zij zijn buurtpreventie begonnen en zonder hun inzet was deze mijlpaal niet behaald."

Samenwerking bedrijfsleven
Ook bedankt de burgemeester HeilooPlus Magazine dat begin dit jaar de posters en flyers sponsorde, en Iwan Bronkhorst van IwanBronkhorst.nl Fotostudio & Marketing Support; hij sponsorde de promotiefoto's én de website. Bij deze mijlpaal hoort een stukje vernieuwing, vindt Iwan Bronkhorst. Belangrijk is dat de Heiloose gemeenschap dit soort initiatieven ondersteunt. Iwan geeft aan dat ook ondernemers hierin veel kunnen betekenen en hoopt hiermee het voortouw te hebben genomen.

Daniëlle Kloos: "Hij kwam met het idee Buurtpreventie Heiloo nog beter bereikbaar te maken en sponsorde niet alleen, hij ontwierp ook onze eigen website. Ik ben er enorm trots op. Tot nu toe hadden we alleen een Facebook-groep, maar niet iedereen wil Facebook gebruiken. We kunnen nu meer nieuws kwijt en potentiële deelnemers kunnen ons veel beter vinden via de reguliere zoekmachines." De website is te vinden op www.buurtpreventieheiloo.nl.

Een op de tien doet mee
Inmiddels is ongeveer een op de tien woningen lid van Buurtpreventie Heiloo. In sommige buurten kan de deelname nog wat groter, want helaas zijn initiatieven als dit nog steeds hard nodig. "De gemeente en politie doen wat ze kunnen maar met zijn allen kunnen we ook eigen verantwoordelijkheid nemen om onze omgeving veiliger te maken", aldus Paul Dirks. Dit was ook zijn insteek bij de start in 2015.

De heer De Boer en zijn gezin waren helaas al meerdere keren slachtoffer van inbraken. Hij is daardoor zeer alert geworden. Het valt hem al snel op als hij "vreemde" gezichten door de straat ziet lopen. Hij woont aan het begin van de wijk en ziet dus veel. Buurtpreventie vindt hij een goed initiatief en hij is blij dat hij eventuele 'verdachte' zaken direct kan delen met zijn buurtgenoten.

Buurtpreventie Heiloo maakt de eigen buurt en Heiloo veiliger. Dit gebeurt door verdachte situaties via Whatsapp aan elkaar door te geven én door de 'ogen en oren' van de politie te zijn. Het resultaat is inmiddels te zien: er is een daling van inbraken in de gebieden waar Buurtpreventie Heiloo het meest actief is. Ook meedoen? Stuur een mail aan info@buurtpreventieheiloo.nl of meldt u direct aan op www.buurtpreventieheiloo.nl. U ontvangt dat een uitleg en een link waarop u zich kunt aanmelden. Meer informatie over Buurtpreventie Heiloo vindt u op www.buurtpreventieheiloo.nl.

Het levende bewijs: Honden houden van kerst

De hond Sjaak zit trots in zijn mooi versierde bench. Foto: Kirsten Zuurbier

HEILOO - "Ik dacht: voor Sjaak, onze zwarte koningspoedel, moet het ook Kersmis zijn. Ook hij heeft recht op lichtjes", vertelt de trotse eigenaar Janet Bankras.
Dat mensen een mooi kersthuis hebben, is gebruikelijk. Maar dat het mooiste kersthuis in Heiloo dit jaar van een hond is, is opmerkelijk nieuws. De eigenaren van de hond Sjaak versierden vol enthousiasme de bench van Sjaak. De kerstverlichting, kerstbeeldjes, de zijden 'Merry Christmas'-sjerp en de twee kerstbomen maken de bench van Sjaak een heuse eye-catcher. Er liggen zelfs cadeautjes onder de kerstbomen boven op het hok.

"Normaal versieren wij het huis met veel lichtjes en decoratie, maar nu bedachten we het hok van Sjaak ook te versieren. Omdat we dit jaar lekker thuis blijven met kerst, wilden wij Sjaak ook eens verrassen. Naast zijn mooi versierde hok hebben wij hem ook een kersthamster gegeven van de Albert Heijn. Met kerst zelf draagt Sjaak een heuse stropdas", vertelt Janet.

Heilooërs helpen elkaar op Facebookpagina

Deze hond zat voor Bijwaard Kappers voor de deur.

HEILOO - Op de Facebookpagina 'Je bent Heilooër als...' helpen de bewoners van Heiloo elkaar voortdurend. Niet altijd - soms is er wat gemopper - maar vrijdag was het een rooskleurige dag in de geschiedenis van de 'Je bent Heilooër als... '-pagina.

De dag begon met een oproep van Emmy de Graaff op de Facebookpagina met een foto van een hond die voor de deur van Bijwaard Kappers zat. De hond bleek Spot te heten en werd dankzij de Facebook-pagina herenigd met zijn baasje Yvonne Cronen. Daarna kwam de oproep van de fiets. Paul Mak had een fiets gevonden waarvan de sleutel nog in het slot zat. Hij had netjes de sleutel eruitgehaald en op Facebook geplaatst: "Fiets stond open vlakbij AH in Ypestein. Heb de sleutel eruit gehaald, voordat ie gejat wordt". Daarna reageerde de moeder van Stan - de jonge eigenaar van de fiets - dat ze zeer blij was met deze actie. Haar zoon beweerde namelijk de fiets wel op slot gezet te hebben.

Ook plaatste Mirjam Brouwer de Koning een berichtje. Het was een foto van een parkiet met de boodschap: "Iemand een parkiet kwijt?" Na een uur reageerde de eigenaar van Benji en was de vogel gelukkig weer herenigd met zijn baasje. Ondertussen werd er een auto versleept en werden er vrijdag nog sleutels gevonden en een mobiel. Bent u deze kwijt? Word dan ook lid van de Facebookpagina 'Je bent Heilooër als...' en wie weet wordt u ook herenigd met uw verloren spullen.

Speelgoed voor vluchtelingen

Henry van Zijl overhandigde het speelgoed aan Mariet Mooiweer.

HEILOO - Directeur Henry van Zijl van WizzWizz overhandigde dinsdag 6 december tien dozen met speelgoed aan Mariet Mooiweer van Vluchtelingenwerk Heiloo. WizzWizz maakt houten speelgoed op een maatschappelijk verantwoorde manier. Het speelgoed wordt gefabriceerd door bewoners van het GGZ-Terrein in Heiloo en bestaat uit natuurlijke materialen. Doelgroep zijn kinderen van tweeënhalf tot acht jaar.

Regiomanager vluchtelingenwerk Michel Engelsman is verguld met de gift van WizzWizz. "Op onze spreekuren voor vluchtelingen komen veel kinderen en soms moet er gewacht worden. Het is dan fijn als de kinderen zich kunnen vermaken. De houten dozen met het educatieve speelgoed zullen dan ook hun weg vinden op de diverse locaties van vluchtelingenwerk in Noord-Holland."

Geheimhouding onder de loep

Het college van B en W gaat de wijze waarop Heiloo omgaat met geheimhouding nader onder de loep nemen. Dat zei burgemeester Romijn maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Aanleiding voor deze uitspraak was de uitkomst van het interpellatiedebat dat D66 had aangevraagd; dit is een debat dat gaat over een onderwerp dat niet op de raadsagenda staat maar wel besproken dient te worden op verzoek van een of meerdere partijen in de raad. Dit keer was D66 de aanvrager.

'Worsteling'
Fons Hopman van D66 wil het beleid rond geheimhouding grondig herzien. Hij wil dat alle informatie openbaar wordt, met uitzondering van informatie waarvoor geheimhouding strikt noodzakelijk is. Hij motiveerde zijn mening door te stellen dat het aantal geheimhoudingen de laatste jaren is toegenomen en tot problemen leidt. Geheimhouding belemmert volgens hem het functioneren van het college en de raadsleden. "Ik zie een wat verkrampte houding van het college van B en W, het college worstelt er zelf ook mee. En dat geldt ook voor de raad. Wij kunnen het college niet goed controleren en niet vrijuit spreken over onderwerpen die het openbaar belang dienen. Het is verder aan burgers niet uit te leggen waarom wij bepaalde onderwerpen geheim houden, dat maakt het raadswerk ingewikkeld". Hopman stelt verder dat het college soms onzorgvuldig omgaat met de informatie die ze zelf geheim zegt te willen houden. Hopman: "Meerdere keren werd geheim verklaarde informatie op een later tijdstip openbaar gemaakt." Hij noemt als voorbeeld de financiële onderbouwing van de nieuw gebouwde woonwijk Zandzoom. "Binnen een dag wist het college zijn eigen geheimhouding te schenden door de zogenaamde 'geheime' informatie op de website te vermelden. Er zijn dus fouten gemaakt."

Portefeuillehouder Hans Romeyn spreekt het verhaal van Hopman tegen. Hij stelt dat niet was verwezen naar en geciteerd uit geheime informatie omdat die informatie openbaar was. Verder voldeed volgens hem de werkwijze van het gemeentebestuur aan de opgestelde protocollen en de wetgeving op dit gebied. Daarnaast zou er nooit discussie zijn geweest in de gemeenteraad en in commissies over het wel of niet toepassen van geheimhouding. Voor Hopman was dit geen bevredigend antwoord, vooral omdat Romeyn de door hem genoemde fouten niet toegaf. Dat had hij wel graag gewild. Wel beloofde Romeyn de reeds geheim gehouden stukken kritisch te gaan bekijken. Het doel hiervan is te bepalen welke gedeelten geheim moeten blijven en welke niet. Verder wil het college de motivering van geheimhouding preciezer omschrijven en ook in de toekomst kritisch blijven oordelen over de inhoud van geheime informatie. Hierover wil hij met de auditcommisie spreken, een adviescommissie bestaande uit raadsleden. Daarnaast wil hij op een later tijdstip in gesprek gaan over het onderwerp met de gemeenteraad. De raad ging hiermee akkoord.

Voor Ko Hemminga (PvdA) blijft geheimhouding een pijnpunt. "De oproep van D66 is uit mijn hart gegrepen." Tijmen Valkering van Heiloo-2000 kijkt positief aan tegen een kritische houding ten opzichte van geheimhouding. Hessel Hiemstra (CDA) herhaalde het belang van een goede motivatie van geheimhouding richting de burgers. Elly Meriwani van E.66 wil dat niet hele stukken geheim blijven maar uitsluitend alinea's hieruit. Ze kijkt met vertrouwen naar de toekomst. "Het probleem is er, maar we komen er wel uit." Volgens Tijmen Valkering (Heiloo-2000) is het altijd aan de raad om akkoord te gaan met de geheimhouding. René van Splunteren (VVD) is voorstander van zoveel mogelijk openbare informatie. Daarnaast ontkende hij de vermeende toename van het aantal geheimhoudingen. "Dat gebeurde in dezelfde mate in de vorige collegeperiode." Verder stelde hij hardop de vraag of het aanzwengelen van deze discussie door D66 "misschien te maken heeft met wantrouwen tegenover het college". Fons Hopman (D66) ontkende dat. Willem Gomes van NCPN sprak wel in die richting door te zeggen dat hij "nooit antwoord krijgt op vragen die ik stel aan het college". "Daarom moet ik steeds opnieuw een brief schrijven. Dat is dodelijk vermoeiend."

Geld voor zorg apart houden?
Moet er een speciaal 'potje' komen om niet uitgegeven gelden voor zorg te bewaren om later voor zorg te kunnen gebruiken? Ook dat was een vraag die ter discussie stond tijdens de vergadering. NCPN, PvdA en D66 vroegen het college via een motie om voor dit geld een zogenoemd 'Sociaal Egalisatie Fonds' in het leven te roepen. Het doel hiervan was om zekerheid te krijgen dat het geld dat voor zorg is bedoeld niet voor andere zaken zou kunnen worden gebruikt. Aanleiding van dit agendapunt was dat Heiloo in 2015 1,2 miljoen euro van het budget voor (jeugd)zorg nog niet had uitgegeven. Wethouder Elly Beens ontraadde de motie, omdat volgens haar de gemeente Heiloo voor zorg "een prima buffer heeft". Volgens Beens gaan zorggelden naar de algemene reserve en wordt het geld dus niet zomaar naar andere domeinen overgeheveld. De motie haalde het uiteindelijk niet: uitsluitend D66, PvdA en NCPN gaven hun steun, de overige partijen hadden voldoende vertrouwen in de gang van zaken. Zo ziet Valkering van Heiloo-2000 een speciaal 'zorgpotje' niet zitten. "Wat nou als het potje niet toereikend is…? Stop het geld daarom in de algemene reserve." Hessel Hiemstra (CDA) ziet meer heil in een discussie over de afschaffing van de eigen bijdrage. Volgens Ernest ten Hacken van de VVD heeft de raad altijd invloed op de besluitvorming waardoor het fonds overbodig zou zijn.

Diffractoren Plan Oost
Een derde bespreekpunt ging over de komst van zogenoemde diffractoren in Plan Oost die het geluid van verkeer op de A9 moeten reduceren. Dit zijn stenen die het geluid 'breken'. Het Bewonerscollectief Plan Oost doet onderzoek naar de haalbaarheid hiervan en kreeg vanuit de raad hiervoor overigens waardering. Het doel was de resultaten op 1 februari 2017 te horen, maar dit blijkt niet haalbaar. Uitstel tot 1 mei 2017 is nodig omdat Rijkswaterstaat - die toestemming moet geven voor het plan - hiervoor meer tijd nodig heeft. Elly Meriwani van E.66 had nog wel een kanttekening. Zij vreest dat het geld dat beschikbaar is voor het project niet toereikend zou kunnen zijn. Hetzelfde geldt voor Ko Hemminga van de PvdA. "Straks staat er misschien een prachtig plan om daarna te ontdekken dat het niet te betalen is." Volgens wethouder Fred Dellemijn is extra geld voor het project wellicht nodig. Toch verwacht hij dat dit "niet de spuigaten uit loopt."

Verhuizen
Na afloop van de vergadering stipte burgemeester Hans Romeyn aan dat de reorganisatie in BUCH-verband in volle gang is. Vanwege de bestuurlijke samenwerking vanaf 2017 van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo krijgen sommige mensen binnen het gemeentelijke bedrijf een andere werkplek. Romeyn wenste alle mensen die verhuizen naar een andere baan veel succes toe. Ook liet hij weten dat het deze week soms best lastig werken is, "omdat men met verhuisdozen loopt te sjouwen".

Besloten vergadering
Na de vergadering volgde een besloten en dus geheime vergadering van de gemeenteraad… Niet alleen de inhoud maar ook het onderwerp is bij de redactie van Uitkijkpost niet bekend.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

'Karinsingers' in Winkelhof 't Loo

Stemmige muziek tussen de winkels. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Een mooi kijkje in Winkelhof 't Loo op zaterdagmiddag 10 december. "Het is hier supergezellig en we krijgen leuke reacties. We brengen muziek dicht naar de mensen toe", sprak sopraan Karin ten cate enthousiast. Zij bracht in het winkelcentrum stemmige Christmas carols met de gelegenheidsformatie 'Karinsingers'. Deze formatie bestaat uit haar leerlingen Wilma Bos, Marjan Oosterhof, Heleen van der Meulen, Afke van Aller, Debby van Bruchem, Christine Kraakman, Lisa Henneman, Roza Root en Leo Lubbers. Voor de muzikale begeleiding waren verantwoordelijk Saskia Terpstra (piano) en Hans van der Laan (dwarsfluit). Sterre van Boxtel was in Heiloo afwezig vanwege een uitvoering van Vocaal Talent in het Concertgebouw van Amsterdam.

Felix Hogeboom

Samen overleden kinderen herdenken

Samen: intiem, sfeervol en liefdevol. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Zondag werd voor de derde keer Wereldlichtjesdag in Heiloo gehouden. Talloze mensen kwamen naar de Cultuurkoepel om daar gezamenlijk een kaarsje aan te steken ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Eén voor één werden de namen van de overleden kinderen opgenoemd en kwam er een dierbare naar voren om een kaarsje aan te steken. Een intiem, sfeervol en liefdevol samenzijn van mensen die een kind verloren hebben en dat, één keer per jaar, samen met anderen willen herdenken.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Triffis A1 prolongeert titel

Het A1-team van Triffis.

ALKMAAR - Op zaterdag 10 december werd in Sportcomplex de Meent in Alkmaar het Nederlands Kampioenschap trampolinespringen voor clubteams gehouden. Het NK voor clubteams werd door Triffis in samenwerking met de KNGU voor de eerste keer georganiseerd in eigen huis. De tribunes van de topsporthal waren goed gevuld met supporters uit het hele land. Het A1-team van Triffis, bestaande uit Jimmy Demmers, Roel Teillers, Niamh Slattery (Heiloo) en Pascal Wiebering (Heiloo), wist bij dit kampioenschap voor maar liefst de vierde keer op rij (in deels wisselende samenstelling, met Roel en Pascal als stabiele factor) de titel te veroveren.

Tijdens dit Nederlands Kampioenschap werd er in vijf verschillende klasses, A tot en met E, gestreden om de titels. In totaal vierenzestig teams uit het hele land kwamen aan de start. In de voorronde, bestaande uit een verplichte en een keuzeoefening moesten alle teams strijden om een finaleplaats. De beste vijf teams per klasse mochten vervolgens met drie springers uit het team een finaleoefening springen. Alle scores tellen mee voor de eindklassering. Om een goed resultaat te bereiken mag geen fout worden gemaakt.

Met een sterke voorronde plaatste Triffis A1 zich eenvoudig voor de finale. In de finale liet het team, in eigen huis, onder luid applaus zien waarom zij al sinds 2013 de titelhouder is in de hoogste klasse. Pascal Wiebering zette een goede eerste score neer. Ook Roel Teillers sprong een strakke oefening en speelde daarbij met een hoge moeilijkheid beslist niet op safe. Jimmy Demmers tenslotte mocht als laatste springer van het team de finale springen en verwees het sterk springende team van KDO Apeldoorn, met een stabiel uitgesprongen oefening, resoluut naar de tweede plaats.

Hoofdtrainer Sven Mooij : "Ik ben trots op vier op een rij en op alle springers maar vooral ook op Triffis dat we dit NK zo mooi hebben georganiseerd". Triffis had op dit NK twee A-teams, 1 B-team, 2 C-teams, 3 D-teams en een E-team aan de start. Het B-team behaalde dit jaar in hun categorie de titel en ook de andere teams sprongen een goede wedstrijd.

Tibor Zwaan heeft vleugels

AKERSLOOT - Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee heeft na de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup de overwinning naar De Egmonden meegenomen - ondanks de deelname van veelvraat Henk Verdonk junior.
Dat de winst naar een Egmonder gaat is op Sportcomplex de Cloppenburgh al lang geen verrassing meer. Het gevarieerde parcours trekt steeds meer specialisten en diegenen die het zich eigen willen maken naar de boorden van het Alkmaarder/Uitgeestermeer. De confrontatie tussen Henk Verdonk junior en Tibor Zwaan werd jammer genoeg verstoord door het vroegtijds uit moeten stappen wegens pech van Verdonk, die al wel direct na de start een gaatje wist te slaan. De achteraan gestarte Tibor Zwaan werkte zich al vrij snel door het grote veld deelnemers naar voren. Eenmaal in de voorhoede was Verdonk junior al uit koers, maar stuitte hij op jongere broer Wim Verdonk om vervolgens het initiatief over te nemen. Het ging lijken op een soort Zwaan kleef aan; op het meest technische gedeelte moest Verdonk een veer laten, om daarna weer alles op alles te moeten zetten om in het wiel terug te komen. Dit herhaalde zich een aantal ronden, waarna Wim Verdonk zich gewonnen leek te geven en achterstand opliep. Toch wist de jonge sterke Verdonken-telg weer terug te komen bij Zwaan, maar moest toch moegestreden genoegen nemen met plek twee. De gesprekken na afloop gingen alweer snel over de tweekamp van volgende week donderdag.

Uitslag heren:
1. Tibor Zwaan Egmond aan Zee, 2. Wim Verdonk Egmond aan den Hoef, 3. Erwin Krom Limmen, 4. Wilfred Knegt Uitgeest, 5. Peter Dekker Egmond aan den Hoef, 6. Henk Louwe Alkmaar, 7. Pim Molenaar Heiloo, 8. Henk Jan Verdonk senior Egmond aan den Hoef, 9. Dirk Dekker Egmond aan Zee, 10. Jan Koper Heemskerk

Uitslag dames:
1. Rosan Koper Heemskerk

Kerstklaverjasdrive op het GGZ-terrein

HEILOO - De Kerstklaverjasdrive vindt maandag 19 december plaats in Cultureel centrum De Strandwal naast de Kapel op het GGZ-terrein. Hier verloot de organisatie mooie prijzen. De Kerstklaverjasdrive duurt van 19.30 uur tot ongeveer 22.30 uur. Meer informatie is verkrijgbaar bij Gerda via telefoonnummer 072-5123271 of bij Ria via 072-5339345.

Henk Verdonk junior nog steeds niet te temmen

EGMOND AAN DEN HOEF - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef won wederom in de wekelijkse donderdagavondwedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup. Bijna niemand twijfelt er meer aan, dat wanneer Henk Verdonk junior op de startlijst staat, hij ook met de overwinningsbloemen naar huis gaat. Ook deze avond was het weer raak.
Verdonk junior presteerde het iedere ronde als eerste door te komen en zijn voorsprong tot onoverbrugbaar uit te bouwen. Iedereen gaf hij zo het nakijken. Na het al vroeg uitvallen vanwege pech van Wim Verdonk - toen rijdend op plek twee en daarvoor Ben Visser voorbij gestoken te zijn, leverde de rest van de wedstrijd een levendig beeld te zien met als hoofdrolspelers Ben Visser uit Heerhugowaard, Castricummer Vincent Beentjes, Wilfred Knegt (Uitgeest), Alkmaarder Henk Louwe en Peter Dekker uit Egmond aan Zee. Dat voornoemde volgorde ook de uitslag weergaf, was tijdens de koers lang niet vanzelfsprekend. Ben Visser leek de grootste kandidaat voor de tweede plek, maar toen in de slotfase Vincent Beentjes steeds dichterbij kwam en zelfs kon aansluiten, moest Ben Visser gaan vrezen, dachten de toeschouwers. Toch gaf Visser geen krimp op het aandringen van Beentjes en het ging steeds meer lijken op een kat en muis spel. Dit werd ook bewaarheid doordat Ben Visser toch nog ruim voor Vincent Bewentjes, maar ver achter Henk Verdonk junior ging finishen.

Uitslag: 1. Henk Verdonk junior Egmond aan de Hoef 2. Ben Visser Heerhugowaard 3. Vincent Beentjes Castricum 4. Wilfred Knegt Uitgeest 5. Henk Louwe Alkmaar

Dubbel succes tafeltennisclub Limmen-Heiloo

Roos en Sanne Briefjes.

HEILOO/LIMMEN - Tafeltennisvereniging Limmen-Heiloo kon vorige week weer flink wat successen bijschrijven in hun clubhistorie. Het vlaggenschip, het eerste team van de TTV Limmen-Heiloo, werd kampioen in de derde klasse, waardoor ze promoveren naar de tweede klasse. Ook het vijfde team, dat speelt in de vijfde klasse, werd kampioen.

Daarnaast leverden de zusjes Roos en Sanne Briefjes dit weekend in Almere bijzondere prestaties bij de kwartfinale jeugdmeerkampen van Nederland. Roos Briefjes, uitkomend als welp 8-10 jaar, behaalde een derde plaats in haar poule en plaatste zich direct voor de top twaalf van Nederland, dat mei 2017 gaat plaatsvinden in Panningen.

Sanne Briefjes, voor het eerst uitkomend als junior, won overtuigend al haar wedstrijden tijdens de kwartfinale en ze plaatst zich voor de Top24 (halve finale van Nederland). In de najaarscompetitie leverde Sanne al een prestatie van formaat door een score te behalen van 81 procent in de derde klas seniorenpoule. Door deze prestatie zal zij in de voorjaarscompetitie 2017 uitkomen voor het eerste seniorenteam dat gepromoveerd is naar de tweede klasse. Het is sowieso uniek voor de vereniging dat een vijftienjarige dame (jeugdlid) op het hoogste niveau gaat spelen.

Diploma's zwembad Loos

De trotste kindertjes met hun diploma's.

HEILOO - Leerlingen van zwembad Loos deden zaterdagmorgen 26 november examenvoor de techniekdiploma's van Zwaardvis. Hierbij draait het vooral om het laten zien van mooie zwemslagen en keerpunten door de leerlingen. Vooral de technische moeilijke vlinderslag dwingt hierbij altijd veel respect af. Aansluitend op deze vroege zaterdagmorgen werd het examen voor het A-, B- en C-diploma afgenomen. Alle leerlingen zijn weer met een diploma rijker naar huis gegaan.

De geslaagden
Zwaardvis Brons: Noor Freijer en Jolien van den Poel.
Zwaardvis Zilver: Dominique Crum, Jelle Venema, Rianna Venema, Sanne van Zelst, Lotte Wilkens.
Zwaardvis Goud: Isa Beers, Dunya van Elk, Lisa Schaefer.
Diploma A: Floris Faber, Joep Hoogeveen, Iris de Jong, Cécile Koning, Féline Leijdekker, Jade van Luipen, Fay Mosselaar, Jasmine Mosselaar, Zoë van Hove, Mouna Ouaziz, Michelle Schouffoer, Kai Verheul, Anoek Weel, Ayhan Yavuz Giel Zander.
Diploma B: Jurre van der Putten, Jelle van Baar, Seb Liefting, Sanad Souissi, Jan Zoon.
Diploma C: Yuri Inoue en Pim Nieuwmeijer.

Saucony Egmond Halve Marathon ook voor de jeugd

EGMOND AAN ZEE - Tijdens de Saucony Egmond Halve Marathon op zondag 8 januari vindt ook de Egmond Mini Marathon plaats. Dit evenement is speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar, zodat ook zij hun hardlooptalent en doorzettingsvermogen kunnen laten zien tijdens de beruchte winterklassieker. De start vindt plaats bij Strandpaviljoen Bad Noord de Zeester in Egmond aan Zee. Online inschrijven is nog mogelijk t/m 19 december of op de dag zelf bij het strandpaviljoen.

Jaarlijks komt er veel publiek naar Egmond aan Zee om de hardlopers aan te moedigen tijdens de start en finish. Dankzij de Egmond Mini Marathon is er in de badplaats voor de jongste toeschouwers ook iets te beleven. De start is om 11.05 uur op het strand van Egmond, waar de kinderen hun krachten zullen verzamelen om door het zand te ploegen. Nieuw is de finish op de Boulevard Noord, waar alle kids worden ontvangen als echte helden, net als de deelnemers aan de halve of kwart marathon. Meedoen kan in twee leeftijdscategorieën: 6 t/m 9 jaar of 10 t/m 13 jaar. In elke categorie zijn prijzen te winnen, waaronder Saucony hardloopschoenen.

Kinderen kunnen zich tot en met 19 december inschrijven via www.sauconyegmondhalvemarathon.nl of ter plaatse bij Strandpaviljoen Bad Noord de Zeester. Wees op tijd aanwezig. Deelname kost 3,50 euro. De Egmond Mini Marathon is nu al razend populair. De inschrijvingen voor de komende editie zijn al verdubbeld ten opzichte van vorig jaar.

Oosthonk koppeltoernooi darten

HEILOO - Sinterklaas en de Kerstman komen op het Oosthonk koppeltoernooi hun kunnen tonen. Ze komen in hun burgerkloffie, dus echt opvallen zullen ze niet, maar dit is wel een uitgelezen kans om dit duo te verslaan. Uiteraard kan dit voor mooie prijzen en natuurlijk rankingspunten. De deur is op 17 december vanaf 19.00 uur open en het toernooi begint om 20.00 uur. Deelnemen kan voor 5 euro. Voor meer informatie kunt u kijken op www.oosthonk.nl of bel via 06-46331274 of 06-33747770.

JO-7 Zeevogels winterkampioen

Staand v.l.n.r.: Jip de Laleijne, Bas Baltus, Matthijs Ligthart, trainer/coach Jacco Walta, Noud Kemps, Luuk Tervoort, Ruben Schuit, coach Vincent Noteboom, Pieter Henke, Rick Bras. Beneden v.l.n.r; Sven Walta, Tim Noteboom, Max Dekker, Ruben Abbink en Tim Schotvanger.

EGMOND BINNEN - De toppers van Zeevogels onder zeven jaar zijn afgelopen zaterdag kampioen geworden. In de streekderby tegen Egmondia konden de jongens na negen wedstrijden niet meer ingehaald worden. Met maar liefst 246 doelpunten voor en 29 tegen werd deze eerste periode winnend afgesloten. Trainer/coach Jacco Walta en coach Vincent Noteboom mogen trots zijn op dit superteam. De meeste spelers zijn dit seizoen net begonnen met competitie spelen en haalden nu dus al hun eerste titel binnen. Een knappe prestatie!

HZV: Nood breekt wet

HEILOO - In de Premier League kent men het principe speler/coach. Dit was door de afwezigheid van maar liefst zes basisspelers ook het geval bij HZV het Vennewater tegen ZVV-Zwaag, met Sander van Rijnsoever in de hoofdrol. Meer weten over het verdere verslag van deze wedstrijd? Ga dan naar onze website www.hzvhetvennewater.nl.

Damesbridgelclub sans atout

Uitslagen 7 december
A-lijn: 1. Ds.Hommes-Heusy 64,06, 2. Ds. Coebergh-Hendriks 59,90.
B-lijn: 1. Ds. Schmersal-v.Veen 61,46, 2. Bennen-Elsen 58,85.
C-lijn: 1. Ds. Ernsting-Rijnders 65,10, 2. Faust-Jegen 63,54.

Tafeltennis jeugdlid seniorenkampioen

.

LIMMEN - Jeugdlid Sanne Briefjes van tafeltennisclub Limmen-Heiloo leverde prestaties van formaat door een reeks van successen in het afgelopen seizoen. Begin december speelde Sanne voor de eerste keer - uitkomend als eerste jaar junior - bij de kwartfinale Nationale Jeugdmeerkampen in Almere. Ze won overtuigend al haar wedstrijden en plaatste zich voor de Top 24 die 12 februari 2017 wordt gehouden in Assen. Ook haar zusje Roos boekte succes bij de welpen en plaatste zich zelfs direct voor de Top 12 van Nederland.

Het clubkampioenschap senioren van de Limmense tafeltennisclub werd afgelopen zaterdag 10 december gespeeld, waarbij de vijftienjarige Sanne een prestatie van formaat leverde door het clubkampioenschap op haar naam te schrijven. In de voorronde verloor ze weliswaar één partij - tegen haar eigen coach Arjan Barendse die haar tactiek door en door kent - maar in de kruisfinale werd haar coach, vorig jaar nog clubkampioen, uitgeschakeld, en ging de finale tussen Mark Stoop en Sanne Briefjes. Het werd een finale zoals men het graag ziet, met een beslissing in de vierde set. Door een 3-1 overwinning werd voor het eerst in de geschiedenis van de club een vrouwelijke junior clubkampioen. Hiermee bewees Sanne dat zij er klaar voor is om in de voorjaarscompetitie 2017 uit te komen voor het eerste seniorenteam van Limmen. Het seniorenteam, bestaande uit Henk-Jan den Ouden, Mark Stoop, Mike Valk en Arjan Barendse, werd in de najaarscompetitie kampioen in de derde klasse, waarmee promotie naar tweede klasse een feit is. Sanne Briefjes gaat de plaats van haar leermeester Arjan Barendse overnemen in het eerste team.

Schaats mee voor Serious Request

Yvonne Schneiders en haar instructrice Inge klaar voor de start.

ALKMAAR/CASTRICUM - Als het aan Yvonne Schneiders ligt, staat heel Castricum vrijdagavond 23 december op de schaats. Dan vindt namelijk van 19.30 tot 21.00 uur op de ijsbaan van sportcomplex De Meent in Alkmaar de actie Skating for Air plaats. Die is opgezet door Serious Request, samen met het Rode Kruis Noord-Holland Noord, waaronder ook de afdeling Castricum valt.

Yvonne geeft zelf het lichtend voorbeeld. Ze boekte namelijk een versnelde cursus schaatsen op noren, waarbij ze privéles krijgt. "Schaatsen was altijd al een hobby van mij, maar voor mij was de actie Skating for Air een mooie aanleiding om het nu ook eens op echte noren te proberen. Het lijkt me niet alleen erg leuk maar ik hoop op die manier ook extra veel sponsorgeld op te halen. Ik mik op minimaal vijfhonderd euro, maar misschien is dat iets te ambitieus. Ik zie wel. In elk geval is het de moeite van het proberen waard."

Ademnood
Een sportieve prestatie neerzetten is leuk. Bij Skating voor Air gaat het echter om veel meer. Het bijeen te brengen sponsorgeld is bedoeld voor de bestrijding van longontsteking. Wereldwijd is dit de dodelijkste infectieziekte voor kinderen onder de vijf jaar. Met de juiste behandeling en goede informatie zouden ze eenvoudig te redden zijn. Het Rode Kruis ondersteunt daarom met name in de ontwikkelingslanden vaccinatiecampagnes en leert ouders en gezondheidsmedewerkers hoe longontsteking te voorkomen.

Meld je ook aan
Yvonne: "Het is jammer dat het Rode Kruis Castricum door onvoorziene omstandigheden niet eerder voor Serious Request en Skating for Air heeft kunnen werven. Eigenlijk hadden we ook de scholen willen benaderen, want NPO 3FM en het Glazen Huis is toch vooral iets van jongeren. Toch hoop ik dat we via www.facebook.com/rodekruiscastricum, onze eigen facebookpagina, nog de nodige schaatsenthousiasten kunnen bereiken. Het helpt namelijk ook als schaatsliefhebbers- en clubs in de gemeente Castricum via hun eigen Facebook die informatie en hun enthousiasme willen delen. Wilt u meedoen, dan kunt u uzelf heel eenvoudig aanmelden via www.rodekruis.nl/formulieren/skatingforair. Ik zou zeggen: tot 23 december half acht 's avonds in De Meent."

Succes voor Rachelle van de Griek

Rachelle van de Griek links op de foto.

HEILOO - Vorig weekend werd het Nederlands kampioenschap sprint in Enschede gehouden voor de junioren. In dat weekend werden twee keer een 500 en twee keer een 1000 meter verreden. In Enschede stond ook Rachelle van de Griek aan de start, die als derde voor het Nederlands kampioenschap was geplaatst.

Op de eerste dag van het toernooi stond Rachelle op de 500 meter in de laatste rit tegen concurrent Maud Lugters. Rachelle won de rit met een tijd van 40.69 waar ze derde mee werd. Na de 500 meter volgde de 1000 meter waarop ze tweede werd. Die tweede plek zorgde voor een tweede plek in het klassement.

De tweede dag was aangebroken en Rachelle mocht voor de tweede keer haar 500 meter rijden waarmee ze de derde plaats haalde. Doordat Rachelle tijd had verloren op die 500 meter zorgde dat ervoor dat ze nu ook derde stond in het klassement. Om toch tweede te worden in het klassement moest ze op de nummer twee (Femke Kok) 37 honderdste van een seconde inhalen op de 1000. Dat deed ze door eerste te worden op de 1000 meter met een nieuw persoonlijk record. Dit zorgde voor een tweede plek in het eindklassement.

Spannend duel tot einde, maar HSV wint toch weer.

HEILOO - Een iets feller Wijk aan Zee, een beter voetballend HSV. Echte kansen zagen we niet. Het veld was behoorlijk hobbelig en daardoor was het voor de in het wit spelende HSV'ers lastig om elkaar met kort spel te bereiken. De Wijk aan Zee'ers toonden wat meer passie in de duels. Uiteindelijk werd pas in de 30e minuut de score geopend via een penalty. Max Dekker werd onderuit getikt en Ruben Bugter profiteerde: 0 – 1. HSV werd nu wat gevaarlijker en na een pass over de breedte naar Lennard Nobbe, speelde deze de bal terug op Max Jongerius, die vervolgens de bal op maat gaf aan Ruben Bugter, dat betekende 0 – 2 in de 43ste minuut.

Na de rust kwam Rick Houtenbos zijn opwachting maken in de plaats van Ruben. Na 5 minuten in de 2e helft kwam de spits van W. in balbezit, schermde deze goed af, draaide om zijn tegenstander en scoorde 1 – 2. De druk werd groter maar HSV kwam er voetballend beter uit. Na een combinatie tussen Max Jongerius en Cas Kaandorp kwam de bal voor en Max D. kopte geweldig in 1 – 3. Uit een corner werd de aansluitende treffer weer gescoord. Het werd nu alles of niets voor de kustbewoners, maar eerst scoorde Max D. uit een corner met een harde knal de 2 – 4, maar de 3 – 4 kwam in dezelfde minuut. In de blessuretijd werd nog een buitenspelgoal van Wijk a/Zee afgekeurd. Aanstaande zondag speelt Zeevogels – HSV.

D.V.W. 'zout' vist het jaar uit met een snertwedstrijd

IJMUIDEN - De laatste wedstrijd van het zeevisseizoen wordt zaterdagochtend 10 december gevist. Dit gebeurt op de kop van de haven in IJmuiden.

Dat het spannend is in de zeeviscompetitie blijkt wel uit het feit dat er nog vier vissers aanspraak kunnen maken op de eindzege. Tijdens deze wedstrijd krijgen de vissers een lekkere bak snert voorgeschoteld. Ter plekke vindt de prijsuitreiking plaats van de dagwedstrijd. Hiervoor is weer een uitgebreide prijzentafel beschikbaar met onder andere kerstwijnen, visbenodigdheden en gerookte forellen. De kampioen van de competitie wordt bekendgemaakt op de jaarlijkse feestavond in januari. Hier wordt ook de nieuwe kalender voor 2017 gepresenteerd.

Wilt u ook eens ervaren wat zeevissen is of wilt u graag een keer uw vriezer vullen? Dat kan, want diverse wintersoorten zitten alweer onder de kust, zoals kabeljauw, wijting en schar. Opgeven kan via zeevissen@devroegtewint.nl. De prijs bedraagt 10 euro per persoon en dat is inclusief aas.

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren? In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start 10 januari 2017. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06 - 2484 4377 Brigitta Madderom

KERSTMARKT bij kwekerij De Buitenkans. 6 t/m 23 december. Een gezellige kerstmarkt in de kassen bij kwekerij De buitenkans. Landgoed Willibrordus. Verkoop van Super kwaliteit kerstbomen, kerststukjes en kerstgroen. Kramen met leuke kerstartikelen en eigengemaakte kerstcreatie's. Op 11,12,17 en 18 december extra activiteiten en kramen aanwezig. Bullaan 2 in Heiloo. 072-5352225.

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

SPRAYTAN HEILOO! Voor SPRAYTANNING en TANDENBLEKEN. Wij werken uitsluitend met natuurlijke producten.Maak tijdig een afspraak voor de feestdagen.www.spraytan-heiloo.nlTel:06 54671235

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

De Stille Bron: Praktijk voor holistische massage, healing en cranio-sacraal therapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste holistische massage voor de HALVE PRIJS! Info en contact: info@destillebron.nl of 06 - 2266 6059. Ook cadeau-bonnen mogelijk, leuk voor onder de boom!

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN wenst u Fijne kerstdagen en een gelukkig 2017.Maak tijdig een afspraak voor de feestdagen en ontvang een KERSTGESCHENK van Keune haircosmetics. Kerkweg 42, Limmen. Tel; 06 - 2886 5509 www.knipkapster.nl

Enig KERSTcadeau; BON voor heerlijke massage man of vrouw. Heilzaam bij PIJN of STRESS!! VOORDEELtarief slechts E30,- heel UUR! Center Care Heiloo 072 - 5334906

SPRAYTAN HEILOO! Voor SPRAYTANNING en TANDENBLEKEN.Wij werken uitsluitend met natuurlijke producten. Maak tijdig een afspraak voor de feestdagen.www.spraytan-heiloo.nl Tel: 06 54671235

Stomerij nodig? € 5,= per kledingstuk (muv: zie de winkel) Even naar Primera Het Hoekstuk

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN wenst u Fijne kerstdagen en een gelukkig 2017. Maak tijdig een afspraak voor de feestdagen en ontvang een KERSTGESCHENK van Keune haircosmetics. Kerkweg 42, Limmen. Tel; 06 - 2886 5509 www.knipkapster.nl

KRINGLOOP HEILOO De leukste! Gratis P. Hier kunt u heerlijk struinen tussen veel kleingoed, meubels, mooie kleding, lps, cds, dvd, schoenen, lampen, lijsten, schilderijen, boeken, spellen, versterkers, oude kasten, stoelen Lundia enz!!,di t/m za 10-5 De oude Werf. Ook inbreng. Zondag open? Kijk op onze site of 072 - 5334000

Vipassana-meditatie
CHIRON,
Heiloo, 10x ma.avond (€90), 20.30-21.30 uur. Start 2 jan. Voor info&contact: www.sangha-mudita.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

De Stille Bron: Praktijk voor holistische massage, healing en cranio-sacraal therapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste holistische massage voor de HALVE PRIJS! Info en contact: info@destillebron.nl of 06-22666059. Ook cadeau-bonnen mogelijk, leuk voor onder de boom!

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren? In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start 10 januari 2017. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06 - 2484 4377 Brigitta Madderom

KERSTMARKT bij kwekerij De Buitenkans. 6 t/m 23 december. Een gezellige kerstmarkt in de kassen bij kwekerij De buitenkans. Landgoed Willibrordus. Verkoop van Super kwaliteit kerstbomen, kerststukjes en kerstgroen. Kramen met leuke kerstartikelen en eigengemaakte kerstcreatie's. Op 11,12,17 en 18 december extra activiteiten en kramen aanwezig. Bullaan 2 in Heiloo. 072-5352225.

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf€50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf €50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SPORTINSTUIF 55+ Elke do.middag van 14.30 tot 16.00 uur. In het Vennewater. Geen prestaties, wel gezelligheid. Kom erbij ! Tel.info 5333905

Stomerij nodig? € 5,= per kledingstuk (muv: zie de winkel) Even naar Primera Het Hoekstuk

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Vipassana-meditatie, CHIRON, Heiloo,10 x ma.avond (€90), 20.30 - 21.30 uur. Start 2 jan. Voor info&contact: www.sangha-mudita.nl

Staatsloterij winnen? Doe mee in de boulevard bij Primera Het Hoekstuk.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Enig KERSTcadeau; BON voor heerlijke massage man of vrouw. Heilzaam bij PIJN of STRESS!! VOORDEELtarief slechts E30,- heel UUR! Center Care Heiloo 072 - 5334906

Kerststress Neem dan een Thaise ontspanningsmassage in Heiloo. Op afspraak via telefoonnummer 06 - 3365 5795

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12. Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

AVONTUURLIJKE woonwinkel, Center Design, Slimpad 36 Heiloo. Allerlei enige woon voorwerpen, oud,nieuw altijd ORIGINEEL! Nu ook unieke KERST versieringen. Kom vrijblijvend eens kijken.

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Wintersport met vrienden en vriendinnen? Reserveer een week op HUURAUTO-HEILOO.NL

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

TE HUUR GARAGEBOX Boekenstein Heiloo. Geen elektr. 072 - 5333616

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk

Gepensioneerde LOODGIETER heeft tijd over. Voor badkamer, keuken, cv en alle loodgieters werkzaamheden.Bel voor afspraak 06 - 5111 7811

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

TE HUUR GARAGEBOX Boekenstein Heiloo. Geen elektr. 072 - 5333616

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Gezellig kerstinkopen doen en ruimte nodig? HUURAUTO-HEILOO.NL

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Gepensioneerde LOODGIETER heeft tijd over. Voor badkamer, keuken, cv en alle loodgieters werkzaamheden.Bel voor afspraak 06 - 5111 7811

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Staatsloterij winnen? Doe mee in de boulevard bij Primera Het Hoekstuk.

Wintersport met vrienden en vriendinnen? Reserveer een week op HUURAUTO-HEILOO.NL

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Kerststress Neem dan een Thaise ontspanningsmassage in Heiloo. Op afspraak via telefoonnummer 06 - 3365 5795

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12. Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €17, pedicure compl.€23, gelnagels €35. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

AVONTUURLIJKE woonwinkel, Center Design, Slimpad 36 Heiloo. Allerlei enige woon voorwerpen, oud,nieuw altijd ORIGINEEL! Nu ook unieke KERST versieringen. Kom vrijblijvend eens kijken.

SPORTINSTUIF 55+ Elke do.middag van 14.30 tot 16.00 uur. In het Vennewater. Geen prestaties, wel gezelligheid. Kom erbij ! Tel.info 5333905

Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! Sandra Zoon Heiloo 06 - 57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W:www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Huys Egmont, vóór en dóór bewoners

Het Slotkwartier heeft er binnenkort een attractie bij met Huys Egmont.

EGMOND AAN DEN HOEF - Het vernieuwde Historisch Informatiecentrum aan de Slotweg in Egmond aan den Hoef opent zaterdag 14 januari haar deuren. Het in vier maanden verbouwde centrum kreeg de naam 'Huys Egmont' en gaat een belangrijke rol in het historische gebied innemen, zegt voorzitter Martijn Mulder van Stichting Historisch Egmond. "Het is een bezoekerscentrum waar het verhaal van het roemrijke geslacht Egmont en haar stamslot, het 'Slot op den Hoef', wordt verteld. Iedereen op zoek naar historische informatie kan er terecht."

"Huys Egmont is de plek bij uitstek om mensen iets te vertellen over het kasteel en de heren en graven van Egmont, die zo belangrijk zijn geweest in de middeleeuwen", aldus Mulder. "Op het moment dat we van de gemeente het hele gebouw mochten gaan gebruiken, gingen we aan de slag. Een langgekoesterde wens ging in vervulling en met eigen financiële middelen en enthousiaste vrijwilligers hebben we er iets fantastisch van gemaakt. We hopen dat het project de kans krijgt zich te bewijzen en niet sneuvelt als de gemeente in zee gaat met commerciële partijen. Huys Egmont is een visitekaartje voor de gemeente Bergen."

Het hele project is met beperkte middelen door Egmondse vrijwilligers uitgevoerd. Behalve voor historische exposities zijn de opgeknapte ruimtes ingericht voor onderzoek, werkgroepen, lezingen, filmvertoningen en workshops. Het oude raadhuisje uit 1871 is ook opgeknapt en bevat een expositie van de historische collectie van Egmonder Jos Hof. Verder zijn er twee wisselexposities te bezoeken, de eerste over de Egmondse School, de tweede met prachtige tekeningen van het kasteel, gemaakt door leerlingen van de St. Jozefschool. De eerste lezingen staan ook al ingepland. Mulder: "Dit alles gaat hopelijk bijdragen tot een gezellig Slotkwartier."

Zet de datum 14 januari van het Open Huis alvast in uw agenda en volg het laatste nieuws op www.huysegmont.nl.

Midden in de winternacht

CASTRICUM - Winter is bij uitstek de tijd om klassiekers (voor) te lezen. Wanneer is een boek eigenlijk een klassieker? En wat heeft een klassieker nodig om nog aantrekkelijk te zijn voor de jeugd?

Een klassieker is een goed verhaal, vaak herinnerd in nostalgie. Klassiekers hebben zoveel mensen gevormd en de maatschappij een richting gegeven. Met het lezen van klassiekers leer je je eigen verleden beter begrijpen. Toch moet een klassieker soms afgestoft worden om opnieuw gewaardeerd te worden. Zo is Jip en Janneke hertaald en is 'gulden' 'munt' geworden. Goed gekozen, want 'euro' zou niet de nostalgische uitstraling hebben die bedoeld wordt.

Bij Sterke Wanja, lievelingsboek uit mijn jeugd, is het verhaal niet aangepast maar de voorkant des te meer. 'Luie Wanja' ontmoet een oude blinde man die hem voorspelt dat hij tsaar zal worden. Tot ergernis van zijn broers moet hij zeven jaren op de kachel liggen en alleen zonnepitten eten totdat hij zo sterk is dat hij het dak van het huis kan optillen. Daarna begint hij aan een tocht vol gevaren en avonturen. Geschikt voor kinderen vanaf negen jaar.

Rachel de Wit Foto: Vera Fetisova

Zoek de verschillen
Klassiekers, die niet hertaald zijn, zijn meer geschikt om voor te lezen, maar voor de geoefende lezer ook juist leuk om zelf te lezen. Een jongen van tien jaar zei laatst: "De brief voor de koning van Tonke Dragt is 'ridderlijk' geschreven en daarom vind ik het zo mooi."

Over nostalgie gesproken: wie kent niet het klassieke verhaal Alleen op de wereld over de achtjarige vondeling Remi op zijn reis door het negentiende-eeuwse Frankrijk? Lang was deze klassieker wel leverbaar, maar alleen geschikt voor volwassenen vanwege de verouderde taal. Gelukkig is er nu een vertaling door Tiny Fisscher die het verhaal weer helemaal voor kinderen van nu heeft herschreven. De illustraties zijn gemaakt door Gouden Penseel-winnaar Charlotte Dematons. Zij heeft ter inspiratie zelf de route van Rémi afgelegd en het resultaat is prachtig. Dematons heeft het desolate Franse platteland en het harde leven in de stad op unieke wijze weergegeven. Hiermee is het een heerlijk boek, opnieuw voor jong en oud.

En het kerstverhaal? Is dat een klassieker?… Dat is meer een overlevering met prachtige uitvoeringen. Daarvan is Kerstmis van Dick Bruna wel de bekendste.

Tekst: Rachel de Wit, Boekhandel Laan in Castricum

Kerst op de Papenberg voor het hele gezin

Fakkeltocht naar de Papenberg. Foto: Annemieke Ederzeel

CASTRICUM - Hof van Kijk Uit organiseert Kerst op de Papenberg. Op vrijdagavond 23 december start om 19.00 uur de fakkeltocht bij Hof van Kijk Uit richting de Papenberg.
Lopend door het donkere bos gaat u naar het open duin van de Papenberg. Daar zal toneelvereniging Forento een kleine kerstvoorstelling in de open lucht opvoeren. Deelname aan Kerst op de Papenberg bedraagt 4,= voor kinderen tot twaalf jaar en volwassenen betalen € 5,=. U kunt vooraf bij Hof van Kijk Uit uw deelnamebewijs kopen. Reserveren - telefonisch, via e-mail of website - is niet mogelijk. Na afloop van de wandeling is er koffie en thee, chocolademelk, ranja of glühwein en wat lekkers bij Hof van Kijk Uit. Auto's kunt u parkeren op de parkeerplaats Geversweg/Zanderij.

Adres: Hof van Kijk-Uit, Oude Schulpweg 4, 1901 NV Castricum. Telefoon: 0251-673657, website: www.hofvankijkuit.nl.

Fakkeltocht naar de Papenberg. Foto: Annemieke Ederzeel
Fakkeltocht naar de Papenberg. Foto: Annemieke Ederzeel

Projectkoor organiseert kerstconcert

CASTRICUM - Projectkoor Castricum geeft een kerstconcert met een veelzijdig programma op zondag 18 december vanaf 14.30 in de Maranathakerk in Castricum.

Aan het kerstconcert wordt medewerking verleend door de landelijk bekende tenor Walther Deubel en de sopraan Ineke Baksteen. Pianist is Gijs Braakman, de vaste begeleider van het Projectkoor. Naast zijn taak als docent bij de Muziekscholen Uitgeest en Schagen is hij muzikaal leider van het koor Take it Easy uit Beverwijk. De dirigent is Cees Brugman. Een lange periode was hij dirigent van bekende orkesten en koren waarmee hij concerten gaf in binnen- en buitenland. Ook was hij meer dan twintig jaar directeur van Toonbeeld in Castricum. Thans is hij actief als dirigent, examinator, arrangeur en muziekrecensent.

Projectkoor Castricum realiseerde sinds 2010 al dertien verschillende en succesvolle projecten/concerten, waaronder jaarlijks een aantal bijzondere kerstconcerten en in het voorjaar projecten met onder meer als thema musicals. Gewoonlijk wordt het projectkoor gevormd door gemiddeld vijfenzeventig deelnemers uit de hele regio zoals Heemskerk, Beverwijk, Akersloot, Uitgeest, Castricum, Limmen, Bergen, en Alkmaar. Steeds wordt een aantal bijzondere klassieke- en lichtvoetige composities geselecteerd dat in zes weken wordt ingestudeerd. Tijdens de afgelopen jaren verschenen er meerdere professionele dvd's en cd's van deze concerten waarvoor de bekende Ed Taylor uit Beverwijk met zijn filmcrew verantwoordelijk is.

Het kerstconcert met een veelzijdig programma vindt plaats op zondag 18 december vanaf 14.30 in de Maranathakerk in Castricum. Toegangskaarten, inclusief gratis consumptie, zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk op de dag van het concert vanaf 13.30 uur. Reserveren kan bij Ina Nieuwenhuis via nieuwenhuis.ina@gmail.com of aadentinus@hotmail.com. Voor verdere informatie zie de website www.projectkoor-castricum.nl.

Bijzonder adres voor origineel servies en keramiek

Petra Ferwerda in haar winkel Glazuur aardewerk.

CASTRICUM - Kent u Glazuur aardewerk al? Het is de sfeervol ingerichte winkel van Petra Ferwerda met bijzonder servies voor (h)eerlijk eten en drinken. U vindt de winkel op de Overtoom en dat is volgens de banner boven de straat het leukste straatje van Castricum!

De winkel in Castricum bestaat nu drie jaar, maar Glazuur aardewerk is al in 2003 officieel 'geboren'. Naast de winkel runt Petra namelijk ook een agency en een communicatie/tekstbureau. En zoals ze zelf zegt: "Het lijken twee heel verschillende dingen, maar ook bij eten, drinken en mooi servies draait alles om communiceren".

Bij glazuur vindt u keramiek en tafelgoed van makers die staan voor hoge kwaliteit en functionaliteit. De artikelen worden op ambachtelijke wijze gemaakt, sommige zijn zelfs helemaal handgemaakt. In de winkel vindt u 'vaste' collecties van onder andere het Franse Jars Céramistes. Deze collecties worden aangevuld met bijvoorbeeld mooie glazen, Portugees aardewerk en kleinere collecties van vaak beginnende ontwerpers. Ook de Amsterdamse StoryTiles hebben al vanaf het begin hun eigen plek in de winkel.

Als u de winkel binnenkomt, laat Petra u graag rustig rondkijken, maar ze kan u ook interessante achtergrondinformatie geven, waardoor het bord, de schaal of het glas nog 'mooier' wordt. Passie voor kleur, materiaal en mooie producten: daar draait het hier om.

Natuurlijk kunt u bij Glazuur terecht voor een heel servies, maar Petra voegt eraan toe: "Al met een enkel bord of schaaltje maakt u een wereld van verschil bij de aankleding van uw tafel! Zeker nu de feestdagen er weer aankomen en we vaak met familie en vrienden aan mooi aangeklede tafels eten, is het een uitgelezen moment om even langs te gaan".

Petra Ferwerda in haar winkel Glazuur aardewerk.

Glazuur is gevestigd op Overtoom 1a, 1901 EW in Castricum. Zie ook www.glazuur.com

Tekst: Annemieke Ederzeel

Lennard (17) exposeert in Johanna's Hof

Foto: aangeleverd.

BAKKUM - Lennard Dunselman exposeert in januari tot en met maart 2017 in Johanna's Hof. Hij is zeventien jaar oud en maakt olieverfschilderijen.

Lennard schildert nu ongeveer twee jaar, bij voorkeur met olieverf. Hij tekent altijd al graag en had een tijdje les. Lennard schildert met olieverf en dit hij heeft zichzelf aangeleerd.

"In het begin concentreerde ik mij op het schilderen van bijzondere auto's, zoals klassieke Bugatti's. Ik heb daar veel belangstelling voor. Deze schilderijen hebben geleid tot enige opdrachten voor het schilderen van auto's, onder meer van een autobedrijf en voor een brandweerkazerne. Dat is erg leuk om te doen. Inmiddels schilderde ik enige portretten, onder andere van Morgan Freeman en van Albert Einstein. Het is lastig om ze de goede blik in de ogen te geven. Het schilderen doe ik naast mijn schoolopleiding werktuigbouwkunde bij InHolland in Alkmaar".

Kerstsamenzang met kerstspel

AKERSLOOT - Het Aquariuskoor uit Akersloot organiseert zondag 18 december in samenwerking met het kinderkoor de Meerzangertjes een kerstmiddag in de R.K. Kerk van Akersloot. Dit uurtje is bedoeld voor iedereen die alvast lekker in de kerststemming wil komen. U krijgt een kerstspel te zien van kinderen en dit wordt muzikaal omlijst met kerstliederen. Het belooft weer een gezellig en warm samenzijn te worden in de donkere dagen voor kerst, zo laat het Aquariuskoor weten. "Iedereen is welkom en zeker ook de kleinere kinderen die geboeid zullen worden door deze vertolking van het kerstgebeuren." Het spel op zondag 18 december begint om om 16.30 uur en het koor begint ongeveer een kwartier voor aanvang met zingen.

Leegverkoop bij Lincherie Castricum

Nathaly Blaas

CASTRICUM - In het vroege voorjaar van 2017 doet Nathaly Blaas haar lingeriezaak in Castricum over aan de firma Van de Velde uit België, franchisegever van het concept Lincherie.
De firma heeft reeds een aantal winkels in de regio. Na eenentwintig jaar met heel veel plezier en toewijding een prachtige zaak opgebouwd te hebben, wil Nathaly graag meer vrije tijd voor haar gezin en haarzelf. Deze overname houdt in dat de medewerkers hun baan behouden en Lincherie in Castricum op het Bakkerspleintje blijft!

De leegverkoop is nodig omdat de winkel door de nieuwe eigenaar helemaal wordt omgebouwd volgens het nieuwste Lincherie-concept, dus de gehele winkel moet leeg! Heeft u nog iets nodig voor de komende feestdagen? Sla dan nu uw slag en verwen uzelf en de uwen met luxe lingerie, bad-, comfortabele nacht- en huismode met hoge kortingen voor zowel dames en heren.

Castricum 105

Programmering

Maandag
00.00 – 16.00 uur: Non-stop muziek
16.00 – 18.00 uur: Nieuw Castricums Peil (maandageditie) – Willem Seignette
18.00 – 20.00 uur: Cross Country – Martin Meijer
20.00 – 21.00 uur: NH in Bedrijf i.s.m. RTV80 uit Bergen (een keer in de maand)
21.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Dinsdag
00.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: Commuzika – Anton van Kaam (vanaf januari)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Woensdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop muziek
19.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 22.00 uur: Hraj Kapelo hraj – Jan Jonker
22.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Donderdag
00.00 – 17.00 uur: Non-stop muziek
17.00 – 19.00 uur: De Donderdag Date – Frank Ruiters

Oneven weken
19.00 – 20.00 uur: Just Jazz – Fred Timmer & Ineke Timmer (1x in de maand)
20.00 – 23.00 uur: Non-stop muziek
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Even weken
19.00 – 19.30 uur: Non-stop muziek
19.30 – 23.00 uur: Het Raadsplein – Live vanuit het Gemeentehuis in Castricum (om de week, zie de vergaderagenda op www.castricum.nl)
23.00 – 00.00 uur: Ballads At Night

Vrijdag
00.00 – 19.00 uur: Non-stop muziek
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 21.00 uur: Non-stop muziek
21.00 – 23.00 uur: De Vrijdagavond Show – Julian Timmer en Julian Remmers
23.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zaterdag
00.00 – 10.00 uur: Non-stop muziek
10.00 – 12.00 uur: De Zaterdagochtend Show – Thom
12.00 – 14.00 uur: Nieuw Castricums Peil (zaterdageditie) – Sander Verschoor en Maarten Glorie
14.00 – 16.00 uur: Sanne Klinkhamer
16.00 – 00.00 uur: Non-stop muziek

Zondag
00.00 – 07.00 uur: Non-stop muziek
07.00 – 09.00 uur: Ballads at morning
09.00 – 10.00 uur: Radio Klassiek – Helmoth Mehciz
10.00 – 11.00 uur: Kerkdienst
11.00 – 12.00 uur: Klassiek & Ballads at morning
12.00 – 14.00 uur: Cabaret van Nederlandse Bodem
14.00 – 17.00 uur: 105Sportlive
17.00 – 19.00 uur: The Flash Back Show
19.00 – 20.00 uur: NH in Bedrijf – i.s.m. RTV80 uit Bergen
20.00 – 22.00 uur: Non-stop muziek
22.00 – 00.00 uur: Ballads at night

Winkelen is leuk, een winkel hebben nog leuker