De Uitkijkpost

16 januari 2019

De Uitkijkpost 16 januari 2019


Drie jubilarissen bij Rode Kruis

Frank Terlien, voorzitter Rode Kruis afd. Heiloo, Henny Post-Meijer, coördinator Telefooncirkel en jubilaris en rechts wethouder mw. Beens. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 10 januari jl. organiseerde de afdeling Heiloo van het Rode Kruis haar jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst. Dit jaar stond de bijeenkomst in het teken van 3 jubilarissen, waarvan er twee aanwezig konden zijn.

Het betrof mw. Henny Post-Meijer, coördinator van de telefooncirkel, die 20 jaar als vrijwilliger werkzaam is en de heer Erik Smits, voormalig voorzitter van deze afdeling, die 10 jaar aan het Rode Kruis verbonden is. Wethouder mw. Elly Beens was speciaal voor deze gelegenheid naar het clubgebouw gekomen om de versierselen van beide jubilarissen op te spelden. De derde jubilaris, de heer Duiverman, die 10 jaar als instructeur aan het Rode Kruis verbonden is, kon helaas niet aanwezig zijn.

Jasper slalomt zich naar Kroatië

Jasper kwalificeert zich tijdens de Jan Keller Cup voor de internationale Pokal Loka wedstrijden in Kroatië. Foto: Danny Budding

HEILOO - Na een periode van drie weken trainen in Oostenrijk is de 13-jarige Jasper Oudshoorn nu weer even in Heiloo. Tijdens de eerste trainingsweek werd de Super G getraind, een snelle discipline op ski's van bijna 1.90 m waarbij de jonge atleten worden uitgedaagd hun snelheid te verbeteren en hun grenzen te verleggen. De twee daaropvolgende weken stonden in het teken van slalom en reuzenslalomtrainingen ter voorbereiding van een aantal wedstrijden. Vanwege de hevige sneeuwval in het gebied zijn er helaas een paar wedstrijden geannuleerd. De geplande Jan Keller Cup op de Fageralm in Forstau ging op vrijdag 28 december gelukkig wel door. Een belangrijke slalomwedstrijd waarbij de skiërs zich konden kwalificeren voor de 44e editie van de internationale Pokal Loka wedstrijden in Kroatië op 8 en 10 februari 2019. Jasper, uitkomend voor het 'Ski Racing Development team', heeft bij deze kwalificatiewedstrijd de derde plaats behaald en zich hiermee geplaatst voor deelname in Kroatië. Zaterdag 19 januari vertrekt Jasper naar Slowakije om deel te nemen aan wedstrijden in Vratna, waarna hij zal doorrijden naar het Tsjechische Ricky voor wedstrijden. De korte periodes thuis staan in het teken van school en fysieke training bij Dorssports Heiloo onder professionele begeleiding van Nick Wolven. Zaterdag 16 februari vertrekt Jasper weer naar Oostenrijk vanwege de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen in Alpendorf.

Maandelijkse drive bij Eerste Heilooër Klaverjasclub

HEILOO - Maandag 21 januari organiseert de Eerste Heilooër Klaverjasclub de maandelijkse klaverjasdrive. Ook is er een verloting met mooie prijzen. U bent, het liefst met partner, van harte welkom in Cultureel centrum de Strandwal naast de kapel, op het GGZ-terrein. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of als u voor het eerst komt, kunt u dit melden bij een van de onderstaande bestuursleden, zij kunnen daar dan rekening mee houden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De drive begint om 19.30 uur en eindigt rond 22.30 uur. Inlichtingen bij Gerda tel.072-5123271 of bij Ria tel.072-5339345.

Prachtige ochtendzon in Heiloo

Foto: Ton Mosheuvel

HEILOO - Vroege vogels konden de afgelopen week genieten van prachtig gekleurde luchten. Dat is nog eens mooi wakker worden. Ton Mosheuvel maakte deze prachtige foto vanaf de Bayershoffweg in de richting van de Ringweg.

10 vragen aan... Nel van Beek

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik zag het levenslicht in 1956 op de Middelweg in Uitgeest. Ik was de jongste in het gezin. Op mijn 7e verhuisden we naar een nieuwbouwhuis. In 1980 trouwde ik met Mees en samen hebben wij een huis gekocht hier in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Eigenaresse van een hobbyzaak. Of activiteitenbegeleidster.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Mijn opa van vaders kant om hem één vraag te stellen. Maar hij is niet meer in ons midden. Dus de vraag zal nooit beantwoord worden.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Dat is heel veel. We speelden met alle kinderen van de buurt op straat. Hutten bouwen op het grote grasveld. Touwtje springen, de maan is rond. Of gewoon lekker kletsen. Twee jaar geleden hadden we een reünie van de straat. Dat was weer reuze gezellig . Ik kan eerlijk zeggen dat ik een prachtige jeugd heb gehad waar ik met een warm gevoel aan terugdenk.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
De vijver aan de Van Merlenlaan en omgeving. Maar Heiloo is gewoon mooi om te wonen.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Laat mij maar slapen, of er moet wat zijn met de kinderen, familie, buren, vrienden en kennissen. Dan ben ik bereikbaar.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Blijf jezelf. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. We vieren allemaal op dezelfde tijd oud en nieuw.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
De mensen die mij kennen weten genoeg. En de mensen die mij niet kennen hoeven ook niets te weten.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou de mensen achter het bureau vandaan halen en ze op de fiets zetten en ze lekker door Heiloo laten fietsen. Niet één keer maar meerdere keren en op verschillende tijden, zodat ze kunnen zien hoe sommige verkeerssituaties in de praktijk uitpakken. Ook zou ik met de winkeliersvereniging praten over de lege winkels. Misschien een idee om daar op vrijdag en zaterdag wat mee te doen. Bijvoorbeeld een creatieve markt of goededoelenmarkt, iemand die zijn beroep wil promoten, of iets anders. Maar dichte rolluiken en donkere panden trekken geen publiek.

10. De persoonlijke vraag van Rick Romeijn:
'We kennen elkaar al heel wat jaren en ik weet dat je je ook al jaren inzet voor het Rode Kruis. Zou je daar iets meer over willen vertellen?'
Mijn ouders en mijn opa waren ook bij het Rode Kruis. Mijn moeder was vrijwilligster bij de welfare. Op maandagmiddag ging ze handwerken in het bejaardenhuis. Dan ging ik vanuit school daarnaartoe en er was altijd wel een oma die ik kon helpen. Ik heb mijn oma's nooit gekend maar daar had ik er wel tien. In 2000 moest mijn dochter een werkstuk maken over het Rode Kruis. Ik heb toen om informatie gevraagd en daar begon het weer te kriebelen, met als gevolg dat ik me opgaf om vrijwilligster te worden. We zijn nu met tien vrijwilligsters en vijftig deelneemsters. We handwerken in groepsverband (dinsdagmiddag in het Trefpunt, en donderdagmiddag in de Loet). Ook zijn er dames die gewoon thuis handwerken. Ze komen dan materiaal halen of wij brengen het bij ze langs. De handwerken verkopen wij, zodat we weer nieuw materiaal kunnen kopen. Ons magazijn aan Zevenhuizen 50 (Kleurenpracht) is op woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur open. Wij verkopen daar ook.

Ik geef de vragen door aan Corien Elzenga Schoof. Mijn vraag is:
'Toen ik jou leerde kennen was je er zeker van dat je in de drogisterijbranche wilde werken. Maar nu ben je pedicure. Hoe is dat zo gekomen?'

Joe Puglia laat in Witte Kerk zien hoe Beethoven werkte

Joe Puglia laat het licht schijnen op Beethovens werkwijze. Foto: aangeleverd

HEILOO - Er gaat geen jaar voorbij of Joe Puglia levert een bijzondere bijdrage aan de concertseries van de Stichting Concerten Witte Kerk. Zo ook dit jaar, met een heel bijzonder programma waarin Joe het licht laat schijnen op Beethovens werkwijze aan de hand van het Strijkkwartet Nr. 1 in F groot, opus 18/1. Dit strijkkwartet is een vierdelige compositie voor strijkkwartet, die in 1799 voltooid en een jaar later grondig gereviseerd werd.

Alle oorspronkelijke handschriften van opus 18 zijn verloren gegaan behalve een vroege kopie aan een vriend van Beethoven (Amenda) van de allereerste versie. Beethoven schreef zijn vriend die kopie niet aan anderen meer door te geven daar hij "nu pas geleerd had hoe een kwartet correct te schrijven". Beethoven heeft voor de publicatie dit kwartet dus ingrijpend gereviseerd.

Joe wil graag de eerste versie van het Amenda-handschrift vergelijken met de uiteindelijk gepubliceerde versie, omdat de verschillen een interessant licht werpen op niet alleen Beethovens werkwijze, maar ook op de manier waarop bijvoorbeeld de muziek van Corelli en Mozart invloed heeft gehad op Beethovens stijl.

Joe wil vertellen, speelvoorbeelden geven (ook uit kwartetten van Corelli en Mozart), en beide versies in hun geheel laten horen. Tijdens het concert zal er ook ruimte zijn voor vragen uit het publiek. Joe speelt met drie bevriende collega's, waar hij erg gelukkig mee is: Jaewon Lee (viool), Lilli Maijalla (viola) en Amy Norrington (cello).

In de pauze wordt er getoost op het nieuwe jaar.

Zondag 20 januari om 15.00 uur. Informatie en bestellen: www.concertenwittekerk.nl of bellen met 06-45184525. Kaarten zijn ook in de zaal verkrijgbaar.

Jubileumconcert Paul Valk en Sine Nomine in Heiloo

Kamerkoor Sine Nomine en dirigent Paul Valk vieren dat zij 25 jaar samenwerken. Foto: Peter Huibers

HEILOO - Met een bijzonder concert vieren dirigent Paul Valk en kamerkoor Sine Nomine uit Alkmaar dat ze 25 jaar samenwerken. Het programma heet 'Hymnes'. Het concert vindt plaats op zondagmiddag 20 januari in de Cultuurkoepel Heiloo om 15.00 uur.

Paul Valk begon zijn loopbaan als dirigent aan het begin van de jaren '90 en heeft in de afgelopen 25 jaar vele bijzondere concerten met Sine Nomine gegeven in de regio Alkmaar en daarbuiten. Hij kreeg carte blanche bij de samenstelling van dit jubileumprogramma.

Het concert heeft twee hoofdwerken. Het ene is de Musikalische Exequien van de Duitse componist Heinrich Schütz uit 1635. Dit voerde Paul Valk eerder uit met Sine Nomine in 1996. Het is een beroemd stuk, geschreven voor de begrafenis van een Duitse graaf, een vriend en opdrachtgever van de componist. Begrafenismuziek dus, met prachtige melodieën en mooie koorpartijen, en de vele korte solo's worden gezongen door een flink aantal koorleden.

Daarnaast klinken de 'Cinq Hymnes' van de Nederlandse componist Ton de Leeuw uit 1989. Paul Valk voerde deze vijf gezangen op Franse teksten uit als onderdeel van zijn eindexamen op het conservatorium. Drie van deze bijzondere hymnes worden begeleid door twee pianisten en twee slagwerkers.

Van de kleinere stukken vermelden we hier nog een kleinood voor koor en het breekbare geluid van dertig half gevulde en gestemde wijnglazen: 'Stars' van Eriks Ešenvalds.

Muziek in vele stijlen. Barok, romantiek en hedendaags. Over zaligsprekingen, leven en sterven, licht, mystiek en sterren.

Toegang € 20,00, t/m 16 jaar gratis. Kaarten te bestellen via www.sinenominealkmaar.nl of 072-5336906.

Zondag 20 januari 2019 in Cultuurkoepel Heiloo op Landgoed Willibrordus aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Aanvang concert: 15.00 uur (zaal open: 14.20 uur).

Bauerfeind

Iedere keer als ik De Meent in Alkmaar voorbijrijd, moet ik aan mijn grootvader denken. Mijn ogen zoeken die grote letters Bauerfeind en die zijn dan voorlopig nog niet van mijn netvlies.

Waarom mijn grootvader? Letterlijk vertaald betekent Bauerfeind 'Boerenvijand'. Nu weet ik intussen dat het een bedrijf is in medische hulpmiddelen, dus vind ik de samenwerking met het bloedlinke schaatsen niet zo gek. Een mens op glad ijs valt gemakkelijk.

Bauerfeind, dat was mijn grootvader Thomas juist niet. Als Zuid-Afrikaan van geboorte (1869) uit Ierse ouders maakte hij tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) korte tijd deel uit van een Boerencommando. Nog tijdens dat bloedige conflict duikt hij plotseling op in Nederland om in opdracht van president Paul Kruger, die als zieke oude man inmiddels ook in Nederland is, de Boerenzaak 'op een andere manier' te dienen. Als een soort goodwillambassadeur houdt Thomas in Nederland en Duitsland lezingen. Maar als hij - ook weer zo plotseling - in Amerika opduikt, gebeurt dat 'dienen' in het geheim. Hij onderhandelt namelijk met de kruitfabriek DuPont de Nemours over 'rookloos kruit'. Werd hij daarom bespioneerd door zes man van de Britse geheime dienst, zoals The World in zijn editie van 25 maart 1902 onthult?

In de VS trouwt hij in 1904 met de Texelse Neeltje Roeper, mijn oma. Inmiddels is hun zoon geboren, mijn vader Jan, en de ouders maken plannen om naar Zuid-Afrika te emigreren, maar dat wordt niet gehaald. Onderweg overlijdt Neeltje op 29-jarige leeftijd. Haar graf bevindt zich in Den Burg op Texel. Weduwnaar Thomas reist na een paar maanden wél door naar Zuid-Afrika. Hij laat zijn zoon van anderhalf achter bij diens grootouders op Texel.

Toen mijn vader in 1939 plannen had naar Zuid-Afrika te emigreren, kwam de Tweede Wereldoorlog tussenbeide en was van reizen geen sprake meer. En toen die net voorbij was, stierf Thomas. Vader en zoon wisten van elkaars bestaan en hebben elkaar toch nooit meer ontmoet.

Door die voorgeschiedenis woon ik in Nederland. Vandaar die naam.

Dick de Scally

Brigitte Pasma, financieel klankbord voor ondernemers met een eenmanszaak of vof

Brigitte Pasma. Foto: aangeleverd

Administratiekantoor Je Bedrijf Op Orde

Brigitte Pasma

Havercamplaan 5

1851XC Heiloo

Tel.: 06-51 64 92 82

brigitte@jebedrijfoporde.nl

www.jebedrijfoporde.nl

Brigitte Pasma verhuisde in maart 2018 van 't Gooi naar Heiloo. Ze wil haar bedrijfsactiviteiten nu rondom Heiloo concentreren. Het begon allemaal met een studie bedrijfseconomie. Na haar studie werd ze als consultant ingehuurd door grote bedrijven zoals ING, Cap Gemini en KPMG om bedrijfsprocessen te optimaliseren. Na dit ruim 10 jaar te hebben gedaan wilde ze gaan ondernemen, andere bedrijven helpen op een persoonlijke manier.

Het viel haar namelijk op dat ondernemers, zoals eenmanszaken en vof's, eigenlijk niet goed geholpen werden bij administratieve en boekhoudkundige klussen. De grote administratiekantoren hadden namelijk geen interesse, die leverden hun diensten liever aan bv's. Tegelijkertijd raakte de zzp'er in opkomst. Brigitte besloot in 2002 om een administratiekantoor op te zetten speciaal voor deze doelgroepen.

Een compleet administratief abonnement inclusief advies

De naam werd 'Je bedrijf op orde' en dekt eigenlijk de hele lading. Brigitte zorgt ervoor dat je bedrijf financieel up-to-date is. Ze biedt de kleine ondernemer een abonnement met een compleet pakket aan dat bestaat uit het online bijhouden van de administratie, het zorgen voor tijdige btw en inkomstenbelastingaangifte, ze signaleert fiscale aftrekposten en gunstige fiscale regelingen en helpt haar klanten met debiteuren- en incassobeleid. Kortom: Brigitte is jouw financiële klankbord op alle vlakken.

Het aanleveren van bonnen, het maken van foutloze facturen en bijhouden van je btw kan allemaal door middel van een heel simpel boekhoudpakket met een duidelijk dashboard. Hierin kun je offertes en verkoopfacturen maken, je inkoopbonnen (door middel van een foto) en bankafschriften uploaden. Te allen tijde is op het dashboard zichtbaar hoeveel btw je aan de Belastingdienst moet betalen. "Ondernemers komen vaak in problemen omdat ze geen geld voor btw hebben gereserveerd en ze 'ineens' een aanzienlijk bedrag moeten betalen aan de Belastingdienst. Het dashboard geeft je inzicht en zo kom je nooit meer voor vervelende verrassingen te staan," zegt Brigitte. Eén keer in de twee weken werkt ze de administratie van haar klanten bij, zo zijn de cijfers altijd up-to-date.

Spanning wegnemen

Een administratiekantoor heeft over het algemeen een stoffig imago maar daar is bij Brigitte niets van te merken. Ze is een sprankelende verschijning en vertelt vol passie over haar werk: "Ik vind het heerlijk om ondernemers op deze manier te kunnen helpen. Ik ben heel blij dat ik het onbehaaglijke gevoel van spanning qua financiën bij ze kan wegnemen. Ik heb klanten met verschillende ondernemingen, het blijft daardoor ook heel afwisselend."

Klanten vinden het prettig werken met Brigitte, zij is namelijk het enige aanspreekpunt van 'Je bedrijf op orde', ze weet alles van jouw onderneming en als je een vraag hebt dan krijg je gelijk antwoord.

"Ze is er altijd voor je en ze heeft me geholpen inzicht te krijgen in mijn financiële situatie, we hebben samen een financieel plan gemaakt voor 2019. Ik mocht zeggen wat ik per maand wilde overhouden en zij heeft mij voorgerekend dat dit ook haalbaar is. Ik snap de cijfers nu écht," vertelt een van haar trouwe klanten.

Tips van Brigitte

Brigitte heeft alvast twee handige tips voor toekomstige klanten: "Probeer niet vaker dan één keer per maand geld over te boeken van zakelijk naar privé. Dus niet steeds een beetje. Op deze manier krijg je meer grip op je inkomsten en uitgaven en wordt het geen warboel. En ik adviseer mijn cliënten te bankieren bij KNAB, daar kun je namelijk zoveel spaarrekeningen openen als je wilt en je kunt ze ieder een eigen naam geven en zo 'potjes' maken voor investeringen, voor de btw en eventueel voor je pensioen."

De tarieven van de verschillende pakketten die Brigitte aanbiedt kunt u vinden op haar website. Als u voor 1 maart klant wordt bij 'Je bedrijf op orde' dan krijgt u het eerste kwartaal (januari, februari en maart) 50% korting op het maandtarief. Een vrijblijvend intakegesprek is altijd gratis en op korte termijn in te plannen.

Bijenlint Heiloo (GROOT) Ecologisch maaien

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ecologisch maaien... Wat is dat? En waarom zou je het doen? Goede vraag!

Zoals u weet kan de natuur best een beetje hulp gebruiken. Er is sprake van een verschraling van de soortenrijkdom en dat komt vooral door het natuurbeheer van de afgelopen 30 jaar.

Vroeger was beheer eigenlijk totale controle over wat er wel of niet binnen een gemeente kon groeien en bloeien. Daarbij moest de natuur vooral mooi voor de ogen zijn. Dus geordend, door de gemeente aangeplant, kort. Met veel groen gras. Er werd minder nagedacht over de samenhang tussen de dieren, insecten en vogels die hier woonden, laat staan over de vele planten die in de natuur groeiden om dit evenwicht in stand te houden.

De laatste tien jaar wordt herhaaldelijk vanuit de natuurbescherming gezegd dat de diversiteit van planten en dieren steeds meer afneemt. Daarbij verandert het klimaat ook nog eens. Het is van groot belang dat de biodiversiteit weer terugkeert binnen de gemeente Heiloo, zodat er niet nog meer verloren gaat aan vogels, vlinders, insecten en kleine zoogdieren.

Door ecologisch beheer van het groen in Heiloo zou dit gerealiseerd kunnen worden. Dat betekent meer groen laten groeien en vooral uitbloeien(!) en dus minder maaien en snoeien. Ecologisch beheer staat voor afblijven in plaats van knippen. Niet alleen in perken en plantsoenen, maar juist ook in de achtertuin. Dus laat dat 'onkruid' maar welig tieren, geef de grasmaaier een welverdiende vakantie en pak er eens lekker een goed boek bij.

Overigens is het nu de tijd om bomen en struiken in de tuin te planten (november, december, januari, februari) als het niet vriest. Kijk op www.imkerpedia.nl bij drachtplanten welke bomen en struiken het meest bijdragen aan stuifmeel en nectar en ook nog mooi zijn.

Volgende keer meer.

Jan Adrichem

Highlow Rangers rijden voor Timmerdorp 5-daagse rally door Scandinavië

Foto: aangeleverd

HEILOO - De Highlow Rangers gaan weer on tour. Dit keer gaan zij naar Scandinavië: een barre tocht met veel obstakels en natuurlijk sneeuw. De Rangers rijden door Heiloo, Duitsland, Denemarken, Zweden Finland, Estland, Letland, Litouwen én Polen.

De route heeft een lengte van bijna 6000 kilometer. Uitdagende binnenwegen, prachtige landschappen, bijzondere bezienswaardigheden en vooral veel sneeuw en ijs. Om naast deze uitdaging ook nog eens bij te kunnen dragen aan de door hen gekozen goede doelen, kunnen zij sponsors goed gebruiken. De trip bekostigen de rangers zelf, de sponsorbedragen gaan geheel naar de door hen uitgezochte goede doelen. Dit jaar is gekozen voor Timmerdorp Heiloo. Tevens doen de Rangers een project voor een opleiding van weeskinderen in Nepal, een al lopend project van de Highlow Rangers.

Voor vragen neem dan even contact op met Leo Erkamp (06-13299653) of Ruud Bruin (06-22744374) of mail highlowrangers@gmail.com.

Chapeau voor Wijkteam Heiloo

HEILOO - Voor de allerbeste verzorgers van het Wijkteam Heiloo, onderdeel van de ViVa! Zorggoep:

"Bij het faillissement van het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam en het één dag later volgend ontslag van artsen en verplegend personeel, moest ik direct denken aan wat zich al een lange periode in de zorgsector heeft afgespeeld. Zoals de jarenlang doorgevoerde bezuinigingen, de immer lage salariëring, het enorm gebrek aan personeel. En ja, ter completering de vooral niet te vergeten ver doorgevoerde administratieve rompslomp. Voor elke te verrichten zorghandeling is een vaststaand aantal minuten aangegeven, waarbinnen het werk moet plaatsvinden. Niet te geloven, hoe kun je het bedenken?

Gevolg: toenemende uitval van werknemers. In het Noordhollands Dagblad van 12 november 2018 wordt vermeld: Stressverzuim stijgt flink. Twintig procent van al het verzuim op het werk is stressgerelateerd. Daarmee is er sprake van een flinke stijging.

Als je dan kennisneemt van de omstandigheden waaronder de medewerkers van ViVa! Zorggroep en voor mij in het bijzonder Wijkteam Heiloo hun taak moeten verrichten, dan kun je alleen maar grote bewondering en respect hebben voor de door hen elke dag opnieuw geboden, niet aflatende zorg aan de patiënten. En dat dit in Wijkteam Heiloo allemaal zo perfect verloopt, vloeit niet in de laatste plaats voort uit het feit dat deze medewerkers een zeer hechte werkgemeenschap vormen. Bij ziekte, vereiste extra zorg voor een patiënt of anderszins uitval, staan ze altijd voor elkaar klaar om gesignaleerde problemen het hoofd te bieden.

Als het gaat om inlevingsvermogen, een luisterend oor, enkele troostende, bemoedigende woorden, even een hand op je arm, maar ook zo af en toe een leuke grap, dan kun je je als patiënt van Wijkteam Heiloo van ViVa! Zorggroep niet beter wensen. Daarom voor alle medewerkers van Wijkteam Heiloo: Chapeau, voor de niet aflatende fantastische zorg en de immer aanwezige individuele aandacht.

Heiloo, december 2018, Anné Amsterdam

Huiskamerconcert muzikale belofte Dan Owen

Dan Owen stond al op grote podia met o.a. Sting, Bryan Adams en Mumford & Sons. Foto: Picasa

HEILOO - Dan Owen, een van de spannendste nieuwe stemmen uit Groot-Brittannië, bracht afgelopen week een bezoek aan Heiloo. Onze dorpsgenoten Hans Tromp en Frank de Waard hadden dit supertalent weten te strikken voor een heus huiskamerconcert. Eerder waren er al kameroptredens geweest van Tim Knol, Tim Akkerman en Specs Hildebrand. Maar deze keer konden 55 van hun vrienden en bekenden in intieme setting genieten van Engelands grootste muzikale belofte. Dan Owen is onder de hoede genomen door niemand minder dan Mick Fleetwood en stond al op diverse grote podia met o.a. Sting, Bryan Adams, Willie Nelson en Mumford & Sons. Afgelopen maand heeft de sympathieke zanger zijn Europese tournee afgerond en reist hij de komende maand af naar New York en Nashville. Zijn nummer 'Made to love you' heeft meer dan 12 miljoen streams verzameld op Spotify en zijn singles 'Icarus' , 'Hideaway en 'What is a man' worden gedraaid op alle Europese radiozenders. Dan heeft beloofd om nog een keer terug te komen, dus wie weet!

Gegarandeerd afslanken met de virtuele maagband bij voedings- en gewichtsconsulente Anne Bruin!

"De virtuele maagband wordt steeds populairder," aldus Anne Bruin. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het plaatsen van een virtuele maagband wordt steeds populairder. Er wordt dan (tijdens een hypnosesessie) aan je onderbewustzijn verteld dat je een maagbandoperatie ondergaat. Je onderbewustzijn kent geen verschil tussen realiteit en fantasie. De virtuele maagbandoperatie heeft daardoor precies hetzelfde effect als een echte maagbandoperatie.

"Maar dan wel zonder de risico's en de nadelen van een echte operatie," zegt Anne, "dus geen narcose, bijwerkingen of littekens en dan heb ik het nog niet eens over de prijs." En de resultaten van de virtuele maagband zijn, wereldwijd beschouwd, ook nog eens een stuk hoger! Waar ongeveer 50% van de mensen baat heeft bij een 'normale' maagband is de virtuele maagband met 82,3% een stuk effectiever te noemen.

"Door showhypnose hebben veel mensen een verkeerd beeld gekregen van wat hypnose precies inhoudt en dat is erg jammer," vertelt Anne. "Bij het aanbrengen van de virtuele maagband weet je namelijk achteraf nog precies wat er gebeurd is, je slaapt niet maar je bent gewoon wakker. Een hypnotische staat is een staat van ontspanning en iedereen ervaart dit eigenlijk als heel prettig."

Uiteraard gaat Anne Bruin ook gewoon door met het begeleiden van mensen die op een gezonde manier willen afvallen zonder de virtuele maagband.

Voor wie?
Als jij last hebt van emotie-eten als gevolg van stress of frustratie, geen maat kunt houden met suikers zoals bijvoorbeeld koek en chocola, het lastig vindt om maat te houden in het algemeen met eten of snel te veel eet, dan is dit nieuwe programma echt iets voor jou!

Kortingsactie!
Speciaal voor degenen die zich in de maand januari aanmelden voor de virtuele maagband geldt een openingskorting van € 100,- op de totale behandeling. Anne haar consulten worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door verzekeraars.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.lekker-slank.com of mailen naar: info@lekker-slank.com.

HVC Klimaatestafette op 22 januari in Heiloo Diederik Samsom geeft visie op energietransitie

HEILOO - De energietransitie is nu écht begonnen. En gemeenten spelen daarin een hoofdrol. Maar hoe geven we die rol goed vorm? En hoe voeren we de regie? Diederik Samsom -voormalig Tweede Kamerlid en tegenwoordig o.a. adviseur bij HVC- komt op dinsdagavond 22 januari naar Heiloo om te praten over het Klimaatakkoord en de energietransitie. Geïnteresseerde inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom om aan te schuiven van 19:30- 21:30 uur in de bibliotheek van Heiloo. Inloop vanaf 19:00 uur.

Regie voeren – maar hoe?
De energietransitie is een feit. Lokale bestuurders worden er dagelijks mee geconfronteerd. Er zijn diverse initiatieven. Er leven allerlei vragen. Wat zijn de implicaties van het Klimaatakkoord voor gemeenten? Welke plannen heeft de nationale overheid nog meer voor gemeenten in petto? Er wordt veel van het lokaal bestuur gevraagd. Ze worden geacht regie te voeren op de energietransitie, ambitie te tonen, maatschappelijke steun te organiseren en uitvoeringskracht te mobiliseren.

HVC Klimaatestafette
Afval- en energiebedrijf HVC heeft onder de noemer 'HVC Klimaatestafette' Diederik Samsom gevraagd om gemeenten te adviseren over de energietransitie. Samsom is sinds 2017 als adviseur aan HVC verbonden. Samsom is tevens voorzitter van de sectortafel Gebouwde Omgeving voor het Klimaatakkoord en leidt daar de onderhandelingen over de verduurzaming van woningen en gebouwen.

Mega-uitverkoop bij de Aalsmeerse Plantenhal!

Fleur uw huis of tuin voordelig op tijdens de mega-uitverkoop bij de Aalsmeerse. Foto: aangeleverd

HEILOO - Sinds vele jaren is de traditie om in de derde week van januari een grote uitverkoop te beginnen. Vanaf deze woensdag is er een extra korting van 25% op de toch al scherpe prijzen! Dit geldt voor alle kamer- en buitenplanten en alle binnen- en buitenpotten. Met een korting van 25% is het dé kans om voor een klein prijsje prachtige potten uit te zoeken. Of om uw tuin op te fleuren met diverse bloeiende planten en gezellige bolletjes. Voor binnen is er een ruim aanbod van zowel groene als bloeiende planten. De potten worden voor u gevuld en advies wordt graag gegeven. Aankomende vrijdag geopend tot 21.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Tot ziens bij de Aalsmeerse Plantenhal op De Hoefsmid 25 in Heiloo.

Start twee verschillende leesclubs in Heiloo

Een leesclub helpt lezen stimuleren en je ontmoet mensen met dezelfde interesses. Foto: Arjanneke v.d.Berg

HEILOO - Van 28 januari tot en met 3 februari 2019 vindt de allereerste landelijke Week van de Leesclub plaats. Doel van deze week is om het lezen te stimuleren, en deelnemen aan een leesclub helpt daarbij. Bovendien is het een ideale gelegenheid om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. In Heiloo start in die week een leesclub geschiedenis en een leesclub filosofie op initiatief van Stichting Senia, de landelijke organisatie van leesclubs. Senia werkt samen met Bibliotheek Heiloo.

De informatieve oprichtingsbijeenkomsten zijn donderdagmiddag 31 januari. Een medewerker van Senia geeft dan uitleg over de werkwijze en de literatuurlijst. De bijeenkomsten zijn geheel vrijblijvend, na de informatieronde en kennismaking met andere belangstellenden kunt u ervoor kiezen om mee te doen. Aanvang van de bijeenkomst is 13.30 uur (geschiedenis) en 15.00 uur (filosofie) in Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250. Graag aanmelden via e-mail miek.vandesande@senia.nl of info@senia.nl. Mocht u verhinderd zijn maar wel belangstelling hebben, dan kunt u dit melden bij info@senia.nl, dan wordt u op de hoogte gehouden. Kijk voor meer informatie ook op www.senia.nl.

Cultuurgeschiedenis in Heiloo: De oude Grieken

Een detail van 'Het graf van de duiker' in Paestum, 5e eeuw v.Chr. Foto: Cornelis Jonkman

HEILOO - Na een drukbezochte cursus over Jeruzalem in het najaar start Cornelis Jonkman, classicus uit Schoorl, op 24 januari 2019 een nieuwe cursus cultuurgeschiedenis, dit keer over de oude Grieken. In acht ochtenden, steeds op donderdag, worden alle belangrijke aspecten van de Griekse wereld uitvoerig behandeld. Met groot enthousiasme vertelt Jonkman over de Griekse geschiedenis en mythologie, literatuur en filosofie. Architectuur en beeldende kunst komen uitvoerig in beeld.

Dat de Grieken aan de basis hebben gestaan van de Europese cultuur is algemeen bekend, maar wat bijvoorbeeld de invloed van Homerus op de mentaliteit van de Grieken is geweest is een verhaal apart.

Grieken zijn de eersten geweest die aan geschiedschrijving deden en de verhalen van Herodotus over Babylon, de Perzen en Egyptenaren boeien nog altijd. Maar ook de filosofie is ontstaan bij de Grieken. Met Socrates begint zelfs een bijzonder hoofdstuk in de filosofie. Hij stelt zich de vraag hoe een mens moet leven. Plato, Aristoteles en anderen gaan hierop door en hun ideeën zijn nog steeds actueel. Ook de mythologie van de Grieken blijft boeien en amuseren. Dat niets menselijks de Griekse goden en godinnen vreemd is, zal bij deze cursus wel blijken.

"Wat Europa de wereld te bieden heeft is zijn verleden," schrijft classicus Ilja Leonard Pfeijffer in zijn nieuwe roman Grand Hotel Europa. Daarom is deze cursus over de Grieken een ideaal startpunt van een lange wandeling die Jonkman wil maken door de Europese cultuurgeschiedenis. Want na de Grieken volgen in het najaar van 2019 de Romeinen, daarna het beginnend christendom en zo verder de eeuwen door. Steeds in series van acht lessen.

Sicilië was in de oudheid bijna volledig Grieks. Om deze reden organiseert Jonkman in oktober 2019 een tiendaagse reis naar zijn geliefde Sicilië.

De cursus De oude Grieken wordt gegeven in de Kleine Kapel van de Willibrordusstichting. Meer informatie is te vinden op de website www.italiaclassica.nl.

Nationale Voorleesdagen: 23 januari t/m 2 februari

Gratis lidmaatschap

Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden kinderen van 0-6 jaar gratis lid van de bibliotheek. En krijgen, zolang de voorraad strekt, een vingerpoppetje van Harry cadeau.

Muzikale theatervoorstelling: 'Een huis voor Harry'

Zondag 20 januari, 11.00 uur

Deze voorstelling is gebaseerd op het prentenboek van het jaar 2019: Een huis voor Harry.

Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248), incl. limonade en koffie/thee. De voorstelling duurt ongeveer 40 minuten.

Voorleesontbijt bij de Hema Voorleesbieb

Woensdag 23 januari, 10.00 uur

Een 'special guest' komt voorlezen op het pleintje bij de Hema.

Woensdagmiddag en vrijdagochtend: voorlezen en spelen

De wekelijkse voorleesuurtjes voor kleuters (op woensdag 23 en 30 januari om 14.30 uur) en voor peuters (op vrijdag 25 januari en 1 februari om 10.30 uur) in de bibliotheek staan in het teken van de Nationale Voorleesdagen.

Workshop babymassage

Donderdag 31 januari, 10.30 uur

Er wordt een korte uitleg gegeven over babymassage, de verschillende massagetechnieken en de effecten ervan. Je kunt het geleerde direct toepassen op je baby, onder begeleiding van kinderfysiotherapeut Linda Andriessen-Nelissen. Toegang is vrij, opgave vooraf.

Winterconcert

Woensdag 6 februari, 10.45 – 14.30 uur

Leerlingen van de Muziek- en Dansschool laten horen wat ze dit seizoen hebben geleerd. Toegang is vrij.

Werken met de digitale overheid - beginnerscursus

Startbijeenkomst woensdag 6 februari, 15.00 uur

Tegenwoordig gaan acties als het aanvragen van een huurtoeslag, het zoeken naar werk etc. allemaal digitaal. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan deze cursus bij de bibliotheek (drie bijeenkomsten). Toegang is vrij, opgave vooraf.

BiebSingers

Maandag 7, 14, 28 januari, 11, 25 februari, 11 – 12.00 uur (vanaf 10.30 uur inloop met koffie)

Het koor waarbij plezier in zingen het belangrijkst is. De BiebSingers zingen herkenbare Nederlandstalige liedjes vanaf de jaren '50 zoals Het dorp van Wim Sonneveld of Brandend zand van Anneke Grönloh. Toegang is vrij.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten:

www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek

Word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

'BSO 7+ hangt in de wind'

Foto: aangeleverd

HEILOO - De eerste storm van 2019 was een feestje voor de kinderen van de BSO 7+ van Forte Kinderopvang in Heiloo! Lekker genieten op het strand maar ook werd er goed nagedacht met elkaar: Wat is nou eb en vloed? Waarom mag je niet op de duinen spelen en lopen? Hoe ontstaat dat leuke schuim? En hoe lang kun je in de wind hangen?

Fusie van de vier D66-afdelingen binnen de BUCH

Het nieuwe bestuur van D66 BUCH bestaat uit (v.l.n.r.) Frits Roskam, Fred Lindhout (voorzitter), Anja de Ruiter, Evert Castelein, Marieke Hendriksen, Hans van Halem, Divera Borsboom en Jan Snijder (niet op de foto). Foto: aangeleverd

HEILOO - Per 1 januari 2019 vormen de D66-afdelingen van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo één afdeling: D66 BUCH. Fred Lindhout, de nieuwe voorzitter: "De samenwerking van de vier gemeenten heeft ons geïnspireerd om na te denken over een hechtere samenwerking binnen de vier D66-afdelingen. Dit heeft geleid tot een fusie per 1 januari 2019. Ik ben erg blij dat het proces om hier te komen zo soepel is verlopen. We hopen als bestuur slagvaardig te opereren." Tijdens de ledenvergadering van de vier afdelingen op woensdag 19 december 2018 is de nieuwe afdeling opgericht. Ook is een nieuw bestuur gevormd, dat bestaat uit Frits Roskam, Fred Lindhout (voorzitter), Anja de Ruiter, Evert Castelein, Marieke Hendriksen, Hans van Halem, Divera Borsboom en Jan Snijder.

Theaterconcert Dick Raat 'Flink Zijn' in Sierhuis Mini Theater

Dick Raat zingt bekende liedjes, maar hoopt u ook te kunnen verrassen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Woensdag 30 januari en donderdag 21 februari 2019 komt zanger/gitarist Dick Raat weer naar het intieme Sierhuis Theater in Heiloo. 'Flink Zijn' is een theaterconcert waarbij Dick met zijn mooie stem prachtige Nederlandstalige liedjes zingt van o.a. Boudewijn de Groot, Robert Long, Claudia de Breij, Guus Meeuwis en andere bekende artiesten. U zult er vast en zeker een aantal herkennen, maar Dick hoopt u toch ook nog een beetje te verrassen. Dick deelt zijn eigen (zeer herkenbare) ervaringen met het publiek waardoor u hem nog beter leert kennen. Gegarandeerd een heerlijk avondje uit!

Locatie : Sierhuis Mini Theater, Nijverheidsweg 4, Heiloo. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kunnen besteld worden via www.dickraat.nl, www.sierhuistheater.nl of bel/mail met Sylvia: 06 538 299 27/contact@dickraat.nl.

Winnaars postzegelontwerpwedstrijd bekend

Foto: aangeleverd

HEILOO - Tijdens het festival Willibrordus Draait Anders Door op 15 en 16 september 2018 kon je de postzegelverzameling van Hans Ruiter bewonderen.

Ook mochten kinderen meedoen aan een postzegelontwerpwedstrijd. De kinderen konden hun eigen ontwerp op een echte postzegel winnen. Vrijdag 4 januari heeft de jongste prijswinnares, Isabella Stoof, haar eigen velletje postzegels in ontvangst mogen nemen uit handen van Nico Adrichem namens Stichting De Buitenkans. Isabella is 2 jaar en heeft een prachtige postzegel ontworpen. De overige winnaars hebben hun velletje postzegels met eigen ontwerp thuisgestuurd gekregen.

Foto: aangeleverd

Live in de Vriendschap in Akersloot: Johnny Cash by Def Americans en Cold Turkey

Def Americans weet de swing, sfeer en rebellie van de legendarische Johnny Cash goed te raken. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - Akersloot zal zaterdag 16 februari weer een hoogtepunt beleven met een optreden van de Def Americans in de zaal van de Vriendschap.

Meer dan een halve eeuw na de eerste hits van Johnny Cash weten deze Eindhovenaren de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. De songs die 'The Man In Black' zelf met zoveel liefde en bevlogenheid wist te brengen worden nieuw leven ingeblazen door Def Americans' Johnny Cash Tribute. De band schakelt moeiteloos tussen de rebellie van de Folsom Prison en San Quentin albums, Sun Recordings rockabillykrakers en het vuur en de broosheid van de comebackalbums uit de American Recordings-reeks.

Het definitieve 'seal of approval' werd afgegeven in 2013 toen de band werd benaderd om Johnny's jongere broer Tommy Cash te begeleiden tijdens zijn concerten in Nederland. Het moment dat de grote liefde in Johnny's leven, June Carter Cash, zich bij hem op het podium voegde was altijd heel bijzonder. En zo is het ook bij een show van Def Americans; wanneer Kim 'Carter' Wolterink zich bij het gezelschap voegt, gaat het broeien. Samen met de zaal wordt de show haast in hogere sferen besloten met de beste June en Johnny songs. Naast het optreden van Def Americans krijgen we een topper op het podium van de Vriendschap, namelijk de Noord-Hollandse topformatie Cold Turkey, winnaar van de Grote Popprijs van Nederland en zeer succesvol de laatste jaren.

De zaal van de Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot is geopend vanaf 20.00 uur. Aanvang muziek 21.00 uur. Entree € 12,50. Kaarten online reserveren via ikbenaanwezig.nl, telefonisch 0251-312866 of via WhatsApp: 06-51387333.

Flink bikkelen tijdens sportweekend Egmond

De fietsers gingen zaterdag ook de strijd aan met de harde wind. Foto: Rob Glas

EGMOND AAN ZEE - Het was hard werken voor de deelnemers aan de strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon die afgelopen weekend beide plaatsvonden.

AGU Egmond-Pier-Egmond
De fietsers beten zaterdag 12 januari het spits af. De 21e editie van deze populaire strandrace was een zware race waarin de deelnemers niet alleen het gevecht aangingen met elkaar, maar ook met de harde zuidwestenwind. In een tijd van 1.07,30 was de Belg Timothy Dupont uiteindelijk de snelste na een spannende eindsprint op de boulevard. Bij de vrouwen won Rozanne Slik met een tijd van 01.16,48.

NN Egmond Halve Marathon
Ook de deelnemers aan de halve marathon hadden zondag te maken met de harde wind. Aan de strijd om het eremetaal deden de Nederlandse lopers niet mee. Voor de derde keer ging de winst naar de Ethiopiër Ayele Abshero in een tijd van 1.04,57. Bij de vrouwen won Haven Hailu, eveneens afkomstig uit Ethiopië, in een tijd van 1.14,51.

Goed doel
PWN was dit jaar als goed doel verbonden aan de NN Egmond Halve Marathon. Alle deelnemers konden tijdens hun inschrijving een donatie doen aan de organisatie, die zich inzet voor het behoud van bijen en andere bestuivers in het duingebied. Hiermee werd een recordbedrag van maar liefst € 18.023,50 opgehaald.

Ondanks de gure weersomstandigheden tijdens het weekend, was het publiek op beide dagen goed vertegenwoordigd om de deelnemers aan te moedigen.

Editie 2020
De volgende edities van de AGU Egmond-Pier-Egmond en de NN Egmond Halve Marathon vinden plaats op respectievelijk zaterdag 11 en zondag 12 januari 2020. De inschrijving gaat begin augustus van start.

Fashion Outlet start met leegverkoop

CASTRICUM - Fashion Outlet Castricum in winkelcentrum Geesterduin, voorheen Blue World Kids, start met de gigantische leegverkoop.

Dames-, heren- en kinderkleding van bekende merken wordt vanaf nu verkocht met stapelkorting. Dit houdt in dat u bij één artikel 50% korting ontvangt. Bij twee artikelen 60% korting en bij drie of meer artikelen 70% over alle artikelen! U mag de dames-, heren- en kindercollecties gewoon door elkaar mixen. De kortingen lopen dus behoorlijk op. Als je normaal bijvoorbeeld voor 60 euro koopt, ben je nu voor drie artikelen in totaal maar 18 euro kwijt! Dus profiteer volop van dit gigantische voordeel.

Ook is er op dit moment volop keuze in dames- en heren jeans van bekende merken. De outlet was een tijdelijk concept en zal medio februari plaatsmaken voor de nieuwe winkel van Bert en Vanessa van Blue World. Hoe en wat zal tegen die tijd kenbaar worden gemaakt!

Ontspanning en plezier in huis!

EGMOND-BINNEN - In het Maandagochtendcafé van 21 januari 2019 is creatief-integratief kindertherapeut Judith van der Meer te gast. Ze vertelt over haar werk in haar eigen praktijk. Daarbij is het thema 'positief opvoeden': hoe kan je met een open en nieuwsgierige blik contact maken en in contact blijven met je kind om meer humor, ontspanning, plezier en minder strijd in huis te hebben. Benieuwd? U bent van harte welkom op maandag 21 januari van 10.30 tot 12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; de lezing/workshop is gratis!

Mevrouw Graaman gelukkige prijswinnaar

Mevrouw Graaman heeft haar prijs verzilverd. Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Mevrouw Graaman was een van de gelukkige prijswinnaars van de wedstrijd in Uitkijkpost van 12 december 2018. Vorige week verzilverde zij haar prijs. Blij ging ze met een R.J. dames short naar huis, beschikbaar gesteld door ISIS Bodyfashion uit Alkmaar.