De Uitkijkpost

21 november 2018

De Uitkijkpost 21 november 2018


Vol verwachting klopt ons hart, maar wat is er met de Pieten aan de hand?

De Pieten hadden een heel grote vlag mee voor de bode, die de vlag vorig jaar wat aan de kleine kant vond. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zodra Sinterklaas en zijn Pieten in Nederland zijn aangekomen, ontvangt de burgemeester ze traditiegetrouw op het gemeentehuis.

Zo ook afgelopen weekend: een speciale delegatie Pieten is direct na aankomst in Zaanstad naar Heiloo vertrokken om daar de eerste 'Vriend van de Sint 2018'-vlag te overhandigen. Vorig jaar had de bode geklaagd dat de vlag een tikkie aan de kleine kant was voor zo'n grote mast en beloofde Sinterklaas om in 2018 met een extra groot exemplaar te komen. Belofte maakt schuld en zo ontving de bode vandaag een extra grote vlag.

Luilakpieten
De Sint gaf vandaag wel aan dat hij de gehele reis al last heeft van Luilakpieten. "Heel gek, maar de Pieten met een rood pietenpak aan lijken wel niet te kunnen wennen aan het tijdverschil tussen Nederland en Spanje. Ze hebben zich inmiddels al meerdere keren verslapen," aldus Sinterklaas. "Ik ben ontzettend bang dat dit zaterdag in Heiloo ook weer gaat gebeuren. Dus kinderen, willen jullie mij helpen en iets meenemen dat veel lawaai maakt? Mochten ze zich dan weer verslapen, dan kunnen we ze vast met elkaar wakker maken!"

Zaterdag 24 november maakt de Sint in Heiloo zijn intocht. De start is om 11.00 uur op het bordes van het gemeentehuis en dan vertrekt de stoet via het Looplein naar het Stationscentrum. Op het Stationsplein zal om 12.00 uur de prijsuitreiking van de kleurplatenwedstrijd plaatsvinden. Daarna gaat de optocht door naar de grote theaterzaal van 'De Strandwal' op Landgoed Willibrordus. De danspieten, de band 'Niet Alleen Voor Kids' én de meiden van AmaSing (bekend van Kinderen voor Kinderen) zorgen daar vanaf 12.45 voor een fantastisch feest.

Gebarenpiet
Dit jaar is er ook een speciale Gebarenpiet uit Spanje meegekomen. Op het gemeentehuis en in De Strandwal maakt hij de intocht extra bijzonder voor alle kinderen die doof of slechthorend zijn. Alles wat er op het podium gezegd wordt, gaat deze Piet door middel van gebaren uitleggen aan de kinderen die niet kunnen horen. Je kunt hem herkennen aan zijn gekleurde regenboog pietenpak. En natuurlijk gaat hij iedereen de gebaren leren voor Sinterklaas, Piet en pepernoot!

Ga voor alle informatie en de kleurplaat naar www.sintinheiloo.nl.

Over RAILS Waar alle sporen samenkomen

Tim van der Zel: "Mijn dag is goed wanneer ik mensen zie genieten van hetgeen ik ze heb voorgezet." Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij RAILS kom je samen met familie, vrienden en kennissen om een onbezorgde avond te ervaren. Een avond waar je met vrienden of familie geniet van een heerlijk diner, een goed glas wijn en een fijne sfeer. Onze gasten hoeven nergens over na te denken en zijn daadwerkelijk een avond uit.

Hierbij is toegankelijkheid van groot belang. Bij RAILS is het eten van hoog niveau, maar we koken wel op een wijze die vele doelgroepen zal aanspreken. De drempel om bij ons naar binnen te stappen is dan ook laag.

Goed eten in combinatie met gastvrijheid en persoonlijke aandacht vinden wij belangrijk. Zo vinden wij de kwaliteit een van de belangrijkste aspecten, zowel de kwaliteit van het eten, van de producten als van ons team.

Moderne Franse keuken
Qua stijl kan je bij de gerechten denken aan de Franse keuken, maar altijd met een moderne twist. Onze chef-kok, tevens de eigenaar van RAILS, gelooft hierbij in de kracht van beleving. In eerste instantie moeten uiteraard de smaken kloppen, maar een mooi opgemaakt bord en wellicht een verrassingselement brengt alles samen.

Tim van der Zel, chef-kok en eigenaar van RAILS: "Ik ben al ongeveer 10 jaar werkzaam in de horeca. In deze tijd heb ik bij veel restaurants in de keuken gestaan en veel ervaring opgedaan. Als eigen baas ben ik in staat om mijn eigen ideeën, en dat zijn er veel, op de juiste manier door te voeren en RAILS op deze wijze continu te verbeteren. Hierbij zal ik wel altijd mijn visie voor ogen houden. Ik krijg energie van het bedenken van nieuwe combinaties en deze doorvoeren in een goed samengesteld menu. Mijn dag is goed wanneer ik mensen zie genieten van hetgeen ik ze heb voorgezet."

Cantate in Witte Kerk

HEILOO - Zondag 25 november om 16.00 uur vindt er in de Witte Kerk Heiloo een uitvoering plaats van een van Bachs meest bekende cantates, 'Herz und Mund und Tat und Leben' BWV 147, vooral beroemd geworden door het overbekende Jesus bleibet meine Freude (of Jesu joy of man's desiring). De cantate wordt uitgevoerd door Collegium Vocale Camerata, professionele zangers en musici onder leiding van Gerard Leegwater. De uitvoering is geplaatst in de oorspronkelijke context, ingebed in een kerkdienst. Liturg is ds. Kramer. De cantatedienst is gratis toegankelijk, met collecte na afloop.

Autisme bij volwassenen

HEILOO - Autisme komt meer voor dan menigeen denkt. De laatste jaren is de kennis over autisme bij volwassenen toegenomen. Een autistische stoornis heeft niet alleen invloed op je eigen leven, maar ook op dat van je omgeving. Autismespecialiste Mieke Bellinga gaat hier dieper op in. Ervaringsdeskundige Mariëlle Witteveen vertelt hoe het is om te leven met autisme en welke hulp eventueel doeltreffend is.

Datum/tijd: dinsdag 27 november, 19.00–20.30 uur in Bibliotheek Heiloo. Entree: € 3,00. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl of bij de servicebalie van de bibliotheek.

Historisch Museum feestelijk geopend

Wethouder Fred Dellemijn opent het nieuwe Historisch Museum. Foto: Yvonne van Stiphout

HEILOO - Vrijdagmiddag 16 november is door wethouder Fred Dellemijn het nieuwe museum van de Historische Vereniging Heiloo officieel geopend. Vele genodigden zagen de wethouder, door een druk op een knop, de opening verrichten en hierdoor verscheen het nieuwe logo van het museum.

Het nieuwe museum is nu gelegen in het Museumkwartier op Landgoed Willibrordus. Naast de Verhalenkamer Willibrordus, Archeologisch Museum Baduhenna en het Toverlantaarnmuseum is Historisch Museum Heiloo het vierde museum dat gevestigd is op het Landgoed. Na het openingswoord door Jacob Ouderkerken kreeg Jaap de Graaf het woord. Hij nam de aanwezigen mee naar de oprichting van de Historische Vereniging en liet vervolgens de ontwikkeling van de vereniging door de jaren heen zien. Inmiddels groeit de vereniging gestaag en voor komend jaar staan weer tal van activiteiten op het programma.

Het museum op Landgoed Willibrordus is geopend op dinsdag van 19.00-21.00 uur en op zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis. Op de website www.hvheiloo.nl wordt het nieuws accuraat bijgehouden en vindt u alle informatie over de vereniging.

Het nieuwe logo van het Historisch Museum Heiloo is bekend. Foto: Yvonne van Stiphout
Dick Slagter met mevrouw Klazien Beets-Boot en de heren Barend Harreveld en Rein Koelemij met beide echtgenotes. Foto: Yvonne van Stiphout
Dick Slagter luidt de bel en opent hiermee de tentoonstelling over het Melcoterrein. Foto: Yvonne van Stiphout

Melcoterrein
Tegelijkertijd met de opening van het Historisch Museum verscheen het nieuwe boek van Dick Slagter met als titel 'Het Melcoterrein -Van weiland naar woonwijk'. In het boek zijn foto's te zien en staat beschreven hoe het Melcoterrein in de loop der jaren meer bestemmingen heeft gehad. Ooit werd er atletiek en gymnastiek beoefend, gehandbald en gevoetbald, en er heeft een heuse kermis gestaan. Heden ten dage staat alleen de schoorsteen van de melkfabriek nog overeind. De schoorsteen is inmiddels gerenoveerd en staat daar als herinnering aan de jaren dat er een melkfabriek gevestigd was. De huizen die op het terrein gebouwd zijn worden over niet al te lange tijd opgeleverd.

De eerste drie boeken werden door Dick Slagter uitgereikt aan mevrouw Klazien Beets-Boot en de heren Barend Harreveld en Rein Koelemij, die in het verleden allen betrokken zijn geweest bij het Melcoterrein.

Na de presentatie van het boek werd de nieuwe tentoonstelling 'Melcoterrein Heiloo' geopend door Dick Slagter. Hij deed dit door middel van het luiden van een bel. In de tentoonstelling zijn gebruiksvoorwerpen en foto's te zien van wat zich in het verleden allemaal heeft afgespeeld op het Melcoterrein. Foto's die de vereniging al in haar bezit had maar ook unieke foto's die aangeboden zijn door mensen die het allemaal meegemaakt hebben.

Het boek van Dick Slagter is sinds zaterdag 17 november te koop bij onder meer Bruna en kost € 14,95.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Tien vragen aan... Hans Leijen

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Bergen vlakbij de vlotbrug aan het kanaal en heb tot mijn 25e in dat mooie dorp gewoond. Sinds 1988 ben ik getrouwd met Astrid Admiraal en vanaf 1990 wonen wij aan de Westerweg in Heiloo. We hebben een dochter Anne en een zoon Sem. Sinds 2012 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf, Leijen Administratie & Controle.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Voetbaltrainer. Dat is ooit eens begonnen na het lezen van het boek van Wiel Coerver, de leermeester van de perfecte kap- en schaarbeweging. Al een paar jaar ben ik bij HSV trainer en coach van het team van Sem. Daarnaast mag ik zelf graag nog een balletje trappen in de zaal en op het veld. Eigenlijk is alles wat met voetbal te maken heeft fantastisch.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Louis van Gaal ligt voor de hand, maar ik ga toch voor Bono, de zanger van U2. Zolang al aan de absolute top en zeer begaan met groeperingen die het heel veel minder hebben dan wij. Als ik 's morgens in de auto keihard het nummer Beautiful Day beluister komt de energie vanzelf.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn vader kwam eens thuis met een plunjebaal waar een supergrote bungalowtent voor 8 personen in zat. Die had hij gered uit een boerderijbrandje in Schoorl. Het duurde ongeveer een halve dag voordat die tent eens een keer stond. Met 3 vrienden gingen we daarmee ieder jaar kamperen in Eerbeek of bij de IJzeren Man bij Den Bosch. Kampvuurtje, drankje en Saturday Night van Herman Brood op de cassetterecorder. Niemand die ons wat maakte!

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Daar zijn er meer van. Het Heilooërbos, het Maalwater en uiteindelijk misschien wel de HSV-tribune. Het mooiste terras van Heiloo.

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Ik ben een avondmens en ga altijd laat naar bed. Het is wel prettig als ik dan de nodige uurtjes kan meepakken, dus laat mij maar slapen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Heb respect voor elkaar en oordeel niet te snel. Je komt elkaar altijd weer op een of andere manier tegen in het leven.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik 6 jaar lang penningmeester en bestuurslid ben geweest van het Ypestock Festival. Ik heb een fantastische tijd gehad met een bijzondere club mensen. Wij zijn overal in het land geweest om bandjes te bekijken met als hoogtepunten de optredens van Van Dik Hout en De Dijk, de saamhorigheid van de vrijwilligers toen de tent in 1997 omwaaide en binnen een dag weer moest staan en de zeiltocht naar Terschelling met een grote groep vrijwilligers. Wij zijn echt ten onder gegaan aan het eigen succes maar het was geweldig om mee te maken.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Burgemeesters hebben het in deze tijd niet gemakkelijk. Persoonlijk vind ik dat wij een uitstekende burgemeester hebben die zeer betrokken is op allerlei fronten en zichtbaar is in het dorp. Maar met een autovrij rondje om het Witte Kerkje zouden heel veel mensen toch wel blij zijn en mogelijk biedt dat nieuwe kansen bieden voor de horeca.

10. De persoonlijke vraag van Edward Geesken:
"Ik begrijp dat jij nog het enige bestuurslid bent van Stichting Dolfinn. Kunnen we in de toekomst nog wat verwachten?"
Dat is wel de bedoeling, Edward. We bestaan nog steeds en er zijn jaarlijks gemiddeld 4 à 5 kinderen die met onze financiële steun naar Curaçao gaan voor Dolfijntherapie. Na het 10-jarig bestaan vonden we dat het tijd werd om Dolfinn Rocks op een andere locatie plaats te laten vinden, maar dat is niet gelukt. Wel hebben we nog Het Natte Voetjes Festival en Dolfinn Golf georganiseerd. Dit jaar zijn er 2 bestuursleden afgetreden, er is inmiddels 1 vacature weer ingevuld. De bedoeling is om in het jaar 2020 weer iets te gaan organiseren op een geschikte locatie met een mooie programmering.

Ik geef de vragen door aan Natasha Andronova. Mijn vraag is:
"Je bent 16 jaar geleden uit Oekraïne gekomen en bent een mooie schoonheidssalon begonnen, die geweldig loopt. Heb je voor de toekomst nog (uitbreidings)plannen?"

Adventconcert in Ter Coulsterkerk

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondagmiddag 2 december zal het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor in de Ter Coulsterkerk weer het jaarlijks adventconcert verzorgen. Muzikale medewerking wordt verleend door pianist Jan Lenselink, organist Dirk Out, sopraan Erica Vogel en dirigent Paul Waerts. Aanvang 14.30 uur. Entree € 10, kaartverkoop voor aanvang van het concert.

Ruim 60 jaar ervaring in interieurbouw bij Nr. 10

Foto: Margreeth Anema

Populierenlaan 63
1911 BK Uitgeest
Tel. 06-55 73 39 32
info@nr10interieurbouw.nl

Ramon de Leeuw, Niels Snijder en Walter van den Burg (de laatste sloot zich onlangs aan), zijn de drie directieleden achter Nr. 10 Interieurbouw. In hun ruime pand aan de Populierenlaan in Uitgeest maken zij alles op het gebied van interieur. "Keukens, badkamermeubels, kasten of kantoorinrichting: alles kan, niks is te gek," zegt Ramon, die adviseert en tekent maar ook net als Niels, Walter en de net aangenomen Sem dagelijks prachtige interieurstukken in elkaar zet in de werkplaats. Niels en Walter nemen daarbij ook de calculatie en planning voor hun rekening.

Pimp je keuken

Het is ook mogelijk om door Nr.10 je keuken te laten pimpen: nieuwe kastdeurtjes plaatsen, de keuken laten spuiten in iedere gewenste kleur of bijvoorbeeld het bijplaatsen van kasten, werkelijk alles is mogelijk. En als de klus geklaard is dan ruimen ze de werkplek keurig op, alsof ze niet geweest zijn.

De heren zitten allemaal ruim 20 jaar in de interieurbouw. Ze liepen als een rode draad door elkaars leven en kwamen elkaar op allerlei klussen tegen. Twee jaar geleden besloten Niels en Ramon voor zichzelf te beginnen. Ze noemden zich Nr. 10 Interieurbouw: de 'N' van Niels, de 'R' van Ramon en de 10 omdat dit een geniaal getal is: op school krijg je een 10 voor een foutloze opdracht en bij voetbal is de spelverdeler nummer 10. De spelverdeler staat voor creatief, communicatief, technisch inzicht en overzicht, termen waar de mannen van Nr. 10 zich helemaal in kunnen vinden. Een naam dus die blijft hangen, heb je hem eenmaal gehoord dan vergeet je hem nooit meer.

Eerlijk advies

De klanten komen bijvoorbeeld met een idee aan de hand van een foto van Pinterest, en aan die foto hebben de mannen genoeg. Ze bruisen van de ideeën. "We zijn 24 uur per dag bezig met ons werk, het is een manier van leven. Ik betrap mezelf er vaak op dat als ik ergens ben, ik toch even mijn hand langs een mooi meubelstuk haal om te kijken hoe het in elkaar zit," vertelt Ramon lachend.

De klant krijgt een eerlijk advies. "We kunnen namelijk ook adviseren om het maar beter niet te doen," benadrukken de mannen van Nr. 10. Na het eerste contact en het bespreken van het werk wordt er een offerte uitgebracht. Bij akkoord van de klant worden de puntjes op de i gezet. "Mensen zijn vaak bang dat ons maatwerk erg duur uitvalt. Dat is jammer, want meestal valt het mee als je het vergelijkt met een standaard interieurstuk," vertelt Niels. "En mocht het toch duurder zijn dan gedacht dan zijn er tal van mogelijkheden om de prijs aan te passen door bijvoorbeeld nog een berekening te maken, maar dan met ander materiaal."

Een vast netwerk van specialisten

Momenteel zijn de mannen druk bezig met het bouwen van de inrichting van een compleet woonhuis in Amsterdam. "Van het een kwam het ander, er kwamen steeds meer op maat gemaakte meubelstukken bij, de klant vond het prachtig," vertelt Walter. Voor een hele inrichting zijn ook elektriciens, een loodgieter en installateurs nodig. Nr. 10 denkt hiervoor graag met u mee en heeft een vast netwerk van specialisten die ingeschakeld kunnen worden om uw droom te realiseren.

Tekst: Margreeth Anema

'Ouderwetse masseur' Slinger sluit zijn praktijk/houdt ermee op

Peter Slinger ziet zichzelf als een 'ouderwetse masseur'. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Na 38 jaar vindt fysiotherapeut Peter Slinger (64) het welletjes. Hij sluit in december zijn praktijk.

Op de vraag of hij een ouderwetse masseur was, klinkt een volmondig 'ja'. "Ik vind - en heb dat altijd gevonden - dat masseren en oefenen het beste is om klachten te verhelpen of te verminderen. Om mensen weer mobiel te maken. In de loop der jaren heb ik allerlei behandelmethoden voorbij zien komen: met stroom, paraffinebaden, modderpakkingen, de bekende rode lamp, ultrakortegolf enzovoorts. Ik ben nooit overtuigd geweest van de meerwaarde van die methoden ten opzichte van de klassieke massage met olie en handjes. Een huisarts heeft eens tegen een patiënt gezegd: Ga maar naar Slinger, want die masseert tenminste nog. Dat vond ik een groot compliment."

Vlaardinger Slinger begon in 1980 zijn praktijk in Heiloo en heeft deze zien groeien doordat Heiloo meer inwoners kreeg, de vergrijzing ("Het lijkt wel of iedereen een nieuwe knie of heup krijgt," zegt hij lachend) en de toenemende aandacht voor bewegen en sporten. Hij heeft nooit de ambitie gehad zijn eenmanszaak uit te breiden met personeel. "Als eenling is het hard werken. Je kunt het je eigenlijk niet veroorloven om ziek te zijn. Maar een grote praktijk is onpersoonlijk. Tegenwoordig wordt een patiënt al snel aan die apparaten of op een loopband gezet. Ik hecht aan persoonlijk contact, achtergrondkennis van de patiënt. Sommige oefeningen kan een patiënt na een goede instructie best zelf thuis doen. Er zijn praktijken waar daar die simpele oefeningen gedaan moeten worden. Tegen betaling, terwijl de fysiotherapeut er niets of bijna niets voor doet. Ik vind dat je dat niet kunt maken. Die apparaten en een loopband kunnen patiënten bij mij vóór of na mijn behandeling gebruiken. Dus niet in mijn tijd die ik declareer. Het dient bij mij als toegevoegde waarde, niet als hoofdtherapie."

De administratieve last werd Slinger een doorn in het oog. Hij vertelt over zijn ervaringen. Het begon met een eenvoudig dagboekje voor het noteren van de behandelingen. Nu moet zo ongeveer alles worden vastgelegd. Een tabel voor de pijnscore, een behandelindex, de mate waarin bijvoorbeeld een knie kan buigen, de vooruitgang na elke behandeling. "Je kunt patiënten niet op één hoop gooien. Er wordt tegenwoordig vanuit de verzekeraar en niet vanuit de patiënt gedacht. Mensen met MS of Parkinson moeten van de verzekeraar uit kostenoverweging in groepjes behandeld worden, terwijl individuele behandeling aantoonbaar beter is. Na vijftien behandelingen moet je van een verzekeraar eigenlijk stoppen, ook wanneer een klacht nog niet verholpen is. Het is te gek voor woorden," aldus Peter.

Waar moet iemand met zijn rugklachten naartoe, nu Slinger stopt? Slinger hoedt zich ervoor een collega aan te prijzen. "Het beste is om bij een bepaalde klacht een fysiotherapeut te kiezen op grond van de vereiste discipline."

Slinger kijkt met voldoening terug op zijn werk. "Het is altijd fijn als iemand van zijn pijn af is. Weer goed kan lopen. Weer goed functioneert. Prachtig, toch?"

Tekst: Berend Izaks

Hockey-Sint

Hij komt, hij komt, hij komt de goede Sint. Op 24 november komt hij aan in Heiloo. Dat is jaarlijks weer een feest. (Hockey)schoenen worden gezet en de Sint brengt uiteraard ook een bezoekje aan onze club. Cadeautjes in het clubhuis en uiteraard even het veld op. Wist je dat je prima kan hockeyen met een staf?

So far, so good. Maar wie moet de Sint vergezellen? Tot nu toe waren dat altijd zwarte (hockey)pieten, maar kan dat nog wel? Zwarte Pieten, Roetpieten, Witte Pieten. Wat moet je nu? Wij als sportvereniging hebben de clubkleuren geel, dus misschien Gele Pieten? Of misschien Groene Pieten, maar bij nader inzien is dat misschien niet zo'n goed idee omdat groen de kleur van onze 'rivaal' is.

Mijn gedachten dwalen verder terwijl ik op het hockeyveld sta en tegen een bal sla. Een witte bal, maar verderop ligt een gele. Ik kijk verder en zie blauwe, groene, zwarte, oranje, gestippelde en gestreepte ballen. Hockey speel je eigenlijk met een witte bal, dus zouden al die andere kleuren ballen zich gediscrimineerd voelen? Volgens mij spelen alle ballen hetzelfde, ongeacht de kleur. Als ik daar over nadenk zie ik ineens de ouderwetse wit-zwarte voetballen voor me. Hoe zouden die zich voelen in een moderne nieuwe wereld van alle kleuren voetballen? En de tennisballen? Heel vroeger wit, maar nu sinds jaar en dag geel, geeloranje, groen of gestreept. Of golfballen? Oorspronkelijk wit, maar inmiddels in alle kleuren. Hoe voelen die zich?

Ik pak een nieuwe hockeybal, een roze, en sla die weg. Ondanks dat het precies dezelfde bal is, gaat mijn voorkeur toch uit naar een ouderwetse witte bal. Waarom? Geen idee, omdat het misschien altijd zo was. Kortom, de wereld verandert. Nieuw en verandering is goed, maar dat betekent niet altijd dat het oude niet meer goed is. Misschien maken we het onszelf wel erg moeilijk.

Nieuwe loungeplek voor 45e verjaardag ODC De Vijfhoek

Teamleider Angelique Besseling van De Waerden (links) ontvangt een jubileumcadeau namens de gemeente Heiloo van wethouder jeugdzorg Elly Beens (rechts). Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdagmiddag 3 november vierde ODC De Vijfhoek haar 45 jarig bestaan. Wethouder jeugdzorg Elly Beens van de gemeente Heiloo sprak haar waardering uit voor de inzet van alle medewerkers en vrijwilligers van De Vijfhoek.

René de Boer, voorzitter van De Vrienden van De Vijfhoek, bedankte alle donateurs en sponsoren die de afgelopen jaren De Vijfhoek een warm hart hebben toegedragen. Het 45-jarig bestaan van de Vijfhoek werd aangegrepen om namens al die gulle gevers een prachtig cadeau aan te bieden, namelijk een loungeplek voor in de buitenruimte. Wethouder Beens verrichtte de officiële ingebruikname van dit jubileumcadeau door de beschermhoes omhoog te trekken.

De Burger van Heiloo van Iwan Bronkhorst vormde de aanjager om de loungeplek gefinancierd te krijgen. De Eethoek, Os Steakhouse, Herberg Jan, Melange 7 (Nu de Kamer), Plaza Cinco, Brasserie in 't Groen/Loocatie en Online Slager verkochten 2.444 burgers voor het goede doel! De actie werd ondersteund door Ciropack.

Meer info op www.vriendenvandevijfhoek.nl

Carin's voetverzorging: van bouwplaats naar voetverzorging

Het motto van Carin is 'Uw voeten, mijn zorg'. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO - Na 22 jaar werken in de bouw was het tijd voor verandering. Ik wilde graag met mijn handen werken en niet alleen maar via de computer en de telefoon met klanten communiceren. Na een zoektocht werd het de opleiding tot pedicure en de cursus voetreflexmassage. In 2016 ben ik gestart met mijn eigen praktijk Carin's voetverzorging op De Boog in Heiloo.

Na het behalen van het diploma medisch pedicure, kan en mag ik ook mensen uit de risicogroep behandelen, zoals klanten met diabetes of reuma en mensen die onder behandeling staan van een oncoloog.

Onze voeten zijn superbelangrijk in het dagelijks leven. We staan immers een groot deel van de dag en ze brengen ons overal naartoe. Daar mag je best zuinig op zijn.

Mijn motto is 'Uw voeten, mijn zorg'. U bent dan ook van harte welkom in mijn praktijk voor een behandeling.

Praktijk Hanneke Visser helpt bij verkoudheid en griep

Hanneke Visser. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

Najaar: het is vroeg donker en de temperatuur is flink gedaald. Overal om ons heen snotterende en hoestende mensen. In zo'n periode is het nodig om jezelf extra te beschermen: warme kleding, warm voedsel en voldoende rust. Het klinkt saai maar hiermee kom je deze periode het beste door.
Als je wat hulp nodig hebt om over een verkoudheid of griep heen te komen, denk dan ook eens aan acupunctuur. In mijn praktijk behandel ik veel verschillende klachten, en ook kunt u er terecht als u bijvoorbeeld uw weerstand wilt versterken. Ik gebruik hiervoor ook moxa, en indien nodig kunnen we Chinese kruiden inzetten om de verkoudheid en griep sneller kwijt te raken.

Vragen? Bel of mail mij gerust voor vrijblijvend advies: 06-18224671 of hannvisser@gmail.com, www.acupunctuuruitgeest.nl.

Kinderopvang duur?

Foto: aangeleverd

HEILOO - Dat valt eigenlijk best mee! In januari worden de uurtarieven van de meeste kinderopvangorganisaties weer verhoogd, bij Kits Oonlie is dit niet anders. Ondanks de nieuwsberichten over het duurder worden van opvang, bent u bij de kinderdagverblijven van Kits Oonlie goedkoper uit in het nieuwe jaar.

Voor alle ouders gaat de kinderopvangtoeslag omhoog per 1 januari 2019. Dit betekent dat de opvang voor ouders met een gezamenlijk bruto jaarinkomen van €36.000, voor één hele dag opvang per week slechts €40,99 per maand kost. In 2018 was dit nog €47,67 per maand. Bij een gezamenlijk bruto jaarinkomen van €65.000 zijn de maandelijkse kosten voor één hele dag opvang in 2019 € 93,90 in plaats van de €112,97 in 2018.

Bent u benieuwd wat uw maandelijkse opvangkosten in 2019 zullen zijn? Neem gerust contact op met Kits Oonlie en de medewerkers van de centrale administratie berekenen uw nieuwe maandelijks opvangkosten. Tel.: 072-5323576.

Rozing Wonen & Dromen kiest voor metamorfose in samenwerking met Luxaflex®

Vlnr. Carlo, Lian, Eugène en Thea. Sanne en Jan ontbreken op de foto. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Rozing Wonen & Dromen aan de Westerweg 261 in Heiloo is de gloednieuwe Luxaflex® Inspiration Shop geïnstalleerd. De metamorfose staat geheel in het teken van een inspirerende, overzichtelijke en efficiënte presentatie van Luxaflex® raambekleding.

Zo zijn er veel voorbeelden met de smart home PowerView® bediening. Ook andere bedieningsvormen, materialen en stoffen komen uitgebreid aan bod, waarbij lichtbeheersing en visuals in de Inspiration Shop een belangrijke rol spelen. Hiermee wordt een realistische thuissituatie gecreëerd. Zo kan Rozing Wonen & Dromen je van een optimaal advies voorzien. Uiteraard wordt de raambekleding door ons bij je thuis ingemeten en gemonteerd.

Tot ziens! Rozing Wonen & Dromen, Westerweg 261 in Heiloo, www.rozing.nl

Werken met de digitale overheid - beginnerscursus

HEILOO - De overheid gaat digitaal, doet u mee? Tegenwoordig gaan acties als het aanvragen van een huurtoeslag, het zoeken naar werk en het doorgeven van een verhuizing allemaal digitaal. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan de cursus 'Werken met de digitale overheid' bij Bibliotheek Heiloo.

Deze cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en het UWV. Met veel tips en trucs en ruimte voor vragen. Bibliotheek Heiloo stelt computers beschikbaar waarop gewerkt kan worden. Bovendien ontvangt u een werkboek waarmee u oefeningen kunt maken en alles nog eens rustig na kunt lezen.

'Werken met de digitale overheid' is als volledige serie, bestaande uit drie bijeenkomsten, te volgen. Data: vrijdag 30 november, 14 en 21 december, van 10.30 – 12.30 uur. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden.

Opgave bij de servicebalie, telefonisch 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl. Deelnemers moeten al wat bekend zijn met het gebruik van computer en internet. Als u dat eerst wilt leren, verwijzen wij u naar onze basiscursus 'Leren omgaan met de computer'.

CoderDojo #9 Kom je ook meeprogrammeren?

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ken je het verhaal van Schateiland, van de schrijver Robert Louis Stevenson? Voor deze CoderDojo ga je terug naar de tijd waarin piraten houten benen hebben en flessen rum drinken op krakende houten schepen. In Minecraft bouw jij je eigen schateiland en ga je op zoek naar de schat.

Neem als je kunt zelf een laptop mee. Heb je er geen? Laat het vooraf weten, dan kun je er eentje lenen. Er is elke maand CoderDojo in Bibliotheek Heiloo, steeds op zaterdag óf in de schoolvakantie.

CoderDojo HeLa is een initiatief van de samenwerkende bibliotheken van Heiloo en Langedijk. Bij een CoderDojo leer je programmeren, ontmoet je andere deelnemers die ook van programmeren houden, deel je waar je mee bezig bent en maak je nieuwe dingen.

Datum en tijd: woensdag 28 november 2018 van 15.00–17.00 uur. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl.

Wederom nieuwe activiteiten Historische Vereniging Heiloo

Het logo van het Historisch Museum Heiloo, onderdeel van de Historische Vereniging Heiloo. Foto: aangeleverd

HEILOO - Na een gezellige (voor)opening van het museum voor de vrijwilligers en een mooie officiële opening voor de genodigden, kwamen afgelopen weekend vele Heilooërs naar het Historisch Museum Heiloo.

De bezoekers waren onder de indruk en verrast door het nieuwe onderkomen op Landgoed Willibrordus. Veel van het getoonde is te zien in vitrines, maar er wordt ook gebruikgemaakt van beeldschermen, beamers en prachtige schermen. Apparatuur die dankzij Wim de Boer van Computerzaak WDB Trading op het juiste moment perfect werkte.

Echter, voor de vereniging geen rust. Er staan weer nieuwe activiteiten op stapel. Zo zijn er zondag 25 november weer rondleidingen op Nijenburg (zie cultuuragenda). De nieuwe Cronyck voor leden verschijnt binnenkort. De voorbereidingen voor de toneelavonden in april gaan starten (Foto's die vervagen van Martine Faber). En ten slotte het organiseren van de kerstwandeling.

Het nieuwe boek van Dick Slagter, 'Het Melcoterrein - Van weiland naar woonwijk', is nu te koop bij Bruna, Primera en de Historische Vereniging. Daarnaast kijken we uit naar uw komst tijdens de openingsuren: dinsdag van 19.00-21.00 uur of zaterdag en zondag van 14.00-17.00 uur. De toegang is gratis en de koffie/thee staat klaar.

Kerstbomenhandel Groot-Jonker

HEILOO - Ook dit jaar is kerstbomenhandel Groot-Jonker weer van de partij op de hoek van de Kapellaan en de Kennemerstraatweg; al meer dan 30 jaar een vertrouwd adres voor de mooiste kerstbomen van Heiloo en omstreken.

Het assortiment bestaat uit vele soorten en maten, met en zonder kluit en dat voor een scherpe prijs. Er is volop keus in o.a. Nordmann, Blauwspar, Nobilis en de originele dennenboom. Dit jaar is er nog meer keus in bomen op pot, o.a. Blauwspar, Groene Den, Nordmann en de Servische Spar. U kunt ruim parkeren en de bomen worden gratis in een net verpakt, wel zo handig voor transport !

Ook 's avonds geopend en sfeervol verlicht, dus ook dan kunt u een boom uitzoeken. En natuurlijk weer als aardigheidje voor de kinderen, een cadeautje uit de grabbelton.

Alle dagen open van 9.00 tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag tot 18.00 uur. Tot ziens op de hoek Kapellaan/Kennemerstraatweg (naast motel Fletcher 'Kwartje Koffie').

Hema Voorleesbieb

HEILOO - Op woensdag 28 november is de eerste 'Hema VoorleesBieb' op het pleintje voor de Hema in winkelcentrum 't Loo. De Hema VoorleesBieb is een samenwerking tussen Hema Heiloo en Bibliotheek Heiloo. Tussen 9.30 en 10.30 uur kunt u elk kwartier samen met uw kind aanschuiven voor een mooi verhaal. Voor de kinderen is er wat te drinken en wat lekkers en de (groot)ouders ontvangen een waardebon om na afloop een kopje koffie of thee te drinken in het restaurant van de Hema.

Heiloo on Ice Winkelen in winkelcentrum 't Loo is nóg leuker tijdens de feestdagen

HEILOO - Van donderdag 20 december tot en met zaterdag 5 januari wordt winkelcentrum 't Loo omgetoverd tot een waar winterwonderland. Op het Looplein zal namelijk een heuse schaatsbaan verrijzen en met de schaatsbaan als middelpunt zullen er allerlei activiteiten worden georganiseerd door de ondernemers in en rondom winkelcentrum 't Loo. Vaders en moeders kunnen fijn winkelen terwijl de kinderen vermaakt worden op de schaatsbaan. Schaatsen kunnen ter plekke gehuurd worden voor slechts 2 euro en er is begeleiding aanwezig. Als de kinderen nog niet zijn uitgeschaatst na de boodschappen dan kunt u gezellig plaatsnemen in de Stube om een warme chocomel te drinken. De ondernemers van de winkeliersvereniging vonden het tijd worden om in en om 't Loo iets moois te organiseren. Zij zijn heel blij met de gemeente, die toestemming heeft verleend het Looplein twee weken af te sluiten voor verkeer. Daardoor kan het groots worden aangepakt. Bas Thooms van de Hema: "Wij hebben er enorm veel zin in! Ons streven is om er een jaarlijks terugkerend spektakel van te maken."

Het 'Oostenrijkgevoel' in een gemütliche Stube
Marjolein Bosch van Herberg Jan vertelt: "Horecabedrijven in de omgeving van winkelcentrum 't Loo hebben de handen ineengeslagen en met vereende krachten gaan wij u het 'Oostenrijkgevoel' bezorgen in onze gemütliche Stube." In de Stube en op het gezellige terras zullen alle koek-en-zopieklassiekers langskomen, denk maar aan glühwein, warme chocomel, apfelstrudel, snert en broodjes worst. De deelnemende horecabedrijven zijn Herberg Jan, De Kamer, Restaurant Spijkers, Steakhouse Os, Keuken met Karakter, Brasserie in 't Groen en Brasserie Veldt. "U zult dus veel bekende gezichten uit de horeca van Heiloo tegenkomen, maar we zijn ook op zoek naar vrijwilligers om ons te ondersteunen," aldus Marjolein. Mensen die zin hebben om een handje te helpen kunnen zich aanmelden bij Marjolein via info@herberg-jan.nl.

Twee dagen gratis schaatsen voor scholen en verenigingen
Het Heilooër schaatsseizoen opent op donderdag 20 en vrijdag 21 december; scholen en verenigingen worden door de organisatie uitgenodigd om op deze twee dagen gratis een uur te komen schaatsen. De scholen zullen hiervoor benaderd worden, maar als je na het lezen van dit bericht niet meer kunt wachten dan kun je jezelf en je klas of team aanmelden via info@tloo-winkelcentrum.nl. Overleg wel even met je meester, juf of coach natuurlijk. Ook start op donderdag 20 december een vierdaagse kerstmarkt met maar liefst vijftig kramen tussen 't Loo, de Witte Kerk en tot aan Herberg Jan. De kerstmarkt is een heerlijk uitstapje om uzelf alvast onder te dompelen in het kerstgevoel en de laatste presentjes te kopen voor onder de boom. Tijdens de kerstdagen is de schaatsbaan natuurlijk ook gezellig open.

Op zondag 23 december en op zondag 30 december zijn de koopzondagen ingelast en tijdens of na het shoppen is er op zondag 30 december tussen 14.00 uur en 16.00 uur gratis glühwein voor iedereen op het terras bij de Stube. Het wordt dus een beregezellige winter bij winkelcentrum 't Loo. Binnenkort leest u in een Heiloo on Ice-special in de Uitkijkpost meer over de opening door burgemeester Hans Romeyn, de activiteiten en de openingstijden.

Tekst: Margreeth Anema

Winterreise in de Witte Kerk

HEILOO - De Witte Kerk Heiloo staat op zondag 2 december in het teken van Winterreise. Winterreise is het laatst voltooide werk van Franz Schubert. De cyclus van 24 liederen op gedichten van Wilhelm Müller behoort tot de meest geliefde werken van Schubert en misschien wel van onze hele westerse muziekcultuur.

Schubert was ongeneeslijk ziek toen hij de laatste hand aan de tweede helft legde. De eerste helft was al eerder gepubliceerd. Schuberts vrienden waren geschrokken van de sombere lading van veel van de liederen, waarin winterse natuurbeelden met gevoelens van verlatenheid en wanhoop samenkomen. De lange eenzame reis door de barre winter begint met het afscheid van een trouweloze geliefde. Mensen kunnen in deze reis het afscheid van Schuberts eigen leven zien. Daarin doet de ontmoeting met de arme speelman, Der Leiermann, denken aan de ontmoeting met de dood.

(Bas) bariton Matthijs Mesdag studeerde aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam bij Margreet Honig. Daarna volgde hij in Groot-Brittannië lessen aan de 'Britten Pears School for advanced musical Studies' te Aldeburgh bij Anthony Rolfe-Johnson, Sarah Walker en Diane Forlano, en in Parijs bij David Pittman-Jennings. Momenteel wordt hij gecoacht door Brian Masuda. Vanaf de oprichting in 1992 maakt hij deel uit van het 'Amsterdam Baroque Choir' van Ton Koopman, waar hij als solist en ensemblezanger meewerkte aan de registratie van alle Bachcantates en als solist aan de cd-opname van Mozarts Krönungsmesse en Vesperae Solennes de Confessore. Naast zijn optredens als oratoriumsolist in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en Finland, werkt hij bij de Nationale Opera waar hij onder meer ensemblerollen vervulde in 'Tea' van Tan Dun, 'Die Soldaten' van Bernd Alois Zimmermann en 'Raaff' van Robin de Raaff.
Enkele van de operarollen die hij speelde zijn 'Hans' in de premièreproductie van 'Een Job van onze tijd' van Wim de Ruijter, 'Aeneas' in 'Dido and Aeneas' in Wiltshire GB en recent 'Betto' in 'Gianni Schicchi' in de verfilming door Opera Spanga. Verder verzorgt hij sinds 1994 liedrecitals voor de 'Vereniging Vrienden van het Lied' in samenwerking met pianist Vaughan Schlepp.

Matthijs Mesdag. Foto: aangeleverd
Vaughan Schlepp. Foto: aangeleverd

Vaughan Roydon Schlepp, geboren in 1956 in Tokio, kreeg zijn eerste pianolessen in Engeland, waar hij op vijfjarige leeftijd voor het eerst in het openbaar optrad. Hij zette zijn studie voort in de Verenigde Staten, speelde zijn eerste pianoconcert toen hij twaalf was, en behaalde tenslotte twee graden 'magna cum laude' bij Maria Luisa Faini aan de Eastman School of Music te New York. Een groeiende belangstelling voor oude muziek bracht Schlepp ertoe naar Nederland te gaan om te studeren bij Gustav Leonhardt. Zijn gelijktijdige 'ontdekking' van de 18e- en 19e-eeuwse fortepiano en Hammerklavier leidde tot het aanschaffen van een in circa 1835 gebouwde Broadwood vleugel.
Als uitvoerende op clavecimbel en oude en moderne piano geeft Schlepp door de gehele wereld vele concerten, lezingen en masterclasses en heeft hij tevens een groot aantal radio-, televisie- en cd-opnames gemaakt. Hij heeft als solist met orkesten in Nederland en Amerika gespeeld, en wordt regelmatig geëngageerd door zeer uiteenlopende artiesten zoals cellist Anner Bijlsma, sopraan Barbara Schlick, bariton Max van Egmond, violiste Lucy van Dael en bassist Hans Roelofsen. Als continuo- en solo-organist heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij de onlangs verschenen, zeer succesvolle opnames van de complete Bachcantates. Schlepp is intensief betrokken bij moderne muziek en theater en is daarnaast werkzaam in Amsterdam als leraar en repetitor voor zowel zangers als instrumentalisten. Vaughan Schlepp was in 2009 mede-oprichter van het Frühling Trio.

Bewoners Hoogeweg laaiend over plannen gemeente

Namens de bewoners overhandigt Carl Müller de petitie aan wethouder Rob Opdam. Foto: aangeleverd

HEILOO - "Ik ga daar niet meer naar binnen," zegt een bewoner van de Hoogeweg tegen een medebewoner, terwijl hij met een driftige vinger naar de ruimte achter hem wijst, "ik ben zó boos!" Even later zegt een vrouw: "Ik ben laaiend, we worden gepiepeld!"

Aanleiding voor de boze reacties zijn de ontwerpen voor de herinrichting van de Hoogeweg en omgeving als gevolg van de bouw van 1500 nieuwbouwwoningen in Zuiderloo en de Zandzoom. De gemeente hield maandag een inloopavond, waarbij ook vertegenwoordigers van ProRail en aannemer Mobilis TBI aanwezig waren. In een ruimte op de bovenverdieping van het gemeentehuis zijn schetsen opgehangen hoe onder meer het kruispunt van de Vennewatersweg/Hoogeweg eruit komt te zien. Daarnaast wil de gemeente de Hoogeweg deels fiets- en deels woonstraat maken.

Klinkt niet verkeerd, zou je zeggen. Volgens de bewoners zou de gemeente zich echter niet houden aan toezeggingen die op papier staan. Zo zou Zuiderloo een aparte ontsluiting op de Vennewatersweg krijgen, maar blijkt uit het ontwerp dat dit plan zonder overleg met de bewoners van tafel is geveegd en het verkeer toch over de Hoogeweg geleid wordt. "Wat hebben we aan een fietsstraat als er druk verkeer overheen blijft rijden?" zo vraagt een bewoner zich af. "We worden niet serieus genomen, en dit plan moet hoe dan ook in de prullenbak verdwijnen. Er zijn toezeggingen gedaan, en daar moet de gemeente zich aan houden."

Petitie
Even daarvoor overhandigde Carl Müller namens de bewoners een petitie aan wethouder Opdam waarin alle bezwaren zijn opgenomen. De bewoners willen geen bouwverkeer meer zien op de Hoogeweg van en naar Zuiderloo, alle ontsluitingen voor snelverkeer naar de Hoogeweg vanuit Zuiderloo dienen op zeer korte termijn te worden afgesloten en er mag zeker geen nieuwe verkeersontsluiting bij komen. Uit een bewonersbrief blijkt dat de gemeente de plannen steeds weer zou bijstellen, en niet in gunstige zin. Zo zouden de Elzenwal en de Hazelaar oorspronkelijk in het bestemmingsplan zijn opgenomen als fietspaden, daarna werden het tijdelijke ontsluitingen die vervolgens door een collegebesluit weer permanent zijn gemaakt. En nu liggen er plannen voor de reconstructie van de Vennewatersweg waarbij tot verbijstering van de bewoners opnieuw een ontsluiting van Zuiderloo op de Hoogeweg is gepland. "Denkt de gemeente soms dat wij achterlijk zijn?" fulmineert een man. "Het moet niet gekker worden."

De Hoogeweg is een mooi en historisch belangrijk stukje Heiloo en dat moet zo blijven, aldus de bewoners. De weg is helemaal niet geschikt voor grote verkeersstromen, vinden zij. Het aanleggen van deels een fietsstraat en deels een woonstraat biedt onvoldoende garantie voor de veiligheid van fietsers en voetgangers als er toenemende verkeersdruk gaat ontstaan. De bewoners zien het liefst dat de straat, net als de Oosterzijweg, verkeersluw wordt gemaakt.

Open dialoog
De verkeerskundige van de gemeente begrijpt de commotie, maar stelt: "Ik kan niet genoeg benadrukken dat dit slechts ontwerpschetsen zijn. Er staat nog niets vast. Dit is echt een voorlopig plan. Er zijn op dit moment grote projecten gaande, er wordt een nieuwe wijk gebouwd en er komt een spoorwegonderdoorgang aan de Vennewatersweg. Het is evident dat bewoners daar overlast van ondervinden. We hebben hier in de ruimte ook een planning opgehangen. Daar valt uit op te maken dat de nu gepresenteerde plannen nog steeds veranderd kunnen worden. We blijven in gesprek met de bewoners en waar mogelijk verwerken we de wensen in het definitieve ontwerp." Volgens wethouder Opdam gooide ook de crisis roet in het eten. "Het duurt allemaal langer dan de bedoeling was en ik begrijp heel goed dat er onvrede heerst." Opdam zegt de bezwaren die in de petitie zijn uiteengezet goed te zullen bestuderen, en ook hij benadrukt dat de dialoog open blijft.

Een van de bewoners hoopt er maar het beste van, en vooral dat hun bezwaren nu echt eens serieus worden genomen. "Laat het in godsnaam niet om een ordinaire geldkwestie gaan waardoor wij nu de sjaak zijn."

Visie gemeente op ernstige hinder vliegverkeer

Met name de verstoring van de nachtrust als gevolg van vliegverkeer is slecht voor de gezondheid. Foto: Gerrit Bus

HEILOO – Zondag 28 oktober werd bekend dat veel meer mensen last hebben van Schiphol dan gedacht. Ook in Heiloo, een van de gemeenten die in 2016 grotendeels buiten de contouren van Schiphol lag, ervaart zeker een derde van alle inwoners ernstige hinder van de vliegtuigen.

Niet alleen uit het rapport dat op 28 oktober naar buiten werd gebracht blijkt de overlast voor de bewoners. Op de vraag of het mogelijk is dat de gemeente een enquête gaat houden onder de inwoners om de beleving van overlast van vliegtuigen duidelijk in kaart te brengen, kan wethouder Rob Opdam melden dat in 2016 GGD Hollands Noorden een enquête heeft gehouden betreffende de vlieghinder boven Heiloo en andere omliggende gemeenten. Ook daaruit is gebleken dat veel inwoners hinder ondervinden van het vliegverkeer.

Omgevingsraad
Dat Heiloo in 2016 grotendeels buiten de contouren van Schiphol lag, komt omdat die geluidscontouren objectief worden bepaald door berekeningen. Sinds 2018 valt Heiloo voor een klein deel van het grondgebied binnen die contouren en is de gemeente door de Omgevingsraad Schiphol uitgenodigd om lid te worden van deze raad. Op de vraag waarom er geen afgevaardigde vanuit Heiloo in de Omgevingsraad Schiphol zit - Castricum en Alkmaar zijn bijvoorbeeld wel vertegenwoordigd - laat de wethouder weten dat Heiloo sinds kort lid is van de Omgevingsraad maar wel al langer meedoet aan het Schipholoverleg. Hiertoe werkt de gemeente samen met zeven andere gemeenten in de regio. Ambtelijke ondersteuning komt van de Omgevingsdienst IJmond. Ook in het regioforum is Heiloo vertegenwoordigd, al lijkt dit niet het geval als men op de site gaat kijken. Per regio is er echter één vertegenwoordiger die deelneemt aan de overleggen. De inbreng wordt regionaal afgestemd.

Veiligheid en gezondheid
Veel inwoners maken zich zorgen over de veiligheid en de gezondheid. Wat doet de gemeente om die veiligheid en gezondheid te bewaken? Wethouder Rob Opdam: "De gemeente heeft sinds 2017 een meetpaal voor het meten van het vliegtuiggeluid. Hiernaast werkt Heiloo samen met andere gemeenten en is zij lid van het provinciaal overleg voor Schiphol. Sinds 2016 werkt zij vanuit een bestuurlijke agenda voor de regio. Speerpunt is het verminderen van de nachtelijke vlieghinder omdat die tot slaapverstoring leidt en heel nadelig is voor de gezondheid. De eerste inzet is een algehele nachtsluiting." Op de vraag welke verantwoordelijkheid de gemeente heeft waar het de waarborging van de gezondheid van de burgers aangaat en op welke wijze de gemeente deze verantwoordelijkheid vormgeeft waar het de hinder van het vliegverkeer boven Heiloo betreft, merkt de wethouder op dat de gemeente geen wettelijke taak heeft voor de gezondheid van haar burgers waar het vliegverkeer betreft. De gemeente is gehouden aan wettelijke regels waar wel en waar niet te bouwen in relatie tot het vliegverkeer. Het grondgebied van de gemeente Heiloo is daarvan overigens geheel gevrijwaard.

Vervuiling en lawaai
Dat de gemeente groot voorstander is van besparing van energie en de verduurzaming van woningen promoot om energie te besparen en de CO2-uitstoot te verminderen is niet nieuw. Nu blijkt dat Schiphol de vakantievluchten wil terugdringen maar meer intercontinentale vluchten wil toelaten zou dat de CO2-uitstoot alleen maar vermeerderen. Wethouder Rob Opdam: "De gemeente Heiloo neemt deel aan het bestuurlijk overleg in de Omgevingsraad Schiphol. Mede op aandringen van de gemeente Heiloo streeft de bestuurlijke delegatie (die wordt geleid door gedeputeerde Tekin) naar CO2 als onderdeel van het luchtvaartbeleid. Daartoe zou ook een doelstelling moeten worden opgenomen."

En heeft de gemeente gegevens over de mate van vervuiling die het vliegverkeer boven Heiloo op de grond veroorzaakt? Welke gevolgen heeft deze vervuiling voor de gezondheid van de burgers op korte en lange termijn? Is die mate van vervuiling kwantificeerbaar en is de gemeente bereid die te kwantificeren? Volgens de wethouder is naar verwachting de vervuiling van het vliegverkeer op de grond heel klein in vergelijking tot het autoverkeer en de industrie. De gemeente Heiloo heeft hier echter geen gegevens over. De mate van vervuiling is niet zo snel te kwantificeren. Op basis van modelberekeningen zijn wel betrouwbare schattingen te maken.

Mochten inwoners behoefte hebben aan een informatiebijeenkomst met betrekking tot wat de uitstoot van de vliegtuigen doet met de gezondheid van de inwoners, dan is de gemeente bereid tot het houden van een informatiebijeenkomst. De wethouder maakt hierbij wel de kanttekening dat de praktijk tot dusver heeft geleerd dat dergelijke bijeenkomsten matig worden bezocht.

Het is niet alleen het lawaai dat vragen oproept bij inwoners. Ook het (te) laag overkomen van de vliegtuigen. Kan de gemeente Heiloo invloed uitoefenen op de hoogte waarmee de vliegtuigen over het dorp vliegen?

Wethouder Opdam: "Nee, daar kan de gemeente geen directe invloed op uitoefenen. De vlieghoogtes zijn wettelijk bepaald in het luchthavenverkeersbesluit. Gemeente Heiloo kan als lid van de Omgevingsraad Schiphol wel voorstellen voor hinderbeperking indienen. Voorstellen voor hoger aanvliegen maken weinig kans gezien het luchtverkeersbegeleidingssysteem dat op Schiphol wordt gehanteerd en het hybride vlootbestand waardoor snelheden tussen toestellen variëren en ze dus niet in een glijvlucht op constante afstand van grotere hoogte kunnen aanvliegen."

Klachten
Omdat Heiloo buiten het contourengebied ligt, is het de vraag of Schiphol dan wel rekening moet houden met de klachten uit Heiloo. Officieel spelen klachten geen rol in het beleid. De wethouder adviseert burgers altijd een klacht in te dienen bij BezoekBas.nl omdat de geregistreerde klachten wel degelijk indirect invloed hebben op de manier waarover we over vliegen en wonen denken. Voor wat betreft individuele klachten: als er sterke vermoedens zijn voor een overtreding op luchtverkeersregels kan BAS hier een rol spelen in het doorverwijzen. De inspectie Infrastructuur en Luchtvaart is de instantie die handhavend op kan treden.

Visie
Tot slot de vraag wat de visie van de gemeente is inzake Schiphol. Wethouder Opdam: "De regionale visie is dat de groei van Schiphol voorlopig moet stoppen bij 500.000. Eerst dient er duidelijkheid te komen over allerlei kwesties: de nieuwe indeling van het luchtruim (pas gereed in 2023), duidelijkheid over de uitkomsten van het RIVM-onderzoek naar de gezondheidseffecten van ultrafijnstof in de gebieden direct om Schiphol, de effectiviteit van het beleid om vooral zakenvluchten naar Schiphol te halen, de gevolgen van de constateringen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid omtrent de veiligheid van het vliegverkeer en de bijdrage die de luchtvaart moet leveren aan de beperking van de CO2-uitstoot.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Verkiezing Ondernemingsprijs in volle gang

Het felbegeerde beeldje... Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Ondernemend Heiloo, de actieve ondernemersvereniging in ons dorp, zal in december weer de winnaars van de Ondernemingsverkiezing bekendmaken. Deze verkiezing, met maar liefst vier verschillende prijzen voor ondernemingen, heeft dit jaar als thema 'Verbindend'. Welke onderneming in Heiloo is een échte verbinder? Denk aan met elkaar samenwerken, maar ook aan een innovatieve manier van werken. Alle inwoners van Heiloo mogen ook kenbaar maken wie er genomineerd wordt.

Heel Heiloo stemt mee!
De Publieksprijs is een erkenning voor een onderneming binnen Heiloo die de meeste, unieke en gemotiveerde voorkeursstemmen heeft gekregen. Iedere Heilooër mag zijn of haar voorkeursstem uitbrengen op de favoriete onderneming. Heiloo telt veel ondernemingen en met deze verkiezing van Ondernemend Heiloo (OHO) worden ondernemers in onze gemeente op een positieve manier extra onder de aandacht gebracht. Zo weten andere ondernemers en bewoners welke ondernemers wat doen en waarvoor ze bij wie terecht kunnen.

Via de stemcomputer www.ondernemendheiloo.nl/stem kun je een voorkeurstem uitbrengen voor de Publieksprijs. Stem op je favoriete Heilooër onderneming en maak kans op een van de drie prijzenpakketten t.w.v. € 150 samengesteld door Herberg Jan, Brasserie in 't Groen, Bijwaard Kappers, Fotostudio IwanBronkhorst.nl, Henk Liefting BV, Kaptein Kaas, ALiDA, APK Service en LOOkX.

Op 19 november maakte OHO een tussenstand bekend. Staat je favoriet er nog niet tussen – of juist wel en wil je die onderneming graag op nummer 1 zien – stem dan vooral! De voorlopige top 10 ziet er als volgt uit:
RUW072
The Best of Me - Fotografie
Pauze Mediation
Di Fiorentina
APK Service Heiloo
Tom Trade
Bolten Verf en Wand
Cultuurkoepel Heiloo
Aalsmeerse Plantenhal
Trends & Givings

Nog drie prijzen
Naast de Publieksprijs, waar dus iedereen op mag stemmen, zijn er nog drie prijzen: de Ondernemingsprijs, de Ondernemersprijs voor zzp'ers en de Rabobank In De Kijkerprijs. Om kans te maken op deze prijs, krijgt de jury gemotiveerde aanbevelingen binnen om te beoordelen. Hieruit worden, na een presentatie en toetsing, de winnaars op zaterdag 15 december in de Cultuurkoepel bekendgemaakt.

Tekst: Marije Smit

Nieuwe tentoonstelling in de Trog

Een werk van Dennis Glorie. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vanaf 22 november 2018 tot en met 25 februari 2019 wordt door Galerie de Buitenkans in de Trog in Heiloo een expositie georganiseerd met werk van Nel Huurman, Dennis Glorie en Mariejosé Jansen.

Dennis Glorie
Dennis (1972) groeit op in een kunstzinnige omgeving. Hij tekent en schildert alles wat hij ziet. Zo start hij, na ontwerpen bij ID&T, al in een vroeg stadium zijn eigen bedrijf, genaamd DGID. Dennis zet zijn eigen schilderstijl vastberaden voort. Hij werkt vaak vanuit een diepere gedachte in felle kleuren met acrylverftechniek. De stijl wordt uitgevoerd in harde contrasten, vaak ook met een complementaire kleurkeuze, altijd met een strakke zwarte outline. Kunstenaars zoals Picasso en Keith Haring stimuleren zijn passie. Zo ontstaat het begin en vervolgt Dennis zijn eigen ontwikkelde stijl in een enorme drang te blijven creëren. Zijn schilderwerken zijn vaak vrolijk en altijd krachtig. Zie ook www.dennisglorie.nl.

Mariejosé Jansen
De prachtige kleuren van het gemalen glas, dat door verhitting hecht aan koper, goud of zilver is voor Mariejosé Jansen-van Eerdewijk (1950) uit Akersloot 15 jaar geleden de aanleiding geweest om een cursus emailleren te gaan volgen. Uiteindelijk heeft zij zich toegelegd op het maken van sieraden en gebruiksvoorwerpen. Omdat emailleren vooral bestaat uit blijven oefenen en leren, is zij lid geworden van de Nederlandse Vereniging van Emailleurs. Dit is de uitdagende kant van emailleren, want Mariejosé is nooit uitgeleerd. Zij heeft een atelier in het WBC in Heiloo waar zij workshops geeft en waar gewerkt wordt aan speciale opdrachten. Ook bestaat de mogelijkheid kleine reparaties uit te laten voeren van kapotte sieraden.

Een werk van Mariejosé Jansen. Foto: aangeleverd
Een werk van Nel Huurman. Foto: aangeleverd

Nel Huurman
Nel (1945) beoefent een variëteit aan technieken, zoals olieverf, gouache, acryl, pastel en gemengde technieken. Dezelfde behoefte aan verscheidenheid zet zich voort in de vormen die zij hanteert. Zij werkt met evenveel plezier realistisch, figuratief of abstract. Telkens weer de uitdaging aangaan om de juiste techniek en vorm te vinden is voor haar een bron van inspiratie. Portrettekenen en schilderen op het atelier alsook schilderen in de natuur doet zij het liefst. In opdracht schildert Nel portretten. Incidenteel maakt zij muurschilderingen in opdracht. Nel begeleidt schildersgroepen en geeft workshops. In de zomermaanden organiseert zij buitenschilderdagen en werkweken. Zij exposeert regelmatig en is al 41 jaar lid van De Zondagsschilders, Centrum voor Beeldende Kunst.

De expositie is van 22 november 2018 tot en met 25 februari 2019 te bezichtigen in de Trog aan de De Bullaan 4 te Heiloo. De Trog is geopend van donderdag tot en met zondagmiddag van 12.00 uur tot en met 17.00 uur. Zie ook www.de-buitenkans.org.

Fernando Lameirinhas in Witte Kerk Heiloo

Fernado Lameirinhas. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Portugese zanger en gitarist Fernando Lameirinhas geeft op woensdagavond 28 november het eerste concert in de nieuwe serie 'Kaarslichtconcerten' van Kunstgetij in de Witte Kerk in Heiloo. Het concert begint om 20.00 uur, de zaal is open om 19.30 uur.

Lameirinhas, begenadigd componist en tekstschrijver, en als meeslepend zanger en gitarist een van de iconen van de wereldmuziek in Nederland, is in 1944 geboren in Porto, Portugal. Vanaf Lagrimas E Risos (1993) was Lameirinhas' stijl uitgekristalliseerd: een eigen kijk op de fado, vermengd met samba, chorinho, Kaapverdiaanse morna, jazz en pop, hartstochtelijk, melancholiek en swingend. De saudade, het heimwee, is nooit ver weg, maar uiteindelijk is je huis in je hart. Lameirinhas werkt geregeld samen met musici uit andere genres, zoals Raymond van het Groenewoud, Frank Boeijen, Hennie Vrienten, Bløf en Paul de Leeuw.

Het volgende Kaarslichtconcert is 12 december met 'Geen Haast' – zangeres Dominique Engers en ensemble met 'Warme liedjes voor koude dagen'. Kaarten (à € 12,50) en/of reserveren: kaartverkoop@kunstgetij.nl of 06-50 58 43 08. Kaarten ook aan de zaal zolang de voorraad strekt en bij boekhandel Bruna in Heiloo. Info op www.kunstgetij.nl en www.wittekerk-heiloo.nl.

Algemene ledenvergadering Dorpsraad Egmond aan den Hoef

EGMOND AAN DEN HOEF - De dorpsraad van Egmond aan den Hoef houdt op woensdag 28 november haar algemene ledenvergadering in Dorpshuis Hanswijk. Iedere inwoner van Egmond aan den Hoef is automatisch lid van de dorpsraad en heeft in de vergadering stemrecht. Voor de pauze wordt er o.a. verslag gedaan van hetgeen er door het bestuur in het afgelopen jaar gedaan is en het daarmee samenhangende financieel verslag. Als laatste punt van de agenda zal het huidige bestuur aftreden. Wanneer er voldoende kandidaten zijn kan de vergadering tot benoeming van nieuwe bestuursleden overgaan en kan de dorpsraad voortbestaan.

Na de pauze zal Martijn Mulder van Historisch Egmond een foto presentatie houden van beelden van Egmond aan den Hoef uit de 60'er, 70'er en 80'er jaren. De agenda van de vergadering en alle relevante stukken zijn te vinden op de website van de Dorpsraad: dorpsraadegmondaandenhoef.jouwweb.nl. De speciale vergadering van de dorpsraad begint om 19.30 uur; inloop met koffie/thee vanaf 19.15 uur.

Nieuwe bedden voor Hospice Midden-Kennemerland

REGIO - Woensdag 14 november zijn er vier volledig elektrische bedden geleverd bij Stichting Hospice Groep Midden-Kennemerland.

Het geld voor de bedden is via Stichting Roparun geregeld, na een tip van team 130 Keep on Running om financiële ondersteuning aan te vragen bij Roparun. Het sportieve team met toppers uit o.a. Castricum, Limmen, Heiloo, Uitgeest en Heerhugowaard volbracht in mei dé estafetteloop van meer dan 500 kilometer, van Parijs naar Rotterdam.

Doneren
Team Smit & Partners Keep on Running heeft zich ingezet om een groot bedrag van € 36.000 te kunnen doneren voor het goede doel: samen voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker. Het geld voor Stichting Roparun wordt toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die een bijdrage leveren aan het motto van Roparun: "Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven".

Het mag duidelijk zijn dat Hospice Groep Midden-Kennemerland, ook bekend als 'Bijna Thuis Huis', in aanmerking komt voor steun. In de karakteristieke villa in Beverwijk zijn vier kamers ingericht voor mensen die terminaal ziek zijn. De aanvraag voor vier speciale en elektrische bedden werd toegekend en twee teamleden van team 130 Keep on Running mochten er woensdag bij zijn toen de bedden werden afgeleverd. Onder de indruk van de mooie Hospice vertelden zij: "Je beseft des te meer hoe belangrijk het is dat palliatieve zorg financieel ondersteund kan worden. En ook hoe dankbaar een stichting en de mensen die zorg nodig hebben zijn. Wij wisten al waarvoor wij ons zo hebben ingezet om geld in te zamelen, maar het blijft van groot belang dat er geld naar de goede doelen gaat."

Hanneke Bourgui, bestuurslid van de Stichting Hospice Groep Midden-Kennemerland, vult aan: "We zijn superblij met onze speciale bedden en het is prachtig dat team 130 via Stichting Roparun dit mogelijk heeft gemaakt. Fijn dat zij ook nog andere goede doelen met het enorme sponsorbedrag kunnen steunen."

Tekst: Marije Smit

Sinterklaas komt 25 november naar Egmond-Binnen

Na de optocht gaat Sint naar De Schulp waar het feest verder wordt gevierd. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - Voor alle kinderen in Egmond-Binnen is er goed nieuws te melden. Op zondag 25 november komt Sinterklaas met 8 Pieten naar hun dorp. Zoals ieder jaar willen zij weer starten met een optocht door het dorp, vanaf de Vennewatersweg bij de ingang van de Abdij. Het fanfarekorps Eensgezindheid zal de optocht begeleiden. Alleen als het weer het niet toelaat komt de intocht te vervallen en gaat de Sint direct door naar De Schulp. Hou allemaal Facebook in de gaten, want als de optocht niet doorgaat wordt dit hier bekendgemaakt.

Het moet weer een gezellig samenzijn worden. Vanaf 11.00 uur wordt er een wandeling door de straten gemaakt van ongeveer een half uur. De drumband, die alleen voor speciale gelegenheden bij elkaar komt, gaat voorop. Afwisselend spelen zij en het fanfareorkest diverse sinterklaasliedjes die iedereen wel zal herkennen. Rond 11.30 uur hopen we bij Dorpshuis De Schulp aan te komen. De zaal is weer gezellig versierd. Speciaal dit jaar is een groot spandoek gekocht om de zaal op te fleuren. Ook zal er vrolijke muziek klinken. Tijdens een programma van zo'n drie kwartier kunnen de kinderen Sinterklaas en zijn Pieten ontmoeten. Uiteraard is er een moment om met Sinterklaas op de foto te gaan.

Het belooft weer een mooie dag te worden, dus kom allemaal. De zaal is groot genoeg, dus wandelwagens en rollators van opa's of oma's kunnen er ook in. Na afloop wordt iedereen getrakteerd op iets lekkers buiten de moppen om, die de Pieten natuurlijk ook uitdelen. De ondernemersvereniging Jong Egmond-Binnen wenst iedereen fijne decemberdagen toe.

Verhalenbundel Cees Winter uitgereikt door burgemeester Castricum 'Je bent Limmer als...'

Burgemeester Toon Mans overhandigt het eerste exemplaar aan Cees Winter. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Burgemeester Toon Mans heeft donderdagavond 15 november de nietsvermoedende Cees Winter verrast met het eerste exemplaar van zijn boek 'Je bent Limmer als...'.

Cees was in de veronderstelling dat hij maandag 19 november het boek in handen zou krijgen maar dat pakte anders uit. Tijdens de bourgondische avond van de Limmer Ondernemers Vereniging schoof plots de burgervader aan. Nadat Cees een paar hilarische verhaaltjes had voorgelezen voor een volle zaal gaf de voorzitter van de LOV, Cees Smit, het woord aan Toon Mans en die riep Cees naar voren. Lovende woorden werden gesproken en Cees straalde van oor tot oor met in z'n handen zijn boek 'Je bent Limmer als...'.

Het boek is verkrijgbaar bij dorpswinkel Stuifbergen aan de Kerkweg in Limmen of online te bestellen op www.studiowelgraven.nl.

Geven loont! 'BNI Alkmaar luncht' officieel gelanceerd in de Ondernemerstuin

De voorzitter leidt de lunch en houdt zich strak aan het programma. Foto: Marco van Ammers (Marco van Ammers fotografie)

REGIO - Maandag 29 oktober werd BNI Alkmaar Luncht gelanceerd, een nieuw BNI-chapter waar ook ondernemers uit Heiloo en Limmen bij zijn aangesloten. Zo ook Brigitte Pasma van administratiekantoor 'Je Bedrijf op Orde' en Alexandra Leevendig van Puur Geluk Catering uit Heiloo. Het chapter onderscheidt zich van andere chapters omdat ze bijeenkomen tijdens een lunch en niet tijdens het ontbijt, zoals de overige chapters.

Liesbeth van Zelst, reisadviseur in Limmen, mag net als de andere deelnemers 'pitchen'. In een pitch vertel je in het kort wie je bent, wat je doet en je mag een zoekvraag stellen. Liesbeth blijkt een getrainde pitcher en is op zoek naar mensen die op vakantie gaan. Ze werkt haar praatje netjes binnen één minuut af, de penningmeester houdt een klok vast die aftelt van 60 seconden naar 0. Ninco van Sligtenhorst, HappiYess-coach uit Limmen, start met de vraag: "Stel je ligt op je sterfbed, waar heb je dan spijt van?" De zaal van zo'n vijftig deelnemers, die in vergaderopstelling lunchen, valt even stil. "Heftig zeg," hoor ik mijn buurman zeggen. Daarna volgt een vrolijkere pitch over wijn van Margret Weijers van Smaakvermaak, ook uit Limmen. Zij mag later ook nog iets vertellen over de cursussen die BNI verzorgt voor leden. Degene die het beste pitcht verdient De Gouden Duim, als de winnaar bekendgemaakt wordt krijgt de gelukkige een groot applaus.

Wat is een BNI-chapter?
BNI staat voor Business Netwerk International (BNI) en is een commerciële en professionele netwerkorganisatie die uitgaat van efficiënte mond-tot-mondreclame omdat dit de meeste opdrachten oplevert tegen de laagste kosten. Lokale zakenmensen verenigen zich in een BNI-chapter en komen wekelijks op een vast tijdstip bijeen om elkaar zo goed mogelijk te leren kennen om elkaar gericht te kunnen aanbevelen. De filosofie en werkwijze van BNI sluiten hier perfect op aan. "Door het wekelijks samenkomen wordt het netwerk van één ondernemer uitgebreid met het netwerk van alle andere BNI-leden," aldus de voorzitter.

Regiodirecteur Noord-Holland Noord Jan Zoethout spreekt de chapterleden en hun gasten toe. Foto: Marco van Ammers (Marco van Ammers fotografie)

Filosofie van BNI
Onder het motto 'Geven loont!' bekijken de BNI-leden hoe ze elkaar aan nieuwe opdrachten kunnen helpen. Elk chapter laat slechts één vertegenwoordiger van een bepaalde beroepscategorie toe om dilemma's en concurrentie uit te schakelen. Een van de succesfactoren is het onderlinge vertrouwen tussen de BNI-leden omdat nieuwe leden geïntroduceerd moeten worden door bestaande leden.

Het nieuwe BNI-chapter luncht iedere maandag van 11.30 uur tot 13.30 uur in de Ondernemerstuin aan de Berenkoog in Alkmaar. Er wordt tijdens de lunch een strak programma afgewerkt, geen moment wordt onbenut gelaten om te netwerken. Tijdens de binnenkomst begint het al: "Hé Marco, dank je wel voor het aanbevelen bij Joost, we gaan samenwerken," schouderklopjes en warme handdrukken worden uitgewisseld. Om 12.00 uur gaat iedereen aan tafel. De meeste ondernemers hebben een gast meegebracht, dus met 25 leden en 25 gasten zit je al op 50 deelnemers. Er wordt gepitcht en daarna worden de 'aanbevelingsbriefjes' opgehaald. Een makelaar heeft een momentje gevraagd om de notaris waar hij veel mee samenwerkt in het zonnetje te zetten. Hij loopt naar haar toe en vertelt aan de toehoorders hoe goed zij is. Er volgt als dank een dikke knuffel.

Bedrijfsfotograaf Marco van Ammers heeft in de afgelopen maanden het nieuwe BNI-chapter helpen opstarten, hij heeft al 4,5 jaar ervaring met de werkwijze van BNI. "Het is zeker niet zonde van je tijd, je moet de lunches zien als een onderdeel van je bedrijf, beschouw de overige leden als jouw persoonlijke verkoopteam," vertelt hij. Daarbij ziet Marco het pitchen als een stukje persoonlijke ontwikkeling: "Om een pitch voor te bereiden moet je goed nadenken over je bedrijf: welke kant wil je nu eigenlijk op, wat is de essentie van mijn bedrijf en wie is nu precies mijn doelgroep?" Als u een lunch wilt bijwonen of meer informatie wenst over het BNI-chapter kunt u regiodirecteur Noord-Holland Noord Jan Zoethout benaderen: jzoethout@bni-nhn.nl.

Sinterklaas komt op zondag 25 november in Egmond aan den Hoef

Sint en zijn Pieten hebben al zin in de feestelijke intocht. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - Ook dit jaar zal de Sint samen met zijn Pieten weer zijn feestelijke intocht in Egmond aan den Hoef maken en wel op zondagmiddag 25 november. Natuurlijk begeleidt de fanfare van Lamoraal hen weer bij de optocht.

Route optocht
De intocht begint om 14.15 uur bij het Dorpshuis en gaat dan via de Julianaweg, de Schoolstraat en de Slotweg. Daarna linksaf over de Herenweg naar de Mosselaan en rechtsaf via de Bisschopskroft. Dan gaat de optocht terug via de Mosselaan, de Dorpskroft en de Herenweg naar de Julianaweg. Ongeveer rond kwart voor drie zal de Sint weer bij het Dorpshuis op Hanswijk aankomen.

De Sint heeft gevraagd of de kinderen langs de route op die dag hun vlag willen uithangen, want dat vindt hij zo'n feestelijk gezicht.

Feest in het Dorpshuis
Aansluitend is er van drie uur tot vier uur in Dorpshuis Hanswijk een feestprogramma met Sint en zijn Pieten. Dit programma is speciaal bedoeld voor alle jonge kinderen t/m groep 5 in Egmond aan den Hoef. De Sint hoopt dat alle kinderen kunnen komen en dat ze alvast veel oefenen met het zingen. In de zaal is beperkt zitplaats voor begeleidende ouders. Verder mogen, i.v.m. de veiligheid, kinderwagens of buggy's niet in de zaal. U kunt deze in een aparte zaal van het Dorpshuis stallen. Bij slecht weer vervalt de optocht. Het feestprogramma in het Dorpshuis gaat onafhankelijk van de weersomstandigheden altijd door. De zaal is kort voor 15.00 uur open.

Eerste hulp op Het Kleurenorkest

De leerlingen zijn maar wat trots op hun EHBO-diploma. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Afgelopen week zijn de kinderen van groep 8 van basisschool Het Kleurenorkest druk bezig geweest op school. Ze kregen onder leiding van zeer enthousiaste vrijwilligers van de EHBO-vereniging Castricum een EHBO-cursus.

Dat betekende het volgen van intensieve praktijklessen over allerlei onderwerpen. De kinderen kregen les over het verbinden van verschillende soorten wonden, verslikken, en het aanleggen van een drukverband. Maar ook de stabiele zijligging, het draaien van buik naar rug, en zelfs reanimatie kwamen aan de orde.

Op een van de ochtenden werd er gewerkt met een lotusslachtoffer. Dat was helemaal indrukwekkend; er moesten prachtig gemaakte nepwonden verzorgd worden. Ook de kinderen van groep 7 werden ingezet als slachtoffer. Er waren verschillende situaties bedacht waarbij de kinderen van groep 8 moesten laten zien hoe ze dan zouden handelen. Op de laatste middag was het examen, en ook nu waren kinderen van groep 7 slachtoffer. De leerlingen kregen een theoriedeel en een praktijkexamen. Uiteindelijk bleken gelukkig alle leerlingen geslaagd! Ze ontvingen een diploma, waarmee ze ook daadwerkelijk anderen eerste hulp kunnen verlenen!

Lezing door Rutger Geerling, wereldberoemd EDM fotograaf

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Rutger is EDM-fotograaf, waarbij EDM staat voor Electronic Dance Music. Rutger fotografeert al meer dan 20 jaar de dancescene. Behalve op verschillende grote Nederlandse festivals, is hij ook te vinden op internationale festivals zoals Ultra Music en Tomorrowland. Rutger voelt de sfeer, het publiek, de dj's en de show heel goed aan. Fotograferen vanaf hoge torens en vanuit de helikopter, Rutger krijgt het voor elkaar!

Van 20 jaar foto's is ook nog eens een prachtig fotoboek uitgegeven: This Is My Church, 2,5 kg vol met prachtige foto's en commentaren. Voor dit boek heeft Rutger de Dutch Pop Media Award ontvangen, een journalistieke onderscheiding voor zijn exceptioneel goede dancefotografie. Zijn prachtige foto's zijn te zien op www.rudgr.com.

Heel soms is er nog tijd voor een lezing, zoals binnenkort in Limmen: het verhaal van een skateboarder die foto's ging maken en uitgroeide tot een top festivalfotograaf die over de hele wereld reist. Hoe dat is gelopen zal hij deze avond vertellen, en uiteraard zijn er prachtige verhalen bij de foto's.

Zaterdagmiddag en tijdens de lezing is er ook een expositie van festival- en concertfoto's voor Festival3D. Deze zijn in 2D en met enkele 3D-beeldschermen en 3D-kijkers te bekijken.

Kaarten kosten 7,50 euro in de voorverkoop en 8 euro aan de deur. 24 november 2018, aanvang 20.00 uur in Cultureel Centrum Vredeburg, Dusseldorperweg 64 in Limmen. De organisatie is in handen van Festival3D. Info en kaarten: rene@festival3d.nl. Website Rutger: www.rudgr.com.

100-jarig jubileum Alkmaarse Kamermuziek

Het Ruysdael Kwartet. Foto: Fred Jansen

ALKMAAR - Stichting Alkmaarse Kamermuziek organiseert op dinsdagavond 27 november een bijzonder jubileumconcert in de grote zaal van TAQA Theater De Vest. Aanvang 20.15 uur. Op 13 november 1918 vond het eerste concert plaats van de Alkmaarsche Kamermuziek Vereeniging. Bij gelegenheid van het 100-jarig jubileum staat zowel vocale als instrumentale kamermuziek van Franse en Duitse origine op het programma. Aan het vocale gedeelte heeft de in Noord-Holland geboren en getogen, inmiddels internationaal bekende sopraan Lenneke Ruiten spontaan haar medewerking toegezegd. Pianist Thom Janssen en het Ruysdael Kwartet verzorgen de muziek. Als hommage aan de oprichters van de Alkmaarse Kamermuziek Vereeniging zal het Ruysdael Kwartet Debussy's strijkkwartet spelen dat ook op het eerste concert van de 'Vereeniging' in 1918 werd uitgevoerd. Het Ruysdael Kwartet bestaat uit Joris van Rijn en Emi Ohi Resnick (viool), Gijs Kramers (altviool) en Jeroen den Herder (violoncello).

Het programma is zeer de moeite waard en bestaat uit een aaneenschakeling van hoogtepunten. Schumann's pianokwintet op. 44 belooft intens samenspel in meeslepende atmosfeer, waarbij herhalende motieven een pakkend muzikaal verhaal vertellen. Mendelssohn's 'Vier Lieder' zijn geladen met een tedere stemming en bieden ruimte voor edele gevoelens en overpeinzing. Debussy's strijkkwartet toont een hechte samenwerking tussen de strijkers waarbij intense landschappelijke muziek zich ontrolt. Fauré's 'La bonne chanson' biedt indringende liedkunst op Verlaine's poëtische tekst waarbij er voor de zangeres alle ruimte is om haar persoonlijkheid te tonen.

De Stichting Alkmaarse Kamermuziek verzorgt jaarlijks zes kamermuziekconcerten op de dinsdagavond (aanvang 20.15 uur) in de grote zaal van TAQA Theater De Vest in Alkmaar. Het bieden van afwisselende programma's met een hoge kwaliteit tegen een betaalbare abonnementsprijs is daarbij het streven. Abonnementhouders betalen 90 euro per seizoen en zijn daarbij eveneens donateur, losse kaarten aan de zaal kosten 20 euro. Leerlingen van muziekscholen tot 18 jaar kunnen de concerten gratis bijwonen. Vooral jongeren zijn van harte welkom bij de dinsdagavondconcerten. Inlichting en aanmelding nieuwe donateurs/abonnementhouders: mw. A. de Langen-Gramberg, tel: 0251-655211 (tussen 19.00 en 21.00 uur). Zie ook: www.alkmaarsekamermuziek.nl.

Tekst: Felix Hogeboom

Dak afgebrande Corneliuskerk Limmen dicht: "Laat de witte Kerst maar komen"

Het dak zit weer dicht. Foto: Anne Klijnstra (NH Nieuws)

LIMMEN - Weer een hoogtepuntje bij de herbouw van de Corneliuskerk in Limmen: het dak is gedicht. Door de brand in mei werd de kerk deels verwoest. Maar vrijdag 16 november was er dus een klein feestje te vieren.

Op 3 mei verwoestte een grote brand de monumentale Corneliuskerk in Limmen. Het dak en het interieur gingen grotendeels verloren. De afgelopen maanden is alles op alles gezet om het kerkdak voor de Kerst dicht te krijgen, zodat wind en neerslag buiten de deur gehouden kunnen worden. En dat is gelukt: vrijdag 16 november werd het dak gesloten. Althans, op een luik na waar later nog bouwmaterialen door aangevoerd gaan worden voor het herstel van de binnenkant van de kerk. "We hoopten dat het dak voor Kerst dicht zou zijn," vertelt pastor Johan Olling. "En daar zijn we nu getuige van. De 30.000 leien moeten ook nog op het dak en daar beginnen ze volgende week mee. Dat zal ook voor de feestdagen gaan lukken." De steigers buiten en in de kerk zullen de komende maanden nog blijven staan. Dan worden de glas-in-loodramen en de buitenmuren hersteld.

Binnen wacht ook nog een monsterklus: het pleisteren van de gewelven. Dat gaat veel tijd kosten waardoor de heringebruikname van de kerk iets is uitgesteld. Niet op 16 september, op de gedenkdag van de Heilige Cornelius, maar bij het begin van Advent (1 december 2019) hoopt de pastor dat de bisschop de kerk opnieuw zal wijden.

Bron en foto: NH Nieuws

Klaverjasdrive Akersloot

AKERSLOOT - Zaterdag 24 november is de derde klaverjasdrive van dit seizoen in Café de Vriendschap in Akersloot. Deze gezellige klaverjasdrive start om 20.00 uur. Men kan zich telefonisch opgeven via 0251-312866 of via info@vriendschapakersloot.nl. In de Vriendschap staat deze avond een mooie prijzentafel gereed voor de winnaars. En mocht je met het kaarten geen geluk hebben, dan kun je je geluk bij de superloterij proberen, want daar zijn ook hele mooie prijzen te winnen. Ook daarvoor kan men zich opgeven via bovenstaand telefoonnummer. Er zijn schitterende prijzen te winnen, zoals smoothieapparatuur, weerstations, pannensets, fruitmanden, paling, besteksets, koffers en levensmiddelen.

Monniken ruimen abdijbibliotheek op

EGMOND-BINNEN - De monniken hebben hun bibliotheek in de Abdij van Egmond opgeruimd, wat een mooie verzameling boeken heeft opgeleverd die te koop worden aangeboden. Er is plaats gemaakt voor zo'n 60 strekkende meter aan boeken. De liefhebber vindt er boeken vanaf 1880 over religie, maar ook over de streek, de tweede wereldoorlog, literatuur, kunst en natuur. En natuurlijk geheel in kerstsfeer. De boekenmarkt is naast de abdijwinkel en alleen geopend op zaterdag 24 november en zaterdag 15 december van 12.00 uur tot 15.00 uur. Vennewatersweg 27a in Egmond-Binnen,www.abdijvanegmond.nl.

Lezing in Abdijwinkel

EGMOND-BINNEN - Op zaterdag 24 november is er een lezing in de Abdijwinkel, Vennewatersweg 27 A in Egmond-Binnen met de titel 'Heilige Woede'. Dit is de titel van het boek van professor Thomas Quartier, monnik van de abdij Sint Willibrord in Doetinchem en directeur van het Benedictijns Centrum voor Liturgische Studies van de Radboud Universiteit. De aanvangstijd is 14.00 uur en de kosten zijn € 10,-. Het kloosterleven is niet gedateerd, maar een levensvorm die iedereen kan wakker schudden. Leven als een monnik betekent een radicale keuze. De uitdaging aan zichzelf en de buitenwereld van een leven binnen en buiten de kloostermuren is wat Thomas Quartier drijft. Aanmelden kan via www.abdijvanegmond.nl/bezinningsaanbod/lezingen. Inlichtingen: 072-5062786 of boeken@abdijkaarsen.nl.

Homeopathie – heel de mens in balans

EGMOND-BINNEN - In het Maandagochtend Café van 26 november is Frans Peeters te gast die vanuit zijn grote schat aan ervaring vertelt over homeopathie. Deze geneeskunde tracht het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren. Het gaat daarbij om het herstellen van evenwicht en niet alleen om het bestrijden van symptomen. Wat zijn homeopathische geneesmiddelen en hoe werken ze? Benieuwd? Van harte welkom! Maandag 26 november 2018, 10.30-12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45, Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; de lezing is gratis!

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. Tel: 06 - 1827 8367

Knippen €13,- (dames & heren) Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €35,- bel voor een afspraak naar:0630042383 en tot snel bij Kim's Haarsalon. Dompvloetlaan 29 te Heiloo. Pinnen is mogelijk.

Over een aantal weken is het weer kerst! Wilt u er zeker van zijn dat u haar goed zit tijdens de feestdagen?! Maak nu alvast een afspraak. Bel naar:0630042383 Knippen €13,- Kleuren vanaf €30,-Permanenten €55,- Pinnen is mogelijk! Wees er snel bij want vol=vol. Dompvloetlaan 29 Heiloo

Knippen €13,- (dames & heren) Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €35,- bel voor een afspraak naar:0630042383 en tot snel bij Kim's Haarsalon. Dompvloetlaan 29 te Heiloo. Pinnen is mogelijk.

Over een aantal weken is het weer kerst! Wilt u er zeker van zijn dat u haar goed zit tijdens de feestdagen?! Maak nu alvast een afspraak. Bel naar:0630042383 Knippen €13,- Kleuren vanaf €30,-Permanenten €55,- Pinnen is mogelijk! Wees er snel bij want vol=vol. Dompvloetlaan 29 Heiloo

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

GROTE KERSTVERKOOP OP ZONDAG 25 NOV. 10-5 UUR BIJ Dé KRINGLOOP HEILOO

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

GROTE KERSTVERKOOP OP ZONDAG 25 NOV. 10-5 UUR BIJ Dé KRINGLOOP HEILOO

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06 - 5399 3115 www.iristuinen.nl

GROTE KERSTVERKOOP OP ZONDAG 25 NOV. 10-5 UUR BIJ Dé KRINGLOOP HEILOO

Gebruikte elektrische fietsen in diverse modellen vanaf €675,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel. 072 - 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Voor info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Te huur kl.vrijst.woning met 2 slp kamers,ged.gem. 2 schuren in Heiloo 1025 euro excl.per 1 jan.t.k. gevr.oude ansichten/foto's 06-55773892 of 072-5337863

Zangles in Heiloo. Prive of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. www.zingjemee.nl Tel: 06 - 48116691

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoelt voor 50+. Uw kapper aan huis. 072-5336663

Terriërs en Rabobank verlengen partnerschap

Terriërs voorzitter Wytze van der Meer (l) en Rabo manager Theo Groot (r) bekrachtigen de nieuwe sponsorverbintenis! Foto: aangeleverd

HEILOO - Al jaren zijn de Terriërs en de Rabobank partners. Afgelopen maandag, tijdens de Algemene Ledenvergadering, ondertekenden Theo Groot (Rabobank) en Wytze van de Meer (voorzitter van de vereniging) het sponsorcontract voor de komende drie jaar.

Theo Groot: "We zijn lokaal een grote sponsor van het verenigingsleven en daarmee van de lokale leefomgeving. Niet incidenteel maar langdurig. Daarbij kijken we, ook nu weer, wat we voor elkaar kunnen betekenen. Als het gaat om aandacht en het verbinden van jongeren hebben we een gezamenlijke ambitie waarin we elkaar kunnen versterken. Daarnaast heeft de vereniging met 'Black & Yellow' een actieve ondernemersgroep rond De Heilooër hockeyclub. Voor ons een interessant lidmaatschap waarmee we het netwerk en de kennis van de Rabobank kunnen verbinden aan de club en aan de mensen die erbij betrokken zijn."

"Die wisselwerking is voor de Terriërs heel fijn. Wij zijn dan ook erg blij en trots op de vernieuwde sponsorafspraken. En een bijzonder leuk vooruitzicht om jaarlijks een regionale jeugdclinic te organiseren: de Rabo jeugdclinic. Wij zijn de Rabobank heel dankbaar voor de verlenging," aldus Wytze van de Meer.

TC Heiloo United en Eiland de Wild Keukens steunen Beestenboetje

Rob Kuiper van Eiland de Wild Keukens overhandigt de cheque aan Lideke van Riel van 't Beestenboetje. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vorige week heeft Rob Kuiper namens het Eiland de Wild 40+ tennistoernooi een cheque van 350 euro overhandigd aan Lideke van Riel van 't Beestenboetje, de kinderboerderij in Heiloo.

Tijdens het tennistoernooi, dat elk jaar in de eerste week van september plaatsvindt, wordt altijd een loterij georganiseerd waarvan de opbrengst is bestemd voor een lokaal goed doel. Voorgaande jaren zijn verschillende projecten voor mensen met een beperking gesteund. Dit jaar gaat de opbrengst naar 't Beestenboetje. Voor de ouders en grootouders uit de toernooicommissie een bekende plek. Regelmatig zijn zij met de kinderen en/of kleinkinderen bij 't Beestenboetje te vinden.

Eiland de Wild keukens had ook dit jaar weer prachtige prijzen beschikbaar gesteld voor de loterij. De trekking van de loterij, aansluitende op de prijsuitreiking van het toernooi, trok dan ook weer veel bezoekers. Een prachtige afsluiting van het toernooi op het park van TC Heiloo United.

't Beestenboetje kan het geldbedrag goed gebruiken. Met het geld wordt het mogelijk een klimrek voor de geiten te maken. Lideke heeft Stichting EcoSol Effect uit Haarlem al gevraagd het klimrek te bouwen. Stichting EcoSol Effect is een stichting die mensen met verslavings- en psychiatrische problematiek een zinvolle dagbesteding wil geven op diverse locaties in Haarlem (www.ecosol.nl). Cliënten die actief zijn in houtwerkplaats Het Posthuis zullen het klimrek realiseren.

Race Ruben uit Heiloo!

Ruben is niet weg te slaan van de kartbaan. Foto: aangeleverd

HEILOO - De 9-jarige Ruben de Loos uit Heiloo heeft het racevirus te pakken. Hij is niet weg te slaan van de kartbaan. Twee en een half jaar geleden stapte de toen 7-jarige Ruben voor het eerst in een kart in Frankrijk. Met een hele grote glimlach stapte hij eruit en riep: "Ik wil nog een keer."

Een maand daarna begon hij met een karttraining in Lelystad. Daar leerde hij hoe de kartsport werkt en, heel belangrijk, de veiligheidsregels en hoe de ideale lijnen te rijden, zodat de rondetijd steeds sneller wordt. Na een paar maanden slaagde hij voor het examen. Vele weekenden is Ruben nu met zijn vader op diverse kartbanen te vinden, soms zelfs in België of Duitsland. Daar trainen ze vele uren. Zijn vader sleutelt aan de kart zodat deze in de beste staat is. Twee jaar lang heeft hij vele NK-wedstrijden gereden. Afgelopen zondag was de spannende afsluiting van het NK-seizoen, waar Ruben als 16e eindigde van de 34 deelnemers. Het einde van het NK-seizoen betekent echter niet dat ze nu niet meer gaan karten. Voor Ruben is dit het moment om over te stappen naar een grotere en vooral snellere kart. Want het kan niet hard genoeg!

Hardlooptechniektraining groot succes

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 17 november organiseerde Dorssports in samenwerking met meervoudig wereldkampioen hardlopen Nicole Weijling-Dissel een hardlooptechniektraining in het Heilooërbos. Een betere dag hadden ze niet kunnen treffen, want het was stralend weer.

Nicole: "Doel van deze training was om mensen te laten ervaren hoe leuk hardlopen is. Dat buiten hardlopen je energie kan geven. Zelf ben ik 'slechts' negen jaar geleden begonnen met hardlopen om 25 kilo aan overgewicht te verliezen. Dat lukte, maar nog belangrijker was voor mij het grote plezier dat hardlopen mij geeft. Van recreant werd ik wedstrijdloper en inmiddels ben ik onder andere zesvoudig wereldkampioene op de afstanden 800, 1500 en 5000 meter. Ik vind het erg leuk om alle kennis en ervaringen van de afgelopen jaren met anderen te delen."

Na een groepsfoto vertrok de groep om 10.00 uur richting het Heilooërbos. Daar werd de groep gesplitst in starters en gevorderde lopers en kon het echte werk beginnen. Verschillende oefeningen passeerden de revue, waaronder oefeningen om beter te leren lopen en oefeningen om de benen op de juiste spanning te brengen. Ook was er veel aandacht voor de techniek van het hardlopen. Denk aan de juiste houding, voetplaatsing, je armen, knie-inzet en meer. Daarna volgde veel aandacht voor de specifieke wensen van de deelnemers, want "iedereen heeft verschillende (hardloop)doelen, een ander lichaam en mogelijkheden," aldus Nicole.

Onder ideale herfstomstandigheden was het een heerlijke training. De reacties waren super en er werd volop gevraagd om een vervolg. Dat gaat er zeker komen!

HSV 1 lijdt verdiende 3-0 nederlaag

HEILOO - Helaas hebben de vaste supporters van HSV deze zondag de kou moeten trotseren, maar nog erger: een nederlaag tegen SVW '27. In de persoonlijke duels moesten de meeste rood-gelen hun meerdere erkennen in de groen-zwarten. De mannen uit Heerhugowaard waren vooral feller in die duels, waardoor zij ook de meeste duels wonnen.

HSV werkte veel met de lange bal, maar zij konden dan de voorhoede slecht bereiken. Na 19 minuten kwam SVW onverwacht op voorsprong door een afstandsschot, als voorzet bedoeld, dat tot doelpunt werd gepromoveerd door de linksachter. Het rommelige spel ging wat over en weer, maar dat leverde weinig gevaarlijke momenten op voor het doel van beide keepers. In de 36e minuut kwam na een mislukte combinatie van de Waardse voorhoede de bal met enig geluk bij de nr. 7 terecht die vanaf 4 meter hard en doeltreffend kon uithalen: 2–0. De laatste 10 minuten voor het rustsignaal waren wat meer voor HSV. Arend Swart kreeg 2 mooie kansen na een voorzet van Stefan Vogel, maar beide keren wist de keeper met de benen te redden en in de 41e minuut kwam een afstandsschot van Mats de Zeeuw via de onderkant van de lat het veld weer in. Twee minuten later tikte Tim van Hekken de bal naar Rick Houtenbos, die jammerlijk voorlangs schoot. In de 44e minuut werd de bal goed teruggelegd door Rick op Nick Sombroek die hard en laag inschoot, maar de keeper redde ten koste van een corner.

Zou het dan toch in de 2e helft gebeuren? Met twee verse krachten, te weten Jelle Stam en Dillan Meijer, hoopten wij na de rust een herboren HSV te zien. Helaas bleef het bij hopen. Indy Klamer moest nog een paar keer handelend optreden, maar in de 83e minuut was hij kansloos nadat hij wel twee keer een ingeschoten bal wist te pareren. Dit was tevens de eindstand van 3–0.

Er moet nog wel worden vermeld dat in de 68e minuut Scott Metzelaar zijn debuut mocht maken en een goede indruk achterliet. Laten we hopen dat HSV volgende week revanche op zichzelf kan nemen ten koste van FC Den Helder.

Tekst: Hans Ursem