De Uitkijkpost

17 augustus 2016

De Uitkijkpost 17 augustus 2016


Fantastisch concert Holland Music Sessions in Cultuurkoepel

Peiyao Guo (cello) samen met Alex Ramirez. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - De concerten van The International Holland Music Sessions zijn van vertrouwde hoge kwaliteit, zo ook het laatste matineeconcert van dit seizoen in de Cultuurkoepel van Heiloo op zondagmiddag 14 augustus. Sven Bauer (1989), winnaar van de eerste prijs bij het Parijse Scriabine pianoconcours, speelt als eerste stuk de ingenieuze veelkleurige Humoresque in Bes van Robert Schumann.

De opening is luchtig en vloeiend en wordt met tedere aandacht gebracht. Bezonken en verdroomd klinkt de heldere muziek met snelle noten in watervalcadans en galop; krachtige besliste toetsen en lichte sferen met virtuose afwisseling en intensiteit. Hierbij blijft de speelsheid behouden en houdt de jonge pianist met fors postuur - gestoken in het donkerblauwe pak - te allen tijde overwicht en controle.

Geanimeerd klinkt een voortjagend crescendo met complexe uitbreiding van de muziek waarbij een meesterhand is vereist. Bauer houdt de blik op de handen op het klavier gericht
en beweegt mee met de krachtige aanzetten. Er volgt een explosief stuk met toenemende lading, de onderarmen van de pianist rijzen tot hoog boven het klavier om vervolgens kracht te vinden om weer neer te dalen; de grote wat bleke handen overspannen de toetsen waarbij de musicus aandachtig kijkt naar zijn spel. Op zijn gezicht is een ingekeerde blik te zien die past bij het memoriseren van de omvangrijke, complexe partituur.

In de vertraging van de muziek blijft elke noot betekenisvol, ook als de noten solitair ingebed zijn in stilte. Plots is er het besluit. Applaus. Buiging. Applaus. Het publiek in de Cultuurkoepel was getuige van een fantastische uitvoering. De pianist vertrekt alweer naar Schiphol.

Na de pauze
Na de pauze klinkt muziekwerk voor piano en cello, uitgevoerd door de Chinese cellist Peiyao Guo (1991) en de Spaanse pianist Alex RamÏrez. Het eerste stuk van de Russische componist en cellist Karl Davydov (1883-1889), die ook wel de Tsaar van de cellisten wordt genoemd, is met recht een uitdaging voor de jonge Chinese cellist. Snelle, vibrerende streken met lyrische lijnen, dwarrelende noten die klankminiaturen vormen, waarbij piano
en cello elkaar afwisselen. Een hoogstandje dat door het publiek merkbaar wordt gewaardeerd.

De sonate van Debussy ontwikkelt zich langzaam met ruimtelijke bezielde cello en stormende nadruk van de piano die al gauw stevige en subtiele accenten
aanbrengt. Pizzicato op cello wordt beantwoord met besliste pianonoten, soms solitair en rustig voortgaand, soms in reeksen die aanzetten tot spoed. Er is verstilling, versnelling tot bijna koortsachtige gejaagdheid en lyrische lijnen toenemend in expressiviteit. Ook hier komt weer een breed palet aan sferen naar voren dat zonder meer overtuigt.

Dan is het tijd voor Beethoven, een componist waarvan de muzikale zinnen in hecht verband met elkaar begrepen kunnen worden. Sonate nr. 2 voor cello en piano wordt ingezet. Het beslissende beginakkoord wordt lyrisch opgelost waarbij de cello met breed geluid de ruimte zoekt en ontroering wekt, gevolgd door een teruggehouden parelende pianomelodie met een uitgesproken stemmige klankontwikkeling van de cello waarbij minimale kalme noten op de piano klinken. Het stuk wordt welluidend gepresenteerd met feestelijke uitbundigheid en wondermooie contrasten waarbij de muzikale dialoog tussen cello en piano verfrissend speels en boeiend blijft.

Het is absoluut de moeite waard om de concerten van The International Holland Music Sessions te blijven volgen.

Tekst en foto: Felix Hogeboom

Waardig afscheid van Hussain

HEILOO - Vorige week woensdag meldde Uitkijkpost dat de 15-jarige jongen Hussain uit Heiloo nog in leven zou zijn, maar in de I.C. van het AMC was zijn toestand zodanig verslechterd dat besloten moest worden hem van de apparaten los te maken en hem te laten wederkeren naar zijn Schepper.

Op vrijdag 5 augustus hebben familie, vrienden en bekenden afscheid kunnen nemen van Hussain Karimi. Hussain kwam een half jaar geleden naar Nederland, samen met zijn ouders, twee zussen en een broer. Zijn andere broer Ali woonde al in Nederland, hij kwam vijf jaar geleden op spectaculaire wijze naar ons land.

Het gezin ging wonen op de Vrieswijk, ging in Alkmaar op school en Hussain voetbalde na schooltijd in de buurt op een sportveldje. Er vormde zich daar een vriendenclubje en men maakte plannen om dit veldje te verbeteren. Zwemles stond op het verlanglijstje. Enkele dagen eerder was Hussain nog met een groep vluchtelingen wezen kanoën.

De begrafenis aan de Holleweg werd met name door de Afghaanse gemeenschap goed bezocht en de bos witte rozen van een voetbalmaatje werd over het gesloten graf verspreid en vormde zo een waardig einde.

Jan, Julia en Jeannette, Vluchtelingenwerk Heiloo.

Warmte en nieuw geluid in Witte Kerk Heiloo

HEILOO - In het kader van groot onderhoud aan de Witte Kerk is recent de geluidsinstallatie vernieuwd. Daarnaast worden in oktober de radiatoren vervangen voor convectoren.

Beide ingrepen zijn financieel mogelijk gemaakt door giften en bijdragen uit het onderhoudsfonds van de Witte Kerk. Ook is in het voorjaar het Koorraam hersteld. Met de vernieuwing van de geluidsinstallatie is ervoor gezorgd dat de verstaanbaarheid van sprekers tijdens diensten en evenementen in de kerk sterk is verbeterd. De verstaanbaarheid was al enige jaren een punt van aandacht en kon tijdens de restauratie eindelijk worden aangepakt.

De vervanging van de radiatoren voor convectoren gaat voor meer comfort zorgen bij de bezoekers van de Witte Kerk. De convectoren gaan het gevoel van tocht grotendeels opheffen, mede door het herstel van het raam. Ook zorgen de convectoren ervoor dat de koorzijde van de kerk verwarmd kan worden. Eerder was dit niet mogelijk, omdat verhitting door de radiatoren schade aan het kabinetorgel kon opleveren.

Dolfinn Rocks slaat een jaartje over

HEILOO - Het evenement Dolfinn Rocks op het Looplein in Heiloo gaat dit jaar niet door. Dat melden het bestuur en het kernteam evenementen van Stichting Dolfinn.
De organisatie komt eind augustus 2017 met een nieuwe opzet van dit muziekfestival, met bijvoorbeeld als nieuwe locatie het evenemententerrein bij het Maalwater. "De organisatie hiervoor brengt zoveel werk met zich mee, dat voor 2016 géén 'Rocks' in de oude vorm georganiseerd kan worden. Het eerder aangekondigde evenement - met door het dorp gespreide muziek op 3 september 2016 - is uiteindelijk niet verder uitgewerkt en gaat dus ook niet plaatsvinden. Stichting Dolfinn is bestemd voor een goed doel, namelijk financiële en praktische steun geven aan kinderen met een beperking. Het alternatieve idee kreeg wat ons betreft een te commerciële grondslag", aldus een woordvoerder.

Nieuwe opzet
De organisatie werkt momenteel aan een nieuw concept voor Dolfinn Rocks in 2017. Dit evenement vindt niet alleen plaats op een ander terrein, er komen ook wijzigingen in de opzet, de line-up, de horeca en de verdere omlijsting. "Voor Dolfinn Rocks nieuwe stijl denken wij vooral in mogelijkheden en niet in beperkingen. De organisatie neemt in september een definitief besluit over Dolfinn Rocks 2017." Het laatste nieuws rondom Dolfinn Rocks is te vinden op Facebook, Twitter en op www.dolfinn.nl.

Tien vragen aan Paula Paternostre

Paula Paternostre.

Mijn naam is Paula Paternostre. Ik ben alleenstaand moeder van Bram (14) en Tibbe (11). Vanaf mijn drieëntwintigste jaar ben ik zelfstandig ondernemer. Na jaren mijn bedrijf in galakledingverhuur in de buurt van Haarlem te hebben gerund, doe ik dat nu vanuit Heiloo. Daarnaast begon ik een paar jaar geleden met mijn tweede bedrijfje: de Browniehemel.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in Heemstede geboren en daar opgegroeid tot mijn zeventiende. Daarna woonde ik jaren in Haarlem. Ik ben nu al achttien jaar heel gelukkig in het mooie Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?
Gelukkig heb ik van mijn hobby altijd mijn werk gemaakt. Op mijn 23ste begon ik een galaverhuurbedrijf, ik wilde altijd al ondernemer zijn. Sinds vijf jaar bak ik daarnaast dagelijks Hemelse brownies. Ik vind het heerlijk om mensen blij te maken, of het nu is dat ze met een mooie jurk, jacquet of smoking de deur uit gaan of dat ze genieten van mijn brownies. Het is misschien een gekke combinatie, maar het maakt me allebei erg gelukkig.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Niemand in het bijzonder. Ik heb niet zo veel met beroemdheden. Ik heb ze vaak genoeg in mijn winkel gehad: Irene Moors, Jeroen vd Boom, Johnny Kraaykamp. Allemaal aardige mensen hoor en leuk om ze even te spreken, maar ik vind het veel interessanter om met nieuwe mensen om mij heen te praten, mensen die je gewoon onderweg tegenkomt.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Heb mijn jeugd een beetje weggestopt. Het nest waar ik uit kwam was goed, maar mijn jeugd werd getekend door een lieve, maar wel alcoholische moeder. Fijne jeugdherinneringen zijn vooral dat ik de beste vader had die je je kunt wensen, die ons zo vaak als mogelijk uit de ellende haalde door lekker te gaan wandelen en een pannenkoek te
eten. Hij neutraliseerde de boel zo goed en zo kwaad als het kon.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Ik wandel dagelijks in het Ter Coulsterbos. Ik geniet vooral achter in het bos, als je de geur ruikt van de boerderij, de koeien hoort loeien en de rust van het bos ervaart.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
De echte Bossche bollen van Jan Groot in Den Bosch!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik heb wel meerdere adviezen gekregen waar ik veel aan heb. Als dingen te groot zijn om in een keer te 'handelen', hak ze dan in stukjes ... een olifant eet je ook niet in een keer op, maar in kleine hapjes. Als het allemaal even tegenzit, mag je best je hoofd twee dagen laten hangen, maar daarna rug recht, schouders vooruit, kop in de wind en gáán!

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?
Dat ik vastberaden ben binnen een jaar heel Nederland te veroveren met de Hemelse brownies.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ook ik vind, met twee puberzonen, dat er veel te weinig faciliteiten zijn voor de jeugd. Ik zou weer een halfpipe neerzetten voor de skaters en een overdekt trampolinecentrum zoals Jump City in Heerhugowaard, daar kunnen ze hun energie prima kwijt en halen ze minder rotzooi uit.

10. Hoe ben je op het idee gekomen om de Browniehemel op te zetten en wat is jouw droom voor de toekomst?
Het idee van de brownies is in eerste instantie uit nood geboren toen ik moest overleven na mijn scheiding. Ik bakte ze al jaren en er werd vaak gevraagd waarom ik ze niet ging verkopen. Op een dag ben ik maar gewoon gaan bakken en er de boer mee opgegaan. Mijn droom is heel groot te worden met de brownies en onbezorgd verder te kunnen leven.

Ik nomineer Yvonne Ten Bruggencate voor de volgende 10 vragen. Mijn persoonlijke vraag aan Yvonne is: 'wie zou jij graag nog eens willen portretteren?'

De Omloop gaat terug naar de Middeleeuwen

HEILOO - De jeugd van Heiloo is tijdens de laatste week van de zomervakantie in de ban van het Timmerdorp. Ouders stonden in de rij om kaartjes voor hun kroost te bemachtigen en de kinderen staan te popelen om te beginnen. Nog slechts een week wachten en dan is het weer zover.

Ieder jaar staat een ander thema centraal bij het Timmerdorp. Het thema is dit jaar 'Ridders en jonkvrouwen', dus laat je fantasie de vrije loop, ga alvast aan de slag met een mooi kostuum of bedenk welk kasteel je gaat bouwen. Het wordt ongetwijfeld een fantastische week aan de Omloop in Heiloo. (Bron: Timmerdorp Heiloo).

Dochters Katarina en Tamara ontvangen foto Bram Vermeulen bij Oudheidkamer Heiloo

vlnr: Jan Bellekom, René Alphenaar, Tamara en Katarina Vermeulen, poserend voor het fotodoek.

HEILOO - De BukBuk- en Bukpop-expositie in de Oudheidkamer van Heiloo kreeg zaterdagmiddag 13 augustus een bijzonder staartje. Katarina en Tamara Vermeulen waren van Amsterdam naar Heiloo gereisd om een levensgrote foto van hun vader Bram Vermeulen in ontvangst te nemen. Deze foto is gemaakt tijdens het optreden van zijn band Bram Vermeulen en de Toekomst bij jongerencentrum BukBuk in Heiloo.

Jan Bellekom van BukBuk en fotograaf René Alphenaar poseerden voor de uitvergrote foto op canvasdoek met naast hen de beide dochters van de in 2004 overleden artiest en voortrekker van de Nederlandstalige rockmuziek. René Alphenaar had daarbij de camera in zijn hand waarmee hij in 1981 de foto van het Bukoptreden nam.

Vanaf zaterdag 27 augustus wordt er in de Oudheidkamer van de Historische Vereniging Oud Heiloo aandacht besteed aan het roemruchte Ypestockfestival. Dit festival werd van 1991 tot 2000 in Heiloo georganiseerd en trok in het recordjaar 1999 maar liefst 17000 popliefhebbers. Het laatste festival in het jaar 2000, tevens lustrumfestival, werd afgesloten met een optreden van de welbekende formatie De Dijk.

Katarina Vermeulen treedt zaterdag 10 september op met eigen band bij het festival Willibrordus draait door. Hij brengt gevoelvolle Engelstalige muziek met invloeden van soul, pop, rock en blues van haar album Skyscrapers. Het optreden vindt plaats om 14.30 uur en 20.00 uur bij Tent Julianus en Tent Vincentius op Landgoed Willibrordus in Heiloo.

Tekst en foto: Felix Hogeboom

Jay Jay's Bar

Proost voor Taylor!

Kennemerstraatweg 215, 1851 NA Heiloo, www.facebook.com/jayjaysbar

HEILOO - Er waait sinds vorige week een frisse wind aan de Kennemerstraatweg, op de locatie waar tot voor kort café La Strada was gevestigd. De jonge ondernemer Taylor van Marrelo runt daar zijn Jay Jay's Bar, die zich zes dagen per week voor alles en iedereen openstelt.

Op deze historische plek blijkt een onvervalste kastelein aan het werk, die het vak van top tot teen in elke vezel heeft zitten. Beter gezegd: in de genen, want Taylor komt uit een echte horecafamilie. "Al mijn hele leven woon ik boven de kroeg van mijn ouders in Beverwijk," vertelt hij, "het familiebedrijf dat reeds in 1971 door mijn opa en oma werd opgestart. Al een tijdje had ik het idee om iets voor mezelf te beginnen. Ik voelde de behoefte om uit m'n comfortzone te stappen. De kans om op deze prachtige plek mijn eigen cafébedrijf te beginnen heb ik daarom met beide handen gegrepen."

Voor iedereen
Het pand aan de Kennemerstraatweg heeft een roemrucht verleden, maar Taylor kijkt zelf vooral vooruit. De 21-jarige nieuwbakken ondernemer nam twee weken de tijd om de boel eigenhandig op te frissen met onder meer witselkwast en een nieuwe naam. Zo opende vorige week dinsdag Jay Jay's Bar de deuren en Taylor mocht in die nog korte tijd al de nodige positieve reacties ontvangen. "Met mijn café stel ik me open voor alles en iedereen. Van passanten die even op adem willen komen met een lekker drankje tot liefhebbers van een potje darts of biljarten: iedereen is hier van harte welkom. Ook sportfans kunnen hier terecht, want ik zend van alles uit. Wat mensen ook mogen willen zien, ik zet het voor ze aan…"

Sport live op tv
Jay Jay's Bar opent in het weekend om 13.00 uur, maar als AZ of Ajax om 12.30 uur aan een wedstrijd begint, openen de deuren al om twaalf uur. Ook voor andere alom geliefde sporten is aandacht, zoals onder meer auto- en motorsport, wielrennen en diverse darttoernooien. "Een brede doelgroep kan hier terecht voor een stuk gezelligheid in welke vorm dan ook. Zo komen regelmatig dj's draaien, speelt geregeld een liveband in de zaak en bestaan allerlei mogelijkheden voor het vieren van een feest of partij. Zo'n beetje al het wenselijke is bespreekbaar."

Openingsfeest
Taylor biedt de gasten in Jay Jay's Bar het vertrouwde huisbier aan, maar tevens van de tap drie bij het seizoen passende speciaalbieren. Verder is er voor de innerlijke mens tosti, uitsmijter en de bekende bitterbal verkrijgbaar. Vrijdag 26 augustus is er een officieel openingsfeest met zanger, terwijl op 9 september maar liefst vijf dj's de boel komen opluisteren. "Met een frisse uitstraling, leuke sfeer en een breed aanbod wil ik het iedereen naar de zin maken. Daar doe ik elke seconde mijn best voor", aldus Taylor. Jay Jay's Bar is dagelijks (behalve maandag) open vanaf 14 uur, zaterdag en zondag vanaf 13 uur.

Taylor zet dagelijks z'n beste beentje voor. Foto: Arjan Hoogvorst

Echtpaar Diamant viert Diamanten huwelijk

Het echtpaar Diamant op de foto met wethouder Elly Beens. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - De heer en mevrouw Diamant (86 en 81 jaar) waren op 4 augustus zestig jaar getrouwd. Loco-burgemeester Elly Beens kwam het echtpaar namens de gemeente feliciteren met dit heugelijke feit.

Zowel meneer als mevrouw komen uit Praag en zijn tijdens De Praagse Lente gevlucht naar Nederland. Na een jaar wonen in Amstelveen verhuisden zij 46 jaar geleden naar Heiloo. Meneer werkte bij de Universiteit van Amsterdam en later bij de Stichting Willibrord als neuro-psycholoog en arts. In 1990 ging hij met pensioen. Mevrouw werkte als pianolerares en had daarnaast de zorg voor het huishouden en de twee dochters van het echtpaar. Een leuke anekdote die meneer vertelt is dat er nog steeds patiënten bellen en hem aanspreken op straat, terwijl hij al vijfentwintig jaar met pensioen is.

Het echtpaar houdt veel van reizen en maakte ook een wereldreis. De jongste dochter is twee jaar geleden overleden, en nu blijven een heel fijne schoonzoon en twee prachtige kleindochters over. De feestdag wordt afgesloten met een etentje in Bergen en een familiefeest op zaterdag.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt twee keer per maand een Opkikker van 500 euro aan een vereniging of stichting. De tweede opkikker van de maand augustus gaat naar de Castricumse Invaliden Sportclub (C.I.S.): Zwemmen voor mensen met een beperking. Het betreft een bijdrage om de contributie betaalbaar te houden.
Om in aanmerking te komen voor de opkikker kunt u een formulier invullen, verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072-5325962.

Kleurrijke expositie in 't Loo

Aap en adelaar, schilderij van Theo Meser).

HEILOO - Bezoekers van Winkelcentrum 't Loo beleven zaterdag 27 augustus een kleurrijke dag. Docente Marianne Eugster, haar cursisten, en Theo Meser tonen dan een veelzijdige schilderijenexpositie. Er wordt ook live geschilderd, zodat te zien is hoe een werk tot stand komt. U vindt de exposities en schilderende kunstenaars van 10.00 tot 16.30 uur op twee locaties in 't Loo.

Vrouw mishandeld in Heilooërbos

HEILOO - Een vrouw werd 1 augustus rond 21.00 uur tijdens het hardlopen geslagen en geschopt door twee jongens op een snorscooter. Dat gebeurde in het Heilooërbos op het fietspad bij de scouting. De scooter was wit en had een blauw plaatje. Een van de jongens had bruin haar en droeg een blauwe sweatertrui. Het ging allemaal zeer snel en daardoor is het signalement van de tweede dader er niet. De jongens kwamen vanuit de richting van Alkmaar. De vrouw is hevig geschrokken en deed melding bij de politie.

Rommelmarkt GrootBarlaken

HEILOO - Zondag 4 september van 10.00 tot 15.00 uur is het tijd voor de leukste en gezelligste rommelmarkt van Heiloo. U vindt er heel veel mooie, leuke, grappige, nieuwe en gebruikte spullen voor kleine prijsjes! U komt toch zeker ook wel even langs? Voor meer informatie: grootbarlakenrommelmarkt@gmail.com.

Heilooënaren in het buitenland Hélène Mostertman, beroemd in Spanje

Hélène op de foto met de chef-kok.

HEILOO/ MALAGA - Interviews in tv- en radioprogramma's in Spanje en aandacht in Spaanse bladen en kranten: Hélène Mostertman, eigenaresse van restaurant Vino Mio in Málaga en voorheen inwoner van Heiloo, is met recht een bekende Spanjaard. "Wat het geheim is? Een goed restaurant runnen, leuke extra activiteiten organiseren en je marketing-bezigheden optimaal managen. Dus constant jezelf en het bedrijf in de kijker zetten, dat is belangrijk."

Hélène is een echte globetrotter. Ze woonde enige tijd in Engeland, liep stage op Curaçao en runde een restaurant en hotel in België. Ook woonde ze een periode in de Franse streek Côte d'Azur. Hélène vertrok vijftien jaar geleden naar Málaga. Samen met een jeugdvriend kocht en verbouwde ze een restaurant in hartje centrum. De onderneemster kocht jaren later een tweede restaurant, gelegen op Plaza Jeronimo Cuervo. "Prachtig in het centrum van de stad, naast het theater." Later verkocht ze de 'oude' Vio Mio. Het uitsluitend bezig zijn met horeca is voor Hélène - een echte duizendpoot - niet weggelegd. Ook de organisatie van evenementen is haar lust en haar leven. Zo organiseerde ze een vierdaags kunstfestival: internationaal bekende schilders en beeldhouwers lieten hier hun werk zien. "Dat was een prachtig project met veel bezoekers." Ook een groot bierfestival in de stad komt uit de creatieve koker van Hélène. Verder bedacht ze een route door Málaga langs culturele highlights. "Uiteraard voert de route ook langs mijn restaurant", vertelt ze met een glimlach. Maar haar grootste project is de culturele ondernemersvereniging 'Barrio Picasso' die ze twee jaar geleden opzette.

Flamingo dansen
Over Vino Mio gesproken: het restaurant heeft een moderne en strakke uitstraling en maandelijks wisselende schilderijen aan de muren. Een groot terras en een zelf ontworpen luivel maken het geheel mooi af. Volgens Hélène is het bij Vino Mio goed toeven. "De gasten laten zich verrassen door een internationale kaart, kwalitatief hoogwaardig eten en drinken en mooi opgemaakte borden. Bijzonder zijn daarnaast de flamenco-dansoptredens die elke dag in het restaurant plaatsvinden. Er komt veel positieve energie vrij tijdens die voorstellingen, zelfs het personeel danst mee. Ik vind het leuk mensen zo blij te zien." De onderneemster houdt sowieso van mensen. Daarom wil ze graag zelf in het restaurant aanwezig zijn als er gasten komen die ze kent en graag even wil spreken. Gelukkig kan dat ook: Hélène spreek Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans en studeert Russisch. Volgens de onderneemster zijn andere pluspunten de ruimte openingstijden. "De keuken is vanaf 13.00 non-stop open. Daarbij is het restaurant ook open tijdens kerstavond en oud en nieuw. Dat is bijzonder, want in Malaga zijn op die momenten bijna alle restaurants gesloten. Ik profiteer ervan om dan juist wel open te zijn."

Radio en televisie
Hélène heeft genoeg te melden om trots op te zijn. Ze vertelt dat ze onlangs is uitgeroepen tot 'beste horeca-onderneemster van de provincie Málaga'. Ook behoort haar restaurant tot de driehonderd beste bodega's en restaurants van Spanje. Vino Mio wordt verder aangeraden in de Kampioen van de ANWB en het bedrijf staat genoteerd in de gerenommeerde reisgids van Lonely Planet als topaanrader. Dankzij dit soort opstekers en de door haar georganiseerde evenementen krijgt het restaurant vrijwel automatisch veel aandacht van radio- en televisiestations en de geschreven media in Spanje. Hiermee helpt ze de pers een handje: Hélène bedenkt zelf haar radiocommercials en neem ze op. Verder krijgt ze een keer per maand bezoek van een beroemde Spanjaard die in Málaga of omstreken geboren is. Mensen kunnen zich ervoor opgeven om met hem of haar te eten. De opbrengst is voor het Ronald McDonald Huis, een logeerhuis voor familieleden van zieke kinderen die in het ziekenhuis moeten verblijven. Maar vooral met een jaarlijks groot evenement met vele activiteiten wordt een groot bedrag binnengehaald voor het huis. "Ook hiervan is de pers gecharmeerd. En natuurlijk is het Ronald McDonald Kinderfonds blij met mijn sponsorschap. Daarom ben ik sinds kort benoemd als ambassadrice van het huis. Ook hierop ben ik zeer trots."

Een mooi inkijkje in Vino Mio.

Heiloo
Hélène Mostertman heeft een partner en een dochter en ze komt nog regelmatig naar Heiloo. "Leuk om weer even vrienden en familie te bezoeken."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Briljanten huwelijk voor meneer en mevrouw Alleman

Wethouder Elly Beens op bezoek bij de familie Alleman. Foto: Stip Fotografie.

HEILOO - De familie Alleman vierde op 4 augustus 2016 het 65-jarig huwelijk van hun ouders, grootouders en overgrootouders. Meneer (94 jaar) en mevrouw (89 jaar) Alleman hebben vier kinderen, zeven kleinkinderen en zes achterkleinkinderen.

Meneer Alleman, afkomstig uit een gezin met zes kinderen, is geboren in Egmond aan den Hoef en kwam tijdens de oorlog naar Heiloo. Mevrouw Alleman is geboren in Egmond-Binnen en komt uit een gezin met dertien kinderen. Zij is in Heiloo opgegroeid in het Bedevaartsoord en hielp haar vader vaak in het Bedevaartscafé. Beiden hebben nog een broer die in leven is.
Nadat de twee elkaar in een danscafé hadden ontmoet en mevrouw helemaal verliefd was geworden op de handen van meneer, bleven ze voor altijd bij elkaar. Samen hebben zij een heren/confectie-modezaak in Castricum opgebouwd. Na vijfentwintig jaar verkochten zij de zaak om te genieten van hun pensioen en vrije tijd. Toch bleef meneer kleding maken voor familieleden; zo maakte hij nog niet zo lang geleden een wedstrijdpaardrij-jasje voor een kleindochter.

Het echtpaar puzzelt graag, ook kruiswoordpuzzels maken ze samen. Mevrouw leest voor en meneer vult in. Reizen deden ze graag en tot op zeer hoge leeftijd deed meneer nog aan fitness.

Tekst: Yvonne van Stiphout.

Nazomer in het Heilooër Bos

HEILOO - Zoals elke derde zondag van de maand is er ook op zondag 21 augustus een IVN-wandeling in het Heilooër Bos.

Augustus is in veel opzichten een rusttijd in de natuur; de vogels zwijgen en er zijn wat minder bloeiende planten. Terwijl we de vorige maanden vanuit het bos naar de polders ter weerszijden liepen, blijven we nu 'binnen', in het bos zelf. Dat is daar waar de bomen staan dus, en naar die bomen gaan we eens beter kijken.

De wandeling start om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duurt ongeveer twee uur. Opgave vooraf is niet nodig. Een donatie (richtlijn 2,50 euro) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u een e-mail sturen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of bellen met 072 532 5110. Zie verder www.ivnnkl.nl.

Dorpsgenoten in het buitenland

De Uitkijkpost komt graag in contact met dorpsgenoten die in het buitenland wonen. De redactie is benieuwd naar hun verhaal. Bent of kent u een dorpsgenoot die ooit woonde in het verspreidingsgebied van De Uitkijkpost maar nu over de grens verblijft, laat u het dan weten? Voor aanmelding Kennemerstraatweg 464, 1851 NG Heiloo. Of mail redactie@uitkijkpost.nl. In de aanmelding graag duidelijk de gegevens vermelden van de dorpsgenoot in het buitenland.

Informatiebijeenkomst tegemoetkoming extra kosten chronisch zieken

HEILOO - Een informatieavond over een tegemoetkoming voor extra kosten voor chronisch zieken vindt plaats op 30 augustus in Het Trefpunt in Heiloo. De informatiebijeenkomst duurt van 15.30 tot 17.00 uur.

Mensen die chronisch ziek zijn of een beperking hebben, hebben vaak hoge kosten door medicijngebruik, artsenbezoek (reiskosten), behandelingen en dergelijke. Voor deze zogenaamde meerkosten kunnen mensen zich verzekeren, maar de verzekering vergoedt niet alle kosten.

Een deel van de groep chronisch zieken en mensen met een beperking heeft het sinds de veranderingen in het sociale domein financieel moeilijk. Dit komt door hogere tarieven, hogere eigen bijdragen, of een stapeling van kosten die niet meer worden vergoed. De gemeente Heiloo gaat deze mensen financieel tegemoetkomen. Op 30 augustus wordt hierover een informatiebijeenkomst georganiseerd in Het Trefpunt aan de Abraham du Bois-Hof 2 in Heiloo. Aansluitend staan medewerkers van de gemeente klaar om samen met u een aanvraagformulier in te vullen.

De Zorgcirkel anticipeert actief op tendens steeds langer thuis wonen Mobiele personenalarmering voor binnen en buiten

De mobiele personenalarmering is heel simpel in gebruik. U draagt het koord met het apparaatje simpelweg om de nek. Foto: Sander de Vries

Met de introductie van mobiele personenalarmering zette De Zorgcirkel onlangs een nieuw en innovatief product in de markt. Ideaal voor ouderen die met ondersteuning van mantelzorg zo lang mogelijk thuis willen blijven wonen. Een groot voordeel is dat men met dit systeem ook in huis niet aan een ruimte gebonden is om een spreekluisterverbinding tot stand te brengen. Daarmee is het apparaat breder inzetbaar dan de traditionele alarmering.

De mobiele personenalarmering van De Zorgcirkel wordt met uiterst betrouwbare technologie ondersteund en heeft uitbreidingsmogelijkheden, zoals permanente GPS-activatie om veilige zones in te stellen, zodat altijd duidelijk is waar iemand zich bevindt. Ook kan bij gebruik van een sleutelkluisje bij alarmering de code worden meegezonden.

Gerard Mesman is servicecoördinator van De Zorgcirkel en praat enthousiast over de onder eigen naam uitgegeven alarmering. "Wij zijn in ons verzorgingsgebied voorkeursaanbieder en dus de enige partij die het aanbiedt. Maar ook buiten het gebied kunnen cliënten bij ons terecht", aldus Mesman.

Voor meer informatie over de mobiele personenalarmering van De Zorgcirkel kan men bellen met de Klantenservice van de zorgorganisatie. Het telefoonnummer is 088-55 99 600.

PRAKTIJK TESSELAAR

In mijn praktijk bied ik onder andere Bowen- en Massagetherapie aan.

Verder ben ik opgeleid om op een verantwoorde en veilige manier massage bij kanker te geven in elk stadium van de ziekte.
Massagetherapie kan op zichzelf staan en aanvullend zijn als je onder behandeling bent van bijvoorbeeld een psycholoog of een medische behandeling ondergaat.

Het lichaamsgebied dat de grootste aandacht nodig heeft, zal deze krijgen in de vorm van de massage die daar het best bij past. Daarbij zal ik aandacht geven aan alle emoties en gedachten die bij de massage loskomen. Wat hangt er samen met de lichamelijke klachten? Waar massage spieren ontspant en versoepelt, kan massagetherapie bewustwording en inzicht geven.

De Bowentherapie is een milde en bijzonder effectieve breed inzetbare manuele behandelmethode die ook tot doel heeft onbalans op te heffen. De methode die in Nederland steeds meer bekendheid krijgt, kenmerkt zich door het werken op de bindweefsels (fascie) van het lichaam.
In ons lichaam is de fascie als één groot net rond alle spieren, organen, bloedvaten en zenuwen aanwezig. Het omsluit en verbindt alle structuren met elkaar.
Er worden kleine zachte rolbewegingen met duim en vingers gemaakt die via de bindweefselstructuren een keten van reacties op gang brengen die effect heeft op alle systemen van het lichaam. In de meeste gevallen leiden deze reacties naast ontspanning, tot het terugvinden van een optimaal evenwicht.

Voor wie?
De Bowen Therapie is, mede door de zachte en subtiele handelingen, geschikt voor alle leeftijden. Ook de conditie vormt geen belemmering.

Veel mensen ervaren een behandeling als aangenaam en ontspannend. En als bijzonder effectief! Want ondanks de "kleine" bewegingen geeft de behandeling in veel gevallen een opmerkelijk resultaat.

Wanneer Bowen Therapie?
Een greep uit de aandoeningen waarbij de Bowen Therapie effectief is gebleken:

Hoofdpijn, migraine, rug- en nekpijn, schouder- en armklachten, tenniselleboog, sportblessures, bekkenklachten, houdingsproblemen, enkel- en voetproblemen, lymfeoedeem, PMS, darmklachten, artrose, reuma, allergieën, astma, huilbabies, ademhalingsproblemen, slaapproblemen, chronische vermoeidheid, stress en overbelasting.

De Bowen Therapie is goed te combineren met diverse oefentherapieën, psychotherapie en homeopathie.

Tilly Tesselaar
www.praktijktesselaar.nl
Vergoeding vanuit het aanvullende pakket van de meeste zorgverzekeraars

?

Kitty Meijering en Maartje Dijkzeul exposeren in Bibliotheek Heiloo

Het schilderij 'Ocean Breeze' van Kitty Meijering.

HEILOO - Kitty Meijering en Maartje Dijkzeul exposeren hun schilderijen in de expositieruimte van Bibliotheek Heiloo.

Kitty Meijering uit Heiloo schildert vrouwfiguren, voornamelijk om mijmeringen van de vrouw uit te drukken. Ze schildert graag met (ogenschijnlijke) snelle penseelstreken om hun droomwereld nog meer te benadrukken. Daarbij wil ze graag een dynamisch effect teweegbrengen zodat het klassieke naakt een modern jasje krijgt. Het streven is om de anatomische vormen zo sierlijk en natuurgetrouw mogelijk weer te geven. Naast haar vrouwfiguren maakt Kitty een kleine collectie abstract werk. De schilderijen hebben een achtergrond die vaak doet denken aan oude straatjes en verweerde muren.

Maartje Dijkzeul uit Heiloo kreeg in 2003 wat gereedschap en een stukje speksteen van een goede vriendin om te onderzoeken of ze beeldhouwen leuk zou vinden. En ja, ze vond het leuk en volgde met enthousiasme twee workshops (met steen) in Frankrijk. In 2008 nodigde dezelfde vriendin haar uit voor een workshop 'beeldhouwen met hout', gegeven door Jos Apeldoorn uit Limmen. Na die workshop ging zij zelf aan de slag. De meeste houtwerken komen 'van de straat', maar inmiddels krijgt ze ook veel stukken hout aangeboden. Het werken met hout is voor haar een grote passie; hout is gewillig én grillig. In elk stuk hout blijft het originele 'hart' zichtbaar; ze probeert het alleen nóg mooier te maken dan het van nature al is.

Deze expositie is tot 5 september te bezoeken in de expositieruimte van Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Ingezonden: 'Een kwestie van mentaliteit?'

Na de uitbreiding van het parkeerterrein bij Het Hoekstuk is hier eind 2015 deels eenrichtingverkeer ingevoerd. Dit was natuurlijk eerst even wennen, vooral voor wie gewend was vanaf de Pastoor van Muyenweg meteen linksaf te slaan, want dat mag nu niet meer. Het betreffende verkeersbord is nauwelijks te missen. Maar wat gebeurt er als regels wel worden ingevoerd, maar vervolgens niet op de naleving ervan wordt toegezien? Precies! Veel bestuurders, en beslist niet alleen 'passanten', trekken zich hier niets van aan. Ga voor de lol eens een half uurtje (onopvallend) staan kijken op een gewone doordeweekse dag. Conclusie: meer handhaving of terug naar de oude situatie.

Een ander probleem zijn de talrijke volwassenen die graag het goede voorbeeld willen geven en dus zonder enige gêne over de stoep fietsen. Een fikse drempel of een paar 'verspringende hekjes' bij de viswinkel en op de plek van het bloemenstalletje kunnen dit voorkomen. Voor scootmobielers en rolstoelers blijft dan de opgang bij de hoofdingang toegankelijk. Over parkeren op de invalidenplekken heb ik het wellicht een volgende keer nog wel eens.

Ton Förch, Heiloo.

Introductieduik in Zwembad Het Baafje

HEILOO - Nog nooit gedoken? Wil jij ervaren hoe het is om te duiken? Maak zaterdag 27 augustus een introductieduik in zwembad Het Baafje in Heiloo en ervaar hoe leuk het is om onder water te ademen, gewichtsloos te bewegen en te zweven. Laat je mee voeren in het avontuur onderwater. Maak vrijblijvend kennis met de duiksport en de duikvereniging O.S.V. ORCA tijdens deze introductiemorgen. Om 10.00 uur start de introduik met een briefing. Je krijgt dan informatie over duiken met perslucht en de duikuitrusting. Maar ook over de vereniging OSV ORCA en over een eventueel lidmaatschap als je interesse gewekt is en je verder wilt met duiken. Vervolgens nemen we je daarna mee het water in en maak je onder begeleiding van een ervaren duiker of instructeur een duik met perslucht. Het enige wat je mee hoeft te nemen zijn je zwemspullen en een T-shirt. Van 10.00-12.00 uur bedraagt de toegangsprijs slechts € 3.00 voor alle gasten van zwembad Het Baafje. Abonnementhouders gratis.

Bestuur Heilooër Bridgeclub zit klaar voor de nieuwe entree

HEILOO - De Heilooër Bridgeclub start 8 september het nieuwe seizoen met een ledenvergadering. Dinsdag 13 en donderdag 15 september zijn dan de eerste speelavonden. Op donderdag zitten de drie lijnen helemaal vol. Op dinsdag hebben we nog ruimte voor nieuwe leden.

Wij gebruiken een zaal in De Strandwal op het Landgoed Willibrordus naast de Cultuurkoepel. We zitten er ruim en voor een drankje kunnen we terecht aan de bar. Er is veel parkeerruimte op een bewaakt terrein. De eerste maanden sluiten we af met een Kerstdrive en de laatste maanden met een gezellige Einddrive.

Mensen die gewend zijn alleen 'thuisbridge' te spelen, zullen in deze omgeving met hetzelfde plezier bridgen in competitieverband. Als u het op prijs stelt, helpt een van onze leden u de eerste dinsdag- of donderdagavonden op weg met tips en biedadvies. Kunt u zich moeilijk verplaatsen, dan zoeken en vinden we met elkaar een oplossing.

Voor meer informatie zie www.heilooërbridgeclub.nl of bel het secretariaat 072 533 47 79.

VluchtelingenWerk: met 26 kinderen naar de speeltuin

HEILOO - Dankzij giften kan VluchtelingenWerk activiteiten organiseren voor kinderen van vluchtelingen die in Heiloo zijn komen wonen. Nadat eerder een uitje voor de tieners en de basisschoolkinderen was georganiseerd, waren nu de allerkleinste kindjes aan de beurt.
Met de hulp van de vrijwilligers van VluchtelingenWerk werden dinsdag 9 augustus 26 kinderen en hun moeders (en enkele behulpzame vaders) naar een leuke overdekte speeltuin in Alkmaar gebracht. Hier konden de kinderen heerlijk spelen. Vele kannen limonade werden er gedronken want van spelen krijg je het heel warm! Ook werd er nog een lekker patatje gegeten. Na een kleine drie uur spelen werd iedereen weer veilig thuis gebracht.

Open Middag Anders Actieven

EGMOND AAN DEN HOEF - Stichting Anders Actieven houdt woensdag 24 augustus Open Middag in Dorpshuis Hanswijk in Egmond aan den Hoef. Bezoekers kunnen dan kennismaken met diverse activiteiten.

Er is een aanbod van taalcursussen Spaans voor zowel beginners als gevorderden, en naast een beginnerscursus is er een 'opfris-'conversatiecursus Engels. Mensen met problemen of vragen over de computer, laptop of tablet kunnen binnenstappen tijdens de wekelijks gehouden computersoos. Er wordt gewerkt met zowel het Windows- als het Apple- besturingssysteem. Ook zijn er de cursussen tekenen en schilderen (met wachtlijst). Nieuw, ook eens in de veertien dagen, is de Introductie-zelfhulpcursus Klassieke Homeopathie. Gecontinueerd wordt de tweewekelijkse cursus Meditatief/Symbolistisch tekenen en schilderen met niet zozeer de nadruk op de techniek, maar meer op de inhoud van het verbeelde.

De wekelijkse bridgesoos vindt plaats op woensdagmiddag. Anders dan bij andere bridge-groepen bent u bij Anders Actieven ook welkom als u geen (vaste) bridgepartner hebt. Houdt u van biljarten, dan is er volop gelegenheid om met een groepje samen te spelen op een ochtend of een middag. Jeugd van groep 5 t/m 8 kan deelnemen aan de figuurzaagclub op woensdagmiddag. Kortom: er is van alles te doen en daarom is het een mooie gelegenheid om op de open middag kennis te maken met de Anders Actieven.

Meer informatie krijgt u op de Open Middag op woensdag 24 augustus van 14.00 tot 16.00 uur in Dorpshuis Hanswijk 1 in Egmond aan den Hoef. Ook inschrijven is daar mogelijk.

Voor clienten zorgbedrijf en thuiszorg NH blijft zorg gegarandeerd

HEILOO EO - Contracten van Stichting ZorgBedrijf Noord-Holland en Thuiszorg NH B.V. worden overgenomen door Omring/De Zorgcirkel en M.I.E.P. B.V.

In nauw overleg met verzekeraars en diverse gemeenten (de gemeente Alkmaar, mede namens Heerhugowaard en Langedijk, de gemeente Schagen, gemeente Den Helder en de BUCH-gemeenten (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) heb ik, Arthur Sweens van Knuwer advocaten en als curator van de faillissementen, de afgelopen dagen gesprekken gevoerd met een aantal kandidaten over de overname van de contracten voor zowel de wijkverpleging als de huishoudelijke hulp. Na een inventarisatie van de biedingen is de afgelopen dagen met een geselecteerd aantal kandidaten verder gesproken. Centraal voor mij stond de continuïteit van zorg en het behoud van werkgelegenheid.

Uiteindelijk is met twee partijen overeenstemming bereikt over de overname van de contracten met de zorgverzekeraars. De Zorgcirkel en Omring zullen tezamen de zorgcontracten met de verzekeraars voortzetten. Door de combinatie van De Zorgcirkel/Omring kan voor de cliënten in het gehele zorggebied van het ZorgBedrijf de continuering van te verlenen zorg gewaarborgd worden.

Omring neemt de wijkverpleging van het ZorgBedrijf in de regio Den Helder, Schagen en Hollands Kroon over. Deze zorgorganisatie is al zeer actief in de regio en heeft zelfs hier al honderd jaar haar wortels. Omring werkt met kleinschalige teams wijkverpleging die goede contacten hebben met de huisartsen en het Gemini Ziekenhuis (nu Noordwest Ziekenhuisgroep).

De Zorgcirkel zorgt op haar beurt voor de continuering in de overige (deel-)gemeenten in de regio Alkmaar. De afgelopen jaren heeft zij zich laten zien als stabiele partner in de zorg. Vanwege haar omvang en vestigingen in de gehele regio, zijn zij als geen ander bij machte om de omschakeling vlekkeloos te laten verlopen. Beide partijen garanderen bovendien dat aan al het zorgverlenende personeel een arbeidsovereenkomst wordt aangeboden die qua voorwaarden gelijk is aan het huidige arbeidscontract. Voor de medewerkers in de wijkverpleging en begeleiding geldt dan ook dat zij hun werkzaamheden bijna geruisloos voort kunnen zetten namens Omring of De Zorgcirkel. Dit zorgt er weer voor dat de cliënten grotendeels dezelfde gezichten blijven zien.

Fluweelzachte fluisterconcerten in Overslot

EGMOND-BINNEN - De wekelijkse vrij toegankelijke concerten in museumhoeve Overslot in Egmond aan den Hoef krijgen steeds meer bezoekers. Opvallend is dat steeds meer buitenlandse bezoekers de weg naar deze culturele ontmoetingsplek weten te vinden.

De combinatie van muziek van hoge kwaliteit in een fantastische akoestiek wordt door veel aangenaam verraste bezoekers als uniek ervaren en zeer gewaardeerd. Ook zijn ze enthousiast over de filosofische verhandelingen en poëzie, de hedendaagse kunst aan de eeuwenoude muren en de verschillende tentoonstellingen van antiquiteiten, etnografica, Naturalia en een schelpenmuseum. Hierbij kunnen ze ook nog genieten van een goed glas Egmonds bier. Er is geen plek op de wereld waar dit mee is te vergelijken, zo luidt een veelgehoorde opmerking.

Museumhoeve Overslot verwacht in augustus onder andere de Franse chansonnier Edouard, het kwartet van de pianist Jacob Bedaux en fingerpicking style gitarist Hans Laduc. Later dit jaar staan de zanggroep van de in Engeland doorgebroken Evelyn Kallansee op het programma, evenals de Ierse zanger Joey Bracken.

Museumhoeve Overslot is gevestigd tegenover de restanten van het Slot op den Hoef in het historische hart van Egmond aan den Hoef. Het adres is Slotweg 42. Openingstijden: donderdag tot en met zondag vanaf 10.00 uur. De concerten beginnen op zondagmiddag om 16.00 uur.

Meiden gezocht voor Voetbalvereniging Limmen

LIMMEN - Bij vv Limmen voetballen al twintig jaar veel dames en meiden. Aankomend seizoen spelen er meer dan honderd meisjes en dames bij de vereniging. Om de teams compleet te maken zoeken wij meiden om in onze O13 teams te spelen. De meiden trainen twee keer in de week, op maandag en woensdag van 19.00 tot 20.00 uur op het complex van vv Limmen. Op zaterdag spelen zij hun wedstrijd. Lijkt het je leuk om mee te doen, neem dan zo snel mogelijk contact op. Dit kan met Mariska Hollenberg via mariskahollenberg@gmail.com of met Yvonne Poel (ypoel15@gmail.com).

Open dag heemtuin De Wielenmaker

Met een gids of individueel Heemtuin De Wielenmaker bewonderen. Foto: Peter Lassooij

EGMOND-BINNEN – Tijdens de Open dag op zondag 21 augustus staan vrijwilligers van heemtuin De Wielenmaker voor u klaar met informatie over de heemtuin, natuurlijk tuinieren en het inrichten en onderhouden van een ecologische moestuin.

In de heemtuin, die alweer zestien jaar bestaat, groeien en bloeien meer dan honderd verschillende soorten planten. Die trekken veel vlindersoorten, waaronder het icarusblauwtje en de gehakkelde aurelia. Bomen en struiken dragen al volop bessen; bij de Wielenmaker treft u heel wat soorten aan en kunt u ontdekken welke eetbaar en welke giftig zijn. Op 21 augustus bent u van 12.00 tot 16.00 uur van harte welkom. Koffie, thee en iets lekkers staan voor u klaar. De entree is gratis, een donatie is zeer welkom.

Cowboys en Indianen in Akersloot

AKERSLOOT - Ongeveer driehonderd cowboys en Indianen gaan het veldje aan de Roemersdijk in Akersloot volbouwen voor het twintigste timmerdorp. Dat doen zij van dinsdag 23 tot en met vrijdag 26 augustus.

Het belooft weer een groot spektakel te worden, met veel timmeren, sport en spel, eten en drinken, muziek en gezelligheid. In tegenstelling tot andere jaren start het timmerdorp in Akersloot dit jaar op dinsdag en eindigt het op vrijdag. Hierdoor vindt de bonte avond ook een dag eerder plaats, namelijk donderdagavond 25 augustus. Alle belangstellenden zijn dan vanaf 18.30 uur welkom in de Saloon en het dorp eromheen. Iedereen mag die avond de hutten van de kinderen bewonderen en genieten van de optredende talenten. Voor meer informatie: www.timmerdorpakersloot.nl, Facebookpagina Timmerdorp Akersloot en Twitter (@TDAkersloot).

Ook veel glaswerk bij Galerie Leuring

LIMMEN - Galerie Leuring is gevestigd in Limmen, al is de benaming galerie niet volledig, want in deze 'winkel' is kunst, antiek en art deco te koop. Al ligt de nadruk op kunst, variërend van bronzen beelden tot schilderijen en keramiek, maar daarnaast is er veel glaskunst te vinden.

De eigenaren Jeroen en Irke-Marjen Leuring, hebben het afgelopen jaar aan de collectie steeds meer glaskunst toegevoegd. Zowel van bekende glaskunstenaars uit Nederland, zoals Max Verboeket, Louis Larooy, Willem Heeze en Cees van Olst, maar ook uit het buitenland, zoals Ioan Nemtoi, Jablonski en Dino Diaconescu. En er zijn ook vazen en schalen waarvan weinig bekend is, maar die, zoals de eigenaren dat zelf zeggen, "gewoon mooi zijn". Het is de moeite waard om hier een keer te gaan kijken (Schoollaan 5 in Limmen). De galerie is elk derde weekend van de maand geopend, dus in augustus op 20 en 21 augustus, zaterdag en zondag van 12 uur tot 18 uur.

3 en 4 september Tiende Open Golftoernooi van Golf & Countryclub Heiloo

Jan Keppels (links) en Maarten de Boer op de golfbaan. Niet op de foto staan Gerard Gaarthuis (golfadministratie) en Kees van Raam (sponsoring). Foto: Evert Visser

HEILOO - Het NTI NLP Heiloo Open Golftoernooi op 3 en 4 september in Heiloo is leuk voor zowel beginnende als gevorderde golfers en voor jong en oud(er). Samen sporten op een mooi golfcomplex met een gezonde dosis gezelligheid, lekkere versnaperingen en een goodiebag als extra aanvulling maken het toernooi aantrekkelijk. Verder verzorgt het restaurant in het golfclubhuis een heerlijk buffet.

Voorzitter Maarten de Boer en secretaris en pr-man Jan Keppels van de Golf & Countryclub Heiloo verwelkomen de Uitkijkpost-redacteur in brasserie In 't Groen, een belangrijk onderdeel van het golfclubhuis. Ze kijken uit op het terras en de achterliggende 9-holes-golfbanen en nemen het programma door.

Het NTI NLP Heiloo Open Golftoernooi bestaat uit meerdere onderdelen. De open wedstrijd is een tweedaags toernooi waarbij tweehonderd mensen (clubleden en niet-leden) deelnemen aan de voorrondes. De finalespelers kunnen op zondag hun slag slaan. Mooi is dat ervaren en minder ervaren spelers een gelijke behandeling krijgen, benadrukt Maarten. "Golfspelers zijn ingedeeld in handicaps, afhankelijk van het speelniveau maar het niveau wordt gelijk getrokken in de puntentelling. Zo wordt niemand bevoorrecht of benadeeld." En wat te denken van de gratis introductie golf-clinic op zaterdag, verzorgd door golfprofessionals Briska Schuurman en Cees Grijzenhout? "Een ideale mogelijkheid om met de golfsport kennis te maken."

Computer-registratie
Verder is er een zogenoemde putt-wedstrijd, waarvan de opbrengst bestemd is voor het Timmerdorp Heiloo, vertelt Jan Keppels. "Het putten vindt plaats op de oefengreen en lijkt op midgetgolf, iedereen kan hieraan meedoen." De heren praten vervolgens over het laten testen van je swing op de driving range door gebruik te maken van een swing analyser (Trackman). Dat laatste verdient wat meer uitleg. Jan: "Dit is een bal slaan waarbij de computer precies de afstand registreert." Verder kunnen kinderen van zes tot twaalf jaar op zondagmiddag deelnemen aan het golfspelcircuit. Hierbij zijn ook ouders en opa's en oma's welkom.

Mooie prijzen
De gasten van de Golf & Countryclub Heiloo krijgen niet alleen een sportief weekend voorgeschoteld, ze kunnen ook prijzen winnen. Maarten: "Wie tijdens het Open Toernooi op hole 3 de eerste hole in one slaat, krijgt een mooie auto cadeau, aangeboden door autobedrijf Dirk van der Steen. Deelnemers van het putten kunnen een fiets winnen van Bosman Tweewielers en ook als je meedoet aan 'Trackman' maak je kans op een mooie prijs. Verder krijgen alle deelnemers een goodiebag mee naar huis. Met dank aan onze sponsors!" De secretaris benadrukt dat de muzikale optredens van Heilooenaar Stef Haazelager het weekend nog gezelliger maken. Daarnaast is het buffet op zondag in Brasserie In 't Groen een aanrader. Zowel leden als niet-leden mogen aan tafel aanschuiven. Maarten en Jan zijn blij met het succes van het NTI NLP Heiloo Open Golftoernooi. "Iedereen die de golfsport een warm hart toedraagt of het golfen eens wil uitproberen is van harte welkom. Gelukkig vinden veel mensen het leuk, dat bleek wel de afgelopen jaren."

Kosten
Deelnemen aan de golfclinics is gratis. Meedoen aan het Heiloo Open Golftoernooi kost voor leden 10 euro. Zij krijgen voorrang voor deelname bij het meenemen van een introducé. Het inschrijfgeld voor niet-leden bedraagt 28 euro, inclusief koffie/ thee, een consumptiebon, een snackbon en een kortingsvoucher van 10 euro. De tarieven voor deelname aan de finalezondag bedragen 25 euro voor leden. Niet-leden betalen 40 euro voor de 9 holes-finale en 60 euro voor de 18-holeswedstrijd. Dit bedrag is inclusief buffet, consumptiebon en baanhuur. Deelnemers aan het golfspelcircuit voor kinderen betalen 5 euro. Voor de putt-wedstrijd zijn voor een klein bedrag ballen te koop. Kosten voor het buffet bedragen voor niet-spelers en gasten 20 euro.

Aanmelden?
De Golf & Countryclub Heiloo heeft mooie golfbanen met verrassende holes die zowel ervaren als onervaren golfers voldoende uitdaging bieden. Inschrijven voor het Heiloo Open Golftoernooi kan bij het secretariaat via telefoonnummer 072-505 45 40. Zie voor meer informatie over de inschrijving, het toernooireglement, de golfclinics en de kinderactiviteiten www.golfclubheiloo.nl. Inschrijven is nog mogelijk tot maandag 29 augustus. Het adres van de Golf & Countryclub is Lagelaan 8 te Heiloo.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Gezond leven is…. Het Pegan dieet

Als voedingsadviseur bij Foodsmart wordt mij regelmatig gevraagd welk dieet het meest gezond is om te volgen. Zelf ben ik al enige tijd aanhanger van het Pegan dieet. Het Pegan dieet combineert het beste uit het Paleo en Vegan dieet en is volgens veel vooraanstaande artsen de meest gezonde manier van eten. Als je eet volgens de Pegan richtlijnen dan eet je heel veel verse groente en fruit en maar een klein portie vlees of vis. Ook eet je beperkte hoeveelheden glutenrijke granen, moeilijk verteerbare peulvruchten, koezuivel en suiker. Het Pegan dieet is niet alleen gericht op gezonde voeding, ook duurzaamheid speelt een belangrijke rol binnen het dieet. Ben je geïnteresseerd in het dieet, kijk dan eens op de website www.misspegan.nl. Op deze website vind je informatie over het dieet en tevens allerlei recepten. Ook kun je hier het boek over het dieet downloaden.

Jaime Binnewijzend www.misspegan.nl

17 augustus-24 augustus

Donderdag 18 augustus:

Biologische markt 't Loo 12.00-17.00 uur, o.m. met Miss Bean (www.miss-bean.nl)

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Energiek het najaar in met Do-In! Kom vrijblijvend een Do-In les meedoen. In een kleine groep met veel persoonlijke aandacht leer ik u oefeningen en strekkingen van de meridianen met een vitaliserend effect op de energiestroom. De Do-In lessen zijn op maandagavond en vrijdagochtend. Bel voor informatie: John Compas tel. 06-46318915

Let op! Kim's Haarsalon gaat op vakantie! Van 20-08-2016 t/m 5-09-2016. Wilt u voor die tijd nog geknipt worden, bel dan naar 0630042383! Ik wens u een hele fijne zomer verder! Graag zie ik u voor de vakantie en anders tot na de vakantie. Groetjes Kim. Dompvloetlaan 29 Heiloo

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Gezelligste huiskamer voor Wedstrijd Bridge. Op dinsdagavond hebben wij nog plaats voor nieuwe leden. Voor meer informatie zie: www.heilooërbridgeclub.nl of bel het secretariaat 072 533 47 79.

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

ALTIJD AL VIOOL WILLEN SPELEN? Ervaren violiste geeft privéles in Heiloo.Gespecialiseerd in volwassenen, beginners & gevorderden.Tinkie Simmer tel.: 0651183098 tinkiesimmer@hotmail.com

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934
E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Center Care. Warme oliemassage, helpt tegen PIJN en STRESS! Vriendelijke persoonlijke benadering. Tevens pedicure. HEEL uur slechts 30 euro!!. Slimpad 36 Heiloo. 072 - 533 4906.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Te huur 60 m2 winkel/kantoorruimte met cv verwarming en sanitair voor veel doeleinden geschikt. Geschikte huurprijs! Voor vragen en bezichtiging tel. 072-5334175.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

PRAKTIJKRUIMTE TE HUUR vanaf 1/2/2017 in Heiloo in gloednieuwe moderne schoonheidssalon. Circa 12 m2. Info; mail: Miloe_@hotmail.com

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Center Design. Woonwinkel vol leuke ideeën. Creatief en kleurrijk, originele meubels handgemaakt (kom ook eens met JOUW idee!) mooi OUD en TRENDY nieuw. Reparaties/opknappen voordelig. centerdesign.nl en marktplaats

Bedrijfsauto huren groot of klein ? Reserveren op www.Huurauto-Heiloo.nl

Cursussen creatief schrijven, verhalen schrijven (dinsdagmiddag) en kinderverhalen schrijven (vrijdagmiddag ) in de bibliotheek van Heiloo. Voor inl. en/of opgave: 0725332418 of mail info@margreetschouwenaar.nl

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

`t Kroegje,Westerweg 237,Palingroken ,zondag 4 September. Aanvang vanaf 10.00 met aansluitend om 16.00 live muziek. met 3 MAN STERK.

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hogedrukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06 - 182 783 67.

EMILSEN SALON: Knippen, manicure en pedicure. Knippen kids €10, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €35, manicure incl.nagellak €15, pedicure compl.€20, gelnagels €30. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of
info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

Een lekkere Thaise ontspanningsmassage. Bel voor een afspraak 06 - 3365 5759

t Kroegje Westerweg 237. Palingroken ,zondag 4 september. Aanvang vanaf 10.00 met aansluitend om 16.00 live muziek. met 3 MAN STERK.

Zangles in Heiloo privé of met twee. Kids en volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl. 06 481 166 91.

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Tuinonderhoud Jeroen Borst                                                                         Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.                         Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Motorvakantie in het buitenland, aanhanger huren ? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

Rondje Noord-Holland in de Cabriolet met je zus of vriendin ? Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Te huur 60 m2 winkel/kantoorruimte met cv verwarming en sanitair voor veel doeleinden geschikt. Geschikte huurprijs! Voor vragen en bezichtiging tel. 072-5334175.

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over voor sauzen en behangen. Ook voor dakreparatie. enz. Vrijbl. prijsopgave. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829