De Uitkijkpost

15 april 2015

De Uitkijkpost 15 april 2015


Juf Nel zwaait af na 44 jaar

Foto Carolien Breed

HEILOO – Na 44 jaar in het onderwijs neemt Nel Kuiper op dinsdag 28 april met pijn in het hart afscheid van 'haar kinderen'. Ze wordt in mei 65 jaar en dan zit het er voor haar op na een lange onderwijscarrière, die begon in 1971 in Varsseveld, Gelderland.

De van oorsprong Texelse heeft daar twee jaar lesgegeven. De overige 42 jaar was Heiloo haar thuisbasis; Nel heeft zo'n beetje in alle hoeken van het dorp gewerkt. In plan Oost, bij de Krokus op de Laan van Zeeman, daarna in het centrum bij 't Kieftenest, in west bij Pinkeltje op de oude Hofdijk en later nog westelijker op de Nieuwe Hoeve (tegenwoordig Zuidwester). En vanaf 1992 op de toen nieuwe openbare basisschool Meander,. Nel: ,,We zijn begonnen met drie klassen; ieder nieuw schooljaar kwam er een klas bij."

In al die jaren heeft Nel altijd met kleuters gewerkt (tot en met groep 3) en heel veel ontwikkelingen in het onderwijs meegemaakt; wat haar betreft is niet alles een verbetering. ,,Het onderwijs wordt steeds prestatie gerichter, gaat uit van 'opbrengsten'. Dat vind ik jammer, want kleuters zitten nog in de experimentele fase en moeten de ruimte en mogelijkheden krijgen om te ontdekken. Ze moeten ook kunnen ervaren dat je fouten mag maken, als je er maar iets van leert. De ontwikkeling van een kind is zoveel meer, alle ontwikkelingsgebieden zijn belangrijk! Daarin moet een evenwicht zijn. Een kind moet zich binnen de school veilig en geborgen voelen, gezien en gehoord worden. Dat is de basis voor het verdere leren. Want ieder kind is anders."

In ruim veertig jaar voor de klas in Heiloo is het onvermijdelijk dat Nel ook kinderen van oud-leerlingen heeft lesgegeven en dus ook de opa's en oma's nog kent. Nel lacht: ,,Eén meisje leek in doen en laten, qua uiterlijk en zelfs qua stem zo op haar moeder, dat ik haar soms per ongeluk met haar moeders naam aansprak."

Nel kijkt met gemengde gevoelens naar het naderend afscheid. Want ze weet nu al dat ze de kinderen en haar collega's enorm zal missen. Maar tegelijkertijd kijkt ze uit naar wat komen gaat en daarvoor heeft ze nog niets gepland. ,,Ik ga me eerst maar eens rustig bezinnen, lekker genieten bij mijn strandhokje in Egmond-Binnen. Daarna zie ik wel wat er op mijn pad komt, want ik ga zeker niet stilzitten."

Op dinsdag 28 april is haar afscheidsfeest op school. Wat haar collega's voor haar in petto hebben, is nog een verrassing voor Nel. ,,Maar mijn wens is een feest voor de kinderen." Van 17.00 tot 19.00 uur is de afscheidsreceptie op basisschool Meander, waar ook oud-leerlingen van Nel van de andere scholen van harte welkom zijn. Vooraf aanmelden kan via afscheidjufnel@isobscholen.nl.

Music Meeting zondag 19 april in Cultuurkoepel

'Willibrordus' is al geland op de kust van Egmond aan Zee, zondag wordt zijn expeditie voortgezet in de Cultuurkoepel.

HEILOO- De deelnemers hebben geoefend en zijn gebriefd over hoe de uitvoering zal verlopen, het dorp hangt vol met aankondigingen en de organiserende werkgroep heeft de taken verdeeld: 'Expeditie Willibrordus' is er klaar voor. Zondagmiddag 19 april wordt het lichtvoetige muziekspektakel twee keer opgevoerd, in de Cultuurkoepel om 14.00 en 16.00 uur.

Het is voor de derde keer dat de Music Meeting Heiloo plaatsvindt. Voortgekomen uit de werkgroep die de muziek organiseerde bij de Kunst6daagse is het jaarlijkse evenement uitgegroeid tot een zelfstandige ontmoeting van Heilooër muzikanten en een breed publiek dat enthousiast reageert op de prestaties van zijn muzikale dorpsgenoten.

'Expeditie Willibrordus' is net als de vorige Music Meetings gratis toegankelijk. Dat is mogelijk omdat de organiserende werkgroep financiële steun heeft gekregen van verschillende sponsoren en wordt gesteund door de plaatselijke middenstand. Veel vrijwilligers helpen bij de organisatie en ook Landgoed Willibrordus is de Music Meeting goed gezind met het beschikbaar stellen van het parkeerterrein voor bezoekers van het muziekevenement. Ook kinderen zijn bij het evenement welkom, zij zullen worden vermaakt door medewerkers van Kits Oonlie. Onder andere komt er een springkussen en kunnen de kinderen zich (laten) schminken.

Hoewel Expeditie Willibrordus gratis toegankelijk is, hoopt de werkgroep toch op een bijdrage van het publiek, zodat ook volgend jaar weer een muzikaal evenement kan worden georganiseerd. Informatie over "Expeditie Willibrordus" is ook te vinden op www.musicmeetingheiloo.nl.

Tien vragen aan: Frans Endel

Elke week verschijnt de rubriek 'De tien vragen aan' in de Uitkijkpost. Elk mens heeft onvermoede kanten, stukjes van zichzelf die niet altijd zichtbaar zijn. Op deze manier proberen wij net iets meer te weten te komen van een bekende of onbekende dorpsgenoot. Na het beantwoorden van de tien vragen, wordt hij/zij verzocht om de vragen door te geven aan een volgend 'slachtoffer'!

Ik ben Frans Endel, 67 jaar en heb 13 jaar een relatie met Maran Spruijt. Wij hebben gezamenlijk vier kinderen. Van mijn kant Ester en Rick, met schoonzoon Ron en schoondochter Judith en vier hele lieve, dekselse kleinkinderen, Jordi, Isa, Sem en Eva. Van Maran komen daar nog twee kinderen bij, Martijn en Hilde met vriendin Claudia en schoonzoon Arne. Van haar kant heeft zij drie zelfbewuste doch hele leuke kleinkinderen, Lieke, Mees Anne en Sanne waarbij Paul en Nynke nu ook zijn aangeschoven. Ik was landelijk projectmanager bij KPN, waarin het project EK voetbal-2000, het tot stand brengen van alle telefonie, radio, tv en satelliet verbindingen vanuit de deelnemende stadiums via de RAI-Amsterdam naar de rest van de wereld, wel het hoogtepunt was.

1. Waar bent u geboren en getogen?
Ik ben geboren in Heiloo aan de Kennemerstraatweg. Na drie jaar verhuisden we naar Alkmaar vanwege mijn vader zijn werk. Tot m'n 18de heb ik daar een fantastische jeugd gehad. Toen weer teruggekeerd naar Heiloo, ook weer aan de Kennemerstraatweg. Sinds vijftien jaar woon ik heel tevreden in het appartementencomplex Tulip Garden aan de Kapellaan.

2. Als uw hobby uw werk was geweest, welk beroep zou u dan nu uitoefenen?
Hetzelfde en waarmee ik me nog steeds bezighoud, projecten managen en organiseren.

3. Wie zou u wel eens willen ontmoeten, en wat zou u zeggen of vragen? Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker; Waarom is het punt van het regeerakkoord, waarin de uitbreiding van de sport & beweeglessen op de scholen is vastgesteld, tot op heden nog niet uitgevoerd?

4. Wat is uw mooiste jeugdherinnering?
Altijd op zoek naar uitersten met of zonder vrienden op het gebied van sport, school, meisjes, gezag en binnen het katholieke geloof. Elke dag voetballen op het pleintje in de buurt en dan de bal te proberen ontfutselen van de agent op de fiets als die hem ingepikt had.

5. Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?
Ik vind Heiloo sowieso een schitterende plek om te wonen. Waar ik nu woon, uitkijkende over de bollenvelden richting het Juliana klooster en het putje van O.L.V. ter Nood, bevalt me uitstekend.

6. Waarvoor kunnen ze u 's nachts wakker maken?
Met de mededeling dat m'n kleindochter Isa weer helemaal hersteld is.

7. Wat is het beste advies dat u ooit kreeg?
Mijn vader heeft me laten inzien dat ieder mens uniek is en over zeer sterke eigenschappen kan beschikken. De uitdaging om deze eigenschappen bij je zelf te willen ontdekken. 'Het kan niet' durven aangaan en mentaal niet zo gauw tevreden over jezelf te zijn. Hierdoor heb ik met vallen en opstaan veel geleerd en heeft me ontzettende veel opgeleverd.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van u?
Dat oudejaarsdag elk jaar in het teken staat van het bakken van oliebollen en appelflappen en daarna in de familiekring, gezamenlijk proeven.

9. Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?
Ik zou proberen de in gang gezette discussie over de samenstelling van een nieuwe subsidieregeling af te stemmen op de toekomst want de huidige regeling is zeker niet meer van deze tijd en doet geen recht aan de democratie. Ik zal met alle betrokken partijen op zoek gaan naar de huidige verhoudingen van huur, directe – en indirecte subsidies met een relatie naar de betrokkenheid van de inwoners. Stel de mensen en organisaties die ons dorp belangeloos voorzien van de vele extraatjes die ons dorp zo leuk, schoon, veilig, amusant, sportief maken, waar weer zovele andere inwoners van genieten, in de gelegenheid om van deze subsidie pot gebruik te maken. Kijk ook hoe je de gemeenschappelijke beschikbare middelen, belangeloos beschikbaar kunt stellen aan dit burger initiatief. Het is tenslotte van ons allemaal!

10. Antwoord van de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u: Wat heeft je bewogen om de SportRaad in Heiloo op te richten en heb je nog tijd voor andere leuke dingen?
Doordat ik in 2011 werd geconfronteerd met de exploitatie cijfers van de Sporthal waardoor het belang van de Sporthal in het geding kwam, was het aantoonbaar maken van het tegenovergestelde in samenwerking met de gebruikers, huurders van de Sporthal, de toegevoegde waarde van een overkoepelend orgaan, bewezen. Mede door de inzet van vele mensen, allemaal op basis van vrijwilligheid, is het in 2013 uitgegroeid naar een formele en gewaardeerde SportRaad Heiloo.

Al die andere leuke activiteiten vallen ook onder het 'Aard van het beessie' ofschoon ik me best af en toe realiseer dat ik 'time management' moet toepassen.

Ik nomineer voor de volgende Tien vragen aan (en waarom)…: Dick Slagter

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is: ,,Beste Dick, hoe ben jij eigenlijk 'verzeild' geraakt in de wereld van 'Oud Heiloo'?

De schrik zit er in

Foto Carolien Breed

HEILOO - De brand in de leegstaande Noordergeestkerk deed de eigenaar van het leegstaande, voormalige bankfiliaal aan de Kennemerstraatweg -ter hoogte van het Ter Coulsterbos- zich nog eens flink achter de oren krabben. Want ook hier is –eind vorige maand- brand gesticht; gelukkig met minder desastreuze gevolgen.

Het pand is sinds twee jaar eigendom van Mirron Projectontwikkeling BV. De eigenaar vertelt dat er in de laatste week van maart is ingebroken; de daders zijn die keer flink tekeer gegaan, gezien de omvang van de vernielingen. De dochter van de eigenaar trof bij binnenkomst een enorme ravage aan en deed aangifte bij de politie.

De eigenaar: ,,Ze zijn binnengekomen door met grof geweld een raam aan de achterzijde van het pand in te slaan. Eenmaal binnen is van alles kort en klein geslagen zoals ruiten van tussendeuren en ramen en er staan nog een aantal kostbare designbureaus waarvan de centimeter dikke glazen bureaubladen compleet aan diggelen zijn geslagen. En overal op de muren is graffiti gespoten." Het spuitwerk betreft voornamelijk jongens- en meisjesnamen, zoals Nikita, Kim, Koen, Jimmy en Ricardo, Lindsay en Lisa, en schijnbaar onschuldige kreten zoals schaap, yolo en lol. Maar ook het woord bitch en zelfs een hakenkruis.

De politie heeft poolshoogte genomen en is een onderzoek gestart. De eigenaar heeft daarna het raam met een plaat dichtgetimmerd om herhaling te voorkomen. ,,Maar vier dagen later was het weer raak. Dit keer is er brand gesticht, zijn er platen uit het plafond gehaald en gordijnen in de fik gestoken. Je moet er niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als het vuur om zich heen had gegrepen." En opnieuw werd aangifte gedaan.

De politie doet onderzoek naar beide zaken; Noordergeeststraat en Kennemerstraatweg. Wat betreft de oorzaak van de grote brand op de Noordergeeststraat vertelt een politiewoordvoerder dat het hier vermoedelijk om brandstichting gaat. ,,In de kerk waren geen nutsvoorzieningen meer aanwezig." Hij meldt verder dat getuigen die avond twee mensen hebben zien wegrennen. Van een verband met de inbraken aan de Kennemerstraatweg gaat de politie vooralsnog niet uit. ,,Maar mochten er relevante aanwijzingen zijn of komen die wijzen op een verband, dan nemen we die informatie uiteraard in het onderzoek mee." Voor beide zaken roept de woordvoerder getuigen, of mensen die aanvullende informatie hebben, op dit te melden bij de politie. Dit kan via tel. 0900-8844.

Na de verwoestende brand op de Noordergeeststraat zit de schrik er bij de eigenaar van het pand aan de Kennemerstraatweg goed in, beseffende wat er had kunnen gebeuren. Hij hoopt dan ook dat er snel schot in de zaak komt. ,,Als iemand iets weet, wellicht één of meerdere van de op de muren gespoten namen kan herleiden, alles wat de politie kan helpen; meld het!" Hij looft een beloning van 1000 euro uit aan degene die met de gouden tip komt die tot aanhouding van de dader(s) leidt.

Gezonde leefstijldag tijdens Appeltje Eitje week

HEILOO - Zorg- en welzijnsorganisatie Evean organiseert op donderdag 16 april van 09.00 tot 14.00 uur de 'Gezonde leefstijldag' in Het Trefpunt. Om 13.00 uur start een proefles senioren salsa. Er worden ook andere cursussen gepresenteerd. Evean Ledenvereniging is aanwezig om toe te lichten wat zij op het gebied van wonen, zorg en welzijn voor de Heilooërs kan betekenen. De ledenvereniging vindt het belangrijk dat mensen zelfstandig keuzes kunnen maken over leven, gezondheid en welzijn. Er is ook een Evean verzorgende aanwezig die alle vragen over zorg en welzijn beantwoordt.

Appeltje Eitje-boom in buurttuin de By

Foto Carolien Breed

HEILOO – Hij staat er mooi bij, de pas geplante appelboom in buurttuin de By. De peuters van kinderdagverblijf de Vogeltuin hadden er geen weet van dat ze geholpen werden waren door twee heuse wethouders, toen ze de boom op een prachtig plekje in het midden van de buurttuin plantten. De wethouders Elly Beens en Rob Opdam hielpen de dreumesen bij deze gewichtige taak.

Ook Dorien Reiche, initiatiefnemer van de buurttuin, en Mercedes Doctor van Groei en Bloei waren aanwezig. De appelboom is geplant in het kader van de Appeltje Eitje week, waarbij partners de inwoners van Heiloo een week lang informeren middels allerlei lokale activiteiten die een gezonde leefstijl promoten. Ook voor de wetenschap dat appels een gezond tussendoortje zijn geldt: jong geleerd, oud gedaan. Met gieters groter dan henzelf gaven de peuters de boom nog wat water. En vrolijk toegezongen met 'Lang zal hij leven' kan het bijna niet anders dan dat de appelboom een lang leven is beschoren.

'China, supermacht of… reus op lemen voeten'. in theater De Beun

HEILOO - Mondiavisueel staat voor professionele multimediashows met beeld en video. Pure beleving vanuit een luxe fauteuil. De eerste voorstellingen die Mondiavisueel in Heiloo organiseerde vonden plaats op 4 december, 8 januari en 10 maart in theater De Beun. Ruim 500 bezoekers waren zeer enthousiast over deze nieuwe vorm van een 'avondje uit'.

Op donderdag 23 april organiseert Mondiavisueel een vierde multimediapresentatie met de bekende reisfotograaf Chris Stenger onder de titel 'China, supermacht of… reus op lemen voeten'. China is een land dat met één been in 6000 jaar geschiedenis staat maar met het andere been de moderne wereld binnen snelt. 1,3 miljard mensen in een communistisch land dat kapitalistischer is dan welk westers land ook. In zijn 'live' multimediapresentatie, op een 7,5 meter breed scherm, neemt Chris Stenger u mee naar China. Ook nu weer is het een mix van foto's, video, muziek en live-commentaar. Op 28 mei organiseert Mondiavisueel de laatste voorstelling van dit seizoen met de bekende outdoor sportvrouw Jolanda Linschooten, die haar nieuwe multimediapresentatie 'Niet de race maar de reis' in première laat gaan. Meer informatie kunt u vinden op http://mondiavisueel.com. U kunt daar eveneens uw toegangskaarten kopen.
Een programma-magazine met uitgebreide informatie over het Mondiavisueel programma 2014-2015 kan gratis worden afgehaald bij Theater De Beun en bij de Bibliotheek in Heiloo tijdens openingsuren. Ook nu kunnen de lezers van de Uitkijkpost weer profiteren van een lezerskortingsactie van € 5,- per toegangskaart.

PeuterKoningsspelen op de Paulusschool

HEILOO - Op woensdag 22 april van 09.00 tot 11.00 uur worden op de Paulusschool de PeuterKoningsspelen gehouden. Alle peuters vanaf 2,5 jaar uit Heiloo en omgeving kunnen meedoen. Uitgedost in oranje, want het thema is 'Oranje Boven'.

De organisatie is in handen van leerlingen van groep 7. De klas heeft in aanloop naar Koningsdag 2015 namelijk een 'belangrijke brief' gekregen, ondertekend met 'Hoogachtend W'. Met het verzoek de PeuterKoningsspelen te organiseren. Een uitdaging die de leerlingen van groep 7 met veel plezier zijn aangegaan. De leerlingen hebben een leuke, actieve spelochtend voor de kleintjes samengesteld, met onder andere Oudhollandse spelletjes en een kleurplaat. Ze hebben aan alles gedacht; voor eten en drinken wordt gezorgd en er is zelfs een EHBO post geregeld. Thijs Rhode uit groep 7 verzorgt met een paar klasgenootjes de PR voor de peuterspelen. ,,Het wordt een hele leuke dag!" Ze hebben, om er meer ruchtbaarheid aan te geven, her en der in het dorp posters opgehangen. Thijs vertelt dat er voor de begeleiding uiteraard ook volwassenen aanwezig zijn, maar dat ouders van de peuters welkom zijn om gezellig samen met hun kind te komen. Om een beetje voorbereid te zijn op het aantal deelnemertjes, hoopt Thijs dat de meeste aanmeldingen een week voor de spelen binnen zijn. ,,Het liefste deze nog", aldus Thijs, want de spelen zijn al volgende week. Ouders kunnen hun peuter opgeven via www.depaulusschool.nl, tel. 072-5339815, of via info@depaulusschool.nl. Deelname is gratis.

HOVO Alkmaar

Bergerweg 200, 1817 MN Alkmaar, tel. 06-15279572, www.hovoalkmaar.nl, e-mail: hovo.alkmaar@inholland.nl.

ALKMAAR – Een groeiend aantal goed opgeleide ouderen, werkend of niet-werkend, voelt zich nog lang niet uitgeleerd en heeft de behoefte om zich op academisch niveau cultureel of intellectueel meer te verdiepen. Het uitgebreide cursusaanbod van HOVO Alkmaar voorziet in die groeiende behoefte. HOVO Alkmaar werkt samen met lokale instanties zoals Bibliotheek Kennemerwaard en Regionaal Archief Alkmaar.

Het zeer gevarieerde cursuspakket biedt keuze uit onderwerpen uit de (lokale) geschiedenis, oudheidkunde, kunst en cultuur, filosofie, economie, muziek et cetera. Bij voldoende animo zal er dit najaar in samenwerking met de sterrenkundige vereniging Metius mogelijk ook een cursus sterrenkunde starten.

De hogere onderwijsinstelling, onderdeel van HOVO Nederland en sinds vijf jaar gevestigd in en gelieerd aan Hogeschool Inholland Alkmaar, biedt kwaliteitsonderwijs voor vijftigplussers die het leuk vinden om aan hun algemene vorming te werken op hbo- en universiteitsniveau. Zonder prestatiedruk en zonder zich voor langere tijd te hoeven vastleggen zoals voor een volledige studie. ,,Cursisten zijn vrij om te bepalen wat ze er qua tijd en moeite zelf in willen stoppen. Veel mensen komen voor de interessante verhalen," zegt Damienne Leijen. Zij is onderwijscoördinator van HOVO Alkmaar, verzorgt het cursusaanbod en organiseert interessante lezingen over boeiende onderwerpen gegeven door deskundige gastsprekers. Zo heeft ze Herman Pleij weten te strikken, emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde en regelmatig te gast in De Wereld Draait Door, voor een lezing 'Leve het poldermodel? Over de zucht naar identiteit' op maandag 18 mei. Men kan zich nog aanmelden via het bovenstaande mailadres.

Damienne: ,,De lezingen zijn op vrijdagmiddag en worden gegeven in de Rabobankzaal van Inholland. Men kan zich inschrijven voor meerdere lezingen, waarbij geldt: vier bijwonen voor de prijs van drie. Het is een laagdrempelige manier om kennis te maken met alle activiteiten die HOVO Alkmaar te bieden heeft."

Inmiddels zijn de voorjaarscursussen in volle gang, maar Damienne is al weer volop bezig met het cursusaanbod voor het komende najaar. Zij heeft de animo voor de cursussen en lezingen van HOVO Alkmaar de afgelopen vijf jaar flink zien stijgen. ,,Ik hoor vaak dat mensen blij zijn dat de colleges overdag worden gegeven en het leuk vinden gewoon tussen de hogeschool studenten naar hun lokaal te lopen." Elke cursus is een afgerond programma en wordt gegeven door specialisten in hun vakgebied in ongeveer vijf tot acht hoor- en/of werkcolleges van circa 2,5 uur. ,,Bij inschrijving van minimaal 16 deelnemers gaat een cursus sowieso door. Want we streven ernaar om zoveel mogelijk cursussen door te laten gaan."

HOVO Alkmaar staat open voor iedereen, al dan niet hoger opgeleid, die het in zich heeft om op academisch niveau kennis te verwerven.

Gezond leven met een gezond gewicht

HEILOO - Gewichtsconsulente Sandra Zoon geeft op 22 april vanaf 19.30 uur, als partner van Appeltje Eitje Heiloo, een presentatie over gezond leven met een gezond gewicht. Vindt u het lastig om op een gezond gewicht te komen, dit te behouden of heeft u kinderen met deze problemen? En welke keuzes in voedsel maakt u en waarom is dit belangrijk om op een goed gewicht te komen en te blijven? Aanmelden: tel. 06-57322934 of mail: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com. Plaats: Evean Heiloo, Holleweg 94, kosten: € 5,-.

Verrassende exposities in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Tot 18 mei exposeren Hilly Goedhart en Lot Schreurs in Bibliotheek Heiloo. Lot en Hilly zijn echte schilders en tonen hun werk in olie, acryl en aquarel. Beide kunstenaars komen uit 'het Atelier van Tintoretto', een ambitieuze amateur-kunstenaarsvereniging in Heiloo, opgericht in 1945.

Daarnaast is ook tot 18 mei een expositie te zien van poppen in klederdracht, uit diverse landen. De meeste klederdracht is eigenhandig gemaakt door de moeder van Joyce Bramer, inwoonster uit Heiloo. Joyce: ,,Van kleine lapjes stof knipte, naaide en borduurde mijn moeder de kleertjes. Uit heimwee naar haar geboorteland maakte ze eerst poppen met Indonesische klederdracht maar al gauw begon ze ook klederdracht te maken uit andere landen." In de loop der jaren groeide de collectie poppen tot een vitrinekast vol. Na het overlijden van haar moeder in 2007 erfde Joyce de collectie poppen.

'De Sovjet-Unie bestaat niet meer. Een roadmovie.'

HEILOO – Fotograaf Gijsbert Hanekroot en schrijver Theo Bakker vertellen donderdag 23 april vanaf 20.00 uur over hun tocht door door Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne. In april 2014 gingen zij op reis en de burgeroorlog in Oekraïne was inmiddels een feit. Toch zetten ze door.

Het verhaal van deze tocht is, samen met kleurenfoto's verwerkt in een boek: 'De Sovjet-Unie bestaat niet meer. Een roadmovie.' Het gaat over auto's en wegen, mensen en natuur, angst en godsdienst maar vooral ook over het vreemde van deze landen, waar het communistische verleden nooit ver weg is. Toegangskaarten € 7,50 (€ 10,00 voor niet-leden Bibliotheek Heiloo) verkrijgbaar bij Bibliotheek Heiloo. Reserveren: klantenservice van de bibliotheek, via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Start Appeltje Eitje week

HEILOO – In winkelhof 't Loo was vandaag de aftrap van de Appeltje Eitje-week, de lokale gemeentecampagne ter bevordering en bewustwording van een gezonde levensstijl.

Voor deze gelegenheid was een compleet Appeltje Eitje plein in 't Loo ingericht, met tal van lokale stands op het gebied van gezondheid. Het winkelend publiek kon zich vrijblijvend laten testen en informeren in onder meer een metabolische leeftijdtest, longtest, maar ook een stress- en spanningstest.

Verder gezonde aanbevelingen, zoals het gezonde lunchtrommeltje en/of smoothie, door voedingsdeskundigen, waren een mobiele fysiotherapeut voor advies, masseuse voor ontspanning en twee mondhygiënisten aanwezig. Zij wezen op de zogeheten sluipsuikers in veel drankjes en voedingsmiddelen. Daarnaast kon het publiek een aantal uitdagingen aangaan; wie schilt de langste appelschil, fietst de meeste meters en/of roeit het verst? Kortom: Gezonde voorbeelden voor jonge en oude Heilooërs.

Bob van Unnik en Rob Opdam op BeatFM

HEILOO - Donderdag 23 april om 20.00 uur presenteren Bob van Unnik en Rob Opdam nog één keer het programma Heiloo Centraal. In dit programma blikken zij terug op uitzendingen en gebeurtenissen uit het verleden en het heden en praten zij over de toekomst van ons dorp. BeatFM is te ontvangen op de kabel of op FM 106,3.

Gezinstocht én IVN-Natuurwandeling in Heilooër Bos

Gezinstocht door Heilooër bos.

HEILOO - Op zondagmorgen 19 april vinden er tegelijk twee IVN-activiteiten plaats in het Heilooër Bos. Naast de gebruikelijke maandelijkse natuurwandeling is er ook een extra natuurwandeling voor gezinnen met kinderen tussen 5 en de12 jaar.

Het is volop lente dus zowel voor volwassenen als kinderen fijn om in het bos te zijn en te zien wat er allemaal weer verschijnt. Voor de gezinstocht gaan de kinderen, samen met hun ouders, het bos in om allerlei natuuropdrachten uit te voeren. Welke bodemdiertjes leven er in het bos, welke planten groeien er, hoe kun je meten hoe hoog een boom is? Beide activiteiten beginnen om 10.00 uur bij de Kattenberg aan de Kennemerstraatweg in Heiloo en duren ongeveer twee uur.

Voor de gezinstocht dient men zich aan te melden voor zaterdag 18 april bij Floor van Splunder, tel. 072-5899713, of e-mail: f.vansplunder@gmail.com. Voor de gewone wandeling is opgeven is niet nodig. Een donatie (richtlijn € 2,50 voor volwassenen; kinderen gratis) wordt op prijs gesteld. Voor nadere inlichtingen kunt u mailen naar IVN-Heiloo@hccnet.nl of tel. 072-5325110; kijk ook op http://www.ivnnkl.nl.

Verkeershinder, maar hang de vlag uit!

HEILOO - Op zondag 19 april is de PCCMaalwater Run en Walk in deze buurt (zie foto). Woont u aan de route? Hang dan de vlag uit. Dat zullen alle renners heel leuk vinden! De eerste start is om 14.00 uur op de Stationsweg. De 10-km-loop start om 15.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur. Daarom zijn tussen 14.00 en 16.00 uur op zondagmiddag wegen (deels en tijdelijk) afgesloten.

Verkeersregelaars en parcourswachters staan op strategische plaatsen en er zijn dranghekken geplaatst. Automobilisten volg de aanwijzingen. De renners gaan over de Stationsweg, rotonde, Heerenweg, Slimpad, Breedelaan, Stationsweg, Heerenweg, Hoogeweg, Groeneweg, Krommelaan, Straatweg, Haagbeuk, Zevenhuizerlaan, Haesackerlaan, Butterlaan, Heerenweg en het Stationsplein. Het parcours (10 kilometer in twee rondes) staat hiernaast aangegeven. Als u aan de route woont, hang dan de vlag uit. Als u in deze buurt woont, ondervindt u misschien korte tijd hinder. Daarvoor biedt de organisatie zijn verontschuldigingen aan.

Melange7 'on air'

Foto Carolien Breed

HEILOO – Er is tot de laatste uurtjes voor de opening keihard gewerkt om alles piekfijn in orde te maken, en het resultaat mag er zijn. Melange7 is vrijdagmiddag onder grote belangstelling feestelijk geopend voor publiek.

Het baanbrekende totaalconcept van Yassine Hanyn, Denny Stam en Othmane Hassou, warenhuis c.q. conceptstore en restaurant in één, is uitdagend, stijlvol en inspirerend; shopping anno nu. Met toonaangevende merken in mode, cosmetica, sieraden, accessoires, lifestyle, delicatessen en meer. Melange7, gevestigd in de oude dorpskern rondom de Witte Kerk, is vanaf vandaag, zaterdag 11 april, voor iedereen te beleven.

Lott. Gioielli - B.Loved - B.More - Zenza Home accessoires - Gino B Sneakers - Blei Ji Boots & Accessoires - Fioresso koffie - Mooievachten.nl - Via Barbara Sieraden - SPRDLX Leather & More - Tirisi Moda - LookX - Uzurii Luxury Footwear - Fou de Lou sjaals - Setting the Mood - My Guappa - Tailor & Elbaz - Addy van den Krommenacker - Michael Kors Eyewear - Rinascimento - Marc Lange Sieraden & Horloges - Rimowa & Samsonite - Aqua di Parma - Kesselaar Special Metals - Bakkerij Beerse Brood & Banket - en meer...! www.melange7.nl

Paddentrek; ook kikkers en salamanders

HEILOO - Niet alleen de gewone pad trekt, maar ook de bruine kikker en de kleine watersalamander. Deze amfibieën leven op het land en planten zich voort in het water. In maart en april trekken zij naar hun voortplantingsgebied (vijver of sloot) om daar hun eieren te deponeren. Tijdens deze tocht worden heel veel padden en kikkers doodgereden; meestal door auto's maar ook fietsbanden en joggers kunnen deze dieren raken en doden. Vooral in straten die leiden naar aangrenzende vijvers is sprake van gedode trekkende dieren. Op verschillende locaties in Heiloo zijn vrijwilligers in deze periode bezig de dieren veilig over te zetten. Aangezien er toch nog relatief veel dieren op dit moment worden doodgereden een verzoek aan de automobilist, de fietser en jogger: let 's avonds goed op, ga wat langzamer rijden, groot licht aan en je ziet ze zitten, vervolgens even stoppen en de pad aan de kant zetten. De goede kant is de looprichting. Voor fietsers en joggers is het makkelijker omdat hun snelheid minder is en het zicht beter. Amfibieën zijn nuttige dieren. Ze eten bijvoorbeeld slakken, vliegen en muggen. Allerlei insecten waaraan menigeen zich ergert.

Paddenwerkgroep Heiloo, Padden.nu

Kom Mozaïeken prikken op Landgoed Willibrordus!

HEILOO - Van zaterdag 2 tot en met woensdag 6 mei staat een gedeelte van het terrein van Landgoed Willibrordus, net als in Limmen, in het teken van de Bloemendagen. Dan zijn er ook werkstukken te zien, gemaakt door iedereen die op het terrein woont, werkt of anderszins betrokken is.

Heeft u altijd al eens zelf een mozaïek willen maken, vindt u het leuk om samen met andere mensen een gezellige dag/avond te hebben en tegelijk iets leuks te doen? Kom dan alleen of samen met familie of vrienden naar het Activiteitencentrum in Heiloo, waar van dinsdag 28 april tot en met vrijdag 1 mei tussen 09.00 en 17.00 uur en van 18.30 tot 21.00 uur gewerkt wordt aan de mozaïeken en beunen die op het terrein komen te staan. De mozaïeken zullen een onderdeel vormen van een groot evenement. Onder andere is er een tentoonstelling van oude landbouwvoertuigen, staan alle bollen op het terrein in volle bloei en is er een showtuin ingericht. Ook is de Kwekerij dagelijks geopend. Daarnaast zijn er vooral op zondag 3 mei allerlei activiteiten, waarover u de komende weken nog van alles in de krant zult lezen. Voor informatie kunt u kijken op www.de-buitenkans.org en op www.acnhn.nl, of tel. 06-42052734.

Tussen Appeltje Eitje en Nationale Sportweek

HEILOO - Rotary Club Heiloo kon het niet beter plannen! Wandelen en Rennen op 19 april, het einde van Appeltje-Eitje en het begin van de Nationale Sportweek. Rotary voelt zich betrokken bij alles wat de gezondheid en daarmee de leefomstandigheden van de medemens kan bevorderen. Ver weg maar ook dichtbij in de eigen omgeving. Een actie voor het bewegingsonderwijs aan jonge kinderen en daarbij de ouders en grootouders betrekken. Dat is wat de PCC Maalwater Run en Walk beoogt! Wandelen en/of rennen; maak uw keuze! De opbrengst gaat naar het project Sport@School, die de vraag van de basisscholen aan de mogelijkheden van de sportverenigingen koppelt.

Leerlingen van de scholen tekenden al massaal in, waarbij tot nu toe de Springschans en de Radboudschool koploper zijn. Ook veel leerlingen van de vestiging van het PCC komen aan de start van de 2, de 4 en de 10 kilometer Run. Aanmelden kan op de dag zelf nog tot 13.00 uur in Plaza Cinco. De start van de Run is in het Stationscentrum bij Wildschut. De eerste start is om 14.00 uur. De finish is op het Stationsplein, waar het 's middags gezellig vertoeven is. Jeroen Schouten vertelt wat er allemaal gebeurt. Elders in deze krant staat de route van de Run, waarbij wordt vermeld dat voor korte tijd het autoverkeer hinder kan ondervinden. Wandelaars kunnen vanaf 09.00 uur de routebeschrijving ophalen in Plaza Cinco. Aanmelden kan ter plekke. In het routeboekje staan ook beschrijvingen van wat er onderweg aan interessants te zien is. Voor de kortere routes kan men natuurlijk ook later starten. Alle informatie is te vinden op de website www.pccmaalwaterrunenwalk.nl.

Fotoproject en Verhalenfestival bij Stichting de Buitenkans

HEILOO – Van 23 tot en met 28 juni wordt de Kunstparade Heiloo gehouden. Ook dit jaar kan iedereen weer zijn creativiteit uitleven bij het Fotoproject en het Verhalenfestival, georganiseerd door Stichting de Buitenkans en GGZ-NHN.

Het doel is om een brug te slaan tussen burgers met psychiatrische problematiek en bezoekers van de Kunstparade Heiloo. Het thema is dit keer 'delen'. Het is de moeite waard om ervaringen te delen met anderen. U kunt maximaal vijf foto's insturen, met bij elke foto een toelichting (eventueel in dichtvorm) van maximaal 250 woorden. De jury, bestaande uit cliënten en vakfotografen, kiest de beste vijftien inzendingen uit. De foto's van de winnaars worden afgedrukt op groot formaat en geëxposeerd op landgoed Willibrordus en bovendien op een groot scherm geprojecteerd in galerie de Buitenkans.

Ook het Verhalenfestival staat in het teken van 'delen'. Iedereen kan een verhaal (van ongeveer 500 woorden) of een gedicht, fantasie of realiteit of een mengvorm van beide, insturen. En ook voor dit onderdeel selecteert een jury de drie beste inzendingen. De winnaars ontvangen een boekenbon en het winnende verhaal wordt gepubliceerd in de Uitkijkpost.

Iedereen kan deelnemen; GGZ cliënten worden met name uitgenodigd om mee te doen. Op verzoek is deskundig advies beschikbaar bij het fotograferen en/of het schrijven. Foto's en/of verhalen kunnen tot en met 31 mei worden gestuurd naar buitenkansfotoproject@gmail.com. Meer informatie en de spelregels vindt u op http://www.de-buitenkans.org

Voorjaarsconcert Harmonie Caecilia voor oor én oog

Heiloo - Harmonie Caecilia is negentig jaar jong. Dit jubileumjaar viert het orkest met andere verenigingen uit Heiloo. Bij het voorjaarsconcert in theater De Beun op 18 april is dat de HAF Fotoclub. Een concert met geluid én beeld derhalve.

Onder de titel 'De Elementen' presenteren de twee verenigingen muziek en beelden die passen bij de thema's aarde, water, lucht en vuur. Zo brengt het A-orkest onder leiding van dirigente Alida Holwerda Antarctica van Carl Wittrock, Inferno van Sven van Calster en ook de Watermuziek van Händel. De HAF Fotoclub Heiloo vertoont bij de muziek zelfgemaakte passende beelden. Het opleidingsorkest, met als dirigent Bob Kanne, zal ook optreden in eenzelfde sfeer. Tijdens de pauze is een loterij met veel mooie prijzen. Kortom, een verrassend concert voor oren én ogen. Het voorjaarsconcert begint om 20.15 uur in Theater De Beun te Heiloo. Kaarten à €10,- zijn verkrijgbaar in de voorverkoop bij De Schrijverij en aan de kassa van De Beun. Reserveren kan ook via concerten@caecilia-heiloo.nl. Donateurs en kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Meer info via: www.caecilia-heiloo.nl.

Martijn Apeldoorn van D&M PC Service biedt privélessen aan

HEILOO - Voor veel ouderen lijkt het een grote stap om te leren omgaan met een computer of tablet, in de werkelijkheid valt dit best mee! De wereld om ons heen verandert snel en de PC en tablet zijn niet meer weg te denken. Wilt u een reis boeken of eens wat vaker contact hebben met uw kinderen, kleinkinderen of vrienden en familie? Met een PC, mobiel of tablet kunt u vele contacten onderhouden vanuit huis.

Voor de generatie die niet is opgegroeid met de technologie van nu, is de drempel vaak te hoog om met een computer of tablet aan de slag te gaan. Door de vele verschillende apparaatkeuzes is door de bomen het bos niet meer zichtbaar. Soms kan een kleinzoon u leren omgaan met de computer, mobiel of tablet, al is die niet altijd op het moment beschikbaar dat u dat graag wilt. Een cursus kan een oplossing zijn. Omdat iedereen op zijn eigen niveau begint en iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen snelheid leert is het belangrijk dat er individuele aandacht is. Daarom heeft D&M PC Service gekozen voor privélessen aan huis. De ICT-studenten van D&M PC Service, die er op getraind zijn op het niveau van de klant informatie over te dragen, weten u meestal in een paar lessen de basis al duidelijk te maken. Aan het begin wordt met u afgestemd wat u precies wilt gaan doen met uw PC of tablet om daarna alles stap voor stap met u door te nemen. Er wordt u een gratis en vrijblijvende proefles aangeboden om te kijken of de privélessen voor u dé manier is om te leren omgaan met de nieuwste technologie. Heeft u nog geen PC of tablet? Vraag dan vrijblijvend advies over de aanschaf van een apparaat dat bij u past. De medewerkers kunnen ook de aanschaf voor u verzorgen. Wilt u meer informatie? Twijfel niet en neem contact met op via tel. 06-20997552 of e-mail: Hulp@dmpcservice.nl of bekijk www.dmpcservice.nl.

Lezing: Wat betekent de dood in ons leven?

HEILOO – Op woensdag 22 april van 20.00 tot 22.00 uur is verpleeghuisarts en columnist Bert Keizer aan het woord tijdens de jaarlijkse waterput-lezing in de Witte Kerk. In deze lezing zal Keizer ingaan op vragen rondom de grenzen van geneeskunde, rondom euthanasie en zelfdoding en tenslotte over de aller moeilijkste vraag: wat betekent de dood in ons leven? Bert Keizer (1947) studeerde filosofie in het Engelse Nottingham en geneeskunde in Amsterdam. Hij was korte tijd werkzaam in Kenia en werd daarna verpleeghuisarts in Amsterdam. Kosten: € 5,-.

Opfrisavond verkeerstheorie

HEILOO - Bibliotheek Heiloo houdt met Verkeersschool Versterre op dinsdag 21 april vanaf 19.30 uur een 'Opfrisavond verkeerstheorie'. Iedereen met een rijbewijs, jong en oud, is van harte welkom. Er zal tijdens deze avond aandacht zijn voor de verschillende voorrangsregels.

Daarnaast worden een aantal typisch Heilooër verkeerssituaties besproken. Bezoekers kunnen tot 16 april situaties in Heiloo aangeven waarover ze een vraag hebben. Deze kunnen - met eventueel een digitale foto – worden verzonden aan Bibliotheek Heiloo (info@bibliotheekheiloo.nl), zodat de vraag tijdens de opfrisavond kan worden besproken. Toegangskaarten á € 7,50 (€ 10,00 voor niet-bibliotheekleden) verkrijgbaar bij de klantenservice van de bibliotheek. Reserveren is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Verkoop borduursels voor goede doelen

HEILOO - Binnen de afdeling Heiloo van het Rode Kruis houdt de Welfare zich onder andere bezig met handwerken. Elke week wordt door vrijwilligers hard gewerkt met prachtige resultaten tot gevolg. De mooiste handgemaakte poppen en borduursels worden op vrijdag 17 april en zaterdag 18 april verkocht op de markt in winkelcentrum 't Loo. De opbrengst is bestemd voor doelen in Heiloo, zoals het subsidiëren van bijzondere vakanties van mensen die ernstig ziek zijn, de telefooncirkels en de kosten van het materiaal van het handwerk.

Opkikker van Keer op Keer

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt met ingang van 2015 twee keer per maand een Opkikker van € 300,- aan een vereniging of stichting. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen. Verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. Ook worden er door een team van xopx doelen uitgekozen. De tweede opkikker van de maand april gaat naar de G-sportgroepen van Sportlijf voor het organiseren van activiteiten voor jongeren/volwassenen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Rootring-wijnen wijnproeverij: gezellig én leerzaam

HEILOO - Zaterdag 18 april houdt Rootring-wijnen van 16.00 tot 19.00 uur een lente proeverij. Een unieke gelegenheid om de mooiste, authentieke kwaliteitswijnen te proeven. Een must voor iedere wijnliefhebber. Bij Rootring-wijnen staat het proeven van wijn hoog in het vaandel. Tijdens de lente proeverij kunt u verschillende wijnen uitproberen en zelf oordelen wat u lekker vindt.

Een mooie manier om in contact te komen met de diversiteit aan wijnen uit verschillende landen, gemaakt van verschillende druivensoorten. Uiteraard gepaard met deskundige uitleg over wat u proeft. Vanaf de kleur, de neus tot en met de afdronk laat Rootring-wijnen u op positieve wijze genieten van de verschillende wijnen. Gezelligheid vormt hierbij de rode draad. Graag vooraf aanmelden via info@rootring-wijnen.nl. Locatie: Laan van Zeeman 20 te Heiloo. Meer informatie en webshop: www.rootring-wijnen.nl.

Column Heiloo Energie

Op weg naar een lagere energierekening

Op donderdag 23 april houdt Heiloo Energie een informatieavond over energiebesparing. Iedereen is van harte welkom op cultureel centrum de Strandwal. Op deze avond brengen onafhankelijke adviseurs besparingstips en mogelijkheden om uw woning te verduurzamen onder de aandacht.

Daarnaast worden de resultaten gepresenteerd van de infrarood-actie van Heiloo Energie, waarbij warmtebeelden zijn vastgelegd van de buitenkant én de binnenkant van woningen. Aan de hand van de foto's kunnen we de mogelijkheden voor woningisolatie bekijken.

Besparen en zelf energie opwekken tot je niets meer gebruikt? De energiesprong kan zelfs naar nul op de meter. De kosten van de aanpassingen worden terugverdiend door de lagere energierekening. Heiloo Energie (www.heilooenergie.nl) is een onafhankelijk burgerinitiatief. Het doel is om met en voor de leden en inwoners van Heiloo energiebesparing en productie van duurzame energie te stimuleren.

Burgemeestersconvenant

Sinds 1 november 2014 kunnen inwoners van Heiloo bij het Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket.nl) terecht voor gratis informatie en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken. De gemeente Heiloo heeft samen met andere gemeenten in de regio een Burgemeestersconvenant ondertekend over Duurzaamheid. Dit betekent dat de gemeente in 2020 20% minder CO2 moet uitstoten en 20% energie besparen ten opzichte van 1990. Dit is een grote opgave die Heiloo Energie toejuicht. Heiloo Energie, Duurzaam Bouwloket en Gemeente Heiloo werken samen om de ambitieuze doelstelling van de gemeente vorm te geven en beginnen daarom om energiebesparing thuis onder de aandacht te brengen.

De onderwerpen tijdens de informatieavond:

- Waar lekt de warmte in huis weg? Geïllustreerd met warmtebeelden.

- Met burgers naar een duurzaam droomhuis. Isoleren, verbeteren en aanpassen van de eigen woning.

- Doorkijk naar energieneutraal en 'nul op de meter'.- Mooi en duurzaam Heiloo en subsidies voor energiebesparing en woningverbetering.

Locatie Cultureel centrum de Strandwal (tuinkamer), de Olvendijk 2a, 1851 VN Heiloo;

aanvang 20.00 uur. De avond is gratis toegankelijk en iedereen is welkom.

GeredGereedschap op de Millenniummarkt bij 't Loo

HEILOO - De Stichting GeredGereedschap Kennemerland (SGGK) bestaat al ruim dertig jaar en beschikt sinds twee jaar over een eigen werkplaats aan de Westerweg in Heiloo. De Wereldwinkel aan de Stationsweg is het belangrijkste inzamelpunt. Daarnaast zijn onder andere inzamelkisten te vinden bij Praxis - en Fixet vestigingen, Coen Doen en gemeentewerven.

De vrijwilligers zijn twee dagen per week in de werkplaats bezig met het sorteren, schoonmaken, repareren, opknappen en inpakken van gereedschap. Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom.

Jaarlijks krijgt de stichting projectaanvragen uit diverse landen in Afrika via het landelijke dienstencentrum van de Stichting Gered Gereedschap. Het doel van het werk van de stichting is mensen in ontwikkelingslanden te leren voorzien in het eigen levensonderhoud en dat van hun naasten.

U kunt de stichting helpen door op zaterdag 9 mei met uw overtollig gereedschap naar de Millenniummarkt bij 't Loo te komen. De vrijwilligers knappen het op voor een nieuw leven. Kwalitatief hoogwaardig gereedschap maakt het verschil tussen afhankelijkheid en zelfredzaamheid. Het stelt mensen in staat hun talent te ontwikkelen. Voor een donatie van 20 euro kan een complete set gereedschap worden gereedgemaakt voor verzending: de basis voor een zelfstandig bestaan.

Pluim voor inwoners die anderen helpen

REGIO - Wie kent iemand die een pluim verdient omdat hij of zij graag een ander helpt? Of iemand die juist om hulp durft te vragen? Inwoners van de BUCH gemeente (Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo) kunnen voorbeelden bij aanmelden voor 'de Pluim': een taart als waardering.

De BUCH gemeenten vinden hulp uit de omgeving bijzonder en tegelijkertijd heel normaal. En woordvoeder: ,,Elke vorm van helpen vinden wij een mooi voorbeeld. Daarom zetten wij iemand die een ander helpt, of juist om hulp durft te vragen, graag in het zonnetje: wij stellen een taart beschikbaar. Als een inwoner iemand voordraagt, krijgt deze inwoner een taart die hij of zij zelf mag overhandigen aan de gelukkige."

De Pluim is een blijk van waardering die inwoners aan elkaar geven en van elkaar ontvangen. Het heeft te maken met de grondgedachte van de regionale campagne 'Dat is heel normaal in onze gemeente': samen zijn we er voor elkaar. De campagne borduurt voort op de uitkomsten van uitgebreid onderzoek van Motivaction. Uit het onderzoek (2013) blijkt dat bijna alle inwoners (95%) zoveel mogelijk dingen zelf willen doen, ook als ze ziek worden. 97% van de mensen geeft aan dat ze graag een helpende hand toesteken als hun partner, kind of ouders hulp nodig hebben. Als het gaat om vrienden, buren of familieleden die minder dichtbij staan, is het percentage minder hoog. In dat geval zegt 47% van de inwoners dat zij dan zullen helpen.

Het kan gaan om vanzelfsprekende dingen. De vuilcontainer aan de weg zetten voor de minder valide buurman, op de koffie gaan bij een eenzame tante of de mantelzorg voor een dierbare. Wie er voor een Pluim in aanmerking komt, bepalen onze inwoners: zij kunnen zelf iemand aanmelden. Dat kan online op www.datisheelnormaal.nl, of met een aanmeldkaart die verkrijgbaar is in de hal van het gemeentehuis. Op de website zijn ook alle andere nominaties te bekijken.

Kater Tommie vermist

HEILOO - ,,Onze kater Tommie van 1 jaar oud is sinds 31 maart vermist", vertelt Janneke Sewalt. ,,Na een zoektocht van twee weken hebben wij hem helaas nog niet kunnen vinden. Ik wil u vragen naar hem uit te kijken. Tommie is een gechipte en gecastreerde kater, Cypersgrijs met een witte bef en witte pootjes. Hij woont op de Heerenweg en is in deze omgeving zoek geraakt." Als u iets weet, neem dan contact op met Janneke; tel. 06-30706333 of tel. 06-38757818. Alle tips zijn welkom! Natuurlijk een goede beloning voor de vinder.

Eensgezindheid luidt voorjaar in 'Met de Franse Slag'

Anne Wirix vertolkte ook de zingende non Sur Sourire (zuster glimlach).

HEILOO - Afgelopen zaterdag luidde Muziekvereniging Eensgezindheid het voorjaar in met het 'Concert met de Franse Slag' waarbij zowel het leerlingen- als grootorkest zich lieten horen met diverse Franse werken. In de zaal van Fletcher Heiloo trad naast Eensgezindheid ook de populaire band Alderliefste op en chansonnière Anne Wirix. Alderliefste speelde samen met het orkest de bekende werken Laat Me/Vivre en Une Belle Histoire. Anne Wirix wist zich daarentegen in haar rol als de Franse Gouvernante en chansonnière Edith Piaf telkens op unieke wijze te vermommen. Als klapstuk vertolkte zij ook de zingende non Sœur Sourire (zuster glimlach) met het wereldberoemde Dominique.

Jaap en Elly Swart-Mantel 65-jaar getrouwd

Afgelopen maandag kregen Jaap en Elly Swart de burgemeester op bezoek. Foto Carolien Breed

HEILOO – Op zondag 12 april waren Jaap Swart (90) en Elly Swart-Mantel (88) op de dag af 65 jaar getrouwd. De burgemeester kwam maandag langs met bloemen en een cadeau om het echtpaar te feliciteren.

Jaap was eerder, in 2010, landelijk in het nieuws als 85-jarige krantenbezorger. Dit deed hij om een vroegere Russische vriendin, die hij tijdens de oorlog in Osnabrück had leren kennen, te helpen. In 1943 werd Jaap, bakkerszoon uit Oudkarspel, net als veel leeftijdsgenoten te werk gesteld in Duitsland. Hij moest werken in een bakkerij in Osnabrück. In het nabijgelegen kerkje was een groep Russische dwangarbeidsters ondergebracht. Jaap leerde één van de meisjes, Nadezda, beter kennen maar verloor haar in 1945 uit het oog; tot 2003. Hij hoorde via via dat ze het op oudere leeftijd financieel moeilijk had en stak haar de helpende hand toe door haar het met zijn krantenwijk verdiende geld te sturen.

Na de oorlog, thuis in Nederland, ontmoette hij Elly Mantel tijdens een bevrijdingsfeest in Stompetoren. ,,Het was tijdens een gemaskerd bal, buiten op een grasveld. Jaap was met een jurk aan als vrouw verkleed en ik met lange broek als man", lacht Elly bij de herinnering. Jaap bracht Elly na afloop thuis en fietste daarna helemaal van Heerhugowaard terug naar zijn ouderlijk huis in Oudkarspel. Maar hij had het er graag voor over. Vlak na hun trouwen gingen ze in Heiloo wonen, waar Jaap de bakkerij van Zander had overgenomen. Maar toen in '58 een grote economische crisis uitbrak, kwam het jonge gezin in de problemen en moest de bakkerij noodgedwongen worden verkocht. Ze verhuisden naar de Ewislaan, waar ze nog altijd met veel plezier wonen, al 57 jaar! Echtpaar Swart heeft drie kinderen en vier kleinkinderen. Jaap heeft tot zijn pensioen in de bakkerij van de Hema in Amsterdam gewerkt. Zijn grote hobby was het water op met Elly en de kinderen in de zelfgebouwde catamaran; in zes jaar tijd in de achtertuin gemaakt van oude Hema-toonbanken. De boot droeg de toepasselijke naam Tawhaki, zoon van de Maori god Hema. Elly heeft hiervoor op 47-jarige leeftijd haar zwemdiploma gehaald. En zwemmen doet ze nog steeds graag, twee keer per week in zwembad Loos, als het even kan samen met haar oude jeugdvriendin die ze al 75 jaar kent.

Oranjebal viert feest, iedereen is welkom!

HEILOO - De temperatuur stijgt langzaam, maar dit is voor veel mensen al een reden om te verlangen naar de zomerse gezelligheid. Oranjebal Heiloo helpt hierbij een handje, want iedereen is 26 én 27 april uitgenodigd op het tot feestterrein omgetoverde Wijkpark Ypestein. Niet minder dan zestig vrijwilligers en een grote groep horeca uit Heiloo zetten zich hard in om er een geweldig feest van te maken.

Op zondag 26 april biedt 'Oranjebal proeft Heiloo' een exclusieve kijk in de keuken van Heiloo. Voor een tot twee consumptiebonnen koop je de specialiteiten van Plaza Cinco tot Grieks restaurant Athene, een speciaal gebrouwen 'Oranje vriend' of gewoon iets bij de bekende Oranjebal-bar. Zo kan je op een avond bijna heel Heiloo proeven! Voor de echte liefhebber is er zelfs een kijkje achter de schermen van Oranjebal mogelijk, waarbij je door een organisator wordt rondgeleid.

Koningsdag op 27 april gaat het feest gewoon door. De middag begint met spelletjes voor de kinderen en om 15.00 uur trappen de eerste talenten het muzikale feest op het podium af tijdens 'The Voice of Ypestein'. Inschrijven hiervoor kan op de website van Oranjebal.

Het muzikale programma richt zich dit jaar niet alleen op het podium. Ook buiten is er dit jaar een complete slagwerkgroep die tussen de bands door menig voetjes zal laten meetikken. De rest van de avond wordt sfeervol gevuld met meezingers door onder andere Helemaal Hollands en Bob en de Blueband. Kortom: een Oranjebal die velen nog lang bij zal blijven. Het gehele programma voor beide dagen is te vinden op de site en Facebookpagina van Oranjebal Heiloo.

OBS Meander loopt warm voor Tip Heiloo

HEILOO - De leerlingen van groep 8 van OBS Meander hebben er zin in! Veel kinderen hebben al eens vrijwilligerswerk gedaan. Sommige kinderen zijn al bekend met Tip Heiloo.

Tip Heiloo, de online ontmoetingsplaats voor Heilooënaren die hulp vragen of bieden, start een project voor scholieren. De kinderen ervaren het plezier van iets voor een ander doen, en daarvoor nog beloond worden ook. De ouders ervaren het gemak van gratis hulp krijgen. ,,Zo werkt Tip Heiloo. Hulp vragen is gratis. Hulp bieden wordt beloond", lacht Willeke Meijer, een van de initiatiefnemers van Tip Heiloo. Met veel plezier legde zij, samen met mede-initiatiefnemer Frank Gesink, op maandag 13 april aan de achtstegroepers uit wat de bedoeling is van het project Tip Op School. ,,Jullie krijgen allemaal en intekenformulier mee naar huis. Daarop geven je ouders aan welk klusje bij jou thuis gedaan moet worden. Daarna gaan jullie niet in je eigen huis, maar bij iemand anders de klus doen. Jullie werken in duo's. Ieder duo doet dus twee klusjes. Als jullie dat gedaan hebben, krijgen jullie je Tippies." De leerlingen lopen hoorbaar warm voor het project. Als ze horen dat ze voor drie Tippies bij Di Fiorentina een stempelkaart krijgen voor zes gratis bolletjes ijs, zijn ze helemaal niet meer te houden. De leerkracht heeft de grootste moeite om de groep weer rustig te krijgen. ,,Help juf José met stil zijn voor één Tippie!" roept Emmeke door de klas. En dan is de aandacht weer bij de les, en kan de presentatie naar behoren worden afgerond.

Inmiddels zijn de intekenformulieren weer ingeleverd op school. Op 28 april moet duidelijk zijn wie waar welk klusje gaat doen. Ouders en leerlingen die de smaak al te pakken krijgen, kunnen zich voor meer klussen – om te doen of om te laten doen – inschrijven op www.tipheiloo.nl. Net als alle andere inwoners in Heiloo, natuurlijk.

Burgemeestersconvenant

HEILOO - Sinds 1 november 2014 kunnen inwoners van Heiloo bij het Duurzaam Bouwloket (www.duurzaambouwloket.nl) terecht voor gratis informatie en onafhankelijk advies over duurzaam (ver)bouwen, energie besparen en energie opwekken. De gemeente Heiloo heeft samen met andere gemeenten in de regio een Burgemeestersconvenant ondertekend over Duurzaamheid. Dit betekent dat de gemeente in 2020 20% minder CO2 moet uitstoten en 20% energie besparen ten opzichte van 1990. Dit is een grote opgave die Heiloo Energie toejuicht. Heiloo Energie, Duurzaam Bouwloket en Gemeente Heiloo werken samen om de ambitieuze doelstelling van de gemeente vorm te geven en beginnen daarom om energiebesparing thuis onder de aandacht te brengen. Onderwerpen informatieavond; Waar lekt de warmte in huis weg? Geïllustreerd met warmtebeelden; Met burgers naar een duurzaam droomhuis. Isoleren, verbeteren en aanpassen van de eigen woning; Doorkijk naar energieneutraal en 'nul op de meter' ; Mooi en duurzaam Heiloo en subsidies voor energiebesparing en woningverbetering. Locatie Cultureel centrum de Strandwal (tuinkamer), de Olvendijk 2a, 1851 VN Heiloo; aanvang 20.00 uur. De avond is gratis toegankelijk en iedereen is welkom.

Beeldend Doorgeef-gedicht

HEILOO - In de gemeente Heiloo doen alle basisscholen mee met het Beeldend-doorgeef-project. De leerlingen hebben gedichten geschreven en leerlingen van andere scholen zijn nu bezig deze gedichten te verbeelden.

Verbeelden in de breedste zin van het woord: van prachtige tekeningen tot 3D-sculpturen. De start voor dit programma werd al in september 2014 gegeven, toen alle leerkrachten met 'creatief schrijven' zijn begonnen. In de periode tot de kerstvakantie werd er met de leerlingen aan gedichten schrijven gewerkt en nu wordt er hard gewerkt aan kunstzinnige creaties.

Dit Beeldend-doorgeef-project is onderdeel van het ABC (Alle Basisscholen Cultuur) programma. Jaarlijks stelt de werkgroep een kunst- en cultuurprogramma samen. Die werkgroep bestaat uit een coördinator die in dienst is van de Muziek- en Dansschool Heiloo en de ICC'ers (interne cultuur coördinatoren van de scholen). In juni worden de mooiste exemplaren van de gedichten en hun beeldende verwerking geëxposeerd tijdens de Kunstparade. Maar nu is er – op kleinere schaal – ook al veel te genieten. Zo heeft de Radboudschool een expositie op school, die zeer de moeite waard is!

Open Dag bij Toonbeeld

CASTRICUM - Komende zaterdag vindt bij Toonbeeld van 12.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Open Dag plaats. Dé gelegenheid om kennis te maken met het brede aanbod van Toonbeeld op kunstzinnig gebied. Tijdens de open dag bij Toonbeeld wordt onder andere werk van cursisten van het afgelopen cursusjaar getoond: tuinbeelden in diverse materialen van de cursus beeldhouwen op maandagmiddag. Maar er kan zelf ook mee worden gedaan aan een workshop hoe je een beeld kan maken naar een gekleed model. Het is aan te raden om u voor deze workshop vooraf aan te melden bij de administratie van Toonbeeld middels een mailtje naar tnbeeld@xs4all.nl of tel.: 0251659012. Meer informatie: www.toonbeeld.tv

Bedrijfsplan voor één ambtelijke organisatie

BUCH - Vanaf 1 januari 2017 zorgt één ambtelijke organisatie voor de voorbereiding en uitvoering van het beleid van de vier zelfstandige gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo. Dat is tenminste de insteek van de vier colleges, die daarover dinsdagochtend 7 april een voorgenomen besluit hebben genomen. Hoe die zogeheten 'Werkorganisatie BUCH' gaat functioneren hebben de colleges uitgewerkt in een bedrijfsplan. Ze sturen dat deze week naar de gemeenteraden. Die beslissen 24 juni of ze het groene licht geven aan de colleges voor het aangaan van een gemeenschappelijke regeling.

Een kleine twee jaar geleden gaven de gemeenteraden van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo ieder voor zich hun college de opdracht om de mogelijkheden van samenwerking tussen de vier te verkennen. Een traject van onderzoek en rapportage mondde afgelopen januari uit in een gezamenlijke vaststelling van de gemeenteraden dat een volledige ambtelijke fusie de meeste mogelijkheden biedt om de dienstverlening aan de inwoners te verbeteren, kosten te besparen en de kwetsbaarheid van (delen van) de vier organisaties terug te dringen.

Het nu door de colleges gepresenteerde bedrijfsplan laat zien hoe de nieuwe fusieorganisatie eruit zou kunnen zien. Het plan geeft verder aan hoe die organisatie (huidig aantal fte is 705; 846 medewerkers) kan worden ingericht, zodat die per 1 januari 2017 vol in bedrijf kan zijn. Een van de uitgangspunten is dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Vanaf 2017 wordt wel gebruikgemaakt van natuurlijk verloop om structurele besparingen te bereiken.

De vier colleges sturen het bedrijfsplan nu ter raadpleging aan de Bijzondere Ondernemingsraad (BOR).

'Dienstverlening continu verbeteren; elke gemeente eigen balie'

De inwoners van de vier gemeenten gaan op zich niet heel veel merken van de fusie. Behalve dan dat de colleges de lat hoog leggen als het gaat om de kwaliteit van de dienstverlening. De werkorganisatie BUCH mikt op een continue verbetering van dienstverlening aan de bewoners en de (maatschappelijke) ondernemers. De inwoners moeten daarin een centralere plaats krijgen dan ze tot nu toe hadden. De dienstverlening komt 'dichterbij', gaat beter faciliteren. Tegelijk wordt optimaal gebruik gemaakt van (digitale) technieken, onder meer om 24/7 met burgers in contact te staan.

Elke gemeente houdt een publieksbalie in zijn eigen gemeentehuis, waar bijvoorbeeld reisdocumenten en rijbewijzen kunnen worden afgehaald. Tegelijk is het heel waarschijnlijk dat een aantal ambtenaren vanaf 2017 op een ander gemeentehuis bereikbaar zal zijn dan voorheen. Door afdelingen samen te voegen en het Nieuwe Werken in te voeren is een van de gevolgen van de fusie dat zo'n 20% van het totale vloeroppervlak van de vier gemeentehuizen kan worden doorverhuurd of verkocht.

Voor de eerste vier jaren vanaf 2017 voorziet het Bedrijfsplan in een structurele jaarlijkse besparing van 10% op de kosten van de bedrijfsvoering. (Die beliep in 2015 voor de vier gemeenten samen nog zo'n € 52 miljoen). Meer dan de helft van die besparingen zal overigens worden ingezet ter verbetering van de dienstverlening en het verder ontwikkelen van de nieuwe organisatie.

Onder de bedrijfsvoering wordt gerekend: loonkosten, kosten ICT, huisvesting en faciliteiten. Die maken in 2015 zo'n 27% uit van de totale begroting van de vier gemeenten samen (€ 192 miljoen). De overige 73% van de begrotingen (samen circa € 140 miljoen) blijft ter beschikking van iedere gemeente om zijn eigen – door de politiek bepaalde – programma's mee uit te voeren: van wegenonderhoud tot zorg, van stadsvernieuwing tot veiligheid etc.

Lokale kleur

De gemeenteraden buigen zich op 24 juni over het Bedrijfsplan. Zij zullen dan zeker meewegen of de colleges erin zijn geslaagd om aan twee zwaarwegende verlangens van de gezamenlijke raden tegemoet te komen. De raden willen namelijk dat de lokale kleur van elke gemeente behouden blijft en niets te lijden zal hebben als de ondersteuning straks vanuit één ambtelijke organisatie komt. Verder willen de raden gewaarborgd zien dat ze ieder voor zich goed grip kunnen houden op de Werkorganisatie BUCH. De slogan: 'Samen gaan om jezelf te blijven' was immers niet voor niets de laatste tijd de ondertitel van allerlei onderzoeken die aan het nu gepresenteerde Bedrijfsplan ten grondslag lagen.

Toer de Boer, een kijkje op het platteland

HEILOO/REGIO - In het kader van het 450-jarig bestaan van de Berger- en Egmondermeerpolders worden gedurende de hele zomer activiteiten in het gebied georganiseerd.

Altijd al willen weten hoe bollen geteeld worden of wat een loonwerker doet? Hoe de dag van een veehouder er uit ziet of wat een zorgboerderij nou eigenlijk is? Op zondag 25 april tussen 10.00 en 16.00 uur openen dertien agrarische bedrijven in de driehoek Heiloo, Egmond, Bergen hun deuren voor het publiek tijdens de 'Toer de Boer'.

Maak kennis met de geheimen van de teelt en verwerking van bloembollen. En geniet van de kleurige velden die overal in bloei staan. Ook is te zien hoe bloembollen bewaard en behandeld worden door middel van klimaatbeheersing. De kwekers zijn zelf aanwezig en dus kunnen de bezoekers hen alles vragen. Tijdens Toer de Boer kan iedereen een 'kijkje in de keuken' nemen van hun bedrijven variërend van loonbedrijf, veeteelt, paardenhouderij en andere agrarische ondernemingen. In Heiloo is op het Maalwater de biologische melkveeboerderij van de familie Katee open voor publiek. Piet Katee houdt blaarkoppen, een sterk ras dat zich goed leent voor 'biologisch boeren'. Veel toerfietsers uit de buurt kennen ook de bonte schapen van Katee, die nu met hun lammeren buiten lopen. Piet: ,,Als het weer meezit, gaan die zondag de koeien na een winter op stal voor het eerst weer naar buiten."

Iets verder het Maalwater op, bij het 'kippenbruggetje' over de Hoevervaart, kan men instappen voor een gratis boottochtje naar het bedrijf van Jaap Kraakman in Egmond aan den Hoef. Voor de culinaire liefhebbers mag een bezoek aan geitenboerderij de Klompenhoeve niet ontbreken. Na de rondleiding over het bedrijf kan men in de boerderijwinkel terecht voor overheerlijke geitenkaas en heerlijke honing van hun eigen bijenvolk. Bij loonwerkbedrijf Van der Oord is niet alleen al het materieel te bekijken, maar wordt ook een demonstratie gegeven met een schaapskudde. En zo is er nog veel meer moois te zien en te beleven op deze route door de polders.

Kom vooral op de fiets en geniet van de ontluikende lente en al het moois dat de polders te bieden hebben. Speciaal voor de Toer de Boer route is een folder uitgegeven die verkrijgbaar is bij alle VVV-kantoren, bibliotheken en een groot aantal winkels in het gebied. Ook zijn de route en de deelnemende bedrijven terug te vinden op www.bem450.nl

Wereldrecord Limmen Ludiek in gevaar

Nog 200 vrijwilligers nodig

LIMMEN – Nog vijftig dagen en dan moet de wereldrecordpoging van stichting Limmen Ludiek officieel gaan starten. En dat gaat gebeuren tijdens een zeer gezellige en afwisselende feestweek van 2 juni tot en met 7 juni. Maar er hebben zich op dit moment nog lang niet genoeg vrijwilligers aangemeld via de website van limmenludiek.nl.

De afgelopen twee jaar hebben honderden vrijwilligers diverse avonden en middagen in De Kurkenhof gezeten en daar kurken zitten uitsorteren op kleur. Vanaf na de laatste Limmer Kermis zijn ook 13 ploegen / 200 kurkendrukkers gestart aan hun eigen onderdeel van het wereldrecord mozaiek. Duizenden kurken en bijna net zoveel uren zitten er al in al deze voorbereidingen welke een opmaat zijn naar het unieke wereldrecord met het kurken mozaïek van ruim 178m2.

,,We zijn nog zoekende naar ongeveer 200 enthousiaste vrijwilligers die het leuk vinden om in teamverband mee te werken aan onze feestweek", vertelt voorzitter Kees de Jong. Gitta Beentjes vervolgt; ,,We zoeken vrijwilligers voor de horeca (bar en restaurant), stewarding (beveiliging en verkeer), parkinrichters (tent op- en afbouwen, park afhekken en inrichten, mozaiek podium opbouwen, sporthal inrichten) en EHBO'ers om de dagen voor, tijdens en na het evenement ons te komen helpen'. ,,Heb je horeca ervaring van achter de bar of uit het restaurant en je wilt een kurkje bijdrage aan een uniek evenement meld je dan aan via onze website www.limmenludiek.nl en ga dan naar de speciaal ingerichte vrijwilligerspagina. Het wijst zich vanzelf", zegt penningmeester Jan Glorie. ,,Maar ook voor en na het evenement hebben we veel hulp nodig om het hele park in te richten en spik en span te maken voor de duizenden bezoekers die naar Limmen zullen komen voor het wereldrecord mozaiek", vult bestuurslid Technische zaken Jack Burgering aan.

,,In het zicht van de haven zal het toch niet zo zijn dat we activiteiten in het programma moeten gaan schrappen omdat we niet voldoende mankracht hebben. De Culinaire Avond is met 300 gasten al bijna stijf uitverkocht", zegt vicevoorzitter Andre Koopman. ,,Dinsdag 19 mei organiseren we een vrijwilligersavond voor de vrijwilligers die zich hebben opgeven in De Burgerij van 20.00 tot 22.00 uur. Alleen doe je niets, met elkaar doe je alles. Wij hopen deze editie van Limmen Ludiek weer net zoveel steun te krijgen van enthousiaste vrijwilligers als in 2010 met LEGO en in 2005 met de bierkratten. En we proberen ook iedereen weer een uniek aandenken mee te geven naast natuurlijk de unieke ervaring van het wereldrecord", beëindigt voorzitter de Jong.

Vrijdag 17 april zal de allerlaatste kurkensorteeravond gaan plaatsvinden in De Kurkenhof en dan zullen ook alle kurkendrukkers in het zonnetje worden gezet door het bestuur van Limmen Ludiek. Iedereen is welkom om deze avond gezellig een kijkje te komen nemen om alvast in de wereldrecord sfeer te komen met Limmen Ludiek.

Waarschuwing voor pannen verkopers

REGIO – De politie meldt dat op dinsdag 7 april omstreeks 15.00 uur er weer een verkoper van pannen en messen sets actief is geweest op de parkeerplaats bij winkelcentrum Geesterduin in Castricum.

De verkoper reed in een Mercedes-Benz Vito. De verkoper probeerde met een goed verhaal een dure pannenset en/of messenset te verkopen. Veelal door het gebruik van visitekaartjes en een website komt een verkoper erg professioneel over. Na aankoop blijkt dan dat de gekochte pannen van zeer slechte kwaliteit zijn. De verkoper is uiteindelijk vertrokken en telefonisch niet meer bereikbaar. Omdat het een zakelijke overeenkomst betreft tussen koper en verkoper, kan er strafrechtelijk moeilijk worden opgetreden tegen dergelijke praktijken. De politie waarschuwt dan ook voor verkopers aan de deur!

Laat u niet verleiden door aanbiedingen die bijna te mooi om waar lijken te zijn.

Laat u niet overrompelen door agressieve verkoop technieken.

Doe eerst onderzoek op internet naar de aanbieding voor u in zee gaat met een verkoper.

Bent u getuige van een dergelijke verkoper in de omgeving of bent u toch slachtoffer geworden? Bel meteen de politie en noteer namen en kentekens van de verkopers.

Op grond van de Algemeen Plaatselijke Verordening van Castricum kan de politie de verkoper wel bekeuren voor het venten zonder vergunning. Andere bekende soortgelijke praktijken zijn het verkopen van zogenaamd merk gereedschap en het aanbieden van asfalteringswerkzaamheden. Dit laatste gebeurt vaak in het buitengebied en wordt veelal aangeboden door Engelse sprekende verkopers.

Kunst en Muziek tussen de Bollen

LIMMEN - Op 26 en 27 april houdt het gemengd koor De Vredeburgers in samenwerking met de Stichting Hortus Bulborum, voor de tweede keer, een kunst- en muziekevenement. In de tuin achter 'Ons Huis', op het terrein van de Hortus, tonen de kunstenaars allerlei kunstvormen, zoals sieraden, keramiek, glas, tassen, beelden en schilderijen.

In de prachtige muziektent, het Pieter Boschman Paviljoen, zal regelmatig muziek te beluisteren zijn. Op zondag 26 april treden op: The New Longriders met melodieuze gitaarmuziek in de stijl van de Shadows; Het Black Gospel Choir B. Lief uit Egmond Binnen; Shantykoor De Kromsailers het dubbelkwartet Phonation uit Akersloot met een repertoire van klassiek tot populair. Op Koningsdag treden op: The New Longriders;, Phonation: Peter Dekker uit Limmen en Roos, Jean en Dave, eveneens uit Limmen. Jean en Dave zijn bekend van de band Poker. In 'Ons Huis' en op het terras wordt koffie en thee met huisgemaakte lekkernijen geserveerd.

Er is ook een loterij met veel originele prijzen. De opbrengst van al deze activiteiten komt ten goede aan het gemengd koor De Vredeburgers om in de toekomst mooie concerten te kunnen blijven presenteren. Plaats: Hortus Bulborum, Zuidkerkenlaan 23A, Limmen. Voor het volledige programma, zie www.devredeburgers.nl.

Musical voor jubilerend koor Aquarius

AKERSLOOT - Op 17 en 18 april speelt het Akersloterkoor Aquarius hun jubileum musical 'Grootse Plannen' in Akersloot. Tijdens de voorstelling wordt het koor begeleidt door een vijfkoppige band. En met de inzet van een geluid- en lichttechnicus zal niets in de weg staan voor een avond vol amusement.

De voorstelling start om 20.00 uur, en de R.K. Kerk is open vanaf 19.30 uur. De voorstelling van vrijdag is al bijna uitverkocht (maximaal 350 personen per avond). Kaartverkoop: Novy Velzeboer, Julianaweg 40 te Akersloot, voor € 5,-. E-mail: marian@meijne.nl.

Rondleiding door Limmen voor 'repenvreters'

LIMMEN – Willem en Trudie Koot maakten met hun prachtige, zelfgemaakte kar een rondrit voor Heilooërs om hen de mooie straten van Limmen te laten zien. ,,Vroeger was het nogal haat en nijd Heiloo en Limmen", vertelt nieuwsbrenger Joke Beentjes. ,,Daarom is deze rit zo speciaal." De limmergortzakjes, zoals Limmenezen vroeger door Heilooërs genoemd werden, toonden de mooiste plekjes aan de repenvreters, die daar zichtbaar van genoten.

Voorlichting Stichting Welzijn

CASTRICUM - Op donderdag 16 april van 10.30 tot 12.00 uur is Francien Ellermeijer gastspreker bij de ontmoetingsgroep voor slechthorenden/doven in Castricum. Vanuit haar functie als voorlichter bij NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden) zal zij het onderwerp 'bewustwording van de positie van de horende partner of omgeving van een slechthorende' behandelen. Waar loopt men tegenaan? De onderlinge uitwisseling van ervaringen van de deelnemers is een belangrijk element van deze ontmoetingsbijeenkomst. Locatie: het Rode Kruisgebouw aan het Kooiplein 24A in Castricum. De bijdrage voor de bijeenkomst is € 2,50. Meer informatie: tel. 0251-656562 of info@welzijncastricum.nl.

Pluktuin Bakkum

REGIO - Het is volop voorjaar op pluktuin Bakkum. Van de 300 soorten tulpen en veertig soorten narcissen die in najaar geplant zijn staat het grooste gedeelte momenteel in bloei, waarvan ook veel exclusieve nieuwe soorten.

U mag zelf plukken en een keuze maken uit de verschillende soorten en zo u eigen boeket samenstellen. Pluktuin Bakkum is gelegen aan de Limmerweg 5c (tegenover nummer 2) en komende weken elke dag geopend van 13.00 tot 16.00. uur of op afspraak tel. 06-20438342. Voor meer info www.pluktuinbakkum.nl of op Facebook Pluktuinbakkum.

Start Nieuwe Lotgenotengroep Partnerverlies

ALKMAAR - ,,Als je je levenspartner verliest, staat je wereld stil en is het fundament van je leven niet meer te voelen. De eerste tijd na het overlijden moet een nabestaande veel regelen en is er veel aandacht van familie en vrienden. Maar na een aantal maanden wordt het stiller. Dan kan een lotgenotengroep de steun geven die nodig is", aldus Eva Snieder van De Spiegelboog, praktijk voor rouw en verlies.

,,In een lotgenotengroep partnerverlies komt u gelijkgestemden tegen. U herkent vaak veel in de verhalen van de andere deelnemers. Dit geeft veel steun en begrip voor elkaar. Zo wordt uw eigen verlies dragelijker en kunt u nieuwe zingeving vinden voor uw eigen leven". De Spiegelboog heeft al vele lotgenotengroepen begeleid. In april/mei start een nieuwe Lotgenotengroep Partnerverlies. De locatie waar de groep gehouden wordt, is op vijf minuten loopafstand van het station Alkmaar. U kunt ook per auto de praktijk goed bereiken. De lotgenotengroep bestaat uit vier tot acht deelnemers en er zijn acht bijeenkomsten in de middag van 14.00 tot 16.30 uur en een terugkombijeenkomst enige tijd na afloop van de groep. In iedere bijeenkomst staat een thema centraal, zoals herinneringen, gevoel van eenzaamheid, zelfzorg, opruimen, de toekomst. Vaak houden de deelnemers ook na afloop van de groepsbijeenkomsten contact met elkaar. De lotgenotengroep wordt geleid door Eva Snieder, rouwbegeleider.

Voor aanmelding of voor meer informatie, tel. 06-11445637 of mail naar info@despiegelboog.nl. U vindt ook meer informatie op www.despiegelboog.nl. Op de website van De Spiegelboog vindt u ook een aantal reacties van deelnemers aan de vorige groepen.

'Frankie goes to' bij Jazz Session Club

LIMMEN - Zondag 19 april speelt er een orkest om een gastoptreden te verzorgen bij de Jazz Session Club Vredeburg in de stolpboerderij De Vredeburg. 'Franke goes to' is een Helderse Bigband, die sinds 2004 bestaat.

Het is een complete bigband van ongeveer twintig man plus een zangeres. Ze spelen bekende swingstukken, rustige ballads, maar ook stevige jazzrock en latin nummers. Ze spelen overal in de Noordkop en vernieuwen regelmatig het repertoire. De naam is bedacht door enkele leden van het eerste uur en is gebaseerd op de voornaam van de oprichter, dirigent Frank van Gemert, die ook nog trombonist is. De toegang is vrij, maar u kunt de stichting steunen door lid te worden voor € 7,- per persoon voor het gehele jaar. Inlichtingen: Fred Timmer tel/fax: 072-5053414 e-mail: timmerlimmen@kpnmail.nl.

'Hilde en het Oer-IJ'-project in Egmond

EGMOND - Vanaf 20 april gaat op basisschool St. Jozef in Egmond aan den Hoef het project 'Hilde en het Oer-IJ' van start gaat. Aan dit project is ruim anderhalf jaar voorbereiding voorafgegaan. Het project is ontstaan uit een samenwerking tussen de cultuurcoördinatoren van basisschool De Windhoek in Egmond-Binnen (Ineke v.d. Busse) en onze school (Marja Apeldoorn).

,,Wij koesterden de wens om het zo rijkelijk aanwezige erfgoed rond de school, denk aan de Slotkapel, de abdij, de Adelbertusakker, en nog veel meer, te integreren in de lesstof van de school", vertelt Marja Apeldoorn. ,,Wij wilden dat álle leerlingen van onze scholen structureel les zouden krijgen over de cultuur van onze schoolomgeving. Wij hebben samenwerking gezocht met mensen van "Huis van het Verleden", die al veel ervaring hebben in het maken van interactieve erfgoedprojecten én met de Culturij, ontmoetingsplaats voor leerkrachten en cultuuraanbieders. Wij hebben veel gehad aan hun inzet en expertise. In de komende weken worden in iedere groep weer andere accenten gelegd.

In de onderbouw komt een poppenspeelster het verhaal van Hilde introduceren en zal gewerkt worden over bodemvondsten. In de middenbouw wordt ingegaan op het vuur maken in de tijd van Hilde en de jacht. De bovenbouw gaat op pad met een archeoloog en gaat aan de slag met een deskundige op het gebied van textiel en voeding uit Hildes tijd.

Voorlichting Stichting Welzijn

CASTRICUM - Op donderdag 16 april van 10.30 tot 12.00 uur is Francien Ellermeijer gastspreker bij de ontmoetingsgroep voor slechthorenden/doven in Castricum. Vanuit haar functie als voorlichter bij NVVS (Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden) zal zij het onderwerp 'bewustwording van de positie van de horende partner of omgeving van een slechthorende' behandelen. Waar loopt men tegenaan? De onderlinge uitwisseling van ervaringen van de deelnemers is een belangrijk element van deze ontmoetingsbijeenkomst. Locatie: het Rode Kruisgebouw aan het Kooiplein 24A in Castricum. De bijdrage voor de bijeenkomst is € 2,50. Meer informatie: tel. 0251-656562 of info@welzijncastricum.nl.

Rijbewijskeuringen

EGMOND AAN ZEE - Senioren chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur op 21 april en 26 mei in Torenduin, Zeeweg 89. Tarief: € 30,- voor de B/E keuring en € 50,- voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E. Voor informatie en een afspraak, tel. 088-2323300.

Castricum bij laagste scores op dienstverlening per e-mail

CASTRICUM - In samenwerking met BNN-Vara heeft Kassa in maart 2015 een 'mystery call' en 'mystery e-mail' onderzoek verricht naar de gemeentelijke dienstverlening op zorgvragen. Van iedere provincie zijn drie gemeenten geslecteerd voor het onderzoek, een grote, middelgrote en een kleine gemeente. In Noord-Holland waren dat Purmerend, Castricum en Baarn. Castricum scoort opvallend laag op het contact per e-mail. Minder dan de helft van ontvangen mails wordt adequaat beantwoord. Wanneer gevraagd wordt naar hulp in het huishouden komt het vrijwel nooit voor dat men goed op weg geholpen is. Ook bij telefonisch contact blijft in veel gevallen onduidelijk wat de oplossingsrichting is.

Rommelmarkt Sportpaleis

ALKMAAR - De laatste markt van dit seizoen wordt gehouden op zondag 19 april van 8.00 tot 16.00 uur. Dit is een gecombineerde markt. Op het buitenterrein staan dertig standhouders en in het sportpaleis staan 240 standhouders. Een gigantische markt waar iedereen iets van zijn of haar gading kan vinden. De hoeveelheid tweedehands spullen is weer enorm. De entree bedraagt € 2,- vanaf 13 jaar. De Stichting Rommelmarkten Egmond start het nieuwe seizoen op 4 oktober. Voor meer info, tel. 06-20114461 of www.st-re.nl.

Exposities kunst tijdens Limmer Bloemendagen

LIMMEN - Op 2 en 3 mei is er een expositie waarin 15 cursisten van het seizoen 2014/2015 hun werk zullen exposeren in het Keramiek atelier 'De Oezepoes' aan de Kerkweg 51. Daarnaast is Tineke's atelier ook geopend tijdens de Limmer Bloemendagen. Ria, Afra en Tineke Pijnappel exposeren schilderijen in diverse stijlen. Ook etsen, keramiek , porselein, en bronzen beelden zijn zowel in het atelier als in de aangrenzende buxustuin te bewonderen. Reina van Strien toont prachtige zelfontworpen zilveren sieraden. Tineke Kramer-Pijnappel, Rijksweg 176, tel. 072-5051825

Open Dag bij Toonbeeld

CASTRICUM - Komende zaterdag vindt bij Toonbeeld van 12.00 tot 15.00 uur de jaarlijkse Open Dag plaats. Dé gelegenheid om kennis te maken met het brede aanbod van Toonbeeld op kunstzinnig gebied. Tijdens de open dag bij Toonbeeld wordt onder andere werk van cursisten van het afgelopen cursusjaar getoond: tuinbeelden in diverse materialen van de cursus beeldhouwen op maandagmiddag. Maar er kan zelf ook mee worden gedaan aan een workshop hoe je een beeld kan maken naar een gekleed model. Het is aan te raden om u voor deze workshop vooraf aan te melden bij de administratie van Toonbeeld middels een mailtje naar tnbeeld@xs4all.nl of tel.: 0251659012. Meer informatie: www.toonbeeld.tv.

Ingezonden brief: Fotomiddag Burgerij

Op woensdag middag 8 april, bezochten wij in de Burgerij in Limmen, een foto middag over de Dusseldorperweg vanaf rond 1900. Dit werd georganiseerd door de Zonnebloem en stichting Oud Limmen. We kregen koffie en koek, waarna wij welkom werden geheten door de voorzitter C. Smid. Daarna werd het geheel van commentaar voorzien door R. Admiraal, dit met de nodige anekdotes. De stemming kwam er goed in met de nodige aah's en ooh's als er mensen of winkels werden herkend. In de pauze kregen we een borrel en een bitterbal, waarna het laatste gedeelte van de foto's werd getoond. Wij hadden een geweldig, leuke middag en willen graag alle vrijwilligers en sponsors die dit mogelijk hebben gemaakt, bedanken.

F. en T. Zonneveld

Kijken in de ziel… in Castricum

Op 20 april houdt Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest een bijzondere fundraising: gelauwerd journalist Coen Verbraak neemt een kijkje in de ziel van drie spraakmakende mensen uit onze regio: burgemeester Bernt Schneiders, rechter Marion Beckers en ondernemer/uitvinder Pim Kat.

Het evenement vindt plaats in de aula van het JP. Thijsse College in Castricum. U kunt kaarten bestellen via de website: www.rotaryevent.nl. De opbrengsten zijn bestemd voor de goede doelen die Rotaryclub Heemskerk-Uitgeest in de regio steunt. Iedereen werkt dan ook belangeloos mee. Eén toegangskaart kost € 20,00 inclusief twee versnaperingen. Twee kaarten kosten € 37,50. Er is plaats voor 350 personen: vol is vol! Laat deze unieke kans niet voorbij gaan en bestel snel via www.rotaryevent.nl.

Castricum bij laagste scores op dienstverlening per e-mail

CASTRICUM - In samenwerking met BNN-Vara heeft Kassa in maart 2015 een 'mystery call' en 'mystery e-mail' onderzoek verricht naar de gemeentelijke dienstverlening op zorgvragen. Van iedere provincie zijn drie gemeenten geslecteerd voor het onderzoek, een grote, middelgrote en een kleine gemeente. In Noord-Holland waren dat Purmerend, Castricum en Baarn. Castricum scoort opvallend laag op het contact per e-mail. Minder dan de helft van ontvangen mails wordt adequaat beantwoord. Wanneer gevraagd wordt naar hulp in het huishouden komt het vrijwel nooit voor dat men goed op weg geholpen is. Ook bij telefonisch contact blijft in veel gevallen onduidelijk wat de oplossingsrichting is.

Danny Bizot staat op scherp

AKERSLOOT - Alkmaarder Danny Bizot heeft donderdagavond in Akersloot de voorlaatste rit in de reeksen van tien wedstrijden om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven. Op sportcomplex de Cloppenburgh waren het onder aanvoering van Henk Louwe (Alkmaar), Wilfred Knegt (Uitgeest), Danny Bizot (Alkmaar), Floris Jansen (Alkmaar) en Chris Kemp uit Egmond aan de Hoef die al vrij vroeg in de koers aan de haal gingen.

Chris Kemp werd het eerste slachtoffer van het forse tempo dat Henk Louwe zijn metgezellen oplegde en moest afhaken. Ondanks de macht van Henk Louwe slaagde Danny Bizot er na een kwartier in een gaatje van vijftig meter te slaan. Rondenlang moest Bizot vechten om uit de greep van Louwe en Knegt te blijven. Na ruim halfkoers werd pas duidelijk dat de coupe ging slagen en dat hij niets meer te duchten had van het duo Louwe/Knegt. Floris Jansen, die inmiddels het voornoemde duo had moeten laten gaan, kon zijn vierde positie handhaven ten koste van Chris Kemp. Zoals iedere week was de confrontatie van Henk Louwe met Wilfred Knegt het aanzien waard. Ook in de laatste ronden legde Louwe Wilfred Knegt een dusdanig hoog tempo voor dat een aanval van Knegt haast onmogelijk was. In de allerlaatse ronde drong Wilfred Knegt dan ook niet meer aan en gunde Henk Louwe de welverdiende zege. Uitslag: 1. Danny Bizot Alkmaar 2. Henk Louwe Alkmaar 3. Wilfred Knegt Uitgeest 4. Floris Jansen Alkmaar 5. Chris Kemp Egmond aan de Hoef.

Limmen pakt na winst op Vrone de leiding

LIMMEN - Vijf wedstrijden voor het einde van de competitie is alles nog mogelijk in de derde klasse B. Een zestal clubs kunnen nog aanspraak maken op het kampioenschap. Voeg daarbij het tegen degradatie spelende Vrone en het lijkt een mooie setting voor een pittige wedstrijd.

Dat pakte echter minder uit dan verwacht. Het begon heel aardig voor Vrone. Zo hadden ze in de openingsminuten twee uitstekende mogelijkheden om de scoren te openen, waarbij een keer Randy Scheerman knap pareerde. Aan de andere kant, na de eerste kans voor Limmen moest de Vrone-doelman het veld verlaten met een enkelblessure. Vrone had geen reservekeeper meegenomen, waardoor een veldspeler de taak overnam. Dit deed hij zeker niet verkeerd tot aan de negentiende minuut. Een hard schot van Rens Min wist hij wel te keren, maar op de rebound van Jan Welboren had hij geen antwoord. Limmen had had daarna moeten beslissen, maar kansen van Rik Seignette en Paul Zeeman werden geen doelpunten. De thuisclub probeerde het wel en had pech dat de inzet van Rik Seignette over het doel ging.

De latere inzet van Emile Veldt had ook een beter lot verdiend nadat een harde vrije trap van Rens Min van de lat terug kam. Helaas stond Jan Welboren in de weg. Omdat Limmen niet scoorde bleef Vrone er in geloven. Ook zij kregen twee mogelijkheden maar gelukkig voor Limmen hebben zij een keeper die ook punten pakt. Zo eindigde de wedstrijd in een 1-0 overwinning voor Limmen die door het verlies van Alkmaarsche Boys en Zaanlandia alleen aan de leiding is gekomen. Voor Vrone was de uitslag zuurder, want door de winst van Beemster staan zij nu op een directe degradatieplaats. Volgende week vindt de 'Derby der Derby's' plaats: Meervogels – Limmen. Ook die wedstrijd staat weer vol van de spanning. Limmen die er alles aan gaat doen om de koppositie te behouden en Meervogels die door hun verlies nu weer op een nacompetitieplek staan. Een leuk scenario voor een heel leuke wedstrijd.

Badmintoernooi 35-plussers in Vennewater

HEILOO - Op 18 april is vanaf 9.00 uur het 35+ badmintontoernooi bij 't Vennewater, met spelers van alle sterkten. In de pauze wordt er voor soep en brood gezorgd en na de prijsuitreiking, om ongeveer 17.00 uur, kan er aan de bar nagepraat worden met een drankje en een hapje, én gezellige muziek! Natuurlijk ontbreekt de jaarlijkse tombola niet, met leuke prijzen. Inschrijving kan via toernooi.nl of via www.badmintonvennewater.nl.

Bij binnenkomst kan het toernooigeld van € 8,- voor één onderdeel en € 12,- voor twee onderdelen voldaan worden. Degenen die zich zonder partner inschrijven, zullen zoveel mogelijk met een partner van gelijke sterkte gematcht worden.

Red Jezelf brevetten bij zwembad Loos

HEILOO - Woensdag 1 april was het vroeg in de ochtend al druk bij zwembad Loos. Ruim dertig kinderen stonden in T-shirt, korte broek en waterschoenen klaar om te laten zien dat ze zich zowel op hun buik als op hun rug al goed in het water kunnen redden. Al deze kinderen zijn dan ook trots met hun 'Red jezelf'-brevet naar huis gegaan.

De geslaagden zijn: Joes Bosman, Jacco Strijker, Zarah Liedenbaum, Bente Doosje, Minke Doosje, Luca Koopman, Jelle Oud, Riemer van Beek, Pascalle Smal, Danique Lammers, Nienke Visser, Rosalie Blokker, Jennifer Kaptein, Jolien van der Poel, Nils Kuitenbrouwer, Cas van de Velde, Bram van den Broeke, Gigi Martens, Dorus Zonderhuis, Britt Molenaar, Daan Kamping, Kick Ooms, Matz Mosselaar, Joost Jonker, Narjess Al-Rikabi, Yiannis van Dasselaar, Ruby Eijlander, Charlotte Levering, Jarin Nebbeling, Kyle de Weerd, Thies Erkamp, Lars de Bruijn, Stef van Lieshout, Ellemieke Jurrius, Jae-Sun Blokker, Ylian Hendriks.

Effect C-jeugd wederom kampioen in de B-poule

C-jeugd Effect. v.l.n.r. zittend: Maartje en Sterre; staand: Siem, Danny, Ronja, Anna en Teun.

HEILOO - De volleyballers van het C-team van Effect uit Heiloo sloten dit seizoen prima af in de laatste wedstijd van de voorjaarscompetitie in sporthal het Vennewater.

Het mix-team van Effect, waarin zowel meiden als jongens spelen, moest zaterdag als eerste aantreden tegen Relay uit Noord-Scharwoude. Effect bleek duidelijk sterker en alleen in de laatste set bleef het tot op het laatste spannend. Er werd uiteindelijk met 3-0 gewonnen. De tweede tegenstander deze dag was Dinto, uit het bekende volleybaldorp Warmenhuizen. De teams waren duidelijk meer aan elkaar gewaagd, maar ook hier kwam na een spannende tweede set het Effect-team met 3-0 als winnaar uit de strijd. Daarmee bereikten de talenten van Effect voor de tweede keer dit jaar de eerste plaats in de B-poule.

Voor de C-jeugd zit het competitieseizoen 2014/2015 er al weer op. Tot de zomervakantie zal er uitsluitend nog getraind worden; op naar een nieuw seizoen.

Nieuwe Clubkampioenen Dojo 't Loo

Op de foto een van de kampioenen: Bob Zonneveld (L) in gevecht met Maarten Roubos (R), de nummer twee uit de poule. Fred Stevenson

HEILOO - Afgelopen zondag deed een grote groep jonge judoka's mee aan de jaarlijkse clubkampioenschappen judo bij Dojo 't Loo. Niet alleen de wedstrijdjudoka's , maar ook veel recreatieve judoka's hadden zich ingeschreven te strijden voor de prijzen.

Uiteraard waren de judoka's verdeeld in gelijkwaardige poules, zodat iedereen kans had om het podium te bereiken. Er waren dan ook veel mooie en spannende judopartijen te zien voor de meegekomen familieleden. Het goud was dit jaar voor Bob Zonneveld, Jorne Reitsma, Bette Peetoom, Arthur Snikkenburg, Jayden Campagne, Bodhi Mulder, Sam Beukers, Tygo de Jongh, Boet Mulder, Tom Pirovano, Yesper Brunekreef, Daan Pepping en Robin Strang. Zij mogen zich het komende jaar dus verdiend clubkampioen van Dojo 't Loo noemen. Ook de nummers twee en drie kregen een mooie beker overhandigd op het podium.

De overige judoka's namen naast het plezier en de ervaring in ieder geval ook nog een mooie herinneringsmedaille mee naar huis.

Trias-jeugd start seizoen uitstekend

Laura Croux staat bovenaan op het podium. Naast haar clubgenoten Iris Kramer en Resa Witte.

BEVERWIJK/HOOFDDORP - Afgelopen weekend was de aftrap van het atletiek seizoen in -Beverwijk en Hoofddorp. In Beverwijk kwamen veertig Trias-pupillen aan de start. Er werden in verschillende categorieën podiumplekken behaald. Minipupil Zoë Hoebe zorgde voor een dubbelslag. De talentvolle Zoë won de meerkamp en de 600 meter.

Dit deed ook Gijs Smolenaars bij de A1-pupillen. In dezelfde categorie behaalde Skip Lemstra keurig zilver en Gijs van der Kolk brons. Bij de meisjes A1 won de snelle Laura Croux de meerkamp. Jara de Groot won de 1000 meter. Huib Schong won bij de A2 pupillen de 1000 meter.

Bij de meisjes A2 won Bente Madderom de meerkamp. In Hoofddorp werden de Evening Games georganiseerd. Vanuit de wedstrijdgroep kwamen hier vijftien junioren in actie. Martijn Bakker won bij de C1-junioren met overmacht de 1500 meter. Sprinttalent Ole van Tiel werd keurig tweede op de 80 meter. Tenslotte was er ook succes voor Sarah Dekker die keurig tweede werd bij het kogelstoten MC2.

Piet Weber kampioen na spannende finale

AKERSLOOT - Piet Weber is er in geslaagd de zesentwintigste editie van het Driebanden kampioenschap van Akersloot op zijn naam te schrijven. Een spannende finale waarin kampioen Weber tot de laatste moment moest wachten om zich kampioen te kunnen noemen.

Hij verloor zijn laatste partij van Paul Twaalfhoven en was afhankelijk van het resultaat van de partij van nummer twee Rob Woestenburg tegen Hans Putter. Bij winst van Woestenburg, werd Weber tweede en Woestenburg eerste. Maar Hans Putter deed zijn sportieve plicht en won van Woestenburg de laatste partij zodat Piet Weber de zesentwintigste 'Driebanden titel' van Akersloot op zijn naam kon schrijven. Weber behaalde negen punten terwijl Woestenburg, Fred Oud en Paul Twaalfhoven respectievelijk tweede, derde en de vierde plaats eindigden.

Interessante gastsprekers bij HSV

HEILOO - Op donderdag 23 april vanaf 19.30 uur komen Henk van Rijnsoever en Steve Cumming op bezoek bij HSV. Utrechter en oud-international Henk van Rijnsoever is een echte Heilooër geworden en is al jaren het gezicht van AZ. Henk heeft alles meegemaakt bij AZ, van eerste divisie voetbal in de Alkmaarderhout tot het kampioenschap en de bekerwinst van AZ in het nieuwe AFAS stadion.

En dat hij geboeid en enthousiast kan vertellen is nog licht uitgedrukt. De andere spreker is Steve Cumming, global head of commercial partnerships bij Chelsea FC. Dat is een hele mond vol maar het komt er op neer dat Steve de grote commerciële man is bij Chelsea en zich voornamelijk bezighoudt met sponsors. Uiteraard is het zo dat achter Chelsea sinds jaar en dag een vermogende Russische eigenaar zit maar er gebeurt zoveel meer bij deze club waar menigeen geen weet van heeft. En dat stukje zal Steve gaan belichten in een heel interessant uurtje. Dit contact is tot stand gekomen dankzij eerste elftalspeler Sven de Zeeuw.

Sven heeft in seizoen 2013/ 2014 stage gelopen bij Chelsea en toen hij hoorde dat Steve Cumming naar Nederland kwam heeft hij de contacten gelegd, en de stoute schoenen aangetrokken om Steve Cumming bij HSV uit te nodigen. In het verleden heeft Steve ook samen gewerkt met Henk van Rijnsoever. Henk zijn twee kleinzoons voetballen sinds dit seizoen bij de minipupillen van HSV en ook staat Henk samen met zoon Sander zo nu en dan als trainersduo op het veld! Programma: 19.30 uur Ontvangst gasten . 20.00 uur Opening door de voorzitter. 21.30 uur Gelegenheid tot vragen stellen, napraten en gezellig samenzijn. Wilt u de avond bijwonen, dan bent u van harte welkom. Stuur een e-mail met naam/namen van de aanwezige(n) naar: vriendenvanhsv@vvhsv.nl.

Tweede plaatsingswedstrijd trampolinespringen GTH

v.l.n.r. achter: Mila, Jena, Brechtje, Milenka en Silke. v.l.n.r. midden: Celine, Yara en Julie. v.l.n.r. voor: Elise, Roos en Feliene.

AMSTERDAM - Zaterdag sprongen elf trampolinespringers de tweede plaatsingswedstrijd, zowel individueel als synchroon. Julie en Jena sprongen een mooie tweede keuzeoefening, met een synchrooncijfer van 9,2. In het eindklassement mochten drie paren een prijs in ontvangst nemen; pupillen Feliene en Elise het goud met zes punten verschil, jeugdkoppel Brechtje en Celine het brons en senioren Mila en Yara ook het goud met drie punten verschil. In de middag werd er individueel gesprongen. Bij de pupillen sprong Elise haar verplichte oefening strak, wat haar dan ook een 23.6 opleverde. Roos deed voor het eerst mee en sprong een zeer nette tweede keuze oefening. Ook de oefening van Feliene was sterk gesprongen, een mooie 23.2. Op de andere trampoline sprongen de zeven jeugdmeiden. Zowel Silke als Milenka wisten met de verplichte oefening een acht gemiddeld te scoren voor netheid. De eerste keuzeoefening werd door Julie mooi gesprongen (22.9), ook die van Jena was zeer netjes (23.4), Brechtje sprong gemiddeld een acht bij elkaar! De tweede keuzeoefening van Celine was een keurige oefening, net als die van Mila die hem ook prima uitsprong. Eindresultaat: brons voor Feliene en Silke, zilver voor Roos en Milenka en het goud voor Elise. Na deze wedstrijd sprong senior Yara haar wedstrijd, zij sprong zich zelf naar de derde plek. Voor meer info: www.gth-heiloo.nl.

De Foresters nu boven de streep

NOORDWIJK - De Foresters en SJC stonden zondag voor een paar flinke uitdagingen in Noordwijk. Op een slecht veld moest er naast de tegenstander ook met een harde wind afgerekend worden. Het gevolg laat zich makkelijk raden, het werd geen beste wedstrijd. Gelukkig voor de Egels maakte de uitslag heel veel goed: 0-1.

De wedstrijd was 17 minuten jong toen Mitchell Zwart voor het enige doelpunt zorgde. Verder was er dus vooral een hoofdrol voor veld en weer, de bal ging af en toe kanten op die niemand voor mogelijk had gehouden. SJC probeerde met aanvallende wissels nog iets te bereiken, maar moest uiteindelijk buigen. Voor De Foresters betekende het na de 2-0 winst op DEM opnieuw een 'clean sheet' en de derde zege in vier wedstrijden. Mooie cijfers voor het team van Rob Klanker, dat na afloop ook nog eens tevreden kon constateren dat bijna alle concurrenten verloren hadden.

Daardoor staat De Foresters keurig op de tiende plaats, een plek die aan het eind van de rit direct lijfsbehoud betekent. De Kennemers en Stormvogels staan op zes punten achterstand en ook Elinkwijk (drie punten) en Soest (één punt) moeten de Egels momenteel voor zich dulden. De Foresters heeft dus alles in eigen hand en dat is een flinke opsteker na de stroeve start van de competitie.

Zondag staat er eindelijk weer een thuiswedstrijd op het programma en wordt de jaarlijkse Hollandse Zondag gehouden. De tegenstander is Purmersteijn, de aftrap is om 14.00 uur.

Akersloot in de ban van de Cross Triathlon

AKERSLOOT – Op zaterdag 13 juni houden de samenwerkende AMAK en IJsclub Akersloot onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond de eerste Cross Triathlon Akersloot.

,,Wat zou het toch mooi zijn als we weer een nieuw sportevenement kunnen toevoegen aan de 'jaarkalender' van Akersloot". Met deze wens bracht initiatiefnemer Hans Schoolderman vier dorpsgenoten bij elkaar om het idee om een Cross Triathlon in Akersloot te organiseren, verder uit te werken.

De thriathlon spreekt bij velen tot de verbeelding. Schoolderman: "Het is een spectaculaire sport om aan mee te doen, te bekijken en om de deelnemers aan te moedigen. Verder biedt Akersloot een uniek décor voor zo`n compacte cross triathlon met het Alkmaardermeer om in te zwemmen en de historische polders voor MTB en hardlopen binnen handbereik." Voor de wedstrijd technische realisatie werden Ronald Mossinkoff en Piet van der Molen aangetrokken en voor de verkeersveiligheid maken de gecertificeerde gebroeders Verduyn zich sterk. Na de noodzakelijke toestemming van de Gemeente Castricum, het Recreatieschap Alkmaarder en Uitgeestermeer en de veehouders over wiens landerijen de fietstocht wordt verreden, staat 13 juni nu bij iedere sportieve Akersloter op de agenda.

Inmiddels zijn de eerste inschrijvingen binnen. Akersloters hadden tot 1 april 'voorrang' om individueel of in teamverband 500 meter te gaan zwemmen in het Alkmaardermeer, 15 kilometer te mountainbiken in de Limmerpolder en 5 kilometer hard te lopen over een uniek parcours in en rond het dorp. Vanaf deze maand staat de inschrijving ook open voor sportievelingen van buiten het dorp. Voor deze eerste editie zijn de IJsclub Akersloot en Akersloter Marathon Klub (AMAK) de twee organiserende verenigingen achter de Cross Triathlon Akersloot.

Voor meer informatie en inschrijvingen zie: www.triathlonakersloot.nl, www.facebook.com/triathlonakersloot en www.ntbinschrijvingen.nl

Jilani Helder uit Heiloo als Double Dutchie?naar Champions League finale in Berlijn

HEILOO – Hoe leuk kan het zijn, als je op een Topsport Talentschool zit. Jilani Helder uit Heiloo kan daarover meepraten. Hij gaat met nog elf andere speelsters en spelers naar Berlijn om daar op 6 juni de finale van de Champions League bij te wonen.

De 13-jarige scholier van het Willem Blaeu in Alkmaar en speler van Foresters Heiloo D1 is geselecteerd voor de Double Dutchies. Dit team vertegenwoordigt Nederland tijdens het Football For Friendship-forum, een maatschappelijk project voor jongeren dat van 4 tot en met 7 juni aanstaande plaatsvindt in de hoofdstad van Duitsland.

Double Dutchies slaat op de samenstelling van het Nederlandse team, dat uit zes jongens en zes meisjes bestaat. Nederland heeft daarmee vorig jaar in Lissabon een trend gezet, toen het als één van de zestien deelnemende landen aan het Football For Friendship-project het enige team was met meiden en jongens. Dat trok in het internationale gezelschap de nodige aandacht. Of deze trend zich dit jaar doorzet in Berlijn, waar dit keer 24 landen deelnemen aan het project, valt te bezien. Het is nog niet duidelijk of ook andere landen het voorbeeld van de Double Dutchies volgen.De 13-jarige Jilani Helder uit Heiloo is de hele dag, van opstaan tot naar bed gaan, met voetbal bezig. ,,Ik leef voor voetbal. Ben er de hele dag mee bezig. Ook op school. En als ik thuis ben, kijk ik voetbal op tv." Wat Jilani het meest aanspreekt in het Football For Friendship -project is de mogelijkheid om te voetballen tegen jongeren uit andere landen. Plus: het met respect omgaan met elkaar. ,,Ik speel graag in een leuk team. Het liefst natuurlijk: winnen en toch vriendschappelijk spelen." Net als alle andere Double Dutchies kijkt ook hij uit naar het bezoeken van de Champions League finale in Berlijn.

Foto-onderschrift: Speelmoment Double Dutchies tijdens Football for Friendship 2014. Foto: Gerrit van Keulen

601-darttoernooi in Oosthonk

HEILOO - Wijkvereniging Oosthonk houdt zaterdag 18 april vanaf 20.00 uur het laatste dart toernooi van dit seizoen. Dit keer met honderd punten extra per leg; 601. Bij de heren is het een spannende strijd om de seizoentitel te bemachtigen; Ed Zeekant (24 pnt), Rob Radsma (22 pnt), Richard Boontjes (21 pnt), Bas Zeekant (20 pnt) en Alexander Emilianov (19 pnt) hebben alle vijf nog kans op de eindoverwinning. Bij de dames is Marisja Pos (12 pnt) bijna zeker van de winst want nummer twee Vanessa Zuidbroek (8 pnt) zal minimaal tot de achtste finales door moeten dringen om haar voorbij te kunnen komen. Deelname kost €5,-. Er zijn ook mooie dagprijzen en het Oosthonk-team staat weer garant voor een gezellige avond aan de Oostkanter nummer 14 te Heiloo. Info: zie www.oosthonk.nl of tel. 06-33747770.

Bridge op woensdagmiddag

HEILOO - Bridgeclub 't Oosthonk, dat op woensdagmiddag in het gelijknamige gebouw (Plan Oost) speelt, heeft nieuwe leden nodig. Er zijn meestal 28 spelers, maar dat is net te weinig voor een leuke competitie in twee lijnen. Anderhalf uur kaarten, dan een drankje aan de bar met echte barkeeper, dan weer zo'n zelfde tijd spelen om daarna aan de bar eventueel nog wat na te kaarten.

Dit laatste is voor beginners en oud-bridgers een perfecte mogelijkheid om de spellen van die middag te evalueren en nog wat bij te leren. Het bridgeseizoen is binnenkort wel afgelopen, maar we willen in september weer goed kunnen starten. En wie weet is er liefhebberij genoeg voor een zomerkaartmiddag of -avond. Meer informatie vindt u in de kleine advertentie in de Uitkijkpost van deze week.

Bridge uitslagen woensdag 8 april dames Sans Atout

HEILOO - A-lijn: 1. Pohleij-Witting 59,38 2. Daudeij-Coebergh 57,29. B-lijn: 1. Kuit-Berkhout 59,38; 2. Erkamp-Claus 58,85. C-lijn: 1. Amsterdam-Dekker 58,33; 2. v. Toornburg- De Vries 55,73.

Danielle en Mei Lou door naar districtskampioenschap

LIMMEN - Afgelopen zondagochtend namen Tios Limmen-leden Danielle Sweep en Mei Lou Fontein deel aan de regiokampioenschappen voor de D2.

Danielle Sweep begon op de balk. Ietwat zenuwachtig stond ze te wachten om haar oefening te starten. Toch sluitte zij de oefening netjes af en turnde haar koprol op de balk. De jury beloonde haar oefening met 12.800. Danielle turnde daarna op vloer een mooie koprol achterover en grote spagaatsprongen, waardoor ze in het tussenklassement op de twaalfde plaats kwam te staan. Op de sprong, sprong Danielle een strakke handstand platval (12.850). Ook na drie toestelrondes bleef Danielle op de twaalfde plaats staan. Het laatste onderdeel van haar wedstrijd was brug. Met een 13.300 voor haar oefening sloot zij haar wedstrijd af.

Mei Lou Fontein liet in de tweede wedstrijd haar oefeningen zien. Zij begon op de brug. Met prachtige, hoge zwaaien aan de hoge ligger kreeg zij een 13.600 van de jury. Het tweede toestel was balk. Een strak geturnde oefening met koprol werd gewaardeerd met een 11.600. Mei Lou turnde daarna een prachtige vloeroefening en steeg drie plaatsen omhoog in de ranglijst. Haar laatste toestel was 'sprong' waarbij zij heel wat hoge punten in de wacht kon slepen. Dit deed zij middels een prachtige handstand platval waarna zij de hoogste score heeft behaald van de 28 turnsters. Mede daardoor is Mei Lou 9de geworden en mag zij net als Danielle doorstromen naar de districtskampioenschap in Amsterdam op zaterdag 6 juni.

Sparta Nijkerk simpel karweitje voor Flashing Heiloo

HEILOO - Afgelopen zaterdag speelde Parkmobile JU20 Flashing Heiloo haar laatste thuiswedstrijd. In sporthal Het Vennewater zag het talrijk opgekomen publiek Flashing eenvoudig winnen van Sparta Nijkerk: 74-51.

Coach Paul Aris kon beschikken over een volledige selectie (tien spelers), iets waar de coach van Sparta alleen maar van kon dromen. Met slechts zes spelers was men uit Nijkerk gekomen. Het zette direct een stempel op de wedstrijd. Flashing domineerde zonder echt spetterend te spelen. Ook nu weer heerste de Heilooënaren in de lucht. Sparta Nijkerk kreeg geen enkele grip op de boomlange aanvallers Max van Rixel en Jeroen Aris. In het eerste kwart ontbrak het Flashing aan scherpte. Het miste veel kansen zodat na het eerst kwart Nijkerk misschien nog kon geloven in een beter resultaat: 14-4. Maar in het tweede kwart werd het krachtsverschil wel duidelijker. Heiloo zette door en gunde haar tegenstander niet veel, zodat de rust werd bereikt bij 34-14.

In het derde kwart was de scherpte bij Flashing verdwenen en zette Sparta Nijkerk met de moed der wanhoop nog een press neer. Het leek te werken want Heiloo schrok er van en leverde bal na bal in. Het team uit Nijkerk begon aan een 'revival' en wist in dit kwart de schade te beperken (18-16). Het vierde en laatste kwart werd ingegaan bij 52-30. En ook nu leek Flashing niet meer in staat het niveau van de eerste twee kwarten te halen. Het publiek kwam nog wel van de banken toen Jeroen Aris en Robbert de Ruiter fraaie dunks afleverden.

Zo werd de score uiteindelijk bepaald op 74-51. Scores: Jeroen Aris 12-15 (27), Max van Rixel 8-6 (14), Robbert de Ruiter 2-8 (10), Max Knegt 3-5 (8), Job Velsenboer 5-2 (7), Arthur Kerst 4-3 (7) en Jelle Velsenboer 0-1 (1). Hiermee handhaaft Flashing zich keurig op een gedeelde vijfde plaats, samen met Jugglers. En laat dit nu precies de volgende en laatste tegenstander zijn. Komende zaterdag 18 april speelt JU20 haar laatste wedstrijd uit in Enschede (18.30u).

HZV verliest in een kleurrijk duel

Foto Wout Jager

HEILOO - Zelden is er in de Heilooër zaalvoetbalhistorie een wedstrijd gespeeld zoals die van gisteravond. Werkelijk alles wat je maar kan bedenken, gebeurde vrijdag in een stampvolle sporthal Het Vennewater.

In het begin van de wedstrijd golfde het spel heen en weer zonder dat dit daadwerkelijk kansen opleverde, maar uitblinker Mitta Zwart soleerde na een prachtige aanval richting goal en drukte beheerst de 1-0 af. Keeper Indy Klamer verkeek zich op een slappe inzet en de bal ging pardoes onder hem door 1-1.

De eerste man-meer-situatie leverde HZV direct een voordeel op; namelijk een strak diagonaal schot van Steef Kaandorp en een eigen been van Golden stars zorgden voor de 2-1. De coach van de tegenpartij kreeg een officiële waarschuwing, en het dreigde uit de hand te lopen op en rond het veld, zelfs op de tribune ontstond rumoer, mede vanwege de autoritaire houding van de leidsman, de heer Visser. Hij gaf in vijftien minuten zes maal geel en een keer rood. Golden Stars beukte er vol in. Voor de neutrale toeschouwer een waar spektakelstuk, voor HZV iets minder. Sam Zonneveld bracht de stand nog op 3-1, maar Golden Stars rechtte de rug en kwam zeven minuten voor tijd op 3-2.

De spanning nam toe en de ruimtes werden maar groter en groter bij Golden Stars. Met een uiterste inspanning kwam HZV op een 4-2 voorsprong en leek men op rozen te zitten. Een uit een onmogelijke hoek (achterlijn) scoorde Mitta Zwart de bevrijdende treffer, maar niks was minder waar, met een ondertal van twee kwamen er twee goals tegen en werd het plots 4-4. Op zulke momenten zie je dat HZV net die mentale weerbaarheid nog mist en de slimheid, om dit soort wedstrijden tot een goed einde te laten brengen. Alles en iedereen ging op jacht naar de overwinning, waarmee we open huis moesten houden en uiteindelijk niet werden beloond. Van een 4-2 naar een 4-6 achterstand in een kleine drie minuten. De teleurstelling was dan ook groot bij spelers en coach Klamer. Door het verlies is HZV veroordeeld tot het spelen van nacompetitie.

Vredeburg 2 strandt tegen Saende

LIMMEN - Op vrijdag 10 april speelde het tweede zestal van SV Vredeburg de laatste bondswedstrijd van het seizoen. Tegenstander was ZSC Saende 5. De overige schakers speelden ronde 22 van de interne competitie. Vredeburg 2, dat loodzwaar is ingedeeld in de derde klasse D, trof mede-degradatiekandidaat ZSC Saende 5.

Op het eerste bord maakte Barry Blekemolen een zeldzame fout in de opening en verloor snel een toren en daarmee de partij. Robin Rommel ging het al niet beter af: hij verloor vlot een pion en bezweek onder de aanval van zijn tegenstander. Op het laatste bord speelde Hans de Goede een puike partij en won gedecideerd. Gertjan Hafkamp ging volgens vast patroon vliegend van start met een gevaarlijke koningsaanval. Maar toen deze niet doorsloeg, nam zijn tegenstander het initiatief over en lachte als laatste. Jaap Limmen speelde een partij met wisselende kansen: hij leverde een stuk in tegen eerst twee en later drie pionnen. Maar uiteindelijk trok de Zaandammer aan de andere kant van het bord aan het langste eind.

Hidde Ebels tenslotte, produceerde op bord drie een voorbeeldige winstpartij. Eerst won hij een kwaliteit en vervolgens schudde hij met een krachtige torenzet een mataanval uit de mouw. De nadelige eindstand van 2-4 betekent dat Vredeburg 2 definitief finisht op de laatste plaats. In de interne competitie ontpopt zich, met nog zes ronden te gaan, een tweestrijd om de titel tussen koploper Bert Hollander en regerend kampioen Bob Stolp. Hollander slechtte met een prima aanval de Franse verdediging van Harold Ebels. Bob Stolp won een pionnetje van Jan Borst en bouwde het voordeeltje langzaam maar zeker uit tot een vol punt. Hollander en Stolp staan zeer dicht bij elkaar op de ranglijst, met een ruime voorsprong op de achtervolgers.

Nieuweling Tars Wanders blijkt een uitstekende speler: met zorgvuldige positionele opbouw drukte hij Bert van Diermen achteruit en won de partij eenvoudig. Gijs Pouw bekende achteraf dat hij niet goed had opgelet in zijn partij tegen Theo Al. Het resultaat laat zich raden. Ook Chiel Pepping wilde het er niet meer over hebben. De goede verstaander begreep dat hij door een eigen fout verloren had van zijn grijnzende tegenstander Ed van Duin. Marlies Sturk zag het somber in toen zij bleek te zijn ingedeeld tegen de zeer sterke Ed Stolp. Maar Sturk toonde zich van haar beste zijde en bleef lang op de been. Pas in het eindspel trok Stolp de winst naar zich toe via een ijzersterk paard diep in de witte stelling. Jos Admiraal rekende vlot af met Marc Voorwalt. De aanval met dame en toren was te machtig voor de zwartspeler. Komende vrijdag speelt Vredeburg 1 – reeds kampioen – de laatste bondswedstrijd tegen Opening '64 in Sint Pancras.

Kennismaken met schietsport

HEILOO – Bij Schietsportvereniging 'De Vrijheid' Heiloo kan op dinsdag 21 april van 20.00 tot 22.00 uur en op zaterdag 25 april van 13.30 tot 16.00 uur kennis worden gemaakt met de schietsport.

Schietsport kent vele mogelijkheden en disciplines. Het is bij uitstek een sport die door heren en dames uitstekend te beoefenen is. Van recreatief tot op topsportniveau. En het is, mits onder goede begeleiding, ook vanaf jeugdige leeftijd tot op gevorderde leeftijd te beoefenen. Kortom, schietsport is een sport waar iedereen eens uitgebreid kennis mee zou moeten maken.

Natuurlijk is het noodzakelijk dat u 'van onbesproken gedrag' bent en dat u zich kunt legitimeren met een geldig legitimatiebewijs (paspoort/rijbewijs). De vereniging is door de KNSA met één kroon gecertificeerd, want veiligheid staat voorop en een goede sfeer staat hoog in het vaandel. Op de schietbanen worden verschillende internationale en Olympische schietsportdisciplines beoefend, met geweer, karabijn, pistool en revolver. Onder het genot van een kopje koffie of een drankje in de kantine wordt u geïnformeerd. En kunt u het zelf proberen onder begeleiding van zeer ervaren wapeninstructeurs. Adres: 't Zevenhuizen 44 1852 JC Heiloo. Meer informatie: J.B. Irik. Tel. 06-55703698. E-mail: jb.irik@telfort.nl. www.svdevrijheidheiloo.nl.

Ook Tellekamp Bouw- & Timmerwerken hoofdsponsor De Foresters

HEILOO - De verbouwing van De Egelshoek heeft De Foresters naast een prachtige kantine en een heerlijk terras een extra hoofdsponsor opgeleverd. Frans Tellekamp was onder de indruk van het project en de vrijwilligers en besloot om na deze grote klus aan de club verbonden te blijven. Tellekamp Bouw- & Timmerwerken is gespecialiseerd in badkamerrenovaties, vervangen van kozijnen (ook het vooraanstaande VEKA), plaatsen van dakopbouw en uitbouw. De Foresters en Tellekamp Bouw- & Timmerwerken gaan voor een duurzame toekomst! Informatie www.franstellekamp.nl of tel. 06-45190534.

Eerste ronde schoolvoetbal

Prachtig weer op Sportpark het Maalwater tijdens het altijd spannende schoolvoetbal. Bron: www.vvhsv.nl

HEILOO - Afgelopen vrijdag troffen de groepen 7/8 van de basisscholen uit Heiloo elkaar op de zonovergoten velden van voetbalvereniging HSV. Tijdens het voetballen is winnen niet altijd het belangrijkste en dat bleek ook in de onderlinge wedstrijden.

Sommige spelers wanen zich Lionel Messi en eisen de bal op om hem niet meer af te geven en anderen hobbelen mee met de rest van het team. Wat zeker is, is dat alle kinderen een hoop plezier hebben beleefd. De finaledag is komende vrijdag 17 april 16.15 uur op Sportpark het Maalwater. Komt allen aanmoedigen, genieten van het spektakel en kom vooral op de fiets!

EVA NAILS bestaat 1 jaar! Wie jarig is, trakteert. Actie: SPA PEDICURE €25. Complete voetbehandeling in luxe Amerikaanse massagestoel incl. warm water voetenbad, nagel(riem)verzorging, eelt verwijderen, lakken etc. Shellac en manicure in meer dan 70(!) kleuren €22. Alleen topmerken als CND en OPI. Kennemerstraatweg 452 HEILOO. Alle info: evanails.nl Maak een afspraak via 06 5080 9000 of via info@evanails.nl

Bij Emilsen Salon kunt u terecht voor een kappers-, pedicure- of manicurebehandeling. EMILSEN SALON staat bekend om haar professionaliteit, flexibiliteit (op afspraak ook 's avonds en in het weekend geopend) en SCHAPPELIJKE PRIJZEN. Knippen kinderen 10 euro, knippen volwassenen 15 euro, haren verven v.a. 35 euro, manicure incl. nagellak 15 euro, paraffinebehandeling handen 14 euro, pedicure compleet 20 euro(ook voor heren!). Tevens kadobonnen, sieraden en haarverzorgingsproducten verkrijgbaar. Emilsen Salon is te vinden aan Groenelaan 1, Heiloo. Bel voor een afspraak naar 06-53806959 of stuur een e-mail naar emilsen740@hotmail.com

WORKSHOP KENNISMAKEN MET MINDFULNESS VOOR VOLWASSENEN. Je aandacht in het nu brengen, gedachten zijn gedachten, ze komen en ze gaan. Voor de woensdagavond 29 april of 20 mei kunt u zich opgeven. Max 8 deelnemers, trainer Merith Poelsma. T:06-3097 6210 www.dekinderspiegel.nl

MacUitgeest - Voor APPLE hulp bij U thuis. Onderhoud, installatie, synchronisatie iPad, iPhone, TimeMachine BackUp. Bel 06-52022450

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON Gezond leven met een gezond gewicht! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, ook voor KINDEREN! De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Bridgeclub " 't OOSTHONK" speelt woensdagmiddag en is heel gezellig. Maar.... er moeten (minstens 4) leden bij, anders wordt haar voortbestaan bedreigd. Vervoersprobleem? Dat wordt opgelost. Info.: tel.5334814 of 5054341.


SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

Voor een creatief KINDERFEESTJE ga je natuurlijk naar LA CASA BELLA, altijd een feestje! Kijk voor alle informatie op de website www.lacasabella.nl

Medisch PEDICURE
Elly Coffeng-Kaandorp
Ook reumatische, diabetische
voet. T: 072-533 2787
Patrijsakkers 5, Heiloo.
Oók bij u thuis.

BESTE SCHILDER & STUKADOOR voor binnen en buiten. Nu 50% korting!
Tel. 06 3374 3601

Gevraagd FLINKE JONGEN (ca 18 jr) voor diverse werkzaamheden rondom huis T: 072 533 8585

VD PUTTEN BOOM- en
TUINVERZORGING

Vaardig en schappelijk.
Met respect voor natuur.
T: 072-540 8052 / 06 182 183 86

MEESTER THEODORUS gerespecteerd medium. Ik ga voor 100% resultaat, ook voor terugkeer geliefden, waar u zelf geen hoop meer op heeft. Laat mij u helpen bij al uw levensvragen. 100% discretie. T: 06 4583 3157

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM

BLOKDIJK MAKELAARS
HEILOO

Gratis waardebepaling
Gratis vervoer naar de notaris
072-8885072 / 06 3096 5285

Reparatie / Verkoop:
NIEUW- en GEBRUIKTE
ROLLATORS
en SCOOT-
MOBIELEN
. Proefrijden op scootmobiel is mogelijk.
www.descooterbox.nl
T: 06 2202 0702

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en fietsen + het onderhoud. Wij halen uw fiets/scooter gratis op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
T.: 06 2202 0702


BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

TUINEN TE VEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het voorjaarsklaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 1827 8367

JOS BUYS BESTRATING.
Straatwerk voor bedrijf &
particulier. T. 06 5064 1386

Voor een FRISSE LENTECOUPE komt u naar KIM'S HAARSALON! Bel voor een afspraak 06 3004 2383, Dompvloetlaan 29 in Heiloo.

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3987 0829

Te huur GARAGEBOX in centrum Heiloo. 18 m2 met elektra. Info? Bel 06-5131 9744

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

Opheffings uitverkoop AALSMEERSE PLANTENHAL Zevenhuizerlaan 54 Div. vaste planten. (uit de voortuin) - 40%

UNIEKE DINGEN voor huis of tuin. Kom eens snuffelen bij CENTER DESIGN. Kruising Heerenweg/Slimpad

TEIJSSE & VOOREN ZONWERING Rechtstr. van fabriek. Zonneschermen, markiezen, rolluiken en screens, garagedeuren, infrarood terrasverwarming en Velux zonwering. Ook voor reparatie en montage. Bel: 06 5329 4460

www.hoveniersbedrijfdepopu-
lier.nl Al 25 jaar het adres voor
al uw TUINWERKZ. HEDEN. O.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe tuinen, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

Ook voor de LEUKSTE FEESTJES thuis hebben wij alle benodigdheden voor de aankleding, traktaties, bakmixen en thuis workshops. www.lacasabella.nl LA CASA BELLA, altijd een feestje !

Bied zich aan HUISHOUDELIJKE HULP. Bel na 18 uur 06 1690 4128.

Heeft u een VERJAARDAG of ander FEESTJE? Wij komen langs met onze prachtige IJSKAR met heerlijk SCHEPIJS. Zie onze website demooisteijskarvannederland.nl of bel Tom 06 1044 8399. Wordt gezellig!

UITVAARTZANGERES JULIA VAN KAPPEL zingt klassieke liederen om uw BEGRAFENIS nog persoonlijker te maken (met pianobegeleiding). www.uitvaartzangeresjuliavankappel.nl. Tel 06 2083 1142

SCHILDER voor BINNEN en BUITEN. Hele mooie prijs. T: 06 1709 0670

Te koop: ELECTRISCHE FIETS, zgan, merk Union. Prijs € 695,-. Bel mij: 072-5090529.

Spierpijn?? Stress?? Of gewoon GENIETEN? Een WARME oliemassage door vrolijke dame doet WONDEREN! En dat voor slechts €30,- een uur! Tevens manicure/pedicure €20,- een uur! Afspraak?? CENTER CARE, Slimpad 36 Heiloo 072 533 4906

Gevraagd: HUISHOUDELIJKE HULP voor 2 uur in de 14 dagen. 12,50 euro per uur. Tel. 072 533 4879.

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn ontspannen, deskundig en op maat gemaakt voor elke leeftijd.
T: 06 1750 6967