De Uitkijkpost

15 juni 2016

De Uitkijkpost 15 juni 2016


Midzomerwandeling naar de Ronde O

HEILOO - De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert woensdag 21 juni, de langste dag, een wandeling naar de Ronde O om te genieten van de zonsondergang oftewel de Zonnewende.

De eigenaren van het landgoed Nijenburg hebben bij de aanleg van de tuinen opdracht gegeven zichtlijnen te creëren. De belangrijkste zichtlijn is de Westerlaan, meer bekend als de Ronde O-laan. Op de langste dag van het jaar, 21 juni, verdwijnt de zon precies in het verlengde van de laan onder de horizon. Het hoofdgebouw wordt dan feeëriek weerspiegeld in de vijver. Het verhaal gaat dat de vier beelden, waaronder de zonnegod Apollo, die boven op het gebouw stonden, opgelicht werden in de ondergaande zon.

De midzomerwandeling start bij de Oudheidkamer, Bergeonstraat 30. Vandaar gaat het naar het landgoed Nijenburg om in de Ronde O te genieten van de zonsondergang. Daarna gaat de wandeling door het bos weer terug naar de Oudheidkamer. Goed schoeisel wordt aanbevolen en eventueel een lichtje/zaklantaarn.

Opgave is niet nodig. Bij slecht weer is er een binnenprogramma. De Oudheidkamer is open om 19.30 uur (de koffie staat klaar) en de wandeling start om 20.00 uur. De kosten bedragen € 2,50 p.p. incl. een plattegrond van het Heilooërbos.

Informatieavond over zonnepanelen op dak Sportcentrum Vennewater

HEILOO - Heiloo Energie heeft het initiatief genomen om zonnepanelen te laten plaatsen op het dak van Sportcentrum Vennewater. Deze zonnecentrale is een coöperatie, waarin inwoners van Heiloo kunnen deelnemen. De Coöperatie krijgt de naam COHESIE: COöperatie Heiloo Energie: Samen In Energie.

COHESIE wil het mogelijk maken dat inwoners van Heiloo gezamenlijk investeren in duurzame energie. Door gebruik te maken van de zogeheten 'Postcoderoosregeling' kan COHESIE deelnemers in de coöperatie een aantrekkelijk rendement aanbieden: de inleg wordt binnen 10 jaar terugverdiend. Daarna wordt nog tien tot vijftien jaar een goed rendement gemaakt. Van de gemeente heeft Heiloo Energie de toezegging gekregen te kunnen beschikken over de daken van gemeentelijke gebouwen, indien de conditie van het dak in goede staat is.

Op het dak van Sportcentrum Vennewater is ruimte voor minimaal 200 panelen. De zonnepanelen kunnen worden aangeschaft door inwoners en ondernemers in Heiloo en nabije omgeving (op basis van de Postcoderoos), die graag zonne-energie willen opwekken. Op deze manier kan dat, óók als je geen geschikt eigen dak hebt. Deelname is al mogelijk vanaf één paneel. Het rendement van de zonnepanelen komt ten goede aan de deelnemers van de coöperatie.

Heiloo Energie wil de inwoners van Heiloo hier graag verder over informeren. Daarom worden twee bijeenkomsten georganiseerd. De eerste bijeenkomst is op donderdag 16 juni om 20:00 uur in de Ypsalon (De Hucht 4, Heiloo). De tweede bijeenkomst wordt gehouden, in de week van 5 september.

De eerste bijeenkomst heeft als doel te peilen of er voldoende belangstelling is voor dit initiatief. Tijdens deze bijeenkomst zal Heiloo Energie ingaan op vragen en geven wij uitleg hoe de postcoderoosregeling werkt en hoe men denkt om te gaan met mogelijke risico's. Bij de tweede bijeenkomst zal exact bekend zijn hoe het financiële plaatje eruit ziet en welke kosten en opbrengsten deelnemers kunnen verwachten.

Meer informatie is te vinden op www.heilooenergie.nl. Op de website en tijdens de bijeenkomsten kunnen belangstellenden zich voor de voorinschrijving (vrijblijvend) aanmelden.

Maak een ouderwetse slagzin!

Bij de redactie van de Uitkijkpost zijn we fan van winacties. Nog veel leuker zijn de inmiddels zeldzame wedstrijden met slagzinnen. Daarom, fijn ouderwets: maak deze slagzin af! De mooiste, origineelste, creatiefste inzendingen dingen mee naar het boek 'Schrijf je eigen kinderboekenserie' van onze hoofdredacteur Suzanne Buis.

Maak af in maximaal 20 woorden:
Uitkijkpost is mijn favoriete krant, want...

Bij deelname stemt u in met mogelijke publicatie van uw inzending. Meedoen kan tot woensdag 12 uur via redactie@uitkijkpost.nl of Uitkijkpost, Kennemerstraatweg 464, Heiloo.

Culinaire markt winkelcentrum 't Loo

Smaakvolle producten tijdens de culinaire markt in 't Loo. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 25 juni tussen 11.00 en 16.00 uur presenteren de foodwinkels en horeca uit Winkelcentrum 't Loo smaakvolle producten tijdens een culinaire markt in het winkelcentrum. U kunt hier ook genieten van een gratis high tea of high wine buffet, samengesteld door de culinaire experts, op vertoon van een ingevulde flyer (let op uw brievenbus). Er wordt ruim ingekocht, maar op is op, meldt de organisatie

Daarnaast is er muziek en mogen de kids gratis cupcakes versieren op het plein bij de Hema. Een combinatie van lekker shoppen, muziek, scherpe aanbiedingen, een winactie, activiteit voor de kids en natuurlijk smaakvol eten en drinken. Wilt u alvast een voorproefje? Dat kan. Het speciale 'high wine'-menu is tussen 20 juni en 4 juli al verkrijgbaar bij restaurant de Loocatie. Daarnaast biedt Hema Heiloo deze periode het speciale 'high tea'-menu.

Geslaagd? Feliciteren!

Geslaagde scholieren feliciteer je in de Uitkijkpost!

Voor 35 euro een blijvende herinnering voor op het prikbord

Stuur een foto en maximaal 50 woorden aan redactie@uitkijkpost.nl

Tien vragen aan... Hellen van Meene

Waar ben je geboren en getogen?

In Alkmaar. Sinds 2002 woon ik Heiloo.

Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?

Ik zou dan waarschijnlijk werken met dieren. Fotograaf en kunstenaar vallen af, want dat ben ik al.

Wie zou je graag ontmoeten?

Alessandro Michele, modeontwerper en sinds kort de nieuwe creatieve directeur van Gucci.

Wat is je mooiste jeugdherinnering?

Met mijn opa van mijn moeders kant gekkigheid uithalen. Hij is te jong overleden - toen ik acht was - en was altijd in voor een geintje.

Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?

Het uitzicht vanuit mijn tuin over de weilanden van de Kooimeerpolder.

Waarvoor kunnen ze je wakker maken?

Niet voor eten. Het nieuws dat het geld van langzame betalers eindelijk is bijgeschreven?

Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?

Van de directeur van de St. Joseph Mavo: "Hellen, jij kunt veel meer dan je denkt!"

Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?

Dat mijn werk in collecties als het Guggenheim in New York zit, en dat ik hobby-imker ben.
We hebben vijf kasten in de tuin staan, en onze honing is ook te koop: Hellen's Honey!

Wat zou je veranderen als je burgemeester was?

Geen idee.

Persoonlijke vraag aan Hellen van Meene: je bent een internationaal bekende fotograaf en toch kennen waarschijnlijk de meeste Heilooërs je werk niet of nauwelijks. Hoe ervaar je dat?
Ik vind dat niet erg. Als je van je kunst wilt kunnen leven is het juist handig om bekender te zijn in het buitenland dan in je eigen land.

Ik nomineer Jacky Mol voor de volgende 10 vragen.                                                        

Mijn persoonlijke vraag: wat zijn je plannen met Pakhuis Dekker in de nabije toekomst?

College wil uitgebreid cultureel aanbod behouden

Ook de muziek- en dansschool valt onder het uitgebreide culturele aanbod in Heiloo. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het college van B&W vindt dat het bovengemiddelde aanbod van kunst- en cultuuractiviteiten goed aansluit op de wensen en behoeften van de inwoners van Heiloo, voor nu en voor de toekomst. In de nieuwe kunst- en cultuurnota 'Leven en Beleven' stellen burgemeester en wethouders de gemeenteraad daarom voor om het huidige culturele aanbod te behouden.

Kunst en cultuur en de behoeften van inwoners

Het college heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met organisaties en instellingen uit het 'maatschappelijk veld' en met politieke partijen. De uitkomsten van de gesprekken zijn gebruikt voor het opstellen van de nieuwe nota 'Leven en beleven'.

Wethouder Elly Beens: "Het kunst- en cultuurbeleid bestond de afgelopen jaren uit meerdere besluiten van het college en de gemeenteraad. De aanleiding was dan meestal een actueel vraagstuk. Met de nieuwe nota 'Leven en beleven' kunnen het college en de raad meer integrale besluiten nemen. Leven en beleven gaat uit van regelmatig overleg met organisaties en instellingen, ook voor de toekomst. Daarmee blijven we actueel."

Het college verwijst in de nieuwe nota 'Leven en Beleven', naar het model 'De culturele infrastructuur van gemeenten in ringen' van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Na toetsing aan dit model blijkt dat het huidige culturele aanbod in Heiloo uitgebreider is dan gemiddeld in verhouding tot het aantal inwoners. Dit geldt met name voor de sectoren Media en Letteren, Amateurkunst, en Kunsteducatie en Podiumkunsten. De bibliotheek, de muziek- en dansschool en het theater van Heiloo vallen onder deze sectoren. Het culturele veld heeft aangegeven het huidige culturele aanbod te willen behouden.

Meer geld nodig voor kunst en cultuur

Om het uitgebreide culturele aanbod te behouden is meer geld nodig dan nu beschikbaar is. Het college legt op 20 juni het advies voor aan de commissie Maatschappelijke Zaken en vraagt op 11 juli aan de gemeenteraad om met het voorstel in te stemmen. In november behandelt de gemeenteraad de begroting voor 2017. Dan kan het college met een voorstel komen voor de financiering van het culturele aanbod.

Opkikker van Keer op Keer Kringloopwinkel

Keer op Keer schenkt twee keer per maand een Opkikker aan een vereniging of stichting. Sinds januari 2016 is het bedrag verhoogd van € 300,- naar € 500,-. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen, verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. De tweede opkikker van de maand juni gaat naar de heer R. Bolten in Heiloo, deelname aan de Carbage Run van 4 t/m 8 juni 2016. De opbrengst gaat naar het Ronald McDonaldhuis in Rotterdam.

U vindt de kringloopwinkel Keer op Keer aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Diamanten huwelijk voor de heer en mevrouw Mulder

Foto: aangeleverd

HEILOO - Burgemeester Romeyn van Heiloo bracht woensdag 8 juni een bezoek aan een stralende heer en mevrouw Mulder in verband met hun diamanten huwelijk. Zij zijn maar liefst zestig jaar getrouwd en dat mocht natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. De burgemeester kwam op de koffie met een prachtig boeket en een mooie schaal met een afbeelding van het witte kerkje. Ook ontving het diamanten paar een schriftelijke felicitaties van Koning Willem-Alexander. Het echtpaar woont nog steeds op zichzelf en beiden vullen elkaar goed aan. Binnenkort maken ze samen met de Zonnebloem een boottocht in Duitsland. De Uitkijkpost wenst hen samen een mooie reis en nog veel geluk.

Bedrijf belicht: Vishandel Volendam

Het enthousiaste team voelt zich al prima thuis in Heiloo.  Foto: Arjan Hoogvorst

Vishandel Volendam

Winkelcentrum 't Loo, 't Loo 18, 1851 HT Heiloo. Telefoon: 072 - 5324606.

HEILOO - Een nieuwe naam en nieuwe gezichten in 't Loo: begin maart streek het team van Vishandel Volendam hier neer. Op de voormalige stek van Huib Schong is zes dagen per week vanaf acht uur 's morgens een zeer gevarieerd aanbod dagverse vis te verkrijgen. Die valt dan ook goed in de smaak bij een gestaag groeiende klantenschare.

Het is rond negen uur in de ochtend als bij Vishandel Volendam louter lachende gezichten de eerste vroege klanten tegemoet stralen. Extra glunderen doet Bart Karregat, kersverse vader van een prachtige dochter. Samen met compagnon Henk bestiert Bart nu ruim drie maanden de nieuwe viszaak, direct naast de entree aan de oostzijde van 't Loo, naar volle tevredenheid van de klanten én henzelf. "Deze kans om een mooi stukje vis van Volendam naar Heiloo te brengen hebben we met beide handen gegrepen," vertelt Bart Karregat. "Het gaat voortvarend sinds de opening en we krijgen de meest warme, positieve reacties vanuit het publiek."

Glimlach

Volendammer Bart Karregat werkt al sinds zijn tienerjaren in de detailhandel en kan buigen op een zee aan ervaring, vooral in de vishandel. Uit alles blijkt het zijn lust en z'n leven. "Een fantastisch mooi vak vind ik dit. Het is elke dag weer een feest om de klanten van dienst te mogen zijn met een lekker stuk vis en een leuk gesprek. Kwaliteit en een gemeende glimlach naar de mensen toe: dat is waar het bij ons om draait." En om vis, natuurlijk: superverse vis en de meest verrassende en smaakvolle gerechten, die zijn bereid uit van alles wat de zee te bieden heeft. "Ons assortiment is vrijwel geheel op vetarme basis. Bovendien bakken we de hele dag door diverse soorten vis, tot een halfuur voor sluitingstijd."

Alles dagvers

Alles kakelvers dus, bij Vishandel Volendam. Wat te denken van de 'Hollandse Nieuwe' haring, vandaag symbolisch geveild met het traditionele eerste tonnetje voor het goede doel. Ook dit jaar weer mooi vet en dus niet te versmaden. "Alles wat hier in de vitrine ligt, betreft dagverse producten. Dat geldt uiteraard ook voor de verschillende gerechten die we ervan bereiden. Zo hebben we onder meer heerlijke tonijn- en zalm tataki, wok- en ovenschotels, paella, tagliatelle en diverse smakelijke vissalades. Wat te denken van de eenpersoonshapjes om mee te nemen, voor alleenstaanden supermakkelijk, snel én zeer gezond!" Met het zomerse weer van de laatste tijd biedt Vishandel Volendam tevens van alles aan dat geschikt is voor de barbecue. Een uitstekend idee om eens iets anders te grillen, want verandering van spijs…

Tip: zie ook de aantrekkelijke weekaanbiedingen in deze krant.

Wethouder Opdam bezoekt eerste regenwatertuin in Heiloo

Van links naar rechts: Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland, wethouder Rob Opdam, en bewoners Marit van Rozendaal en Dennis Breed. Foto: Linda van Rozendaal

HEILOO - Een jaar geleden organiseerden de gemeenten Heiloo en Castricum in samenwerking met Landschap Noord-Holland een actie om inwoners te stimuleren een regentuin aan te leggen. De interesse van Marit van Rozendaal en Dennis Breed was gewekt. Zij voldeden aan de enige voorwaarde, namelijk dat hun woning in het gebied tussen de Kennemerstraatweg en het station staat (voorheen een strandwal). De zandgrond daar is namelijk uitermate geschikt voor het realiseren van een regenwatertuin.

In de tuin van Marit en Dennis is bewust gekozen voor minder bestrating en meer gras en beplanting. Achter de schuur is een grindbak geplaatst waar het regenwater wordt opgevangen en makkelijk de bodem inloopt. Als laatste is de moderne regenton in de voortuin een echte eyecatcher met een capaciteit van maar liefst 300 liter water.

"Wat wij vooral heel erg leuk vinden aan de regenwatertuin van Marit en Dennis, is dat het een normale tuin is. Waar veel mensen waarschijnlijk direct aan grote tuinen en vijvers denken, zien we hier dat een regenwatertuin ook jong en modern kan zijn", aldus wethouder Opdam. Arthur Schaafsma van Landschap Noord-Holland voegt toe dat deze tuin ook een goed voorbeeld is hoe je zonder ingewikkelde constructies toch iets kunt doen om regenwater op te vangen, en daarmee verminder je de kans op wateroverlast.

Tekst: Linda van Rozendaal

Midzomerfeest van de Germanen

De Hunebedspelen: 2000 jaar terug in de tijd. Foto: aangeleverd

HEILOO - Aanstaande zondag 19 juni gaat de tweede editie van de Hunebedspelen van start. Noordelijke Germaanse stammen gaan de strijd aan tijdens het Germaanse midzomerfeest. De Kelten, de Galliërs, de Juten, De Chamaven, de Bataven en de Usipeten gaan met elkaar de strijd aan tegen de Romeinse overheersing door middel van keien rollen, speerwerpen en boogschieten.
Er zijn hapjes en een drankjes uit Germaanse keuken en tijdens de spelen wordt er livemuziek verzorgd door de gelegenheidsband de Octaviërs. Voor kinderen is er een passend Germaanse programma opgezet. Het goede doel is, evenals vorig jaar, Stichting Veldwerk, die ook met een stand op het terrein staan. Plaats en tijd: zondag 19 juni vanaf 13.30 uur op het Evenemententerrein Maalwater aan de Omloop.

Het kippetje van de Kennemerstraatweg

De kip is niet meer. Foto: aangeleverde foto

HEILOO - Jarenlang zat er op de hoek van de Kennemerstraatweg en De Laan van Zeeman een kippetje in het gras. Mensen die daar regelmatig wandelen of fietsen hebben het kippetje vast weleens gezien. Sommige mensen keken zelfs naar het diertje uit en genoten ervan hoe het daar op die hoek in het gras rondscharrelde. Woensdag is de kip helaas doodgereden op de weg gevonden door mevrouw Blom. Zij is een van die mensen die zo van het kippetje genoot. Ze heeft het dier meegenomen en nog rondgevraagd of iemand wist van wie het was. Jammer genoeg tevergeefs. Een omwonende heeft de kip op zijn vertrouwde plekje neergelegd. Weet u soms van wie de kip was?

Tekst: Linda van Rozendaal

Ingezonden: Wordt aansluiting A9 'kruip-door, sluip-door'-tracé?

Heiloo 10 juni 2016
        
Voorontwerp bestemmingsplan aansluiting A9
        
Geboren en getogen in Heiloo, werkzaam geweest in de wegenbouw en door toeval redelijk geïnformeerd over de verschillende facetten rond de aansluiting A9, met name het gedeelte Lagelaan, acht ik het mijn plicht het volgende met u te delen:

Het college van B en W van Heiloo heeft een Voorontwerp Bestemmingsplan ter inzage gelegd, dat is gebaseerd op het z.g. voorkeurstracé, dat al vanaf 2011 ongewijzigd leidend is in de procedure. Weliswaar wordt in de toelichting aangegeven dat enkele onderdelen nog kunnen wijzigen, echter: ervaringen uit het verleden geven mij aanleiding om te denken dat vermelden van deze verwachtingen (t.a.v. evt. wijzigingen) eerder onderdeel zijn van een tactiek om het voorkeurtracé ongewijzigd door de procedures te loodsen, dan een signaal van bereidheid om te willen wijzigen.

Deze reactie gaat uit van het voorkeurstracé zoals dit is opgenomen in het Voorontwerp.

Wat gaat de automobilist straks ervaren:
Vanaf de A9 komt hij via een kruising met gescheiden rijbanen op de nieuwe hoofdrijbaan van de Lagelaan, na 125 m. rijdt hij 400 m. op een weg met een 2 rijstroken, één voor hem en één voor het tegemoetkomend verkeer, met aan de rechterkant een ballenvanghek, 150 m. lang en 15 m. hoog. Aan de linkerkant gaat hij dicht langs een boerderijcomplex bestaande uit een variatie van gebouwen. Dan gaat de weg weer over in een met gescheiden rijbanen, 2 stroken per richting. Hopelijk heeft hij goed voorgesorteerd voor de turborotonde en heeft de overstekende fietser op de Oosterzijweg goed opgelet. Daarna komt hij op via een kort wegdeel, met weer 2 x 2 rijstroken, bij de kruising met de Kennemerstraatweg.
Indien hij naar het complex van Onze Lieve Vrouw ter Nood wil, dient hij zijn navigatie in te schakelen, want dat moet hij bereiken via de woonwijk Zandzoom.
Dit "kruip door - sluip door" tracé geeft door zijn verloop, zeer dicht langs bestaande situaties, grote overlast en schade voor aangrenzende bedrijven en bewoners. Deze gaan schade claimen; rekening moet worden gehouden met een kostenpost op termijn voor de gemeente in de omvang van € 4 à 5 miljoen.
Gevolg: Over 5 jaar heeft Heiloo een armoedige weg en heeft ze een omvangrijk bedrag betaald aan schade, waar niemand iets aan heeft.
Eenvoudige logica brengt me tot de volgende suggestie: Besteed dit te verwachten bedrag aan te betalen schadevergoeding aan een betere, mooiere en veiligere weg, waardoor de schadetoewijzing tot een minimum zal kunnen worden beperkt.

Hoe zou dat kunnen: Houd de verbinding Kapellaan / Lagelaan in stand, handhaaf de bestaande Lagelaan en sluit deze ter hoogte van de westelijke op- en afrit nabij de A9 aan op de nieuwe hoofdrijbaan, verplaats het gehele boerderijcomplex in zuidelijke richting, maak een fietstunneltje onder de nieuwe weg ter hoogte van de Oosterzijweg, de turborotonde kan vervallen, maak het gehele tracé 2 maal 2 rijstroken.

De uitspraken Heiloo mooi te willen houden blijven daarmee ook ná de verkiezingen staan.

Ing J.H. Spaans
Zeeweg 33

In memoriam: mevrouw Coks Stikkel-Sigling

Mevrouw Coks Stikkel-Sigling in 2008 Foto: aangeleverd

HEILOO - Op 90-jarige leeftijd is mevrouw Coks Stikkel-Sigling overleden. Zij heeft 40 jaar lang een belangrijke rol gespeeld in het maatschappelijke en politieke leven van Heiloo.

Hoewel mevrouw Coks Stikkel-Sigling op jonge leeftijd weduwe werd en alleen kwam te staan voor de opvoeding van drie opgroeiende kinderen, bleef zij actief betrokken bij het welzijn van Heiloo. Zij maakte zich sterk voor de emancipatie van vrouwen zonder ooit drammerig te worden. Onder haar voorzitterschap maakte de Vereniging Van Huisvrouwen een bloeiperiode door, waarvoor zij beloond werd met het erelidmaatschap. Vanuit deze vereniging en de Vrouwen in de VVD was zij actief in de Federatieve Vrouwenraad Heiloo. Zij stimuleerde jonge vrouwen zich in te zetten voor de gemeentepolitiek elk vanuit eigen politieke overtuiging en partij (tot dan toe zaten er bijna alleen mannen in de Gemeenteraad).

Zelf was ze een liberaal in hart en nieren. Aanvankelijk was ze voorzitter van de VVD afdeling Heiloo, waarvan ze later erelid werd. Van 1978-1984 zat ze in de gemeenteraad. Mevrouw Coks was een voorvechter van openbaarheid in de politiek en op haar voorstel werden de commissievergaderingen openbaar. Tot dan toe was daarbij geen publieke tribune of pers. Van enig inspraakrecht was in die tijd nog helemaal geen sprake. Wel was de sfeer in de gemeenteraadsvergaderingen heel wat gemoedelijker dan nu, of zoals wijlen raadslid Arend Plezier zei: "We waren niet elkaars politieke tegenstanders, maar tegenspelers in het politieke spel." Later werd Coks Stikkel-Sigling lid van Provinciale Staten in Noord-Holland.

Niet alleen de politiek kon rekenen op haar warme belangstelling; mevrouw Coks zette zich ook in voor onderwijs en cultuur. Ze was voorzitter van de Vereniging voor Openbaar Onderwijs, (mede-)initiatiefnemer voor de oprichting van de Peuterspeelzalen in Heiloo en bestuurslid van de Volksmuziekschool. Na haar politieke loopbaan was ze lid van enkele regionale schoolbesturen en een bestuur voor Ouderenzorg. In 1998 werd haar inzet voor Heiloo en de regio beloond met een Koninklijke Onderscheiding.

Enkele jaren geleden, toen haar gezondheid te wensen overliet, verhuisde zij van Heiloo naar een woonzorgcentrum in Huizen, om dicht bij haar kinderen te zijn.

Op 8 juni is aan het leven van een markante vrouw, met een warm hart en een grote inzet voor Heiloo, een einde gekomen. Heiloo is Mevrouw Coks Stikkel-Sigling veel dank verschuldigd. De crematieplechtigheid is op woensdag 15 juni om 15.00 uur in de Marius Poelzaal van Crematirium Westerveld.

Juup Wuijster-Schuddeboom

Bijeenkomst 'Ontspoorde mantelzorg'

ALKMAAR/HEILOO – Mantelzorg wordt gegeven met de beste bedoelingen. Echter, hoe goed de bedoelingen ook zijn, als mantelzorgers de zorg voor hun naaste niet meer aankunnen, lopen ze het risico om overbelast te raken door stress, gebrek aan tijd of onmacht, en om te ontsporen in niet gewenst gedrag. Hoewel dit niet met opzet gebeurt, is voorkomen beter dan genezen.

Tijdens een bijeenkomst op dinsdag 21 juni, georganiseerd door het Mantelzorgcentrum, wordt dit thema uitgebreid besproken onder leiding van Nina Bergsma van Veilig Thuis NHN. Zij vertelt o.a. over de signalen die er zijn als er sprake is van ontspoorde mantelzorg of wanneer dit dreigt te gebeuren. De middag is bedoeld voor mantelzorgers uit Alkmaar en Heiloo en duurt van 14.00 - 16.00 uur; over de locatie wordt u bij aanmelding geïnformeerd. Er zijn verder geen kosten aan verbonden, maar aanmelden is verplicht.

Mantelzorgcentrum, tel. 072-5627618, info@mantelzorgcentrum.nl, www.mantelzorgcentrum.nl

'Zonder EHBO gaat het feest niet door'

HEILOO - Culinair Heiloo ligt alweer achter ons, maar tot het eind van het jaar staan nog diverse evenementen op stapel. Bij ieder evenement is een EHBO-post nodig, bemenst door vrijwilligers van het Rode Kruis. Wat is er zo leuk aan dat EHBO-werk?

"De dankbaarheid," zegt Willem Paauw, coördinator Evenementenhulp van Rode Kruis Heiloo, zonder aarzelen. "Mensen die onze hulp nodig hebben, komen binnen met tranen en gaan weg met een lach. En: bij evenementen sta je weliswaar niet op de eerste rij, maar je geniet toch mee. Dan heb je dubbel pret: vanwege het evenement zelf en vanwege de mensen die opgelucht uit de EHBO-post vertrekken."

Omdat het wettelijk verplicht is om bij een evenement ook EHBO te organiseren, zijn EHBO'ers heel erg belangrijk. "Zonder EHBO gaat het feest niet door!" vertelt Willem. "In Heiloo zijn momenteel te weinig vrijwilligers. Daarom vragen we ondersteuning uit omliggende plaatsen. Maar omgekeerd geldt ook, hoor: EHBO'ers uit Heiloo ondersteunen bijvoorbeeld bij de Halve Marathon van Egmond en bij wedstrijden van AZ in het AFAS-stadion. We ondersteunen zelfs bij de Vierdaagse van Nijmegen. Zo kom je nog eens ergens!"

Meer over het Rode Kruis Heiloo: www.rodekruis.nl/afdeling/heiloo.

Gezamenlijk afslanken met personal trainer

Geen ingewikkelde recepten of bijzondere voedingsmiddelen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Maandag 20 juni start Simpelafslanken.com met een gezamenlijke afslankkuur onder leiding van een personal trainer. De kuur duurt 24 dagen en deelnemers zijn dus 16 juli klaar, de vrijdag voor de zomervakantie begint.

Trainingen vinden een keer per week plaats in een kleine groep bij de Kattenberg in Heiloo. De training is geschikt voor iedereen. Oefeningen kunt u op verschillende levels uitvoeren dus iedereen kan meedoen. Tijdens de training worden de deelnemers gemeten en gewogen met geavanceerde apparatuur. Hierdoor is de vooruitgang peilen en zo nodig bij te sturen. Gewicht wordt gemeten, maar ook spiermassa en vetpercentage; apparatuur geeft zelfs de metabolische leeftijd van het lichaam aan.

Er wordt gebruikgemaakt van een BioHCG-kuur, waarbij de deelnemers iedere dag een ampul met vloeistof nemen om het hongergevoel te stillen, energie te behouden en de dagen dus gemakkelijk kunnen doorkomen. De BioHCG is op natuurlijke basis; er zitten geen hormonen in. Hiernaast volgen deelnemers een koolhydraatarme voedingsrichtlijn, waarbij ze gewoon met het gezin kunnen mee-eten, dus er is geen sprake van ingewikkelde recepten of bijzondere voedingsmiddelen om in huis te halen.

Uit ervaring met het product is gebleken dat men gemiddeld 10% van het lichaamsgewicht verliest. Daarnaast verdwijnt het vet alleen op overtollige plaatsen, de probleemzones.

De 24 daagse kuur kost € 249,50 inclusief trainingen, de kuur, en een uitgebreid boekje. De kuur is ook los te bestellen.

Voor informatie www.simpelafslanken.com of via Margreeth Anema: 06-15 86 44 29.

Blue World Heiloo weer open

HEILOO - Tot groot genoegen van vele Heiloënaren heeft Blue World aan de Heerenweg 144 zijn deuren opnieuw geopend. Na een mega-opheffingsuitverkoop vorig jaar is Blue World een half jaartje dicht geweest maar zij opende op 2 juni opnieuw haar deuren in de vorm van een Outlet Store. Willeke, het oude vertrouwde gezicht van Blue World Heiloo, zal de winkel gaan runnen. "Het is niet de bedoeling dat we rommel gaan verkopen, maar leuke handel tegen scherpe prijzen," vertelt ze. "Zo hebben we onder andere voor vaderdag heel veel zomerse artikelen hangen, zoals korte broeken, poloshirts, t shirts. Ook de jeanswand is weer aangevuld om onze klanten te laten genieten van heel veel voordeel."

De dames kunnen ook weer hun hart ophalen. Ook voor hen hangen nieuwe collecties voor heel scherpe prijzen. Daarnaast is er ook nog keus voor de kindjes. Mocht u willen kiezen uit een nog ruimere kindercollectie, dan moet u even de moeite nemen om naar Castricum te rijden, waar de uitverkoop bij Blue World Kids ook in volle gang is.

De voorraden worden steeds aangevuld met nieuwe artikelen tegen spectaculaire prijsjes, waardoor het publiek steeds verrast zal worden. Blue World Outlet Heiloo is niet iedere dag geopend. Voorlopig zal de winkel geopend zijn op woensdag, vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. De koopavond is op vrijdag tot 20.00 uur.

Samen kom je verder: subsidieregeling opvoed- en opgroeiactiviteiten

HEILOO - Gemeente Heiloo stelt 18.000 euro subsidie beschikbaar aan ouders, professionele organisaties, kindercoaches en vrijwilligers om hen te stimuleren samen te werken. Het is de bedoeling dat vanuit de vraag van ouders een aanbod aan activiteiten ontstaat voor ouders met soortgelijke vragen. Activiteiten die in aanmerking komen voor een subsidie zijn workshops, cursussen, bijeenkomsten en overige activiteiten. Deze moeten in 2016 worden aangevraagd.

Onderwerpen kunnen zijn: hoogbegaafdheid, pesten, grenzen stellen, mediawijsheid, eenzaamheid, kind en scheiding, de nieuwe alcoholwet, etc. Met de subsidie kan bijvoorbeeld een deskundige worden uitgenodigd om over een onderwerp te praten, een workshop worden opgezet of een activiteit worden georganiseerd. Ouders met ideeën voor workshops of bijeenkomsten kunnen zo hun ervaringen en kennis delen. Samen kom je verder.

Criteria

De eenmalige bijdrage wordt verstrekt aan professionele organisaties en/of jongeren en hun ouders die woonachtig of werkzaam zijn in de gemeente Heiloo. Wanneer professionele organisaties een aanvraag doen, dan moet de activiteit aanvullend zijn op hun bestaande aanbod. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de omvang en het bereik van de activiteit.

OBS de Meander is 'Gezond voorbeeld Heiloo'

Buurtsportcoach Pascale de Hoogh reikte het Appeltje Eitje-keurmerk uit. Foto: aangeleverd

HEILOO - Namens Gemeente Heiloo heeft buurtsportcoach Pascale de Hoogh op 10 juni 2016 het Appeltje Eitje-keurmerk uitgereikt aan OBS de Meander. Om in aanmerking te komen voor de titel 'Gezond voorbeeld Heiloo' heeft de school al voor het ondertekenen van het convenant een 'Appeltje Eitje-avond' georganiseerd tijdens de Avondvierdaagse. Dit initiatief gaat de ouderraad jaarlijks herhalen. Directeur Koen Elbers laat weten dat Appeltje Eitje breed gedragen wordt binnen zijn school. Naast de 'Appeltje Eitje-avond' tijdens de jaarlijkse Avondvierdaagse gaat de school zich ook verdiepen in de mogelijkheden van schoolfruit en willen zij ouders gaan inspireren voor gezonde traktaties. De gezonde leefstijl zit wel goed op de Meander. Ook sportief gezien is de Meander een school om trots op te zijn. Bijna alle leerlingen beoefenen één of meerdere sporten. Het Appeltje Eitje-keurmerk is dus een logische stap voor de basisschool. Zie voor meer informatie www.basisschoolmeander.nl.

Olympische hurksprong Paulusschool

De hurksprong gebruik je tijdens reddend zwemmen. Het doel is om je hoofd boven water te houden. Foto: aangeleverd

HEILOO - Passend binnen het thema 'de Olympische spelen' hebben de kinderen van groep 5 en 6 van de Paulusschool een bezoek gebracht aan het Baafje. De kinderen leerden hoe ze een hurksprong in het water moeten maken. De hurksprong gebruik je tijdens reddend zwemmen, met als doel je hoofd boven water te houden. Goed te zien is in welke houding de kinderen in het water springen. De kinderen krijgen in totaal drie zwemlessen, met als afsluiting één keer vrijzwemmen. De eerste les bleek gelijk een succes onder de kinderen!

Texaco trekt klandizie met korting op brandstof

Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Het was afgelopen zaterdag extra druk bij Texaco Vennewater in Heiloo. Vele vaste klanten maar ook mensen van 'buitenaf' wilden graag profiteren van de kortingen op benzine en diesel. Ook bij de wasstraat was het al behoorlijk druk. De kortingen op de brandstof hadden te maken met de introductie van Blue One 95. De korting op het meest uitgebreide carwashprogramma was om de vernieuwde wasstraat onder de aandacht te brengen.

Heiloo in de ban van culinair evenement

Foto: FB Culinair Heiloo

Afgelopen weekend was Culinair Heiloo: het was een geslaagd evenement!

'Radiopiraat Focus 103 ongekend populair'

De studio van Focus, Kerst 1984. Foto: aangeleverd

HEILOO - De vroegere piratenzender Focus 103 is terug van weggeweest, zij het op internet met enkele dj's van vroeger. Met hetzelfde format is het een initiatief dat voortvloeit uit het succes van toen: mooi om terug te kijken naar de echte piratentijd in de jaren tachtig. Mede-oprichter Cees Winnips (radionaam: Bram Brouwer) neemt ons mee terug in de tijd!

Cees startte de zender in 1981, samen met zijn broer Frank Winnips (radionaam: Teddy O'Neill) en Arnoud van Delden (radionaam: Karel de Grote). De radiopiraat was tot 1987 toonaangevend in de regio. Diverse dj's maakten het radioluisteren tot een feest met in de beginperiode vooral hits, later ook middle of the road-muziek, easy listening, disco en dance. Daarnaast maakten de hitlijst 'Windkracht 20' en spelletjes de zender interessant, evenals bekende artiesten die zich lieten horen.

Vooral de tijdgeest was debet aan het succes van toen, benadrukt Cees. "Destijds bood de radio weinig concurrentie op het gebied van popmuziek. Hilversum 3 (nu 3FM, red.) was de enige popzender. Bovendien waren alle zenders uitsluitend via de ether te beluisteren; kabelradio en internet bestonden nog niet. Iedereen luisterde dus naar dezelfde zenders op de FM, dat maakte een groot luister-bereik mogelijk. Daarnaast waren er andere illegale radiostations in de regio actief, zoals Radio Noordzee, Radio Caroline 1 en 2 en Dynex. Maar Focus 103 was in 1984 de enige zender die het hele weekend uitzond en later zelfs 24 uur per dag. Dat onderscheidde ons positief ten opzichte van andere zenders. Het radiostation had begin 1986 naar schatting gemiddeld driehonderdvijftigduizend luisteraars; dat was op het hoogtepunt van de populariteit."

De mast. Foto: aangeleverd
De zender 'Harry' en het team van Focus 103. Foto: aangeleverd

Feesten en locatie-uitzendingen

De zender werd gaandeweg sterker. Volgens Cees gebruikten de radiomakers in de begintijd een kleine zender: met 2 Watt waren de uitzendingen uitsluitend in Heiloo te horen. Later hadden de zenders een vermogen van meer dan 250 Watt en zorgde ook een hoge antennemast aan de Kanaaldijk voor een groot uitzendgebied. Hierdoor was de zender in de laatste jaren in vrijwel heel West-Nederland en de kop van Noord-Holland te ontvangen. Mede vanwege dit grote luisterbereik stonden ondernemers in de rij om te adverteren op Focus 103, vertelt Cees. "Dit zorgde voor een hoge omzet, waardoor we het station draaiende konden houden met circa 75 medewerkers." Verder benadrukt Cees dat ook feesten geld in het laatje brachten, bijvoorbeeld in het gebouw van atletiekvereniging Trias en in de toenmalige Bob's Party Palace Uitgeest. Daarnaast was de Elfstedendag-uitzending in 1986 succesvol en een groot optreden op de gezinsbeurs in Alkmaar in hetzelfde jaar.

Volgens de radioman verbeterde Focus 103 gaandeweg de kwaliteit van de radioprogramma's. "Zo kochten we reservezenders en straalzenders en lieten we onze radiocommercials en jingles professioneel produceren, net zoals de grote omroepen. Dat laatste was best uniek: de meeste radiopiraten maakten jingles en reclamespots in eigen beheer. Verder konden we onze muziekcollectie op vinyl verder uitbreiden en betaalden we de dj's."

Politie-invallen

Naast het succes kende Focus tegenslagen. Diverse invallen van de Radio Controle Dienst en de politie zorgden voor ruis op de radiofrequentie, vertelt Cees. "Dat was vervelend, omdat de politie de zender, antennes, geluidsapparatuur en muziek in beslag kon nemen. Maar wij wapenden ons hiertegen. Dat lukte meestal goed door in de studio een straalzender met een klein bereik te gebruiken. Deze steunzender straalde ons signaal door naar de hoofdzender op een andere locatie, zodat uitsluitend deze hoofdzender en niet de inhoud van de studio in beslag werd genomen tijdens een inval."

Cees kijkt ook terug op grote invallen, bijvoorbeeld tijdens een feest in Disco Turbo 2000 in Uitgeest (later Bob's Partysaloon) van waaruit de omroep live uitzond. Een andere grote politie-actie vond plaats in 1984; dat gebeurde op twee zendlocaties tegelijk: in De Ronge en de Zevenhuizerlaan. Na deze inval verhuisde de studio naar de Kanaaldijk en stond de hoofdzender in een oude schuur. Vervolgens raakten Focus 103 wederom alles kwijt door een inbraak. "We kochten toen een caravan van waaruit we onze uitzendingen maakten, ook weer op de Kanaaldijk". Een aanzienlijke politie-inval in april 1986 hakte er keihard in. Cees: "Een grote politiemacht overviel ons. De officier van justitie was meegekomen, evenals de landelijke pers. In die periode nam de jacht van justitie op illegale radiozenders toe en werd de handhaving strenger". Focus 103 kwam nog wel een korte periode terug op een locatie buiten Heiloo, maar volgens Cees was de continuïteit van de uitzendingen niet meer vol te houden door de vele politie-invallen. Niet lang daarna stopte de radiopiraat definitief. "Gelukkig is Focus sinds 18 april 2014 weer terug, nu als web-radiostation."

<Kadertje>

Grote namen

Het waren niet de minste radiomakers die bij Focus draaiden. Sommige dj's werkten later voor landelijke zenders. Cees noemt Gaston Starreveld, de stem van de Postcodeloterij op televisie, en Jos van Heerden, die later op Radio 10 ging draaien. Andere namen zijn Ron Stoeltie, tegenwoordig presentator op Radio 1 en 2, en Frits Koning, presentator van Radio M in Utrecht. Ook dj Rene Verstraten werkte na de Focustijd voor een grotere radiozender. Dj's die later niet doorstroomden naar een landelijke zender, waren eveneens populair. Cees: "Een voorbeeld is 'weekend dj' Jan de Boer: Jan draait nu op de lokale zender Radio 80 en woont nog in Heiloo."

(Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser).

Foto-onderschrift

-Focus-medewerkers tijdens uitzendingen op de Gezinsbeurs in Alkmaar (1986) (aangeleverde foto).

-De studio tijdens Kerstmis 1984 (aangeleverde foto).

-De zender 'Harry' en het team van Focus 103 (aangeleverde foto).

-Foto-collage met Focus-herinneringen (aangeleverde foto's).

Heiloo scoort goed op veiligheid

HEILOO - Heilooënaren hebben de leefbaarheid en veiligheid van Heiloo goed beoordeeld. Bij de beoordeilng is onder meer gekeken naar de kwaliteit van voorzieningen in de Openbare Ruimte als pleinen, parken en speelplaatsen. Inwoners van Heiloo ervaren geen grote problemen rond criminaliteit, verkeer of overlast in hun buurt. Dit blijkt uit de Veiligheidsmonitor 2015, een onderzoek naar veiligheid, leefbaarheid, slachtofferschap en het functioneren van gemeente en politie.

Burgemeester Hans Romeyn benadrukt blij te zijn met dit resultaat: "De monitor laat zien dat de inwoners tevreden zijn over onderwerpen die de veiligheid aangaan. Vaak meer dan gemiddeld in de regio. Dat doen we met elkaar. Naast de rol van de gemeente, de politie en de BOA's leveren inwoners en ondernemers een belangrijke bijdrage aan het verbeteren van de veiligheid in ons dorp. De buurtpreventie-initiatieven in de vorm van de WhatsApp-groepen zijn daarvan een mooi voorbeeld."

Terugdringen diefstallen
Aandachtspunt voor Heiloo is het terugdringen van het aantal diefstallen. Uit politiecijfers van 2015 blijkt dat er 125 woninginbraken gepleegd zijn tegen 100 inbraken in 2014. In Heiloo wordt in het kader van het project 'Stop de woninginbraken' actief gekeken naar situaties bij woningen die uitnodigend kunnen zijn voor inbrekers.

Romeyn: "Wij proberen inwoners te attenderen op de taken die zij zelf kunnen uitvoeren om inbraak of diefstal te voorkomen. Dat doen we door bijvoorbeeld het uitvoeren van een wijkschouw samen met de politie, door inwoners te attenderen op het sluiten van ramen en deuren of het geven van een voorlichtingsbijeenkomst. Verder zijn er in Heiloo sinds het najaar 2015 ook de nodige WhatsApp-groepen actief. De gemeente en politie ondersteunen en indien nodig faciliteren zij de WhatsApp-groepen." Ook het terugdringen van het aantal fietsdiefstallen bij het station is een aandachtspunt.

Leefbaar en veilig
Inwoners van Heiloo geven de gemeente een 6,7 voor de woonomgeving en een 6,6 voor de leefbaarheid. In Heiloo is 55% (2013: 49%) van de 301 ondervraagden positief over het functioneren van de gemeente in relatie tot leefbaarheid en veiligheid. Het gemiddelde percentage in Noord-Holland Noord (NHN) wat betreft leefbaarheid ligt op 38%. Heiloo scoort hierin dus aanmerkelijk hoger. In 2015 gaf 20% van de ondervraagden aan dat zij zich in het algemeen wel eens onveilig voelen, tegen 33% in Noord-Holland Noord. Verder aandachtsgebieden zijn te hard rijden, hondenpoep en rondhangende jongeren.

Prettige woonomgeving
In Heiloo is 79% van de ondervraagden tevreden over de manier waarop men in de buurt met elkaar omgaat. Op het onderdeel leefbaarheid in de woonbuurt scoort Heiloo net als in 2013 een 7,8. In Heiloo zijn de inwoners samen met de gemeenten Castricum, Bergen, Koggenland en Texel het meest positief over de leefbaarheid in hun woonomgeving. De gemiddelde score in NHN is 7,5.

Doel en respons
Het doel van deze enquête is om de uitkomsten van de Veiligheidsmonitor 2015 te betrekken bij de aanpak van het integrale veiligheidsbeleid. In totaal hebben 4618 inwoners van Noord Holland Noord de vragenlijst ingevuld. Het onderzoek is in Heiloo gehouden in de periode september tot en met november 2015. Het ging hier om 582 geselecteerde inwoners van 16 jaar en ouder in particuliere huishoudens. Er hebben 301 van de 582 geselecteerde inwoners een volledige vragenlijst ingevuld. Dit komt neer op een respons van ruim 51%.

Golf: Dames Senioren GHC kampioen

De Dames Senioren van GHC: ongeslagen kampioen Foto: Aangeleverd

HEILOO - De maand april is in de golfwereld altijd de maand van de NGF-competitie. De Dames Senioren van Golfclub Heiloo (GHC) spelen daarbij in de 2de klasse tegen verschillende clubs. Dit gebeurt in totaal op vijf donderdagen, waarbij de teams tegen elkaar spelen op een andere baan dan die van henzelf. Gezelligheid staat voorop en er is als afsluiting een diner na de wedstrijd.

De Dames Senioren van GHC spelen nu al voor het derde jaar met dit team en zijn ondertussen een hele hechte groep geworden: Sieny Ankone, Carolynn Alleman, Irene Heijnis, Jeanette Kempers, Corry Kluijtmans, Hanna Schuijt, Wilma van Vliet en Flora Martini.

De seniorendames van GHC zaten met vier andere teams in de poule: Dirkshorn, Heemskerkse, Nieuwediep en de Westfriese. Ze wonnen in Heemskerk en waren vervolgens gastvrouw voor de volgende wedstrijd, waarbij ze zelf niet als ontvangende partij niet speelden. Daarna werd gespeeld op Nieuwediep en Dirkshorn, met opnieuw winst voor GHC.

Als laatste werd er gespeeld op de Westfriese golfclub tegen Nieuwediep. Het puntenaantal van de twee was gelijk, dus het winnende team zou kampioen worden. De dames van GHC wonnen daarbij overtuigend met 32-4, waardoor zij ongeslagen kampioen werden.

Ouderwets lekker eten bij Zorgcirkel Prins Hendrik en Agnes

Het Grand Café van Prins Hendrik is recent dusdanig veranderd, dat het flink aan gezelligheid heeft gewonnen. Foto: aangeleverd

EGMOND - "We zijn er helemaal klaar voor!" José Zonneveld kan het wel van de daken schreeuwen. Als Hoofd Hoteldienst van de Zorgcirkel-vestigingen Prins Hendrik en Agnes, beide gevestigd in Egmond aan Zee, verwelkomt zij steeds meer cliënten die ouderwets lekker willen eten. Daarnaast heeft ze de indruk dat dit bij een deel van de Egmonders (nog) niet of onvoldoende bekend is.

En dat is jammer. Zeker in het geval Prins Hendrik, waar het interieur van het grand café is veranderd en aan gezelligheid heeft gewonnen. Men kan er tussen 12.00 en 13.30 uur en van 17.00 tot 18.30 uur lekker uit eten voor een vriendelijke prijs. Er is keuze uit een dagmenu en à la carte. Natuurlijk kan men er ook terecht voor een drankje, een heerlijk broodje of een lekkere snack. Bijkomend extraatje in het statige Prins Hendrik is dat er om de week op woensdagavond wisselende themamaaltijden worden geserveerd. "Zonder meer een aanrader!" In het restaurant van Zorgcirkel Agnes bent u van harte welkom tussen 12.00 en 13.30 uur. Ook op deze locatie, pal tegen de duinen aan, is de prijs allervriendelijkst en de smaak voortreffelijk.

Bent u niet in de gelegenheid om naar Prins Hendrik of Agnes te komen, of u eet sowieso het liefst thuis, dan is de maaltijdservice aan huis een optie. De maaltijden worden dagelijks vers in de eigen ambachtelijke keuken bereid en door vrijwilligers bezorgd in Egmond Binnen, Egmond aan den Hoef en Egmond aan Zee. Aanmelden voor deze service kan bij de receptie van Agnes.

Dan is er ook nog de activiteit 'Open tafels'. Hier kunt u gezellig aanschuiven en samen met dorpsgenoten genieten van een warme maaltijd. Dit initiatief wordt in samenwerking met Stichting Welzijn Bergen georganiseerd in Egmond aan den Hoef en Egmond Binnen. Voor degenen die het lastig vinden om met eigen vervoer te komen, is de haal- en brengservice.

Voor meer informatie kunt u bellen of langskomen in Prins Hendrik of Agnes. Prins Hendrik staat aan de Voorstraat 41. Het telefoonnummer is 088-55 91 300. Zorgcirkel Agnes is gevestigd aan de Rooseveltstraat 1 en telefonisch bereikbaar via 088-55 91 350.

Parlan zoekt nieuwe pleeggezinnen

Sinds eind vorig jaar neemt het aantal aanmeldingen van kinderen voor pleegzorg toe.

Pleegouders kunnen door heel gewoon te doen iets bijzonders voor een kind betekenen, in het weekend, in de vakantie, een paar dagen per week, of fulltime, korte tijd of langer.

Sinds eind vorig jaar neemt het aantal aanmeldingen van kinderen voor pleegzorg toe. Meggelien de Weijer, leidinggevende pleegzorg bij Parlan Jeugdhulp: "Waar voorheen vooral jonge kinderen voor pleegzorg werden aangemeld, zien we sinds eind 2015 een toename van aanmeldingen van kinderen boven 10 jaar en broertjes en zusjes die graag bij elkaar blijven. Wij vinden dat kinderen het beste in een veilige en gezonde gezinssituatie kunnen opgroeien. Dat gunnen we deze kinderen ook."

Geïnteresseerd? Kom ook naar de info-avond op 4 juli. Aanmelden kan op www.pleegzorgparlan.nl.

Houd de inbreker buiten de deur

70% van alle achterdeuren is voorzien van slecht hang- en sluitwerk. Foto: aangeleverd

HEILOO - In gedachten zijn we al op vakantie en staan de koffers reeds klaar. Voorpret is een van de leukste onderdelen van een vakantie. Een ander heel belangrijk aspect wordt helaas nog vaak vergeten. 15.000 inbraken in de zomerperiode lijkt misschien niet veel, maar thuiskomen en uw huis door inbrekers compleet overhoop gehaald vinden maakt een abrupt einde aan het vrolijke vakantiegevoel.

Acht tips voor een goede vakantievoorbereiding
Maak het inbrekers niet te makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een goed gevoel op pad te gaan, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 waardevolle tips:

 1. Doe de InbraakPreventieCheck op www.inbraakmislukt.nl. U ziet daar foto's van het beslag op voor- en achterdeur en ramen. Met de simpele check weet u meteen of u het goed voor elkaar hebt, of dat een inbreker uw huis binnen 1 minuut binnen is. U krijgt gericht advies over hoe u uw huis beter kunt beveiligen. Onderzoek geeft aan dat ongeveer 70% van alle achterdeuren voorzien is van slecht hang- en sluitwerk.
 2. Breng nog voor u weggaat het nieuwe slot of de anti-inbraakstrip aan, of laat dit door de dhz-zaak doen. Vaak zijn hier geen hoge kosten aan verbonden.
 3. Plaats tijdens de vakantie een extra auto (van uzelf of van de buren) op de oprit.
 4. Laat een bewoonde indruk achter, dus zet een paar kopjes, een bordje met bestek op het aanrecht. Laat wat rommel, zoals een boek, oude sleutels en een enveloppe op de woonkamertafel liggen. Tijdschakelaars op enkele lampen werken simpel en effectief. Zo denkt de inbreker dat er nog steeds iemand in huis is.
 5. Vraag of iemand regelmatig de post wil weghalen uit de brievenbus of in de hal, zeker als de voordeur een raam heeft. Zo voorkomt u dat een inbreker ziet dat er niemand thuis is.
 6. Zorg dat juwelen en andere kostbaarheden uit het zicht worden opgeborgen; liefst in een kluis. Vaak haalt de inbreker de hele slaapkamer overhoop, omdat hij weet dat de kostbaarheden daar niet zelden verstopt zijn in een stapeltje kleding of een lade. Treft de inbreker een goede kluis aan, dan stopt hij zijn zoektocht meestal snel.
 7. Vraag (bij langere afwezigheid) een tijdelijke bewoner in huis.
 8. Zet uw vakantieplannen en -belevenissen niet meteen op social media als die berichten voor iedereen in te zien zijn.

Postma en Postma: vertrouwd sinds 1963

ALKMAAR - Postma en Postma is al vijftig jaar in Alkmaar en omgeving het vertrouwde adres voor beveiligingsproducten, ijzerwaren, sleutels, sloten en hang- en sluitwerk.

In 1963 begon Frits Postma de winkel aan de Langestraat. Zijn zonen Gosse en Tjerk staan inmiddels aan het roer. De zaak is vijf jaar geleden verhuisd naar Laat 99 (pal tegenover campingshop Roobeek). Hier is volop ruimte voor de ruim 15.000 artikelen, die overigens ook te zien zijn op www.postmaenpostma.nl.

De laatste jaren gaan inbrekers steeds slimmer en sneller te werk, maar daar is veel aan te doen. Gosse Postma: "Door het aanbrengen van goede inbraakbeveiliging vermindert de kans op inbraak met 95%. Wij komen graag langs voor een compleet veiligheidadvies, waarbij we alle inbraakgevoelige punten nalopen volgens de Politie Keurmerk-richtlijnen."

Naast beveiliging staat Postma en Postma bekend als dé sleutelspecialist. Gosse: "Met onze gespecialiseerde apparatuur kunnen we van bijna elke sleutel een exemplaar bijmaken. Alleen gecertificeerde sleutels moeten we bestellen. Dus: klaar terwijl u wacht!"

Veilig op vakantie? Coen kan helpen

"Ik woon hier al 30 jaar en er was nog nooit ingebroken," hoor je vaak na een inbraak of een poging daartoe, en dat terwijl een inbraak soms met een simpele oplossing voorkomen had kunnen worden. Het breken van de schilden en cilinder van sloten of het uittrekken van de cilinder komt regelmatig voor. Met het monteren van beslag voorzien van kerntrekbeveiliging is dit probleem opgelost. Het oog wil ook wat, dus het aanbrengen van zwaarder beslag laat de inbreker zien dat uw huis beveiligd is. Coen Doen in Winkelcentrum 't Loo kan hierbij helpen, ook wat betreft montage. Voor slot- en sleutelproblemen krijgt u vrijblijvend informatie, ook bij u thuis.

Succesvolle bijeenkomst Langer veilig thuis wonen

HEILOO - Donderdag 9 juni sloegen Stichting Welzijn Heiloo, de politie, brandweer, Evean Ledenvereniging en de Huistest de handen ineen om inwoners van Heiloo bewust te maken hoe ze hun eigen veiligheid in huis kunnen vergroten. Dat er weinig tijd is om het huis te verlaten bij brand wist men wel, maar dat dit maar drie minuten waren, daar schrokken de deelnemers van. Naast veel handige tips van de politie en brandweer was er ook aandacht voor kleine praktische aanpassingen in huis voor vergroot wooncomfort en met een veilig gevoel langer zelfstandig kunnen blijven wonen. "Ik ga met een andere blik mijn woning bekijken en ga zwakke punten ook meteen aanpakken," zegt mevrouw Blok. "Dit zou iedereen moeten weten!". Voor meer informatie over langer veilig thuis wonen kunt u terecht bij Karin van Polen, cliëntondersteuner van Stichting Welzijn Heiloo: 072-533 12 97.

Nieuwe organisatiecommissie Kuyper&Blom Makelaars Open

Kuyper&amp;Blom Open: nog meer sfeer en beleving Foto: aangeleverd

HEILOO - Van zondag 3 t/m zondag 10 juli 2016 vindt op het park van TC Heiloo United het jaarlijkse Kuyper&Blom Makelaars Open plaats. Na jarenlange inzet van de oude commissie is met ingang van dit jaar een nieuwe organisatiecommissie aangesteld.

Negen jonge enthousiastelingen zijn dit jaar begonnen het toernooi nog aantrekkelijker te maken en daarmee naar een hoger niveau te tillen. Speerpunten zijn verhoging van de sfeer en de beleving op het park. De hoofdsponsor (makelaarskantoor Kuyper&Blom) steunt deze ambitie door zich ook dit jaar weer aan het toernooi te verbinden.

De nieuwe commissie heeft de oude bedankt de oude voor de jarenlange inzet en de kans die ze krijgt om het toernooi een nieuwe impuls te geven. Inschrijven is vanaf nu mogelijk in een van de vele categorieën. Dit kan via www.toernooi.nl – Kuyper & Blom Makelaars Heiloo Open 2016. U kunt ook het toernooi volgen via facebook om op de hoogte te blijven: Kuyper&Blom Open Tennistoernooi.

Moeizame zege mountainbiker Wim Mandemakers

AKERSLOOT - Wim Mandemakers uit Heiloo is er donderdagavond in geslaagd de volle winst te pakken in de wekelijkse wedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup in Akersloot.

Al in de eerste ronde op Sportcomplex de Cloppenburgh maakte een trio zich los van de rest. Wim Mandemakers (Heiloo), Wim Verdonk (Egmond aan de Hoef) en Ferry Karssen (Alkmaar) bouwden vrij snel aan een niet meer te overbruggen voorsprong. Henk Louwe (Alkmaar), Dirk Dekker (Egmond aan Zee) en Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan de Hoef) werden veroordeeld tot een achtervolging, die alleen tot doel had buiten schot te blijven van Chris Kemp (Egmond aan de Hoef) en Job van Dam (Alkmaar), die op gepaste afstand van hen reden.

Lange tijd bleef het leidende trio bij elkaar, maar een plotselinge splijtende demarrage van Wim Mandemakers maakte een einde aan de samenwerking. Het werd een man-tegen-man-gevecht, waar Wim Verdonk het slachtoffer van werd. Zelfs toen Mandemakers een gat had van honderd meter, knakte de moraal bij Ferry Karssen niet. Integendeel, het lukte hem weer in het wiel van Wim Mandemakers terug te komen en ook nog de kop over te nemen. De laatste omlopen werden besteed aan het elkaar aftasten, zodat het er op leek dat Wim Verdonk nog een rol kon spelen, maar dat bleek schijn. Nooit was het een tegenstander gelukt samen met Mandemakers de laatste ronde in te gaan. Deze eer kwam toe aan Ferry Karssen, maar moest zich wel tevreden stellen met de tweede plek achter Wim Mandemakers.

Uitslag: 1. Wim Mandemakers, Heiloo; 2. Ferry Karssen, Alkmaar; 3. Wim Verdonk, Egmond aan de Hoef; 4. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan de Hoef; 5. Henk Louwe, Alkmaar.

Mannen Terriërs naar eerste klasse

HEILOO - Het mannenteam van hockeyvereniging De Terriërs is gepromoveerd naar de eerste klasse. Door een gelijkspel tegen Haarlem (1-1) in de laatste wedstrijd van het seizoen werd weliswaar het kampioenschap gemist, maar de promotie kwam niet in gevaar. "Het is natuurlijk jammer dat we geen kampioen zijn geworden, maar we bouwen toch een feestje," aldus trainer/coach Jisse Waasdorp. Aan het begin van het seizoen werd een hecht en hard werkend team gecreëerd, waarna na de winterstoppromotie als doelstelling werd gesteld - en dat is dus gelukt.

De eerste klasse zal volgens Waasdorp zwaar worden. De ploeg komt voor dit niveau vooral fysieke kracht tekort en daar zal in de voorbereiding extra aandacht aan besteed worden. Bovendien komt er versterking. Uit de jeugd zijn Twan Heidemann en Paul Bruijn rijp voor het eerste en van Alkmaar komen keeper Martijn van der Zee en ex-Terriër Boy Mossel over.

Piet Glas - Vennewatertoernooi 2016

HEILOO - Het jaarlijkse, bij velen zeer populaire biljarttoernooi, wordt voor de drieëntwintigste maal georganiseerd en gehouden in Sportcentrum Het Vennewater in Heiloo. De speeldata van het Vennewatertoernooi zijn vastgesteld op 19 en 20 augustus 2016. Op vrijdagavond en zaterdagochtend worden er zgn. voorwedstrijden gespeeld, waarna de beste 32 spelers verder gaan naar de volgende ronde met 'knock out'-systeem. Naar verwachting zal de finaleronde plaatsvinden op zaterdag omstreeks 17.00 uur.

Wie een moyenne speelt vanaf minimaal 1.00 kan zich opgeven bij: Nico Lapère, Tulpencroftlaan 19, 1851XL Heiloo, tel. 072-5331864, e-mail: nlapere@quicknet.nl of Henk v.d.Veer, Warmoezierslaan 10, 1851NZ Heiloo, tel. 072-8503696, e-mail: h.vanderveer@hotmail.com. Het inschrijfgeld bedraagt € 10,-. De sluitingsdatum van inschrijving is 7 augustus 2016.

VTT-toernooi bij Foresters

HEILOO – SV De Foresters organiseert op zaterdag 18 en zondag 19 juni het NK voor jongens C-junioren en E-pupillen (7x7). 32 E-pupillen en 16 C-junioren teams uit alle hoeken van Nederland plaatsten zich op hun eigen districtskampioenschap voor deze prestigieuze eindstrijd in Heiloo.

Na al meerdere malen de Voetbal Talenten Toernooien (VTT) te hebben georganiseerd koos de landelijke organisatie van het populaire Open NK Jeugdvoetbal voor ervaring en kennis. De Foresters bouwde deze in de afgelopen jaren op dankzij veel vrijwilligers in de kantine en op de velden. Daarvoor werd extra zorg besteed aan het assortiment van de kantine tijdens de toernooien, een van de voorwaarden van de oprichter van het toernooi, Roon Staal. Hij startte in 2004 in Alkmaar dit inmiddels 76 toernooien tellende kampioenschap op en sloot naast de kernwaarde gezonde voeding ook de kernwaarde sportiviteit in de armen.

Arnt Blei van De Foresters is een van de mensen die dit jaar twee NK's naar Heiloo haalde: "Wij hebben al sinds het ontstaan van VTT een prima relatie met deze organisatie. Naast het feit dat VTT altijd op een excellente manier de deelnemerslijst weet te organiseren en daarmee onze vereniging werk uit handen neemt, is er nog een belangrijk aspect waardoor wij graag met VTT samen dit soort evenementen organiseren. De visie van VTT met betrekking tot een gezonde keuken tijdens toernooien sluit prima aan bij de visie van De Foresters, die al een aantal jaren het gezonde aanbod van de kantine laat groeien en tevens voorop loopt bij initiatieven als 'appeltje, eitje'. Net zoals VTT ontwikkelt De Foresters zich nog elk jaar en proberen we ieder seizoen weer een extra stap vooruit te zetten, op het veld maar ook daarnaast." In dit doel ziet zij zich vergezeld door vele vrijwilligers uit Heiloo en omstreken.

Naast De Foresters, dat zich als gastheer automatisch plaatste voor het NK, zijn alle districten vertegenwoordigd: 4 teams Zuid I, 2 teams West II, 3 teams Noord, 2 teams Oost en 3 teams Zuid II. Voor het NK voor E pupillen (7 x 7) wisten 6 andere teams uit West I zich naast De Foresters te plaatsen voor het NK, samen met 6 teams Zuid I, 5 teams West II, 6 teams Noord, 4 teams Oost en 4 teams Zuid II. De finalisten plaatsten zich via de districtskampioenschappen eerder dit seizoen. De poule-indelingen en het bijbehorende wedstrijdschema zijn te zien op de website van het NK Jeugdvoetbal (www.nkjeugdvoetbal.nl) en op de site van De Foresters (http://deforesters.nl).

Groenhart/Sens kampioen + open inschrijving

HEILOO - In de zaterdag zaalvoetbalcompetitie was het team van Pierre Ruiter (Groenhart) en Jim Ruiter (Sens) de sterkste na 9 speelrondes. Het Foresters team van Ivar Sarelse heeft de tweede plaats weten te bemachtigen. Derde en vierde werden Mossel/Nanne en het team van het Vennewater.

Voor volgend jaar wordt gezocht naar een paar teams die eens in de drie weken op zaterdag een uurtje willen zaalvoetballen in Sporthal het Vennewater. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Kees de Wit via vennewater@hotmail.com. Vanwege het moeten inhuren van de zaal moet dat op korte termijn gebeuren.

Medailles voor turnsters DOS

Het was een zeer goed weekend voor DOS.

CASTRICUM - Zaterdag 4 juni werden de districtskampioenschappen turnen gehouden in Amsterdam. In de eerste wedstrijd kwamen Marit Scholtens en Yentl van Leeuwen in de Instap D2 en D1 voor gymnastiekvereniging DOS Castricum uit. Beide draaiden een goede wedstrijd. Marit eindigde op een dertiende plek. Yentl turnde een heel mooie balkoefening en behaalde mede daardoor een bronzen medaille voor haar vijfde plaats.

In de tweede wedstrijd mochten Marinka Jonker en Anna Borst hun kunsten vertonen. Zij turnden een goede wedstrijd, maar de competitie was te sterk om op het podium te belanden. Uiteindelijk is Anna twaalfde en Marinka negentiende geworden. In de derde wedstrijd was het aan de beurt aan Jet Dreijer en eerste-reserve Quinty Brand. Beide dames moesten even op gang komen, maar hebben zich allebei naar het podium geturnd. Jet kreeg een bronzen plak voor haar derde plaats en Quinty ontving brons voor haar vijfde plaats.

Zondag 5 juni moest Isa van der Moer haar derde voorwedstrijd in de derde divisie turnen. Na een stabiele wedstrijd, waarin Isa 11.20 punten op balk bij elkaar turnde, is zij twaalfde van de dertig meisjes geworden. Het was een zeer goed weekend voor DOS: de dames gaan zich nu klaarmaken voor de rayon-teamwedstrijden op 25 juni.

Koudwatervrees houdt echte bikkels niet tegen

AKERSLOOT – Op zondag 19 juni organiseren de samenwerkende AMAK en IJsclub Akersloot onder auspiciën van de Nederlandse Triathlon Bond de tweede Cross Triathlon Akersloot. Voor veel triathleten is het zwemonderdeel de grootste uitdaging, daarom wordt er al sinds februari twee maal per week getraind in het zwembad van Hotel Akersloot. Ben van der Valk steunt op deze manier de lokale deelnemers in de voorbereidingen naar, voor de meesten, de eerste Cross Triathlon.

Zwemmen in een zwembad is toch heel wat anders dan zwemmen in het soms onrustige en ondoorzichtige open water. Daarom wordt er tot de wedstrijddag iedere dinsdag- en donderdagavond om 19.30 uur een buitenwatertraining verzorgd op het zwemparcours bij recreatieterrein de Hoorne, speciaal voor de deelnemers die zich niet willen laten verrassen door de grillen van het Alkmaardermeer en ondertussen steeds sterker en sneller worden op dit eerste triathlononderdeel.

Het zwemmen start op zondag 19 juni om 11.00 uur vanaf recreatieterrein de Hoorne (naast de ARZV), het fietsen ongeveer 15 minuten later. De snelste deelnemers worden daar lopend rond 12.30 uur weer bij de finish verwacht.

Voor meer informatie en inschrijvingen: www.triathlonakersloot.nl, www.ntbinschrijvingen.nl en www.facebook.com/triathlonakersloot.

Atlete Jolanda Brasser wint NK Masters met record

HEILOO - In Amersfoort, bij de NK Atletiek Masters, kwamen afgelopen weekend verschillende atleten van Trias in actie. Jolanda Brasser won het discuswerpen 70+ met een nieuw Nederlands record. Haar nieuwe recordafstand staat op 24.89 meter. Hanny Barnhoorn won een keurige zilveren medaille bij het speerwerpen in haar categorie. Haar afstand - 31.81 meter - betekende geen persoonlijk record, maar wel een prima prestatie. Bij de mannen was het Dick Schrieken die bij de mannen 75+ twee gouden medaille's won. Bij het discuswerpen wierp de wereldkampioen bijna 38 meter. Bij het kogelstoten kwam de Trias-atleet tot precies 12 meter.

In Leiden won Job Beintema de 110 meter horden bij de mannen in een nieuw persoonlijk record van 14.13 seconden. Lisanne de Witte kwam op de 400 meter door een misstap niet goed in haar race. Hierdoor moest ze genoegen nemen met een tweede plaats achter Nicky van Leuveren. Speerwerper Dennis Barnhoorn wierp in Leiden bijna 67 meter en werd vierde.

Voetbalmeiden uit Heiloo promoveren naar topklasse

HEILOO - Afgelopen zaterdag slaagde Jong Telstar/DSS erin te promoveren naar de hoogste voetbalklasse: de Topklasse. Jong Telstar/DSS, met daarin vier speelsters uit Heiloo, speelde een fantastische wedstrijd met een 3-0 overwinning op RVVH uit Ridderkerk.

Jip van de Nesse, Sanne van de Velden, Anna Ursem en Maartje van Haneghem speelden het afgelopen jaar voor Jong Telstar/DSS. De competitie werd afgesloten met een zevende plek en periodekampioen na de winterstop. Dit had tot gevolg dat promotie van de hoofdklasse naar de topklasse tot de mogelijkheden behoorde. De eerste twee wedstrijden om te promoveren werden gespeeld tegen Fortuna Wormeveer. De eerste wedstrijd thuis bij DSS werd 2-1 gewonnen, de return werd 1-1. De volgende wedstrijden werden gespeeld tegen RVVH Ridderkerk, deze werden beide door Jong Telstar DSS gewonnen met 2-0 en 3-0. Jip van de Nesse was verantwoordelijk voor het tweede doelpunt tijdens de wedstrijd afgelopen zaterdag.

Het komend seizoen maken Sanne van de Velde en Anna Ursem de overstap naar de eredivisie en komen uit voor de Telstar-vrouwen. Jip van de Nesse en Maartje van Haneghem zullen het team van Jong Telstar blijven versterken. Meer informatie: www.dewitteleeuwinnen.nl.

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. Nu 50% korting. 06 - 3374 3601

BROCANTE VERKOOP Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni a.s. van 11.00 uur tot 17.00 uur. Westerweg 218 Heiloo (Witte boerderij schuin tegenover 't Kroegje)

TE HUUR garagebox Alkmaar 30m2. Edisonweg voor prive en/of bedrijf voorzien van elektra en aparte sanitair/wasruimte, beveiligd en afgesloten terrein. Huurprijs 230,00 euro per maand. Tel 06 - 5392 6633

Nieuw: TE KOOP EN TE HUUR kleine bedrijfsunits te Heiloo/Akersloot (Boekel / NH-kanaal) € 32.500 excl.b.t.w. / 195 per maand excl. b.t.w. Info bij Jan Versteeg makelaardij.nl : 06 - 5332 8259

THAISE ONSPANNINGSMASSAGE op afspraak. Nieuwe klanten korting. Industrieterrein Oosterzij 4c. 06 - 3365 5795.

Let op! Super unieke WORKSHOP BRONSGIETEN in een weekend bij Atelier Madam Art. Op 2-3 juli. Onder leiding van professionals. Meer info vindt u op www.madam-art.nl of Telefonisch 06 - 5118 8301

Grote collectie gebruikte dames,heren en kinderfietsen. Incl 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BLOKFLUITLES: Een mooi opstart instrument voor kind vanaf groep 3. In gezellige kleine groepjes leer je blokfluit spelen en noten lezen. Geef je nu op en start in sept. Voor meer info: Elma Agterberg TEl: 06 - 2288 9122

EMILSEN SALON: Knippen, manicure en pedicure. Knippen kids €10, Knippen Volw.€15, Haren verven vanaf €35, manicure incl.nagellak €15, pedicure compl.€20, gelnagels €30. Kadobonnen/Haarverzorgingsprod.te koop. Ma/Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Huursom Euro 105,- per maand. Per direct beschikbaar. Tel. 06-10819857

Anglican Christian male (51) wishes to extend a blessed hand of: warmth, welcome and friendship to any: Afghan, Iraqi and Syrian Christian refugee living in Heiloo. Details to contact: Mr.T.E.D. Blackburn, Termijen 159, 1852 TK Heiloo, e-mail: t.blackburn64@hotmail.com

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf€50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Hulp in het huishouden gezocht. 4 u/pw. Mail naar m.nukoop@gmail.com.

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BROCANTE VERKOOP Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni a.s. van 11.00 uur tot 17.00 uur Westerweg 218 Heiloo (Witte boerderij schuin tegenover 't Kroegje)

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Fantastische WORKSHOP LINOSNEDE op 25 juni bij Atelier Madam Art. Geef je snel op er is beperkt plaats. meer info: www.madam-art.nl of Tel. 06 -5118 8301

Firma H. Liefting, Groothandel AGF zoekt: VAKANTIEKRACHT i.b.v. rijbewijs B voor 40 uur per week om bestellingen klaar te zetten en weg te brengen. De werkdagen beginnen om 5.00 uur. info@henkliefting.nl

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

VADERDAG! Geef cadeabon voor een WARME olie MASSAGE, uur lang ontspanning voor maar € 30,-! Of koop een ORIGINEEL geschenk bij CENTER DESIGN. Kom vrijblijvend eens kijken! Slimpad 36 hoek Heerenweg.072 - 533 4906

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDER heeft wat tijd over ! 35 jaar ervaring. Herstoffering van banken en fauteuils. Het opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils, banken, antiekrestauraties etc. TOPKWALITEIT MERKSTOFFEN. . Vrijblijvende prijsopgave. Ing-KVK Tel: 072-572 3020

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON. Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet, voor alle leeftijden ! Nu ook 6 WEKENPLAN. De Kistemaker 34 Heiloo, 06 - 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

BROCANTE IN DE TUIN Zaterdag 2 juli van 11.00 uur tot 18.00 uur Zuider Geeststraat 26 Heiloo.

BROCANTE VERKOOP Zaterdag 18 juni en zondag 19 juni a.s. van 11.00 uur tot 17.00 uur. Westerweg 218 Heiloo (Witte boerderij schuin tegenover 't Kroegje)

GRATIS AF TE HALEN: +/- 1m3 droog openhaard hout.tel.nr. 06 - 2300 9789

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 500,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Zin in een zonnige Cabrio-dag ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 500,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Anouk de Wit maakt gedichten om te lachen of van te leren

BAKKUM – Anouk de Wit is nog steeds supertrots op haar eerste gedichtenbundel 'Het boek van Anouk. Gedichten en songteksten', die eind vorig jaar uitkwam. De 25-jarige Anouk is opgegroeid in Castricum en woont sinds november 2013 in Uitgeest. Anouk werkt sinds 2011 als medewerker/gastvrouw in het sfeervolle restaurant/Grandcafé De Oude Keuken. Dit restaurant is in een rijksmonument gevestigd op het terrein van GGZ Dijk en Duin in Bakkum. Anouk kan haar gevoelens en gedachten heel goed verwoorden in rijmen, gedichten en songteksten: dat lees je op elke pagina van haar gedichtenbundel.

Anouk vertelt dat ze al heel lang allerlei gedichten en teksten maakt. "Fantasiegedichten zijn het gemakkelijkst," vertelt ze, "en serieuze gedichten zijn soms lastiger." Ze doelt onder meer op een gedicht voor het Kika Kinderfonds dat ze voor iemand moest maken. Voor zo'n gedicht gaat ze eerst online op onderzoek uit om meer over het onderwerp te weten te komen. Ook maakt ze veel gedichten over dingen die ze zelf heeft meegemaakt, zoals haar Zelfvertrouwengedicht en haar Vriendschapsgedicht. Beide vind je in haar bundel, net als het ontroerende 'Wat moet je doen als: ik (Anouk, red.)... doe'. In dit gedicht geeft ze aan wat mensen kunnen doen als ze haar te druk vinden, of een kletsmajoor. En dat ze het fijn vindt als je haar de waarheid vertelt, dat je haar dan juist niet teleurstelt.

Anouk heeft nog veel meer hobby's: ze houdt van acteren, optreden met dansen en playbacken, paardrijden, breien, knutselen en schilderen. Ze droomt ervan een tweede gedichtenbundel uit te geven en verkleed op te treden voor kinderen, op een open podium in De Oude Keuken of op een andere plek. Ook lijkt het haar leuk om op televisie haar acteerkunsten te laten zien, of haar gedichten voor te lezen in een theater. Ze vindt aandacht heel leuk en wil wel beroemd worden. "Maar", voegt ze toe, "niet zo beroemd dat ik niet meer in De Oude Keuken kan werken."

In haar werk in De Oude Keuken kan en mag ze zichzelf zijn, vertelt Anouk. "Als het rustig is, mag ik even tussendoor dansen of grapjes maken met de vaste gasten. Want dit is een speciaal restaurant, niet zoals andere restaurants." De Oude Keuken is een sociale onderneming en een bijzonder leerbedrijf: het team bestaat deels uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, aangevuld met professionele, geschoolde medewerkers en vrijwilligers. Anouk mag er haar gedichten voorlezen als gasten dat willen. Vaak schudt ze ook gedichten gewoon uit haar mouw als er iets te vieren is of als een speciale groep gasten komt. Ook voor De Uitkijkpost-lezers wilde ze wel een gedicht maken, speciaal voor de mensen uit Heiloo en Castricum die nog nooit bij haar langs zijn gekomen in De Oude Keuken. Ze vindt het namelijk geweldig als er veel gasten komen, omdat het, zoals Anouk vertelt, 'een vrolijk restaurant is'.

"Niet zo ver hier vandaan,

kan je naar een klein maar fijn restaurant gaan.

De Oude Keuken heet het restaurant,

je bent dan in een paradijs beland.

Met allemaal vriendelijke gastvrouwen en –heren,

die dan met liefde u een drankje zullen serveren.

Het eten gaan ze altijd met veel inzet en liefde maken,

zodat het bij u voortreffelijk zal smaken.

Dus maak je los en dribbel naar het sprookjesbos op het Dijk- en Duinterrein,

daar zullen wij met plezier voor u klaar gaan staan"

Tekst en foto: Esther Hollenberg

Castricum: minder inbraken, minder fietsendiefstal

Vertegenwoordigers van WhatsApp-groepen uit Castricum, Akersloot en Limmen bij een van de eerste bordjes aan de Soomerwegh. V.l.n.r.: burgemeester Toon Mans, Annemieke Glorie-Steevens, Marjan Weurding, Ruben Noom en Annette Liefting. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Waakzaamheid werkt. Sinds de politie vaker surveilleert en inwoners zich organiseren in WhatsApp-groepen neemt het aantal inbraken verder af. In april is er zelfs in geen enkele woning in Castricum ingebroken. Het aantal fietsendiefstallen in de eerste vijf maanden van dit jaar is bijna de helft gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Nul woninginbraken in een hele maand, dat is al lang niet meer voorgekomen. De afgelopen jaren was het aantal inbraken (inclusief pogingen) gemiddeld ongeveer 15 per maand. In de periode van de inbraakgolf, november en december 2013 en januari en februari 2014, waren dat er zelfs meer dan 30 per maand. Om die aantallen terug te brengen is flink ingezet door de politie en gemeente, en ook door inwoners via de WhatsApp groepen. De aantallen inbraken lopen terug: 181 in 2013, 124 in 2015. Kijken we naar de afgelopen 12 maanden, dus van juni 2015 tot en met mei 2016, dan zijn er slechts 81 inbraken geteld, waarbij het 29 keer bij een poging bleef.

Burgemeester Toon Mans: "Elke inbraak blijft er een teveel. Een inbraak heeft veel impact, niet alleen om wat je kwijt bent, maar ook omdat het onveiligheidsgevoelens losmaakt waar je als gedupeerde lang last van kunt hebben. Daarom is het goed dat politie en inwoners blijven opletten en alarm slaan waar nodig. We zien dat inwoners veel meer meldingen doen en alerter zijn op verdachte situaties. Deze meldingen zijn heel waardevol en dragen zeker bij aan deze betere cijfers."

WhatsApp-groepen in straten en buurten spelen een belangrijke rol in deze meldingen. Na een melding kijken direct vele ogen uit naar verdachten zodat de politie de juiste kant op kan worden gestuurd, zelfs als de inbrekers op de vlucht zijn. Inmiddels zijn er door de hele gemeente diverse WhatsApp-groepen actief. Vorige week is de gemeente begonnen met het aanbrengen van bordjes die aangeven dat WhatsApp-groepen waakzaam zijn.

Burgemeester en politie roepen op om mee te doen aan de WhatsAppgroepen. Aanmelden kan als volgt:

 • Castricum: de beheerders zijn Annette Liefting en Annemieke Glorie-Steevens. Mail naar buurtpreventiecastricum1@gmail.com, of zie Facebook: www.facebook.com/groups/whatsappgroepcastricum/
 • Akersloot: de beheerders zijn Petra Nordholt, Carla Nijsten en Ruben Noom. Mail naar burgeralert@112-akersloot.nl of zie Facebook: www.facebook.com/alarmeringen.akersloot
 • Limmen: de contactpersonen zijn Marjan Weurding en Ben Lieferink. Mail naar marjan.weurding63@gmail.com.

De politie adviseert om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Kijk op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl voor tips om uw woning te beveiligen.

Musicalster in 4 dagen

Binnen vier dagen een musical in de spotlight. Foto: aangeleverd

EGMOND - De wandel- en zwem4-daagse kennen we. Wat zou er gebeuren als zang, dans en spel in een 4-daagse samenkomen? Jazeker, de Musical4-daagse! Van 18 t/m 21 Juli houden wij deze in Basisschool St. Josef in Egmond aan den Hoef.

De Musical4daagse is een begrip. In 2015 en 2016 hebben meer dan 100 jongeren en volwassenen vier dagen lang in o.a. Alkmaar, Egmond, Amsterdam en Haarlem naar een voorstelling toe gewerkt. Vrienden en familie konden als een daadwerkelijk publiek komen kijken.

Caroline Leardini en Jeroen Heiliegers zijn beiden theaterdocent bij MuziekTheaterLab en hebben dit totaal nieuwe concept ontwikkeld. De Musical4daagse geeft kinderen en volwassenen vanaf zes jaar de kans om in de vakantie een intensieve musicaltraining te volgen. Met iedere groep zetten Caroline en Jeroen binnen vier dagen een musical in de spotlight. Leardini: "Er is geen ervaring vereist om je te kunnen aanmelden. Alleen plezier voor het zingen, dansen of acteren."

In de zomervakantie zal de Musical4daagse weer in Egmond worden gehouden. Remy de Graaf (19) vertelt: "Het was superleuk om met de Musical4daagse mee te doen: erg leerzaam en gezellig en het echte optreden was heel leuk!" Op de Facebookpagina van MuziekTheaterLab staan foto's en video's om een indruk te krijgen van de afgelopen Musical4daagse. Inschrijven kan tot 25 juni er is beperkt plaats. Meer informatie is te vinden op www.muziektheaterlab.nl/musical4-daagse.

Nieuwe en unieke woonwijk verrijst

Er wordt al volop gebouwd aan fase 3 Foto: Esther Hollenberg

BAKKUM - Zoals veel Castricummers en Bakkummers inmiddels wel gezien hebben, verrijst er op Landgoed Duin en Bosch in Bakkum een compleet nieuwe woonwijk. Het plan heet Nieuw Koningsduin en omvat circa 200 woningen. Fase 1 en 2 zijn gereed en nu wordt al volop gebouwd aan fase 3. Fase 4 en 6 zijn inmiddels al in de verkoop geweest, en fase 5 zal binnen niet al te lange tijd in de verkoop gaan. Het voormalige instellingsterrein van Duin en Bosch, zoals het psychiatrisch ziekenhuis voorheen heette, wordt hierdoor getransformeerd in een levendig woon-, werk- en zorggebied met veel groen.

Ook veel historische elementen die karakteristiek waren voor het instellingsterrein zijn behouden, net als veel monumentale panden. Een aantal van deze panden is behouden voor de zorg, zoals het rijksmonument Breehoorn dat compleet gerenoveerd is. Andere monumenten hebben een nieuwe functie en nieuwe eigenaren gekregen, en zijn bijvoorbeeld omgebouwd tot woningen en een Ondernemerscentrum. Voor het prachtige witte kerkje en de karakteristieke watertoren wordt momenteel door de nieuwe eigenaar, Stichting Boei, nog een bestemming gezocht.

Door de enorm grote ontwikkelingen en veranderingen in de zorg voor mensen met psychiatrische problematiek stond Parnassia, de organisatie waar Dijk en Duin (voorheen Duin en Bosch) onder valt, voor de grote vraag wat te doen met het terrein. Er wonen inmiddels veel minder mensen in de paviljoens, die voorheen over het hele terrein verspreid stonden. Veel oude paviljoens zijn inmiddels gesloopt en er zijn drie nieuwe, eigentijdse zorgklinieken op het terrein gebouwd.

Naast zorg is er ook ruimte gecreëerd om te wonen en te werken op dit unieke landgoed. Rijtjeshuizen, vrijstaande huizen, seniorenwoningen: er is voor elk wat wils. Ook de voormalige broederwoningen worden inmiddels omgebouwd tot nieuwe woningen en in fase 5 zullen appartementen aan het scala van woontypen worden toegevoegd.

Het middengebied krijgt een parkachtige functie, waar ook een dierenweide zal worden aangelegd. Het wordt hier prettig recreëren als dit medio de zomer gereed is. Het horecabedrijf De Oude Keuken, waar mensen met een psychiatrische of verstandelijke handicap heerlijke gerechten en drankjes verzorgen, is hier ook gevestigd. Sinds kort is er ook een bakkerij, Bakk'm genaamd, waar mensen in het kader van dagbesteding allerlei lekkers maken.

Tekst: Esther Hollenberg

Mireille Schermer verbeeldt de kaalslag Dijk en Duin

Mireille Schermer bij Atelier voorheen Blinckers. Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Weinig Castricummers zal het zijn ontgaan: in het afgelopen jaar is het terrein van Dijk en Duin radicaal veranderd. Voor het bouwproject Koningsduin moest ruimte worden vrijgemaakt en stukken bos moesten wijken. Mireille Schermer werkte in die periode in Atelier Goudsbergen, op het terrein en volgde de veranderingen op de voet.

Haar oog viel op een prachtige oude beuk en toen ook die boom werd geveld, besloot ze er een kunstwerk aan op te dragen. Na het drogen van een aantal schijven heeft ze deze bewerkt en beschilderd, en zo is drieluik 'Beuklijn' tot leven gekomen.

Ondertussen kwam het kapproces zo dichtbij dat op een dag het mooie uitzicht vanuit het atelier veranderde in een kaalgeslagen vlakte. Schermer verzamelde de grof uitgehakte driehoeken, die het vellen van de bomen vergemakkelijken. Op de vlakke kanten legde ze het verhaal van de kaalslag in olieverf vast, die weliswaar de naam "Slag bij Goudsbergen" heeft gekregen maar ook een universeel verhaal vertelt over de strijd tussen natuurbehoud en menselijke 'vooruitgang'.

Mireille Schermer werkt en exposeert bij Atelier voorheen Blinckers waar naast 'Beuklijn' en 'Slag bij Goudsbergen' meer van haar werk te zien is in olieverf op hout.

Komende weekenden opent 'Atelier voorheen Blinckers' opnieuw haar deuren. Op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom om het werk van o.a. Mireille Schermer, Marina Pronk, Peter Rijke, Berend Wijers en kunstenaarscollectief CAKtwo te komen bekijken. Tijdens de Open Atelierdagen is een aantal kunstenaars aanwezig en gewoon aan het werk. De entree is gratis.

Op blote voeten door het bos

CASTRICUM - Op zondag 26 juni organiseert IVN Midden-Kennemerland in samenwerking met Camping Geversduin een belevingsexcursie voor kinderen en volwassen in en om de camping.

IVN-gids Edwin Kapitein laat iedereen de schoenen en sokken uittrekken en maakt dan met iedereen een korte wandeling om de camping. Wat voel je als je lekker met je blote voeten door het zand loopt, of op een mosbedje loopt, wat voelt een bosmuisje of een eekhoorn als hij in het bos loopt? Tenslotte hebben de dieren ook geen sokken en schoenen aan. Warm, koud, vochtig en droog… Het is heel natuurlijk om met je voeten te voelen waar je staat. Het gras en mos kriebelt tussen je tenen, maar over dennennaalden kan je rustig lopen!

Edwin vertelt daar een paar mooie verhalen bij. Maar je voeten zijn niet het enige zintuig dat je gebruikt. Hoe voelt een boom, hoe klinkt de wind? En het allerfijnste is dat je gewoon vieze voeten krijgt, aldus de organisatie.

Aanmelden voor deze excursie kan bij de receptie van Camping Geversduin, Beverwijkerstraatweg 205, Castricum (info@campinggeversduin.nl onder vermelding van de excursie) Vertrek is 13.00 uur vanaf de receptie. Kosten zijn 4 euro voor volwassenen, 2 euro voor kinderen. Graag gepast geld meenemen.

Expositie bij Oud-Castricum over het strandleven

De eerste strandtenten, badgasten, het strandhotel en het oude strandplateau zorgen voor veel nostalgie. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Tijdens de eerstvolgende open dag van Werkgroep Oud-Castricum op zondag 5 juni is opnieuw de fototentoonstelling 'Het strand in verleden en toekomst' te bezichtigen. Het verleden krijgt in de tentoonstelling grote aandacht. De toekomst komt echter ook aan bod. De stichting CaanZee laat zien hoe het strand en het plateau er over een aantal jaren uit zouden kunnen zien.

Tijdens de open dag wordt doorlopend een film gedraaid van Anton Visser, gebaseerd op filmopnames van een Amsterdamse familie die in de jaren '50 tijdens vakanties onderdak vond in de Tetburgstraat. De Duynkant aan de Geversweg 1b is op zondag 3 juli open van 12.00 tot 17.00 uur. De toegang voor donateurs is gratis en overige bezoekers betalen € 1,- entree.

Zie ook www.oudcastricum.com.

Visserijdag Egmond in nieuw jasje

Terug in de tijd tijdens Visserijdag Egmond. Foto: Willem Horstman

EGMOND - Een grotere markt, meer muziek en extra aandacht voor culinaire genoegens. Zo omschrijft Visserijdag-voorzitter Gerard Gravemaker de veranderingen van het folkloristische feest op zaterdag 18 juni in Egmond aan Zee.

Gerard is lid van de nieuwe Stichting Visserijdag, die dit jaar voor de eerste keer in actie komt. Hij laat weten dat de opzet en de sfeer van de feestdag ongewijzigd blijven, "maar met nieuwe mensen aan het roer ontstaan er nieuwe ideeën." Gerard: "We hebben drie keer nieuws: was voorheen de markt gevestigd op het Pompplein en in een stukje van de Voorstraat, nu staan de kramen in de hele Voorstraat en in een deel van de Smitstraat en de Trompenbergstraat. De markt verdwijnt dus op het Pompplein; deze houden we vrij voor livemuziek. Verder gaan we dit jaar de visveiling grootser aanpakken: iedereen mag straks meebieden, dus niet alleen ondernemers. Ten derde verkopen we zogenoemde 'Vis Dis eetkaarten' waarmee liefhebbers kleine vishapjes kunnen kopen in acht horecabedrijven."

Muziek en demonstraties

Gerard laat een uitgebreid programma de revue passeren waarbij oude ambachten een belangrijk onderdeel vormen. Zo laten zeilmakers, jutters en touwslagers zien wat ze kunnen en maken bezoekers kennis met vis fileren, roken en bakken, garnalen pellen en netten boeten. Verder is het publiek happig op de watersport- en scheepsgerelateerde artikelen op de nautische markt en kunnen ze bijvoorbeeld kijken en luisteren naar muziek-optredens. Het smartlappenkoor De Skarrebekke en shantykoor De Zâalnêelden laten zich zien en horen. De Egmondse Matrozen brengen vissersliedjes en Edwin en Ad Glas en de band Movin' On covers laten horen. Verder speelt en zingt de groep Westpoort Ierse muziek en spelen de Egmonders Gerrit Gravemaker en William Wijker op hun accordion. Daarnaast staan in de Visserijdag-agenda demonstraties van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM), de Egmondse Reddingsbrigade (ERB) en de brandweer. Het Museum van Egmond is geopend, evenals het KNRM-botenhuis en de vuurtoren. De Visserijdag is leuk voor alle leeftijden, benadrukt Gerard. "Zo kunnen kinderen deelnemen aan schatgraven op het strand en krijgt Visserijdag een afsluiting voor jongeren in de horeca tijdens de Fissarijdag."

Herdenking

De voorzitter blikt eveneens vooruit naar de Visserij-herdenking voor vissers die op zee gestorven zijn. Deze herdenking vindt vrijdag 17 juni plaats, de avond voorafgaand aan de Visserijdag. Burgemeester Hafkamp doet om 19.00 uur het woord, schoolkinderen laten een lied en een gedicht horen en er is een kranslegging. Dat gebeurt bij het Vissersmonument aan de Voorstraat. Daarna gaat de herdenking door in de Oud-Katholieke kerk aan de Voorstraat.

Het nieuwe comité van Stichting Visserijdag bestaat uit Gerard Gravemaker (voorzitter), Alice Reemst (penningmeester), Francisca Venema (secretaris), Willem Horstman en Mascha Veerman (bestuursleden). Meer weten? Bezoek dan www.egmondse-visserijdag.nl.

Tekst EJV Mediaproducties/Evert Visser

Geroezemoes in de speeltuin

CASTRICUM - Geroezemoes in de speeltuin'. Onder deze naam is Bärbel Böhling, landschapsontwerper van Vitaal Landschap, een initiatief gestart om te beginnen met een van de speelplaatsen in Castricum te 'vergroenen'. Niet zozeer omdat zij Castricum zo graag ziet 'vergroenen', maar omdat zij de kinderen van Castricum gunt om weer te kunnen ontdekken zoals hun instinct dat van nature aangeeft, en niet zoals de huidige speelplaatsen met speeltoestellen hun oplegt te spelen.

Uit onderzoek blijkt dat een natuurlijke speelomgeving stimuleert tot meer gevarieerd en creatief speelgedrag (Faber Taylor, Wiley, Kuo & Sulivan, 1998). Met name fantasierijk, exploratief en constructief speelgedrag komen vaker voor in natuurlijke, dan in niet natuurlijke speelomgevingen (Van den Berg, et al., 2007).

Schoolkinderen gaan meer groente en fruit eten als ze met de klas gaan werken in een moestuin, zo blijkt uit een analyse van 20 onderzoeken in de Verenigde Staten (Langellotto & Gupta, 2012).

Natuurlijke omgevingen zijn een onophoudelijke bron van fascinatie. Stimuli zoals bloemen, vlinders, of een blad dat waait in de wind, trekken automatisch de aandacht zonder dat het moeite kost. Dit geeft niet alleen een prettig, rustgevend gevoel, contact met de natuur kan er ook voor zorgen dat kinderen zich beter kunnen concentreren, meer zelfbeheersing tonen en minder vaak last hebben van psychische problemen. Waar wachten we nog op zou je denken. Waarom zijn inmiddels niet alle speelterreinen al van de veelheid aan stenen en speeltoestellen ontdaan? En omgetoverd tot groene ontdekkingsreis tuinen?

Dat heeft meestal te maken met vrees voor een hogere mate van onderhoud en veiligheidsnormen waaraan voldaan moet worden, aldus Bärbel. Speelvereniging de Springplank in Castricum ziet de kansen in dit concept. Groene kinderopvang zit in de lift en de Springplank heeft met een groot, rustig gelegen buitenterrein alle mogelijkheden om een uitdagende groene speelomgeving te realiseren. Het buitenterrein zal middels Speel-Werk middagen omgetoverd worden tot een speelparadijs met uitdagende en spannende spelaanleidingen waarbij de natuur centraal staat. Tijdens de middagen waarop het speelterrein zal worden getransformeerd kunnen de volwassenen van alles leren over composteren, eetbaar groen, en natuurlijk tuinbeheer. En de kinderen kunnen helpen met schoffelen, insectenhotel knutselen en wilgenhutten bouwen. Op deze manier wordt het aantrekkelijk gemaakt voor een ieder die bij dit project betrokken wordt: vrijwilligers, de springplank en de kinderen en ouders van de springplank. Deze transformatie wordt mede mogelijk gemaakt door het betrekken bij het Groen Fonds van Landschap Noord-Holland.

Bedoeling van dit project is om een accent te leggen op een natuurlijk en natuurvriendelijk speelterrein en hierdoor ouders en kinderen te betrekken bij spelen in en met het groen.

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen via mail@vitaallandschap.nl of info@springplank-castricum.nl.

Tekst: Annemieke Ederzeel

Uit de oude doos: veiling op het station

Tuinbouwproducten werden geveild op de zogenaamde veelading Foto: Veilinggebouw

CASTRICUM - Voordat er in Castricum een veilinggebouw kwam voor de rooms-katholieke tuinbouwvereniging 'Ons belang' werden de tuinbouwproducten geveild op de zogenaamde veelading op het station. Aan de Dorpsstraat no. 40, waar nu het Italiaanse restaurant La Trattoria gevestigd is, werd in 1917 een doorrijveiling gebouwd. Men ging er in de Burgemeester Mooijstraat in en kwam er in de Dorpsstraat weer uit. In 1952 werd een groter veilinggebouw geopend aan de Kramersweg dat na het opheffen van het bestaan van 'Ons belang' in 1970 verkocht werd aan Kaptein Kaas, die er nu nog in gehuisvest is.

Vier keuzes voor duurzaam autorijden

ALKMAAR - Ook voor vervoer kunt u duurzame keuzes maken. Autobedrijf Alewijn Ott vertelt dat er eigenlijk vier soorten duurzame keuzes zijn: volledig elektrisch (Nissan Leaf), plug-in hybride (Mitsubishi Outlander), benzine-hybride (Lexus CT 200h) en diesel-hybride (Citroën DS 5)

Alle soorten hebben zo hun voordelen en ideale omstandigheden. Rijdt u vaak kortere stukjes, dan is volledig elektrisch aantrekkelijk. Stroom is niet duur en kan duurzaam opgewekt worden; u kunt dan tot circa 150 kilometer op een volle accu rijden. Bij Plug-in Hybrid rijdt u zo'n kilometer of 30 volledig op stroom en daarna gaat u over op benzine of diesel.

De hybride-varianten gaan niet aan het stopcontact, maar laden zichzelf op tijdens rijden, remmen en 'gas los'-situaties. Elektrisch accelereren bespaart veel brandstof. De grootste besparing is dan ook wel weer in de stad. De auto's die de laatste jaren te koop zijn, hebben sterk doorontwikkelde techniek en daarom gaan de batterijen gewoon een autoleven lang mee! Wilt u meer weten over elektrisch of hybride rijden? Dan kunt u terecht bij Autobedrijf Alewijn Ott, Koraalstraat 4 in Alkmaar. Zie ook www.alewijnott.nl.

Open Tuinen-weekend Tuin van Kapitein Rommel

Ook de expositie van Joke Leis is nog te zien. Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Op zondag 19 juni is de Tuin van Kapitein Rommel van 11.00 tot 16.00 uur geopend vanwege het Open Tuinen-weekend. U kunt genieten van de gunnera, de klaprozen, libellen en andere insecten en planten in de tuin. Daarnaast zijn er diverse activiteiten.

Tuinman Bertho Janssen geeft rondleidingen door de tuin en om 14.00 uur speelt Nordika traditionele volksmuziek uit Scandinavië. Ook is de expositie te zien van Joke Veldhuizen-Leis, die al 16 jaar woonachtig is in het duingebied tussen Castricum en Heemskerk. Zij heeft enkele lessen gevolgd in Haarlem en heeft zich verder autodidactisch ontwikkeld. Haar stijl is realistisch, haar materiaalgebruik is acrylverf en soms olieverf op doek of paneel. Zij werkt onder haar meisjesnaam Leis, in navolging van haar vader, de Haarlemse hofjes-schilder Jacob Leis. Joke wil met deze expositie laten zien hoezeer de natuur haar na aan het hart ligt. Zij heeft al vele exposities op haar naam staan. Het terras is geopend voor koffie/thee en taart.

Restauratieplan watertoren Duin en Bosch

De Watertoren op Landgoed Duin en Bosch. Foto: Esther Hollenberg

BAKKUM – De als rijksmonument beschermde watertoren op het landgoed Duin en Bosch staat al jaren leeg en verkeert in een slechte bouwtechnische staat. Er is nu een plan om de toren te restaureren.

Na de overdracht van het bouwwerk door Parnassia Bavo Groep in 2015 wordt door BOEi (Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed BV) gewerkt aan een plan voor herbestemming. Eerst moet er een restauratie worden uitgevoerd van de bouwkundige schil, die bestaat uit de onderbouw, de gemetselde schacht en het smeedijzeren reservoir.

Het afgelegen voormalige Provinciaal Ziekenhuis Duin en Bosch had een eigen drinkwatervoorziening. Het duinwater werd uit diepe boorputten opgepompt, gefilterd en ontijzerd en opgepompt naar het reservoir van de watertoren uit 1908. Door het hoog in de watertoren geplaatste reservoir was het mogelijk het waterleidingssysteem van Duin en Bosch op een gelijkmatige druk te houden.

Het reservoir van de watertoren werd gebouwd volgens het Intze-1-principe, gepatenteerd door de firma F.A. Neuman in Duitsland. Deze firma was aan het einde van de negentiende eeuw in Duitsland uitgegroeid tot marktleider op gebied van de bouw van watertorens en was ook internationaal actief. Met het Intze 1-principe konden reservoirs worden ontworpen met een minder sterke (en dus goedkopere) schacht. Het principe voorzag het reservoir van een sterke bodemring die horizontale krachten, ontstaan door het gewicht van het water, op kon vangen, waardoor de onderliggende schacht slechts de verticale krachten hoefde te dragen.

In 1936 werd de watertoren ter hoogte van het reservoir voorzien van een nieuwe stalen ommanteling. In 1965 is een omloop aangebracht met daaronder een rolbare ladder, waardoor de watertoren beter toegankelijk werd. Eind jaren '70 kwam er een eind aan de eigen drinkwatervoorziening en werden alle gebouwen op het terrein aangesloten op het leidingnet van het PWN. Hiermee verloor de watertoren zijn oorspronkelijke functie, waarna ze – behoudens gebruik als zendmast en uitkijkpost – leeg kwam te staan.

Uitgangspunt voor de restauratie is de oorspronkelijke toestand van het reservoir. Dat betekent dat de rolbare ladder onder de omloop en de omloop zelf komen te vervallen. De geheel te vervangen ommanteling van het reservoir wordt teruggebracht naar zijn oorspronkelijke staat, met iets grotere en lager geplaatste ramen.

Bron: Polderman, Bureau voor Monumenten en Restauratieadvies, april 2016 (castricum105.nl)

Forse vertraging bouw jongerencentrum YOUP

EGMOND-BINNEN - De bouw van Jongerencentrum JOEB naast sporthal De Schulp in Egmond-Binnen kampt met een forse vertraging. De bouwwerkzaamheden liggen sinds 13 mei stil omdat een omwonende beroep aantekende tegen de verleende vergunning. Volgens de inwoner is de bouw in stijd met het bestemmingsplan. Bergen besloot daarom dinsdag een uitgebreide procedure te volgen "om de bouw planologisch en toekomstbestendig te kunnen realiseren".

De voorzieningenrechter buigt zich over de zaak. Tegelijkertijd neemt de gemeente Bergen de vergunning-aanvraag voor de nieuwbouw opnieuw in behandeling. Wethouder Hugo Snabilie kiest hierbij zorgvuldigheid boven snelheid. "We willen alle belangen, inclusief die van de bezwaarmaker, zorgvuldig afwegen." Eerder volgde de gemeente een snellere, reguliere procedure. "Er was veel enthousiasme over de plannen en het contact met omwonenden was goed. Daarom verwachtten we weinig problemen."

Volgens de wethouder leidt de nieuwe werkwijze tot een vertraging in de bouw van minimaal 26 weken. Eerder was het doel 'de nieuwe YOUP' al in september te openen, "maar dat gaat zeker niet lukken." Gelukkig kan Jongerenwerk in elk geval tot eind 2016 van het huidige onderkomen gebruikmaken, zo belooft de wethouder.

Volgens de gemeente Bergen is een nieuw jongerencentrum een langgekoesterde wens van veel bewoners omdat het huidige gebouw aan de Herenweg in slechte staat verkeert. Daarom krijgt de bouw brede steun vanuit de bevolking. Zo haalde de stichting Vrienden van JOEB vorig jaar € 13.000,- op aan sponsorgeld. Daarnaast ondersteunen het VSB-fonds en het Oranjefonds de nieuwbouw met subsidies.

(Tekst: Evert Visser/ EJV Mediaproducties)

Vrijwilligers en fietsen gezocht voor fietsles

Welzijn Castricum zoekt vrouwen die fietsles willen geven aangeleverde foto

CASTRICUM - Gemiddeld kan een Nederlandse kleuter rond zijn of haar vijfde ver­jaardag zon­der zijwielt­jes fiet­sen. Maar wat nu als je uit een ander land komt waar fietsen niet zo gewoon is? Dan heb je andere Nederlanders nodig die je daarbij willen helpen. Daarom start Welzijn Castricum met een fietsproject.

Welzijn Castricum is op zoek naar vrouwen die, onder begeleiding van een deskundige vrijwilliger, fietsles willen geven. Kracht is niet noodzakelijk: de fietscursisten blijven steeds met beide benen op de grond. Ook bruikbare fietsen zijn welkom: gewone fietsen, en vouwfietsen voor het lesgeven.

Wie een bijdrage wil leveren aan dit fietsproject of meer wil weten van de andere mogelijkheden om vluchtelingen te ondersteunen, kan contact opnemen met Welzijn Castricum via 0251-656562 of vcc@welzijncastricum.nl.

Waterput-wandeling 2016

HEILOO/EGMOND - Voor de elfde keer houdt de Willibrorduskerk op een zondagmorgen een wandeling in onze omgeving. Met een groep op stap, en onderweg gebeurt er van alles: veel te zien, genieten van de natuur, gezelligheid en misschien in gesprek gaan met anderen. Over wat u bezighoudt, over wat u meedraagt in uw rugtas. Onderweg is er een aantal rustpunten, om de inwendige mens te voeden en wat op adem te komen.

De eerste waterputwandeling ging naar de drie putjes: de Willibrordusput, de Adelbertusput en de Runxput. Daarna werd ieder jaar een andere kerk in de regio bezocht. Na het bezoek aan de Oud-Katholieke kerk in Egmond aan Zee kwamen de wandelaars zelf met het idee om komend seizoen, net als die eerste keer, naar de Adelbertusput te lopen, maar dan op de laatste zondag in juni, en daar de viering van het Adelbertusfeest mee te maken. De Willibrorduskerk zet een aantrekkelijke route uit en de wandeling staat open voor alle leeftijden.

Datum: zondag 26 juni 2016, aanvang 08.00 uur
Plaats: start bij het Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo
Kosten: € 3,- per deelnemer

Vaderdag-actie 'Pimp je Vader' in winkelcentrum Middenwaard

(ingezonden mededeling)

HEERHUGOWAARD - Heb jij een heel lieve, maar nog niet zo'n coole vader? Dan biedt een middagje shoppen in Winkelcentrum Middenwaard uitkomst. Kinderen kunnen hun vader pimpen door ze gratis te laten behandelen door de stoere barbiers van De Snorrensalon. Moeders kunnen er ongestoord op uit voor een Vaderdag-cadeau en vaders nemen plaats in de kappersstoel tussen de Harley's, gereedschappen en oliedrums.

'Pimp Je Vader' vindt plaats op zaterdag 18 juni van 10.00 – 17.00 uur op het Friethoffplein (t.h.v. Primera). Deelname is gratis.

Zen-Tekenen

Foto: Aangeleverd

CASTRICUM - Zaterdag 25 Juni geeft Margriet Pronk een workshop Zen-tekenen.

Margriet komt als gast docent deze workshop geven, ze is erg bedreven in het tekenen, en geeft dit graag door aan haar cursisten.

Je leert de basis beginselen van het Zentangle en kan daar thuis meteen mee aan de slag met het setje pennen die bij de workshop in zitten.

De kosten zijn €25,- pp en het duurt van 10 tot 12.30 uur. Geef je nu op!

Lijstenmakerij Bij Bakker - 0251-673977 of via Facebook