De Uitkijkpost

9 januari 2019

De Uitkijkpost 9 januari 2019


Burgemeester Hans Romeyn houdt zijn nieuwjaarstoespraak in de Witte Kerk. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Tijdens de nieuwjaarsreceptie, op maandagavond 7 januari, hield burgemeester Hans Romeyn in een overvolle Witte Kerk zijn nieuwjaarstoespraak. Een toespraak met als thema 'verbinding en respect'.

Een nieuwjaarsreceptie in één van de nog 355 zelfstandige gemeenten die Nederland kent per 1 januari 2019. "Wij zijn er trots op van die club gemeenten deel uit te kunnen maken en zullen ook het komende jaar er weer hard aan werken om dat bestaansrecht te bewijzen, overigens in goede samenwerking. Ambtelijk doen we dat, u weet dat, in één organisatie met de gemeenten Bergen, Uitgeest en Castricum. Bestuurlijk ook binnen de regio Alkmaar en allerlei andere samenwerkingsverbanden en gemeenschappelijke regelingen. Op die manier zijn we met velen aan elkaar en met elkaar verbonden. En dat is ook goed vind ik", aldus de burgemeester.

In de toespraak ging het verder over verbinding en respect. Dat thema was de burgemeester, zoals hij zelf zei, zomaar in zijn handen gevallen door een privé bezoekje, met vrouw, dochter en kleinzoons, aan Artis. De twee kleinzoons die na het bezoek aan de dierentuin in de auto hand in hand in slaap waren gevallen liet volgens de burgemeester broederliefde zien. Vertederend, intiem maar ook zeker verbindend.

Ook stond in december 2018 het thema verbinding centraal tijdens de verkiezing voor de ondernemers- en ondernemingsprijs. En laten we niet vergeten dat een mooi voorbeeld van het met elkaar naar verbinding zoeken en vinden de schaatsbaan was die de afgelopen weken op het Looplein heeft gestaan. Dit alles in goede samenwerking tussen een groot aantal ondernemers. Naast de ondernemers binnen ons dorp die een bijdrage hebben geleverd aan de zaken die in ons dorp gebeuren zijn er ook de vele vrijwilligers die zich voor ons allemaal inzetten, en zo ook voor verbinding zorgen. Maar ook zeker ons respect verdienen.

De burgemeester sloot zijn toespraak af, kijkend naar de foto met daarop de twee kleine handjes van zijn kleinzoons, met de woorden: "Dames en heren, als je dan nog eens naar deze kleine handjes kijkt die met elkaar zijn verbonden, dan legt dat toch ook een grote verplichting op ons allemaal om ervoor te zorgen dat zij ook recht hebben op een mooie toekomst, op een mooi Heiloo! Die warmte, die verbinding, dat respect wens ik u, wens ik ons allen toe! Ik wens u, nogmaals, namens de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders een gezond, gelukkig en voorspoedig 2019!!"

Voor de volledige tekst van de toespraak van burgemeester Hans Romeyn verwijzen wij u naar de website van de gemeente: www.heiloo.nl

Tekst: Yvonne van Stiphout

Workshop vloggen

Tijdens de workshop leer je zelf filmen en monteren. Foto: aangeleverd

HEILOO - Kijk je ook zo graag naar vlogs, en wil je zelf leren hoe dat moet? En ben je 10 jaar of ouder? Op zaterdag 12 januari van 14.30 tot 17.00 uur helpen we je op weg met filmen en monteren. Dat doen we in tweetallen, met iMovie op de iPad. Heb je zelf een iPad met iMovie, dan neem je die natuurlijk mee. Of je kunt er eentje lenen van de bibliotheek. Geef je snel op via www.bibliotheekheiloo.nl, er is maar ruimte voor 10 deelnemers.

Brand verwoest Gasterij Nieuw Westert

Van het monumentale pand is weinig meer over dan wat muren en heel veel puin. Foto: Remco Duinmeijer

EGMOND-BINNEN - In de nacht van 4 op 5 januari is Gasterij Nieuw Westert in Egmond-Binnen verwoest door brand. Het pand waarin de Gasterij was gevestigd, een monumentale boerderij, kan als verloren worden beschouwd.

De brand brak omstreeks 02.10 uur uit. In eerste instantie was er alleen veel rook te zien, maar later sloegen de vlammen uit het dak. Rond 04.20 uur was de brandweer voornamelijk bezig de bijgebouwen te sparen. Uiteindelijk heeft de brandweer moeten besluiten het pand gecontroleerd te laten uitbranden. Er zijn geen gewonden gevallen. Wel werden omwonenden gewaarschuwd voor rookoverlast en 'vliegvuur' (vonkjes). Deze waarschuwing werd rond 07.00 uur ingetrokken.

Lees verder bij Regio, op pagina XXX

Het pand waarin de Gasterij was gevestigd kan als verloren worden beschouwd. Foto: aangeleverd

Heiloo voor Elkaar brengt kleur op de ijsbaan

De schaatskernploeg moet nog even wachten, maar plezier hadden de jongeren zeker. Foto: aangeleverd

HEILOO - De tijdelijke schaatsbaan op het Looplein was een groot succes. Op de laatste openingsdag ging letterlijk het dak eraf en werd er in de openlucht geschaatst. De groep Heiloo voor Elkaar helpt vluchtelingen in Heiloo en bracht vorige week extra drukte op de schaatsbaan. De jongeren die huiswerkbegeleiding krijgen, waren vrij en verdienden in hun vakantie wel een schaatsverzetje. Voor ze de baan opgingen, genoten ze eerst van chocolademelk bij Herberg Jan. Daarna werden de ijzers ondergebonden. Voor deze vluchtelingjongeren een spannend en speciaal gebeuren: in hun geboorteland wordt immers niet geschaatst. De schaatskernploeg zal echter nog even op hen moeten wachten. Volgende week moeten ze eerst weer naar school. Heiloo voor Elkaar zorgt dan voor de dagelijkse huiswerkbegeleiding in de warme bibliotheek.

10 vragen aan... Rick Romeijn

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben in 1964 geboren op de Westerweg in Alkmaar waar ik tot mijn 22ste mijn jeugd heb doorgebracht. Daar kwam ik ook mijn huidige vrouw tegen die in Heiloo woonde. Na twee jaar samenwonen hebben we daar een huis gekocht.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn passie was altijd al bezig zijn met sport, na 25 jaar Alkmaarse Courant kreeg ik de mogelijkheid om een carrièreswitch te maken. Ik ben een hbo-studie gaan volgen bij Overloadworldwide en ben me gaan toespitsen op Personal Training/Medisch Fitness, daar ga ik nu mijn beroep van maken.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Mijn helaas overleden schoonvader. Een mooie, nuchtere, relativerende kerel waar ik hele fijne gesprekken mee kon voeren.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Het dag en nacht voetballen op het veldje bij het Nassauplein en op de schoolpleinen in de buurt.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Bij het Maalwater staat een bankje waar je een breed uitzicht hebt over de weilanden en de boerderijen richting Egmond aan Zee, in de zomer een absolute aanrader en ontstresser.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Eigenlijk nergens voor, ik heb te lang nachtdiensten moeten draaien. Ik ben blij dat ik momenteel weer een gewoon normaal ritme heb, dus laat mij maar liggen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat was het advies van twee kwieke oudere dames en dat was simpelweg: niet meer achterom kijken. Makkelijk gezegd, maar het werkt uitstekend.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik binnenkort mijn eigen bedrijf start als Personal Trainer. Nu ik bijna mijn studie heb afgerond sta ik te popelen om mensen fit en vitaal te coachen of pijnvrij te laten bewegen. Ik geloof dat iedereen een bepaalde prestatie levert, ik help waar nodig ook met het concreet maken van doelen. Ik kijk ernaar uit mensen te begeleiden en te kijken wat voor potentieel erin verscholen ligt.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Heiloo is een prachtige gemeente, mooi groen en dicht bij bos en strand, alleen dat ellendige spoor en de talloze bulten in de wijken, daar zijn we naar mijn mening wel een beetje in doorgeslagen. Het is niet realistisch maar daar zou ik graag wat aan doen.

10. De persoonlijke vraag van Kees Mol:
'We kennen elkaar als ouders van de Radboudschool en als supporter van Forresters en AZ. Na 25 jaar bij de Alkmaarse Courant gewerkt te hebben ben jij nu met een HBO-opleiding bij Overloadworldwide bezig. Kan je daar wat meer over vertellen en wat wil je hiermee bereiken?'
Beste Kees, Overloadworldwide is een opleiding die alle aspecten bevat om op de juiste en verantwoorde manier training te geven. Jarenlang opgedane kennis bij diverse experts en een achtergrond als sportfysiotherapeut en krachttrainer bij het Nederlands Korps Mariniers vormen de basis van het Overload Certification Program. Overload biedt alles wat nodig is om je te kunnen onderscheiden in de wereld van de fysieke training. Overloadworldwide staat vooral bekend om het leveren van ongekende resultaten in zeer korte tijd. Binnenkort ga ik voor mezelf beginnen en kan ik deze kennis in de praktijk brengen.

Ik geef de vragen door aan Nel van Beek. Mijn vraag is:
'Beste Nel, we kennen elkaar al heel wat jaren en ik weet dat je je ook al jaren inzet voor het Rode Kruis, zou je daar iets meer over willen vertellen?'

Nieuwjaarsconcert Harmonie Caecilia met Jeugdtheater Heiloo

Heilooër Harmonie Caecilia geeft 12 januari een nieuwjaarsconcert in de Cultuurkoepel. Foto: Aart Swolfs

HEILOO – Op zaterdagavond 12 januari 2019 geeft de Heilooër Harmonie Caecilia haar traditionele nieuwjaarsconcert in de Cultuurkoepe in samenwerking met Stichting Jeugdtheater Heiloo.

Harmonie en Jeugdtheater voeren samen een aantal nummers op uit de musical 'Het Griezel Hotel'. Het Jeugdtheater brengt hieruit ook zelfstandig enkele zang- en dansnummers. Een voorproefje dus van de complete musicaluitvoering in februari. Daarnaast verkent Caecilia verder de wereld van de fantasie met sfeervolle muziek van onder meer Grieg (Peer Gynt) en Kurt Weill. Ook kunt u luisteren naar het aanstekelijke Gulliver's Travels, een muzikaal reisverslag langs dwergen, reuzen en wonderlijke paarden. Dit alles onder leiding van dirigent Zoran Rosendahl.

Aanvang zaterdag 12 januari om 20.15 uur. Locatie: Cultuurkoepel, Kennemerstraatweg 464 te Heiloo. Toegangsprijs € 12,50, donateurs € 7,50, kinderen tot 12 jaar € 2,50. Voorverkoop van kaarten bij Primera in Het Hoekstuk en VVV Heiloo aan de Olvendijk 2. Reserveren van kaarten via www.cultuurkoepelheiloo.nl en kaartverkoop@caecilia-heiloo.nl.

Extra voorstelling: Op Maarten! Een toost op Maarten van Roozendaal

De liedjes van Maarten zullen blijven bestaan. Foto: Jeanette Kempers

HEILOO - Ruim vijf jaar na zijn dood is het tijd om leven en werk van Maarten van Roozendaal te bewonderen. Hij is er niet meer, maar zijn liedjes zullen natuurlijk eeuwig blijven bestaan. Bekend en minder bekend werk van deze veelzijdige liedkunstenaar passeren de revue, uitgevoerd door mensen die hem na stonden. Een eerbetoon is het. Een toost. Op Maarten! Met Egon Kracht, Marcel de Groot, Jan-Paul Buijs, Paul de Munnik, Hans Sibbel, Wilko Sterke, Lucretia van der Vloot, Jeroen Zijlstra. De regie is in handen van Eva Bauknecht. Het wordt genieten van Maartens werk! Maarten is geboren in Heiloo, dat terugkomt in zijn teksten. Zijn vader werkte als psychomotorisch therapeut bij de Willibrordusstichting. Het is dus niet meer dan logisch dat de première van 'Op Maarten!' plaatsvindt in de Cultuurkoepel.

De voorstelling vindt plaats op zondag 27 januari 2019. De middagvoorstelling is reeds uitverkocht, voor de avondvoorstelling zijn nog kaarten beschikbaar. Aanvang: 20.15 uur. Kaarten: €25,-. Wacht niet te lang met kaarten bestellen, ook deze voorstelling kan zomaar snel uitverkocht zijn. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Bedrijf Belicht

Op de stoel Ruben Wijker. Daarachter v.l.n.r.: Marit Geijteman, Miranda Zeestraten, Astrid de Bree. STiP Fotografie

Podotherapie Heiloo

Al uw voetzorg onder één dak!

Adresgegevens Heiloo:

Nijverheidsweg 31J, 1851 NW Heiloo; telefoon: 072-5325555; website: www.podotherapieheiloo.nl

Adresgegevens Akersloot:

Churchillplein 1, 1921 ET Akersloot. (Voor afspraken en informatie zie telefoonnummer Heiloo).

Naast de podotherapeuten die werkzaam zijn bij Podotherapie Heiloo zijn er ook vier medisch pedicures aanwezig. Deze pedicures zijn in het bezit van een aantekening diabetische en reumatische voet of zijn medisch pedicure. Deze pedicures, Astrid de Bree, Marit Geijteman, Miranda Zeestraten en Rachelle Bruin, zijn tevens geregistreerd bij Provoet, Procert Kwaliteitsregister en HONK.

Risicovoeten

Een pedicurebehandeling is soms gewoon lekker maar soms ook pure noodzaak. Voor voeten die wat meer risico lopen zoals bij reuma, diabetes (suikerziekte) en vaatproblematiek, is het nodig dat de pedicure een extra opleiding heeft gedaan om zich verder te kunnen verdiepen in de risicovoeten. De pedicures bij Podotherapie Heiloo zijn intern opgeleid om ook de moeilijkere problemen te behandelen. De medisch pedicures bij Podotherapie Heiloo werken in de praktijk nauw samen met de podotherapeuten Susan Verdegaal en Judith Poel. Hierdoor kan er bij problemen snel geschakeld worden. De pedicures kunnen ook nagelbeugels toepassen bij regelmatig ingegroeide nagels. De nagelbeugel corrigeert de nagel tijdens het groeien, zodat de nagelrand niet meer in de nagelwal geduwd wordt. Ook kunnen zij een orthese maken bij een steeds terugkerende likdoorn op of tussen de tenen. Een orthese is een hulpmiddel van siliconen dat ervoor kan zorgen dat de tenen tijdens het lopen rechter blijven en niet verder kunnen vergroeien. Bij vergroeiing is er kans op een zogenaamde klauwteen en ontstaan er vaak likdoorns op de tenen. Daarnaast behandelen de pedicures ook lastigere nagels. Wanneer een nagel gedeeltelijk of geheel los heeft gelaten, heeft deze begeleiding nodig bij het groeien. In sommige gevallen wordt de nagel naar het uiteinde toe aangebouwd, zodat deze niet in de huid groeit. Deze aanbouw noemt men een onychoplastie. Ook eeltplekken kunnen behandeld worden door de dames. Voor sporters is er de medisch pedicure sport, zij heeft meer kennis over huid- en nagelklachten in combinatie met sport.

Vergoeding

Bij mensen met diabetes geldt in veel gevallen een vergoeding uit de basisverzekering via HONK (Huisartsen Organisatie Noord-Kennemerland) of via de aanvullende verzekering. Bij mensen met reuma geldt in veel gevallen een vergoeding uit de aanvullende verzekering.

Wanneer u uw voeten wilt laten verzorgen door een van de medisch pedicures kunt u telefonisch contact opnemen voor een afspraak in Heiloo of Akersloot.

Er is geen wachtlijst en veelal kunt u binnen één week terecht.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Blessuretijd 2018

Gek eigenlijk dat 31 december zo'n ijkmoment is. Ben je net lekker bezig, dan is ineens het jaar voorbij en moet je weer opnieuw beginnen. Het jaar afsluiten, de balans opmaken en alles afronden om 1,5 week later, begin januari, weer opnieuw te beginnen. Raar eigenlijk, want alles gaat toch gewoon door? En ook niet alles is zo. Het schooljaar loopt anders en ook het sportjaar (hockey) loopt van september tot juni. Kortom, waarom dus ineens in december het jaar afsluiten en in januari opnieuw beginnen? Kunnen we 2018 niet even doorzetten, via bijvoorbeeld 'blessuretijd'? Voor hockeyvader was 2018 een mooi jaar en dus zet ik 2018 graag nog even door. De 4e man geeft voor Hockeyvader minimaal twee maanden blessuretijd aan, dus ga ik nog even door met 2018 (wat jullie 2019 noemen).

En dan moet je ineens ook nog nadenken over goede voornemens of 'uitdagingen'. Hoezo? Dat kan toch het hele jaar? Heeft hockeyvader dan nog uitdagingen komend jaar? Genoeg, maar op korte termijn staat er een grote uitdaging op het programma, namelijk meedoen aan de strandrace Egmond-Pier-Egmond. 38 km fietsen op het strand in (te) strakke fietskleding met 4.000 andere 'fietsgekken'. Altijd al een keer willen doen en nu is het zover. Zwoegen door het mulle zand, de pier aantikken en het hele eind weer terug. En het is de bedoeling om dat in ongeveer 2 uur te doen (voor hockeyvader dan). Dat wordt nog een hele uitdaging.

En verder dit jaar? Zelf hockeyen, coachen, trainen, werken, aandacht voor het gezin, vakanties etc. Kortom, heel veel… wat ik eigenlijk afgelopen jaren ook gedaan heb. Ik ga dus nog even door met 2018 in de blessuretijd en wellicht nog verlengingen ook om in september aan de penalty's te beginnen. Dan kunnen we zo naar 2020 doorschuiven (omdat dit zo'n lekker getal is). Ik wens iedereen een goed en gezond 2018 in de blessuretijd.

Gestolen schilderij overhandigd aan kunstenares

HEILOO - De Historische Vereniging Heiloo heeft een van de in november uit Willibrord Business Centrum gestolen kunstwerken overhandigd aan kunstenares Jolanda Verduin. Er mist nu nog één schilderij.

Op Tweede Kerstdag zag Josta de Graaf hoe voor de deur van Historisch Museum Heiloo een tas met inhoud werd neergelegd. Omdat het die dag erg druk was met bezoekers, is later bekeken wat er precies in de tas zat. De verrassing bleek groot toen daar een van de kunstwerken van Jolanda Verduin uit tevoorschijn kwam. Samen met andere kunstwerken was het eind november gestolen uit het Willibrordus Business Centrum. Een aantal van de kunstwerken van Jolanda kwam al eerder op mysterieuze wijze weer terecht.

In de tas zat niet alleen het ontbrekende kunstwerk, maar ook een prachtige 3D-kaart met daarin oprechte excuses van de dader, alsmede een tekening van de Vischmarkt in Leiden én een prachtige tekening waarvan niet helemaal duidelijk is wie daar de maker van is. Jolanda: "Ik ben heel blij dat het kunstwerk weer terecht is. Een echt kerstcadeautje! Ik ga niet uit van boze opzet."

Josta de Graaf (r.) overhandigt het gestolen kunstwerk aan Jolanda Verduin. Foto: aangeleverd

Van de gestolen kunstwerken mist er nu nog eentje. Jolanda hoopt dat dit ook gauw gevonden wordt. Jaap de Graaf van Historisch Museum Heiloo: "Wij stellen ons graag beschikbaar als intermediair om ook dit kunstwerk terug te krijgen!"

Dansmiddagen voor jong en oud

HEILOO - Stichting Trefpunt Heiloo en Oud-Standing Heiloo organiseren dansmiddagen voor jong en oud. De dansmiddagen vinden plaats in Cultureel Centrum De Strandwal in Heiloo. Henk Vasbinder of 'De Singeltjesklubb' begeleiden de middag met livemuziek of 'ouderwets' plaatjes draaien (allround repertoire, van achtergrond- tot dansmuziek). Beleef de muziek van vroeger en ga terug naar de sfeer van toen!

Praktische informatie over de dansmiddagen:
Data: zondag 13 januari, 24 februari, 31 maart, 12 mei en 30 juni
Tijd: 14:00 - 17:00 uur (zaal open vanaf 13:30 uur)
Locatie: Cultureel Centrum De Strandwal (naast restaurant Keuken met Karakter)
Kosten: € 7,50 p.p. (incl. een consumptie en een hapje)

Voor meer informatie: Trefpunt Heiloo, telefoon (072) 533 12 97.

Keer op Keer opkikkers december

Gym- en dansvereniging TIOS uit Limmen ontving een van de opkikkers. Foto: aangeleverd

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer geeft elke week een Opkikker van 250 euro aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand december zijn gegeven aan: Mevrouw I. Woudstra (donatie voor een familie in Kekeran/Lombok); Harmonieorkest Caecilia Heiloo; Fietsen voor ALS (de heer Joost van de Kuip). Ook TIOS gym- en dansvereniging in Limmen ontving een van de opkikkers.

Onder het motto 'Plezierig sporten in je eigen dorp' verzorgt TIOS Limmen sinds 1958 turn- en danslessen. Met inmiddels 14 groepen, waaronder Breakdance en Dancehall, is er voor iedereen die op een plezierige wijze wil turnen of dansen wel iets bij TIOS te vinden. Eén groep verdient extra aandacht: het gymmen voor jongens. Sinds het seizoen 2018-2019 is er een aparte groep voor jongens vanaf 6 jaar. Zo kunnen zij op een speelse manier met de gymsport kennismaken o.l.v. Falko de Graaf en assistent Jesse Oomen. Bij TIOS Limmen worden de lessen gegeven door uitstekende docenten. Kom kijken en sporten, u bent van harte welkom! TIOS Limmen: voor plezierig sporten in uw eigen dorp. Kijk op www.tioslimmen.nl voor alle informatie.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Rijksweg 127, Limmen. Openingstijden: dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur, tel. 072-5325962.

Ingezonden compliment

HEILOO - Op nieuwjaarsmorgen stond ik voor het raam en keek uit op het grasveld bij de Ypesteinerlaan (Paulusschool en Meander). Tot mijn verrassing zag ik een vader met 2 basisschoolleerlingen op het terrein vuurwerkrommel verzamelen. De vader droeg een grote doorzichtige plastic zak en de kinderen leverden vlijtig vuurwerkrommel aan. Wat een geweldig voorbeeld, mijn welgemeende complimenten! Een gelukkig 2019 toegewenst!

Rineke de Bruijn

Tips en trucs in het Tabletcafé in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Op dinsdag 15 januari van 11.00–12.30 uur organiseert Bibliotheek Heiloo een Tabletcafé.

Neemt u gerust uw eigen tablet mee! Het Tabletcafé is geschikt voor elke gebruiker van een tablet of smartphone (Android, Apple of Windows), die graag tips wil krijgen en trucs wil leren. Gratis wifi is aanwezig. Het gaat om leren, doen en delen! Er wordt geen klassikaal les gegeven. Iedereen is welkom; de toegang is gratis.

Koffie en thee kosten € 1,-

13-jarige Lies al dagen doodnerveus

Carmen Sanders zet de schaar in het haar van Lies, broer Jeppe kijkt toe. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 5 januari was een spannende dag voor dertienjarige Lies Hoogland. Was haar haar lang genoeg of moest het nog even doorgroeien? Lies is namelijk erg begaan met kinderen zonder haar en wilde daarom graag haar haar doneren.

Al weken liep Lies met het idee rond om haar haar af te laten knippen en te doneren aan Stichting Haarwensen. Deze stichting schenkt al meer dan 10 jaar haarwerken aan kinderen tot en met 18 jaar die, door medische behandelingen of een andere vorm van alopecia (kaalhoofdigheid), hun eigen haar verliezen. Samen met moeder Janneke en broer Jeppe kwam Lies zaterdag naar kapsalon NR78 in Heiloo om te laten meten of haar haar lang genoeg was. Kapster Carmen Sanders kon Lies geruststellen, het haar was lang genoeg!

Een trotse, maar doodnerveuze Lies liet gewillig de schaar in haar haar zetten door Carmen. Daarna zorgde Carmen ervoor dat Lies met een geheel nieuw kapsel de salon verliet. En Lies? Die wilde zo snel mogelijk naar huis om zoveel mogelijk mensen op te bellen om te vertellen en te laten zien hoe de nieuwe Lies eruitziet. Natuurlijk vertelt zij dan ook dat haar eigen wens om haar haar te kunnen doneren in vervulling is gegaan. Gelukkig wilde zij nog wel een reactie kwijt op de vraag hoe ze haar haar nu vond. "Leuk, heel erg leuk," aldus een trotse Lies.

De prachtige haarvlecht die Lies doneert aan Stichting Haarwensen. Foto: STiP Fotografie
Lies Hoogland met haar nieuwe kapsel, en kapster Carmen Sanders. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Gratis Koepel Keuze: Ed Struijlaart

Ed Struijlaart brengt een ode aan zijn gitaarhelden. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij de programmeurs van de Cultuurkoepel in Heiloo komen regelmatig juweeltjes langs die (nog) niet bekend zijn bij het grote publiek, maar die wel een breder publiek verdienen en prachtig passen in de Koepelprogrammering. Onder het motto 'Koepel Keuze' brengt de Koepel daarom een serie gratis muziek-/theateroptredens, waarbij het publiek na het optreden mag betalen wat men het waard vond. Met het programma Aangenaam brengt Ed Struijlaart het beste uit zijn theaterprogramma 'Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran' en eigen werk. Hij brengt een ode aan zijn gitaarhelden en stelt zichzelf de vraag: ben ik bereid alles op te geven voor de muziek? Ben ik een échte gitaarman? In 2010 verbrandt Ed Struijlaart alle schepen achter zich om zijn droom te volgen: volledig leven voor en van de muziek. Ed heeft twee albums uitgebracht: 'Head, Heart and Hands' en 'Closer Than Skin'. Van 3FM krijgt hij de titel 'Serious Talent' en hij wordt genomineerd voor een 3FM Award. Hij tourt in het voorprogramma van BLØF en is meerdere malen te gast bij DWDD. In 2016 brengt Ed losse singles uit. 'Tricks Up My Sleeve' en 'Like December' worden beide NPO Radio 2 Topsong en 'Made of Stars' (een duet met Lisa Lois) wordt 'Moet je Horen' plaat op 100% NL. Daarnaast is hij actief als songwriter voor anderen. Hij schreef samen met Peter Slager (BLØF) de titeltrack voor de bioscoophit van 2017 'Weg Van Jou' en alle muziek voor de musical SOOF. Begin 2018 brengt hij 'Make It On Your Own' uit. Deze single verzamelde op Spotify bijna 1,5 miljoen streams en stond op de playlist bij Radio 1, 2 en 5. In het najaar van 2018 stond Ed in de theaters met zijn programma 'Gitaarmannen: van Clapton tot Sheeran'.
Vrijdag 18 januari 2019, om 20.15 uur in de Cultuurkoepel in Heiloo.
Entree gratis. Omdat de Koepel graag wil weten met hoeveel publiek zij rekening moet houden, wordt verzocht plaatsen te reserveren via de website: www.cultuurkoepelheiloo.nl. Reserveringskosten: € 1,-.

Rotary Heiloo presenteert film voor project Kanjanji

HEILOO - Rotary Club Heiloo ondersteunt het project Kanjanji met een avond bisocoop. In Theater De Beun wordt op 15 januari de film 'The Leisure Seeker' op 15 januari (aanvang 20.00 uur) en krijgt u een gratis drankje na afloop.

Is samenwerking met verschillende Rotary Clubs uit Nederland, Engeland en Duitsland brengt Rotary Club Heiloo geld bijeen om een middelbare school te realiseren voor aidswezen in Zambia. Eerder werd al succesvol een basisschool gerealiseerd voor deze weeskinderen.

Kaarten à €12,50 per stuk zijn te bestellen bij: Theater De Beun (Willibrordusweg 2 in Heiloo), Rozing Wonen & Dromen (Westerweg 261 in Heiloo), Primera (Het Hoekstuk 4 in Heiloo), Via Rotary Club Heiloo (secretariaatrcheiloo@gmail.com) en telefonisch via 06-47033042.

Rond de Waterput januari 2019

HEILOO - Het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand:

Woensdag 9 januari t/m 6 maart: Expositie 'De Schepping' van Marga Jelles; Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo

Dinsdag 22 januari: 'Renaissance in Venetië' over de schilderkunst van 'de nieuwe tijd' o.l.v. dhr. Cees Tromp; 20.00 uur, Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo (€ 3,-)

Donderdag 24 januari: 'Zin in film', 1e van 4 films over schuld, vergeving en verzoening, met inleiding en begeleiding door ds. Edward Kooiman; 19.30 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo (€ 4,-)

Zondag 27 januari: Bach Cantate 'Alles nur nach Gottes willen' door Collegium Vocale Camerata, m.m.v. ds. Pieter van der Woel; 16.00 uur in de Witte Kerk, Heerenweg 32, Heiloo (collecte)

Donderdag 31 januari: 'Hou me vast … laat me gaan' door muziek en poëziegroep Achterom; 20.00 uur, Ter Coulsterkerk, Holleweg 111, Heiloo (collecte na afloop)

Nadere informatie op www.ronddewaterput.nl.

Virtual Reality

HEILOO - Kom op zaterdag 12 januari naar Bibliotheek Heiloo en ervaar de bijzondere mogelijkheden van Virtual Reality. Een ritje in een achtbaan, wandelen door een natuurgebied of racen als Max Verstappen: het kan allemaal. Van 10.00 tot 14.00 uur kunnen bezoekers korte filmpjes kijken met een VR-bril, die het gevoel geeft dat je wat je ziet echt ervaart. Toegang vrij, aanmelden vooraf niet nodig.

'Kroniek van een landloper'

Foto: aangeleverd

HEILOO - Binnenkort verschijnt de derde roman van de schrijvende postbode in Heiloo: Herman Burger. Het verhaal speelt zich af in Colombia en gaat over de levensloop van Damaso, een zwerver die moet ziet te overleven in de jungle van beton in Bogotá tussen acht miljoen andere stadsgenoten in. Juan is één van hen en hij ontfermt zich over hem, biedt een luisterend oor en raakt steeds meer in de ban van het boeiende verleden van Damaso. Hij ziet niet langer een in lompen gehulde vagebond, maar een man met een passioneel verhaal. De fascinatie van Juan kent bijna geen grenzen, maar of dat betekent dat het verhaal een goede afloop gaat krijgen, is nog maar zeer de vraag.

Belangstellenden kunnen intekenen op deze vlot geschreven en uiterst interessante roman à 15 euro per exemplaar via: hermanburger60@gmail.com.

Herman presenteert en signeert de roman op vrijdag 25 januari tussen 15.00 en 17.00 uur bij Herberg Jan, Kennemerstraatweg 97 te Heiloo.

Alzheimer Café Heerhugowaard organiseert 'Dementie en het levenstestament'

HEERHUGOWAARD - Alzheimer Café Heerhugowaard organiseert op 16 januari 2019 een bijeenkomst met als thema 'Dementie en het levenstestament'.

Onderwerpen die aan bod komen zijn:
* Wat kan ik nog regelen bij dementie?
* Bewindvoering, mentorschap en curatele: wat houdt dat in?
* (Levens)testament, wilsverklaring, etc: is het allemaal nodig?

Tine Boeve is gespreksleider en verzorgt de inleiding, waarbij tevens een notaris aanwezig zal zijn.

Voor wie: Iedereen die met dementie of vergeetachtigheid te maken heeft: partners, familieleden, zorgprofessionals, vrijwilligers en overige belangstellenden, die geïnteresseerd zijn in het onderwerp.

Tijden: De (gratis) koffie/thee staan klaar vanaf 19.00 uur. Het programma is van 19.30 – 21.00 uur.

Plaats: MFA 'De Horst', van Eedenplein 5, 1702 GW Heerhugowaard, telefoon: 072 576 67 55. ('De Horst' is gunstig te bereiken via de Marsmanstraat, waar ook ruimte is om te parkeren.)

Toegang: Gratis, aanmelden is niet nodig. Voor meer informatie: mail naar streefland@quicknet.nl of bekijk de Facebookpagina Alzheimer Noord-Kennemerland of de website www.KnooppuntDementie.nl.

De volgende data in 2019 zijn 13 maart en 8 mei. Het Alzheimer Café is iedere 2e woensdag van de oneven maanden.

Voor een luisterend oor en advies kunt u bellen met:
* De Alzheimer-telefoon: 0800 5088 (7 dagen per week van 9.00 tot 23.00 uur)
* Geriant: 072 5270 390 (bereikbaar op werkdagen van 08.30–17.00 uur)
* Mantelzorgondersteuning MET Heerhugowaard. Tel.: 088 887 6971 e-mail: mantelzorgondersteuning@methhw.nl Website: www.methhw.nl.

Egmond aan Zee maakt zich klaar voor sportweekend

AGU Egmond-Pier-Egmond is een van de meest aansprekende strandraces van Nederland. Foto: Archief Uitkijkpost

EGMOND AAN ZEE - Het tweede weekend van 2019 belooft een mooi sportweekend te worden in Egmond aan Zee. Zaterdag 12 januari staat de Strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond op de agenda en zondag 13 januari de NN Egmond Halve Marathon.

AGU Egmond-Pier-Egmond
Iedere redelijk getrainde fietser kan deelnemen aan deze winterklassieker, waarin je de strijd aangaat met strand, duinen, overweldigende obstakels en winterse omstandigheden. Deze elementen dwingen je om gedurende 38 kilometer tot het uiterste te gaan. Met 4000 deelnemers is AGU Egmond-Pier-Egmond al jaren een van de meest aansprekende strandraces van Nederland en daarbuiten.

NN Egmond Halve Marathon
In de afgelopen 45 jaar heeft de halve marathon van Egmond een heroïsche reputatie opgebouwd. De vaak zware weersomstandigheden en het wisselende getij zorgen ervoor dat elke editie anders is. Het parcours van 21,1 of 10,5 kilometer gaat over het strand en de duinen. Een smal strand, storm, lage temperaturen of misschien wel een heerlijke winterzon, lopen in Egmond is altijd weer anders.

Blarenbal
Traditiegetrouw wordt de NN Egmond Halve Marathon afgesloten met het Blarenbal in Hotel Zuiderduin. Dit jaarlijks terugkerend muziekevenement is bestemd voor alle deelnemers, supporters en toeschouwers. Dit jaar is de eer aan Bob en de Blue Band om de voetjes van de vloer te krijgen.

Bereikbaarheid
Op zondag 13 januari wordt het dorp tussen 8.00 en 18.00 uur afgesloten voor al het verkeer. Het is niet mogelijk om Egmond aan Zee binnen te rijden. Binnen die tijden is Egmond te bereiken met pendelbussen, met de fiets of lopend. Deelnemers én toeschouwers wordt aangeraden gebruik te maken van de pendelbussen (zie ook www.nnegmondhalvemarathon.nl/pendelbussen/). Op zaterdag 12 januari is Egmond niet afgesloten en dus gewoon bereikbaar. Echter, houd ook dan rekening met grote drukte.

TV 80 en Radio 80
TV 80 en Radio 80 volgen het sportweekend in Egmond aan Zee en doen live verslag. Meer informatie over deze speciale uitzendingen vindt u op www.uitkijkpost.nl.

Vervolg voorpagina Brand verwoest Gasterij Nieuw Westert

Dat het restaurant geliefd was blijkt wel uit de vele reacties op Facebook. Veel Egmonders en Heilooërs koesteren mooie herinneringen aan het restaurant. "Verschrikkelijk," "zoveel mooie herinneringen," "wat erg, zo'n fijne plek," "veel sterkte voor alle betrokkenen"... Het mag duidelijk zijn dat het restaurant gemist zal worden, door sportgroepjes, wandelaars, toevallige voorbijgangers en vaste gasten. Ook het hechte team van Gasterij Nieuw Westert is erg aangeslagen, vertelt bedrijfsleider Remco Duinmeijer: "Al het personeel is op de dag van de brand wel langs geweest en ook nu helpt iedereen waar hij kan. Afgelopen donderdag hadden we nog een teambuildingsdag bij SnowPlanet en hebben we het glas geheven op een mooi 2019. Onbegrijpelijk dat twee dagen later alles weg is. We kunnen het nog nauwelijks bevatten." Wel laat Remco weten dat ze ontzettend blij zijn met alle reacties: "Alle bemoedigende berichten, reacties en initiatieven doen ons ontzettend goed en zijn een enorme steun. Daardoor gaan we er alles aan doen om zo snel mogelijk de draad weer op te pakken."

Maak een moodboard voor 2019

Op een moodboard breng je op creatieve wijze je wensen en doelen in kaart. Foto: aangeleverd

EGMOND-BINNEN - In het maandagochtendcafé van 14 januari maak je onder leiding van Ingrid Beentjes je eigen moodboard voor 2019. Op een moodboard breng je op een speelse, creatieve manier je eigen wensen, dromen en doelen in kaart. Meedoen? Je bent van harte welkom op maandag 14 januari 2019 van 10.30 uur tot 12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; deelname aan de workshop is gratis.

Stad & Streek Toernooi 2019 in Akersloot

AKERSLOOT - Van vrijdag 11 t/m zondag 13 januari wordt in Akersloot in biljartcentrum De Vriendschap het traditionele Driebanden Stad & Streek Toernooi gehouden.

Maar liefst acht teams bestaande uit vier spelers zullen dit weekend gaan strijden om het kampioenschap. De teams die meedoen aan dit toernooi zijn Alkmaar, Bergen, Egmond, Zaanstreek/Waterland, Castricum, Heemskerk, Beverwijk en gastheer Akersloot. Team Castricum was de winnaar van vorig jaar en het team zal ook dit jaar hoge ogen gaan gooien.

Dit toernooi is een handicaptoernooi, dat wil zeggen dat sommige spelers meer caramboles moeten maken dan de tegenstanders. Drie spelers uit de extra klasse driebanden krijgen een zeer zware taak, zij moeten 36 caramboles maken, terwijl hun tegenstanders met veel minder caramboles uit zijn.

De wedstrijden beginnen vrijdag 11 januari om 19.00 uur, zaterdag wordt er gestart om 11.00 uur en zondag is de aanvangstijd 11.00 uur. Locatie : biljartcentrum De Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot.

Blarenbal met Bob en de Blue Band in Hotel Zuiderduin

Bob en de Blue Band staat garant voor een feestje! Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Op zondag 13 januari 2019 vindt het traditionele Blarenbal weer plaats in Hotel Zuiderduin. Dit gezellige feest is al jarenlang de afsluiter van het spectaculaire sportweekend in Egmond aan Zee. Op zondag, na afloop van de Halve Marathon van Egmond, krijgen de deelnemers en supporters weer de kans om onder het genot van een hapje, drankje en gezellige livemuziek na te genieten van alle sportieve prestaties.

Om 15.30 uur gaan de deuren van de Zuiderduinzaal open en om 16.00 uur begint het liveoptreden van Bob en de Blue Band. Het feest duurt tot 20.15 uur en de entree bedraagt slechts € 5,- per persoon. Legitimatie is verplicht. Voor meer informatie kunt u terecht op www.zuiderduin.nl of contact opnemen met Hotel Zuiderduin via 072-750 2000 of info@zuiderduin.nl. Het bezoekadres is Zeeweg 52 in Egmond aan Zee.

TE HUUR vrijst.woning in Heiloo tot 1 maart, ged.gem. Incl.tv en wifi .T.K.gevr. ansichten/fotos tot 1965 en gest.Ned.euro postzegels 06-55773892

Echt (Kerk-)Latijn leren lezen? In het Trefpunt Heiloo begint op 29 jan. om 14.00 de nieuwe cursus. Inschrijven René van Royen 0610810838 www.latijnlezen.nl

Kim's Haarsalon heeft nieuwe prijzen! Knippen dames/heren is €15,- Knippen kleuren vanaf €45,- Highlights vanaf €25,- Permanenten+knippen €65,- Wassen Föhnen€ 15,- Voor meer informatie kunt u bellen naar:0630042383. Pinnen is mogenlijk! Tot snel bij Kim's Haarsalon.

te huur; 4 kamer appartement tot mei 2019 in het centrum; huurprijs € 700,- excl e/g/w. info 072-5410948

GRATIS PROEFLES BIJ YOGAPLEKK
Heb je ook het voornemen om in 2019 goed voor jezelf te zorgen? Wil je wat meer rust in je hoofd en lichaam? Kom dan eens een proefles yoga volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl

LET OP!!! Kim's Haarsalon is GESLOTEN vanaf maandag 28 januari tot vrijdag 1 februari. Maandag 4 februari sta ik weer voor u klaar! Voor meer info bel naar: 06-30042383

BRIDGECURSUS voor beginners en gevorderden, start medio januari. Geef je NU op want vol=vol. Ton Mooij, tel. 072-5331672 of tonmooij@concepts.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, volwassenen €18. Haren verven vanaf €45, manicure incl. nagellak €19, pedicure compl. €25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06-53806959 www.emilsensalon.nl

GRATIS PROEFLES BIJ YOGAPLEKK Heb je ook het voornemen om in 2019 goed voor jezelf te zorgen? Wil je wat meer rust in je hoofd en lichaam? Kom dan eens een proefles yoga volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, volwassenen €18. Haren verven vanaf €45, manicure incl. nagellak €19, pedicure compl. €25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06-53806959 www.emilsensalon.nl

GRATIS PROEFLES BIJ YOGAPLEKK
Heb je ook het voornemen om in 2019 goed voor jezelf te zorgen? Wil je wat meer rust in je hoofd en lichaam? Kom dan eens een proefles yoga volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl

Kim's Haarsalon heeft nieuwe prijzen! Knippen dames/heren is €15,- Knippen kleuren vanaf €45,- Highlights vanaf €25,- Permanenten+knippen €65,- Wassen Föhnen€ 15,- Voor meer informatie kunt u bellen naar: 06-30042383. Pinnen is mogelijk! Tot snel bij Kim's Haarsalon.

LET OP!!! Kim's Haarsalon is GESLOTEN vanaf maandag 28 januari tot vrijdag 1 februari. Maandag 4 februari sta ik weer voor u klaar! Voor meer info bel naar: 06-30042383

Ook in 2019 Welkom bij Sportinstuif 55+. Iedere donderdagmiddag van 14.30 tot 16.00 uur met leeftijdgenoten actief en gezellig bezig zijn in sportzaal Het Vennewater. Tel.info 072-5333905

GRATIS PROEFLES BIJ YOGAPLEKK. Heb je ook het voornemen om in 2019 goed voor jezelf te zorgen? Wil je wat meer rust in je hoofd en lichaam? Kom dan eens een proefles yoga volgen. Meld je aan op info@yogaplekk.nl

Center Design heeft NU een grote collectie "antiek" blikken speelgoed staan. Zo lollig,kom eens kijken.Brocante,antiek,cadeaus. Slimpad 36 Heiloo

te huur; 4 kamer appartement tot mei 2019 in het centrum; huurprijs € 700,- excl e/g/w. info 072-5410948

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-Dealer

TE HUUR GEVRAAGD: NETTE BEDRIJFSRUIMTE in Heiloo. Svp bellen met mobiel tel.nr: 06-465 45 772

TE HUUR vrijst.woning in Heiloo tot 1 maart, ged.gem. incl.tv en wifi. T.K.gevr. ansichten/fotos tot 1965 en gest.Ned.euro postzegels 06-55773892

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

TE HUUR GEVRAAGD: NETTE BEDRIJFSRUIMTE in Heiloo. Svp bellen met mobiel tel.nr: 06-465 45 772

PIANOLES BIJ U THUIS. De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 06-38279213

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen en voor alle leeftijden. Info: 06-38279213

ZELFSTANDIGE HULP in de HUISHOUDING GEZOCHT voor 3 uur/14 dagen.
Tel.nr.: 06-46545772

TE HUUR vrijst.woning in Heiloo tot 1 maart, ged.gem. incl.tv en wifi. T.K.gevr. ansichten/fotos tot 1965 en gest.Ned.euro postzegels 06-55773892

TE HUUR GEVRAAGD: NETTE BEDRIJFSRUIMTE in Heiloo. Svp bellen met mobiel tel.nr: 06-465 45 772

te huur; 4 kamer appartement tot mei 2019 in het centrum; huurprijs € 700,- excl e/g/w. info 072-5410948

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06-22020702 AGM-Dealer

Center Design heeft NU een grote collectie "antiek" blikken speelgoed staan. Zo lollig,kom eens kijken.

Brocante,antiek,cadeaus. Slimpad 36 Heiloo

BRIDGECURSUS voor beginners en gevorderden, start medio januari. Geef je NU op want vol=vol. Ton Mooij, tel. 072-5331672 of tonmooij@concepts.nl

Echt (Kerk-)Latijn leren lezen? In het Trefpunt Heiloo begint op 29 jan. om 14.00 de nieuwe cursus. Inschrijven René van Royen 0610810838 www.latijnlezen.nl

Vincent Beentjes neemt het roer weer over

AKERSLOOT - Na een aantal weken de strijd aan de jonkies overgelaten te hebben heeft Vincent Beentjes uit Castricum met groot machtsvertoon de wekelijkse donderdagavondwedstrijd om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op zijn naam geschreven.

Wout Bakker (Heiloo) en Hidde Buur (Akersloot), de smaakmakers de afgelopen weken op Sportcomplex de Cloppenburgh, waren er als de kippen bij om direct na de start een goede positie te verwerven. Al in de eerste omloop was Vincent Beentjes niet alleen even de weg kwijt, maar ook de tijd. Bij een foutieve inschatting van een bocht schampte hij een boom en viel. Toen hij, na het verzamelen van de restanten van zijn sporthorloge, weer in het zadel zat, was de rest natuurlijk ver uit beeld verdwenen. Er zat niets anders op de achtervolging in te zetten en te kijken tot hoever hij nog kon komen. De jongelingen Bakker en Buur zouden wel even gegniffeld hebben dat zij op deze manier eenvoudig van een geduchte collega af waren. Maar niets was minder waar: met een waanzinnige, maar gedurfde achtervolging wist Vincent Beentjes de jonge B's al in de vierde ronde terug te pakken door zich weer bij de eerste linies te voegen. Om de eerste plek hoefde het duo Bakker/Buur zich niet meer druk te maken, die was ontegenzeggelijk voor Vincent Beentjes. Het hoogst haalbare waren de plekken twee en drie voor de jonkies. Maar er zat voor Wout Bakker nog een ander addertje onder het gras. Net als vorige week bleek Hidde Buur, net als Vincent Beentjes, toch over meer kracht en inhoud te beschikken dan Wout Bakker. Wout Bakker moest alle zeilen bijzetten om de dit keer op stoom zijnde diesel Henk Jan Verdonk senior uit Egmond aan den Hoef van zich af te kunnen houden. Dit had echter geen succes, want Verdonk senior denderde vier ronden voor tijd over Bakkertje heen. Amper bekomen van de inspanningen was de jeugd al bezig met hun strijd in de jeugdeditie 2019 op zaterdag 12 januari van Egmond-Pier-Egmond, wat een van de twee de kreet deed ontlokken dat hij hem helemaal aan stront gaat rijden. Uitslag: 1. Vincent Beentjes (Castricum) 2. Hidde Buur (Akersloot) 3. Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) 4. Wout Bakker (Heiloo) 5. Henk Louwe (Alkmaar).

In januari op weg naar een gezond Akersloot!

AKERSLOOT - Enthousiaste ondernemers uit Akersloot hebben het initiatief genomen om Akersloot gezond op de kaart te zetten aan de hand van de Gezonde Route Akersloot. Er zijn heel wat plaatselijke ondernemers die bezig zijn met gezondheid, welzijn en vitaliteit van de medemens. Gezondheid en vitaliteit is een breed begrip. Er goed en verzorgd uitzien draagt bij aan goed in je vel zitten, maar ook een gezond lichaam en gezonde geest zijn daarbij belangrijk!

De coaches, kapsters, schoonheidsspecialisten, complementaire geneeswijzen, masseurs, maar ook ondernemers met betrekking tot gezonde voeding zijn benaderd om mee te doen.

De Gezonde Route Akersloot is een activiteit waarmee deze ondernemers zich, in de vorm van een open dag, willen presenteren aan het publiek. Doel van deze gezamenlijke activiteit is de mensen uit Akersloot en omgeving te informeren wat er in ons dorp, dichtbij en laagdrempelig, beschikbaar is op het brede gebied van gezondheid, welzijn en vitaliteit.

Initiatiefnemers van de Gezonde Route Akersloot: links Carola Sander en rechts Anita Veldt. Foto: aangeleverd

Voor de deelnemende ondernemers is het goed zichzelf meer zichtbaar te maken en geïnteresseerden te informeren, maar ook de collega's te leren kennen en samen te werken.

Gezonde Route Akersloot wordt gehouden op zondag 13 januari 2019. Heeft u goede voornemens waarbij hulp welkom is, kom dan vrijblijvend een kijkje nemen bij één of meerdere ondernemers van 12 tot 16 uur. Meer info: info@kapsalonficarool.nl of anita@leefstyle.nl en de Facebookpagina Gezonde-Route-Akersloot.

Volleybal voor 55-plus: 'We zetten 'm op'!

Waar fitness-scholen als paddenstoelen gedijen, besef ik opeens dat ik al decennia lang geen binnensport meer heb beoefend. Mijn spieren straffer dan ooit, gewrichten steeds roestiger gekleurd. Wandelen is noch mijn hobby, noch toereikend om mijn hele skelet in Olga Commandeur-conditie te brengen. Mooi-weer-fietsen over langere afstanden spreekt mij wél aan. Hoe genoeglijk ook, dat helpt alleen mijn zomerse endurance.

Onverwacht lees ik de lokroep in de krant. 'Volleyballers 55+ gezocht'. Tot een wekelijks uurtje puur plezier voel ik mij onmiddellijk aangesproken. Aan het vermelde plusteken heb ik - oudere zonder nazaten - getalsmatig een generatie toegevoegd. Op mijn oude dag schat ik mijn balgevoel als voldoende in om positief te reageren. En niet alleen ik. Ook mijn vriendin, enkele jaartjes jeugdiger dan ik, niettemin ook ruim boven de 55, volleert met sportieve inborst mijn set-up eveneens tussen de lijnen van het speelveld.

Onze telefonische aanmelding valt in enthousiaste aarde. Langskomen en meedoen, als proeve van ondervinding. Kijken of het balspel tussen het inmiddels beperkte aantal deelnemers ons bevalt. Volleybal is, gelet op omvang van speelveld en net, een spel van zes tegen zes. Dat aantal was bij 'Set Up 55+' aanwezig, maar is in de loop van de tijd geslonken. Ouder worden brengt afhakers met zich mee, jammer maar helaas waar.

Je kunt natuurlijk ook inhaken. Nieuwkomers blijken van harte welkom, zonder ballotage en balbeheersing niet alles bepalend. Bewegen, balletje opgooien en het net vermijden, een uurtje per week. Dat is gezellig en leerzaam, want al is het in slow motion, oefening baart behoorlijke behendigheid. Mijn vriendin en ik hebben niet als enigen ingehaakt. De 'advertorial' pakt uitmuntend uit, soms bestaat het nieuwe gezelschap wel uit vijftien enthousiastelingen. Zes tegen zes biedt linkse en rechtse indraaiers perspectief om even op de bank uit te rusten. Sommigen doen dat ook in het veld, glimlachend, goed serverend of in de kleine ruimte hand naar de bal uitstekend. Maar ach, Joop Alberda komt toch niet kijken en de Olympische Spelen worden niet voor óns georganiseerd. Het gaat ons om plezier, ontspanning en lichaamsbeweging. Dat lukt maar al te goed!

Pete Spike

Stoelyoga met muziek bij Postaanzee

Stoelyoga zorgt voor kracht en souplesse. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN ZEE - Stoelyoga is een gezellige, ontspannende les met een swingend tintje. Elke les begint met een meditatiemoment dat wordt gevolgd door heerlijke yogaoefeningen. Dit zorgt voor kracht en souplesse en voor een betere ontspanning en ademhaling.

Elke les eindigt met een muzikaal nummer waar je niet alleen vrolijk van wordt, maar het is ook heel goed voor de coördinatie, het geheugen en de lenigheid. Bovenal is stoelyoga erg fijn en gezellig om te doen. Lijkt het je leuk om mee te doen, kom dan langs bij Postaanzee. Stoelyoga is iedere dinsdagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur. De les wordt gegeven door Christine. Weet je nog niet of het iets voor jou is? Doe dan gewoon een keertje mee en ontdek dan het plezier van stoelyoga. Je bent altijd van harte welkom!

Voor deelname en koffie/thee vraagt Postaanzee een vrijwillige bijdrage. Postaanzee is gevestigd aan de Voorstraat 82a in Egmond aan Zee. www.postaanzee.nl.

HZV JO19-1 wint zeer spannend 31e Oostwaltoernooi

Winst voor Groen Wit. Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij de JMO19 was het toernooi tot het einde spannend in de laatste wedstrijd tussen Groen Wit ( HZV JO19-1 ) en FC Vrone 2. Bij winst van FC Vrone 2 in de laatste wedstrijd hadden de jongens zelfs nog kans op de titel. Het werd na een bloedstollende laatste wedstrijd tenslotte 3–3. Dat betekende de eerste plaats en de 'Oostwal-wisselbeker' voor Groen Wit (HZV JO19-1) met 7 punten.

Prentenboekenavond

De prentenboekenavond wordt georganiseerd ter inspiratie voor de Nationale Voorleesdagen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Ter inspiratie voor de Nationale Voorleesdagen houdt Bibliotheek Heiloo op dinsdag 15 januari vanaf 19.00 uur een prentenboekenavond 0-6 voor pedagogisch medewerkers, leerkrachten van groep 1/2 en overige geïnteresseerden.

In één avond bent u weer helemaal bij op het gebied van prentenboeken. Ellis Bell, bekend van haar YouTube-kanaal Gebarenliedjes, verzorgt een workshop rondom Een huis voor Harry. Zij geeft aandacht aan houding, mimiek, stemgebruik en leert ons de belangrijkste gebaren bij het boek, zodat we met deze toevoegingen nog visueler kunnen voorlezen en vertellen.

Reserveer snel een gratis kaartje via www.bibliotheekheiloo.nl en laat u inspireren!

Tijdens de Nationale Voorleesdagen (23 januari t/m 3 februari 2019) staan de prentenboeken voor jonge kinderen centraal. Niet alleen het Prentenboek van het Jaar, Een huis voor Harry, maar alle prentenboeken uit de Prentenboeken Top Tien.