De Uitkijkpost

7 november 2018

De Uitkijkpost 7 november 2018


Buurtsportcoach Pascale geeft stokje door aan Bart

Pascale de Hoogh geeft het stokje van buurtsportcoach over aan Bart Ploeger Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Grote kans dat u buurtsportcoach Pascale weleens in het dorp bent tegengekomen. Op de tennisbaan met 'haar' jongens van GGZ of wandelend met bewoners van De Stolp. Het enthousiasme straalt er vanaf en dat kan ook niet anders, "want dit is de leukste baan van Heiloo," aldus Pascale.

Pascale
De afgelopen vier jaar heeft Pascale zich met hart en ziel ingezet als buurtsportcoach van Heiloo. De functie was nieuw, wat inhield dat Pascale kon pionieren. "Van de gemeente Heiloo kreeg ik als het ware een blanco kleurplaat, die ik naar eigen inzicht en ideeën mocht inkleuren. Ik kreeg de kans om als 'kleine ondernemer' alles zelf uit te zoeken. Daardoor was ik nooit uitgeleerd en werd ik steeds opnieuw uitgedaagd. Langs deze weg wil ik de gemeente dan ook een groot compliment geven, omdat zij mij hiervoor de kans en ruimte gaven," aldus Pascale. Projecten die zij heeft neergezet zijn bijvoorbeeld Fit & Vitaal, Valpreventie en het Sportspektakel in de vakanties.

In haar nieuwe functie als regiocoördinator bij werkgever Stichting Sport-Z gaat Pascale zich bezighouden met diverse projecten, waarin de kwetsbare groep mensen centraal staat. Door middel van sport en bewegen wordt deze groep gestimuleerd en zo krijgen zij meer grip op hun leven.

Bart
Aan Bart Ploeger de eer om het stokje van Pascale over te nemen. Sinds 1 november jl. mag Bart zich buurtsportcoach van de gemeente Heiloo noemen. Bart is geboren en getogen in Schagen en heeft de afgelopen periode met Pascale meegelopen om Heiloo en de daar aanwezige sportclubs, -verenigingen en -voorzieningen te leren kennen. Bart heeft altijd veel gesport en aan de Hogeschool van Amsterdam Sport, Management en Ondernemen gestudeerd. Hij werkte twee jaar bij Sportservice Schagen waarna hij bij de KNVB terechtkwam, waar hij zich bezighield met de organisatie van opleidingen voor de toptrainers. Met hetzelfde enthousiasme als Pascale is Bart de uitdaging als buurtsportcoach aangegaan. In eerste instantie gaat hij verder met waar Pascale mee bezig was. Bart: "Ik wil alle projecten een keer meemaken en zoveel mogelijk zelf bij de activiteit aanwezig zijn. Laatst was ik bij een Walking Football training van de Fit & Vitaal-groep. Als ik zie hoeveel lol deze mannen samen hebben, dan weet ik precies waarvoor ik het doe." Natuurlijk gaat Bart de projecten onder de loep nemen en hij zal er te zijner tijd zijn eigen draai aan geven. Daarnaast wil Bart alle verenigingen en sportieve initiatieven in Heiloo leren kennen. "Het is mooi als je, door met verschillende verenigingen te praten, mensen en partijen kunt verbinden, waardoor er een win-winsituatie ontstaat," aldus Bart. Bart vindt alle projecten mooi en zal zich daar dan ook volop voor inzetten. Heel bijzonder vindt hij het Sporthero project, waarbij kinderen met overgewicht door middel van sport en bewegen de strijd hiermee aan gaan. Bij het project zijn naast de kinderen en hun ouders, ook een kinderfysiotherapeut en een jeugd- & gezinscoach betrokken.

Sportspreekuur
Vanaf 13 november houdt Bart iedere dinsdagochtend van 09.00 - 12.00 uur sportspreekuur bij Herberg Jan. "Ik vind het belangrijk dat mensen bij me terechtkunnen voor allerhande vragen, ideeën en opmerkingen. Door iedere week op een vaste plek en tijd spreekuur te houden, wordt het nog makkelijker om me te vinden. Op maandagmiddag ben ik trouwens vaak te vinden bij Het Trefpunt," zegt Bart. Bart is overigens ook te bereiken via b.ploeger@alkmaarsport.nl of de facebookpagina Buurtsportcoach Heiloo.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen en daarom gaat Bart met ingang van het nieuwe jaar elke maand een column in Uitkijkpost verzorgen. In zijn column vertelt hij wat er speelt en waar hij zich zoal mee bezighoudt.

Op de vraag of er nog iets is dat Pascale tegen Bart wil zeggen, antwoordt zij lachend: "Geniet van de leukste baan van Heiloo en misschien wel van de wereld. Wees niet bang om iets te doen dat je nog nooit hebt gedaan. Ga het gewoon doen. En uiteindelijk doen de mensen die meedoen aan de projecten het natuurlijk allemaal zelf."

Bart knikt bevestigend: "Mijn eerste ervaring is dat Pascale helemaal gelijk heeft. Ik heb er ontzettend veel zin in. Alleen de glimlach van de deelnemers al, dat is waar ik het voor doe."

Tekst: Linda van Rozendaal

Goud voor Keurslagerij Burger

Conny Apeldoorn en Rick Jansen vallen in de prijzen met hun producten. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op de Slavakto (een van de belangrijkste vakbeurzen voor de slagersbranche) in Utrecht heeft Keurslagerij Burger maandagavond 5 x goud en 1 x goud met ster behaald. De gouden producten zijn metworst, achterham, runderrookvlees, rookworst en de erwtensoep. De zuurkoolschotel met beenham scoorde met 100 punten zelfs goud met ster. Medewerkers Conny Apeldoorn (kokkin) en Rick Jansen (worstenmaker) hebben de producten met veel vakmanschap voor de slagerij bereid in de worstmakerij aan de Westerweg in Heiloo. De bekroonde zuurkoolschotel met beenham is nu in de reclame voor € 5,- . U komt toch ook proeven?

Open dag bij Bakkerij Piet Kerssens groot succes

De bakker legt enthousiast uit hoe de mini tulbandjes worden gebakken en versierd. Foto: aangeleverd

HEILOO - Zondag 4 november was het open huis bij Bakkerij Piet Kerssens op bedrijventerrein Boekelermeer in Heiloo, ter ere van het 80-jarig bestaan. Het was een groot succes met talloze geïnteresseerden, van jong tot oud. Bezoekers kregen letterlijk een kijkje in de keuken van de bakkerij. In het grote pand stonden op diverse plaatsen bakkers iets te demonstreren. Natuurlijk viel er ook van alles te proeven. De jonge bezoekers konden hun eigen chocoladeletter versieren en zich uitleven op een springkussen.

10 vragen aan... Esther Oostrom

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het Sint-Elisabeth Ziekenhuis in Alkmaar, maar mijn ouderlijk huis staat in de Noorderstraat in Egmond aan Zee. Na de Jozefschool ging ik naar het PCC waar ik mijn atheneumdiploma heb behaald. Ondertussen kreeg ik op mijn 16e een zaterdagbaantje bij de DA-drogist aan de Voorstraat in Egmond. Ik had het daar zo naar mijn zin dat ik besloot om na mijn middelbare school de opleiding voor drogist te volgen en later mijn ondernemersdiploma. Op mijn 17e leerde ik mijn man Edwin kennen en op mijn 21e ging ik het huis uit om samen met hem boven de drogisterij te gaan wonen. Na 6 jaar verhuisde ik naar Heiloo. In 2002 zijn wij getrouwd en in 2003 is onze dochter Lara geboren. Ik stopte met mijn werk bij de drogisterij en werd fulltime moeder. In 2007 is Nick geboren en sinds 1,5 jaar wonen wij op de Ypesteinerlaan.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Toen de kinderen iets ouder werden en naar school gingen, wilde ik weer wat gaan doen en ben ik de cursus tennislerares gaan volgen. Dit was al mijn hobby sinds ik een jaar of 8 was! Ondertussen ben ik alweer 7 jaar tennislerares bij TC Heiloo United.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Roger Federer. Ik heb hem tijdens het ABN Amro Toernooi heel kort ontmoet en een prachtige handtekening op mijn handtas gekregen, maar ik zou hem nog zoveel willen vragen over tennis en over zijn leven. Ik vind hem echt een voorbeeld voor alle tennissers. Niet alleen vanwege zijn techniek maar ook vanwege zijn persoonlijkheid!

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb een fantastische jeugd gehad. Wij hadden een geweldige jeugdgroep op de tennisbaan en daar waren wij heel vaak te vinden. Wij gingen met die groep ook toernooien in de omgeving af op de fiets en beleefden dan van alles. Het Badgastentoernooi van T.C. Egmond was voor mij heel belangrijk. Ook in de buurt hadden we veel kinderen, dus op het plein voor ons huis speelden we met z'n allen. En uiteraard het strand op 200 meter afstand. Elke zondag bracht ik de hele dag op het voetbalveld door, omdat mijn vader in het eerste van Egmondia speelde.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Het Heilooërbos, maar er zijn natuurlijk heel veel mooie plekjes in Heiloo. Het hangt soms ook af van het jaargetijde, in de lente vind ik sommige straten ook prachtig met de mooie bloesems aan de bomen.

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Voor topsport op tv, bijvoorbeeld de Olympische Spelen, Formule 1 of schaatsen. Als dit kan in combinatie met een lekkere reep chocolade, dan heb je mij echt goed wakker.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Wees altijd jezelf en ga je niet anders voordoen omdat anderen dat graag zouden willen!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik jaren gevoetbald heb en daar op een gegeven moment zelfs een aantal jaar mijn tennis voor heb laten schieten. Het begon met zaalvoetbal bij Canisius United. Ik zat op het PCC en er bestond alleen nog maar een jongensteam. Voetbalgek als ik was vond ik dat er een meisjesteam moest komen en met een aantal andere meiden kregen we dat voor elkaar.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Dan zou ik de sportverenigingen van Heiloo willen helpen met het toekennen van meer subsidie. De overheid laat graag weten dat sporten belangrijk is (wat ook zo is), maar zonder subsidie kunnen verenigingen niet altijd alles bieden.

10. De persoonlijke vraag van Chrétienne Nielen:
"Jij staat altijd met veel plezier en bezieling op de tennisbaan. Maar je bent daar pas op relatief latere leeftijd mee begonnen. Hoe is dat zo gekomen?"
Nadat Lara geboren was ben ik gestopt in de drogisterij. Ik zat inmiddels in de Jeugdcommissie bij TC Heiloo United. Toen de jongste naar groep 1 ging ik wilde weer aan het werk. Werken met mensen en dan voornamelijk met kinderen, heb ik altijd al leuk gevonden, dus met wat aansporing en de hulp van mensen om mij heen heb ik mij aangemeld voor de cursus bij de KNLTB in Alkmaar. Toen ik daarmee begon kon ik gelijk al een aantal uur les geven bij TC Heiloo United. In februari 2013 behaalde ik mijn A-Licentie en ging ik volledig meedraaien in het trainerscollectief van Rob Buntsma.

Ik geef de vragen door aan Edward Geesken. Mijn vraag is:
Jij bent bij HSV een drijvende kracht, die enorm veel plezier beleeft aan onder andere training geven en coachen. Had jij achteraf gezien niet liever het CIOS of ALO gedaan, zodat je van trainer/coach je beroep had kunnen maken?

Echtpaar Johanna en Cor Geelhuijzen 60 jaar getrouwd

Burgemeester Hans Romeyn kwam het echtpaar Geelhuijzen feliciteren met hun 60-jarig huwelijk. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Donderdag 1 november waren Johanna (85) en Cor (89) Geelhuijzen 60 jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Hans Romeyn om bij het echtpaar op bezoek te gaan en hen te feliciteren met dit heugelijke feit.

Johanna en Cor zijn beiden geboren in Amsterdam. Daarna zijn zij naar Amstelveen verhuisd en 47 jaar geleden naar Heiloo. Na vele jaren in Vrieswijk gewoond te hebben wonen zij nu aan de Zeeweg. Het echtpaar heeft twee kinderen, een dochter en een zoon. Beide kinderen wonen in Heiloo. De zoon woont zelfs bij zijn ouders in huis. Iets waar Johanna heel erg blij mee is. Johanna heeft 25 jaar gewerkt in een bejaardentehuis als pedicure en Cor is, na een tijd kleermaker te zijn geweest, vertegenwoordiger geworden. Ook werd hij uitgezonden naar Indonesië, waar hij naar eigen zeggen tropenjaren heeft gehad. Daarnaast heeft Cor in het eerste elftal van Ajax gespeeld. Als 14-jarige jongen werd hij gescout, waarna hij bij het eerste kwam. Hij heeft met vele grote namen bij Ajax gevoetbald. En nog steeds ziet het echtpaar de grote namen van Ajax. Cor toont vol trots zijn horloge aan burgemeester Hans Romeyn met daarin de inscriptie 'Sjaak Zwart, 75 jaar' .

Voetbal zit Cor in het bloed. Na zijn tijd bij Ajax is hij vier jaar trainer bij de Foresters geweest. Vandaag de dag doet Cor het iets rustiger aan. Johanna daarentegen doet veel aan yoga. Een andere hobby van haar is lezen. "Mijn ogen zijn wat slechter geworden, dus kan ik niet meer goed lezen. Daarom zijn luisterboeken heel fijn voor mij en luister ik heel veel," aldus Johanna.

Het echtpaar is dit jaar nog heerlijk op vakantie geweest naar Griekenland, samen met hun kinderen. Ze kregen op 1 november de buurtjes én de burgemeester op de koffie om hun zestigste trouwdag te vieren. Later volgt er nog een familiediner bij restaurant D' Oude Clipper in Egmond.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Stem mee voor de Publieksprijs

Welke onderneming neemt de Publieksprijs dit jaar mee naar huis? Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - Ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo organiseert alweer voor de zevende keer de Ondernemingsverkiezing. De vereniging is in het leven geroepen om in het dorp gevestigde bedrijven een eigen platform te geven. Voor de Publieksprijs worden alle inwoners van Heiloo ingeschakeld. Breng uw stem uit op de favoriete onderneming én maak ook nog eens kans op een prachtig prijzenpakket.

Heiloo telt veel ondernemingen en met de Ondernemingsverkiezing worden ondernemers in de gemeente op een positieve manier extra onder de aandacht gebracht. En het mooie is dat iedereen zijn of haar stem op dé meest geliefde onderneming in Heiloo mag uitbrengen. De onderneming met de meeste, unieke én gemotiveerde voorkeursstemmen wint de Publieksprijs.

Verbindend
Het thema van de verkiezing is 'verbindend', dus Ondernemend Heiloo (OHO) zoekt wel een echte verbinder. Heel Heiloo stemt mee! Breng een voorkeursstem uit voor de Publieksprijs via de stemcomputer www.ondernemendheiloo.nl/stem. OHO waardeert iedere stemmer en stelt hiervoor drie prijzenpakketten beschikbaar. Door te stemmen maakt u kans op magische prijzen.

Tekst: Marije Smit

Door Leefstyle niet altijd een pilletje nodig bij ziekte of stress

Anita Veldt van Leefstyle. Foto: Margreeth Anema

Leefstyle coaching & training

Holistisch centrum Meander

Rijksweg 115

1906 BG Limmen

anita@leefstyle.nl

www.leefstyle.nl

06- 51 911 922

In Amerika is het al doodgewoon: Je bent zakenman of -vrouw en hebt het altijd druk. Je wilt geen burn-out dus je hebt een coach. Anita Veldt is zo'n integraal leefstijl- en vitaliteitscoach. "Maar niet alleen voor mensen die het druk hebben hoor, ook bijvoorbeeld voor mensen met een hoge bloeddruk, voor mensen die niet lekker in hun vel zitten of ik word bijvoorbeeld ingezet op bedrijfsmatige basis om een team of personeelslid te begeleiden," glimlacht Anita.

Pilletjes zijn niet altijd de oplossing

Ze werkt al jaren in het ziekenhuis als verpleegkundige. De competenties van een verpleegkundige zijn o.a. gezondheidsbevorderaar, communicator en organisator. Anita merkte dat ze in het ziekenhuis vooral met de ziekte bezig is terwijl zij juist die competenties zo belangrijk vindt. Het protocol van het ziekenhuis is: je hebt een ziekte en voor die ziekte krijg je pilletjes. "Zo wil ik niet werken," besloot Anita. "Pilletjes zijn niet altijd de oplossing, vaak zit er zoveel meer achter een ziekte." Ze begeleidt in het ziekenhuis mensen die een TIA of een beroerte hebben gehad en ze weet inmiddels dat een TIA niet alleen met aderverkalking te maken heeft. Veel mensen hebben achterliggende problemen zoals een hoge werkdruk of een slechte relatie. Sommigen roken of zijn iets te zwaar.

Zitten bij de voordeur van het ziekenhuis

Anita wil haar patiënten helpen maar nog liever wil ze bij de voordeur van het ziekenhuis gaan zitten om te zorgen dat niemand erin komt. Ze besloot de opleiding tot leefstijlcoach te gaan volgen en opende haar eigen praktijk in holistisch gezondheidscentrum Meander in Limmen. Het traject begint met een kennismaking. Naast het meten van je stresslevel doet ze ook een uitgebreide lichaamsmeting: wat is je BMI, je vetpercentage, je spiermassa? Daarna wordt er besproken hoe je tegen dingen aankijkt, wie je bent en wat je wilt. Ben je een doorzetter of zit je snel bij de pakken neer? Op deze manier brengt Anita minutieus in kaart hoe je ervoor staat. Daarna volgt een advies en individueel behandelplan. "Door aandacht aan jezelf te geven kan er al heel veel gebeuren en krijg je rust en vertrouwen," vertelt Anita. "Je moet alleen even de eerste stap zetten."

Er zijn verschillende soorten stresssystemen: kort en langdurend. Kortdurende stress is functioneel, langdurende stress ziekmakend. Maar er hangt veel meer mee samen, zoals neurotransmitters, exorfinen, hormonen etc. Stress is een heel ingewikkeld proces in het lichaam. Heb je bijvoorbeeld dopamine tekort (brandstof bij stress), dan helpt antidepressiva niet altijd. Bij serotonine tekort kan je migraine krijgen of soms paniekaanvallen. Voeding kan daar ook weer invloed op hebben. Bananen, zonnebloempitten, broccoli, avocado (magnesium, vitamine C, vitamine B6, foliumzuur) kunnen bijvoorbeeld helpen bij de aanmaak van dopamine en serotonine. Dus is het van belang om uit te zoeken wat voor soort stress er speelt en wat het voedingspatroon daarbij is. Maar ook beweging en proactiviteit speelt een rol, met andere woorden: integraal.

Gekwalificeerd 'stoppen met roken' coach

Voor bedrijven, scholen en organisaties geeft Anita workshops en trainingen, bijvoorbeeld over voeding en stress, maar ze is ook gekwalificeerd 'stoppen met roken' coach. Het is ook mogelijk om een quick scan te laten maken van uw team. In een dagdeel ontdekt Anita de pijnpunten en maakt zij een actieplan om de punten weg te nemen. Anita is ook schaatscoach en voetbalcoach. Als haar team met 16-0 verliest, dan sluit ze de wedstrijd toch positief af en als een van haar schaatsleerlingen zegt: "Ik kan dit niet," dan zorgt ze dat diegene over zijn angst heenstapt. "Ik hou ervan het beste uit mensen te halen, daar ga ik voor," besluit Anita het gesprek.

Tekst: Margreeth Anema

Placebo

In Ypestein komt op een appartementencomplex een zendmast te staan, nummer vier in de wijk. Geen vergunning nodig, want hij wordt niet hoger dan vijf meter. De mast staat er volgens mij nog niet, maar een deel van de bewoners van het complex is tegen. Overal waar bewoners inspraak hebben is een deel tegen. Dat moet ook, anders is er geen inspraak geweest.

De bewonerscommissie gaat plaatsing tegenhouden, zoals sommige mensen het vertikken hun medicijnen te slikken vanwege de bijwerkingen. De dokter heeft het zelf gezegd: 'U kunt last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid.' Dus krijgen sommigen precies wat de bijsluiter vermeldt. Had de dokter nou maar gezegd: 'Er zijn wel bijwerkingen bekend, maar die gelden zeker niet voor u. Die zijn zo zeldzaam…' Dan wordt er gehoorzaam gebruikt. Het placebo-effect. Zelfs als mensen vermoeden dat ze neppillen slikken, werken ze. Als mensen alleen al stralingsrisico vermoeden, voelen ze zich patiënt.

Er is het verhaal dat de bewoners van een bestaande antenne verhaal gingen halen omdat ze vonden dat hun gezondheid achteruit ging. Ja, dat kreng van een zendmast, hè. Toen een onderzoeksbureau de oorzaak van de problemen ging rechercheren (mooi woord voor zoiets), bleek dat de zendmast al meer dan een jaar niet in gebruik was. Placebo.

Vroeger vonden de bewoners in de buurt van elektriciteitsmasten dat hun gezondheid werd aangetast door die grote krengen waar die stroom maar doorheen gaat of het niks is. Ja, je weet het toch niet. En toen de telefoon algemeen goed werd, hielden sommige bellers de hoorn ver van hun oor, want: straling. Trouwens, ook smartphones stralen en toch wordt niet heel Nederland massaal ziek van hun lieveling. Terwijl onomstotelijk bewezen is dat straling van zendmasten voor de bewoners geen risico oplevert. En als bewoners dat risico wel voelen, komt dat vaak door onderzoek van diezelfde bewoners.

Maar als ik -wat God verhoede- in Ypestein na een hartaanval of zoiets plotseling 112 nodig heb, zou ik toch wel willen dat het ziekenhuis via de mast bereikbaar is.

Dick de Scally

CDA Heiloo beleeft afwisselende fietsronde

Vl.n.r.: Marie Josee Hamers, Hessel Hiemstra, Ellen Jorna, Mart Brouwer de Koning en Daan Topman. Foto: aangeleverd

HEILOO - De CDA-fractie heeft afgelopen zaterdag een afwisselende fietsronde door Heiloo gemaakt. Met de bewoners van de Stationsweg is gesproken over het vele busverkeer dat de afgelopen weekenden door die straat denderde. Met bewoners van de Hoogeweg is gesproken over de komende herinrichting van de Vennewatersweg. Tot slot heeft de fractie de Golfclub Heiloo bezocht, waar men trots de aangepaste hole one heeft laten zien. Naar aanleiding van deze fietsronde heeft de fractie inmiddels een aantal zaken aan het college voorgelegd, hetgeen aan de betrokken inwoners ook zal worden teruggemeld.

Evolution of Music in Fletcher Heiloo

Jeugdlid en drummer Job Kroon speelt tijdens het Jubileumconcert een doorslaggevende rolů Foto: Jack Schaap

HEILOO - Vanwege het 120-jarig bestaan van Muziekvereniging Eensgezindheid Heiloo wordt er op zaterdag 10 november 2018 een Jubileumconcert gegeven met het thema 'Evolution of Music'. Het concert vindt plaats in de grote zaal van Fletcher Hotel (Kwartje Koffie) te Heiloo.

Op deze avond neemt het grootorkest van Eensgezindheid u mee in een muzikale reis door de tijd. De belangrijkste muzikale iconen uit de afgelopen 120 jaar komen aan bod. Geniet van de welbekende klanken en verschillende muziekstijlen. U gaat gegarandeerd genieten van deze swingende en nostalgische avond met interessante muziekstukken, swingende gastoptredens, muzikale knallers en mooie meezingers van de afgelopen 120 jaar.

Par-3

Tijdens de tweede en derde helft van dit concert zal ook de band Par-3 van zich laten horen. Par-3 speelt alle muziek die vanuit de ziel komt, gecombineerd met een swingend ritme. Mooi om naar te luisteren, lekker om op te dansen en altijd vol overtuiging gebracht. Drie muzikanten die er volledig voor gaan en op eigen wijze hun muziek op het publiek overbrengen. Met een prachtige combinatie van hammondorgel, saxofoon, drums en zang brengt Par-3 een eigen geluid dat iedere bezoeker van feest, festival of concert zal raken.

Tickets

Het concert start om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur. Tickets zijn op 10 november vanaf 19.00 uur verkrijgbaar voor slechts € 7,50 per persoon (incl. consumptiemunt) aan de ingang van de concertzaal. Reserveren is mogelijk via www.mv-eensgezindheid.nl. of via het informatienummer 072-5334851.

Vrijwilligers bedankt! 2018 van start

Opperste concentratie om het perfecte plaatje te 'schieten' tijdens de workshop fotografie. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Zaterdag is het startschot gegeven voor Vrijwilligers Bedankt 2018. In de week van 3 t/m 11 november kunnen vrijwilligers meedoen aan allerlei uiteenlopende activiteiten. Dit als bedankje voor hun inzet, tijd en toewijding in het afgelopen jaar. Binnen de gemeente Heiloo zijn vele vrijwilligers actief. Eens per jaar organiseert het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP) samen met de gemeente tal van gratis workshops, rondleidingen en voorstellingen. De vrijwilligers kunnen zich inschrijven voor een activiteit en zo een leuke ochtend, middag of avond beleven.

Dit jaar kon er een keuze gemaakt worden uit onder andere een workshop fotografie, Goed Zoet miniworkshop, workshop herfstslinger maken, een djembé workshop, een kennismakingsworkshop handmassage en een workshop High Tea – Eten uit de natuur. Daarnaast werd nog de mogelijkheid geboden om deel te nemen aan een bowlingavond een kickboks workout! of een arrangement voor Archeologisch Museum Baduhenna en het Toverlantaarn Museum. Voor wie het iets rustiger aan wilde doen was er nog een keuze uit een avond Falklandtoneel, een avond met Douwe Draaisma of een concert in de Witte Kerk.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Café des Chansons in Cultuurkoepel

Charlotte Haesen & het Tobalita Strijkkwartet ontroeren met de mooiste chansons. Foto: Ronald Knapp

HEILOO - Charlotte Haesen & het Tobalita Strijkkwartet brengen op vrijdag 16 november de Cultuurkoepel in Franse sferen met hun 'Café des Chansons'. Na groots genieten in 2017 zijn Charlotte Haesen & het Tobalita Strijkkwartet weer terug in de Cultuurkoepel Heiloo. Afgelopen oktober is hun tweede Café des Chansons-cd uitgekomen met de mooiste chansons van Barbara, Serge Gainsbourg, Edith Piaf, Yves Montand, maar ook een paar prachtige eigen composities. Met haar stem, timing en prachtige performance is Charlotte Haesen betoverend. Samen met het Tobalita Strijkkwartet zorgt zij op intieme wijze voor kippenvel, ontroering, vreugde en puur genieten. Haar optredens bij Podium Witteman en in de Koepel hebben tot heel veel enthousiaste reacties geleid. Vrijdag 16 november in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang: 20.15 uur. Entree: €20,-. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Vrijwilligers Taalhuis Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met taal, rekenen of werken op de computer. Vaak denken we dat dit vooral nieuwkomers zijn. Maar meer dan de helft van deze groep bestaat uit mensen met Nederlands als moedertaal. In Heiloo behoort circa 10% van de inwoners tot deze groep.

Iedereen met een vraag op het gebied van taal, rekenen en digitale vaardigheden kan terecht bij het Taalhuis Heiloo in de bibliotheek. We helpen dan bij het vinden van een passende cursus, een taalmaatje, begeleiding bij het open leercentrum of een andere mogelijkheid.

Wij zijn op zoek naar nieuwe vrijwilligers die ons daarbij willen helpen. Spreekt het u aan om mee te denken en mee te werken om meer bekendheid te geven aan het Taalhuis? Of bent u handig op de computer en lijkt het u leuk om anderen te helpen met digitale vaardigheden? Dan bent u misschien de vrijwilliger die wij zoeken!

Is uw interesse gewekt? Bel dan met Bibliotheek Heiloo, 072-5330670. We geven u graag meer informatie of maken een afspraak voor een kennismakingsgesprek. Mailen kan ook naar taalhuis@bibliotheekheiloo.nl.

Column bibliotheek

Nederland Leest

De hele maand november

De landelijke campagne Nederland Leest zet dit jaar het thema Voeding centraal. Kom in november naar Bibliotheek Heiloo en u ontvangt het geschenkboek 'Je bent wat je leest' cadeau (op vertoon van uw bibliotheekpas, zolang de voorraad strekt)

Lid worden? Tijdens de campagne Nederland Leest ontvangen nieuwe leden vanaf 18 jaar bij inschrijven het geschenkboek en betalen ze geen inschrijfkosten.

BiebSingers

Maandag 12 en 26 november en 10 december, 11.00 – 12.00 uur

Bij de BiebSingers wordt gezongen voor de gezelligheid. De enige voorwaarde om deel te nemen is daarom plezier hebben in zingen! We zingen herkenbare liedjes vanaf de jaren '50. Natuurlijk zorgen wij voor een kopje koffie of thee. Aanmelden is niet nodig.

Dyslexie inspiratiemiddag

Woensdag 14 november, 14.00 – 16.30 uur

Kom naar de inspiratiemiddag dyslexie, een inspirerende en gezellige bijeenkomst over dyslexie voor ouders én kinderen. Wissel ervaringen uit en doe nieuwe inzichten op. Voor kinderen maken we de middag extra speciaal met leuke activiteiten, zoals theaterlezen, knutselen en snuffellezen met biebhond Mylo. Toegang gratis, graag aanmelden vooraf.

Jeugdtheater in de bibliotheek: Waar is Pietje nu?

Zondag 18 november, 11.00 uur

Het kanariepietje van Zwarte Piet is zoek. Dus wordt het hele Pietenhuis op z'n kop gezet en blijken er heel wat vreemde vogels rond te vliegen. Kaarten à € 5,- zijn te reserveren bij Stichting Potitco via info@potitco.nl of telefonisch (06-86608248).

Recycle Sint

Dinsdag 20 november

De Recycle Sint pakt het dit jaar duurzaam aan, samen met de bibliotheek.

Inleveren speelgoed tussen 18.00 en 19.00 uur; uitzoeken speelgoed tussen 19.00 en 21.00 uur.

Autisme bij volwassenen

Dinsdag 27 november, 19.00 uur

Autisme komt meer voor dan menigeen denkt. Er is de laatste jaren meer kennis gekomen over autisme bij volwassenen. Een autistische stoornis heeft niet alleen invloed op je eigen leven, maar ook op dat van je omgeving. Opgave vooraf.

Werken met de digitale overheid - beginnerscursus

Startbijeenkomst vrijdag 30 november, 10.30 uur

Tegenwoordig gaan acties als het aanvragen van een huurtoeslag, het zoeken naar werk etc. allemaal digitaal. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan deze cursus bij de bibliotheek (drie bijeenkomsten). Opgave vooraf.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl / 072 – 5330670 of bij de servicebalie

Steun de bibliotheek

Word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Inspirerend studiekeuze event Shiftcoaching

Cassandra (derde van rechts) geeft op inspirerende wijze inzicht in het studiekeuzetraject. Foto: aangeleverd

HEILOO - Voor veel scholieren is het lastig: welke studie ga ik volgen na mijn middelbare school? En de keuze is reuze, je kunt kiezen uit maar liefst 1800 studies. Daarom organiseerde Cassandra Bertels van Shiftcoaching voor de tweede keer een studiekeuze event in de Refterzaal van het Willibrordus Business Center.

Samen met een groep getalenteerde en enthousiaste studenten geeft zij de bezoekers, scholieren en hun ouders, inzicht in het studiekeuzetraject. Veel aankomende studenten laten de keuze voor hun studie afhangen van het reeds gekozen profiel op de middelbare school of van hun omgeving. Een korte quiz geïnspireerd op de Birkman Methode maakt de deelnemers duidelijk dat op basis van je interesses, sterktes, behoeftes en stressgedrag wellicht tot een heel andere keuze zou komen. De Birkman Methode bestaat uit een online vragenlijst en een uitgebreide rapportage en levert zelfkennis en inzicht op over de opleidingsrichting die het meest of juist het minst bij je past. Cassandra legt uit dat zij deze methode hanteert omdat zelfkennis, naast goed oriënteren, de sleutel is bij de vraag: welke studie past bij mij?
Dit blijkt ook uit de paneldiscussie waarin studenten Frank, Mathijs, Earth en Wietske openhartig vertellen over de omwegen die zij hebben genomen in hun studiekeuze en hoe zij, al dan niet met behulp van Cassandra, uiteindelijk een studie hebben gevonden die helemaal bij hun past. Hun belangrijkste boodschap: oriënteer je goed en volg je hart!
De vrolijke, inspirerende avond heeft de bezoekers stof tot nadenken gegeven en hopelijk ook een aantal handvatten om tot de juiste keuze te komen. Tijdens de afsluiting met livemuziek laten Earth en Harold horen dat zij met hun studie in de richting van entertainment de juiste keuze in ieder geval al gemaakt hebben.
Voor geïnteresseerden wordt er in januari een derde studiekeuze event georganiseerd. Wil je hier meer over weten, heb je nu al vragen over studiekeuze, of heb je hulp nodig bij deze keuze, kijk dan op www.shiftcoaching.nl voor meer informatie.

'Love is all you need' Close harmony van Barbershop Singing Heerhugowaard in Cultuurkoepel

Barbershop Singing Heerhugowaard presenteert 'close harmony singing' zonder instrumentale begeleiding. Foto: Hans Martens Fotografie

HEILOO - Barbershop Singing Heerhugowaard presenteert onder leiding van de twee professionele dirigenten Jeannine Caland en Marie Anne Pak 'close harmony singing' zonder instrumentale begeleiding. In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond barbershop singing in Amerika. Immigranten die zich wilden laten knippen en scheren moesten bij de kapper meestal lang op hun beurt wachten. Om het wachten aangenamer te maken, begon iemand een Iers of Engels volksliedje te zingen, waarna andere aanwezigen dan een tweede, derde en vierde stem zongen. Barbershop Singing Heerhugowaard brengt barbershop singing tot leven in de Cultuurkoepel op zondag 11 november. Aanvang: 14:30 uur, zaal open 14:00 uur. Kaarten: € 12,50.

Een nieuwe tentoonstelling van Historische Vereniging Heiloo

Gymnastiekuitvoering jeugd van Doves op het Melcoterrein. Foto: Collectie Historische Vereniging Heiloo.

HEILOO - Vanaf zaterdag 17 november is de nieuwe tentoonstelling 'Het Melcoterrein Heiloo' voor alle Heilooërs te bewonderen. Onder de naam Melcoterrein is dit stukje Heiloo al heel lang bekend, echter de tentoonstelling laat zien dat het terrein in de loop der jaren meer bestemmingen heeft gehad.

Wist u dat er ooit atletiek en gymnastiek beoefend is, dat er gevoetbald en gehandbald is en dat de kermis daar gevierd is? Van al deze gebeurtenissen zijn gebruiksvoorwerpen en foto's in de tentoonstelling te zien. Foto's die de vereniging al in haar bezit had maar ook unieke foto's die ons aangeboden zijn door mensen die het allemaal meegemaakt hebben. Tegelijkertijd met het openen van deze tentoonstelling verschijnt het nieuwe boek van Dick Slagter met als titel 'Het Melcoterrein -Van weiland naar woonwijk'.

Nieuwsgierig geworden?? Wees welkom in Historisch Museum Heiloo op het Landgoed Willibrordus. De openingstijden zijn: dinsdag 19.00 -21.00 uur, zaterdag en zondag 14.00- 17.00 uur. De toegang is gratis en de koffie of thee staat klaar.

Burgemeester opent een heel bijzonder keukentje

Burgemeester Hans Romeyn opent het 'modderkeukentje' bij Meander. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Maandagmiddag 5 november opende burgemeester Hans Romeyn een heel bijzonder keukentje bij basisschool Meander, het 'modderkeukentje'. Na de opening nam de burgemeester het eerste gebakje vanuit het modderkeukentje (geen moddergebak) in ontvangst.

Het bijzondere aan dit keukentje is dat de materialen zijn geschonken door diverse ondernemers en inwoners van Heiloo. Via een oproep op Facebook werden potten en pannen en diverse pollepels verzameld. Het aanrechtblad en de mooie kraan, waar echt water uit komt, werden geschonken door Eiland de Wild Keukens. De afvoer van de gootsteen samen met de wielen door Karwei Heiloo, de koekenbakkers door Albert Heijn Ypestein en het hout komt van Wever Bouwgroep. Een moeder van school maakte mooie schortjes en opa's en oma's leverden theedoeken. Twee vaders van Meander gingen aan de slag met deze materialen en zorgden voor een echte keuken met alles erop en eraan.

De burgemeester krijgt het eerste gebakje uitgereikt door Eline. Foto: STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Odyssee Ensemble in Witte Kerk

Het Odyssee Ensemble brengt werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondagmiddag 11 november om 15.00 uur geeft het Odyssee Ensemble een concert in de Witte Kerk van Heiloo. Uitgevoerd worden werken van Bach, Telemann, Graupner en Fasch.

Het briljante Odyssee Ensemble draagt zijn heldhaftige naam niet vergeefs: de kernleden van dit barokensemble zijn afkomstig uit allerlei landen van Europa en hebben hun thuishaven 'Ithaka' in Amsterdam. De komende maand is het gezelschap op tournee in Nederland en doet dus ook de Witte Kerk in Heiloo aan.

Het programma waarin het Odyssee Ensemble orkestrale grandeur en solistische virtuositeit afwisselt, draagt de titel Freundschaft. Het programma omvat feestelijke en virtuoze muziek van de vier onderling concurrerende Duitse barokcomponisten Johann Friedrich Fasch, Christoph Graupner, Georg Philipp Telemann en Johann Sebastian Bach. Dit viertal concurreerde in het Leipzig van 1722 voor de functie van Thomascantor, iemand die verantwoordelijk was voor de muziek in beide hoofdkerken van de Duitse stad, te weten de Thomaskirche en Nikolaikirche. Bach werd uiteindelijk de gelukkige, omdat de beoogde cantor Telemann voor Hamburg had gekozen.

In Freundschaft zien we enerzijds een battle tussen deze vier componisten, weerspiegeld in de bezetting van de muziekstukken die worden gespeeld door vier kernspelers van Ensemble Odyssee: Eva Saladin (viool), George Fritz (hobo), Anna Stegmann (blokfluit) en Andrea Friggi (klavecimbel). Hun strijd omvat verschillende genres, van een soloconcert tot en met een orkestsuite. Anderzijds volgt, nadat de muzikale vrede is gesloten, een harmonieus samenspel tussen de leden van het ensemble, want "om goed samen te kunnen musiceren, is het nodig dat men de concurrentie vergeet en een vriendschap aangaat." Het publiek kan vervolgens genieten van minder bekende en bekende stukken, zoals Bachs Vierde Brandenburgse Concert (voor viool en klavecimbel).

Ensemble Odyssee bestaat uit negen musici, die allen hebben gestudeerd bij pioniers van oude muziek. Het ensemble legt zich toe op minder gespeelde werken tussen 1650 en 1750, treedt regelmatig op tijdens nationale en internationale concertseries en nam cd's op voor het Pan Classics- en Glossa-label. Een concert op een eerlijke en natuurlijke manier voor elk publiek zo toegankelijk mogelijk maken, is het hogere doel. "We denken dat we ons qua filosofie en uitstraling van jonge en traditionele barokensembles in Nederland onderscheiden," aldus Ensemble Odyssee. "We willen het publiek raken door een uitvoering van oude muziek, waarin de muziek door haar eigen zeggingskracht, zonder buitenmuzikale effecten en in een historisch gefundeerde vertolking tot uiting komt."

Over de kernspelers:

Georg Fritz hobo - Oostenrijk

'Hier war die makellose Spielweise zu bewundern, mit der Georg Fritz seine fast klappenlose Barockoboe meisterte.' - Klaus Trapp, oktober 2015

Anna Stegmann blokfluit - Duitsland

'Stegmann proved one of the stars of the afternoon, especially with her superb performance of Vivaldi's Concerto in C for soprano recorder which brought an added enthusiastic ovation after its virtuosic first movement.' - Daily Telegraph, januari 2016

Eva Saladin viool –Zwitserland

'Overtuigt met een zuiver en bijzonder expressief spel op een uitstekend beheerst en historisch geïnformeerde manier.' - Klaus Trapp, Echo Online, 2015

Andrea Friggi klavecimbel - Italië

'De instrumentale training o.l.v. Andrea Friggi, die dwingt tot scherp lezen en inventief interpreteren, zorgt voor een bewonderenswaardige uitvoering.' Diapason, augustus 2013

Kaarten voor dit unieke concert kunt u bestellen via de website www.concertenwittekerk.nl.

Alleman draait door bij De Kamer

DJ Joe Track pakt het muzikale podium in De Kamer. Foto: aangeleverd

HEILOO - Vorig jaar stond Johan Alleman, samen met Paulien, op het podium om de Publieksprijs in ontvangst te nemen. Vrijdag 9 november pakt hij het muzikale podium, als DJ Joe Track, bij De Kamer in Heiloo. Johan volgt zijn liefde voor muziek, doorliep de dj-school en timmert vol energie aan zijn passie: clubdraaier.

Voor gemixt publiek is het nieuwe restaurant en bar De Kamer the place to be in Heiloo. Iedere vrijdag en zaterdag gaat het diner sfeervol over in een relaxte uitgaansavond, met een dj. DJ Joe Track met Johan Alleman is vrijdag 9 november vanaf 22.00 uur 'in the house' en laat de gasten genieten van afro- en deephouse. De entertainer in Johan zorgt zeker voor een topfeestje. Maar hoe wordt de Heilooër, die al 33 jaar Alleman Mode runt, opeens dj? "Als tiener was ik al dol op muziek, maar het is er nooit van gekomen om daar écht iets mee te doen. Tien jaar geleden heb ik de dj-school Amsterdam gedaan en ik wist meteen: dít is het! Ik heb een passie voor house- en technomuziek, entertainen vind ik waanzinnig leuk en ik krijg rust van muziek. Regelmatig draai ik bij het radiostation Amsterdam Most Wanted en ben ik met een livestream in beeld en geluid te volgen. Te gek. Draaien als dj is waanzinnig, ik voel aan wat het publiek wil horen en samen maken we een mooie avond," legt DJ Joe uit.

Kippenvel
Johan blijft ook meedraaien bij Alleman Mode, maar hij kan zich verliezen achter zijn dj-sets op zijn zolder. "Muziek selecteren en een juiste opbouw vinden, het geeft mij kippenvel. Carl Cox, Christos Fourkis en Joris Voorn, ik noem maar wat toppers in de muziekwereld. Ik mix een mooie relax- of danssessie in elkaar. Met vrienden repeteer ik ook in het nieuwe pand van uP-studio in Heiloo. Hier draaien we dus in een heuse studio. Ik heb het als dj allemaal onder controle en ik zou nog maar wat graag zelf gaan produceren. Wie weet breek ik nog op mijn leeftijd door in de clubscène," vertelt hij met een grote lach op het gezicht.

DJ Joe Track beseft dat het een fantastische kans is om een topsfeertje neer te gaan zetten bij De Kamer. "Ik ben trots op alle mooie ondernemingen in Heiloo. We hebben hier alles! Geniet daar van en kom dus vrijdag de 9de naar DJ Joe Track met Johan Alleman."

Tekst: Marije Smit

Column Muziek- en Dansschool

Fabrizio la Piana. Foto: aangeleverd

Bezoek onze vernieuwde, overzichtelijke en leuke website! www.muziekendansschoolheiloo.nl.

In de *schijnwerpers*: Fabrizio la Piana

Gitaardocent bij de Muziek- en Dansschool Heiloo.

Fabrizio heeft zijn opleiding klassiek gitaar in Italië gedaan aan het conservatorium van Catania. Daarna is hij naar Nederland gekomen om aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam de opleidingen jazz en rock te gaan volgen. Fabrizio treedt op met zijn eigen jazztrio, waarmee hij ook diverse cd's heeft opgenomen. Het jazztrio is net terug van een succesvolle tournee door Servië, waar ze voor komende zomer alweer geboekt staan! Voor meer info over Fabrizio en zijn jazztrio: www.fabriziolapiana.com.

Komende activiteiten

Dans:

*10 november is de workshop Charleston Burlesque: swing and tease, Flappergirls! Je leert in anderhalf uur een uptempo choreo met charleston en burlesque bewegingen, energiek, cheeky en sexy. We gaan dansen op de muziek Green Hill, The Charleston, in de stijl van de jaren '20. De leuke docente is Cerise Noir.

*8 december kan je je opgeven voor de Dansmix 50+. Dansen een manier om fit te blijven? In deze workshop krijg je een mix van klassiek, modern en jazz, gegeven door enthousiaste dansdocente Saskia van der Kreke. Welkom met en zonder danservaring.

Muziek:

Voorspeelweek:

In de week van 12 t/m 16 november laten de leerlingen weer van zich horen. De leerlingen brengen een afwisselend programma van zowel klassieke stukken als pop en jazz. Van nog maar net begonnen tot aan zeer gevorderd, als solist en in samenspel. De optredens zijn in de zaal van de muziekschool, u bent van harte welkom om te komen luisteren!

Het schema:

*12 november voorspeelavond o.a. dwarsfluit, toetsen, trompet, aanvang 19.00 uur

*13 november voorspeelavond o.a. dwarsfluit, piano, viool, aanvang 19.00 uur

*14 november voorspeelavond o.a. gitaar, slagwerk, aanvang 19.00 uur

*15 november voorspeelavond o.a. blokfluit, gitaar, klarinet, slagwerk, zang, aanvang 19.00 uur

*16 november voorspeelavond o.a. piano, saxofoon, aanvang 19.00 uur

Kerst:

*15 december optreden van het Ostro ensemble in verzorgingshuis Pennemes te Zaandam, aanvang 10.15 uur.

*17 december Concert Witte Kerk, 'Muziek in kerstsfeer', aanvang 19.15 uur, toegang gratis.

Ook dit jaar mogen we weer een kerstoptreden verzorgen in de Witte Kerk. Het programma zal voor de pauze verzorgd worden door de jonge leerlingen. Zij brengen een mooi programma van kerst- en bij de kerst passende liedjes. Diverse instrumenten zijn te horen, o.a. dwarsfluit, klarinet, gitaar, viool en zang. Na de pauze is het de beurt aan de iets oudere en volwassen leerlingen, o.a. een fluitkwartet en een jazzensemble. Dit optreden kan plaatsvinden door steun van de Stichting Witte Kerk en het Taqa Cultuurfonds, waarvoor onze hartelijke dank!

Musical:

Zing je thuis de sterren van de hemel? Verzin je graag je eigen toneelstukjes of geef je misschien al hele voorstellingen voor je ouders en familie? Dan zijn onze musicallessen echt iets voor jou! Schrijf je snel in, er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Kerstvakantie:

I.v.m. de kerstvakantie is de Muziek- en Dansschool Heiloo van 24 december t/m 6 januari gesloten.

Kom langs en ontdek je passie!

Lijkt het je leuk om een instrument te leren bespelen, bijv. cello, dwarsfluit of harp of wil je misschien dansen of in een musical meespelen? Naast de instrumentale lessen kun je ook zingen in een koor of spelen in een van de ensembles. Ook voor volwassenen!

Vraag een gratis proefles aan.

(voor jong en oud)

MEER INFO en INSCHRIJVING?

www.muziekendansschoolheiloo.nl

E-mail: info@muziekendansschoolheiloo.nl

Telefoon: 072-5332460, ma. t/m do. 14:00 -17:00 uur.

Lezing over hooggevoeligheid

EGMOND-BINNEN - In het maandagochtendcafé van 12 november komt Carla Bruins vertellen over hooggevoeligheid. Wat is het en hoe herken je het? En kan je deze kwetsbaarheid omzetten in kracht? U bent van harte welkom! Het maandagochtendcafé is van 10.30 tot 12.00 uur in Dorpshuis De Schulp, Visweg 45 in Egmond-Binnen. Koffie/thee: 1 euro; de lezing is gratis!

Music Meeting Heiloo 2019 De Muzikale Wereld

HEILOO - Na de succesvolle editie van Music Meeting Heiloo (MMH) 2018 zijn de voorbereidingen gestart voor een nieuwe editie in 2019. Het thema is 'De Muzikale Wereld'.

Elk land, elke streek en elke regio heeft z'n eigen muziek. Instrumenten, ritmes en melodieën die onderdeel uitmaken van de culturele identiteit. We herkennen de klanken vaak onmiddellijk. Een Weense wals, Portugese fado's, Russische koren, Chinees snarenspel, Afrikaanse ritmes of volksmuziek uit de Andes, muziek laat ons over de hele wereld reizen.

Onze uitdaging aan de Heilooër muziekgezelschappen voor Music Meeting Heiloo 2019 luidt dan ook als volgt: stel een programma van maximaal 45 minuten samen met muziek uit een land of regio, zodat het publiek op 25 en 26 mei kan genieten van jullie presentatie, een opwindende reis door jullie muzikale wereld. Wil je meer informatie over het thema en deelname aan MMH 2019, kom dan op vrijdag 9 november om 19.30 uur naar de Muziek- en Dansschool. Daar zullen de ideeën verder worden toegelicht. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met ons secretariaat via het e-mailadres musicheiloo@gmail.com. Hou de pers en onze nieuwe website (nog in aanbouw) goed in de gaten voor nadere info over De Muzikale Wereld op 25 en 26 mei 2019; noteer de datums alvast in uw agenda!

Dyslexie onder de knie Inspiratiemiddag en online training

Biebhond Mylo. Foto: aangeleverd

HEILOO - Heeft jouw kind moeite met lezen en schrijven? Tegenwoordig zijn er heel veel handvatten en hulpmiddelen. Niet alleen voor kinderen, ook voor ouders! Hoe help je jouw kind een stapje verder?

Kom naar de inspiratiemiddag dyslexie, een inspirerende en gezellige bijeenkomst over dyslexie voor ouders én kinderen. Wissel ervaringen uit en doe nieuwe inzichten op. Voor kinderen maken we de middag extra speciaal met leuke activiteiten, zoals theaterlezen, knutselen en snuffellezen met biebhond Mylo. Je gaat naar huis met een leuke goodiebag, tips & trucs om thuis uit te proberen en toegang tot de e-learning over dyslexie en andere leesproblemen.

Woensdag 14 november, 14.00– 16.30 uur, voor ouder en kind. Toegang gratis, graag aanmelden vooraf via www.bibliotheekheiloo.nl.

Zingt u mee met de BiebSingers?

HEILOO - Bezig zijn met taal kan op verschillende manieren. Dacht u nog dat u in de bibliotheek alleen boeken kunt lenen? Laat u dan verrassen. Dit najaar kunt u op vier maandagochtenden meezingen met de BiebSingers.

De BiebSingers zingen herkenbare liedjes vanaf de jaren '50. U kunt dan denken aan 'Het dorp' van Wim Sonneveld, 'Het kleine café aan de haven' van Vader Abraham of 'Brandend zand' van Anneke Grönloh. Bij de BiebSingers wordt gezongen voor de gezelligheid. De enige voorwaarde om deel te nemen is daarom plezier hebben in zingen! U kunt kosteloos deelnemen en u hoeft zich niet van tevoren aan te melden. Natuurlijk zorgen wij voor een kopje koffie of thee.

Heeft u nog vragen? Dan kunt u telefonisch contact opnemen met Bibliotheek Heiloo (072-5330670) of loopt u even binnen bij de bibliotheek. Maandag 12 en 26 november en 10 december, van 11.00–12.00 uur in Bibliotheek Heiloo.

Rotary Club Heiloo verkoopt speciale tulp

Rotary helpt! Niet alleen door deze actie te steunen maar ook ter plaatse. Op de foto Hetty Deinum van Rotary Club Heiloo terwijl zij in India meehelpt bij het vaccineren van kinderen. Foto: aangeleverd

HEILOO – Op 16 en 17 november staat Rotary Club Heiloo in Winkelcentrum 't Loo op het plein bij Albert Heijn om een speciale tulp te verkopen. Een doosje met 25 tulpenbollen kost € 15. Hiervan gaat € 10 naar de actie End Polio Now. Dit bedrag wordt verdrievoudigd door de Bill en Melinda Gates Foundation, waardoor er per tulpenbollenverpakking € 30 naar dit goede doel gaat. Deze wereldwijde actie wordt al sinds 1983 door Rotary gesteund. Bij het begin van de vaccinatieactie kwam polio nog regelmatig voor in 125 landen. Ruim 30 jaar later, met uitgebreide vaccinatieprogramma's in al deze landen, is het aantal gevallen van polio drastisch verminderd. Het komt nog slechts in een beperkt aantal landen voor, maar is helaas nog niet volledig onder controle. Dat veel mensen het virus wel bij zich dragen, er niet ziek van worden maar het wel kunnen verspreiden, blijft een groot gevaar. Vaccinatie en onderzoek naar nog betere vaccinatiemethoden blijft noodzakelijk. Polio is, als iemand het eenmaal heeft, een invaliderende ziekte die levensbedreigend kan zijn, wel te bestrijden maar helaas nog niet te genezen is.

De Rotary Club ziet u graag op vrijdag 16 of zaterdag 17 bij de kraam in 't Loo voor een pakketje tulpenbollen of informatie over hun andere goede doelen of activiteiten. Bestellen mag ook, mail naar rchendpolionow@gmail.com.

Henk Poort solo in de Beun

HEILOO - Wegens succes keert Henk Poort ook dit seizoen met zijn soloprogramma 'Ik ben mijn lied' terug naar het theater. Henk Poort is bij de een bekend als musicalacteur, bij de ander als operazanger. Eén ding staat vast: weinigen in de wereld maken de overstap van musicalsong naar opera-aria met zo'n gemak. In 'Ik ben mijn lied' zingt hij nummers uit zijn omvangrijke repertoire, waarbij klassiekers uit musicals als Anatevka, Les Misérables en The Phantom of the Opera de revue passeren. Minder bekend is dat Henk Poort ook een boeiend verhalenverteller is. Hij kruipt in de huid van kleurrijke personen uit zijn verleden, vertelt van het leven in de Jordaan (waar de opera's luidkeels werden meegezongen), laat ons kennismaken met de Jordanese 'omes' die ongevraagd hun levenslessen aanboden en gunt het publiek een kijkje achter de schermen van de wereld van de musical en de opera. Ga zitten en geniet van zijn levenslied! De voorstelling is georganiseerd door Stichting Vrienden van de Beun. Kaarten bestellen via www.vriendenvandebeun.nl.

Grote opkomst bij Willibrorduslezing Paul Scheffer

Het publiek luistert aandachtig naar Paul Scheffer. Foto: Yvonne van Stiphout

HEILOO – Zaterdagavond vond in de Cultuurkoepel de jaarlijkse Willibrorduslezing plaats. Na Jan van Zanen, Jacobine Geel en Martin Sommer werd de lezing dit keer verzorgd door publicist en hoogleraar Paul Scheffer. 'De waarde van nabijheid' was de titel van deze Willibrorduslezing. Paul Scheffer sprak over de botsing in onze tijd tussen mensen die plaatsgebonden zijn en een wereld die steeds grenzelozer wordt. Na afloop van de lezing kon er gezamenlijk een maaltijd genuttigd worden. Deze werd verzorgd door Keuken met Karakter.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Begroting 2019 'Met Elkaar'

HEILOO – Maandagavond 5 november stond de begroting 2019 op de agenda van de raad. Het is de eerste begroting van de nieuwe collegeperiode. In de begroting zijn de onderwerpen uit de nieuwe coalitieovereenkomst 'Met Elkaar!' (2018-2022) verwerkt. Zij komen voort uit de gesprekken met ondernemers, maatschappelijke organisaties en instellingen in Heiloo. Ook de uitvoering van de acties in de begroting wil de gemeente 'met elkaar' vormgeven.

Janco Barentsz, voorzitter van de Sportraad Heiloo, maakte deze avond gebruik van het recht van inspreken. De Sportraad meent uit de programma's van de politieke partijen te mogen opmaken dat zij het zeer positieve effect van bewegen onderkent en dus bevordering van meer bewegen nastreeft en wil faciliteren. Op het ogenblik is er in Heiloo echter een tekort aan halcapaciteit. Dit tekort zal toenemen omdat er sprake is van een afname van het aantal binnensportaccommodaties. Dat met name de zaalhockeyers van de Terriërs en de zaalvoetballers van HZV hier de dupe van worden vindt de Sportraad onaanvaardbaar. De twee verenigingen worden beperkt in hun groeimogelijkheden. Voor trainingen en het spelen van thuiswedstrijden moet worden uitgeweken naar zes locaties buiten Heiloo. Door het gebruik van deze locaties lopen de kosten behoorlijk op. De Sportraad ziet liever dat dit geld aan accommodaties binnen Heiloo wordt besteed. De Sportraad noemt het ook belastend en onaanvaardbaar voor jonge sporters dat ze door het tekort aan ruimte vaak moeten uitwijken naar andere locaties en moeten trainen en spelen in de late avonduren. De Sportraad wil met deze noodkreet, namens betrokken verenigingen, bereiken dat de raad zich op korte termijn uitspreekt over het actief faciliteren van het plan om de gemeentelijke sporthal Het Vennewater uit te breiden. Door het college is toegezegd dat er aandacht aan besteed gaat worden en er een gesprek volgt met de Sportraad.

Algemene beschouwingen
Alle partijen spraken tijdens de vergadering hun zorgen uit betreffende de Jeugdzorg. Daarnaast kwam de aanpak van schuldhulpverlening/armoedebestrijding ruimschoots aan bod. Woningen, en dan vooral goedkopere koop- en huurwoningen, waren voor alle partijen een hot item. Ook voelden de partijen veel voor 'tiny houses'. Het water in de vorm van een fontein bij 't Loo werd ook besproken.

Duurzaamheid
De partijen vinden eensgezind dat de CO2-uitstoot verminderd moet worden. De VVD geeft aan dat paniekvoetbal moet worden voorkomen. De opgave waar de gemeente voor staat, zoals een gasloze gemeente zijn met een drastische vermindering van de CO2-uitstoot, dient behaald te worden in 2050 en niet binnen 3 jaar. Er zal per wijk worden gekeken hoe de energietransitie ingevuld gaat worden.

Jeugdhulp en schuldhulpverlening
Het aantal cliënten van de Jeugdzorg neemt toe. Ook worden de problemen complexer. Tijdig signaleren helpt. Hier zal geld voor worden vrijgemaakt. Bij de schuldhulpverlening is meer ondersteuning bij het invullen van de formulieren nodig. Uit cijfers blijkt dat 282 verzoeken zijn binnengekomen. Dat 56 van die verzoeken zijn afgewezen kan komen door de moeilijkheidsgraad van het invullen van de formulieren.

Bij gezinnen met een huishoudelijke hulp zal in de toekomst een 'kwartiertje koffie' mogelijk zijn. In 2019 wordt deze methode geïmplementeerd. Momenteel worden medewerkers getraind zodat zij bij bezoek weten hoe zij problemen zoals vallen, slecht eten et cetera kunnen waarnemen en doorgeven.

Wonen voor iedereen
Qua woonlasten is Heiloo binnen de BUCH de goedkoopste gemeente. Onder meer het CDA wil graag zien dat er betaalbare woningen rond de € 200.000 worden gebouwd in Heiloo. In het koopcontract zou een anti-speculatiebeding moeten worden opgenomen. Daarin moet worden vastgelegd dat er niet aangebouwd of verbouwd mag worden aan deze woningen. Dat betekent dat het altijd een starterswoning blijft. Naast de goedkopere huur- en koopwoningen voelden veel partijen ook voor de tiny houses. Betreffende deze woningen kon portefeuillehouder Rob Opdam melden dat een stedenbouwkundige onderzoek doet naar de haalbaarheid en kijkt naar eventuele locaties binnen de gemeente. Niet alleen jongeren hebben interesse in dit soort woningen. De tiny houses zouden op 'inbreilocaties' geplaatst kunnen worden. De portefeuillehouder is zich ervan bewust dat er meer ingespeeld moet worden op de vraag. Dus bouwen naar behoefte.

Welzijn
De PvdA is zeer bezorgd dat de subsidie die de gemeente verleent aan cultuur, welzijn en sport daalt. Komend jaar wordt het Vrijwilligers Informatie Punt gekort. Dit terwijl het aantal mensen dat zich daar meldt toeneemt, met name mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ook Jongerenwerk Heiloo wordt gekort, terwijl Heiloo al het minste aantal jongerenwerkers heeft in vergelijking met de andere BUCH-gemeenten. Portefeuillehouder Elly Beens zei dat de onderbouwing van de subsidies voor onder andere het VIP onderzocht wordt. Ook het onderhoud aan gemeentelijke panden, waaronder het Bruno-gebouw, de Dans- en Muziekschool en het Trefpunt wordt momenteel geactualiseerd. Dat zal in 2019 bekend zijn.

Fontein
Heiloo-2000 draagt het college op om bij de herinrichting van het Looplein de mogelijkheden mee te nemen voor water bij het Loo. Heiloo is historisch gezien sterk verbonden met water. Het nut van fonteinen heeft zich al in honderden steden en dorpen in Europa bewezen. Een bedriegertjesfontein in het hart van het Loo lijkt deze partij een veilige kind- en publieksvriendelijke oplossing.

Fietsparkeerplaatsen station en geluidsschermen spoor
Er komen extra fietsparkeerplaatsen bij het station. Heiloo kan meeliften met ProRail, dat de uitbreiding van de fietsplaatsen bekostigt. Ook is er onderzoek gedaan naar een extra tunneltje aan de zuidzijde van het station. Dit tunneltje komt er niet, de hoge kosten zijn geheel voor rekening van de gemeente. Er komt onderhoud aan de fietspaden. Er zijn oneffenheden geconstateerd. Betonplaten, zoals op de Kanaalweg, voldoen en zullen op de fietspaden in de buitengebieden gebruikt gaan worden. Voor de fietspaden in de dorpskern wordt gekeken wat daar de beste oplossing is.

Over de geluidsschermen langs het spoor zal nog verder worden gesproken. ProRail moet zelf ook nog kijken of het plaatsen van minischermen haalbaar is.

Wethouder Dellemijn kreeg veel vragen over de WOZ en OZB 2018. Tijdens de vergadering bleek dat de cijfers in de begroting van 2018 niet klopten. Er zal opnieuw naar gekeken worden.

Tekst: Yvonne van Stiphout

NCPN fuseert met Gemeentebelangen Heiloo

HEILOO - De gemeenteraadsfracties van de NCPN en Gemeentebelangen Heiloo zijn vanaf 1 november gefuseerd onder de naam Gemeentebelangen Heiloo. "Met het overlijden van Willem Gomes heeft de NCPN niet alleen haar bevlogen, strijdbare en bezielende fractieleider verloren, maar ook haar identiteit," zo wordt als reden voor de fusie aangegeven.

"In het streven van Gomes naar een rechtvaardige wereld paste het communisme, maar het communisme paste niet bij vele van zijn kiezers, die voor de persoon Willem Gomes kozen. Hij zette zich voor hen in, was aanspreekbaar en durfde zaken bespreekbaar te maken. Met Willem Gomes verliest de NCPN Heiloo haar communistische ideologie en identiteit, maar niet haar sociale bevlogenheid. Het verkiezingsprogramma van de NCPN Heiloo en haar doelen staan nog fier overeind. De fractie blijft zich hiervoor inzetten, voor al die kiezers die op Willem hebben gestemd," zo melden beide partijen.

Omdat de NCPN-fractie klein is en de jarenlange ervaring van Willem Gomes mist, is contact gezocht met de fractie van Gemeentebelangen Heiloo, een partij die in haar verkiezingsprogramma, doelen en aanpak nauw aansluit bij waar Willem Gomes zich vanaf 2002 voor heeft ingezet. Daarom hebben beide fracties besloten om per 1 november 2018 onder de naam Gemeentebelangen Heiloo samen verder te gaan in de gemeenteraad van Heiloo. Om verder te gaan op de mooie weg die Willem Gomes in 2002 heeft ingezet.

Inzamelingsactie voor minderbedeelde kinderen

HEILOO - Ieder kind wil op 6 december op school kunnen vertellen wat hij of zij op pakjesavond heeft gekregen. Helaas zijn er kinderen die dit niet kunnen, omdat er in het gezin te weinig middelen zijn om er een feestelijke Sinterklaas van te maken. Voor die kinderen zamelt JCI (Junior Chamber International) De Waag op 10 november cadeautjes in.

JCI De Waag roept iedereen op om 10 november tussen 10.00 en 14.00 uur een of meerdere - nieuwe - cadeautjes, geschikt voor jongens en/of meisjes van nul tot twaalf jaar, achter te laten bij het inzamelpunt boven aan de roltrap voor Blokker in het winkelcentrum aan de Wendelaarstraat (waar de AH XL is) in Alkmaar. Ook mogen de cadeautjes ingeleverd worden bij ijssalon Pinoccio aan de Stationsweg 74 in Heiloo. Alle cadeaus, klein en groot, zijn welkom. Inpakken van cadeaus hoeft niet. Op verzoek van de Voedselbank worden alleen nieuwe cadeaus ingezameld omdat dit voor de kinderen extra speciaal is, juist omdat er vaak te weinig geld is voor nieuwe spullen. Vorig jaar was de sinterklaasactie een groot succes. Met ruim 450 cadeaus konden de kinderen van de gezinnen die aangesloten zijn bij de Voedselbank feestelijk Sinterklaas vieren. Deze actie wordt georganiseerd door JCI De Waag, een netwerkorganisatie van ondernemende mensen tot veertig jaar die zich inzetten voor een positieve verandering in de maatschappij. Zie ook www.jcidewaag.nl.

Het perfecte moment voor een stroomversnelling

Klimaatverandering kan ook van invloed zijn op de ontwikkeling en samenstelling van het bos. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Sinds Heilooër Martijn Smit vorig jaar in de VS een training van Al Gore over het klimaat bijwoonde, zet hij zich actief in om klimaatverandering te keren. Martijn geeft regelmatig lezingen over het klimaat bij bedrijven, scholen en energie- en natuurverenigingen.

Klimaatverandering
Bijna iedereen is het erover eens dat er een grote verschuiving gaande is in ons klimaat: de zeespiegel stijgt, orkanen worden krachtiger, regenval en droogte worden extremer, bosbranden komen steeds vaker voor, de opwarming van de aarde stevent af op meer dan 2 graden. In Nederland konden we de gevolgen van de opwarming deze zomer duidelijk merken. Warmterecords werden gebroken en er was sprake van extreme droogte.

Dat wij hier als mensheid niet aan voorbij kunnen en mogen gaan is wel duidelijk. Een hele grote groep is zich er al van bewust dat het tijd is om over te stappen op een duurzame levensstijl maar er is ook een, nog te grote, groep die zich er weinig of helemaal niet mee bezighoudt.

Vlees, vis, zuivel
Het verhaal van Al Gore, dat Martijn Smit in de VS ter ore kwam, heeft toch een hoopvolle kant. Naast bedrijven kan iedereen voor zichzelf in zijn dagelijks leven veel dingen doen voor het klimaat. Martijn: "Ik heb zonnepanelen op mijn huis laten plaatsen, ik heb een hybride auto aangeschaft, alle verlichting in huis is omgezet in ledverlichting en de bankzaken voor mijn bedrijf regel ik tegenwoordig bij een duurzame bank. Ik fiets en reis meer met de trein. In het verleden heb ik veel gevlogen maar doe dat nu als het even kan niet meer want vliegen is het meest vervuilende vervoermiddel. Ik verwacht wel dat er in de toekomst duurzamer gevlogen kan worden maar dat zal zeker nog wel een tijdje duren." En ook de cv-ketel, thuis bij de familie Smit, is lager afgesteld en de thermostaat slimmer ingesteld. Door minder hoog stoken wordt het klimaat gespaard. Daarnaast geeft Martijn aan dat ook het verminderen en scheiden van afval veel doet voor het klimaat. Goed ingezameld plastic wordt bijvoorbeeld voor 95% hergebruikt.

"Wij hebben het probleem van de opwarming van de aarde zelf, met ons allen, gecreëerd. Het is ook aan ons allen om het samen oplossen." Dat niet iedereen de middelen heeft voor dure investeringen zoals het isoleren van een huis of het plaatsen van zonnepanelen begrijpt Martijn. Maar door bijvoorbeeld het kiezen van een echte groene energieleverancier en het niet eten van vlees, vis en zuivel, helpen wij de aarde en onze toekomst ook.

"De veeteelt is één van de meest vervuilende industrieën. Vee stoot methaan uit, een broeigas dat nog krachtiger is dan CO2. En er wordt wereldwijd veel bos, dat CO2 juist uit de lucht haalt, gekapt om plaats te maken voor vee. Ik heb de keuze gemaakt om geen vlees en andere dierlijke producten meer te eten. Het blijkt dat een mens die helemaal niet nodig heeft. Je komt geen essentiële voedingsmiddelen te kort als je geen vlees eet. Zonder vis kan een mens ook leven. Vooral in het westen omdat wij hier goed de mogelijkheid hebben om plantaardig te eten," aldus Smit.

"Enige tijd geleden vierden ik en mijn vrouw onze verjaardagen. Wij vroegen de gasten geen cadeau mee te nemen. In plaats daarvan hebben wij aan ze gevraagd om een week geen vlees te gebruiken. Iedere dag kregen ze van mij een mail waarom je zoveel goeds doet als je dat doet. Een grote groep heeft meegedaan en zelfs mijn schoonvader, een grote vleeseter, deed de hele week mee en vond het goed te doen."

Gezamenlijke aanpak
Martijn hoopt dat we de huidige trend in de komende twee tot vier jaar ombuigen. "Anders wordt het lastig om binnen de 1,5 à 2 graden opwarming te blijven. Het is nu het moment om op steeds grotere schaal de opwarming te gaan keren. Het is nu het moment om er met elkaar voor te zorgen dat de strijd tegen de opwarming in een stroomversnelling raakt. En het mooie is dat dat inmiddels ook kan. Iedereen kan binnen zijn eigen mogelijkheden meedoen, de oplossingen zijn in overvloed aanwezig. Jezelf onderdeel van de oplossing maken voelt ook zoveel beter dan onderdeel blijven van het probleem, weet Martijn uit eigen ervaring. De kunst is om elkaar goed te informeren zodat we steeds beter de relatie gaan zien tussen wat er op dit moment in de wereld om ons heen gebeurt en onze eigen keuzes. Dan is zorgzaam omgaan met de planeet, met ons leven en dat van de volgende generaties de enige logische keuze.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Voorwoord Rob Opdam

Rob Opdam. Foto: aangeleverd

'Energietransitie', je hoort het woord steeds vaker . En dat is ook niet zo vreemd; we staan in Nederland de komende jaren voor de grote uitdaging om onze bestaande energie- en warmtevoorzieningen te vervangen door duurzame alternatieven. We moeten het gebruik van fossiele brandstoffen drastisch terugdringen om de uitstoot van CO2 te verminderen

Hoe de energietransitie zal verlopen weet niemand nog precies. De komende tijd zal duidelijk worden welke stappen Heiloo hier in kan zetten. We willen graag één van de duurzaamste gemeenten van Nederland worden. Daar is veel voor nodig en dan is het goed om te constateren dat het onderwerp duurzaamheid echt leeft in Heiloo. Betrokken inwoners, ondernemers en organisaties staan op en starten allerlei initiatieven om Heiloo duurzamer te maken. Of het nu gaat om energiebesparing, het opwekken van duurzame energie of elektrisch rijden. Heiloo zet al goede stappen!

Maar er moet nog veel meer gebeuren. Ook u kunt hier aan bijdragen en ik ben er van overtuigd dat we dit 'Met elkaar' kunnen bereiken. In deze krant leest u welke bijdrage u kunt leveren aan de energietransitie van Heiloo.

Benieuwd naar wat u kunt doen om u leven duurzamer te maken? Of naar de mogelijkheden en subsidies voor een energiezuiniger huis? Fiets dan op 10 november de Duurzame Open Huizenroute en doe inspiratie op in huizen die duurzaam zijn gebouwd of verbouwd. Of loop eens binnen bij de Duurzame Renovatie Helpdesk van Heiloo Energie in winkelcentrum 't Loo. Ook het Duurzaam Bouwloket staat klaar voor een deskundig advies. U leest er alles over in deze krant.

Veel leesplezier!

Vriendelijke groet,

Rob Opdam, wethouder duurzaamheid

Inzet:

Een duurzaamheidskrant. Is dat wel duurzaam? Jazeker. U kunt de krant bewaren, of u deelt hem met vrienden of familie. En als iedereen is uitgelezen, kan hij in de papierbak, zodat het papier weer opnieuw gebruikt kan worden.

10 november is de derde editie van de Duurzame Huizen Route in Heiloo

HEILOO - Tijdens de Duurzame Huizen Route wijzen de vrijwilligers van Duurzaam Heiloo en Heiloo Energie u graag de weg in het verduurzamen van uw woning of uw bedrijfsgebouw. Het stappenplan hiervoor nemen we graag met u door, en we worden bijgestaan door de specialisten die deze dag hun product in 't Loo aan u tonen.

In de basis beginnen we met isoleren waarbij de vloer, de wanden en het dak elk hun eigen mogelijkheden hebben. Voor vloerisolatie toont Willem Tolsma van Thermo Energie bv het Tonson Isolatiesysteem.

Isobooster toont het dunne isolatiepakket met een hoge RC-waarde, ideaal voor achteraf isoleren omdat het minder ruimte inneemt. Isototaal isoleert uw spouwmuur probleemloos en draagt gelijk zorg voor het vochtprobleem. Isototaal zijn de professionals als het om vochtbestrijding gaat.

Als we het isoleren op de rit hebben is de volgende stap minder elektra gebruiken, zowel wat licht als apparaten betreft. Koster heeft zijn specialisten in ledverlichting en moderne witgoedapparaten beschikbaar gesteld. Wist u dat u door het vervangen van een lamp voor een ledlamp al gauw 75% energiekosten bespaart?

Nu we het toch over elektra hebben vertellen we u graag meer over zonnepanelen en hoe u zelf elektriciteit kunt opwekken. Uiteraard heeft Heiloo Energie speciaal voor de Duurzame Huizen Route samen met Cohesie een actie voor zonnepanelen opgezet. De specialisten op dit gebied, Greeny Bros. & Thermo Energie, vertellen graag hoe zij bij u thuis te werk gaan.

Uiteraard is dan een volgende stap de cv-installatie te vervangen door een warmtepomp. Deze grote stap wordt u voorgelegd door GoedKoel en Pieter Jan Duineveld van Wilms. Ook Dibo uit Limmen zal 's middags aanwezig zijn om u van goede raad te voorzien.

Het Dalton College stuurt studenten om de theoretische berekeningen uit te leggen. Ook het recyclen draagt bij aan het verduurzamen en Alida Meubelstoffeerderij toont graag hoe zij dat met leer doet.

U bent zaterdag 10 november van harte welkom in winkelcentrum 't Loo. Om 11.00 en 14.00 uur kunt u een fietstocht maken om in de praktijk te zien hoe dorpsgenoten de verduurzaming al in gang hebben gezet. Gaat u mee? Geef u even op via info@duurzaamheiloo.nl.

Heiloo Energie

Heiloo Energie, de vereniging van en voor inwoners van Heiloo, heeft als doelstelling de CO2-uitstoot binnen Heiloo omlaag te brengen. Om dit te bereiken organiseren we diverse informatieavonden over milieuonderwerpen zoals warmtepomp, isoleren enz. en hebben we een aantal acties, zoals:

-De tweede lokale actie Zonnepanelen, samen met de coöperaties CALorie uit Castricum en DUEC uit Uitgeest.

- Infrarood actie, door tijdens koude dagen infrarood opnames te nemen van uw huis, kunt u zien waar de meeste warmte verdwijnt. U krijgt tevens advies over geschikte maatregelen.

-In onze informatiewinkel in 't Loo staan elke zaterdag en woensdagmiddag vrijwilligers om uw vragen over verduurzamen te beantwoorden. Verdere informatie op www.HeilooEnergie.nl.

COHESIE
een initiatief van Heiloo Energie

Wel zonnepanelen? Maar geen (geschikt) eigen dak?

U wilt zelf wel zonnepanelen maar u woont in een appartement? Of u woont in een huis dat geen geschikt dak heeft, of dat in de schaduw van grote bomen staat? Of u vindt het gewoon architectonisch niet mooi? Doe dan mee met Cohesie, de lokale energiecoöperatie die al voor ruim 80 particulieren en ondernemers uit Heiloo, Alkmaar-Z. en Limmen nu al bijna 1000 panelen heeft op daken van sporthallen en andere gebouwen. Goedkoper en zonder zorgen (incl. installatie, onderhoud en verzekering). Beter rendement dan de bank (terugverdiend in 7 jaar en daarna nog minstens 8 jaar verdienen). Zonder commercieel belang (een initiatief van plaatselijke vrijwilligers).

Misschien heeft u al panelen op eigen dak maar wilt u meer elektriciteit produceren omdat u ook een warmtepomp wilt installeren? Bent u zzp'er of mkb'er? Ook dan kunt u meedoen in een volgend Cohesie project. Bij verhuizing of overlijden kunnen de deelnamecertificaten worden verkocht.

Cohesie is bezig met volgende projecten, zodra we een geschikte locatie hebben volgt meer info over planning en prijzen. Wel kunt u zich vast inschrijven op onze wachtlijst, waarbij geldt: wie het langst ingeschreven staat komt het eerst aan de beurt bij een volgend project. U kunt inschrijven via www.cohesieheiloo.nl. Bent u ondernemer met een groot dak? Laten we het samen gebruiken! Neem contact met ons op via info@cohesieheiloo.nl of kom langs in de winkel in 't Loo.

De Fairtrade Cadeauwinkel: voor cadeaus met een verhaal

Bij de Fairtrade Cadeauwinkel kun je terecht voor allerlei originele cadeaus. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zoek naar leuke en/of originele cadeaus voor de aankomende feestdagen? Kom eens langs in de Fairtrade Cadeauwinkel, de leukste cadeauwinkel van Heiloo. Van wenskaarten tot chocolade (Tony Chocolonely). Van sieraden tot kaarsen. Van kunstvoorwerpen tot thee/koffie. Van sjaals tot knuffeldiertjes. Van drinkflesjes tot vazen en schalen. Van grote tot kleine cadeaus, maar altijd met een verhaal.

Het verhaal achter de cadeaus en producten die wij hebben maakt juist de Fairtrade Cadeauwinkel zo bijzonder. Alle producten hebben een fairtrade en/of duurzame achtergrond. Deze producten worden gemaakt in ontwikkelingslanden, waarmee u direct bij aankoop van een cadeau uit onze winkel de makers in deze landen ondersteunt. Een mooie gedachte voor de feestdagen. Kom dus eens langs in onze winkel en laat u verrassen!

Wij zitten op de Stationsweg 105, aan de westkant van het station (kant van de bibliotheek). Wij zijn dagelijks geopend van 09.30 tot 17.30 uur (maandag en zaterdag afwijkende openingstijden). Kijk op onze website www.heiloo.wereldwinkel.nl of houd onze Facebookpagina in de gaten www.facebook.com/wereldwinkel-heiloo

Kringloopwinkels steeds meer in trek

In het nieuwe pand van Keer op Keer vind je een zeer ruim aanbod aan spullen. Foto: STiP Fotografie

REGIO - Kringloopwinkels hebben de afgelopen jaren flink aan populariteit gewonnen. Van het imago van 'stoffige winkels met oude spullen' is weinig meer over. Kringloopwinkels zijn hip; aantrekkelijke outlets met unieke items voor een brede doelgroep. Houd jij ook van schatzoeken in kringloopwinkels? Wie weet vind jij op een van de volgende adressen in en om Heiloo wel het pareltje waar je nog naar op zoek was:

Dorcas Winkel Heiloo
Kennemerstraatweg 93 -95, Heiloo

Kringloop Heiloo
Oude Werf 7, Heiloo

Kringloop Tol
Lamoraalweg 53b, Egmond aan den Hoef

Keer op Keer
Rijksweg 127, Limmen

Muttathara
Castricummer Werf 71, Castricum

Laat je inspireren, bezoek een duurzaam huis

Tijdens de Duurzame Huizen Route krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Foto: aangeleverd

HEILOO - Dit jaar wordt op 10 november de Duurzame Huizen Route in Heiloo gehouden. In heel Nederland delen honderden huiseigenaren hun duurzame verhaal met anderen. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen kan een bezoek brengen aan een van de opengestelde woningen.

Kennis uit de eerste hand
De Duurzame Huizen Route biedt een unieke kans om op een ongedwongen manier kennis uit de eerste hand op te doen. Door de huizenroute krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Dit levert vaak nieuwe bruikbare inzichten op om zelf mee aan de slag te gaan. Ervaringen van anderen zorgen voor een betere visie en een goed doordacht stappenplan. Niet alleen de succesverhalen worden verteld, ook wat beter of anders had gekund komt aan bod.

Meer antwoorden dan vragen
Bezoekers gaan vaak op pad met een bepaalde vraag zoals: 'Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Eerst je dak of toch eerst je vloer isoleren?' Door de Duurzame Huizen Route krijgen bezoekers op een objectieve manier eerlijke informatie. Tijdens een bezoek ontstaan er interessante gesprekken, niet alleen met de huiseigenaar maar ook met de andere bezoekers. Naast huizen met populaire maatregelen zoals warmtepomp, isolatie etc., worden elk jaar ook woningen aangemeld met de nieuwste innovaties zoals woningen zonder nutsaansluitingen, inzet van accu's, waterstof als warmtebron, etc.

Groeispurt aan duurzame verhalen
In zes jaar tijd heeft de Duurzame Huizen Route een enorme groeispurt doorgemaakt. Niet alleen de woningen op de website zijn toegenomen, ook het bezoekersaantal is in de afgelopen jaren gegroeid. Voor een bezoek aan een woning moeten bezoekers zich inschrijven bij de woning van hun keuze op www.duurzamehuizenroute.nl. In 2017 waren veel woningen volgeboekt. Voor mensen die vorig jaar daardoor de woning van hun keuze niet hebben bezocht, is het een aanrader om er dit jaar snel bij te zijn. Als advies geeft Eva Petra Simon van de organisatie mee: "Ga op bezoek bij een woning die vergelijkbaar is met je eigen huis. Dit geeft een goed beeld van duurzame maatregelen die je in je eigen woning kunt toepassen." Op de website www.duurzamehuizenroute.nl/heiloo vind je een overzicht van de huizen die meedoen in Heiloo en omgeving.

Een duurzaam leven, logisch toch!

Bij B&B Villa la Vida wordt een heerlijk gevarieerd ontbijt geserveerd. Foto: aangeleverd

Michel en Selma Krap hebben de afgelopen jaren belangrijke keuzes gemaakt, die hebben geleid tot een duurzaam leven. Hieronder vertelt Selma over de keuzes die zij maakten.

Acht jaar geleden kwam ik achter de waarheid die kleeft aan het gebruiken van dierlijke producten. Mijn man en ik besloten per direct een overstap te maken naar een plantaardige levensstijl. De eerste periode was niet makkelijk want tja, wat eet en drink je dan? Gelukkig is er enorm veel informatie te vinden. Er zijn steeds meer (h)eerlijke producten te koop en het aanbod van plantaardige artikelen is enorm gegroeid.

Na de stap plantaardig te leven kwam al snel de biologische keuze om de hoek kijken. Lief voor de dieren en de wereld willen zijn, daar hoort een biologische levensstijl bij. Na het zien van het tv-programma Kassa groen werd ik geïnspireerd en kwam Heiloogisch tot stand. Al 4,5 jaar is Heiloogisch dé biologische groentenclub in Heiloo, iedere uitgifte is er een zeer ruime keuze aan biologische producten van eigen bodem. Heiloogisch is een organisatie zonder winstoogmerk, alleen de boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn producten die hij met veel liefde heeft geteeld. Iedereen is welkom om langs te komen bij een uitgifte, op de site staan de uitgiftedagen vermeld: www.heiloogisch.org.

En dan hebben wij nog een grote stap gemaakt in ons leven. Wij hebben een plantaardige bed and breakfast geopend aan de prachtige Noord-Hollandse kust, Egmond aan Zee. Villa La Vida is duurzaam & plantaardig ingericht. Je vindt bij ons bijvoorbeeld geen donzen dekbedden of een eitje bij het ontbijt, maar heerlijk biologisch katoenen dekbedden en een zeer gevarieerd ontbijt met afwisselend fruit, broodjes, muffins, pannenkoeken, bananenbrood en vers sap.

Op onze website onthullen we alle 'geheimen' die onze B&B uniek maakt! www.villalavida.nl

Wij voelen ons enorm goed bij een duurzaam leven, we willen toch allemaal dat de prachtige wereld waar wij op mogen leven nog een hele tijd blijft bestaan? Jij kan het verschil maken met je vork en mes, met de keuzes die je maakt bij het kopen van kleding en bij het inrichten en verwarmen van je huis, door bewust na te denken… Als ik het kan, kan jij het ook!

No time to waste! Het gevecht aangaan met plasticvervuiling

Tom Gudde op de Dutch Design Week 2017 voor Circular Clockworks. Foto: aangeleverd

HEILOO - In de strijd tegen plasticvervuiling is er geen tijd te verliezen! Iedere dag worden we zo geconfronteerd met plastic, dat het haast niet meer weg te denken is uit ons dagelijks leven. Recycling wordt steeds meer een ding, maar hoe ziet de consument dat nu terug? Leuk zo'n pennenbakje, fleecetrui of straatpaaltje van gerecycled kunststof, maar het mag best wat hipper en chiquer!

Met die gedachte ging Tom Gudde (23) als student Industrieel Ontwerpen begin 2016 samen met studiegenoot Ceriel Lucker op zoek naar een hoogwaardig product van gerecycled kunststof. Het antwoord werd gevonden in Circular Clockworks: hippe horloges, gemaakt van kunststof afval uit consumentenproducten.

Tom: "Het viel ons op dat er vaak minderwaardige producten van kunststof afval worden gemaakt, zoals paaltjes langs de weg. Daardoor wordt gerecycled materiaal bij consumenten toch vaak als mindere kwaliteit ervaren."

Dutch Waste tot Dutch Design

"We willen mensen een tastbaar voorbeeld geven van wat recycling kan betekenen. Zonder dat geitenwollensokken imago. Daarom verwerken we Dutch waste tot Dutch Design!"

De Nederlandse recycling firma Coolrec, bekend van initiatieven als WeCycle, was daarom een welkome inbreng in het bedrijf. In koffiezetapparaten, tv's en koelkasten zit veel kunststof, bijvoorbeeld in het voorschot van de deur. Tom: "Dat is toch geen afval? Dat kun je perfect hergebruiken in nieuwe producten."

Duurzaam Heiloo

Het aanpakken zit Tom al langer in de vingers. Tijdens zijn schoolperiode in Heiloo bijvoorbeeld werd zijn interesse in techniek en materiaalgebruik al gestimuleerd bij de Hobbyfarm. "Ik heb daar met veel plezier gewerkt met allerlei materialen. De meest fantastische projecten werden daar aangemoedigd. En nota bene met gereedschap en machines die een tweede leven hadden gekregen door inzameling en donaties. Zo zie je maar waar recycling goed voor kan zijn!"

Een realistische blik

Een horloge uit gerecycled plastic, hoe maakt dat de wereld een betere plek? Tom: "We hebben niet de illusie dat we met een horloge van 50 gram het plastic probleem gaan oplossen. Belangrijker is het idee erachter. We willen aan consumenten en andere bedrijven laten zien dat recycling ook hoogwaardige producten kan opleveren. Een horloge met een verhaal, een gespreksstarter met een serieuze boodschap: Plastic recycling is not a waste of time!"

Lees het hele verhaal en bekijk de modellen op www.circularclockworks.com en start uw eigen gesprek.

Gebruikte elektrische fietsen in diverse modellen vanaf €675,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel. 072 - 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Mondharmonicales. leer in een paar lessen spelen. Notenkennis is niet nodig!! Iedereen kan het leren! info 06 16163045
VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06 - 5399 3115 www.iristuinen.nl
Jaarconcert Barbershop Singing Heerhugowaard. In de Cultuurkoepel verzorgen zij op zondag 11 november " Love is all you need" Concert begint om 14.00uur, zaal open om 13.30uur. Close harmony singing, met als intermezzo de Ierse band Elenya en barbershop kwartet Conundrum.
TE HUUR GARAGEBOX nabij het Loo. Tussen Schuine HB Laan 4 en 6 incl. stroom. Direct aanvaardbaar. 06 - 5161 2275
Week van de Vaktherapie, wat is dat? Kom gratis kennismaken met PMT. Kijk voor de leuke en leerzame WORKSHOPS en PROEFBEHANDELINGEN op www.manonzandbergen.nl. Van 12-18 nov.
KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl.€25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. Tel: 06 - 1827 8367

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

REÜNIE JONGERENSOCIËTEIT VAT 16+. Zaterdagavond 17 november in de Sociëteit, Luttik Oudorp 78 Alkmaar. Met dia's van de activiteiten en muziek uit de jaren '70. Open vanaf 20.00 uur.
Grote sortering gebruikte fietsen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Knippen €13,- (dames & heren) Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €35,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 30042383 en tot snel bij Kim's Haarsalon. Dompvloetlaan 29 te Heiloo. Pinnen is mogelijk.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

GENIET VAN HET GEMAK OM THUIS GEKNIPT TE WORDEN. Ideaal en speciaal bedoelt voor 50+. Uw kapper aan huis. 072 - 5336663

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

NETTE RUIME GARAGE TE HUUR vanaf 01-12-18. Rustig gelegen Kerkakkers / Westerweg. Info: 06 24313839

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Hometrainer verhuur voor fitness en revalidatie toepassingen. Voor info: Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Therapeute zoekt GROTE ruimte voor PRAKTIJK- en TRAININGSDOELEINDEN. Met eigen entree, keukenblok en toilet. Voldoende daglicht aanwezig en rustige omgeving in Heiloo of Limmen. Opknappen geen bezwaar. Bereikbaar onder 06- 2884 2864.

100 klassen op ontdekkingstocht met de Rabo AZ Foodtour

REGIO - Een ware bundeling van krachten: vijf Noord-Hollandse Rabobanken ontwikkelden samen met AZ Alkmaar en Greenport NHN een nieuw lesprogramma voor basisscholen. De Rabo AZ Foodtour is een compleet interactief lesprogramma voor groepen 7/8 waarin voedsel en gezonde voeding centraal staat. Maar liefst 100 klassen duiken vanaf 5 maart 2019 in thema's als gezond eten, etiketten lezen en sportvoeding. Elke les behandelt een actueel voedsel- of gezondheidsthema. Met filmpjes van AZ-spelers, trainers en voedingsdeskundigen wordt de lesstof aan de klas voorgeschoteld. Vervolgens voeren de leerlingen de opdrachten uit, vastgelegd in vlogs, waarmee ze kans maken op een Foodclinic bij AZ.

Water in plaats van frisdrank
"Ik zag dat een leerling in plaats van frisdrank nu water meeneemt voor in de pauze. Een andere leerling vertelde dat ze thuis de koelkast checkte op producten die daar niet horen. Het lijken kleine dingen, maar er blijkt uit dat ze de stof echt verwerken. En het maken van de vlogs vinden ze fantastisch. Bovendien is het voor ons als leerkracht overzichtelijk: het is een helder, vastomlijnd pakket," vertelt een enthousiaste Rogier van 't Veer, leerkracht bij RKBS De Vlieberg, die dit jaar met zijn klas meedeed aan de pilot.

Goed op het etiket kijken
Leerling Bas: "Ik heb vooral veel geleerd van de les over verpakkingen. Op een pak muesli met havermout staat soms bijvoorbeeld iets als 'vezelrijk havermout', terwijl de zak gewone havermout die ernaast ligt veel meer vezels bevat. En daar staat dan niets over op de voorkant. Je moet dus goed op het etiket kijken." Ook met jouw klas meedoen? Ga dan naar www.raboazfoodtour.nl voor meer informatie en schrijf jouw school alvast in voor seizoen 2020!

Vissersmonument voortaan verlicht

Vrijwilligers van de betrokken organisaties leggen samen met de elektriciëns de verlichting aan. Foto: Gerjan Zwaan

EGMOND AAN ZEE - Het Vissersmonument in Egmond aan Zee wordt op zondag 11 november om 19.30 uur voor het eerst verlicht. Hiermee komt het monument uit het donker, net zoals de wereld honderd jaar eerder uit de duisternis kwam, toen op die datum de Eerste Wereldoorlog eindigde.

Hij stapte eind 1918 in IJmuiden als stuurman aan boord van het visserschip Celebes: Gerrit Zwaan, toen nog maar 29 jaar oud. Hij zou nooit meer terugkeren, net zoals zovele andere Egmondse vissers. Het dorp verloor tijdens en na de Grote Oorlog een groot deel van haar mannelijke beroepsbevolking als gevolg van ronddobberende zeemijnen. Vijfennegentig van hen staan vermeld op het, door Rotterdammer Leendert Bolle ontworpen, Vissersmonument. In 1922 werd het monument plechtig onthuld door burgemeester Eyma, waarna de kale duintop langzaam vol groeide. In de zomer rijdt menig toerist er langs, zonder te zien dat er achter de bomen een prachtig monument staat.

De kleinzoon van stuurman Zwaan, Gerjan, nam als bestuurslid van De Parel het initiatief om het monument weer zichtbaar te maken. Zowel overdag (door verwijdering van bosschages) als 's avonds (door het aanbrengen van verlichting). Samen met het Museum van Egmond en Historisch Egmond werd het plan in werking gezet, waarbij ook zeker de steun van de gemeente mag worden genoemd. Martijn Visser Elektrotechniek leverde en installeerde de lampen, Egmonder Ton Groot maakte belangeloos de bestrating weer in orde. Zo werd het een breed gedragen project, waar Egmond trots op kan zijn.

Op zondag 11 november komt wethouder Jan Houtenbos de verlichting officieel ontsteken. In de aanwezigheid van basisschoolkinderen met lampionnen en muzikale omlijsting van de Zâalnêelden zal ook een krans bij het monument worden gelegd. Aan de voet van het duin hebben medewerkers van de gemeente inmiddels een bankje verplaatst. Hier zal ook een nieuw informatiebordje worden geplaatst, met informatie over het monument. Iedereen die de bijeenkomst wil bijwonen, is zondag om 19.30 uur van harte welkom bij het monument.

Taalpunt Egmond open vanaf 6 november

EGMOND AAN DEN HOEF - Sinds 6 november is het Taalpunt Egmond geopend in Dorpshuis Hanswijk. Je kunt er iedere dinsdag tussen 10.30 en 11.30 uur binnenlopen. Dat kan zonder afspraak. Bij het Taalpunt kun je terecht met al je vragen over taal. Dat is gratis voor iedereen. Tijdens je bezoek stellen we vragen. Wat weet je al? Wat wil je leren? Daarna kijken we samen wat bij je past. Dat kan bijvoorbeeld oefenen met een taalvrijwilliger zijn. Het volgen van een taalcursus. Of een computercursus. Of meedoen aan een activiteit in het buurthuis of de bibliotheek. Raymond Westenberg van Bibliotheek Kennemerwaard gaat het Taalpunt bemensen. Kom langs bij het Taalpunt in Dorpshuis Hanswijk. Het adres is Hanswijk 1b in Egmond aan den Hoef. Bel naar 06-12049912 voor meer informatie. Of stuur een e-mail naar r.westenberg@bknw.nl.

Rock-`n-rollmiddag in teken van The King

AKERSLOOT - Zondag 11 november staat Elvis Presley centraal in de dansmiddag in Café de Vriendschap in Akersloot. De in 1977 overleden zanger-gitarist Elvis Presley is volgens velen 'The King', en nog steeds weten vele fans zijn landgoed Graceland te vinden. Elvis was in zijn tijd de grote held van vele trouwe fans en vooral was hij een zanger die zeer veel nummer 1-hits op zijn repertoire had staan. Nummers als Heartbreak Hotel, Love me Tender en Jailhouse Rock spreken nu nog steeds tot de verbeelding. De aanvang op zondag 11 november is 13.30 uur en het einde is om 17.00 uur, zodat de mensen op tijd thuis kunnen zijn voor het oer-Hollandse feestje van St.Maarten. Deze dansmiddagen worden eenmaal per maand gehouden en de toegang is ook deze keer gratis.

Komedie voor de Zonnebloem

LIMMEN - Op vrijdagmiddag 16 november speelt toneelvereniging De Limmer Plankeniers de komedie 'Verbaal Proces' voor gasten van de Zonnebloem Limmen. Dit vrolijke stuk bestaat uit 2 bedrijven en speelt zich onder meer af in het politiebureau. De hoofdcommissaris vraagt als tijdelijke vervanging zijn onervaren neef die veel noten op zijn zang heeft. Een andere agent heeft moeite met relaties en probeert dit via internet. Hij doet zich echter voor als een vrouw en dat is het begin van grote consternatie en verwarring. Kortom, een toneelstuk met onverwachte verwikkelingen die voor hilarische situaties zorgen. Tussendoor vindt een verloting plaats met prachtige prijzen. De voorstelling begint om 14.00 uur en de Heeren van Limmen is om 13.30 uur open. Heeft u problemen met vervoer? Bel Ria Hooijboer: 072-5052235.

X op X Corneliuskerk

George Tervoort van Keer op Keer overhandigt de cheque aan pastor Olling van de Corneliuskerk. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Keer op Keer reikte afgelopen week een cheque uit aan pastor Olling van de Corneliuskerk in Limmen. De kerk kan voor de wederopbouw na de brand alle hulp en middelen natuurlijk goed gebruiken. Het geld van de bijdrage van Keer op Keer komt dan ook heel goed van pas en wordt gebruikt voor het orgel en de stoelen van de kerk.

Twee keer podium voor Jasper Oudshoorn bij NK alpineskiën

Jasper Oudshoorn in actie op het NK alpineskiën. Foto: 247 sportphoto

HEILOO - Afgelopen weekend stond SnowWorld Landgraaf in het teken van de Nederlandse kampioenschappen alpineskiën. De 13-jarige Jasper Oudshoorn uit Heiloo plaatste zich zaterdag, via een spannende kwalificatiewedstrijd, bij de 10 beste skiërs uit Nederland onder de 16 jaar. In de finale run skiede Jasper een mooie 5e eindtijd, waarvoor hij een medaille in ontvangst mocht nemen. In de kwalificatiewedstrijd die hieraan voorafging zette hij, in de categorie onder 14 jaar, een 1e eindtijd neer en won daarmee een gouden medaille. Met deze twee podiumplekken plaatste hij zich tevens voor het NK vanaf 16 jaar op zondag. Dit wedstrijdveld bestond uit de 43 beste skiërs uit Nederland, in de leeftijd van 16 -55 jaar. Hier wist Jasper uiteindelijk een knappe 25e eindtijd neer te zetten.

Jasper heeft in mei dit jaar de overstap gemaakt naar het Ski Racing Development team, een skiteam dat zich richt op skiracers met een NOC-NSF status. Jasper verblijft dit jaar zo'n 14 weken in Oostenrijk voor trainingsstages. Daarnaast volgt hij elke week een fysieke krachttraining bij Dorssports Heiloo, onder professionele begeleiding van Nick Wolven, om ervoor te zorgen dat hij sterk het wedstrijdseizoen doorloopt. Jasper kan terugkijken op een geslaagd NK-weekend, een mooie motivatie voor de volgende wedstrijden in Oostenrijk. Aanstaande zaterdag vertrekt hij weer voor een trainingsstage naar Kaprun om zich hierop te gaan voorbereiden.

Heilooër voetbalclubs willen derby verplaatsen naar zaterdagavond

Wim Leering (HSV) en Bas Michielsen (Foresters). Foto: Margreeth Anema

HEILOO - Wim Leering, voorzitter van HSV en Bas Michielsen, voorzitter van Foresters, kijken uit naar de volgende derby. Die vindt plaats in het weekend van 26 januari. Ze beraden zich momenteel om de wedstrijd van de zondag af te halen en te verplaatsen naar zaterdagavond. "Dan kan de feestavond er namelijk gelijk achteraan," vertelt Leering. Een wedstrijd op zaterdag overdag is overigens geen optie omdat veel spelers dan werken.

Wim Leering: "Het is gewoon zo'n leuk dorpsevenement, de jongens leven er al weken naartoe." Bas Michielsen vult aan: "Zelfs als ze geblesseerd zijn willen de mannen spelen tijdens een derby." Er is een gezonde rivaliteit tussen de beide clubs. Joep Hooijschuur, collega-bestuurslid van Michielsen, vertelt gekscherend: "Als onze dochters met de zonen van een HSV'er uit willen gaan dan kan ik er natuurlijk niet voor gaan liggen." De uitspraak zorgt voor veel hilariteit aan de vierkante tafel in de bestuurskamer van het HSV-complex, maar bovenal overheerst de sportiviteit tussen de beide clubs, en zo hoort het.

Tekst: Margreeth Anema

NK biljarten in Akersloot

AKERSLOOT - Zaterdag 10 en zondag 11 november vindt in Biljartcentrum De Vriendschap het officiële kampioenschap driebanden 3e klasse plaats. Acht finalisten uit het hele land komen dat weekend naar Akersloot om te strijden om de nationale titel. De organisatie is in handen van biljartvereniging Aker '97. Deze vereniging heeft nu drie op rij een NK toegewezen gekregen, een blijk van waardering van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB). De Noord-Hollandse inbreng komt van dhr. Bosman uit Hoogwoud, de overige deelnemers komen uit Brabant, Limburg, Overijssel, Groningen, Zuid-Holland, Utrecht en Zeeland. De aanvangstijden zijn: zaterdag 10 november om 10.00 uur en zondag 11 november om 11.00 uur.

De derby der derby's: hier spelen andere sentimenten mee dan alleen voetbal

Een volle tribune bij de derby der derby's. Foto: Michael Sombroek

HEILOO - Heel Heiloo liep uit voor de derby der derby's: om 14.00 uur vond de aftrap plaats tussen HSV en Foresters. Burgemeester Hans Romeyn staat zichtbaar te genieten op de tribune van De Basis: "Dit is toch geweldig, wat een sfeer! Bij een derby zoals deze spelen natuurlijk ook andere sentimenten mee dan tijdens een normale wedstrijd," vertelt hij. "Op het veld spelen vrienden, buren en kennissen tegen elkaar." De 73-jarige Dick Ooms heeft maar liefst 17 jaar in het eerste gespeeld van Foresters: "Het wordt 1-0 voor HSV, dat zegt mijn gevoel." Lucas Bosch heeft ongeveer 30 jaar gevoetbald bij HSV waaronder een paar jaar in het eerste. Zijn hoogtepunt als speler bij HSV was de kampioenswedstrijd tegen Foresters. HSV won toen met 2-0 voor een publiek van 3000 man.

Ben Oosterink is de trotse begeleider van de HSV-jeugd tussen de 5 en 10 jaar. "Natuurlijk proberen we alle jeugd klaar te stomen voor het eerste elftal. Neem de 5-jarige Abeltje, hij kwam bij ons voetballen en liet gelijk even zien hoe goed hij hoog kon houden. Deze kinderen vallen gelijk op, er zijn indertijd zelfs al kinderen gescout voor AZ."

De 71-jarige Jan Zoon, een man waarbij het rood-gele bloed door de aderen stroomt, vertelt: "Er staat veel spanning op de spelers, zoveel publiek als nu maken ze niet vaak mee." Zijn schoonzoon, Niels Haring, heeft 9 jaar in het eerste bij HSV gevoetbald en 5 jaar bij Foresters. "Ik ben geëindigd bij Foresters dus hoop dat zij winnen."

Er is veel jeugd aanwezig vandaag, zo ook wat jongens uit JO17 1 van Foresters: "HSV en Foresters zijn geen aartsrivalen, we hebben gewoon nog nooit van ze verloren, ze spelen namelijk veel te laag," en daar willen de jongens het graag bij laten. De 13-jarige Pipeijn van der Ende is pupil van de week en mag de wedstrijd vanuit de dug-out bekijken. Met nog een kwartier te gaan denkt hij dat HSV de winnende goal gaat scoren.

De wedstrijd eindigt met een 0-0 eindstand. Edwin Veenstra, hoofdtrainer van HSV: "Ik heb al heel wat derby's meegemaakt want ik zit al 11 jaar bij HSV, maar ik heb nog nooit een 0-0 eindstand meegemaakt, ik vond het een slechte wedstrijd." Hij heeft vijf spelers van vorig jaar moeten inleveren en wil na de winterstop in hoger tempo en creatiever gaan spelen. "Maar we hebben wel veel punten dus de jongens doen het goed, ik ben tevreden over mijn team."

Voor Edwin Reders is het nu zijn tweede seizoen als hoofdtrainer bij Foresters: "Een saaie wedstrijd was het. Het ging niet best en er werden aan beide kanten veel fouten gemaakt." De kans die wij hadden zag ik niet vanuit mijn hoek, maar het algemene vermoeden is dat ons een doelpunt afgenomen is. "HSV speelde afwachtend, als we een fout maken slaan ze toe, mede daarom was het spel niet om aan te zien," vertelt hij. De twee teams mogen na de wedstrijd los in de kantine. "Het zijn allemaal vrienden van elkaar dus ik denk dat ze rollend naar huis gaan," lacht Edwin.

Tekst: Margreeth Anema

Diploma's Zwembad Loos

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdagmorgen 27 oktober werd er weer afgezwommen door de leerlingen van zwembad Loos, in zwembad De Hout in Alkmaar. Alle leerlingen mochten na een groot applaus het felbegeerde A- of B-diploma in ontvangst nemen. Iedereen is blij met zijn/haar diploma naar huis gegaan. De geslaagden zijn:

Diploma A: Julia Dekker, Ermias Fresenay, Chavin Gurdji, Thijmen de Loos, Jaylen Romijn, Liz van Schagen, Roel Vader. Diploma B: Maryam Amiriyan, Lauren van der Horst, Luc Kuindersma, Eline Lehman, Juul Ooms, Hiske van der Peet, Liz Robert, Mace Robert, Guus de Waard.