De Uitkijkpost

30 mei 2018

De Uitkijkpost 30 mei 2018


Stichting Trefpunt nieuwe beheerder BukBuk

Links Maarten van der Molen (jongerenwerker) en rechts Roman van der Lee. STiP Fotografie

HEILOO - Stichting Trefpunt wordt de nieuwe exploitant van de grote zaal van de BukBuk. Roman van der Lee, initiatiefnemer van de petitie 'Kansen voor jongeren in de BukBuk', heeft Jongerenwerk Heiloo nogmaals gevraagd een plan te schrijven om jongeren de grote zaal van de BukBuk weer terug te geven.

Al veel te lang is er voor jongeren/jeugd in Heiloo weinig tot niets te doen. Na afwijzing door de gemeente van het eerste plan is men verder gegaan met het zoeken naar een exploitant voor de grote zaal van de BukBuk. Er is gesproken met Sport Servicepunt Langedijk (SSL) om te kijken welke ideeën deze partij had. "De visie van SSL bleek minder in de lijn van de petitie te liggen dan die van Stichting Trefpunt. Deze visie heeft volgens mij de grootste kans van slagen en daarom ben ik blij dat wij er gezamenlijk uitgekomen zijn," aldus Roman van der Lee. Tevens benadrukt Roman dat het resultaat van de petitie geweldig is, velen hebben ondertekend.

Maarten van der Molen: "In goed overleg met de gemeente en SSL is besloten dat Stichting Trefpunt de exploitatie gaat doen." De komende periode zal de grote zaal een opknapbeurt krijgen. "Een pot verf en een kwast zijn echt wel nodig," aldus Maarten. Verder zullen er nog een aantal kleine aanpassingen plaats gaan vinden maar dit gebeurt in overleg met onder andere de toekomstige beheerder van de zaal. Gedacht wordt aan bijvoorbeeld de mogelijkheid om een achtergrondmuziekje aan te kunnen zetten als men binnenkomt in de zaal. De inventaris (licht en geluid) zijn van de gemeente overgegaan naar Stichting Trefpunt. Zowel Maarten als Roman hopen dat ze hun concept weer uit kunnen rollen en dat de BukBuk weer wordt zoals vroeger. Niet dat ze de illusie hebben dat het precies gelijk wordt aan hoe het was, nee, in een iets moderner jasje! Oude BukBukkers ontlenen hun carrière aan de BukBuk. Dit willen beide heren weer bewerkstelligen voor de huidige jongeren. "Een broedplaats voor jongeren om mooie dingen neer te zetten voor Heiloo," aldus Roman en Maarten.

Ook voor het Trefpunt zelf zal de zaal een aanwinst zijn. In het gebouw van het Trefpunt mag geen harde muziek of ander hard geluid te horen zijn. Daarom zal ook Welzijnswerk, indien er bij een activiteit muziek ten gehore wordt gebracht, gebruik kunnen maken van de zaal van de BukBuk. Zo is de zaal multifunctioneel inzetbaar.

De mensen die in de buurt van de BukBuk wonen zullen tijdig geïnformeerd en betrokken worden bij het proces rondom de nieuwe plannen. Mocht u vragen en/of opmerkingen hebben of wilt u helpen dan kunt u contact opnemen met Maarten van der Molen, e-mail: m.vandermolen@jongerenwerkheiloo.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Zonnepanelen vatten vlam

Foto: Esra Berger-van Hemert

HEILOO - De brandweer rukte zaterdagmiddag met meerdere blusvoertuigen uit voor een flinke brand in een nieuwbouwwijk achter Bowling Heiloo aan de Kennemerstraatweg. Bij een drietal van de nog in aanbouw zijnde woningen hebben zonnepanelen op het dak vlam gevat. De brandweer heeft de brand zowel van binnenuit als vanaf een hoogwerker geblust. Een ambulance was uit voorzorg ook aanwezig, maar er is niemand gewond geraakt. Hoe de zonnepanelen vlam konden vatten is nog onduidelijk.

Bron: Nieuwspartner NH Nieuws

Engel Yfke

HEILOO - Engelen? Ja, ze bestaan! Wij, twee senior dametjes, stonden met de auto voor het stoplicht op de hoek van de Kennemerstraatweg en de Kerkelaan in Heiloo, toen de motor afsloeg. Veel getoeter om ons heen. Wat nu...? En daar stond ze ineens voor het raam, engel Yfke: "Zal ik u wegslepen naar een veiliger plekje?" Ja, ze hielp ons waar ze kon en bracht zelfs een van de dametjes alvast naar huis. Engelen? Ja, ze bestaan! Enorm bedankt, engel Yfke!

Twee senior dametjes

Genieten tijdens Culinair Heiloo 2018

Het is heerlijk genieten tijdens Culinair Heiloo. Foto:

HEILOO - Culinaire hoogstandjes en veel gezelligheid, dat is wat u kunt verwachten tijdens Culinair Heiloo op 8, 9 en 10 juni op Landgoed Willibrordus. Iedere dag is er een dj en zijn er live optredens. Daarnaast kunt u zich culinair laten verwennen door de volgende lokale bedrijven: Brouwerij Dampegheest, restaurant Herberg Jan, Grieks mediterrane catering Katialo, restaurant Keuken met Karakter, IJssalon Pinoccio, kaashuis Tromp en Wijndijck. Allen doen zij weer hun uiterste best om er een mooi weekend van te maken. Zo maakt IJssalon Pinoccio speciaal voor Culinair Heiloo champagne-ijs en bij Herberg Jan maakt de wijnliefhebber kans op een reis naar Parijs. Ook heeft Herberg Jan dit jaar voor het eerst een speciale Kids Corner, dus de kinderen kunnen gewoon mee. Kaashuis Tromp en Wijndijck stemmen de kazen en wijnen weer mooi op elkaar af voor een ware smaaksensatie. Bij elke reservering tot 6 juni bij Keuken met Karakter ontvangt u een bon voor een gratis drankje tijdens Culinair. Brouwerij Dampegheest zorgt voor een heerlijk fris biertje en met de Griekse gerechten van Katialo waant u zich op een Grieks terras. Genoeg ingrediënten voor een weekend genieten dus. In de Uitkijkpost van volgende week vindt u een speciale krant in krant met alle ins and outs over Culinair Heiloo.

Een voorbeeld voor de kinderen

Gurie Ruiter-van Kessel, burgemeester Hans Romeyn en Arie Ruiter. STiP Fotografie

HEILOO - Woensdag 23 mei was het zestig jaar geleden dat Arie en Gurie Ruiter-van Kessel in het huwelijksbootje stapten. Natuurlijk kwam burgemeester Hans Romeyn het echtpaar feliciteren.

Arie Ruiter (84) is geboren in Egmond-Binnen en komt uit een gezin met dertien kinderen. In 1938 verhuisde hij naar Heiloo. Gurie Ruiter (82) is geboren in Limmen en komt uit een gezin met zes kinderen. Het echtpaar heeft elkaar leren kennen via de kerk. En in 1952 heeft Arie bij de Castricummer kermis zijn Gurie gevraagd. Na vijf en een half jaar verkering zijn ze getrouwd en sinds augustus 1958 wonen ze in hun huis aan de Oosterzijweg.

Arie is als monteur/bankwerker begonnen bij een neef die een garage en fietsenwinkel had. Na zijn diensttijd heeft hij gewerkt bij Forbo in Krommenie. Maar om toch wat dichter bij huis te kunnen werken besloot hij als werkleider bij Willibrord aan de gang te gaan. Na een omscholingsproject heeft hij de laatste twintig jaar van zijn arbeidsjaren gewerkt als arbeidstherapeut bij Willibrord.

Gurie is na haar trouwen gestopt met werken en heeft de opvoeding van de kinderen en het huishouden op zich genomen. Heerlijk vond Gurie dat. Toen, maar nu nog steeds, is zij het liefst thuis. Zelfs vakantie hoeft van haar niet. Gurie weet nog dat de allereerste vakantie een gewonnen vakantie naar Londen was. Omdat ze liever thuis bleef heeft ze zelfs geprobeerd om de reis om te ruilen voor een tuinstoel. Iets wat niet lukte en zo vertrok het echtpaar toch naar Londen. Het was best leuk maar de thuiskomst was voor Gurie nog leuker. Oost west, thuis best.

Arie zwemt en biljart graag en ook Gurie zwemt nog steeds haar baantjes bij zwembad Loos. Niet dat ze het zwemmen leuk vindt maar wel de groep en de gezelligheid. "De groep waarin ik zwem is al jarenlang dezelfde, dat is zo gezellig en daarom stop ik niet," aldus Gurie.

Het echtpaar heeft vier kinderen, acht kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Natuurlijk waren die allemaal op het feest. Voor hun zestigste huwelijksdag heeft het echtpaar een boot afgehuurd en heeft men een vaartocht gemaakt van Akersloot tot voorbij de Zaanse Schans en terug naar Spijkerboor.

Voor de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wil het echtpaar een voorbeeld zijn, een voorbeeld hoe met elkaar om te gaan, om zo tot een huwelijk te komen van zestig jaar. "En we hopen het nog even vol te houden," aldus Gurie Ruiter.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Tien vragen aan... Ank Stam

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Mijn wieg stond in Amsterdam. Toen ik zeven was verhuisden we naar Heiloo, we woonden aan de Breedelaan 9 tegenover het gemeentebosje. Daar heb ik een fijne jeugd gehad. Na een jaartje Bazel kwamen we terug naar Heiloo, nu op de Wilgenlaan. Toen ik dertien was, verhuisden we naar de Ringweg. Na het Christelijk Lyceum in Alkmaar verhuisde ik naar Groningen waar ik vijf jaar woonde. Daar leerde ik mijn man Arend kennen en samen kwamen we terug naar Heiloo. Het werd Plan Oost en daar wonen we nog steeds met heel veel plezier! Onze twee zonen zijn er geboren en nu er ook nog eens vier prachtige kleinkinderen zijn die ook in Heiloo wonen, willen we er echt niet meer weg.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu dan hebben?
Mijn hobby is altijd sport geweest. De basis is gelegd door Thea Beekman, mijn 'gymjuf' bij Doves. Ook andere sporten vond ik heel leuk, vandaar mijn keuze voor de ALO in Groningen. Daarna stond ik voor de klas op mijn oude school, nu het Jan Arentsz. Ik heb dus van mijn hobby mijn beroep gemaakt en heb er nooit spijt van gehad.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Heel graag zou ik Jaap van Zweden eens ontmoeten. Als hij voor een orkest staat ontstaat er een soort magie tussen dirigent en orkest. Het lijkt wel of hij dan ophoudt dirigent te zijn maar de muziek zelf wordt. Dat kan me ontroeren.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Mijn mooiste jeugdherinneringen liggen in het gemeentebosje waar je heerlijk kon spelen en later op de tennisbaan aan de Dors, ik heb daar een hele leuke tijd gehad.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Ik wandel heel graag langs de vijvers in Plan Oost. Het nieuwe bruggetje bij De Karremel breidt de wandelmogelijkheden nog eens uit, heel mooi.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Als je vlakbij de A9 woont wordt je slaap nog wel eens verstoord. Dus laat mij maar slapen!

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat kreeg ik van mijn moeder. Als ik ziek was, bleef ik graag nog een dagje extra liggen. Mijn moeder zei dan: "Als je er niet uit komt, wordt je niet beter." Het werkt nog steeds!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik nu weliswaar in een 'kunstcommissie' zit, maar dat ik vroeger altijd een 4 voor tekenen had!

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Burgemeester Romeyn is een geweldige, toegankelijke en empathische burgemeester. Ik zou hem graag een nachtje ontvangen om bij ons te slapen aan de oostkant. Uiteraard met de ramen open en bij oostenwind. Wellicht komt er dan eindelijk een geluidswal langs de A9!

10. Persoonlijke vraag van Jan Giling aan Ank Stam:
"Ank, je organiseert altijd erg enthousiast de exposities in de bibliotheek. Blijf je ermee doorgaan en zo ja, wat zijn de plannen?"
Lieve Jan, zo'n stukje in de krant vind ik eigenlijk best lastig. Maar als jij het vraagt KUN je geen nee zeggen! Heel graag ga ik door met de exposities in de bibliotheek, ik doe het samen met Linda, Nita, Corrie en Greet met heel veel plezier. We stoppen dit jaar met de verkiezing van de kunstenaar van het jaar, de animo liep wat terug. Maar dat maken we weer goed door dit jaar tijdens de Kunstparade een prachtig programma te bieden. Met zeven kunstenaars, vijf dichters en meerdere muzikale optredens. Ik ben heel blij dat de bibliotheek me de gelegenheid biedt om dit te realiseren."

Ik geef de vragen door aan Bert Goedkoop. Mijn vraag aan hem is:
"Beste Bert, met heel veel plezier kom ik elke dinsdag naar de 'goodcamp' die door jou en Leonie met enorm veel enthousiasme wordt gegeven. Waar haal je de energie vandaan om dat elke keer (en bijna dagelijks!) met zo veel passie te doen?"

J.W. van Hulst

Een paar columns geleden schreef Jean Thomassen een persoonlijk in memoriam voor prof. dr. Johan van Hulst, die op 22 maart van dit jaar overleed. Van Hulst is 107 jaar geworden. Hij liet zich volgens Thomassen af en toe naar Heiloo rijden voor een bezoek aan hem en zijn vrouw Ine Veen, een nicht van Van Hulst.

In de oorlog werd Van Hulst directeur van de Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam. Bekend werd hij vooral als redder van zo'n 600 joodse kinderen uit de Hollandse Schouwburg, schuin tegenover de kweekschool. In dat voormalige theater zaten joodse gezinnen vast voordat ze op transport gingen naar Westerbork en de vernietiging. Hun jonge kinderen werden aan de overkant ondergebracht, in een crèche die aan de kweekschool grensde.

Samen met de leidster van de crèche, Henriëtte Pimentel, en enkele docenten zorgde Van Hulst ervoor dat kleine groepen kinderen over de schutting van de achtertuinen 'verdwenen' naar onderduikadressen, via een systeem waardoor de Duitsers geen argwaan kregen.

Begin jaren zestig heb ik een aantal keren van Van Hulst les gehad, als hij inviel voor een afwezige docent. Zijn standaardvraag luidde steevast: 'Waarover willen jullie dat ik het ga hebben?' En je kon het zo historisch niet bedenken of de erudiet vertelde erover, uit zijn hoofd: Nebukadnezar, het dagboek van Willem de Clercq, de onderwijsmethode van Montessori. Over alles, behalve over de oorlog.

Van Hulst behoorde in die tijd tot het grote leger der zwijgzamen. Geen woord over de redding van joodse kinderen, geen enkele verwijzing naar de Hollandse Schouwburg waarop we in de klas uitzicht hadden en die in 1962 officieel 'Gedenkplaats' werd. Nooit. Wij vroegen er ook niet naar, want wij hebben het niet geweten. Pas veel later verbrak Van Hulst het zwijgen.

'Waarover willen jullie dat ik het ga hebben?' Daarover, mijnheer Van Hulst. Daarover.

"We vullen elkaar aan"

Arie Borst, burgemeester Hans Romeyn en Nel Borst-Kaashoek. STiP Fotografie

HEILOO - Arie (90) en Nel (86) Borst waren op dinsdag 22 mei 65 jaar getrouwd. Reden voor burgemeester Hans Romeyn om het echtpaar te feliciteren en een prachtig boeket bloemen te overhandigen.

Arie Borst is geboren in Harenkarspel en Nel Borst is geboren in Winkel. Samen met haar ouders verhuisde Nel naar Oudesluis, de plaats waar Arie en Nel elkaar 65 jaar geleden het jawoord gaven. Daarna verhuisde het echtpaar weer terug naar Winkel, om zich in 1960 te vestigen in Heiloo.

Beiden hebben ze gewerkt in een melkzaak en later in een kruidenierswinkel. Meneer heeft ook een tijdlang met een SRV-wagen rondgereden in Heiloo. Toen het echtpaar in Heiloo kwam wonen waren er veertien melkboeren werkzaam in Heiloo; een voor een viel er eentje af en de andere melkboeren namen het over. Het werd steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden omdat er moeilijk te concurreren viel met winkels die melk gingen verkopen. Toen Arie 47 was vond hij het genoeg. Hij maakte de overstap naar de Hoogovens en begon daar als staalgieter. Na ruim tien jaar mocht hij met vervroegd pensioen en zo kreeg het echtpaar de tijd om heerlijk met de caravan op vakantie te gaan. Tot ongeveer drie jaar terug. Toen ging het echt niet meer en hebben zij de caravan weg moeten doen.

Maar nog steeds zijn ze blij met elkaar. "Iedereen heeft zijn taken en samen hebben we het goed," aldus Arie Borst. Nel Borst: "Samen doen we boodschappen en vullen elkaar aan." Fietsen gaat niet meer zo goed maar meneer wandelt wel graag. Zelfs tot achter in Plan-Oost.

Op de 65ste trouwdag was het groot feest. Bij 't Hoorntje in Akersloot was voor alle gasten een buffet klaargezet. Een hele gezellige middag, die echt op een reünie leek, was voor het echtpaar weggelegd. Zelfs een nicht uit Canada was speciaal overgekomen om bij het feest aanwezig te zijn. "De oude garde is weggevallen maar de kinderen daarvan komen allemaal. En daar zijn we heel blij om," aldus Nel Borst.

Het echtpaar heeft twee kinderen, zes kleinkinderen en één achterkleinkind.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Schong Vis, nu in Alkmaar De beste vis, waanzinnig lekker

Huib en zijn dochter Nikki ontmoeten u graag in Alkmaar. Foto: Evert Visser

Muiderwaard 420, Alkmaar. Telefoon: Tel: 072-5621186. Internet: www.vishandelschong.nl. Openingstijden: dinsdag t/m zaterdag van 09.30-18.30 uur. Bestellen kan telefonisch en binnenkort eveneens via een webwinkel. Volg ook Vishandel Schong op Facebook.

ALKMAAR/ HEILOO - Goed nieuws voor echte visliefhebbers uit Heiloo. Huib Schong sloot twee jaar geleden zijn visspecialiteitenzaak in winkelcentrum 't Loo maar is nu opnieuw de trotse eigenaar van een eigen zaak, dit keer aan Muiderwaard 420 in Alkmaar. In deze visgerelateerde lunchroom is uitsluitend de beste vis te koop, kwaliteit en variatie staan voorop. Huib: "Naast vis bieden we hier bijpassende hapjes en drankjes en natuurlijk kun je genieten op ons Mediterraans terras."

In de visspecialiteitenzaak Schong Vis hangt tijdens het kranteninterview een relaxte en huiselijke sfeer. De Heilooër bereidt een vismaaltijd en laat overheerlijke kibbeling proeven. Daarna toont Huib de goed gevulde inhoud van zijn vitrine. Verse zalm, tong, kabeljauw, tonijn, garnalen, het is er allemaal. Of het nu gerookte of gebakken vis is, schaal- en schelpdieren, vispizza of met vis belegde broodjes, alles is kakelvers en door Huib zelf bereid. Zo zijn de Indische wokschotels niet te versmaden en wat te denken van visschotels zoals de gourmetschotel, opgemaakt met diverse soorten verse vis? Daarnaast is bijvoorbeeld het visstoofpotje een aanrader. Veel bestelde lekkernijen zijn ook de salades van Schong Vis, evenals pasta's zoals tagliatelle, linguine en spaghetti. Verder verkoopt Huib luxe borrelhapjes uit de Japanse keuken. Zin in Vlaamse friet? Ook dat is verkrijgbaar.

Genieten op het terras
Schong Vis heeft eveneens luxe wijnen in huis die Huib zorgvuldig uitkiest bij de smaak van de vis. Daarnaast zijn liefhebbers van bier, speciaalbier en frisdranken hier op het juiste adres. Zij kunnen binnen en buiten op het terras genieten van een hapje met bijpassende drankjes. Huib: "Dit terras leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld een feest of een vrijdagmiddagborrel. Het mag hier echt gaan bruisen!" Volgens de ondernemer zijn er in de directe omgeving niet veel terrassen te vinden. "Ik ontmoet regelmatig omwonenden en mensen die vanaf de autoweg N242 even afslaan om van onze vis te genieten of een drankje te drinken. Dit zijn ook veel Heilooërs. Zij kennen natuurlijk al mijn manier van werken en mijn mooie producten, daarom rijden ze graag even naar Alkmaar, zij zijn binnen tien minuten hier."

Smakelijke comeback
Huib en zijn vrouw Yvette openden hun vishandel in augustus tegenover de Jumbo aan de Muiderwaard, een mooie comeback. Huib: "Ik beëindigde mijn visspecialiteitenzaak in 't Loo in 2016 en werkte daarna in Amsterdam samen met wereldkok Jamie Oliver en tv-kok Bart van Olphen. Omdat zelfstandig werken met vis beter bij mij past, startte ik al snel weer een eigen onderneming." Huib heeft de liefde voor vis niet van een vreemde. Zijn opa runde voorheen zijn gespecialiseerde viswinkel aan de Kennemerstraatweg. Toen Huib's vader de zaak overnam, was hij al beroemd om zijn lekkere haringen die hij vanuit zijn haringkar tegenover de Witte Kerk aanbood. Huib runde vervolgens 21 jaar lang zijn visspecialiteitenzaak in winkelcentrum 't Loo. Wie Schong Vis in Alkmaar bezoekt, maakt kennis met de welgemeende passie van Huib voor het vak. "Het enthousiasme van mijn klanten stimuleert mij enorm." Daarnaast ontmoeten zijn klanten op doordeweekse dagen Marian en Angela. "Dit zijn mijn drijvende krachten". In het weekend werkt zijn dochter Nikki in de zaak.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Kappen is zo passé

Goed initiatief van de bewoners rond de Hoogeweg om een petitie te starten tegen het kappen van de beeldbepalende knotwilgen (waar kan ik hem ondertekenen?). Ik probeer me dan in te denken hoe een ambtenaar tot zo'n voorstel komt. De weg moet opnieuw geasfalteerd, er komen meer woningen en grotere auto's, dus die bomen staan in de weg. De wethouder weet allang dat dit een onnozel idee is in een tijd waar de ruimte voor automobiliteit steeds meer ter discussie staat. Hij weet dat de oplossing eenvoudig is. Maak er een fietsstraat van, waar de auto 'op bezoek' is op het fietspad. Dat is namelijk al het geval in het verlengde stuk van de Hoogeweg naar en in Limmen. Hij weet misschien ook dat dit de beste manier is om aan de participatie van de burgers gehoor te geven. Kappen is zo passé anno 2018.

Erik Luik, Heiloo

Team Hou't van Zuidwester in landelijke finale 'Ontluikend Ondernemen 2018'

Team Hou't. Foto: aangeleverd

HEILOO - Om ondernemerschap bij de jongste generatie te stimuleren en ze de nodige skills te leren, is de Masterclass Ontluikend Ondernemen in het leven geroepen. Leerlingen van groep 8 van De Zuidwester doen mee en bedenken in teams tijdens deze masterclass een idee voor een bedrijf. Ze werden daarbij gecoacht door Baukje Uilkema van Sparkling Talents. Op 30 mei vindt de vijfde landelijke finale van deze talentenjacht voor ondernemers plaats, waarin team Hou't van De Zuidwester samen met zes andere finalisten strijdt om de Enforz Ontluikend Ondernemen Trofee 2018. De jonge ondernemers van Team Hou't zijn Sebas, Vince, Iris en Casper.

Ondernemerschap mogelijk maken
"Het is gigantisch leuk om te zien wat ze allemaal bedenken. Een goede ondernemer is creatief en dat zijn die kinderen natuurlijk als geen ander. Misschien komt de nieuwe Elon Musk of Bill Gates wel uit Nederland. Dat is wel waar we aan hopen bij te dragen," aldus Baukje Uilkema.

De finale vindt plaats op 30 mei vanaf 15.30 uur bij de Stoomhal te Wormer. De finale wordt gepresenteerd door acteur, danser, choreograaf en ondernemer Juvat Westendorp.

Doe mee aan de Groensafari's en jeu-de-boulesactiviteiten op Landgoed Willibrordus

De 'antilope' arriveert. Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen maandag 21 mei, op de eerste Landgoederendag Willibrordus, was de grote opening van zowel de jeu-de-boulesbaan als de Groensafari's met het golfkarretje de 'antilope.' Voor beide activiteiten was grote belangstelling. En u kunt vanaf nu elke week aan deze activiteiten deelnemen!

Groensafari's
De Groensafari is een gezellige wandeling onder begeleiding van ongeveer een uur op Landgoed Willibrordus. Vrijwilligers begeleiden de wandelingen en vertellen onderweg iets over de natuur of over het landgoed. U bent heerlijk in de buitenlucht én ontmoet andere mensen. Ook als u minder mobiel bent kunt u meedoen: met rolstoel of rollatorbegeleiding, op een duo-fiets of in het golfkarretje.

Ter afsluiting geniet u met elkaar van een lekker kopje koffie of thee in restaurant Keuken met Karakter. Dit pas geopende restaurant heeft een heerlijk terras met fraai aangelegde borders.

De safari's worden elke dinsdag- en donderdagmiddag gehouden om 14.00 uur vanaf de Verhalenkamer/VVV op Landgoed Willibrordus. De kosten zijn 2 euro per deelnemer exclusief koffie/thee. Kaartjes zijn te verkrijgen bij de VVV. U hoeft zich hiervoor niet aan te melden als u zelfstandig wilt deelnemen. Als u opgehaald wilt worden en/of mee wilt rijden met het golfkarretje neemt u dan minimaal 24 uur van tevoren contact op met Phonus Stokhof: 06-12989958.

Jeu de boules op 'De Broederbaan'
Wilt u spelen op deze baan dan kunt u hier dagelijks terecht. Op vrijdagmiddag rond 15.00 uur zijn er meestal mensen aanwezig als u onder begeleiding wilt spelen. U kunt uw eigen jeu-de-boulesset meenemen, maar u kunt ook ballensets huren bij de VVV voor 2,50 euro en 7,50 euro borg.

Voor meer informatie over de Groensafari's en de jeu-de-boulesbaan zie ook www.de-buitenkans.org.

ViVa! Zorggroep behaalt als eerste het certificaat Milieuthermometer Zorg, Green Deal

Rob Opdam overhandigt het certificaat aan José van Vliet van ViVa! Zorggroep. Foto: aangeleverd

HEILOO - José van Vliet van ViVa! Zorggroep ontving op maandagmorgen 28 mei in De Loet het eerste certificaat Milieuthermometer Zorg. Het certificaat. dat is toegekend door het MilieuPlatform Zorg, werd uitgereikt door wethouder Rob Opdam.

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker voor de zorg. Op milieugebied is de kennis nu gebundeld in de Milieuthermometer Zorg (MTZ). Dit bestaat uit een schema met ruim 100 maatregelen, waarvan er voor een certificaat brons 52 verplicht zijn te volbrengen en 14 extra naar keuze. Deze maatregelen zijn onderverdeeld in 17 thema's, waaronder Milieu- en energiemanagement, Afval, Gevaarlijke stoffen, Catering en voeding, Inkoopbeleid en Groenbeheer.

Green Deal Zorginstellingen
In 2015 hebben een aantal zorginstellingen en ziekenhuizen de Green Deal 'Op weg naar duurzame zorg' getekend. Hiermee beloofden zij in drie jaar alle locaties voor het bronzen niveau van de MilieuThermometer Zorg te certificeren. Landelijk werken 135 overheids- en zorginstellingen samen. Zij hebben de ambitie uitgesproken dat eind 2018 80% van de ziekenhuizen en 50% van de overige zorgaanbieders een begin hebben gemaakt met de systematische verduurzaming van hun bedrijfsvoering.

Alle intramurale zorglocaties en het hoofdkantoor van ViVa! Zorggroep zullen tot eind 2019 worden voorbereid op een certificeringsaudit.

Diner chantant: chansons van Schoonheid en Troost

Links Maurits Fondse, rechts Britta Maria. Foto: aangeleverd

HEILOO - Prachtige Franse & Nederlandstalige chansons afgewisseld met heerlijke gerechten met een Franse twist van Keuken met Karakter. Het ensemble Britta Maria brengt de mooiste chansons van Aznavour, Brel en Gainsbourg, maar ook van Toon Hermans, Herman van Veen en Jenny Arean.

Het leven wordt bezongen in al zijn facetten, de liefde, de hoop, maar ook de pijn en de teleurstelling, het gewone, het bijzondere. De topkoks van Keuken met Karakter verzorgen hierbij een heerlijk driegangendiner met Franse twist. Het ensemble bestaat uit Britta Maria (zang), Maurits Fondse (zang/piano), Hermine Deurloo (mondharmonica). Geniet van deze mooie Franse avond en laat u ontroeren in de Cultuurkoepel.
Vrijdag 15 juni, aanvang 19.00 uur, deur open om 18.30 uur. Kaarten, inclusief diner en welkomstdrankje, in de voorverkoop 35 euro. www.cultuurkoepelheiloo.nl

Geslaagde ouder-welp zeildag voor scouting Victorie

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondag 27 mei werd de jaarlijkse ouder-welp zeildag van scouting Victorie Heiloo gehouden. Mede door het mooie (zeil-) weer konden de ouders en welpen na de gezamenlijke lunchpauze nog even een frisse duik in het Alkmaardermeer nemen. Iedereen heeft genoten van deze fantastische dag!

Virtuele maagband nu ook in Heiloo

Anne Bruin Foto: aangeleverd

In mei 2018 bestaat de praktijk van voedings- en gewichtsconsulente Anne Bruin alweer 12,5 jaar!

Ook naast haar werk in de praktijk heeft zij niet stilgezeten. Zo heeft Anne onder meer een werkboek uitgebracht, heeft zij samengewerkt met verschillende sportscholen en zwembaden, een afslank-app geplaatst op het Apple-platform, mindfulnesscursussen gegeven en is zij zelfs te zien geweest op RTV Noord-Holland. En alles vindt ze nog steeds ontzettend leuk om te doen! Iedereen is welkom en niemand hoeft zich te schamen voor zijn of haar eetgewoonten. Anne werkt niet met een dieet maar met gewone, gezonde voeding. In haar praktijk begeleidt zij onder andere mensen die last hebben van emotie-eten, suikerverslaving en (vr)eetbuien. Er zit vaak een heel verhaal achter deze lastige eetgewoonten maar die zijn zeer zeker af te leren.

Virtuele maagband ook in Heiloo!
Vanaf 1 juli a.s. breidt Anne haar praktijk uit met de mogelijkheid tot het plaatsen van een virtuele maagband bij cliënten. "Ja," zegt Anne enthousiast, "eind juni hoop ik mijn opleiding af te ronden. Ik ga hiermee per 1 juli a.s. van start in mijn praktijk en heb er ontzettend veel zin in!"

Het plaatsen van een virtuele maagband wordt steeds populairder. Er wordt dan (tijdens een hypnose-sessie) aan je onderbewustzijn verteld dat je een maagbandoperatie ondergaat. Je onderbewustzijn kent geen verschil tussen realiteit en fantasie. De virtuele maagbandoperatie heeft daardoor precies hetzelfde effect als een echte maagbandoperatie. "Maar dan wel zonder de risico's en de nadelen van een echte operatie," zegt Anne. "Dus geen narcose, bijwerkingen of littekens en dan heb ik het nog niet eens over de prijs." En de resultaten van de virtuele maagband zijn, wereldwijd beschouwd, ook nog eens een stuk hoger! Waar ongeveer 50% van de mensen baat heeft bij een 'normale' maagband is de virtuele maagband met 82,3% een stuk effectiever te noemen.

Door showhypnose hebben veel mensen een verkeerd beeld gekregen van wat hypnose precies inhoudt en dat is erg jammer. Bij het aanbrengen van de virtuele maagband weet je namelijk achteraf nog precies wat er gebeurd is, je slaapt niet maar je bent gewoon wakker. Je kunt het vergelijken met het effect als je een boek leest. Je bent verdiept in het boek maar neemt nog wel gewoon je omgeving waar. Uiteraard gaat Anne ook gewoon door met het begeleiden van mensen die op een gezonde manier willen afvallen zonder de virtuele maagband. "Ik zie het als een toevoeging voor mijn praktijk waardoor ik mensen nog beter en intensiever kan begeleiden naar een gezond gewicht, want dat is waar het uiteindelijk om gaat!"

VOOR WIE?
Als jij last hebt van emotie-eten als gevolg van stress of frustratie, geen maat kunt houden met suikers zoals bijvoorbeeld koek en chocola of snel te veel eet, dan is dit nieuwe programma echt iets voor jou!

KORTINGSACTIE!
Speciaal voor degenen die zich in de maanden juni en juli aanmelden voor de virtuele maagband geldt een openingskorting van E. 100 op de totale behandeling. De consulten van Anne worden vaak geheel of gedeeltelijk vergoed door verzekeraars. Voor meer informatie kunt u terecht op www.lekker-slank.com of mailen naar: info@lekker-slank.com, Ewislaan 51, 1852 Heiloo, telefoonnummer 072-533 26 36.

Heropening van WizzWizz door burgemeester

Vlnr. René Twisk, burgemeester Hans Romeyn, Henry van Zijl en Lucretia d' Fonseca (directeur GGZ-NHN). STiP Fotografie

HEILOO - WizzWizz is op woensdagmiddag 23 mei heropend. Burgemeester Hans Romeyn was uitgenodigd om de heropening te doen. WizzWizz maakt educatief, houten speelgoed. Het speelgoed wordt duurzaam en maatschappelijk verantwoord gemaakt. Het is uitvoerig getest en volledig veilig. De koper heeft 100% garantie op het beukenhouten speelgoed. Het is geschikt voor kinderen van tweeëneenhalf tot acht jaar en stimuleert de cognitieve vaardigheden en fijne motoriek bij kinderen.

Achtergrond
WizzWizz is een jong dynamisch bedrijf. In 2012 werd het gestart door René Twisk. René heeft ruim 30 jaar geleden een afstudeeropdracht gedaan dat de voorloper was van het huidige constructiespeelgoed. In 2014 wilde Henry van Zijl voor zijn toenmalige werkgever een aantal speelgoedkistjes aanschaffen. De levering duurde erg lang en de discussie volgde hoe het beter kon. Tijdens de discussie vroeg René aan Henry om bij WizzWizz te komen en zo is de samenwerking ontstaan.

René is voor het creatieve en technische gedeelte en Henry voor de logistieke, commerciële en financiële kant. Kinderdagverblijven, buitenschoolse opvang en instellingen voor geestelijk gehandicapten zijn hun voornaamste doelgroepen. Door orthopedagogen, kindertherapeuten en speltherapeuten is het speelgoed uitvoerig getest. Het heeft een positieve werking op kinderen met ADHD, ADD en autisme.

Wij maken meer mogelijk
Dat is de visie waar René en Henry voor staan. Banen creëren voor mensen die onmogelijk aan een baan kunnen komen (GGZ-NHN). Zij schenken ieder jaar minimaal 10% van hun omzet aan goede doelen voor kinderen die het financieel, geestelijk of lichamelijk moeilijk hebben. De afgelopen periode waren er schenkingen aan onder andere Ronald McDonald Huizen, Vluchtelingenwerk Nederland en de kinderafdeling van het Rode Kruis Ziekenhuis.

Wilt u meer weten over WizzWizz, kijk dan op de website: www.wizzwizz.nl.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Middagbridge

HEILOO - Bridgeclub Sans Atout is al ruim 80 jaar zeer actief in Heiloo. Elke week op maandagavond komen er zo'n 100 mensen naar het Trefpunt om daar in een gezellige sfeer het meest boeiende kaartspel ter wereld te spelen: bridge. Dit intrigerende spel is mede zo mooi, omdat je het tot op zeer hoge leeftijd kunt spelen.

Bridge houdt je geest fit en je ontmoet veel aardige mensen aan tafel. De club is in het bezit van de modernste apparatuur, zoals de nieuwste bridgemates waarin niet alleen scores worden genoteerd, maar ook de kaartverdelingen van elk spel. Dit houdt in dat men elk spel nog eens rustig kan bekijken op de website van Sans Atout, en dat kan voor velen erg leerzaam zijn. Daarnaast is natuurlijk het allerbelangrijkste voordeel dat binnen enkele minuten na afloop de uitslagen in de verschillende lijnen bekend zijn.

Het bestuur van Sans Atout wil graag tegemoet komen aan mensen die liever 's middags bridgen dan 's avonds, of degenen die wel een keer extra willen kaarten naast de maandagavond. Er wordt daarom in het nieuwe seizoen, dat in september begint, gestart met een middagclub, voorlopig om de week op woensdagmiddag onder deskundige leiding van Bob Koot en natuurlijk met gebruikmaking van de reeds genoemde moderne bridgemates!

Voor informatie of opgave, met of zonder partner, kunt u zich wenden tot Ton Mooij (tel. 072-55331672) of Bob Koot (tel. 06-13415806). E-mailadressen: tonmooij@concepts.nl of bobkoot7@gmail.com. Wacht niet langer en meld u snel aan!

Maatregelen Zevenhuizerlaan, Stationsweg en Kerkelaan

De wegversmallingen op de Stationsweg houden de gemoederen flink bezig.

HEILOO - Vanwege de bouw van de spoorwegonderdoorgang in 2019 en 2020 is de Vennewatersweg 13 maanden afgesloten voor verkeer en zullen andere wegen in Heiloo intensiever gebruikt worden. De verwachting is dat door de afsluiting van de Vennewatersweg andere oost-west verbindingen zwaarder worden belast. Vooruitlopend op de afsluiting is besloten om nu al maatregelen te treffen die de verkeersveiligheid en leefbaarheid verbeteren. Bijkomend voordeel van deze maatregelen is dat de historische oost-west verbindingen minder aantrekkelijk worden als doorgaande routes, terwijl wegen die meer zijn ingericht op grotere verkeersstromen (zoals de Vennewatersweg en de Heilooër Zeeweg richting de N512) nu als mogelijke alternatieve routes in beeld komen.

In de Zevenhuizerlaan en Stationsweg zijn versmallingen aangebracht. In de Kerkelaan verbreden we in juni de fietsstroken aan beide zijden van de weg tot 1,25 meter en brengen een nieuwe rode coating aan. De breedte van het trottoir blijft onveranderd. Deze maatregelen zijn tot stand gekomen in samenspraak met de bewonersverenigingen van genoemde straten.

Tijdelijke maatregelen en toekomstige situatie
We monitoren de verkeerseffecten op de Zevenhuizerlaan, Stationsweg en Kerkelaan en plaatsen tellers ten tijde van de afsluiting van de Vennewatersweg om de effecten van de afsluiting inzichtelijk te maken. Zodra de nieuwe spoorwegonderdoorgang gereed is (medio 2020), wordt gestart met de uitwerking van de herinrichting van de Kerkelaan, Stationsweg en Zevenhuizerlaan.

Vliegtuigoverlast: meeste klagers in Heiloo

BUCH - Relatief veel klagers over vliegtuiglawaai wonen in Heiloo, Uitgeest en Castricum. Het aantal klachten vanuit deze dorpen is fors toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol.
De toename van het aantal klagers wordt mede veroorzaakt door de sluiting van de oostelijke aanvliegroute van en naar Schiphol in de nachtelijke uren (ARTIP 2C), vanwege veiligheidsredenen. Hierdoor vliegt 's nachts een groter aantal vliegtuigen over de BUCH-gemeenten dan voorheen. Dat verklaart woordvoerder Sandro Broeke van Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS). Een andere oorzaak van de klachtenstijging is de toename van het vliegverkeer, waardoor de Polderbaan meer dan voorheen voor landingen is gebruikt. De meeste vliegtuigen die over de BUCH-gemeenten vliegen, gebruiken de Polderbaan om te landen. Dit verklaart de toename van het aantal klagers. De vliegtuigen die op de Polderbaan landen, moeten overdag minimaal op 2000 voet (600 meter) en 's nachts minimaal op 3000 voet (900 meter) overvliegen.

Cijfers
BAS, dat volgende maand met een rapportage komt over de maanden februari, maart en april, geeft op www.bezoekbas.nl informatie over de periode november, december en januari. In die statistieken zijn de klachtencijfers te zien van de dorpen en steden in onze regio die te maken hebben met vliegverkeer van en naar de Polderbaan op Schiphol. In Uitgeest is de grootste toename te zien: in de vorige periode waren er 12 klagers, nu 31. Een relatief grote toename van het aantal klagers is ook in Heiloo geconstateerd, in het postcodegebied 1852. Hier is een toename te zien van 22 naar 36 klagers. Dit postcodegebied in Heiloo had hiermee het grootste aantal klagers in onze regio waar de vliegtuigen overheen scheren die de Polderbaan gebruiken. Het aantal klagers met postcode 1851 was ook groot (31) maar bleef nagenoeg gelijk. In Castricum (postcode 1902) nam het klachtenaantal toe van 9 naar 20. In Egmond-Binnen is een toename te zien van 4 naar 10 en in Akersloot was er een beperkte toename van hooguit enkele klagers, ook hier lieten niet meer dan 10 personen hun klacht horen. Hetzelfde geldt voor diverse postcodegebieden in Alkmaar.

In glijvlucht
Klagers kunnen zich niet beroepen op een overschrijding van het geluid, omdat Heiloo en omgeving buiten de vastgestelde geluidscontouren (gebieden) valt waar wel criteria gelden. Daarentegen kan het aantal vliegbewegingen worden aangepakt. Mede hierom vroegen de BUCH-gemeenten onlangs aan de minister van Infrastructuur en Water om het aantal nachtvluchten boven Heiloo, Bergen, Castricum en Uitgeest terug te brengen naar het niveau van mei 2015 indien de oostelijke aanvliegroute nog langer dicht zou blijven. Ook de gemeenten Alkmaar, Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen hebben problemen met geluidshinder 's nachts. Zij voelen zich niet alleen gesterkt door het toenemend aantal klachten, maar verwijzen ook naar de gezondheidsmonitor van de GGD. Hieruit blijkt dat al een enkel overkomend vliegtuig in de nacht slaapverstoring kan veroorzaken. Volgens de omgevingsdienst IJmond stelt de minister de bezwaarmakende gemeenten in het gelijk en moeten de vliegtuigen nu in glijvlucht aan komen vliegen: door niet trapsgewijs te dalen, maar meer geleidelijk, is minder motorvermogen vereist met als gevolg minder geluidsoverlast. Tegelijkertijd blijft de oostelijke aanvliegroute in ieder geval tot 2021 gesloten, tot de ingebruikname van een nieuw luchtverkeersleidingssysteem. De bezwaarmakende gemeenten uit de IJmond stellen nu dat veel nachtvluchten niet mainportgebonden zijn en daarom economisch van minder belang. Ze roepen daarom op tot een herberekening van het aantal ernstige slaapverstoringen en een maatschappelijke kosten-batenanalyse. De BUCH-gemeenten overleggen volgende week over dit onderwerp met het ministerie en de Lucht Verkeersleiding Nederland (LVNL).

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Kunstparade 2018, kunst in de schijnwerpers

Foto: aangeleverd

HEILOO – Over iets meer dan drie weken is het zover. Dan vindt de jaarlijkse Kunstparade Heiloo plaats. Op vrijdag 22, zaterdag 23 en zondag 24 juni – dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur – zijn de schijnwerpers volop gericht op kunst, muziek en poëzie. Overal in het dorp waar de vlag van de Kunstparade wappert, staan de deuren wagenwijd open voor publiek.

Coördinator Teunis van der Zwart en het team vrijwilligers hebben zich ingezet om de diverse locaties als het ware te verbinden; Heiloo als een grote schatkamer, waar een rijke schakering aan kunst en cultuur te zien en te beleven is. Je hoeft er alleen nog maar doorheen te fietsen. Teunis is enthousiast over de grote verscheidenheid in aanbod en het niveau van het geëxposeerde werk: "Er komen weer heel veel interessante kunstenaars uit het hele land hun werk tonen in Heiloo. Kunstparade 2018 schittert door de keur aan technieken, variërend van schilderijen, fotografie, keramiek, sieraden, objecten van textiel, glas en hout, beelden en ruimtelijke objecten en meer!"

Drie dagen lang zijn op tal van inspirerende locaties in het dorp exposities en optredens; een levendige mix van kunst en podiumkunst. Op mooie plekken zoals de Witte Kerk, de Cultuurkoepel, het Kunstplein in de aula van PCC Heiloo en Bibliotheek Heiloo. Daarnaast zijn plaatsen als de Ter Coulsterkerk, tenniscentrum De Dors, de bovenverdieping van Herberg Jan, Melange7, Rozing Wonen & Dromen, Westervenne en het oude pand van garage Zanders tijdelijk omgedoopt tot Kunstparadelocaties. En ook dit jaar zet een aantal gerenommeerde lokale kunstenaars de deuren van hun ateliers open voor publiek.

Het programmaboekje met routekaart, uitgebreide informatie over de deelnemers op de verschillende locaties, openingstijden, plaats en tijdstip voor verschillende muziekoptredens en voordrachten wordt in de Uitkijkpost van 20 juni als uitneembare Kunstparadekrant huis-aan-huis verspreid. Losse exemplaren zijn ook gratis verkrijgbaar op de diverse locaties. Reserveer alvast 22, 23 en 24 juni om van heel veel kunst te genieten op heel veel locaties in Heiloo. Zie ook www.kunstparadeheiloo.nl.

Dudok Kwartet in Witte Kerk

Het Dudok Kwartet. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het Dudok Kwartet Amsterdam is een van de meest veelzijdige en aansprekende strijkkwartetten van dit moment. Op zondag 10 juni speelt het kwartet m.m.v. Wataru Hisasue, piano in De Witte Kerk in Heiloo.

Op het programma staan het Pianokwintet van Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) en het Strijkkwartet nr. 3 van Mieczylaw Weinberg (1919-1996). Met openhartig en bezield spel deelt het de kern van de muziek met luisteraars over de hele wereld. Het laat zien én horen dat muziek niet oud of nieuw is, maar altijd weer muziek van nu. Muziek die gehoord moet worden. Muziek die ontroert, ontregelt en een onuitwisbare indruk maakt.

De leden van het Dudok Kwartet leerden elkaar kennen bij het Ricciotti Ensemble. In 2009, kort na de oprichting, begon het kwartet aan een tweejarige post-graduate opleiding bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Hierna studeerden zij twee jaar aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie bij Marc Danel, waarna zij in juni 2013 met de hoogste onderscheidingen afstudeerden. Eind 2014, heeft het viertal de prestigieuze Kersjesprijs gewonnen. Een citaat uit het juryrapport: 'De jury prijst het Dudok Kwartet om zijn intense, gloedvolle spel, dat volledig in balans is met een analytische interpretatie van de partituur. Het kwartet weet door stralend speelplezier het publiek te bereiken en mee te slepen in een intelligente en speelse vertelling van een muzikaal verhaal'.

Onlangs won het Dudok Kwartet de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award 2018. Het is daarmee het eerste Nederlandse strijkkwartet dat deze prijs wint! De artistieke commissie kende het Dudok Kwartet de prijs unaniem toe: "Wij zijn onder de indruk niet alleen van hun talent en virtuositeit, maar ook van hun creativiteit en verbeeldingsrijke benadering van het musiceren".

De jonge pianist Wataru Hisasue werd in 1994 in Japan geboren en studeert momenteel aan de universiteit voor muziek in Freiburg. Hij behaalde al verschillende beurzen en prijzen in vele internationale competities, onder meer de 1ste prijs op de "32nd PTNA-Competition", en de 1ste prijs op de "13de Internationale KOBE Muziekwedstrijd". Hij ontving in 2015 de Grand Prix en de prijs "Musideco" tijdens de 2de editie van de internationale pianowedstrijd "Town of Gagny".

'Rond de waterput' organiseert wandeling Amsterdam-Oost Thema: Rituelen bij overlijden en begraven

Begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam Foto: Jan Lammers

HEILOO - Elke cultuur heeft haar eigen rituelen rond de dood en uitvaart. In een stad als Amsterdam leven grote groepen met een verschillende culturele achtergrond. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op de grote begraafplaats en crematorium De Nieuwe Ooster aan de Kruislaan hier speciale aandacht aan wordt besteed.

Op De Nieuwe Ooster is het Nederlands Uitvaart Museum 'Tot Zover' gevestigd. Het behandelt in een niet al te grote, maar zeer informatieve expositie thema's als Rituelen, Het Lichaam, Rouw en Herinnering en Memento Mori. Bijzonder indrukwekkend is de zaal waarin heel realistisch wordt weergegeven hoe in verschillende culturen de doden worden opgebaard en wat zij meekrijgen in de dood. Zo zijn er nog veel meer onderwerpen. Een audiotour en eventueel een gids leiden u door het museum en over het landelijke terrein van de begraafplaats. Een wandeling over dit terrein zit vol verrassende momenten, niet in het minst omdat veel mensen van een andere culturele achtergrond hier hun laatste rustplaats vonden. Je zou hier uren kunnen dwalen, maar wij willen nog tijd overhouden om ook de nabijgelegen buitenplaats Frankendael te bezoeken.

Op zaterdag 9 juni gaan we deze wandeling maken. Om bovenstaande toe te lichten en de reis en andere zaken te bespreken is er op dinsdag 5 juni om 20.00 uur in het Willibrordushuis (Westerweg 267), een voorbereidingsavond. U kunt zich dan aanmelden voor de wandeling.

Studiekring, hulp bij de laatste loodjes Voorbereiding op de proefwerkweek

Foto: aangeleverd

CASTRICUM - Het is een cliché maar oh zo waar: de laatste loodjes voor de zomervakantie wegen vaak het zwaarst. Met het mooie weer en de vakantie in zicht, is de motivatie om hard te leren ver te zoeken. Studiekring Castricum kan jou helpen in de weken naar die laatste proefwerkweek toe! Maak vanaf nu tot aan de zomervakantie gebruik van onze speciale huiswerkklasactie.

Wat houdt de huiswerkactie in?
- Een kick-off met de gratis workshop ´Plannen voor de laatste toetsweek´ op maandag 28 mei of maandag 4 juni om 18.30 uur. Wij geven je uitleg over plannen en we helpen je met een goede planning voor je toetsweek.
- Vrijblijvend telefonisch intakegesprek met jou en je ouders waarbij we bespreken hoe we jou kunnen helpen in die laatste weken.
- Na de workshop direct starten met 4 weken of langer huiswerkklas. Je komt minimaal 2 dagen in de week in een fijne, rustige omgeving leren voor je toetsen met de mogelijkheid om vragen te stellen.
- Zelf kiezen welke 3 vaste dagen in de week je komt, tussen 15.00 en 18.00 uur. Vanaf 25 juni passen we onze openingstijden aan op de les-/toetsroosters.

De prijs voor deze huiswerkactie is vanaf 129 euro. Aanmelden voor de huiswerkklasactie kan via een mail naar castricum@studiekring.nl. Laat je telefoonnummer achter en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

Huiswerkbegeleiding
Weet je eigenlijk niet zo goed hóe je moet leren? En heb je behoefte aan intensievere begeleiding? Wij bieden ook huiswerkbegeleiding aan, waarbij we je helpen met het bijhouden van je planning, het aanleren van studievaardigheden en het overhoren/toetsen van de stof. Nu ook in combinatie met de gratis workshop ´Plannen voor de laatste toetsweek´! Meer weten? Bel: 0610555750 of mail: castricum@studiekring.nl. Kijk voor meer informatie over Studiekring Castricum op www.studiekring.nl/castricum.

Keep on running haalt € 36.128,08 op voor Roparun

Hoofdsponsors van team Keep on Running. V.l.n.r. Thijs Smit van Smit & Partners, Rob van der Wal van CiRoPack, franchiser van Hema Maurice Montezinos Mul en CiRoPack’s Ciska van der Wal. Foto: aangeleverd

REGIO - Na diverse keren de Dam tot Damloop te hebben gedaan en de marathon van Parijs én Valencia van de bucketlist te hebben gestreept, droomde accountant Thijs Smit verder over deelname aan de Roparun met een eigen team. Deze droom kwam Tweede Pinksterdag uit. Team 130 Smit & Partners Keep on Running volbracht de estafetteloop van Parijs naar Rotterdam. 48 uur lang was het team van 23 toppers zich rennend en fietsend over 532 kilometer aan het verplaatsen. Allemaal voor het goede doel, namelijk 'samen voor ondersteunende zorg voor mensen met kanker'. Het motto van Stichting Roparun is: 'Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'.

Cheque
Trots vertelt teamcaptain Saskia Smit: "Het was een prachtig avontuur, met een nog prachtiger opbrengst. Op onze cheque voor Stichting Roparun staat het enorme bedrag van € 36.128,08! Met dank aan de hoofdsponsors CiRoPack, diverse Hema filialen en accountantskantoor Smit & Partners, maar ook de vele andere sponsors, alle in-natura sponsoring waardoor wij zelf geen eten, drinken en vervoer hoefden te betalen en natuurlijk onze vrienden en familie."

Emotioneel
Wat mede zo bijzonder aan het team is: alle 8 hardlopers, 8 fietsers, 2 fysiotherapeuten, 4 koks/chauffeurs, teamcaptain Saskia Smit en 1 pr-dame gingen dit avontuur voor de eerste keer aan. Fris en fit gingen zij zaterdag vanuit Parijs van start, om vervolgens dag en nacht door te gaan tot de inhuldiging op maandag op de Binnenrotte in Rotterdam. Thijs vertelt: "Indrukwekkend was het om – ook in de nacht – aangemoedigd te worden. De doorkomsten in bijvoorbeeld het Belgische Dendermonde en Zele en in Nederland in Halsteren, Ossendrecht en Oud-Beijerland waren buitengewoon feestelijk. Emotionele momenten hebben wij ook beleefd, zeker door de aanmoediging van kankerpatiënten en hun naasten. Dan loop je het laatste deel van de route en kom je langs de voormalige locatie van de Daniel den Hoedkliniek en de plek waar het familiehuis momenteel nog gevestigd is."

Team Keep on Running kwam zonder blessures, uiteraard wel vermoeid, maar toch zingend en dansend over de finish in Rotterdam. Een avontuur voor het leven!

Tijdens de slotavond van Stichting Roparun op 8 juni wordt het definitieve bedrag bekendgemaakt. Voor wie nog een donatie wil doen… dat kan natuurlijk. Het kan via https://donaties.roparun.nl/doneren, team 130.

Tekst: Marije Smit

Avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef

Even wachten bij de stempelpost. Foto: aangeleverd

EGMOND AAN DEN HOEF - De 39ste editie van de avondvierdaagse in Egmond aan den Hoef start op 5 juni. De wandelaars kunnen kiezen tussen vijf en tien kilometer. De organisatie van deze sportieve wandeltocht voor jong en oud door de mooie omgeving van Egmond berust bij Jeugdbelangen uit Egmond aan den Hoef, onderdeel van Stichting Welzijn Bergen.

De 10 kilometer wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.30 en 18.45 uur. De 5 kilometer wandelaars vertrekken dagelijks tussen 18.45 en 19.15 uur. Het startpunt is Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef. Eenmaal op weg, treffen de deelnemers op verschillende plaatsen de vier goed herkenbare controleposten aan waar de kaarten worden afgestempeld. Oversteekhulpen zorgen voor een veilige oversteek om verkeersonveilige situaties te voorkomen. Verder krijgen de deelnemers onderweg een traktatie bij de snoeppost. Op vrijdag 8 juni worden de wandelaars bij binnenkomst muzikaal ondersteund. Na inlevering van de volle stempelkaart ontvangen de deelnemers een fraaie herinneringsmedaille.

Voorinschrijving à 5 euro is mogelijk op zaterdag 2 juni tussen 14.00 uur en 15.00 uur, in het Dorpshuis te Egmond aan den Hoef. Inschrijving bij de start is mogelijk op 5 juni voor 6 euro vanaf 18.30 uur in het Dorpshuis Hanswijk te Egmond aan den Hoef. Informatie: Kees Bruin tel. (06) 46 30 71 00 of stuur een e-mail: egmondsea4d@hotmail.nl.

Afsluiting seizoen Sports4all Bowling Heiloo

Enkele groepswinnaars ontvangen de prijs uit handen van wethouder Rob Opdam. V.l.n.r. achterzijde: Esmaralda Vlaar, Jacintha Kuin, Rob Opdam, John Eskes voorzijde: Yarno Kuit, Jan Stuifbergen en Wendeline Sprenkeling. Foto: aangeleverd

HEILOO - In Bowling & Party Centrum Heiloo is op zaterdag 26 mei het bowlingseizoen weer afgesloten voor de deelnemers met een beperking. Aan de hand van vele categorieën die bijgehouden werden door de stagiaire Myrthe van Beek, werden de sponsoren in de gelegenheid gesteld om de prijzen uit te reiken. Wethouder Sport van Heiloo, Rob Opdam, vertegenwoordigde de gemeente Heiloo.

Naast het 14-daagse bowlen dat voor iedereen vrij toegankelijk is, hebben zich dit seizoen nog enige positieve ontwikkelingen voorgedaan. De recreantengroep is uitgebreid met zeven nieuwe deelnemers, wat betekent dat er nu gemiddeld 40 deelnemers tweewekelijks komen bowlen. Uit deze groep zijn nu tien deelnemers overgestapt van het bowlen met bumber naar bowlen zonder bumber. Ook zijn uit deze groep vijftien deelnemers lid geworden van de bond (NBF), waardoor zij met drie teams konden deelnemen aan de pilot 'league bowlen voor Gteams'. Deze league werd afgesloten met een 1e, 2e en 3e prijs in de twee categorieën. Deze vijftien deelnemers hebben zich ook in laten schrijven voor de voorrondes van het individueel Nederlands kampioenschap. Uiteindelijk plaatsten vijf deelnemers zich voor de finale waar twee van hen in hun categorie twee 2e plaatsen wisten te behalen!

Al met al hele positieve ontwikkelingen waardoor de organisatie met vrijwillige begeleiders en coaches kunnen terugkijken op een succesvol seizoen. Door hun aanpak zijn zij erin geslaagd om de deelnemers zelf te laten ontdekken welke mogelijkheden er nog voor ze open liggen, door ze voor hun beleving een grensverleggend traject aan te bieden.

Al met al een geweldige prestatie waar het hele team van Sports4all Bowling Heiloo ook heel trots op mag zijn. In september gaat het volgende seizoen van start waarbij iedereen, met welke beperking dan ook, weer van harte welkom is. Info via de website www.bowlingheiloo.nl of via e-mail adres sports4allheiloo@outlook.com.

Niet te vergeten: de vele sponsoren die dit bowlingtraject voor deze doelgroep financieel en materieel ondersteunen en mogelijk maken. Zie ook de dankadvertentie verderop in deze krant.

Bowling Heiloo Penaltybokaal

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op de zonnige zondag van 27 mei werd de finale van de Bowling Heiloo Penaltybokaal gehouden bij S.V. De Foresters. Het doel werd verdedigd door twee topkeepers van AZ: Beau Reus (O17) en Gijs Schouten (O15). Zij verdedigden hun doel met verve en gaven geen cadeautjes weg. In de categorie O8 + O9 was Stan Vos de winnaar, voor O10 + O11 was het Rowin Hink, bij de meiden O11 + O13 was het Janna Ridderikhof en tot slot een meisje dat met de jongens mee voetbalt en voor O12 + O13 de bokaal wist binnen te slepen: Emma van der Kamp. De prijzen werden uitgereikt door trouwe sponsor Dick Hommes. Alle schutters van harte gefeliciteerd!

7x7 30+ vrouwenteams gezocht!

REGIO - Voor het nieuwe voetbalseizoen 2018/2019 wil de KNVB graag in de regio Alkmaar een start maken met 7x7 voetbal voor 30+ vrouwen. De wedstrijden vinden één keer per twee weken op zaterdag of vrijdagavond plaats, speelduur 2 x 30 minuten.

7x7 voetbal is voor velen de perfecte voetbalvorm: voor speelsters met een drukke agenda die niet meer wekelijks willen spelen, voor speelsters die geen genoeg van voetbal kunnen krijgen en op zoek zijn naar een extra speelmoment, of teams die door een terugloop van het aantal leden geen elftal meer op de been kunnen brengen. Waarom? Lees de voordelen hieronder.

De grootste voordelen van 7x7 voetbal:
• Omdat je 7 tegen 7 speelt heb je minder speelsters nodig
• 7x7 voetbal speel je recreatief; gezelligheid staat voorop en je kunt zelf kiezen of je met en tegen leeftijdsgenoten speelt of niet
• Verminder blessures; 7x7 voetbal speel je op een half veld en slidings zijn niet toegestaan

Voor clubs uit de regio is het mogelijk om zelf een 7x7 team op te starten en mee te doen aan deze competitie. Meer informatie hierover is op te vragen bij KNVB-competitieleider Wesley Lagerweij (wesley.lagerwey@knvb.nl). Verenigingen kunnen van 1 t/m 20 juni hun team inschrijven bij de KNVB. Dus wil je als vereniging met een team gaan deelnemen, schrijf het dan de komende weken in!

Tennistoernooi Hopman Tannes - al 30 jaar een begrip in Heiloo

Vanaf het mooie terras kun je de wedstrijden prima bekijken! Foto: aangeleverd

HEILOO - Tennisvereniging Het Vennewater organiseert dit jaar van 23 juni tot en met 1 juli alweer voor de 30ste keer het Hopman Tannes (TNNS) tennistoernooi. Het thema van het gezelligste open tennistoernooi van Noord-Holland is 'Culinair', waarbij er elke avond lekkere hapjes en drankjes geserveerd worden. En omdat het toernooi dit jaar een jubileum viert zullen er meerdere speciale avonden georganiseerd worden met livemuziek. Alle spelers die zich inschrijven krijgen dit jaar een mooi jubileumshirt. Tennisliefhebbers met een KNLTB-lidmaatschap kunnen zich inschrijven in de categorieën 3 t/m 9. En iedereen die van tennis houdt doet dat natuurlijk ook meteen! Inschrijven voor het toernooi kan tot 10 juni via toernooi.nl (of via deze directe link: bit.ly/TNNS-inschrijven. Aangezien er vorig jaar zoveel inschrijvingen waren wordt de vol=vol regel dit jaar toegepast, waarbij er eventueel geloot gaat worden mochten er meer dan het maximum aantal inschrijvingen zijn. Willen spelers na het inschrijven meer informatie over het toernooi, dan kunnen zij terecht op onze website www.tannes.nl. Tot 'Tannes' bij TV Het Vennewater, Het Zevenhuizen 54 in Heiloo.

Willem fietst voor 30e keer de Elfstedentocht

V.l.n.r.: Jeroen Steenhoek, Dennis Bakker, Dimitri Holtman, Dave Blakborn en Willem Blakborn

HEILOO - Willem Blakborn fietste op maandag 21 mei voor de 30e keer de Fiets Elfstedentocht. Om 06.00 uur ging hij samen met zoon Dave Blakborn, schoonzoon Dimitri Holtman, Dennis Bakker en Jeroen Steenhoek op weg naar de start in Bolsward. Voor een uitgebreid verslag verwijzen wij u naar onze website, maar... we kunnen vast verklappen dat de mannen de tocht moe maar voldaan hebben uitgereden.

HSV MO13-1 ongeslagen kampioen!

Foto: aangeleverd

HEILOO - De meisjes van HSV MO13-1 zijn ongeslagen kampioen geworden, kijk ze eens stralen. Om het te vieren zijn ze met z'n allen gaan footgolfen in Spaarnwoude.

Foresters JO10-1 kampioen

Foto: aangeleverd

HEILOO - De jongens van Foresters JO10-1 zijn zaterdag 26 mei kampioen geworden in de hoofdklasse 2.1. Zij speelden hun laatste competitiewedstrijd van dit seizoen tegen Pancratius Rksv en wonnen met 8-3. Hiermee pakten ze de laatste punten die nodig waren om kampioen te worden. Goed gedaan boys!

Terriërs meisjes D4 kampioen

Foto: aangeleverd

HEILOO - Met een 10-0 overwinning zijn de meiden van Terriërs D4 zaterdag 26 mei kampioen geworden. Door alle wedstrijden te winnen zijn ze twee wedstrijden voor het einde van de competitie niet meer in te halen door de concurrentie.

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

VERLOREN: zondag 27 mei
op het Willibrordus terrein voor de cultuur koepel een ronde broche met witte
"diamantjes"
. Een beloning voor de eerlijke vinder.
Marianne De Caluwé 06-57776155

Zangles in Heiloo. Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Voor alle tuinwerkzaamheden NOVAS TUINEN.
Tel 06 - 25154527

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

TE KOOP: nette GARAGEBOX aan De Sonneveld.
Tel: 06 - 553 33273

KOFFERBAKMARKT HEILOO 10 JUNI
Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop in Heiloo van 9:00 - 15:00 uur. Info op www.kofferbakmarktheiloo.nl

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

TE HUUR: 16m2 Bedrijfs/kantoorruimte Heiloo, Kennemerstraatweg 452. €325 per maand Voor meer info: 06-51302215

Kim's Haarsalon Knippen dames/heren €13.- kleuren vanaf €30.- Pinnen is mogelijk. Bel voor een afspraak: 06 - 3004 2383

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 0 1709 0670

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ontspannen, en op maat gemaakt voor elke leeftijd. Info? 06-38279213

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863