De Uitkijkpost

19 oktober 2016

De Uitkijkpost 19 oktober 2016


Werkzaamheden op Landgoed Nijenburg

Bomenpracht in Heiloo. Foto: Wim Grootendorst

HEILOO - Natuurmonumenten voert de komende weken zaagwerkzaamheden uit in het bos op Landgoed Nijenburg in Heiloo.
Natuurmonumenten laat onveilige bomen verwijderen en maakt licht en ruimte voor toekomstbomen. Doorgaande fietsers worden omgeleid. Het gaat om een dunning in twee bosvakken om onveilige bomen weg te halen en om licht en ruimte te scheppen voor zogenoemde toekomstbomen. Dit zijn bomen die in de komende decennia de belangrijkste bomen in het bos worden. Ze moeten voldoende ruimte krijgen om te groeien. Op die manier kunnen toekomstige generaties weer genieten van oude bomen op het landgoed, zo laat Natuurmonumenten weten. Rond het landhuis worden - in het kader van het herstelplan - enkele bomen weggehaald om de oorspronkelijke opzet beter tot zijn recht te laten komen. Ook op andere plaatsen op het landgoed wijken enkele bomen om veiligheidsredenen.

Houtproject
"In verschillende gebieden van Natuurmonumenten worden de komende weken zaagwerkzaamheden gecombineerd. Door de omvang van het werk en de verkoop van hout en houtsnippers uit de cultuurhistorische gedeelten kunnen we de kostprijs laag houden. De bomen uit de bosvakken blijven natuurlijk liggen als voedsel, als schuilplaats voor insecten en vogels en als groeiplaats voor paddenstoelen", aldus boswachter Rob van Dam.

Tijdens de werkzaamheden sluit soms een fietspad door het landgoed. Fietsers worden dan omgeleid via een van de andere fietspaden of over de fietspaden langs de Kennemerstraatweg. Vragen over het houtproject of over Landgoed Nijenburg in het algemeen kunnen per mail worden gestuurd naar de boswachter via nijenburg@natuurmonumenten.nl.

Paulusschool Heiloo verbreekt wereldrecord programmeren

Concentratie en plezier tijdens recordpoging

HEILOO - Goed nieuws voor 'programmerend Nederland' en de Paulusschool. Meer dan tienduizend kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs verbaken vrijdag het wereldrecord programmeren. Ook achtentwintig leerlingen van de Paulusschool waren van de partij.
Het vorige record lag op 9.782 en werd op 20 juli 2016 gevestigd in Australië. Vrijdag kregen 11.368 kinderen in Nederland tegelijkertijd programmeerles, waaronder achtentwintig kinderen van de Paulusschool. Onder begeleiding van een gastdocent werkten zij met het programma Scratch. De opdracht was om een drone te programmeren die olifanten kan redden van stropers.

De wereldrecordpoging werd door tientallen bedrijven ondersteund met bijna zeshonderd vrijwillige gastdocenten die zich hebben opgegeven om de programmeerlessen te verzorgen. Een dergelijke grootschalige samenwerking tussen het onderwijs en bedrijfsleven is uniek en past erg in de tijdsgeest.

Stichting CodeUur organiseerde de recordpoging om basisscholen te inspireren digitale vaardigheden een structurele plek te geven in het onderwijs en kinderen de mogelijkheden van nieuwe technologie te laten ontdekken. Computers spelen een steeds grotere rol in ons leven en ook in alle banen van de toekomst. Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er komt steeds meer behoefte aan technische expertises. Kinderen worden daar nu nog onvoldoende voor opgeleid en kunnen niet voldoen aan de technische vaardigheden die in de toekomst van ze worden gevraagd. Stichting CodeUur ziet een kloof tussen de digitale ontwikkeling van Nederlandse kinderen en de (toekomstige) vraag vanuit de maatschappij naar passende digitale vaardigheden en praat daarom met leden van de Tweede Kamer. In een digitale economie is het van cruciaal belang dat Nederlandse kinderen digital skills ontwikkelen. Tevens werkt de stichting met medewerking van de TU Delft aan een nieuwe leerlijn digitale vaardigheden om scholen te faciliteren. Eind van dit jaar komt deze leerlijn gratis online. Ronilla Snellen, directeur Stichting CodeUur: "Het ultieme doel van Stichting CodeUur is om digitale vaardigheden een vanzelfsprekende plek te geven in alle groepen van het Nederlandse basisonderwijs."

Bokkentocht goed en gezellig

Bockbiertje smaakt prima. Foto: Marcel Mulder

HEILOO/LIMMEN - De organisatie van dé fiets- en bierhit van Heiloo en Limmen kijkt wederom tevreden terug op een geslaagde dag en wil alle deelnemers daarvoor bedanken.
Overal was het gezellig druk en vloeide de donkergekleurde bieren rijkelijk. Naast de vele verschillende bieren was er ook weer een verrassende variatie in de geserveerde hapjes, die net als de Bockbieren goed ontvangen werden. Als een halfjaarlijks terugkerende reünie kwamen de deelnemers elkaar links en rechts tussen de cafés overal tegen. 'Fietsenparkeerplaats' mag naar aanleiding van dit evenement als nieuw woord in het woordenboek opgenomen worden; het was een prachtig gezicht overal zoveel fietsen bij elkaar te zien. Binnenkort zullen er twaalf winactiestrookjes van de stempelkaart getrokken worden waarna de winnaars gebeld zullen worden over de prijs die ze gewonnen hebben. En moet iedereen nu wachten tot de lente-editie in 2017? Nou, wellicht heeft de organisatie ook in december nog wat leuks in petto…

Gezelligheid troef! Foto: Paulien Jonker

BPD koopt laatste bouwkavel in Het Maalwater

Wethouder Fred Dellemijn (l) en BPD-ontwikkelingsmanager Peter van Oeveren tekenen op locatie het koopcontract.

HEILOO - BPD Ontwikkeling B.V. (BPD) heeft de openbare inschrijving gewonnen, die de gemeente Heiloo was gestart voor de verkoop van de laatste bouwkavel in de wijk Het Maalwater. Het perceel ligt aan De Watergang in Heiloo. Het bestemmingsplan staat de bouw van een appartementencomplex toe. BPD en de gemeente tekenden vrijdag 14 oktober het koopcontract. Er zijn in totaal negen biedingen uitgebracht, zo laat een gemeentewoordvoerder weten. Het college besloot het perceel te verkopen aan de hoogste bieder: BPD. Notariskantoor Vos Geerse Reijntjes uit Alkmaar was betrokken bij de procedure. De grond wordt voor het einde van het jaar aan BPD overgedragen.

Peter van Oeveren, ontwikkelingsmanager bij BPD: "We zijn blij met deze aankoop. BPD is in het nabij gelegen Varne Buiten volop aan het bouwen. De aankoop van deze grond in Het Maalwater is een mooie aanvulling op onze plannen in Heiloo." Wethouder Fred Dellemijn: "Met de verkoop van het laatste perceel wordt de ontwikkeling in Het Maalwater afgerond. We zijn heel benieuwd naar het concrete ontwerp van BPD voor deze locatie."

10 vragen aan... Max Nuyens

Mijn naam is Max Nuyens. Ik ben tweeënzeventig jaar oud en inmiddels alweer negen jaar met pensioen. Ik ben getrouwd met Tini Admiraal, we hebben samen twee zonen, twee schoondochters en vier kleinkinderen. Zoon John is van Nuko electrotechniek en zoon Rob van Nuyens Tuin en Groenshop. In mijn actieve periode was ik directeur van Agrarisch Centrum Nuyens, gelegen aan de Uitgeesterweg (nu Nuyens Tuin- en Groenshop).

1. Waar ben je geboren en getogen?
In de Limmerbuurt aan de Rijksweg in het pand van Zomerdijk Keukens. Na mijn trouwen hebben wij nog twee jaar in Castricum gewoond maar daarna snel terug naar Limmen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik heb mijn werk altijd een beetje als mijn hobby beschouwd, dus als ik alles over mocht doen, dan zou ik toch weer voor hetzelfde beroep gaan.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Ofschoon ik onze koning, Willem-Alexander al eens heb ontmoet, zou ik hem graag samen met Koningin Máxima rond willen leiden op de Hortus Bulborum.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Dat zijn er uiteraard vele, doch vroeger was de jaarlijkse Limmer kermis een absoluut hoogtepunt.

5. Wat vind je het mooiste plekje in Limmen?
Het mooiste plekje in Limmen is onbetwist de omgeving van de museale driehoek. Als dan in het voorjaar op de Hortus Bulborum, de bloembollen en aan het Jan Tuijnpad de Prunussen roze bloeien, met op de achtergrond de oude PKN kerk en Ons Huis, dan waan je je in een oase.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Over het algemeen ben ik erg op mijn nachtrust gesteld maar de belofte naar een goed concert te gaan, wijs ik dan niet af.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
In de tachtiger jaren van de vorige eeuw heb ik het advies gekregen om ons bedrijf van de Rijksweg naar de Uitgeesterweg te verplaatsen. Ofschoon dat toen een enorme investering was, is dit een goede beslissing gebleken.

8. Wat weten de meeste Limmenezen niet van je?
Dat ik al veertig jaar lid ben van Zangvereniging de Vredenburgers en ook al vijfenveertig jaar optreed als veilingmeester op onze jaarlijkse kerkenveiling. Daarnaast houd ik van tuinieren, fietsen en wandelen.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Als ik Burgemeester was, dan zou ik het VVV-kantoor verplaatsen naar bijvoorbeeld een reisbureau, een boekhandel of naar De Hoep zodat de openingstijden verruimt kunnen worden. Vervolgens het kantoor bemannen met professionele mensen. Op de huidige plek vindt de toerist de deur vaak gesloten. Een gemeente die zich wil profileren als 'toeristisch' dient voor inlichtingen beschikbaar te zijn.

10. Persoonlijke vraag aan Max
Het lijkt of er buiten het seizoen dat de bollen volop in bloei staan niet zo veel te doen is op de Hortus Bulborum, maar stopt het werk voor de Hortus wel eens?

Eigenlijk is vrijwilliger bij de Hortus Bulborum een jaar rond activiteit. Wij beginnen in oktober met het planten en daarna voorzien we alle soortjes van etiketten. Daarna strodekken, bemesten, onkruidbestrijding en wekelijks ziekzoeken. Tijdens de openstelling in het voorjaar ontvangen we duizenden bezoekers. We organiseren ook rondleidingen. In juni/juli rooien en peilen we ruim vierduizend verschillende soorten bollen. In augustus maken we het land klaar voor de groenbemesters en inmesten. Daarna volgt weer het klaarmaken van de verkochte bollen naar export en particulieren. Dan hebben we nog een grote voor(show)tuin die ook zijn verzorging vraagt. Gelukkig hebben we zo'n vijftig vrijwilligers die actief zijn op de Hortus. Want zoals je kunt lezen, het werk is hier nooit klaar.

Ik nomineer Piet Apeldoorn uit Egmond voor de volgende 10 vragen.
Piet is een geboren en getogen bloembollenman met een enorme passie voor dit mooie vak. Bovendien is hij bestuurder van de Hortus Bulborum en de Keukenhof en maakte hij zich verdienstelijk in allerlei maatschappelijke commissies. Mijn vraag aan Piet Apebdoorn is: Waar ben je naast je bestuurswerk voor Hortus en Keukenhof nog meer druk mee?

Jean Thomassen in de voetsporen van Jeroen Bosch

'Schoppen negen' van Jean Thomassen - 1972.

HEILOO/ZEIST - Een drieluik van Jean Thomassen uit Heiloo trok veel bekijks in Brabant en is nu ook te zien in een galerie in Zeist.
Vijfhonderd jaar geleden stierf Jeroen Bosch en dat wordt dit jaar groots gevierd met negentig manifestaties in ons land. De tentoonstelling in het Noord-Brabantse museum trok meer dan 420.000 bezoekers, maar ook museum Slager was zeer tevreden over de aantallen bezoekers die het drieluik van Jean Thomassen uit Heiloo trok.

In het kader van deze manifestaties is in Galerie van Schaik in Zeist een unieke tentoonstelling te zien met schilderijen, sculpturen en glaswerk van een aantal internationaal bekende vertegenwoordigers van het Fantastisch realisme, die duidelijk door Jeroen Bosch werden geïnspireerd en niet eerder in ons land te zien waren. Denk aan Micha Lobi (Rusland), Lukas Kandl (Tjechië) , Borowski (Frankrijk), Thomek Setowski (Polen) en Hans Peter Mader (Duitsland). Natuurlijk mocht in dit gezelschap Jean Thomassen uit Heiloo niet ontbreken. Van hem is onder andere het schilderij 'Schoppen negen' te zien. Dit is een vroeg en onbekend werk dat nooit eerder tentoongesteld werd. De expositie is in de maand oktober iedere woensdag tot en met vrijdag te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur.

Er zijn inmiddels vergaande plannen voor een museale overzichtstentoonstelling met het werk van Jean Thomassen. Deze expositie moet op zijn zeventigste verjaardag (2019) worden gerealiseerd. De tentoonstelling geeft een overzicht van de belangrijkste werken die hij de afgelopen vijftig jaar maakte.

Drie woningen op locatie 'Houtenbos'

De huidige situatie (links) en een 3D-impressie van de toekomstige woningen aan de Heerenweg in Heiloo. Foto links: Evert VIsser. Foto rechts: ADD Architecten

HEILOO - Er wordt hard gewerkt op het terrein aan de Heerenweg 246 in Heiloo waar voorheen Bloemenshop Houtenbos was gevestigd. Aannemer Theo Kruijer bouwt op die locatie drie vrijstaande woningen. De grond is onlangs bouwrijp gemaakt en inmiddels liggen de verdiepingsvloeren erop.

Volgens Maurice Zuurbier van het architectenbureau Valtos ADD Architecten worden de woningen, in samenwerking met Böhm Bouwadvies, gebouwd in de stijl van de zogenoemde 'Heilooer Punthuisjes'. "De eerste woonlaag, de begane grond, heeft rechte muren. Vanaf de verdiepingsvloer begint het puntdak. Dit type woning past qua stijl bij de huidige bebouwing aan de Heerenweg."

De percelen waarop de woningen komen te staan, hebben volgens Zuurbier een oppervlakte van ongeveer vierhonderd vierkante meter. De woonoppervlaktes van de huizen variëren van 150 tot 180 vierkante meter. Zuurbier vertelt dat de bewoners hun eigen wensen kenbaar mochten maken door mee te denken over de door hen gewenste indeling: "Zo heeft niet elke aanbouw naast en achter het huis dezelfde gebruiksfunctie: sommige aanbouwen worden garages, andere ruimtes krijgen een andere bestemming." De woningen worden voorzien van een ruime tuin aan de achterzijde.

Om bouwen van woningen mogelijk te maken, was een bestemmingsplanwijziging van 'detailhandel' naar 'wonen' noodzakelijk. De opleverdatum van de nieuwe woningen is nog niet bekend, aldus een woordvoerder van Theo Kruijer.

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

'Opnieuw gezonde begroting voor gemeente Heiloo'

HEILOO - Het college van burgemeester en wethouders heeft de programmabegroting voor 2017 voorgelegd aan de raad. Volgens de gemeente laat de begroting, net als in 2016, een positief structureel resultaat zien. Het resultaat voor 2017 bedraagt 285 duizend euro. Ook voor de periode 2018-2020 verwacht de gemeente een positief saldo. Eenmalige uitgaven van 303 duizend euro leiden tot een negatief saldo van 18 duizend euro in 2017 over de gehele begroting van 47,4 miljoen.

Vooruitlopend op de officiële start van de BUCH-werkorganisatie, de samenvoeging van de ambtelijke organisaties van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH) op 1 januari 2017, hebben de vier gemeenten de indeling van de programma's op elkaar afgestemd. In de begroting staan vaste beleidsindicatoren opgenomen waardoor het mogelijk is om de cijfers van de onderlinge BUCH-gemeenten over diverse beleidsvelden te vergelijken. De begroting van de BUCH-werkorganisatie volgt in december. De gemeente benoemde een aantal speerpunten voor de begroting 2017.

Inwoner en ondernemer centraal
Binnen de BUCH-organisatie wil Heiloo verder werken aan het beter betrekken van inwoners en ondernemers bij het maken van beleid. Daarnaast wil de gemeente blijven werken aan het betrekken van inwoners bij producten en diensten. De gemeente wil nog beter in contact blijven. Met dit samenspel is Heiloo al aan de slag gegaan op verschillende terreinen. In dat kader willen we in 2017 bijvoorbeeld onderzoeken of er een aantal gemeentelijke belastingen kan worden afgeschaft. Daarnaast werken we aan het terugdringen van het aantal regels met betrekking tot APV en welstand. Het experiment in een aantal wijken in Heiloo waar welstandsluw gebouwd mag worden, wordt verlengd.

Ruimtelijke inrichting
De kwaliteit van de openbare ruimte is een van de sterke punten in het dorp Heiloo. Niet alleen qua groen, maar ook qua infrastructuur en ruimtelijke inrichting. Komend jaar gaat de gemeente zich inzetten om verpauperde panden in Heiloo waar mogelijk aan te pakken. Per locatie wordt gekeken wat nodig is om de situatie te verbeteren of om er aantrekkelijke bebouwingslocaties van te maken.

Lopende projecten
In 2017 treft de gemeente verdere voorbereidingen voor een aantal grote projecten zoals de ondertunneling van het spoor, de installatie van de geluidsschermen langs het spoor en de aansluiting A9. Daarnaast vindt er op diverse locaties in Heiloo woningbouwontwikkeling plaats. Denk daarbij aan Zuiderloo, Zandzoom, Varne Buiten, Melco en de Oosterzij. Met de komst van deze nieuwbouw hoopt de gemeente jonge gezinnen aan te trekken en te behouden in Heiloo. Hierdoor kan de gemeente samen met de inwoners en ondernemers het voorzieningenniveau op pijl houden en behoudt Heiloo zijn nominatie als aantrekkelijkste gemeente van de regio om te wonen.

Betrokken samenleving
Heiloo is een sociale gemeente. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het aantal inwoners dat betrokken is bij vrijwilligerswerk en ondernemers die op vele manieren een bijdrage leveren aan evenementen en sportactiviteiten in ons dorp. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk inwoners betrokken zijn bij de samenleving, heeft de gemeente tot taak om zelfredzaamheid en participatie te versterken. Hieronder vallen bijvoorbeeld het terugdringen van de eenzaamheid en het betrekken van inwoners zonder werk bij de arbeidsmarkt. In 2017 ondersteunt de gemeente dan ook instanties die dagactiviteiten, mantelzorg of vrijwilligerswerk verzorgen en zet zij een jobcoach in om inwoners zo goed mogelijk terug te laten keren naar de arbeidsmarkt.

Aantrekken toerisme
Toerisme is een van de speerpunten van het college. Naast evenementen, gezellige horeca en een rijke archeologie en cultuurhistorie zijn er diverse fiets- en wandelroutes. De verschillende evenementen en voorzieningen hebben een regionaal karakter. In 2017 zet de gemeente Heiloo in om meer dagjesmensen uit de regio naar Heiloo aan te trekken.

Een veilige gemeente
Het beleid voor Openbare orde en veiligheid staat omschreven in het Lokaal Integraal Veiligheidsplan 2015-2018. Preventie staat centraal. Veiligheid is iets van ons allemaal. Daarom zoekt Heiloo ook de samenwerking met onder meer de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord, ondernemers, inwoners, scholen en hulpverlenende instanties. Inwoners worden eigenlijk continu (indirect) aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor het verhogen van de veiligheid. In 2017 gaat Heiloo weer investeren om inwoners deel te laten nemen aan Burgernet en stimuleren we de WhatsApp-groepen.

Op 7 november stelt de raad de begroting vast.

Bedrijf Belicht: D&M PC Service

Ben Lieferink tijdens een van de computerlessen.

Hoefsmid 1, Heiloo, telefoon: 06-20997552, website: www.dmpcservice.nl, e-mail: hulp@dmpcservice.nl

In het pand aan de Hoefsmid 1 spreek ik met de enthousiaste, gedreven en jonge ondernemer Martijn Apeldoorn. Martijn, die in het pand zijn tweede bedrijf 'Specialist in websites' runt, startte drie jaar geleden D&M PC Service. In maart 2014 stond het bedrijf, dat erop gericht is om inwoners van Heiloo en omstreken te helpen bij het gebruiksklaar maken van (computer)technologie, ook in deze rubriek. Inmiddels is het uitgegroeid tot een volwassen, solide onderneming, met meer dan vierhonderd klanten.

Oplossen van computerproblemen, privéles en meer
D&M PC Service richt zich op klanten die een computer hebben en tegen problemen aanlopen met bijvoorbeeld de snelheid, internet, het installeren van software of een computer die vastloopt. Ook geven zij privélessen aan degenen die misschien voor het eerst een computer of iPad hebben aangeschaft en daarin wegwijs gemaakt willen worden. Ook voor wat oudere computers, die wellicht wat traag zijn of niet helemaal meer aan uw wensen voldoen, kan vaak een oplossing worden gevonden. En bent u toe aan een nieuwe computer, tablet, laptop of software, dan kan D&M PC service u hierin adviseren. Vaak kan een 'computer op maat' worden geleverd, afgestemd op uw wensen. Daarbij werken ze nauw samen met WDB Trading in Heiloo.

Martijn vertelt: "Iemand is nooit te oud om te beginnen. Een van onze vaste klanten is zelfs boven de negentig. We geven een-op-een les bij de mensen thuis en nemen de tijd om rustig uit te leggen hoe bijvoorbeeld de aangeschafte iPad werkt en hoe je kan mailen met familie of een kaartspelletje kan doen. Maar ook voor iemand die al jaren werkt op de pc kan een hulpvraag zich aandienen en dan is het fijn dat wij snel daarop in kunnen springen".

Kwaliteit, service en een rustige en duidelijke uitleg
Na het eerste artikel in de Uitkijkpost werden de jongens overstroomd met aanvragen. Blijkbaar is er, met name onder de doelgroep 50+, een grote behoefte aan ondersteuning bij het werken met computers, laptops en tablets.

Als u belt krijgt u Ben Lieferink aan de lijn. Ben, 22 jaar en woonachtig in Limmen, studeert ICT-beheer en werkt daarnaast alweer 2,5 jaar met veel plezier en passie voor D&M PC Service. Hij heeft altijd een passie gehad voor techniek en vindt het fijn om zijn kennis op een rustige en duidelijke manier uit te leggen aan de klant. Hij vertelt: "Zo had iemand laatst een langzame computer, die na het plaatsen van een nieuwe harde schijf weer binnen tien seconden opstartte. Het is heel dankbaar om dan de enthousiaste reactie van de klant te zien!"

€15,- per half uur, plus €8,- 'voorfietskosten'
Na de telefonische inventarisatie van het probleem komt Ben, of een van de andere medewerkers, meestal binnen 24 uur bij u langs. Vaak kan het probleem ter plekke opgelost worden. Ben weet uit ervaring dat de meeste problemen gemiddeld binnen een uur zijn op te lossen. Indien nodig, bijvoorbeeld bij installatie van nieuwe software, wordt het apparaat meegenomen voor reparatie. U krijgt altijd een heldere inschatting van de benodigde tijd en kosten. Ter indicatie: voor €175,- kan een pc vaak weer als nieuw worden geüpdatet, zodat het niet nodig is om een nieuwe aan te schaffen.

25 jaar Zonneveld Optiek

Het team van Zonneveld Optiek: 'De basis van de oogmeting is hetzelfde gebleven, maar de techniek en digitalisering is nu veel exacter.' Foto: Theo Zonneveld

HEILOO - In de ruime optiek op de hoek van het Stationsplein in Heiloo vertellen de eigenaren Edith en Rob Zonneveld over het vijfentwintigjarig jubileum. "Toen wij op 1 november 1991 de brillenzaak Wuyts overnamen, stond men nog aan het begin van het digitale tijdperk en werd het aanmeten van glazen volledig handmatig gedaan. Zonneveld Optiek anno 2016 is een ruim opgezette en modieuze winkel waar met de nieuwste apparatuur oogmetingen worden verricht", legt Rob het verschil uit.

Modern
Aan één van de tafels bij Zonneveld Optiek zitten Rob en Edith te stralen onder de bijzondere lampen. Edith: "De uitstraling van de optiek is ruim en rustig en totaal anders dan de looks van vijfentwintig jaar geleden. Bovendien is de kijk op brillen behoorlijk veranderd. Rob: "Langzaam maar zeker werd een bril niet meer als puur noodzakelijk 'kwaad' gezien of als functioneel, maar steeds meer ook als mode-item en een toevoeging aan je persoonlijkheid. Vandaar dat wij een ruime collectie monturen hebben met merken als Rei, Mykita, J.F. Rey, Orgreen, Linberg, Face à Face, D&G, Prada, Dita en diverse grote zonnebrilmerken."

Oogmeting
Op de vraag wat er de afgelopen vijfentwintig jaar is veranderd voor de opticien, antwoordt Rob: "De techniek en digitalisering is nu veel exacter dan voorheen. Wij slijpen nog altijd zelf de glazen en plaatsen dit in een montuur. Dankzij de nieuwste technieken en onze vakkundigheid met daarbij de persoonlijke aandacht voor de klant, kan Zonneveld Optiek blijven groeien." Oogzorg staat voorop, vandaar dat er naast de oogmetingen door een opticien ook een mogelijkheid is om deskundig geholpen te worden door de optometrist. Een optometrist onderzoekt de gezondheid van de ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Het gaat een stuk verder dan de oogmeting."

Contactlenzen
Zonneveld Optiek is zelfs hofleverancier van contactlenzen voor het AZ-team. Rob en Edith beseffen dat het succes van Zonneveld Optiek ook te danken is aan het personeel. "Onze medewerkers hebben echt hart voor de zaak. Zij blijven vaak ook járen bij ons en zijn mede het gezicht van de zaak. Klanten voelen ongetwijfeld dat onze medewerkers met veel plezier werken en passie voor hun vak hebben."

Geslaagd concert 'Back to School' van harmonie Caecilia

Publiek, leden van Caecilia en leerlingen van PCC Heiloo musiceren met Rens Boerke. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Harmonie Caecilia liet wederom haar kwaliteit zien tijdens een concert in de fraaie entreehal van PCC Heiloo, waarbij de brede trap van zitkussentjes is voorzien en als tribune dient voor het in ruime mate toegestroomde publiek.
Als eerste speelde Caecilia's jeugdorkest, onder leiding van Bob Kanne, twee stukken uit de Disneyfilm 'Pirates of the Caribbean' en het stuk 'Happy' als vrolijke afsluiter. Na een changement bracht het A-orkest van de Heilooër harmonie Caecilia, onder leiding van dirigent Ton van de Kieft, het nummer 'Writings on the wall' uit de James Bond-film 'Spectre' ten gehore. Het volgende muziekstuk werd aangekondigd als een programmatisch werk in de vorm van een symfonisch gedicht over het bestrijden van mythische draken in grotten in de berg Pilatus nabij de Zwitserse stad Luzern. Het stuk begon poetisch met het ruisende geluid van geblazen lucht, waarna de muziek tot leven kwam vanuit een ondergrond van dromerige percussie; enkele blazers soleerden met helder, gedefinieerd geluid. Pauken en de grote trom voerden de spanning op waarbij het orkest op volle kracht te horen was. Er volgde een potpourri van muziek uit de musical 'Grease'. Daarna klonk een voorproefje uit het voorjaarsconcert met als thema 'Ierland' dat op zaterdag 14 januari 2017 plaatsvindt in samenwerking met folkband Unicorn. Een stuk over de Ierse stad Tullamore, whiskey, drama en een prachtig landschap. Te horen waren vloeiende hoorns, saxofoons en dwarsfluiten en kloeke bewegelijke klarinetten, ondersteund door trombone, bugel, trompet en de grote trom met pauk in opzwepende cadans.

Enthousiasme spatte er vanaf
Muziekdocent Rens Boerke van PCC Heiloo vroeg applaus voor een dansact op achtergrondmuziek van Maud en Iris. De meiden toonden durf en pit, sierlijke vloeiende gebaren wisselden elkaar af met expressieve ritmische armbewegingen, afgesloten met een radslag. Harmonie Caecilia speelde hierna een medley, samengesteld uit muziek van Marco Borsato waarbij het nummer 'Dromen zijn bedrog' fris en vlot uit de verf kwam. Het 'Back to School'-concert bij PCC Heiloo werd afgesloten met bodypercussion door enkele leerlingen onder leiding van muziekdocent Rens Boerke. Hij zette in met een doffe hartenklop op de borst waarna de leerlingen hun leraar volgden. Vervolgens werd er ritmisch geklapt in gevarieerde patronen. Men hield goed maat, het enthousiasme spatte er vanaf. Vervolgens kreeg het publiek de kans om ritmes te klappen en klanken te produceren op aanwijzing van de muziekleraar. Tot slot trad leraar Rens als rapper op waarbij hij de raptekst van Maikel Maduro las vanaf het scherm van zijn smartphone; harmonie Caecilia verzorgde de muzikale begeleiding. De rap besloot met een hartenkreet: 'Muziek moet terug op alle scholen'.

Tekst: Felix Hogeboom.

Music Meeting Heiloo 2017, Muzikale Verbeelding

HEILOO - Music Meeting Heiloo viert in het voorjaar van 2017 het eerste lustrum met opnieuw een prikkelend thema: muzikale verbeelding.

De fotografen van de Heilooër Amateurfotografenvereniging (HAF) en de deelnemende koren, orkesten en ensembles zoeken samen naar beelden achter de muziek. Deelnemers kiezen dertig tot vijfenveertig minuten muziek uit het eigen repertoire. Een fotograaf bezoekt een aantal repetities. Hij of zij laat zich inspireren door de klanken, de gesprekken en het repetitieproces en maakt de foto's die het verhaal achter de noten vertellen. Dat kunnen (actie)foto's van de muzikanten zijn, maar ook bijvoorbeeld een verbeelding van de sfeer van de vereniging of het gevoel dat hun muziek oproept. Tijdens Music Meeting Heiloo worden geluid en beeld gelijktijdig gepresenteerd. Bij alle concerten ziet het publiek de bijbehorende foto-impressies op een levensgroot scherm boven de muzikanten. De muzikale verbeelding aan de macht.

Nieuwsgierig geworden? Zoals elk jaar wil de organisatie de amateurmuzikanten van Heiloo uitnodigen om tijdens een informatieavond met ons na te denken over dit evenement. Ook de leden van HAF worden hiervoor uitgenodigd; zij zullen alvast een indruk geven van hun kunnen. Op deze avond worden de eerste contacten voor samenwerking gelegd en is er uitgebreid gelegenheid tot wederzijdse inspiratie en de uitwisseling van ideeën.

De informatieavond vindt plaats op vrijdag 28 oktober (vanaf 19.30 uur) in de Tuinzaal bij de Strandwal op het Willibrordusterrein in Heiloo. Meer informatie volgt op www.musicmeetingheiloo.nl en Facebook@musicmeetingheiloo.

Succesvolle collecte Nierstichting

HEILOO - Ruim 70.000 collectevrijwilligers gingen tussen 18 en 24 september in heel Nederland op pad voor de Nierstichting. In Heiloo leverde dat zo'n 7.500 euro op. De inkomsten zijn hard nodig om nierziekten klein te krijgen. Donaties zijn de enige bron van inkomsten van de Nierstichting, die geen subsidie ontvangt van de overheid. In de Uitkijkpost van 5 oktober werd door het verhaal van Carmilla Corporaal nog eens duidelijk hoe belastend een niet goed werkende nier kan zijn. Wie de collectant van de Nierstichting is misgelopen, kan alsnog een donatie doen. Ga naar www.nierstichting.nl of sms NIER naar 4333 voor een eenmalige donatie van 2 euro.

Oud-Heilooër exposeert in IJkgebouw

HEILOO/ALKMAAR - Eveline Elsinga start zondag 23 oktober haar expositie in het IJkgebouw in Alkmaar. "Ik ben actief als kunstenaar in Amsterdam, maar mijn roots liggen in Heiloo. Hier ben ik tot mijn achttiende jaar opgegroeid. Inmiddels ben ik succesvol in de kunst. Door de reis uit Heiloo naar de stad Amsterdam en de steden in de wereld kwam mijn kunst tot bloei. Voor het eerst in twintig jaar ben ik weer terug en wil ik graag aan Heiloo laten zien wat er allemaal uit ons dorp vandaan komt", vertelt ze aan de Uitkijkpost.

Zie ook www.elsengeltje.com.

De techniek van het dubbelbreien

Het resultaat van dubbelbreien.

HEILOO - Irmgard Meulstee - wonende in Zwitserland - komt zaterdag 22 oktober naar Heiloo om bij het Nivon Heiloo de techniek van het dubbelbreien te verzorgen. In deze workshop gaat Irmgard haar methode doorgeven aan liefhebbers die deze techniek willen uitproberen. Deze techniek zorgt dat u zonder naden breit en de mogelijkheid hebt uw werkstuk ook aan beide kanten te dragen.

U kunt deze zaterdag de techniek leren van 10.00 tot 12.00 uur en/of van 14.00 tot 16.00 uur. Nivon Heiloo hoopt op veel belangstelling en Irmgard Meulstee verheugt zich erop haar kennis door te geven. Nivon Heiloo vraagt haar bezoekers het volgende mee te nemen: een rondbreinaald van 80 centimeter tot eventueel 120 centimeter lengte. De woldikte is aangepast aan de rondbreinaald, bijvoorbeeld pen 3 á 4. Kunt u al breien? Dan is dit iets voor u.

Het Nivon vraagt een kleine bijdrage à 6 euro. De workshop vindt plaats in de Hofdijk aan Mariënstein 178A in Heiloo. Opgeven is gewenst en kan via telefoonnummer 072 5333127 of via e-mail: info@nivonheiloo.nl.

Bedrijfsuitje Melange7

HEILOO - Melange7 bedankt haar hardwerkende team door op maandag 24 oktober samen te gaan genieten van een welverdiend bedrijfsuitje. Melange7 Restaurant & Shopping (ook onze bakkerij) is daarom die dag gesloten. Dinsdag 25 oktober staan we uiteraard weer vol enthousiasme voor u klaar. De bakkerij is dan weer vanaf 08.00 uur geopend, de winkel en het restaurant vanaf 09.00 uur.

Burger van Heiloo bij Cafetaria de Eethoek

Smullen! Foto: Iwan Bronkhorst

HEILOO - De Burger van Heiloo is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dorp. Dit initiatief van Fotostudio IwanBronkhorst.nl in samenwerking met lokale horecaondernemers ondersteunt Stichting Vrienden van de Vijfhoek.

Als je als cafetaria al vele jaren bekend staat om de kwaliteit, dan is meedoen aan de Burger-actie bijna vanzelfsprekend. De Eethoek's Burger van Heiloo is een heerlijk sappige Black Angus rundvlees hamburger van 160 gram met sla, tomaat, kaas, gebakken ui en knapperige Lollo Bianco sla. Verkrijgbaar als losse burger én als menu met friet en sauzen!

Elke verkochte Burger van Heiloo levert 1 euro op voor Stichting Vrienden van de Vijfhoek. Da's lekker toch?! Een smakelijke Burger van Heiloo halen bij De Eethoek én een goed doel ondersteunen!

Voor meer informatie over de Burger van Heiloo, zie www.burgervanheiloo.nl en www.de-eethoek.nl.

Heiloo Energie organiseert duurzame renovatie helpdeks

HEILOO - Een verbouwing, nieuwe apparaten in de keuken, een cv vervangen, isoleren, zonnepanelen aanschaffen? Wij helpen u op weg om uw woning comfortabeler en energiezuiniger te maken. Voorbeelden zijn te vinden op www.heilooenergie.nl/particulieren. Is het betaalbaar? Zie www.energiebespaarlening.nl/particulieren.

U bent welkom op donderdagavond 20 oktober, aanvang 20.00 uur, in de Ypsalon De Hucht 4, 1851 ZC in Heiloo.

Heiloo Energie is een onafhankelijk burgerinitiatief. Doel is met en voor de leden en inwoners van Heiloo energiebesparing te stimuleren, duurzame energie te produceren en duurzame ontwikkeling in het algemeen te realiseren.

5 jaar Huidzorg Heiloo

Marlies Geldof.

HEILOO - Marlies Geldof opende bijna vijf jaar geleden haar praktijk voor huidtherapie en laserontharing 'Huidzorg Heiloo' in gezondheidscentrum de Strandwal op het mooie Willibrordusterrein. In deze periode bleek duidelijk dat er grote vraag is naar huidtherapeutische behandelingen. De medische insteek van de huidtherapeut is iets waar mensen vaak naar op zoek zijn. Het is prachtig te zien hoe patiënten hun zelfvertrouwen terug kunnen krijgen door bijvoorbeeld een acnebehandeling of ontharingslaserbehandeling in het gezicht. Marlies heeft onlangs het aanbod uitgebreid met permanente make-upbehandelingen en op zaterdag 5 november organiseert Huidzorg Heiloo weer een vaatlaserdag. Heeft u vragen over uw huid of de behandelingen bij Huidzorg Heiloo? Kom dan gerust eens langs voor een gratis en vrijblijvend consult. Marlies legt u tijdens zo'n gesprek graag uit wat de mogelijkheden zijn en of u recht heeft op vergoeding. Zie voor meer informatie www.huidzorgheiloo.nl of bel met 072-5334759.

Drie keer €795,- voor goede doelen in Heiloo

Di Fiorentina doneert 795 euro aan Stichting Vrienden van De Vijfhoek.

HEILOO - IJssalon Di Fiorentina bestond in mei 2016 vijf jaar. Dit jubileum werd groots gevierd met vele activiteiten. De ijssalon verkocht onder andere stempelkaarten, waarvan een bedrag is gedoneerd aan de Stichting Vrienden van De Vijfhoek, het Beestenboetje en aan Buurtbus Heiloo! Zondag 25 september werd de donatie feestelijk in ontvangst genomen door de vertegenwoordigers van de goede doelen.

Een van de cheques van 795 euro was bestemd voor de Stichting Vrienden van De Vijfhoek voor de aanschaf van een nieuwe ergonomische loungeplek voor de kinderen van ODC De Vijfhoek. Hierbij bedankt de Stichting Ed van Baar en zijn team van Di Fiorentina voor de sympathieke actie en de geweldige bijdrage. "En top dat er ook nog een bedrag ging naar Rein Pastoor voor zijn prestatie met de Kikarun! Op naar het tienjarig jubileum!" Voor meer informatie bezoekt u de site www.vriendenvandevijfhoek.nl.

Dikke shizzle met A3 Abbo, oftewel MC Complicated

A3 Abbo, oftewel MC Complicated.

Shizzle, Schnatzer en Shout out. Het zijn zomaar wat voor mij ondefinieerbare termen die voorbijkomen terwijl ik aan een kopje muntthee zit met A3 Abbo. A3, oftewel MC Complicated (zijn artiestennaam), noemt zich tegenwoordig Antonio. Dit is zijn echte naam, maar in Heiloo staat hij nog altijd bekend als A3. Voor hem is dat gemakkelijk, want als iemand hem op straat aanspreekt met A3, dan weet hij dat het iemand uit zijn Heilooër periode is. Daarom noem ik hem verder in dit artikel A3.

De Sunclub 1997-2004
A3 is een opvallende verschijning die veel Heilooërs niet onopgemerkt zijn gebleven in de twintig jaar die hij hier woonde. De meeste mensen kennen hem van de Sunclub, een Nederlandse danceformatie waarmee hij de hele wereld overvloog. Ze scoorden eind jaren negentig, begin 2000 hits als Fiësta en Summer Jam. Ze stonden hiermee in negentien landen hoog in de hitlijsten. Het was een bizarre tijd volgens A3. "Soms zat ik in een tv-programma en wist ik helemaal niet wat ik moest doen. Bleek dat ik in de jury zat van een Wedden Dat-programma". Ze werkten samen met Ricky Martin en Jamiroquai. Ook ontmoette hij zijn grote idool Prince twee keer.

A3 werd in 1965 geboren in een kindertehuis in Amsterdam. Hij werd afgestaan door zijn zeventienjarige moeder die een one-night-stand had gehad met een Braziliaan. Indertijd een schande en de ouders besloten in overleg met de kerk dat de baby moest worden afgestaan. A3 heeft zijn ouders nooit ontmoet. Hij belandde uiteindelijk bij lieve pleegouders in Heiloo, die helaas beide zijn overleden.

A3 Abbo, oftewel MC Complicated.

Master of Ceremony
De MC in zijn artiestennaam staat voor "Master of Ceremony", dat wil zeggen dat A3 op feesten de DJ's vocaal ondersteunt en door middel van teksten het publiek opzweept. Na zijn Sunclubtijd startte hij een strandpaviljoen in Bulgarije. Binnen een jaar oversteeg dit strandpaviljoen de populariteit van Sunny Beach. Het was de hipste tent van Bulgarije en in het weekend draaiden de meest bekende DJ's 24 uur per dag. A3 was degene die de avond aan elkaar praatte en alles organiseerde. Toevallig was daar Gert van Veen, founder van het festival "Welcome to the Future" dat jaarlijks plaatsvindt in recreatiegebied 't Twiske. Hij nodigde A3 uit om op het festival op te treden. Zodoende rolde A3 in het vak van MC. Hij zat nog in Bulgarije en moest halsoverkop een artiestennaam verzinnen. Omdat zijn relatie op dat moment ingewikkeld was, dus complicated, werd het MC Complicated.

Jambuurt
Een rode draad in zijn jeugd in Heiloo was de Jambuurt. Een groep jongelui met als gemene deler de liefde voor AZ en de liefde voor muziek. Hieruit is de band "De Willebrortz" ontstaan, waar A3 de drums voor zijn rekening nam. Het repertoire bestond uit punkmuziek en ska. Veel Jambuurters wonen nog in en om Heiloo.

Daarna werd Wham! populair. Drummer A3 en zijn muzikale vrienden wilden ook wel zoiets. Wat een danceband als Wham! moest worden werd Graduate Love, heel populair in de regio en tja, ze speelden voornamelijk hele harde rockmuziek.

En zo rolt A3 overal in, het is een droomscenario, vertelt hij. Hij houdt van entertainen, het is verslavend. Hij is wars van drank en drugs, de energie zit in hemzelf. Er komen nog heel veel mooie nieuwe projecten aan welke ik helaas nog niet mag delen in de Uitkijkpost, maar houd vooral zijn Instagram en Facebooksite in de gaten. Binnenkort kunt u hem in de buurt zien optreden op diverse locaties tijdens het Amsterdam Dance Event dat plaatsvindt van 19 tot 23 oktober.

A3 denkt met plezier terug aan zijn tijd in Heiloo, en dan vooral aan de rust. Hij kon zich hier terugtrekken uit al het feestgedruis. Hij mist zijn mountainbikeritjes door het bos of over het strand. Wat hij absoluut niet mist is de eerste trein naar Heiloo op maandagochtend. A3 kwam dan vanuit Amsterdam waar hij 24 uur had opgetreden en gefeest, wanneer hij uitstapte op station Heiloo kwam hij bij wijze van spreken de buurvrouw tegen die net naar haar werk ging in Amsterdam.

Tekst: Margreeth Anema.

Vernieuwende Ondernemingsverkiezing

Van links naar rechts: Thijs Smit van Ondernemend Heiloo, Erik Minnema van de Rabobank en Rob van der Wal van Ondernemend Heiloo.

HEILOO - De ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo organiseert dit jaar voor de vijfde keer de Ondernemingsverkiezing. Op woensdag 5 oktober zijn de eerste sponsorcontracten voor dit jaar getekend. Erik Minnema, directeur bedrijven van Rabobank Noord-Kennemerland, benadrukt dat ondernemers – en dus ook zo'n verkiezing – belangrijk zijn voor de gemeente Heiloo.

Een van de sponsors van de Ondernemingsverkiezing is de Rabobank. Er is zelfs een prijs naar de bank vernoemd: de 'Rabobank In de Kijkerprijs'. Tijdens de ondertekening van het sponsorcontract in de Rabo Refterzaal in het Willibrordus Business Center vertelde Erik Minnema waarom de Rabobank sponsort: "Ondernemerschap in de gemeente is belangrijk. Ondernemers zorgen voor werkgelegenheid binnen Heiloo en ondernemers zijn doorgaans mensen die hun nek uit durven steken voor een product of dienst. Vandaar dat wij met plezier de 'Rabobank In de Kijkerprijs' uitreiken aan een vernieuwende onderneming met lef."

Vernieuwend
Inmiddels heeft Ondernemend Heiloo (OHO) meerdere sponsors gecontracteerd voor de Ondernemingsverkiezing, zoals APK service Heiloo, CiRoPack, Dawesta, Melange7, Smit & Partners, TG Lining en Van Hollant, maar er wordt nog verder gezocht naar sponsoren. Hiervoor zijn interessante sponsorpakketten samengesteld die op www.ondernemendheiloo.nl terug te vinden zijn. De Ondernemingsverkiezing viert dit jaar het vijfjarig jubileum en heeft voor 2016 het thema 'vernieuwend' gekozen. Binnen dit thema valt ook de interne vernieuwing, met als grote verandering de Publieksprijs. Dit jaar kan ieder bedrijf in de gemeente Heiloo – dus ook niet-leden – meedingen naar deze prijs. De gehele maand november kan iedereen een ondernemer in Heiloo voordragen via de stemcomputer op de website. De onderneming met de meeste unieke stemmen mét motivatie wint de Publieksprijs.

Ook zijn er frisse ideeën over de 'Ondernemingsprijs' en de 'Rabobank In de Kijkerprijs'. Nog altijd buigt een vakkundige jury zich over de aangemelde ondernemingen in Heiloo mét OHO-lidmaatschap, maar de manier van nomineren is veranderd. Er is een Comité van Aanbeveling samengesteld, met prominenten en bekende Heilooërs zoals de burgemeester en oud-winnaars. Zij dragen ieder twee ondernemingen voor. Deze aanbevelingen worden aan de jury voorgelegd waarna de vier juryleden geheel zelfstandig te werk gaan om de winnaars met de prijs te belonen.

Eerste zondagmiddagconcert Witte Kerk Heiloo

Daniël Kramer.

HEILOO - De Stichting Cultuurbevordering Witte Kerk slaagde erin een veelzijdige en boeiende serie van tien concerten voor 2016/2017 samen te stellen. Voor de eerste keer staat een familieconcert op het programma en wel op zaterdag 18 februari. De Johannes Passion van Johann Sebastian Bach is zondag 9 april te beluisteren. De website geeft een uitvoerig programmaoverzicht.

Zondag 23 oktober klinkt het eerste concert onder de noemer 'Sous l'Impression'. De pianist Daniël Kramer maakte de afgelopen jaren in de Witte Kerk grote indruk als solist, begeleider en ensemblespeler. Deze middag vertolkt hij werken van Claude Debussy (1862-1918): Suite Bergamasque, Estampes, Images en andere werken.

De aanvangstijd is 15.00 uur. De toegangsprijs bedraagt 15 euro (jongeren 10 euro), een abonnement voor vijf concerten kost 60 euro, voor acht concerten 90 euro. De website geeft nadere informatie en een bestelformulier. Een consumptie is bij de toegangsprijs inbegrepen. Na afloop van het concert kunt u napraten onder het genot van een drankje.

Reserveren kan via www.concertenwittekerk.nl of via 06 45184525. Kaarten zijn ook verkrijgbaar bij de Schrijverij, Heerenweg 199 in Heiloo. U kunt de middag extra feestelijk afsluiten met een diner bij de 'Loocatie' (t.o. de Witte Kerk) tegen het gereduceerde tarief van 25 euro op vertoon van uw toegangsbewijs (wel even reserveren via 072 5333352).

Tweede 'opkikker' van oktober

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt twee keer per maand een 'opkikker' van 500 euro aan een vereniging of stichting. Om in aanmerking te komen voor deze opkikker kunt u een formulier invullen. Deze is verkrijgbaar bij de kassa of via www.stichtingxopx.wordpress.com. De tweede opkikker van de maand oktober gaat naar Bridgeclub Sans Atout in Heiloo. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 in Heiloo (hoek Nijverheidsweg). Openingstijden: dinsdag en donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur. Telefoon: 072-5325962.

Mode & persoonlijke aandacht bij Klaver 5

Jeanette (l) en Angelique.

UITGEEST - De zomer lijkt nu echt voorbij en bij Klaver 5 is er volop aanbod van najaars-/wintermode. Deze winter zien we veel rokjes en jurkjes in allerlei lengtes, die zowel chique met pumps, als sportief met sneakers gedragen kunnen worden. Daarnaast zijn er vele korte-mouwentops om te combineren met een lang vest of jasje, want in zo'n klimaat leven wij. De 'skinny-' en 'leatherlook' broeken van MAC zijn en blijven echte toppers. In de vakken komen we veel grijstinten, blauw, zwart en winters wit tegen. Voor de meeste dames is een goed advies heel belangrijk. Daarom vinden steeds meer klanten, van heinde en verre, de weg naar Klaver 5. Om het af te maken, is er een ruim assortiment van unieke handgemaakte sieraden van het merk 'Pimpsandpearls'.

Klaver 5 is ook dit jaar weer een van de deelnemers aan het food & fashion event van de Rabobank op 1 november aanstaande in de A9-studio's op de Westerwerf. Toegangskaarten hiervoor zijn in de winkel verkrijgbaar. Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws, volg en like Klaver 5 dan via Facebook of breng een bezoek aan www.klaver-5.nl

Speksteen kachel Eclips Duurzaam – Ecologisch - Natuurlijk

Eclips kachels zorgen voor een unieke, zachte warmte.

EGMOND AAN DEN HOEF - De Altech kachels zijn zowel aan de binnen- als de buitenzijde opgebouwd uit speksteen. Dit heeft als voordeel dat er een grote massa speksteen wordt gebruikt. Deze speksteenmassa zorgt voor de warmte-accumulatie zodat ook nadat het vuur is gedoofd de haard nog zes tot twaalf uur warmte afgeeft (afhankelijk van model, te verwarmen ruimte en buitentemperatuur). Speksteen kan een ongelooflijke hoeveelheid warmte opnemen, die ze als een unieke, zachte warmte weer uitstraalt. Door een unieke verbrandingstechniek heeft deze kachel, met 89%, een rendement die zijn gelijke niet kent.

Meer weten, bezoek dan Haardenspecialist De Schouw. Adres: Lamoraalweg 69, Egmond aan den Hoef. Telefoon: 072-5064133. Internet: www.deschouwhaarden.nl.

Oplossing bij Haarverlies: Trimmer technology

Trimmer technology in beeld.

HEILOO - De Trimmer technology is het nieuwste op het gebied van haarextensions. Het gaat om een uniek gepatenteerd systeem waarmee er op een onzichtbare manier haar geplaatst kan worden bij mannen en vrouwen. De methode is zeer geschikt voor personen met dun en kwetsbaar haar of om kale plekjes (zoals Alopecia areata) mee te verbergen. Maar de methode is ook prima geschikt voor extra volume. Het advies is discreet, vakkundig en zonder enige verplichting. Kapsalon/haarwerkstudio de Boer is SEMH-erkend leverancier en gecertificeerd door de ANKO Sectie Haarwerken. Kapsalon de Boer is erkend door de zorgverzekeraar, dus voor jou een garantie van vakmanschap, kwaliteit en service.

Kapsalon/haarwerkstudio De Boer, Van Aostastraat 4, 1851 JC Heiloo. T.: 072-5337660, I: www.kapperdeboer.nl.

Ontdekkingsevent op 30 oktober

Ontdek uw wijnen.

HEILOO - Het eerste Ontdekkingsevent komt eraan! Op 30 oktober presenteert woon- en cadeauwinkel De Ontdekking vijftig heerlijke wijnen, begeleid met diverse hapjes en natuurlijk woonideeën. Peek Juwelier neemt u mee hoe horloges nu werkelijk in elkaar zitten. Mooi Parfumerie laat u de hele middag stralen met een touch up (snelle make-up) en een heerlijke, door Rituals begeleide, handmassage. Ook aan de kleintjes is gedacht: speciaal voor hen is er nieuw speelgoed van Wizzwizz, geschikt voor kinderen vanaf drie jaar en bedacht in Heiloo, gemaakt in Heiloo en verkocht in Heiloo! En we zijn natuurlijk nog bezig met leuke ontdekkingen maar dat ontdekt u zondag 30 oktober tussen 13.00 en 17.00 uur. Kaarten kunt u voor vijf euro krijgen bij de deelnemende winkeliers. Hiermee kunt u zich alvast verdiepen in de vijftig wijnen die deze middag open staan.

Puzzel: tel de paddenstoelen

Deze najaarspuzzel staat in het teken van de paddenstoel. Tel de paddenstoelen in deze krant en maak kans op mooie prijzen.

De prijzen die beschikbaar gesteld zijn voor de puzzel in de najaarsbijlage zijn:

  • 4 kaarten voor de ijsbaan / door Alkmaar Sport.
  • Biodynamische shampoo van O-way / door Kapsalon de Boer.
  • Sony DAB-radio / door Radio Bakker.
  • Verrassingspakket / door Komen Heiloo.
  • Portemonnee / door Roslin.
  • Bierpakketje / door De Ontdekking.
  • Een paar dames- of herenschoenen t.w.v. 89,95 euro / door Vos Schoenen.

    Stuur uw oplossing tot en met maandag 31 oktober op naar verkoop@uitkijkpost.nl of breng het langs op ons kantoor in de WBC Heiloo aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo. Wellicht maakt u kans op één van de bovenstaande mooie prijzen.

IJsbaan De Meent weer geopend

Graag op glad ijs.

ALKMAAR - Het nieuwe schaatsseizoen is begonnen. IJsbaan De Meent is er klaar voor: met een seizoen vol nieuwe schaatsactiviteiten in het vooruitzicht, opende de ijsbaan op 15 oktober haar deuren voor het publiek. Dit jaar met ruimere openingstijden, gratis parkeergelegenheid én de felbegeerde secondewijzer terug op de klok. De ijsbaan biedt volop activiteiten voor de recreatieve schaatsers, waaronder buffelavonden, spelletjesmiddagen, discoschaatsen, de wintertijdchallenge en gezellige vakantieprogramma's. Ook kunnen de schaatsers terecht bij de diverse verenigingen, met dit jaar onder ander ijshockey, kunstschaatsen, toerschaatsen, shorttrack en schoonrijden. In de maand oktober staat er in de centrale hal van De Meent een Rad van Fortuin. Klanten die het Sportpaspoort verlengen of een rittenkaart aanschaffen zijn uitgenodigd om een draai te geven aan het rad. Er zijn diverse winterse prijzen te winnen, variërend van warme chocomelk of gratis toegang tot de ijsbaan tot een curling clinic voor tien personen.

Meer informatie over het activiteitenprogramma vindt u op www.demeentalkmaar.nl.

Mels Schoenmode: heerlijke herfst

EGMOND AAN ZEE - Wat is er leuker dan je outfit helemaal compleet te maken met een paar leuke laarzen? En we hebben er nogal wat staan dit najaar. Hou je van apart en kleurig, dan zijn de laarsjes van Laura Vita het helemaal voor jou. Een unieke collectie die bijna nergens anders wordt aangeboden. Ook van Gabor, bekend om zijn goede pasvorm en zijn verschillende breedtematen, staat weer een grote collectie in onze winkel. Mooie laarsjes met goede hakken en een grote collectie sneakers. Drie daarvan met een speciale zool voor klachten zoals hielspoor. Natuurlijk heb je als basisschoen een goede sneaker nodig. Gelukkig kan deze ook rustig onder een leuke jurk gedragen worden. Vooral als deze een mooie luxe uitstraling hebben zoals die van Gabor.
Nieuw dit najaar is het merk Melvin & Hamilton met luxe handgemaakte herenschoenen uit Duitsland. Dus ook nog eens met een goede pasvorm. Ook hiermee zijn we weer de enige in Nederland. Ontdekt in Milaan en dit seizoen voor het eerst in de winkel.
Er is dus weer heel veel om te bekijken en natuurlijk ook om te passen. We hopen je snel weer te zien in Egmond aan Zee.

Rose Anne Mels.

Versgebrande koffie van dorpsbranderij Putter... een streling voor de tong!

Willem bij de koffiebrander.

UITGEEST - Bakkerij Putter in Uitgeest heeft een eigen koffiebranderij, dus u bent verzekerd van de allerlekkerste koffie; verser en intenser kan het niet. Het is eerlijke koffie van verantwoorde duurzame kwaliteit, stevig en krachtig van smaak en vol van aroma.

In een land waar zoveel koffie wordt gedronken als het onze, mag je best kritisch zijn over de kwaliteit en smaak. Met die gedachte is de Dorpsbranderij Putter ontstaan. Kom zelf de verschillende soorten koffie proeven in het gezellige koffiehoekje, selecteer uw eigen smaak en ervaar de verrassende belevenis die een dagelijks kopje koffie tot iets bijzonders maakt. En als u het proces zelf wilt meemaken, dan bent u van harte welkom op vrijdag en zaterdag als bakker Willem Putter aan het branden is. Hij kan u er alles over vertellen. Dorpsbranderij Putter is te vinden aan de Middelweg 113 in Uitgeest.

Happy Halloween in Winkelcentrum Middenwaard

Happy Halloween.

HEERHUGOWAARD - Winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard is de komende weken in de ban van Halloween en viert dat het gehele weekend van zaterdag 29 en zondag 30 oktober. Het winkelcentrum heeft een aantal spookachtig leuke activiteiten gepland staan. Zo kunnen kinderen op zaterdag 29 augustus Halloweenpompoenen maken en versieren. Daarnaast kunnen zij een gratis, griezelige, groene suikerspin ophalen... tenminste als ze durven.

Op zondag 30 oktober kunnen kinderen zich laten schminken als Halloween-engerd en vervolgens deelnemen aan een griezelige fotoshoot met een professionele fotograaf.

De activiteiten vinden zaterdag 29 oktober plaats van 10.00 tot 16.00 uur en zondag 30 oktober van 12.00 tot 16.00 uur. Locatie: Riethoffplein in winkelcentrum Middenwaard. Meer informatie is te vinden op www.middenwaard.nl.

Kom bij Pauw recreatie in de stemming voor vakantieseizoen 2017

Kampeervoorpret voor 2017.

HEERHUGOWAARD - Met een fijne vakantie en een prachtige nazomer nog vers in het geheugen, zijn de meeste kampeermiddelen inmiddels weer opgeborgen; de caravans in de stalling en de tenten op zolder. Om alvast in de stemming te raken voor het volgende kampeerseizoen, organiseert Pauw recreatie het weekend van 22 en 23 oktober een gezellige 'Introductieshow 2017'. De locatie: Pascalstraat 3 in Heerhugowaard.

Hier is van alles te zien en te beleven op kampeergebied. De allernieuwste modellen van de caravanmerken Fendt, Eriba en Adria zijn te bezichtigen en ook bij de (voor)tentcollecties is er veel nieuws te zien. Daarnaast hangen de Pauwshops sinds kort weer vol met de nieuwste herfst- en wintercollecties kleding. Met merken als The North Face, Mammut, Spider, Schöffel, Protest, Lutha, Jack Wolfskin en Fjällräven, is zowel het sportieve als ook het casual segment goed vertegenwoordigd.

Twee dagen lang kijken en shoppen in een gezellige vakantiesfeer, u bent van harte welkom!

Zaterdag 29 oktober: interieuradviesdag bij Rozing Wonen & Dromen

Kom langs voor een inspirerend interieuradvies.

HEILOO - Woonwinkel Rozing Wonen & Dromen organiseert zaterdag 29 oktober de Inspiration Tour interieuradviesdag. Tijdens een persoonlijk interieuradvies van vijfenveertig minuten (waarvoor je je vooraf dient aan te melden) kun je al je persoonlijke interieurwensen kenbaar maken en word je door een topstylist voorzien van een inspirerend advies. Na afloop ontvang je een handige 'styleguide' met jouw favoriete materialen waarmee je direct aan de slag kunt. Het advies (inclusief styleguide) krijg je van Rozing Wonen & Dromen cadeau! Ga voor meer informatie en aanmelding naar www.rozing.nl of loop even binnen. Het adres: Westerweg 261 in Heiloo.

Ieder mens is uniek

Een unieke combinatie van draagcomfort en actueel design.

ALKMAAR - De Vos schoenen verkoopt al bijna tien jaar schoenmode van topkwaliteit – steeds geleid door de visie dat iedere schoen net zo individueel moet zijn als de drager. Onze schoenen staan voor de unieke combinatie van draagcomfort en actueel design. Bij ons vindt u de schoen die mooi en tegelijkertijd comfortabel is.

Vele details, waaronder verschillende wijdten en mooie materialen, zorgen ervoor dat de schoen zich aan de voet aanpast en niet omgekeerd. En bij alle modellen geldt: het hoge draagcomfort wordt gecombineerd met een modieus design. Wat u niet mag missen deze herfst/winter: lakschoenen en/of stoere enkellaarzen. Bij ons verkrijgbaar van diverse merken en in vele modellen. De Vos schoenen aan de Van Ostadelaan 270 in Alkmaar, winkelcentrum De Hoef. Telefoon: 072 5209422. Gratis parkeren. Meer informatie via www.devos-schoenen.nl.

Plant nu bloembollen

LIMMEN - Als je straks na een lange grijze winter naar een vrolijk voorjaar verlangt, plant dan nu lentebolletjes! Van januari tot mei/juni kunnen ze je tuin een extra dosis kleur geven. Met deze tips krijg je het beste resultaat:

1. Planttijd. Vroegbloeiende soorten als narcissen, krokussen en scilla's moeten vroeg geplant worden, rond september/oktober; zo kunnen ze voor de winter nog goed wortelen. Ook bolletjes die snel uitdrogen, zoals sneeuwklokjes, Frittilaria en Erythronium, moeten snel de grond in. Maar tulpen en grote sieruien kun je het best planten als de bodem wat koeler is, in oktober of november.

2. Plantdiepte. Een handige vuistregel: bedek de bolletjes met een laag aarde ter dikte van tweemaal de bolhoogte. Dat betekent dus dat je een plantgat graaft van driemaal de bolhoogte, omdat de bol zelf onderin ook ruimte inneemt. Er zijn een paar uitzonderingen: sneeuwklokjes plant je minstens tien centimeter diep. De kleine knolletjes van Anemone blanda en winterakoniet plant je zeven centimeter diep; week deze eerst een nachtje voor, dan slaan ze beter aan.

3. Verwilderingsbolletjes. Veel vroege bolgewasjes hoef je niet te rooien en komen trouw terug, zoals sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem (Chionodoxa), Scilla siberica, anemonen, blauwe druifjes en kleine narcissen. Daardoor zijn ze bijzonder geschikt voor verwildering. Zet ze tussen borderplanten of onder bladverliezende bomen en heesters: daar krijgen ze in het voorjaar genoeg licht om een nieuwe bol voor volgend jaar aan te leggen. Veel soorten vermeerderen zich spontaan, zodat je op den duur kleurige tapijtjes krijgt.

4. Aantallen. Het effect van bollen in de tuin wordt vooral bepaald door de aantallen die je gebruikt. Bij kleine verwilderingsbolletjes heb je er al snel twintig tot veertig per vierkante meter nodig. Koop daarom liever van één of twee soorten een royaal aantal (honderd of meer), dan van veel soorten een beetje. Bij tulpen in de border zijn twaalf tot vijftien bollen per vierkante meter al genoeg, dan kun je de vorm van elke individuele bloem goed zien. Ook de hoge sieruien zijn op hun mooist als je ze luchtig tussen de borderplanten weeft. Reken bij Allium 'Purple Sensation' op zes à zeven per vierkante meter, bij de supergrote sieruien Allium 'Globemaster' is drie of vier per vierkante meter al voldoende.

5. Uitstrooien en planten. Als je de bolletjes in de border uitstrooit en aanplant waar ze neerkomen, krijg je een heel natuurlijk effect. Zo lijkt het net alsof de bollen zich spontaan hebben uitgezaaid. Je kunt dit toepassen bij verwilderingsbolletjes onder heesters en bomen, maar ook bij bordercombinaties met tulpen. Meng de bollen eerst goed door elkaar in een emmer of kruiwagen en strooi ze daarna uit.

Voor een mooi aanbod van bloembollen kunt u terecht bij het tuincentrum in Limmen:

Nuyens Tuin & Groen Shop.

Terugblik op studiekeuzeseminar van Shiftcoaching

Tafelgesprek over studiekeuze in volle gang. Foto: Felix Hogeboom

HEILOO - Voor veel jongeren is het maken van de juiste studiekeuze een lastige kwestie. Wie ben ik, waar ben ik enthousiast voor en welke opleiding past daarbij zijn essentiële vragen. Op vrijdag 14 oktober organiseerde Shiftcoaching een seminar in de RABO refterzaal van het WBC in Heiloo waarbij vier jongeren zijn uitgenodigd om te praten over hun studiekeuze in een DWDD-setting met filmpjes en muziek tussendoor.

Mick, Wietske, Eart en Elisabeth nemen deel aan het tafelgesprek waarbij psychologe Cassandra Bertels op bescheiden wijze het gesprek initieert. De jongeren zijn negentien of twintig jaar oud en hebben een HAVO/VWO-opleiding afgerond. De rol van school en ouders bij de studiekeuze blijkt groot, vooral bij de Gymnasiumleerlingen wordt er vaak gepushed om rechten of geneeskunde te gaan studeren, terwijl deze studies niet voor iedereen geschikt zijn. Jongeren ervaren met name druk om opleidingen op hoger niveau te gaan volgen als hun ouders een universitaire achtergrond hebben. Opvallend is dat de jongeren aan tafel de voorkeur hebben voor creatieve beroepen.

Elisabeth wil filmmuziek gaan componeren en is tweedejaars student aan de HKU in Utrecht. Ze wordt toegelaten tot de opleiding op basis van een portfolio bestaande uit muziek voor de schoolmusical, muziek bij een animatieproject en een profielwerkstuk over pop- en filmmuziek. Haar ouders vonden het geen probleem dat ze wellicht weinig zal gaan verdienen in de toekomst. Eart, een jonge student met een Thaise achtergrond, heeft eveneens iets met muziek en ziet zichzelf ook als regisseur en schrijver. Daarnaast vindt hij programmeren leuk en volgt hij een opleiding Technische Informatica aan de TU Delft.

Wietske kiest na de HAVO een tussenjaar in Brazilië en een afgebroken lerarenopleiding uiteindelijk voor een praktisch beroep waarmee ze iets moois kan maken: bij een opleiding aan het Hout- en Meubileringscollege kan zij haar creativiteit kwijt. Mick woonde als kind in het buitenland en weet eigenlijk niet wat hij wil. Met het geld dat hij verdient met zijn werk bij een ecologische supermarkt spaart hij voor een droomreis naar Micronesie.
Nick stelt zijn beroepskeuze nog even uit, betaald wereldreiziger worden zit er waarschijnlijk niet in. Het seminar heeft een bijzonder kunstzinnig tintje. Cassandra toont op de beamer een gedicht met tekeningen van Sarah, die heeft gekozen voor een opleiding aan de Schrijversvakschool.
Harold, die de audiovisuele presentatie tijdens de bijeenkomst verzorgt, laat een eigen stuk elektronische muziek horen waarbij wind- en zeegeruis overgaat in minimale ritmische klankfragmenten die zich verdichten tot een theatrale climax.
Ook Elisabeth presenteert haar elektronische muziek bij een videoclip van Woodkid, een opdracht van de HKU. Daarnaast wordt er gezongen en piano en gitaar gespeeld met een uiterst persoonlijke, serieuze aanpak.

Dagje meedraaien
Algemeen wordt opgemerkt dat er op school weinig ruimte is voor de creatieve vakken. Wietske noemt de Vrije School als alternatief, daar leer je ook jezelf beter kennen want filosofie en yoga staan er op het programma. Traditionele decanen en mentoren moeten het ontgelden, daar heb je weinig contact mee, die kennen je vaak geeneens persoonlijk. Ook met open dagen hebben de jongeren niet veel op, je kunt beter een dagje meedraaien bij de opleiding om de sfeer en aanpak te leren kennen. Aan het eind van de bijeenkomst geeft psychologe Cassandra Bertels toelichting bij de Birkman persoonlijkheidstest waarbij persoonlijkheidstypen worden onderscheiden op basis van communicatiestrategie en focus. De studenten aan tafel blijken overwegend creatieve denkers, onder het publiek in de zaal zijn er wat meer mensgerichte doeners. \

Tekst: Felix Hogeboom

Atelierdag op basisschool Elckerlyc

Plezier op het schoolplein. Foto: Jan Kolner

HEILOO - Een echte pony op het schoolplein van basisschool Elckerlyc verraadde 's morgens al een bijzondere schooldag. Eind september vond hier weer een atelierdag plaats.
Kinderen kozen zelf een atelier waar ze aan de slag gingen, samen met ouders en leerkrachten. Zij konden veel doen, van tekenen en timmeren tot drama en muziek. Daarnaast was er aandacht voor dier en natuur, rekenen, yoga en koken.
Het kookatelier vond plaats in de speciaal op maat gemaakte kinderkeuken die Elckerlyc sinds de zomervakantie rijk is. De bereide hapjes werden later uitgedeeld tijdens de presentatie, waarvoor alle ouders waren uitgenodigd en waar de kinderen hun werk lieten zien. Opzwepende trommelmuziek klonk en een prachtig versierde creaboom was te zien. Een geluidenverhaal liet een klein rupsje horen en een tijgerjacht werd uitgebeeld. Zelfportretten, struisvogelhuisjes, rekentrucs en andere kunsten kwamen voorbij. Na de presentatie vonden alle gevangen waterbeestjes van het natuuratelier hun weg terug naar de sloot.

Jonge Helden Gezocht

HEILOO/ALKMAAR - Stichting Jonge Helden biedt landelijk laagdrempelige, preventieve lotgenotengroepen op school. Dit om te voorkomen dat kinderen en tieners ernstig vastlopen, nadat zij met een ingrijpend verlies te maken kregen dat ze niet of onvoldoende hebben verwerkt. De stichting biedt programma's aan bij echtscheiding, overlijden binnen het gezin, ernstige/chronische ziekte of handicap binnen het gezin. Vanaf 2017 is er een programma beschikbaar voor jonge statushouders.

Binnenkort starten er diverse programma's in het basisonderwijs. Voor Heiloo en Alkmaar zoeken wij nog enkele 'stoere schildpadden' en 'dappere Dino's' voor de echtscheidingsprogramma's in de onderbouw en voor de kameleongroep in de middenbouw. In Alkmaar is nog een paar plaatsen beschikbaar voor deelnemers uit de bovenbouw die te maken hebben gehad met een overlijden binnen het gezin.

Deelname is vrijwillig en kostenloos. Informeer bij uw school of neem direct contact op met de regiocoach van Stichting Jonge Helden: Dorine Dokter van BuroTROOST. Telefoon: 06-46020898, e-mail: info@burotroost.nl, internet: www.stichtingjongehelden.nl en dapperedino.nl http://stoereschildpadden.nl.

Kabouters van de Zuidwester

Puntmutsen tussen de bomen.

HEILOO - Het is weer herfst geworden. Traditiegetrouw lopen de kleuters van de openbare basisschool De Zuidwester in Heiloo ieder jaar een kabouterpad met educatieve opdrachten. De kleuters liepen in groepjes en onder begeleiding van een (groot)ouder een speurtocht, op zoek naar de kabouters. Uiteindelijk kwamen zij uit in de speeltuin van Boekenstein. Daar wachtten op de kinderen onder andere kabouters, appelvrouwtjes, heksjes, een spinnenvrouwtje en een heuse boswachter. Zij vertelden de kinderen hoe appelmoes, jam en soep gemaakt wordt en zij proefden van alles wat. Maar ook vertelden zij wat slakken en spinnen doen, waarom en welke nootjes er zijn, hoe paddenstoelen er van binnen uitzien en dat je ze niet mag plukken. De kinderen kregen ook nog vliegles van twee lieve heksjes. De ochtend vloog net als de heksjes voorbij. De Zuidwester vraagt zich af: gaan we volgend jaar weer?

Beide GTH teams trampolinespringen behalen goud

De namen van links naar rechts. Achter: Brechtje, Julie en Mila. Midden: Silke en Mila. Voor: Elise, Britt en Feliene. Niet op de foto Milenka.

HEILOO/AMSTERDAM - Tijdens de eerste teamwedstrijd trampolinespringen deden twee teams van GTH mee, een team in de E-klasse en een team in de D-klasse.
Het E-team met Elise, Julie, Feliene en Britt begonnen met de verplichte oefening. Elise sprong een keurige oefening en behaalde 23.4. Na deze oefening moesten de meiden twee keuzeoefeningen springen, Julie zette een mooie eerste keuzeoefening neer; 23.8. De oefeningen werden goed uitgesprongen door de meiden, tijdens de laatste keuzeoefening sprongen zowel Feliene als Britt een superoefening! De meiden van de D-klasse (Silke, Mila, Brechtje, Milenka en Mila) sprongen gelijktijdig hun wedstrijd. Er werd gestart met een sterk rondje verplichte oefeningen, Milenka sprong netjes en behaalde een 7.4 gemiddeld. Brechtje sprong een mooie eerste keuzeoefening, met voor het eerst een moeilijkheid van 4.1. Ook Mila Heiloo sprong haar oefening keurig uit en behaalde een 7.1 gemiddeld. In de laatste ronde keuzeoefeningen knalden de vijf meiden. Zowel Silke (26.1) als Mila Limmen (25.6) zetten een sterke oefening neer. In het eindklassement namen beide teams het goud in ontvangst. Op 29 oktober staat de tweede teamwedstrijd in de agenda, de teams proberen dan weer zo goed mogelijk te springen. Meer info is te vinden op www.gth-heiloo.nl.

Dojo 't Loo verstevigt koppositie in de West-Friese Judo jeugdcompetitie

Debutant Floris van Groen scoort een prachtige ippon. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Zondag 15 oktober werd bij Dojo 't Loo in Heiloo de tweede ronde van de West Friese Judo Jeugd competitie gedraaid. Na de flitsende start met volle winst in de eerste ronde van de competitie in de tweede klasse, moest Dojo 't Loo ook nu weer tegen drie teams strijden. In het team stonden Roan Krom, Sofie Oosterink, Jesse Molen, Job Kroon, Sven Witjes, Lex Gast, Sija Coolegem, Floris van Groen, Stan de Laleijne, Jonne Coolegem, Kars Kroon, Bas de Laleijne, Mats Kroon en Hu An Tan.

In de eerste wedstrijd tegen Hensbroek wonnen Sofie, Sven, Floris, Kars, Bas, Hu An en Mats hun partij en zo werd met 14-4 ruimschoots gewonnen. De tweede partij was tegen Ryu Kensu en dat was een zenuwslopende wedstrijd. Roan won de eerste partij, hierna kon Jesse helaas niet winnen. Job won de partij erna wel. Vervolgens kon ook Lex zijn partij niet winnen. Stan en Jonne wonnen hun partij, maar Bas en Hu An lieten zich door hun tegenstander verrassen en zo stond het 8-8 met nog een wedstrijd te gaan. Mats won keurig de laatste partij waarmee de winst 10-8 toch nog werd veilig gesteld.

De laatste partij was tegen Yamaguchi die voor een aantal gewichten geen judoka's hadden. Roan, Sofie, Sven, Floris, Kars, Bas, Hu An en Mats wonnen hun partij en zo werd met maar liefst 16-2 gewonnen.

De koppositie in de tweede klasse is hiermee verder verstevigd. In deze ronde waren Lex Gast en Floris van Groen voor het eerst onderdeel van het team, waarmee een nog stevigere basis is gelegd voor de volgende rondes. En nu van alle teams in deze klasse al een keer is gewonnen, biedt dat mooie vooruitzichten voor een eventueel kampioenschap. Op www.dojotloo.nl is een uitgebreid fotoverslag te zien.

Gevraagd: steun voor motorsponsorrit

HEILOO - Heilooërs reden op 25 september mee in de Distinguished Gentlemans Ride 2016. Dit waren Rene, Steven en Ed met zijn zoon Ruben. De Gentlemans Ride (DGR) is een wereldwijde sponsorrit op bijzondere motoren die op dezelfde dag wordt gereden. Geregistreerde rijders kunnen gesponsord worden. Dat kan nog tot 31 oktober. Het geld gaat naar prostaatkankeronderzoek en de Movember-beweging voor meer aandacht voor het hoge aantal suïcides bij mannen. Ga naar www.gentlemansride.com/rider/carvervanSteven voor meer informatie. Uw steun wordt zeer gewaardeerd.

Filmavond over Limmer Die en Sport uit het verleden

LIMMEN - Stichting Oud Limmen vertoont vrijdagavond 28 oktober in de Burgerij in Limmen een film over het Limmer Die. Piet Buur vertelt hoe mooi het er is. Na de pauze staat het onderwerp 'Limmer sport uit het verleden' centraal. Aan de orde komen de schaatsmarathon in Limmen in 2013, Tinus Metselaar Speedway, de Triatlon in 1991 en de VV Limmen kampioenswedstrijd in 1978.

De avond begint om 20.00 uur en de zaal is om 19.30 uur open. De kaartverkoop vindt plaats in de Oude school. Deze is op maandag geopend van 10.00 tot 12.00 en van 19.00 tot 21.00 uur. De kaarten kosten 5 euro, inclusief koffie.

De avond is niet alleen voor donateurs bedoeld, dus iedereen is welkom.

Fonds Verstandelijk Gehandicapten Limmen dankt collectanten

LIMMEN - De collecte van Fonds Verstandelijk Gehandicapten heeft in Limmen 813 euro opgebracht. Het Fonds bedankt alle vrijwilligers en gevers die hieraan hebben bijgedragen. Met de opbrengst worden landelijke en lokale projecten gefinancierd die het leven van mensen met een verstandelijke beperking veraangenamen en hun wereld vergroten. Wilt u volgend jaar ook helpen bij de collecte, meldt u zich dan aan bij Annemiek Schouten via 06-10567541.

Tennisvereniging TC Hogedijk veertig jaar jong

Huidig bestuur van TC Hogedijk.

EGMOND-BINNEN - De Egmondse tennisvereniging TC Hogedijk viert zaterdag 22 oktober haar veertigjarig bestaan. Een gezellige bijeenkomst staat gepland voor leden en oud-leden. Zij zijn van 16.00 tot 19.00 uur welkom in de kantine van TC Hogedijk.

We spraken Nel Wolf die samen met Roel de Vries (beiden initiatiefnemers) besloten om in 1976 TC Hogedijk op te richten. Nel, inmiddels zevenenzeventig jaar oud, bruist nog van energie. "Als ik terugkijk op de beginjaren, dan was er sprake van echt pionieren op de vereniging. Voor ons gevoel moesten we het wiel uitvinden en dat is volgens mij goed gelukt. We kochten ons eerste clubgebouw voor 1 gulden, maar we moesten het wel zelf in elkaar zetten. Deze tijdelijke voorziening deed dienst tot we in 1979 een nieuw clubgebouw in gebruik namen."

Meer terugblikken. Na ruim twintig jaar verving TC Hogedijk de gravelbanen voor Frenchcourt. De club kon vanaf dat moment het hele jaar tennissen. Dit voorjaar vernieuwde de vereniging baan 1 en 2, er ligt nu Acecourt. De overige vier Frenchcourt banen zijn eveneens opgeknapt. Veel oud-jeugdleden hebben zeker mooie herinneringen aan hun tijd bij de club. Zij vergeten nooit meer de fameuze luilaknachten met speur- en spooktochten in bos en duin en het slapen in tenten op het Zeevogelsterrein. Ook de deelname van Amerikaanse middelbare schooljeugd aan het jeugdtoernooi waren voor de jonge sporters onvergetelijk. De 'kids' werden ondergebracht bij ouders van de deelnemende jeugd, wat leuke contacten opleverde.

Bestuur in 1980 van TC Hogedijk.

Op het tennisaanbod moeten verenigingen tegenwoordig alert zijn, het achterover leunen - 'want men komt er toch wel' - ligt alweer een tijdje achter ons. Daarom introduceerde TC Hogedijk enkele jaren geleden met de Egmondse Tennis Kampioenschappen weer iets nieuws. Jarenlang spraken verschillende bestuurders van de club in wisselende overlegorganen met gemeente en sportverenigingen. Het doel was op termijn te verkassen naar een centrale sportlocatie, inclusief sporthal. TC Hogedijk meent dat een centrale tennislocatie in de Egmonden - net als voor het voetbal - nodig is en ze wil zich hiervoor graag inzetten.

De vereniging is door de jaren heen door veel gedreven vrijwilligers op de kaart gezet en uitgegroeid tot een club die nu veertig jaar bestaat. "Waar we vroeger betaalde krachten hadden voor het onderhoud van de banen en de kantine, lossen we dit nu op door inzet van vrijwilligers en een actieve parkcommissie. Wij willen alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet, want zonder hen waren we niet de mooie vereniging geworden die we nu zijn", zo laat het bestuur van TC Hogedijk weten.

Honkbal junioren van Double Stars kampioen

Gefeliciteerd kampioen-junioren van Double Stars!

HEILOO - De junioren van Double Stars uit Heiloo werden kampioen met alleen overwinningen en een gelijk spel.
Dat gebeurde nadat vorig jaar de selectie verzwakte met vier spelers: twee oudsten gingen naar een hoger team en twee gingen het geluk proeven bij andere verengingen. Het team werd aangevuld met de twee aspiranten Niels en Mees. Ook telde dit team nog een dame en niet de minste. Alleen werd Famke lang gemist door een breuk en omdat ze meedeed met de Nederlandse selectie dameshonkbal in Japan. Famke werd hierbij als beste verdedigende speelster van het WK. Hierover was de coaching dik tevreden! De coaches van dit team zijn Johan Cuperus (JC) en Donald Pietersz. Na de eerste twee wedstrijden bleek al gauw dat dit team voor het kampioenschap ging: tegenstander na tegenstander werd overwonnen. De geweldige pitchers Teun en Lucca die werden bijgestaan door de catchers Famke en Jaycy.

Wanneer er een bal het veld werd ingeslagen, dan was het hele team scherp en verdedigde Jesse, Cor, Djemo en Bart uitstekend, maar ook de invallers Mees de B., Tos en Dani deden goed werk. Aan slag werden de knuppels goed onderhanden genomen: veel honkslagen en homeruns. Met als grootste klapper de homerun line drive van Jesse van den Berg als hoogtepunt in de kampioenswedstrijd op het Double Stars veld in Heiloo!

De kampioenswedstrijd was afgelopen zaterdag in Heiloo met als tegenstander Almere'90 uit Almere. De wedstrijd kwam moeilijk op gang maar uiteindelijk stoomde de jongens en meisje uit Heiloo over de tegenpartij met 17-3! Hierna kon het feest beginnen, elke speler kreeg bloemen en een beker als aandenken! Volgend jaar gaan de coaches een klasse hoger spelen, de topklasse!

Amsterdam-Dakar voor het goede doel

Irma en Willem klaar voor de start.

HEILOO - Oud-Heilooërs Irma van der Stouwe en haar echtgenoot Willem Kosters uit Wijdewormer doen mee aan de novembereditie van de Amsterdam-Dakar Challenge. Zij vertrekken onder de naam 'De Boertjes' op 5 november.
De Amsterdam-Dakar Challenge is een rally die start in Amsterdam-Noord en eindigt in Banjul, met een tussenstop in Dakar. De rally is geïnspireerd door de beroemde barre woestijntocht Parijs-Dakar, maar dan zonder dure auto's, helikopters en volgauto's met onderdelen. Verder is de wedstrijd volledig selfsupporting.

De opzet is simpel: de auto (barrel) mag niet meer dan vijfhonderd euro kosten. Er moet natuurlijk nog wel flink aan worden gesleuteld om het voertuig rijklaar te krijgen voor de avontuurlijke rit. De tocht voert door Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Marokko, Westelijke Sahara, Mauritanië, Senegal en Gambia en is ruim zevenduizend kilometer lang. Er wordt overnacht in een tentje of in de auto in de woestijn, in een hotel of op campings. Er zal worden gekookt op een éénpits gasstelletje. Het doel van de reis is om de auto van Irma en Willem, een paarse Opel Frontera, in Banjul (Gambia), te veilen. De opbrengst van de autoveiling is bestemd voor een goed doel. Willem en Irma kozen voor een bijzonder project voor de opvang van weeskinderen dat ervoor zorgt dat deze kinderen in hun vertrouwde omgeving kunnen opgroeien. Hulp kan zijn in de vorm van rijst, schoolgeld of anders. Er wordt per situatie bekeken welke support nodig is.

Gevraagd: sponsors
Irma: "Iedere vorm van sponsoring is welkom. Het kan zijn door donatie aan het project of om ons een stukje op weg te helpen in de vorm van goederen of een bijdrage aan de brandstof. Alles blijft achter in Banjul. Wij plakken een sticker van de sponsors op onze auto voor de reclame en ook worden de sponsors vermeld op de website van Amsterdam-Dakar bij 'Team De Boertjes'."

Familie, vrienden en bedrijven sponsoren al flink maar er kan altijd meer bij. Wilt u helpen met een donatie aan het goede doel of om de reis te kunnen maken? Dat is fantastisch! Neem contact op met Irma en Willem via telefoonnummer 06-53962143.

Een en ander staat te lezen op www.amsterdamdakar.com.

Klaverjasdrive op 24 oktober

HEILOO - EHK heeft maandag 24 oktober haar maandelijkse klaverjasdrive. Ook is er een verloting met mooie prijzen. U bent welkom in Cultureel centrum De Strandwal naast de Kapel op het GGZ-terrein. Bent u een regelmatige bezoeker en u kunt een keer niet, of doet u voor de eerste keer mee, meld dit dan even bij een van de bestuursleden. De vereniging kan hiermee dan rekening houden. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De start is om 19.30 uur en de avond eindigt rond 22.30 uur. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij Gerda via telefoonnummer 072-5123271 of bij Ria, telefoon: 072-5339345.

Klaverjas- en Keezdrive in Akersloot

AKERSLOOT - Het wordt weer een gezellig 'Drive'-weekend in Akersloot. Zaterdag 22 oktober staat de maandelijkse klaverjasdrive op het programma. Het klaverjassen begint om 20.00 uur. Opgeven hiervoor is mogelijk via 0251-312866 of via info@vriendschapakersloot.nl. Er zijn schitterende prijzen te winnen, zoals een Senseo, weerstations, pannensets, fruitmanden, paling, besteksets, koffers en levensmiddelen. Naast de drive vindt er ook een superverloting plaats met ook hier prachtige prijzen.

Zondagmiddag 23 oktober volgt een Keezdrive in De Vriendschap Akersloot, verzorgd door de Keezbordorganisatie. De aanvangstijd voor het Keezen is 13.30 uur. Inschrijven kan via www.keezbord.nl of onder telefoonnummer 0251-312866. Na het Keezen kunt u aanschuiven voor een heerlijke dagschotel. Kortom genoeg te doen in Akersloot tijdens het laatste weekend van de herfstvakantie. Het adres: De Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot.

Het Kleurenorkest: leerkrachten leren van en met elkaar

Juf Mariëlle de Winter. Hoe sta je lekker voor de klas...?

LIMMEN - Een primeur dit jaar op het Kleurenorkest. Juf Mariëlle de Winter, gecertificeerd NLP-trainer en werkzaam als leerkracht bij basisschool het Kleurenorkest - gaat vier studiemiddagen NLP geven voor leerkrachten van Stichting Flore. Sinds begin dit jaar is het Kleurenorkest aangesloten bij de stichting en dat lijkt voor beiden zijn vruchten af te werpen.

Het Kleurenorkest is trots op haar visie op onderwijs en deelt deze kennis graag met andere scholen. Daarnaast leert de school weer enorm veel van stichting Flore met al haar kennis en mogelijkheden. De eerste studiemiddag was een groot succes. In totaal vijfentwintig collega-leerkrachten van Stichting Flore waren aanwezig. "Het is ontzettend mooi om leerkrachten op school te ontvangen vanuit verschillende Flore-scholen. Alle leerkrachten zijn enorm enthousiast over deze training", aldus Mariëlle. Het onderwerp van de training is vooral: relaxed naar school. "We hebben het met elkaar over onderwerpen als hoe sta je lekker voor de klas en wat kun je doen op momenten dat je zelf even niet lekker in je vel zit. Hoe kunnen NLP-technieken je hierbij helpen."

Al een aantal jaren gaf juf Mariëlle ouderavonden om ouders kennis te laten maken met NLP. Tijdens die avonden lag de nadruk altijd op het kind en hoe je als ouder op een positieve manier met je kind kunt communiceren. "Nu zijn de leerkrachten zelf deelnemer en is het waardevol om met elkaar te kijken naar ieder zijn talenten. Het is heel prettig dat er ruimte is voor een ieder om zijn verhaal te delen en van elkaar te kunnen leren."

Leerlingen Jac. P. Thijsse College in Gambia

Foto: www.jpthijsse.nl

CASTRICUM - Sinds 10 oktober zijn leerlingen uit 4 havo en 5 vwo van het Jac. P. Thijsse op werkweek naar Gambia. Op de Mansa Colley Bojang School gaan zij lesjes geven, het gebouw opknappen, schooluniformen maken, de tuin onderhouden en - in de middag en avond - sportlessen geven. Overnachten doen ze ook op de school en ze hebben zich heel goed voorbereid tijdens de Verdunweek door zich te verdiepen in de geschiedenis, de politiek en de religie van het land. Tevens hebben de leerlingen onder leiding van Els en Stefan de lesjes en sportlessen voorbereid. Natuurlijk gaan ze niet met lege handen naar de school. Naast vele schoolspullen en spelletjes die ze meenemen, hebben de leerlingen zich de afgelopen maanden ingespannen zoveel mogelijk geld bijeen te werken. Dit geld gaan ze ter plekke uitgeven aan onder andere meubilair, bouwmaterialen en uniformen. Sommige leerlingen verzamelden wel tot achthonderd euro.

Bron en foto's: www.jpthijsse.nl

Vrij Fictief in JOEB

Vrij Fictief op het Egmondse podium.

EGMOND-BINNEN - De Egmondse jonge band Vrij Fictief geeft zaterdag 22 oktober een concert in JOEB in Egmond-Binnen. Geïnspireerd door jazz, rock, fusion en earth muziek brengt de band zeer eigenwijze eigen muziek ten gehore met gitaren, drums en blaasinstrumenten. De band bestaat uit Bart Lute, Wouter Pepping, Remy Sterman, Nina Lute en Marjolein Beemster. Deze bandleden komen uit de Egmondse fanfareorkesten Eensgezindheid en Lamoraal. JOEB gaat om 20.00 uur open, de entree is gratis. Het adres: Herenweg 69 in Egmond-Binnen.

Knutselmiddag in JOEB.

Romeins festival voor Hildes verjaardag groot succes Hele herfstvakantie nog feestweek

Romijnse sfeer bij het Huis van Hilde.

CASTRICUM - Het Romeins festival, dat zondag in Huis van Hilde en op het Westerplein werd gehouden, was een groot succes. Meer dan tweeduizend bezoekers, waaronder zevenhonderd kinderen, kwamen op het evenement voor Hildes verjaardag af. Het was een gezellige drukte in het archeologiecentrum. Vijftig kilo Romeins speenvarken aan het spit was aan het eind van de dag schoon op. Ook in de herfstvakantie is het nog feest in Huis van Hilde; er is een speciaal activiteitenprogramma.

Een van de hoogtepunten was het historisch kampement met Romeinse soldaten die exercities hielden en hun wapenrusting lieten bewonderen. Kinderen volgden een Romeinse gevechts-clinic of lieten zich in de schoonheidssalon een Romeins kapsel aanmeten, om daarna Romeins op de foto te gaan. Buiten trokken ambachten - zoals manden vlechten, weven en smeden - veel publiek. Klein en groot genoot van de muziek en het historisch verteltheater. Een bezoeker schreef in het gastenboek: 'Een fantastisch evenement waarin de geschiedenis helemaal tot leven komt'.

Nieuw was de ArcheoHotspot, mede in het kader van de Nationale Archeologiedagen. Veel kinderen gingen direct met vergrootglas en pincet aan de slag. Daar kun je ook komende week nog de wondere wereld van de archeologie zelf ontdekken. Dit jaarlijks evenement rond Hildes verjaardag wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland en de gemeente Castricum.

Archeologen in de dop.

Herfstvakantie = feestweek
Het Romeins festival was eenmalig, maar ook in de herfstvakantie is het feest. Er staan fantastische activiteiten op het programma zoals workshops, gratis rondleidingen, Romeinse speurtochten, ArcheoGames, ArcheoLab Belevenis en de ArcheoHotspot. En natuurlijk trakteert Hilde nog deze week.
Voor het programma, zie www.huisvanhilde.nl/activiteit/herfstvakantie-feestweek

Lancering van Stichting Gezelschapsdier tijdens TT Café

Oprichter Arie Meijboom en notaris Gert van Duin (rechts) bij ondertekening van de oprichtingsakte. Foto: aangeleverd.

CASTRICUM - Tijdens de bijeenkomst van Transition Town Café op 7 oktober heeft de lancering van Stichting Gezelschapsdier plaatsgevonden. Stichting Gezelschapsdier biedt een oplossing aan ouderen die graag een huisdier willen, maar zich bezwaard voelen een dier te nemen. Zij zijn bezorgd dat het dier hen overleeft en dat er dan geen opvang is voor het dier.

Maarten Nijman heeft tijdens de bijeenkomst de inleiding namens Transition Town Castricum verzorgt. Er was een presentatie door dierenarts Marjolein Liewes-Schellekens over dierenwelzijn en Marcel Steenman heeft de rol van de gemeente inzake mensenwelzijn met een accent op eenzaamheid kunnen toelichten. Tot slot heeft Arie Meijboom de ontstaansgeschiedenis en actuele oprichting toegelicht.

Stichting Gezelschapsdier speelt in op het dilemma waarin veel ouderen verkeren. De ouderen zouden graag een hond of kat willen hebben, die geeft 'aanspraak' en gezelschap. Het verzorgen van een dier geeft voldoening en bovendien dwingt een hond het baasje meerdere keren per dag, weer of geen weer, de deur uit te gaan. Hierbij krijgt men beweging, frisse lucht en contact met andere hondenuitlaters, waardoor ook het risico op vereenzaming wordt gereduceerd. Ondanks alle voordelen voelen veel ouderen zich bezwaard een huisdier te nemen omdat het dier hen wellicht overleeft. Ze willen de kinderen er niet mee opzadelen.

Foto: aangeleverd.

Stichting Gezelschapsdier bemiddelt in gezelschapsdieren en zorgt ervoor dat bij langdurige opname in ziekenhuis, verpleeghuis of bij overlijden van het baasje direct een oplossing wordt gezocht voor de door de stichting geplaatste dieren. Dit kan een tijdelijke opvang zijn in een gastgezin of blijvende opvang bij een ander persoon in de doelgroep. Het dierenwelzijn staat hoog in het vaandel van de organisatie. Er is een samenwerking aangegaan met de dierenambulance en met een dierenarts, die de dieren screent en de inentingen verzorgt. Daarnaast zijn er mensen die periodiek bezoeken gaan afleggen om te controleren of het goed verloopt tussen het baasje en het geplaatste dier. Ouderen kunnen nu dus onbezwaard via Stichting Gezelschapsdier een huisdier aanvragen.

Voor de regio Castricum en omstreken worden nog gastgezinnen gezocht, voor opvang van maximaal acht weken en noodopvangadressen, voor de opvang van maximaal twee weken. Natuurlijk zijn ook sponsoren van harte welkom om zich te melden.

Meer informatie kunt u vinden op www.stichting-gezelschapsdier.nl.

Monique wint boek 'Haren invlechten' via Facebook

Marlene Roodbol (l) en Monique Klappe.

CASTRICUM - Monique Klappe ontving afgelopen week uit handen van Marlene Roodbol het boek 'Haren invlechten'. Zij won dit exemplaar via een like&win-actie op de Facebookpagina van Uitkijkpost, editie Castricum. Monique was heel blij met het boek en ze gaat nu dan echt beginnen met invlechten. Voor meer vlechtideetjes, kijk op www.hareninvlechten.nl.

Meer treinen in spits via Castricum en Heiloo

CASTRICUM - De nieuwe dienstregeling van de NS start zondag 11 december. Op zeven trajecten gaan meer treinen rijden. Een belangrijke wijziging voor Heiloo en Castricum is dat er in de spits meer treinen stoppen (van twee naar vier per uur). Ook gaan er extra treinen in de spits rijden tussen Alkmaar en Schagen. Op een aantal trajecten wordt de reis korter, komen er meer rechtstreekse verbindingen en zijn er kortere wachttijden op stations. Met deze nieuwe dienstregeling wil de NS de komende jaren groei op het spoor mogelijk maken. De NS verwacht volgend jaar 2% meer treinreizigers, wat circa twintigduizend extra reizen met de trein per dag zijn. Er gaan ongeveer honderdvijftig treinen per dag meer rijden dan in 2016.

De dienstregeling voor 2017 is nieuw ontworpen en brengt veel veranderingen met zich mee. Voor bijna alle reizigers verandert er iets aan hun treinreis: van kleine wijzigingen in vertrektijden tot andere routes, extra of juist minder overstappen en andere aansluitingen.

Castricum in de ban van de regenboog

Foto: Tessa Peters

CASTRICUM - Het was wikken en wegen op de redactie. De inzendingen van de fotowedstrijd, die op Facebook Uitkijkpost editie Castricum was georganiseerd, waren allemaal even mooi. Totdat we ineens het licht zagen!

De Regenboogzebra was veel in het nieuws de afgelopen week. De regenboogfoto van Tessa Peters bij de Heemstederweg is dan wel heel toepasselijk. Van harte gefeliciteerd Tessa, jij gaat genieten van koffie met gebak voor twee personen bij banketbakkerij de Roset!

Alle deelnemers, bedankt voor het insturen.

Museumhoeve Overslot: 'We laten ons niet wegjagen'

Een inkijkje in museumhoeve Overslot. Foto's: gebouw: Hoeve Overslot. Overige foto's: Evert Visser

EGMOND AAN DEN HOEF - De gemeente Bergen en de culturele instelling museumhoeve Overslot in het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef lijken in een impasse te zitten. Het college van B&W sommeerde Stichting Hafre Productions vorige week per brief om het gebouw van museumhoeve Overslot uiterlijk 31 december leeg op te leveren. Het bestuur verzet zich hier fel tegen.

Wethouder Hugo Snabilie van Financiën en Ruimtelijke Ordening laat weten dat Stichting Hafre Productions van museumhoeve Overslot dit jaar niet bereid was een gebruikersovereenkomst te tekenen met daarin een opzegtermijn van drie maanden. "Die ondertekening is nodig om herontwikkeling van het Slotkwartier op korte termijn mogelijk te maken. Als we willen starten, dan moeten we zeker weten dat het pand op korte termijn leeg kan staan." Hij vertelt dat Stichting Historisch Egmond - tevens gebruiker van het gebouw - de overeenkomst wel tekende. "Deze stichting kan daarom nog wat langer blijven". Voor De Slotkapel geldt geen overeenkomst, omdat Stichting Slotkapel eigenaar is van haar gebouw. Ook Galerie de Kapberg hoort bij het Slotkwartier maar huist in een ander pand.

'Panden ongeschikt'
Het college van Bergen liet vorig jaar weten het Slotkwartier een nieuwe impuls te willen geven door de historie van het vroegere Slotkasteel en de omliggende monumentale gebouwen breder en bij een groter publiek onder de aandacht te brengen. Dit moet volgens de gemeente gebeuren door de instanties beter geïntegreerd samen te laten werken. Het College van B&W gaf vorig jaar de vier stichtingsbesturen de ruimte met een gezamenlijk toekomstplan te komen. De veelzijdige ideeën varieerden van kunst in het Slotpark en een hoge steiger met een foto van het kasteel tot het plaatsen van een 'originele' toegangsbrug tot het Slotkasteel, een terras, picknicktafels en een thee- of pluktuin. De 'partijen' legden hun ideeën eind februari bij de gemeente op tafel. Bergen was niet tevreden over het plan, omdat een financiële onderbouwing - voor onder andere een Cultuurhuys - zou ontbreken. Een nieuw gezamenlijk plan kwam er niet, mede omdat de vier stichtingen het niet eens konden worden. Daarom nam de gemeente de regie zelf in handen. Tegelijkertijd kwamen museumhoeve Overslot en Stichting Historisch Egmond elk met een eigen plan. Hierop wil Bergen eind dit jaar reageren, zo laat de wethouder weten.

Voor herontwikkeling is volgens Bergen onderhoud van de panden noodzakelijk. Wethouder Snabilie: "De gebouwen zijn nu niet geschikt voor de activiteiten die er plaatsvinden. Dit mede vanwege de huidige veiligheidseisen en vergunningen die nodig zijn. Om professionele ondersteuning te krijgen bij de herontwikkeling, hebben we het Slotkwartier aangemeld bij de provincie als herbestemmingsproject van langdurig leegstaande panden."

'Geen gebruikersovereenkomst'
Stichting Hafre-voorzitter Fred Valkering is kwaad op de gemeente Bergen. "Bergen helpt een goedlopende, unieke en breed gedragen ongesubsidieerde Egmondse culturele organisatie de nek om. Dat is erg. Bergen is toch zo cultuurminded? Wij hebben een podium en een bar met vergunning, er zijn concerten en schrijvers lezen hier hun verhalen en gedichten voor. Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en we hebben een vaste expositie met schelpen, mineralen en antieke en oudheidkundige voorwerpen. Ons publiek, dat overal vandaan komt, waardeert dat zeer. Het bericht dat we weg moeten, leeft onvoorstelbaar onder de bevolking van Egmond en ver daarbuiten."

De voorzitter noemt het besluit van het college van B&W "puur op financiële gronden gebaseerd." "Bergen krijgt geld van de provincie als wij uit het pand gaan. Met dit geld kan de gemeente de herstructurering van de andere panden financieren." Hij stelt verder dat een verhuizing naar een andere locatie niet realistisch is. "Als we moeten verhuizen, dan ontbreekt de ruimte voor het podium en alles wat wij tentoonstellen. Bovendien is de akoestiek niet op een andere plek na te bootsen." Volgens Valkering is een gezamenlijk plan er niet gekomen, mede vanwege kritiek op de toetreding in de werkgroep van een financieel deskundige van de politieke partij Kies Lokaal. "Wij kwamen hier pas veel later achter. Iemand met twee petten op, dat kan natuurlijk niet."
De voorzitter stelt verder blij te zijn de nieuwe gebruikersovereenkomst niet te hebben getekend. "Wij tekenden in 1998 als stichting een huurovereenkomst en hebben daarom recht op een veel langere opzegtermijn dan drie maanden. Die is gewoon nog geldig, daarom gaan we in december niet weg."

Valkering veegt ook andere "gedachtekronkels" van de gemeente van tafel. "De gemeente baseert zich op de voorlopige economische visie van Bergen, terwijl de gemeenteraad de definitieve versie nog moet goedkeuren. Dat klopt dus niet. Verder heeft B&W ons nooit laten weten dat onze Stichting eind dit jaar het pand moet verlaten. Waarom zouden we anders over plannen zijn gaan nadenken? Ook is de aanmelding van Overslot bij de provincie als herbestemmingsproject van langdurig leegstaande panden uiterst dubieus: dit pand staat namelijk niet leeg. Daarnaast hebben we de brief met de huuropzegging officieel nooit ontvangen. Per e-mail is de brief niet rechtsgeldig. Tot een door de wethouder beloofde toelichting van de brief is het nooit gekomen en op onze uitnodigingen voor een gesprek is nimmer gereageerd."

'Behoud van activiteiten'
Wethouder Snabilie noemt de opzegging in de huurovereenkomst juridisch wel waterdicht en de brief rechtsgeldig. "De aangetekende brief is inderdaad via de post niet bij de stichting aangekomen vanwege afwezigheid van de bestuursleden. Op 1 september is Stichting Hafre niet ingegaan op onze uitnodiging de brief persoonlijk toe te lichten. Daarna kreeg ik een uitnodiging van Stichting Hafre, maar niet eerder dan oktober. Daarom is de brief uiteindelijk via e-mail verstuurd. Dat is een geldige procedure."

Verder stelt Snabilie dat Bergen wel kosten maakt voor het gebouw van museumhoeve Overslot en dat Bergen al lange tijd aanstuurt op herstructurering. Daarbij benadrukt hij "alle betrokken partijen bij de herontwikkeling te willen blijven betrekken". "Als dat kan met zoveel mogelijk passende ideeën en het behoud van de huidige activiteiten, dan is dat prima. Overigens blijven de panden bestaan, enkele zijn Rijksmonumenten". Verder stelt hij dat provinciale subsidies nog los staan van de herontwikkeling. "Of we ooit subsidie aanvragen, hangt af van het vervolg."

Tekst: EJV Mediaproducties/ Evert Visser

Griezeltocht Stichting Samen Spelen

'Ook goedemorgen...'

CASTRICUM - Zin om te griezelen? Stichting Samen Spelen organiseert vrijdagavond 11 en zaterdagavond 12 november een griezeltocht op Camping Geversduin.
Deze plek wordt omgetoverd tot een duister landschap, waar bijzondere figuren wonen die het lang niet allemaal goed met u menen. Het thema van dit jaar is 'The Walk of The Ring'. Wie weet komt u een Ork tegen in het bos, een zwarte geest of wellicht een lief, maar niet zo onschuldig, hobbitje. Pas op: ze lijken allemaal zo sprookjesachtig, maar het is niet voor niets een griezeltocht, dus houd ten alle tijden uw aandacht erbij. Niets is wat het lijkt! Naast het griezelen valt er overigens ook veel te lachen.

Deelnemen kan vanaf twaalf jaar. Kinderen tussen twaalf en zestien jaar mogen uitsluitend meedoen samen met een volwassene. Mensen die slecht ter been zijn, wordt afgeraden de tocht te lopen: het is donker en het terrein is niet vlak. Aanmelden voor de tocht kan via www.stichtingsamenspelen.nl. De organisatie neemt dan contact met u op. Een woordvoerder van de stichting adviseert u niet te lang te wachten met aanmelden. "Voorgaande jaren waren de twee avonden snel volgeboekt."

De Boswaid blij met Taalklas

Nieuwkomers horen er volledig bij.

EGMOND AAN DEN HOEF - Basisschool De Boswaid in Egmond aan den Hoef is het nieuwe schooljaar gestart met een Internationale Taalklas (ITK) voor nieuwkomers. Op dit moment zitten er tien kinderen in de Taalklas: negen kinderen uit Syrië en één leerling uit Eritrea.
Kinderen vanaf groep 3 volgen in de ITK intensief onderwijs dat vooral gericht is op de beheersing van de Nederlandse taal. Directeur Birgit Ranzijn: "Het gaat om kinderen die minder dan één jaar Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd. De meeste van deze leerlingen zijn zelfs korter dan drie maanden in Nederland. Zij begrijpen onze taal dus niet of nauwelijks. Door het onderwijs in de Taalklas hebben zij een grotere kans op succesvolle schoolprestaties in de toekomst.'' In de Taalklas zitten kinderen van verschillende leeftijden, uit verschillende landen en met verschillende niveaus. "Met een intensief programma en in een veilige en gestructureerde leeromgeving krijgen de kinderen veel individuele aandacht. Na een jaar in de Taalklas kunnen de kinderen over het algemeen doorstromen naar een reguliere basisschool in hun eigen woonplaats. De Taalklas is een verrijking voor De Boswaid'', stelt Birgit Ranzijn trots.

'Nieuwkomers horen erbij'

Door de speciale Taalklas kunnen de leerkrachten de nieuwkomers maximaal ondersteunen zonder dat dit ten koste gaat van het onderwijs aan de andere kinderen. Ranzijn: "Het is bijzonder om te zien hoe goed en snel de kinderen de Nederlandse taal oppikken en hoe onze kinderen de leerlingen uit de Taalklas het gevoel geven er volledig bij te horen. Daar zijn wij echt trots op. De Taalklas-kinderen doen gewoon mee met hun leeftijdsgenootjes uit de andere klassen tijdens bepaalde activiteiten, zoals buitenspelen, excursies en thema's rond bijvoorbeeld de Kinderboekenweek. Samen met de leerkrachten zorgen onze kinderen ervoor dat de nieuwkomers zich veilig en geaccepteerd voelen. Daardoor staan ze open voor het leren van de Nederlandse taal en gewoontes. Voor ons is het ook een bevestiging van de fijne sfeer op De Boswaid: dit is een school waar iedereen echt welkom is.''

Wie shopt er in Castricum?

Tom en Mike aan het ijs. Foto: Monique de Vries

CASTRICUM - Onze speciale verslaggeefster Monique de Vries sprak met voorbijgangers afgelopen zomer. Wat deden zij op een zonnige ochtend in het centrum van Castricum? We blikken nog even terug op deze vrolijke kiekjes.

Vanuit de Verdistraat komen Albert en Joke op de fiets naar de Burgemeester Mooijstraat. Als een fris, verliefd stel poseren ze lachend voor de camera. Joke heeft (als trouwe klant) bij parfumerie Visser make-up gekocht. Vorige week kocht ze nog een mooie blouse bij Van Vuuren. Ze zijn ook nog even bij de buren (Kruidvat) geweest voor geneesmiddelen. Ze komen vaak in de Burgemeester Mooijstraat. De kwaliteit en de diversiteit aan winkels vinden ze er geweldig. De boodschapjes zijn inmiddels binnen. Gelukkig was er nog genoeg tijd over om de ochtend af te sluiten met een kopje koffie en wat lekkers bij De Roset.

Glunderend loopt hij achter de duo kinderwagen: Tom. Het is zijn (vrije) oppasdag. Hij past wel vaker op Marley en Roef, de kindjes van zijn zussen. Tijdens de wandeling is de Max O'Larry's een aangename tussenstop; ze komen er best vaak. Over de keuze hoeven Tom (en vriend Mike) niet lang te twijfelen: de oreo-smaak is bij beiden favoriet. De kindjes ogen net zo zoet als het ijsje. De vrienden gaan vanmiddag een vakantie uitzoeken. Ze hebben een seizoen hard gewerkt en willen een verre droomreis maken. Het ijsje is inmiddels op en de kindjes zijn (al) bijna in dromenland.

Albert en Joke in het zonnetje. Foto: Monique de Vries
Gien, Vroni en Mart op terras. Foto: Monique de Vries
Jochem met Noud op de arm. Foto: Monique de Vries
Marianne Vos rust uit op een bankje. Foto: Monique de Vries

Ze komen er speciaal voor uit Alkmaar; de overheerlijke gebakjes van De Roset. Moeilijk kiezen, hoor! Gien is maar wat blij dat Vroni en Mart haar regelmatig op sleeptouw nemen. Vroeger ging ze zelf, maar nu is ze minder mobiel. Ze was al drie keer eerder deze zomer bij De Roset. Het is zo lekker en zo vers. Ze zien wel wat de dag hen verder brengt. De dames willen straks nog bij wat leuke winkeltjes struinen. Mart gaat nog even op zoek naar een batterijtje. Ze genieten in Castricum van het lekkers, maar ook van de mooie omgeving.

Jochem is op zijn vrije dag met zijn zoontje Noud boodschappen aan het doen. Ze hebben net wat verse broodjes gehaald en de boekhandel bezocht. Even wat stickers en vlaggetjes gekocht voor zijn dochtertje. Zij gaat morgen uitdelen in groep 3. Jochem woont in Limmen, maar komt vaker in de Burgemeester Mooijstraat. Hij vindt kwaliteit van voeding erg belangrijk. Niet zo gek, met een verleden als kok en zijn huidige baan als supermarktmanager. De hooglanderburgers bij de Groene slager zijn favoriet. Het is de hoogste tijd om zijn dochtertje van school te halen. Er moeten vanmiddag ook nog cakejes gebakken worden. Met de stickers en vlaggetjes van Laan wordt dat vast een mooie traktatie.

Marianne Vos puft even uit van haar fietsroute door de duinen. Ze fietst wel vaker vanuit haar woonplaats Egmond aan Zee naar Castricum. De route ernaartoe vindt ze prachtig. Ze geniet op een bankje van het zonnetje en haar meegebrachte lunch. Ze komt hier speciaal voor de natuurvoedingswinkel. Daar koopt ze iedere twee weken groente en havermout. Ze heeft er graag een fietstochtje voor over. Ze combineert het ook wel eens met een bezoekje aan Bossinade. Het ruime assortiment aan brillen en de aanwezigheid van een optometrist spreken haar aan. De lunch is inmiddels op. Genoeg energie om weer verder te gaan.

Tekst: Monique de Vries.

Rommelmarkt in het Sportpaleis

ALKMAAR/EGMOND - Zin om ouderwets gezellig te struinen? Bezoek dan de rommelmarkt op zondag 23 oktober in het Sportpaleis aan de Terborchlaan in Alkmaar. Stichting Rommelmarkten Egmond organiseert deze markt. Ongeveer tweehonderdveertig standhouders verkopen hun tweedehands spullen. Denk bijvoorbeeld aan speelgoed, kleding, gereedschap, lp's en huishoudelijke artikelen. De deuren zijn open van 10.00 tot 16.00 uur. De entree bedraagt 2,50 euro vanaf 13 jaar. Bel voor meer informatie 06-20114461 of kijk op www.st-re.nl

Afscheidsviering pastor Overmars

EGMOND-BINNEN - Pastor Overmars neemt zaterdag 22 oktober om 19.00 uur afscheid van de Egmondse parochies. Pastor Overmars en Pastor Mantje gaan voor in de viering in de Adelbertuskerk in Egmond-Binnen. Het koor Cantate Deo verzorgt de zang. Na afloop is er gelegenheid om persoonlijk afscheid te nemen en een kopje koffie te drinken. U wordt allen van harte uitgenodigd bij deze viering aanwezig te zijn.

Les van de KunstKoets/ISOB Leerlingen Stolbergschool tekenen en kleien opa's en oma's

CASTRICUM - De groepen 6 en 8 van de Juliana van Stolbergschool uit Castricum kregen les van De KunstKoets/ISOB. Dat gebeurde vanuit het thema van de Kinderboekenweek 'Opa's & Oma's, voor altijd jong!'

De kinderen schetsten hun opa of oma met behulp van hulplijnen. Daarbij moesten zij goed letten op de verhoudingen. De kinderen tekenden de hoofden met veel plezier en hadden veel lol. Zij maakten kennis met verhoudingen, snotgootjes, neusvleugels, aardbei-neuzen en blije mondhoeken. Sommige kinderen konden niet kiezen dus maakten zij een mix van beide opa's.

Wat zijn de kenmerken van jouw opa of oma, was de vraag. De kinderen dachten hierover na en zetten hun gedachten om in klei. Hierbij was het aansmeren van de klei, eventueel met behulp van slib, een belangrijk lesdoel. De opa's en oma's werden doormidden gesneden zodat één hoofd een set boekensteunen werd. De opa's en oma's zijn gebakken en geglazuurd en stralen in de etalage van boekhandel Laan.

Ruim 300 kinderen geboeid door presentatie Helma Camp

Genieten van de presentatie van Helma Camp. Foto: Dyllan Bons

CASTRICUM - Boekhandel Laan had vorige week tien klassen met in totaal driehonderd kinderen op visite om de indrukwekkende presentatie van Helma Camp bij te wonen. En dat geheel gratis, elke klas kreeg zelfs een gratis exemplaar van haar eerste kinderboek 'Comavirus'.

Dit boek speelt zich zowel in Nederland af als in de jungle, waar een kleinzoon moet zoeken naar een medicijn voor zijn vader. Het nieuwste boek van Helma Camp heet 'Het verboden eiland' en speelt zich af op een fictief eiland in de Noordzee. Helma maakte vele reizen en is zonder geld komen te zitten. Ze maakte toen onder andere kettingen om in haar eigen levensonderhoud te voorzien. Helma Camp is zelf ook oma maar zeker geen saaie: ze gaat binnenkort voor vijf maanden naar zuid-oost Azië, zonder reisdoel of veel geld. Hopelijk gaat deze reis haar weer kunnen inspireren tot een mooi en spannend kinderboek.

Afgelopen zondag kregen dertig grootouders en kleinkinderen een mooie placemat uit handen van Rachel de Wit. Dit naar aanleiding van de schrijfactie die Boekhandel Laan had opgezet van 'Grootouder en kleinkind'. De grootouder gaf een wijze raad aan het kleinkind en het kleinkind gaf aan wat hij of zij zo mooi vond aan opa of oma.

Live muziek op de vrijdagavond bij Grandcafe Mezza Luna

Veel mensen hebben er lang op moeten wachten maar, aanstaande vrijdagavond, 21 oktober, kunnen we weer genieten van een fantastische coverband bij Mezza Luna.

Dit keer zal de Castricumse coverband Kleedkamer 2 garant staan voor een avondvullend programma met één groot feest van herkenning. Veelzijdigheid is een handelsmerk van Kleedkamer 2. Niet alleen hits uit de jaren 70 en 80 komen voorbij maar ook recente meesterwerken van Eddy Floyd via The Police naar Douwe Bob en van The Cure naar Claudia de Breij door naar Pink Floyd. Kleedkamer 2 is een zeer hechte groep muzikanten die vanuit enorm veel plezier en passie graag een mooi avond muziek willen geven. De zang wordt verzorgd door Paulien Zwikker, electrische gitaar wordt virtuoos bespeeld door Michael Louwinger, Ron Moed verzorgt de drumpartijen, Jeroen Visser de basgitaar en Elbert Min neemt de toetsen en akoestische gitaar voor zijn rekening.

Komt dus allen genieten van een fantastische swingende muziekavond bij Mezza Luna. Stilzitten zal geen optie zijn, er kan lekker uitgebreid gedanst worden. De aanvang is 21.00 uur. Zie ook www.grandcafemezzaluna.nl

RTV80 verslaat Derp Bikers Beachrace

EGMOND - Radio en TV80, de lokale omroep van de gemeente Bergen, verslaan zaterdag de Derp Bikers Beachrace, een mountainbikewedstrijden van 42 kilometer over het strand. Start en finish vinden plaats op het strand van Egmond aan Zee. De radio- en tv-uitzendingen duren van 12.00 tot 15.0 uur. De verslaggevers volgen de wedstrijd van start tot finish. Radio 80 is te horen op 105.9 FM en 96.5 kabel en via www.rtv80.nl (klik op 'radio' en 'luister live'). TV80: analoog kanaal S12+ en in de regio via Ziggo kabel TV digitaal: kanaal 44).

Uitslagen damesbridgeclub sans atout

12 oktober 2016:
A-lijn: 1.ds.Schaffer-Mak 65,10; 2.Kuijt-v.Lochem 64,06.
B-lijn; 1.ds.Oosterwijk-Warmenhoven 56,77; 2.Krul-Beerepoot 55,21.
C-lijn: 1.ds.Buisman-Grippeling 63,89; 2.Admiraal-de Graaff 61,11.

Geslaagd: Carlo Peetoom

EGMOND AAN DEN HOEF - Wist u dat... Carlo Peetoom uit Egmond aan den Hoef is geslaagd voor Midden Kader Functionaris Restauratie MBO 4 aan Koning Willem College in 's-Hertogenbosch? Kijk op zijn website www.woodatwork.nl.

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072-5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

BodySugaring Heiloo voor natuurlijk ontharen! Een Hayate behandeling is een ware beleving, heerlijk ontspannend, je zou bijna vergeten dat het om ontharen gaat. Zo wordt zelfs een ontharingsbehandeling een fijn Zen momentje ! Praktijk de Elementen Kennemerstraatweg 269. 06 - 5467 1235

GASTOUDER Annemarie Kroon heeft enkele PLAATSEN vrij vanaf eind november 2016 voor kindjes op de WOENSDAG en de DONDERDAG. De baby's van 2012 zijn allemaal 4 geworden, sommige blijven en dan breng ik ze naar school en dan haal ik ze weer. www.gastouderheiloo.nl, email a.kroon@live.nl.

REÜNIE HEILOOËR BALLETSCHOOL OLV ELS BIJLSMA-MULDER Zaterdag 29 oktober van 15.00-18.00 in de Ypsalon in Heiloo

Let Op! Kim's Haarsalon is gesloten met de Herfst vakantie! Ben GESLOTEN van 15-10-16 t/m 22-10-16. MA 24-10-16 sta ik weer voor u klaar! U kunt nu nog een afspraak maken voor de vakantie of voor er na! Bel dan naar: 06 - 3004 2383.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Zondag 20 november WINTERWANDELING HEILOO.7 of 12 km, € 7,50 pp incl. erwtensoep of mega hotdog. www.winterwandelingheiloo.nl

SPORTINSTUIF 55+ Elke do.middag van 14.30 tot 16.00 uur. In het Vennewater. Geen prestaties, wel gezelligheid. Kom erbij ! Tel.info 5333905

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

TE HUUR : Geïsoleerde OPSLAGRUIMTE. 8.20 X 2.75 X 3.00 Brieven naar de Uitkijkpost onder nummer 610

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Grote collectie gebruikte dames-, heren- en kinderfietsen. Incl 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Een lekkere Thaise ontspanningsmassage. Bel voor een afspraak naar 06 -3365 5795 Industrieterrein Oosterzij 4 C.

TE HUUR GARAGEBOX. Domvloetlaan Heiloo. 06 - 5348 9626

Kim's Haarsalon Dompvloetlaan 29 Heiloo. Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 en tot snel!

TE HUUR per direct: GARAGEBOX v.v. Electra. Werkendelslaan Heiloo Info:Tel. 072-5335107

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. NU 50% KORTING Tel: 06 - 3374 3601

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Weekendje Aken in een comfortabele auto ? Datum prikken op HUURAUTO-HEILOO.NL

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072-533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

TUINEN TE VEEL WERK ? Geen tijd ? Ervaren tuinliefhebber helpt u met deskundig tuinonderhoud en het snoeiwerk en winterklaar maken van uw tuin. T: 06 - 1827 8367

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

Pasfoto's nodig? Even naar Primera Het Hoekstuk.

Grote sortering elektrische fietsen in div. uitvoeringen v.a. 1299 euro. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Gezocht: een gediplomeerde DOKTERSASSISTENTE. Voor meer info kijk op: www.limmerhuisartsen.uwartsonline.nl

Huurwoningen gezocht voor EXPATS Alkmaar@123wonen.nl of bel 072 - 20 20 700

APPARTEMENT TE KOOP GEVRAAGD: In Heiloo West. Svp contact opnemen: 06 - 2917 8158

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

TE HUUR CHALET alleen maand nov. te LIMMEN. tel.06 - 2363 2962

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

In de herfst-en wintertijd, Huurauto-Heiloo.nl

AFVALLEN onder begeleiding. Resultaat gegarandeerd met CAMBRIDGE WEIGHTPLAN Westerweg 389b Heiloo 06 - 1336 3545

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 695 icl. 3 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809