De Uitkijkpost

21 augustus 2019

De Uitkijkpost 21 augustus 2019


Doorgaan truckrun onzeker

Foto: aangeleverd

HEILOO - Iedere twee jaar organiseert de Stichting Globetruckers Zaanstreek een truckrun voor bewoners van de Hartekampgroep, waar mensen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking wonen. Dit jaar vindt de truckrun plaats op 21 september. De chauffeurs van de trucks halen de bewoners op bij Harteheem in Heemskerk, waarna de trucks in colonne via Castricum, Limmen, Heiloo, Egmond en Beverwijk weer terug naar het startpunt rijden.

Geen ontheffing Stationsweg
Een deel van de oorspronkelijke route van de truckrun gaat door de Stationsweg in Heiloo. Wethouder Rob Opdam zag zich echter genoodzaakt om geen ontheffing op het vrachtwagenverbod op de Stationsweg te verlenen. Volgens de Stichting Globetruckers houdt dat in dat de truckrun niet door kan gaan, ondanks het feit dat de gemeente Heiloo wel een alternatieve route heeft aangeboden. Dit heeft ertoe geleid dat de Globetruckers handtekeningen zijn gaan verzamelen op de Stationsweg. Inmiddels staat de teller op 48 bewoners die er geen problemen mee hebben en 5 die tegen het passeren van de vrachtwagens zijn. Bewoners die niet thuis waren, worden op een later moment nog benaderd.

Melgert Rink, secretaris Stichting Globetrotters: "Voor alle duidelijkheid, het gaat om een ontheffing voor één dag en om een stukje van nog geen 400 meter. De bewoners die tekenden zouden het belachelijk vinden als de colonne er niet langs zou mogen. Het gaat die dag niet om ons, maar we rijden een groep van 140 mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking rond. Zij hebben de dag van hun leven. We hebben er alles aan gedaan om de veiligheid te waarborgen: er is politiebegeleiding, we hebben de stoet ingekort van 125 naar 100 vrachtwagens met een maximumsnelheid van 25 km/u. Alle kruispunten en rotondes worden afgezet door gecertificeerde verkeersregelaars. Wat kunnen we nog meer doen om er een succes van te maken? Er zijn bijna 350 vrijwilligers in touw die dag. En dan draait alles om een stukje straat van 400 meter en één wethouder. De alternatieve routes brengen waarschijnlijk een oponthoud op de randweg van Alkmaar teweeg of zouden de route met een derde van de lengte verkorten. Een derde alternatief zou betekenen dat de stoet twee keer langs een aantal maneges komt, iets dat je omwille van veiligheid niet moet willen," aldus Rink.

Foto: Melgert Rink

Reactie wethouder
Wethouder Opdam laat in een reactie het volgende weten: "Er geldt een vrachtwagenverbod op de Stationsweg, Kerkelaan en Zevenhuizerlaan. Dit is mede ingesteld op verzoek van de bewoners, om de leefbaarheid en verkeersveiligheid in deze drukke straten te waarborgen. Het vrachtverbod is begin dit jaar ingegaan. Daarnaast zijn er de werkzaamheden aan de spooronderdoorgang op de Vennewatersweg. Dit zorgt voor extra verkeer op de al drukke Stationsweg, maar ook voor extra drukte op andere wegen in Heiloo. Een vrachtwagencolonne door deze verkeersader is daarom niet wenselijk.

Omdat wij het initiatief een warm hart toedragen hebben wij een alternatieve route aangedragen, zodat deze gewoon door kan gaan. Wij begrijpen inmiddels dat de organisatie deze route niet ziet zitten en de Stationsweg in de route wil houden. Zij hebben daarvoor handtekeningen van 'geen bezwaar' bij de bewoners van de Stationsweg opgehaald. Deze hebben wij nog niet ontvangen.

Wij wachten dit af en maken daarna nogmaals een afweging. Daarbij staat de verkeersveiligheid en de leefbaarheid van de bewoners van de Stationsweg, maar ook van de bewoners van omliggende wegen voorop", aldus de wethouder.

Laatste vakantieweek is Timmerdorpweek

De vrijwilligers die het 43ste Timmerdorp mogelijk maken zijn er helemaal klaar voor. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Van 20 tot en met 23 augustus vindt aan De Omloop het 43ste Timmerdorp plaats. Vier dagen lang kunnen 675 kinderen naar hartenlust timmeren, verven en clinics volgen. En natuurlijk, niet te vergeten, op donderdag van 17.00 - 19.00 uur hun handelswaar aan de man brengen.

De 125 vrijwilligers zijn al dagen in touw om alles in gereedheid te brengen voor het 43ste Timmerdorp. Dit jaar is het thema 'De boerderij'. Net als voorgaande jaren zijn er vier wijken: rood, blauw, groen en geel. En ook dit jaar hebben deze vier wijken een wijkhoofd en meerdere vrijwilligers.

Voorzitter Sjoerd Wokke is blij met alle vrijwilligers en op hun beurt zijn zij weer heel blij met Sjoerd. Hij weet de vrijwilligers op zijn eigen wijze te leiden en te enthousiasmeren. Dit wordt erg gewaardeerd door alle vrijwilligers. Sjoerd Wokke: "Dit jaar hebben we weer nieuwe aanwas van vrijwilligers. Vanaf 14 jaar kan men zich aanmelden. Dan gaat men in opleiding in de grijze wijk. Met 16 jaar kan men doorstromen als leiding van een wijk."

Naast al het timmeren en verven kunnen de kinderen op donderdag meedoen aan sport-, dans- en muziekclinics.

Nieuw dit jaar is het vooraf registreren van de kinderen. In voorgaande jaren gebeurde dit op de eerste dag van Timmerdorp. Bij zo veel kinderen kon het gebeuren dat het laatste kind pas een uur na aanvang van Timmerdorp binnen was. Om dit te voorkomen konden de kinderen zich in de dagen voorafgaand aan Timmerdorp al registreren. Maandagavond 19 augustus om 20.00 uur hadden al 461 van de 675 kinderen zich geregistreerd.

Of vrijdagavond, na het afbreken van de hutjes, ook daadwerkelijk de fik in de houtstapel gaat is nog even afwachten. Sjoerd: "De vergunning hebben we wel maar als de wind te hard is mag de fik er niet in. Ook zijn er vrijdagavond brandweerspelletjes gepland. Met de voorspelde temperatuur kunnen die doorgaan. Maar we houden nog even een slag om de arm. Vrijdagmiddag maken wij op de website en Facebook bekend of alles 's avonds ook echt doorgaat.

Tekst: Yvonne van Stiphout

De herfst de baas met Do-In

HEILOO - Met de herfst weer in aantocht is het op peil houden van ons energieniveau en onze vitaliteit belangrijk. Do-In kan hierbij echt iets voor u betekenen! Deze Japanse bewegingsvorm voor het strekken van meridianen ondersteunt u daarbij. Al jaren geef ik Do-In lessen in Heiloo, waardoor veel mensen Do-In als ontspannend ervaren. Een paar ervaringen: "Do-In maakt me energieker en meer ontspannen." En "Do-in lessen zijn voor mij momenten, waarbij ik mijzelf weer oplaad."

Voor informatie bel 06-46318915 of kijk op www.praktijkjohncompas.nl.

Onthulling 40e en laatste idylle in Nederland

Onthulling bord idylle. V.l.n.r.: Jan Adrichem, René van Zilt, Mercedes Docter en Gerard Bak. Foto: STiP Fotografie

HEILOO – Woensdagochtend klokslag 09.00 uur werd tegen de geluidswal van de A9, 50 meter ten zuiden van het uitkijkpunt, een bord onthuld. Het bord staat op de plek waar een idylle zal komen. Deze idylle is door De Vlinderstichting geschonken aan Bijenlint Heiloo. Het is de 40e en laatste idylle in Nederland.

Een kleurrijker Nederland, dat is waar De Vlinderstichting aan werkt. Daarom hebben zij in heel Nederland idylles aangelegd: plekken vol bloemen. Voor mensen om van te genieten en voor vlinders en bijen om beter te kunnen overleven.

Helaas liet het publiek het afweten toen Jan Adrichem (Bijenlint Heiloo), Gerard Bak (gemeente Heiloo, afdeling groenvoorziening), René van Zilt (uitvoerder groenvoorziening gemeente Heiloo en belast met biodiversiteit) en Mercedes Docter (voorzitter Groei en Bloei afdeling Midden-Kennemerland) het bord onthulden.

Er zal vanaf het bord zo'n 100 meter naar links, richting uitkijkpunt, en naar rechts een strook aangelegd worden met een zo groot mogelijke biodiversiteit aan planten. Ook worden er bramenstruiken geplant. Jan Adrichem: "In goede samenwerking met de gemeente willen wij hier vanaf volgend jaar een grote biodiversiteit aan bloemen en planten hebben waarin vele bijen en vlinders een 'thuis' zullen vinden. Het zal zeker een behoorlijke klus worden want de grond is rijk en gras en riet gedijen hier goed. En juist dat gras en riet zal er tussenuit gehaald moeten worden."

Mercedes Docter vertelt dat men BUCH-breed erg bezig is met biodiversiteit. Maar er mag zeker meer gedaan worden, ook in Heiloo. Het is jammer dat bepaalde inwoners een grasveld aan de overkant van de straat, ingericht met allerlei planten voor bijen en vlinders, zelf iedere week 1 tot 2 keer maaien omdat het hun uitzicht bederft en er misschien wel eens teken in kunnen zitten. Hiermee gaat dus een deel van de biodiversiteit binnen Heiloo verloren.

Mercedes Docter: "De Groensafari's die wij houden zijn een groot succes. Hiermee willen wij mensen bewust maken van het feit dat biodiversiteit erg belangrijk is. Maar ook proberen we mensen duidelijk te maken dat er meer behoefte is aan regenopvang en er minder tegeltuinen moeten komen. Meer groen en minder tegels is beter voor mens en dier. Op 21 september is de volgende Groensafari in Heiloo. Dan gaan wij Ypestein in."

Tekst: Yvonne van Stiphout

Tien vragen aan... Mirjam Brouwer de Koning

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Kirinda. Dat is een klein dorpje in Rwanda. Mijn vader, Jan van Butselaar, gaf daar theologie aan de universiteit. Mijn ouders waren uitgezonden door de Zwitserse zending. Vóór mijn achtste verjaardag zijn we in Bennebroek gaan wonen. Nadat ik de Pabo had afgerond, heb ik Wilco ontmoet tijdens een jongerenreis vanuit de kerk naar Libanon. Wilco is geboren en getogen in Heiloo en aangezien de koeien niet naar Haarlem konden komen, zijn wij in 2004 bij de koeien gaan wonen. We hebben 3 prachtige kinderen gekregen: Jonathan, Tessa en Lise.

2. Wat wilde je worden als kind?
Kennen jullie de Flying Doctors nog? Dat televisieprogramma kan ik ongeveer nasynchroniseren, haha! Ik wilde vroeger net als Emma worden. Een elegante automonteur!

3. Hoe werk je mee aan een betere wereld?
Als leraar basisonderwijs hoop ik kinderen én hun ouders vaardigheden mee te geven waar ze de rest van hun leven iets aan hebben. Kinderen, tieners en jongeren zijn de toekomst van onze maatschappij! Daar investeer ik graag in. Ik geef de kinderen in mijn klas en om mij heen mee dat ze waardevol zijn, hoe ze ook scoren op een Cito-toets. Vaardigheden als samenwerken, creatief vormgeven en omgaan met tegenslagen zijn steeds belangrijker aan het worden.

4. Van welke kleine dingen word je blij?
Een vriendelijke glimlach van een vreemde die je passeert. Een knipoog van God. Een dikke knuffel van mijn kinderen. Een helpende hand. Een complimentje. De koeien en vogels in de wei.

5. De persoonlijke vraag van Mark Velzeboer:
"Jouw hart voor kinderen heeft nogal wat teweeggebracht het afgelopen jaar! Hoe is het luisteren naar je hart tot uiting gekomen?"

Mijn hart en mijn genen zitten vol met onderwijs en passie om te helpen. Dat heb je als dochter van een dominee en lerares. Het is al lang een droom van me om een eigen praktijk of school te beginnen. Het echt zien van en aandacht besteden aan kinderen in de klas lukt me nog wel, maar niet zoals ik dat graag zou willen. In mijn praktijk "Het zit al in jou!' benoem ik samen met de kinderen, tieners en hun ouders de vele talenten (energiebronnen) die zij in zich hebben. Samen met ouders stimuleer ik het ontwikkelen van deze talenten vanuit de positieve psychologie. Dit doe ik op de boerderij en in het bos. Lekker naar buiten in de natuur. Zo kunnen ze vanuit een stevige basis de toekomst tegemoetgaan.

Natuurlijk blijf ik ook les geven! Het is zo belangrijk om feeling te houden met hoe het nu echt is binnen het onderwijs.

Ik geef de vragen door aan Tien van der Weide. Mijn vraag aan Tien is:
"Wat heeft jou gedreven om mensen te helpen bij het vinden van balans tussen lichaam en geest? Hoe zie je wat mensen nodig hebben op dit gebied? Dat is voor iedereen anders, toch?"

Stap in de tijdmachine voor je huid bij Schoonheidssalon Majoor

Foto: Margreeth Anema

Schoonheidssalon Majoor

Weg naar de Bleek 1

1934 PG Egmond aan den Hoef

06 - 38 58 33 62

www.schoonheidssalonmajoor.nl

info@schoonheidssalonmajoor.nl

FB: schoonheidssalon Majoor

Insta: schoonheidssalon_majoor

In de prachtige landelijke omgeving tussen Egmond aan den Hoef en Egmond-Binnen vindt u direct naast Creightons, in een oase van rust, schoonheidssalon Majoor. Eigenaresse Joyce begon na haar schooltijd de opleiding uiterlijke verzorging aan de MDGO in Haarlem. "Ik was jong en kon moeilijk beslissen wat ik echt wilde. Ik stopte met de opleiding omdat ik een andere kans kreeg geboden," vertelt Joyce. Toen ze kinderen kreeg begon het weer te kriebelen en pakte ze de draad in de beautybranche weer op.

Huidverjonging en huidverbetering

Joyce richt zich in haar salon op huidverbetering en huidverjonging, daarnaast is ze ook natuurvoedingsadviseur. Ze is ervan overtuigd dat als je goed voor je lichaam zorgt, je dit aan de buitenkant ziet. Ze combineert dan ook de behandelingen die ze aanbiedt met haar kennis van voeding. "Als je bijvoorbeeld last hebt van acne dan zijn daar behandelingen voor, maar het voedingspatroon en de leefstijl van de klant spelen ook mee. Die neem ik dan ook onder de loep, mogelijk reageert de huid sterk op bepaalde voedingsstoffen of producten," legt ze uit. Binnenkort start ze met een cursus dermatologie voor schoonheidsspecialisten om haar kennis nog meer te verdiepen.

Bij schoonheidssalon Majoor kan je behalve voor standaardbehandelingen ook terecht voor diverse effectieve massages zoals een faceliftmassage, shiatsu of een bindweefselmassage. Deze zijn ook prima te combineren met andere behandelingen die Joyce aanbiedt. "De doelstelling van een nieuwe klant wordt uitgebreid besproken, aan de hand daarvan stel ik een traject voor dat uit diverse behandelingen bestaat. De bindweefselmassage is bijvoorbeeld geweldig in combinatie met de intensievere Mesopen behandeling, dit geeft echt een fantastisch resultaat! Maar de bindweefselmassage is ook effectief om in te zetten als voorbereiding voor een cosmetische ingreep zoals een ooglift," aldus Joyce die ter ondersteuning ook de producten Xminerals From The Dead Sea verkoopt, zonder dierlijke bestanddelen en vol vitamines en anti-agingstoffen.

Een alternatief voor cosmetische ingrepen

De behandeling met de Mesopen (ook wel bekend als de Dermapen), wordt gebruikt tegen fijne lijntjes, grove poriën of een zwangerschapsmasker. Hierbij worden kleine naaldjes gebruikt om de huid als het ware te beschadigen. Dit stimuleert de celdeling en de aanmaak van collageen en elastine, waardoor de huid sterker, soepeler, egaler van kleur en dikker wordt. Daarna wordt de huid verwend met een ampul en zo kan de werkzame vloeistof dieper in de huid dringen. Voor plaatselijke huidverbetering, zoals bijvoorbeeld een ooglift of om de fronsrimpel of lijntjes rond de mond tegen te gaan, gebruikt Joyce de Plasmapen. Dit is een goed alternatief voor cosmetische ingrepen zoals bijvoorbeeld botox of een ooglidcorrectie. Twee unieke behandelingen die u gewoon in Egmond aan den Hoef kunt ondergaan.

20 procent korting op een behandeling naar keuze

De behandelingen zijn geschikt voor mannen en vrouwen en voor jong en oud. Vanaf ongeveer 24 jaar begint de afbraak van collageen. Joyce adviseert dus om zo vroeg mogelijk te starten met de huidverbeteringsbehandelingen. Als je na het lezen van het artikel nog twijfelt dan heeft schoonheidssalon Majoor een mooie aanbieding: iedere nieuwe klant krijgt op de eerste behandeling naar keuze 20 procent korting.

Tekst: Margreeth Anema

"We hebben echt onze draai gevonden in Heiloo"

Het echtpaar Van Roode samen met burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Zaterdag 17 augustus bracht burgemeester Hans Romeyn een bezoek aan het echtpaar Van Roode. Zij waren deze dag 60 jaar getrouwd. Maar zij kennen elkaar al 70 jaar en weten nog precies waar hun liefde begon.

Meneer J. van Roode (80 jaar) en mevrouw W.M. van Roode-Bodt zagen elkaar 70 jaar geleden voor het eerst op de lagere school in Ouderkerk aan de Amstel. Dagelijks kwam meneer op de fiets naar school en mevrouw met de bus. Als beiden na een dag school weer huiswaarts gingen kreeg mevrouw altijd een kus op haar wang van meneer. De liefde is voor altijd gebleven en na hun huwelijk, dat voltrokken werd door de hoofdonderwijzer van de lagere school, werden zij de trotse ouders van 4 kinderen. Inmiddels is het gezin uitgebreid met 11 kleinkinderen en 7 achterkleinkinderen (nummer 8 en 9 zijn op komst) en natuurlijk de aangetrouwde gezinsleden.

Meneer is geboren in Amsterdam en mevrouw in Ouderkerk aan de Amstel. Nadat zij in Amsterdam plaats moesten maken voor de huidige flats in de Bijlmermeer zijn zij verhuisd naar Schagen. Van daaruit zijn zij verhuisd naar Alkmaar waar zij ruim 30 jaar in Daalmeer gewoond hebben. Zes jaar geleden hebben zij Alkmaar verruild voor Heiloo en wonen ze met veel plezier in het dorp. "Wij hebben echt onze draai gevonden in Heiloo," aldus mevrouw Van Roode.

Werk
Meneer heeft een groot deel van zijn leven bij de Hoogovens gewerkt. Mevrouw heeft altijd thuis voor de kinderen gezorgd. Toen de kinderen iets ouder waren is zij nog 4 jaar Tupperware-instructrice geweest. Naast werken was er ook nog tijd voor hobby's en vrijwilligerswerk. Van biljarten tot ministeck en van films kijken en muziek luisteren (vooral Nederlandstalig) tot spelletjes op de iPad. Meneer is trainer/coach geweest bij de Meerboys in Amsterdam en het hele gezin heeft bij de Schager Drumband gespeeld, waarvan meneer voorzitter was. De kinderen hebben mooie herinneringen aan de tijd dat meneer trainer/coach was bij de Meerboys. Iedere thuiswedstrijd kwamen de spelers voor de tactische bespreking bij het echtpaar thuis in hun woning in de Bijlmer, iets wat heel gezellig was.

Mevrouw haakt nog steeds heel veel. Zij maakt onder andere cadeautjes voor Stichting Helpende Hand in Heerhugowaard. Deze stichting helpt mensen die door omstandigheden in de problemen zijn geraakt.

Vakantie
Ieder jaar gaat het echtpaar met de auto naar Winterberg in Duitsland. Daar genieten ze van de omgeving en de goede verzorging bij 'De Brabander', Nederlandse mensen uit Noord-Brabant die daar een hotel runnen. Daarnaast gaan ze een keer per jaar lekker op vakantie met een busreis. Mevrouw Van Roode: "We komen op plekken waar onze kinderen nog niet eens geweest zijn." Maar ook een weekje Landal mag niet ontbreken.

Afscheidstournee
Het echtpaar heeft als cadeau voor hun 60-jarig huwelijk kaarten gekregen voor de afscheidstournee van Jan Keizer en Annie Schilder in het AFAS Circustheater in Scheveningen. Daar hebben zij een geweldige avond beleefd. Verder zal er een etentje volgen samen met de kinderen en hun echtgenoten/echtgenotes.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Speelterreinen Kits Oonlie De Hoefsmid

Om het speelterrein wordt een kleurig hek van reuzenpotloden gerealiseerd. Foto: aangeleverd

HEILOO - Wat wordt er hard gewerkt door Hoveniersbedrijf Turenhout bij Kits Oonlie aan de Hoefsmid 9 in Heiloo! Zowel het speelterrein voor het kinderdagverblijf als achter het kinderdagverblijf ondergaan een ware make-over. Op het speelterrein voor het kinderdagverblijf wordt het hekwerk aan het zicht onttrokken door gekleurde reuzenpotloden en kunnen de kinderen binnenkort met de boot de wereld verkennen. Zodra het speelterrein voor het kinderdagverblijf klaar is, zal ook het speelterrein achter het kinderdagverblijf worden opgefleurd. Rondom het speelhuisje wordt gras aangelegd en afgeschermd met autobanden. Ook hier worden reuzenpotloden geplaatst voor de bevestiging van een schaduwdoek. Naar verwachting zullen beide speelterreinen aan het begin van het nieuwe schooljaar klaar zijn.

Wilt u meer informatie of wilt u de locatie en het eindresultaat een keer komen bekijken? Neem dan gerust contact op met een van de medewerkers van de Centrale administratie van Kits Oonlie, 072-5323576.

Sta ook vierkant achter De Vijfhoek!

Wordt u ook sponsor, donateur of vrijwilliger van Stichting Vrienden van de Vijfhoek? Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

HEILOO - De Vijfhoek in Heiloo is een erkend orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. De Vijfhoek biedt plaats aan circa veertig kinderen in de leeftijd tot 18 jaar uit de gehele regio Alkmaar. De beperkingen van de kinderen van De Vijfhoek zijn verschillend. Er zijn kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een motorische beperking, een zintuiglijke beperking, een communicatieve beperking of een contactstoornis. Ook komen kinderen naar De Vijfhoek die naast hun handicap om andere vormen van begeleiding vragen. Bijvoorbeeld kinderen met epilepsie, eet- en drinkproblemen, medische problemen of gedragsstoornissen.

De Stichting Vrienden van De Vijfhoek realiseert projecten en activiteiten die nodig zijn om het dagelijks leven van de kinderen en de medewerkers op De Vijfhoek te verbeteren. Alle gelden komen uit acties, sponsoring, giften en nalatenschappen. De Stichting heeft de ANBI-status, dus dat zit belastingtechnisch helemaal goed. Wilt u sponsor, donateur of vrijwilliger worden? Uw support is van harte welkom! Heeft u een vraag, een idee of wilt u meer weten? Bezoek dan www.vriendenvandevijfhoek.nl. Op deze website staat ook een aanmeldingsformulier voor donateurs.

Vooraf uitvaartwensen bespreken

Met het uitvaartwensenspel leer je jouw uitvaartwensen kennen. Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Wanneer je ernstig ziek blijkt, komt er veel op je af. Dit geldt ook voor je familie en vrienden. Wanneer jij en je omgeving vragen hebben over zaken rondom een uitvaart, dan kun je contact opnemen met een uitvaartbegeleider.

Ook zonder dat je ziek bent, kun je jouw uitvaartwensen bespreken. Lang niet alle mogelijkheden zijn bekend. Op 11 september vertelt Nienke Blom bij Café Doodgewoon in Alkmaar over vooraf bespreken van uitvaartwensen. Wat het op kan leveren is rust, inzicht in keuzes en overzicht in kosten.

Wil je op 11 september komen of een persoonlijke afspraak maken?

06-460 234 71 www.libellealkmaar.nl

Oud-Standing Zomerprogramma: Kruip in de huid van Henri Rousseau

De schilderijen van Rousseau zijn onmiddellijk herkenbaar. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tonny v.d. Linden is kunstenares en stijlanalist. In deze workshop neemt zij u mee in de techniek van Henri Rousseau.

De schilderijen van Rousseau zijn onmiddellijk herkenbaar. Niet alleen vanwege de naïeve stijl, maar ook vanwege het magische en exotische junglebeeldmotief dat hij vaak toepaste. Hij schilderde in lagen, beginnend met een blauwe lucht en eindigend met allerlei dieren en bloemen. Voor zijn jungles gebruikte Rousseau een ruime variëteit, meer dan 50 groentinten. In zijn jungles zijn altijd dieren verborgen.

Maak ook een Rousseau! We gebruiken meerdere lagen voor een surrealistisch effect. Een kant-en-klare techniek waardoor iedereen mee kan doen. Op papier, sjablonen en verf op waterbasis.

Laat u verrassen door kleur, vorm en technieken.

26 augustus 2019 van 14.00 tot 16.00 uur in Theeschenkerij De Trog.

€ 17,50 p.p. inclusief gebruik van materialen en koffie & thee.

Aanmelden bij info@verhalenkamerwillibrordus.nl of bel 06 22 79 53 36.

'Muziek uit het Zuiden' op Liturgisch Muziekfestival

Onder andere Jasper Iturrospe staat op het podium tijdens het derde Liturgisch Muziekfestival Foto: Stamatios Xanthoulis

HEILOO - Het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo heeft deze zomer een reeks festivals georganiseerd rondom liturgische muziek. Het derde en afsluitende Liturgisch Muziekfestival vindt plaats op zondag 25 augustus. Het thema van de dag is: Muziek uit het Zuiden.

Daarbij staat het Spaanse repertoire centraal. Een levendige mengelmoes van muzikale elementen uit verschillende culturen. Enerzijds proef je de dynamiek van het samenleven van Moren, joden en christenen. En anderzijds hoor je de bruisende invloeden van 'de nieuwe wereld' en het klassieke Europa.

Het Heiligdom, dat sinds eeuwen een traditionele bedevaartplaats is van rust en stilte, opent de deuren wijd voor een breder publiek. In de grote houten kapel en in de buitenkapel zijn deze zomer liturgische en klassieke klanken te horen, van oude meesters en jong talent. Een nieuw elan op het park, waarbij de rijk bebloemde vijver en het prachtige groen de entourage zijn van de optredens. Het geluid van het buitenoptreden reikt ver het park in, vanwege het water dat de klanken draagt. Bezoekers zitten niet opeengepakt bij elkaar, maar kunnen een rustig plekje zoeken op een van de banken. Of gaan zitten op hun meegebrachte campingstoel of picknickkleed.

Onze Lieve Vrouw ter Nood is in de zomer 2019 gestart met een vernieuwend programma, zodat een bredere doelgroep wordt bereikt van geïnteresseerden die op zoek zijn naar meer zelfreflectie en bezinning. Zo zal het komende seizoen onder andere gestart worden met een aantal exposities en het Filosofische Café. In een klein gezelschap, onder leiding van de filosofe Annette van der Elst, komen hedendaagse onderwerpen aan bod. Ethiek en kunst spelen daarbij een belangrijke rol.

Informatie over het Liturgisch Muziekfestival en het reserveren van kaarten kan via www.liturgischfestival.nl. Kapellaan 146, 1851PE Heiloo.

Werken met de digitale overheid – beginnerscursus

HEILOO - Een verhuizing doorgeven aan de gemeente. Huurtoeslag aanvragen. Allemaal zaken die tegenwoordig digitaal gaan. Vaak is hiervoor ook een DigiD nodig. Wilt u leren hoe u dit zelf kunt doen? Volg dan de cursus 'Werken met de digitale overheid' bij Bibliotheek Heiloo. U leert hoe u zaken met de overheid via internet snel en makkelijk kunt regelen.

De cursus bestaat uit drie bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten leert u een DigiD aan te vragen en gebruiken. Bovendien leert u handig informatie opzoeken op websites van de overheid zoals de Belastingdienst en het UWV. Met veel tips en trucs en ruimte voor vragen. Bibliotheek Heiloo stelt computers beschikbaar waarop gewerkt kan worden. Bovendien ontvangt u een werkboek waarmee u oefeningen kunt maken en alles nog eens rustig na kunt lezen.

Data
Bij voldoende aanmeldingen organiseren wij de cursus op donderdag 19 september, 3 en 10 oktober van 10.30–12.30 uur. Er zijn geen kosten aan deze cursus verbonden.

Opgave
Bij de servicebalie, telefonisch 072-5330670 of via www.bibliotheekheiloo.nl. Deelnemers moeten al wat bekend zijn met het gebruik van computer en internet. Als u dat eerst wilt leren, verwijzen wij u naar onze basiscursus 'Computer en tablet voor beginners'.

Spaanse avond bij De Kamer

Geniet van de zomerse sfeer en Spaanse gerechten tijdens de Spaanse avond. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 24 augustus stijgt de temperatuur bij De Kamer en kun je genieten van zonnige gerechten uit het zuiden tijdens een Spaanse avond.

Er zal een aangepaste menukaart zijn met heerlijke Spaanse gerechten, Spaanse desserts en, niet te vergeten, sangria.

Deel samen met je vrienden een tapasplateau of kies voor een paella 'De Kamer style'. De patatas bravas mogen niet ontbreken en voor de zoetekauw zijn er huisgemaakte Spaanse churros. Ook voor alleen een borrel is iedereen van harte welkom om te genieten van de originele rode sangria of witte sangria met cava onder het genot van lekkere Spaanse muziek.

Ingezonden brief: Stil van dankbaarheid

HEILOO - Stil van dankbaarheid en ontroering zijn wij, na alle adequate hulp en liefdevolle steun die is gevolgd op de kleine doch impactvolle brand in ons huis, afgelopen vrijdag. Diep respect hebben wij voor de mensen van de politie en de brandweer, die ons huis snel, professioneel en ruimhartig hebben gered en ons eerste opvang gaven. Hulde! Dankbaar en blij zijn we ook met de liefdevolle hulp van alle buurtgenoten, het is hartverwarmend. Het is een grote rijkdom dat dit ons allemaal toevalt, en dat we door alle hulp en steun weer goed verder kunnen.

Mooier dan dit gedicht kunnen we het niet verwoorden:

"Er is nog zomer, en genoeg

Wat zou het loodzwaar tillen zijn

wat een gezwoeg

als iedereen

niet iedereen,

ophanden droeg"

(naar: Judith Herzberg)

Een dankbare groet aan de mensheid van de familie Stavenuiter, Ewislaan 49 Heiloo.

Fiets jij veilig door Heiloo?

Hoe ontspannen is het om door het dorp te fietsen? Foto: Rob van der Voort

HEILOO - Nederlanders fietsen veel en vaak, maar wat vinden ze nou eigenlijk van het fietsen in hun gemeente?

Om daarachter te komen start de Fietsersbond een onderzoek van unieke omvang. Alle Nederlandse fietsers worden uitgenodigd om hun mening te geven, door een vragenlijst in te vullen op fietsstad.nl. Hoe ontspannen is het om te fietsen in de gemeente, kun je lekker doortrappen en fietsen kinderen veilig naar school? Deze en meer vragen krijgt de fietser voorgelegd. Als u de vragenlijst invult maakt u kans om een elektrische fiets van Gazelle te winnen.

Fietsstad 2020
De vragenlijst is het belangrijkste onderdeel van Fietsstad 2020. Op basis van deze uitslagen en enkele objectieve gegevens reikt de Fietsersbond de eretitel Fietsstad 2020 uit. "Door deze vragenlijst in te vullen helpen fietsers niet alleen de gemeente, maar ook alle fietsers van Nederland," aldus Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. "Onze vrijwilligers zullen de gemeenten ook aansporen om deze resultaten te gebruiken voor verdere verbeteringen."

Win de nieuwste stads e-bike van Gazelle
De Fietsstadverkiezing is een initiatief om het fietsgeluk van de Nederlandse fietsers te verhogen. Een doelstelling die Gazelle met de Fietsersbond deelt.

David Kolder uit Heiloo wint Young Talent Award in Hamburg

David (4e van links) won de prestigieuze internationale Young Talent Award Media Music. Foto: Nicolas Stuhlfauth

HEILOO - De uit Heiloo afkomstige David Kolder (20) heeft vorige week de prestigieuze internationale Young Talent Award Media Music gewonnen tijdens de uitreiking van MediaSoundHamburg. De eerstejaarsstudent Muziektechnologie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht had een stuk gecomponeerd voor het script van de roman Playback van Raymond Chandler uit 1958.

De themamuziek van David werd 'outstanding' genoemd. Het juryrapport: "De compositie van David Kolder is zeer goed gestructureerd en presenteert twee zeer sterke en memorabele melodieën! De muziek is zowel macaber als spannend. Kolder heeft de juiste noot geraakt voor de beschreven scène."

David groeide op in een muzikaal gezin. Toen hij zes jaar was begon hij gitaar te spelen. Later speelde hij als basgitarist in verschillende bands, waaronder de Amy Winehouse tribute band 'Just Amy'. Naast de (bas-) gitaar, ontdekte hij ook de piano en de contrabas. Zo ontwikkelde hij zichzelf als een multi-instrumentalist. Op 17-jarige leeftijd nam David deel aan een compositiewedstrijd van het Nederlands Blazers Ensemble (NBE). Daar werd hij geïnspireerd om meer te leren over het componeren en arrangeren van muziek. Naast het maken van orkestrale muziek, produceerde hij jingles voor diverse radiostations en podcasts tijdens zijn middelbareschoolperiode.

Tijdens zijn eerste jaar op de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht raakte David geïnteresseerd in geluidsontwerp en studiotechnologie. De combinatie van al deze specialisaties maakt David een unieke speler in zijn discipline. Over het winnen van deze Young Talent Award zegt David: "Het is altijd erg leuk om als componist waardering te krijgen voor je werk. Deze prijs is voor mij een geweldig begin om mijn carrière als componist en sound designer vol passie voort te zetten."

We zijn er weer

Rits van de tent open, slippers aan en lekker naar buiten voor een ochtendduik in het meer. Met weemoed denk ik terug aan de vakantie terwijl ik in de auto zit op weg naar kantoor. De hele dag weer binnen achter de laptop. Dat valt erg tegen na wekenlang vrijheid tijdens de vakantie. Ook in de avond direct weer verplichtingen. Vergaderingen van de hockeyclub en uiteraard beginnen de trainingen ook weer. Ik wil nog niet...

Ik wil nog zwemmen in het meer, ik wil nog voetballen op het veldje, ik wil nog doezelen in het zonnetje, ik wil nog een biertje op het terras, ik wil nog een stadje bezoeken, ik wil nog mijmeren bij de ondergaande zon, ik wil, ik wil, ik wil… maar ik wil nog niet terug naar de dagelijkse routine.

Hoe kan ik dat vakantiegevoel vasthouden? Misschien in mijn zwembroek naar kantoor? Of training geven op slippers op het hockeyveld? Op mijn supboard boodschappen doen of de ochtendduik in het opblaasbadje in de tuin? Of wat dacht je van alle ideeën die je bedacht had voor als je weer thuis bent. Een nieuwe inrichting in je huis, een andere baan, meer tijd met je gezin of familie en nog veel meer briljante ideeën. Maar hoe ga je al die ideeën dan uitvoeren? Meteen je hele huis omgooien, direct actief op diverse vacaturesites snuffelen of de aankomende weekenden volplannen om alle familieleden te bezoeken?

Na een week ben je alweer helemaal in de stress. Hockeyvader gaat het dit jaar anders doen. Ik ga niks veranderen, geen andere baan en ik ga zeker niet elk weekend volplannen. Ik ga op een stoeltje in de zon in de achtertuin zitten met een biertje en doe net alsof ik heerlijk op een terras ergens in het buitenland zit. Wat een topvakantie zo in de achtertuin.

Een gezellig avondje biljarten?

Bij biljartclub De Vrije Keu(s) wordt er op splinternieuwe biljarts gespeeld. Foto: aangeleverd

HEILOO - Gezellig een avondje biljarten? Dat kan bij biljartclub De Vrije Keu(s).

Elke dinsdagavond wordt er in ontspannen sfeer een interne competitie gespeeld met ongeveer 15 deelnemers van verschillend niveau. We spelen dit jaar op splinternieuwe biljarts. Kom gerust eens vrijblijvend een avondje kijken of een partijtje biljarten.

Waar: het Trefpunt. Abraham du Bois-Hof 2 Heiloo.

Wanneer: vanaf de eerste dinsdag in september t/m de laatste dinsdag in april, vanaf 19.30 tot circa 22.00 uur.

Voor info: Jack de Geus 072-533 46 18 / Bob Hagen 072-532 13 86

Aftrap Ondernemingsverkiezing: Rabobank tekent contract

V.l.n.r. Thijs Smit, Rob van der Wal en Gideon Nijemanting. Foto: IwanBronkhorst.nl

HEILOO - Ondernemersvereniging Ondernemend Heiloo organiseert al jaren de Ondernemingsverkiezing. De winnaars worden op 14 december 2019 bekend zullen worden gemaakt.

Voorafgaand aan de bekendmaking komt de jury bij elkaar voor de Ondernemingsprijs en de Ondernemersprijs. Alle inwoners van Heiloo worden – in oktober – uitgenodigd om hun stem voor de Rabobank Publieksprijs uit te brengen op www.ondernemendheiloo.nl.

De sponsor van deze Publieksprijs is dit jaar Rabobank Alkmaar e.o., zo werd tijdens de netwerkbijeenkomst van Ondernemend Heiloo (OHO) op vrijdag 16 augustus bij Keuken met Karakter bekendgemaakt. Directeur Bedrijven bij Rabobank Alkmaar e.o., Gideon Nijemanting, ondertekende tijdens een klein officieel moment het contract van OHO en vertelde: "Met de Rabobank Publieksprijs wordt de verbinding gelegd tussen de inwoners en de prachtige bedrijven in Heiloo."

Tekst: Marije Smit

Ton van Veen en Hans de Bueger exposeren in Bibliotheek Heiloo

In het werk van Ton van Veen zijn vaak strakke lijnen en vlakken terug te zien. Foto: aangeleverd

HEILOO - Tot 22 september exposeren Ton van Veen en Hans de Bueger in Bibliotheek Heiloo.

Hans de Bueger, verbeeldend kunstenaar
"Ik ben geboren in Amsterdam en volgde daar de opleiding Reprografisch Tekenen op de Grafische School. Ik studeerde af als illustrator en reclameontwerper en werkte sinds 1979 als grafisch ontwerper en illustrator bij diverse reclamebureaus en uitgeverijen. In 1992 werd ik lid van de Krommenieër Schilderskring '80. Dit resulteerde in een serie aquarellen van typisch Zaanse landschappen waarin knusse architectuur en het water een belangrijke rol spelen. Waardering voor de werken bleek uit tal van exposities en diverse gewonnen prijzen bij culturele manifestaties."

Na een rustperiode heeft Hans de Bueger acryl ontdekt waardoor er diverse series werken ontstonden waarin de mens centraal staat. De schilderstijl is divers en vooral zeer kleurrijk. In zijn eigen woorden: "Ontdek, doe, leg de sfeer vast. Nooit hetzelfde, als het leven zelf".

De schilderstijl van Hans de Bueger is divers en kleurrijk. Foto: aangeleverd

Ton van Veen
Ton van Veen (61) is geboren en opgegroeid in Sint Pancras en woont in Broek op Langedijk. "Ik maak beelden in hout, aluminiumcement, kunststof (gietharsen) en metaal, zoals aluminium en brons. Deze beelden worden eerst geboetseerd in klei of was, hier maak ik gipsen mallen omheen, dit gebeurt in een of in meerdere delen. De mallen worden, na het drogen, kleivrij gemaakt en weer aan elkaar gebonden en vervolgens lekvrij gemaakt. Hierna worden ze gestort met aluminiumcement of andere materialen. Na uitharding wordt het beeld er voorzichtig uitgehakt en afgewerkt en/of gepatineerd. De werken die ik maak zijn gestileerde en vrije vormen, soms maak ik ook wel realistische beelden. Maar ik ben gek op strakke lijnen en vlakken wat ook terug te zien is in mijn werken. In mijn vrije tijd begeleid ik een mallenmakersgroep bij atelier zes in Heerhugowaard en ben ik bronsgieter in bronsgieterij 'De Hooischuur' in Oudorp. Dit doe ik al jaren met veel plezier, en ik heb goed contact met andere kunstenaars. Ieder jaar in september exposeer ik ook met de familie Van Veen in Sint Pancras, dit onder de naam Family Art."

Deze expositie is te bezichtigen tot 23 september in Bibliotheek Heiloo, tijdens de openingsuren.

Buurt-AED erbij in Heiloo

Hopelijk hoeft de AED nooit gebruikt te worden. Foto: aangeleverd

HEILOO - De dekking van AED's voor burgerhulpverleners in Heiloo is sinds vorige week weer iets verbeterd. Sportvereniging Dojo 't Loo aan de Bergeonstraat had de wens om een AED aan te schaffen. De dichtstbijzijnde openbare AED was bij het gemeentehuis en dat kost vele kritische minuten.

Het plan was genoeg geld bij elkaar te krijgen om er een voor in het gebouw te kunnen kopen. De moeder van een judoka, Joyce Houtenbos, werkzaam in de medische wereld en dus op de hoogte van het belang van AED's, nam het initiatief om een crowdfunding te starten via buurtAED.nl. BuurtAED.nl is een initiatief van de Hartstichting en Philips waarbij ze ondersteuning bieden om met korting in 30 dagen tijd het geld bij elkaar te krijgen voor een AED in een buitenkast. Deze wordt aangemeld bij het netwerk van BuurtAED zodat burgerhulpverleners in het hele gebied een leven kunnen redden.

Mensen kunnen een bijdrage doen via de site. Folders om in het omliggende gebied te gaan flyeren voor donaties lagen al klaar. Maar het bleek niet nodig: dankzij een gulle donatie van x op x en zeer enthousiaste bijdragen van (ouders van) sporters was het bedrag al in 5 dagen bij elkaar! Een fantastisch resultaat.

De firma Kösters was zo vriendelijk om de AED belangeloos op te hangen.

Met dank aan Joyce, x op x, firma Kösters en alle donateurs hangt de AED nu 24 uur per dag klaar voor gebruik bij Dojo 't Loo aan de Bergeonstraat 28. Hopelijk hoeft hij nooit gebruikt te worden, maar voor de zekerheid gaat Dojo 't Loo aan het begin van het nieuwe seizoen wel haar leden een training aanbieden in het gebruik van de AED.

Gasloos zonder financieel risico

Grote projecten brengen grote risico's met zich mee, risico's die geld kosten. Wie betaalt dat? ´Leidse warmtepijp werd een Rotterdams drama´ (NRC) en ´Amsterdams afvalbedrijf is in nood op vele fronten' (Volkskrant). Het zijn zomaar een paar krantenkoppen over warmtenetten en restwarmte. Voor het Leidse project gaat het al om zo'n € 200 miljoen en dan is de leiding nog niet eens af. In Amsterdam gaan vier van de zes ovens dicht, waardoor het vuil niet wordt verwerkt. Contracten vanuit Engeland waar vuil vandaan komt worden afgekocht en daarmee komt de levering van elektriciteit aan 35.000 huishoudens in gevaar. Maar die laat je niet zonder energie zitten. Zo´n bedrijf is dus net als de banken die zijn gered: too big to fail. En die bedrijven worden dus gesteund. Daar draait de gemeenschap voor op (Heiloo, bezint eer ge begint aan zulke projecten). In Nijmegen probeerde men de consument er voor te laten betalen. En als je eenmaal op zo'n net zit, kom je daar niet zomaar vanaf als je installatie daarop is aangepast. Uiteindelijk betaal je dus altijd als belastingbetaler of als consument voor die risico's.

De vraag is dan natuurlijk of er alternatieven zijn. Het afgelopen jaar werden er in Heiloo bijeenkomsten gehouden over smart grid en opslag van elektriciteit en warmte. Dan kan je zelf voorzien in je energie. Voor Heiloo is dat vooral van belang omdat zonder flatgebouwen zoals in Alkmaar er erg lange leidingen nodig zijn die meer kosten en energieverliezen geven bij warmtetransport. Het punt is dat bij de grootschalige oplossingen bedrijven investeren. Ga je het zelf doen, dan heb je in de toekomst geen energierekeningen meer (die alsmaar stijgen), maar moet je nu zelf wel investeren in zonnecellen, die zowel elektriciteit als warmte opwekken, een warmtepomp en warmteopslag. Dat kan soms financieel aantrekkelijk zijn voor een huiseigenaar, die dan gevrijwaard is van prijsstijgingen en andere risico's in de toekomst, maar dan moet je nu wel het geld hebben om daarin te investeren. De ervaring leert dat gemeenten liever financieren in grote projecten, dan dat ze burgers helpen met investeren. Ook binnen de gemeente Heiloo werd financieren door Heiloo Energie meerdere malen op de agenda gezet, maar helaas tot nu toe zonder succes. Hoewel er best nog technische vragen zijn over zelfvoorziening, lijkt het vooral de financiële drempel te zijn die het lastig maakt om voor goede alternatieven te kiezen, ook voor de klimaatdoelstellingen van Heiloo.

Maar uitdagingen ga je niet uit de weg als je klimaatdoelen wilt halen. Zo zijn er steenstrips en e-bricks, die veel beter isoleren dan spouwmuurisolatie en je woning een mooier aanzien geven. Het kost wat maar dan heb je ook wat. De buitenmuur ziet er weer als nieuw uit, wat de woningwaarde verhoogt en een hoger energielabel oplevert. En over die woningwaarde gaat het dan in november, als we een avond besteden aan rendement, financiering, hypotheken en andere financiële oplossingen. Daar ligt onze uitdaging en toegevoegde waarde voor een duurzaam Heiloo. Mocht u daarbij willen helpen, geeft u dan even op (www.DuurzaamHeiloo.nl of www.Heilooenergie.nl).

Herkent u dit?

HEILOO - Boodschappen doen in Het Hoekstuk, op de fiets via Het Malevoort, over het zebrapad naar de westelijke ingang (bij de draaideur). Afstappen, de fiets aan de hand, goed uitkijken en dan oversteken. Het is me al zes keer overkomen dat de tegemoetkomende auto doorreed. Mijn alertheid heeft me behoed voor aanrijdingen: halverwege het zebrapad niet verder lopen zodat de auto kan door- i.p.v. overrijden.
Een bestuurder zwaaide, 'n ander stak zijn tong naar me uit. Hun boodschap was duidelijk: "Ik heb maling aan je en denk maar niet dat ik voor jou ga stoppen." Mijn verstand staat stil bij zulk gevaarlijk onfatsoen en antisociaal gedrag. Ik vraag me af of meer mensen op deze locatie dezelfde ervaring hebben.

B.L.

(Naam en adres bij redactie bekend)

Donna Musica speelt en vertelt Peter en de Moldau

De voorstelling van Donna Musica is een spannende en speelse manier om kennis te maken met klassieke muziek. Foto: aangeleverd

HEILOO - Strijkduo Donna Musica, bestaande uit pianist Hendrik- Jan Bosma en vertelster Carien van Opstal uit Heiloo, staat dit jaar met een bijzondere familievoorstelling op het festival 'Willibrordus draait door' in Heiloo.

Peter en de Moldau is een concertvertelling voor jong en oud dat om twee beroemde muziekstukken draait: Peter en de Wolf van Prokofjev en de Moldau van Smetana. Naast het bestaande verhaal van Peter en de Wolf bedacht Carien van Opstal een verhaal bij de Moldau, gebaseerd op een oude volksvertelling. De muziek is bewerkt voor piano, viool, cello en verteller. Een spannende en speelse manier om kinderen te laten kennismaken met klassieke muziek, maar ook volwassenen zullen er veel plezier aan beleven.

De gratis toegankelijke voorstelling is te zien en te beleven op het Willibrordusfestival in de Binnentuin. Voor tijden kijk op www.donnamusica.nl of www.willibrordusdraaitdoor.nl.

Foto en Verhalenfestival 2019 van Stichting de Buitenkans

<1> Foto: Julian Blok

HEILOO - Op 21 juli 2019 zijn de winnaars van het jaarlijkse foto- en verhalenfestival van Stichting de Buitenkans bekendgemaakt. Bijna 70 foto's en 7 verhalen en gedichten werden ingezonden.

Het thema was: JONGEREN IN BEELD. "Jongeren kunnen de hele wereld aan". Met jeugdige overmoed en jeugdig elan is de ontdekking van de wereld een boeiende uitdaging. Soms is er echter een probleem: een jongere zit dusdanig met zichzelf in de knoop dat hij er op eigen kracht niet uitkomt….

Triversum is de specialist in kinder- en jeugdpsychiatrie in de regio. Met de toekomst van de kwetsbare jongere voor ogen levert Triversum in samenwerking met GGZ NHN een bijdrage aan herstel en perspectief.

<2> Foto: Inge Vellema
<3> Foto: Dick Riesmeijer

Verhalen:
De jury heeft de inzendingen beoordeeld. De volgende twee schrijvers vielen in de prijzen:

1e prijs Inge Vellema:

Ana

'Wil jij ook een stukje taart?' vraagt mama.
Het zweet druppelt langs mijn rug naar beneden. Ik krijg een kleur in mijn gezicht. Wat moet ik nu? Zachtjes antwoord ik dat ik een keertje oversla.

Vorig jaar was alles anders. Toen dacht ik niet eens na over mijn gewicht. Nu, op mijn 15e verjaardag, kan ik mij niet meer voorstellen dat ik zo onbezorgd door de dagen heen wandelde. In het afgelopen jaar is Ana als een sluipmoordenaar in mijn leven gekomen. Langzaam maar zeker heeft zij bezit van mij genomen. Elke dag hoor ik haar afkeurende stem als ik iets in mijn mond stop. Ik ben al aardig wat kilo's kwijt, maar het is niet genoeg. Eigenlijk is het nooit genoeg. Hoeveel ik ook afval, ik blijf me te zwaar voelen. Misschien komt dat doordat het leven zo zwaar op mij drukt. De druk van alles wat er van mij verwacht wordt, maar niet waar kan maken. Ik wil volwassen en perfect zijn, maar dat lijkt me niet echt te lukken.

Ik zie dat papa en mama bezorgd naar mij kijken. Hun kleine meisje is langzaam aan het verdwijnen. Ik wil de zorgen wegnemen en uitleggen dat het nu juist beter met mij gaat. Ik word toch juist mooier en beter met elke kilo die ik kwijtraak? Terwijl ik mezelf hoor zeggen dat het goed met me gaat, begin ik te twijfelen aan mijn eigen woorden. Ik loop de trap op, op weg naar de badkamer met de grote spiegel. Eigenlijk durf ik niet te kijken, maar het moet. Ik moet zien of het meisje van vroeger nog in mijn spiegelbeeld te vinden is. Ik kijk en daar sta ik dan. Mijn gezicht is achter de doffe lokken haar verscholen. Grote, angstige ogen staren recht voor zich uit, zonder echt iets te zien. Gevangen in een web waaruit ontsnappen een onmogelijke opgave lijkt te zijn.

Een misselijk gevoel overspoelt mij als ik de rest van mijn lichaam bekijk. De botten lijken zich door mijn bleke huid heen te willen duwen. Alle zachte vormen zijn verdwenen. Is dit dan de perfectie waar ik naar op zoek was? Zachtjes laat ik wat tranen vrij. Niemand hoeft te weten dat ik zo in de knoop zit. Nooit meer kan ik terug naar het meisje dat ik ooit was. De zorgeloosheid die ik ooit voelde lijkt niet meer binnen handbereik. Terwijl ik aan het uitgroeien was tot een jonge vrouw waarvoor de hele wereld nog open lag, heeft de wens om af te vallen mij in de greep genomen. Elke dag krijgt Ana extra kracht en geef ik haar de kans om mij verder de diepte in te trekken. Maar ik wil uit de donkere diepte waar ik me zo ontzettend eenzaam voel.

Ik loop weer naar beneden met nieuwe moed. Het gaat lastig worden om mezelf weer terug te vinden. Ik moet niet meer luisteren naar die straffende stem in mijn hoofd. Ik ga weer luisteren naar mezelf. Ik wil volwassen worden, maar om daar te komen ga ik eerst terug naar het meisje dat ik ooit was.

Wil jij geen stukje taart? Jawel, mam. Lekker!

2e prijs Vera Philips:

Ze zit met haar blote rug naar hem toe. Haar hoofd voorover gebogen. Haar lange goudblonde haren vallen als een waterval naar beneden. De roodgloeiende avondzon vindt zijn weg door het raam en tovert gouden flonkeringen in het haar van het meisje. Zijn hand trilt. Hij kijkt naar haar roomwitte, fluweelzachte huid. Ziet een netwerk van kleine blauwe adertjes erdoorheen glanzen. Het lijkt een glooiend veld vol bloeiende zachtblauwe vergeet-me-nietjes. Hij zet de naald op de huid van haar schouderblad. Hij voelt het jonge meisjeslijf verstrakken. Dan drukt hij de naald met kracht door haar lederhuid. Hij ziet de rilling die door haar lijf gaat. Alsof er met kracht een steen in stilstaand water wordt gegooid. Het water komt in beweging, maakt kringen die steeds groter worden en weer verdwijnen.

Hij denkt terug aan hun eerste ontmoeting. Ze vertelde hem dat ze lotusbloemen prachtig vindt. Nooit zal hij haar zachte meisjesstem vergeten. Zo kwetsbaar, breekbaar als het getsjilp van een jong vogeltje dat uit zijn nestje is gevallen en zich angstig schuilhoudt tussen de dorre bladeren. Het beeld van het broze meisje, dat hem vertelde over haar jeugdtrauma, staat in zijn geheugen gegrift. Hij vroeg haar waarom ze het zo graag wilde. Fluisterend, met gebogen hoofd, vertelde ze haar verhaal. Hoe door haar vader de bladzijden in haar levensboek zwart gekleurd werden. De lotusbloem bloeit met het ritme van de dag, opent in de ochtend haar bladeren en sluit deze weer voor de nacht. Hij hoort nog de trilling in haar fragiele stem toen ze hem zei dat zij altijd haar bladeren gesloten heeft gehouden. Dat het voor haar altijd een zwarte nacht was.

Nooit vergeet hij hoe hij ze na haar verhaal, haar grote blauwe ogen naar hem opsloeg. Hoe stille, glinsterende tranen als parels aan haar donkere lange wimpers waren geregen. Haar blik liet zijn ogen niet los. Ze vervolgde haar verhaal met een heldere, krachtige stem. Lotusbloemen in het oude Egypte symboliseren de wedergeboorte. Boeddha is geboren uit een lotusbloem. De lotusbloem is zelfreinigend. Water of vuil blijven niet plakken op de heilige lotusbloem: het lotuseffect. Haar ogen schitterden toen ze hem vertelde dat het haar is gelukt. Ze heeft het verleden van zich kunnen afspoelen. Er blijft geen vies water en zwart vuil meer aan haar plakken. Het is voor haar weer dag.

Zijn hand trilt niet meer. Hij gaat geconcentreerd verder met de scherpe naald. Dit moet het mooiste worden dat hij ooit heeft gemaakt. Als hij klaar is, staat ze op. Ze loopt naar de spiegel, schudt haar lange lokken weg van haar schouderblad. Hij houdt zijn adem in. Dan kijkt ze naar de tattoo die hij op haar schouderblad heeft gemaakt: een prachtige witte lotusbloem. Om de lotusbloem zachtroze vleugels en de tekst: I conquered my demons and wear them as wings.

Ze draait zich naar hem om, fluistert met tranen in haar ogen: 'I want to live always like the lotus at ease in the muddy water. Ik kan de hele wereld weer aan. Ik vind de tattoo prachtig. Dank je wel'.

Foto's:
Ook hier heeft een deskundige jury de foto's beoordeeld, waarbij de korte tekst bij de foto's een belangrijke rol heeft gespeeld.

<<< LET OP, zie onder: tekst achter fotograaf (voor duidelijkheid hieronder even vet, maar dat moet niet in krant) graag als foto-onderschrift plaatsen. Eerste prijs Julian Blok foto 1 + onderschrift moet mee, deze dan ook graag als grootste. Foto 2 en 3 plus onderschriften ook graag plaatsen, maar mogen kleiner>>>

1. Julian Blok (13 jaar); De mens moet wat beter naar zichzelf kijken, omdat de hele wereld verandert in beton. Dat is een onderwerp waar ik me erg druk over maak. De natuur is ook een onderwerp waar ik me erg druk over maak.
2. Inge Vellema (30 jaar); Er wordt zoveel van mij verwacht, maar het lukt me niet om mee te komen. Ik ben mezelf verloren, De depressie heeft bezit van mij genomen. Ik wil zo graag nog even klein zijn. Een meisje zonder zorgen. Vandaag nog even kind zijn. Opgroeien… dat doe ik morgen.
3. Dick Riesmeijer (70 jaar); De eerste keer verliefd. Verliefd zijn is spannend, leuk en geweldig. Heftige gevoelens overspoelen je. Hoe weet je zeker dat je verliefd bent? De eerste keer verliefd zijn kan ook gevoelens van onzekerheid oproepen: vindt de ander mij leuk? Hoe weet je dat de ander verliefd op jou is? Je voelt je ook kwetsbaar. Als je verliefd bent kan je aan niets anders meer denken. Constant denk je aan diegene waar je verliefd op bent.

De 15 mooiste foto's zijn tot eind augustus buiten te bewonderen op het Landgoed Willibrordus. Dus ook nog tijdens het weekend Willibrord Draait Door van 30 augustus tot en met 1 september.

De Technische Dienst en Groenvoorziening van GGZ NHN heeft weer een belangrijke bijdrage geleverd bij het installeren van de foto's op het terrein. Dank hiervoor.

Wij zien met veel voldoening terug op een bijzondere prijsuitreiking in De Trog.

Grote collectie Gazelle electrische fietsen in div. uitvoeringen. o.a. de winnaar van de ANWB test 2019. Maak vrijblijvend een proefrit op een demo-model. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo, t: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Leer SPAANS bij CAMPO DEL SOL in Heiloo. Kleine groepen, alle niveaus, gediplomeerd docente. Beginners ma 21.00 of do 11.00 uur. Overige niveaus zie website of neem contact op. Groepslessen starten in september. www.campodelsol.org / 072-5669956

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, volwassenen €18. Haren verven vanaf €45, manicure incl. nagellak €19, pedicure compl. €25, gelnagels €35, en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1, Heiloo. 06-53806959 www.emilsensalon.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €o,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. Di t/m Za 10-5 De oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072-5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

OPEN DAG CHIRON HEILOO, zaterdag 31-8 van 9:30-16 uur. Vele activiteiten: Chinese gym, klankmeditatie, chi neng qigong, cranio-sacraal, access bars, raindropmassage, meet&greet met diverse collega's (opstellingen). Compleet programma op www.chironinstituut.nl. De Hoefsmid 3, Heiloo.

Schoonmaak hulp gezocht in Heiloo voor 1 middag per week. 2 uur bv. van 14.00 / 16.00, soms in overleg 1 middag extra. Liefst iemand die woont in Heiloo of Limmen. Info: 0728888377

Grote collectie Gazelle electrische fietsen in div. uitvoeringen. o.a. de winnaar van de ANWB test 2019. Maak vrijblijvend een proefrit op een demo-model. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo, t: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

In het Trefpunt kunt u Engelse lessen volgen op diverse niveaus. Geïnteresseerd? Neem dan contact met ons op (072) 533 12 97 of info@trefpuntheiloo.nl

Let op! Kim's Haarsalon werkt vanaf 26 augustus halve dagen van 09:30 tot 13:00. Vanaf 9 september ben ik 2 weken gesloten. 23 september sta ik weer voor u klaar! Fijne zomer! Groetjes Kim's Haarsalon

TUINIEREN te veel werk? Geen tijd? ZEER ERVAREN TUINLIEFHEBBER helpt u met snoeien en het strak knippen van hagen, buxus en taxusbollen etc. Het hoge drukreinigen van terrassen en het verticuteren van bemoste grasvelden. 06-18278367

Wij houden weer onze jaarlijkse Fair met veel Franse brocante. Tevens garageverkoop met veel andere leuke koopjes. Dit gebeurt op zat. 31 augustus en zondag 1 sept. van 10.00 tot 17.00 uur, aan de Westerweg 187, Heiloo. Kom gezellig kijken er is vast wel iets bij voor U.

Ambachtelijke binnenschilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw sauswerk en behang. K.v.k vrijbl.prijsopgave 06-39870829

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en verkoop. www.barrydevriesautos.nl De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel. 06-21598809

Grote sortering gebruikte fietsen. Dames,- heren,- en kindermodellen in vele uitvoeringen. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. T: 5331241 www.bosmantweewielers.nl

SAXOFOONLES in de loods Westerweg in Heiloo. Blues, jazz & andere stijlen, alle leeftijden. Victor Posch 0613230949

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail: janbaltus@hotmail.com Tel: 06-40095081

Gevr. kleding, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG,-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-5069052

KEYBOARDLES en PIANOLES door CONSERVATORIUM gediplomeerde docente in HEILOO voor mensen van 7-97 jaar, beginners en gevorderden: www.toetsenstudiodanielle.nl 0725323228.

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor een gratis offerte: 06-41803734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Professioneel violiste geeft PRIVÉ VIOOLLES IN HEILOO. Flexibele lestijden, leeftijd maakt niet uit maar enthousiasme wel! Kijk op www.ikleeruvioolspelen.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 06-53993115 www.iristuinen.nl

MINDFULNESS, COMPASSIE & YOGA training in HEILOO. Start 20 september 2019. Info op www.mischavanesveld.nl

YOGALES MAANDAGAVOND 18:30 uur of 19:45 uur start 16 september in De Sluijsweijdt. yoga2balance@gmail.com T:0610488400 Judith IJnsen

Winterseizoen bij Tenniscentrum de Dors

HEILOO - Wilt u in het nieuwe winterseizoen tennissen in onze gezellige tennishal? Er zijn nog mogelijkheden voor baanhuur van maandag t/m vrijdag van 12.00 uur tot 19.00 uur. Vraag ook naar de mogelijkheden op zaterdag en zondag. Ook kan er tijdens de daluren gebruik worden gemaakt van een dalurenkaart. Voor meer informatie hierover zie onze website of neem telefonisch contact met ons op via 072-888 1722, dan kunnen wij u hierover informeren.

Competitie
Er kan ook voor de competitie (DD dinsdag t/m vrijdag en HD, DD en GD zaterdag en zondag) nog worden aangemeld. Ook competitie met les is mogelijk op vrijdagochtend. Meld je aan via: info@tenniscentrumdedors.nl. Je kunt je individueel of als team aanmelden.

Feestje vieren?
Examenfeest, bedrijfsfeest, jubileum, verjaardag of kinderfeestje vieren? De lounge van Tenniscentrum de Dors is de ideale locatie! Betaalbaar, sfeervol en op en top verzorgd met hapjes en drankjes naar wens.
Makkelijk bereikbaar en voldoende gratis parkeergelegenheid.

Meer informatie hierover kunt u vinden op onze website www.tenniscentrumdedors.nl, e-mail: info@tenniscentrumdedors.nl of tel. 072 – 888 1722.

Gert Tuyn en Ton Boerhof winnaars Piet Glas Vennewatertoernooi

V.l.n.r. Gert Tuyn, Sjaak Hink, Rein Kruijer, Ton de Zwart, Klaas Zwaan en Ton Boerhof. Foto: aangeleverd

HEILOO - Het 26ste Piet Glas Biljarttoernooi was wederom zeer geslaagd. Dit jaar hadden 45 biljartspelers zich opgegeven voor dit jaarlijkse evenement.

Dinsdagavond en donderdagavond kwamen de libre-spelers op het strijdtoneel, woensdagavond en vrijdagavond werden deze spelers aangevuld met de driebanders. In beide disciplines was het ongemeend spannend en al gauw was duidelijk dat de beide finalisten van vorig jaar - Jan Schouten en Paul van Toornburg - in de voorrondes het onderspit moesten delven.

Gert Tuyn (Keino), Ton de Zwart, Sjaak Hink en Rein Kruijer waren in het libre-spel de halve finalisten. De strijd om de eerste en tweede plaats ging tussen Gert Tuyn (30 caramboles) en Sjaak Hink (39 caramboles). Gert kwam als winnaar uit de bus met 30/31. De strijd om de plaatsen drie en vier werd in achttien beurten beslist in het voordeel van Rein Kruijer (38/18).

De gedoodverfde favoriet in het driebandenspel, Kees Zandbergen (29), moest zijn plaats in de finale afstaan aan Klaas Zwaan (16). In de andere poule wist favoriet Ton Boerhof (31) wel zijn status waar te maken. De finale tussen Klaas en Ton was in het begin moeizaam, maar daarna ging het snel met Ton en in de 38ste beurt maakte hij de 31.

Al met al weer een zeer geslaagd toernooi dat in goede banen werd geleid door Marian en Ton.

'Easyslim.nu werkt!' Behandelingen verwijderen vet en trainen spieren

Bij Easyslim gaat afslanken zonder fitnessapparaten. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Dat afslanken ook anders kan, bewijst Easyslim.nu. Al meer dan vijftig vestigingen door heel Nederland volgen het voorbeeld van Karin Hut-van Meerten, die Easyslim.nu in 2015 in Nederland introduceerde. Karin van Twuyver opende de vestiging in Limmen in november 2017.

Bij Easyslim.nu vinden klanten geen fitnessapparaten maar behandelkamers waar zij aangesloten worden op een geavanceerd apparaat. Hiermee worden vetcellen geleegd via ultrasound, en op hetzelfde moment worden de spieren getraind via elektrostimulatie. Hierdoor gaat afslanken snel en zonder enige inspanning. "De spieren worden veel intensiever getraind dan in de sportschool, en zonder gevaar op blessures. Ook cellulite wordt minder, de huid strakker en de spieren sterker!

Maak een afspraak, dé oplossing voor de vakantiepondjes!

Easyslim.nu Limmen
tel. 06 85852603

Livemuziek in het Slotkwartier

Livemuziek in het gezellige Slotkwartier. Foto: Martijn Mulder

EGMOND AAN DEN HOEF - Aanstaande zaterdag 24 augustus is er weer livemuziek in het Slotkwartier in Egmond aan den Hoef. Buiten, op het pleintje voor bezoekerscentrum Huys Egmont, treedt de Akerslootse formatie Left Behind op. Het optreden is onderdeel van het 'Op je plaat! Festival', een leuke muziekbeurs vol nostalgie in het historische Slotkwartier. Liefhebbers kunnen lekker struinen in bakken vol met oude platen en cd's of op het terras genieten van de livemuziek. Left Behind is een spetterende coverband met een voorkeur voor lekkere rockmuziek, zoals van Anouk, Boston, Deep Purple, Lenny Kravitz en Guns 'n Roses. De organisatie is in handen van Café 't Slot in samenwerking met Historisch Egmond.

De platen- en cd-beurs begint om 12.00 uur, het optreden van Left Behind start om 14.00 uur. Het festival eindigt om 18.00 uur.

Winst voor zusjes De Witte

Lisanne de Witte nam de overwinning uit Göteborg mee naar huis. Foto: aangeleverd

HEILOO - Er werd het afgelopen weekend geracet in Nederland en Zweden. Beide zusjes De Witte, Thijs van den Dries en Maureen Ellsworth kwamen in actie.

In het Zweedse Göteborg werd de Folksam Grand Prix gehouden. Lisanne de Witte en Maureen Ellsworth liepen beiden de 400 meter. De Witte zette een tijd neer van 52.27 en ging met de overwinning naar huis. Ellsworth had een iets mindere dag en werd vijfde in 54.59.

In Heiloo werd alweer de derde zomeravondinstuif gehouden. Net als de vorige keer deden Thijs van den Dries en Laura de Witte mee. Van den Dries werd negende op de 100 (11.85) en zesde op de 200 (23.75) meter. De Witte won zowel de 100 (12.45) als de 200 (24.63) meter.

IVN-wandeling op de Westert en de Bleek

Exmoor pony's op de Westert. Foto: Greeth Heijne

EGMOND-BINNEN – Op woensdag 28 augustus gaan IVN-gidsen van 19.00-21.00 uur weer met u zwerven door het PWN-duingebied. De Bleek en de Westert behoren tot de oude duinen en zijn eeuwenlang door de mens in gebruik geweest voor landbouw, het weiden van vee, het bleken van linnen en de bollenteelt. Dit heeft geleid tot het kenmerkende open 'nollen' landschap.

Door juist beheer houdt PWN deze waardevolle restanten van de oude duinen in stand. De gidsen vertellen u van alles over de cultuurhistorie, landschap en beheer, flora en fauna. Er kunnen maximaal 12 mensen mee, die zelf voor een duinkaart dienen te zorgen. Aanmelden is noodzakelijk via tel: 072-5334948 (Cocky van Engen). Er wordt een bijdrage gevraagd van € 2,50 p/p. Door de aanwezigheid van teken wordt dicht schoeisel en bedekkende kleding aanbevolen. Vertrek: 19.00 uur, parkeerterrein PWN, Oude Schulpweg, Egmond-Binnen (naast restaurant Nieuw Westert).

Sluitingsviering Adelbertuskerk te Egmond-Binnen

De Adelbertuskerk sluit definitief de deuren op zondag 25 augustus. Foto: ABBAART.nl

EGMOND-BINNEN - Na bijna 55 jaar is het dan zover: de Adelbertuskerk gaat sluiten. De laatste viering is op zondag 25 augustus om 10.00 uur. Na afloop staat de koffie en thee klaar en kunnen we nog even samenzijn. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn. Adres: Kerkplein 25 in Egmond-Binnen.