De Uitkijkpost

11 juli 2018

De Uitkijkpost 11 juli 2018


Veel incidenten op het spoor in korte tijd: ProRail wil het liefst van alle overwegen af

De overgang aan de Zevenhuizerlaan met nieuwe markeringen. Foto: Margreeth Anema

HEILOO - Het was flink raak op het spoor de afgelopen tijd. In anderhalve week stond de teller op drie incidenten. Zondag 24 juni was er sprake van een suïcide bij de overweg in het bos. Twee dagen later viel er iemand van het perron. Volgens ProRail, die de zaak nog in onderzoek heeft, verloor de persoon mogelijk zijn evenwicht. De ambulancedienst en de brandweer hebben de man uit zijn benarde positie bevrijd en later thuisgebracht, zo meldt politie Alkmaar op haar Facebookpagina. Op maandag 2 juli sloeg het noodlot bijna weer toe: op de spoorwegovergang aan de Zeeweg schrok een dame met een rollator zo van de bel dat ze even niet meer wist wat ze moest doen. Ze liep in paniek tussen de slagbomen van de overweg heen en weer. Gelukkig wist ze net voordat de trein kwam van het spoor af te komen.

De inwoners van Heiloo krijgen al de rillingen als ze een trein horen remmen en claxonneren. Binnen korte tijd ziet het blauw van de sirenes van de hulpdiensten die vanaf alle kanten Heiloo binnenstormen. Iedere keer is er weer die schok als we via de tamtam horen wat er dit keer is voorgevallen.

Wat doet ProRail eigenlijk om incidenten te voorkomen?

Mercedes Grootscholten, woordvoerder van ProRail, vertelt: "In Heiloo staan camera's op diverse plaatsen langs het spoor, deze zijn bedoeld om afwijkende, gevaarlijke en ongebruikelijke situaties op het spoor sneller en automatisch te kunnen waarnemen. ProRail zet de camera's in om spoorlopers, vandalen, suïcidalen, spoorboomduikers en andere onbevoegden op het spoor te registreren en waar mogelijk aan te pakken. Vanuit een speciaal ingerichte meldkamer is er 24 uur per dag zicht op tientallen stukken spoor in Nederland. Zodra afwijkend gedrag wordt gesignaleerd kan de centralist contact opnemen met de hulpdiensten of hij stuurt onze incidentenbestrijders erop af". Ook worden de overwegen zo goed mogelijk onderhouden. Op de overweg aan de Zevenhuizerlaan zijn onlangs de vervaagde markeringen op het wegdek opnieuw aangebracht door de aannemer van ProRail.

Ouderen
Het woonzorgcentrum Overkerck, dat vlakbij het spoor ligt, en natuurlijk andere ouderen in Heiloo hebben ook de aandacht van ProRail. Naar aanleiding van het laatste incident op 2 juli is ProRail van plan om contact te leggen met het verzorgingstehuis om te kijken of het mogelijk is om oversteekadvies/-les te geven aan de bewoners. Dit gebeurt vaker. Er wordt ook een afspraak gepland met de gemeente Heiloo om te kijken of de oversteek voor voetgangers kan worden verbeterd. Bijvoorbeeld door een soort van veilige opstelplek te creëren tussen de twee sporen. "En misschien komen we al pratende tot andere verbeteringen of optimalisaties," aldus Grootscholten van ProRail.

Overwegen
ProRail wil het liefst van alle overwegen af. "De Vennewatersweg wordt een onderdoorgang, dus die overweg verdwijnt. Dan resteert de Zeeweg. Best een lastige overweg. Treinen rijden hard langs en omdat het een dubbele overweg is vergt oversteken echt oplettendheid," aldus de woordvoerster.

Het NABO-programma (NABO: Niet Actief Beveiligde Overweg) is van toepassing op de onbeveiligde overwegen in Heiloo. Het NABO-programma is bedoeld om afscheid te nemen van alle onbeveiligde overwegen in Nederland. ProRail kijkt samen met de gemeente, Natuurmonumenten en de omgeving naar een plan om de onbewaakte overwegen in het bos veiliger te maken. Dit is complex omdat alle belanghebbenden zich in het plan moeten kunnen vinden. Er zijn gesprekken gaande en komende maanden hoopt ProRail stappen te kunnen zetten.

Het advies van ProRail om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen luidt: houd je aan de regels, blijf wachten als de bel gaat en probeer niet snel nog even over te steken. ProRail houdt de redactie van de Uitkijkpost op de hoogte van de stappen die zij nemen in de toekomst.

Tekst: Margreeth Anema

Open Imkerdag Imkerij Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Imkerij Heiloo doet mee aan de nationale Open Imkerdagen op 14 en 15 juli. Imkerij Heiloo zal tijdens de open dag geopend zijn op zondag 15 juli van 13.00 tot 17.00 uur. Voor de laatste keer staat de imkerij op de hoek van de Hoogeweg en de Vennewatersweg. Bezoekers krijgen een rondleiding langs de bijenstallen.

Proosten op een voorspoedige bouw appartementen Varne Buiten

Peter van Oeveren, wethouder Fred Dellemijn en Marijn de Nijs voeren de officiële handeling uit. STiP Fotografie

HEILOO – Donderdag 5 juli vond de officiële handeling plaats van de appartementen Varne Buiten aan De Omloop. Onder het toeziend oog van 22 toekomstige bewoners en genodigden mochten wethouder Fred Dellemijn, Peter van Oeveren (ontwikkelingsmanager BPD) en Marijn de Nijs (aannemer Lokhorst), de eerste paal in de grond slaan.

Wethouder Fred Dellemijn keek tijdens zijn toespraak even vooruit naar het moment (medio 2019) waarop de appartementen gereed zijn: "Door de vorm, balkons met ronde glasdelen en iets afgedraaid van de weg, integreren deze twee appartementengebouwen mooi in de omgeving, want wat zou je liever willen dan met je blote voeten het bos aan de overkant in lopen?"

In de twee appartementencomplexen komen 30 appartementen verdeeld over drie woonlagen en een ondergrondse parkeergarage. De appartementen zijn EPC 0,0, voorzien van zonnepanelen. Verder wordt er gebouwd met geprefabriceerde elementen waardoor de CO2-uitstoot zo laag mogelijk is.

Architect TBE-ZA uit Volendam heeft bij het ontwerp geprobeerd de appartementen zo te maken dat ze door hun vorm een prachtige afsluiting van de wijk vormen. Oplevering van de appartementen is medio 2019.

Tien vragen aan... Anita Jonker

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Egmond-Binnen en woonde daar samen met mijn ouders en twee jaar oudere zus. Daar heb ik een hele fijne jeugd gehad. We konden daar altijd heerlijk onbezorgd buitenspelen. Mijn vader had een eigen bollenbedrijf, dus er was altijd wat te doen. Op mijn 24e ben ik gaan samenwonen in Heiloo met Jerry. We hebben 3 kinderen: Romy (17), Lynn (14) en Mick (10). Ik heb ruim 20 jaar in de kinderopvang gewerkt en werk nu al 20 jaar bij het zwembad.

2. Als je hobby je werk was,welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik ben altijd gek van sporten en kinderen geweest. Na mijn mbo-opleiding ging ik meteen werken in de kinderopvang. Ik wilde toch nog wat bijleren, toen mijn moeder een advertentie in de krant over een opleiding voor zweminstructrice vond. Dat kon ik mooi combineren met mijn werk in de kinderopvang. Na het behalen van dat diploma kon ik al vrij snel aan werk bij Zwembad Loos voor het zwemles geven aan baby's en peuters. Dus twee vliegen in een klap!

3. Wie zou je eens graag ontmoeten?
Mijn idool was altijd Jesper Olsen, oud-speler van Ajax en het Deense elftal dat in 1992 het EK won.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Ik heb een heerlijke jeugd gehad. We konden altijd veel buitenspelen, op veldjes waar nu overal huizen staan, crossen op zelf versleutelde oude fietsen, voetballen op trapveldjes, met alle buurtkinderen verstoppertje spelen, het liefst als het al donker werd. En met mijn vader naar de thuiswedstrijden van Ajax was ook altijd een feest!

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Heiloo is een prachtig dorp om in te wonen. Dichtbij het strand, waar we graag naar ons hokje gaan, op fietsafstand van de stad, veel sportgelegenheid en een mooie groene woonomgeving… Eigenlijk heeft Heiloo veel mooie plekken, zoals het Maalwater en het Heilooërbos. Steeds verbaas ik me er weer over als ik een rondje aan het skeeleren of hardlopen ben, dan kom je op vele mooie plekjes waar je anders niet zo vaak komt.

6. Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Ik word 's nachts liever niet wakker gemaakt, want ik houd erg van mijn nachtrust. In noodgevallen wil ik natuurlijk altijd helpen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat zijn er wel een paar: "Kijk naar wat je wel kan en niet naar wat je niet kan…" Mijn moeder zei altijd als ik boos was, je mag boos naar boven stampen (je even terugtrekken), als je maar weer huppelend naar beneden komt (dus niet blijven hangen in je boosheid). En een dag niet gelachen, is een dag niet geleefd!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik ben nogal een prater, dus vertel vrij veel. Zowel privé als op mijn werk. De meeste dingen heb ik al eens verteld. Dus eigenlijk ben ik een open boek, en als mensen iets willen weten wat ze nog niet weten, moeten ze het me maar vragen!

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Meer buitenspeelplekken voor de kinderen, deze zijn allemaal verdwenen en niet echt vervangen in de woonwijken. Ook voor de oudere kinderen/pubers is er te weinig te doen in Heiloo. Zodat kinderen weer lekker naar buiten gaan i.p.v. op de computer of PlayStation hun tijd vullen…

10. Persoonlijke vraag van Heleen Corbett:
"Beste Anita, je geeft al jaren zwemles aan oud en jong, van trimmen tot babyzwemmen, van aquajoggen tot reactiveren. Mijn vraag: hoe ben jij ertoe gekomen om dit beroep te kiezen en hoe krijg je het voor elkaar om elke keer weer andere manieren van zwemmen en andere oefeningen te bedenken en om altijd opgewekt te blijven, hoe langzaam en gebrekkig we soms ook zijn?"

Ik ben begonnen bij Zwembad Loos als zweminstructrice met lesgeven aan baby's en peuters. Al gauw kwamen daar andere doelgroepen bij: kinderen voor AB diploma's, volwassenen en ouderen, met daarbij verschillende zwemactiviteiten, zoals trimzwemmen, aquajoggen, hydrofitness, reactiverend zwemmen en meer bewegen voor ouderen. Iedere doelgroep heeft zijn leuke kanten, en omdat het zo afwisselend is, blijft het leuk om les te geven. Mijn oefeningen bedenk ik vaak zelf, maar ik kijk ook goed om me heen. Doordat mensen enthousiast meedoen, ook al kunnen ze niet alles meer, komt de wijze les naar voren: kijk naar wat je kan, en niet naar wat je niet kan!

11. Ik geef de vragen door aan Robin Kösters. Mijn vraag is:
"Robin, je bent een paar jaar werkzaam geweest op een booreiland. Wanneer en waarom heb je ervoor gekozen een eigen bedrijf op te starten en hoe bevalt dat?"

Bronzen armband uit de Romeinse tijd bij Baduhenna

Het vondstkaartje en het bronzen armbandje. Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdag 14 juli om 13.00 uur presenteert Archeologisch Museum Baduhenna in zijn tentoonstellingsruimte op het Landgoed Willibrordus een uniek voorwerp dat in de bodem van Heiloo is gevonden: een bronzen armbandje uit de Romeinse tijd. De vrijwilligers van Baduhenna nodigen belangstellenden van harte uit om dit kleinood bij ons te komen bewonderen.

De vondst van het armbandje is heel bijzonder. In september 2015 werd het opgravingsgebied in Zuiderloo opengesteld voor schoolgroepen van het basisonderwijs. Een uitzondering, want meestal mogen alleen ervaren archeologen de opgravingslocatie betreden. Veel schoolgroepen maakten gebruik van deze unieke gelegenheid om ook eens te gaan onderzoeken wat er zich in de bodem bevindt aan sporen uit een ver verleden. Door archeoloog Silke Lange en vrijwilligers van Baduhenna was een vlak uitgezet waarop de kinderen konden schaven, troffelen en zeven. Er werd vol enthousiasme gewerkt! De kinderen zagen zelfs de kleinste dingetjes niet over het hoofd! Regelmatig werden er voorwerpen gevonden en op zorgvuldige wijze in professionele vondstzakjes gestopt.

Zo ook het klein, halfrond, metalen voorwerpje dat werd gevonden door Jaap, Stan en Lisa van groep 8 van de Paulusschool. De archeoloog vermoedde dat het een voorwerp van brons was. Daarom is het schoongemaakt en is er verder onderzoek naar verricht. Het blijkt een bronzen armbandje te zijn, daterend uit de Romeinse tijd! Prachtig dat dit sieraad in onze bodem is gevonden! Alle vondsten in Noord-Holland worden tentoongesteld in het Huis van Hilde of opgeslagen in het provinciaal depot. Dat gaat ook met dit armbandje gebeuren. Alléén op deze zaterdag mogen wij het bij Baduhenna aan u tonen, als een 'sneak preview' voordat het naar Castricum verhuist. Kom dus zaterdag naar Archeologisch Museum Baduhenna en bewonder dit unieke bronzen armbandje!

Foto- en Verhalenfestival 2018 van Stichting de Buitenkans

De foto die de publieksprijs won: Brug over het strand. Foto: Kees Spaargaren

HEILOO - Op 24 juni 2018, tijdens het weekend van de Kunstparade Heiloo, zijn de winnaars van het jaarlijkse Foto- en Verhalenfestival van Stichting de Buitenkans bekendgemaakt. Meer dan 100 foto's en 11 verhalen en gedichten werden ingezonden. Het thema van dit jaar was 'Onderweg'. Mensen zijn eigenlijk altijd onderweg, op weg naar een bekende of onbekende bestemming. Onderweg gebeurt er eigenlijk altijd wel wat, onverwachte ontmoetingen met boeiende reisverhalen. Het is boeiend om elkaar deelgenoot te maken van nieuwe impressies en belevenissen.

Verhalen:

De jury heeft de inzendingen beoordeeld. In algemene zin zijn de inzendingen van een kwalitatief goed niveau. De auteurs kiezen voor een gevarieerde uitwerking van het thema. Veelal betreft het een interactie tussen mensen. Na rijp beraad werd een selectie gemaakt en de volgende auteurs vielen in de prijzen:

1. Hendricus Breen : Zonder woorden van verwijt (gedicht)
2. Cas Himmelreich : Reis III (gedicht)
3. Vera Philips: Onderweg naar vroeger

Bovengenoemde gedichten en verhalen vindt u terug op pagina 9.

De inzending 'De etalagepop onderweg' van de hand van Mevrouw Hann Brouwer Tullenaar kreeg een eervolle vermelding van de jury. Het verhaal werd, evenals de drie genomineerde inzendingen, voorgelezen door de schrijver.

Foto's:

Een deskundige jury heeft de foto's beoordeeld. De inzendingen waren van hoog niveau met fototechnisch verrassend goede beelden. De jury vond het een leuke serie om te bekijken.

1. Marcel Kramer: Onderweg naar welk station?
2. Henk Kuiper: Peinzende man
3. Jet Pronk: Kind en beeld gevangen in een fantasiewereld

De publieksprijs ging dit jaar naar Kees Spaargaren: Brug over het strand

De 15 mooiste foto's zijn te bewonderen op het Landgoed Willibrordus. De verhalen en gedichten kunt u, onder het genot van koffie en appeltaart lezen in de Trog, Bullaan 4, Heiloo.

Martine Ruiter Fysio- Manuele Therapie

STiP Fotografie

Leert je je eigen gebruiksaanwijzing kennen

Willibrordus Business Centrum, Kennemerstraatweg 464, kamer 1.11, 1851 NG Heiloo; telefoon: 06-48904753; website: www.martineruiter.nl; e-mail: info@martineruiter.nl

Na 15 jaar in loondienst is Martine Ruiter in 2015, naast haar werk in een revalidatiecentrum, begonnen met haar eigen praktijk in het mooie Willibrordus gebouw. In oktober 2017 is ze volledig als zelfstandige gaan werken. Het werken in loondienst gaf haar niet genoeg voldoening meer. Te weinig tijd voor de patiënten, hoge administratieve last en weinig tijd om adem te halen, deden haar besluiten om als zelfstandige aan de slag te gaan. Een praktijk op te bouwen zoals zij dat voor ogen heeft, met tijd, rust en aandacht voor de patiënt.

Martine: "Mijn passie is de mensen die ik begeleid weer de regie terug te geven over hun lijf, waardoor ze zelf in staat zijn hun klachten weer onder controle te krijgen. Inzicht geven in hoe de klachten kunnen zijn ontstaan, welke factoren de klachten kunnen onderhouden en mensen helpen zichzelf beter te begrijpen is mijn ultieme doel."

Vooral met (langdurige) nek-schouderklachten, hoofdpijn en lage rugklachten kun je bij Martine terecht. Maar ook whiplashklachten en spanningsklachten behoren tot haar expertise.

Fysio- Manuele Therapie
Als manueel therapeut is Martine een specialist op het gebied van diagnostiek en behandelingen van problemen van het bewegingsapparaat. Ze maakt gebruik van diverse behandeltechnieken, die ervoor zorgen dat je weer goed kan bewegen, je lijf weer ontspannen en soepel voelt, je een betere houding hebt en meer stabiliteit ervaart in de nek, rug of schouder. Ook krijg je tools en aanwijzingen om te voorkomen dat klachten weer terugkomen.

Stress Management
Spanningsklachten en burn-outproblematiek komen steeds meer voor en hebben een grote invloed op het lichaam. Met name langdurige stress heeft een negatieve invloed op het herstellend vermogen van het lichaam. Door middel van specifieke technieken, uitleg over de fysiologie van stress en welke invloed je hierop kan hebben, leer je weer grip te krijgen op de spanning in je lijf. Ook ontspanningsoefeningen en behandelmethodes als Acces Bars (behandeling voor diepe en volledige ontspanning) worden toegepast.

Dry Needling
Dry Needling is een effectieve en efficiënte behandelmethode om pijn en stijfheid als gevolg van triggerpoints (spierknopen) in spieren te behandelen. Het geeft snel een blijvende spierontspanning, pijnvermindering en een verbeterde mobiliteit. Dry Needling is vaak van grote toegevoegde waarde, maar wordt ingezet als onderdeel van het totale behandelplan.

Werkwijze
Wat kan men van Martine verwachten? Zij neemt de tijd, wil het hele verhaal horen en de klacht goed begrijpen. Zij gebruikt duidelijke taal en uitleg en heeft bovendien altijd een luisterend oor. Martine: "In mijn praktijk gaan we samen aan de slag om je weer in balans te brengen, zowel fysiek als mentaal, zodat je inzicht krijgt in waarom je lijf doet zoals het doet en daardoor weer in staat bent jezelf te geven wat je nodig hebt."

Tekst: Yvonne van Stiphout

Vakantie

In andere delen van Nederland is de zomervakantie al begonnen. Hier barst het vakantiegedruis volgende week los. En als ik heel eerlijk ben, ik kan niet wachten! Niet dat ik zelf ook gelijk vakantie heb, dat dan weer niet. Maar... ik hou van vakantie! Even zes weken geen broodtrommels, bakjes fruit, vergeten gymtassen en rugzakken vol met schoolpleinschatten (voor degene die niet in de kleuters zit: dit zijn voornamelijk takjes, gekleurde stukjes papier, zanderige stukke elastiekjes en o ja, knoopjes, kraaltjes en steentjes, veeeeel steentjes). Even niet moeten, maar... even niets moeten. Of in ieder geval minder moeten. En meer gewoon doen, of gewoon even lekker laten gaan. Wij zijn er wel aan toe in ieder geval. En wat doen we dan de hele vakantie? We hebben het geluk dat we fijn twee weken naar de zon mogen, dus dat is een heerlijk vooruitzicht. En verder? Tussen het werken door gaan we leuke dingen doen. Over het algemeen hebben we inspiratie genoeg, en je hoeft ook niet iedere dag alles uit de kast te trekken. Een pyjamadag met Lego Friends, Playmobil en televisie kan ook heel lekker zijn. Of waterpret in de achtertuin, met lege flessen en een bal en picknicken op een kleedje. Ook leuk! Kortom, wij hebben er wel zin in. Maar... als ik heel eerlijk ben, is het na die zes weken stiekem ook best fijn om weer een beetje in het gareel te komen. Die eerste dagen liggen de (gym)tassen keurig op tijd klaar. Ligt er volop fruit in de fruitschaal en staan de rugzakken weer fris en fruitig klaar. Op naar een nieuw avontuur, een nieuwe groep, een nieuwe juf en... weer rennen en racen. Was het vast maar weer vakantie... ;-)

Daling aantal inbraken zet zich voort

HEILOO - Gemiddeld genomen is het aantal inbraken in Heiloo in 2018 tot nu toe laag in vergelijking tot voorgaande jaren. De daling die vorig jaar is ingezet, zet zich dus voort. Opvallend is echter de uitschieter van het relatief gezien hoge aantal inbraken in de maand juni 2018. Hiervoor is niet direct een verklaring te geven. Hopelijk blijft het bij deze eenmalige uitschieter en zet de daling verder voort.

Ook was er in juni een groot aantal auto-inbraken. Deze zie je echter niet terug in de cijfers en zijn dus geen oorzaak van de genoemde stijging. De cijfers in onderstaande tabel gaan over woninginbraken en de pogingen daartoe.

Tekst: Paul Dirks, Buurtpreventie Heiloo / www.buurtpreventieheiloo.nl

Activiteiten in de bibliotheek

Grote zomerverkoop afgeschreven materialen

Woensdag 11 juli, 10.00 – 17.00 uur

Jeugdactiviteiten in de zomervakantie

Voorleesfeestje

Woensdag 1 augustus, 14.30 uur

Alle kinderen van 3 tot 7 jaar zijn van harte welkom! Deze keer lezen we uit het avontuurlijke prentenboek 'Zo vind je goud', geschreven door Viviane Schwarz.

Peutervoorlezen

Elke vrijdag 10.30 – ca. 11.30 uur

Een gezellige ochtend rond boeken voor kinderen van 2-4 jaar en hun ouders/oppas.

CoderDojo

Woensdag 15 augustus, 13.00 – 15.00 uur

Iedereen van 7 tot 17 jaar die graag wil leren programmeren is van harte welkom. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist.

Zomerklooien

Elke woensdag in de zomervakantie, 15.00 – 16.00 uur

We gaan aan de slag met de gekste en gezelligste boeken boordevol activiteiten. Je mag je werk ook exposeren in de bibliotheek.

Taalcafé en taalwerkplaats

Het taalcafé op vrijdag (10.00 tot 11.30 uur) en de taalwerkplaats op donderdag (18.30 tot 19.45 uur) gaat in de zomer gewoon door. U bent van harte welkom als u wilt oefenen met de Nederlandse taal.

Cursus Digisterker

Leren omgaan met de digitale overheid (3 bijeenkomsten)

Start: 21 september, 10.30 uur.

Aanmelden is al mogelijk.

Computer voor beginners

Leren omgaan met de computer (10 bijeenkomsten)

Start: 17 oktober, 11.00 uur.

Aanmelden is al mogelijk.

Zomerlezen

Op de presentatietafel bij de ingang van de bibliotheek vindt u een uitgebreide en gevarieerde selectie van heerlijk weglezende zomerboeken.

Uit&Zo Heiloo 2018

1 september, 11.00 tot 16.00 uur

Uit&Zo Heiloo is de start van het culturele, educatieve en sportieve seizoen in Heiloo en wordt georganiseerd door de bibliotheek.

Afwijkende openingstijden tijdens de zomerperiode

Van 28 juli t/m 25 augustus is Bibliotheek Heiloo op zaterdag gesloten.

X op X deelt opkikkers uit

Foto: aangeleverd

HEILOO - De opkikkers van de maand juni zijn gegeven aan het Heilooër Kamerorkest, de protestantse kerk, de creatieve werkgroep Akersloot en Uitgeest, en de Stichting Ushersyndroom. Ook Dialoog - taalhulp voor anderstaligen - in Oudorp nh ontving een van de opkikkers.

'Dialoog – taalhulp voor anderstaligen' is een vereniging van taalbegeleiders. Het doel van Dialoog is om de zelfredzaamheid en het welzijn van anderstaligen te bevorderen. Wekelijks gaan de vrijwilligers met anderstaligen uit alle werelddelen aan de slag met de Nederlandse taal. Thuis, in een bibliotheek of tijdens een bezoek aan een markt of museum. Niet alleen de taal komt aan bod. Er komt veel meer bij kijken: hoe gaat alles hier in zijn werk, wat zijn de gewoonten en gebruiken. Een paar keer per jaar worden taalbegeleiders en anderstaligen uitgenodigd voor een meestal educatief gezellig samenzijn, zoals op bijgaande vrolijke foto is te zien. Dialoog kan het werk doen dankzij giften en donaties. Daarom wordt de opkikker die wij ook dit jaar van X op X mochten ontvangen zo gewaardeerd.

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

Zestig jaar getrouwd en opnieuw ten huwelijk gevraagd

Bruidspaar Schouten-van den Bergh en burgemeester Hans Romeyn. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Donderdag 5 juli waren de heer C.J.J.M. Schouten en mevrouw J.H.M. Schouten-van den Bergh 60 jaar getrouwd. Burgemeester Hans Romeyn kwam zijn felicitaties overbrengen.

Zowel meneer (84) als mevrouw (82) zijn beiden geboren in Heteren. Dat is ook de plaats waar zij elkaar hebben ontmoet. Iedere dag ging meneer met de pont naar Wageningen waar hij op school zat. Mevrouw woonde met haar ouders, haar vader was de veerexploitant, bij het aankomstpunt van de pont. Zo zagen zij elkaar iedere dag. Meneer Schouten: "De liefde was er niet ineens maar is geleidelijk gekomen." Na vijfeneenhalf jaar verkering zijn ze uiteindelijk voor de wet getrouwd. Een jaar later voor de kerk. Meneer heeft altijd bij gemeenten gewerkt. Het werken voor een gemeente heeft hij met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader was namelijk gemeentesecretaris van Heteren. En op de hoek van het bureau van zijn vader is de liefde voor werken bij een gemeente ontstaan. Meneer heeft, na werkzaam geweest te zijn voor de gemeente Heteren, gewerkt voor de gemeenten Wageningen, Arnhem, Leiden en in 1960 is hij bij de gemeente Heiloo in dienst gekomen. "Komend vanuit Leiden was het de rust die ons beviel in Heiloo, maar ook de mensen. Nog steeds praten mensen in Heiloo met elkaar en gaat men respectvol met elkaar om," aldus meneer Schouten. Iets wat onze burgemeester beaamde. Het echtpaar heeft verschillende hobby's gehad waarvan bridgen en biljarten op hun hoge leeftijd zijn overgebleven.

Op 5 juli was het een echte mooie dag voor het echtpaar. Meneer heeft mevrouw in het bijzijn van alle kinderen en kleinkinderen opnieuw ten huwelijk gevraagd. Zelfs een hoge hoed en een bruidsboeket ontbraken niet. En na al die jaren zei de bruid weer volmondig: "Ja graag". Daarna was er een gezellige avond bij Brasserie In 't Groen.

Tekst: Yvonne van Stiphout

Buurman en Buurman Kluskeet Experience

Het belooft een gezellige boel te worden in de kluskeet.

HEILOO - Buurman en Buurman komen zaterdag 14 juli 2018 naar winkelcentrum 't Loo. Ze nemen hun goede humeur mee, want nu hoeven ze eindelijk eens een keer niet te klussen. Tussen 11.30 en 16.30 uur is de Kluskeet Experience van Buurman en Buurman aanwezig op het plein. Kinderen kunnen hier kleuren, spelen, springen op het springkussen en plaatsnemen in de mobiele fotostudio. Natuurlijk kun je ook met de buurmannen op de foto. Er is een speciaal fotomoment om 13.30, 14.30 en 15.30 uur. Elk fotomoment duurt 30 minuten. "A je to!"

Gezonde Kantineschaal voor PCC Heiloo

Aan wethouder Elly Beens de eer om de Gezonde Kantineschaal uit te reiken aan Dhr. D.W.A. Ramler, vestigingsdirecteur PCC Heiloo. Foto: Jan Jong Fotografie

HEILOO - Wethouder Elly Beens mocht dinsdag 3 juli de Gezonde Kantineschaal uitreiken aan PCC Heiloo. De Gezonde Kantineschaal wordt uitgereikt aan scholen die zich inzetten om leerlingen een gezond assortiment eten en drinken aan te bieden. In totaal ontvangen zes scholen uit Heiloo en Alkmaar de Gezonde Kantineschaal.

Wethouder Elly Konijn-Vermaas, die de Gezonde Kantineschaal uitreikte aan de Alkmaarse scholen, benadrukte het belang dat kinderen kunnen opgroeien in een gezonde leefomgeving. "In je jeugd wordt de basis voor een goede gezondheid gelegd, waar je je hele leven plezier en voordeel van hebt. Bij gezond en veilig opgroeien past heel mooi de gezonde schoolkantine op het voortgezet en middelbaar onderwijs. Ik hoop dat andere scholen, die nog geen gezonde schoolkantine hebben, ook geïnspireerd raken om hun assortiment gezonder te maken."

De Gezonde Schoolkantine is een initiatief van het Voedingscentrum en wordt in deze regio ondersteund door GGD Hollands Noorden en JOGG Alkmaar.

Vernieuwde CDA-fractie aan de slag

Foto: aangeleverd

HEILOO - Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart jl, is de CDA-fractie in nieuwe samenstelling aan de slag gegaan. Naast de raadsleden Hessel Hiemstra en Mart Brouwer de Koning bestaat de fractie uit drie commissieleden: Ellen Jorna, Marie Josée Hamers en Hein Korthouwer. De fractie is van vele markten thuis en hoopt daarmee voor de inwoners van ons mooie dorp een verschil te maken. De komende jaren gaat de aandacht vooral uit naar de zorg,de energietransitie, veilig en vlot verkeer en vooral ook: wonen voor iedereen. Wilt u eens met de fractie spreken, geef dan een seintje per mail (jhhiem@quicknet.nl) of per telefoon (8500490).

Paradijselijke orangerie

Foto: aangeleverd

HEILOO - Eten bij TuinDiner is zoals in een Italiaanse film: aan lange, bontgedekte tafels in een paradijselijke orangerie met veel groen om je heen. Alleen de tjirpende krekels en de betoverende zonsondergang ontbreken nog. Verder kom je er niks tekort, want daar zorgen de van oorsprong Italiaanse Remco en Ylenia Borsato wel voor. Het geheim van de Italiaanse keuken zit volgens hen in de authenticiteit en de eenvoud en dat is dan ook precies wat je terugziet in de gerechten. Het stel kookt volgens familierecept en met biologische ingrediënten van het seizoen, waardoor het vijfgangenmenu iedere keer weer een verrassing is. Er kunnen zo'n vijftig mensen aanschuiven per diner en je kunt alleen of met een stel vrienden komen. De livemuziek bij het diner maakt deze idyllische Italiaanse beleving compleet.
TuinDiner, Kapellaan 140 in Heiloo. Op dit moment staat er nog vijf data open: 1, 7, 8, 14 en 15 augustus. Reserveren op www.tuindiner.nl.

Gratis animatie bij zwembad Hoornse Vaart

Het is goed vertoeven in het buitenbad van de Hoornse Vaart. Foto: aangeleverd

REGIO - Zwembad Hoornse Vaart is misschien wel het meest uitgebreide zwembad van Noord-Holland. Trek er gerust een dag voor uit, want er valt genoeg te beleven!

Binnen beschikt het Alkmaarse bad over diverse zwembaden, glijbanen, wellnessfaciliteiten, een waterspeeltuin en een golfslagbad. In de zomermaanden zijn de deuren naar het buitenbad geopend. Naast lekker verkoelend water op warme dagen, is het ook goed vertoeven onder de vrolijk gekleurde parasols op het zandstrand en de ligweide. Zo nu en dan wordt het echt een zomers feest inclusief BBQ van De Binnenvaart en DJ Franklin J die de beste zomerhits draait. Het leukste buitenbad aan de kust!

Zwembad Hoornse Vaart biedt iedere woensdag- en zaterdagmiddag gratis animatie. Enthousiaste instructeurs van Alkmaar Sport verzorgen iedere keer weer een verrassende activiteit. Bij mooi weer natuurlijk buiten. Is het wat te koud? Dan verplaatst het bad deze gewoon naar binnen.

Ant. Duijn Keukens: 'Omdat het goed moet zijn'

Een prachtige keuken in de showroom van Ant. Duijn Keukens. Foto: aangeleverd

HEERHUGOWAARD - 'Omdat het goed moet zijn'. Dit is al 45 jaar lang de slogan van Ant. Duijn Keukens in Heerhugowaard. Dit bedrijf is al vier decennia toonaangevend in de regionale keukenbranche. Door de eigen montage en de kleinschalige opzet wordt van iedere keuken een succes gemaakt.

Ant. Duijn Keukens verkoopt de A-merken Logic, Kuchenluxx, Rotpunkt en Schröder. "Goede Duitse merken, die staan voor kwaliteit en degelijkheid," aldus Marjon. "Merken ook waar wij al meer dan 40 jaar mee samenwerken."

Wanneer men besloten heeft om een keuken te kopen bij Ant. Duijn Keukens kan men ervan verzekerd zijn dat alles tot in de puntjes geregeld wordt. "Dat komt omdat we een eigen montage hebben,'' legt Marjon uit. "Dat is ons visitekaartje. Wij hebben alles in eigen beheer, de lijnen zijn kort en er wordt snel en efficiënt gewerkt. Wij verwijderen de oude keuken, passen leidingwerk, gas, licht en water aan en kunnen desgewenst ook het stucwerk en de tegelvloer verzorgen."

Wat ga jij doen deze zomer?

Heerlijk zo'n vakantie, maar je hebt soms van die dagen waarop je weinig inspiratie hebt om iets te verzinnen om te doen. Geen nood, wij zetten voor jou een heel aantal activiteiten op een rijtje. Prettige vakantie!

Van 29 juni tot en met 7 oktober: Witte Wieven Wandeling (Langedijk)
Maak een heerlijke wandeling rondom het meer Geestmerambacht en ontdek onderweg Witte Wieven. Een tocht van vijf kilometer dwars door de prachtige natuur. Zeven bijzondere vrouwenbeelden omlijsten de oever van het Geestmerambacht. Ze willen je wat vertellen. Kom dichterbij en laat je verleiden… Witte Wieven bezoek je te voet of op de fiets, volg hiervoor de oever van het meer. Witte Wieven is gratis te beleven. Voor meer informatie: www.compagniedaad.nl/witte-wieven/

7 juli tot en met 2 september: Hildes vakantiehuis (Castricum)
Hilde verwelkomt je graag in haar huis deze zomer, waar het bruist van de leuke, uitdagende kinderactiviteiten. Van knutselen tot een poppentheater en van koekjes bakken tot speurtochten, in het Huis van Hilde is van alles te doen deze zomer. Voor meer informatie en tijden: www.huisvanhilde.nl

12 tot en met 15 juli: Bakkum Vertelt
Kom met het hele gezin in festivalsfeer tijdens Bakkum Vertelt. Maar liefst vier dagen vol met de meest ontroerende, lachwekkende, muzikale en te gekke optredens. De voorstellingen vinden plaats in Openluchttheater de Pan of op het intieme Caravanpodium. Er zijn diverse foodtrucks waar u lekker kunt eten en drinken. Ook zijn er speciale kindervoorstellingen. Voor het hele programma zie www.bakkumvertelt.nl.

13 juli: Kaasmarkt orgelconcert (Alkmaar)
Tijdens dit gratis toegankelijke kaasmarktconcert in de Grote Kerk in Alkmaar worden zowel het Van-Covelens orgel als het Van Hagerbeer/Schnitger-orgel bespeeld door stadsorganist Pieter van Dijk. Hij speelt werken van o.a. Scheidemann, Bach en Braga. De concerten worden gegeven om 12.00 en 13.00 uur en de toegang is gratis. Kijk voor meer informatie of andere activiteiten in de Grote Kerk op www.grotekerkalkmaar.nl.

14 en 15 juli: Adembenemende acrobatiek bij Zomer op het Plein (Alkmaar)
Dit weekend staat in het teken van internationale acrobatiek! Het jonge Franse circusgezelschap À Sens Unique is op beide dagen op het Canadaplein te vinden met de familievoorstelling 'Léger Démêle'. Kom op zaterdagavond om 19.30 uur of zondagmiddag om 14.30 uur naar deze gratis toegankelijke voorstelling vol koorddansen, acrobatiek en stunts! Meer informatie: www.zomerophetplein.nl

15 juli: Buitendag in de Schoorlse Duinen; Beleven en overleven
Water is een van de basisbehoeften om te kunnen overleven, maar waar vind je dat in de duinen? Leer hoe je kunt overnachten in de duinen en maak je eigen pijl en boog op de Buitendag. De dag sluit je af met het bakken van je broodje met daarop zelfgemaakte kruidenboter. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

15 juli: Wereldmuziek in Cultuurpark de Hout (Alkmaar)
Een gratis Wereldmuziekfestival in de Alkmaarder Hout. Muziek, dans en kunst uit diverse windstreken. Het festival start met Joëlle Choercharn, gevolgd door de al jarenlang actieve Lisa Weiss met haar internationaal ervaren begeleiders. Het festival sluit af met No Blues, een internationaal erkende 'Aribicana' band. In Kunstnest is werk te zien van Willy Salie en Fernanda de Vasconcelos. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Het festival begint om 13.00 uur en is om 18.30 uur afgelopen.

15 juli, 5 en 19 augustus: Rondleiding Landgoed Nijenburg (Heiloo)
Rijd jij ook zo vaak in gedachten langs Landgoed Nijenburg? En zou je er eigenlijk wel iets meer van willen zien en weten? Dit is je kans! Tijdens een 1,5 uur durende rondleiding door vrijwilligers van de Historische Vereniging Oud Heiloo kom je van alles te weten over dit bijzondere landgoed. Voor meer informatie: www.oudheiloo.nl.

22 juli: Roots Market op Landgoed Willibrordus (Heiloo)
Gezellige zomermarkt met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Zondag 22 juli van 12.00 - 20.00 uur op Landgoed Willibrordus, Kennemerstraatweg 464 in Heiloo.

22 tot en met 26 juli: Sprookjestuin bij de Tuin van Kapitein Rommel (Castricum)
De Tuin van Kapitein Rommel wordt weer omgetoverd tot een waar sprookje. Kunstenares Anja Jonker heeft flink haar best gedaan om de sprookjesfiguren nieuw leven in te blazen. Zie www.tuinvankapiteinrommel.nl voor meer informatie.

27, 28 en 29 juli: KinderKunst Zomerworkshop bij Madam Art (Heiloo)
Zomerse KinderKunst workshops voor kinderen van 7 tot 13 jaar. Drie dagen lang kunst maken, leren en lol hebben. Tijdens de workshop leer je tekenen, linosneden, schilderen, beeldhouwen en grafitti spuiten. De workshop wordt afgesloten met een expositie van de kunstwerken voor familie en vrienden. Meer informatie en aanmelden: www.madam-art.nl.

28 juli: Midzomerfair in Langedijk
Bij speelpark De Swaan in Langedijk wordt de Midzomerfair Langedijk georganiseerd. In het speelpark is er volop speel-, klim- en klauterplezier voor de kinderen. Op de gezellige en uitgebreide braderie vind je een scala aan marktkramen waar o.a. brocante, antiek, sieraden, accessoires, speelgoed, kunst en de heerlijkste streekproducten worden verkocht. Voor meer informatie: www.midzomerfairlangedijk.nl.

28 juli en 11 augustus: Roots Market (Bakkum)
Gezellige zomermarkt op Camping Bakkum met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Van 12.00-19.00 uur op Camping Bakkum, Zeeweg 31 Castricum.

28 juli, 4,11 en 18 augustus: Klassiek op het Plein (Heerhugowaard)
Op deze vier zaterdagen geven jonge talentvolle musici gratis openluchtconcerten met klassieke stukken. Vele nationaliteiten, met één gemeenschappelijke passie; muziek brengt mensen samen en verbindt. De concerten vinden plaats van 16.00–17.00 uur op het Coolplein in Heerhugowaard en zijn vrij toegankelijk, reserveren is niet nodig.

29 juli en 26 augustus: Open dag forten in Uitgeest
In Uitgeest zijn twee forten die deel uitmaken het cultureel werelderfgoed Stelling van Amsterdam: het Fort bij Krommeniedijk (Fort K'IJK) en het Fort aan den Ham. Bijzonder en zo dichtbij. Leuk om eens naartoe te fietsen en een kijkje te nemen.

5 augustus: Roots Market (Egmond aan Zee)
Gezellige zomermarkt met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Van 11.00-17.00 uur op Boulevard Noord in Egmond aan Zee.

5 augustus: Op de Segway door de Schoorlse Duinen
Geen duin te hoog voor de Segway X2! Stap samen met de boswachter op dit bijzondere vervoermiddel en ontdek op een sportieve manier de Schoorlse Duinen.
Met lage snelheid rijd je over uitdagende paden, slalommend langs natuurlijke hindernissen. Segways gebruiken weinig energie en maken weinig geluid. En uit ervaring kunnen de boswachters zeggen dat het gewoon erg leuk is! Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

11 augustus: Stiltewandeling Schoorlse Duinen
Echte stilte is zeldzaam geworden, en daarom waardevol. Kom tot rust tijdens een ontspannen wandeling door de Schoorlse Duinen en stel je zintuigen open voor de natuur. Door speciale oefeningen train je de zintuigen, om daarna in stilte de Schoorlse Duinen te ervaren. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

12 augustus: Roots Market (Castricum)
Gezellige zomermarkt met food, muziek, (kinder-)activiteiten en vintage. Van 11.00-17.00 uur op Landgoed Duin en Bosch/DOK Castricum, Oude Parklaan 117 in Castricum.

17 tot en met 19 augustus: Egmond op z'n kop
Gedurende deze drie dagen staat Egmond-Binnen op z'n kop. Er is van alles te doen en te beleven, zoals onder andere de grijze markt (braderie) op vrijdag en een wandeling door de Egmondse duinen met een barbecue. Ook is er alle dagen natuurlijk livemuziek in het dorp en zal het tot in de late uurtjes gezellig zijn. Meer informatie vind je op de Facebookpagina 'Egmond op z'n kop'.

19 augustus: Buitendag in de Schoorlse Duinen; Bijen
Zoek de koningin en doe een bijendans op de Buitendag in augustus. De bijen zijn actief met het verzamelen van nectar en maken daar weer honing van. Ontdek welke belangrijke rol bijen spelen bij de groei van bijvoorbeeld fruit en het maken van snoep. Maak van bijenwas je eigen kaars en versier je kaarsstandaard. Knutsel zelf een bijtje en bak aan het einde van de dag je broodje boven de vuurkorf. Meer informatie via Buitencentrum Schoorlse Duinen.

24 tot en met 26 augustus: Akersloot Rock-'n-Roll Street Festival
Akersloot staat dit weekend in het teken van de 50'er en 60'er jaren, onvervalste rock-'n-rollmuziek, Amerikaanse automobielen, oldtimers, brommers, motoren, petticoats, vetkuiven, solexen, jukeboxen en zoveel meer. Voor het programma: www.rockenrollstreet.nl.

De Straat: Standaardlaan en Scheprad (Nieuw Varne)

Carla (l) en Thea tussen de bloemen. Foto: Evert Visser

HEILOO - "Moet je die vogelgeluiden horen, dat is toch heerlijk?", zegt Carla terwijl ze in een perkje bloemen plant voor de deur van een appartementencomplex aan de Standaardlaan in de nieuwe wijk Nieuw Varne. Ze woont een stukje verderop in het complex, het perkje is van haar vriendin Thea. Carla woont ruim een jaar in de wijk, met woningen variërend van villa's tot appartementen. "De rust in de straat en de natuurlijke omgeving met weilanden, bossen, duinen, strand en de zee is prachtig. Ik fiets graag naar het strand van Egmond-Binnen," zegt ze. Haar nieuwe leefomgeving is onvergelijkbaar met die van Amsterdam, haar vorige woonplaats. "Wittenburg vlakbij het centrum was best druk en altijd wel wat onrustig. Ook was de flat kleiner dan hier, door de slechte bouw had ik last van schimmel en vocht in huis. Dat is hier anders: mijn appartement is nieuw, modern en met een lift." Thea komt ook naar buiten en praat vol lof over de Vereniging van Eigenaren die de binnentuin achter het appartementencomplex onderhouden. "Misschien komen er nog bankjes te staan." De inwoonster verhuisde vorig jaar vanuit een appartement in Castricum naar de Standaardlaan omdat ze graag groter wilde wonen. "Nu heb ik 30 vierkante meter meer. Fijn ook dat Nieuw Varne ruim is opgezet." Voor Thea is de groene omgeving eveneens een belangrijk pluspunt. De twee Heilooërs zijn blij met het leuke contact met hun buurtgenoten. Thea: "Vorig jaar hadden we hier een goed bezochte barbecue, dat was heel gezellig. Daarnaast valt het mij op dat de jeugd van Heiloo nog beschaafd is: kinderen en jongeren laten zien normen en waarden te hebben."

Een straat verder, in een twee-onder-een-kapwoning aan de Scheprad, wonen Marjon van Diepen en haar partner Marc Verberne. Zij kregen begin 2016 als een van de eerste bewoners van de wijk de voordeursleutel. "Alleen ons rijtje huizen stond er op de Scheprad, verder waren er uitsluitend bouwkavels. Nu is de wijk bijna klaar en is het prachtig groen met heggen en bomen." Het stel verhuisde vanuit Wormerland naar Heiloo. "Best bijzonder, want vroeger stond ik nog weleens op Camping Varnebroek die vroeger op deze plek stond. Marc is in Heiloo opgegroeid. We zijn hier dus echt thuis." De Heilooër voelt zich steeds meer ingeburgerd, zo geeft ze yogalessen bij Heiloo Vitaal. Ook is ze blij met haar gezellige en sociale buren. Als ander voordeel van Heiloo als woonplaats noemt ze de goede treinverbinding. "Ik forens heen en weer naar de Zaanstreek en Marc gaat naar Amsterdam, dat gaat prima zo."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Winnende verhalen Foto- en Verhalenfestival Stichting de Buitenkans

HEILOO - Hieronder leest u de twee winnende gedichten en het winnende verhaal van Foto- en Verhalenfestival van Stichting de Buitenkans.

Hendricus Breen:

Zonder woorden van verwijt

Zoals je weggaat

iets van vrede achter laat

laat dan niets van afscheid blijken

Alsof je even

om een vergeten boodschap gaat

zo moet het lijken

dat je gauw weer huiswaarts keert

en dat je niet alleen

kou van eenzaamheid trotseert

Caspar Himmelreich:

Reis III

De vliegtuigtrap telt meer dan dertien treden

Tuimelend omhoog dromend naar het heden

Doelloos naar het warme zand

Beelden buitelen en woorden golven

Die ongehoord daarbinnen zijn beland

Tot de reis je dromen ruw bevrijdt

Het schip de onvermijdelijkheid bevaart

En binnengaats en buitengaats

Herinnering als hier en nu belijdt

Vera Philips:

Onderweg naar vroeger.

Ze schuifelt op haar sleetse pantoffels. De nacht wordt geleidelijk dunner. Vermoeidheid beteugelt haar pas. Weggelopen uit het verpleeghuis. Onderweg naar wat ze kent. Het dikke sneeuwdek laat geen geluiden door. Ze voelt niet de ijzige koude. Straks zal het licht doorbreken. Dan zal ze niet meer onderweg zijn.

Vaag herinnert ze zich witte sneeuw , vervuild met stenen, modder en levenloze lichamen. De hongerwinter van 1944. Geen licht, geen verwarming, geen gelegenheid tot koken. Weet ze nog dat ze geteerde houtblokjes tussen de tramrails wegsloopte? Weet ze nog dat haar ouders de houtblokjes lieten branden in een conservenblik met een gat onderin? Proeft ze nog de op het brandende conservenblik klaargemaakte bloembollen?

Ze staat op het oude bruggetje. Onder zich de wild kolkende beek. Haar gerimpelde, blauw geaderde handen omklemmen de knoestige brugleuning. Weet ze nog dat ze als kind naar deze brug ging? Weet ze nog dat haar moeder haar verbood om in de beek te springen? Dat ze toch op de leuning klom. Schaterlachend in de kolkende beek sprong.

Schimmig herinnert ze zich hoe ze samen met haar vader naar de gierzwaluwen keek. Ze zaten tussen dakpannen en in gaten in de muur. Geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Hun poten zijn niet ontwikkeld. Alles doen ze in de lucht. Eten, slapen, zelfs paren doen ze vliegend. Weet ze nog dat ze ademloos luisterde naar haar vader?

Diep van binnen voelt ze dat zij haar einde nadert. Verder moet ze, onderweg naar wat ze kent. Haar ogen kijken ver voorbij de horizon van haar bestaan. Haar blik is stiller dan het rimpelloze meer waarover de schaduw valt. Zachtjes houdt ze Annabel vast in haar armen. Ze fluistert hoeveel ze van haar houdt. Ze raakt haar aan. De afstand is zo groot.

Ooit haalde ze met haar moeder Annabel. De regen striemde neer. Het was, net als nu, aardedonker op het landweggetje. Pop Annabel geklemd in haar armen, achter op de fiets bij haar mama. Een archaïsche glimlach op het mooie poppengezichtje. Thuis droeg ze Annabel voorzichtig naar binnen.

De tranen stromen over haar witte perkamenten huid. Ze gaat zitten op het bankje aan de bosrand. Wiegt Annabel , doet haar ogen dicht. Pommie en Swiepie, hun oorlogspoezen. Leven ze nog? Ze glimlacht als ze in haar verwarde brein haar speelgoed olifantje ziet. Jumbo was boos als zijn oortjes omhoog stonden. Later wist ze, dat mama, als zij niet keek, de oortjes omhoog zette. Onderweg naar het verleden wordt het heden. Ze fluistert : 'Annabel, ga lekker slapen.' Ze staat op, krom gebogen strompelt ze verder.

Mijn moeder weet niet dat ze problemen heeft met haar geheugen, zich niet meer kan uitdrukken met woorden. Afasie, apraxie, agnosie, allemaal termen die horen bij dementie, het zegt haar niets. Eén ding weet ze wel: ze is onderweg naar vroeger, naar haar ouderlijk huis. Daar wil ze zijn.

In de ijzige koude vloeit het leven uit haar weg. Ze glijdt onderuit. Met moeite laat ze haar pop Annabel los. Onderweg op haar laatste reis. Haar laatste ademtocht verstilt mijn tijd voorgoed. Vandaag begraaf ik mijn demente moeder in mij. Vanaf vandaag leef ik twee levens. Vanaf vandaag, lieve mama, altijd veilig onderweg in mij.

Juf Marieke neemt afscheid

Juf Marieke. Foto: aangeleverd

HEILOO - Na vele jaren op de Willibrordschool te hebben gewerkt, neemt juf Marieke afscheid van onze school! Juf Marieke heeft de afgelopen 24 jaar gewerkt op de Willibrordschool. Hier heeft zij de kinderen veel bijgebracht. Zo hebben vele kinderen mede dankzij haar leren lezen, rekenen en schrijven, maar ook veel creatieve vaardigheden zoals kleien, vouwen en knutselen. Ze heeft genoten van de kinderen en alles wat het onderwijs met zich heeft meegebracht.

Toch is het moment nu daar: er breekt een nieuwe fase in haar leven aan. Ondanks al het plezier dat zij op de Willibrord heeft gehad, gaat zij nu genieten van haar welverdiende pensioen. We zullen haar missen! Tijdens het eindejaarsfeest is er de mogelijkheid haar de hand te schudden en mooie herinneringen aan de Willibrord op te halen. Het gezellige feest, dat voor de kinderen altijd een mooie afsluiting van het schooljaar is, wordt mooi aangekleed door diverse optredens. De ouderraad zorgt (tegen een kleine bijdrage) voor de innerlijke mens. Wilt u hierbij zijn? U bent welkom op vrijdag 13 juli van 16.00 tot 19.00 uur.

By Claire doet de zomer in de aanbieding

Foto: aangeleverd

CASTRICUM - By Claire, in de Burgemeester Mooijstraat in Castricum, doet de zomer van 2018 in de aanbieding. Leuk voor onze klanten, omdat de zomer echt nog niet ten einde is, om nog snel wat moois aan te schaffen en goed voor ons, omdat we zo wat ruimte kunnen maken voor de herfstmode 2018, die zich alweer aandient.

Doe uw voordeel en kijk ondertussen even naar onze nieuwe labels, waaronder Margittes, Soluzione, Sportalm en Repeat. En kijk natuurlijk ook naar de nieuwe collectie tassen van Abro.

Stuk voor stuk merken waar Annelies en Sandra helemaal achter staan!

Elly Beens: "Bij ons vallen mensen niet tussen wal en schip"

HEILOO - Het Sociaal Team van de gemeente Heiloo, dat inwoners helpt aan zorg en ondersteuning, is succesvol op weg. Dat zegt wethouder Elly Beens. "Het Sociaal Team kent de behoeften van de inwoners en is zeer deskundig."
Na de invoering van het nieuwe zorgstelstel in 2015 verschoof de verantwoordelijkheid van het verlenen van zorg en ondersteuning naar de gemeenten in Nederland. Doel was de zorg beter toegankelijk te maken en meer op maat. In Heiloo leidde dit tot de invoering van het Sociaal Team. Inwoners met een zorgvraag kunnen hier terecht met vragen over gezondheid, (mantel)zorg, zelfstandig blijven wonen, werk, dagbesteding, geld, opvoeden en gezinsrelaties. Een consulent van het Sociaal Team biedt desgevraagd hulp, stelt indien nodig een ondersteuningsplan op of verwijst door naar professionele hulp. De expertise van de consulent sluit nauw aan op de problematiek van de zorgvrager en de consulent kijkt naar de totale situatie, zoals beschikbare hulp van familie of vrienden en het inkomen. Beens: "We haalden met de zorgprofessionals veel kennis binnen. De consulenten werken hard en zetten zich met hart en ziel in." De gemeente houdt jaarlijks zogeheten cliëntervaringsonderzoeken. Zo startte vorige maand het onderzoek naar de tevredenheid van vorig jaar. Beens: "Dat is onze graadmeter: hoe doen we het en hoe kan het beter?"

<<<KADER - MOET OP DEZE PLEK>>>
Elly Beens: "De omschakeling naar het uitvoeren van de nieuwe taken was een megaoperatie. We zijn sinds drie jaar bezig de basis op orde te krijgen, die staat stevig."

Soorten hulp
Welke zorg of ondersteuning iemand nodig heeft, verschilt per situatie. Inwoners die zelfstandig thuis willen blijven wonen en hierbij ondersteuning nodig hebben, kunnen gebruikmaken van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Deze Heilooërs hebben bijvoorbeeld aanpassingen in huis nodig of huishoudelijke hulp, aangepast vervoer, woonbegeleiding, dagbesteding of opvang bij huiselijk geweld. Ook steun aan mantelzorgers om hen te ontlasten (respijtzorg) hoort bij de Wmo. Verder biedt het Sociaal Team opvoedkundige ondersteuning (Jeugdwet) en support aan inwoners bij het zoeken naar werk (Werk en inkomen/Participatiewet).

Informatie en begeleiding
De wethouder reageert desgevraagd op de uitkomst van een recent landelijk onderzoek van de Ombudsman. Zorgvragers zouden knelpunten ervaren als zij voor zorg aankloppen bij de overheid. Door complexe regelgeving en bureaucratische rompslomp kunnen zorgvragers maar moeilijk de weg naar de juiste zorginstantie(s) vinden, zij worden van het kastje naar de muur gestuurd, zo stelt de Ombudsman. Beens herkent zich niet in dit verhaal. "We zijn bekend met de zorgaanbieders en onze partners en we hebben regelmatig bijeenkomsten om elkaar beter te leren kennen. Bij ons vallen deze inwoners niet tussen de wal en het schip." Volgens Beens valt de bureaucratische rompslomp mee. "Het Sociaal Team helpt bij de administratie en begeleidt mensen zo goed mogelijk," zegt ze. Voor de Participatiewet geldt dat inwoners meer gegevens moeten overleggen en systemen van de Rijksoverheid soms minder soepel werken. Beens: "Hoewel de gemeente voor dat laatste niet verantwoordelijk is, zien we ook hier geen afschrikwekkend effect, ook dan geven we informatie en bieden we begeleiding aan." Verder is de zorg gegarandeerd voor inwoners die nog thuis wonen en op een wachtlijst staan, zo laat de wethouder weten. De Ombudsman stelt in zijn landelijke onderzoek dat de vergoeding voor deze groep mensen voor huishoudelijke hulp, dagbesteding en hun casemanager - betaald door gemeenten en zorgverzekeraars - wegvalt zodra ze op de wachtlijst staan. Op dat moment valt hun zorg onder de Wet langdurige zorg (Wlz), bekostigd door de Rijksoverheid. Beens: "Dat is voor Heiloo niet van toepassing. Wij zorgen ervoor dat deze mensen de hulp houden vanuit de Wmo tot het moment dat de zorg door de instelling wordt overgenomen."

Onderzoek naar verborgen behoeften
De gemeente Heiloo gaat verborgen zorgbehoeften in kaart brengen van kwetsbare inwoners die niet aankloppen bij het Sociaal Team. De gemeenteraad vroeg onlangs om hier onderzoek naar te doen. Beens: "Hoe mensen het Sociaal Team kunnen vinden, heeft continu onze aandacht. Verder hebben we respect voor inwoners die ervoor kiezen geen hulp te krijgen van het Sociaal Team en waarborgen we privacy. Het Sociaal Team, onze ketenpartners, maar ook omwonenden kunnen signaleren. Omzien naar elkaar vinden we belangrijk."

Bouwstenen uitwerken
Het college wil de komende vier jaar inzetten op het professioneel ondersteunen van mantelzorgers en (zorg)vrijwilligers en de overbelasting die mantelzorgers ervaren tegengaan door hen te ondersteunen (respijtzorg). Dat staat in de onlangs gepresenteerde coalitieovereenkomst. Beens: "De eerste stappen zijn gezet, zo werft Stichting Trefpunt Heiloo momenteel zorgvrijwilligers." Verder krijgt eenzaamheidsbestrijding aandacht: tijdens de themaconferentie Eenzaamheid praten zorgverleners met elkaar over hoe inwoners nog beter aan het maatschappelijke leven kunnen deelnemen. Daarnaast wil de coalitie zorgen voor voldoende dagopvang, met name voor mensen met geriatrische problemen. Het tijdig signaleren van problemen door de huishoudelijke hulpen (vroegsignalering) heeft de aandacht van B&W en een vast onderdeel van de huishoudelijke hulp wordt 'het kwartiertje Quality Time'. Verder moeten mensen met een arbeidsbeperking kunnen rekenen op hulp van de gemeente bij het zoeken naar werk. Beens: "Alle aandachtspunten uit de coalitieovereenkomst werken we uit in concrete acties."

<<<KADER - ONDERAAN HET ARTIKEL>>>
Inwoners met een ondersteuningsvraag kunnen het Sociaal Team bereiken in het gemeentehuis tijdens inloopspreekuren (ma. 14.00-15.30 uur en do. 09.00-10.30 uur). Dat kan ook telefonisch (072 535 66 66) of via e-mail (sociaalteamheiloo@debuch.nl). Ook het Trefpunt biedt toegang tot het Sociaal Team (tijdens openingstijden van het Trefpunt). Verder kunnen inwoners MEE & de Wering bellen voor contact met het Sociaal Team (088 007 5000).

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Zomerkamp Heiloo: nog enkele plaatsen beschikbaar

HEILOO - De jongste en middelste groep van de eerste editie van Zomerkamp Heiloo zitten al helemaal vol. Alleen voor de oudste groep, bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen, zijn nog een paar laatste plekken vrij. Kinderen die zich voor de oudste groep willen opgeven kunnen dit nog tot uiterlijk zondag 15 juli doen.

Zomerkamp Heiloo zal plaatsvinden van maandag 23 tot en met vrijdag 27 juli, dagelijks van 09.30 tot 16.30 uur. De oudste groep gaat in Heiloo en omgeving allerlei toffe activiteiten en spellen doen. Een dagje varen, een dagje naar het strand, een dag in de binnenstad van Alkmaar en nog veel meer.

Opgeven voor Zomerkamp kan via www.hollandsportbv.nl/zomerkampheiloo. Meer informatie ontvangen over Zomerkamp Heiloo? Stuur een mailtje naar maarten@jongerenwerkheiloo.nl of bel/app naar 06-15596978.

De Zonnebloem zoekt vrijwilligers

Dankzij vrijwilligers zijn dit soort uitjes mogelijk. Foto: aangeleverd

HEILOO - De Zonnebloem Heiloo heeft maandag 2 juli een boottocht gemaakt vanuit Zaandam. Het was een prachtige dag voor de deelnemers en iedereen heeft genoten. Om dit soort uitjes te kunnen blijven organiseren is Stichting de Zonnebloem nog op zoek naar vrijwilligers die willen helpen. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 072-5155309.

Bakker Piet Kerssens nu ook in Limmen

Gert-Jan bij de oven. Foto: aangeleverd

LIMMEN - Op 14 juli aanstaande opent Echte Bakker Piet Kerssens zijn deuren aan de Vuurbaak te Limmen. De winkel was tot en met 30 juni 2018 in handen van Peter en Jola Bakker, eigenlijk al direct vanaf het moment van de opening van het winkelcentrum aan de Vuurbaak. Omdat Peter en Jola Bakker geen opvolgers hebben, zijn er gesprekken opgestart met Gert-Jan Kerssens voor een overname. Beide partijen zijn erg blij dat dit gelukt is. Zo blijft de ambachtelijke bakkerij mooi in stand. In de periode van 30 juni t/m 13 juli wordt de winkel volledig verbouwd en omgebouwd naar een 'Kerssens' uitstraling. Peter en Jola Bakker en hun verkoopteam komen in dienst bij Kerssens. Ook de broodbakker gaat aan de slag in de bakkerij in Heiloo.

De geschiedenis van bakker Kerssens gaat terug tot 1938. Het bedrijf bestaat dit jaar 80 jaar, wat op 4 november aanstaande gevierd zal worden met een open huis in de bakkerij in Heiloo. Op 20 april 1938 begon Nicolaas Kerssens, de opa van de huidige bakker, een brood-, koek- en beschuitbakkerij aan het Weiver in Krommenie. Hij nam de zaak over van Bakker Lafarge die geen opvolgers had. In die tijd telde Krommenie ongeveer 18 bakkers. Het venten ging met de handkar en voor tien uur mocht er niet bezorgd worden.

Zijn zoon Piet wilde ook bakker worden, dus ging hij op 13-jarige leeftijd naar de Bakkersschool in Amsterdam. In 1967, Piet Kerssens was inmiddels getrouwd met Annie, nam hij samen met zijn vrouw de zaak van zijn vader over.

Toen Bakker Piet en zijn vrouw een gezin kregen namen ze het besluit om niet meer langs de deuren te venten. Zij waren de eerste bakker in Krommenie die dat aandurfde. Iedereen verklaarde hun voor gek maar het pakte
toch niet slecht uit. De klanten kwamen in grote getale naar de bakkerswinkel die inmiddels verhuisd was naar de Zuiderhoofdstraat 58.

Nadat hun zoon Gert-Jan Kerssens zijn bakkersopleiding in Wageningen had volbracht en eerst bij andere bedrijven, onder andere in Amerika, zijn ervaring had opgedaan, nam hij in 1998 de zaak over. Inmiddels staat er een mooie ambachtelijke bakkerij in Heiloo en wordt er geleverd aan zeven eigen winkels. De winkel in Limmen wordt met veel trots toegevoegd aan dit winkelbestand. De familie Kerssens opent op 14 juli de deuren aan de Vuurbaak in Limmen en verwelkomt alle klanten met een leuke tassenactie en veel lekkers om te proeven.

Eindpresentatie gitaar- en bandavond Muziek- en Dansschool

Foto: aangeleverd

HEILOO - Onder leiding van Edwin Ligteringen en Rob van der Sterren presenteert Muziek- en Dansschool Heiloo een bandavond. Na een jaar hard werken in de lessen, is het nu weer tijd om te laten zien wat er bereikt is. De leerlingen hebben allemaal een of meer stukken gekozen die worden gespeeld met speciaal voor de gelegenheid geformeerde bands. Ook de klassieke gitaren ontbreken niet. Tussen klassieke krakers uit het verleden en moderne hippe rock komt er van alles voorbij in het programma. En alles met plezier en overtuiging uitgevoerd. Komt allen!

Muziek- en Dansschool Heiloo, woensdag 11 juli 2018 van 19.00 tot 20.30 uur.

Spel en plezier in Beestenboetje

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zondag 15 juli van 13.00 tot 15.00 uur zijn er natuurgidsen aanwezig bij Kinderboerderij het Beestenboetje om voor u en uw kinderen een leuke en leerzame middag te organiseren. Met de aanwezige dieren en met allerlei spelmateriaal gaan we intensief aan de slag. Uiteraard is er ook veel gelegenheid om de dieren te verzorgen of te borstelen. Speciaal voor het Beestenboetje is er allerlei spelmateriaal over onze boerderijdieren ontwikkeld en de natuurgidsen verwelkomen u hierbij graag. Ook met allerlei vragen over de dieren of over de natuur kunnen de kinderen bij de natuurgidsen terecht. De middag is gratis toegankelijk. Het Beestenboetje ligt in het Gemeentebos aan de Ter Coulsterlaan 1 in Heiloo.

Twee dagen spektakel tijdens Slotfestijn XL

Foto: Frits van Eck

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zaterdag 14 en zondag 15 juli vindt in het oude Slotkwartier het jaarlijkse Slotfestijn plaats. Dit jaar voor het eerst echt óp de slotfundamenten! Diverse re-enactmentgroepen laten bezoekers in hun tentenkampen toe, waar dan ook doorlopend van alles is te zien. Daarnaast worden er verhalen verteld over de geuzen, die het met Willem van Oranje opnamen tegen de gehate Spanjaarden. Voor kinderen zijn er allerlei spelletjes te doen, terwijl vader en moeder heerlijk vertoeven op het terras voor bezoekerscentrum Huys Egmont. Zo is er een leuke speurtocht door het park en mogen kinderen bij de archeologiekist zelf scherven opgraven, schoonmaken en lijmen. Hier omheen bevindt zich een kleine historische markt met oude ambachten, terwijl binnen natuurlijk diverse exposities te bezichtigen zijn. Omdat het kasteelterrein van 1200 tot 1600 bewoond is geweest, worden ook de ridders van weleer niet vergeten. Zij laten op diverse tijden een echt riddertoernooi zien, waarbij de zwaarden gevaarlijk kletteren in de strijd. Wie zal het toernooi winnen?

Het Slotfestijn vindt plaats op 14 en 15 juli, beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur. Het evenement is op en rond de slotfundamenten, in de Slotweg te Egmond aan den Hoef. De toegang is gratis!

Rabobank Alkmaar en Noord-Kennemerland willen samen verder

V.l.n.r.: Jan Klaver (directievoorzitter Rabobank Noord-Kennemerland), Tillie van der Poel (voorzitter RvC Rabobank Noord-Kennemerland), Albert Dekker (voorzitter RvC Rabobank Alkmaar), Ralph van Soomeren (directievoorzitter Rabobank Alkmaar). Foto: Ed van de Pol

ALKMAAR - De eerste stap naar het samensmelten van Rabobank Alkmaar e.o. en Rabobank Noord-Kennemerland is gezet. Vorige week tekenden de raden van commissarissen en de directies van beide lokale Rabobanken een intentieverklaring om per 1 januari 2019 samen verder te gaan.

"In een wereld van verdergaande digitalisering is Rabobank continu in ontwikkeling om daarin mee te gaan. We willen onze klanten excellente digitale dienstverlening aanbieden," aldus Ralph van Soomeren, directievoorzitter van Rabobank Alkmaar e.o. "Hierbij heeft onze bank de uitdaging om het persoonlijk klantcontact en de lokale herkenbare identiteit als coöperatieve bank te behouden. Een samenvoeging brengt bovendien kostenvoordelen met zich mee. Dat past bij de opdracht die we als coöperatie hebben om onze leden de 'beste koop' te bieden."

Om dat alles in de toekomst waar te maken willen beide banken samengaan. Hierdoor ontstaan grotere teams, waardoor de lokale advieskracht toeneemt. Jan Klaver, directievoorzitter van Rabobank Noord-Kennemerland, vult aan: "Wij geloven in persoonlijk klantcontact op de momenten dat het er voor onze klant toe doet. Door onze krachten te bundelen, onze kennis en lokale netwerken te delen en nog beter samen te werken kunnen we nóg meer voor onze klanten betekenen. De gebieden van onze beide lokale banken lopen ook geografisch in elkaar over. We werken nu al veel samen, de volgende stap zetten is eigenlijk heel logisch."

De beoogde samenvoegingsdatum is 1 januari 2019. Binnen de coöperatieve bank spelen leden een nadrukkelijke rol bij de totstandkoming van de nieuwe lokale bank. Klaver: "We raadplegen onze leden na de zomer en betrekken onze ledenraden in het proces." Van Soomeren: "Onze ledenraden hebben het laatste woord; zij besluiten in november over het samengaan."

Andrez 85, een instituut in Egmond

Een werk van Andrez.

EGMOND AAN DEN HOEF - Galerie De Kapberg laat vier weken lang in Egmond aan den Hoef het werk zien van plaatsgenoot Andrez. De solotentoonstelling is voor Andrez dus een thuiswedstrijd. Aanleiding is het feit dat hij 85 jaar is geworden en dat de galerie graag wil laten zien waarom hij hier zo'n gevierde kunstenaar is. Iedereen in Egmond kent hem. Hij is ook op straat actief, zo tekende hij kinderen tijdens het Hoever dorpsfeest. Steeds met dat leuke karretje achter de fiets dat hij ook gebruikt als ezel als hij buiten aan het werk is en landschappen schildert.

Hij exposeerde in Amsterdam en Haarlem en in 2013 kon men zijn werk zien in De Kapberg. Andrez laat recent werk zien en werk uit eerdere periodes. Het is per slot van rekening een verjaardagscadeau voor hem. Andrez werkt naar de natuur. Dat wil zeggen: we gaan met hem de natuur rond Egmond in en we komen veel mensen tegen. Portretten maakt hij in opdracht. Andrez heeft zichzelf in de kunst opgeleid en omdat hij altijd veel belangstelling had voor de kunstgeschiedenis is dat een grote inspiratiebron voor hem geweest.

De tentoonstelling is te zien van 13 juli tot en met 12 augustus op vrijdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het adres is Slotweg 17 in Egmond aan den Hoef. De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 15 juli om 15.00 uur. Wie meer wil zien van de galerie: www. galeriedekapberg.nl.

Jaarlijks openluchtconcert Eensgezindheid

EGMOND-BINNEN - Op 22 juni werd 't Brinkie geopend door wethouder Houtenbos. Muziekvereniging Eensgezindheid was erbij en iedereen begreep meteen dat dit de nieuwe plek werd voor het jaarlijkse openluchtconcert. Dit concert vindt op donderdag 19 juli om 19.30 uur plaats. De weersvoorspelling is fantastisch, maar als het onverhoopt gaat regenen wordt het concert afgeblazen.

Het opleidingsorkest onder leiding van Brigitte van Es opent het concert met de nummers Keep It Up, Zodiac, Highlights from Frozen en Hurra. Daarna vervolgen we met het Fanfareorkest onder leiding van Marije Koopmans met de nummers Michiel Adriaansz, Marco Borsato On Stage, De Barion of Dedum, Westside Story, Revival Rag, Rosamunde, Ik Meen Het en Give Me Soul. Een gevarieerd programma met voor elk wat wils.

Schong Vis finalist Nationale Haringtest 2018

Huib Schong is supertrots op de finaleplaats! Foto: aangeleverd

ALKMAAR - Tijdens de eerste editie van de Nationale Haringtest 'Lekkerste Haring van Nederland' heeft Schong Vis in de provincie Noord-Holland een finaleplaats weten te behalen! Dit op basis van de hoogte van het gemiddelde eindcijfer. "Supertrots zijn wij op onze prestatie! Met het gegeven cijfer hebben wij de volgende ronde behaald. Wij vinden het geweldig dat onze klanten onze haring zo weten te waarderen," aldus een trotse Huib Schong. De tweede ronde van de test start medio juli. Een gecertificeerd onderzoeksbureau zal in de winkel een uitgebreid smaakonderzoek afnemen onder consumenten. De provinciewinnaars worden bekendgemaakt op een groot slotevenement in september.

Veel geslaagden voor de judo bandexamens Dojo 't Loo

De eerste groep met de geslaagden voor de gele en oranje band. Foto: Fred Stevenson

HEILOO - Zondag 8 juli was een spannende dag voor een flink aantal judoka's van Dojo 't Loo. Het was namelijk tijd voor de bandexamens.

Na een aantal weken extra hard te hebben geoefend op alle worpen, houdgrepen en andere grondtechnieken, moesten ze nu dan toch echt aan de examinatoren laten zien of ze klaar waren voor de volgende band. In de eerste groep was de jeugd aan de beurt die opging voor de gele of oranje band. Hierbij waren ook vier judoka's van de enthousiaste groep A-judoka's aanwezig. Het was goed te zien dat ze allemaal flink hadden geoefend. De examens zagen er keurig uit, de hele groep kreeg aan het eind dan ook te horen dat ze geslaagd waren.

In de tweede groep gingen de kinderen met iets meer ervaring de mat op voor hun groene of blauwe band. Uiteraard moesten deze wat meer en moeilijker technieken laten zien, waaronder verwurgingen en sankaku's.

Van de laatste groep waren er helaas twee judoka's die door de spanning net iets te veel steekjes lieten vallen op een aantal onderdelen. Zij mogen het op korte termijn via een herexamen nog een keer proberen. Gele banden waren er voor Tyler le Loux, Naut Bosman, Lieuwe Visser, Isabel Dijkshoorn, Joost Jonker, Phoo Niang, Catherina Ris, Teun Roeland, Kees van der Veer, David Roubos, Dave Schol, Mata Duineveld, Pieter Rosloot, Daan Kamping en Simon Verbeek. Voor de oranje band slaagden Joyce Pepping, Alexander Hess, Celine Kleimeer, Arthur Snikkenburg en Jesse Elzenga. Daan, Simon en Celine hadden zo'n keurig examen laten zien dat zij werden beloond met een extra slip voor op de nieuwe band. In de tweede groep slaagden Sam van Dongen, Matt de Ruijter en Pablo van Ginkel voor de groene band. Elvin Groefsema, Yesper Brunekreef, Sija Coolegem, Floris van Groen, Di An Tan, Sven Witjes en Klaas de Jager mogen vanaf nu met hun blauwe band de judomat betreden. Allemaal van harte gefeliciteerd! De foto's zijn te zien in het fotoalbum op www.dojotloo.nl.

Zesjarige Roel kampioen DVW jeugdvissen 2018

Foto: Ramon Vader

HEILOO - Elk jaar organiseert visvereniging D.V.W. uit Heiloo vier viswedstrijden voor de jeugd tot 14 jaar.

Op donderdag 28 juni werd onder prachtige omstandigheden de laatste van vier wedstrijden gevist voor de jeugd tot 14 jaar. De animo was dit jaar erg groot. Elke donderdag stonden er 15 tot 20 kinderen te popelen om hun viskunsten te laten zien aan het jeugdbestuur. Een uur lang mogen de jonge deelnemers in de categorie 4 t/m 13 jaar proberen zoveel mogelijk vissen te vangen. Het was weer razend spannend. Het te kloppen talent was Spyke Prince, die vorig jaar nipt de beker won. Het piepjonge talent Roel Vader eindigde vorig jaar al op de tweede plek met slechts één punt achter Spyke. Des te meer was Roel erop gebrand om nu de beker mee naar huis te nemen. De eerste wedstrijd begon voor hem dan ook perfect. Met zeven gevangen vissen werd hij meteen al eerste. Daarna was het stuivertje wisselen in de kampioensstrijd met Spyke en Johan van Dorsten. Uiteindelijk was het dit keer Roel die aan het langste eind trok en met een totaal van dertien vissen ging hij er vol trots vandoor met de voor hem megagrote beker. En met zijn 6 jaar is dat best bijzonder te noemen. Hij is immers de jongste winnaar ooit.

Roel, van harte gefeliciteerd!

Dorssports gaat voor groen Crowdfundingproject via GreenFund Holland maakt Heilooër healthclub volledig energieneutraal

Team Dorssports gaat voor groen. Foto: aangeleverd

HEILOO - Team Dorssports is dagelijks met sporten en gezondheid bezig. Omdat zij ook graag hun steentje bijdragen aan een gezond klimaat, wordt op korte termijn het pand van de all-in healthclub volledig energieneutraal ingericht. Zonnepanelen, ledverlichting, isolatie en warmtepompen gaan dit realiseren. Door middel van crowdfunding via GreenFund Holland kan iedereen bijdragen aan een beter milieu en tegelijkertijd een mooi rendement ontvangen.

"Verantwoord ondernemen is voor ons heel belangrijk," begint eigenaar Marcel Frank. "Onze leden maken intensief gebruik van ons pand voor diverse sportactiviteiten, maar ook de sauna's en zonnebank zijn populair. Dat maakt ons energieverbruik hoog. Omdat we graag op een duurzame, verantwoorde en zuinige manier met onze leefomgeving omgaan, is het voor ons een logische stap om dit ook voor ons pand door te voeren."

Groene stroom
Eerst worden er 300 zonnepanelen op het dak geplaatst, die zorgen voor een opbrengst van zo'n 100.000 kW aan elektriciteit per jaar. Vervolgens komt in het hele pand ledverlichting en zorgen warmtepompen en -panelen voor de verwarming. Op die manier gaat de gasaansluiting eruit. Ook wordt het hele pand geïsoleerd en gaat de club volgend jaar uitbreiden in de buitenruimte.

Om dit te realiseren werkt Dorssports samen met GreenFund Holland, voor klimaatsparen met dubbel rendement. Marcel Frank: "We sluiten graag aan bij alle andere gezonde Heilooër ondernemers die door middel van GreenFund hetzelfde hebben gerealiseerd."

Naast een stuk eigen inbreng bedraagt de lening voor Dorssports € 175.000 met een looptijd van vijf jaar. Via GreenFund Holland kun je meedoen vanaf € 100,-. Je ontvangt 3% rente per jaar en jaarlijks aflossing.

Op GreenFundholland.nl kun je zien hoeveel rendement meedoen oplevert. Niet alleen in geld, maar ook in bespaarde CO2-uitstoot, duurzaam opgewekte energie of afvalbesparing.

Heb je interesse in het crowdfundingproject van Dorssports? Kijk op www.greenfundholland.nl bij 'Projecten' en vind Dorssports. Meer weten over Dorssports? Kijk op www.dorssports.nl.

Kleurenfest, wat een feest!

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Een paar jaar geleden is de traditie ontstaan. De juf van groep 6 van basisschool Het Kleurenorkest vertelde op school over Oerol. Hoe leuk het was dat er zoveel verschillende acts waren. Dat sprak de kinderen enorm aan. Konden zij zelf niet ook zo'n festival organiseren?

Ook dit jaar ging juf weer naar Oerol en wist zij de kinderen te enthousiasmeren. Geheel volgens de visie van het Natuurlijk Leren, waar de school mee werkt, gingen de kinderen aan de slag. Lotte en Rosa haakten 80 armbandjes als entreebewijs voor de kinderen uit de andere klassen. Elk vrij minuutje werd er gehaakt. Verder moest er in elk geval muziek komen, theater en eten en drinken.

Afgelopen woensdag was het zover. Om half tien opende het Kleurenfest zijn symbolische deur voor de andere klassen. De kinderen genoten. De kleuters vermaakten zich vooral bij de dj-act van Roma, Luke en Jonah. Wat werd er gedanst! Meer dan de helft van de kinderen liet zich schminken of opmaken en als men wilde, werden ook de nagels gelakt. Terwijl je wachtte, kon je genieten van een mop door Roos of een glas limonade. Over het hele schoolplein stonden kraampjes. Zo was er een poppenspel en een spannende dansvoorstelling. Ook een chillplek om lekker te kunnen genieten van de klanken van de muziek ontbrak niet.

Toen het was afgelopen, raakten de kinderen niet uitgepraat. Wat was het een succes! Voor de organisatie door groep 6, die dat met veel plezier hadden gedaan. Maar ook voor de rest van de kinderen van de school, die met zoveel plezier over het festivalterrein hadden gewandeld.

Kraaijeveld treedt op in Museumhoeve Overslot

Frank Kraaijeveld. Foto: Picasa

EGMOND AAN DEN HOEF - Op zondag 15 juli staat Frank Kraaijeveld van de legendarische band The Bintangs in de sfeervolle ruimte van Museumhoeve Overslot. Zoon Remko Kraaijeveld komt de zaak versterken op bas en Marco Nicola op de gitaren. En, verrassing... Aad Hooft doet ook weer mee op trommels! Dus een compleet gebeuren met nummers van het Kraaijeveld/Nicola repertoire, maar uiteraard ook een aantal Bintangs nummers.

Museumhoeve Overslot is een culturele ontmoetingsplaats waar Egmonders én bezoekers uit alle windstreken kunnen genieten van een natuurhistorisch museum met bodemvondsten en antiquiteiten, hedendaagse kunst en aandacht voor de meer dan duizendjarige kunstgeschiedenis van de Egmonden. Deze schatkamer in het historische hart van Egmond, gelegen aan de Slotweg 42 te Egmond aan den Hoef, is ieder weekend open vanaf 14.00 uur, met op zondagmiddag van 16.00 tot 18.00 uur bijzondere concerten. Kom op tijd, want vol is echt vol!

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 28 juli t/m do 16 aug. Maak tijdig uw afspraak. Di 24 juli extra geopend! TEL; 06-28865509 Kerkweg 42 Limmen www.knipkapster.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

EMILSEN SALON: Knippen, manicure, pedicure, harsen. Knippen kids €12, Knippen Volw.€17, Haren verven vanaf €45, manicure incl.nagellak €18,50, pedicure compl.€25, gelnagels €35 en kadobonnen te koop. Ma t/m Za geopend op afspraak. Groenelaan 1,Heiloo. 06 - 5380 6959 www.emilsensalon.nl

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

TUINEN TEVEEL WERK? Geen tijd? Zeer ervaren tuinliefhebber helpt u met DESKUNDIG snoeien en het klaarmaken van uw tuin en het afvoeren van tuinafval. T: 06 1827 8367

Kim's Haarsalon Knippen dames/heren €13.- Kleuren vanaf €30.- Pinnen is mogelijk bel voor een afspraak: 0630042383

GARAGEBOX TE HUUR aan de WERKENDELSLAAN te Heiloo. Achter de Kennemerstraatweg. Per direct beschikbaar. Tel. 06-10819857

TE HUUR PRAKTIJKRUIMTE / KANTOOR. 16M2 325,- per mnd. Incl gas/wat/licht. Kennemerstraatweg 452 info:06-51302215

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 01709 0670

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

Schilder voor binnen en buiten. Mooie prijs. Tel: 06 - 17090670

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Grote collectie gebruikte elektrische fietsen v.a. € 500.
Bosman Tweewielers
Westerweg 295, Heiloo
072 5331241
www.bosmantweewielers.nl

Zaterdag 14 juli zolderopruiming Dompvloetlaan 27 Heiloo. Van 11.00 tot 15.00 uur

GARAGEBOX in YPESTEIN Heiloo de Sonneveld te huur €150 incl elektra 3X6=18m2 info 0622546901

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Grote sortering gebruikte dames- en herenfietsen.
Bosman Tweewielers
Westerweg 295, Heiloo
072 5331241
www.bosmantweewielers.nl