De Uitkijkpost

1 november 2017

De Uitkijkpost 1 november 2017


Zonnebloem zoekt bestuursleden

HEILOO - De Zonnebloem Heiloo zoekt dringend naar nieuwe bestuursleden. De lokale afdeling zet zich al bijna vijfenzestig jaar in om wat ontspanning en plezier te brengen bij honderdvijftig deelnemers. Elke maand wordt een gezellige middag of een leuk uitstapje georganiseerd. Voor de doelgroep van de Zonnebloem, mensen vanaf achttien jaar met een fysieke beperking, is dat vaak de enige mogelijkheid om weer eens op stap te gaan. Ook de Zonnebloemvakanties, met begeleiding van vrijwilligers en verpleegkundige zorg, voorzien in een grote behoefte. Gelukkig zijn er in Heiloo veel donateurs van de Zonnebloem, waardoor er veel activiteiten mogelijk worden gemaakt. De corebusiness van de Zonnebloem is echter het bezoekwerk. Deelnemers die door hun beperking aan huis gebonden zijn, kunnen regelmatig bezoek krijgen van hun vertrouwde vrijwilliger. Om dit allemaal te kunnen blijven realiseren, is de organisatie dringend op zoek naar nieuwe bestuursleden.

Meer informatie kunt u krijgen bij voorzitter Marja Vrolijk via 06-52691101 of mail marjavrolijk@quicknet.nl

Rondkijken bij opgravingen Zuiderloo

Graven naar het verleden.

HEILOO - Geïnteresseerden zijn op vrijdag 3 en zaterdag 4 november tussen 10.00 en 16.00 uur welkom om een kijkje te nemen op de archeologische opgraving in de nieuwe woonwijk Zuiderloo.

Na een zomerpauze, in verband met de maïsteelt, hebben archeologen de opgravingen hervat die inmiddels zorgden voor tal van spectaculaire vondsten uit het verleden. In Zuiderloo woonden al drieduizend jaar geleden mensen. Er zijn resten aangetroffen van bewoning uit de bronstijd, de ijzertijd, de inheems-Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen. De resten liggen in de ondergrond en de archeologen graven ze op. Zodra zij klaar zijn, komen er nieuwe huizen op deze plek te staan. Dat is de reden waarom er nu wordt opgegraven: het toekomstige graafwerk van de bouwers gaat de archeologie vernietigen en daarmee een stuk geschiedenis van de regio. Door het opgraven verkrijgen we nieuwe kennis over het verleden. Een bronzen bijl van circa drieduizend jaar geleden die in het veen is gevonden, behoort tot de meest recente topstukken. De bijl is waarschijnlijk als een offer aan de goden in het veen terechtgekomen. Andere interessante voorwerpen zijn afgedankte karrenwielen die als fundering in waterputten zijn gebruikt. Tijdens de open dagen kan het publiek deelnemen aan rondleidingen van archeologen. Zij geven dan informatie over de archeologie van Zuiderloo. Locatie: Plangebied Zuiderloo, ingang Vennewatersweg tegenover pompstation Texaco.

De Terriërs rookvrij?

Terrein van de hockeyvereniging.

HEILOO - Hockeyvereniging De Terriërs in Heiloo heeft het voornemen een rookvrije club te worden. Dit onderwerp staat vanavond (woensdag) tijdens de algemene ledenvergadering op de agenda. De vereniging wil hiermee graag bijdragen aan een gezonde omgeving en toekomst voor de jeugd, alle hockeyers en toeschouwers. Zie voor meer informatie het artikel op de sportpagina van deze krant.

Bron foto: Nederlandse Hartstichting

Derde artikel Uitkijkpost over veiligheid GGZ

HEILOO - Uitkijkpost publiceert verderop in deze krant een derde artikel over de GGZ in Heiloo. In het eerste deel zoomden we onlangs in op het veiligheidsgevoel van sommige Heilooërs. Aanleiding was de recente moord op Anne Faber. De verdachte verbleef in een vergelijkbare instelling in Den Dolder. Dit onderwerp bracht op de Facebookpagina 'Je bent een Heilooër als...' veel discussie teweeg. Vorige week deed vooral de GGZ het woord. Leest u ook deel 3, waarbij we onder andere een ex-cliënt aan het woord laten.

Halloween in 't Loo

HEILOO - Het spookte zaterdag in winkelcentrum 't Loo. Kinderen mochten hun eigen pompoen uithollen en versieren en deden dat graag. Grote(re) mensen hielpen daarbij een handje, waarna de kinderen een waxinelichtje mee naar huis kregen. Ze kunnen hun pompoenen nu ook thuis aansteken. Verder zochten de jonge Halloweenliefhebbers tijdens een speurtocht naar pompoenen in winkels en losten ze een raadsel op na het vinden van hun vondst. Nieuwsgierig naar meer foto's? Kijk dan op de Facebookpagina van Winkelcentrum 't Loo.

10 vragen aan... Maartje de Lint

Ik ben Maartje de Lint en woon samen met mijn man, twee studerende kinderen en ouders in Heiloo. Ik ben zangeres en trainer. Ik werk met veel plezier in de beroepspraktijk als zangeres en ontwikkelde een speciaal zangprogramma voor mensen met dementie: BASE; Brain Awakening Singing Education.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Eelde op de Schultenweg maar verhuisde naar de Oosterzijweg in Heiloo toen ik net vier jaar was.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan hebben?
Mijn grootste hobby was altijd zingen en dat is nu al meer dan vijfentwintig jaar mijn werk. Dat ik mijn geld verdien met iets waar ik zo van houd maakt me een gelukkig mens.

3. Wie zou je graag nog eens willen ontmoeten?
Mijn zangleraar David Pittman Jennings. Hij zorgde er mede voor dat ik de zangeres ben geworden die ik nu ben. Hij is een talentvolle pedagoog en een fantastische zanger. Ik had les van hem toen hij in Parijs woonde. Helaas verhuisde hij terug naar Amerika. Hij was de eerste zangleraar die mij liet ervaren dat je hele lichaam het instrument is, en niet enkel de stembanden in je keel. Zijn lessen waren een ware 'workout' waar ik altijd zwetend vandaan kwam; een heerlijk gevoel!

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Mijn tijd bij Falkland Toneel als kind was fantastisch. Ik voelde me toen al zo op mijn plek als ik op het toneel kon zingen, dansen en acteren. De tweede musical waaraan ik meedeed was 'Momo en de Tijdspaarders'. Ik kreeg de rol van Vader Tijd en had een monoloog over hoe de tijd is als een bloem… mooie herinneringen!

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Vroeger gingen we in het weekend met het gezin en onze hond Sjiva altijd naar het Heilooërbos. Op en neer over de Kattenberg rennen, wie het snelste kon. Je boven verstoppen bij de oude boom, takken verzamelen om thuis met een feestje brood aan te bakken boven een vuurtje, over de trimbaan met alle oefentoestellen, tamme kastanjes zoeken na de storm… Ja, het Heilooërbos, daar loop ik nog steeds graag. Echt luxe zo'n mooi bos om de hoek!

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Ik zeg altijd tegen mijn kinderen als ze uitgaan: Wat er ook is, hoe laat ook, als je me nodig hebt, kun je me altijd bellen.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Dat intuïtieve gevoelens soms niet uit te leggen zijn in woorden maar dat ze je op gevoelsniveau altijd het juiste vertellen. Je wilt het graag kunnen uitleggen en verklaren, maar meestal begrijp je pas achteraf waarom je bepaalde keuzes maakt. Sinds een lerares me daarop wees, ben ik nog meer trouw aan mijn 'onderbuikgevoel'.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik nu bijna een jaar veganistisch (plantaardig) eet. Ik voel me vitaler en bovendien geeft het me een erg goed gevoel dat ik zo bijdraag aan een beter milieu en minder dierenleed. Na een gewenningsperiode ontdekte ik juist hoe gevarieerd en lekker de veganistische keuken kan zijn. Ik zou nooit meer anders willen!

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik zou Heiloo een beetje hipper maken. Mijn kinderen (tweeling van achttien jaar) vinden Heiloo maar saai, en ik moet ze, vanuit hun oogpunt, eerlijk gezegd gelijk geven. Een leuke discotheek of hippe cafe's zouden Heiloo sieren.

10 Persoonlijke vraag van Wouter Adrichem aan Maartje de Lint:
'Maartje, je hebt een speciaal zangproject voor mensen met dementie. Heb je daar nog hulp bij nodig? Zo ja, wat voor hulp?'

Ja, tot nu toe kom ik met mijn BASE-project in de zorg bij dementie alleen nog in verzorgingstehuizen. Ik heb de wens om BASE ook toegankelijk te maken voor mensen met dementie die nog thuis wonen, zodat ze elke veertien dagen samen met een familielid of vriend met mij kunnen komen zingen. De kracht van samen zingen bij dementie brengt enorm veel positiviteit en nieuwe kansen, en dat zou ik ook de mensen in Heiloo mee willen geven!

Daarvoor is geld nodig, een ruimte met piano en vrijwilligers die kunnen zingen, bij voorkeur mensen die al op een koor zitten. Ik heb er speciaal een stichting voor opgericht: Stichting Orpheus Curat. Voor meer informatie over BASE, zie www.maartjedelint.com.

Ik nomineer Charlotte Zoon voor de komende 10 vragen.
Mijn vraag aan Charlotte is: 'Charlotte, je ontwerpt en maakt prachtige tassen en wandkleden, zou je niet eens willen exposeren in Heiloo?'

NHN Business Awards 2017. Kom jij ook de finalisten aanmoedigen?

HEILOO - De spannende finales van de NHN Business Awards 2017 vinden plaats op donderdag 23 november in de Cultuurkoepel in Heiloo. Vijfhonderd ondernemers verzamelen zich in de Cultuurkoepel om uitgebreid te netwerken tijdens deze bijzondere gala-avond. De twaalf finalisten van de NHN Business Awards 2017 willen graag door zoveel mogelijk ondernemers aangemoedigd worden. De avond start om 20.00 uur (inloop 19.45 uur) en is rond 23.30 uur afgelopen. De twaalf finalisten uit vier categorieën krijgen in deze zinderende finale ieder twee minuten de tijd om hun bedrijf zo goed mogelijk te presenteren. Wie gaat er aan het einde van de avond naar huis met een van de Awards?

De Finalisten van 2017 zijn:

NHN Business Award: Betty Blocks, Tol Plaatwerk en Beverwijkse Bazaar.

NHN Thema Award: Horeca: Herberg Jan, Gasterij Het Ruiterhuys en Oranje Binnen/Buiten.

NHN WakeUp & StartUp Award: De Lieve Tandarts, Hollandlamp, Soci., Bike BV

Cornelis Drebbel Award: Prodicom, GAMEDIA BV, Conversie Partners vof

De bedrijven strijden dit jaar om vier bijzondere awards:

NHN Business Award voor bedrijven 15 - 1.500 fte; NHN Thema Award: ieder jaar een andere sector. In 2017 is dit de sector Horeca
NHN WakeUp & StartUp Award: een startup is een bedrijf met een vernieuwend idee waarbij een product gemaakt wordt dat schaalbaar en herhaalbaar is. Startups jonger dan twee jaar mogen deelnemen
Cornelis Drebbel Award: Award voor ICT en Nieuwe Media.
Daarnaast is er ook nog de Publieks Award, die via de website wordt verkozen. Iedere finalist dingt automatisch ook mee naar de Publieks Award.

Naast alle mooie ondernemers zijn er eveneens een paar bijzondere gasten aanwezig, zoals Jaap Bond, gedeputeerde Economische Zaken van de Provincie Noord-Holland. Hij zal dit jaar weer de NHN Business Award uitreiken. De Thema Award Horeca wordt uitgereikt door Marianne Langeveld, regionale winnares van de Meest Markant Verkiezing 2016/2017 - KHN. De Cornelis Drebbel Award wordt uitgereikt door wethouder Pieter Dijkman van Alkmaar. De Wakeup & Startup Award komt uit handen van juryvoorzitter Martien Dobber. De presentatie van de avond is in de deskundige handen van Robert-Jan Knook (BNR/ANP).

Na de presentaties van de twaalf finalisten is er tijd om te netwerken, onder het genot van een hapje en drankje. De muzikale omlijsting van de avond is in handen van de dj's van Wild Hitradio. Na deze pauze worden de winnaars bekendgemaakt en sluit de avond met een feestelijk gala. Fotograaf Keesnan Dogger zet de gasten natuurlijk weer op hun voordeligst op de foto.

Wil jij ook aanwezig zijn? Reserveer dan nu je ticket. Tickets kosten 19,50 euro (inclusief btw). Dit is inclusief hapjes en drankjes natuurlijk. Daarnaast is BeauVin aanwezig met een wijnproeverij van de meest bijzondere Franse wijnen.

Voor meer informatie ga naar www.nhn-businessawards.nl

Prijswinnaars puzzel Uitkijkpost

De uitslag van de puzzel in de Uitkijkpost van vorige week is het woord 'Paddenstoel'. Na het wegkruisen van alle woorden, bleeft dit woord over te midden van ook andere letters. In dit opzicht zat deze puzzel iets anders in elkaar dan gebruikelijk. Desondanks maakten veel mensen de puzzel en stuurden zij de uitslag naar de Uitkijkpost.

Wij feliciteren de volgende prijswinnaars van harte:

- Piet Schouten, Heiloo - 2 kaartjes schaatsbaan De Meent in Alkmaar.
- Rens Pieterse, Castricum - 2 kaartjes schaatsbaan De Meent in Alkmaar.
- Mevrouw G. Schotanus, Heiloo - 2 kaartjes schaatsbaan De Meent in Alkmaar.

De bovenstaande drie prijswinnaars mogen hun kaartjes ophalen bij de Uitkijkpost aan de Kennemerstraatweg 464 in Heiloo (hoofdgebouw op Landgoed Willibrordus).

- Marga Koot, Limmen - Wandelsokken.
- Esther Groot, Heiloo - Tony Chocolonely pakket.
- Marieke Duijn-Kerssens, Akersloot - Bon Michelle Gerlofsma.

De Uitkijkpost stuurt de bovenstaande drie prijswinnaars een e-mail met meer informatie.

Pianoconcert 1 van Chopin in de Cultuurkoepel

Het Bergens Symfonieorkest.

HEILOO - Het Bergens Symfonieorkest speelt zondag 5 november in de Cultuurkoepel in Heiloo Pianoconcert 1 van Chopin en Symfonie in C-mineur van Daniël de Lange. Met pianist Ramon van Engelenhoven heeft het orkest een solist van internationale allure.

De muziek van Chopin is altijd aangenaam om te horen, zeker als het wordt uitgevoerd door net zo'n jonge virtuoos als Chopin was toen hij dit concert schreef. Het symfonieorkest combineert dit met een onbekende, maar mooie symfonie van Daniël de Lange waarin de verschillende klanken en kwaliteiten van het orkest goed tot hun recht komen. Het belooft weer een fantastische luisterervaring te worden, kom het meebeleven!

Het Bergens Symfonieorkest, opgericht in 1994, is een amateurorkest met ruim vijfendertig musici uit Bergen en omgeving. Het orkest staat al ruim twintig jaar onder de bezielende leiding van Arno van Raaphorst.

De toegang bedraagt 15 euro, tot 16 jaar gratis. Het concert begint zondag 5 november om 15.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal of via www.cultuurkoepelheiloo.nl.

GGZ: 'Mad, bad or sad'

Kijkje in de tuin. Foto: Stip Fotografie

HEILOO - Hoe signaleert de GGZ het verschil tussen ziek - dat is misschien wel te genezen - of intens slecht, waarbij de kans op een misdaad buiten de muren van de GGZ wellicht groter is? Ik vroeg het GGZ-directeur acute en forensische psychiatrie Evert Jan van Maren tijdens een interview dat de Uitkijkpost vorige week publiceerde. Van Maren vertelde in dit artikel dat het moeilijk is je anders voor te doen dan je bent, omdat je vierentwintig uur per dag in de gaten wordt gehouden via cameratoezicht en door de begeleiding. Van Maren gaf uitgebreid tekst en uitleg over de volgens hem nauwgezette werkwijze en de bijbehorende protocollen.

'Niet intens slecht'
Burgemeester Hans Romeyn nodigde mij uit om mee te gaan naar de themamiddag 'Mad, bad or sad', georganiseerd door de Veiligheidsregio, waarin besturen en diensten op het terrein van brandweerzorg, rampenbeheersing, crisisbeheersing, geneeskundige hulpverlening en handhaving van de openbare orde en veiligheid samenwerken. Deze samenwerkende partijen, onder andere de politie, de GGD en de GGZ, zeggen te gaan voor honderd procent veiligheid. De doelstelling van deze regelmatig gehouden bijeenkomsten is weten wat er onderling speelt. Even de neuzen dezelfde kant op. Ook sprak ik Marijke van Putten, psychiater en lid van de raad van bestuur van GGZ NHN. Ik vroeg haar hoe de GGZ slechte mensen onderscheidt van zieke mensen. "De meeste misdaden worden gepleegd door mensen die geen ziektebeeld hebben en dus niet bij de GGZ bekend zijn. Hopelijk komen deze 'gewone' slechte mensen daarna in de gevangenis terecht, want mensen die intens slecht zijn, daar kan de GGZ niets mee," zo meldt Van Putten.

'Gestoorde figuren op straat'
Toch circuleren er andere verhalen, bijvoorbeeld van een ex-patiënt, die overigens niet op de forensisch psychiatrische afdeling (FPA) verbleef. Hij schrijft op social media: "Natuurlijk is niet iedereen bij de GGZ of waar dan ook compleet van het pad af. Maar er komen wel degelijk gestoorde figuren de straat op. Meestal hebben zij zich binnen de kliniek aan de regelgeving gehouden. Je kunt een aso die via justitie bij de GGZ terecht is gekomen vanwege een geweldsdelict niet binnenhouden. Er moet echt wat worden gedaan aan het feit dat je gewoon naar buiten kunt als je je een beetje aan de regels houdt." Hij benadrukt dat het nu gevoerde beleid "waarbij mensen gewoon in de wijk moeten gaan wonen" ertoe leidt dat het niet lang meer zal duren voordat er echt overlast gaat komen. "Er zijn al regelmatig meldingen, zo weet ik van horen zeggen en uit eigen ervaring. Ik ben ervan overtuigd dat er heel veel mis moet gaan voordat er daadwerkelijk iets verandert."

De separeercel. GGZ zegt deze cel vrijwel niet meer te gebruiken. Foto: Stip Fotografie

>>> KADER >>>

Waarom over het randje?

Het overkomt de beste. Je ligt in scheiding, hij mishandelde je en heeft je alles afgenomen. Hij strooit gemene verhalen over je in de rondte en achteraf blijkt hij ook al een ander te hebben terwijl jij dacht dat jullie bezig waren jullie huwelijk te redden. Je zit in je flatje te huilen en denkt bij jezelf: "Als hij voor mijn auto loopt dan rij ik over hem heen". Maar je doet het niet, want je bent een weldenkend mens. Je vermant jezelf en relativeert: "Natuurlijk wil je geen man die je zo heeft behandeld". Maar er zijn mensen die wél over dat randje gaan. Hoe kan dat? Hoe kan de een wel zo ver gaan en hoe kan de ander zichzelf toch beheersen?

'Ik ontplofte'
Ik praat met Danny, een ervaringsdeskundige. Danny is wél over het randje gegaan. In 2013 stak hij in Enkhuizen zijn auto in de fik. Midden in een woonwijk, levensgevaarlijk. Vervolgens zette hij, balancerend op de rand van zijn vensterbank op twee hoog, de hele buurt op stelten onder het oog van toegesnelde brandweer en politie. Dit werd gefilmd en was uitgebreid in het nieuws. Danny: "Alles zat tegen, ik ontplofte". Als iemand jaren eerder had gevraagd hoe het écht met hem ging, dan was dit niet gebeurd, zegt Danny. Hij benadrukt dat mensen meer interesse in elkaar moeten tonen door te vragen: 'Hoe gaat het nu echt met je?'. Dat gebeurde bij Danny niet of te weinig. In plaats daarvan werd hij 'volgepropt' met antidepressiva. Hij gaf aan hierop slecht te reageren, in combinatie met zijn drugsgebruik. Hij wilde liever een slaapmiddel van de huisarts, hij lag namelijk al weken wakker. Er werd er niet naar hem geluisterd. Met deze climax als gevolg. Een eerdere signalering in combinatie met de juiste behandeling had deze actie wellicht kunnen voorkomen.

Tekst: Margreeth Anema

CiRoPack B.V. is deel van een groter geheel

HEILOO - Natuurlijk mag ik na het interview een paar uur meewerken om een duurzame indruk te krijgen van het verpakkingsbedrijf CiRoPack B.V. aan de Oude Werf no.10. De lunchpauze was al veelzeggend: samen eten, lachtranen in de ogen van Ciska en Rob die bij de verzameling van het restafval mijn mandarijnenschillen van het plastic broodzakje scheiden. Duurzaamheid zit 'm in grote en kleine dingen.

door Henk Pruiksma

Wat heeft iemand met duurzaamheid, als hij zo veel materiaal maakt dat uitnodigt tot consumptie? Ga eens praten met Rob van der Wal. Hij is net zo overrompelend als zijn producten. Hij voert je van het sedumdak en de zonnepanelen die twee keer de benodigde stroom produceren naar de laadpaal voor de deur waaraan zijn elektrische bestelauto's zich laven.

Onderweg vervangt hij de gehele voorpui en verwarmt hij de kantoorvloer elektrisch. Natuurlijk draaien alle machines volledig op de zelf gegenereerde stroom; zij koesteren zich in LED-licht en verwerken massa's gerecycled papier. Ook aardig: de afzuiging van de CO2 is zo geregeld dat er minder verwarming nodig is. Trouwens, er valt minder af te zuigen omdat de uitstoot van die CO2 in 2016 al op het niveau was van het doel voor 2000. We komen uit bij een product waarbij zijn ogen van glimmen doorschakelen op stralen: een 'medisch wonder' in de vorm van een zelfontwikkelde urinecontainer die de patiënt thuis in staat stelt makkelijk en hygiënisch zelf een monster van zijn dagproductie te nemen en het ziekenhuis bevrijdt van hoge kosten aan opslag en verwerking van chemisch afval.

Terugkomend op de vraag: "We hebben allemaal onze eigen verantwoordelijkheid jegens onszelf, de ander en de planeet. Ik wil wel mijn eigen zaakjes op orde hebben en anderen enthousiasmeren en ondersteunen waar ik dat kan." Als ik vraag naar het waarom van dit alles antwoordt hij: "Ik heb kinderen".

Inclusief
Natuurlijk streeft een bedrijf winst (profit) na, maar dat hoeft niet ten koste te gaan van de mensen (people) en de aarde (planet). Integendeel, die kun je door een maatschappelijke manier van ondernemen juist versterken. De werknemers zijn het belangrijkste kapitaal.

Bij CiRoPack is iedereen welkom. Je cultuur, taal of afstand tot de arbeidsmarkt doen er niet toe. Als je maar lid van een hard en samenwerkend team wilt en kunt zijn. "Ik wil het goed voorhebben met mijn medemensen," zegt Rob. "Het is een kwestie van wisselwerking. Toen het wat minder goed ging konden we ook op ze bouwen."

Ik ook
Het kapitaal van Ciska en Rob komt uit Portugal, Polen en de regio. Allen knikken me bemoedigend toe. Ik zal ze eens wat laten zien bij het uitdrukken van de kartonnen displays. Aan vijf minuten hebben ze genoeg. Ik gooi een van de hoeken bij het restafval terwijl daar een vitaal onderdeel van de display in gestanst is. Vervolgens doe ik er de rest van mijn werktijd over om te ontdekken hoe ik op een effectieve manier het restmateriaal kan verwijderen. Toch een mooie ervaring om deelgenoot te zijn van een team waarin ik me welkom voelde. Ook dat getuigt van duurzaamheid.

Nog een vraagje
"Hoe bevestig je je personeel?" vroeg ik Rob. Dat gebeurt hier de hele dag door. Het zit 'm bovenal in de kleine dingen en dat maakt dat de werknemers trots zijn als zij hun producten in de winkel zien staan. Tot in Polen aan toe. Rob: "Duurzaam denken komt neer op deel uitmaken van een groter geheel."

Ik moet hem toch nog eens vragen of die mandarijnenschillen nou geverfd worden of niet. Kunnen ze wel in de GFT-container?

Nederland Leest De hele maand november

De landelijke campagne Nederland Leest zet dit jaar het thema Robotica centraal. Kom in november naar Bibliotheek Heiloo en u ontvangt het geschenkboek 'Ik, robot' cadeau*

*Op vertoon van uw bibliotheekpas, zolang de voorraad strekt

De wondere wereld van taal door Wim Daniëls
Woensdag 8 november, 20.00 uur.
Op aanstekelijke wijze, en soms met een vleug humor, vertelt neerlandicus Wim Daniëls, ook bekend van diverse tv-programma's, over 'de wondere wereld van taal'.
Opgave vooraf.

Tabletcafé voor slechtzienden
Donderdag 9 november, 15.00 – 16.30 uur.
Koninklijke Visio geeft een korte presentatie over het gebruik van tablets voor slechtziende en blinde mensen. Er is veel meer mogelijk dan u denkt! Neem – als u er een heeft – uw eigen tablet mee.
De toegang is vrij.

Gezonde tussendoortjes maken
16 november, 20.00 uur.

Wil je minder suiker eten, maar zijn de tussendoortjes toch een struikelblok? Of wil je graag gezonder eten, maar mis je iets lekkers bij de thee/koffie? Grijp dan nu je kans en kom naar deze workshop van Miss Bean. Opgave vooraf.

Robotica en Kunstmatige Intelligentie
Donderdag 23 november, 20.00 uur.

Met humor en veel kennis van zaken vertelt Bennie Mols, freelance wetenschapsjournalist (KIJK, NRC) en auteur, over de laatste ontwikkelingen op het gebied van robots. Hij geeft op de vele vragen heldere antwoorden en laat zien wat robots voor ons kunnen doen, nu en in de toekomst.
Opgave vooraf.

Cursus Sociale media
Start bijeenkomst vrijdag 17 november, 13.00 – 14.30 uur.

Bibliotheek Heiloo combineert online leren met 5 bijeenkomsten in de bibliotheek. Zo kan vrijwel iedereen eenvoudig, snel en goed begeleid, ervaring opdoen met sociale media.

Opgave vooraf.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie en opgave voor activiteiten: www.bibliotheekheiloo.nl / 072-5330670 of bij de servicebalie.

Steun de bibliotheek.

Word vriend!

Volg ons ook op Facebook en Twitter!

Opbrengst Brandwondenstichting

HEILOO - De totale opbrengst van de collecte van de Nederlandse Brandwondenstichting in Heiloo heeft het mooie bedrag van 6334,59 euro opgeleverd. Het motto was dit jaar 'Ik droom van een littekenvrije toekomst'. Hoe meer er tijdens de collecte wordt opgehaald, hoe meer onderzoek men kan doen om de kwaliteit van de genezing te verbeteren. De stichting dankt alle collectanten en gulle gevers hartelijk voor hun inzet, en hoopt dat er ook in 2018 weer op u mag worden gerekend. En mocht u volgend jaar ook willen collecteren, bel dan 072-5338645, mail naar martin.j.g@kpnplanet.nl of meld u aan op www.brandwondenstichting.nl.

Afgestudeerd

HEILOO - Onze oud-plaatsgenoot Erik van Duin is op 25 augustus jl. afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft met als specialisatierichting Stromingsleer. Zijn afstudeeronderzoek gaat over de invloed van de olieviscositeit op olie-water kern-ringstroming door een horizontale buis. Erik is oud-leerling van de Willibrordschool en het Bonhoeffer College.

Als trotse ouders wensen wij Erik veel succes en een goede toekomst toe als ingenieur.

Op zoek naar zinvol vrijwilligerswerk? Kom dan ons team versterken

VPTZ-coördinator Annemieke (l) met twee medewerkers van Evean.

HEILOO - In het voorjaar hebben wij, Stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg Thuis Heiloo, herdacht dat wij dit mooie werk al dertig jaar kunnen en mogen doen. Op de foto bij dit artikel ziet u dat wij een verjaardagstaart brengen bij een van de vele teams van een thuiszorgorganisatie, als dank voor de plezierige samenwerking. Zij geven heel regelmatig informatie aan de cliënt over mogelijkheden tot ondersteuning door onze goed getrainde en gemotiveerde vrijwilligers.

Het is sinds 2017 ook mogelijk dat onze vrijwilligers worden ingezet in verzorgings- en verpleeghuizen. Onze aanwezigheid gaat altijd in nauw overleg met professionals, de cliënt en diens familie of mantelzorger. Wij kunnen soepel instappen in steeds wisselende situaties. Ons motto is 'Er zijn' en dat kan op vele manieren. Wij willen steeds adequaat kunnen reageren op een zorgvraag en hebben behoefte aan versterking van ons team. Op dit moment hebben wij een vacature voor een coördinator (een spilfunctie in onze organisatie) en willen wij ons team vrijwilligers verder op sterkte brengen. Het is vrijwilligerswerk dat er echt toe doet! Jij kunt het verschil maken.

Meer weten over ons werk en de mogelijkheden? Bezoek dan onze website www.terminalezorgheiloo.nl of bel met een van onze coördinatoren via 06 17 96 73 89 of met voorzitter Elly Hentzen, telefoon: 06-44 79 43 76. Hier zijn ook de volledige taak-/functieomschrijvingen opvraagbaar.

Op zoek naar het comfort van de cliënt kunnen wij ertoe bijdragen dat het ongewone wat gewoner wordt.

Ingezonden: over het GGZ-artikel in Uitkijkpost

HEILOO - Het GGZ-artikel in de Uitkijkpost trok mijn aandacht. Niet in het minst door de kop 'Geen serial killers bij GGZ Heiloo'. Blijkens toelichting van de redactie een artikel 'naar aanleiding van de recente moord op Anne Faber', zeer waarschijnlijk door toedoen van iemand die 'in een vergelijkbare instelling in Den Dolder' verbleef. Een moord die terecht tot grote maatschappelijke onrust heeft geleid. Niet voor het eerst en vast niet de laatste in deze categorie. De spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Er is inmiddels in brede lagen van de bevolking grote twijfel over de veiligheid van dit soort instellingen voor de directe omgeving. Aangezien er in Heiloo sprake is van een 'vergelijkbare instelling' als in Den Dolder zijn de verantwoordelijk burgemeester en lokale GGZ-directeur dus aan zet. Met de kop 'geen serial killers bij GGZ Heiloo' wordt daar wat mij betreft echter op uiterst ongelukkige wijze vorm aan gegeven. Is dit nu de serieuze toon die je van een artikel in deze context verwacht? Vormen mensen die niet als 'serial killer' te boek staan, dus geen risico? Alles ok dus? Ik hoop dat het zo erg niet is, maar helaas geeft de rest van het verhaal mij geen vertrouwen. Goed, er is een oude dame verkracht, maar uit onderzoek bleek dat we niets fout hadden gedaan... Een 'incident' dus. Wel met 'grote impact' op de samenleving. Dat realiseert men zich nog wel, maar bij die constatering blijft het dan ook.

Waar gaat het nu eigenlijk om? Om de bescherming van burgers of om de vraag of de GGZ c.s. geen fouten hebben gemaakt? Is er enig besef dat ieder 'incident' er een teveel is? Voelt men daar verantwoordelijkheid voor? Ik betwijfel het. De ontsnappingen zijn volgens de directeur meestal niet zo 'spectaculair als gedacht'. Het loopt namelijk meestal goed af... En als het niet goed afloopt, is het een 'incident', neem ik aan? En met 'spectaculair' kwalificeert men de angst en zorg die het bericht van een ontsnapping, pardon: een 'onttrekking', in de omgeving teweegbrengt? Kortom, een teleurstellend verhaaI. Ik mag hopen dat de petitie over de trieste dood van Anne Faber tot betere resultaten leidt.

J.G.M.M.Smeenk, Heiloo

Opnieuw rondleidingen landgoed Nijenburg

HEILOO - De rondleidingen op landgoed Nijenburg in Heiloo worden, met enkele nieuwe bezienswaardigheden, hervat. Er zijn rondleidingen gepland op 5 en 19 november en op 3 en 17 december. Deze rondleidingen starten om 13.30 uur.

Als het weer het toelaat wandelt de gids van de Historische Vereniging Oud Heiloo ook met u in de tuinen van het landgoed, in herfstsferen. Mocht dat niet lukken, dan zijn er binnenshuis enkele nieuwe bezienswaardigheden te zien. Zo is er in de Goud/ leerkamer de grote kroonluchter in Lodewijk XVI-stijl. Deze kroonluchter (in bruikleen) is afkomstig uit kasteel Rosendael in Gelderland. Daarnaast zijn er nieuwe verhalen te vertellen over het bekende poppenhuis van Nijenburg. Onlangs werd uit een prachtig poppenhuisboek allerlei nieuws over het poppenhuis op Nijenburg bekend. Ook vertelt de gids van Oud Heioo over deze nieuwe wetenswaardigheden.

De rondleidingen kosten 7,50 euro p.p. (geen pin) en dat is inclusief koffie of thee in, heel bijzonder, de oude keuken!

Inloopdagen Jan van Rijckenborghschool

HEILOO – Bent u op zoek naar een kleinschalige vriendelijke basisschool? Op 7 en 14 november staan de deuren van de Jan van Rijckenborghschool open voor belangstellende ouders. Tussen 10.00 en 14.00 uur kunt u de warme en creatieve sfeer proeven en een kijkje nemen in de klaslokalen tijdens een gewone lesdag. Belangrijke uitgangspunten van het onderwijs zijn 'Leren met Hart, Hoofd en Handen' en een evenredige ontwikkeling van het sociale, cognitieve en creatieve niveau van de leerlingen. Er wordt gewerkt met projectonderwijs en reguliere lesmethodes, die voldoen aan de kerndoelen. Beeldende Vorming en Drama worden gegeven door vakdocenten, daarnaast worden muziekonderwijs en naschoolse activiteiten aangeboden. Tevens kan uw peuter vanaf de leeftijd van 3,5 jaar twee ochtenden per week instromen in de kleutergroep. Voor meer informatie, bel directrice Marije Peters (072-5338286) of bezoek de website www.jvrschoolheiloo.nl. Het adres: Trompenburg 49, 1852 CC in Heiloo.

Maartje de Lint ontvangt het certificaat uit handen van Adri Steenhoek.

HEILOO - Zangeres, trainer en sociaal ondernemer Maartje de Lint ontving vrijdag het certificaat 'dementievriendelijke organisatie'. Dat is bijzonder: Maartje is de enige ondernemer in Heiloo die het certificaat in handen heeft.
Maartje staat al meer dan vijfentwintig jaar op het opera- en concerttoneel. Zij studeerde op het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, in Parijs en in de USA. Met haar BASE-concerten, die worden ondersteund door haar stichting Orpheus Curat, zorgt zij ervoor dat mensen met dementie weer positiviteit en vitaliteit uitstralen. En dat op knappe wijze.

Prof.dr. Adri Steenhoek, voorzitter van de afdeling Noord-Kennemerland van Alzheimer Nederland, overhandigde haar het certificaat plus een speciaal vignet. Dat deed hij vrijdag tijdens de feestelijke uitreiking op het kantoor van de Uitkijkpost. Steenhoek wees er in zijn toespraak op dat het aantal mensen met Alzheimer of een andere vorm van dementie stijgt van 260.000 op dit moment tot naar verwachting 400.000 in 2040. Die toename vereist dat steeds meer bedrijven op deze maatschappelijke ontwikkeling anticiperen. Maartje de Lint doet dat op sublieme wijze door samen te zingen met patiënten én hun familie en verzorgenden. Daarnaast heeft ze onder de naam Orpheus Curat een stichting opgericht met als doel door zang en muziek meer levenskwaliteit toe te voegen aan het leven van mensen met dementie.

Volgens De Lint is samen zingen de sleutel naar verborgen herinneringen. "Het klankgeheugen is het deel van het geheugen dat het langst gezond blijft. Muziek is emotie. Mensen met dementie laten een meer specifieke, intuïtieve reactie zien; ze staan op, beginnen te glimlachen of bewegen, en worden vaak volledig in beslag genomen door de muziek. Ze zijn tijdelijk 'terug'. Zij laten gedrag zien dat er al een poos niet meer was. En die positieve beleving werkt ook na de concerten nog door. Daar kwam ik achter door gesprekken achteraf met betrokkenen."

Om meer contact te maken met mensen met dementie heeft De Lint BASE ontwikkeld: Brain Awakening Singing Education. "Bij een BASE-concert kan en mag iedereen meezingen. Alle genodigden inclusief ik én pianist Henk van Meegen, zitten in een kring zodat iedereen elkaar kan zien. Tijdens het zingen loop ik rond in de kring en demonstreer ik hoe we het effect van zingen kunnen maximaliseren door op een subtiele en zachte manier contact te maken met de zorgvrager. Hierbij maak ik gebruik van onder andere de techniek van afstemmen en spiegelen. Dit contactmoment is vaak de start van het meezingen. Na het zingen van een programma van ongeveer twintig minuten is er een pauze. Na de pauze wordt het programma herhaald. Regelmatig zijn er mensen die spontaan een liedje uit hun eigen herinnering beginnen te zingen, meestal zijn dit liederen die verbonden zijn met een positieve herinnering uit het verleden. We sluiten hier altijd op aan, zoeken de juiste toonsoort en de tekst en zingen mee! De totale tijd van samen zingen is rond de zestig minuten."

Maartje de Lint ziet het certificaat als een geweldige stimulans om door te gaan op de ingeslagen weg. "Ik ben blij dat het me gelukt is om na een lange aanlooptijd via de stichting Orpheus Curat mijn doel te kunnen verwezenlijken. Mensen met dementie en hun dierbaren gelukkige momenten bezorgen, daar gaat het mij om."

Meer informatie is te vinden op www.maartjedelint.com en www.samendementievriendelijk.nl.

Activiteiten Rond de Waterput

HEILOO - Rond de Waterput heeft weer een aantal activiteiten in de agenda staan. Uitkijkpost informeert u graag.

Het programma voor verdieping en spiritualiteit deze maand:

Donderdag 9 november: 1ste bijeenkomst Gesprekskring jongvolwassenen met ds. Edward Kooiman (ejkooiman@ziggo.nl). 20.00 uur. Pastorie Ypesteinerlaan 19 in Heiloo.

Donderdag 16 november: In de filmserie 'Hier sta ik, ik kan niet anders', dit keer een film over Martin Luther King. 19.30 uur. Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo. 4 euro.

Donderdag 23 november: Lezing over Alister McGrath door ds. Ane Mulder. 20.00 uur. Ter Coulsterkerk, Holleweg 111 in Heiloo. 3 euro.

Zondag 26 november: Bachcantate-dienst BWV139 'Wohl dem, der sich auf seinem Gott ', door Collegium Vocale Camerata o.l.v. Gerard Leegwater, liturg ds. Joan Idsinga. 16.00 uur. Witte Kerk, Heerenweg 32 in Heiloo.

Nadere informatie op www.ronddewaterput.nl

Dus toch een hoornaar...

Foto: Anita Spreij

HEILOO - Twee weken geleden stond er een foto van Anita Spreij in de Uitkijkpost van iets wat op een wespennest leek. Zij trof dit nest aan in een boom in het Heilooërbos. Zij vroeg zich af: wat is dit? De imkers Wouter en Jan Adrichem uit Heiloo zochten contact met medewerkers van de Universiteit Wageningen. Bram Cornelissen van de universiteit meldt dat het gaat om een nest van de Europese hoornaar. "Ziet er indrukwekkend uit, maar gewoon lekker laten zitten," adviseert hij. De universiteit heeft een webpagina gemaakt met meer info: www.wur.nl/aziatischehoornaar. Er is een folder te vinden met de verschillende hoornaars. Zo wordt het makkelijk om soorten te herkennen. Als u een vermoeden hebt dat het om de Aziatische hoornaar gaat, dan kunt u het beste de melding maken via waarneming.nl of telmee.nl, dan komt het automatisch bij de juiste instanties terecht.

Duurzame Bouwmarkt in 't Loo

HEILOO - Zaterdag 11 november informeert Heiloo Energie u over allerlei vormen van duurzaamheid bij u thuis en in uw bedrijf. Daartoe organiseert zij in winkelcentrum 't Loo een grootse duurzame bouwmarkt die wethouder Rob Opdam om 10.00 uur opent. Aan de markt nemen diverse plaatselijke aannemers, installateurs en vervoerders deel. Zij vertellen u over isolatie, verlichting, zonne- en windenergie, warmtepompen, warmteterugwinning uit de lucht en uw douchewater, en over de manier waarop u uw investering heel gunstig kunt financieren. Denkt u daarbij aan subsidie, groepsinkopen en crowdfunding.

Duurzame Huizen Route
Ook zeer informatief zijn de ervaringen van degenen die al verduurzaamd hebben. Om 12.45 uur leiden zij u vanaf het Witte Kerkje langs hun huizen en bedrijven, zodat u alles ter plaatse kunt aanschouwen en over de resultaten kunt horen. In deze editie kunt u al kennismaken met het duurzame bedrijf CiRoPack. De integrale tekst van dit artikel kunt u inzien op https://www.uitkijkpost.nl.

Elckerlyc: informatieavond freinetonderwijs

De klassenkas, een voorbeeld van levend leren op Elckerlyc. Foto: Robert van der Eng

HEILOO - Het freinetonderwijs is ontwikkeld door de Franse pedagoog Célestin Freinet en moet niet worden verward met het Vrijeschoolonderwijs. Het idee achter freinetonderwijs is dat kinderen gemakkelijker en met meer plezier leren door zelf de wereld te ontdekken en er met elkaar over te communiceren. Elckerlyc, basisschool voor freinetonderwijs, is hierdoor een school vol leven en betrokkenheid. Hoe ouders, kinderen en leerkrachten hier leren en samenwerken, kunt u zelf ervaren op de informatieavond van dinsdag 7 november. Een school moet passen bij uw visie op het opvoeden en begeleiden van uw kind. Tijdens de open avond laat men u daarom kennismaken met de uitgangspunten van freinetscholen. U hoort ook hoe zij die grondbeginselen uitwerken tot prachtig onderwijs. Natuurlijk kunt u ook een kijkje in de lokalen nemen en hebt u de gelegenheid om vragen te stellen. U wordt uitgenodigd om Elckerlyc zelf te ontdekken. Neemt u alvast een kijkje op de website www.elckerlyc-heiloo.nl. Hier kunt u zich ook opgeven voor de informatieavond. De koffie en thee staan klaar op dinsdag 7 november om 19.15 uur op basisschool Elckerlyc aan Boekenstein 45 in Heiloo. Telefoon: 072-5321585. De avond duurt tot 21.30 uur.

Nieuw in Heiloo: weerbaarheidstraining voor volwassenen

Stevig in je schoenen.

HEILOO - De weerbaarheidstraining 'Fit & Veilig' voor volwassenen start op 12 januari 2018. Deze training is bedoeld voor mensen die graag letterlijk en figuurlijk steviger in hun schoenen willen staan.
De training bestaat uit eenvoudige fysieke oefeningen ('Fit'), die erop zijn gericht de weerbaarheid en het zelfvertrouwen van de deelnemers te vergroten ('Veilig'). Op vrijdag 10 november kunnen geïnteresseerden van 10.00 tot 11.00 uur gratis deelnemen aan een kennismakingsles. Als er veel animo is, wordt er een tweede gratis kennismakingsles georganiseerd op vrijdag 24 november.

Inhoud lessen
De weerbaarheidstraining bestaat uit vijftien lessen en wordt gegeven door een gediplomeerde weerbaarheidsdocent. Tijdens de trainingen wordt met behulp van oefeningen in lichaamshouding, stemgebruik, ademhaling, intuïtie en verdedigingstechnieken gewerkt. Daarnaast ontvangen deelnemers tijdens de laatste les een persoonlijk beweegadvies.

Meer informatie en aanmelden
De lessen vinden vanaf 12 januari elke vrijdagochtend plaats van 10.00 tot 11.00 uur, in het Trefpunt aan Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. De kosten voor de volledige cursus bedraagt 60 euro (vijftien lessen). U kunt ook losse lessen volgen. Meer informatie over de cursus Fit & Veilig vindt u op www.sport-z.org/FitVeilig. Voor aanmelden kunt u contact opnemen met buurtsportcoach Heiloo Pascale de Hoogh, telefoon: 06-11 14 97 28 of mail p.dehoogh@alkmaarsport.nl. Ook als u mee wilt doen aan de kennismakingsles is het verstandig om u van tevoren aan te melden, want er zijn maximaal twintig plekken beschikbaar.

Grote veiling Limmen voor kerk en jeugd

LIMMEN - Al meer dan tachtig jaar is het in Limmen een traditie dat er op de eerste vrijdag van november - dit jaar op 3 november - een grote veiling is ten behoeve van jeugdwerk en kerk.

De oorsprong ligt in het bloembollenvak waarbij in vroeger jaren de kwekers plantgoed en allerlei andere goederen schonken en vervolgens bij opbod verkochten. Er werden ook zogeheten kerkschapen verkocht. Die dieren waren bij boeren ondergebracht en werden verkocht zodra ze volwassen waren. De opbrengst ging naar de kerk. Nu zijn het kavels van een totaal andere orde, bijvoorbeeld dinerbonnen, voetbalkaartjes voor topwedstrijden met een verzorgde derde helft, Solex toertochten met diner, golf flights, drankpakketten, bonnen voor een concert of het theater en nog veel meer leuke en interessante kavels.

Alle goederen zijn spontaan geschonken door mensen en bedrijven uit Limmen en omgeving. De opbrengsten komen dus voor 100% ten goede aan kerk en jeugd. Inmiddels is er in het dorp huis-aan-huis een gratis catalogus bezorgd met daarin een mooie omschrijving van alle kavels. De veiling is bij opbod en wordt geleid door een team van zeer ervaren veilingmeesters uit Limmen. Zij zullen tussen 19.30 en ongeveer 00.30 uur de driehonderddertig verschillende kavels aan de man/vrouw brengen. Tussen de kavels is er zeer regelmatig een mooie loterij. Het spektakel vindt plaats in De Burgerij aan de Dusseldorperweg/hoek Kerkweg, recht tegenover de katholieke kerk. Toegang gratis, catalogi in de zaal.

Sportcentrum De Beeck verder als Zwemschool De Beeck

Weer in het water.

BERGEN/ ALKMAAR - Sportcentrum De Beeck gaat verder als Zwemschool De Beeck. Dat zijn Team De Beeck en Holland Sport deze week overeengekomen. Met behoud van de vertrouwde gezichten en lesmethoden, maar op een andere locatie, namelijk in zwembad Hoornse Vaart en zwembad De Hout in Alkmaar. Het besluit is genomen om alle gedupeerde zwemmers van het verwoeste Sportcentrum De Beeck een passend alternatief te kunnen bieden.

Unieke lesmethoden
"Bij ons volgen meer dan vierhonderd kinderen wekelijks ABC-zwemles, snorkelles, zeemeermin- of zwemvaardigheid zwemles," vertelt Jeannette Glorie, locatieverantwoordelijke vanuit Holland Sport, "maar ook een aanzienlijk aantal aquasporters maakte volop gebruik van het bad in Bergen. We willen al onze klanten, waarvan we de meeste al jarenlang kennen, een mooi alternatief bieden. Wij zijn uniek in onze manier van lesgeven. Dankzij de oprichting van Zwemschool De Beeck kunnen wij dezelfde kwaliteit blijven bieden die onze klanten van ons gewend zijn."

De huidige lesmethoden van de ABC-zwemlessen van Zwemschool De Beeck wijken aanzienlijk af van de manier waarop er over het algemeen in Nederland wordt lesgegeven. Zo werkt zij bijvoorbeeld met twee vaste instructeurs in het water, maakt zij geen gebruik van drijfmiddelen om te leren zwemmen en worden alle instructeurs getraind om de kinderen zo specifiek mogelijk op een persoonlijke en positieve manier aan te moedigen. "In een relatief kort tijdsbestek halen wij een heel hoog zwemniveau," aldus Glorie, "wij scoren zeer hoog op onder meer zwemveiligheid en zwemtechniek. Hier zijn wij trots op, mede omdat wij als een van de weinige zwemscholen kinderen al vanaf 4 jaar laten starten."

Vertrouwde gezichten
Vrijwel alle zwemleskinderen zijn inmiddels in een nieuwe zwemles ondergebracht, die wordt gegeven in de zwembaden Hoornse Vaart en De Hout. Zij krijgen les van hun eigen vertrouwde instructeurs. Er zullen diverse aquasportlessen worden aangeboden en ook de snorkellessen, het zeemeerminzwemmen en de zwemvaardigheid worden hervat. In sportcomplex Hoornse Vaart is inmiddels een compleet nieuwe receptie voor Zwemschool De Beeck in orde gemaakt. Ook daar treft men de vertrouwde frontdeskmedewerkers van De Beeck.

"Na een turbulente tijd kijken we nu weer positief naar de toekomst van De Beeck," besluit Glorie. "De komende periode gaan we Zwemschool De Beeck verder uitbouwen. Ons gezamenlijke doel is uiteindelijk weer terug te keren naar een nieuw zwembad in Bergen. Tot die tijd mogen wij en onze klanten volop gebruikmaken van alle faciliteiten van de Hoornse Vaart en De Hout."

De Plankeniers spelen in Limmen (JA)

LIMMEN - In november 2017 is het niet alleen weer tijd voor speculaas, maar het betekent ook dat De Plankeniers weer de bühne op gaan. En dat niet alleen: De Plankeniers kregen na veertig jaar een fris en jong logo. Tevens hebben ze een Facebookpagina (De Limmer Plankeniers) waar informatie te vinden is.

'Hotel te koop'
Deze keer speelt men 'Hotel te koop' van Henk Roede. Een dolkomisch blijspel van het begin tot het einde. Grappen en komische situaties volgen elkaar in een razendsnel tempo op, waardoor u als publiek bijna geen tijd heeft om op adem te komen. De voorstellingen vinden plaats in De Burgerij (Dusseldorperweg 103) en zijn dit jaar op vrijdag 10 november 14.00 uur voor gasten en genodigden van De Zonnebloem, zaterdag 11 november 20.00 uur, vrijdag 17 november 20.00 uur (bijna uitverkocht), zaterdag 18 november 20.00 uur (uitverkocht) en zondag 19 november 14.00 uur (matinee met buffet). De Burgerij is een half uur voor elke voorstelling geopend.

De entreeprijs voor de avonden bedraagt 12,50 euro (inclusief kopje koffie/thee en consumptie in de pauze). Voor de matineevoorstelling betaalt u 20 euro (inclusief kopje koffie/thee, consumptie in de pauze en een stamppottenbuffet). Donateurs betalen slechts een entreeprijs van 6,50 euro voor de avonden. De kaarten zijn verkrijgbaar bij Gall & Gall, Vuurbaak 7 in Limmen.

Rijbewijskeuringen in Egmond

EGMOND AAN DEN HOEF - Verloopt uw rijbewijs binnen een half jaar en moet u om medische redenen worden gekeurd voor het verlengen van uw rijbewijs (alle soorten), Code 95 of taxipas? Maak dan nu alvast een afspraak voor deze keuring in het Dorpshuis Hanswijk (Hanswijk 1) in Egmond aan den Hoef.

Neem voor meer informatie of een afspraak contact op met het afsprakenbureau (09.00 – 18.00 uur): 0516-514574 of 06-14716543. Online afspraak maken: www.goedkoperijbewijskeuringen.com. Meenemen voor de keuring: eigen verklaring , uw rijbewijs, een klein beetje urine, bril, en eventuele medicatie. Ook inwoners uit omliggende gemeenten zijn van harte welkom.

Katinka Krijgsman geeft kijkje in haar atelier (JA)

Schilderij van Katinka Krijgsman.

EGMOND AAN DEN HOEF - De Egmondse kunstenares Katinka Krijgsman stelt haar atelier open tijdens het Landelijk Atelierweekend op 4 en 5 november. Zo krijgen belangstellenden de gelegenheid een blik te werpen op hoe ze dagelijks werkt. Haar atelier is te vinden aan de Nieuwe Egmonderstraatweg 2 in Egmond aan den Hoef en is op genoemde dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. Het Landelijk Atelierweekend is een initiatief van Stichting Kunstweek en onderdeel van de Nationale Kunstweek. Voor meer informatie en andere deelnemende ateliers kunt u kijken op www.katinka.nl en www.landelijkatelierweekend.nl.

Rode Kruis Heiloo zoekt vijf nieuwe vrijwilligers

HEILOO - De afdeling Heiloo van het Rode Kruis is dringend op zoek naar vijf nieuwe vrijwilligers. De vrijwilligers kunnen na een interne opleiding het geleerde in de praktijk uitvoeren als EHBO'er tijdens evenementen in Heiloo en de regio. De afdeling krijgt steeds meer vraag naar hulpverleners door de groei van het aantal evenementen in Heiloo en de regio en de hogere eisen die de overheid en de organisatoren stellen.

De nieuwe vrijwilligers moeten in bezit zijn van een geldig EHBO-certificaat of bereid zijn dit te halen. Ze worden daarna door het Rode Kruis intern opgeleid tot evenementenhulpverlener. Het Rode Kruis afdeling Heiloo zet zijn hulpverleners in bij bijvoorbeeld

· Hardloopwedstrijden bij AV Trias;
· Voetbaltalententoernooi bij De Foresters;
· Het Oranjebal in Ypenstein;
· De Avondvierdaagse in Heiloo;
· Culinair driedaagse op het GGZ-terrein;
· Thuiswedstrijden AZ;
· Sport- en Spelspektakel in Alkmaar in de Meent en in de Sporthal van Heiloo.

Als EHBO'er ben je aanwezig bij deze mooie evenementen en proef je de sfeer van het evenement.

Cursus EHBO in Heiloo
Wij organiseren in november 2017 een uitgebreide EHBO-cursus op

woensdagavond 08-11-2017 van 19.30 uur tot 21.30 uur;
woensdagavond 15-11-2017 van 19.30 uur tot 21.30 uur;
woensdagavond 22-11-2017 van 19.30 uur tot 21.30 uur;
zaterdag 25-11-2017 van 09.00 uur tot ca. 17.00 uur.

In het hele land zijn afgelopen jaar zo'n negenduizend EHBO'ers en medici van het Rode Kruis ingezet op 1800 grotere evenementen. De bekendste en grootste is de Vierdaagse te Nijmegen met zevenhonderd vrijwilligers.

Voor meer informatie over kunt u terecht op http://afdeling.rodekruis.nl/afdeling/heiloo/dit-doen-we. U kunt ook contact opnemen met 06 46 59 58 56 of ehboheiloo@gmail.com

Vriendelijke familieschaak

LIMMEN - Op vrijdag 27 oktober stond ronde zes van de interne competitie op het programma bij SV Vredeburg. Maar liefst achtentwintig schakers probeerden een punt te pakken.

Koploper Sandra Hollander trof haar broer Bert aan de overzijde van het bord. De familieleden deden elkaar niet al te veel pijn en kwamen na een zet of twintig remise overeen. Bert Hollander had een nadeeltje in de vorm van een geïsoleerde pion, terwijl Sandra enigszins gedrongen stond met de zwarte stukken, maar scherp was het nog niet echt. Consolideren was het devies. Gertjan Hafkamp leverde een puike prestatie door Hans de Goede te verslaan. Met de witte stukken toverde 'de man met de hoed', na een fraai loperoffer, een heuse mataanval tevoorschijn. De Goede ziet zijn mooie competitiestart langzaam teloorgaan. Hidde Ebels was in bloedvorm: Jaap Limmen werd vakkundig weggeschoven. Gelaten constateerde Limmen – de ervaren rot – dat de jongere spelers, zoals zijn tegenstander, jaar in jaar uit sterker worden en dat hij daar niet meer tegen opgewassen is. De partij tussen Tars Wanders en Jos Admiraal werd de thriller van de avond: de omstanders genoten van de tactische wendingen en de langdurige strijd. Admiraal probeerde het wel – keer op keer – maar de messcherpe Wanders wist iedere keer een tegendreiging in de stelling te vlechten en dwong aldus een fraaie remise af. Harold Ebels behandelde de Franse opening niet goed. Tegenstander Barry Blekemolen wist het verkregen voordeel in de vorm van een pluspion te bestendigen en uit te bouwen tot een fraaie zege. Zijn Pxf2 op de 27e zet was tamelijk briljant. Robin Rommel greep de koppositie door een gedecideerde overwinning op Jan Levering. Laatstgenoemde verzuimde met de witte stukken de loper op f1 te ontwikkelen en liet daardoor een dodelijke tegenaanval toe. Bert van Diermen scoorde zijn eerste overwinning van het seizoen. Olga Commandeur was degene die te maken kreeg met de dadendrang van de gepensioneerde geografiedocent. Clubkampioen Bob Stolp trof Dick Aafjes aan de andere kant van het bord: hoewel het lang gelijk op leek te gaan, bouwde de slinkse Stolp toch aan een heimelijke aanval. Toen Aafjes even de touwtjes eventjes liet vieren, sloeg Stolp onverbiddelijk toe. Jeroen Tebbens speelde de afgelopen jaren minder partijen vanwege drukke werkzaamheden. Nu hij weer regelmatig present is, laat Tebbens zien hoe goed hij kan spelen: Remi Aafjes werd met verzorgd spel langzaam verslagen. Jan de Graaf hapte flink stof. In zijn partij tegen vroege vogel Yvonne Schol maakte een loper het verschil. Jan Brantjes baarde opzien door gedecideerd af te rekenen met de doorgaans sterkere Gijs Pouw. Ook in deze partij was de winst van een loper in het middenspel uiteindelijk beslissend. In de onderste regionen van de ranglijst is het dringen om weg te blijven van de spreekwoordelijke 'rode lantaarn'. In die strijd deed Adri Beentjes goede zaken door Nico Pepping in een lange en spannende partij naar een nederlaag te spelen.

Niet meer roken bij HV de Terriërs?

Terriërs-veld. Bron foto: Nederlandse Hartstichting

HEILOO - Hockey is leuk! Hockey is in beweging! Hockey is hot! (beide nationale teams doen mee in de wereldtop!) Hockey is sport en sporten is gezond! Sporten is gezond. Roken is ongezond. Sporten en roken passen dus niet bij elkaar. Roken is schadelijk. Ook meeroken is schadelijk, zelfs in de buitenlucht. Wist u dat? En wist u dat hoe jonger kinderen gaan roken hoe sterker de verslaving is? En hoe groter de schadelijke effecten op de gezondheid zijn?

De hockeysport is altijd in beweging; nieuwe inzichten leiden tot nieuwe spelregels. Een voorbeeld is de videoscheidsrechter. Dit vooruitstrevende karakter gaat verder. Gezondheid is belangrijk. Iedereen is inmiddels wel gewend aan het rookverbod voor openbare ruimtes, sportkantines en dergelijke. Toch wordt er nog steeds gerookt op sportclubs. Logisch dat het bestuur van de Terriërs verder kijkt. Het is voor de jeugd immers belangrijk om niet te gaan roken en beschermd te worden tegen het schadelijke meeroken. Voor volwassenen is hier een belangrijke taak weggelegd. Want zien roken, doet roken! Het is onze verantwoordelijkheid de jeugd niet in de verleiding te brengen te gaan roken en ze een gezonde omgeving te bieden. Zou het niet fantastisch zijn als alle jeugd een rookvrije toekomst tegemoet kan gaan? De Nederlandse Hartstichting voert in dit kader momenteel de campagne 'Op weg naar een rookvrije generatie', en de hockeyclub pakt dit graag op.

Gezonde omgeving
Om bij te dragen aan een gezonde omgeving en toekomst voor de jeugd, alle hockeyers en toeschouwers, heeft het bestuur van HV de Terriërs het voornemen om een rookvrije club te worden. Vanavond, op de algemene ledenvergadering van 1 november 2017, zal dit worden besproken met de leden.

Bron foto: Nederlandse Hartstichting

Hockeyvereniging de Terriërs is een bloeiende vereniging waar door jong en oud op alle niveaus gehockeyd wordt. Funkey is voor de allerjongsten; de nadruk ligt op spel. Een nieuw initiatief is training voor 5-jarigen op woensdagmiddag; kinderen kunnen een jaar eerder ontdekken hoe leuk hockey is. Daarnaast is er trimhockey voor dames op dinsdagochtend en voor de ouderen is er fithockey. Voor elk wat wils.

Halloween jeugdwedstrijd op de golfbaan Heiloo

V.l.n.r.: Hugo Lok, Bastiaan Lok en Puk Barnhoorn.

HEILOO - Golfclub Heiloo (GCH) organiseerde op zaterdag een speciale avondwedstrijd. Er was hard gewerkt om het clubhuis een echte Halloween-sfeer te geven met pompoenen, spoken, spinnen en oranje ballonnen. De baan werd verlicht met fakkels en gespeeld werd met lichtgevende ballen. Recht slaan was dus een vereiste, maar dat viel niet mee omdat er een zeer harde wind stond. De kinderen sloegen als eerste af om 19.00 uur en met begeleider gaven de verlichte ballen een heel leuk effect. De kinderen hadden veel plezier, want spelen in het donker, met windkracht 8 en soms een spatje regen, doe je niet elke dag.

Drie bekerwinnaars waren er, namelijk nr. 1 Xavi, nr. 2 Finn en nr. 3 Dano.

De grootste pompoenenkweker was Hugo en de mooist verklede spelers waren Puk en Bart. Na afloop gingen de groene limonade en de frites er slikvingerend in. De volwassenen sloegen om 20.00 uur af en de winnaars daar waren Barry Hulscher en Ger van Velzen. Al met al een enerverende avond met veel lol, veel wind en veel uitgewaaide fakkels.

Paul Pesser darttoernooi

HEILOO - Wijkvereniging Oosthonk organiseert zaterdag 4 november het prestigieuze Paul Pesser darttoernooi. Dit toernooi trekt elk jaar een flink aantal liefhebbers naar de Oostkanter in Heiloo, want zeg nou zelf: wie wil er niet op de plaquette vereeuwigd worden? Deelname is als altijd 5 euro. We beginnen om 20.00 uur en de deur is een uurtje eerder al open. Natuurlijk zijn er ook rankingpunten te verdienen. Informatie is te vinden op www.oosthonk.nl of bel 06-46331274 / 0633747770.

Meervogels 60

AKERSLOOT - Zondag 29 oktober speelde Meervogels tegen Fiqas Aalsmeer. Meervogels startte wat slordig de wedstrijd, het was vooral erg wennen aan het spelen met de harsbal. In de eerste fase van de wedstrijd kwam Fiqas op een kleine voorsprong, maar al snel kwam Meervogels terug en gingen de meiden zeer gelijk op. Na een ruststand van 12-15 in het voordeel van Meervogels begonnen de meiden sterk aan de tweede helft. Spannend was het zeker na de vele rode kaarten, gele kaarten en twee minuten. De slotfase van de wedstrijd was bloedstollend, punt voor punt werd er aan beide kanten gescoord. De twee laatste treffers van Meervogels werden gescoord door Isabel de Bruijn en met nog een penalty tegen in de laatste tien seconden was de uiteindelijke stand 25-26, aldus een overwinning voor Meervogels.

Vidicrowd-wedstrijden, kijkt u mee?

HEILOO - De verslaggevers van Vidicrowd maakten impressies van wedstrijden van HSV, HZV en de Terriërs. Deze zijn te zien op www.uitkijkpost.nl. Te zien zijn fragmenten van de wedstrijden HSV tegen Zouaven en HZV tegen Urk. Verder ziet u beelden van de wedstrijd Terriërs H1-Kikkers H1.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

KEYBOARDLES en PIANOLES( lichte/pop muziek) door CONSERVATORIUM gediplomeerde docente in HEILOO voor mensen van 7-97 jaar www.toetsenstudiodanielle.nl 072 - 5323228. Een mooie quote van neuropsycholoog Erik Scherder: Muziek geeft een beter leven.

HULP GEZOCHT
Vrouwen gezocht vanaf 18.

Ik ben een 29 jarige vrouw, woon in Heiloo en ik ben rolstoel gebonden. Daarom heb ik zorg nodig en ook hulp bij het koken. Ervaring in de zorg is geen vereiste. Vervanging is ook fijn. Tarief in overleg. Interesse? Bel mij op 06 - 54290311

Zin in een nieuw kapsel? Kom dan gezellig naar Kim's Haarsalon te Heiloo. Knippen is €13,- Kleuren vanaf €30,-. Bel voor een afspraak naar: 06 - 30042383. Tot snel bij Kim's Haarsalon.

Gevonden: GELD. Informatie: geldgevonden@hotmail.com

SNEL LEREN = LEUK LEREN Minder tijd aan je huiswerk en betere schoolresultaten voor middelbare scholieren. In 6 lessen leer je 2 tot 4 keer sneller lezen, mindmappen, plannen en organiseren. Start op 7 november. Informatie www.engelsmetplezier.nl of 06-24844377 Brigitta Madderom

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Gezellig weekendje naar Brugge in een comfortabele auto? Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

ONTSPANNINGS MASSAGE. Helpt bij Stress en PIJN! Een uur lang massage Met WARME olie is bovendien gewoon ZALIG! Afspraak 072-5334906 Slimpad 36 Heiloo. Nog steeds ACTIE tarief, €30,- heel uur!

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid?
Jan Baltus schilderwerken voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

PAARDENBOXEN TE HUUR Per 1 december stalling en weidegang aangeboden in Heiloo. Meerdere boxen beschikbaar. Voor meer info tel. 06-51871333

Naar vliegveld Antwerpen met de auto. Reserveer op Huurauto-Heiloo.nl

Voor stomerij en pasfoto's .... even naar Primera Het Hoekstuk.

Verhalenkamer Willibrordus / VVV infopunt. Open di. t/m zat. van 11 t/m 16 uur. Expedities / landgoedwinkel /vvvbonnen/ kaarten cultuurkoepel. Www.landgoedwillibrordus.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Tuinman heeft nog tijd over voor al uw tuinwerkzaamheden. Alles is bespreekbaar. Vrijbl.prijsopg. Ingeschr. KvK. Tel: 06 - 5344 2975

ELECTRONICA DEFECT? Wijffels Electronica Service. Geen voorrijkosten. Inruil vanaf €70,- Tel: 06 – 2249 8000

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk/behangen/dakrep. enz. Ingeschr.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

NIEUWE artikelen bij Center Design, Slimpad 36 Heiloo. UNIEKE brocante en oud grenen KASTEN voor BODEMPRIJS! Nu ook een KOOPJES hoek! Brocante, antiek, curiosa en TRENDY nieuw. Je vindt het bij Center Design. Kijk ook eens op onze website.

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen.Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Concert bezoeken in de AFAS Music Hal. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

TUINONDERHOUD. Geen tijd? Teveel werk? Ervaren tuinliefhebber met top tuingereedschap helpt u met deskundig snoeien en het winter klaarmaken van uw tuin. Snoeien van struiken, bomen en het strak knippen van hagen, heggen, buxusbollen etc. + het afvoeren van tuinafval. Tel.06 - 18278367

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06-4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Zoek de uitvaartbegeleider die bij jullie past

Nienke Blom.

Iedereen mag zelf een uitvaartbegeleider kiezen. Of het nu gaat om het vóóraf bespreken van je eigen afscheid, of wanneer je een naaste verliest en een uitvaart moet gaan organiseren. Ongeacht waar en of je verzekerd bent. Er is veel mogelijk tijdens een afscheid. Libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding heeft als doel keuzes te bespreken. En families te begeleiden bij het afscheid nemen, op zo'n manier dat het past bij de overledene en degenen die achterblijven. Nienke Blom van Libelle levensafronding & uitvaartbegeleiding geeft aan: "Ik werk met een vast tarief voor mijn begeleiding. Alle kosten van producten bereken ik een-op-een door. Zonder provisie. Een kostenbegroting geeft inzicht in de te verwachten prijs voor een afscheid."

Elke derde dinsdag van de maand is er een informatieavond over diverse onderwerpen op diverse locaties. Voor informatie of een kennismakingsgesprek: www.libellealkmaar.nl ~ nienke@libellealkmaar.nl ~ 06-46023471.