De Uitkijkpost

8 juli 2015

De Uitkijkpost 8 juli 2015


Juf Trees neemt afscheid

Juf Trees werd opgehaald door de ponykar.

Op vrijdag 3 juli hebben de peuters en collega's afscheid genomen van juf Trees.

Juf Trees werd door de pony-kar van Stal Noord - West, samen met haar klein kinderen, van huis opgehaald en naar peuterspeelzaal Brammetje gebracht. De peuters stonden haar op feestelijke wijze op te wachten.

Juf Trees is 20 jaar in dienst bij de Stichting Peuterspeelzalen Heiloo. Eerst als invalster en vrij snel als leidster bij peuterspeelzaal Pippeloentje en daarna bij peuterspeelzaal Brammetje. Juf Trees heeft zich jarenlang, met veel enthousiasme en voor meer dan 100 % ingezet voor onze peuters. Wij zullen haar dan ook zeker missen..

Wij willen Trees bedanken voor haar inzet en wensen haar veel geluk en gezondheid voor de toekomst.

Oosterse maaltijd tegen een saaie vakantie

De gasten van de Oosterse maaltijd genieten van een heerlijke kippensoep en buffet. Van de opbrengst wordt een uitje georganiseerd voor vluchtelingentieners.

HEILOO - De pas begonnen zomervakantie duurt voor vluchtelingenkinderen lang: het betekent vaak zes veelal saaie weken zonder school of avontuur.

VluchtelingenWerk Heiloo organiseert voor de jongsten uitjes naar Monkey Town, het Scheepvaartmuseum en een pretpark. Deze worden bekostigd door de plaatselijke kerken. Voor een uitje voor de tieners moest er nog geld op tafel komen. Hiertoe werd afgelopen zondag een oosterse maaltijd georganiseerd in de Willibrorduskerk.

In de ontmoetingsruimte vonden de gasten snel een plekje. De heer Aziz Azizi en mevrouw Tineke Parson van VluchtelingenWerk Noord-Holland vertelden in kort bestek over het belangrijke werk. Daarna werd een overheerlijke kippensoep geserveerd waarbij Jan van Tiel enkele zaken uit de rijke Heiloose geschiedenis uit de doeken deed.

Kok Julia van Tiel zag vervolgens bijna veertig gasten haar geurige, kleurrijke en uitgebreide buffet langskomen. De wijnadviseur van AH koos bij deze maaltijd een heerlijke Riesling die door deze supermarkt uit 't Loo geschonken werd. Terwijl er werd genoten van de Indische gerechten zongen en speelden Joke Schilling en Kees van den Engel prachtige luisterliedjes. Tenslotte dankte Jeannette de Groot de aanwezigen. Van de totale opbrengst zal een leuk en actief reisdoel voor de vluchtelingentieners worden gekozen.

Tien vragen aan Henk Spaans

Henk Spaans

Mijn naam is Henk Spaans en in deze lopende maand word ik 92 jaar. Ik ben 56 jaar heel gelukkig getrouwd geweest met Atie Kamp uit Oudkarspel. Helaas is zij door een ernstige ziekte negen jaar geleden overleden. Wij kregen vier kinderen, waarvan een zoon en drie dochters. Zij wonen allen niet ver van mijn huis en met hun partners steunen zij mij geweldig.

1. Waar bent u geboren en getogen?

Ik ben geboren aan de Holleweg in Heiloo en altijd in deze woonplaats blijven wonen.

2. Als uw hobby uw werk was geweest, welk beroep zou u nu uitoefenen?

Een echte hobby heb ik nooit gehad. Onder de mensen zijn, met hen spreken en trachten tevreden uit elkaar te gaan is altijd mijn principe geweest. Daarom solliciteerde ik bij de Ned.Spoorwegen als reisagent en deze functie heb ik bijna 40 jaar met genoegen gedaan. Heerlijk om mensen spoorminded te maken.

3. Wie zou u wel eens willen ontmoeten en wat zou u zeggen en vragen?

Ik heb geen enkele behoefte en doe ook geen moeite een belangrijke persoon te willen spreken. Met mijn gezin, familie, kennissen, vrienden en relaties heb ik genoeg conversatie.

4. Wat is uw mooiste jeugdherinnering?

Mijn vader was postbode en hoopte, dat ik ook deze functie na de lagere school zou kiezen. Ik wilde geen postbode worden, doch door mijn Mulo-diploma te halen een baan te zoeken bij de N.S. of P.T.T. Ik zou bijna voor de derde maal de zevende klas volgen, want men was destijds tot en met 14 jaar leerplichtig op de lagere school, toen mijn vader mij toestemming gaf om naar de Mulo in Alkmaar te gaan. Men kon mij niet blijer maken.

5. Wat vindt u de mooiste plek in Heiloo?

Met uitzondering van de hoogbouw vind ik heel Heiloo mooi. Waar men ook fietst of wandelt het dorpsachtige blijft je tegemoetkomen.

6. Waarvoor kunnen ze u 's nachts wakker maken?

Laat mij maar slapen dan rust ik uit. De dag daarop is lang genoeg voor wat anders.

7. Wat was het beste advies, dat u ooit kreeg?

Dat was in 1943. Toen kreeg ik bericht van het Arbeidsbureau in Alkmaar, dat ik verplicht naar Hannover moest gaan. Dank zij een goede relatie werd het Thionville (Fr).

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van u?

Tien jaar speler bij H.S.V., van jeugd t/m het eerste elftal, 25 jaar voetbalscheidsrechter bij de KNVB, waarvan de laatste jaren als grensrechter in de Eredivisie van het Betaalde Voetbal, bijna 25 jaar bestuurslid van de KNVB Afd. Noord-Holland in de functie van voorzitter van de Tuchtcommissie en dit jaar 60 jaar koorzanger in de Moedergods- en Willibrorduskerk in Heiloo.

9. Wat zou u in het dorp aanpakken als u burgemeester was?

Het beleid van onze huidige burgemeester is uitstekend. Laat hem dit voortzetten. Alleen de hoogbouw in ons dorp beperken.

10. Antwoord op de persoonlijke vraag van uw voorganger aan u:"Ik zie jou nog geregeld in Heiloo en vraag mij af wat jouw geheim is om nog zo fit en vitaal te blijven?

Vooral de contacten met en het bezoeken van vrienden en relaties blijven houden. Ik ben zeer geïnteresseerd in de sport, waar vooral voetbal mij boeit. Er gaat bijna geen zondag voorbij of ik heb een wedstrijd langs de lijn gezien. Ook de koorzang en de wekelijkse repetitie in de Willibrorduskerk hebben mijn grote belangstelling en houden mij actief.

Ik nomineer voor de volgende tien vragen:

Mw. Marieke Hoetjes.

Mijn persoonlijke vraag aan deze genomineerde is:

Hoe ben jij in dit veelzijdige en soms tijdrovende werk terecht gekomen?

Circus in hartje Alkmaar

HEILOO - Zondagmiddag 12 juli treden heel veel circusartiesten op in de binnenstad van Alkmaar: Clowns, acrobaten, turners, steltlopers en vuurspuwers veranderen de Alkmaarse binnenstad in een openluchtcircus. Circus Alkmaar is een prima initiatief om Alkmaar nog meer te laten bruisen. Plezier, beleving en winkelen worden op deze manier ideaal gecombineerd. Daarom zijn op deze bijzondere zondag ook de winkels in de binnenstad geopend. Als klap op de vuurpijl verzorgt het internationale gezelschap "Cirque du Platzak" om 14.30 uur een optreden op het Canadaplein als onderdeel van "Zomer op het Plein" . Het circus is voor jong en oud. Kom winkelen en kom genieten tijdens de Culturele Zondag 'Circus Alkmaar'.

Open Imkerdagen

Op zaterdag 11 en zondag 12 juli zijn er in Nederland open imkerdagen.

Mensen kunnen dan bij de imkers die zich opgegeven hebben komen kijken.

Vincent,Wouter en Jan hebben deze twee dagen hun bijengaard opengesteld.

Van 11.30 uur tot 16.00 uur kunt u komen kijken in onze bijengaard.

Wij laten u dan zien hoe het is om bijen te houden en wij vertellen over

het imker zijn.

Onze bijengaard is te vinden op de afslag Vennewatersweg/Hoogeweg.

U kunt ook kijken op de website van de Nederlandse Bijenhoudersvereninging (www.bijenhouders.nl)

Zwemfeest in zwembad het Baafje

Woensdag 1 juli konden de leerlingen van basisschool de Springschans zich uitleven in zwembad Het Baafje. Het zwemfeest kwam voort uit een ludieke actie rondom de PCC Maalwaterrun georganiseerd door Rotary Club Heiloo.

Basisschool de Springschans wist de meeste leerlingen, namelijk 30% van de school, weten te enthousiasmeren om mee te lopen met de PCC Maalwaterrun op 19 april 2015.

Er waren ongeveer 275 kinderen aanwezig en vanaf 9 uur 's morgens was het al een drukte van belang in zwembad Het Baafje. Met volop zon en temperaturen boven de dertig graden hadden de kinderen geen beter weer kunnen treffen. Tijdens dit zwemfeest zijn er voor de bovenbouw drie waterpoloclinics gegeven onder leiding van de buurtsportcoach van Heiloo.

Dit jaar beleefde de PCC Maalwaterrun zijn zevende editie. De opbrengst van de run kwam voor het tweede jaar ten gunste van het project Sport@School. Bovendien was er een recordaantal basisschoolkinderen die meededen. Om extra lopers te werven had de organisatie een prijs bedacht voor de twee scholen die het grootste aantal leerlingen hebben gemotiveerd om mee te doen. De eerste prijs was het zwemfeest in zwembad het Baafje; de tweede prijs waren hockeyclinics voor de hele school bij hockeyvereniging de Terriërs. Deze tweede prijs is gewonnen door basisschool de Elckerlyc.

BeatFM op pad voor het TuinDiner

Heb je zin in totaal wat anders? Wil je uit eten gaan, samen eten, gezonder eten en vooral samen eten met anderen aan dezelfde tafel? Schuif dan aan in de maanden juli en augustus bij het TuinDiner, in de Orangerie van Jack Zoon Tuincreaties in Heiloo. Het TuinDiner-concept is opgericht door Remco Borsato die met zijn team zorgt voor een speciale dineravond met biologisch eten en drinken. Alle informatie te vinden op www.tuindiner.nl

Wandelen met verhalen door en over Heiloo

Het verdwenen dorpshuis, voorheen woning van het schoolhoofd van de Nicolaas Beetsschool.

HEILOO - Sinds 1960 is het aanzien van Heiloo ingrijpend veranderd. Bijvoorbeeld het gebied rondom de Witte Kerk is vanaf 1976 helemaal "op de schop" gegaan voor de bouw van het winkelcentrum 't Loo. Veel van wat daar in de loop der tijd gebouwd is leeft alleen nog maar voort in verhalen. Gelukkig bestaan er ook nog tastbare overblijfselen van het 'historisch Heiloo'. De Historische Vereniging Oud Heiloo organiseert in de maand juli wandelingen waarin de verhalen en historische plekken en gebouwen van Heiloo centraal staan.

Tijdens de wandelingen van ongeveer 1½ uur worden aan de hand van foto's en verhalen de veranderingen in het dorp sinds 1960 aangeduid. Welke openbare gebouwen stonden er vroeger? Welke winkels? Waar was de plek waar zij stonden? Wat valt er te vertellen over de mensen die er toen woonden of er gebruik van maakten? Ook zal worden ingegaan op de verhalen en de vragen die de wandelaars aandragen. Zo ontstaat al wandelend een levend beeld van het Heiloo van toen en nu. Het beginpunt van de wandeling is de Oudheidkamer Heiloo, Bergeonstraat 30. Het eindpunt is de Witte Kerk of, indien gewenst, de Oudheidkamer. De wandelingen vinden plaats op de woensdagen 15, 22 en 29 juli van 10.00 uur tot circa 11.30 uur. De Oudheidkamer is reeds geopend vanaf 09.00 uur. U kunt dan een kopje koffie drinken en de aanwezige exposities over 90 jaar Caecilia en foto's van 1958 vanaf de spits van de Witte Kerk bekijken. De kosten bedragen € 2,50 p.p. inclusief koffie. Graag aanmelden via het e-mailadres info.oudheiloo@gmail.com of per telefoon: 072-5332571 of 06-51718363. Informatie: www.oudheiloo.nl.

Gemeenterekening met irritaties

De gemeenteraad van Heiloo vergaderde donderdagavond 2 juli voor het laatst vóór het zomerreces. Aan de orde was de gemeenterekening over het jaar 2014. Deze moest, goedgekeurd en wel, vóór 15 juli bij de Provincie zijn, anders dreigen er (financiële) sancties. De goedkeuring van de gemeenteraad kwam er deze avond, en dat lag voor de hand want het jaar 2014 is afgesloten met een ruim positief resultaat. Bijna een miljoen euro. Bovendien bleek de zogenaamde weerstandsratio, die weergeeft in welke mate de gemeente in staat is om risico's op te vangen, gestegen te zijn van 79 naar 89 procent. Toch was er bijzonder veel irritatie in de raad. Een eerste versie van de rekening was weliswaar op tijd bij de raad ingeleverd, maar vervolgens werden er toch nog passages en cijfers gewijzigd, veelal zonder toelichting. De laatste, definitieve versie van de rekening werd pas 1 dag vóór de vergadering aangeleverd, waardoor raadsleden nauwelijks meer gelegenheid hadden om zich hierin verder te verdiepen.

Dit zette kwaad bloed vooral bij de fractievoorzitter van Heiloo-2000, Dick Bergmans, die als voorzitter van de zogenaamde auditcommissie ook nog eens verantwoordelijk was voor pre-advisering aan de raad. ,,Wij staan met de rug tegen de muur", aldus Bergmans. Het college trok bij monde van de wethouder financiën, Fred Dellemijn (eveneens van Heiloo-2000), het boetekleed aan en bood excuses aan. Dellemijn verklaarde dat de betrokken ambtenaar financiën ontslag had genomen (geen kwestie van boventalligheid) en dat hierdoor een personeelsprobleem was ontstaan. Toen Fons Hopman van D66 vroeg hoe dit probleem dan was aangepakt, zei Dellemijn dat de opvolgende ambtenaar eveneens ontslag had genomen. Fractievoorzitter René van Splunteren van de VVD merkte hierbij op dat een en ander duidelijk maakt waarom de ambtelijke fusie van de 4 BUCH-gemeenten hard nodig is.

Gelukkige omstandigheid was wel dat de accountant, Deloitte, eveneens op de valreep, bij de rekening 2014 een goedkeurende verklaring had afgegeven. Dat gegeven, gevoegd bij het excuus van de wethouder, trok de raadsfracties tenslotte over de streep, met uitzondering van de NCPN, die tegen de goedkeuring van de rekening stemde.

De volgende reguliere vergadering van de gemeenteraad van Heiloo zal zijn op maandagavond 5 oktober. Daarvóór zijn er in september voorbereidende raadscommissievergaderingen.

Internationale muzikanten spelen in Heiloo

Ievgenia Iermachkova achter de piano

HEILOO - Heiloo kleurt muzikaal almaar klassieker. De internationale topconcerten van The International Holland Music Sessions (TIHMS) ontwikkelen zich steeds meer tot een nieuwe, waardevolle traditie.

Klassiek toptalent in de regio. Het blijft boeiend en mooi om jong muzikaal toptalent aan het werk te zien op hun weg naar de grote internationale podia. De Cultuurkoepel is op de zondagmiddagen 12, 19 en 26 juli en 2 augustus (15:00 uur) het decor van bijzondere klassieke concerten.

De internationale selectie van veelbelovende musici is in Nederland om via coaching door erkende toppers, masterclasses en concerten nog eens een extra stap in hun ontwikkeling te maken. TIHMS biedt al sinds 1988 die gelegenheid. Inmiddels hebben vele talenten, die aan TIHMS hebben meegedaan, de bovenste ladder van de klassieke muziekwereld bereikt. En dan hebben we het nog niet eens over het plezier van het luisteren naar mooie muziek in de passende entourage van de Cultuurkoepel.

De concerten bestaan uit een pianotrio-uitvoering en een combinatie van viool of cello en piano met piano solo. De musici die in Heiloo optreden komen van vier continenten: Amerika, Azië, Australië en Europa.

De grote klassieke componisten zullen voorbijkomen, maar er is ook werk van Klengel, Enescu en Scriabin te beluisteren.

Kaarten kunnen worden gereserveerd via yvonnebuurs@tihms.com of via de site www.tihms.com. De basisprijs is vijftien euro en voor jongeren tot 30 jaar de helft. Voor de kortingsregelingen verwijzen we u naar onze site.

Extra opkikker namens Keer op Keer

HEILOO - Om de paar maanden doneert kringloop Keer op Keer een fiks bedrag aan diverse goede doelen in binnen- en buitenland. Tevens worden er donaties geschonken en dit alles door de verkoop van de ingebrachte spullen en inzet van vele vrijwilligers.
Het bestuur van de goededoelencommissie heeft een nieuw initiatief genomen. Ze vinden het geweldig dat er zoveel verenigingen/stichtingen en clubs in Heiloo e.o. zijn waar de inwoners van ons dorp en wijde omgeving van kunnen genieten. Vanaf 2009 schonken ze elke maand één opkikker. Vanaf januari hebben ze dit verhoogd naar twee opkikkers van € 300,00 per maand. Voor de maand juli 2015 hebben wij Huis in de wijk - locatie De Houtduif - uitgekozen. Ze dragen bij aan de aanschaf van een tablet voor jong dementerenden. De penningmeester de heer G. Tervoort maakt het bedrag over op IBAN nummer NL 16 RABO 0160 475 791 t.n.v. Westerhout/Zorgcirkel. Gefeliciteerd en veel succes met de aanschaf van de tablet. In de winkel staan boeken waarin alle opkikkers worden verzameld. Mocht u nog informatie, folders o.i.d. hebben, dan kunt u die toesturen. Zo worden de boeken up-to-date gehouden.

Bijeenkomst in 't Praethuys

ALKMAAR - Loop anders eens binnen in 't Praethuys, een inloophuis voor mensen met kanker en naasten op Westerweg 50 in Alkmaar. U bent welkom voor een gesprek, een luisterend oor, voorlichting, contact met lotgenoten of een moment van rust en bezinning.

't Praethuys staat open voor iedereen die met kanker in aanraking komt, of is geweest, voor de partners, familieleden en andere betrokkenen. Want kanker heb je niet alleen. Ook in de vakantie maanden is 't Praethuys geopend. Openingstijden; maandag t/m donderdag van 10.00 tot 16.30 uur. Voor meer informatie www.praethuys.nl, 072-5113644 of info@praethuys.nl

Op woensdag is er een masseur in huis. Massage geeft ontspanning voor lichaam en geest. Niet alleen voor patiënten, ook voor partners. Aanmelden is noodzakelijk.

Woensdagavond 15 juli van 19.30 uur tot 21.00 uur is er een lezing met filmbeelden over de fietstocht naar Santiago de Compostella, door Jan Scholten. U bent van harte welkom. Vanaf 19.15 staat de koffie/thee voor u klaar. Entree op basis van vrijwillige bijdrage. U steunt daarmee 't Praethuys.

Werkonderbreking Ambulance

Morgen, donderdag 9 juli, houden de medewerkers van de ambulancedienst in Noord-Holland Noord een werkonderbreking van 14 tot 16 uur. Dit betekent dat alle medewerkers in de regio zich op een centrale post verzamelen en alleen uitrukken voor spoedgevallen. Gepland vervoer en overig patiëntenvervoer lopen hierdoor vertraging op.
De actie is een aanvulling op de stiptheidsactie, die nu al zeven weken duurt. Ambulancemedewerkers uit het hele land doen daaraan mee. Doel is een fatsoenlijke loonsverhoging, aldus Fred Seifert, bestuurder van FNV Zorg&Welzijn. "Ambulancepersoneel werkt dagelijks onder zware omstandigheden. De medewerkers hebben een hoge werkdruk, draaien regelmatig nachtdiensten, en krijgen te maken met agressie. De FNV vindt dat hier een juiste waardering tegenover moet staan: een structurele loonsverhoging van 2,5%, geen verplichte nachtdiensten voor oudere werknemers en een compensatie voor medewerkers die zware avond- en weekenddiensten draaien."

Veilig op vakantie

Het is weer vakantietijd. Tijd om er even tussenuit te gaan. Maar let op, want inbrekers hebben geen vakantie. Zorg dus dat u uw woning veilig achterlaat.

De vakantietijd is een toptijd voor inbrekers. Het is vaak eenvoudig de woningen eruit te pikken waarvan de bewoners langere tijd weg zijn: uitpuilende brievenbussen, gesloten gordijnen, geen licht aan. Het huis een bewoonde indruk geven is dus het advies.

Inbrekers zien niet alleen aan uw woning of u thuis bent, ze zijn ook te vinden op het internet. Maak dus geen melding op Twitter, Facebook of op uw weblog, waarin staat dat u op vakantie gaat en hoelang u wegblijft. U maakt het inbrekers dan wel heel gemakkelijk om toe te slaan.

Tips

Volg onderstaande tips op, zodat u goed voorbereid op vakantie gaat!

Voor u op vakantie gaat

Sluit ramen en deuren goed af. Denk hierbij ook aan WC en kelder, schuur en balkon.
Controleer het hang- en sluitwerk op gebreken. Laat geen sleutel aan de binnenkant van een slot zitten.
Laat geen geld, waardepapieren en sieraden thuis. Neem ze niet mee, maar vraag uw bank om een kluis. Haal kostbaarheden uit het zicht.
Laat niet duidelijk zien dat u op vakantie bent. Zorg voor een bewoonde indruk.
Vraag uw buren om uw woning in de gaten te houden.
Heeft u planten in de vensterbank staan, haal deze tijdens de vakantie niet weg en vraag of iemand ze water geeft.
Gebruik een tijdschakelaar voor uw verlichting.
Laat uw post uit de brievenbus halen en uit het zicht leggen.
Doe de gordijnen niet dicht.
Laat geen volle afvalcontainers bij uw huis achter.
Zet ladders, vuilcontainers en andere dingen waarop geklommen kan worden indien mogelijk weg.
Zet uw fiets/bromfiets/scooter altijd op slot, ook als deze binnen staat.
Maak geen melding op Twitter, Facebook of op uw weblog, waarin staat dat u op vakantie gaat. Wees voorzichtig met uw afwezigheidsbericht op uw voicemail en in uw e-mailprogramma.
Maak uw goederen uniek en voorzie ze van een merkteken.
Maak eventueel een foto van uw dure goederen.

Onderweg

Als u ergens parkeert of aanlegt, sluit dan uw auto/caravan of boot goed af.
Laat geen geld of creditcards in het voertuig achter. Leg geen mobiele telefoons, camera's of andere waardevolle spullen in het zicht.
Draag paspoort, geld en creditcard in een halstasje of heuptasje bij u.

Ter plekke

Sluit uw auto, boot, caravan, hotelkamer of hut altijd goed af.
Berg waardevolle papieren, creditcards etc. op in een kluisje.
Neem zo min mogelijk contant geld mee als u op pad gaat.
Let goed op uw spullen op drukke plaatsen (bijvoorbeeld in een rij en bij gedrang).
Draag uw bezittingen zo min mogelijk in het zicht.

Uw wijkagent

Voor meer informatie kunt u terecht bij uw wijkagent. De gegevens van uw wijkagent staan op www.politie.nl. Door in het menu Mijn buurt uw postcode in te toetsen, vindt u de naam van uw wijkagent en het dichtstbijzijnde politiebureau.

Als elke seconde telt, kunt u 112 bellen, als het ook zonder zwaailicht kan, belt u 0900-8844 (lokaal tarief).

1500 taxatiedagen van oude boeken en bijbels

HEILOO - De bekende Nederlandse taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam komt dinsdag 21 juli van 13:00 tot 16:00 uur naar Hotel Heiloo, Kennemerstraatweg 425 om oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels voor het publiek op waarde schatten.

De heer Molendijk organiseerde destijds twee keer per jaar een veiling van oude en antieke boeken en was organisator van diverse boekenmarkten in den lande, zoals de Veluwse boekenmarkten. Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto's, ansichtkaarten en albums zijn welkom.

Taxatie gebeurt zo mogelijk aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert. Met enige regelmaat komen er op dit soort taxatiedagen uiterst zeldzame werken voor de dag en soms duiken zelfs geheel onbekende boeken op.

Arie Molendijk geeft graag een deskundig advies m.b.t. restauratie van kostbare boeken, bijbels of boeken met een emotionele waarde. Het maken van een taxatierapport voor de verzekering is mogelijk voor zeldzame boeken en bijbels en advies voor verkoop en inbreng voor een veiling. Voor taxatie of verkoop van een bibliotheek of een partij moeilijk te vervoeren boeken kan eventueel een afspraak worden gemaakt.

Inmiddels heeft Arie reeds 1500 taxatiedagen op zijn naam staan. Internationaal op boekengebied is dit volgens de directeur van het Plantinmuseum in Antwerpen nog nooit gebeurd. Dit jaar nog zal dit in Rotterdam gevierd worden.

Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Taxatie kost vijf euro, ongeacht het aantal te beoordelen boeken. Meer informatie: Antiquariaat A.C. Molendijk, mail: info@molendijkboejken.nl of amolendijkboeken@hotmail.com (niet voor taxaties). Zie ook de nieuwe website www.molendijkboeken.nl.

Hans Reizevoort in de wolken!

Hans Reizevoort na zijn rondvlucht boven Heiloo en omgeving. "Ik winkel in Heiloo."

HEILOO - Zaterdag 4 juli was het zover. Hans Reizevoort, de winnaar van de extra hoofdprijs van de voorjaarsactie van "Ik winkel in Heiloo", beleefde een spectaculaire rondvlucht boven Heiloo en Noord-Holland.

Samen met piloot Albert van Westerop reisde hij af naar Lelystad. Hans: "Het was een superdag met prachtig helder weer en een geweldige vlucht. We begonnen op airport Lelystad met een inspectie en het voltanken van de helikopter. Het was een tweezitter zonder deuren, dus best spannend. We hebben anderhalf uur gevlogen over Almere, Marken, Volendam, Purmerend, De Rijp, het Alkmaardermeer, Alkmaar, Heiloo, Egmond aan Zee en weer terug via Castricum. Het was geweldig om mijn eigen dorp vanuit de lucht te zien. We konden het reuzerad van de kermis bijna aanraken. Ik heb bijzonder genoten van deze unieke ervaring en vond het erg leuk om dit samen met Albert te beleven."

Sam Dekker

Vorige week stond Sam Dekker weer in de Uitkijkpost. Van restaurant Santiago in Egmond aan Zee heeft hij een cheque ontvangen. In Heiloo zijn bij diverse winkeliers kaartjes met info over Sam neergelegd en bij enkele is er een bus neergezet, waar mensen geld in kunnen doneren. Tijdens de open dag van Ter Coulster, de lentemarkt en de Kunstparade zijn er donaties gedaan en het totaalbedrag is uiteindelijk geworden € 106,75.

8 / 12

Basisschool Het Kleurenorkest klaar voor verhuizing

LIMMEN - Na vele mooie jaren midden in de natuur aan de Oosterzijweg in Limmen maakt het Kleurenorkest zich op voor een verhuizing. Vanaf het nieuwe schooljaar zal er les gegeven worden in het schoolgebouw aan de Hogeweg in Limmen.

In 2007 werd de bijzondere basisschool opgericht door Dorien Groot en Bouke de Boer, van het naastgelegen NTINLP, een trainigsinstituut voor neuroloinguistisch programmeren. Vanuit een sterke overtuiging om een unieke school te creëren, waarin kinderen hun natuurlijke levenspad zouden kunnen volgen. Met een aantal ouders en leerkrachten en zeer veel intensieve steun van het NTINLP kwam de school van de grond met veertien leerlingen.

Nu zeven jaar later staat er een stevig fundament en groeit de school gestaag. Dat laatste is bijzonder, want er zijn weinig scholen in de regio die qua leerlingenaantal een groei laten zien.

De laatste schooldag op het terrein aan de Oosterzijweg is groots gevierd. Op deze prachtige, zonnige dag was het voor de kinderen de hele dag feest. Er stond een groot springkussen, er waren spelletjes en er was een zeepsopbaan. Vanaf de middag waren alle ouders welkom om hun kind symbolisch over het touw te zien springen en het afscheid mee te vieren. Dit jaar niet alleen een sprong naar een hogere klas, maar ook naar een andere plek dus. Na alle leerkrachten en kinderen waagden ook de ouders nog met z'n allen de sprong naar het nieuwe schooljaar in het nieuwe gebouw. Er is bewust gekozen om er een groot feest van te maken, een mooi afscheid om na de vakantie met zijn allen fris een nieuwe start te maken. De officiële opening zal plaatsvinden op woensdag 19 augustus.

Workshop "Intuïtief Model Schilderen" bij Perspectief

Castricum – Bij Perspectief in Bakkum komt op dinsdag 28 juli van 9.30 uur tot 16.30 uur Henk van Dam een workshop Intuïtief Model Schilderen geven.

Henk woont een groot gedeelte van het jaar in het Franse Herault, waar hij inspiratie opdoet voor zijn werken. De rest van het jaar woont en werkt hij op De Woude. Zijn werkwijze is intuïtief en abstraherend: de verf wordt in lagen opgezet, geschuurd en gespoeld waardoor er telkens resten ontstaan van waaruit verder gewerkt kan worden. Eind juli komt hij naar Perspectief in Bakkum om belangstellenden met zijn manier van werken kennis te laten maken. Tijdens het eerste dagdeel wordt de motoriek gestimuleerd door links en rechts en tweehandig naar (ongekleed) model te tekenen in snelle poses. Na de lunch wordt er met acryl naar model gewerkt. Aan het einde van de workshop worden alle werken besproken.

Alle materialen en een lunchpakketje dienen door de deelnemers zelf meegenomen te worden. Kosten: € 30,- voor leden en € 45,- voor niet-leden.

Modelkosten: tussen € 10,- en € 20,-, afhankelijk van het aantal deelnemers. Informatie en aanmelden bij Joanne Vetter, tel: 06-16714706 of via de website: www.perspectiefcastricum.nl.

Verkiezing schoonste stranden

Strandgangers bij Club Zand in rij voor allereerste pop-up strand-stemhokje.

CASTRICUM – Op 6 juli werd bij Club Zand in Castricum het officiële startsein gegeven voor de Schoonste Stranden Verkiezing. 50 Nederlandse stranden nemen deel. De Nederlandse stranden scoorden afgelopen jaar met een gemiddelde van 9,3 behoorlijk hoog op de schaal van schoon. Op strand Castricum, vorig jaar gewaardeerd met een 8,9, stonden stemmers rijen dik bij het pop-up stemlokaal om op hun favoriete strand te stemmen. Ook stemmentrekker, tevens Castricums bekendste inwoner, Henny Huisman sloot aan in de rij om zijn stem te laten horen. Strandtenteigenaar Bart Zijlstra hoopt dat de rest van Nederland dit voorbeeld volgt: "Door je stem te laten horen, doe je mee. Onze stranden zijn prachtig en verdienen waardering. Die waardering kan je laten zien door als Supporter van Schoon onze kust schoon te houden. En door te stemmen op jouw persoonlijke favoriet." Stemmen kan tot en met donderdag 13 augustus op www.schoonstestrandenverkiezing.nl.

Rijbewijskeuringen senioren in Egmond aan Zee

EGMOND AAN ZEE – Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur d.d. 21 juli en 18 augustus in Torenduin, Zeeweg 89.

Tarief: 30 euro voor de B/E-keuring en 50 euro voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E. Van tevoren dient een Eigen Verklaring te worden aangeschaft. Eventueel kunt u Regelzorg vragen u een Eigen Verklaring op te sturen. Voor vragen over het invullen van de Eigen Verklaring kunt u contact opnemen met de medisch adviseur van Regelzorg. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbijwijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum u niet, dan zijn er andere mogelijkheden elders in de regio, waaronder Bergen, Heiloo, Limmen en Alkmaar.

Waterpret op De Brug

De brandweer zorgde voor verkoeling.

AKERSLOOT - Woensdag 1 juli was er een groot waterfeest op basisschool De Brug in Akersloot. Vanwege de verwachte tropische dag hadden de leerkrachten contact opgenomen met de brandweer van Akersloot.

Om 10.30 uur kwam de brandweerwagen met vier brandweermannen en een brandweervrouw bij het schoolplein voorrijden. De slangen werden uitgerold en al snel stonden er twee enorme waaiers te sproeien op het schoolplein. Daarna werden er nog drie slangen uitgerold om mee te spuiten. De watertafels werden door de brandweer steeds gevuld zodat de kinderen hun waterpistolen konden vullen. De kinderen renden ook achter elkaar aan met grote emmers water. Aan de andere kant van het plein was er bij de pannaveldjes een 'strand' gecreëerd waar de kinderen hun handdoeken uitrolden. Brandweer Akersloot heeft de kinderen van De Brug een heerlijke verkoelende dag bezorgd.

Het is weer Timmerdorp-tijd! Vrijmarkt op donderdag 9 juli 19.00 uur

Op donderdag 9 juli is de traditionele vrijmarkt en kun je de bouwwerken bewonderen.

AKERSLOOT - De vakantie is weer begonnen en dus is er weer Timmerdorp in Egmond aan den Hoef. De hele week hebben ruim 130 kinderen met veel inzet en plezier gesleept, gezaagd en getimmerd aan hun bouwfantasieën op het Thema: "Vakantiedorp" .

Als u het resultaat wilt zien, dan kan dat op donderdagavond 9 juli van 19.00 uur tot 20.30 uur. Dan is er namelijk de traditionele vrijmarkt, waarbij de bouwwerken bewonderd kunnen worden. U kunt meedoen met de speciale spelletjes die de kinderen hebben bedacht of hun waren kopen. Voor verdere info en foto's, zie www.timmerdorpegmondaandenhoef.nl en www.facebook.com/jeugdbelangenegmond.

Keezen en muzikale quiz

AKERSLOOT - Wie kent het niet? Keezen wordt van jong tot oud gespeeld. Op dinsdag 14 juli is de Tuin van Kapitein Rommel geopend voor een gezellig potje van dit populaire bordspel.

Van 10:00 uur tot 12:00 uur kan men aanschuiven. Voor Keesborden is gezorgd. De kosten zijn € 2,- en spelplezier is gegarandeerd. Op woensdag 15 juli is er in 't Kruispunt in Akersloot een 'Koffieplus', waarbij er een muzikale quiz wordt gespeeld. Aansluitend geniet men van een heerlijke en compleet verzorgde lunch. De ochtend begint om 10:15 uur en de kosten zijn € 10,- (incl. lunch, koffie en thee).
Aanmelden voor bovenstaande ochtenden kan bij Welzijn Castricum: Geesterduinweg 5 in Castricum. Tel: 0251-656562 of info@welzijncastricum.nl.

Thomas Ouwejan met Oranje naar EK

Thomas Ouwejan (midden) met twee ploeggenoten; rechts van hem Daan Boerlage en links Joris Kramer. Allen begonnen hun carrière bij De Foresters.

HEILOO - KNVB-coach Aron Winter heeft achttien spelers geselecteerd voor Oranje onder 19, dat op vrijdag 3 juli naar Griekenland vertrok voor het Europees kampioenschap voetbal. Eén van de spelers is Heilooër Thomas Ouwejan (zoon van Foresters-voorzitter Rolf Ouwejan en ex-Egel), die een prima seizoen draaide bij AZ.

Oranje onder 19 treft in de groepsfase van het EK Rusland, Duitsland en Spanje. Op 7 juli begint Nederland – Rusland om 17.30 uur. De wedstrijd in Larissa is live te volgen op Eurosport 2. Op 10 juli treft Oranje Duitsland om 20.00 uur. Deze wedstrijd wordt gespeeld in Katerini en is live te zien op Eurosport. Op 13 juli volgt de wedstrijd tegen Spanje in Veria. Ook deze wedstrijd is live te zien op Eurosport 2.

De halve finales vinden plaats op 16 juli en de finale op 19 juli.

Wilfred Knegt wint ingekorte koers

AKERSLOOT - Uitgeester Wilfred Knegt heeft donderdagavond de tiende rit om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup op Sportcomplex de Cloppenburgh in Akersloot gewonnen.

Al na de eerste ronde was een duidelijke schifting zichtbaar, waaruit opgemaakt kon worden dat Wilfred Knegt de zege naar zich toe ging trekken, mocht hij van pech verschoond blijven. Henk Louwe (Alkmaar) en Akersloter Peter Langevoort moesten de volgorde voor de resterende podiumplekken uitvechten. Bijna leek dit voor Peter Langevoort een eenvoudige opdracht door een valpartij van Henk Louwe. Strijdbaar vocht de lange Alkmaarder zich terug en verwees Peter Langevoort naar de derde plaats. Theo Evers was niet bij machte geweest het voor hem rijdende duo Louwe/Langevoort ook maar enigzins te bedreigen en moest genoegen nemen met een nette vierde stek voor de plaatselijke renner Maurits Heida. Femke Mossinkoff (Akersloot) werd eerste dame, nadat zij de hele koers, die door een heftig onweer werd ingekort tot 45 minuten, strijd had geleverd met plaatsgenoot Maurits Heida.

Kickoff nieuwe seizoen de Foresters

HEILOO - Het seizoen is net voorbij, maar De Foresters bereidt zich al voor op het nieuwe seizoen. Ook dit jaar zal het nieuwe seizoen aanvangen met een kickoff, de (startende) traditie waarop het seizoen opent en leden en andere belangstellenden langs kunnen komen voor informatie, materialen, gezelligheid en vermaak. Tijdens deze dag is er onder meer een voetbalcircuit per leeftijd, een tweedehandsmarkt, muziek en de trainerpresentatie.

Het wordt dus een leuke dag. Ook de sponsoren krijgen de mogelijkheid zich te presenteren, zodat de binding met onze achterban verstevigd kan worden. Heeft u interesse om iets te doen? (stand,flyers of promo?) Daar is uiteraard gelegenheid voor. Neem voor 1 augustus contact op om een mooie actie te bespreken. E-mail: sponsoring@deforesters.nl.

Atleet (63) levert prima prestatie

Wim Threels tijdens de twintigkamp van Heiloo

Onlangs zette de 63-jarige atleet Wim Threels uit Hilversum een prima prestatie neer. Hij deed de twintigkamp van Heiloo in één dag. De twintigkamp gaat normaal gesproken over meerdere dagen. Onderdelen zijn onder meer 10 kilometer hardlopen, polsstokhoogspringen, hordelopen, verspringen en kogelstoten.
Threels rondde alle twintig onderdelen goed af en scoorde daarmee 11.464 punten. "De wedstrijd is goed verlopen, al kreeg ik wel wat last van enkele spieren", reageert de 63-jarige atleet. "De wedstrijd werd verdiend en ruim gewonnen door de Belg Frederic Xhonneux. Hij was super. Ik ben tweede geworden en was daar erg tevreden mee." Threels, die drie keer wereldkampioen in zijn leeftijdsklasse werd, vindt atletiek het allermooiste wat er is. "Je kan er zoveel agressie in kwijt, het is heerlijk ontspannend."

Le Champion officieel partner EK Atletiek 2016

AMSTERDAM – Vandaag in het Olympisch Stadion in Amsterdam is Le Champion officieel benoemd tot partner van de Europese Kampioenschappen Atletiek 2016. Als partner van EK Atletiek 2016 gaat Le Champion de EH Halve Marathon, de Brooks 10K Run en diverse side events tijden het EK Atletiek 2016 organiseren.

Nadat vorig jaar de intentieoveeenkomst getekend is om mede-orgenasator te worden van EK Atletiek 2016, is vandaag de samenwerking officieel geworden. Dit werd bekend gemaakt tijdens de persconferentie van Stichting EK Atletiek 2016, de Atletiekunie en de NOS in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Le Champion heeft jarenlange ervaring in het organiseren van sportevenementen, waaronder de Dam-tot-Damlpoop, de TCS Amsterdam Marathon en de Amsterdam City Walk. Zeer verheugd is de organisatie dan ook dat zij haar expertise nu mag inzetten voor het EK Atletiek. Le Champion organiseert niet alleen de EK Halve Marathon en de Brook 10 K Run, maar ook diverse side events. Zo zulleren er in de week voorafgaand aan het EK evenementen worde georganiseerd voor een groter publiek, waaronder een Kids-, een Business- en een Fun Run en een wandelevenement voor jong en oud.

Het vervullen van deze rol past goed in de visie van Le Champion: het organiseren van sportevenementen die voor zowel topsport als breedtesport toegankelijk zijn, met als uiteindelijke doel mensen in beweging krijgen en overwinningen bieden.

Run for KiKa Marathon

AMSTERDAM – De ultieme droom van vele hardlopers is om een marathon te lopen.

Deze droom wordt nog mooier door te lopen voor Stichting Kinderen Kankervrij, kortweg KiKa. Hardlopen om kinderen met kanker een betere genezingskans te geven. Op 24 april 2016 (Londen), 26 september 2016 (Berlijn) en 6 november 2016 (New York) gaan de deelnemers weer de uitdaging aan en zetten zich in voor KiKa.

Meer weten over het lopen van de Londen, Berlijn of New York Marathon voor KiKa? Vragen over voorbereiding, training of sponsorwerven voordat je overgaat tot inschrijving? Op 25 augustus 2015 vindt er een een informatieavond plaats van 19.00 tot 20.30 uur om je alles te vertellen over Run for KiKa Marathon 2016.

11 / 12