De Uitkijkpost

21 maart 2018

De Uitkijkpost 21 maart 2018


Groot verkiezingsdebat in Cultuurkoepel toont politieke kleur

Foto: Gemeente Heiloo

HEILOO - Heiloo toont zich betrokken bij de gemeentepolitiek. Onder ruime belangstelling van zeker 300 mensen vond in de Cultuurkoepel het grote verkiezingsdebat plaats. Na het welkomstwoord van burgemeester Hans Romeyn kregen de lijsttrekkers de gelegenheid om hun partijprogramma toe te lichten via een korte pitch van één minuut. Debatleider Léon Bouwman presenteerde vijf stellingen waarover steeds twee lijsttrekkers met elkaar in discussie gingen. Het publiek kon inspreken via een toegeworpen microfoon, verpakt in een gestoffeerde kubus.

Rob Opdam (VVD) en Fons Hopman (D66) debatteerden over het thema woningbouw, bouwen naar behoefte en de gemeentelijke verantwoordelijkheid voor de bouw van sociale huurwoningen. Daarbij werd geconstateerd dat starters en jongeren nog te weinig kans hebben op de woningmarkt en dat de gemeente vergrijst. Elly Beens (CDA) en Ko Hemminga (PvdA) gingen in debat over het sociaal domein. Geld blijkt hier niet het probleem, het gaat om het verminderen van de regeldruk en het centraal stellen van de vraag van de cliënt zodat ieder de zorg en ondersteuning van de gemeente krijgt waar hij of zij recht op heeft. Er is overeenstemming over een redelijke eigen bijdrage naar draagkracht voor de WMO-zorg die de gemeente levert.

Fred Dellemijn (Heiloo-2000) en Willem Gomes (NCPN) debatteerden over het jongerenbeleid, waarbij het toegankelijk houden van sportvoorzieningen, bibliotheek en muziekschool aan de orde kwam. Daarnaast was er ook aandacht voor de noodzakelijke jongerenhuisvesting en de heropening van de Buk Buk. Fons Hopman (D66) en Fred Dellemijn (Heiloo-2000) gingen vervolgens in discussie over de wijze waarop het verkeersplan werd vastgesteld, een gevoelige kwestie waarbij de raad na vier jaar moeizame planvorming een besluit nam voordat de inspraaktermijn van de denktank afliep.

Dan is er een wending in het debat. Wethouder Dellemijn werd kritisch bevraagd over de financiering van de A9-afslag. D66, PvdA, Gemeentebelangen Heiloo en NCPN hebben daar grote twijfels over. Volgens Dellemijn is de liquiditeit van de gemeente Heiloo in orde en is de investering om de A9-afslag te bekostigen gunstig gefinancierd, waarbij de jaarlijkse kosten 0,2 procent van de gemeentebegroting zijn.

Open vanaf 30 maart: IJssalon Pinoccio (MOET MEE)

Foto: aangeleverd

HEILOO - IJssalon Pinoccio kijkt uit naar de opening op Goede Vrijdag 30 maart. Op de foto zien we Sanne Smit, eigenaar van Pinoccio, de ijssalon die al 15 jaar een begrip is in de regio. De ijssalon gaat zich vestigen in het pand waar voorheen de Ontdekking zat in het Stationscentrum. Op naar een prachtig ijsseizoen!

Eerste Paasdag rondleidingen op Nijenburg

HEILOO - Ervaren gidsen van de Historische Vereniging Heiloo laten u op Eerste Paasdag graag het prachtige Huis Nijenburg zien. Dit seizoen zijn er binnen nieuwe bezienswaardigheden te bewonderen. Als het weer het toelaat wordt er ook in de tuin gewandeld. Op Eerste Paasdag zijn er rondleidingen om 11:00 uur en om 13:30 uur. De koffie en thee worden geserveerd in de oude keuken. Er is plaats voor maximaal 30 personen. Prijs 7,50 euro p.p. inclusief een brochure. Info: 06 51718363 of via www.oudheiloo.nl.

Tien vragen aan... Ruud Bruin

Foto: aangeleverd

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Heiloo, op de Holleweg. In 1984 heb ik het huis gekocht van een opa en oma van een vriend op de Heerenweg. Na vele verbouwingen wonen we daar nog steeds; de kids en mijn vrouw willen daar nooit weg. Vroeger zeiden ze: als je hier weg wil dan ga je maar alleen, wij blijven hier. Ik wilde graag een aantal jaar in het buitenland wonen, maar ja, ik ben dus blijven wonen op de Heerenweg.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Ik heb veel gereisd, ook voor mijn werk, maar onze motorreizen zijn altijd geweldig. We hebben gereden in Europa, Zuidoost-Azië en Afrika. Dus ik zou dan motorreizen organiseren.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik zou het leuk vinden om even een biertje te drinken met de Rolling Stones.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Toch wel het spelen, sleutelen en kattenkwaad uithalen rondom de Oosterzij.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Heiloo heeft vele mooie plekken, en een daarvan is de plek waar we wonen, de Heerenweg, vlakbij het gemeentebos.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Als mijn familie of m'n maten me nodig hebben.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Niet altijd naar anderen luisteren, maar ook op je eigen intuïtie en gevoel afgaan.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Dat ik zelfstandige ben in de olie- en gasindustrie en ruim 20 jaar in het buitenland gewerkt heb: Zuid-Oost Azië, voormalig Rusland, Afrika...

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Ik vind dat Hans Romeyn het wel goed doet als burgemeester, we komen elkaar weleens tegen. Dat begon met een uitje naar Sheffield met HSV, hij wist niet wie ik was en ik wist niet wie hij was en zeker niet dat hij burgemeester was, dus dat leverde een mooi gesprek op, haha. Maar ik zou het groen wat meer laten staan en soms niet te veel aannemen van mijn ambtenaren. Dit heeft een paar jaar geleden de Rangers in het verkeerde daglicht gesteld. Na uitgebreide gesprekken met o.a. de burgemeester is dit weer uit de wereld geholpen, maar het had niet gehoeven als deze zogeheten ambtenaren beter hun werk hadden gedaan. In mijn werk is checken een van de belangrijkste werkzaamheden, vandaar.

10. De persoonlijke vraag van Chiel Keet aan Ruud Bruin:
Kun je iets vertellen over het ontstaan van de Highlow Rangers? Was bij de oprichting al het idee om goede doelen te steunen of is dit later ontstaan? Wat zijn jullie toekomstplannen en kunnen jullie daar nog bij geholpen worden?

De Highlow Rangers zijn in 2010 ontstaan uit de Rangers, een vriendenkring die al ruim 35 jaar met elkaar omgaat. Vanaf het begin was, naast het motorrijden, het plan om goede doelen te ondersteunen, o.a. Veldwerk van René Veld. We zijn ook al een paar keer bij hem langs geweest in Kathmandu, tijdens onze motorritten in India en Nepal. We steunen naast Veldwerk ook andere doelen in Nepal, o.a. opleiding, kost en inwoning van jonge kinderen in dat land. Tevens ondersteunen we andere goede doelen in onze omgeving, zoals dit jaar de Vrienden van de Vijfhoek. Ons toekomstplan is om van India/Nepal terug te rijden naar Heiloo, op een Royal Enfield, dus hou onze website highlowrangers.nl in de gaten. In onze vriendenkring zijn altijd mensen bereid om hand en spandiensten te verlenen, maar sponsoring is altijd welkom.

Ik geef de vragen door aan Marcel Nieuwland: Mijn vraag aan Marcel is:
Jullie bedrijf, Nidrac, is na 60 jaar verhuisd van Heiloo naar Alkmaar. Wat zijn de voordelen, maar vooral: mis je Heiloo en zo ja, waarom?

The Crucifixion in de Witte Kerk te Heiloo

De Cantorij. Foto: aangeleverd

HEILOO - In de stille week, op woensdag 28 maart om 19.30 uur, zal de Ter Coulstercantorij een uitvoering verzorgen van The Crucifixion van John Stainer (1840-1901) in de Witte Kerk in Heiloo en op maandag 26 maart in De Loet om 14.00 uur.

The Crucifixion is een compositie over het lijden en sterven van Jezus Christus. Natuurlijk denken we dan meteen aan die andere in Nederland zo geliefde compositie over hetzelfde thema, de Mattheus Passion van Johann Sebastian Bach. Het betreft inderdaad dezelfde thematiek, maar de uitvoering is anders. De Mattheus Passion is lang, The Crucifixion kort, ruim een uur. De Mattheus Passion is een barokke compositie met al z'n stemmenweefsels en contrapunten. The Crucifixion is meer homofoon en stamt uit de Romantiek (1877). Het is zeer toegankelijke muziek. Net als in de Mattheus Passion zijn er verschillende koordelen, aria's en recitatieven en natuurlijk niet te vergeten de prachtige koralen.

Medewerking wordt verleend door de solisten Frans Stark (bariton) en tenor Gerard Leegwater (die tevens de leiding heeft), Janneke Koetsier (piano) en een strijkensemble. De toegang is gratis. Een gift na afloop is van harte welkom.

De Cantorij is in 1973 opgericht om de gemeente te helpen bij het instuderen van de nieuwe liederen in het Liedboek voor de Kerken dat toen verscheen. Inmiddels is in 2013 een nieuw Liedboek verschenen. Ook hier ondersteunt de cantorij actief bij het instuderen van de nieuwe liederen. Daarnaast heeft de Cantorij een ruimer repertoire om in de kerkdiensten te zingen. The Crucifixion is daar een van. Dit jaar is het de tweede keer dat dit werk uitgevoerd gaat worden in het 45e jaar van het bestaan van de Cantorij. Cantor-organist is Gerard Leegwater.

Zomerkamp Heiloo zoekt enthousiaste kampleiding

HEILOO - Buurtsportcoach en Jongerenwerk Heiloo hebben de handen ineengeslagen om een zomerkamp te organiseren voor de kinderen van groep 3 tot en met groep 8 van de basisscholen, verdeeld over 3 leeftijdscategorieën. Dit zomerkamp wordt mede mogelijk gemaakt door Rotary Club Heiloo. In totaal zullen wij voor 60 kinderen een leuke week organiseren met sport, spel en creatieve activiteiten. Het zomerkamp zal overdag plaatsvinden van maandag 23 juli tot en met vrijdag 27 juli, waarbij de kinderen thuis slapen.

Zomerkamp Heiloo zoekt enthousiaste kampleiding!
Als kampleider ben je betrokken bij het organiseren van het programma en de uitvoering tijdens de week zelf. Ben jij actief, betrokken, vind je het leuk om deel uit te maken van een enthousiast team en ben jij tussen de 16 en 30 jaar oud? Meld je dan voor 4 april aan via jongerenwerkheiloo.nl zodat wij er samen met jou een geslaagde week van kunnen maken!

Op 10 april zal in het Trefpunt (Abraham du Bois-Hof 2) een informatieavond plaatsvinden waarin wij meer vertellen over Zomerkamp Heiloo en met elkaar kennismaken. Hierover word je na aanmelding verder geïnformeerd. Na deze informatieavond zal er, indien nodig, een selectie plaatsvinden.

Meer informatie voor kinderen en ouders zal later bekendgemaakt worden! Vragen? Bel/app/mail naar jongerenwerker Maarten: 06-15596978 of m.vandermolen@jongerenwerkheiloo.nl.

Bedrijf Belicht

Foto: Natalie Bottemanne

Bedrijf Belicht

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Toetsenstudio Daniëlle

Keyboardles voor jong en oud

Schapenweijdt 7, 1851 EP Heiloo

Website: www.toetsenstudiodanielle.nl

E-mail: info@toetsenstudiodanielle.nl

Telefoon: 072-5323228

Op afspraak: dinsdag, woensdag en vrijdag (ochtend, middag en avond).

Daniëlle Wijnhoff (44) viert dit jaar het twintigjarig jubileum van haar Toetsenstudio Daniëlle. Na haar opleiding in de richting jazz- en popmuziek aan aan het conservatorium in Alkmaar, startte Daniëlle met lesgeven in Beverwijk. Met haar man en dochters Valerie (15) en Isabelle (12) verhuisde ze tien jaar geleden naar Heiloo waar zij haar Toetsenstudio voortzette. Inmiddels heeft ze met haar passie voor het vak heel veel kinderen en volwassenen begeleid bij het ontwikkelen van hun muzikale talent. Danielle: "Plezier en ontspanning bij het aanleren van het instrument is heel belangrijk. Ik vind het mooi om te zien dat iemand die niet eerder achter een keyboard of piano heeft gezeten en denkt 'dat lukt mij nooit', uiteindelijk toch echt kan spelen en daarvan geniet." Haar leerlingen omschrijven haar als geduldig en rustig. Danielle: "De lessen zijn ongedwongen. Ik volg een vaste methode maar daar wijken we soms vanaf als iemand zelf graag iets specifieks wil leren."

Eindelijk op les?

Misschien heb je een lang gekoesterde wens om ooit nog eens piano te leren spelen, maar twijfel je of dat nog wel haalbaar is. Of je zoon of dochter wil kennismaken met keyboard en je zoekt een goede docent zonder meteen voor een langere periode te hoeven betalen. Iedereen, beginner of reeds gevorderd, kan terecht bij de Toetsenstudio. Danielle: "Op de leeftijd dat een kind kan lezen en schrijven is het mogelijk om te beginnen. Zo kan de lesmethode goed worden gevolgd. En er is natuurlijk geen uiterste leeftijd om muziek te maken. Op dit moment is mijn oudste leerling boven de tachtig en op elke leeftijd zorgt het spelen voor plezier en vooruitgang." Je krijgt les op een keyboard (Yamaha Tyros 4 of PSR670). Ook de pianotechniek kan je daarop leren, met als voordeel dat je met een keyboard kan oefenen met een koptelefoon op. Met het keyboard kan je verschillende stijlen en instrumenten nabootsen en met de midi-files die er in zitten kun je de melodielijn en akkoorden meespelen van bekende liedjes. Het is fijn als je thuis om te oefenen ook een keyboard hebt. Daniëlle kan je daarbij indien nodig adviseren.

Lesmethode

Wie start met lessen begint eerst auditief. Dat wil zeggen dat je niet meteen noten hoeft te lezen maar op gehoor naspeelt wat Daniëlle voorspeelt. Zo leer je in een viertal lessen het keyboard, met alle knopjes en mogelijkheden, goed kennen en ervaar je al snel dat je zelf iets kan spelen. Vervolgens leer je met 'De keyboardmethode' eerst eenvoudige 5-toonsliedjes. In gemiddeld een jaar heb je een goede basis aangeleerd. Daarna kijkt Daniëlle wat elke leerling wil. Dat varieert van popliedjes tot liedjes van vroeger of klassiek. Bij de Toetsenstudio betaal je per les en je hebt geen opzegtermijn. Ook zijn de lestijden in overleg flexibel in te delen. Een half uur privéles kost 17,50 euro en een uur 35 euro. Duoles is ook mogelijk.

De tiende les cadeau in het jubileumjaar

Enthousiast geworden en zin om te beginnen? Vanwege het twintigjarig jubileum krijgt iedereen die start in 2018 de tiende les cadeau. Meld je aan of kijk op www.toetsenstudiodanielle.nl voor meer informatie. Op de gelijknamige Facebookpagina en Instagram deelt Daniëlle wekelijks nieuwe liedjes en informatie. Dit jaar organiseert Daniëlle een leerlingenconcert in huiskamersfeer. (Oud-)leerlingen zijn dan welkom om hun spel ten gehore te brengen.

Internationale tulpensector verzamelt zich in Noord-Holland

STiP Fotografie

HEILOO - Illusionist Steve Carlin verrichtte woensdag 14 maart de openingshandeling van de derde editie van het Tulip Trade Event. Dit jaar nam Holland Bulb Market deze opening voor zijn rekening.

Van 14 tot 16 maart 2018 verzamelde de internationale tulpensector zich weer in Noord-Holland. Deze drie dagen stond de derde editie van het Tulip Trade Event op de agenda. Het evenement telde dit jaar elf gastheren. Bij de deelnemende veredelaars en exporteurs was een compleet en bloeiend overzicht te zien van alle beschikbare handelspartijen. Elk jaar neemt een van de bedrijven de officiële opening van de driedaagse voor zijn rekening. Dit jaar was dat Holland Bulb Market, een bedrijf met een lange historie in de sector. Met de officiële start viert Holland Bulb Market in Heiloo ook het 150-jarig jubileum.

Aan illusionist Steve Carlin de eer om de opening te verrichten en een nieuwe cultivar ten doop te houden. Deze nieuwe cultivar zal de naam van de illusionist gaan dragen. Voor de doop van deze tulp, die meerdere bloemen aan één steel heeft, gaf Steve een korte show. Bij twee acts werd hij geassisteerd door Didi en haar nichtje Britt, beiden 11 jaar. De meiden hadden wegens de lerarenstaking vrij van school en mochten mee met hun ouders. Een totaal verbouwereerde Didi liet samen met Steve een tafeltje zweven en Britt zag haar speelkaart, harten acht, in vlammen opgaan. Het tafeltje kwam weer op zijn pootjes terecht en de speelkaart vond Britt terug bij de bos tulpen die later door Steve ten doop werd gehouden.

STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Gezond verstand

HEILOO - Zoals zoveel wegen is de Westerweg in Heiloo vanaf de spoorwegovergang bij Het Zevenhuizen in zuidelijke richting verdeeld in een rijbaan voor automobilisten en, aan weerszijden, een rood geasfalteerde smalle fietsstrook. Als twee tegemoetkomende auto's elkaar willen passeren moeten zij over het fietspad om voldoende ruimte te krijgen. Dan moet daar natuurlijk niet toevallig ook een fietser rijden. Je zou denken dat een bestuurder met rijbewijs en gezond verstand achter de fietser blijft en pas inhaalt als de tegenligger is gepasseerd. Nee dus… Is het onoplettend, stompzinnig of onverantwoordelijk om toch de fietser in te halen en daarbij de tegenligger aan de kant te dwingen en de fietser op enkele centimeters na net niet te raken? Denk eens na automobilist of je je rijbewijs wel waard bent met zulk gedrag!

Een boze en bezorgde fietser.

Lazy Sunday Makis Seviloglou - Upside Down Soul

Foto: aangeleverd

HEILOO - In de serie Lazy Sundays treedt op Tweede Paasdag voor u op componist, zanger en bouzoukispeler Makis Seviloglou. Deze Lazy Tweede Paasdag wordt een middag vol diepgang, variatie, weemoed en levensvreugde, met bijpassende Griekse gerechtjes. Makis Seviloglou (1967) en zijn band behoren tot het beste dat Griekenland op dit moment muzikaal te bieden heeft. "Albums van dit kaliber openen nieuwe muzikale wegen en behoren tot het Europese culturele erfgoed", schreef Heaven over zijn cd 'Anchors' uit 2011. Na vijf eerdere succesvolle theatertournees komt Seviloglou opnieuw naar Nederland om zijn nieuwe album 'Upside Down Soul' te presenteren. Behalve kersvers repertoire speelt hij ook bekend werk van eigen makelij en van andere geliefde Griekse componisten. Tweede Paasdag 2 april in de Cultuurkoepel Heiloo. Aanvang: 13:00 uur. Entree: 32,50 euro inclusief welkomstdrankje en Griekse gerechtjes. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Word ook vrijwilliger voor de groensafari's op Landgoed Willibrordus!

Foto: aangeleverd

HEILOO - Een gezellige wandeling van ongeveer een uur op Landgoed Willibrordus waarbij je kunt genieten van het groen en informatie krijgt over het landgoed. Je bent heerlijk in de buitenlucht én ontmoet andere mensen. Ter afsluiting geniet je met elkaar van een lekker kopje koffie of thee.

Vanuit het project Appeltje Eitje van de gemeente Heiloo en het project Een Groene Brug van Stichting de Buitenkans organiseert Stichting de Buitenkans vanaf mei tot oktober 2018 groensafari's voor ouderen op Landgoed Willibrordus. Wij willen (minder mobiele) ouderen uit Heiloo de gelegenheid bieden deze fijne wandelingen wekelijks te kunnen maken zodat zij elkaar kunnen ontmoeten en in de gezonde buitenlucht kunnen zijn. De eerste Groensafari staat gepland op maandag 21 mei 2018. Op deze feestelijke dag zijn er allerlei leuke activiteiten te beleven op Landgoed Willibrordus: de officiële opening van Keuken met Karakter, de opening van jeu de boulesbaan De Broederbaan, de opening van de Oase van Rust en het in gebruik nemen van de Landgoederenroute.

Op zoek naar vrijwilligers
Om dit project te laten slagen zijn wij op zoek naar vrijwilligers. Wij zoeken vrijwilligers die het leuk vinden om samen met ouderen te genieten van de buitenlucht op het prachtige Landgoed Willibrordus, maar ook vrijwilligers die minder mobiele ouderen willen begeleiden tijdens de Groensafari. Dit kan zijn lopend, of met rolstoel- of rollatorbegeleiding, op een duofiets of met een golfkarretje. Het liefst halen de vrijwilligers de deelnemers op. U krijgt als vrijwilliger van tevoren een 'landgoed experience', waarbij u meer te weten komt over de cultuur en natuur op het landgoed. Ook is er de mogelijkheid om natuurworkshops te volgen. Er zijn gezamenlijke bijeenkomsten waar de vrijwilligers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen.

Aanmelden
Op dinsdagavond 27 maart 2018 is er een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde vrijwilligers. U bent van harte welkom om 20.00 uur in Theeschenkerij De Trog op de De Bullaan in Heiloo (tegenover de brandweerkazerne). Wilt u graag meer informatie of wilt u zich direct aanmelden als vrijwilliger? Neem dan contact op met Caroline Oostveen: 06-51728410 of mail naar carolineoostveen@gmail.com.

Hockeyvader gaat stemmen

Vandaag gaan we naar de stembus, de gemeenteraadsverkiezingen. Ook hockeyvader gaat stemmen, want als je niet stemt...... (mag je ook niet zeuren). Maar op welke partij gaat hockeyvader stemmen?

Ik ga snuffelen in de diverse partijprogramma's en kom eigenlijk overal hetzelfde tegen. Veiligheid, groen, leefbaarheid en zorg zijn speerpunten van de grotere partijen. Prima en belangrijke punten, maar als hockeyvader ben ik ook geïnteresseerd in het sportbeleid. Bewegen is gezond (zorg/vitaliteit), het zorgt voor sociale contacten en is goed voor zowel ouderen als de jeugd.

Ik ga op dus zoek naar sport in de programma's. Bij Heiloo Lokaal (lijst 8) vind ik iets over sport: dat het voor iedereen toegankelijk moet zijn. De PvdA heeft het over steun voor sportverenigingen. De NCPN wil ook investeren in sportverenigingen. De VVD'er wil wonen in een omgeving waar ruimte voor sport is. Met name de fraaie sportcomplexen wil de VVD koesteren. D66 heeft het over een fit dorp en dan met name over bewegen in de openbare ruimte (urban sport). Gemeentebelangen Heiloo heeft het over extra stimulans, maar wat ze precies bedoelen is me niet helemaal duidelijk, en in het CDA-programma lees ik één keer het woord sport onder het kopje 'aantrekkelijk'. Heiloo-2000 vindt dat sport een verbindende factor is en verwacht dat de gemeente het sportbeleid ondersteunt.

Dus, tja. Sport komt wel langs, maar het blijft vaak vaag. Waar zijn de gedurfde uitspraken? De VVD wil een BMX-station bouwen om het WK BMX binnen te halen. D66 gaat voor de start van de Giro. Heiloo-2000 wil de Champions Trophy hockey bij de Terriers organiseren. De PvdA legt op Trias echt de coolste baan van Nederland neer. Het CDA ambieert een F1 stratencircuit-race in Heiloo met Max. Heiloo Lokaal wil het Nederlands Elftal uit Hoenderloo naar Heiloo halen met HSV en Foresters als trainingslocaties. NCPN haalt Michael van Gerwen en het WK Darts naar Herberg Jan en Gemeentebelangen Heiloo legt een hypermoderne curlingbaan (incl. Frans Bauer) neer bij ijssalon Di Fiorentina. Dat zou nog eens gaaf zijn!

Wijnfestival 23 & 24 maart

HEILOO - Aankomende vrijdag is het zover: de eerste dag van het Heiloo Wijnfestival! Op 23 en 24 maart kun je in de Cultuurkoepel genieten van de beste wijnen, mooie gerechten van Sam Piscaer en natuurlijk muziek! Daarnaast valt er genoeg te beleven: Vino Casino, Blackjack met een smaak, een Virtual Reality tasting in een Spaanse wijngaard en druivenstampen. Degene die het meeste druivensap tevoorschijn 'stampt' wint een mooie Magnum fles wijn.

Bij binnenkomst ontvang je een proefglas wijn, om meteen maar in de stemming te komen. Het glas mag je houden en met behulp van het wijnpaspoort ga je op speelse en educatieve wijze op ontdekkingsreis. Zowel voor de beginnende als de gevorderde wijndrinker is er genoeg te proeven.

Natuurlijk zijn er ook mensen die geen wijn of alcohol drinken. Ook daar is aan gedacht: er is een bar waar bier en fris wordt verkocht en alcoholvrije wijn. Zodat iedereen kan genieten van dit festival.

Hopelijk mogen wij u verwelkomen op het Heiloo Wijnfestival. Bekijk het evenement op de Facebookpagina van Heiloo Wijnfestival en ga voor tickets naar www.cultuurkoepelheiloo.nl of koop ze bij Café de Wit.

Kaarten zijn ook verkrijgbaar aan de deur, maar loop niet het risico dat het straks uitverkocht is.

Let op! Het festival is 'only pin' dus met cash geld kunt u niet betalen.

Tentoonstelling in de Trog van 23 maart - 27 mei

Foto: aangeleverd

HEILOO - Van 23 maart tot en met 27 mei wordt door Galerie de Buitenkans een expositie georganiseerd van kunstwerken van schildersgroep 'Een gewaagde kans'. De groep bestaat uit Annelies Kouw, Astrid Orelio, Brigitte Buis, Hans van Aartsen, Henk Borgman , Machtelt IJdo, Margot Natte, Thea Hustinx-Haas en Truus Hoedjes. Menig kunstwerk is vervaardigd onder de inspirerende leiding van beeldend kunstenaar Rob Houdijk uit Alkmaar. Voor de schilderijen zijn diverse technieken gebruikt zoals olieverf, pastel, grafiet aquarel en houtskool.

Ugur Pekdemir zet volgende stap bij Rabobank Amstel en Vecht

Links Ugur Pekdemir en rechts Jan Klaver. Foto: aangeleverd

REGIO - Binnenkort gaat Ugur Pekdemir Rabobank Noord-Kennemerland verlaten. Vanaf 1 april wordt hij directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Jan Klaver zal zijn taken waarnemen. "Ik kijk uit naar mijn volgende stap als directievoorzitter van Rabobank Amstel en Vecht. Tegelijkertijd vind ik het niet makkelijk om afscheid te nemen van deze mooie en bijzondere bank. De Rabobank aan zee. Met een prachtig toeristisch werkgebied. Jan wens ik heel veel succes. Gelukkig is hij voor velen een bekend gezicht," aldus Ugur Pekdemir.

Levende elektronica en een tanden producerende mossel?

Een levende camera door Studio Dáárheen. Foto: aangeleverd

HEILOO/CASTRICUM - Speculatief designer Nicole Spit verbeeldt de toekomst van de biotechnologie tijdens de BioArt Week in Pakhuis Dekker in Heiloo. De BioArt Week van Studio Dáárheen vindt plaats van 31 maart tot en met 8 april met een tentoonstelling, kunstsalon, artist talk en trendpresentaties. De Castricumse designer Nicole Spit geeft in deze tentoonstelling met verschillende kunstobjecten haar visie op de toekomst van de biotechnologie en vormgeving.

Volgens Nicole is de (synthetische) biotechnologie een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen, met een verstrekkende invloed voor de komende jaren. Nicole (Design Academy Eindhoven en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht) heeft jarenlang als productvormgever gewerkt. Ze richt zich met haar 'Designstudio Dáárheen' op de trends en tendensen in de samenleving. Vooral de synthetische biotechnologie, waarbij men gericht DNA verandert, roept vragen op. "Het is denk ik goed om ons nu bewust te zijn van wat er allemaal al mogelijk is en welke richting we met de biotechnologische ontwikkelingen op willen als maatschappij," aldus Nicole.

Bij de kunstsalon met 'Artist Talk', waarvoor men kan reserveren, leidt de kunstenaar kleine groepjes langs de kunstobjecten en geeft uitleg. Speciaal voor bedrijven zijn er inhoudelijke trendpresentaties, waarbij 'De invloed van biotechnologie op Design, Fashion, Food en Healthcare' op de korte termijn wordt uitgelegd.

De bijzondere BioArt objecten zoals een voorbeeld van een levende camera, een virtual reality-implantaat, een algen etende raamslak, een genetisch gemodificeerd dier met bladgroentatoeage en een tanden producerende mossel, zijn te zien tijdens de BioArt Week in Pakhuis Dekker. Het historische pand van het bijna 100 jaar oude zaadpakhuis biedt nu het decor voor deze uitdagende BioArt tentoonstelling waarin Nicole ons meeneemt naar een vervreemdende, fantastische en inspirerende toekomst.

Voor meer informatie, reserveren en tickets kunt u terecht op studiodaarheen.nl.

Pakhuis Dekker bevindt zich aan de Holleweg 100, 1851 KK Heiloo.

Een warm hart voor Dorcas

HEILOO - De woningbouwontwikkelingen op de locaties Zuiderloo, Klein Varne en Campina zorgen ervoor dat het aantal inwoners in Heiloo toeneemt. Goed voor de detailhandel zou je denken, echter dit is geen vanzelfsprekendheid. Online verkopen en vernieuwende winkelconcepten spelen hierin een belangrijke onderscheidende rol. De leegstand van winkels neemt in Heiloo eerder toe dan af. Wij zien als inwoners van Heiloo al jarenlang met lede ogen de leegstand aan van de winkels bij het Witte Kerkje, maar ook in het winkelcentrum 't Loo. Hoe zien we in deze ontwikkelingen het bestaansrecht van de winkels van Dorcas waar de spullen gratis worden ingebracht en de opbrengst naar de allerarmsten op deze wereld gaan? Een vraag die de organisatie Dorcas heeft beantwoord door in haar meerjarenplan uit te gaan van het openen van vijf winkels per jaar en dat voor de komende vier jaar (2017 t/m 2020). Op dit moment zijn er 31 Dorcas-winkels, waarvan vijf in Noord-Holland, namelijk Andijk, Langedijk, Heemstede, Aalsmeer en Heiloo.

Op de vraag aan onze klanten waarom zij onze winkel zo aantrekkelijk vinden om er te kopen krijgen we als antwoorden: de winkel is zeer goed te bereiken met de fiets en de auto, de ligging nabij winkelcentrum 't Loo is een pre, vriendelijke vrijwilligers, de winkel heeft een zeer nette uitstraling, maar bovenal een grote doorloop van de artikelen. Om dit resultaat te bereiken zijn er tijdens winkeldagen ongeveer 20 tot 25 vrijwilligers actief, die zich met een grote variëteit aan werkzaamheden bezighouden. Het vraagt van alle vrijwilligers een behoorlijke inspanning om de winkel succesvol te laten zijn. Het succes vertaalt zich in een jaarlijkse verkoop van bijna 300.000 euro. Na aftrek van kosten zoals btw en huur gaat de opbrengst naar de allerarmste mensen. Daarbij gaat het om schoon drinkwater, sanitatie, onderwijs, kleding, microkredieten, coaching etc. Wij danken alle mensen in Heiloo en omgeving die onze winkel en daarmee de allerarmste mensen een warm hart toedragen. Dank voor uw aankopen en dank voor uw inbreng van artikelen. Om voor een goede verkoop zorg te dragen zijn we afhankelijk van een goede kwaliteit van de ingebrachte artikelen. Hoe beter de kwaliteit hoe hoger de opbrengst en hoe minder de kosten voor het afvoeren van goederen die we niet kunnen verkopen.

BUCH-gemeenten verlangen compensatie voor vlieghinder

Foto: Monique de Jager

HEILOO - De colleges van B&W van Castricum, Heiloo, Bergen en Uitgeest verlangen in een gezamenlijke brief aan de minister van Infrastructuur en Water dat zij gecompenseerd worden voor de extra nachtelijke vlieghinder.

Sinds mei 2015 maakt al het nachtelijk vliegverkeer alleen gebruik van de westelijke aanvliegroute om vervolgens op de Polderbaan te landen. Dit is om veiligheidsredenen. Het was namelijk niet langer mogelijk om al het vliegverkeer in de nacht vanuit het oosten en westen over smalle vliegpaden boven dunbevolkte gebieden te laten samenkomen. De afsluiting van de oostelijke aanvliegroute (Artip2c) leidt echter tot extra hinder voor de inwoners van de vier gemeenten. Sindsdien is het aantal klachten in de vier gemeenten ook sterk toegenomen. Uit onderzoek van de GGD Hollands Noorden blijkt dat de slaapverstoring door vliegverkeer veel hoger is dan uit berekeningen van het ministerie blijkt.

Graag duidelijkheid over heropening

De gemeenten verlangen duidelijkheid omtrent de heropening van de oostelijke aanvliegroute en bij langdurige uitstel bovendien compensatie. De meest voor de hand liggende compensatie is het terugbrengen van het aantal nachtvluchten tot het niveau van het aantal dat vóór mei 2015 via de westelijke aanvliegroute naar de Polderbaan vloog.

Meeste klagers uit Heiloo
Binnen de BUCH-gemeenten klaagden de meeste mensen uit Heiloo over vliegverkeer, meldt de BUCH-werkorganisatie. Maar liefst 206 Heilooers brachten zowel overdag als 's nachts hun klachten naar voren. Verder kwamen er meldingen binnen van 166 inwoners van Castricum en van 90 mensen uit de gemeente Bergen. Vanuit Uitgeest bleef het aantal klagers relatief beperkt, hier lieten 55 mensen hun ongenoegen blijken. Zoals gebruikelijk klaagden diverse mensen meerdere keren over overlast van vliegverkeer. Vanuit Bergen kwamen de meeste meldingen binnen tijdens de nachtelijke uren, namelijk 1545. Volgens een gemeentewoordvoerder zou vooral een klager uit Egmond-Binnen verantwoordelijk zijn voor dit relatief grote aantal. Vanuit Heiloo kwamen er 724 klachten binnen over nachtelijk vliegverkeer, gevolgd door Castricum (570) en Uitgeest (275).

Opvallend is dat in 2017 de aantallen melders vanuit Castricum en Heiloo groter waren dan vanuit Alkmaar, vanuit de Kaasstad lieten 112 mensen zich horen met in totaal 108 meldingen over nachtvluchten. Vanuit Velzen werden er 97 melders geregistreerd. Aanzienlijk minder mensen uit Beverwijk (27) en Heemskerk (29) klaagden over de vliegtuigen.

Turkse en Italiaanse vrolijkheid bij familie Kegel-de Groot

V.l.n.r.: Wim, Seray, Matteo en Els. Foto: aangeleverd

HEILOO - Hun eigen kinderen zijn al uit huis - en ze hebben het prima met z'n tweetjes. Maar dit schooljaar kozen Wim Kegel en Els de Groot uit Heiloo toch voor een andere gezinssamenstelling. Seray en Matteo, twee uitwisselingsstudenten van Youth For Understanding (YFU), zorgen voor leven in de brouwerij.

Vorige zomer kregen ze de vraag van YFU Intercultural Exchange Programs: willen jullie gastgezin zijn? Wim en Els gingen overstag, omdat de vraag naar gastgezinnen groot was en omdat het haar eigenlijk ook wel leuk leek. "Na mijn pensioen vorig jaar was ik ineens veel thuis. Ik miste mensen om me heen."

Broer
De keus voor een gastkind viel op de 15-jarige Seray uit Turkije. Els: "Het klikte gelijk. Ze is open, vrolijk en ondernemend." Seray kwam in 4 vwo op het Murmellius Gymnasium in Alkmaar. Ze startte met vioollessen, maakte redelijk snel vriendinnen en had al snel haar draai gevonden. Niet lang daarna volgde Matteo (17) uit Italië. Hij zat in 5 vwo van dezelfde school, maar woonde nog in een tijdelijk gezin. Om te voorkomen dat hij naar een ander deel van Nederland moest verhuizen, stelden Wim en Els hun huis nogmaals open. Seray was er blij mee. "Ik ben in Turkije enig kind," lacht ze. "Een broer is echt heel leuk."

Rummikub
En zo vormen de vier een tijdelijk, internationaal gezin dat altijd samen eet, soms samen kookt en elke avond één potje Rummikub en twee potjes Uno speelt. Els: "Dat is een gezellig familiemoment. Ik kijk er iedere dag naar uit." Overdag hebben ze allemaal hun eigen programma: Wim werkt nog drie dagen per week, Matteo en Seray zijn druk met school. "Het Nederlandse onderwijs was voor mij een reden om naar Nederland te komen," vertelt Matteo. Wat hij verder fantastisch vindt aan Nederland? "Vla met slagroom. En treinen die op tijd rijden!" Het allerleukste wat Seray heeft gedaan, is carnaval vieren met andere uitwisselingsstudenten in Zuid-Nederland. Sinterklaas met vriendinnen was ook gezellig. En op het wensenlijstje staan nog Koningsdag, de Efteling en veel uitstapjes in het weekend. Samen met Matteo reist ze graag door Nederland. Maar eigenlijk geniet ze overal van en heeft ze nog geen moment last van heimwee gehad. "Nederland is klein, maar zo leuk en mooi. Hier thuis is het supergezellig. Ik ben heel blij."

Blij zijn ook Wim en Els met hun levendige gezin. "Matteo en Seray zijn een kadootje. Ze brengen veel lol en vrolijkheid."

<kader>

YFU Intercultural Exchange Programs

YFU organiseert al bijna 60 jaar wereldwijd educatieve uitwisselingen voor jongeren. Vanuit Nederland naar de rest van de wereld en andersom. Gastgezinnen kiezen op basis van interesses en hobby's zelf welk gastkind zij verwelkomen. Zij krijgen een andere kijk op de wereld, kostbare herinneringen en een nieuw familielid voor het leven. Meer weten? Kijk op www.yfu.nl, bel 0297-264850 of mail naar info@yfu.nl.

Tiende editie Bokkentocht verlengd naar twee dagen

HEILOO - Na een voorzichtige start in 2013 is de Heilooër Limmer Bokkentocht uitgegroeid tot een groots evenement met niet alleen deelnemers uit Heiloo en Limmen, maar met enthousiastelingen uit de wijde omgeving die naar elke editie toeleven. Om de grote drukte te spreiden heeft de organisatie besloten de tiende editie van de tocht te verlengen naar twee dagen.

Op zowel zaterdag 21 april als zondag 22 april kun je op de gebruikelijke tijd van 14:00 uur starten. Zaterdag kun je tot sluitingstijd van de horecagelegenheden terecht en zondag tot 19:00 uur. Dit om restaurants de gelegenheid te geven hun ruimte voor niet-deelnemende gasten vrij te maken.

Twee nieuwe locaties
De plaats van restaurant Loocatie wordt ingenomen door Melange7 en in Limmen stelt Brouwerij Dampegheest haar deuren open voor het publiek. Daarnaast kun je weer terecht bij de vertrouwde namen: Bowling Heiloo, Fletcher Hotel, Heeren van Limmen (voorheen De Burgerij), Herberg Jan, 't Kroegje, De Lantaarn, Queen's, La Strada, Het Vennewater, De Wit en Di Fiorentina. Met een stempelkaart krijg je overal een hapje bij je eerste voorjaarsbier, een presentje na zes verschillende stempels en ding je mee naar beschikbaar gestelde prijzen.

TaxiBlauw rijdt ook weer rond (alleen zaterdag tot 19:00 uur) en de bescheiden bijdrage van 1 euro per persoon per ritje gaat dit keer naar het goede doel 'Let Sunn Shine'. Maar het beste is natuurlijk om op de fiets te springen en sportief aan (een deel van) de Bokkentocht mee te doen!

Officiële overdracht theater De Beun aan Sport Servicepunt Langedijk

HEILOO – Wethouder Dellemijn heeft zondag 18 maart de exploitatie van theater De Beun officieel overdragen aan Sport Servicepunt Langedijk (SSL). Om 12:30 uur ondertekenden de wethouder en Teun van Etten, directeur van SSL, de exploitatie- en huurovereenkomst in de foyer van het theater. Diverse gebruikers die voorstellingen organiseren in De Beun waren hierbij aanwezig.

In het seizoen 2016 – 2017 heeft de gemeente Heiloo voor een jaar de exploitatie van het theater voor haar rekening genomen, nadat de toenmalige Stichting De Beun de huur van het theater had opgezegd. Direct na aanvang heeft de gemeente kenbaar gemaakt op zoek te gaan naar een marktpartij die de exploitatie na een jaar over zou kunnen nemen. Eind 2016 is een marktoriëntatie uitgevoerd, waarmee is vastgesteld dat voldoende marktpartijen belangstelling hadden. Hierop heeft de gemeente een aanbesteding uitgeschreven, waarbij SSL als beste uit de bus is gekomen.

Zondag is de overdracht van de exploitatie bekrachtigd. Zowel de gemeente als SSL kijkt erg uit naar de samenwerking. Het theater is namelijk niet weg te denken uit Heiloo; jaarlijks komen er meer dan 50.000 bezoekers genieten van het zeer diverse aanbod. Naast de films van De Filmliga en De Cinescoop is er een ruim aanbod aan professionele voorstellingen van De Vrienden van De Beun. Ook zijn er onder andere theatervoorstellingen te zien van de Heilooër Operette Vereniging, het (jeugd)theater van Falkland, De Hanswijckers, Theaterbende en Jeugdtheater. Jaarlijks voeren de basisscholen hun eindmusicals op in De Beun.

Dit diverse aanbod en de vele verschillende gebruikers maken het theater uniek in Nederland. SSL gaat graag de samenwerking met de gebruikers aan. Ook wil de exploitant waar mogelijk ondersteuning bieden, zodat de gebruikers zich volledig kunnen richten op het mogelijk maken van hun aanbod.

Aansluitend aan de overdracht vond de prachtige solovoorstelling 'Ma' plaats. Eric Corton vertolkte dit aangrijpende verhaal, gebaseerd op het boek van Hugo Borst.

Jongerendebat groot succes!

HEILOO - Afgelopen maandagavond vond er in Herberg Jan een jongerendebat plaats voor en door jongeren en jongvolwassenen tot 30 jaar. De jonge kandidaten Hein Korthouwer (CDA), Menno Oldenhof (Gemeentebelangen Heiloo), Sybren van Dokkum en Roman van der Lee (D66) gingen op deze avond in Herberg Jan met elkaar in debat. Antoine Tromp, D66-wethouder in Uitgeest, was de debatleider.

Het verloop van dit debat werd voornamelijk door het publiek bepaald. De stellingen werden namelijk door het publiek ter plekke verzonnen. Natuurlijk was er voor het publiek ook ruimte om mee te debatteren, zo bleef het debat lekker interactief. Voor ingestudeerde teksten was dan ook geen plaats. De avond begon wat aarzelend, maar al snel kwam het publiek goed op dreef en werd er gedebatteerd over verschillende stellingen zoals 'De gemeente moet zelf wiet gaan telen' en 'Er moet niet meer worden gebouwd voor jongeren maar we moeten zorgen voor doorstroming'. Wonen (voor jongeren) kwam vaak terug en speelde een belangrijke rol op deze avond. De conclusie was dat de jonge kandidaten het over veel eens zijn. De verschillen zitten in de uitvoering van plannen. Maar ondanks deze verschillen gaan de jongeren de samenwerking opzoeken om met elkaar te werken voor Heiloo. De avond eindigde zoals je van jongeren zou verwachten: met een borrel die tot laat doorging! De avond was een succes en een mooie stap richting grotere betrokkenheid van jongeren.

De avond is georganiseerd door de jongeren van D66 Heiloo. "Het doel was om jongeren te interesseren voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook om jongeren aandacht te schenken, omdat jongeren in Heiloo op een aantal punten vergeten lijken te zijn. Dat jongeren wel iets willen, is te merken aan het succes van de petitie over de BukBuk," aldus Fons Hopman van D66 Heiloo. Aan de andere kant lijken jongeren onverschillig over de (lokale) politiek. Hebben ze nog wel idealen waar ze voor op willen komen? Hoe denken ze over de rol van de gemeente?

Gelukkig bleek uit de belangstelling voor het debat dat jongeren wel degelijk geïnteresseerd zijn in de politiek en idealen hebben.

Tekst: Roman van der Lee

Bouw spoorwegonderdoorgang Vennewatersweg gegund

HEILOO - ProRail en de Gemeente Heiloo hebben de aanbesteding met vier partijen uit de tunnelalliantie afgerond. Het project is gegund aan de aannemerscombinatie Mobilis-Hegeman. De inschrijving ligt circa 1 miljoen onder de geraamde kosten.

In 2018 vinden reeds voorbereidende werkzaamheden plaats, zoals het verleggen van kabels en leidingen. De verkeershinder blijft dan beperkt. Tijdens de bouw van de spoorwegonderdoorgang – februari 2019 t/m maart 2020 - is de Vennewatersweg tussen de kruisingen Hoogeweg en Westerweg 13 maanden afgesloten voor al het verkeer. Dit is nodig om de spoorwegonderdoorgang veilig en efficiënt te kunnen bouwen. Naar verwachting kan de onderdoorgang medio april 2020 in gebruik worden genomen. Alle betrokken partijen zetten zich in om de overlast voor omwonenden en verkeer zoveel mogelijk te beperken.

Om de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid van Heiloo te waarborgen, is het van belang om de huidige spoorovergang van de Vennewatersweg ongelijkvloers te maken. Het treinverkeer neemt de komende jaren verder toe evenals het aantal nieuwbouwwoningen. De spoorwegonderdoorgang zal samen met de nieuwe aansluiting A9 bijdragen aan de bereikbaarheid van Heiloo.

Aalsmeerse Plantenhal viert 5-jarig bestaan!

HEILOO - De eerste feestweek was succesvol, met grote belangstelling voor de aanbiedingen en het gratis bakje violen. Maar de tweede feestweek wordt helemaal vrolijk! Er komt een actie die er mag zijn. De hele week 25% korting op alle binnen– en buitenplanten én op alle binnen– en buitenpotten! Dit is echt een week om volop te shoppen op de toch al scherpe prijzen én nog een extra korting van –25%! Vrijdagavond geopend tot 21.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Adres: De Hoefsmid 25 in Heiloo.

Walking Dinner 't Witte Kerkje Het leukste rondje om de kerk van de regio!

Op donderdag 12 april organiseren Herberg Jan, Steakhouse Os, Melange 7 en Di Fiorentina gezamenlijk Walking Dinner 't Witte Kerkje. Een superleuk event waarbij je op één avond drie verschillende restaurants bezoekt voor een mooi gerecht met bijpassend glas wijn én langs ijssalon Di Fiorentina gaat voor een heerlijk ijsje!

Maar dat is nog niet alles, want alle deelnemers worden vanaf 18:00 uur ontvangen met een glas Prosecco en een amuse bij Melange 7 en sluiten de avond af in Herberg Jan met een kopje koffie van het huis en live muziek!

Het belooft een heel gezellige avond te worden en de eerste reserveringen staan al genoteerd! Wil je er ook bij zijn? De kaarten kun je kopen bij de deelnemende restaurants voor 47,50 euro p.p.

We ontvangen je graag op 12 april!

Met vriendelijke groet,

Ed (DiFiorentina), Marjolein (Herberg Jan), Klaas (Steakhouse Os) en Yassin (Melange 7)

Buurtbus zoekt chauffeurs!

Foto: aangeleverd

Vereniging Buurtbus Heiloo is op zoek naar nieuwe chauffeurs. Er wordt gereden van maandag t/m zaterdag tussen 8:30 en 17:30 uur in een achtpersoonsbus. Bent u in het bezit van rijbewijs B, niet ouder dan 72 jaar en vindt u het leuk om als vrijwilliger één keer per twee weken drie uur lang de busdienst te verzorgen? Kijk dan op de website www.buurtbusheiloo.nl en neem contact op met een van de coördinatoren die op de site vermeld staan.

Je bent wat je eet…

Foto: aangeleverd

HEILOO - Je bent wat je eet. Dat is een bekend gezegde. Eigenlijk gaat het erom dat je bent wat je verteert, vervolgens opneemt en in je lichaam op de juiste plek aflevert. Tussen eten in je mond stoppen en verwerkt voedsel op de plaats van bestemming brengen, zit nog een heel traject dat gesmeerd moet lopen.

Het is belangrijk dat je start met het goed kauwen van je eten. Je maag en darmen zorgen er dan voor dat het eten verder verteert en fermenteert. Een goede darmflora is de basis. Het wordt steeds duidelijker dat die darmflora vele functies heeft zoals het opbouwen en in stand houden van je immuunsysteem, energiebalans, gezonde huid en evenwichtig gedrag.

Een opgeblazen gevoel, buikpijn of andere (darm)klachten zijn signalen van een niet goed werkende darm. Vaak kunnen deze klachten verminderen of verholpen worden, waardoor je totale gezondheid verbetert. Gezonde voeding speelt hierin een essentiële rol.

Kijk eens op www.orthodietist.nl. Heiloo: Ria Penders en Bo Schumacher, Castricum: Corinne Pool.

Open ochtend bij peuteropvang Teddybeer

Foto: aangeleverd

HEILOO - Zaterdag 7 april tussen 10:00-12:00 uur zijn (bijna-) peuters en hun ouders van harte welkom bij de open ochtend van Forte peuteropvang Teddybeer aan de Holleweg 149a. Tijdens de open ochtend is er van alles te doen voor de kinderen, zoals een springkussen, teddybeertjes knutselen, berenpannenkoeken versieren, schminken en ballonnendiertjes maken.

Nog niet alle ouders in Heiloo zijn bekend met peuteropvang Teddybeer aan de Holleweg, waar kinderen van 2-4 jaar genieten van samen spelen en delen, en zich daarmee voorbereiden op het basisonderwijs. Daarom is iedereen van harte welkom tijdens de open ochtend bij peuteropvang Teddybeer om kennis te komen maken met de manier waarop peuteropvang bij Forte Kinderopvang is ingericht, maar vooral om zelf te zien hoe gezellig het bij Teddybeer is.

Peuteropvang Teddybeer voldoet aan de nieuwe wettelijke eisen voor wat vroeger peuterspeelzalen waren. Peuteropvang is kortdurende, brede ontwikkelingsstimulering voor peuters van 2-4 jaar en is ingevoerd zodat er een betere afstemming is tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en basisonderwijs. Door actief bezig te zijn en samen te spelen stimuleren kinderen hun spraak- en taalvaardigheid, sociaal-emotionele vaardigheden en motorische en zintuiglijke vaardigheden. Zo wordt binnen de Forte peuteropvang een stevig fundament voor het basisonderwijs gelegd, zodat de kinderen tot bloei komen binnen een doorgaande leerlijn met de basisschool.

De open ochtend is op zaterdag 7 april tussen 10:00-12:00 uur bij peuteropvang Teddybeer, Holleweg 149a. Ouders die niet op de datum van de open ochtend kunnen zijn natuurlijk ook welkom op een ander tijdstip: via www.fortekinderopvang.nl is een afspraak te maken voor een rondleiding. Er zijn nog plaatsen vrij: meer informatie vindt u op www.fortekinderopvang.nl, of via 0251-658058.

Holos massagetherapie: Laat je lichaam spreken Inzicht door bewustwording is het kenmerk van de Holos massagetherapie

Tilly Tesselaar Foto: aangeleverd Foto: aangeleverd

Lichamelijke klachten kunnen een uitdrukking zijn van wat er vanbinnen leeft, bewust of onbewust. Beslist niet alle aandoeningen en ziekten ontstaan (alleen) op deze manier. Regelmatig wel een van de oorzakelijke factoren. Spanningen en onverwerkte emoties kunnen het herstelvermogen van het lichaam beïnvloeden. Bij Holos massagetherapie gaat het erom de aandacht naar het lichaam te laten brengen en met totale aandacht te laten voelen wat er op dat moment is.

De fysieke aanraking kan teweegbrengen dat je ook op andere lagen wordt aangeraakt. Er wordt aandacht gegeven aan alle emoties en gedachten die bij de massage loskomen. Zo word je begeleid in het bewustwordingsproces. Dit kan uitstekend samengaan met de meeste gangbare medische behandelingen. Holos massagetherapie is geschikt voor iedereen, van alle leeftijden. Denk daarbij niet alleen aan klachten over spieren en gewrichten maar ook aan ongemakken als hoofdpijn, depressie, stress, burn-out en slapeloosheid. Waar massage spieren ontspant en versoepelt, kan massagetherapie bewustwording en inzicht geven.

Wetenschappelijk onderzoek heeft inmiddels ruimschoots aangetoond dat aanraking een belangrijke rol speelt bij het welbevinden van de mens. Het bevordert de gezondheid en verhoogt de kwaliteit van leven. Massagetherapie in ziekenhuizen blijkt een sneller herstel tot gevolg te hebben. Ook in verzorgingstehuizen en zelfs hospices blijkt het een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn in de laatste periode van het leven.

Vergoeding vanuit het aanvullende pakket van de meeste zorgverzekeraars.

Praktijk Tesselaar, voor Bowen- en massagetherapie
Hazelaar 46 Heiloo, telefoon: 072-5625788 en 06-45610265

Voetprints voor Nepal: wandel- en fietstocht voor Nepal

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ook in 2018 organiseert Stichting Veldwerk in samenwerking met Stichting Maha Mata Nederland en Stichting Holland Building Nepal de wandel- en fietstocht Voetprints voor Nepal. Voetprints voor Nepal vindt plaats op zondag 15 april. Er zijn verschillende routes door de mooie natuur van de Soesterduinen bij Amersfoort. De dag wordt afgesloten met een Nepalees buffet en Nepalese dans bij het eindpunt van de tocht. De afstanden variëren, van kort tot een flinke route. U kunt zich inschrijven via www.stichtingveldwerk.nl of contact opnemen met secretaris Fred Valkering, telefoon 072-5070599. Op Facebook kunt u het evenement op de pagina van Stichting Veldwerk liken en delen (dat helpt!).

Expositie schilderijen van Lida Abbes in Trefpunt

HEILOO - Van 20 maart tot 25 april exposeert Lida Abbes met schilderijen in het Trefpunt Heiloo. Al tientallen jaren is schilderen de passie van Lida. Gedurende al die jaren heeft zij vele lessen bij diverse docenten gevolgd, onder meer tekenen, aquarelleren, olieverf en acrylverf. Haar onderwerpen lopen uiteen van landschappen, mensen, dieren, stillevens of abstract. Organische vormen zoals korstmossen zijn ook regelmatig haar inspiratiebron. De laatste jaren ligt de uitdaging vooral in het ontdekken en toepassen van gemengde technieken zoals acryl combineren met zand, rijstpapier, draad of Arabisch gom. De laatste jaren werkt Lida met veel plezier bij atelier IBIS in Alkmaar.

Lida nodigt u graag uit voor een bezoek aan haar expositie in het Trefpunt aan de Abraham du Bois-Hof 2 te Heiloo.

Extra handen in de zorg

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 14 maart hebben de leerkrachten in het primair onderwijs gestaakt. Er werd gestaakt omdat de salarissen te laag zijn, de werkdruk te hoog is en de administratieve rompslomp een steeds grotere plek is gaat innemen. Niet voor niets is het ziekteverzuim in het onderwijs hoog en is het personeelstekort groot. Deze problemen doen zich echter niet alleen binnen het onderwijs voor, ook in de zorg wordt veel bezuinigd, moet er meer gedaan worden in minder tijd en is het moeilijk om voldoende geschoold personeel te krijgen. Daarom leek het de leerkrachten van basisschool De Zuidwester in Heiloo een goed idee om een handje te gaan helpen in diverse zorginstellingen in plaats van mee te lopen met de protestmars in Amsterdam.

Zo vertrokken er woensdag leerkrachten naar De Cameren in Limmen en vier leerkrachten boden hun hulp aan bij De Boogaert in Castricum. Bij De Cameren werden de leerkrachten hartelijk welkom geheten door activiteitenbegeleidster Sjaan, waarna zij over de twee huiskamers verdeeld werden. Eerst was er tijd voor een lekker bakje koffie of thee. Daarna volgde een frisse wandeling in de buurt. Een van de leerkrachten bleef achter om de krant voor te lezen aan de andere bewoners en om gezellig een praatje te maken. Bij De Boogaert werden de leerkrachten bij diverse activiteiten ingedeeld zoals de schilderles en een zangsessie in de huiskamer. Een tweetal leerkrachten ging met enkele bewoners naar buiten. Natuurlijk werd er ook genoten van een lekker kopje koffie.

Foto: aangeleverd

Op deze dag was ook RTV Noord-Holland aanwezig. Zij hebben filmopnames gemaakt en een van de leerkrachten geïnterviewd voor een nieuwsitem waarin verslag werd gedaan van de lerarenstaking. Alle betrokkenen hebben genoten van een zeer geslaagde ochtend!

90 jaar Hortus in Limmen

Foto: aangeleverd

LIMMEN - De bloembollentuin Hortus Bulborum in Limmen viert het 90-jarig bestaan. 'Een schatkamer' van circa 4000 soorten soms eeuwenoude tulpen, narcissen en hyacinten. Stuk voor stuk schoonheden die voor uitsterven behoed worden en die het bekijken beslist waard zijn.

Van 6 april tot en met 16 mei zorgen de bloemen voor een kleurenpracht die zijn weerga niet kent. Eeuwenoude bloembollen, waaronder ook nazaten van tulpen die de tulpenmanie rond 1636 nog hebben 'meegemaakt', zoals de 'Zomerschoon' die destijds duizend gulden (in die tijd 3 x modaal) kostte. Beroemd is ook de 'Duc van Tol Red and Yellow' uit 1595, de enorme Keizerskroon uit 1750 en een collectie zeldzame hyacinten.

De hortus ligt op een plek zoals een van de oprichters Pieter Boschman het in zijn hoofd moet hebben gehad. Deze leraar uit Limmen vond het jammer dat veel soorten bloembollen niet meer geteeld werden, omdat zij te bewerkelijk waren om grootschalig te kweken. Hij ging de bollen verzamelen in de tuin bij zijn schoolmeesterwoning. Die tuin werd al snel te klein. Verzamelaar van hyacinten Willem de Mol kampte met hetzelfde probleem. In 1928 trokken ze samen op: de Hortus Bulborum. De tuin had daarna vele locaties.

Triumph Garden Party 1944 Foto: aangeleverd
Enkele Late Silver Crown 1850 Foto: aangeleverd

Heiloo
Het 90-jarig bestaan van de Hortus had in Heiloo gevierd kunnen worden. Lange tijd hebben de bloembollen in de grond gezeten op de plek waar nu de Blokkerhof aan de Kapellaan gevestigd is. Nicolaas Blokker had in het verleden al grond in Limmen ter beschikking gesteld voor de collecties van Boschman en De Mol. Toen het latere bedrijf Hof & Blokker in 1988 naar Heiloo verhuisde ging de tuin mee. Het bedrijf nam ook de zorg voor de tuin voor zijn rekening. In die jaren werd er heel veel geld in de bollenhandel verdiend, dus die extra kosten waren geen probleem. Echter, slechtere tijden dwongen het bedrijf in 1992 met deze gulheid te stoppen.

Weer 'thuis'
De zoektocht naar een nieuwe locatie leverde een uniek plekje op. De woningbouw rukte ook in Limmen op. Het oude kerkje (uit 740) aan de Zuidkerkenlaan dreigde ingebouwd te raken. Het kerkbestuur verzette zich hevig en wist aan bebouwing 'tot aan de drempel' te ontkomen door een groot perceel langjarig aan de Hortus te verhuren. Daarmee was de tuin terug waar het allemaal begon: bij de oude school en het tuintje van Boschman. Een rustieke plek waar de Hortus thuishoort, hoe jammer het ook is voor Heiloo om deze bijzondere tuin niet binnen de gemeentegrens te hebben.

Met een massa van zo'n 1,4 miljoen bezoekers per jaar is de Keukenhof het zelfbenoemde 'showvenster voor het vak'. De Hortus is 'de schatkamer van historische bolgewassen' die ruim 6000 echte liefhebbers trekt die genieten van de unieke voortbrengselen van eeuwenlang bollenteelt in Nederland. Busladingen Japanners zul je er niet aantreffen. En misschien is ook dat een van de aantrekkelijkheden van de Hortus Bulborum.

Een overzicht van de festiviteiten ter gelegenheid van het 90-jarig bestaan en de openingstijden zijn te vinden op www.hortus-bulborum.nl.

"In jezelf geloven!"

Marian van der Heijdt, Ruta Mehari en Rob van der Wal. Foto: STiP Fotografie

HEILOO - Wie Rob van der Wal van CiRoPack BV aan de Oude Werf in Heiloo kent, hoort het hem zeggen. Ruta Mehari was voor haar snuffelstage dus op de juiste plaats.

Als 14-jarige is Ruta van Eritrea naar Nederland gevlucht. Alleen, want haar ouders en zussen moest zij achterlaten. Nu is ze 16 en woont ruim een jaar in Heiloo. Zij ging meteen aan de slag. In korte tijd leerde zij de moeilijke Nederlandse taal voldoende om naar het vmbo te kunnen. "Zoek een bedrijf waar je een snuffelstage mag lopen" was haar opdracht. Ze las in de Uitkijkpost de '10 antwoorden' van Rob van der Wal, trok haar conclusie en was onmiddellijk welkom.

Ook bij Marian van der Heijdt die de financiële administratie voor Rob doet. Beiden ontvingen Ruta warm en introduceerden haar in hun verpakkingsbedrijf waarin duurzaamheid de klok slaat. Op het gebied van het milieu en op het gebied van personeelsbeleid. Op de vraag van Ruta waar de 15 vaste personeelsleden vandaan komen antwoordde Rob: "Afghanistan, Polen, Portugal, Zaandam en de regio. Iedereen die hier stevig aan de bak wil en goed met zijn collega's omgaat wil niet meer weg."

Na een dag leren over controleren, corrigeren, factureren, crediteren en terugkoppelen is de Nederlandse woordenschat van Ruta enorm vergroot. "En die is al groot," vindt Marian die zich verbaast over Ruta's beheersing van onze taal. Maar het zijn niet alleen nieuwe woorden die Ruta's dag hebben verrijkt. Op de vraag wat ze leuk vindt aan het administratieve werk antwoordt zij: "Achter de computer werken!" Marian roemt haar belangstelling en doorzettingsvermogen. Die komen daar prima van pas. Net als hetgeen zij heeft geleerd over het productieproces van de verpakkingen. Zij werkt buiten schooltijd bij Albert Heijn. Nu kan zij haar collega's eens wat uitleggen.

Bij het afscheid vroeg Marian: "Weet je nog wat Rob je vanochtend heeft gezegd?" "Geloof in jezelf!", straalde Ruta.

15 / 32

Het voorjaar shoppen in Heiloo

Jacqueline is goed geslaagd. Ze heeft net een vrolijk tuniekje van Tessa Koops gekocht, voor eroverheen neemt zij een leren jas van Milestone mee. Haar stijl is sportief classy en vrouwelijk. Ze combineert graag een ruige spijkerbroek met een mooie getailleerde blouse en een colbert. Ze houdt van zwart maar op een mooie voorjaarsdag draagt ze ook graag kleding in vrolijke kleuren. Jacqueline Vendrig bij Kèk Women.

HEILOO - Om te kijken waar Heiloo zo aan het begin van het voorjaar voor shopt, ging verslaggeefster Margreeth Anema voor Uitkijkpost op stap.

Foto's en tekst: Margreeth Anema

Deze vriendinnen kletsen lekker bij onder het genot van een kop thee. Paris heeft veel zin in het voorjaar. Op 1 april is zij namelijk uitgerekend en verwacht zij haar eerste kindje. Het wordt een meisje. Ilse woonde vroeger in Heiloo, maar nu in Amsterdam. Ook zij verlangt naar het voorjaar, dan geniet ze nog meer van de wandelingen met haar hond. Bij mooi weer zitten de dames graag op het terras, maar dan liever met een biertje of wijntje. Paris de Haas en Ilse Hergaarden bij Teesti.
Nina nam even een momentje voor zichzelf, haar kindjes zijn thuis bij haar vriend. Onderweg naar de drogist liep ze langs de schoenenwinkel. Met al die leuke schoenen in vrolijke voorjaarskleuren in de etalage, besloot ze toch even naar binnen te gaan. Nina is gek op sneakers. Ze heeft thuis een hele verzameling, maar liefst twee kasten vol. Nina Bakkum bij Bar &amp; Boots.
Gregor woont sinds vier jaar in Heiloo. Hij doet bijna alles op de fiets maar vandaag was het te koud om te fietsen. Hij heeft daarom heel veel zin in het voorjaar. Gregor verlangt naar het zonnetje, de fluitende vogeltjes en de warmte. Hij heeft een fles Pineut gekocht; als je de fles bijvult met jonge jenever kan je zo je eigen likeurtje maken. Gregor Overtoom bij Kado &amp; Zo.
Annet heeft vorige week voor het eerst weer in de tuin gewerkt. Ze heeft heel veel zin in het voorjaar, dan kan ze weer naar hartenlust tuinieren. Alle seizoenen hebben hun charme vindt Annet, maar ze wil nu weer graag buiten dingen doen. Ze kan niet wachten op het zonnetje. Annet Kivit bij DekaTuin.

Nieuws uit het kookboekenuniversum

In het voorjaar, nu de dagen weer langer worden, willen we weer genieten van frisse en lichtere maaltijden. We spitten onze kookboeken door om weer eens iets nieuws uit te proberen. Of we gaan een nieuw kookboek uitzoeken. Nigella Lawson, de thuiskok zoals ze zichzelf noemt, heeft pas het prachtige kookboek 'Bij mij aan tafel' uitgebracht waarin zij, zoals alleen zij dat kan, op een heel verleidelijke manier over gerechten vertelt. Yotam Ottolenghi wordt geroemd om zijn gebruik van kruiden en heeft nu een boek uitgebracht met de titel 'Sweet', waarin hij bijzondere smaakcombinaties introduceert.

Beide schrijvers prijzen het boek 'Salt, fat, acid, heat' van Samin Nosrat aan. Vanaf maart 2018 is het boek gelukkig ook verkrijgbaar in het Nederlands onder de titel 'Zout, vet, zuur, hitte'. Het geeft meer inzicht in hoe je je eten beter kan laten smaken en vooral waarom. Aan de ene kant wordt het koken op een scheikundige manier benaderd, maar door de anekdotes van Samin Nosrat wordt het boek persoonlijk en origineel. De duidelijke schema's maken dat de magie van de kunst van het koken vertaald wordt naar begrijpelijk en bereikbaar niveau. Bovenal krijg je meer plezier in koken, je krijgt er meer gevoel voor en je eten zal geweldig smaken.

Alvast wat tipjes van de sluier… Door het water goed te zouten (niet zo zuinig!) en je groente pas in de pan te doen als het water kookt, zorg je dat de groente veel meer smaak heeft. Als je koekjes wilt maken die zacht en fijn zijn, moet de boter al heel zacht zijn wanneer je deze mengt met de bloem. Wil je knapperig deeg, dan moet de boter juist koud zijn. Wil je knapperig en toch verfijnd deeg, dan begin je met het vormen van deeg met koude boter en voeg je daarna room of crème fraîche toe. Misschien wist je dit al, maar in dit kookboek wordt uitgelegd waarom en dat maakt het uniek. Al nieuwsgierig geworden?

Wat dacht je van zijdezachte maissoep met kokos-korianderchutney? Of slow-roasted zalm met kumquat salsa? Dit zijn maar enkele van de goede ideeën die je in dit boek kan vinden. Wil je meer inspiratie, dan is dit boek echt iets voor jou!

Modieuze schoenen die ook comfortabel lopen

CASTRICUM - De nieuwe voorjaarscollectie 2018 is gearriveerd bij SHOES van den Broek!

Er zijn leuke modieuze modellen met uitneembare binnenzolen, allen van o.a. de bekende merken Caprice, Marco Tozzi en ACO. Dit seizoen hebben we fleurige lichtgewicht damesschoenen in de collectie met een zeer comfortabele pasvorm in diverse kleuren zoals wit, grijs, metallic, roze, rood en blauw. Er zijn veel sneakers, gemakkelijke instappertjes, sandaaltjes en natuurlijk ontbreken de vrouwelijke hakjes niet.

Grisport
Onze collectie Grisport wandelschoenen is uitgebreid met nieuwe modellen voor dames en heren en voor zowel brede als smalle voeten. Deze lichtgewicht allround wandelschoenen hebben een Vibramzool en een waterproof membraam, waardoor onder alle weersomstandigheden een goede wandeling gemaakt kan worden. Voor heren is er een wandelsandaal met Vibramzool van Grisport.

Voor dames zijn er wandelsandalen in leuke kleuren en met uitneembaar voetbed van het merk Fidelio. Ons assortiment wandelschoenen heeft een redelijke prijs!

De Grisport Active lijn voor heren is uitgebreid met sneakers. De zolen van deze Italiaanse schoenen hebben een hoog draagcomfort en zijn daarom zeer geschikt voor dagelijks gebruik, bijvoorbeeld voor wie een hele dag moet staan of lopen op het werk. Allen met uitneembare binnenzool.

Naast onze gespecialiseerde collectie veiligheidsschoenen voor dames en heren, in de maten 36 oplopend tot en met 50, van o.a. de merken Grisport, No Risk, Blackstone en TWF, zijn er ook de tuinklompen en lederen klompen van het merk Strövels.

Ben u inmiddels nieuwsgierig geworden? Kom gerust vrijblijvend in onze winkel een kijkje nemen. Ook kunt u de modellen zien op www.shoesvandenbroek.com.

Zoek de paaskuikens!

Zoekt u mee? De afdeling opmaak heeft zin in Pasen en verstopte daarom een heleboel paaskuikentjes in de krant. Misschien heeft u er al een paar gezien? Heeft u alle kuikens gevonden? Stuur dan voor maandag 26 maart een mail naar verkoop@uitkijkpost.nl t.a.v. Esmeralda.
De volgende prijzen zijn beschikbaar gesteld, wie weet bent u een van de blije winnaars:
- drie metworsten door Slagerij Kees Burger in Heiloo
- een paar wandelsokken door SHOES van den Broek in Castricum
- drie Fast-Rider fietstassen door Bosman Tweewielers in Heiloo
- drie knipbonnen voor 10 bollen ijs bij IJssalon Pinoccio in Heiloo

Winnaars krijgen persoonlijk bericht. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Tulpen plukken in 't Loo

HEILOO - Beleef de lente in 't Loo! Op zaterdag 31 maart wordt er een gezellige tulpenpluktuin in het winkelcentrum gecreëerd. Duizenden tulpen zorgen voor het gevoel van voorjaar. Pluk de tulpen zelf, zet ze thuis in een vaas en voel het voorjaar!

Op vertoon van hun kassabon mogen bezoekers van het winkelcentrum zelf een prachtige bos tulpen plukken in de speciale pluktuin. In de pluktuin staan ruim 4500 tulpen in verschillende kleuren. De bloemendames begeleiden het plukken en houden een oogje in het zeil, zodat alles netjes verloopt.

U komt toch ook het voorjaar plukken?

FitFlop onthult de Uberknit sneaker & ballerina's in nieuwste prints en trendkleuren van 2018

Foto: aangeleverd

ALKMAAR - De gloednieuwe Uberknit sneaker werd ontworpen om mee te werken met de natuurlijke flow van voet en enkel. Het is een van FitFlops meest uitdagende en ook nog mooiste schoenen tot op heden.

De Uberknit ziet er niet alleen goed uit, hij zit ook übercomfortabel, deels omdat de voet omhuld wordt door een geweven stof. We beseffen erg goed dat dit klinkt als een sok, maar hé, we weten allemaal hoe goed sokken zitten. En dit is helemaal geen oude, saaie sok: de Uberknit sneaker is stijlvol en minimalistisch, het is een casual schoen in een fijne selectie van kleuren die gewoon bij alles passen. De geribde sok omhult de enkel en de decoratieve veters met elastiek zorgen ervoor dat de voet stevig op zijn plaats blijft zodat je niet gaat slippen en glijden, en de hielen en tenen niet tegen de schoen gaan wrijven. Comfortabel? Absoluut. Flatterend? Meer dan dat! Vrouwen kunnen de Uberknit sneaker dragen met ongeveer elke broekwijdte. En met rokken, shorts en jurkjes. Want dit is gewoon een van de meest veelzijdige sneakers in je garderobe.

Dankzij de vederlichte, ergonomisch ontworpen middenzolen en de multidirectionele flexibiliteit van de stof die zich bij elke stap aanpast aan de beweging van de voet, menen we dat de Uberknit sneaker een goed gevoel geeft in elke betekenis van het woord. Een ideetje voor jouw garderobe?

Kom snel langs bij De Vos schoenen om een paar te proberen.

De Vos schoenen, Van Ostadelaan 270, Winkelcentrum De Hoef, Alkmaar, www.devos-schoenen.nl.

Topstyliste Styles Hair genomineerd voor Coiffure Award

Foto: aangeleverd

HEILOO - Annelot Jansen, topstyliste van Styles Hair, is genomineerd voor de prestigieuze Coiffure Award in de categorie dames. De Coiffure Award is een wedstrijd op basis van haarmodefotografie voor kappers in heel Nederland. Het werk moet de visie van de kapper op haarmode van het komende jaar verbeelden. De verschillende jury's beoordelen de ingestuurde foto's op het geheel van coupe, visagie, styling en fotografie.

Annelot maakt kans op het winnen van de Consumer Award, wat inhoudt dat het publiek bepaalt wie er uiteindelijk wint. Het team van Styles – en natuurlijk ook Annelot zelf – is ontzettend trots op deze nominatie. Juist omdat het publiek, de consument, mag stemmen. Uiteindelijk is dat waar de stylistes van Styles de hele dag mee bezig zijn: wie zit er in de stoel, wat draagt iemand, hoe is de vorm van het gezicht, kortom: hoe is de identiteit van de persoon in de stoel? Het gaat om het totaalplaatje.

Om mee te doen aan de Coiffure Award heeft Annelot een heel team om zich heen verzameld, van visagie, styling tot fotografie. Alles is met oog voor detail op elkaar afgestemd. Juist omdat ze zo bij zichzelf is gebleven, is er uiteindelijk zo'n prachtig eindresultaat ontstaan.

Annelot is al 12 jaar bij Styles Hair in dienst als topstyliste. Zij heeft naast haar vakopleiding diverse trainingen gevolgd, onder andere in Londen. Het winnen van de award zou natuurlijk een mooie bekroning zijn op het harde werk. Gunt u Annelot deze award? Stemt u dan op haar foto via www.coiffureaward.nl/stemenwin of sms CA 16 naar 4004. Stemmen kan tot 16 april 2018 en op 22 april worden de winnaars in Studio 21 bekendgemaakt.

Grote voorjaarsschoonmaak & 'sweethearts' voor De Vijfhoek

HEILOO - Het voorjaar hangt in de lucht. De dagen worden langer en 'je ruikt het voorjaar'. Vroeger betekende dit steevast 'grote schoonmaak'. En hoewel het niet meer standaard is om je huis in het voorjaar een grote schoonmaakbeurt te geven, kriebelt het nog steeds bij veel mensen. Vandaag de dag is schoonmaken gelukkig een stuk eenvoudiger dan vroeger. Met dank aan steeds vernieuwende producten en technieken. De producten van proWIN zijn een mooi voorbeeld van hoe schoonmaken eenvoudiger en sneller kan. Dit komt doordat bij proWIN symbiotisch gepoetst wordt en dan ook nog milieuvriendelijk. Marieke Hommes, proWIN Teamleider in Heiloo: "Met de producten van proWIN kun je sneller slim schoonmaken. Het assortiment biedt diverse schoonmaakmiddelen voor o.a. keuken, woonkamer en badkamer.

Samen met haar enthousiaste team - met collega's uit onder andere Limmen, Heerhugowaard en zelfs de Achterhoek - probeert Marieke steeds meer mensen en bedrijven te overtuigen van de kracht van de proWIN producten. "Met vrijblijvend persoonlijk advies staat mijn team graag voor u klaar. Nodig ons uit en wij laten zien wat de producten voor u kunnen doen, vrijblijvend en zonder kosten." Kalkproblemen, vlekken op muren en/of meubels, vuile ovens, niets is voor ons te gek. U kunt bij Marieke ook een demonstratie boeken, zodat een consulente bij u in de buurt vrijblijvend komt demonstreren wat proWIN kan.

Hart op de juiste plek
Jaarlijks steunt proWIN ook projecten voor natuurbehoud met hun stichting pro nature (o.a. bijenprojecten, het beschermen van haaien of de opvang van baby weesolifantjes). Daarnaast toont proWIN haar grote sociale betrokkenheid met de proWIN stichting voor noodlijdende kinderen. Tot en met eind april is er een mooie actie van de proWIN stichting: bij verkoop van 250 'sweethearts' (een reinigingsdoekje in de vorm van een hart, geschikt voor dagelijkse reiniging van keuken of badkamer) gaat 1000 euro naar een goed doel naar keuze van de consulente. Marieke hoefde hier niet lang over na te denken. Samen met haar team koos zij voor een lokaal doel, namelijk ODC De Vijfhoek. De Vijfhoek biedt plek aan kinderen van 0-18 jaar met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Tijdens NLdoet begin maart heeft Marieke met een aantal collega's ook schoongemaakt bij De Vijfhoek. Natuurlijk hoopt ze nog zoveel mogelijk 'sweethearts' te verkopen, zodat er uiteindelijk een mooi bedrag richting De Vijfhoek gaat. Een kleine 'sweetheart' kost 7,90 euro. Wilt u meer weten over proWIN of wilt u een 'sweetheart' aanschaffen, neemt u dan contact op met Marieke via prowin@mariekehommes.nl of 06-34768441.


Luide roep om woningen Egmond-Binnen 'Er wordt al 25 jaar niet gebouwd'

Ruimte in Egmond-Binnen. Foto: Evert Visser

EGMOND-BINNEN - Steeds minder jonge gezinnen en jongeren wonen in Egmond-Binnen, de vergrijzing in het dorp neemt toe. Voor het Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen doet deze "onwenselijke ontwikkeling" op termijn het voorzieningenniveau de das om. Om het tij te keren zijn vooral nieuwe woningen nodig. Het comité luidt daarom de noodklok.

"We vragen de gemeente op korte termijn woningen te bouwen in Egmond-Binnen, dat is hard nodig," benadrukken Els Mizee, Maria Melker en Marijke Oudewortel aan de keukentafel van Els in Egmond-Binnen. De drie Egmonders zijn lid van een zevenkoppig comité dat met concrete ideeën komt en regelmatig praat met Bergense politici. Het comité benadrukt dat jongeren uit het dorp wegtrekken omdat ze geen betaalbare woningen kunnen vinden en er voor jonge gezinnen woningen ontbreken. Tegelijkertijd ziet de bewonersgroep dat ouderen niet doorstromen naar een seniorenwoning omdat die er nauwelijks zijn. Els: "Oudere mensen die graag naar een kleinere gelijkvloerse woning willen verhuizen, moeten noodgedwongen naar andere kernen in de gemeente uitwijken. Dat willen ze natuurlijk niet: veel van deze mensen wonen al hun hele leven in het dorp en zijn gehecht aan de omgeving en de inwoners. Daarom verhuizen ze niet. Op deze manier komen er geen woningen vrij voor gezinnen."

Voorzieningen
Door het woningtekort wordt het percentage ouderen in Egmond-Binnen steeds groter en dat heeft volgens het comité zijn weerslag op het voorzieningenniveau. Els: "We hebben hier al geen huisarts en geen bibliotheek. Verder kampen we met een beperkt winkelbestand dat al in gevaar is. Neem nou de Dekamarkt. Deze enige supermarkt in het dorp heeft nu al minder klandizie omdat het inwoneraantal niet groeit. Dat komt overigens ook door de verkeersdrukte in de straat en omdat parkeren bij de supermarkt nauwelijks mogelijk is. Als de supermarkt verdwijnt, dan moeten we in andere dorpen onze boodschappen doen. Vooral voor ouderen zal dat een probleem zijn. En wat gebeurt er met de school in de toekomst als het aantal kinderen in Egmond-Binnen te beperkt wordt?" De comitéleden zien ook met eigen ogen dat de ledenaantallen van de verenigingen de laatste jaren een knauw hebben gekregen. "Neem als voorbeeld voetbalvereniging Sint Adelbert. Net zoals de andere twee clubs in de Egmonden verwacht deze vereniging een verdere terugloop van het aantal voetballers: daarom verdwijnt het voetbalcomplex als de geplande voetbalfusie een feit is. Ook een gevolg van het woningtekort en de vergrijzing."

Het weiland tegenover Kruiskroft zou een mogelijke bouwlocatie kunnen zijn. Foto: Evert Visser

Het Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen ziet een betere verdeling van het aantal nieuw te bouwen woningen als wenselijk. Maria Melker: "Als ik zie dat sommige inwoners van Egmond aan den Hoef geen nieuwbouw willen op de locatie Delversduin dan denk ik: draag die woningen dan aan ons over." Tegelijkertijd begrijpt ze dat de gemeente op dit moment geen woningen in haar dorp kan bouwen omdat woningbouw volgens de wet uitsluitend in binnenstedelijke gebieden mag plaatsvinden en die bouwlocaties er simpelweg niet zijn. "Daarom wordt er hier al vijfentwintig jaar niet gebouwd." Desondanks ziet het comité oplossingen. Maria: "Het zou mooi zijn als de gemeente Bergen bij de provincie aanvraagt om van buitenstedelijke gebieden binnenstedelijke gebieden te maken, zo kunnen er op deze locaties woningen bijkomen. Alle mogelijkheden zijn wat ons betreft bespreekbaar. Zo is het gebied ten zuiden en ten noorden van Egmond-Binnen een mogelijke bouwlocatie. Als de gemeente bijvoorbeeld tussen de Vennewatersweg en de Randweg een weg laat aanleggen, dan wordt het gebied dat ertussen ligt binnenstedelijk en dan is er bouwgrond gewonnen." Het comité besprak dit voorstel al eens met de wethouder en hoopt dat Bergen hier serieus naar gaat kijken.

Verkeer
Een ander probleem is volgens die bewonersgroep de kans op sluipverkeer van auto's en vrachtwagens na de realisatie van de aansluiting van de snelweg A9 op Heiloo. Marijke Oudewortel: "We vrezen voor meer verkeer van en naar de A9 over de Vennewatersweg door Egmond-Binnen richting Alkmaar en het strand. Op de Vennewatersweg is het al druk en in het dorp is er niet veel ruimte met alle smalle straatjes hier. Te veel vrachtverkeer zorgt natuurlijk voor lawaai, onveiligheid en veel luchtvervuiling door fijnstof. Dit is voor de huidige inwoners onacceptabel en het zorgt voor een minder aantrekkelijk woonklimaat." Een oplossing is volgens het comité om het doorgaande verkeer om het dorp te leiden over de randweg N512. Eerder was een verplaatsing van de Randweg bron van onderzoek. Die maatregel is volgens onderzoekers niet nodig, zo staat geschreven in de in oktober 2017 gepresenteerde 'Dorpsvisie Egmond-Binnen 2017-2027', gemaakt door inwoners en de Vereniging Dorpsbelangen Egmond-Binnen.

Volgens het comité is het vooral verstandig dat de inwoners van Egmond-Binnen blijven praten met de gemeenten Bergen en Heiloo over de meest gewenste verkeersafwikkeling. Marijke: "We zijn er niet gerust op dat Heiloo voldoende capaciteit heeft om het verkeer goed af te wikkelen, zoals de gemeente Heiloo het aangeeft in haar verkeersplan. Er gaat zeker meer verkeer komen over de Vennewatersweg. Alleen door te blijven praten, kunnen we tot een oplossing komen waarbij we allemaal baat hebben. Samen kunnen en moeten we dan een win-win situatie creëren in het belang van het voor ons zo prachtige Egmond Binnen."

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

<<<<<<KADER:>>>>>

'Kiezen voor bouwen'
Sommige politieke partijen in de gemeente Bergen willen de komende jaren meer woningen bouwen, ook in de Egmonden. Dat laten ze nog eens extra weten tijdens de verkiezingscampagne. Gelijktijdig zet de gemeente Heiloo samen met Heilooër bewonersgroepen de puntjes op de i bij de afronding van het verkeersplan. Dit naar aanleiding van de toekomstige aansluiting van de A9 op Heiloo. Omdat het Comité Nieuwbouw Egmond-Binnen zich eveneens zorgen maakt over het woningtekort in hun dorp en bovendien vreest voor verkeersoverlast door toedoen van het verkeersplan, zocht de Uitkijkpost contact met het comité.

Witte Donderdag samen met Caritas

Foto: aangeleverd

REGIO - Net als voorgaande jaren willen de Caritaswerkgroepen van Heiloo, Akersloot, Limmen en de Egmonden ( HALE ) weer een inzameling houden voor de voedselbank en wel op Witte Donderdag 29 maart.

Wat is de bedoeling van deze actie? Witte Donderdag staat in het teken van delen, dat willen wij ook doen met onze medemensen die het niet zo breed hebben. Om in kerkelijke termen te blijven: het gaat hosanna met de economie, maar wij weten dat veel inwoners daar nog niet de vruchten van plukken en gebruik moeten maken van de voedselbank. Deze actie sluit prachtig aan bij ons jaarthema 'Omzien naar de ander'. Voeg de daad bij het woord en doe mee met dit mooie initiatief!

Wij vragen u iets van u zelf weg te geven, bijvoorbeeld een pak koffie, thee, rijst, pannenkoekenmix, drinken, blikken/potten groenten, tandpasta. Graag producten die lang houdbaar zijn. Alles wat wij inzamelen, gaat naar de voedselbank in Beverwijk (Akersloot en Limmen) en Alkmaar (Heiloo en de Egmonden).

Probeer ook uw (klein)kinderen bij deze actie te betrekken; wat zij en u misschien niet weten is dat het niet voor ieder kind gewoon is om met een ontbijt naar school te gaan of drie maaltijden per dag te gebruiken.

Wij hopen dat wij net als vorig jaar weer vele dozen naar de voedselbank kunnen brengen!

Wij zien u graag op Witte Donderdag in de kerk met een gift voor uw medemens. Bent u niet in de gelegenheid om naar de kerk te gaan, dan kunt u altijd op een ander moment uw gift afgeven op de daarvoor bestemde plekken in uw parochie. Kijk voor de aanvangstijden in uw plaatselijke parochieblad.

Alvast bedankt voor uw giften!

Uw bestuur van de Caritas

Expositie over de Liliade in Akersloot

Bloemenmeisjes Liliade in 1974. Foto: aangeleverd

AKERSLOOT - In Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Akersloot, is tot eind april een expositie van oude foto's te zien van de Liliade in Akersloot. De Historische Vereniging Oud-Akersloot heeft weer een mooie selectie gemaakt uit hun rijke beeldbank.

De Liliade was een lelietentoonstelling die vanaf 1961 werd georganiseerd. Het was jaarlijks een groot succes. In 1965 trok de tentoonstelling maar liefst 30.000 bezoekers, en het evenement groeide uit tot de grootste lelietentoonstelling ter wereld. De tiende Liliade in 1970 was een hoogtepunt omdat Prinses Beatrix en Prins Claus aanwezig waren om het evenement te openen. Tijdens de openingstijden van bibliotheek Akersloot is deze expositie te zien in het Historisch Informatiepunt.

Gédé Verpakkingen viert 50-jarig jubileum

De bollenschuur van Chris Kieft in 1966. In 1996 werd op deze plek de eerste steen gelegd voor de bouw van het huidige pand van Gédé Verpakkingen. Foto: Stichting Oud Limmen

LIMMEN – Het familiebedrijf Gédé Verpakkingen uit Limmen viert dit jaar haar 50e bestaansjaar. Sinds de oprichting in 1964 door Gerard Duijkersloot heeft het familiebedrijf zich ontwikkeld van een eenmanszaak tot een toonaangevende groothandel in verpakkingsmaterialen. Vanuit het pand aan de Rijksweg worden de verpakkingen geleverd door heel Nederland.

Waar het begon
Gerard Duijkersloot werd in 1931 in Limmen geboren en groeide op bij zijn ouders Piet en Marie Duijkersloot. In zijn jeugd was hij werkzaam in de melkzaak van zijn vader (hoek Kerkweg/Dusseldorperweg) waarna hij in 1956 een eigen melkzaak in Haarlem begon samen met zijn vrouw Rie Admiraal. Na enkele jaren is Gerard overgestapt op het verkopen van winkelbenodigdheden, dit is het begin van Gédé Verpakkingen. De naam GéDé is ontstaan uit de initialen van de oprichter van het bedrijf: Gerard (Gé) Duijkersloot (Dé). Gédé verhuisde naar Velsen-Noord en daarna naar het huidige pand in Limmen. Na lange tijd in het bedrijf te hebben gewerkt hebben zoons Kees, Ger en Hans Duijkersloot het bedrijf 25 jaar geleden overgenomen van hun vader. Zij hebben Gédé Verpakkingen verder uitgebouwd tot een innovatief en servicegericht bedrijf. Inmiddels is de derde generatie Duijkersloot ook al werkzaam in het bedrijf.

Anno 2018
Gédé Verpakkingen is een moderne groothandel in verpakkingsmaterialen, winkelbenodigdheden en schoonmaakmiddelen. Met een magazijnoppervlakte van ca. 7500 m2, een eigen wagenpark en 25 medewerkers levert het bedrijf artikelen aan de detaillist in de food- en horecasector. Slagers, vis- en groenteboeren behoren al jaren tot de vaste klanten van Gédé maar door de trend van maaltijdbezorging groeit momenteel ook de levering aan de horecasector.

De broers Duijkersloot: Kees, Ger en Hans. Foto: aangeleverd

Duurzaam ondernemen
Er worden niet alleen trends op sectorniveau in de gaten gehouden. Ook op productniveau wordt er bij Gédé gekeken wat er vernieuwd kan worden. Om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu maken zij weloverwogen keuzes voor hun producten en de materialen. Zo zijn een groot aantal van de verpakkingen die Gédé levert recyclebaar of biologisch afbreekbaar.

Koningsrit
Aankomende Koningsdag op vrijdag 27 april zal Gédé Verpakkingen speciaal geopend zijn voor de jaarlijkse Koningsrit. Volwassenen en kinderen kunnen dan een kijkje nemen in het bedrijf. Voor iedereen staat er koffie, limonade en een lekkere versnapering klaar. De Koningsrit van circa 10 kilometer start rond 11.00 uur bij de Vuurbaak in Limmen. Gédé Verpakkingen bevindt zich op de route aan de Rijksweg 54.

'Lintjesregen' bij Stichting Oud Limmen

V.l.n.r.: Peter Valkering, burgemeester Toon Mans, Ron Duindam, beiden met koninklijke onderscheiding. Foto: Jan Cost Stichting Oud Limmen

LIMMEN - Vrijdagavond 16 maart was de eerste donateursavond (in een rij van vier!), waar Oud Limmen een tweetal presentaties geeft voor de donateurs, De Schulpvaart en Scouting Limmen. Alle vier avonden waren in recordtijd volgeboekt. De zaal was tot de laatste stoel bezet toen burgemeester Mans het woord nam. Tot ieders grote verrassing benoemde hij twee aanwezigen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Tweede secretaris/fotograaf Peter Valkering (59) en voorzitter/archeoloog Ron Duindam (70) waren de gelukkigen. Er klonk enkele keren een daverend applaus voor de beide geridderden en de burgemeester. In een feestelijke toespraak prees de burgemeester de heren voor hun tomeloze en belangeloze inzet voor zowel de Stichting Oud Limmen alsook andere maatschappelijke organisaties en hun beider werk voor de gemeenschap van Limmen.

Peter Valkering is nog dagelijks werkzaam bij KLM als engineer. In zijn vrije tijd is Peter maar liefst 14 jaar op de achtergrond zeer actief geweest bij gymnastiekvereniging TIOS. Inmiddels is hij al 20 jaar nauw betrokken bij Oud Limmen op het gebied van archiefwerkzaamheden, het vastleggen van gebouwen, huizen, woonwijken, scannen van foto-albums en het maken van complete documentaires voor presentaties aan de donateurs. Duizenden foto's heeft Peter voor het nageslacht bewaard en er wordt veelvuldig gebruikgemaakt van de beeldbank. Ook is hij actief als tweede secretaris van de stichting. Peter is een echte duizendpoot en rust niet voor hij namen, geboortedata, overlijdensdata etc. heeft bij de foto's.

Ron Duindam is inmiddels gepensioneerd, maar komt nog steeds tijd tekort voor zijn hobby's: archeologie, het leiding geven aan Oud Limmen, grondonderzoek en alles wat daarbij komt kijken. Vanaf 2002 is Ron actief betrokken en besmet met het 'oudheidvirus'. Steeds is hij aanwezig bij onderzoeken, opgravingen e.d. en komt regelmatig met nieuwe vondsten. Onder andere bij de verbouwing/renovatie van het onderkomen van Oud Limmen heeft Ron laten zien dat hij de handen uit de mouwen kan steken, uiteraard samen met vele andere vrijwilligers. De museale hoek waar Oud Limmen, het Museum voor de Bloembollenteelt, het proeflokaal van Brouwerij Dampegheest en Muziekvereniging Excelsior zijn gevestigd, is een ware aanwinst gebleken naast Ons Huis, de protestantse kerk en de Hortus Bulborum. De Oude School vormt nu een schitterend geheel en is voor veel verschillende doeleinden geschikt.

Hierna volgden uiteraard vele felicitaties waarna de diverse presentatoren hun voordrachten hielden, met heel veel prachtig beeldmateriaal.

Mattheüspassie op 25 maart in Limmen

LIMMEN - Op Palmzondag 25 maart om 15:30 uur is er een concert in de protestantse kerk aan de Zuidkerkenlaan 25 in Limmen. Op het programma staat de Mattheüspassie van Piet van Midden en Gerard van Amstel. De Passie zal worden uitgevoerd door het koor van de Witte Duif, een projectkoor en een muzikaal ensemble, onder leiding van Marianne Beitler.

De Mattheüspassie is een indrukwekkende muzikale vertolking van het lijdensverhaal van Jezus volgens het evangelie van Mattheüs. De Passie omvat een aantal ontroerende aria's en koorliederen die op indringende en persoonlijke wijze het verhaal van de laatste dagen van het leven van Jezus vertellen. De Mattheüspassie bevat ook vier oorspronkelijke koralen van de beroemde Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach.

De Mattheüspassie is een bijzondere muzikale ervaring in de aanloop naar Pasen. De Passie wordt georganiseerd door Stichting De Witte Duif Castricum en de toegang is gratis. Het is mogelijk om ter plekke een vrijwillige bijdrage te geven.

P.S. Houdt u er rekening mee dat in de nacht van 24 op 25 maart de klok een uur vooruit wordt gezet!

De Wondere Wereld van de Bustehouder

Foto: aangeleverd

Het geheim van een goede bh? De juiste maat (omvang). Het lijkt zo simpel, maar toch draagt 70 tot 80% van de vrouwen de verkeerde maat bh. Als een bh niet goed aansluit op het lichaam ondersteunt hij niet meer voldoende en verliest zijn functie. Dan kan een bh nog zo goed zijn, maar met de verkeerde maat zit hij nog steeds niet zoals het zou moeten. Hij moet er juist voor zorgen dat je een mooi silhouet krijgt en moet de hele dag prettig dragen. Hierbij is de hulp van een deskundige in een speciaalzaak natuurlijk fijn. Wij maken je graag wegwijs in de wondere wereld van de bustehouders.

Graag tot ziens in de winkel. Volg ons ook op social media en blijf op de hoogte!

Isis Bodyfashion, Frederik Hendriklaan 10, 1814JP Alkmaar

Jeugdveiling V.V. Limmen

LIMMEN - Het fenomeen jeugdveiling is een traditie die al jaren niet meer weg te denken is bij Voetbalvereniging Limmen. Wat begon met een kaas of een pond paling is uitgegroeid tot een fantastisch evenement waar nog lang over nagepraat wordt.

Deze geweldige veilingavond wordt gehouden op zaterdag 24 maart vanaf 20:00 uur in de kantine aan de Dampegheestlaan 2 te Limmen. Men kan al eerder in de stemming komen door deel te nemen aan het ouder-kindtoernooi om daarna gezellig met z'n allen te komen dineren. Reserveren kan via de website van Voetbalvereniging Limmen of door een kaart voor het diner te kopen in de voetbalkantine zelf.

De bijna 300 kavels kunnen u niet zijn ontgaan door de prachtige huis-aan-huis bezorgde catalogus. Unieke bedrijfsbezichtigingen, de jongens tegen de meisjes, suppen door de grachten van Alkmaar, een heus voetbalgala, bezoek aan de Mercedesfabriek in Düsseldorf, Expeditie Dampegheest, dineren op de middenstip, VIP-voetbalkaarten, pondjes paling, bier- en wijnproeverijen en nog vele unieke kavels van de vooral jonge ondernemers die Limmen heeft.

Want het motto blijft tenslotte deze avond: 'Door Limmers voor Limmers'.

Via loten, die verkocht worden door een deel van de jeugd van de voetbalvereniging, wordt gezorgd voor extra publiciteit en inkomsten, en kunnen er ook nog 100 leuke prijzen gewonnen worden: een concert van André Rieu, een rondvlucht boven Limmen, vliegen in een Boeing 737 simulator en wijn, taarten, spijsbroden en kaas.

Maar het belangrijkste zijn uiteindelijk de kopers op deze fantastische veilingavond. Zal de opbrengst dit jaar hoger zijn dan vorig jaar?

Lezing over buitenplaatsen in Huys Egmont

Ons land kent meer dan 550 historische buitenplaatsen. Foto: sKBL

EGMOND AAN DEN HOEF - Op vrijdag 23 maart bent u van harte welkom bij een interessante lezing in bezoekerscentrum Huys Egmont te Egmond aan den Hoef. Dit keer is de spreker Drs. René Dessing, voorzitter van de stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen & Landgoederen (sKBL) uit Doesburg. Dessing vertelt u alles over de buitenplaatscultuur in Holland en over het ontstaan hiervan. De focus ligt op de 550 bestaande historische buitenplaatsen in Holland en de rest van ons land. Uiteraard komen ook de bijzondere Egmondse buitenplaatsen ter sprake, die helaas allemaal verdwenen zijn. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten à 5 euro zijn verkrijgbaar via www.huysegmont.nl/agenda of telefonisch op 06-51689620 (Martijn).

Workshop koorzingen in Limmen

LIMMEN - Zing je graag, maar vind je het lastig om zomaar binnen te stappen bij een koor? Grijp dan nu je kans om deel te nemen aan de workshop koorzingen. Naast de eigen band wordt medewerking verleend door het koor SeptemberBlues onder leiding van Judith Wognum. De workshop vindt plaats op zaterdag 7 april van 14.00 tot 17.00 uur in de Oude School, Schoolweg 5 in Limmen. Deelname bedraagt 10 euro. In de pauze is er voor een klein bedrag thee, koffie en zelfgebakken appeltaart. En na afloop gaat de bar open voor een hapje en een drankje. Kortom, het wordt een feestje! Komt u ook? Aanmelden kan via info@septemberblues.nl of bel Nelly Nooij: 06-25548993.

Willem Zeijlmans voor twee jaar naar Egmondia

Onder toeziend oog van technisch adviseur Marcel Buis (links), schudt voorzitter Paul Kager de hand van Willem Zeijlmans (midden). Foto: V.V. Egmondia.

EGMOND AAN ZEE - Met ingang van seizoen 2018/2019 zal Willem Zeijlmans de technisch eindverantwoordelijke zijn bij V.V. Egmondia. De trainer tekent een contract voor twee jaar. Beide partijen zijn zeer content met de positieve uitkomst van de vlot verlopen onderhandelingen en kijken uit naar een succesvolle samenwerking.

Egmondia was met de huidige trainer, Johan van Wort, eind februari tot de conclusie gekomen dat de samenwerking beperkt zou blijven tot het overeengekomen eenjarige contract. Toen Willem een week later besloten had bij SC Dynamo de samenwerking te beëindigen, ondanks het nog doorlopende contract, ging er snel een belletje van Marcel Buis, technisch adviseur van Egmondia, zijn kant op. Willem werd uit een groep van drie gegadigden unaniem door het Egmondse bestuur als meest geschikte kandidaat gezien. Ook Willem had direct een goed gevoel bij de Blauw-Witten en binnen een week was alles rond.

"Willem kent de clubs uit de regio waarin wij actief zijn goed," aldus een blije voorzitter Kager. "Met zijn mooie staat van dienst en voetbalfilosofie denken wij dat hij onze relatief jonge selectie vooral op voetballend gebied de volgende stap kan laten zetten." Ook Willem, woonachtig in Alkmaar, is blij met de snelle overeenstemming. "Het is inderdaad snel gegaan, maar als het goed zit, zit het goed. Egmondia is een mooie vereniging en ik heb het gevoel dat ik mij hier snel thuis zal gaan voelen."

Willem Zeijlmans op het veld van Egmondia. Foto: V.V. Egmondia.

Voor de resterende wedstrijden van dit seizoen hebben beide partijen óók dezelfde doelstelling. Zowel Egmondia als SC Dynamo vecht in het eerste jaar in de derde klasse tegen degradatie. Willem streeft ernaar om de club uit Ursem in de derde klasse te behouden. Johan van Wort, die volgend jaar naar TOG in Amsterdam gaat, streeft hetzelfde na bij de Egmonders.

Succesvolle open dag TV Het Vennewater

Foto: aangeleverd

HEILOO - De jaarlijkse open dag van Tennisvereniging Het Vennewater op zondag 18 maart is een enorm succes geworden. De snijdende oostenwind heeft nauwelijks vat op het zonovergoten, zeer beschutte park. Op het terras en in de kantine was het dankzij de aanwezige theesommelier en de kantinedienst gezellig druk.

Het team van Johan Jansen zorgde ervoor dat de leden van TV Het Vennewater hun bespanning gratis konden laten doormeten en nieuwe Wilson rackets konden testen. De altijd enthousiaste trainers van TV Het Vennewater, Peter Bruin, Huseyin Diktas en Inge Weening, verzorgden clinics voor een groot aantal kinderen en volwassenen. De duidelijk herkenbare vrijwilligers heetten een grote hoeveelheid belangstellenden welkom en de ledenadministrateurs konden een enorm aantal nieuwe leden inschrijven. De nieuwe senior leden starten binnenkort met de 10 GRATIS tennislessen en de kinderen die een jeugdlidmaatschap overwegen komen eerst 5 lessen kennismaken voor 10 euro.

Deze aanbieding is uiteraard ook nog beschikbaar voor de sportieve inwoners van Heiloo die deze fantastische open dag hebben gemist. Inschrijven hiervoor kan nog tot 25 maart. Stuur daarvoor een mail naar leden@tvhetvennewater.nl.

De dag werd afgesloten met een demonstratiepartij tussen voormalig Vennewater-talent en inmiddels internationaal doorgebroken Annick Melgers en trainer Huseyin Diktas, die alle zeilen moest bijzetten.

Pascal Wiebering springt naar het EK in Azerbeidzjan

Foto: Fotopersburo Martin Mooij

ALKMAAR/HEILOO - Op zondag 11 maart werd in de trampolinehal van Triffis in Sportcomplex de Meent Bauerfeind de derde en laatste kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap senioren en junioren gehouden. Het EK trampolinespringen zal van 12 tot 15 april plaatsvinden in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

Pascal Wiebering uit Heiloo liet in deze kwalificatiewedstrijd, net als bij de eerste twee kwalificaties, goede en stabiele oefeningen zien. Zij voldeed daarmee voor de derde keer aan de kwalificatienorm. Samen met Jackie Lionahr (Flikflak), Romee Pol (Sparta Ermelo) en Romana Schuring (TVIJ) zal Pascal het senioren damesteam vormen dat Nederland gaat vertegenwoordigen in Azerbeidzjan.

Racketmiddag Tenniscentrum de Dors

Foto: aangeleverd

HEILOO - Bij Tenniscentrum de Dors is het mogelijk om (geheel vrijblijvend) deel te nemen aan de racketmiddag, op de dinsdagmiddag van 13.00 – 15.00 uur. Iedereen kan meedoen en het is niet nodig om lid te zijn van een tennisvereniging. We beginnen om 13.00 uur en spelen 4x een half uur (elk half uur een nieuwe mix). Je kan dus één of meerdere partijen spelen. Aanmelden vooraf is niet nodig en iedereen is van harte welkom! Kosten zijn 5 euro per persoon per middag (incl. één consumptie). Tevens is er op Tweede Paasdag een gezellig paastoernooi. De wedstrijden duren één uur en je speelt minimaal twee wedstrijden. Aanmelden kan via www.toernooi.nl (zoekterm de Dors).

U bent van harte welkom!

Voorrondes kampioenschap bowlen

V.l.n.r.: John Eskes, Maaike Mensing, Esmeralda Vlaar, Paul Heijnis en Ingrid Groen. Foto: Frans Endel

HEILOO - Zondag 4 maart hield de Nederlandse Bowling Federatie (NBF) de regionale voorrondes van het individueel bowlen voor mensen met een beperking. Deze vonden plaats bij bowlingcentrum Claus in Hoofddorp. Sports4all Bowling Heiloo had gezien de behaalde prestaties 14 deelnemers ingeschreven.

De dames en heren werden afzonderlijk in vier klassen ingedeeld. Ruim 50 deelnemers hadden zich aangemeld en er werd in 3 games gespeeld. De deelnemers uit Heiloo speelden allemaal zeer goed, waarbij enkele ruim boven hun gemiddelde gooiden. Dit leverde ook de nodige podiumplaatsen op.

Dames 4e klasse: 1e plaats: Maaike Mensing; 2e plaats: Esmeralda Vlaar; 3e plaats: Ingrid Groen. Heren 1e klasse: 2e plaats: John Eskes. Heren 3e klasse: 1e plaats: Paul Heijnis. Zij zullen voor 6 mei een uitnodiging van het NBF ontvangen om in Almere te strijden voor het Nederlands kampioenschap individueel bowlen. Nog een bedankje aan alle sponsoren die dit weer mogelijk maakten en in het bijzonder autobedrijf Van der Steen uit Heiloo, die weer een busje beschikbaar had gesteld.

7x7 30+ vrouwenvoetbal

LIMMEN - Voetbalvereniging Limmen wil in samenwerking met de KNVB een start maken met het 7x7 30+ vrouwenvoetbal in competitieverband. Planning is om te starten in het nieuwe seizoen 2018/2019. De doelgroep is speelsters in de categorie 30+. De wedstrijden vinden 1 keer per 2 weken op zaterdag of vrijdagavond plaats, speelduur 2 x 30 minuten.

7x7 voetbal is voor velen de perfecte voetbalvorm: voor speelsters met een drukke agenda die niet meer wekelijks willen spelen, voor speelsters die geen genoeg van voetbal kunnen krijgen en op zoek zijn naar een extra speelmoment, of voor teams die door een terugloop van het aantal leden geen elftal meer op de been kunnen brengen. De grootste voordelen van 7x7 voetbal:
• Omdat je 7 tegen 7 speelt heb je minder speelsters nodig
• 7x7 voetbal speel je recreatief; gezelligheid staat voorop en je kunt zelf kiezen of je met en tegen leeftijdsgenoten speelt of niet
• Verminder blessures; 7x7 voetbal speel je op een half veld en slidings zijn niet toegestaan

De spelregels zijn na te lezen op: www.knvb.nl/doe-mee/voetbalvormen/7x7/vrouwen

Om mee te doen, dien je lid te zijn/worden van de Voetbalvereniging Limmen. Wil je meer weten of wil je je aanmelden, stuur dan een e-mail naar 7x7vrouwenvoetbal@vvlimmen.nl. Vermeld daarbij je telefoonnummer, dan wordt er z.s.m. contact met je opgenomen.

Voor clubs uit de regio is het mogelijk om zelf een 7x7 team op te starten en mee te doen aan deze competitie. Meer informatie via KNVB competitieleider Wesley Lagerweij (wesley.lagerwey@knvb.nl).

Jeugd TTV Limmen-Heiloo 1 kan geschiedenis schrijven

Foto: aangeleverd

HEILOO/LIMMEN - Na jaren jeugdteams vertegenwoordigd te hebben in de Noord-Hollandse tafeltenniscompetitie, met als hoogst bekende resultaat de 2e klasse, hangt in de lucht dat het eerste jeugdteam zal kunnen promoveren naar de 1e klasse. Team 1, bestaande uit Mathijs de Kremer, Okke Bos en Jari & Levi Legdeur, is met sprongen vooruitgegaan sinds ze ook deelnemen aan de seniorencompetitie. Halverwege de voorjaarscompetitie staan zij momenteel eerste en de club heeft er alle vertrouwen in dat het kampioenschap haalbaar is. Sinds mensenheugenis is het geen enkel jeugdteam gelukt de 1e klasse te bereiken. Laten we hopen dat het team de komende weken beseft dat zij geschiedenis kunnen schrijven voor de tafeltennisclub uit Limmen-Heiloo.

Ook team 3 met aanstormende talenten Amrou Abou Zaid (afkomstig van TTV Castricum), Roos Briefjes, Job Stolte en Daan Mansjou spelend in de 3e klasse, staan fier bovenaan en kunnen wellicht promotie afdwingen naar de 2e klasse.

Naast deze prachtige teamresultaten wordt TTV Limmen-Heiloo op hoog landelijk niveau vertegenwoordigt door Sanne Briefjes. Zij is in het bezit van de hoogste licentie binnen de tafeltennisbond en speelde 19 maart jl. het A-ranglijsttoernooi te Den Haag. Ze behaalde in een toernooi met 17 deelneemsters de tiende plaats van Nederland. En dan te bedenken dat bijna alle speelsters die boven haar eindigden deel uitmaken van de 4 CTO's (Centrum van Topsport en Onderwijs) waar zij een fulltime trainingsprogramma volgen. Sanne Briefjes is hiervoor nooit gevraagd maar volgt haar eigen trainingsprogramma in Haarlem o.l.v. hoofdtrainer Jan Ternede. Ze wordt bij alle toernooien begeleid door coach Arjan Barendse, tevens voorzitter van TTV Limmen-Heiloo.

Onderlinge wedstrijden turnsters Tios

LIMMEN - Afgelopen zondag vonden de onderlinge wedstrijden voor de turnsters van sportvereniging Tios uit Limmen plaats. In de sporthal aan de Hogeweg waren de vier onderdelen sprong, brug, balk en vloer uitgezet voor de leden. Om 10:00 uur werd gestart door de groepen 3-4-5 en 6-7-8. Na een gezamenlijke warming-up werden de 31 kinderen in vier groepjes verdeeld. Iedereen deed zijn uiterste best en het publiek - dat in grote getale aanwezig was - genoot van alle inzet. Vier rondes lang werd er door iedereen op alle onderdelen vol concentratie geturnd. Na afloop was er de prijsuitreiking waarna natuurlijk iedereen met een medaille en diploma naar huis ging. Bij groep 3-4-5 eindigde Esmee van Duivenvoorde als 1e, Isa van Duin als 2e en Aya Al Kohfan als 3e. Bij groep 6-7-8 was de 1e plaats voor Jennifer Leijen, de 2e voor Robine van der Meij en 3e werd Susanne Pepping. Hierna was het de beurt aan de selectie. De 14 deelneemsters deden ook hun gezamenlijke warming-up en werden hierna in drie groepen verdeeld. Er waren namelijk eerst drie rondes op de onderdelen balk, brug en sprong. Hierna werd de zaal ruim gemaakt en mocht iedereen een vloeroefening laten zien. Ook hier werd er geconcentreerd geturnd waarbij er door diverse deelneemsters op verschillende onderdelen mooie punten werden gescoord. Iedere deelneemster werd ook beoordeeld op het niveau waar ze op turnt, zodat er geen grote verschillen zijn bij de scores. Bij de selectie mag degene met de hoogste totaalscore zich een jaar lang clubkampioen noemen. Dit jaar was het Suzanne de Jong die deze prijs in ontvangst mocht nemen. Als 2e eindigde Linde van de Bosch en 3e werd Bonna Mooij. Tios kijkt terug op een geslaagde dag. Op 28 maart tussen 17:30-19:00 uur komen de leden met de bolletjes langs de deuren. Verder staat natuurlijk het jubileum op 23 juni op de agenda.

White Stones kampioen?

EGMOND AAN ZEE - White Stones speelt vrijdag 23 maart de belangrijkste wedstrijd uit de ruim 40-jarige geschiedenis van de Egmondse zaalvoetbalclub. In de Watertoren staat de wedstrijd tegen de nummer 2, Zeemacht, op het programma. Bij winst is de titel en promotie naar het walhalla van het zaalvoetbal, de Eredivisie, vrijwel zeker.

In de eigen Watertoren zijn de Hoevers bijna niet te kloppen. Tot dusver werden alle competitiewedstrijden gewonnen. Als er echter een tegenstander is die kan winnen in Egmond dan is het Zeemacht. Al jaren een van de belangrijkste uitdagers van de Stones. Een geslepen team met veel ervaring, fysiek sterk en met een razendsnelle counter. In het najaar werd, in de uitwedstrijd in Den Helder, door WS ternauwernood een gelijkspel (2-2) uit het vuur gesleept. White Stones is dus gewaarschuwd. In verband met de grote drukte is het verstandig om op tijd te komen. De wedstrijd in de Watertoren begint vrijdag om 21:15 uur.

HZV JO17-1 kampioen van de topklasse

V.l.n.r. staand: Stef Stiegelis, Daan Piet, Tom Sterkenburg, Hidde Postma, Juriaan Piet (coach). Midden: Dennis Bijlsma, Jens van der Vlier, Tim Tyler. Knielend: Skip Biesterveld (l) en Ted Kösters met de Teddemans beker. Ontbrekend op de foto: Merlijn Henschen (gebroken enkel) en coaches René Bark en Dolf Henschen. Foto: Wout Jager

HEILOO - HZV JO17-1 is kampioen geworden van de topklasse, de hoogste zaalvoetbalcompetitie van Noord-Holland. Ze begonnen als torenhoge favoriet aan de competitie, doordat dit team al 3x Nederlands kampioen is geweest. Die favorietenrol hebben ze met verve waargemaakt, door alle 16 tot nu toe gespeelde wedstrijden te winnen met een doelsaldo van 115 voor en 29 tegen. HZV JO17-1 maakt zich nu op voor de play-offs. De winnaar van deze serie wedstrijden mag gaan strijden om het Nederlands kampioenschap zaalvoetbal.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

BLOKFLUITLES: Een zeer geschikt opstart instrument voor de beginnende muzikant. In gezellige kleine groepjes leer je blokfluit spelen en noten lezen. Voor alle leeftijden! Voor meer info: Elma Agterberg 06-22889122

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

AUTOWASSTRAAT CARCLEANING HEILOO. Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Nijverheidsweg 19a. Ma t/m Vr 08.00 - 17.00 uur. Za 09.00 t/m 12.00 uur. T: 072-532 0294 www.carcleaningheiloo.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Wie helpt mij om SAMEN OM de WEEK op DONDERDAGOCHTEND mijn huis weer lekker schoon en aan kant te krijgen? Tel: 06-52591890

Kim's Haarsalon, Knippen Damen-Heer €13,- Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €30,- Bel voor een afspraak: 06 - 30042383. Pinnen is mogelijk. Dompvloetlaan 29 Heiloo. Tot snel!

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Uw tafelblad weer als nieuw! Kijk op TAFELDOKTER.NL Of bel 06 21885288

Mondharmonicales.
Leer in een paar lessen spelen. Notenkennis is niet nodig!!!! Iedereen kan het leren!!! Info 06 16163045 of
www.mondharmonicales.nl

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

Altea (Zuid Spanje) Momenteel 20 graden. Nog enkele weken te huur: 6-Persoons luxe appartement met uitzicht op zee. Afhankelijk van voor-of naseizoen 400 euro per week. Exclusief schoonmaak en beddengoed. Tel. 072-5330432

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

Beste schilder en stukadoor.

Voor binnen en buiten.

Nu 50% korting. Tel: 06 - 3374 3601