De Uitkijkpost

22 oktober 2014

De Uitkijkpost 22 oktober 2014


Uitkijkpost Media BV: 80 jaar jong!

HEILOO – De Uitkijkpost bestaat vandaag, 22 oktober precies 80 jaar! Een respectabele leeftijd voor deze krant die nog altijd jong van geest is.

Vandaag wordt ook de vernieuwde website gelanceerd; Uitkijkpost 2.0, waarvan u hierboven een voorproefje ziet. Op www.uitkijkpost.nl leest u de krant online, kunt u de nieuwsitems delen met anderen of op uw eigen Facebookpagina, wordt u binnenkort dagelijks voorzien van de laatste nieuwtjes, en kunt u reageren op nieuwsitems. Bovendien kan via de link met het Regionaal Archief Alkmaar, aan de hand van een zoekterm, online oude krantenberichten worden opgezocht uit het inmiddels gedigitaliseerde Uitkijkpostarchief. Kortom: De Uitkijkpost staat niet stil! Per vandaag wordt onze naam veranderd in Uitkijkpost Media BV om duidelijk te maken dat nieuwsverspreiding niet uitsluitend via het nieuwsblad, maar ook via internet en social media (Facebook en Twitter) plaatsvindt. Natuurlijk vormt de papieren Uitkijkpost nog steeds de basis van ons bedrijf. Deze wordt nog altijd onverminderd goed gelezen en gewaardeerd, en is ook voor winkeliers en bedrijven het medium bij uitstek om zich te profileren aan de vele lezers in het verspreidingsgebied Heiloo, Limmen, Akersloot, Rinnegom en de Egmonden. Wanneer u deze bladzijde omslaat leest u verder in de speciale Jubileumkrant van de Uitkijkpost. Met daarin interessante verhalen uit vervlogen tijden, columns van onder andere onze burgemeester en pagina's met daarop een aantal medejubilarissen! Als u de krant omdraait, treft u uw vertrouwde krant, met onder andere nieuws uit Heiloo en omgeving en de sportpagina's. Wij wensen u veel leesplezier en hopen u nog lang, online en/of op papier van het lokale nieuws en achtergrondverhalen te mogen blijven voorzien!

Team Uitkijkpost Media BV

De Uitkijkpost: van drukkerij naar Media BV

Boven op de drukpers staat de heer Keppel, die het bedrijf in 1939 overgenomen had. De gebroeders Eriks hebben het opgericht op 22 oktober 1934.

HEILOO - De allereerste herinnering van Janneke Mars aan de Uitkijkpost, op de voormalige stek op 'de Rechtelaan' achter het huis van opa en oma Keppel, zijn enorm hoge papierstapels in de drukkerij, die uitnodigden tot klimmen. ,,Er was ook een lift, archiefzolder, loodhok en een doka; voor een kind natuurlijk superspannend!"

Het kroost werd al jong bij het familiebedrijf betrokken. ,,Opa reed ons en wij kleinkinderen stapten dan uit en bezorgden bijvoorbeeld kalenders." Latere voorkomende hand-en-spandiensten varieerden van klusjes in de drukkerij, 'verzamelwerk' tot kranten tellen. Janneke heeft ook in haar jeugdjaren al verhalen geschreven voor de krant. In 1989 overleed haar vader na korte tijd directeur te zijn geweest en heeft haar moeder de zaak draaiende gehouden. In de jaren dat Janneke kinderen kreeg, was ze wat minder betrokken bij het bedrijf, dat inmiddels geleid werd door haar broer Arnoud. Ook broer Rob liep van jongs af aan rond in de drukkerij en ging met opa Keppel mee op stap. ,,Ik heb nog meegemaakt dat het zetten met losse letters vanuit ouderwetse letterkasten gebeurde. Het loodzetten was al een hele vooruitgang, daarna kwam de offset en nu gaat echt alles digitaal. Tijdens de eerste jaren van mijn studie woonde ik nog thuis; drukwerk bezorgen of andere zaken ophalen waren geen uitzondering. Na mijn studie ben ik in de internationale zakenwereld terecht gekomen, eerst in Amsterdam en later in de scheepvaart en transport bij de Koninklijke Nedlloyd Groep in Rotterdam. Na het veel te vroege overlijden van mijn vader bleef ik op afstand betrokken bij de Uitkijkpost; hoewel ik niet meer in Heiloo woonde. Mijn moeder en daarna Arnoud voerden het beleid. Het bedrijf bloeide en maakte een mooie ontwikkeling mee en betrok zelfs een nieuw pand."

Het nieuwe bedrijfspand aan De Hoefsmid
Karel Frugte en Rob Mars in gesprek met de burgemeester tijdens de opening van het kantoor in het WBC
De drukkerij vormde de spil van het bedrijf.
De receptie was een eye catcher in het pand aan De Hoefsmid
Jarenlang werd de krant nog met de hand geplakt. Van computers werd nog beperkt gebruik gemaakt.

Voor Nedlloyd heeft Rob Mars -na een aantal jaren in Rotterdam- meer dan 15 jaar in Azië gewerkt. Begin dit jaar keerde hij vanuit Singapore terug in Nederland. ,,Nu alweer drie jaar geleden raakte ik door omstandigheden intensief bij de zaak betrokken. Door het tijdsverschil was het mogelijk om overdag mijn 'normale werk' te doen en 's avonds -op afstand via skype en e-mail- de Uitkijkpost. In die tijd hebben we veel steun en advies gehad van Henk van der Bruggen."

Ook Karel Frugte, afkomstig uit de krantenwereld, werd aan boord gehaald; hij heeft een lange loopbaan bij HDC Media achter zich, maar is ooit begonnen als redacteur bij de Uitkijkpost. ,,De afgelopen tijd hebben Karel en ik samen met het team heel wat veranderingen kunnen realiseren, zowel qua modernisering als efficiëntie. Met nieuwe systemen en de noodzakelijke kostenbesparingen. Het meest zichtbaar is natuurlijk de verhuizing. We zijn heel blij dat we dankzij een onverminderd enthousiasme van het hele team deze stappen hebben kunnen zetten." Ontwikkelingen gaan snel en Rob beseft dat ook de Uitkijkpost met de tijd mee moet gaan. ,,Dat betekent investeren en innoveren. Samen met broer Paul van www.heiloo-online.nl zijn we dan ook bezig geweest om een nieuwe Uitkijkpost 2.0 'marsroute' te bepalen voor de toekomst. Dat betekent print en online; niet alleen voor Heiloo, maar ook voor de omliggende dorpen in het BUCH gebied waar de Uitkijkpost goed gelezen wordt.

Hij vervolgt: ,,Vandaag 22 oktober, de dag van ons 80-jarig jubileum, beginnen we dit tijdperk met de nieuwe website www.uitkijkpost.nl. Het is een site gebouwd rond het nieuwe Pubble publishing systeem waarmee de lezers onze krant heel makkelijk op smartphone of tablet kunnen lezen en ook artikelen kunnen 'sharen' en 'liken'. Om onze gewijzigde focus te benadrukken is de officiële naam van het bedrijf veranderd in Uitkijkpost Media BV"

Maar de Uitkijkpost laat de historie niet los. ,,Ons hele archief aan oude kranten – beginnend met kranten uit de vijftiger jaren- is door een prima samenwerking met directeur Paul Post van het Regionaal Archief en Wim Karels van Picturae vanaf vandaag digitaal te lezen en met zoekmachines op onderwerpen of namen doorzoekbaar. Wij zijn hen heel dankbaar dat zij dit mogelijk hebben gemaakt en we hopen dat dit onze gebruikers een stukje extra service en plezier geeft."

Inmiddels is Janneke alweer een poosje terug op het oude nest. Naast haar activiteiten voor de Uitkijkpost en De Uitgeester zal zij zich met de acquisitie gaan bezighouden. Rob werkt inmiddels weer aan een project in het buitenland; met Janneke in het team blijft de familie direct betrokken.

Het Uitkijkpostteam is onlangs uitgebreid met Marcel Keet. Rob besluit: ,,Marcel kan ons met zijn enorme ervaring in de media en zijn sterke betrokkenheid met de regio goed op weg helpen om het bedrijf een nieuwe plek te geven in de regio. Want Uitkijkpost is een begrip en wil dat nog vele jaren blijven: een platform voor nieuws en informatie, dat mensen verbindt."

80 jaar Uitkijkpost deelt 30 jaar met Marry

Een jubileumeditie van de Uitkijkpost zonder Marry is ondenkbaar. Carolien Breed

HEILOO – Van de 80 jaar dat de Uitkijkpost bestaat, heeft Marry Rison-Pepping ('van Bram') bijna dertig jaar deel uitgemaakt van het Uitkijkpost-team. ,,Ik hoorde een beetje bij het meubilair", lacht de nog altijd zeer spraakzame, goedlachse en altijd goedgemutste Marry.

Ze wipt ook nu nog regelmatig even aan om een gezellig praatje te maken met haar 'oude' collega's. Als deze vrolijke spraakwaterval bij Marsha en Carolien op de redactie komt buurten, ligt het werk op de Uitkijkpost even stil. ,,Eééénig, leuk hoor! Ik heb er echt een schitterende tijd gehad!" Een jubileumkrant zonder Marry is dan ook eigenlijk ondenkbaar. Marry is geboren en getogen Heiloose. Haar vader Jan Pepping had een eigen meubelzaak in het dorp. Hij kwam vroeger wekelijks bij de Uitkijkpost over de vloer om een advertentie aan te leveren. Van hem heeft Marry stapels oude Uitkijkposten die zij, net als haar vader, met zorg bewaart. Haar vader overleed in maart 2012 op 98-jarige leeftijd. Marry begon in 1977 haar langdurige carrière als typiste bij de Uitkijkpost op de Rechte Hondsbosschelaan, waar de krant ook gedrukt werd. Ze heeft er tal van collega's de revue zien passeren; van Gwen Bos ('Zij schreef geweldige stukkies voor de krant!'), Ab Albers, Peter Horio de offsetdrukker en Piet Berkvens, de fotograaf meneer Bak, meneer Van Haaren, Guus Op de Weegh, Jannes Bak, de jongens van Ruiter, Bob Bosma, Wilma Blankendaal, Wil van der Horst en al die anderen, die in al die jaren actief zijn geweest voor de Uitkijkpost. Het doet haar deugd dat Jos en Nico ('Die schatten!') nog altijd bij de Uitkijkpost werken. Het maken van de krant ging in haar begintijd heel anders. ,,Alle aangeleverde kopij moest eerst worden uitgetypt; mensen leverden teksten en de 'vraag en aanbodjes' voor de krant aan op een -vaak handgeschreven- briefje. Ik tikte dat uit op een oude IBM." Dat ging niet zelden met de nodige tijdsdruk gepaard, want als bij het nalezen één foutje werd ontdekt, kon Marry de hele tekst overtikken. ,,Op dinsdagmiddag rond 16.00 uur moest de krant drukklaar zijn!" Maar Marry vond het een sport om alles op tijd af te hebben; op een uurtje meer of minder keek ze niet. Typen was haar lust en haar leven, al had ze later wel wat moeite met 'die moderne computers'. ,,Die dingen hadden zo'n floppy en dat ging wel eens verkeerd." Naast haar werk voor de Uitkijkpost tikte Marry de kopij uit voor 'haar' Sursum Corda, het wekelijkse parochieblad voor het dekenaat Alkmaar, dat bij de Uitkijkpost werd gedrukt. En voor degenen die nog met Marry gewerkt hebben: ze is nog altijd autogek en rijdt vele kilometers, van Cleve naar Antwerpen en weer terug. Ze begon met een Kever en rijdt nog steeds Volkswagen, maar dan al weer jaren in een Golf. ,,Ik denk dat dit zeker mijn achtste Golfje is!"

De Uitkijkpost als spiegel van Heiloo

De Uitkijkpost van 1948 (editie nr 48)

HEILOO - In de historische Uitkijkposten van de beginjaren van haar bestaan zijn veel gebeurtenissen uit het verleden te vinden, maar ook familieberichten, aankondigingen en mededelingen van diverse aard. Dat wetenschappers er veelvuldig gebruik van maken is logisch, maar ook steeds meer amateur historici halen uit deze bronnen informatie over het familieverleden, prominente personen, lokale geschiedenis en bijzondere gebeurtenissen.

De Uitkijkpost was 'de spiegel' van de Heilooer samenleving. Er is voor veel mensen niets spannender dan het leven van alledag van het verleden terug te vinden in de kranten van die tijd. Dit geldt uiteraard voor diegenen die gevoelig zijn voor wat de schrijver Godfried Bomans 'de aroma van het verleden' heeft genoemd. Gebeurtenissen die voor ons nu tot het verre verleden behoren komen opeens heel dichtbij en vormen vaak de missende puzzelstukken in een familie- of verenigingsgeschiedenis. In 1948 verscheen de derde jaargang van de Uitkijkpost als 'Het onafhankelijk nieuwsblad van Heiloo' met een speciale jubileumreeks 50 jaar Fanfarecorps Eensgezindheid. In de krant, die toen 15 cent per exemplaar kostte, werd naast het plaatselijke fanfarenieuws of nieuws vermeld over de toestand in het Midden Oosten, de inentingen tegen difterie, de bestrijding van de Coloradokever, de autotocht van de Ouden van Dagen, de opening van het nieuwe badhuis en de verdeling van de naoorlogse voedselbonnen. De voorpagina's van de edities nr. 45 tot en met 48 werden volledig gevuld met de geschiedenis van het fanfarecorps Eensgezindheid die haar 50-jarig bestaan groots vierde. Volgens de persberichten uit die tijd bleek dit jaar het succesvolste jaar uit haar toenmalige bestaan te zijn geweest. Op zondag 27 juni 1948 werd er een groot Jubileumconcours in Heiloo georganiseerd. Het was toen slecht weer en het plensde van de lucht. Later werd het droog en was er een behoorlijke belangstelling te constateren. Er namen meer dan dertig korpsen deel aan het concours en de organisatie bleek tot in de puntjes te kloppen. Er was zelfs een Haags blindencorps aangemeld en het was interessant te zien hoe deze mensen zonder lessenaar en muziek toch tot een eerste prijs wisten te krijgen. Eensgezindheid speelde in die tijd in de Superieure afdeling. Op 19 oktober 1948, de dag dat Eensgezindheid dus precies 50 jaar bestond, werd in de Oude Herberg (nu: Herberg Jan) een receptie gehouden. Op deze gelegenheid werd een van de oprichters de heer Gerrit Koning gehuldigd met zijn 50- jarig lidmaatschap.

De Uitkijkpost van 1948 (editie nr 31)

De Uitkijkpost van 1948 (editie nr. 31)

In 1948 verscheen in de derde jaargang editie nr. 31 een minder vrolijk bericht over de heer Bruul die op 18 januari 1948 plotseling overleed voor de ingang van het Forestersterrein. Hij was op weg naar de wedstrijd van het tweede elftal dames handbal van de Foresters tegen Animo en zakte daar plotseling ineen. Bruul was in die jaren naast gemeentesecretaris ook een geliefde bestuurder van grote kwaliteit.

Zijn bekendheid met het leven van muziekverenigingen kreeg hij bij de West-friese Bond van Harmonie- en Fanfarecorpsen, van welke bond hij later voorzitter werd, en van deze kennis profiteerde Eensgezindheid mee.

Zo werden met zijn adviezen de grote nationale concoursen in 1933 en 1938 door Eensgezindheid in Heiloo georganiseerd. Ook aan de voorbereidingen voor het jubileumconcours van 1948 werkte hij mee en hielp hij mee aan het stichten van de muzieknis die in 1933 werd gebouwd in het muziekpark te Heiloo.

Maar ook voor de voetbalverenigingen in Heiloo heeft hij veel gedaan. Zo klopten jonge mensen die in 1946 een voetbalclub wilde oprichten bij hem aan en richtte hij de voetbalclub De Foresters op.

Op 2 juli 1937 haalde hij zelfs het landelijke nieuws met een bericht in het Algemeen Handelsblad dat hij als gemeenteraadslid ervoor gezorgd had dat de door Alkmaar gewenste annexatie van Heiloo en Oudorp niet door ging. We lezen ook dat de heer Bruul ervoor zorgde dat Heiloo een eigen natuurijsbaan kreeg.

Ernst Dulmers

Iwan Bronkhorst opent fotostudio in het WBC

Iwan Bronkhorst: ,,Wat maakt mij anders dan andere fotografen? Ik kijk! Ik heb mijn kennis niet uit boekjes, maar ik heb mezelf leren fotograferen door écht goed te kijken. Vooral bij productfotografie en reclamefotografie waar beheersing van licht en reflecties een must is. Lastig te fotograferen voorwerpen met veel reflectie - zoals glas, kunstwerken en sieraden - zijn mijn expertise. Maar of het nu een portretfoto of reclamefoto is, 'goed' is voor mij de ondergrens. Hierdoor is mijn fotostudio de laatste jaren flink gegroeid en werk ik inmiddels internationaal. Maar ook zoek ik binnen Heiloo de samenwerking op en fotografeer regelmatig voor het goede doel. Op mijn website www.iwanbronkhorst.nl staan voorbeelden van mijn werk. In mijn nieuwe fotostudio in het Willibrordus Business Centrum aan de Kennemerstraatweg 464 heet ik u van harte welkom. Contact met mij opnemen kan via info@iwanbronkhorst.nl of telefonisch via tel. 072-74 32937."

Een hele beste vriend

Dan heb ik het over onze eigen Uitkijkpost. Want zouden wij dit blad kunnen missen? Ik denk het niet. De regionale krant geeft ons maar weinig informatie over Heiloo. Gelukkig hebben wij onze eigen Uitkijkpost. Met alle informatie over allerlei gebeurtenissen. Over 80 jaar ervaring met de Uitkijkpost kan ik niet spreken, want ik ben juli 1975 in Heiloo komen wonen. Toen werd de Uitkijkpost meteen voor mij al belangrijk. Men wilde de Vennewatersweg aanleggen en van gemeentewege moest dat uiteraard gepubliceerd worden. Dat gebeurde in de Uitkijkpost tijdens de bouwvakvakantie. Opzet? In ieder geval is het mij niet ontgaan en mede daardoor werden er bezwaren ingediend. Over de verdere afhandeling zal ik het nu niet hebben. Het gaat nu over het jubileum en het belang van onze krant. Zo is bij publicaties door de gemeente dit blad een belangrijke en onmisbare schakel tussen burgerij en gemeente. Daarnaast wordt de leefbaarheid in Heiloo en omgeving vooral bevorderd door het publiceren van allerlei andere zaken op cultureel-, sportief-, en overig gebied. Uit eigen ervaring: we hadden nooit met succes de zomeravond-concerten in de Witte Kerk van de grond gekregen zonder de Uitkijkpost. De mensen van de Uitkijkpost staan je altijd met raad en daad terzijde is mijn ervaring. En ik heb al heel wat mensen op de redactie meegemaakt. Van mij geen wanklank. In tegendeel, alle hulde. Ik heb ook een aantal jaren de raadsverslagen (zowel voor Heiloo als de toenmalige zelfstandige gemeente Limmen) verzorgd en in die situatie was de samenwerking eveneens geweldig. Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar ik eindig met een dikverdiende felicitatie en de wens dat er nog minstens 80 jaar aan de leeftijd van onze Uitkijkpost toegevoegd kan worden. Deze krant is ongetwijfeld de best gelezen krant van Heiloo.

Ger Helder

Krantenarchief van de Uitkijkpost digitaal doorzoekbaar Struin door zestig jaar oude Heilooër nieuwtjes

Het digitaliseren van oude jaargangen van de Uitkijkpost.

HEILOO - Het Regionaal Archief in Alkmaar digitaliseert in samenwerking met Picturae en de Uitkijkpost het krantenarchief van de Uitkijkpost.

Het archief bestaat uit alle bewaarde krantenedities vanaf de begin jaren vijftig. Hiermee worden binnenkort oude krantenberichten over Heiloo en omgeving, nieuws dat de gemoederen in die tijd bezig hield, toegankelijk voor een groot publiek. Het Heilooër bedrijf Picturae (voorheen Pictura) is verantwoordelijk voor de digitalisering van de Uitkijkpost. De digitalisering nam vanaf de jaren negentig in een snelgroeiend tempo toe. Picturae (voorheen Pictura), opgericht door Onno Zaman, was het eerste bedrijf in Nederland, en misschien wel in heel Europa, dat dit proces met geavanceerde camera's verrichtte in plaats van met een scan; met een enorme kwaliteitsverbetering als gevolg. Picturae heeft als doel cultureel erfgoed op een inspirerende manier toegankelijk te maken, zodat iemand die bijvoorbeeld meer achtergrondinformatie wil weten van een tentoonstelling of historische informatie uit oude archieven zoekt, dit online kan vinden. Picturae is hierin toonaangevend en digitaliseert belangrijk cultureel erfgoed zoals museumcollecties, monumenten, bibliotheken, het Nationaal Archief en regionale archieven, maar ook bedrijfsarchieven etcetera voor kleine en grote opdrachtgevers van over de hele wereld. Om waardevolle informatie te behouden voor het nageslacht voor en te delen. Picturae heeft een uniek concept in huis omdat het bedrijf een breed dienstenpakket aanbiedt, waarbij het hele proces van digitalisering, beheer, online publicatie van cultureel erfgoed en hosting onder één dak plaatsvindt. Wim Karels, teamleider sales bij Picturae, legt uit dat in de gedigitaliseerde krantenarchieven middels OCR technieken oude berichten snel online gevonden kunnen worden door ingegeven zoekbegrippen. Met behulp van de periodiekviewer is het mogelijk om op basis van inhoud, een naam, persoon, woord of periode door verschillende periodieken te zoeken. Alle kranten hoeven dus niet meer één voor één doorgespit te worden om meerdere artikels over een bepaald onderwerp te vinden. Paul Post, directeur van het Regionaal Archief Alkmaar, is blij op deze manier het krantenarchief van de Uitkijkpost duurzaam te kunnen bewaren en toegankelijk te maken voor een breed publiek. ,,Veel oudere kranten zijn nog van lompen gemaakt. Het latere, veel goedkopere gebruikte krantenpapier is vervaardigd van houtvezel en verkleurt, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, naar geelbruin en brokkelt langzaam af. Door digitalisering blijft de informatie behouden voor de toekomst. Als bewaarplaats van en kenniscentrum over lokale en regionale historie gebruiken wij graag onze website als toegang op de gedigitaliseerde Uitkijkpost", aldus de directeur. Het Regionaal Archief bewaart tal van regionale kranten met enige lokale nieuwswaarde. De fysieke kranten worden bewaard in zuurvrije dozen bij een temperatuur van achttien graden. Voor de digitalisering van dit materiaal heeft het Regionaal Archief vaker samengewerkt met Picturae. Post: ,,Zo zijn er tientallen lokale en regionale kranten en tijdschriften raadpleegbaar via onze website (www.archiefalkmaar.nl). Men kan online bijvoorbeeld oude krantenartikelen opzoeken, 'uitsnijden', opslaan en delen op Facebook en andere sociale media." Met de digitalisering van de Uitkijkpost komt er voor geïnteresseerden in de Heilooër historie van zowel dichtbij als ver weg een interessante onderzoeksbron bij. De geschiedenis van Heiloo en omgeving is op geheel nieuwe wijze toegankelijk gemaakt.

Paul Post, directeur van het Regionaal Archief Alkmaar, is blij dat op deze manier het krantenarchief van de Uitkijkpost duurzaam bewaard blijft.

Herinneringen aan vroeger

Het huisje aan de Heerenweg is klein maar fijn, net aks Rie Modder.

HEILOO – De voormalige tuinderswoning aan de Heerenweg 195 is een gemeentelijk monument, gebouwd rond 1880.

De knotlinden in het voortuintje staan er zolang Rie Modder, de bewoonster van dit schattige 'Hans en Grietjehuisje', zich kan herinneren. En die herinneringen gaan zo'n 80 jaar terug. Rie Modder is opgegroeid in dit voor Heiloo beeldbepalende huisje, waar ze –op negen dagen na- haar hele leven woont. In de Stationsbuurt waren ook in haar jeugd relatief veel winkeltjes gevestigd; reuring genoeg. Ze herinnert zich uit haar kindertijd nog het wekelijkse 'Advertentie en Nieuwsblad voor Heiloo' van de gebroeders Eriks; de voorloper van de Uitkijkpost.

Haar 'vader' was melkboer en had bovendien een tuindersbedrijf. Rie: ,,Hij ventte met de bakfiets in het dorp. Net als alle Heilooër melkboeren haalde hij de melk van de melkfabriek aan het einde van de Nicolaas Beetsweg. Ik ben in 1931 geboren in Bergen, als jongste van zes kinderen; na Alie, Belie, Guus, Gert en Geer kwam ik. Mijn moeder overleed echter vlak na mijn geboorte, waarop mijn vader achterbleef met zes jonge kinderen, waaronder een pasgeboren baby. Omdat mijn oudste zus Alie nog te jong was om voor ons allemaal te zorgen, werd ik -toen ik negen dagen oud was- bij oom en tante in Heiloo ondergebracht. Zij hadden een dochter (Belie) en een zoon (Kees), daar kon nog wel een kleintje bij. Ik ben dus opgegroeid in het gezin van mijn oom en tante." Ze heeft haar jeugd nooit als 'anders' ervaren, ze was gewoon onderdeel van het gezin aan de Heerenweg. Het contact met haar eigen broer en zussen in Bergen was er niet minder om. Rie kijkt terug een normale jeugd, al was het tijdens haar kinderjaren (de crisisjaren '30) zeker geen vetpot. Van de grote tuin grenzend aan het huisje, de akkertjes waar van alles op verbouwd werd, is in het huidige Stationscentrum weinig meer terug te vinden. ,,De tuin liep tot aan de Holleweg en het pakhuis van Dekker. We waren 's morgens altijd vroeg uit de veren want om 10.00 uur moest de oogst van die dag op de veiling zijn." De groenteveiling was op de plek gevestigd waar nu de Vomar zit. ,,Mijn oom was als melkboer de hele dag op pad. Mijn opa werkte vaak in de tuin en was bijna dagelijks bij ons over de vloer. Alle kinderen hielpen mee; voor en vaak ook na schooltijd. Er was altijd wel wat te doen." Ondanks de crisis- en oorlogsjaren heeft de familie Modder weinig narigheid meegemaakt. ,,Ook tijdens de oorlog ging het dagelijks leven z'n gangetje." De tuin en de melkverkoop brachten in ieder geval voldoende op om alle monden te voeden. In haar lagere schooltijd zat Rie op de openbare school aan de Schoollaan, onder andere bij meester Keuning in de klas. ,, Hij woonde in een groot huis vlakbij school. Toen in de oorlog het schoolgebouw gevorderd werd door de bezetters, kregen we les in de woning van meester Keuning." Na een korte tijd in de huishouding en vervolgens in de gezinsverzorging, heeft ze vanaf de opening in 1966 twintig jaar in De Loet gewerkt. Nu, ze is 83 jaar en gezond van lijf en leden, geniet ze van haar vrije tijd. En ze woont, naar volle tevredenheid, al meer dan 80 jaar in het karakteristieke huisje aan de Heerenweg; het huisje waarmee ze haar hele leven verbonden is.

Niet te missen: De Uitkijkpost!

De Uitkijkpost, onze Uitkijkpost bestaat dit jaar 80 jaar. De krant heeft zo een hele lange historie en om in bijbelse termen te spreken: de Uitkijkpost heeft de leeftijd van de zeer sterken bereikt. En dat is niet zomaar iets. Dat betekent dat de krant al die jaren in staat is gebleken het hoofd boven water te houden, mede namens een prima leiding over de krant, de adverteerders (dat zijn onze ondernemers in Heiloo en omgeving!) die de krant voortdurend hebben gesteund en natuurlijk last but not least de lezers van de Uitkijkpost, en dat bent u in Heiloo en omstreken. Zonder al die mensen zou de Uitkijkpost niet geweest zijn wat het nu is: een krant die niet te missen is. En dat 'niet te missen' mogen we op verschillende manieren lezen. De krant kunnen we niet missen, we kijken iedere week weer uit naar zowel de papieren versie, het gedrukte exemplaar dat iedere woensdag door onze brievenbus glijdt en ook de versie die we op de website van de Uitkijkpost kunnen lezen. Dat laatste is echt geweldig, zeker als je op vakantie bent (zoals ik nu, terwijl ik dit stukje schrijf). We kunnen, waar we ook maar zijn, op de hoogte blijven van het wel en wee in Heiloo. We kunnen de Uitkijkpost dan ook echt niet missen. Daarom wens ik iedereen die op de een of andere manier bij de Uitkijkpost betrokken is geweest en nog steeds betrokken is een hele goede toekomst. Iedereen van harte gefeliciteerd met 80 (tachtig!) jaar Uitkijkpost. Niet te missen, vroeger niet, nu niet, nooit niet.
Hans Romeyn, burgemeester Heiloo

Meet en greet na zeventig jaar in Zweden

Leny en Ulla bewijzen dat echte vriendschap geen afstand kent.

In het kader van het 80- jarig bestaan van de Uitkijkpost en haar tachtigste verjaardag (20 augustus) mailde Leny Klaver-Hollander ons een verhaal over een bijzondere geschiedenis in haar leven.

,,Voor mijn 80ste verjaardag kreeg ik van onze kinderen een reisje naar Zweden om daar mijn correspondentievriendin Ulla te ontmoeten. Het volgende ging daar aan vooraf. Tijdens de hongersnood aan het einde van de oorlog in 1945 kwam het verlossende bericht dat Zweden ons brood zou sturen om de hongersnood in onze provincie en vooral Amsterdam te verlichten. Verbaasd zag ik opeens vliegtuigen komen die parachutes afwierpen, waaraan de voedselpakketten bevestigd waren. Ik was toen bijna 12 jaar oud. Vlak na het einde van de oorlog in 1945 werden op de Mariaschool in Limmen ansichtkaarten uitgedeeld met de tekst: 'Bedankt voor het witte brood'. Op de achterzijde van deze kaarten kon je je naam en adres opschrijven en de kaarten gingen naar Zweden. Na enige tijd kreeg ik als vervolg op mijn kaartje een brief van een Zweeds meisje genaamd Ulla en wonend in Malmö (Zweden), maar ik kon de Engelse of Zweedse tekst niet lezen. Gelukkig kende mijn vader een boekhouder van een bedrijf, dat internationaal in bloembollen handelde, die de Engelse en Zweedse taal beheerste. Ik heb toen met hulp van de boekhouder met Ulla een aantal jaren gecorrespondeerd. Het contact is een tijd verbroken geweest, omdat ik meer aandacht had voor jong zijn, verliefd worden, trouwen en het krijgen van een kind. Ook heb ik een ernstig ongeval overleefd en de revalidatie kostte een aanzienlijke tijd. Toen ik mijn leven weer op de rails had, vroeg ik mij af hoe het met Ulla zou gaan. Ik had echter alleen het adres nog uit de tijd dat zij jong was. Dankzij de gemeente/burgemeester van Malmö en allerlei kerkelijke instellingen heb ik Ulla en haar nieuwe adres kunnen achterhalen. We hebben de correspondentie opnieuw opgepakt en die duurt tot de dag van vandaag voort! De nieuwsgierigheid was in de loop der jaren steeds groter geworden over hoe zij 'in het echt' eruit zou zien. Dit hebben wij binnen de familie besproken en op 4 oktober gingen wij (ik, mijn man, zoon en schoondochter) met het vliegtuig naar Kopenhagen (Denemarken). Vanuit Kopenhagen is het met de trein over een brug slechts tien minuten naar Malmö in Zweden. Ulla had al door de telefoon gezegd dat zij herkenbaar was aan een rode jas en een blauwe Mercedes. Op het perron kwam zij aanlopen met een bordje met mijn naam erop. Het was een heel hartelijke ontmoeting. Zij heeft alles over haar leven verteld, foto's laten zien en ons mooie plekjes in Malmo en omgeving getoond. Ze was in werkelijkheid dezelfde warme persoon als in de brieven. Ze had heerlijk voor ons gekookt. We hebben ook haar vriendin ontmoet. Binnenkort komt zij ook naar Nederland!"

Leny Klaver-Hollander

Column Nico Keuning

We zochten een oppas en een huishoudelijke hulp. Ik had in die tijd al een computer, maar van soepele digitale communicatie was nog geen sprake. Gelukkig maar. Op de fiets reed ik naar het pand aan de Rechte Hondsbosschelaan 22, waar Drukkerij Uitkijkpost was gevestigd, verzonken achter het woonhuis van directeur Gerrit Keppel en zijn vrouw.

De man aan de balie legde geduldig uit hoe een en ander werkte. De gemoedelijke sfeer beviel mij. Aan de balie schreef ik de tekst in alle rust, letter voor letter, in de vierkante hokjes op papier. Een week later stond de advertentie in de Uitkijkpost. Letters en hokjes. Ik besefte toen nog niet dat deze woorden bepalend waren voor de geschiedenis van de drukkerij: het ontstaan en het succes. Vooral de hokjes. 'Buiten de hokjes' schrijven aanvankelijk, toen de krant tijdens de oorlog ('een blad voor durvers') werd gedrukt en verspreid ('Doorgeven en zwijgen') als verzetskrant, aangestuurd vanuit de redactie van Het Parool in Amsterdam. In de jaren vijftig kregen die hokjes een heel andere betekenis toen de voetbaltoto zijn intrede deed en aan de Hondsbosschelaan werd gedrukt. Geen letters, maar kruisjes in hokjes. Een 1, 2 of 3. Winst, gelijkspel of verlies achter de rijtjes met namen van voetbalclubs als N.O.A.D. – M.V.V., D.O.S. – Elinkwijk, Velocitas – Be Quick, Blauw Wit –E.D.O. Roda Sport – Alkmaar, Wilhelmina - Hilversum. Na de val van de Muur in november 1989 las ik in Archief Reve 1931-1960 over het debuut van Reve in de Uitkijkpost in Heiloo. Een goede aanleiding om Keppel eens te spreken. Opnieuw fietste ik (we hadden inmiddels een oppas en een hulp) naar de Rechte Hondsbosschelaan. Het verhaal werd gepubliceerd in het literaire tijdschrift Het Oog in 't Zeil. Over de voetbaltoto die door de Uitkijkpost werd gedrukt en de roman Ik heb altijd gelijk van W.F. Hermans, zou ik later in NRC Handelsblad publiceren. Nadere samenwerking met Drukkerij Uitkijkpost kon niet uitblijven. Inmiddels was ik ook 'kleine uitgever'. Zo kwam het dat Een kaars voor Gerard Reve onder groot enthousiasme van de nieuwe directeur Arnoud Mars in 1994 in Heiloo werd gedrukt. Reve was terug bij de Uitkijkpost. Twee jaar later – de drukkerij was verhuisd naar De Oude Werf, Hoefsmid 5 – rolden er de rijkgeïllustreerde pagina's van Rozenwolken en wierookwalmen, de letterkundige reisgids Heiloo, van de pers. De inspirerende samenwerking leidde bij het 65-jarig jubileum tot het boek Een bedrijf in letters, dat ik schreef in opdracht van de drukkerij. Ongemerkt ben ik zelf deel uit gaan maken van de fascinerende geschiedenis van Drukkerij Uitkijkpost, die uit het vrije woord is ontstaan. Maar het verhaal gaat verder: op een fraaie locatie in het hoofdgebouw van de Sint-Willibrordus heeft het bedrijf een nieuwe start gemaakt, in het hart van Heiloo.

Nico Keuning

Jaap Langedijk: 'Ik voel me nog 60!'

Velen kennen Jaap Langedijk, onlangs 80 jaar geworden, als organisator van de Lourdesreizen.

HEILOO – Velen kennen Jaap Langedijk, onlangs 80 jaar geworden, als organisator van de Lourdesreizen.

Als opvolger van Jaap Min was Jaap jarenlang vrijwilliger voor de Vereniging Nationale Bedevaarten Den Bosch. Tien jaar lang regelde hij alles van A tot Z om deze bedevaartsreizen, waaraan jaarlijks zo'n veertig tot vijftig personen deelnemen, mogelijk te maken. Weer anderen denken bij het horen van zijn naam aan het Zondagmiddagcafé in Het Trefpunt, dat hij met zijn vrouw Patricia nieuw leven in heeft geblazen. Jaap noemt zijn vrouw liefdevol 'Mijn prins Claus'. ,,Zij blijft liever achter de schermen, maar ze is mijn steun en toeverlaat. Oh zo belangrijk en onmisbaar!" Ook de jaarlijkse vakantieweek voor ouderen 'Samen uit, samen thuis', dat ze vijf jaar lang hebben georganiseerd, is een idee van Jaap en Patricia. Want organiseren zit Jaap nu eenmaal in het bloed. Zijn werkzame leven heeft hij in verpleegtehuizen gewerkt, eerst als afdelingshoofd en later als activiteitenbegeleider. ,,Ik ben nu eenmaal een 'mensen' mens." Nee, stilzitten staat niet in Jaap's woordenboek. Een heupbreuk heeft hem echter ruim een jaar lang uit de running gehouden; gedwongen 'rust'. Maar ook hier maakt de rasoptimist het beste van. Hij lacht: ,,Heb ik eindelijk tijd om een boek te lezen!" Gelukkig gaat zijn heup -en de pijn waarmee hij een jaar heeft rondgelopen- nu de goede kant op. Jaap is zelfs al weer op zijn volkstuin geweest. En naar de bridgeclub lukt ook; met een beetje hulp van zijn geliefde Patricia. Nog even, en dan hoopt Jaap zich weer zelfstandig te kunnen verplaatsen. ,,Want ik mag dan weliswaar 80 jaar zijn geworden, ik voel me nog 60!"

Simon Smit aan kop bij Oppositie

schaken

HEILOO - In de interne competitie van de schaakvereniging Oppositie rukt Peter Folkertsma op naar de tweede plaats op de ranglijst na zijn overwinning op Tjerk Voskuil. Tjerk stond een stuk voor maar had dat beter na enige tijd kunnen teruggeven want nu kon hij het mat niet meer ontlopen.

Simon Smit had zijn tegenstander Joop Kerst in een vreselijke houdgreep. Met een uiterst geraffineerd pionzetje trok hij die greep zo strak aan dat Joop de handdoek maar in de ring wierp. Zo bezorgde Simon Joop zijn eerste nederlaag dit seizoen en legde hij zelf beslag op de eerste plaats. Jan Jonkheer tref je wekelijks aan bij het groepje diehards die tot aan het gaatje gaan, ook wat betreft de tijd. Deze keer was hij heel vroeg klaar, gewonnen van Eric Huffnagel. Het kwam volgens Jan door de voortreffelijke medewerking van Eric. Joop van Nes, eindelijk terug van uitvoerige vakanties op de Veluwe, kon het wel merken dat hij heel lang niet meer gespeeld had. Hij verloor van André van der Ark. Cor van Etten mocht zijn handen dichtknijpen met zijn remise tegen Luca Gandossi. Oppervlakkig gezien had hij een materiële voorsprong ( de kwaliteit), maar Luca had een levensgevaarlijke aanval die door had kunnen slaan, volgens de snelle analyse achteraf. De uitslagen: Kerst-Smit:0-1; van Etten-Gandossi:1/2-1/2; Folkertsma-Voskuil:1-0; Oostrom-van den Brink:1/2-1/2; Jongkind-Sauer:1-0; Solowjew-Rump:0-1R; Maas-Limmen:1/2-1/2; Vonk-Mühren:1/2-1/2; van der Ark-van Nes:1-0; Blom-van Dam:1/2-1/2; Huffnagel-Jonkheer:0-1; de Jager-Suurhoff:1-0.

Meervogels gaat met punten naar huis tegen Hollandia T

handbal

AKERSLOOT - De tweede zaalwedstrijd stond op het programma. Ditmaal een uitwedstrijd op zondagmiddag, tegen de dames van Hollandia T te Tuitjenhorn.

Het beloofde een spannende pot te worden en menig publiek was binnengestroomd om te komen kijken. Hollandia T, berucht om een snelle tegenaanval en een aantal bewegelijke speelsters die graag willen passeren, is sinds vorig seizoen een voor Meervogels bekend team geworden. De vorige wedstrijd werd in deze hal nog nipt verloren, dat wilde Meervogels dit keer niet laten gebeuren. Beide teams gingen ervoor, dat was duidelijk. Er werden mooie acties getoond en hard verdedigd. Hollandia T had moeite met scoren door sterk verdedigend werk van Meervogels, terwijl Meervogels in het begin van de eerste helft wel tot scoren wist te komen. Een kleine voorsprong verscheen op het scorebord. Daarna werd er om en om gescoord. Doordat beide ploegen goed stonden te verdedigen, vielen er maar weinig ballen in het net. De kleine voorsprong wist Meervogels te behouden. Ruststand 8-11. De tweede helft liep aanvallend nog veel stroever dan de eerste. Meervogels stond uitstekend te verdedigen, waardoor Hollandia T weer weinig tot scoren kon komen. In de aanval leed het team echter veel balverlies en hadden zij pech tijdens de afronding. Hierdoor kon Meervogels niet verder uitlopen en werd de wedstrijd zelfs akelig spannend. In de laatste 10 minuten herpakte Meervogels zich en kwam weer op drie punten voorsprong te staan. De wedstrijd vertoonde verder weer de stroeve aanvallen en de afronding liet te wensen over. Hollandia T wist het gaatje nog tot twee punten verschil te verkleinen, maar Meervogels ging met de punten naar huis. Eindstand 14-16. Zaterdag 25 oktober om 19.30 uur speelt Meervogels dames 1 een uitwedstrijd tegen Vido dames 2 te Purmerend.

Trefzeker HZV wint op karakter

De jonge routinier Nick Sombroek loopt tevreden weg na zijn doelpunt voor HZV1. Foto: Wout Jager

HEILOO - Al vanaf de jeugd wordt er getraind op rondo's en driehoekjes, hiermee bewijs je als individu en als team over basiskwaliteiten te beschikken.

Het gebeurde vrijdagavond tegen opponent Architecten Bureau Nieuweboer uit Wervershoof. Na vijf minuten stond HZV op een 1-0 achterstand. Dat je altijd begint vanuit de basisvoorwaarden van vrijlopen, hard inspelen en goed staan, begreep Mitchell Zwart (Elm) als geen ander. Prima solerend en met een geplaatst schot in de rechterhoek werd de stand gelijk getrokken 1-1. Via een vloeiend lopende combinatie met als absolute uitblinker Nick Sombroek kwam HZV op 1-2. De honger naar meer goals was nog niet over, wederom was Mitchell Zwart trefzeker, links kappend en rechts afrondend 1-3. Geduldig en goed coachend door coach Klamer, maar ook door zoon Indy was het wederom Nick Sombroek die vanuit een trefzekere counterattack de ruststand op 1-4 bracht. In een tweede helft die meer weg had van het credo de dood of de gladiolen, (dit zou een gevleugelde uitspraak geweest kunnen zijn van Theo Koomen) stormde de tegenstander met alle macht richting het HZV doel. Snel uittikkend werd dit direct afgestraft met een spatzuivere treffer van Dauwe 1-5. Wellicht sloop er toch iets van nonchalance in de ploeg, want binnen een mum van tijd was de stand 4-5 Met nog enkele minuten te gaan bleef HZV alsnog op de been.

Voorwalt verzint fraai valletje

schaken

LIMMEN - Op vrijdag 17 oktober speelden de schakers van SV Vredeburg de derde ronde van de interne competitie. Er werden enkele bijzondere zetten gespeeld.

Marc Voorwalt verzon een fraai valletje. Tegenstander Nico Pepping mocht iedere zet doen, behalve het slaan van de gratis aangeboden loper, want dan zou Voorwalt met een dame in de zwarte stelling binnen kunnen vallen voor een matcombinatie. De gretige Pepping sloeg de loper …. tsja! Bert en Sandra Hollander konden beiden lekker slapen na de remise in hun prestigeduel. Bert Hollander opende te gewaagd met een paardoffer, maar de afstraffing door zijn zusje bleef uit omdat Sandra op haar beurt de sterkste voortzetting miste in het eindspel. Jeroen Tebbens oogstte complimenten door met zorgvuldig spel de sterker veronderstelde Harold Ebels op remise te houden. Koploper Bob Stolp maakte gebruik van de Franse verdediging en rolde Adri Beentjes langzaam maar zeker op. Hidde Ebels en Niels Hageman besloten hun spannende partij met remise. Uit de analyse achteraf bleek dat Hageman daarmee goed was weggekomen, omdat Ebels een winnende paardzet had gemist. Barry Blekemolen steeg naar de tweede plek op de ranglijst door voor de derde keer op rij een vol punt te noteren. Tegenstander Harry Levering bezweek in het late middenspel. Dick Aafjes introduceerde een dubieus nieuwtje door, na de zetten 1. e4 f5 en 2. exf5 zijn koning naar f7 te verplaatsen. Piet van der Heijdt wist de partij - niet zozeer dankzij de vreemde opening van Aafjes, maar wel dankzij een keurig eindspel - te winnen. Jos Admiraal toonde zich veel sterker dan Jeroen van Vliet, die vlak voor zijn capitulatie triomfantelijk constateerde dat hij Admiraal toch maar mooi een keer schaak had gezet. Komende vrijdag speelt het eerste team van Vredeburg de eerste bondswedstrijd van het seizoen.

Derby tussen HSV en Limmen

Derby tussen HSV en LimmenHEILOO - Na zes wedstrijden gespeeld te hebben in de nieuwe kompetitie in 3B staat HSV bovenin het rechterrijtje, drie punten minder dan Limmen, dat zondag op bezoek komt. De ploeg van Edwin Veenstra heeft niet zo'n glorieuze start gehad, maar duidelijk is dat er nog een paar jongens ontbreken die vorig seizoen een grote stempel op de ploeg drukten, zowel aanvallend als verdedigend. Ook het tweede team heeft z'n draai nog niet helemaal gevonden; zij staan nu derde in de competitie. Het belooft voor het eerste elftal een spannende ontmoeting te worden als Limmen op bezoek komt. Als het weer meezit, wordt er een volle bak verwacht, waarbij hopelijk datzelfde publiek verwend wordt met een goeie, spannende pot voetbal. In ieder geval komt na afloop Kees de Groot, alias Charles le Grand optreden in de Basis. Dit wordt een optreden dat Kees beloofd had na het kampioenschap van vorig seizoen. Hij kon toen jammerlijk genoeg niet aanwezig zijn, maar na de wedstrijd tegen Limmen zal hij zijn gezellige repertoire laten horen. Het bestuur van HSV hoopt dat vele supporters naar het Sportpark Het Maalwater komen om deze spannende derby en het optreden van Charles te volgen.

NK-goud voor judotrainer Mikos Salminen

Dit weekend is trainer, Mikos Salminen, voor de derde keer kampioen van Nederland geworden.

judo

HEILOO - Dit weekend vonden de Nederlands kampioenschappen judo in Rotterdam plaats.

Mikos Salminen, judoleraar bij Judoclub Groefsema, heeft voor de derde keer in zijn carrière de Nederlandse titel veroverd, dit keer niet tot de 60 kg maar in zijn nieuwe gewichtsklasse tot 66 kilogram. Mikos, die al twee nationale titels op zijn naam heeft staan in de klasse tot 60 kilogram wilde vandaag ook in zijn nieuwe gewichtsklasse de nationale titel op zijn naam schrijven. In de finale nam hij het op tegen clubgenoot Cunnar Kops, deze wist hij te verslaan met zijn favoriete onderdeel van het judo, ne-waza, het grondjudo. Na het behalen van zijn derde nationale titel zegt Mikos: ,,Deze titel voelt misschien nog wel mooier als mijn twee eerder behaalde titels." Mikos zijn doel is om de Olympische Spelen te halen in Rio de Janeiro. Hij zegt hierover: ,,Dit is dan een mooie eerste stap richting de spelen van 2016." Mikos geeft elke vrijdag- en donderdagmiddag judoles in Castricum en Akersloot. In de eerst volgende judoles zal hij ter gelegenheid van zijn NK-titel zijn medaille showen aan misschien wel de toekomsite Nederlands kampioenen. Voor meer informatie zie: www.judoclubgroefsema.nl.

Jens Hoetjes wint prijs in Breakdance Battle

Jens Hoetjes uit Heiloo behaalde de tweede plaats in de categorie -13 jaar bij Damn Fresh Breakdance Battles in sporthal De Bloemen in Castricum.

11 / 32

12 / 32

SCHILDERSBEDRIJF
LIMMEN


50% korting

heeft nog tijd voor al uw
schilderwerk, binnen en buiten.

T: 06 4247 9384

TUINONDERHOUD
JEROEN BORST

Voor alle tuinwerkzaamheden
Snoei-Onderhoud-Aanleg

Tel. 06 4180 3734
www.jeroenborst.nl

AVC COMPUTERS
Kanaaldijk 97 KOEDIJK
-Levering nieuwe PC's
-Reparatie alle merken
-Halen/brengen mogelijk
Gratis parkeren & koffie
072-750 4000 (sinds 1984)

PER DAGDEEL TE HUUR representatieve kantoor-/cursusruimte, ca 20m2 in Heiloo. Eigen ingang en pantry. T: 072 533 9208

AUTOWASSTRAAT CAR-
CLEANING HEILOO
Nijverheidsweg 19/A.
Ook voor het totaal reinigen van uw auto. Ma t/m vrijdag 08.00 - 17.00; Za 09.00 - 12.00 uur 072 532 0294
www.carcleaningheiloo.nl

DE SCOOTERBOX repa-
reert alle merken scooters en
fietsen + het onderhoud. Wij
halen uw fiets/scooter gratis
op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
Tel. 06 2202 0702

BESTRATING
Tuinontwerp en -aanleg
Grond- en sloopwerk
www.twisk-limmen.nl
Tel. 06 2223 3130

MEDISCH PEDICURE Margaret de Rooij,
Romplaan 20 Heiloo voor al uw voetbehandelingen. Online afspraak maken mogelijk.
T: 06 3069 6769

TE HUUR: kantoor- en bedrijfsruimte en afgesloten boxen, ook in centrum Heiloo, va. 30 m2, € 275,-p/mnd. excl. BTW. Inl. 072-505 1464

TE HUUR AANGEBODEN voor rustig net persoon: DRIEKAMERAPPARTEMENT beschikbaar voor max. half tot een jaar. € 750 incl GWL. 06 5323 0445

Diverse finaleplaatsen voor Boscrossers in Bussum

Met circa 170 inschrijvingen was er een groot deelnemersveld van diverse Noord Hollandse verenigingen naar FCC de Kombocht afgereisd.

fietscross

HEILOO - In Bussum werd op 19 oktober de 5de van de 6 Noord Holland cups verreden.

Met circa 170 inschrijvingen was er een groot deelnemersveld van diverse Noord Hollandse verenigingen naar FCC de Kombocht afgereisd. Onder een warme oktober zon stonden er in diverse leeftijdscategorieën meerdere Boscrossers klaar om de strijd aan te gaan. In de categorie Boys 7/ Girls 8 heerste Duuk Hes in de heats. Met drie eerste plaatsen gooide hij hoge ogen. In de A finale greep hij net naast de eerste plaats maar werd keurig tweede. Diederik Denneman werd in de A finale zevende. In dezelfde klasse reed Ryan Konijn in B finale knap naar een tweede plaats. Erwin Bliek werd keurig vijfde. Bij de boys 8 / girls 9 (de grootste aanwezige categorie) greep de onfortuinlijk Callum Aldringa door een val net naast een plek in de halve finales. De broers Duinhoven reden naar een knappe tweede plek (Sander) in de B finale en net geen podium (Chris) in de A finale. In diezelfde A finale lag Mick Diekerhoff beslag op de 6de plek. Eveneens in een grote groep wisten Pim Kroes en Achmed Twaalfhoven in de categorie boys 9 / girls 10 zich te plaatsen voor de B finale. Na zich eenvoudig te hebben geplaatst voor de A finale reed Max van der Woude naar de tweede plaats bij de boys 10 / girls 11.

De ook voorin aanwezige Dinand Melein werd in de A finale zesde. Bij de boys 11 / girls 12 reden vier Boscrossers in de finales. Rick Meurs veroverde een plek in de A finale. Colin van Laar, Stef Wokke en Jesper Dekker waren met een tweede, derde en vijfde plek dominant aanwezig in de B finale. In de A finale boys 12/ girls 13 moest Danzel Funcke alleen thuisrijder Joshua Groeneveld en Wijkeroger IJsbrand Schelvis voor zich dulden.

In de hoogste categorieën pakte diverse Boscrossers heel verdienstelijke plaatsen boys 13 / girls 14 Jurre van Tiel (vijfde A ), Ricky de Jong (zesde A), boys 15-16/ girls 16 Rick van Poppelen (eerste B ), Co Molenaar (zesde A), Casijn Schröder (achtste A).

Maar op deze warme dag in oktober heerste soeverein Vince Leijen. Bij de boys 15-16/ girls 16 sloot hij voor de Boscrossers de dag af met een mooie eerste plaats in de A finale.

Rehab Centre en Dorssports hoofdsponsors De Foresters

Rehab Centre en Dorssports zijn hoofdsponsors geworden van De Foresters.

HEILOO - Rehab Centre en Dorssports zijn hoofdsponsors geworden van De Foresters. Er zijn unieke afspraken gemaakt, die er onder andere in voorzien dat De Foresters gebruik gaat maken van de diensten van Rehab Centre en Dorssports. Zo is er bijvoorbeeld kwalitatieve begeleiding en worden revalidatie-, herstel- en krachttrainingen georganiseerd. Alle partijen zijn uiteraard erg blij met deze samenwerking en kijken uit naar vele mooie en fitte jaren.

FAMILIEACTIVITEIT? Cosmic-bowlen + eten Jong en oud samen uit! www.bowlingheiloo.nl


BOUWBEDRIJF
TERLUIN

Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.

Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

PRAKTIJK VOETREFLEXMASSAGE De 7e Hemel. Brigitte Kempers. E-mail brigittekempers@quicknet.nl T. 06 1359 6541

NIEUW Biodanza in Heiloo met Doreen. Dansend ervaren! Plezier, zelfvertrouwen, vitaliteit en ontspanning. Info en aanmelding:         www.DANZenz.nl of bel tel. 06-3003 2281

HOVENIERSBEDRIJF
ELSMAN
voor al uw
tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of
hovenierelsman@quicknet.nl

UW HUISSCHILDER
M.M. STOOP SCHILDER-
WERKEN
mart@quicknet.nl
072 5340519 / 06 19957999
Meer voor minder!

MEUBELSTOFFEER-
DERIJ OP MAAT.
Het
adres v. STOFF. v.
bankstellen, FAUTEUILS,
Eetkamerstoelen enz. enz.
Bel ons voor een vrijbl.
afspr. T.: 072 572 3020
Ingeschr. KvK

Kom naar de leukste kringloop
KRINGLOOP HEILOO,
nabij Karwei, De Oude Werf 7.
Open di t/m za 10-17 uur
Inbreng en gratis ophalen
072-5334000 of
info@kringloopheiloo.nl
Nu ook pin.

KINDERPARTY?
Cosmic-bowlen € 9,95
met eten en drinken.
www.bowlingheiloo.nl

OPENHAARDHOUT bij kwekerij de Buitenkans "HET" adres voor TOPKWALITEIT stookbaar openhaardhout. Gemengd essen, beuken en eikenhout. Per zak van 53 liter € 5,- per m3 € 95,-. Kan ook tegen geringe kosten worden thuisgebracht. Adres Bullaan 2 in Heiloo tegenover de brandweerkazerne. Open van 10.30 tot 16.30 uur. Info 072-535 2225 of 06-1063 9867

VAN GOGH'S IRIS
HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002
www.iristuinen.nl

Ervaren ALLROUND HOVE-
NIER
biedt zich aan voor onderhoud van tuin, plantsoen e.d. € 15,= p/u. T: 06 2657 0403

UW MEUBELS WEER ALS NIEUW!!! Schuren-beitsen-lakken of gespoten in een
duurzame coating in elk gewenste kleur!!!
Ook voor het opknappen van uw keukendeurtjes kunt u bij ons terecht!
Meubelatelier de Schouw, Lamoraalweg 69,
1934 CC Egmond a/d Hoef
Tel.: 072-5064133

TEIJSSE & VOOREN ZONWERING Rechtstr. van fabriek. Zonneschermen, markiezen, rolluiken en screens, garagedeuren, infrarood terrasverwarming en Velux zonwering. Ook voor reparatie en montage. Bel: 06 5329 4460

Altijd al VIOOL willen spelen? Vioolles van professioneel violiste voor beginners en gevorderden. Tel.: 072-5339981/06 5118 3098

Te Huur: GARAGEBOX aan de DRONECAMPSTRAAT te Heiloo. Voor informatie kunt u contact opnemen met: De Makelares, Robijnstraat 32, 1812 RB te Alkmaar T: 072-5408566 e-mail: info@demakelares.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info

STOFZUIGERKRAAM

GROTE COLLECTIE ELEKTRISCHE FIETSEN in vele uitvoeringen. Demo-modellen aanwezig. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo tel. 533 1241 www.bosmantweewielers.nl

ONTSPANNINGSMASSAGE tegen stress- en najaarsmoeheid. Kennismakingsaanbod 1 uur € 20,= Behandeling op afspraak. Vitalis - massagehut, Dom Huybenlaan 6, 1935 BB Egmond-Binnen T: 06 1521 9400 Kom langs!

BLOKDIJK MAKELAARS
HEILOO

Gratis waardebepaling
Gratis vervoer naar de notaris
072-8885072 / 06 3096 5285

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 4/f,
1851 NT Heiloo.
Tel: 06 2159 8809

Uw KLUSSEN in HUIS & TUIN. Klein en groot. Schutting, bladeren ruimen, elektra, (her)bestrating, laminaat leggen, winterbanden montage aan huis enz. VOOR EEN SCHAPPELIJKE PRIJS. Tel: 072-7501922 K.V.K. 61519650

Diverse GEBRUIKTE ELEKTRISCHE FIETSEN vanaf € 500,=. BOSMAN Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo, tel. 533 1241 www.bosmantweewielers.nl

TE HUUR per 1 nov.'14 mooie lichte KANTOORRUIMTE 30 m2 in centrum Heiloo à €195,- per mnd. Kleine vergoeding voor overname kantoorinrichting. 06-47018855

M SLAAP ZONWERING (sinds 1948). Markiezen nieuw of vernieuwen.         Zonneschermen, Screens. Binnenzonwering, Hordeuren. Reparaties en onderhoud. Bel of sms naar 06 5254 7494 of mail mslaap@outlook.com

Te huur ca 200 m2 moderne BEDRIJFSRUIMTE op DE OUDE WERF in Heiloo. Info 06 5354 0976

MASSAGEPRAKTIJK JOYCE TERVOORT Sport- en Ontspanningsmassage, Kinesio Taping, Guasha. Tip: kadobonnen verkrijgbaar. 06 02079 7802.joyce_tervoort@kpnmail.nl

GEWICHTSCONSULENTE SANDRA ZOON. Gezond leven met een gezond gewicht! Gewichtsproblemen aanpakken zonder dieet? Maak een afspraak of kom even langs. De Kistemaker 34 Heiloo, 06 5732 2934 E: sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

LAST MINUTE! Nieuwe set ACRYL met glitters €35. GELLAK van €28 voor €18. Spa PEDICURE met gellak van €65 voor €42,50. Mini PEDICURE met gellak €30. Geldig t/m 30 oktober. EVA NAILS HEILOO 06 50809000

N.VONK (SIER)BESTRA-
TING
, schuttingen, tuinaan-
leg, onderhoud. Vrijblijvende
prijsopgave en advies. Leve-
ring materiaal tegen scherpe
prijzen, tel. 072-5402681 of
06 3014 7208

Beste SCHILDER en
STUKADOOR
voor binnen
en buiten. 50% KORTING.
T: 06 3374 3601

Ruimte in uw huis? Geef RUIMTE in uw HOOFD. HULP nodig bij organisatie en opruimen? Bel 06 4862 3002

Heilooër judoka's Karen Stevenson en Timo Lesterhuis Nederlands Kampioen Judo bij Senioren

judo

HEILOO - Karen Stevenson (-78 kilogram) en Timo Lesterhuis (-100 kilogram), beiden judotrainer bij Dojo 't Loo, hebben zondag in het Topsportcentrum Rotterdam de Nationale titel veroverd.

Karen kreeg een wildcard van de JBN in verband met het Europees Kampioenschap –23 kilogram in november aanstaande en Timo plaatste zich twee weken geleden door als derde te eindigen op het Nationaal Kwalificatie Toernooi. Karen won de eerste partij snel met ippon van Daphne van Osch en de halve finale van Cassidy van Boxtel. In de finale tegen Barbara Cikic scoorde Karen Yugo en wist verder de partij goed te controleren waarmee ze de Nationale titel veilig stelde. Timo startte ook met een snelle winstpartij tegen Lex Janssen en moest in de halve finale aantreden tegen titel favoriet Tobias Mol. In een spannende partij wist Timo met tweemaal Wazari de partij naar zich toe te trekken. In de finale tegen clubgenoot Bas Rosenmuller (zowel Karen als Timo trainen bij Ben Rietdijk Sport) wist Timo met een spectaculaire tilworp ippon te scoren waarmee ook hij de titel opeiste.

Het is voor beide judoka's de eerste nationale titel bij de senioren.

Nieuw Schong NATUURLIJKE SCHOONHEIDSPRAKTIJK compl. gezichtsbeh. á € 45 incl. verven, harsen. 072-5333610 06 4977 6226.

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf & particulier. T. 06 5064 1386

Grote collectie GEBRUIKTE dames-, heren- en kinderfietsen in div. uitvoeringen. BOSMAN TWEEWIELERS, Westerweg 295 Heiloo tel. 533 1241 www.bosmantweewielers.nl

Gezocht EENGEZINSWONING MET GARAGE in Heiloo van 100-120 m2 rond NHG grens. Geen klushuis. heiloohuis@gmail.com 0681484808 (buiten kantooruren)

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072-506 9052

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

Altijd al VIOOL willen spelen? Vioolles van professioneel violiste voor beginners en gevorderden. Tel.: 072-5339981/06 5118 3098

Te huur aan de WERKENDELSLAAN in Heiloo een GARAGEBOX. Per direct beschikbaar. Huursom á € 105,- per maand. Reactie 0620302624.

Ambachtelijke SCHILDER
heeft nog tijd over, ook voor
timmerwerkzaamheden en
dakreparatie enz. Vrijbl.
prijsopgave, geen aanbeta-
ling; betaling na tevreden-
heid klant. Ingeschr. KvK
Tel. 06 3811 1577

Te koop gevraagd complete KINDER GOLFSET inclusief trolley. Aanbieding naar 06 2030 2624.

www.hoveniersbedrijfdepopu-
lier.nl Al 25 jaar het adres voor
al uw TUINWERKZ. HEDEN. O.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe tuinen, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072-888 4612

Vrij gelegen 3 KAMER APPARTEMENT met ruim balkon, gestoffeerd, centrum van Heiloo. Voork. 1 persoon. Huisdieren en roken niet toegestaan.á € 750 excl. g/w/l. 06-53329296

UITVAARTZANGERES JULIA VAN KAPPEL zingt klassieke liederen om uw BEGRAFENIS nog persoonlijker te maken (met pianobegeleiding). www.uitvaartzangeresjuliavankappel.nl. Tel 06 2083 1142

Lekker lunchen mogelijk gemaakt door Gouden Dagen Heiloo

De wens van mevrouw Woudhuizen ging op dinsdag 16 september in vervulling.

HEILOO - De wens van mevrouw Woudhuizen ging op dinsdag 16 september in vervulling. Zij wilde graag lunchen met haar persoonlijk begeleidster bij restaurant Herberg Jan in Heiloo.

evrouw was op haar paasbest gekleed en heeft het er nog steeds over. Beiden hebben erg lekker gegeten, gezellig gekletst en gelachen. Ze zaten aan een tafeltje bij het raam, zodat ze samen genoten van het uitzicht op de kern van Heiloo. Onderwijl zagen ze van alles voorbij komen waaronder een aantal bekenden. In restaurant Herberg Jan hangen allerlei schilderijen van Oud Heiloo en dat was natuurlijk een feest van herkenning tijdens het ophalen van herinneringen. Tevens kwam mevrouw Woudhuizen vroeger al in het gebouw waar nu een restaurant is. Beiden houden ze ook van schilderen en waren er genoeg raakvlakken om er een geslaagde lunch van te maken. Ze gaan dit in de toekomst zeker vaker doen. Wilt u ook een wens indienen die Gouden Dagen Heiloo misschien realiseren kan, vul dan een wenskaart in. Deze is verkrijgbaar bij Het Trefpunt, of woonzorgcentra De Loet en Overkerck, waar u deze tevens in kunt leveren. U kunt uw wens ook via www.welzijnheiloo.nl indienen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Trefpunt, tel. 072-5331297 en vragen naar Monique van Ling. Of mail uw vraag naar goudendagenheiloo@gmail.com.

De wens van mevrouw Woudhuizen ging op dinsdag 16 september in vervulling.

Kortom

Boekenmarkt Trefpunt

HEILOO - Op zaterdag 25 oktober 2014 van 10.00 tot 13.00 uur is er de maandelijkse boekenmarkt in het Trefpunt, aan de Abraham du Bois-hof 2 in Heiloo. De entree is gratis. De opbrengst van deze boekenmarkt is bestemd voor sociaal culturele activiteiten en goede doelen. Als u nog boeken en platen heeft, die u kwijt wilt, kunt u ze altijd naar het Trefpunt in Heiloo brengen, dat op werkdagen van 09.00 tot 17.00 uur open is. U kunt ook bellen, tel. 072-5331297, dan wordt een afspraak gemaakt om ze op te halen.

Keer op Keer opsteker

HEILOO - Kringloopwinkel Keer op Keer schenkt elke maand een Opsteker aan een persoon die zich belangeloos inzet voor een medemens, vereniging, stichting etc. Elke maand wordt een ingediend verzoek door Keer op Keer gekozen en verblijd met een opsteker van € 200,-. De opsteker van de maand oktober gaat naar Stichting Vrienden van Buk Buk. U kunt de kringloopwinkel Keer op Keer vinden aan het Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), in Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072-5325962.

Open Naai-Atelier voor moeder en kind
HEILOO - Kom samen met uw kind om kleding te repareren of iets nieuws te maken. Wilt u leren naaien op een naaimachine, terwijl een ander even op uw kind past? Dat kan want er is begeleiding met het naaien en opvang voor uw kind. Vrijdag 31 oktober, donderdag 13 november en woensdag 10 december van 09.30 tot 11.30 uur, Stationsweg 56 in Heiloo. Kosten: gratis, een vrijwillige bijdrage voor de koffie mag. Aannmelden of meer informatie bij carlacoenders@live.nl of tel. 06-20378880.

Zanguur in de Witte kerk

HEILOO – Zondag 26 oktober zal in de Witte Kerk van 16.00 tot 17.00 uur het laatste zanguur van dit jaar plaatsvinden. Zeer uiteenlopende liederen, die met zorg zijn gekozen, kunt u met elkaar ten gehore brengen. Wie graag zingt mag dit dus niet missen. De kerk heeft een uitstekende akoestiek, waardoor de liederen goed tot hun recht komen. Het koor One More Voice zal voor u zingen, terwijl Gerard Leegwater het orgel bespeelt. Soliste is Eline van Noord. Ds. D. van Arkel uit Castricum verzorgt een korte meditatie. Brandende kaarsen zorgen voor de juiste sfeer in de kerk. Iedereen is uitgenodigd, neem gerust uw buren of kennissen mee.

Groove Lélé in de Cultuurkapel

Groove Lele treedt op in de Cultuurkapel.

HEILOO - De programmering Cultuurkoepel Heiloo krijgt op 25 oktober een onvergetelijke start met muzikantenfamilie uit La Réunion met als gast cellist Ernst Reijseger

Ten oosten van Madagascar ligt La Réunion (een kolonie van Frankrijk). De muziek van dat afgelegen eiland heet 'Maloya'. In de jaren '90 van de vorige eeuw begon de familie Lélé aan een missie: op reis gaan met die muziek. Sinds tien jaar heet de groep Groove Lélé. Hun muziek is door Unesco bekroond als 'Meesterwerk van Immaterieel Erfgoed'. Cellist Ernst Reijseger treedt met het gezelschap zangers, dansers en percussionisten op tijdens de Cello Biënnale deze maand in Amsterdam. Als een vriendendienst aan de organiserende stichting Kunstgetij biedt Ernst Reijseger dit concert aan om de start van de Cultuurkoepel onvergetelijk te maken. Samen met pianist Harmen Fraanje zullen hij en de 11 musici de koepelzaal vullen met energieke en authentieke muziek, vol verrassingen. Onder de musici uit La Réunion zijn vier jongeren, want de ouderen dragen de muziek steeds over. Het wordt een groot muziekfeest 25 oktober. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. De toegang is gratis, een vrije bijdrage wordt op prijs gesteld, ieder bedrag is goed. Inlichtingen bij stichting Kunstgetij via info@vaart.biz of 06 20551899. Volgende concerten: zondagmiddag 16 november Boi Akih kwartet en zaterdagavond 20 december The Gents met een kerstprogramma. Kaarten voor deze concerten reserveren kan op info@vaart.biz.

Workshop krulketting maken

Onder begeleiding van docente Marjorie van der Grijn kunt u een mooie krulketting maken.

Workshop krulketting maken

HEILOO - Onder begeleiding van docente Marjorie van der Grijn kunt u op woensdag 29 oktober een mooie krulketting maken. De avond zal starten om 19.30 uur tot circa 22.00 uur. Door onze docente wordt alle materialen verzorgd, waardoor u met een kant en klare krulketting naar huis gaat. Er zijn meerdere mogelijkheden wat betreft de kleuren van de kralen. Deze workshop wordt gehouden in ons Nivonlokaal in de Hofdijk, Marienstein 178A, Heiloo. Voor meer informatie kunt u kijken op www.nivonheiloo.nl. Opgave kan ook via info@nivonheiloo.nl of tel.072-5333127 of 072-5333217.

Onder begeleiding van docente Marjorie van der Grijn kunt u een mooie krulketting maken.

Pastor Helsloot brengt altaarstuk uit 1631 tot leven

HEILOO - In de pastorie van het Willibrordushuis hangt een altaarstuk uit 1631. Dit schilderij is in 2013 gerestaureerd en kwam, na tentoonstelling in het Catharijneconvent, in februari 2014 terug.

In mei 2014 is het opnieuw gepresenteerd. Daarbij zijn de taferelen op dit schilderstuk slechts in hoofdlijnen ter sprake gekomen. De nadruk lag toen op het restauratie traject. Na afloop van deze avond kwam de Vereniging Oud Heiloo met het voorstel om samen met hen nog een avond te organiseren waarbij dieper wordt ingegaan op de vele afbeeldingen op dit doek en de betekenis daarvan voor de gelovigen uit die tijd. Pastor Helsloot zal met behulp van uitvergrote projecties van delen het schilderstuk tot leven brengen. Donderdag 30 oktober van 20.00 tot 22.00 uur in het Willibrordushuis, Westerweg 267, Heiloo.Kosten: € 3,- per persoon.

Theaterworkshop om dieren te helpen

HEILOO - Isabel van Baar (12), Lieke Bitter (11) en Hilde de Jong (11) zijn vrijwilligers bij het Beestenboetje. Om de week helpen ze op zaterdagochtend om de kleine bezoekertjes een konijn of cavia op schoot te geven, de dieren te verzorgen, en de buitenhokken schoon te maken. De konijnen en cavia's zitten in best wel kleine hokken. Voor vervanging is geld nodig. Om dit bijeen te krijgen gaan de meiden een theaterworkshop geven. Isabel geeft acteerles, Lieke dansles en Hilde zangles. Zaterdag 25 oktober van 11.00 tot 15.00 uur kunnen kinderen van 7 tot en met 10 jaar meedoen aan de workshop en samen een kleine voorstelling geven van wat ze hebben geleerd. Ze kunnen zich voor 24 oktober aanmelden bij Hilde (e-mail: hildejelle@gmail.com). Prijs € 4,-. Opbrengst gaat naar het Beestenboetje.        

The Kinks bij de Schrijverij

The Kinks bij de Schrijverij

HEILOO - Ter ondersteuning van de kaartverkoop voor de Kinks Tribute Night op zaterdagavond 1 november in Buk Buk zullen een aantal van de daaraan deel
nemende Heilooër artiesten een voorproefje geven op zaterdagmiddag 25 oktober bij De Schrijverij in het stationscentrum van Heiloo.

Tussen 13.30 en circa 16.00 uur worden er diverse Kinks liedjes gezongen door Silja Kops, Marjolijn Baltus en Piet Schouten, met begeleiding op gitaar van Gert-Paul van der Horst. Bij De Schrijverij zijn sinds 7 oktober entreekaarten te koop voor de Kinks Tribute Night. Die wordt gehouden om het ontstaan (vijftig jaar geleden) van The Kinks en hun eerste nummer-1 hit van toen (1964) You Really Got Me te vieren. De opbrengst van deze Kinks Tribute Night gaat grotendeels naar de nieuwe stichting Vrienden van BukBuk, die het geld gaat aanwenden om het ooit vermaarde poppodium van Heiloo nieuw leven in te blazen.

Start verkoop deelplan De Linde in Zuiderloo te Heiloo

HEILOO - Op zaterdag 25 oktober start de verkoop van de eerste fase van deelplan De Linde in Zuiderloo in Heiloo. In de eerste fase gaan 59 woningen in verkoop.

Deelplan De Linde is ontwikkeld door projectontwikkelaar Timpaan uit Rijsenhout, die de komende jaren in het gebied Zuiderloo circa 275 woningen zal gaan ontwikkelen. Het gebied dat Timpaan ontwikkelt ligt in het zuiden van Heiloo; tussen Heiloo en Limmen. De Linde ligt tegen de Hoogeweg, in de noordwesthoek van Zuiderloo. Het stedenbouwkundige plan voor Zuiderloo wordt opgesteld vanuit een duidelijke visie op dorpse stedenbouw, architectuur en openbare ruimten. Het overkoepelende plan voor Zuiderloo wordt een plan waar niet het bouwen van kwantiteit aan woningen in grote bouwstromen centraal staat, maar juist een geleidelijke dorpse groei. Binnen dit plan komen woningen voor alle doelgroepen in verschillende prijsklassen. Uniek aan het project is dat kopers van twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen per kavel uit diverse woningtypen in diverse prijsklassen kunnen kiezen. De prijzen van de 16 twee-onder-een-kapwoningen zijn vanaf € 389.000,- vrij op naam en de 14 vrijstaande woningen vanaf € 399.000,-- vrij op naam. In het plan worden 13 eengezinswoningen vanaf € 227.500,-- vrij op naam gerealiseerd. Daarnaast zijn er ook 16 grondgebonden woningen voor (door)starters. Deze Timpaan Verandawoningen hebben een prijs vanaf € 179.000,-- vrij op naam. De verkoopmanifestatie van De Linde wordt georganiseerd op zaterdag 25 oktober aanstaande van 11.00 tot 13.00 uur in Brasserie In 't Groen aan de Lagelaan 8 in Heiloo. Tijdens de manifestatie kunnen geïnteresseerden uitgebreide informatie krijgen over de verschillende woningtypen.

Landelijke Fair Trade Week in de Wereldwinkel

HEILOO - Van zaterdag 25 oktober tot zaterdag 1 november is het weer Landelijke Fair Trade Week . Een week lang worden de schijnwerpers gericht op Fair Trade gecertificeerde producten. Dit jaar staat Thailand in de spotlights. De Wereldwinkel Heiloo verkoopt een leuk wokpakket voor je eigen Thaise Wokfeest. Met de naderende feestdagen in zicht : in de Wereldwinkel zijn nu, naast de Tony Chocolonely chocoladeletters ook de symbolen @ en & te koop. En in de chocoladeplakken zijn weer spannende nieuwe smaken te krijgen, zoals chocola met drop, chocola met banaan en walnoot, en chocola met sinaasappel en rozemarijn (limited editions!). Ook dit jaar verzorgt Wereldwinkel Heiloo graag uw kerstpakket. Tijdens een persoonlijke afspraak kunnen alle kleine en grote mogelijkheden besproken worden. Natuurlijk kunt u nu weer de Novibkalenders kopen. De nieuwe collectie kerstkaarten zal binnenkort in de winkel liggen, en deze week zijn er veel nieuwe artikelen ingekocht, die nog niet eerder in de Heiloose winkel te vinden waren, zoals leren handtassen uit Niger en Mali, uiteraard met Fair Trade label. Niet alleen in de Fair Trade Week , maar het hele jaar door is de Wereldwinkel dè Fair Trade cadeauwinkel van Nederland. Wereldwinkel Heiloo, Stationsweg 105, www.wereldwinkel-heiloo.nl.

Bijles Heiloo bestat één jaar

HEILOO – Heeft uw kind moeite met de leerstof dit schooljaar?

Loopt uw kind al een tijdje op zijn tenen? Is uw kind het plezier kwijtgeraakt in lezen, rekenen of spelling? Zit uw kind op de middelbare school en heeft het hulp nodig bij plannen, leren of samenvatten? Bijles Heiloo is deze maand 1 jaar geworden. Anne Schouten heeft het afgelopen jaar veel kinderen geholpen. "Het afgelopen jaar is een enorm succes geweest en daar ben ik hartstikke trots op. De kinderen die ik begeleid, komen graag bij me en krijgen ook weer plezier in het leren op school. Eén bijles per week kan zoveel verschil maken." Omdat Bijles Heiloo jarig is, profiteert u tot 12 november van een gratis en vrijblijvend intakegesprek ter waarde van 40 euro én een korting van 10 procent op de eerste drie bijlessen en huiswerkbegeleiding! Hoe mooi is het als uw kind met plezier leert? Meer informatie op: www.bijlesheiloo.nl.

Rocktober Weekend in Café de Wit

HEILOO - Aankomend weekend wordt het weer gezellig in Café de Wit. Op zaterdagavond is er een La Chouffe avond met live muziek van de Rock 'n Roll band JJ and the Fatcats. Deze avond verandert het café in een bos waar kabouters wonen. Kom gezellig met je vrienden en word vanzelf een echte kabouter. Een evenement dat je niet mag missen! Zondag is het weer de laatste zondag van de maand en dat betekent live muziek in Café de Wit. Deze maand komt de Heiloose Sarina Burger met haar band Bad Name! Zij zullen om 20.00 beginnen tot 23.00 uur. Gezellig om het weekend af te sluiten! Verder wordt er op 9 november een Oktoberfest gehouden! Die mag alvast in de agenda! Houd de facebookpagina en website www.cafedewit.nl in de gaten voor leuke acties en evenementen.

Verzamelbeurs met gratis taxaties in Heiloo

HEILOO - Op zondag 26 oktober organiseert de Munten- en Postzegel Organisatie (MPO) een verzamelbeurs met gratis taxaties in Heiloo.

Vele belangstellenden, liefhebbers en geïnteresseerden zullen van 10.00 tot 16.00 uur hun weg vinden naar het Fletcher Hotel Heiloo op de Kennemerstraatweg 425. Hier worden die dag vele duizenden munten, postzegels en bankbiljetten uit binnen – en buitenland aangeboden. U vindt hier munten vanaf de Grieks/Romeinse periode tot en met de nieuwste euro's, postzegels vanaf de allereerste uit 1852 en bankbiljetten in alle soorten en maten. Heeft u al eens een munt van 2000 jaar oud in uw handen gehad? Kent u het bankbiljet 'Tientje van Lieftinck' nog? Wist u dat misdrukken van munten en postzegels veel geld waard kunnen zijn? Kom langs en laat u gewoon eens verrassen door lang vervlogen betaalmiddelen. Tevens kan men op deze dag munten, postzegels, bankbiljetten en oude ansichtkaarten gratis laten taxeren. Het motto daarbij is 'Er ligt teveel op zolder'. U weet het vaak niet maar ook in úw keukenla kan iets van behoorlijke waarde liggen. Neem gerust uw spullen mee en wie weet bezit u een kostbaar stuk! Zondag 26 oktober van 10.00 tot 16.00 uur, Fletcher Hotel Heiloo, Kennemerstraatweg 425. Inlichtingen: 030-6063944 of www.mpo.nl.

De bibliotheek failliet? Dat niet

Woensdag 15 oktober werd ik als vriend(in) van de bibliotheek geïnformeerd over de aanstaande gemeentelijke bezuinigingen op de bibliotheek: 18% in 2015 en in 2016 mogelijk weer. Procenten zeggen niet zoveel, het bedrag dat ermee gemoeid is mogelijk meer: 100.000 euro. Ik weet niet wat het gemiddelde inkomen is van de bibliotheekmedewerkers, maar mogelijk betekent dit wel voor enkelen van hen ontslag. Werk, werk, werk, maar niet voor hen. Daar kan ik als vriend(in) van de bibliotheek niet tegenop. Erger nog is, dat door deze grote bezuinigingen de bibliotheek mogelijk failliet gaat. Is het niet in 2015, dan wel in 2016. We hebben al geen echte boekhandel meer in Heiloo. De echte cd winkel bestaat ook allang niet meer. Dat waren ondernemersbeslissingen, maar het betekende wel een culturele kaalslag in Heiloo. Daar zou nu de gemeente een schep bovenop doen? De bibliotheek is nog de enige plek in Heiloo, met volop boeken, volop cd's, volop informatie. Kunst en cultuur kunnen de mensen zelf wel betalen is de laatste jaren het motto van de bezuinigingen geworden. Tegelijkertijd zijn er grote campagnes om laaggeletterdheid tegen te gaan en mensen uit andere landen en culturen vertrouwd te maken met de Nederlandse taal. Heiloo werkt met de grote bezuiniging op de bibliotheek niet echt mee aan wat in Nederland belangrijk wordt gevonden: het beheersen van de Nederlandse taal en geletterdheid voor iedereen. Daar kan de bibliotheek een belangrijke rol in spelen en dat doet het ook.Ik nodig de gemeenteraad van Heiloo van harte uit op hun rigoureuze beslissing terug te komen. Het lezen van het werk van Kader Abdolah kan daarbij helpen. Hij leerde het Nederlands met Jip en Janneke. Uit de bibliotheek!

Atie Visser
Heiloo

Een ander geluid 'Lang leve Heiloo'

Met stijgende verbazing heb ik kennis genomen van de ingezonden brief in ons favoriete weekblad Uitkijkpost van 15 oktober jl., waarin Margreet Schouwenaar de gemeente verantwoordelijk acht voor haar parkeerboete.Waarom gaat iemand bijna altijd bij een gevoel van vermeend onrecht onmiddellijk de zwarte Piet (kan dit vandaag de dag nog ?) aan de overheid wijten? Het hele asfalteringsproces, wat in een heel kort tijdsbestek perfect is uitgevoerd, daar spreekt ze met geen enkel woord over. Of over de mannen die dagenlang op hun knieën de klinkers van de parkeerhavens in weer en wind de grond instampen (ook voor háár deur…). Die geluiden mis ik in het eenzijdige betoog van één lange klaagzang over de mogelijke (dis)communicatie met de gemeente Heiloo. Ik neem het eens volledig op voor onze mooie gemeente. We wonen hier als God in Frankrijk. En zelfs met uit vier streken tegenwind loodst de gemeente ons door de storm van de crisis heen. Met alle respect. Het gezever van één iemand om negen tientjes. Waarom? Omdat zij zelf haar auto onjuist ergens parkeert en weigert haar eigen verantwoordelijkheid te dragen. Denk eens aan al die arbeiders die zich iedere dag in het zweet werken, alleen maar om je straat op te leuken! Dat is andere (klets) koek !

H. Burger
Heiloo

Geef ons meer tijd voor bezuinigingen

De Muziek- en Dansschool Heiloo vreest voor haar voortbestaan. Als de geplande bezuinigingen van de gemeente doorgang vinden, dan ben ik bang dat dit ingrijpende gevolgen gaat hebben voor de wekelijkse muziek- en danslessen voor ruim 900 leerlingen. Dit lesjaar zullen de leerlingen er gelukkig nog niets van merken. Maar vanaf lesjaar 2015-2016 ziet het er een stuk minder rooskleurig uit. In het kader van een bezuinigingsoperatie is de gemeente Heiloo van plan om subsidies aan diverse instellingen te verlagen. Voor de muziekschool gaat om een jaarlijkse 'korting' van 16% voor de komende jaren. Voor ons is dat een schier onmogelijke opgave. Wij hebben de afgelopen tien jaar al diverse bezuinigingsrondes gehad. Steeds waren we in staat om deze op te vangen en kwalitatief muziek- en dansonderwijs te blijven aanbieden. Maar nu dreigt het wegvallen van betaalbaar muziekonderwijs voor Heiloo. Daarnaast staan er banen op de tocht van zowel docenten als ondersteunend personeel. Het is voor ons belangrijk dat we meer tijd krijgen. De bomen groeien niet meer tot in de hemel groeien en wij beseffen dat er minder geld is. Ons pleidooi richting wethouder en portefeuillehouder Beens is daarom ook: geef ons meer tijd, en wij zullen de bezuiniging realiseren – zonder verlies van kwaliteit van de muziek- en danseducatie voor Heiloo. Als Muziek- en Dansschool Heiloo zijn wij hét 'muzikale instituut' in Heiloo dat al meer dan 50 jaar kwalitatief muziekonderwijs verzorgt. Vanaf begin jaren zestig leren jaarlijks honderden jonge en oudere inwoners uit Heiloo bij ons een muziekinstrument spelen. Naast de lessen zijn er tientallen muziekavonden waar de leerlingen hun muzikale talenten tonen. Wekelijks wordt door 32 vaste docenten en een aantal freelancers ruim 225 uur les gegeven. Dit moeten we niet willen kwijtraken. Wie de Muziek- en Dansschool wil steunen, kan een petitie tekenen. Ga hiervoor naar onze website: http://muziekendansschoolheiloo.nl/.

Namens Directie en Bestuur van de Muziek- en Dansschool Heiloo,
Jacques van der Sterren.

Catering De Waard

Harold Groninger, De Waard 108, 1851 RH Heiloo, tel. 06- 18020378, www.cateringdewaard.nl.

HEILOO – Het bekende spreekwoord net ietsje anders: Zoals de waard is, zo verwent hij zijn gasten. Want deze waard is Harold Groninger van Catering De Waard. In de acht jaar dat hij als professioneel kok in de regio werkte, stond hij in gerenommeerde zaken achter de kachel. Naast Herberg Jan zijn dat onder meer De Ware Jacob in Bergen en de Loocatie en Wildschut in Heiloo. Maar de uitdaging van het zelfstandig ondernemen lonkte en Harold is een eigen cateringbedrijf gestart. In het verlengde van zijn restaurantervaring wil hij ook hiermee zijn klanten alleen het beste bieden!

Harold werkt met hoogwaardige, verse kwaliteitsproducten, die met zorg, aandacht en passie voor het vak zijn bereid tot oog- en tongstrelende smaakcreaties. ,,Geen half werk, maar betaalbare topkwaliteit!" Want de hartige lekkernijen van Catering De Waard zijn ook nog eens zeer vriendelijk geprijsd.

Met de producten van Catering de Waard krijgt elk feestje of bijeenkomst, waar dan ook gehouden, iets extra's. Succes verzekerd met de luxe hapjes, bruschetta's, luxe Italiaanse sandwiches (een houten prikker bundelt een smaakbeleving, opgebouwd uit zes lagen) en diverse salades. Alle waren worden stijlvol gepresenteerd! Zoals een zelf samen te stellen plateau met een uitgebreid assortiment aan luxe hapjes die het water in de mond doen lopen. Kleine gerechtjes als 'rivierkreeft met limoen, appel en sjalot' en 'carpaccio op Oosterse wijze met sesam'. Of 'gerookte forelsalade met gegrilde courgette en ras el hanout'. Alleen al de omschrijving geeft aan dat aan elk detail aandacht is besteed en bijdraagt aan de verrassende smaak van elk gerechtje. Hetzelfde geldt voor de salades; bij Catering De Waard heeft u keuze uit maar liefst dertien verschillende soorten (pasta, vlees-, vis- en/of vegetarisch), met liefde bereid en mooi geserveerd op schalen. Voor een feestelijk thuisdinertje vanaf vier personen met vrienden of familie biedt Catering De Waard vier culinaire hoofdgerechten. Deze zijn inclusief twee warme garnituren, een salade en bijpassende saus. Met keuze uit tournedos, entrecote (beide Iers rundvlees), biologische Noorse zalm en tonijn (Yellowfin) van de grill. Alle hoofdgerechten zijn met een paar minuutjes in de oven thuis gemakkelijk tafelklaar te maken.

Catering De Waard is er voor elke gelegenheid; verjaardagen, familiefeesten of een jubileum, een babyshower of bedrijfsreceptie. Bestellen kan eenvoudig via een bestelformulier op de website. U krijgt per mail een bevestiging. Uiteraard kunnen persoonlijke wensen ook telefonisch worden doorgegeven. Omdat Harold per opdracht vers inkoopt, dient een bestelling bij voorkeur drie werkdagen voor de datum van afhalen of aan huis bezorgen gedaan te zijn. En daarmee haalt u dan ook echt klasse in huis!

Piet Schouten schenkt schilderij aan museum

Piet Schouten heeft zijn portret van Cuby overhandigd aan het Cuby & the Blizzards museum in Drenthe. Gerda Dekker

HEILOO - De 'stappers' uit Heiloo en omstreken herrinneren zich het muziekcafé 'Keuning' aan de Slotenslaan nog wel. Daar hingen schilderijen van the Stones, Johnnie Winter en bluesartiest Harry Muskee (Cuby). Na het overlijden van Cuby in 2011 en het bereiken van de 60-jarige leeftijd heeft levenskunstenaar Piet Schouten het door hem in 1978 vervaardigde schilderij overhandigd aan het Cuby & the Blizzards museum in Grollo te Drenthe, waar het aan de collectie zal worden toegevoegd. Piet gaat nog even door en zal als zanger met zijn band aanwezig zijn op 1 november tijdens de Kinks-tribute in Buk Buk. Foto: Jaap Sombroek

Spooktocht in melkfabriek groot succes

Verschillende Freaks joegen deze dagen de bezoekers de stuipen op het lijf.

HEILOO - De oude melkfabriek was vorige week woensdag en donderdag decor voor de jaarlijkse Spooktocht van Heiloo. Verschillende Freaks joegen deze dagen de bezoekers de stuipen op het lijf.

De spooktocht werd ondersteund door tienercentrum Tendenz en de BukBuk. De organisatie bestond uit Joran Nederveen, Laurens Jansz, Luuk Koopman, Maikel Maduro en Rowy Onrust. De voorbereiding van van de tocht kostte maanden tijd: ,,Het was af en toe wel hectisch," zegt Rowy Onrust, ,,maar als je dan ziet hoe alles op zijn pootjes terecht komt, geeft dat een goed gevoel." Het thema dit jaar was 'de Freak Fabriek'. De freaks waren er in vele soorten en maten. Er was een zaal vol met enge clowns, een "levendige" knuffelkamer, een iets te lugubere kinderkamer en ga zo maar door. Ook was de jeugdbrandweer van Heiloo aanwezig om de bezoekers weg te houden bij het gedeelte dat 'toevallig' in de brand stond. Jordy van Duin, jongerenwerker van Tendenz, was tevreden met het resultaat van de spooktocht: ,,Petje af voor alle vrijwilligers en de organisatie. Ik mocht hen begeleiden en het is mooi om te zien welk proces zij de afgelopen maanden hebben doorgemaakt. Alhoewel ze het niet altijd met elkaar eens waren, zijn ze er wel uitgekomen met deze fantastische spooktocht als resultaat." Met meer 700 bezoekers was de tocht een groot succes. De organisatie is dan ook zeer tevreden over het verloop van de tocht. Zoveel bezoekers hadden zij ook niet verwacht. Hopelijk is dat volgend jaar te evenaren.

Taaldorp Engels op de Zuidwester

OP 8 oktober kwamen PCC leelringen de kinderen van de Zuidwester helpen met hun Engels.

HEILOO - Sinds twee jaar wordt er op De Zuidwester Engels gegeven vanaf groep 1. De meeste kinderen vinden dat hartstikke leuk maar het is natuurlijk nog leuker als je dat Engels ook een keertje in de praktijk kunt brengen! Daarom organiseerde De Zuidwester dit jaar op 8 oktober een Taaldorp Engels.

Op diverse 'stations' in de school moesten de leerlingen opdrachten uitvoeren. Zo konden ze de Big Ben bouwen van dozen, de Engelse vlag maken van stoepkrijt, een bezoekje brengen aan het restaurant en meezingen en dansen met de Black Eyed Peas op het digibord. Alle kinderen waren ondergebracht in groepjes die begeleid werden door een vierdejaars student van de afdeling HAVO TTO (TweeTalig Onderwijs) van het Jac. P. Thijssecollege uit Castricum. Natuurlijk kostte het Engels spreken de allerkleinsten die nog maar kort op school zitten nog veel moeite, maar een rondleiding door de school liet zien dat er over het algemeen toch een aardig mondje Engels werd gesproken: Well done!

Expositie in het Trefpunt

De foto's zijn gemaakt door Hetty Deinum; de meeste tijdens haar reizen. Foto: Hetty Deinum

HEILOO - Wie reist kan veel verhalen! Ook foto's kunnen je meenemen naar allerlei plekken op de wereld.

Misschien doen de twintig foto's die nu in het Trefpunt hangen dat ook een beetje. Herkenbaar of inspirerend om er ook eens naar toe te gaan? De foto's zijn gemaakt door Hetty Deinum; de meeste tijdens haar reizen. Fotograferen en filmen zijn al jaren favoriete bezigheden, maar fotograferen is haar 'eerste liefde'! Je hoeft trouwens niet perse ver weg te gaan om een mooi beeld vast te leggen. Daarvan getuigt het 'Strandjongetje in Egmond aan Zee', dat tijdloos speelt met zand en water! In het Trefpunt, activiteitencentrum voor heel Heiloo, is het een komen en gaan van mensen voor tal van bijeenkomsten en cursussen! Hetty Deinum nodigt alle bezoekers uit om ook even een blik te werpen op de foto's. Meteen bij binnenkomst in het Trefpunt staat de vitrinekast, waarin nu vijf poppen zijn uitgestald. Het gaat om zogenaamde replica's van antieke poppen. De poppen zijn gemaakt door Ems Broere-Thomas. Ze heeft de koppen gegoten van porselein, de gezichtjes met de hand geverfd, pruikjes, schoentjes en kleding zelf gemaakt. Na haar overlijden erfde haar dochter Joss Broere deze schat aan poppen. De expositie van foto's en poppen is te zien tot en met 14 november.

Informatiebijeenkomst Mantelzorg in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - In samenwerking met het Mantelzorgcentrum organiseert Bibliotheek Heiloo op dinsdag 28 oktober om 20.00 uur een informatiebijeenkomst (lezing met foto/boekpresentatie) voor mantelzorgers. Het thema is: '(Mantel)zorg nu en in de toekomst'.

Er verandert veel op dit moment, zoals sluitende zorgcentra en taken die worden overgeheveld naar de gemeente. Dit heeft allemaal invloed op de zorgbehoevenden en de mensen in hun omgeving. Mantelzorgmakelaar Margitta Plantinga geeft een presentatie over de veranderingen in de zorg en de gevolgen voor mantelzorgers. Ook gaat de bijeenkomst over mantelzorgondersteuning en wat het Mantelzorgcentrum daarin kan betekenen. Toegangskaarten voor deze avond zijn ad. € 5,- (€ 7,50 voor niet-leden Bibliotheek Heiloo) verkrijgbaar bij Bibliotheek Heiloo. Bij de entree is koffie/thee in de pauze inbegrepen. Reserveren kan bij de klantenservice van de bibliotheek en is ook mogelijk via www.bibliotheekheiloo.nl of tel. 072-5330670.

Rina Snel geeft kinderen Vluchtelingenwerk schilderles

De kinderen van Vluchtelingenwerk hebben schilderles gekregen van kunstenares Rina Snel.

HEILOO - Woensdag in de herfstvakantie heeft schilderes Rina Snel een schilderles gegeven aan de kinderen van Vluchtelingenwerk.

Twintig kinderen kregen een schilderdoek, een palet met verf en penselen en gingen aan de slag. Het was een feest om naar te kijken. Heel ingespannen waren ze aan het werk. Af en toe viel er een potje water om, maar dat mocht de pret niet drukken. Met veel plezier werd het doek beschilderd met een kleurrijk schilderij waarbij Rina aanwijzingen gaf hoe ze dit het beste konden indelen en schilderen. Het resultaat was geweldig. Een divers, kleurrijk geheel. Vooral voor deze kinderen die anders in de herfstvakantie thuis zitten is dit soort activiteiten heel belangrijk. Voldaan gingen de deelnemertjes met hun zelfgemaakte kunstwerk naar huis.

Wandeling Zuiderloo toont ontwikkeling van oude grond naar nieuw woongenot

HEILOO - De gemeente Heiloo heeft een unieke wandeling uitgezet in Zuiderloo langs nieuwbouwproject De Linde van Timpaan en diverse archeologische vondsten.

Op zaterdag 25 oktober geven mensen van Stichting Regionale Archeologie Baduhenna u tussen 12.00 en 13.30 uur informatie over de bijzondere archeologische vondsten. Ook is er een medewerkster van projectontwikkelaar Timpaan aanwezig die u informeert over de woningen die zij daar gaat bouwen. Tijdens het archeologisch onderzoek dat de afgelopen jaren heeft plaatsgevonden in Zuiderloo zijn diverse archeologische vondsten gedaan zoals woonstallen uit de Vroege Middeleeuwen, een oude waterput en een hamerbijl. Voor het hout van de waterput is een vaste locatie gekozen waar u de resten van deze put kunt zien. Daarnaast komt er een palenkrans waar kinderen op kunnen spelen. De krans verwijst naar de grafheuvel die mensen 1500 voor Chr. hebben gemaakt op de oostelijke strandvlakte. De wandeling voert u dwars door de weilanden en duurt ongeveer een uur. Aan de hand van QR-bordjes leert u meer over de bewoning die al vele eeuwen in Zuiderloo heeft plaatsgevonden. Ook ziet u via de QR-code de woningen die Timpaan bouwt voor deelplan De Linde. Uiteraard is het vanaf 25 oktober mogelijk om zelfstandig de wandeling te gaan lopen. U kunt de wandeling vanaf 25 oktober downloaden op www.zuiderloo.info. Geïnteresseerden van de wandeling kunnen de wandeling beginnen aan de Hoogeweg naast nummer 30 in Heiloo. Als u ook meer wilt weten over de woningen die Timpaan gaat verkopen in Deelplan De Linde kunt u 25 oktober tussen 11.00 uur tot 13.00 uur terecht in Brasserie In 't Groen aan de Lagelaan 8 in Heiloo.

Cas uit Heiloo wint uitverkocht Showhero

Cas liet Andre Hazes herleven en was met zijn optreden de kers op de taart. Alfred Rozbach

Cas uit Heiloo wint uitverkocht ShowheroShowhero stond weer in een uitverkocht Theater de Beun voor het jaarlijkse spektakel, waar mensen met een beperking zingen, dansen en wereldrecords verbreken.

Het thema was 'de oude supermarkt', waar iedereen vroeger samen kwam. En zo ook nu weer. De zaal barstte in lachen uit bij de recordpogingen voor 'de beste vakkenvuller' en 'een minuut gratis winkelen'. Maar de intieme momenten waren misschien wel de mooiste. Na het vermakelijke optreden van entertainer Ruben kreeg Juriaan, in duet met zangeres Ellen Popma, de zaal compleet stil. Er viel hier en daar een traan van ontroering bij hun vertolking van 'Mag ik dan bij jou'. Burgemeester Hans Romeyn was jurylid en sprak tijdens de show met lovende woorden: ,,Ik ben zo ontzettend trots dat dit in Heiloo wordt georganiseerd. Showhero is het ultieme samen zijn, van jong en oud!" Iedere deelnemer ging weer met een prachtige beker naar huis. De Showhero-trein dendert verder richting Alkmaar, waar zij donderdag 30 oktober in de Grote Kerk staan. Daarna zijn alle pijlen gericht op het Showhero Glazen Huis, waar oprichters Maurice van der Poll en Lucas Bugter 48 uur opgesloten zullen zitten met deelnemers van Showhero. Meer info: www.showhero.nl.