De Uitkijkpost

2 augustus 2017

De Uitkijkpost 2 augustus 2017


Heiloo nr. 15 'Beste gemeentes van Nederland'

De top vijftien van het onderzoek: 'Beste gemeente 2017'. Foto: Gertjan Zeeman.

HEILOO - Heiloo heeft volgens het blad Elsevier een bovengemiddelde score op alle onderdelen in het onderzoek: 'Beste gemeente 2017'. Zoals de laatste jaren staan gebruikelijk Laren (NH), Rozendaal en Laren bovenaan, zij het in een iets andere volgorde dan 2016. "Heiloo heeft het dit jaar tot plaats 15 gebracht en ik kan alleen maar bevestigen dat dit terecht is," bevestigt de trotse bewoner Ton Forch. Het onderzoek door Bureau Louter richtte zich op twaalf rubrieken binnen vier hoofdthema's: voorzieningen, arbeidsmarkt, omgeving en rust, ruimte en leefbaarheid. Als een van drie gemeenten in Nederland krijgt Heiloo nergens een onvoldoende. Hans Romeyn sprak in het blad Elsevier: "De weekmarkt onder de Witte Kerk is de gezelligste van Noord-Holland, we hebben een bibliotheek en een schouwburg: Theater De Beun. Daarnaast staan de meeste huizen vrij in het groen, met grote voor- en achtertuinen." Ook werd Uitkijkpost nog even genoemd, daar zijn wij enorm trots op. Net zoals de bewoners van Heiloo trots zijn om in het mooie Heiloo te wonen, want het is en blijft een mooi dorp.

Heiloose Ennie zwemt naar Texel

Sponsort u Ennie al? Foto: Niels Vlug.

HEILOO - Talloze toeristen en eilandbewoners deden het al zo vaak: de oversteek Den Helder - Texel. Per veerboot. De Heiloose sportieveling Ennie de Graaf (40) doet het zaterdag 12 augustus zwemmend. Samen met 39 andere deelnemers gaat zij die dag de uitdaging aan, met als goede doel Spieren voor Spieren.

Voor deze niet te onderschatten zwemtocht werd Ennie vorig jaar door een vriend uitgedaagd zich in te schrijven. Omdat ze wel van uitdagingen houdt, is ze deze aangegaan. "Zwemmen is een sportdiscipline die ik nog niet goed beheers, dus ja, ik ga ervoor." Als voorbereiding bezocht Ennie het zwembad wat vaker, deed ze een borstcrawlcursus en volgde ze daarna een compleet zwemtrainingsweekend.

Spieren voor Spieren
Vervolgens verdiepte Ennie zich in het goede doel. Om deel te mogen nemen, is een sponsorbedrag van € 750,- vereist. In januari maakte Ennie kennis met Olivia, kind-ambassadeur van genoemde zwemtocht. Olivia heeft spierziekte SMA type 3. Ze is een vrolijk meisje met veel geduld en een grote glimlach. Voor haar wil natuurlijk iedereen zwemmen. Kinderen met een spierziekte zijn beperkt in wat ze kunnen. Er zijn ruim twintigduizend kinderen met een spierziekte in Nederland. Omdat er zo'n zeshonderd verschillende soorten varianten zijn, is het moeilijk om de juiste diagnose en behandeling te vinden. Om dit te verbeteren is geld nodig.

Sponsorbedrag
Juist daarvoor zet Ennie zich in, om zodoende een zo hoog mogelijk sponsorbedrag bij elkaar krijgen. Haar gezonde spieren zet ze in voor zieke spieren. Doet ze niet onverdienstelijk. Zo heeft ze door haar enthousiaste inzet en vele acties een bedrag van bijna €10.000,- bij elkaar weten te krijgen. Dit is al een prestatie op zich. Organisatie van de zwemtocht is BeTough, dat spreekt van een ongekend waanzinnig bedrag. "Alle deelnemers zijn onze helden, maar Ennie verdient hierin een extra applaus", vertelt een woordvoerder. Met een gouden badmuts op duikt Ennie zaterdag 12 augustus rond 19.15 uur vol trots de zee in. "De overkant haal ik, al is het op karakter," zegt ze.

Wie wilt doneren kan dat doen via www.denheldertexel.nl/ennie. Hierop is alles op 12 augustus tevens live te volgen.

Het Nieuwe Straatnamenboek van Heiloo

HEILOO - Uitkijkpost Media brengt, in samenwerking met Dick Slagter, in september 2017 het vernieuwde Straatnamenboek van Heiloo uit. Een compleet nieuw en modern vormgegeven boek met veel schitterend beeldmateriaal en alle nieuwe straten en wijken van Heiloo. De nieuwe foto's komen vooral uit het archief van de Historische Vereniging Oud Heiloo. De laatste uitgave stamt uit 2003, dus u kunt u voorstellen dat er veel nieuws te ontdekken valt. Veel beeldmateriaal is zelfs nooit eerder gepubliceerd! Ook is het boek dit keer geheel full color gedrukt. Het boek is vanaf 9 september te koop bij diverse (boek)winkels in Heiloo. De verkoopprijs van het boek bedraagt €15.95,-.

Actie; speciaal voor de inwoners van Heiloo
De inwoners van Heiloo krijgen tot 6 september 2017 de kans om het boek bij voorinschrijving bestellen door € 14.50,- per exemplaar over te maken naar bankrekeningnummer NL77 RABO 0307580237 t.n.v. Uitkijkpost Media onder vermelding van Straatnamenboek Heiloo. Uw gereserveerde boek kunt u dan vanaf 11 september 2017 bij de Uitkijkpost ophalen.

Rara wat is dit...

Foto: Vincent Wanders

HEILOO - Op de Facebookgroep 'Je bent Heilooër als...' werden er foto's geplaatst van dit dier, die gevonden werd in Heiloo bij de Omloop, 150 meter van het water. Het bleek uiteindelijk om een Amerikaanse rivierkreeft te gaan. "Omdat deze soort hier geen natuurlijke vijanden heeft, groeit deze soort explosief", schrijft Coen Ursem op Facebook. Deze rivierkreeft kunnen we dus nog wel vaker tegenkomen in Heiloo.

'Veel te jong' Achtjarige Arno verongelukt door bevroren autoruit

Arno Molenaar samen met zus Marjon en hun ouders.

HEILOO - 20 januari 1982, een piepklein bericht in de Uitkijkpost onder het tabje 'politieberichten', maar wat een impact had deze gebeurtenis op de familie Molenaar en daarbij ook op alle inwoners van Heiloo.

Marjon Molenaar (45 jaar) woont tegenwoordig met haar partner in Nieuw-Vennep. Zij is opgegroeid in Heiloo met haar vader, moeder en broertje Arno. Arno was een guitig kereltje, kuiltjes in zijn wangen, weinig haar en heel ondeugend. Waar Marjon iets stiller overkwam, was Arno juist de clown. Hij had vriendjes bij de vleet en zelfs een vriendinnetje: Juliëtte.

Het gezin woonde aan de Ewisweg. Vader werkte bij de GGZ, eerst in Heiloo, later in Schoorl. Moeder werkte bij Pinkeltje, een kleuterschool naast de Hofdijkschool. Later was ze thuis voor haar twee kinderen, die beiden op de Hofdijk zaten. In 1982 zat Marjon in groep 7 en Arno in groep vier. Ieder jaar gingen ze met de vouwwagen op vakantie. Alles ging zijn gangetje. Marjon vertelt dat ze een fantastische jeugd heeft gehad in dit warme gezin.

Het artikel over Arno in de Uitkijkpost toentertijd.

Januari 1982
Het was heel koud, het vroor zelfs. De sloten waren bevroren, ook de sloot tegenover de Ewisweg. De kinderen hadden dikke pret. Arno werd opgehaald door zijn vriendje om naar school te gaan en de jongens besloten de bevroren sloot over te steken. IJspret alom. Marjon was inmiddels al op school en draalde nog wat over het plein. Ze hoorde sirenes van hulpdiensten. Dat was best bijzonder in die tijd, zo vaak kwam dat niet voor. De elfjarige Marjon sloeg er geen acht op, ze was pret aan het maken in de sneeuw. Wat ze niet wist was, dat op dat moment de achtjarige Arno en zijn zevenjarige vriendje geschept waren door een automobilist - recht tegenover het ouderlijk huis. De automobilist was doorgereden en heeft de jongens aan hun lot overgelaten.

In de Vrieswijk werd de automobilist later aangetroffen. Hij was zenuwachtig zijn bevroren autoruit aan het krabben. Het bleek dat hij 's morgens zijn voorruit niet goed ijsvrij had gemaakt en hij dacht na de klap dat hij twee eenden had aangereden. Hij zag blijkbaar niks door zijn aangevroren ruiten. Marjon kan er nog boos over worden, zeker als zij iemand ziet autorijden met bevroren ruiten.

Marjon werd de klas uitgehaald door haar tante. Ze bleef de rest van de week bij tante logeren. De ouders van Marjon kwamen in een hel terecht. Arno lag nog een week in het ziekenhuis in Amsterdam voor hij overleed. Marjon mocht daar als kind niet komen, dat was nog niet in die tijd. Ze herinnert zich wel dat Arno lag opgebaard op de Holleweg. Iedereen wilde afscheid van hem nemen.

'Gewoon verder'
De ouders van Marjon probeerden het leven zo normaal mogelijk weer op te pakken. Ze gingen gewoon weer met de vouwwagen op vakantie dat jaar. Marjon heeft als elfjarige wel gemerkt dat haar vader op een zeker moment op het punt stond om terug naar huis te gaan. Een mooi gebaar ondanks de verschrikkelijke situatie is dat de ouders besloten zijn organen weg te geven toen duidelijk werd dat Arno het onmogelijk zou halen. Hoewel het heel verdrietig was, was het weggeven van zijn organen voor die tijd een vooruitstrevende en bijzondere keuze. Marjon is dan ook heel trots op deze beslissing van haar ouders.

Na vijfendertig jaar denkt ze nog vaak terug aan haar broertje. Ze vraagt zich vooral af hoe het hem vergaan zou zijn. Zou hij een gezin hebben? Wat zouden zijn hobby's zijn? Zijn werk? Helaas zullen hierop geen antwoorden komen. Arno is veel te jong heengegaan.

Tekst: Margreeth Anema

Daniëlle haalt tot nu toe € 569,- op voor onderzoek naar clusterhoofdpijn

Danielle staat trots bij de finish. .

HEILOO - Een paar weken was in de krant te lezen dat Daniëlle Donker voor de eerste keer de Nijmeegse Vierdaagse liep. Zij zette haar daarmee in voor een goed doel - het onderzoek naar 'clusterhoofdpijn' - een vreselijke aandoening waar een vriend van haar aan lijdt. Danielle heeft tot nu toe €569,- opgehaald.

Een enorm bedrag; haar inzet wordt beloond! Wilt u ook helpen? Doneren kan tot 31 augustus via www.devierdaagsesponsorloop.nl - zoek op 'Danielle Donker'. Hier kunt u elk gewenst bedrag doneren. Namens Daniëlle en de clusterhoofdpijnpatiënten heel erg bedankt!

Danielle staat trots met haar sponsorbedrag in handen, wat een bedrag! .

Bram Groen CEO For A Day van Rabobank Noord-Kennemerland

Symbolisch geeft Ugur Pekdemir zijn medewerkerspas af aan Bram Groen. Foto: .

HEILOO - Afgelopen maandag was het voor Bram Groen (21 jaar) een spannende dag. De jonge, ambitieuze student stapte om 09.00 uur binnen als kersverse CEO van Rabobank Noord-Kennemerland. Voor één dag nam hij de taken over van Ugur Pekdemir, directievoorzitter Rabobank Noord-Kennemerland.

Naar aanleiding van een landelijk evenement, waarbij alle jongerenraadsleden van de Rabobank aanwezig waren, is het initiatief 'CEO For A Day' ontstaan. Bram was de gelukkige winnaar en mocht voor één dag met de scepter zwaaien binnen de Rabo-muren.

"Een geweldige ervaring! De dag begon met een kop koffie en het lezen van het Financieel Dagblad. Daarop volgden diverse afspraken op het gebied van coöperatie, commercie en sponsoring. Natuurlijk heb ik mijn eigen mening niet onder stoelen of banken geschoven! Een geweldig leerzame dag, om niet snel te vergeten", aldus de leergierige student Bram Groen.

TP Express verrijkt dienstenpakket Welzijn Heiloo

De 'Trefpunt Express'. .

HEILOO - Dit is 'm: de ruime personenauto die de Stichting Welzijn Heiloo dankzij enkele gulle sponsors aanschaft. De wagen krijgt een druk leven, onder meer voor de bezorging van de vriesverse maaltijden en het vervoer van mensen met dementie naar hun vaste sportmiddag. Hij krijgt de naam: 'Trefpunt Express'.

En de TP Express maakt ook nieuwe leuke dingen mogelijk. Elke week gaat de auto met maximaal vier passagiers naar een winkelcentrum in de omgeving. En daarnaast tenminste een keer in de week naar bijvoorbeeld een museum, tentoonstelling, markt of het strand. Het is een kleinschalige opzet en blijft daardoor laagdrempelig en flexibel; er zullen ook gemakkelijk nieuwe contacten tussen mensen ontstaan. Voor de laatste maanden van 2017 is al een compleet programma in elkaar gezet, wat verkrijgbaar is bij de receptie van het Trefpunt. Deelname aan de uitjes kost weinig, meestal tussen vijf en tien euro, afgezien van eventuele externe kosten zoals toegangskaartjes.

De feestelijke inhuldiging van de Trefpunt Express gaat plaatsvinden op dinsdag 29 augustus.

Directeur Marian van Dam toont zich heel blij met deze uitbreiding en is dankbaar voor de financiële steun van de Pius Stichting, de Stichting Vrienden Ouderenwerk Heiloo, de Rabobank Clubkas actie en Help Nederland Vooruit van de ING.

10 Vragen aan Kim Reizevoort

Kim Reizevoort. Foto: .

Kim Reizevoort behaalde haar havodiploma aan PCC Het Lyceum te Alkmaar. Daarna ging zij naar het conservatorium in Tilburg om haar droom achterna te gaan. Inmiddels heeft zij na haar eerste studiejaar haar propedeuse op zak, maar voelt zich nog steeds na 20 jaar het meeste thuis in Heiloo.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in het ziekenhuis van Alkmaar en getogen in Heiloo.

2. Als je hobby je werk was, welk werk zou je dan hebben?
Het grappige is dat ik bezig ben van mijn hobby mijn beroep te maken! Ik studeer momenteel aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg, richting Muziektheater. Altijd al was ik bezig met zingen, dansen en acteren. In Tilburg heb ik twee jaar de Vooropleiding Muziektheater gevolgd in het weekend. Dat is een voortraject van de voltijdopleiding. Na die twee jaar werd ik na de welbekende drie auditierondes aangenomen, samen met mijn negen klasgenoten. Ik heb net mijn propedeuse gehaald en begin na de vakantie aan mijn tweede jaar.

3. Wie zou je graag eens willen ontmoeten?
Aaaah, zo moeilijk. Ik heb veel voorbeelden en inspiraties uit het vakgebied. Ik zou dan aan grote (musical)namen denken: Lin-Manuel Miranda, Mandy Gonzalez, Philippa Soo, Laura Michelle Kelly, Sutton Foster, Meryl Streep, Julie Andrews, Tatiana Maslany, Judi Dench en zo kan ik nog even doorgaan. Maar lekker lunchen met Chantal Janzen lijkt me ook beregezellig.

4. Wat is jouw mooiste jeugdherinnering?
Elk weekend was ik vroeg wakker en mocht ik bij m'n ouders in bed tv gaan kijken met een mini-ontbijtkoekje met sterretjes erop. KRO-kindertijd, Totally Spies, Samson en Gert, ga zo maar door. Ik vond het magisch!

5. Wat vind je het mooiste plekje in Heiloo?
Als ik de straat De Vang in rij, voelt dat als thuiskomen. Vooral in de zomer is het prachtig groen en dat mis ik nog weleens in Tilburg.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Voor een vakantie naar een warm oord; als er een geldboom is uitgevonden of als ik een prachtige rol mag spelen op Broadway of West End.

7. Wat is het beste advies wat je ooit kreeg?
Alles kan als jij het laat gebeuren!

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik heb vroeger 2 jaar gitaarles gehad omdat Maria in The Sound of Music dat deed (ik was 6 jaar). Na die twee jaar ben ik op zangles gegaan en zei m'n gitaarleraar Edwin Ligteringen: 'Dan heeft de stem van Maria het gewonnen!' Sindsdien ben ik nooit meer met zingen gestopt.

9. Wat zou je laten veranderen als je burgemeester was?
Ik zou de Beun voor altijd laten bestaan en volledig in de picture brengen; die stomme hobbels bij de zijstraten van de Dors/Ringweg weer inruilen voor hoe het was (nu is het een racebaan); en alle kinderen op basisscholen moeten het vak muziek krijgen.

10. De persoonlijke vraag van Irene Muler: "Je volgt nu een musicalopleiding, hebt een klinkende zangstem en kan op weergaloze manier stemmen en maniertjes (van juffen) nadoen. Wanneer zien we je optreden in de Beun?"
Ten eerste hoop ik echt met heel m'n hart dat de Beun blijft bestaan. Ten tweede blijft dat nog even de vraag... ik heb al heel wat opgetreden in De Beun, o.a. met Theaterbende Heiloo. Men kan mij nu eerder zien in de Schouwburg van Tilburg. Daarna hoop ik natuurlijk grote theaters te bereiken, maar mocht ik ooit touren door Nederland in een voorstelling, met gezelschap of misschien met m'n eigen programma, dan tik ik Heiloo uiteraard aan!

Ik nomineer m'n grote vriend Frem Gonet. Persoonlijke vraag: "Men kan je kennen van Keer op Keer, maar ook van je muzikale talenten. Je hebt in het verleden veel opgetreden en cd's uitgebracht. Mis je dat niet heel erg en zou je daarom nog eens de studio in willen duiken?"

Heiloo doet mee in boek NH-Beat

HEILOO - In de geschiedenis van de popmuziek in de regio Alkmaar telt Heiloo ook mee. Enkele voorbeelden daarvan staan in het boek NH-Beat, popmuziek tussen duin & polder (1960-1980), dat onlangs is verschenen.

Ter ere daarvan was er in het nieuwe Poppodium Victorie een succesvolle 'NH-Beat live'-concert waar gespeeld werd door de Rob Hoeke Tribute Band, The Vips, Memphis en Shoreline. De laatste groep helaas zonder de uit Heiloo afkomstige gitarist Henk Haanraads, die op dat moment op vakantie was. Diezelfde Henk Haanraads is natuurlijk wel prominent aanwezig in het boek NH-Beat. Met het amusante verhaal hoe zijn eerste bandje The Tommy Guns in Heiloo tot stand kwam en zijn verdere muzikale zwerftocht langs vele in de regio bekende en minder bekende bandjes. Tegenwoordig treedt hij vooral solo op.

Ook bijzonder is het verhaal hoe de eigenaren van De Oude Herberg – nu restaurant Herberg Jan – in 1965 tijdens hun vakantie aan het Gardameer een Italiaans orkestje overhalen om die zomer in hun Heilooër dancing te komen spelen. Onder die musici Roberto Borsato, die verliefd wordt op een Alkmaars meisje en binnen een jaar wordt hun zoon Marco geboren, nu de beroemdste zanger uit deze regio.

De poppodia voor jongeren, die ontstaan aan het eind van de jaren zestig, komen eveneens aan bod. Met foto's en verhalen wordt de geschiedenis van clubs als de Storeyclub (Akersloot), JOEB (Egmond-Binnen) en de Beatbunker (Oudorp) vastgelegd. En in dat rijtje past uiteraard ook het in Heiloo legendarische BukBuk, mede bekend vanwege de spraakmakende Bukpopfestivals!

Het boek, geschreven door Peter Smit, is verkrijgbaar in de boekwinkels van Heiloo en via Bol.com. Het is verkrijgbaar voor €24,50.

Uitkijkpost verloot deze week een exemplaar; bekijk de like & winactie op Facebook Uitkijkpost.

Geslaagd!

Isabel Barnhoorn.

HEILOO - Oud-plaatsgenoot Isabel Barnhoorn (21) voltooide op 6 juli haar studie aan de LUC (Leiden University College). Zij ontving een Honors Bachelor of Science degree met als Major Governance, Development & Economics.

LUC The Hague is een universiteit naar Amerikaans model waar de studenten een grote diversiteit van vakken volgen en op de campus wonen. Er wonen op de campus vierhonderd eerste- en tweedejaars studenten uit vijfenveertig verschillende landen. Het derde jaar kan bij voldoende presteren deels in het buitenland worden gestudeerd. Isabel studeerde in haar derde studiejaar een semester aan de prestigieuze McGill Universiteit in Montreal. Afgelopen donderdag was het groot feest in het World Forum in Den Haag. Hier kregen alle geslaagden hun diploma waarna ze eindelijk konden genieten na vele uren van studeren.

Liberal Arts & Science is een Bachelor-opleiding, een combinatie tussen de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en exacte wetenschappen. Bij het LUC The Hague ligt de focus van de opleiding op 'Global Challenges'; Complexe mondiale vraagstukken worden vanuit meerdere disciplines bestudeerd. Afgestudeerden komen terecht bij allerlei organisaties en overheden in het binnen- en buitenland.

Nederlands klassiek talent in TIHMS-concerten

Een van de talenten.

HEILOO - Ook Nederland brengt grote talenten in de klassieke muziek voort. Zo speelt, in het kader van The International Holland Music Sessions, de pianist Florian Verweij op zondag 6 augustus in de Cultuurkoepel in Heiloo. Het concert vangt om 15.00 uur aan.

Verweij speelt werk van Ljapoenov, Bach en Beethoven. Die drie componisten staan ook in Castricum op het menu van Verweij. Op vrijdagavond 11 augustus (aanvang 20 uur) is Verweij ook te gast in de Dorpskerk in Castricum,

De middag vol hoogstaande klassieke muziek in de Cultuurkoepel wordt gecompleteerd door de Hongaren Barnabas Baranyai (cello) en Adam Menyhei (piano) die met werk van Bach, Dutilleux en Brahms denken te komen. Op die vrijdagavond in de Castricumse Dorpskerk speelt tevens het Russische Bell Trio. Zij hebben werk van Mozart en Debussy op het programma gezet. Op zondag 13 augustus (aanvang 15 uur) staat het Bell Trio in de Cultuurkoepel. Behalve Mozart en Debussy spelen ze Mendelssohn en Sjostakovitsj.

De Slotkapel in Egmond aan den Hoef is op woensdag 16 augustus het domein van de Duitser Leonard Fu (viool) en de Japanner Natsumi Ohno (piano). Zij hopen te imponeren met stukken van Bach, Mozart en Brahms. De Amerikaan Joseph Stiefel (piano) completeert de avond met werk van Bach, Adès en Beethoven.

Meer informatie over deze en alle andere TIHMS-concerten is te vinden op www.tihms.com. Op deze website zijn ook uitgebreide biografieën van de deelnemend musici te vinden. Ook zijn hier toegangskaarten te bestellen. Wie digitaal kaarten wil bestellen voor de Cultuurkoepel kan tevens op www.cultuurkoepelheiloo.nl terecht. Daarnaast kan men voor kaarten terecht in Heiloo bij De Schrijverij, Bruna en de Bibliotheek, alsmede bij het VVV-kantoor op het Landgoed Willibrordus. In Castricum kan men toegangskaarten kopen bij Muziekhandel Borstlap en Huize Koningsbosch.

Keer op Keer opkikkers juli

Hopelijk tot ziens bij Leerwerk Restaurant Stoer! .

HEILOO - Elke week geeft Kringloopwinkel Keer op Keer een Opkikker van € 250,- aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand juli zijn gegeven aan: Vereniging Dialoog – taalhulp voor anderstaligen-; Stichting Opkikker; Stichting 't Praethuys in Alkmaar. Ook Leerwerk Restaurant STOER in Alkmaar kreeg een opkikker. Begin juli 2017 is dit restaurant geopend op de Stationsweg 78 F in Alkmaar. STOER is een leerwerk restaurant met een missie en met bijzondere jongeren. Onze missie is simpel: we willen zoveel mogelijk circulair ondernemen omdat we veel om het milieu en veel om onze kwetsbare jonge medewerkers geven. En daar gaan we ver in. We recyclen en gebruiken opnieuw: bijna alles wat in ons restaurant is te vinden, heeft al een leven achter zich. En voor onze jonge medewerkers geldt dat we kansen voor ze zien en ze op weg helpen om die kansen ook te kunnen grijpen. STOER is dus een sociale én een groene onderneming. Bij STOER kun je terecht voor koffie, lunch en daghap. Om in het restaurant op te eten of om mee te nemen. Heerlijke taart, soep van de tuin, bijzondere belegde broodjes, een (h)eerlijke hamburger en een portie kipvleugeltjes of een STOERE plank bij de borrel op ons zonnige terras. Dankzij de Opkikker van Keer op Keer hebben we een wormentoren kunnen aanschaffen om ons eigen groene afval te composteren en zijn we op weg geholpen bij de aanschaf van een elektrische fiets. Want bij STOER dragen we bij aan een mooiere wereld en zijn we zuinig op de toekomst. STOER is open van dinsdag t/m vrijdag van 9.00-20.00 uur, zaterdag 9.00–17.00 uur. STOER, Stationsweg 78 F, Alkmaar, 072 222 3884. Kijk ook op www.restaurantstoer.nl en volg ons voor de laatste informatie op www.facebook.com/LWRSTOER

Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

VERKORTE tekst: (kijk maar hoeveel plek er is)

HEILOO - Elke week geeft Kringloopwinkel Keer op Keer een Opkikker van € 250,00 aan een vereniging of stichting. De opkikkers van de maand juli zijn gegeven aan: Vereniging Dialoog – taalhulp voor anderstaligen-; Stichting Opkikker; Stichting 't Praethuys in Alkmaar. Ook Leerwerk Restaurant STOER in Alkmaar kreeg een opkikker.

STOER is een leerwerk restaurant met een missie. En die missie is simpel: we willen zoveel mogelijk circulair ondernemen omdat we veel om het milieu en veel om onze kwetsbare jonge medewerkers geven. En daar gaan we ver in. We recyclen en gebruiken opnieuw en voor onze jonge medewerkers geldt dat we kansen voor ze zien en ze op weg helpen om die kansen ook te grijpen. STOER is dus een sociale én een groene onderneming. Dankzij de Opkikker van Keer op Keer hebben we een wormentoren kunnen aanschaffen om ons eigen groene afval te composteren en zijn we op weg geholpen bij de aanschaf van een elektrische fiets. Want bij STOER dragen we bij aan een mooiere wereld en zijn we zuinig op de toekomst. STOER, Stationsweg 78 F, Alkmaar, 072 222 3884, ww.restaurantstoer.nl en www.facebook.com/LWRSTOER
Wilt u ook in aanmerking komen voor een donatie? U kunt het formulier downloaden via www.stichtingxopx.wordpress.com of ophalen in onze kringloopwinkel Keer op Keer, Industrieterrein Oosterzij 17 (hoek Nijverheidsweg), Heiloo. Openingstijden: dinsdag, donderdag van 10.00 tot 15.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur, tel. 072- 5325962.

BEDRIJF BELICHT: Alcco Alcmaer Computers: ''Snelle service is onze kracht''

.

Alcco Alcmaer Computers

"Snelle service is onze kracht"

Muiderwaard 404, 1824 XT Alkmaar. Telefoon: 072 - 564 74 57. Website: www.alcco.nl. Geopend: ma.-vr. 09.00 tot 18.00 uur; za. tot 17.00 uur.

ALKMAAR - De computer is niet meer weg te denken uit het dagelijkse bestaan. Waar zouden we zijn zónder dat digitale hulpmiddel? Radeloos en met de handen in het haar! Om altijd te kunnen blijven vertrouwen op de computer is Alcco Alcmaer Computers het aangewezen adres.

Alcco is een jong en dynamisch bedrijf dat zich focust op de reparatie van computers en laptops, zowel hardware- en softwarematig. Tevens verkoopt deze professioneel ingestelde zaak computers en een zeer uitgebreide keuze aan toebehoren. "Ons credo luidt al jarenlang: ''s Morgens brengen, 's middags klaar'", begint eigenaar André Kaandorp. "Die belofte maken we in vrijwel alle gevallen ook daadwerkelijk waar. Tenslotte kan bijna niemand vandaag de dag nog buiten een computer, of het nu particulier of zakelijk gebruik betreft." Aan beide groepen klanten verleent Alcco zijn vakkundige diensten, tot volle tevredenheid van talloze trouwe winkelbezoekers. Zelfs na een verhuizing heeft menigeen er vaak een twee uur durende rit (enkele reis) voor over. Dat zegt alles.

Nieuw en gebruikt
De vertrouwde service en klantvriendelijkheid van Alcco gaat terug tot het jaar 2004, waarin Kaandorp aan de Muiderwaard zijn zaak opstartte. "Wij verkopen nieuwe en gebruikte computers en laptops van gerenommeerde merken, waaronder HP, Asus, Sony en Toshiba. Hiervan is de verkoop van Apple uitgezonderd, maar apparatuur van dit merk repareren we wel, net als die van alle andere merken. Daarbij wordt al het nodige volledig nagekeken, hersteld en gereinigd, zodat de apparatuur er weer een tijdlang tegenaan kan."

Content
Alcco biedt in de winkel naast laptops en pc's een breed scala aan accessoires, zoals muizen, toetsenborden en printers. Over de vloer komen mensen van Amsterdam tot aan Den Helder, omdat Alcco het heeft én kan. "Het gebeurt regelmatig dat iemand stad en land heeft afgezocht naar een specifiek artikel, wat bij ons gewoon in de schappen ligt. Dan is het mooi om diegene zo verheugd en content te zien. Snelle en vakkundige service is waar het bij ons elk moment om draait."

Naast de genoemde verkoop en reparaties (zelfs aan huis) verzorgt Alcco ook onder meer het aanleggen van internet, software en supplies. Wie een update van wat dan ook wenst, krijgt louter legale versies geleverd. En: de vestiging is pal naast de Alkmaarse ringweg, met ruime gratis parkeergelegenheid. De 'wij' bij Alcco zijn naast André Kaandorp zijn toegewijde medewerkers Erik, John, Henk en Brenda.

Alcco staat voor alles en iedereen paraat.

Tekst: Arjan Hoogvorst

Vereniging Senioren Heiloo/Egmond stimuleert het gesprek over de laatste levensfase

HEILOO - Praten over de laatste fase van je leven – dat is nog niet zo makkelijk. Maar nuttig is het wel: het kan nu rust geven en later de ruimte om de laatste levensfase echt te beleven. Daarom sluit Vereniging Senioren Heiloo/Egmond (SHE) aan bij de initiatieven van de nationale Coalitie van Betekenis tot het Einde (gesteund door het ministerie van VWS) en biedt haar leden dit najaar dialoogbijeenkomsten aan. In een dialoogbijeenkomst komen mensen samen in aangenaam kleine kring (vijf a acht deelnemers) om gedachten en ervaringen uit te wisselen. Dit doen zij aan de hand van vier vragen, onder begeleiding van een speciaal getrainde gespreksleider. In een sfeer van vertrouwen, openheid en respect, komen deelnemers allicht makkelijker tot een (verdere) voorbereiding van de laatste levensfase. Bijvoorbeeld een gesprek daarover met naasten.

Deelname is gratis. De eerste bijeenkomst vindt plaats op donderdagochtend 5 oktober. De eerstvolgende data daarna zijn op donderdagochtend 26 oktober en dinsdagmiddag 21 november. De bijeenkomsten vinden plaats in Het Trefpunt, Abr.Du Boishof 2, Heiloo. Aanmelden vooraf is noodzakelijk, in verband met het aantal deelnemers per bijeenkomst. U kunt uw opgave sturen aan dhr. Jef Timmerman van SHE, jeftimmerman@kpnplanet.nl of 072-5336603. Vermeldt wel duidelijk voor welke datum u kiest. Uw gespreksleider is Elly Hentzen, voorzitter VPTZ Heiloo.

Zomerkriebels? Liesbeth gaat aan de slag!

Liesbeth van Travel Counselors. .

HEILOO - Eindelijk vakantie… kinderen thuis, u heeft binnenkort een paar weken vrij, dus eropuit! Maar waarheen? Alles is de revue al gepasseerd, maar u heeft nog niets concreets kunnen vinden. En dat urenlange zoeken op internet bent u eigenlijk alweer zat… het Baafje is toch ook leuk?! Maar nee… het kriebelt toch, de zogenaamde 'zomerkriebels'! U wilt toch weg!

Als ik u nu eens vertel dat ik vast nog wel iets moois en fijn geprijsd voor u kan vinden? Zou dat niet fijn zijn? Bijvoorbeeld naar Italië, Spanje of Frankrijk? Of wellicht toch wat verder, naar de Antillen bijvoorbeeld? Er is nog van alles mogelijk… het is maar 1 telefoontje of mailtje van u verwijderd… Laat mij uw wensen weten en ik ga voor u aan de slag! U kunt bellen of mailen met uw wensen en/of om een afspraak te maken. Liesbeth.vanzelst@travelcounsellors.nl / 06-48818568 / www.travelcounsellors.nl/liesbeth.vanzelst

Wie krijgt er nu geen zomerkriebels bij het zien van deze foto? Foto: .

Rotonde Schoenmakerij & Sleutelservice viert haar 20 jarig jubileum

Op naar de volgende twintig jaar!! Foto: .

HEILOO - HOERA het is feest! Rotonde Schoenmakerij & Sleutelservice viert haar 20 jarig jubileum. Wat ooit begon als een kleine schoenmakerij in 1997 is inmiddels uitgegroeid tot een moderne schoenmakerij met meerdere filialen. Dit mooie familiebedrijf waarbij iedereen van jong tot oud is betrokken, wil graag haar klanten bedanken voor de afgelopen 20 jaar! Al 20 jaar staat het leveren van hoogstaande kwaliteit, service en eerlijkheid naar onze klanten centraal. Ter gelegenheid van dit mooie jubileum geven wij van 1 tot en met 20 augustus, 20% korting op ALLES (reparatie, sleutels, fournituren, lederwaren etc.) Namens Rotonde Schoenmakerij & Sleutelservice, bedankt! Op naar de volgende twintig jaar!

Poolparty bij Het Baafje

Kom je ook? Foto: .

HEILOO - Jongerenwerk Heiloo en Zwembad Het Baafje organiseren samen op 12 augustus 'School's Out For Poolparty!'. Je kan feesten en zwemmen tegelijkertijd op dit evenement. De DJ's van Jongerenwerk Heiloo zorgen voor de dikste beats en de bar van het zwembad is tijdens het feest open voor drankjes en snacks.

Tickets winnen
Er worden 2x2 tickets weggegeven via Instagram! Volg Jongerenwerker Ester (@jongerenwerker.ester) en Jongerenwerker Maarten (@jongerenwerkermaarten) op Instagram. Post een foto van deze flyer - die te vinden is op hun Instagram - met #jongerenwerkheiloo en maak kans op twee tickets! Donderdag 10 augustus maken zij via Instagram de winnaars bekend.

De 'School's Out For Poolparty' vindt plaats in Het Baafje en is zaterdag 12 augustus van 19.30 tot 22.00 uur. Het is voor iedereen tussen de tien en vijftien jaar. De tickets kosten €4,- per persoon, er is geen voorverkoop. Gewoon je tickets halen bij Het Baafje dus! Meer informatie is te vinden op www.zwembadhetbaafje.nl.

Museum Overslot: meer dan duizend jaar beeldende kunst in Egmond

Gezicht op Egmond - Salomon van Ruysdael.

EGMOND AAN DEN HOEF - Museumhoeve Overslot herbergt een kleine permanente expositie van wisselende samenstelling over de Egmondse kunstgeschiedenis vanaf het jaar 975 tot heden. Het Evangelarium werd in 975 aan de abdij van Egmond geschonken door Dirk II en zijn gemalin Hildegard van Vlaanderen.

Het Evangelarium van Egmond is een boek uit de negentiende eeuw dat bewaard wordt in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Het boek is voor Nederland erg bijzonder omdat het de eerste afbeelding van Nederlandse personen en gebouwen bevat. Dit gaat om Dirk II en Hildegard alsmede de Abdijkerk in Egmond. Het is daarom het begin van de rijke Egmondse kunstgeschiedenis. Klinkende namen als Jan van Scorel, Ruysdael, Goethe en Descartes hebben een link met Egmond, evenals Jan Mens en Dick Bruna. Daarnaast woonden en werkten onder andere Cornelis Jetses, Bob Denneboom, Kathinka Lannoy, Wim Bijmoer, Henk van Dijl en Rob Scholte in de Egmonden. Momenteel ligt de nadruk van deze tentoonstelling op de Egmondse School van George Hitchcock en Gari Melchers waarover dr. Peter van den Berg een tweetal boeken shreef en een film maakte met commentaar van Jeroen Krabbé. Deze film wordt permanent tijdens de openingsuren vertoond op groot beeld in museumhoeve Overslot. Het adres: Slotweg 42 in Egmond aan den Hoef, tegenover de restanten van het slot. De museumhoeve is ieder weekend vrij te bezoeken van 14:00 tot 18:00 uur.

Kermis Akersloot De Vriendschap van 5 t/m 8 augustus

Badshoes. Foto: .

AKERSLOOT - Zaterdag 5 augustus barst het kermis geweld los in de Vriendschap met de band Badshoes. Deze jongens doen het net even anders, in medley- vorm laten zij alle hits van toen en nu op je los. Vervolgens zal DJ Juicy Jugs, het feestje overnemen om zo iedereen tot laat in de nacht ta laten dansen en swingen... party time!

Op zondagmiddag staat Duo Reckless op het terras. Reckless bestaat uit Rob en Marcel, twee rasechte Noordhollanders, die de afgelopen jaren een grote ervaring opbouwden tijdens allerlei kermissen. Uit de zeer goed gevulde agenda blijkt wel, dat de capaciteiten van Reckless op de juiste waarde worden geschat en dat deze mannen zijn uitgegroeid tot een van de beste duo's van Noord-holland. Voor een stevig potje top 40 repertoire gaan Rob en Marcel niet opzij. Een zeer gevariëerd repertoire en altijd uitstekend bij de tijd!
Zondagavond staat de Alkmaarse formatie Kink op het podium. Samen met DJ Jerone, zes professionele artiesten die zorgen voor een high level qua performance en zang. De hele avond wordt gevuld door de band en DJ Jerone. Maandagochtend zullen wij Akersloot laten dreunen met DJ XL NL, een Hollandse party met alle meezingers. Trek ook dit jaar weer je zwemkleding aan om even te glijden in het Amstel Zwembad! Maar nog meer surprises zullen volgen. Om 13.00 uur start de Hoge Hakken Race. De eerste editie en nu al een grote hit Na de eerste deun zal natuurlijk ook dit jaar The Chief en Willem Schoone laten zien hoe kermis gevierd dient te worden. Zij spelen in de middag op het terras van De Vriendschap.
Maandagavond is gereserveerd voor de formatie Paper Plane. De Paper Plane trein dendert sinds jaar en dag over elk podium in Nederland. Het strakke, opzwepende geluid van de band kan het best worden omschreven als een mengeling tussen rock en pop. Een optreden van Paper Plane is een feest der herkenning waarbij het publiek actief wordt betrokken: Hompen!
Dinsdag zal vanaf 13.00 uur het traditionele ringsteken voor aangespannen paarden van start gaan. Ieder jaar genieten vanaf het terras van de paarden en de kunsten van de steeksters. Na het ringsteken treed de formatie The Wico´s op in de Vriendschap, zij zullen voor een ongekend kermissfeertje zorgen. De topformatie Paradise staat 's avonds weer op de planken in de Vriendschap . Misschien wel de beste kermisformatie van dit moment. Deze jongens weten door een uitgekiend repertoire van oude succesnummers en hits en ook het tegenwoordige Hollandstalige repertoire het publiek een geweldige avond voor te schoten. Ook de dinsdag blijft gevuld, zonder pauzes want Bernard Karsten zal Paradise muzikaal afwisselen.

Henk Haanraads. Foto: .
KiNK. Foto: .
De feest-rockband Paper Plane. Foto: .
Paradise. Foto: .

Kortom een geweldig kermis programma in de Vriendschap, Kerklaan 18 in Akersloot. Hele kermis vrij entree!

Timmerdorp Egmond aan den Hoef voorbij!

Wat een onwijs mooi bouwwerk, knap gedaan!! Foto: .

EGMOND AAN DEN HOEF - Met meer dan 120 kinderen, een hoop enthousiaste vrijwilligers, met dankbare steun van vele sponsors en vooral mooi bouwweer maak je in drie, vier dagen de mooiste bouwwerken. En wat vooral meehielp was het mooie bruikbare hout..

De kinderen hebben op het thema 'Circus' veel moois gebouwd. Natuurlijk prachtige tenten, pistes, kooien en alle zaken die bij een circus kunt bedenken. Er verrees zelfs een bijna echte olifant. Het was duidelijk: de creativiteit van de kinderen kent weinig grenzen.

Ook dit jaar werden prijzen toegekend aan enkele van de bouwsels. De bronzen zaag voor de originele olifant ging naar de de kinderen van hut vijf. De zilveren zaag voor de mooiste brievenbus ging naar hut twaalf: volgens de jury leuk bedacht en werkt ook nog uitstekend. De gouden zaag kwam terecht bij hut zes. Volgens de deskundige jury een wat ontwerp, constructie en opbouw betreft een sterk en toegankelijk gemaakt bouwwerk. De andere prijswinnaars waren natuurlijk alle kinderen en de vele vrijwilligers die weer bijna een week lang veel plezier en voldoening hebben gehad van weer een timmerdorp.

De foto's van alle hutten staan op de website: www.timmerdorpegmondaandenhoef.nl

Inschrijving NHN Business Awards

REGIO - Bedrijven in Noord-Holland Noord kunnen zich inschrijven voor de jaarlijkse NHN Business Awards. De vijf ondernemersprijzen voor de NHN Business Awards 2017 worden op 23 november in de Cultuurkoepel in Heiloo uitgereikt. De organisatie zoekt voor de NHN Business Awards jaarlijks naar inspirerende ondernemers in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal. Een woordvoerder zegt: "Hiermee geven we andere ondernemers in de regio geweldige inspiratie en stimuleren we daarmee de economie in de regio Noord-Holland boven het Noordzeekanaal."

De deelnemers worden onderverdeeld in vier categorieën. Dit zijn de NHN Business Award voor bedrijven (15 – 1.500 fte) en de NHN Thema Award (dit jaar de sector 'Horeca'). Een derde categorie is NHN WakeUp & StartUp Award, bedoeld voor een bedrijf met een vernieuwend idee waarbij het gemaakte product schaalbaar en herhaalbaar is. Startups jonger dan twee jaar mogen deelnemen. Verder is er de Cornelis Drebbel Award, een award voor ICT en nieuwe media. Daarnaast is er de Publieks Award, die via de website wordt verkozen. Ieder bedrijf dat zich voor een van de vier categorieën inschrijft, dingt automatisch ook mee naar de Publieks Award. Natuurlijk zijn er weer prijzenpakketten te winnen, zoals een fotoreportage, marketingruimte in regionale media en andere interessante prijzen om met je bedrijf nog meer bekendheid te genereren.

De jury van de NHN Business Awards 2017 wordt gevormd door bedrijven uit de regio, die allemaal hun eigen expertise hebben, waarop ze de bedrijven kunnen beoordelen. De inschrijving voor de NHN Business Awards 2017 sluit vrijdag 15 september om 12.00 uur. Meer informatie, achtergronden en het laatste nieuws zijn te vinden op de websitewww.nhn-businessawards.nl

Klanken van de alpenhoorn in Egmond aan Zee

Twee alpenhoornen. Foto: .

EGMOND AAN ZEE - Op woensdag 9 augustus 2017 spelen Joop L. en Wim H. een aantal originele duetten geschreven voor alpenhoorn in de Oud-Katholieke Kerk aan de Voorstrat 112 in Egmond aan Zee. Deze duetten werden geschreven door componist Hans-Jürg Sommer (*1950) uit Zwitserland. Het korte concert wordt totaal drie keer gespeeld tijdens de braderie en de openstelling van het kerkgebouw. Aanvang van de concerten is 19.00 uur, 19.30 uur en 20.00 uur (15 minuten concert en 15 minuten pauze). Beide blazers zijn na het maken van een midwinterhoorn op het idee gekomen om zelf een alpenhoorn te bouwen. Het uitgangspunt hierbij was een hoorn te bouwen zoals die ook in Zwitserland en Oostenrijk gemaakt wordt. De hoorn is gebouwd uit verschillende onderdelen en bestaat uit drie gelijke delen van ongeveer 120 cm: de hand-, de middel- en de bekerpijp. Het hout is van inlands esdoornhout uit Egmond en Friesland. De verbindingen van de drie pijpen zijn zodanig gemaakt dat zij vloeiend doorlopen en wel zo dat er geen verdikkingen te zien zijn. De afmetingen, zoals het verloop van de buizen, de wanddikte, de vormen van de beker ed. moeten voldoen aan een aantal natuurkundige wetten om een 'zuivere' klank voort te kunnen brengen. De totale lengte is 360 cm. Hierdoor is hij in 'F' gestemd. De hoorn heeft geen kleppen of ventielen. Door een juiste lipspanning bij de bespeler kunnen er ca. 12 redelijk zuivere natuurtonen gespeeld worden. Het vergt veel oefenen en geduld om een mooie melodie te spelen, zeker als het om duetten gaat. Kortom: komt dát zien én vooral: hóren. Woensdagavond 9 augustus, vanaf 19.00 uur in de Oud-Katholieke Kerk aan de Voorstraat 112 in Egmond aan Zee. De toegang is gratis.

Nieuwe valmat bij Achilles gym

De blije jeugd van Achilles. Foto: Janneke Mars

EGMOND AAN ZEE - Maandag 17 juli liet de Achilles jeugd aan familie en andere belangstellenden zien wat zij het afgelopen seizoen hebben geleerd bij juf Sandra. Aan de start van de demonstratie wachtte er een hele mooie verrassing op de kinderen.

Door sponsoring van oud papiergroep Egmond, stichting X op X uit Heiloo en de Rabobank Noord-Kennemerland kon Achilles een nieuwe valmat aanschaffen. Rabobank Noord-Kennemerland sponsort lokale activiteiten op gebied van sport, cultuur en maatschappij om de samenleving te versterken. De bank heeft een bijdrage geleverd aan de valmat daar deze deel uitmaakt van de basis uitrusting van Achilles. Dat de nieuwe valmat zeer welkom was werd direct duidelijk tijdens de demonstratie die de kinderen met stralende gezichten gaven. Met deze gift kreeg de demonstratie een extra feestelijk tintje.

.

Kermis Akersloot, 4 t/m 8 augustus bij 't Voorom en 't Hoorntje

Deelnemers doen hun best om te winnen met het Oudhollandse spel touwtrekken Foto: .

AKERSLOOT - Elke dag gezelligheid voor iedereen tijdens kermis Akersloot! Zaterdag om 11.45 uur start de tractorenrondrit door Akersloot. Om 13.30 start het 'bakvoetbal' en 'touwtrekken' in Klaashoorn & Kijfpolder, u kunt zich nog opgeven. Voor kinderen zijn er ook verschillende dingen georganiseerd, zoals een zitmaaiertrekkertrekwedstrijd, schminken, ponyrijden en een springkussen. Na afloop is er een prijsuitreiking met Paul Vlaar en Royal Flush. Zondag is het familiedag met Het Kapiteinskoor, Given Horse, Fantasticfour. Maandag deunen met Tjoe&Jeroen en FeestdjMaarten. Het verkleed-thema luidt: 'Zomer in je bol!' Om 14.00 uur start het paalkussengevecht. Verder verwelkomen wij BendevanEllendeDJset, Dries Roelvink, StijlloosDJset, DJBaba en Specialguests. Op dinsdag start om 10.00 uur het deunen met om 14.00 uur katknuppelen, Heeren17, Paul Vlaar, Jukebox en Rocky Vosse.
Alle dagen gratis entree! Voor meer informatie mail naar jan@hoorntje.nl of bel naar 0251-312120.

Expositie Ineke Taylor-Zwaan in Egmond-Binnen

Een van de werken van Ineke Taylor-Zwaan. Foto: .

EGMOND-BINNEN - In het mooie en intieme Protestantse kerkje te Egmond-Binnen is het werk van Ineke Taylor-Zwaan iedere zaterdag en zondag te bewonderen.

Ineke is autodidact. Ze vond tekenen altijd leuk en haar schoolschriften stonden vol met haar 'kunstwerkjes'. Na de middelbare school volgde ze een opleiding tot graveur bij de MTS te Schoonhoven. Begin jaren negentig begon ze met aquarelleren bij de Stichting Anders Actieven, onder leiding van Andrez. In 1995 nam zij de lessen over en begeleidde de groepen tot 2004. Nu geeft ze leiding aan haar eigen groep en haalt voornamelijk haar inspiratie uit de natuur. Haar werk hangt bij particulieren in Nederland en Duitsland, en zelfs in de Verenigde Staten. De kerk is iedere zaterdag en zondag open van 13.00 t/m 17.00 uur. De expositie duurt van 29 juli t/m 10 september (monumentenweekend).

Sporten op het strand van Bergen, Egmond en Camperduin

EGMOND AAN ZEE e.o - Vorig jaar startte de buurtsportcoach van de gemeente Bergen, Elles Kraakman, met een nieuw sportevenement voor de jeugd in de zomervakantie: Beachfun op het strand. De eerste editie was direct een groot succes en daarom is er dit jaar een vervolg op dit sportevent. Inschrijven is nu al mogelijk via e.kraakman@alkmaarsport.nl.

Speciaal voor alle kinderen van 6 tot 12 jaar worden op drie verschillende dinsdagmiddagen in de vakantie diverse sportactiviteiten georganiseerd op het strand van Bergen, Egmond en Camperduin. De begeleiding is in handen van ervaren instructeurs en trainers van lokale sportverenigingen uit de gemeente Bergen. Zij dagen de jeugd uit om mee te doen aan verschillende sporten als mountainbike, beachtennis, beachyoga en beach hand- en honkbal. Het programma is elke Beachdag weer anders. "Het mooie hieraan is dat een kind ook kennis kan maken met wat minder voor de hand liggende sporten. Misschien is een kind uiteindelijk zelfs zo enthousiast dat het besluit om een bepaalde sport vaker te willen beoefenen!" aldus Kraakman.

De eerste Beachfun vindt plaats op dinsdag 8 augustus bij paviljoen Blooming Beach (afgang Zuid) in Bergen aan Zee. Voor de tweede Beachfun kunt u op dinsdag 15 augustus terecht in Egmond aan Zee, afgang Noord. De laatste Beachfun wordt gehouden op het strand van Camperduin, De Lagune, op dinsdag 22 augustus.

Deelnamekosten bedragen € 4,- per middag. Aanmelden kan tot 1 augustus per e-mail via e.kraakman@alkmaarsport.nl. Alle ouders zijn uiteraard van harte welkom om te komen kijken onder het genot van een drankje op het paviljoen, of om gezellig mee te doen.

Henk Verdonk junior wint weer

AKERSLOOT - Henk Verdonk junior uit Egmond aan den Hoef pakte donderdagavond, niet geheel onverwachts, de volle winst in de wekelijkse wedstrijd in Akersloot om de Kids and Parents Bikeschool (KPB) mountainbikecup.

Het was echter de jonge Tino Meijer uit Heerhugowaard die bij zijn eerste optreden op Sportcomplex de Cloppenburgh grote waardering kreeg. Met een jongensachtig bravoure nam hij de leiding. Ook de allerjongste deelnemer, Wout Bakker uit Heiloo, liet zich verleiden mee te gaan in dit geweld. Later kwam hij echter zichzelf weer tegen.

Toen de ergste kruitdampen waren opgetrokken, reden de broers Henk en Wim Verdonk fier aan de leiding en kwamen zij in deze volgorde over de streep. Spannend was de krachtmeting tussen Henk Jan Verdonk senior (Egmond aan den Hoef) en de eerder genoemde Timo Meijer. Het lukte Timo Meijer Verdonk senior voor te blijven en achter Vincent Beentjes (Castricum) als vierde te finishen.

Uitslag: 1. Henk Verdonk junior, Egmond aan de Hoef; 2. Wim Verdonk, Egmond aan de Hoef; 3. Vincent Beentjes, Castricum; 4. Timo Meijer, Heerhugowaard; 5. Henk Jan Verdonk senior, Egmond aan de Hoef.

Nieuwe competitie groot succes: Theo Franse wint zomerbiljarten Trefpunt

Bob Koot (rechts) reikt de beker uit aan Theo Franse. Foto: .

HEILOO- De zomer-biljart-competitie in het Trefpunt dat vorig jaar als experiment van start ging, is dit jaar een groot succes geworden met Theo Franse als overall-winnaar. Maar het mes snijdt in dit geval aan twee kanten, want ook de bar omzet steeg gigantisch waarmee het Trefpunt weer blij was.

Deze zomercompetitie werd opgezet omdat veel ouderen in die maanden niet of nauwelijks met vakantie gaan: ze prefereren het voor- en het naseizoen omdat het dan veel minder druk is. De belangstelling voor de zomercompetitie was dan ook groot; bijna dertig deelnemers meldden zich aan. Koot had een heel nieuwe formule voor deze competitie ontwikkeld: van maandag tot en met donderdag kon iedereen die zich ingeschreven had en zin en tijd had, 's middags komen biljarten en zelf een tegenstander uitzoeken. Ze houden zelf de punten bij en vullen de formulieren in. Ook het gemiddelde werd bijgehouden en dat leverde na drie maanden twee winnaars op. Remmert Blakborn had de meeste wedstrijdpunten verzameld en Theo Franse had zijn gemiddelde het meest verbeterd. De finale tussen deze twee, afgelopen vrijdag, werd nipt gewonnen door Theo Franse, die van Bob Koot de beker kreeg. "Laten we hopen, dat dit het begin zal zijn van een nieuwe traditie," sprak hij.

Clubhuis TV Het Vennewater wordtjungle voor succesvolste jeugdtoernooi tennis NH

De blije deelnemers. Foto: Tom Slootman.

HEILOO - Van 24 t/m 29 juli organiseerde Tennisvereniging Het Vennewater in Heiloo het HAKUNAMATANNES jeugdtoernooi tennis. Op maandagochtend zijn alle deelnemers verwelkomd in de jungle. Nadat iedereen in het bezit was van een supermooi Tannesshirt werd de week geopend met de traditionele 'Tannes-dans' om maar liefst 156 deelnemers op te warmen voor hun eerste tenniswedstrijden.

Zoals altijd waren er naast de tennispartijen ook zeer veel andere activiteiten, zoals een stormbaan, een waterglijbaan, elke dag tennis-clinics, zwemmen met de jongste jeugd, een Obstacle Run met de oudste jeugd, een pannenkoekenmiddag en een barbecue. Aansluitend volgde de feestavond met dj, verschillende acts, en de enige echte jungle-quiz. Op zaterdag zijn de superspannende tennisfinales gespeeld, waarna de week is afgesloten met de prijsuitreiking. Alle foto's zijn terug te vinden Facebook: Tannes Jeugd.

De vereniging wil alle deelnemers bedanken voor hun enthousiaste en sportieve deelname en hoopt jullie volgend jaar weer te zien!

Sporten voor ouder en kind

Foto: Bernadet Sprenkeling

ALKMAAR - Dankzij de Rotary, in samenwerking met de sportcoach Pascale de Hoog, kon een groep lieve dreumesen lekker sporten met hun moeder en vader in Sportcomplex de Meent.

De kinderen van vluchtelingen hebben weinig te doen in de vakantie en deze ochtend was een welkome afwisseling. Er werd geslingerd, met de bal gespeeld, met blokken gebouwd - en natuurlijk was er het springkussen! De begeleiding hielp op plezierige wijze alle ouders en kleintjes. Tussendoor was er iets te drinken met wat lekkers. "De allerkleinsten hebben zich uitstekend vermaakt en we hopen dat ze aan het eind van de vakantie, op 1 september, nog een keertje zo stoer gaan sporten!" aldus Jeannette de Groot van VluchtelingenWerk.