De Uitkijkpost

13 juli 2016

De Uitkijkpost 13 juli 2016


Ilse naar Oeganda met 6 miljoen!

HEILOO - De inzamelingsactie in Heiloo is een groot succes geworden. De eindopbrengst was maar liefst 6 miljoen! In Oegandese Shillings weliswaar, maar toch…

"Ik heb in totaal 1.587,80 in euro's gekregen. Dat is zelfs meer dan mijn streefbedrag. Ik ben hier ontzettend blij mee!", laat Ilse Nadort weten. Op 4 juli is de student HBO-Verpleegkunde naar Oeganda vertrokken om daar een maand vrijwilligerswerk te doen op de Hillside Primary School in de stad Masaka.

Hoe het begon
In de Uitkijkpost vertelde llse Nadort afgelopen winter hoe en waarom zij zich inzet voor Hillside Primary School. "De school is opgericht door Teensavers Uganda. Dit is een kleine, lokale organisatie – met als grote voordeel, dat iedere euro die we inzamelen, rechtstreeks ten goede komt aan de school. Omdat de leerlingen arm zijn en vaak geen ouders meer hebben, krijgen zij op Hillside behalve onderwijs ook onderdak en twee maaltijden per dag. Helaas is er gebrek aan alles: eten, medicijnen, bedden, schoolspullen, enzovoort." Dat was het begin van een vruchtbare inzamelingsactie. Inwoners van Heiloo kochten in november en december kerstkaarten of doneerden rechtstreeks. Daarnaast ontving Ilse van Kringloopwinkel Keer op Keer 300 euro en van de Willibrordschool - die de jaarlijkse kerstactie aan Oeganda wijdde - maar liefst 743 euro. Ook na de kerst bleven de giften binnenstromen. Niet alleen in geld, overigens. Ook schrijfbehoeften, loombandjes en knuffels werden gedoneerd.

Hoe het verder gaat
Met het geld dat Ilse nu meeneemt, kan veel gedaan worden, zoals nieuwe schoolboeken aanschaffen, of nieuwe bedden. Samen met de directeur zal Ilse besluiten wat het hoogst nodig is en hoe het geld dus het beste besteed kan worden. Verder zijn er, dankzij donaties via Facebook (Help Teensavers in Oeganda) drie pakketten onderweg naar Oeganda: één met pennen, potloden, stiften en loombandjes, en twee met elk zo'n 75 knuffels. Ilse heeft de Uitkijkpost laten weten dat zij in Oeganda een wekelijkse blog wil bijhouden. Haar avonturen zijn te volgen op http://www.volgmijnreis.nl/profiel/ilsenadort. Afhankelijk van de kwaliteit van de wifi. Dat voorbehoud moet worden gemaakt.

Tekst en foto aangeleverd door Monique van Eeden.

Project afval scheiden succesvol afgesloten

HEILOO - De 100 dagen zijn voorbij. Sinds 1 april hebben honderden mensen in Heiloo en 28 andere gemeenten hun uiterste best gedaan om hun afvalstromen te scheiden, met als doel zo min mogelijk restafval over te houden. Het resultaat mag er zijn!

Veertien weken lang, van 1 april t/m 9 juli, hebben de deelnemers papier, plastic, blik en pak (PMD) en GFT (groente-, fruit- en tuinafval) apart gehouden. Wat echt niet in die drie categorieën past, en dat is weinig, hoort bij het restafval. Het resultaat is goed. In een van de maanden van het project produceerde een 100-100-100 gezin bijvoorbeeld ruim een kilo minder afval dan voorheen. Dat lijkt een kleine hoeveelheid, maar als alle gezinnen in Nederland dat zouden doen, dan scheelt dat zo'n 7 miljoen kilo.

Zo min mogelijk restafval
Er zou maar een heel klein beetje restafval over moeten blijven voor in de grijze rolemmer en dat lukt aardig als je erop let wat je waar weg moet gooien. Natuurlijk heeft de invoering en inzameling van de gele zakken voor PMD daar ook een rol in gespeeld. Maar ook buiten de vaste inzameldata om kan iedereen gescheiden afval verzamelen en wegbrengen naar de verzamelcontainers bij de diverse milieuparkjes en de afvalbrengplaats.

Door het beter scheiden daalt dus het restafval, maar het PMD stijgt. Dat is echter wel beter, omdat het plastic, blik en pak op die manier veel beter geschikt gemaakt kan worden voor hergebruik.

Afval scheiden is een kleine moeite
Eerder in de Uitkijkpost berichtte Rover, als 10-jarige de jongste deelnemer van het project, over het hoe en waarom van afval scheiden en dat het best makkelijk is om te doen. Omdat de deelnemers 100 dagen lang hun afval moesten wegen en de resultaten moesten invullen op de website van 100-100-100.nu is een gewoonte ontstaan, met de verwachting dat het vanaf nu vanzelf zo verder zal gaan.

Voor wie niet meedeed aan het project moet het eigenlijk niet anders zijn. Met een paar simpele oplossingen, zoals het creëren in de keuken van een plek waar je de vier afvalstromen kan weggooien, is de eerste stap eigenlijk al gezet. Als je aan het einde van elke dag die kleine hoeveelheden weer afvoert in je groene en grijze bak buiten, zal je zien dat je meer apart weg gooit dan wanneer je voor elk papiertje of klokhuis naar buiten moet lopen. Let ook op dat je in de badkamer niet alles in dezelfde afvalemmer gooit.

Wat hoort in welke bak?
Op www.hvcgroep.nl (de website van het bedrijf dat in onze gemeente afval inzamelt, sorteert, verwerkt en recyclet) vind je meer informatie, bijvoorbeeld over het halen van energie uit (rest)afval. Tevens kan je zien welk afval in welke categorie valt. Ook op de site van de gemeente Heiloo (www.heiloo.nl) staat informatie over afvalverwerking en de ophaaldagen. Daar vind je ook een link naar recyclemanager.nl. Op de handige recyclewijzer kan je invullen wat je weg wil gooien, bijvoorbeeld een tandpastatube of chipszak en zie je in één oogopslag in welke bak of zak het hoort.

Tekst: Natalie Bottemanne.

Gouden Dagen Heiloo: met zon naar Egmond aan Zee

HEILOO - Mevrouw Brand werd dinsdag 7 juni opgehaald uit woonzorgcentrum De Loet door wensbegeleidster Evalyn om naar Egmond aan Zee te gaan. Aan het strand een kopje koffie drinken en daarna in de rolstoel langs de vloedlijn rijden. De speciale rolstoel met grote wielen maakt het mogelijk toch over het zand te rijden.

Het was prachtig weer. Hierdoor konden mevrouw Brand en de wensbegeleidster heerlijk bij het paviljoen De Schelp zitten met uitzicht op strand en zee!
Mevrouw Brand genoot van het mooie weer, de zee, het gezelschap en de lunch. Een dankbare wens die volop werd genoten, zo dicht bij huis.

Bent u een oudere en woont u in Heiloo? En heeft u ook een wens? Kijk eens op www.goudendagen.nl of kom langs bij Het Trefpunt, Abraham du Bois-hof 2.

Hennepkwekerij op de Boog ontmanteld

Tijdens een regionale actie, op dinsdag 5 juli jongstleden, heeft de politie in schuurtjes achter woningen op de Boog in Heiloo hennepkwekerijen aangetroffen. De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. De politie hield een zogeheten henneprooidag naar aanleiding van enkele meldingen dat er in deze woningen hennep gekweekt zou worden. Ook warmtebeelden en netwerkmeldingen bevestigden deze vermoedens. Er stonden in totaal 1292 hennepplanten. In de zes woningen waar een hennepkwekerij stond, was er in vijf woningen sprake van diefstal van stroom. In een zevende woning was geen hennepplantage aanwezig, maar was er wel sprake van diefstal van stroom.

Er zijn volgens een woordvoerder van de politie twee verdachten aangehouden. Het betreft een 60-jarige vrouw uit Alkmaar en een 47-jarige vrouw uit Heiloo. Beiden zijn meegenomen voor verhoor. De professioneel ingerichte hennepkwekerij is door de politie ontmanteld. De spullen en planten zijn vernietigd en weggehaald. Het onderzoek wordt voortgezet.

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Punten die zouden kunnen wijzen op de aanwezigheid van een hennepplantage zijn: onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting, een constant zoemend of ronkend geluid, en beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan. Meld verdachte situaties en bel de politie via 0900-8844 of bel 'Meld Misdaad Anoniem' 0800-7000.

Uit de hand gelopen festival in september 'Willibrordus draait door' verwondert en verbaast

Marjolein Meijers. Persfoto: Marjolein Meijers.

HEILOO - "Het festival 'Willibrordus draait door' brengt in september een prachtige mix van muziek- en theateroptredens, films, kunst en culinaire genoegens. Bezoek je dit festival, dan betreed je een bijzondere ontmoetingsplek en sta je versteld van de optredens en kunstuitingen."

"Het gevoel van verwondering en verbazing is prettig overweldigend. Zonde om er niet bij te zijn op 9, 10 en 11 september op het landgoed Willibrordus in Heiloo. Zet dit driedaagse festival daarom in je agenda!"

Aan het woord is mede-organisator Jan Bellekom. Hij laat enthousiast weten dat artiesten, musici en theatermakers mooi werk leveren tijdens het Willibrordus draait door-festival, evenals kunstenaars, filmers en verhalenvertellers. Zij presteren hun voorstellingen en kunstuitingen op het Landgoed Willibrordus in en rondom de Cultuurkoepel in Heiloo. Deze locatie krijgt een metamorfose te verwerken: diverse podia, grote tenten en zeecontainers staan 'straks' klaar voor optredens. Daarnaast zijn volop activiteiten gepland in de Binnentuin, de garage, de tuinzaal en de Rabozaal van het Willibrordus Business Centrum. Ook is cultureel centrum De Strandwal tijdens de festivaldagen volop in gebruik.

Muziek en theater
Jan vertelt dat het programma veel muziek- en theater-optredens bevat, "variërend van klassiek tot pop". Organist Eric-Jan Eradus opent het evenement dagelijks in de Cultuurkoepel met zijn orgelmuziek. Daarna vertolken bekende en minder bekende artiesten veelal "onbekende, maar o zo prachtige liedjes". "Ja, want het moet altijd verrassen, daar zorgen we graag voor."

Enkele grote namen zijn de cabaretier Mike Boddé, bekend van het televisieduo Mike & Thomas en de harpist Remy van Kesteren. Daarnaast gooit bijvoorbeeld de popformatie Amazing Stroopwafels hoge ogen, evenals de driemansformatie Skotwal met hun Westfriese liedjes. Skotwal komt met een koor naar Heiloo. Ook bijzonder zijn optredens van het trio Reijsiger Fraanje Sylla , van de bekende pianist Marcel Worms, de Fado-zangeres Maria de Fátima en de flamenco gitarist Eric Vaarzon Morel.

Liefhebbers van theater kunnen onder andere aanschuiven bij de de humoristische theatervoorstelling '(V)rauw' van 'De Kippen'. Drie dames brengen nemen dan het 'hokjes-gedrag' van mensen op de hak. Bijzonder is verder de vertolking van gedichten uit de glorietijd van jongerencentrum BukBuk. Jan laat weten dat de muziek- en theater-programmering nog wat 'gaten' kent. "Wie nog wil optreden, mag zich melden", benadrukt hij.

Kunst, film en horeca
Volgens Leo Gouwerok van de organisatie bevat het terrein volop beeldende kunst-uitingen. Zo is de levensgrote installatie-kunst van Company Daad bijzonder. Deze organisatie maakte naam met bijvoorbeeld grote kunstwerken op het Oerol-festival op Terschelling. Verder zijn de musea op het Willibrordusterrein geopend.

Filmfanaten kunnen het hele weekend films kijken die iets met psychiatrie te maken hebben. Een voorbeeld is een documentaire, opgenomen in het psychiatrisch centrum Willibrord. Bijzonder is ook de documentaire 'De Geesteszieken van de 'Hokjesman', een programma bekend van tv. Deze docu is opgenomen in de specialistische ggz-instelling Dijk en Duin in Castricum. Verder kunnen liefhebbers zich - in zeecontainers - laten inspireren door videokunsten.

Ook de horeca zorgt voor de innerlijke mens. Diverse koks bieden afwisselende lekkernijen, uitgeserveerd vanuit rollende keukens. De 'Keuken met Karakter' van de GGZ is eveneens present. Het Willibrordusbier is verkrijgbaar en de baristoclub is present. Leo: "Je komt tijdens het festival niks tekort."

Van wandeling tot borrel
De locatie leent zich verder bij uitstek voor een wandeling door de gebouwen van Willibrord en het tussenliggende park van landgoed Willibrordus, vertelt Leo. Daarnaast staat een spirituele wandeling over het terrein op de activiteitenlijst (vooraf opgeven is voor deelnemen noodzakelijk). Leuk is eveneens de businessborrel voor ondernemers in Heiloo.

Aandacht voor psychiatrie
Heiloo viert dit jaar de tweede editie van het Willibrordus Festival. Stichting De Buitenkans nam vorig jaar het initiatief, gesteund door GGZ Noord-Holland Noord en Stichting Vrienden van de Cultuurkoepel. Leo: "Deze organisaties wilden graag de psychiatrie breder en op een laagdrempelige, leuke manier onder de aandacht brengen. Zodoende brengt het festival 'voeding voor de geest' in de ruimste zin van het woord. Doel was in eerste instantie vooral films te brengen, maar al snel dachten we: 'Waarom zorgen we ook niet voor live muziek, theater en kunst?' Het festival breidde zich snel uit en is 'uit de hand gelopen".

Het (vrijwillige) bestuur bestaat uit Jan Bellekom, Theo Adrichem, Leo Gouwerok, Pieter Ranzijn, Max Tholen, Gonny van Wees, Theo Kloosterman en Ed Freriks. Daarnaast speelt programmeur Ed Bausch een belangrijke rol; hij brengt de artiesten en kunstenaars samen. Onmisbaar voor het succes zijn verder de sponsors Rabobank en Taqa en de vrijwilligers die tijdens het festival hand- en spandiensten verrichten.

'Willibrordus draait door' is afwisselend, inspirerend, kleurrijk en gratis toegankelijk. Daarbij zijn veel optredens tijdens het festival gratis te bezoeken, voor toegang tot de overige voorstellingen wordt een laag entree gevraagd.

Meer informatie is te vinden op www.willibrordusdraaitdoor.nl. Contact opnemen met de organisatie kan via info@willibrordusdraaitdoor.nl. Let ook op de 'Willibrordus draait door'-app: bezoekers kunnen via deze app hun favoriete programma samenstellen. De speciale festival-app wordt binnenkort actief.

KADER:

Willibrordus draait door zoekt vrijwilligers

De organisatie van 'Willibrordus draait door' zoekt vrijwilligers die zich tijdens de festivaldagen in Heiloo willen en kunnen inzetten. Werkzaamheden zijn bijvoorbeeld het opbouwen van tenten, het begeleiden van publiek en artiesten of barwerkzaamheden. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven voor het doen van een of meerdere taken. Aanmelden hiervoor kan via info@willibordusdraaitdoor.nl.

Tien vragen aan... Bas van der Laken

.

Bas van de Laken woont sinds zijn derde levensjaar in Heiloo, is getrouwd en heeft 2 kinderen.

21 jaar geleden is hij gestart met zijn bedrijf Van der Laken Lichtadvies, een winkel met Designverlichting, waarbij hij ook lichtplannen voor nieuw- en verbouw maken en de verlichting kan installeren.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in Den Haag en vanaf mijn 3e levensjaar in Heiloo getogen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je nu hebben?
Dan zou ik nu een zeilschool runnen in Friesland.

3. Wie zou je graag ontmoeten?
Ingo Maurer.

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Alle zeiltochten met mijn familie door Friesland.

5. Wat vind je de mooiste plek in Heiloo?
Het Heilooërbos met de Ronde O.

6. Waarvoor kunnen ze je wakker maken?
Om mee te gaan zeilen, waar dan ook.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Niet klagen maar dragen.

8. Wat weten de meeste Heilooërs niet van je?
Dat wij in Woerden zijn begonnen met Van der Laken Lichtadvies.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
De gemeentelijke subsidies voor de sportclubs weer in ere herstellen.

10. Mijn persoonlijke vraag aan Bas is, wat zijn jouw toekomstplannen of dromen?
Mijn toekomstplannen zijn om meer tijd te gaan nemen om samen met familie en vrienden te gaan zeilen.

Ik nomineer Willem De Boer voor de volgende 10 vragen.
Mijn persoonlijke vraag aan Willem is:

Hoe lang houden jullie het nog vol in zo'n klein winkeltje gezien de drukte?

Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo leeg

Eén keer per jaar sjouwt een groep vrijwilligers alle banken de Kapel Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo uit. Om ze een paar dagen later vervolgens weer terug naar binnen te sjouwen.

Onzinnig? Integendeel! Eenmaal per jaar wordt in de kapel namelijk het ziekentriduüm georganiseerd, al 87 jaar. Gedurende deze dagen worden mensen die door ziekte niet in staat zijn om wekelijks de kerk te bezoeken, warm ontvangen om te bidden, te eten en hun verhaal te kunnen vertellen. De zieken komen uit Heiloo en omstreken.

Dit alles wordt georganiseerd door een speciale werkgroep. De inzet van een grote groep vrijwilligers (zoals ziekenverzorgers, rolstoelbegeleiders en ander personeel) is hierbij onmisbaar. Ton van Schooten is al 25 jaar één van deze vrijwilligers. "Om in de kapel ruimte te maken voor de vele mensen in rolstoelen en bedden, moeten de banken de kerk uit. Een paar jaar geleden ben ik een groep vrienden bij elkaar gaan zoeken, die mee wilden helpen sjouwen, want vele handen maken licht werk. Inmiddels doen wij dit al vele jaren met plezier en door de organisatie en bezoekers wordt het bijzonder gewaardeerd. Het 'banken sjouwen' is inmiddels een begrip geworden", aldus Ton.

Het ziekentriduüm wordt ieder jaar in de eerste week van juli georganiseerd.

Tekst: Linda van Rozendaal

Eindmusical Radboudschool groot succes

Foto: aangeleverd

HEILOO - Na weken repeteren was het donderdag 30 juni eindelijk zover, de afscheidsmusical van groep 8 van de Radboudschool. Deze werd niet zoals voorgaande jaren in de aula van school opgevoerd, maar in Theater de Beun.

De 46 kinderen van groep 8 waren al weken druk aan het repeteren. Het oefenen van de liedjes, het leren van de teksten, het maken van het decor en natuurlijk ook het bedenken van dansjes werd met groot enthousiasme door de kinderen aangepakt. Vanaf het begin deden ze allemaal hun best om van de musical, Herrie op het Eiland een succes te maken. En dat is gelukt.


Donderdag 30 juni waren de kinderen al op tijd in het theater. Er werd nog het een en ander geoefend en iedereen zorgde ervoor op zijn/haar best uit te zien. De schmink en het haar kregen de laatste finishing touch zodat de kinderen klaar waren voor het eerste optreden. 's Middags kwamen namelijk de kinderen van de groepen 1 tot en met 7 kijken naar de musical. Er werd door het publiek hard gelachen en gezellig meegeklapt. 's Avonds werd de musical nog een keer opgevoerd, nu voor een zaal vol vaders, moeders, broers, zussen, opa's en oma's. Ook nu kregen de kinderen een staande ovatie en dat hadden ze zeker verdiend. Iedere leerling schitterde op zijn eigen moment in deze bijzondere afscheidsmusical. Het was een dag waar de kinderen met een trots gevoel op terug kunnen kijken.

Elckerlyc schoolband op tv in de BZT-show

Foto: Amanda Muller.

HEILOO - Na het eerste optreden van de Elckerlyc schoolband, tijdens een benefietvoorstelling op het schoolplein ten bate van vluchtelingenkinderen, werden video-opnames hiervan ingestuurd naar de muziekwedstrijd van de BZT-Show (een televisieprogramma van NPO Zapp).

Een van de redenen om met de schoolband te starten was het initiatief 'Meer muziek in de klas'. Onderdeel hiervan is de BZTband XXL, waarvoor de BZT-muziekshow dit najaar in tien tv-afleveringen op zoek gaat naar groepen die deel uit gaan maken van deze band. Aan het eind van het jaar zal BZTband XXL op een speciaal kerstgala spelen voor koningin Máxima.

Meer dan 400 scholen in Nederland hadden zich aangemeld en de verrassing was groot toen Elckerlyc een uitnodiging kreeg om auditie te komen doen in Hilversum. Bandleden Sierra, Febe, Timo, Wieke, Rover en Steven mochten 14 juni met heel groep 7 naar de audities. De hele klas heeft de weken daarvoor met bandcoach Amanda hard gewerkt om de muziekact extra vorm te geven door decor te bedenken en te schilderen.

Een ietwat zenuwachtige band mocht haar kunsten vertonen aan de strenge BZT jury, met onder andere zangeres Krystl. De jury had lovende woorden, maar ook wat kritische noten. Nog 89 andere scholen deden later die week auditie en het aftellen kon beginnen. Woensdag 29 juni was het dan eindelijk zover. In een videoboodschap vertelde Pepijn van de BZT-show dat de Elckerlycband door was: 4 november mag de klas weer naar Hilversum en worden de opnames gemaakt, die 5 november worden uitgezonden. Hoe cool is dat!

Tekst: Natalie Bottemanne.

Bolten Verf & Wand, Wonen

Tekst en foto: Natalie Bottemanne

Westerweg 259, Heiloo, telefoon: 072-5321990, website: www.boltenverfenwand.nl,
e-mail: boltenvw@xs4all.nl, openingstijden: maandag 13.00 - 18.00, dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 18.00, zaterdag 9.00 - 17.00

HEILOO - De grote winkel van Bolten Verf & Wand op de Westerweg, tegenover de bibliotheek, is al jaren een begrip in Heiloo. De zaak, van oorsprong een familiebedrijf, wordt sinds geruime tijd gerund door ondernemer Chris Asma uit Haarlem. Chris (47) nam in 2000 de winkel over van de familie Bolten. Toch is Joke Bolten, naast vaste adviseur Charel van Doorn, nog geregeld in de zaak te vinden. Het team staat garant voor service, kwaliteit en advies op maat. Chris is zelf vaak buiten de winkel bezig, samen met vaste schilder Marcel Philips. Zowel in als buiten Heiloo worden alle producten naar wens gelegd, behangen of geschilderd.

Veel meer dan verf alleen
Naast het uitgebreide assortiment verf, van merken als Sigma, Sikkens en Wijzonol, staat Bolten Verf & Wand voor veel meer. Je kunt er terecht voor de nieuwste trends op het gebied van behang, raamdecoratie, gordijnstoffen, tapijt, laminaat, pvc vloeren en zonwering. Ondernemer Chris blijft in beweging. Inmiddels verschuift het accent meer en meer naar woninginrichting in het algemeen. Dat blijkt ook uit de slogan 'woonversierder' op de bedrijfsbus. Bolten Verf & Wand is het juiste adres voor zowel particulieren als bedrijven. Chris benadrukt dat de prijzen van verf en mengverf concurrerend zijn met internetprijzen. Chris: "Je bent dus niet duurder uit dan bij bijvoorbeeld de bouwmarkt of online. Wij gaan veelal mee met de stuntprijzen en dat kan soms oplopen tot 40% korting".

Meerdere bedrijven onder 1 dak
Niet iedereen weet misschien dat in het enorme pand (600 m2) ook een aantal andere bedrijven gevestigd zijn. Chris: "Veel van onze producten worden tegenwoordig op maat en op bestelling geleverd en zo is het niet altijd nodig om een grote voorraad in de winkel te hebben. Die ontwikkeling heb ik kunnen gebruiken om andere ondernemers een plek in het pand te bieden. Al ruim 5 jaar heeft kapper Tom Beentjes zijn zaak achterin, en sinds een jaar is ook Pccentraal van Lambert Meuleman hier gevestigd." Op dit moment is ook een selectie woonaccessoires en meubels met krijtverf te koop van 'Von de la Mar' uit Haarlem. De locatie is tevens DHL afhaalservice-punt. Chris Asma is altijd op zoek naar manieren om zijn zaak een nieuwe invulling te geven. Hij staat open voor ondernemers die ideeën hebben voor samenwerking in het pand.

In Memoriam Jaap-Wim van der Horst

Met leedwezen vernamen wij het bericht van het overlijden van Jaap-Wim van der Horst.

In de jaren na het overlijden van directeur Jan Mars is hij van grote betekenis geweest voor het bedrijf. In de nieuw te vormen samenstelling was hij het hoofd van de redactie en uitgeverij

en verder een steun voor directie en medewerkers in een moeilijke tijd. Ook was hij altijd te vinden voor het organiseren van een personeelsfeestje, etentje of anderszins.

Zo verraste hij menigeen toen hij als kerstman tijdens het kerstdiner van de Uitkijkpost verscheen en cadeautjes uitdeelde.

Later legde hij zich meer toe op het schrijven van boeken en zette zijn loopbaan bij andere uitgevers voort. Ook dat deed hij weer heel bevlogen en met een grote betrokkenheid.

Helaas was hij de laatste jaren ernstig ziek en is hem geen tijd meer gegeven.

Wij zijn hem dankbaar voor zijn inzet destijds en hij zal in onze herinnering blijven voortleven.

Directie Uitkijkpost Media

Oriënterend archeologisch onderzoek oostzijde A9

HEILOO - Maandag 4 juli is gestart met oriënterend archeologisch onderzoek aan de oostzijde van de A9 ter hoogte van de Lagelaan. Dat meldt de gemeente Heiloo. Op deze locatie wordt straks de afrit in de vorm van een half klaverblad gerealiseerd. Allereerst moet een bestaande watertransportleiding worden verlegd. Hierbij wordt de oude leiding verwijderd en wordt er een nieuw tracé voor de leiding gegraven. Het onderzoek bestaat uit het graven van enkele proefsleuven om te onderzoeken wat er in de bodem zit. Zo nodig kunnen aanvullende voorschriften ten aanzien van archeologie worden verbonden aan de vergunning die wordt verleend voor het verleggen van de watertransportleiding.

Gomes 80 jaar en nog steeds gedreven

Foto: Stip Fotografie.

Zijn rode fiets onderstreept de politieke kleur van Willem Gomes, sinds 2002 gemeenteraadslid voor de NCPN, de Nieuwe Communistische Partij Nederland. Onlangs werd hij 80 jaar. Een interview.

Gomes zit met gedrevenheid in de raad, vrijwel altijd als enige van zijn partij. Hij vertelt dat het nooit echt lekker is gegaan met veel tegenwerking. Allereerst was het vreemd: een communist in een rechts bolwerk. In 2006 haalde hij twee zetels, maar had geen tweede man. In 2010 trok een tweede kandidaat zich terug. "CDA-er Hiemstra riep dat ik geen oog had voor mensen in de bijstand, terwijl ik drie jaar lang van mijn vergoeding voedselpakketten voor mensen die het nodig hadden gemaakt had! Zo'n opmerking wekt toch een verkeerde indruk. Een kandidaat bleek een wietplantage in haar huis te hebben. Dat doet je zaak ook geen goed." In 2015 liep nummer 2, Cor de Boer, over naar Heiloo 2000. "Heel vals. Ik heb altijd alleen vanaf 2002 ja of nee moeten zeggen. In de grote fractie zijn er die niets hoeven te zeggen."

Om Gomes de kans te geven niet voor mopperkont versleten te worden de vraag wat het college goed gedaan heeft, en nu doet. Er valt een lange stilte. "Daar vraag je me wat. Ze zullen heus wel wat goeds gedaan hebben, al schiet me niet spontaan iets te binnen. Ik ben een kritisch persoon in de oppositie. Maar daarom zit je er toch? Ik stel veel vragen en dan vinden ze je lastig. Vaak duurt de beantwoording langer - soms twee maanden – dan mag, terwijl dat niet zo moeilijk moet zijn? Ik heb vast wel eens meegestemd met een partij die niet mijn kleur is. Gelukkig gaat de samenwerking met de PvdA en D'66 de laatste tijd goed, zoals met de motie over de afslag voor de A9."

Gomes vindt het college 'drammerig, ondemocratisch en dictatoriaal'. Een voorbeeld is de handelwijze rond de afslag. "Er is een motie aangenomen met 12 tegen 7 stemmen om het voorontwerp van tafel te halen. Het college doet het niet. Het is een slecht plan: duur, er is nooit goed overlegd met betrokkenen en raad, niet nagedacht over de consequenties voor de Stationsweg, de Kapellaan naar de kapel met 15.000 bezoeker wordt afgesloten, de Hoogeweg wordt extra belast, terwijl die juist tot fietsstraat is omgebouwd, er zijn geen afspraken met land- en huiseigenaren. Toch zet het college het plan door! Zelfs Heiloo 2000, de partij van wethouder Dellemijn, steunde de motie. Ook zij zijn het zo langzamerhand zat hoe het college ons behandelt. "

Het afwijzen van beroepen op grond van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) om informatie zit Gomes ook dwars. Hij meent dat het collega dom bezig is, steeds meer vijanden binnen en buiten de raad maakt. Dat gaat ze opbreken. Collegepartijen CDA en VVD mogen van hem 'democratisch' uit de naam schrappen.

'Ik ben inderdaad tegen bezuinigingen, want die zijn onnodig. De gemeente besteedt kapitalen aan externe deskundigen - een teken dat ze zelf de kennis missen - aan rapporten, en miljoenenverslindende projecten als de samenvoeging van de ambtelijke diensten van Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, en de afslag. Neem de JSF, die €140 mln per vliegtuig miljoen. Ook dat raakt gemeenten."

Meer dan 50 jaar is Gomes maatschappelijk actief. Wat drijft hem? 'Mensen vragen soms: je vindt politiek zeker leuk? Dat is niet waar. Bewogenheid, het vechten voor rechtvaardigheid en eerlijkheid lopen als rode draad door mijn leven. Als je alle ellende en verdriet in de wereld ziet. Daar raak ik heel vaak ontroerd door " - en met enige aarzeling- "daar moet ik soms van huilen. Dat mag je best opschrijven."

"Hoe lang ik doorga? Ik was een tijdje geleden erg ziek en dacht: als het zo doorgaat stop ik. Maar ik ben herrezen en ga door zolang ik het werk aankan. Niet om op het pluche te zitten. Ik streef naar een vredige, rechtvaardige wereld, al zal ik dat niet meer meemaken."

Aan het eind van het gesprek komt de rode fiets ter sprake. Het verhaal gaat dat Gomes hem won in die kapitalistische staatsloterij. "Nee, gekocht bij Bosman. Vond ik wel geinig. Wil je een ritje maken? Past goed bij die rode trui die je aanhebt. Speciaal voor mij aangetrokken?"

Berend Izaks

Cameratoezicht tegen fietsendiefstal bij station Heiloo

HEILOO - In 2015 zijn er 155 fietsen gestolen in Heiloo, met name bij het station. Vorige week is er in samenwerking met de NS en de politie een camera aan de noordwestkant van het station geplaatst. Het blijkt dat juist aan deze zijde de meeste fietsen worden gestolen. Met het cameratoezicht hoopt de gemeente het aantal fietsendiefstallen terug te dringen. De camera blijft hier tot 1 november 2016 hangen.

Bron: Gemeente Heiloo

Grote vakantieverkoop in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Naast de doorlopende verkoop van afgeschreven materialen in Bibliotheek Heiloo vindt enkele malen per jaar een grote verkoop plaats. Op vrijdag 22 juli van 15.00 tot 18.00 uur is de eerstvolgende grote vakantie-verkoop. Hier vindt u mooie boeken en andere materialen. Niet alleen romans, informatieve boeken en jeugdboeken, maar ook cd's, dvd's, grote letterboeken, bundels tijdschriften en bladmuziek voor een zacht prijsje. Iedereen is van harte welkom! De volgende grote verkoop is tijdens de Uit&Zo op zaterdag 3 september.

Zonvaart: veel nieuwe reistrends

HEILOO - De zomervakantie is nog maar net van start en de nieuwste reistrends zijn al duidelijk zichtbaar. Door de onrustige situatie in het Midden-Oosten en de vluchtelingenstromen van vorig jaar zijn er niet alleen veel nieuwe bestemmingen in opkomst, er verschijnen ook leuke nieuwe reisvormen aan de vakantiehorizon.

Qua nieuwe bestemmingen is er groei op plekken als Montenegro en Macedonië. Het zijn prachtige landen met mooie strandjes en hotels, voor bijzonder goede prijzen. Wat op dit moment ook opvallend meer geboekt wordt, is Canada. "Veel mensen hebben Canada al jaren op de bucketlist staan," vertelt Pieter Kuijs van Zonvaart Reizen. "Toch werden reizen er naartoe maar mondjesmaat geboekt. Tot dit jaar. De rondreizen zijn niet aan te slepen! Iedereen, jong, oud, gezin of koppel, wil naar het veilige Canada op vakantie."

Wat betreft de nieuwe reisvormen nemen de verrassingsreizen een echte vlucht. Niet alleen onder de avontuurlijke backpackers, ook stellen en gezinnen kiezen steeds vaker voor een verrassingsreis. SendMeAnywhere.nl is zo'n website die zich specialiseert in verrassingsreizen. Er kan hier voor een vaste prijs een pakket worden gekozen. Men geeft aan wanneer en met hoeveel personen hij/zij wil reizen, welke plekken hij/zij wil vermijden en wat het doel van de reis is. Het team van Send Me Anywhere zoekt met deze criteria naar de beste prijs/kwaliteit-verhouding op dat moment. Ongeveer een week voor vertrek ontvangt het reisgezelschap een verzegelde enveloppe met daarin de reisbestemming. En dan is het de vraag hoe lang je de enveloppe dicht kunt laten…

Meer weten over reizen naar de populaire reisbestemmingen Montenegro, Macedonië, Canada en andere bestemmingen? Neem dan contact op met Zonvaart Reizen.

Intimiteit en seksualiteit

Edith Burgering. Foto: Aangeleverd


Geen intimiteit durven aangaan? Onzeker over je lichaam? Voel je je eenzaam? Word je in een relatie steeds gekwetst? Geen zin of onzeker in de seksualiteit? Wil je meer genieten?
Dan kan ik wat voor je betekenen.
In contact zijn. Met jezelf en met anderen...
In elke vorm van contact komen we onszelf tegen. Hoe je ZELF in je vel zit en hoe je over jezelf denkt bepaalt hoe je de kwaliteit van een contact ervaart. Voel je je onzeker? Dan kan intimiteit zelfs als een bedreiging voelen. Dit is niet nodig! Integendeel.
In mijn praktijk 'Bewust ZIJN' ondersteun ik mensen in dit stuk van onzekerheid in hun leven.
Samen werken we toe naar een gewenste (intieme) relatie met jezelf en met anderen.

Wat we doen?
Massage, lichamelijke/ energetische oefeningen, een gesprek, maar het zou ook een wandeling kunnen zijn.
Kijk op www.bewustZijnHeiloo.nl of bel. 0633176645        

Foto- en verhalenfestival: NATUUR-lijk inspirerend

HEILOO - Het verhalenfestival van Stichting de Buitenkans leverde diverse prachtige schrijfwerken op. Dit is het derde korte verhaal. Auteur Maretty stelt zich eerst voor:

"Mijn naam is Maretty van den Mosselaar, ik woon in Grootebroek. Ik kwam in aanraking met dit project via mijn werk; participatiecentrum De Baanbreker in Enkhuizen, waar ik een aantal jaar geleden de schrijfgroep Inktzwam oprichtte en deze groep sinds die tijd begeleid. Binnen deze groep gaat het niet alleen om creatief schrijven (gedichten en korte verhalen) maar ook om zelfonderzoek met schrijven als middel. Ook buiten de schrijfgroep schrijf ik veel, dit is onder meer terug te vinden op www.verhip.nu/blog en mamadag.weebly.com. In deze laatste blog ik over mijn rol als dochter en mantelzorger van mijn dementerende moeder."

Er blijft niets van me over.

Een paar dagen alleen in een vakantiehuisje. Ik hoop hier de rust te vinden om weer te gaan schrijven. De zon schijnt, de vogels fluiten, konijntjes maaien het gras, ik moet niets. Een perfecte plek om 'tot jezelf te komen'. Dat klopt.

De situatie dwingt mij er toe of helpt me er bij. Hoe zal ik het zeggen? Ik ben onrustig, het voelt alles behalve prettig. Er is voldoende gelegenheid om dit 'tot mezelf komen' te verzachten of misschien zelfs te ontvluchten.

Ze lokken me. De tv, de radio, tijdschriften, klusjes in de tuin en natuurlijk de smartphone met een directe link naar de rest van de wereld. De wereld die er altijd is, maar die ik nou net even achter me wou laten. Het ding trekt mijn aandacht.

Ik film een konijntje omlijst met een bont vogelconcert. Best mooi. Ik deel het op Facebook. Moet ik nou echt de hele wereld laten weten wat ik hier hoor en zie? Het voelt voor mij alsof het dan meer waarde krijgt. Waarom eigenlijk? Waarom deel ik dit? Het filmpje toont de rust van de natuur, niet mijn innerlijke onrust. Het toont niet mijn grotendeels onbewuste zoektocht om 'tot mezelf te komen' en hoe daar dan ook weer snel bij weg te gaan.

Ik besluit mijn smartphone weg te leggen. Radio en tv zijn uit, de tijdschriften terug in de kast. De onrust in mij is duidelijk voelbaar, maar nu niet alleen maar onprettig. Ik merk het op. Precies zoals ik dat ook in een meditatie doe, alleen heb ik mezelf nu geen eindtijd gegeven en zit ik niet stil op een kussen.

Ik verbind me met de dingen om me heen die er al die tijd al 'gewoon zijn'. Ik drink een glas water. De vogels zingen, ze lijken nu luider en met meer dan net. De zon verwarmt mijn rug, de wind streelt mijn huid, het gras kriebelt me. Paardenbloemen, pinksterbloemen, madeliefjes en vergeet-me-nietjes. Ineens zie ik hoeveel verschillende bloemen zich om mij heen in het gras hebben verstopt. Ik pak mijn camera en leg ze vast. Waarom? Ik zie ze toch, is dat niet genoeg?

Mijn gedachten vliegen alle kanten op, ik vlieg er achter aan. Soms kan ik even bij de waarneming van mijn zintuigen blijven. Op zo'n moment merk ik op wat er daarvoor niet was en weet ik dat er nog meer voor mij verborgen is. Ik kruip er in. In alles wat ik waar kan nemen, en dan groeit het. De geluiden, de beelden, het gevoel op mijn huid, alles groeit.

Een beestje loopt over mijn been, ik stuur het niet weg, ik blijf er bij met mijn aandacht, het gevoel groeit, het lijkt alsof ik er in op ga. Ik verdwijn er in. In de vogels, in het gras, de warmte van de zon. Een zweefwespje hangt pal voor mijn neus stil in de lucht en kijkt me aan. Wie kijkt eigenlijk wat aan? Denk ik een fractie van een seconde later? Ik was er niet. Ik was even weg of ik was even alles. Dit gaat verder dan 'tot mezelf komen'. Ik ga door mezelf heen. Alsof ik binnenstebuiten keer en ik buiten mij kan zien wat binnen was en andersom.

Als ik me hier werkelijk aan overgeef blijft er niets van mij over. Dan vervaagt de grens tussen mij en het gras en is er alleen nog maar kriebelen. Dan vervaagt de grens tussen mij en de vogels en is er alleen nog maar fluiten. Dan vervaagt ook de grens tussen mij, het papier en de pen en is er enkel schrijven.

Ik ga er letterlijk in op. Ik ben aangekomen.

Belle en het Beest musicaltweedaagse

Foto: aangeleverd

HEILOO - Heb je ook zin om tijdens de zomervakantie twee dagen lang te dansen, zingen en acteren in je eigen musical? Op maandag 8 en dinsdag 9 augustus organiseert de Muziek-en Dansschool Heiloo de musicaltweedaagse 'Belle en het Beest'. Een extra lange musicalervaring dus! We gaan tijdens deze musicaltweedaagse ook aan de slag met schmink en kostuums die we zelf gaan maken, en omdat we een dag extra hebben, is de presentatie extra uitgebreid.

De musicaltweedaagse begint op maandag om 10 uur op de Muziek- en Dansschool Heiloo, Het Veld 1. Op dinsdag om 15.30 uur sluiten we af met een presentatie voor publiek.

Wil jij meedoen? Dat kan!

Voor informatie en kosten, graag mailen naar: musicalendans@gmail.com. Opgeven doe je door een mailtje terug te sturen met naam, leeftijd en telefoonnummer. Inschrijven voor de betaling kan op de dag zelf (of print het formulier en neem deze ingevuld mee). De MDH is gesloten in de vakantie, dus wij zijn alleen per email bereikbaar!

Vier vakantie bij Kinderopvang Kits Oonlie

HEILOO - Vakantie is feest: niets hoeven en lekker kunnen doen waar je zin in hebt! Ook in de vakantie is het leuk om met leeftijdsgenoten op te kunnen trekken. Tijdens de zomervakantie staan alle activiteiten in het teken van KLEUREN. Iedere vakantieweek heeft een andere kleur met bijbehorende activiteiten. Het volledige activiteitenprogramma vindt u op kits-oonlie.nl/vestigingen/vakantieopvang.html.

Voor alle kinderen zijn er verschillende vakantiepakketten mogelijk, waarbij er gekozen kan worden voor opvang voor iedere vakantie, zes weken vakantie of flexibele afname. Heeft u eigenlijk geen opvang nodig, maar vindt u het leuk om uw kind mee te laten genieten van de activiteiten, dan kunt u uw kind(eren) ook per dag, week of vakantie aanmelden.

Wilt u meer informatie over vakantieopvang bij Kits Oonlie? Neem gerust contact op met Kits Oonlie op telefoonnummer 072-5 323 576, of door het sturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Radboudschool: € 2500 voor Stichting Vluchtelingenwerk

HEILOO - Eind mei kregen de leerlingen van de Radboudschool een presentatie van Stichting Vluchtelingenwerk. Daaraan gekoppeld werd een actie gestart waarbij de leerlingen werden gevraagd om voor geld klusjes te doen bij ouders, buren of familie. Het verdiende geld werd ingezameld voor Stichting Vluchtelingenwerk.

Al met al hebben de leerlingen een mooi bedrag bij elkaar geklust: ze overhandigden maar liefst € 2505,45 aan St. Vluchtelingenwerk in de vorm van een cheque. Het geld wordt gebruikt om vluchtelingen in Nederland een leuke dag uit te bezorgen, omdat zij dat zelf niet kunnen betalen. De kinderen vonden het een heel goed doel en hebben enthousiast geklust met z'n allen!

Nieuw type kinderdagverblijf in Heiloo!

HEILOO - Begin september opent op Stationsweg 128 'Zand op je hand': hoogwaardige kinderopvang voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Over alles is zorgvuldig nagedacht: van de Scandinavische inrichting, de Montessoriaanse zintuigelijke ervaringen, de thema's en het kinderkunstatelier tot de doordachte taalontwikkeling.

"Het uitgangspunt is aansluiting vinden bij de behoefte en voorkeuren van ieder individueel kind,"vertelt Ingrid Ruijters, "met een link naar de natuur. Het gaat dan vooral om een prettige en respectvolle sfeer. Het is onze missie om het gezin als geheel te ontzorgen." Ze illustreert: "Zo kunnen onder andere kinderen én ouders zich kosteloos opgeven voor een (meeneem-)ontbijt, is er de optie om een biologische maaltijd mee te eten, en kunnen ouders kiezen voor opvang die aansluit op hun situatie: vaste of flexibele dagen of zelf losse uren."

Zie ook de website: www.zandopjehand.nl.

Eerste Club Melange-avond tof en kleurrijk

HEILOO - Melange7 organiseerde afgelopen vrijdagavond voor de eerste keer een Club Melange-avond. Van 22.00 tot 02.00 uur kon men dansen op muziek, gedraaid door DJ Sweet le Freak, Melle Kuil op de Saxofoon en DJ JCB. Mooie mensen, toffe dj's, kleurrijke cocktails maakten het tot een succes. Volgende maand gewoon weer!

Herfstcollecties bij ISIS Ondermode

.

ALKMAAR - ISIS Ondermode nodigt u graag uit om een kijkje te komen nemen in de zaak aan de Frederik Hendriklaan 10 in Alkmaar. De winkel biedt u onder meer een uitgebreide collectie nachtmode en huispakken. Voorts katoenen ondergoed van Hanro en R.J. Uiteraard vindt u er ook altijd een breed assortiment lingerie van de bekende merken zoals Aubade, Chantelle, Marlies Dekkers en Empreinte. Panty's van Oroblu en corrigerende ondermode van Spanx.

Het is zeer de moeite waard het aanbod met eigen ogen te gaan bekijken. ISIS adviseert u graag en vakkundig bij uw keuze.

Vakantie
Van 1 augustus t/m 6 augustus zijn wij wegens vakantie 1 week gesloten.
Ons adres: Frederik Hendriklaan 10, 1814 JP Alkmaar. Tel.: 072 5116 606. Voor openingstijden zie www.isis-ondermode.nl

Ruimte voor onderzoek innovatie geluidsreductie Plan Oost

HEILOO - De gemeenteraadsvergadering stond afgelopen maandagavond grotendeels in het teken van geluidsreducerende maatregelen langs de A9 bij Plan Oost. "Laat het geen 'never ending story' worden", luidde de boodschap. Ook het accommodatiebeleid zorgde voor discussies en inspraak van bewoners.

Geluidsreductie Plan Oost
De gemeenteraad ziet nog niet af van het nemen van geluidsreducerende maatregelen langs de A9 bij Plan Oost. De politiek stemde maandagavond in met een motie van VVD, CDA en Heiloo 2000. Omdat er geen effectieve maatregelen zijn gevonden binnen het budget van circa 440.000 euro, wil de raad een onderzoek naar innovatieve maatregelen een kans geven. Dit besluit volgt na onderzoek van het bureau M&P: doel was te kijken of het plaatsen van een geluidswal met of zonder scherm, meerdere schermen of wegverharding effectief zou bijdragen aan de geluidsoverlast die omwonenden ervaren. "Alle opties kosten veel meer geld of leveren slechts een geluidsreductie op van onder de 3 dB. Dit zou nauwelijks waarneembaar zijn en schiet daarmee zijn doel voorbij", zo laat de gemeente weten.

Het Bewonerscollectief Plan Oost, ook nauw betrokken bij de vorige onderzoeken, mag nu een onderzoek uitvoeren naar het geluiddempende effect van lage geluidsschermen met 'diffractoren': stenen die het geluid breken. De schermen moeten minimaal 1.250 meter lang zijn om voldoende effectief te sorteren. Naar verwachting kost deze aanpassing 2 miljoen euro, exclusief de kosten van het onderhoud. De raad stelt in de motie dat de diffractie moet leiden tot een geluidsreductie van tenminste 6 dB voor Heilooënaren die het dichtst bij de A9 wonen. Verder wil Heiloo dat de Raad uiterlijk 1 november informatie krijgt over de effecten van de nieuwe optie. Daarnaast moet Rijkswaterstaat voor die datum de maatregelen toestaan en moet het onderzoek voor 1 februari zijn afgerond. Tot slot mogen de onderzoekskosten niet hoger uitvallen dan 16.000 euro en is een uitspraak van de wegbeheerder over het al dan niet toestaan van de innovatieve maatregelen die op tafel komen noodzakelijk.

De meeste raadsfracties willen haast maken met het onderzoek. Verder vroeg D66-fractievoorzitter Hans van Halem zich openlijk af of subsidies de kosten nog kunnen verlichten. Gree Ris (PvdA) uitte zich minder enthousiast. Ze is bang voor te veel kosten en een te gering resultaat. "We praten nu over miljoenen euro's en weten nog niet hoe duur het wordt. Het is een sprong in het diepe." Ris stelt dat het oplossen van verkeershinder in andere straten misschien wel meer prioriteit heeft, zoals in het Stationsgebied, op de Kanaalweg, de Kennemerstraatweg en de Kerkelaan. "De prioriteit moet liggen bij het algemeen belang en dat is dit niet." Fractievoorzitter Tijmen Valkering van Heiloo 2000 hamert op het belang van de '6 dB-geluidsreductie-voorwaarde': "Lukt het niet, dan zetten we er een streep doorheen."

Ook verantwoordelijk wethouder Fred Dellemijn wil het alternatief een kans geven. Daarnaast reageert hij enigszins sceptisch op de financiële voorwaarden die in motie zijn vastgelegd. "U praat over een kostenindicatie van ongeveer 500 euro per strekkende meter. Het investeringsbedrag is 2 miljoen euro en het onderhoud bedraagt circa 1,5 miljoen euro. Je kunt je afvragen of die 500 euro een juist getal is en of de kosten dus niet hoger uitvallen. Daarnaast is 16.000 euro voor het onderzoek aan de magere kant; er is ambtelijke ondersteuning nodig en ook dit kost geld." Tot slot wijst Dellemijn erop dat de raad eerder vroeg om een geluidsreductie van 8 tot 10 dB in plaats van 6dB.

Accommodatiebeleid/Scouting Rurik
Het doel om gemeentelijke accommodaties in Heiloo zo effectief en functioneel mogelijk te gaan gebruiken, zorgde de afgelopen tijd voor commotie en misverstanden, zo bleek maandagavond. Afgevaardigden van Scouting Rurik en omwonenden van het scoutinggebouw en het bijbehorende veldje zijn bang de accommodatie te verliezen. Ze gebruikten tijdens de vergadering hun inspreekrecht door het maatschappelijk belang van de scouting te benadrukken. Ook stellen ze dat de gemeente op deze locatie woningbouw wil realiseren, althans dat lazen ze in de media, een verhaal dat de gemeente ontkent. De sprekers uitten zich verder kritisch over een gebrekkige communicatie met de gemeente. Ze voelen zich niet serieus genomen. "Er komen woningen in onze achtertuin en we weten van niks."

De gemeenteraad was zichtbaar onder de indruk van de verhalen van de sprekers. Alle partijen riepen het college van B&W op om Scouting Rurik en de omwonenden serieus te nemen en beter met hen te communiceren. "De communicatie is beneden pijl, kan niet door de beugel. Als het vertrouwen is beschaamd, dan is er echt iets aan de hand", zo vindt PvdA-fractievoorzitter Ko Hemminga. Daarentegen hoort Matthijs de Moel (Heiloo 2000) juist wel van (andere) organisaties positieve geluiden over samenspel met de gemeente. "Maar dat geldt dus niet voor iedereen. De gemeente kan nog een slag maken."

Wethouder Fred Dellemijn probeerde de insprekers gerust te stellen. Hij zegt nog niet te weten of de scouting moet verhuizen. "Pas als er passende vooruitzichten zijn - ook passend voor Rurik - dan betrekken we de bewoners hierbij. Nu is het nog te prematuur om hen hierin te betrekken." Daarnaast spreekt de wethouder de geluiden van slechte communicatie met Rurik en omwonenden tegen. "Er was wel constructief overleg met scouting Rurik. Ook beantwoordden we laatst nog een brief van een bewoner die vroeg naar de stand van zaken."

Het onderwerp heeft nauw betrekking op de raadsbrede steun aan de Cultuurnota: Heiloo zet in op het behouden van het huidige culturele aanbod en vraagt het college met een dekkingsvoorstel te komen in de begrotingsbehandeling voor 2017.

Tenslotte vermeld ik nog:
-dat de gemeente Heiloo een motie van NCPN afwijst. NCPN stelde in de motie dat de extra aansluiting van de A9 op bedrijventerrein Boekelermeer (Zuid) - op 2 kilometer van de bestaande aansluiting - niet noodzakelijk is en leidt tot te hoge kosten voor de gemeente Heiloo. Volgens Willem Gomes zou de gemeente Heiloo de hoogste financiële bijdrage betalen terwijl de gemeente gelijktijdig meer overlast zou ondervinden van het verkeer dan Alkmaar en Limmen. Wethouder Dellemijn ontkracht dat. Volgens hem betalen de provincie en de gemeente Alkmaar hiervoor meer geld dan de gemeente Heiloo. Ook vraagt Gomes zich af of ondernemers een fundamentele financiële bijdrage zouden hebben toegezegd in ruil voor de aansluiting. "En heeft het college aan ondernemers toezeggingen gedaan?" Gomes kreeg hiervoor geen bijval vanuit de raad, waarna alle andere raadsfracties de motie van tafel veegden.

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Gemeente voert Hulp bij Huishouden uit zoals bedoeld

HEILOO - De Centrale Raad van Beroep (CRvB) heeft onlangs drie richtinggevende uitspraken gedaan over hulp bij huishouden door gemeenten (Wmo 2015, Wet maatschappelijke ondersteuning). Staatssecretaris van Rijn heeft aangegeven dat een groot deel van de gemeenten de wet uitvoert volgens deze uitspraken. Dat geldt ook voor de gemeenten Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo (BUCH). De gemeenten laten nog wel een aantal zaken verder uitzoeken.

De CRvB deed de volgende uitspraken:

·         De BUCH-gemeenten bieden de eenvoudige hulp bij huishouden aan als algemene voorziening. Dit mag volgens de uitspraak van de CRvB.

·         De gemeenten stellen daarnaast een maatwerkvoorziening hulp bij huishouden beschikbaar voor cliënten die dat nodig hebben in het kader van de eigen regie en         zelfredzaamheid. Ook dat sluit aan bij de uitspraak van de rechter.

·         Bij de afweging of cliënten in aanmerking komen voor de algemene voorziening of voor de maatwerkvoorziening wordt eerst onderzoek uitgevoerd. Dat is ook aan de orde in de BUCH gemeenten.

Op een aantal andere punten moeten de BUCH-gemeenten actie ondernemen. Het gaat dan over de voorwaarden die de CRvB heeft gesteld aan een algemene voorziening:

·        In Bergen, Uitgeest, Heiloo en Castricum zijn per gemeente raadsbesluiten genomen over de inzet van de algemene voorziening. Hierin is per gemeente aangegeven welke keuzes zijn gemaakt en waarom. Vervolgens is een aanbestedingstraject aangegaan. Nu moet nog de verordening met terugwerkende kracht worden aangepast. Pas dan wordt officieel aan de voorwaarden van de CRvB voldaan.

·        De eigen bijdrage voor de algemene voorziening mag niet inkomensafhankelijk zijn. Deze eis wordt nu nader onderzocht door een onafhankelijk kennis- en adviesbureau.

Ook 'de zorg voor het kunnen beschikken over schoon beddengoed en schone kleding' zou volgens de CRvB-uitspraak onder de Wmo 2015 vallen. De huidige algemene voorziening voorziet hier niet in. De wijze waarop dit geregeld gaat worden, gaan de BUCH-gemeenten (juridisch laten) onderzoeken.

Bron: Gemeente Heiloo

Groteletterboeken voor de Loet

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op woensdag 29 juni overhandigde Tine den Hoed namens Bibliotheek Heiloo tien groteletterboeken aan Marjon Seekles, activiteitenbegeleidster in Woonzorgcentrum De Loet.

Deze boeken komen in de boekenkast in de gang op de tweede etage. Het is een initiatief van De Loet om bewoners een plek te bieden elkaar te ontmoeten, een boek uit te zoeken, of er een eigen exemplaar in te zetten. Bibliotheek Heiloo vindt het belangrijk dat ook bewoners die slechter zien kunnen genieten van een mooi verhaal. Daarom biedt zij ter kennismaking een aantal gevarieerde titels aan in groteletter. Het is daarnaast een mooie gelegenheid om de bewoners te informeren over andere passende leesvormen en verschillende hulpmiddelen, zoals de Webbox die de ondertiteling op de tv kan uitspreken, of de app BeterZien.

Het aanbieden van de boeken gebeurde tijdens het maandelijkse Bibliotheekcafé in De Loet. Elke laatste woensdag van de maand verzorgen vrijwilligers van de bibliotheek een ochtend rondom lezen. De boeken die zij dan meebrengen leveren vaak bijzondere gesprekken op. Voor veel ouderen is lezen belangrijk: een prettig tijdverdrijf en een manier om bij de tijd te blijven. Vrijwilligers van de Bibliotheek aan Huis bezorgen dan ook stapels boeken bij de klanten in Woonzorgcentrum De Loet.

Aangeleverd door Bibliotheek Heiloo

Heer Keesen 80 jaar lid van FNV

Foto: aangeleverd

HEILOO - Dinsdag 28 juni gingen Algemeen bestuurder FNV Hans Hoek, Bestuurder lokaal/regionaal FNV Matthijs van Maanen en lokaal/Alkmaar-berstuurder FNV Ria de Graaf-Appelman op bezoek bij de heer P. Keesen om het Jubileumboek 'Solidaire Helden' te overhandigen. In dit boek staan interviews met leden die 80 jaar lid zijn. De heer Keesen werd lid op zijn 16e jaar.

Hij zegt nu nog "dat het hard nodig is lid te blijven, want er komen nog beroerde tijden aan." Heer Keesen is betrokken geweest bij verschillende bonden. Hij was 'witkiel', oftewel kruier bij het spoor als jongste bediende, en werd lid van de Spoor- en Trambond. Daarna ging hij leren en trad bij Holzmüller in dienst. Voor een rijksdaalder in de week kon hij aan de slag als boekhouder. Hij stapte over naar de Kantoor- en Handelsbedienden. Een jaar later ging hij naar Nederlandsche Auto Car Onderneming (NACO), die in 1942 een volle dochter van de NS werd. Zo kwam hij terug bij spoor. Tussentijds was hij ook nog lid van de Bouw- en Houtbond. Vanaf 1951 ging heer Keesen werken bij Rochdale. Zo werd hij lid van Woondiensten en is thans lid van Senioren. De heer Keesen vertelde ook de mooie vieringen van 1 mei in Alkmaar. Zijn vrouw, mevrouw Keesen-Kes, is 60 jaar lid van FNV Vrouwenbond. Samen zijn zij dus 140 jaar lid. Dit echtpaar woont inmiddels al 42 jaar in Heiloo, thans in de Loet.

Aansluiting A9

Afgezien van het nut en de noodzaak heb ik de indruk dat het voorkeur- (referentie) ontwerp (VO) als praatprent wordt gebruikt en - naar aanleiding van de reacties - nog onvoldragen is. Gezien dit VO vraag ik mij af welk Programma van Eisen (PvE) en\of opdracht (verborgen agenda) hieraan ten grondslag heeft gelegen. Zijn er alternatieven onderzocht? Zo ja, op welke gronden zijn die dan afgewezen?

Tijdens een gesprek bij de gemeente werd mij verteld dat dit VO, met een rotonde ter plaatse van de Oosterzijweg, zonder voorrang voor de fietser, nog dit najaar zal worden aanbesteed. Met het debacle van de brandweerkazerne in gedachten, vraag ik mij af of dit goed gaat komen. Het lijkt mij onverstandig dit VO, design & construct (D&C) overhaast op de markt aan te bieden. Als de aannemerij de vrije teugel krijgt met andere oplossingen te komen, begint de discussie opnieuw onder invloed van de aanbieding van de aannemer.

Betere oplossingen
Om het zuiver te houden met gescheiden verantwoordelijkheid is het beter een definitief ontwerp (DO) te laten ontwikkelen en rekening te houden met reacties van betrokkenen. Het kost in het begin wat meer geld en tijd, maar dan ben je het met zijn allen wel eens met wat je gaat krijgen, door dit DO binnen een doordacht bestek aan te besteden.

Ik deel de visie van anderen dat betere oplossingen desnoods gefaseerd zijn te realiseren, zoals
- een rotonde op de Straatweg met voorrang voor fietsers (niet de fietser verantwoordelijk maken) en met een directe aansluiting van de Kapellaan op deze rotonde;

- geen rotonde maar een tunnel in de destijds als fietsroute bestempelde Oosterzijweg opnemen. De bestaande boerderij kan dan blijven staan;

- de ontsluiting van de golfbaan via Lagelaan en de Oosterzijweg opnemen in plan Oosterzand en een fietspad realiseren tussen Straatweg en Oosterzijweg;

- een fietspad door het Die niet laten meeliften met de beoogde doelstelling. Dit gaat ten koste van de vrije natuur en is een aanzet voor verdergaande ontwikkelingen (Bedrijventerrein het Die).

Gemeenteraad wees alert en neem, vóór aanbesteding, de tijd voor een breed gedragen ontwerp als het besluit voor de aansluiting op de A9 niet meer kan worden teruggedraaid .

Jaap Sombroek, gepensioneerd c.i.

Met diploma op vakantie!

De geslaagden in Zwembad Loos.

HEILOO - Bijna zeventig leerlingen van zwembad Loos in Heiloo hebben zaterdagmorgen 2 juli - voor de laatste keer van dit zwemseizoen - afgezwommen voor het A-, B,- of C-diploma. Zij zwommen de verplichte banen zonder problemen en met de juiste vaardigheden. Nu maar hopen op een mooie zomer zodat iedereen volop van zijn of haar diploma kan gaan genieten!

De geslaagden voor diploma A: Pippa van Beek, Steyn Bijleveld, Lynn Broekstra, Nora Broer, Daragh van den Brug, Lieke Bruin, Anne Brussel, Tobi Dekker, Jordy Dekker, Raco Gely, Teun Hoogeveen, Lola Janssen, Stijn Kinders Vroklage, Aimy Kolkmeijer, Nick van Krieken, Linde Kuitenbrouwer, Mats van der Laan, Sofie Möller, Jinte van der Peet, Lars Rotteveel, Danny van Schagen, Jip Schotvanger, Emma van Schouten, Jason Schrama, Joyce Smit, Tom Smit, Friso Tervoort, Lotje Valkering, Anne-Flore Visser, Job Vos, Koen Vroegop, Stijn Weijers, Nikki Wernsen, Jesse Westerwal en Jesse de Winter.

Diploma B: Gaia van Beuzekom, Bauke Bronsema, Noah Bulder, Sven Edelman, Jolie Erich, Thies Erkamp, Imme de Geus, Kartika Glorie, Jasper de Groot, Melle Koot, Jibbe Kuijper, Yasmine van der Linde, Daphne Lont, Lisa Möller, Piet Nijbacker Marie-Juliette de Niet Vara, Marin Nijland, Martijn Oort, Abel van der Ploeg, Jurre Steenhoek, Tom Tervoort, Sydney Vermeulen, Mischa Wilvers, Bob Zonneveld en Huub Zoon.

Diploma C: Jennifer Kaptein, Riley Kos, Rens de Laleijne, Danique Lammers, Stef van Lieshout, Jacco Strijker, en Juul Stutterheim.

Tijd voor uzelf!

HEILOO - Bent u toe aan ontspanning? Wilt u een moment voor uzelf? Zou u meer willen weten over uw ademhaling en houding? Kom dan naar de buiten voor de hatha-yogalessen van yogadocent en fysiotherapeut Roos Veldt.

Hatha-yoga is een fysieke yogavariant die voor het grootste deel bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen (asana's) en ademtechnieken (pranayama). Het is een zachte vorm van yoga, waarbij rust centraal staat. Hatha yoga is dan ook geschikt voor iedereen. In het westen is het vooral een populair middel om te onthaasten of stress te verminderen. Daarnaast wordt een gunstig effect toegeschreven aan de werking van het zenuwstelsel, de klieren en de organen. Ook treedt er in het algemeen een prettige versoepeling van het lichaam op.

Tijdens de hatha-yogalessen verbindt Roos haar kennis vanuit de fysiotherapie en psychosomatiek met die van de yoga. Klachten kunnen verminderen. U leert meer over het effect van de ademhaling op uw lichaam en u wordt zich bewust van uw houding.

Komt u ook een gratis proefles volgen? De buitenyogalessen zijn op woensdagochtend en woensdagavond op de Slootenslaan 18 in Heiloo. Ervaar de frisse buitenlucht, hoor de vogels en geniet van de omgeving. Voor meer info: www.move2yoga.nl.

Circusdag op CBS de Duif

Foto: De Duif.

HEILOO - Op vrijdag 1 juli vierde CBS de Duif het jaarlijkse slotfeest. Dit jaar stond deze dag geheel in het teken van het circus.

Gedurende de schooldag verzorgde Circus Kristal workshops als bal-lopen, jongleren, éénwielfietsen, bordjes draaien, evenwichtskunsten en nog veel meer. Ook leerden de kinderen goocheltrucs, waarna zij als volleerd goochelaars het lokaal verlieten. Het zelf schminken was een uitdaging voor de leerlingen van groep 1 t/m 8, maar wel met de mooiste resultaten. Dat was ook het geval bij het reuzenbellenblazen, waarbij de leerlingen naast zeepkunstwerken maken ook zelf in een levensgrote bel konden staan.

De dag werd afgesloten met een grote circusmarkt. Vol enthousiasme lieten de leerlingen hun ouders zien wat zij allemaal geleerd hadden. Tijdens de afsluitende borrel bedankte directeur Annemiek van de Vliet alle ouders voor hun hulp gedurende het afgelopen schooljaar.

Tekst en foto aangeleverd door CBS de Duif

Kernwaarden Eiland de Wild Keukens

Foto: Richard Rood

1. Vakmanschap
We weten waar we het over hebben. Met een flinke dosis ervaring en onze passie voor design hebben we reeds vele relaties mogen voorzien van hun droomkeuken. Ons team is in staat iedere klant meer dan het gewenste resultaat te leveren.

2. Eerlijk advies
Eerlijk duurt het langst. Daarom zeggen we altijd waar het op staat. We geven inzicht in de mogelijkheden die passen bij uw wensen en uw budget. En natuurlijk halen we altijd het onderste uit de kan.

3. Een Eiland De Wild Keuken is voor iedereen bereikbaar. Met onze keuze voor de merken Next125, Keller, Bribus, Schüller en onze eigen keukenlijn STOER bieden wij een hoogwaardig en zeer ruim assortiment waarmee we eenieder optimaal kunnen bedienen.

Foto: Richard Rood
Foto: Richard Rood

Ingezonden brief: Stationsplein

Reactie op stationsplein (2) van S. Deitmers

Een witte stopstreep bij de uitrit Stationsplein / Heerenweg is een uitstekende oplossing. Een drempel lijkt mij gevaarlijk voor de grote hoeveelheid fietsers, van en naar het station en de winkels, vooral in de winter met mogelijk gladheid. Als hoogtepunt van veiligheid is duidelijk aan te geven dat op de hoek bij Zonneveld optiek beslist geen auto's mogen parkeren. Deze plek is geen parkeervak.

Er parkeren gemiddeld 20 tot 25 auto's per dag, voornamelijk met de middag en tussen 16.00 en 19.00 uur. Deze belemmeren het zicht van de grote hoeveelheid fietsers, van en naar het centrum en het station en ze belemmeren het uitzicht van automobilisten die van het plein de Heerenweg op gaan. Toezichthouders kijken er niet of nauwelijks naar. Gemeente, maak hier vlug werk van voor er ernstige ongelukken gebeuren!

M. Kraakman

Ook in Limmen buurtpreventie: whatsapp 'burgeralert Limmen' actief

LIMMEN - Een aantal beheerders van de website 'Je bent Limmer als…' heeft enige tijd geleden het initiatief genomen om te komen tot de oprichting van een Facebook-pagina 'BurgerAlert Limmen'. De pagina kent inmiddels al ruim 125 deelnemers.

Het doel van de BurgerAlert is om bijvoorbeeld verdachte situaties, pogingen tot inbraak en inbraken een halt toe te roepen.

De deelnemers kunnen bijvoorbeeld incidenten, vandalisme, verdachte situaties, valse collectanten/colporteurs, pogingen tot oplichting met bankpasjes en pogingen om bij iemand binnen te komen met een smoesje direct via de App melden. Ook moeten ze dit direct doen bij de politie middels de bekende telefoonnummers: 0900 8844 en/of het alarmnummer 112 bij ernstige situaties.

Zodra iemand iets meldt, worden de overige deelnemers direct gealarmeerd en kan iedereen uitkijken naar bijvoorbeeld verdachte personen en auto's. Het is van groot belang dat bij een melding de plaats- en straatnaam worden genoemd en het tijdstip en de situatie. Wat is er aan de hand, wat ziet u op dat moment, zijn er vervoermiddelen bij betrokken, wat zijn de kentekens en kunt u wellicht een foto maken?

Maar let op! Breng uzelf of anderen niet in gevaar: treedt niet zelfhandelend op.

Al wat u slechts behoeft te doen om deel te nemen aan deze WhatsApp is aanmelden via het e-mailadres marjan.weurding63@gmail.com. Vermeldt daarbij uw naam, adres en mobiele (06) telefoonnummer en u krijgt vanzelf bericht zodra uw aanmelding afgerond is. Bij uw aanmelding krijgt u gelijktijdig duidelijke 'gebruiksaanwijzingen en spelregels' toegestuurd.

'Bewoond'
Limmen kent ruim 6.500 inwoners, dus hoe meer mensen hieraan gaan meedoen, des te groter wordt de dekking over ons mooie dorp. En veilig willen wij het toch voor elkaar houden, nietwaar? Vooral in de vakantietijd is het dievengilde graag actief, dus let erop dat uw huis er 'bewoond' uitziet bij uw afwezigheid. Samen met familie, buren of vrienden kunt u ervoor zorgen dat uw huis erbij staat alsof u gewoon thuis bent.

Heel veel nuttige tips hieromtrent kunt u vinden op de website www.maakhetzeniettemakkelijk.nl. Kijk ook op de gemeentelijke website www.castricum.nl/veiligopvakantie. Ga met een goed gevoel van huis, wetende dat u er alles aan gedaan heeft om uw bezittingen goed achter te laten. 'Een goede buur in deze is beter dan een verre vriend', zegt het bekende spreekwoord.

BurgerAlert Limmen wenst u een fijne en veilige vakantie, maar wil er met elkaar voor zorgen dat u het jaarrond in een veilige omgeving woont en werkt.

Doe mee en meld u aan!

Leegstand Oosterzijweg 8 in Limmen

LIMMEN - Aan de Oosterzijweg 8 in Limmen is nog steeds leegstand in een deel van het eerste gebouw en in het middelste gebouw waar eerder het Kleurenorkest was gevestigd. Het gehele terrein van 6,5 hectare valt onder Zandzoom en heeft de bestemming wonen waarbij over circa 5 jaar er een andere invulling gaat komen voor permanente woningen.

Enerzijds is leegstand heel vervelend voor het gebouw en voor de leefbaarheid. Anderzijds is er enorm behoefte aan tijdelijk wonen. Rotteveel M4 is daarom bezig met een initiatief voor een invulling met flexwonen voor zowel mensen die tijdelijk woonruimte nodig hebben als voor statushouders. Voor wat betreft het begrip statushouders zijn dat mensen die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en inmiddels geaccepteerd zijn als Nederlander en dringend op zoek zijn naar woonruimte. Elke gemeente dient een X aantal mensen te huisvesten.

Rotteveel M4 zal voor de buurt op 6 juli a.s. een nadere toelichting geven op de plannen en daarna een formeel verzoek indienen bij de gemeente Castricum voor een tijdelijke gebruikswijziging.

Voor vragen of nadere informatie kunt u bellen met Bert Rotteveel op 072-5410941 of mailen naar b.rotteveel@rotteveelm4.nl.

Timmerdorp-kinderen willen graag post

De spijker op z'n kop (aangeleverde foto).

EGMOND AAN DEN HOEF - Timmerdorp Egmond aan den Hoef heeft een mooi verzoek aan de ouders, opa's, oma's en overige familie en kennissen van de kinderen van het Timmerdorp. Verras uw (klein)kind met post, gestuurd naar hun zelfgebouwde dorp.

Het is weer bijna vakantie en dan begint maandag 18 juli voor een groot aantal kinderen hun Timmerdorpweek. Vier dagen lang hard werken: hout sjouwen, timmeren, zagen en wat er allemaal meer bij komt kijken om een mooie hut te bouwen met je vriendjes en vriendinnetjes. Traditioneel wordt er ook bij iedere hut een prachtige brievenbus gemaakt. Deze moet natuurlijk vol! Stuurt u post? Het adres is Timmerdorp p/a Pr Marijkelaan 1, 1934 EA, Egmond aan den Hoef.

Timmerdorp zoekt vrijwilligers
De Timmerdorpwerkgroep heeft versterking nodig. Wilt u ook dat dit mooie evenement ook volgende jaar weer doorgaat? U kunt zich aanmelden bij Jakob Pronk op het Timmerdorp-terrein of via telefoonnummer 06-100 204 60.

'Overblijfmoeders' in het zonnetje

EGMOND AAN DEN HOEF - Overblijven bij de openbare basisschool De Boswaid in Egmond aan den Hoef is verleden tijd! Vanaf augustus werkt De Boswaid met een continurooster: leerlingen lunchen voortaan in de klas met hun leerkracht. Reden voor de kinderen en leerkrachten om donderdag 7 juli de 'overblijfmoeders', zoals ze liefkozend worden genoemd, in het zonnetje te zetten. Deze enthousiaste moeders zorgden er immers jarenlang voor dat leerlingen in een fijne sfeer konden lunchen op school.

Voor overblijfcoördinator Monique de Vos was het een gedenkwaardige dag. Zij deed dit werk ruim tien jaar met veel deskundigheid en plezier, samen met andere enthousiaste (groot)ouders van (oud-)leerlingen. Tijdens een feestelijke lunch met maar liefst zestig kinderen boden Lynn, Amy, Roos, Bjarne en Isa de overblijfmoeders als dank een bloemetje aan.

Aanleiding voor de invoering van het continurooster is de uitkomst van een enquête. Daaruit blijkt dat 71% van de Boswaid-ouders voorstander is van een continurooster. Meer informatie over het continurooster en de schooltijden staat op www.boswaid.nl.

'Uit je bol' in Tulpenland

SINT MAARTENZEE - Fluwel's Tulpenland is een uniek doe- en beleefbos voor jong en oud. Op een interactieve manier beleeft u hier het ware verhaal van de tulp, vanaf het ontstaan in de wildernis tot de moderne tulpenteelt. Kinderen gaan op speurtocht, doen spannende spellen en leren door creatieve opdrachten meer over de tulp. Ook kan de jeugd zich uitleven op de vergrote skelterbaan. Met de nieuwe skelters is het een uitdaging om via verharde en onverharde paden te genieten van het nieuwe parcours. Maar er is nog meer nieuw dit jaar in Fluwel's Tulpenland; de Walk of Fame Tulpen. Hoe ziet nu de Tulp KLM eruit of de Tulp Roodkapje? In het park is een Walk of Fame gecreëerd waar een groot aantal tulpen op een creatieve manier worden getoond. Kortom: een bezoek meer dan waard.

Het park is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Adres: Fluwel's Tulpenland, Belkmerweg 65, 1753 GD Sint Maartenszee. Contact: 0224–56 25 55 of via www.fluwelstulpenland.nl.

Particuliere Thuiszorg in gehele regio

HEILOO EO - Als u zo lang mogelijk zelfstandig thuis wilt blijven wonen maar (extra) persoonlijke verzorging nodig heeft, is Zorgcirkel Thuiszorg de oplossing. Dit geldt voor de gehele regio Groot Alkmaar en omgeving.

Met Zorgcirkel Thuiszorg kunt u zowel dagelijks of slechts een paar uur per week gebruikmaken van diensten ter aanvulling op uw bestaande thuiszorg of als particuliere zorg, zonder thuiszorgindicatie. Met deze zorg kunt u opname in een verzorgings- of verpleeghuis zo lang mogelijk uitstellen of soms geheel voorkomen. U krijgt een vaste medewerker, persoonlijke verzorging, er wordt altijd rekening gehouden met uw wensen, en er is verpleegkundige hulp bij een chronische aandoening waarbij u toch thuis wilt blijven wonen. Verder is wondverpleging of zorg na revalidatie en persoonlijke begeleiding mogelijk als u hulp nodig heeft bij het oppakken van uw dagelijks leven.

Uw contactpersoon is getraind in het herkennen van risico's van uw woonomgeving en het inschatten van wat u aan zorg nodig heeft. Ook is hij of zij contactpunt voor andere diensten, zoals personenalarmering, huishoudelijke hulp en maaltijden aan huis. Tenslotte krijgt u automatisch gratis de Cirkelpas. Deze pas geeft recht op kortingen in steeds meer winkels. Bij Zorgcirkel Thuiszorg bent u in goede handen!

Na uw aanmelding krijgt u bezoek van de wijkverpleegkundige van Zorgcirkel Thuiszorg. Deze zal in een persoonlijk gesprek uw wensen op het gebied van persoonlijke verzorging en verpleging met u doornemen. Als houder van de Cirkelpas ontvangt u tot slot vier keer per jaar het glossy ledenblad 'Sfeer!'

Voor meer informatie belt u naar 088-55 99 600 of stuurt u een e-mail naar klantenservice@zorgcirkel.com.

New Voice sluit seizoen af

Claus Tervoort, Mystery Guest, neemt trots zijn welverdiende applaus van New Voice in ontvangst.

EGMOND-BINNEN - New Voice, het kerkkoor van de St. Adelbertuskerk in Egmond Binnen, heeft zaterdagavond haar zangseizoen afgesloten. Zeven jaar alweer staan de koorleden, muzikanten en dirigente van dit koor klaar voor de parochianen om de vieringen muzikaal te ondersteunen. Daarnaast is het koor regelmatig actief tijdens de avondwakes voor de overledenen in Egmond Binnen.

Het seizoen werd - net als twee jaar geleden - afgesloten met twee korte optredens in Café Tervoort. Natuurlijk vindt het koor het ook een uitdaging enkele keren per jaar eens elders te zingen. In dat licht werden ook de Prins Hendrikstichting, de Agnes in Egmond en De Cameren in Limmen eerder aangedaan.

Mystery Guest
Deze keer werd in de diverse kennisgevingen kenbaar gemaakt dat er sprake zou zijn van een Mystery Guest uit Egmond-Binnen, wiens muzikale kwaliteiten nog lang niet bij iedereen bekend zijn. Het was voor nagenoeg alle bezoekers een complete verrassing dat uitbater Claus Tervoort van het gelijknamige café die Mystery Guest bleek te zijn. Hij ontpopte zich als een ware 'rapper' tijdens de uitvoering van het lied 'Als er nooit meer een morgen zou zijn':

Met nummers als 'To Make you feel my love'; 'Let me down Easy'; 'Royals'; 'Mag ik dan bij jou'; 'Terug naar de kust' en 'Thank you for he music' heeft het koor laten zien dat het niet alleen moeilijke nummers aandurft, maar ook in staat is tot een prima uitvoering te komen. De bezoekers waren dan ook vol lof, hetgeen New Voice weer met vol vertrouwen laat uitzien naar het komende seizoen.

Het koor ziet u na de vakantie graag bij een van haar uitvoeringen.

't Hoorntje: feesten in sfeer aan het Alkmaardermeer

AKERSLOOT - Al veertig jaar is 't Hoorntje een begrip in Noord-Holland. Op deze unieke locatie wordt uw feest volledig naar uw wensen verzorgd.

Zoekt u een sfeervolle locatie voor een feest? 't Hoorntje heeft verschillende mogelijkheden. 't Achterom is een mooie, gezellige locatie met ruimte tot 250 gasten. Op Zolder is een warme, sfeervolle gelegenheid voor 120 gasten. Op Zolder is bereikbaar per trap of personenlift. Tevens heeft 't Hoorntje een collectie Oudhollandse spellen. In de zalen of aan boord kunnen de gasten genieten van koffie, gebak, drankjes, hapjes, een koud-warm buffet of een diner.

Aan boord van de rondvaartschepen maakt u een mooie vaartocht over het Alkmaarder- en Uitgeestermeer en omgeving. Tevens kunt u in het huwelijksbootje stappen door elkaar het ja-woord aan boord te geven. Tijdens een kopje koffie of thee vertellen wij u alle mogelijkheden.

Informatie: www.hoorntje.nl, info@hoorntje.nl of 0251-312120. Adres: Kerklaan 20, Akersloot.

Succes op het NK trampolinespringen

HEILOO - Zaterdag 25 juni werd in Ahoy Rotterdam het individuele onderdeel van het NK groepsspringen gehouden. Isolde Groefsema, uitkomend voor gymnastiek- en turnvereniging Heiloo (GTH), heeft op het onderdeel 'minitrampoline met springtoestel' de derde plaats behaald. Isolde kwam uit in de C-lijn. Haar 3 nette sprongen waren in een sterk deelnemersveld van 18 springsters genoeg om de bronzen medaille mee naar huis te nemen.

Ook haar teamgenoten Anne de Waard, Lonneke van Leest, Wies Zijlema en de zusters Roos, Floor en Evi Tervoort hebben op de onderdelen 'minitrampoline' en 'minitrampoline met springtoestel' een prima prestatie neergezet onder begeleiding van hun trainsters Melanie Tabak en Birgit Stevenson.

Zusjes De Witte naar Olympisch Spelen?

De zusjes Laura en Lisanne de Witte kijken gespannen naar het scorebord waar hun tijd op te zien zal zijn. Is het snel genoeg voor Rio. Foto: Aangeleverd.Deze week horen de Trias atleten Lisanne & Laura De Witte of ze daadwerkelijk in augustus in Brazilië in actie komen. Aan alle eisen zijn voldaan nu is het wachten op het telefoontje van NOC & NSF.
Tijdens het succesvolle EK atletiek in Amsterdam kwamen Laura en Lisanne in actie en lieten zien in uitmuntende vorm te verkeren. Beide wonnen hun serie Lisanne op de 400 meter en Laura op 200 meter. Laura verbeterde haar record 23.23 seconden. In de halve finale wist Laura zich niet te plaatsen voor de finale .Ook Lisanne wist zich niet te plaatsen voor de finale maar dat scheelde toch enorm weinig ( 3 honderdste). De teleurstelling was groot maar de gedachte dat ze zich nog kon plaatsen samen met Laura voor RIO met de 4x400 estafette ploeg maakte in Lisanne het beste los. In de serie van de 4x400 meter bestond het team dus uit 50 procent Trias! Samen met Eva Hovenkamp en Nicky van Leuverden verbeterde het Nederlands team het Nederlands record met 3 seconden. 3.28.18 seconden
Opeens was RIO in zicht. Een dag later in de Finale deden de meiden het nogmaals. Hierdoor staat het Nederlands team hoog genoeg op de kwalificatie lijst die een uitnodiging kunnen verwachten voor de Olympische spelen. Vaak wordt de vraag gesteld aan de zusjes de Witte waar ze trainen. Het bijzondere is dat Laura de Witte al haar trainingen doet bij AV Trias. Lisanne doet haar trainingen bij Team Distance Runners in Castricum. Trias is bijzonder trots op dit behaalde resultaat.
Momenteel gebeurt er iets bijzonders bij Trias. Want ook Job Beintema (21 jaar) liet afgelopen maandag bij Record wedstrijden in Oordegem België een geweldige tijd noteren op de 110 meter horden 13.86 seconden een tijd waarmee hij komt bij de beste 10 tijden ooit gelopen door een Nederlander.
In dezelfde wedstrijd kwam Nederlands kampioen Dave Wesselink wederom heel dicht bij het Nederlands record op de 110 meter horden tm 17 jaar. Dit keer scheelde het 3 honderdste.
Trias wil heel graag alle atleten de faciliteiten bieden die elk niveau vraagt.
Omdat er geen financiële ondersteuning is vanuit de instantie's is Trias opzoek naar sponsors voor de topatleten en de talenten. Want wat is er mooiers om structureel te laten zien waar een clubje uit Heiloo toe in staat is. Info - 06-29514976

Nederlands kampioen Dave Wesselink in actie. Foto: Aangeleverd.

Anna uit Heiloo 4e tijdens Nordic toernooi met Jong Oranje

Anna staat vierde van links.

Van 1 juli t/m 7 juli vond in Noorwegen het Nordic toernooi plaats voor nationale voetbalteams meisjes tot 16 jaar. De landen die aan dit toernooi meededen waren Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, IJsland, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Anna Ursem, die tot seizoen 2014/2015 bij HSV speelde, maakt al sinds haar 14e deel uit van het nationale team en heeft al diverse internationale toernooien op haar naam staan.

De selectie van 20 meisjes uit heel Nederland vertrok donderdag 30 juni van Schiphol naar de luchthaven van Oslo. In de buurt van Frederikstad werden op diverse prachtige locaties de poule wedstrijden gespeeld. Vrijdag 1 juli trof Nederland de selectie van Finland, deze wedstrijd werd eenvoudig gewonnen met 6-0. Zondag 3 juli stond Duitsland op het programma, dit team bleek een maatje te groot voor onze meiden, de wedstrijd werd met 3-2 verloren. Vervolgens stond 5 juli Zweden op het programma, Anna starten vanuit de basis. Ook deze wedstrijd werd met 2-0 gewonnen.

Nederland speelde donderdag in het prachtige stadion van Sarpsborg de wedstrijd om de 3e en 4e plaats tegen Frankrijk. Deze wedstrijd werd helaas verloren met 1-0. Een 4e plek voor Nederland. Een topprestatie zeker gezien het feit dat er sprake was van een behoorlijk vol programma.

Het schooljaar was nog niet voorbij dus schooltoetsen werden door de KNVB in Noorwegen afgenomen. Weer een ervaring rijker kwamen de meiden op vrijdag weer aan in Amsterdam. Het seizoen 2015/2016 was voor Anna lang en succesvol. Nu 3 weken vakantie om begin augustus weer te beginnen aan een nieuwe seizoen in de Eredivisie met de Telstar vrouwen.

Tekst: Jolanda Ursem

Houtenbos beste in Heiloo

HEILOO - Robin Houtenbos heeft de hoogste categorie van het Heiloo Open 2016, het jaarlijkse toernooi van TC Heiloo United, op zijn naam geschreven. In 2013 won de ervaren speler van TC Sint Pancras ook al eens op het tenniscomplex aan het Maalwater.

Tijdens de HE3-finale versloeg Houtenbos de lokale favoriet en titelverdediger Machiel van den Hoonaard in drie sets: 2-6 7-6 6-2. In het herendubbel 3 was er wel succes voor Van den Hoonaard. Aan de zijde van Denny van der Weg versloeg hij zondag Arthur Heurter en Dennis Roggeveen,
3-6 6-4 5-7. Bij de vrouwen waren Sophia Koningsveld en Esther Oostrom-Koopman de sterkste combinatie. Er waren geen speelsters in het DE3. In totaal kwamen er ruim 400 tennissers in actie.

Bron: Noord-Hollands Dagblad

Kom naar de leukste kringloop KRINGLOOP HEILOO, nabij Karwei, De Oude Werf 7. Open di t/m za 10-17 uur Inbreng en gratis ophalen. Tel: 072 - 533 4000 of info@kringloopheiloo.nl Nu ook pin.

ZONDAG 17 JULI KOFFERBAKMARKT HEILOO Gezellige kofferbakmarkt aan De Omloop in Heiloo van 9:00 tot 15:30. Tot dan!

De Keijzerin massagepraktijk gaat verhuizen! Nieuw adres: Westerweg 391 1852 PR Heiloo. Naast sauna Vennewater, centrum Helios. Vanaf 1 augustus bent u weer van harte welkom 0 6- 33801402 / Monique Keijzer

De Stille Bron: praktijk voor holistische massage, healing en ontspanningstherapie. KENNISMAKINGSACTIE: Eerste holistische ontspanningsmassage voor de HALVE PRIJS! Ewislaan 6 Heiloo. Voor meer info, ook over cranio-sacraal therapie: www.destillebron.nl of 06 - 2266 6059

Kim's Haarsalon. Kinderen knippen t/m 12jr €10,- Knippen €12.50 Kleuren vanaf: €27.50 Permanenten+ knippen vanaf €50.00 Wassen+ knippen+ föhnen €17,50. High lights van af €15,- Bel voor een afspraak naar: 06 - 3004 2383 Pinnen NIET mogelijk. Tot snel!

Kwaliteitsstoffering van uw meubelen vindt u bij MEUBELSTOFFEERDERIJ HEIJNE. Wij maken er een serieuze zaak van u goed advies te geven. Handelsweg 18 Heiloo. Wilt u een offerte of langskomen ? Even bellen aub. Tel. 072 - 5334950 of 06-5164 9054 info@ceesheijne.nl www.ceesheijne.nl

Optreden van je favoriete groep in de Heineken Music Hal. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 16 juli t/m do 4 aug. Maak tijdig een afspraak.Kerkweg 42 Limmen. www.knipkapster.nl Tel: 06 - 2886 5509

www.hoveniersbedrijfdepopulier.nl. Al 25 jaar het adres voor al uw tuinwerkzaamheden. o.a. snoeien, onderhoud, aanleggen van oude- en nwe TUINEN, sier- en herbestr. Het plaatsen van SCHUTTINGEN. Gratis ontwerp enz. Alles is bespreekbaar. Ingeschr. KvK, goudengids. Bel voor een vrijbl. prijsopg. 072 - 888 4612

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating.
T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Grote collectie gebruikte dames,heren en kinderfietsen. Incl 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald. Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 500,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

Gewichtsconsulente Sandra Zoon Iedereen kan gezond leven met een gezond gewicht! Hoe? Maak snel een afspraak! De Kistemaker 34 Heiloo 06-57322934 E:sandrazoon.gewichtsconsulente@gmail.com W: www.sandrazoongewichtsconsulente.nl

Tuinonderhoud Jeroen Borst Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen. Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

Winkelen in de Outletstore Almere. Datum prikken op www.Huurauto-Heiloo.nl

Beste SCHILDER & STUCADOOR voor binnen/buiten. Nu 50% korting. 06 - 3374 3601

PIANOLES BIJ U THUIS

De lessen zijn deskundig, ervaren en op maat gemaakt voor alle leeftijden. Bel voor info: 06 - 3827 9213

Ambachtelijke SCHILDER heeft nog tijd over, ook voor timmerwerkzaamheden en dakreparatie enz. Vrijbl. prijsopgave, geen aanbetaling; betaling na tevredenheid klant. Ingeschr. KvK Tel. 06 3987 0829

BOUWBEDRIJF Mart Metzelaar. Voor al uw nieuwbouw, verbouw en timmerwerkzaamheden. Tel. 072 505 2977 - 06 5132 0570.
info@martmetzelaar.nl

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

BOUWBEDRIJF
TERLUIN


Voor al uw aan-, ver- en
nieuwbouw. Ook renovaties.
Kozijnen, deuren, ramen.
Vrijblijvend prijsopgaaf:
T: 072 505 3395

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% korting. Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten

Tel: 06 - 4247 9384

DE SCOOTERBOX repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe. www.descooterbox.nl 06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote collectie gebruikte dames,heren en kinderfietsen. Incl 6 maanden Bovag garantie. Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

HOVENIERSBEDRIJF ELSMAN voor al uw tuinwerkzaamheden.
T: 072 533 8298 of hovenierelsman@quicknet.nl

Div modellen gebruikte elektrische fietsen va € 500,- Bosman Tweewielers, Westerweg 295 Heiloo. Tel 5331241 www.bosmantweewielers.nl

AMBACHTELIJKE MEUBELSTOFFEERDER heeft wat tijd over ! 35 jaar ervaring. Herstoffering van banken en fauteuils. Het opvullen van eetkamerstoelen, fauteuils, banken, antiekrestauraties etc. TOPKWALITEIT MERKSTOFFEN. . Vrijblijvende prijsopgave. Ing-KVK Tel: 072 - 572 3020

Dagje genieten op Vlieland met de Cabriolet. Reserveer op www.Huurauto-Heiloo.nl

BARRY DE VRIES
AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
Industrieterrein Oosterzij 7,
1851 NV Heiloo.
Tel: 06-2159 8809