De Uitkijkpost

21 februari 2018

De Uitkijkpost 21 februari 2018


"Het is een feest om met haar te werken"

Kinderdirecteur Caoímhe van den Brug bij haar favoriete boekenkast bij de bibliotheek Heiloo. STiP Fotografie

HEILOO - Op 7 oktober 2017 was het zover: Caoímhe van den Brug werd uitgeroepen als eerste kinderdirecteur van Bibliotheek Heiloo. Nu, ruim vier maanden later, zijn wij benieuwd hoe Caoímhe de eerste maanden van haar directeurschap heeft ervaren.

Nog even terug in de tijd. Weken solliciteren gingen eraan vooraf. Kinderen uit groep zes of zeven konden vertellen, laten zien in een verhaal, gedicht, strip, lied, kunstwerk, blog, vlog of op welke manier dan ook, waarom zij de kinderdirecteur van de bibliotheek wilden worden. Het was een lastige keuze voor de medewerkers van de bibliotheek maar….. De toen tienjarige Caoímhe die samen met haar ouders, broertje en zusje in Heiloo woont is de gelukkige.

Hoe vind je het?
Caoímhe vindt het heel erg leuk dat ze iets voor kinderen mag doen. De boekenwurm leest zelf heel erg veel. Veelal haalt zij boeken uit haar favoriete kast bij de bibliotheek. "Als ik mijn boeken heb uitgezocht kan ik bijna niet meer wachten tot mijn broertje en zusje ook klaar zijn. Ik ben dan zo benieuwd naar mijn boeken dat ik naar huis wil om te lezen. Meestal heb ik mijn boeken de volgende dag al uit en dan wil ik weer nieuwe boeken," aldus Caoímhe. Ze vertelt ook dat ze tijdens het lezen niet gestoord wil worden en als dat wel gebeurt zij heel chagrijnig wordt. Caoímhe krijgt ook salaris voor het vervullen van haar directeurschap. Iedere vakantie mag zij een boek uitzoeken bij Bruna. Iets waar zij iedere keer weer naar uitkijkt.

Wat heb je zoal gedaan de afgelopen vier maanden
Caoímhe is vaak aanwezig als er activiteiten zijn voor kinderen in de bibliotheek. Ze helpt mee bij de organisatie of maakt er een vlog over. Bijvoorbeeld bij de maandelijkse CoderDojo, waar jongens en meisjes van zeven tot zeventien jaar samen komen om te programmeren, of bij voorleesfeestjes. De vlogs van Caoímhe zijn te zien op www.bibliotheekheiloo.nl/jeugd. Tijdens de Nationale Voorleesdagen was Caoímhe de 'special guest' in de bibliotheek en heeft ze voorgelezen aan kinderen. Ook is Caoímhe één keer in de twee weken in de bibliotheek aanwezig voor een vergadering/overleg. "Wel leuk maar soms wat zwaar," aldus Caoímhe. "Tijdens de Citoweek ben ik twee keer niet geweest want dat was te zwaar. Natuurlijk mag mijn school er niet onder lijden," aldus de boekenwurm. Op school krijgt zij overigens alle medewerking. Wel vindt Caoímhe het raar om voor haar eigen klas te staan en te vertellen over haar directeurschap. Haar klasgenootjes op de Jan van Rijckenborghschool vinden het wel leuk, zo'n beroemde klasgenoot.

Wat ga je nog doen
Caoímhe gaat binnenkort een filmpje en een brief maken voor de kinderjury. Deze brief wordt naar alle basisscholen verstuurd die zich hebben aangemeld. Verder zal Caoímhe aanwezig zijn op de spelletjesmiddag in de voorjaarsvakantie. Ook gaat zij zich bezighouden om meer kinderen en ouders naar de bibliotheek te laten komen om lid te worden.

Nieuwe kinderdirecteur
Caoímhe is tot de Kinderboekenweek 2018 nog kinderdirecteur van de Bibliotheek Heiloo. Dan zal zij haar functie overdragen aan een nieuwe kinderdirecteur. Marieke Ooijevaar van de Bibliotheek Heiloo weet te melden dat, tijdens de Kinderboekenweek 2018, Lotta Sengers geïnstalleerd zal worden als de nieuwe kinderdirecteur. Marieke wil ook nog wel even iets over Caoímhe kwijt. "De bibliotheek is heel blij met Caoímhe, het is een feest om met haar te werken!" Caoímhe zal haar functie zeker kwijtraken maar haar sjerp hoopt ze te kunnen behouden als mooie herinnering aan een fantastische tijd als kinderdirecteur van de Bibliotheek Heiloo!

Tekst Yvonne van Stiphout

Laatste boom geplant in Het Oosterzand

STiP Fotografie

HEILOO - Donderdagmiddag plantte wethouder Fred Dellemijn de laatste boom in Het Oosterzand. Samen met medewerkers van Van Haneghem Tuin en Landschap plantte hij een Juglans Regia, oftewel een walnoot (boom). Daarna onthulde de wethouder een plaquette met daarop de vermelding dat hij de laatste boom in Het Oosterzand plantte op 15 februari 2018. Hiermee is het eerste gasloze woningbouwproject in de gemeente Heiloo officieel afgerond.

"Door goede samenwerking tussen bewoners, de ontwikkelaar en de gemeente Heiloo en een gemeentelijke subsidieregeling voor bewoners hebben we deze bijzondere en duurzame wijk kunnen bouwen," aldus wethouder Fred Dellemijn. Het Oosterzand telt negentien energieneutrale vrijstaande villa's. De woningen zijn stoer en landelijk en passen perfect in het landschap. Het label 'Nul op de meter' hangt aan de woningen. Amante Vastgoed heeft deze woningen in samenwerking met de gemeente Heiloo ontwikkeld. Het planten van de laatste boom staat symbool voor het duurzame maar ook groene karakter van deze nieuwbouwwijk in Heiloo. In zijn speech noemde een trotse wethouder de wijk er eentje van de 'buitencategorie'. Een wijk om heel trots op te zijn!

STiP Fotografie
STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

'Preek van de leek' door Cees Willeboordse

Foto: aangeleverd

HEILOO - Rond de Waterput heeft dit seizoen als tweede 'leek' Cees Willeboordse bereid gevonden een 'preek' te verzorgen om zijn inspiratie en wijsheden met ons te delen. Welke levensvisie ligt ten grondslag aan zijn denken en handelen? In zo'n 45-60 minuten zal hij hierover spreken. Doorgaans wordt de 'preek' afgewisseld met zelf uitgekozen muziek.

Cees Willeboordse, bekend huisarts uit Heiloo, houdt de 'preek van de leek' op zondag 25 februari. Niet lang geleden heeft hij zijn doktersjas uitgetrokken en besteedt hij zijn tijd aan zijn hobby's, aan reizen en talloze zaken waar hij 'nog niet eerder aan toegekomen is'. Cees zal spreken over de veranderde gezondheidszorg in de laatste decennia, over zijn persoonlijke visie en jarenlange ervaring als huisarts in Heiloo.

Na afloop is er gelegenheid om – onder het genot van een drankje – na te praten met de (s)preker en met elkaar. De toegang is vrij en bij de uitgang is er gelegenheid voor een vrije gift.

U bent 25 februari van 16.00 – 17.30 uur van harte welkom in de Witte Kerk, Heerenweg 32 te Heiloo.

Tien vragen aan... Wessel van Schagen

Foto: aangeleverd

Ik ben Wessel van Schagen, 72 jaar en getrouwd met Antoinette Bos. We hebben samen vijf kinderen: Walter, Judith, Jeroen, Rikkert en Bart, en 14 kleinkinderen.

1. Waar ben je geboren en getogen?
Ik ben geboren in de Haarlemmermeer, daar ook mijn jeugd doorgebracht. In het begin van mijn huwelijk ben ik vaak verhuisd en 35 jaar geleden zijn we naar Heiloo gekomen. Ik heb het grootste deel van mijn loopbaan op het Clusius College in Castricum gewerkt. Het onderwijs beviel me wel, ik heb er genoten. Ik woon op de Sandecamplaan, tegenover het speelveld. Handig als je vijf kinderen hebt die graag buiten spelen.

2. Als je hobby je werk was, welk beroep zou je dan nu hebben?
Mijn hobby is nu vooral fietsen en in de tuin klussen. Ik zou echter geen wielrenner of tuinder geworden zijn. Ik denk dat ik eigenlijk alleen maar in het voortgezet onderwijs mijn ei kwijt kan. Maar dan denk ik niet aan de administratie bij 'leerdoelen formuleren' en 'individule leertrajecten'. De drang naar optimale controle en kwaliteitsbewaking is doorgeslagen. Geef de docent weer de ruimte. Dat hij/zij echt de tijd heeft om leerlingen te helpen.

3. Wie zou je graag eens ontmoeten?
Ik zou met de burgemeesters van Heiloo, Castricum en Bergen eens rond willen fietsen in onze omgeving en ze dan laten zien hoeveel bomen er worden gekapt waarvan je je kunt afvragen: "Waarom moesten deze bomen weg?" en "Waarom moest die boom een gele stip op zijn bast krijgen?"

4. Wat is je mooiste jeugdherinnering?
Dat is in de Haarlemmermeer op de Spieringweg op het land van mijn vader. 's Avonds bij de ondergaande zon leek het wel alsof hij landde op ons land.

5. Wat vind je de mooiste plek van Heiloo?
Het Heilooërbos en dan vooral de westkant die begint bij de Stetlaan waar het bos en het weidegebied samenkomen.

6. Waar kunnen ze je 's nachts voor wakker maken?
Mijn kinderen kunnen me 's nachts altijd wakker maken als ik er moet zijn.

7. Wat is het beste advies dat je ooit kreeg?
Ik heb veel goede adviezen gekregen, maar welke de beste was? Ik weet het echt niet.

8. Wat weten de meeste mensen niet van je?
Ik kan goed tegen mijn verlies, ik ben Feyenoordsupporter.

9. Wat zou je veranderen als je burgemeester was?
Meer aandacht geven aan het belang van bomen. West-Nederland heette eeuwen geleden 'Holtland', dat werd later Holland. Deze streek was namelijk overdekt met bossen en vooral moerasbossen. Nu is het kaal en leeg. Er zijn zat restplekjes waar je bomen kunt planten! Bomen zijn van zeer groot belang voor het welzijn van de hele wereld. Wij doen te weinig voor het welzijn van onze (klein)kinderen.

10. De persoonlijke vraag van Nico Adrichem:
"Je hebt een volkstuin die je duurzaam bewerkt en waarvan je heerlijke groenten en fruit oogst. Ook staan er prachtige bloemen. Heb jij tips voor de inwoners van Heiloo hoe zij hun tuin duurzaam kunnen inrichten?"
Je eigen tuin is vaak de 'siertuin' rond je woonhuis. Als je een duurzame tuin wilt, kies dan voor een tuin waar de natuur kansen krijgt. Gooi wat tegels weg, maak de tuin niet te netjes en gebruik geen bestrijdingsmiddelen. Zorg in je tuin voor biodiversiteit en geniet ervan. Deze tips gelden ook voor de duurzame moestuin. Je kunt ook een cursus 'duurzaam moestuinieren' volgen bij Groei & Bloei.

De volgende tien vragen zijn voor Rob van der Wal. Mijn vraag aan Rob is:
Rob, je bent voorzitter van Duurzaam Heiloo én directeur van CiRoPack. Je wilt dat CiRoPack duurzaam én maatschappelijk verantwoord is. Daarnaast moet je zorgen dat de fabriek efficiënt werkt en winst maakt. Dat samengaan van managementprincipes met duurzaamheidsaspecten lijkt mij heel moeilijk. Bovendien zijn er fabrikanten die het begrip 'duurzaam ondernemen' slechts kunnen schrijven en wellicht daardoor goedkoper leveren. Hoe ga je om met dit knelpunt?

Aankondiging Noordhollands Jeugdorkest

Foto: aangeleverd

HEILOO - Op zaterdagavond 10 maart om 20.15 uur is het Noordhollands Jeugdorkest weer te gast in de Ter Coulsterkerk aan de Holleweg 111 in Heiloo. Het orkest telt rond de 100 leden waarvan de leeftijden variëren tussen 13 en 25 jaar. De leden doen auditie om tot het orkest toegelaten te worden. De uitvoeringen zijn dan ook van een verrassend hoog niveau. Hoewel de orkestleden uit heel Noord-Holland komen, heeft het orkest een bijzondere band met Heiloo vanwege de maandelijkse repetities in de muziekschool. Het is dan ook heel fijn om het eerste van de drie winterconcerten in deze mooie, ruime kerk in Heiloo te kunnen uitvoeren. Op het programma staan: de tovenaarsleerling van Paul Dukas, de eerste twee delen van de Lemminkäinensuite van Jean Sibelius en de 4e symfonie van Tsjaikovski. Het concert wordt afgesloten met een gezongen toegift. Meer informatie vind u op www.nhjo.nl. Toegang: 15 euro voor volwassenen en 10 euro voor studenten/CJP/donateurs. Kinderen t/m 12 jaar gratis.

Lazy Sunday met Fado van Quatro Ventos

Fado-ensemble Quatro Ventos. Foto: aangeleverd

HEILOO - Meeslepende fado van Quatro Ventos op de Lazy Sunday van zondag 4 maart in de Cultuurkoepel.

Laat u deze middag meeslepen naar de ziel van Portugal. Met veel emotie weet Emanuel Pessanha met zijn prachtige, donkerbruine stem de juiste toon van ontspanning en passie te treffen. Geniet van alle ingrediënten van de fado en hoe het is om Portugees te zijn. Het ijzersterke fado-ensemble Quatro Ventos bestaat ruim 20 jaar. Het donkerbruine stemgeluid van Pessanha wordt begeleid door onder andere de gitaar van Rafael Fraga en Aki Spadaro op piano. U kunt op deze middag genieten van de oer-Portugese wijn port, onder leiding van Willem van de Berg van Kaashuis Tromp Heiloo. Zondagmiddag 4 maart in de Cultuurkoepel. Aanvang: 15:00 uur. Entree: 15 euro. www.cultuurkoepelheiloo.nl.

De Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn bezig en ik merk dat ik een sportverslaafde ben. Ik probeer zoveel mogelijk te volgen, via tv, internet of mobiel. Wij Nederlanders zijn vooral goed op het ijs en daar halen we onze medailles. Dat zet je toch aan het denken of wij niet meer medailles kunnen halen.

Waarom niet bij curling? In de zomer op de Zuid-Franse campings spelen wij Hollanders urenlang jeu de boules. Curling is jeu de boules op ijs, dus ik zie kansen. Of wat dacht je van rodelen? Met een slee een ijsachtbaan af. Dat moeten wij toch ook kunnen aangezien wij Hollanders elk weekend naar de Efteling afreizen om de Python in te duiken. Kunstrijden dan? We zijn inmiddels wereldtop bij het turnen en schaatsen kunnen we allemaal, dus waarom geen sprongen en pirouetten op het ijs bij het kunstrijden? Epke Zonderland en Ireen Wüst zouden een mooi paar zijn. En ijsdansen? Nee, laat dat maar zitten, want wij Hollanders zijn niet echt soepel in de heupen.

Nee, ik zie vooral kansen op het vlak van ijshockey. Wij zijn een hockey- en schaatsland, dus 1 en 1= 2. Bij de zomerspelen is het bij hockey altijd prijs qua medailles, dus waarom dan niet bij de winterspelen? Het grote probleem is dat wij als hockeyers in de winter de zaal in gaan voor zaalhockey. Leuk, maar eigenlijk zonde van de energie want zaalhockey is geen olympische sport. Waarom gaan wij in de winterstop het ijs niet op? Ik zie het wel voor me. Billy Bakker die een puk de goal in ramt, Teun de Nooijer slalommend richting het doel, Sven Kramer als goalie volledig ingepakt onherkenbaar en Jac Orie als coach langs de lijn.

Kortom, Hockeyvader ziet kansen. Laten wij als hockey- en schaatsnatie onze krachten bundelen. Weg van de zaal en op naar de ijsbaan zodat wij in Beijing 2022 onze kunsten ook bij het ijshockey kunnen laten zien. Dit wordt een medaillemagneet!

Grote betrokkenheid, levendige discussies CHAPEAU Politiek debat op 14 maart in de Cultuurkoepel

HEILOO - Komt u op woensdag 14 maart in de Cultuurkoepel luisteren naar de mening van de lijsttrekkers van de politieke partijen in Heiloo? En wilt u dan ook zelf meepraten? De gemeente Heiloo en Ondernemend Heiloo organiseren dan een politiek debat.

Hoe zorgen we voor woningen voor starters? Moet de gemeente zich bemoeien met voorzieningen voor jongeren? Wat moet er gebeuren aan verkeer en veiligheid en wie moet er zorgen voor een aantrekkelijk winkelklimaat? Is er meer geld nodig om zelfredzaamheid van inwoners die zorg nodig hebben te bewerkstelligen? De lijsttrekkers van de politieke partijen in Heiloo geven onder andere hun mening over deze onderwerpen en het publiek praat mee. Na discussies over de vijf stellingen is er een 'uitsmijter' voor de politici. Zij laten weten wat zij zouden veranderen in het dorp als zij het voor het zeggen hadden…

Groen en rood
Na het openingswoord van de burgemeester en een introductie van debatleider Léon Bouwman, krijgen de lijsttrekkers van de acht politieke partijen één minuut de tijd om zich voor te stellen en aan te geven waar ze voor staan. De gespreksleider brengt vervolgens vijf onderwerpen naar voren. Voor ieder onderwerp staat vijftien minuten op de klok. Ludiek is dat de politici hun mening (eens of oneens) geven door naar een groen of rood licht te lopen. Dit vraagt om argumenten. Zowel een voor- als tegenstander komt aan het woord en het publiek mag meepraten. De aanwezigen kunnen na afloop genieten van een drankje en een hapje. Wie meer wil weten over de politieke partijen, kan tijdens de debatavond ook op een andere manier informatie vergaren: in acht kraampjes achter de Cultuurkoepel geven vertegenwoordigers van de politieke partijen tekst en uitleg.

Enorme betrokkenheid
Na zeer veel deelnemers aan het politieke debat vier jaar geleden in Golden Tulip Heiloo, is het ook tijdens deze verkiezingsperiode tijd voor een stevige discussie. L
éon Bouwman verheugt zich nu al op dit mooie moment. "Tijdens het debat in 2014 was de betrokkenheid van de Heilooërs enorm groot: de meeste mensen wilden meepraten en reageren op de mening van de lijsttrekkers. Dat zorgde zelfs voor lange rijen voor de interruptiemicrofoon. Daarom organiseren we de discussie nu strakker. Zo bespreken we minder stellingen, letten we nog beter op de spreektijd en zorgen we ervoor dat het debat iets meer tempo houdt. Ook gooien we een bal met een ingebouwde microfoon naar de mensen in de zaal die iets willen zeggen, dat scheelt tijd. Verder is er in de Cultuurkoepel meer ruimte en hebben we meer stoelen beschikbaar."

Het politieke debat in de Cultuurkoepel op 14 maart duurt van 19.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur) tot 21.30 uur. Daarna is er een drankje en een hapje. Let op: er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en reserveren is noodzakelijk. U kunt zich opgeven door een mail te sturen naar verkiezingsdebat@heiloo.nl.

Stellingen in de Uitkijkpost
In de Uitkijkpost staat de komende vijf weken elke week een stelling waarop alle politieke partijen in Heiloo in korte bewoordingen hun mening geven.

Keuken met Karakter Chapeau : Nieuw uniek restaurant in Heiloo

Foto: Natalie Bottemanne

Landgoed Willibrordus
De Olvendijk 2A, 1851 VN, Heiloo
Website: www.keukenmetkarakter.nl
E-mail: info@keukenmetkarakter.nl
Telefoon: 072-5312350
Openingstijden: dinsdag en woensdag 9.00 – 17.00 uur, donderdag en vrijdag 9.00 – 23.00 uur, zaterdag 10.00 – 23.00 uur

Heiloo is sinds 1 februari van dit jaar een nieuw restaurant rijker. Op het mooie terrein van Landgoed Willibrordus, naast de Verhalenkamer, kan iedereen uit de omgeving genieten van de unieke en toegankelijke menukaart en gastvrijheid van Keuken met Karakter. Keuken met Karakter verzorgt al geruime tijd de catering in de Cultuurkoepel. Nu vertellen Ferry Bierman en Kai Kloss enthousiast over de nieuwe horecagelegenheid, die sinds de opening al druk bezocht wordt. Het interieur is een mix van industrieel en vintage. Blikvanger is onder meer het opengewerkte plafond en de open keuken. Een grote zwart-witfoto op de muur verwijst naar de broeders die vroeger op het landgoed woonden. Ferry, die zich al zesendertig jaar bezighoudt met horeca binnen GGZ-NHN, nodigt iedereen uit om een kijkje te komen nemen op deze mooie, nieuwe locatie. Chefkok Kai Kloss, horecaman in hart en nieren, vertelt bevlogen over de menukaart, die naar eigen zeggen 'net even anders' is.

Gerechten met aandacht voor detail

Kai Kloss werkte eerder bij brasserie 'De Mediaan' in Heerhugowaard en verzorgde kookworkshops binnen GGZ-NHN. Hij legt uit: "Wij werken 'net even anders' en dat zit hem vooral in de manier waarop wij onze gerechten bereiden en presenteren." Er is veel aandacht voor detail bij de opmaak van de borden en voor de bediening. Zo wordt soep aan tafel geserveerd uit een theepot en de 'open sushi' op de kaart heeft wel de bekende ingrediënten van een sushirol, maar wordt op een andere wijze opgemaakt. Kai: "Op onze kaart staat bijvoorbeeld ook pastrami. Dit rundvlees wordt door ons zelf zeven dagen gepekeld, acht uur gerookt en vervolgens achtenveertig uur gegaard. Ook onze risotto wordt op een andere manier dan gebruikelijk bereid en is ongekend lekker." De prijzen voor zowel lunch als diner zijn toegankelijk. Zo is er soep vanaf € 4,50 of een ander voorgerecht vanaf € 9,50. Hoofdgerechten staan op de kaart vanaf € 14,50. Tevens is er een 3-gangenmenu voor € 22,50. Kijk op www.keukenmetkarakter.nl voor alle gerechten. De kaart biedt voor elk wat wils en er zijn ook vegetarische gerechten.

Koffie met gebak, borrel, lunch en diner

Voor het restaurant is een jeu de boulesbaan aangelegd. Naar verwachting is begin april ook het grote terras klaar, met meer beplanting. Mooi terrasmeubilair zal deze unieke plek nog gezelliger maken. Naast lunch en diner is iedereen uiteraard ook welkom om iets te drinken. Er is koffie met eigengemaakt appelgebak en taart van de dag. Ook voor een borrel of feestelijk diner voor wie iets exclusiefs te vieren heeft zijn er mogelijkheden. Het restaurant heeft plaats voor vijfenvijftig couverts.

Een hecht team

Naast vijftien medewerkers, waaronder drie koks, maakt ook een groep van veertig unieke medewerkers van onder meer GGZ-NHN deel uit van het hechte team van Keuken met Karakter. Kai: "We werken samen in een goede sfeer en ik vind het mooi om te zien dat iedereen trots is op zijn of haar bijdrage in de keuken en de bediening. Op deze manier krijgen mensen weer een plek in de maatschappij en de waardering die daarbij hoort."

Tekst: Natalie Bottemanne

Mededeling aan alle inwoners van Heiloo

Helaas kan de Firma Hachmang V.O.F. zijn klanten de komende periode niet voor 100% van dienst zijn. Dit heeft te maken met het volgende. Het college B&W van Heiloo en ook de gemeenteraad, treden naar ons als ondernemers buiten hun bevoegdheid als bestuursorgaan; wet- en regelgeving geldt niet voor hen. Hiervan is Firma Hachmang V.O.F. al ruim 12 jaar het slachtoffer. Ook de burgemeester deelde onlangs in het Noordhollands Dagblad van 8 november 2017 mede, dat als er fouten zijn gemaakt deze worden hersteld, maar komt na ruim drie maanden niet met antwoorden. Ik sta vanaf heden iedere ochtend voor het gemeentehuis van 8 tot 10 uur. Net zolang tot dit doordringt tot in Den Haag. In Heiloo geen participatiewet. Mocht u andere media willen verwittigen in deze, dan sta ik hier voor open.

Kees Hachmang

Bijzondere klok voor Simon Peek

Foto: aangeleverd

HEILOO - Groep 3/4 van de Paulusschool is het nieuwe jaar gestart met een thema over 'tijd'. De kinderen hebben zich verdiept in dagen, maanden, jaren, seizoenen en eeuwen, maar ook in de klok en de geschiedenis van de klok.
Ze hebben eerst verzameld wat ze allemaal al wisten en daarna vragen opgesteld over dingen die ze nog wilden weten. De antwoorden op deze vragen zochten ze in boeken, op internet, maar ook bij mensen die verstand hadden van 'tijd'.

Klokkenmaker Simon Peek werd uitgenodigd om in de klas te vertellen en vragen te beantwoorden. Dat werd een heel leerzaam uurtje! Simon wist op alle vragen antwoord, maar wist ook nog veel extra's te vertellen. Bovendien had hij veel klokken en uurwerken meegenomen. Met alle opgedane kennis werd een museum over tijd ingericht, waar heel veel soorten klokken tentoongesteld werden. Ook kregen veel zelf geknutselde klokken een plaatsje.

Als dank voor zijn bijdrage hebben de kinderen voor Simon een klok gemaakt en in zijn winkel aan hem overhandigd. Hij was blij verrast en de klok krijgt een mooi plekje in de winkel van Peek!

Carnaval bij Kits Oonlie

Foto: aangeleverd

HEILOO - Carnaval was dit jaar weer een groot succes bij de kinderdagverblijven van Kits Oonlie in Limmen, Heiloo en Alkmaar. Alle kinderen en medewerkers waren verkleed en hebben er samen een mooi en gezellig feestje van gemaakt. Een beer, een flamingo, een zuster, een agent, een clown, Spiderman, Superman, heksen, maar ook een konijn en prachtige prinsessen liepen samen de polonaise op carnavalsmuziek. Maar van dat feesten waren de kinderen wel wat dorstig geworden, dus het carnavalsfeest werd gezamenlijk aan tafel afgesloten met wat lekkers te eten en drinken voor iedereen.

Wilt u meer informatie over één van de kinderdagverblijven in Limmen, Heiloo of Alkmaar, of wilt u een keer komen kijken op een van de locaties van Kinderopvang Kits Oonlie? Neem gerust contact op met de centrale administratie van Kits Oonlie door te bellen naar 072-5323576 of door het versturen van een e-mail naar info@kits-oonlie.nl.

Falkland Toneel speelt 'Tover-Idols'

Foto: aangeleverd

HEILOO - Toveren is geweldig! Vooral als je het goed kunt. Maar goed toveren is nog wel een truc apart! Limo was altijd de beste tovenaar van de hele wereld, maar de laatste tijd maakt hij een heleboel rare fouten. Fouten die heel lastig kunnen zijn. Daar kunnen de vrienden Oele en Frats over meepraten! Samen met mevrouw Boom en de boswachter besluiten zij op zoek te gaan naar een nieuwe tovenaar die alles wat fout is gegaan weer terug kan draaien. Ze organiseren Tover-Idols, waarbij verschillende kandidaat-tovenaars voor de jury hun beste trucjes tevoorschijn kunnen toveren. Maar wat speelt die afgezaagde boomstronk eigenlijk voor rol en wat hebben die papieren waar hij zo geheimzinnig over doet ermee te maken? Zal het Oele en Frats lukken om achter de waarheid te komen? Dit vrolijke stuk is geschreven én geregisseerd door Martine Faber en geschikt voor kinderen van alle leeftijden.

Op vertoon van je toegangskaart krijg je in het weekend van de voorstelling bij ijssalon Di Fiorentina in Heiloo het tweede bolletje ijs gratis. De voorstellingen zijn op zaterdag 10 maart (15.00 uur) en zondag 11 maart (13.00 en 16.00 uur) in Theater De Beun in Heiloo. Entree 6 euro. Kaartverkoop: vanaf veertien dagen voor de uitvoeringen bij Boekhandel De Schrijverij (locaties Stationscentrum en Het Hoekstuk/Primera) en bij Boekhandel Bruna ('t Loo). Kaarten zijn tevens verkrijgbaar vanaf één uur voor aanvang van de voorstelling aan de kassa van Theater De Beun. In Theater De Beun is pinnen helaas niet mogelijk. Voor reserveringen en informatie, zie www.falklandtoneel.nl of bel Irene Schols via 072 - 533 2163. Ook leuk voor partijtjes!

Smaaksensaties bij 4e Heilooër Bier-/kaasproeverij

HEILOO - Op zondag 11 maart is de Cultuurkoepel Heiloo voor de vierde keer de schitterende ambiance voor een culinaire middag met verrukkelijke kazen en prachtige speciaalbieren. Met bier en kaas kun je geweldige smaakcombinaties maken!

'Chevalier de maître du taste de fromage' Willem van den Berg van Kaashuis Tromp Heiloo heeft zes qua smaak uiteenlopende kazen gesorteerd waar Internationaal Biersommelier Frans Ruiter van De Bierverbinding zes voortreffelijke bijpassende bieren bij heeft geselecteerd. Individueel geniet je al van de kazen en de bieren, maar tezamen is het helemaal een feest, omdat de overeenkomsten in het samenspel de smaakbeleving bij zowel het bier als de kaas versterken. Stuk voor stuk smaaksensaties!

Vanaf 14:00 uur is de deur open en wordt u verwelkomd met een startersbier en -hapje om samen te proosten en een overgang te maken van het dagelijks leven naar een lekkere verwenmiddag. Vanaf 14:30 uur worden de zes combinaties geproefd, die worden toegelicht door Willem en Frans. De proeverij duurt tot ongeveer 17:00 uur, waarna u nog rustig kunt nagenieten van de bieren en kazen die u het meest apprecieerde (niet inbegrepen). Alle bieren en kazen zijn na afloop – los en in een pakket – ook te koop om mee naar huis te nemen.

All-inclusive kaarten à 35 euro zijn verkrijgbaar bij Kaashuis Tromp in Winkel­centrum 't Loo, bij de VVV in de Verhalenkamer Willibrordus en op www.cultuurkoepelheiloo.nl. Indien u een tafel wilt reserveren kunt u een e-mail sturen naar bierkaasproeverij@debierverbinding.nl.

Carolijn wint regionale voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

STiP Fotografie

HEILOO - Maandagmiddag vond in de bibliotheek Heiloo de regionale voorronde plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd. Negen deelneemsters, van verschillende scholen uit Heiloo, lazen een stukje voor uit hun favoriete boek. Aan de driekoppige jury de taak om de beste eruit te kiezen.

Unaniem koos de jury voor Carolijn van Wessel. De leerlinge van de Zuidwester las voor uit het boek 'Vals' van Carry Slee. Carolijn kreeg uit handen van de kinderdirecteur Caoímhe van den Brug de wisselbeker uitgereikt. Juryvoorzitter Hanny Kaan overhandigde de winnares een boekenbon. De eerste reactie van Carolijn was: "Jippie! Als ik straks thuiskom ga ik eerst even op de bank zitten. Ik sta helemaal te trillen." Op de vraag hoe zij zich op de volgende ronde op 24 maart in de bibliotheek van Tuitjenhorn gaat voorbereiden was haar antwoord: "Mijn vrienden heel veel voorlezen." Indien Carolijn ook deze ronde doorkomt gaat zij op 4 april naar de provinciale finale in de bibliotheek van Amsterdam.

STiP Fotografie

Tekst: Yvonne van Stiphout

Nieuwe bestemming voor oude bankgebouw Wegenaar

Foto: aangeleverd

HEILOO - Het (voormalige Rabobank-) gebouw aan de Kennemerstraatweg 143, gelegen tegenover Ter Coulster, staat al enige jaren leeg.

Nadat de aanvraag voor het starten van een kinderdagverblijf werd ingetrokken lijkt er nu een nieuwe bestemming gevonden te zijn. Mirron Projectontwikkeling BV heeft aangegeven op de locatie een plan te willen realiseren voor de bouw van een appartementengebouw met vier appartementen en een vrijstaande woning. Het appartementengebouw wordt uitgevoerd in drie lagen in combinatie met inpandig parkeren, de vrijstaande woning is gesitueerd aan de Van Catsstraat.

Belanghebbenden hebben kunnen reageren op het ontwerpbestemmingsplan door een zienswijze kenbaar te maken bij de gemeenteraad. Er zijn acht zienswijzen ontvangen, afkomstig van omwonenden van het plangebied. In de reactienota zijn alle ingediende zienswijzen samengevat en op een thematische wijze van een reactie voorzien. Daarnaast is aangegeven of de zienswijzen aanleiding geven tot aanpassingen van het eerder ter inzage gelegde ontwerpbestemmingsplan. Op maandag 12 februari zijn de zienswijzen en plannen besproken door de commissie ruimtelijke ordening en door alle partijen goedgekeurd. Er komt dus een positief advies aan de raad, dat in maart 2018 ter besluitvorming wordt voorgelegd.

Voor meer informatie: Mirron Projectontwikkeling BV, 0653485152.

Evean nodigt vrijwilligers & buurtbewoners uit tijdens NLdoet 2018

HEILOO - Evean doet ook dit jaar weer mee aan de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Het Oranje Fonds organiseert op 9 en 10 maart 2018, samen met duizenden organisaties in het land, weer NLdoet. NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken.

Evean viert NLdoet dit jaar op 19 locaties. Er wordt geklust, getuinierd, er zijn verwenochtenden of -middagen voor de ouderen en andere activiteiten voor bewoners en buurtgenoten. Tijdens NLdoet kan men niet alleen zien hoe nuttig én vooral leuk vrijwilligerswerk kan zijn, er kan ook gemakkelijk een bezoekje aan de zorgcentra van Evean gemaakt worden.

Het programma voor van Evean voor Heiloo ziet er als volgt uit: 9 maart van 14.00 – 16.30 uur een uitstapje & High Tea met dementerende ouderen, vrijwilligers en helpende handjes van de basisscholen uit Heiloo, i.s.m. VIP Heiloo. Kijk voor het volledige programma op www.evean.nl/nldoet. Wilt u als vrijwilliger helpen of deelnemen aan een programma? Informatie via cursusbureau@evean.nl of 088-3833397. De klussen worden uitgevoerd door individuele vrijwilligers of als teamuitje.

Wie gaat er mee op groensafari?

HEILOO - Van mei tot en met oktober organiseert Stichting de Buitenkans groensafari's voor ouderen op Landgoed Willibrordus. Dit wordt georganiseerd vanuit het project Appeltje Eitje van gemeente Heiloo en het project een Groene Brug van Stichting de Buitenkans. De Stichting wil (minder mobiele) ouderen uit Heiloo de gelegenheid bieden om wekelijks fijne wandelingen te kunnen maken zodat zij elkaar kunnen ontmoeten en in de gezonde buitenlucht kunnen zijn. Het gaat om een gezellige wandeling van ongeveer een uur op Landgoed Willibrordus, waarbij wordt genoten van het groen en men informatie krijgt over het landgoed. Ter afsluiting wordt nog een lekker kopje koffie of thee gedronken. Om dit project te laten slagen is de Stichting nog op zoek naar vrijwilligers. Lijkt het u leuk om samen met ouderen te genieten van de buitenlucht op het prachtige Landgoed Willibrordus? Wilt u graag meer informatie of wilt u zich direct aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op www.vrijwilligersvacaturebank-Heiloo.nl.

Benefietdiner voor Caribisch Nederlands eiland Sint Maarten

Foto: aangeleverd

HEILOO - Ten behoeve van de slachtoffers van de recente orkaan 'Irma' op Sint Maarten, wordt er op vrijdag 2 maart een benefietdiner georganiseerd in het Trefpunt.

Een Caribisch driegangenmenu met heerlijke live muziek van Ibi Ilario en een expositie van Caribische schilderijen verzorgd door oud-journaallezeres Eugenie Herlaar, die tevens een lezing geeft over Sint Maarten. En dat dichtbij huis. Het evenement vindt op 2 maart plaats van 18.00 tot 21.30 uur in het Trefpunt aan de Abraham du Bois-hof 2, Heiloo.

De organisatoren zijn Marelva Poulino, Eugenia Arrindel, Bennie Pantophlet en Gee Balentin, allen geboren in de Caribbean. Zij willen de eilanden en nu met name Sint Maarten, de helpende hand bieden. Hun Stichting Fondoreal Foundation heeft als doel om de bevolking van Caribisch Nederland te ondersteunen in hun ontwikkeling en in hun leefomgeving. Met donaties wil de stichting op Sint Maarten projecten ondersteunen die zich inzetten voor de wederopbouw van het eiland. Marelva Poulino woont al 26 jaar in Heiloo. Zij zegt: "Kinderen moeten weer normaal onderwijs krijgen en een thuis hebben. Hierdoor kunnen zij zich verder ontwikkelen en zelfstandig functioneren. Wij willen met ons project uiteindelijk zorgen voor community building waarbij zeker tachtig procent van de bevolking betrokken is. Hiermee willen wij eveneens de werkloosheid bestrijden."

Donatiegelden goed besteed
Marelva Poulino benadrukt dat geld van donaties rechtstreeks bij de bevolking terechtkomt en goed wordt besteedt. "De stichting werkt zonder winstoogmerk en heeft een niet betaald bestuur. Minstens negentig procent van de eventuele opbrengsten uit de projecten moet in de maatschappij terugvloeien. Tien procent staat gereserveerd voor onvoorziene en algemene kosten."

Wilt u een bijdrage leveren aan de wederopbouw van Sint Maarten, dan kunt u van betekenis zijn door elk gewenst bedrag te doneren c.q. schenken aan de stichting. Wilt u doneren en deelnemen aan het benefietdiner van 2 maart a.s.? Dat kan door minimaal 55 euro te doneren op IBAN NL24INGB000813949 t.n.v. Stichting Fondoreal Foundation. Vermeld op de overboeking 'Ik kom', uw telefoonnummer en/of uw e-mailadres. Hiermee heeft u toegang tot het benefietdiner op 2 maart in het Trefpunt Heiloo. Wilt u uitsluitend doneren en dus niet deelnemen aan de activiteit, dan hoeft u niets te vermelden bij de donatie.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van Fondoreal Foundation of u wilt meehelpen als vrijwilliger kijk dan op https://fondorealfoundation.com of bel met Marelva Poulino op 06-40534756. De expositie van Eugenie Herlaar in het Trefpunt is vrij toegankelijk en te zien van 3 maart t/m 24 maart 2018.

Koekjes bakken en smullen in Huis van Hilde

Foto: aangeleverd

CASTRICUM - In de voorjaarsvakantie zijn er activiteiten om van te smullen in Huis van Hilde. In de nieuwe tentoonstelling 'Hilde schept op…. Over eten van vroeger' kom je alles te weten over wat mensen vroeger op hun bord hadden. De activiteiten in de voorjaarsvakantie passen daarbij; kinderen kunnen koekjes bakken, een eet-speurtocht doen en een workshop rond eten volgen. Er zijn ook poppentheatervoorstellingen en je kunt zelf als archeoloog aan de slag in de ArcheoHotspot. Er is voor groot en klein van alles te doen, en te proeven natuurlijk.

De tentoonstelling 'Hilde schept op…..'
Wat eten we vandaag? We gaan naar de supermarkt en toveren dezelfde dag iets lekkers op tafel. Dat was niet altijd zo. De tentoonstelling 'Hilde schept op… ' laat zien hoe mensen vroeger aan hun eten kwamen, wat ze aten en hoe ze het klaarmaakten. In de vitrines liggen archeologische vondsten uit Noord-Holland die met eten te maken hebben. Potten, schalen en serviesgoed, om mee te koken of eten in te bewaren, zoals een bakplaat uit 3000 voor Chr. bijvoorbeeld, een Romeinse zeef, een middeleeuwse kookpot en een vetvanger. Ook zijn er werktuigen waarmee werd gejaagd of voedsel mee werd bereid. Speerpunten, schrabbers en zelfs een boemerang. Sommige voorwerpen herken je meteen: de vishaak, de amfoor en de poffertjespan, maar er zijn ook minder bekende dingen zoals een netverzwaarder of een zoutschaal.

Dek de tafel en geniet in het museumcafé
Je kunt ook zelf de tafel dekken en het verschil ervaren tussen een middeleeuwse dis en een gedekte tafel uit de 18de eeuw. In het museumcafé kun je recepten krijgen voor brandnetelsoep, Romeinse oliebollen of gans met kastanje. Er is een wisselend historisch menu met wekelijks een nieuwe 'vergeten soep' en er staan proeverijen op het programma.

Programma voorjaarsvakantie 24 februari t/m 4 maart 2018:
Poppentheater (25/27 feb, 1 maart, 13.30 en 15 uur, 4 maart 15 uur, € 7,50 p.p incl. entree)
Koekjesbakken (zat 24 feb en 3 maart, 14 uur, € 2,50 p.p. na entree)
Workshop 'mozaïek om van te smullen' (28 februari, van 13.30- 16 uur, € 2,50 p.p. na entree)
ArcheoHotspot (25 en 28 feb, 2 en 4 maart, 13- 16 uur, gratis na entree)
ArcheoLab Belevenis (26 feb en 1 maart, 13 uur: 8 t/m 14 jaar, 14.15 uur: 4 t/m 7 jaar)
ArcheoGames, interactieve zandbak, rondleidingen, speurroutes (€ 0,50 cent na entree).
Activiteiten zijn gratis na entree, tenzij anders is vermeld. Wijzigingen voorbehouden.

Schoolconcert

Foto: aangeleverd

LIMMEN - Op vrijdagochtend 16 februari hebben enkele leerlingen en docenten van Muziekwerkplaats Limmen in basisschool de Kerkuil een optreden gegeven. De hele school was uitgenodigd om te komen luisteren. Alle instrumenten die op het lesprogramma van de Muziekwerkplaats staan werden voorgesteld: viool, slagwerk, piano, gitaar, zang en keyboard. Het concert begon met bekende klassieke stukken zoals De vlooienmars, Für Elise en een vioolsonate van Mozart. Daarna kwam ook ruige rockmuziek en de blues aan bod. Met dit concert wil de Muziekwerkplaats zoveel mogelijk kinderen enthousiast maken voor het bespelen van een muziekinstrument.

Muziekwerkplaats Limmen geeft al ruim twee jaar instrumentale muzieklessen aan kinderen en volwassenen in Limmen. De lessen worden na schooltijd in de Kerkuil gegeven. Naast de wekelijkse lessen leren de leerlingen ook samenspelen in een groep. Twee keer per jaar zijn er samenspelmiddagen en voorspeelavonden. Meer informatie vindt u op de website: muziekwerkplaatslimmen.nl.

Veel variatie in winkel- en boodschappencentra in Heiloo

Foto: ?

HEILOO - Winkelcentrum 't Loo wordt hoe langer hoe meer een recreatief centrum. Voor Het Hoekstuk geldt dit niet: hier is juist de roulatie van bezoekers van belang. Verder moet het Stationscentrum zich nog sterker ontwikkelen als boodschappengebied.

Winkeliersvereniging 't Loo, eigenaar Dela Vastgoed en de gemeente Heiloo praten over gewenste ontwikkelingen van 't Loo die nodig zijn om te kunnen blijven concurreren met andere winkelcentra in de regio. Werken aan het verlengen van de verblijfsduur van bezoekers is een doel op zich. Dat kan door buiten meer terrasjes te creëren en het aantal evenementen uit te breiden. "Ons bestuur heeft volop ideeën voor evenementen", aldus Kees Burger van de winkeliersvereniging. Verder heeft Burger een mooie mix voor ogen van grote winkelketens en bedrijven van lokale ondernemers. Wethouder Fred Dellemijn ziet het als ideaalbeeld om het aantal winkels en horecagelegenheden rondom 't Loo - zoals rond de Witte Kerk - te vergroten. Dellemijn: "Dat kan wellicht door in de toekomst winkelpanden opnieuw op te bouwen en ook winkels te creëren waar nu woningen zijn gevestigd. Maar natuurlijk gaat de gemeente hier niet over, wij zijn tenslotte geen eigenaar van die panden. Daarnaast is het nodig om de infrastructuur op en rond het Looplein te versterken, fietsenstallingen te creëren en het gebied autoluw te maken. Dat laatste is in lijn met het geactualiseerde verkeersplan." De wethouder is blij dat de gemeente, Dela en de winkeliersvereniging dezelfde intenties hebben. Ook is hij tevreden over de aanwezigheid van elkaar versterkende horeca nabij 't Loo. Een ander doel is nog de ruimte boven het winkelcentrum geschikt te maken voor woningbouw.

Onderscheidend
Dela Vastgoed onderzoekt op dit moment of optimalisatie en verplaatsingen van winkelpanden mogelijk is. Martijn van de Koolwijk: "We kijken naar het consumentengedrag en de toekomstige verwachte marktbehoefte, ontwikkelingen in het concurrentieveld en naar bijvoorbeeld demografische of technologische ontwikkelingen. Verder houden we bijvoorbeeld rekening met looptijden van contracten en willen we de invulling van winkels zoveel mogelijk laten aansluiten op de branchering die wij voor ogen hebben. We houden momenteel vier leegstaande panden bewust leeg. Dit in verband met ontwikkelings- en verplaatsingswensen van de huurders. Het tijdelijk invullen van de panden is helaas nog niet gelukt." Volgens Van de Koolwijk bevat 't Loo een gezonde mix van huurders en versterken het grootwinkelbedrijf en de specialist elkaar. Verder vervullen lokale ondernemers een belangrijke rol in het winkelcentrum indien de branche aansluit op de wensen van de consument. "Lokale ondernemers onderscheiden zich meestal door een persoonlijke benadering, service en een hoge mate van klantenbinding. Ook vervullen zij vaak een actieve rol in de winkeliersvereniging." Wethouder Dellemijn is het eens met deze uitspraak maar benadrukt dat een gemeente niet-lokale ondernemers niet kan weren. "Dat laten we aan de marktwerking over, de gemeente kan dat niet sturen."

Het Hoekstuk
De winkeliersvereniging van Het Hoekstuk wil niet inzetten op meer evenementen om de verblijfsduur van bezoekers te verlengen. Voorzitter Jos Jongbloed: "Dit is geen winkelcentrum maar een boodschappencentrum. Mensen willen snel boodschappen doen en daarom is de roulatie van auto's belangrijk. Bovendien hebben we natuurlijk minder parkeerruimte dan in 't Loo." De variatie is ook na recente verschuivingen van winkels goed te noemen, laat Jos weten. "We hebben geen groentewinkel, maar groente is wel verkrijgbaar in de supermarkten Albert Heijn en Lidl. Grote zaken concurreren kleinere ondernemers niet weg, want de supermarkt trekt nieuwe klanten aan en de kleine winkels profiteren daarvan."

Stationscentrum
'Het Stationscentrum is geen recreatief centrum maar moet zich met 42% dagelijkse boodschappen verder ontwikkelen als boodschappengebied.' Dat staat geschreven in de Regionale detailhandelsvisie regio Alkmaar 2025 die consequenties verbindt aan de ontwikkeling van het winkelgedrag van consumenten. Edith Zonneveld van de winkeliersvereniging kan zich hierin niet vinden. "We missen nog een slager, een groentewinkel en een schoenenwinkel voor dames en heren, maar achten de kans klein dat particuliere ondernemers in dat gat stappen. En voor een tweede supermarkt is momenteel geen ruimte. Hoe kunnen wij dan uitbreiden als boodschappengebied?" Zonneveld ziet het Stationscentrum wel degelijk als winkelcentrum. "We hebben bijvoorbeeld modezaken, een kinderschoenenwinkel, een drogist, een opticien, een kapper, een boekhandel, een bakker, een supermarkt, een nagelstudio, Ecoplaza, een reformzaak en op termijn een ijssalon. Verder hebben we leuke restaurantjes. De variatie is groot en voor elke portemonnee bereikbaar. Een ander pluspunt is de prachtige parkeergarage onder de supermarkt waar vrijwel altijd gratis plaats is en een tweede parkeerruimte aan de Kreek aan de andere kant van de Stationsweg/ Zeeweg." De winkeliersvereniging ziet het Stationscentrum wel als recreatief centrum. Toch blijft het aantal bezoekers van bijvoorbeeld kleine braderieën beperkt. Zonneveld: "Hoe dat komt? Ik denk door de concurrentie: er zijn veel braderieën in de regio, zoals in Egmond en Bergen."

>> KADER

Leegstandscijfers
In vergelijking met vorig jaar heeft Heiloo op dit moment minder leegstaande winkelpanden. De gemeente telt 16 leegstaande verkooppunten, dat is 7% van in totaal 229 winkelpanden. Heiloo had vorig jaar twee leegstaande panden meer dan nu, namelijk 18. Dat was toen 7,8% van het totaal. Heiloo heeft percentueel meer last van leegstand dan veel andere gemeenten in Noord-Holland met een bevolkingsaantal van minder dan 50.000 inwoners. Daarentegen laten Enkhuizen (8,6%) en Beverwijk (11,5%) een hoger leegstandspercentage zien (bron: Locatus, onafhankelijk marktleider van winkelinformatie in de Benelux).

Tekst: EJV Mediaproducties/Evert Visser

Let's play funkey hockey

Foto: aangeleverd

HEILOO - Funkey is voor kinderen van 4 en 5 jaar (kinderen uit groep 1 en 2 van de basisschool), om ze spelenderwijs kennis te laten maken met de hockeysport. Een mooie manier voor jonge kinderen om in teamverband te leren sporten. Het programma is gericht op het aanleren van motorische en sociale vaardigheden. De KNHB heeft een programma vol sport, spel en 'knotsgekke oefeningen' opgesteld, waar wij tijdens de Funkey-trainingen gebruik van maken.

Uw kind is van harte welkom. We starten zondag 4 maart 2018 met een (vrijblijvende) inlooptraining van 10:00 tot 11:00 uur op de velden van HV de Terriërs. De reguliere Funkey-ronde duurt 10 weken (incl. de inlooptraining), en is bijna elke zondag van 10:00 tot 11:00 uur. De kosten van een Funkey-ronde bedragen 50 euro per kind. Voor meer informatie funkey@hvdeterriers.nl. Internet: www.hvdeterriers.nl

Zaalhockey kampioenen bij de Terriërs

V.l.n.r.: Zara Taylor, Lieke Köster, Babs Klaver, Fien Hemmer, Lotte van der Sluijs, Maartje de Vries, Lotte Möller, Anna Sluiter en Laura Croux. Niet op de foto: Louise van Staalduinen. Foto: Marina Bruinzeel

HEILOO - Zowel de meisjes C3 als de jongens B1 van de Terriërs werden afgelopen weekend glansrijk kampioen!

De Terriërs meisjes C3 speelden zondag 18 februari hun laatste twee wedstrijden van het zaalhockeyseizoen. Tot dan toe voerden de meisjes de lijst aan, met negen gewonnen wedstrijden en één keer gelijkspel. De wedstrijd tegen HIC Amsterdam werd verdiend gewonnen met 5-0. Tegen IJburg kwamen de Terriërs op voorsprong. Vanuit een strafcorner kon IJburg er echter een gelijkspel van maken. Voor de eindstand maakte dat echter geen verschil. De Terriërs meisjes C3 werden zaalhockeykampioen seizoen 2017-2018!

V.l.n.r.: Joost van Wijk, Vip Köster, Wouter Koops, Roel Logman, Tijs Lensen, Mendel Hiddinga, coach Erik Groothuis, (onder) Kick Buur, Floris Heerkens, Jop Knaap, Thomas Sep, Sjoerd Groothuis, Ties Visser. Foto: aangeleverd

Met een dubbele winst op zowel Pinoké (Amsterdam) als HBS (Bloemendaal) behaalden Terriërs JB1 zondag ook een glansrijk kampioenschap. De jongens versloegen in sporthal De Watertoren in Egmond allereerst het op de vijfde plaats staande team van Pinoké met 4-2. Daarna moest van concurrent HBS gewonnen worden, om het op de eerste plaats staande team van Abcoude achter zich te laten. Wouter Koops bracht Terriërs met een prachtige tip-in na 30 seconden al op 1-0. En dat was het begin van een fantastisch gespeelde wedstrijd waarin de jongens van Terriërs helemaal los gingen en de score tot een overweldigende 7-2 wisten te brengen! En dan ben je een terechte kampioen!

Tiende PCC Maalwater Run en Walk op 15 april

Foto: aangeleverd

HEILOO - Voor de tiende maal organiseert Rotary Club Heiloo in samenwerking met AV Trias en de buurtsportcoach de benefiet Run en Walk. In 2017 konden deelnemers en supporters genieten van een prachtige voorjaarsdag langs de route en op het Stationsplein. Met ruim 700 deelnemers was het een heerlijke Heilooër happening. Benefiet betekent dat de netto opbrengst naar goede doelen gaat. De leerlingen van de basisscholen lopen voor extra sportlessen die aangeboden worden via Sport@School. De sportverenigingen in Heiloo en omstreken geven deze sportlessen. Leerlingen kiezen de sporten waarmee zij kennis willen maken tijdens hun gymles. Dat varieert van voetbal en hockey tot schermen en salsadansen.

Via Rotary Sportfonds Heiloo worden initiatieven om de inwoners van Heiloo over te halen mee te doen aan sport en bewegingsactiviteiten gesteund. Zo zal deze zomer een zomersportkamp georganiseerd worden voor kinderen die niet met vakantie kunnen. Het kamp wordt georganiseerd door Jongerenwerk Heiloo en de buurtsportcoach.

Gelukkig zijn heel veel bedrijven in Heiloo bereid om het evenement financieel te steunen. Het Petrus Canisius College is vanaf de eerste editie al hoofdsponsor en geeft daarmee de grote verbondenheid met Heiloo en gezond bewegen aan. Zondag 15 april staat het Stationsplein weer vol met enthousiaste renners en wandelaars.

Foresters 3 in het nieuw gestoken door Café de Wit

Foto: aangeleverd

HEILOO - Afgelopen zondag was het dan eindelijk zover, het derde team van Foresters kreeg uit handen van Bram en Mandy (Café de Wit) een compleet nieuw tenue geleverd door Sport 2000 Johan Jansen. Het elftal is al jaren een goede middenmoter in de 3e klasse, maar door wat nieuwe jonge krachten zijn de prestaties momenteel van een dusdanig niveau dat er nu wordt meegedraaid in de top. Onder grote belangstelling stond de derby tegen Limmen 2 op het programma. Het publiek werd verwend met een doelpuntrijk festival, dat uiteindelijk resulteerde in een klinkende overwinning voor de Egels met 6-4. Dank gaat ook uit naar de langst zittende coach van Noord-Holland: Maaikel Zoon.

Brons voor Jonne op Noord-Hollands kampioenschap judo

Helemaal rechts Jonne met zijn bronzen medaille! Foto: aangeleverd

HEILOO - In Beverwijk werd het Noord-Hollands kampioenschap judo gehouden. Voor Dojo 't Loo kwamen er vier judoka's in actie. Jonne Coolegem won zijn eerste wedstrijd met een fraaie heupworp, hierna moest hij tegen een grote concurrent en kon deze wedstrijd net niet naar zich toe trekken. In de derde partij herpakte Jonne zich en maakte een mooie ippon, wederom met een heupworp. Hierdoor werd Jonne derde van Noord-Holland en mag hij over drie weken strijden in Tilburg op het NK.

Twee keer brons voor Trias

Laura de Witte (rechts) met haar bronzen plak. Foto: @Atletiekunie

HEILOO - Op het Nederlands Kampioenschap Indoor voor senioren behaalden de atleten van AV Trias twee bronzen medailles.

Laura en Lisanne de Witte stonden beiden in de finale van de 400 meter en streden daarin tegen elkaar om de derde plaats. Uiteindelijk was het Laura die de bronzen medaille omgehangen kreeg: zij finishte in 53.63 seconden.

Bij de 60 meter horden stonden maar liefst vier Trias-atleten aan de start. De tijd van meerkamper Jesper Peterse was net niet genoeg voor een kwalificatie voor de halve finale. Junioren Jay Beelen en Dave Wesselink bereikten net als een week eerder, maar nu bij de senioren, de finale. Ook Job Beintema was snel genoeg voor een finaleplek, maar hij moest in de eindstrijd helaas uitstappen vanwege een verrekking in de hamstring. Wesselink snelde opnieuw naar een medaille: zijn tijd van 8.10 seconden was genoeg voor het brons. Beelen werd zevende. Stan Nijhuis en Owen Westerhout werden beiden elfde, bij respectievelijk het hoogspringen en de 400 meter.

Voorjaarsvakantie vier je in Bibliotheek Heiloo

Foto: aangeleverd

HEILOO - Komende week is het voorjaarsvakantie. En dus is er weer genoeg te doen in Bibliotheek Heiloo.

CoderDojo: Kom je ook meeprogrammeren bij CoderDojo #2 van 2018?

Tijdens deze CoderDojo op 26 februari, van 14.00 – 16.00 uur in Bibliotheek Heiloo, programmeren we met Scratch, en kun je in HTML een website bouwen. Je kunt verder werken aan je eigen project of met iets nieuws starten. Er liggen genoeg voorbeelden om je eigen game te programmeren. En maak ook eens kennis met robotjes zoals Dash, Dot en de Ozobotjes. Bij CoderDojo leren deelnemers tussen de 7 en 17 jaar programmeren, websites bouwen, apps ontwikkelen, games maken en meer. Deelname is gratis, een toegangskaart is vereist. Verkrijgbaar via www.bibliotheekheiloo.nl.

Spelletjesmiddag: Samen met je vrienden een middag spelen en plezier maken
Kom gezellig samen spelletjes spelen! In Bibliotheek Heiloo staan op dinsdagmiddag 27 februari tussen 15.00 en 16.30 uur de leukste gezelschapsspellen klaar. Je kunt proberen te winnen, maar er zijn ook spelletjes waar je iets van kunt leren. Je ouders of verzorgers, opa of oma zijn ook van harte welkom. Voor kinderen van 4 – 12 jaar. Opgeven is niet nodig.

Grote Winterverkoop in Bibliotheek Heiloo

HEILOO - Op woensdag 28 februari van 10.00 – 17.00 uur is er een grote verkoop van afgeschreven materialen in Bibliotheek Heiloo. Met romans, informatieve boeken en jeugdboeken. Ook cd's, dvd's, groteletterboeken, bundels tijdschriften en bladmuziek zijn te koop voor een zacht prijsje. Iedereen is van harte welkom!

Bibliotheek Heiloo, Westerweg 250.

Zangles in Heiloo.
Privé of met twee, kids of volwassenen, beginners en gevorderden. Gratis proefles. www.zingjemee.nl 06 - 48116691

Groene vingers? Lekker buiten bezig zijn? Deze zomer verse groenten en fruit uit eigen VOLKSTUIN? Volkstuinvereniging Vlooiendijk heeft ruimte voor nieuwe leden. Voor meer info mail naar VOLKSTUINVLOOIENDIJK@GMAIL.COM.

Gevr. KLEDING, schoenen, linnengoed en leuke spulletjes voor HONG.-ROEMENIE. Wordt opgehaald.
Fam. Burgering T: 072 - 506 9052

KNIPKAPSTER INGRID MEERMAN heeft VAKANTIE van zat 24 feb t/m zat 3 mrt. Maak tijdig een afspraak om teleurstelling te voorkomen. Kerkweg 42 Limmen. www.knipkapster.nl Tel;06-28865509

366 soorten stofzuigerzakken
+ onderdelen koop je op de
markt, woensdag in Heiloo.
STOFZUIGERKRAAM

DROOGLOOPMATTEN
nieuwste kleuren en ook op
maat leverbaar. Info
STOFZUIGERKRAAM

LEER REANIMEREN IN 1 AVOND. Volg de cursus van de Hartstichting op 1 maart of 7 maart te Castricum. 95% haalt het diploma in 1 dagdeel. aanmelden op www.reanimatiecastricum.nl

SCHILDERSBEDRIJF LIMMEN

50% Korting

Heeft nog tijd voor al uw schilderwerk binnen en buiten.

T: 06 - 4247 9384

Kim's Haarsalon, Knippen Dame-Heer €13,- Kinderen t/m 12 €10,- Kleuren vanaf €30,- Bel voor een afspraak: 06 - 30042383. Pinnen is mogelijk. Dompvloetlaan 29 Heiloo. Tot snel!

Mondharmonicales. Leer in een paar lessen goed spelen. Notenkennis niet nodig! Iedereen kan het leren! Info: 06 16163045

Voor al het behangen en sauzen. Tel: 06 - 1959 5863

BARRY DE VRIES AUTO'S. In- en Verkoop.
www.barrydevriesautos.nl
De Wagenmaker 12, 1851 PX Heiloo. Tel: 06-2159 8809

Op zoek naar kwaliteit en betrouwbaarheid? Jan Baltus schilderwerken in Limmen voor al uw schilder en sauswerk. Mail janbaltus@hotmail.com Tel: 06 - 4009 5081

Tuinman heeft tijd over voor al uw werkzaamheden in de tuin. Vrijbl. prijsopgave, alles is bespreekbaar. Ingeschr.KvK. Tel: 06 - 5344 2975

De nieuwste collectie e-bikes van Gazelle. Maak nu een proefrit. Demo -modellen aanwezig. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

KRINGLOOP HEILOO is de leukste en goedkoopste! Kinderkleding €0,50, alle kleding €2 (muv jassen) alle boeken €1, dvd's €1, cd's €0,50, glazen €0,30, 7 meter strips €1, veel meubels, kleingoed. DI t/m Za 10-5 De Oude Werf 7, nabij Karwei. Ook inbreng. 072 - 5334000 Kijk op KRINGLOOPHEILOO.NL

JOS BUYS BESTRATING. Straatwerk voor bedrijf en particulier. Tel. 06 5064 1386

Uw tafelblad weer als nieuw! Kijk op
TAFELDOKTER.NL Of bel 06 21885288

SCHILDERWERKEN Aangezicht/Preventief UW HUISSCHILDER M.M. Stoop Schilderwerken Heiloo 06 - 1995 7999

Tuinonderhoud Jeroen Borst. Voor professionele snoei en onderhoud voor alle soorten tuinen.Bel voor gratis offerte: 06 - 4180 3734 info@jeroenborst.nl www.jeroenborst.nl

DE SCOOTERBOX
repareert alle merken scooters en scootmobielen. Wij halen uw scooter GRATIS op. Ook levering nieuwe.
www.descooterbox.nl
06 - 2202 0702 AGM-Dealer

Grote collectie gebruikte dames-heren en kinderfietsen. Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel.5331241 www.bosmantweewielers.nl

VAN GOGH'S IRIS HOVENIERS, voor al uw tuinwerkzaamheden, onderhoud, aanleg, ontwerp en sierbestrating. T: 072 533 6002 www.iristuinen.nl

Grote collectie gebruikte elektrische fietsen v.a.€500 Bosman Tweewielers. Westerweg 295 Heiloo. Tel. 5331241 www.bosmantweewielers.nl

UW AUTO WINTERKLAAR! CARCLEANING HEILOO. Informeer naar de teflonwax winterbeurt v.a. € 75,- Nijverheidsweg 19a. Ma t/m vrij 8.00 - 17.00 uur Za 9.00 - 12.00 uur Tel: 072 - 5320294 www.carcleaningheiloo.nl

Ambachtelijke schilder, 35 jaar ervaring, heeft nog tijd over voor al uw schilder-en sauswerk, behangen, dakreparatie. Inges.KvK. Vrijbl.prijsopg. Tel: 06 - 3987 0829

Tuinwerk met passie. Al 21 jaar. Hovenier vd Putten 072-5408052 Ingeschreven k.v.k

Bakkerij Zoon wordt Bakkerij Hoetjes

Team Hoetjes Foto: Jack Schaap

Waar voorheen Croissanterie Ile de France was gevestigd in Winkelhof 't Loo, zit sinds 1995 Bakkerij Kees Zoon. Ambachtelijkheid staat voorop, maar met de aanschaf van nieuwe machines waardoor er sneller gewerkt en gebakken kan worden gaat de bakkerij met zijn tijd mee. Als 's morgens het rolluik van de bakkerij omhoog gaat, vult het winkelcentrum zich met de geur van heerlijk versgebakken brood. De eerste klanten 'kruipen' onder het rolluik door en kopen hun favoriete brood haast rechtstreeks uit de oven... De winkel heeft een groeiende vaste klantenkring. Het assortiment en de service van het personeel groeien mee. Naast de vele soorten brood, heeft Bakkerij Zoon ook een ruim assortiment aan taart, gebak en belegde broodjes.

De coffeeshop

Herinnert u zich ook de coffeeshop nog? Deze zat naast de winkel en klanten konden hier in alle rust genieten van een kop koffie met een gebakje of een vers belegd broodje. Om extra ruimte voor de bakkerij te creëren, wordt de coffeeshop in 2001 echter gesloten. De ruimte die vrijkomt, wordt een verlengstuk van de bakkerij. De bakkerij wordt opgedeeld en bestaat nu uit een broodbakkerij, een banketbakkerij en de winkel. Kees blijkt niet bang voor vernieuwing en in 2002 wordt de winkel opnieuw verbouwd. De winkel krijgt een nieuw uiterlijk en een nieuwe functie, waardoor klanten sneller geholpen kunnen worden. Nog steeds staat ambachtelijkheid voorop: 'Ambachtelijkheid van deze tijd'. In deze periode komt John Hoetjes als allround bakker bij Kees in dienst.

Foto: Iwan Bronkhorst
John Hoetjes Foto: Iwan Bronkhorst
Bakkersopleiding 1988 Foto aangeleverd

Hiervoor heeft John tien jaar bij Bakkerij Piet Borst in Het Hoekstuk gewerkt en daarna bij Bakkerij Hemmer.

John voelt zich vanaf het begin erg betrokken bij de zaak en denkt graag met Kees mee over nieuwe kansen en ontwikkelingen. In 2009 besluiten de twee toe te werken naar een overname door John op het moment dat Kees van zijn pensioen wil gaan genieten. In de jaren die volgen verandert er veel. Het logo krijgt een opfrisbeurt en de winkel krijgt deels een zelfbedieningsfunctie. De bakkers zijn meer en makkelijker aanspreekbaar voor de klant. Ook wordt het gebruik van internet verder uitgewerkt. Dit resulteert uiteindelijk in de succesvolle webshop broodzakelijk.nl. Met broodzakelijk.nl richt de bakkerij zich op de zakelijke markt. Binnen een straal van 10 kilometer worden heerlijke versbelegde broodjes bezorgd. Hiermee bereikt de bakkerij ook de zakelijke markt, denk bijvoorbeed aan de bedrijven die gevestigd zijn op bedrijventerrein Boekelermeer, De Oude Werf en menig kantoor in de wijken. De zakelijke markt wordt sowieso steeds meer door de bakkerij bediend. Bestelt u een broodje bij een van de vele restaurants in de regio, dan is de kans groot dat het brood bij Bakkerij Zoon vandaan komt. Zo serveert Brasserie in 't Groen het unieke honing mosterd- en rustieke speltbrood. En ook bij onder andere De Uitkijk en de Zilvermeeuw in Egmond aan Zee en bij diverse restaurants in Alkmaar worden de boerenlandbroden geserveerd. De nieuwste zakelijke klant is Restaurant Spijkers in Heiloo.

AZ

Al toen AZ nog in de Hout speelde was, leverde Kees Zoon er verschillende producten. Ook na de verhuizing naar het AFAS-stadion en de komst van de AZ brasserie blijft de bakkerij een van de vaste leveranciers van bijvoorbeeld luxe broodjes of gebak voor de spelers en de staf. Eet je als supporter een saucijzenbroodje? Ook dat komt bij de bakkerij vandaan.

Spelt

Het gebruik van speltbrood neemt toe. Nog voordat spelt een hype werd, waren de bakkers zich al bewust van deze unieke graansoort. Samen met hun zelf ontwikkelde 'desem' (gistvervanger met goede bacteriën) hebben deze broodsoorten zich bewezen bij een verhoogde bloedsuikerspiegel, darmproblemen en afslanken met minder koolhydraten. Wat betreft het supermarktbrood hopen de ambachtelijke bakkers dat hier snel regelgeving voor komt. John volgt de ontwikkelingen op de voet. In het assortiment brengt de bakkerij onder andere speltbrood, spelt-(eier)koeken, crackers, beschuit, speltpops en crunch voor bijvoorbeeld in de yoghurt of als verantwoord tussendoortje. Tijdens een unieke en exclusieve spelt-fietstocht namen Kees en John een selecte groep klanten mee naar boer Ted in de Schermer waar het spelt voor de ambachtelijke en 100% biologische speltbroden vandaan komt. De fietstocht was een succes, dus mogelijk komt er dit jaar een vervolg.

Bakkerij Hoetjes

Per 1 januari is de overname door John een feit. Kees en Margret gaan van een welverdiend pensioen genieten en John gaat vol enthousiasme de bakkerij volledig runnen. Op 23 februari is er een receptie waar John graag het glas heft op zijn bakkerij. John is er erg trots op nu eigenaar te zijn van de bakkerij waar hij al jaren zo hard heeft gewerkt. Een vraag die hem direct veel wordt gesteld is "wat er nu gaat veranderen"?
"Maar na bijna negen jaar mede-vennoot te zijn geweest en innovaties als semi zelfbediening, de broodjescorner, de online winkel, marketing en de spelt- en desemspecialiteiten te optimaliseren, is het nu vooral consolideren. Ook is het zaak om enig achterstallig onderhoud en verouderde automatisering op orde te brengen," aldus John. Maar met een team waarvan sommigen al meer dan 30 jaar in dienst zijn, aangevuld met nieuwe aanwinsten, heeft Bakkerij Hoetjes alle ingrediënten in huis om de toekomst rooskleurig tegemoet te zien. En John kijkt er vooral naar uit om met het team door te gaan waar ze mee bezig zijn en dat is: ambachtelijk brood bakken. John: "Om ambachtelijk brood te bakken, beginnen we met masseren. Daarna voegen we een onbetaalbaar ingrediënt toe, dat ons brood zijn unieke geur en smaak geeft, namelijk 'tijd'. Tijd om te rijzen!"

De toekomst

Ondanks dat John de toekomst van de bakkerij enthousiast tegemoet ziet, zijn er ook wel een aantal zaken waarover hij zich zorgen maakt. Zo vraagt hij zich af wat het beleid van de gemeente is (of wordt) met het oog op de wildgroei aan kramen in Heiloo. Ook de bestrating rondom 't Loo, waar het bijna ondoenlijk is geworden om je met een winkelwagen of rollator naar de parkeerplaatsen te begeven, is hem een doorn in het oog. De leegstand in het winkelcentrum baart hem zorgen. Er zijn al jaren mooie plannen, maar revitalisering blijft uit. De huren zijn torenhoog en de verhuurder lijkt geen enkele affiniteit met het dorp te hebben. "We zouden ons veel meer naar buiten moeten richten", zegt John.
Wat John betreft, wordt er rondom 't Loo en de Witte Kerk een dorpsplein gerealiseerd. Waar winkelen en horeca echt samenkomen en het gebied een dorpskern wordt. Zo ver is het jammer genoeg nog niet, hoewel er voorzichtig wat stappen worden gezet met stichting 'Hart van Heiloo'.

John sluit graag af met een quote om over na te denken: "Koop lokaal en verklein je ecologische voetafdruk. Een ambachtelijk product is vaak veel lekkerder!"

Kees Zoon is - samen met zijn vrouw Margret - sinds 1982 een bekend gezicht in Heiloo. Kees nam bakkerij Boonacker over, dat hij later omdoopte in Croissanterie Ile de France. Weer later werd het Bakkerij Kees Zoon. Kees en Margret bedanken hun klanten hartelijk voor het vertrouwen en de jarenlange klandizie.

18 / 20

Bakkerij Hoetjes nieuw in Heiloo? Nee, al sinds 1923

Foto aangeleverd

In september 1929 was Heiloo een lommerijke agrarische gemeente. De Stationsweg was een rustig zandpad, maar door de opening van 'de stichting' werd het steeds drukker. Simon Cornelis Hoetjes kon voor een habbekrats een transportfiets overnemen van Geurt Verver. Geurt ging naar de Oost, dienen in het KNIL.

"Wat moet ik nou toch met een transportfiets?" verzuchtte Siem tegen zijn kersverse vrouw Tonia, terwijl hij z'n pijp stopte. "Nou dat zal ik je precies vertellen,"zei Tonia. "Ons idee om een bakkerij te beginnen op de hoek van de Heerenweg en de Stationsweg is een goed plan. Maar dat plan wordt nog beter als we een transportfiets aanschaffen. Hierdoor kunnen we naast de winkel waar de mensen brood en banket kopen, ook brood bezorgen. We vragen een habbekrats voor die service en voor je het weet heeft de fiets zich terugbetaald". Siem gaf haar een vriendschappelijke duw en zei: "Deksels To, jij bent me d'r eentje". En zo geschiedde: de transportfiets was samen met de Electrische Brood Beschuit en Banketbakkerij al gauw een succesformule.

De oorlogsjaren waren lastig zoals voor iedereen. Het hele gezin hielp naast school mee in het huishouden en de bakkerij. Omdat Tonia in de winkel stond, moesten de vier dochters als ze een keer naar het zwembad in de Hout wilden, eerst aardappelen schillen en sokken stoppen. Daarna met z'n viertjes op één fiets via de Zandersloot naar Alkmaar. Zoon Hans werd al snel van de bakkersopleiding gehaald: hij moest thuis meehelpen in de bakkerij. Maar Hans wilde het liefst voetballen. Hierdoor fietste hij altijd als een bezetene om zijn wijk zo snel mogelijk te doen, zodat hij tijd had om een balletje te trappen op het veldje achter Willem Vader.

Foto aangeleverd
Foto aangeleverd

Door dit elke dag zo snel te doen, had Hans tevreden klanten met vers brood (vaak nog warm).Tevens ontwikkelde hij beenspieren die er voor zorgden dat Hans de razendsnelle rechtsbuiten bij HSV werd.Twee vliegen in één klap dus.
Melkbrood, bokkepootjes, zandkoekjes, Hondsbosbiscuit en kruidkoek vonden gretig aftrek. De transportfiets kon het niet meer aan en er kwam ook een bakfiets. En als de winkel gesloten was kwamen mensen achterom om hun broodje te kopen. Na 30 jaar trouwe dienst was de goeie ouwe transportfiets het zat: hij 'rammelde in z'n tuig' en werd vervangen door een wit lelijk eendje dat prima dienst deed als bestelauto.

De jaren zestig bracht de tv de huiskamers in, met reclames van fabrieksbrood zoals King Corn en Tarvo. Mensen wilden naar een buurtsuper in plaats van een bakker, groenteboer of slager. Tevens was de houtgestookte oven aan het eind van z'n latijn. Hans ging fabrieksbrood venten van Bakker van de Pol & Zonen. Dat was hard werken tegen lage lonen. Jan Bolten, de buurman met de houthandel, deed een mooi bod op het bakkerspand en de boel werd in 1967 verkocht. Buurman Jan zette er een pand neer waar hij naast hout en plaatmateriaal ook ijzerwaren verkocht. In dit pand zit tegenwoordig de winkel Kado&Zo.

Zo schreef Bakkerij Hoetjes geschiedenis in het vroegere Heiloo, maar kwam daar na bijna veertig jaar een einde aan. Tot 2018, het jaar waarin opnieuw de naam Bakkerij Hoetjes prijkt op de gevel van een bakker in Heiloo!

20 / 20